12-01-2022

Page 1

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ Ιδιοκτήτης - Εκδότης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

'Ασκηση Τηλεπικοινωνιών Εκτάκτων Αναγκών «Εμμανουήλ Παπάς»

Επιδότηση έως 210 ευρώ τ ον μήνα για στεγαστικό πρώτης κατοικίας u

ΈΤΟΣ 51ο | ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 15.061 | ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022 | ΤΙΜΗ 0,50 ευρώ

Πρότυπο άσκησης στα πανελλαδικά χρονικά στην Π.Ε. Σερρών u

8

4

Συνάντηση του Προέδρου του Επιμελητηρίου με την Ένωση Ποδηλατικών Σωματείων Μακεδονίας- Θράκης Συζήτησαν την προοπτική συνεργασίας

Μπαράζ ανατιμήσεων σε χιλιάδες κωδικούς σούπερ μάρκετ u

11 u

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι στην Κεντρική Μακεδονία, για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων

3

u

Άνοιξε η πλατφόρμα για απαλλαγή των νέων από τα τέλη κινητής u

11

BUSINESS CONSULTING & MANAGEMENT

Λογιστικές - Φοροτεχνικές Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Πλαταιών 1 Σέρρες Τ.Κ. 62121 2321065600 info@kantas-group.gr/www.kantas-group.gr

Η «ΔΥΝΑΜΗ Σερραίων» δεν συμμετείχε στην ανάδειξη μελών Δημοτικών Επιτροπών Ψήφισε μόνο για την ανάδειξη προεδρείου u

3

5


Σ.Θ. [

ΤΕΤΑΡΤΗ 12.01.2022

[

Ανατολή ήλιου: 07:40 - Δύση ήλιου: 17:26 - Διάρκεια ημέρας: 9 ώρες 46 λεπτά

σαν σήμερα Γεννήσεις στις 12 Ιανουαρίου

Παναγιώτης Κούρτηςπρόεδρος ΚΤΕΑΛ Στις επάλξεις με υπευθυνότητα Κώστας Ξενιτίδηςαγρότης Χαμογέλασε το χείλι των αγροτών φέτος με τις τιμές.

Σελήνη 9.8 ημερών

1591 Χοζέ Ριμπέρα, Ισπανός ζωγράφος 1628 Σαρλ Περώ, Γάλλος λαογράφος 1649 Ζακ Καρύ, Γάλλος ζωγράφος 1729 Έντμουντ Μπερκ, Ιρλανδός πολιτικός 1729 Λάζαρος Σπαλαντζάνι, Ιταλός βιολόγος 1751 Φερδινάνδος Α’, βασιλιάς των Δύο Σικελιών 1810 Φερδινάνδος Β’, βασιλιάς των Δύο Σικελιών 1873 Σπύρος Λούης, Έλληνας μαραθωνοδρόμος 1876 Τζακ Λόντον, Αμερικανός συγγραφέας 1878 Φέρεντς Μολνάρ, Ούγγρος συγγραφέας 1893 Χέρμαν Γκαίριγκ, Γερμανός αξιωματούχος των Ναζί 1893 Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ, Γερμανός αξιωματούχος των Ναζί 1907 Σεργκέι Κορολιόφ, Ρώσος επιστήμονας 1910 Λουίζ Ράινερ, Γερμανίδα ηθοποιός 1916 Πίτερ Βίλεμ Μπότα, Νοτιοαφρικανός πολιτικός 1920 Μπιλ Ρηντ, Καναδός καλλιτέχνης 1932 Τζένη Καρέζη, Ελληνίδα ηθοποιός

ΦΩΤΟγραφήματα

Αγκαλιά με όμορφες εικόνες

Ε

ικόνες από τον όντως όμορφο στολισμό της πόλης των Σερρών κατά το εορταστικό 15νθήμερο. Οι εικόνες που θέλουμε να μας συντροφεύουν και το υπόλοιπο διάστημα, εως ότου διανύσουμε το μακρύ Ιανουάριο και Φεβρουάριο, τους πρώτους δυο μήνες του έτους και του χειμώνα και μπούμε σε περιβάλλον – ημερολογιακά τουλάχιστον Ανοιξης. «Σ.Θ.»

ΣΕΡΡΑΪΚΟΝ ΘΑΡΡΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ

Εκδότης – Ιδιοκτήτης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ Διευθυντής: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑMΠΑΤΖΗΣ ΑρχισυνταξΙα: Αλέξανδρος Αραμπατζής ΣυντΑκτες: Δημήτρης Νάτσιος ΑρθρογρΑφοι - ΣχολιογρΑφοι: Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Δημήτριος Αραμπατζής, Αθανάσιος Αραμπατζής, Αλέξανδρος Αραμπατζής, Κων/νος Τσαρτσάρης, Χρυσάνθη Ιακώβου, Ελευθερία Ξενοδόχου, Χρήστος Κατσαρός ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ - σελιδοποιηση: Κατερίνα Σταυρακίδου ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Νίκος Καραγκιόζης ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ: Κατερίνα Σταυρακίδου ΓΡΑΦΕΙΑ: Βενιζέλου 177 – Σέρρες Τ.Κ. 62 131 ΤΗΛ.: 23210 - 46380 FAX: 23210 - 45200

e-mail: sertharros@yahοo.gr www.sertharros.gr

ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΑ: ΤΗΛ. 23210 - 46380 ΕΤΗΣΙΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ Υπουργείων 700 €+ Φ.Π.Α. Τραπεζών 500 €+ Φ.Π.Α. Εταιριών Ν.Π.Ι.Δ. & Ν.Π.Δ.Δ. 700 €+ Φ.Π.Α. Δήμων 700 €+ Φ.Π.Α. Συλλόγων, Σωματείων 200 €+ Φ.Π.Α.

Αγαπητέ Κριέ, σήμερα το Τετράγωνο ΑφροδίτηςΚρόνου, θα σε αναγκάσει μέσα από κάποιες αλήθειες που θα μάθεις, να αλλάξεις συμπεριφορά και να γίνεις πιο σοβαρός και ολιγαρκής! Προτίμησε μετά από λίγες μέρες να συνεχίσεις τις προσπάθειες σου, ώστε να πετύχεις σίγουρα προσωπικούς στόχους και σκοπούς, αφού καλό θα ήταν να αποφύγεις σημαντικές και τελεσίδικες αποφάσεις, που αφορούν τις διαπροσωπικές σου σχέσεις και επαφές!

Αγαπητέ Ταύρε, αρκετά θα είναι τα προβλήματα σήμερα στην καθημερινότητα σου και καλό θα ήταν να κόψεις κάποιες κακές συνήθειες σου και να περιορίσεις τα λάθη, που σε ωθεί να κάνεις το Τετράγωνο Αφροδίτης-Κρόνου και ίσως κλονίσουν την διεκδίκηση των στόχων σου, αλλά και την ψυχική σου ηρεμία! Οφείλεις να κάνεις τώρα, ώριμες και εποικοδομητικές κινήσεις, ώστε οι υποχρεώσεις σου και οι δουλειές σου να διεκπεραιωθούν!

Φίλε Δίδυμε, μπορεί η ημέρα να έχει καλοπέραση, ψυχαγωγία και διασκεδάσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσεις να είσαι ώριμος και σοβαρός! Προστάτεψε την καλή σου φήμη και απέφυγε γκάφες! Μην παρασύρεσαι σε επιπόλαιες συμπεριφορές, εγωκεντρισμό και επικοινωνιακή έπαρση, λόγω του Τετραγώνου Αφροδίτης-Κρόνου, αφού τίποτα δεν είναι δεδομένο!

Αγαπητέ Καρκίνε, ίσως σήμερα κλονιστούν σοβαρά κάποιες συγγενικές σχέσεις, λόγω του Τετραγώνου Αφροδίτης-Κρόνου! Προσπάθησε να κρατήσεις χαμηλούς τους τόνους, ώστε να μην δημιουργείς ρήξεις και σημαντικά προβλήματα, από το πουθενά! Παρέμεινε λογικός και ήρεμος, για να μην έρθουν αποτελέσματα και συνέπειες που δεν επιθυμείς!

Αγαπητέ Λέοντα, λόγω του σημερινού Τετραγώνου Αφροδίτης-Κρόνου, πρέπει να προσέξεις οπωσδήποτε, την τάση σου για αγένεια και κουτσομπολιό! Πιθανώς να κλονιστούν με ποικίλους τρόπους, οι επαφές σου, οι επικοινωνίες σου, τα νέα ξεκινήματα, οι μετακινήσεις σου και οι σχέσεις σου με αδέλφια, γνωστούς και γείτονες! Επίσης, μην εμπιστεύεσαι νέες γνωριμίες, όσο κι αν είναι φαινομενικά ενδιαφέρουσες!

Φίλε Παρθένε, σήμερα διατήρησε ένα ήρεμο, έντιμο, ολιγαρκές και ώριμο προφίλ στις διαπροσωπικές σου επαφές, αφού το Τετράγωνο Αφροδίτης-Κρόνου, σε ωθεί να θεωρείς δεδομένα πρόσωπα και καταστάσεις, έχοντας δογματικές συμπεριφορές! Σίγουρα ξεχωρίζεις για την αυξημένη σου αυτοπεποίθηση και γοητεία, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μπορείς να το παρακάνεις με απαιτήσεις και ισχυρογνωμοσύνες!

Φίλε Ζυγέ, το Τετράγωνο Αφροδίτης-Κρόνου, σε καθιστά ιδιαίτερα επιρρεπή σε σοβαρά λάθη που δεν διορθώνονται εύκολα! Εκμεταλλεύσου κάθε ευκαιρία που σου έχει δοθεί έως τώρα, μένοντας όμως οπωσδήποτε λογικός και ώριμος απέναντι σε σκοπούς και στόχους! Η ημέρα θέλει ιδιαίτερη προσοχή και οφείλεις να προστατέψεις όλα τα καλά που σου έχει δώσει το σύμπαν τον τελευταίο καιρό με όλες σου τις δυνάμεις, για να μείνουν στην ζωή σου!

Φίλε Σκορπιέ, δυστυχώς κάποια προβλήματα σε βαραίνουν ακόμα λόγω του Τετραγώνου Αφροδίτης-Κρόνου, όμως αν κινηθείς παρασκηνιακά, προσεκτικά και με σοβαρότητα, θα δεις ότι πολλοί από τους στόχους σου, μπορούν να πραγματοποιηθούν! Σήμερα οφείλεις να επικεντρωθείς με ωριμότητα στο τι πραγματικά επιθυμείς για να είσαι ευτυχισμένος και τι έχεις όντως ανάγκη στην ζωή σου, ώστε να νιώσεις ξανά δυνατός και ανανεωμένος συναισθηματικός!

Αγαπητέ Τοξότη, σήμερα θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός στον σημαντικό για σένα, φιλικό τομέα! Φρόντισε να μην παρασυρθείς σε εγωιστικές συμπεριφορές, λόγω του Τετραγώνου Αφροδίτης-Κρόνου, προκαλώντας ρήξεις και έντονες διαφωνίες, από το πουθενά! Μην ξεχνάς, πως οι φίλοι μπορούν να σου προσφέρουν σημαντικά οφέλη και βοήθεια, για να κάνεις πραγματικότητα τους μεγαλεπήβολους στόχους σου και τα όνειρα σου!

Φίλε Αιγόκερε, σήμερα λόγω του Τετραγώνου Αφροδίτης-Κρόνου, φρόντισε να διατηρήσεις και να διορθώσεις την κοινωνική σου εικόνα και υπόσταση, αποφεύγοντας λάθη και παρορμητισμούς! Θα υπάρξουν κάποιες δύσκολες εξελίξεις σε όλους τους σημαντικούς τομείς της ζωής σου και τις διαπροσωπικές σου σχέσεις, επαφές και συναναστροφές!

Φίλε Υδροχόε, σήμερα πρόσεχε πολύ την τάση σου για επιπολαιότητα και βιασύνη σε μηνύματα, συζητήσεις και τηλεφωνήματα! Αρκετές συγκυρίες και γεγονότα, που θα έρθουν μέσα από επαφές, επικοινωνίες, συναναστροφές, συναντήσεις και μετακινήσεις, θα σε προβληματίσουν λόγω του Τετραγώνου Αφροδίτης-Κρόνου! Επιπλέον προσοχή χρειάζεται η οδήγηση σου, αφού τείνεις να είσαι λίγο περισσότερο απρόσεκτος τώρα!

Αγαπητέ Ιχθύ, σήμερα με το Τετράγωνο Αφροδίτης-Κρόνου, πες ναι στην οξυδέρκεια, αλλά όχι στην καχυποψία ή την σκληράδα, απέναντι στους άλλους! Κάποιες έμμονες ιδέες, εντείνονται και σε βασανίζουν. Επικεντρώνεσαι στις βαθιές σου επιθυμίες και τα συναισθήματα, αλλά και κάποιους στόχους που θες να εκπληρώσεις εδώ και καιρό! Δυστυχώς η διορατικότητα και η πειθώ σου σε επαφές και επικοινωνίες, δεν σε βοηθούν για να υλοποιήσεις τα σχέδια σου!


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΤΕΤΑΡΤΗ 12.01.2022

Συνάντηση του Προέδρου του Επιμελητηρίου με την Ένωση Ποδηλατικών Σωματείων Μακεδονίας- Θράκης Συζήτησαν την προοπτική συνεργασίας

Τ

ους εκπροσώπους της Ένωσης Ποδηλατικών Σωματείων Μακεδονίας- Θράκης υποδέχτηκε το πρωί της Δευτέρας 10.1.2022 στο Επιμελητήριο, ο Πρόεδρος Αθανάσιος Μαλλιαράς. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος της Ένωσης Παύλος Παπαδόπουλος ενημέρωσε τον κ. Μαλλιαρά για τα σχέδια διοργάνωσης ποδηλατικών αγώνων στις Σέρρες μέσα στο επόμενο διάστημα και συζητήθηκε η προοπτική συνεργασίας των δύο πλευρών, σε μια τέτοια εκδήλωση που θα αφορά ποδηλάτες όλων των ηλικιών. Ο Αθανάσιος Μαλλιαράς συνεχάρη την προσπάθεια που γίνεται από την Ένωση για την

προώθηση της ποδηλασίας και την ενθάρρυνση όλο και περισσότερων νέων παιδιών να ασχοληθούν με αυτή και τόνισε πως το Επιμελητήριο υποστηρίζει πάντα ,όπως και όσο μπορεί, δράσεις που προβάλλουν τον τόπο μας και ενισχύουν την τοπική αγορά. Στη συνάντηση συμμετείχε από πλευράς του Επιμελητηρίου και ο Α’ Αντιπρόεδρος Δημήτρης Γιαννάκης, ενώ από την Ένωση Ποδηλατικών Σωματείων Μακεδονίας –Θράκης το «παρών» έδωσαν επίσης ο Ταμίας Νίκος Μπαρμπαρούσης, το μέλος Γιώργος Θεοδωρίδης και το μέλος του Δ.Σ. «ΜΑΧΗΤΗΣ» Σερρών Μάκης Χατζηλιάδης.

Η «ΔΥΝΑΜΗ Σερραίων» δεν συμμετείχε στην ανάδειξη μελών Δημοτικών Επιτροπών Ψήφισε μόνο για την ανάδειξη προεδρείου

Η

επικεφαλής του συνδυασμού «Δύναμη Σερραίων» Αριάδνη Παπαφωτίου , μετά την συνεδρίαση

της 9ης Ιανουαρίου προχώρησε στην παρακάτω δήλωση : «Όπως και τον Ιανουάριο του

ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΑΞΟΝΙΚΟΣ & ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ

ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Τ. ΟΡΔΟΥΔΗΣ - Γ. ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΟΣ Ιατροί Ακτινοδιαγνώστες

2020, ΑΠΕΧΟΥΜΕ από την διαδικασία εκλογής μελών στις ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής. --Οι λόγοι είναι ίδιοι. Εκλεγήκαμε με έναν νόμο που προέβλεπε ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ των Παρατάξεων. Αντ’ αυτού και με εκ των υστέρων πολιτικές παρεμβάσεις σκοπιμότητας, οι Δήμοι διοικούνται με ΑΛΛΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ που μεταφέρουν την εξουσία στις Επιτροπές, δίνουν πλαστές πλειοψηφίες σε εκλογικά αδύναμους Δημάρχους και αφαιρούν αρμοδιότητες από το Δημοτικό Συμβούλιο. --Η στάση μας αυτή, είναι πράξη ΣΥΝΕΠΕΙΑΣ σε όσα όλοι

μας εδώ αποδεχτήκαμε ως

προυποθέσεις συμμετοχής μας


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΤΕΤΑΡΤΗ 12.01.2022

Ασκηση Τηλεπικοινωνιών Εκτάκτων Αναγκών «Εμμανουήλ Παπάς» Πρότυπο άσκησης στα πανελλαδικά χρονικά στην Π.Ε. Σερρών

Κ

οινή συνέντευξη τύπου παραχώρησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος και οι συνδιοργανωτές (Δήμος Σερρών, Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών, Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών, Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Ν.Σερρών και Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Ν.Σερρών) με αφορμή την άσκηση Τηλεπικοινωνιών Εκτάκτων Αναγκών «Εμμανουήλ Παπάς» που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Παρασκευή 14 Ιανουαρίου. Ο αντιπεριφερειάρχηςΣερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος στην τοποθέτηση του ανέφερε ότι η συνέντευξη έχει στόχο να ενημερώσει το κοινό για τη άσκηση έκτακτων αναγκών που θα λάβει χώρα στην Π.Ε.Σερρών «Αφορά το πώς μπορεί να αντιδράσει η οργανωμένη πολιτεία, όσοι εμπλέκονται στην πολιτική προστασία τη στιγμή που θα υπάρχει κίνδυνος και θα έχουν καταρρεύσει τα συστήματα των επικοινωνιών. Το βράδυ είχαμε σεισμική δόνηση στη Φλώρινα που έγινε αισθητή και στις Σέρρες, σε περίπτωση που το επίκεντρο ήταν οι Σέρρες, να υπήρχε η δυνατότητα οι υπηρεσίες να επικοινωνούν και να συνεργάζονται. Γιατί αλλιώς θα υπάρξει χάος. Αυτή την αναγκαιότητα, την υιοθετήσαμε και πραγματοποιούμε την άσκηση. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Ευστρατιάδη, τους ανθρώπους του Δήμου Σερρών, την Πυροσβεστική και τους ραδιοερασιτέχνες. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με ανθρώπους που γνωρίζουν, έχουν την τεχνολογία, την τεχνογνωσία. Η άσκηση έχει το όνομα «Εμμ. Παπάς», στη μία το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί. Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχει η Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτας, το 10 Σύνταγμα Πεζικού, η Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών, το ΕΚΑΒ, το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, οι διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Σερρών, η Διεύθυνση Δασών, ο ΓΟΕΒ Σερρών, ο Ιατρικός Σύλλογος Σερρών, ο ΔΕΔΔΗΕ, η cosmoote, η Αερολέσχη Σερρών, η ΔΕΠΑ, και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. Οι εμπλεκόμενοι είναι πολλοί και όλοι έχουν σχέση στην περίπτωση αντιμετώπισης μίας έκτακτης ανάγκης.

«Η Πυροσβεστική Υπηρεσία το γενικό πρόσταγμα της άσκησης» Ο Αντιπυραγχός Πρόδρομος Μαυρίδης, αξιωματικός επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών ανέφερε «ότι την προσεχή Παρασκευή 14 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί άσκηση για την αντιμετώπισης κάποιας φυσικής καταστροφής( πυρκαγιά, σεισμός, πλημμύρα μεγάλου μεγέθους και έκτασης). Πρόκειται για άσκηση τηλεπικοινωνιών που σκοπό έχει όταν καταρρεύσουν τα συστήματα από τον ΟΤΕ να μπορέσουν οι εμπλεκόμενοι φορείς της Πολιτικής προστασίας να οργανωθούν, να συνεννοηθούν για να είναι στο πλευρό του πολίτη. Η άσκηση αυτή έγινε με πρωτοβουλία του κ. Ευστρατιάδη, συμμετέχουν ενεργά οι ραδιοερασιτέχνες Σερρών, και οι έφεδροι Αξιωματικοί του Νομού Σερρών. Ο κ. Ευστρατιάδης μπόρεσε και συνεννοήθηκε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Εμείς ως Πυροσβεστική θα έχουμε το γενικό πρόσταγμα της άσκησης, η άσκηση είναι δομημένη σε κάποια σενάρια τα οποία θα λαμβάνουν χώρα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Τι θα γίνει δηλαδή σε περίπτωση σεισμικού φαινόμενου σε κάποιο σχολείο, ή πλημμύρας. Πως θα λειτουργήσουν οι Τηλεπικοινωνίες και ο καθένας ξεχωριστά. Εμείς ως υπηρεσία ευχαριστούμε όλους τους φορείς και την αντιπεριφέρεια που είναι αρωγός στην προσπάθεια μας. Είναι η πρώτη και μοναδική άσκηση στα πανελλήνια χρονικά όπως είπε ο πρόεδρος των ραδιοερασιτεχνών κ. Γκιουζέλης.»

«Συγχαρητήρια σε όλους» Ο αντιδήμαρχος Σερρών Κώστας Δινάκης ο οποίος πήρε το λόγο στη συνέχεια συνεχάρη όλους όσους είχαν την ιδέα να γίνει η άσκηση αυτή και να υπάρξει αυτός ο συντονισμός. «Μέχρι τώρα ο κάθε φορέας ήταν συντονισμένος μόνος του, η Πολιτική προστασία του Δήμου μόνη της , η Πολιτική Προστασία της Αντιπεριφέρειας

μόνη της και όλοι οι φορείς δεν μπορούσα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Η άσκηση που θα γίνει λύνει το πρόβλημα της επικοινωνίας των φορέων μεταξύ τους, επίσης στο παιχνίδι μπαίνει και η Δημοτική Αστυνομία η οποία έχει στη δικαιοδοσία της, στην κατοχή της διάφορες συσκευές οι οποίες μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Και όχι μόνο δεν θα είναι μόνοι τους αλλά θα μπορούν να επικοινωνήσουν και να ακούσουν μία φωνή παρηγοριάς, οδηγιών από τους αρμοδίους φορείς που θα είναι το κέντρο, εδώ η Αντιπεριφέρεια, η ομάδα εκτάκτων αναγκών του Δήμου Σερρών και όλοι οι φορείς που είναι εγεγγραμένοι στη γενική Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Εμείς ως δημοτική αστυνομία δίνουμε αναφορά στην Πολιτική προστασία του Δήμου μας αλλά πρέπει να έχουμε εναύσματα από τους πολίτες. Αυτή η άσκηση έχει να κάνει με όλο τον κόσμο, ακόμη και με τους πολίτες που μπορούν να επικοινωνούν».

Πάντα όταν συμβαίνει κάτι κακό ή θέλει να συμβεί κάτι κακό από τον άνθρωπο αυτό που καταστρέφεται πρώτο είναι η επικοινωνία, με οποιοδήποτε τρόπο. Να μην μπορεί να συνεννοηθεί ο στρατηγός με τον στρατιώτη, ο ομαδάρχης με τον απλό μάγειρα του στρατού.

«Ασκηση πρότυπο» Ο Γιώργος Γκιουζέλης πρόεδρος των ραδιοερασιτεχνών Σερρών αισθάνθηκε την ανάγκη να ευχαριστήσει την Αντιπεριφέρεια και τον Δήμο Σερρών και ειδικά τον κ. Ευστρατιάδη μέσα από τον σύλλογο Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Σερρών. «Γίνεται κάτι που δεν έχει ξαναγίνει άλλη φορά στην Ελλάδα από ότι γνωρίζω εδώ και χρόνια. Δείχνει το ενδιαφέρον της Αντιπεριφέρειας και του Δήμου Σερρών προς τους πολίτες, δείχνει ότι σε μία δύσκολη στιγμή, δείχνει σε κάποια στιγμή που θα επικρατήσει στιγμιαίο χάος, οι άνθρωποι δεν θα είναι μόνοι τους.

Αυτό εμείς το αντιστρέφουμε και θέλουμε σε μία κακή περίπτωση, σε περίπτωση που θα μας κτυπήσει ένα από τα κακά φαινόμενα, σεισμός, πλημμύρα, πυρκαγιά, θέλουμε να μην χάσουμε την επικοινωνία με τους πολίτες. Αυτό το φρόντισε εν καιρώ ειρήνης η Αντιπεριφέρεια Σερρών με τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών που τον συγχαίρω. Δεν μου αρέσει να χαϊδεύω αυτιά, αλλά το αξίζει γιατί αφιέρωσε χρόνο, μας πρόσφερε υλικά, στολές. Ο δήμος Σερρών μας πρόσφερε ασύρματες συσκευές. Πρέπει να λέγονται αυτά. Δεν έγιναν μέσα σε μία μέρα. Τώρα το ανθρώπινο δυναμικό θα δείξει τις δυνατότητες του.»

«Καλό κλίμα, εύγε στον αντιπεριφερειάρχη Σερρών» Ο δικηγόρος Γιάννης Ευστρατιάδης, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν.Σερρών στην τοποθέτηση του ανέφερε: «Θέλω να σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του προέδρου μας Βασίλη Κατιρτζόγλου ο οποίος προσπαθεί να καλυπτεί ανάγκες και στηρίζει προσπάθειες ώστε όλοι ενωμένοι, ως ομάδα εκτάκτων αναγκών πολιτικής προστασίας του συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Σερρών να μπορούμε να προσφέρουμε στην Πολιτική προστασία της Περιφέρειας αφού είμαστε ένας από τους εθελοντικούς τους φορείς. Ευχαριστώ τον αγαπητό αντιπεριφερειάρχη μας Παναγιώτη Σπυρόπουλο ο οποίος άοκνα, όχι μόνο για την άσκηση, τον παρακολουθούμε τρέχει από γή και αέρος και επιτηρεί όλο τον Νομό Σερρών, όλες τις δύσκολες στιγμές. Επίσης την άσκηση αγκάλιασε και ο δήμαρχος Σερρών, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής προστασίας, ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος κ. Δινάκης και ο επικεφαλής της πολιτικής προστασίας. Υπάρχει ένα καλό κλίμα συνεργασίας γιατί στις έκτακτες ανάγκες το πρώτο πράγμα που πρέπει να υπάρχει είναι αυτό.» Δ.Ν.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΤΕΤΑΡΤΗ 12.01.2022

1η Άσκηση Τηλεπικοινωνιών Εκτάκτων Αναγκών με την κωδική ονομασία:«ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΠΑΣ» Θα διεξαχθεί τη Παρασκευή 14 Ιανουαρίου

Σ

το πλαίσιο της βέλτιστης συνεργασίας και επικοινωνίας των φορέων της Πολιτικής Προστασίας αναφορικά με τις περιπτώσεις εκτεταμένων φυσικών καταστροφών, θα διεξαχθεί την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022, κατά τις ώρες 13:00 - 14:30, η 1η Άσκηση Τηλεπικοινωνιών Εκτάκτων Αναγκών όλων των Φορέων της Πολιτικής Προστασίας στα όρια του Δήμου Σερρών με την κωδική ονομασία: «ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΠΑΣ»,

τε θα κληθούν και οι υπόλοιποι Φορείς. Η Άσκηση αυτή είναι η πρώτη του είδους που γίνεται στη Χώρα μας, διότι, όχι μόνο υλοποιείται μεταξύ υπηρεσιών και φορέων για πρώτη φορά σε μια κοινή συχνότητα συντονισμού, αλλά εξασφαλίζει την επικοινωνία με τους πολίτες και τις σχολικές μονάδες, που θα έχουν την δυνατότητα, κατά τις ώρες της άσκησης, να επικοινωνούν ελεύθερα με τη Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Σερρών.

Στόχος της άσκησης είναι η βελτίωση και διατήρηση των τηλεπικοινωνιών καθώς και του συντονισμού μεταξύ των όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας (Κρατικών και Εθελοντικών) σε ενδεχόμενη περίπτωση γενικευμένης καταστροφής, όπου θα έχουν καταρρεύσει προσωρινά οι τηλεπικοινωνίες σταθερής, κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου, όπως συνέβη φέτος σε αρκετές πληγείσες περιοχές της Χώρας μας.

Η επικοινωνία αυτή με τους πολίτες και τα σχολεία πραγματοποιείται στο κανάλι 01, μέσω μιας κοινής συσκευής πομποδέκτη ελεύθερης χρήσης τύπου «PMR», που είναι αρκετά διαδεδομένη και δημοφιλής λόγω της δωρεάν και απλής χρήσης της, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Υπάρχει πρόθεση η συγκεκριμένη άσκηση να διεξαχθεί και σε επίπεδο όλης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, οπό-

Επιπλέον, η Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Σερρών, κατά τις ώρες αυτές, θα ανακοινώνει στο ίδιο Κανάλι 01 πληροφορίες σχετικές με την Άσκηση. Ενώνουμε τις δυνάμεις τις δυνάμεις μας όλοι μαζί, Περιφε-

ρειακή Ενότητα Σερρών, Δήμος Σερρών και Δημοτική Αστυνομία, με τους λοιπούς συνδιοργανωτές της Άσκησης, δηλαδή την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών που έχει τον γενικό συντονισμό της, το Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Σερρών για την εκπόνηση των σχεδίων της Άσκησης, καθώς και τον Σύλλο-

γο Ραδιοερασιτεχνών Σερρών για την τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη. Για περισσότερες πληροφορίες οι Φορείς μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Σερρών στο τηλ. 2321350319, Ε-mail: politiki.prostasia@serres.pkm.

gov.gr Οι πολίτες και τα σχολεία, για τεχνικές συμβουλές ή τεχνική υποστήριξη μπορούν να απευθύνονται χωρίς οικονομική επιβάρυνση στον χορηγό κ. Μπερόβαλη Νικόλαο, ηλεκτρονικό τηλεπικοινωνιών, Σέρρες τηλ. 2321065506, email: info@ berovalis.gr

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι στην Κεντρική Μακεδονία,για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων

Σ

τοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται στην Κεντρική Μακεδονία, στο πλαίσιο ειδικού τροχονομικού σχεδιασμού της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων. Κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων του 2022 σε Ημαθία, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες και Χαλκιδική, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 32.950 έλεγχοι οχημάτων και βεβαιώθηκαν 6.682 παραβάσεις, από τις οποίες: • 2.628 για υπερβολική ταχύτητα, • 149 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,

• 95 για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, • 95 για Κ.Τ.Ε.Ο., • 38 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, • 37 για αντικανονικό προσπέρασμα, • 34 για αντικανονικούς ελιγμούς, • 32 για μη χρήση κράνους, • 26 για φθαρμένα ελαστικά, • 24 για κίνηση στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας, • 23 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, • 12 για παραβίαση προτεραιότητας, • 10 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, • 2 για μη χρήση παιδικών καθισμάτων και • 3.477 για λοιπές παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλο-

φορίας. Η προσπάθεια για την αποτροπή των τροχαίων ατυχημά-

των και της ασφαλούς κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο είναι καθημερινή. Δεν πρέπει να ξε-

χνάμε ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΤΕΤΑΡΤΗ 12.01.2022

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων (ΕΔΕΚΦ)

Κ

αιρικό σύστημα με το όνομα "Διομήδης" ("Diomedes") προβλέπεται να προκαλέσει κακοκαιρία από σήμερα Δευτέρα (10/01/2022), με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τους πολύ θυελλώδεις ανέμους και τις πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά. Από την Τετάρτη (12-01-2022) αναμένεται να σημειωθεί αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας H Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Πιο αναλυτικά:

Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες:

Α.Την Τετάρτη (12-01-2022) κατά τόπους ισχυρές βροχές προβλέπονται στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και μέχρι το μεσημέρι στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια.

• Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Β. Πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν την Τρίτη (11-01-2022) στο βόρειο Αιγαίο και την Τετάρτη (12-01-2022) και την Πέμπτη (13-01-2022) στο μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου. Μικρή εξασθένηση των ανέμων αναμένεται από το βράδυ της Πέμπτης. Γ. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειώνονται από το βράδυ της Δευτέρας (10-01-2022) στα ορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Την Τρίτη (11-012022) κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά Μακεδονίας, Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς και βαθμιαία σε πεδινές περιοχές της Θράκης και της ανατολικής Μακεδονίας. Την Τετάρτη (12-01-2022) πρόσκαιρα πυκνές ιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στις προαναφερθείσες περιοχές και στην Εύβοια. Δ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση την Τετάρτη (12-01-2022). Την Πέμπτη (13-01-2022) και την Παρασκευή (14-01-2022) τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειώνεται ισχυρός παγετός στη βόρεια Ελλάδα. Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη της κακοκαιρίας στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr) και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS)

Οδηγίες αυτοπροστασίας

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές. • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ, καθώς και να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν πεζοί ή με αυτοκίνητο τις διασταυρώσεις δρόμων με χειμάρρους (Ιρλανδικές διαβάσεις).

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

• Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε.

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς. • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά. • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα,

Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα. • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

• Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου. • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους. • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.

Αν μετακινούνται πεζή: • Να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας. • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων. Για πληροφορίες και αίδα της ΕΛ.ΑΣ. (www.astynomia.gr) Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www. civilprotection.gr).


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΤΕΤΑΡΤΗ 12.01.2022

Άυλο διαζύγιο:

Σε εφαρμογή ο χωρισμός με ένα κλικ Ολόκληρη η διαδικασία πραγματοποιείται μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης gov.gr

Σ

ε λειτουργία τέθηκε η εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα σε ζευγάρια που επιθυμούν να τραβήξουν χωριστούς δρόμους να προχωρήσουν γρήγορα και από το σπίτι τους στην έκδοση του συναινετικού διαζυγίου.

το επώνυμο ενός εκ των συζύγων. Εναλλακτικά, δύναται να καταχωρεί είτε τα Α.Φ.Μ., είτε τους Α.Μ.Κ.Α. των δύο (2) συζύγων και το επώνυμο ενός εκ των συζύγων.

Ολόκληρη η διαδικασία πραγματοποιείται μέσω μιας εφαρμογής στο διαδίκτυο και αυτό που προβλέπεται είναι ότι οι δύο πλευρές, μέσω πληρεξούσιου δικηγόρου, μπορούν ηλεκτρονικά από την πλατφόρμα στην ενιαία ψηφιακή πύλη gov.gr να λύουν τον γάμο τους χωρίς να φτάσουν στο δικαστήριο. Η απόφαση σχετικά με την ηλεκτρονική υπηρεσία έκδοσης άυλου συναινετικού διαζυγίου μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr- ΕΨΠ), δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

1. Μετά την εκκίνηση της διαδικασίας, η εφαρμογή ανακτά αυτόματα, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 84 του ν. 4727/2020 και το άρθρο 47 του ν. 4623/2019 (Α’ 134), τα εξής στοιχεία από το Μητρώο Πολιτών: α. όνομα και επώνυμο κάθε συζύγου, τους Α.Φ.Μ. και Α.Μ.Κ.Α. αυτών, β. το είδος του γάμου, όπως προκύπτει από την αυτόματη λήψη της ενεργής ληξιαρχικής πράξης γάμου και γ. τον αριθμό των τέκνων που τυχόν έχουν οι σύζυγοι, καθώς και στοιχεία αυτών, μέσω αυτόματης λήψης πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης.

1. Η διαδικασία έκδοσης του άυλου συναινετικού διαζυγίου διενεργείται ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-EΨΠ), εφεξής ΕΨΠ. 2. Για την υποβολή αιτήματος και την εκκίνηση της διαδικασίας της παρούσης, απαιτείται η προηγούμενη αυθεντικοποίηση των εμπλεκόμενων φυσικών προσώπων χρηστών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 24 του ν. 4727/2020.

Είσοδος στην εφαρμογή και εκκίνηση διαδικασίας 1. Οι εμπλεκόμενοι χρήστες, δύνανται να εισέρχονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του άυλου συναινετικού διαζυγίου, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, επιλέγοντας έναν εκ των τριών (3) τρόπων σύνδεσης που εμφανίζονται στην οθόνη, αναλόγως αν πρόκειται για δικηγόρο, συμβολαιογράφο ή αντισυμβαλλόμενο μέρος. 2. Ειδικότερα, την διαδικασία εκκινεί ένας εκ των δύο δικηγόρων, ο οποίος συνδέεται στην εφαρμογή μέσω κωδικών «PORTAL OLOMELEIA» και ύστερα από την επιτυχή είσοδό του στην εφαρμογή, είτε λαμβάνει γνώση των υποθέσεων που έχουν ήδη περαιωθεί είτε, δημιουργεί νέα υπόθεση, επιλέγοντας μεταξύ των αντίστοιχων πεδίων.

Δημιουργία νέας υπόθεσης 1. Τα στοιχεία του δικηγόρου που εισέρχεται στην εφαρμογή, επιλέγοντας την «δημιουργία νέας υπόθεσης», εκκινώντας με αυτόν τον τρόπο τη διαδικασία, αντλούνται αυτομάτως από το «Portal Olomeleia». Τα στοιχεία αυτά είναι τα εξής: Α.Φ.Μ., Α.Μ. Δικηγορικού Συλλόγου, Όνομα, Επίθετο, Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου. 2. Ο δικηγόρος καταχωρεί τον αριθμό της ληξιαρχικής πράξης γάμου, τον τόμο, το έτος, τον κωδικό Ληξιαρχείου που το εξέδωσε και

Άντληση στοιχείων από Μητρώο Πολιτών

από αντίδικο δικηγόρο Κατά το στάδιο αυτό, μέσω της καταχώρησης του Α.Φ.Μ., σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρ. 2 του προηγούμενου άρθρου, αντλούνται και επιβεβαιώνονται κατά την είσοδο στο «Portal Olomeleia», τα στοιχεία του αντίδικου δικηγόρου, ήτοι Α.Μ. Δικηγορικού Συλλόγου, Όνομα, Επίθετο και Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου. Επιπλέον, ο αντίδικος δικηγόρος, μέσω κωδικών «Portal Olomeleia», επιβεβαιώνει τα στοιχεία της υπόθεσης, εισάγει τα επιπλέον στοιχεία που απαιτούνται για τη σύνταξη της συμβολαιογραφικής πράξης, εγκρίνει το καταχωρημένο από τον δικηγόρο τελικό σχέδιο του προηγούμενου άρθρου και είτε απορρίπτει είτε επιβεβαιώνει το περιεχόμενο αυτού.

2. Σε περίπτωση κατά την οποία τα παραπάνω στοιχεία δεν έχουν καταχωρηθεί ή δεν έχουν καταχωρηθεί σωστά, η διαδικασία δεν προχωρά.

Σε περίπτωση που αποδεχθεί τα υποβαλλόμενα στοιχεία του προηγούμενου εδαφίου, καταχωρεί τα στοιχεία του, ώστε να συνταχθεί η συμβολαιογραφική πράξη. Στο σημείο αυτό, η διαδικασία μπορεί να ακυρωθεί με πρωτοβουλία οποιουδήποτε εκ των δύο δικηγόρων, εισάγοντας υποχρεωτικά και τον λόγο ακύρωσης, οπότε και αποστέλλεται ηλεκτρονικό μήνυμα σε όλα τα μέρη προς ενημέρωση.

Εισαγωγή τελικού σχεδίου συμφωνητικού

Αναμονή επιβεβαίωσης συζύγων

1. Ο δικηγόρος που εκκινεί την ηλεκτρονική διαδικασία του άρθρου 1 της παρούσης, καταχωρεί υποχρεωτικά στην εφαρμογή το τελικό σχέδιο του ιδιωτικού συμφωνητικού στο σχετικό πεδίο της εφαρμογής. 2. Περαιτέρω, καταχωρεί υποχρεωτικά τα στοιχεία του συμβολαιογράφου, επιλέγοντάς τον από τη λίστα των συμβολαιογράφων, καθώς επίσης τον Α.Φ.Μ. και την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αντιδίκου δικηγόρου. 3. Μετά την υποβολή όλων των απαραίτητων στοιχείων, ο δικηγόρος που εκκινεί τη διαδικασία είτε αποθηκεύει προσωρινά την υπόθεση, είτε προχωρά σε οριστική υποβολή της αίτησης.

1. Σε επόμενο στάδιο, οι σύζυγοι εισέρχονται στην εφαρμογή, μέσω κωδικών taxisnet και λαμβάνουν γνώση του εγκεκριμένου, από αμφότερους τους δικηγόρους, σχεδίου ιδιωτικού συμφωνητικού. Κατόπιν αυτών, εγκρίνουν ή απορρίπτουν το σχέδιο. Σε περίπτωση έγκρισης του περιεχομένου του συμφωνητικού, μέσω επιβεβαίωσης, οι σύζυγοι εισάγουν τα στοιχεία που απαιτούνται για την σύνταξη της πράξης.

4. Μετά το πέρας της ως άνω περιγραφόμενης διαδικασίας, οι δύο δικηγόροι, οι δύο σύζυγοι και ο συμβολαιογράφος, λαμβάνουν ηλεκτρονική ενημέρωση για την εκκίνηση της διαδικασίας. Ειδικότερα δε, ο αντίδικος δικηγόρος ενημερώνεται ηλεκτρονικά προκειμένου να εισέλθει στην εφαρμογή και να επιβεβαιώσει όλα τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί. 5. Στο σημείο αυτό, η διαδικασία μπορεί να ακυρωθεί με πρωτοβουλία οποιουδήποτε μέρους, εισάγοντας υποχρεωτικά και τον λόγο ακύρωσης, οπότε και αποστέλλεται ηλεκτρονική ενημέρωση σε όλα τα μέρη προς γνώση τους.

Επιβεβαίωση στοιχείων και αναμονή επιβεβαίωσης

Μόλις και οι δύο σύζυγοι εγκρίνουν το συμφωνητικό, αποστέλλεται σε όλα τα μέρη (δικηγόροι, σύζυγοι, συμβολαιογράφος) ηλεκτρονική ενημέρωση για την συναίνεση των συζύγων, οπότε και σηματοδοτείται η εκκίνηση της δεκαήμερης προθεσμίας του άρθρου 1441 του Αστικού Κώδικα. 2. Στο σημείο αυτό, η διαδικασία μπορεί να ακυρωθεί με πρωτοβουλία οποιουδήποτε μέρους, εισάγοντας υποχρεωτικά και τον λόγο ακύρωσης, οπότε και αποστέλλεται ηλεκτρονική ενημέρωση σε όλα τα μέρη.

Παρέλευση προθεσμίας 1. Μετά την πάροδο δέκα (10) ημερών, προθεσμία η οποία εκκινεί από την ημέρα που οι σύζυγοι ενέκριναν το σχέδιο που επεξεργάστηκε και καταχωρήθηκε από τους δικηγόρους, ολοκληρώνεται η διαδικασία και τα μέρη δεν δύναται να υπαναχωρήσουν μέσω της εφαρμογής, ενώ διατηρούν το δικαίωμα υπαναχώρησης κατόπιν συνεννόη-

σης με τον συμβολαιογράφο. Κατόπιν αυτού, όλα τα μέρη, ενημερώνονται ηλεκτρονικά για την παρέλευση της προθεσμίας. 2. Στην περίπτωση κατά την οποία τα μέρη, μετά την παρέλευση της προθεσμίας της προηγούμενης παραγράφου, αδρανήσουν να προβούν σε οποιαδήποτε αλλαγή κατάστασης στην ήδη υπάρχουσα υπόθεση, εντός τριών (3) μηνών από την εκκίνηση της διαδικασίας του άρθρου 2, η υπόθεση που έχει δημιουργηθεί ακυρώνεται αυτόματα μέσω της εφαρμογής και τα μέρη θα πρέπει να εκκινήσουν την διαδικασία από την αρχή.

Είσοδος συμβολαιογράφου 1. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας του προηγούμενου άρθρου, ο συμβολαιογράφος ενημερώνεται μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι πρέπει να συνδεθεί στην εφαρμογή μέσω κωδικών taxisnet. 2. Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή, ο συμβολαιογράφος δύναται να επεξεργαστεί το τελικό συμβολαιογραφικό έγγραφο λύσεως γάμου. 3. Κατόπιν, ο συμβολαιογράφος, δύναται να κατεβάσει το έγγραφο της συμβολαιογραφικής πράξης σε ψηφιακή μορφή.

Υπογραφή τελικής πράξης 1. Την τελική συμβολαιογραφική πράξη δύνανται να εγκρίνουν οι σύζυγοι, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι, δυνάμει του άρθρου 24 του ν. 4727/2020 μέσω της εφαρμογής, είτε να υπογράφουν εκτός της εφαρμογής δια ζώσης ιδιοχείρως, είτε με ηλεκτρονική υπογραφή ισοδύναμη της ιδιόχειρης (εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή). 2. Ο συμβολαιογράφος, ως δημόσιος λειτουργός, τηρεί στο αρχείο του το υπογεγραμμένο φυσικό ή εγκεκριμένο ψηφιακό έγγραφο. 3. Μέχρι και τη στιγμή που η συμβολαιογραφική πράξη θα εγκριθεί και από τους δύο αντίδικους, δύναται να ακυρώνεται η διαδικασία από τον συμβολαιογράφο. Μόλις ολοκληρωθεί η ακύρωση, τότε αποστέλλεται ηλεκτρονική ενημέρωση σε όλους τους εμπλεκόμενους.

Ολοκλήρωση διαδικασίας 1. Μόλις εγκριθεί η συμβολαιο-

γραφική πράξη, ο συμβολαιογράφος εισέρχεται στην εφαρμογή για να οριστικοποιήσει το διαζύγιο, επιλέγοντας και επιβεβαιώνοντας την επιλογή του, εισάγοντας τον αριθμό της συμβολαιογραφικής πράξης και την ημερομηνία σύνταξής της. 2. Κατά το στάδιο αυτό, απαγορεύεται να ακυρωθεί η διαδικασία. 3. Ο συμβολαιογράφος κατά την οριστικοποίηση τηρεί το δικαίωμα να μεταβάλλει το κείμενο της συμβολαιογραφικής πράξης στην εφαρμογή, βάση αλλαγών που τυχόν προέκυψαν κατά την υπογραφή. 4. Κατά το στάδιο αυτό, η εφαρμογή θα αποστέλλει την τελική συμβολαιογραφική πράξη στις θυρίδες των δύο πολιτών της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr). 5. Οι σύζυγοι, οι δικηγόροι και ο συμβολαιογράφος λαμβάνουν ηλεκτρονική ενημέρωση για την ολοκλήρωση της συμβολαιογραφικής διαδικασίας. 6. Σε περίπτωση θρησκευτικού γάμου, οι σύζυγοι ενημερώνονται ηλεκτρονικά προκειμένου να προβούν σε Πνευματική Λύση του γάμου. 7. Η εφαρμογή ενημερώνει το μητρώο πολιτών μέσω διαλειτουργικότητας, το οποίο επιστρέφει έναν κωδικό / μοναδικό αναγνωριστικό, με βάση τον οποίο οι σύζυγοι ή οι δικηγόροι θα μπορούν να επικοινωνήσουν με τον αρμόδιο ληξίαρχο για την εξέλιξη της υπόθεσης, αν αυτό χρειαστεί. Οι δύο σύζυγοι, οι δύο δικηγόροι και ο συμβολαιογράφος ενημερώνονται ηλεκτρονικά για την ολοκλήρωση της συμβολαιογραφικής διαδικασίας. Σε περίπτωση οποιουδήποτε τεχνικού σφάλματος κατά την επικοινωνία με το μητρώο των πολιτών, ο συμβολαιογράφος θα λάβει γνώση ηλεκτρονικά περί του σχετικού σφάλματος και θα έχει τη δυνατότητα να ξαναπροσπαθήσει να ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Πνευματική λύση του γάμου Αν ο γάμος ήταν θρησκευτικός, ο συμβολαιογράφος θα πρέπει να εισάγει στην εφαρμογή τα στοιχεία από την απόφαση πνευματικής λύσης του γάμου και ειδικότερα την ημερομηνία έκδοσης αυτής, την αρμόδια Μητρόπολη και τον σχετικό αριθμό πρωτοκόλλου της.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΤΕΤΑΡΤΗ 12.01.2022

Επιδότηση έως 210 ευρώ τον μήνα για στεγαστικό πρώτης κατοικίας Το πρόγραμμα προστασίας από πλειστηριασμό αφορά ευάλωτα νοικοκυριά

Ε

πιδότηση από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα ανάλογα με την οικονομική και την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη θα προβλέπει το πρόγραμμα επιδότησης στεγαστικού δανείου που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών από τον πλειστηριασμό της πρώτης τους κατοικίας. Το ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως ονομάζεται, στοχεύει στο να γεφυρώσει το κενό που υπάρχει σήμερα για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών που έχουν οφειλές από στεγαστικό δάνειο σε τράπεζες ή funds και εταιρείες διαχείρισης, έως τη δημιουργία του φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, που δεν αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία πριν από τα τέλη του 2022. Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης με τους θεσμούς από την προσεχή εβδομάδα, προκειμένου να λάβει την τελική έγκριση –έχει προηγηθεί το πράσινο φως από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε.– και να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Η επιδότηση θα ισχύσει για έναν τουλάχιστον χρόνο, παρέχοντας πλήρη κάλυψη έως τη λειτουργία του φορέα, με την προϋπόθεση όμως ότι τα νοικοκυριά αυτά θα χάσουν την κυριότητα της πρώτης τους κατοικία όταν ο φορέας ενεργοποιηθεί. Η μηνιαία δόση που θα πλη-

ρώνει ο δανειολήπτης τόσο κατά την ενδιάμεση περίοδο, δηλαδή έως την ενεργοποίηση του φορέα, αλλά και στη συνέχεια, θα προκύπτει με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου. Αντίστοιχα, το επίδομα του Δημοσίου θα διαμορφώνεται από τα 70 έως τα 210 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του νοικοκυριού και η χορήγησή του θα προϋποθέτει ότι το συγκεκριμένο νοικοκυριό έχει χαρακτηριστεί ευάλωτο, υποβάλλοντας αίτηση στη σχετική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους. Σε διαφορετική περίπτωση η πρώτη κατοικία δεν προστατεύεται και εκποιείται είτε μέσω αναγκαστικών μέτρων που παίρνει η τράπεζα είτε μέσω δικαστικής πτώχευσης. Οι όροι του προγράμματος θα πρέπει να συμφωνηθούν επίσης με τις τράπεζες και τις εταιρείες που διαχειρίζονται τις οφειλές από στεγαστικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία για λογαριασμό των funds, καθώς θα είναι αυτές που θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα, αναστέλλοντας τους πλειστηριασμούς για τα σπίτια όσων οφειλετών θεωρούνται ευάλωτοι. Οπως έχουν προτείνει οι τράπεζες, η υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα δεν θα μπορεί να γίνει την τελευταία στιγμή, δηλαδή λίγο πριν το ακίνητό τους βγει σε πλειστηριασμό. Η πρόταση των τραπεζών προβλέπει επίσης ότι σε περί-

πτωση που ο οφειλέτης παραλείψει έστω και μία πληρωμή, θα πρέπει να επιστραφούν όλα τα ποσά επιδότησης και επιπλέον ο οφειλέτης θα χάσει το δικαίωμα να ενταχθεί στον φορέα και να προστατεύσει την πρώτη κατοικία του. Τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί ένα νοικοκυριό ευάλωτο είναι τα ίδια με αυτά που ισχύουν για την επιδότηση ενοικίου και προσδιορίζονται στον νόμο 4472/2017. Συγκεκριμένα είναι τα εξής: Η επιδότηση θα ισχύσει για τουλάχιστον έναν χρόνο, παρέχοντας πλήρη κάλυψη έως τη λειτουργία του φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Α) Εισοδηματικά

Το συνολικό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Β) Περιουσιακά Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας

του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως τις 180.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ. να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενα κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Eurostat:

Στο 13,4% η ανεργία στην Ελλάδα τον Νοέμβριο

Τ

η δεύτερη θέση με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη- πίσω από την Ισπανία- διατήρησε η Ελλάδα τον Νοέμβριο καταγράφοντας ποσοστό 13, 4%. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, το ποσοστό ανεργίας σημείωσε ελαφρώς αύξηση από το 13,3% τον Οκτώβριο και 13,1% τον Σεπτέμβριο. Απέχει, ωστόσο, αρεκτά από το 16,2% στο οποίο βρισκόταν ένα χρόνο νωρίτερα, τον Νοέμβριο του 2020. Η αρνητική πρωταθλήτρια Ισπανία κατέγραψε ποσοστό ανεργίας 14,1%, επίσης αισθητά μειωμένο σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020 που είχε καταγράψει 16,2%. Στο σύνολο της Ευρωζώνης το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 7,2% τον Νοέμβριο, από 7,3% τον Οκτώβριο, 7,4% τον

Σεπτέμβριο και 8,1% έναν χρόνο νωρίτερα. Στην Ε.Ε. των 27 μειώθηκε στο 6,5% τον Νοέμβριο, από 6,7% έναν μήνα νωρίτερα. Τα στοιχεία αποτελούν αξιοσημείωτη βελτίωση σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, όταν το ποσοστό ανεργίας ήταν 8,1% στη ζώνη του ευρώ και 7,4% στην ευρύτερη ΕΕ. Η πτωτική τάση της ανεργίας εμφανίστηκε «ανθεκτική» στις νέες εστίες της παραλλαγής Δέλτα- εκείνη την περίοδο- σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο, υποδηλώνοντας ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις για την επιβολή περιορισμών διατήρησαν το ρυθμό των οικονομιών τους. Πολλές χώρες προσπαθούν να ακολουθήσουν παρόμοια προσέγγιση στην απάντησή τους στην εξαιρετικά μεταδοτική πα-

ραλλαγή Όμικρον, παρόλο που τα καθημερινά ποσοστά κρουσμάτων έχουν αυξηθεί σε πρωτοφανή επίπεδα σε όλη την Ευρώπη. Η Eurostat υπολογίζει ότι 13,984 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες στην ΕΕ, εκ των οποίων 11,829 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ, ήταν άνεργοι τον Νοέμβριο του 2021. Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2021, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 247.000 στην ΕΕ και κατά 222.000 στη ζώνη του ευρώ. Σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2020, η ανεργία μειώθηκε κατά 1,659 εκατ. στην ΕΕ και κατά 1,411 εκατ. στη ζώνη του ευρώ. Το ποσοστό ανεργίας πέφτει στην Ευρωζώνη για έβδομο συνεχόμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί το πιο πρόσφατο σημάδι αισιοδοξίας για την αγορά εργασίας της Ευρώπης, καθώς περισσότε-

ροι άνθρωποι επιστρέφουν στην εργασία τους μετά την αναστολή εργασίας, καθεστώς στο οποίο τέθηκαν εκατομμύρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Η ανεργία στην Ευρωζώνη έχει σχεδόν κλείσει το χάσμα με τα καλύτερα ποσοστά που καταγράφονταν πριν από την πανδημία», δήλωσε στο Twitter ο Bert Colijn, οικονομολόγος της ING, ο οποίος απέφωσε τις ισχυρές επιδόσεις

στην παρέμβαση των προγραμμάτων στήριξης και την υποστήριξη για τον διαρκώς υψηλότερο μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό. Ωστόσο, η ανεργία στην Ευρωζώνη παραμένει πολύ υψηλότερη από ό,τι στις ΗΠΑ, ενώ δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι οι αυξήσεις των μισθών για τους ευρωπαίους εργαζομένους είναι τόσο μεγάλες όσο αυτές για τους Αμερικανούς.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΤΕΤΑΡΤΗ 12.01.2022

Καιρός

Ανασκόπηση 2021: Ο «ιστορικός» καύσωνας, τα ρεκόρ βροχόπτωσης και θερμοκρασιών

Τ

α ρεκόρ βροχόπτωσης και θερμοκρασιών το 2021, καθώς και άλλα αξιοσημείωτα μετεωρολογικά στοιχεία του περασμένου έτους, παρουσίασαν οι ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, με βάση τις καταγραφές του δικτύου των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών τους.

Βροχές Ως προς τις βροχοπτώσεις, η Ήπειρος ανέκτησε τα πρωτεία μετά από τρία χρόνια, με τον μετεωρολογικό σταθμό στα Θεοδώριανα Άρτας να καταγράφει ετήσιο ύψος βροχόπτωσης 3.761 χιλιοστά, τιμή που αποτελεί ρεκόρ ετήσιας βροχόπτωσης για όλους τους σταθμούς του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr στα 15 χρόνια λειτουργίας του. Ακολούθησαν Παραμυθιά Θεσπρωτίας (2.969 χιλιοστά), Λεπιανά Άρτας (2.569) και Δερβίζιανα Ιωαννίνων (2.569). Τα μικρότερα ετήσια ύψη βροχόπτωσης εντοπίστηκαν στις Κυκλάδες, στη Νότια Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Το ρεκόρ ξηρασίας για το 2021 κατέχει η Σχοινούσα (μόνο 186 χιλιοστά βροχής) και ακολούθησαν

Ιεράπετρα (205), Ίος (211), Μοίρες Ηρακλείου (212), Μύκονος (219), Ανάφη (223) και Νίσυρος (225).

Θερμοκρασίες Σε επίπεδο θερμοκρασιών, το 2021 αποτέλεσε ακόμα μία θερμή χρονιά για τις περισσότερες περιοχές της χώρας, κατά τη διάρκεια των περισσότερων μηνών, με αποκορύφωμα το ακραίο κύμα καύσωνα της περιόδου 26 Ιουλίου-10 Αυγούστου. Πρόκειται για τον μεγαλύτερης διάρκειας καύσωνα που έχει εκδηλωθεί ποτέ στη χώρα και έναν από τους πιο ισχυρούς. Σύμφωνα με τις καταγραφές, σημειώθηκε πολύ μεγάλος αριθμός θερμοκρασιακών ρεκόρ σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ περισσότεροι από 250 σταθμοί του δικτύου του ΕΑΑ-meteo κατέγραψαν μέγιστες θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας για το 2021 καταγράφηκε στη Μακρακώμη (46,3 βαθμοί στις 2/8/21) και ακολούθησαν τα Αρφαρά Μεσσηνίας (46,1 στις 3/8), Στυλίδα (45,9 στις 3/8), Κρανίδι Αργολίδας (45,8 στις 3/8) και Σπάρτη

(45,7 στις 3/8). Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες του έτους καταγράφηκαν κυρίως κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Μήδεια» το διάστημα 15-17 Φεβρουαρίου, κακοκαιρία η οποία, πέραν των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών, συνοδεύτηκε από ισχυρές χιονοπτώσεις στην ανατολική και βόρεια χώρα. Μάλιστα, στην Αττική και την Αθήνα σημειώθηκαν σημαντικές καταστροφές σε υποδομές και δίκτυα λόγω του βάρους του χιονιού. Το ρεκόρ χαμηλής θερμο-

κρασίας (εξαιρούνται χιονοδρομικά κέντρα και δολίνες) καταγράφηκε στον Νέο Καύκασο Φλώρινας (-25,1 στις 16/2/21) και ακολούθησαν Πτολεμαΐδα (-20,4 στις 17/2), Μεσόβουνο Κοζάνης (-19,9 στις 15/2), Κοιλάδα Κοζάνης (-19,9 στις 17/2) και Φλώρινα (-19,4 στις 16/2). Ακόμη χαμηλότερες ήταν οι ελάχιστες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν το 2021 σε μετεωρολογικούς σταθμούς που βρίσκονται σε δολίνες. Στις 23/12 στη δολίνη του Βαθύσταλλου Παρνασσού σε υψόμετρο

1.780 μέτρων σημειώθηκε ελάχιστη θερμοκρασία -27,9 βαθμών Κελσίου. Από το σύνολο των κακοκαιριών που εκδηλώθηκαν στη χώρα το 2021, δόθηκε όνομα σε έξι: Λέανδρος (14-18/1/2021), Μήδεια (15-17/2/2021), Αθηνά (6-11/10/2021), Μπάλλος (1416/10/2021), Μεσογειακός Κυκλώνας Νέαρχος (28-31/10/2021) και Κάρμελ (17-19/12/2021), ενώ υπήρξαν και δύο ανώνυμες κακοκαιρίες στις 26-30/11/2021 και 9-11/12/2021.

Με «αντισώματα» η βιομηχανική παραγωγή: Ετήσια αύξηση 8% τον Νοέμβριο

Α

νθεκτικότητα απέναντι στις δυσκολίες της συγκυρίας και στις αυξήσεις τόσο στην ενέργεια, όσο και στο κόστος των πρώτων υλών συνεχίζει να επιδεικνύει η βιομηχανική παραγωγή, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Τον περασμένο Νοέμβριο ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής παρουσίασε αύξηση 8% συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2020, έναντι αύξησης 8,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019. Ομοίως, σε επίπεδο 11μήνου ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2021, κατέγραψε αύξηση αύξηση 10% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2020.

ΕΛΣΤΑΤ Ωστόσο, σε μηνιαία βάση η βιομηχανική παραγωγή έχασε έδαφος, γεγονός που αντανακλά τις πιέσεις που δέχεται η βιομηχανία από το αυξημένο λειτουργικό κόστος. Συγκεκριμένα, ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του Νοεμβρίου 2021 υποχώρησε κατά 1,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2021. Ο δείκτης του κλάδου άλλων μεταποιητικών δραστηριοτήτων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, ενώ ο δείκτης του κλάδου κατασκευής μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση κατά τον Νοέμβριο 2021 σε σχέση με τον Οκτώβριο 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ετήσια αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά

8% τον Νοέμβριο του 2021, προήλθε από τις παρακάτω μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

Από την αύξηση: • Κατά 9,1% του Δείκτη Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων:

κατασκευής ειδών ένδυσης, βιομηχανίας δέρματος και δερμάτινων ειδών, επίπλων, άλλων μεταποιητικών δραστηριοτήτων, κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων, παραγωγής προϊόντων καπνού, ποτοποιίας, εκτυπώσεων και αναπαραγωγής προεγγεγραμμένων μέσων, παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύ-

λισης πετρελαίου. • Κατά 5,9% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: λοιπών ορυχείων – λατομείων, εξόρυξης μεταλλευμάτων. • Κατά 4,7% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος. • Κατά 2,9% του Δείκτη Παροχής Νερού.


10

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Απόψεις

ΤΕΤΑΡΤΗ 12.01.2022

Η Ελλάδα αξιοί τον σεβασμό που δικαιούται “[…] Το αμπέλι τούτης τής γης είναι δικό μας, σάρκα μας και αίμα μας [...]” ~Νίκος Καζαντζάκης~

Ε

Γράφει ο Μιχάλης Κ. Δερμιτζάκης Δικηγόρος επί τιμή

ίναι πολύ νωπές οι μνήμες μας και, συνάμα, απαράδεκτες οι εικόνες που παρακολουθήσαμε κι έκαναν τον γύρο τού κόσμου από την τηλεόραση και το διαδίκτυο την Παραμονή τής φετινής Πρωτοχρονιάς. Τότε, που χιλιάδες μωαμεθανοί Πακιστανοί, κάτοικοι του Λεκανοπεδίου, πλημμύρισαν την Αθήνα, κατέλαβαν την ιστορική για εμάς τούς Έλληνες Πλατεία Συντάγματος έξω και κάτω από το Εθνικό μας Κοινοβούλιο και γιόρτασαν την αλλαγή τού χρόνου. Δεν γιόρταζαν, όμως, ήρεμα και ειρηνικά και, κυρίως, δεν γιόρταζαν χωρίς προκλήσεις. Έστησαν την κορωνογιορτή τους, ξεσάλωσαν χωρίς μάσκες και μέτρα προστασίας, ύβριζαν τον Πρωθυπουργό μας, γέμισε το Σύνταγμα και οι γύρω δρόμοι ως τού Ψυρρή και το Μοναστηράκι με πακιστανικές σημαίες και ασχημονούσαν σε βάρος τής Ελλάδας, που τους φιλοξενεί και τους παρέχει προστασία. Με τα όργανα της τάξης εντελώς απόντα, για να μην τους ενοχλήσουμε (!) , ενεργούσαν λες και βρίσκονταν στο Ισλαμαμπάντ ή σαν να ήταν αφεντικά στο σπίτι τους ! Κι όλη αυτή η φιέστα με τους αλαλαγμούς τους, που μετέδιδε ζωντανά η πακιστανική τηλεόραση, έκανε τον γύρο τού κόσμου και διέσυραν το κύρος τής Ελλάδας ! Την Παραμονή τού νέου έτους παραδώσαμε την Αθήνα την Ελλάδα, δυστυχώς- σε μερικές χιλιάδες παράνομων, για να κάνουν το κέφι τους, που δρουν όποτε και όπως γουστάρουν, καταλύουν τούς νόμους και ευτελίζουν τούς Έλληνες ! Είναι αυτοί που καθημερινά συνάγονται, κυκλοφορούν ομαδόν στους δρόμους, τις πλατείες και τούς τόπους λατρείας και τελετουργιών τους, στοιβάζονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς, μπαινοβγαίνουν στα μαγαζιά χωρίς προφύλαξη και παραμένουν ανεξέλεγκτοι, με την Πολιτεία να αδιαφορεί, διότι, προφανώς, τους θεωρεί ακίνδυνους ! Οι Έλληνες, όμως, κλείνονται στα σπίτια τους υπό τον φόβο τού ιού και των μεταλλάξεών του, ενώ όσοι πολίτες και επιχειρηματίες παραβιάζουν τις απαγορεύσεις πληρώνουν ακριβά το τίμημα της απερισκεψίας τους. Όπως φαίνεται, οι νόμοι στη χώρα μας ισχύουν ΜΌΝΟ για τους Έλληνες, οι παράνομοι,

όμως, εισβολείς έχουν μείζονα δικαιώματα και είναι ασύδοτοι! Την χαριστική και, συγχρόνως, άνιση μεταχείριση των παράνομων εισβολέων σε βάρος των Ελλήνων, πολιτών και των επιχειρηματιών, οφείλει η Κυβέρνηση να θεραπεύσει άμεσα. Διότι αυτό επιβάλλουν η σοβαρότητά μας ως ευνομούμενης Πολιτείας αλλά και το κύρος τής Ελλάδας εντός κι εκτός συνόρων μας. Και γιατί είναι καιρός πια να σοβαρευτούμε, πριν να υποστούμε τα χειρότερα από τούς βαλτούς και τα κακοποιά στοιχεία που μας στέλνουν κάθε μέρα οι γείτονές μας ως “πεσκέσι” από ξηρά και θάλασσα, για πολλούς από τούς οποίους αποκαλύπτεται στη συνέχεια το βαρύτατα εγκληματικό τους παρελθόν, όπως συνέβη πριν από

λίγες μέρες ! Δεν επιτρέπεται, λοιπόν, ν’ αφήνουμε τους παρείσακτους ν’ αλωνίζουν ανενόχλητοι στον τόπο μας. Χρέος μας είναι ν’ αξιώσουμε τον σεβασμό που δικαιούμαστε ως Χώρα απ’ όλους όσοι μας επιβουλεύονται, μηδενός εξαιρουμένου. Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν ούτε και θα χαρίσουμε στον οποιονδήποτε γείτονα ή ξένο, όσο κι αν σκούζουν και ωρύονται, ούτε ο ελάχιστο ψήγμα από την κυριαρχία και τα δικαιώματά μας. Η Ελλάδα είναι Ευρώπη · η Τουρκία, όμως, ΔΕΝ είναι ούτε και θα καταστεί ποτέ μέλος της και ισότιμος εταίρος μας. Θα ήταν επωφελές για τους ίδιους να το θυμούνται καλά

αυτό και επίσης να γνωρίζει ο κάθε επίβουλος και οι όποιοι πάτρωνές του ότι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία, η Θράκη, η Κρήτη, τα νησιά μας κι ΌΛΟ το Αιγαίο, ολόκληρη η Ελλάδα, είναι δικά μας, μάς ανήκουν, είναι η ύπαρξή μας. Και, ακόμη, θα θυμούνται πως ο Νίκος Καζαντζάκης, από το 1937 (!) , στην “Ασκητική” του γράφει σχετικά και τούς απαντά πρωθύστερα αλλά προφητικά “[…] Το αμπέλι τούτης τής γης είναι δικό μας, σάρκα μας και αίμα μας. Το σκάβουμε, το κλαδεύουμε, το τρυγούμε, πατούμε τα σταφύλια του, πίνουμε το κρασί […]”. Ας αναλογιστούν σωστά και ας ζυγίσουν καλά οι άσπονδοι «φίλοι μας» τούτα τα λόγια !!


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΤΕΤΑΡΤΗ 12.01.2022

11

Μπαράζ ανατιμήσεων σε χιλιάδες κωδικούς σούπερ μάρκετ

Σ

υναγερμός στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά και στα σούπερ μάρκετ και στους προμηθευτές. Η διαχείριση των ανατιμήσεων και η «βόμβα» του ενεργειακού κόστους προβληματίζει την αγορά και πλήττει τους καταναλωτές. Αντιμέτωποι με ένα ακόμη ισχυρότερο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης βρίσκονται οι καταναλωτές. Οι νέοι τιμοκατάλογοι περιλαμβάνουν ανατιμήσεις που κυμαίνονται από 5% έως 20% και αφορούν χιλιάδες κωδικούς, τονίζει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος εγχώριας αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Το πού τελικά όμως θα «κάτσει η μπίλια» του νέου κύματος αυξήσεων θα εξαρτηθεί από το τι μέρος αυτών θα απορροφήσουν τα σούπερ μάρκετ, τι οι προμηθευτές και πόσο μπορεί να αντέξει ο καταναλωτής, το εισόδημα του οποίου έχει περιοριστεί, κάτι που σημαίνει μείωση των αγορών. «Αυτή τη στιγμή αξιολογούμε τους κωδικούς, τη βαρύτητα που έχουν στο καλάθι και τι επίδραση θα έχει η όποια ανατίμηση στην κατανάλωση. Αυτό που δεν θέλουμε, είναι

να αυξήσουμε τις τιμές εις βάρος της κερδοφορίας μας», λέει άλλο στέλεχος γνωστής αλυσίδας, το οποίο εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένο. Οι επιδόσεις του Δεκεμβρίου, οι προβλέψεις για το πρώτο δίμηνο της φετινής χρονιάς και οι πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία το 2022 δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό. Ο περασμένος Δεκέμβριος ήταν ένας από τους χειρότερους μήνες για τις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ. Ο τζίρος στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι υποχώρησε κατά 6% σε αξία, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, με τις απώλειες σε όγκο να είναι ακόμη υψηλότερες. Από τα επίσημα στοιχεία των εταιρειών μέτρησης της κατανάλωσης που έχει στη διάθεσή του το Euro2day.gr προκύπτει πως την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου οι πωλήσεις σε αξία μειώθηκαν 6,9%, κατά 8,6% υποχώρησαν τη δεύτερη εβδομάδα, για να περιοριστεί η πτώση στο -2,1% την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα. Τάση η οποία δεν φαίνεται να ανατρέπεται τη φετινή χρο-

νιά. Αντιθέτως, η πίεση που δέχεται ο καταναλωτής από το κόστος ζωής που έχει εκτοξευθεί, λόγω του ενεργειακού κόστους (θέρμανση, καύσιμα, πάγια) και των έκτακτων εξόδων, όπως τα τεστ που επωμίζονται οι πολίτες για την πανδημία, θα κοστίσει στα σούπερ μάρκετ τζίρο και κερδοφορία. Στελέχη από το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων και τις βιομηχανίες αναμένουν σημαντική υποχώρηση της αξίας και του όγκου πωλήσεών τους το πρώτο δίμηνο του έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν, όπου η χώρα

βρισκόταν σε lockdown. Για το σύνολο της φετινής χρονιάς, οι πρώτες εκτιμήσεις των εταιρειών μέτρησης της κατανάλωσης κάνουν λόγο για υποχώρηση των πωλήσεων κατά 1,7% σε αξία και 5% σε όγκο. Ωστόσο το συγκεκριμένο σενάριο, το οποίο θεωρείται αισιόδοξο από αρκετούς της αγοράς, θα φανεί αν θα αναθεωρηθεί επί τα χείρω τους επόμενους μήνες. Η ουσία είναι ότι δεν φαίνεται, προς στιγμήν τουλάχιστον, αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων και αυτό έχει θορυβήσει την κυβέρνηση. Χθες Δευτέρα, η ηγεσία του υπουργεί-

ου Ανάπτυξης πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με στελέχη από τον κλάδο των σούπερ μάρκετ. Αντικείμενο της διαδικτυακής συνάντησης, η οποία θα επαναληφθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και για όσο διάστημα απαιτηθεί, ήταν οι ανατιμήσεις και τα μέτρα αντιμετώπισής τους. Για το τελευταίο, κυβερνητικός αξιωματούχος που μίλησε στο Εuro2day.gr ανέφερε πως οι δυνατότητες παρέμβασης σε μια ελεύθερη οικονομία είναι περιορισμένες...

Άνοιξε η πλατφόρμα για απαλλαγή των νέων από τα τέλη κινητής Πώς γίνεται η είσοδος στο mobilefees.gov.gr

Α

παλλαγή από τα τέλη κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας μπορούν να έχουν από σήμερα οι νέοι ηλικίας 15-29 ετών, καθώς τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Οικονομικών έθεσαν σε παραγωγική λειτουργία το mobilefees.gov. gr. Την πλατφόρμα υλοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης με τη συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Μέσω αυτής, οι νέοι ηλικίας 15-29 ετών μπορούν να δηλώσουν το κινητό τους τηλέφωνο στο Μητρώο Δικαιούχων Απαλλαγής Τελών Συνδρομητών Κινητής Τηλεφωνίας και Καρτοκινητής Τηλεφωνίας (Μη.Δ.Α.Τε.), ώστε να απαλλάσσονται από τα τέλη κινητής και καρτοκινητής. Η εγγραφή στο Μητρώο είναι ιδιαίτερα απλή και ολοκληρώνεται με τη δήλωση του ΑΜΚΑ (ή ΠΑΑΥΠΑ), του αριθμού κινητού του δικαιούχου και του παρόχου στον οποίο λειτουργεί ο αριθμός κινητού τηλεφώνου προς απαλλαγή τελών.

Η είσοδοςστο mobilefees. gov.gr γίνεται μέσω κωδικών Taxisnet: • είτε του δικαιούχου, αν αυτός είναι ενήλικας (18-29 ετών), • είτε εκείνου που έχει την επιμέλεια του δικαιούχου, αν αυτός είναι ανήλικος (15-17). Η σχέση επιμέλειας ελέγχεται αυτόματα, κατόπιν διασταύρωσης με το Μητρώο Πολιτών ή εναλλακτικά με το έντυπο Ε1 της πιο πρόσφατης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Με την ολοκλήρωση της υποβολής της αίτησης στο Μητρώο, ο πάροχος υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας ενημερώνεται αυτόματα για την εφαρμογή της απαλλαγής κατά την έκδοση λογαριασμού ή την ανανέωση χρόνου ομιλίας, χωρίς να απαιτείται κάποια άλλη ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου. Σε περίπτωση μεταφοράς του αριθμού σε άλλη εταιρεία (φορητότητα), ο νέος πάροχος ενημερώνεται αυτόματα μέσω του Μητρώου ότι ο συγκεκριμέ-

νος αριθμός δικαιούται απαλλαγής. Τέλος, αυτόματα θα γίνεται και η διακοπή της απαλλαγής για δικαιούχους που συμπληρώνουν το 29ο έτος. Κάθε δικαιούχος μπορεί να καταχωρήσει έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου για να αιτηθεί απαλλαγή. Ανά πάσα στιγμή, ο δικαιούχος μπορεί να διαγράψει την αίτηση απαλλαγής σε έναν αριθμό και να την ενεργοποιήσει σε άλλον που έχει στην κατοχή του, εφόσον το επιθυμεί. Οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν περισσότερες από μία αιτήσεις, σε περίπτωση που έχουν περισσότερους από έναν δικαιούχους υπό την επιμέλειά τους. Η δυνατότητα εγγραφής στο Μητρώο θα δίνεται σταδιακά, αρχής γενομένης από σήμερα, Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, με βάση το καταληκτικό ψηφίο του ΑΦΜ του αιτούντος, ως εξής: 10 Ιανουαρίου 2022: ενεργοποίηση ΑΦΜ με καταληκτικό ψηφίο 0 11 Ιανουαρίου 2022: ενεργοποίηση ΑΦΜ με καταληκτικό

ψηφίο 1 12 Ιανουαρίου 2022: ενεργοποίηση ΑΦΜ με καταληκτικό ψηφίο 2 13 Ιανουαρίου 2022: ενεργοποίηση ΑΦΜ με καταληκτικό ψηφίο 3 14 Ιανουαρίου 2022: ενεργοποίηση ΑΦΜ με καταληκτικό ψηφίο 4 15 Ιανουαρίου 2022: ενεργοποίηση ΑΦΜ με καταληκτικό ψηφίο 5 16 Ιανουαρίου 2022: ενεργοποίηση ΑΦΜ με καταληκτικό ψηφίο 6 17 Ιανουαρίου 2022: ενεργοποίηση ΑΦΜ με καταληκτικό ψηφίο 7 18 Ιανουαρίου 2022: ενεργοποίηση ΑΦΜ με καταληκτικό ψηφίο 8 19 Ιανουαρίου 2022: ενεργοποίηση ΑΦΜ με καταληκτικό ψηφίο 9. Οι δικαιούχοι που δεν διαθέτουν κωδικούς Taxisnet ή οι πολίτες που υποβάλλουν αίτηση για ανήλικο δικαιούχο και η σχέση επιμέλειας δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί με ηλεκτρονική δι-

ασταύρωση, μπορούν να απευθυνθούν στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών για να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους στο Μητρώο. Η υποβολή των αιτήσεων στα ΚΕΠ θα είναι διαθέσιμη από την 20ή Ιανουαρίου 2022. Σύμφωνα με τα δύο υπουργεία, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έρχεται να συμπληρώσει το νέο, ενιαίο και σταθερό τέλος κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας ύψους 10%, που ισχύει για όλους από την 1η Ιανουαρίου 2022. «Υλοποιείται, έτσι, πλήρως η δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση της φορολογίας στις τηλεπικοινωνίες, όπως την εξήγγειλε στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2021. Το μέτρο συμβάλλει στην ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τα φορολογικά βάρη, με στόχο την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος και τη βελτίωση των προοπτικών όλων των πολιτών, και ιδίως των νέων».


12

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

αθλητικά

ΤΕΤΑΡΤΗ 12.01.2022

Ισόπαλο το ντέρμπι στο «Θεραμίκα»

Β

ιγιαρεάλ και Ατλέτικο Μαδρίτης μοιράστηκαν από ένα βαθιμό στο «Θεραμίκα», με τη μεταξύ τουτς αναμέτρηση για την 20ή αγωνιστική στο ισπανικό πρωτάθλημα να ολοκληρώνεται ισόπαλη 2-2. Ο αγώνας ήταν ντέρμπι, με ωραίο θέαμα και συγκινήσεις, τις οποίες πρόσφερε η εναλλαγή στη διακύμανση του σκορ. Οι «ροχιμπλάνκος» του Ντιέγκο Σιμεόνε προηγήθηκαν με τον Άνχελ Κορέα, το «κίτρινο υποβρύχιο» του Ουνάι Έμερι απάντησε με τους Πάου Τόρες και Χεράρδ Μορένο, για να διαμορφώσει το τελικό 2-2 ο Γκόφρεϊ Κοντόγκμπια, ο οποίος αποβλήθηκε στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων.

Οι γηπεδούχοι παρέμειναν αήττητοι για πέμπτη διαδοχική συνάντηση, ενώ η πρωταθλήτρια ομάδα της Μαδρίτης δεν κατάφερε να δώσει συνέχεια στη νίκη επί της Ράγιο Βαγιεκάνο, την προηγούμενη αγωνιστική. Ένα ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο είναι ότι αν κι έφτασε κοντά απόψε, εν τούτοις ο Έμερι δεν κατάφερε να σημειώσει την πρώτη νίκη της προπονητικής καριέρας του απέναντι στον Σιμεόνε. Οι δύο τεχνικοί έχουν αναμετρηθεί συνολικά 16 φορές μέχρι σήμερα, με τον «Τσόλο» να μετρά οκτώ νίκες κι άλλα τόσα παιχνίδια να έχουν λήξει ισόπαλα.

Ευρωπαϊκά γήπεδα: από το 100% της Αγγλίας στο γερμανικό «λουκέτο»

Η

ιταλική Serie A αναγκάστηκε να κάνει πίσω μπροστά στην αύξηση των μολύνσεων, ενώ πριν από αυτή, στην Ελλάδα, με κυβερνητική απόφαση ο μέγιστος αριθμός θεατών στα γήπεδα μειώθηκε στους 1.000. Για να αποφευχθεί η διακοπή του πρωταθλήματος, οι ιταλικοί σύλλογοι επέλεξαν περαιτέρω περιορισμό της χωρητικότητας στις εγκαταστάσεις, ανεβάζοντας τον μέγιστο αριθμό θεατών σε 5.000 για τουλάχιστον δύο αγώνες, αρχής γενομένης από την αγωνιστική που θα διεξαχθεί στις 15-16 Ιανουαρίου. Πώς είναι όμως αυτή τη στιγμή η κατάσταση στα άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα; Αρχικά, στην Αγγλία δεν υπάρχει περιορισμός στην Premier League, ωστόσο οι φίλαθλοι πρέπει να διαθέτουν πιστοποίηση εμβολιασμού (τύπου Green pass) ή να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ αντιγόνου που πραγματοποιήθηκε τις 48 ώρες

πριν από τον αγώνα. Πριν πάνε στο γήπεδο πρέπει να εγγραφούν στην ιστοσελίδα του συλλόγου τους, αλλά οι έλεγχοι στο γήπεδο γίνονται σε τυχαία βάση. Η μάσκα είναι υποχρεωτική σε κλειστούς χώρους. Στην ισπανική Λίγκα, που βρίσκεται μετά από αρκετούς μήνες στο 100%, στις 29 Δεκεμβρίου το υπουργείο Υγείας μείωσε τη συμμετοχή στις υπαίθριες εγκαταστάσεις στο 75% (και τις αθλητικές αίθουσες στο 50%). Με το νέο έτος και την έναρξη των μολύνσεων, η Ισπανία έκανε κι αυτή πίσω, μειώνοντας τις παρουσίες στις κερκίδες κατά 25%. Στη γαλλική Ligue 1, από την άλλη, η κατάσταση είναι όπως αυτή που πρόκειται να βιώσει η Serie A: μέγιστος αριθμός 5.000 ατόμων και προς το παρόν η σκληρή γραμμή ενάντια στο κύμα των μολύνσεων παραμένει σε ισχύ. Στο πλαίσιο της διαδικασίας έγκρισης του νέου Super Green

pass, ωστόσο, ψηφίστηκε από τους βουλευτές τροπολογία που επιτρέπει πρόσβαση αναλογικά με τη χωρητικότητα του εν λόγω γηπέδου. Τέλος, η Μπουντεσλίγκα. Στη Γερμανία υπάρχει η πιο περί-

πλοκη κατάσταση: οι πόρτες κλειστές από την περασμένη 28η Δεκεμβρίου. Ο νέος καγκελάριος Όλαφ Σολτς συμπεριφέρθηκε επίσης όπως η Άνγκελα Μέρκελ και ήδη πριν από τα Χριστούγεννα είχε

ανακοινώσει το μέτρο, που ισχύει για όλες τις περιφέρειες, αλλά ακόμη και πριν από την επιλογή της κυβέρνησης, ορισμένοι περιφερειακοί πρόεδροι είχαν κλείσει τις εγκαταστάσεις.

Πρόκριση στο Κύπελλο για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Μ

ε τον Κριστιάνο Ρονάλντο εκτός αποστολής, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ νίκησε την Άστον Βίλα 1-0 στο «Ολντ Τράφορντ» και προκρίθηκε στον 4ο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας, συμπληρώνοντας το «παζλ» των 32 ομάδων της επόμενης φάσης. Οι «κόκκινοι διάβολοι» πήραν το προβάδισμα μόλις στο 8΄ με το γκολ του ΜακΤόμινεϊ

(από ασίστ του Φρεντ) και το κράτησαν ως το φινάλε, έχοντας τον Ντε Χέα σε πολύ καλή βραδιά, καθώς με τις επεμβάσεις του κράτησε το «μηδέν» σε καθοριστικά σημεία του αγώνα. Οι «χωριάτες» είχαν δοκάρι στο 31΄ με τον Γουάτκινς κι έφτασαν σε γκολ ισοφάρισης στο 51΄ με τον Ινγκς, όμως το τέρμα του ακυρώθηκε από το VAR ως (οριακό) οφσάιντ.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

κοινωνία-πολιτισμός

ΤΕΤΑΡΤΗ 12.01.2022

13

«ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ» μια ταινία από το studio εφήβων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρρών

Τ

ην Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022 στις 8:00 μ.μ στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου “Αστέρια” , θα προβληθεί η ταινία από το Στούντιο Εφήβων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών με τίτλο : «Εγκλεισμός». Η πρεμιέρα της ταινίας έγινε το καλοκαίρι του 2021 στο θερινό θεατράκι του Δήμου Σερρών. Η ανάγκη για εναλλακτικές μορφές έκφρασης λόγω πανδημίας και διαδικτυακών συναντήσεων της ομάδας, οδήγησε στην ιδέα της δημιουργίας μιας ταινίας που να εκφράζει τα συναισθήματα και τις πρωτόγνωρες εμπειρίες των εφήβων σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Οι επιμορφωτές του Στούντιο, Αστέρης Πολυχρονίδης και Χριστίνα Σωτηριάδου, κατέγραψαν αυτές τις ανησυχίες

Διαδικασία εκταφής στα κοιμητήρια του Δήμου Σερρών

Π

αρακαλούνται όλοι οι δημότες οι οποίοι έχουν ενταφιασμένους συγγενείς, που αποβίωσαν τα έτη 2009 έως 2013, στα Α και Β κοιμητήρια του Δήμου Σερρών, να προσέλθουν στο Γραφείο των Κοιμητηρίων για να προβούν στη διαδικασία της εκταφής.

Το τμήμα Δημοτικών Κοιμητηρίων του Δήμου Σερρών απέστειλε συστημένες ειδοποιήσεις, οι οποίες επιστρέφουν πίσω και επειδή έχει παρέλθει η προβλεπόμενη εξαετία ταφής πρέπει να προχωρήσει σε οίκοθεν εκταφές. Για αυτόν τον λόγο, παρακαλούνται όσοι έχουν ενταφιασμένους συγγενείς και για κάποιο λόγο δεν παρέλαβαν τις ειδοποιήσεις, να προσέλθουν στο γραφείο κοιμητηρίων (Α κοιμητήρια τηλ. 2321022594 & Β κοιμητήρια τηλ 2321046577).

των παιδιών και τις αποτύπωσαν σε αυτή την ταινία. Η προβολή της ταινίας προσφέρεται στο κοινό με είσοδο ελεύθερη . «Εγκλεισμός» Σκηνοθεσία-Μοντάζ: Αστέρης Πολυχρονίδης Βοηθός Σκηνοθέτη: Χριστίνα Σωτηριάδου Μουσική: Άγγελος Μανωλίδης Τεχνικός Ήχου: Γιώργος Δασκαλάκης Εσωτερικοί Φωτισμοί: Νίκος Παπαδόπουλος Διάρκεια: 52’ Η είσοδος για το κοινό θα πραγματοποιηθεί με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, ή εναλλακτικά εργαστηριακό τεστ με την μέθοδο PCR ισχύς

72 ωρών, ή rapid test ισχύς 48 ωρών ή self test τελευταίου 24ώρου και κατά προτεραιότητα, με κάρτα ελεύθερης εισόδου, η οποία θα διατίθεται στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου «Αστέρια» καθημερινά 10.00΄ π.μ. με 2.00΄ μ.μ. και 60΄ πριν την έναρξη της προβολής. Θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα ασφαλούς προσέλευσης και παραμονής στον χώρο για την αποφυγή εξάπλωσης του COVID-19 όπως αυτά ορίζονται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση Δ1α/ Γ.Π.οικ. 80417/2021, ΦΕΚ 6214/ Β/23-12-2021 και τις οδηγίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Γνωστοποιείται, σύμφωνα με το άρθρο 1369 του Αστικού Κώδικα όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 1250/82, ότι: Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΡΑΓΚΟΓΛΟΥ του Κωνσταντίνου και της Ιωάννας το γένος Κεραμάρη που γεννήθηκε στις Σέρρες και κατοικεί στο Άνω Μητρούσι Σερρών και η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΥΡΟΥ του Ηλία και της Αγαθής το γένος Παπουτσή που γεννήθηκε στις Σέρρες και κατοικεί στο Άνω Μητρούσι Σερρών θα τελέσουν τον πολιτικό γάμο τους που θα γίνει στο Δημαρχείο Σερρών.


14

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

μικρές αγγελίες

ΤΕΤΑΡΤΗ 12.01.2022

Α

Εργασία ZHTEITAI Έμπειρη κυρία για περιποίηση ηλικιωμένης στο κέντρο των Σερρών. Πληροφορίες τηλέφωνο: 6951925126

ZHTEITAI εργάτρια μπουγάτσας έως 40ετών για απασχόληση σε βιοτεχνία μπουγάτσας. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6948370109 ή αποστολή βιογραφικών στο email: info@mpougatsa.com.gr

πόφοιτος του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και κάτοχος πτυχίου Proficiency Αγγλικής Γλώσσας, παραδίδει μαθήματα Βιολογίας, Αγγλικών και παρέχει βοήθεια σε άλλα μαθήματα (Δημοτικού, Γυμνασίου). Τιμές προσιτές. Πληροφορίες τηλ. : 6983480465 E-mail" elpida_gg@yahoo.gr

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Παραδοσιακό οπωροπωλείο στο κέντρο της πόλης των Σερρών με σταθερή πελατεία. Πληροφορίες τηλ.: 6994255230

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Ταπετσέρης για βιοτεχνία επίπλων για μόνιμη εργασία.

Πληροφορίες τηλ.: 2321053868 & 6984486878

ZHTEITAI ζευγάρι για κουζίνα στη Γερμανία με όρεξη για μάθηση. Απογευματινό ωράριο, εκτός Κυριακής και αργίες. Πενθήμερο, Δευτέρα-Τρίτη κλειστά. Παρέχεται μισθός, ασφάλιση, διαμονή, διατροφή, περιοχή Αμβούργου Τηλ. 017622276313 και 6946487687

ZHTEITAI

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 0049-17663891192 κ. Δημήτρης

Υπάλληλοι με 8ωρη απασχόληση, πλήρη ένσημα και καλό μισθό από πρατήριο υγρών καυσίμων. Πληροφορίες τηλ.: 2324042477 & 6974467626

Από εταιρεία τροφίμων πωλητής - πωλήτρια. Απαραίτητα προϋπηρεσία. Πληροφορίες τηλ. 2321038810/6932429148

Ακίνητα - Πωλήσεις ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Κύριος 65 ετών με αρκετή περιουσία ζητά γυναίκα έως 60 ετών για σοβαρό σκοπό . Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6943616916

Από Ανώνυμη Εταιρία Παροχής Υπηρεσιών με έδρα τις Σέρρες ζητείται υπεύθυνος Λογιστηρίου. Ο υποψήφιος πρέπει: • Να έχει άριστη γνώση των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων. Γνώση Διεθνών Λογιστικών προτύπων επιθυμητή. • Να έχει γνώσεις Φορολογίας Εισοδήματος και ΦΠΑ καθώς επίσης Εργατικής νομοθεσίας. • Να μπορεί να χειρίζεται με άνεση τις εφαρμογές office των windows, κυρίως excel. • Να έχει εμπειρία ως υπεύθυνος λογιστηρίου τουλάχιστον δύο έτη σε εταιρεία που τηρούσε τα λογιστικά βιβλία με διπλογραφικό σύστημα. Επιθυμητή καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας . Πληροφορίες – Αποστολή βιογραφικών στο infotl@thermie. gr.

Αγροτεμάχιο στα όρια του χωριού Σκουτάρεως έκτασης 9.600 τ.μ., κατάλληλο και για φωτοβολταϊκό πάρκο. Πληροφορίες στον κύριο Βαγγέλη στο τηλέφωνο 6972330777

Αγροτεμάχιο οκτώ (8) στρεμμάτων με αρδευτική γεώτρηση δίπλα στο αγρόκτημα οικισμών Κρίνου Σερρών και σε απόσταση 200 μέτρων από τον οικισμό. Πληροφορίες στα τηλ.: 6981346210 & 6936624631

ΖΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑ Πεπειραμένη μοδίστρα ζητά εργασία σε κατάστημα νυφικών κλπ. Αναλαμβάνει και κεντηματα. Πληροφορίες στο τηλ.: 6997060364

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Κρεβάτι ηλεκτρονικό με στρώμα. Τιμή 350 Ευρώ Πληροφορίες τηλ.: 2324112307

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Επιχείρηση καφέ στο κέντρο της πόλης, στον πλέον ανερχόμενο πεζόδρομο των Σερρών. Το καφέ είναι μικρό με ιδιαίτερο χαρακτήρα που το κάνει να ξεχωρίζει, ενώ δίνεται με όλο τον εξοπλισμό του, έτοιμο να λειτουργήσει. Ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Πληροφορίες στο 6976070102

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ

Δύο συνεχόμενα καταστήματα επί της πλατείας Εμπορίου, τμ 65 έκαστο με πατάρι 50 τμ έκαστο, το καθένα ξεχωριστά ή και τα δύο μαζί σε καλή κατάσταση. Πληροφορίες τηλέφωνο 6977255839

Διάφορα ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Αγροτεμάχιο 13 στρεμμάτων στο Κεφαλοχώρι Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2321046907

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Υγιής επιχείρηση - αρτοποιείο στην πόλη των Σερρών λόγω ασθενείας. Πληροφορίες τηλ.: 6972833181 & 2321020132

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διώροφο σπίτι, 170 μέτρα, ανακαινισμένο στο Χρυσό Σερρών, απέναντι από το Δημαρχείο, με αποθήκη, σε οικοπεδικό χώρο 500 τ.μ. Τιμή συζητήσιμη. Πληροφορίες τηλ.: 6937232559

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Διαμέρισμα 125 τ.μ., τρία δωμάτια, δύο μπάνια, μία αποθήκη και πλήρως ανακαινισμένο, στο κέντρο της πόλης των Σερρών. Πληροφορίες τηλ.: 6974671031

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 1400 τμ στο Βαλτερό Σερρών, πάνω στο δρό-

μο στην έξοδο προς την Ηράκλεια. Πληροφορίες στο Τηλέφωνο 6947933350

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 2.865 τ.μ. στην Κάτω Καμήλα Σερρών (εντός του χωριού με διώροφη παλιά οικία 25.000 ευρώ. Τιμή συζητήσιμη. Πληροφορίες στο 6942565535

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Επιχείρηση Πρακτορείο ΟΠΑΠ στο κέντρο της πόλης. Πληροφορίες τηλ.: 6973038112

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

ζευγάρι (ψητάς και βοηθός κουζίνας) με σχετική εμπειρία για άμεση πρόσληψη σε πολυτελές εστιατόριο μεσογειακής κουζίνας, μέσα σε άριστο και αξιοπρεπές εργασιακό περιβάλλον, με πολύ ικανοποιητικό μισθό και ασφάλιση στην περιοχή Φράιμπουργκ της Γερμανίας.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 400 τ.μ. στον Προβατά Σερρών, με ισόγειο κτίσμα (αποθήκη 90 τ.μ.) εντός σχεδίου σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες τηλ.: 6974733432.

Σε τιμή ευκαιρίας κεραία ραδιοφωνικού σταθμού, σάουνα σχεδόν καινούργια από γυμναστήριο και άλλα εξαρτήματα. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6936548293

Πωλούνται πρόβατα.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6909421352. Κυρία Γρηγορία Τύρναβος Λάρισας.

ΕΣΠΑ 2014 - 2020

- Επιδοτήσεις έως 100%, ίδρυση Εκσυγχρονισμός Επιχειρήσεων, Αναπτυξιακά Προγράμματα και Μελέτες, χρηματοδοτήσεις κεφάλαια κινήσεως για Μικρές και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Επιχειρηματικά, Στεγαστικά-Επισκευαστικά, Αγροτικά, βιομηχανικά, ξενοδοχειακά, ναυτιλιακά, και πάσης φύσεως επιδοτούμενα προγράμματα μέσου ΟΑΕΔ πανελλαδικά Τηλ.210 36 46 223, Fax 211 850 14 64 www.abcfinancialgroup.gr Email: info@ abcfinancialgroup.gr

Μαθήματα

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Καθηγήτρια Αγγλικών

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Φιλόλογος:

Οικόπεδο ενός (1) στρέμματος, με μονοκατοικία εντός, 80 τ.μ., πλήρως επιπλωμένη. Πληροφορίες τηλ. 2310/455542.

Οικόπεδο οικοδομήσιμο 540 τ.μ. μέσα στο χωριό Ευκαρπία. Πληροφορίες τηλ.: 6998486636

Με πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα για όλα τα επίπεδα. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6942800194. Με πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές όλων των τάξεων. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6997024867


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 12.01.2022

μικρές αγγελίες

15


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

στο

Ψάχνει προσωπικό από τις Σερρες το Costa Navarino Με το… καλημέρα του 2022 η ΤΕΜΕΣ διοργανώνει σε κεντρικές πόλεις σε όλη την Ελλάδα τις ημέρες καριέρας για την στελέχωση του νέου ξενοδοχείου Navarino Waterfront που θα λειτουργήσει για πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι στην Costa Navarino. Ξεκινώντας από τις 10/1- πού αλλού- από την Καλαμάτα, οι συνεντεύξεις συνεχίζουν στην Πάτρα το διήμερο 11-12 Ιανουαρίου, στο Αγρίνιο 13 Ιανουαρίου, στη Θεσσαλονίκη 1516 Ιανουαρίου, στις Σέρρες στις 17/1, στην Αλεξανδρούπολη στις 19/1, Κοζάνη 21/1, Αθήνα 23-24 Ιανουαρίου, Κυπαρισσία την 1η Φεβρουαρίου και ξανά στην Καλαμάτα στις 3/2. To νέο resort θα διαθέτει πάνω από 250 δωμάτια, σουίτες και παραθαλάσσια bungalows, αγορά με καταστήματα, χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, θερινό κινηματογράφο, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.α. To νέο project εντάσσεται στο επενδυτικό πλάνο συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ στις νέες περιοχές της Costa Navarinο και συγκεκριμένα στο Navarino Waterfront, στο Navarino Hills με τα νέα γήπεδα γκολφ και στο Navarino Bay που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. ΑΛ.ΑΡ. nnn

Χρονιά εκλογών σε επιχειρηματικούς φορείς Το 2022 είναι –πιθανόν- χρονιά κατά την οποία πολλοί από τους συλλογικούς φορείς των επιχειρήσεων της Κ. Μακεδονίας (Επιμελητήρια, Σύνδεσμοι κλπ.) θα διενεργήσουν αρχαιρεσίες για νέες διοικήσεις. Τα μέλη τους δηλαδή θα κληθούν να ψηφίσουν. Οι διεργασίες –προς το παρόν υπόγειες, αθέατες και… αθόρυβες- έχουν ξεκινήσει. Το βασικό –όπως φαίνεται ότι συμφωνούν οι πάντες- είναι ότι σε αυτή τη φάση της επιχειρημα-

τικότητας, με τις προκλήσεις της νέας «πράσινης» και ψηφιακής εποχής που ακολουθεί στην Ελλάδα μετά την οικονομική κρίση της δεκαετίας του 2010, αλλά και την κρίση που πυροδότησε η πανδημία, η συλλογική δράση αποκτά για τις επιχειρήσεις τεράστια σημασία. Όσο πιο ικανοί, αξιόπιστοι και… ταγμένοι άνθρωποι επιλεγούν – εκλεγούν τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα. Όπως λένε και οι πολιτικοί –εδώ όντως ισχύει- κανείς δεν περισσεύει. Για τις εκλογές του Επιμελητηρίου Σερρών (θα διεξαχθούν εκτός συγκλονιστικού απροόπτου το Νοέμβριο του 2022) δυο υποψηφιότητες έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους κι έχουν δηλώσει επίσημα ότι θα διεκδικήσουν το αξίωμα του προέδρου του κορυφαίου οικονομικού Οργάνου του Νομού. Ο νυν πρόεδρος, γεωπόνος στο επάγγελμα Αθανάσιος Μαλλιαράς και ο οικονομολόγος Κώστας Βέρρος. Ο Αθανάσιος Μαλλιαράς είχε εκλεγεί σύμβουλος με τον συνδυασμό του αείμνηστου προέδρου Χρ. Μέγκλα στις τελευταίες εκλογές και ακολούθως αναδείχθηκε πρόεδρος σε εσωτερική διαδικασία από το εν ενεργεία Δ.Σ. του ΕΒΕΣ. Ο Κωνσταντίνος Βέρρος έχει εκδηλώσει εδώ και πολύ καιρό το ενδιαφέρον του για την διεκδίκηση της προεδρίας και μεθοδικά και συστηματικά οργανώνει ανα τον νομό τον πυρήνα των ανθρώπων που θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του. «Σ.Θ.» nnn

Αδυναμία να διοικηθεί ο Δήμος με σοβαρότητα και ευθύνη Η δημοτική σύμβουλος Σερρών Αριάδνη Παπαφωτίου(Δύναμη Σερραίων) σχετικά με την απολογία του Δημάρχου για τον παράτυπο διορισμό Αντιδημάρχου δήλωσε: “Αφού αρχικά επιχειρήθηκε υποβάθμιση της εκτροπής του Δημάρχου να

ΤΕΤΑΡΤΗ 12.01.2022

Πέθανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι

Θλίψη προκαλεί η είδηση ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, έχασε τη ζωή του, σε ηλικία 65 ετών. Τη θλιβερή είδηση έκανε γνωστή τα ξημερώματα ο εκπρόσωπος του κ. Σασόλι, μέσω ανάρτησής του στο Twitter. Οπως εξήγησε, ο Νταβίντ Σασόλι πέθανε μερικές ημέρες μετά την εισαγωγή του νοσοκομείο και συγκεκριμένα στις 26 Δεκεμβρίου, εξαιτίας δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού του συστήματος. «Ο Νταβίντ Σασόλι πέθανε την 11η Ιανουαρίου στη 0:15 στο ογκολογικό κέντρο θεραπείας του Αβιάνο, στην Ιταλία, όπου νοσηλευόταν» από τα τέλη του Δεκεμβρίου, τόνισε μέσω Twitter ο Ρομπέρτο Κουίλο, ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Για την ημερομηνία και τον τόπο της κηδείας του θα υπάρξει ενημέρωση τις επόμενες ώρες», πρόσθεσε. Χθες Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του προέδρου του ΕΚ είχε ανακοινώσει ότι ο Νταβίντ Σασόλι εισήχθη σε νοσοκομείο «εξαιτίας σοβαρής επιπλοκής λόγω δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού του συστήματος» και την ακύρωση των επίσημων δραστηριοτήτων του. Ο Νταβίντ Σασόλι, που είχε υποβληθεί στο παρελθόν σε θεραπεία για λευχαιμία, είχε ήδη νοσηλευτεί το φθινόπωρο εξαιτίας πνευμονίας, που τον ανάγκασε να λείψει από το ΕΚ για αρκετές εβδομάδες. Η θητεία του άλλοτε δημοσιογράφου και παρουσιαστή τηλεοπτικών εκπομπών στην Ιταλία, που ασκούσε την προεδρία του ΕΚ από το 2019, επρόκειτο να ολοκληρωθεί αυτόν τον μήνα, στο μέσον της κοινοβουλευτικής πενταετίας. «Σ.Θ.»

διορίσει κατα παράβαση του νόμου ως Αντιδήμαρχο της παράταξής του μέλος του Προεδρείου του Δ.Σ, ο κ. Χρυσάφης απολογήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο παραδεχόμενος την θεσμική του γκάφα, και έβγαλε ανίκανους τους στενούς του συνεργάτες και συμ-

βούλους -αιρετούς και μη-, επειδή “δεν τον ενημέρωσαν σωστά για τον νόμο”!!! –Όλα αυτά ζωγραφίζουν το προφίλ της Δημοτικής Αρχής και την αδυναμία της να διοικήσει με σοβαρότητα και ευθύνη τον Δήμο. Δυστυχώς.” «Σ.Θ.»