Page 1

Camp News

Dacă vrei să știi, citește!

Nr. 1 14 august 2011

ȘTIRI Ieri, 13 august, au avut loc primele ateliere. Participanții au menționat la orele de reflecție că aceste s-au desfășurat cu succes. Cele cinci ateliere la care au avut șansă să se înscrie tinerii sunt: „Dezbateri”, „Comunicare publică”, „Teatru forum”, „Foto” și „Jurnalism”. -/-/Ieri, 13 august, la tabăra de vară a sosit Kate, persoana responsabilă de al cincilea atelier. Ea a reușit deja să se acomodeze iar astăzi la prânz urmează să desfășoare primul atelier. -/-/Cina de ieri seara a fost amânată cu jumătate de oră. Participanții la tabăra de vară „Uniți prin diversitate” au mâncat cu jumătate de oră mai târziu decât era planificat. Responsabilii din proiect au promis că situația este sub control și că astfel de surprize nu vor mai fi. Începând cu ziua de astăzi, tinerii participanți la proiect vor mânca la ora 19h45. Decizia a fost luată prin consultarea tuturor participanților. -/-/Pe parcursul zilei de ieri, 13 august 2011, 2 persoane au pierdut sume de bani în valoare de 50 de lei fiecare. Din fericire, banii au fost găsiți și returnați proprietarilor. Echipa de coordonare a taberei de vară face apel către participanți să fie precauți cu banii și alte bunuri de valoare. -/-/Astăzi seara, la 20h30, programul taberei de vară prevede vizionarea unui film. Organizatorii spun că filmul este unul ce merită a fi văzut de fiecare tânăr. Detaliile despre eveniment vor fi spuse pe parcursul zilei.

START pentru tabăra de vară „Uniți prin diversitate” Vineri, 12 august 2011 s-a dat startul taberei de vară cu sloganul „Uniți prin diversitate” realizat de Consiliul Național al Tineretului din Moldova cu susținerea financiară a Fundației Elvețiene pentru Copii „Pestalozzi” în cadrul proiectului „Dialog intercultural în Moldova. Tabăra este organizată la baza de odihnă „Dacia Marin”, or. Vadul lui Vodă. La tabără participă tineri cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani din cele cinci regiuni ale țării implicate în proiect: Bălți, Ci-

rală, drepturile omului, nediscriminare și identitate. Organizatorii își propun să dezvolte participanților abilități de comunicare și

tică și respect reciproc. Programul taberei include activități nonformale cum ar fi, dezbateri, teatru social, sesiuni de jurnalism și fotografie, ateliere de discuții și sesiuni plenare privind stereotipuri, nediscriminare, identitate etnică, cultură etc. În timpul liber, participanții vor avea oportunitatea de a practica jocuri sportive și intelectuale. După desfășurarea taberei de vară tinerii participanți, vor realiza expoziții de fotografie în localitățile de origine și vor

mișlia, Chișinău, Edineț, Soroca. Ședința de inaugurare a fost deschisă de către directorul proiectului, Vera Țurcanu-Spatari. Aceasta a urat bun venit participanților, încurajându-i să se implice activ. Au fost prezentați trainerii, facilitatorii și voluntarii responsabili de buna desfășurare a taberei. Scopul taberei este de a oferi participanților cunoștințe și informații des- să-i susțină în procesul de multiplica semenilor lor pre toleranță etnică, dia- creare a atitudinilor poziti- cunoștințele acumulate pe log și educație intercultu- ve, tolerante, gândire cri- parcursul taberei.

Material realizat la tabăra de vară UNIȚI PRIN DIVERSITATE în cadrul proiectului „Dialog intercultural în Moldova” realizat de Consiliul Național al Tineretului din Moldova cu suportul Fundației Elvețiene pentru Copii „Pestalozzi”.


Dana Cotici: Diversitatea provoacă schimbul de informații Ce înseamnă pentru tine dialog intercultural?

Dana: Eu văd dialogul intercultural drept o șansă reală de „a deschide lumea la minte”. Diversitatea provoacă schimbul de informații iar ca rezultat - ne dezvoltăm noi toți.

Când am intrat pentru prima dată în tabără mi-am dat seama că avem o ocazie specilă: camera comfortabile, duș, blocuri de locui noi - condiții superbe. Mi-au plăcut mult trainerii. Sunt persoane energice, comunicabile. Felul lor de a lucre captează atenția tuturor și asta fac activitățile mai interesante. Cristina Liboni

Mă bucur că am venit la această tabără de vară. Aici îmi fac mulți prieteni și aflu lucruri noi. Trainerii fac activități interesante, ne respectă părerea, vorbesc în așa fel încât toți să înțelegem. Lidia Dovganiuc

Мне нравится что в этом лагере есть бассеин, интересные игры и мероприятия. Тренеры мне понравились потому что они хорошо к нам относятся.

De ce te-ai implicat anume în acest proiect?

Кицына Татьяна

Pentru că aici sunt oameni cărora le pasă, Îmi plac activitățile la care particip. Comunic foarte bine cu colegii care fac asta din sumei. Proiectul este bine gândit. Moderatorii sunt drăguți. Totul e super. flet, care se implică, Leșan Viorica gândesc la fel. S-ar putea spune că ei privesc în aceeași direcție. Și asta se bazează pe dem, să găsim căi de conexi- Мне нравится в лагере девочки. нравится ходить на ателье и купатся в бассеине. propria lor experiență. une. Влад Колиогло

Cum înțelege tu scopul acesCe dificultăți ai întâmpinat tei tabere? până acum? Eu cred că scopul taberei de Părerile diferite ale persoanelor constituie o adevărată provocare. Majoritatea ascultătorilor sunt rezistenți la schimbare. Cred, însă. Că este nevoie să ne deschi-

vară este de a ne simți bine și a fi gata să aflăm lucruri noi. Aici analizăm, acceptăm diferențele dintre noi și observăm că diferențele ne unesc.

Tradiții deocheate în lume 1. Datorită faptului că celebrul personaj de desene animate Donald Duck nu purta pantaloni lungi, filmele de desene animate care-l aveau drept erou principal au fost interzise de lege în Finlanda. 2. În Anglia oricine lipește greșit o marcă poștală care o reprezintă pe regină, poate fi acuzat de trădare de țară.

Îmi place această tabără deoarece avem o cameră minunată. Îmi place mâncarea. Mi-am făcut prieteni noi. Cred că trainerii sunt 3. În orașul Italian Milano există o lege locală care îi obli- pricepuți în ceea ce fac. gă pe cetățeni să zâmbească tot timpul, cu excepția situNicu Bivol ațiilor când merg la spital.

4. Dacă ajungeți cumva în statul american Kentucky, să nu transportați niciodată cornete de înghețată în propriile buzunare. Există o lege în vigoare conform căreia puteți ajunge la închisoare.

Toți elevii scriu asiduu lucrarea „Ce-aș face dacă aș fi patron?”. Unul stă cu mâinile la piept și meditează. - Marinescule, tu nu scrii? - Nu, domnule profesor, aștept să-mi vină secretara.

5. În Paraguay duelul este permis de lege, atât timp cât cei doi participanți la duel fac dovada că donează sângele spitalelor.

Meteo dimineața

6. În Singapore dacă ești prins mestecând gumă în public, poți să fii amendat cu 6.250$ sau să stai în închisoare timp de un an.

ziua

7. Acum patru sute de ani, în Turcia era ilegal să bei cafea. Dacă erai prins, erai pedepsit prin condamnare la moarte.

Opiniile expuse în acest ziar nu reflectă neapărat opinia finanțatorului.

21oC 30oC seara

24oC

Colegiul de redacție: Alina Spătărel Viorica-Valeria Ciobanu Magdalena Ciornîi Roman Florea Grinic Vasilii Diana Crestian Gariuc Alexandr Malîșev Dmitrii

Camp News  
Camp News  

Summer camp`s newspaper within the project `Intercultural dialog in Moldova`