Page 1

PERFORMANCE DE SENSIBILITZACIÓ CAMPANYA “ROBA NETA”

GUIÓ


Aquesta performance pretén ser una activitat de sensibilització per a treballar el concepte de Comerç Just i Consum Responsable. La dramatització és una eina interessant per a conscienciar-nos d’algunes situacions d’injustícia social com per exemple les condicions laborals sota les que viuen moltes de les treballadores a les fàbriques de roba a països empobrits.

A través d’aquestes 10 escenes que escenificaran els 7 personatges de la performance ens intentarem posar a la pell d’aquestes treballadores i llavors tenir alguns elements més per a treballar els conceptes de comerç Just i Consum Responsable a l’Aula.

PERSONATGES Narrador – Na Cosidora – Co Capatàs –Ca Cap multinacional – Mu Secretària – Se Amiga 1 – A1 Amiga 2 – A2

ESCENIFICACIÓ Els personatges se situen als seus llocs i adopten una postura estàtica. Cal posar una taula i una cadira per a la cosidora. La resta es pot fer sense cap material, només amb les simbologies típiques per exemple, parlar per telèfon amb la ma.


Escena 1 Narrador: Companys i companyes,

amb aquesta representació volem despertar

inquietuds i curiositat sobre l'origen del que vestim. En aquest breu quart d'hora els personatges us explicaran la relació entre els nostres hàbits i l'explotació de les persones i els recursos. Només presentem una petita part de la realitat; no tenim temps de parlar de l'origen del cotó o dels problemes ecològics de les fibres sintètiques. Ens aproparem a les condicions laborals i les situacions de misèria que viuen les treballadores que cusen la roba de les grans marques internacionals. La nostra història comença en una llunyana fàbrica, on les dones treballen masses hores en pèssimes condicions i sense possibilitat de reivindicar els seus drets...

Escena 2 La cosidora es desperta, després de dormir sota la taula comença a cosir. El capatàs està supervisant i es nota que la pressiona. (mirada de pressió sobre la cosidora) El capatàs es “congela” i la cosidora no para de cosir durant tota l’obra.

Escena 3 Mu: Hem d’augmentar els beneficis, s’han de baixar els costos de producció. Truca ara mateix a la Maquilla de Bangladesh. Se: si si Mu: No ho sabràs fer, ja ho faré jo!!.


Escena 4 Riiing riiing (el so d’un telèfon) El capatàs es “descongela” i agafa el telèfon Ca: Aló, Maquila? Mu: S’han de baixar els costos de producció, necessito disposar de la comanda d’aquí a 15 dies!! Ca: Ho sento moltíssim però això serà impossible, no podem cosir més ràpid!! Mu: Aquest és el teu problema, si no ho fas buscaré una altra fàbrica (penja). El capatàs dona puntades de peu. Està rabiós.

Escena 4 Co: Ja he complert amb la meva jornada laboral, estic molt cansada, ja no puc més. Ca: Si no treballes, no menges!!

Escena 5 A1: Em vull comprar un abric per la festa d’aquesta nit A2: Vols el meu verd? Te’l puc deixar. A1: Aquell que vas portar l’any passat? Ni somniar-ho! Uy! Aquest m’encanta, ...és groc, està súper de moda. A2: Ei, perquè no li demanes a l’Esperança que te’l faci? Fa roba de molt bona qualitat, a mida i et durarà molt temps. A1: Si només el necessito per una nit. A més, aquest és de marca. A2: I al mercat d’intercanvi? Potser trobem un groc i de marca... A1: De segona mà? A saber qui l’ha portat posat. Quin fàstic! Me’n porto aquest!


A2: A veure don ve? De BANGLADESH!!! Però tu saps que allà exploten a la gent per fer aquests abrics?? A1: I a mi també m’exploten! (....) A2: Doncs construïm una alternativa més justa per tothom!!!

Escena 6 Narrador: Les coses podrien ser diferents? Les transformacions comencen a la botiga i nosaltres som els primers responsables del canvi. Podem imaginar un món en el que coneguem d’on vé allò que comprem?

(((Ara veureu com podrien ser les coses: tot d’una altra manera. Si us agradaria que fossin així, heu de tenir clar que les transformacions comencen a la botiga, que nosaltres som els primers responsables del canvi i que podem recuperar el nostre poder. Ens agrada imaginar un món on tots sabem d’on ve el que vestim, i podem decidim sense la vena als ulls que ens encega avui.)))

Escena 7 A1: Abans de comprar alguna cosa, pensaré si ho necessito de debò, i si per fer-ho s’ha hagut d’explotar el medi ambient o alguna persona. A2: Em sembla que tinc prou roba per tota la vida Despleguen cartell: INTERCANVI CONFECCIÓ LOCAL PETIT COMERÇ


Escena 8 Mu: Tanquem la multinacional. Acumular diners no em fa més feliç. Se: Em buscaré una feina on em pugui expressar i sigui valorada com a persona. Despleguen cartell: ECONOMIA LOCAL MÉS JUSTA I RESPECTUOSA

Escena 9 Ca: S’ha acabat la pressió capitalista. Explotar els altres m'amarga el caràcter i no em deixa dormir. Co: S’ha acabat l’explotació!!! Despleguen cartell: GESTIONEM ELS NOSTRES RECURSOS A LA NOSTRA MANERA

Escena 10 Narrador: La Festa del Comerç Just i la Banca Ètica és la suma de petites iniciatives cap a la utopia. Fer-les possibles passa per responsabilitzar-nos del nostre consum i per mobilitzar-nos contra les injustícies.

Apuntem-nos al canvi!!!!!

Guió Performance Roba Neta  

Performance per a treballar les situacions d'injustícia a una fàbrica tèxtil.

Guió Performance Roba Neta  

Performance per a treballar les situacions d'injustícia a una fàbrica tèxtil.

Advertisement