Page 1

Camp News

Dacă vrei să știi, citește!

Nr. 3 16 august 2011

Fete și băieți - toți diferiți, toți egali ȘTIRI Долгожданный момент для всех участников - сегодня с 20:30 до 23:00 состаится лагерная дискотека, при этом отбой переносится на 24:00. -/-/Tema dezbaterilor de astăzi a atelierului dezbatere este „Argumente pro și contra predării religiei în școli”. Prezentarea va avea loc astăzi, începând cu ora :00. -/-/Сегодня состоятся финальные презентации. Каждое ателье представят свои работы. Театр форум покажет спектакль, дебаты представят реальные дебаты с участниками, журналисты покажет газету, фото приставит выставку своих фото, и публичные коммуникации будут представлять оригинальное программу. -/-/Atelierul teatru forum vor înscena povestea unei eleve discriminate de toată lumea. Doar una din colege a înțeles în ce situație se afla eroina principală. Astăzi, începând cu 15:00 va avea loc prezentarea.

Continuăm rubrica începută în numărul anterior în care fetele și băieții s-au expus asupra uneia și aceleiași idei. Astăzi, vă prezentăm cum arată prima întâlnire în viziunea fetelor și băieților. Răspunsurile fetelor

Răspunsurile băieților

1. Pentru o întâlnire m-aș pregăti serios: aș îmbrăca rochie elegantă aș avea o coafură și machiaj super. De la el aș aștepta ceea ce îmi place cel mai mult – bomboanele .

1. Я бы пригласил девушку в ресторан. Пришѐл бы нарядный с букетам красных роз.

2. Mi-ar plăcea sa mă aflu cu iubitul meu pe plajă întro atmosferă liniștită și romantică cu șampanie și fructe. Pentru mine este la fel de important ca culoarea cravatei lui să coincidă cu culoarea rochiei mele. 3.Свое идеальное свидание я представляю именно так: острове, при свечах со своим любимым который подарит мне, конечно мой любимые цветы – лилии. 4. Întâlnirea mea ideală mi-o închipui într-o cafenea, într-o atmosfera liniștită. Aș îmbrăca o rochie simplă, dar frumoasă. Aș mai dori flori și multe bomboane. 7. На своѐ свидание мечтаю одеть симпатичное платье. По этому случаю я сделала нежный макияж и мои любимые кудряшки. 5. Nu văd nimic deosebit într-o întâlnire. Mă voi îmbrăca simplu într-o fustă și cămașă. În schimb de la băiat mă voi aștepta la un ursuleț alb de pluș și o floare. 6. Я думаю что неважно место свидания и подарки, главное быть с любимым человеком.

Poză care va face parte din expoziția de astăzi a atelierului foto.

2. La o întâlnire aș prefera să îmbrac blugi și cămașă. Ca surpriză îi voi aduce 25 de trandafiri și împreună vom petrece timpul într-un loc romantic. 3. На свидание я предпочѐл одеть джинсы, простую футболку и кеды. Думаю ей бы было приятно получить от меня букет цветов. 4. La întâlnirea aș îmbrăca costum. Îi voi da un buchet de lalele galbene. 5. Eu cred că la întâlnire mă voi îmbrăca nici simplu, dar nici oficial. Cele mai bune ciocolate și ca toți – un buchet de flori. 6. Întâlnirea cu o fată pentru mine înseamnă să petrecem pe un scaun în parc. O voi servi cu apă dulce și răsărită. 7. Aș prefera să petrec întâlnirea într-o atmosferă romantică cu lumânări și vin de calitate. O voi mira cu un buchet de trandafiri albi.

JOCUL INTUIȚEI Reporterii Camp News au realizat o rubrică specială dedicată ultimului număr de ziar. Ieri, 15 august, reporterii noștri au întrebat persoanele care se aflau pe teritoriul bazei de odihnă ce știu despre următoarele cuvinte: пѐхать, спиногрыз, косяк, curcubețea. Aceste cuvinte sunt mai rar întâlnite în limba rusă și română. Mai jos aveți răspunsurile respondenților și definiția corectă a cuvintelor. Пёхать Пиво, перхоть (Alina). Типа охать ахать пѐкать (Natalia). Собачка (Marina). Мурлыкать (Cristina). Пускать газы (Tonea). Răspunsul corect: пѐхать – медленно идти.

(Continuare în pagina următoare).

Material realizat la tabăra de vară UNIȚI PRIN DIVERSITATE în cadrul proiectului „Dialog intercultural în Moldova” realizat de Consiliul Național al Tineretului din Moldova cu suportul Fundației Elvețiene pentru Copii „Pestalozzi”.


Анекдоты ~ ~ Bancuri

Mariana Țurcan: Istoria a fortificat unele stereotipuri Ieri in cadrul sesiunilor de dimineață a fost abordat subiectul „Cultura Rromă” la care ne-a vorbit Merlin, voluntară al programului „Corpul Păcii”. Mariana, de ce crezi că tema aceasta este atât de importantă și care ar fi scopul includerii acestui subiect în cadrul sesiunii?

minarea.

-Tată, pot să mă uit la televizor? Tata zice: - Uită-te liniștit numai să nu îl aprinzi!

Dacă ai fi o persoana de etnie rromă, ce ai face pentru a soluționa această problemă de generații?

Aș încerca să informez comunitatea mea despre drepturile pe care le dețin. Cred că Mariana dacă ar fi de origine rromă s-ar mândri cu cultura Am ales „Cultura Rromă” pe care o posedă și căreia îi deoarece Dialogul Intercultural aparține. reprezintă un schimb interculCare este atitudinea ta tural pentru a spori nivelul de personală față de rromi? toleranță, pentru a informa Eu personal am prieteni, despre cultura altor etnii din colegi sau cunoscuți care sunt Republica Moldova. rromi, dar nu cred că este Cum crezi,de ce alte etnii nevoie să judecăm persoana ignora rromii? după etnie, dar ar trebui să De fapt această problemă înțelegem valoarea acestei are origine istorică, adică isto- personalități și ce se ascunde ria a fortificat unele stereoti- în spatele acestei etnii. puri, astfel născându-se discri-

- Можно подумать, что в советское время ты лучше жил? - Лучше: обут, одет, накормлен, не работал и целый день с друзьями беззаботно тусовался… в детском саду!

(Continuare din prima pagină).

Diversitate culturală. Scuipau pentru a-și exprima salutul

Спиногрыз Комар, который грызѐт спину (Vlada). Обуза (Olga). Агрессивный (Marina). Достающий человек (Tania). Маленький динозавр с маленьким ртом и большой спиной (Dima).

„Ziua salutului” este sărbătorită pe data de 21 noiembrie în întreaga lume. Această zi este celebrată încă din timpul războiului israelianoegiptean din anii '70 și își propunea, încă de pe atunci, să prezinte salutul ca modalitate de dialog între oameni cu mentalități și culturi diferite.

Răspunsul corect: спиногрыз – вредный ребѐнок. Косяк Трава (Olga). Неудавшееся дело (Natalia). Наркотик (Marina). Дверной косяк (Tania). Напуршить (Ira). Răspunsul corect: косяк – ошибка. Curcubețea Curcuduș (Vlada). Vova (plantă). Curcan (Ira). Răspunsul corect - Curcubețeaua este o plantă cunoscută și sub denumirea de cireașa câinelui, împărăteasa, poama sălbatecă, mutătoarea cu poame negre. Această plantă are acțiune paralizantă asupra sistemului nervos. În trecut a fost printre cele mai importante plante în medicina populară.

În cultura japoneză există o regula a salutului care se păstrează încă de pe vremuri. Aceștia se salută printr-o înclinare a gâtului și trunchiului în direcția celui care este salutat. În Turcia exista obiceiul ca supușii să sărute vârful papucului sultanului. Indienii, în semn de salut fumau din renumita „pipă a păcii”, unii orientali salută împreunându-și palmele la piept și aplecându-se ușor. În trecut, membrii unor triburi din Africa se scuipau pentru a-și exprima salutul și apropierea. Ardelenii, și mai ales clujenii, se salută folosind cuvântul-simbol „servus”. Acest termen are o istorie interesantă, la originile sale latinești, „servus humillimus” însemnând „sluga dumitale preaplecată“. Vechea formulă de salut a românilor înseamnă în limba latină „sclav". În alte țări, oamenii se salută „Ahoj” în limba cehă, „Hej” în dane-

Opiniile expuse în acest ziar nu reflectă neapărat opinia finanțatorului.

- Tată, spune-mi, de ce bărbații de la noi nu pot avea mai multe soții, așa cum e în Africa? - Ești încă mic, fiule! Când vei crește, o să înțelegi de ce legea ne apără! - Почему Пятница 13 считают жутким днем? - Потому что в этот день ведьмы, кикиморы, бабкиежки, русалки, фурии, гарпии, горгоны, мегеры, валькирии и прочая нечисть собираются вместе и устраивают шабаш. - Вот только не надо путать Пятницу 13 и 8 марта…

ză, „Salom” în ebraică, „Hallo” în germană, „Ja sas” în greacă, „Ciao” în italiană, „Konnichi wa” în japoneză, „Ave” în latină, „Ola” în portugheză, „Zdravstvuitie” în rusă, „Hola” în spaniolă sau „Merhaba” în turcă. În Tibet, de exemplu, este foarte politicos să scoţi limba atunci când întâlneşti pe cineva prima oară. Inuiţii îşi freacă nasurile la prima întâlnire, japonezii se înclină, iar britanicii spun doar bună ziua şi Un copil plângea pe îşi dau mâna. În schimb, francezii, holul școlii. Învățătoape lângă strânsul rea îl întreabă: mâinii, se sărută pe - De ce plângi? ambii obraji, atât la - Un copil mi-a dat jos sosire, cât şi la plecaplăcinta. re. - Dar a fost cu intenție? În Botswana oamenii îşi - Nu, a fost cu brânză. ating palmele uşor, dar nu le strâng. În Cambodgia se Mama vorbește cu Ghilipesc palmele, ţinându-le apropiate ță: de piept. Cu cât palmele se ridică -Fiule, ți-am cumpărat mai sus, cu atât respectul arătat manualele pentru școaeste mai mare. În nordul Mozambilă, au fost scumpe, așa cului oamenii bat de trei ori din că… ai grija de ele! palme înainte să spună bună ziua. -Bine mamă, nici nu mă În Australia, la prima întâlnire ating de ele! nu e politicos să îmbrăţişezi sau să săruţi şi Colegiul de redacție: Meteo nici să Alina Spătărel vorbeşti o Viorica-Valeria Ciobanu dimineața 20 C despre Magdalena Ciornîi 30oC Roman Florea chestiuni ziua personale. seara 24oC Vasilii Grinic www.gismeteo.md

Diana Crestian Alexandr Gariuc Dmitrii Malîșev Simion Nanii

Camp News  

Summer camp's newspaper within the project 'Intercultural dialog in Moldova'.