Page 1

[SERGE VAN BERKEL]

URBAN DESIGN PORTFOLIO


STUDENT URBAN DESIGN // HKU

[SERGE VAN BERKEL]


Inhoudsopgave Een nieuw perspectief op de utrechtse binnenstad

Het neude

gaminigplein

De muntsluis als wildgebied

Leidsche plein

als middelpunt van de stad

Leo kanners schoolplein als schoolpark

het waterplein als speelplek

for asperen expositie

een zitelement

en zijn constructie

van bloementafel

tot boekenstandaard

een interventie

in de openbare ruimte

acrylverf op papier


Een nieuw perspectief

op de Utrechtse binnenstad Een looproute uitreikend boven de daken van Utrecht. Deze route zal een nieuw perspectief op de Utrechtse binnenstad geven waardoor je de stad zult herontdekken.


Het Neude Gamingplein

Een plein waar interactie centraal staat. Hiervoor is een vloer ontworpen dat de gebruiker zal aansporen tot de ontdekking van het gehele plein. Zo kruisen wij elkaars wegen en is ontmoeting een uitwerking hiervan.


de muntsluis als Wildgebied

Een wildgebied midden in de wijk, losstaand van zijn omgeving. Als een plek waar je in kan dwalen en kan vergeten.


Leidsche Plein

Als middelpunt v/d stad Een roestvrijstalen sculptuur van meer dan 80 meter lang en maximaal 5 meter hoog. Dit gaat ervoor zorgen dat het Leidscheplein in Amsterdam het nieuwe middelpunt van de stad zal worden. De sculptuur is ontworpen met een duidelijke hiĂŤrarchie van spiegelingen waarbij sommige omliggende gebouwen gefragmenteerd te zien zijn en andere in hun volle glorie gespiegeld weergegeven worden.


Leo kanners schoolplein als schoolpark

Een ontwerpopgave van een schoolplein voor autistische kinderen van een leeftijd tussen 5 en 12 jaar. Deze plek moet vooral herkenbaar en veilig aanvoelen. Hierbij heb ik gekozen om de natuur een grote rol te laten spelen en met zaken als ‘hoogteverschillen’ en ‘water’, punten van herkenning op het plein te laten terugkomen.


Het waterplein als speelplek Een interactief plein voor de hele buurt. Door waterpilaren en vijvers word je gedwongen op een bepaalde manier het plein over te steken.


Fort asperen expositie

Een sculptuur waar je zintuigen geprikkeld worden door middel van stroboscopisch licht uit verschillende hoeken met als gevolg onnavolgbare schaduwwerkingen. De palen staan symbool voor elk individu en zijn plek in de maatschappij. Ook is deze installatie te interpreteren als een verbeelding van hoe de omgeving ons kan beinvloeden en een deel van een groter geheel laat zijn.


een zitelement

en zijn constructie Het ontwerp voor een stoel waarbij schuifverbindingen een leidende rol in het ontwerp spelen. Het resultaat: een stoel met een ongelofelijke stijfheid.


VAn bloementafel tot boekenstandaard

Een getransformeerde meubel waarbij nog maar moeilijk terug te zien is wat het ooit geweest is. Opnieuw gedraaide poten en een betonnen voet zorgen voor een compleet nieuwe uitstraling.


een Interventie

in de openbare ruimte Door een kleine ingreep in een ruimte kan de functie van de plek totaal veranderen. Zo ook bij dit verlaten industrieterrein in het Brabantse Veghel. Door een ballenbak aan de plek toe te voegen krijgt het hele gebied een nieuwe functie en kan het hele terrein ook wel gezien worden als ultieme speelplek.


Acrylverf op papier


Serge van berkel

sergevanberkel@gmail.com 06-19247971

Portfolio, Serge van Berkel, Urban Design  

Dit is mijn portfolio waarin werk te zien is van de afgelopen 2 jaar in mijn loopbaan als student aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrec...