Page 1

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ Ιδιοκτήτης - Εκδότης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

ΈΤΟΣ 49ο | ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 14.524 | ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 03_04 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019 | ΤΙΜΗ 0,50 ευρώ

Σε λειτουργία ο νέος σταθμός του ΚΤΕΛ στο Στρυμονικό Πρεμιέρα τον Αύγουστο, εγκαίνια τον Σεπτέμβριο

Στη Βόρεια Ελλάδα

Καμπανάκι για νέα μείωση του τουριστικού ρεύματος

u

u

3

4

Αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος για τα LED στο Δήμο Σερρών - «Έλαμψε η αλήθεια, έπεσαν οι μύθοι» υποστηρίζει ο δήμαρχος Σερρών - Η επόμενη δημοτική αρχή θα υπογράψει τη συμφωνία με την ανάδοχο εταιρεία

Σερραϊκή Κονσερβοποιία Τροφίμων, τηλ: 23210-41971,

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Από την ΣΕΡΚΟ FOODS A.E. ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ για απασχόληση κατά την διάρκεια λειτουργίας του εργοστασίου ΑΥΓΟΥΣΤΟ – ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ 2019, οι παρακάτω ειδικότητες:

Αποφυλακίστηκε ο καθηγητής "φακελάκης" του ΤΕΙ Σερρών

- ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ – ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Τ.Ε.Ι. - ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ - ΧΗΜΙΚΟΙ - ΓΕΩΠΟΝΟΙ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΙ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ

Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης έκανε δεκτή την προσφυγή του u

3

u4

Αιτήσεις γίνονται δεκτές στο εργοστάσιο της εταιρείας: 10ο χλμ ΣΕΡΡΩΝ – ΝΙΓΡΙΤΑΣ – ΣΚΟΥΤΑΡΙ ΣΕΡΡΩΝ καθημερινά από 09:00-15:00, τηλ: 23210-41971

Terra Parking ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

ΚΟΤΟΝΟΣΤΙΜΙΕΣ

Ο Δήμαρχος κυρίαρχος στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

ΝΩΠΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΣΟΥΒΛΑΣ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ - ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ - ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ

ΕΜΜ. ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ 50 Τ. 2321053969 Ι Κ. 6934014020

u

5

Οι ορκωμοσίες των νέων Δημοτικών και Τοπικών Συμβουλίων Γνωστές οι ημερομηνίες στους Δήμους Ηράκλειας, Αμφίπολης, Βισαλτίας και Σερρών u

7

ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ ΩΡΙΑΙΑ & ΜΗΝΙΑΙΑ ΚΑΙ ΠΛΥΣΙΜΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 2, ΣΕΡΡΕΣ (ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ) ΤΗΛ: 23210210310, ΚΙΝ: 6942265879


Σ.Θ. [

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 03_04.08.2019

[

Ήλιος » Α: 05:29 Δ: 19:33 | Σελήνη » Α: 19:53 Δ: 053:36

σαν σήμερα

1844: Πρώτες εκλογές στην Ελλαδα επί Οθωνα.

γράμμα στο διευθυντή Βίοι παράλληλοι….ελπίζω

Σωτήρης Δημητράκηςδιευθυντής Πυρ. Υπηρεσίας Σερρών Με απόλυτη αίσθηση της ευθύνης και του καθήκοντος.

Οι μετανάστες τονώνουν την κίνηση στις λαϊκές αγορές.

ΕΝΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ Λεξικολογικά ΔΕΣΦΑ= Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου. Μια ματιά και στα επόμενα. Κάθε γνώση και καλή ενημέρωση πάντα κάνει πολύ καλό. Το επόμενο από το σχετικό "ΑΡΧΕΙΟ" μας. Πρόσφατα επισκεφθήκαμε την Πέραμο Καβάλας, την Κομοτηνή, τη Δράμα. Μια επιστροφή στις ρίζες μας πάντα κάνει καλό. Μια συμπλήρωση του σημερινού μας σημειώματος και τα επόμενα: 1ο ΕΣΠΑ= Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2ο ΔΕΔΔΗΕ= Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Οσοι - όσες ενδιαφέρονται για τη σύνδεση του παραπάνω με τη γνωστή τους προσπάθεια ειναι εύκολο να τα κάνουν δικά τους με την καλή έννοια. Κάθε ερώτηση δεκτή.

Στέργιος Τζέκος - πρόεδρος Μικροπωλητών Λαϊκών αγορών

Κύριε Διευθυντά, Επανέρχομαι. Το 1947, ο εμφύλιος είναι σε εξέλιξη. Ο ΔΣΕ έχει την πρωτοβουλία. Α:νακοινώνεται όμως το Σχέδιο Τρούμαν, οι οποίος δηλώνει: «Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια, εάν είναι να γίνει μια δημοκρατία αυτοδύναμη, σεβόμενη εαυτήν….Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν τη βοήθειά τους». Ο Σιάντος, ηγέτης του ΚΚΕ στην Κατοχή, προτείνει στον Ζαχαριάδη, που γύρισε από το Νταχάου το 1945 και ανέλαβε τα ηνία, να επιτύχει από θέση ισχύος ένα συμβιβασμό. Δεν υπάρχει περίπτωση να τα βάλει μαζί της. Αλλά αυτός αρνείται, δεν ήθελε να ακούσει τέτοιες απόψεις. Η καταστροφή που ακολούθησε είναι γνωστή. Το 2015, μετά το δημοψήφισμα και τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος πίστευε ότι θα τα βάλει με την Ευρώπη, προτείνει στον πρωθυπουργό το Plan B, επιστροφή στη δραχμή και έξοδο από το ευρώ. Δεν δέχεται, ευτυχώς, και η καταστροφή αποφεύγεται αυτή τη φορά. Ο ΙΔΙΟΤΕΛΗΣ

ΦΩΤΟγραφήματα

Η Ελλάδα πάει διακοπές στις παραλίες

E

πιλέγουμε μία καλοκαιρινή αμιγώς φωτογραφία (παραλία Σταυρού) για να σας αποχαιρετίσουμε για τις διακοπές και την ανάπαυλα του φετεινού καλοκαιριού. Το γλυκό καλοκαιράκι είναι ταυτισμένο με τον μαζικό τουρισμό. Εχει καθιερωθεί και θέλει τους Ελληνες να αφιερώνουν λίγες ημέρες στις παραλίες για το θαλασσινό μπάνιο. Καλό καλοκαίρι. «Σ.Θ.»

Δ.Α.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ

Εκδότης – Ιδιοκτήτης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ Διευθυντής: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑMΠΑΤΖΗΣ ΑρχισυνταξΙα: Αλέξανδρος Αραμπατζής ΣυντΑκτες: Δημήτρης Νάτσιος ΑρθρογρΑφοι - ΣχολιογρΑφοι: Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Δημήτριος Αραμπατζής, Αθανάσιος Αραμπατζής, Αλέξανδρος Αραμπατζής, Κων/νος Τσαρτσάρης, Χρυσάνθη Ιακώβου, Ελευθερία Ξενοδόχου, Χρήστος Κατσαρός ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ - σελιδοποιηση: Δέσποινα Αρναούτογλου ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Νίκος Καραγκιόζης ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ: Κατερίνα Σταυρακίδου ΓΡΑΦΕΙΑ: Βενιζέλου 177 – Σέρρες Τ.Κ. 62 131 ΤΗΛ.: 23210 - 46380 FAX: 23210 - 45200

e-mail: sertharros@yahοo.gr www.sertharros.gr

ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΑ: ΤΗΛ. 23210 - 46380 ΕΤΗΣΙΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ Υπουργείων 500 €+ Φ.Π.Α. Τραπεζών 500 €+ Φ.Π.Α. Εταιριών Ν.Π.Ι.Δ. & Ν.Π.Δ.Δ. 500 €+ Φ.Π.Α. Δήμων 500 €+ Φ.Π.Α. Συλλόγων, Σωματείων 200 €+ Φ.Π.Α.

Σήμερα, αγαπητέ Κριέ, καταφέρνεις και τακτοποιείς ζητήματα που έχουν να κάνουν με έμπρακτη προσφορά βοήθειας, προσωπική υγιεινή, φροντίδα και καθαριότητα σπιτιού, οργάνωση χρόνου και γενικά βελτίωση της καθημερινότητας! Καλό είναι να ασχοληθείς με τις άμεσες ανάγκες της καθημερινότητας σου και να διευθετήσεις υποχρεώσεις και εκκρεμότητες! Υπάρχει περίπτωση τώρα, να σε απασχολήσει ένα θέμα που έχει να κάνει με το κατοικίδιο σου!

Φίλε Ταύρε, σήμερα πέρασε όσο πιο όμορφα μπορείς! Έχεις ιδιαίτερη τύχη σχετικά με υποθέσεις που έχουν να κάνουν με ψυχαγωγικές δραστηριότητες, θέματα παιδιών, θέματα καρδιάς, καλλιτεχνικές δράσεις και δημιουργικές απασχολήσεις! Ετοιμάσου για απολαυστικές εμπειρίες, καλοπέραση και λάμψη! Τραβάς εύκολα τα βλέμματα και την προσοχή των άλλων, γεγονός που σε γεμίζει κέφι, ικανοποίηση και αυτοπεποίθηση!

Σήμερα φίλε Δίδυμε, είναι μια ιδανική ημέρα, για να ασχοληθείς με τον προσωπικό σου χώρο, το σπίτι και την οικογένεια σου. Έχεις έντονα την ανάγκη, να ησυχάσεις από τον έξω κόσμο και από κοινωνικές συναναστροφές! Επέλεξε λοιπόν τώρα, να περάσεις ευχάριστες, χαλαρωτικές στιγμές στο σπίτι με τους δικούς σου ανθρώπους που αγαπάς και σε αγαπούν και να περάσεις όμορφα και ήρεμα!

Αγαπητέ Καρκίνε σήμερα ξέρεις πώς να εκφράσεις αυτό που σκέφτεσαι και οποιαδήποτε συζήτηση επιδιώξεις, θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα και θα σε ικανοποιήσει συναισθηματικά και ψυχικά! Προσπάθησε μόνο, να μην παρασυρθείς σε μεγάλα λόγια, κουτσομπολιά ή ψέματα, διότι κινδυνεύεις να εκτεθείς! Προσπάθησε με σωστή συζήτηση, να διατηρήσεις καλές σχέσεις με αδέρφια, συγγενείς, αλλά και γείτονες!

Σήμερα, αγαπητέ Λέοντα, προσπάθησε να προστατέψεις τα κεκτημένα σου, ώστε να ανακτήσεις την αίσθηση σιγουριάς και ασφάλειας, που τόσο έχεις ανάγκη. Επίσης, πιθανόν να υπάρξουν κάποια γεγονότα που ενδεχομένως να σου δημιουργήσουν ανασφάλεια και θα πλήξουν την αυτοεκτίμησή σου. Κάποιες σχέσεις ή καταστάσεις, που μέχρι τώρα είχες δεδομένες, αλλάζουν και αυτό ίσως σε αγχώσει και σου φέρει ανασφάλεια!

Σήμερα αγαπητέ Παρθένε, με την Σελήνη στο δικό σου ζώδιο, μπορείς εύκολα να γίνεις ο επικεφαλής των καταστάσεων και κινήσεις εσύ τα νήματα, σε υποθέσεις που θες καιρό να δρομολογηθούν! Είσαι ικανός, έξυπνος, με ταλέντο στους σχεδιασμούς και στα νέα ξεκινήματα και σίγουρα θα πέσουν όλα τα φώτα πάνω σου και να τραβήξεις την προσοχή! Αν φερθείς έξυπνα, χωρίς νευρικότητα και ξεσπάσματα, θα έχεις φήμη, θετικές εξελίξεις και ευχάριστες αλλαγές!

Σήμερα φίλε Ζυγέ, θα διαπιστώσεις ποιοι πραγματικά σε αγαπούν, ποιοι είναι ειλικρινείς και ποιοι όντως θέλουν το καλό σου! Μην διστάσεις να στηριχτείς στην διαίσθηση σου και στην διορατικότητα σου λοιπόν! Γενικά, θα νιώσεις την επιθυμία και την ανάγκη, να αποσυρθείς κοινωνικά και να προστατέψεις τα μυστικά σου, αλλά και να κρατήσεις την ιδιωτική σου ζωή, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα!

Αγαπητέ Σκορπιέ, σήμερα η συναισθηματική επαφή με φίλους θα είναι ιδιαίτερα σημαντική για σένα, ιδίως αν θες να πεις ή να συζητήσεις κάτι συγκεκριμένο με κάποιον από αυτούς! Ακόμα κι αν πρόκειται για ένα αρκετά ευαίσθητο ή αμήχανο θέμα, οι επαφές με τους φίλους σου είναι τόσο ευνοημένες, που θα βρεις σίγουρα τον σωστό τρόπο να το αναφέρεις και να βρεις λύση!

Σήμερα φίλε Τοξότη, η γνώμη των άλλων σε ενδιαφέρει λίγο περισσότερο από ό,τι συνήθως και θα νιώσεις αρκετές φορές σαν να περνάς από κριτική επιτροπή! Γενικά, θα είναι δύσκολο να κρύψεις κάποια πράγματα που αφορούν τον εαυτό σου, αφού η έκθεση του, είναι σχεδόν σίγουρη! Φρόντισε να διατηρήσεις με υπευθυνότητα, ωριμότητα και σοβαρότητα, την καλή κοινωνική σου εικόνα και υπόσταση λοιπόν!

Σήμερα αγαπητέ Αιγόκερε, ξυπνάς με κέφι και αισιοδοξία! Σχεδίασε λοιπόν ένα ταξίδι, οργάνωσε μία κοινωνική έξοδο, βρες καινούργιους τρόπους να εμπλουτίσεις τα ενδιαφέροντα σου και ακόμα κι αν δεν γίνεται να συμβούν άμεσα όλα αυτά, βάλ’τα στόχο, για την ερχόμενη περίοδο! Νιώθεις έντονα την επιθυμία να ξεφύγεις από την καθημερινότητα, να βγεις έξω, να συναντήσεις κόσμο και να περάσεις όμορφα!

Σήμερα, αγαπητέ Υδροχόε, προσπάθησε να αποφύγεις παρεξηγήσεις, επειδή πιθανόν να γίνεις λίγο πιο αδιάκριτος και αγενής, από ό,τι συνήθως! Θα βιώσεις διαθέσεις και συναισθήματα, τα οποία θα σε κάνουν να αντιμετωπίσεις διαφορετικά τις διαπροσωπικές σου σχέσεις και τους σημαντικούς τομείς της ζωής σου! Λόγω κάποιων αποκαλυπτικών γεγονότων, θα γίνεις αρκετά πιο καχύποπτος με κάποιους ανθρώπους και θα προσπαθήσεις να εντρυφήσεις πιο βαθιά στα λόγια τους.

Αγαπητέ Ιχθύ, αν θες σήμερα ενδυνάμωση σχέσεων, ο σωστός τρόπος είναι η προσαρμοστικότητα και όχι η ανούσια κόντρα! Κράτα χαμηλούς τόνους και θα μπορέσεις να απολαύσεις την αρμονία και την γαλήνη που επιθυμείς την σημερινή ημέρα! Ήρθε η ώρα να στρέψεις την προσοχή σου στις πιο προσωπικές σου σχέσεις, να επιδιώξεις βελτίωση αυτών και να εκφραστείς με πιο συναισθηματικό τρόπο απ΄ό,τι εκφράζεσαι συνήθως.


CMYK

CMYK

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 03_04.08.2019Στη Βόρεια Ελλάδα

Καμπανάκι για νέα μείωση του τουριστικού ρεύματος - Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία του INSETE για τις πτήσεις προς το «Μακεδονία»

Κ

αμπανάκι μείωσης του τουριστικού ρεύματος τόσο τον Αύγουστο, όσο και τον Σεπτέμβριο χτυπούν οι προγραμματισμένες θέσεις στις πτήσεις προς το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Είναι χαρακτηριστικό όπως προκύπτει από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το INSETE Intelligence, πως τον Αύγουστο το αεροδρόμιο «Μακεδονία» αναμένεται να καταγράψει μείωση στις αεροπορικές θέσεις, έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα, κατά 19,2%, ήτοι 75.000 θέσεις, ενώ τον Σεπτέμβριο η εικόνα είναι επίσης ανησυχητική με τη μείωση να αγγίζει τις 64.000 θέσεις. Και μπορεί η Θεσσαλονίκη να μην αποτελεί δημοφιλή καλοκαιρινό προορισμό, ωστόσο η σημαντική συρρίκνωση στις αεροπορικές θέσεις στις πτήσεις προς την πόλη, αναμένεται να αποτελέσει πλήγμα για τον τουρισμό κυρίως στη Χαλκιδική αλλά και στην Πιερία, που δεν διαθέτουν αεροδρόμια και τροφοδοτούνται από τους τουρίστες που έρχονται μέσω του «Μακεδονία». Σύμφωνα με το INSETE Intelligence, σε σχέση με τον αντίστοιχο προγραμματισμό του 2018, για το 2019 παρατηρείται μείωση των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων

– Πλήγμα για Χαλκιδική και Πιερία

από το εξωτερικό κατά -6,7%, ή σχεδόν -1,2 εκατ. θέσεις στο σύνολο της σεζόν. Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα σε αρκετά περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας με αποτέλεσμα το… success story του τουρισμού της προηγούμενης χρονιάς, φέτος να μην επαληθεύεται. Πιο συγκεκριμένα, τον Αύγουστο αναμένεται μείωση κατά 17,8% στα Χανιά (-46.000 θέσεις), στη Σάμο κατά 16,6% (- 6.000 θέσεις) και στην Σκιάθο κατά 15,4%(-9.000 θέσεις). Αντίθετα η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρατηρείται στην Καλαμάτα με 31,0% ( επιπλέον 10.000 θέσεις) και ακολουθούν τα αεροδρόμια της Μυκόνου με 7,3% (+11.000 θέσεις), της Κεφαλονιάς με 6,2% (+5.000 θέσεις) και της Καρπάθου με 6,0% (+2.000 θέσεις).

Κακή η εικόνα του Σεπτεμβρίου Το Σεπτέμβριο αναμένεται να ταξιδέψουν προς το αεροδρόμιο Μακεδονία, 64.000, λιγότεροι, τουρίστες με τη μείωση έναντι του Σεπτεμβρίου του 2018 να αγγίζει το 18,3%. Η μεγαλύτερη μείωση σε ποσοστιαία διαφορά 21,1% αναμένεται στα Χανιά με (-50.000 θέσεις) και ακολουθούν η Σκιάθος (-16,8%, με λιγότερες 7.000

θέσεις), η Καβάλα(-14,5%, με 4.000 θέσεις) και η Σάμος (12,2% και 4.000 θέσεις λιγότερες). Στον αντίποδα βρίσκεται το αεροδρόμιο της Καλαμάτας που αναμένεται να καταγράψει αύξηση κατά 32,2%, έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα και ακολουθεί το αεροδρόμιο της Μυκόνου με άνοδο κατά 5,6%.

Αύξηση από Ιταλούς και Γάλλους Συνολικά σύμφωνα με το INSETE αναμένεται μείωση των αεροπορικών θέσεων κατά 7,1%, ήτοι 258.000 θέσεις τον Αύγουστο και κατά 261.000 θέσεις το Σεπτέμβριο που μεταφράζεται σε 8,4%.

- Η εικόνα στα περιφερειακά αεροδρόμια

Ειδικότερα τον Αύγουστο από το top-10 των κυριότερων χωρών που επισκέπτονται την Ελλάδα καταγράφεται αύξηση των αεροπορικών θέσεων μόνο από δύο χώρες: την Ιταλία κατά 2,3% και τη Γαλλία κατά 6,2%. Οι υπόλοιπες χώρες καταγράφουν μείωση. Η μεγαλύτερη μείωση, τόσο ποσοστιαία όσο και σε απόλυτες διαφορές, καταγράφεται από την Πολωνία (-37,8%/-98.000 θέσεις). Από τις υπόλοιπες σημαντικές αγορές της Ελλάδας, μείωση καταγράφεται από τη Γερμανία κατά 6,6%, την Σουηδία κατά 14,8%, την Ολλανδία κατά 9,6% και την Τσεχία κατά 8,4%. Τέλος οριακή μείωση καταγράφεται από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 0,9%.

Παρόμοια εικόνα αναμένεται και τον Σεπτέμβριο, καθώς αύξηση των αεροπορικών θέσεων εκτιμάται πως θα υπάρξει μόνο από την Ιταλία (+9,7%) και τη Γαλλία (+4,1%). Οι υπόλοιπες χώρες καταγράφουν μείωση. Η μεγαλύτερη μείωση, ποσοστιαία αλλά και σε απόλυτες διαφορές, καταγράφεται και πάλι από την Πολωνία (-33,7%/ με 86.000 θέσεις λιγότερες). Μείωση κατά 21,9% καταγράφεται από την Σουηδία, κατά 9,5% από τη Γερμανία, από την Ολλανδία και την Τσεχία κατά -2,8% και 3,7% αντίστοιχα. Τέλος εντονότερη μείωση έναντι του Αυγούστου παρουσιάζεται από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 1,4%.

Αποφυλακίστηκε ο καθηγητής "φακελάκης" του ΤΕΙ Σερρών Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης έκανε δεκτή την προσφυγή του

Ε

κτός των φυλακών της Νιγρίτας Σερρών, δέκα μήνες μετά τη σύλληψή του, είναι ο καθηγητής του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας (πρώην ΤΕΙ Σερρών) που κατηγορείται ότι έπαιρνε φακελάκια από φοιτητές του προκειμένου να τους περνάει τα μαθήματά του. Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης έκανε δεκτή την προσφυγή του και ο καθηγητής βγήκε από τις φυλακές Νιγρίτας Σερρών, όπου ήταν προφυλακισμένος από τον Οκτώβριο του 2018, σύμφωνα με το in.gr. Εκτός φυλακής είναι εδώ και μερικές μέρες και ο ιδιοκτήτης φροντιCMYK

στηρίου των Σερρών, μέσω του οποίου, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, γίνονταν οι πληρωμές. Υπενθυμίζεται, πως σύμφωνα με την έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας, ο καθηγητής κατηγορείται ότι παρέπεμπε σπουδαστές του στο φροντιστήριο των φερόμενων ως συνεργών του για να περάσουν τα μαθήματά του. Επρόκειτο για σπουδαστές τους οποίους «έκοβε» σκόπιμα στις εξετάσεις και προκειμένου να πάρουν το πτυχίο τους εκείνοι πράγματι απευθύνονταν στο φροντιστήριο, όπου καλούνταν να κατα-

βάλλουν χρηματικά ποσά, που ανάλογα με την περίπτωση, ξεκινούσαν από 250 ευρώ και τα οποία υποτίθεται ότι αφορούσαν σε δίδακτρα για την παρακολούθηση μαθημάτων. Όπως περιγράφεται στη δικογραφία, ανεξάρτητα από το εάν παρακολουθούσαν ή όχι τα φροντιστηριακά μαθήματα, αλλά και τον βαθμό ετοιμότητάς τους, οι σπουδαστές πετύχαιναν στη συνέχεια στις εξετάσεις, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ο ίδιος καθηγητής τούς υποχρέωνε να προσφέρουν πρακτική άσκηση στο επαγγελματικό του γραφείο. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται

συνομιλίες των εμπλεκόμενων προσώπων που βρίσκονται στη διάθεση των δικαστικών Αρχών, ενώ ανάλογα με την πορεία της κύριας ανάκρισης δεν αποκλείεται στη συνέχεια να προκύψουν ποινικές ευθύνες και σε βάρος άλλων προσώπων. Να σημειωθεί ότι οι μαρτυρίες των φοιτητών που έρχονται στη δημοσιότητα είναι δε-

κάδες, ενώ αρκετοί από αυτούς έχουν καταθέσει και στις αρχές. Οι σπουδαστές κάνουν λόγο για προτροπή του καθηγητή να δώσουν συγκεκριμένο χρηματικό ποσό σε φροντιστήρια της πόλης με σκοπό εκείνος να τους περάσει στο μάθημα, ακόμα και αν δεν γράψουν τίποτα στις εξετάσεις.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Ψητάς για την επιχείρηση "ΣΩΤΟΣ". Πληροφορίες τηλέφωνο: 6974015456 CMYK
ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 03_04.08.2019

Αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος για τα LED στο Δήμο Σερρών «Έλαμψε η αλήθεια, έπεσαν οι μύθοι» υποστηρίζει ο δήμαρχος Σερρών Η επόμενη δημοτική αρχή θα υπογράψει τη συμφωνία με την ανάδοχο εταιρεία

Σ

το τελικό στάδιο βρίσκεται η διαδικασία της αντικατάστασης των συμβατικών λαμπτήρων με φωτιστικά LED στο Δήμο Σερρών. Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε στον Διεθνή διαγωνισμό που διενεργήθηκε δέκα εταιρείες έδειξαν ενδιαφέρον συμμετοχής αλλά οι οκτώ απορρίφθηκαν. Οι δυο εταιρείες που προκρίθηκαν υπέβαλλε ένταση η μία στην άλλη. Η ένσταση εξετάστηκε από ανεξάρτητη αρχή που αποτελείται από δικαστές και προέκρινε τη μία εταιρία. Η άλλη εταιρεία έχει τη δυνατότητα προσφυγής σε ανώτατο θεσμικό όργανο αλλά άγνωστες είναι οι προθέσεις της. Ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης ικανοποιημένος γιατί η διαδικασία βαίνει στο τέλος της και αναδείχθηκε έστω και προσωρινά ανάδοχος του έργου μας δήλωσε στο «Σ.Θ.»: «Όπως έχω τονίσει και άλλες φορές ο διαγωνισμός για την αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων με φωτιστικά LED στο Δήμο Σερρών ήταν αδιάβλητος, δίκαιος, διαφανής, αντικειμενικός γεγονός που σχολιάστηκε από ενημερωτικά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης των Αθηνών. Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα σχόλια τους για την πολυπληθή συμμετοχή των εταιριών που

κατέθεσαν δικαιολογητικά συμμετοχής. Η όλη διαδικασία απογύμνωσε τα έωλα επιχειρήματα περί φωτογραφικού διαγωνισμού άλλα και όσους επιχείρησαν να περάσουν στην κοινή γνώμη ότι ο Δήμος Σερρών θα ζημιωθεί από την αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων με φωτιστικά LED. Τα οφέλη που θα προκύψουν από την αντικατάσταση είναι πολλαπλά τόσο σε οικονομικό όσο και περιβαλλοντικό, λειτουργικό και ενεργειακό επίπεδο. Στο οικονομικό ο Δήμος δεν θα επιβαρυνθεί καθόλου αφού θα αποπληρώνει το δάνειο από την εξοικονόμηση ενέργειας που θα προκύψει. Στο ενεργειακό - περιβαλλοντικό θα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια κάτι που είναι συμφέρον για το κράτος μας. Στο λειτουργικό κομμάτι θα έχουμε λιγότερη φθορά (θα χαλούν λιγότερο τα φωτιστικά) και παράλληλα θα υπάρχει στοκ από την εταιρεία για τη αντικατάσταση αν και τα φωτιστικά έχουν διάρκεια 12 χρόνια. Επίσης θα υπάρχει ομοιομορφία στον φωτισμό του οδοστρώματος. Οπως δείχνουν τα πράγματα επι ημερών της δικής μας δημοτικής αρχής δεν θα υπογράφει η σχετική σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία. Θα γίνει αυτό

από την δημοτική αρχή που θα αναλάβει τα καθήκοντα της από την 1η Σεπτεμβρίου».

Η εταιρεία Τρίοδος Α.Ε. ο προσωρινός ανάδοχος» To προφίλ του Προσωρινού ανάδοχου του έργου της αντικατάστασης των συμβατικών λαμπτήρων με λαμπτήρες LED στο Δήμο Σερρών είναι το εξής: «Η ΤΡΙΟΔΟΣ Α.Ε., Εμπορική, Μελετητική και Κατασκευαστική Εταιρία, ιδρύθηκε το 2004 από τους Μιχάλη Λάμπο, Κωνσταντίνο Λάμπο και Χρήστο Λάμπο (ΦΕΚ 3452/29/4/2004). Η έδρα της εταιρίας είναι στην Παλλήνη (Εφέδρων Αξιωματι-

κών 3 - Αθήνα). Η εταιρεία δραστηριοποιείται από την ίδρυση της στον ιδιωτικό τομέα (κατασκευή, έργα οδοποιίας, ηλεκτρομηχανολογικά, κτλ.). Η εταιρία διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία σε όλα τα είδη των τεχνικών έργων. Η Εταιρεία διοικείται από την έδρα της, η οποία στεγάζει τα τμήματα σχεδιασμού- ανάπτυξης και διενεργείται η διοίκηση και γενικά η υποστήριξη των έργων. Η ΤΡΙΟΔΟΣ Α.Ε. αξιοποιώντας την σημαντική τεχνογνωσία και την εμπειρία των ιδρυτών και συνεργατών της αλλά και την άριστη οργάνωση του προγραμματισμού, σχεδιασμού, διαχείρισης και κατασκευής των

έργων που αναλαμβάνει, έχει σαν στόχο να πάει μπροστά με την υλοποίηση του οράματός της για την επέκταση και ενίσχυση της δράσης της για ένα όνομα και μια θέση στην αγορά. Στόχος μας είναι η ΤΡΙΟΔΟΣ Α.Ε. να συνεχίσει την ανάπτυξή της, με μεγαλύτερη διείσδυση στην Ελλάδα και στην αγορά του εξωτερικού. Με την υλοποίηση των στόχων αυτών, η εταιρεία επιδιώκει να ενισχύσει και να επεκτείνει την ανταγωνιστική της θέση. Με βάση την παραγωγικότητα και την αξιοπιστία κάθε τομέα δράσης της, η ΤΡΙΟΔΟΣ Α.Ε. προχωρά, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, με μεγάλη αισιοδοξία. Δ.Ν.

Πρεμιέρα τον Αύγουστο, εγκαίνια τον Σεπτέμβριο

Σε λειτουργία ο νέος σταθμός του ΚΤΕΛ στο Στρυμονικό Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου

Τ

η Δευτέρα 5 Αυγούστου θα ξεκινήσει τη λειτουργία του ο νέος σταθμός του ΚΤΕΛ Ν. Σερρών στο Στρυμονικό. Ο Σταθμός ξεκίνησε να κατασκευάζεται πριν δέκα μήνες και αποπερατώθηκε πριν ένα μήνα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο «Σ..Θ.» ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ηλίας Παπαγεωργίου τις τελευταίες ημέρες ρυθμίζονται λεπτομέρειες( τοποθετούνται καθίσματα και διακοσμητικά)

στο νέο πρακτορείο επίβασης και αποβίβασης που βρίσκεται σε ιδιόκτητο οικόπεδο που αγόρασε το Κοινό Ταμείο Εκμετάλλευσης Λεοφορείων στην είσοδο του Στρυμονικού, λίγα μέτρα από τον ομώνυμο κόμβο στη λωρίδα κυκλοφορίας Θεσσαλονίκης- Σερρών.

Στόχος η εξοικονόμηση πόρων Πρώτη στόχευση της επένδυσης που έκανε η διοίκηση του ΚΤΕΛ είναι η εξοικονόμηση πόρων , η μεγαλύτερη τόνωση

των δρομολογίων στην περιοχή αλλά και η δημιουργία αστικής συγκοινωνίας στην περιοχή Ηράκλειας- Λιθοτόπου- Τριάδας. Επιπλέον στόχος είναι η πληρότητα των δρομολογίων προς Θεσσαλονίκη, η καλύτερη και ανθρώπινη εξυπηρέτηση των δρομολογίων – ανταποκρίσεων που μέχρι τώρα γινόταν στο δρόμο. «Επενδύουμε ενισχύοντας την αξιοπιστία της και την καλύτερη προσφορά υπηρεσιών προς το κοινό» δήλωσε στο «Σ.Θ.» ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ

Ηλίας Παπαγεωργίου.

Ξεκίνημα σε περίοδο με υποτονική περίοδο για ελαχιστοποίηση των προβλημάτων Συμπλήρωσε ότι επιλέγεται η «νεκρή» περίοδος του Αυγούστου για το ξεκίνημα ώστε να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά τα όποια προβλήματα παρουσιαστούν. «Θέλουμε αυτή η μετάβαση να γίνει ομαλά και ότι άτακτα ώστε με τη έναρξη της νέας σχολικής και επιβατικής περιόδου

να είμαστε πανέτοιμοι» τόνισε ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ. Μας γνωστοποίησε ότι τα εγκαίνια του νέου σταθμού θα γίνουν μέσα στο Σεπτέμβριο από τον πολιτικό προϊστάμενο που είναι ο συντοπίτης μας υπουργός Μεταφορών και Συγκοινωνιών Κώστας Αχ. Καραμανλής. «Θα έρθουμε σε συνεννόηση μαζί του ώστε να βρούμε την κατάλληλη ημερομηνία μέσα στο Σεπτέμβριο για τα εγκαίνια του σταθμού» κατέληξε ο Ηλίας Παπαγεωργίου.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Επικαιρότητα

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 03_04.08.2019Ο Δήμαρχος κυρίαρχος στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

Τ

ον προηγούμενο Ιούλιο, με το αρ.76 του Κλεισθένη (ν.4555/2018) αντικαταστάθηκε ολόκληρο το αρ.74 του Καλλικράτη (ν.3852/2010) για τη συγκρότηση και εκλογή της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Τώρα, ένα χρόνο μετά, το ίδιο άρθρο αντικαθίσταται ξανά, με την παρ.1 του αρ.2 του πολυνομοσχεδίου. Η εκ νέου αλλαγή έχει στόχο να διασφαλίσει την πλειοψηφία του Δημάρχου στις δύο αυτές Επιτροπές των Δήμων. Όπως υποστηρίζει η Κυβέρνηση στην Αιτιολογική Έκθεση, η ρύθμιση έρχεται « στα πλαίσια ενίσχυσης της κυβερνησιμότητας, αλλά και της χάραξης και υλοποίησης της πολιτικής για την οποία εξελέγη ο Δήμαρχος. Η νέα διαδικασία εκλογής είναι η πλέον ευέλικτη και αποτυπώνει στον βέλτιστο βαθμό τη λαϊκή ετυμηγορία ». Προς σαφέστερη κατανόηση και επειδή τα ερωτήματα είναι πολλά, κρίνεται σκόπιμο με πολύ απλό τρόπο να αποτυπώσουμε πως ο νομοθέτης δίνει στο Δήμαρχο την “κυριαρχία” στις εν λόγω Επιτροπές. Η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής θα αποτελούνται από : - το Δήμαρχο (ή τον οριζόμενο από αυτόν Αντιδήμαρχο) ως Πρόεδρο + 2 ακόμη Αντιδημάρχους οριζόμενους από το Δήμαρχο + 4 μέλη (αν το συμβούλιο έχει έως και 27 μέλη) ή 6 μέλη (αν το συμβούλιο έχει έως και 45 μέλη) ή 8 μέλη (αν το συμβούλιο έχει πάνω από 45 μέλη). Ο νομοθέτης ρητά ορίζει ότι από τα εκλεγόμενα μέλη των δύο αυτών Επιτροπών τουλάχιστον - 1 μέλος στις 7μελείς, - 2 μέλη στις 9μελείς - 3 μέλη στις 11μελείς προέρχονται υποχρεωτικά “από την Παράταξη με την οποία εξελέγη ο Δήμαρχος”. Δηλαδή (μετρώντας και τον Πρόεδρο) η “Παράταξη με την οποία εξελέγη ο Δήμαρχος” τελικά έχει :

1 + 2 + 1 = 4 στις 7μελείς 1 + 2 + 2 = 5 στις 9μελείς 1 + 2 + 3 = 6 στις 11μελείς δηλαδή έχει την πλειοψηφία. Πριν προχωρήσουμε, πρέπει να υπογραμμισθεί ότι η φράση “Παράταξη με την οποία εξελέγη ο Δήμαρχος” δεν σημαίνει πια αυτό που θα μπορούσε να φανταστεί ο ψηφοφόρος όταν ψήφιζε, ούτε αυτό που καταλαβαίνετε διαβάζοντάς την. Στο αρ.1 του πολυνομοσχεδίου, όπου εισάγεται η ...καινοτομία της “σύμπραξης” ρητά ορίζεται πως «οι συμπράττουσες παρατάξεις αποτελούν ενιαία Παράταξη, που εισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συμπραττουσών παρατάξεων και λογίζεται ως η Παράταξη με την οποία εξελέγη ο Δήμαρχος, για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων. » Δηλαδή: “Παράταξη με την οποία εξελέγη ο Δήμαρχος” = “οι συμπράττουσες Παρατάξεις” Περαιτέρω, σημειώνεται ότι τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, εκλέγονται μεταξύ των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, με μυστική ψηφοφορία, μετά την εκλογή του Προεδρείου Δημοτικού Συμβουλίου και κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης. Η εκλογή τους γίνεται με την ακόλουθη διαδικασία: - Για τον υπολογισμό των μελών κάθε Παράταξης στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής διαιρείται ο συνολικός αριθμός των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου με τον αριθμό των εκλεγόμενων μελών και ο αριθμός αυτός, έως δεύτερου δεκαδικού ψηφίου, αποτελεί το εκλογικό μέτρο. - Στη συνέχεια διαιρείται ο αριθμός των Δημοτικών Συμβούλων κάθε Παράταξης με το εκλογικό μέτρο και η κάθε Παράταξη εκλέγει στις Επιτροπές αριθμό μελών ίσο με το ακέραιο μέρος της διαίρεσης.

του συνόλου των αριθμού των μελών του εκλέγονται στην Επιτροπή, οι Παρατάξεις εκλέγουν ανά μια, ακόμα και εάν δεν έχουν εκλέξει μέλος κατά τα ανωτέρω, ένα μέλος με βάση το μεγαλύτερο υπόλοιπο της ανωτέρω διαίρεσης και μέχρι συμπλήρωσης των μελών που εκλέγονται συνολικά. - Σε περίπτωση ίσου υπολοίπου προηγείται ο Συνδυασμός που έχει λάβει μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στις δημοτικές εκλογές. - Σε περίπτωση που ο Συνδυασμός του εκλεγέντος Δημάρχου δεν έχει εκλέξει τον ελάχιστο αριθμό μελών που προαναφέραμε, τότε ο αριθμός των μελών που εκλέγει προσαυξάνεται μέχρι του αριθμού αυτού, αφαιρουμένων ισάριθμων εδρών ανά μία από τις Παρατάξεις που έλαβαν τον μικρότερο αριθμό ψήφων στις Δημοτικές Εκλογές, εφόσον έχουν εκλέξει μέλος στην Επιτροπή. - Η εκλογή των μελών γίνεται με ενιαίο ψηφοδέλτιο κατά Παράταξη με μυστική ψηφοφορία. Στο ψηφοδέλτιο αναγράφεται το όνομα της Παράταξης και ακολούθως τα ονόματα των υποψηφίων μελών της Επιτροπής.

- Για τη διαδικασία αυτή, τυχόν Ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι λογίζονται αθροιστικά ως μια ενιαία Παράταξη.

- Κάθε Δημοτικός Σύμβουλος μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του σε τόσους υποψηφίους Δημοτικούς Συμβούλους, όσος ο αριθμός που εκλέγονται συνολικά. Ψηφοδέλτιο με μεγαλύτερο αριθμό επιτρεπόμενων σταυρών προτίμησης δεν λαμβάνεται υπόψη.

- Εφόσον το άθροισμα των μελών που έχουν εκλεγεί με το ανωτέρω εδάφιο υπολείπεται

- Ως μέλη των Επιτροπών εκλέγονται οι πρώτοι σε αριθμό σταυρών υποψήφιοι κάθε Πα-

ράταξης και σε αριθμό ίσο με τον αριθμό των μελών που δικαιούται αυτή στην επιτροπή. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι κάθε Παράταξης θεωρούνται αναπληρωματικά μέλη αυτής. Σε περίπτωση ισοψηφίας διενεργείται δημόσια κλήρωση από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. - Αν δημοτική παράταξη η οποία δικαιούται μέλος στην Επιτροπή δεν υποδείξει υποψήφιο ή υποψήφιους, τότε τη θέση του ή τις θέσεις τους καταλαμβάνουν ανά μία υποψήφιοι των Παρατάξεων με το μεγαλύτερο αριθμό Δημοτικών Συμβούλων και σε περίπτωση ίσου αριθμού η Παράταξη που έλαβε περισσότερες ψήφους στις Δημοτικές Εκλογές. - Τα αναπληρωματικά μέλη, με τη σειρά της εκλογής τους, καταλαμβάνουν τις θέσεις των εκλεγέντων με το ίδιο ψηφοδέλτιο τακτικών μελών που μένουν κενές κατά τη διάρκεια της διετίας. Σε περίπτωση που έχει εξαντληθεί ο αριθμός των αναπληρωματικών μελών ή σε περίπτωση που παραιτηθεί ή για οποιονδήποτε λόγο εκλείψει μεμονωμένος Σύμβουλος που έχει εκλεγεί μέλος Επιτροπής, διενεργείται νέα εκλογή, για την κάλυψη των κενών εδρών της επιτροπής, με τη διαδικασία των προηγούμενων. - Όταν τα μέλη που εκπροσωπούν τις λοιπές Παρατάξεις, πλην αυτής του Δημάρχου, παραιτηθούν κατά τη διάρκεια της διετίας και δεν υπάρχει αντικαταστάτης τους, τη θέση τους καταλαμβάνουν τα μέλη της Παράταξης του Δημάρχου.

- Η διαδικασία εκλογής διενεργείται πρώτα για την εκλογή των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και στη συνέχεια για την εκλογή των μελών της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. - Αν δεν επιτευχθεί εκλογή για οποιονδήποτε λόγο ή η συνεδρίαση ματαιωθεί επειδή δεν σχηματίστηκε απαρτία, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή και εφαρμόζονται τα ανωτέρω. - Αν και στη δεύτερη συνεδρίαση δεν επιτευχθεί εκλογή ή η συνεδρίαση ματαιωθεί, επειδή δεν σχηματίστηκε απαρτία, θεωρείται ότι εκλέγονται εκείνοι που έλαβαν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση ανακήρυξης ανάλογα με τον αριθμό εδρών που δικαιούται κάθε Παράταξη σύμφωνα με τα ανωτέρω. - Οι Επιτροπές στην πρώτη συνεδρίαση μετά την εκλογή τους εκλέγουν μεταξύ των μελών τους, με φανερή ψηφοφορία, τον Αντιπρόεδρο. Δικαίωμα ψήφου στην περίπτωση αυτή έχει και ο Πρόεδρος της Επιτροπής. - Όταν τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής ή της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, συμπεριλαμβανομένων και των Αντιδημάρχων, παύουν για οποιονδήποτε λόγο να είναι μέλη των αντίστοιχων Δημοτικών Παρατάξεων, εκπίπτουν αυτοδικαίως από την Οικονομική Επιτροπή ή την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και αντικαθίστανται σύμφωνα με τα ανωτέρω.
ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

η Ρουμπρίκα

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 03_04.08.2019

Γράφει ο Δημ. Αλ. Αραμπατζής

 Σήμερα, Σάββατο 3, Μνήμη Αγίας Σαλώμης Μυροφόρου και αύριο Κυριακή 4 Αυγούστου 2019, μνήμη Αγίων Επτά Παίδων εν Εφέσω. Χρόνια πολλά και καλά στις εορτάζουσες και εορτάζοντες.

Η μαύρη ζάχαρη δεν είναι διαίτης

***

Οδυσσέας Ελύτης, «Το ελληνικό καλοκαίρι κατά τον Ε. Teriade» Του Αλέξανδρου Αραμπατζή

“Στάλα στάλα συνάζει μέσα της η καρυδιά τη σκοτεινή δροσιά. Το κυπαρίσσι ερημώνει γύρω του τα πάντα κι απομένει δασύ, κυρίαρχο. Ίδια και ο πλάτανος. Προστάτες φασματικοί των κάμπων της Αργολίδας και της Αρκαδίας. Η συκιά σταυρώνει τα χλωμά της μέλη, τεντώνεται μες στο πετσί της το γυαλιστερό και χνουδάτο, τέλος, κάποτε, στρογγυλοκάθεται μέσα στην ίδια της την ευωδιά. Οι ροδιές ανάβουνε σαν κοκόρια. Η ελιά, δίχως να το πολυσκεφτεί, δίνεται στον ήλιο, στον άνεμο, σ’ όλα τα στοιχεία που ρημάζουνε το κορμί της. Οι ροδοδάφνες, που μοσκοβολούνε πικραμύγδαλο, σαλεύουνε, όμοια νερό, βαθιά στις κοίτες των ξεροπόταμων.

 Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία και το σωματικό βάρος, γεγονός που στρέφει πολλούς καταναλωτές στην αναζήτηση πιο υγιεινών εναλλακτικών. Η μαύρη ζάχαρη είναι ένα είδος ζάχαρης που έχει υποστεί λιγότερη επεξεργασία, συγκριτικά με τη λευκή, με αποτέλεσμα να διατηρεί κάποια ίχνη θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, η θερμιδική της αξία δε διαφέρει από αυτή της λευκής ζάχαρης. Συνεπώς, η αντικατάσταση της λευκής ζάχαρης από μαύρη δεν προσφέρει κανένα όφελος όσον αφορά στη θερμιδική πρόσληψη και την προσπάθεια απώλειας σωματικού βάρους. Από την άλλη, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν πως η μαύρη ζάχαρη είναι λιγότερο επιβαρυντική για την υγεία, σε σύγκριση με την «κλασική» λευκή ζάχαρη. Ουσιαστικά λοιπόν, θα λέγαμε πως οι διαφορές τους εντοπίζονται κυρίως σε επίπεδο επεξεργασίας, γεύσης και υφής. Συνεπώς, εάν θέλετε να αποφύγετε τις θερμίδες της ζάχαρης και τις αρνητικές επιπτώσεις της υπερκατανάλωσής της, προσπαθήστε να περιορίσετε την προσθήκη όλων των ειδών ζάχαρης σε τρόφιμα και ροφήματα, καθώς και την κατανάλωση προϊόντων που είναι πλούσια σε αυτή. ***

«Οι εννέα στους δέκα ξαναπαίρνουν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, τα κιλά που έχασαν»

Σιγά σιγά, μες στο κατακαλόκαιρο, το φως αφανίζει την Ελλάδα. Χωνεύει τα νησιά, εξουδετερώνει τις θάλασσες, αχρηστεύει τους ουρανούς. Μήτε που βλέπεις πια βουνά, μήτε δέντρα, μήτε πολιτείες, μήτε χώμα και νερό. Άφαντα όλα. Πιωμένος φως – μονάχα μια σκιά μαύρη – ο άνθρωπος. Μια σκιά που μεγαλώνει, δυσανάλογα προστατευμένη από την ίδια του τη θυσία. Η αντίσταση σ’ ένα τέτοιο φως: να πιο είναι το βαθύτερο νόημα της ελληνικής αρχιτεκτονικής. Μέσα στη διαφάνεια, ποιο διάφανος ακόμη, πιο λευκός, ο Παρθενώνας δικαιώνει μυστηριακά την ύπαρξή του την ώρα που το μεσημέρι το αττικό φτάνει στη μεγαλύτερή του ένταση κι όπου μονάχα νεράιδες τριγυρνάν μες στο θαμπωτικό διάστημα. Η Ελλάδα στους χάρτες ανύπαρχτη. Λες και βρήκε ο κόσμος το μακαρισμένο τέλος του σ’ αυτή την απόλυτη ισότητα. Κι όμως, το ίδιο αυτό φως, το αστραφταβόλο, το καταιγιστικό, που αναιρεί την Ελλάδα μες στα μεσημέρια, την αποκαθιστά πάλι το ηλιοβασίλεμα κάτω από τα φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα του δειλινού και αργότερα κάτω από την τρυφερή παρουσία της Σελήνης. Τότε ξαναβρίσκει τον εαυτό της η Ελλάδα. Ξαναγίνεται αυτό που πραγματικά είναι. Ξαναπαίρνει στους χάρτες τη θέση που της αξίζει. Θέλω να πω τη θέση των ονείρων.” (Ο. Ελύτης, Εν λευκώ, Ίκαρος) Αναδημοσίευση από το Editorial του περιοδικού SER-FRE Τεύχος 53, Ιούλιος 2019

***

 «Ως επιστημονική κοινότητα θα λέγαμε ότι μάλλον δεν έχουμε καταφέρει και πολλά πράγματα στο χώρο της αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, καθώς οι εννέα στους δέκα ξαναπαίρνουν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, τα κιλά που έχασαν». Την καθόλου αισιόδοξη διαπίστωση κάνει ο διαιτολόγος- διατροφολόγος Αναστάσιος Παπαλαζάρου σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο 104.9 FM και στην εκπομπή «104,9 Μυστικά Υγείας». Όπως εξηγεί αυτό συμβαίνει γιατί ζούμε σε μία εποχή που λαμβάνουμε συνεχώς μηνύματα, τα οποία μας ωθούν στο φαγητό. «Επιπλέον σήμερα τρώμε για πολλούς λόγους. Τρώμε για να καλύψουμε συναισθήματα, ή γιατί βλέπουμε κάτι, και το εξωτερικό ερέθισμα μας επηρεάζει. Τρώμε γιατί ζούμε σε μία εποχή που προβάλλει αδύνατα κορμιά, άρα στερητικά πρότυπα, κι αυτό μπορεί να μας οδηγήσει στην υπερφαγία, καθώς έχει αποδειχτεί ερευνητικά ότι όχι μόνο η στέρηση της τροφής, αλλά ακόμα και η σκέψη της στέρησης, μπορεί να μας οδηγήσει σε υπερφαγία». Ωστόσο φαίνεται πως και σε αυτή την περίπτωση τα πάντα ξεκινούν και τελειώνουν στο μυαλό και στην καρδιά. «Θα πρέπει να αλλάξουμε τη σχέση που αισθανόμαστε και σκεφτόμαστε απέναντι στο φαγητό. Αν δεν αλλάξουμε αυτό, αν δεν σπάσουμε αυτούς τους κρίκους στο μυαλό μας, που μας οδηγούν στην υπερφαγία, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε ποτέ το φαινόμενο της παχυσαρκίας». Ο διατροφολόγος μας δίνει τρεις συμβουλές κλειδιά για να μην ξαναπάρουμε βάρος, ενώ αναφερόμενος στις πρωτεϊνικές δίαιτες που κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις του κόσμου, τονίζει ότι βοηθούν περισσότερο στη διατήρηση του βάρους, παρά στο γρήγορο ρυθμό απώλειας, όπως ισχυρίζονται πολλοί. Όσον αφορά τους υδατάνθρακες επισημαίνει ότι είναι μύθος, πως παχαίνουν αν τους τρώμε το βράδυ, και αυτό που παίζει ρόλο στην τελική είναι η ποσότητα των θερμίδων.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 03_04.08.2019Τέλη κυκλοφορίας:

Οι αλλαγές και τα σενάρια που μελετούνται

Τ

α πάνω – κάτω αναμένεται να έρθουν στα τέλη κυκλοφορίας καθώς τίθεται σε ισχύ ο νέος τρόπος μέτρησης των εκπομπών ρύπων και κατανάλωσης καυσίμου WLTP (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure). Η κυβέρνηση, όμως προετοιμάζει μέσω του υπουργείου Οικονομικών, άμεση παρέμβαση για το θέμα των τελών της κυκλοφορίας. Στην αποκάλυψη προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σύμφωνα με τον οποίο, «καμία επιβάρυνση δεν έχουν τα Τέλη Κυκλοφορίας 2020. Οι πολίτες δεν πρόκειται να πληρώσουν τις αλλαγές που θα προκαλέσει το νέο πρότυπο WLTP και η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει αναπροσαρμογές οι οποίες θα είναι προς όφελος των πολιτών» και ξεκαθάρισε ότι «η μείωση της επιβάρυνσης των πολιτών και των επιχειρήσεων αποτελεί βασικό στόχο της κυβέρνησης Μητσοτάκη». O γρίφος που έχει να λύσει η κυβέρνηση δεν είναι εύκολος καθώς ο χρόνος μέχρι το τέλος του έτους δεν είναι αρκετός και οι κινήσεις θα πρέπει να είναι

στοχευμένες. Η κυβέρνηση καλείται άμεσα να επιληφθεί του θέματος WLTP, καθώς ο νέος τρόπος μέτρησης των ρύπων των αυτοκινήτων προκαλεί αυξήσεις-μαμούθ. Μάλιστα με τα σημερινά δεδομένα οι αυξήσεις στα τέλη θα ξεπεράσουν το 100%. Αλλάζουν τα δεδομένα για τους νέους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων από την 1η Σεπτεμβρίου που τίθεται σε ισχύ ο νέος τρόπος μέτρησης των εκπομπών ρύπων και κατανάλωσης καυσίμου o οποίος ονομάζεται WLTP (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure) και θα αυξήσει τα δεδομένα σχεδόν σε όλα τα αυτοκίνητα και κατ’ επέκταση και τα τέλη κυκλοφορίας. Το πρόβλημα έχει να κάνει με τους ιδιοκτήτες νέων αυτοκινήτων οι οποίοι θα δουν το κόστος χρήσης των οχημάτων τους να «απογειώνεται» εξαιτίας της αύξηση των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Ο νέος τρόπος Σύμφωνα με το νέο τρόπο, τα ΙΧ που κυκλοφόρησαν μετά από την 31η Οκτωβρίου του 2010, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

ανά χιλιόμετρα: • 0-90 γρ. CO2 – Μηδέν ευρώ • 91-100 γρ. CO2 – 0,90 ευρώ / γραμμάριο

• 181-200 γρ. CO2 – 2,78 ευρώ / γραμμάριο

• 101-120 γρ. CO2 – 0,98 ευρώ / γραμμάριο

• Άνω από 251 γρ. CO2 – 3,72 ευρώ / γραμμάριο

• 121-140 γρ. CO2 – 1,20 ευρώ / γραμμάριο

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται ανάλογα με τον κυβισμό του κινητήρα ενώ από το Νοέμβριο του 2010 για τα νεότερα μοντέλα τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται σύμφωνα με τις εκπομπές ρύπων.

• 141-160 γρ. CO2 – 1,85 ευρώ / γραμμάριο • 161-180 γρ. CO2 – 2,45 ευρώ / γραμμάριο

• 201-250 γρ. CO2 – 3,05 ευρώ / γραμμάριο

Τι είναι το WLTP Το Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure, είναι ένας νέος τρόπος υπολογισμού εκπομπής ρύπων και κατανάλωσης καυσίμου που αντικατέστησε το NEDC τον Σεπτέμβριο του 2017 και βάση προγραμματισμού θα τον έχει αντικαταστήσει πλήρως το 2021. Η αλλαγή έγινε για οικολογικούς λόγους καθώς η αύξηση των εκπομπών ρύπων από τα αυτοκίνητα λειτουργούσε αρνητικά ως προς το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Οι ορκωμοσίες των νέων Δημοτικών και Τοπικών Συμβουλίων Γνωστές οι ημερομηνίες στους Δήμους Ηράκλειας, Αμφίπολης, Βισαλτίας και Σερρών

Ο

ρίστηκαν και γνωστοποιήθηκαν σχεδόν στους περισσόετερους Δήμους του Νομού οι τελετές ορκωμοσίας των νέων δημοτικών και τοπικών συμβουλίων όπως αυτά εκλέχθηκαν από τις εκλογές του Μαΐου 2019. Σύμφωνα με ενημέρωση που είχε το «Σ.Θ.» οι πρώτοι χρονικά Δήμοι του Νομού που

θα τελεστούν ορκωμοσίες θα είναι οι Δήμοι Ηράκλειας και Αμφίπολης. Η τελετή της ορκωμοσίας του νέου δημοτικού και των τοπικών συμβουλίων Ηράκλειας θα γίνει την Παρασκευή 23 Αυγούστου και ώρα 12 το μεσημέρι, ενώ η αντίστοιχη τελετή του Δήμου Αμφίπολης θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα

αλλά στις 8.3O μ.μ. στην Πλατεία «ΟΧΙ» το βράδυ. Ο Δήμος Βισαλτίας ανακοίνωσε ότι η τελετή ορκωμοσίας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31 Αυγούστου και ώρα 19.45 στην είσοδο του δημαρχιακού Μεγάρου ενώ η αντίστοιχη του Δήμου Σερρών θα λάβει χώρα την Τετάρτη 28 Αυγούστου και ώρα 19. 00 το απόγευμα στη αί-

θουσα «Ορέστης» του ξενοδοχείου “Ελπίδα – Resort”.

Δήμους Νέας Ζίχνης, Εμμ. Παπά και Σιντικής.

Tέλος για την ώρα δεν έχει προσδιοριστεί η ακριβή ημερομηνία των ορκωμοσιών στους

Δ.Ν.
στα “πεταχτά”

Γράφει ο Αθαν. Αλ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 03_04.08.2019

Κ

ΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ! Σάββατο 3, Μνήμη Αγίας Σαλώμης Μυροφόρου και αύριο Κυριακή 4 Αυγούστου 2019, μνήμη Αγίων Επτά Παίδων εν Εφέσω. Χρόνια πολλά και καλά στις εορτάζουσες και εορτάζοντες. *** Κατά το μήνα Αύγουστο, άγουν τα ονομαστήριά τους οι ως κάτωθι Επίσκοποι (Μητροπολίτες):

*** Φωτογραφικό ρεπορτάζ. Ευχαριστίες στο "fotoKLIK".

* Άπειρες ευχαριστίες εις τον Αρχιμανδρίτη ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΝ της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας. Στην ερώτησή σας ΓΙΑΤΙ; Απαντώ: Αυτός ξέρει. *** Μη θησαυρίζετε επί της γης..., διδάσκει η Θεολογία. Και ούτε τα γράμματα τα πουλάνε στα μπακάλικα, θέλω να βάλετε στα χέρια σας από ένα "μπιλιτζίκ" μας έλεγε ο αγράμματος πατέρας μας, ο φτωχός καφετζής, αείμνηστος πλέον, Αλέξανδρος Αραμπατζής του Σταύρου και της Σουλτάνα, που δεν "έφθασε" στις Σέρρες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά έφυγε νωρίτερα. Ηταν ένας αλτρουιστής και στοργικός πατέρας. Ασφαλώς ταύτα πάντα ισχύουν και για την μακαρίτισσα μάνα μας Φωτεινή (Φώτου Πενταπολιστί). *** "Τα γράμματα και οι γνώσεις λαμβάνονται κατά δόσεις...", έλεγε ο αείμνηστος πλέον, Χαράλαμπος Φραγκίστας, Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Μας δίδασκε Πολιτική Δικονομία. *** Έλαβα την παρακάτω επιστολή την οποία ευχαρίστως καταχωρίζω:

* Στα μέρη αυτά είχα την τύχη, την ευκαιρία, τηνευφυΐα μου να έχω υπάρξει.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Οικονομικά

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 03_04.08.2019Εφορία:

Φεύγουν τα τεκμήρια, έρχονται έλεγχοι αλά... ΗΠΑ - Τι προβλέπει το σχέδιο για σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης

Τ

ο σταδιακό ξήλωμα των τεκμηρίων διαβίωσης, τα οποία κάθε χρόνο αποτελούν τον εφιάλτη εκατομμυρίων φορολογούμενων, σχεδιάζει η κυβέρνηση. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τη μείωση κάθε χρόνο της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης για τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής, τις πισίνες, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και το βοηθητικό προσωπικό, μέχρι να σβήσουν οριστικά από τον φορολογικό χάρτη σε βάθος τετραετίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεκμήρια διαβίωσης, τα οποία για πρώτη φορά καθιερώθηκαν το 1978 και στη σημερινή τους μορφή θεσμοθετήθηκαν το 2010, θα αντικατασταθούν από ένα νέο σύστημα εντοπισμού των πραγματικών εισοδημάτων των φορολογούμενων, οι οποίοι ενώ διαθέτουν μεγάλης αξίας περιουσιακά στοιχεία και διάγουν πολυτελή βίο, εμφανίζονται στην Εφορία με εισοδήματα φτώχειας. Το σύστημα αυτό θα στηρίζεται στις έμμεσες τεχνικές ελέγχου, τα ηλεκτρονικά τιμολόγια και την υποχρεωτική τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων από τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις. Το τέλος των τεκμηρίων διαβίωσης προανήγγειλε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας (ΣΚΑΪ), λέγοντας ότι το μέτρο θα συμπεριληφθεί στον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. «Τα τεκμήρια σταδιακά θα φύγουν» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση μειώνει παράλληλα τους φορολογικούς συντελεστές για να δώσει κίνητρο στους πολίτες να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα. Κάθε χρόνο πιάνονται στην παγίδα τους εκατομμύρια φορο-

- Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι

- Οι έμμεσες τεχνικές για να εξακριβώνονται τα εισοδήματα

λογούμενοι. Το 2018, περίπου 3 στα 10 νοικοκυριά φορολογήθηκαν για εισοδήματα πολύ μεγαλύτερα από αυτά που δήλωσαν. Συγκεκριμένα 1.929.180 φορολογούμενοι φορολογήθηκαν για μεγαλύτερα εισοδήματα, ύψους 6,7 δισ. ευρώ, με τους περισσότερους να είναι μισθωτοί και να ακολουθούν οι συνταξιούχοι και οι εισοδηματίες. Οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου που σχεδιάζει να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών στη θέση των τεκμηρίων διαβίωσης θα ενεργοποιούνται στις περιπτώσεις φορολογούμενων που οι φορολογικές αρχές εντοπίζουν αδικαιολόγητη αύξηση περιουσιακών στοιχείων, δαπάνες οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα (ατομικά ή/και οικογενειακά) εισοδήματα που είναι κοντά στο αφορολόγητο όριο. Από «κόσκινο» θα περνούν οι δαπάνες που αφορούν σε πάγια έξοδα κατοικίας-γραφείου, σε ιδιωτικά σχολεία, σε δάνεια και αγορές με πιστωτικές κάρτες, στην ιδιωτική ασφάλιση, στους λογαριασμούς ΔΕΚΟ - κινητής τηλεφωνίας. Αυτές θα διασταυρώνονται με τα εισοδήματα από μισθούς και επαγγελματική δραστηριότητα, επιδόματααποζημιώσεις, επιδοτήσεις-επιχορηγήσεις, καθώς και με την περιουσιακή κατάσταση, δηλαδή με ακίνητα (μεταβολές) αλλά και με τις καταθέσεις και τα μετρητά που έχουν οι φορολογούμενοι, με στόχο τον υπολογισμό και τη φορολόγηση των πραγματικών εισοδημάτων.

Έμμεσες τεχνικές ελέγχου Στις έμμεσες τεχνικές ελέγχου που εφαρμόζει σήμερα η Εφορία περιλαμβάνονται:

1

Η τεχνική ανάλυσης ρευστότητας του φορολογούμενου. Η τεχνική αυτή προσδιορίζει φορολογητέο εισόδημα αναλύοντας τα έσοδα (φορολογητέα και μη), τις αγορές και δαπάνες (επαγγελματικές, ατομικές και οικογενειακές) και τις αυξήσεις και μειώσεις

των περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεων (επαγγελματικών, ατομικών και οικογενειακών) του ελεγχόμενου. Στην περίπτωση αυτή συγκρίνονται τα κάθε μορφής έσοδα που έχουν εισπραχθεί με όλα τα έξοδα στα οποία περιλαμβάνονται και αναλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε μετρητά. Στην περίπτωση που υπάρχει διαφορά, τότε αυτή θεωρείται μη δηλωθείσα φορολογητέα ύλη και θα πρέπει να αιτιολογηθεί από τον φορολογούμενο, προκειμένου να μη φορολογηθεί.

2

Η τεχνική καθαρής θέσης του φορολογούμενου. Η τεχνική αυτή παρακολουθεί το οικονομικό ιστορικό του ελεγχόμενου και προσδιορίζει φορολογητέο εισόδημα λαμβάνοντας υπόψη όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα διαθέσιμα κεφάλαια προσωπικά, οικογενειακά ή επαγγελματικά, τις υποχρεώσεις, προσωπικές, οικογενειακές ή επαγγελματικές, τις ατομικές, οικογενειακές και επαγγελματικές δαπάνες.

3

Η τεχνική τραπεζικών καταθέσεων και δαπανών σε μετρητά. Η τεχνική αυτή προσδιορίζει φορολογητέο εισόδημα παρακολουθώντας την κίνηση των (διαθεσίμων) κεφαλαίων του φορολογούμενου,

είτε με την κατάθεση αυτών σε λογαριασμούς είτε με την ανά-

λωσή τους σε διάφορες συναλλαγές με χρήση μετρητών.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ ΔΗΜΟΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

Ροδολίβος 02-08-2019 Αριθ.πρωτ.: 6485 ΑΔΑ: ΩΚ37ΩΨ1-ΝΕ5

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ Έχοντας υπόψη τις υπ’ αριθμ. 11/2019 & 19/2019 αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, καθώς και την υπ’ αριθμ. 107/2019 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκηρύσσει πλειοδοτική δημοπρασία για την εκμίσθωση έκτασης 11.559 τ.μ. εντός του υπ’ αριθμ. 857 δημοτικού αγροτεμαχίου «Βοσκή πεδινή» της Τοπικής Κοινότητας Αμφίπολης. Η δημοπρασία θα διεξαχθεί την 26/08/2019 ημέρα Δευτέρα και ώρα 10:00 π.μ. στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμφίπολης. Ελάχιστο όριο πρώτης προσφοράς ορίζεται το ποσό των τεσσάρων χιλιάδων (4.000,00) ευρώ ετησίως. Μαζί με την συμμετοχή τους οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταθέσουν και εγγύηση συμμετοχής που ανέρχεται στο ποσό των 6.400,00 ευρώ. Σε περίπτωση που η δημοπρασία αποβεί άγονη, θα επαναληφθεί την 02/09/2019, ημέρα Δευτέρα, την ίδια ώρα και στον ίδιο τόπο. Πληροφορίες για τους όρους της δημοπρασίας και αντίγραφα της διακήρυξης της δημοπρασίας παρέχονται τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, από το αρμόδιο γραφείο του Δήμου Αμφίπολης, τηλέφωνο 2324350111. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται και από το πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», καθώς και από την ιστοσελίδα του Δήμου Αμφίπολης www. dimos-amfipolis.gr . Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕΛΙΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


10

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Άποψη

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 03_04.08.2019

ΑΝΔΡΕΑΣ Γ. ΑΝΔΡΕΟΥ (1927-2019)

Α

νήμερα της εθνικής εορτής της αγαπημένης του πόλης των Σερρών (29/06/2019), εγκατέλειψε τον (μάταιο τούτο) κόσμο, πλήρης ημερών, ο πατέρας μας Ανδρέας Ανδρέου, σημαίνον πρόσωπο της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης.

Γράφει ο Γιώργος Ανδρέου συνθέτης-συγγραφέας

Έφυγε περιστοιχισμένος από την αγάπη των οικείων του κι από τον σεβασμό και την εκτίμηση των συμπολιτών του. Αντί για τα προβλέψιμα και “συνηθισμένα”, προτιμούμε να γράψουμε δυο ουσιαστικές κουβέντες για τον δήμαρχο που άλλαξε το πρόσωπο της πόλης μας κι άφησε έργο ουσιαστικό, ανοιχτό σε εξέλιξη και δημιουργική ολοκλήρωση. - Ο πατέρας μας υπήρξε δήμαρχος και μόνον. Πίστευε στην τεράστια δυναμική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δεν χρησιμοποίησε την δημοφιλία και τα προνόμια του αξιώματος του ως εφαλτήριο για την κεντρική πολιτική σκηνή. Γνώμη μας (προσωπική αυστηρά) είναι πως θα έπρεπε να το επιχειρήσει, αφού η πολύτιμη εμπειρία από την πολύχρονη ενασχόληση με τα της Αυτοδιοίκησης αποτελεί εγγύηση κατανόησης της ελληνικής κρατικής και κοινωνικής πραγματικότητας. Εκείνος διάλεξε αλλιώς. Κι ήταν ευτυχής για την επιλογή του. - Προτεραιότητα του Δημάρχου (κατά την άποψη του πατέρα μας) είναι το συνολικό και πλήρες όραμα που ορίζει “προς τα πού θα κατευθύνεις το καράβι” (όπως του άρεσε να λέει), μαζί με ένα πλήρες και τεκμηριωμένο σχέδιο για το πώς θα γίνει πραγματικότητα το όραμα αυτό. - Ο Ανδρέας Ανδρέου πίστευε πάντα πως οι Σέρρες είναι μια πόλη: α) Με προνομιακή περιβάλλουσα φύση β) Με στρατηγική διεθνή θέση (στο Βαλκανικό αλλά και Ευρωπαϊκό τοπίο) και γ) Με ισχυρά στοιχεία Λαϊκού (όσο και Ακαδημαϊκού) Πολιτισμού και πολλά σπουδαία μνημεία της πορείας της στον χρόνο - αρχαία, βυζαντινά, οθωμανικά αλλά και βιομηχανικά (πχ. καπνομάγαζα) και στρατιωτικά (τα πολλά στρατόπεδα της πόλης με τα ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά οικοδομήματα τους). Έτσι (σε χρόνο ανύποπτο) υπερασπίστηκε την κρίσιμη ιδέα της Οικολογίας, σχεδιάζοντας τα πάρκα αναψυχής και άθλησης που περιβάλλουν την πόλη (Αγίων Αναργύρων, Οβά Τσεσμέ, Αεροδρομίου, κοιλάδα Αγίας Βαρβάρας). Εμπνεύστηκε

την κατασκευή του Αυτοκινητοδρομίου και των προπονητικών αθλητικών κέντρων. Έφερε το πρώτο παράρτημα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος στις Σέρρες - ενέργεια που οδήγησε στην δημιουργία του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών. Συμπαραστάθηκε σε (και ενίσχυσε) κάθε είδους πολιτισμικές δράσεις - σωματειακές, δημόσιες και ιδιωτικές. - Για να μείνει όρθιο όμως το όραμα που προανέφερα, χρειάζεται διαρκής φροντίδα των Υποδομών, ενίσχυση και εξέλιξη τους. Ο Ανδρέας Ανδρέου κατασκεύασε το πρώτο πλήρες σύστημα ύδρευσης κι αποχέτευσης της πόλης, αναδιαμόρφωσε την Πλατεία Ελευθερίας και δημιούργησε πολλούς χώρους πρασίνου, μικρούς και μεγαλύτερους. Βελτίωσε το οδικό δίκτυο της πόλης, έκτισε καινούργια Σφαγεία, πάλεψε για την υπόθεση του κεντρικού πάρκου των Σερρών (στη θέση του σημερινού γηπέδου του Πανσερραϊκού), πραγματοποίησε ένα σωρό μελέτες έργων κάθε είδους και τις περισσότερες τις υλοποίησε. - Ο πατέρας μας αντιμετώπισε τις Σέρρες ως μια σημαντική, μεγάλη πόλη. Με την ιστορία της και τους ανθρώπους της. Ποτέ του δεν πίστεψε σε “δύο ταχυτήτων” πόλεις, ποτέ του δεν αποδέχτηκε ότι οι Σέρρες “χάνουν το τραίνο”. Είχε την άποψη πως οι πόλεις που δεν έχουν προφανή τουριστικό χαρακτήρα, οφείλουν να ενισχύσουν την οικονομία τους και την επισκεψιμότητα τους από το πανελλήνιο με τρόπους ευφάνταστους και δημιουργικούς: Ο Αθλητισμός (μηχανοκίνητος και μη) και ο Πολιτισμός (Λαϊκός και Ακαδημαϊκός) είναι δύο ισχυρά παραγωγικά “εργαλεία”. Η γειτνίαση με την Θεσσαλονίκη αλλά και με διεθνή σύνορα, το φυσικό περιβάλλον, η πολυσυλλεκτική ιστορικά πολιτισμική καταγωγή των Σερραίων, τα Πανεπιστήμια, το ΔΗΠΕΘΕ, οι Πολιτιστικοί,

Αθλητικοί και Λαογραφικοί Σύλλογοι με τις δράσεις τους -όλα “όπλα” του καλού αγώνα για την ανάδειξη της πόλης σε κέντρο πανελλήνιου ενδιαφέροντος. Θα μπορούσα να γράψω ένα σωρό πράγματα ακόμη. Σταματώ εδώ, στα πρωταρχικά και κρίσιμα. Εμείς, τα παιδιά του (ο Λευτέρης κι εγώ), ζήσαμε από μικροί την ασίγαστη ανάγκη του πατέρα μας για δημιουργικότητα, τον οπτιμισμό του, τη θετική του διάθεση για συγκλίσεις και συνεργασίες, την άοκνη εργατικότητα του και το πείσμα του επ’ αγαθώ, όταν επιχειρούσε κάτι για το καλό των πολλών, των δημοτών που τον τίμησαν διαλέγοντας τον τόσες φορές ως δήμαρχο τους. Πάνω απ’ όλα, υπήρξαμε μάρτυρες της λατρείας του για τις Σέρρες. Κι είναι αυτή του ακριβώς η λατρεία που μας γεμίζει ευθύνες -εμάς ως οικογένεια, αλλά (πιστεύω) κι όλους τους Σερραίους: Έχουμε υποχρέωση να κρατήσουμε το όραμα του ζωντανό και να εφεύρουμε τρόπους δημιουργικούς για να το κάνουμε πράξη. Με τους δικούς μας όρους και τις δικές μας επιλογές, με αντίστοιχη λατρεία για την πόλη μας. ΥΓ1: Ελπίζω (έστω τώρα που “έφυγε” ο πατέρας μου) να μετονομαστεί τιμητικά η Κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων σε “ΚΟΙΛΑΔΑ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΔΡΕΑ ΑΝΔΡΕΟΥ”. Από όλα τα “παιδιά” των δημαρχιακών θητειών του, η κοιλάδα αυτή υπήρξε σταθερά η αγαπημένη του. Κάνω έκκληση στον νέο Δήμαρχο κο Χρυσάφη και σε όλο το νεοεκλεγμένο δημοτικό συμβούλιο, να του αποδώσουν αυτή την τιμή -τιμή που θεωρώ αυτονόητη “υποχρέωση” της πόλης προς το πρόσωπο και το έργο του πατέρα μου (και ξέρω πως όλοι οι Σερραίοι συμφωνούν). ΥΓ2: Επειδή σε αυτήν τη χώρα κάποια πράγματα δεν αλλάζουν εύκολα (και σέρνονται

αειθαλή στον βούρκο της γελοιότητας), ακούστε τί συνέβη με τα της τιμητικής κηδείας του πατέρα μας: Ο δήμαρχος Πέτρος Αγγελίδης (και το παρόν δημοτικό συμβούλιο) πήρε την ευγενική πρωτοβουλία να τιμήσει τον εκλιπόντα δήμαρχο Ανδρέα Ανδρέου, αναλαμβάνοντας (ως Δήμος Σερρών) όλα τα έξοδα της φροντίδας ταφής και τελετής, πρωτοβουλία που ο αδερφός μου κι εγώ αποδεχτήκαμε με χαρά και συγκίνηση. Το συνολικό κόστος ανήλθε στο ποσόν των 4000 ευρώ. Ο Επίτροπος όμως έχει άλλη γνώμη: Η τιμή της ...τιμής ανέρχεται στο ποσόν των ...2000 ευρώ και πέραν τούτου ουδέν! Αμφιλεγόμενη η δράση των Επιτρόπων παντού στην χώρα και θεσμός στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας, όταν ένας διορισμένος γραφειοκράτης αποφασίζει και διατάζει εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού μας... Αγαπημένε μας πατέρα, για τα τριάντα χρόνια ενασχόλησης σου με τα κοινά, για τις τέσσερις (4) δημαρχιακές σου θητείες, με δράση, εργασία και αγωνία μιας ολόκληρης ζωής για το καλό του τόπου σου, το κράτος μας (δια του αμείλικτου εκπροσώπου του) αξιολογεί τις τιμές που δικαιούται να σου προσφέρει ο Δήμος Σερρών (που υπηρέτησες) στο ...τεράστιο ποσό των 2000 ευρώ! Άριστα! * Το κείμενο αυτό αφιερώνουμε στη μνήμη του πατέρα μας Ανδρέα Ανδρέου Με αγάπη και (επιτρέψτε μας) υπερηφάνεια Εμείς, οι γιοι του, Γιώργος και Λευτέρης Ανδρέου Αναδημοσίσευση από το SER-FREE Τεύχος 53, Ιούλιος 2019


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Επικαιρότητα

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 03_04.08.2019

11

ΕΚΠΑ και ΑΠΘ μέσα στα 300 καλύτερα Πανεπιστήμια στον κόσμο

Τ

ο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) βρίσκεται στη θέση 219 παγκοσμίως μεταξύ 12.000 Πανεπιστημίων, σύμφωνα με τη νέα παγκόσμια κατάταξη πανεπιστημίων «Webometrics Ranking of World Universities» για το δεύτερο εξάμηνο του 2019. Επιπροσθέτως βρίσκεται στην 70η θέση στην Ευρώπη μεταξύ των 5.832 ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Ακολουθεί στην παγκόσμια κατάταξη το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στη θέση 293 και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) στη θέση 382, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στη θέση 540 και το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 564. Σε παγκόσμιο επίπεδο στα πρώτα δέκα πανεπιστήμια τα εννέα είναι αμερικανικά: Χάρβαρντ, Στάνφορντ, ΜΙΤ, Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, Ουάσιγκτον, Μίσιγκαν, Οξφόρδης, Κολούμπια, Κορνέλ και Πενσιλβάνια. Η συγκεκριμένη κατάταξη καταρτίζεται από τη Cybermetrics (CCHS), μια μονάδα του Ισπανικού Εθνικού Κέντρου Ερευνών (Spanish National Research Council - CSIC), που αποτελεί και το κύριο ερευνητικό ίδρυμα της Ισπανίας. Τα πανεπιστήμια κατατάσσονται με βάση ορισμένα κριτήρια, τα οποία αφορούν κυρίως την παρουσία και τη δημοτικότητα τους στον παγκόσμιο ιστό, την επίδραση του ερευνητικού τους έργου, όπως αυτή αποτυπώνεται στο συνολικό αριθμό ετεροαναφορών των άρθρων και των δημοσιεύσεων

των καθηγητών και των ερευνητών τους, καθώς και στο ποσοστό των δημοσιεύσεων τους που βρίσκεται στο 10% των πλέον «διαβασμένων» και σημαντικών δημοσιεύσεων παγκοσμίως. Βασική αρχή της κατάταξης Webometrics είναι ότι στη σημερινή εποχή η πλειονότητα των σημαντικότερων δραστηριοτήτων ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος πρέπει να ανακλάται κατ’ ανάγκη στον παγκόσμιο ιστό. Η κατάταξη δημοσιεύεται από το 2004 και ανανεώνεται δύο φορές το χρόνο κάθε Ιανουάριο και Ιούλιο. Αναλυτικότερα, η κατάταξη κάθε Πανεπιστημίου βασίζεται σε τέσσερα επιμέρους κριτήρια: -Παρουσία (βαρύτητα 5%): Ο συνολικός όγκος περιεχομένου (ιστοσελίδων, εγγράφων, κλπ) που δημοσιεύεται από το δικτυακό τομέα του ιδρύματος. Η μέτρηση παρέχεται από τη μηχανή αναζήτησης Google. - Απήχηση - Ορατότητα (50%): Η ποιότητα του περιεχομένου αξιολογείται από τη δημοτικότητά του, δηλαδή από τον αριθμό των εξωτερικών δικτυακών συνδέσμων σε περιεχόμενο του ιδρύματος. Υπολογίζει τους συνδέσμους που έχουν άλλες σελίδες προς την ιστοσελίδα του ΑΕΙ. -Ανοιχτό επιστημονικό περιεχόμενο (10%): Αξιολογείται η συμμετοχή του ιδρύματος στα ανοιχτά επιστημονικά πρότυπα του παγκόσμιου ιστού μέσω του πλήθους των εγγράφων που καταλογογραφούνται στο Google Scholar και των αριθμό των ετεροαναφορών σε αυτά. Η μελέτη των ετεροαναφορών θε-

ωρείται το εγκυρότερο κριτήριο αποτίμησης του επιστημονικού - ερευνητικού έργου ενός Πανεπιστημίου. Στο κριτήριο αυτό δεν ενδιαφέρει το πόσα άρθρα έχουν γραφτεί από τους καθη-

γητές του Πανεπιστημίου, αλλά πόσες αναφορές του ονόματος και του έργου του έχουν γίνει σε άρθρα και έρευνες άλλων συγγραφέων και καθηγητών άλλων Πανεπιστημίων.

-Αριστεία (35%): Το ποσοστό των δημοσιεύσεων του ιδρύματος στο 10% των περισσότερο αναφερόμενων δημοσιεύσεων σε κάθε επιστημονικό πεδίο

Ερευνα Eurostat:

Ενας στους δύο Ελληνες δεν έχει χρήματα για να κάνει διακοπές μίας εβδομάδας

Μ

ία έρευνα της Eurostat δείχνει πως το 51% των Ελλήνων δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να κάνει διακοπές για μία εβδομάδα το χρόνο ή παραπάνω. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat που αφορούν όμως το 2018, πάνω από τους μισούς Ελληνες δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν οικονομικά ώστε να φύγουν έστω και για μία εβδομάδα από την κατοικία του. Φέτος πάντως ως τώρα, παρατηρείται άνοδος στις διακοπές των Ελλήνων, με το λιμάνι του Πειραιά να έχει πληρότητα πάνω από 90% την τελευταία εβδομάδα στα δρομολόγιά του.

Η Ελλάδα στον συγκεκριμένο πίνακα της Eurostat για το 2018, είναι στην τρίτη θέση με το 51%, με την Ρουμανία να έχει το χειρότερο ποσοστό (58,9%) και την Κροατία να ακολουθεί (51,3%). Ιδιο ποσοστό μάλιστα με την Ελλάδα έχει η Κύπρος, την ώρα που ο μέσος όρος έφτανε στο 28,3%, κάτι που δείχνει ότι τα νούμερα είναι πολύ μεγάλα για την χώρα μας. Η έρευνα αφορά φυσικά ανθρώπους από 16 ετών και πάνω, με το 28.3% σε όλη την Ευρώπη ωστόσο, να κρίνεται ενθαρρυντικό, καθώς το ποσοστό είναι κατά πολύ μειωμένο σε σχέση με το 2013, όταν και ήταν στο 39.5%.

Ποιες χώρες είναι στα καλύτερα επίπεδα Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη το έχει η Σουηδία, η οποία είναι η μόνη χώρα που είναι σε μονοψήφιο αριθμό (9,7%). Ακολουθούν Λουξεμβούργο (10,9%), Δανία (12,2%), Αυστρία (12,4%) και Φινλανδία (13,3%). Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, η χώρα μας είναι η μόνη που έχει αυξήσει τα ποσοστά αυτά την τελευταία πενταετία, την ώρα που οι υπόλοιπες είτε μένουν σταθερές, είτε το έχουν μειώσει.


12

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Αθλητικά

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 03_04.08.2019

Πήρε την πρόκριση στην Κύπρο ο Άρης

Η

«λευκή» ισοπαλία στο «Κλεάνθης Βικελίδης» δεν αποτέλεσε εμπόδιο για τον Άρη, που με γκολ από τα 11 βήματα, με εκτελεστή τον Ντιγκινί, νίκησε 1-0 στην Κύπρο την ΑΕ Λεμεσού και προκρίθηκε στο γ΄ προκριματικό γύρο του Europa League, όπου θα αντιμετωπίσει τη νορβηγική Μόλντε. Στο 5ο λεπτό οι Κύπριοι έφτιαξαν την πρώτη τους καλή ευκαιρία, αλλά ο Κουέστα ανταποκρίθηκε άμεσα στην απειλή του Ουίλερ, μετά από λάθος του Κόρχουτ. Ο Άρης δεν ήταν καλύτερος στο ξεκίνημα, όμως στο 13΄ ο Μπάσα είχε την έμπνευση να βγάλει τον Ιντέγε απέναντι στον Βοζίνια. Εκείνος τον ανέτρεψε, ο Άρης κέρδισε πέναλτι και ο Ντιγκινί ευστόχησε στο 14΄, στέλνοντας την πρόκριση στην πλευρά των «κιτρίνων», καθώς οι γηπεδού-

χοι χρειάζονταν πια δύο τέρματα για να προκριθούν. Στο 24ο λεπτό ο Κόρχουτ έκανε εξαιρετική μπαλιά στην κίνηση του Ιντέγε ανάμεσα στα στόπερ, αλλά ο Βοζίνια με διπλή επέμβαση σταμάτησε την προσπάθεια του Νιγηριανού. Στο 37΄ ο Άρης κινδύνεψε, όταν ο Τεσέιρα βρήκε το δοκάρι του Κουέστα, με κεφαλιά. Στο 53΄ το γέμισμα του Σούντγκρεν, με τον Ιντέγε σε τετ α τετ, έστειλε τη μπάλα πάνω στον Βοζίνια. Στο 56΄ σε παράλληλη πάσα του Κόρχουτ, πάλι ο Ιντέγε έχασε την ευκαιρία να σπρώξει από πολύ κοντά την μπάλα στα δίχτυα. Στο 77΄ο Ιντέγε κέρδισε φάουλ, με τον Ματίγια να εκτελεί και να σημαδεύει την εξωτερική πλευρά των διχτύων της ΑΕΛ και στο 81, καθοριστική υπήρξε η επέμβαση του Κουέστα στην κεφαλιά του Κάρλος.

Ο διαιτητής της αναμέτρησης, ο Πορτογάλος Χόρχε Σόουζα, έδειξε κόκκινη κάρτα στον

Πρόκριση με «περιπέτεια» για τον Ατρόμητο

Γκοντάλ, στο 83΄ (δεύτερη κίτρινη), σε σημείο που ο ρυθμός του αγώνα είχε πέσει και ο Άρης

κρατούσε άνετα τη νίκη-πρόκριση.

Χωρίς Τσιγκρίνσκι με Κραϊόβα η ΑΕΚ

Χ

ωρίς τον Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι θα παραταχθεί η ΑΕΚ την επόμενη εβδομάδα εναντίον της Κραϊόβα στο γ΄ προκριματικό γύρο του Europa League, ενώ είναι πιθανό ο Ουκρανός κεντρικός αμυντικός να χάσει και τη ρεβάνς. Ο Τσιγκρίνσκι τραυματίστηκε στο χθεσινό (31/7) φιλικό αγώνα της Ένωσης με την Μπασακσεχίρ στο ΟΑΚΑ και σήμερα υποβλήθηκε σε απεικονιστικό έλεγχο. Αυτός έδειξε κάκωση στο γαστροκνήμιο με αιμάτωμα και κάκωση στον έσω πλάγιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ιατρικού επιτελείου αναμένεται να μείνει 15 ημέρες εκτός δράσης, διάγνωση που αν επαληθευτεί σημαίνει ότι δεν θα είναι στη διάθεση του Μιγκέλ Καρντόσο για τα παιχνίδια με τους Ρουμάνους.

Ο

Ατρόμητος λίγο έλλειψε να μπει σε περιπέτειες και να θέσει σε αμφιβολία μια διαφαινόμενη εύκολη πρόκριση, καθώς η Ντουνάισκα Στρέντα επέστρεψε από το 0-2 στο Περιστέρι και ισοφάρισε, όμως τελικά η ομάδα του Γιάννη Αναστασίου επικράτησε με 3-2 και πέρασε με δύο νίκες στο γ΄ προκριματικό γύρο του Europa League, όπου θα παίξουν με τη Λέγκια Βαρσοβίας. Η ομάδα του Γιάννη Αναστασίου μπήκε στη ρεβάνς με το πλεονέκτημα της εκτός έδρας νίκης (2-1) στη Σλοβακία και φάνηκε να απλοποιεί την κατάστα-

Ο Ντιμπάλα ζήτησε 20 εκ. ευρώ το χρόνο από τη Γιουνάιτεντ ση, όταν οι παίκτες της πήγαν στα αποδυτήρια με προβάδισμα δύο τερμάτων. Στο 22΄ οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ με έξοχη ατομική ενέργεια του Κατράνη και πέντε λεπτά αργότερα διπλασίασαν, όταν ο Μανούσος κέρδισε πέναλτι και το εκτέλεσε ο ίδιος, ενώ στο 29΄ έχασαν μοναδική ευκαιρία με τον Βέλλιο, για να «σφραγίσουν» την πρόκριση. Στην επανάληψη οι Σλοβάκοι βρήκαν χώρους και σε συνδυασμό με το χαλάρωμα της ελληνικής ομάδας μείωσαν στο 54΄ με τον Ραμίρεζ. Αυτό δεν «αφύπνισε» τον Ατρόμητο και

Μ

στο 71΄ ο Καχίλα ανέτρεψε τον Μπλάκμαν και ο διαιτητής έδειξε τα 11 βήματα, με τον Καλμάρ να ισοφαρίζει και να δίνει διαφορετική τροπή στο παιχνίδι. 

ισθό 350 χιλιάδων λιρών την εβδομάδα ζήτησε ο Πάουλο Ντιμπάλα για να πει «ναι» στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Sun», σε ένα εγχείρημα κατά το οποίο ο Ρομέλου Λουκάκου θα ακολουθήσει το αντίθετο δρομολόγιο, με προορισμό το Τορίνο.

Το... καμπανάκι που άρχισε να ηχεί εκκωφαντικά έγινε αντιληπτό από τους γηπεδούχους, οι οποίοι στο 77΄ έφτασαν στο τρίτο γκολ και «καπάρωσαν» την πρόκριση:

Εάν γινόταν αποδεκτό το αίτημα του Αργεντινού διεθνή επιθετικού, ο μισθός του (20 εκατομμύρια ευρώ καθαρά ανά έτος συνεργασίας) θα ήταν ακόμη υψηλότερος από εκείνον του Πολ Πογκμπά, που πληρώνεται με 300.000 λίρες την εβδομάδα ή 17 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

ο Ούμπιντες εκτέλεσε φάουλ και ο Ρισβάνης με κεφαλιά σκόραρε για το 3-2, που ήταν και το τελικό σκορ.

Στην ανταλλαγή Ντιμπάλα-Λουκάκου, γράφει η «Sun», η Γιουβέντους θα προσέφερε επίσης τον Μάριο Μάντζουκιτς. Σε κάθε περίπτωση, ο προπονητής των «κόκκινων διαβόλων» Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, θα ήθελε το θέμα του Λουκάκου να επιλυθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας για να έχει χρόνο αντικατάστασής του, αφού η μεταγραφική αγορά στην Premier League κλείνει στις 8 Αυγούστου. 


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

κοινωνία-πολιτισμός

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 03_04.08.2019

Φεστιβάλ Φιλαρμονικών υψηλού επιπέδου στη Νέα Ζίχνη Επιτυχημένο το 6ο Φεστιβάλ που διοργανώθηκε από το Δήμο

Μ

ε επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ζίχνη η το 6ο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών που διοργάνωσε ο ομώνυμος Δήμος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκετο Σάββατο 20 Ιουλίου. Στο φεστιβάλ συμμετείχαν οι Φιλαρμονικές Νέας Ζίχνης και Καλού Αγρού Δράμας. Η Φιλαρμονική της Βέροιας ακύρωσε τη συμμετοχή της τελευταία στιγμή, λόγω έκτακτου γεγονότος που προέκυψε. Οι Φιλαρμονικές που συμμετείχαν αρχικά παρέλασαν στον κεντρικό δρόμο της πρωτεύουσας της επαρχίας Φυλλίδας και κατευθύνθηκαν στο ανοικτό αμφιθέατρο του Λυκείου Νέας Ζίχνης όπου και φιλοξενήθηκε η εκδήλωση. Κατά την διάρκεια της μουσικής πανδαισίας παρουσιάστηκε πρόγραμμα ελληνικού ρεπερτορίου με μουσικά ακούσματα όλων των μεγάλων Ελλήνων συνθετών. Ο πρόεδρος της Κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου Νέας Ζίχνης Τάκης Φιλλίπου χαιρέτισε το Φεστιβάλ και αναφέρθηκε στην 14χρονη πετυχημένη πορεία των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει κάθε καλοκαίρι ο Δήμος. «Πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός και ο αθλητισμός κοινωνικοποιούν τον άνθρωπο και καλλιεργούν τον ψυχικό του κόσμο» σημείωσε στον χαιρετισμό του. Τέλος ο αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Νέας Ζίχνης Σωτήρης Ξυδάς ικανοποιημένος ευχαρίστησε τον κόσμο που προσήλθε μαζικά στο ανοιχτό αμφιθέατρο του Λυκείου Νέας Ζίχνης για να παρακολουθήσει την εκδήλωση. Δ.Ν.

13


14

μικρές αγγελίες

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 03_04.08.2019

ΖΗΤΟΥΤΑΙ

Εργασία

Τηλεφωνήτριες για το τηλεφωνικό κέντρο στο Λευκώνα Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο2321-0-59139

O Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Σερρών ζητά για πρόσληψη

Φαρμακοποιό Απαραίτητα προσόντα - Πτυχίο Φαρμακοποιού με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος - Μεταπτυχιακές σπουδές-ΜΒΑ θα προτιμηθούν - Προϋπηρεσία σε μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις θα εκτιμηθεί ως επιπλέον προσόν - Γνώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών (EXCEL,WORD,P.POINT,ACCESS) - Γνώση Αγγλικής - Ισχυρή προσωπικότητα με διάθεση για εξέλιξη - Μαχητικότητα, αποτελεσματικότητα και ομαδικότητα Παρέχονται - Πολύ καλή αμοιβή αναλόγως προσόντων και ασφαλιστική κάλυψη - Συνεχής εκπαίδευση σε ένα απαιτητικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις - Ευκαιρία καριέρας σε ένα χώρο υψηλού επιπέδου Επικοινωνία αποστείλετε το βιογραφικό με φωτογραφία σας στο παρακάτω email. info@syfase.gr (Θα τηρηθεί απόλυτη εχεμύθεια) Τηλ. Επικοινωνίας 2321-0-20.141(Κος Παπαλεξίου) Η εταιρία Finix στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αναζητά προσωπικό για όλες τις ειδικότητες. Πληροφορίες στο τηλ. 6982 887443 από 12:00 έως 20:00 Αποστολή βιογραφικού: dimitra.casinofinix@gmail.com

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Σερβιτόρος και γυναίκα για να εργαστούν σε κουζίνα σε ταβέρνα στο Νέο Σούλι. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6974461213 ή 2321-0-92174 κ. Παναγιώτη

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Έμπειρος ψητάς και έμπειρη γυναίκα για την κουζίνα από γνωστό ψητοπωλείο της πόλης των Σερρών. Πληροφορίες τηλ.: 6974015456

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Από την επιχείρηση "ΝΙΖΑΜΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ", οδηγός με δίπλωμα κατηγορίας Ε’. Πληροφορίες στο τηλ. 2321092000, αποστολή βιογραφικών nizamisg@yahoo.gr

Βρεφονηπιοκόμος αναλαμβάνει τη φύλαξη και φροντίδα βρεφών και νηπίων. Τηλ.: 6975730500

ΖητοΥνται

Κοπέλες για καφέ - μπαρ στη Μυτιλήνη. Εξοδα μεταφοράς και διανομής πληρωμένα. Πληροφορίες στο τηλ. 6973242003 Έχετε νοικιασμένο μέρος της γης σας σε μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας για μια κεραία; Αν ναι, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου, έχω μια ευκαιρία για σας! Τηλ-6977740787, e-mail-grigoris.giannopoulos@yahoo.gr)

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Ταπετσέρης για βιοτεχνία επίπλων για μόνιμη εργασία. Πληροφορίες τηλ.: 2321053868 & 6984486878

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Υπάλληλοι με 8ωρη απασχόληση, πλήρη ένσημα και καλό μισθό από πρατήριο υγρών καυσίμων. Πληροφορίες τηλ.: 2324042477 & 6974467626

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Από εταιρεία τροφίμων πωλητής - πωλήτρια. Απαραίτητα προϋπηρεσία. Πληροφορίες τηλ. 2321038810/6932429148

«Από ανώνυμη εταιρία του γεωργικού χώρου ζητείται γεωπό-

νος πωλητής Βορείου Ελλάδος, φυτικής παραγωγής (ΑΕΙ, ΤΕΙ) με προϋπηρεσία τουλάχιστον 5 έτη στον χώρο, ταλαντούχος, εργατικός, Αγγλικά και με καλή γνώση του πελατολογίου της περιοχής του. Η εντοπιότητα κρίνεται απαραίτητη. Όλα τα βιογραφικά θα κριθούν εμπιστευτικά. Αποστολή βιογραφικών στο agrosuv@yahoo.gr

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Προσωπικό στο καφέ-μπουγάτσα MASA SOUPA, Καραμανλή 1 Λευκώνας. Πληροφορίες στο κατάστημα στην κα Μαρία

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Νέοι μηχανολόγοι μηχανικοί και σχεδιαστές για μηχανολογικό σχέδιο, που να γνωρίζουν αγγλική και βουλγάρικη γλώσσα για απασχόληση και σε υποκατάστημα της Βουλγαρίας. Ώρες επικοινωνίας Δε-Πα 10:00-16:00 τηλ.2263031598, e-mail για βιογραφικά tillos@otenet.gr.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Οδηγός - χειριστής γερανοφόρου δασεργατικού φορτηγού 33 τόνων με δαγκάνα (όχι παπαγαλάκι), για φορτοεκφορτώσεις σε πριστήριο ξυλείας στην Χαλκιδική Πληροφορίες τηλ.: 6984-64-30-34, κ. Γιάννης

Ακίνητα ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Επιχείρηση Πρακτορείο ΟΠΑΠ στο κέντρο της πόλης. Πληροφορίες τηλ.: 6973038112

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Τηλεφωνικό κέντρο (ψηφιακής τεχνικής), τύπου COMPACT 3000 ISDN του Οίκου Auerswald εξοπλισμένο με : - 2 τηλεφωνικές συσκευές - 1 κύκλωμα για σύνδεση γραμμών ISDN-BRA - 4 κυκλώματα για αναλογικό εσωτερικό εξοπλισμό - 1 θύρα LAN (2 Voip gateway) CAPI /TAPI Drivers - Δυνατότητα 6 θυρίδων fax server με προσθήκη κάρτας μνήμης SD - Δυνατότητα 6 θυρίδων voice mail με προσθήκη κάρτας μνήμης SD - Επεκτάσιμο με 2 θύρες για σύνδεση αναλογικών εσωτερικών ή με 1 θύρα για συσκευή συστήματος - Επεκτάσιμο με 2 κανάλια VoIP - Πρόγραμμα COMList (καταγραφή εισερχόμενων-εξερχόμενων τηλεφωνημάτων) - Ένσωματωμένα ISDN modem για τηλεδιαχείριση – τηλεσυντήρηση. 400 Μνήμες κοινές με ονόματα, 20 Μνήμες ατομικές για κάθε εσωτερικό με ονόματα και 10 εκτάκτου ανάγκης Όλα τα παραπάνω προγράμματα στα Αγγλικά και Γερμανικά Πληροφορίες: 6948609571

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 2.865 τ.μ. στην Κάτω Καμήλα Σερρών (εντός του χωριού με διώροφη παλιά οικία 25.000 ευρώ. Τιμή συζήτηση. Πληροφορίες στο 6942565535

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Επιχείρηση καφέ στο κέντρο της πόλης, στον πλέον ανερχόμενο πεζόδρομο των Σερρών. Το καφέ είναι μικρό με ιδιαίτερο χαρακτήρα που το κάνει να ξεχωρίζει, ενώ δίνεται με όλο τον εξοπλισμό του, έτοιμο να λειτουργήσει. Ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Πληροφορίες στο 6976070102

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 400 τ.μ. στον Προβατά Σερρών, με ισόγειο κτίσμα (αποθήκη 90 τ.μ.) εντός σχεδίου σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες τηλ.: 6974733432.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

Μονοκατοικία στην Ορεινή Σερρών μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες. Πλήρως εξοπλισμένη με υπέροχη θέα. Πληροφορίες τηλ.: 6944446253 & 6974913533

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο ενός (1) στρέμματος, με μονοκατοικία εντός, 80 τ.μ., πλήρως επιπλωμένη. Πληροφορίες τηλ. 2310/455542.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ Δύο συνεχόμενα καταστήματα επί της πλατείας Εμπορίου, τμ 65 έκαστο με πατάρι 50 τμ έκαστο, το καθένα ξεχωριστά ή και τα δύο μαζί σε καλή κατάσταση. Πληροφορίες τηλέφωνο 6977255839

Διάφορα ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Αγροτεμάχιο οκτώ (8) στρεμμάτων με ιδιωτική ποτιστική γεώτρηση δίπλα στον οικισμό Κρίνος Σερρών. Πληροφορίες στο τηλ.: 2321056370 & 6936624631, κ. Θωμαΐδης.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Αγροτεμάχιο 13 στρεμμάτων στο Κεφαλοχώρι Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2321046907

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Σε τιμή ευκαιρίας κεραία ραδιοφωνικού σταθμού, σάουνα σχεδόν καινούργια από γυμναστήριο και άλλα εξαρτήματα. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6936548293

Πωλούνται πρόβατα.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6909421352. Κυρία Γρηγορία Τύρναβος Λάρισας.

ΕΣΠΑ 2014 - 2020 - Επιδοτήσεις έως 100%, ίδρυση Εκσυγχρονισμός Επιχειρήσεων, Αναπτυξιακά Προγράμματα και Μελέτες, χρηματοδοτήσεις κεφάλαια κινήσεως για Μικρές και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Επιχειρηματικά, Στεγαστικά-Επισκευαστικά, Αγροτικά, βιομηχανικά, ξενοδοχειακά, ναυτιλιακά, και πάσης φύσεως επιδοτούμενα προγράμματα μέσου ΟΑΕΔ πανελλαδικά Τηλ.210 36 46 223, Fax 211 850 14 64 www.abcfinancialgroup.gr Email: info@ abcfinancialgroup.gr

Μαθήματα Καθηγήτρια Αγγλικών Με

πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα για όλα τα επίπεδα. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6942800194.

Φιλόλογος: Με πείρα πα-

ραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές όλων των τάξεων. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6997024867


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

μικρές αγγελίες

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 03_04.08.2019

15

ŸŒÅÈÁË·ÉÁÑÏ·ÍÁÅÑÁÌý͹½Ñ

›ÆÃѽÌÂÓÆÂØÓ¿‘ÏØÄ®×ÎÂÓƳ‘®Ñ×ÆÊÌÂÊÒØμ×ÆÊÂXXXTLZXBMLFSHS


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

στο

Καλό καλοκαίρι, θα επανέλθουμε σε 15 ημέρες Σήμερα Σάββατο 2 Αυγούστου κυκλοφορεί το τελευταίο φύλλο της εφημερίδας και ακολούθως το «Σ.Θ.» δεν θα εκδίδεται για 15 ημέρες κάνοντας χρήση του σχετικού νόμου για τον επαρχιακό Τύπο. Αυτό το γεγονός βέβαια μας λυπεί διότι θα είμαστε μακριά από τους αναγνώστες μας,όχι όμως από τα γεγονότα τα οποία θα καταγράφουμε με αποτέλεσμα η ύλη που θα συγκεντρωθεί να φιλοξενηθεί στις εκδόσεις του Αυγούστου. Σας ευχόμαστε καλό καλοκαίρι με υγεία, προσοχή στη διατροφή και τις κακές συνήθειες(βραδινό και βαρύ φαγητό). «Σ.Θ.» nnn

«Κλειδί» για τις συνεταιριστικές τράπεζες η διαχείριση των κόκκινων δανείων Τους στόχους των ελληνικών συνεταιριστικών τραπεζών περιέγραψε σε τοποθέτησή του στη ΓΣ της Ένωσης Σ υ ν ετα ι ρ ι σ τ ι κών Τραπεζών ο πρόεδρός της Ν. Μυρτάκης. Διεξήχθη την περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος. Ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Νικόλαος Μυρτάκης αναφέρθηκε στον Απολογισμό της Διοίκησης, στους στόχους και το προτεινόμενο Πρόγραμμα Δράσης.

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 03_04.08.2019

Η Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος στο νέο οικονομικό και τραπεζικό περιβάλλον επικεντρώνει τις Δράσεις της στα παρακάτω: - Αποτελεσματική διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων - Αξιοποίηση ψηφιακής τεχνολογίας - Εξελίξεις Stress Tests Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται όπως τόνισε ο κ. Μυρτάκης στην ανάδειξη του ρόλου των Συνεταιριστικών Τραπεζών στην τοπική οικονομία, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στην εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας καθώς και στις επιπτώσεις του νέου Κανονιστικού Πλαισίου. Η Γενική Συνέλευση ψήφισε ομόφωνα όλα τα θέματα και τις προτάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. «Σ.Θ.» nnn

Δεν κλείνει καμία σχολική μονάδα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Kαμία μεταβολή δεν υπάρχει όσον αφορά την σύνθεση των Σχολικών Μονάδων στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση του Νομού Σερρών. Σχετικές διαβεβαιώσεις έδωσε ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Ξενοφών Παπασταμόπουλος. Προφανώς κτύπησε για τα καλά το καλοκαίρι και η μεταδιδόμενη ασθένεια των ψευδών ειδήσεων που αναπαράγονται και παρασύρουν πολλούς.

Ικανοποίηση από το ΕΒΕΣ για την ένταξη των Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου σε Σέρρες και Σιδηροκάστρο

Δυο θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Σερρών ήταν η ένταξη Πράξης «Ανοιχτό κέντρο Εμπορίου Πόλης Σερρών και Σιδηροκάστρου. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΣ Χρ. Μέγκλας τόνισε ότι και σε αυτή τη διεκδίκηση του Επιμελητήριο «μπήκε» μπροστά βοήθησε στην προεργασία που έγινε για την διεκδίκηση και θα βοηθήσει και στην υλοποίηση. Το όφελος είναι μεγάλο, αφού θα πέσουν στην αγορά 4 εκατομμύρια Ευρώ. Δ.Ν.

ζύγου του Αικατερίνης Κομητούδη. Να είναι όλοι γεροί να την θυμούνται. Η εκλιπούσα κατά την διάρκεια της επειγίας ζωής απέκτησε τρία παιδιά, τον Βασίλη, τη Μαρία και την Νεκταρία. Η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλλη την Τετάρτη 31 Ιουλίου και ακολούθησε η ταφή της σορού στα Β’ Κοιμητήρια του Δήμου Σερρών.

Δ.Ν. nnn

Συλλυπητήρια στην Οικογένεια Κομητούδη Το «Σ.Θ.» εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του Δημητρίου Κομητούδη για τον χαμό της συ-

«Σ.Θ.» nnn

Υπάρχουν και οι ορεινές επιλογές για δροσιά Οσοι θα παραμείνουν εντός των τειχών

ή δεν έχουν την δυνατότητα να κάνουν μαζικό τουρισμό(θάλασσα) υπάρχουν και άλλες επιλογές. Υπάρχει ο Άι-Γιάννης, ο Ελαιώνας, το Μετόχι, η Χρυσοπηγή που μπορούν να αναζητήσουν δροσιά. Υπάρχουν και τα Ανω Πορόια Αυτή την περίοδο στο ακριτικό και όμορφο χωριό υπάρχει κίνηση. Η φύση προίκισε το ακριτικό χωριό με ομορφιά αφού ο οικισμός βρίσκεται σε μία υπέροχη τοποθεσία, όπου τα νερά και πλατάνια περισσεύουν. Στη κεντρική πλατεία του χωριού στα καφενεία και τις καφετέριες με σύμμαχο τη σκιά των πλατανιών τοπικοί και επισκέπτες συνυπάρχουν απολαμβάνοντας χαλαρές στιγμές. Δ.Ν.

Profile for sertharros

03_08_2019  

03_08_2019  

Advertisement