Page 1

Δεκέμβριος ‘13- Ιανουάριος ‘14 #31, vol.05

urban mag


 SER-FREE

 SER-FREE

 SER-FREE

 SER-FREE

10 SER-FREE


11


12 SER-FREE


13


14 SER-FREE


15


16 SER-FREE


17


welcome

TO READ ISSUE 31 2013

32

32 | Το Ser-Free σε αριθμούς – Best of Δεκάδες τεύχη, χιλιάδες φωτογραφίες, αμέτρητες συνεντεύξεις. Από τον γενικό χαμό των τελευταίων πέντε χρόνων, ψάξαμε και βρήκαμε αυτά που –νομίζουμε – είναι τα καλύτερα. Δες και πες μας! 35| Χ-MAS / We abso f*ckinglutely love Christmas! Παράξενη εποχή τα Χριστούγεννα. Κάποιοι την λατρεύουν και άλλοι λατρεύουν αν τη μισούν. Εμείς πιάσαμε και τα δύο άκρα και σου φτιάξαμε λίστες και το τι να κάνεις και αυτά τα Χριστούγεννα.

125

74 | 101 στιγμές Ο Ανδρέας Βάκαλος εμπνεύστηκε από τα χρόνια ελεύθερων Σερρών και μάζεψε 101 στιγμές ιστορίας γεμάτες… Σέρρες. Για να ακονίσουμε την μνήμη μας και να μάθουμε από το χτες. 82 | Φιλο-Ξενοι Δεν είναι από ‘δω, ζουν όμως τόσα χρόνια στις Σέρρες που σχεδόν έχουν… πολιτογραφηθεί Σερραίοι. Το Ser-Free τους βρήκε και τους ρώτησε για τα καλά και τα άσχημα του τόπου μας.

74

88

88| 8 success stories Η Τόνια Παπαδάκη συνάντησε οκτώ Σερραίους, οκτώ φρέσκα πρόσωπα της πόλης που ήρθαν για να μείνουν. Συγκρατήστε τα ονόματα, θα τους συναντάτε συχνά στο εξής. 125| Μόδα: Τα Χριστούγεννα είναι και «ζεστά» και sexy, τολμηρά και περιπετειώδη, «χουχουλιάρικα» και ανατρεπτικά. Όπως και η μόδα μας. 152| Wish List: Ένας κατάλογος δώρων, χρηστικών και πολυτελών - ανεξαρτήτως budget - που θα αγαπήσετε. 167| ΑΦΙΕΡΩΜΑ //Σπίτι 193| Food & Drink

1 SER-FREE

152


welcome MASTHEAD Ιδιοκτησία - Έκδοση WIN ΕΠΕ Εκδότης ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ Αρχισυνταξία Art creative director Opinions

Διαφημίσεις

Σύμβουλος Έκδοσης Συνεργάτες

Φωτογράφοι

Home and Design Editor

Τόνια Παπαδάκη Δέσποινα Γεράκη Γιώργος Ανδρέου Δημήτρης Πασχαλούδης Τόνια Παπαδάκη Urban Boy Χρυσάνθη Ιακώβου Θανάσης Κουμπαρούδης Αποστολία Ελευθερίου - Brand name Μαρία Αποστολοπούλου Κλαίρη Γιαννάκη Μαρία Πισώκα Στέλλα Πατσιά Θεοφάνης Παπαευστρατίου Χρυσάνθη Ιακώβου Πάνος Πιρετζής Αθηνά Σίγκα Ανδρέας Βάκαλος Αλέξιος Ταραβάνης Ληττώ Θεοδωρίδου Γιούλη Σπανού Χρήστος Αντωνίου - Photometro Γιώργος Γεωργιτζίκης - Red Photo Ανδριάνα Χριστοφίλη Όλγα Αρόγλου Χριστίνα Παπαφράγκου Πόπη Κωνσταντέλη

Λονδίνο Βερολινο

Ελισάβετ Σωτηριάδου Bartek Kolodziej

Λογιστήριο

Κατερίνα Σταυρακίδου

Διανομή

WIN ΕΠΕ

Εκτύπωση

WIN ΕΠΕ

Υπευθ. συνδρομών

Στέλλα Δρόντζα, τηλ. επικοινωνίας: 23210 46380

Μηνιαίo ΔΩΡΕΑΝ περιοδικό Το επόμενο τεύχος του Ser-Free θα κυκλοφορήσει στα μέσα Φεβρουαρίου

Διάβασε το ser-free όπως τυπώνεται στην διεύθυνση http://issuu.com/serFree ΣΥΝ∆ΡΟΜΕΣ 2,5€ το τεύχος ή 25€ το χρόνο Ετήσιες συνδροµές ∆ήµων 150€ (πακέτο 10τευχών/µήνα) Ετήσιες συνδροµές Τραπεζών, Ν.Π.∆.∆. 180€ (πακέτο 10τευχών/µήνα)

0 SER-FREE

Για να επικοινωνήσετε (για διαφηµίσεις ή θέµατα) µε το Ser-Free, στείλτε e-mail στο: serfreedesk@gmail.com, Τηλ. 23210 46745

Ser-Free (official)

ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΣ (Stands): Νοσοκοµείο, Κοιλάδα, Εθν. Αντίστασης - έξω από το SEVEN, Goody’s, ΤΕΙ (2), ΚΤΕΛ Θεσ/νίκης, ΚΤΕΛ Νιγρίτας-Σιδηροκάστρου, Πλατεία Εµπορίου (2), Πλατεία Ελευθερίας (απέναντι από το ”Χρυσό”), Μανώλη Ανδρόνικου (Μπροστά από

το “Γατίδης”), στην πλατεία Κρονίου (µπροστά από τη Vodafone), Ηράκλεια, Σιδηρόκαστρο, Νιγρίτα, Νέα Ζίχνη. ΚΑΙ: Σε ΟΛΑ τα Cafe, Bar, Ξενοδοχεία, Εστιατόρια, Τράπεζες, ∆ηµόσιες Υπηρεσίες, κεντρικά εµπορικά καταστήµατα των Σερρών.


welcome

editoRial

Του Αλέξανδρου Αραμπατζή

Πάμε για άλλα Τώρα που κλείνουμε πέντε χρόνια θα ήταν εύκολο να φλυαρήσω για το πόσο υπέροχοι είμαστε (ξεκινήσαμε παραμονές της κρίσης και όχι μόνο αντέξαμε αλλά συνέχεια μεγαλώνουμε) και να παρασυρθώ σε αχρείαστους συναισθηματισμούς για το μεγαλείο του τάδε θέματος ή την σπιρτάδα της δείνα γνώμης.

Ser-Free προσπαθούμε να την κάνουμε σωστά, τίμια και αποδοτικά.

Νομίζω όμως ότι η εποχή δε σηκώνει ούτε τα μέλια ούτε τους κομπασμούς. Άλλωστε στο δικό μας κοινό, σε ‘σενα, ποτέ δεν άρεσαν οι αυτοαναφορικές φανφάρες.

Χαίρομαι για δύο κυρίως πράγματα: πρώτον που η σπίθα δεν έχει σβήσει ακόμα (μην ξεχνάς, ζούμε στην επαρχία που απειλεί κάθε μέρα να πέσει να σε «πλακώσει»…) και δεύτερον που βλέπω ότι κάποια απ’ αυτά που κάνουμε, πιάνουν τόπο (συχνά όσοι διαφημίζονται μας λένε ότι πούλησαν χάρη στο περιοδικό. Άσε που τις προάλλες ήρθε από τα γραφεία να ζητήσει τεύχος μας ένα 10χρονο. Αυτό που το πας!).

Η έκδοση ενός περιοδικού είναι μια δουλειά, όπως τόσες άλλες, την οποία εμείς εδώ στο

Μας αρέσει να μπλέκουμε το όποιο όραμα – για υψηλόφρον γράψιμο, παρέμβαση στα

της πόλης, διαμόρφωση αισθητικής – με τα δήθεν ταπεινά της «χρησιμότητας». Συνέχεια αναρωτιόμαστε: πουλάει αυτό που κάνεις; Αρέσει; Βοηθά τις επιχειρήσεις που σου εμπιστεύονται τα χρήματα και το μαγαζί τους; Αν τα χωρίσεις αυτά τα δύο, το όραμα από την χρεία, χάνεις το παιχνίδι, την ισορροπία. Καταλήγεις είτε να πετάς στα σύννεφα ή να παραχώνεσαι στη γη. Συλλήβδην, η «κάτω γραμμή» της πρώτης πενταετίας έχει θετικό πρόσημο. So far so good, λοιπόν. Πάμε για άλλα τώρα! Καλές γιορτές!

21


welcome

Ατζέντα

της Χρυσάνθης Ιακώβου

Για να μην γκρινιάζεις και για να μη λες ότι δε γίνεται τίποτα στην πόλη μας, αυτά τα Χριστούγεννα διαθέτουμε ολόκληρη γιορτινή πολιτεία! Η Πολιτεία των Ευχών στο θεατράκι του Δήμου Σερρών, όπως διοργανώθηκε από την ΚΕΔΗΣ, άνοιξε τις πύλες της στις 6 του Δεκέμβρη και θα τις έχει ανοιχτές μέχρι και τις 6 του Γενάρη! Λούνα παρκ, παγοδρόμιο, το σπιτάκι του Άη-Βασίλη, τοπικά προϊόντα και πάρα πολλά events και δράσεις, ένας μήνας με full πρόγραμμα –don’t miss!

της Αγάπης δε γίνονται, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό! Κολλημένοι στην πλατεία Ελευθερίας λοιπόν 20 με 22 Δεκεμβρίου, για να περάσουμε καλά και να βοηθήσουμε συνανθρώπους. Yes! (Από το Λύκειο των Ελληνίδων και το Δίκτυο Τηλεόραση).

Αυτές είναι εκθέσεις! «Ιστορικά αποτυπώματα» η έκθεση χαρτών, από το αρχείο των Βασίλη Καφταντζή και Σάββα Δεμερτζή, που διοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση των Σερρών. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, μέχρι και τις 30 Ιανουαρίου. Είναι να μην πας;

Το υπέροχο Trio unplugged (Μαίρη ΔούτσηΓιάννης Πούλιος-Μάκης Μπακλατζής) το ξέρεις ασφαλώς, έχεις ξανακούσει live τους. Και θα ξανακούσεις στις 26 του Δεκέμβρη στην Πολιτεία των Ευχών!

Τα Αστέρια με τα υπέροχα live έχουν αλλάξει τις Παρασκευές μας για τα καλά. Στις 20 του Δεκέμβρη οι “Nuit de l’art” (Στέφανος Σεκέρογλου - βιολί, Δημήτρης Αραμπατζής – bayan) θα μας ταξιδέψουν με τις ωραίες μουσικές τους πολύ μακριά... Στο φουαγιέ στις 21:30! Ναι, ναι, ναι, είναι αλήθεια! Οι Stavento στις 20 του Δεκέμβρη στην Πολιτεία των Ευχών! Αυτά είναι… Χριστούγεννα στις Σέρρες χωρίς Δέντρο

Νεανικό και σερραϊκό συγκρότημα, οι Perdition, υπόσχονται να μας κάνουν να περάσουμε πάαααρα πολύ καλά στις 26 του Δεκέμβρη. Στην Πολιτεία των Ευχών ραντεβού!

Θέλεις να ροκάρεις λίγο;; Το σερραϊκό ροκ συγκρότημα Lost in space θα μας ...ταρακουνήσει για τα καλά στις 28 του Δεκέμβρη. Που αλλού; Στην Πολιτεία των Ευχών φυσικά! Τι ωραία έκθεση αυτή που τρέχει στο Μπεζεστένι μέχρι τις 16 Ιανουαρίου! Παράλληλοι διάλογοι – από το κόσμημα της Αρχαίας Βέργης ...στο σύγχρονο κόσμημα της Lisa Sotilis, όπου κοσμήματα του χθες μπερδεύονται με του σήμερα... Nice!

ροχη βραδιά που διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών. Τέλεια! Γουστάρεις τη λογοτεχνία; Χμ, το ήξερες ότι η Βιβλιοθήκη διοργανώνει μία φορά το μήνα φιλολογικές βραδιές; Στις 13 του Γενάρη ο φιλόλογος Γεώργιος Κράιας κάνει μια παρουσίαση του συνόλου της νέας ελληνικής γραμματείας. Να χάσω εγώ παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών; Μη χειρότερα... 18 και 19 Ιανουαρίου θα είμαι στα Αστέρια φυσικά, για να δω την «Μεγάλη διαδήλωση του ενός» του Δημήτρη Λέντζου, κοινωνικού περιεχομένου και άκρως ενδιαφέρον απ’ ότι φαίνεται. Σούπερ! Ότι υπάρχει ο θεσμός του Λαϊκού Πανεπιστημίου και ότι γίνονται διαλέξεις μία φορά το μήνα το ήξερες;; Χμ, χωρίς να το σκεφτείς, στις 19 Ιανουαρίου να πας στην ΚΕΔΗΣ στις 18:00, να ακούσεις τη διάλεξη του Κοινωνιολόγου MCs Γιάννη Γκαβανίδη με θέμα την ομοφυλοφιλία. Επίκαιρο...

ts, σε even κλήσεις μπες στο σ ο ρ π ν , εά gs ial) Για δωρ εις, happenin Ser-Free (offic σ , εκδηλώ .gr και στο fb is esfoitit ww.serr

Πώς και πώς το περιμένω αυτό. Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης στις 11 Ιανουαρίου στα Αστέρια, σε μια υπέw

22 SER-FREE


23


sPecial eveNts

Stand Up Comedy – Sit Down Drama στο Sofa Stand Up Comedy – Sit Down Drama μας υποσχέθηκαν στο Sofa ο Σταύρος Νικολαίδης και η Αφροδίτη Κλεάνθη. Και η αλήθεια είναι ότι όσοι βρεθήκαμε εκεί είχαμε stand up and sit down laugh. Πολύ γέλιο, πάρα πολύ γέλιο. Έξυπνα σκετσάκια, με αβίαστο, πηγαίο χιούμορ που – σχεδόν ποτέ – δεν έπεφτε στην ευκολία του κλίσέ και του εύκολου. Απ’ όλα είχε η παράσταση «της Νύχτας τα καμώματα» του Σταύρου και της Αφροδίτης: sex, σχέσεις, πολιτική, ιστορία, παιχνίδια, διαγωνισμούς, τσίπουρα και ρακόμελα, τέλειες μεταμφιέσεις, ωραία σάτιρα.

Πολιτεία των Ευχών Φέτος η πόλη μας έχει τη δική της πολιτεία. Την Πολιτεία των Ευχών. Ένα δρομάκι με σπιτάκια βουτηγμένα στο πνεύμα των γιορτών, ένας άγιος Βασίλης σε περιμένει σε κάθε γωνιά, η μουσικούλα είναι ό,τι πρέπει για να συνοδεύει τις βόλτες σου και γύρω σου παντού γλυκά σε σχήμα χριστουγεννιάτικου δέντρου. Ένα ζεστό κρασί που μπορείς να βρεις σε όλα τα σπιτάκια θα σου κρατάει συντροφιά και ζεστά τα χέρια σου! Θα κάνουν τα παιδάκια σβούρες στο παγοδρόμιο σαν απόγονοι του Πλιουσένκο και εσύ θα απορείς πως είναι δυνατόν αφού εσύ ούτε όρθιος μπορείς να κάτσεις πάνω στα παγοπέδιλα. Θα δεις την αγαπημένη μπαλαρίνα να κόβει σβούρες και ο μύλος θα σε ανεβάσει ψηλά και θα σου θυμίσει τα παιδικά σου χρόνια. Αν δεν έχεις πάει ακόμα... προλαβαίνεις!

24 SER-FREE

Το show ήταν χωρισμένο σε δύο μέρη: ελεύθερα σκετσάκια το πρώτο, με έμφαση στο sex και στις σχέσεις και μία ιδιαίτερα ευφάνταστη και επιτυχημένη «ιστορική αναδρομή» στο δεύτερο, όπου η Αφροδίτη και ο Σταύρος δεν άφησαν τίποτε όρθιο, από τον Ιούλιο Καίσαρα και τους παπάδες μέχρι τους τσέλιγκες της ελληνικής επαρχίας, τους ψευτογιάπηδες, το facebook και το twitter. Απίθανη παράσταση! Παιδιά, να μας ξανάρθετε!


sPecial eveNts Διανομή του Serres Students’ Guide στα ΤΕΙ Και ναι, είναι γεγονός. Το εργαλείο που πρέπει να έχει κάθε φοιτητής ανά χείρας είναι εδώ. Έφτασε στα χέρια μας και εμείς απευθείας το μοιράσαμε στο ΤΕΙ. Σε καθηγητές, για να ξέρουν τι τους γίνεται και σε φοιτητές για να ξέρουν που θα βρουν ό,τι ψάξουν! Ό, τι ψάξουν! Μήπως έπεσε και στα χέρια σου; Ο φοιτητικός οδηγός μας περιέχει ό,τι περιέχει και η πόλη μας, είναι μια μικρογραφία της πόλης μας, αλλά με χάρτες και χρήσιμα τηλέφωνα ώστε να μη ψάχνεσαι. Μέσα θα βρεις όλα τα στέκια, τα τσιπουράδικα, τις καφετέριες, τα clubs και τα μπαράκια, τα ινστιτούτα ομορφιάς, τα γυμναστήρια και τα βιβλιοπωλεία, δραστηριότητες, πληροφορίες για τα πάντα και ολόκληρη την ιστορία της πόλης μας. Μέχρι και εβδομαδιαίο πρόγραμμα έχουμε βγάλει για να το ακολουθείς πιστά και να μη χάσεις ούτε στιγμιότυπο από την μοναδική ζωή της πόλης μας! Αν δεν το πρόλαβες, μη σκας! Μπορείς να βρεις την online εκδοχή του στον ιστότοπο: serresfoititis.gr

25


sPecial eveNts

32 Χρόνια, Καλύτερος δε γίνεται! Εδώ και 32 χρόνια, το ψητοπωλείο Καλύτερος φροντίζει με σεβασμό προς τον πελάτη να παρέχει την καλύτερη ποιότητα προϊόντων, χρησιμοποιώντας τα πιο αγνά υλικά, ενώ παράλληλα, επιμένει στην άμεση εξυπηρέτηση, γιατί είναι και παραμένει ο Καλύτερος! Κάθε Κυριακή ανοιχτά, με νέες χαμηλότερες τιμές! Γιατί... 32 χρόνια Καλύτερος δε γίνεται!

26 SER-FREE


sPecial eveNts Serres και… city branding Τι είναι το City branding; Σε τι διαφέρει από το marketing και ποια είναι τα εργαλεία πάνω στα οποία βασίζεται; Πώς κάνεις μία πόλη brand; Έχει προχωρήσει η πόλη των Σερρών στο δικό της «μπραντάρισμα», σε ποιο βαθμό, με ποιόν τρόπο; Τι διδάσκει άραγε η διεθνής εμπειρία; Υπάρχουν επιτυχημένα μοντέλα στην Ελλάδα; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα στα οποία προσπάθησε να απαντήσει η πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα που διοργάνωσε ο δήμος Σερρών, υπό τον συντονισμό της καθηγήτριας του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας Δρος Αικατερίνης Πουστουρλή, υπεύθυνη της επιτροπής καινοτομίας για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης. Στα πλαίσια της ίδιας εκδήλωσης βραβεύτηκε το γυμνάσιο Νέου Σκοπού για τις καινοτόμες προτάσεις των μαθητών του, υπό την επίβλεψη του καθηγητή τους κ. Σαρηβασιλείου.

Μini Raxevsky στο Qatar! Η Mini Raxevsky επενδύει στην εξωστρέφεια εγκαινιάζοντας το πρώτο της κατάστημα σε ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα στη Doha, Qatar. έχοντας στο ενεργητικό της μία σειρά από επιτυχίες στην εγχώρια αγορά, τολμάει και ρισκάρει να επεκταθεί παγκοσμίως, ανοίγοντας νέα καταστήματα ανά τον κόσμο. Σε μια παγκόσμια αγορά, όπου τα τελευταία χρόνια, έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τα ελληνικά προϊόντα, η εταιρεία Mini Raxevsky πάλεψε και κατάφερε να αναγνωριστεί ανάμεσα σε δεκάδες άλλες επώνυμες εταιρείες παιδικών ρούχων, εγκαινιάζοντας στις αρχές Δεκέμβρη, το νέο της κατάστημα στη Doha του Qatar, εντός του μεγάλου εμπορικού κέντρου «Dar Al Salam». Άξιο λόγου, όμως, είναι και το γεγονός ότι πριν από αυτό έχουν προηγηθεί σειρά από αντίστοιχα αξιόλογα καταστήματα σε Κύπρο, Ιταλία, Ρωσία και Ουκρανία. Με οδηγό την καινοτόμο τεχνογνωσία και με στόχο την ανάπτυξη του εμπορικού δικτύου λιανικής, η οικογένεια της Mini Raxevsky επιμένει αναπτυξιακά και ποντάρει στην «Ελλάδα της κρίσης», θέτοντας μέρα με τη μέρα νέα θεμέλια, με σκοπό την προώθηση των ελληνικών προϊόντων και την αναγνώριση τους εντός και εκτός συνόρων.

28 SER-FREE


sPecial eveNts

Ένας υπέροχος γάμος Ο Ανδρέας Πουρναρας (Περιβαλλοντολόγος ΤΕ, μηχανολόγος – μηχανικός & μηχανικός ακριβείας MSC, υποψήφιος διδάκτωρ Μηχανολογίας & Μηχανικής Ακριβείας) και η Νίκη Βλάχου (υπάλληλος τεχνικού γραφείου, απόφοιτος Διοίκησης μονάδων υγείας & πρόνοιας) ενώθηκαν στις 5 Οκτωβρίου με τα ιερά δεσμά του γάμου. Η τελετή έγινε στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου και η δεξίωση, όπου γιόρτασαν με συγγενείς και φίλους, στο ξενοδοχείο Elpida resort. Τον υπέροχο στολισμό επιμελήθηκε το ανθοπωλείο Έλσα. Τις καλύτερες ευχές μας για βίο ευτυχισμένο!

30 SER-FREE


www.anthotexnikiserres.gr

31


happy bday

Το Ser-Free σε αριθμούς * Έχουν διανεμηθεί πάνω από

200.000 περιοδικά

* Έχουν κυκλοφορήσει

* Έχουν αρθρογραφήσει πάνω από 30 συντάκτες * Έχουν δημοσιευτεί 502 θέματα

* Έχουν δημοσιευτεί

37 συνεντεύξεις καλλιτεχνών * Και 200 συνεντεύξεις Σερραίων πολιτών * Έχουν γίνει 22 φωτογραφίσεις μόδας

* Έχουν τυπωθεί συνολικά 4060 σελίδες * Έχουν βγει πάνω από 6.000 φωτογραφίες από την πόλη και τους ανθρώπους της * Έχουν διαφημιστεί πάνω από 600 σερραϊκές επιχειρήσεις 32 SER-FREE

31 τεύχη

* Το Ser-Free έχει περίπου 2.500 Like στο Facebook

* Στο τεύχος

14 άλλαξε το λογότυπο

* Στο τεύχος 26 άλλαξε το μέγεθος του περιοδικού

8 άλλαξε η ποιότητα

* Στο τεύχος του χαρτιού

7

* Έγιναν αφιερώματα σε σερραϊκούς τουριστικούς προορισμούς


happy bday

5 Years: Best of

23

#

7

# Serreswood (#1) Στο πρώτο μας τεύχος βάλαμε στο ...μπλέντερ τα σερραϊκά κανάλια και δημιουργήσαμε ένα φανταστικό τηλεοπτικό σταθμό με άκρως ξεκαρδιστικό αποτέλεσμα...

Sex and the Serres city (#2)

Εθνικής Αντίστασης (#8)

Επειδή στην Εθνικής Αντίστασης ζήσαμε τα καλύτερα χρόνια της ζωής μας, ξεσηκώσαμε πληροφορίες και φωτογραφίες, κάναμε μια ανασκόπηση σε όλα τα μαγαζιά που άνοιξαν (και έκλεισαν) εκεί και συγκινήθηκαμε λίγο καθώς περιγράψαμε την πτώση της. Νοσταλγικό, γνήσιο σερραϊκό.

Το πού θα βγάλεις τα μάτια σου με το έτερον ήμισυ αν δεν υπάρχει σπίτι για να στεγάσει τον έρωτα σου είναι ένα αιώνιο και καυτό πρόβλημα, γι’ αυτό και εμείς κάναμε την έρευνα μας και σου προτείναμε τα καλύτερα. Με λίγο χιούμορ βέβαια, αλλά ιδέες σίγουρα πήρες...

Στρατόπεδο Παπαλουκά (#8)

Ταινίες που γυρίστηκαν στις Σέρρες (#3)

Clooney is here! (#8)

Το ήξερες εσύ, πριν το διαβάσεις στο Ser-free, ότι στον σερραϊκό νομό γυρίστηκαν 10 ταινίες; Μετά από έρευνες, τηλεφωνήματα με σκηνοθέτες και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, αναζήτηση φωτογραφικού υλικού, συγκέντρωση στοιχείων και πιπεράτων πληροφοριών, σου παρουσιάσαμε ένα άκρως ενδιαφέρον θέμα, που δεν πρόκειται να βρεις πουθενά αλλού!

Σερραίοι της διασποράς (#10)

Αφιέρωμα στην κοιλάδα (#6) Από τον ορμητικό χείμαρρο που πλημμύριζε, από το προστατευτικό τείχος κατά μήκος του ποταμού και το γκρέμισμα του, από τους μπαξέδες και το χωματόδρομο μέχρι τη δημιουργία των πρώτων κέντρων και το σταδιακό χτίσιμο του απόλυτου θερινού nightlife, όλη η πορεία της κοιλάδας τον 20ο αιώνα, σε ένα αφιέρωμα που μας παίδεψε πολύ, αλλά το αγαπήσαμε!

Tarantino (#7) Ο πιο cool σκηνοθέτης του Hollywood σε αποκλειστική συνέντευξη στις σελίδες του Ser-free. Αξέχαστη θεματάρα...

Με το που μάθαμε ότι το στρατόπεδο ρίχνει τα τείχη του, κάναμε τις γραφιστικές μας αλχημείες και παρουσιάσαμε τις δικές μας προτάσεις για την αξιοποίηση του. Πολύ μπροστά...

Ω ναι, είναι αλήθεια. Ακόμα και ο George πέρασε κάποτε –σε αποκλειστική συνέντευξη φυσικά- από τις σελίδες του Ser-free…

Αν για ένα θέμα μας έφυγε πραγματικά ...ο πάτος, αυτό ήταν οι Σερραίοι που βρίσκονται διασκορπισμένοι σε όλον τον κόσμο. Ζοριστήκαμε πάρα πολύ να τους ανακαλύψουμε, αλλά η κουβέντα μαζί τους μας αντάμειψε...

Serres street art (#11) Η αισθητική της πόλης πάντα στις θεματικές μας προτιμήσεις, έτσι τσακώσαμε μερικούς graffitάδες και τους βάλαμε να μας τα πουν ένα χεράκι...

Κυριακή στο γήπεδο (#12) Η Κυριακή θέλει γήπεδο και γκολ, τρυπώσαμε λοιπόν στις κερκίδες, μιλήσαμε με μερικούς γνωστούς και μη Σερραίους, φωτογραφίσαμε άλλους τόσους, μεταφέραμε και σε εσάς τον αθλητικό παλμό...

33


happy bday

28

8

#

#

6

#

ραϊκό και μας κάνει περήφανους.

Τουρισμός στις Σέρρες (#16)

Σερραίοι εκτός τειχών (#26)

Μιλήσαμε με επιχειρηματίες, με παράγοντες, με ελεύθερους επαγγελματίες, με ανθρώπους του πολιτισμού, και τους βάλαμε να μας πουν για το σερραϊκό τουρισμό.

Πώς περνούν οι Σερραίοι που κάνουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα στο εξωτερικό; Τι απόψεις έχουν; Πώς νιώθουν για τις Σέρρες από μακριά; Βρήκαμε οχτώ περιπτώσεις Σερραίων, που είχαν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα να μας πούνε...

Τι κάνουν οι Σερραίοι πολιτικοί στο fb; (#19)

Σερραϊκά προϊόντα σε όλον τον κόσμο (#26)

Μετά από αρκετές ώρες online, ψάξαμε και βρήκαμε τι στο καλό κάνει ο κάθε πολιτικός με τα social networks και πώς τα χειρίζεται. Βάλαμε και λίγο χιούμορ μέσα, αρκετά ενδιαφέρον ήταν...

Φαντάζεστε δικά μας σερραϊκά προϊόντα σε μαγαζιά και αγορές όλου του κόσμου; Ή μάλλον μην το φαντάζεστε, είναι αλήθεια. Τέσσερις επιχειρηματίες μάς μίλησαν για τα πάρε-δώσε τους με το εξωτερικό και μας έδωσαν μια πολύ ξεκάθαρη εικόνα για τις δυνατότητες της σερραϊκής οικονομίας.

Serres master chef (#21) Δεν είναι απλώς που αγαπάμε τη μαγειρική. Είναι που αγαπάμε και την ντόπια κουζίνα. Βρήκαμε τρεις σεφ, τους φωτογραφίσαμε, μιλήσαμε μαζί τους και τους βάλαμε να μας μαγειρέψουν σερραϊκά πιάτα με τοπικά υλικά. Και σου γράψαμε και τις συνταγές.

Εδώ από επιλογή (#21) Σε μια εποχή που ο ένας νέος μεταναστεύει μετά τον άλλον, εμείς βρήκαμε πέντε Σερραίους που ενώ είχαν τη δυνατότητα να φύγουν από εδώ, έμειναν από επιλογή!

Σερραϊκά συγκροτήματα (#22) Βρήκαμε πέντε σερραϊκά μουσικά συγκροτήματα, με πορεία είτε εντός είτε εκτός πόλης, ακούσαμε τις μουσικές τους, μάθαμε τις απόψεις τους, χαρήκαμε με τη φρεσκάδα τους και τις ωραίες ιδέες τους και σου τα δώσαμε να τα απολαύσεις!

Made in Serres (#23) Ok, Σέρρες, Σέρρες, Σέρρες, αλλά τι έχει τέλος πάντων πραγματικά να μας δείξει αυτή η πόλη; Πήραμε πρόσωπα, προϊόντα, θεσμούς και μέρη σε ένα αφιερωματάκι για ό,τι είναι γνήσια σερ-

34 SER-FREE

Αντέχουν στο χρόνο (#27) Μαγαζιά χτίζονται και γκρεμίζονται, μόδες και τάσεις ανεβαίνουν και καταρρέουν, συνήθειες ξεχνιούνται, ποια είναι τα πράγματα που μένουν σταθερά στην πόλη μας; Το ψάξαμε το θέμα και καταλήξαμε σε μέρη και μαγαζιά που, ενώ τα χρόνια περνούν, η δυναμική τους δεν πέφτει με τίποτα!

Οικονομική πορεία της πόλης (#28) Τώρα είμαστε –ας το παραδεχτούμε- η πόλη των σουβλατζίδικων και των καφέ. Δεν ήταν όμως πάντα έτσι. Γυρίσαμε πίσω στα χρόνια που ανθούσαν οι σερραϊκές βιοτεχνίες και το οικονομικό σκηνικό ήταν αλλιώς. Και ρίξαμε μια βαθιά κριτική ματιά στα αίτια της πτώσης και στη διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης.

Social network (#30) Πιάσαμε στο στόμα μας και το fb: το αναλύσαμε, είπαμε τις απόψεις μας, ασκήσαμε κριτική, κάναμε και χιουμοράκι, έτοιμο το αφιερωματάκι μας!


X-

We abso f*ckinglutely love Christmas!

MAS.

Γέρε χρόνε φύγε τώρα... αλλά πριν φύγεις επίτρεψέ μας να δούμε τι συμβαίνει τελοσπάντων κατά τη διάρκεια αυτών των γιορτινών ημερών που μας κάνει να τις λατρεύουμε και να τις περιμένουμε πως και πως όλο το χρόνο. Είναι τα λαμπάκια; Είναι το φαγητό; Είναι οι οικογενειακές συνευρέσεις; Είναι τα σουαρέ; Είναι ότι αυτές τις μέρες δικαιολογούνται ο αλκοολισμός και ο τζόγος; Είναι ότι δεν δουλεύουμε; Είναι όλα τα παραπάνω μαζί; Επιμέλεια: Τόνια Παπαδάκη 35


θέμα

36 SER-FREE


θέμα


How to... Συντάκτρια: Τόνια Παπαδάκη

Πως να γράψεις ένα χριστουγεννιάτικο σουξέ Χρόνια Πολλά Ser-Free! Πως να αντέξεις σε άλλη πόλη αν έχεις κάνει γιορτές εδώ και πουλ πουλ πουλ η γαλοπούλα και ο Άι Βασίλης ho ho ho

Πως ξεχωρίζουν μέσα στο πλήθος σαν τα λαμπάκια τα χρωματιστά μέσα στον κόσμο και τη βαβούρα δρόμο ανοίγουν στη νέα χρονιά.

Έχει σουβλάκι, έχει αρνάκι και κοκορέτσι λαχταριστό και όλοι μετά τις γιορτές θα σου λένε πρέπει να χάσεις κανά κιλό.

Πως να αντέξεις σε άλλη πόλη αν έχεις κάνει γιορτές εδώ και πουλ πουλ πουλ η γαλοπούλα και ο Άι Βασίλης ho ho ho

Πως να αντέξεις σε άλλη πόλη αν έχεις κάνει γιορτές εδώ Χριστούγεννα, εμείς στις Σέρρες ρίχνουμε πολύ χορό.

Και με το δέντρο της αγάπης, που μόνο οι Σερραίοι σε όλη τη γη, θρίψαλα κάνουν τις άλλες τις πόλεις και τις τρώνε στη στροφή.

Γιατί οι Σερραίοι όλοι γλεντάνε τρώνε και πίνουνε ως το πρωί και από ωράριά μία δε μασάνε είναι μια άτιμη φάρα αυτοί!!!

3 Λαλούν και 2 χορεύουν όλοι οι πολίτες του κάμπου αυτού και κάπως έτσι μας βγαίνουν 5, όσα τα χρόνια του περιοδικού!!!

Πως να μη βαλτώσεις στις γιορτές Ακόμα και εσύ αρχηγέ των σπιτόγατων ψοφάς να βγεις στις γιορτές! Λίγο οι μυρωδιές, λίγο η ατμόσφαιρα, λίγο τα λαμπάκια δίνουν ένα τατς που σε κάνουν με ευκολία να πετάς τις κουβέρτες και τις πιτζάμες σου, να επαναστατείς και να θέλεις να σουρτουκεύεις όλη μέρα! Μαζί σου. ΑΛΛΑ το νου σου. Μπορείς να πέσεις σε λούπες που δεν πρέπει και να μπεις στον πειρασμό να κάνεις πράγματα που δεν θέλεις, όπως για παράδειγμα να πας δύο φορές στο ίδιο μαγαζί. Επουδενί. Μπορεί να σου μείνει και τραύμα και να ξαναβγείς σε καμιά εθνική εορτή και αργία. Το λοιπόν, πρέπει να οργανωθείς! Φύσηξε τη σκόνη πάνω από το σημειωματάριό σου και ξεκίνα τα σκονάκια:

Δηλαδή, εφόσον η πόλη μας σου παρέχει όλα τα είδη διασκέδασης, ένα βράδυ θα πας για cocktail, ένα άλλο για τσίπουρομεζέδες, μπουζούκια δεν το συζητώ έχεις ήδη κλείσει τραπέζι (γιορτές χωρίς μπουζούκια δεν γίνεται!) αλλά και ένα βράδυ θα γυρίσεις σπίτι σου πρωί κάνοντας το λεγόμενο tour!

1. Θα διαλέξεις ένα μαγαζί για κάθε βράδυ.

3. Προσπάθησε όσο γίνεται να μην ασχο-

38 SER-FREE

2. Δεν θα βγαίνεις κάθε βράδυ με τους ίδιους και τους ίδιους! Τόσο καιρό έκανες να βγεις από το σπίτι που τα χαρτάκια αναμονής των φίλων σου είναι χειρότερα από της Εθνικής Τράπεζας, πρώτη του μήνα. Επομένως, ξεκίνα τα τηλέφωνα, καθώς κάποιοι θα έχουν πετάξει τα χαρτάκια τους. Βάλ’τα σε μια σειρά!

ληθείς με τη δουλειά σου και ξεκουράσου όσο περισσότερο μπορείς γιατί αν είναι να δουλεύεις και φουλ μέσα στις γιορτές πάει κάηκες. Έπεσες μέσα στο βάλτο! 4. Πέρασε χρόνο με την οικογένειά σου. Ένα βράδυ κάνε την καρδιά σου πέτρα και μείνε σπίτι σου, φτιάξε ζεστή σοκολάτα για όλους, κάνε popcorn και βάλτε να παίξει το “Πολικό Εξπρές”.


θέμα

Πως να διαλέξεις τα σωστά δώρα Εμείς το έχουμε έθιμο. Σαν παιδάκια πρώτης δημοτικού όλοι στην οικογένεια -και πολύ περισσότερο η μαμά μου- περιμένουμε με ανυπομονησία την ώρα που θα ανταλλάξουμε τα δώρα! Πάντα ήμουν φαν των χρηστικών δώρων και σχεδόν ποτέ δεν άνοιξα με χαρά κουτί του οποίου το περιεχόμενο δεν ήξερα από πριν, αλλά εγώ είμαι και λίγο κουλή. Πέρα από αυτό. Με τόσες πιτζάμες που μου έχει πάρει η θεία μου η Ζαχαρούλα ένα είναι σίγουρο, δεν θα ξεμείνω ποτέ μα ποτέ. Αντίστοιχα, αν όχι όλοι, οι περισσότεροι έχουμε τη θεία εκείνη που δεν μας επέτρεπε ποτέ να πέσουμε έξω στη μαντεψιά. Νομίζω είναι εμφανές που το πηγαίνω...

Μείνετε μακριά από δώρα όπως ρόμπες, πιτζάμες, παντόφλες, είδη προικός και σεμέν, εκτός αν πρόκειται

για παραγγελία ή για δώρο στη θεία σας τη Ζαχαρούλα (μία της και μία σας).

Πριν βγείτε προς αναζήτηση του τέλειου δώρου, απέξω-απέξω ή και ευθέως, ρωτήστε το πρόσωπο τι θα ήθελε. Πολλοί είναι αντίθετοι με αυτή τη διαδικασία αλλά αν δεν θέλετε να αντικρύσετε μούτρα ή να έχετε πάρει εσείς ένα μόνο δώρο και ο άλλος να σας έχει πάρει ένα μεγάλο, δύο μικρά και τρία μικρότερα και επομένως να έρθετε σε δύσκολη θέση, ποιο το κακό να ρωτήσετε;

 Προσπαθήστε να κάνετε μια μικρή έρευνα αγοράς από το σπίτι σας, μέσω internet ώστε να ξέρετε περίπου την τιμή αυτού που ψάχνετε, που μπορείτε να το βρείτε και τα διάφορα είδη ίσως του προϊόντος, για παράδειγμα, σε τι χρώματα θα βρείτε μία συγκεκριμένη

τσάντα κλπ.

 Super Hot δώρα αυτή την περίοδο

είναι πράγματα τα οποία λόγω μειωμένου budget έχουμε κόψει ή δεν κάναμε ποτέ, όπως spa, μασάζ, ημιμόνιμο μανικιούρ, ένα καλό κρασί, μια μικρή εκδρομούλα στο χαμάμ δώρο στους γονείς, προϊόντα περιποίησης για άντρες και γυναίκες, φωτογραφικές μηχανές, εισιτήρια διαρκείας για την ομάδα, μία μηχανή espresso ή κάτι από όλα αυτά και ένα καλό βιβλίο.

Πως να μη ξοδέψεις όλα σου τα λεφτά

Δώρα, έξοδοι, υποχρεώσεις... Δεν έχεις ούτε πανί να κλάψεις; Γλυκοκοιτάς τον κουμπαρά σου; Μη. Άσε το γουρουνάκι να ζήσει λίγο ακόμα γιατί σου έχω λύση στο πρόβλημα σου. Δυστυχώς τα τρέχοντα έξοδα σου δεν τα γλυτώνεις αλλά δεν θα χρειαστεί και να υποθηκεύσεις το σπίτι σου για να περάσεις τις γιορτές. Μερικά μικρά tips που μπορούν να σε κάνουν να γλυτώσεις κάποια χρήματα.

Δώρα:  Συμφωνείστε από πριν το ποσό που θα διαθέσετε σε δώρα ώστε να αποφύγεις να ξοδέψεις παραπάνω χρήματα από ότι είναι διατεθειμένοι και οι άλλοι να δώσουν. Υπάρχουν πολλά μαγαζιά στις Σέρρες με οικονομικές λύσεις και με πολύ ωραία είδη για δώρα.  Επιπλέον, οι περισσότερες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας έχουν καθιερώσει κάποιες προσφορές, όπου αγοράζοντας ένα προϊόν παίρνετε άλλο ένα δώρο ενημερωθείτε για τις προσφορές της δικής σας εταιρίας.  Μπορείτε να ζητήσετε για δώρο κάτι που χρειάζεστε, ώστε να μην χρειαστεί να το αγοράσετε εσείς, εξοικονομώντας έτσι κάποια χρήματα.

Έξοδοι:  Εκμεταλλευτείτε τις Happy Hours των καταστημάτων, όπου μπορείτε να πιείτε καταπληκτικά cocktails σχεδόν μισοτιμής και καφεδάκια με 2 ευρώ. Εκεί δώστε τα όλα!  Oργανώστε με φίλους ένα σουαρέ με φαγητό, ποτό και θα σας βγει πολύ πιο οικονομικά από το αν βρισκόσασταν σε κάποιο μπαρ.  Μπορεί να σας φανεί περίεργο αλλά όταν βγείτε για φαγητό, μη φάτε τον αγλέορα! Συνήθως τα ορεκτικά που παίρνουμε στις ταβέρνες για να χορταίνει το μάτι είναι πάρα πολλά με αποτέλεσμα να χορταίνουμε και εμείς και να μη μένει χώρος για το κυρίως το οποίο παραγγέλνουμε πάραυτα! Άρα λιγότερα ορεκτικά, θα δείτε μεγάλη διαφορά στον λογαριασμό. 39


θέμα

It’s the most wonderful time of the year / Is it? Τις μέρες που ο πληθυσμός της πόλης πολλαπλασιάζεται με το άπειρο οι επιλογές σου είναι δύο, να το αποδεχτείς με χαρά ή να είσαι μίζερος και να γκρινιάξεις! Τι θα διαλέξεις; της Τόνιας Παπαδάκη

Είναι όντως τα Χριστούγεννα η πιο όμορφη περίοδος του χρόνου ή μήπως πιεζόμαστε να αρεζόμαστε; Το σπίτι μου γεμάτο μισοτελειωμένα project. Στο τραπέζι της κουζίνας η μισοτελειωμένη εργασία για το μεταπτυχιακό μου, στο μπάνιο αραδιασμένα τα καθαριστικά μετά την απόπειρα μου να καθαρίζω, στον τοίχο κρεμασμένα τα μισά κάδρα και για το στρωματάκι γυμναστικής δεν θα μιλήσω καν... Αλλά με βεβαιότητα μπορώ να πω πως δεν με νοιάζει! Έρχονται οι γιορτές!!! Άνοιξα τα παραθυρά μου για να μοσχοβολήσει το σπίτι Χριστούγεννα. Κάτι τέτοιο σε μια άλλη πόλη – κουλτούρα – πολιτισμό θα σήμαινε μυρωδιές από φρεσκοψημένα κουλουράκια, από κανέλα, από μελομακάρονα, από το τζάκι έστω, ή και αυτή η πολύ συγκεκριμένη μυρωδιά που έχουν οι γιορτές που τα περικλύει όλα αυτά μαζί. Στην πόλη μας βέβαια άλλη είναι η μυρωδιά σήμα – κατατεθέν κάθε εθνικής εορτής, εορτής και επετείου. Τα σουβλάκια. Μια τσίκνα εισέβαλλε σπίτι μου. Τρομοκρατήθηκα, έτρεξα και έκλεισα γρήγορα – γρήγορα τα παράθυρα. Ντύθηκα και βγήκα έξω...

40 SER-FREE


θέμα

41


θέμα

Κόσμος και ντουνιάς. Όλος ο νομός Σερρών σουλατσάρει στη Μεραρχίας και στα πέριξ. Άλλοι κρατάνε μεγάλες σακούλες, άλλοι μικρότερες, μαμάδες κυνηγάνε τα παιδάκια τους που κυνηγάνε τα περιστέρια και εκείνα έρχονται κατά πάνω σου και θα ήθελες όλο αυτό να είχε μουσική υπόκρουση τον Frank Sinatra που ονειρεύεται χρόνια τώρα λευκά Χριστούγεννα. Σχεδόν το ακούω και το σιγοτραγουδάω. Ξάφνου, όμως παίρνω τη στροφή μου επιτίθεται ένα σύννεφο καπνού και τα αυτιά μου αρχίζουν να βουΐζουν. Ακούω καλά; Γωγώ Τσάμπα: “Δεν σου κάνω τον Άγιο”; Ναι, ακούω καλά, όπως ακούω πεντακάθαρα και τα κρεατάκια να βγάζουν τα ζουμιά τους πάνω στα κάρβουνα. Μήπως τέλοσπάντων βρίσκομαι σε κάποιο χρονοντούλαπο; Κοίταξα το ημερολόγιο του κινητού μου, όχι εντάξει, δεν είναι ούτε πρωτομαγιά, ούτε Πάσχα. Είναι Χριστούγεννα. Μάλιστα. “Δεν θα γυρίσεις σπίτι σου”, λέω στον εαυτό μου, “θα φανείς δυνατή” και συνεχίζω να εισχωρώ πιο βαθειά. Νιώθω να κατηφορίζω καθώς στο σημείο που βρίσκομαι έχει δημιουργηθεί μια τιτανομέγιστη λακούβα που παλεύει να μας χωρέσει όλους, όπως θα παλεύει και το αγαπημένο μας τζιν 42 SER-FREE

μετά τις γιορτές. Σαν να σκοτείνιασε ή είμαι κοντή. ΆΟΥ, με πάτησε. Συγνώμη. Ωπ ένας δίσκος, ότι πρέπει για να πέσει πάνω μου. Σιγά εσύ με το τσιγάρο. Αχ, να μην πατήσω το σκυλί... Μια αγκωνιά και τρεις πατημασιές αργότερα έχω φτάσει στον προορισμό μου! Μμμ, ώρα για καφεδάκι, τέλεια. “Τι εννοείτε δεν έχει να κάτσουμε;”. Σταντ ε; Θα ήθελα να κάτσω αλλά ποια νομίζω ότι είμαι; Ε, δεν μπορούμε να τα έχουμε και όλα σε αυτή τη ζωή, μην είμαστε και πλεονέκτες. Πίνουμε το καφεδάκι μας και δεν τα παρατάμε! Κλασσικοί Ελληναράδες από τις 365 μέρες του χρόνου θα τρέξουμε να τα αγοράσουμε όλα στις 24 Δεκεμβρίου και ώρα: όσο αργότερα γίνεται. Λίγο ένα καλσόν, ένα ψωμί, κάτι θα σου γυαλίσει, κάτι χρειαστεί αυτός που ετοιμάζει το καθιερωμένο γεύμα και πρέπει να τρέξουμε να το πάρουμε... Αποτέλεσμα: πρέπει να επισκευθούμε κάθε κατάστημα, την γιορτινή αυτή ημέρα. Και εκεί ανακαλύπτουμε πως είμαστε όλοι αδέρφια και πως ρέει στις φλέβες μας αίμα ελληνικό. 32 άτομα στην ουρά και τα μαγαζία πήχτρα, οι πωλητές έτοιμοι για έκρηξη και χωρίς να το θέλεις γίνεσαι συμπρωταγωνιστής σε οικογενειακές ιστορίες τύ-

που: “Πρέπει να πάω στο καθαριστήριο, να πάρω το σακάκι μου, θα το βάλω με... ”, “Να μην ξεχάσω το κρεοπωλείο, αν δεν έχει ο Τάκης μπριζόλα σήμερα...”, “Κάποιος στο ταμείο τρία, παρακαλώ, έχουμε και δουλειές...”, “Θα μου κάνει αυτό το φόρεμα την πρωτοχρονιά ή θα έχω γίνει σαν αρκούδα και άδικα το αγοράζω;”, “Λοιπόν, έχω δύο ώρες τρέχω κάνω γρήγορα μπάνιο και πάω στο...” και ούτω καθεξής. Δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ. Γιατί το κάνουμε αυτό στους εαυτούς μας; Τόσο άγχος και αγωνία να πιούμε όλοι μαζί καφέ στο ίδιο μέρος, την ίδια ώρα, να χωρέσουμε όλες τις υποχρεώσεις μας στις 3 ώρες του πρωινού της παραμονής των Χριστουγέννων και τελικά να γεμίσουμε νεύρα; Μήπως κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος; Οι γιορτές πρέπει να είναι μέρες χαρούμενες και ήσυχες από έγνοιες και σκοτούρες. Και έτσι θα είναι, αφήστε τις παραπάνω υπερβολές. Αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας (όχι εντελώς βέβαια) και βγείτε για πολλούς καφέδες και ποτάκια και σουβλάκια και σαμπάνιες! Οι μέρες το απαιτούν... Καλά Χριστούγεννα και Καλές Γιορτές σε όλους!!!


θέμα

Χρήσιμες Γνώσεις, Άχρηστες Πληροφορίες Tόνια Παπαδάκη

Κάθε χρόνο, μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, πωλούνται

45%

των ανθρώπων αγοράζουν δώρο Χριστουγέννων για τη γάτα τους.

2,65

δισεκατομμύρια χριστουγεννιάτικες κάρτες.

67%

Ο Άγγλος ιερομόναχος Άγιος Βονιφάτιος ήταν αυτός που καθιέρωσε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο ως σύμβολο τον 8ο αιώνα μ.Χ.

Υπάρχουν περίπου

2

δισεκατομμύρια παιδιά στον πλανήτη. Αν υποθέσουμε πως ο Άγιος Βασίλης δε μοιράζει δώρα στους Μωαμεθανούς, τους Εβραίους, τους Ινδουιστές και τους Βουδιστές – (με εξαίρεση την Ιαπωνία), τότε πρέπει να επισκεφθεί το 15% των παιδιών (378 εκατομμύρια). Κι αν κατά μέσον όρο αναλογούν 3,5 παιδιά σε κάθε σπίτι, έχει να επισκεφτεί 108 εκατομμύρια σπίτια. Αν υποθέσουμε βέβαια πως σε κάθε σπίτι υπάρχει τουλάχιστον ένα καλό παιδί.

των ανθρώπων αγοράζουν δώρο Χριστουγέννων για το σκύλο τους.

Το έθιμο του Χριστουγεννιάτικου δέντρου το έφεραν στην χώρα μας οι Βαυαροί και στην Ελλάδα για πρώτη φορά στολίστηκε δέντρο στα Ανάκτορα του Όθωνα το 1833. Το έλατο δεν μαραίνεται ποτέ και έτσι συμβολίζει την αιώνια ζωή του Χριστού και είναι τριγωνικό συμβολίζοντας την Αγία Τριάδα.

22%

Το των ανδρών ψωνίζουν δώρα τις τελευταίες δύο μέρες.

9%

Το των γυναικών ψωνίζουν δώρα τις τελευταίες δύο μέρες.

12%

Ένα αρχίζει τα ψώνια του από τις εκπτώσεις του Ιανουαρίου.

967,7 σπίτια

Ο Άγιος Βασίλης πρέπει να επισκεφτεί το δευτερόλεπτο. Άρα πρέπει σε ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου: να παρκάρει το έλκηθρο, να βρει τα κατάλληλα δώρα, να μπει από την καμινάδα, να τα βάλει κάτω από το δέντρο, να βγει από την καμινάδα, να πάρει το έλκηθρο και να φύγει! Αν υποθέσουμε πως τα σπίτια είναι σε ίσες αποστάσεις (που βέβαια δεν είναι!) πρέπει να διανύσει κατά μέσον όρο 1,25 χιλιόμετρα συνολικά, (χωρίς να ξεκουραστεί ούτε να πάει στην τουαλέτα).

43


opinions

Χρυσάνθη Ιακώβου Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια Διάβασα πριν χρόνια την «Αθανασία» του Κούντερα. Εμείς οι άνθρωποι, λέει, όταν κάνουμε κάτι, δεν αντλούμε ευχαρίστηση από αυτό καθ’ εαυτό που κάνουμε, αλλά από την εικόνα του εαυτού μας καθώς το κάνει. Γι’ αυτό και η εικόνα, λέει σε άλλο σημείο, κινεί τον κόσμο. Από τότε δεν έχω σταματήσει να μας φαντάζομαι όλους μας ερωτευμένους με τους εαυτούς μας. Να είμαστε καλοντυμένοι. Να είμαστε ευδιάθετοι ή σέξι. Να έχουμε το πιο όμορφο σπίτι. Και την πιο cool διάθεση. Και να ρίχνουμε το πιο δυνατό γέλιο στην παρέα και στο καπάκι να βγάζουμε μια selfie foto γιατί περνάμε γαμάτα! Όλη μας η ζωή μια ατέλειωτη πόζα στα μάτια του ίδιου του εαυτού μας. Που την ανεβάζουμε και στο fb για να αυτοκαμαρωνόμαστε. Και να μας καμαρώνουν και οι άλλοι, γιατί αλλιώς δεν έχει γούστο.

44 SER-FREE

Στις γιορτές αυτό το πράγμα γιγαντώνεται. Θες το ψηλό δέντρο που αγκομαχάει από το βάρος των στολιδιών και τα λαμπάκια που αναβοσβήνουν και θες ντε και καλά ο καλός σου να σου πάρει δώρο και να φτιάξεις νύχι και μαλλί, αλλιώς δεν μπορείς να σουλατσάρεις στον πεζόδρομο αν το μαλλί δεν έχει γίνει σαν σφηκοφωλιά από τη λακ. Κι όλη η πόλη γίνεται ένα απέραντο τοπίο που αναβοσβήνει και προσποιείται ότι είναι χαρούμενη. Αλλιώς γιορτές δε γίνονται. Πρέπει ντε και καλά να είσαι στην τρίχα και να χαίρεσαι. Γι’ αυτό μετά ο άλλος σου λέει ότι παθαίνει κατάθλιψη στις γιορτές. Δεν αντέχει άλλο να βλέπει τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες και τους Άη-Βασίληδες στη μέση του δρόμου και τον κόσμο να πηγαινοέρχεται σαν παλαβός γιατί πρέπει να τα προλάβει όλα πριν τις γιορτές. Τι στο καλό θέλει να προλάβει, ούτε εγώ το κατάλαβα ποτέ.

Αλλά εδώ και μερικά χρόνια δεν έχεις λεφτά ούτε για δώρα ούτε για δέντρα ούτε για μαλλί και πάνε και οι διπλοί μισθοί που ξεπατίκωνες όλη την αγορά και πάει και η παλιότερη γιορτινή διάθεση. Όχι γιατί τώρα δεν μπορείς να νιώσεις τα Χριστούγεννα, αλλά γιατί σου χάλασαν την εικόνα. Η προηγούμενη ζωή μας, εκείνη με την οποία ήμαστε ερωτευμένοι, έσβησε τόσο απλά και τόσο απατηλά σαν τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια στο τέλος των γιορτών. Και πολλοί δε σκέφτονται ότι η λύση δεν είναι να στεναχωριόμαστε, αλλά να βρούμε καινούργιες εικόνες. Να τις ψάξουμε μέσα μας, να τις δημιουργήσουμε από την αρχή. Να τις εφεύρουμε εν ανάγκη, από το πουθενά. Γιατί δυστυχώς τις εικόνες τις χρειαζόμαστε οπωσδήποτε. Έχει δίκιο ο Κούντερα –πώς αλλιώς θα κινείται ο κόσμος;


opinions

Κορίνα Κ. Από τη μέρα που είδα τη διαφήμιση γνωστής εταιρείας ότι έρχονται τα Χριστούγεννα το μόνο που σκέφτομαι είναι πότε επιτέλους θα δοκιμάσω κουραμπιέ από τα χεράκια της μαμάς, πού θα βρω εκείνο το μελομακάρονο που λιώνει στο στόμα. Και νομίζω με καταλαβαίνεις, ειδικά όταν έρχεται εκείνη η ώρα που κάθεσαι στο οικογενειακό τραπέζι με φαγητά να έρχονται από παντού και εννοείται δεν μπορείς να απογοητεύσεις μαμά, θεία, γιαγιά, καλεσμένους που όλοι θέλουν να δοκιμάσεις από το εορταστικό πιάτο ή γλυκό. Και ναι, ψέματα δεν θα πω, δεν θέλω και πολύ να πέσω μέσα στο καζάνι, κοινώς να φάω απ’ όλα, χωρίς σταματημό, και χωρίς τύψεις.. μέχρι που να κάπου εκεί ανάμεσα

Κάψε τη γαλοπούλα (και άσε τη γκρίνια για)… του χρόνου! από Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, ανακαλύπτω ότι το υπέροχο φουστάνι που αγόρασα για να με βρει το νέο έτος more fabulous than ever, χμμμμ σχεδόν δεν χωράει. Κλάμα, κακό, γκρίνια… αλλά υπάρχουν και τα θαυματουργά καλσόν! Και κάθε χρόνο λέω, όχι αυτή τη φορά θα κρατηθείς, θα ακολουθήσεις όλες τις συμβουλές των διαιτολόγων, θα γεμίσεις το πιάτο με μπόλικη σαλάτα, θα πιεις μόνο ένα δυο ποτηράκια (λευκό πάντα) κρασί και θα κρατηθείς γιατί οι κόποι ενός έτους (εντάξει επειδή ξέφυγα και το καλοκαίρι έστω τριών μηνών) δεν είναι δυνατό να πάνε στράφι! Ε λοιπόν, αυτό υποσχέθηκα στον εαυτό μου και φέτος.. αλλά νομίζω ότι με το πρώτο μελομακάρονο θα τα ξεχάσω όλα.

Η συμβουλή μου είναι: οκ, ας μην τρελαινόμαστε. Είναι λογικό μέρες που είναι να χαλαρώνουμε και να τρώμε και λίγο παραπάνω. Φυσικά, η υπερβολική κατανάλωση ποτού και φαγητού δεν είναι ότι καλύτερο για την υγεία μας. Αν φας κάτι παραπάνω μια μέρα, δεν είναι ανάγκη να υπερβάλλεις την επόμενη. Και σταμάτα να γκρινιάζεις για το πόσο έφαγες ειδικά αν βρεθείς 2 με 3 κιλά παραπάνω μετά τις διακοπές. Στην τελική θα μπορούσες να κρατηθείς και λίγο.. αλλά και λίγη νηστεία και αποτοξίνωση μετά τις γιορτές σίγουρα δεν βλάπτει. Σημασία έχει ότι είσαι από τους τυχερούς που κάθησαν στο εορταστικό τραπέζι μαζί με οικογένεια και φίλους… Χρόνια πολλά!

45


opinions

Νίκος Πελέκης Πήρα την απόφαση να …… στο εξωτερικό! Η αλήθεια είναι πως προσπάθησα πολύ να βρω το κατάλληλο ρήμα που θα εξέφραζε ορθά την επιλογή μου για την «μετακίνηση» αυτή, όμως ακόμη δε τα κατάφερα. Ίσως τα συναισθήματα που θα δημιουργηθούν όταν τελικά βρεθώ στον τόπο προορισμού ολοκληρώσουν την ερεύνα μου αυτή και δώσουν ένα αποτέλεσμα. Δεν είμαι σίγουρος λοιπόν αν πρόκειται για μετανάστευση, τουλάχιστον όπως ο όρος αυτός είθισται να χρησιμοποιείται έως και σήμερα στη χώρα μας. Ίσως βέβαια και να μη θέλω να αποδεχθώ τον όρο «μετανάστης» για τον εαυτό μου. Οι περισσότεροι έχουμε συνδυάσει τον λέξη μετανάστευση με αίτια οικονομικά. Δυστυχώς στις μέρες μας και δη στην χώρα αυτή, τα αίτια θαρρώ πως είναι πολλά περισσότερα. «Είσαι σίγουρος που φεύγεις;» με ρωτούν. «Γιατί, είστε σίγουροι εσείς που μένετε πίσω;», τους απαντώ! Αβεβαιότητα! Λέξη κλειδί. Ποιος μπορεί να νιώσει ασφάλεια και να προοδεύσει σε μια κοινωνία που κολυμπά στην αβεβαιότητα; Επέλεξα την λέξη κοινωνία και όχι κράτος, χώρα κτλ γιατί η κοινωνία είναι αυτή που χτίζει το κράτος. Η κοινωνία, δηλαδή εμείς, είμαστε αυτοί που θεμελιώνουμε το οικοδόμημα και χαράσσουμε τις γραμμές. Η αβεβαιότητα, η μίζερη πραγματικότητα και η απαξίωση των πολιτών, μας καταδικάζει όλους και κυρίως τους νέους σε μια χρόνια ηττοπάθεια. Ο νέος σε μια τέτοια κοινωνία δεν μπορεί πλέον να δημιουργεί! Η πληροφορία στην εποχή μας ταξιδεύει άμεσα. Η σύγκριση της ποιότητας ζωής-εργασίας ανάμεσα στις χώρες είναι πασιφανής πλέον σε όλους. Σπουδάσαμε, μαθητεύσαμε, εκπαιδευτήκαμε και προετοιμαστήκαμε για να υλοποιήσουμε τα όνειρα και τις γνώσεις μας. «Έλα λοιπόν πατέρα, δείξε μου σε ποιο περιβάλλον θα πραγματοποιήσω το όνειρο μου αυτό. Σε ποια κοινωνία;» Τι πρέπει να κάνουν όλοι αυτοί οι νέοι που ασχολούνται με την έρευνα, την τεχνολογία, το design και τόσους άλλους τομείς που στην Ελλάδα είτε δεν υπάρχουν είτε βρίσκονται σε εμβρυακή κατάσταση; Πως οι νέοι θα προοδεύσουν και θα επενδύσουν σε μια κοινωνία οικονομικά και ηθικά εξαθλιωμένη; Σε μια κοινωνία που αντί να ανοίγει τους ορίζοντες της κλείνεται όλο και περισσότερο στον εαυτό της; Σε μια κοινωνία που απορρίπτει κάθε τι διαφορετικό και καινοτόμο; Τα οικονομικά και επαγγελματικά προβλήματα είναι όντως αρκετά, ξέρουμε όμως να τα κάνουμε «γαργάρα» και να τα αντιμετωπίζουμε όταν οι λοιπές προϋποθέσεις και η καθημερινότητα μας είναι βιώσιμη. Όταν το περιβάλλον μας δεν είναι νοσηρό. Είμαστε η γενιά των 500 ευρώ. Εμείς οι νέοι καλούμαστε να κλείσουμε τα όνειρα μας μέσα σε έναν τριψήφιο αριθμό και δεν ανα-

46 SER-FREE

Η βαλίτσα φέρομαι σε όνειρα μεγαλεπήβολα, άπιαστα αλλά έστω στον βασικό απογαλακτισμό από την οικογένεια, το απλό όνειρο να πατήσεις στα πόδια σου και να δημιουργήσεις. Ο τίτλος «τα καλυτέρα μυαλά μεταναστεύουν στο εξωτερικό» φιγουράρει παντού πλέον και αποτελεί πραγματικότητα. Κάποτε οι χώρες που ευημερούσαν ζητούσαν εργατικό δυναμικό. Σήμερα, οι ίδιες πάνω κάτω χώρες, «αγοράζουν» πλέον τα «καλύτερα μυαλά», αγοράζουν γνώσεις, αυτό είναι που τους ενδιαφέρει και αυτό είναι που ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Άλλωστε στην Ελλάδα σήμερα δεν χρειάζονται τα «καλά μυαλά». Τα πράγματα στην Ελλάδα λειτουργούν απλά, με αρχέγονο τρόπο, τα μυαλά εδώ περιορίζονται σε αρπαχτές, μίζες και προσωπικό πλουτισμό. Τα «καλά μυαλά» λοιπόν είναι περιττά, για να μην πω αποτελούν εμπόδιο στα σχέδια πολλών επιτήδειων. Η επένδυση στην ανθρώπινη γνώση είναι αυτό που κάνει μια κοινωνία, μια χώρα να προοδεύει και δυστυχώς στην Ελλάδα η μόνη επένδυση που παρατηρείται είναι η επένδυση στον καφέ και το σουβλάκι. Αντί να επενδύουμε στην παιδεία και να «ξεκοκαλίζουμε» τα πακέτα στήριξης (ΕΣΠΑ κτλ) εμείς σαν ανώτεροι που είμαστε τα στέλνουμε πίσω ανεκμετάλλευτα και ζητούμε άλλα πακέτα με όρους και μνημόνια! Δεν είναι λοιπόν μόνο η οικονομική κατάρρευση που ωθεί τους νέους στην αναζήτηση άλλης πατρίδας αλλά κυρίως η κατάρρευση των ανθρωπίνων αξιών, η ανάπτυξη της αβεβαιότητας, του φόβου, των ρατσιστικών φαινομένων, η αστάθεια και ο «ωχαδερφισμός». Πολύ απλά: λείπει το όνειρο, η ελπίδα, η συγκροτημένη και δημοκρατική κοινωνία των ίσων ευκαιριών. Ας μην κλαιγόμαστε, λοιπόν, για τους νέους που φεύγουν στο εξωτερικό, αλλά ας βρούμε τρόπους να τους κερδίσουμε πίσω. Ας αποδείξουμε ότι δεν χάθηκε η ανθρωπιά στην ελληνική κοινωνία. Η αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που ταλανίζουν τη χώρα μας δεν έχουν τη λύση τους σε συσσίτια μόνο για Έλληνες ούτε βοήθειες από το εξωτερικό. Η νοοτροπία μας είναι αυτή που πρέπει να αλλάξει και αυτό θα επιτευχθεί αν παραδειγματιστούμε από τα θετικά των άλλων και χτίσουμε τις δικές μας στέρεες βάσεις επενδύοντας στην παιδεία τον πολιτισμό και τις ανθρώπινες αξίες. «Δραπετεύω» το βρήκα λοιπόν το ρήμα που έψαχνα! «Πήρα την απόφαση να δραπετεύσω στο εξωτερικό»! Για μια καλύτερη και βιώσιμη πραγματικότητα ότι και αν περικλείει αυτή η έννοια”.


opinions

47


θέμα

Ser

5.

Free

χρόνια Τώρα που γιορτάζουμε τα πέντε μας χρόνια μοιραζόμαστε μερικές από τις προσωπικές μας αμαρτίες. Τους έχουμε δώσει την μορφή συμβουλών για να σας ξεγελάσουμε αλλά μια που είναι Χριστούγεννα, κάντε κάτι καινούριο (και δοκιμασμένο)... γράφουν Χρυσάνθη Ιακώβου – Τόνια Παπαδάκη

5.

μαγαζιά στις Σέρρες για τις γιορτές

5.

λόγοι για να μείνεις Σέρρες τα Χριστούγεννα

Ξενοδοχείο Philippos Xenia Για totally gourmet καταστάσεις και για εξτρά πολυτέλεια (ε, το απαιτούν οι μέρες!) ένα πέρασμα από το roof garden του Philippos Xenia είναι must! Ακόμη κι αν δε θες ρομαντικά εορταστικά δείπνα, ένα καφεδάκι με θέα την –χιονισμένη ελπίζω- κοιλάδα θα είναι τέλειο!

Αγαπημένα πρόσωπα Γιατί να ξενιτεύεσαι και να περνάς γιορτές μακριά από τους αγαπημένους συγγενείς και τους φίλους; Οι γιορτές είναι για να συγκεντρωνόμαστε όλοι γύρω από το τραπέζι και να περνάμε καλά. Αναντικατάστατο...

Sofa Η ξύλινη διακόσμηση του Sofa σε συνδυασμό με τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια κάνει μια ατμόσφαιρα παραμυθένια. Total Christmas feeling είτε πας για ποτό είτε πας για δείπνο στον επάνω όροφο...

Events, events Πάντα στις γιορτές διοργανώνονται ένα σωρό εκδηλώσεις, στην πλατεία, στους δρόμους, στα μαγαζιά και η στολισμένη μας πόλη είναι πραγματικά στα καλύτερά της. Γιατί να το χάσεις;;

Βίγλα Ε, δε νομίζω να σκοπεύεις να περάσεις Χριστούγεννα χωρίς Λαϊλιά! Όταν ανηφορίσεις λοιπόν μέχρι εκεί με το καλό, θα κάνεις στάση για φαγητό –και μιλάμε για πολύ καλό φαγητό!- στη Βίγλα. Παραδοσιακή διακόσμηση, ζεστή ατμόσφαιρα, αναμμένο τζάκι, παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς συνήθως διοργανώνονται και ρεβεγιόν...

No money, no honey Αν είναι να μετράς τα λεφτά σου ευρώ προς ευρώ για να δεις αν σου φτάνουν για ρομαντικό ταξίδι στη χιονισμένη Ευρώπη ή αν είναι να σε ζώνουν μετά οι τύψεις που αντί να πληρώσεις τους λογαριασμούς της ΔΕΗ έτρεχες στο Περτούλι, άσ’ το. Ταξιδάκι με τέτοιες σκέψεις δε λέει. Κάτσε εδώ που κάθεσαι.

Μπρίκι Η διακόσμηση του μαγαζιού είναι ούτως ή άλλως υπέροχη, ε τα Χριστούγεννα απογειώνεται εντελώς! The best place to be για καφεδάκι ή για ποτάκι τις γιορτινές μέρες, σε έναν πεζόδρομο που επικρατεί ο απόλυτος εορταστικός πανικός. Ωραία πράγματα...

Relax and take it easy Εντάξει, δε λέω, τα ταξίδια είναι σούπερ, αλλά όσο να πεις έχουν τη φασαρία τους. Αν κουράζεσαι με δουλειά και με υποχρεώσεις, γιατί να βάλεις κι άλλο νταλκά στο κεφάλι σου; Απόλαυσε την άδεια χαλαρά στο σπιτάκι σου και στην αγαπημένη μας πόλη, είναι τόσο ωραίο το να μην κάνεις τίποτα!

Voice espresso Όμορφο μαγαζί, cozy εορταστική ατμόσφαιρα, ψαγμένες μουσικές επιλογές, ο ιδανικός χώρος στο κέντρο της αγοράς για να ξεκλέψεις λίγο χρόνο και να τα πεις με φίλους μετά τα ψώνια, τις ώρες που η κίνηση στην πόλη θα φτάνει στο ζενίθ!

Εντός έδρας Και στο κάτω-κάτω, γιατί να ξενιτευτείς για να πεις ότι πήγες κάπου; Εδώ μήπως δεν έχει μέρη για να πας; Και το χιονοδρομικό μας το έχουμε, και τα χωριουδάκια μας τα έχουμε, και τη λίμνη μας την έχουμε, αν θες οπωσδήποτε μια εξόρμηση, κάνε τουρισμό στις Σέρρες!

48 SER-FREE


5.

παιχνίδια που πρέπει να παίξεις

Διασημότητες Εκεί που είστε όλοι μαζεμένοι πάρτε από ένα post-it και γράψτε ο καθένας για τον διπλανό του ένα διάσημο πρόσωπο και στη συνέχεια χωρίς να το δει κολλήστε το στο μέτωπό του. Έπειτα, ο καθένας προσπαθεί, με ερωτήσεις που του απαντάνε οι υπόλοιποι με ναι ή όχι, να καταλάβει ποιος διάσημος είναι. Με το ναι έχει δικαίωμα να ρωτήσει και άλλη ερώτηση ενώ με το όχι έρχεται η σειρά του επόμενου! Πολύ γέλιο! Μπιρίμπα Και παίζουμε μπιρίμπα, μπιρίμπα, μπριρίμπα φωνάζοντας αρίμπα, αρίμπα αρίμπα! Το μπλακ τζακ και τα συναφή δεν είναι για όλους. Ενώ η μπιρίμπα είναι ένα κλασσικότατο παιχνίδι αγάπης και μίσους. Μη λυπηθείς κανέναν. Φάτους όλους. Bowling Πέρα από το διασκεδαστικό της υπόθεσης είναι μια καλή ευκαιρία για συνευρέσεις. Διάλεξε μια μικρή μπάλα αν δε το έχεις και διέλυσε όλες τις κορίνες! Μη το φοβηθείς είναι πολύ ευκολότερο από ότι νομίζεις. Άσε που φοράνε όλοι υποχρεωτικά και εκείνα τα καταπληκτικά παπουτσάκια που τους κάνουν να μοιάζουν σαν αίρεση! Strip Poker Μόνο μεταξύ σας εννοείται! Είναι ό, τι πρέπει για να πυροδοτήσει την σχέση που ίσως, λόγω χειμώνα, έχει πέσει σε χειμερία νάρκη. Ντιν-νταν-ντον Αποκλειστικά και αυστηρά σε σπίτι. Η παρέα κάθεται σχηματίζοντας κύκλο και απλά ξεκινάνε και λένε ντιν – νταν – ντον εναλλάξ. Σιγά το δύσκολο; Κι όμως είναι ύπουλο παιχνίδι γιατί μπερδεύεσαι πολύ εύκολα. Κι όποιος μπερδεύεται πίνει ένα σφηνάκι. Σας λυπάμαι ήδη!!!

5.

καλλιτέχνες για να ακούς

Louis Armstrong: Να ξυπνάς το πρωί των χριστουγέννων και να τον ακούς να σου λέει σε τι θαυμάσιο κόσμο ζούμε. What a wonderful world... Η φωνή του μπορεί να ζεστάνει και το πιο παγωμένο σπίτι! Τα πάντα από Barry White. Γνώμη μου είναι πως και μόνο με Barry είσαι καλυμμένος. Frank Sinatra: Ομοίως, το ίδιο ισχύει και για τον αγαπημένo Frank. Aλλά αν σόνι και ντε θέλεις κάτι που να έχει τα χριστούγεννα στον τίτλο, ορίστε: The Sinatra Family Wish You a Merry Christmas. Ella Fitzgerald: “Dream a little dream of me”... όχι εμένα παιδιά!!! Θα σας εμπνεύσει να πείτε “σ’αγαπώ” ακόμα και στις πέτρες! Nina Simone: She will “Put a spell on you” και δε θα μπορείς να σταματήσεις να την ακούς. Και πιανάκι, και σαξοφωνάκι και αγκαλίστα μπροστά στο τζάκι (λέω εγώ...)

5.

αμαρτίες που πρέπει να κάνεις

Να φας Να φας πολύ. Γιατί κουραμπιέδες, μελομακάρονα και σοκολάτες σε σχήμα Άη-Βασίλη δεν υπάρχουν τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου. Ε, να έχεις μετά κι ένα κίνητρο να ξεκινήσεις δίαιτα, να λες «πρέπει να χάσω τα κιλά των γιορτών». Να πιεις Σε ταβέρνες, σε μπαρ, στο σπίτι μαζί με την 21, γενικά πιες. Πίνεις που πίνεις, θα το κάνεις τώρα με δικαιολογία, θα λες είναι γιορτές, όλα επιτρέπονται! Ξενύχτι Σε έχει φάει η ρουτίνα; Βλέπεις Game of Thrones και την πέφτεις από τις 12; Έχεις - δεν έχεις πρωινό ξύπνημα; No more. Γιατί το θέμα με τις γιορτές είναι ότι όλα τα καλά ξεκινούν μετά τα μεσάνυχτα... Κάνε παιχνίδι Τόσο κόσμο θα έχει έξω. Άσε το μάτι σου να παίξει παραπάνω. Όλοι χαρούμενοι, όλοι ευδιάθετοι, ό,τι πρέπει για να ψήσεις καταστάσεις. Τι τζάμπα τα αγόρασες τα ντεκολτέ;; Βάλ’ τα τώρα! Ξόδεψε Επειδή το να ξοδεύεις κατιτίς παραπάνω κοντεύει να ενοχοποιηθεί, μην το παρατραβήξεις. Ναι, δεν έχεις μία, αλλά εκείνο το ωραίο φουλάρι που είδες για την κολλητή σου πάρ’ το, θα χαρεί. Και εκείνο το βιβλίο για τον καλό σου, ναι, μην το σκέφτεσαι. Χριστούγεννα θα πει giving and sharing!

49


θέμα

Christmas Movies

1.

2.

3.

The Polar Express The Family Man (2000): (2004): Την παραμονή των Χριστουγέννων ένα παιδάκι που αμφιβάλλει για την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη μπαίνει σε ένα μαγικό τρενάκι που κατευθύνεται στον Βόρειο Πόλο και στο σπίτι του Άγιου Βασίλη!

Ένας εργαζόμενος στο χρηματιστήριο έχει την ευκαιρία να δει πως θα ήταν η ζωή του αν είχε παντρευτεί την αγαπημένη του στο σχολείο! Προσωπική αγαπημένη, λατρεμένη, χριστουγεννιάτικη ταινία!

Famous Movie Quotes: The Conductor: Well, ya comin’? The Boy: Where? The conductor: To the North Pole, of course! This is the Polar Express!

Famous Movie Quotes: Kate: How can you do that? Jack: What? Kate: Look at me like you haven’t seen me every day for the last 13 years.

Πρωταγωνιστές: Tom Hanks, Leslie Zemeckis

Πρωταγωνιστές: Cage, Tea Leoni

50 SER-FREE

Nicolas

4.

Home Alone

A Christmas Carol

(1990):

(2009):

Δεν υπάρχουν χριστούγεννα χωρίς αυτή την ταινία! Ο οκτάχρονος τότε πρωταγωνιστής μένει πίσω ενώ όλη του η οικογένεια φεύγει για διακοπές στη Γαλλία, ο ίδιος πρέπει να υπερασπιστεί το σπίτι του από δύο πανηλίθιους ληστές! Famous Movie Quotes: Kevin: This is it! Don’t get scared now! You guys give up yet? Or are you thirsty for more? Πρωταγωνιστές: Macaulay Culkin, Joe Pesci, Daniel Stern

Σε animation βλέπουμε μια επανεκτέλεση της κλασσικής νουβέλας του Charles Dickens που αφορά έναν μίζερο του οποίου τα μάτια ανοίγει ένα πνεύμα! Famous Movie Quotes: Ebenezer Scrooge: Spirit! Hear Me! I’m not the man I was! Πρωταγωνιστές: Jim Carrey, Garry Oldman, Colin Firth


51


w ll of f me Bright Days | Great Nights | Beautiful People, της Αντριάνας Χριστοφίλη

3.

4. 1.

2.

5.

1. Βαλάντης και Θωμάς στο Gazi, 2. Αιμιλία και Μαριαλένα, 3. Gazi, 4. 1800, 5. Αγγελική, Αλεξία και Γιώτα

 SER-FREE


53


w ll of f me

1.

2.

3.

4.

5.

6.

1. Δέσποινα, Θωμαί και Νατάσα στο Gazi, 2. Δήμητρα και Μαρία, 3. Δημήτρης, Κώστας, Γιώργος, Χρυσόστομος, Αντώνης και Μαργαρίτης, 4. 1800, 5. Νάντια και Βίκη, 6. Μπρίκι

 SER-FREE


55


w ll of f me

1.

2.

3.

4.

5.

6.

1. Μπρίκι, 2. Gazi, 3. Ιωάννα, Ειρήνη, Λιάνα, Εύα και Νάντια, 4. Κωστης και Αχιλλέας, 5. Νικόλ, Σοφία και Ζωή στο NOUVEL, 6. 1800

 SER-FREE


57


w ll of f me

1.

2.

3.

4.

5.

6.

1. Σόφι, Στέφανος και Χριστίνα, 2. Νίκος, Ρίτης και Βαλάντης, 3. 1800, 4. Νάσια, Ζωή, Κώστας και Φρόσω, 5. Νάσια και Ζωή στο NOUVEL, 6. Χάρης και Ηλίας

 SER-FREE


59


w ll of f me

1.

2.

3.

4.

5.

6.

1. Κώστας και Φρόσω, 2. Κατερίνα και Σοφία στο Voice espresso, 3. Τάνια, Bασίλης, Πάνος και Σταύρος στο Μπρίκι, 4. Ναυσικά, Κική, Ελενη, Φωτεινή, Σπύρος και Ιωάννα στο μέλι γάλα, 5. Ιωάννα, Χρύσα και Αλίνα, 6. Γιάννης και Λευτέρης απολαμβάνουν ποτό στο μέλι γάλα

0 SER-FREE


61


w ll of f me

2.

1.

3.

4.

5.

6.

1. 1800, 2. ΘωμαΪ, Κωσταντίνα και Μένη, 3. Μαρία, Χριστίνα και Σοφία, 4. Μαρία, Βερόνικα, Δήμητρα και Δήμητρα, 5. 1800, 6. Τα κορίτσια του μέλι γάλα

 SER-FREE


63


64 SER-FREE


65


για δες τι γίνεται εκεί έξω... Brighton, Copenhagen, Milan & Sweden Η στήλη αυτή μας παίρνει από το χέρι, μας ανεβάζει σε ένα αεροπλάνο και μας πηγαίνει μία αεροκρουαζιέρα. Μας προσγειώνει σε τέσσερις γωνιές του κόσμου παρέχοντας μας άχρηστες γνώσεις και χρήσιμες πληροφορίες για μέρη αλλιώτικα και για συνήθειες χωρών που για μας είναι ασυνήθιστες! Welcome Aboard / Abroad.

Έχει δύο μήνες που είμαι Κοπεγχάγη (έχω χάσει και 5 κιλάκια και έχω γίνει και το πρώτο γκομενάκι στην σχολή) και όλα φαίνονται ονειρικά… Άνθρωποι καλοί, υπομονετικοί, με διάθεση για να σε βοηθήσουν σε οτιδήποτε σε απασχολεί και πάνω από όλα ήρεμοι. Δεν θα δεις ποτέ κανένα να κορνάρει στα φανάρια με το που θα ανάψει πράσινο, ούτε μούντζες να πετάγονται από οποιαδήποτε κατεύθυνση άμα κάνεις κάποιο λάθος. Aντιθέτως, δείχνουν κατανόηση στα πάντα. Στα πάντα είπα; Ναι στα πάντα. Άμα ψάχνεις να βρεις άνθρωπο που να μοιάζει τον τυπικό Ελληνάρα, με την γκρίνια, την μιζέρια του και τα νεύρα του θα πρέπει να ψάξεις πολύ…. Ή να αλλάξεις χώρα. Οι Δανοί έχουν την ικανότητα να κά66 SER-FREE

Ζωή Ποδήλατο Αλέξης Ταραβάνης / Δανία, Copenhagen νουν τα πράγματα απλά, πρακτικά και εύχρηστα. Όλα όμως με το κατάλληλο τίμημα. Συγκοινωνία θες; Η καλύτερη, αλλά παράλληλα και η πιο ακριβή στην Ευρώπη. Διότι ο Δανός όταν λέει ότι το τραμ, το λεωφορείο ή το μετρό θα είναι στις 12:32 στην στάση το εννοεί απόλυτα… Για αυτό τον λόγο η συγκοινωνία είναι απαραίτητη όταν βιάζεσαι ή όταν ο καιρός δεν το

επιτρέπει. Ως εκ τούτου, η ζωή στην Κοπεγχάγη απαιτεί ποδήλατο και μάλιστα επί καθημερινής βάσης. Θες να πας σουπερμάρκετ; Ποδήλατο… Πανεπιστήμιο; Ποδήλατο… Βόλτα στην αγορά; … Ποδήλατο… Για αυτό τον λόγο οι Δανοί έχουν δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο από ποδηλατοδρόμους (όχι σαν το δωρεάν δείγμα που έχουμε στην Σέρρες) που μπορείς και κινείσαι άνετα και χωρίς κανένα πρόβλημα. Για να μην ξεχάσω ότι παράλληλα ασκείσαι κιόλας!!! Οπότε εύλογα φτάνεις στο ερώτημα… Πόσο όμορφος πια θα είμαι όταν γυρίσω στην Πατρίδα για Χριστούγεννα; Γυμνάζομαι, τρώω υγιεινά… Μόνο το κάπνισμα μένει να κόψω…


67


abroad

Μ

όνο περνώντας το κατώφλι μιας αγγλικής pub, μπορεί κάποιος να καταλάβει τι πραγματικά σημαίνει το όνομά της. Είναι ο σύντομος τύπος του “PUBlic house” (=σπίτι ανοιχτό στο κοινό). Πράγματι, το feeling που σου βγάζει η ατμόσφαιρα είναι οικειότητα κ ζεστασιά σπιτική-παρεΐστικη. Οι γραφικές pubs στην εξοχή, αλλά κ οι συνοικιακές, είναι μία πραγματικά ενδιαφέρουσα εναλλακτική όταν θέλεις κάτι πιο light ένα κυριακάτικο βράδυ, για παράδειγμα. Αυτός ο τρόπος διασκέδασης βρίσκεται στην πρώτη θεση προτίμησης των beer lovers, καθώς η ποικιλία βαρελίσιας μπίρας, κυρίως, είναι χαρακτηριστικό όλων των pubs. Το “Θα πιούμε καμιά πράσινη;” αντικαθίσταται με το “Θα πάρουμε κάνα pint?” (pint: πίντα, ⅛ του γαλονιού, χρησιμοποιείται για το μέγεθος ποτηριού μπίρας). Αποφασίζεις, λοιπόν, να πιεις το pint σου κι εκεί ξεδιπλώνονται επιλογές ανάμεσα σε lager, stout, ale και πολλά άλλα είδη μπίρας. Εκτός από τις μπίρες, ξεχωριστή θέση στα menu των pubs βρήκε το φαγητό της pub. Εδώ, η παρεξηγημένη αγγλι-

68 SER-FREE

The “Pub” Culture. Χαρά Τσαρδάκη / Brighton κή κουζίνα έχει την τιμητική της, ειδικότερα τις Κυριακές που σερβίρεται το παραδοσιακό βρετανικό “ Sunday Roast” (=ψητό της Κυριακής). Από τις πιο μποέμ μέχρι τις πιο αγγλούρικες pubs, όλες έχουν κάποιο ωραίο event να προσφέρουν. Live μουσική, βραδιές karaoke, μπιλιάρδα, quiz nights, βελάκια και επιτραπέζια είναι μόλις μερικές από τις επιλογές που έχουν οι θαμώνες των pubs. Ασφαλώς, το “small talk” (=ψιλοκουβεντούλα) είναι το προτιμότερο καθώς συνάδει στο maximum με τη φιλοσοφία της pub που επιτάσσει μπιρίτσα και (ας μου επιτραπεί η έκφραση) “μουχαμπέτι”. Αγαπημένος τρόπος των Βρετανών

να περάσουν ένα night out είναι το “pub crawl” (= “σύρσιμο” στις pubs). Η ευκόλως εννοούμενη μεταφορική χρήση της λέξης “σύρσιμο” περιγράφει τη μετάβαση από pub σε pub. Στόχος της βραδιάς, εκτός απ’ τη διασκέδαση, είναι να πάει σε όσο πιο πολλές pubs μπορεί στη διάρκεια της νύχτας, πολλές φορές προκαθορίζοντας τον αριθμό των ποτών που θα πίνουν ανά pub. Έχοντας περάσει μια γεμάτη νύχτα με ατέλειωτες συζητήσεις και φίλους έρχεται η ώρα να γυρνάμε και σπίτια μας. Το προσωπικό της pub χτυπάει το καμπανάκι 3 φορές ενημερώνοντας τον κόσμο ότι σε λίγη ώρα κλείνει και είναι η ώρα να κάνουν τις τελευταίες παραγγελίες τους στο bar. Υπάρχει ένα σούσουρο ότι αυτός ο τρόπος διασκέδασης αργοσβήνει στην Αγγλία. Καθαρές συκοφαντίες. Είναι αγγλική συνήθεια πολλώώώώώών δεκαετιών και οι Βρετανοί όσο ανοιχτόμυαλοι και να είναι, τους αρέσει να έχουν κάτι που να φέρνει σε παράδοση όσο κι αν δεν τους το’ χαμε.


69


abroad

Θ

α αρχίσω από την Μέση Ανατολή και θα καταλήξω προς Ευρώπη πλευρά και συγκεκριμένα Ιταλία και Μιλάνο. Ας αρχίσουμε λοιπόν το ταξίδι μας προς τα πέρα μέρη... Πρώτος σταθμός Ιαπωνία! Εδώ, υπάρχει μια παραδοσιακή μέθοδος συνεργατικής ποίησης επονομαζόμενη «tan-ka», δηλαδή μικρόποίημα, όπου 2 άτομα συνεργάζονται για να γράψουν ένα ποίημα. O πρώτος γράφει τις 3 πρώτες γραμμές (kamino-ku) και ο δεύτερος τις 2 τελευταίες (shimo-no-ku). Τώρα με το δίκιο σας θα αναρωτηθείτε τι στο καλό σας διηγούμαι! Όλη αυτή η περιγραφή και γύρα από την Μέση Ανατολή για ένα και μόνο μυστήριο. Το «ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ»! ‘Οσονούπω φτάνουμε Μιλάνο για να αποκτήσουμε μία πιο εμπεριστατωμένη άποψη του τρόπου με τον οποίο, το «εργάζομαι» μπορεί να πάρει μιαν άλλη πνοή και ρότα. TAG Milano (milano.talentgarden.it), Mikamai (www.mikamai.com), Impact

70 SER-FREE

You, Me, EveryBody Γιούλη Σπανού / Milan Hub Milano (milan.impacthub.net) είναι λίγα από τα παραδείγματα μιας αρκετά ισχυρής πραγματικότητας. Χώροι δημιουργικοί και συνεργατικοί όπου μπορείς να πας με την ιδέα σου, με την παρέα σου, για να συζητήσεις, να γνωρίσεις, να βοηθηθείς και να βοηθήσεις. Ονομάζεται co-working, και τα συστατικά του είναι απλά, you, me, everybody! Το Co-working είναι μία κοινωνική μάζωξη από ομάδες ανθρώπων πού δουλεύουν ανεξάρτητα, αλλά μοιράζονται το ίδιο ενδιαφέρον συνύπαρξης

και σύμπραξης μεταξύ προικισμένων ανθρώπων. Απώτερος σκοπός αυτών των χώρων, που στεγάζουν αυτή την ιδέα της συνεργασίας, είναι να δημιουργήσουν μία κοινότητα ανθρώπων με θέληση να καινοτομήσουν, να βάλουν την δική τους πινελιά στο χάρτη με τα πιθανά επαγγέλματα και να δημιουργήσουν μία νέα πραγματικότητα. Δεν είναι μία ιδέα καινούργια, αφού προέρχεται από την εποχή της Αναγέννησης και μάλιστα από τις μαζώξεις στα παριζιάνικα καφέ, όπου συζητήσεις προικισμένων ανθρώπων και φιλοσόφων εξάπλωσαν την αλλαγή στις κοινωνίες του τότε. Γιατί, όπως πρεσβεύει και το TAG Milano, μόνο με μια τέτοιου είδους «μόλυνση» θα καταφέρουμε να ενεργοποιήσουμε το οικοσύστημα της καινοτομίας σε μία χώρα. Ας παραδειγματιστούμε από το παρελθόν, για να οραματιστούμε το μέλλον! Μαζί μπορούμε!


abroad

Σ

τη Σουηδία ανέκαθεν ο κόσμος έτρωγε υγιεινά, γυμναζόταν, πρόσεχε να μην εκτίθεται σε βλαβερές συνθήκες (εξαιρείται το σολάριουμ), απαγόρευσε τα τρανς λιπαρά και άλλα τέτοια! Πριν από κάποια χρόνια όμως άρχισε να καθιερώνεται όλο και πιο πολύ τα πάντα να είναι βιολογικά/οικολογικά! Σήμερα λοιπόν πολλοί πιστοί οικολόγοι και μη, προμηθεύονται από βιολογικά καταστήματα από τα τρόφιμα τους μέχρι.. you name it! Από όλα τα καλά έχουμε! Τώρα πλέον έχουμε ολόκληρα σούπερ μάρκετ μόνο με βιολογικά προϊόντα, από λαχανικά και κρέας μέχρι πατατάκια και σοκολάτες! Και οκ, λες βιολογικά τρόφιμα, σιγά! Και εμείς έχουμε! Βέβαια! Αλλά φίλε/η αναγνώστη/ρια εσύ με τι λούζεσαι; Τι οδοντόκρεμα χρησιμοποιείς; Τι ρούχα αγοράζεις; Οι κάλτσες σου έχουν μήπως υποστεί χημική επεξεργασία; Και επειδή δεν μπορεί και να έχεις και πάρα πολυ εμπιστοσύνη στο τι σου πουλάνε και με τι σε λούζουν θα σου δώσω εγώ δυο εύκολες συνταγούλες να παρασκευάσεις μόνος/η σου το σαμπουάν και το αποσμητικό σου!

72 SER-FREE

Όλα βιολογικά λοιπόν! Λητώ Θεοδωρίδου / Σουηδία, Malmon Συνταγή για αποσμητικό:  5-6 κουτάλια της σούπας βιολογικό λίπος καρύδας  4 κουτάλια της σούπας baking powder  4 κουτάλια της σούπας κορν φλάουρ  και κατα προτίμιση κάτι που να δίνει άρωμα π.χ. κάποιο αιθέραιο έλαιο της επιλογής σου. Εκτέλεση: Λιώνεις το λίπος καρύδας και ανακατεύεις το baking powder με το κορν φλάουρ. Προσθέτεις προσεκτικά το λίπος καρύδας και ανακατεύεις ώσπου το μίγμα να γίνει

μάζα. Λίγα λόγια για τα συστατικά: Το λίπος καρύδας έχει μαλακτικές ιδιότητες και κρατάει την επιδερμίδα ενυδατωμένη. Το baking powder μειώνει τις οσμές και έχει και κάποια αντιβακτιριαδιακή ιδιότητα. Το κορν φλάουρ απορροφά τις οσμές και την υγρασία. Συνταγή για -τύπου- σαμπουάν:  1-3 κουτάλια του γλυκού μαγειρική σόδα  Χυμό λεμονιού για ξέβγαλμα. Εκτέλεση: Με το μάτι υπολογίζεις πόσο περίπου μαγειρική σόδα και νερό χρειαζέσαι. Αλλα καλό θα είναι να μην υπερβαίνει τα 3 κουταλάκια του γλυκού. Ανακτεύεις τη μαγειρική σόδα με νερό ώστε να γίνει σαν αλοιφή. Έπειτα κάνεις μασαζ το κεφαλάκι σου καλά καλά και μετά ξέβγαλμα. Απαραίτητο όμως είναι να ξεβγάλεις τα μαλλιά σου με κάτι ξινό, για να μην ξεκάνουμε το ph σου, χυμός από λεμόνι είναι το ιδανικό. Αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις μέλι που έχει μαλακτικές ιδιότητες στην αλοιφή με την μαγειρική σόδα. Ψήνεται κανείς ή την έχετε ήδη κάνει για σουβλάκια;

100 χρόνια από την απελευθέρωση

101

στιγμές ιστορίας του Ανδρέα Γ. Βάκαλου

Επιμέλεια: Χρυσάνθη Ιακώβου

74 SER-FREE


θέμα

1913. Οι Σέρρες ελευθερώνονται και ενώνονται πλέον με το υπόλοιπο ελληνικό κράτος. 2013. Η πόλη μας γιορτάζει έναν αιώνα ελευθερίας. 100 χρόνια, 101 στιγμές ιστορίες, 101 σημαντικά και ασήμαντα γεγονότα από την πορεία της πόλης μας στον 20ο αιώνα και στο κατώφλι του 21ου. 101 στιγμές που τη σημάδεψαν, τη διαμόρφωσαν, την έφεραν στο σήμερα.

75


θέμα 1913 - Απελευθέρωση της πόλης από τους Βούλγαρους που φεύγοντας την πυρπόλησαν και κατάστρεψαν πολύ μεγάλο τμήμα της. 1914 - Ιδρύθηκε το πρώτο Ελληνικό δικαστήριο στις Σέρρες. 1915 - Διεξάγονται οι πρώτες εθνικές Ελληνικές εκλογές στην πόλη. 1916 - Επανακατάληψη από τους Βούλγαρους. Μεγάλα δεινά για την πόλη και τους κατοίκους της αρχίζουν. 1917 - Ξεκίνησε η ομηρία για πολλούς κατοίκους της πόλης και των χωριών από τους Βούλγαρους. Οι Σερραίοι οδηγούνταν για

δες πρόσφυγες. 1923 - Ο υπουργός Προνοίας Δοξιάδης αφήχθη στη πόλη των Σερρών με σκοπό την απαλλοτρίωση 27 τσιφλικιών στο νομό και 3 μετοχίων Αγιορείτικων μονών. 1924 - Πρωτοφανή ληστεία έξω από το Στρυμωνικό όπου ο λήσταρχος Τζατζάς σταμάτησε πομπή 5 αυτοκινήτων και τους λήστεψε. 1925 - Επισκέπτεται την πόλη ο δικτάτορας Πάγκαλος. 1926 - Στο καφενείο Κρόνιο δόθηκε Soirée de Gala από το αινιγματώδες μέντιουμ Φατιμά με πειράματα μαγνητισμού, τηλεπάθειας,

«Μις Πεντάπολη 1932» Ευγενία Μάλαμα. 1933 - Εγκαινιάζεται στην πόλη από τον πρόεδρο της ισραηλιτικής κοινότητας η νέα συναγωγή. 1934 - Εκλέγεται στην πόλη ο πρώτος κομουνιστής Δήμαρχος Διον. Μενύχτας. Θα τον αφήσουν στη θέση του για μικρό χρονικό διάστημα. 1935 - Το κίνημα των βενιζελικών στις Σέρρες.1η εκλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή ως βουλευτή. Κατεδαφίζεται το Εσκί τζαμί και το ρολόι της πόλης στην σημερινή πλατεία Ελευθερίας.

2.

4. 1. Άγιοι Θεόδωροι 1914

(Γενικά Αρχεία του Κράτους – Συλλογή Φωκά)

2. Πλατεία Ελευθερίας, ‘60

(Γενικά Αρχεία του Κράτους – Συλλογή Ακριβόπουλου)

3. Το Μπεζεστένι και το Εσκί Τζαμί, το οποίο πλέον δε σώζεται, γύρω στο 1924 (Γενικά Αρχεία του Κράτους)

4. Διοικητήριο – σημερινή Νομαρχία γύρω στο 1920 1. καταναγκαστικά έργα στο εσωτερικό της Βουλγαρίας. Πολλοί πέθαναν από τις κακουχίες. 1918 - Η πόλη απελευθερώνεται για δεύτερη φορά από τους Βουλγάρους και την επισκέπτεται για δεύτερη φορά ο Ε. Βενιζέλος. 1919 - Πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του ηρώου της πόλης από τον στρατηγό της θρυλικής Μεραρχίας Σερρών, από όπου πήρε και το όνομα της η ομώνυμη λεωφόρος. 1920 - Θεσμοθετείται από το Ελληνικό κράτος το νέο σχέδιο της πόλης των Σερρών, που με κάποιες διαφορές εφαρμόστηκε στην πόλη αργότερα.

3. μελλοντολογίας, φακιρικής. 1927 - Εγκαινιάζεται το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας στις Σέρρες. 1928 - Άρχισε η δενδροφύτευση του Κουλά με πρωτοβουλία του τότε Δημάρχου Τικόπουλου και με τη συμμετοχή μαθητών των σχολείων. Μέχρι τότε ο λόφος ήταν γυμνός από δένδρα. Συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια. 1929 - Ξεκίνησαν οι μελέτες για την οδική σύνδεση Σερρών με Θεσσαλονίκη από την πολύ παλιά εθνική μέσω Σοχού και Λαγκαδά. 1930 - Εγκαινιάστηκε το κτίριο του 1ο Γυμνάσιου Αρένων Σερρών.

1921 - Άρχισε η διανομή των οικοπέδων βάση του νέου πολεοδομικού σχεδίου στους κατοίκους που είχαν καταστραφεί οι ιδιοκτησίες τους από την πυρκαγιά του 1913.

1931 - Θεμελιώνεται ο κινηματογράφος Κρόνιον ιδιοκτησίας Π. Κωστόπουλου σε σχέδια του Αυστριακού μηχανικού Ράιζερ. Είχε την δυνατότητα να ανοίγει η οροφή του ώστε να καταστεί θερινός.

1922 - Μετά την Μικρασιατική καταστροφή εγκαθίστανται στη πόλη και στην περιοχή χιλιά-

1932 - Στην Πεντάπολη Σερρών εκλέχθηκε η

76 SER-FREE

(Γενικά Αρχεία του Κράτους)

1936 - Εξοντώθηκε Σερραϊκή ληστοσυμμορία έξω από την Ορεινή που είχε σκορπίσει τον τρόμο στις περιοχές Σερρών και Δράμας. 1937 - Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Δημαρχείου Σερρών. 1938 - Ανακηρύσσεται διατηρητέο μνημείο το Μπεζεστένι των Σερρών. Μέχρι το 1962 ήταν αποθήκη. 1939 - Άρχισε να λειτουργεί το γηροκομείο Σερρών. 1940 - Ο γνωστός μουσικός Αττίκ ανοίγει τη χειμερινή σαιζόν στο κινηματοθέατρο Κρόνιον. 1941 - Οι Βούλγαροι σύμμαχοι των Γερμανών καταλαμβάνουν την πόλη για τρίτη φορά μέσα σε λίγα χρόνια. 1942 - Επισκέπτεται την πόλη ο βασιλιάς της Βουλγαρίας Βόρις ο Γ. Ελάχιστοι Σερραίοι τον υποδέχονται. 1943 - Οι Εβραίοι της πόλης συγκεντρώνονται


θέμα από τους Βούλγαρους και μεταφέρονται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ελάχιστοι από αυτούς επιστρέφουν.

1953 - Στην εξοχική τοποθεσία Κιόσκια πραγματοποιήθηκαν σκοπευτικοί αγώνες τραπ από τον σκοπευτικό όμιλο Άρτεμης.

1944 - Απελευθερώνεται η πόλη από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ.

1954 - Στο κινηματοθέατρο Πάνθεον ο θίασος Λαμπέτη - Παπά - Χορν έδωσε παράσταση με το έργο «Βαθιά γαλάζια θάλασσα».

1945 - Εγκαινιάζεται το νέο Λαϊκό Νοσοκομείο (παλιό Νοσοκομείο) στο κτίριο που στεγαζόταν η εταιρία που ανέλαβε τα αποστραγγιστικά στο κάμπο των Σερρών. 1946 - Κατόπιν ενεργειών του γ. Διοικητού της Αν. Μακεδονίας εδόθη σε παραμεθόρια χωριά των Σερρών «πλήρεις μερίδας σιτηρών επί τετράμηνων χρονικών διάστημα».

1955 - Έκρηξη στο οπλοπωλείο του Στύλα στην οδό Σκρά. 8 Σερραίοι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν. 1956 - Επισκέπτεται την πόλη ως πρωθυπουργός πλέον ο Κ. Καραμανλής. 1957 - Ιδρύεται το Λύκειο Ελληνίδων – παράρτημα Σερρών.

του καφενείου Κεντρικόν. 1964 - Ιδρύθηκε ο Πανσερραϊκός από την συνένωση των σωματείων Απόλλων και Ηρακλής. 1965 - Διεξήχθη φιλικός αγώνας μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Πανσερραϊκού με νικητή τον πρώτο με σκορ 5-0. 1966 - Αποκαλύφθηκε ο ανδριάντας του Σερραίου ήρωα του 1821 Εμμανουήλ Παππά στην πλατεία Ελευθερίας της πόλης. 1967 - Η δικτατορία στην πόλη των Σερρών. Σερραίοι δημοκρατικοί πολίτες συλλαμβάνονται από την ασφάλεια.

5. Περιοχή 1ου Γυμνασίου Σερρών, πριν το ‘40 (Αρχείο Βασίλη Καφταντζή)

6. Φιλαρμονική Σερρών Τερψιχόρη

(Αρχείο Βασίλη Καφταντζή)

7. Παλιό Μητροπολιτικό

(Αρχείο Βασίλη Καφταντζή)

8. Οδός Ερμού, μέσα 20ου αιώνα 5.

7.

6. 1947 - Έφθασαν στις Σέρρες ο Βασιλέας Παύλος με τον αρχιστράτηγο Παπάγο και παρακάθησαν σε γεύμα στη στρατιωτική λέσχη. 1948 - Εκτελείται από πρώην συντρόφους του ο Σερραίος αγωνιστής του ΕΑΜ Β. Ραφτούδης. 1949 - Θεμελιώνεται στα Κιόσκια το παρεκκλήσι των Αγ. Αποστόλων από τα κατηχητικά του συλλόγου Αναγέννησης. 1950 - Πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι Πανσερραϊκοί αγώνες στο δημοτικό γυμναστήριο των Σερρών (γήπεδο) στα πλαίσια των Ελευθερίων. 1951 - Άρχισαν να λειτουργούν στην πόλη τα αστικά με δρομολόγια προς τον Αγ. Ιωάννη και τον Λευκώνα. 1952 - Έφθασαν στην πόλη ο Βασιλέας Παύλος με τον διάδοχο Κωνσταντίνο και κατέλυσαν στην οικία του γιατρού Παπαβασίλειου δίπλα στην Εθνική τράπεζα.

(Γενικά Αρχεία του Κράτους)

8.

1958 - Νομοθετείται ο νόμος 4000 περί τεντιμποϊσμού για την αντιμετώπιση νεαρών ταραχοποιών. Εφαρμόζεται η μέθοδος του κουρέματος με την ψιλή και η διαπόμπευση. 1959 - Έγιναν τα εγκαίνια της κινηματογραφικής αίθουσας των Αστεριών (παλιό κτίριο). Η μελέτη του έργου έγινε από τους μηχανικούς Δεσποτίδη και Σγουρό. 1960 - Εγκαίνια του σημερινού δικαστικού μεγάρου στο σημερινό του κτίριο όπου στεγάζονταν οι φυλακές. 1961 - Πραγματοποιεί ομιλία ενόψει των εκλογών στην πλατεία Κρονίου ο Γ. Παπανδρέου. 1962 – Γίνεται διάνοιξη του δρόμου προς την Ακρόπολη Σερρών Κουλάς και χτίζεται το τουριστικό περίπτερο. 1963 - Δοκιμαστική πεζοδρόμηση της οδού Μεραρχίας μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και

1968 - Ο Πανσερραϊκός ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Α΄ εθνική κατηγορία ποδοσφαίρου. 1969 - Κυκλοφόρησε αναμνηστικό γραμματόσημο των ελληνικών ταχυδρομείων με το άγαλμα του Εμμανουήλ Παππά. 1970 - Λειτούργησε για πρώτη φορά στις Σέρρες αρχαιολογικό μουσείο και εγκαταστάθηκε στο τωρινό του κτίριο στο Μπεζεστένι. 1971 - Ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε η αναστύλωση του ηρώου Σερρών που είχε ανατιναχθεί από τους Βουλγάρους το 1943. 1972 - Ρεκόρ θεατών στο δημοτικό γήπεδο των Σερρών με 14.200 θεατές σε αγώνα του Πανσερραϊκού με την ΑΕΛ για τη Β΄ Εθνική. 1973 – Λειτουργεί η προσθήκη του νέου κτιρίου του 3ου Γυμνασίου Σερρών. (Παλιό κτίριο νοσοκομείου ελληνικής κοινότητας). 1974 - Η τραγωδία της Κύπρου. Στις εχθροπρα-

77


θέμα

Πλατεία Ελευθερίας δεκαετία 1960 (Γενικά Αρχεία του κράτους)

78 SER-FREE


79


θέμα

1.

2.

3.

1. Πλατεία ΙΚΑ, περίοδος μεσοπολέμου (Συλλογή Γιώργου Αψηλίδη, Γενικά Αρχεία του Κράτους)

2. Πλατεία Ελευθερίας, ‘60 (Αρχείο Δήμου Σερρών, ΓΑΚ)

3. Πλατεία Εμπορίου, ‘60 (Αρχείο Δήμου Σερρών, ΓΑΚ)

4. Οδός Κωνσταντινουπόλεως 1970 (Αρχείο Δήμου Σερρών, ΓΑΚ) 5. Οδός Παπαπαύλου (στο ύψος των Goody’s) δεκαετία 1970 (Γενικά Αρχεία του Κράτους)

4.

ξίες σκοτώνονται ο Σερραίος διοικητής μοίρας καταδρομών Γ. Κατσάνης και ο αντισμήναρχος Σ. Συμεωνίδης. 1975 – Ιδρύεται στην πόλη ο ΑΟΣ αθλητικός σύλλογος με πολλές αθλητικές δράσεις. 1976 - Στην αίθουσα της ΣΠΕ (επιμελητήριο) δίνει διάλεξη ο γνωστός αρχαιολόγος Δ. Λαζαρίδης με θέμα τις ανασκαφές του στην Αμφίπολη. 1977 – Ο Σερραίος Μάκης Κατσαβάκης μετεγγράφεται στον Ολυμπιακό και θα μείνει στην ομάδα αυτή μέχρι το 1980. 1978 - Για πρώτη φορά εκλέχθηκε το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Σερρών. 1979 – Το θεραπευτήριο χρόνιων παθήσεων Σερρών μετατρέπεται στο σημερινό Ίδρυμα Προστασίας Απροσαρμόστων Παίδων. 1980 - Λειτουργεί για πρώτη φορά η κινηματογραφική λέσχη του Ορφέα. 1981 - Οι μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις για της εκλογές αποτελούν σημείο αναφοράς για την πόλη. 1982 – Δημιουργείται το νέο φράγμα στη λίμνη Κερκίνη, τανώντας ψηλότερα τα αναχώματα της, και δίνοντας έστω και προσωρινή λύση στο κίνδυνο πλημμύρας. 1983 - Ξεκινάει τη λειτουργία του το ΤΕΙ Σερρών. Από το 1979 λειτουργούσε σαν ΚΑΤΕΕ. 1984 - Θεσμοθετείται το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών και τον επόμενο χρόνο δίνει την πρώτη του παράσταση. 1985 – Ανοίγει για τους φοιτητές το ΤΕΦΑΑ Σερρών. 1986 – Εγκαθίσταται νέα γυναικεία αδελφότητα στη μονή Τ. Προδρόμου Σερρών και μπαίνει το μοναστήρι της πόλης μας σε νέα περίοδο ανασυγκρότησης. 1987 – Ευρωπαϊκό βραβείο παίρνει το μουσείο Σαρακατσάνων Σερρών για την πληρότητα

80 SER-FREE

5.

και την ενημερωμένη συλλογή του. Ιδρύθηκε το 1979. 1988 – Η μεγάλη ομάδα του Πανσερραϊκού αγωνίζεται και εδραιώνεται στην Α΄ εθνική. Μεγάλα ντέρμπι με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ. 1989 - Εκπέμπει ο πρώτος ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός στην πόλη. 1990 – Πεθαίνει ο Στράτος Διονυσίου. Μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής που γεννήθηκε στη Νιγρίτα Σερρών το 1935. 1991 – Διοργανώνεται στη πόλη Πανελλήνιο σκακιστικό πρωτάθλημα Γυναικών. 1992 - Ξεκίνησε τη λειτουργία της η ΔΕΥΑΣ επί Δημαρχίας Ζ. Μητλιάγκα. 1993 - Επαναλειτουργία του ναού των Αγίων Θεοδώρων – Παλιά Μητρόπολη. 1994 - Διεξάγονται για πρώτη φορά Νομαρχιακές εκλογές και πρώτος εκλεγμένος Νομάρχης εκλέγεται ο Αν. Καρυπίδης. 1995 - Η αποφράς ημέρα του Σερραϊκού ποδοσφαίρου. Ο Πανσερραϊκός υποβιβάζεται για πρώτη φορά στην Γ΄ Εθνική. 1996 – Ιδρύεται το μουσείο φυσικής ιστορίας Δ. Σερρών και εγκαθίσταται σε χώρο στο δρόμο για το μοναστήρι του Τ. Προδρόμου. 1997 – Δημιουργείται η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Σερρών ΕΠΚΑΣ. 1998 - Εγκαινιάζεται το αυτοκινητοδρόμιο Σερρών 1999 - Επισκέπτεται την πόλη ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης επικεφαλής πολυπληθούς κυβερνητικού κλιμακίου. 2000 - Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του κτιρίου της βιβλιοθήκης του ΤΕΙ Σερρών. 2001 – Δημιουργία των γνωστών πεζοδρόμων. Αλλάζει μορφή το κέντρο της πόλης.

2002 – Το εικαστικό εργαστήριο του Δ. Σερρών Άρτιο εντάσσεται στο δίκτυο δημοτικών εργαστηρίων του Υπουργείου Πολιτισμού. 2003 – Ολοκληρώνεται και λειτουργεί το κτίριο του νέου νοσοκομείου Σερρών. 2004 – Ο Σερραίος Α. Χαριστέας βάζει το νικητήριο γκολ στο τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου και η Εθνική κατακτάει το κύπελλο. 2005 – Διοργανώνονται από την Αερολέσχη Σερρών στα πλαίσια των Ελευθερίων της πόλης αγώνες αεραθλητισμού. 2006 - Λειτουργεί το νέο κτίριο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών. 2007 – Η Βουλγαρία εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η άλλοτε εχθρός γίνεται πλέον σύμμαχος. Τα σύνορα ουσιαστικά καταργούνται. 2008 – Διοργανώνεται στις Σέρρες το παγκόσμιο πρωτάθλημα Εντούρο. 2009 – Διεξάγεται στην πόλη το 2ο φεστιβάλ Σερραϊκής Γαστρονομίας με ιδιαίτερη επιτυχία. 2010 – Η τέταρτη αστροβραδιά στην Α. Βροντού πραγματοποιείται με ιδιαίτερη επιτυχία. Ένας θεσμός με επιστημονική ποιότητα που συνεχίζει. 2011 – Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται στους 60.254 κατοίκους και του νομού σε 214.376. 2012 – Η 10η μαθητιάδα διοργανώνεται στην Πρώτη Σερρών με συμμετοχή πολλών ελληνικών σχολίων από όλη την υφήλιο. 2013 – Εκατό χρόνια από την απελευθέρωση. Η πόλη το γιορτάζει μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης. Συνεχίζει προσπαθώντας να βρει το σωστό δρόμο προς το μέλλον.


81


θέμα

82 SER-FREE


Φιλό-Ξενοι

Άφησαν πίσω τους Ιταλία, Αγγλία και Ιορδανία. Πόσο ξένοι νιώθουν εδώ;

Πάντοτε, θαύμαζα εκείνους που αποφασίζουν να εγκατασταθούν σε έναν ξένο τόπο αφήνοντας πίσω τους φίλους, οικογένεια και τις συνήθειες της κουλτούρας τους. Εμείς, ρωτήσαμε, τρεις ανθρώπους, διαφορετικών εθνικοτήτων, που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα, για την δική τους εμπειρία από την χώρα μας και μάλλον έχει έρθει η ώρα να αναπροσδιορίσουμε. Πάντα οι άνθρωποι που έρχονται στις Σέρρες από κάπου αλλού την κοιτούν με άλλα μάτια, γιατί εκτιμούν πράγματα που εμείς τα θεωρούμε δεδομένα. Την ίδια στιγμή που εσύ εύχεσαι να είχες γεννηθεί αλλού ή γκρινιάζεις για την πόλη μας, κάποιος άλλος αν γυρνούσε πίσω τον χρόνο πάλι εδώ θα διάλεγε να ζήσει. Όλοι αγαπούν αυτή την ανέμελη εικόνα της Ελλάδας αυτή που, μεταξύ μας, αγαπάμε κι εμείς. Της Χρυσάνθης Ιακώβου

Λι Γουντ, καθηγητής Αγγλικών, από την Αγγλία

«Αυτό που μου αρέσει εδώ είναι η ελευθερία, μπορείς να φέρεσαι όπως νιώθεις» Πότε και πώς ήρθατε στην Ελλάδα; Είμαι εδώ μόνιμα από το 1997. Η γυναίκα μου είναι Σερραία. Σπουδάζαμε μαζί στο Λονδίνο, εκεί γνωριστήκαμε. Για αρκετά χρόνια μείναμε εκεί και στη συνέχεια ήρθαμε εδώ. Πώς πήρατε την απόφαση; Η γυναίκα μου το ήθελε, την έπιασε νοσταλγία... Τώρα καμιά φορά μετανιώνει. Αυτή ίσως και να επέστρεφε τώρα στο Λονδίνο, εγώ όμως όχι, μου αρέσει εδώ. Τι είναι αυτό που σας αρέσει εδώ; Η ελευθερία. Μπορείς να φέρεσαι όπως νιώθεις. Μπορείς δηλαδή να ανάψεις ένα μαγκάλι και να καλέσεις τους φίλους σου και να κάνεις πάρτυ στο δρόμο! Στο Λονδίνο αν γίνει αυτό, η αστυνομία θα έρθει σε πέντε λεπτά! Αυτό είναι ελευθερία, αυτό ταιριάζει και με το χαρακτήρα μου. Δε θα θέλατε να γυρίσετε πίσω ούτε καν τώρα που δυσκόλεψαν τα πράγματα;

Όχι, το παλεύω εδώ. Τα παιδιά μου θα φύγουν. Εγώ όμως όχι. Τι να κάνω τώρα στην Αγγλία και τι δουλειά να βρω; Εδώ έχω τους φίλους μου, τους γνωστούς μου, εκεί πλέον δεν έχω κανέναν. Τώρα όταν πηγαίνω στην Αγγλία αισθάνομαι νοσταλγία για τις Σέρρες, θέλω να γυρίσω εδώ. Αισθάνεστε περισσότερο Έλληνας; Ναι. Και αισθάνομαι και πιο άνετα εδώ. Ενώ εκεί νιώθω πιο πολύ σαν ξένος. Θέλω αυτό το χάος, μου αρέσει! Όταν πρωτοήρθατε, πώς σας υποδέχτηκε ο κόσμος; Πολύ καλά, δεν είχα ποτέ πρόβλημα. Νομίζω πως αν πας σε μια ξένη χώρα και προσπαθήσεις να ζεις όπως ζούσες στην πατρίδα σου, δε θα τα πας καλά. Πρέπει να μπεις στο κλίμα. Εγώ όταν μου λένε για τσίπουρο και μαγκάλι είμαι πρώτος! Στις Σέρρες νιώθω σαν στο σπίτι μου. Οι Σέρρες έχουν τα πάντα, και βουνό και χιόνι και θάλασσα κοντά. Κι αν θέλω να πάω στο Λονδίνο είναι τρεις ώρες με το αεροπλάνο...

Κάτι που θα αλλάζατε στις Σέρρες; Ο Δήμαρχος έκανε πολλά από αυτά που θα ήθελα να αλλάξω. Ποδηλατόδρομους, πεζοδρόμια... Είμαστε ευρωπαϊκή πόλη; Όχι, δεν είμαστε... Και καλύτερα! Γιατί να είμαστε ακριβώς το ίδιο; Μια χαρά είμαστε έτσι! Αν γίνει ευρωπαϊκή η πόλη, θα χάσει την ταυτότητά της, τη φυσιογνωμία της... Με αυτά που ακούγονται στο εξωτερικό, τι γνώμη έχουν οι Άγγλοι για εμάς; Οι Άγγλοι αγαπούν πολύ τους Έλληνες, δεν έχουν αλλάξει γνώμη. Οι δημοσιογράφοι το κάνουν αυτό, αλλά οι περισσότεροι καταλαβαίνουν και λένε κρίμα... Νομίζω πως και οι Έλληνες αγαπούν τους Άγγλους. Λένε ότι είμαστε κρύοι, αλλά δεν είμαστε... Αλλά οι Έλληνες είναι πολύ ζεστοί και φιλότιμοι. Αυτό μου αρέσει, οι απλοί άνθρωποι. Στο δρόμο με τους φίλους μου, με τσίπουρο και μουχαμπέτι, δεν κοστίζει τίποτα και είμαστε μια χαρά!

83


θέμα

Αμπού Λίμπντε Ιασίν,

πολιτικός μηχανικός, από την Παλαιστίνη, μεγαλωμένος στην Ιορδανία

«Το ότι ήρθα στην Ελλάδα ήταν από τις πιο θετικές επιλογές της ζωής μου» Πότε ήρθατε στην Ελλάδα; Πρώτη φορά ήρθα τη δεκαετία του ’70, για σπουδές στη Θεσσαλονίκη. Εκεί γνώρισα τη γυναίκα μου, που είναι Σερραία. Μετά τις σπουδές φύγαμε για οχτώ χρόνια στην Αμερική και μετά επιστρέψαμε εδώ. Πώς πήρατε την απόφαση; Νοσταλγούσα την Ελλάδα. Η Θεσσαλονίκη ήταν ο μεγάλος έρωτας της ζωής μου! Τις Σέρρες δεν τις ήξερα πιο μπροστά, αλλά δε μετάνιωσα που ήρθαμε εδώ. Από τις πιο θετικές επιλογές στη ζωή μου ήταν που ήρθα στην Ελλάδα. Τι σας αρέσει εδώ; Είναι μικρή η κοινωνία, είναι όμορφος ο κόσμος, αισθάνομαι μια ωραία χημεία με τους Σερραίους. Πόλεις σαν τις Σέρρες, ή όπως είναι η Έδεσσα ή η Καβάλα, είναι αντιπροσωπευτικές ελληνικές. Ειδικά στις Σέρρες, επειδή ο νομός αποτελείται από πολλά χωριά, ο κόσμος είναι πιο απλός, πιο ανθρώπινος. Μπορώ να πάω σε οποιοδήποτε σπίτι και να μπω στην αυλή και να φωνάξω αυ-

84 SER-FREE

τόν που μένει εκεί με το όνομα του, με μια ελάχιστη γνωριμία που θα έχω. Αυτό είναι φοβερό, δεν υπάρχει αλλού. Αισθάνεστε πλέον Έλληνας; Θεωρώ ότι έχω ελληνοποιηθεί γενικώς. Η σκέψη μου είναι πάντα στα ελληνικά. Προτιμώ μόνο την Ελλάδα. Είμαστε ευρωπαϊκό κράτος; Η Ελλάδα γεωγραφικά ανήκει στην Ευρώπη, αλλά ως νοοτροπία υπάγεται στη Μέση Ανατολή. Μας δένει μια Μεσόγειος... Δεν μπορούμε να συγκριθούμε με τους Νορβηγούς ή τους Σουηδούς... Είναι δυνατόν να χτυπήσεις την πόρτα ενός Έλληνα και να μη σου πει «έλα μέσα για καφέ»; Αυτό συμβαίνει μόνο εδώ. Ερχόμενος εδώ πώς ήταν η αντιμετώπιση του κόσμου; Πάρα πολύ θετική. Στην αρχή, αισθανόμουν σαν κλαδί κομμένο από το δέντρο, δεν ήξερα τίποτα... Ο κόσμος με αγκάλιασε πάρα πολύ, δεν έχω παράπονο.

Αν θα μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στην πόλη, ποιο θα ήταν αυτό; Χωρίς να κάνω κριτική, θα ήθελα να αλλάξω πολλά. Ειδικά στη συγκοινωνία. Τα πεζοδρόμια να είναι ανθρώπινα, οι διαβάσεις να είναι ανθρώπινες, τα αυτοκίνητα να σέβονται τους πεζούς, τέτοια πράγματα... Τώρα που υπάρχει κρίση, δε θα σκεφτόσασταν να φύγετε; Ποτέ δε θα σκεφτόμουν να φύγω, ποτέ και πουθενά. Όλοι βρισκόμαστε στην ίδια θέση. Αλλά όσο δύσκολη κι αν είναι η κατάσταση, θεωρώ ότι είναι μεγάλο λάθος να εγκαταλείψεις τον τόπο που αγαπάς. Πρέπει να κάνεις υπομονή. Από πείνα δεν πεθαίνει κανείς. Από άγχος, από υπερβολικό στρες, ναι. Αλλά από τη στιγμή που μπορούμε να αγοράσουμε μακαρόνια με σαράντα λεπτά και ψωμί με ένα ευρώ, μπορούμε να ζήσουμε. Σε έναν τόπο που αγαπάς δε γυρίζεις την πλάτη. Όσο πιο δύσκολος ο εχθρός, τόσο μεγαλύτερη υπομονή πρέπει να κάνουμε.


85


θέμα

Τζουζέπε Ταβαλιόνε, κομμωτής, από την Ιταλία

«Εδώ έχει ωραία πράγματα που δεν υπάρχουν αλλού, το βουνό, η θάλασσα, το κλίμα, η φύση...» Πόσα χρόνια είστε εδώ και πώς ήρθατε;

Συνηθίσατε εύκολα εδώ;

Είμαι εδώ εφτά χρόνια. Η γυναίκα μου είναι από εδώ. Γνωριστήκαμε στη Γερμανία –εκεί μέναμε και δουλεύαμε πριν έρθουμε εδώ.

Ο πρώτος χρόνος ήταν δύσκολος, γιατί ήμουν συνηθισμένος στο γερμανικό σύστημα. Αλλά με τον καιρό συνήθισα και πρέπει να πω δόξα τω Θεώ που ήρθα. Εδώ ζεις πιο καλά. Δεν ξέρω αν είναι το κλίμα ή ο κόσμος. Άσχετα από τα προβλήματα που έχει το κράτος...

Πώς σας φαίνονται τώρα τα πράγματα; Έχουν γίνει χάλια... Οι δουλειές πάνε πίσω, υπάρχει ακρίβεια... Το μετανιώσατε που ήρθατε;

Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στις Σέρρες, ποιο θα ήταν αυτό;

Καθόλου. Είναι δύσκολα, όπως για όλους, αλλά την Ελλάδα την αγαπώ πάρα πολύ, μου αρέσει να ζω εδώ, γιατί έχει πολλά ωραία πράγματα που δεν υπάρχουν αλλού, όπως το βουνό, η θάλασσα, το κλίμα, η φύση που είναι «ανέγγιχτη». Πολλές φορές πάω στον Λαϊλιά και νιώθω σαν να είμαι σε άλλο κόσμο! Πριν έρθω, δεν ήξερα ότι υπάρχουν όλα αυτά εδώ.

Η καθαριότητα... Αν ο καθένας από εμάς πρόσεχε λίγο να μην πετάξει κάτι κάτω αλλά στον κάδο, θα ήταν αλλιώς τα πράγματα. Να δίναμε περισσότερη σημασία στην πόλη μας, να την προσέχαμε περισσότερο. Όπως κρατάμε το σπίτι μας καθαρό, δε θα θέλαμε να είναι και έξω καθαρά;

Δε σκέφτεστε να φύγετε δηλαδή, παρόλο που τα πράγματα είναι δύσκολα.

Όχι. Αλλά αυτό έχει να κάνει με την πολιτική. Εγώ νομίζω πως είμαστε καλά έτσι, δε χρειάζεται να αλλάξει τίποτα. Και οι αλλαγές δεν είναι πάντα για καλό, μπορεί τα πράγματα να γίνουν χειρότερα.

Είμαι από αυτούς που λένε ότι αν κάτι σου αρέσει, αξίζει να παλέψεις για αυτό, να μείνεις εκεί που σου αρέσει. Ελπίζω τα πράγματα να μη γίνουν τόσο χάλια και να μην αναγκαστούμε να φύγουμε. Τι διαφορές βρίσκετε με την Ιταλία και με τη Γερμανία; Σαν σύστημα, σαν κράτος, στη Γερμανία είναι καλύτερα. Αλλά εμένα δε με νοιάζει αυτό, με νοιάζει ο άνθρωπος. Στην Ιταλία είναι σχεδόν όπως εδώ.

86 SER-FREE

Ευρωπαϊκή χώρα είμαστε;

Αισθάνεστε πλέον περισσότερο Σερραίος; Ναι. Αγαπώ τις Σέρρες, αγαπώ την Ελλάδα. Στη Γερμανία ζούσα όλο το χρόνο σαν ρομπότ για να πάω στην Ιταλία ή στην Ελλάδα για δυο-τρεις βδομάδες, για να έχω όλα αυτά -που τώρα τα έχω όλο το χρόνο! Έχει τόσα όμορφα πράγματα εδώ, βουνό το χειμώνα, θάλασσα το καλοκαίρι, τι άλλο θέλεις;


Η γνωστή σας Βio-Spirulina τώρα σε νέα συσκευασία Σας παρουσιάζουµε την νέα

Ελληνική Βιολογική Σπιρουλίνα

Η αγαπηµένη σας Bio-Spirulina, κυκλοφορεί τώρα νέα πιο ελκυστική συσκευασία, αντικαθιστώντας τo παλιό γνωστό σας κίτρινο κουτί. Προσοχή στις αποµιµήσεις που κυκλοφορούν.

Με τον έλεγχο και την πιστοποίηση της

Προϊόν Βιολογικής Γεωργίας από τα Θερµά Νιγρίτας Σερρών Παραγωγή: Ε. Κουλτσιάκης – Ε. Τζίµπα Ο.Ε. T. 2322025963 Συσκευασία: Spirulina Line, T. 2322025525

www.biospirulina.gr

87


8 88 SER-FREE


Success Stories Εννιά βήματα πιο κοντά στην επιτυχία Η επιτυχία δεν έχει φύλο, δεν έχει ηλικία, δεν έχει επαγγελματικό προσανατολισμό και δεν κάνει διακρίσεις. Αντιθέτως, είναι μια συνταγή τα συστατικά της οποίας κρατούν στα χέρια τους οι Σερραίοι που φιλοξενούμε στις παρακάτω σελίδες και είναι διατεθημένοι να την μοιραστούν μαζί μας. Συμπέρασμα; Αυτιά και μάτια ανοιχτά σε νέες ιδέες. Της Τόνιας Παπαδάκη 89


θέμα

90 SER-FREE


θέμα

Ουστριάς Τάσος, 30ετών

Ιδιοκτήτης Αντιπροσωπείας Αυτοκινήτων Toyota

Η ζωή σε δύο ταχύτητες “Είμαι πτυχιούχος της σχολής των Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο λόγος που διάλεξα αυτή τη σχολή είναι επειδή έχει άμεση σχέση με τη φύση της δουλειάς μας. Τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου τα έχω περάσει στις Σέρρες, εκτός φυσικά από τα χρόνια που ήμουν φοιτητής. Μου αρέσει πολύ η ζωή στη πόλη μας. Αγαπώ το γεγονός ότι είμαστε μια σχετικά μικρή κοινωνία με πολλές διαπροσωπικές σχέσεις. Από την άλλη αυτό που απεχθάνομαι στη πόλη μας είναι η κακή ποιότητα του οδικού μας δικτύου καθώς και το μποτιλιάρισμα που αποκτήσαμε τα τελευταία χρόνια”. Μετά από 30 χρόνια παρουσίας στο χώρο πώλησης αυτοκινήτων ήρθε η ώρα να αναλάβει την επιχείρηση. Πως έγινε η μεταλαμπάδευση; “Παρά το γεγονός ότι στην εταιρεία μας απασχολούνται περισσότερα από 30 εργαζόμενοι, η επιχείρησή μας θα

μπορούσε να χαρακτηριστεί οικογενειακή. Η συνεργασία μας στο πλαίσιο της οικογένειας θα έλεγα δίχως δεύτερη σκέψη πως μόνο ευκολότερη κάνει τη καθημερινότητά μας και αποδοτικότερη την εργασία μας. Η μεταλαμπάδευση από την προηγούμενη γενιά στη δική μας δεν θα γίνει σε μία νύχτα. Αντιθέτως, γίνεται μέρα με τη μέρα και μήνα με το μήνα”. Στην αγορά αυτοκινήτου κάποιος δεν επιλέγει σύμφωνα με την μάρκα; “Μπορεί να σου φανεί περίεργο αλλά δεν είναι το μόνο κριτήριο. Ο κλάδος εργασίας μας είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός. Υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι άξιοι στο χώρο μας. Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει η δουλειά μας είναι πως από τη πρώτη στιγμή που θα γνωριστείς με τον υποψήφιο πελάτη μέχρι τη στιγμή της συνεργασίας σας πρέπει να είσαι απόλυτα δοσμένος και συγκεντρωμένος στις ανάγκες του. Αυτό μάλιστα είναι και το αγαπημένο

κομμάτι της δουλείας μου. Ακόμη και αν δεν συνεργαστούμε στο τέλος η γνωριμία είναι αυτή που μένει”. Τι είναι αυτό που κάνει την επιχείρησή του να ξεχωρίζει; “Η νούμερο ένα αρχή μας είναι η απόλυτη διαφάνεια που προφέρουμε στους πελάτες μας έτσι ώστε να είναι απόλυτα ικανοποιημένοι. Αυτό το πιστεύουμε και το τηρούμε αδιαπραγμάτευτα. Αυτό και η εμπειρία μας που ξεπερνάει τα 30 χρόνια στο χώρο του αυτοκινήτου πιστεύω μας καθιέρωσε και μας κάνει να ξεχωρίζουμε από τον ανταγωνισμό. Φυσικά, δε πρέπει να ξεχνάμε πως και το προϊόν που εμπορευόμαστε είναι κορυφαίο στο χώρο του”. Ξεκινάει τη μέρα του με την παρακάτω σκέψη. “Κάθε πρωί λέω στον εαυτό μου ότι κάθε μέρα που περνάει δε ξαναέρχεται. Πρέπει να ζούμε κάθε στιγμή της ζωής μας”. Ένα παράδειγμα που πρέπει όλοι να ακολουθήσουμε.

91


θέμα

92 SER-FREE


θέμα

Βαρελάς Νικόλαος, 46ετών Αφροδισιολόγος, Δερματολόγος

Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς Γεννημένος στην Αθήνα, με καταγωγή από την Ναύπακτο υποστηρίζει φανατικά πως είναι πια Σερραίος. Έχοντας ζήσει και σε άλλες πόλεις αλλά και στη δική μας αρκετό καιρό, βρίσκει πως οι Σέρρες είναι από τις πιο προνομιούχες. “Αυτό που μου αρέσει είναι πως ως πόλη είναι αρκετά μεγάλη ώστε να σου προσφέρει πολλές επιλογές αλλά και αρκετά μικρή ώστε να μπορείς να την περπατήσεις με τα πόδια. Το θεωρώ πολύ σημαντικό να μπορείς να περπατάς μέσα σε μία πόλη για να φτάσεις στον προορισμό σου. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό πως βρίσκεται, με το αυτοκίνητο, σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα αλλά και από το βουνό, παρέχοντας έτσι πολλές επιλογές απόδρασης. Πραγματικά αν μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω... ΠΑΛΙ στις Σέρρες θα επέλεγα να ζήσω, παρά το γεγονός πως βρίσκω ότι η ζωή, και περισσότερο η διασκέδαση, στην πόλη μας είναι λίγο ακριβή”. Όσον αφορά τον επαγγελματικό τομέα,

οι μικρές πόλεις βοηθούν συνήθως τους επαγγελματίες να αναγνωριστούν, αρκεί να είναι προσεκτικοί. “Σε μία μικρή πόλη μπορεί εύκολα ένας ευχαριστημένος πελάτης να συστήσει τον επαγγελματία σε κάποιους ακόμα και ούτω καθεξής. Ωστόσο, αν ο πελάτης δεν μείνει ευχαριστημένος μπορεί να τραβήξει μαζί του φεύγοντας άλλους εκατό. Θεωρώ πως το ίδιο εύκολα μπορεί κάποιος να διαπρέψει σε μια μικρή πόλη αλλά και να καταδικαστεί. Το πρόβλημα όμως είναι πως για να καταξιωθεί κάποιος απαιτείται σκληρή δουλειά και γνώσεις, ενώ το αν θα καταδικαστεί εξαρτάται από περισσότερους παράγοντες. Το πιο δύσκολο κομμάτι της δικής μας δουλειάς παρόλα αυτά πιστεύω πως είναι το αισθητικό. Οι δερματικές παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με την σωστή θεραπεία, οι αισθητικές παρεμβάσεις όμως είναι αυτές που απαιτούν την απόλυτη επιτυχία, καθώς ο πελάτης μας εμπιστεύεται την εξωτερική του εμφάνιση και πρέπει να είμα-

στε πολύ προσεκτικοί για το αποτέλεσμα”. Πόσο ρεαλιστικό είναι να μιλάμε στις μέρες μας για επιτυχημένους επαγγελματίες και για καριέρα ενώ τα ποσοστά ανεργίας είναι τόσο υψηλά; “Ισως ακουστεί σκληρό, η αλήθεια όμως είναι πως, αν κάποιος δεν έχει δουλειά τώρα, στις περισσότερες περιπτώσεις φταίει ο ίδιος και οι επιλογές που έχει κάνει, σήμερα αλλά και στο παρελθόν. Πάντα υπάρχουν διέξοδοι και είναι συνήθως περισσότερες από τις δικαιολογίες. Όσον αφορά την καριέρα και την επιτυχία, θεωρώ πως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στις μέρες μας, ο καθένας προσπαθεί να επιβιώσει με τον τρόπο που ξέρει καλύτερα”. Τέλος, πιστεύει πως το κλειδί της επιτυχίας για κάθε επαγγελματία είναι η συνεχής ενημέρωση για το αντικείμενο πάνω στο οποίο εξειδικεύεται, ώστε να μένει ενήμερος για τις εξελίξεις... αλλά και λίγη τύχη, φυσικά, δεν βλάπτει. Ποτέ δεν έβλαψε κανέναν!

93


θέμα

94 SER-FREE


θέμα

Μαρία Σοφτά, 24ετών

Υπεύθυνη Εταιρίας Spirulina Line

Spirulina Rules! Στη ζωή της Μαρίας Σοφτά υπήρχε ήδη η σπιρουλίνα σαν κομμάτι της καθημερινότητάς της αφού η μητέρα της είναι παραγωγός. Συζητώντας λοιπόν με τους γονείς της και με τον κ. Κουλτσιάκη σκέφτηκαν να δημιουργήσουμε μια εταιρεία που θα μπορεί να μεταποιεί και να συσκευάζει τη Σπιρουλίνα προκειμένου το τελικό προϊόν να φεύγει απευθείας από τη Νιγρίτα στα διάφορα σημεία πώλησης.

Spirulina Line από τα Θερμά Νιγρίτας και την εταιρεία Κουλτσιάκης Ε. – Τζίμπα Ε. Ο.Ε σε μορφή φλούδας και εδώ με τα κατάλληλα μηχανήματα γίνεται το τρίψιμο της φλούδας, η σκόνη, η ομογενοποίηση, το δισκίο, το blister και τέλος η τελική συσκευασία. Αν και μετράει μόνο 8 μήνες στον χώρο, το εργαστήριο είναι ελεγμένο από τον ΕΟΦ και φέρει την πιστοποίηση και τον έλεγχο της Green Control”.

σε τέτοιους καιρούς; “Η αλήθεια είναι ότι η κρίση μας έχει αποδυναμώσει όλους, άλλους λιγότερο και άλλους περισσότερο. Θεωρώ όμως ότι παρόλα αυτά ο καθένας κάνει ότι καλύτερο μπορεί. Εμείς από την πλευρά μας και μέσα από τις συνεργασίες μας έχουμε δημιουργήσει κάποιες καινούριες θέσεις εργασίας, που ακόμα και αν δεν είναι πολλές, πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό στις μέρες μας”.

“Η Spirulina Line είναι μια εταιρεία που αυτή τη στιγμή ασχολείται με την μεταποίηση και τη συσκευασία της Ελληνικής Βιολογικής Σπιρουλίνας. Σαν εταιρεία δεν έχει μόνο τη δυνατότητα μεταποίησης και συσκευασίας αλλά μπορεί να δημιουργήσει τη δική της παραγωγική μονάδα και κυρίως να παρασκευάσει καινούρια προϊόντα με βάση τη Σπιρουλίνα”.

“Κύριος στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων με Σπιρουλίνα και να κερδίσουμε το καταναλωτικό κοινό ξεφεύγοντας από το κλασσικό δισκίο που πολλοί, ασυνείδητα ίσως, παρομοιάζουν με φάρμακο γιατί πρέπει να τονίσουμε ότι η Σπιρουλίνα δεν είναι φάρμακο αλλά ένα “τρόφιμο” με ιδιαίτερες και πολύτιμες ιδιότητες”. Εγώ προσωπικά την προτιμώ, αλλά σε ποιους απευθύνεται; “Το προϊόν δεν έχει συγκεκριμένο target group. Απευθύνεται σε όλους όσους έχουν ανάγκη για τόνωση του οργανισμού τους, ενέργεια, υγεία, ευεξία κ.α. Μπορείς να το πάρεις είτε είσαι 5 είτε 105 χρονών”.

Εσύ πήρες τη Σπιρουλίνα σου; “Αυτή τη στιγμή η Σπιρουλίνα υπάρχει σε κάποια φαρμακεία της Νιγρίτας και των Σερρών. Σε λίγο καιρό όμως και με το καινούριο κουτί θα υπάρχει σε περισσότερα σημεία της Ελλάδος. Εκτός αυτού, όποιος ενδιαφέρεται να παραγγείλει μπορεί να καλέσει στο 2322025963 & 2322025525 και τα στέλνουμε στο σπίτι σε όλη την Ελλάδα χωρίς έξοδα αποστολής. Σύντομα μάλιστα, αλλάζουμε όνομα – αλλάζουμε μορφή. Αν όλα πάνε καλά, το αργότερο αρχές του 2014 θα έχει κυκλοφορήσει η καινούρια συσκευασία της Ελληνικής Βιοσπιρουλίνας με το όνομα Ελληνική Βιολογική Σπιρουλίνα σε νέα εντελώς διαφορετική συσκευασία”.

Υπερτροφή ή τροφή του μέλλοντος. Πως γίνεται όμως η μεταποίησή της; “Πιστεύω ειλικρινά ότι η σπιρουλίνα έχει αρχίσει να αποτυπώνεται θετικά στις συνειδήσεις των ανθρώπων και ότι ήρθε στη ζωή μας για να μείνει. Όσον αφορά τη μεταποίησή της η Σπιρουλίνα έρχεται στο εργαστήριο της

Πόσο ρεαλιστικό είναι να μιλάμε για καριέρα

95


θέμα

96 SER-FREE


θέμα

Θεώνη Μπεντούλη, 35ετών Μουσικός, Συγγραφέας

Μουσικές Διαδρομές “Είμαι απόφοιτος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας. Παράλληλα όμως με τα παραπάνω, ολοκλήρωσα και τις μουσικές μου σπουδές, λαμβάνοντας πρώτα το Πτυχίο πιάνου και έπειτα το Δίπλωμα πιάνου”. Η Θεώνη Μπεντούλη, κατάγεται από τις Σέρρες. Είναι η πόλη στην οποία γεννήθηκε, μεγάλωσε και την αγαπά. Πιστεύει πως η πόλη μας τα τελευταία χρόνια συνεχώς εξελίσσεται και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχες επαρχιακές πόλεις, αντιθέτως, είναι ανώτερη από πολλές. “Συνειδητά επέστρεψα στις Σέρρες, καθώς είχα την τύχη να εργαστώ σε Ωδεία της Θεσσαλονίκης, οπότε έχω το μέτρο της σύγκρισης. Σίγουρα οι σχέσεις μεταξύ των συμπολιτών μας είναι πιο ανθρώπινες”. Τα μαθήματα και η κλίση της προς τη μουσική ξεκίνησαν από την τρυφερή ηλικία των 6 χρόνων. Τι και αν μεσολάβησαν άλλες δραστηριότητες; Δεν μπορούμε να πάμε κόντρα στη φύση μας και σαφώς η ίδια δεν μετανιώνει για τις επιλογές της. “Στόχος μου πάντα ήταν να έχω το πλεονέκτημα της επιλογής, γι’ αυτό και ακολούθησα δύο επιστήμες, τελικά όμως με «κέρδισε» η μουσική και η συγγραφή βιβλίων σχετικών με αυτή. Το μόνο κριτήριο που είχα στα 6 μου, ήταν ο

ήχος του πιάνου. Στη πορεία ταυτίστηκα με τον Ούγγρο συνθέτη Φραντς, ο οποίος το χαρακτήρισε «βασιλιά των οργάνων». Εξαιτίας των παραπάνω και της αγάπης που έτρεφα, εξειδικεύθηκα σε αυτό. Πέρα από τη διδασκαλία των μαθημάτων, έχω αφοσιωθεί και στη συγγραφή βιβλίων που έχουν σχέση με τη μουσική. Μάλιστα το 2009 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Fagotto Books το πρώτο μου βιβλίο με τίτλο «Η μουσικοπολιτεία της κυρίας ΣΟΛεδάρ». Τώρα ετοιμάζω το δεύτερο, καθώς και μια σειρά από επιτραπέζια μουσικά παιχνίδια που στόχο έχουν να κάνουν τη μάθηση πιο ευχάριστη και εποικοδομητική”. Στη ζωή της έχει τραβήξει μια παράλληλη γραμμή και στην θέση του παρονομαστή έχει βάλει την μουσική και κάπως έτσι χωράει και δουλειά και οικογένεια στην ίδια εξίσωση. “Αν κάποιος αγαπάει πολύ αυτό που κάνει, ασχολείται καθημερινά με το αντικείμενό του και προσπαθεί συνεχώς να εξελίσσεται, χωρίς να επαναπαύεται με την πρόσκαιρη επιτυχία, είναι σίγουρο πως θα διαπρέψει. Ο ανταγωνισμός αναμφισβήτητα είναι μεγάλος. Προσωπικά προσπαθώ να προσφέρω καινοτόμες υπηρεσίες στους μαθητές, ώστε να ξεφύγω από το στερεότυπο μάθημα μουσικής. Αυτό το επιτυγχάνω με τα βιβλία μου, τα επιτραπέζια παιχνίδια γνώσεων, μουσικά προγράμματα μέσω Η/Υ και εκδηλώσεις που κατά καιρούς έχουν γίνει για την παρου-

σίαση του βιβλίου (στη Δ.Ε.Θ., στο Ζάππειο Μέγαρο, στο 25ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών) όπως και με συναυλίες στον Ορφέα Σερρών”. Αν εύχεται να εμπνεύσει και η ίδια ανθρώπους να ακολουθήσουν την μουσική και να πάνε όπου αυτή τους οδηγήσει; Φυσικά! “Θεωρώ πως είναι η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ του δασκάλου και μαθητή είναι πολύ ισχυρή. Είναι μοναδικό ενώ μεταλαμπαδεύεις τις γνώσεις σου, να βλέπεις το παιδί σιγά-σιγά να εξελίσσεται και να αγαπάει με την καρδιά του αυτό που του διδάσκεις. Εύχομαι να συνεχίσει να αναπτύσσεται ο κλάδος μας και να μη συρρικνωθεί λόγω της κρίσης”. Παλεύουμε για μια καριέρα, για να πληρώνουμε λογαριασμούς ή απλά για να επιβιώσουμε; “Η επιβίωση σαν λέξη δείχνει την αρχή της παρακμής και όχι της δημιουργίας. Είναι καλό λοιπόν να προχωρούμε με όλες μας τις δυνάμεις και να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο. Σε ένα καλύτερο μέλλον για τα νέα παιδιά που είναι γεμάτα όνειρα και φιλοδοξίες”. Ιnfo Box: Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκευθείτε το blog που διατηρεί: http:// mousikopoliteia.blogspot.gr/

97


θέμα

98 SER-FREE


θέμα

Γιώργος Παρασχάκης, 33ετών ERGOLAND – ΚΥΡΙΑΚΟΥ, Δομικό Πολυκατάστημα | ΠΑΡΑΣΧΑΚΗΣ, Πλακάκια Ιταλίας, Είδη Υγιεινής

Ανοιχτά μυαλά και μάτια σε νέες ιδέες και ευκαιρίες Η σχέση που διατηρούμε όλοι με την πόλη μας μετατρέπεται σε αγάπη όταν είμαστε μακριά, η οποία ενισχύεται με την επιστροφή μας. “Αγαπάω τη ζωντάνια αυτής της πόλης, τη νεολαία της που της δίνει μια ενέργεια και μια αισιοδοξία που μας συμπαρασύρει όλους αλλά απεχθάνομαι το κυκλοφοριακό της. Η συγκέντρωση δημόσιων υπηρεσιών, τραπεζών και καταστημάτων σε τρεις δρόμους προκαλεί μεγάλη ταλαιπωρία σε κάθε επαγγελματία”. Τα περισσότερα χρόνια της ζωής του τα έχει περάσει στο εξωτερικό για εργασία και σπουδές στον τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων ενώ ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών του είναι στον τομέα του Μάρκετινγκ, της Διαφήμισης και των Δημοσίων Σχέσεων. Κοινώς, βρισκόταν έξω από τις Σέρρες. Με την επιστροφή του στην πόλη ξεκίνησε αμέσως την ενασχόληση του με το πολυκατάστημα Ergoland αλλά αβίαστα ξεκίνησε και το παιχνίδι βρες τις διαφορές. “Θεωρώ πως τα τελευταία 6-7 χρόνια η πόλη έχει αναβαθμιστεί περισσότερο και εντυπωσιακότερα από κάθε άλλη επαρχιακή πόλη. Η ραγδαία ανοικοδόμηση, οι πεζοδρομήσεις, οι αναπλάσεις, τα καφέ μπαρ, τα νέα ξενοδοχεία και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις έχουν ανεβάσει κατακόρυφα το επίπεδο διαβίωσης, επιλογών και παρεχόμενων υπηρεσιών”. Το κατάστημα του Γιώργου μετρά ήδη 50

χρόνια παρουσίας στη σερραϊκή αγορά παίρνοντας τελευταία τη μορφή ενός δομικού πολυκαταστήματος με δεκάδες επώνυμες αντιπροσωπείες μεγάλων οίκων, εφαρμογές και λύσεις γύρω από την δόμηση, ενώ ο ίδιος επιλέγει να στηρίζει ιστορικές σερραϊκές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα ο Γιώργος μοιράζεται πως “ο μηχανικός, ο τεχνίτης ή απλά ο ιδιώτης μπορεί να βρει ένα ολοκληρωμένο μείγμα προϊόντων από σίδερο και τσιμέντο μέχρι γυψοσανίδες, μονωτικά, κεραμίδια, πλακάκια, είδη θέρμανσης, είδη υγιεινής και υλικά νέας γενιάς νανοτεχνολογίας”. Με απλά λόγια αν χτίζεις, επισκευάζεις ή ανακαινίζεις εκεί θα βρεις και του πουλιού το γάλα στις χαμηλότερες τιμές, με συνεχείς προσφορές και με την καλύτερη εξυπηρέτηση. Δυστυχώς όμως, στην πόλη ο κόσμος είναι πολύ στριμωγμένος οικονομικά και η ψυχολογία του καταναλωτή στο ναδίρ. “Το γεγονός ότι τα καφέ πολλές φορές είναι γεμάτα δε μου λέει κάτι, στο κάτω κάτω αν είσαι άνεργος τι θα κάνεις όλη μέρα στο σπίτι; Ωστόσο, στην περιφέρεια των Σερρών λεφτά όντως υπάρχουν αλλά περιμένουν υπομονετικά, μέσα στα μπαούλα”. Και η συζήτηση για τα χρήματα φέρνει στο προσκήνιο την κρίση... Ο Γιώργος είναι πεπεισμένος πως όπως η κρίση ξεκίνησε από το κλάδο του άρα και η ανάπτυξη θα ξεκινήσει από εκεί.

“Ο κλάδος της οικοδομής είναι ίσως ο πιο ανταγωνιστικός. Για μας είναι ο πέμπτος χρόνος οικοδομικής και οικονομικής κρίσης με πτώση τζίρου που αγγίζει ακόμη και το 80-90% για πολλές επιχειρήσεις! Αυτό ανταγωνιστικά σημαίνει πολλές φορές και το ο θάνατός σου η ζωή μου. Αναπτύσσομαι, σημαίνει χτίζω οπότε αν έρθει ποτέ αυτή η πολυσυζητημένη ανάπτυξη για τη χώρα μας θεωρώ ότι θα έρθει πρώτα από το κλάδο της οικοδομής και θα φέρει τα πάνω κάτω. Η πιο μεγάλη πρόκληση είναι να επιβιώσουμε μέχρι να έρθει αυτή η μέρα”. Άρα μέχρι εκείνη τη μέρα σε τι μπορούμε να ελπίζουμε; “Μπορούμε να ελπίζουμε πως κάποια στιγμή οι κυβερνήσεις της νότιας Ευρώπης θα συμμαχήσουν και θα συνεργαστούν απέναντι στους Βόρειους σύγχρονους οικονομικούς κατακτητές που αυτή τη στιγμή αποφασίζουν και διατάζουν για τις ζωές μας ανενόχλητοι και ότι θα δοθούν σύντομα κίνητρα στους νέους επιχειρηματίες να δημιουργήσουν και να πραγματοποιήσουν τα οράματά τους. Πρέπει να απαλλαγούμε επιτέλους από τους γερασμένους επαγγελματίες πολιτικούς”. Ο Γιώργος φαίνεται να βλέπει στο μέλλον και αν όντως βγουν τα λόγια του αληθινά μας περιμένουν ομορφότερα χρόνια. Το μέλλον του προδιαγράφεται λαμπρό, ελπίζουμε και το δικό μας!

99


θέμα

100 SER-FREE


θέμα

Γιάννης Σωτηρίου, 33ετών Ιδρυτής Geographical / Σύμβουλος επιχειρήσεων

Η γεωγραφία της γεύσης Μετά από ένα πτυχίο στην Επιχειρησιακή Έρευνα και το Μάρκετινγκ, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και από ένα ΜΒΑ με ειδίκευση στη Στρατηγική και το Μάρκετινγκ στο Weatherhead School of Management, Case Western Reserve University στο Cleveland της πολιτείας Ohio των ΗΠΑ, έχει επιστρέψει και εργάζεται στις Σέρρες. “Γεννήθηκα και μεγάλωσα εδώ. Επαγγελματικά έχω περάσει τα περισσότερα χρόνια στη Νέα Υόρκη, ενώ στις Σέρρες βρίσκομαι τα τελευταία δύο. Ένιωθα ότι για να κάνω οικογένεια έπρεπε να βρίσκομαι σε ένα οικείο μέρος. Αγαπάω τη οικειότητα της πόλης μας και το γεγονός ότι μπορώ να περπατάω για να κάνω όλες μου τις δουλειές, χωρίς να χρειάζεται να μπω στο αυτοκίνητο. Ωστόσο, δεν μου αρέσει το γεγονός ότι θεωρούμε φυσιολογικό να διπλοπαρκάρουμε στο κέντρο της πόλης και το ότι γενικώς επικρατεί μία νοοτροπία δεν είμαστε εμείς για τέτοια”. Τι είναι η Geographical; “Η Geographical είναι μια νέα μάρκα τοπικών προϊόντων με σκοπό την ενδυνάμωση των τοπικών μικροπαραγωγών από διαφορετικές γεωγραφικές

περιοχές της χώρας. Θέλουμε να επέμβουμε σε δύο βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες μικροπαραγωγοί ποιοτικών προϊόντων. Το πρώτο είναι η αδυναμία πρόσβασης σε κεφάλαια για την συνέχιση της παραγωγής και το δεύτερο είναι η έλλειψη χρόνου και ανθρώπινου δυναμικού για τη διαχείριση του μάρκετινγκ, με στόχο τις αγορές του εξωτερικού”. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν κάποιον επιτυχημένο στο αντικείμενό του; “Θεωρώ πως η επιτυχία παίρνει τη μορφή της ακαταμάχητης επιθυμίας να πετύχει κανείς κάτι καλύτερο από αυτό που ήδη έχει. Για να να διαπρέψει κάποιος πρέπει να έχει αγάπη, συνέχεια και συνέπεια σε αυτό που επιλέγει να κάνει. Δεν νομίζω ότι το μέγεθος της πόλης παίζει κάποιο ρόλο σε αυτό. Οι γνωριμίες φυσικά είναι σημαντικές. Οι Αμερικάνοι έχουν ένα γνωμικό που λέει ότι αυτός που ξέρεις καθορίζει το τι θα κάνεις και το τι θα κάνεις καθορίζει αυτό που ξέρεις. Συνεπώς, για να διαπρέψει κανείς πρέπει να προσέξει και το ποιον ξέρει αλλά και το τι θα επιλέξει να κάνει, ώστε να αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις. Προσωπικά, πάντα ήθελα να

ασχοληθώ με τη διοίκηση και την επιχειρηματικότητα. Νιώθω ότι είναι μια τέχνη που απαιτεί δημιουργική σκέψη, καθώς αφορά διαχείριση ανθρώπων και συναισθημάτων. Προσπαθώ πάντα να σκέφτομαι σφαιρικά και να επικεντρώνομαι στην ουσία του προβλήματος που προσπαθώ να λύσω”. Τις πταίει; “Δυστυχώς στην Ελλάδα, δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα το νέο μοντέλο λειτουργίας της οικονομίας μας. Είναι ευθύνη των θεσμών της κοινωνίας μας να δώσουν κίνητρα και να ωθήσουν στη δημιουργία νέων επιχειρηματικών σχημάτων που θα αφομοιώσουν αυτό το εργατικό δυναμικό που τώρα είναι ανενεργό. Σε καμία περίπτωση δεν προτείνω ότι η επιβίωση πρέπει να είναι το βασικό μας μέλημα. Πάντα, πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις με ένα μεγαλύτερο όραμα στο μυαλό μας”. Έχοντας, λοιπόν, ένα μεγαλύτερο όραμα στο μυαλό μας θα πρέπει όλοι να βρούμε τρόπους να κοιτάξουμε μπροστά, καθώς “το ζήτημα δεν είναι αν υπάρχουν χρήματα σήμερα, αλλά το τι κάνει ο καθένας μας για να συνεχίσουν να υπάρχουν”.

101


θέμα

102 SER-FREE


θέμα

Παντελής Τσούτσας, 34ετών Πολιτικός Μηχανικός

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Σέρρες, έχοντας περάσει και μερικά διαστήματα της ζωής του στη Θεσσαλονίκη, ενώ σπούδασε στο Ανώτερο Τεχνολογικό Εκπαδευτικό Ίδρυμα των Σερρών. “Κατά τα φοιτητικά μου χρόνια έκανα πολλά ταξίδια σε 10 διαφορετικές χώρες και τρεις ηπείρους. Όποτε επέστρεφα στις Σέρρες διαπίστωνα πως η πόλη μας έχει τα καλά της και τα μειονεκτήματα της, όπως όλες οι πόλεις στον κόσμο. Σημασία δεν έχει να αντιμετωπίζουμε την πόλη μόνο ως οικιστικό σύνολο. Η πόλη είναι οι άνθρωποί της, οι συνήθειές των κατοίκων της, οι παραδόσεις και η ιστορία της. Ο τρόπος όμως, με τον οποίο κινούμαστε μέσα σε αυτή, δείχνει αν την αγαπούμε ή αν την απεχθανόμαστε. Γιατί αποφάσισα να ζω και να εργάζομαι στις Σέρρες; Ήταν ένας συνδυασμός πολλών παραγόντων. Στις μέρες μας άλλωστε είναι προτιμότερο να ζεις σε μικρές πόλεις για το επάγγελμα του Μηχανικού, και γενικώς”. “Από μικρό παιδί μου άρεσε ο χώρος των κατασκευών, αλλά δεν το είχα και όνειρο ζωής. Στην πορεία των σπουδών μου κατάλαβα πως το επάγγελμα του Μηχανικού ταιριάζει στη ψυχοσύνθεσή μου και σήμερα νιώθω τυχερός που το επέλεξα”. Σήμερα; “Δυστυχώς ως Μηχανικοί έχουμε να κάνουμε με ένα αναξιόπιστο σύστημα και ένα ακόμη πιο αναξιόπιστο υπουργείο (Υπεκα). Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι 4 διαφορετικοί νόμοι τακτοποίησης αυθαιρέτων τα 4 τελευταία χρόνια από 4 διαφορετικούς Υπουργους

(Σουφλιάς/Μπιρμπίλη/Παπακωνσταντίνου/Μανιάτης). Καταλαβαίνετε λοιπόν ποιο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της δουλειάς μας. Ο ανταγωνισμός φυσικά είναι μεγάλος όπως σε όλα τα επαγγέλματα και ο μόνος τρόπος για να ανταπεξέλθει κάποιος είναι να εξελίσσεται συνεχώς και να ενημερώνεται για τις εξελίξεις πάνω στο αντικείμενό του”. “Η συνέπεια, η διαρκής επιμόρφωση, η υπομονή και η επιμονή είναι τα χαρακτηριστικά που βοηθούν τους επαγγελματίες να διαπρέψουν. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας στις μέρες μας, δίνει τη δυνατότητα να εργαζόμαστε και εξ αποστάσεως. Το αν κάποιος βρίσκεται σε μικρή ή σε μεγάλη πόλη λοιπόν δεν είναι ο καθοριστικότερος παράγοντας. Ένας εκ των συνεργατών μου στη MichanikosApps για παράδειγμα, ζει στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται από το σπίτι του σε μια Ιρλανδικής εταιρία. Από την άλλη πλευρά, οι γνωριμίες και οι διασυνδέσεις αναμφισβήτητα βοηθούν αλλά σίγουρα δεν είναι αυτοί οι παράγοντες που θα κάνουν κάποιον να πετύχει”. MichanikosApps; “Έτσι ονομάζεται η ομάδα με την οποία δημιουργήσαμε μια εφαρμογή που ονομάζεται Ενεργειακή Επιθεώρηση. Κατεβάζοντας την ο χρήστης, με το κινητό του μπορεί να εκτελέσει μια εικονική Ενεργειακή Επιθεώρηση και με απλό τρόπο, να μάθει την Ενεργειακή κλάση της κατοικίας του ενώ για όσο χρονικό διάστημα ισχύει ο νόμος για τη ρύθμιση αυθαιρέτων θα υπάρχει extra ενότητα αναλυτικού υπολογισμού του προστίμου. Επίσης, όποιος κατεβάσει την εφαρμογή μπορεί να ενημερωθεί

για όλες τις λεπτομέρειες γύρω από τη Ενεργειακή Επιθεώρηση. Παράλληλα, μπορεί να αναζητήσει το μηχανικό της επιλογής του, ανά Νομό και είδος εργασίας, σε όλη την Ελλάδα, με αναλυτικά τα στοιχεία επικοινωνίας του, για να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε εργασία σχεδιάζει στο μέλλον”. Την εφαρμογή μπορείτε να τη βρείτε στην ειδική ενότητα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του Υπεκα. Από ανεργία, σκίζουμε; Η αδιαφορία όσων επαναπαύονται στα χρήματα των γονιών, η έλλειψη κεφαλαίου και η δικαιολογία δεν υπάρχουν δουλειές είναι σοβαροί λόγοι για την αυξημένη ανεργία που παρατηρείται. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης θεωρώ πως το έχουν τα πολιτικά πρόσωπα της χώρας, που με τις επιλογές τους τα τελευταία 50 χρόνια όχι απλά δε βοηθούν την κατάσταση αλλά την επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο”. “Κρίση υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Την ίδια εποχή που η ανεργία βρίσκεται στα ύψη, υπάρχουν πάντα και κάποιοι (ελάχιστοι) που μπορεί να διαπρέψουν. Γεγονός είναι πάντως πως η πλειοψηφία αγωνίζεται για να πληρώσει τις ασφαλιστικές του εισφορές και να επιβιώσει”. Τα λεφτά από μόνα τους δίχως πλάνο, ανοικτό μυαλό και εργατικότητα δεν χρησιμεύουν σε τίποτα και ας υπάρχουν, οπότε βάζουμε μπρος τις μηχανές!

10


θέμα

104 SER-FREE


θέμα

Παπαπαναγιώτου Παναγιώτης, 29ετών / Αυγερινός Νίκος, 29ετών Μηχανικός Περιβάλλοντος

Πολιτικός Μηχανικός

Η πολιτική δύο μηχανικών Ο Παναγιώτης είναι Πολιτικός Μηχανικός, απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου, με μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Εδαφομηχανική και τα Γεωτεχνικά Έργα στο Imperial College του Λονδίνου και υποψήφιος Διδάκτορας του ΑΠΘ, ενώ ο Νίκος είναι Μηχανικός Περιβάλλοντος, απόφοιτος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Πολυτεχνική Σχολή της Ξάνθης, με μεταπτυχιακό δίπλωμα στις Ανανεώσιμες Μορφές Ενέργειας, στο Ντέλφτ της Ολλανδίας. Έχοντας περάσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής τους μακριά από την πόλη μας, επέστρεψαν στα πάτρια εδάφη. Γιατί; “Σίγουρα το γεγονός πως καταγόμαστε από τις Σέρρες αποτέλεσε έναν θετικό παράγοντα στην επιλογή μας αυτή. Κάποιες γνωριμίες ήδη υπάρχουν οπότε δεν θα δημουργήσουμε έναν κύκλο από το μηδέν, γνωρίζουμε ήδη ανθρώπους κατάλληλους που μπορούν να μας βοηθήσουν έχοντας παράλληλα άμεση και προσωπική επικοινωνία μαζί τους. Όσον αφορά την πόλη μας, αυτά που αγαπάμε είναι σίγουρα περισσότερα από αυτά που απεχθανόμαστε. Είναι η πόλη στην οποία

γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε, εδώ βρίσκονται οι φίλοι και οι οικογένειες μας. Παρά το γεγονός ότι είναι μια επαρχιακή πόλη έχει πολλά να προσφέρει και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο N. Σερρών έχει πλούσια ιστορία. Στα αρνητικά, σίγουρα περιλαμβάνεται το κυκλοφοριακό πρόβλημα το οποίο χειροτερεύει με το πέρασμα των χρόνων αλλά και η κακή κατάσταση που επικρατεί στις δημόσιες υπηρεσίες. Πραγματικά, μια επίσκεψη σε δημόσια υπηρεσία σε γυρνάει 20 με 30 χρόνια πίσω”. Τι συνέβαλε στο να χαράξουν μια κοινή πορεία; “Η αλήθεια είναι πως γνωριζόμαστε από μικροί. Τότε, ήμασταν απλά συμπαίκτες στο μπάσκετ. Το 2012 ξεκινήσαμε να συζητάμε μια συνεργασία στον τομέα των φωτοβολταϊκών. Μπορεί να αργήσαμε να το πάρουμε απόφαση αλλά τελικά αυτή η καθυστέρηση μας ωφέλησε καθώς μπορέσαμε να αναπτύξουμε και άλλες επιχειρηματικές ιδέες πέρα των Φ/Β. Συνειδητοποιήσαμε ότι πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια του καινοτόμου και έτσι συμφωνήσαμε να κάνουμε το γραφείο μας και στην συνέχεια

να ξεκινήσουμε να υλοποιούμε τα σχέδια και τις ιδέες μας. Σίγουρα η εκτίμηση, η εμπιστοσύνη αλλά και συμπόρευση στο επιχειρηματικό πλάνο που θέλουμε να στήσουμε, ήταν οι κύριοι λόγοι που μας οδήγησαν να συνεργαστούμε. Επιπλέον, από την αρχή καταλάβαμε ότι οι παραστάσεις και οι εμπειρίες που αποκομίσαμε σπουδάζοντας στο εξωτερικό θα μπορούσαν να μας δώσουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Έτσι με μεγάλη ανυπομονησία για το τελικό αποτέλεσμα αρχίσαμε να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε τις αντίστοιχες εργασίες στο γραφείο μας οι οποίες πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκαν και σας προσκαλούμε να το επισκεφτείτε οποιαδήποτε στιγμή. Είναι ένας χώρος ιδιαίτερος που σχεδιάσαμε και ανακαινίσαμε μόνοι μας από την αρχή ως το τέλος και είμαστε χαρούμενοι που το τελικό αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό”. Έχοντας δουλέψει και οι δύο στο εξωτερικό, επέλεξαν να ανοίξουν δικό τους γραφείο. “Οι επιλογές για εργασία δεν είναι πολλές. Η μία διέξοδος είναι το δημόσιο και η άλλη είναι να ιδιωτεύσεις. Ανέκαθεν, ο δικός μας στό-

105


χος ήταν ξεκινήσουμε την δική μας εταιρεία μαζί με συναδέλφους μηχανικούς άλλων ειδικοτήτων, ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες στον πελάτη γρήγορα, υπεύθυνα, οργανωμένα και με το βέλτιστο αποτέλεσμα. Είναι ένα μοντέλο που οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη χρησιμοποιούν και για να πετύχει πρέπει να μπορούμε εμείς να παίρνουμε τις αποφάσεις και να επιλέξουμε προς τα πού θέλουμε να κινηθούμε. Παράλληλα, επιθυμούμε να δημιουργήσουμε κάτι καινοτόμο μέσα από την συστηματική έρευνα και τη συνεργασία. Ιδέες νέες και καινοτόμες υπάρχουν πολλές, απλά πρέπει να βρούμε την κατάλληλη που να εξυπηρετεί τους κατάλληλους τύπους υπηρεσιών”. “Το πιο δύσκολο κομμάτι της δουλειάς μας είναι να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο κατάλληλων και υπεύθυνων ανθρώπων που θα δουλέψει μαζί μας ούτως ώστε να προσφέρει καλές υπηρεσίες και να καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον των πελατών, εφόσον ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Από την στιγμή που αποφασίζει κανείς να ιδιωτεύσει, οφείλει να εντοπίσει εκείνους τους τομείς στους θεωρεί πως υπερτερεί έναντι των άλλων και τους τομείς που εγείρουν περισσότερο το ενδιαφέρον, να τους αναπτύξει, να εντρυφήσει πάνω σ’ αυτούς στοχεύοντας στην αντιμετώπιση του έντονου ανταγωνισμού. Εμείς σκοπεύουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί μέσω των γνώσεων και των καινοτόμων ιδεών μας. Όταν ένας πολύ μεγάλος αριθμός επαγγελματιών ασχολείται με το ίδιο πράγματα είναι φυσιολογικό

106 SER-FREE

να εκφυλίζεται το αντικείμενο και η επιλογή του μηχανικού να πραγματοποιείται εν μέρει με την διαδικασία του πλειστηριασμού. Ένας μηχανικός εφόσον κατέχει κάποια εξειδίκευση πρέπει να προσπαθήσει να την αναπτύξει και να την εντάξει με έναν κατανοητό τρόπο στον κόσμο. Να ενημερώνεται συνεχώς για νέα προϊόντα και τεχνολογίες, να αναπτύσσει συνεχώς νέες ικανότητες και δεξιότητες και μπορεί να εφαρμόσει νέες ιδέες. Ο κόσμος των μηχανικών συνεχώς εξελίσσεται και οφείλουμε να πορευτούμε παράλληλα”. Η ανεργία σκοτώνει τις καινοτόμες ιδέες; “Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και να γίνουμε μια περισσότερο παραγωγική χώρα και να διεκδικήσουμε μόνοι μας ό,τι καλύτερο μας αναλογεί. Και άλλες φορές ως χώρα αντιμετωπίσαμε προβλήματα. Και παλαιότερα υπήρχε μεγάλη ανεργία και μπορούμε να αριθμήσουμε δεκάδες αιτίες και λόγους για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας σήμερα. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι φταίει η κυβερνητική πολιτική, το φοροεισπρακτικό σύστημα που προστατεύει τους πλούσιους, η ανυπαρξία οικονομικού σχεδίου, η Τρόικα, οι Τράπεζες, η διαφθορά, οι πελατειακές σχέσεις, η έλλειψη κρατικής κοινωνικής ευαισθησίας, η αναξιοκρατία, τα ΜΜΕ, οι Γερμανοί, οι Κινέζοι κ.ο.κ. Μπορούμε να κατηγορούμε τους πάντες και τα πάντα και ναι πολλές από τις παραπάνω αιτίες πραγματικά ισχύουν. Παρ’ όλα αυτά όμως, ό, τι και αν ισχύει, πρέπει να προχωρήσουμε παρακάτω. Το σωστό είναι να μαθαίνουμε από τα λάθη μας, να τα διορθώνουμε και να προχωράμε δυνατότεροι και καλύτεροι”.

“Η καριέρα, από την άλλη, είναι η κινητήρια δύναμη ώστε να προσπαθήσουμε για το καλύτερο και να πετύχουμε. Καλώς ή κακώς στην Ελλάδα ισχύει ότι θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι από τον διπλανό μας. Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να γίνουμε καλύτεροι και να πετύχουμε σε αυτό που κάνουμε αλλά και η εξειδίκευση η οποία απαιτείται από την σύγχρονη αγορά εργασίας. Φυσικά, ζητούμενο για κάθε επιτυχημένο επαγγελματία είναι να προσφέρει τις ποιοτικότερες υπηρεσίες στην ανταγωνιστικότερη τιμή. Το βασικότερο είναι να αγαπάει αυτό που κάνει, να είναι συγκεντρωμένος σε αυτό και να γνωρίζει τα δυνατά του σημεία αλλά και τις αδυναμίες του. Επιπλέον, η επαγγελματική συμπεριφορά και ο χαρακτήρας είναι καθοριστικά στοιχεία για την επιτυχία. Εάν δηλαδή κάποιος είναι υπεύθυνος, επίμονος, δραστήριος, κοινωνικός, επικοινωνιακός, συνεργάσιμος και καλά οργανωμένος θα πετύχει. Ο επιτυχημένος επαγγελματίας πρέπει να θέτει από την αρχή τις προτεραιότητες και τους στόχους του. Να έχει σωστή, αναλυτική και εμπεριστατωμένη κρίση στις σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να πάρει. Να αναπτύσσει και να αναβαθμίζει συνεχώς τις δεξιότητες του και να είναι ανοιχτός σε νέες προκλήσεις”. Επόμενη πρόκληση για εμάς είναι να επισκεφθούμε το νέο τους γραφείο και να τους ευχηθούμε καλές δουλειές, ακολουθώντας το παράδειγμά τους και βλέποντας τα πράγματα με μια πιο αισιόδοξη ματιά.


107


108 SER-FREE


109


publi

Κυριάκος Λίλλης,

υπεύθυνος πωλήσεων, BIOMED, Ιατρικά Είδη

Σωστά βοηθήματα στην ψυχολογία αλλά και στην πράξη

Ποιος είναι ο στόχος της εταιρίας Biomed;

Τι προϊόντα μπορεί να προμηθευτεί κάποιος από την εταιρία σας;

Η BIOMED είναι μια Σερραϊκή εταιρία. Τα τελευταία 8 χρόνια, με έδρα τις Σέρρες, δραστηριοποιείται σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, στον τομέα της διάθεσης ιατρικών ειδών και υπηρεσιών. Η εταιρία στοχεύει στην σωστή και γρήγορη εξυπηρέτηση των πελατών της οι οποίοι είναι ιδιώτες, ιδιωτικά ή δημόσια ιδρύματα. Στόχος της είναι η διάθεση κατάλληλων και ποιοτικών προϊόντων με υψηλού επιπέδου τεχνική υποστήριξη. Η εταιρία Biomed είναι εναρμονισμένη με την υπουργική απόφαση περί διακίνησης ιατροτεχνολογικών προϊόντων ενώ το προσωπικό της έχει μακροχρόνια εμπειρία στον τομέα αυτό. Το μεγάλο ατού της επιχείρησης είναι πως εφόσον εδρεύει στις Σέρρες μπορεί κάποιος εύκολα να έρθει και να δοκιμάσει το προϊόν που ενδιαφέρεται να αγοράσει, στον χώρο που έχουμε διαμορφώσει για αυτό τον λόγο. Τα βοηθήματα αυτά πρέπει να διευκολύνουν την ζωή των ανθρώπων, συνεπώς πρέπει να είναι τέτοια ώστε να τους ικανοποιούν πλήρως.

Από την Βiomed μπορούν να προμηθευτούν προϊόντα και επαγγελματίες αλλά και ιδιώτες. Μερικά από τα είδη μας είναι: Πνευμονολογικά, όπως συσκευές οξυγονοθεραπείας, φιάλες ιατρικού οφυγόνου, συσκευές αναρρόφησης, οξύμετρα, ορθοπεδικά, όπως νάρθηκες, επιγονατίδες, ζώνες οσφύος, πέλματα σιλικόνης, σάκοι πρώτων βοηθειών, ουρολογικά, όπως ουροκαθετήρες και αυτολιπαινόμενους καθετήρες, είδη αποκατάστασης και νοσηλείας κατ’ οίκον, όπως είδη φυσιοθεραπείας και κρυοθεραπείας, αναπηρικά αμαξίδια, ορθοστάτες, μαστούνια, κρεβάτια ασθενών, γερανούς μεταφοράς, βοηθήματα μπάνιου και τουαλέτας και είδη εγκυμοσύνης και θηλασμού, όπως θηλάστρα, επιθέματα θηλών, ζώνες εγκυμοσύνης. Επίσης, αν κάποιος χρειάζεται διατροφική υποστήριξη μπορεί να βρει βοηθήματα εντερικής υποστήριξης της εταιρίας fresenius αλλά και αντλίες και συσκευές σίτισης. Τέλος, η BIOMED αναλαμβάνει τον εξοπλισμό ιατρείων και παρέχει 24ωρη κάλυψη των

110 SER-FREE

προϊόντων της όπως επίσης, αναλαμβάνει και την επισκευή όλων των βοηθημάτων. Πόση διαφορά στην ποιότητα ζωής ενός ανθρώπου μπορεί να προσφέρει το κατάλληλο βοήθημα; Τρομερή διαφορά. Πλέον ένας άνθρωπος με κινητικά προβλήματα, με έναν ορθοστάτη μπορεί να σταθεί στα πόδια του. Αυτό γεμίζει τον άνθρωπο με αυτοπεποίθηση αλλά τον βοηθά και εντελώς πρακτικά στο γεγονός πως μπορεί πολύ ευκολότερα να κινηθεί. Επιπλέον, κάποιος ο οποίος υποφέρει από άπνοιες ξυπνάει και νιώθει κουρασμένος καθώς ο ύπνος του δεν ήταν επαρκής. Με το κατάλληλο υποβοήθημα, μπορεί να απολαύσει έναν βραδινό ύπνο χωρίς κούραση και διακοπές. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα που δείχνουν τα ωφέλη που μπορεί να έχουν τα σωστά βοηθήματα στην ψυχολογία αλλά και στην πράξη.


111


publi

Τα παπούτσια όπως και η τσάντα είναι το Α και το Ω σε μια σωστή εμφάνιση Μαρίνα Λουτράδη,

ιδιοκτήτρια καταστήματος

Πόσα χρόνια δραστηριοποιείται η επιχείρηση Λουτράδης; Είμαστε η τρίτη γενιά σε αυτό το επάγγελμα. Η επιχείρηση δραστηριοποιείται από το1939, από τον παππού μου τον Βασίλειο Λουτράδη, έπειτα η επιχείρηση πέρασε στον πατέρα μου και από κει σε μένα. Πόσο εύκολη είναι η διαχείρηση μιας επιχείρησης με τόσο μεγάλη ιστορία; Αρχικά μπορεί να φαντάζει εύκολο όμως η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική. Το δύσκολο δεν είναι πώς να ανοίξεις μια επιχείρηση αλλά πώς να την διατηρήσεις. Ποια ήταν η πιο σημαντική συμβουλή που σας έδωσε ο πατέρας σας; Να είμαι ειλικρινής. Ό,τι κάνω στον επαγγελματικό μου χώρο να στηρίζεται στην αλήθεια και όχι στο ψέμα. Γιατί με την αλήθεια καταφέρνεις να δημιουργήσεις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους συνεργάτες κα τους πελάτες. Το αποτέλεσμα τελικά μετά

112 SER-FREE

απ’ όλο αυτό είναι να έχεις διάρκεια στο χρόνο. Τι μπορεί να βρει κάποιος στο κατάστημά σας; Το συγκεκριμένο κατάστημα έχει ανοίξει εδώ και ένα χρόνο. Διαθέτει υποδήματα αντρικά και γυναικεία για όλα τα γούστα και όλες τις περιστάσεις. Η γκάμα των παπουτσιών είναι πολύ μεγάλη και οι τιμές πολύ οικονομικές. Αυτό το κατάστημα το ανοίξαμε πάνω στην κρίση για να εξυπηρετήσει όλους εμάς που τη βιώνουμε. Έτσι μετά από μεγάλη προσπάθεια βρήκαμε την χρυσή τομή του μοντέρνου και φθηνού παπουτσιού και εστιάσαμε σε ένα και μοναδικό στόχο, οι πελάτες μας να φεύγουν χαρούμενοι από το κατάστημα αφού καταφέραμε να διαθέτουμε σε αυτούς καλή ποιότητα, μοντέρνα σχέδια σε προσιτές τιμές. Ποια είναι τα κριτήρια για την αγορά ενός σωστού παπουτσιού για ανθρώπους που

το χρειάζονται για πολλές ώρες βαδίσματος και ορθοστασίας; Μαλακή γόμα σόλας, για να αποσβήνει αποτελεσματικά τους κραδασμούς του ποδιού. Να είναι ελαφρύ για ξεκούραστο βάδισμα. Σκληρή υποστήριξη εσωτερικά στο πίσω μέρος του παπουτσιού που αγκαλιάζει τον αστράγαλο για μέγιστο έλεγχο του περπατήματος. Λίγο τακούνι 2-3 εκατοστά για να κατανέμονται καλύτερα οι πιέσεις κατά μήκος του άκρου ποδιού. Επαρκή υποστήριξη της καμάρας στο εσωτερικό του παπουτσιού. Πόσο ρόλο παίζει ένα όμορφο παπούτσι στην εμφάνισή μας; Τα παπούτσια όπως και η τσάντα είναι το Α και το Ω σε μια σωστή εμφάνιση. Ακόμη κι αν έχεις ένα απλό ρούχο, με ένα ντιζαϊνάτο παπούτσι δίνεις μια ξεχωριστή εικόνα στην εμφάνιση. Γι’ αυτό τα παπούτσια ήταν είναι και θα είναι τα λατρεμένα ανδρών και γυναικών.


Λουτράδης Τρεις γενιές υποδήµατα

Ερµού και Π. Μελά (γωνία), Τηλ. 23210 26739

11


Μεραρχίας 4, Σέρρες | Τ. 23210 52002


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, PHOTOMETRO ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ LOCATIONS: Αετόπετρα Hotel 19o χλμ. Σερρών - Λαϊλιά, Τ. 23213 00933 Μοντέλο: Δημήτρης ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ: Έκφραση Μεραρχίας 41, Τ. 23210 55334 ΟΠΤΙΚΑ: Στέφανος Παπανίκος Ερμού 9, Τ. 23210 24917 ΑΝΔΡΙΚΑ ΕΝΔΥΜΑΤΑ: Abito Ερμού 21, Τ. 23210 22025


Mόδα

Μπουφάν Wrangler/ πουκάμισο Napoleone /πλεκτό Fred Perry/ τζιν Lee παπούτσι Fred Perry, Abito Οπτικά Στέφανος Παπανίκος

116 SER-FREE


Mόδα

Τσάντες Fred Perry, Abito

117


Mόδα

118 SER-FREE

Μπουφάν Domenico Tagliende/πουκάμισο Napoleone /πλεκτό Napoleone /παντελόνι Yes-Zee/παπούτσι Fred Perry, Abito Οπτικά Στέφανος Παπανίκος


Mόδα

Μπουφάν Lee/ πουκάμισο Napoleone /ζακέτα Napoleone /παντελόνι Napoleone /παπούτσι Fred a Perry, Abito Οπτικά Στέφανος Παπανίκος

119


Mόδα

120 SER-FREE

Παλτό Domenico Tagliende πουκάμισο Napoleone /παντελόνι Napoleone /παπούτσι Fred Perry, Abito Οπτικά, Στέφανος Παπανίκος


Mόδα

Παλτό Napoleone /πουκάμισο Napoleone παπούτσι Fred Perry, Abito Οπτικά, Στέφανος Παπανίκος


glamour vibes Μικρά μεγέθη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, PHOTOMETRO ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ LOCATION: Eplida Resort and Spa Τέρμα Εξοχών, Τ. 23210 20000 ΜΟΝΤΕΛΑ: Δήμητρα και Βικτώρια ΕΝΔΥΜΑΤΑ: Ίριδα Εμμ. Ανδρόνικου 15, Τ. 23210 20069 HAIR STYLIST: Τίμος Γουγούσης, Timos Hair Group Εθν. Αντίστασης 4, Τ. 23210 51109 MAKE UP: Λίνα Πελιτάρη, Timos Hair Group Εθν. Αντίστασης 4, Τ. 23210 51109

122 SER-FREE


Δήμητρα, Ενδύματα Ίριδα

Mόδα

Μικρά Μεγέθη

123


124 SER-FREE

λα μεγέθη

xmas vibes Μεγά


Βικτώρια, Ενδύματα Ίριδα

Mόδα

Μεγάλα Μεγέθη

125


Mόδα

Days of warmth Nights of style ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, PHOTOMETRO ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ LOCATION: Eplida Resort and Spa Τέρμα Εξοχών, Τ. 23210 20000 ΜΟΝΤΕΛO: Νάνσυ Underwear: G Kapetanis Μεραρχίας 30, Τ. 23210 99915 HAIR STYLIST: Τίμος Γουγούσης, Timos Hair Group Εθν. Αντίστασης 4, Τ. 23210 51109 MAKE UP: Λίνα Πελιτάρη, Timos Hair Group Εθν. Αντίστασης 4, Τ. 23210 51109


G Kapetanis

Mόδα

127


Mόδα

128 SER-FREE

G Kapetanis


G Kapetanis

Mόδα

129


Mόδα

G Kapetanis

130 SER-FREE


G Kapetanis

Mόδα

131


Mόδα

G Kapetanis

132 SER-FREE

Hair styling Τίμος Γουγούσης, Make up Λίνα Πελιτάρη, Timos Hair Group


G Kapetanis

Mόδα

133


Fine details

Mόδα

1 SER-FREE

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, PHOTOMETRO ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ Μοντέλο: Δημήτρης LOCATIONS: Αετόπετρα Hotel 19o χλμ. Σερρών - Λαϊλιά, Τ. 23213 00933 Underwear: G Kapetanis Μεραρχίας 30, Τ. 23210 99915

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ: Έκφραση Μεραρχίας 41, Τ. 23210 55334 ΟΠΤΙΚΑ: Στέφανος Παπανίκος Ερμού 9, Τ. 23210 24917


Mόδα

G Kapetanis

135


Mόδα G Kapetanis

136 SER-FREE


G Kapetanis

Mόδα

137


Mόδα

Style

Οπτικά, Στέφανος Παπανίκος

138 SER-FREE


Mόδα

update

Οπτικά, Στέφανος Παπανίκος

139


Mόδα

Οπτικά, Στέφανος Παπανίκος

140 SER-FREE


Fashionable Kids Ραφαηλία | σύνολο Vivian Χριστίνα | σύνολο Mayoral

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΤΖΙΚΗΣ, RED PHOTO ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ LOCATION: Sofa Π. Τσαλδάρη, Τ. 23210 58900 Παιδικά Ενδύματα: Φλώρα Εμμ. Ανδρόνικου 26, Τ. 23210 58780 Αν. Θράκης 4, Τ. 23210 55174

11


Mόδα

Γαρυφαλλιά & Χριστίνα σύνολο Vivian

142 SER-FREE

παιδικά ενδύματα ΦΛΩΡΑ


Mόδα

Φεβρωνία φόρεμα Evita Κωνσταντίνος σύνολο M-one παιδικά ενδύματα ΦΛΩΡΑ

143


Mόδα

144 SER-FREE

Μιχάλης και Αλέξανδρος - σύνολα Mayoral παιδικά ενδύματα ΦΛΩΡΑ


Mόδα

Δημήτρης Mayoral- Θεοδώρα παλτό Evita παιδικά ενδύματα ΦΛΩΡΑ

145


Mόδα

146 SER-FREE

Σαλώμη φόρεμα Evita - Σήλια φόρεμα Vivian παιδικά ενδύματα ΦΛΩΡΑ


Mόδα

Κορίνα φόρεμα Evita - Νεκταρία φόρεμα Vivian παιδικά ενδύματα ΦΛΩΡΑ

147


Mόδα

148 SER-FREE

Μαρία σύνολο in time παιδικά ενδύματα ΦΛΩΡΑ


Mόδα

Βασίλης - κοστούμι M-one παιδικά ενδύματα ΦΛΩΡΑ

149


150 SER-FREE

Θεοδόσης M-one παιδικά ενδύματα ΦΛΩΡΑ


151


Wish list

Παιδικές μπότες, Beppi

Φόρεμα, Ίριδα

Δαχτυλίδι, Swarovski

To 2014 έφτασε! Κι εμείς φτιάξαμε λίστες για να πάρεις και φέτος τα καλύτερα δώρα! την δική σας λίστα δώρων. Γυαλιά ηλίου, Αμανατίδης

Γόβες, Λουτράδης

Κολιέ Guess, Μακινατζής

Γάστρα, Cook Shop

Χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά, Παπαπαναγιώτου

Παλτό MB, Φλώρα

Ανδρικό ρολόι Emporio Armani, Χατζηνικολάου

Μποτάκια Salomon, Expert sport

Χριστουγεννιάτικες πετσέτες, Zen Θερμαντικό MIKA, Singer Φόρεμα, attr@ttivo

Πολυθρόνα, Kittas

Γυναικείο παρκά 36€, Σόφη

Λουστρίν Γόβες Famous, CARUSSEL - Famous Πλυντήριο, Τριανταφυλλίδης

1 SER-FREE

Σύνθεση με ποτά, Αλεξανδρίδη

Υπέρυθρη Θέρμανση, Ecoτεχνική


153


wish list Φόρεμα, attr@ttivo Γυαλιά ηλίου, Αμανατίδης

Βραχιόλι Guess Μακινατζής

Ανδρικά ρολόγια, Χατζηνικολάου

Δερμάτινο Μποτάκι Marco Tozzi, CARUSSEL - Famous

Δερμάτινο Μποτάκι με τακούνι Mtng, CARUSSEL - Famous

Χριστουγεννιάτικη Διακόσμηση, Σέμκος

ώρα χρηστικά και όµορφα που είναι σίγουρο οτι θα χαρισουν χαµόγελα και χαρά!

Μπότες & Μποτάκια, Λουτράδης

Φόρμα σιλικόνης & Γκριλιέρα, Cook Shop

Δερμάτινο Μποτάκι, CARUSSEL - Famous Δερμάτινα Μποτάκια, CARUSSEL - Famous

Παιδικές μπότες, Beppi Φούρνος Εντιχοιζόμενος, Τριανταφυλλίδης

Παλτό αγόρι in time, Φλώρα Συνθέσεις με ποτά, Αλεξανδρίδη

1 SER-FREE

Χνουδωτό, Zen


155


Σετ μπεμπέ για αγόρι19€, Σόφη

wish list Πανωφόρια, Ίριδα

Μπουφάν παιδικό για κορίτσι 29€, Σόφη Μπουφάν παιδικό 29€ και σετ 17€ για κορίτσι, Σόφη

Φλόριστρο, Cook Shop

Π

Ραπτομηχανή, Singer

Χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά, Παπαπαναγιώτου

ανδαισία χρωµάτων και µικρές λεπτοµέρειες που κάνουν τη διαφορά για µικρά και... µεγάλα παιδιά

Μποτάκια, Λουτράδης

Μπουφάν & Αθλ. παπούτσια, Expert sport Υπέρυθρη Θέρμανση, Ecoτεχνική Ηλεκτρική κουζίνα, Τριανταφυλλίδης

Σετ μπεμπέ 24€, Σόφη

Γαλοτσάκια Famous, CARUSSEL - Famous

Μπλούζα γυναικεία12€, Σόφη Παιδικά μποτάκια, Beppi

Θήκη iphone 4 & 4s, Swarovski

Κρεμαστό καρδιά, Swarovski

1 SER-FREE

Μαξιλάρι, Zen

Χριστουγεννιάτικες κούπες, Παπαπαναγιώτου


1


wish list

Μπουφάν ανδρικό με γούνα & Πλεχτή μπλούζα, Σόφη

Μικροσυσκευές, Singer

Ανδρική ζακέτα με επένδυση γούνα & τζιν, Σόφη Παλτό, Ίριδα

Παιδικά μποτάκια, Beppi

Γυαλιά, Αμανατίδης

Τα Χριστούγεννα

σου αρέσει να χαρίζεις και να παίρνεις δώρα. ∆ώρα για την κάθε µέρα ή δώρα για... ιδιαίτερες περιστάσεις

Ψυγείο, Τριανταφυλλίδης

Πολυθρόνα, Kittas

Υπέρυθρη Θέρμανση, Ecoτεχνική

Σκουλαρίκια, Swarovski

Δερμάτινο Αρβυλάκι Mtngi, CARUSSEL - Famous

Αθλητικά παπούτσια, Expert sport

1 SER-FREE

Μπουφάν αγόρι Mayoral, Φλώρα

Πετσέτες, Zen

Σύνολο, attr@ttivo


159


wish list

Υφάσματα, Kittas

Παιδική κουβέρτα, Zen Σετ μπαρ & Πόμα ροής, Cook Shop

Υπέρυθρη Θέρμανση, Ecoτεχνική

Χριστουγεννιάτικη Διακόσμηση, Σέμκος

Πλυντήριο, Τριανταφυλλίδης

Σκουλαρίκια, Swarovski

Χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά, Παπαπαναγιώτου

Υπέροχες επιλογές για κάθε πορτοφόλι.

Γι να δεις και φέτος τα πρόσωπα των αγαπηµένων σου να λάµπουν από χαρά!

Μπλούζα, attr@ttivo

Ρολόγια Guess Μακινατζής

Φόρεμα γυναικείο 14€, Σόφη

Ανδρικά ρολόγια, Χατζηνικολάου

Βραχιόλι Guess Μακινατζής

10 SER-FREE

Δερμάτινη Μπότα Carussel & Βελούδινο Ημίμποτο Carussel - Famous, CARUSSEL - Famous


161


αυτοκίνητο

Προετοιμασία του αυτοκινήτου για τον χειμώνα Χειμώνας: τουτέστιν, κρύο, παγωνιά το πρωί και αργά το βράδυ, θολωμένα τζάμια αυτοκινήτου από την πάχνη, η μηχανή να μην παίρνει μπροστά γιατί όλα έχουν… παγώσει, τα λάστιχα να σε προδίδουν. Επομένως το ερώτημα είναι απλό: τι κάνουμε για να μην πούμε «αντίο» στο αυτοκίνητο μας το χειμώνα; Η συντήρηση λοιπόν του αυτοκινήτου μας είναι αναγκαία και πολύ περισσότερο τους χειμερινούς μήνες αφού για παράδειγμα τα φθαρμένα ελαστικά είναι πιθανότερο ότι δεν θα ‘κρατήσουν’ πάνω σε ένα βρεγμένο οδόστρωμα όπως θα έκαναν εκείνα που έχουν βαθύ πέλμα. Τον χειμώνα φροντίζουμε οι υαλοκαθαριστήρες μας να είναι σε καλή κατάσταση και τα φώτα όπως και τα φρένα να λειτουργούν άψογα. Ελέγχουμε τα επίπεδα του λαδιού, του ψυκτικού υγρού και του υγρού για τους υαλοκαθαριστήρες. Όταν ταξιδεύουμε σε επαρχιακούς δρόμους βεβαιωνόμαστε εξαρχής ότι έχουμε γεμίσει το ρεζερβουάρ μας. Για να είμαστε σίγουροι για την καλή κατάσταση του οχήματος μας μπορούμε να κάνουμε μερικούς ελέγχους που περιγράφονται παρακάτω. Το παρκάρουμε σε επίπεδο σημείο και όταν κρυώσει ελέγχουμε τα εξής: 162 SER-FREE

• Κατά τους κρύους χειμώνες ελέγχουμε σχεδόν μια φορά την εβδομάδα την μπαταρία, ειδικά αν είναι πάνω από τριών ετών κι αν χρειαστεί την φορτίζουμε. • Βεβαιωνόμαστε ότι το αντιψυκτικό μας είναι ανάμεσα στις ενδείξεις min και max. Προτιμούμε καλής ποιότητας ισχυρό αντιψυκτικό. Είναι πολύ φθηνό σε σχέση με την πιθανή βλάβη της μηχανής από το κρύο. • Ελέγχουμε τα ελαστικά μας αν έχουν αρκετό πέλμα, αν έχουν εξογκώματα, σκισίματα και σωστή πίεση. Σε μερικές περιοχές είναι απαραίτητο να αλλάξουμε τα ελαστικά μας σε χειμερινά ή να χρησιμοποιούμε αλυσίδες για καλύτερο κράτημα. • Ελέγχουμε την κατάσταση των υαλοκαθαριστήρων κι αν χρειαστεί τους αντικαθιστούμε. Θα καταστραφούν αν θελήσουμε να τους κινήσουμε όταν έχουν παγώσει στο παρμπρίζ. Καλό είναι να σηκώνουμε τα μάκτρα όταν χιονίζει ή όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 0οC. • Βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε αρκετό υγρό για το παρμπρίζ. Πρέπει να είναι καλής ποιότητας και να αντέχει σε βαθμούς κάτω του μηδενός. Συνήθως βάζουμε ένα μέρος υγρού, ένα μέρος νερού. Αν το υγρό μας δεν είναι καλής ποιότητας, μπορεί η αντλία του να παγώσει, να κάψει την ασφάλειά της και να σταματήσει και η λειτουργία των υαλοκαθαριστήρων μιας και συχνά έχουν την ίδια ασφάλεια με την αντλία.


163


αυτοκίνητο

Γιάννης Καραπέπερας,

ιδιοκτήτης της επιχείρησης «Ελαστικά Καραπέπερας»

«Τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας είναι το μοναδικό σημείο επαφής με το δρόμο, γι’ αυτό θα πρέπει να είναι πάντα σε καλή κατάσταση» ποιο είναι το ελάχιστο όριο αστάθειας που μπορούμε να φθάσουμε.

Πως μπορεί κάποιος εύκολα να καταλάβει πως τα ελαστικά του έχουν πρόβλημα και θέλουν αντικατάσταση; Τα ελαστικά αποτελούνται από διαφόρων ειδών υλικά και μείγματα καουτσούκ των οποίων οι ιδιότητες παρέχουν στα ελαστικά επιδόσεις ουσιώδεις για την καλή λειτουργία τους. Θα πρέπει να ελέγχουμε συχνά τη φθορά των ελαστικών, υπάρχουν δείκτες φθοράς που μας δείχνουν

164 SER-FREE

Τι πρέπει να προσέχουμε; Πόσο συχνά πρέπει να τα αντικαθιστούμε; Ο έλεγχος της πίεσης των ελαστικών πρέπει να είναι μηνιαίος. Συνιστάται σε κάθε οδηγό να προσέχει την εξωτερική όψη των ελαστικών του, να προσέχει κάθε απώλεια πίεσης, κάθε μη κανονική εκδήλωση όπως κραδασμό, θόρυβο ή τράβηγμα που θα μπορούσε να αποκαλύψει την ανάγκη ν’ αντικατασταθούν τα ελαστικά. Τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας θα πρέπει να τα αντικαθιστούμε κάθε τέσσερα

χρόνια το αργότερο ή κάθε 40.000 χιλιόμετρα ανάλογα με τη χρήση που κάνουμε στο όχημα. Πόσο ρόλο παίζουν τα λάστιχα στην ασφάλειά μας; Τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας είναι το μοναδικό σημείο επαφής με το δρόμο, γι’ αυτό θα πρέπει να είναι πάντα σε καλή κατάσταση για να μπορούμε όταν χρειαστεί να φρενάρουμε ή αν χρειαστεί να κάνουμε κάποιο ελιγμό και επιπλέον να μπορούμε να ταξιδεύουμε με ασφάλεια με όλες τις καιρικές συνθήκες που θα συναντήσουμε.


165


ΗΣ

τ

60 ΚΙΔ ΑΛΑ

ΟΤ

ΣΚ Ο Κ Ι Ν

έως

η

ρτή ο ι γ

sign e d ου

%

Ανανεωνόμαστε Ξεκινάμε συνεργασίες με νέες εταιρίες!!!

και ακόμα περισότερα προϊόντα Και προσφέρουμε τα υπάρχοντα είδη της έκθεσης μας με τιμές έως και 60% κάτω.

Ανανέωση τώρα και στα

χαλιά

Πριν τις νέες αφίξεις διαθέτουμε όλα τα χαλιά της έκθεσης pierre cardin, guy laroche και άλλων μεγάλων εταιριών από

ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΑΛΑΚΙΔΗΣ

150€

3ο χλμ. Σερρών Δράμας, τηλ. 23210 99622, www.en-oiko.gr, en-oiko@otenet.gr 166 SER-FREE


αφιέρωμα // σπίτι

Οικεία Οικία Το σπίτι μας πρέπει να είναι ζεστό τις κρύες νύχτες του χειμώνα, να “φορά” ζεστά χαλιά και βαριές κουρτίνες, να έχει άνετους καναπέδες που θα ρουφούν την κούραση της ημέρας και μεγάλες βιβλιοθήκες που θα κουβαλούν τις γνώσεις μας. Το σπίτι μας μάς οφείλει να είναι ο χώρος μέσα στον οποίο θα ανυπομονούμε να ζήσουμε. 1


168 SER-FREE


169


170 SER-FREE


171


αφιέρωμα // σπίτι

Σταύρος Κίττας

ιδιοκτήτης του καταστήματος “ΚΙΤΤΑΣ”

«Στην Ελλάδα είμαστε τυχεροί που έχουμε την δυνατότητα να κατασκευάζουμε κατά παραγγελία έπιπλα για το σπίτι μας με σχετικά χαμηλό κόστος» Πόσο σημαντικό είναι να επιστρέφουμε σε ένα σπίτι που είναι επιπλωμένο με τρόπο που μας εκφράζει απόλυτα; Το σπίτι μας είναι το καταφύγιο που μετά από μια μέρα γεμάτη ένταση και άγχος. Φανταστείτε λοιπόν να επιστρέφουμε σε ένα χώροι που δεν μας εκφράζει - είναι σαν να πηγαίνουμε σε ένα ξένο σπίτι. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν για την σωματική και πνευματική υγεία να επιπλώνουμε και να

172 SER-FREE

διακοσμούμε τον χώρο μας σύμφωνα με το γούστο μας. Σε σχέση με κάποια τυποποιημένα έπιπλα μαζικής παραγωγής, πόσο ρόλο παίζει η μοναδικότητα του επίπλου σε ένα χώρο; Η μοναδικότητα αποτελεί και ταυτότητα. Η ταυτότητα των πραγμάτων που έχουμε στο σπίτι μας είναι προέκταση της προσωπικότητας μας. Στην Ελλάδα είμαστε τυχεροί

πού έχουμε την δυνατότητα να κατασκευάζουμε κατά παραγγελία έπιπλα για το σπίτι μας με σχετικά χαμηλό κόστος. Στο εξωτερικό αυτό είναι αδιανόητο το κόστος των κατά παραγγελία επίπλων είναι δυσπρόσιτο προς τον καταναλωτή. Γιατί λοιπόν να μην το εκμεταλλευτούμε. Παράλληλα τα κατά παραγγελία έπιπλα και η αμεσότητα με τον κατασκευαστή αποτελούν και εγγύηση για την καλή ποιότητα των υλικών και του τελικού αποτελέσματος.


αφιέρωμα // σπίτι

Η αλλαγή ταπετσαρίας του παλιού μας σαλονιού αποτελεί οικονομικότερη λύση από την αντικατάσταση του; Φυσικά και αποτελεί οικονομικότερη λύση για πολλούς λόγους: Κατά αρχήν εμπιστευόμαστε τον τεχνίτη μας για την ποιότητα των υλικών που υπάρχουν εσωτερικά στο σαλόνι (π.χ. ιμάντες ελαστικούς – ελατήρια – το ξύλο από το οποίο είναι κατασκευασμένο το σαλόνι και το αφρολέξ). Δεύτερον, εφόσον ο τεχνίτης είναι της εμπιστοσύνης μας και γνωρίζουμε την ποιότητα της δουλειάς του τότε μπορεί να μας προτείνει και υφάσματα καλής ποιότητας σε προσιτές τιμές και γνωστής προέλευσης.

Σεραφείμ Παπαδόπουλος

ιδιοκτήτης καταστήματος τέντες “ΜΑΚΗΣ”

Προτιμήστε τους τεχνίτες της πόλης μας

Τι θα συμβουλεύατε τους αναγνώστες του Ser-Free; Θα τους συμβούλευα να προτιμούν τους τεχνίτες της πόλης μας γιατί σε περίπτωση τυχόν προβλημάτων να έχουν άμεση επαφή με τον τεχνίτη για τη λύση του προβλήματός τους. Θα μπορούσε να γίνει ταυτόχρονα αλλαγή σχεδίου και υφάσματος σ’ ένα παλιό σαλόνι; Στην περίπτωση που αποφασίσουμε την αντικατάσταση υφάσματος σε ένα σαλόνι που έχουμε μπορούμε συγχρόνως να κάνουμε και κάποιες αλλαγές στο σχέδιο του σαλονιού μας. Φυσικά όλα αυτά με τη συνεργασία του τεχνίτη και του πελάτη. Με βοηθητικά στοιχεία ίσως κάποια φωτογραφία που υπάρχει και αρέσει στον πελάτη.

173


αφιέρωμα // σπίτι

Μιχάλης Μανδέλας

Πολιτικός Μηχανικός - Μεσίτης Αστικών συμβάσεων, www.serreshouses.gr

Προσφέρουμε Ολοκληρωμένες Λύσεις για την καλύτερη αξιοποίηση του ακινήτου σας

Κ

αθημερινά βλέπουμε και ακούμε για την φορολογία των ακινήτων. Από 1-1-14 θα ισχύσει το ειδικό τέλος σε κάθε ακίνητο, είτε έχει ηλεκτροδοτηθεί είτε όχι. Αυτό σημαίνει μια πολύ μεγάλη επιβάρυνση στους κατόχους ακινήτων. Στην πόλη μας υπάρχουν πολλά διαμερίσματα και μικρά (γκαρσονιέρες) και μεγάλα και ο αριθμός των φοιτητών μειώνεται, συνεπώς υπάρχουν πολλά κενά διαμερίσματα και τα περισσότερα σε μέτρια και κακή κατάσταση τα οποία θα είναι ιδαίτερα δύσκολο να ενοικιαστούν ακόμα και σε πολύ χαμηλές τιμές. Δεν είναι λοιπόν κρίμα να πληρώνετε χαράτσια και φόρους για ένα κενό διαμέρισμα; Λύσεις υπάρχουν. Είτε η πώληση του ακινήτου σε αρκετά χαμηλή τιμή λόγω της μειωμένης ζήτησης και της υπερφορολόγησης ή η αξιοποίηση του με μια μικρή αλλά ποιοτική ανακαίνιση ώστε να προσφέρει στον ένοικο ποιότητα ζωής ανάλογη με ένα νεόδμητο. Πως θα γίνει αυτό; Εδώ λοιπόν σας καλούμε να μας επισκεφθείτε ώστε να αξιολογήσουμε το ακίνητο σας και να σας δώσουμε την κα-

174 SER-FREE

λύτερη και την πιο συμφέρουσα πρόταση και λύση ώστε το ακίνητο σας από βάρος να σας αποφέρει και πάλι εισόδημα. Αναλαμβάνουμε την ανακαίνιση του ακινήτου σας στις καλύτερες τιμές της αγοράς. Γνωρίζοντας σαν μεσίτης τι ακριβώς έχει ζήτηση και ανάγκη προς διάθεση στην ενοικίαση ή πώληση ακινήτων από την καθημερινή επαφή με υποψήφιους αγοραστές και ενοικιαστές. Έτσι η πρόταση μας προσαρμόζεται ανάλογα με το ακίνητο σας και τις υποδομές που διαθέτει ώστε με το ελάχιστο δυνατό κόστος να παρέχουμε ένα ακίνητο που θα βρίσκεται στις προτιμήσεις των ενδφερόμενων ενοικιαστών ή αγοραστων αντίστοιχα. Παραδείγματος χάριν: Γκαρσονιέρα 35 τμ σε οικοδομή 2530 ετών στο κέντρο της πόλης χωρίς να εχει ανακαινιστεί από την κατασκευή της, έχει μέγιστη τιμή ενοικίασης 100 ευρώ και σίγουρα θα μισθωθεί με αρκετή δυσκολία ενώ το ίδιο ακίνητο μετά την ανακαίνιση με ελάχιστο τίμημα μίσθωσης τα 200-180 ευρώ, θα μισθωθεί με αρκετή

ευκολία. Το πακέτο για 35 τμ γκαρσονιέρα περιλαμβάνει: 1. Πλήρη αποξήλωση (πάτωμα, κουζίνα, wc, κουφώματα εσωτερικά και εξωτερικά ηλεκτρολογικά και υδραυλικά). 2. Εσωτερικά γκρεμίσματα, όπου αυτά είναι απαραίτητα, για την καλύτερη κατανομή του χώρου. 3. Αντικατάσταση του ηλεκτρικού και υδραυλικού δικτύου. 4. Τοποθέτηση δαπέδων επιλογής του ιδιοκτήτη από γκάμα Α’ ποιότητας πλακιδίων από επώνυμα συνεργαζόμενα καταστήματα. 5. Σχεδιασμός και τοποθέτηση ενός νέου μπάνιου με όλα τα υδραυλικά, πλακάκια και είδη υγιεινής Α’ ποιότητας, από επώνυμα συνεργαζόμενα καταστήματα. 6. Σχεδιασμός και τοποθέτηση κουζίνας σύμφωνα με τον χώρο σε νέα, μοντέρνα σχεδιαστική γραμμή, ώστε να δώσει έναν πιο φρέσκο αέρα στο χώρο. 7. Τοποθέτηση πόρτας ασφαλείας, εσωτε-


ρικά και εξωτερικά επώνυμα κουφώματα. 8. Επιχρήσματα και παράδοση του ακινήτου στον ιδιοκτήτη έτοιμο για κάθε χρήση. Ο χρόνος ολοκλήρωσης της ανακαίνισης δεν ξεπερνά τις 15 εργάσιμες ημέρες και συνολικό κόστος, 6000 ευρώ. Ελάτε να συζητήσουμε την δική σας περίπτωση και να βρούμε για εσάς την ιδανική λύση ώστε το ακίνητο σας να σας αποφέρει ξανά εισόδημα.

Θεσσαλονίκης 8, Τ. 23210 52514 175


αφιέρωμα // σπίτι

«Στα καταστήματα ZEN maison και Queen οι επιλογές είναι απεριόριστες τόσο για τους μεγάλους όσο και για τα παιδιά»

Σάσα Κοντού

ιδιοκτήτρια καταστημάτων ΖΕΝ και QUEEN Στη μόδα φέτος βλέπουμε πως επικρατούν έντονες αντιθέσεις σε υφάσματα, χρώματα, ύφος αλλά και πολλά γεωμετρικά σχήματα. Ισχύει το ίδιο και για τα είδη που «ντύνουν» το σπίτι μας; Η μόδα που βλέπουμε να πρωταγωνιστεί δίπλα μας, με τις πολλές αντιθέσεις και τα γεωμετρικά μοτίβα, ενδείκνυται και για το σπίτι μας. Οι παστέλ διαβαθμίσεις του ροζ, το χρώμα της μέντας σε συνδυασμό με off white και οι τόνοι της μόκας με ένα τολμηρό κίτρινο πλημμυρίζουν το χώρο με χαρούμενες διακοσμητικές πινελιές. Τα γραμμικά μοτίβα, όπως πουά, ριγέ, ρόμβοι και flower prints αποδεικνύονται ιδανικά για κάθε σπίτι. Για παράδειγμα τα ριγέ σεντόνια είναι μια εξαιρετική ιδέα που θα ανανεώσει την κρεβατοκάμαρα. Η επιλογή ενός χαλιού σε εμπριμέ έντονα χρώματα ή ένα ριχτάρι με λαχούρια ή μαξιλάρια σε έντονους εμπριμέ

176 SER-FREE

χρωματισμούς θα δώσει ξεχωριστό ύφος στο χώρο. Ακόμα διαχρονική μόδα αποτελούν οι ταπετσαρίες. Το peplum dress αποτελεί μια τάση στη μόδα που σχεδιαστές έχουν εντάξει στην κολεξιόν τους για το 2013. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τις κουρτίνες της κουζίνας που μπορούν να έχουν layers υφάσματος για μια πιο παιχνιδιάρικη όψη! Στις κουρτίνες πολύ σύγχρονη τάση είναι η διαφανής σκούρα κουρτίνα, που επιτρέπει να μπει ο ήλιος αλλά χωρίς να σε τυφλώνει. Ωστόσο, υπάρχουν πάντα και οι κλασικές αξίες που μπορεί να βρει κανείς στα καταστήματα ZEN maison και Queen και μπορούν να ικανοποιήσουν την επιθυμία κάθε πελάτη. Ποιο είναι το must have κομμάτι / ύφασμα του φετινού χειμώνα; Το ιδανικό κομμάτι για το φετινό χειμώ-

να δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τη γούνα! Γούνινα μαξιλάρια και ριχτάρια, που μπορεί να βρει κανείς στα καταστήματα ZEN maison και Queen, θα ζεστάνουν αλλά και θα ανανεώσουν το χώρο του σαλονιού. Must have για την κρεβατοκάμαρα είναι τα cotton – satin σεντόνια σε minimal γραμμή που θα δώσουν μια αίσθηση πολυτέλειας. Διαχρονική αλλά και μοντέρνα ταυτόχρονα επιλογή αποτελεί το ντύσιμο ενός τοίχου του σαλονιού ή της κρεβατοκάμαρας και του παιδικού δωματίου με ταπετσαρία ή stickers, που μπορούν να ομορφύνουν και να δώσουν πνοή ανανέωσης σε όλο το σπίτι. Στα καταστήματα ZEN maison και Queen οι επιλογές είναι απεριόριστες τόσο για τους μεγάλους όσο και για τα παιδιά και μπορούν να ικανοποιήσουν τον καθένα και στην ποιότητα, η οποία για μας είναι αδιαπραγμάτευτη, και στην τιμή!


177


αφιέρωμα // σπίτι

Γιώργος Ταΐρης

Υπέρυθρη θέρμανση: Γιατί μας ζεσταίνει με χαμηλή κατανάλωση

ιδιοκτήτης καταστήματος “Ecoτεχνική” Τι είναι το σύστημα Redwell; Τι ακριβώς είναι η υπέρυθρη θέρμανση; Είναι ένα καινοτόμο σύστημα θέρμανσης, που βασίζεται στην εκπομπή υπέρυθρης θερμότητας όμοιας με την ευεργετική ακτινοβολία του ήλιου. Τα θερμαντικά Redwell εκπέμπουν υπέρυθρη θερμότητα μέσα στο ίδιο φάσμα ακτινοβολίας που εκπέμπεται από το ανθρώπινο σώμα. Επειδή η υπέρυθρη εκπομπή έχει την ιδιότητα να ζεσταίνει απ’ ευθείας τα αντικείμενα και τους ανθρώπους, έχουμε πολύ σημαντικά αποτελέσματα στην οικονομία, λόγω αποφυγής των απωλειών του θερμού αέρα. Εξίσου σημαντικά και ευεργετικά αποτελέσματα έχουμε στην υγεία αλλά και στην εξάλειψη της υγρασίας των δομικών στοιχείων (100% αποτελεσματικότητα). Όσο για την αισθητική μας είναι προφανής.

Οικονομία Γιατί ισχυρίζεστε ότι το σύστημα Redwell αποδίδει θέρμανση με χαμηλή κατανάλωση; Η φύση «επέλεξε» την υπέρυθρη ακτινοβολία, πρώτα απ’ όλα για να επιτυγχάνει αποτέλεσμα, με τον λιγότερο ενεργοβόρο τρόπο. Το ίδιο κάνουμε και εμείς με το σύστημά μας: Θερμαίνουμε απ’ ευθείας τα στερεά σώματα (διαπερνώντας τον αέρα) και αυτά μετατρέπονται με τη σειρά τους, σε πομπούς υπέρυθρης θερμότητας, ζεσταίνοντας απευθείας και τους ανθρώπους.

Τέλος στην υγρασία Πως στεγνώνει την υγρασία των τοίχων; Η διαδικασία ακολουθεί έναν πολύ απλό φυσικό νόμο: Η υγρασία που είναι σε αέρια μορφή, υγροποιείται και μεταφέρεται στο πιο ψυχρό σώμα.

178 SER-FREE

Στην περίπτωση των συμβατικών συστημάτων, που θερμαίνουν αέρα, τα πιο κρύα στοιχεία είναι οι τοίχοι και τα υπόλοιπα δομικά στοιχεία. Αρα η υγροποίηση γίνεται εκεί, ενώ η ατμόσφαιρα ξεραίνεται. Κάποιες φορές μάλιστα είναι πολύ υγρή, όταν το όριο κορεσμού των δομικών στοιχείων έχει ξεπεράσει τη δυνατότητα του να αποθηκεύει υγρασία, οπότε εκπνέεται συνεχώς στην εσωτερική ατμόσφαιρα σε ποσότητες ανώτερες από τα επιτρεπτά όρια. Με το σύστημα Redwell, τα πράγματα λειτουργούν ακριβώς αντίθετα: Ο αέρας είναι το ψυχρότερο στοιχείο, οπότε συνεχώς η υγρασία, μεταφέρεται από τους τοίχους (θερμότερο σώμα), στον αέρα (ψυχρότερο σώμα). Όμως υπάρχει και ένας δεύτερος βασικός λόγος που στεγνώνει η υγρασία των τοίχων: Τα υλικά έχουν την ιδιότητα να απορροφούν σε βάθος την υπέρυθρη ακτινοβολία και αυτονόητα να στεγνώνουν ακριβώς το ίδιο, που γίνεται με τον Ήλιο.

Υγεία Γιατί η υπέρυθρη θέρμανση, είναι υγιεινότερος τρόπος θέρμανσης; Οι λόγοι είναι πολλοί και θα απαριθμήσουμε μερικούς: Πρώτος και βασικός, είναι ο μοναδικός τρόπος που η φύση επέλεξε να μας θερμάνει. Είναι ο φυσικός τρόπος του ήλιου, εν αντιθέσει με τα συμβατικά συστήματα, που παράγουν θέρμανση αντίστροφα, θερμαίνοντας βίαια τον αέρα. Κάτι το αφύσικο και τελείως ανθυγιεινό. Ο δεύτερος λόγος, είναι η υπέρυθρη εκπομπή θερμότητας, θερμαίνει μόνο τα αντικείμενα πυκνής μάζας. Αρα τα δομικά στοιχεία, τα αντικείμενα και τους ανθρώπους. Ο αέρας

θερμαίνεται, αλλά σε δεύτερο χρόνο, αφού έλθει σε επαφή με τα θερμά αντικείμενα. Θερμαίνεται λοιπόν, ήπια και ομοιόμορφα, ενώ αποφεύγονται έτσι, τα θερμά ρεύματα αέρος που μεταφέρουν τις ιώσεις, τα μικρόβια και τους μικροοργανισμούς. Οι πνευμονολόγοι το γνωρίζουν αυτό και συστήνουν ανεπιφύλακτα στους ασθενείς, συστήματα θέρμανσης με υπέρυθρη θερμότητα. Όμως εκτός των άλλων, η υπέρυθρη εκπομπή θερμότητας, είναι απολύτως ευεργετική για όλα τα συστήματα του οργανισμού. Όλοι έχουμε την εμπειρία της ανακούφισης, κάποιου κρυολογήματος μας ή κάποιο μυοσκελετικού πόνου, κατά την έκθεσή μας στον ήλιο, σε μία κρύα μέρα του χειμώνα. Η υπέρυθρη εκπομπή θερμότητας, ενισχύει συνεχόμενα το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ευνοεί την καλή λειτουργία του αίματος, επιταχύνει την θεραπεία των κακώσεων, καίει τα λίπη του οργανισμού, αποδίδει καλύτερο και ελαφρύτερο ύπνο στον χρήστη, ενώ του χαρίζει ευεξία με το ξύπνημα. Τα βελτιωτικά αποτελέσματα στα μυοσκελετικά, αρθριτικά, πόνους μέσης, άκρων, αυχένα κ.λπ., είναι άμεσα, αρκεί το θερμαντικό σώμα να είναι πολύ κοντά στις θέσεις που συνήθως βρίσκεται ο χρήστης. Σε διαφορετική περίπτωση, τα αποτελέσματα, θα φανούν μακροπρόθεσμα. Μήπως έχει και κάποιες βλαβερές συνέπειες; Η υπέρυθρη θερμότητα είναι υπερευεργετική και σε καμιά περίπτωση βλαβερή!! Μην μπερδεύεστε με την υπεριώδη που εκπέμπεται σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος. Η υπέρυθρη εκπομπή θερμότητας, όχι μόνο δεν είναι βλαβερή, αλλά είναι ακτινοβολία απολύτως ευεργετική για όλα τα συστήματα του οργανισμού μας.


179


αφιέρωμα // σπίτι

«Εμείς ως βιοτεχνία μπορούμε να κατασκευάσουμε σχεδόν τα πάντα και να προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις των πελατών μας»

Σάκης Γεροστεργίου ιδιοκτήτης καταστήματος “Γεροστεργίου”

Σε σχέση με κάποια τυποποιημένα έπιπλα μαζικής παραγωγής, πόσο ρόλο παίζει η μοναδικότητα του επίπλου σε ένα χώρο; Όπως όλοι γνωρίζουμε ο ρόλος του κάθε επίπλου μέσα σε ένα σπίτι εκτός από χρηστικός είναι και διακοσμητικός.Ετσι όταν θέλουμε να διακοσμήσουμε ή να επιπλώσουμε ένα χώρο πρέπει να τον προσαρμόσουμε στο δικό μας ύφος και στυλ ώστε να αισθανόμαστε άνετα και οικεία. Τα έπιπλα μαζικής παραγωγής μπορούν να καλύψουν εν μέρει τις απαιτήσεις μας αλλά δε μας αφήνουν επιλογές ώστε να προσθέσουμε τις προσωπικές μας πινελιές και να τα προσαρμόσουμε απόλυτα με το χώρο και το στυλ μας. Εμείς πάντως ως βιοτεχνία μπορούμε να

180 SER-FREE

κατασκευάσουμε σχεδόν τα πάντα και να προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις των πελατών μας. Συμπερασματικά θα έλεγα ότι όσο γοητευτική είναι η φύση του ανθρώπου λόγω της διαφορετικότητας και της μοναδικότητάς της τόσο σημαντικός είναι και ο ρόλος της μοναδικότητας όχι μόνο των επίπλων αλλά και άλλων πραγμάτων στη ζωή μας. Πόσο σημαντικό είναι στις μέρες μας να επιστρέφουμε σε ένα σπίτι που είναι επιπλωμένο με τρόπο που μας εκφράζει απόλυτα; Είναι πάρα πολύ σημαντικό αν λάβουμε υπόψη μας ότι τον μισό και πλέον χρόνο της ζωή μας τον περνάμε στο σπίτι μας. Όπως

ανέφερα και στην προηγούμενη ερώτηση όταν επιστρέφουμε σπίτι πρέπει να αισθανόμαστε οικεία και άνετα. Να αδειάζουμε από το άγχος και το στρες που προκαλεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής και να χαλαρώνουμε. Έτσι, νομίζω ότι για να το επιτύχουμε αυτό, ο χώρος που ζούμε πρέπει να μας εκφράζει απόλυτα να μην είναι κάτι «ξένο», κάτι που δεν ταιριάζει με την προσωπικότητα μας. Επίσης θα ήθελα να πω ότι δεν είναι απαραίτητο να υποτασσόμαστε στην μόδα άλλα να υιοθετούμε κάποια στοιχεία που μας εκφράζουν και να προσθέτουμε και κάτι από το γούστο μας. Τέλος θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους υγεία, τύχη και ευτυχισμένο το νέο έτος!


181


αφιέρωμα // σπίτι

Η χρήση υγραερίου είναι εξαιρετικά ασφαλής, οικονομική και αποδοτική

Βασίλης Τσιαούσης

ιδιοκτήτης καταστήματος “Πετρογκάζ Σερρών” Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη αύξηση στη χρήση υγραερίου, όχι μόνο από επαγγελματίες που θέλουν να προσφέρουν μία πρακτική και παράλληλα οικονομική λύση θέρμανσης στους εξωτερικούς τους χώρους, αλλά και από ανθρώπους που αναζητούν μία οικονομικότερη λύση για τις καθημερινές τους ανάγκες. Ακόμα και τώρα όμως πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν την ακριβή χρήση του υγραερίου και τα θετικά που προσφέρει έναντι των συμβατικών μεθόδων θέρμανσης, μαγειρέματος, ψησίματος κλπ. Είναι γεγονός πως σαν λαός έχουμε στο μυαλό μας το εξής τρίπτυχο: Κάρβουνο για ψήσιμο, πετρέλαιο για θέρμανση και ηλεκτρικό ρεύμα για μαγείρεμα. Πρέπει σιγά - σιγά για λόγους οικονομίας αλλά και εξέλιξης να πάψουμε να πορευόμαστε βάσει αυτού και να βάλουμε στην ζωή μας εναλλακτικές μορφές ενέργειας που εξυπηρετούν και καλύπτουν τις ανάγκες μας με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο. Οι θερμάστρες υγραερίου για παράδειγμα έχουν αυξήσει την ζήτηση τους κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια καθώς έχουν ξεπεράσει τα μειονεκτήματα που εμφάνιζαν στο παρελθόν (μυρωδιά, ελλείψεις ασφαλείας κ.α.). Μπορούν να μεταφερθούν όπου εμείς θέλου-

182 SER-FREE

με, να προσφέρουν εξίσου καλή θέρμανση παντού, δεν χρειάζονται κάποια εγκατάσταση, και με σωστή χρήση μπορούν να έχουν καλύτερη απόδοση από το πετρέλαιο με λιγότερα χρήματα. Επίσης στο θέμα της κουζίνας η τεχνολογία υγραερίου σημείωσε μεγάλη πρόοδο. Μαγειρεύοντας με υγραέριο πέραν του ότι εξοικονομούμε χρόνο και χρήμα καθώς είναι ίσως και 50% πιο οικονομικό από το ηλεκτρικό ρεύμα, παράλληλα προστατεύουμε και το περιβάλλον καθώς οι ρύποι που εκπέμπονται λόγω της χρήσης υγραερίου είναι μηδαμινοί. Και φτάνοντας στο κομμάτι του ψησίματος φτάνει απλά να πούμε πως ολοένα και περισσότεροι επαγγελματίες εξοπλίζουν τους χώρους τους με τεχνολογίες υγραερίου καθώς είναι όπως αναφέραμε και πριν πιο γρήγορες και εύκολες στην χρήση, πιο οικονομικές χωρίς να υποβαθμίζουν το αποτέλεσμα, έχουν χαμηλότερο κόστος εγκατάστασης και συντήρησης και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Πολλοί είναι εκείνοι που διαβάζοντας όλα αυτά θα πουν: «Καλά όλα αυτά αλλά πόσο ασφαλές είναι το υγραέριο»; Η απάντηση είναι απλή. Η χρήση υγραερίου πλέον είναι εξαιρετικά ασφαλής. Οι συσκευές θέρμανσης που χρησιμοποιούν υγραέριο

έχουν ενσωματωμένους ανιχνευτές διαρροής τελευταίας τεχνολογίας οι οποίοι ενεργοποιούνται με πολύ μικρές ποσότητες διαρροής υγραερίου, πολύ πιο κάτω από το επιτρεπτό όριο, ειδοποιούν ηχητικά και ταυτόχρονα σταματούν την λειτουργία τους. Επίσης το υγραέριο λόγω των ιδιοτήτων του διασκορπίζεται στον αέρα και χάνεται σε αντίθεση με τα υγρά καύσιμα τα οποία παραμένουν στον χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το σημαντικότερο κομμάτι που δεν πρέπει κανένας να ξεχνά είναι η σωστή και συχνή συντήρηση των συσκευών υγραερίου από τους αρμόδιους επαγγελματίες. Ο καθαρισμός στα σημεία καύσης, ο έλεγχος στα σημεία σύνδεσης και η αλλαγή των ελαστικών σωληνών εάν αυτοί έχουν φθαρεί είναι ενδεικτικά κάποια από τα βήματα που γίνονται κάθε φορά. Βλέπουμε λοιπόν ότι το υγραέριο εισβάλει με όλο και περισσότερες χρήσεις στην ζωή μας κάνοντάς την πιο εύκολη, πιο οικονομική, και πιο οικολογική. Σε μερικά χρόνια το πιθανότερο είναι να αντιστραφεί το ποσοστό χρήσης πετρελαίου-υγραερίου ως κύριας πηγής ενέργειας λόγω των όλο και περισσότερων πλεονεκτημάτων που εμφανίζει η χρήση του σε συνδυασμό με την εξέλιξη της τεχνολογίας.


183


αφιέρωμα // σπίτι

«Διατηρούμε την προσωπική σχέση με τους πελάτες μας»

Νίκος Τριανταφυλλίδης

υπεύθυνος της ΗΛΜΑΚ Τριανταφυλλίδης Ποιες είναι οι ηλεκτρικές συσκευές με την μεγαλύτερη ζήτηση φέτος; Όπως γνωρίζετε διανύουμε ως Ελλάδα μια δύσκολη οικονομική περίοδο τα τελευταία χρόνια, και αυτό έχει φυσικά άμεσο αντίκτυπο στις καταναλωτικές συνήθειες όλων. Ακριβώς επειδή ο νομός Σερρών διακρίνεται για τις χαμηλές θερμοκρασίες στην περίοδο του χειμώνα, ο κόσμος προσπαθεί να βρει την κατάλληλη λύση για την θέρμανση των χώρων του. Σε συνδυασμό λοιπόν με τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, παρατηρείται ένας μαζικός προσανατολισμός στην αγορά ηλεκτρικών συσκευών, μιας και θεωρούνται από τις πιο οικονομικές αποδοτικές και υγιεινές λύσεις. Επομένως και σε ό,τι μας αφορά, η μεγαλύτερη ζήτηση σε ηλεκτρικές συσκευές για φέτος προσανατολίζεται κυρίως σε θερμαντικά μέσα, όπως είναι οι σόμπες χαλαζία και υγραερίου, αιρκοντίσιον, ηλεκτρικά καλοριφέρ και κυρίως θερμοπομπούς οι οποίοι στην κλίμακα αυτή αποτελούν την πρώτη επιλογή των καταναλωτών ακριβώς επειδή συνδυάζουν την υψηλή ποιότητα κατασκευής, τη μεγάλη ενεργειακή απόδοση και τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό επειδή διασφαλίζουν μια πιο υγιεινή ατμόσφαιρα στους χώρους σε σύγκριση με άλλα θερμαντικά μέσα. Μπορείτε να μας προτείνετε 5 όμορφα και χρηστικά δώρα για τις γιορτές των Χριστουγέννων; Υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές σε ένα κατάστημα ηλεκτρικών ειδών όσον αφορά την επιλογή ενός δώρου, μια και αυτό αυτό εξαρτάται από τις προσωπικές ανάγκες, επιλογές και δυνατότητες του καθένα. Εμείς σας προτείνουμε σε μια πιο οικονομική χροιά, ως ένα εύχρηστο και ωραίο δώρο, ό,τι αφορά τα είδη προσωπικής φροντίδας και περιποίησης. Σε αυτά ανήκουν τα σεσουάρ μαλλιών, οι ισιωτικές, ξυριστικές μηχανές για άνδρες και γυναίκες, ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες και διάφορα άλλα μικροαντικείμενα τα οποία ενθουσιάζουν τους πελάτες εξαιτίας της χρηστικότητας αλλά και της χαμηλής τους σχετικά τιμής και τα οποία τα καθιστούν ως ένα ιδανικό δώρο. Επίσης πολύ καλές επιλογές θα μπορούσαν να είναι και οι μικροσυσκευές σπιτιού, είτε αυτές είναι καφετιέρες, σκουπάκια, τοστιέρες, μίξερ, αποχυμωτές, ηλεκτρικά γκριλ και ακόμη μικρές τηλεοράσεις 19 ιντσών ικανές να πλαισιώνουν αξιοπρεπώς κάθε γωνία του σπιτιού που εσείς επιθυμείτε. Όπως αντιλαμβάνεστε η λίστα μεγαλώνει και δεν περιορίζεται, υπάρχουν πραγματικά πολλές επιλογές για κάθε πελάτη.

Γιατί είναι σημαντικό οι Σερραίοι καταναλωτές να ενισχύουν την τοπική αγορά; Έχουν πλεονεκτήματα αν το κάνουν; Θα ήθελα τη γνώμη σας. Αυτή είναι μια πολύ καλή και καίρια ερώτηση. Προσωπικά μιλώντας, με βάση τα 52 χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης Τριανταφυλλίδη στην πόλη των Σερρών (από το 1960), γνωρίζουμε αρκετά καλά πως κινείται η αγορά, τις συνήθειες των πελατών, τις ανάγκες τους, τις ανασφάλειές τους αν θέλετε, οι οποίες φυσικά κινούνται αμφίδρομα και σε εμάς τους επιχειρηματίες – εμπόρους. Είναι γνωστό και ευνόητο πως όταν λειτουργεί ακμάζοντας η τοπική αγορά, το χρήμα διοχετεύεται και συναλλάσσεται επί το πλείστον στα πλαίσια του νομού, στοιχείο που καταδεικνύει την οικονομική ευρωστία ενός τόπου. Τα πράγματα στον τομέα της αγοράς λειτουργούν λίγο ή πολύ σαν αλυσίδα, συμπαρασύρουν το ένα το άλλο, και αυτό σε πραγματικές διαστάσεις έχει ως αποτέλεσμα από τη μια την ενδεχόμενη δυσκολία των επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν οικονομικά και επόμενα να κλείσουν στην μεθεπόμενη πάλι ενδεχόμενη μείωση των θέσεων απασχόλησης, της μείωσης της ρευστότητας κ.λ.π, κ.λ.π. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των Σερραίων καταναλωτών όταν εμπιστεύονται την τοπική αγορά, είναι η διαπίστωση και επακόλουθα το γεγονός πως οι τοπικοί επιχειρηματίες – έμποροι βρίσκονται δίπλα τους, μπροστά τους, για να τους εξυπηρετήσουν άμεσα, παρέχοντας εγγυήσεις, service και φυσικά την άμεση εξυπηρέτηση του πελάτη σε οποιοδήποτε τομέα μετά την πώληση του προϊόντος! Ειδικά στις ηλεκτρικές συσκευές και ειδικότερα σε ό,τι μας αφορά την ΗΛΜΑΚ Τριανταφυλλίδης, καταφέραμε να υπάρχουμε και να συνεχίζουμε δυνατά ανάμεσα σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων στην πώληση ηλεκτρικών συσκευών, είτε στα όρια του νομού είτε όχι, κυρίως για ένα λόγο: εξαιτίας της προσωπικής σχέσης που έχουμε και διατηρούμε με τον πελάτη! Του δίνουμε την αίσθηση της σιγουριάς και εμπιστοσύνης που αποζητά, παρέχοντας του πολύτιμες συμβουλές κατευθύνοντας τον για την καταλληλότερη αγορά, σύμφωνα πάντα με τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τις δυνατότητες του. Ο κόσμος δεν είναι αφελής και δεν πρέπει να τον θεωρούμε ως τέτοιο. Με αυτήν την λογική λοιπόν οι υπηρεσίες παραμένουν ποιοτικές και επιτυγχάνεται η καλή σχέση καταναλωτή και εμπόρου δημιουργώντας παράλληλα το επιθυμητό ευνοϊκό κλίμα στην αγορά. Να έχετε όμορφες, ζεστές γιορτές και να τις βιώσετε παρέα με αγαπημένα πρόσωπα! Αυτή είναι και η σημασία των εορτών. Χρόνια πολλά από την ΗΛΜΑΚ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ

184 SER-FREE


185


αφιέρωμα // σπίτι

Έπιπλα για όλα τα γούστα και κάθε ανάγκη, σε όλα τα κοστολόγια

Παναγιώτης Παπαδόπουλος

συν-ιδιοκτήτης της Place Papadopoulos

Η

εταιρία μας Place Έπιπλο Παπαδόπουλος έχει σκοπό να σας προσφέρει ολοκληρωμένες μελέτες για τη διακόσμηση και την επίπλωση του σπιτιού ή του εργασιακού σας χώρου δίνοντας έμφαση στη λειτουργικότητα του design και στην αρμονία του χώρου με δημιουργικές λύσεις και προτάσεις. Με την χρήση προγράμματος τρισδιάστατης φωτορεαλιστικής απεικόνισης σας βοηθάμε να επιπλώσετε και να διακοσμήσετε το χώρο σας με τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Η εταιρία μας, ιδρύθηκε το 1979 με την επωνυμία Παπαδόπουλος Χρήστος στοχεύοντας στην κατασκευή ποιοτικών ξύλινων επίπλων. Σήμερα, μετά από χρόνια καταξίωσης στο χώρο, συνεχίζουμε να παράγουμε τα προϊόντα μας με την ίδια αφοσίωση εξελίσσοντας σχεδιαστικά τα μοντέλα και τον μηχανολογικό μας εξοπλισμό. Κύριος στόχος μας, είναι η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του πελάτη και το ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό της εταιρίας μας φροντίζει γι αυτό σε καθημερινή βάση.

186 SER-FREE

Τι είναι αυτό που κάνει την Place Papadopoulos να ξεχωρίζει τόσα χρόνια; Η PLACE PAPADOPOULOS μόνο τυποποιημένα έπιπλα δεν φτιάχνει. Ο κόσμος πλέον μας έχει μάθει για την ποιότητα και τον ιδιαίτερο σχεδιασμό στις ειδικές κατασκευές. Η φιλοσοφία μας και αυτό που μας χαρακτηρίζει είναι η ειλικρίνεια στην υψηλή ποιότητα κατασκευών. Η καινοτομία και η ευελιξία στην χρήση των υλικών. Η τεχνολογία. Η ανεξάντλητη φαντασία, το πάθος και το μεράκι ώστε να δημιουργούνται επιτυχημένα έπιπλα που διαρκούν στο χρόνο. Κάνετε όλα τα έπιπλα σε όλα τα κοστολόγια; Πως ανταγωνίζεστε το τυποποιημένο έπιπλο; Το τυποποιημένο έπιπλο εμπορίου πολλές φορές κάθεται ξένο στο χώρο του σπιτιού λόγω διαστάσεων, χρωμάτων και υλικών, οπότε και για τον πελάτη είναι πολύ δύσκολο στο ψάξιμο και την έρευνα που κάνει να τα συνδυάσει και να τα ταιριάξει στο χώρο. Εμείς επιμένουμε στο χειροποίητο έπιπλο, στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του σπιτιού και

των επίπλων. Αυτό γίνεται για να γνωρίζει ο πελάτης και εμείς φυσικά το τι έπιπλα χρειάζεται, τι μέγεθος θα γίνουν. Πως θα γίνουν. Τι ξύλο θα τα κάνει. Τι χρώμα κτλ. Και έπειτα θα τα βάλουμε κάτω για να μπορέσουμε να τα κοστολογήσουμε πάντα στις καλύτερες τιμές της αγοράς. Μπορούμε και κάνουμε όλα τα έπιπλα σε όλα τα κοστολόγια. Πόσο σπουδαίο είναι να σε εκφράζει το σπίτι στο οποίο μένεις; Το να σε εκφράζει το σπίτι που μένεις σου δίνει δύναμη για πολλά πράγματα και σε ξεκουράζει όταν επιστρέφεις σ’ αυτό. Εμείς έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε στον κόσμο όλες τις λύσεις που αναζητάει για το σπίτι του. Σχεδιαστικά, εργονομικά και λειτουργικά. Γι’ αυτό και η PLACE απευθύνεται σε απαιτητικούς πελάτες που θέλουν να δημιουργήσουν έπιπλα βάζοντας την δική τους ταυτότητα, προσαρμοσμένα στο χώρο και στις ανάγκες τους. Υπάρχει δυνατότητα επιλογής σε διάφορα υλικά και όσον αφορά στη λειτουργικότητα του επίπλου χρησιμοποιούμε τους κατάλληλους μηχανισμούς.


187


αφιέρωμα // σπίτι

Μεγάλη γκάμα προϊόντων που εμπλουτίζεται ακολουθώντας τις τάσεις της αγοράς

Νίκος Μακινατζής

Ιδιοκτήτης καταστήματος Singer Σερρών

Πείτε μας λίγα λόγια για την εταιρία Singer. Ποια είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της; Η Singer είναι μια από τις παλαιότερες και πιο γνωστές εταιρίες παγκοσμίως. Tο όνομα Singer πλησιάζει τα 170 χρόνια παρουσίας στην παγκόσμια αγορά με κύρια χαρακτηριστικά την ποιότητα, την συνέπεια και την εξυπηρέτηση του καταναλωτή. Mε διανομή των προϊόντων της σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου έχει καταφέρει να είναι στην πρώτη τετράδα των πιο αναγνωρισμένων εταιριών στον κόσμο. Με γνώμονα πάντα την ποιότητα των προϊόντων λειτουργεί στην εταιρεία ένα ξεχωριστό τμήμα που ελέγχει την παραγωγή και την αξιοπιστία όλων της των προϊόντων. Επίσης αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι η υποστήριξη του προϊόντος μετά την πώληση. Γι’ αυτό το λόγο η εταιρεία δίνει μεγάλη σημασία στην επάρκεια των ανταλλακτικών και των αναλώσιμων προϊόντων ώστε να εξασφαλίζεται η άριστη λειτουργία και μακροβιότητα των προϊόντων της. Εξάλλου είναι και η μόνη εταιρία που διαθέτει εξειδικευμένα καταστήματα που ασχολούνται με την πώληση και το service των προϊόντων της. Ποιες ηλεκτρικές συσκευές περιλαμβάνει η ποικιλία της Singer; Η γκάμα των προϊόντων είναι αρκετά μεγάλη και αυξομειώνεται πάντα ακολουθώντας τις τάσεις της αγοράς. Το κύριο προϊόν της εταιρίας και αυτό που την κάνει κυρίως γνωστή είναι η ραπτομηχανή.

188 SER-FREE

Είναι η πρώτη εταιρία στον κόσμο που κατασκεύασε την ραπτομηχανή και ήταν και παραμένει να είναι η πρώτη εταιρία στις πωλήσεις ραπτομηχανών οικιακών και επαγγελματικών. Από κει και πέρα η γκάμα περιλαμβάνει ένα πλήθος οικοσκευών: ηλεκτρικές σκούπες πρέσες σιδερώματος (και αυτό αποκλειστικό προϊόν) συστήματα σιδερώματος, ατμοσίδερα, διάφορες μικροσυσκευές κουζίνας π.χ. τοστιέρες, βραστήρες, καφετιέρες, multi, αποχυμωτές, μπλέντερ, μίξερ και πολλά άλλα. Επίσης διαθέτει θερμαντικά σώματα διαφόρων κατηγοριών (καλοριφέρ λαδιού, σόμπες με λάμπα χαλαζία, αερόθερμα, θερμοπομπούς κ.α.). Όσον αφορά τη λειτουργία και την καθημερινή χρήση των συσκευών, ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε; Τo μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι καταναλωτές είναι ότι δεν διαβάζουμε τα εγχειρίδια χρήσης της συσκευής. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην ξέρουμε καταρχήν τη σωστή λειτουργία της συσκευής, δεύτερον τις δυνατότητες που έχει σαν συσκευή, δηλαδή τι μπορεί να κάνει η συσκευή, πόσες ώρες πρέπει να δουλέψει και κάτω από ποιες συνθήκες. Όλα αυτά φυσικά έχουν σαν αποτέλεσμα την καταπόνηση και την βλάβη της συσκευής.

Με ποιο τρόπο μπορούμε να δώσουμε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στις συσκευές μας; Τι θα πρέπει να προσέξουμε πριν αγοράσουμε μία συσκευή; Πριν αγοράσουμε μια ηλεκτρική συσκευή θα πρέπει να προσέξουμε τα εξής: καταρχήν θα πρέπει ως καταναλωτές να ξέρουμε αν το προϊόν καλύπτει τις προδιαγραφές χρήσης, δηλαδή αν είναι το σωστό για τη δουλειά που θέλουμε να κάνουμε, π.χ. δεν μπορούμε να αγοράσουμε μια σκούπα 1600watt και το σπίτι μας να είναι 150 τ.μ. Εν συνεχεία να κάνουμε μια καλή έρευνα αγοράς και καλό θα είναι στις μεγάλες προσφορές να είμαστε και λίγο επιφυλακτικοί! Να έχουμε σαν βασική αρχή πάντα τη σχέση ποιότητας και τιμής και τέλος να προσέξουμε και την υποστήριξη μετά την πώληση. Δηλαδή αν το προϊόν χρειάζεται κάποια αναλώσιμα, που και πόσο εύκολα θα τα βρούμε και αν πάθει κάτι που θα απευθυνθούμε. Τι προτείνετε για δώρα για τα αγαπημένα μας πρόσωπα; Για δώρα για τις γιορτές σαν κατάστημα έχουμε να προτείνουμε ένα μικρό πολυμηχάνημα κουζίνας που συνδυάζει τρία πράγματα σε ένα: Δηλαδή είναι multi, ραβδομπλεντερ και κόπτης λαχανικών και μάλιστα σε πολύ προνομιακή τιμή. Επίσης μια σκούπα 2500 watt με πολύ καλά τεχνικά χαρακτηριστικά και το πιο χρήσιμο κατά την γνώμη μας: μια ραπτομηχανή Singer! Καλές γιορτές!


189


190 SER-FREE


Γράφει η Σοφία Μπαδέκα Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Χριστουγεννιάτικες

«Θερμιδικές Βόμβες»

Xριστούγεννα. Μια περίοδος που οι γευστικοί πειρασμοί είναι πάρα πολλοί. Κατά τη περίοδο των γιορτών η κατάχρηση του αλκοόλ και των γλυκών είναι συχνή! Είναι είναι πλούσια σε θερμίδες και η υπερκατανάλωση τους συμβάλει στην πρόσληψη βάρους. Πρέπει να έχουμε κατά νου πόσες θερμίδες περιέχει καθετί που βάζουμε στο στόμα μας! Τώρα πια ξέρετε ποιες είναι οι θερμιδικές βόμβες, οπότε μπορείτε να διαλέγετε αυτό που θα καταναλώσουμε!. Όλα με μέτρο! Καλές γιορτές! ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ Βασιλόπιτα Μπακλαβάς Δίπλες Κουραμπιές Μελομακάρονο Μελομακάρονο με σοκολάτα Σοκολατάκι Σοκολατοπιτα Εκμέκ Σουφλέ σοκολάτας Καρυδόπιτα Κανταιφι Σοκολατα ροφημα

Θερμίδες (kcal) 490 400 113 187 217 268 142 270 460

Βάρος (gr) 110 1 μέτριο κομ. 40 35 35 63 10 1 μικρό κομ. 1 μέτριο κομ.

103

50

400 380 197

150 1 μέτριο κομ. 1 φλ. με 2κγ. ζάχαρη ΠΟΤΑ Βότκα λεμοναδα Κονιάκ Κρασί κόκκινο(120ml) Κρασί λευκό9120ml) Μαρτίνι Μπίρα βαρέλι(330ml) Σαμπάνια Ούζο Ουίσκι Σανγκριά Τζιν τόνικ Bailyes Frangeliko Drambuie Sambuca

Θερμίδες (kcal) 210 110 80 75 160 150 155 150 160 95 121 260 155 215 230 191


192 SER-FREE


FOOD and DRINK Χριστουγεννιάτικες γαστριμαργίες

Με μια πρέζα έμπνευση, δύο μεζούρες υπομονή και μπόλικες κουταλιές ενθουσιασμού μαζί με τους αγαπημένους μας μάγειρες σας παρουσιάζουμε τα πιάτα που θα πρέπει να πρωταγωνιστούν σε κάθε Χριστουγεννιάτικο τραπέζι! Οι ίδιοι βγάζουν τον σκούφο τους για να μας μεταδώσουν λίγη από την έμπνευση τους και εμείς τους βγάζουμε το καπέλο! 1


194 SER-FREE


195


food and drink

Γιώργος Μιτάκης Πόσο πλούσιος είναι ο νομός μας σε υλικά; Παράγουμε πάρα πολλά πράγματα, και η τυροκομία μας και η κτηνοτροφία μας είναι πολύ καλές, να μην ξεχνάμε το βουβάλι Κερκίνης και τα παράγωγά του, το περίφημο μανιτάρι του Βαγγέλη Δεληολάνη, υπάρχουν και πολλοί νέοι αγρότες με καινούργιες ιδέες... Ο νομός μπορεί να παράγει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων και να απευθύνεται όχι μόνο στους Σερραίους -θα μπορούσε κάλλιστα να έρχεται και κόσμος από αλλού και να δοκιμάζει τα σερραϊκά προϊόντα. Το μότο μας είναι «προωθήστε τα ελληνικά σερραϊκά προϊόντα». Αν ο κάθε επαγγελματίας λειτουργούσε με αυτό το σκεπτικό, θα ήμαστε ένας νομός αυτόνομος και θα ήμαστε πάρα πολύ καλά. Θεωρείς δηλαδή ότι δε στρεφόμαστε αρκετά στα τοπικά προϊόντα; Όχι. Είναι πολύ λίγα τα μαγαζιά που τα προω-

196 SER-FREE

θούν. Υπάρχει ωστόσο η τάση τον τελευταίο χρόνο ο κόσμος να γυρνάει στις ρίζες του και σε γεύσεις που έχει ξεχάσει... Αυτό είναι και το μόνο θετικό της κρίσης, ότι γυρνάμε στις ρίζες μας, από όλες τις πλευρές. Υπάρχει σερραϊκή γαστρονομία; Σαφώς και υπάρχει, αλλά δεν είναι αρκετά διαδεδομένη. Οι περισσότεροι ψάχνουμε συνταγές του εξωτερικού ή άλλων ελληνικών πόλεων αντί να ρωτήσουμε τη γιαγιά δίπλα στο σπίτι μας πώς μαγείρευε το ένα ή το άλλο φαγητό. Πόσο καλοφαγάδες είναι οι Σερραίοι; Ο Σερραίος είναι ικανός έξω από την πόλη του να δοκιμάσει τα πάντα, εδώ όμως είναι κλειστός. Δεν μπορεί να ξεκολλήσει από το σουβλάκι και το σουτζουκάκι –χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το σουβλάκι και το σουτζουκάκι είναι κακά. Είναι εξαιρετικά προϊόντα

και τα κάνουμε πάρα πολύ καλα, αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Αν έρθει, για παράδειγμα, ένας φίλος μας από άλλη πόλη θα τον πάμε κατευθείαν για σουβλάκια. Λάθος. Υπάρχουν πολλά μαγαζιά που κάνουν δικές τους συνταγές και δεν τις προτιμάμε. Σαν νομός ωστόσο εχουμε να δείξουμε πολλά. Τα τελευταία χρόνια θεωρείς ότι έχει ανθίσει η μαγειρική; Πάρα πολύ, όλοι ασχολούμαστε με αυτήν, ακόμα και ο πιο άσχετος από μαγειρική έχει ακούσει κάτι. Τα κανάλια και οι εκπομπές μάς έχουν ωθήσει να κάνουμε καλύτερα και ποιοτικότερα πράγματα. Ήδη έχουν βραβευτεί εστιατόρια στην Αθήνα. Δεν ξέρω πού θα καταλήξει αυτό σε βάθος χρόνου, αν θα γίνουμε μια χώρα με εστιατόρια και ταβέρνες, πάντως αυτή τη στιγμή έχουμε φοβερή άνθιση.


food and drink

Τραχανάς με καπνιστό μπούτι χοιρινό και λάδι τρούφας, με κατίκι, μπισκότο γραβιέρας και κρουτόν από ζυμωτό ψωμί Υλικά (για 5 άτομα) 500 γρ τραχανάς (γλυκός ή ξινός) 1 μέτριο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο) 80 γρ καπνιστό μπούτι αέρος (ψιλοκομμένο) 2 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα) 1 ποτήρι του νερού κρασί μπρούσκο 750 γρ ζωμός βοδινός 250 γρ κατίκι Μεσοκώμης 50 ml λάδι τρούφας 50 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση Βάζουμε το ζωμό σε ένα κατσαρολάκι για να πάρει μια βράση και σβήνουμε. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το μπούτι σε χαμηλή φωτιά. Στη συνέχεια, βάζουμε το κρεμμυδάκι, τον τραχανά και θωρακίζουμε για ένα λεπτό, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, και σβήνουμε με το κρασί. Περιμένουμε να εξατμιστεί η αλκοόλη και προσθέτουμε λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και ρίχνουμε κουτάλα-κουτάλα το ζωμό, ανακατεύοντας διαρκώς έως ότου ψηθεί το τραχανότο. Μοιράζουμε στα πιάτα και από πάνω προσθέτουμε από μία κουταλιά κατίκι και λίγες σταγόνες τρουφόλαδο. Σερβίρεται εξαιρετικά με ένα Syrah.

197


food and drink

Χρήστος Μαντίδης Τι έχει επιζήσει στις μέρες μας από τη σερραϊκή παλιά γαστρονομία; Έχουν επιζήσει τα πάντα, απλώς στο διάβα της εποχής τα έχουμε βάλει λίγο στην άκρη... Οι παλιές νοικοκυρές μερικά ακόμα τα φτιάχνουν, ειδικά στα χωριά, καθώς οι ζωές τους είναι πιο συνδεδεμένες με γιορτές, ημερομηνίες, έθιμα... Ο σκοπός μου μέσα από την έρευνα για τη σερραϊκή γαστρονομία για τις ανάγκες του νέου βιβλίου που ετοιμάζω είναι να φέρουμε στο φως πράγματα σπάνια, που έχουν ιδιαίτερη γεύση, να φέρουμε δηλαδή στο σήμερα πράγματα του χθες. Και με σκοπό να καταγραφούν, αλλά και για να περάσουν στις επόμενες γενιές, γιατί πολλά από αυτά ο κόσμος τα ψάχνει. Εξάλλου, η παγκόσμια τάση στη γαστρονομία είναι η επιστροφή στην παράδοση και τα εστιατόρια που διαπρέπουν είναι αυτά που βασίζονται στα ντόπια υλικά στις καλές παραδοσιακές συνταγές.

198 SER-FREE

Υπάρχει δηλαδή ανταπόκριση στο βιβλίο σου; Μεγάλη. Ο κόσμος το ψάχνει πάρα πολύ και όλοι κάτι θυμούνται, έχουν δει τέτοιες συνταγές και από τις μαμάδες τους και από τις γιαγιάδες τους... Απλά το περίεργο με αυτά τα φαγητά είναι ότι έχουν ένα βαθμό δυσκολίας, πρέπει δηλαδή να σε κατατοπίσει κάποιος ή να έχεις τη γνώση. Πρέπει να μετρήσεις πράγματα που δεν έχουν μετρηθεί ποτέ, ποσότητες υλικών, τα μεγέθη των ταψιών, υπάρχει μια ασάφεια... Είμαστε όμως πολύ περήφανοι για αυτή τη νέα συλλογή συνταγών –η οποία ευελπιστούμε να κυκλοφορήσει την επόμενη χρονιά- γιατί έχουμε φέρει στο φως πραγματικά διαμάντια. Τι θα περιλαμβάνει το νέο σου βιβλίο; Θα είναι μια ολοκληρωμένη παρουσίαση της σερραϊκής γαστρονομίας, με έμφαση σε ντόπιους πληθυσμούς και με ένα αφιέρωμα σε χωριά με προσφυγικούς πληθυσμούς. Έχουμε συγκεντρώσει στοιχεία για το πώς

έχουν διαμορφωθεί τα χωριά, ποια ήταν η γαστρονομική αλληλεπίδραση διαφορετικών πληθυσμών... Αισθάνομαι ότι ο κόσμος είναι ενθουσιασμένος και θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους με βοήθησαν, την Ομοσπονδία Σερραϊκών Συλλόγων της Αθήνας, το Σύλλογο Σερραίων του Νομού Λάρισας, το Σύλλογο Νιγριτινών Θεσσαλονίκης και πάρα πολλούς ανθρώπους που πίστεψαν στη δουλειά μου και βοήθησαν με πολλούς τρόπους. Η σερραϊκή γη, από άποψη υλικών, πόσα έχει να προσφέρει; Από τη μια γωνιά του νομού ως την άλλη υπάρχει ένας τεράστιος κάμπος που μπορεί να προσφέρει τα πάντα. Ήδη από τα παλιά τα χρόνια υπήρχαν μπαξέδες στα σπίτια, από όπου έπαιρναν τα υλικά για τα μαγειρέματα της κάθε μέρας. Υπήρχε ένα κλίμα αυτοτροφοδοτούμενου γαστρονομικού πολιτισμού. Ο νομός Σερρών θεωρώ ότι είναι πολύ πλούσιος και έχει εξαιρετικά υλικά.


food and drink

Χοιρινοί χοντροκομμένοι κεφτέδες με πράσο και αυγόξυδο Η κυρία Έλλη Κουτρή από το Μπεϊλίκ Μαχαλά (Βαλτοτόπι) έδωσε τις λεπτομέρειες για ένα φαγητό το οποίο θυμάται από τον ντόπιο πατέρα της. Τώρα πια το έχουν ξεχάσει και ο λόγος είναι πως θέλει κόπο για να κοπεί το χοιρινό μπούτι σε πολύ μικρά κομματάκια με τσεκουράκι, τεχνοτροπία που ακολουθούσαν, πριν εμφανιστεί η μηχανή του κιμά. Το κοινό όλων των περιπτώσεων είναι ότι οι κεφτέδες ζυμώνονται με πράσο, κόκκινο πιπέρι, ρίγανη, ότι ψήνονται αλευρωμένοι ωμοί με νερό και λίγη σάλτσα σε κάποιες περιπτώσεις και ότι τελειώνουν με αυγόξυδο. Η εκδοχή που ακολουθεί είναι της κυρίας Κουτρή. Οι συμπληρωματικές πληροφορίες ανήκουν στους: Μυγδαλούδα Αρμουτσή, Καλούδα Τσούκα, Πασχαλίνα Παπαγεωργίου, Δισπούδη Ευαγγελία, Πασχάλης Αρμουτσής, Πεταλωτής Αστέριος, Βουγιουνδρούκα Πασχαλία και Ευαγγελία, Ευαγγέλω Μπόσκου.

Υλικά 1 κιλό χοιρινό μπούτι με λίπος 2 μέτρια πράσα ψιλοκομμένα 1 κοφτή κουταλιά πιπέρι κόκκινο γλυκό 1 κοφτή κουταλιά ρίγανη 1 γεμάτη κουταλιά αλάτι 1 κοφτό κουταλάκι μαυροπίπερο 8 κουταλιές (60 γραμ.) αλεύρι αλεύρι για το αλεύρωμα ½ κούπας (110 γραμμάρια) ελαιόλαδο 2 αυγά 4-5 κουταλιές ξίδι καλής ποιότητας Κοκκινοπίπερο γλυκό για το πασπάλισμα

Εκτέλεση Κόψτε το κρέας και το λίπος σε κομματάκια και κατόπιν δουλέψτε το με τσεκουράκι πάνω σε ξύλο κοπής, χτυπώντας το συνέχεια, προς μια κατεύθυνση. Στη συνέχεια χτυπήστε το αντίθετα προς την πρώτη φορά, μέχρι σχεδόν να αλεστεί, αλλά να έχει και κομματάκια πολύ μικρά. Ανακατέψτε το σε μπολ με τα πράσα, το κόκκινο πιπέρι, τη ρίγανη, το μαυροπίπερο, το αλάτι και το μετρημένο αλεύρι. Ζυμώστε καλά και πλάστε μεγάλα γιουβαρλάκια. Αλευρώστε τα ένα ένα, πιέστε τα στα χέρια σας και ξαναπεράστε τα από αλεύρι. Λαδώστε ένα ταψί 32 εκατοστών και αραδιάστε τα μέσα. Ρίξτε το λάδι, 1 λίτρο βραστό αλατισμένο νερό και πασπαλίστε τις κορυφές τους με λίγο κόκκινο γλυκό πιπέρι. Ψήστε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο 250ο C, 40 λεπτά. Χτυπήστε τα αυγά με το ξίδι και λίγο αλάτι. Ρίξτε στο μίγμα των αυγών αρκετό από το ζεστό ζωμό του φαγητού, χτυπώντας συνέχεια. Περιχύστε τους κεφτέδες με το μίγμα, κουνήστε γρήγορα το ταψί, ώστε να πάει παντού, και αφήστε τους να σταθούν 20 λεπτά πριν τους σερβίρετε. Ο δεμένος ζωμός που προκύπτει μοιάζει με σάλτσα αρκετά πηχτή.

199


food and drink

Σαραγλί βέργας με σουσάμι και πετιμέζι Στα Νταρνακοχώρια, στα χωριά γύρω από τη Νιγρίτα (Σησαμιά, Βέργη, Νικόκλεια) και σε πολλά χωριά του Νομού οι ντόπιοι έσπερναν σουσάμι, για αυτό και είχαν σαμόλαδο (σησαμέλαιο) και το χρησιμοποιούσαν και στο μαγείρεμα, μια και δεν υπήρχε ελαιόλαδο. Στον Εμμανουήλ Παππά το σουσάμι που μάζευαν συνολικά πολλές οικογένειες, το άλεθαν στο μύλο του Χαβαλέ στις Σέρρες και εκτός από τα γνωστά προϊόντα, κρατούσαν και το τελευταίο απομεινάρι του αλέσματος που ονομαζόταν μπούσκος. Ένα εκπληκτικό δείγμα της φαντασίας που τους διέκρινε, όταν ήθελαν να γλυκαθούν, είναι και το σαραγλί με σουσάμι σπασμένο και σιρόπι από πετιμέζι αραιωμένο με νερό. Υλικά 6 μεγάλα φύλλα σπιτικά λεπτά 250 γραμμάρια σησαμέλαιο για το άλειμμα των φύλλων 300 γραμμάτια σουσάμι σκούρο ψημένο και σπασμένο ½ φλιτζάνι ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού τριμμένη και ψημένη ¾ φλιτζανιού ζάχαρη 500 γραμμάρια πετιμέζι αραιωμένο με 150 γραμμάρια νερό για το σιρόπιασμα.

Εκτέλεση Λαδώστε καλά ένα αλουμινένιο ταψί 36 εκατοστών. Ανακατέψτε σε μπολ το σουσάμι με την ψίχα και τη ζάχαρη και χωρίστε το μίγμα σε 6 ίσα μέρη. Ρίξτε απλωτά σε όλη την επιφάνεια του κάθε φύλλου 2 κουταλιές από το σησαμέλαιο. Καλύψτε όλη την επιφάνεια του με 1 μέρος από το μίγμα σησαμιού. Τυλίξτε το μαζί με τη βέργα σε ρολό και τραβήξτε τη βέργα. Κόψτε το σε 6 πλαγιαστά κομμάτια και αραδιάστε ακανόνιστα στην άκρη του ταψιού. Λαδώστε τα με μία κουταλιά σησαμέλαιο ακόμη. Συνεχίστε, μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και όλα τα υλικά. Ψήστε το σαραγλί σε καλά προθερμασμένο φούρνο 200οC 30-35 λεπτά. Μόλις βγει από το φούρνο περιχύστε το αμέσως με το αραιωμένο πετιμέζι και αφήστε το γλυκό να τραβήξει καλά ξεσκεπασμένο. Σερβίρετε το την επόμενη μέρα.

200 SER-FREE


food and drink

201


food and drink

Παύλος Μάτσικας Θεωρείς ότι ο νομός μας είναι πλούσιος σε υλικά για τη μαγειρική;

παραδοσιακής κουζίνας, προσπαθείς να κάνεις κάτι πιο μοντέρνο.

Τα υλικά που βρίσκω στις Σέρρες είναι πάρα πολύ καλά. Αλεύρι, σιμιγδάλι, ρύζια, φρέσκα λαχανικά, και τα κρέατα φυσικά, που είναι πολύ καλής ποιότητας.

Η μαγειρική γενικά τα τελευταία χρόνια πιστεύεις ότι είναι στα πάνω της;

Θα έλεγες ότι γαστρονομικά υπάρχει τελευταία μια στροφή στην παράδοση; Ναι, κι αυτό προσπαθούμε να συνδυάσουμε, να παντρέψουμε τη μοντέρνα με την παραδοσιακή κουζίνα. Γενικότερα η βάση της μαγειρικής είναι η παραδοσιακή κουζίνα, από εκεί ξεκινούν όλα, είτε είναι ελληνική είτε γαλλική είτε ιταλική... Έχοντας τη γνώση της

202 SER-FREE

Ναι, είναι στα πάνω της, και θεωρώ ότι και το φαγητό γενικά είναι και ο τρόπος διασκέδασης του κόσμου. Κάθεσαι γύρω από το τραπέζι, θα φας, θα πιεις, θα κάνεις μια όμορφη κουβέντα, θα περάσεις καλά. Είναι πιο παρεΐστικο. Οι Σερραίοι είναι ...καλοφαγάδες; Είναι, γιατί έχουν μάθει να τρώνε τοπικά προϊόντα. Από μπαξέδες, από τα χωριά,

εχουμε πολλούς παραγωγούς,... Έτσι έχουν μάθει από παιδιά, ξέρουν να ξεχωρίζουν την καλή την ντομάτα, το μαγειρευτό καλό φαγητό... Ο κόσμος τρομάζει όταν βλέπει παράξενους συνδυασμούς. Για κάτι που δεν έχει συνηθίσει, είναι επιφυλακτικός. Δεν έχει αλλάξει αυτό με την υπερ-προβολή της μαγειρικής στην τηλεόραση; Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος είναι πιο δεκτικός σε νέες γεύσεις, και λόγω της τηλεόρασης και λόγω ταξιδιών... Αλλά από το σουβλάκι και το fast-food δεν μπορούμε να ξεφύγουμε! Δεν είναι κακό βέβαια αυτό, απλώς εμείς ως μάγειροι πρέπει να εξελισσόμαστε.


food and drink

Καρέ από αρνάκι γάλακτος με πουρέ μήλου, αρωματισμένο με τατντούρα και σάλτσα μαυροδάφνης Υλικά 400γρ καρέ αρνάκι 1 ρεπάνι άσπρο ψημένο σε αλουμινόχαρτο για 3 λεπτά 4 μήλα κόκκινα 80ml ταντούρα 1μεγάλη πατάτα κομμένη σε κύβους 500ml ζωμό βοδινού 150ml μαυροσάφνη

Εκτέλεση Ξεπλένουμε καλά το κρέας, το στραγγίζουμε, καρικεύουμε με αλάτι, πιπέρι και θωρακίζουμε στο τηγάνι μέχρι να έχουμε μια χρυσαφένια επιφάνεια και έπειτα το περνάμε στο φούρνο για 35’ στους 170°C. Καθαρίζουμε 4 μήλα, τα κόβουμε σε κύβους, μαγειρεύουμε στο τηγάνι μέχρι να μαλακώσουν και σβήνουμε με 50ml ταντούρα, αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά, καραμελώνουμε με ένα κουταλάκι του γλυκού μαύρη ζάχαρη και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα περνάμε στο μπλέντερ μέχρι να έχουμε ένα λείο πουρέ. Τυλίγουμε ένα ραπάνι μεσσαίου μεγέθους σε αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε στο φούρνο για 30’ στους 170°C. Αφού είναι έτοιμο το βγάζουμε από το αλουμινόχαρτο, το ξεφλουδίζουμε και το κόβουμε σε λεπτές φετούλες στο μαντολήνο. Για τη σάλτσα: Χρησιμοποιούμε το τηγάνι που μαγειρέψαμε το αρνάκι. Σοτάρουμε καρότο, σέλινο και κρεμμύδι μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα τα λαχανικά, προσθέτουμε 200ml μαυροδάφνη και συνεχίζουμε μέχρι να μείνει το 1/3 του κρασιού. Περνάμε το κρασί από το σουρωτήρι και ξαναβάζουμε το υπόλοιπο του κρασιού στο τηγάνι και μαγειρεύουμε προσθέτοντας 400ml βοδινό σπιτικό ζωμό ψητού και ένα κουταλάκι μουστάρδα. Αφήνουμε να μαγειρευτεί μέχρι να έχουμε μια δεμένη ομοιόμορφη σάλτσα. Στο τέλος προσθέτουμε 2 κύβους παγωμένο βούτυρο.

203


204 SER-FREE


Τηγανιά με ούζο, πορτοκάλι και γιαούρτι

food and drink

Τ

ο απλούστατο (για πολλοστή φορά) πιάτο που παρουσιάζουμε σήμερα είναι απλά συγκλονιστικό! Χοιρινή σπάλα στο τηγάνι (ή στην κατσαρόλα - δεν έχει και τόση σημασία) με λίγο ιδιαίτερες ιδέες στην παρασκευή. Δεν υπάρχει λόγος να πούμε κάτι παραπάνω, απλά να επιμείνουμε να το δοκιμάσετε το συντομότερο δυνατόν! Φτιάξτε ένα ωραίο συνοδευτικό ρύζι ή τηγανίστε στο κάτω κάτω καμιά πατατούλα, προμηθευτείτε καμιά πίτα για σουβλάκια και δε χρειάζεστε τίποτε άλλο! Θα μας θυμηθείτε! Υλικά (για 2 μερίδες): 500 gr. χοιρινή σπάλα σε μπουκιές 2cm 1/2 φλ. ούζο Χυμός 2 πορτοκαλιών 1 κ.σ. μέλι 2 γεμάτες κ.σ. γιαούρτι Θρούμπι Μαντζουράνα Πάπρικα Αλάτι Πιπέρι Ελαιόλαδο Εκτέλεση: Μαρινάρω το κρέας με το αλατοπίπερο και την πάπρικα για λίγα λεπτά. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το χοιρινό μέχρι να ροδίσει απ’ όλες τις μεριές. Σβήνω με το ούζο και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ (περίπου σε 2’) προσθέτω το χυμό πορτοκάλι και το μέλι. Βράζω σε μέτρια φωτιά για 30’. Έπειτα κατεβάζω από το μάτι, προσθέτω τη μαντζουράνα, το θρούμπι και το γιαούρτι και ανακατεύω καλά μέχρι να ενσωματωθούν και να δέσουν με τη σάλτσα. (Η σάλτσα στο τέλος των 30’ θα πρέπει να είναι σχεδόν στεγνή, σαν σιρόπι. Γι’ αυτό ρυθμίζω την ποσότητα του υγρού κατά το μαγείρεμα προσθέτοντας λίγο νερό, αν δω ότι στεγνώνει υπερβολικά πριν τα 30’.)

0


Χριστούγεννα με παραδοσιακές γεύσεις από ποιοτικά, αγνά και ελληνικά υλικά. Αυτό προτείνει το Κρεοπωλείο Αθαν. Αυγένος και Υιός το οποίο ξαναφέρνει στο γιορτινό τραπέζι συνταγές για φαγητά που είχαν ξεχαστεί. Παλιές συνταγές που το μόνο που άλλαξε είναι η μονάδα μέτρησης από οκάδες και δράμια, σε ποτήρια και φλιτζάνια και σήμερα σε γραμμάρια. Φαγητά που όλοι έχουμε συνδυάσει με πολλά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιές των παιδικών μας χρόνων, πολλές φορές με χιόνι, πολύ κρύο αλλά κυρίως με μία μεγάλη οικογένεια γύρω από το γιορτινό τραπέζι.

Καλές Γιορτές! Χρόνια Πολλά!

Χοιρινό καρέ στο φούρνο με βερίκοκα και δαμάσκηνα

Έ

να εύκολο και εντυπωσιακό φαγητό για κάλεσμα. Το καρέ θα το κόψουμε στο τραπέζι. Υπολογίζουμε 2 μπριζολάκια ανά άτομο. Αρα θα χρειαστούμε 2 καρέ. Προετοιμασία: 20΄, Μαγείρεμα: περίπου 2 - 2½ ώρες Υλικά (για 8 άτομα): 16 μπριζολάκια χοιρινά ενωμένα (2 καρέ χοιρινού, τα παραγγέλνουμε στον χασάπη μας μερικές ημέρες πριν από το κάλεσμα) 24 ξερά βερίκοκα, χωρίς κουκούτσια (όσο πιο «ζουμερά» μπορούμε να βρούμε) 24 ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσια 8 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ξεφλουδισμένα και κομμένα στη μέση 660 ml ξανθιά μπίρα (2 μπουκάλια) αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 1½ κουτ. σούπας ξερό θυμάρι 1/3 κουτ. γλυκού κάρδαμο σε σκόνη (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και μπαχαράδικα), προαιρετικά 8 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

0 SER-FREE

Εκτέλεση Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C, στη λειτουργία του αέρα. Βάζουμε τα κρεμμύδια, τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε την μπίρα. Αφήνουμε τα υλικά να μουσκέψουν και να μαριναριστούν για 15 λεπτά. Τα σουρώνουμε και τα κρατάμε στην άκρη. Την μπίρα την κρατάμε. Βάζουμε το κρέας σε μεγάλο ταψί με τα κόκαλα προς τα πάνω, το περιχύνουμε με την μπίρα και το αλείφουμε με το ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με το θυμάρι, το αλατοπίπερο και το κάρδαμο. Ψήνουμε για περίπου 2 - 2½ ώρες. Ανά 20 λεπτά ανοίγουμε το φούρνο και περιχύνουμε τα καρέ με τα υγρά του ταψιού. Περίπου 40 λεπτά πριν από το τέλος του ψησίματος, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα. Αν χρειαστεί, προς το τέλος, προσθέτουμε λίγο νερό. Όταν είναι έτοιμο, μεταφέρουμε το κρέας σε μια πιατέλα, γαρνίρουμε γύρωγύρω με τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα και τα κρεμμύδια. Σ’ ένα κατσαρολάκι μεταφέρουμε τα ζουμιά από το ταψί και το βάζουμε με ελάχιστο ζεστό νερό σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να πήξει η σάλτσα. Περιχύνουμε με λίγη από τη σάλτσα το φαγητό και την υπόλοιπη τη βάζουμε σε μπολάκι, ώστε να βάζει ο καθένας στο πιάτο του.


Κοτόπουλο με λάχανο «τσουρσί», μπέικον και σέλινο Προετοιμασία: 30΄, Ψήσιμο: περίπου 1 ώρα Υλικά (για 4-6 άτομα) 1 κοτόπουλο γύρω στο 11/2 κιλό 400 γρ. λάχανο σε άλμη, πολύ καλά στραγγισμένο (το βρίσκουμε σε βάζα στα περισσότερα σούπερ μάρκετ, στα ράφια με τις ελιές, τις πιπεριές Φλωρίνης, τις πίκλες κ.α.) 2 μέτρια καρότα, σε ψιλά καρέ 1 πιπεριά Φλωρίνης (από βαζάκι), καλά στραγγισμένη, κομμένη σε λωρίδες 150 ml ελαιόλαδο 1 γεμάτη σούπας ξερός κόλιανδρος, κοπανισμένος σε σκόνη 4-5 φέτος καπνιστό μπέικον, ψιλοκομμένο 2 μικρά κλωνάρια σέλινο, ψιλοκομμένα τα φύλλα από 3-4 κλωνάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένα αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι Εκτέλεση Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190οC. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μουστάρδα με 50 ml από το λάδι, τον κόλιανδρο και αλατοπίπερο. Αλείφουμε με αυτό το μείγμα το κοτόπουλο πάνω και κάτω από την πέτσα. Βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα ευρύχωρο ταψί, προσθέτουμε ½ φλιτζάνι νερό και το φουρνίζουμε. Ψήνουμε αρχικά για 30 λεπτά. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γαρνιτούρα. Αν το λάχανο που αγοράσαμε είναι σε κομμάτια και όχι ψιλοτριμμένο, το ψιλοκόβουμε. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 50 ml λάδι και σοτάρουμε το λάχανο για περίπου 1-2 λεπτά, μέχρι να λαδωθεί καλά. Προσθέτουμε το καρότο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε 100 ml νερό και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει κάπως το καρότο. Προσθέτουμε την πιπεριά, το μπέικον, το μαϊντανό και το σέλινο και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε. Ξεφουρνίζουμε το ταψί και απλώνουμε γύρω από το κοτόπουλο το μείγμα της κατσαρόλας. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε για άλλα 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει το κοτόπουλο και να γίνει. Για να είμαστε σίγουροι, το ελέγχουμε με θερμόμετρο μαγειρικής που καρφώνουμε στο πιο χοντρό μέρος του στήθους: είναι έτοιμο όταν η θερμοκρασία έχει φτάσει τους 70ο C. Εναλλακτικά, τρυπάμε με ένα λεπτό μαχαίρι το κρέας στο στήθος και το μπούτι: πρέπει το υγρό που θα βγει να είναι διαυγές, όχι ροζ. Προσοχή: Κατά το ψήσιμο ελέγχουμε κάθε τόσο και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα το λάχανο για να μην καεί στην επιφάνειά του. Επίσης, αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο νερό. Αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για 20 λεπτά στο σβηστό φούρνο με μισάνοιχτη πόρτα, προτού σερβίρουμε.

Μοσχάρι με δαμάσκηνα στην κατσαρόλα Προετοιμασία: 10’, Μαγείρεμα: 1 ώρα και 30 λεπτά Υλικά (για 4 άτομα): 1 κιλό μοσχάρι (από κιλότο), κομμένο σε μεσαία κομμάτια 3/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο 500 γρ. δαμάσκηνα (χωρίς κουκούτσι) 2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα 1 κουτ. σούπας μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο 1 φύλλο δάφνης 6 - 8 κόκκοι μπαχάρι ολόκληροι (οπότε θα πρέπει να τους βγάλετε στο τέλος) ή φρεσκοτριμμένοι σε μύλο 1 ξύλο κανέλας 1 φλιτζ. τσαγιού λευκό, γλυκό κρασί 1/2 φλιτζ. τσαγιού πολτός ντομάτας (από ντοματάκια κονσέρβας που πολτοποιούμε στο μπλέντερ) αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο Εκτέλεση Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το μπαχάρι και την κανέλα, για 2 - 3 λεπτά, σε δυνατή φωτιά. Μόλις μαραθεί το κρεμμύδι, προσθέτουμε το κρέας και το ροδίζουμε απ’ όλες τις μεριές. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τον πολτό ντομάτας, το μέλι, τη δάφνη και ζεστό νερό, ίσα που να σκεπάζει το κρέας. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1/3 της έντασης. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τα δαμάσκηνα. Σιγοβράζουμε το φαγητό για άλλα 20 - 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα δαμάσκηνα και να πήξει η σάλτσα. Συνοδεύουμε με λευκό ρύζι πιλάφι.

Διαβολοτηγανιά Υλικά (για μία μερίδα) 250 γρ. χοιρινή τηγανιά ½ πράσινη πιπεριά ½ κόκκινη πιπεριά ½ κίτρινη πιπεριά 1 ντομάτα περασμένη στον τρίφτη αλάτι πιπέρι ρίγανη 1 καυτερή πιπεριά 3 κ.σ. ελαιόλαδο ½ ποτήρι λευκό κρασί Εκτέλεση Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρέας και όταν είναι σχεδόν έτοιμο, ρίχνουμε τις πιπεριές. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε την ντομάτα και λίγη ρίγανη, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί ο ζωμός.

0


food and drink

Χριστουγεννιάτικο Egg Nog με καφε! Υλικά 140ml ουισκι/ρουμι 70ml λικερ καφε 420ml φρεσκο γαλα 35ml κρεμα γαλακτος 1 φλυτζανα του τσαγιου σιροπι ζαχαρης 3/4 φλυτζανα του τσαγιου καφε φιλτρου 1 ασπραδι αυγου 1πρεζα μοσχοκαρυδο

0 SER-FREE

Εκτέλεση Ετοιμάστε τον καφέ φίλτρου και αφήστε τον να κρυωσει. Σε μια κανάτα, αδειάστε το egg nog(ασπραδι αυγου με σιροπο ζαχαρης χτυπημενο)τον καφέ, το ουσκι ή ρούμι,το λικερ,την κρεμα γαλακτος και το φρεσκο γαλα και ανακατώστε σε μπλεντερ. Ζεσταινεται(προαιρετικα)αδειάστε το μείγμα σε μικρά ποτηράκια για ποντς (punch), προσθέστε το μοσχοκάρυδο και σερβίρετε.


food and drink

Παραδοσιακός Μπακλαβάς Άνω Πορροΐων Οι γυναίκες του Συνεταιρισμού Άνω Πορροΐων μας ανοίγουν τις πόρτες τους και μας χαρίζουν την συνταγή για τον καταπληκτικότερο μπακλαβά που έχετε δοκιμάσει ποτέ. Δοκιμάστε τιςικανότητές σας και θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα! Υλικά για 50 κομμάτια: 2 κιλά αλεύρι 22 φύλλα 2 κιλά καρύδια Μισό μπαγιάτικο ψωμί Ζάχαρη Λάδι Εκτέλεση: Ζυμώνουμε το αλεύρι με δύο περίπου ποτήρια νερό μέχρι να γίνει η ζύμη για το φύλλο. Μόλις ετοιμαστεί, ανοίγουμε είκοσι δύο ψιλά φύλλα για πίτα. Περνάμε το θριματισμένο μπαγιάτικο ψωμί μας από το τηγάνι με λίγο λάδι και αλέθουμε στο γουδί τα καρύδια μας.

Απλώνουμε ένα φύλλο και πάνω του στρώνουμε το ψωμί, από πάνω βάζουμε άλλο ένα φύλλο όπου εκεί απλώνουμε τα αλεσμένα καρύδια και συνεχίζουμε έτσι μέχρι να συμπληρωθούν είκοσι φύλλα. Στο εικοστό πρώτο φύλλο ρίχνουμε ζάχαρη, προσθέτουμε το εικοστό δεύτερο φύλλο και ρίχνουμε πάλι ζάχαρη. Ζεσταίνουμε μια κούπα ελαιόλαδο, μέχρι να κάψει και έπειτα περιχύνουμε το λάδι στο ταψί και αφήνουμε τον μπακλαβά να ξεκουραστεί. Την επόμενη μέρα το ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει. Υλικά για το σιρόπι: 3 κιλά νερό 3,5 κιλά ζάχαρη 1 λεμόνι Εκτέλεση: Ρίχνουμε όλα μας τα υλικά μέσα στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν. Έπειτα το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και περιχύνουμε το σιρόπι πάνω στον μπακλαβά.

0


∆εν κάνω βήµα χωρίς…

Things I love! Ελένη Τσαγγάλη Φιλόλογος - Ιστορικός

1 Το στυλό με χαραγμένο το ονοματεπώνυμό μου που μου έκαναν δώρο οι γονείς μου όταν πήρα το πτυχίο μου έχει μεγάλη συναισθηματική αξία για εμένα.

3

Το tablet μου, βασικό εργαλείο της δουλειάς μου πλέον.

10 SER-FREE

2

Η Ρόζα, μέλος της οικογένειας εδώ και 10 χρόνια, ο καλύτερος φίλος!

4 Η βαλίτσα μου, αγαπώ τα ταξίδια και μόλις μου δοθεί η ευκαιρία ταξιδεύω άλλοτε σε κοντινούς και άλλοτε σε μακρινούς προορισμούς.

5

Αγαπώ τα τζιν παντελόνια μου γιατί είναι ένα κλασσικό και διαχρονικό ρούχο για όλες τις ώρες που δε θα λείψει ποτέ από τη ντουλάπα μου!!!


212 SER-FREE

ŽÀÊ¿ÅÀÊúÂÅÀÊÐ ÐЁ¬ÃÃ¶È Ðwww.gazibar.gr

Teuxos 31  

Ser-Free Xmas issue

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you