Page 1


KOODAUS Hello World on ensimmäinen ja yksinkertaisin koodi, jonka kaikki koodaajat tulevat koodaamaan. Yksinkertaisuuden takia, tätä koodia käytetään useimmissa aloittelija tutoriaaleissa.

Mitä koodaus tarkoittaa? Tietokoneille koodaus on puhetta, ja kuten kaikki ihmiset eivät puhu samaa kieltä, niin ei myöskään tietokoneet tee, vaan on molemmilla useampia kieliä. Eri koodaus kieliä on mm. C++, Java, Python, ja monia muita.

Miten koodata? Koodaus on kuten Legoilla rakentamista, yksi käsky koodauksessa on sama kuin yksi Lego palikka. Legoissa, kun yhdistelet tarpeeksi kiinni toisiinsa, niin saat aikaiseksi jonkinlaisen rakennelman, koodauksessa taas kirjoitat käskyjä allekkain niin, että muodostuu ohjelma.

K

oodaus on hieman samaa kuin kirjoittaminen, mutta kirjoituksissa kirjoitusvirheet meinaavat sitä, että joku ei saata ymmärtää tekstiä tai teksti näyttää rumemmalta. Koodauksessa sen sijaan kirjoitusvirheet voivat olla paljon vakavampia, siten, että ne voivat rikkoa tekemäsi ohjelmasi kokonaan, näitä virheitä kutsutaan syntaksivirheiksi.


H P Koodauksen opetteleminen Koodaus on aluksi erittäin vaikeata, koska tulee olemaan niin monta uutta asiaa mitä et ymmärrä ja osaa, esim. Sanat joilla rakennetaan ohjelmia ja niiden eri merkitykset ja käytöt, debugger, eri kielten erot, jne. Jos et osaa englannin kieltä ollenkaan tai liian vähän, niin koodauksen oppiminen vaikenee huomattavasti. Vaikka muistaisit mihin tiettyjä eri sanoja käytettäisiin, niitten oikein yhdisteleminen on kokonaan oma asiansa, johon oppii vain ajan myötä.

ython on kaikista helpoin koodaus kieli mitä voi opetella, koska se on melkein kuin lukisi englantia suoraan. Tämä antaa sinun oppia ja saada perus idean minkälaista koodaaminen on ja aivosi oppivat helpommin yhdistämään tiettyjä käskyjä yhteen, jotta onnistuisit rakentamaan ohjelmia, ja myöhemmin kun aloitat uuden koodaus kielen opiskelemisen, niin nytten sinun tarvitsee enimmäkseen opiskella uusien sanojen merkitykset ja niiden erilaiset käyttö tarkoitukset.

eti kun opit yhden koodaus kielen, niin muitten opettelusta tulee erittäin helppoa, koska kaikki koodaus kielet ovat aika lähellä toisiaan, ainoa asia joka oikeastaan muuttuu, on sanojen merkitykset, ja joissain saattaa olla jotain omia uusia sanoja, mutta muuten ne pysyvät samanlaisina.

Riippuen mitä tulet koodaamaan, niin tarvitset tietyn määrän matematiikan osaamista, mikä voi vaihdella perusmatikan osaamisella ja paljon suuremman tason osaamisella (Calculus).


Debugger työkalu pystyy helposti breakpointtien avulla tutkimaan tietyn osan koodista, löytääkseen virheitä.

Debugger Työkalu Useimmiten koodi tulee hajoamaan kirjoitusvirheitten takia, näitä virheitä syntyy etenkin silloin, kun työstät isoa projektia useamman henkilön kanssa. Ota huomioon, että jotkin koodaus kielet huomioivat kirjoitusvirheitä eri määrin, esim. C++ ei huomio virheitä kauheasti, niin pitkään kuin se pystyy suorittamaan koodin ja käynnistämään ohjelman, kun taas Java huomioi ongelmia enemmän ja ei anna ohjelman käynnistyä.

V

aikka koodaus kielet huomioivat joitain virheitäsi, niin kaikkia virheitä ne eivät tule huomioimaan ohjelman käynnistyksessä, tätä varten on keksitty Debugger työkalu. Kun käytät Debuggeria ja käynnistät ohjelman, niin heti kun se huomaa, että jotain on väärin, se pysäyttää kaiken ja kaataa ohjelman ja kertoo, missä virhe tapahtui ja mikä sen aiheutti. Tämä on huomattavasti nopeampaa kuin yksitellen katsoen jokaisen koodi linjan läpi ja tutkien, että olisiko siinä se vika vai ei.

Mitä Koodauksella Voi Tehdä? Eri koodaus kielillä voidaan kehittää erilaisia applikaatioita, ohjelmia, pelejä, ja nettisivuja.

P

eleihin käytetään enimmäkseen C, C# ja C++;ssa koodaus kieliä, applikaatioissa sen sijaan käytetään Javaa ja Kotlinia android käyttöjärjestelmillä, iOS:lla Swift ja Objective-C. Nettisivut käyttävät taas HTML, CSS, Javascript ja PHP:tä. Vaikka nämä ovat yleisimmät käytöt näille kielille, niin se ei tarkoita sitä, ettei niitä ei voisi käyttää rakentamaan muita ohjelmia, paitsi HTML ja CSS, jotka ovat vain nettisivujen tekemistä varten.


Työllistyminen? Koodaajana on erittäin helppo työllistyä, koska heille on paljon tarvetta nykymaailmassa, ja tällä hetkellä paljon ihmisiä ei kauheasti kiinnosta koodaaminen tai he yrittävät oppia, mutta myöhemmin lopettavat, koska he kokevat sen liian vaikeaksi.

Snek peli on ensimmäisiä pelejä, minkä jokainen uusi peli koodaaja tulee koodaamaan ja on usein “rite of passage“ kaikille koodaajille.

Lehtiartikkeli_Koodaus  
Lehtiartikkeli_Koodaus  
Advertisement