__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ Ιδιοκτήτης - Εκδότης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

ΈΤΟΣ 51ο | ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 14.925 | ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021 | ΤΙΜΗ 0,50 ευρώ

Σημαντικές δράσεις από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Νέα ιστοσελίδα, νέο λογότυπο, Συνάντηση Λ. Αβραμάκη με την διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σερρών

«Ο κόσμος της εργασίας ομόφωνα καταδικάζει το αντεργατικό νομοσχέδιο της ΝΔ» u

5

ετοιμότητα για τη νέα σχολική χρονιά Υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας ο Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός «Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές γέφυρες» u

Ο Δήμαρχος Σερρών επισκέφθηκε την πρωτοποριακή μονάδα της «Μηδική Σερρών ΑΕ»

Από τον Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου

Eπιστολή του δημοτικού συμβούλου Σερρών Β. Τερζή

«Έρωτας στα χρόνια της χολέρας…» u

u

4

7

u

Τα "μαύρα" φρούτα Με έντονο ελληνικό χρώμα το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid

Ευχαριστίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης προς την Δημοτική Αρχή Σερρών u

Τι ισχύει με τη δωρεάν διανομή των self tests u

9

Βράβευση του Αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Σπυρόπουλου

16

3

3


Σ.Θ. [

ΠΕΜΠΤΗ 10.06.2021

Ήλιος » Α: 05:03 Δ: 19:51 | Σελήνη » Α: 16:24 Δ:02:31

[

σαν σήμερα

γράμμα στο διευθυντή Περί ισότητας ανδρών - γυναικών Κύριε Διευθυντά, Σπύρος Μάμαλης πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Με αστική ευγένεια και συμπεριφορά πάντα.

1975: Ψηφίζεται στη Βουλή το ισχύον Σύνταγμα

Γιάννης Τουρτουράς αντιδήμαρχος Σερρών Λίγο πιο ήπια με τους δημότες.

ΕΝΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ Λεξικολογικά Τα θέματα στο σημερινόμας σημείωμα πολλά και διάφορα και με πολλά μηνύματα. Διανύουμε το μήνα Ιούλιο. Ας γυρίσουμε λίγο στο παρελθόν και ας μεταφέρουμε εδώ τα παρακάτω:

Επανέρχομαι. Η εθνομητέρα, ενώ δεν υφίσταται στον προφορικό λόγο ούτε καν στα λεξικά αυτή η λέξη, ξεχωρίζει από μακριά καθώς έρχεται τρέχοντας, σηκώνοντας κουρνιαχτό και σε λίγο θα είναι προ των πυλών. Εθνοπατέρες ήταν κάποτε οι 300 βουλευτές. «Πατέρες του Εθνους» τους έλεγαν, ειρωνικά συνήθως, κάποτε όμως ίσως και κυριολεκτικά. Στην εποχή μας γέμισε η Βουλή από γυναίκες κι ενώ ανθίσταται ακόμη η γλώσσα μας, δεν πρέπει να είναι μακριά η μέρα που αυτή η λέξη θα κατασκευασθεί. Ο ΙΔΙΟΤΕΛΗΣ

ΦΩΤΟγραφήματα

Περάτης (αρσενικό)= ο διαβάτης, αυτός που περνάει στο δρόμο, οδηγός πορθμείου, μοχλός από ξύλο για πόρτα, που προσαρμοζόταν με εμβολή κι όχι με κάρφωμα, αμπάρα, σύρτης Κόφτης= εργαλείο με δύο λαβές όπως του ψαλιδιού και 2 σταγόνες που συναντιώνται σχηματίζοντας κοφτερές ακμές. Και κλείνουμε με το παρακάτω: Επίδαυρος= ιστορική πόλη του νομού Αργολίδας, είναι κτισμένη στους πρόποδες των ορέων Αραχναίο, Κορυφαίο και Τίθιο, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, γεννήθηκε ο Ασκληπιός. Κάθε ερώτηση δεκτή. Δ.Α.

Γιορτή κερασιού στην Αναστασιά

Η

φετινή Γιορτή Κερασιού της Κοινότητας Αναστασιάς θα πραγματοποιηθεί, την Κυριακή 13 Ιουνίου 2021 μετά την πρωινή Θεία Λειτουργία στις 11:00 π.μ., στον προαύλιο χώρο του Ι. Ν. Αγ. Αναστασίας κάτω από τον υπεραιωνόβιο πλάτανο. Εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων του Covid-19 θα γίνει μόνο έκθεση κερασιών και θα ακολουθήσει βράβευση του καλύτερου κερασοπαραγωγού. Στο τέλος της εκδήλωσης θα γίνει δωρεάν διανομή του ξακουστού κερασιού μας. Δ.Ν.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ

Εκδότης – Ιδιοκτήτης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ Διευθυντής: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑMΠΑΤΖΗΣ ΑρχισυνταξΙα: Αλέξανδρος Αραμπατζής ΣυντΑκτες: Βούλα Αγκαθά, Δημήτρης Νάτσιος ΑρθρογρΑφοι - ΣχολιογρΑφοι: Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Δημήτριος Αραμπατζής, Αθανάσιος Αραμπατζής, Αλέξανδρος Αραμπατζής, Κων/νος Τσαρτσάρης, Χρυσάνθη Ιακώβου, Ελευθερία Ξενοδόχου, Χρήστος Κατσαρός ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ - σελιδοποιηση: Δέσποινα Αρναούτογλου ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Νίκος Καραγκιόζης ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ: Κατερίνα Σταυρακίδου ΓΡΑΦΕΙΑ: Βενιζέλου 177 – Σέρρες Τ.Κ. 62 131 ΤΗΛ.: 23210 - 46380 FAX: 23210 - 45200

e-mail: sertharros@yahοo.gr www.sertharros.gr

ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΑ: ΤΗΛ. 23210 - 46380 ΕΤΗΣΙΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ Υπουργείων 500 €+ Φ.Π.Α. Τραπεζών 500 €+ Φ.Π.Α. Εταιριών Ν.Π.Ι.Δ. & Ν.Π.Δ.Δ. 500 €+ Φ.Π.Α. Δήμων 500 €+ Φ.Π.Α. Συλλόγων, Σωματείων 200 €+ Φ.Π.Α.

Φίλε Κριέ, η σημερινή μέρα θέλει ιδιαίτερη προσοχή, ιδίως στις διαπροσωπικές σου σχέσεις και τις σημαντικές συνεργασίες σου! Με την Ολική Ηλιακή Έκλειψη στο Ζώδιο του Καρκίνου, οφείλεις τώρα να λύσεις ό,τι πρόβλημα, είχες αφήσει στο παρελθόν άλυτο! Καταστάσεις και γεγονότα, επιστρέφουν τώρα και θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να τα αντιμετωπίσεις, ακόμα και αν αναγκαστείς να κλύσεις κάποιους κύκλους σε θέματα οικογενειακά ή σπιτιού!

Φίλε Ταύρε, με την σημερινή Ολική Ηλιακή Έκλειψη στον Καρκίνο, κάποια κουτσομπολιά αποκαλύπτονται και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο σε εσένα. Οι σχέσεις με αδέρφια και γείτονες, ίσως γίνουν λίγο πιο έντονες τώρα, ωστόσο όλα αυτά είναι περαστικά και αν φερθείς ώριμα, θα καταφέρεις εύκολα, να τα ξεπεράσεις! Η ημέρα θα πλήξει επαφές και μετακινήσεις, γι’αυτό απέφυγε βιασύνες, λεκτικές ρήξεις και παρεξηγήσεις!

Φίλε Δίδυμε, η Ολική Ηλιακή Έκλειψη που πραγματοποιείται σήμερα στο Ζώδιο του Καρκίνου και πιθανόν να σου φέρει αρκετή ανασφάλεια και αβεβαιότητα, αυτές τις μέρες! Πολύ πιθανόν αυτή η ατμόσφαιρα να σε αποσυντονίσει, αλλά σκέψου ότι είναι προσωρινό! Μην κάνεις διατροφικές υπερβολές, γιατί πιθανόν να έχει αντίκτυπο στο βάρος σου! Επίσης οφείλεις να προστατέψεις τα κεκτημένα σου και τα υλικά αγαθά σου!

Φίλε Καρκίνε, με την Νέα Σελήνη σήμερα στο Ζώδιο σου και την ταυτόχρονη Ολική Ηλιακή Έκλειψη, γεγονότα και καταστάσεις που θα προκύψουν, καθοριστικά για σένα, θα σε οδηγήσουν σε καταλυτικές αποφάσεις και θα σε αναγκάσουν να κλείσεις αρκετούς κύκλους, ανοίγοντας νέους, ώστε να μπορέσεις να προχωρήσεις παρακάτω! Μην αρνηθείς σήμερα, να έρθεις μέχρι και σε ρήξη, ώστε να λήξεις κάποιες διαπροσωπικές σχέσεις που ήταν ομολογουμένως τοξικές για σένα!

Αγαπητέ Λέοντα, η σημερινή ημέρα θα σε βρει μάλλον με πεσμένη διάθεση, αφού η Νέα Σελήνη και η ταυτόχρονη Ολική Ηλιακή Έκλειψη στον Καρκίνο, σε γεμίζει άγχος, ψυχολογική αναταραχή και συναισθηματική σύγχυση. Ορισμένα μυστικά σου, πιθανόν να αποκαλυφθούν και να απογοητευτείς από την έκβαση που θα έχει αυτή η αποκάλυψη. Καλό θα ήταν να ηρεμήσεις τώρα και να μην τα παίρνεις όλα τόσο σοβαρά!

Αγαπητέ Παρθένε, προσπάθησε να κρατήσεις τα πόδια σου στη γη και αν το κάνεις, θα καταφέρεις να εκμεταλλευτείς αυτήν την Ολική Ηλιακή Έκλειψη στον Καρκίνο! Πρώτον, κάποιες δυσκολίες που θα προκύψουν τώρα στην εκπλήρωση ενός ονείρου σου, θα σε ωριμάσουν και επιτέλους θα αλλάξεις τακτική! Δεύτερον, οφείλεις να κάνεις κάποια αναγκαία ξεκαθαρίσματα σε φιλίες, ακόμα κι αν αυτό αρχικά σε πληγώσει, αλλά μην ξεχνάς, πως από την ζωή σου μόλις έβγαλες τοξικούς ανθρώπους!

Αγαπητέ Ζυγέ, με την σημερινή Νέα Σελήνη στον Καρκίνο, να συνοδεύεται από την καθοριστική για σένα, Ολική Ηλιακή Έκλειψη, έρχονται κάποιες αναγκαστικές αλλαγές και ξεκαθαρίσματα, που θα σε αναγκάζουν να πάρεις σκληρές και ίσως επίπονες αποφάσεις! Προσπάθησε σήμερα να παραμείνεις ψύχραιμος, απέναντι στις προκλήσεις της ημέρας και να μην εκτίθεσαι στις διαπροσωπικές σου σχέσεις, λόγω επιθετικότητας και ξεσπασμάτων!

Φίλε Σκορπιέ, με την σημερινή Ολική Ηλιακή Έκλειψη στον Καρκίνο, θα αναγκαστείς να πάρεις κάποιες αποφάσεις, οι οποίες σχετίζονται με ένα μήνυμα που θα λάβεις ή μία είδηση! Θα αλλάξει μοιραία η οπτική σου, όσον αφορά θέματα κοινωνικής ζωής, επικοινωνιών, μετακινήσεων, σπουδών και διαπροσωπικών ή συγγενικών σχέσεων από απόσταση. Αλλάζεις φιλοσοφία ζωής και ίσως μειώσεις την αισιοδοξία σου, αυξάνοντας την λογική σου!

Αγαπητέ Τοξότη, η σημερινή Ολική Ηλιακή Έκλειψη στον Αιγόκερω, θα σε μπερδέψει αρκετά, ιδίως στις διαπροσωπικές σου σχέσεις! Ενδεχομένως να νιώσεις προδομένος από κάποιους και πιθανόν ήρθε η ώρα να κάνεις τα ξεκαθαρίσματα σου! Βρες λύσεις, χωρίς να βγάζεις θυμό και εκδικητικότητα και ξεπέρασε έγκαιρα την εσωτερική σου αναστάτωση, η οποία είναι αρκετή τώρα! Επίσης κάποιες αποκαλύψεις μυστικών, σε απογοητεύσουν τώρα!

Φίλε Αιγόκερε, η Ολική Έκλειψη Ηλίου πραγματοποιείται σήμερα απέναντι σου, στο Ζώδιο του Καρκίνου και αν δεν προσέξεις συμπεριφορά και αντιδράσεις, θα κλείσουν κύκλοι, θα υπάρξουν απώλειες και αρκετές ρήξεις, που πιθανόν να σε οδηγήσουν σε επίπονες αποφάσεις! Η ημέρα σου εφιστά την προσοχή, στην σωστή διαχείριση όλων των διαπροσωπικών σου σχέσεων, αφού το κλίμα είναι αρκετά έντονο τώρα και θα έρθεις πολλές φορές σε δύσκολη θέση, γι’ αυτό μείνε ψύχραιμος!

Αγαπητέ Υδροχόε, με μία Νέα Σελήνη που συνοδεύεται από Ολική Ηλιακή Έκλειψη, στον Καρκίνο, οι υποχρεώσεις θα σε πιέσουν περισσότερο από ποτέ και ταυτόχρονα θα αναγκαστείς να τρέξεις και για άλλους ανθρώπους. Πιθανόν να νιώσεις εξαντλημένος και κουρασμένος ψυχολογικά, από το άγχος και την ανησυχία! Οφείλεις να αναμένεις αρκετές αλλαγές στην καθημερινότητα σου και προσπάθησε να μην πιέζεις τον εαυτό σου παραπάνω από όσο μπορείς!

Αγαπητέ Ιχθύ, με την σημερινή Ολική Ηλιακή Έκλειψη στον Καρκίνο, επιδίωξε να έχεις σωστή εικόνα στην κοινωνική σου ζωή κι όχι απλά μια επιφανειακά προσωρινή καλή φήμη! Επιπλέον, κάποια θέματα με παιδιά σε απασχολούν τώρα, αλλά με λογική και προσπάθεια, θα καταφέρεις να τα λύσεις! Ήρθε η ώρα να σοβαρευτείς πραγματικά και να ωριμάσεις και θα δεις πως αυτή η φάση της Σελήνης, μπορεί να λειτουργήσει εποικοδομητικά για εσένα!


CMYK

CMYK

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΠΕΜΠΤΗ 10.06.2021Σημαντικές δράσεις από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Νέα ιστοσελίδα, νέο λογότυπο, ετοιμότητα για τη νέα σχολική χρονιά Υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας ο Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός «Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές γέφυρες»

Ο

Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, κ. Ιωάννης Καραβασίλης, ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ τα ακόλουθα:

Α

. Έχει ολοκληρωθεί η νέα ιστοσελίδα της Διεύθυνσης, που βρίσκεται στο ακόλουθο λινκ: https://dipe.ser. sch.gr/

Β

. Γνωστοποίησε ότι η Διεύθυνση Εκπαίδευσης Σερρών διαθέτει νέο σήμα/ λογότυπο που το εξής θα αποτελεί στοιχείο της ψηφιακής της ταυτότητας

Γ

. Ο διεθνής μαθητικός διαγωνισμός «Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές γέφυρες» που σχεδίασε και συντονίζει για 8η συνεχόμενη χρονιά η Διεύθυνση μας, τελεί για το επόμενο σχολικό έτος υπο την αιγίδα της Α.Ε. της προέδρου της Δημοκρατίας. Παράλληλα ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης γνωστοποίησε ότι η σχολική χρονιά ολοκληρώνεται για τους μαθητές την Παρασκευή 25 Ιουνίου και για τους εκπαιδευτικούς την Τετάρτη 30 Ιουνίου. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στην προετοιμασία για τη νέα σχολική χρονιά διότι τα Βιβλία έχουν έρθει, οι μεταθέσεις έχουν ολο-

Πρώτη συνάντηση της Τοπικής Ομάδας Στήριξης (ΤΟΣ) των Σερρών του δικτύου space4people

κληρωθεί και αναμένεται ο διορισμός 5250 εκπαιδευτικών.

Απομένουν μόνο οι αποσπάσεις ώστε από τον Αύγουστο και πολύ πριν την έναρξη της σχολι-

κής χρονιάς όλα να είναι έτοιμα για τη νέα εκπαιδευτική περίοδο 2021-22.

Από τον Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ.κ.Θεολόγου

Βράβευση του Αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Σπυρόπουλου

Ο

Δήμος Σερρών και η Τοπική Ομάδα Στήριξης (ΤΟΣ) του δικτύου “space4people” ξεκινούν την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 τις τακτικές συναντήσεις τους για να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν δράσεις που στόχο έχουν να αναβαθμίσουν και να μετατρέψουν σε περισσότερο ελκυστικό τον δημόσιο χώρο της πόλης. Η συνάντηση των Μελών της Τοπικής Ομάδας Στήριξης, που οργανώνεται αυτή τη φορά διαδικτυακά λόγω των προληπτικών μέτρων και των κανόνων προστασίας του covid-19, πραγματοποιείται στα πλαίσια του έργου “space4people” που υλοποιεί ο Δήμος μαζί με άλλες εννέα πόλεις από όλη την Ευρώπη με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος εδαφικής συνεργασίας URBACT ΙΙΙ . Στην Τ.Ο.Σ. των Σερρών εκτός από τα Στελέχη των Τεχνικών υπηρεσιών, των υπηρεσιών Δόμησης και του Αυτοτελούς Τμήματος Προγραμματισμού, που είναι και οι συντονιστές του έργου, συμμετέχουν και εκπρόσωποι: της Μείζονος αντιπολίτευσης, της Τοπικής Κοινότητας των Σερρών, της Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Σερρών, του Διεθνούς Ελληνικού Πανεπιστημίου, του τμήματος ΤΕΦΑΑ Σερρών του ΑΠΘ, του Τμήματος Τροχαίας Σερρών, των Διευθύνσεων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ΠΕ Σερρών, του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ν. Σερρών, του Αστικού ΚΤΕΛ Σερρών, της Α.Ε. των ΡΑΔΙΟΤΑΞΙ Σερρών, της Νομαρχιακής Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Ν. Σερρών και του Εμπορικού Συλλόγου Σερρών.

CMYK

Μ

ε ιδιαίτερη συγκίνηση παρέλαβε ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος την εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνα, με την οποία τον βράβευσε ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κκ. Θεολόγος, για την υποστήριξη του ίδιου και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τόσο στην ανέγερση

του Ιερού Ναού, όσο και εν γένει στην τοπική μας Εκκλησία. Η βράβευση του Αντιπεριφερειάρχη έγινε κατά την λαμπρή ημέρα των εγκαινίων του περικαλλούς Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνος της πόλης των Σερρών, την Κυριακή 6 Ιουνίου 2021. Μετά το πέρας της τελετής,

ο Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι την τοπική μας Εκκλησία ποιμαίνει ένας Ιεράρχης, που άοκνα εργάζεται, όχι μόνο για την συντήρηση της εκκλησιαστικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, που παρέλαβε από τους αειμνήστους προκατόχους του, αλλά και για τον εμπλουτισμό της με νέα έργα, όπως του Ιερού Ναού Αγ. Σπυρίδωνος. CMYK
ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΠΕΜΠΤΗ 10.06.2021

Ο Δήμαρχος Σερρών επισκέφθηκε την πρωτοποριακή μονάδα της «Μηδική Σερρών ΑΕ»

Ο

Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης επισκέφθηκε σήμερα, Τρίτη 8 Ιουνίου 2021 τη νέα, σύγχρονη μονάδα της «Μηδική Σερρών ΑΕ», όπου τον υποδέχθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ιωάννης Μυλωνάκης. Ο κ. Χρυσάφης ενημερώθηκε για τη νέα αυτή επένδυση του ομίλου ΙΤΑ στον Δήμο Σερρών και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου αφύγρανσης μηδικής στο Αθλητικό Πάρκο Ομόνοιας από τον κ.Μυλωνάκη και τον Διευθυντή Λειτουργίας της εταιρείας Αλέξανδρο Τσαούση. «Θέλω να συγχαρώ τον όμιλο ΙΤΑ και προσωπικά τον πρόεδρό του κ.Αντώνη Γερασίμου για αυτή την πρωτοποριακή επένδυση για τα ελληνικά και διεθνή δεδομένα με πολλαπλά οφέλη για τους παραγωγούς του νομού Σερρών, τον πρωτογενή τομέα και γενικότερα την τοπική οικονομία», τόνισε ο Δήμαρχος Σερρών κατά την επίσκεψή του στο εργοστάσιο. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι επιπλέον γιατί ο όμιλος ΙΤΑ τόσο με τη μονάδα της Μηδικής όσο και με τη “Θέρμη Σερρών” αποδεικνύει τη συνέπεια και αφοσίωσή του σε επενδύσεις με ενεργειακό και φιλοπεριβαλλοντικό

προσανατολισμό. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, η “Θέρμη Σερρών” συνεχίζει για τέταρτη συνεχή χρονιά τα έργα επέκτασης του δικτύου τηλεθέρμανσης στην πόλη μας. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον διευθύνοντα σύμβουλο της Θέρμης Σερρών και της Μηδικής Γιάννη Μυλωνάκη για την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε διαχρονικά», σημείωσε ο κ.Χρυσάφης. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η Δημοτική Αρχή βρίσκεται και θα βρίσκεται πάντα δίπλα στον επιχειρηματικό κόσμο και θα είναι αρωγός στην υλο-

ποίηση πρωτοβουλιών και επενδύσεων που έχουν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο και την ποιότητα ζωής των πολιτών και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. «Αυτόν τον στόχο εξυπηρετεί και το σχέδιο μας με τον όμιλο ΙΤΑ για τη δημιουργία του περιβαλλοντικού και εκπαιδευτικού πάρκου “EDEN PROJECT HELLAS”, το οποίο φιλοδοξούμε να καταστήσουμε πυρήνα του μετασχηματισμού του πρωτογενή τομέα στην περιοχή των Σερρών και της ανάπτυξης τεχνολογιών

Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος», υπογράμμισε ο κ.Χρυσάφης. Από την πλευρά του ο κ.Μυλωνάκης τόνισε: «Η Μηδική Σερρών ήταν ένα όραμα του προέδρου του ομίλου ΙΤΑ Αντώνη Γερασίμου, το οποίο κάναμε πραγματικότητα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με τη βοήθεια όλων των δημοτικών αρχών και ιδιαίτερα του Δημάρχου Αλέξανδρου Χρυσάφη, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά. Ο όμιλος έχει παρουσία στον Δήμο Σερρών εδώ και 17 χρόνια με την τηλεθέρμανση παρέχοντας σε περισσότερα από 13.000 νοικοκυριά οικονο-

μική, ασφαλή και φιλική προς το περιβάλλον θέρμανση. Συνέχεια της επενδυτικής παρουσίας μας στον Δήμο αποτελεί η Μηδική Σερρών, το μεγαλύτερο εργοστάσιο αφύγρανσης μηδικής στην Ελλάδα, ένα μοναδικό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα έργο που προσδίδει προστιθέμενη αξία στους παραγωγούς των Σερρών. Μαζί και με το EDEN PROJECT, την υλοποίηση του οποίου προχωράμε με γοργούς ρυθμούς συμβάλλουμε στη μεγάλη προσπάθεια να γίνει ο Δήμος Σερρών ο πρώτος Δήμος της Ελλάδας».

Η θέση της δημοτικής αρχή για τη γέφυρα του Τσέλιου

Πολιτική απόφαση η απευθείας ανάθεση για την εκτέλεση του έργου Θα παραδοθεί σε ένα μήνα από την έναρξη των εργασιών

Η

γέφυρα Τσέλιου έκλεισε μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα της 4ης Ιανουαρίου 2021, τα οποία προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στα θεμέλιά της. Όλες οι αποφάσεις και οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής από τον περασμένο Ιανουάριο μέχρι και σήμερα είχαν ως γνώμονα τη συντήρηση και την επαναλειτουργία της γέφυρας όσο το δυνατόν γρηγορότερα και με τη μέγιστη αξιοπιστία. Στόχος της Δημοτικής Αρχής ήταν να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχει κίνδυνος για τα διερχόμενα αυτοκίνητα και παράλληλα μέσω των παρεμβάσεων στην κοίτη του χειμάρρου να θωρακίσει τη κομβική αυτή γέφυρα από μεγαλύτερες βλάβες

σε περίπτωση νέας σφοδρής βροχόπτωσης. Η απόφαση να προχωρήσουμε σε ένα πιο σύνθετο έργο καθώς και εξωγενείς παράγοντες προκάλεσαν καθυστερήσεις στις διαδικασίες των εγκρίσεων. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Σερρών παρέλαβε τη μελέτη του έργου στις 13 Απριλίου 2021 και μέσα σε λίγες ημέρες, στις 19 Απριλίου 2021 υπέβαλε τον φάκελο της εξαίρεσης περιβαλλοντικής αδειοδότησης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Η εξαίρεση υπογράφηκε από την αρμόδια υπάλληλο του Υπουργείου Περιβάλλοντος στις 18 Μαΐου και την ίδια ημέρα εγκρίθηκε με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ο χαρα-

κτηρισμός του κατεπείγοντος για το έργο και της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση. Η διαδικασία της ανάθεσης δεν μπορούσε να ξεκινήσει πριν από τις 18 Μαΐου και χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η απόφαση εξαίρεσης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Τελικά, μόλις την 1η Ιουνίου εγκρίθηκε η απαλλαγή για την περιβαλλοντική αδειοδότηση για το έργο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ τη Δευτέρα 7 Ιουνίου εγκρίθηκε η σύμβαση του έργου, προϋπολογισμού 435.000 ευρώ από την Οικονομική Επιτροπή. Όλο το προηγούμενο διάστημα, ο Δήμος ήταν σε επαφή με πολλές σερραϊκές επιχειρή-

σεις που διαθέτουν την τεχνογνωσία, τον εξοπλισμό και τη δυνατότητα να υλοποιήσουν αυτό το σύνθετο και επικίνδυνο έργο γρήγορα και με αξιοπιστία και τελικά τρεις από αυτές κατέθεσαν οικονομική προσφορά. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Σερρών ήταν πολιτική απόφαση να προχωρήσει το έργο με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης σε σερραϊκή επιχείρηση καθώς πιστεύουμε ότι αποτελεί την καλύτερη και πιο ασφαλή λύση για να παραδοθεί αμέσως το έργο. Η διαδικασία του δημόσιου διαγωνισμού θα προκαλούσε πολύμηνη καθυστέρηση στην έναρξη υλοποίησης του έργου με το τέλος του 2021 να αποτελεί την πιο αισιόδοξη πρόβλε-

ψη. Από την άλλη πλευρά, η ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ενέχει τον κίνδυνο να αναδειχθεί μία εταιρεία που θα δώσει μεγαλύτερη έκπτωση αλλά δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του έργου ή στον χρόνο παράδοσης. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που εταιρείες κηρύσσονται έκπτωτες ή παραδίδουν τα έργα με πολλές αστοχίες. Πολλές φορές, δυστυχώς, στα δημόσια έργα έχει αποδειχθεί ότι το το φτηνό αποδεικνύεται ακριβό. Με την έναρξη των εργασιών από την ανάδοχο εταιρεία, εκτιμάται ότι η γέφυρα θα παραδοθεί μέσα σε ένα μήνα για χρήση σε οχήματα μέχρι 2 τόνους.


CMYK

CMYK

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΠΕΜΠΤΗ 10.06.2021Συνάντηση Λευτέρη Αβραμάκη με την διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σερρών

«Ο κόσμος της εργασίας ομόφωνα καταδικάζει το αντεργατικό νομοσχέδιο της ΝΔ»

Ο

Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Σερρών και συζήτησε το εργασιακό νομοσχέδιο που αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας, σε συνέχεια των αντεργατικών και αντικοινωνικών πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ από την επομένη των εκλογών, σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, μείωσης εισοδημάτων, επισφάλειας και ανεργίας. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Ε.Κ. Σερρών Άλκης Απιδόπουλος, ο Αντιπρόεδρος Ηλίας Παραστατίδης, ο Γενικός Γραμματέας Παύλος Συμεωνίδης, ο Οργανωτικός Γραμματέας Δημήτρης Στοϊκούδης, ο Ταμίας Δημήτρης Μαραγκός και το μέλος του ΔΣ Θεόδωρος Σεβασλίδης. Τόσο ο Βουλευτής όσο και η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, εξέφρασαν την κάθετη και ριζική τους αντίθεση στις διατάξεις του αντεργατικού αυτού σχεδίου που πρακτικά καταργεί το οκτάωρο θεσμοθετώντας τη δεκάωρη εργασία, αυξάνει υπερβολικά τις ώρες υπερωρίας, θεσπίζει τις απλήρωτες υπερωρίες, περιορίζει τις θέσεις εργασίας προωθώντας την εντατικοποίηση της εργασίας, θέτει σε αμφισβήτηση το δικαίωμα στην απεργία, καταργεί πρακτικά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, διευκολύνει ακόμα περισσότερο τις απολύσεις μειώνοντας και την αποζημίωση, καθιστά εκ των προτέρων άνευ αντικειμένου την προσφυγή στη δικαιοσύνη στην περίπτωση άδικης ή καταχρηστικής απόλυσης, περιορίζει τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και ακυρώνει μια σειρά από κεκτημένα των εργαζομένων εδώ και δεκαετίες. Η διοίκηση του εργατικού κέντρου υποστήριξε ότι η σημερινή κυβέρνηση κινείται εχθρικά απέναντι στους εργαζόμενους. Η καθολική αντίδραση των εργαζομένων και ο αγώνας για να μην περάσει και να μην εφαρμοστεί το αντεργατικό αυτό νομοσχέδιο θα είναι καθολικός και η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης στα πλαίσια της πανελλαδικής απεργίας είναι αναγκαία και επιβεβλημένη. Ζήτησαν από τον Βουλευτή CMYK

τη δέσμευση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων και θα καταργήσει τις αντεργατικές προβλέψεις της ΝΔ όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης. Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Λευτέρης Αβραμάκης, τόνισε ότι η ΝΔ καθ’ υπαγόρευση του ΣΕΒ προωθεί την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιχειρεί μια άνευ προηγούμενου εντατικοποίηση της εργασίας προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων, καταργεί στην πράξη τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και προωθεί τις ατομικές συμβάσεις όπου η πλειοψηφία των εργαζομένων θα υποχρεωθεί να υποταχθεί άνευ όρων στις επιθυμίες των εργοδοτών υπό τον φόβο της ανεργίας. Η κατάργηση του οκτάωρου και οι απλήρωτες υπερωρίες, θα στερήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα, η οικογενειακή ζωή των εργαζομένων θα διαταραχθεί ανεπανόρθωτα. Η κυβέρνηση της ΝΔ που υποσχόταν καλύτερες θέσεις εργασίας για όλους και καλύτερους μισθούς δείχνει πλέον το πραγματικό της πρόσωπο. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Βουλευτής Σερρών Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε: «Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί συστηματικά να καταργήσει ένα σύνολο προοδευτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων η πλειοψηφία των οποίων θεσπίστηκε το 1982, χαρακτηρίζοντας συλλήβδην τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, αναχρονιστικά.

μεσαίες επιχειρήσεις, δεκάδες κοινωνικοί και οικονομικοί φορείς έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι σύσσωμη η ελληνική κοινωνία αντιδρά σε αυτούς τους αναχρονισμούς και επιθυμεί την απόσυρση και αυτού του αντεργατικού νομοσχεδίου.

Η ΝΔ όμως με μοναδικό σύμμαχο τον ΣΕΒ και τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις επιμένει να θεσπίσει διατάξεις που όχι απλώς καταργούν εργασιακά δικαιώματα αλλά δυναμιτίζουν τη ζωή χιλιάδων οικογενειών που θα υποχρεωθούν σε δυσμενέστερες συνθήκες εργασίας και μικρότερους μισθούς. Υπονομεύει τη δυνατότητα των νέων να εργαστούν, ελαστικοποιεί ακόμα περισσότερο τις συνθήκες εργασίας, διαμορφώνει ένα κόσμο όπου τα συμφέροντα και οι ανάγκες των επιχειρήσεων θα υπερτερούν έναντι όλων.

Οι εργαζόμενοι, οι μικρές και

Πρόκειται για νομοθετικό

Με τα νομοσχέδια όμως που προωθεί γυρνάει την ελληνική κοινωνία στις δεκαετίες πριν από τη μεγάλη πολιτική αλλαγή τη δεκαετία του 1980. Τα αναχρονιστικά της σχέδια κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση ακόμα και από τις πιο συντηρητικές κυβερνήσεις της Ευρώπης.

έκτρωμα στο οποίο αντιδρούν ακόμα και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που γνωρίζουν ότι βασική προϋπόθεση για την οικονομική τους επιβίωση και ανάπτυξη είναι η κοινωνική και η εργασιακή ειρήνη. Η κυβέρνηση της ΝΔ δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής αναταραχής και διχασμού. Είναι χρέος όλων μας να αντισταθούμε και να αγωνιστούμε ενάντια σε αυτό το νομοσχέδιο. Ο ι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου και όχι μόνο οφείλουμε να υπερασπιστούμε τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα. Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη και πάλι με μια πολυεπίπεδη κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Ταυτόχρονα

βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κυβέρνηση που θέλει να ανατρέψει κάθε ίχνος προοδευτικής κατάκτησης την Μεταπολίτευσης γυρίζοντας τη χώρα στο παρελθόν. Μόνη διέξοδος είναι ο ελληνικός λαός και οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας ενωμένοι να διαμορφώσουμε τις συνθήκες επιστροφής της χώρας σε κοινωνικά δίκαιες και αναπτυξιακές πολιτικές. Ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων, συμμετέχουμε στην πανελλαδική απεργία, καλούμε τον κόσμο να κινητοποιηθεί και δεσμευόμαστε να ακυρώσουμε κάθε αναχρονιστική και οπισθοδρομική διάταξη που καταργεί εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα». CMYK
η Ρουμπρίκα

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 10.06.2021

Γράφει ο Δημ. Αλ. Αραμπατζής

 ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! Πέμπττη σήμερα,10 του Ιούνη, του σωτηρίου έτους 2021, Μνήμη Ανάληψη του Χριστού, Ιερομάρτυρος Τιμοθέου επισκόπου Προύσσης, Μαρτύρων Αλεξάνδρου και Αντωνίνης. Χρόνια πολλά και καλά, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά, χριστιανά στις εορτάζουσες και εορτάζοντες. ***

Τρεις λόγοι για να τρώτε αβοκάντο

 Το αβοκάντο είναι ένα από τα εξωτικά φρούτα του καλοκαιριού με πλούσια και κρεμώδη υφή. Πρόκειται για μία υπερτροφή που καταπολεμά πλήθος ασθενειών. Πολλές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η συστηματική κατανάλωση αβοκάντο βελτιώνει την υγεία και προλαμβάνει πολλές παθήσεις. Δείτε παρακάτω τρεις λόγους για να εντάξετε το αβο-

κάντο στη διατροφή σας…

1. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης και την απώλεια βάρους Παρά το γεγονός ότι το αβοκάντο είναι πλούσιο σε θερμίδες, πρέπει να καταναλώνεται ακόμη και στη δίαιτα. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα καλά λιπαρά οξέα που περιέχει και κάποιες ενώσεις επηρεάζουν τα επίπεδα της λεπτίνης, της γνωστής και ως ορμόνης του κορεσμού, γεγονός που μειώνει την πείνα και βοηθά στην πρόσληψη λιγότερης τροφής. 2. Καταπολεμά το μεταβολικό σύνδρομο Το πολύτιμο φρούτο βοηθά να καταπολεμήσετε το μεταβολικό σύνδρομο, ένα σύμπλεγμα παραγόντων κινδύνου που περιλαμβάνει υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, υψηλή χοληστερόλη, υπέρταση και αυξημένο σωματικό λίπος, το οποίο με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και τριπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. 3. Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα Μισό αβοκάντο την ημέρα μπορεί να απομακρύνει τον κίνδυνο διαβήτη. Έχει βρεθεί ότι τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία το αβοκάντο περιέχει σε αφθονία, βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Υγιείς υπέρβαροι ενήλικες που έτρωγαν επί έξι μήνες αβοκάντο στο μεσημεριανό τους γεύμα είδαν μείωση της ινσουλίνης στο αίμα και μειωμένη όρεξη στη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας. ***

Κουρκουμάς: Ένα «φάρμακο» της φύσης

Αυτές οι συνθήκες αποτρέπουν τις δραστικές ουσίες του κουρκουμά να φθάσουν σε ιστούς-«στόχους» μακριά από το έντερο και να ασκήσουν την ευεργετική τους δράση. Επιπλέον, η κλασική σκόνη κουρκουμά μπορεί να δώσει ιδιαίτερη γεύση και άρωμα στα φαγητά, αλλά δεν μπορεί να αποδώσει ουσιαστικά οφέλη υγείας στις ποσότητες που συνήθως καταναλώνεται. Τη λύση στο πρόβλημα δίνει το πρώτο παγκοσμίως συμπλήρωμα κουρκουμά σε μορφή στοματικού σπρέι, το οποίο παρασκευάζεται με μια σειρά εξελιγμένων τεχνικών, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη βιοδιαθεσιμότητα, όπως λέγεται, των κουρκουμινοειδών από τον στοματικό βλεννογόνο κατευθείαν στην κυκλοφορία του αίματος, παρακάμπτοντας το έντερο. Η μοναδική απορρόφηση που προσφέρει το πρώτο παγκοσμίως συμπλήρωμα κουρκουμά σε μορφή στοματικού σπρέι, ιδανικό για ηλικίες άνω των 3 ετών, ελέγχθηκε και αποδείχθηκε στη φαρμακευτική σχολή του Πανεπιστημίου του Cardiff.

Πού βοηθά Πλήθος επιστημονικών μελετών έχει δείξει ότι ο κουρκουμάς επηρεάζει περισσότερα από 700 γονίδια, γεγονός το οποίο θα μπορούσε, εν μέρει, να ερμηνεύσει τα πολυάριθμα οφέλη του για την υγεία: – έχει αντικαρκινική δράση, – έχει αντιφλεγμονώδη δράση (δρα εναντίον της αρθρίτιδας και της παγκρεατίτιδας), – έχει αντιοξειδωτική δράση, – μειώνει τους ρευματικούς πόνους και τους πόνους της περιόδου, – βοηθά στην πέψη, – έχει αντιμικροβιακή δράση για τη θεραπεία πληγών, ελκών και εκζεμάτων. Ειδικότερα, η φαρμακολογική αξιολόγηση των κουρκουμινοειδών έδειξε σαφείς αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αλλά και κυτταροτοξικές δράσεις σε διάφορους τύπους καρκίνου. Η διμεθοξυκουρκουμίνη έχει δείξει σημαντικές αντικαρκινικές δράσεις, κυρίως έναντι του καρκίνου του προστάτη. Ο κουρκουμάς σε σκόνη εμπεριέχει κουρκουμινοειδή σε ποσοστό 3%, τη στιγμή που ένα αξιόπιστο συμπλήρωμα διατροφής έχει εκχύλισμα κουρκουμά (και όχι απλά σκόνη κουρκουμά) με 95% κουρκουμινοειδή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τακτική της ενίσχυσης του κουρκουμά ή και των συμπληρωμάτων του με πιπερίνη (δραστική ουσία του πιπεριού) σαφέστατα και ενισχύει την απορρόφησή του, σε καμία, όμως, περίπτωση δεν λύνει το θέμα της διαλυτότητας του κουρκουμά στο νερό. Ακόμη και με πιπερίνη ο κουρκουμάς παραμένει υδρόφοβος (αδιάλυτος στο νερό). Παράλληλα σκευάσματα που χρησιμοποιούν τεχνικές λιποσωμάτων ή μικκυλίων μπορεί να οδηγούν τις δραστικές ουσίες του κουρκουμά σε καλύτερη απορρόφηση, δεν μπορούν όμως να συγκριθούν με τη μοναδική παγκοσμίως φαρμακοτεχνική μορφή η οποία παρακάμπτει το έντερο και διεισδύει στον οργανισμό διαμέσου του στοματικού βλεννογόνου. ***

Οι τροφές που μας προστατεύουν από την ακτινοβολία του ήλιου  Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η έκθεσή μας στον ήλιο είναι μεγάλη και ιδιαίτερα την περίοδο των διακοπών μας.  Ο κουρκουμάς (κιτρινόριζα), αυτό το μπαχαρικό «θησαυρός», δεν δίνει απλώς μια πικάντικη νότα στα φαγητά. Είναι γνωστός εδώ και χιλιάδες χρόνια για τη συμβολή του σε ένα ευρύ φάσμα παθήσεων και έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή κινεζική και ινδική ιατρική για χιλιετίες. Καλλιεργείται εδώ και τουλάχιστον 5.000 χρόνια, κυρίως στις τροπικές περιοχές της Ασίας. Τον 13ο αιώνα οι Άραβες έμποροι τον έφεραν στις δυτικές χώρες. Πλέον μπορούμε να επωφεληθούμε στο έπακρο από την ευεργετική του δράση περισσότερο από ποτέ. Φύση και επιστήμη συνέβαλαν στη δημιουργία του πρώτου παγκοσμίως συμπληρώματος κουρκουμά σε μορφή στοματικού σπρέι. Η κουρκουμίνη και τα παράγωγά της, διμεθοξυκουρκουμίνη και δις διμεθοξυκουρκουμίνη, γνωστά ως κουρκουμινοειδή, αποτελούν βασικά συστατικά του ριζώματος του φυτού Curcuma Longa. Όμως τα κουρκουμινοειδή είναι υδρόφοβα, που σημαίνει ότι δεν διαλύονται στο νερό, με αποτέλεσμα να απορροφώνται δύσκολα και σε πολύ μικρή ποσότητα στο έντερο και να μεταβολίζονται γρήγορα.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το σώμα μας να εκτίθεται για πολλές ώρες στην ηλιακή ακτινοβολία. Αυτή η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο δέρμα μας, καθώς αυξάνει το οξειδωτικό στρες. Οι επιστήμονες πάντως αναφέρουν πως σ’υμφωνα με μελέτες υπάρχουν τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες που μπορούν να μας προστατεύσουν από την ηλιακή ακτινοβολία αλλά και να βοηθήσουν στο μαύρισμα μας. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, η κυριότερη τροφή για να προστατευτούμε από τον ήλιο είναι η ντομάτα και η σάλτσα ντομάτας. Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε μια ουσία που λέγεται λυκοπένιο και διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Λυκοπένιο υπάρχει και σε άλλα κοκκινωπά φρούτα, όπως το καρπούζι και το γκρέιπφρουτ. Σημαντική είναι επίσης η κατανάλωση κίτρινων και πορτοκαλί φρούτων και λαχανικών, όπως είναι τα καρότα, τα βερίκοκα, η γλυκοπατάτα, το καλαμπόκι. Όλα αυτά τα φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε καροτενοειδή. Τα συστατικά αυτά φαίνεται να εμφανίζουν «φωτοπροστατευτική» δράση και να δρουν ουσιαστικά σε περιπτώσεις διαταραχών της φυσιολογικής κατάστασης του δέρματος.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΠΕΜΠΤΗ 10.06.2021Eπιστολή του δημοτικού συμβούλου Σερρών Β. Τερζή

«Έρωτας στα χρόνια της χολέρας…» - Καταθέτει τις ενστάσεις για το έργο της γέφυρας του Τσέλιου και σχολιάζει τις δηλώσεις του δημάρχου Σερρών

Μ

ε αφορμή τις δηλώσεις του Δημάρχου Σερρών για τις διαδικασίες συντήρησης και παράδοσης στην κυκλοφορία της γέφυρας του «Τσέλιου», έχω να παρατηρήσω:

1

Ως «εραστής της νομιμότητας», προσδιορισμός του κ. Δημάρχου προς τον εαυτό του, ανάμεσα στις μεγαλύτερες, πάνω από επτά, Σερραϊκές τεχνικές εταιρείες που κλήθηκαν για κατάθεση προσφορών και απευθείας ανάθεση του έργου ήταν; ον

α) Ι. ΤΑΪΡΗΣ ΑΒΕΤΕ, β) ΛΑΤΟ ΓΑΛΑΝΗΣ ΑΒΕΤΤΕ, γ) ΚΑΜΕΛΙΔΗΣ ΑΤΕ και δ) Τ.Ε.Σ. ΑΕ (Μπεσίρης - Πασσιάς);;; Οι ανωτέρω είναι εταιρίες με εμπειρία και παρουσία δεκαετιών σε μεγάλα δημόσια έργα εντός και εκτός Σερρών και διαθέτουν μεγάλα εργοληπτικά πτυχία και σύγχρονες μονάδες παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος.

2

) Το μέλημα και η αγωνία να δοθεί το έργο σε Σερραϊκή επιχείρηση πως δικαιολογείτε στις κάτωθι απευθείας ον

αναθέσεις εκτός Σερρών;;; 1) Παροχή υπηρεσιών υποστήριξης στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Europe Reunited», με ακρωνύμιο «rEUnite’», που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Ευρώπη για τους Πολίτες», 14.136+Φ.Π.Α. (Θεσσαλονίκη). 2) Παροχή Υπηρεσιών σύνταξης και προετοιμασίας φακέλου υποβολής αίτησης χρηματοδότησης στο πλαίσιο της πρόσκλησης ΑΤ08 «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», 4.950+Φ.Π.Α. (Θεσσαλονίκη). 3) Υπηρεσίες σύνταξης και προετοιμασίας φακέλου υποβολής αίτησης χρηματοδότησης στο πλαίσιο της πρόσκλησης ΑΤ06 του προγράμματος ανάπτυξης και αλληλεγγύης, 4.960+ΦΠΑ (Θεσσαλονίκη). 4) Παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την εκπόνηση έκθεσης τεκμηρίωσης βιωσιμότητας και χρηματοοικονομικής ανάλυσης για την ανακατασκευή και επαναλειτουργία του Δημοτικού πρατηρίου, 11.550+Φ.Π.Α. (Θεσσαλονίκη). 5) Παροχή υπηρεσιών υπο-

στήριξης για τη συμμετοχή του Δήμου Σερρών στη Φάση ΙΙ του Δικτύου «Space4people», 30.967,74+Φ.Π.Α. (Θεσσαλονίκη). 6) Προμήθεια λαμπτήρων, προμήθεια φωτιστικών σωμάτων LED τμήμα Δ, συνολικής αξίας 49.000,00+Φ.Π.Α. (Θεσσαλονίκη). 7) Παροχή υπηρεσιών για την συμβουλευτική υποστήριξη του Δήμου Σερρών στην κατάρτιση παρακολούθηση και αξιολόγηση του επιχειρησιακού προγράμματος της δημοτικής περιόδου 2020 - 2023, 19.200+Φ.Π.Α. (Αθήνα). 8) Παροχή Υπηρεσιών Δράσεων Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης στο πλαίσιο της πράξης «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Σερρών με Παράρτημα Ρομά», προϋπολογισμού 24.552,00 € με Φ.Π.Α. (Θεσσαλονίκη). 9) Μελέτη με τίτλο «Έλεγχος επάρκειας (στατικής - υδραυλικής), μελέτη ενίσχυσης / αποκατάστασης της γέφυρας «Τσέλιου» Δήμου Σερρών», 40.000+Φ. Π.Α. (Θεσσαλονίκη).

Ενδεικτικά παραδείγματα από πρόσφατες αποφάσεις απευθείας αναθέσεων στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ». Πάνω από 200.000 ευρώ εκτός Σερρών, σε δύσκολους καιρούς καραντίνας, για υπηρεσίες και προμήθεια. Χρειάστηκε εξειδικευμένη γνώση και ικανότητα την οποία υπολείπονται Σερραϊκά γραφεία και επιχειρήσεις;;; ον) Όσον αφορά στο φθηνό που είναι εν τέλη πανάκριβο και για αυτό επιλέγουμε το ακριβό, ας καταργήσουμε λοιπόν τις δημοπρασίες

3

με τις τεχνικές προδιαγραφές και τον έλεγχο ορθής εκτέλεσης και να πάμε στις απευθείας ακριβότερες και «καλύτερες» αναθέσεις παντού. «Ει μη καθήκει μη πράξης, ει μη αληθές εστι μη είπης». «Αν δεν είναι σωστό μην το κάνεις, αν δεν είναι αλήθεια μην το πεις…» Με τιμή Βασίλης Τερζής

Σε Διεθνή Έκθεση στο Λονδίνο η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας Για την προβολή και προώθηση των προϊόντων της

H

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της πολιτικής για την προβολή και προώθηση των προϊόντων της περιοχής, προτίθεται να συμμετάσχει :

α

στη Διεθνή Έκθεση SPECIALITY & FINE FOOD FAIR LONDON 2021, που θα διεξαχθεί στο Λονδίνο από τις 6 έως 7 Σεπτεμβρίου 2021 στο εκθεσιακό κέντρο Olympia London. Πρόκειται για ένα αξιοσημείωτο γεγονός στον τομέα των χειροποίητων και εκλεκτών τροφίμων και ποτών, που συγκεντρώνει επισκέπτες από το λιανεμπόριο, το χώρο της εστίασης, των ξενοδοχείων και τους εισαγωγείς-διανομείς. Η εν λόγω έκθεση αποτελεί μία από τις

μεγαλύτερες εκθέσεις Ηνωμένο Βασίλειο.

β

στο

στη Διεθνή Έκθεση SIAL Middle East 2021, που θα διεξαχθεί στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από τις 7 έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2021, στις εγκαταστάσεις του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου. Η εν λόγω έκθεση αποτελεί ένα από τα κορυφαία εμπορικά γεγονότα για τον κλάδο τροφίμων-ποτών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έγκειται στην ποιότητα των επισκεπτών καθώς και στις εξαιρετικής οργάνωσης και αποτελέσματος B2B συναντήσεις, που διοργανώνονται κάθε χρόνο.

Στόχος της Περιφέρειας με τη συμμετοχή της είναι η προώθηση προς τη διεθνή αγορά των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων που παράγονται στην εδαφική της επικράτεια, η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον κλάδο αυτό, η εξωστρέφεια της παραγωγής και η τόνωση του πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειας, που παίζει καταλυτικό ρόλο στην ελληνική οικονομία εν γένει. Η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών καλεί τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις που επιθυμούν να προβάλουν τα προϊόντα τους μέσα από το περίπτερο της Π.Κ.Μ., να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους το συντομότερο δυνατό και όχι αργότερα από

την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021 στα e-mail: g.karali@pkm.gov. gr ή dao@pkm.gov.gr. Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση για την πρωτοβουλία της Περιφέρειας καθώς και για άλλες δράσεις εξωστρέφειας και υποστήριξης του Τμήματος Προβολής

Αγροτικών Προϊόντων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2313-330350 κα Γλυκερία Καραλή, 2313-330395 κ. Γεώργιος Γκανάτσιος, 2313-330391 κα Χαρίκλεια Τσιαμπαλή και 2313330052 κα. Μαρία Ελευθεριάδου.
στα “πεταχτά”

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 10.06.2021

Γράφει ο Αθαν. Αλ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Κ

ΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ! Πέμπτη σήμερα, 10 του Ιούνη, του σωτηρίου έτους 2021, Μνήμη Ανάληψη του Χριστού, Ιερομάρτυρος Τιμοθέου επισκόπου Προύσσης, Μαρτύρων Αλεξάνδρου και Αντωνίνης. Χρόνια πολλά και καλά, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά, χριστιανά στις εορτάζουσες και εορτάζοντες.

χώρο δουλειάς, ο έλεγχος θα είναι άμεσος και αντικειμενικός. ***

*** Σε τρία διαδοχικά στάδια θα ενεργοποιηθεί η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, που έχει ως στόχο να ελέγχει σε «πραγματικό χρόνο» το ωράριο απασχόλησης του κάθε εργαζόμενου. Ο στόχος είναι η συγκεκριμένη κάρτα, που θα μπορεί να λειτουργεί και μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο, να ενεργοποιηθεί εντός του α’ εξαμήνου του 2022, σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας. Για το θέμα πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση ανάμεσα στους αρμόδιους υπουργούς Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη. Ακριβέστερα, τα τρία στάδια υλοποίησης της ψηφιακής κάρτας θα έχουν ως εξής:

Α

. Σε πρώτη φάση, εντός του έτους οι εργαζόμενοι θα αποκτήσουν ηλεκτρονικά πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που καταχωρίζονται στο σύστημα «Εργάνη» σχετικά με τον εργασιακό τους βίο.

Β

. Έως τις αρχές του 2022 θα είναι έτοιμη η «μήτρα» της κάρτας εργασίας, δηλαδή το ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο θα υποδέχεται τις πληροφορίες που θα καταχωρούν ψηφιακά εργαζόμενοι και εργοδότες. Παράλληλα, καταργείται μια σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών με στόχο τη διευκόλυνση εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Γ

. Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 θα ξεκινήσει η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας με παρακολούθηση της πραγματικής απασχόλησης σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας.

Ταμείο Ανάκαμψης Σε κάθε περίπτωση, τονίστηκε ότι η επένδυση για την ψηφιακή κάρτα στην πλήρη της μορφή θα ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου οι απαιτούμενες επενδύσεις να υλοποιηθούν το συντομότερο. Η εφαρμογή της θα ξεκινήσει από μεγάλες επιχειρήσεις που ήδη χρησιμοποιούν συστήματα μέτρησης χρόνου για τους εργαζόμενους, συνήθως ηλεκτρονικά, και θα επεκταθεί σταδιακά σε όλη την αγορά. Η αρχιτεκτονική του συστήματος σχεδιάζεται με τρόπο που προβλέπει δυνατότητα αμοιβαίου ελέγχου της δήλωσης του ωραρίου, της υπερεργασίας, των υπερωριών κ.λπ. τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τους εργοδότες, με «κόφτες» που θα αποκλείουν τις παράτυπες δηλώσεις. Έτσι αποφεύγεται το ενδεχόμενο κατάχρησης από τη μια πλευρά και της υποδήλωσης της εργασίας από την άλλη. Η ψηφιακή κάρτα δεν θα είναι απαραίτητα μια κάρτα σε φυσική μορφή όπως αυτές που ήδη διαθέτουν σήμερα πολλές επιχειρήσεις που εφαρμόζουν συστήματα ωρομέτρησης του χρόνου εργασίας. Μπορεί να είναι μια εφαρμογή στο κινητό και ένα πρόγραμμα στους υπολογιστές της επιχείρησης, διασυνδεδεμένα αμφότερα με την «Εργάνη». Φυσικά τα συστήματα ωρομέτρησης όπου υπάρχουν θα διατηρηθούν και θα διασυνδεθούν με το νέο σύστημα, προκειμένου να λειτουργήσουν με ψηφιακό τρόπο. Σημειώνεται ακόμη ότι:

1

. Το σύστημα θα διαθέτει απεικόνιση όλων των νόμιμων ορίων υπερωριών, ημερήσιου χρόνου ανάπαυσης κ.λπ., όπως προβλέπονται από τη νομοθεσία, ώστε να δημιουργείται ασφάλεια σε εργαζόμενους και εργοδότες.

2 3 4

. Το σύστημα θα διαθέτει κόφτες ώστε να εμποδίζονται οι παράτυπες δηλώσεις. . Ο μισθός θα απεικονίζεται και σε επίπεδο ώρας.

Το παρεμπόριο, η αξιοποίηση των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, η περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην αγορά, αποτέλεσαν, μεταξύ άλλων, τα θέματα που συζητήθηκαν στην χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής. Στη συνεδρίαση συμμετείχε ο νέος γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τον περιορισμό του παρεμπορίου και στην επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου για το υπαίθριο εμπόριο, αλλά και τη σημασία του διαρκούς διαλόγου με τις παραγωγικές τάξεις. Σε ό,τι αφορά το παρεμπόριο, υπογραμμίστηκε ότι μεγάλο μέρος έχει μεταφερθεί στο διαδίκτυο, όπου οι ελεγκτικές αρχές εντοπίζουν τη διακίνηση παραποιημένων προϊόντων. Ο κ. Αναγνωστόπουλος, απαντώντας στα ερωτήματα των μελών του Π.Ε.Σ. Αττικής, αναφέρθηκε σε μία σειρά δράσεων που αποσκοπούν στον περιορισμό του παρεμπορίου, όχι μόνο στο παραδοσιακό εμπόριο αλλά και στο ηλεκτρονικό. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι θα αυξηθούν οι σταθμοί ελέγχων σε όλη τη χώρα. Επίσης, ανέφερε ότι σύντομα θα έρθει στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το υπαίθριο εμπόριο μετά και την ολοκλήρωση της διαβούλευσης. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και Π.Ε.Σ.Α., Βασίλης Κορκίδης, τόνισε ότι «το παρεμπόριο πρέπει να περιορισθεί για να σταματήσει να προκαλεί αιμορραγίες στις πωλήσεις των νόμιμων επιχειρήσεων και στα κρατικά έσοδα. Προς αυτή την κατεύθυνση, φρόνιμο θα ήταν να ανοίξει άμεσα η συζήτηση για έναν ενιαίο ΦΠΑ για τις διαδικτυακές συναλλαγές μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Ελλάδα εξασφάλισε 30 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να ενισχύει τον ελεγκτικό της μηχανισμό και τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την τοποθέτηση κατά μήκος της Εγνατίας οδού τεσσάρων hotspots με σκάνερ που θα στελεχωθούν με ελεγκτές, ώστε ό,τι έρχεται από τα βόρεια σύνορα της χώρας να ελέγχεται και να εντοπίζονται οι λαθραίες ποσότητες. Επίσης ο νόμος για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τη Βουλή περιλαμβάνει δράσεις στην κατεύθυνση αυτή όπως η δημιουργία ηλεκτρονικών συστημάτων για την παρακολούθηση των διακινούμενων ποσοτήτων αλκοολούχων ποτών και η δημιουργία μητρώου δεξαμενών ενεργειακών προϊόντων.  Ειδικότερα  η κυβέρνηση προχωρά στη

. Θα υπάρχουν προβλέψεις σε τεχνικό επίπεδο για όλες τις ειδικές συνθήκες που καταγράφηκαν κατά τη διαβούλευση, όπως ενδεικτικά εργασίες εκτελούμενες έξω από την έδρα της επιχείρησης, επαγγελματικά ταξίδια, έκτακτη απουσία του εργαζόμενου για προσωπικούς λόγους κ.λπ.

- δημιουργία ηλεκτρονικών συστημάτων για την παρακολούθηση των αλκοολούχων ποτών με μητρώο επιτηδευματιών αλκοολούχων ποτών στην ΑΑΔΕ και σύστημα ταυτοποίησης αλκοολούχων ποτών με την καθιέρωση ηλεκτρονικού συστήματος ταυτοποίησης με βάση την ένδειξη παρτίδας.

Αμεσότητα

- δημιουργία Μητρώου Δεξαμενών Ενεργειακών Προϊόντων. Ένα ηλεκτρονικό μητρώο, στο οποίο θα καταγράφονται οι σταθερές και κινητές δεξαμενές αποθήκευσης και διακίνησης ενεργειακών προϊόντων,

Η άμεση ενημέρωση του Π.Σ. «Εργάνη» για τον χρόνο εργασίας αποτελεί σημαντικό εργαλείο και για άμεσους, αποτελεσματικούς ελέγχους. Οι ελεγκτές της Επιθεώρησης Εργασίας πριν από τον έλεγχο σε κάθε επιχείρηση θα έχουν πλήρη και λεπτομερή κατάλογο των εργαζομένων που πρέπει να βρίσκονται στην εγκατάσταση. Έτσι, στην περίπτωση π.χ. που ένας εργοδότης ζητήσει από τον εργαζόμενο να μη «χτυπήσει» την κάρτα την ώρα που ξεκινά την εργασία του ή να δηλώσει ότι σχόλασε ενώ παραμένει στον

- εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος γεωγραφικού εντοπισμού (GPS) σε βυτιοφόρα οχήματα και πλωτά εφοδιαστικά μέσα, - αδειοδότηση δραστηριοτήτων σχετικά με την αγορά και τον εξοπλισμό παραγωγής καπνικών προϊόντων για αποτελεσματικότερο έλεγχο, - αυστηροποίηση ποινών λαθρεμπορίας με φυλάκιση και άνω των δέκα ετών ανάλογα με την περίπτωση λαθρεμπορίας.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΠΕΜΠΤΗ 10.06.2021Ευχαριστίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης προς την Δημοτική Αρχή Σερρών

Θ

ερμές ευχαριστίες προς την Δημοτική Αρχή των Σερρών, για την ικανοποίηση μιας σειράς αιτημάτων σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής, εξέφρασε ο Αστυνομικός Διευθυντής Σερρών κ. Ευάγγλελος Τσιώτας, κατά την συνάντησή του με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Εργων κ. Γεώργιο Νυκτοπάτη και τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΣ κ. Αλέξανδρο Χαλκιόπουλο. Η Αντιδημαρχία Εργων και η

ΔΕΥΑΣ έχουν ήδη προβεί σε μια σειρά από παρεμβάσεις, ώστε οι αστυνομικοί υπάλληλοι να εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους κάτω από καλύτερες συνθήκες αλλά και οι πολίτες που επισκέπτονται την Α.Δ. Σερρών να εξυπηρετούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στην συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο αστυνομικό μέγαρο, συζητήθηκε το ζήτημα της αναβάθμισης των κρατητηρίων, ενός ιδιαίτερα ευαίσθητου χώρου από άποψη ασφάλειας,

υγιεινής αλλά και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι κ.κ. Νυκτοπάτης και Χαλκιόπουλος διαβεβαίωσαν ότι θα αναλάβουν πρωτοβουλία για την όσο το δυνατόν ταχύτερη ικανοποίηση του αιτήματος. Ο Δήμαρχος Σερρών κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του προσδιόρισε ως κεντρική προτεραιότητα την ανάπτυξη “συμμαχιών” με τελικό ωφελούμενο τους δη-

μότες. Οι υπηρεσίες και τα νομικά πρόσωπα του Δήμου Σερρών λειτουργώντας ως ολότητα, αναπτύσσουν συνέργειες με απώτερο στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας και της εξυπηρέτησης των πολιτών. Ο Δήμος Σερρών συνδράμει ακόμα και δημόσιες υπηρεσίες και φορείς που δεν υπάγονται στην αρμοδιότητά του για την κάλυψη των αναγκών τους, προκειμένου να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά προβλήματα και

αγκυλώσεις, με απώτερο στόχο την ταχύτερη παραγωγή έργου προς όφελος των πολιτών. Στην συνάντηση παρέστησαν ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Α΄ κ. Ιωάννης Βασιλκαρίδης, ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΣ κ. Γερμανός Καμελίδης, ο Διοικητής του Τμήματος Μεταγωγών κ. Κωνσταντίνος Πάντας, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Σερρών κ. Ιωάννης Κούνιος και ο Υπαστυνόμος κ. Γιάννης Καμελίδης.

Πως θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές Νιγρίτας το Σάββατο 12 Ιουνίου

Τ

ο Σάββατο 12 Ιουνίου 2021 η καθιερωμένη και η παράλληλη λαϊκή αγορά στη Νιγρίτα θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τα παρακάτω: H καθιερωμένη λαϊκή αγορά της Νιγρίτας (Δημαρχείο) θα λειτουργήσει με τη συμμετοχή πωλητών επαγγελματιών και παραγωγών, των οποίων ο αριθμός της θέσης λήγει σε ζυγό αριθμό (0, 2, 4, 6, 8). H Παράλληλη λαϊκή αγορά της Νιγρίτας (Κεντρικό Πάρκο) θα λειτουργήσει με τη συμμετοχή πωλητών επαγγελματιών και παραγωγών, των οποίων ο αριθμός της θέσης λήγει σε μονό αριθμό (1, 3, 5, 7, 9).

Οι συμμετέχοντες στην παράλληλη λαϊκή μπορούν να ενημερωθούν για τον αριθμό της θέσης τους, από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου www. dimosvisaltias.gr Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε 5 μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό και ελεύθερο από αντικείμενα. Τόσο οι πωλητές όσο και οι καταναλωτές παρακαλούνται να τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα κατά της διάδοσης του κορωνοϊού. ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ Η ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙ-

ΚΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ! Πληροφορίες:

Αντιδήμαρχος Αγροτικής & Οικονομικής Ανάπτυξης Θ.

Μπιμπλιάς


10

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Απόψεις

ΠΕΜΠΤΗ 10.06.2021

Η Ημέρα Περιβάλλοντος σαν επιμνημόσυνη εορτή

Π Γράφει ο Παντελής Μπουκάλας *

έρασε μισός αιώνας από το 1972, όταν ο ΟΗΕ όρισε την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Στόχος αυτής της γιορτής που μοιάζει με μνημόσυνο η ενημέρωση για τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Πρόδηλη η προσδοκία: Να κατανοήσουν οι ενημερωμένοι γεωπολίτες ότι η κοινή κατοικία τους δεν διαθέτει αστείρευτους πόρους. Εχει ημερομηνία λήξεως, που σχετίζεται με την κατάχρησή της από μας τους ενοικιαστές της και όχι με την πιθανότητα να την πλήξει αστεροειδής ή κάποιο «πέμπτο κύμα» μοχθηρών εξωγήινων. Ή να υποστεί τα δεινά της Συντέλειας του θεϊκού σχεδίου. Σε μισόν αιώνα έγιναν πολλά. Καλά και κακά. Στα καλά, η εμφάνιση οικολογικού κινήματος σε πολλές χώρες (σε ορισμένες κληρονόμησε δυστυχώς τα πάθη του παραδοσιακού κομματικού συστήματος)· η συγκρότηση ανεξάρτητων περιβαλλοντικών οργανώσεων πλανητικής εμβέλειας, με σπουδαία δράση· η μαζική πλέον αποδοχή ενός γεγονότος που μόνο οι «αλλοπαρμένοι οικολογούληδες» το υποδείκνυαν επί χρόνια, ότι δηλαδή το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ανθρωπογενές· η κάποια πρόοδος στην ανακύκλωση, η οποία όμως αφορά τον Πρώτο Κόσμο, που νοικιάζει χώρες του Τρίτου προς εξαγωγή ρύπων και αποβλήτων, ακόμα και πυρηνικών ή χημικών· τα μαθήματα οικογνωσίας στο σχολείο· η πρόσφατη ανάπτυξη του μαθητικού φιλοπεριβαλλοντικού κινήματος, με πρωτοπόρο την έφηβη Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, που τη χλεύασαν οι σαχλομοχθηροί Τραμπ αυτού του κόσμου: «Πάρε πρώτα πτυχίο κι ύστερα μίλα», «είναι άρρωστο το καημένο» κτλ. Τα κακά; Πολύ περισσότερα. Και μόνο στον οικοφθορέα Τραμπ και τα ομοιώματά του αν μέναμε, τον Μπολσονάρου λ.χ., που ξεπαστρεύει ό,τι απέμεινε από τα τροπικά δάση του Αμαζονίου (σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η Αμαζονία εκπέμπει πια περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ’ όσο απορροφά), θα απογοητευόμασταν. Για τον Τραμπ, σεσημασμένο αρνητή της πραγματικότητας, δεν υπάρχει κλιματική κρίση, όπως άλλωστε δεν υπήρχε κορωνοϊός, ώσπου τα θύματα στις ΗΠΑ ξεπέρασαν το σύνολο των Αμερικανών που έχασαν τη

ζωή τους στους δύο Παγκόσμιους πολέμους και σε όλους τους «τοπικούς» στους οποίους πρωταγωνίστησε η πατρίδα τους. Οι παγετώνες λιώνουν ραγδαία, οι τραμπικοί όμως έβλεπαν «ευκαιρίες». Τον Μάιο του 2019, σε συνάντηση των χωρών του Αρκτικού Κύκλου στη Φινλανδία, ο Μάικ Πομπέο, υπουργός Εξωτερικών τότε, πληροφορούσε ευτυχής τους συνδιασκεπτόμενους ότι «η σταθερή μείωση του θαλάσσιου πάγου ανοίγει νέους διαδρόμους και προσφέρει νέες ευκαιρίες στο εμπόριο». Ο λόγος; «Ο χρόνος των μετακινήσεων μεταξύ Ασίας και Δύσης θα μειωθεί ακόμα και κατά είκοσι μέρες». Η στάση αυτή όσων διακονούν τον καπιταλισμό της απληστίας (τον μοναδικό νοητό και υπαρκτό) προκάλεσε μια μικρή επανάσταση στον χώρο των απελπισμένων επιστημόνων: Επειτα από 175 χρόνια σιωπηλής ουδετερότητας στις αμερικανικές εκλογές, στις 15.9.2020 το περιοδικό Scientific American πήρε σαφή πολιτική θέση. Πρότεινε την υπερψήφιση του Τζο Μπάιντεν, ελπίζοντας ότι θα υλοποιηθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες του για καθαρή ενέργεια. Συγχρόνως κατέκρινε τον Τραμπ ως αρνητή της επιστήμης, της κλιματικής κρίσης και της πανδημίας, υπεύθυνο, λόγω της «ανέντιμης και ανάρμοστης αντίδρασής του», για τον θάνατο 190.000 (τότε) Αμερικανών. Μακάρι να ’ταν ο Τραμπ το μόνο πρόβλημα. Πρόβλημα, σοβαρότατο, είναι ο τουρισμός, η «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας αλλά και δεκάδων άλλων χωρών. Ναι, «φέρνει χρήμα». Τι παίρνει όμως; Σε βάθος χρόνου, παίρνει το ίδιο το «προϊόν» που δελεάζει τους τουρίστες, το αλλοιώνει και το καταστρέφει. Οι αναλύσεις περιττεύουν. Ας ανακαλέσει ο καθείς στη μνήμη του τη λαμπερή παραλία που τον μαγνήτισε τον περασμένο αιώνα, μόλις χθες, το ποτάμι που τον δρόσισε, τη λίμνη που τον αιφνιδίασε, το βουνό που τον μάγεψε – τότε που δεν βγάζαμε αμέτρητες φωτογραφίες με το κινητό και κάτι βλέπαμε αδιαμεσολάβητα.  Ποιο κινητό, εδώ που τα λέμε. Κλείναμε μισάωρο στην ουρά, στο περίπτερο του νησιού με το μοναδικό δημόσιας

χρήσης τηλέφωνο, να στείλουμε ένα γρήγορο σήμα στο σπίτι. Τώρα έχουμε τη βολή μας. Και την απολαμβάνουμε κατά κόρον. Αντί να κουβεντιάζουμε με την παρέα μας στην παραλία, τηλεφωνούμε σε όσους δεν παραθερίζουν για να τους πειράξουμε, στέλνοντάς τους φωτογραφίες «γραφικοτήτων»: χταποδάκια στον ήλιο, γαριδομακαρονάδες, τόπλες, τέτοια. Και δεν σκεφτόμαστε εκείνη τη στιγμή, ούτε και καμία άλλη, πως όσο πιο έξυπνο είναι το κινητό μας (ένα από τα δισεκατομμύρια επί γης) τόσο περισσότερο επιζήμιο για το περιβάλλον αποβαίνει. Για να κατασκευαστεί, εκτός από το πλαστικό, δηλαδή το πετρέλαιο, είναι αναγκαίο το αλουμίνιο, ο χρυσός και το κοβάλτιο. Η εξόρυξή τους πληγώνει βαθιά τη γη, τα παιδιά, που, όπως στο Κονγκό, «προσφέρουν» φτηνή εργασία, τις ίδιες τις χώρες που εκτός από πλούσια κοιτάσματα διαθέτουν διεφθαρμένους κυβερνώντες και αχόρταγους «επενδυτές». Τα πεταμένα «αναχρονιστικά» κινητά είναι ένα ελάχιστο ποσοστό των ηλεκτρονικών απορριμμάτων, τα οποία από 42 εκατομμύρια τόνους το 2014, έφτασαν τα 53 το 2019, και την επόμενη δεκαετία θα ξεπεράσουν τα 74. Θα κάνουμε εξαγωγή στο φεγγάρι; Η πανδημία έδωσε μια μικρότατη ανάσα στον πλανήτη, έτσι όπως πάγωσε η ζωή. Είναι τραγικό όμως να ποντάρουμε στο κακό για να αντιμετωπίσουμε το πιο μεγάλο κακό. Γιατί ως προς αυτό δεν χωράει αμφιβολία, τουλάχιστον κατά τους ειδήμονες: Ο κόβιντ-19 είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνος από την κλιματική κρίση. Για το σύνολο της ανθρωπότητας, και όχι μόνο για τους πληθυσμούς που θα αναγκαστούν να γίνουν οικολογικοί πρόσφυγες.

Η αύξηση της θερμοκρασίας έχει σπάσει σε πολλά σημεία την αόρατη αλυσίδα που δένει μεταξύ τους όλα τα πλάσματα της γης, από τα κοράλλια έως εμάς τους κυρίαρχους, που φερόμαστε σαν μοναδικοί ιδιοκτήτες. Εξαιτίας μας, λέει ο ΟΗΕ, απειλείται σήμερα με εξαφάνιση το 10% των φυτών και των ζώων. Εως το 2050, λένε οι επιστήμονες, θα εξαφανιστεί το ένα τρίτο της πανίδας. Εμείς; Εμείς θα ζήσουμε μ’ αυτά και μ’ αυτά. Αλλωστε, παίρνουμε τα μέτρα μας. Εκτός από την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το 1993 καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας (22 Μαΐου), το δε 2009 η Διεθνής Ημέρα της Μητέρας Γης (22 Απριλίου). Υπάρχει επίσης η Ωρα της Γης, τέλη Μαρτίου. H Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων (2 Φεβρουαρίου), Ωκεανών (8 Ιουνίου), Για την Παρεμπόδιση της Εκμετάλλευσης του Περιβάλλοντος στον Πόλεμο και τις Ενοπλες Συγκρούσεις (6 Νοεμβρίου), του ελέφαντα, της τίγρης, της γάτας, των ζώων γενικά (4.10) και των αδέσποτων ειδικά (4.4). Ευοίωνοι τίτλοι. Υπάρχει όμως και ο κακοσήμαδος: Ημέρα Υπερακόντισης της Γης. Κινητή αυτή, έρχεται όλο και νωρίτερα κάθε χρόνο. Για να δείξει πότε εξαντλήσαμε τους πόρους του πλανήτη που έπρεπε να μας συντηρήσουν έως τη λήξη του έτους. Το 1985 στις 5.11, το 1998 την 1.10, το 2009 στις 20.8. Το 2030 θα χρειαζόμαστε δύο πλανήτες για να ζούμε. Μόνο που τ’ αδέρφια της Γης βρίσκονται έτη φωτός μακριά. * Ο κ. Παντελής Μπουκαλας είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος της "Καθημερινής"


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΠΕΜΠΤΗ 10.06.2021

11

Μάξιμος Χαρακόπουλος με πρέσβη Παλαιστίνης:

«Κίνδυνος εξαφάνισης των Χριστιανών στους Αγίους Τόπους» «Ως Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας εργαζόμαστε με επιμονή και σύνεση, στοχεύοντας στην ενδυνάμωση των σχέσεων συνεργασίας μεταξύ όλων των θρησκευτικών ομάδων στη Μέση Ανατολή. Ελπίζουμε ότι με κοινή προσπάθεια μπορούμε να παραμερίσουμε τις φωνές της μισαλλοδοξίας και του μίσους». Αυτό τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, στη συνάντηση που είχε με τον πρέσβη της Παλαιστίνης στην Αθήνα κ. Μαρουάν Τουμπάσι, μετά από αίτημα του Παλαιστίνιου διπλωμάτη.  Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο - έδρα του διεθνούς θεσμού - ο Παλαιστίνιος πρέσβης ενημέρωσε τον επικεφαλής της ΔΣΟ για τα τελευταία τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στην Παλαιστίνη και στο Ισραήλ, με την κλιμάκωση της βίας. Εξέθεσε τη θέση της Παλαιστινιακής Αρχής, σχετικά με τις ευθύνες για την εξέλιξη αυτή, που είχε ως συνέπεια την απώ-

λεια της ζωής δεκάδων ανθρώπων, μεταξύ αυτών και πολλών παιδιών. Από την πλευρά του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ευχαρίστησε τον πρέσβη για την αναλυτική ενημέρωση, και ζήτησε περισσότερα στοιχεία για τη χριστιανική κοινότητα της Παλαιστίνης και ειδικά για τους Ορθοδόξους, που αποτελούν την πλειοψηφία των Χριστιανών, οι οποίοι υπάγονται στο παλαίφατο ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Όπως ειπώθηκε, ο χριστιανοί που τη δεκαετία του 1930 έφταναν στο 25-30% του πληθυσμού της Παλαιστίνης, σήμερα έχουν δραματικά συρρικνωθεί και αποτελούν λιγότερο από το 1,5% των κατοίκων.  Ο Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ αναφέρθηκε στον κίνδυνο εξαφάνισης των Χριστιανών από το λίκνο του Χριστιανισμού, τους Αγίους Τόπους, και την ανάγκη εγρήγορσης όλων για την επικράτηση της ειρήνης και την επιστροφή των Χριστιανών που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες μετά την «αραβική άνοιξη».  Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος

σημείωσε ότι ως διεθνής θεσμός, στον οποίο συμμετέχουν Ορθόδοξοι βουλευτές από 25 κοινοβούλια χωρών, μεταξύ των οποίων και της Παλαιστίνης, η ΔΣΟ ανέλαβε πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης, όπως:

α

Η έκδοση 4γλωσσου τόμου με τα πρακτικά του διεθνούς συνεδρίου που έλαβε χώρα στη Βηρυτό για τη «Συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Μέση Ανατολή».

β

Η συνεργασία με τη Μουσουλμανική Λίγκα,

που έχει έδρα την ιερή -για τους μουσουλμάνους- πόλη της Μέκκας, για την υπογραφή ενός Μνημονίου Κατανόησης με στόχο την καταλλαγή και την αλληλοκατανόηση των λαών.

γ

Η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που περιλαμβάνει και τη δημιουργία ινστιτούτου/παρατηρητήριου για την καταγραφή της διαχρονικής παρουσίας των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή, τις διώξεις που υφίστανται και την ενθάρρυνση πρωτοβουλιών για την ειρηνική

συνύπαρξη. Τέλος ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε: «Η τυφλή βία δεν μπορεί να είναι τρόπος επίλυσης καμίας διαφοράς. Ευελπιστούμε να επικρατήσουν σύντομα οι φωνές της λογικής και να πάψει η εργαλειοποίηση της θρησκείας για πολιτικές σκοπιμότητες, με πιο χαρακτηριστικό δείγμα τη μετατροπή από την τουρκική ηγεσία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί».

Ψηφιακή έκδοση απολυτηρίου για μαθητές

Τ

η δυνατότητα να εκδίδουν ψηφιακά το απολυτήριο ή το πτυχίο τους έχουν οι απόφοιτοι γυμνασίων, λυκείων και επαγγελματικών λυκείων από το σχολικό έτος 20162017 και εξής, καθώς είναι διαθέσιμες οι σχετικές υπηρεσίες στο gov.gr., στο πλαίσιο της συνολικής ψηφιακής αναβάθμισης της Εκπαίδευσης. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, οι υπηρεσίες είναι διαθέσιμες στο gov.gr, στην κατηγορία «Εκπαίδευση / Αποφοίτηση από το σχολείο». Για την είσοδο στην εφαρμογή απαιτούνται κωδικοί Taxisnet, ενώ για όσο διάστημα ο απόφοιτος είναι ανήλικος, οι τίτλοι εκδίδονται με ενέργειες των κηδεμόνων. Το απόσπασμα του τίτλου που εκδίδεται έχει μοναδικό κωδικό επαλήθευσης και προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα, αποθηκεύεται στη θυρίδα του πολίτη (https://my.gov.gr/) και μπορεί είτε να σταλεί ηλεκτρονικά σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία είτε να τυπωθεί και να κατατεθεί. Η εφαρμογή υλοποιήθηκε από το

Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε.) με τη συνεργασία των υπουργείων Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και εντάσσεται στην ευρύτερη συνεργασία των δύο υπουργείων για την ψηφιοποίηση διαδικασιών στην Εκπαίδευση, με σκοπό την απλούστευσή τους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «όπως και στις διαδικασίες που έχουν προηγηθεί (ηλεκτρονικές εγγραφές στα νηπιαγωγεία και ηλεκτρονική ανάληψη υπηρεσίας για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς), στόχος είναι η μείωση τόσο του απαιτούμενου χρόνου εξυπηρέτησης του πολίτη όσο και των διοικητικών βαρών για τις υπηρεσίες». Εξάλλου, ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Παιδείας ότι οι υποψήφιοι που, παράλληλα με το μηχανογραφικό δελτίο για τα ΑΕΙ, θα συμπληρώσουν και δελτίο για εισαγωγή σε δημόσιο ΙΕΚ θα επιλέξουν από 52 ειδικότητες υψηλής ζήτησης από την αγορά εργασίας. Ενδεικτικά, ιδιαιτέρως δημοφιλείς ειδικότητες είναι: τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής – πολυμέσα/web designer-developer/video games, τεχνι-

κός τουριστικών μονάδων και επιχειρήσεων φιλοξενίας, τεχνικός εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στέλεχος διατροφής και διαιτολογίας, τεχνικός τεχνολογίας ενδύματος και υποδήματος – σχεδιαστής μόδας, στέλεχος δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας, εσωτερική αρχιτεκτονική διακόσμηση

και σχεδιασμός αντικειμένων, τεχνικός βιολογικής/οργανικής γεωργίας. Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι δεν έχουν περιορισμό στο πλήθος επιλογών ΙΕΚ και ειδικοτήτων κατά τη συμπλήρωση του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου.


12

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Απόψεις

ΠΕΜΠΤΗ 10.06.2021

Συναξάρι Αγίων…

Η Αγία Μεγαλομάρτυς Βαρβάρα, προστάτις των παρθένων, των ψυχορραγούντων, των πυροβολητών (Α΄ Μέρος)

Η

Αγία Βαρβάρα έζησε κατά τα χρόνια που αυΕπιμέλεια: τοκράτορας ήταν ο διώκτης Ελευθερία Ξενοδόχου των χριστιανών Διοκλητι(e-mail: elxeno@hotmail.com) ανός (284-305). Γεννήθηκε στην Ηλιούπολη (σημερινό Μπάαλμπεκ) του Λιβάνου και υπήρξε θυγατέρα του πλουσίου ειδωλολάτρη και τοπάρχη Διόσκορου. Η κόρη ήταν πολύ όμορφη και καθώς ήταν ορφανή από μητέρα και χωρίς αδέλφια, ο πατέρας της την πρόσεχε ιδιαιτέρως. Ήθελε να την κρατήσει ανύπανδρη, απομακρυσμένη από τις βιωτικές μέριμνες και τις ανθρώπινες συντυχίες. Γι’αυτόν τον λόγο έκτισε ένα ψηλό πύργο και την απομόνωσε εκεί. Μια χριστιανή θεραπαινίδα ανέλαβε την ανατροφή και διαπαιδαγώγησή της και απ’αυτήν σίγουρα μυήθηκε στην κατά Θεόν ζωή. Στην μόνωση του πύργου η κόρη καλλιεργούσε το πνεύμα της με προσευχή, μελέτη των Γραφών και εξάσκηση των αρετών. Κάποτε ο πατέρας της θέλησε να καλλωπίσει τον πύργο και διέταξε τους εργάτες του να κτίσουν στην βάση του ένα λουτρό με δύο παράθυρα. Κατ’εκείνο τον καιρό χρειάσθηκε να λείψει και έτσι η νεαρή Βαρβάρα έδωσε την εντολή να ανοιχθεί και τρίτο παράθυρο στο λουτρό ώστε και τα τρία παράθυρα να γίνουν εις τύπον της Αγίας Τριάδος, από την οποία προέρχεται κάθε φως φωτίζον και αγιάζον πάντα άνθρωπον ερχόμενον εις τον κόσμον. Όταν τελείωσε το έργο η Αγία στάθηκε με καμάρι πάνω από τον λουτήρα-κολυμβήθρα και κοιτάζοντας ανατολικά, σχημάτισε με το δάκτυλο στα μάρμαρά του τον θείο τύπο του Σταυρού. Και ώ του θαύματος! Ο Σταυρός χαράχθηκε επάνω στο μάρμαρο σαν να σκαλίστηκε από εργαλείο και όχι ανθρώπινο χέρι και έτσι δειχνόταν στους πιστούς κατά τα μετά το μαρτύριό της χρόνια. Χαρούμενη η Αγία για το έργο της αυτό επιδόθηκε σε εκτενή προσευχή και δεν απέλιπε του να επιτιμά τα άψυχα είδωλα που τιμούσε ο πατέρας της και όσους τα προσκυνούσαν. Όταν κάποτε ο Διόσκορος επέστρεψε και είδε το λουτρό φτιαγμένο με τρία παράθυρα, ζήτησε εξηγήσεις από τους εργάτες και εκείνοι του υπέδειξαν την θυγατέρα του η οποία απολογούμενη μαρτύρησε την πίστη της στην χριστιανική θρησκεία. Με τα τρία δάκτυλά της ενωμένα έκανε το σημείο του Σταυρού λέγοντας ότι «Πατήρ, Υιός και Άγιον Πνεύμα, αυτό το μοναδικό φως φωτίζει όλη την κτίση και μέσω του σημείου του Σταυρού σώζονται οι άνθρωποι». Αμέσως ο θυμωμένος πατέρας τράβηξε το σπαθί του και όρμησε να φονεύσει την κόρη του. Η Αγία διέφυγε στο βουνό όπου άνοιξε θαυματουργικά ένας βράχος στα δύο και προστάτεψε την μάρτυρα. Το ίδιο θαύμα είχε γίνει και άλλοτε για να προστατευθεί η πρωτομάρτυς και ισαπόστολος Θέκλα…… Ο οργισμένος Διόσκορος συνάντησε στον δρόμο δύο βοσκούς και τους ρώτησε αν ξέρουν κάτι. Ο μεν πρώτος αν και ήξερε, δήλωσε άγνοια, ο δε δεύτερος αφού αρνήθηκε με τα λόγια, έδειξε με τα χέρια του τον τόπο καταφυγής της Αγίας. Τότε ο Διόσκορος κατεδίωξε την Αγία, την συνέλαβε αρπάζοντάς την από τα μαλλιά και την ενέκλεισε σε σκοτεινό χαμόσπιτο βάζοντας φρουρούς να την προσέχουν. Ύστερα την παρέδωσε στον Ηγεμόνα Μαρκιανό να την ανακρίνει ακόμη και με βασανιστήρια αφού την κατήγγειλε ως χριστιανή και εχθρό της έννομης τάξεως. Εκείνος όταν αντίκρυσε την όμορφη νεαρή γυναίκα, ξέχασε τα λόγια του άστοργου πατέρα της και άρχισε με καλοπιάσματα να την κάνει να αλλάξει γνώμη. Μπροστά στο αμετάθετο της γνώμης της, διέταξε να την μαστιγώσουν με ωμά νεύρα βοδιών (βούνευρα) μέχρι να βαφτεί η γη από το αίμα της και ακολούθως να τρίψουν τις πληγές της με τρίχινα υφάσματα. Πονεμένη και αιμόφυρτη την έριξε στην φυλακή. Γύρω στα μεσάνυκτα της παρουσιάστηκε μέσα σε δυνατό φως ο Ιησούς Χριστός και αφού της έδωσε κουράγιο, την θεράπευσε και την ευλόγησε. Μέσα στην φυλακή υπήρχε ακόμη μια νεαρή χριστιανή, η Ιουλιανή, η οποία προβληματίστηκε για τα βάσανα της Βαρβάρας. Καθώς την είδε θεραπευμένη αποφάσισε να την ακολουθήσει στην επιλογή της να μαρτυρήσει για την αγάπη του Χριστού. Ο Μαρκιανός κάλεσε ενώπιόν του την Βαρβάρα και καθώς την είδε υγιή, απέδωσε το γεγονός σε παρέμβαση των θεών της πίστεώς του. Η Βαρβάρα το αρνήθηκε, υποδεικνύοντας ως μόνο θεραπευτή της τον Ιησού Χριστό. Τότε εκείνος θυμωμένος διέταξε τους παρευρισκόμενους να ξύσουν τα πλευρά της Μάρτυρος με σιδερένια νύχια και επιπλέον με αναμένες λαμπάδες να καίνε τα ήδη ξυσμένα μέλη. Έπειτα διέταξε με ένα σφυρί να χτυπάνε την τιμία της κεφαλή. Η Ιουλιανή παρακολουθώντας τα μαρτύρια αυτά της Βαρβάρας δεν μπόρεσε να κρύψει την ευαισθησία της και άρχισε να κλαίει. Τότε ο Μαρκιανός διέταξε να την συλλάβουν και να την κρεμάσουν στο ξύλο δίπλα στην Βαρβάρα και με σιδερένιες ξύστρες να ξεσχίσουν τις πλευρές της. Το μαρτύριο αυτό οι δύο γυναίκες το υπέμεναν προσευχόμενες στον Θεό να τους δώσει δύναμη να το αντέξουν μέχρι τέλους. Κατόπιν ο άκαρδος Ηγεμόνας έδωσε εντολή να τους κόψουν τους μαστούς τους με σμίλη. Επειδή όμως η μια ενίσχυε την άλλη με προσευχή και λόγους φιλάδελφους, ο Ηγεμόνας τις χώρισε, και την μεν Ιουλιανή φυλάκισε, την δε Βαρβάρα έδωσε εντολή γυμνή και ματωμένη να την περιφέρουν στους δρόμους για να διαπομπευθεί. Η Αγία Βαρβάρα ζήτησε την θεία βοήθεια σ’αυτό το μαρτύριο και η χάρις του Θεού  την ενέδυσε με φωτεινή εκ του ουρανού νεφέλη που την κατέστησε αόρατη στα

μάτια του πλήθους…… Κατησχυμμένος ο Μαρκιανός για άλλη μια φορά έδωσε οριστική εντολή να θανατωθούν οι δύο γυναίκες με αποκεφαλισμό. Ο πατέρας της Αγίας βλέποντας από κοντά όλο το φρικτό μαρτύριο, θεώρησε μαλθακότητα για τον εαυτό του να φονευθεί η κόρη του από ξένο χέρι. Γι’αυτό και άρπαξε την θυγατέρα του από τα μαλλιά ετοιμάζοντας με τα ίδια τα χέρια του την σφαγή. Ανεβάζοντάς την στο βουνό ακολουθούσε μαζί της και η Ιουλιανή. Τότε η Αγία Βαρβάρα γονάτισε προσευχόμενη και για τις δύο και είπε με θέρμη τα εξής : «Άναρχε Θεέ, ο τον ουρανόν τείνας ωσεί καμάραν, την δε γην εφ’υδάτων εδράσας, ο νεφέλαις ύειν προστάττων, ήλιόν τε φωταγωγόν πάσι παραστησάμενος, και τας κοινάς ταύτας απολαύσεις δικαίοις τε και αδίκοις, αγαθοίς άμα και πονηροίς χορηγών, αυτός και νύν εμού δεομένης επάκουσον, βασιλεύ, και ός άν του Σου ονόματος και της εμής αθλήσεως τω οίκω αυτού επισκήψειε, μη άλλο τι μηδέν των λωβάσθαι σώματα και λυπείν δυναμένων. Οίδας γαρ, Κύριε, ότι σάρκες ημείς και αίμα, ποίημα των σών αχράντων χειρών και εικόνι ση και ομοιώσει τετιμημένοι». Αυτά είπε και ακούστηκε τότε φωνή ουράνια που καλούσε τις μάρτυρες στον ουρανό, υποσχόμενη η φωνή, εκπλήρωση όσων αιτήθηκε η θαρραλέα Μάρτυς. Με χαρά οι δύο Αγίες πλησίασαν στον τόπο της τελειώσεώς τους. Και την μεν Ιουλιανή αποκεφάλισε δήμιος, την δε Βαρβάρα ο κακούργος πατέρας της. Η θεία δίκη όμως δεν άργησε να παρέμβει. Κεραυνός κατέκαψε τον Διόσκορο και τον έκανε στάκτη. Στίχοι : «Ξίφει πατήρ θύσας σε, μάρτυς Βαρβάρα, υπήρξεν άλλος Αβραάμ διαβόλου.  Βαρβάρα αμφί τετάρτη χερσί τοκήος ετμήθη». Από τον Συμεών τον Μεταφράστη, που έγραψε τον κατά πλάτος βίο της αγίας, μαθαίνουμε ότι ένας ευλαβής και θεοφοβούμενος άντρας, ο Ουαλεντίνος, κήδεψε το ιερό λείψανο της αγίας Βαρβάρας σε ένα σεμνό οίκημα στο χωριό Γελασσός, σ’ένα τόπο αποκαλούμενο «της Νύσσου», που απέχει δώδεκα μίλια από τα Ευχάϊτα, πόλη της μικρασιατικής Παφλαγονίας, που σήμερα ονομάζεται Ζαφραμπολού και ανήκει στο Βιλαέτι Κασταμπολού. Από τον ίδιο συγγραφέα, καθώς επίσης και από τον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό, μαθαίνουμε ότι το λουτρό της αγίας -στο οποίο αρχικά είχαν ανακομισθεί και τα λείψανά της- και επάνω στα μάρμαρα του οποίου η ίδια με το δάκτυλό της είχε χαράξει το σήμα του σταυρού, αποτελούσε τόπο λατρείας και ιαμάτων και συγκέντρωνε πλήθη πιστών. Σ’αυτόν τον τόπο προσκύνησε με ευλάβεια και ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός. «Εν τω κολύμβω, υπέρ νάματα βρύει τα των παντοδαπών αρρωστημάτων ιάματα, και των έλκεσι λοιμικοίς, ή ετέρα νόσω καμνόντων, και ετέροις μώλωψι κατατρυχομένων τα σώματα, των σωτηρίων υδάτων αψάμενα, θάττον θανασίμω απονίπτεται νοσήματι». Μεταξύ των πολλών που έχουν γράψει εγκώμια για την αγία Βαρβάρα είναι οι Άγιοι Αρσένιος Κερκύρας, Ιωάννης Σάρδεων και Ιωάννης ο Δαμασκηνός (9ος αιώνας). Ο τελευταίος μάλιστα στο εγκώμιό του προς την αγία, μεταξύ των χαιρετισμών που της απευθύνει γράφει: «Χαίρε, η των μαστίγων τας αλγηδόνας, και σιδήρων καταξέσεις, και τραχυτάτων τριχίνων υφασμάτων εκτρίψεις, και αιμάτων ροάς, και πυρός φλογισμούς, και μελών εκτομάς, και γυμνήν εκπόμπευσιν, και κεφαλής και ζωής αφαίρεσιν δια Χριστόν υπομείνασα, ίνα το σώμα λοιπόν λάβης αθάνατον, αφθαρσίας μαρμαρυγάς απαστράπτον, και δόξης ημφιεσμένον στολήν άφραστον και ανεκλάλητον». Η παλαιά Ακολουθία της εξεδόθη πολλές φορές (βλ. L.Petit, Bibliographie des Acolouthies grecques, σελ. 20-22). Στα νεώτερα χρόνια Ακολουθία της Αγίας έγραψε ο Όσιος Γέρων Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης όπως και Παρακλητικό Κανόνα, Χαιρετισμούς, Μακαριστάρια. Έτερα Υμνογραφήματα συνέθεσε η Ηγουμένη Ισιδώρα Αγιεροθεΐτισσα.  Το όνομα της αγίας αν και ήταν διαδεδομένο στην Δύση από την εποχή που εδραιώθηκε ο Χριστιανισμός, παρ’όλ’αυτά η ευλάβειά σ’αυτήν εξαπλώθηκε αρκετά από το 1298 με το περίφημο βιβλίο του Jacobo da Voragine «Χρυσοί Θρύλοι». Τότε και λίγο αργότερα, είναι που ενέπνευσε μεγάλους καλλιτέχνες όπως τον Μποτιτσέλι, τον Ραφαήλ κ.α. οι οποίοι εμπνευσμένοι από την μορφή της αγίας δημιούργησαν αριστουργήματα. Στην τέχνη της Δύσης η αγία Βαρβάρα παριστάνεται ντυμένη με βασιλικά ενδύματα ή τέτοια που να μαρτυρούν  την ευγενική καταγωγή της και απεικονίζεται με δύο σύμβολα. Τον πύργο, που είτε στέκεται μπροστά του, είτε τον κρατά σε μικρογραφία στα χέρια της και, το Άγιο Ποτήριο, σύμβολο της θυσίας της και της αγάπης της στο Χριστό. Στην Βυζαντινή τέχνη η αγία παριστάνεται συνήθως ντυμένη με ρούχα αρχοντικά, κρατώντας σταυρό και φοίνικα και φορώντας βασιλικό διάδημα.

ρίζονται στον Καθεδρικό Ναό του Rieti, στην Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου στο Torcello της Βενετίας όπως και στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου στην Βενετία (βλέπε παρακάτω). Το άφθαρτο δεξιό πέλμα (από τον αστράγαλο και κάτω) φυλάσσεται στον Ρωμαιοκαθολικό Καθεδρικό Ναό στο Dignano της Κροατίας. Αποτμήματα λειψάνων της Αγίας προσκυνούνται στις Γυναικείες Ιερές Μονές Παναγίας Ελεούσης Ρότσο Καλύμνου, Μεταμορφώσεως-Αγίας Βαρβάρας Ρουσσάνου Μετεώρων, «Κυρίας των Αγγέλων» (Οσίας Πελαγίας) Κεχροβουνίου Τήνου, Αγίας Βαρβάρας Ταλάντων Σύρου. Μέρος της δεξιάς χειρός της Αγίας και ένας βραχίονας φυλάσσονται ευλαβικά στην Αθωνική Μονή Σίμωνος Πέτρα. Τμήματα των Ιερών Λειψάνων της Αγίας ευρίσκονται και στην Ρωσία, στην Λαύρα του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι στην Αγία Πετρούπολη. Επίσης και στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Βλαδιμήρου στο Κίεβο της Ουκρανίας. Τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας έχοντας μεταφερθεί στην Κωνσταντινούπολη έτυχαν ιδιαιτέρας τιμής από τον Αυτοκράτορα Λέοντα Στ’ τον Σοφό (886-912), ο οποίος ανήγειρε Ναό της Μάρτυρος εντός των ανακτόρων όπου και τα εφύλασσε συμμετέχοντας στην λαμπρή πανήγυρη της Αγίας. Τον 12ο αιώνα τα λείψανα της Αγίας έφθασαν στο Κίεβο. Τα μετέφερε εκεί το 1108 η θυγατέρα του Αυτοκράτορα Αλεξίου Κομνηνού που λεγόταν Βαρβάρα. Μετέβη εκεί για να γίνει σύζυγος του Μεγάλου Δουκός  Svyatopolk Mykhailo Izyaslavovych. Αρχικά τα λείψανα της Αγίας τοποθετήθηκαν στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ (Mykhailivsky Zlatoverkhy) έναν από τους τρεις μεγαλύτερους Ναούς του Κιέβου, κτισμένο από τον Μέγα Δούκα Svyatopolk Mykhailo Izyaslavovych. Όταν ο ναός το 1930 κατεδαφίστηκε από τους κομμουνιστές, τα λείψανα της Αγίας μεταφέρθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου και αργότερα, όταν ο Ναός αυτός μετατράπηκε σε μουσείο, η λειψανοθήκη με τα λείψανα της Αγίας μεταφέρθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Βλαδιμήρου όπου φυλάσσονται μέχρι σήμερα. Στην Ελλάδα με λείψανα της Αγίας πλουτίζονται οι Μονές Προυσού Ευρυτανίας , Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, οι Αγιορείτικες Μονές Χιλανδαρίου, Καρακάλου και Κουτλουμουσίου αλλά και το προσκύνημα της Αγίας στον ομώνυμο Δήμο Αττικής. Το λείψανο της Αγίας έφθασε εκεί κατόπιν αιτήματος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τον Επίσκοπο της Βενετίας Angelo Scola την 1η Ιουνίου 2003. Αλλά και προ του 1108 λείψανα της Αγίας μεταφέρθηκαν στην Δύση όταν η πριγκίπισσα Μαρία Αργυροπούλα μετέβη στην Βενετία, νυμφευμένη με τον πρίγκιπα Ιωάννη, υιό του επιχώριου Δόγη Πέτρου Β’ Orseol (991-1109). Τα λείψανα κατετέθησαν με τιμές στον περικαλλή ναό του Αγίου Μάρκου. Ωστόσο μετά τον θάνατο του Πρίγκηπα Ιωάννου το 1109 από πανώλη, τα αδέλφια του Επίσκοπος Orso του Torcello και Ηγουμένη Felicitas της Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Torcello, κατόρθωσαν την μεταφορά των λειψάνων στην Μονή αυτή όπου και παρέμειναν μέχρι και τον 18ο αι. Το μεγαλύτερο μέρος τους μεταφέρθηκε εκ νέου στον Άγιο Μάρκο όπου φυλάσσονται μέχρι σήμερα.

Τα ιερά λείψανα της Αγίας Βαρβάρας

Το όνομα της Αγίας Βαρβάρας και τα σύμβολά της

Η τιμία κάρα της Αγίας Βαρβάρας τεμαχίστηκε κατά τους προηγούμενους αιώνες. Έτσι τεμάχιά της σήμερα ευρίσκονται στην Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων καθώς και στον Ιερό Ναό Παναγίας Επισκέψεως στα Τρίκαλα. Επίσης στον Ρωμαιοκαθολικό Ναό του Αγίου Αποστόλου Πέτρου στο Montecatini Alto της Ιταλίας ευρίσκεται η προσθία όψη της τιμίας κάρας (μεσσαίο τριτημόριο). Λείψανα της Αγίας εντός της Ιταλικής επικράτειας αποθησαυ-

Το όνομα της Αγίας Βαρβάρας είναι ελληνικό και σημαίνει (κατά τους Αρχαίους Έλληνες) ξένη, βάρβαρη, αλλοεθνής. Τα σύμβολα της Αγίας στην εικονογραφία Ανατολής και Δύσεως είναι τα εξής: Ο Σταυρός, Το Ποτήριο, Ο πύργος, Το λουτρό με τις τρεις θυρίδες, Ο φοίνικας, Το κανόνι, Το ξίφος, Ο κεραυνός, Το στέμμα, Η δάφνη, Ο κρίνος.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

κοινωνία-πολιτισμός

ΠΕΜΠΤΗ 10.06.2021

13

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια 2021 «Σέρρες Γη Ηρώων» Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Α

ρχίζουν από χθες, Τετάρτη 9 Ιουνίου οι εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια 2021 - «Σέρρες Γη Ηρώων», που είναι αφιερωμένες στην επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώνονται την Τρίτη, 29 Ιουνίου, ημέρα εορτασμού της 108ης Επέτειου της Απελευθέρωσης της πόλης των Σερρών παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τη μεγάλη συναυλία με τον Σερραίο μουσικοσυνθέτη Γιώργο Ανδρέου. Κατά την εκδήλωση με τίτλο «Μνήμες Σερρών – Το τέλος της παιδικής ηλικίας» στο χώρο του πάρκου Ηρώων θα παρουσιαστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση «Ο Ύμνος των Σερρών», ένα τραγούδι που θα συνθέσει ο ίδιος ο μουσικοσυνθέτης ειδικά για την περίσταση αυτή. Ο Ύμνος των Σερρών θα εκτελεστεί από τη Χορωδία του Μουσικού Γυμνασίου Σερρών. Αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων:

1

. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΕΡΡΩΝ 2021 ΣΕΡΡΕΣ ΓΗ ΗΡΩΩΝ Χθες Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021, πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν: 11:00 Σερραίων ευγνωμοσύνη Στον εξωτερικό τοίχο του 1ου Γυμνασίου Σερρών Τα νιάτα των Σερρών τιμούν τους Ήρωες στο πλαίσιο των Εικαστικών Παρεμβάσεων σε δημόσιους χώρους της πόλης • Θεατρικό Δρώμενο από τους μαθητές / μαθήτριες του 1ου Γυμνασίχυ • Ύμνος Εμμανουήλ Παπά από την Χορωδία του 1ου Γυμνασίου • Παρουσίαση Τοπικών Παραδοσιακών χορών • Απαγγελία ποιήματος για τον Εμμανουήλ Παπά

2

. Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021 Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021 11:00 Σερραίων ευγνωμοσύνη

Στο χώρο του πάρκου επί της Γεωργίου Παπανδρέου (Πρώην Στρατιωτικού Φούρνου) Τα νιάτα των Σερρών τιμούν τους Ήρωες στο πλαίσιο των Εικαστικών Παρεμβάσεων σε δημόσιους χώρους της πόλης

3

. Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

11:00 Εγκαίνια Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο «200 χρόνια ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» Εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας που παρουσιάζει στιγμές από την Ελληνική ιστορία της περιόδου της Επανάστασης του 1821, του φωτογράφου Ηλία Περγαντή στον πεζόδρομο Κων. Καραμανλή Στον πεζόδρομο Κων. Καραμανλή

4

. Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Προσφορά Αγάπης θελοντική Αιμοδοσία Στο χώρο του φουαγιέ του ΔΗΠΕΘΕ

5

. Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021 Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021 11:00 «Ξαναζωντανεύω την Ιστορία του τόπου μου» • Στον χώρο της Πλατείας Ελευθερίας, εμπρός από τον ανδριάντα του Εμμανουήλ Παπά, Σερραίου Αρχιστρατήγου των Ελληνικών δυνάμεων στην Μακεδονία κατά την Επανάσταση του 1821, θα πραγματοποιηθεί η δράση Ξαναζωντανεύω την Ιστορία του τόπου μου.

Η δράση αυτή συνίσταται στην παρουσίαση των εργασιών των μαθητών των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίες παρουσιάζουν κάποιο γεγονός της τοπικής μας ιστορίας με δρώμενο, εικαστική δημιουργία, κουκλοθέατρο, ταινία μικρού μήκους, θέατρο σκιών ή κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο. • Ο Δήμος Σερρών σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης θα βραβεύσει την καλύτερη δημιουργία των μαθητών στην κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης και θα απονείμει αναμνηστικά διπλώματα και επαίνους. Στην Πλατεία Ελευθερίας στο χώρο εμπρός από τον Ανδριάντα του Εμμανουήλ Παπά

6

. Σάββατο 26 Ιουνίου 2021

20:00 Ανακήρυξη του Αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά σε επίτιμο Δημότη του Δήμου Σερρών Πανηγυρική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών

7

. Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

20:00 Αδελφοποίηση του Δήμου Σερρών με τον Δήμο Κασσάνδρας • Υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας των Δήμων Σερρών και Κασσάνδρας • Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα • Συναυλία με γενικό τίτλο Πόθος Ελευθερίας Η εκδήλωση βασίζεται στην αφηγηματική εξιστόρηση με

ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΑΞΟΝΙΚΟΣ & ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ

ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Τ. ΟΡΔΟΥΔΗΣ - Γ. ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΟΣ Ιατροί Ακτινοδιαγνώστες Τηλ.: 23210-83030 / Βενιζέλου 117, Σέρρες info@idtomografia.gr / www.idtomografia.gr

μουσικό τρόπο των γεγονότων που οδήγησαν στο κάψιμο της πόλης των Σερρών από τους απερχόμενους κατακτητές τον Ιούνιο του 1913, λίγο πριν την απελευθέρωση της από τον ελληνικό στρατό. Στην Πλατεία Ελευθερίας στο χώρο εμπρός από τον Ανδριάντα του Εμμανουήλ Παπά

8

. Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

20:00 Ανακήρυξη της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας σε επίτιμη Δημότη του Δήμου Σερρών. Πανηγυρική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών

9

. Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

108η Επέτειος της Απελευθέρωσης της πόλης των Σερρών 10:00 Θεία λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου για την 108η Επέτειο της Απελευθέρωσης της πόλης των Σερρών 10:30 Μετάβαση στον Ανδριάντα του Εμμανουήλ Παπά στην πλατεία Ελευθερίας - Έναρξη τελετής - Επιμνημόσυνη δέηση 10:35 Κατάθεση στεφάνων • Σιγή ενός λεπτού • Εθνικός Ύμνος • Τέλος τελετής 11:00 Δεξίωση των Αρχών στο Δημαρχείο

1

0. Μνήμες Σερρών Το τέλος της παιδικής ηλικίας 21:00 Μεγάλη εορταστική κεντρική συναυλία με τον Σερραίο μουσικοσυνθέτη Γιώργο Ανδρέου Κατά την εκδήλωση αυτή θα παρουσιαστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση «Ο Ύμνος των Σερρών», ένα τραγούδι που θα συνθέσει ο ίδιος μουσικοσυνθέτης ειδικά για την περίσταση αυτή. Θα εκτελεστεί από τη Χορωδία του Μουσικού Γυμνασίου Σερρών. Στο χώρο του πάρκου Ηρώων Σερρών


14

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

μικρές αγγελίες

ΠΕΜΠΤΗ 10.06.2021

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Εργασία : 6ο χλμ Σερρών – Δράμας : 23210-5.11.11 @: info@aristotelio.gr : www.aristotelio.gr

Πλήρως λειτουργική επιχείρηση Super Market λόγω συνταξιοδότησης. Με 28 χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας στην Ηράκλεια. Σε κεντρικό σημείο με εύκολο παρκάρισμα. Συμπεριλαμβάνεται πλήρης εξοπλισμός (ψυγεία, οχήματα, αποθήκες). Μόνο σοβαρές προτάσεις. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6972866135

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Κυρία για φροντίδα ηλικιωμένης.

Γίνε κι εσύ μέλος της εκπαιδευτικής οικογένειας του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ Το ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟ ΣΕΡΡΩΝ επιθυμεί να προσλάβει έναν (1) εκπαιδευτικό ειδικότητας ΠΕ04.01 (Φυσικό) για πρωινή μερική απασχόληση. Τα κριτήρια επιλογής είναι: • Προϋπηρεσία στη διδασκαλία του μαθήματος σε μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου • Ευχέρεια στη χρήση των νέων τεχνολογιών και του διαδραστικού πίνακα • Συνεκτιμάται η δυνατότητα διδασκαλίας και στη Χημεία Η ταυτόχρονη απασχόληση σε άλλη εργασία παρεμφερή ή όχι (ιδιαίτερο μάθημα, φροντιστήριο) δεν αποτελεί κώλυμα - σύμφωνα με το νέο νόμο - για τη συνεργασία μας. Για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, παρακαλούμε αποστείλετε βιογραφικό στη διεύθυνση info@aristotelio.gr. Με εκτίμηση Η Διοίκηση

Πληροφορίες τηλ.: 6993449676

Αγροτεμάχιο οκτώ (8) στρεμμάτων με αρδευτική γεώτρηση δίπλα στο αγρόκτημα οικισμών Κρίνου Σερρών και σε απόσταση 200 μέτρων από τον οικισμό. Πληροφορίες στα τηλ.: 6981346210 & 6936624631

Από ανώνυμη βιομηχανική εταιρία με έδρα τις Σέρρες ζητείται υπεύθυνος Λογιστηρίου. Ο υποψήφιος πρέπει: • Να έχει άριστη γνώση των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων. Γνώση Διεθνών Λογιστικών προτύπων επιθυμητή. • Να έχει γνώσεις Φορολογίας Εισοδήματος και ΦΠΑ καθώς επίσης Εργατικής νομοθεσίας. • Να μπορεί να χειρίζεται με άνεση τις εφαρμογές Office των Windows, κυρίως excel. Επιθυμητή: • γνώση τήρησης λογιστικών βιβλίων με διπλογραφικό σύστημα. • καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας. Πληροφορίες – Αποστολή βιογραφικών στο info@alfalfa.gr.

Ταπετσέρης για βιοτεχνία επίπλων για μόνιμη εργασία.

Πληροφορίες τηλ.: 2321053868 & 6984486878

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Υπάλληλοι με 8ωρη απασχόληση, πλήρη ένσημα και καλό μισθό από πρατήριο υγρών καυσίμων. Πληροφορίες τηλ.: 2324042477 & 6974467626

Από εταιρεία τροφίμων πωλητής - πωλήτρια. Απαραίτητα προϋπηρεσία. Πληροφορίες τηλ. 2321038810/6932429148

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Ακίνητα - Πωλήσεις ΠΩΛΕΙΤΑΙ Στο Άνω Μητρούση Σερρών κατοικία 96 τ.μ., σε οικόπεδο 1.435 τ.μ., με αποθήκες, υπόστεγο, γεώτρηση και περιφραξη. Πληροφορίες τηλ.: 6978333668

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Υγιής επιχείρηση - αρτοποιείο στην πόλη των Σερρών λόγω ασθενείας. Πληροφορίες τηλ.: 6972833181 & 2321020132

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διώροφο σπίτι, 170 μέτρα, ανακαινισμένο στο Χρυσό Σερρών, απέναντι από το Δημαρχείο, με αποθήκη, σε οικοπεδικό χώρο 500 τ.μ. Τιμή συζητήσιμη. Πληροφορίες τηλ.: 6937232559

Οικόπεδο 4.800 τ.μ. με κτίσμα για αποθήκη που είναι 20Χ6 μέτρα, στο δρόμο Κ. Καμήλας-Σκουτάρεως. Πληροφορίες τηλ.: 6936573277

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 1400 τμ στο Βαλτερό Σερρών, πάνω στο δρό-

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Οδηγός ταξί για να αναλάβει ολόκληρο ταξί στην πόλη των Σερρών. Πληροφορίες στο τηλ.: 6946461928

μο στην έξοδο προς την Ηράκλεια. Πληροφορίες στο Τηλέφωνο 6947933350

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 2.865 τ.μ. στην Κάτω Καμήλα Σερρών (εντός του χωριού με διώροφη παλιά οικία 25.000 ευρώ. Τιμή συζητήσιμη. Πληροφορίες στο 6942565535

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΖΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑ Πεπειραμένη μοδίστρα ζητά εργασία σε κατάστημα νυφικών κλπ. Αναλαμβάνει και κεντηματα. Πληροφορίες στο τηλ.: 6997060364

Α

πόφοιτος του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και κάτοχος πτυχίου Proficiency Αγγλικής Γλώσσας, παραδίδει μαθήματα Βιολογίας, Αγγλικών και παρέχει βοήθεια σε άλλα μαθήματα (Δημοτικού, Γυμνασίου). Τιμές προσιτές. Πληροφορίες τηλ. : 6983480465 E-mail" elpida_gg@yahoo.gr

Πληροφορίες στο 6976070102

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ

Δύο συνεχόμενα καταστήματα επί της πλατείας Εμπορίου, τμ 65 έκαστο με πατάρι 50 τμ έκαστο, το καθένα ξεχωριστά ή και τα δύο μαζί σε καλή κατάσταση. Πληροφορίες τηλέφωνο 6977255839

Διάφορα ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Αγροτεμάχιο 13 στρεμμάτων στο Κεφαλοχώρι Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2321046907

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Δάσκαλος έως 40 ετών για προετοιμασία μαθημάτων κατ' οίκον στην πόλη των Σερρών, σε μαθητή της Γ΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6944237423

Επιχείρηση καφέ στο κέντρο της πόλης, στον πλέον ανερχόμενο πεζόδρομο των Σερρών. Το καφέ είναι μικρό με ιδιαίτερο χαρακτήρα που το κάνει να ξεχωρίζει, ενώ δίνεται με όλο τον εξοπλισμό του, έτοιμο να λειτουργήσει. Ιδιαίτερα χαμηλή τιμή.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Τηλεφωνήτριες για το τηλεφωνικό κέντρο στο Λευκώνα Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο2321-0-59139

Κρεβάτι ηλεκτρονικό με στρώμα. Τιμή 350 Ευρώ Πληροφορίες τηλ.: 2324112307

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Βοηθός για μόνιμη εργασία σε βιοτεχνία επίπλων. Πληροφορίες στο τηλ.: 6984486878

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Επιχείρηση Πρακτορείο ΟΠΑΠ στο κέντρο της πόλης. Πληροφορίες τηλ.: 6973038112

Οικόπεδο 400 τ.μ. στον Προβατά Σερρών, με ισόγειο κτίσμα (αποθήκη 90 τ.μ.) εντός σχεδίου σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες τηλ.: 6974733432.

Σε τιμή ευκαιρίας κεραία ραδιοφωνικού σταθμού, σάουνα σχεδόν καινούργια από γυμναστήριο και άλλα εξαρτήματα. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6936548293

Πωλούνται πρόβατα.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6909421352. Κυρία Γρηγορία Τύρναβος Λάρισας.

ΕΣΠΑ 2014 - 2020

- Επιδοτήσεις έως 100%, ίδρυση Εκσυγχρονισμός Επιχειρήσεων, Αναπτυξιακά Προγράμματα και Μελέτες, χρηματοδοτήσεις κεφάλαια κινήσεως για Μικρές και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Επιχειρηματικά, Στεγαστικά-Επισκευαστικά, Αγροτικά, βιομηχανικά, ξενοδοχειακά, ναυτιλιακά, και πάσης φύσεως επιδοτούμενα προγράμματα μέσου ΟΑΕΔ πανελλαδικά Τηλ.210 36 46 223, Fax 211 850 14 64 www.abcfinancialgroup.gr Email: info@ abcfinancialgroup.gr

Μαθήματα

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Καθηγήτρια Αγγλικών

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Φιλόλογος:

Οικόπεδο ενός (1) στρέμματος, με μονοκατοικία εντός, 80 τ.μ., πλήρως επιπλωμένη. Πληροφορίες τηλ. 2310/455542.

Οικόπεδο οικοδομήσιμο 540 τ.μ. μέσα στο χωριό Ευκαρπία. Πληροφορίες τηλ.: 6998486636

Με πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα για όλα τα επίπεδα. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6942800194. Με πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές όλων των τάξεων. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6997024867


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 10.06.2021

μικρές αγγελίες

15


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

στο

Τα "μαύρα" φρούτα Δε συνιστά είδηση ότι κάθε καλοκαίρι οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ τρέχουν σαρωτικούς ελέγχους σε όλη την αγορά εστιάζοντας στο αγαπημένο σπορ των φοροφυγάδων, τη μη έκδοση αποδείξεων. Και φέτος τα ίδια θα γίνουν, με μπαράζ ελέγχων σε όλη την επικράτεια και έμφαση στις τουριστικές περιοχές. Η στήλη μαθαίνει, όμως, πως έχει πέσει στο τραπέζι και ένα σχέδιο εκτεταμένων ελέγχων στη διακίνηση αγροτικών προϊόντων. Υπάρχουν ενδείξεις πως τόνοι φρούτων και λαχανικών φεύγουν «μαύρα» από την Ελλάδα για άλλες αγορές. Θα υπάρξει συνδρομή και από άλλες υπηρεσίες και οι έλεγχοι αναφέρουν πληροφορίες θα είναι εκτεταμένοι. Στις εθνικές οδούς, στα τελωνεία, ενδεχομένως και στα χωράφια… ΑΛ.ΑΡ. nnn

Με έντονο ελληνικό χρώμα το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid Στο ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid αναφέρθηκε μέσω του βήματος της Βουλής ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Όπως επισήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αποτελεί «μήνυμα προς όλους τόσο προς το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό για το τι πραγματικά μπορεί η Ελλάδα να καταφέρει». «Είναι ένα ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό με έντονο ελληνικό χρώμα. Η πρόταση του πρωθυπουργού που υιοθετήθηκε, και η εφαρμογή του στην πράξη από 1ης Ιουλίου από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία για τη χώρα μας», επισήμανε ο κ. Πιερρακάκης, κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια. «Ήρθε στη Βουλή ως ΠΝΠ για να προλάβουμε τη διαδικασία και να είμαστε από τις πρώτες χώρες που θα το εφαρμόσουμε», διευκρίνισε. Παράλλη-

ΠΕΜΠΤΗ 10.06.2021

λα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε πως «η επιτυχία του εγχειρήματος οφείλεται στο ότι υπήρχε ήδη ένα ψηφιακό σύστημα έτοιμο, πάνω στο οποίο, ακολουθήθηκαν τρεις αρχές: Πρώτη αρχή ότι το κράτος πάει στον πολίτη και όχι ο πολίτης στο κράτος, δεύτερη, ο σχεδιασμός υπηρεσιών με τον πολίτη στο επίκεντρό του και τρίτη, ότι το κράτος αξιοποιεί στον βέλτιστο βαθμό τις υποδομές του». Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, συμπλήρωσε: «Τα δύο συστήματα που εφαρμόσαμε, του εμβολιασμού και του ψηφιακού πιστοποιητικού Covid, παράγουν δύο μηνύματα, ένα προς το εσωτερικό και ένα προς το εξωτερικό. Ο εθνικός εμβολιασμός είναι ένα μήνυμα προς όλους στο εσωτερικό της χώρας, για το τι πραγματικά μπορούμε να κάνουμε. Γιατί αυτό που βλέπετε για το εμβόλιο, αφορά όλες τις κυβερνήσεις, γιατί χτίζεις πάνω σε ό,τι έχεις. Και εμείς επιλέξαμε να αξιοποιήσουμε ότι καλή υποδομή είχαμε, όπως κάναμε για παράδειγμα για την καθιέρωση της άυλης συνταγογράφησης. Στο εξωτερικό, στέλνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα θέτει στο τραπέζι ιδέες, μπορεί να προσφέρει, μπορούμε να μιλάμε για το δικό μας παράδειγμα. Αυτή η ψηφιακή πολιτική covid, δίνει το μήνυμα ότι θέτουμε τη χώρα σε κίνηση, ότι παράγει αποτέλεσμα». «Είναι μπροστά μας ένα φιλόδοξο ψηφιακό στοίχημα που μπορεί να γίνει στα επόμενα χρόνια. Αν επενδύσουμε όλοι θα είναι νομοτέλεια, και αν το πιστέψουμε όλοι σίγουρα θα πετύχουμε», επισήμανε καταληκτικά ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. "Σ.Θ."

Τι ισχύει με τη δωρεάν διανομή των self tests

Με αφορμή ανάρτηση μέλους του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ότι σταματά στις 19 Ιουνίου η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία - εκφράζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την αντίδραση των φαρμακοποιών – ο Άκης Σκέρτσος, μέσω ανάρτησής του στα social media, προέβη σε διευκρινίσεις. Πιο συγκεκριμένα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ έγραψε για τα self tests: «Η πολιτική δωρεάν διανομής self test στον πληθυσμό μέσω των φαρμακείων ολοκληρώνεται για τον μήνα Ιούνιο έως 19/6, με τη διάθεση 3 τεστ στις ομάδες δικαιούχων (όπως αυτές ορίζονται από τα αρμόδια Υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και Παιδείας) κατά τη διάρκεια αυτής και της επόμενης εβδομάδας. Συγκεκριμένα, την τρέχουσα εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα καθώς και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι. Την επόμενη εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και όλοι οι πολίτες 1830 ετών». Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, ξεκαθαρίζει ότι «η πολιτική της δωρεάν διάθεσης self test θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού σε ομάδες δικαιούχων και από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επόμενες ημέρες». "Σ.Θ."

nnn

Αναβλήθηκε η ανοιχτή πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ Η προγραμματισμένη εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Σερρών του ΚΚΕ

που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 του Ιούνη, με ομιλητή το μέλος της Κ.Ε. Δημήτρη Παπατολίδη αναβλήθηκε εξ αιτίας των καιρικών συνθηκών.

Όταν βελτιωθεί ο καιρός θα ανακοινωθούν η νέα ημέρα και ώρα της εκδήλωσης. "Σ.Θ."

Profile for sertharros

10_06_2021  

10_06_2021  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded