Page 1

Magasin från Seniorbolaget.se - Sveriges mest rutinerade arbetslag

Nr 1 | 2012

Fokus på framtiden Större, bredare – och bättre

gärdsgård

istället för staket

seniorer

med söderläge

renovering

Recept

som bygger på arv

från kökschefen


Innehåll. Sid

4-5

Personliga möten Inga-Britt Johansson uppskattar sitt jobb och de personliga mötena med de äldre hon hjälper. Sid

6-7

Henrik Bergeld, VD Seniorbolaget. Pontus Söderman, Marknadschef, Seniorbolaget.

Magasinet Seniorbolaget utkommer tre gånger per år och ges ut av: Seniorbolaget i Sverige AB Box 2095 471 11 Rönnäng Besöksadress: Skutholsmvägen 12 Telefon: 0304-677 600 e-post: info@seniorbolaget.se www.seniorbolaget.se Ansvarig utgivare: Pontus Söderman

2 | Seniorbolaget | Nr 1 | 2012

8

Seniorer i syd Vi träffar Seniorbolagets sydligaste seniorer Anna Stanfield och Crispin Frid i Smygehamn. Sid

9

renovering i Kungshamn Jan-Olof Andrén anlitar Seniorbolagets Milton Nilsson och Billy Länström för att renovera sin stuga i Kungshamn.

Välkommen till Seniorbolagets magasin Seniorbolaget kan lägga ett fantastiskt år bakom sig och med det som energi se fram emot en ännu mer spännande framtid. Vi kommer snart att passera 2 000 erfarna män och kvinnor som vill arbeta för oss. Seniorer som även i mogen ålder vill kunna använda sina unika erfarenheter och lärdomar samtidigt som de drygar ut sin pension med ett antal kronor, vilka förhoppningsvis sätter lite guldkant på tillvaron. Stort tack till alla medarbetare, kunder och uppdragsgivare som inspirerar oss inför framtiden.

Sid

Sid

Seniorbolaget växer Henrik och Pontus talar om Seniorbolaget och om hur de ser på framtiden för bolaget. Sid

11

Produktion: PTR-Media e-post: info@ptrmedia.se | www.ptrmedia.se Telefon: 0739-94 47 79 Grafisk form: Peter Karlsson Text: Ulf Jörnvik, Olof Lidh Foto: Jeanette Larsson, Pontus Söderman, Peter Karlsson, Joakim Styrén, Rolf Flymén TRYCK: Billes Tryckeri Upplaga: 10 000 ex

11

Resetips Linda Fosser på Skärhamns Resebyrå tipsar om vinterns hetaste resmål, Dubai i Förenade Arabemiraten. Recept från kökschefen.se Lars W Karlsson presenterar i det här numret ett härligt recept på ”Lammkotletter med gremolata och gott mos”.


Gärdsgårdsgänget Christer Barsemo Seniorbolaget

Cecilia Hellström Nöjd kund

Britt-Marie Martinsson Distriktschef, Seniorbolaget

Seniorerna som hyllas för att spela i en egen division – Det hade till slut helt ruttnat sönder och vi var tvungna att göra någonting åt det. Efter en del funderande på hur vi skulle åtgärda problemet kom vi i kontakt med Seniorbolaget och distriktschefen Britt–Marie Martinsson, säger Cecilia Hellström i familjen. – Det tog ett tiotal arbetsdagar och blev En dryg mil norr om Halmstad ligger Tillsammans kom de överens om att er- över förväntan bra, berättar Cecilia. Haverdal, sommartid ett mycket populärt sätta staketet med en gammaldags gärdsturistmål, inte minst för de långa och vita gård i sten. Hon har anlitat Seniorbolaget både sandstränder som förbinder land med vatföre och efter stenbygget. Och som – om ten. Uppgiften att uppföra den meter- vi ska prata sportspråk – ser elitseriespeNu är det givetvis så att salt och hav även höga och 20 meter långa avgränsningen lare i sina utförare, långt, lång bort från sliter på det mest genuint byggda staket gick till seniorerna Christer Barsemo och mindre statusfyllda gärdsgårdserier. som omger en av del gårdarna i byn. Ronnie Olsson. – Christer och Ronnie har utfört måleriI en av dem bor familjen Hellström, – Ingen av dem hade tidigare gjort något arbete, tvättat och skrapat stuprännor och som bland annat ägnar sig åt att föda upp liknande, men fixade så klart även det här även klippt ner vår tujahäck. Till våren hopphästar, som dottern Isabella rider in. uppdraget. kommer de tillbaka för mer måleriarbete. Mot vägen på tomtens långsida fanns Frun i huset hjälpte själv till med att Jag är verkligen imponerad av deras alltidigare ett staket i trä, som efter många gräva fram och bära upp sten, sedan gjor- roundförmåga och att de faktiskt kan allt. slitsamma år med vind och väder gjort de herrar Barsemo och Olsson resten av Vi kommer att anlita Seniorbolaget för sitt. det tunga arbetet. fler uppdrag i framtiden.

– De kan faktiskt allt. Cecilia Hellström som bor i Haverdal, norr om Halmstad, är minst sagt nöjd med Seniorbolaget. Och sin nya gärdsgård.

Seniorbolaget | Nr 1 | 2012 | 3


Inga-Britt för många Inga-Britt Johansson, 69, har vigt sitt liv åt att hjälpa andra. Och trots att hon passerat pensionsåldern fortsätter hon att förgylla tillvaron för många nöjda kunder. Tillsammans med maken Lennart, 67 ser hon till att underlätta för de äldre. Att Seniorbolaget är Sveriges mest rutinerade arbetslag är ingen överdrift. Ta bara Inga-Britt Johansson som exempel. I över 50 år har hon jobbat inom vård- och äldreomsorgen. Det ger henne en ovärderlig erfarenhet när hon nu jobbar med hemtjänst åt Seniorbolaget. – Jag började som 17-åring och fastnade med detta med äldre. Sedan har jag läst vidare och till syvende och sist är jag sjuksköterska. Men det som har legat mig allra varmast om hjärtat under hela min yrkesverksamhet är de demenssjuka. Jag har varit chef över några demens- och äldreboenden och värnat väldigt mycket om de demenssjuka. Att hon själv nu passerat pensionsåldern ser hon inte som något hinder för att fortsätta jobba. – Att jobba med äldre fann jag väldigt viktigt nu även i Seniorbolaget. Det har blivit väldigt bra och så länge jag orkar vill jag fortsätta jobba. Förhoppningsvis kan jag ge en del av allt det jag mött under livet. Kanske att jag kan vara till hjälp om det är någon oro man har så kan jag hjälpa dem i rätt riktning med min erfarenhet. Arbetsuppgifterna varierar från trädgårdsarbete till städning och handling.

4 | Seniorbolaget | Nr 1 | 2012


– Det är rätt roligt faktiskt. Jag och gubben jobbar tillsammans som vi aldrig har gjort förut.

Inga-Britt, Seniorbolaget

Pontus reder ut begreppen:

Så fungerar RUToch ROT-avdragen

tillvaron nöjda kunder Även målning och andra praktiska saker förekommer. Då händer det att Inga-Britt får hjälp av maken Lennart som också är med i Seniorbolaget. – Det är rätt roligt faktiskt. Jag och gubben jobbar tillsammans som vi aldrig har gjort förut. Vi har arbetat med helt olika saker tidigare, han jobbade på bank och inom it-branschen. Nu är vi helt plötsligt på samma jobb mellan varven.

historier om hur det har levt. Det finns ju så många olika människor och man kan få en bild av en person när man ser den och en Inga-Britts äkta make helt annan när Lennart Johansson. man sätter sig ned och pratar. Det är väldigt givande och det bästa med det här jobbet.

Något annat som hon tycker om med sitt jobb är de personliga mötena med de äldre hon hjälper. Tack vare rut- och rotavdragen är För efter att gräsmattan blivit klippt, det inte någon brist på jobb. Tvärtom. vardagsrummet blivit städat eller Inga-Britt har många tillfällen att kläderna har tvättats finns det alltid bekanta sig med de äldre. Hon är däremot noga med att inte ta åt sig för tid för en kaffestund. – Fast jag är äldre själv tycker jag mycket arbete. Med ett nytillkomdet så himla roligt att sitta ner och met barnbarn vill hon och maken så prata och få en massa intressanta klart även ha tid till annat. Då är det skönt att det är bra arhistorier berättade för mig. Man får nya infallsvinklar på saker och nya betstider på Seniorbolaget.

Fakta om Inga-Britt Johansson Anställd hos Seniorbolaget sedan: 2009 Ålder: 69 år Familj: Gift med Lennart, 2 barn och 4 barnbarn. Bor: Stenungsund Bakgrund: Tidigare varit chef över flera olika demens- och äldreboenden.

RUT- och ROT-avdragen innebär att du som kund betalar hälften av arbetskostnaden till den som utför arbetet. För att det ska vara giltigt krävs det att den som utför arbetet innehar F-skattesedel. När arbetet är utfört begär företaget resten av arbetsersättningen av Skatteverket. Skattereduktion ges bara för arbetskostnad. Material- och resekostnader i samband med husarbetet ger inte rätt till skattereduktion. Grundregeln för avdragen är att du ska bo i bostaden där arbetet utförs eller ha den som fritidsbostad. För att du ska kunna göra ROTavdrag krävs dessutom att du äger bostaden (småhus, bostadsrätt, eller ägarlägenhet) där ROT-arbetet utförs. Du kan även få skattereduktion för arbete som utförs i dina föräldrars bostad förutsatt att du har betalat arbetet. För att du ska ha rätt till skattereduktion för ROT-arbete som utförs i dina föräldrars bostad krävs dessutom att du helt eller delvis äger den bostad som dina föräldrar bor i. Du får upp till 50 000 kronor i skattereduktion per person och år. Är ni två blir maxavdraget således 100 000 kr. Dock kan avdraget aldrig bli större än det belopp som du/ni ska betala i slutlig skatt. Vad räknas som RUT- och ROT-arbete?

I RUT-arbete räknas hushållsnära tjänster såsom städning, klädvård, enklare trädgårdsarbete samt barnpassning och annan tillsyn. I ROT-arbete räknas snickeri, måla huset, tapetsering m.m. (mer information på www.skatteverket.se). Du får däremot inte skattereduktion för att bygga ett helt nytt hus och inte heller för om- och tillbyggnad av nybyggda hus. Med nybyggt hus avses ett småhus som har värdeår fem år eller yngre. Seniorbolaget | Nr 1 | 2012 | 5


6 | Seniorbolaget | Nr 1 | 2012


Omsättningen är mer än fördubblad. Antalet medlemmar likaså. Seniorbolaget växer så det knakar. – Men det viktigaste för oss är fortfarande att alla känner sig delaktiga, säger Henrik Bergeld, företagets VD.

D

et hör till ovanligheterna att grundarna till Seniorbolaget, Henrik Bergeld och Pontus Söderman, lämnar sitt anspråkslösa högkvarter i Rönnängs hamn. Inte för att de inte vill eller har något emot att gå på gator och torg som alla andra. Däremot är tid en dyrbar handelsvara och verksamheten de driver från Tjörn tar allt mer i anspråk. Att det nu finns en möjlighet till text och bild, som ska publiceras i nummer 2 av deras egen kundtidning, beror till stor del på att skogens konung de här dagarna är ett jagat villebråd. – Så är det faktiskt. Under tiden då älgjakten pågår märker vi av att de som arbetar för oss även har andra intressen som de prioriterar. Det är jättepositivt och till stor del meningen med vår verksamhet. Vi vill ha människor som trivs på jobbet och som kan kombinera sitt extraknäck med andra intressen, förklarar Henrik.

Då vi träffade de båda tidigt i våras låg delar av isen kvar på det bohuslänska havet. De berättade att över 800 pigga seniorer var igång med allt från hantverk till hemtjänst. – Nu är vi uppemot 1 900, berättar Pontus, som är marknadschef. Precis som då vi möttes för

ett halvår sedan skiner solen då vi tar plats på ett kafé i det gamla och genuina arbetarkvarten i Göteborg Haga. Här finns såväl kullerstenar som kanelbullar, som båda berättar om en miljö där äkta hantverk aldrig får gå ur tiden. Pontus: – Grunden i vårt bemanningsföretag är att ta tillvara på den kunskap människor under ett helt yrkesliv skaffat sig och som de efter uppnådd pensionsålder fortfarande vill kunna bidra med. Självklart tillsammans med möjligheten att tjäna en extra slant. Det känns exempelvis som om plåtslagare och murare blir en allt mindre yrkeskategori och utan att ha facit kan jag tänka mig att just de två sysslorna är de mest efterfrågade hos oss. I dag finns Seniorbolaget representerat från Sundsvall i norr till Trelleborg i söder. Kommande städer i etableringen är Västerås och Stockholm. – Vi är landets största enskilt ägda företag i den här branschen och bedriver till skillnad från en del andra inom samma genre ingen franschiseverksamhet. Man behöver sålunda ingen kontantinsats för att starta upp och arbeta med oss. Vi står för all administration, försäkringar, ekonomi, marknadsföring och allt annat som hör till, förklarar Henrik. Dessutom väljer var och en hur mycket eller lite han eller hon vill arbeta.

– Det finns en del som är igång på heltid och andra då lusten faller på och som tycker det är fantastiskt att kunna styra sin egen tid, det är så det ska vara. Naturligtvis är ett uppdrag som uppskattas, oavsett som det gäller att renovera ett vardagsrum, bygga staket eller att arbeta i hemtjänsten, den bästa reklam Seniorbolaget kan få. Nöjda kunder slår all marknadsföring. Sedan finns det en annan gammal och beprövad metod som fått företaget att explosionsartat växa. Pontus: – Visst har vi annonserat, visst har vi fått många positiva reportage och artiklar i media, men mun-till-mun-metoden är tveklöst det som gör att fler och fler känner till oss. Framtiden handlar om att gå hand

i hand med nya etableringar, allt fler medlemmar och ökad införsäljning. – Vi förbereder oss för ytterligare en fördubbling av allting under 2012, säger Pontus. – Sedan får vi sätta upp nya mål i takt med att vi växer och se till att vi inte tappar den familjära känslan på vägen, avslutar Henrik. Älgjakten är på väg att ta slut. Det är dags att återvända hem till Rönnäng, till den salta luften och kontoret. Till delaktigheten. Seniorbolaget | Nr 2 | 2011 | 7


Boktips

Godis för äkta chokladälskare Smakfulla bilder, spännande historik, läckert paketerad och recept som ger ett våldsamt sötsug i magen. Eller som det står i ett pressutskick: ”Följ med på en sensuell resa”. Boken ”Med kärlek till choklad” av Jeanna Kanold är godis, helt enkelt. Många av er känner förstås igen efternamnet. Bröderna Kanold, Fred och Anton, lämnade i början av 1900-talet USA och tog Amerikabåten till en hamn på den svenska västkusten. Resten är söt historia. Bröderna Kanold skapade ett beroende hos många svenskar och traditionen har förts vidare. I modern tid av Jeanna Kanold, som är gift med Freds barnbarnsbarn Christian. I boken får vi historien om hur det en gång började, en lektion i kakaoböner, chokladtermer- och regler att briljera med, vilken betydelse kärlek har till den man gör och berör och hur en pralinform gjuts. Men här serveras framförallt recept som helt enkelt inte går att stå emot. Vad sägs exempelvis om:

Gratinerade hallon i vit choklad. Minicupcakes med limefrosting. Choklad och ingefärstiramisu. Läs, njut – och försök sedan undvika att bli sugna, om ni kan. 8 | Seniorbolaget | Nr 1 | 2012

Söderläge Seniorbolagets sydligaste

Havet runt knuten, arbetstid på egna villkor. Klart Crispin Frid trivs med sitt liv sedan han gått i pension. – Jag kan inte ha det bättre, säger Seniorbolagets sydligaste medarbetare. Snart kommer ständigt växande

Seniorbolaget naturligtvis att ha personal även i trakterna av nordligaste Treriksröset. Längst söderut är representationen redan klar. En bit västerut från udden Smygehuk, den sydligaste platsen i Skandinavien, ligger Smygehamn, en ort i Trelleborgs kommun med drygt 1000-talet invånare. I den här miljön lever och verkar Crispin Frid, Seniorbolagets sydligaste medlem. – Jag har några hundra meter till havet. Det ligger ett äldreboende mellan mitt hus och stranden, säger Crispin. Efter ett yrkesliv som bland annat smed och resemontör gick han i pension i december 2010. Att helt sluta arbeta var det dock inte tal om och sedan i somras får han uppdrag via Seniorbolaget. – Men det är så skönt att få göra det på egna villkor. Jag jobbar aldrig mer än sex timmar om dan. Dessutom är jag ledig varje fredag. Just nu håller han på och bygger en friggebod i Höllviken.

seniorer

– Jag och en kollega ska dessutom isolera en övervåning i ett hus. Det är fullt upp, men samtidigt efter mina egna önskemål, jag kan inte ha det bättre. Det finns för övrigt

fler i söderläge som tagit efter Crispin. För ett kort tag sedan utförde Anna Stanfield, boende en bit norr om Anna Stanfield unge herr Frid, sitt första uppdrag. Som något minderårig, men med gott om livserfarenhet och kunskap. – En bekant berättade om Seniorbolagets verksamhet och jag tyckte det lät jättespännande. Därför frågade jag nyfiket om det inte fanns några uppdrag även för en som inte riktigt hade åldern inne. Några dagar senare tillbringade Anna tre dagar hos ett äldre par i Höllviken. – Jag bryggde kaffe, tog promenader, lagade mat, pratade, hjälpte dem helt enkelt med vardagliga sysslor. Det var mycket trivsamt. Framöver hoppas hon på fler uppdrag, gärna även sådana av praktisk karaktär. – Det kanske inte är vanligt, men jag är en människa som älskar gräsklippning. Tänk vad mycket frisk luft och motion man får på köpet. Överhuvudtaget tycker jag väldigt mycket om trädgårdsarbete. Måleri är också väldigt roligt. Jag är nog en ganska allround praktiker.


Seniorbolagets Milto n Nilsson och Billy Länström i planerartag en.

Ett arv att förvalta med försiktighet När Jan-Olof Andrén ärvde ett hus i Kungshamn behövde det en smärre ansiktslyftning. Det var dock inte lätt att hitta några hantverkare. Lösningen blev då två seniorer från Seniorbolaget. – Jag är väldigt nöjd och de är trevliga och enkla att ha att göra med på alla sätt. Jan-Olof Andrén bor i Mölnlycke men har sin rötter i Kungshamn. När han ärvde ett hus där insåg han snabbt att en del saker behövde förbättras och förnyas med fastigheten. – Men det är så svårt att få hantverkare där uppe vid kusten. Jag funderade länge på hur jag skulle göra och då såg jag en skylt på en badplats. Skylten var en annons från Seniorbolaget och Jan-Olof tvekade inte med att slå en signal. – De hade möjligheten att hjälpa mig snabbt och då var det bara att slå till. Till sin hjälp fick han då seniorerna Milton Nilsson, 71, och Billy Länström, 65. Två Kungshamnsbor med olika erfarenheter i ryggsäcken.

Milton har bland annat arbetat som mekanisk ingenjör och instruktör och som arbetsledare inom svets och plåt. Billy i sin tur har arbetat som snickare,

men har också varit teleingenjör, elektriker och fårbonde. – På mitt boningshus har de bytt ut fasaden på en hel vägg, bytt ut dåliga och gamla plankor och gjort nytt på hela väggen, sedan har dom bytt vindskivorna på båda sidor. Det var tänkt att det skulle stanna där, men när Milton fick syn på ett gammalt brygghus på tomten som rasat ihop fick de stanna kvar. – Jag sa att det hade gått fint att göra i ordning, berättar Milton som med sina kunskaper gjorde en 3D-ritning om hur det skulle kunna se ut. Det föll Jan-Olof i smaken och nu håller det gamla brygghuset på att få nytt liv. – De har redan gjort ett nytt tak för mig och sedan ska det klä det lilla huset och inreda det också kan man säga. – Jag är jättenöjd. Dels är jag nöjd med att de gjort ett bra jobb och att de är väldigt noggranna. Sedan är det aldrig några problem, allting löser sig. Jag uppskattar att de kontaktar mig och frågar när de

kommer till olika situationer. Noggrannheten är också något som Billy och Milton lägger stor vikt vid. – Jag tror vi gör det noggrannare än de så kallade Jan-Olof Andrén snickarna gör. uppskattar de duktiga Det går kan- seniorernas arbete. ske inte lika fort men det blir välgjort och det är det som är det viktiga i längden, säger Billy. Sköna ord för Jan-Olof som har tänkt att tillbringa mycket tid i huset i Kungshamn framöver. – Jag har mina rötter där så jag är där väldigt mycket och vi vill behålla det här livet ut så att säga. Därför är det viktigt att göra den här investeringen nu. När det står klart lär Billy och Milton inte heller ha några problem med att hitta andra jobb. – Är man nöjd sprider sig sådant här väldigt fort, säger Jan-Olof Andrén. Seniorbolaget | Nr 1 | 2012 | 9


Kontakta Seniorbolaget i ditt distrikt Sundsvall, Hudiksvall, Härnösand,Timrå, Nordanstig Tel: 0721-511 806 Stockholm Tel: 0721-511 820 Enköping, Håbo Tel: 0702-856 510 Eskilstuna, Strängnäs, Kungsör Tel: 0721-511 815 Västerås, Hallstahammar, Köping, Surahammar Tel: 0721-511 807 Örebro, Kumla, Hallsberg Tel: 0721-511 817 Karlstad, Hammarö, Kil, Grums, Forshaga Tel: 0721-511 802 Åmål, Säffle, Bengtsfors, Mellerud, Årjäng Tel: 0721-511 812 Strömstad, Tanum, Lysekil, Sotenäs, Munkedal, Uddevalla Tel: 0721-511 803 Vänersborg, Trollhättan, Lilla Edet, Grästorp Tel: 0721-511 813 Stenungsund, Tjörn, Orust Tel: 0736-247 356 Norra Göteborg, Kungälv Tel: 0721-511 814 Göteborg Tel: 0721-511 818 Lerum, Partille Tel: 0721-511 811 Alingsås, Vårgårda, Herrljunga Tel: 0721-511 809 Jönköping, Mullsjö, Habo Tel: 0721-511 805 Halmstad, Hylte Tel: 0721-511 808 Laholm, Båstad, Markaryd Tel: 0721-511 804 Helsingborg, Landskrona, Höganäs, Bjuv, Åstorp Tel: 0721-511 810 Trelleborg, Vellinge, Svedala, Lund, Skurup, Sjöbo, Ystad, Tommelilla Tel: 0721-511 816

10 | Seniorbolaget | Nr 1 | 2012

Erfaren arbetskraft fixar jobbet åt er Vilka är vi?

Seniorbolaget är ett tjänsteföretag med Sveriges mest rutinerade arbetslag, Seniorbolaget passionerade pensionärer representerar hela arbetsmarknaden. Med en rutin från ett helt yrkesliv utför vi jobbet, snabbt, noggrant och effektivt.

Var finns vi?

Seniorbolaget startade 2008 och Vi finns utspridda i olika distrikt över hela landet. För närvarande har vi över 1900 seniorer från Sundsvall i norr till Trelleborg i söder. Se mer på Sverigekartan här intill. Huvudkontoret ligger på Tjörn.

Vill du jobba för oss? Börjar du närma dig pensionen? Eller har du kanske redan klivit över den magiska gränsen och insett att du faktiskt hade krafter kvar?

Att du är en pigg och passionerad pensionär? Du som är avtals- eller ålderspensionär är välkommen att anmäla dig. Du anmäler dig enklast genom att klicka dig in på hemsidan, seniorbolaget.se. Inom några dagar kommer du att bli kontaktad av distriktschefen på din ort och kallad till en första intervju. Vi går igenom din kompetens och erfarenhet och matchar det mot våra tjänster för att se vad du kan jobba med.

Vilka kan utnyttja våra tjänster?

Vem som helst. Att anlita en senior är perfekt för dig som privatperson, men också för företag är det en lönsam affär. Du kan kontakta Seniorbolaget om du behöver hjälp med enstaka uppgifter eller under en längre period. Vi har ett stort antal seniorer i vårt nätverk, vilket gör att vi kan bemanna dig eller ditt företag med kort varsel.


Strand och stad Vinterns hetaste resmål erbjuder båda delarna Sex timmars flygtid. Möjligheter till både shopping och sol. Dubai och Förenade Arabemiraten är vinterns hetaste resmål. – Just att kombinera stad och strand lockar många, säger Linda Fosser på Skärhamns Resebyrå. För den som önskat sommar även

vintertid och som inte ser tjusningen i en flygresa som ligger någonstans kring tio timmar, har egentligen Kanarieöarna och norra Afrika i form av Egypten, varit ganska ensamma som alternativ. Nu finns det nya och andra möjligheter. Dubai och Förenade Arabemiraten är ett sådant. Den arabiska halvön, vars kuster vetter

Matälskande senior Seniorbolagets försäljningschef Lars W Karlsson har ett stort matintresse, så stort att när han tröttnat på alla krångliga hemsidor om mat startade en egen hemsida med matrecept och tips. Efter att ha suttit framför datorn i timmar och dagar för att leta efter bra och inspirerande recept, blev Lars mestadels irriterad över svårLars W Karlsson navigerade hemsidor, besvärliga sökfunktioner och alldeles för många recept att välja bland. – Under våren 2009 beslöt jag mig för att starta kökschefen.se, säger Lars Kökschefen.se ska vara som enkel kokbok för alla där du lätt kan hitta spännande och bra recept för de flesta situationer. Gå in på www.kökschefen.se och bli inspirerad.

mot Indiska Oceanien som Persiska Viken, kan erbjuda en miljö där storstadens faciliteter i form av shopping och restaurangbesök kan kombineras med salta hav och en stekande sol. Ras Al Khaimah – Vi har märkt ett klart ökat intresse som alternativ till exempeltidigare här än i många andra världsmevis Kanarieöarna, förklarar Linda Fosser tropoler. Sedan finns det som alternativ på Skärhamns Resebyrå och fortsätter: givetvis marknader med en helt annat prisnivå. – Restiden är cirka sex timmar, det vill säga ungefär samma som till Gran Om vi tittar fram emot den kommande sommaren 2012 redan nu, vart Canaria. Tittar vi prismässigt kostar en vill svenska folket resa då? middag som här i Sverige. Taxi är däremot betydligt billigare. Shoppingen hål– Nya grekiska öar kommer att lanseras. ler väldigt hög klass och många av de Likaså ökar intresset för kryssningar, exkända märkena lanserar sina produkter empelvis i Medelhavet, hela tiden.

Lammkotletter med gremolata och gott mos

Lammkotletter är så gott! Servera dem stekta eller grillade tillsammans me d ett krämigt potatismos , kryddat med parmesanost. För 4 personer 8-12 lammkotletter beroende på storlek 1 msk smör Flingsalt Svartpeppar Vatten Rödvin Gremolata Rivet skal av 1 citron 3 msk finhackad bladpersilja 2 vitlöksklyftor Mos med parmesanost 800 g mandelpotatis 2½ dl varm mjölk 1 tsk salt 1 krm svartpeppar

1 dl riven parmesanost 1 msk smör

stek dem hastigt på bäg ge sidorna i en varm stekpanna i smöret. Vispa ur pannan me d lite vatten blandat med vin till en sky. Sila och häll över köt tet. Lägg upp på tallrikar tillsam mans med mos och gremolata . Piffa gärna upp tallriken me d färsk, nykokt grön sparris.

Gör så här: Bäst att börja med moset. Ska la och skär potatisen i min dre bitar. Koka dem mjuka och häl l av vattnet. Stöt den med en potatisstöt och späd med var m mjölk. Vispa sönder klumparn a försiktigt med en ballongvi sp. Rör ner osten och smaka av VINTIPS! med salt och peppar. Här vill vi se ett fatGremolatan under tiden. lagrat BordeauxTvätta citronen noga och riv vin på Cabernet det gula skalet. Finhacka per - Sauvignon som siljan och vitlöken. Blanda alla med sin kraftfulla ingredienserna. smak och strävSlutligen kotletterna. Salta het går bra ihop med och peppra kotletterna ochSeniorbolaget | Nr 1 | 2012 | 11 tillbehören.


Dåligt samvete?

Anlita Sveriges mest rutinerade arbetslag!

Box 2095 • 471 11 Rönnäng Besöksadress: Skutholsmvägen 12 • Telefon: 0304-677 600 e-post: info@seniorbolaget.se • www.seniorbolaget.se

Seniorbolaget nr1 2012  
Seniorbolaget nr1 2012  

Magasin från Seniorbolaget.se - Sveriges mest rutinerade arbetslag.

Advertisement