Page 1

Χρ. Μέγκλας:

u

Σε ετοιμότητα οι εμπλεκόμενοι φορείς

5

«Ο κόσμος του επιχειρείν χρειάζεται σταθερότητα»

u

8

Σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας

Οι προσωρινές έδρες για τους δύο συνδυασμούς

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ ΈΤΟΣ 47ο  ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 14.125  ΠΕΜΠΤΗ 07 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017  ΤΙΜΗ 0,50 ευρώ

Ιδιοκτήτης - Εκδότης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Αρχαιολογικός χώρος Αμφίπολης

άποψη

Διαδρομές περιήγησης ενέκρινε το ΚΑΣ

Το ψάρι και το… ψάρεμα

Μ

ια σειρά διαδρομών περιήγησης που θα συνδέουν σημαντικά μνημεία του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης, καθώς και μικρής κλίμακας εργασίες και μελέτες άμεσης προτεραιότητας για την προστασία και ανάδειξη αρκετών μνημείων από αυτά που θα προσεγγίζουν οι επισκέπτες μέσω των προτεινόμενων διαδρομών, πήραν το «πράσινο φως» από τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ). Σελ. 4

Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ Την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Σελ. 3

Ολοκληρώθηκε το πρώτο «ΕΡΓΟ ΠΝΟΗΣ» του ΤΑΡ Εγκαίνια στην ανακαινισμένη οδό Δορυλαίου στο Δήμο Σερρών

Σελ. 7

«Διατήρηση αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» Εκδόθηκαν οι αναλυτικές καταστάσεις πληρωμής

«Απορώ και εξίσταμαι» ο Π. Κοτρώνης Περί συγγένειας…

Σελ. 4

Κάποιον που πεινάει είναι χρησιμότερο να τον μάθεις να ψαρεύει παρά να του χαρίσεις πριν τα Χριστούγεννα υπό την μορφή κοινωνικού μερίσματος, ένα ψάρι. Όταν υπάρχουν 1,5 εκατ. Έλληνες άνεργοι χρησιμότερο είναι να δημιουργήσεις τις προϋποθέσεις να εργαστούν κι όχι να τους μοιράσεις ένα επίδομα από την υπερφορολόγηση αυτών που εργάζονται. Αν σε κάποιον που ξέρει και μπορεί ακόμη να ψαρεύει του αφαιρέσουμε το μισό ψάρι από το πιάτο για να το δώσουμε στον διπλανό που δεν ξέρει ή δεν θέλει να ψαρεύει γιατί έχει μάθει να ζει από το κοινωνικό μέρισμα, την πρόωρη σύνταξη, την αργομισθία στο δημόσιο ή την επιδότηση μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που συντηρείται με κυβερνητικά λεφτά τότε δεν προσφέρουμε διέξοδο σε κανέναν αλλά τους ωθούμε όλους στη γενικευμένη φτωχοποίηση. Οι υγιείς κοινωνίες βασίζονται σε υγιείς οικονομίες οι οποίες με τη σειρά τους για να προκύψουν χρειάζονται σωστά και υγιή κίνητρα. Αλέξανδρος Αραμπατζής

Όπως και πέρσι… Σελ. 16

ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΑΚΑΛΕΤΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ειδικός Παθολόγος, MD, MSc (ESO Stroke Medicine), PhDc

ΔΟΥΡΛΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Ειδικός Παθολόγος, MD, MSc

 Σακχαρώδης Διαβήτης  Υπέρταση - HOLTER πιέσεως  Δυσλιπιδαιμία  Λοιμώξεις Αναπνευστικού, Ουροποιητικού, Γαστρεντερικού Συστήματος  Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια  Πρόληψη παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου  Πλήρες Check-Up  Πιστοποιητικά Υγείας / Γνωματεύσεις  Κατ' οίκον επισκέψεις

ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ 7, ΣΕΡΡΕΣ, 62123 www.kakaletsisnikos.gr

Τηλ/Fax: 23210-67899 6976692724, 6945807966

Η ανανεωμένη εφαρμογή MyVodafone χαρίζει μια νέα εμπειρία του Vodafone Thank you Σελ. 9

«Ένωσαν» τις φωνές τους κατά του AIDS!

Σελ. 12


Σ.Θ. [

[

ΠΕΜΠΤΗ 07.12.2017 Ήλιος » Α: 07:25 Δ: 17:06 | Σελήνη » Α: 21:32 Δ: 10:39

σαν σήμερα

1965: Με ταυτόχρονες λειτουργίες στην Κωνσταντινούπολη και στη Ρώμη από τον Πατριάρχη Αθηναγόρα και τον Πάπα Παύλο ΣΤ' γίνεται αμοιβαία άρση του αλληλοαφορισμού.

ΕΝΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΔιάφοραΜια

Λεξικολογικά Στο σημερινό μας σημείωμα θα ασχοληθούμε με τις έννοιες των παρακάτω λέξεων. ΔΕΣΦΑ= Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου ΤΑΙΠΕΔ= Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου Χιούμορ= (αγγλ. humor ή humour) μία ιδιαίτερη μορφή ανθρώπινης επικοινωνίας, που ως στόχο έχει να προκαλέσει το γέλιο. Το χιούμορ μέσω της μορφής του λόγου. Χρησιμοποιείται ως μορφή του λόγου ώστε η πρόταση να καταστεί αστεία. Άριστοι ομιλητές που αναγνωρίζουν την αξία του χιούμορ χρησιμοποιούν αυτό ως διάλειμμα ιδιαίτερα σε μακρές ομιλίες τους για να μη καταστούν βαρετοί ή αντίθετα προκειμένου απ΄ αρχής να τύχουν της ιδιαίτερης προσοχής των ακροατών τους. Αυτά για σήμερα Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016. Κάθε ερώτηση δεκτή. Δ.Α.

με... Βούλα και υπογραφή!

γράμμα στο διευθυντή

Οι κουκουλοφόροι… Ένταση επικράτησε χθες το πρωί στα Προπύλαια λίγο πριν από την έναρξη του μαθητικού συλλαλητηρίου για την επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από ειδικό φρουρό της ΕΛ.ΑΣ. το 2008, στο κέντρο της Αθήνας, Νεαροί με κουκούλες επιτέθηκαν σε δυνάμεις των ΜΑΤ πετώντας πέτρες και βόμβες μολότοφ με τους τελευταίους να απαντούν κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών και κρότου-λάμψης. Οι κουκουλοφόροι, έκαψαν κάδους, έστησαν οδοφράγματα και σε… ζωντανή σύνδεση έσπαγαν φανάρια ανενόχλητοι… Πού και να μην έπαιρνε τα μέτρα της η Αστυνομία, δηλαδή… Β.Α.

Βούρκος Κύριε διευθυντά, Επανέρχομαι. Βούρκος ίσον κυρίως αριστεροκαπιταλιστική συγκυβέρνηση της ανίερης συνεργασίας! Ο εθισμός στη διαφθορά οδηγεί στον γενικευμένο κυνισμό. Τίποτε δεν έχει σημασία, τίποτε δεν έχει αξία. Η εμπιστοσύνη στις πολιτικές και τις οικονομικές ελίτ βυθίζεται στα ακίνητα νερά του εθισμού στο χειρότερο και εξουδετερώνει τα αντανακλαστικά. Οταν διαπιστώνεις ότι οι μηχανικοί, κομμάτι της κοινωνικής ελίτ, δεν αντιδρούν στη λεηλασία του Ταμείου τους, είναι προφανές πως το κοινωνικό ξεχαρβάλωμα πάει βαθιά. «Ιδωμεν» ή «ουκ ίδωμεν», πάντως, η ζημιά έχει γίνει. Χωρίς εμπιστοσύνη ούτε η οικονομία μπορεί να λειτουργήσει ούτε περίπτερο δεν στήνεται, και η δημοκρατία μοιάζει με γριά στραβοκάνα που τρέχει να περάσει τον δρόμο. Κάποτε ήταν της μόδας η λέξη «κάθαρση». Ηταν η εποχή της ηθικολογίας. Αν μη τι άλλο, μάθαμε πως η ηθικολογία δεν αρκεί για να μας γλιτώσει από τη διαφθορά, την ηρωίνη της ελληνικής κοινωνίΟ ΙΔΙΟΤΕΛΗΣ ας.

ΦΩΤΟγραφήματα

Μιχάλης Τσερβίστας – Πρόεδρος Καπνικού Συνεταιρισμού Βισαλτίας Ξέρει να προβάλει τα προτερήματα του τόπου του…

Στον Άι Νικόλα, στα Ίβηρα

Γ

ιόρτασε χθες ο Άι Νικόλας στα Ίβηρα. Γιόρτασε μαζί του όλο το χωριό. Όπως κάθε χρόνο, όπως πάντα… Ένας άγιος «Θαλασσινός, να προστατεύει τους στεριανούς… Μεγάλη η Χάρη Του! Κι όσοι λείπουν τέτοια μέρα από το χωριό, ξυπνά πιο έντονη η νοσταλγία μέσα τους… Β.Α.

Σωτήρης Αβράμης – πρ. υποψήφιος στις εκλογές του ΕΒΕΣ Σύμφωνα με δική του ανάλυση, το… σύμπαν συνωμότησε εναντίον του.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ

Εκδότης – Ιδιοκτήτης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ Διευθυντής: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑMΠΑΤΖΗΣ ΑρχισυνταξΙα: Αλέξανδρος Αραμπατζής ΣυντΑκτες: Βούλα Αγκαθά, Δημήτρης Νάτσιος ΑρθρογρΑφοι - ΣχολιογρΑφοι: Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Χρήστος Κατσαρός, Δημήτριος Αραμπατζής, Αθανάσιος Αραμπατζής, Αλέξανδρος Αραμπατζής, Πολυχρόνης Χαραλαμπίδης, Κων/νος Τσαρτσάρης ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ - σελιδοποιηση: Δέσποινα Αρναούτογλου, Δέσποινα Γεράκη ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Νίκος Καραγκιόζης ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ: Κατερίνα Σταυρακίδου ΓΡΑΦΕΙΑ: Βενιζέλου 177 – Σέρρες Τ.Κ. 62 131 ΤΗΛ.: 23210 - 46380 23210 - 46745 FAX: 23210 - 45200

e-mail: sertharros@yahοo.gr www.sertharros.gr

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ | ΠΕΜΠΤΗ 07.12.2017 ΕΔΕΣΣΑ 7/12oC

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΒΕΡΟΙΑ 8/14oC o 8/13 C ΚΑΤΕΡΙΝΗ 9/13ΟC ΚΟΖΑ1834oC ΚΕΡΚΥΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑ 15/16οC 6/11οC 8/15oC ΤΡΙΚΑΛΑ 8/14oC ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΣΠΟΡΑΔΕΣ ΒΟΛΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑ o 9/13oC 8/15oC 9/15 C o 8/14 C ΦΛΩΡΙΝΑ 3/12oC

ΣΕΡΡΕΣ 5/12°C

ΔΡΑΜΑ 6/13oC

ΞΑΝΘΗ o ΚΑΒΑΛΑ 7/13 C o 8/13 C ΘΑΣΟΣ 7/12oC

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ 8/14oC

ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΑ: ΤΗΛ. 23210 - 46380 ΕΤΗΣΙΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ Α.Ε. Εισηγμένων 600 € + Φ.Π.Α. Υπουργείων 500 €+ Φ.Π.Α. Τραπεζών 500 €+ Φ.Π.Α. Εταιριών Ν.Π.Ι.Δ. & Ν.Π.Δ.Δ. 500 €+ Φ.Π.Α. Δήμων 500 €+ Φ.Π.Α. Κοινοτήτων 200 €+ Φ.Π.Α. Συλλόγων, Σωματείων 200 €+ Φ.Π.Α.

ΚΙΛΚΙΣ 6/13oC

ΣΕΡΡΕΣ 5/12oC

ΣΕΡΡΕΣ

Για σήμερα περιμένουμε αραιή συννεφιά, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 5 έως 12 βαθμούς Κελσίου και ασθενείς νοτιοδυτικούς ανέμους ως 2 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο καιρός θα παραμείνει αμετάβλητος, με συννεφιασμένο ουρανό, με θερμοκρασία που θα αγγίξει τους 6 βαθμούς Κελσίου.

Για σήμερα περιμένουμε λίγες νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες, με πιθανότητα βροχών τις βραδινές και νυκτερινές ώρες και κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

ΕΛΛΑΔΑ 8/16oC Νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες, με τοπικές βροχές τις βραδινές ώρες. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες, λόγω αυξημένης υγρασίας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗ 4/11oC o 7/13 C ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 6/13oC ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ 5/11oC

ΛΗΜΝΟΣ 7/15oC

ΛΕΣΒΟΣ 8/16oC

ΟΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΑΥΡΙΟ Σέρρες

5/12οC

Θεσσαλονίκη

8/14οC

Αλεξανδρούπολη

6/13οC

Καβάλα

8/13οC

Δράμα

6/13οC

Ξάνθη

7/13οC

Κομοτηνή

7/13οC

Ιωάννινα

9/13οC

Λάρισα

8/15οC


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΠΕΜΠΤΗ 07.12.2017

[[

Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ Την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Σ

ε 24ωρη απεργία προχωρούν την ερχόμενη Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας στην «αδιέξοδη και ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης που «“στραγγαλίζει” ολόκληρη την ελληνική κοινωνία».

τας, δυσβάσταχτης φορολόγησης, όπου για μια ακόμη φορά οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις καλούνται να σηκώσουν τα βάρη των δημοσίων εσόδων.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στην απεργία, τονίζοντας τα εξής:

Η Κυβέρνηση, για να κρύψει την αντιλαϊκή πολιτική της, προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και να τους παραπλανήσει, ανακοινώνοντας μέρισμα 700.000.000 ευρώ, τη στιγμή που έχει αποφασίσει και υλοποιεί με το 3ο και το 4ο μνημόνιο μέτρα 17 δις ευρώ.

«Στις 14 του Δεκέμβρη οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα απεργούμε για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα δικαιώματά μας και να σταματήσουμε τη λαίλαπα των μνημονιακών μέτρων, που και η σημερινή Κυβέρνηση εφαρμόζει. Ο αγώνας για να διεκδικήσουμε μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας, για την αντιμετώπιση της ανεργίας, για την προαγωγή της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, της περίθαλψης και της Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι ΤΩΡΑ περισσότερο αναγκαίος από ποτέ. Κι αυτό γιατί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας την πολιτική των προκατόχων της (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ), φέρνει για ψήφιση στη Βουλή έναν προϋπολογισμό λιτότη-

Ήδη, πέρα από τα μέτρα του προϋπολογισμού για το 2018 (κατάργηση ΕΚΑΣ, αύξηση του ΦΠΑ, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, περικοπή κοινωνικών επιδομάτων κτλ) έχει ψηφίσει με τον Ν. 4442/2017 (τέταρτο μνημόνιο) τη μείωση του αφορολόγητου από 9.545 ευρώ στα 5.681 ευρώ, που συνεπάγεται αφαίμαξη ενός μισθού ετησίως και με τον Ν. 4387/2016 περικόπτει τις κύριες και επικουρικές συντάξεις μέχρι και 40% για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους. Η προσωπική διαφορά των παλιών συνταξιούχων – περίπου 3.000.000 συνταξιούχοι – περικόπτεται από 01/01/2019 και η μείωση των συντάξεων

θα φτάσει μέχρι 350 ευρώ το μήνα. Η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης με την αντιαπεργιακή τροπολογία που ψήφισε(άρθρο 21 Ν. 4489/2017), προσπαθεί να επιβάλλει με αυταρχικό, αντισυνταγματικό και παράνομο τρόπο την αξιολόγηση των Δημοσίων Υπαλλήλων. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση καλούμαστε όλοι να δώσουμε το «παρών» στη Γενική Απεργία της 14ης του Δεκέμβρη. Αυτή η απεργία έχει ήδη, αποκτήσει πανυπαλληλικά

– πανεργατικά χαρακτηριστικά, με τη συμμετοχή των εργαζομένων του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Ως εργαζόμενοι στο Δημόσιο διεκδικούμε:

1

Κατάργηση του Νόμου – λαιμητόμου Κατρούγκαλου για το συνταξιοδοτικό (ν. 4387/2016).

2

Κατάργηση της τροπολογίας Γεροβασίλη για την αξιολόγηση.

3

Μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας. Γενναία αύξηση των μισθών των νέων συναδέλφων. Υπολογισμό

της διετίας 2016-2018 για τη μισθολογική μας εξέλιξη. Ξεπάγωμα του μισθολογίου.

4

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά (Παιδεία, Υγεία, Δήμους, Ασφαλιστικά Ταμεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες κτλ). Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων – μέσω του ΑΣΕΠ – που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες με γενναία μοριοδότηση της προϋπηρεσίας.

5

Κανένας πλειστηριασμός, για την πρώτη κατοικία, για τους εργαζόμενους που αδυνατούν να πληρώσουν.

6

Να σταματήσει η φορολογική επιδρομή και η καταλήστευση του εισοδήματός μας. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ.

7

Καμία αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο. Θα υπερασπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις το δικαίωμα στην απεργία, που κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες. ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ στην Απεργία την ΠΕΜΠΤΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2017 και στην Απεργιακή Συγκέντρωση Πλατεία Κλαυθμώνος, ώρα 11:00πμ».


[[

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΠΕΜΠΤΗ 07.12.2017

Αρχαιολογικός χώρος Αμφίπολης

Διαδρομές περιήγησης ενέκρινε το ΚΑΣ Δρομολογούνται εργασίες στο πλαίσιο του lnterreg Ελλάδας-Βουλγαρίας 2014-2020

Μ

ια σειρά διαδρομών περιήγησης που θα συνδέουν σημαντικά μνημεία του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης, καθώς και μικρής κλίμακας εργασίες και μελέτες άμεσης προτεραιότητας για την προστασία και ανάδειξη αρκετών μνημείων από αυτά που θα προσεγγίζουν οι επισκέπτες μέσω των προτεινόμενων διαδρομών, πήραν το «πράσινο φως» από τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ). Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, πρόκειται για την προμελέτη διαχείρισης του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης, που εντάσσεται στο πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας 2014-2020 (lnterreg). «Στόχος του έργου είναι η τουριστική προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της διασυνοριακής περιοχής, μέσα από τη δημιουργία μιας καινοτόμου προσέγγισης, η οποία θα προβάλλει τους ιστορικούς και πολιτιστικούς χώρους σαν έναν ολοκληρωμένο θεματικό προορισμό, συμβάλλοντας παράλληλα στην αποκατάσταση, προστασία και διαχείριση ιστορικών και πολιτιστικών χώρων της διασυνοριακής περιοχής», είπε μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση η Έλενα Κουντούρη, προϊσταμένη της ΔΙΠΚΑ, αναφερόμενη στο διασυνοριακό πρόγραμμα, μέρος του οποίου αφορά την Αμφίπολη. «Αυτό που θα υλοποιή-

σουμε, είναι μια σειρά από διαδρομές που θα ενώσουν μεταξύ τους τα βασικά μνημεία. Στο πλαίσιο του έργου, δεν υλοποιούνται έργα μεγάλης κλίμακας (π.χ. αναστηλωτικά), αλλά κυρίως έργα που έχουν προστιθέμενη αξία για το τουριστικό προϊόν, ενώ αντίστοιχες δράσεις υλοποιούνται και στη Βουλγαρία», συμπλήρωσε η ίδια. Από τη μεριά της, η γενική γραμματέας Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, τόνισε ότι «από το 2015 ως σήμερα έχει δοθεί προτεραιότητα στην Αμφίπολη γενικότερα, τόσο σε σχέση με το μνημείο που έχει αποκαλυφθεί (σ.σ. στον λόφο Καστά) όσο και στον χώρο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι άλλοι πολύ σπουδαίοι χώροι της Ελλάδας δεν τυγχάνουν φροντίδας και προσπαθειών για να ενταχθούν σε χρηματοδοτήσεις, είτε μέσα από το ίδιο το ΥΠΠΟ, είτε από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, ώστε να μπορέσουμε να τους προστατεύσουμε, να τους συντηρήσουμε και να τους αναδείξουμε».

Οι διαδρομές Ως προς τις διαδρομές, προτάθηκαν τρεις ενότητες. Η πρώτη αφορά μια διαδρομή μήκους περίπου 200 μ. που θα ξεκινάει από την Πύλη του αρχαίου τείχους κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης και θα καταλήγει στον Κυκλικό Προμαχώνα, η

οποία θα δίνει την αίσθηση στους επισκέπτες ότι μπαίνουν σε μια αρχαία πόλη. Η δεύτερη διαδρομή, μήκους περίπου 1 χλμ., θα συνδέει το Βόρειο Τείχος με την Αρχαία Γέφυρα, προσφέροντας μια περιήγηση σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον κοντά στον ποταμό Στρυμόνα, καθώς και σ’ ένα ιδιαίτερο ιστορικό τοπίο, όπου συνέβησαν πολλά και σημαντικά γεγονότα, όπως η μάχη μεταξύ Σπαρτιατών και Αθηναίων τον 5ο αι. π. Χ. Τέλος, η τρίτη ενότητα θα περιλαμβάνει «πυρήνες» περιπάτου στη xριστιανική Ακρόπολη, καθώς και σε περιοχές πρωιμότερης εποχής, όπως η ελληνιστική οικία και το συγκρότημα του Γυμνασίου, ένα από τα σπουδαιότερα

στην περιοχή, που κατασκευάστηκε πιθανότατα στο τέλος της κλασικής εποχής και λειτούργησε ως και τους πρώιμους ρωμαϊκούς χρόνους. Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση, τα προβλήματα του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης - τα οποία προσπαθεί να επιλύσει η προμελέτη, θέτοντας τις βάσεις για περαιτέρω προστασία και ανάδειξη - οφείλονται, τόσο στη δυσκολία αντίληψης από τους επισκέπτες, της ευρύτητας της αρχαίας πόλης και της συνοχής της, όσο και σε ζητήματα προστασίας και συντήρησης των μνημείων, από φθορές λόγω καιρικών συνθηκών, καλλιεργειών και βλάστησης. Μεταξύ των στόχων του έργου είναι, οι επισκέπτες να

καταλάβουν τη μεγάλη έκταση της αρχαίας πόλης και τη συνάφεια των επιμέρους μνημείων της, να αναδειχθεί το φυσικό τοπίο της περιοχής και της σχέσης του με την ιστορία της αρχαίας πόλης, να προστατευθούν και να αναδειχθούν μνημεία του χώρου, αλλά και να αποκαλυφθούν και να αναδειχθούν και άλλα τμήματα της αρχαίας πόλης. Το έργο δεν αφορά το μνημείο στον λόφο Καστά, το οποίο θα στερεωθεί, θα αποκατασταθεί και θα αναδειχθεί μέσω άλλου προγράμματος στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η προμελέτη «πέρασε» με τις παρατηρήσεις της διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων.

«Διατήρηση αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» Εκδόθηκαν οι αναλυτικές καταστάσεις πληρωμής

Η

Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Σερρών ενημερώνει τους δικαιούχους της Δράσης 3.1 «Διατήρηση αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» του Μέτρου 2.1.4., ότι έχουν εκδοθεί οι αναλυτικές καταστάσεις πληρωμής του έτους 2016 και έχουν αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων της υπηρεσίας. Υπολογίστηκε το ποσό ενίσχυσης των 1,175,445.09€, για 82 δικαιούχους. Οι ενδιαφερόμενοι μπο-

ρούν να υποβάλλουν ένσταση κατά των καταστάσεων πληρωμής εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της πρώτης ανάρτησης, δηλαδή από 6 Δεκεμβρίου έως 13 Δεκεμβρίου 2017. Οι ενστάσεις θα υποβάλλονται στη ΔΑΟΚ Π.Ε. Σερρών, Γραφείο 9, Τέρμα Ομόνοιας. Σας επισημαίνουμε ότι οι ενστάσεις θα πρέπει να είναι απόλυτα δικαιολογημένες, τεκμηριωμένες, σαφείς και να επισυνάπτονται όλα τα δικαιολογητικά που θα βοηθήσουν την επιτροπή ενστάσεων στην εξέτασή τους.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 07.12.2017

τοπικά

[[

Χρ. Μέγκλας:

«Ο κόσμος του επιχειρείν χρειάζεται σταθερότητα» Οι προσωρινές έδρες για τους δύο συνδυασμούς

Ω

ς επιβράβευση στην προσπάθεια που καταβλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια στο ΕΒΕΣ εκτιμά το αποτέλεσμα των εκλογών η παράταξη του επανεκλεγέντα προέδρου κ. Χρήστου Μέγκλα, εκτιμώντας πως δόθηκε σαφή εντολή για σταθερότητα προκειμένου να ολοκληρωθεί το επιμελητηριακό έργο. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρονται τα εξής: «Ο Συνδυασμός “ΑΝΑΠΤΥΞΗ Ν. ΣΕΡΡΩΝ”, του Χρήστου Μέγκλα, ήρθε πρώτος στις Εκλογές του Επιμελητηρίου Σερρών, με ξεκάθαρο προβάδισμα ποσοστού 62,01%, έναντι του 59% που έλαβε στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του 2011. Το νικητήριο ποσοστό της ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ν. ΣΕΡΡΩΝ, σε συνδυασμό με την αυξημένη προσέλευση ψηφοφόρων έναντι του ποσοστούσυμμετοχής στις προηγούμενες εκλογές του 2011, επιβραβεύουν την άοκνη και εργώδη προσπάθεια της 6ετούς διοικήσεως του Χρήστου Μέγκλα, ενώ ταυτόχρονα δίνουν σαφή εντολή για σταθερότητα προκειμένου να

ολοκληρωθεί το πρότυπο επιμελητηριακό έργο που με σοβαρότητα και ευθύνη εξελίχθηκε την περίοδο 2011-2017. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών και Επικεφαλής της Ανεξάρτητης Πανσερραϊκής Επιμελητηριακής Κίνησης “ΑΝΑΠΤΥΞΗ Ν. ΣΕΡΡΩΝ”,ευχαριστώντας την επιχειρηματική κοινότητα του Νομού για τη συμμετοχή και στήριξη του στον Επιμελητηριακό Θεσμό όσο και για την ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης στον Συνδυασμό όπου ηγείτο, καθώς και όλους ανεξαιρέτως τους εμπλεκομένους στην εκλογική διαδικασία, δήλωσε ότι το μήνυμα των Εκλογών του Επιμελητηρίου Σερρών είναι εντελώς ξεκάθαρο. “Ο κόσμος της αγοράς και του επιχειρείν χρειάζεται σταθερότητα, και υγιείς δυνάμεις που με σκληρή δουλειά και ευθύνη μπορούν να διεκδικήσουν συνθήκες ευνοϊκές για την λειτουργία και ανάπτυξη των επιχειρήσεων της Π.Ε. Σερρών” τόνισε ο κος Χ. Μέγκλας. Ο Πρόεδρος ΕΒΕΣ επισήμανε ότι «πρέπει να ενθαρρύνουμε και να βοηθήσουμε την ατομική πρωτοβουλία, να δημιουργήσουμε, στο πλαίσιο μιας συνεκτικής πολιτικής, ένα πιο φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον, που θα απελευθερώσεις τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας, ώστε να έρθει ξανά ο Νομός μας και το ανταγωνιστικό πολυθεματικό προϊόν του στο επίκεντρο». Οι Προσωρινές Έδρες για τους δύο (2) Συνδυασμούς κατανέμονται ως εξής: Οι Έδρες για την Ανεξάρτητη Πανσερραϊκή Επιμελητηριακή Κίνηση «ΑΝΑΠΤΥΞΗ Ν. ΣΕΡΡΩΝ», με Επικεφαλής τον Χρήστο Μέγκλα, ανέρχονται συνολικά σε δεκατρείς (13) και κατανέμονται ως εξής ανά Εκλογικό Μέτρο :

4. Γούνας Γεώργιος του Στεργιου ΤΜΗΜΑ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ: 3 ΕΔΡΕΣ 1. Μέγκλας Χρήστος του Βασιλείου, Επικεφαλής του Συνδυασμού 2. Παπαπαναγιώτου Κωνσταντίνος του Γεωργίου 3. Τριαντάφυλλου Διονύσιος του Νικόλαου ΤΜΗΜΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: 6 ΕΔΡΕΣ 1. Μαλλιαράς Αθανάσιος του Γρηγορίου 2. Γιαννάκης Δημήτριος του Αναστασίου 3. Τρούπης Χρήστος του Στεργίου 4. Τσιαπάρα Ελένη του Ευλαμπίου 5. Μήχος Γεώργιος του Πασχάλη 6. Μαντζαρούδης Βασίλειος του Δημητρίου Οι Έδρες για τον Συνδυασμό «ΕΠΙΜΕΛΕΙΣ ΣΕΡΡΕΣ» ανέρχονται συνολικά σε οκτώ (8) και κατανέμονται ως εξής ανά Εκλογικό Μέτρο: ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: 3 ΕΔΡΕΣ 5. Παυλάκη Διαλεχτή του Νικολάου 6. Μιχτσόγλου Μαρία του Δημητρίου 7. ΓκοβράνουΦιλίτσα του Γεωργίου ΤΜΗΜΑ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ: 2 ΕΔΡΕΣ 4. Καλαϊτζίδης Βασίλειος του Δημητρίου, Επικεφαλής του Συνδυασμού 5. Μαρίνος Σταύρος του Γεωργίου ΤΜΗΜΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: 3 ΕΔΡΕΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: 4 ΕΔΡΕΣ 1. Τενεκετζής Θωμας του Γεωργίου 2. Παπουτσής Ιωάννης του Νικόλαου 3. Ταΐρης Γεώργιος του Νικόλαου

7. Κοτσαμπάς Σωτήριος (Σώτος) του Ιωάννη 8. Δαρνάκα Αργυρή (Αργυρώ) του Βασιλείου 9. Πιένκος – Ματάκου Εύα του Μιετσισλάβ

Αστυνομικά Νέα Παράνομες… εισαγωγές στον Προμαχώνα Συλλήψεις για λαθραία καύσιμα, αλκοόλ και καπνό

Σ

υνελήφθη (4-12-2017) στον Προμαχώνα, από αστυνομικούς της Ομάδας Αντιμετώπισης – Δίωξης Λαθρεμπορίου της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών, 34χρονος υπήκοος Βουλγαρίας, καθώς διαπιστώθηκε να έχει εισάγει και να μεταφέρει με όχημα 50 λίτρα πετρελαίου σε δοχεία, χωρίς να έχουν καταβληθεί οι νόμιμοι φόροι και δασμοί, τα οποία κατασχέθηκαν, όπως και το παραπάνω όχημα.

Σ

υνελήφθη (4-12-2017) στον Προμαχώνα, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Προμαχώνα, ένας 44χρονος, καθώς διαπιστώθηκε να έχει εισάγει και να μεταφέρει με όχημα 20 φιάλες αλκοολούχων ποτών, χωρίς να έχουν καταβληθεί οι νόμιμοι φόροι και δασμοί, τα οποία κατασχέθηκαν, όπως και το παραπάνω όχημα.

Σ

υνελήφθη (4-122017) στον Προμαχώνα, από αστυνομικούς της Ομάδας Αντιμετώπισης – Δίωξης Λαθρεμπορίου της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών, 38χρονος υπήκοος Βουλγαρίας, καθώς διαπιστώθηκε να έχει εισάγει και να μεταφέρει με όχημα 16 λίτρα οινοπνευματώδους ποτού, χωρίς να έχουν καταβληθεί οι νόμιμοι φόροι και δασμοί, τα οποία κατασχέθηκαν, όπως και το παραπάνω όχημα.

Σ

υνελήφθησαν (4-12-2017) στον Προμαχώνα, από αστυνομικούς της Ομάδας Αντιμετώπισης – Δίωξης Λαθρεμπορίου της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών, τρεις υπήκοοι Βουλγαρίας ηλικίας 48, 45 και 37 ετών, καθώς διαπιστώθηκε να έχουν εισάγει και να μεταφέρουν με όχημα από κοινού, ποσότητα καπνού βάρους 918 γραμμαρίων, χωρίς να έχουν καταβληθεί οι νόμιμοι φόροι και δασμοί, ο οποίος κατασχέθηκε, όπως και το παραπάνω όχημα.


[[

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

η Ρουμπρίκα

ΠΕΜΠΤΗ 07.12.2017

Γράφει ο Δημ. Αλ. Αραμπατζής

 Καλημέρα σας. Πέμπτη σήμερα, 7 Δεκεμβρίου 2017. Μνήμη Αμβροσίου επισκ. Μεδιολάνων, Αθηνοδώρου μαρτ., Γερασίμου οσίου του ιεραποστ. (εξ Ευβοίας). Χρόνια πολλά, χριστιανά, ειρηνικά, ανώδυνα και αναιπέσχυντα στις εορτάζουσες και εορτάζοντες. ***

Η τήξη του χιονιού αλλοιώνει την τοπογραφία των Αλπεων

και πλέει στα νερά του Νότιου Παγωμένου Ωκεανού είναι συμπαγές και ομοιόμορφο. «Είχαμε προβλέψει μια τέτοια εξέλιξη, αν και το παγόβουνο που σχηματίστηκε είναι μεγαλύτερο από ό,τι περιμέναμε», είπε ο δρ Χάνια. Παρότι η αποκόλληση παγόβουνων από παγετώνες αποτελεί συχνό συμβάν, το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής φέρεται να συνέβαλε στη συγκεκριμένη αποκόλληση στον παγετώνα Γκρέι.

Σε Γροιλανδία, Ανταρκτική

Μικρά παιδιά ασκούνται στο σκι στις 28 Δεκεμβρίου 2015, σε χωριό του Λεϊζίν των ελβετικών Αλπεων, οι οποίες βιώνουν αλλεπάλληλους θερμούς χειμώνες.

 ΡΩΜΗ. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια μέχρι να δημιουργηθούν οι Αλπεις. Ο ορεινός όγκος εμφανίστηκε για πρώτη φορά πριν από 44 εκατομμύρια χρόνια, όταν η μεγάλη αφρικανική πλάκα άρχισε να κινείται προς βορρά, σπάζοντας και πετώντας προς τα πάνω την ευρωπαϊκή πλάκα. Οι νεογέννητες κορυφές δεν σταμάτησαν να μεγαλώνουν μέχρι πριν από εννιά εκατομμύρια χρόνια και χρειάστηκαν άλλα τόσα προτού εγκατασταθούν εκεί οι χαρακτηριστικοί παγετώνες και τα χιόνια. Οι άνθρωποι χρειάστηκαν λιγότερο από ένα αιώνα για να τα κάνουν όλα χάλια. Τα πράσινο και το καφέ έχουν αντικαταστήσει το λευκό, καθώς η κλιματική αλλαγή φτάνει όλο σε μεγαλύτερο ύψος. Από το 1960 έως το 2017, η περίοδος αλπικού χιονιού συρρικνώθηκε κατά 38 ημέρες, αρχίζει 12 ημέρες αργότερα και τελειώνει 28 ημέρες νωρίτερα από το κανονικό. Η Ευρώπη βίωσε τον θερμότερο χειμώνα της κατά την περίοδο 2015-2016 και η κάλυψη του χιονιού στις νότιες γαλλικές Αλπεις έφτασε μόλις στο 20% του τυπικού της βάθους. Ο περασμένος Δεκέμβριος ήταν ο πιο ξηρός μήνας από την αρχή της τήρησης των αρχείων και οι νιφάδες χιονιού που έπεσαν δεν έμειναν πολύ στον τόπο τους. Η γραμμή του χιονιού εκεί, δηλαδή στην πλαγιά που είναι αρκετά ψηλά και αρκετά κρύα για να παραμείνει το χιόνι, βρίσκεται στα 1.188,78 μέτρα, που είναι ιστορικό υψηλό για κάποιες περιοχές. Αλλά τα χειρότερα έπονται, καθώς οι επιστήμονες προβλέπουν ότι η τήξη των πάγων θα συμβαίνει από τις 3.000 μέτρα μέχρι το τέλος του αιώνα.

Πλήγμα στις επιχειρήσεις Ολα αυτά προκαλούν το χάος, όχι μόνο στην αλπική ομορφιά αλλά και στις επιχειρήσεις, κυρίως στα σημεία όπου κάνουν σκι. Παγκοσμίως η βιομηχανία του σκι γεννά περίπου 70 δισ.δολάρια τον χρόνο και το 44% των ανθρώπων που κάνει σκι καταλήγει στις Αλπεις. Η αλπική κουλτούρα και η οικονομία θα καταστραφούν χωρίς το χιόνι. Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και η τήξη των αλπικών παγετώνων υποχρεώνουν έτσι τους χιονοδρομικούς σταθμούς της ευρωπαϊκής οροσειράς να καταφύγουν στην κατασκευή χιονιού μέσω ειδικών μηχανημάτων. Η εξαφάνιση των χιονιών από τους Δολομίτες, τα ιταλικά αλπικά όρη, έχει οδηγήσει σε ολοένα και πιο συχνή χρήση των συσκευών κατασκευής χιονιού. «Οι πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου ήταν αδιανόητα ζεστές. Οι επισκέπτες έφθαναν εδώ και έκαναν ηλιοθεραπεία, καθώς η θερμοκρασία έφθανε τους 18 βαθμούς Κελσίου και αυτό σε υψόμετρο 2.100 μέτρων», λέει ο Ιταλός φωτογράφος Μάρκο Ζορζανέλο, που κατέγραψε τη σταδιακή εξαφάνιση του χιονιού από την ιταλική οροσειρά. ***

Βουνό πάγου πλέει στα ανοικτά της Χιλής  ΣΑΝΤΙΑΓΟ. Γιγάντιο παγόβουνο αποκολλήθηκε χθες από τον παγετώνα Γκρέι στη νότια Χιλή. Δασοφύλακες του εθνικού δρυμού Τόρες ντελ Πάιν, όπου βρίσκεται ο παγετώνας Γκρέι, εντόπισαν την αποκόλληση και μέτρησαν το εμβαδόν του παγόβουνου, εκτιμώντας ότι αυτό έχει μήκος 350 μέτρα και πλάτος 380 μέτρα. Οι ειδικοί του εθνικού δρυμού δεν κατάφεραν, όμως, να εντοπίσουν τα ακριβή αίτια της αποκόλλησης. Σύμφωνα με δηλώσεις του δρος Ρικάρντο Χάνια, ειδικού κλιματολόγου του Ινστιτούτου Ανταρκτικής της Χιλής (INACH), το παγόβουνο που σχηματίστηκε

Οι παγετώνες της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής έχουν εμφανίσει σημαντικές ρωγμές τον τελευταίο χρόνο. Πρόσφατα γιγάντιο παγόβουνο, τέσσερις φορές το μέγεθος του Μανχάταν, αποκολλήθηκε από τον παγετώνα Πάιν Αϊλαντ της Ανταρκτικής. Ο παγετώνας Πέτερμαν, ο μεγαλύτερος όγκος πάγου της Γροιλανδίας, προκαλεί και αυτός την ανησυχία των επιστημόνων, οι οποίοι εντόπισαν μεγάλες ρωγμές στην επιφάνειά του. Στις 2 Αυγούστου, παγόβουνο ενός τρισεκατομμυρίου τόνων αποκολλήθηκε από τον παγετώνα Λάρσεν C της Ανταρκτικής. Το παγόβουνο αυτό έχει μέγεθος ανάλογο με αυτό ολόκληρης της βρετανικής επαρχίας της Ουαλλίας. ***

Λιπαρά οξέα υπέρ κλίματος  Tα λιπαρά οξέα μπορεί να είναι κακά για την υγεία, αλλά, όπως φαίνεται, μπορεί να έχουν σωτήρια επίδραση όσον αφορά την κλιματική αλλαγή. Τα μόρια λιπαρών οξέων που αντιπροσωπεύουν το 10% των μικροσωματιδίων που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα του Λονδίνου μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία νεφώσεων. Ωστόσο, οι επιστήμονες αποκλείουν το γεγονός να χρησιμοποιηθεί το μαγείρεμα λιπαρών οξέων ως μία μέθοδος γεωμηχανικής προκειμένου να μπει φρένο στην κλιματική αλλαγή. Αντιθέτως, η έρευνα σχεδιάστηκε προκειμένου να μειωθούν οι αβεβαιότητες σχετικά με τη σχέση που έχει το μαγείρεμα των λιπών στο κλίμα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα μόρια των λιπαρών οξέων συσσωματώνονται σε περίπλοκες τρισδιάστατες δομές στα ατμοσφαιρικά σταγονίδια. Αυτά τα σταγονίδια μπορούν να παραμείνουν στο περιβάλλον επί μακρόν και να υποβοηθήσουν τον σχηματισμό νεφών, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς θα επηρεάσει την ψύχρανση της ατμόσφαιρας. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης, στόχος τους είναι να ρίξουν άπλετο φως στον μακροπρόθεσμο ρόλο των αεροζόλ στις παγκόσμιες θερμοκρασίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ατμοσφαιρικά αεροζόλ είναι ένα τομέας της κλιματικής επιστήμης που εξακολουθεί να έχει πολλές αβεβαιότητες. Ως αεροζόλ καθορίζονται τα απειροελάχιστα σωματίδια, τα οποία μπορεί να είναι στερεά ή ρευστά όπως είναι η άμμος της ερήμου Σαχάρας, μέχρι αυτά που προκύπτουν από κάποια χημική αντίδραση. Η επίδρασή τους είναι πολύπλοκη, καθώς υπάρχουν αεροζόλ που αντικατοπτρίζουν το ηλιακό φως πίσω στο Διάστημα, ενώ άλλα το απορροφούν. Τα αεροζόλ και οι νεφώσεις που αυτά δημιουργούν αντικατοπτρίζουν περίπου το ένα τέταρτο της ενέργειας του Ηλιου πίσω στο Διάστημα. Οι ερευνητές γνώριζαν, επί αρκετό χρονικό διάστημα, ότι οι εκπομπές από τα μόρια λιπαρών οξέων μπορεί να καλύπτουν τα σωματίδια του αεροζόλ στην ατμόσφαιρα, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες αναζήτησαν τον ρόλο που διαδραματίζουν στο εσωτερικό των σταγονιδίων. Χρησιμοποιώντας μεθόδους με υπερήχους προκειμένου να σταθεροποιήσουν τα μεμονωμένα σταγονίδια άλμης και ελαϊκού οξέος, η ερευνητική ομάδα κατάφερε να τα κάνει να επιπλεύσουν, έτσι ώστε να τα αναλύσουν με λέιζερ και ακτίνες Χ, που χρησίμευσαν στην αποκάλυψη της εσωτερικής τους δομής. «Αυτές οι αυτοσυναρμολογούμενες δομές είναι ιδιαίτερα κολλώδεις. αντί να έχεις ένα σταγονίδιο νερού, έχεις κάτι που συμπεριφέρεται περισσότερο μέλι σαν και έτσι οι διαδικασίες στο εσωτερικό του σταγονιδίου καθυστερούν», ανέφερε ο συντάκτης της μελέτης, δρ Κρίστιαν Πφρανγκ του πανεπιστημίου του Ρέντινγκ. «Είναι ανθεκτικές στην οξείδωση και έτσι μπορούν να παραμείνουν στην ατμόσφαιρα περισσότερο χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται ο σχηματισμός νεφών». Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο αριθμός μορίων λιπαρών οξέων στην ατμόσφαιρα είναι υψηλός, και εκπροσωπεί το 10% των μικροσωματιδίων πάνω από το Λονδίνο, γεγονός που πιθανώς να έχει επίδραση στον αριθμό των νεφώσεων και την ποσότητα της ζέστης που αυτά αντανακλούν στο Διάστημα.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΠΕΜΠΤΗ 07.12.2017

[[

Ολοκληρώθηκε το πρώτο «ΕΡΓΟ ΠΝΟΗΣ» του ΤΑΡ Εγκαίνια στην ανακαινισμένη οδό Δορυλαίου στο Δήμο Σερρών

Ο

Δήμος Σερρών και ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) εγκαινίασαν την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017 την πλήρως ανακαινισμένη (πρώην) οδό Δορυλαίου που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης. Αφού τελέστηκε ο καθιερωμένος αγιασμός, οι παρευρισκόμενοι είχαν την χαρά να απολαύσουν μια βόλτα στο νέο πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο της Δορυλαίου. Πρόκειται για το πρώτο από τα έργα ανάπτυξης τοπικών υποδομών «ΕΡΓΑ ΠΝΟΗΣ» που ο ΤΑΡ υλοποιεί εθελοντικά και στις τρεις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας από τις οποίες διέρχεται, στο πλαίσιο του Προγράμματος Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επενδύσεων του Έργου. Η ανάπλαση της (πρώην) οδού Δορυλαίου στηρίχθηκε από τη δημοτική αρχή και την τοπική κοινωνία ως σημαντικό έργο που ανταποκρίνεται στην ανάγκη για ασφαλείς, ανοιχτούς και προσβάσιμους δημόσιους χώρους, και ως έργο που θα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής. Χάρη μάλιστα στις συντονισμένες προσπάθειες όλων των συνεργαζόμενων φορέων, ολοκληρώθηκε μέσα σε τρεις μήνες από την ανακοίνωσή του και υλοποιήθηκε βάσει βέλτιστων διεθνών πρακτικών Υγείας και Ασφάλειας. Περιλαμβάνει: • την πλακόστρωση της οδού και των διαδρόμων πρόσβασης σε υπάρχουσα λιμνούλα εντός της πλατείας, με πλάκες Καρύστου και διακοσμητικά στοιχεία

• τη δημιουργία διπλού ασφαλτοστρωμένου ποδηλατοδρόμου • τη διαμόρφωση οδηγού όδευσης για άτομα με προβλήματα όρασης • την εγκατάσταση δικτύου και στύλων φωτισμού • την εγκατάσταση υπαίθριων καθιστικών και δύο κρηνών πόσιμου νερού επενδεδυμένων με φυσικές λίθους. Βασικοί στόχοι του Προγράμματος Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επενδύσεων είναι η υποστήριξη της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής και η ενίσχυση των μέσων βιοπορισμού για τους κατοίκους των περιοχών από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός, η καλλιέργεια δεξιοτήτων μέσω της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, και η βελτίωση της περιβαλλοντικής διαχείρισης. Για το σκοπό αυτό, ο TAP βρίσκεται σε συνεχή διάλογο και συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες ώστε από κοινού να διερευνήσουν και να αντιμετωπίσουν πραγματικές ανάγκες. Το σημείο αυτό υπογράμμισε με τις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Σερρών, κ. Πέτρος Αγγελίδης, ευχαριστώντας τον ΤΑΡ για την χρηματοδότηση, και σημειώνοντας ότι η πεζοδρόμηση και ανάπλαση της οδού Δορυλαίου αποτελεί το πρώτο βήμα του ευρύτερου έργου ανάπλασης ολόκληρου του κεντρικού πάρκου της πόλης – «ένα σημαντικό έργο για τους Σερραίους κι ένα όραμα 100 χρόνων που παίρνει σάρκα και οστά», όπως είπε. Από την πλευρά της, η Δι-

ευθύντρια του ΤΑΡ για την Ελλάδα, κ. Κατερίνα Παπαλεξανδρή, ευχαρίστησε το Δήμο Σερρών και τις αρμόδιες υπηρεσίες του για την άψογη

συνεργασία, συνεχάρη όσους και όσες συνέβαλλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση του έργου εντός τόσο σύντομου χρονικού διαστήματος, κι ευχήθηκε

οι κάτοικοι της πόλης να απολαύσουν τις δυνατότητες που πλέον τους προσφέρει αυτός ο όμορφος ανακαινισμένος δημόσιος χώρος.


[[ 

Κ

αλημέρα σας. Πέμπτη σήμερα, 7 του Δεκέμβρη του σωτηρίου έτους 2017. Αμβροσίου επισκόπου Μεδιολάνων (397 μ.Χ.), Αθηνοδώρου μάρτυρος. Χρόνια πολλά και καλά, ανώδυνα, αναιπέσχυντα, ειρηνικά, χριστιανά στις εορτάζουσες και εορτάζοντες. Σήμερα είναι μια καλή ημέρα. Ημέρα εορτής της Ελευθερίας του Τύπου. Ημέρα των μη προσκυνημένων, των μη κρατούντων θυμιατήρια, των μη ευλογούντων την κάθε ΕΞΟΥΣΙΑ. *** Και εις ΠΟΛΛΑ ΕΤΗ ΔΕΣΠΟΤΑ Αμβρόσιε, Καλαβρύτων, και Αιγιαλείας, Καρπάθου (Δωδεκανήσου, Κορέας και Σαμάρειας (Αντιόχειας) και Νεαπόλεως (7/20) Ιεροσολύμων. *** Συλλυπητήρια αξιαγάπητη φίλη Αναστασία εκ Πατρών, για την απώλεια του προσφιλούς σας πατέρα. Καλό Παράδεισο και καλήν αντάμωσιν εις την μέλλουσαν πόλιν. *** Ναι, το ΕΓΚΥΠΤΩ γράφεται με "Υ". Το ΕΝΣΚΗΠΤΩ με "Η". Δύσκολα τα έρμα τα Ελληνικά. ***

στα “πεταχτά”

Γράφει ο Αθαν. Αλ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Ναι η "υποθήκη" είναι εμπράγματο δικαίωμα και είναι ΑΔΙΑΙΡΕΤΟΣ. *** Έλαβα την παρακάτω επιστολή και εκ δημοσιογραφικού καθήκοντος αναδημοσιεύω ως έχει: Κύριε διευθυντά, Επιθυμώ να συγχαρώ και δι’ υμών τον κ. Βαγγέλη Μανδραβέλη για το δημοσίευμά του που αφορά στη μη υλοποιηθείσα επένδυση της Bosch (Οικονομική «Καθημερινή» της 26/11). Αβιάστως προκύπτει ότι στις τάξεις τού τότε Συνασπισμού καραδοκούσε και εγαλουχείτο στα Εξάρχεια το 3% της υπό ιδιοποίησιν τίτλου «Αριστεράς». Οταν, θάττον ή βράδιον, επανέλθει η εκλογική δύναμή της στις φυσικές διαστάσεις της, θα έχουμε να διηγούμεθα για εξαγγελίες, πράξεις και παραλείψεις τής υπό ιδιοποίησιν τίτλου Αριστεράς. Ενθυμείσθε το αμίμητον με τον «Νόμο άρθρον μόνον» που θα καταργούσαν τα μνημόνια;

ΠΕΜΠΤΗ 07.12.2017

τούς μεγέθους μπολσεβίκων, να αλλάξουν την Ευρώπη και να την αποτελειώσουν. Τώρα στην Αγ. Πετρούπολη επενδύει η Bosch! Μένει να κάνουν ντου και να διώξουν την Cosco! Στην Ελευσίνα οι αντιδράσεις του τοπικού εργατικού κέντρου έπρεπε να εκδηλωθούν και με κινητοποιήσεις. Επτακόσιοι εργαζόμενοι έμειναν εκτός δουλειάς, 700 οικογένειες σιτίζονται στις ενορίες! Θα δανειστώ όρο για να σημειώσω ότι «βαρύτατη κατ’ εξακολούθηση» ατυχία βαρύνει την πολιτική ζωή στη χώρα μας (κι αν το προσέξουμε, το είπε κι ο Ντελόρ) και στην Ευρώπη. Και είναι τουλάχιστον ατυχία ότι οι πολιτικές ηγεσίες δεν ξεκινούν πολιτική σταδιοδρομία εμφορούμενη από οράματα θεμιτά, υλοποιήσιμα, ώστε ο λαός να βάλει πλάτη αγογγύστως αλλά κατ’ εξακολούθηση έχουμε ηγεσίες κομματικές, χωρίς στόχους άλλους ή τη φθορά του αντιπάλου κομματάρχη.

Οι ήκιστα μελετητές της Αριστεράς είχαν ακούσει για τον χονδροειδή τρόπον με τον οποίον ο υπουργός των Οικονομικών των Μπολσεβίκων –100 χρόνια από τότε, πόσο αλλιώτικα σήμερα(!)– ο οποίος απήντησε στον Γάλλο πρέσβη που τον επεσκέφθη για να του υπομνήσει οικονομική εκκρεμότητα ότι:

Παρά ταύτα, ανιδιοτελείς, αφού δεν υπάρχει έδαφος για τη θεμελίωση πολιτικής ή άλλης ιδιοτέλειας, αθλοθέτες τίμησαν προφανώς ύστερα από αδέκαστον ψηφοφορία, με πομπώδεις τίτλους, ευρωπαϊκά όσκαρ πολιτικής, την υπό ιδιοποίησιν τίτλου Αριστερά. Αφερίμ, όπως έγραψε κάποτε ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, εν τέλει άρθρου του που αφορούσε στην κακοποίηση της γλώσσας μας...

Εμείς είμαστε νέο κράτος! Η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες. Οιστρηλατούμενοι από το εκλογικό αποτέλεσμα, θεώρησαν εαυ-

Φιλοκτητης Ταβερναρακης Απόφοιτος του Τμήματος των Πολιτικών Επιστημών τής τότε Παντείου...

τοπικά

Σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Σε ετοιμότητα οι εμπλεκόμενοι φορείς

Σ

ύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Μωυσιάδη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6/12/2017 στην αίθουσα «Κων/νος Καραμανλής» της Π.Ε. Σερρών. Βασικός σκοπός της σύσκεψης ήταν ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην εκτέλεση έργων,

δράσεων και λήψης μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων και παγετού για την περίοδο 2017-2018. Ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Μωυσιάδης κατά την τοποθέτησή του τόνισε την ανάγκη συνεχούς και αγαστής συνεργασίας μεταξύ

όλων των εμπλεκομένων προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που τυχόν θα προκύψουν. Όπως επισήμανε, αν και οι συγκυρίες δεν είναι ευνοϊκές λόγω της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας, όλοι οι φορείς θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με τα μέσα που διαθέτουν.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι όλων των φορέων δήλωσαν πως βρίσκονται σε ετοιμότητα για την χειμερινή περίοδο και έχουν λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα με όσα μέσα διαθέτουν, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα. Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Σερρών Γιώργος Καραγιαννίδης τό-

νισε πως και γι’ αυτή την περίοδο όλοι θα εργαστούν μεθοδικά έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα μέλη του Σ.Ο.Π.Π. της Π.Ε. Σερρών, οι δημοτικές αρχές και όλοι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι φορείς.


Οικονομία

[[ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ Χ.Α.

ΜΕΤΑΒΟΛΗ

ΕΥΡΩ- ΔΟΛΑΡΙΟ ΗΠΑ

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

733,74

-1,09%

1,18178 57,27$

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 07.12.2017

Η ανανεωμένη εφαρμογή MyVodafone χαρίζει μια νέα εμπειρία του Vodafone Thank you Αμέτρητα προνόμια και προσφορές και η νέα υπηρεσία Cash Back

H

Vodafone ανανεώνει το πρόγραμμα ανταμοιβής Vodafone Thank you και παρέχει σε όλους τους συνδρομητές της, κινητής και σταθερής, μια νέα, σύγχρονη εμπειρία με ξεχωριστές συνεργασίες και την υπηρεσία Cashback, μέσω της εφαρμογής My Vodafone. Πλέον με το πάτημα ενός κουμπιού, όλοι μπορούν να απολαμβάνουν ασυναγώνιστες προσφορές σε προϊόντα και υπηρεσίες μέσα από

αποκλειστικές συνεργασίες, όπως Odeon, Mikel, Blue Star Ferries, Praktiker, Νestle, Cosmossport, Sephora, Efood, airtickets®, Simply Burgers, Cookshop, Eurolife ERB, Domino’s και Avis. Το Vodafone Thank you αντιλαμβάνεται τις ανάγκες του κάθε συνδρομητή και προσφέρει αποκλειστικές προσφορές για την οικογένεια και για τους νέους. Επιπλέον, από σήμερα το Vodafone Thank you προσφέ-

ΤΟΠΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΓΓΕΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ Νιγρίτα 6 Δεκεμβρίου 2017 (Τ.Ο.Ε.Β) ΝΙΓΡΙΤΑΣ ΤΗΛ . (23220) – 22390 Ε-MAIL : toeb58@otenet.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Καλούνται οι παραγωγοί που άφησαν αγροτεμάχια για αγρανάπαυση κατά την αρδευτική περίοδο 2017, να τα δηλώσουν έως 15/12/2017, για να χρεωθούν μόνο την εισφορά διοίκησης. Επίσης για την αρδευτική περίοδο 2018, να δηλώσουν έως 31/01/2018 τα αγροτεμάχια που θα αφήσουν για αγρανάπαυση, προκειμένου να συνταχθεί ο νέος προϋπολογισμός του οργανισμού.

ρει την υπηρεσία CashBack, και παρέχει στους συνδρομητές τη δυνατότητα να κερδίζουν έκπτωση στο λογαριασμό του κινητού τους ή ανανέωση χρόνου στο καρτοκινητό τους, απλά κάνοντας τις αγορές τους στο supermarket. Αποκλειστικά μέσω της εφαρμογής My Vodafone, ο συνδρομητής έχει πρόσβαση σε πάνω από 300 διαθέσιμα κουπόνια, κάνει τις αγορές του στο σουπερμάρκετ και σκανάρει την απόδειξη του όποτε επιθυμεί. Έτσι με έναν πολύ εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο κερδίζει έκπτωση στο λογαριασμό του

SER-FREE ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ Διάβασε το ser-free όπως τυπώνεται, και στο Ίντερνετ, στην διεύθυνση http: //issuu.com/serFree Facebook/Ser-Free (official)

κινητού του ή ανανέωση χρόνου στο καρτοκινητό του. «Δημιουργήσαμε τo Vodafone Thank You, ένα καταπληκτικό πρόγραμμα ανταμοιβής, για να ευχαριστήσουμε τους συνδρομητές μας για την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν όλα αυτά τα χρόνια. Καινοτομούμε, και συνδυάζουμε τη διασκέδαση με την οικονομία για να κάνουμε την καθημερινότητα των συνδρομητών μας συναρπαστική. Με τη νέα πρωτοποριακή υπηρεσία, Vodafone Cashback, φέρνουμε τη χρήση των mobile

coupons στην καθημερινότητα των συνδρομητών μας. Έτσι, τους προσφέρουμε τη δυνατότητα να μειώσουν ή ακόμα και να μηδενίσουν τον λογαριασμό του κινητού ή/και του σταθερού τους, εύκολα και γρήγορα κάνοντας τα ψώνια του supermarket» δήλωσε ο Αλμπέρτος Μπουρλάς, Head of Youth and Mass Segment της Vodafone Ελλάδας. Mάθε περισσότερα για την νέα εμπειρία του Vodafone Thank you στο ανανεωμένο vodafone.gr/thankyou


[10[

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Απόψεις

ΠΕΜΠΤΗ 07.12.2017

Ήθη και έθιμα στο νομό Σερρών κατά τη μεταπολεμική περίοδο Γράφει η Ελευθερία Ξενοδόχου, πτυχιούχος ΑΠΘ, τμήματος Θεολογίας και Ιονίου Παν/μίου, τμήματος ΑρχεινομίαςΒιβλιοθηκονομίας-Μουσειολογίας 4ο Μέρος

Τ

ην εβδομάδα της Διακαινησίμου στη Νιγρίτα Σερρών γιορτάζονται με λαμπρότητα τα λεγόμενα Γερακίνεια με σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η επωνυμία προέρχεται από το γνωστό θρύλο της φημισμένης Γερακίνας που έλαβε χώρα στη Νιγρίτα και παίρνει σάρκα και οστά με αναπαράσταση εκεί. Ακόμη και ο παραδοσιακός χορός Γερακίνα από εδώ έχει τις ρίζες του. Το ομώνυμο τραγούδι έχει ως εξής, Κίνησε η Γερακίνα για νερό κρύο να φέρει κι έπεσε μες στο πηγάδι κι έβγαλε φωνή μεγάλη. Κι έτρεξαν μικροί μεγάλοι κι έτρεξα και γω καημένος. Σώπα σώπα Γερακίνα, γω θα έρθω να σε βγάλω και γυναίκα θα σε πάρω. Κατά την παράδοση, το υπαρκτό πρόσωπο της Γερακίνας έζησε στα 1850-1870 στη συνοικία Τσουκαλάδες στη Νιγρίτα. Ήταν εξαιρετικά όμορφη γι αυτό και περιζήτητη νύφη. Μια μέρα πήγε να φέρει νερό απ το πηγάδι αλλά έπεσε μέσα δυστυχώς .Έτρεξαν πολλοί για να την σώσουν , μεταξύ αυτών και ο καλός της Τρ. Γκοστίνος. Όμως ανασύρθηκε νεκρή κι αυτός μισοπεθαμένος. Η Νιγρίτα έγινε πανελληνίως γνωστή εξαιτίας αυτής της ιστορίας.

Μάιος Η Πρωτομαγιά, αν και καθιερώθηκε ως αργία (εργατική γιορτή), συμβόλιζε πάντα τη νίκη του καλοκαιριού κατά του χειμώνα και την καταδίκη του θανάτου από τη ζωή. Γι αυτό το λόγο ο τόπος εορτασμού είναι μέχρι και σήμερα και στο νομό Σερρών, η εξοχή και η φύση. Το παραδοσιακό μαγιάτικο στεφάνι, στολισμένο με αγριολούλουδα κρεμάται πάντα στην έξω πόρτα για 40 περίπου μέρες. Το πιο χαρακτηριστικό και πανάχαιο έθιμο αυτού του μήνα είναι τα Αναστενάρια που γίνονται στην Αγία Ελένη Σερρών στη μνήμη των Αγίων Κων/νου και Ελένης στις 21 Μαϊου. Τα Αναστενάρια έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς έχουν διασωθεί όλα τα λατρευτικά στοιχεία της αρχαιότητας. Είναι βέβαια χριστιανικό έθιμο αφού θερμή πίστη προς τους Αγίους εμπνέει τους πιστούς αλλά ουσιαστικά αποτελεί κατάλοιπο παλιάς οργιαστικής λατρείας που υποδηλώνει ενθουσιασμό και έκσταση με τους θεούς. Η τελετή αρχίζει την παραμονή της γιορτής με τη θυσία του ζώου (κουρμπάνι). Ταυτόχρονα γίνεται και η μεταφορά των εικόνων από την εκκλησία στο κονάκι. Εκεί τελείται η αγρυπνία και γίνεται η προετοιμασία των μυστών που κορυφώνεται την επόμενη μέρα με την πυροβασία και ακαϊα. Ανήμερα της γιορτής οι αναστενάρηδες μεταφέρουν τα αναστενάρικα, κωδωνοφώρα εικονίσματα και τα εναποθέτουν στο αγίασμα. Στις εικόνες λένε ότι οφείλουν την ικανότητά τους να μπορούν να βαδί-

σουν στην πυρά. Η ιερή φωτιά ανάβεται από συγκεκριμένο μύστη και όταν σχηματιστεί η θράκα, αρχίζουν οι αναστενάρηδες, που φτάνουν με πομπή εκεί, τον κυκλικό χορό τους γύρω από τη φωτιά με τις εικόνες στα χέρια. Ο ήχος της λύρας και του νταουλιού είναι διάχυτος παντού και συνοδεύει τους αναστενάρηδες. Το γεγονός της ακαϊας προσελκύει κάθε χρόνο στην Αγία Ελένη πλήθος επισκεπτών καθώς και ερευνητών.

Ιούνιος Το πιο γνωστό έθιμο του Ιουνίου που συνηθίζεται και σε πολλά μέρη του νομού Σερρών είναι του Κλήδονα. Όσα αρχαία έθιμα ανάγονται στις θερινές τροπές του ήλιου συνδέθηκαν με το γενέθλιο του Αγίου Ιωάννου του Προδόμου στις 24 Ιουνίου. Ο λαός πιστεύει γενικά ότι ο Αϊ-Γιάννης φέρνει τύχες γι αυτό λέγεται και Ριζικάρης. Κι επειδή ο συνηθέστερος τρόπος με τον οποίο ο Άγιος φανερώνει το ριζικό (τύχη) του κάθε ανθρώπου είναι ο Κλήδονας, ονομάζεται και Αϊ Γιάννης ο Κλήδονας. Η λέξη Κλήδονας προέρχεται από την αρχαία λέξη Κλείδων που σημαίνει τον μανικό ψίθυρο, την προφητική ρήση και γι αυτό κατ επέκταση σημαίνει τον οιωνό, το προμήνυμα, το μάντεμα. Ο εορτασμός αρχίζει από την παραμονή της γιορτής με τις μεγάλες φωτιές που ανάβονται και τις πηδούν οι νέοι και οι νέες. Κατόπιν φέρνουν οι ανύπαντρες κοπέλες από το πηγάδι το αμίλητο νερό και το αδειάζουν στη γραγούδα (πήλινο δοχείο), ρίχνοντας μέσα κι από ένα ριζικάρι δηλαδή κάποιο πολύτιμο, προσωπικό κόσμημα. Σκεπάζουν έπειτα το δοχείο και το αφήνουν όλη νύχτα κάτω από τον ξάστερο ουρανό να ξαστριστεί. Πηγαίνουν όλες για ύπνο και ονειρεύονται τον άντρα που θα παντρευτούν. Την επόμενη μέρα ανοίγεται το πήλινο δοχείο και καθώς η καθεμιά κοπέλα παίρνει πίσω το ριζικάρι της, ακούγεται κι ένα δίστιχο ποηματάκι με σημασία για την τύχη της. Αφού τελειώσει αυτή η διαδικασία καθώς βασιλεύει ο ήλιος, κάθε νέα γεμίζει το στόμα της με μια γουλιά αμίλητο νερό και στέκεται μπροστά στο παράθυρο περιμένοντας μέχρι να ακούσει το πρώτο ανδρικό όνομα που πιστεύεται ότι αυτό θα είναι και το όνομα αυτού που θα παντρευτεί.

θεριστική μηχανή, περνούσε το μήνα αυτό έξω στους αγρούς στα αλώνια κοντά στις θημωνιές των σιτηρών. Πολλές γιορτές τελούνται αυτό το μήνα που συνδέονται με πανηγύρια, συνήθως στα χωριά όπου τιμάται η μνήμη τους. Οι πιο γνωστές είναι της Αγίας Μαρίνας (17 Ιουλίου), του Προφήτη Ηλία (20 Ιουλίου), της Αγίας Παρασκευής (26 Ιουλίου) και του Αγίου Παντελεήμονα (27 Ιουλίου).

Αύγουστος Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτό το μήνα παρουσιάζει και το έθιμο της Ντουντούλας στην Πεντάπολη Σερρών. Αναβιώνει κάθε χρόνο από τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ανταμώματος των Πενταπολιτών κάθε 15 Αύγουστο. Οι ρίζες του φτάνουν στην αρχαιότητα. Οι γεωργοί αντιμετώπιζαν δυσκολίες με τις ξηρασίες που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια του έτους κι έτσι κατέφευγαν στις θεϊκές δυνάμεις. Έτσι και μια ομάδα χωριανών είχαν αποφασίσει να κάνουν τη Ντουντούλα για να εξευμενίσουν το Θεό για να βρέξει. Έντυναν συνήθως έναν εργένη άντρα με χόρτα και θάμνους και έχοντας τον ως επικεφαλής ακολουθούσε μια πομπή των υπόλοιπων χωριανών. Περιφέρονται στο χωριό με συνοδεία νταουλιών και ζουρνάδων κι όλοι εύχονταν να βρέξει. Ο κόσμος κατέβρεχε με νερό τη Ντουντούλα. Συνήθως πριν ή μετά την ευτράπελη αυτή εκδήλωση οι κάτοικοι του χωριού έκαναν περιφορά της εικόνας του προστάτη τους Αγίου Αθανασίου και το παράδοξο και θαυμαστό ήταν ότι συνήθως έβρεχε μετά από λίγες μέρες. Το παραπάνω έθιμο έχει πολλά κοινά στοιχεία με το έθιμο της Περπερούνας. Στις 27 Αυγούστου γιορτάζεται ο δημοφιλής Άγιος Φανούριος. Το όνομά του σημαίνει φανέρωση γι αυτό είναι και ο Άγιος που φανερώνει τα χαμένα αντικείμενα και την τύχη γενικότερα. Συνηθίζεται και στο νομό Σερρών, η παρασκευή της λεγόμενης φανουρόπιτας που φτιάχνεται πάντα με εννιά υλικά, στην οποία διαβάζεται σχετική ευχή από ιερέα και τα κομμάτια της μοιράζονται στους πιστούς. Οι ανύπαντρες κοπέλες τα βάζουν στο προσκέφαλό τους για να ονειρευτούν τον αγαπημένο τους.

ται και το πετιμέζι καθώς και τα ρετσέλια (κολοκύθια με πετιμέζι).

Οκτώβριος Η βασικότερη γιορτή του μήνα αυτού είναι του Αγίου Δημητρίου (26 Οκτωβρίου). Μέχρι τότε έχει συντελεστεί η ζύμωση του κρασιού και δοκιμάζεται πια το νέο κρασί. Η πρώτη αυτή μεγάλη γιορτή της χειμερινής περιόδου γιορτάζεται και στο σερραϊκό νομό με μεγάλα φαγοπότια. Ιδιαίτερα για τους αγρότες η γιορτή του Αγίου αποτελεί σημαντικό σταθμό στις γεωργικές εργασίες και γενικά σε όλη τη ζωή τους. Από τη μέρα αυτή αρχίζει η χειμερινή περίοδος, λήγουν οι συμβάσεις του καλοκαιριού και συνάπτονται νέες για το χειμώνα. Ο Οκτώβρης είναι ο κατεξοχήν μήνας της σποράς και του οργώματος. Από μέρα του Αϊ Δημήτρη όλα προμηνύουν το πλησίασμα του χειμώνα και η πρόνοια επιβάλλει την προμήθεια των χειμερινών εφοδίων.

Νοέμβριος Από τις αρχές του Νοέμβρη έχει ήδη αρχίσει η σπορά και οι γεωργοί σπεύδουν να την τελειώσουν πριν αρχίσουν οι δυνατές βροχές και τα κρύα του χειμώνα. Το μήνα αυτό εορτάζονται οι Άγιοι Ταξιάρχες, Μιχαήλ και Γαβριήλ (πολιούχοι των Σερρών, 8 Νοεμβρίου). Στις 21 Νοεμβρίου εορτάζονται τα Εισόδια της Θεοτόκου(θεομητορική γιορτή). Τη μέρα αυτή έχει επικρατήσει να γιορτάζουν οι ανύπαντρες Μαρίες ή Δέσποινες σε αντίθεση με τον 15 Αύγουστο που γιορτάζουν οι παντρεμένες. Τέλος στις 30 Νοεμβρίου γιορτάζεται ο Άγιος Αντρέας και τότε λέγεται η παροιμία ότι απ του Αγίου Αντρέα, αρχίζει να αντρειώνει το κρύο ή ότι αντρειεύει η νύχτα και αντρειεύουν τα σπαρτά.

Δεκέμβριος Χριστούγεννα (25 Δεκεμβρίου)

Σεπτέμβριος

Από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι τα Θεοφάνια (όλο το δωδεκαήμερο δηλαδή),έρχονται στη γη οι καλικάντζαροι και πειράζουν τους ανθρώπους επειδή ο Χριστός δεν έχει ακόμη βαπτιστεί.

Ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας της συγκομιδής των σταφυλιών γι αυτό και λέγεται και Τρυγητής. Λέγεται επίσης και μήνας του Σταυρού, από την κυριότερη γιορτή του, την ύψωση του Τιμίου Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου). Κατά την ημέρα του Σταυρού μοιράζονται στο εκκλησίασμα, τα λεγόμενα σταυρολούλουδα και με τον αγιασμό της ημέρας αυτής φτιάχνουν οι νοικοκυρές το νέο προζύμι.

Οι καλικάντζαροι είναι σύμφωνα με τις παραδόσεις ειδικά δαιμόνια που εμφανίζονται μόνο το 12 ήμερο . Έρχονται από τα έγκατα της γης. Όλο το χρόνο πελεκούν με τσεκούρια να κόψουν το δέντρο που βαστάει τη γη αλλά όταν κοντεύουν να το κόψουν έρχεται ο Χριστός και αμέσως ξαναγίνεται δέντρο και τότε οι καλικάντζαροι χιμούν στη γη επάνω πειράζοντας τους ανθρώπους.

Ιούλιος

Στα τέλη του μήνα αρχίζει ο τρύγος που χαρακτηρίζεται από ένα είδος πανηγυριού με χορούς και τραγούδια.

Ο Ιούλιος είναι γενικά για την Ελλάδα ο μήνας του αλωνισμού και των σιτηρών και γι αυτό λέγεται και Αλωνιστής ή Αλωνάρης. Όλη η ζωή των χωριών έτσι και των σερραϊκών κυρίως τα μετακατοχικά χρόνια, όπου δεν είχε φτάσει ακόμα η

Όλοι μικροί και μεγάλοι συμμετέχουν στον τρύγο ιδιαιτέρως στο πατητήρι, το μεγάλο βαρέλι των σταφυλιών. Από το μούστο που προκύπτει γίνεται και η παραδοσιακή μουσταλευριά, είδος γλυκίσματος με μούστο και αλεύρι. Επίσης φτιάχνε-

Η λαϊκή σοφία φαντάζεται αυτά τα δαιμόνια συνήθως με τρομαχτικές τραγόμορφες μορφές που θορυβούν κι απλώς ενοχλούν τον κόσμο. Το κύριο αποτρεπτικό μέσο για τους καλικάντζαρους είναι η φωτιά. Γι' αυτό η φωτιά στο τζάκι ή στην παραδοσιακή σόμπα πρέπει να καίει μέρα και νύχτα όλο το δωδεκαήμερο. ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Ένα πανάρχαιο έθιμο ακόμα που αναβιώνει την ημέρα του Αϊ Γιαννιού στην Αγγίστα Σερρών είναι και το κουρμπάνι. Βασίζεται στην έννοια της θυσίας στον Άγιο του χωριού. Έτσι πιστεύεται ότι εξευμένιζαν τον Άγιο τους για το καλό όλων. Την παραμονή της γιορτής σφάζεται το μοσχάρι, το κρέας του οποίου βράζεται σε μεγάλα καζάνια όλη νύχτα. Ανήμερα μετά τη Θεία Λειτουργία όλοι κατευθύνονται στο χώρο όπου μπορούν να γευτούν το μαγειρεμένο κρέας με πλιγούρι.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

αθλητικά

ΠΕΜΠΤΗ 07.12.2017

[11[

«Αντίο» Ευρώπη... Με ήττα 0-2 από τη Γιουβέντους αποχαιρέτησε ο Ολυμπιακός Ο Κουαδράδο άνοιξε το σκορ για τη Γιουβέντους

Μ

ε απολογισμό μια ισοπαλία, αυτή με την Μπαρτσελόνα, και πέντε ήττες, ολοκλήρωσε ο Ολυμπιακός την παρουσία του στο Champions League, καθώς την 6η και τελευταία αγωνιστική ηττήθηκε στο γήπεδο Καραϊσκάκη με 2-0 από τη Γιουβέντους, χάρη σε γκολ του Κουαδράδο στο 15’ και του Μπερναρντέσκι στο 90’. Έτσι, από τον 4ο όμιλο, όπου η ελληνική ομάδα πήρε την 4η θέση, η Γιουβέντους προκρίθηκε ως 2η, πίσω από τον Μπαρτσελόνα. Αυτή τη φορά ο Τάκης Λεμονής επέλεξε να αγωνιστεί με «καθαρόαιμο» σέντερ φορ, τον Τζούρτζεβιτς, ωστόσο το αγωνιστικό πλάνο δεν διέφερε από αυτό των προηγούμενων αγώνων. Από την άλλη μεριά ο Μασιμιλιάνο Αλέκγρι επέλεξε για την ενδεκάδα και παίκτες που δεν είναι βασικοί και στην «αιχμή του δόρατος» τον Ιγκουαϊν. Το ματς από την αρχή πήρε έναν εξαιρετικό ρυθμό και απλώθηκε σε όλο το μήκος του γηπέδου, με τη Γιουβέντους να έχει τη σημαντική ευκαιρία στο 7’ με τον Ντίμπαλα και με τον Προτό να πραγματοποιεί δύσκολη επέμβαση. Ο Ολυμπιακός, αν και ενδιαφερόταν κυρίως για την αμυντική λειτουργία του, είχε κάποιες γρήγορες αντεπιθέσεις, όμως δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τις προσπάθειές του και μόνο ένα σουτ του Ελαμπντελαουί στο 12’ «ανησύχησε» κάπως τον Σέζνι. Όλα αυτά μέχρι το 15’. Σε εκείνο το λεπτό ο Σάντρο ξέφυγε από αριστερά και γύρισε προς την «καρδιά» της περιοχής, όπου ο αφύλακτος Κουαδράδο την έσπρωξε από κοντά στα δίχτυα. Το γκολ αυτό έριξε και τον αρχικό ενθουσιασμό των «ερυθρολεύκων» και τον ρυθμό των δύο ομάδων. Μέχρι το τέλος του ημιχρόνου η Γιουβέντους διατήρησε τον έλεγχο του αγώνα και μόνο στο 41’ έγινε απειλητική η ελληνική ομάδα, αλλά ο Σέζνι εξουδετέρωσε την κεφαλιά του Τζούρτζεβιτς. Με την έναρξη του β’ ημιχρόνου, ο ενθουσιασμός φάνηκε να επανέρχεται στις τά-

ξεις του Ολυμπιακού και άρχισε να αναζητά την ισοφάριση, απέναντι σε μια Γιουβέντους που επέλεξε να παίξει πιο παθητικά. Στο 58’ και από κάθετη μπαλιά του Ταχτσίδη, ο νεοεισελθών Μάριν βρέθηκε απέναντι στον Σέζνι, αλλά απέτυχε να τον πλασάρει. Στη συνέχεια οι γηπεδούχοι διατήρησαν την κατοχή της μπάλας, αλλά απειλητικοί ξαναέγιναν στο 81’, στην καλύτερη ευκαιρία του αγώνα, όταν ο Κούτρης σέντραρε από αριστερά και ο Μπεν με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στο δοκάρι. Τελικά, όχι μόνο δεν ισοφάρισε ο Ολυμπιακός, αλλά σε ένα ματς όπου άξιζε κάτι καλύτερο, δέχθηκε και δεύτερο γκολ στο 90’, όταν με δυνατό σουτ του Μπερναρντέσκι διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.

Στα άλλα ματς του Ch. League

Πρωτιές για Γιουνάιτεντ, Ρόμα, Παρί Σεν Ζερμέν Τα φαβορί προκρίθηκαν στους «16» του Champions League από το σημερινό «πρώτο πιάτο» της 6ης και τελευταίας αγωνιστικής των ομίλων. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Βασιλεία από το πρώτο γκρουπ, η Ρόμα από το 3ο, ενώ ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ατλέτικο Μαδρίτης και Σέλτικ θα συνεχίσουν στο Europa League. Έστω και την τελευταία ημέρα των ομίλων, η Γιουνάιτεντ εξασφάλισε την πρωτιά χάρις στη νίκη-ανατροπή επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο «Ολντ Τράφορντ» (2-1).

ρουν την πρωτιά του γκρουπ, αλλά το μόνο που κατάφεραν ήταν να υποχρεώσουν τους Παριζιάνους στην πρώτη εφετινή τους ήττα στη διοργάνωση και δεύτερη σερί μετά από αυτή της περασμένης εβδομάδας από την Στρασμπούρ στο πλαίσιο της Ligue 1. Η Ατλέτικο Μαδρίτης δεν

ηττήθηκε στο «Στάμφορντ Μπριτζ» με την Τσέλσι (1-1), αλλά εξ αρχής ήταν σχεδόν απίθανο να συνεχίσει στη διοργάνωση.

Οι «ροχιμπλάνκος», με δύο τελικούς τα τελευταία χρόνια θα συνεχίσουν στο Europa League!

Οι Λονδρέζοι πέρασαν ως δεύτεροι από τον 3ο όμιλο, με την Ρόμα να παίρνει την πρωτιά στο φινάλε, μετά την επικράτηση επί της Καραμπάκ

Η αποστολή για την Αούστρια

Με 21 παίκτες και χωρίς Τσόσιτς στην Αυστρία η ΑΕΚ Ο Μανόλο Χιμένεθ ανακοίνωσε την αποστολή για το παιχνίδι με την Αούστρια

Ο

Ούρος Τσόσιτς δεν κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημα τραυματισμού που αντιμετωπίζει και έτσι τέθηκε εκτός μάχης για το παιχνίδι με την Αούστρια Βιέννης.

Ως δεύτερη προκρίθηκε η Βασιλεία, η οποία επιβλήθηκε στο «Ντα Λουζ» της Μπενφίκα με 2-0, με τους «αετούς» της Λισαβόνας να τελειώνουν την φάση των ομίλων με 0/6!

Ο Μανόλο Χιμένεθ ανακοίνωσε την αποστολή για το παιχνίδι της Πέμπτης, χωρίς να συμπεριλάβει μεταξύ των 21 ονομάτων εκείνο του Σέρβου στόπερ.

Νίκη γοήτρου απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν πέτυχε η Μπάγερν στο Μόναχο (3-1).

Οι 21 ποδοσφαιριστές είναι οι: Τσιντώτας, Ανέστης, Ντούνης, Μπακάκης, Λόπες, Βράνιες, Γκάλο, Τσιγκρίνσκι, Γιαννούτσος, Τζανετόπουλος, Αϊντάρεβιτς, Χριστοδουλόπουλος, Σιμόες, Μπακασέτας, Κονέ, Γαλανόπουλος, Κλωνα-

Οι «Βαυαροί» ήθελαν τέσσερα γκολ διαφορά για να πά-

στο «Ολίμπικο (1-0).

ρίδης, Γιούσης, Γιακουμάκης, Λιβάια, Αραούχο.


[12[

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

ΠΕΜΠΤΗ 07.12.2017

επικαιρότητα

«Ένωσαν» τις φωνές τους κατά του AIDS!

Μ

ε μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε χθες, 1η Δεκεμβρίου 2017 στο ΔΑΚ Σερρών ο «Πανσερραϊκός Κρι Κρι», τμήμα Καλαθοσφαίρισης Ανδρών του Μ.Γ.Σ. Πανσερραϊκού, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS σε συνεργασία με το Τμήμα Φυσικής Αγωγής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Basketball Club «Πελαργοί» και τον ΟΠΑΠΚΑ Σερρών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης). Το κλειστό γυμναστήριο γέμισε ασφυκτικά από τους μαθητές της Γ’ τάξης των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων της πόλης μας, καθώς και του Αριστοτελείου Εκπαιδευτηρίου. Στην αρχή της εκδήλωσης, που καλύφθηκε σχεδόν από όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της πόλης μας, χαιρετισμό έστειλαν η Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ Σερρών κ. Μαργαρίτης Χατζημαργαρίτης και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών κ. Άγγελος Βάκαλος. Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος Σερρών κ. Ηλίας Γκότσης που εκπροσώπησε τη Δημοτική Αρχή, η Αντιπρόεδρος του Μ.Γ.Σ. Πανσερραϊκού κ. Καίτη Εμμανουηλίδου, ο Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής κ. Απόστολος Ντάνης και, τέλος, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών κ. Κωνσταντίνος Τενεκετζής. Ακολούθησε η ενδιαφέρουσα επιστημονική ομιλία με θέμα «1η Δεκέμβρη: Ημέρα αφύπνισης. Αγαπώ το σώμα μου, φροντίζω για μένα και για σένα» από τον ιατρό της ομάδας των Ικάρων κ. Νάσο Παπαδόπουλο (MD, Msc, Γενικός Οικογενειακός Ιατρός, Ιατρός Δημόσιας Υγείας ΠΕ Σερρών), την οποία σχολίασε εύστοχα ο ιατρός του ΑΟΣ και του Γ.Σ. Σερρών κ. Χάρης Σι-

ουσιουλούδης (MD, Msc, Γενικός Οικογενειακός Ιατρός). Οι μαθητές παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τους ομιλητές και, στη συνέχεια, συμμετείχαν με τις ερωτήσεις τους σε διαδραστική συζήτηση που συντόνισε ο ιατρός του Πανσερραϊκού Κρι Κρι Δρ. Μηλούσης Θάνος (MD, Msc, PhD Hons, Ειδικός Παθολόγος – Φυσιολόγος της Άσκησης). Το πρώτο μέρος έκλεισε με το μήνυμα του Αναπληρωτή Καθηγητή ΤΕΦΑΑ κ. Βαγγέλη Τσαμουρτζή, επιστημονικού συνεργάτη του Πανσερραϊκού Κρι Κρι σε θέματα προγραμματισμού, ανάπτυξης και επιμόρφωσης, στο οποίο τονίστηκε πεποίθηση ότι «οι μαθητές, ως αυριανοί ενήλικες, μπορούν με τη γνώση τους να κατανοήσουν τα δεδομένα της νόσου του AIDS και με τις πράξεις τους να διαμορφώσουν μια συνείδηση πρόληψης, συμβάλλοντας σημαντικά στον περιορισμό της επιδημίας». Στη συνέχεια, ήρθε η ώρα του αγώνα μεταξύ των ομάδων «Επίλεκτοι Μαθητές Γ’ τάξης Λυκείων – Μικτή Σερρών» που απαρτίστηκαν από αθλητές όλων των σωματείων της πόλης μας ΑΕ ΣΕΡΡΩΝ, ΑΟΣ, ΙΚΑΡΟΙ και ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΥ ΚΡΙ ΚΡΙ. Τη «Μαθητική» ομάδα που αγωνίστηκε με τις λευκές στολές του Πανσερραϊκού Κρι Κρι κοουτσάρισαν οι προπονητές του Αριστοτελείου Εκπαιδευτηρίου κ. Κώστας Μάρκου και του Πανσερραϊκού Κρι Κρι κ. Φώτης Κοκολιός, ενώ την «Μικτή» που αγωνίστηκε με τις μπλε στολές των Πελαργών κοουτσάρισαν οι προπονητές των Ικάρων κ. Στέργιος Ποργιόπουλος και του Ορφέα Ν. Σκοπού κ. Κώστας Σίσκος. Για την ιστορία, ο αγώνας εξελίχθηκε με ανατροπές στο σκορ, ενώ στο τέλος νικήτρια αναδείχθηκε η «Μαθητική» με 60-53. Το τζάμπολ του αγώνα έκανε ο παλαίμαχος διεθνής καλαθοσφαιριστής του Πανσερραϊκού κ. Βασίλης

Παραμανίδης, διαιτητές έπαιξαν οι κ.κ. Άκης Μορφακίδης και Άρης Νέδογλου, ενώ στη γραμματεία ήταν οι κ.κ. Λίτσα και Αλεξάνδρα Κουντουρά. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η Γαλακτοβιομηχανία «ΚΡΙ ΚΡΙ Α.Ε.», ως Μέγας Χορηγός της, προσέφερε σε όλους τους παρευρισκόμενους το γευστικό και συνάμα θρεπτικό παγωτό «Super Spoon», ενώ η εταιρεία «ΘΕΡΜΗ ΣΕΡΡΩΝ Α.Ε.», ως Υποστηρικτής της, πα-

ρείχε σε όλους μαθητές ειδικές προσφορές για κινητή τηλεφωνία και ίντερνετ. Τέλος, την φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωσης ανέλαβε προσωπικά ο κ. Χρήστος Αντωνίου από το Studio Photometro, το οποίο διαθέτει το υλικό του σε όλους τους ενδιαφερόμενους. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι συνέδραμαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Το σερραϊκό μπάσκετ ενωμένο έστειλε μήνυμα

ζωής στη νεολαία του τόπου μας, και όχι μόνο! Υπό την αιγίδα του:

Μέγας Χορηγός της εκδήλωσης:


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

μικρές αγγελίες

ΠΕΜΠΤΗ 07.12.2017

[13[

ŸŒÅÈÁË·ÉÁÑÏ·ÍÁÅÑÁÌý͹½Ñ

›ÆÃѽÌÂÓÆÂØÓ¿‘ÏØÄ®×ÎÂÓƳ‘®Ñ×ÆÊÌÂÊÒØμ×ÆÊÂXXXTLZXBMLFSHS


[14[

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

μικρές αγγελίες

Εργασία

ΠΕΜΠΤΗ 07.12.2017

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Ταπετσέρης για βιοτεχνία επίπλων για μόνιμη εργασία. Πληροφορίες τηλ.: 2321053868 & 6984486878

Seat Cordoba του 2001, 1400 κυβικά, με αέριο και κοτσαδόρο. Πληροφορίες 694 6950387

«Από ανώνυμη εταιρία του γεωργικού χώρου ζητείται ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΥΚΟΛΙΑΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΜΕ ΑΜΕΣΟ ΚΕΡΔΟΣ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟ 2325028141 9π.μ.-14:00

Μεγάλη Εμπορική Εταιρία στο Νομό Σερρών ζητά για άμεση πρόσληψη 2 νέους ή νέες με δυναμική προσωπικότητα και φιλοδοξίες εξέλιξης για τις θέσεις:

ΒΟΗΘΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ Με κύρια ευθύνη την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης στην λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων Απαραίτητα προσόντα - Πτυχίο Πανεπιστημίου (με Διοίκησης ή Οικονομικής κατεύθυνσης κατά προτίμηση) - Ηλικία 30 έως 35 ετών - Προϋπηρεσία σε μεγάλες εμπορικές εταιρίες πανελλαδικής εμβέλειας - Μεταπτυχιακές σπουδές - MBA θα προτιμηθούν - Γνώσεις μηχανογράφησης και προγραμματισμού θα θεωρηθούν επιπλέον προσόν - Ισχυρή προσωπικότητα με διάθεση για εξέλιξη - Μαχητικότητα αποτελεσματικότητα και ομαδικότητα Παρέχονται - Πολύ καλή αμοιβή αναλόγως προσόντων και ασφαλιστική κάλυψη - Συνεχής εκπαίδευση σε ένα απαιτητικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις - Ευκαιρία καριέρας σε ένα χώρο υψηλού επιπέδου Επικοινωνία αποστείλετε το βιογραφικό σας (με φωτογραφία) στο assistantgma@gmail.com (Θα τηρηθεί απόλυτη εχεμύθεια)

Ο Όμιλος Ξενοδοχείων ΚΥΠΡΙΩΤΗ  στην ΚΩ, ζητά να προσλάβει για τη σεζόν 2018: • Καμαριέρες • Σερβιτόρους Προσφέρουμε ικανοποιητικές αποδοχές, διαμονή και διατροφή. Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στα Γραφεία της Εταιρείας: Ξενοδοχείο Kipriotis Panorama Hotel & Suites. Στο τηλέφωνο: 2242057011. Αποστολή Βιογραφικού με φωτογραφία σας στο mail: hr@kipriotis.gr ή στο Fax: 2242020026

γεωπόνος πωλητής Βορείου Ελλάδος, φυτικής παραγωγής (ΑΕΙ, ΤΕΙ) με προϋπηρεσία τουλάχιστον 5 έτη στον χώρο, ταλαντούχος, εργατικός, Αγγλικά και με καλή γνώση του πελατολογίου της περιοχής του. Η εντοπιότητα κρίνεται απαραίτητη. Όλα τα βιογραφικά θα κριθούν εμπιστευτικά. Αποστολή βιογραφικών στο agrosuv@yahoo.gr

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Από εταιρεία τροφίμων πωλητής - πωλήτρια. Απαραίτητα προϋπηρεσία. Πληροφορίες τηλ. 2321038810/6932429148

Προσωπικό στο καφέ-μπουγάτσα MASA SOUPA, Καραμανλή 1 Λευκώνας. Πληροφορίες στο κατάστημα στην κα Μαρία

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Κοπέλα για εργασία σε συνοικιακό καφέ, γνώστης της δουλειάς, ηλικίας 25-35 ετών. Τηλ. επικοινωνίας: 6974 013 900, κ. Κώστας.

ΖΗΤΟΥΤΑΙ

Νέοι μηχανολόγοι μηχανικοί και σχεδιαστές για μηχανολογικό σχέδιο, που να γνωρίζουν αγγλική και βουλγάρικη γλώσσα για απασχόληση και σε υποκατάστημα της Βουλγαρίας. Ώρες επικοινωνίας Δε-Πα 10:00-16:00 τηλ.2263031598, e-mail για βιογραφικά tillos@otenet.gr.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Οδηγός - χειριστής γερανοφόρου δασεργατικού φορτηγού 33 τόνων με δαγκάνα (όχι παπαγαλάκι), για φορτοεκφορτώσεις σε πριστήριο ξυλείας στην Χαλκιδική Πληροφορίες τηλ.: 6984-64-30-34, κ. Γιάννης

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Υπάλληλοι με 8ωρη απασχόληση, πλήρη ένσημα και καλό μισθό από πρατήριο υγρών καυσίμων. Πληροφορίες τηλ.: 2324042477 & 6974467626

Ακίνητα ΠΩΛΗΣΕΙΣ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Επιχείρηση καφέ στο κέντρο της πόλης, στον πλέον ανερχόμενο πεζόδρομο των Σερρών. Το καφέ είναι μικρό με ιδιαίτερο χαρακτήρα που το κάνει να ξεχωρίζει, ενώ δίνεται με όλο τον εξοπλισμό του, έτοιμο να λειτουργήσει. Ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Πληροφορίες στο 6976070102

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Πρακτορείο ΟΠΑΠ συνολικού εμβαδού 150 τετραγωνικών μέτρων + 60 τετραγωνικών εξωτερικού χώρου, πλήρως εξοπλισμένο. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6932312362.

Οικόπεδο 400 τ.μ. στον Προβατά Σερρών, με ισόγειο κτίσμα (αποθήκη 90 τ.μ.) εντός σχεδίου σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες τηλ.: 6974733432.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο ενός (1) στρέμματος, με μονοκατοικία εντός, 80 τ.μ., πλήρως επιπλωμένη. Πληροφορίες τηλ. 2310/455542.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

Τηλεφωνήτριες για το τηλεφωνικό κέντρο στο Λευκώνα Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο2321-0-59139 Έχετε νοικιασμένο μέρος της γης σας σε μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας για μια κεραία; Αν ναι, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου, έχω μια ευκαιρία για σας! Τηλ-6977740787, e-mail-grigoris.giannopoulos@yahoo.gr)

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ // Δύο συνεχόμενα καταστήματα επί της πλατείας Εμπορίου, τμ 65 έκαστο με πατάρι 50 τμ έκαστο, το καθένα ξεχωριστά ή και τα δύο μαζί σε καλή κατάσταση. Πληροφορίες τηλέφωνο 6977255839

Από την επιχείρηση ΝΙΖΑΜΗ ΠΑΣΧΑΛΗ, οδηγός κατηγορίας Ε’. Πληροφορίες στο τηλ. 2321092000, αποστολή βιογραφικών nizamisg@yahoo.gr

Πωλούνται όλα μαζί ή μεμονωμένα. Πληρ. Τηλ. 6974157427

Διάφορα Πωλούνται πρόβατα. Για

περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6909421352. Κυρία Γρηγορία Τύρναβος Λάρισας.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Aυτοκίνητο μάρκας HYUNDAI ELANTRA μοντέλο 2002 1600 κυβικά και 150 χιλιάδες χιλιόμετρα με κοτσαδούρα, αεροτομή, και δερμάτινο σαλόνι. Τιμή προσιτή. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6940955792

ΕΣΠΑ 2014 - 2020

- Επιδοτήσεις έως 100%, ίδρυση Εκσυγχρονισμός Επιχειρήσεων, Αναπτυξιακά Προγράμματα και Μελέτες, χρηματοδοτήσεις κεφάλαια κινήσεως για Μικρές και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Επιχειρηματικά, Στεγαστικά-Επισκευαστικά, Αγροτικά, βιομηχανικά, ξενοδοχειακά, ναυτιλιακά, και πάσης φύσεως επιδοτούμενα προγράμματα μέσου ΟΑΕΔ πανελλαδικά Τηλ.210 36 46 223, Fax 211 850 14 64 www.abcfinancialgroup.gr Email: info@ abcfinancialgroup.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ Διαμέρισμα διαμπερές, τριάρι, κατάλληλο για επαγγελματική στέγη επί της οδού Πρ. Χριστοφόρου 19, απέναντι από το Σούπερ Μάρκετ Κάντζας. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2321-0-22064

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Ένα κρεβατάκι παιδικό από 6 μηνών έως 5 ετών, δύο παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου, ένα παιδικό καρότσι και ένα παιδικό χαλί.

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΖΗΤΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

Στο κέντρο Σιδηροκάστρου διαμέρισμα 100 τμ πλήρες ανακαινισμένο, κεντρική θέρμανση. 230,00 €. Πληροφορίες στα τηλ. 23230/24508 ή 6938055880

Μαθήματα Καθηγήτρια Αγγλικών Με πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα για όλα τα επίπεδα. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6942800194.

Φιλόλογος: Με πείρα πα-

ραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές όλων των τάξεων. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6997024867


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 07.12.2017

κοινωνία-πολιτισμός

[15[

Η 6η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση των Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Ν. Σερρών Με τη συμμετοχή του Ινστιτούτου Γκαίτε

Η

Τοπική Επιτροπή Σερρών της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας διοργανώνει και φέτος για 6η συνεχόμενη χρονιά χριστουγεννιάτικη φιλανθρωπική εκδήλωση στην Πλατεία Ελευθερίας, το τριήμερο Παρασκευή 8-Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Δεκεμβρίου. «Σας περιμένουμε να δοκιμάσετε λαχταριστές βάφλες, ζεστό αρωματικό κρασί για μεγάλους και αρωματικό τσάι για μικρούς, λουκάνικα αλλά και χριστουγεννιάτικα μπισκότα. Την προσπάθειά μας στηρίζουν για 6η χρονιά ενεργά οι μαθητές των σχολείων των Σερρών ενώ κοντά μας είναι και γνωστές σερραϊκές επιχειρήσεις. Το Glossomobil,το πρόγραμμα του Ινστιτούτου Γκαίτε ,συμμετέχει και φέτος στην εκδήλωση, την Παρασκευή 08/12, 17:00 – 21:00, με πολυγλωσσικές Χριστουγεννιάτικες ιστορίες

αλλά και παιχνίδια, χειροτεχνίες και γρίφους για τα έθιμα και τις παραδόσεις των Χριστουγέννων στη Γερμανία! Για μια ακόμη χρονιά συνεργάζεται μαζί μας και το τμήμα Τεχνικών Μαγειρικής Τέχνης (Chef) του ΔΙΕΚ Σερρών που θα μας προσφέρει τις νόστιμες δημιουργίες του στο χώρο που ευγενικά μας παραχώρησε ο Δήμος Σερρών. Στόχος όλων μας είναι να προσφέρουμε νότες χαράς στους νέους και μεγαλύτερους συμπολίτες μας και να συμπαρασταθούμε στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Τα έσοδα της φετινής εκδήλωσης θα δοθούν για να ενισχύσουν δύο φορείς που φροντίζουν ανθρώπους με ιδιαίτερες ανάγκες: το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας του Νοσοκομείου Σερρών και το ΚΕΠΕΠ – Κέντρο Περίθαλψης Παιδιού Σιδηροκάστρου» αναφέρει η πρόσκληση.

«Μες στα Σέρρας γκιζιρνώ…» Εκδήλωση από τη Θρακική Εστία Σερρών

Η

ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ Ν.ΣΕΡΡΩΝ με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και με σκοπό την ανάδειξη της Θρακιώτικης παράδοσης ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ όλα τα μέλη και τους φίλους της στην μουσικοχορευτική της παράσταση με τίτλο «ΜΕΣ ΤΑ ΣΕΡΡΑΣ ΓΚΙΖΙΡΝΩ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΑΓΝΑΝΤΕΥΩ» που περιλαμβάνει χορούς, τραγούδια και δρώμενα της Ενιαίας Θράκης, την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου και ώρα 7.30 μ.μ. στο Κινηματοθέατρο ΑΣΤΕΡΙΑ. Είναι μία παράσταση που συμμετέχουν πάνω από 200 χορευτές και χορωδοί της και η είσοδος είναι ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ

Βιβλιοπαρουσίαση από το Βιβλιοπωλείο Επικαιρότητα και τις εκδόσεις «Ταξιδευτής» «Αλλον δεν έχω» το μυθιστόρημα της Αννας Στεφούλη Η συγγραφέας συνομιλεί με τον δημοσιογράφο Βασίλη Τζανακάρη

Τ

ο Βιβλιοπωλείο «Επικαιρότητα» και οι εκδόσεις «Ταξιδευτής» σας προσκαλούν σε μια πρωτότυπη παρουσίαση βιβλίου στο καφέ Vinguera (πρώην Γκρέκο, πλατεία “Μποέμ”), στις 9 Δεκεμβρίου 2017, ημέρα Σάββατο, στις 7.00 μ.μ. Πρόκειται για το νέο μυθιστόρημα της Άννας Στεφούλη «Άλλον δεν έχω». Το μυθιστόρημα στηρίζεται στα τραγικά γεγονότα του 20ου αιώνα και διαπραγματεύεται τη δέσμευση και τον αγώνα εκείνης της γενιάς για Ελευθερία, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη και Ισότητα. Ο κεντρικός ήρωας, ο Ανέστης Λαερτιάδης, είναι

ένας απ’ αυτούς. Πρόσφυγας απ’ την Προποντίδα, καταλήγει με τους γονείς του στην περιοχή της Τζουμαγιάς. Στα γυμνασιακά του χρόνια αφυπνίζεται πολιτικά και κοινωνικά. Η άνοδος του φασισμού στην Ευρώπη και στη χώρα, στη συνέχεια ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος και η γερμανοϊταλική κατοχή τον βρίσκουν δάσκαλο στα Πιέρια. Εντάσσεται στο ΕΑΜ και αγωνίζεται με τους αντάρτες της Δ. Μακεδονίας εναντίον του κατακτητή. Εξορίζεται στη Γυάρο. Μετά από χρόνια αποφυλακίζεται και τοποθετείται δυσμενώς στο Καστελόριζο. Εκεί, συλλαμβάνεται τους πρώτους μήνες της χούντας, βασανίζεται στη Μουμπουλίνας

και μένει σε κώμα για καιρό. Στο τέλος της ζωής του επιστρέφει στο χωριό του στις Σέρρες όπου και πεθαίνει. Ο Ανέστης αγάπησε πολύ τους ανθρώπους, τόσο ξεχωριστός ο καθένας ώστε άλλος, παρόμοιος, να μην υπάρχει γι’ αυτόν. Εξ ου και ο τίτλος του μυθιστορήματος. Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Βασίλης Τζανακάρης συνομιλεί με τη συγγραφέα, ενώ κείμενα του βιβλίου θα διαβάσει ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Απόστολος Λυκεσάς. Την εκδήλωση προλογίζει η δημοσιογράφος Δέσποινα Γιαννακίδου.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

στο

«Απορώ και εξίσταμαι» ο Π. Κοτρώνης «Αυτό το ανέκδοτο πάλι ότι πάμε για καλύτερη πράσινη πόλη στην Ευρώπη, τι φρούτο είναι; Ναι, ναι για τις Σέρρες μιλάμε, που δεν έχει ούτε τετραγωνικό πράσινο, με την ανακύκλωση στο μηδέν, με την κομποστοποίηση να παραμένει άγνωστη λέξη, είμαστε λέει μαζί με άλλες 18 ευρωπαϊκές πόλεις υποψήφιοι για ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ σε όλη την Ευρώπη. Με όλα τα σωστά του μας το ανακοίνωσε ο Δήμαρχος, που κανονικά αν ερχόταν κανένας ΜΑΥΡΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ και μας έλεγε ότι έχουμε πράσινο, εμείς θα έπρεπε να αρνηθούμε. Εκτός αν μπερδεύτηκαν και τους πήγαν στο Λαϊλιά ή στη Χρυσοπηγή».

ΠΕΜΠΤΗ 07.12.2017

Περί συγγένειας…

Βυζαντινή παράδοση

Αίσθηση προκάλεσε η απόφαση του αρχηγού της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη να μην συμπεριλάβει κανένα μέλος της οικογένειάς του στο υπουργικό συμβούλιο της ΝΔ, ή να έχει θέση σε άλλο πολιτειακό αξίωμα. Το θέμα θα συζητηθεί και στη συνέχεια, γιατί αν αρχίσουμε να μιλάμε για οικογενειοκρατία και πολιτικά «τζάκια», δεν ξέρω που θα σταματήσουμε.

Είναι μοναδική η ομορφιά που συναντά κανείς στο Ιερό Ησυχαστήριο του Τιμίου Προδόμου στο Ακριτοχώρι.

Εκτός αν ο πρόεδρος μίλησε μόνο για το σόι του, και τα σόγια των άλλων δεν τον απασχολούν… Β.Α.

Όπως και πέρσι…

Β.Α.

Ευτυχώς, γιατί αρχίσαμε να τις… φοβόμαστε τις εκπλήξεις! Β.Α. nnn

Μπορεί «πράσινο» αυτό καθεαυτό να μην έχουμε, αλλά έχουμε… πράσινη συνείδηση.

Για να μην πω ότι άνετα μιλάμε και για «πράσινα άλογα»… Άλλωστε, μπορεί μέχρι να έρθει η ώρα του διαγωνισμού, μπορεί να πρασινίσει ο τόπος… Αν υπάρχει θέληση, όλα μπορούν να γίνουν…

Β.Α.

nnn

Τώρα, εδώ που τα λέμε, είναι λίγο… υπερβολικός στην ανάρτησή του ο πρώην επικεφαλής της διάβασης πεζών Παναγιώτης Κοτρώνης.

Άρχισε να καλλιεργείται. Μπορεί να μην υπάρχει σε μεγάλη έκταση, αλλά υπάρχει.

Η Βυζαντινή αρχιτεκτονική, οι πέτρινες σκεπές, το φυσικό κάλλος, το αγιορείτικο λατρευτικό τυπικό και κυρίως η ζεστή φιλοξενία των μοναχών μαγνητίζουν τους προσκυνητές που αναζητούν τη γαλήνη και την ανάπαυση της ψυχής τους.

Πρόστιμα για… μούντζες!

Έχουν αναρτηθεί εδώ και λίγες ημέρες στη σελίδα (gsis.gr) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, στο διαδίκτυο, τα τέλη κυκλοφορίας του 2018. Τα φετινά… «ραβασάκια» δεν έχουν αλλαγές σε σχέση με πέρσι. Οπότε όσα πλήρωσαν οι οδηγοί, τόσα θα πληρώσουν και φέτος.

Μεγάλες αλλαγές φέρνει στα πρόστιμα του ΚΟΚ ο υπουργός υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η κατάργηση της έκπτωσης 50% που ισχύει σήμερα για όσους πληρώνουν τα πρόστιμα της τροχαίας εντός προθεσμίας 10 ημερών.

Ακόμη μία αλλαγή είναι ότι θα υπάρξει κατηγοριοποίηση των παραβάσεων ανάλογα με την επικινδυνότητα και την αντικοινωνική συμπεριφορά, ενώ το ύψος του προστίμου θα αυξάνεται, όσο αυξάνεται και το εισόδημα. Κι αν νομίζετε ότι «άνω ποταμών» είναι όλα τα παραπάνω, διαβάστε κι αυτό: ειδική παράβαση θα είναι οι χειρονομίες (όπως για παράδειγμα οι μούντζες) από επαγγελματίες οδηγούς. Στην αρχή, ταράχτηκα… Αλλά, μετά είδα ότι λέει ξεκάθαρα «για επαγγελματίες οδηγούς». Εμάς τους «μη», δεν μας πιάνει… Ε; Β.Α.

07 12 2017  
07 12 2017  
Advertisement