Page 1

# 41 | Ιούλιος 2016

Get on top of summer! Serexpo 2016 // Town stories: η αναβίωση της Μεραρχίας // Δεσμοί αίματος: οικογένεια Ουστριά // Jazzistas interview // Συνέντευξη: Βασίλης Χαλκίδης // #absolute_summer_ project // 4 Σερραίοι θυμούνται τις καλύτερες διακοπές τους // Absolute Serres Summer Guide // Street fashion // Editorial Μόδας // Things I love


 SER-FREE

4 SER-FREE


5


 SER-FREE

 SER-FREE

TO READ ISSUE 41 2016

71

41

Town stories: Μεραρχίας: από τα 60s και τα 70s στο σήμερα

Absolute Serres Summer Guide

62

4 Σερραίοι θυμούνται τις καλύτερες διακοπές τους

44

103

Δεσμοί αίματος: οικογένεια Ουστριά

Serexpo 2016

Summer fashion

34

Editorial 14 | SF team views 16 | Ατζέντα 18 | Special Events 20 | Opinions 25 | Jazzistas interview 46 | Συνέντευξη: Βασίλης Χαλκίδης 48 | Φώτο project αναγνωστών: #absolute_ summer_project 50 | Wall of fame 52 | Αφιέρωμα εκπαίδευση 91 | Street fashion 100 | Things I love 112


welcome MASTHEAD Ιδιοκτησία - Έκδοση WIN ΕΠΕ Εκδότης ΑΛΕΞΑΝ∆ΡΟΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ Αρχισυνταξία Art creative director Opinions

∆ιαφηµίσεις Σύµβουλος Έκδοσης Συνεργάτες

Φωτογράφοι

Χρυσάνθη Ιακώβου ∆έσποινα Γεράκη Γιώργος Ανδρέου Urban Boy Παναγιώτης Μέντης Παναγιώτης Σαββίδης ∆ηµήτρης Πασχαλούδης Χρυσάνθη Ιακώβου Άκης Λαζάρου Θεµιστοκλής Κανακάρης Στέλλα Πατσιά - ∆ηµοσιότητα Μαρία Πισώκα Θεοφάνης Παπαευστρατίου Χρυσάνθη Ιακώβου Ανδρέας Βάκαλος Παναγιώτης Σαββίδης Ελπίδα Καρασαββίδου (Elpi Chan Photography) Χριστίνα Παπαφράγκου

Φωτογραφία εξωφύλλου Λογιστήριο

www.newsonly.gr Κατερίνα Σταυρακίδου

∆ιανοµή

WIN ΕΠΕ

Εκτύπωση

WIN ΕΠΕ

Υπευθ. συνδροµών

Κατερίνα Σταυρακίδου, τηλ. επικοινωνίας: 23210 46380

2µηνιαίo ∆ΩΡΕΑΝ περιοδικό Το επόµενο τεύχος του Ser-Free θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο

∆ιάβασε το ser-free όπως τυπώνεται στην διεύθυνση http://issuu.com/serFree

Ser-Free (official)

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του περιοδικού με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

ΣΥΝ∆ΡΟΜΕΣ 2,5€ το τεύχος ή 25€ το χρόνο Ετήσιες συνδροµές ∆ήµων 150€ (πακέτο 10τευχών/µήνα) Ετήσιες συνδροµές Τραπεζών, Ν.Π.∆.∆. 180€ (πακέτο 10τευχών/µήνα)

1 SER-FREE

Για να επικοινωνήσετε (για διαφηµίσεις ή θέµατα) µε το Ser-Free, στείλτε e-mail στο: serfreedesk@gmail.com, Τηλ. 23210 46745

ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΣ: Σε ΟΛΑ τα Cafe, Bar, Ξενοδοχεία, Εστιατόρια, Τράπεζες, ∆ηµόσιες Υπηρεσίες, κεντρικά εµπορικά καταστήµατα των Σερρών.


παίρνουμε θέση μιλάμε με... πράξεις Στα Γατίδης Fresh στηρίζουμε και στηριζόμαστε στους ανθρώπους μας, επιμένουμε ελληνικά και ενεργούμε με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης.

70

Στα Γατίδης Fresh

«Μπορούμε»...

Πάνω από 70 ελληνικές επιχειρήσεις μάς προμηθεύουν με 100% ελληνικά άλευρα και αγνά υλικά ώστε να ζυμώνουμε υψηλής ποιότητας προϊόντα.

180

Καμία μερίδα φαγητού χαμένη

...και πλέον εργαζόμενοι στηρίζουν την εταιρία με το έργο τους. Εμείς στα Γατίδης Fresh είμαστε δίπλα στις 180 οικογένειες τους και δημιουργούμε συνεχώς νέες θέσεις εργασίας.

26

Σύμφωνα με τα στοιχεία και τον τρόπο υπολογισμού του «Μπορούμε», το 2015 σώσαμε και προσφέραμε σε κοινωφελείς φορείς και σε συμπολίτες μας που το έχουν πραγματικά ανάγκη, συνολικά:

35.871

μερίδες φαγητού

...καταστήματα σε Σέρρες, Δράμα, Καβάλα και Θεσσαλονίκη. Στηρίζουμε τις τοπικές επιχειρήσεις, προσφέρουμε θέσεις εργασίας και υψηλής ποιότητας ελληνικά προϊόντα.

Από το 2014, τα Γατίδης Fresh είναι μέλος του δικτύου «Μπορούμε» και στηρίζουν το έργο του για τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την καταπολέμηση του υποσιτισμού στην Ελλάδα.

Σ Ε Ρ Ρ Ε Σ • Θ Ε Σ Σ Α ΛΟ Ν Ι Κ Η • Δ ΡΑ Μ Α • Κ Α ΒΑ Λ Α

www.gatidis.gr

3ο χλμ. Σερρών-Δράμας, 62100 Σέρρες Τ. 23210 66356, F. 23210 66801, email: info@gatidis.gr

gatidisfresh

1


welcome

EDITORIAL 41 Του Αλέξανδρου Αραμπατζή

Καλοκαιρινά «ανάλεκτα»

>> Ζούμε σε εποχές επιθετικού, χυδαίου λαϊκισμού. Λογικό είναι. Σε αυτόν το λαϊκισμό επένδυσε η κοινωνία μας. Αυτόν ήθελε. Κι όλα αυτά για έναν και μόνο λόγο: δε θέλει να αλλάξει. Με τίποτα! >> Αν το όνειρο σου είναι να βρεις μια δουλειά στο δημόσιο (να «βολευτείς»!) και να βγεις στη σύνταξη στα 50 μάλλον ζεις στην κατάλληλη χώρα. Ωστόσο, έχε κατά νου ότι σύντομα θα ζεις με… peanuts. >> Νομίζω ότι σ’το ‘χω ξαναπεί αλλά δε θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω: κάθε φορά που ακούς για τον «λαό» και τα «συμφέροντα του λαού» κράτα μικρό καλάθι. Στην πραγματικότητα εννοούν τους στενά δικούς τους.

14 SER-FREE

>> Οι Έλληνες εκτιμούμε τα αγαθά της σύγχρονης ζωής που απολαμβάνουμε στο δυτικό κόσμο, αλλά αρνούμαστε τις προϋποθέσεις τους: την Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Την ανοιχτή κοινωνία και την ανοιχτή οικονομία. Γι’ αυτό και φλερτάρουμε με τις ιδέες που ισοπεδώνουν και μηδενίζουν τα πάντα. >> Πάντα να έχεις έτοιμο το Plan B. Γιατί συνήθως, κατά διαβολική σύμπτωση, καταλήγει να γίνεται Plan A. >> Ο σύγχρονος κόσμος έχει γίνει περίπλοκος και απαιτητικός. Τεράστια κομμάτια του βγαίνουν από την απόλυτη φτώχεια (δες τι γίνεται στην Ασία και σε τμήμα της Ν. Αμερικής), τα πάντα κινούνται γρήγορα, η τεχνολογία σπάει σύνορα και προκαταλήψεις. Κάποιοι όμως δε μπορούν

να ακολουθήσουν. Μένουν πίσω. Και αντιδρούν φοβικά. Θέλουν ξανά σύνορα, φράχτες, να μείνουν μόνοι τους. Όμως το ποτάμι του Facebook δε γυρίζει πίσω…! >> Ποια είναι αλήθεια η δική μας θέση, η θέση της Ελλάδας στο σύγχρονο κόσμο; Θέλουμε έναν κόσμο που μας προσφέρει ελευθερία και τις προϋποθέσεις για ευημερία ή να κλειστούμε στο καβούκι μας; Μη με ρωτάτε – ειλικρινά δεν ξέρω! >> Έχουμε όλοι την ανάγκη να ξεκουραστούμε αυτό το καλοκαίρι. Να απέχουμε, έστω για λίγο. Ίσως αυτή η αποχή μας κάνει να δούμε τα πράγματα πιο καθαρά. Καλό καλοκαίρι!


με γεύση... ευθύνης για έναν καλύτερο τρόπο ζωής Στα Γατίδης Fresh στηρίζουμε την ελληνική παραγωγή και ζυμώνουμε με 100% ελληνικά υλικά. Παράγουμε υψηλής ποιότητας προϊόντα, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

φυσικά

Τα Γατίδης Fresh

στηρίζουν το κοινωνικό έργο

30

Περιβαλλοντική ευαισθησία Ανακυκλώνουμε, χρησιμοποιούμε συσκευασίες από 100% ανακυκλώσιμα υλικά και προχωρούμε σε επενδύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας.

και πλέον φορέων και συλλόγων

100% Ελληνικές πρώτες ύλες

Διασφαλίζουμε την ποιότητα των πρώτων υλών μας, συνεργαζόμενοι αποκλειστικά με ελληνικές επιχειρήσεις και Έλληνες αγρότες με προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας.

μπροστά

Στα Γατίδης Fresh στηρίζουμε τις κοινωνικές ομάδες και τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, μέσα από το έργο θεσμικών φορέων. Είμαστε κοντά στο δύσκολο κοινωνικό, πολιτιστικό και αθλητικό ρόλο συλλόγων, οργανώσεων, δήμων και φορέων, παρέχοντας τρόφιμα και υπηρεσίες. (ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ, ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣ/ΚΗΣ, ΔΗΜΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ, ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ, ΣΥΣΙΤΙΑ κ.ά.)

Σε διαρκή εξέλιξη

Παράγουμε υψηλής ποιότητας προϊόντα άρτου με πιστοποίηση ISO 22000, με συνεχή ενημέρωση και εξέλιξη στις νέες τάσεις και την τεχνολογία τροφίμων.

Σ Ε Ρ Ρ Ε Σ • Θ Ε Σ Σ Α ΛΟ Ν Ι Κ Η • Δ ΡΑ Μ Α • Κ Α ΒΑ Λ Α

www.gatidis.gr

3ο χλμ. Σερρών-Δράμας, 62100 Σέρρες Τ. 23210 66356, F. 23210 66801, email: info@gatidis.gr

gatidisfresh


team

views

Το καλοκαίρι στις Σέρρες

:)

Δε μου αρέσει

Μου αρέσει Το μόνιμο αεράκι τα βράδια στο roof top του Philippos Ξενία. Κάτι σαν ...μελτέμι! Και οι βόλτες στα γύρω χωριά (Χρυσοπηγή, Ελαιώνας, Μετόχι, Δαρνακοχώρια).

:(

Που αργά το μεσημέρι από τα μέσα Ιουλίου μέχρι το Δεκαπενταύγουστο η πόλη ερημώνει τόσο πολύ που λες και εγκαταλείφθηκε άρον άρον. Μελαγχολική εικόνα... Αλέξανδρος Αραμπατζής

Που έχουμε βουνό-θάλασσα-λίμνη σχετικά κοντά για να πεταχτούμε να δροσιστούμε.

Που δεν υπάρχουν περισσότερα roof garden ή καφέ σε ταράτσες και αυλές.

Χρυσάνθη Ιακώβου

Το θερμόμετρο να χτυπάει κόκκινο και να δροσίζομαι στους καταρράκτες του Κρουσοβίτη, κάτω από τον ίσκιο των αιωνόβιων πλατανιών στα Ζεστά Νερά Σιδηροκάστρου. Εμπειρία μοναδική που σας την προτείνω ανεπιφύλακτα.

Η πόλη που «βράζει» -κυριολεκτικά- κάθε καλοκαίρι, λόγω …μπετόν που μας άφησε κληρονομιά η χρυσή εποχή της αντιπαροχής, η οποία άλλαξε τραγικά και τη φυσιογνωμία των Σερρών. Παναγιώτης Σαββίδης

Που υπάρχει ηρεμία, αλλά ταυτόχρονα και ένας καλοκαιρινός πανικός. Βολτούλες χαλαρές, παρέες παντού, κοκτέιλ στα μαγαζιά, αλλά ταυτόχρονα στους δρόμους επικρατεί μια ησυχία.

Η υπερβολική ζέστη μαζί με την υγρασία που δεν μπορείς να αναπνεύσεις και θες να ‘σαι μονίμως κάτω από ένα air condition.

Ελπίδα Καρασαββίδου

1 SER-FREE


Ατζέντα της Χρυσάνθης Ιακώβου

6 Αυγούστου

31 Αυγούστου

Συναυλία «Ιστορία του ελληνικού τραγουδιού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» με τους Πασχάλη Τόνιο και Γρηγόρη Βαλτινό, στο Αρχαιολογικό Πάρκο Αμφίπολης. (18ο Φεστιβάλ Αμφίπολης).

24 Αυγούστου

31 Ιουλίου & 7 Αυγούστου Γεφυρουδιανά: στο αμφιθέατρο Ειρήνης & Πολιτισμού στο Γεφυρούδι, στις 31 Ιουλίου Παιδικό Φεστιβάλ Λαογραφίας και στις 7 Αυγούστου Διεθνές Φεστιβάλ Λαογραφίας, με χορευτικά από Αργεντινή, Σερβία, Βουλγαρία και Γεφυρούδι.

Συναυλία με τον Κωστή Μαραβέγια, στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ. (Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2016).

2 Σεπτεμβρίου

Ιούλιος-Αύγουστος Θεατρική παράσταση “Χωρίζουμε λέμε”, στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ. (Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2016).

25 Αυγούστου Θεατρική παράσταση “CAVEWOMAN”, στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ. (Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2016).

26-28 Αυγούστου 10η Αστροβραδιά - 3ήμερο Φεστιβάλ Αστρονομίας στην Άνω Βροντού Σερρών. (Αστροπύλη Σερρών).

Θεατρικές παραστάσεις στην Αμφίπολη από ερασιτεχνικές σερραϊκές ομάδες: 27/7 “Το αστείον του πράγματος” (θεατρική ομάδα Σιντικής) | 7/8 “Το στραβόξυλον” (σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης) | 9/8 “Λυσιστράτη” (θεατρική ομάδα Μεσολακκιάς) | 18/8 “Τρωάδες” (θεατρική ομάδα Πετριτσίου)| 19/8 “Το σώσε” (θεατρική ομάδα Ν. Ζίχνης) | 21/8 “Το παράπονο του Οδυσσέα” (θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ν.Σουλίου). (18ο Φεστιβάλ Αμφίπολης).

24 Αυγούστου Συναυλία Ελευθερίας Αρβανιτάκη και Νίκου Πορτοκάλογλου, στο Δημοτικό Γήπεδο Ηράκλειας. (Πολιτιστικός Συλλογος Βλάχων Ηράκλειας - Art Production).

18 SER-FREE

Θεατρική παράσταση “Πλούτος”, στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ. (Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2016).

15 Σεπτεμβρίου

Συναυλία με την Πέγκυ Ζήνα, στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ. (Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2016).


19


Special Events Έκθεση έργων του Κωνσταντίνου Ξενάκη στο Ζιντζιρλί Τζαμί Εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 13 Ιουνίου η έκθεση έργων του σπουδαίου εικαστικού δημιουργού -και διεθνούς φήμης καλλιτέχνη- Κωνσταντίνου Ξενάκη. Η έκθεση φιλοξενείται στο χώρο του Ζιντζιρλί Τζαμί και θα παραμείνει σε λειτουργία μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου. Την ευθύνη διοργάνωσης έχουν ο Δήμος Σερρών και το σωματείο «Σερραίων Πολιτεία», ενώ την υποστηρίζουν το Υπουργείο Πολιτισμού με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών και η Κ.ΕΔΗ.Σ. Φωτογραφίες: Foto ΚΛΙΚ

Εγκαίνια καταστήματος Creations by Mael Το κατάστημα αναπαλαίωσης επίπλων Creations by Mael, που άνοιξε στην πόλη μας πριν μερικούς μήνες, έκανε εγκαίνια στις 27 Μαΐου. Στα πλαίσια των εγκαινίων οι ιδιοκτήτριες Μάγδα Αποστόλου και Ελευθερία Αλαμάνου έκαναν για τους παρευρισκόμενους μια mini παρουσίαση αναπαλαίωσης ενός επίπλου! Να ευχηθούμε στα κορίτσια καλές δουλειές!

20 SER-FREE


Special Events Αναβίωσε η μάχη των οχυρών «ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ»: ένας μοναδικός θεσμός αξιώσεων «γεννήθηκε» στις Σέρρες, τον περασμένο Μάιο. Περισσότεροι από 4.000 επισκέπτες παρακολούθησαν το διήμερο ιστορικών αναβιώσεων (14,15/5/2016) στα οχυρά Ρούπελ και Ιστίμπεη, που διοργάνωσε ο δήμος Σιντικής υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Η πετυχημένη εκδήλωση, απέδειξε περίτρανα πως έξυπνες ιδέες και καλή οργάνωση μπορούν να φέρουν κόσμο στην περιοχή μας.

21


Special Events Το 1ο Street e-shopping by airplants.gr ολοκληρώθηκε με επιτυχία! Το υπαίθριο “airplants e-store” βρισκόταν τοποθετημένο στον πεζόδρομο Κ.Καραμανλή, στο κέντρο των Σερρών, κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 24 Ιουνίου 2016. Ο θαυμασμός και το ενδιαφέρον του κόσμου για τα μαγικά «φυτά του αέρα» μας θύμισε για ακόμη μια φορά γιατί αγαπάμε τόσο πολύ τη δουλειά μας! Τα κορίτσια της airplants.gr βοήθησαν όλους τους επισκέπτες του “airplants-store” να γνωρίσουν, να δουν και να διαλέξουν το αγαπημένο τους αερόφυτο και να πραγματοποιήσουν την αγορά τους online. Παράλληλα, 3 μοντέλα με νυφική εμφάνιση έδειξαν στις υποψήφιες νύφες πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τροπική ομορφιά των αερόφυτων, σε ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό, μοντέρνο και εντυπωσιακό νυφικό χτένισμα. Τι είναι το street e-shopping Οι επισκέπτες του υπαίθριου καταστήματός “airplants e-store” είχαν τη δυνατότητα να δουν live το προϊόν. Τα κορίτσια της airplants με τα tablet βοηθούσαν τους καταναλωτές να πραγματοποιήσουν την αγορά του προϊόντος μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος www.airplants.gr. Έτσι ο καταναλωτής έζησε την εμπειρία της ηλεκτρονικής αγοράς κερδίζοντας έκπτωση 20% και έπειτα συνέχισε τη βόλτα του ξέγνοιαστος στο κέντρο της πόλης. Την επόμενη ημέρα το προϊόν παραδόθηκε στην πόρτα του μέσω της εταιρείας courier. Ευχαριστούμε το κομμωτήριο hairclubharris και τα κορίτσια του καθώς & τον οίκο νυφικών Fashion Brides για την άριστη συνεργασία και τον υψηλό επαγγελματισμό τους, που συνετέλεσαν ώστε να γίνει το 1ο Street e-shopping by airplants.gr, ένα αξέχαστο γεγονός για όλους! Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το ηλεκτρονικό μας κατάστημα www.airplants.gr ή τη σελίδα μας στο facebook airplants.gr.

22 SER-FREE


23


24 SER-FREE


O

pinions

Γιώργος Ανδρέου | Δημήτρης Πασχαλούδης Σύλια Ζέττα | Άκης Λαζάρου | Θεμιστοκλής Κανακάρης

25


opinions

του Γιώργου Ανδρέου

Ένα ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ παράξενο

26 SER-FREE

Η αξιολόγηση τελείωσε - αξιολογηθήκαμε και μπήκαμε πιο βαθειά στα νερά της σκληρής καθημερινότητας. Όλοι το έχουμε καταλάβει - η Ελλάδα δε θα είναι ποτέ πια όπως πριν. Οι νέοι μας (που ματώσαμε να τους μορφώσουμε) μεταναστεύουν, οι μεγαλύτεροι απορούν πώς να τα καταφέρουν. Μέσα στο δυσοίωνο τοπίο ψάχνω να βρω φως και νόημα. Το βέβαιο (σκέφτομαι) είναι πως δεν πρέπει να τα παρατήσουμε - ο καθένας το πόστο του, το μεράκι του, την “χαρά” του. Ναι, ξέρω - ευχολόγια και λόγια του αέρα, θα απαντήσετε. Όχι, δεν είναι έτσι. Η πατρίδα μας πέρασε “δια πυρός και σιδήρου” από πολύ σκληρότερες ιστορικές καταστροφές κι επιβίωσε κι αναστήθηκε και προχώρησε. Το ίδιο οφείλουμε να κάνουμε κι εμείς. Πρώτα-πρώτα να διαλέξουμε παντού στην κοινωνία τους ηγέτες μας - πρόσωπα που σεβόμαστε και πιστεύουμε, όχι επαγγελματίες πολιτικάντηδες, εκφραστές της μεταπολιτευτικής μπαρουφολογίας. Έπειτα να σηκώσουμε μανίκια και να δουλέψουμε, επιχειρώντας να παράξουμε ξανά έργο και πλούτο - να εγκαταλείψουμε το μοντέλο ενός κράτους-αγελάδας που όλοι (από τους μεγαλοεπιχειρηματίες μέχρι τη μεσαία τάξη) αρμέγαμε με αυτονόητη ευκολία. Οι Έλληνες είμαστε επινοητικοί, εφευρετικοί, γεννημένοι ταξιδευτές και δημιουργοί - πώς μας κατάντησε έτσι η μεταπολίτευση; Να περιμένουμε το μισθό, να τρέχουμε να διορίσουμε τα παιδιά μας στο δημόσιο, να διεκδικούμε την πρόωρη συνταξιοδότηση κλπ κλπ. Μια ζωή αμυντική, φοβική, χωρίς προοπτική και “ύψος”. Δε μας αξίζει αυτό που έχει συμβεί στη χώρα και φυσικά δεν έχουμε όλοι την ίδια ευθύνη - έχουμε όμως ο καθένας μερίδιο ευθύνης στην αποτυχία. Αποτυχία - να μη φοβόμαστε τη λέξη, μόνο κοιτάζοντας την καταπρόσωπο μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε, να θεραπεύσουμε τις αρνητικές της συνέπειες.

Έκανα φέτος το καλοκαίρι τη μουσική στον “Πλούτο” του Αριστοφάνη (σε διασκευή και σκηνοθεσία Γ. Κιμούλη, με πρωταγωνιστές τον ίδιο και τους Γ. Μπέζο και Π. Φιλιππίδη). Ξεκινήσαμε από την Επίδαυρο (01 και 02 Ιουλίου). Σε ένα σημείο της παράστασης ο Χρεμύλος λέει στην Πενία: “Εγώ δεν έχω χώρα που μετρά, έχω χώρα που μιλά”. Ο κόσμος χειροκρότησε πολύ κι αυθόρμητα αυτή τη φράση. Χώρα που μιλά: με τους ποιητές της, τα αρχαία της μνημεία, το απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον, το λαϊκό της πολιτισμό, τη στρατηγική της γεωπολιτική θέση, τον ήλιο της, τη θάλασσα, την μεσογειακή εκλέπτυνση ζωής που έχει πίσω της διαδρομή χιλιάδων χρόνων. “Χώρα που μιλά”. Φταίμε όλοι μας που της φράξαμε το στόμα. Ώρα να το ξεβουλώσουμε. Να την αφήσουμε να μας καθοδηγήσει τρυφερά σε έναν καινούργιο δημιουργικό δρόμο και τρόπο. Ένα καλοκαίρι παράξενο, βουβό, το φετινό. Ας γίνει η πρώτη εκκίνηση αντιστροφής της μαυρίλας, της παραίτησης, της απελπισίας. Κι επειδή κοντά είναι οι Σέρρες στην Καβάλα, ας επισκεφτούμε το φετινό φεστιβάλ Φιλίππων που οργάνωσε με το γνωστό του μεράκι ο Θοδωρής Γκόνης. Φέτος το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στον γίγαντα του Ελληνισμού Γιώργο Σεφέρη. Έχει τίτλο “ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ-ΟΔΗΓΟΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ”. Αισιοδοξία να τι μας έλλειψε τόσο καιρό. Ποίηση που οδηγεί στην αισιοδοξία. Αισιοδοξία που γεννά ποίηση. Καινούργια ποιήματα, νέα έργα - δημιουργήματα όλων μας.


opinions

Της Σύλιας Ζέττα

Η ανθρωπιστική παιδεία μέγα ζητούμενο Σε ένα κόσμο που συνεχώς αναμορφώνεται, μετασχηματίζεται και δείχνει να έχει χάσει τον προσανατολισμό του η ενίσχυση της ανθρωπιστικής παιδείας προβάλλει σήμερα ως το καθολικό αίτημα και το αναγκαίο αντίδοτο στην κρίση που μαστίζει την ανθρώπινη κοινωνία σε παγκόσμιο επίπεδο. Η μονοδιάστατη, χρησιμοθηρική εκπαίδευση και η υποβάθμιση των ανθρωπιστικών σπουδών κρίθηκαν πλέον ως παθογόνες και επιζήμιες. Γνωρίζουμε όλοι πως το σχολείο σήμερα προσπαθεί ανεπιτυχώς να ισορροπήσει ανάμεσα στο «χρήσιμο», δηλαδή τη γνώση που είναι απαραίτητη ως εφόδιο επιβίωσης των μαθητών απέναντι στις επιταγές της «αγοράς» και της κοινωνίας, και στο «υψηλό», που είναι και ο κύριος στόχος του, δηλαδή να διαμορφώνει ελεύθερα σκεπτόμενους και ενεργούς πολίτες, οι οποίοι μπορούν να συμβάλλουν με το έργο τους στην αναβάθμιση της κοινωνίας. Ως εκπαιδευτικοί και κυρίως ως φιλόλογοι καλούμαστε σήμερα περισσότερο από ποτέ να απαντήσουμε στο δίλημμα τί είδους πολίτες πρόκειται να διαμορφώσουμε και να προετοιμάσουμε. Το διακύβευμα σπουδαίο και η αποστολή ιερή! Σε μια εποχή που η ελληνική γλώσσα βάλλεται αλλά αντιστέκεται σθεναρά μέσα στα σύγχρονα ψηφιοποιημένα παγκόσμια περιβάλλοντα που μας κατακλύζουν, με τα greeklish να πρωταγωνιστούν, ο Έλληνας φιλόλογος οφείλει να δελεάσει τους νέους και να τους μυήσει αρχικά στα μυστικά της μητρικής τους γλώσσας, στην οποία έχουν διατυπωθεί και καταγραφεί οι σπουδαιότερες αρχές του ανθρώπινου πολιτισμού. Ένας εκπαιδευτικός και δη φιλόλογος που ο ίδιος θα δονείται από έρωτα για τη γλώσσα και τα δημιουργήματα του γλωσσικού πολιτισμού είναι αυτός που μπορεί και πρέπει να εμπνεύσει, να φωτίσει, να καθοδηγήσει και να προετοιμάσει ενεργούς γλωσσικά μαθητές, οι οποίοι, «οπλισμένοι» με το οπλοστάσιο της μητρικής τους γλώσσας και θωρακισμένοι με τις αξίες και τις ιδέες που αναβρύζουν από τα κείμενα που διδάσκονται, θα καταφέρουν να επιβιώσουν στην «άνυδρη» και εχθρική

28 SER-FREE

σύγχρονη πραγματικότητα που τους επιβάλλει τον διανοητικό ακρωτηριασμό τους. Επειδή σκεπτόμαστε με λέξεις και ερωτευόμαστε με στίχους …και επειδή αιώνες τώρα το ταξίδι της ζωής μας καταλήγει στην Ιθάκη του Καβάφη …ακολουθώντας τον Οδυσσέα στον νόστο του για την πνευματική του πατρίδα …δεν μπορούμε …δε δικαιούμαστε ως φιλόλογοι να μη διδάσκουμε με ένα ελκυστικό τρόπο και να μην εγγράφουμε στις ψυχές των μαθητών μας αυτά τα βαθιά ανθρωποκεντρικά νοήματα των φιλολογικών μαθημάτων. Να τα διδάσκουμε όμως όχι ως νεκρά σαρκία αλλά ως ζωντανά, ηχηρά και «θορυβώδη», αέναα μηνύματα που μπορούν να γίνουν οι φωτεινοί οδοδείκτες και να ανοίξουν δρόμους στη σκέψη των νέων μας. Καμία κρίση δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί αν δεν ξαναβρούμε τον προσανατολισμό μας ηθικό, κοινωνικό και πνευματικό ως άτομα και ως κοινωνία. Η ιστορία αποδεικνύει πως σε περιόδους αναγέννησης και διαφωτισμού η πηγή που ανέβρυζε ζωογόνα… ήταν οι ανθρωπιστικές επιστήμες και οι κλασικές σπουδές. Εκεί, λοιπόν, και σήμερα οφείλουμε να στραφούμε και να ενισχύσουμε τη θέση τους στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Εκεί θα βρούμε όλα όσα μας λείπουν και μας άφησαν πνευματικούς «ναυαγούς» να παραδέρνουμε στα κύματα ανάμεσα στη Σκύλλα της τυφλής βίας και τη Χάρυβδη της στυγνής προπαγάνδας χωρίς να ξέρουμε που θέλουμε να πάμε και πού θέλουμε να φτάσουμε. Αδήριτη ανάγκη λοιπόν να βρει και πάλι η παιδεία και η εκπαίδευση τον ανθρωποκεντρικό της προσανατολισμό με ενίσχυση των φιλολογικών μαθημάτων με ουσιαστική και ποιοτική αναβάθμιση του ρόλου του φιλολόγου μέσα από στοχευμένες επιμορφώσεις, έτσι ώστε να μην αφυδατώνει από έλλειψη γνώσης και διδακτικής τεχνικής το ζωογόνο υλικό που έχει στα χέρια του, αλλά να το απογειώνει με μοναδικό στόχο τη στήριξη και έμπνευση των νέων μαθητών και τη δημιουργία υγιών ψυχικά προσωπικοτήτων που θα κατακτούν την ιδιότητα του πολίτη που γεννήθηκε στην εποχή της Αθηναϊκής δημοκρατίας.


opinions

Καλοκαίρι, καιρός για παραλίες, μπάνια στη θάλασσα, ξεφάντωμα στα παραθαλάσσια μπαράκια και πολλά άλλα. Εκτός από εμένα! Ναι είμαι ένας από τους πολλούς νέους που δεν πήγε ακόμα να κάνει μπανάκι στη θάλασσα. Δεν πειράζει όμως, πάντα μου άρεσαν οι πόλεις το καλοκαίρι που είναι άδειες από κόσμο και μένουμε λίγοι και καλοί. Έτσι λοιπόν, ένα αρκετά ζεστό βράδυ δεν με έπιανε ύπνος και σκέφτηκα να κάνω καμία βόλτα στην πόλη. Ωραία η βολτούλα, αλλά κάπου εκεί στην πλατεία είπα να ομορφύνω τη βόλτα μου με ένα παγωτό σε ένα από τα άδεια παγκάκια. Αραχτός, λοιπόν, και απολαμβάνοντας τη δροσιά, παρατήρησα κάτι περίεργο. Δυο τύποι κοντά στα 25-30 βλέπουν συνέχεια το κινητό τους και κάτι σαν να ψάχνουν. Ως ευγενικό άτομο τους ρώτησα αν μπορώ να τους βοηθήσω σε αυτό που ψάχνουν. Και εκεί ήρθε η απάντηση “τίποτα φίλε, ψάχνουμε ένα Pikachu!”. Και αφού διευκρινίσαμε ότι τελικά ψάχνουν τον Pikachu το γνωστό Pokémon, μου είπαν για το νέο παιχνίδι, Pokémon go! Είμαι από τη φύση μου περίεργος, αλλά και fan της σειράς, που σαν παιδί και εγώ έβλεπα τα πρωινά του Σαββάτου, οπότε κατέβασα το παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας. Τι προσπαθείς να κάνεις στο παιχνίδι; Είναι απλό: να μαζέψεις όσα πιο πολλά Pokémon μπορείς. Ανοίγεις την εφαρμογή και το GPS σου και αφού φτιάξεις το χαρακτήρα σου, είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις την αναζήτηση τους, περπατάς εσύ, περπατάει και ο χαρακτήρας σου. Και εκεί που περπατάς, το κινητό κτυπάει και εμφανίζεται ένα τερατάκι και πρέπει να το πιάσεις με τις ειδικές εικονικές μπάλες που τις πετάς επάνω του. Όπως περίπου και στη σειρά κινουμένων σχεδίων που έβλεπα μικρός.

Το σοβαρό το χτύπημα της νοσταλγίας, αλλά και της ζέστης, με έκανε να περπατήσω μέχρι βαθιά στην κοιλάδα των Σερρών και να ψάχνω Pokémon. Είναι τρέλα και είναι κόλλημα, άρχισα να κατανοώ τους συναδέλφους (πλέον) που είχα συναντήσει πριν από λίγη ώρα. Πέρα από τα μικρά ψηφιακά τέρατα που μπορείς να συναντήσεις, το παιχνίδι έχει τη βάση δεδομένων του Google Maps, όπου σου εμφανίζει στην πόλη, τα αξιοθέατα της, τα επισκέπτεσαι, μαθαίνεις την ιστορία τους και κερδίζεις poke balls, τις ψηφιακές μπάλες που χρειάζεσαι για να πιάσεις τα Pokémon σου.

Του Άκη Λαζάρου

Καλοκαιρινές αναζητήσεις (για ένα Pokémon)

Όπως είναι όμως αναμενόμενο, πάντα υπάρχουν και οι ακραίες καταστάσεις, οι παίκτες που το έχουν τερματίσει. Το παιχνίδι έχει λίγες μέρες που κυκλοφόρησε (6/7/16) και έχουμε ήδη αρκετά ευτράπελα. Οι κυνηγοί Pokémon αρκετά συχνά μπαίνουν μέχρι και σε νεκροταφεία για να πιάσουν το Pokémon τους, ενώ το Μουσείο Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ έχει απαγορεύσει την χρήση κινητών τηλεφώνων μέσα στους χώρους του και βρίσκει ανάρμοστο να κυνηγάει κάποιος Pokémon μέσα στο χώρο μνήμης για τα θύματα του Ναζισμού. Παράλληλα, είναι πάρα πολλές οι επιθέσεις παικτών από ομάδες ληστών, γιατί το παιχνίδι τους οδήγησε σε κάπως πιο περίεργες και επικίνδυνες γειτονιές. Οπότε, αν θέλετε να παίξετε χρειάζεται προσοχή! Αφού πήρατε μια γεύση από την τρέλα του Pokémon go, μπορείτε να περιμένετε να κυκλοφορήσει επίσημα στην Ευρώπη (ναι, παίζουν τόσοι παίκτες και δεν έχει κυκλοφορήσει επίσημα ακόμα) ή να το κατεβάσετε από διάφορα site. Αλλά, πάνω από όλα, προσοχή, γιατί δεν ξέρεις πού θα βρεθείς.

29


opinions

Του Θεμιστοκλή Κανακάρη

70 χρόνια μπικίνι Αν περιμένετε ακόμα ένα άρθρο μόδας ή lifestyle τότε, αγαπητοί αναγνώστες, βρίσκεστε σε λάθος άρθρο. Αυτό είναι ένα άρθρο το οποίο, σε χαλεπούς καιρούς όπου η γυναικεία σεξουαλικότητα και ο ερωτισμός βάλλονται πανταχόθεν, ακόμα και εκ των έσω, αποτελεί ύμνο στο γυναικείο σχήμα, στο γυναικείο σώμα, στη γυναικεία μορφή. Αυτό το σχήμα που έχουν εξυμνήσει πολιτισμοί, με έργα απείρου κάλλους και αρτιότητας, όπως ακριβώς και το γυναικείο σχήμα. Συγγραφείς, ζωγράφοι, γλύπτες, ιστορικοί, ποιητές, παραδόθηκαν στη σαγήνη του γυναικείου σώματος και άφησαν στους επόμενους παρακαταθήκη έργα, που αναδείκνυαν αυτό το αριστούργημα της βιολογικής εξέλιξης. Και, ύστερα, ο δυτικός κόσμος απεμπόλησε το δικαίωμα να θαυμάζει, να ποθεί, να φαντασιώνεται, αλλά ακόμα και να αναφέρεται σε αυτό το θαύμα της ανθρώπινης βιολογικής εξέλιξης. Η τάξις επανήλθε σε μεγάλο ποσοστό πριν από 70 χρόνια. Και μαζί με αυτή πολλαπλασιάστηκε η επιρροή των γυναικών, όχι λόγω της μόδας, όπως το μπικίνι, αλλά λόγω της νέας δυναμικής που διεκδίκησαν και ανέπτυξαν. Λόγω αυτής της ενέργειας που εξέπεμψαν μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτή την πλημμυρίδα αισθήσεων και με εφαλτήριο τις τότε σύγχρονες (1946) ανάγκες των γυναικών, ο γάλλος μηχανικός Louis Reard ανασχεδίασε και βελτίωσε προηγούμενο σχέδιο του Jacques Heim. Η προβολή του μπικίνι από τη βιομηχανία του θεάματος τις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60, καθώς και η ταυτόχρονη γυναικεία χειραφέτηση, απογείωσαν τις πωλήσεις μπικίνι

30 SER-FREE

και εδραίωσαν την επιλογή του στα μάτια των γυναικών. Ο συντηρητισμός της εποχής αλλά και τα εμπόδια που ορθώθηκαν δεν κατάφεραν να κάμψουν την ανάγκη για ανάδειξη της καταπιεσμένης γυναικείας φύσης και σεξουαλικότητας. Έτσι, με την πάροδο του χρόνου έγινε σύμβολο, έγινε όχημα ελευθερίας και ανεξαρτησίας των γυναικών. Πάνω από όλα, όμως, επέτρεψε στις γυναίκες να εκπέμψουν εκείνη την ζωοφόρο ενέργεια που μόνο αυτές διαθέτουν. Έδειξε το γυναικείο σχήμα ως το αρτιότερο “βιολογικό σύστημα”, άξιο θαυμασμού. Άξιο να αποτελεί διάκοσμο αυτού του κόσμου, όπως αποδεικνύουν και οι Μινωικές τοιχογραφίες, τα εδώλια, αλλά και τα ψηφιδωτά, όπως αυτό της Villa Romana del Casale στη Σικελία, γνωστό και ως “Τα κορίτσια με τα bikini”. Σε τελική ανάλυση, όπως γράφει ο Γάλλος ιστορικός μόδας Olivier Saillard: “Το μπικίνι εκφράζει την δύναμη των γυναικών και όχι την δύναμη της μόδας”.


opinions

του Δρ Δημητρίου Πασχαλούδη

Μια προσέγγιση της καθημερινότητας μας... Η πατρίδα μας τα τελευταία σαράντα περίπου χρόνια διάγει την καλύτερη σύγχρονη πολιτική της περίοδο. Χωρίς πολέμους, πραξικοπήματα και πολιτειακές δυσλειτουργίες το μεταπολιτευτικό θαύμα φάνταζε σαν είδωλο μιας χώρας, που μετά από εκατόν πενήντα χρόνια επιτέλους έβρισκε τη θέση της στη σύγχρονη ιστορία. Η Ελλάδα διαμόρφωσε τα χαρακτηριστικά μιας προηγμένης δημοκρατίας και απέκτησε θεσμούς που της επέτρεψαν να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας, συμμετέχοντας στη διαμόρφωση του καινούργιου γεωπολιτικού χάρτη που προέκυψε από τις τεκτονικές αλλαγές που επέφερε στο διεθνές περιβάλλον το άνοιγμα της διεθνούς οικονομίας, μετά από την κατάρρευση του διπολισμού και της παγκοσμιοποίησης που ακολούθησε. Και ενώ στο πολιτικό πλαίσιο είχαν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις για τη συγκρότηση μίας σύγχρονης κοινωνίας, που θα λειτουργούσε αποτελεσματικά και θα εξασφάλιζε μία πορεία οικονομικής ανάπτυξης και κατ’ επέκταση θα θεμελίωνε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, τελικά το όνειρο κατάληξε σε εφιάλτη. Τα αίτια αναλύονται εδώ και μία επταετία από ειδικούς και μη ειδικούς και τα συμπεράσματα ποικίλουν, ανάλογα με την οπτική που προσεγγίζει το πρόβλημα ο καθένας και κυρίως ανάλογα με τους ιδεολογικοπολιτικούς παραμορφωτικούς φακούς με τους οποίους τα ερμηνεύει. Η κουλτούρα, που διαμορφώθηκε στην ελληνική κοινωνία μετά την μεταπολίτευση αναφορικά με την ανάπτυξη, έφερε τα χαρακτηριστικά μιας σκληρής κρατικιστικής προσέγγισης. Μια κοινωνία, που αναπτύσσεται μέσω της κατανάλωσης, με αιχμή του δόρατος έναν διαρκώς διογκούμενο δυσλειτουργικό και ρουσφετολογικό δημόσιο τομέα. Από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80 ο δημόσιος τομέας διευρύνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Το δημόσιο (κεντρική διοίκηση, ΔΕΚΟ, κρατικές

32 SER-FREE

τράπεζες) απορροφά και τις προβληματικές επιχειρήσεις και αυξάνει τους απασχολούμενους σε αυτό από 300.000 σε 460.000, μέσα σε μία οκταετία δηλαδή μία αύξηση της τάξης του 53%. Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 20.8% το 1974 έφθασε στο 126.8% σε τρέχουσες τιμές του ΑΕΠ το 2009. Ο ιδιωτικός τομέας επίσης δυσλειτουργικός και υπό το υφιστάμενο κρατικό πλαίσιο συρρικνώνεται με ταχύτατους ρυθμούς κυρίως στη μεταποίηση. Η τάση αυτή της συνεχούς αποβιομηχανοποίησης στερεί την ελληνική οικονομία από υγιείς πόρους και διευρύνει την ανεργία. Δυσμενέστερη είναι η εξέλιξη του αγροτικού τομέα με την κατάρρευση των συνεταιρισμών, την αναποτελεσματική απορρόφηση πόρων για την αναδιάρθρωσή του και πρωτίστως με τη μεταβολή των κοινωνικών στερεοτύπων της ελληνικής επαρχίας. Σ΄ αυτή τη χώρα, τη Χώρα μας, όλοι θέλουμε και πιστεύουμε ότι όλοι μπορούμε να γίνουμε δημόσιοι υπάλληλοι, να μας πληρώνει το κράτος ή να επιδοτεί τα αγροτικά μας προϊόντα (με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία διαφωνούμε και θέλουμε η Ελλάδα να φύγει απ’ αυτήν, παίρνοντας τα λεφτά της για μεταρρυθμίσεις, που αρνούμαστε να τις εφαρμόσουμε), να παίρνουμε πρόωρες συντάξεις, να μας έχει εξασφαλιστεί κατώτατος μισθός στα 1.000 ευρώ καθαρά και να απαγορεύονται οι απολύσεις με Υπουργική Απόφαση, να εξασφαλίζεται “μόνιμη δουλειά” στους φοιτητές, που σπουδάζουν σε σχολές όπου “δεν είναι συνδεδεμένη η γνώση με την παραγωγή”. Εν ολίγοις, επιθυμούμε μια επιδοτούμενη από το Κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση επανάσταση, θέλουμε τη δική μας πατέντα του συγχωρεμένου “υπαρκτού” σοσιαλισμού, αλλά με την απαίτηση να μη ζούμε όπως ζούσαν στην Αλβανία του Χότζα, αλλά να ζούμε όπως ζούνε στο Λας Βέγκας και το Λος Άντζελες.


opinions

Το μοντέλο ανάπτυξης που διαμορφώνεται με βάση την κατανάλωση σε μια οικονομία χωρίς αποτελεσματική παραγωγική βάση διογκώνει το πρόβλημα του χρέους και της εξυπηρέτησής του (τόκοι) και ο φαύλος κύκλος του δανεισμού διευρύνεται. Το 2009 εμφανίζεται η ωμή πραγματικότητα. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ σαν αποτέλεσμα της ύφεσης, αλλά και η στρεβλή διάρθρωση της οικονομίας με έναν υπερμεγέθη και αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα, αλλά και έναν ατροφικό εσωστρεφή ιδιωτικό τομέα, προσανατολισμένο στα χαρακτηριστικά μοντέλου παροχής υπηρεσιών, έχει σαν αποτέλεσμα την αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους και τη χρεοκοπία της χώρας. Παράλληλα, η διαχρονική αναποτελεσματικότητα της ελληνικής πολιτείας να εφαρμόσει ένα τουλάχιστον ανεκτό φορολογικό σύστημα και κυρίως να εμπεδώσει στους πολίτες το αίσθημα της φοροδοτικής υποχρέωσης σαν προϋπόθεση για την ύπαρξη μιας οργανωμένης πολιτείας, υπό τις παρούσες δυσμενείς συνθήκες οδηγεί σε υπερφορολόγηση διαλύοντας κάθε σοβαρή επενδυτική προσπάθεια και στερεί από το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας τη δυνατότητα μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης, όπως τουλάχιστον είχε διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Η ανάλυση του προβλήματος δεν μπορεί να αναπτυχθεί στα πλαίσια ενός άρθρου και εξάλλου έχει και αυτή τη θεώρηση της υποκειμενικής προσέγγισης του υπογράφοντος. Η παράθεση αριθμών και η ερμηνεία τους είναι χρήσιμη και ασφαλώς απαραίτητη για τους ασκούντες πολιτική. Μια ρηξικέλευθη προσέγγιση θα έπρεπε να λάβει υπόψη στις παραμέτρους για την ερμηνεία του προβλήματος και τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης νεοελληνικής κοινωνίας. Η δυναμική ενός λαού εκφράζεται και από την πολιτιστική του ταυτότητα. Η Ελλάδα αμέσως μετά τον πόλεμο δημιούργησε μία τεράστια πολιτιστική έκρηξη στο θέατρο, στη μουσική, στον κινηματογράφο, στη λογοτεχνία (δύο νόμπελ!) και γενικότερα σε όλες τις εκφάνσεις του πολιτισμού.

Μετά τη δεκαετία του ‘80 ο ευδαιμονισμός της υπερκατανάλωσης των δανεικών οδήγησε σε μία πολιτιστική αφασία και σε μία απαξίωση των σταθερών αναφορών που χαρακτηρίζουν την ιδιοτυπία του έθνους. Το πρόβλημα μας δεν είναι η κρίση, αλλά η κρίση του πολιτικού συστήματος, το οποίο δεν μπορεί και δε θέλει να θίξει τις δομές του αντιπαραγωγικού κράτους. Η ανεπάρκεια των κυρίαρχων πολιτικών ρευμάτων, οι αδυναμίες και η ανικανότητα του πολιτικού συστήματος επέτρεψαν τις πιο σκοτεινές δυνάμεις να βγουν στην επιφάνεια. Θεωρίες συνομωσίας, απομονωτισμού, αντιευρωπαϊσμού, λαϊκισμού, δημαγωγίας, τυχοδιωκτισμού, πατριδοκαπηλίας έχουν βγει από τα σκοτάδια του περιθωρίου, έχουν γίνει κυρίαρχος πολιτικός λόγος, έχουν ενώσει τα άκρα σε ένα ανορθολογικό μέτωπο της παραφροσύνης, που δε διστάζει να ασκεί πολιτική και πραγματική βία, να αμφισβητεί τη Δημοκρατία. Υπάρχει όμως λύση. Η επαναφορά της Παιδείας σε πρωταγωνιστή της οικονομικής, πολιτικής, πνευματικής και πολιτιστικής ζωής μας. Η Παιδεία παρούσα στην καθημερινότητα μας. Η απαξίωση επομένως της παιδείας αποτελεί τη Λυδία λίθο της γενικότερης κατάρρευσης. Η ανάταξη του πνευματικού επιπέδου της κοινωνίας είναι η βασική προϋπόθεση για την πορεία προς την έξοδο από τη σήραγγα της υπανάπτυξης που οδηγήθηκε η χώρα. Η προϋπόθεση αυτή μαζί με την παραγωγική ανασυγκρότηση με ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά και με την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής οικονομίας είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για να βρει η χώρα τη θέση της στο διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο.

ΥΓ Το αφήγημα ότι για όλα τα δεινά της Ελλάδας ευθύνεται η κατάρρευση της Lehman Brothers είναι πολύ βολικό για να είναι αληθινό.

33


SER-EXPO

2η Διεθνής Επιχειρηματική Έκθεση Σερρών 24-26 Ιουνίου // Αύλιος Χώρος Διοικητηρίου Π.Ε. Σερρών

Κάθε φέτος και καλύτερα! Δεν έκλεισε χρόνος από την 1η Διεθνή Επιχειρηματική Έκθεση Σερρών και να που ξαναβρεθήκαμε στον αύλιο χώρο του Διοικητηρίου να περπατάμε από περίπτερο σε περίπτερο και να ενημερωνόμαστε για σερραϊκές υπηρεσίες και προϊόντα. Η 2η SER-EXPO μάς έδωσε ξεκάθαρα την εντύπωση ότι ως θεσμός έχει πάρει τα πάνω της για τα καλά, καθώς και οι συμμετέχοντες και οι επισκέπτες ήταν περισσότεροι. Πάνω από 120 σερραϊκές επιχειρήσεις έστησαν το περίπτερο τους και ενημέρωναν τον κόσμο με φυλλάδια, παρουσιάσεις και χαμόγελο, ενώ δε θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι από εκεί πέρασε σχεδόν …όλη η πόλη, αφού οι επισκέπτες ξεπέρασαν τους εξήντα χιλιάδες.

Φυσικά, η καλύτερη στιγμή του τριημέρου ήταν η συναυλία του Αντώνη Ρέμου την ημέρα των εγκαινίων, στην οποία συγκεντρώθηκε τόσος κόσμος όσος συγκεντρωνόταν σε προεκλογικές ομιλίες περασμένων δεκαετιών… Tonis Sfinos για την ημέρα του Σαββάτου -δοκιμασμένη συνταγή από την προηγούμενη φορά, οπότε why not?-, ο οποίος είναι ο πιο ξεκαρδιστικός καλλιτέχνης που έχουμε δει ποτέ σε σερραϊκό stage, αν σκεφτούμε ότι κατέφτασε στη σκηνή από παράπλευρη πολυκατοικία κρεμασμένος με σκοινιά. Last but not least, οι εναλλακτικοί και γεμάτοι θετική ενέργεια Imam Baildi, υπέροχη επιλογή για το βράδυ της μελαγχολικής Κυριακής πριν πέσει η αυλαία της έκθεσης. Να πούμε και του χρόνου; Αναμένουμε.

34 SER-FREE


iNFO Συμμετοχή εκθετών: 130 επιχειρήσεις Συμμετοχή κλάδων: 13 τομείς δραστηριότητας. Βασικοί τομείς εκπροσώπησης: αγροδιατροφικός, κατασκευαστικός, ενέργεια. Επισκεψιμότητα: 68.000 καταμετρημένοι επισκέπτες Εκπροσώπηση Κεντρικής Κυβέρνησης & Βουλής: 10 Πολιτικοί Προϊστάμενοι Υπουργείων / 10 Βουλευτές Νομών Σερρών & Θεσσαλονίκης Εκπροσώπηση Αυτοδιοίκησης & Θεσμικών Φορέων: 100 Εκπρόσωποι Αναπτυξιακών, Επιχειρηματικών & Οικονομικών Φορέων / 15 Αποστολές Επιμελητηρίων Εκδηλώσεις Επιχειρηματικού Ενδιαφέροντος: Εκπαιδευτική Ημερίδα για την Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα / International Business Forum με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών & και τον ENTERPRISE GREECE, Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού / Εξατομικευμένη συμβουλευτική σε επιχειρηματίες από τον ENTERPRISE GREECE Εκδηλώσεις πολιτιστικές και καλλιτεχνικές: 11 εκδηλώσεις με αποκορύφωμα τις 3 συναυλίες των Αντώνη Ρέμου, Τόνι Σφήνου και Imam Baildi Η SER-EXPO διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Σερρών και την Επιμελητηριακή Αναπτυξιακή Αστική Εταιρεία Ν. Σερρών, με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και με την κύρια υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος. Η είσοδος ήταν ελεύθερη.

35


Το περίπτερο της WIN, της εταιρείας που εκδίδει το περιοδικό μας

Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών

Χονδρικό εμπόριο μπισκότων & ξηρών καρπών ΜΠΑΡΑΤ ΜΑΕΒΕ

ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ LEARN IT

ΩΔΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΠΕ

ERGOLAND ΚΥΡΙΑΚΟΥΠΑΡΑΣΧΑΚΗΣ

Εμπόριο ελαστικών ΜΠΟΥΔΟΥΡΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ - ΔΙΑΝΟΜΕΣ

ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ ΣΕΡΡΩΝ

ΡΑΔΙΟΤΑΞΙ ΣΕΡΡΩΝ

Παραγωγή λιπασμάτων ΜΕΓΚΛΑΣ ΑΒΕΕ

Επισκευή-προγραμματισμός αναβαθμίσεις εγκεφάλου αυτοκινήτου ΝΟΥΛΗΣ

Ψύξη-θέρμανση-ηλιακά-υδραυλικά Α&Μ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ

Κουφώματα METAL PLUS ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

36 SER-FREE


serexpo 2016

Επαγγελματικός εξοπλισμός - ψυγεία SARIDIS

Παραγωγή-εμπορία τροφίμων S/M Όμιλος επιχειρήσεων ΚΑΝΤΖΑΣ

Αντιπροσωπεία αυτοκινήτων TOYOTA ΟΥΣΤΡΙΑΣ ΑΕ

Στρατιωτικά είδη-ένδυση-υπόδηση ARMY LOOK

Κοσμήματα-μπιζού 4LADY.GR

Εμπορία-εισαγωγή μπαταριών AUTO ΠΑΝΤΑΖΗΣ

ΤΑΞΙ ΣΕΡΡΩΝ ΕΡΜΗΣ

Υπηρεσίες-διαφημίσεις HONEYAD

Εργαστήριο ζυμαρικών ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ

ΟΡΥΖΟΜΥΛΟΙ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΑΕ Agrotopos

FROU FROU AROMATA

Γραφείο εύρεσης εργασίας IDEA

Γραφείο τουρισμού KAZAKIS TOURS

ΚΕΡΑΛΟΙΦΕΣ ΑΡΤΕΜΙΣ

ΚΤΗΜΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΓΛΟΥ

37


serexpo 2016

Εμπόριο ποδηλάτων BIKE MANIA

Εμπορία ελαστικών - υγραεριοκίνηση ΑΦΟΙ ΜΑΓΓΟΛΗ ΟΕ

Υπηρεσίες εκτύπωσης - σφραγίδες ΣΑΒΒΑΣ PRINT

ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ2 ΠΚΜ ΠΕ ΣΕΡΡΩΝ - PARK ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Οινοποιεία-αποσταγματοποιεία ΒΛΑΔΙΚΑΣ ΑΒΕΕ

Δομικά υλικά ΔΟΜΟΚΑΤ

Εμπόριο διανομή τροφίμων ΠΑΝΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΒΕΕ

Εμπορία μηχανημάτων πόσιμου νερού Ν.ΝΕΔΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ

Διαγνωστικό & θεραπευτικό κέντρο ΛΟΓΟΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΡΕΤΣΙΝΑ ΑΣΤΡΟΝ

Γαλακτοκομικά&τυροκομικά προϊόντα ΚΑΝΑΚΑΡΗΣ & ΣΙΑ ΟΕ - ΚΟΡΥΦΗ

Βιομηχανία απορρυπαντικών FLOS ΑΒΕΕΑ

ΟΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΠΑΠΛΙΑΚΑΣ

Εργαστήρι παραδοσιακών προϊόντων ΕΝ ΑΦΘΟΝΙΑ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟ

38 SER-FREE

40 SER-FREE


{

TOWN STORIES

}

Μεραρχίασ από τα 60s και τα 70s στο σήμερα

Όλα δείχνουν ότι τα στέκια της διασκέδασης έχουν αρχίσει να μεταφέρονται και πάλι στη Μεραρχίας και εμείς κάνουμε ένα μακρινό rewind στις παλιές μέρες της δόξας της. Της Χρυσάνθης Ιακώβου

41


Έ

χεις μήπως κι εσύ γονείς που γνωρίστηκαν στη Μεραρχίας καθώς έκαναν βόλτα πάνω-κάτω; Διόλου απίθανο, γιατί απ’ ότι φαίνεται οι μισοί -σημερινοί μεσήλικες- Σερραίοι κάπου εκεί γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν. Πολύ πριν τους πεζόδρομους, πολύ πριν την Εθνικής Αντίστασης, πριν ακόμα και την κοιλάδα, κάπου στα 50s, τα 60s και τα 70s, ο δρόμος της σερραϊκής διασκέδασης ήταν η Μεραρχίας. Η Μεραρχίας λοιπόν, (που δεν είναι ολόκληρη Μεραρχίας δηλαδή, αλλά το πεζοδρομημένο κομμάτι της λέγεται πλέον Κωνσταντίνου Καραμανλή) ήταν πάντα για την πόλη μας ένας από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους που χαιρόσουν να περπατάς. Χαραγμένος περίπου στις αρχές του 20ου αιώνα, είναι ένας από τους άξονες της πόλης μας (που βρίσκεται κάθετα στο βυζαντινό άξονα) και συνδέει το κέντρο με το σιδηροδρομικό σταθμό. Το όνομα του το πήρε από την Μεραρχία των Σερρών, η οποία πολέμησε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στη μάχη της Ειδομένης και του Σκρα. Αυτά τα ολίγα σχετικά με την τοπική ιστορία. Η Μεραρχίας ήταν πάντα οδός-must, γιατί είχε όλα τα καλά εμπορικά καταστήματα, αλλά είχε και δημόσιες υπηρεσίες και άλλα εμβληματικά που θυμούνται οι μεγαλύτεροι. Τα σημερινά δικαστήρια ήταν μέχρι το ‘60 και κάτι φυλακές (!) και οι κρατούμενοι κρέμονταν από τα παράθυρα και μιλούσαν με τους περαστικούς, ενώ στο παρκάκι δίπλα στη Λέ-

42 SER-FREE

σχη Αξιωματικών βρίσκονταν τα ΕΛΤΑ. Μετά τα δικαστήρια ήταν τα καπνομάγαζα του Παπαδημητρίου και δίπλα περίπου στο Ελπίδα η Παγοποιητική. Επί της Μεραρχίας, στο τετράγωνο πριν τα δικαστήρια, βρισκόταν τότε και το μαγαζί του Ρούμπου με τους κλασικούς ακανέδες. Από τα 50s, λοιπόν, και με αποκορύφωμα τα 60s και τα 70s, η Μεραρχίας γίνεται το κατ’ εξοχήν μέρος που διασκεδάζουν οι Σερραίοι. Όταν λέμε διασκέδαση βέβαια με φανταστείς τρελά πράγματα, φαντάσου ζαχαροπλαστεία και καφενεία. Στη σημερινή Wind βρισκόταν το ζαχαροπλαστείο του Χριστοδούλου (στέκι για την …high class των Σερρών), του Νομίδη στα Bershka, του Καϊμακάμη στο σημερινό Zara kids και το Κρόνιο φυσικά που ήταν και είναι σταθερή αξία. Δίπλα στη Vodafone ήταν το καφενείο Αίγλη, με jukebox, μπιλιάρδα, κατάλληλο στέκι για όσους έπαιζαν χαρτιά, απέναντι στα Dexim το καφενείο Κρύσταλ, κοντά στο πάλαι ποτέ Καραφάκι ένα υπόγειο μπιλιαρδάδικο, ενώ


town stories

πολύ πιο κάτω, ένα τετράγωνο μετά τα δικαστήριο, υπήρχε το Ρίο, ένα καφενείο που στα middle 60s μάζευε όλη τη νεολαία των Σερρών. Βέβαια, όταν μιλάμε για διασκέδαση εννοούμε -φυσικάκαι το φαγητό, οπότε η Μεραρχίας διέθετε και τα ταβερνάκια της. Κοντά στο ψητοπωλείο Καλύτερος ήταν η Συκιά, απέναντι από τα δικαστήρια και πιο κάτω η Παπαρούνα, και απέναντι από το Ελπίδα ο Καρεκλάς, ο οποίος κανόνιζε και live, έφερνε μουσικά σχήματα και άλλα τέτοια προχωρημένα. Και ασφαλώς η Μεραρχίας δε θα ήταν πραγματικός δρόμος διασκέδασης αν δε διέθετε τους χώρους της κορυφαίας ψυχαγωγίας εκείνη την εποχή: τους κινηματογράφους. Μην κοιτάμε τώρα που έχουμε μόνο έναν, τότε ήμασταν γεμάτοι από σινεμάδες και μάλιστα βρισκόταν όλοι εκεί. Το Κρόνιο φυσικά, σταθερή αξία, τα Αστέρια, (ο Χάρης έναν δρόμο πιο πίσω, στην Τσαλοπούλου), το Πάνθεον στον σημερινό Καλύτερο, το Ρεξ στην Εφορία, ο Έσπερος λίγο παρακάτω από το Ελπίδα, και οι θερινοί Τιτάνια, μετά το Ελπίδα, και Διονύσια, απέναντι. Το Τιτάνια διέθετε και ταβερνάκι, με ωραία σουτζουκάκια, απ’ ότι άκουσα.

Αυτό όμως που έκανε τη Μεραρχίας το πραγματικό hot spot των δεκαετιών εκείνων δεν ήταν τίποτα από τα παραπάνω, αλλά κάτι άλλο: η βόλτα, ή αλλιώς το λεγόμενο νυφοπάζαρο. Τα βράδια ο δρόμος έκλεινε για να μην περνάνε αυτοκίνητα και ο κόσμος άρχισε να βαδίζει από το Δημαρχείο μέχρι και το Ελπίδα (ή μέχρι το Εργατικό Κέντρο το χειμώνα…). Από τη μια κατέβαιναν, από την άλλη ανέβαιναν. Και όταν λέμε κόσμο, φαντάσου κυκλοφορία …συλλαλητηρίου. Πολύ βολική αυτή η βόλτα πάντως, καθώς για να συναντήσεις κάποιον δε χρειαζόταν να μάθεις πού βγαίνει ή να τρέχεις από μαγαζί σε μαγαζί, όπως γίνεται σήμερα, θα τον έβλεπες σίγουρα εκεί. Και τότε ξεκινούσαν οι παρέες και οι κουβέντες και οι δημόσιες σχέσεις, και φυσικά οι γνωριμίες, τα φλερτ, οι σχέσεις, οι γάμοι, κοντολογίς μια ατμόσφαιρα σούπερ.

Αλλά όπως συμβαίνει πάντα, η Μεραρχίας προφανώς έκανε τον κύκλο της και εκεί στα early 80s άρχισαν να πρωτοανοίγουν δειλά-δειλά τα πρώτα μαγαζιά στην Εθνικής Αντίστασης και άρχισε να μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι του nightlife και η κοιλάδα, που διαμορφωνόταν εκείνη την εποχή. Και η Μεραρχίας έχασε την αίγλη της ως τόπος συνάντησης και παρέμεινε ακμαία μονάχα ως δρόμος εμπορικός. Για να φτάσουμε σήμερα στα middle 10s να τη δούμε να πεζοδρομείται, να ομορφαίνει, να συγκεντρώνει μερικά από τα πιο δυνατά μαγαζιά της διασκέδασης και να ξαναπροσελκύει σιγά-σιγά τον κόσμο όπως παλιά.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους Τίτο Καπανίκη, Βασίλη Δρούκα, Ανδρέα Βάκαλο, Προκόπη Ιακώβου και Αθανάσιο Αθανασιάδη. Πηγή φωτογραφιών: ΔΚΒΣ - Φιλοτελική Εταιρία (φωτογραφία απέναντι σελίδας πάνω αριστερά: αρχείο Βασίλη Τζανακάρη)

43


Οικογένεια Ουστριά

Το ότι η επιχείρηση μας είναι οικογενειακή, συντελεί θετικά στην πορεία της

Δύο γενιές στην TOYOTA: τα αδέρφια Αθανάσιος και Κώστας Ουστριάς έθεσαν τα θεμέλια της εταιρίας σαράντα χρόνια πριν και τώρα τα παιδιά τους, ο Χρήστος, ο Τάσος (οι γιοι του Αθανάσιου) και ο Άκης (ο γιος του Κώστα) συνεχίζουν την οικογενειακή επιχείρηση. Της Χρυσάνθης Ιακώβου

44 SER-FREE


δεσμοί αίματος Πώς αποφασίσατε να ξεκινήσετε μια οικογενειακή επιχείρηση; Αθανάσιος Ουστριάς Ξεκίνησα πριν από 40 χρόνια, όταν είδα μεγάλο κενό στην αγορά και συντήρηση αυτοκινήτου. Όταν ήρθε η ώρα έκανα συνέταιρο τον αδερφό μου, τον Κώστα, γιατί ήταν υψηλοί οι στόχοι που βάλαμε, και αποφασίσαμε να κάνουμε μια εταιρεία. Πιστεύετε ότι η επιχείρηση σας θα είχε την ίδια επιτυχία αν δεν ήταν οικογενειακή; Αθανάσιος Ουστριάς Θεωρώ πως όχι, από την ανοδική πορεία της επιχείρησης εδώ και 40 χρόνια φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι η επιχείρηση όντας οικογενειακή συνετέλεσε θετικά στην εξέλιξη της. Ποιο είναι το κλειδί, κατά τη γνώμη σας, για μια επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ συγγενών; Χρήστος Ουστριάς Κατά τη γνώμη μου, το κλειδί για μια επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ συγγενών είναι η κατανόηση, η υπομονή και ο αλληλοσεβασμός. Σαφώς για να γίνουν αυτά πράξη πρέπει να υπάρχει θέληση για συνεργασία, αλλά και αγάπη για το αντικείμενο. Πώς καταφέρνετε να λειτουργείτε στην επιχείρηση; Έχετε χωρίσει αρμοδιότητες και πόστα, ή αποφασίζετε όλοι μαζί για όλα; Τάσος Ουστριάς Ασφαλώς έχουμε διαχωρίσει αρμοδιότητες και πόστα, στα οποία ο καθένας είναι υπεύθυνος. Βέβαια, τα σημαντικότερα ζητήματα τα αποφασίσουμε από κοινού. Τα εργασιακά επηρεάζουν και τις προσωπικές σας σχέσεις ή καταφέρνετε να διαχωρίζετε επαγγελματική από προσωπική ζωή; Χρήστος Ουστριάς Βασικό μας μέλημα είναι ο διαχωρισμός της προσωπικής μας ζωής από την επαγγελματική.

Δεν είναι σωστό να «κουβαλάμε» τα πιθανά προβλήματα της δουλειάς μας στο σπίτι. Βρισκόμαστε αρκετές ώρες στο χώρο εργασίας και έχουμε αποφασίσει να περιφρουρήσουμε τις προσωπικές μας σχέσεις και να μη διαταράσσουμε την οικογενειακή ηρεμία. Τελικά είναι πιο εύκολη ή πιο δύσκολη η συνεργασία μεταξύ συγγενών; Τάσος Ουστριάς Θεωρώ πως η συνεργασία με συγγενείς είναι πιο εύκολη, γιατί συνεργάζεσαι με άτομα που γνωρίζεις καλά απ’ όλες τις πλευρές. Βέβαια, κάποιες φορές υπάρχουν δυσκολίες, όπως υπάρχουν σε κάθε δουλειά, τις οποίες όμως ξεπερνάμε πολύ πιο εύκολα και ανώδυνα. Τι συμβουλή σας έδωσαν οι πατεράδες σας στο επαγγελματικό σας ξεκίνημα; Άκης Ουστριάς Να παραμένουμε δεμένοι και αγαπημένοι μεταξύ μας, παρά τις όποιες δυσκολίες που μπορεί να συναντάμε καθημερινά στη δουλειά, και φυσικά να δείχνουμε κατανόηση. Ποια είναι η σημαντικότερη συμβουλή που θεωρείτε πώς έχετε δώσει στους γιούς σας μέχρι τώρα; Αθανάσιος Ουστριάς Στόχος για εμένα και τον αδερφό μου είναι να δώσουμε στα παιδιά μας το ίδιο πνεύμα που είχαμε και εμείς. Πιστεύουμε ότι με βάση την οικονομική ευρωστία που έχει η εταιρεία, με τη δική μας εμπειρία και με το δικό τους μεράκι, τη ζωντάνια και τη φρεσκάδα καθώς και τις ανώτατες σπουδές που έχουν, είμαστε σίγουροι ότι η επιχείρηση θα πάει πολύ ψηλά. Στόχος της εταιρείας είναι η επέκταση σε άλλους τομείς και αγορές, μόλις θα το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες, οπότε και θα βάλουμε σε εφαρμογή τις καινούριες επιχειρηματικές ιδέες που έχουμε και είναι έτοιμες για υλοποίηση.

Αισθανθήκατε ποτέ άγχος, για το αν θα καταφέρετε να συνεχίσετε την πορεία των πατεράδων σας; Χρήστος Ουστριάς Νομίζω πως πάντα υπάρχει και αυτή η πλευρά όταν αναλαμβάνεις μια «στρωμένη» επιχείρηση... Πόσο μάλλον αν αναλογιστεί κανείς πως οι γονείς μας ξεκίνησαν από το μηδέν και κατάφεραν να φτάσουν στο σημείο που βρισκόμαστε. Οφείλουμε λοιπόν και εμείς, πρωτίστως στους εαυτούς μας, να την διατηρήσουμε αλλά και μακροπρόθεσμα να την οδηγήσουμε σε περαιτέρω ανάπτυξη. Αν δεν είχατε ακολουθήσει την οικογενειακή επιχείρηση, τι θα είχατε κάνει επαγγελματικά; Χρήστος Ουστριάς Το πιθανότερο θα ήταν να ζούσα στην Αγγλία. Έκανα εκεί το μεταπτυχιακό μου και μου άρεσαν οι εργασιακές συνθήκες και φυσικά οι προοπτικές εξέλιξης, που είναι πάρα πολλές ειδικά σε ένα μετροπολιτικό κέντρο όπως είναι το Λονδίνο. Τάσος Ουστριάς Νομίζω θα παρέμενα στον ιδιωτικό τομέα. Πιθανότατα να κυνηγούσα την τύχη μου στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασα. Τα σχέδια σας για το μέλλον; Άκης Ουστριάς Παραμένοντας πάντα «δεμένοι» και αγαπημένοι ο στόχος δε θα μπορούσε να είναι άλλος από το να συνεχίσουμε την ανοδική πορεία της επιχείρησης και να την εξελίξουμε ένα βήμα παραπέρα.

ΤΟΥΟΤΑ ΟΥΣΤΡΙΑΣ Α.Ε. Εξουσιοδοτημένος Έμπορος & Επισκευαστής ΤΟΥΟΤΑ για τους νομούς Σερρών, Καβάλας & Δράμας 2ο ΧΛΜ. Σερρών-Θεσσαλονίκης Τ: 2321050801

45


Jazzists Μουσικό συγκρότημα

4 SER-FREE


interview Υπάρχει κοινό για τη τζαζ μουσική στις Σέρρες; Ο Γιάννης, ο Σάκης και ο Σωτήρης αποδεικνύουν πως υπάρχει! Της Χρυσάνθης Ιακώβου

Τι είδους μουσική παίζετε; Ορχηστρική τζαζ μουσική με ethnic πινελιές. Και τζαζ συνθέσεις του Γιάννη. Τι είναι η τζαζ για εσάς; Η τζαζ έχει να κάνει με τη ζωή. Στη τζαζ μέσα υπάρχει το σύμπαν, το χάος, το απεριόριστο, αυτό μας εξιτάρει. Όταν παίζεις τζαζ, νιώθεις πιο ελεύθερος. Πότε δημιουργήθηκε το συγκρότημα; Πριν τέσσερις-πέντε μήνες. Με αφορμή μια συναυλία που έπρεπε να πραγματοποιηθεί στις Σέρρες, είπαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας -αφού γνωριζόμασταν ήδη και συνεργαζόμασταν άψογα, γιατί να μην το κάναμε; Και πώς πάει μέχρι στιγμής; Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι προς το παρόν, το κυνηγάμε αρκετά και βλέπουμε θετική ανταπόκριση! Έχουμε κάνει μέχρι τώρα αρκετά live σε διάφορα καφέ-μπαρ στις Σέρρες, στο Μπρίκι, στο Volta, στο Φιλόsophy, παίξαμε στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Ξενάκη στο Ζιντζιρλί Τζαμί και στο World Music Festival και τώρα ετοιμαζόμαστε για ένα μικρό τουρ σε κοντινές πόλεις.

Δεν είναι δύσκολο είδος μουσικής η τζαζ; Εννοώ, υπάρχει μεγάλο κοινό; Από αυτήν την άποψη είναι δύσκολη μουσική. Έχει περιορισμένο κοινό, αλλά πιστό και προσηλωμένο. Και εμείς ψάχνουμε να το βρούμε! Στις Σέρρες υπάρχει κοινό; Ναι, υπάρχει. Υπάρχει το κοινό που έρχεται συνειδητά για την τζαζ και υπάρχουν αυτοί που ήρθαν τυχαία και τους άρεσε. Στόχος μας είναι να μην ενοχλούμε τα αυτιά, να παίζουμε όμορφη μουσική, να κυλάει ωραία η βραδιά. Υπάρχει περιθώριο στην Ελλάδα να αναπτυχθούν νέα συγκροτήματα; Υπάρχει περιθώριο, αλλά υπάρχουν και αρκετές δυσκολίες. Υπάρχει, για παράδειγμα, έλλειψη χώρων για να εμφανιστούν καλλιτέχνες, φυσικά υπάρχει το οικονομικό πρόβλημα, ειδικά για αυτούς που ασχολούνται με πιο πειραματικά είδη μουσικής. Υπάρχουν πολλοί εξαιρετικοί τραγουδοποιοί, που άλλοι τα πάνε καλά -από οικονομικής άποψης- και άλλοι όχι -αυτό όμως δε σημαίνει πως η τέχνη τους δεν είναι υπέροχη. Πάντως, από τη στιγμή που μπαίνεις στη διαδικασία της τέχνης πρέπει να το αντέξεις, δεν έχει πισωγύρισμα. Είναι η δουλειά μας, είναι η ζωή μας, η τρέλα μας, πρέπει να το αντέξουμε.

Who-is-who Οι Jazzistas αποτελούνται από τρεις Σερραίους μουσικούς, τον Γιάννη Καμπανταΐδη στην κιθάρα, τον Σάκη Μουχταρίδη στο κοντραμπάσο, και τον Σωτήρη Λαδιά στα ντραμς. (Fb page: Jazzistas.”.) Ο Γιάννης Καμπανταΐδης έχει σπουδάσει μουσική στο Ωδείο του Κώστα Ματσίγκου, βυζαντινή μουσική στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Μουσικοθεραπεία στην Αθήνα, έχει παρακολουθήσει μαθήματα τζαζ κιθάρας στην Κέρκυρα και αυτόν τον καιρό σπουδάζει τζαζ μουσική στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Λονδίνου. Παράλληλα, συνθέτει τζαζ μουσική και γράφει θεατρικά τραγούδια. Ο Σάκης Μουχταρίδης έχει σπουδάσει στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης και διδάσκει στο Μουσικό Σχολείο Σερρών. Παράλληλα, είναι ιστορικός τέχνης και διδάσκει ιστορία της τέχνης στο Άρτιο. Ο Σωτήρης Λαδιάς έχει σπουδάσει κλασικά κρουστά και ντραμς στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης, έχει σπουδάσει βυζαντινή μουσική και είναι καθηγητής στο Μουσικό Σχολείο Δράμας.

47


interview

48 SER-FREE


SERRES 1800 Ο Βασίλης Χαλκίδης είναι ο νεαρότερος πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας Της Χρυσάνθης Ιακώβου

Πότε και πώς ανέλαβες την προεδρία της ομάδας; Έγινα πρόεδρος πριν από ένα χρόνο. Ασχολείτο ο πατέρας μου με την ομάδα, αλλά επειδή τότε ήταν και στον Πανσερραϊκό και το φορτίο ήταν πολύ μεγάλο, αποφασίσαμε να την αναλάβω εγώ. Τι συμβουλή σού έδωσε ο πατέρας σου όταν ανέλαβες; Αφού αποφάσισες να μπλέξεις… μπλέξε! Και πώς είναι μέχρι στιγμής η εμπειρία; Όνειρο. Είναι υπέροχο το να είσαι πρόεδρος μιας ποδοσφαιρικής ομάδας. Και τι προσόντα πρέπει να έχει ένας καλός πρόεδρος; Μεγάλη αγάπη, ή μάλλον αρρώστια, για το ποδόσφαιρο. Πρέπει να είσαι άρρωστος! Και φυσικά να έχεις γνώσεις πάνω στο αντικείμενο. Δε χρειάζεται να ξέρεις να παίζεις απαραίτητα, αρκεί να ξέρεις τι γίνεται στο ποδόσφαιρο. Εγώ παρακολουθώ οτιδήποτε έχει σχέση με την μπάλα, μπορεί να μείνω ξάγρυπνος μέχρι το πρωί για να προλάβω να δω έναν αγώνα στην Αμερική… Είμαι πολύ παθιασμένος με το ποδόσφαιρο. Τι ακριβώς κάνει ο πρόεδρος της ομάδας; Είναι αυτός που οργανώνει τα πάντα. Στελεχώνει το προσωπικό, τους παίκτες, τον προπονητή, τον φροντιστή, αναλαμβάνει να κανονίσει για τις φανέλες, τις μπάλες, τα πάντα… Στην αρχή κυρίως της σαιζόν υπάρχει πολλή δουλειά, την υπόλοιπη χρονιά απλώς καλύπτεις τις υποχρεώσεις. Σε τι φάση βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ομάδα; Τώρα βρισκόμαστε στην πιο χαμηλή κατηγορία, Β’ Τοπικό. Και στόχος μου είναι να ανεβούμε στη Γ’ Εθνική…

Υπάρχουν προοπτικές για κάτι τέτοιο; Είναι φιλόδοξος στόχος, είναι η αλήθεια, και θέλει αρκετό καιρό, τουλάχιστον τρία χρόνια. Αλλά έχω τόσο πάθος για την ομάδα που νομίζω πως ναι, υπάρχουν οι προοπτικές. Τι πρέπει να γίνει για να ανεβεί μια ομάδα; Πρώτα απ’ όλα οργάνωση, ειδικά στη φάση που είμαστε εμείς. Πρέπει να αφιερώνεις πολύ χρόνο για την ομάδα, να ασχολείσαι πάρα πολύ. Εκτός από έναν δραστήριο πρόεδρο, χρειάζεται και ένας καλός προπονητής. Αυτοί οι δύο είναι η βάση για μια καλή ομάδα και μετά ακολουθούν και οι παίκτες. Και φυσικά για να ανεβείς κατηγορία χρειάζονται και χρήματα. Η ενασχόληση με τα ποδοσφαιρικά είναι κάτι που σκοπεύεις να συνεχίσεις; Ναι, δεν πρόκειται να το αφήσω ποτέ. Και όνειρό μου είναι να φτάσω σε όσο το δυνατόν υψηλότερο επίπεδο την ομάδα. Όλοι στην οικογένεια μου ασχολούμαστε: ο πατέρας μου ήταν πρόεδρος του Πανσερραϊκού, ο αδερφός μου παίζει στην ομάδα… Ποδοσφαιρικά πώς θα τις έκρινες τις Σέρρες; Με βάση τον πληθυσμό είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο. Οι Σέρρες ήταν πάντα ποδοσφαιρομάνα, με τρομερούς ποδοσφαιριστές με καριέρα στο εξωτερικό… Και πιστεύω πως με την κατάλληλη οργάνωση μπορούμε να προχωρήσουμε κι άλλο. Στόχος της ομάδας για τη νέα σαιζόν; Ο πρωταθλητισμός και η άνοδος στην ανώτερη κατηγορία.

49


#absolute summer_project

Οι πιο δροσερές φωτογραφίες, όπως μας τις έστειλαν οι αναγνώστες μας για το καλοκαιρινό project του Ser-Free! Μπες στη σελίδα μας στο fb, Ser-Free (official), και στην ιστοσελίδα μας, www.whatson.gr, για να ενημερωθείς και για τις επόμενες δράσεις μας!

Αντωνιάδου Ειρήνη, Φοιτήτρια Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Το καλοκαίρι σε άλλη διάσταση. Ζωντανά χρώματα, φυσική ομορφιά, μαγεία. Ο ήχος των νερών και οι μυρωδιές των λουλουδιών σε ταξιδεύουν μακριά.

50 SER-FREE

Χριστίνα Πεχλιβάνη, νηπιαγωγός


#absolute_summer_project

Νίκος Δήμος, διαιτολόγος

Αλέξανδρος Κοτζιαμπάσης, φοιτητής στο τμήμα Λογιστικής του ΤΕΙ Σερρών Τη φωτογραφία την τράβηξα σε ένα beach bar στους Αμμόλοφους. Μου έκαναν εντύπωση τα υφάσματα που έδιναν έναν πολύ καλοκαιρινό και νησιωτικό αέρα.

Κωνσταντίνα Κοντού Δεν καταλαβαίνεις πόσο όμορφο είναι να αποθανατίζεις τις ωραίες στιγμές της ζωής, μέχρι να πιάσεις μία καλή κάμερα στα χέρια σου!

Δέσποινα, ιδιωτική υπάλληλος

51


Wall of Fame Bright Days | Great Nights | Beautiful People // της Ελπίδας Καρασαββίδου

1. 2.

4. 3.

5.

6.

1. Η Βίκυ και η Νίκη στο 1800 | 2. Η Αλίκη και η Μάγδα στο Voice espresso | 3. O Γιάννης Νέστωρ ιδιοκτήτης του Ακρωτήρι και ο Φιλίπ Ντακώστα ποδοσφαιριστής | 4. Η Χαρά και η Μιχαέλα στο Αλχημείο | 5. Η Κατερίνα και η Χρυσούλα στην Άρτεμις | 6. Η Μαριάννα στο Macambo.

52 SER-FREE


53


Wall of Fame

1. 2.

4. 3.

5.

6.

1. Η Δέσποινα και η Ελένη στο Μπρίκι | 2. Η Ρωξάνη και η Ιωάννα στο Ποδήλατο | 3. Η Αποστολία και η Βασιλική στο Sinatra | 4. Ο Στέλιος, ο Νίκος και ο Γιάννης στο 1800 | 5. Η Ζωή και η Βάσω στο New York | 6. Η Γρηγορία και η Νικόλ στο Macambo

54 SER-FREE


55


Wall of Fame

1. 2.

4. 3.

5.

6.

1. Ο Ρίτης, η Άννα και ο Νίκος στο Ακρωτήρι | 2. Η Μάγδα και η Δήμητρα στο Αλχημείο | 3. Η Μάγδα, η Σοφία και η Αλίκη στην Άρτεμις | 4. Η Χρυσούλα και ο Σταύρος στο Ποδήλατο | 5. Ο Βασίλης και η Μαρία στο Sinatra | 6. Ο Μπάμπης στο Macambo

56 SER-FREE


57


Wall of Fame

1. 2.

4. 3.

5.

6.

1. Ο Χρήστος, ο Γιάννης και ο Προκόπης στο New York | 2.Ο Θωμάς και η Ελένη στο Ακρωτήρι | 3. Η Χρύσα και η Αναστασία στο Sinatra | 4. Η Άννα στο Voice espresso | 5. Η Ελπίδα και η Γιώτα στο Μπρίκι | 6. Η Δέσποινα και η Νικόλ στο Macambo.

58 SER-FREE


59


Wall of Fame

1. 2.

4. 3.

5.

6.

1. Κατερίνα2 στο Ποδήλατο | 2. Η Σοφία, ο dj haris delis και η Ειρήνη στο Ακρωτήρι | 3. Μαρία2 στο 1800 | 4. Ο Γιώργος, ο Κώστας, η Μαρία και η Παυλίνα στο Αλχημείο | 5. Ο Τάσος και η Ευαγγελία στο Μπρίκι | 6. Η Μαρία και η Ζωή στο Sinatra.

60 SER-FREE


61


4 Σερραίοι θυμούνται

τις καλύτερες διακοπές της ζωής τους

Κώστας Ψαθάς

ιδιοκτήτης ψητοπωλείου “Ο Καλύτερος”

Οι καλύτερες διακοπές μου ήταν στο Κάιρο Το 2009 πήγα με τη γυναίκα μου στο Κάιρο, στην Αίγυπτο. Ήταν κάτι το διαφορετικό, τελείως ξένο με εμάς, τα χρώματα, τα αρώματα, η κουλτούρα… Η κρουαζιέρα στο Νείλο ήταν φοβερή εμπειρία και μείναμε άφωνοι με το Μουσείο του Καΐρου και με την ποιότητα των εκθεμάτων, ήταν σαν καινούργιο. Επειδή πήγαμε μόνοι μας, χωρίς γκρουπ, η εκδρομή ήταν αρκετά περιπετειώδης… Καταρχάς, με το που βγήκαμε από το αεροδρόμιο τρακάραμε! Εκεί επικρατεί απίστευτος πανικός και τα αυτοκίνητα τρακάρουν ανά ένα λεπτό! Είναι τόσο φυσιολογικό, που όταν τρακάραμε εμείς, οι οδηγοί κατέβηκαν, χαιρετήθηκαν και …αυτό! Τα πάντα τα γυρίσαμε και τα ψάξαμε μόνοι μας, αξιοθέατα, γειτονιές, πολλά από τα μέρη που πήγαμε δεν ήταν τουριστικά. Αυτό που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν που όλοι οι Αιγύπτιοι με ρωτούσαν “έχεις μόνο μία γυναίκα; Πώς γίνεται αυτό;”. Τους φαινόταν παράξενο που δεν είχα πολλές γυναίκες!

62 SER-FREE

Πολύ ωραία ήταν και στο Sharm El Sheikh, μια περιοχή στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου πήγαμε για να κάνουμε καταδύσεις. Αφότου γυρίσαμε από τις διακοπές, είδαμε στις ειδήσεις ότι στο μέρος που κάναμε τις καταδύσεις ένας λευκός καρχαρίας έφαγε μια τουρίστρια! Ήταν φοβερό συναίσθημα, σαν να λες …γλίτωσα! Τα μέρη που θα ήθελα να πάω στο μέλλον είναι η Ταϋλάνδη, το Ντουμπάι, το Σινικό Τείχος… Για φέτος κάπου κοντά, ήσυχα και οικογενειακά: Χαλκιδική.


4 Σερραίοι θυμούνται

τις καλύτερες διακοπές της ζωής τους

Κώστας Πασχαλίδης ιδιοκτήτης καφέ-μπαρ Volta

Οι καλύτερες διακοπές μου ήταν στο Μπαλί Τον Αύγουστο του 2001 πήγα στο Μπαλί με τον Τριαντάφυλλο τον Τσακίρη και τον Παύλο τον Μαυρίδη. Ήταν οι πιο ξέγνοιαστες διακοπές. Ήμασταν 25-26 χρονών, βρισκόμασταν πάρα πολύ μακριά σε ένα μέρος πρωτόγνωρο για εμάς και με τα 1000 ευρώ που είχαμε μαζί μας νιώθαμε πάμπλουτοι! Το βιοτικό και οικονομικό επίπεδο εκεί είναι τόσο χαμηλά, που εμείς ήμαστε σαν δισεκατομμυριούχοι. Να φανταστείς, βλέπαμε εκεί το “Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος” και το μεγαλύτερο έπαθλο που μπορούσε να κερδίσει κανείς ήταν το ποσό που είχαμε εμείς μαζί μας! Κάθε μέρα κάναμε traditional μασάζ, κάθε μέρα…

με ένα γρήγορο σκάφος που θα φτάναμε σε μισή ώρα, ένα άλλο που έκανε μια ώρα και ένα τέταρτο και ένα ιστιοπλοϊκό που έκανε δυόμιση ώρες. Εμείς επιλέξαμε το ιστιοπλοϊκό, το οποίο τελικά ήταν επικίνδυνο, είχε μόνο ζευγάρια επάνω και κουνούσε τόσο πολύ που ακόμα κι όταν κατεβήκαμε, αισθανόμασταν όλη μέρα ότι κουνιόμαστε ακόμα!

Και η θάλασσα ήταν απίθανη. Με τρία ευρώ -δικά μας λεφτά- τη μέρα είχαμε ξαπλώστρες με όσα αναψυκτικά και χυμούς θέλαμε και κάθε λίγο και λιγάκι ερχόταν και τις καθάριζαν. Ήταν φανταστικά.

Οι διακοπές που θα ήθελα να κάνω και δεν έχω κάνει ακόμα είναι να ταξιδέψω μια βδομάδα με ιστιοπλοϊκό, χωρίς έγνοιες, χωρίς προβλήματα, χωρίς να ανησυχείς γα τίποτα, πράγμα που μάλλον δεν πρόκειται να γίνει ποτέ!

Μια μέρα αποφασίσαμε να κάνουμε κρουαζιέρα σε διπλανά νησάκια. Υπήρχαν τρεις τρόποι για να πας:

Για φέτος κάπου ήσυχα, με καλή θάλασσα, πολύ φαγητό και νωρίς για ύπνο: Κουφονήσια!

Ακόμα λέμε ιστορίες από αυτό το ταξίδι και γελάμε… Τέτοιο ταξίδι δύσκολα θα ξαναπετύχαινε. Ήταν το timing, η ηλικία, η παρέα, κανένα άγχος, κανένας προβληματισμός…

63


4 Σερραίοι θυμούνται

τις καλύτερες διακοπές της ζωής τους

Μιμή Δαλάγκα

ιδιοκτήτρια καταστήματος ενδυμάτων Badila

Οι καλύτερες μου διακοπές ήταν στην Άνδρο Πέρυσι έκανα τις πιο ωραίες διακοπές της ζωής μου. Ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλους μας, με τα capital controls, την πολιτική κατάσταση, που μας επηρέασε τόσο πολύ που μέχρι τελευταία στιγμή δεν κανονίσαμε τίποτα για διακοπές! Και όταν αποφασίσαμε να πάμε, δε βρίσκαμε πουθενά. Ευτυχώς έχω πολύ πεισματάρη σύντροφο που έψαξε πάρα πολύ και τελικά βρήκαμε στην Άνδρο. Αυτό που έκανε τόσο ξεχωριστές τις συγκεκριμένες διακοπές ήταν η ηρεμία. Η Άνδρος είναι ένα πανέμορφο νησί, μεγάλο αλλά ήσυχο, είναι ιδανικό αν αναζητάς την ξεκούραση και τη θαλπωρή. Δε θα το σύστηνα σε παρέες, αλλά για ζευγάρια είναι ό,τι πρέπει, είναι πολύ ρομαντικά. Ήταν οι πιο ρομαντι-

64 SER-FREE

κές διακοπές της ζωής μου! Τα νερά ήταν κρυστάλλινα, ευχαριστηθήκαμε θάλασσα. Και το φαγητό καταπληκτικό. Επισκεφτήκαμε και τα Άχλα μία μέρα, εκεί που πηγαίνει η Μενεγάκη. Είναι ένα πολύ ωραίο κολπάκι, όπου πας μόνο με καραβάκι. Τώρα την καταλαβαίνω που πηγαίνει συνέχεια εκεί! Δεν έχω πάει ακόμα στη Μήλο! Χρόνια προσπαθούμε να πάμε, αλλά είμαστε άτυχοι, δε βρίσκουμε ποτέ! Φέτος θα πάμε στη Τζια!


4 Σερραίοι θυμούνται

τις καλύτερες διακοπές της ζωής τους

Χάρης Δελλής, dj

Οι καλύτερες διακοπές μου ήταν στη Μύκονο Οι καλύτερες διακοπές της ζωής μου ήταν το 1992. Ήταν η πρώτη φορά που πήγαινα μόνος μου με παρέα και ήταν και στο πιο ωραίο νησί, στη Μύκονο. Μοναδικές, αξέχαστες στιγμές… Μόλις είχαμε τελειώσει τις πανελλήνιες, ήταν το πιο ανέμελο καλοκαίρι και είχαμε και αυτήν την αίσθηση ότι ταξιδεύουμε για πρώτη φορά μόνοι!

λύτερες μορφές της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας και τον βλέπαμε σε καθημερινή βάση στο MTV που έλεγε τις μουσικές ειδήσεις. Και ξαφνικά τον βλέπω δίπλα μου στο μπαρ! Έπαθα σοκ…

Αυτό που δεν πρόκειται να ξεχάσω είναι η γνωριμία που είχα σε ένα μαγαζί, στο Mad, με τον Steve Blame του MTV. Ο Blame ήταν τότε από τις μεγα-

Για φέτος το πρόγραμμα λέει Μυτιλήνη και Σποράδες.

66 SER-FREE

Ένα από τα μέρη που έχω βάλει στόχο να πάω είναι το Κάπρι στην Ιταλία. Και από Ελλάδα η Ρόδος!


67


Η καρύδα είναι από τα λίγα τρόφιμα που μπορούν να χαρακτηριστούν δικαίως ως “Super Super Food”. Γνωστός στην αρχαία Ινδία ως kalpa vriksha (σανσκριτικά για "το δέντρο που προσφέρει όλα όσα χρειάζεσαι για να ζήσεις»), ο κοκοφοίνικας έχει αναγνωριστεί ως κορυφαίο θεραπευτικό για πληθώρα προβλημάτων υγείας εδώ και χιλιάδες χρόνια, σε όλον τον κόσμο.

Τα μυστικά αυτού του καταπλη-κτικού καρπού? Τα υγιή λιπαρά οξέα του, που ονομάζονται μέσης αλυσίδας, όχι μόνο αυξάνουν την υγιή χοληστερόλη (γνωστή ως HDL) στο σώμα σας, αλλά επίσης βοηθούν στη μετατροπή της «κακής» LDL χοληστερόλης σε καλή. Το λάδι καρύδας δεν εν περιέχει trans-λιπαρά, γλουτένη, τοξικά και αλλεργιογόνα, έχει αντιβακτηριακές, αντι-ιικές, ιικές, αντιμυκητιακές και αντιπαρασιτικές θεραπευτικές ιδιότητες, ενώ είναι ιδανική τροφή για την αποτοξίνωση του οργανισμού και για την εξισορρόπηση του πεπτικού συστήματος. Το θαυματουργό λάδι καρύδας είναι ένα από τα πιο σταθερά έλαια για το μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία, και δεν σχηματίζει επιβλαβή υποπροϊόντα όταν θερμαίνεται, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα φυτικά λάδια. Επιπλέον, αποτελεί ένα καλλυντικό συστατικό με αναρίθμητα οφέλη για την επιδερμίδα και τα μαλλιά.

Το λάδι καρύδας βρίσκεται σε στερεά μορφή κάτω των 18°C και γίνεται υγρό πάνω από 25°C. Το Βιολογικό Παρθένο Λάδι Καρύδας της 7elements παράγεται από φρέσκιες καρύδες της υψηλότερης ποιότητας με την μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης, χάρη στην οποία διατηρούνται αναλλοίωτα η υπέροχη γεύση και τα θρεπτικά συστατικά της καρύδας. Συσκευάζεται και τυποποιείται στην Ελλάδα.

7elements: ΒΙ.ΠΕ. Σερρών, Τ: 23210 56660, www.7elements.gr,  SER-FREE

/7elementsnaturalgoods


ϮϰͲʘʌɻʋʌʉʍʏɲʍʀɲ Θɲʆɲɺʘʉɶʊʆɻʍɻ ɶɿɲʏʉɷɹʌʅɲʍɲʎ

lavera. natural. effective. beautiful. Ɍʌʉʆʏʀɷɲɲʆɲɷʊʅɻʍɻʎʏʉɴʌɳɷʐ͗ ʖɳʌɻ ʍʏɲ ʋʉʄʑʏɿʅɲ ɴɿʉʄʉɶɿʃɳ ɹʄɲɿɲ ʃɲɿ  ʏʉ ʐɲʄʉʐʌʉʆɿʃʊ   ʉʇʑ͕ ɻ ʋʌʘʏʉʋʉʌɿɲʃɼ ZĞͲŶĞƌŐŝnjŝŶŐ ^ůĞĞƉŝŶŐ ƌĞĂŵ Ⱦʌɹʅɲ Ɂʐʖʏʊʎ  ʋʌʉʘɽɸʀ ʏɻʆ ʔʐʍɿʃɼ ɲʆɲɶɹʆʆɻʍɻ ʏʘʆ ʃʐʏʏɳʌʘʆΎ ͕ ɽʌɹʔɸɿ ʍɸ ɴɳɽʉʎʏɻʆɸʋɿɷɸʌʅʀɷɲʃɲɿʃɲʏɲʋʉʄɸʅɳʏɲʍɻʅɳɷɿɲ ʏɻʎ ʃʉʑʌɲʍɻʎ͕ ɲʔɼʆʉʆʏɲʎ ʏɻʆ ɸʋɿɷɸʌʅʀɷɲ ʏʉʐ ʋʌʉʍʙʋʉʐɲʆɲɺʘʉɶʉʆɻʅɹʆɻʏʉʋʌʘʀ͘ ȵʆʏɲʏɿʃɼʋʌʉʍʏɲʍʀɲʏɻʆɻʅɹʌɲ͗ ɻ Ȱʆʏɿʌʐʏɿɷɿʃɼ Ⱦʌɹʅɲ ȸʅɹʌɲʎ ʅɸ ʍʐʆɹʆɺʐʅʉ YϭϬ ʅɸɿʙʆɸɿ ʏɿʎ ʌʐʏʀɷɸʎ ʃɲɿ ʏɿʎ ɷʐʍʖʌʘʅʀɸʎ ʃɲɿ ɴɸʄʏɿʙʆɸɿ ʏɻʆ ʐʔɼ ʏʉʐ ɷɹʌʅɲʏʉʎ ʖɲʌʀɺʉʆʏɲʎ ʄɳʅʗɻʃɲɿɲʋɲʄʊʏɻʏɲ͘

Θα τα βρείτε:

Ge

6

ΎɷʉʃɿʅɹʎŝŶǀŝƚƌŽ

01

rm any 15 / 2 20

lavera.gr

Ȱʋʉʄɲʑʍʏɸʏʙʌɲʏɻʆʉʄʉʃʄɻʌʘʅɹʆɻɲʆʏɿɶɻʌɲʆʏɿʃɼ ʔʌʉʆʏʀɷɲʋʉʐʋʌʉʍʔɹʌɸɿɻ͚ĚƌĞĂŵƚĞĂŵ͛ʏʘʆ ɴɿʉʄʉɶɿʃʙʆʃɲʄʄʐʆʏɿʃʙʆʋɸʌɿʋʉʀɻʍɻʎʋʌʉʍʙʋʉʐ

Hondos Center Σερρών
70 SER-FREE


71


#macambo #poolstories #summer #joy


Πισίνα - Εστιατόριο - Χώρος Εκδηλώσεων

Εξοχών, Σέρρες | Τηλ. 2321055110 Facebook: Macambo


summer guide

Πάμε…

Στρυμονικό Κόλπο!

Ποιος είπε ότι για να περάσεις καλά πρέπει να πας μακριά; Σε ξεναγούμε βήμαβήμα στο Στρυμονικό Κόλπο και σε όλα τα μέρη που μπορείς να επισκεφτείς! Του Παναγιώτη Σαββίδη / φωτογραφίες Γιώργος Χατζηδάκης Οι παραθαλάσσιοι οικισμοί του Στρυμονικού Κόλπου, από τον Σταυρό έως την Κάρυανη και ακόμη παραπέρα, αποτελούν ιδανικό καλοκαιρινό προορισμό, για όσους επιζητούν ήρεμες και χαλαρές διακοπές, αλλά με έντονη νυχτερινή ζωή και διασκέδαση. Η γαλαζοπράσινη θάλασσα, εκεί που σμίγουν τα νερά του Αιγαίου με το Θρακικό Πέλαγος, οι αμμώδεις και ομαλές παραλίες, οι σύγχρονες υποδομές και η ζεστή φιλοξενία των ντόπιων, έχουν καταστήσει την περιοχή του Στρυμονικού Κόλπου έναν από τους κορυφαίους προορισμούς, όχι μόνο στην Μακεδονία και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη τη βαλκανική χερσόνησο, αφού κάθε χρόνο πολλοί Βούλγαροι, Σέρβοι, Ρουμάνοι κ.α. επιλέγουν φανατικά την περιοχή για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. H ιστορία της περιοχής χάνεται στα βάθη των αιώνων και συνδέεται άρρηκτα με την παρουσία των Ελλήνων. Η οροσειρά του Παγγαίου, που δεσπόζει στα Β.Α, πήρε το όνομά της από τον Παγγαίο, γιο του θεού του Πολέμου Άρη και

74 SER-FREE

της Κριτοβούλης. Το βουνό συνδέθηκε με τον Διόνυσο, θεό του κρασιού, του κεφιού και της χαράς, αλλά και τον Ορφέα, που λατρεύτηκε σαν θεός από τους αρχαίους Έλληνες. Από το χρυσό των μεταλλείων του Παγγαίου, «χρηματοδοτήθηκε» η πανελλήνια εκστρατεία κατά των Περσών. Στα Στάγειρα της Χαλκιδικής, αποικία της Άνδρου και της Χαλκίδας (655 πΧ), γεννήθηκε το 384 π.Χ. ο μεγάλος φιλόσοφος Αριστοτέλης, Η Αμφίπολη στις όχθες του Στρυμόνα, αποικία της Αθήνας (437 π.Χ.), αποτέλεσε «μήλον της έριδος» για Αθηναίους, Σπαρτιάτες και Μακεδόνες. Το 356 π.Χ., η περιοχή προσαρτήθηκε στο Μακεδονικό Βασίλειο και ο Φίλιππος Β΄ ιδρύει τους Φιλίππους, μια πόλη που άκμασε τους επόμενους αιώνες. Εκεί βαπτίστηκε Χριστιανή η πρώτη Ευρωπαία από τον Απόστολο Παύλο το 49 μ.Χ. Το κάστρο της Ρεντίνας, στην είσοδο των λεγόμενων «Μακεδονικών Τεμπών», αλλά και το φρούριο της Ανακτορούπολης στη Νέα Πέραμο, ήταν από τα πλέον ισχυρά φρουριακά συγκροτήματα κατά τη βυζαντινή περίοδο.


summer guide ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΒΗΣ:

Πράσινο του βουνού και γαλάζιο της θάλασσας Αν και οφείλει την ονομασία του στην ομώνυμη λίμνη, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ελλάδα, ο δήμος Βόλβης φημίζεται, εντός και εκτός συνόρων, για τους παραθαλάσσιους οικισμούς του. Καταπράσινο περιβάλλον, αμμώδεις παραλίες, καθαρά νερά και σύγχρονες υποδομές, συνθέτουν την εικόνα στην Ασπροβάλτα, τα Βρασνά και τον Σταυρό, που θεωρούνται από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς στο νομό Θεσσαλονίκης και όχι μόνο. Τόπος πνιγμένος στο πράσινο και τα γάργαρα νερά. Από τις δασόφυτες πλαγιές των Κερδυλλίων, και το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου που χρονολογείται τον 16ο αιώνα, μπορείς να απολαύσεις την πανοραμική θέα του Στρυμονικού Κόλπου από το Άγιο Όρος έως τη Θάσο. Το παραποτάμιο δάσος από αιωνόβια πλατάνια και πυκνή βλάστηση στην είσοδο της Ρεντίνας, γνωστό και ως Μακεδονικά Τέμπη, αποτελεί περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που προστατεύεται από την διεθνή συνθήκη Ραμσάρ. Το ερειπωμένο βυζαντινό κάστρο, που βρίσκεται στην κορυφής ενός λόφου στην δυτική είσοδο των στενών της Ρεντίνας, δέσποζε επί της αρχαίας Εγνατίας Οδού και προστάτευε τη γύρω περιοχή. AΣΠΡΟΒΑΛΤΑ. Βραβευμένες με «Γαλάζια Σημαία», οι παραλίες της (Σερραϊκή και Ασπροβάλτα) ξεχωρίζουν για την τεράστια αμμώδη παραλία τους, τις άρτιες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και τις σύγχρονες υποδομές που διαθέτουν. «Στολίδι» ο μοναδικός πεζόδρομος εντός του οικισμού, δίπλα στη θάλασσα. Τα οργανωμένα γήπεδα beach volley που διαθέτει και τα πολλά παραλιακά μπαρ δίπλα στο κύμα προσελκύουν και ξεσηκώνουν τη νεολαία. ΒΡΑΣΝΑ. Σύγχρονες οργανωμένες πλαζ και καθαρή θάλασσα. Το μαρτυρά και η «Γαλάζια Σημαία» που για μία ακόμη χρονιά, κυματίζει στις δύο παραλίες της (Βρασνών και Νέων Βρασνών) που συνολικά το μήκος τους αγγίζουν τα 7 χλμ. Θάλασσα ιδανική για τους λάτρεις του surfing.

ΔΗΜΟΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ:

Βουτιά στην …ιστορία Ο δήμος Αμφίπολης συνδυάζει το «τερπνόν μετά του ωφελίμου», αφού εκτός από μεγάλες αμμώδεις παραλίες, διαθέτει έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Μακεδονία. Η αρχαία Αμφίπολη χτίστηκε το 437 π.Χ. για να αποτελέσει στη συνέχεια «μήλον της έριδος» ανάμεσα σε Αθηναίους, Σπαρτιάτες και Μακεδόνες. Στο γραφικό χωριό Πρώτη, γεννήθηκε και έζησε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο πολιτικός που συνέδεσε το όνομά του με την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε. Οι παραδοσιακοί οικισμοί με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, στους πρόποδες του Παγγαίου, ξεχωρίζουν. Οι μοναδικές παραλίες όχι μόνο του δήμου Αμφίπολης αλλά και του νομού Σερρών, είναι οι: Συκιά, Νέα Κερδύλλια και Λογκάρι. Η πλέον οργανωμένη είναι της ακτής των Νέων Κερδυλλίων, που τα τελευταία χρόνια λειτουργεί σύγχρονο κατασκηνωτικό συγκρότημα. Στην περιοχή θα βρεις αναψυκτήρια δίπλα στη θάλασσα και ψαροταβέρνες έξω από τα Νέα Κερδύλλια. Μπορείς επίσης να περιηγηθείς στα χωριά Πρώτη και Ροδολίβος, που εξακολουθούν να διατηρούν ανέπαφο το παραδοσιακό του χρώμα. Η Πρώτη είναι γενέτειρα του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή. Εκτός από τον ανδριάντα του, μπορείς να δεις το σπίτι που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Έδρα του δήμου Αμφίπολης και χωριό με μοναδικό παραδοσιακό χρώμα και πολλά διατηρητέα αρχοντικά των αρχών του 20ου αιώνα. Αξίζει μια βόλτα στα στενά σοκάκια με τα πέτρινα καλντερίμια. ΑΡΧΑΙΑ ΑΜΦΙΠΟΛΗ. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τμήματα από τον περίβολο της αρχαίας πόλης, τη βάση των τειχών, δημόσια κτίσματα, ιδιωτικές κατοικίες, καθώς και μέρος της νεκροπολιτείας και τμήματα από τα ιερά της αρχαίας πόλης: το Θεσμοφόριο και το ιερό του Άττιδος.

ΣΤΑΥΡΟΣ. Από τα πιο γνωστά θέρετρα του νομού Θεσσαλονίκης ο Σταυρός ξεχωρίζει για τη φυσική ομορφιά, τα καταγάλανα καθαρά νερά, αλλά και τις πολλές επιλογές για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ.

75


summer guide κτηρισμός «Χρυσοφόρο Παγγαίο». Από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής το φρούριο της Βυζαντινής Ανακτορούπολης στην Ν.Πέραμο, αλλά και ο «Πύργος της Απολλωνίας», μεταξύ Ελευθερών και Νέας Περάμου, που οφείλει την ονομασία στην παρακείμενη αρχαία ομώνυμη πόλη που υπήρχε στο σημείο. ΟΦΡΥΝΙΟ. Μια απέραντη παραλία με άσπρη άμμο, πολύχρωμα πετραδάκια και καταγάλανα νερά σας περιμένει στο Οφρύνιο, γνωστό και ως Τούζλα. Από τα πλέον ζωντανά θέρετρα της περιοχής, ανατολικά του Στρυμονικού Κόλπου με σύγχρονες υποδομές, που προσελκύουν όλες τις ηλικίες. ΟΡΦΑΝΙ. Χαλαρές και ήρεμες διακοπές. Απόλαυσε τον ήλιο στην αμμώδη παραλία και το μπάνιο σου στα καταγάλανα νερά. Ψησταριές και ταβέρνες ικανοποιούν κάθε γευστική απαίτηση, ενώ δε λείπει και η νυχτερινή διασκέδαση μόλις πέσει το φως του ήλιου. ΣΑΡΑΚΙΝΑ. Κάτω ακριβώς από την Εγνατία Οδό είναι μία τεράστιου μήκους παραλία, η οποία προσφέρεται για οικογενειακές στιγμές, καθώς τα παιδιά μπορούν να χαρούν την άμμο, αφού το πλάτος της μέχρι την ακροθαλασσιά είναι πραγματικά πολύ μεγάλο.

Στο αρχαιολογικό μουσείο θα θαυμάσεις όλα τα ευρήματα, όπως νομίσματα, αγάλματα, επιγραφές, καθώς και κατατοπιστικές πληροφορίες για την ιστορική διαδρομή της (τηλ.: 23210 22257). Αριστερά του Στρυμόνα δεσπόζει ο περίφημος «Λέων της Αμφίπολης» σύμβολο του νομού Σερρών, ενώ στο επίκεντρο παγκόσμιου ενδιαφέροντος εξακολουθεί να είναι ο ταφικός τύμβος Καστά στη Νέα Μεσολακκιά, που μπορείς να τον δεις όμως από απόσταση.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ:

Απέραντο ελληνικό γαλάζιο! Ανάμεσα στο καταπράσινο Παγγαίο και το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου και του Θρακικού Πελάγους, οι παραλίες χιλιομέτρων που απλώνονται από το Οφρύνιο έως τη Νέα Ηρακλείτσα προσφέρουν στον επισκέπτη μοναδικές εμπειρίες χαλάρωσης δίπλα στο κύμα και έντονης νυχτερινής διασκέδασης. Τα μεταλλεία χρυσού που λειτουργούσαν κατά την αρχαιότητα στο Παγγαίο «χρηματοδότησαν» την πανελλήνια εκστρατεία κατά των Περσών, που σχεδίασε ο Φίλιππος Β΄ της Μακεδονίας και υλοποίησε με επιτυχία ο γιός του Αλέξανδρος ο Μέγας, τον 3ο αιώνα π.Χ.. Εξ ου και ο χαρα-

76 SER-FREE

ΑΜΜΟΛΟΦΟΙ. Η ονομασία της παραλίας προϊδεάζει τι θα δεις και θα απολαύσεις. Λόφοι από άμμο τους οποίους τους «ανεβαίνεις» και μετά τους «κατεβαίνεις» για να φτάσεις στην ακροθαλασσιά. Αμμώδης παραλία που αγγίζει τα 3 χλμ, με ψιλή άμμο που σε συνδυασμό με την κρυστάλλινη και ρηχή θάλασσα δημιουργούν ένα μαγευτικό, εξωτικό τοπίο. Απόλαυσε το απέραντο γαλάζιο, πίνοντας τον καφέ ή το ποτό σου στα beach bar και τις καφετέριες, δίπλα στη θάλασσα. Και στους Αμμόλοφους, κυματίζει η «Γαλάζια Σημαία». ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΒΡΑΣΙΔΑ. Μεταξύ Νέας Περάμου και Αμμολόφων, εκτείνεται η χερσόνησος του Βρασίδα με πολλές μικρές παραλίες και κολπίσκους, ιδανικά για μπάνιο και εξερεύνηση. ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ. Κατά γενική ομολογία θεωρείται ένα από τα πλέον ανεπτυγμένα τουριστικά θέρετρα της βόρειας Ελλάδας με παραλίες που ξεχωρίζουν. Σε όλο το μήκος της, θα συναντήσεις εξαιρετικές ακρογιαλιές με καθαρή αμμουδιά και ήρεμη θάλασσα, χωρίς κύματα. Τόλμησε να κολυμπήσεις έως το μικρό νησάκι, που βρίσκεται 300 μ.. Στο χωριό, υπάρχουν τουριστικές υποδομές που εξασφαλίζουν μια άνετη και ευχάριστη διαβίωση.


77


summer guide

Όλες οι δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις

και όλα τα events που μπορείς να παρακολουθήσεις φέτος το καλοκαίρι Της Χρυσάνθης Ιακώβου

Αστροβραδιά

διοργανώνονται από το Δήμο Σερρών, πραγματοποιούνται στο ανοιχτό αμφιθέατρο του ΤΕΙ και στο θερινό θεατράκι του Δήμου Σερρών.

Αυγουστιάτικο φεγγάρι στο Χιονοχώρι

Ναι, διαθέτουμε και φεστιβάλ αστρονομίας στις Σέρρες, το οποίο μάλιστα διοργανώνεται φέτος γα 10η χρονιά. 26, 27 και 28 Αυγούστου μπορείς να ανηφορίσεις στην Άνω Βροντού, όπου μπορείς να δεις αστέρια με το τηλεσκόπιο, να παρακολουθήσεις διαλέξεις αστρονομίας (ομιλητές για φέτος είναι οι Κοσμάς Γαζέας και Βασίλης Χαρμανδάρης), να φας και να πιεις φυσικά, αλλά και να διανυκτερεύσεις, είτε στον ξενώνα του χωριού είτε σε σκηνή. Cool!

Εκδηλώσεις Πολιτιστικού Καλοκαιριού Το καλοκαίρι θέλει θέατρο κάτω από τα αστέρια, οπότε ενημερώσου για όλες τις παραστάσεις που θα έρθουν φέτος στις Σέρρες (μπορείς να ανατρέξεις στην ατζέντα μας γι’ αυτό!) και πιάσε θέση! Οι παραστάσεις του Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2016, όπως

78 SER-FREE

χρήσιμο-και-μη σού μπει στο μάτι, νταούλια και ζουρνάδες, μεθυστική κάπνα από τα σουβλάκια που ψήνονται, ρετσίνα να ρέει άφθονη, συνωστισμός πέρα από κάθε φαντασία, τσιμπούσια σε πλαστικό τραπέζι με μεγάλη παρέα. Πάρε σβάρνα όλα τα χωριά, μην ξεχάσεις την Σκοτούσσα το φθινόπωρο.

Camping στο Λαϊλιά

Το Χιονοχώρι με τη δροσιά του και τα πέτρινα σπίτια του είναι ούτως ή άλλως υπέροχος προορισμός για το καλοκαίρι, αλλά ο απόλυτος λόγος να ανεβείς είναι το βράδυ της αυγουστιάτικης πανσελήνου. Στο δημοτικό σχολείο του χωριού οργανώνεται, από το Δήμο Σερρών και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χιονοχωρίου, κάθε χρονιά live κάτω από το λαμπερό φεγγαρόφως. (Ναι, έχει και σουβλάκια).

Πανηγύρια Ό,τι καλύτερο διαθέτει η ελληνική επαρχία τα καλοκαίρια. Πάγκοι για να χαζέψεις και να αγοράσεις ό,τι

Οκ, τέλειο το camping στη θάλασσα, αλλά στο βουνό είναι άλλη φάση, ειδικά αν ψάχνεις να κάνεις κάτι διαφορετικό φέτος (και έχεις ξεμείνει και από λεφτά). Είναι γνωστό εδώ και χρόνια πως οι Σερραίοι έχουν βρει το καλύτερο μέρος για κατασκήνωση στο αγαπημένο μας βουνό, μην το καθυστερείς άλλο, φέτος ήρθε η ώρα να πας!

Γεφυρουδιανά 2016 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γεφυρουδίου “Η Ελπίδα” σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Ηράκλειας διοργανώνει κάθε χρόνο τα Γεφυρουδιανά. Πήγαινε και φέτος λοιπόν στο Αμφιθέατρο Ειρήνης και Πολιτισμού στο Γεφυρούδι, όπου στις 31 Ιουλίου και στις 7 Αυγούστου θα έχει εκδηλώσεις!


summer guide

Γυμναστική στην κοιλάδα

Έχουμε τέτοια κοιλάδα και θα την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη; Επειδή σαν τη γυμναστική στη φύση δεν έχει, γυμνάσου στα μονόζυγα, κάνε ποδήλατο στον ποδηλατοδρόμο, κάνε τζόκινγκ, κάνε ασκήσεις πάνω στο στρώμα γυμναστικής σου που θα απλώσεις στο έδαφος, παίξε μπάσκετ στο γήπεδο, τόσες μα τόσες επιλογές!

Φεστιβάλ Αμφίπολης

Εθελοντής στις δράσεις της Βιβλιοθήκης

καντίνα, ψησταριά, χώρος για να διανυκτερεύσεις στη σκηνή σου (εκτός αν θες να πας αυθημερόν), και πραγματοποιούνται και δραστηριότητες όπως πεζοπορία, κανό, ποδηλατάδα, flying fox. Τ-έ-λ-ε-ι-ο! (Συμμετοχή: 5 ευρώ / Ενημερώσου πριν πας από τον Ορειβατικό Σύλλογο Αγίου Πνεύματος).

Θερινό σινεμά Το ξέρεις πως η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη διοργανώνει όλο το χρόνο δράσεις για τα παιδιά; Δώσε κι εσύ μια χείρα βοηθείας και γίνε εθελοντής στις δράσεις που διοργανώνονται φέτος το καλοκαίρι! Τέλειος τρόπος για να αξιοποιήσεις τον ελεύθερο χρόνο σου!

16α Μενοίκια

Πιο καλοκαιρινό δε γίνεται. Δροσιά έχει, δέντρα έχει, ρομαντικά είναι, το να βλέπεις ταινίες κάτω από τα αστέρια είναι ό,τι πιο ρετρό διαθέτει η πόλη μας. Ποπ κορν πάρε και ζακέτα.

Πικ νικ Λόφος Καστά, αρχαία Αμφίπολη, αρχαιολογικό μουσείο, Λέων: εκτός από όλους αυτούς τους λόγους, μπορείς να πας στην Αμφίπολη και για το Φεστιβάλ της, το οποίο διοργανώνεται φέτος για 18η φορά! Συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις από Αθήνα, αλλά και παραστάσεις από ερασιτεχνικές ομάδες του νομού Σερρών, don’t miss!

Λοιπόν, υπάρχει ένα καταπληκτικό μέρος μετά το Άγιο Πνεύμα (συγκεκριμένα, από το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία θα συνεχίσεις όλο ευθεία στο χωματόδρομο για 30χλμ), η λίμνη Καμπέρα. Εκεί στη λίμνη το τελευταίο ΠΣΚ του Αυγούστου (για φέτος δηλαδή στις 26, 27, 28) διοργανώνονται από το 2000 τα Μενοίκια, ένα υπέροχο φεστιβάλ με μουσική, φαγητό και δραστηριότητες. Υπάρχει

Ναι, μη γελάς. Αν μια Κυριακή ξεμείνεις εδώ, γιατί να τη βγάλεις στο σπίτι; Πάρε την παρέα, πιάσε τις εξοχές (κοιλάδα, Χρυσοπηγή, Λαϊλιά) ψήσε, φάε, πιες, άκου μουσική, στο τσακίρ κέφι χόρεψε κιόλας. Φωτιά μη βάλεις πουθενά και φυσικά μην αφήσεις σκουπίδια! (Το καρό τραπεζομάντηλο μην ξεχάσεις).

79


summer guide

Πού να φας τα καλύτερα spot για φαγητό Αντάμωμα

Αν θες να φας καλό φαγητό, να ξεφύγεις για λίγο από την πόλη και να βγεις και ασπροπρόσωπος στους συγγενείς σου που ήρθαν από μακριά για καλοκαίρι και σου ζητάνε να τους βγάλεις έξω, θα πας στο Αντάμωμα στην Πεντάπολη. Έχει γρασίδι, έχει και λιμνούλα στη μέση, και θα δροσιστείς και καλά θα περάσεις.

Ντομάτα

Εννοείται πως η νούμερο 1 επιλογή για όλους τους Σερραίους το καλοκαίρι είναι η κοιλάδα. Οπότε, όταν πεινάς, πας στην Ντομάτα στην κοιλάδα! Υπέροχος χώρος (από τους καλύτερους που έχουμε δει σε σερραϊκά εστιατόρια), νοστιμότατο φαγητό και ενδιαφέρουσες γαστρονομικές προτάσεις για πιο ιδιαίτερα γούστα.

80 SER-FREE

Το κουτούκι του Μπάρμπα-Αναστάση

Το καλοκαίρι μάς αρέσει να εξορμούμε στα χωριά για να ξεφύγουμε από την κάψα της πόλης, οπότε το Κουτούκι του Μπάρμπα-Αναστάση στο Μετόχι είναι ό,τι πρέπει. Νοστιμότατο φαγητό, όμορφος χώρος και εκείνη η ωραία ατμόσφαιρα που θες να αράξεις με τους φίλους και να κάτσεις εκεί για ώρες.

Sinatra

Ποιος είπε ότι στο Sinatra θα πας μόνο για τα κοκτέιλ ή για την ωραία μουσική; Το αγαπημένο μας στέκι στην κοιλάδα διαθέτει και φαγητό! Εκεί θα σου σερβιριστούν τα πιο ιδιαίτερα πιάτα από τις κουζίνες όλου του κόσμου!

Μεθοριακός Σταθμός

Ερωδιός

Next best choice μετά τη θάλασσα είναι φυσικά η λίμνη, οπότε τις μέρες που δε θα κατηφορίσεις στις ακρογιαλιές, μπορείς να πεταχτείς μέχρι την Κερκίνη. Καλύτερο μέρος για να την απολαύσεις από τον Ερωδιό δεν υπάρχει, όπου και καλά θα φας και θα έχεις όλη τη λίμνη πιάτο!

Έχεις πάει ποτέ να φας στο σιδηροδρομικό σταθμό της Βυρώνειας; Η ταβέρνα που λειτουργεί εκεί, ο Μεθοριακός Σταθμός, εκτός από το ότι έχει το πιο ωραίο περιβάλλον (ναι, θα δεις και τρένο να περνάει), έχει υπερβολικά ωραίο φαγητό -μην περιμένεις μόνο τα συνηθισμένα! Και συχνά-πυκνά διοργανώνει και live και άλλα ωραία.


81


summer guide

Πού να βγεις τα καλύτερα spot για τις εξόδους σου Macambo Μα φυσικά, ένα είναι το απόλυτο μέρος στις Σέρρες για να περάσεις όόόόόόλο σου το καλοκαίρι: η πισίνα του Macambo! Θα κάνεις τις βουτιές σου, θα πιεις τον καφέ σου, αν πεινάσεις έχει και να φας, θα αράξεις με την παρέα, είναι ακόμα καλύτερα και από παραλία!

La Vista - Roof garden

του ξενοδοχείου Philippos Xenia Το καλοκαίρι φυσικά αναζητούμε τη δροσιά και να ξέρεις πώς πιο δροσερό και ευχάριστο μέρος από το La Vista δεν υπάρχει σε όλες τις Σέρρες! Τα αεράκι θα σου χτυπά το πρόσωπο και θα έχεις και όλη την κοιλάδα πιάτο. Κι αν πεινάσεις, το μέρος διαθέτει και καταπληκτική κουζίνα.

Voice espresso Αναζητάς τα πιο δροσερά ροφήματα στον πιο ευχάριστο καλοκαιρινό χώρο; Ε τότε θα πας στην αυλή του Voice espresso και θα πιεις τσάγια, κρύες σοκολάτες, καφέδες, χυμούς, ροφήματα και κυρίως milk shake -

82 SER-FREE

όλα αυτά σε γεύσεις που σίγουρα δεν έχεις ξαναδοκιμάσει ποτέ!

Άρτεμις Το νούμερο 1 γαστρονομικό προϊόν το καλοκαίρι είναι φυσικά το παγωτό και εμείς έχουμε το καλύτερο μέρος για να το φας: το παγωτατζίδικο Άρτεμις! Κάθισε στο σοκάκι ή στην αυλή του μαγαζιού και φάε το πιο αγνό και ωραίο παγωτό που υπάρχει!

Ακρωτήρι Η καρδιά της βραδινής διασκέδασης χτυπάει στην κοιλάδα φυσικά και συγκεκριμένα στο Ακρωτήρι! Δυνατά decibel, ωραίες μουσικές, nice people, θα περάσεις τα πιο αξέχαστα βράδια του φετινού καλοκαιριού!

Volta Το Volta γράφει τη δική του ιστορία στο χώρο της διασκέδασης και δημιουργεί το απόλυτο στέκι στο κέντρο της πόλης, στο μέρος του πάλαι ποτέ Κρονίου. Ένα από τα πιο αγαπημένα μας μέρη για διασκέδαση, χειμώνακαλοκαίρι, πρωί και βράδυ!

1800 Από τότε που το 1800 κατηφόρισε στη Μεραρχίας άλλαξε τα πάντα στο χάρτη της σερραϊκής διασκέδασης ο πεζόδρομος ξαναγέμισε κόσμο και εμείς μόλις αποκτήσαμε ένα από τα πιο αγαπημένα μας στέκια για όλες τις ώρες και όλες τις εποχές!

New York Οι εποχές αλλάζουν, το NY παραμένει σταθερή αξία. Ό,τι πρέπει αν αναζητάς μια δροσερή γωνιά για να πιεις τον καφέ σου το πρωί και φυσικά αγαπημένος και διαχρονικός προορισμός για τη διασκέδαση σου το βράδυ!

Central Ένα από τα πιο παλιά spots της σερραϊκής διασκέδασης, το Central είναι το τέλειο μέρος για να αράξεις, για να ξεκουραστείς μετά την αγορά, για να τα πεις με φίλους και για να απολαύσεις την περατζάδα της πλατείας Ελευθερίας!


Τέρμα Εξοχών, Σέρρες 83


summer guide

Λαϊλιάς, μια αγάπη (και) για το καλοκαίρι

Της Αλεξίας Βαβαλέκα

Ιούλιος. Το θερμόμετρο δείχνει 37 με 38 βαθμούς. Μια γρήγορη απόφαση με όσο κουράγιο σου έχει αφήσει η εξαντλητική ζέστη στο κλεινόν άστυ, μπαίνεις στο αμάξι και σχεδόν μαγικά σε 25 χιλιόμετρα μεταφέρεσαι σε έναν άλλο κόσμο.

συντροφιά σου θα είναι η ήσυχη «φασαρία» του δάσους. Ένα δάσος γεμάτο εικόνες. Λίμνες, ρυάκια με το γάργαρο φημισμένο νερό του Λαϊλιά, πλήθος δέντρων συνυπάρχουν αρμονικά με τα αμέτρητα και σπάνια είδη φυτών και λουλουδιών μαζί με την άγρια πανίδα του βουνού, που συνθέτουν ένα ζωντανό πίνακα μοναδικής ομορφιάς.

Στέκεσαι. Παίρνεις βαθιά ανάσα. Ο κόσμος που άφησες πίσω και ίσως σε κούρασε, για λίγο σταματά. Νιώθεις ευγνωμοσύνη για κάτι που μέσα σου δεν μπορείς ακριβώς να εξηγήσεις, αλλά σίγουρα σου το εμπνέει το μέρος. Το τοπίο φαντάζει πανέμορφο γύρω σου, σχεδόν σε «ακουμπά». Η δροσιά που άμεσα αισθάνεσαι σε αποζημιώνει. Σε Αλπική ζώνη, βρίσκεσαι στο δάσος του Λαϊλιά, (ή Γιαλιά ή Αη Λιά, όπως συνήθιζαν παλαιότερα).

Το καλοκαίρι ο Λαϊλιάς σού προσφέρεται μεγαλοπρεπώς. Το δάσος έχει ήδη διανύσει ένα χρόνο προετοιμασίας, από το φθινόπωρο με την σπάνια εναλλαγή στα χρώματα των φύλλων, στο μεγαλείο του χειμώνα και από την άνοιξη με την γλυκιά αλλαγή στους θερινούς μήνες, όπου, αυτάρκες πλέον, βρίσκεται στην κορύφωση της δημιουργίας του. Τότε, έχοντας βάλει τα καλά του, είναι έτοιμο να σε υποδεχτεί στην καρδιά του, για να πάρεις την πιο καθαρή γεύση του.

Η θερμοκρασία σταθερά 10 βαθμοί χαμηλότερα από την πόλη. Στην καρδιά του καλοκαιριού κάτι τέτοιο μοιάζει λύτρωση. Συνειδητοποιείς ότι είσαι στα 1500 μέτρα υψόμετρο, νιώθεις μια ενεργειακή δύναμη, έχεις αρχίσει ήδη να φορτίζεις «μπαταρίες». Το μαγικό που συμβαίνει σε αυτό το βουνό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ότι κάθε σου επίσκεψη τη βιώνεις διαφορετικά. Πάντοτε θα είναι μια καινούρια και ωφέλιμη εμπειρία. Έχεις τη δυνατότητα να απολαύσεις βόλτες χαλάρωσης, διαδρομές άσκησης μέσα στο δάσος, να περπατήσεις τα αναρίθμητα μονοπάτια που συνδέουν πανέμορφα μέρη, όπως τα διεθνή μονοπάτια, μοναδικά στην Ελλάδα, αλλά και να δημιουργήσεις τα δικά σου… Μπορείς να επιλέξεις αναρρίχηση στα βράχια, σε πλαγιές του βουνού, ποδηλασία, διαδρομές με τη μηχανή. Στην κορυφή (Αλή Μπαμπάς) θα νιώσεις στιγμιαία ότι αγγίζεις τον ουρα-

84 SER-FREE

νό. Εκεί, θα αφουγκραστείς τη φύση, θα νιώσεις αναπόσπαστο κομμάτι του μεγαλείου της. Θα βρεθείς στα γνωστά πανηγύρια τον Δεκαπενταύγουστο, θα χαρείς με τους ανθρώπους τη φύση, θα κατασκηνώσεις σε μέρη μοναδικά, θα βρεις καταφυγιακό χώρο διαμονής και φαγητού, θα περάσεις ημέρες και βράδια όπου η

Το βουνό του Λαϊλιά αποτελούσε πάντοτε πηγή ζωής για όλους μας. Το “δασωμένο βουνό”, όπως συνηθίζει να το χαρακτηρίζει ο πατέρας μου, που μας ώθησε σε όλες αυτές τις βιωματικές εμπειρίες που περιγράφω, είναι αυτή, η ολοκληρωμένη συνύπαρξη, που μένει αναλλοίωτη στα χρόνια. Από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, μέχρι και σήμερα, στη διαδρομή που αρχίζει μόλις αφήσω τη Χρυσοπηγή, αισθάνομαι κάθε φορά το ίδιο συναίσθημα της προσμονής και της λαχτάρας να γίνω για λίγο κομμάτι αυτού του κόσμου. Ας αγαπήσουμε λοιπόν λίγο περισσότερο αυτό το βουνό. Ας αγαπήσουμε λίγο παραπάνω τη φύση. Είναι ο εαυτός μας. Είμαστε εμείς.


85


summer guide

Σινεμά

κάτω από τα άστρα! 7 + 1 λόγοι

για να πας φέτος στο θερινό σινεμά

Συναυλίες για καλοκαίρι και ταινίες για χειμώνα; Όχι βέβαια! Ποιος τα έβγαλε αυτά; Το να πας θερινό κινηματογράφο είναι ό,τι πιο χαλαρωτικό, δροσιστικό και cool μπορείς να κάνεις το καλοκαίρι στις Σέρρες. - Αν νομίζεις ότι όλες οι πόλεις διαθέτουν θερινό σινεμά, κάνεις λάθος. Εμείς είμαστε από τους τυχερούς. (Μην κοιτάμε μόνο τα στραβά της πόλης τούτης, ας βλέπουμε και τα θετικά!). - Το ότι ο θερινός κινηματογράφος αποτελεί top αγαπημένη καλοκαιρινή συνήθεια για τους Σερραίους αποδεικνύεται από τα τριάντα χρόνια λειτουργίας του. Χτίστηκε στα μέσα των 80s επί δημαρχίας Γεωργούλα και, όπως βλέπεις, υπάρχει ακόμα! - Όλοι ξέρουμε ότι άλλες ταινίες κυκλοφορούν στις αίθουσες το χειμώνα και άλλες το καλοκαίρι. Τα ζεστά βράδια του Ιουλίου και του Αυγούστου θέλουν κωμωδίες, ανάλαφρα stories και ρομαντικές κομεντί. (Πάνε και θα με θυμηθείς -έχω δει “Mamma mia!” στο θερινό και διασκέδασα με την ψυχή μου!). - Είναι ό,τι πιο ρομαντικό μπορείς να κάνεις με το αμόρε. Καλά τα μπαράκια, τα καφέ και τα ταβερνάκια, αλλά το να

86 SER-FREE

βλέπεις ταινία κάτω από τα αστέρια με το έτερον ήμισυ είναι άλλη φάση. Σιωπή, σκοτάδι και ποπ-κορν από το ίδιο κουτί. - Είναι χτισμένο στο βάθος της κοιλάδας και περιτριγυρίζεται από δέντρα. Αυτό σημαίνει ένα πράγμα: δροσιά! Μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξεφύγεις από το καυτό τσιμέντο του κέντρου! - Επειδή όσο να πεις οι επιλογές βραδινής διασκέδασης το καλοκαίρι είναι πιο περιορισμένες, ο θερινός κινηματογράφος αποτελεί την νούμερο ένα επιλογή εναλλακτικής ψυχαγωγίας, αν ζητάς να κάνεις κάτι διαφορετικό. - Μπορείς να το συνδυάσεις έξοχα με τα μπαράκια της κοιλάδας. Αν βαριέσαι να περιμένεις σπίτι μέχρι αργά για να ανηφορίσεις προς τα πάνω, περνάς ευχάριστα δυο ωρίτσες βλέποντας ταινία και μετά πετάγεσαι στα διπλανά μαγαζιά, την ώρα που το κέφι έχει ανάψει για τα καλά. - Αυτό που αξίζει περισσότερο στο θερινό σινεμά είναι το feeling. Δροσιά, κόσμος σιωπηλός, σκοτάδι, οι ήχοι και το αεράκι του καλοκαιριού και ένας υπέροχος έναστρος ουρανός πάνω από το κεφάλι σου, είσαι-δεν είσαι σινεφίλ, θα σε συνεπάρει.


87


summer guide

ΗΛΙΟΣ: Τι πρέπει να προσέχουμε Η δερματολόγος Χιονάτη Καστορίδου δίνει τις πιο χρήσιμες συμβουλές για προστασία από τον ήλιο και πρόληψη του καρκίνου του δέρματος

Ό

λοι λατρεύουμε τον ήλιο, αλλά, ως γνωστόν, η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος και αυξάνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος. Και το σημαντικότερο: ο ήλιος λάμπει παντού, όχι μόνο στην παραλία, και οι βλαπτικές υπεριώδεις ακτίνες μπορούν να προκαλέσουν βλάβες ακόμα και όταν δεν κάνει ζέστη! ΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΔΕΡΜΑΤΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΟ Είστε άτομο υψηλού κινδύνου όταν: - Έχετε ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα ή καίγεστε εύκολα από τον ήλιο - Έχετε υποστεί ηλιακά εγκαύματα στην παιδική ηλικία - Έχετε εκτεθεί έντονα και συνεχόμενα στον ήλιο (για εργασία ή εξωτερικές δραστηριότητες) - Έχετε εκτεθεί έντονα και διακεκομμένα στον ήλιο (π.χ. διακοπές) - Κάνετε σολάριουμ - Έχετε περισσότερες από 50 ελιές - Έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος - Έχετε ατομικό ιστορικό μελανώματος - Είστε άνω των 50 ετών - Έχετε υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων Είτε είστε άτομο υψηλού κινδύνου, είτε όχι, δύο πράγματα πρέπει να κάνετε για να προστατευτείτε από τον καρκίνο του δέρματος: πρόληψη και τακτική εξέταση. ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗ: Η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού. - Αποφύγετε την άσκοπη έκθεση, ιδιαίτερα τον καλοκαιρινό ήλιο στο μέσον της ημέρας - Προσοχή στις αντανακλώσες επιφάνειες: η άμμος, το χιόνι, το νερό της θάλασσας, αντανακλούν την ακτινοβολία του ηλίου. Κατά συνέπεια, το να κάθεται κάποιος στη σκιά μιας ομπρέλας ή ενός δέντρου, δε θεωρείται επαρκής προστασία. - Φορέστε προστατευτικά ρούχα. Προτιμήστε μακριά μανίκια, πλατύγυρα καπέλα και γυαλιά με προστασία UV. Ειδικότερα για τα παιδιά, χρησιμοποιείστε ρούχα με αντηλιακή προστασία. - Εφαρμόστε αντηλιακό. Ελέγξτε ότι το αντηλιακό σας έχει υψηλό δείκτη προστασίας από τη UVA και τη UVA ακτινοβολία. Θυμηθείτε ότι το αντηλιακό σας χρειάζεται

88 SER-FREE

περίπου μισή ώρα μετά την εφαρμογή για να δράσει και η προστασία του διαρκεί για δύο έως τρεις ώρες. ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗ: ο τακτικός έλεγχος του δέρματος και οι προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις αποτελούν τον καλύτερο τρόπο έγκαιρης διάγνωσης. ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ - ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΒΛΑΒΗ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ: - Αλλαγή μεγέθους, χρώματος και/ή σχήματος - Διαφορετική εμφάνιση από τις υπόλοιπες (το σημάδι του «ασχημόπαπου») - Ασυμμετρία ή ανώμαλα όρια - Παρουσία πολλών χρωμάτων - Παρουσία κνησμού - Εμφάνιση αιμορραγίας ή ορορροής - Εμφάνιση πληγής που δεν επουλώνεται Εάν παρατηρήσετε ένα ή περισσότερα από αυτά τα σημάδια, μην καθυστερείτε. Επισκεφτείτε άμεσα το δερματολόγο σας. ΕΞΤΕΤΑΣΗ ΣΕ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟ Είναι επιβεβλημένο να επισκεπτόμαστε τουλάχιστον μια φορά το χρόνο δερματολόγο για πλήρη εξέταση και καταγραφή των σπίλων (ψηφιακή δερματοσκόπηση και καταγραφή σπίλων). Η δερματοσκόπηση είναι μια μη επεμβατική, ανώδυνη διαγνωστική μέθοδος, η οποία μας επιτρέπει να διακρίνουμε σε μεγέθυνση διάφορα σημεία της μορφολογίας της εξεταζόμενης βλάβης, που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Χαρτογράφηση σπίλων: πρόκειται για τη δερματοσκοπική εξέταση με τη βοήθεια ειδικού υπολογιστή. Με τη χαρτογράφηση πραγματοποιείται καταγραφή των σπίλων και με την ανάλυση μέσω του ειδικού λογισμικού είναι δυνατή η σύγκριση και ο εντοπισμός των νέων, ύποπτων ή μεταβαλλόμενων βλαβών. Η ψηφιακή δερματοσκόπιση μας προσφέρει δυο πολύ σημαντικά όπλα: τη διάγνωση ενός μελανώματος σε αρχικό στάδιο και την ασφαλή αποφυγή της χειρουργικής αφαίρεσης καλοηθών βλαβών, όπως οι ελιές. Ο καρκίνος του δέρματος είναι ιάσιμος όταν διαγιγνώσκεται έγκαιρα. Εάν παρατηρήσετε κάποια ύποπτη βλάβη, επισκεφτείτε το γιατρό σας.


90 SER-FREE


Εκπαίδευση

91


 SER-FREE

Μιχαλίτσα Σεμερτζίδου

Κέντρο Ξένων Γλωσσών Σεμερτζίδου

Γιατί να επιλέξει κανείς το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Σεμερτζίδου για την εκμάθηση της αγγλικής Στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών Σεμερτζίδου αναλαμβάνουμε να προετοιμάσουμε τους μαθητές μας για όλα τα επίπεδα και για όλα τα πτυχία, όπως FCE, ECCE, ESB για τις ηλικίες των δεκατριών, Proficiency E.C.P.E & Cambridge για τις ηλικίες των δεκαπέντε και TOEIC, IELTS, TOEFEL για τα τμήματα των ενηλίκων.

βιβλία μας, κατόπιν μεγάλης έρευνας. Το εκπαιδευτικό μας προσωπικό είναι έμπειρο και άριστα καταρτισμένο. Συνδυάζουμε τις κλασικές μεθόδους διδασκαλίας με τη σύγχρονη τεχνολογία, χρησιμοποιώντας διαδραστικούς πίνακες και ψηφιακά μέσα. Τα τελευταία χρόνια διατηρούμε συνεργασία με το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Σερρών, έναν φορέα που διοργανώνει διάφορα προγράμματα εκμάθησης ενηλίκων. Μία από τις δράσεις του Λαϊκού Πανεπιστημίου είναι η εκμάθηση ξένων γλωσσών σε ενήλικες με πολύ χαμηλό κόστος και τα αγγλικά επιλέχτηκαν να διδάσκονται αποκλειστικά στο φροντιστήριο μας μέσω αυτού του προγράμματος

Προσαρμόζουμε τα τμήματα μας ανάλογα με τις ανάγκες των μαθητών μας, είτε πρόκειται για νέους που χρειάζονται τα αγγλικά για αναζήτηση εργασίας στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, είτε πρόκειται για φοιτητές που σκοπεύουν να φύγουν για Erasmus, είτε πρόκειται για εργαζόμενους που χρειάζονται ένα πτυχίο για τη δουλειά τους. Συγκεκριμένα για όσους χρειάζονται τα αγγλικά για σπουδές ή για εργασία στο εξωτερικό, διαθέτουμε ειδικά προγράμματα IELTS και TOEFEL. Για παιδιά της Α’ και της Β’ Δημοτικού οργανώνουμε ειδικά τμήματα prejunior, ώστε να εξοικειωθούν από νωρίς με την αγγλική γλώσσα και να την αγαπήσουν μέσα από τραγούδια, παιχνίδια και χορό και να είναι σε θέση να έχουν φτάσει σε επίπεδο Proficiency μέχρι την ηλικία των δεκαπέντε-δεκαέξι χρονών. Φροντίζουμε να διατηρούμε πάντα τα τμήματα μας ολιγομελή, για καλύτερη οργάνωση της διδασκαλίας. Διαθέτουμε πλούσιο διδακτικό υλικό και επιλέγουμε πολύ προσεκτικά τα

94 SER-FREE

1.

Στόχος μας, πέρα από τη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας, είναι να αισθάνονται άνετα οι μαθητές στο χώρο μας, γι’ αυτό διοργανώνουμε κατά καιρούς δράσεις, εκδηλώσεις και άλλα events. 1. Αποκριάτικη γιορτή με μάγο ψυχαγωγό 2. Γιορτή την ημέρα της Τσικνοπέμπτης 3. Αποχαιρετιστήρια γιορτή για το τέλος της σχολικής χρονιάς

2.

3.


95


Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης «Επιλογή»

Γιατί ξέρω να επιλέγω! Κωνσταντίνος Κασαμπαλής Φυσικός ΑΠΘ Σάκης Μυρωνίδης Μαθηματικός ΑΠΘ Δημήτρης Φαρμάκης Φυσικός ΑΠΘ

Τι διαφορετικό μπορεί να περιμένει ένας μαθητής από το φροντιστήριο σας;

Με ποιο κριτήριο πρέπει να επιλέγει κανείς φροντιστήριο; Το πιο σημαντικό κριτήριο, κατά τη γνώμη μας, είναι η εμπιστοσύνη στη σχέση καθηγητή-γονέα-μαθητή. Ο καθηγητής οφείλει να είναι άριστα καταρτισμένος, ειλικρινής απέναντι στο γονέα, να έχει αμέριστο ενδιαφέρον για τους μαθητές του και μεράκι για τη διδασκαλία, με αποτέλεσμα ο γονιός να αισθάνεται την απαιτούμενη ασφάλεια και να του αναθέσει τη διδασκαλία των παιδιών του. Γιατί να επιλέξει κανείς το φροντιστήριο “Επιλογή”; Αυτό στο οποίο δίνουμε τη μεγαλύτερη βάση είναι ο μαθητής. Προσπαθούμε να καλλιεργούμε πολύ καλή σχέση με τους μαθητές μας και να δημιουρ-

96 SER-FREE

γούμε ευχάριστο κλίμα ώστε να αισθάνονται άνετα στο χώρο μας. Έχουμε πολλή όρεξη για τη δουλειά μας και αναζητούμε συνεχώς καινούργιους τρόπους για να κάνουμε το μάθημα ελκυστικότερο και καλύτερο για τους μαθητές μας. Στόχος για εμάς είναι να βοηθήσουμε τον κάθε μαθητή να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του και να φτάσει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Πολύ μεγάλη έμφαση δίνουμε στην οργάνωση της διδακτικής ώρας, διατηρώντας ζωντανό το ενδιαφέρον των μαθητών μέχρι τέλους και αξιοποιώντας το κάθε λεπτό. Μεταξύ μας ως καθηγητές έχουμε πολύ καλή συνεργασία, συμπληρώνει ο ένας τον άλλον, πράγμα πολύ θετικό για τη σωστή οργάνωση του φροντιστηρίου.

Σε ό,τι αφορά στα θετικά μαθήματα, σκοπεύουμε να αναπαριστούμε πειραματικά φυσικές έννοιες και φαινόμενα, ώστε να αποκαλύπτονται ζωντανά στους μαθητές και η γνώση να αφομοιώνεται βιωματικά. Στα φιλολογικά μαθήματα χρησιμοποιούμε νέες τεχνολογίες και άλλα ψηφιακά μέσα. Εκτός από το κομμάτι της διδασκαλίας, ποιον άλλον ρόλο μπορεί να παίξει το φροντιστήριο «Επιλογή» στην προετοιμασία των μαθητών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση;. Οι περισσότεροι μαθητές φτάνουν στο κατώφλι των πανελλαδικών εξετάσεων χωρίς να έχουν κατασταλάξει στη σχολή της προτίμησής τους. Αντιλαμβανόμενοι το άγχος των μαθητών και το πόσο δύσκολο είναι να παρθεί μια τόσο σημαντική απόφαση για τη ζωή τους, στεκόμαστε δίπλα σε αυτούς και τους γονείς τους, παρέχοντας τους συμβουλευτική υποστήριξη μέσω διαλόγου και ενημερωτικών φυλλαδίων, βοηθώντας τον μαθητή να βρει την πραγματική του κλίση και να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.


97


 SER-FREE

Street Fashion

της Ελπίδας Καρασαββίδου

Τα καλύτερα street style looks της πόλης Αθανασία Μυστακίδου τελειόφοιτη αισθητικής ποδολογίας, εργάζεται σε αλυσίδα καταστημάτων με ρούχα

Προτιμώ το casual ντύσιμο. Και αγαπώ το μαύρο χρώμα! Μου αρέσουν πολύ τα σορτς και τα τζιν, τα οποία συνδυάζω με απλά T-shirt σε διάφορα χρώματα. Αγαπώ τα αξεσουάρ και αδυναμία έχω στα σκουλαρίκια... Το κομμάτι στο οποίο δίνω έμφαση στην εμφάνιση μου είναι τα πόδια.

Λία Φάκη,

μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου (ΜεταφρασεολογίαΜετάφραση-Διερμηνεία) Προτιμώ ό,τι πιο απλό υπάρχει και κυρίως το συνδυασμό άσπρο-μαύρο. Λατρεύω τα τζιν, τα οποία συνδυάζω με διάφορα μπλουζάκια, είτε T-shirt είτε πιο μπόχο, και πάντα με τακούνια ή sneakers. Φροντίζω να δίνω έμφαση στα πόδια και να καλύπτω τα λιγότερο δυνατά σημεία.

100 SER-FREE


fashion

Δήμητρα Βειζαδέ, σπουδάστρια νοσηλευτικής στη Λάρισα

Προτιμώ το μπόχο στυλ και τα αέρινα ρούχα, τα οποία μου επιτρέπουν να είμαι άνετη και συγχρόνως στιλάτη. Έχω τρέλα με τις τσάντες, ειδικά με τις μεγάλες που χωράνε τα πάντα! Δεν μπορώ να αποχωριστώ τα σκουλαρίκια μου, τα οποία φοράω πάντα, και το ρολόι μου, που δεν το βγάζω ποτέ!

Στέλλα Μαυριγκοπούλου, σπουδάζει Διοίκηση Επιχειρήσεων στο ΤΕΙ Σερρών και παρακολουθεί σεμινάρια αισθητικής προσώπου και σώματος Προτιμώ το casual look στην καθημερινότητα μου και πάντα μέσα σε αυτό θα υπάρχει η πινελιά του μαύρου ή του γκρι, τα οποία είναι και τα αγαπημένα μου χρώματα. Ιδιαίτερη βάση δίνω στα παπούτσια, που θεωρώ πως είναι το καλύτερο αξεσουάρ για ένα πετυχημένο style.

101


102 SER-FREE


E ndless Summer Σύνολα:

attr@ttivo

Μεραρχίας 4, Τ. 23210 52002 Τοποθεσία: Macambo Εξοχών, Σέρρες Μοντέλο: Ελένη Κολλιοπούλου Φωτογραφίες: Ελπίδα Καρασαββίδου (Elpi Chan Photography) Hair styling: PS Pashalis Hair (Σόνια Κυριαζίδου)

103


104 SER-FREE


fashion

105


106 SER-FREE


fashion

107


fashion

108 SER-FREE


109


110 SER-FREE


fashion

111


fashion

112 SER-FREE One On One Μπλούζα και παντελόνι, One Salonica Τσάντα, Myshoes


Φόρεμα Mary Katrantzou, One Salonica

Elegant Madness Photographer: Giorgos Aslanidis Styling: Theoharry Katsanis Make Up Artist: Eleutheria Aslanidou Kaltsidou Hair Stylist: Sam Sarkisov Nail Artist: Vana Pita Model: Nina Mamulashvili (Top Class International Model Agency)

113


fashion

Φούστα και Top, MAnnequin

114 SER-FREE


Παντελόνα και μπλούζα, MISCHALIS Τσάντα PRADA, One Salonica Παπούτσια, Myshoes

115


fashion

116 SER-FREE

Ολόσωμη φόρμα, DAY-Billy Sabbado


Φόρμα TOM FORD και Τσάντα PRADA, One Salonica - Shoes, Myshoes

117


fashion

118 SER-FREE

Φόρεμα Nikos Sidiropoulos, Design by Nikos


119


THINGS I

love

Νίκος Χατζηαποστολίδης, Ασφαλιστικός Οικονομικός Σύμβουλος

Δεν βγαίνω ποτέ από το σπίτι χωρίς...

Το αγαπημένο μου ρούχο είναι...

Το ρολόι μου. Απαραίτητο. Το βλέπω τουλάχιστον πενήντα φορές τη μέρα.

Το παλιό μου παλτό... Τρολάρω. Είναι το γαλάζιο πουκάμισο μου.

Αυτό που θα φοβόμουν περισσότερο να χάσω είναι... Τα κλειδιά μου. Παιδιά, όχι και πενήντα ευρώ ο κλειδαράς για ένα λεπτό. Μετά είναι και οι φίλοι μου που με κράζουν. Ποιος τους ακούει…

120 SER-FREE

Το αγαπημένο μου μέρος στις Σέρρες είναι…

Αυτό που εκτιμώ περισσότερο στους ανθρώπους είναι...

Το σημείο που λέει η πινακίδα φεύγοντας “Σέρρες Τέλος”.

Η ΣΥΝΕΠΕΙΑ. Πολύ όμως.


122 SER-FREE


123


Teuxos 41  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you