__MAIN_TEXT__

Page 1

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ Ιδιοκτήτης - Εκδότης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

ΈΤΟΣ 50ο | ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 14.796 | ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 07_08 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020 | ΤΙΜΗ 0,50 ευρώ

Στις Σέρρες

Συνεχίζονται οι υψηλές πτήσεις του κορωνοϊού

Ερώτηση του βουλευτή Σερρών Κ. Μπούμπα στη Βουλή

- 168 κρούσματα ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ

Για τα προβλήματα του δικτύου άρδευσης στη λίμνη Κερκίνη u

- Αιφνιδιασμός για τον καλπασμό του ιού και τα μεγάλα νούμερα u

4

O πρόεδρος του ΕΒΕΣ Χρ. Μέγκλας ζητά

«Πρόσθετη δέσμη μέτρων για την στήριξη των σερραϊκών επιχειρήσεων»

3

Τα νέα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Ν. Σερρών

Τέσσερα δρομολόγια για Θεσσαλονίκη και ένα για Αθήνα

u

4

ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ

Ο δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης ζητά

ΑΞΟΝΙΚΟΣ & ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ

Να μην κλείσει το υποκατάστημα της Πειραιώς στη Ροδόπολη

ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Τ. ΟΡΔΟΥΔΗΣ - Γ. ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΟΣ Ιατροί Ακτινοδιαγνώστες u

4

u

3

Τηλ.: 23210-83030 / Βενιζέλου 117, Σέρρες info@idtomografia.gr / www.idtomografia.gr

Επεκτείνεται το φυσικό αέριο στην Κεντρική Μακεδονία

«Πράσινο φως» για τα έργα δικτύων φυσικού αερίου σε Κατερίνη, Αλεξάνδρεια, Σέρρες και Κιλκίς u

5

Terra Parking

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ  Μηνιαίες Θέσεις στάθμευσης  Ωριαίες Θέσεις στάθμευσης  Πλυντήριο Αυτοκινήτων  Βιολογικός Καθαρισμός

ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Στο κέντρο της πόλης, στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Μ. Αλεξάνδρου 2, Σέρρες Τηλ.: 2321210310, Κιν.: 6942265879


Σ.Θ. [

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 07_08.11.2020 Ήλιος » Α: 06:55 Δ: 17:22 | Σελήνη » Α: 20:15 Δ: 10:08

[

σαν σήμερα 1185: Ο στρατηγός Αλέξιος Βρανάς κατατροπώνει τους Νορμανδούς σε μάχη κοντά στον Στρυμόνα. Οι τελευταίοι, μετά την κατάληψη του Δυρραχίου και της Θεσσαλονίκης, εκινούντο εναντίον της Κωνσταντινούπολης.

ΕΝΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ

γράμμα στο διευθυντή Δυστυχώς είναι τεράστια

Γιώργος Πάνου πρόεδρος Εμ. Παπά Αθεράπευτα ρομαντικός με την Αυτοδιοίκηση.

Θωμάς Δεμερτζής πρόεδρος Τ.Κ. Βαμβακιάς Μεγάλη η πληθυσμιακή συρρίκνωση της περιφέρειας.

Κύριε Διευθυντά, Επανέρχομαι. Παρά τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια, όπως έγιναν, η απόσταση που χωρίζει τη χώρα μας από τις άλλες αναπτυγμένες χώρες είναι τεράστια. Και υπάρχει στη χώρα μας το παράδοξο: ενώ στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ είμαστε ακόμα μεταξύ των 30 πρώτων χωρών του κόσμου, σε όλους τους άλλους δείκτες που εκφράζουν παραγωγή, ανταγωνιστικότητα, ποιότητα και επιτεύγματα, είμαστε στον τόπο. Κατά την άποψή μου, αυτό οφείλεται περισσότερο στα εισοδήματα από εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι τα καθαρά έσοδα από την ΕΕ, ο εξωτερικός δανεισμός, τα έσοδα από τον αλλοδαπό τουρισμό και την ελληνόκτητη διεθνή ναυτιλία. Αντίθετα η παραγωγή εμπορεύσιμων προϊόντων είναι ανεπαρκέστατη. Τελειώνοντας, για να γίνει η Ελλάς "κανονική" χώρα χρειάζεται να έχει σοβαρές πολιτικές ηγεσίες και υπεύθυνες οικονομικές και πνευματικές ελίτ. Όμως, αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Όπως φάνηκε ανάγλυφα από την πρόσφατη αναταραχή στο χρηματιστήριο και στις αγορές, οι πολιτικές μας ηγεσίες είναι ακατάλληλες για ένα τέτοιο σοβαρό σκοπό. Ο ΙΔΙΟΤΕΛΗΣ

ΦΩΤΟγραφήματα

Λεξικογραφικά Στο σημερινό μας σημείωμα θα μάθουμε τη σημασία των λέξεων: Θρίλερ= ουδέτερο άκλιτο, δραματικό λογοτεχνικό ή κινηματογραφικό έργο με έντονο το στοιχείο της αγωνίας (μεταφορικά) καθετί που έχει αμφίρροπη εξέλιξη και η κατάληξή του κρίνεται μέχρι την τελευταία στιγμή, προκαλώντας αισθήματα αγωνίας σε όσους το παρακολουθούν, ψηφοφορία θρίλερ χθες το βράδυ στη Βουλή Η παραπάνω λέξη δεν είναι Ελληνική αλλά Αγγλική όπως την είδαμε και την διαβάσαμε στο σχετικό μας Λεξικό. Κάθε ερώτηση είναι δεκτή. Και κάθε απάντηση θα δίνεται χωρίς να έχει καμία γνωστή πηγή. Δ.Α.

Εορτασμός των Πολιούχων στη βαριά σκιά του κορωνοϊού

Τ

ην Κυριακή 8 Νοεμβρίου γιορτάζουν οι πολιούχοι των Σερρών Μιχαήλ και Γαβριήλ. Για πρώτη φορά η πόλη μας θα γιορτάσει κάτω από το καταθλιπτικό κλίμα που σκορπά η επέλαση του κορωνοϊού στην Ελλάδα και την ανθρωπότητα. "Σ.Θ."

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ

Εκδότης – Ιδιοκτήτης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ Διευθυντής: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑMΠΑΤΖΗΣ ΑρχισυνταξΙα: Αλέξανδρος Αραμπατζής ΣυντΑκτες: Δημήτρης Νάτσιος ΑρθρογρΑφοι - ΣχολιογρΑφοι: Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Δημήτριος Αραμπατζής, Αθανάσιος Αραμπατζής, Αλέξανδρος Αραμπατζής, Κων/ νος Τσαρτσάρης, Χρυσάνθη Ιακώβου, Ελευθερία Ξενοδόχου ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ - σελιδοποιηση: Δέσποινα Αρναούτογλου ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Νίκος Καραγκιόζης ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ: Κατερίνα Σταυρακίδου ΓΡΑΦΕΙΑ: Βενιζέλου 177 – Σέρρες Τ.Κ. 62 131 ΤΗΛ.: 23210 - 46380 FAX: 23210 - 45200

e-mail: sertharros@yahοo.gr www.sertharros.gr

ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΑ: ΤΗΛ. 23210 - 46380 ΕΤΗΣΙΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ Υπουργείων 500 €+ Φ.Π.Α. Τραπεζών 500 €+ Φ.Π.Α. Εταιριών Ν.Π.Ι.Δ. & Ν.Π.Δ.Δ. 500 €+ Φ.Π.Α. Δήμων 500 €+ Φ.Π.Α. Συλλόγων, Σωματείων 200 €+ Φ.Π.Α.

Αγαπητέ Κριέ, η σημερινή Πανσέληνος στον Ταύρο, σου ξυπνάει κάποιες ανασφάλειες όσον αφορά τα κεκτημένα σου, τις αξίες σου και τα δεδομένα σου και πιθανόν αυτό να σε ωθήσει σε καταπιεστική και υπερβολικά απαιτητική συμπεριφορά, απέναντι στους ανθρώπους που θα συναναστραφείς! Ωστόσο, το ταυτόχρονο Εξάγωνο Άρη-Δία, θα σου δώσει την απαραίτητη δύναμη και τύχη, ώστε να διορθώσεις τα λάθη στις διαπροσωπικές σου σχέσεις!

Αγαπητέ Ταύρε, με την σημερινή Πανσέληνο στο δικό σου ζώδιο, θα αναγκαστείς να συνειδητοποιήσεις μέσα από γεγονότα, καταστάσεις και συγκυρίες, ότι πρέπει άμεσα να αναθεωρήσεις όλα σου τα δεδομένα, ξεκινώντας νέες τακτικές διεκδίκησης στόχων και ονείρων! Οφείλεις να αποδεχθείς τις πιθανές επικείμενες αλλαγές και εξελίξεις, που έρχονται τώρα σε κάθε τομέα της ζωής σου! Ωστόσο, το ταυτόχρονο Εξάγωνο Άρη-Δία, σε βοηθά να κλείσεις εκκρεμότητες και να διευθετήσεις υποχρεώσεις της καθημερινότητας!

Αγαπητέ Δίδυμε, η σημερινή Πανσέληνος στον Ταύρο, θα σου φέρει αρκετή συναισθηματική και ψυχική αναστάτωση και θα σου προκαλέσει αρκετό άγχος, εσωτερικό αναβρασμό, ανασφάλειες και φοβίες! Διαφύλαξε οπωσδήποτε τα μυστικά σου, αφού τώρα κινδυνεύεις από αποκαλύψεις, που ενδεχομένως να πλήξουν τους στόχους σου! Ωστόσο, το ταυτόχρονο Εξάγωνο Άρη-Δία, θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις την καλή σου φήμη και να δικτυωθείς κοινωνικά!

Αγαπητέ Καρκίνε, η Πανσέληνος σήμερα στο Ζώδιο του Ταύρου, θα στρέψει το ενδιαφέρον σου, στις φιλικές και κοινωνικές σου συναναστροφές και σχέσεις! Δώσε προτεραιότητα σήμερα στις φιλίες σου, αλλά χωρίς να είσαι τόσο πολύ απαιτητικός, νευρικός και δογματικός προς τους φίλους σου, διότι θα προκαλέσεις παρεξηγήσεις και εντάσεις! Ωστόσο, το ταυτόχρονο Εξάγωνο Άρη-Δία, θα σου δώσει οικογενειακές χαρές και επιτυχίες!

Αγαπητέ Λέοντα, η Πανσέληνος στο ζώδιο του Ταύρου, θα «τρίξει» τα θεμέλια που μέχρι τώρα έχεις χτίσει, σε διαπροσωπικές σχέσεις, συνεργασίες και οικογένεια! Μην παρασύρεσαι λόγω ανασφάλειας, σε απρόσεκτα λάθη, που ενδεχομένως να πλήξουν την καλή κοινωνική σου εικόνα και υπόσταση! Ωστόσο, το ταυτόχρονο Εξάγωνο Άρη-Δία, θα σου προσφέρει οξυδέρκεια και εκφραστικά ταλέντα, που θα προωθήσουν τους στόχους σου!

Αγαπητέ Παρθένε, με την σημερινή Πανσέληνο στον Ταύρο, ενδεχομένως κάποιες εξελίξεις μέσα από επικοινωνίες και μετακινήσεις, θα μειώσουν την αισιοδοξία σου και θα σε αναγκάσουν να αναθεωρήσεις αρκετά πράγματα! Μην βιάζεσαι όταν οδηγείς και οργανώσου καλύτερα, αν σκοπεύεις να ταξιδέψεις! Ωστόσο, το ταυτόχρονο Εξάγωνο Άρη-Δία, θα ενισχύσει μέσα από διαπροσωπικές επαφές, την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση σου!

Αγαπητέ Ζυγέ, πιθανόν να υπάρξουν κάποιες απογοητεύσεις σήμερα με την Πανσέληνο στον Ταύρο, μετά από κάποιες αποκαλύψεις κρυφών καταστάσεων, τις οποίες μέχρι τώρα δεν γνώριζες. Ιδίως στις διαπροσωπικές σου σχέσεις, θα πρέπει να είσαι έτοιμος να δεις το αληθινό πρόσωπο των άλλων! Ωστόσο, το ταυτόχρονο Εξάγωνο Άρη-Δία, σε κάνει αποφασιστικό και απόλυτα τυχερό, ώστε να ξεπεράσεις τυχόν προβλήματα!

Αγαπητέ Σκορπιέ, σήμερα η Πανσέληνος πραγματοποιείται απέναντι σου, στο Ζώδιο του Ταύρου! Είναι σίγουρα μια κρίσιμη ημέρα για αρκετούς από τους σημαντικούς τομείς της ζωής σου και για όλες τις διαπροσωπικές σου σχέσεις! Κάποιοι άνθρωποι, μέσα από επαφές, συναναστροφές και συναντήσεις, πιθανόν να σε απογοητεύσουν και σε εκνευρίσουν! Ωστόσο, το ταυτόχρονο Εξάγωνο Άρη-Δία, φέρνει μία αποκάλυψη, που θα εξυπηρετήσει απόλυτα τους σκοπούς σου!

Αγαπητέ Τοξότη, η σημερινή Πανσέληνος στο Ζώδιο του Ταύρου, σε αναγκάζει να ωριμάσεις άμεσα ώστε να μπορέσεις επιτέλους να ανταπεξέλθεις σε υποχρεώσεις της καθημερινότητας, που τώρα αυξάνονται όλο και περισσότερο! Ακόμα κι αν νιώθεις κουρασμένος, θα χρειαστεί να κινηθείς με λογική, πρακτικότητα και οργάνωση και έτσι, να απαλλαχθείς από ανασφάλειες και άγχη! Ωστόσο, το ταυτόχρονο Εξάγωνο Άρη-Δία, σε κάνει αποφασιστικό και απόλυτα τυχερό, ώστε να ξεπεράσεις τυχόν προβλήματα!

Αγαπητέ Αιγόκερε, η σημερινή ημέρα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε θέματα διαπροσωπικών επαφών και μετακινήσεων, με την Πανσέληνο να πραγματοποιείται στο Ζώδιο του Ταύρου! Θα πρέπει να αναμένεις κάποιες απογοητεύσεις, τις οποίες λόγω υπεραισιοδοξίας δεν περίμενες καν! Ωστόσο, το ταυτόχρονο Εξάγωνο ΆρηΔία, θα διατηρήσει την ψυχραιμία σου και την ικανότητα σου, να διατηρείς την καλή κοινωνική σου εικόνα!

Αγαπητέ Υδροχόε, με την σημερινή Πανσέληνο στον Ταύρο, όποια πρόκληση κι αν χρειαστεί να αντιμετωπίσεις, προσπάθησε να παραμείνεις ψύχραιμος και λογικός! Μην επαναφέρεις λόγω υπερευαισθησίας, παλαιά προβλήματα, τα οποία υποτίθεται πως είχαν ξεπεραστεί και λυθεί! Ωστόσο, το ταυτόχρονο Εξάγωνο Άρη-Δία, θα σου δώσει άπλετη τύχη, η οποία θα σε βοηθήσει να πετύχεις τελικά τους στόχους σου!

Αγαπητέ Ιχθύ, η σημερινή Πανσέληνος στον Ταύρο, επηρεάζει κυρίως τις κοινωνικές σχέσεις και επαφές σου, αλλά και τις μετακινήσεις σου! Επίσης, συναναστροφές με αδέρφια, γείτονες και συγγενείς, απαιτούν την προσοχή σου και την ψυχραιμία σου! Θα έρθουν κάποια προβλήματα και αναποδιές σε επικοινωνίες, ειδήσεις και συναντήσεις! Ωστόσο, το ταυτόχρονο Εξάγωνο Άρη-Δία, ενισχύει την διορατικότητα σου, γεγονός που θα σε βοηθήσει ιδιαίτερα σε ό,τι πρόβλημα κι αν προκύψει!


CMYK

CMYK

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 07_08.11.2020Οι υψηλές πτήσεις του κορωνοϊού συνεχίζονται στις Σέρρες - 168 κρούσματα ανακοίνωσε την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου ο ΕΟΔΥ - Αιφνιδιασμός για τον καλπασμό του ιού και τα μεγάλα νούμερα που ανακοινώνουν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές εδώ και τρεις εβδομάδες

Σ

οκάρει τη σερραϊκή κοινωνία ο μεγάλος αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοιϊού. Το απόγευμα της Πέμπτης 5 Νοεμβρίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 168 κρούσματα για την περιφερειακή Ενότητα Σερρών. Το νούμερο αυτό, ήταν το μεγαλύτερο ημερησίως από τότε που εκδηλώθηκε το δεύτερο κύμα της πανδημίας στις 16 Οκτωβρίου όταν είχαν ανακοινωθεί 8 κρούσματα. Η δεύτερη μεγαλύτερη επίδοση είχε καταγραφεί στο ιατρικό δελτίο του ΕΟΔΥ την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου με 158 κρούσματα.

«Πραγματικά το νούμερο είναι παρά πολύ μεγάλο, υπερβολικό θα έλεγα αν σκεφθεί κανείς ότι διανύουμε την 9ήμερη της τοπικής καραντίνας που μας επιβλήθηκε. Θεωρώ όμως ότι η επιβεβαίωση των κρουσμάτων αυτών είναι προϊον συμπεριφοράς που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα από τους πολίτες».

Ο αριθμός των 168 κρουσμάτων της Πέμπτης 5 Νοεμβρίου αιφνιδίασε και τον νομίατρο Σερρών Αναστάσιο Αναστασιάδη ο οποίος δήλωσε στο «Σ.Θ.»:

Ο νομίατρος εκτίμησε ότι για ακόμη λίγες ημέρες θα καταγράφεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων( προσδιόρισε ότι ως μεγάλο αριθμό εννοεί από 20- 70 κρούσματα ημερησίως) .

Μας γνωστοποίησε επίσης ότι από τα 168 κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, τα 100 κρούσματα του δόθηκαν ως νούμερο από το Νοσοκομείο Σερρών.

Συμπλήρωσε όμως ότι μετά την παρέλευση μίας εβδομάδας τα νούμερα σταδιακά θα πέ-

φτουν. Συνέστησε στους πολίτες να είναι προσεκτικοί και πειθαρ-

O πρόεδρος του ΕΒΕΣ Χρ. Μέγκλας ζητά

«Πρόσθετη δέσμη μέτρων για την στήριξη των σερραϊκών επιχειρήσεων»

Δ

ΘΕΜΑ: "Μέτρα στήριξης επιχειρήσεων Ν. Σερρών λόγω επιβολής lockdown" Αξιότιμοι Υπουργοί,

CMYK

«Μικρά τα βόλια κορωνοϊού στο Δήμο Σιντικής», λέει ο Φ. Δομουχτσίδης Ικανοποίηση για την λειτουργία της λαϊκής αγοράς της Πέμπτης

έσμη επιπλέον μέτρων για την στήριξη των σερραϊκών επιχειρήσεων που πλήττονται μετά το πανελλαδικό lookdown που ανακοινώθηκε ότι θα ισχύσει εως τις 30 Νοεμβρίου ζητά με επιστολή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Χρ.Μέγλας.

Μετά την ανακοίνωση της επιβολής μέτρων αυξημένου επιδημιολογικού συναγερμού, ήτοι τοπικού lockdown που επιβλήθηκαν στην Π.Ε. Σερρών από την Τρίτη 03.11.2020 καθώς και μετά τη σημερινή ανακοίνωση του γενικού lockdown σε όλη τη χώρα έως 30 Νοεμβρίου, η κατάσταση των επιχειρήσεων του Νομού μας, πολλές εκ των οποίων έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή λειτουργίας, έχει επιδεινωθεί δραματικά. Όπως σας έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενες επιστολές μας, οι επιχειρήσεις μας έρχονται αντιμέτωπες μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με ένα δεύτερο lockdown, με επιπτώσεις, η έκταση των οποίων δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακόμα. Είναι αναγκαία, όσο ποτέ, η ενίσχυση των επιχειρήσεων της περιοχής μας με κάθε δυνατό τρόπο και με τη χρήση τόσο των εθνικών όσο και των κοινοτικών πόρων. Για το λόγο αυτό προτείνουμε: Πρόβλεψη έκτακτης ενίσχυσης για τους επιχειρηματίες και τους αυτοαπασχολούμενους που να καλύπτει όλο το χρονικό διάστημα επιβολής του lockdown. Έκπτωση τουλάχιστον 25% στην εμπρόθεσμη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών Νοεμβρίου. Έκπτωση τουλάχιστον 25% στην εμπρόθεσμη πληρωμή

χημένοι και στο καθεστώς του Ιοckdown που θα διανύσουμε ως τις 30 Νοεμβρίου. Δ.Ν.

ΦΠΑ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Επιδότηση τόκων για το χρονικό διάστημα που θα ισχύσει το lockdown. Πρόβλεψη ευνοϊκότερων προϋποθέσεων για την χορήγηση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4 και Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 στις επιχειρήσεις της Π.Ε. Σερρών - Μη επιστροφή 75% του ποσού που θα λάβουν. Κύριοι Υπουργοί, Οι επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών χρειάζονται τη στήριξη των Υπουργείων σας και τη λήψη μέτρων ικανών για να αντισταθμίσουν την υπέρογκη ζημία που υφίστανται όλον αυτόν τον καιρό. Με εκτίμηση, Χρήστος Μέγκλας Πρόεδρος Επιμελητηρίου Σερρών

«Θα ήθελα να μην είχαμε κρούσματα κορωνοϊού στο Δήμο Σιντικής, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί», δήλωσε στο «Σ.Θ.» χαριτολογώντας ο δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης. Εμφανίστηκε όμως ικανοποιημένος γιατί από την ενημέρωση που είχε από αρμόδια χείλη η διασπορά του ιού στα όρια του Δήμου είναι περιορισμένη. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι σχετικά μικρός, σε σχέση με άλλους δήμους και κυρίως με τον μεγαλύτερο, αυτόν του Δήμου Σερρών. Ο δήμαρχος δήλωσε ότι οι δημότες του πειθαρχούν, έχουν περιορίσει τις μετακινήσεις τους και τηρούν τους νόμους και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Τέλος, ο Φώτης Δομουχτσίδης δήλωσε πολύ ικανοποιημένος για την λειτουργία της λαϊκής αγοράς, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου στο Σιδηρόκαστρο. Υποστήριξε ότι ήταν άψογη, τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες αποστάσεις από πάγκο και πάγκο, οι καταναλωτές φορούσαν τις μάσκες τους και ήταν προσεκτικοί. Έκαναν τις αγορές τους σε σύντομο χρόνο και αποχωρούσαν από το χώρο της λαϊκής αγοράς. Δ.Ν. CMYK
ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 07_08.11.2020

Ο δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης ζητά

Να μην κλείσει το υποκατάστημα της Πειραιώς στη Ροδόπολη

Ο

δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης ζητά να μην αναστείλει την λειτουργία του το κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στη Ροδόπολη. Ύστερα από διακίνηση πληροφοριών ότι το κατάστημα θα βάλλει σύντομα λουκέτο και ο κόσμος θα μπορεί να εξυπηρετείται μόνο μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών ο δήμαρχος έστειλε επιστολή στη διοίκηση της Τράπεζας ενώ η επιστολή κοινοποιήθηκε και στους βουλευτές του Νομού. Στην επιστολή του ο δήμαρχος αναφέρει ότι η Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί καθολικό διάδοχο της ΑΤΕ και διαθέτει την πλειοψηφία των τραπεζικών λογαριασμών των συνταξιούχων αγροτών δεδομένου ότι η περιοχή σε συντριπτικό ποσοστό είναι αγροτοκτηνοτροφική.

«Γίνεται αντιληπτό ότι η πλειοψηφία των πελατών που έχουν και το μεγαλύτερο όγκο των συναλλαγών είναι συνταξιούχοι, άρα και προχωρημένης ηλικίας. Λόγω της ιδιάζουσας σύνθεσης του πληθυσμού που διαμένει στην απομακρυσμένη Δημοτική Ενότητα Κερκίνης, η χρήση ηλεκτρονικών τραπεζικών μέσων(e-banking, ΑΤΜ) καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη, εως και αδύνατη με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η προσωπική παρουσία» αναφέρονται στη επιστολή διαμαρτυρίας. Η επιστολή του δημάρχου Σιντικής καταλήγει αναφέροντας ότι για τους παραπάνω λόγους εξάγεται το συμπέρασμα ότι η οικονομική και εμπορική δραστηριότητα της περιοχής στηρίζεται στο υποκατάστημα της Τράπεζας στη Ροδόπολη και το ενδεχόμενο κλείσιμο θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις για

τη φήμη και την αξιοπιστία της Τράπεζας, για την οικονομική λειτουργία της περιοχής και για το εξυπηρετούμενο πελατολόγιο. Ο δήμαρχος τέλος αναφέρει ότι με την επιστολή του ο Δήμος Σιντικής εκφράζει τη βεβαι-

Ερώτηση του βουλευτή Σερρών Κ. Μπούμπα στη Βουλή

ωμένη διαμαρτυρία του, για την επερχόμενη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών του στην εν λόγω περιοχή με την απομάκρυνση του καταστήματος της Ροδόπολης και αιτείται την επανεξέταση του θέματος από μέρους της Τράπεζας

λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη όλες τις ανωτέρω αρνητικές επιπτώσεις συμπεριλαμβανομένων και των σχέσεων του Δήμου Σιντικής με την Τράπεζα Πειραιώς οι οποίες είναι μέχρι στιγμής άριστες.

Τα νέα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Ν. Σερρών

Για τα προβλήματα του δικτύου Τέσσερα δρομολόγια για την Θεσσαλονίκη άρδευσης στη λίμνη Κερκίνη

και ένα για την Αθήνα

E

ρώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και περιβάλλοντος κατέθεσε με ερώτηση του στη βουλή ο βουλευτής Σερρών, εκλεγμένος με την «Ελληνική Λύση» Κώστας Μπούμπας. Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής

ΘΕΜΑ: «Προβλήματα δικτύου άρδευσης στη λίμνη Κερκίνη» Κύριοι, κύριοι Υπουργοί, Όπως έχουμε πληροφορηθεί από μαρτυρίες ανθρώπων της περιοχής της λίμνης Κερκίνης, υφίσταται μείζον ζήτημα, όσον αφορά στο δίκτυο άρδευσης της λίμνης. Συγκεκριμένα, ΤΟ το εν λόγω συμβαίνει να είναι πεπαλαιωμένο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες απώλειες νερού και να απαιτούνται μεγαλύτερες ποσότητες νερού για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του κάμπου σε νερό.

Δ

ιαφοροποιούνται τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Ν. Σερρών για την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα

Μια μείωση των απωλειών στα αρδευτικά δίκτυα, θα μπορούσε να εξοικονομήσει αρκετό νερό, γεγονός που θα μπορούσε να λειτουργήσει ανασταλτικά στη μείωση της μέγιστης στάθμης του νερού στη λίμνη την Άνοιξη. Με δεδομένα όλα τα παραπάνω:

Προτίθεσθε να αναλάβετε άμεσες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να βελτιωθούν οι υποδομές του αρδευτικού δικτύου της λίμνης Κερκίνης;

Για την γραμμή Σέρρες - Αθήνα, υπάρχει πλέον ένα δρομολόγιο που ξεκινά στις 9.45 το πρωί. Για σήμερα Σάββατο 7 και αύριο Κυριακή 8 Νοεμβρίου από Σέρρες για τη Θεσσαλονίκη τα δρομολόγια είναι στις 7.30, στις 9.45, στις 14.30 και στις 17.30 Αντίστοιχα από την Θεσσαλονίκη για τις Σέρρες είναι 8.00, 13.00,16.00, 19.00 Τις καθημερινές ημέρες αντίστοιχα τα δρομολόγια για τη Θεσσαλονίκη είναι:

Ο ερωτών βουλευτής Κωνσταντίνος Μπούμπας

Από Σέρρες για Θεσσαλονίκη: 6.30,9.45,14.30,17.30 Από θεσσαλονίκη για Σέρρες: 7.00, 13.00.16.00 και 19.00

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 07_08.11.2020Επεκτείνεται το φυσικό αέριο στην Κεντρική Μακεδονία

«Πράσινο φως» για τα έργα δικτύων φυσικού αερίου σε Κατερίνη, Αλεξάνδρεια, Σέρρες και Κιλκίς Ακολουθούν Βέροια και Γιαννιτσά

Η

επέκταση των υποδομών φυσικού αερίου σε μεγάλα αστικά κέντρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εκτός Θεσσαλονίκης, γίνεται πραγματικότητα. Τα έργα της ΔΕΔΑ που προβλέπουν την κατασκευή δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε έξι νέες πόλεις μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης, φέρνοντας φθηνότερη και καθαρότερη ενέργεια σε χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις. Η αρχή θα γίνει από τις πόλεις της Κατερίνης, της Αλεξάνδρειας, των Σερρών και του Κιλκίς για τις οποίες η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε τα τεύχη δημοπράτησης και τη διαδικασία με την οποία θα προκηρυχθούν τα εν λόγω έργα. Οι διεθνείς ανοικτοί διαγωνισμοί της ΔΕΔΑ για την επιλογή αναδόχων των έργων κατασκευής δικτύου διανομής φυσικού αερίου στις ανωτέρω πόλεις θα βγουν στον «αέρα» εντός του επόμενου δεκαημέρου. Τα έργα αυτά έχουν συνολικό προϋπολογισμό 23,49 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.) και χρημα-

τοδοτούνται από ίδια και δανειακά κεφάλαια, καθώς και από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας με το ποσό των 11,30 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2020-2024 της ΔΕΔΑ, σε Κατερίνη, Αλεξάνδρεια, Σέρρες και Κιλκίς θα κατασκευαστούν συνολικά 260 χιλιόμετρα δικτύου, ενώ θα γίνουν τουλάχιστον 8.500 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών) έως το 2024. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των συνδέσεων είναι ο ελάχιστος που θα πραγματοποιηθεί και μπορεί να είναι πολλαπλάσιος εάν υπάρξει ανάλογη ζήτηση από την τοπική κοινωνία. Ο σχεδιασμός της ΔΕΔΑ για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προβλέπει, επίσης, την ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου στη Βέροια και τα Γιαννιτσά. Τα έργα σε αυτές τις δύο πόλεις, τα οποία αναμένεται να προκηρυχθούν στις αρχές του 2021, προβλέπουν την κατασκευή συνολικά 80 χιλιομέτρων δικτύου διανομής φυσικού

αερίου και τουλάχιστον 2.500 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών έως το 2024. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας δήλωσε σχετικά με την έγκριση των τευχών δημοπράτησης των έργων: «Η έλευση του φυσικού αερίου σε μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ήταν κάτι που η τοπική κοινωνία περίμενε χρόνια. Μετά από συστηματικές προσπάθειες που καταβάλλαμε τους τελευταίους 12 μήνες, καταφέραμε να κάνουμε πραγμα-

τικότητα το όνειρο της οικονομικής, αξιόπιστης και καθαρής ενέργειας και για την Κεντρική Μακεδονία. Τα έργα στις πρώτες τέσσερις πόλεις της Περιφέρειας θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται στις αρχές του 2021 με επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που θα αποφέρουν σημαντικά οφέλη στα νοικοκυριά και στους επαγγελματίες και θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία με νέες θέσεις εργασίας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Υπουργό Περιβάλ-

λοντος & Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη για την πολύτιμη συμβολή του στον αγώνα που κάναμε για να θέσουμε σε τροχιά υλοποίησης το μεγάλο αναπτυξιακό μας έργο το οποίο παρέμενε σε στασιμότητα από το 2017. Χρέος μας είναι τώρα να πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για να προχωρήσει απρόσκοπτα η υλοποίηση του έργου που είναι καθοριστικής σημασίας για την τοπική κοινωνία και την οικονομική ανάπτυξη των περιοχών».

Γιατί μένουν ανοιχτά δημοτικά και ειδικά σχολεία

Σ

ε ποια κριτήρια στηρίχθηκε η απόφαση να μείνουν ανοιχτές οι δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή νηπιαγωγεία και δημοτικά, όπως και τα ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων εξήγησαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

σταθερές «ρουτίνες» υγιεινής, που περιορίζουν τις πιθανότες μετάδοσης.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι έχει γίνει αντιληπτό πως τα παιδιά μικρότερης ηλικίας είναι λιγότερο μεταδοτικά σε σχέση με εκείνης της μεγαλύτερης, ενώ πρόσθεσε ότι είναι πιο εύκολο για τα παιδιά των Γυμνασίων και των Λυκείων να ανταποκριθούν στις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης. Η εμπειρία από το lockdown του Μαρτίου έδειξε επίσης ότι θα πρέπει να μείνουν ανοιχτά τα ειδικά σχολεία, στα οποία θα πρέπει να θυμίσουμε ότι είναι συνήθως μόνο 4 παιδιά ανά τμήμα, ενώ τηρούνται

Πανευρωπαϊκά έχει διαπιστωθεί πως τα ανοιχτά σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν θέτουν εμπόδια στον στόχο να μπει φρένο στην εξάπλωση της Covid-19. Στη Γερμανία έρευνα του Ινστιτούτου για την Οικονομία της Εργασίας (ΙΖΑ) έδειξε ότι τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς αποδεικνύονται αποτελεσματικά.

Από την πλευρά του και ο Σωτήρης Τσιόδρας επεσήμανε πως η συμβολή των παιδιών στη διασπορά αυξάνεται μετά την ηλικία των 10-12 ετών, δηλαδή μετά το δημοτικό.

Μάλιστα τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του σχολικού έτους στα κρατίδια, όπου τα

σχολεία άνοιξαν νωρίς, τα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα κορωνοϊού ήταν κατά 0,55 (ανά 100.000 κατοίκους) λιγότερα

από ό,τι τα κρούσματα στα κρατίδια όπου τα σχολεία άνοιξαν αργότερα. Εμφανή ήταν τα θετικά αποτελέσματα στα παιδιά

ηλικίας κάτω των 14 ετών, όπου εντοπίζονται 1,4 λιγότερα περιστατικά.
η Ρουμπρίκα

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 07_08.11.2020

Γράφει ο Δημ. Αλ. Αραμπατζής

 ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ! Σάββατο σήμερα 7, Μνήμη των εν Μελιτινή 33 μαρτύρων (3ος αιώνας μ.Χ.), Λαζάρου οσίου του εν τω Γαλησίω όρει (1053 μ.Χ.) και αύριο Κυριακή 8 του Νοέμβρη, του σωτηρίου έτους 2020, Μνήμη Σύναξις των Αντιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών ασωμάτων δυνάμεων. Χρόνια πολλά και καλά, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά, χριστιανά στις εορτάζουσες και εορτάζοντες. ***

Λίπος στο συκώτι: Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος και / ή αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία επίσης συμβάλλει στη δημιουργία λίπους στο συκώτι. Οι ειδικοί συστήνουν να μην τρώτε πάνω από 1-2 μερίδες κόκκινου κρέατος την εβδομάδα. Προτιμάτε το λευκό κρέας, όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα, καθώς και λαχανικά με πολλές πρωτεΐνες όπως σπανάκι, μπρόκολο, πατάτες και αβοκάντο. Μπισκότα, κέικ, γλυκά: Τα γλυκαντικά, τα συντηρητικά, τα κορεσμένα λιπαρά και οι χρωστικές που περιέχουν, επιβαρύνουν το συκώτι. Επειδή το σώμα χρειάζεται τη ζάχαρη για ενέργεια, μπορείτε να τρώτε λίγη μαύρη σοκολάτα, η οποία περιέχει λιγότερη ζάχαρη από τη γάλακτος και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, smoothies φρούτων, φρουτοσαλάτα ή πράσινο τσάι με λίγο μέλι. ***

Γκριζάρισμα μαλλιών: Τα τρία στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός σας

 Το λίπος στο συκώτι ή η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος εκδηλώνεται όταν πάνω από το 5% των κυττάρων του ήπατος περιέχουν λίπος. Η ακριβής αιτία της πάθησης δεν είναι γνωστή, τόσο όμως η κακή διατροφή όσο και η κληρονομικότητα, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου. Η απουσία διάγνωσης και αντιμετώπισης μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση, μία κατάσταση που μπορεί να αποβεί μοιραία για τον ασθενή. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής άμεση θεραπεία για τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, οι γιατροί στοχεύουν την υποκείμενη αιτία της πάθησης, δηλαδή την παχυσαρκία. Τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά, χοληστερόλη και ζάχαρη πρέπει να αποφεύγονται γενικά, είναι όμως ιδιαίτερα επιβλαβείς για το συκώτι. Το συγκεκριμένο όργανο εκτελεί πολύ σημαντικές λειτουργίες όπως η μετατροπή των τροφών σε ενέργεια, η επεξεργασία των λιπαρών στο αίμα και η απομάκρυνση των επιβλαβών τοξινών. Εάν έχετε ήδη λίπος στο συκώτι ή θέλετε να αποφύγετε τη δημιουργία του, αποφεύγετε τις παρακάτω τροφές, καθώς και το αλκοόλ, το οποίο επιβαρύνει πολύ τη λειτουργία του ήπατος. Λευκό ψωμί: Το λευκό ψωμί και τα άλλα αρτοσκευάσματα που παρασκευάζονται από λευκά άλευρα είναι επικίνδυνα για το συκώτι επειδή είναι απλοί υδατάνθρακες που μετατρέπονται σε ζάχαρη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απότομη αύξηση της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα που ευθύνονται για τις λιγούρες, οι οποίες οδηγούν τις περισσότερες φορές στην κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών. Για να αποφύγετε αυτό τον φαύλο κύκλο, αντικαταστήστε τις τροφές από λευκό αλεύρι με προϊόντα 100% ολικής αλέσεως. Έτσι εξισορροπείτε τη γλυκόζη του αίματος, ενώ παράλληλα λαμβάνετε πολύτιμες φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βασικά μέταλλα. Βούτυρο: Είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Οι περισσότεροι οργανισμοί υγείας συστήνουν οι θερμίδες που προέρχονται από τα κορεσμένα λιπαρά να μην ξεπερνούν το 5-6% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων. Αντικαταστήστε το βούτυρο με ελαιόλαδο ή άλλα έλαια φυτικής προέλευσης. Fast food: Το πρόχειρο φαγητό είναι πλούσιο σε χοληστερόλη, απλούς υδατάνθρακες και ζάχαρη. Ακόμη και τα αλμυρά τρόφιμα είναι πλούσια σε ζάχαρη, καθώς έτσι γίνονται εθιστικά για τον εγκέφαλο. Αντί να καταφεύγετε στο εύκολο αλλά ανθυγιεινό πρόχειρο φαγητό, αναζητήστε εύκολες και υγιεινές συνταγές που θα φτιάξετε μόνοι σας. Αναψυκτικά και έτοιμοι φρουτοχυμοί: Πολλά αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά περιέχουν καφεΐνη και ζάχαρη που δίνουν άμεσα τόνωση, στην ουσία όμως εξαντλούν τον οργανισμό λόγω της απότομης αύξησης του σακχάρου. Τα αναψυκτικά περιέχουν πολλή ζάχαρη, γλυκαντικά, χρωστικές και οξέα που καταστρέφουν τα δόντια και σας φορτώνουν με «κενές» θερμίδες, καθώς έχουν μηδενική θρεπτική αξία. Η ζάχαρη μετατρέπεται σε λίπος στο συκώτι. Οι φρουτοχυμοί είναι ελαφρώς καλύτεροι, αλλά περιέχουν επίσης πολλή ζάχαρη και ελάχιστες φυτικές ίνες συγκριτικά με τα ολόκληρα φρούτα. Μπέικον και παστά: Το μπέικον έχει πρωτεΐνες, βιταμίνες Β, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και κάλιο. Περιέχει όμως πολύ αλάτι, το οποίο συμβάλλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης, ενώ το 40% των λιπαρών που περιέχει είναι κορεσμένα. Δημητριακά με ζάχαρη: Τα περισσότερα δημητριακά πρωινού αποτελούν μια άκρως ανθυγιεινή επιλογή, καθώς περιέχουν πολλή ζάχαρη και άλλα γλυκαντικά, τα οποία επιβαρύνουν τη λειτουργία του ήπατος. Προτιμάτε τα δημητριακά ολικής αλέσεως χωρίς ζάχαρη και συντηρητικά και όσα αναγράφουν στην ετικέτα ότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Για γλυκιά γεύση, μπορείτε να προσθέσετε φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, αντί για ζάχαρη. Κόκκινο κρέας: Είναι πλούσιο σε λιπαρά και χοληστερόλη και δυσκολεύει τη διαδικασία της πέψης. Σχετική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολύ κόκκινο κρέας, έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν

 Οι γκρίζες τρίχες είναι σαν τις ρυτίδες, αποτελούν ορατά και αδιάψευστα σημάδια γήρανσης. Ακριβώς όπως συμβαίνει με τη γήρανση, παρά την πρόοδο της επιστήμης που μπορεί να βοηθήσει σε ένα βαθμό, το θέμα του χρώματος των μαλλιών είναι κατά βάση γενετικό. Το χρώμα των μαλλιών καθορίζεται από την ποσότητα της χρωστικής μελανίνης που εναποτίθεται σε κάθε τρίχα καθώς μεγαλώνει, μία διαδικασία που φθίνει με την πάροδο των χρόνων. Τα κύτταρα των χρωστικών ουσιών στα τριχοθυλάκια σταδιακά πεθαίνουν και κάθε τρίχα περιέχει όλο και λιγότερη μελανίνη, με αποτέλεσμα να γίνεται διάφανη. Μετά την ηλικία των 30, για κάθε δεκαετία που περνάει αυξάνεται κατά 10% με 20% η πιθανότητα γκριζαρίσματος. Η έλλειψη κάποιων βασικών θρεπτικών συστατικών, μπορεί να επιταχύνει αυτή τη διαδικασία. Ειδικότερα, η ανεπάρκεια ψευδάργυρου, χαλκού και βιταμίνης Β12, μπορεί να επιταχύνει το γκριζάρισμα των μαλλιών. Η λήψη των κατάλληλων συμπληρωμάτων, εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την προστασία των οστών, μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση του φυσικού χρώματος των μαλλιών.

Ψευδάργυρος Ένα συμπλήρωμα ψευδαργύρου μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του φυσικού χρώματος των μαλλιών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο ψευδάργυρος υπάρχει στα μαλλιά, τα οστά, τους μυς και το δέρμα και είναι απαραίτητος για τη φυσιολογική σωματική ανάπτυξη, την αναπαραγωγική υγεία και το ανοσοποιητικό σύστημα. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Biological Trace Element Research διαπίστωσε ότι όλα τα χρώματα των μαλλιών περιέχουν ποικίλα επίπεδα ψευδαργύρου, με τα πολύ σκούρα καστανά και μαύρα μαλλιά να περιέχουν περισσότερο και τα πολύ ανοιχτόχρωμα μαλλιά λιγότερο.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β Μπορεί να ανήκουν στην ίδια ομάδα, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για 8 βιταμίνες, με πολύ διαφορετικές λειτουργίες. Ακριβώς όπως κάθε μέλος μίας ομάδας κρατά ένα ξεχωριστό ρόλο, έτσι και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β συνεργάζονται για να εξασφαλίσουν πως το σώμα θα λειτουργεί σαν καλοκουρδισμένο ρολόι. Η πιο γνωστή λειτουργία τους είναι πως βοηθούν στη μετατροπή του φαγητού σε καύσιμο για τον οργανισμό, κρατώντας ψηλά τα επίπεδα της ενέργειας. Ειδικά η Β12 είναι απαραίτητη για τον οργανισμό, αλλά και τα μαλλιά, καθώς η έλλειψή της έχει συσχετιστεί με πρόωρη γήρανση.

Χαλκός Ο χαλκός παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή μελανίνης, της χρωστικής ουσίας που δίνει χρώμα στα μαλλιά. Η έλλειψη χαλκού είναι μια από τις αιτίες, που η τρίχα «γκριζάρει» πρόωρα.

Συχνό λούσιμο Ακόμη και αν δεν αισθάνεστε τα μαλλιά σας βρώμικα, πρέπει να τα λούζετε τακτικά, καθώς έτσι κάνετε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και μέσω αυτής να φτάνουν τα θρεπτικά συστατικά στο θύλακα της τρίχας. Μπορεί να μην σταματήσει το γκριζάρισμα των μαλλιών, αλλά θα γίνουν πιο δυνατά και υγιή.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 07_08.11.2020Υποχρεωτική η τηλεργασία - Σε εφαρμογή το μέτρο - Τι ισχύει για εργαζόμενους και εργοδότες

Τ

έθηκε σε εφαρμογή από το μέτρο της υποχρεωτικής τηλεργασίας στο 50% για όλον τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση όλες οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να συμπληρώσουν και να υποβάλουν το Έντυπο 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας. - Έντυπο ειδικού σκοπού». Το ειδικό αυτό έντυπο με το οποίο οι εργοδότες θα προχωρήσουν στη δήλωση της υποχρεωτικής τηλεργασίας, βρίσκεται ήδη διαθέσιμο στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Όσοι δεν εφαρμόσουν το μέτρο κινδυνεύουν με πρόστιμο 3.000 ευρώ. Η τηλεργασία θα πρέπει να προαναγγέλλεται όπως είχε συμβεί και τον Απρίλιο. Σημειώνεται ότι η υποχρέωση για τηλεργασία στο 50% του προσωπικού που μπορεί να εργαστεί από απόσταση ισχύει πλέον για όλη την Ελλάδα ενιαία, είτε η περιφέρεια ανήκει σε ζώνη επιτήρησης είτε σε ζώνη αυξημένου κινδύνου. Όλες οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να συμπληρώσουν και να υποβάλουν το Έντυπο 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας

– Έντυπο ειδικού σκοπού». Οι εργοδότες μπορούν εντός Νοεμβρίου να εναλλάσσουν τους μισθωτούς σε υποχρεωτική τηλεργασία, π.χ. ανά εβδομάδα, ανά 15ήμερο κ.ο.κ. Σε αυτή την περίπτωση παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες να τροποποιούν το Έντυπο Ε.4.1., ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της επιχείρησης. Από το μέτρο εξαιρούνται: - Τα σχολεία και γενικώς οι εκπαιδευτικές δομές του Υπουργείου Παιδείας. - Τα νοσοκομεία και γενικώς οι δομές παροχής υπηρεσιών υγείας. - Οι φαρμακαποθήκες. - Οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και οι ταχυμεταφορές. Κατά τον υπολογισμό του 50% λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των πραγματικά απασχολουμένων στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, των οποίων η εργασία μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως. Από το παραπάνω ποσοστό εξαιρούνται οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή, καθώς και οι εργαζόμενοι που τελούν σε κάθε είδους νόμιμη άδεια (όπως μητρότητας, ασθένειας κ.ά.).

Επίσης, η διάταξη εφαρμόζεται και σε περιπτώσεις εργαζομένων που ο χρόνος εργασίας τους είναι μοιρασμένος σε εργασία γραφείου και σε εξωτερικές εργασίες, και μόνο στον βαθμό που η εργασία γραφείου δύναται να παρασχεθεί εξ αποστάσεως.

Συμπλήρωση εντύπου Ως προς τη συμπλήρωση του εντύπου Ε.4.1. δόθηκαν οι ακόλουθες διευκρινίσεις: Στο πεδίο των παρατηρή-

σεων αναγράφεται ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων της επιχείρησης, που μπορούν να τεθούν σε εξ αποστάσεως εργασία. Σε περίπτωση που εναλλάσσεται το εξ αποστάσεως προσωπικό της επιχείρησης, στη στήλη «Ώρες έναρξης και λήξης, ημέρες εργασίας» αναγράφονται οι ημέρες που ο εργαζόμενος παρέχει την εργασία του εξ αποστάσεως. Στο ίδιο πλαίσιο, παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες να τροποποιούν το Έντυπο Ε.4.1., ανάλογα με τις εκάστοτε

ανάγκες της επιχείρησης. Δηλαδή οι εργοδότες μπορούν εντός Νοεμβρίου να εναλλάσσουν τους μισθωτούς σε υποχρεωτική τηλεργασία, π.χ. ανά εβδομάδα, ανά 15ήμερο κ.ο.κ. Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση επιχειρήσεων που εφαρμόζουν ήδη το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας με απόφαση του εργοδότη για το σύνολο ή για μέρος του προσωπικού τους, υφίσταται η υποχρέωση προαναγγελίας του 50% του προσωπικού τους για τον Νοέμβριο και όχι η υποβολή του Εντύπου Ε.4.1. απολογιστικά.

που ίσχυε ως τώρα), που δεν θα επιστρέφεται με φορολογικό συμψηφισμό, αλλά θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους, και θα πιστώνεται κατ’ ευθείαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, εξήγγειλε ο Υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την εξειδίκευση των μέτρων που θα ισχύσουν για τον Νοέμβριο 2020. Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση αποδέχθηκε επιτέλους το βασικό αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ για επιστροφή του 50% των απωλειών κάθε ιδιοκτήτη, μέσω άμεσης επιδότησής του και όχι φορολογικού συμψηφισμού ο οποίος για όσους συνεπείς φορολογούμενους μπόρεσαν να εξοφλήσουν τις φετινές φορολογικές τους υποχρεώσεις για να εξασφαλίσουν την έκπτωση του 2% θα ήταν χωρίς καμιά άμεση σημασία, αφού θα έπρεπε να περιμένουν τον Ιούλιο του 2021 για να αφαιρεθεί η επιστροφή

από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις της επόμενης πλέον χρονιάς.

Απευθείας οι αποζημιώσεις για το «κούρεμα» ενοικίων Δεν θα υπάρχει συμψηφισμός με μελλοντικές οφειλές

Σ

την αύξηση της αποζημίωσης των ιδιοκτητών ακινήτων για το «κούρεμα» των ενοικίων προχωρά από τα μισθώματα του Νοεμβρίου η κυβέρνηση. Παράλληλα, αλλάζει και ο τρόπος αποζημίωσης των ιδιοκτητών καθώς από το μοντέλο του συμψηφισμού με μελλοντικέςφορολογικές υποχρεώσεις πηγαίνουμε στο μοντέλο της καταβολής απευθείας της αποζημίωσης τους εκμισθωτές. Ειδικότερα, από το μίσθωμα Νοεμβρίου: - μειώνεται υποχρεωτικά κατά 40% το ενοίκιο για επιχειρήσεις που κλείνουν ή είναι πληττόμενες βάσει ΚΑΔ καθώς και για τους εργαζόμενους που τίθενται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας για το ενοίκιο της κύριας κατοικίας τους.

Επίσης, μειώνεται το ενοίκιο για τους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από αυτήν της μόνιμης κατοικίας τους, διαμένουν σε ενοικιαζόμενη κατοικία και ο ένας από τους γονείς τους τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας - οι εκμισθωτές των ακινήτων για τα οποία μειώνεται το μίσθωμα δικαιούνται πλέον αποζημίωση στο 50% της απώλειας του εισοδήματός τους - η αποζημίωση για τους ιδιοκτήτες δεν θα συμψηφίζεται με μελλοντικές φορολογικές τους υποχρεώσεις αλλά θα καταβάλλεται απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Ενδεικτικά ένας ιδιοκτήτης λαμβάνει ενοίκιο 1.000 ευρώ. Με το «κούρεμα» των ενοικίων κατά 40% χάνει εισόδημα ύψους 400 ευρώ. Δικαιούται πλέον αποζημίωση 200 ευρώ (το 50% της απώλειας εισοδήματος), το οποίο θα τού κατα-

βληθεί στον τραπεζικό λογαριασμό. Με βάση το προηγούμενο καθεστώς που ισχύει, έως τα μισθώματα Οκτωβρίου η αποζημίωση του ιδιοκτήτη ήταν 30% της απώλειας εισοδήματος και συμψηφιζόταν με μελλοντικές φορολογικές οφειλές.

«Σκωτζέζικο ντους» Σκωτσέζικο ντους» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι νέες ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ σε ανακοίνωσή της. «Επέκταση της μείωσης ενοικίου 40% σε όλους τους πληττόμενους όλων των περιοχών της χώρας, που σημαίνει παραγκωνισμό των ρυθμίσεων για τις οικειοθελείς μειώσεις, αλλά και άμεση επιστροφή του 50% της μείωσης (αντί του 30%

Η ΠΟΜΙΔΑ θεωρεί την επί τέλους αποδοχή του επίμονου αυτού αιτήματός της, ως μέτρο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αρνητική είναι η συνεχιζόμενη εξαίρεση των εκμισθωτών με τα «κομμένα» ενοίκια από όλες τις λοιπές διευκολύνσεις και μεταθέσεις φορολογικών υποχρεώσεων, ρυθμίσεων κλπ. και από μειώσεις ενοικίων κύριας και φοιτητικής κατοικίας, που προβλέπονται για τόσες άλλες κατηγορίες φορολογουμένων, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία συμψηφισμού των προηγουμένων υποχρεωτικών μειώσεων της περιόδου Μαρτίου - Οκτωβρίου 2020, ούτε αποκαθίσταται η αδικία σε βάρος των εκμισθωτών – κάθε είδους νομικών προσώπων».
στα “πεταχτά”

Γράφει ο Αθαν. Αλ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Κ

ΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ! Σάββατο σήμερα 7, Μνήμη των εν Μελιτινή 33 μαρτύρων (3ος αιώνας μ.Χ.), Λαζάρου οσίου του εν τω Γαλησίω όρει (1053 μ.Χ.) και αύριο Κυριακή 8 του Νοέμβρη, του σωτηρίου έτους 2020, Μνήμη Σύναξις των Αντιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών ασωμάτων δυνάμεων. Χρόνια πολλά και καλά, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά, χριστιανά στις εορτάζουσες και εορτάζοντες. *** Ιδιαιτέρως τα χρόνια μου πολλά απευθύνω στο δημιουργό, άξιο τραπεζίτη, της Τραπέζης ΠΕΙΡΑΙΩΣ και τώρα Πρόεδρο της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τραπέζης κ. Μιχάλη Σάλλα. *** Και εις ΠΟΛΛΑ ΕΤΗ ΔΕΣΠΟΤΑΔΕΣ μου Καρυστίας και Σκύρου κ.κ. Σεραφείμ, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.κ. Γαβριήλ, Λεοντοπόλεως (του Πατριαρχέιου Αλεξανδρείας) κ.κ. Γαβριήλ, Κλαυδιοπόλεως (Γαλλίας). ***

Η κατάρρευση του συστήματος ιχνηλάτησης κρουσμάτων –τα τελευταία 24ωρα τα «ορφανά» κρούσματα κοροναϊού ανήλθαν στο 86% όταν προ μερικών μηνών ήταν περίπου 40%- ήταν από τους λόγους, αλλά κυρίως το επακόλουθο της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, που οδήγησαν στο lockdown!

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 07_08.11.2020

– εν μέσω της καραντίνας. Η εν λόγω αυξητική τάση αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον 15-20 ημέρες. Οσον αφορά στο σύστημα ανίχνευσης κρουσμάτων, το οποίο μέχρι πρότινος είχε αποδώσει σχετικά και υποβοηθούσε σε αρκετές περιπτώσεις στην «στεγανοποίηση» των νέων επιδημιολογικών εστιών που δημιουργούνταν, φαίνεται τώρα να «εξαϋλώνεται». Ένα σύστημα εντοπισμού συρροών που είχε δημιουργήσει ίσως και την ψευδαίσθηση ότι θα εμποδίσει τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και θα περιορίσει τις νέες εστίες. Παρ’ ότι υπήρξε προσπάθεια ενίσχυσης του προσωπικού με 64 επιπλέον άτομα (συνολικά 144), η αιφνιδιαστική εξάπλωση της πανδημίας εξουδετέρωσε σχεδόν όλες τις προσπάθειες ιχνηλάτησης.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ τα κρούσματα που ήταν γνωστής συρροής κι αλληλένδετα μεταξύ τους ήταν της τάξης του 29,1% (με τον υπολογισμό να γίνεται ωστόσο από την αρχή της πανδημίας) όταν στις 15 Αυγούστου αυτό το ποσοστό προσέγγιζε το 50%. Σε απόλυτους αριθμούς το τελευταίο τριήμερο που καταγράφηκαν συνολικά 5.381 κρούσματα, αυτά που είχαν ιχνηλατηθεί ήταν μόλις 768 δηλαδή ποσοστό 14,2%. Αριθμός που αναμένεται να συρρικνωθεί τις επόμενες ημέρες … *** Διευκρινήσεις σχετικές με την καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ, στους εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή εργασίας τον Νοέμβριο, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταίκούρας. Αναφορικά με την ημερομηνία καταβολής του, ο κ. Σταϊκούρας την τοποθέτησε κοντά στις 20 Δεκεμβρίου και έκανε σαφές, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι το ποσό θα καταβληθεί σε αναλογία με τις ημέρες εργασίας.

Αναλογικό με τις ημέρες εργασίας το ποσό πληρωμής

Την ίδια ώρα διαπιστώνεται ότι ποσοστό 48% – σχεδόν τα μισά – των 2.917 κρουσμάτων που καταγράφηκαν χθες προέρχονταν από τη Θεσσαλονίκη και τους έξι γειτονικούς της νομούς (Κιλκίς, Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών, Χαλκιδικής) που έχουν συνολικά το 17,2% του πληθυσμού της Ελλάδας. Χθες σε αυτούς του νομούς σημειώθηκαν συνολικά 1.384 κρούσματα με σύνολο πληθυσμού 1.850.000. Κι αυτό όταν η Αθήνα κι οι πέριξ νομοί (Βοιωτία, Κορινθία) είχαν συνολικά περίπου 610 κρούσματα -δηλαδή το 21% του συνόλου των νέων φορέων της επικράτειας- όταν ο πληθυσμός τους είναι περίπου το 38% όλης της χώρας. Δηλαδή, η πυκνότητα των κρουσμάτων στην Θεσσαλονίκη και στα πέριξ είναι σχεδόν πενταπλάσια από αυτήν της Αττικής και των γύρων περιοχών, όπου υπάρχει σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων.

Πού σκόνταψε η ιχνηλάτηση Δείγμα έξαρσης της πανδημίας αποτελεί – παρά τα περιοριστικά μέτρα – η μετακίνηση ατόμων νεαρής κυρίως ηλικίας από την συμπρωτεύουσα – σύμφωνα με αναφορές τοπικών φορέων – σε γειτονικούς νομούς για λόγους διασκέδασης κλπ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη σταδιακή επιμόλυνση ηλικιωμένων ατόμων, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει σε δραματική αύξηση των θανάτων – υπολογίζεται ίσως και περισσότεροι από 40-50 καθημερινά

«Αν κάποιες επιχειρήσεις δεν κλείσουν το Σαββατοκύριακο, π.χ. τα κομμωτήρια, ο εργαζόμενος θα αμειφθεί από τον εργοδότη του. Δεν μπορεί ταυτόχρονα να αμειφθεί και από το Δημόσιο» τόνισε. Όπως εξήγησε, όταν ο εργαζόμενος τεθεί σε αναστολή, από τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, θα πληρωθεί αναλογικά για τις ημέρες αυτές, βάσει των 800 ευρώ και όχι των 534. «Η ουσιώδης διαφορά είναι ότι τα 800, στο πρώτο γενικό lockdown, ήταν για 45 ημέρες. Δηλαδή, 534 ευρώ για έναν μήνα. Τώρα, τα 800 ευρώ είναι για έναν μήνα» εξήγησε Επίσης, διευκρίνισε ότι το επίδομα θα δοθεί επιπλέον του δώρου Χριστουγέννων, το οποίο θα πληρωθεί από 21 έως 31 Δεκεμβρίου.

Από τον Απριλιο η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων Για τα μέτρα ανακούφισης ύψους 3,3 δισ. ευρώ, ο υπουργός επεσήμανε ότι τα 3 δισ. είναι άμεση εκταμίευση πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό τα οποία θα μοιραστούν ως εξής: – 900 εκατ. ευρώ θα δοθούν στους εργαζόμενους, – 360 εκατ. ευρώ σε ανέργους και – 1,7 δισ. ευρώ σε ατομικές επιχειρήσεις, σε αυτοαπασχολούμενους, σε ΜμΕ και μικρές επιχειρήσεις και σε άλλες επιχειρήσεις μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Για τις φορολογικές υποχρεώσεις, υπογράμμισε ότι θα μπορούν να πληρωθούν από τον Απρίλιο του 2021 σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 δόσεις με 2,5% επιτόκιο. Πρόσθεσε, δε, ότι αν κάποιοι πολίτες έχουν χάσει ρυθμίσεις οφειλών που έχουν κάνει (π.χ. τις 120 δόσεις) οι μήνες αυτοί -που έχασαν- θα μεταφερθούν στο τέλος της ρυθμιζόμενης περιόδου, δηλαδή μετά το τέλος των 120 δόσεων. «Εξαντλήσαμε όλες τις δυνατότητες που είχαμε, γιατί η Ελλάδα βρίσκεται και σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας» υπογράμμισε.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 07_08.11.2020Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Το Νοσοκομείο ενημερώνει

Εργασίες συντήρησης στην Eθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Σερρών

Καθημερινά η ενημέρωση για τους νοσούντες ασθενείς εκτός Σαββατοκύριακου

Η Ε

ργασίες συντήρησης θα πραγματοποιηθούν στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Σερρών από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020. Πιο αναλυτικά, θα πραγμα-

τοποιηθούν ασφαλτικές εργασίες εντός του οικισμού της Δορκάδας και στη διασταύρωση της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών με την Επαρχιακή Οδό 33 (Καρτερών- Στεφανίων). Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν με αποκλεισμό μίας λωρίδας κυκλοφορίας, ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές

συνθήκες και με ώρα έναρξης στις 7.00 το πρωί. Ήδη έχει γίνει η σχετική συνεννόηση με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Τροχαίας Λητής, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την ασφαλέστερη διεξαγωγή της κυκλοφορίας στη διάρκεια των εργασιών.

Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών σας ενημερώνει ότι λόγω της πανδημίας του covid-19, και των πολλών περιστατικών νοσηλείας, θα γίνεται καθημερινώς ιατρική ενημέρωση για τους νοσούντες ασθενείς, εκτός Σαββατοκύριακων και εορτών στο τηλέφωνο 2321094529 και από ώρες 13:00 έως 15:00, στους συγγενείς πρώτου βαθμού, λόγω προσωπικών δεδομένων. Η ενημέρωση θα γίνεται από τον Διευθυντή Ιατρό, Υπεύθυνο γιατρό των τμημάτων Covid-19,κ. Θεόφιλο Καλλινικίδη. Παρακαλούνται οι οικείοι τους να τηρούν το ωράριο ενημέρωσης και να μην δημιουργούν προβλήματα στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό το οποίο με εν συναίσθηση προσφέρει τις υπηρεσίες του. Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Νικόλαος Φαρμάκης

ΕΛΓΑ :

Αρχές Δεκεμβρίου η υποβολή των αιτήσεων για το Υπομέτρο 5.1

Ο

ΕΛΓΑ προχωρά στην προδημοσίευση της 2ης Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στα πλαίσια του Μέτρου 5 «Αποκατάσταση του δυναμικού γεωργικής παραγωγής που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα και ανάληψη κατάλληλων προληπτικών δράσεων – Υπομέτρο 5.1: «Επενδύσεις σε προληπτικά μετρά που σκοπεύουν στη μείωση των δυσμενών επιπτώσεων πιθανών φυσικών φαινομένων, δυσμενών καιρικών συνθήκων και καταστροφικών συμβάντων», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ). Η αναμενόμενη ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων στήριξης, προσδιορίζεται χρονικά στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η δημόσια δαπάνη πρόσκλησης ανέρχεται 15.000.000 ευρώ.

της σε

Ποσά και ποσοστά στήριξης

α

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός που δύναται να ληφθεί υπόψη στους υπολογισμούς για τον προσδιορισμό της στήριξης ανέρχεται ανά αίτηση στήριξης έως τις 100.000,00 ευρώ.

β

Εξαίρεση από τα παραπάνω αποτελούν τα Σ.Σ.Γ. στην περίπτωση επένδυσης ενεργητικού συστήματος για την προστασία των καλλιεργειών από την βροχόπτωση ή/ και το χαλάζι, όπου ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός που δύναται να ληφθεί υπόψη στους

υπολογισμούς για τον προσδιορισμό της στήριξης ανέρχεται έως το 1.000.000,00 ευρώ.

γ

Η μέγιστη ένταση ενίσχυσης για επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις φυσικών ή νομικών προσώπων ανέρχεται στο 80% και των Συλλογικών Σχημάτων Γεωργών στο 100%.

Δικαιούχοι - Δικαιώματα, όροι και προϋποθέσεις ένταξης Δικαιούχοι του καθεστώτος ενίσχυσης μπορούν να κριθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα καθώς και Συλλογικά Σχήματα Γεωργών.

Η ΟΕΒΕΣ καλεί τους επαγγελματίες να στηρίξουν τα μέτρα προστασίας

Η

ΟΕΒΕΣ σε ανακοίνωση της αναφέρει τα εξής: «Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΒΕΣΣ αν α κο ινώνο υν στα σωματεία - μέλη τους πως το κάλεσμα των Σερραίων επαγγελματιών για συμμετοχή σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Ελευθερίας χθες Παρασκευή 6/11/2020 και ώρα 17:30, που κυκλοφόρησε μέσα από τα social media, ΔΕΝ αποτελεί απόφαση της Ομοσπονδίας, και κάλεσαν τους Σερραίους επιχειρηματίες να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, στηρίζοντας τα μέτρα προστασίας για τη γρήγορη έξοδο από την πανδημική κρίση».


10

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Άποψη

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 07_08.11.2020

Mέτρ(ι)ον άριστον; «Mέτρον άριστον»

συμμαθητής μας.

ια φράση που ακούμε και χρησιμοποιούμε πολύ συχνά όλοι μας (συνήθως όταν δεν ξέρουμε τι να πούμε…). Άραγε την πιστεύουμε; Πώς στέκεται η κοινωνία, σαν θεσμός, απέναντι σε αυτή τη δήλωση;

Λέμε μπράβο στον πρώτο της τάξης.

Μ

Τα πρότυπά μας

Γράφει ο Δημήτρης Φλαμούρης Ph.D. Μαθηματικός – Συγγραφέας – Coach Θετικής Ψυχολογίας www.dimitrisflamouris.com

Ανέκαθεν τα πρότυπα τα καθόριζαν αυτοί οι οποίοι είχαν τη δύναμη. Οι πλούσιοι δηλαδή. Εκείνοι προβαλλόντουσαν ως οι ευγενείς (είχαν και τον τίτλο άλλωστε), ως η βέλτιστη κατάσταση που κάποιος θα έπρεπε να πετύχει. Οι βασιλιάδες, οι πρίγκιπες και οι πριγκιποπούλες ήταν το κύριο θέμα πολλών παραμυθιών εξάλλου και συνεχίζουν να είναι. Για παράδειγμα ένα από τα πολύ δημοφιλή παιδικά σήμερα είναι το Σοφία η Πριγκίπισσα. Στη νεότερη εποχή οι ταινίες της Βουγιουκλάκη ήταν με την πλούσια και τον αλήτη ή την κυρία διευθυντή ή τον βουλευτή Μαυρογιαλούρο. Εγώ μεγάλωσα βλέποντας Τόλμη και γοητεία και Beverly Hills (δε θέλω σχόλια…) και οι μεγάλοι της εποχής μας έβλεπαν τον Γιάγκο Δράκο και τη Δυναστεία. Σήμερα το ενδιαφέρον του κόσμου μονοπωλείται από το τι κάνει η Μενεγάκη, ο Μαρινάκης, η Σκορδά, η Βικτόρια Μπέκαμ, οι εφοπλιστές, οι διάσημοι τραγουδιστές και ηθοποιοί. Η ενασχόλησή μας με την «αφρόκρεμα» της κοινωνίας συνεχίζεται αμείωτη. Θα πούμε μπράβο και στο θεωρητικό φυσικό Δημήτρη Νανόπουλο, αλλά κανένας δε νοιάζεται να μάθει τι φόρεσε, τι έφαγε και με ποιον πήγε διακοπές. Τα πρότυπά μας, λοιπόν, ή όσα μας εξάπτουν το ενδιαφέρον και τη φαντασία είναι άνθρωποι που έχουν αποκτήσει φήμη και πλούτο. Δε θα σχολιάσω την ποιότητα των ανθρώπων αυτών καθώς είναι υποκειμενική η κρίση του τι εννοούμε ποιότητα, αλλά θα σταθώ στο γεγονός ότι όλοι οι άνθρωποι με τους οποίους ασχολούμαστε έχουν το κάτι παραπάνω στη ζωή τους. Δεν είναι οι μέτριοι.

Τα μπράβο μας Δε διαβάζουμε για την νοικοκυρά της διπλανής πόρτας, δε διαβάζουμε για τον πατέρα των δυο παιδιών, δεν μας νοιάζει τι έκανε εκείνη η γιαγιά ή ο

Επιβραβεύουμε τον πρώτο του αγώνα. «Ξεχωρίζει» όποιος είναι ιδιαίτερος σε σχέση με τους υπόλοιπους. Όποιος οδηγεί το ακριβότερο αυτοκίνητο, όποιος κολυμπάει πιο γρήγορα, όποιος μαγειρεύει καλύτερα, όποιος είναι πιο πετυχημένος στη δουλειά του, όποιος ξεπέρασε τον εαυτό του, όποιος έσπασε τα όρια, όποιος αντιστάθηκε υπεράνθρωπα, όποιος είναι πρωτοπόρος, όποιος προχώρησε εκεί που δεν έχει πάει κανένας άλλος, όποιος πέτυχε, όποιος έζησε το όνειρό του. Τιμούμε λοιπόν όλα αυτά τα οποία για να πετύχεις χρειάζεται να κοπιάσεις πολύ, να ιδρώσεις και να επιμείνεις. Και μια χαρά.

Mέτρον άριστον; Εδώ είναι όμως που πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν κολλάει η πολυφορεμένη ατάκα «Mέτρον άριστον». Οι άνθρωποι αυτοί δεν έμειναν στο μέτρον. Το ξεπέρασαν και κέρδισαν την αναγνώριση. Γιατί η αναγνώριση της κοινωνίας μας, χαρίζεται σε κάποιον όταν εκείνος ξεπεράσει το μέτρον. Αν τα κάνεις όλα με μέτρο τότε είναι απίθανο το να ξεχωρίσεις. Εμείς όμως εξιδανικεύουμε άτομα και καταστάσεις τις οποίες κατά πάσα πιθανότητα κανείς δεν πρόκειται να φτάσει, ή έστω πολύ λίγοι από εμάς ίσως το καταφέρουν. Το μέτρον δεν είναι άριστον για μας. Δεν εξιδανικεύουμε το μέτρον. Εξιδανικεύουμε το στατιστικά απίθανο.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά… Σαν να μη μας έφτανε όλο το βάρος που οι εξαιρετικά υψηλές κοινωνικές προσδοκίες μας φορτώνουν, η κουλτούρα της νεότερης εποχής μας έρχεται να διαλύσει και την προσωπική μας ζωή. Δε μας αφήνουν ήσυχους να ζήσουμε το μέτριο μέτρο μας πουθενά. Το κίνημα της θετικότητας, τα βιβλία αυτοβοήθειας, η κουλτούρα του «όλα τα μπορείς», του «ζήσε το πάθος σου», η κουλτούρα του «είσαι μοναδικός, ξεχωριστός» η πληθώρα μεθόδων για να είμαστε ανεβασμένοι και απόλυτα υγιείς, πετυχημένοι και ικανοποιημένοι έρχεται να

εισβάλλει στην καθημερινότητά μας και να μη μας επιτρέπει ούτε εκεί να είμαστε μέτριοι.

τικότητα, η προσγείωση από τις τεχνητά πανύψηλες προσδοκίες είναι ανώμαλη.

Οι coaches υπόσχονται να σε βοηθήσουν να βρεις την καριέρα των ονείρων σου και να σε κάνουν να μεγιστοποιήσεις το δυναμικό σου, να πετύχεις όλους σου τους στόχους, να πετύχεις στη ζωή! Σου λένε πως δικαιούσαι να είσαι ευτυχισμένος. Ούτε λέξη για «μέτρον»…

Νομίζουν ότι είναι αποτυχημένοι ενώ απλά δεν είναι πετυχημένοι. Και τι έγινε;

Οι συνέπειες

Η πρόταση Το είχαν πει πολύ καλά οι αρχαίοι Έλληνες. Μέτρον άριστον. Το πετάμε κι εμείς σε μια συζήτηση όταν δεν ξέρουμε τι να πούμε.

Ξεκινώντας ανάποδα συνειδητοποιούμε ότι ΠΡΕΠΕΙ να είμαστε καλά. ΠΡΕΠΕΙ να γουστάρουμε. Πάντα. Το να νιώθουμε άσχημα δαιμονοποιείται.

Αν όντως το πιστεύαμε τι θα λέγαμε διαφορετικά;

Η απόλυτα φυσιολογική κατάσταση του να έχεις νεύρα, να είσαι στεναχωρημένος, να νιώθεις προδομένος, να είσαι παράλογος, κακόκεφος, μοναχικός, θλιμμένος γίνεται αυτόματα προβληματική.

«Πώς πάει η σχέση σου;»

Βέβαια αν τους ρωτήσεις όλους όσους σου λένε να ζήσεις την κάθε στιγμή της ζωής, θα σου πουν ότι φυσικά και αυτά τα συναισθήματα έχουν το χώρο τους και δεν πρέπει να τα αποφεύγεις κλπ. ΚΑΝΕΙΣ όμως δεν το προβάλει αυτό στην μπροστινή σελίδα. Ίσως το βρεις κάπου στα ψιλά γράμματα. Οι συνέπειες αυτής της κουλτούρας της κοινωνίας μας, είναι να νιώθουμε λίγοι μπροστά στις μεγαλειώδεις απαιτήσεις που επωμιζόμαστε, απλά και μόνο επειδή είμαστε άνθρωποι. Έτσι νιώθουμε ανίκανοι όταν δεν καταφέρνουμε να κάνουμε τη δουλειά των ονείρων μας (όπως οι περισσότεροι άνθρωποι του κόσμου), νιώθουμε ατελείς όταν δεν καταφέρουμε να έχουμε την τέλεια σχέση (όπως οι περισσότεροι άνθρωποι του κόσμου), ίσως νιώθουμε ελλιπείς όταν μένουμε μέτριοι και δεν γινόμαστε «κάποιοι» (όπως οι περισσότεροι άνθρωποι του κόσμου), νιώθουμε προβληματικοί όταν στεναχωριόμαστε, έχουμε σκαμπανεβάσματα στη διάθεσή μας (όπως οι περισσότεροι άνθρωποι του κόσμου).

Νιώθουμε ότι χαραμίζουμε τη ζωή μας. Ειδικά η γενιά των millenials είναι ίσως η πιο καταθλιπτική γενιά που έχει ζήσει, καθώς της έχει περαστεί τόσο έντονα το μήνυμα ότι μπορείς να γίνεις ό,τι θελήσεις, να καταφέρεις τα πάντα. Όταν όμως έρχονται αντιμέτωποι με την μέτρια πραγμα-

Ας δούμε κάποιους πιθανούς διαλόγους.

«Έτσι κι έτσι» «Καταλαβαίνω. Έχεις μια φυσιολογική σχέση!» «Πώς είναι η δουλειά σου;» «Δεν τρελαίνομαι» «Μάλιστα. Έχεις μια ανθρώπινη δουλειά όπως όλοι» «Πώς είναι το εισόδημά σου;» «Τίποτα ιδιαίτερο» «Εφαρμόζεις το ρητό μέτρον άριστον!» «Πώς είναι η διάθεσή σου;» «Άστα! Μια έτσι μια αλλιώς» «Μπράβο! Είσαι κι εσύ άνθρωπος!» Δε σημαίνει πως δεν μπορούμε να έχουμε μια πολύ καλή σχέση / δουλειά / διάθεση / οικονομική κατάσταση. Μπορούμε. Αλλά δεν είναι το φυσιολογικό μας. Δεν είναι κάτι που δικαιούμαστε από τη φύση μας. Είναι όμως κάτι που μπορούμε να κερδίσουμε. Με πάρα πολλή προσπάθεια αν είμαστε διατεθειμένοι να την κάνουμε. Αφιερώνω ένα κεφάλαιο στο νέο μου βιβλίο σε αυτό.

Συμπέρασμα Ας απενοχοποιήσουμε το μέτριο. Γιατί στατιστικά όλοι στο μέτριο είμαστε ή θα καταλήξουμε. Και δεν υπάρχει τίποτα άσχημο με αυτό. Υπάρχει τόση ομορφιά στο κοινό το καθημερινό, το τετριμμένο. Αρκεί να αποφασίσουμε να την εκτιμήσουμε. Είπαμε: Μέτριον άριστον!


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 07_08.11.2020

11

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4 & 5: Ποιοι θα μοιραστούν 1,7 δις ευρώ

Μ

εγαλώνει ο αριθμός των δικαιούχων που θα μπορούν να λάβουν οικονομική ενίσχυση μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής μετά και την απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή lockdown από το πρωί του Σαββάτου. Όπως ανακοινώθηκε διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων που κλείνουν και άρα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στον τέταρτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα λάβουν ενίσχυση κατ΄ελάχιστο 2.000 ευρώ, ανεξαρτήτως της πτώσης τζίρου. Οι αλλαγές αυτές προστίθενται σε όσα ανακοινώθηκαν το προηγούμενο Σάββατο για τους δύο νέους κύκλους Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ Στις βασικές καινοτομίες του τέταρτου και πέμπτου κύκλου περιλαμβάνονται : · η μη επιστροφή του 50% της ενίσχυσης που θα λάβουν οι δικαιούχοι · η δυνατότητα συμμετοχής ελεύθερων επαγγελματιών, χωρίς εργαζόμενους και ταμειακή μηχανή αλλά και των νέων επι-

χειρήσεων που άνοιξαν το 2020. Όσον αφορά τους όρους χορήγησης · η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 θα χορηγηθεί το Νοέμβριο λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση του τζίρου Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου και όχι από το Μάρτιο όπως γίνονταν στους προηγούμενους τρεις κύκλους. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταγράφουν μείωση στον κύκλο εργασιών τους κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, η οποία θα χορηγηθεί το Δεκέμβριο θα λάβει υπόψη τη μείωση του τζίρου το μήνα Νοέμβριο. · Όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξάρτητα αν απασχολούν εργαζόμενους ή αν διαθέτουν ταμειακή μηχανή θεωρούνται επιλέξιμες εφόσον καταγράφουν μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 20% ή έχουν τζίρο αναφοράς 300 ευρώ. · Δικαίωμα συμμετοχής στον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής έχουν οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή κλείνουν, ανεξάρτητα από το αν έχουν πτώση του τζίρου, με ελάχιστο κύκλο εργασιών τα 300 ευρώ · Οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 θα

λάβουν 1.000 ευρώ, εκ των οποίων θα κληθούν να επιστρέψουν τα 500 ευρώ. Στον πέμπτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, το ποσό που θα μπορούν να λάβουν θα γίνει με βάση τον μαθηματικό τύπο. ·  Ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή θα κλείσουν με κρατική εντολή, στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 θα λάβουν ως ελάχιστο ποσό τα 2.000 ευρώ  ενώ οι ατομικές επιχειρήσεις των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία και δεν έχουν εργαζόμενους θα λάβουν 2.000 ευρώ. Οι χρόνοι είναι πλέον ασφυ-

κτικοί καθώς οι διαδικασίες για τον 4ο κύκλο αναμένεται να είναι συνοπτικές και σύντομες καθώς μέσα στο μήνα θα πρέπει να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων αλλά και να γίνει η εκταμίευση των χρημάτων στους δικαιούχους. Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι τα μέτρα είναι σχεδιασμένα προσεκτικά ώστε η κυβέρνηση να έχει τη δυνατότητα, από ταμειακή άποψη,  να επαναλάβει τα ίδια ή παρεμφερή πακέτα μέτρων και το επόμενο διάστημα εφόσον χρειαστεί.  Από το συνολικό πακέτο των 3,3 δισ. ευρώ, περί-

που 3 δισ. ευρώ αφορούν άμεση εκταμίευση πόρων: ·  900 εκατ. ευρώ αφορούν στα μέτρα στήριξης των εργαζομένων όπως η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε όσους η σύμβαση τίθενται σε αναστολή ·  360 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των ανέργων · 1,7 δισ. ευρώ μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής   Ουσιαστικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες αύξησαν το λογαριασμό κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση τα 2,3 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν το προηγούμενο Σάββατο.

Mytilineos:

Απορροφά τους κραδασμούς - Κύκλος εργασιών 1,341 δισ. και EBITDA 235 εκατ. στο εννεάμηνο

Μ

ε κύκλο εργασιών και EBITDA στα 1,341 δισ. ευρώ και 235 εκατ. ευρώ αντίστοιχα έκλεισε το εννεάμηνο του 2020 για τον όμιλο Mytilineos παρουσιάζοντας μικρή μείωση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο τους προηγούμενου έτους. Τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 102 εκατ. ευρώ με το δείκτη των κερδών ανά μετοχή σε ετήσια βάση (annualized EPS) να παραμένει σε επίπεδα που πλησιάζουν το 1. Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 562 εκατ. ευρώ, με το δείκτη Μόχλευσης (Καθαρός Δανεισμός / EBITDA) να παραμένει κάτω από το 2 και συγκεκριμένα στο 1,87 με βάση τους τελευταίους δώδεκα μήνες, παρά τις σημαντικές επενδύσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Η εταιρεία διατηρεί σήμερα συνολική ρευστότητα σε μετρητά και εγκεκριμένες γραμμές χρηματοδότησης που ξεπερνά

τα 1,2 δισ. ευρώ. Καθώς οδεύουμε προς το τέλος μιας ιδιαίτερης χρονιάς που χαρακτηρίστηκε από πρωτόγνωρες προκλήσεις, η MYTILINEOS, όπως αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της, έχει κατορθώσει να παραμένει πλήρως λειτουργική σε όλους τους Τομείς Επιχειρηματικής Δραστηριότητάς της και συνεχίζει να εκμεταλλεύεται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που κατά κύριο λόγο πηγάζουν από τη συμπληρωματικότητα και τις συνέργειες μεταξύ των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της εταιρείας. Τα παραπάνω αποτυπώνονται ξεκάθαρα στις ανθεκτικές οικονομικές επιδόσεις του εννεαμήνου και υπογραμμίζουν τη δυνατότητα της MYTILINEOS να απορροφήσει αποτελεσματικά τις συνέπειες της πανδημίας, αλλά και να παραμείνει σταθερά προσανατολισμένη στην αναπτυξιακή της πορεία, η οποία αναμένεται να επιταχυνθεί τα

επόμενα έτη. Η εταιρεία κατά το γ’ τρίμηνο του έτους συνέχισε την επαναγορά των μετοχών της. Το συνολικό ύψος ιδίων μετοχών την 30/9/20 ήταν 2,8 εκατ. (ποσοστό 1,94%) ενώ την 31/10/20 είχε φτάσει τα 4,0 εκατ. (ποσοστό 2,81%). Η πορεία των εργασιών της εταιρείας, αλλά και οι εξαιρετικές προοπτικές για ακόμα καλύτερες επιδόσεις, δικαιώνουν απόλυτα την επιλογή

της Γενικής Συνέλευσης της 4ης Ιουνίου 2020 για την επαναγορά αλλά και την υποστήριξη της απόφασης μέχρι πέρατος, της εντολής της Γ.Σ., σύμφωνα πάντα με τις συνθήκες της αγοράς. Για το υπόλοιπο του 2020, παρά τις συνθήκες αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας και τα νέα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται, η MYTILINEOS βοηθούμενη από τις σταθερά υψηλές επιδόσεις του Τομέα

Ηλεκτρισμού & Φυσικού Αερίου, την ισχυρή ανάκαμψη των τιμών του Αλουμινίου αλλά και την επιτάχυνση εκτέλεσης των έργων EPC στους Τομείς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας και Ολοκληρωμένων Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης έχει θέσει ισχυρές βάσεις για μια εξαιρετική επίδοση, ευθέως συγκρίσιμη με τα προ πανδημίας επίπεδα που καταγράφηκαν το 2019.


12

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

αθλητικά

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 07_08.11.2020

Εκρηκτικός ΠΑΟΚ στο β΄μέρος, διέλυσε με 4-1 την Αϊντχόφεν

Μ

ε τον πλέον εμφατικό τρόπο ήρθε η πρώτη νίκη του ΠΑΟΚ στον 5ο όμιλο του Europa League. Μετά από ένα ονειρεμένο δεύτερο ημίχρονο, ο «Δικέφαλος» του Βορρά διέλυσε με ανατροπή 4-1 την Αϊντχόφεν, έχοντας απόλυτο πρωταγωνιστή τον Αντριγια Ζίβκοβιτς. Μετά από 2 ισοπαλίες με το «τρίποντο» αυτό η ομάδα της Θεσσαλονίκης έφτασε τους 5 βαθμούς, αφήνοντας στους 3 τη σημερινή του αντίπαλο και πέρασε στην 2η θέση του γκρουπ πίσω από την πρωτοπόρο Γρανάδα (7β.) που πέρασε από το ΓΣΠ απέναντι στην Ομόνοια (20). Οι αλλαγές που έκανε ο Πάμπλο Γκαρσία στο ξεκίνημα του β΄ μέρους (Σφιντέρσκι και Τζόλης μπήκαν στο ματς) έδωσαν μεγαλύτερη επιθετική πνοή στους «ασπρόμαυρους» και μέσα σε 20 λεπτά ήρθαν τα πάνω κάτω. Ο άνθρωπος που συνέβαλλε τα μέγιστα στην ανατροπή των γηπεδούχων ήταν ο Αντριγια Ζίβκοβιτς, ο οποίος πέτυχε δύο γκολ. ενώ του ανήκει κατά το ήμισυ και το τέρμα

της ισοφάρισης στο 47΄, όταν από δικό του σουτ η μπάλα βρήκε και στον Σβαμπ και κατέληξε στυα δίχτυα του Μβογκό. Μετά από ένα αναγνωριστικό πρώτο 10λεπτο, οι δύο ομάδες άρχισαν να ανεβάζουν το ρυθμό τους και να επιδιώκουν με γρήγορες πάσες να βγουν στην επίθεση. Σε μία από αυτές στο 20΄ η Αϊντχόφεν κατάφερε να προηγηθεί. Ο Μάλεν μπήκε στην περιοχή κι ανατράπηκε από τον Σβαμπ με τον Πολωνό διαιτητή Στεφάνσκι να υποδεικνύει το καθαρό πέναλτι. Ο Ζάχαβι εκτέλεσε ψύχραιμα κι άνοιξε το σκορ για τους φιλοξενούμνενους (1-0). Από κει και πέρα η ομάδα του Σμιντ κυριάρχησε στον αγωνιστικό χώρο. Χωρίς να είναι ιδιαίτερα απειλητική προς την εστία του Ζίβκοβιτς δεν επέτρεψε στους Θεσσαλονικείς ν΄ αντιδράσουν παρά την σχετικά καλή κυκλοφορία που είχαν οι γηπεδούχοι σε σχέση με το πρώτο ματς που έδωσαν στο ίδιο γήπεδο με την Ομόνοια. Η PSV, μάλιστα, θα μπορούσε να είχε «καθαρίσει» σε

μεγάλο βαθμό το ματς με την κλασική ευκαιρία ποτυ έχασε ο Ζάχαβι στο 41΄, όταν νικήθηκε στο τετ-α-τετ που είχε από τον Ζίβκοβιτς. Στο πρώτο μέρος ο ΠΑΟΚ δεν είχε ούτε μία καλή φάση προς την εστία του Μβογκό και απόλυτα δικαιολογημένα μπήκε στ΄ αποδυτήρια με το εις βάρος του 0-1. Πράγματα και θαύματα έκανε στο ξεκίνημα του δεύτερου

μέρους ο ΠΑΟΚ. Ο Πάμπλο Γκαρσία έκανε δύο αλλαγές, περνώντας στο ματς τους Σφιντέρσκι και Τζόλη (αντί των Μπίσεσβαρ και Τσόλακ), οι «ασπρόμαυροι» πίεσαν από τα πρώτα λεπτά τους Ολλανδούς και μέσα σε 14 λεπτά είχαν φέρει τα πάνω κάτω. Στο 47΄ από το σουτ του Ζίφκοβιτς ο Ζβαμπ έβαλε το πόδι του και ισοφάρισε, οκτώ λεπτά μετά και πάλι ο Σέρβος

ήταν ο πρωταγωνιστής και αυτή την φορά πανηγύρισε το 2-1 με δυνατό σουτ μέσα από την περιοχή, ενώ στο 58΄ ο Τζόλης με εξαιρετικό τελείωμα μετά από ατομική προσπάθεια «έγραψε» το 3-1!Το επιθετικό κρεσέντο των «ασπρόμαυρων» συνεχίστηκε και στο 66΄ από την ασίστ του Τζόλη ο Ζίβκοβιτς με φοβερό σουτ έδωσε διαστάσεις θριάμβου στη νίκη του ΠΑΟΚ (4-1)

Επιβλητική ΑΕΚ «κέρασε τεσσάρα» τη Ζόρια στην Ουκρανία

Μ

ια εξαιρετική τακτικά και πολύ αποτελεσματική ΑΕΚ πανηγύρισε την πρώτη νίκη της σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης ύστερα από τρία χρόνια και παράλληλα έμεινε «ζωντανή» στη διεκδίκηση της πρόκρισης στους «32» του Europa League. Με σπουδαία εμφάνιση στην Ουκρανία, η Ένωση επικράτησε 4-1 της Ζόρια Λουχάνσκ και πήρε τους πρώτους τρεις βαθμούς στον 7ο όμιλο της διοργάνωσης χωρίς τον Μάσιμο Καρέρα στον πάγκο, καθώς παρέμεινε ασθενής στην Αθήνα δίνοντας τη θέση στο συνεργάτη του, Τζανλούκα Κολονέλο. Η Ένωση ξεκίνησε πολύ επιθετικά, έκλεισε τους γηπεδούχους ασκώντας τρομερή πίεση και ανταμείφθηκε μόλις στο 7ο λεπτό, όταν ο Λιβάγια γύρισε από αριστερά την μπάλα και βρήκε τον Τάνκοβιτς που άνοιξε το σκορ, σημειώνοντας το δεύτερο σερί γκολ του στην Ευρώπη, καθώς ο Σουηδός είχε σκοράρει και απέναντι στη Λέστερ. Η ΑΕΚ συνέχισε να υπερέχει και με εκφραστή των επιθετικών προσπαθειών της τον διεθνή Σουηδό δημιούργησε κι

άλλες ευκαιρίες, για να διπλασιάσει τα τέρματά της στο 34΄. Στο σημείο εκείνο ο Τάνκοβιτς από εκτελεστής έγινε δημιουργός, «σερβίροντας» έξοχη ασίστ στον Μάνταλο, ο οποίος με ανάλογο τελείωμα έγραψε το 0-2. Σε αυτό το διάστημα οι Ουκρανοί είχαν, ουσιαστικώς, μόνο μια ευκαιρία, όταν στο 42΄ το σουτ του Κοτσέρχιν έξω από την περιοχή έστειλε την μπάλα να περάσει μόλις δίπλα από το δεξί δοκάρι του Τσιντώτα. Η ελληνική ομάδα ξεκίνησε το ίδιο δυνατά και στο β΄ ημίχρονο και ουσιαστικά «κλείδωσε» τη νίκη της στο 54΄. Ο Λιβάγια έφυγε στην αντεπίθεση, μπήκε στην περιοχή και αφού πέρασε εύκολα τον αντίπαλό του έκανε το 0-3 με συρτό σουτ. Το παιχνίδι είχε πάρει πια το δρόμο του και οι «κιτρινόμαυροι» κατέβασαν ταχύτητα στη συνέχεια κάνοντας διαχείριση, αφού ακολουθεί ο απαιτητικός αγώνας πρωταθλήματος με τον Άρη, στη Θεσσαλονίκη. Η Ζόρια βρήκε την ευκαιρία να κρατήσει την μπάλα, αλλά οι δυνατότητές της δεν αρκούσαν για να απειλήσουν με τρόπο ουσιαστικό την αντίπαλό της. Πα-

ρόλα ταύτα ο αγώνας είχε άλλα δύο γκολ ως τη λήξη του. Στο 81΄ η Ζόρια Λουχάνσκ μείωσε με ωραίο σουτ του Κοτσέρχιν έξω από την περιοχή, αλλά αμέσως μετά τη σέντρα η ΑΕΚ βρήκε στην επίθεση, ο Σεβτσένκο απέκρουσε αρχικά το σουτ του Βασιλαντωνόπουλου και ο Λιβάγια με το γόνατο σκό-

ραρε το δεύτερο τέρμα του στο παιχνίδι, για το 1-4. Τελευταία μεγάλη φάση του αγώνα ήταν εκείνη στο 87ο λεπτό, όταν σε εκτέλεση φάουλ για τους γηπεδούχους ο Βέρντιντουμπ έκανε την προβολή, η μπάλα χτύπησε στην οριζόντια δοκό κι έφυγε άουτ. Η ΑΕΚ έφτασε σε ευρωπαϊκή

νίκη ως μετέχουσα σε όμιλο για πρώτη φορά μετά τον Σεπτέμβριο του 2017 (2-1 στην έδρα της Ριέκα). Ωστόσο, η αποψινή πρέπει να συνδυαστεί με νίκη και στο αντίστοιχο παιχνίδι του ΟΑΚΑ (26/11) για να έχει αντίκρισμα και να συντηρήσει τις ελπίδες πρόκρισης της Ένωσης.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 07_08.11.2020

13

Ξεπέρασαν τις 160.000 οι αιτήσεις στο πρόγραμμα επιδότησης δόσεων δανείων «ΓΕΦΥΡΑ» Το χρονοδιάγραμμα για την κρατική επιδότηση των δικαιούχων

Μ

ε την υποβολή, συνολικά, 160.467 αιτήσεων, ολοκληρώθηκε στις 31 Οκτωβρίου η προθεσμία κατάθεσης αίτησης στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ», το οποίο παρέχει στήριξη, μέσω κρατικής επιδότησης, σε δανειολήπτες που πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού και έχουν δάνεια με προσημείωση/υποθήκη στην Α΄ κατοικία. Ο αριθμός αυτός αποδεικνύει τη μεγάλη απήχηση του προγράμματος, το οποίο επιβραβεύει τους συνεπείς δανειολήπτες. Στους 3 μήνες λειτουργίας του, δηλαδή από τις 3 Αυγούστου έως τις 31 Οκτωβρίου, υποβλήθηκε 23 φορές μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων, σε σύγκριση με το προσωρινό πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης, το οποίο διήρκεσε 13 μήνες.

πλαίσιο αναστολής πληρωμής δόσεων. • Μετά τη λήξη της αναστολής πληρωμής δόσεων, κατόπιν συνεννόησης του δανειολήπτη με το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, για εξυπηρετούμενο δάνειο το οποίο έχει ενταχθεί στο πλαίσιο αναστολής πληρωμής. • Μετά τη συμφωνία του δανειολήπτη με το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για μια νέα, βιώσιμη ρύθμιση της οφειλής του, για μη εξυπηρετούμενο δάνειο. Υπενθυμίζεται ότι η κρατική επιδότηση των συνεπών δανειοληπτών ανέρχεται στο 90% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 80% το 2ο τρίμηνο και στο 70% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 600 ευρώ ανά πιστωτή.

Πλέον, και αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος επιλεξιμότητας των υποβληθεισών αιτήσεων, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ακολουθεί η φάση καταβολής της κρατικής επιδότησης της δόσης του δανείου, για 9 μήνες. Καταβολή που θα ξεκινήσει:

Ενώ, η κρατική επιδότηση των «κόκκινων» δανειοληπτών, εφόσον το δάνειο δεν έχει καταγγελθεί, ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 70% το 2ο τρίμηνο και στο 60% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 500 ευρώ ανά πιστωτή.

• Από τον τρέχοντα μήνα, για εξυπηρετούμενο δάνειο το οποίο δεν έχει ενταχθεί στο

Εάν, τέλος, το δάνειο έχει ήδη καταγγελθεί, η κρατική επιδότηση φθάνει το 60% της μη-

νιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, το 50% το 2ο τρίμηνο και το 30% το 3ο τρίμηνο, με μέγιστη μηνιαία επιδότηση τα 300 ευρώ ανά πιστωτή. Σε κάθε περίπτωση, οι παραπάνω ενέργειες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως, ώστε η κρατική επιδότηση να ξεκινήσει να καταβάλλεται το αργότερο εντός του Ιανουαρίου του 2021. Οι δανειολήπτες θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε μήνα το υπόλοιπο ποσό της δόσης, το οποίο δεν καλύπτεται από το Κράτος. Μετά τη λήξη της επιδότησης, οφείλουν να πληρώνουν

ολόκληρη τη μηνιαία δόση του δανείου τους, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον: • 6 μηνών, για εξυπηρετούμενα δάνεια ή δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση έως 90 ημέρες κατά την 29η.2.2020, • 12 μηνών, για μη εξυπηρετούμενα δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κατά την 29η.2.2020 τα οποία δεν έχουν καταγγελθεί, • 18 μηνών, για μη εξυπηρετούμενα δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κατά την 29η.2.2020 τα οποία έχουν καταγγελθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή. • 12 μηνών, για δάνεια οποι-

ασδήποτε εκ των ανωτέρω κατηγοριών, στα οποία η δόση δεν έχει ορισθεί σε μηνιαία βάση. Σε διαφορετική περίπτωση, οι δανειολήπτες θα κληθούν να επιστρέψουν την κρατική επιδότηση. Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι με το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» παρέχεται ουσιαστική στήριξη στους δανειολήπτες που δοκιμάζονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και έχουν δάνεια με προσημείωση/υποθήκη στην Α΄ κατοικία, αποφεύγεται η διόγκωση των δανειακών υποχρεώσεών τους και παράλληλα ενισχύεται η κουλτούρα πληρωμών.

Προσλαμβάνονται 300 μόνιμοι γιατροί σε ΜΕΘ Εντάσσονται στο Δημόσιο σύστημα Υγείας

Τ

ην άμεση πρόσληψη 300 μόνιμων γιατρών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αλλά και την αναγκαστική διάθεση ιδιωτικών κλινικών στο δημόσιο σύστημα υγείας προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Όπως εξήγησε ο κ. Κικίλιας, οι γιατροί (εκ των οποίων οι 100 είναι επιλαχόντες) θα ενταχθούν αμέσως (την προσεχή Δευτέρα) στο ΕΣΥ, ενώ θα επεκταθεί η δυνατότητα σε όσους ειδικευόμενους το επιθυμούν να υπηρε-

βλέπεται η δυνατότητα να ενταχθούν στο ΕΣΥ με ειδική σχέση εργασίας και αποζημίωση.

τήσουν το σύστημα (με προσμέτρηση χρόνου). Στους γιατρούς που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, δύναται να επεκταθεί η σχέση εργασίας τους για άλλους έξι μήνες, ενώ για τους ιδιώτες προ-

«Δηλώνω ότι επεκτείνεται η δυνατότητα αναγκαστικής διάθεσης ιδιωτικών κλινικών και θεραπευτηρίων έναντι αμοιβής», είπε ο υπουργός, και πρόσθεσε: «Η προσπάθεια που κάνουμε αφορά και εμπεριέχει όλους τους πολίτες, κόμματα, βουλευτές και επιστήμονες. Ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές και είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε».


14

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

μικρές αγγελίες ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Εργασία

Οδηγός - χειριστής γερανοφόρου δασεργατικού φορτηγού 33 τόνων με δαγκάνα (όχι παπαγαλάκι), για φορτοεκφορτώσεις σε πριστήριο ξυλείας στην Χαλκιδική Πληροφορίες τηλ.: 6984-64-30-34, κ. Γιάννης

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Ζευγάρια και μεμονωμένα άτομα για εργασία σε κουζίνα σε ελληνικό εστιατόριο στη Γερμανία. Ασφάλεια, διαμονή, διατροφή ΔΩΡΕΑΝ. Πληροφορίες στο τηλ.: 6998406542

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Μαραγκός για μόνιμη εργασία.

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 07_08.11.2020

ΖΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑ Πεπειραμένη μοδίστρα ζητά εργασία σε κατάστημα νυφικών κλπ. Αναλαμβάνει και κεντηματα. Πληροφορίες στο τηλ.: 6997060364

Α

πόφοιτος του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και κάτοχος πτυχίου Proficiency Αγγλικής Γλώσσας, παραδίδει μαθήματα Βιολογίας, Αγγλικών και παρέχει βοήθεια σε άλλα μαθήματα (Δημοτικού, Γυμνασίου). Τιμές προσιτές. Πληροφορίες τηλ. : 6983480465 E-mail" elpida_gg@yahoo.gr

Ακίνητα - Πωλήσεις Διαμέρισμα 80 τ.μ.. πλήρως ανακαινισμένο, επιπλωμένο ή χωρίς έπιπλα, διαμπερές με κλιματιστικά, τέντες, με αποθήκη και πάρκινγκ στον 2ο όροφο, στην οδό Μαντώ Μαυρογένους 5 Σέρρες. Προσιτή τιμή και συζητήσιμη. Πληροφορίες τηλ.: 6931801626

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

Στο Σιδηρόκαστρο κατάστημα 130 τ.μ. επί της κεντρικής πλατείας έτοιμο προς χρήση. Απευθείας από τον ιδιοκτήτη από 01.01.2020. Πληροφορίες τηλ.: 6938055880 ή 6948129284

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Πλήρως λειτουργική επιχείρηση Super Market λόγω συνταξιοδότησης. Με 28 χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας στην Ηράκλεια. Σε κεντρικό σημείο με εύκολο παρκάρισμα. Συμπεριλαμβάνεται πλήρης εξοπλισμός (ψυγεία, οχήματα, αποθήκες). Μόνο σοβαρές προτάσεις. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6972866135

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Κυρία για φροντίδα ηλικιωμένης.

Στην Πεντάπολη Σερρών διώροφη επιπλωμένη οικία 145 τ.μ. του 1965 και ανακαινισμένη μερικώς εντός οικοπέδου 870 τ.μ. με ελαιόδενδρα, συκιές και πηγάδι. Οι χώροι είναι: κουζίνα - καθιστικό (ενιαίος χώρος), παραδοσιακό χαγιάτι και αποθήκη 30 τ.μ., μπάνιο, τουαλέτα, δύο κρεβατοκάμαρες, σαλόνι, μπαλκόνια, ανατολικά και δυτικά, με κεντρική θέρμανση, χώρο για πάρκινγκ και αποθήκες 85 τ.μ. έκαστος. Το σπίτι είναι ευάερο και ευήλιο με ανατολιτικο-δυτικό προσανατολισμό. Τιμή πώλησης 25.000 ευρώ. Πληροφορίες τηλ.: 6942046417

Πληροφορίες τηλ.: 6993449676

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Ταπετσέρης για βιοτεχνία επίπλων για μόνιμη εργασία.

Πληροφορίες τηλ.: 2321053868 & 6984486878

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Υπάλληλοι με 8ωρη απασχόληση, πλήρη ένσημα και καλό μισθό από πρατήριο υγρών καυσίμων. Πληροφορίες τηλ.: 2324042477 & 6974467626

Υγιής επιχείρηση - αρτοποιείο στην πόλη των Σερρών λόγω ασθενείας. Πληροφορίες τηλ.: 6972833181 & 2321020132

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διώροφο σπίτι, 170 μέτρα, ανακαινισμένο στο Χρυσό Σερρών, απέναντι από το Δημαρχείο, με αποθήκη, σε οικοπεδικό χώρο 500 τ.μ. Τιμή συζητήσιμη. Πληροφορίες τηλ.: 6937232559

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Από εταιρεία τροφίμων πωλητής - πωλήτρια. Απαραίτητα προϋπηρεσία. Πληροφορίες τηλ. 2321038810/6932429148

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Τηλεφωνήτριες για το τηλεφωνικό κέντρο στο Λευκώνα Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο2321-0-59139

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Δάσκαλος έως 40 ετών για προετοιμασία μαθημάτων κατ' οίκον στην πόλη των Σερρών, σε μαθητή της Γ΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6944237423

«Από ανώνυμη εταιρία του γεωργικού χώρου ζητείται γεωπόνος πω-

λητής Βορείου Ελλάδος, φυτικής παραγωγής (ΑΕΙ, ΤΕΙ) με προϋπηρεσία τουλάχιστον 5 έτη στον χώρο, ταλαντούχος, εργατικός, Αγγλικά και με καλή γνώση του πελατολογίου της περιοχής του. Η εντοπιότητα κρίνεται απαραίτητη. Όλα τα βιογραφικά θα κριθούν εμπιστευτικά. Αποστολή βιογραφικών στο agrosuv@yahoo.gr Βρεφονηπιοκόμος αναλαμβάνει τη φύλαξη και φροντίδα βρεφών και νηπίων. Τηλ.: 6975730500

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Έμπειρος ψητάς και έμπειρη γυναίκα για την κουζίνα από γνωστό ψητοπωλείο της πόλης των Σερρών. Πληροφορίες τηλ.: 6974015456

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Τεχνολόγος Γεωπόνος για κατάστημα στον Προβατά Σερρών. Πληροφορίες κ. Παναγιώτης Κιουρτσίδης τηλ. 6977852185

Κρεβάτι ηλεκτρονικό με στρώμα. Τιμή 350 Ευρώ Πληροφορίες τηλ.: 2324112307

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Πληροφορίες στο τηλ.: 6984486878

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Επιχείρηση καφέ στο κέντρο της πόλης, στον πλέον ανερχόμενο πεζόδρομο των Σερρών. Το καφέ είναι μικρό με ιδιαίτερο χαρακτήρα που το κάνει να ξεχωρίζει, ενώ δίνεται με όλο τον εξοπλισμό του, έτοιμο να λειτουργήσει. Ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Πληροφορίες στο 6976070102

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ

Δύο συνεχόμενα καταστήματα επί της πλατείας Εμπορίου, τμ 65 έκαστο με πατάρι 50 τμ έκαστο, το καθένα ξεχωριστά ή και τα δύο μαζί σε καλή κατάσταση. Πληροφορίες τηλέφωνο 6977255839

Διάφορα ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Αγροτεμάχιο οκτώ (8) στρεμμάτων με ιδιωτική ποτιστική γεώτρηση δίπλα στον οικισμό Κρίνος Σερρών. Πληροφορίες στο τηλ.: 2321056370 & 6936624631, κ. Θωμαΐδης.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Αγροτεμάχιο 13 στρεμμάτων στο Κεφαλοχώρι Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2321046907

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ

Σε τιμή ευκαιρίας κεραία ραδιοφωνικού σταθμού, σάουνα σχεδόν καινούργια από γυμναστήριο και άλλα εξαρτήματα. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6936548293

Πωλούνται πρόβατα.

Οικόπεδο 4.800 τ.μ. με κτίσμα για αποθήκη που είναι 20Χ6 μέτρα, στο δρόμο Κ. Καμήλας-Σκουτάρεως. Πληροφορίες τηλ.: 6936573277

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6909421352. Κυρία Γρηγορία Τύρναβος Λάρισας.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΕΣΠΑ 2014 - 2020

Οικόπεδο οικοδομήσιμο 540 τ.μ. μέσα στο χωριό Ευκαρπία. Πληροφορίες τηλ.: 6998486636

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Επιχείρηση Πρακτορείο ΟΠΑΠ στο κέντρο της πόλης. Πληροφορίες τηλ.: 6973038112

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 1400 τμ στο Βαλτερό Σερρών, πάνω στο δρό-

μο στην έξοδο προς την Ηράκλεια. Πληροφορίες στο Τηλέφωνο 6947933350

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 2.865 τ.μ. στην Κάτω Καμήλα Σερρών (εντός του χωριού με διώροφη παλιά οικία 25.000 ευρώ. Τιμή συζήτηση. Πληροφορίες στο 6942565535

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 400 τ.μ. στον Προβατά Σερρών, με ισόγειο κτίσμα (αποθήκη 90 τ.μ.) εντός σχεδίου σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες τηλ.: 6974733432.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο ενός (1) στρέμματος, με μονοκατοικία εντός, 80 τ.μ., πλήρως επιπλωμένη. Πληροφορίες τηλ. 2310/455542.

- Επιδοτήσεις έως 100%, ίδρυση Εκσυγχρονισμός Επιχειρήσεων, Αναπτυξιακά Προγράμματα και Μελέτες, χρηματοδοτήσεις κεφάλαια κινήσεως για Μικρές και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Επιχειρηματικά, Στεγαστικά-Επισκευαστικά, Αγροτικά, βιομηχανικά, ξενοδοχειακά, ναυτιλιακά, και πάσης φύσεως επιδοτούμενα προγράμματα μέσου ΟΑΕΔ πανελλαδικά Τηλ.210 36 46 223, Fax 211 850 14 64 www.abcfinancialgroup.gr Email: info@ abcfinancialgroup.gr

Μαθήματα Καθηγήτρια Αγγλικών

Με πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα για όλα τα επίπεδα. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6942800194.

Φιλόλογος:

Με πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές όλων των τάξεων. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6997024867


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 07_08.11.2020

μικρές αγγελίες

15


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

στο

Οι βαθιές συνέπειες της πανδημίας Η επιδημία του κορονοϊού θα αφήσει πίσω της μια μεγάλη οικονομική καταστροφή καθώς δισεκατομμύρια άνθρωποι θα γίνουν φτωχότεροι αλλά και ένα ψυχολογικό τραύμα που θα επηρεάσει τις συμπεριφορές δισεκατομμυρίων ανθρώπων για πολλά χρόνια. Όλες οι κρίσεις πολιτικές, οικονομικές, πολεμικές και επιδημιολογικές αφήνουν “τραύματα” στην κοινωνία. Παρατηρείστε τον τρόμο της γερμανικής κοινωνίας έναν αιώνα αργότερα για τον υπερπληθωρισμό της περιόδου της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης ή διαβάστε για την εξαχρείωση των ηθών (συμπεριφορών) κατά τη διάρκεια του λιμού των Αθηνών το 430 π.Χ. Θυμηθείτε το κατοχικό σύνδρομο των μεταπολεμικών γενιών στην Ελλάδα... Αν το δεύτερο κύμα είναι τόσο ισχυρό όσο οι πρώτες μέρες του Νοεμβρίου δείχνουν πως μπορεί να είναι, τότε ακόμη και αν την Άνοιξη υποχωρήσει όπως είναι φυσιολογικό, οι περισσότεροι θα περιμένουν το τρίτο και τέταρτο κύμα με αβεβαιότητα και ανησυχία. Η αβεβαιότητα και η ανησυχία έχουν παραλυτική επίδραση στην οικονομία και αυξάνουν τις εντάσεις και τις τριβές μεταξύ ατόμων και λαών. ΑΛ.ΑΡ.

την Κυριακή 8 Νοεμβρίου. Τελικά το Επιμελητήριο Σερρών επικοινωνώντας με την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή παρείχε τη σωστή πληροφόρηση στους πολίτες ότι τα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα κέντρα αισθητικής θα παραμείνουν κλειστά στις Σέρρες λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου και ιχνηλάτησης που διενεργείται στην περιοχή μας.

Αλαλούμ το βράδυ της Πέμπτης 5 Νοεμβρίου αναφορικά με τη λειτουργία ή όχι των κομμωτηρίων, των κουρείων και των κέντρων αισθητικής στο Νομό Σερρών στο περιβάλλον των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ορισμένων ιστοσελίδων που χωρίς έρευνα και διασταύρωση διακινούσαν την πληροφόρηση ότι τα καταστήματα αυτά θα είναι ανοικτά και στις Σέρρες για το Σάββατο 7 και

Νέο αρνητικό ρεκόρ μολύνσεων

«Σ.Θ.» nnn

Στα «Αστέρια» ο απολογισμός Πεπραγμένων για το έτος 2019 Τέλη Ιανουαρίου 2021 καθορίστηκε ότι θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση για τον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής για το έτος 2019. Ως χώρος της συνεδρίασης ορίστηκε ο χώρος των «Αστεριών». Σημειώνεται ότι πεπραγμένα για το έτος 2019 έχει και η δημοτική αρχή του Π. Αγγελίδη (οκτώ μήνες, έως τον μήνα Αύγουστο) και η δημοτική αρχή του δημάρχου Χρυσάφη (τέσσερις μήνες). Ως τότε βέβαια, τα τέλη του Ιανουαρίου του 2021, κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η κατάσταση στην Ελλάδα και το Νομό Σερρών, ώστε να πραγματοποιούνται με ασφάλεια τέτοιες εκδηλώσεις.

Λίγες ώρες προτού η χώρα μας μπει στο δεύτερο lockdown, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κοροναϊού, με 2.917 νέες μολύνσεις. Επίσης ανακοίνωσε 29 θανάτους στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, ενώ 187 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Ειδικότερα τονίζει: «Ανακοινώνουμε 2.917 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 49.807, εκ των οποίων το 54.5% άνδρες. 4.303 (8.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 14.879 (29.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 187 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 66 έτη. 43 (23.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90,4% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 310 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 29 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 702 θανάτους συνολικά στη χώρα. 275 (39.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω». «Σ.Θ.»

Δ.Ν.

nnn

Το ΕΒΕΣ έδωσε φως στη συσκότιση που υπήρχε

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 07_08.11.2020

nnn

Για μια θέση στον ήλιο της αγοράς Το μεσημέρι της Τετάρτης 4 Νοεμβρίου, βρέθηκα τυχαία μπροστά σε ένα δυσάρεστο θέαμα στο εμπορικό και ιστορικό κέντρο της πόλης. Σε πεζόδρομο, επαγγελματίας άδειαζε το κατάστημα που είχε ανοίξει τον Σεπτέμβριο του 2019, επειδή ανέστειλε την λειτουργία της επιχείρησής του. Ψυγεία, καρέκλες, και λοιπός εξο-

πλισμός φορτωνόταν στην καρότσα μεγάλου φορτηγού. Παρά την συναισθηματική φόρτιση μας μίλησε. Φάνηκε ψύχραιμος. «Δυστυχώς αυτή είναι μοίρα του ελεύθερου επαγγελματία. Να λειτουργεί πάντα σε καθεστώς αβεβαιότητας, είτε λόγω αναδουλειάς, είτε λόγω εκτάκτων περιστατικών που μπορούν να επισυμβούν. Εύχομαι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να διεκδικήσουμε ξανά μία θέση στον ήλιο της αγοράς», μας δήλωσε. Δ.Ν.

Οι υπαίθριοι πωλητές τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα; Κάθε μέρα στις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ ο Νομός Σερρών είναι στους πρώτους σε αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού, αν εξαιρέσει κανείς την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Εμείς θέλουμε να ρωτήσουμε αν οι υπηρεσίες έχουν δώσει κατευθύνσεις στους υπαίθριους αυτοαπασχολουμένους που πουλούν είδη διατροφής και αν αυτοί ελέγχονται και από ποιους για το αν τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. «Σ.Θ.»

Profile for sertharros

07_11_2020  

07_11_2020  

Advertisement