Page 1

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ Ιδιοκτήτης - Εκδότης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

ΈΤΟΣ 49ο | ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 14.598 | ΤΕΤΑΡΤΗ 04 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 | ΤΙΜΗ 0,50 ευρώ

Επίδομα θέρμανσης:

Οι προϋποθέσεις για πληρωμές ως 21 Δεκεμβρίου

Η βουλγαρική ρύπανση απειλεί τον παράδεισο της Κερκίνης

Ό

σοι φορολογούμενοι υποβάλουν αίτηση για την καταβολή επιδόματος θέρμανσης έως τις 20 Δεκεμβρίου, άσχετα με το εάν έχουν ήδη προχωρήσει ή όχι στην αγορά καυσίμου, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, θα δουν έως τις 31 Δεκεμβρίου τα χρήματα

Ερώτηση από τον Κ. Βελόπουλο και τον Κ. Μπούμπα

στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Όσοι υποβάλουν αίτηση, πάρουν τα χρήματα, αλλά δεν αγοράσουν τελικά πετρέλαιο θέρμανσης, θα κληθούν στη συνέχεια να επιστρέψουν το επίδομα. u

u

5

Χρεώσεις: Τι αλλαγές έρχονται στα συμβόλαιο κινητής τηλεφωνίας

Aντιπολίτευση για τα σπουδαία και ζωτικά υπόσχεται ο Ι. Παναγιωτίδης Ο επικεφαλής της «Ενωμένης Σιντικής» Ι. Παναγιωτίδης μιλά για όλα στο «Σ.Θ.» «Εμείς δεν θα κάνουμε θόρυβο με τα αβολίδωτα» τονίζει Ξεκίνησαν οι αιτήσεις των δημοσίων υπαλλήλων για μετατάξεις-αποσπάσεις μέσω κινητικότητας

Ανάσα έρχεται στους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας με τις μειώσεις στις χρεώσεις που μελετούν οι εταιρείες u

Πρόστιμα στις «μετατροπές» ΙΧ και μοτοσυκλετών u

u4

9

Η ΝΟΔΕ Σερρών κοντά στον άνθρωπο Με την πετυχημένη δράση «Κι εγώ μπορώ» 11

u

5

u5

3


Σ.Θ. [

[

ΤΕΤΑΡΤΗ 04.12.2019 Ήλιος » Α: 07:19 Δ: 17:07 | Σελήνη » Α: 16:27 Δ: 06:16

σαν σήμερα

γράμμα στο διευθυντή Οχι τα περιτρίμματα Δημήτρης Πολυμέρης διευθυντής ΔΕΔΔΗΕ Με υπευθυνότητα και όρεξη για δουλειά.

1913: Με το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας δημιουργείται αλβανικό κράτος στο οποίο ενσωματώνεται η Βόρεια Ηπειρος.

ΕΝΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ Λεξικογραφικά

Αλκης Απιδόπουλος – πρόεδρος Εργ. Κέντρου Σερρών Γάγγραινα η μακροχρόνια ανεργία και στο Νομό Σερρών.

Kύριε διευθυντά, Ένας ηγέτης πρέπει να έχει ευαίσθητα ώτα να ακούει αυτή την απεγνωσμένη κραυγή οδύνης που βγαίνει από τα χείλη των πολλά κάποτε προσφερόντων και ελάχιστα λαβόντων, των εις ουδέν πταισάντων και των πάντα πληρωνόντων τα σπασμένα των άλλων. Αυτοί οι προσφέροντες είναι ο πραγματικός λαός αυτής της χώρας. Οχι τα περιτρίμματα, τα παρασαρκώματα, τα περικαθάρματα, τα πάντοτε φωνασκούντα και τα πάντα λεηλατούντα. Η σιωπηλή πλειοψηφία, είναι ο λαός, όχι τα αλαλάζοντα κύμβαλα. Αυτός ο σιωπηλός λαός θέλει έναν ηγέτη που - έστω και αν λαλεί λακωνικά - να γίνει η φωνή του, να γίνει μπροστάρης ή πρωτολάτης «για το καινούργιο πάλεμα, για την καινούργια γέννα», όπως θα έλεγε και ο Παλαμάς. Ο ΙΔΙΟΤΕΛΗΣ

ΦΩΤΟγραφήματα

Για όσους-όσες αισθάνονται την ανάγκη για να τακτοποιήσουν κάποιο προσωπικό ή οικογενειακό ή και κοινωνικό πρόβλημα ανοίγουν κάποια σχετικά βιβλία. Πολλές φορές η ανάγκη είναι επιτακτική και "αδήριτος" ατά την παλιά καθαρευσουσα. Αυτά στον πρόλογό μας και συνεχίζουμε με τα παρακάτω αρχαιοελληνικά. Κάθε εξήγηση δεκτή: αδιάψευστον τεκμήριον= αδιάψευστη απόδειξη, αναμφισβήτητη απόδειξη αδιάψευστος μάρτυς= αναμφισβήτητος μάρτυρας, μάρτυρας που δεν επιδέχεται καμία διάψευση άδυτον αδύτων= απρόσιτο απ' τα απρόσιτα. ολωσδιόλου απρόιστο. Δ.Α.

Λαμπρός και πάνδημος εορτασμός

Ο

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος κήρυξε τον θείο λόγο, κατά την Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία αναφερόμενος, εκ μέρους του ιερού Βήματος από την μαθητεία του Πρωτοκλήτου δίπλα στον Ιησού. Όλα αυτά τον λαμπρό και πάνδημο εορτασμό του προστάτη και πολιούχου της Πάτρας Αποστόλου Ανδρέα το περασμένο Σάββατο. Στο στιγμιότυπο οι Μητροπολίτες Σερρών και Νιγρίτας και Ζιχνών και Νευροκοποίου κ.κ. Θεολόγος και Ιερόθεος αντίστοιχα οι οποίοι και συγχοροστάτησαν στην Πάτρα στις ιερές ακολουθίες του διήμερου στο ναό του Πολιούχου της Πάτρας. Δ.Ν.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ

Εκδότης – Ιδιοκτήτης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ Διευθυντής: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑMΠΑΤΖΗΣ ΑρχισυνταξΙα: Αλέξανδρος Αραμπατζής ΣυντΑκτες: Δημήτρης Νάτσιος ΑρθρογρΑφοι - ΣχολιογρΑφοι: Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Δημήτριος Αραμπατζής, Αθανάσιος Αραμπατζής, Αλέξανδρος Αραμπατζής, Κων/νος Τσαρτσάρης, Χρυσάνθη Ιακώβου, Ελευθερία Ξενοδόχου, Χρήστος Κατσαρός ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ - σελιδοποιηση: Δέσποινα Αρναούτογλου ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Νίκος Καραγκιόζης ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ: Κατερίνα Σταυρακίδου ΓΡΑΦΕΙΑ: Βενιζέλου 177 – Σέρρες Τ.Κ. 62 131 ΤΗΛ.: 23210 - 46380 FAX: 23210 - 45200

e-mail: sertharros@yahοo.gr www.sertharros.gr

ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΑ: ΤΗΛ. 23210 - 46380 ΕΤΗΣΙΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ Υπουργείων 500 €+ Φ.Π.Α. Τραπεζών 500 €+ Φ.Π.Α. Εταιριών Ν.Π.Ι.Δ. & Ν.Π.Δ.Δ. 500 €+ Φ.Π.Α. Δήμων 500 €+ Φ.Π.Α. Συλλόγων, Σωματείων 200 €+ Φ.Π.Α.

Αγαπητέ Κριέ, σήμερα προσπάθησε να κινείσαι παρασκηνιακά και θα δεις πως θα βγεις απόλυτα κερδισμένος! Είσαι διαισθητικός, διορατικός και πιθανόν να υπάρξουν στιγμές μέσα στην ημέρα, που θα προτιμήσεις να είσαι μόνος! Είσαι αποφασισμένος να κοιτάξεις τις ανάγκες σου και να ασχοληθείς με πιο σοβαρά και ουσιαστικά πράγματα, αφήνοντας πίσω ανούσιες καταστάσεις που σε προβληματίζουν καιρό τώρα!

Αγαπητέ Ταύρε, σήμερα επιδιώκεις να βρεις μαζί με άλλους ανθρώπους και κυρίως μαζί με τους φίλους σου, κοινούς στόχους και κοινούς σκοπούς, προκειμένου να κινηθείς μαζί τους δημιουργώντας ωφέλιμες συμμαχίες! Έτσι θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να πετύχεις αυτό που θες! Ήρθε η ήμερα, να κοινωνικοποιηθείς με τον τρόπο που θες, να αξιολογήσεις ορθά τις κοινωνικές σου σχέσεις και να εκπληρώσεις τα σχέδια και όνειρα σου!

Αγαπητέ Δίδυμε, το ενδιαφέρον σου θα στραφεί σε θέματα που αφορούν την κοινωνική σου θέση και τη φήμη σου! Πολύ πιθανόν να επαναξιολογήσεις την στάση σου στην κοινωνική ζωή και να βελτιώσεις ορισμένα κακώς κείμενα, προκειμένου να προχωρήσεις ευκολότερα παρακάτω και να κερδίσεις ξανά τον σεβασμό και τον θαυμασμό των άλλων, βελτιώνοντας την κοινωνική σου καταξίωση! Αξιοποίησε κάθε ευκαιρία που θα σου δοθεί τώρα!

Αγαπητέ Καρκίνε, σήμερα, θα καταφέρεις να εκπληρώσεις πολλά από τα σχέδια σου, αφού όμως πρώτα, τα σχεδιάζεις με γνώμονα την λογική και την σύνεση σου! Απορρίπτεις συνειδητά τα τετριμμένα της καθημερινότητας και έχεις διάθεση για να διευρύνεις τους ορίζοντες σου και να κάνεις διαφορετικά πράγματα σήμερα, ώστε να περάσεις όμορφα και να γεμίσεις εμπειρίες! Προσοχή μόνο, στην τάση σου για επιπολαιότητα και υπεραισιοδοξία!

Φίλε Λέοντα, σήμερα θα έχεις την ευκαιρία, να αντιμετωπίσεις με επιτυχία, έναν μέχρι τώρα κρυφό σου εχθρό ή αντίπαλο, αφού την σημερινή ημέρα αποκαλύπτεται με κάποιο τρόπο! Πλέον καταλαβαίνεις καλύτερα τις προθέσεις και τα κρυφά κίνητρα των γύρων σου, γεγονός που σε βοηθά να βρεις πολύτιμες λύσεις! Μην διστάσεις στιγμή να εμπιστευτείς την διορατικότητα σου και θα διαπιστώσεις, πως μέσω της ενδοσκόπησης, θα καταφέρεις πολλά!

Σήμερα φίλε Παρθένε, το ζητούμενό σου είναι, να υπάρχει ισοτιμία, δικαιοσύνη κι ισορροπία στις επαφές και τις συναναστροφές σου! Μάλιστα, έχεις τον τρόπο να το καταφέρνεις εύκολα αυτό, γι’αυτό και τώρα είναι η ιδανική στιγμή, να πλησιάσεις ξανά ένα άτομο που στο παρελθόν είχατε τσακωθεί ή παρεξηγηθεί! Γενικά, τώρα είναι η ιδανική στιγμή, να στρέψεις το ενδιαφέρον σου στις διαπροσωπικές σου σχέσεις και γενικά σε ό,τι με σχετίζεται με αυτές!

Φίλε Ζυγέ, σήμερα, μέσα από κάποια γεγονότα, αναγκάζεσαι να σοβαρευτείς και να στρέψεις το ενδιαφέρον σου και σε πιο συγκεκριμένα και πρακτικά θέματα! Οι λεπτομέρειες είναι πολύ σημαντικές τώρα, γι’αυτό φρόντισε να τις τακτοποιείς, σε κάθε υποχρέωση που οφείλεις να διεκπεραιώσεις. Ιδανική ημέρα για να ξεκινήσεις σωστή διατροφή και άσκηση και γενικά για να αποκτήσει άλλους ρυθμούς η καθημερινότητα σου!

Αγαπητέ Σκορπιέ, αν περιορίσεις την τάση σου για επίδειξη, έπαρση και εγωκεντρισμό, θα καταφέρεις σήμερα να τραβήξεις όλα τα βλέμματα θαυμασμού πάνω σου και το ενδιαφέρον των γύρων σου! Επιπλέον, θέματα που έχουν να κάνουν με παιδιά, σήμερα παρουσιάζουν σημαντικές εξελίξεις και βελτίωση! Ιδανική ημέρα επίσης, για διασκέδαση, δημιουργικότητα, καλοπέραση και κάθε είδους απολαύσεις!

Αγαπητέ Τοξότη, σήμερα είσαι ιδιαίτερα διαισθητικός και καταφέρνεις να μαντεύεις τις προθέσεις των συνομιλητών σου και αυτών που συναναστρέφεσαι, με αποτέλεσμα να ξέρεις από πριν το τι κρύβει ο καθένας μέσα του! Ήρθε η ώρα, για να κάνεις έναν μικρό απολογισμό, να ετοιμάσεις τις επόμενες κινήσεις σου, αλλά και να ετοιμαστείς και να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά τις εξελίξεις στον τομέα του σπιτιού και της οικογένειας!

Αγαπητέ Αιγόκερε, σήμερα απολαμβάνεις επαφές και συζητήσεις, αλλά και κάποιες ευχάριστες συναντήσεις ή ψυχαγωγικές εξόδους! Ο τρόπος που επικοινωνείς, θα σε κάνει σήμερα αγαπητό και περιζήτητο στις κοινωνικές σου επαφές και συναναστροφές! Προσπάθησε όμως, να επικοινωνείς κυρίως με μηνύματα, αφού εκφράζεσαι σαφώς καλύτερα γραπτώς! Επιπλέον, σήμερα, τα αδέρφια κι οι στενοί συγγενείς σου, θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή σου!

Φίλε Υδροχόε, σήμερα είσαι ιδιαίτερα πρακτικός και έτσι, βρίσκεις λύσεις σε όλα σου τα προβλήματα, αλλά και στα προβλήματα των άλλων! Είσαι αρκετά ικανός να κρίνεις σωστά την αξία των πραγμάτων. θα ασχοληθείς με τα κεκτημένα σου και με ό,τι θεωρείς ότι έχει κάποια σημαντική αξία για σένα. Κάποιες νέες συνθήκες, συγκυρίες και ευκαιρίες που θα σου δοθούν τώρα και θα σου δώσουν πίσω την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση σου!

Φίλε Ιχθύ, οι προϋποθέσεις σήμερα, θα είναι οπωσδήποτε ευοίωνες για τους στόχους σου και τους σκοπούς σου! Η εκπλήρωση τους λοιπόν, θα αναζωπυρώσουν την αισιοδοξία και την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και στις δυνάμεις σου! Η Σελήνη στο δικό σου ζώδιο, θα σου προσφέρουν σίγουρα αυξημένη και τονισμένη αυτοπεποίθηση, όπως και διάθεση για να ξεκινήσεις κάτι καινούργιο και να κάνεις νέα ξεκινήματα!


CMYK

CMYK

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΤΕΤΑΡΤΗ 04.12.2019Επίδομα θέρμανσης: Οι προϋποθέσεις για πληρωμές ως 21 Δεκεμβρίου

Ό

σοι φορολογούμενοι υποβάλουν αίτηση για την καταβολή επιδόματος θέρμανσης έως τις 20 Δεκεμβρίου, άσχετα με το εάν έχουν ήδη προχωρήσει ή όχι στην αγορά καυσίμου, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, θα δουν έως τις 31 Δεκεμβρίου τα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Όσοι υποβάλουν αίτηση, πάρουν τα χρήματα, αλλά δεν αγοράσουν τελικά πετρέλαιο θέρμανσης, θα κληθούν στη συνέχεια να επιστρέψουν το επίδομα. Μετά τις 15 Ιανουαρίου 2020 η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε διασταύρωση των αγορών πετρελαίου θέρμανσης για κάθε δικαιούχο και σε περίπτωση που δεν βρεθούν υποβληθείσες αγορές πετρελαίου θέρμανσης (που να πραγματοποιήθηκαν στο χρονικό διάστημα μεταξύ 15/10/201931/12/2019) υπολογισθείσας αξίας ίσης ή μεγαλύτερης από το διπλάσιο του ποσού επιδόματος που έχει ληφθεί, τότε θα ζητηθεί η επιστροφή μέρος του επιδόματος. Σε περίπτωση που η υπολογισθείσα αξία αγορών πετρελαίου θέρμανσης υπολείπεται από το διπλάσιο του ποσού επιδόματος, τότε θα ζητηθεί η επιστροφή της διαφοράς μεταξύ του αρχικού

ποσού που καταβλήθηκε και του ήμισυ (1/2) της υπολογισθείσας αξίας των αγορών που βρέθηκαν καταχωρημένες. Αν δεν έχει υποβληθεί καμία αγορά, τότε τα νοικοκυριά θα επιστρέψουν όλο το ποσό του επιδόματος που τους καταβλήθηκε. Τα νοικοκυριά που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα πρέπει μέχρι την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου να υποβάλουν την αίτησή τους, προκειμένου να δουν το ποσό του επιδόματος στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Το επίδομα ξεκινάει από τα 64 ευρώ και φθάνει στα 350 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και τον τόπο της μόνιμης κατοικίας. Είναι αφορολόγητο, δεν αποτελεί εισόδημα και δεν υπόκειται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου. Επίσης δεν κατάσχεται στα χέρια του Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου, δεν υπόκειται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζεται με τυχόν οφειλές του δικαιούχου βεβαιωμένες στη Φορολογική Διοίκηση. Στο επίδομα της περιόδου 2019-2020 συμμετέχουν οι αγορές που πραγματοποιήθηκαν από 15 Οκτωβρίου 2019 έως και 31 Δεκεμβρίου.

Φέτος, τα τετραγωνικά μέτρα της οικίας δεν επηρεάζουν το ποσό του επιδόματος. Κατά την υποβολή της αίτησης (ειδική εφαρμογή στο www. aade.gr), οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέξουν: - Αν πρόκειται για μονοκατοικία: Τη σωστή αναγραφή του Α.Φ.Μ. που αντιστοιχεί στους κωδικούς TAXISnet με τους οποίους θα υποβληθεί η αίτηση στην εφαρμογή του επιδόματος

πετρελαίου θέρμανσης και τη σωστή αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος της μονοκατοικίας σας. - Αν πρόκειται για πολυκατοικία: Τη σωστή αναγραφή του Α.Φ.Μ. διαχειριστή/εκπροσώπου που αντιστοιχεί στους κωδικούς TAXISnet με τους οποίους θα δημιουργηθεί το προφίλ της πολυκατοικίας στην εφαρμογή του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης ή του Α.Φ.Μ. Πολυκατοικίας, εφόσον έχει εκδοθεί

τέτοιος και έχει δηλωθεί από τον διαχειριστή στο σχετικό προφίλ και τη σωστή αναγραφή του κοινόχρηστου αριθμού παροχής ρεύματος της πολυκατοικίας. Η διασταύρωση των στοιχείων δεν θα ολοκληρωθεί. Επιπλέον θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα στοιχεία του Α.Φ.Μ. και του αριθμού παροχής ρεύματος πρέπει να είναι τα ίδια στο παραστατικό του πρατηριούχου και στην αίτηση του φορολογούμενου.

Πώληση Ακινήτου

Απάντηση Πέτρου Αγγελίδη σε ανώνυμο σερραϊκο μπλοκ σχετικά με το Κολυμβητήριο Ομόνοιας

"Το κολυμβητήριο της Ομόνοιας είναι γεγονός"

Σ

χετικά μ' αυτά που γράφετε ότι “όνειρο ήταν και πάει το νέο κολυμβητήριο”, προς αποκατάσταση της αλήθειας έχω να πω τα εξής: Το έργο “Κλειστό κολυμβητήριο αθλητικού πάρκου Ομόνοιας Δήμου Σερρων” προϋπολογισμού 5.580.000 ευρω είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και όχι στο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, με την αποφαση του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιαννακίδη Στάθη αρ.πρωτ. 63949/18-06-2019 ΑΔΑ: 6ΚΓ4465ΧΙ814Φ. Τα χρήματα υπάρχουν και θα εκταμιεύονται από την Τράπεζα Ελλάδος. Κάθε φορά που θα γίνεται ορισμένο έργο θα εκταμιεύεται και το αντίστοιχο ποσό. Την παραπάνω απόφαση του Υφυπουργού την ανακοίνωσα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησα στις 20 Ιουνίου 2019 και υπάρχει καταχωρημένη στην ιστοσελίδα του Δήμου Σερρών. Στην ίδια απόφαση υπαρχει ενταγμενο και το εργο του Δημου Εμμ. Παππά με τιτλο: "Αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων της Τ.Κ. Εμμ. Παππά και της Δ.Κ. Νέου Σουλίου”. Αν θέλετε περρισσότερες πληροφορίες για το θέμα αυτό θα χαρώ πολύ να τα πούμε πρόσωπο με πρόσωπο. Πιστεύω ότι δεν θα έχετε αντίρρηση. Με τιμή Πέτρος Αγγελίδης πρώην Δήμαρχος Σερρών

CMYK

Λ

ίγο πιο έξω από την πόλη των Σερρών και ειδικότερα μέσα στα όρια του οικισμού στο χωριό Νέο Σούλι (Σερρών). Σε ένα οικόπεδο επιφανείας 2500 τμ. Διατίθεται υπερπολυτελής μονοκατοικία. Ένα σπίτι φτιαγμένο με μεράκι και γούστο, πρακτικό και καλοδιατηρημένο με τα καλύτερα υλικά της αγοράς. Η περιοχή Νέο Σούλι (Σερρών), θεωρείται τα τελευταία χρόνια ιδιαιτέρως φιλική στους Σερραίους, διότι συνδυάζει, καθαρό κλίμα και εύκολη πρόσβαση από το αστικό κομμάτι των Σερρών. Μιλάμε για μια περιοχή που βρίσκεται μόλις 7 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης των Σερρών και λιγότερο από 50 χιλιόμετρα από την πολυσύχναστη Παραλία Οφρυνίου. Η αγορά κάποιου ακινήτου στην περιοχή θεωρείται από πολλούς επένδυση διότι μέχρι και σήμερα θεωρείται συνεχώς αναπτυσσόμενο μέρος. Μιλάμε για μια μονοκατοικία 400 τ.μ, με κύριους χώρους 280 τ.μ οι οποίοι είναι διαμορφωμένοι ως εξής : 1) 4 Δωμάτια ύπνου. 2) 1 Ξενώνας. 3) 5 Μπάνια. 4) 1 Καθιστικό. 5) 1 Σαλόνι. 6) 1 Κουζίνα. 7) Υπόγειο και 2 θέσεις στάθμευσης. ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΟΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ : 6974015456 CMYK
ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Τοπικά

ΤΕΤΑΡΤΗ 04.12.2019

Aντιπολίτευση για τα σπουδαία και ζωτικά υπόσχεται ο Ι. Παναγιωτίδης Ο επικεφαλής της «Ενωμένης Σιντικής» Ι. Παναγιωτίδης μιλά για όλα στο «Σ.Θ.» «Εμείς δεν θα κάνουμε θόρυβο με τα αβολίδωτα» τονίζει Του Δημητρίου Γ.Νάτσιου

Δ

εν θεωρεί μείζον το θέμα της ορκωμοσίας του Δ.Σ. Σιντικής που μονοπώλησε τη επικαιρότητα επι μακρόν ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ενωμένη Σιντική» Ιωσήφ Παναγιωτίδης. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Σ.Θ.» τονίζει ότι η παράταξη του θα ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση με προτάσεις για τα φλέγοντα και ζωτικής σημασίας θέματα για τους δημότες. Ως αυτά προσδιορίζει την εικόνα της κοιλάδας του Κρουσοβίτη για την οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, την ανύπαρκτη , για την ώρα κοινωνική μέριμνα του Δήμου. Χαρακτηρίζει χαμηλά τα τέλη μεταφοράς ενέργειας που λαμβάνει ο Δήμος από την μεταφορά της ενέργειας και καλεί τον δήμαρχο Φ. Δομουχτσίδη να προφυλλάξει την θεσμική του ιδιότητα Ποια είναι η γνώμη σας για τα όσα έγιναν στη ορκωμοσία και τα όσα επακολούθησαν με την προβολή που πήρε το θέμα στα μέσα ενημέρωσης και τη διαδικασία που έχει κινηθεί στα αρμόδια όργανα; Από τη στιγμή που ορισμένοι παρέπεμψαν το θέμα στην δικαιοσύνη μένει να περιμένουμε τις αποφάσεις. Χάσαμε σχεδόν τρείς μήνες με τις λεπτομέρειες της ορκωμοσίας και κατά την άποψή μου, υπάρχουν άλλα πολύ πιο σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους δημότες και επηρεάζουν την ζωή τους. Ούτως ή άλλως την διοικητική του αδυναμία και προχειρότητα, την έδειξε ο δήμαρχος και από την προηγούμενη πενταετία, όπου αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ακυρώθηκαν από δικές του διαδικαστικές πράξεις και παραλήψεις. Πως αξιολογείται ότι ξεκίνησε η νέα δημοτική περίοδος και τι αντιπολίτευση θα ασκήσετε από την θεσμική ιδιότητα που σας έταξε ο λαός; Έχουμε διανύσει τρείς μήνες και δεν βλέπω η αντιπολίτευση στο σύνολο της να ασχολείται για την ώρα, με πράγματα ουσιώδη. Η δημοτική αρχή βέβαια δεν άρχισε καλά.

Ο δήμαρχος συνεπαρμένος προφανώς από την επανεκλογή του φαίνεται να έχασε και τα τελευταία ίχνη ταπεινότητας και έχει ξεφύγει. Ο δήμαρχος δηλώνει συνεχώς στα μέσα ότι γίνονται έργα και συνεχίζουμε χωρίς ποτέ όμως να τα αποκαλύπτει Κάθε τι που γίνεται ή ΘΑ γίνει είναι και μία μικρή περιπέτεια. Πασαλείμματα και κακοτεχνίες που την επομένη χρειάζονται διορθώσεις. Καινούργια Πεζοδρόμια που γέρνουν και πλημυρίζουν . Το περίφημο σιντριβάνι Σιδηροκάστρου που μας κόστισε, με απευθείας ανάθεση, τόσες χιλιάδες ευρώ και τα νερά του τρέχουν στα πεζοδρόμια. Τα έργα της Κερκίνης που έχουν προκαλέσει την οργή των κατοίκων με τον τρόπο που εκτελέστηκαν. Μουσεία και ενυδρεία που ανακοινώνονται αλλά ψάχνονται. Εμείς ως παράταξη κάνουμε μία αντιπολίτευση με ουσία, φέρνουμε τις προτάσεις μας και ασκούμε έλεγχο προς όφελος πάντα των δημοτών. Δεν πρόκειται να κάνουμε μόνο θόρυβο με αβολίδωτα. Είχατε κοινοποιήσει ένα έγγραφο για την κατάσταση της κοιλάδας του Κρουσοβίτη. Ανησυχείτε; Πράγματι καταθέσαμε ερώτηση προς τον δήμαρχο, για την απαράδεκτη κατάσταση του ποταμού. Ανησυχώ παρά πολύ και ειδικά μετά τα όσα συνέβησαν στη Θάσο και τις καταστροφές που έγιναν στη Χαλκιδική. Μία τέτοια απασφαλισμένη βόμβα μέσα στον ιστό της πόλης είναι η κοίτη του Κρουσοβίτη. Έχει μετατραπεί σε ζούγκλα και σε περίπτωση που έχουμε ισχυρή βροχόπτωση στην περιοχή μας, υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος για την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των δημοτών . Πέρα από αυτό όμως είναι απαράδεκτο στην εποχή μας πέφτουν και τα λήμματα στη κοίτη χωρίς η ΔΕΥΑΣΙ δεν έχει κάνει κανένα έργο για το αποχετευτικό. Ο Δήμαρχος επικαλείται την αλληλογραφία με τη Περιφέρεια .Τα θέματα όμως που άπτονται της ασφάλειας της ζωής των πολιτών δεν μπορούν να περιμένουν την αλληλογραφία . Τι έχετε να πείτε για τα τέλη μεταφοράς ενέργειας όπως αυτά καθορίστηκαν στο τελευταίο Δ.Σ. Τα τέλη αυτά είναι σκανδαλωδώς χαμηλά και εκατοντά-

δες χιλιάδες ευρώ διαφεύγουν από το Δήμο Σιντικής. Πρέπει να ενημερώσει ο δήμαρχος τους δημότες πόσα χρήματα διοχετεύτηκαν από τις εταιρείες αυτές προς το Δήμο ή στα νομικά του πρόσωπα υπό μορφή χορηγιών και με ποιά διαδικασία. Δεν γνωρίζουμε τα ακριβή ποσά ούτε ΠΩΣ ούτε ΠΟΙΟΣ τα διαχειρίζεται. Δεν θα μείνει εδώ το θέμα αυτό αλλά θα έχει συνέχεια. Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα και μάλιστα όταν παράλληλα ο δήμαρχος μέμφεται μέσα στο δημοτικό συμβούλιο ότι οδηγεί αυτοκίνητο ιδιοκτησίας μιας από αυτές τις παραπάνω εταιρίες, πληρώνοντας βέβαια, κατά δήλωσή του, ο ίδιος τα τέλη και τις βενζίνες. Ένας δήμαρχος πρέπει να είναι σοβαρός, να προφυλάγει τη θεσμική του ιδιότητα, και να μην την ευτελίζει. Σε δυο ξενοδοχειακές μονάδες στο Δήμο σας φιλοξενούνται πρόσφυγες- μετανάστες. Το θέμα τέθηκε και στο Δ.Σ. Στο τελευταίο Δ.Σ. πεντακόσιοι δημότες ζήτησαν ενημέρωση για το θέμα των προσφύγων- μεταναστών. Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα που απασχολεί τη χώρα μας. Η θέση της παράταξη μας είναι ότι δεν επιθυμούμε ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ μετανάστες στα διοικητικά όρια του Δήμου. Ο καθένας βέβαια μπορεί να αλλάξει χώρα ακολουθώντας τη νόμιμη οδό. Όποιος όμως εισέρχεται μαζικά και παράνομα στην χώρα , χωρίς έγγραφα, και θέλει να επιβάλλει συνθήκες ίδιες με αυτές που ισχύουν στην πατρίδα του, δηλαδή τον τρόπο ζωής που τον έδιωξε από τον τόπο του, δεν είναι αποδεκτός. Δεν μπορούμε να δεχθούμε αντικατάσταση του πληθυσμού της Πατρίδας μας στο όνομα του κέρδους και της ανάπτυξης.. Τι άλλο θέλετε να προσθέσετε; Θέλω να προσθέσω ότι η κοινωνική μέριμνα στον δήμο μας είναι ανύπαρκτη . Πρέπει να πάρουμε σοβαρά κοινωνικά μέτρα και να δώσουμε πραγματικές λύσεις στα προβλήματα των ΑΜΕΑ και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Αυτό συμβαίνει σε όλους τους σύγχρονους Δήμους. Στο Δήμο Σιντικής απουσιάζει οποιοδήποτε ουσιαστικό κοινωνικό μέτρο.

Πρόσκληση εθελοντών για την «Πολιτεία των Ευχών» Θα ξεκινήσει στις 13 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει ως τις 2 Ιανουαρίου

Ο

Δήμος Σερρών και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Σερρών (Κ.Ε.ΔΗ.Σ.) βρίσκονται στην τελική ευθεία του προγραμματισμού της ετήσιας Χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης «Πολιτεία των Ευχών», μιας χαρούμενης εκδήλωσης, η οποία προσπαθεί να γεμίσει με χαμόγελα και να διασκεδάσει τόσο τους νέους όσο και τους μεγαλύτερους, κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, βοηθώντας ταυτόχρονα και την τόνωση της τοπικής αγοράς. Κάθε χρόνο φιλοξενούνται δημοφιλείς καλλιτέχνες, οργανώσεις κοινωφελούς χαρακτήρα, happenings, χορευτικά δρώμενα και πολλά ακόμη, κερδίζοντας με τον τρόπο αυτό, το ενδιαφέρον ολόκληρης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για ένα ετήσιο γεγονός με διάρκεια 21 ημερών, από Παρασκευή 13/12/2019 έως 02/01/2020. Από φέτος θα λαμβάνει χώρα σε έναν χώρο που εκτείνεται από το κέντρο της πόλης (Πλατεία Ελευθερίας), κατά μήκος της Κ.Καραμανλή, έως το κεντρικό δημοτικό πάρκο των Σερρών (Δορυλαίου). Για την άρτια διοργάνωση της «Πολιτείας των Ευχών», είναι εξαιρετικά χρήσιμη η συμβολή των εθελοντών, που κάθε χρόνο στέλνουν το δικό τους μήνυμα προσφοράς με τη συμμετοχή τους στη μεγάλη Χριστουγεννιάτικη γιορτή του Δήμου μας. Γνωρίζοντας την ευαισθησία των συμπολιτών μας, για τα κοινωνικά δρώμενα της πόλης μας, ευελπιστούμε στη συμμετοχή μικρών και μεγάλων στην ομάδα των εθελοντών. Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές καθημερινά 09:00 – 13:00: Κ.Ε.ΔΗ.Σ., Μαρία Γιακουμή 23210 68900, kediser@gmail.com


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Τοπικά

ΤΕΤΑΡΤΗ 04.12.2019Ξεκίνησαν οι αιτήσεις των δημοσίων υπαλλήλων για μετατάξεις-αποσπάσεις μέσω κινητικότητας Πού, πώς και μέχρι πότε πρέπει να τις υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι

Α

ναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes. gr και στην ιστοσελίδα του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου www. apografi.gov.gr, τα αιτήματα των φορέων που εγκρίθηκαν από την Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας για την κάλυψη κενών θέσεων με μετάταξη και απόσπαση. Επίσης αναρτήθηκαν και οι βασικές οδηγίες για την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, στο πλαίσιο του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας

έτους 2019. Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων για μετάταξη σε κενή οργανική θέση ή/και απόσπαση για προσωρινή κάλυψη αναγκών είναι από 03 Δεκεμβρίου έως και την 17η Δεκεμβρίου. Η είσοδος των ενδιαφερομένων υπαλλήλων στην εφαρμογή του μητρώου, είναι διαθέσιμη στο σύνδεσμο https:// hr.apografi.gov.gr. Στη συνέχεια οι υπάλληλοι πληκτρολογούν τους κωδικούς TAXISnet που ήδη διαθέτουν.

Η ΝΟΔΕ Σερρών κοντά στον άνθρωπο Με την πετυχημένη δράση «Κι εγώ μπορώ»

Η

ΝΟ.Δ.Ε. Σερρών αναπτύσσει για δεύτερη χρονιά την επιτυχημένη δράση «ΚΙ ΕΓΩ ΜΠΟΡΩ», με την οποία επιδιώκει να αναγνωρίσει την προσφορά, να κινητοποιήσει τον εθελοντισμό, να αναδείξει την αλληλεγγύη και να βοηθήσει έμπρακτα τους συνανθρώπους μας, που χρειάζονται είδη πρώτης ανάγκης. Στον τόπο μας υπάρχουν άνθρωποι που δε ζητούν ελεημοσύνη, δεν θέλουν να μάθουν την ταυτότητά μας ή τις πεποιθήσεις μας. Έχουν ανάγκη την αγάπη μας, για να μπορέσουν να πλατύνουν το χαμόγελό τους στις γιορτινές ημέρες. Η Νέα Δημοκρατία, πιστεύει στην κοινωνική αλληλεγγύη και στην πραγμάτωση της κοινωνικής συνοχής. Στο πλαίσιο της δράσης «ΚΙ ΕΓΩ ΜΠΟΡΩ» θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση ειδών ένδυσης και υπόδησης, ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων μακράς διάρκειας. Πώς μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε; Προτείνουμε ενδεικτικά: ΤΡΟΦΙΜΑ • Αλεύρι και Ζυμαρικά (μακαρόνια όλων των τύπων, χυλοπίτες, κριθαράκι, φιδές, τραχανάς) • Αλάτι σε βάζο ή σακουλάκια, ξίδι, λεμόνι, μπαχαρικά • Γάλα εβαπορέ σε κονσέρβα, γάλα μακράς διάρκειας 1λ. σε χάρτινη συσκευασία • Κονσέρβες ψαριών, κρεάτων, τομάτας και κομπόστες • Ζάχαρη- καφές Μαρμελάδα, μέλι • Πατάτες, κρεμμύδια (σε όλες τις συσκευασίες) • Ελαιόλαδο 1 λ. και 5λ., σπο-

ρέλαιο του 1λ. και 5λ. • Όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια, ρύζι) • Φρυγανιές-ψωμί • Παιδικές τροφές κάθε είδους (φαρίν λακτέ, ρυζάλευρο, βανίλια, μπισκοτόκρεμα, πραλίνα φουντουκιού, μπισκότα σοκολάτες, δημητριακά, τσουρεκάκια κ.ά.) ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ • Πάνες βρεφικές και ενηλίκων, μωρομάντιλα • Καθαριστικά για πάτωμα και τζάμια • Μαλακτικά πλυντηρίου ρούχων, Σκόνη για πλυντήριο πιάτων • Σακούλες Απορριμμάτων (μικρές και γίγας) • Yυπνόσακοι • Κουβέρτες, παπλώματα ΕΠΟΧΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ • Μελομακάρονα  • Κουραμπιέδες ΒΙΒΛΙΑ-ΓΡΑΦΙΚΗ ΥΛΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΡΟΥΧΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΩΝ- ΚΛΙΝΟΣΚΕΠΑΣΜΑΤΑ * Τα είδη που θα προσφέρουμε πρέπει να είναι καθαρά, σιδερωμένα, μέσα σε σακούλες, έτοιμα για χρήση, έτσι όπως αξίζει να δοθούν στους συνανθρώπους μας. Η δράση θα πραγματοποιείται τις καθημερινές από Τρίτη 2/12/19 έως και την Τρίτη 17/12/19 και στις ώρες 18.0020.00, στα γραφεία της ΝΟΔΕ (Αλεξάνδρου Παναγούλη 1, 2ος όροφος , Σέρρες) Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2321020004 ΝΟΔΕ Σερρών και 6978004337 Κατερίνα Θεοδοσέλη –Τομεάρχης Κοινωνικής Πολιτικής ΝΟΔΕ Σερρών

Η βουλγαρική ρύπανση απειλεί τον παράδεισο της Κερκίνης Ερώτηση από τον Κ. Βελόπουλο και τον Κ. Μπούμπα

Ε

ρώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εξωτερικών απεύθυναν ο πρόεδρος του κόμματος της «Ελληνικής Λύσης» και ο Σερραίος βουλευτής του κόμματος Κώστας Μπούμπας. Θέμα της ερώτησης «η Βουλγάρικη ρύπανση απειλεί τον παράδεισο της Κερκίνης» Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

Ramsar). Αν και κατά καιρούς που φέρνει το ποτάμι από τη Βουλγαρία στην πράξη δεν έχει γίνει τίποτα. Οι Βουλγαρικές αρχές και ο φορέας διαχείρισης της γειτονικής χώρας γνωρίζουν το θέμα.

Κ.κ. Υπουργοί Δεκάδες τόνοι πλαστικών σκουπιδιών από τη Βουλγαρία καταλήγουν στο βυθό της λίμνης Κερκίνης, έναν από τους δέκα υγροτόπους Διεθνούς σημασίας της Ελλάδας(γνωστοί ως υγρότοποι

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κατόπιν τούτου ερωτάσθε κ. Υπουργοί: Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για το μείζον αυτό πρόβλημα προστασίας της λίμνης;

Κυριάκος Βελόπουλος Κωνσταντίνος Μπούμπας

Ο Μέρα25 συμμετείχε στις Φωτεινές Μέρες Με αφορμή τη παγκόσμια ημέρα ΑΜΕΑ

Α

ντιπροσωπεία του ΜέΡΑ25 συμμετείχε στις εκδηλώσεις Φωτεινές Μέρες που διοργανώνουν τα ΚΔΑΠ, τα ειδικά σχολεία, το ΚΑΑΜΕΑ και οι σχετικοί Σύλλογοι με την στήριξη της αντιδημαρχίας κοινωνικής πολιτικής του δήμου Σερρών, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ΑΜΕΑ στις 3 Δεκεμβρίου. Στο περιθώριο των εκδηλώσεων το μέλος του τομέα Αυτοδιοίκησης κ. Σιδεράς Στέργιος, συνεχάρη την αντιδήμαρχο κοινωνικής πολιτικής κ. Σωτηρία Πάνου για την διοργάνωση των εκδηλώσεων, ενώ απευθυνόμενος στην πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και φίλων παιδιών ΑΜΕΑ Π.Ε Σερρών κ. Κατερίνα Παπάζογλου δήλωσε: το ΜέΡΑ25 Σερρών είναι υπέρ της ισότητας των ευκαιριών και πιστεύει στη συλλογική ευθύνη για την αντιμετώπιση της αναπηρίας. Το ζητούμενο είναι η ένταξη των αναπήρων στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου. Οι Φωτεινές Μέρες συνεχίζονται και στις υπό-

λοιπες εκδηλώσεις θα παρευρεθεί η υπεύθυνη επικοινωνίας του Μέρα 25 Σερρών ,που έχει την ιδιότητα της παιδαγωγού Κα. Αγιαννίδου Χριστιάνα. Το ΜέΡΑ25 στηρίζει τέτοιου είδους διοργανώσεις που στόχο έχουν να αναδείξουν τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία, να βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων και έτσι να προάγουν την κοινωνική συνοχή.
η Ρουμπρίκα

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 04.12.2019

Γράφει ο Δημ. Αλ. Αραμπατζής

 Τετάρτη σήμερα 4 Δεκεμβρίου 2019, Μνήμη Βαρβάρας μεγαλομάρτυρος, Ιερομ. Σεραφείμ. Χρόνια πολλά και καλά, ανώδυνα, αναιπέσχυντα, ειρηνικά, χριστιανά στις εορτάζουσες και εορτάζοντες. ***

Χριστουγεννιάτικη «κόλαση» – Οι θερμίδες που έχουν τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες και όλα τα γλυκά των γιορτών

1 κομμάτι (100 γρ.) περιέχει 430 θερμίδες και 32γρ λιπαρά. Λιγότερες θερμίδες περιέχει ο κορμός κάστανο ενώ κρίνεται υγιεινός, αφού περιέχει ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες από τα κάστανα. Ωστόσο πρόκειται για ένα υψηλής θερμιδικής αξίας γλυκό με αρκετά λιπαρά και η κατανάλωση του πρέπει να γίνεται με μέτρο. 1 κομμάτι (100 γρ.) έχει 370 θερμίδες και 19γρ.λιπαρά.

Σοκολατάκια Τα σοκολατάκια (από γνήσια κουβερτούρα) ίσως είναι τα μόνα γλυκά που συστήνουν οι διαιτολόγοι , επειδή είναι πλούσια σε ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες. Η περιεκτικότητα της σε στεατικό οξύ, το οποίο έχει την ιδιότητα να με­ταβολίζεται στον οργανισμό ως ευερ­γετικό μονοακόρεστο λιπαρό οξύ την κάνει περισσότερο υγιεινή από όλα τα εορταστικά γλυκά. Οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση περίπου 10-20 γρ. μαύρης σοκολάτας κάθε ημέρα. 1 σοκολατάκι (20 γρ.) περιέχει 110 θερμίδες και μόνο 6,5 γρ. λίπη.

Βασιλόπιτα

 Όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα τόσο μας τρέχουν τα σάλια για τα παραδοσιακά γλυκά που θα φάμε αλλά και ο τρόμος για τις θερμίδες που θα έχουμε πάρει την επομένη των Εορτών. Όλοι ξέρουμε κατά βάθος, ότι τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες μας βάζουν σε πειρασμό κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Δείτε όμως τι ισχύει με το κάθε ένα από τα πιο «δημοφιλή» γλυκά των εορτών των Χριστουγέννων και μάθετε πόσο επικίνδυνο είναι το κάθε κομμάτι από αυτά για την σιλουέτα σας, και να πάρετε τα μέτρα σας.

Κουραμπιέδες Το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων, ο κουραμπιές, έχει πολλές θερμίδες και αρκετά λιπαρά, ιδίως κορεσμένα, που θεωρούνται επιβλαβή για το καρδιαγγειακό σύστημα. Οι ειδικοί επιστήμονες της Ένωσης Διαιτολόγων διατροφολόγων επισημαίνουν ότι για μια φορά το χρόνο δεν χάλασε ο κόσμος αλλά θα πρέπει η κατανάλωση τους να γίνεται με μέτρο. 1 κουραμπιές βάρους περίπου 40 γρ. περιέχει 240 θερμίδες και 9,2 γρ. λιπαρά

Μελομακάρονα Τα μελομακάρονα είναι πιο υγιεινά σε σύγκριση με τους κουραμπιέδες, επειδή όταν παρασκευάζονται με ελαιόλαδο και όχι με βούτυρο περιέχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά τα οποία είναι ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα.

Η βασιλόπιτα τύπου κέικ γίνεται με πολύ βούτυρο και πολλά αυγά, με συνέπεια να είναι μεγάλης θερμιδικής αξίας με πολλά λιπαρά, κυρίως κορεσμένα. 1 κομμάτι βασιλόπιτα τύπου κέικ (100 γρ.) έχει 350 θερμίδες και 20 γερ. λιπαρά. Από την άλλη πλευρά η βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι θεωρείται καλύτερη επιλογή επειδή για την παρασκευή της απαιτείται 50% λιγότερο βούτυρο ενώ περιέχει πολλά μυρωδικά τα οποία (μαχλέπι, μαστίχα και γλυκάνισο) έχουν και αντιοξειδωτική δράση. 1 κομμάτι βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι (80 γρ.) έχει 255 θερμίδες και 7,5 γρ, λιπαρά.

Πανετόνε Το πανετόνε, η υπερπαραγωγή είναι ένα τσουρέκι με γέμιση από σταφίδες, φρούτα και καρύδια, συστατικά τα οποία το «φορτώνουν» με λιπαρά. 1 κομμάτι (115 γρ.) περιέχει 405 θερμίδες και 18γρ. λιπαρά. ***

Το απόλυτο γιατρικό για τους μαύρους κύκλους!

1 μελομακάρονο βάρους περίπου 35γρ. περιέχει 190 θερμίδες και 8 γρ.λιπαρά. εν είναι μόνο τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες όμως…

Δίπλες Οι δίπλες έχουν σχεδόν 50% λιγότερα λιπαρά. Εάν, μάλιστα, για την παρασκευή τους έχει χρησιμοποιηθεί ελαιόλαδο και όχι σπορέλαιο, τότε θα ενισχύσετε τον οργανισμό σας με μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. 1 δίπλα (45 γρ.) έχει 170 θερμίδες και 4,5 λιπαρά 4,5 γρ.

Μαρόν γλασέ Ένα κατεξοχήν χειμωνιάτικο γλυκό είναι τα κάστανα σε σιρόπι ζάχαρης ( μαρόν γλασέ). Δεν περιέχουν λιπαρά και έχουν χαμηλότερη θερμιδική αξία από τα υπόλοιπα γλυκά. Επίσης, τα κάστανα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. 1 κομμάτι (40 γρ.) περιέχει 75 θερμίδες και σχεδόν μηδαμινά λίπη

Κορμός με σοκολάτα ή κάστανο Τόσο η τούρτα σοκολάτα όσο και ο κορμός ­ σοκολάτα χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς διαιτολόγους ως θερμιδικές «βόμβες» λόγω των πολλών λιπαρών που περιέχουν.

 Απαλλαγείτε μια για πάντα από τους μαύρους κύκλους που σας ταλαιπωρούν! Η πατάτα περιέχει κατεχολάση, συστατικό που χρησιμοποιείται σε πολλά καλλυντικά και έχει θαυμαστά αποτελέσματα για τους μαύρους κύκλους και τις σακούλες. Θα χρειαστείτε: μία πατάτα καθαρισμένη, γάλα και 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο χαμομηλιού. Πλένετε καλά και κόβετε στη μέση την πατάτα. Το ½ της πατάτας το βράζετε σε ένα κατσαρολάκι. Το άλλο μισό ξεφλουδίζετε και χτυπάτε στο blender. Μόλις βράσει το χτυπάτε και αυτό στο blender με λίγο γάλα να γίνει μια σφιχτή κρέμα. Αναμιγνύετε και τα 2 υλικά. Απλώνετε γύρω και κάτω από τα μάτια για 40 λεπτά. Ξεπλένετε με χλιαρό προς κρύο νερό .


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Επικαιρότητα

ΤΕΤΑΡΤΗ 04.12.2019Ανοιχτή Επιστολή προς Δημάρχους για το Πρόγραμμα «Φιλόδημος» Από το Τμήμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ

Τ

ο τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ Εξέδωσε δελτίο Τύπου σχετικά με το πρόγραμμα «Φιλόδημος» και την πρόσφατη ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου. Στο δελτίο αναφέρονται τα εξής: «Σε πρόσφατη ομιλία του στην ΚΕΔΕ ο Υπουργός Εσωτερικών κος Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι καταργείται ουσιαστικά το πρόγραμμα «Φιλόδημος» με το επιχείρημα ότι η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ύψους 134 εκ. ευρώ δεν επαρκεί για έργα ύψους 1,2 δις ευρώ. Επιπλέον ανέφερε ότι θα επιχειρηθεί η μεταφορά των έργων του «Φιλόδημου» στο ΕΣΠΑ και όσα έργα δεν θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ θα ενταχθούν σε νέο πρόγραμμα. Ας δούμε τα δεδομένα: Το πρόγραμμα Φιλόδημος χρηματοδοτεί έργα υποδομών σε όλους τους Δήμους της χώρας και νομοθετήθηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2017 (νόμος 4509/2017). Τροποποίησε ριζικά ένα παλιότερο δανειακό πρόγραμμα που είχε ελάχιστη απορρόφηση καθώς επιβάρυνε τους προϋπολογισμούς των Δήμων. Προβλέπει επενδύσεις ύψους 2 δις €. Ο μηχανισμός αποπληρωμής των έργων περιλαμβάνει ως ενδιάμεσο στάδιο, ίδιους πόρους του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) και δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) το οποίο μέχρι σήμερα έχει υπόλοιπο προς διάθεση 134 εκ. €. Κυρίως όμως προβλέπει

την αποπληρωμή του συνολικού κόστους των έργων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δηλαδή από πόρους του Κεντρικού Κράτους χωρίς να επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί των Δήμων. Όπως ρητά αναφέρεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 69 του Ν. 4509/2017. «Η εξυπηρέτηση των δανείων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και η κάλυψη κάθε είδους εξόδου και λοιπών δαπανών συνομολόγησης και εξόφλησής τους γίνεται σε λογαριασμό που συστήνεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και χρηματοδοτείται από το εθνικό ή το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Εσωτερικών». Αυτό ήταν και το κύριο στοιχείο που εκτόξευσε την ενεργοποίηση του προγράμματος. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε εντάξεις ύψους 1,235 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 502 έργα, εκ των οποίων τα 170 έργα ύψους 450 εκατ. ευρώ έχουν ήδη δημοπρατηθεί ενώ σε 21 έργα ύψους 30 εκατ. ευρώ έχουν υπογραφεί οι δανειακές συμβάσεις. Αν εξετάσει κανείς τις διατάξεις του νόμου 4509/2017, της ΚΥΑ 13022/2018 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει αλλά και τα γενικότερα ισχύοντα στο ΠΔΕ, διαπιστώνει τα εξής: • Τα διαθέσιμα του ΤΠΔ ύψους 7 δις και τα δάνεια της ΕΤΕπ χρησιμοποιούνται ως ενδιάμεσοι επιταχυντές της διαδικασίας αφού επιτρέπουν την ωρίμανση και εκκίνηση των

έργων σήμερα και την πληρωμή τους στο μέλλον ανάλογα με τη διαθεσιμότητα πόρων του ΠΔΕ. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί τόσο το ΤΠΔ όσο και η ΕΤΕπ δανείζουν με ευνοϊκούς όρους όπως για παράδειγμα προβλέπουν περίοδο χάριτος κάποιων ετών στην αποπληρωμή των δανείων. • Ο μηχανισμός αποπληρωμής του προγράμματος δεν καθιστά υποχρεωτική τη χρήση του δανείου της ΕΤΕπ από το ΤΠΔ αν επαρκούν οι πόροι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σε κάθε ετήσια οικονομική χρήση. Γι’ αυτό άλλωστε οι δανειακές συμβάσεις των Δήμων συνάπτονται με το ΤΠΔ και όχι με την ΕΤΕπ. • Ακόμα και χωρίς τις παραπάνω ευκολίες, το ΠΔΕ σήμερα μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες πληρωμής των έργων. Ακόμα και στην υποθετική περίπτωση που φέτος το σύνολο των δημοπρατημένων έργων ολοκληρώνονταν και έπρεπε να πληρωθεί το σύνολο του προϋπολογισμού τους ύψους 450 εκ ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου (πράγμα αδύνατο βέβαια καθώς τα έργα θα υλοποιούνται σε βάθος τουλάχιστον 2-3 ετών) θα μπορούσαν να εξοφληθούν πλήρως από το ΠΔΕ χωρίς να εκταμιευτεί ούτε μισό ευρώ δανείου. Κι αυτό γιατί με βάση την αιτιολογική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020, η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι το ΠΔΕ θα υπο-εκτελεστεί φέτος κατά 600 εκ ευρώ και επομένως θα μπορούσε να πληρώσει άνετα τα έργα του «Φιλόδημος». Πόσο

μάλλον όταν γνωρίζουμε ότι οι πραγματικές ανάγκες για πληρωμές των έργων φέτος δεν θα ξεπεράσουν τα 10-20 εκ. ευρώ. • Επιπλέον η κοινή πρακτική της ΕΤΕπ υπαγορεύει ότι κάθε δάνειο-πλαίσιο που χρηματοδοτεί πακέτα έργων, ξεκινά με ένα συντηρητικό ύψος προϋπολογισμού το οποίο αυξάνεται ανάλογα με την ωρίμανση αυτών των έργων και επεκτείνεται μέσω παρατάσεων στον χρόνο. Επομένως η δανειοδότηση της ΕΤΕπ θα αυξάνεται όσο τα έργα θα συμβασιοποιούνται και θα δίνουν δαπάνες. Το ποσό των 134 εκ. € του δανείου που εμφανίζεται σήμερα δεν αποτελεί ταβάνι σε καμία περίπτωση. Αντίθετα αποτελεί εγγύηση της ΕΤΕπ ότι χρηματοδοτεί το πρόγραμμα. Εξαρτάται από την κυβέρνηση και τους Δήμους πόσο γρήγορα θα τρέξουν τα έργα για να επεκταθεί το δάνειο. Με αντίστοιχο τρόπο έχει λειτουργήσει δάνειο-πλαίσιο που είχαν συνάψει διαδοχικές κυβερνήσεις στο παρελθόν για έργα του ΕΣΠΑ. • Η μεταφορά έργων στο ΕΣΠΑ από άλλες πηγές χρηματοδότησης επίσης είναι μια κοινή πρακτική. Άλλωστε ανάμεσα στους σκοπούς του «Φιλόδημου» ήταν και η τροφοδότηση του ΕΣΠΑ με ώριμα έργα που τόσο έχει ανάγκη. Από τα παραπάνω φαίνεται σαφώς ότι το πρόγραμμα στήθηκε με τέτοια ευελιξία ώστε κάθε φορά που απαιτούνται χρήματα προς αποπληρωμή των έργων αυτά να είναι διαθέσιμα από το ΠΔΕ. Οι πόροι του

ΤΠΔ και (λιγότερο) της ΕΤΕπ απλά διευκολύνουν και επιταχύνουν τη διαδικασία. Επομένως γιατί κάποιος θα αποφάσιζε να καταργήσει ένα τόσο ευέλικτο πρόγραμμα τη στιγμή που μπορεί να το επεκτείνει όπως αυτός θέλει με βάση τις δικές του πολιτικές προτεραιότητες; Και την ίδια στιγμή να ανακοινώνει νέο παρόμοιο πρόγραμμα στη θέση του προηγούμενου; Είναι άραγε έλλειψη κατανόησης και πληροφόρησης αυτή η απλοϊκή αναφορά για τα χρήματα της ΕΤΕπ που δεν επαρκούν; Είναι δυνατόν να μη έχει γίνει στοιχειωδώς κατανοητός ο μηχανισμός χρηματοδότησης του Φιλόδημου; Ή μήπως η στάση του Υπουργού οφείλεται στο γεγονός ότι το πρόγραμμα Φιλόδημος είναι συνδεδεμένο στα μάτια της κοινής γνώμης με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Η ακόμα χειρότερα ο Υπουργός επιθυμεί να «διαπραγματευτεί» με κάθε Δήμαρχο τα ήδη ενταγμένα έργα υπό τον μανδύα ενός νέου ξαναβαφτισμένου «Φιλόδημου»; Στα παραπάνω ερωτήματα ενδεχομένως να πάρουμε απαντήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση η παλαιοκομματικού τύπου μεθόδευση του Υπουργού θα οδηγήσει τα έργα σε απρόβλεπτες καθυστερήσεις ή σε ματαίωση, την οικονομία να στερείται επενδύσεις, το ΠΔΕ να στερείται απορρόφησης και τους Δήμους και τους δημότες σε απόγνωση.

Σε τι ύψος θα κυμανθεί το κοινωνικό μέρισμα Εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 500 έως 1.000 ευρώ - Εφάπαξ και σε μετρητά η καταβολή του

Σ

το ποσό των 500 έως 1.000 ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθει το κοινωνικό μέρισμα το οποίο - όπως προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας - θα διανείμει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες σε 200.000 νοικοκυριά. Τις παραπάνω πληροφορίες για το ύψος του μερίσματος επιβεβαίωσε και η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου μιλώντας νωρίτερα το πρωί στον ΣΚΑΪ. Το κοινωνικό μέρισμα θα

κατευθυνθεί σε οικονομικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού οι οποίες, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, θα είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνα νοικοκυριά καθώς και οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ. Στις ομάδες αυτές θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα από τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται για το 2019, το ύψος του οποίου θα προσδιορισθεί με ακρίβεια τις επόμενες ημέρες. Με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει έως το

τέλος της εβδομάδας στις ανακοινώσεις για το ύψος του μερίσματος που θα δοθεί ανά κατηγορία δικαιούχου. Η καταβολή των ποσών θα είναι εφάπαξ και θα γίνει σε μετρητά, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Για τον προσδιορισμό των δικαιούχων αναμένεται να καθοριστούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Σημειώνεται ότι από τον εφετινό δημοσιονομικό χώρο θα εξοφληθεί και μέρος των οφειλών που έχει το δημόσιο προς τη ΔΕΗ ΔΕΗ-1,48% από τα επιδοτούμενα τιμολόγια των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.
στα “πεταχτά”

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 04.12.2019

Γράφει ο Αθαν. Αλ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Κ

ΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ! Τετάρτη σήμερα, 4 του Δεκέμβρη, του σωτηρίου έτους 2019, Μνήμη Βαρβάρας Μεγαλομάρτυρος (306 μ.Χ.), Ιωάννο οσίου Δαμασκηνού (760 μ.Χ.), Σεραφείμ Φαναρίου ιερομάρτυρος (1601 μ.Χ.). Χρόνια πολλά και καλά, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά, χριστιανά στις εορτάζουσες και εορτάζοντες. *** Δήμαρχε Αλέξανδρε, μετέβητε στην Αθήνα για την εκλογή νέας διοίκησης στην ΚΕΔΕ. Συγχαρητήρια για την εκλογή σας. Με την ευκαιρία: Ποιους παράγοντες της Εξουσίας επισκεφθήκατε, τι ζητήσατε και τι πετύχατε; Μήπως κάνατε τον κόπο να πάτε στο Πεντάγωνο να δείτε τον Μακεδόνα υπουργό Εθνικής Αμύνας αξιότιμο κύριο Παναγιωτόπουλο για τα εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα; Αν ναι καλώς. Αν όχι κακώς.

μου είπε ότι τα ΙΧ αυτοκίνητα που κυκλοφορούν είναι περισσότερα από τους ανθρώπους. Τι κάνει η Διευθύντρια του Τμήματος Τροχαίας Κινήσεως; Στην ερώτηση είπα δεν ξέρω, δεν απαντώ. Πάντως από το Αφγανιστάν υποστερούμε. Τις πταίει για την κατάσταση αυτή; Ο χώρος εργασίας είναι γνωστός πας τις δεκτός να τον ακούσω. *** Ποιος νομικός θα μας εξηγήσει τι είναι το πλάσμα δικαίου; *** Επανέρχομαι, ότι όσα έγραψα στην αρχή σχετικώς το έκανα από δημοσιογραφικό καθήκον και ουδένα ήθελα να στεναχωρήσω. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Εάν όμως κάποιος ή κάποια, που έχει αξίωμα πιστεύει ότι εθίγη του ζητώ ταπεινώς να με συγχωρήσει. ***

*** Ακούω περί «Πολιτείας των Ευχών» στην Πλατεία Ελευθερίας, τι θα στοιχίσει αυτό το «ταρατατζούμ»; Κάποτε ή μάλλον τω καιρώ εκείνω, το «ΔΕΝΔΡΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ» που διηύθυνε η Φωτεινή μας είχε τη φαεινή ιδέα, την έμπνευση μετά των συνεργατών της αμφοτέρων των φύλων να στήσει το «ΔΕΝΔΡΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ». Το πάσης φύσεως πολιτικό αληταριό, άμυαλοι και μοιραίοι, κακομοίρηδες, εμπαθέστατοι, με μουστάκια και μουστακάρες να τις …. και να τα …., όπως έλεγε ένας σεβαστός πελάτης του αειμνήστου πατέρα μας Αλέξανδρου, μπαρμπα-Αλέξη, όπως τον έλεγαν κάποιοι λιγνιτωρύχοι πελάτες του φτωχοτάτου καφενείου μας… Ο Θεός να το πει καφενείο. *** Ρε Σάκη, τι γίνεται με το φιλαράκι σου τον Μάρκον τον Ευγενικόν; Αμφότεροι με τις μουστάκες σας, κάνατε «κριτική» τύπου «αρουραίων» που κυκλοφορούν στους υπονόμους. Για την αναξιότητά μου δεν την είχατε του κλώτσου και του μπάτσου. Ταλαίπωρα ανθρωπάκια. Αχ Σάκη και Μάρκο η διαφορά μας είναι Σαρμουσακλή εσείς Σαρμουσακλήδες…! Και η ταπεινότητά μου Βρυξέλλες. Μια φορά δε ήθελες Σάκη μου να έλθεις στην Αυστραλία. Δυστυχώς, λυπούμαι και σας ζητώ να με συγχωρήσετε γιατί η αναξιότητά μου, ο δικηγορίσκος, ο «εκβιαστής» δημοσιογραφίσκος σας έκοψε. Καλά Χριστούγεννα και με υγεία και ανώδυνα να υποδεχθείτε το Νέο Χρόνο και για να τιμήσετε την του Κυρίου Ενσάρκωσιν. *** Να σας υπενθυμίσω Σάκη και Μάρκο μου το ρεζίλι που πάθατε στο Ποινικό Εφετείο Θεσσαλονίκης όπου η διαδικασία κράτησε δύο με τρία λεπτά που μας κήρυξε ΑΘΩΟΥΣ. Την αναξιότητά μου και την ταπεινότητα του αδελφού μας Δημήτρη. Χάρηκα Σάκη, που σε κάποια στιγμή σας είδα να ομιλείτε με τον δημοσιογράφο της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» φίλο μου, φίλτατό μου Γεώργιο Βότση. Δεν φαντάζομαι να … λερώθηκες από τη χαρά σου. Εγώ, ναι εγώ όλους τους αξίους δημοσιογράφους τους έχω φίλους, φάγαμε μαζί στα σπίτια μας στην Αθήνα, συνταξιδεύσαμε σε 103 χώρες του κόσμου και ρώτησε αν τολμάτε τον Γιάννη Μαρίνο, φίλτατό μου ή τον Αλέξη Παπαχελά, τι γνώμη είχαν για την αναξιοτητά μου. Πάντα ταύτα καλοπίστως και καμμία διάθεση της τιμής. Αναγνωρίζω την τιμή σας και σέβομαι ό,τι πράξατε για την ταπεινότητά μου. Καμμιά κακία δεν έχω. Σας τιμώ και αναγνωρίζω ότι είστε παντού και σ’ όλα καλύτεροι από την αναξιότητά μου. Αν κάπου σας στεναχώρησα σας ζητώ ταπεινόφρως να με συγχωρέσετε. *** Δήμαρχε Αλέξανδρε και Αντιδήμαρχε επί των Οικονομικών Σπύρο, σήμερα πρωίας γενομένης έρριξα τα «σκουπίδια» - απορρίμματα στον κάδο προ της οικίας μου. «Κόνταξα» να … «ξεράσω». Υπενθυμίζω ότι είναι Δεκέμβριος… Και ο νοών νοείτω. *** Φίλος ταξιτζής σήμερα πρωίας γενομένης που κατήλθα στην αγορά

Tο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση παρουσίασε η ηγεσία του Υπ. Παιδείας. Βασικοί άξονες του νομοσχεδίου το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση είναι: - Η Ιδρυση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), με ενισχυμένες αρμοδιότητες, εις αντικατάσταση της προϋπάρχουσας Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ). - Η απελευθέρωση της έρευνας και η δημιουργία ευέλικτου και ευπροσάρμοστου πλαισίου λειτουργίας των Ειδικών Λογαριασμών Έρευνας (ΕΛΚΕ). Μεταξύ των αρμοδιοτήτων της νέας Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), θα είναι και η αξιολόγηση των Πανεπιστημίων και των εντός αυτών λειτουργούντων ερευνητικών μονάδων. Συγκεκριμένα, την αξιολόγηση των Ιδρυμάτων θα αναλάβει το Συμβούλιο Αξιολόγησης και Πιστοποίησης, στο οποίο θα συμμετέχουν εξειδικευμένοι καθηγητές α’ βαθμίδας ανά γνωστικό αντικείμενο καθώς και εκπρόσωποι φοιτητών και κοινωνικών εταίρων. Στα καθήκοντα του Συμβουλίου είναι: • Να αξιολογεί τα ΑΕΙ και το εάν πληρούν τις ποιοτικές προϋποθέσεις για να οργανώνουν προγράμματα σπουδών α’, β’ και γ’ κύκλου • Να αξιολογεί τις ερευνητικές μονάδες εντός ΑΕΙ • Να πιστοποιεί την ποιότητα: α. των εσωτερικών συστημάτων διασφάλισης της ποιότητας των ΑΕΙ β. των προγραμμάτων σπουδών (εκ των προτέρων για τα μελλοντικά & εκ των υστέρων για τα ήδη ιδρυθέντα) • Να διενεργεί θεματικές αξιολογήσεις των ΑΕΙ (π.χ. στρατηγική διεθνοποίησης, ισότητα των φύλων, πρόσβαση ΑμεΑ) Επιπλέον: • Προβλέπεται ότι συγκεκριμένο ποσοστό της χρηματοδότησης να εξαρτάται από την αξιολόγηση • Πιστοποιούνται τα προγράμματα σπουδών πριν από την έναρξη της λειτουργίας τους • Εξετάζεται αν τα ΑΕΙ πληρούν ποιοτικές προϋποθέσεις για να οργανώνουν προγράμματα σπουδών α’, β’ και γ΄ κύκλου • Εντάσσονται θεματικές και συγκριτικές αξιολογήσεις των Ιδρυμάτων σε κρίσιμα πεδία, π.χ. ισότητα των φύλων, πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, ηλεκτρονική μάθηση, εξωστρέφεια • Προβλέπεται αυτοτελής αξιολόγηση των ερευνητικών κέντρων των ΑΕΙ


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Οικονομία

ΤΕΤΑΡΤΗ 04.12.2019Προειδοποιήσεις ΙΟΒΕ παρά τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος

Μ

ικρή ανάκαμψη παρουσίασε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Νοέμβριο του 2018, καθώς διαμορφώθηκε στις 107 μονάδες από τις 106,7 μονάδες τον Οκτώβριο. Η βελτίωση αυτή αποδίδεται κυρίως στην ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και της ανόδου των επιχειρηματικών προσδοκιών στον κλάδο των υπηρεσιών. Παρά, πάντως, τη γενική ευφορία που επικρατεί, το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το οποίο διενεργεί κάθε μήνα την έρευνα οικονομικής συγκυρίας, επισημαίνει τους πιθανούς κινδύνους για την ελληνική οικονομία, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η παραγωγική βάση της οικονομίας παραμένει ασθενής, η ανεργία εξαιρετικά υψηλή και το επίπεδο επενδύσεων πολύ χαμηλότερο από αυτό που θα στηρίξει μια μεσοπρόθεσμα ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας. Ο δημοσιονομικός χώρος είναι πεπερασμένος και το δημόσιο χρέος παραμένει ιδιαίτερα υψηλό».

Στον κλάδο της βιομηχανίας, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών υποχώρησε στις 102,9 μονάδες (από 105,3 τον Οκτώβριο), ενώ πολύ εντονότερη ήταν η κάμψη του σχετικού δείκτη στον κλάδο των κατασκευών. Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε στις 53,7 μονάδες (από τις 60,7 μονάδες τον Οκτώβριο), με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται στην κατηγορία των ιδιωτικών κατασκευών. Οριακή βελτίωση παρατηρήθηκε στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, όπου ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών ανήλθε στις 120,3 μονάδες από τις 119,9 μονάδες τον Οκτώβριο, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης στον κλάδο των υπηρεσιών επίσης ενισχύθηκε τον Νοέμβριο, καθώς διαμορφώθηκε στις 103,9 μονάδες από 101,4 μονάδες τον Οκτώβριο. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε ήπια τον Νοέμβριο και διαμορφώθηκε στις -6,8 (από -8,4 μονάδες). Υστερα από τη νέα άνοδο, οι Ελληνες καταναλωτές δεν συγκαταλέγονται πλέον στην πεντάδα

των περισσότερο απαισιόδοξων στην Ε.Ε. Την πρώτη θέση σε αυτήν την κατάταξη κατέχει η Βουλγαρία με -22,7 μονάδες (από -22) και την πέμπτη η Ισπανία (-10,3 από -9,1). Η Ελλάδα βρίσκεται στη 10η θέση μαζί με τη Ρουμανία. Σε αντίθεση, πάντως, με τον δείκτη επιχειρηματικών προσ-

δοκιών στη βιομηχανία, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση (PMI) που καταρτίζει η IHS Markit προκαλεί πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία. Ο εν λόγω δείκτης ενισχύθηκε τον Νοέμβριο φτάνοντας τις 54,1 μονάδες από τις 53,5 μονάδες τον Οκτώβριο. Η βελτίωση αυτή οφείλεται στην άνοδο

των νέων παραγγελιών για τις αγορές στο εξωτερικό, με τον ρυθμό αύξησης να καταγράφει υψηλό έξι μηνών, στην ενίσχυση των νέων παραγγελιών για τις εγχώριες αγορές, καθώς και στην αύξηση του αριθμού των εργαζομένων στη μεταποίηση.

Χρεώσεις: Τι αλλαγές έρχονται στα συμβόλαιο κινητής τηλεφωνίας Ανάσα έρχεται στους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας με τις μειώσεις στις χρεώσεις που μελετούν οι εταιρείες

Α

λλαγές στις χρεώσεις που θα ευνοούν τους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας έρχονται το αμέσως επόμενο διάστημα, μετά από παρέμβαση της κυβέρνησης. Τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης συνέστησαν στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας όχι μόνο για μειώσουν τις χρεώσεις στα συμβόλαια, αλλά και να αυξήσουν τα data στα πακέτα ίντερνετ. Οι συζητήσεις της κυβέρνησης, όπως αναφέρει το Έθνος της Κυριακής με τις εταιρείες είναι σε πολύ προχωρηµένο στάδιο και εντός των προσεχών ηµερών θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις για τη δέσµευση των εταιρειών στον εξορθολογισµό των τιµολογίων προς τα κάτω. Κερδισμένοι ωστόσο θα είναι οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας που θα δουν το τελικό ποσό που πληρώνουν να μειώνεται είτε τις παρεχόμενες υπηρεσίες να πολλαπλασιάζονται, ειδικά όσον αφορά τη χρήση δε-

δομένων με την ίδια χρέωση.

Οι χρεώσεις Αυτό συνεπάγεται μια έμμεση μείωση στα συμβόλαια, δεδομένου ότι οι καταναλωτές θα καλύπτονται από χαμηλότερα σε τιμή συμβόλαια τα οποία αναμένεται να προσφέρουν περισσότερα δεδομένα (data). Σχέδιο για έμμεσες και ενδεχομένως και άμεσες μειώσεις στα συμβόλαια των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας αλλά και αύξηση των προσφερόμενων δεδομένων ανά πακέτο σύνδεσης φέρεται να εκπονεί η κυβέρνηση. Το project φαίνεται ότι έχει προχωρήσει και εντός των προσεχών ηµερών, όπως ανακοίνωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις για τη δέσµευση των εταιρειών στον εξορθολογισµό των τιµολογίων προς τα κάτω.

Το ΙΟΒΕ Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η Ελλάδα κατατάσσεται ως η 10η

πιο φθηνή ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προ φόρων χρεώσεις αλλά μετά τον συνυπολογισμό των φόρων σκαρφαλώνει στην έκτη πιο ακριβή θέση. Το θέμα χειρίζεται από πλευράς κυβέρνησης ο αρμόδιος υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης που διατηρεί ανοικτό δίαυλο

αλλά παράλληλα ασκεί και πιέσεις στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους προκειμένου να μειώσουν τις υψηλές χρεώσεις δεδομένων. Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο τέλος για mobile data στην Ευρώπη με ονομαστική τιμή 28,88 ευρώ ανα GB με την Ουκρανία να έχει το φθηνότερο στα 0,45 ανά GB ενώ ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι

7,5 ευρώ. Για παράδειγμα σύμφωνα με στοιχεία της Cable ένα πακέτο με 300 λεπτά ομιλίας και 1gb data στην Ελλάδα κοστίζει 56 ευρώ ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στα 22 ευρώ. Ένα πακέτο 5 GB data ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση κοστίζει κατά μέσο όρο 17 ευρώ στην Ελλάδα κοστίζει 26.


10

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Άποψη

ΤΕΤΑΡΤΗ 04.12.2019

Αγροτουρισμός-Οικοτουρισμός (Αγρο-οικοτουρισμός): δύο ευεργετικές μορφές εναλλακτικού τουρισμού Γράφει η: Ελευθερία Ξενοδόχου Αγροτουρισμός Ο αγροτουρισμός, με την ευρύτερη έννοια του «τουρισμού υπαίθρου», είναι μια ήπια και μικρής κλίμακας μορφή τουριστικής ανάπτυξης και πολυδραστηριότητας που αναπτύσσεται σε μια χωρική ενότητα που χαρακτηρίζεται ως αγροτική (σε μη τουριστικά κορεσμένες περιοχές της υπαίθρου). Προσδιορίζεται από τη διαμονή σε αγροκτήματα ή σε καταλύματα παραδοσιακού χαρακτήρα και μικρής δυναμικότητας, καθώς και από μια ευρεία ποικιλία δραστηριοτήτων αναψυχής στην ύπαιθρο, που συνδέονται είτε με την γεωργική / κτηνοτροφική παραγωγή, την τοπική γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα και τα πολιτισμικά στοιχεία του αγροτικού χώρου, είτε με υπαίθριες δραστηριότητες, όπως η ορειβασία, η πεζοπορία, η ποδηλασία βουνού κ.ά.. Προκειμένου η αγροτουριστική προσφορά να μην περιορίζεται στην απλή παροχή καταλύματος, όπως συμβαίνει στην πλειονότητα των «αγροτουριστικών» προορισμών της Ελλάδας, απαιτείται η παροχή δυνατοτήτων πραγματοποίησης βιωματικών εμπειριών και ο συνδυασμός με άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, όπως ο οικοτουρισμός και ο πολιτιστικός τουρισμός. Ο σωστά σχεδιασμένος και καλά οργανωμένος αγροτουρισμός έχει καταδειχθεί ότι αποτελεί ένα από τα αποτελεσματικότερα εργαλεία για τη μακροπρόθεσμη διατήρηση της ταυτότητας ενός τόπου . Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι στην τουριστική ανάπτυξη αυτής της μορφής, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μιας περιοχής, αποτελούν πλέον τα διαφοροποιητικά χαρακτηριστικά που στηρίζονται στην διατήρηση και ανάδειξη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων της. Σε επιχειρηματικό επίπεδο, ο αγροτουρισμός αποτελεί τον συνδετικό κρίκο του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα με τον τριτογενή. Δηλαδή της παραγωγής γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και της μεταποίησης, με την παροχή υπηρεσιών και τον τουρισμό. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργεί, στηρίζει και τονώνει την τοπική αγορά, παρέχοντας νέες θέσεις εργασίας, ένα συμπληρωματικό εισόδημα στις αγροτικές οικογένειες και συγκρατώντας τον πληθυσμό στην ύπαιθρο. Οι κατηγορίες των επιχειρήσεων που εντάσσονται στον αγροτουρισμό είναι επιγραμματικά οι παρακάτω: Αγροτουριστικά καταλύματα, πρατήρια / εκθετήρια αγροτουριστικών προϊόντων, αγροτουριστικά κέντρα εστίασης και αναψυχής, τουριστικά γραφεία που αναλαμβάνουν τη διοργάνωση ή την υλοποίηση προγραμμάτων υπαίθριων δραστηριοτήτων και περιηγήσεων οικοτουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, αγροκτήματα, επιχειρήσεις παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων, εργαστήρια λαϊκής τέχνης. Τέλος, σε ότι αφορά στον επισκέπτη, ο αγροτουρισμός αποτελεί μια διαδικασία που προωθεί μια μορφή ταξιδιού με σεβασμό προς το περιβάλλον και την παράδοση, βασισμένη στην γνωριμία του με την τοπική κουλτούρα, ιστορία και καθημερινότητα. Μια συνολική εμπειρία κατά την οποία ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με τον ντόπιο τρόπο ζωής και συνδυάζει την αναψυχή με την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή του για κοινωνικά, ιστορικά, περιβαλλοντικά και άλλα θέματα της εκάστοτε περιοχής. Απλά και συνοπτικά ο αγροτουρισμός συμβάλλει στα εξής: 1. Συμπλήρωση και βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος 2. Βελτίωση της ποιότητας ζωής και εργασίας του αγροτικού πληθυσμού 3. Συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού στον τόπο διαμονής του 4. Βελτίωση και διάθεση των τοπικών αγροτικών και βιοτεχνικών προϊόντων 5. Προστασία του περιβάλλοντος 6. Διατήρηση, προβολή κι αξιοποίηση της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς 7. Βελτίωση της ελκυστικότητας των αγροτικών περιοχών 8. Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας Ελλάδα και Αγροτουρισμός: Στη χώρα μας παρατηρούμε τις εξής μορφές αγροτουρισμού: Αγροτουρισμό, σε χωριά ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (ορεινά και μη) που προσελκύουν τους επισκέπτες, αξιοποιώντας την ομορφιά της τοποθεσίας τους. Αγροτουρισμό, σε νησιωτικές ή παραλιακές περιοχές οι οποίες αξιοποιούν κυρίως τους θερινούς μήνες τον ήλιο και τη θάλασσα. Αγροτουρισμό, σε παραδοσιακούς οικισμούς οι οποίοι έχουν να αναδείξουν μια ξεχωριστή αρχιτεκτονική που προσελκύει τον κάτοικο των τσιμεντένιων αστικών κέντρων. Αγροτουρισμό, κοντά σε προστατευόμενες περιοχές, όπως εθνικούς δρυμούς και υδροβιότοπους οι οποίες εκτός από φυσικό κάλλος, αναλαμβάνουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις των επισκεπτών σε θέματα οικολογίας. Αγροτουρισμό, σε καταλύματα συνεταιριστικής μορφής, όπου τα μέλη των συνεταιρισμών, κυρίως γυναίκες προσφέρουν προϊόντα δικής τους ή τοπικής παραγωγής και αυθεντική φιλοξενία. Στην Ελλάδα, η αξιόλογη γεωφυσική ποικιλομορφία, οι ανεξάντλητοι φυσικοί πόροι, τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά και η παράδοση, συνθέτουν ένα σπάνιο μωσαϊκό παραστάσεων, εικόνων και εμπειριών δημιουργώντας έναν τόπο ευλογημένο. Εδώ, οι λάτρεις του αυθεντικού, του ανεξερεύνητου, του ανεπιτήδευτου τουρισμού μπορούν να απολαύσουν ό, τι απλόχερα προσφέρει η φύση. Στην ελληνική ύπαιθρο, οι αγροτικές ασχολίες δίνουν τον τόνο και «προσκαλούν» να συμμετέχει κανείς ενεργά σε ένα σύνολο δραστηριοτήτων, συνδυάζοντας το πάντρεμα του μόχθου με την απόλαυση. Κατά τη διαμονή σε μια φάρμα έχει κανείς τη δυνατότητα να βοηθήσει στη φροντίδα των ζώων (βοσκή, άρμεγμα, καθαριότητα) και σε τυροκομικές δραστηριότητες για την παραγωγή φρέσκου γιαουρτιού και τυριού. Μπορεί κανείς να βοηθήσει επίσης στο μάζεμα της ελιάς και της μεταφοράς σε κάποιο παραδοσιακό ελαιοτριβείο για την παραγωγή του πολύτιμου ελαιόλαδου. Μετά το άλεσμα μπορεί να πάρει κάποιος μαζί του, αντί για αμοιβή, μια ποσότητα λαδιού ή ακόμη και να

γεμίσει με το φρέσκο ελαιόλαδο μπουκάλια που θα φέρουν την προσωπική του ετικέτα. Η διαδικασία του τρύγου και του πατήματος των σταφυλιών για την παραγωγή κρασιού ή τσίπουρου∙ η συγκομιδή εποχιακών φρούτων, βοτάνων, οπωροκηπευτικών, μανιταριών και κάθε λογής καρπών (κάστανα, καρύδια κλπ)∙ το θέρισμα και η μελισσοκομία, είναι δραστηριότητες που γεμίζουν με ανεπανάληπτες εμπειρίες. Στους αγροτουριστικούς συνεταιρισμούς, που δραστηριοποιούνται σε πάρα πολλές περιοχές, μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει μαθήματα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής για να φτιάξει με τις «συνταγές της γιαγιάς» μαρμελάδες, λικέρ, κομπόστες, γλυκά του κουταλιού, ζυμωτό ψωμί, φρέσκα ζυμαρικά, πίτες και ό ,τι προστάζει η ντόπια κουζίνα. Μια επίσκεψή σε ένα εργαστήρι χειροτεχνίας ή κεραμικής γεμίζει όλους με όμορφες εικόνες αλλά και ιδέες για δώρα και αγορές. Σε ένα παραδοσιακό οινοποιείο, μέσα από γευστικές δοκιμές, μυείται κανείς στα μυστικά του κρασιού: τις ποικιλίες, το άρωμα, το χρώμα, τη γεύση. Ο οικοτουρισμός είναι έννοια στενά συνυφασμένη με τον αγροτουρισμό. Ανάλογα με τον τόπο διαμονής και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, μπορεί κάποιος να πάρει πληροφορίες για τη χλωρίδα και τη πανίδα της περιοχής, περιδιαβαίνοντας εθνικούς δρυμούς, υδροβιότοπους και τοπία μοναδικής φυσικής ομορφιάς. Επιπλέον, αν ανήκει κάποιος στους δραστήριους φυσιολάτρες έχει την εξαιρετική ευκαιρία να επιδοθεί και στο αγαπημένο του σπορ: κολύμπι, ψάρεμα, πεζοπορία, ορειβασία, κυνήγι, ιππασία… Αν, αντιθέτως, στόχος των διακοπών είναι η απόλυτη ηρεμία - σωματική και πνευματική- απλά μπορεί να απολαύσει κανείς το πρωινό του ξύπνημα με το κελάηδημα των πουλιών, ντόπια εδέσματα στη σκιά μιας κληματαριάς ή το ηλιοβασίλεμα με φόντο τους χρυσοπράσινους ελαιώνες. Οικοτουρισμός Ο οικοτουρισμός αποτελεί μια μορφή τουρισμού, η οποία συνδέεται με διάφορες μορφές τουριστικής δραστηριότητας στη φύση («τουρισμός φύσης» ή «φυσιολατρικός τουρισμός»). Αναπτύσσεται σε οικολογικά αξιόλογες και επί το πλείστον περιοχές θεσμοθετημένης περιβαλλοντικής προστασίας (π.χ. περιοχές Natura) και εμπεριέχει δραστηριότητες που μπορεί να έχουν επιστημονικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα (πχ. τουρισμός παρατήρησης των οικοσυστημάτων). Ο οικοτουρισμός συμπληρώνεται από ορισμένες άλλες μορφές τουρισμού, όπως ο επιστημονικός τουρισμός, ο περιηγητικός/ πεζοπορικός τουρισμός και ο τουρισμός υπαίθριων δραστηριοτήτων (τουρισμός περιπέτειας), που δεν συμβάλλουν εξ ορισμού απαραίτητα στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά περιλαμβάνουν όλες εκείνες τις δραστηριότητες που διοργανώνονται στο φυσικό περιβάλλον και εν μέρει έχουν έντονο το στοιχείο της περιπέτειας. Ο οικοτουρισμός είναι μια περιορισμένη δραστηριότητα με μεγάλες όμως προοπτικές, καθώς απευθύνεται σε μια γρήγορα αναπτυσσόμενη, εξειδικευμένη αγορά υψηλών απαιτήσεων για ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες, διατεθειμένη και ικανή να δαπανήσει υψηλά ποσά. Τα είδη του οικοτουρισμού ποικίλουν, μοιράζονται όμως τα εξής κοινά χαρακτηριστικά: α. Είναι εκδρομές / ταξίδια τα οποία ασκούν όσο το δυνατό λιγότερη πίεση στη φύση και τον πολιτισμό στην περιοχή του προορισμού και γίνονται συνήθως σε μικρά γκρουπ με αίσθηση ευθύνης και σεβασμού για το φυσικό περιβάλλον. β. Είναι εκδρομές / ταξίδια που χρησιμοποιούν συνήθως τοπικά μέσα μεταφοράς, διαμονής και διατροφής, τα οποία είναι όλα κατά το δυνατόν φιλικά προς το περιβάλλον, ανάλογα με τις συνθήκες της περιοχής. Το αποτέλεσμα είναι σίγουρα ένα πολύ πιο ευχάριστο ταξίδι για όσους λαμβάνουν μέρος σε αυτό. Ο ταξιδιώτης απολαμβάνει περισσότερες εμπειρίες, ο τοπικός πληθυσμός βλέπει την οικονομία του να ισχυροποιείται και ο τουριστικός επιχειρηματίας αποκτά όλο και περισσότερους ενδιαφερόμενους πελάτες, από ένα συνεχώς αυξανόμενο μερίδιο της τουριστικής βιομηχανίας. Βασικές απαιτήσεις του Οικοτουρισμού: α. Σεβασμός στους περιορισμούς του προορισμού: Οικοτουρισμός σημαίνει προστατεύω και όχι καταστρέφω ανεξάρτητα με το τι ήρθε να δει και να ζήσει ο επισκέπτης. Η φέρουσα ικανότητα, με οικολογικούς ή κοινωνικό / πολιτιστικούς όρους, της κάθε περιοχής πρέπει να γίνεται σεβαστή. β. Υποστήριξη στην τοπική οικονομία: Οικοτουρισμός σημαίνει χρήση των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών. Άρα κάθε ταξίδι πρέπει να συμβάλει με τον καλύτερο τρόπο στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας (Π.χ. διανυκτερεύσεις σε τοπικά καταλύματα, πρόσληψη ντόπιων οδηγών και αγορά ντόπιων προϊόντων και υπηρεσιών). γ. Περιβαλλοντικά βιώσιμη διαχείριση όλων των δραστηριοτήτων της επιχείρησης: Τα τουριστικά γραφεία και επιχειρήσεις που προσφέρουν οικοτουριστικές δραστηριότητες πρέπει να είναι πρωτοπόροι στην περιβαλλοντική προστασία (διαχείριση απορριμάτων, μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων κλπ). Πρέπει να ενθαρρύνουν τη χρήση μαζικών μέσων μεταφοράς, τη διανυκτέρευση σε φιλικά στο περιβάλλον καταλύματα και να διασφαλίζουν κατά το δυνατόν την ορθή διαχείριση των απορριμάτων. δ. Ενεργός συμμετοχή στην προστασία του περιβάλλοντος: O οικοτουρισμός σέβεται τη βιοποικιλότητα και τη μοναδικότητα της φύσης των οικοτουριστικών προορισμών, από τις »παρθένες περιοχές» μέχρι τα αγροκτήματα. Αυτό σημαίνει ότι άμεσα ή έμμεσα, με οικονομικά μέσα ή με πράξεις, υποστηρίζει την προστασία της φύσης σε κάθε της μορφή. ε. Προώθηση της χαράς της εξερεύνησης, της γνώσης και του σεβασμού: O οικοτουρισμός υπαινίσσεται μια δόση περιέργειας και διάθεσης εξερεύνησης μαζί όμως με τον αναγκαίο σεβασμό. Οδηγοί με επαγγελματική επάρκεια και γνώσεις, ενδελεχής εισαγωγική παρουσίαση των χαρακτηριστικών της περιοχής και μικρές αλλά χρήσιμες και ακριβείς συμβουλές προς τον ταξιδιώτη – επισκέπτη, είναι οπωσδήποτε σημαντικές συνιστώσες.

ζ. Ποιότητα και ασφάλεια από την αρχή ως το τέλος: Ο οικοτουρισμός είναι ποιοτικός τουρισμός. Ο πελάτης πρέπει να είναι σίγουρος ότι ο πιστοποιημένος οργανισμός τηρεί υψηλές προδιαγραφές από την αρχή ως το τέλος. Κάθε πιστοποιημένη επιχείρηση χαρακτηρίζεται από, επιχειρηματική σοβαρότητα, υπεύθυνο και έντιμο μάρκετινγκ, πλήρη γνώση και εφαρμογή του σχετικού νομικού πλαισίου. Απλά και συνοπτικά, οι ¨10 εντολές του Οικοτουρισμού¨: 1.Σεβαστείτε την ευθραυστότητα της γης. Συνειδητοποιείστε ότι όλοι πρέπει να βοηθήσουν στην προστασία μοναδικών και όμορφων προορισμών για να μπορούν να τους απολαύσουν και οι επόμενες γενιές. 2. Αφήστε μόνο χνάρια. Πάρτε μόνο φωτογραφίες. Όχι γκράφιτι. Όχι σκουπίδια. Μην πάρετε ενθύμια και αναμνηστικά από τόπους ιστορικής αξίας και περιοχές φυσικού κάλλους.3. Για να κάνετε το ταξίδι σας πιο ενδιαφέρον, μάθετε για την γεωγραφία, τα ήθη, τα έθιμα, την κουλτούρα των περιοχών που επισκέπτεστε. Ενθαρρύνετε τις τοπικές προσπάθειες για διατήρηση της μοναδικότητάς τους. 4. Σεβαστείτε την ησυχία και την αξιοπρέπεια των άλλων. Ρωτήστε πριν φωτογραφίσετε ανθρώπους. 5. Μην αγοράσετε προϊόντα που προέρχονται από υπό εξαφάνιση φυτά και ζώα, όπως για παράδειγμα ο κισσός, το καβούκι της χελώνας, δέρματα ζώων κλπ.. Διαβάστε και ερευνήστε για προϊόντα που δεν μπορείτε να εισάγετε. 6. Πάντα ακολουθείτε προεπιλεγμένες διαδρομές. Μην ενοχλείτε τα ζώα, τα φυτά ή το φυσικό τους περιβάλλον.7. Μάθετε σχετικά και υποστηρίξτε οργανώσεις που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος 8. Προσπαθείτε να περπατάτε ή να χρησιμοποιείτε περιβαλλοντικές μεθόδους μεταφοράς, όπου και όποτε είναι δυνατόν. Ενθαρρύνετε τους οδηγούς δημοσίων οχημάτων να σβήνουν τις μηχανές όταν παρκάρουν. 9. Δείξτε κατανόηση σε αυτούς που συντελούν στην βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος (ποιότητα του αέρα, του νερού, ανακύκλωση, ασφαλή διαχείριση των αποβλήτων και των τοξικών προϊόντων, ηχορύπανση κλπ) και οι οποίοι χρησιμοποιούν ειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό. 10. Ενθαρρύνετε τους οργανισμούς να ακολουθούν τις περιβαλλοντικές κατευθυντήριες γραμμές. Ελλάδα και Οικοτουρισμός: Η Ελλάδα, με το απαράμιλλο σε πλούτο φυσικό περιβάλλον της και τις παραδοσιακές δομές πρωταγωνιστεί σε διεθνές επίπεδο στον τομέα της αειφόρου ανάπτυξης. Ορεινά τοπία εναλλάσσονται με πεδινές «αγκαλιές» δημιουργώντας ένα φυσικό σκηνικό απίστευτης ομορφιάς, ιδανικό για εναλλακτικές περιπλανήσεις, όπου νιώθει κανείς όλη τη δύναμη της γης και την αξία της ζωής. Η άγρια φύση, η πανίδα και η χλωρίδα του ελληνικού χώρου προστατεύονται από διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς. Στην ελληνική επικράτεια διαβιούν, περίπου, 50.000 είδη ζώων, ένας πλούτος άγριας ζωής μοναδικός στον ευρωπαϊκό χώρο που οφείλεται στο έντονο ανάγλυφο, το οποίο δημιουργεί διαφορετικά οικοσυστήματα. Τα πολυάριθμα σπήλαια, τα οποία υπερβαίνουν τα 10.000, αποτελούν ξεχωριστούς βιότοπους, το καθένα με διαφορετική βιοποικιλότητα. Φαράγγια και χαράδρες, αιωνόβια δάση, παραλίμνιες περιοχές, εύφορα δέλτα ποταμών, απάτητα βουνά δημιουργούν αμέτρητα λίκνα ζωής. Γύρω στα 700 είδη ζώων και πάνω από 900 είδη φυτών της Ελλάδας προστατεύονται λόγω της σπανιότητάς τους και του κρίσιμου ρόλου που διαδραματίζουν στο φυσικό περιβάλλον. Σημαντικοί υγρότοποι της Ελλάδας προστατεύονται από τη συνθήκη Ramsar. Ανάμεσά τους η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, η λίμνη της Μικρής Πρέσπας, η λίμνη Ισμαρίδα και το θρακικό σύμπλεγμα λιμνοθαλασσών, η λίμνη Κερκίνη, το Δέλτα του Αξιού ποταμού και πολλοί ακόμα παράδεισοι, όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει πλήθος σπάνιων ή ενδημικών πουλιών, ψαριών και αμφίβιων ειδών σε αρμονία με το μαγευτικό τοπίο. Στην Ελλάδα επίσης υπάρχουν δεκαπέντε περιοχές που χαρακτηρίζονται Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης. Ανάμεσά τους το δάσος των Δενδρόκεδρων στην Κυνουρία, το παρθένο δάσος της κεντρικής Ροδόπης, το υδροχαρές δάσος της Εύβοιας, το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου, το δάσος αείφυλλων πλατύφυλλων της νήσου Σαπιέντζα Μεσσηνίας. Ένα ταξίδι στο δάσος του Λαϊλιά Σερρών, στο Κεφαλάνθηρο του Ηρακλείου Κρήτης με τις σπάνιες ορχιδέες, στο δάσος της οξιάς στην Πέλλα, αποτελούν προορισμούς ζωής και ευκαιρία να γνωρίσει κάποιος τη ζωοποιό δύναμη της φύσης μέσα από μονοπάτια εξαίρετης ομορφιάς. Ως Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης έχουν επίσης χαρακτηριστεί κάποια υπεραιωνόβια μεμονωμένα δέντρα, όπως η δρυς της Δόρυζας στην Αρκαδία, η ελιά του Ναυπλίου, ο γεροπλάτανος Χαλκιδικής και πολλά ακόμα, που αξίζει κανείς να δει από κοντά και να αφουγκραστεί το αθάνατο θρόισμα των φύλλων τους. Στα Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης του ελλαδικού χώρου προστίθενται οι μεγάλοι δρυμοί και τα αισθητικά δάση, όπως του Ολύμπου, της Σαμαριάς, του Παρνασσού, το περιαστικό δάσος Ιωαννίνων και πλήθος άλλων ανέγγιχτων τόπων. Πολλές περιοχές προστατεύονται από τη Σύμβαση της Βαρκελώνης και αποτελούν σπουδαίο φυσικό κεφάλαιο. Ανάμεσά τους, ο Εθνικός Δρυμός του Σουνίου στην Αττική, το αισθητικό δάσος της Σκιάθου, το δάσος Νικόπολης-Μύτικα. Επιπλέον, πολλοί Εθνικοί Δρυμοί έχουν χαρακτηριστεί ως περιοχές βιογενετικών αποθεμάτων, όπως ο Εθνικός Δρυμός του Αίμου, το δάσος Κουρί Αλμυρού, το δάσος της οξιάς στη Χαϊντού, ο Εθνικός Δρυμός της Σαμαριάς. Τέλος, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στη χερσόνησο του Άθω, η οποία έχει χαρακτηριστεί ολόκληρη ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, τόσο για το ανυπέρβλητο φυσικό τοπίο, όσο και για την πνευματική διάσταση της μοναστικής της πολιτείας. Αγροτουρισμός και Οικοτουρισμός ή Αγρο-οικοτουρισμός Ο αγροτουρισμός και ο οικοτουρισμός είναι δυο γρήγορα αναπτυσσόμενοι τομείς στην τουριστική βιομηχανία παγκοσμίως. Στην Αμερική εκτιμάται ότι περίπου 62 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται ή διανυκτερεύουν σε φάρμες, ράντσα ή οινοποιεία, ενώ το 32% των Καναδών

που επισκέπτονται την Ευρώπη θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε κάποια αγροτουριστική δραστηριότητα (τρύγος, παραγωγή τυριού, συλλογή ελιών κ.ά). Καθώς ο μισός πληθυσμός του πλανήτη μένει σε πόλεις γίνεται εντονότερη η ανάγκη του ανθρώπου να περάσει χρόνο στη φύση. Έρευνα της Rainforest Alliance υποστηρίζει πως το 20% των διεθνών ταξιδιών έχει ως κίνητρο ταξιδιού το φυσικό περιβάλλον για προορισμό. Επιπρόσθετα, έχει γίνει σύγχρονη τάση σε όλες τις ηλικίες επισκεπτών και έχει δημιουργηθεί η ανάγκη για ταξίδια εμπειριών «live like a local» , δηλαδή για βιωματική αυθεντική εμπειρία, κάτι που τόσο ο αγροόσο και ο οικο- τουρισμός περιλαμβάνουν στα βασικά χαρακτηριστικά τους Στην θεωρία και στη πράξη οι έννοιες του αγροτουρισμού και οικοτουρισμού δημιουργούν συχνά σύγχυση. Πολλοί μελετητές προσπαθώντας να ξεδιαλύνουν τις έννοιες αυτές, μπαίνουν στον πειρασμό να τις ξανά-ορίσουν, ενισχύοντας τελικά την εννοιολογική σύγχυση που επικρατεί. Και η τάση αυτή δεν είναι (μόνο) ελληνική, αλλά παγκόσμια. Αυτό συμβαίνει γιατί τόσο ο αγροτουρισμός όσο και οικοτουρισμός προσπαθούν φιλόδοξα να περιγράψουν ο κάθε ένας μια δραστηριότητα, μια φιλοσοφία και ένα μοντέλο ανάπτυξης και χαρακτηρίζονται από σχέσεις αλληλοσύνδεσης και αλληλεξάρτησης με την κοινωνία, την οικονoμία, το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον, την τεχνολογία/τεχνογνωσία και τις πολιτικές, οι οποίες και διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, αλλά και μεταβάλλονται μέσα στο χρόνο. Ο οικοτουρισμός, σύμφωνα με τους διαφορετικούς ορισμούς που υπάρχουν, μπορεί να διακριθεί ως στενός (ισχυρός) ή ευρύς (αδύνατος), αλλά και σε ενδιάμεσες κατηγορίες, σύμφωνα με την έμφαση που δίνεται ή όχι στην εκπαίδευση, στην υπευθυνότητα του ταξιδιώτη και στην ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, ενώ το κίνητρο του ταξιδιού (φύση), χαρακτηρίζει όλες του τις διαβαθμίσεις. Τελικά, όσο πιο ευρύς είναι ο ορισμός τόσο χάνεται η ουσία του οικοτουρισμού και στην πράξη ο τουρισμός στη φύση τις περισσότερες φορές δεν είναι οικοτουρισμός, αλλά κάποια άλλη εναλλακτική μορφή τουρισμού (π.χ φυσιολατρικός τουρισμός), ο οποίος λανθασμένα και συχνά εσκεμμένα (για εμπορικούς και διαφημιστικούς λόγους) προβάλλεται ως οικοτουρισμός. Όμως και στην περίπτωση του αγροτουρισμού τίθεται ζήτημα αποσαφήνισης της έννοιας, ειδικά στον ελλαδικό χώρο. Η κεντρική Ευρώπη για παράδειγμα, διαθέτει αυτόνομα αγροτικά συγκροτήματα κατοικίας και αγροτικής δραστηριότητας (αγροτικές φάρμες) σε αντίθεση με τη δομή της ελληνικής υπαίθρου, όπου οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις συνήθως απέχουν από την αγροτική κατοικία (η οποία εντοπίζεται εντός χωριού). Στην ελληνική πραγματικότητα ο αγροτουρισμός συνδέεται κυρίως με τη διαμονή σε κάποιο ξενώνα, που ως επί το πλείστον βρίσκεται σε ένα χωριό (συνήθως ορεινό), ενώ η διαμονή αυτή συνδυάζεται όχι συνήθως με τη συμμετοχή στις αγροτικές ασχολίες (π.χ. τρύγος), αλλά κυρίως με καθημερινές ασχολίες (π.χ. μαθήματα μαγειρικής) και με τη συμμετοχή στη καθημερινή ζωή εντός του οικισμού (την πλατεία, την εκκλησία, το καφενείο, την ταβέρνα). Ο πρόσφατος ορισμός του 2014 για τον αγροτουρισμό θέλει ενοποιημένους χώρους, καταλύματος ή και εστίασης με αυτόν της αγροτικής παραγωγής. Αντιγράφει δηλαδή το ευρωπαϊκό μοντέλο οργάνωσης του αγροτουρισμού και όχι αυτό που χαρακτηρίζει την πλειοψηφία του ελληνικού αγροτικού χώρου. Ωστόσο, με χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά προγράμματα (π.χ. Leader) είχαν δημιουργηθεί ‘αγροτουριστικοί’ ξενώνες κυρίως εντός οικισμών, επιδοτώντας αγρότες, καθώς ο βασικός στόχος ήταν (και είναι) η ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και η προβολή της αγροτικής ζωής και των τοπικών προϊόντων σους επισκέπτες. Ταυτόχρονα είχαν δημιουργηθεί και κάποιες (πολύ λιγότερες) πραγματικές αγροτουριστικές επιχειρήσει, οι οποίες προσέφεραν και προσφέρουν διαμονή και αγροτικές δραστηριότητες σε αγροκτήματα, πολλές από τις οποίες είναι εξαιρετικές προσπάθειες. Αυτές οι τελευταίες επιχειρήσεις, εκτός από το μεγαλύτερο κόστος και την πολυπλοκότητα στη λειτουργία τους, αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν λειτουργικά και θεσμικά ζητήματα καθώς χρειάζονται πολλαπλές ξεχωριστές άδειες για την νόμιμη λειτουργία τους (π.χ. για την παραγωγή, μεταποίηση και διάθεση αγροτικών προϊόντων στους φιλοξενούμενους). Διερευνώντας τα χαρακτηριστικά του αγροτουρισμού και του οικοτουρισμού διακρίνουμε ομοιότητες και διαφορές, οι οποίες δεν είναι πάντα διακριτές. Στην πράξη, γίνεται ακόμα πιο δύσκολος ο διαχωρισμός τους καθώς ο οικοτουρίστας δανείζεται υποδομές και υπηρεσίες που χρησιμοποιεί ο αγροτουρίστας και αντίστροφα. Για παράδειγμα, ένας οικοτουρίστας μπορεί διανυκτερεύσει σε αγροτουριστικό κατάλυμα, το οποίο και θα γίνει ορμητήριο για τις εξορμήσεις του στη φύση (η οποία είναι στο επίκεντρο του ταξιδιού του). Ταυτόχρονα και πιθανότητα να ενδιαφερθεί για την καθημερινή ζωή στο χωρίο και τις ασχολίες, ενδεχομένως να συμμετάσχει σε κάποια από τις δραστηριότητες που το κατάλυμα προσφέρει (γνωριμία με κάποιο παραδοσιακό επάγγελμα ή πρακτική), ενώ θα ενισχύσει την τοπική κοινωνία αγοράζοντας για παράδειγμα τοπικά προϊόντα ή/και δοκιμάζοντας την τοπική κουζίνα. Αντίστοιχα, ο αγροτουρίστας ενώ έχει σαν βασικό κίνητρο την επαφή με την αγροτική ζωή, δεν αποκλείεται να ξεφύγει από τα όρια του οικισμού και να έρθει σε επαφή με τη φύση κάνοντας ή όχι δραστηριότητες στη φύση και μαθαίνοντας στοιχεία για το φυσικό περιβάλλον. Συνεπώς, θεωρούμε ότι στην πράξη το ένα είδος συμπληρώνει το άλλο και δημιουργεί ένα αλληλένδετο πακέτο που δεν είναι εύκολο να ορισθεί, ειδικά στην ελληνική πραγματικότητα. Παρά τις διαφορές τους λοιπόν, θα μπορούσαμε να αναφερθούμε και στις δυο ευεργετικές μορφές εναλλακτικού τουρισμού μαζί, με τον όρο αγρο-οικοτουρισμός. (Περισσότερες πληροφορίες και στις ιστοσελίδες: altertourism.gr και visitgreece.gr καθώς και στο πόνημα της Ναταλί Δολόγλου, ¨Αγροτουρισμός-Οικοτουρισμός¨, έννοιες και πραγματικότητα, 2017).


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Επικαιρότητα

ΤΕΤΑΡΤΗ 04.12.2019

11

Πρόστιμα στις «μετατροπές» ΙΧ και μοτοσυκλετών «Τσουχτερά» πρόστιμα έρχονται στα συνεργεία που «πειράζουν» αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, καθώς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ξεκινήσει ελέγχους, έχοντας μάλιστα ήδη έτοιμη τη νέα διάταξη. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ κας Φωτεινής Πιπιλή, σχετικά με τους χώρους στάθμευσης των δικύκλων επισήμανε ότι τα εν λόγω πρόστιμα αφορούν τα συνεργεία που συνεργούν στην αλλοίωση των χαρακτηριστικών των οχημάτων είτε αυτή η αλλοίωση αφορά στον θόρυβο, στην αφαίρεση του φίλτρου DPF που κατακρατεί τα επικίνδυνα σωματίδια των οχημάτων ή στην

παράνομη επέμβαση στον οδομετρητή των χιλιομέτρων. Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Κεφαλογιάννης: «Τα παραπάνω αποτελούν επεμβάσεις που αλλοιώνουν κρίσιμα χαρακτηριστικά των οχημάτων με σοβαρές επιπτώσεις στην οδική ασφάλεια, στο κοινωνικό σύνολο και στο περιβάλλον και αυτό δεν είμαστε διατεθειμένοι να το επιτρέψουμε. Όπως είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς στο στόχαστρο του Υπουργείου εισέρχονται όλα εκείνα τα συνεργεία που «υπόσχονται» διπλασιασμό της ιπποδύναμης και πολύ υψηλές επιδόσεις καθώς τα χαρακτηριστικά των οχημάτων που τροποποιούν αλλάζουν ριζικά με αποτέλεσμα τα

στοιχεία που αναγράφουν οι άδειες κυκλοφορίας τους να μην είναι αντίστοιχες με τα δεδομένα που προκύπτουν μετά τις μετατροπές». Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων

που θα πιαστούν από τα κλιμάκια ελέγχου ή από τα ΚΤΕΟ ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η ποινή που θα τους επιβληθεί καθώς θα θεωρούνται «συνένοχοι» στην παραποίηση

των στοιχείων των οχημάτων αφού τα οχήματα «μετατράπηκαν» με την δική τους θέληση!

Επίδομα παιδιού: 2.000 ευρώ για κάθε νεογέννητο - Τα κριτήρια

Ε

να νέο επίδομα παιδιών συμπεριλαμβάνει ο Προϋπολογισμός του 2020, ενισχύοντας την οικογένεια, σε συνδυασμό με την προσαύξηση του αφορολογήτου και τη μείωση του ΦΠΑ. Το νέο επίδομα, ύψους 2.000 ευρώ, θα καταβάλλεται το 2020 σε όσες οικογένειες φέρουν στον κόσμο παιδιά και δεν σχετίζεται με το γνωστό οικογενειακό επίδομα. Όπως επεσήμανε η αρμόδια υφυπουργός Δ. Μιχαηλίδου σε συνέντευξη της στο Star, θα μπουν εισοδηματικά κριτήρια, ωστόσο αυτά δεν θα αποκλείουν τη μεγάλη μάζα των πολιτών, καθώς το νέο επίδομα δεν είναι προνοιακού, αλλά δημογραφικού χαρακτήρα. Συγκεκριμένα: Για μονογονεϊκή οικογένεια το ύψος του εισοδήματος δεν πρέπει να ξεπερνά τις 40.000 ευρώ. Για ζευγάρια, το συνολικό ύψος του εισοδήματος τους θα πρέπει να είναι ως 60.000 ευρώ. Για κάθε τέκνο, το οποίο ήδη βρίσκεται στην οικογένεια, το εισοδηματικό όριο προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ. Έτσι, αν ένα ζευγάρι, που έχει ήδη 2 παιδιά, φέρει στον κόσμο ένα ακόμα, για να πάρουν τις 2.000 ευρώ, το εισόδημα τους δεν πρέπει να ξεπερνά τις 80.000 ευρώ. Με βάση το τελευταίο στα-

τιστικό Δελτίο της ΑΑΔΕ, τα ζευγάρια χωρίς παιδιά με εισόδημα ως 60.000 ευρώ, ανέρχονται σε 1.382.327 και αποτελούν εν δυνάμει το κοινό στο οποίο απευθύνεται το επίδομα. Όπως διευκρίνισε η υφυπουργός, οι 2.000 ευρώ θα καταβάλλονται σε 2 δόσεις: η πρώτη δόση με τη γέννηση του και η δεύτερη σε έξι μήνες από τη γέννηση του. Φυσικά, το επίδομα αφορά σε κάθε νεογέννητο, συνεπώς αν πρόκειται π.χ. για δίδυμα τότε μιλάμε για 4.000 ευρώ. Οι προσαυξήσεις για το αφορολόγητο λόγω παιδιών Σύμφωνα με τις μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, κάθε χρόνο καταγράφονται 85.000- 90.000 γεννήσεις, ενώ το “καθαρό” δημοσιονομικό κόστος του νέου επιδόματος έχει υπολογιστεί σε 120 εκατ. Ευρώ. Η δεύτερη ενίσχυση για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς έρχεται μέσω της προσαύξησης του αφορολογήτου λόγω παιδιών, είτε των υφιστάμενων είτε των νέων. Συγκεκριμένα: Άγαμος: 777 ευρώ / αφορολόγητο όριο 8.636 ευρώ με 1 παιδί: 810 ευρώ / αφορολόγητο 9.000 ευρώ με 2 παιδιά: 900 ευρώ/ αφορολόγητο όριο 10.000 ευρώ Τρίτεκνοι: 1.120 ευρώ/ αφορολόγητο 11.000 ευρώ με 4 παιδιά: 1.340 ευρώ / αφορολόγητο όριο 12.000

ευρώ με 5 παιδιά: 1.560 ευρώ / αφορολόγητο όριο 13.000 ευρώ με 6 παιδιά : 1.780 ευρώ / αφορολόγητο όριο 14.000 ευρώ με 7 παιδιά: 1.900 ευρώ / αφορολόγητο όριο 15.000 ευρώ με 8 παιδιά: 2.120 ευρώ / αφορολόγητο όριο 16.000 ευρώ με 9 παιδιά 2.340 ευρώ / αφορολόγητο όριο 17.000 ευρώ με 10 παιδιά 2.560 ευρώ / αφορολόγητο όριο 18.000 ευρώ Ειδικά για τις οικογένειες με μικρομεσαία εισοδήματα, η προσαύξηση του αφορολογήτου σε συνδυασμό με το νέο συντελεστή 9%, οδηγεί σε μικρότερη μηνιαία παρακράτηση φόρου, άρα και σε μισθολογικές

“ενέσεις”. Για παράδειγμα, δημόσιος υπάλληλος με 2 παιδιά και αποδοχές 1.250 ευρώ, θα δει αύξηση 11,6 ευρώ. Ένας εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα, με 3 παιδιά και αποδοχές 1.357 ευρώ, θα δει αύξηση 12,9 ευρώ. Οι αδικημένοι είναι οι εργαζόμενοι με 1 παιδί, καθώς αν οι μηνιαίες αποδοχές τους ξεπερνούν τα 1.428 ευρώ, τότε δεν θα δουν μείωση των κρατήσεων, άρα και αύξηση μισθού.

σμό για την ενίσχυση των οικογενειών, γίνεται στο πεδίο της έμμεσης φορολογίας και συγκεκριμένα του ΦΠΑ.

Το συνολικό κονδύλι για τις παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα, που ουσιαστικά αφορούν στη μείωση της παρακράτησης, υπολογίστηκε σε 281 εκατ. Ευρώ.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το κατώφλι φτώχειας για νοικοκυριά με 2 παιδιά διαμορφώθηκε το 2018 στις 9.908 ευρώ. Με αυτό το δεδομένο κι αφού συνυπολογιστούν διάφορα κοινωνικά επιδόματα, υπολογίζεται ότι το 22,8% των οικογενειών με παιδιά αντιμετωπίζει τον κίνδυνο φτώχειας, ενώ το ποσοστό ανεβαίνει στο 32,8% για τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Μείωση φορολογίας σε προϊόντα για παιδιά Η τρίτη παρέμβαση, που συμπεριλαμβάνεται στο σχεδια-

Έτσι, από την Πρωτοχρονιά, μειώνεται από 24% σε 13% ο ΦΠΑ σε όλες τις συσκευασμένες βρεφικές τροφές, στις βρεφικές πάνες και στα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου. Το δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται σε 12 εκατ. Ευρώ.


12

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Επικαιρότητα

ΤΕΤΑΡΤΗ 04.12.2019

Πλούσιο το πρόγραμμα της Βιβλιοθήκης Σερρών για το μήνα Δεκέμβριο

Η

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για το 2019 διοργανώνει δράσεις που απευθύνονται σε ενήλικες και παιδιά. Για το μήνα ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ έχουν προγραμματιστεί οι εξής δράσεις: • Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, ώρα 9:00-10:00. «Φωτεινές μέρες». Ανάγνωση παραμυθιών από την κ. Βούλα Γιαγκαζόγλου σε μαθητές Α.Μ.Ε.Α. και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Συνδιοργάνωση του Δήμου Σερρών, της Ιεράς Μητρόπολεως Σερρών-Νιγρίτης, του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών και της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας ατόμων με αναπηρία. Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης Με προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων. • Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, ώρα 10:00-12:00. «Ανακαλύπτοντας τα μυστήρια της βιβλιοθήκης». Με την Μαρία Βραχλιώτου, βιβλιοθηκονόμο και την Κλεοπάτρα Βλάχου, εκπαιδευτικό. Μια περιπετειώδης επίσκεψη στον κόσμο των βιβλιοθηκών. Για Ε’ και ΣΤ’ τάξεις δημοτικού. Προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων. Με προεγγραφή. Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης. • Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, ώρα 9:00-10:00. «Φωτεινές μέρες». Ανάγνωση παραμυθιών σε μαθητές Α.Μ.Ε.Α. και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Συνδιοργάνωση του Δήμου Σερρών, της Ιεράς Μητρόπολεως Σερρών-Νιγρίτης, του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών και της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας ατόμων με αναπηρία. Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης. Με προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων. • Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, ώρα 10:00-12:00. «Ταξιδεύοντας στον κυκλαδικό πολιτισμό». Με την Κλεοπάτρα Βλάχου, εκπαιδευτικό και τη Μαρία Βραχλιώτου, βιβλιοθηκονόμο. Ένα ταξίδι στο παρελθόν, για να γνωρίσουμε μέσα από τα βιβλία και το παιχνίδι, τον μεγάλο κυκλαδικό πολιτισμό. Για Γ’ και Δ’ τάξεις δημοτικού. Σε συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής ΤέχνηςΊδρυμα Γουλανδρή. Προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων. Με προεγγραφή. Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης. • Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου, ώρα 9:00-10:00. «Φωτεινές μέρες». Ανάγνωση παραμυθιών από το ΚΔΑΠ ΣΤΗΡΙΖΩ σε μαθητές Α.Μ.Ε.Α. και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Συνδιοργάνωση του Δήμου

Σερρών, της Ιεράς Μητρόπολεως Σερρών-Νιγρίτης, του ΔΗ.ΠΕ. ΘΕ Σερρών και της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας ατόμων με αναπηρία. Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης Με προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων. • Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου, ώρα 10:00-12:00. « Ο χρήστης Αριστοτέλης θέλει να συνδεθεί μαζί σας: Ένα ταξίδι στον χρόνο, από τον Αριστοτελικό λόγο στον άγνωστο κόσμο του διαδικτύου». Με τον Μωυσίδη Παναγιώτη-Γεώργιο, Γλωσσολόγο-Παιδαγωγό και την Καλουπτσή Μαρία, Φιλόλογο. Ένα πρόγραμμα γνωριμίας με τη βιβλιοθήκη και ενημέρωσης των μαθητών σχετικά με την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του μίσους και των ψευδών ειδήσεων μέσα από την επικοινωνία στο διαδίκτυο. Για τάξεις γυμνασίου και λυκείου. Σε συνεργασία με τον Όμιλο UNESCO Σερρών. Προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων. Με προεγγραφή. Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης. • Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου, ώρα 10:30- 13:30. «Οι μικροί αναγνώστες στη χώρα του Αισώπου». Με την Μαγδαληνή Μοσχογιάννη, εκπαιδευτικό. Μια δράση που θα περιλαμβάνει ποικίλες δραστηριότητες, όπως δημιουργική ανάγνωση, αναδιήγηση μύθων, παιχνίδια με λέξεις και εικόνες, κατασκευές, ζωγραφική, παιχνίδι και ασκήσεις δημιουργικής γραφής. Για ηλικίες 6-9 ετών. Με προεγγραφή. Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης. • Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου, ώρα 18:30- 20:00. «Εργαστήρι Ορθοφωνίας για παιδιά δημοτικού». Με την Αγγελοπούλου Βαΐα, φιλόλογο. Θα εκπαιδευτούμε στη σωστή εκφορά του προφορικού λόγου, στην καλή διαχείριση της αναπνοής, στη σωστή προφορά των λέξεων και στον κατάλληλο τονισμό και «χρωματισμό» των φράσεων. Για ηλικίες Δ’, Ε΄ και ΣΤ’ δημοτικού. Απαιτείται προεγγραφή, η οποία είναι δωρεάν. Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης. (9η συνάντηση). • Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, ώρα 10:00-12:00. «Για να μην πούμε το νερό…νεράκι». Με την Ελευθερία Τσολάκη, μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Ποροΐων και ο Γεώργιος Κεχλιμπάρης, μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Κιλκίς. Μέσα από το παιχνίδι και τη δημιουργική

απασχόληση, τα παιδιά θα γνωρίσουν τη βιβλιοθήκη και θα ευαισθητοποιηθούν αναφορικά με το νερό ως πολύτιμο φυσικό πόρο. Προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων. Με προεγγραφή. Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης. • Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, ώρα 10:00-12:00. « Ο χρήστης Αριστοτέλης θέλει να συνδεθεί μαζί σας: Ένα ταξίδι στον χρόνο, από τον Αριστοτελικό λόγο στον άγνωστο κόσμο του διαδικτύου». Με τον Μωυσίδη Παναγιώτη-Γεώργιο, Γλωσσολόγο-Παιδαγωγό και την Καλουπτσή Μαρία, Φιλόλογο. Ένα πρόγραμμα γνωριμίας με τη βιβλιοθήκη και ενημέρωσης των μαθητών σχετικά με την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του μίσους και των ψευδών ειδήσεων μέσα από την επικοινωνία στο διαδίκτυο. Για τάξεις γυμνασίου και λυκείου. Σε συνεργασία με τον Όμιλο UNESCO Σερρών. Προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων. Με προεγγραφή. Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης. • Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, ώρα 11:00-12:30. «Γιατί Στολίζουμε έλατο Χριστούγεννα». Μια Χριστουγεννιάτικη δράση του Συλλόγου Ελληνογαλλικής Φιλίας Σέρρες-Fosses. Στολίζουμε ένα Χριστουγεννιάτικο έλατο διαφορετικό και μαθαίνουμε μέσα από διαδραστική αφήγηση και δραματοποίηση γιατί στολίζουμε έλατο στις γιορτές. Διασκεδάζουμε με χριστουγεννιάτικες κατασκευές και παιχνίδια και με πολλές γλυκές ευχές στα γαλλικά. Για ηλικίες 7-12 ετών. Με προεγγραφή. Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης. • Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου, ώρα 18:30- 20:00. «Εργαστήρι Ορθοφωνίας για παιδιά δημοτικού». Με την Αγγελοπούλου Βαΐα, φιλόλογο. Θα εκπαιδευτούμε στη σωστή εκφορά του προφορικού λόγου, στην καλή διαχείριση της αναπνοής, στη σωστή προφορά των λέξεων και στον κατάλληλο τονισμό και «χρωματισμό» των φράσεων. Για ηλικίες Δ’, Ε΄ και ΣΤ’ δημοτικού. Απαιτείται προεγγραφή, η οποία είναι δωρεάν. Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης. (10η συνάντηση). • Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου, ώρα 19:00. «Λογοτεχνικά Βραδινά». Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Φιλολόγων Σερρών, το Σύλλογο Φίλων Βιβλιοθήκης, τη Λέσχη Ανάγνωσης, το Σύλλογο Ελληνογαλλικής Φιλίας Σέρρες-Fosses και τη Μακεδονική Ένωση Καθηγητών Αγγλικής Δημόσιας Πρωτοβάθμιας και

Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών – Δράμας διοργανώνει μια Δευτέρα κάθε μήνα τα Λογοτεχνικά Βραδινά, με παρουσιάσεις αγαπημένων λογοτεχνικών έργων και συζητήσεις. Θα πραγματοποιηθεί η 2η συνάντηση του 4ου κύκλου, με την Δώρα Μπαγανά, φιλόλογο, και θέμα: «“Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο” του Μαρσέλ Προυστ: ένας συγγραφικός, εκδοτικός και αναγνωστικός άθλος». Στον 3ο όροφο της βιβλιοθήκης. Είσοδος ελεύθερη. • Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου, ώρα 20:00. Προβολή Συμφωνικής Συναυλίας του Andre Rieu «Χαρούμενα Γενέθλια» Συναυλία στο Μάαστριχτ. Η Δ. Κ. Βιβλιοθήκη Σερρών και ο Σύλλογος Φίλων της Βιβλιοθήκης συνδιοργανώνουν την Προβολή της Συναυλίας του Andre Rieu στην πλατεία Vrijthof στο Μάαστριχτ μαζί με την ορχήστρα Γιόχαν Στράους. Είσοδος Ελεύθερη. Στο αμφιθέατρο «Γεώργιος Καφταντζής» στο ισόγειο της βιβλιοθήκης. • Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου, ώρα 10:00-12:00. «Για να μην πούμε το νερό…νεράκι». Με την Ελευθερία Τσολάκη, μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Ποροΐων και ο Γεώργιος Κεχλιμπάρης, μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Κιλκίς. Μέσα από το παιχνίδι και τη δημιουργική απασχόληση, τα παιδιά θα γνωρίσουν τη βιβλιοθήκη και θα ευαισθητοποιηθούν αναφορικά με το νερό ως πολύτιμο φυσικό πόρο. Προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων. Με προεγγραφή. Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης. • Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, ώρα 10:00-12:00. « Ο χρήστης Αριστοτέλης θέλει να συνδεθεί μαζί σας: Ένα ταξίδι στον χρόνο, από τον Αριστοτελικό λόγο στον άγνωστο κόσμο του διαδικτύου». Με τον Μωυσίδη Παναγιώτη-Γεώργιο, Γλωσσολόγο-Παιδαγωγό και την Καλουπτσή Μα-

ρία, Φιλόλογο. Ένα πρόγραμμα γνωριμίας με τη βιβλιοθήκη και ενημέρωσης των μαθητών σχετικά με την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του μίσους και των ψευδών ειδήσεων μέσα από την επικοινωνία στο διαδίκτυο. Για τάξεις γυμνασίου και λυκείου. Σε συνεργασία με τον Όμιλο UNESCO Σερρών. Προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων. Με προεγγραφή. Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης. • Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, ώρα 11:00-13:00. “Jingle all the way to some Christmas fun!”. Μια δράση της Μακεδονικής Ένωσης Καθηγητών Αγγλικής Δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών – Δράμας ( Μ.Ε.Κ.Α.Δ.Ε.Σ.) με θέμα χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες, με κατασκευές, παιχνίδι και τραγούδι. Για ηλικίες 9-12 ετών. Με προεγγραφή. Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης. • Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, ώρα 19:00-20:00. «Χριστουγεννιάτικο εργαστήρι: Κατασκευάζουμε Χριστουγεννιάτικες κάρτες». Με τη Βιβλιοθηκονόμο Μαρία Βραχλιώτου. Θα κατασκευάσουμε παιχνιδιάρικες Χριστουγεννιάτικες κάρτες για να στείλουμε ευχές σε αγαπημένα μας πρόσωπα. Για ηλικίες 7-12 ετών. Με προεγγραφή. Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης. • Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, ώρα 11:30-13:00. «Χριστουγεννιάτικο εργαστήρι: Κατασκευάζουμε χριστουγεννιάτικα στολίδια από χαρτί». Με τη Βιβλιοθηκονόμο Μαρία Βραχλιώτου. Θα μάθουμε να κατασκευάζουμε ευφάνταστα χριστουγεννιάτικα στολίδια από χαρτί. Για ηλικίες 7-12 ετών. Με προεγγραφή. Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης. • Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου, ώρα 19:00-20:00. Πρωτοχρονιάτικο κυνήγι θησαυρού. Με την εκπαιδευτικό Βλάχου Κλεοπάτρα. Θα λύσουμε τα μυστήρια των γιορτινών βιβλίων. Για ηλικίες 7-12 ετών. Με προεγγραφή. Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

κοινωνία - πολιτισμός

ΤΕΤΑΡΤΗ 04.12.2019

13

Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας στο Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο

Σοφιστές - Σοφιστική ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Φανή Σοκόλη Τζήκα, Φιλόλογος

Ο

ι Σοφιστές με την ποικιλία και την πρωτοτυπία των θεωριών τους δεν αποτελούν μια ενιαία φιλοσοφική σχολή σαν τους Πυθαγορείους ή την Πλατωνική Ακαδημία. Δεν πρεσβεύουν ένα κοινό δόγμα, δεν αναφέρονται σε έναν κοινό αρχηγέτη ή ιδρυτή, δεν έχουν τους ίδιους στόχους, την ίδια πολιτική τοποθέτηση και τους ίδιους αντιπάλους. Ο καθένας τους έχει τη θέση και την ιδιοτυπία του. Όμως, παρά τις αντίθετες απόψεις μελετητών, οι σοφιστές πέρα από το ότι ήταν επαγγελματίες δάσκαλοι είχαν και άλλα κοινά, τόσο στα θέματα που δίδασκαν όσο και στη νοοτροπία

που δημιουργούνταν με αυτά. Έτσι δικαιολογημένα μπορούμε να μιλάμε για σοφιστική νοοτροπία ή για σοφιστική πνευματική κίνηση. Πέρα από τους πρακτικούς στόχους της διδασκαλίας τους και το ενδιαφέρον για την καθημερινή πραγματικότητα, οι Σοφιστές διερευνούσαν με στέρεα σκέψη τις αρχές που κυβερνούν αυτήν την πραγματικότητα, αναπτύσσοντας σημαντικές και πρωτότυπες φιλοσοφικές θεωρίες. Έφεραν στο επίκεντρο της μελέτης τον άνθρωπο, τη γνώση και την πράξη του, εγκαινιάζοντας θα λέγαμε την ψυχολογία, έθεσαν από την αρχή το γνωσιολογικό πρόβλημα, θεμελίωσαν τη διαλεκτική και τη λογική, ενδια-

φέρθηκαν για τα ηθικά, πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα, και μελέτησαν την καταγωγή της γλώσσας, της τέχνης και του πολιτισμού γενικότερα. Όλα αυτά επέδρασαν στη φιλοσοφία, τη ρητορική και τη φιλολογία. Η Σοφιστική όμως, πολεμώντας τη μυθοκρατική και τη δογματική σκέψη της παλαιότερης κοινωνίας, θεωρήθηκε από σύγχρονούς τους επικριτές ως ένα βαθμό υπεύθυνη για τον εκφυλισμό της εποχής και κυρίως των νέων, για έντονα αντικοινωνικές τάσεις μηδενισμού, αθεϊσμού και αμοραλισμού. Όμως, ανεξάρτητα από τις απαντήσεις που έδωσαν οι διάφοροι Σοφιστές, το σίγουρο είναι ότι οι αντιλήψεις τους επηρέασαν τις πνευματικές αναζητήσεις της εποχής, μιας εποχής γενικότερης αμφισβήτησης, ρευστότητας και αβεβαιότητας, που επέτεινε την ανάγκη να οριστούν οι έννοιες των πραγμάτων κατά το δυνατό πάνω σε βάση γενικότερα αποδεκτή. Καν αν αναλογιστούμε τι ακολούθησε – τα φιλοσοφικά συστήματα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, οι Στωικοί, οι Επικούρειοι και άλλοι φιλόσοφοι της ελληνιστικής εποχής – αναμφίβολα, ανεξάρτητα από τα ιστορικά γεγονότα, η ελληνική σκέψη πέρασε με τους Σοφιστές όχι στην παρακμή της, αλλά και στο πρώτο στάδιο της ενηλικίωσης. Και μάλιστα, σπουδαίοι μελετητές θεωρούν πως όλοι αυτοί δεν θα υπήρχαν χωρίς τους Σοφιστές. Γι’ αυτό και θεωρούνται πρωτεργάτες σε αυτό που είναι γνωστό ως εποχή του Ελληνικού διαφωτισμού. Ο όρος αυτός, δανεισμένος από τα γερμανικά, δηλώνει με κάποια ελαστικότητα ένα αναγκαίο μεταβατικό στάδιο στη σκέψη ενός έθνους, που γεννά δικούς του φιλοσόφους και δικά του φιλοσοφικά συστήματα. Και μόνο γι’ αυτό αξίζει κανείς να τους μελετήσει, τη στιγμή μάλιστα που κάποιοι από αυτούς υπήρξαν και σπουδαίες προσωπικότητες. Η Φανή Τζήκα – Σοκόλη, με εξαιρετικές σπουδές στην κλασσική φιλολογία, δραστηριοποιείται επιτυχώς στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Εδώ και χρόνια είναι σταθερός συνεργάτης στο Πνευματικό μας Συμπόσιο, και με τις εισηγήσεις της για τα κλασσικά γράμματα αναβαθμίζει ουσιαστικά τα «Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας» και πλουτίζει τις γνώσεις για τον Ελληνικό πολιτισμό στους πολλούς συμπολίτες μας που τα παρακολουθούν.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου. Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη

Ειρήνη. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Χορηγοί: Η Α.Ε Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση) η TOYOTA ΟΥΣΤΡΙΑΣ Α.Ε. ΣΕΡΡΕΣ-ΚΑΒΑΛΑ-ΔΡΑΜΑ

Εκδήλωση του ΙΕΚ Ν. Ζίχνης με το Κ.Π. ΟΑΣΙΣ

Ομιλία με θέμα: «Γονείς και Έφηβοι: μεγαλώνοντας μαζί, χτίζοντας σχέσεις» Με ομιλήτρια την Φανή Καραγκιόζη

Τ

ο Δ.ΙΕΚ Ν. Ζίχνης και το κέντρο πρόληψης «ΟΑΣΙΣ» πραγματοποίησαν την Τρίτη 19 Νοεμβρίου εκδήλωση – ομιλία στο χώρο του ΙΕΚ με θέμα: «Γονείς και Έφηβοι: μεγαλώνοντας μαζί, χτίζοντας σχέσεις» και ομιλήτρια την ψυχοπαιδαγωγό και στέλεχος του Κ.Π ΟΑΣΙΣ κ. Φανή Καραγκιόζη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των παράλληλων δράσεων του ΙΕΚ Ν. Ζίχνης με στόχο την ενημέρωση και δραστηριοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας του ΙΕΚ σε κοινωνικά ζητήματα και την παρακολούθησαν σπουδαστές και εκπαιδευτές του ΙΕΚ Ν. Ζίχνης. Το ΙΕΚ Ν. Ζίχνης λειτουργεί με τις παρακάτω ειδικότητες κατά το τρέχον έτος κατάρτισης: 1. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΟΔΟΣ 2. ΦΥΛΑΚΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ 3. ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ 4. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΜΑΚΙΓΙΑΖ 5. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΡΤΟΠΟΙΟΣ-ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ Τα Δ.ΙΕΚ προσφέρουν ποιοτική δωρεάν επαγγελματική κατάρτιση, παρέχουν τη δυνατότητα στους καταρτιζόμενους να ενισχύσουν τα επαγγελματικά τους προσόντα, την επαγγελματική τους δυναμική, τις προοπτικές απορρόφησης στην αγορά εργασίας, καθώς και την τοποθέτησή τους σε σύγχρονες και ποιοτικές θέσεις απασχόλησης στον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα.

Γνωστοποιείται, σύμφωνα με το άρθρο 1369 του Αστικού Κώδικα όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 1250/82, ότι: Ο ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Βλαδίμηρου και της Μαρίας, το γένος Ιεροπούλου, που γεννήθηκε στην Κριμαία Ουκρανίας και κατοικεί στις Σέρρες και η ΜΑΚΡΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ του Ιωάννη και της Σωσάννας, το γένος Καμπαχτσίδου, που γεννήθηκε και κατοικεί στις Σέρρες, πρόκειται να τελέσουν τον πολιτικό γάμο τους στο Δημαρχείο Σερρών.


14

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

μικρές αγγελίες

Εργασία ΖΗΤΕΙΤΑΙ Από την εταιρία επίπλων ISTIKBAL KOUROS ζητείται μονταδόρος επίπλων με δίπλωμα οδήγησης. Πληροφορίες στο κατάστημα 2ο χλμ. Σερρών - Θεσσαλονίκης και στο τηλ. 2321050956

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Ταπετσέρης για βιοτεχνία επίπλων για μόνιμη εργασία. Πληροφορίες τηλ.: 2321053868 & 6984486878

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Υπάλληλοι με 8ωρη απασχόληση, πλήρη ένσημα και καλό μισθό από πρατήριο υγρών καυσίμων. Πληροφορίες τηλ.: 2324042477 & 6974467626

ΤΕΤΑΡΤΗ 04.12.2019

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ

Νέοι μηχανολόγοι μηχανικοί και σχεδιαστές για μηχανολογικό σχέδιο, που να γνωρίζουν αγγλική και βουλγάρικη γλώσσα για απασχόληση και σε υποκατάστημα της Βουλγαρίας. Ώρες επικοινωνίας Δε-Πα 10:00-16:00 τηλ.2263031598, e-mail για βιογραφικά tillos@otenet.gr.

Οδηγός - χειριστής γερανοφόρου δασεργατικού φορτηγού 33 τόνων με δαγκάνα (όχι παπαγαλάκι), για φορτοεκφορτώσεις σε πριστήριο ξυλείας στην Χαλκιδική Πληροφορίες τηλ.: 6984-64-30-34, κ. Γιάννης

Ακίνητα - Πωλήσεις ΠΩΛΕΙΤΑΙ Στην Πεντάπολη Σερρών διώροφη επιπλωμένη οικία 145 τ.μ. του 1965 και ανακαινισμένη μερικώς εντός οικοπέδου 870 τ.μ. με ελαιόδενδρα, συκιές και πηγάδι.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Οι χώροι είναι: κουζίνα - καθιστικό (ενιαίος χώρος), παραδοσιακό χαγιάτι και αποθήκη 30 τ.μ., μπάνιο, τουαλέτα, δύο κρεβατοκάμαρες, σαλόνι, μπαλκόνια, ανατολικά και δυτικά, με κεντρική θέρμανση, χώρο για πάρκινγκ και αποθήκες 85 τ.μ. έκαστος.

ΖΗΤΟΥΤΑΙ

Το σπίτι είναι ευάερο και ευήλιο με ανατολιτικο-δυτικό προσανατολισμό.

Από εταιρεία τροφίμων πωλητής - πωλήτρια. Απαραίτητα προϋπηρεσία. Πληροφορίες τηλ. 2321038810/6932429148

Τηλεφωνήτριες για το τηλεφωνικό κέντρο στο Λευκώνα Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο2321-0-59139 «Από ανώνυμη εταιρία του γεωργικού χώρου ζητείται γεωπόνος πωλητής Βορείου Ελλάδος, φυτικής παραγωγής (ΑΕΙ, ΤΕΙ) με προϋπηρεσία τουλάχιστον 5 έτη στον χώρο, ταλαντούχος, εργατικός, Αγγλικά και με καλή γνώση του πελατολογίου της περιοχής του. Η εντοπιότητα κρίνεται απαραίτητη. Όλα τα βιογραφικά θα κριθούν εμπιστευτικά. Αποστολή βιογραφικών στο agrosuv@yahoo.gr

Τιμή πώλησης 25.000 ευρώ. Πληροφορίες τηλ.: 2521030321 και 6942046417

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Διώροφο σπίτι, 170 μέτρα, ανακαινισμένο στο Χρυσό Σερρών, απέναντι από το Δημαρχείο, με αποθήκη, σε οικοπεδικό χώρο 500 τ.μ. Τιμή συζητήσιμη. Πληροφορίες τηλ.: 6937232559

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Προσωπικό στο καφέ-μπουγάτσα MASA SOUPA, Καραμανλή 1 Λευκώνας. Πληροφορίες στο κατάστημα στην κα Μαρία

Οδηγός με δίπλωμα Ε΄ Κατηγορίαςνα εργασθεί για ένα μήνα. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6974054347 & 2441042343 Βρεφονηπιοκόμος αναλαμβάνει τη φύλαξη και φροντίδα βρεφών και νηπίων. Τηλ.: 6975730500

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Σερβιτόρος και γυναίκα για να εργαστούν σε κουζίνα σε ταβέρνα στο Νέο Σούλι. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6974461213 ή 2321-0-92174 κ. Παναγιώτη

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Έμπειρος ψητάς και έμπειρη γυναίκα για την κουζίνα από γνωστό ψητοπωλείο της πόλης των Σερρών. Πληροφορίες τηλ.: 6974015456

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Από την επιχείρηση "ΝΙΖΑΜΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ", οδηγός με δίπλωμα κατηγορίας Ε’. Πληροφορίες στο τηλ. 2321092000, αποστολή βιογραφικών nizamisg@yahoo.gr

ΖητοΥνται

Κοπέλες για καφέ - μπαρ στη Μυτιλήνη. Εξοδα μεταφοράς και διανομής πληρωμένα. Πληροφορίες στο τηλ. 6973242003 Έχετε νοικιασμένο μέρος της γης σας σε μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας για μια κεραία; Αν ναι, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου, έχω μια ευκαιρία για σας! Τηλ-6977740787, e-mail-grigoris.giannopoulos@yahoo.gr)

Οικόπεδο 4.800 τ.μ. με κτίσμα για αποθήκη που είναι 20Χ6 μέτρα, στο δρόμο Κ. Καμήλας-Σκουτάρεως. Πληροφορίες τηλ.: 6936573277

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο οικοδομήσιμο 540 τ.μ. μέσα στο χωριό Ευκαρπία. Πληροφορίες τηλ.: 6998486636

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Επιχείρηση Πρακτορείο ΟΠΑΠ στο κέντρο της πόλης. Πληροφορίες τηλ.: 6973038112

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

οικόπεδο 1400 τμ στο Βαλτερό Σερρών, πάνω στο δρόμο στην έξοδο προς την Ηράκλεια. Πληροφορίες στο Τηλέφωνο 6947933350

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 2.865 τ.μ. στην Κάτω Καμήλα Σερρών (εντός του χωριού με διώροφη παλιά οικία 25.000 ευρώ. Τιμή συζήτηση. Πληροφορίες στο 6942565535

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Επιχείρηση καφέ στο κέντρο της πόλης, στον πλέον ανερχόμενο πεζόδρομο των Σερρών. Το καφέ είναι μικρό με ιδιαίτερο χαρακτήρα που το κάνει να ξεχωρίζει, ενώ δίνεται με όλο τον εξοπλισμό του, έτοιμο να λειτουργήσει. Ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Πληροφορίες στο 6976070102

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 400 τ.μ. στον Προβατά Σερρών, με ισόγειο κτίσμα (αποθήκη 90 τ.μ.) εντός σχεδίου σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες τηλ.: 6974733432.

Οικόπεδο ενός (1) στρέμματος, με μονοκατοικία εντός, 80 τ.μ., πλήρως επιπλωμένη. Πληροφορίες τηλ. 2310/455542.

Δύο συνεχόμενα καταστήματα επί της πλατείας Εμπορίου, τμ 65 έκαστο με πατάρι 50 τμ έκαστο, το καθένα ξεχωριστά ή και τα δύο μαζί σε καλή κατάσταση. Πληροφορίες τηλέφωνο 6977255839

Διάφορα ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Αγροτεμάχιο οκτώ (8) στρεμμάτων με ιδιωτική ποτιστική γεώτρηση δίπλα στον οικισμό Κρίνος Σερρών. Πληροφορίες στο τηλ.: 2321056370 & 6936624631, κ. Θωμαΐδης.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Αγροτεμάχιο 13 στρεμμάτων στο Κεφαλοχώρι Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2321046907

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Σε τιμή ευκαιρίας κεραία ραδιοφωνικού σταθμού, σάουνα σχεδόν καινούργια από γυμναστήριο και άλλα εξαρτήματα. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6936548293

Πωλούνται πρόβατα.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6909421352. Κυρία Γρηγορία Τύρναβος Λάρισας.

ΕΣΠΑ 2014 - 2020 - Επιδοτήσεις έως 100%, ίδρυση Εκσυγχρονισμός Επιχειρήσεων, Αναπτυξιακά Προγράμματα και Μελέτες, χρηματοδοτήσεις κεφάλαια κινήσεως για Μικρές και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Επιχειρηματικά, Στεγαστικά-Επισκευαστικά, Αγροτικά, βιομηχανικά, ξενοδοχειακά, ναυτιλιακά, και πάσης φύσεως επιδοτούμενα προγράμματα μέσου ΟΑΕΔ πανελλαδικά Τηλ.210 36 46 223, Fax 211 850 14 64 www.abcfinancialgroup.gr Email: info@ abcfinancialgroup.gr

Μαθήματα Καθηγήτρια Αγγλικών Με

πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα για όλα τα επίπεδα. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6942800194.

Φιλόλογος: Με πείρα πα-

ραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές όλων των τάξεων. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6997024867


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

μικρές αγγελίες

ΤΕΤΑΡΤΗ 04.12.2019

15

ŸŒÅÈÁË·ÉÁÑÏ·ÍÁÅÑÁÌý͹½Ñ

›ÆÃѽÌÂÓÆÂØÓ¿‘ÏØÄ®×ÎÂÓƳ‘®Ñ×ÆÊÌÂÊÒØμ×ÆÊÂXXXTLZXBMLFSHS


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

στο

«Ζοφερό το μέλλον της Ευρώπης» λέει ο Ε. Βενιζέλος Μέλλον ζοφερό εκτίμησε για την Ευρώπη ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Τμήμα Νομικής του ΑΠΘ και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Μιλώντας στο συνέδριο των δικηγόρων για το Εργατικό Δίκαιο στο Βόλο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε ότι η οικονομική κρίση που ξέσπασε στην Ελλάδα το 2008, δεν ήταν μόνο Ελληνική, δημοσιονομική, ή χρηματοπιστωτική. Ήταν, υπογράμμισε, μία βαθύτερη κρίση του δυτικού μοντέλου ανάπτυξης, μία κρίση, σε πολύ μεγάλο βαθμό, της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας. «Η Ε.Ε. γερνά και μικραίνει δημογραφικά, αναμένεται δε τις επόμενες δεκαετίες να συρρικνωθεί δραματικά, καθώς το αναπτυξιακό δυναμικό άλλων παικτών, όπως η Κίνα και η Ινδία είναι τεράστιο» ανέφερε. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος στην επάνοδο της κανονικότητας, η οποία όπως επεσήμανε, δεν είναι διεκδικούμενη, δεν διακηρύσσεται. Επικαλούμενος τους νόμους που άφησε η προηγούμενη περίοδος για τα εργασιακά δικαιώματα τόνισε ότι «η μελέτη της εμπειρίας της κρίσης και ο προβληματισμός θα επιτρέψουν στην κοινότητα των εργατολόγων να συμβάλλει καθοριστικά στη κατοχύρωση των εργατικών δικαιωμάτων και στην κοινωνική ειρήνη». Τώρα που παρήλθε η εποχή της επιπο-

ΤΕΤΑΡΤΗ 04.12.2019

λαιότητας, των αντιμνημονιακών κραυγών και των δημιουργημάτων τους, πρέπει να αναλογισθούμε ως κοινωνία τα λάθη μας και να προβληματιστούμε για τον βαθμό ασθένειας του πολιτικού μας συστήματος που «κατάφερε» να στοχοποιήσει και στο τέλος να αποβάλει έναν πολιτικό του διαμετρήματος και της αξίας ενός Ευάγγελου Βενιζέλου.

Η ευχάριστη έκπληξη από τον Antonio Tajani

Δ.Ν. nnn

Οι εκπρόσωποι άλλων κομμάτων που χαιρέτισαν το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας Το 13ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα χαιρέτισαν εκπρόσωποι άλλων κομμάτων. Συγκεκριμένα χαιρετισμό απεύθυναν οι: Ολγα Γεροβασίλη, γ. γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Γιόγκας εκπρόσωπος Τύπου ΚΚΕ και Σοφία Σακοράφα, βουλευτής του Μέρα 25. Δ.Ν. nnn

Ο Χρήστος Γιανναράς σήμερα στις Σέρρες Μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση θα πραγματοποι ηθεί σήμερα Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου και ώρα 19.00 στα «Αστέρια» από τον Σύλλογο Αποφοίτων -

Πολύ ευχάριστη έκπληξη νοιώσαμε όταν το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου 30 Νοεμβρίου επισκέφθηκε την αίθουσα Τύπου που είχε διαμορφωθεί για τις ανάγκες των δημοσιογράφων που κάλυψαν το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ο Antonio Tajani πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Antonio Tajani, εκ των ομιλητών του συνεδρίου, επισκέφθηκε το χώρο χαιρέτισε όλους τους δημοσιογράφους και είχε την υπομονή να φωτογραφηθεί σε όσους του το ζήτησαν. Στο στιγμιότυπο ο Antonio Tajani με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Νάτσιο ο οποίος παρακολούθησε το 13ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα ως απεσταλμένος της εφημερίδας μας. Για τον Ιταλό πολιτικό ο οποίος από τον Ιανουάριο του 2017 έως τον Ιούλιο του 2019, διετέλεσε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μίλησε θερμά από το βήμα του συνεδρίου ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Δ.Ν.

Φίλων 3ου Γυμνασίου και Λυκείου Σερρών. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο καθηγητής φιλοσοφίας και συγγραφέας Χρήστος Γιανναράς. Το θέμα που θα αναπτύξει έχει το τίτλο: «Γιατί άλυτο το πρόβλημα της Παιδεί-

ας στη Ελλάδα». Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της στήριξης του ιστορικού κτιρίου του 3ου Γυμνασίου Σερρών. Δ.Ν.

Profile for sertharros

04_12_2019  

04_12_2019  

Advertisement