Page 1

Zomergroet Ootmarsum 2012


Rossummerstraat 5, 7636 PK Ootmarsum 0541-291208 www.landmarke.nl


Colofon Dit zomernummer 2012 van Ootmarsum Magazine kwam tot stand op initiatief van Gerard van Gisteren, eigenaar van Sennen. Dank gaat uit naar de VVV Ootmarsum Dinkelland, Heemkunde Ootmarsum, Culturele Raad Denekamp en de adviezen van Ethy Haumahu, Lukas Tjan, Stefan Kaufman en JĂśrg-Michael Eckert. Behoudens integraal overgenomen tekst en fotografie, zijn alle redactionele teksten en foto's in dit zomernummer, voor zover bronnen niet anders vermelden, eigendom van Sennen. Wie persoonlijk of zakelijk gebruik wenst te maken van fotografie en / of tekst kan voor toestemming contact met Sennen opnemen op info@sennen.nl.

Zomerg roet Ootmarsum 2012

Š 2012 SENNEN.nl www.sennen.nl Info@sennen.nl Ootmarsum NL Nordhorn DE


De zomer is bij uitstek het seizoen om erop uit te trekken. De natuur ligt er uitnodigend bij en er zijn tal van heerlijke wandelroutes langs dreven en bossen om het Noordoost Twentse landschap in al zijn glorie te ondergaan. In Ootmarsum heeft het hoogseizoen zijn eigen cadans. Terrasjes stromen vol en bezoekers en toeristen vergapen zich aan kunst, cultuur en verrassende koopjes. Ruim voor het zomerseizoen hebben galleriehouders voor de ware verzamelaars weer wat nieuwe veelbelovende werken ingekocht. En ook woondesign- en modespeciaalzaken drukken je me je neus op hun vaak heel verleidelijke feiten. De zomer bruist in Ootmarsum. Ootmarsum Magazine biedt u een impressie en wenst u daarbij veel lees- en bladerplezier.

als u klikt op de icoontjes in het magazine krijgt u extra informatie bij wat u leest en ziet Š 2011 / 2012 SENNEN.nl www.sennen.nl Info@sennen.nl Ootmarsum NL Nordhorn DE

of dubbelklik om te zoomen

Zomerg roet Ootmarsum 2012

Gerard van Gisteren SENNEN - Uitgever Ootmarsum Magazine


Ruime Keuze

Met het aanbod van verblijfsaccommodatie voor korter of langer verblijf zit het in Ootmarsum wel goed. Er is ruime keuze voor elk budget of wens. En je merkt al meteen bij aankomst, hoe eigentijds en vitaal de hotel-en restaurantsector in het Ootmarsumse georganiseerd is.

Twents gastvrij

Twente is gastvrij en de hotels, pensions en restaurants zijn dan ook hartelijk en informeel. Uit alles blijkt hoe belangrijk het gevonden wordt, dat je je als gast ook direct en helemaal thuis voelt. En natuurlijk is er een ruime keuze aan verblijfsarrangementen en culinaire verrukking, waarin de combinatie van veel aangenaams en moois tegen uiterst aantrekkelijke prijzen wordt aangeboden. Noordoost Twente met daarin kernen als Ootmarsum en Oldenzaal, geniet inmiddels ook een landelijke reputatie als het om de ware ontspanning van lichaam en geest gaat. De streek rond Ootmarsum en het naburige Oldenzaal, telt diverse uitmuntende gelegenheden waar dat genot centraal staat. Dankzij de nieuwste inzichten in therapieÍn die lichaam en geest verkwikken, kom je helemaal herboren van een verblijf aan zo’n Wellnessoord terug.

Zomerg roet Ootmarsum 2012

Wellness te kust en te keur


In de lente schakelen restaurants over van de zware winterkost naar de lichtere lentekeuken. Verrassende gerechten met sappig lam , licht gekruid kalfsvlees en een overdaad aan dauwverse, knapperige groentes of juist koninlijk geserveerd op een bedje asperges, dat Hollands witte goud. Het is dan ook niet verbazingwekkend, dat ook de Ootmarsumse chefkoks zich bij de compositie van hun gerechten door die seizoenswissel laten be誰nvloeden. Bovendien biedt het Twentse land een keur aan lokale streekproducten van de allerbeste kwaliteit en zijn er ook streekeigen wijnen die prima combineren met die wat lichtere lentekost.

Zomerg roet Ootmarsum 2012

Voor het genot van al dat moois lenen zich de diverse etablissementen die juist in de lente met zijn smakelijke primeurs hun allerbeste beentje voorzetten.


Hoewel beslist vaderlandslievend, zul je Twentenaren niet gauw op superlatieven betrappen. Voor hun mooiste straatje van Oost Nederland maken ze echter graag een uitzondering. En bezoekers aan Ootmarsum, die soms bijna ontroerd door dit formidabele steegje ronddwalen, zullen het beamen. Zoiets moois hadden ze nog niet vaak gezien. Alles staat op zijn plek. Over elke tegel is nagedacht. De Gasthuisstraat, want zo heet dat straatje, kan op een lange geschiedenis bogen. Zoals de naam al aangeeft, bevond er zich in de late Middeleeuwen, een ziekenhuis avant la lettre. Gerund door nonnen van het nabije klooster.

Mooiste Galleries van Nederland

Zomerg roet Ootmarsum 2012

Was de Gasthuisstraat vroeger een laatste schuiloord voor zwervers en zieken, nu ligt de uitstraling op exclusiviteit. Je vindt hier op een paar vierkante meter de misschien wel mooiste galleries van Nederland. En als je bij al dat moois een moment verstilling zoekt dan strijk je neer op dat charmante terrasje in de kromming of laat je alles in die mooie beeld- en watertuin nog eens op je inwerken.


Grotestraat 24 Ootmarsum . 054

Ton is een kunstpaus. In zijn kielzorg streken gemotiveerde galleriehouders en kunstenaars in datzelfde Ootmarsum neer. Binnen een straal van 300 meter vind je zo maar liefst 25 beeldbepalende galleries verenigd. Zodat een bezoek aan het gastvrije stadje niets meer of minder is dan een reis door de talrijke geneugtes van die eigentijdse beeldende kunst. Werken van bekende en minder bekende maar zeker zo veelbelovende kunstenaars, vechten om de aandacht. Bovendien word je tijdens je boeiende tocht door het stadje ook nog eens voortdurend aangenaam verrast door de diverse sculpturen die in hun uitlating een hommage vormen aan historie en kunstzinnige karakter van Ootmarsum.

Zomerg roet Ootmarsum 2012

Zoals inleidend al gesteld, ontleent Ootmarsum zijn bestaansrecht in de allereerste plaats aan het fraaie en complete overzicht van eigentijdse beeldende kunst. Nergens in Nederland vind je zoveel topwerken per vierkante meter. De toon werd gezet door Ton. Ton Schulten, grondvester van het consencisme, was het die medio jaren negentig domicile koos voor dit fraaie decor. Zijn levensgrote, coloriete doeken zijn volledig ge誰nspireerd op het unieke essenlandschap dat Ootmarsum omgeeft en vinden nationaal en internationaal gretig aftrek. Werk van Schulten is te zien in galleries in Duitsland, Zwitserland en Amerika. Maar voor zijn mooiste uitlatingen moet je toch echt bij zijn beide galleries in Ootmarsum zijn.


Winter Ootmarsum 2011 / 2012


Uniek Document Voor bewoners en bezoek

Toen in aansluiting op de Canon van Nederland veel plaatsen een eigen lokale canon gingen maken, heeft de Heemkunde Ootmarsum onmiddellijk besloten deze uitdaging ook aan te gaan. Een stadje met zo’n lange historie verdient een eigen canon. Er werden 50 thematische vensters geselecteerd waaraan de geschiedenis van Ootmarsum gekoppeld werd.

Ootmarsummers zijn trots op hun stad. Bloei en verval heeft hen sterk gemaakt. Reeds op vele eeuwenoude landkaarten staat de stad Ootmarsum aangegeven en ook nu staat het als kunststadje weer duidelijk op de kaart. De Canon geeft Ootmarsummers en nieuwkomers en toeristen een interessant totaalbeeld van Ootmarsum.

In 50 korte heldere vensters wordt dieper ingegaan op de achtergrond van een bepaalde gebeurtenis, persoon, gebouw of voorwerp. Zo krijg je een overzicht van de geschiedenis (het verhaal) van deze unieke stad. De keuze van de vensters is overigens bewust zó geweest, dat er in de meeste gevallen nu nog iets herkenbaars van over moet zijn in de stad.

Bezoek ook de boeiende website Nieuwsgierig? Bezoek de website. En natuurlijk is ook het boek zelf in Ootmarsum voor belangstellenden te koop. Een mooie herinnering aan een heerlijk verblijf of een mooie attentie voor de thuisblijvers. www.regiocanons.nl/overijssel/twente /ootmarsum Verkoop van de Canon van Ootmarsum in Ootmarsum bij ‘t Molenhuisje, Boekhandel Brummelhuis, VVV en AH. Prijs € 17,50.

Zomerg roet Ootmarsum 2012

Heemkunde ging uitdaging aan


Ee B&


Mocht u, in beslag genomen door de heerlijk ontspannen sfeer van Eetcafé Radboud besluiten uw thuisreis nog een moment uit te stellen, dan kan dat. John en Maria, de sympathieke uitbaters van Eetcafé Radboud zwaaien ook de scepter in Bed & Breakfast de Stadskamer, een adresje dat zich met reden mag tooien met het exclusieve logo van Twentelogies. Een garantie met andere woorden, voor gastvrije ontvangst en bijzondere ambiance. En draadloze internet is inbegrepen! Eetcafé Radboud & De Stadskamer: Oostwal 6 7631 EJ Ootmarsum T: 0541-291037 / 0634256639 Info@eetcaferadboud.nl info@slapen oprozen.nl www.eetcaferadboud.nl www.slapenoprozen.nl

Zomerg roet Ootmarsum 2012

Een Zalig Duo etcafé Radboud & &B De Stadskamer

Behalve de Krentewegge, heeft Twente nog diverse culinaire verrassingen in petto. Maar helemaal Ootmarsums is toch echt de Siepelsoep. Een heerlijk soep op basis van kaas, Ootmarsumse uien geserveerd in een ovenverse Italiaanse bol. Dit genot onderga je bij Eetcafé Radboud, waar ze overigens ook nog ander specialiteiten hebben, zoals de echte Siepeljam die een ideale attentie voor thuisblijvers vormt.


Restaurant Hotel Wylland Tichelwerk 1 7631 CJ OOTMARSUM 0541-291705 www.wyllandrie.nl


drie


Grotestraat 24 Ootmarsum . 0541-294200

Alles in Art Deco Een uitbundig uitgedoste zaak vol art deco hebbedingetjes en romantische fragmenten. Een feest van kleur en sfeer. Romique is het Ootmarsumse adres voor al diegenen die warmte in hun interieur willen brengen. Bovendien is er ook ruime keuze uit persoonlijke mode accessoires of snuisterijtjes om anderen cado te doen.

Zomerg roet Ootmarsum 2012

Romique Art Deco Grotestraat 24 0541-294200 .


UITDAGING IN KLEUR

Galerie Bianca Leusink Galerie Bianca Leusink is gevestigd in een monumentaal pand uit 1909. Het pand staat in het centrum van Ootmarsum aan de Grotestraat 26. Een Droom wordt werkelijkheid Het openen van haar eigen galerie was voor Bianca Leusink een droom die werkelijkheid werd. Na tien jaar ervaring met schilderen op doek en het behalen van verscheidene successen was het ook een logische vervolgstap in haar carrière als kunstenares. De meest actuele schilderijen, beelden en wandobjecten van Bianca kunt u bezichtigen in haar spraakmakende galerie. Woensdag t/m zondag 12.00 tot 17.00 uur En op afspraak 0541-294344 / 06-25291513 www.biancaleusink.nl


Zomerg roet Ootmarsum 2012


‘

Burgemeester Ca toekomst voor M

In Ootmarsum zorgen een uitgesproken ondersteund door hi kerk, het voormalige Oude Hengel. En n historisch, maar zeker klooster Maria ad Font

In het voorliggende pla de bijbehorende kloo Wat voorheen vooral wordt een open kamer Een omgeving waar cultuur, lifestyle en ex zullen voelen.

Daarbij blijft de kenm locatie behouden. Juis betreft zo waardevol, iedereen die van Ootm


Burgemeester Cazemier Gemeente Dinkelland

azemier ziet mooie Maria ad Fontes

kunstenaars en galeries voor sfeer. Die sfeer wordt istorische gebouwen als de stadhuis en de Molen van niet te vergeten – minder r zo markant – het prachtige tes.

an ondergaan het klooster en ostertuin een transformatie. l een besloten wereld was, r in het hart van Ootmarsum. liefhebbers van kunst en xclusieve winkels zich thuis

merkende identiteit van de st dat maakt dit plan wat mij , voor Ootmarsum en voor marsum houdt.’

Het klooster en het stadje Maria ad Fontes levert niet alleen op bouwkundig gebied een bijdrage aan de sfeer van Ootmarsum, ook op het menselijke vlak heeft de aanwezigheid van het klooster veel invloed gehad. Goede zorgen In vroegere tijden boden de zusters liefhebbende kinderopvang en goed onderwijs. Zo herbergde het klooster ooit een kleuterschool, een meisjesschool en een naaischool.

Een tastbare herinnering aan de liefde van de zusters Voor Ootmarsum anno nu is Maria ad Fontes veel meer dan een gebouw. Het is een tastbare herinnering aan de liefhebbende aandacht waarmee de zusters vele jaren voor het stadje zorgden. Als dank daarvoor schonk de bevolking het klooster in 1950 het Mariabeeld dat tot op de dag van vandaag aan de gevel boven de hoofdingang hangt.

Zomerg roet Ootmarsum 2012

‘Een waardevol plan’


Maria Ad Fontes ... Een uniek totaalconcept Projectmanager Edwin van Haarst is namens KWP Gebiedsontwikkelaars de drijvende kracht achter de plannen rond Maria ad Fontes: ‘Voor een maatschappelijk betrokken ontwikkelaar is dit een prachtige gelegenheid om erfgoed niet alleen te behouden, maar er ook een compleet nieuwe dynamiek aan te geven.’

Zomerg roet Ootmarsum 2012

Succesformule ‘Wij hebben gekozen voor een combinatie van hoogwaardige horeca en winkels in een stemmige, uniforme uitstraling, inclusief een aantal woningen. In Breda wordt deze formule al met veel succes geëxploiteerd in de vorm van woon- en winkelgebied ‘t Sas: voor alle betrokkenen buitengewoon lucratief. Wat Breda daarbij dan nog mist, is de sfeer van Ootmarsum, die ervoor zorgt dat juist het publiek dat wij zoeken hier zo graag komt.’


‘Voor het bestaande winkelaanbod wordt Maria ad Fontes geen concurrent maar een waardevolle aanvulling. Door de winkels zorgvuldig te selecteren, creëren we een situatie waarin het plan gaat werken als een extra magneet voor de gehele plaatselijke middenstand.’ ‘De gemeente Dinkelland en wij zijn ervan overtuigd dat dit plan unieke kansen biedt, niet alleen voor investeerders in het vastgoed, maar ook voor ondernemers die zich hier willen vestigen.’

‘Unieke kansen voor investeerders en ondernemers’

Zomerg roet Ootmarsum 2012

Waardevolle aanvulling


Zomerg roet Ootmarsum 2012


Zomerg roet Ootmarsum 2012

Voor meer informatie: www.molnbekke.nl www.detwentschemakelaar.nl T 0541 350931


Het Ootmarsumse achterland, Noordoost Twente, heeft, zo is genoegzaam bekend, veel te bieden aan iedereen die voor natuur en cultuur gevoelig is. En al in haar eerste edities liet Ootmarsum Magazine blijken dat het daar op eigentijdse wijze verslag van wil doen. Elders in dit nieuwste nummer ondernemen we zelfs een uitstapje over de grens naar de Grafschaft Bentheim, waar veel karakteristieken uit het Twentse land herkenbaar in stadjes en landerijen terug te vinden zijn.

Maar de oorsprong van de Dinkel ligt bij de buren. En recentelijk maakten wij voor het eerst kennis met een ambitieuze productie waarbij oorsprong en gevolg van de Dinkel ons op indrukwekkende en eigentijdse wijze wordt aangeboden. Een filmproject ondernomen door Wim Ahne, een gepassioneerd graficus die een uitdagende vorm zocht om zijn fascinatie voor Dinkel en omringend landschap in kleine en bredere kring te delen. De film vormt onderdeel van een multimedia project dat inhoudelijk grotendeels gebaseerd is op het boek "Het land van de Dinkel" van W.H. Dingeldein (1948).

Zomerg roet Ootmarsum 2012

Naast een stukje gedeelde geschiedenis, worden beide grensregio's ook verbonden door diverse parmantige riviertjes, waarvan De Dinkel misschien wel het meest tot onze verbeelding spreekt. Wie ook maar een beetje thuis is in Twente kent beslist het Lutterzand, waar de Dinkel zich in een oorspronkelijke maar ook krachtige vorm presenteert. Het beekdal is daar relatief diep uitgesleten door werking van water en leem en het riviertje is er met zijn meanders die langs steile rivieroevers scheren in elk seizoen een lust voor het oog.


Alles komt tijdens dit project aan bod; van het vergaren van natuur- en cultuurhistorische informatie, tot aan het bezoeken en fotografisch en filmisch vereeuwigen van de meest bijzondere plekjes in Het Land van de Dinkel. Uiteindelijk wordt alles verpakt op een wijze die anderen moet prikkelen om zelf die tocht te ondernemen. "Ik hoop dat mensen, in een tijd waarin we gewend zijn om heel veel in korte tijd te overzien, dankzij mijn presentatie weer wat meer oog krijgen voor het wonderlijke dat juist in de details in de eigen omgeving schuilgaat'', alsdus de maker. Wat na een eerste seizoen research en fimsessie volgde, is een eerste reeks van vier delen waarbij de Dinkel vanaf haar ontstaan wordt gevolgd tot vlak bij onze Nederlands - Duitse grens. Dit jaar, zal de reeks worden voortgezet met de wederwaardigheden van de Dinkel op vaderlandse bodem.

De uiteindelijke productie zal ook in HD kwaliteit beschikbaar zijn en Ootmarsum Magazine zal dit boeiende project op de voet blijven volgen. Ook kunnen ge誰nteresserden via Wim Ahne's website www.mijn-dinkel.nl achtergronden en vorderingen bekijken.

Zomerg roet Ootmarsum 2012

In overleg met Wim Ahne mag Ootmarsum Magazine haar lezers alvast een exclusief voorproefje van het moois bieden. De eerste vier delen zijn gezamenlijk en eenvoudig met een klik vanuit het magazine te bekijken. Bijna een half uur hoge kwaliteit reportage waarin in beeld en geluid het waardevols van het stroomdal wordt gebracht. Wim Ahne heeft een natuurlijk talent om beelden te verstillen en gunt de kijker telkens opnieuw de rust om de fragmenten te laten bezinken. Wat rest bij het zien van De Dinkeltocht is een bijna onbedwingbare wens om meteen je jas aan te schieten en het riviertje ook daadwerkelijk zo snel mogelijk zelf in levende lijve te ondergaan.


Winter Ootmarsum 2011 / 2012


De voorkeur voor een schilderij wordt vaak door persoonlijke factoren bepaald. Sommigen snakken naar licht en sieren een muur met oogverblindend en eigentijds acryl. Anderen zoeken steun bij abstract werk waar met krachtige halen olieverf energie lijkt samen te ballen. Een klassiek interieur vaart dan weer wel bij een werk uit de 19de eeuwse romantische periode. Persoonlijk val ik voor kunst met een verhaal. Een werk dat voor de eeuwigheid geschilderd is en in alle tijden mooi. La Folie Bergere de Rouen van Georges Conrad is zo'n schilderij waarvoor je alleen al de reis om het te kunnen zien zou willen ondernemen. Het werk stamt uit 1929 en sympoliseert de lichtzinnigheid die Europa na de gruwel van de Eerste Wereldoorlog en de onrust over de om zich heen grijpende hyperinflatie overviel.

De kwaliteit van het werk van Conrad is representatief voor de verrassing en indrukken die je bij Kunstgalerie Rameckers te wachten staan. Maar niet alleen de Gay Twenties zijn goed vertegenwoordigd, ook die puur Hollandse Zee- en Havenzichten, die verstilde wilgenrijen van de Haagse School, en de experimenten uit de jaren dertig maken het tot een gallery met museale kwaliteit. Kunstgalerie Rameckers Markt 4 Ootmarsum Tel. 0541 - 294717

Zomerg roet Ootmarsum 2012

Tijdens een bezoek aan een music hall als de Folie Bergere de Rouen kon de burgerij een moment vergetelijkheid vinden bij theater en dans. Het werk van Conrad toont de Folie achter de coulissen waar danseressen zich op maken voor hun optreden . De zaal is kennelijk al volgelopen want als je in het trapgat kijkt zie je al een eerste meisje naar boven haasten. Het hele tafereel lijkt opvallend routinematig en niet meer dan een moment bevroren in de tijd. De oudere man ter rechterzijde zal een bewonderaar zijn of de impressario van het gezelschap die zijn meisjes nog een laatste maal aanspoort om het beste van zichzelf te geven.


Rene Guillot en Bianca Frölich bieden in hun fraaie gallery aan de Ootmarsumse Marktstraat een plezierige symbiose van vlammende, eigentijdse abstracten en elegante sier- en gebruiksvoorwerpen uit vervlogen tijden. Het expressieve werk van Guillot blaakt van optimisme en combineert in robuuste lijsten opvallend goed met de gestyleerde fin de siècle uitlatingen waar Bianca Frölich in het Ootmarsumse exclusief patent op lijkt te hebben.

Gallery Guillot & Gallery Frölich Markstraat 1 7631 BX Ootmarsum 0541 - 533334

Zomerg roet Ootmarsum 2012

Maar waar Rene met zijn verbeeldingskracht telkens opnieuw grensverleggend blijkt te zijn , blijft ook Bianca met haar verzorgde collectie niet uitsluitend in het verleden hangen. Zo zij er de indrukwekkende voorbeelden van eigentijdse design die zij onder de noemer Future Art Sculptures bij het Ootmarsumse publiek introduceert. Imposant meubilair in edelmetaal gestructureerd en heel onorthodox uit een stuk gegoten staande uurwerken, die elk interieur een tijdloos cachet verlenen. Speciale vermelding verdient tot slot de, veelal uit Oost Azie afkomstige verzameling etnografica. Een ware lust voor kunstkenners …


Ook het interieur nog steeds een genot Ook het interieur ademt nog de oude luister van die bloeiperiode in Ootmarsums handelsgeschiedenis. Er houdt een aimabel man zaak, die grote reputatie geniet om zijn kennis van antieke sierraden en gebruiksvoorwerpen. De kostbare collectie fonkelt dat het een lieve lust is en hoewel je er vaak over de koppen kan lopen, heeft het deskundig team altijd ruimte voor een praatje en advies. Het Cremershuis is een hoogtepunt dat je tijdens een bezoek aan Ootmarsum niet mag overslaan,

Zomerg roet Ootmarsum 2012

Wie door de Ootmarsumse Marktstraat slentert, raakt ter hoogte van het charmante Hotel De La Poste ongetwijfeld onder de indruk van het oudste monumentale pand van de stad, het Cremershuis. De woning werd in 1656 door koopman Joan Cremer samen met zijn vrouw Jenneken betrokken en aan de uitvoering van de voorgevel was duidelijk te merken hoe succesvol Joan in zaken was. De gevel werd voorzien van hoekblokken van Bentheimer zandsteen, waterlijsten en gebeeldhouwde klauwstukken. Temidden van de andere huizen in de belangrijke Marktstraat van Ootmarsum kreeg het de allure en status van een patriciĂŤrswoning. Het geheel werd bekroond door een gevelsteen met de huismerken (CremerDreesman) van de bewoners en het jaartal 1656.


Kunststad Ootmarsum  
Kunststad Ootmarsum  

Impression of Ootmarsum

Advertisement