Page 1

55 TAHUN BALAI SENI VISUAL NEGARA (BSVN) 1958-2013 DIALOG BAKAT MUDA SEZAMAN EDISI KE 23 STARVING ARTISTS : CHOOSING ABUNDANCE IMBAS ABSURD(C)ITY : KEMUSTAHILAN DAN BANDAR KHAYALAN SENI, DUIT DAN REZEKI SENI ILUMINASI : REKABENTUK GEOMETRI DALAM RAGAMHIAS AL-QUR’AN TERENGGANU ABAD KE-19. (KAJIAN MANUSKRIP LEMBAGA MUZIUM NEGERI TERENGGANU 2002.1)

20

#


C O N T E N T S

Selamat Hari Malaysia ke-50 saya ucapkan kepada pembaca . Tahun 2013 ini genaplah usia 55 tahun penubuhan Balai Seni Visual Negara. Ditubuhkan pada 28 Ogos 1958 bermula di Jalan Ampang daripada 1958-1983, kemudian di Hotel Majestic Kuala Lumpur di Jalan Sultan Hishamuddin daripada 1984-1998 dan sehingga kini mempunyai bangunannya sendiri yang tersergam di Jalan Temerloh Off Jalan Tun Razak. Sempena menyambut 55 tahun Balai Seni Visual Negara ini juga pelbagai program-program khusus telah direncana dalam meraikannya sepanjang tahun ini. Antaranya ialah pameran ‘M50’, ‘Siapa Pelukis Malaysia’, ‘Artnet’, ‘Salut 55’, ‘Siri Syarahan Ismail Zain’, 'Sejarah Pentadbiran Balai Seni’ dan ‘Rearview Forward’ dalam mengisi kalendar tahunan. Penerbitan keluaran ke-20 ini juga akan menampilkan edisi khas sempena sambutan 55 tahun Balai Seni Visual Negara. Antaranya Faizal sidik menulis sepintas lalu menhgenai sejarah, struktur organisasi dan perancangan BSVN dalam ‘55 Tahun Balai Seni Visual Negara (BSVN) 1958-2013’. Ia diikuti dengan belasungkawa Ismail Hashim oleh Azidi Amin Kolam dalam 'Tok Wan Dalam Kenangan’ dan pameran memperingati jasa mendiang P.G.Lim sepanjang bersama BSVN dalam ‘P.G. Lim Remembered’.

Haned Masjak | Editor-In-Chief

Artikel pilihan pula akan meninjau penulisan oleh Surinam yang membawa persoalan mengenai kemelut artis dan kesulitan hidup dengan pemasalahan ekonomi melalui penjualan karya, Faizwan Mat yang mengulas pameran surealisme yang sedang diadakan dalam ‘Imbas Absurd(c)ity : Kemustahilan dan Bandar Khayalan’. Kemudian disusuli dengan sambungan bahagian kedua ‘Dialog Bakat Muda Sezaman Edisi ke-23’oleh Faizal Sidik. Hubungan antara seni dan pasaran seakan-akan menjadi krisis kepada dunia seni hari ini, hal ini dibincangkan oleh Fuad Arif dalam‘Seni, Duit dan Rezeki’ manakala Mohd Zamhari Nizar pula dengan Seni Iluminasi: Kajian Manuskrip Lembaga Muzium Negeri Terengganu’. Ulasan pameran menghimpunkan penulisan oleh Khairuddin Hori mengenai pameran ‘Penglipurlara : Alkesah Yang Empunya Cherita’, Dr. Md. Nasir Ibrahim mengulas karya Liu Cheng Hua dalam ‘LaRoot’ Mohd Fadli Mokhtar membawa kita meneroka pengkaryaan Rasfan Abu Bakar dalam ‘Lakeside In Gardenia: Di antara Kemahiran Intuisi, Makna atau Simbol’ dan Scarlettte Lee dari Core Design Gallery membicara mengenai projek Great Malaysia Contemporary Art (GMCA). Diharap edisi istimewa ini dapat meningkatkan lagi kefahaman dan kesetiaan semua pembaca Senikini. Saya ingin merakamkan penghargaan kepada semua yang terlibat. Semoga BSVN akan terus berjaya dalam membangunkan dan mengembangkan seni visual dalam pembinaan negara, InsyaAllah. Selamat Menyambut Ulangtahun Balai Seni Visual Negara ke -55!

06-07

55 Tahun Balai Seni Visual Negara (BSVN) 1958-2013 | Faizal Sidik

08

Salut 55! Maljis Penghargaan Dan Makan Malam Bersama Pelukis

09-10

Starving Artists : Choosing Abundance | Y. Surinam

11

Tok Wan (Ismail Hashim) Dalam Kenangan | Azidi Amin Kolam

12

‘P.G. Lim Remembered’

13

Lakeside In Gardenia : Diantara Kemahiran Intuisi, Makna atau Simbol | Mohd Fadli Mokhtar

14-15

Imbas Absurd(c)ity : Kemustahilan dan Bandar Khayalan | Faizwan Mat

16-18

Dialog Bakat Muda Sezaman Edisi ke-23 (Bah. Akhir) | Faizal Sidik

20-21

Seni, Duit dan Rezeki | Fuad Arif

22-24

Seni Iluminasi : Rekabentuk Geometri dalam Ragamhias Al-Qur’an Terengganu Abad ke-19. (Kajian Manuskrip Lembaga Muzium Negeri Terengganu 2002.1) | Mohd Zahamri Nizar

25

LaRoot | Dr Md. Nasir Ibrahim

26-27

Great Malaysia Contemporary Art Show (GMCA)

28

Art into Therapy | Ashvin Varghese

28

Pucuk Rebung | Suria Nivarthini

29

BSVN Sana Sini

30

Advertise

31

Latest Publications

Cover Trail dibuat...

Bagaimana rekabentuk muka depan

1.

Rekabentuk Senikini #19 DIALOG BAKAT MUDA SEZAMAN EDISI KE 23 HIPOTESIS KURATORIAL BMS

2.

INSTALLATION ART IN YOUNG CONTEMPORARIES AWARDS 4TH SINGAPORE BINNALE CURATORIAL TEAM WORKSHOP I

19

#

MANJUNG SCHOOL : PILIHAN RAKYAT

Rekabentuk 2 dimensi tema sambutan 55 tahun penubuhan BSVN dijadikan idea awal.

3.

Rekabentuk plak 3 dimensi anugerah Salut 55 menjadi pilihan

PUBLISHER Balai Seni Visual Negara (BSVN) National Visual Arts Gallery Malaysia (NVAG) Ministry of Information, Communications and Culture Malaysia No 2 Jalan Temerloh Off Jalan Tun Razak 53200 Kuala Lumpur MALAYSIA P : 603 4026 7000 F : 603 4025 4987 W : www.artgallery.gov.my

4.

| EDITOR-IN-CHIEF Haned Masjak l EDITOR Zanita Anuar | Assistant EDITORS Hasimah Nyok, Faizal Sidik, Osmihamidy Osman, Norsharzeela Shaharuddin | HEAD DESIGNER Shamizar Rahim | DESIGNER Nuzaihan Mustapa | PHOTOGRAPHY Mohd Khazrul Sharuddin, Mohd Yuzaini Ahmed, Mohd Adziim Abd Wahab, Intan Idarina Mohammad Kusairry |

Sudut yang lebih dramatik dan diperbesarkan

55 TAHUN BALAI SENI VISUAL NEGARA (BSVN) 1958-2013 DIALOG BAKAT MUDA SEZAMAN EDISI KE 23

5.

STARVING ARTISTS : CHOOSING ABUNDANCE IMBAS ABSURD(C)ITY : KEMUSTAHILAN DAN BANDAR KHAYALAN SENI, DUIT DAN REZEKI SENI ILUMINASI : REKABENTUK GEOMETRI DALAM RAGAMHIAS AL-QUR’AN TERENGGANU ABAD KE-19. (KAJIAN MANUSKRIP LEMBAGA MUZIUM NEGERI TERENGGANU 2002.1)

can be accessed at senikinibsln.blogspot.com

Any feedbacks and comments please email to us at : sharzeela@artgallery.gov.my and osmihamidy@artgallery.gov.my The publisher, National Visual Arts Gallery Malaysia, holds the copyright to all editorial content. SENIKINI (ISSN : 1985-7233) is published four times a year by the National Visual Arts Gallery Malaysia. All Rights Reserved. Copyright © 2013 SENIKINI Malaysian Art Now Printed in Malaysia.

6.

Rekabentuk akhir dengan imej yang lebih jelas.

20

#

55 TAHUN BALAI SENI VISUAL NEGARA (BSVN) 1958-2013 DIALOG BAKAT MUDA SEZAMAN EDISI KE 23 STARVING ARTISTS : CHOOSING ABUNDANCE IMBAS ABSURD(C)ITY : KEMUSTAHILAN DAN BANDAR KHAYALAN SENI, DUIT DAN REZEKI SENI ILUMINASI : REKABENTUK GEOMETRI DALAM RAGAMHIAS AL-QUR’AN TERENGGANU ABAD KE-19. (KAJIAN MANUSKRIP LEMBAGA MUZIUM NEGERI TERENGGANU 2002.1)

20

#

Rekabentuk akhir ditambahbaik oleh Ketua Pengarah yang memberi pandangan.


mengetengahkan

Tarikh mungkin akan ditunda ke 19 November 2013. Untuk keterangan lanjut sila hubungi Cik Tan Hui Koon di talian 03 4026700 atau emel: huikoon@artgallery.gov.my


6

BALAI SENI VISUAL NEGARA

| Faizal Sidik

1958-2013 Pameran Pablo Picasso (1967)

B

alai Seni Lukis Negara telah ditubuhkan pada 28 Ogos 1958 melalui Akta 516, National Art Gallery Act 1959. Ordinan untuk menubuhkan Lembaga Amanah Balai Seni Lukis Negara telah dimaktubkan oleh DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong pada tahun 1959. Kini agensi ini berada di bawah Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan (KPK), sejajar dengan penubuhan Akta Lembaga Pembangunan Seni Visual Negara 2011 (Akta 724), nama Balai Seni Lukis Negara telah dijenamakan kepada Lembaga Pembangunan Seni Visual Negara (LPSVN) pada 27 Ogos 2011. LPSVN atau dikenali dengan Balai oleh khalayak seni di sini, mempunyai visi sebagai pusat terunggul pemegang amanah warisan seni negara. Misi institusi ini adalah mengumpul, memulihara, memelihara, mempamer, mempromosi, memupuk kesedaran, kefahaman dan penghayatan yang tinggi terhadap seni kepada semua lapisan masyarakat.

Objektif penubuhan Balai terbahagi kepada empat iaitu; untuk memperoleh hasil karya sebagai Himpunan Tetap Warisan Seni Visual Negara yang mencerminkan kreativiti dan aspirasi seni budaya. Memulihara, memelihara, mendokumentasi dan menyelidik Himpunan Tetap Warisan Seni Visual Negara dan pensejarahan seni negara. Mempromosi dan meningkatkan mutu seni visual negara dengan menganjurkan pameran, seminar, bengkel, pertandingan dan aktiviti seni dalam dan luar negara. Pentadbiran Balai berdiri di atas keluasan 5.67 hektar persegi. Balai terdiri dari dua sektor iaitu Operasi dan Pengurusan. Sektor Operasi dipecahkan kepada lima iaitu Bahagian Penyelidikan dan Pameran, Bahagian Penerbitan, Bahagian Koleksi dan Konservasi, Bahagian Jaringan dan Pendidikan dan Bahagian Korporat. Bahagian Penyelidikan dan Pameran merupakan core business atau penubuhan utama Balai dengan mengadakan pameran seni visual. Setelah setengah abad, sehingga kini Balai telah menganjurkan hampir 800 buah pameran termasuk pameran solo, pameran berkumpulan, pameran koleksi, pameran usahasama, pameran bergerak dan pameran luar negara seperti Pameran Henry Moore (1968)

Pameran Life and Work of Van Gogh (1967)


7

Pameran 45@45 (2003)

pameran 'Life and Work of Van Gogh' (1967), pameran 'Henry Moore' (1968), pameran 'Rauschenberg 0verseas Culture Interchange - ROCI' (1990) dan lain-lain. Sempena menyambut 55 tahun penubuhannya pada tahun ini 2013, satu pameran khas bagi Sambutan 50 tahun Penubuhan Malaysia diadakan secara usahasama dengan Map Publika dengan tema ‘Selamat Hari Jadi Malaysia’ atau ‘M50’. Projek yang telah dirancang sejak awal lagi ini diadakan pada 27 Ogos hingga 17 September dengan penglibatan lebih daripada 40 galeri swasta. Selepas kejayaan pameran ‘Retrospektif 60 Tahun Latif Mohidin’ tahun lepas, kecemerlangan penganjuran Balai akan diteruskan dengan pameran solo ‘Pancawarna Karya Pilihan 1990-2012’ oleh Sharifah Fatimah Zubir pada awal Julai 2013 dan pertandingan dan pameran Bakat Muda Sezaman (BMS) bagi edisi ke 24 akan terus dijalankan pada hujung tahun. Lembaga Pembangunan Seni Visual Negara (LPSVN) adalah infrastruktur seni utama negara kita yang menyimpan dan memulihara hasil seni lukis tanahair sejak penubuhannya pada tahun 1958 lagi. Bahagian Koleksi dan Konservasi adalah jantung kepada institusi ini. Sehingga tahun 2012 Balai telah mengumpul 4012 karya daripada pelbagai genre seperti, catan, arca lukisan, cetakan, fotografi, video, instalasi dan lain-lain. Sebagai payung kepada program pembangunan seni lukis di Malaysia sudah tentu ia berhadapan dengan pelbagai cabaran sepanjang lebih 50 tahun penubuhannya. Salah satu cabaran yang dilaluinya adalah untuk menjadikan ia sebagai pusat rujukan penting seni lukis moden dan kontemporari Malaysia. Sebagai tempat yang menjadi tumpuan penyelidik dalam mengkaji dan menambahkan lagi teks seni lukis negara, sudah tentu koleksi karya Balai yang dihimpun selama ini menjadi bahan rujukan dalam melengkapkan dokumentasi penyelidikan. Sehingga kini Balai bukan sahaja menerima pelanggan ilmu atau pengkaji yang

Pameran Rauschenberg Overseas Culture Interchange - ROCI (1990)

datangnya dari pusat pendidikan seni lukis tempatan malah juga dari universiti-universiti luar negara yang datang untuk menatap, memikir dan menyelongkar khazanah seni lukis negara dalam menyiapkan kertas-kertas kerja atau tesis-tesis peringkat sarjana ataupun doktor falsafah. Dalam visi Balai untuk menjadi pusat pembangunan dan pengkoleksian seni visual negara, sebagai salah satu daripada warisan kebangsaan. Dengan lebih daripada 4000 koleksi yang dinamakan dengan Inventori Himpunan Tetap Seni Visual Negara, sebuah jawatankuasa telah ditubuhkan iaitu Jawatankuasa Perolehan Himpunan Tetap, terdiri Lukisan Dasar Laut Kanak-Kanak Terpanjang, Pulau Mabul, Sabah (2008) daripada ahli lembaga BSVN sendiri dalam merangka Cadangan Perolehan Tahunan di dalam Mesyuarat Jawatankuasa Perolehan. Terdapat tiga pendekatan dasar pengkoleksian oleh Balai iaitu melalui pembelian, hadiah dan sumbangan dan juga karya komisen. Untuk itu Strategi Cadangan Perolehan dirangka dalam membuat perolehan melalui sama ada lawatan ke studio dan lawatan ke pameran yang diadakan. Ada beberapa krIteria yang diberikan penekanan dari segi pemilihan untuk perolehan seperti sesuatu karya itu mempunyai maklumat visual dan nilai sejarah yang penting kepada negara dan karya yang amat signifikan dalam sejarah seni di Malaysia.

Bahagian Penerbitan merupakan aset penting yang menggerakkan program pameran dan pengkoleksian dengan lebih rancak. Bahagian ini mempunyai unit dokumentasi dan rekabentuk yang sangat aktif menerbitkan buku, katalog, majalah, brosur dan bahan pameran. Sehingga kini Jun 2013 Balai telah menerbit 561 judul, boleh dikatakan 50 peratus daripada penerbitan buku seni visual tempatan datangnya daripada Penerbit LPSVN. Segala perancangan program Balai sama ada pameran dan pengkoleksian sudah tentu mensasarkan kepada khalayak untuk mencapai atau acess terhadap produk pameran yang dibina dan diperbincangkan. Oleh itu, Bahagian Pendidikan dan Jaringan berperanan merancang, mendidik, memberi pendedahan dan membantu mempertingkatkan kefahaman dan kesedaran terhadap kepelbagaian bidang seni visual dengan berkesan menerusi aktiviti sokongan dan perkhidmatan pendidikan. Balai telah berjaya melaksanakan pelbagai aktiviti dan program khusus untuk mempromosikan kepelbagaian seni visual seperti yang dilakukan oleh Bahagian Korporat. LPSVN beroperasi bukan sahaja sebagai sebuah ruang berpameran sahaja, tetapi juga sebagai pemangkin kepada pembangunan seni visual tanahair. Di sepanjang 2012 sahaja Balai telah menerima sebanyak 300,000 pengunjung, sebanyak 156 liputan media cetak dan 3650 liputan media elektronik telah berjaya diperolehi. Balai akan terus bergerak ke hadapan dengan matlamat dan peranannya. Dalam Rancangan Malaysia ke10 (RMK-10) strategi jangka pendek dan jangka panjang dalam tempoh lima tahun telah dirangka. Balai telah merangka program yang lebih menyeluruh dalam membangunkan dan mengembangkan seni visual di Malaysia. Antaranya bagi menjana industri pelancongan, pesta seni lukis kontemporari dwi-tahunan atau ‘Biennale’ telah dirancangkan untuk diadakan pada tahun Sophia Vari (2004) 2014/2015. Manakala dengan akta baru yang telah diwartakan, Balai dalam proses melebarkan sayap dengan pembukaan cawangan di zon seperti di utara, timur, selatan dengan mengadakan perkongsian pintar dengan muzium seni di Sabah dan Sarawak. Bagi merancakkan lagi kegiatan seni agar tidak sahaja bertumpu di Lembah Klang, kini Balai sedang bekerjasama dengan pihak Lembaga Pembangunan Langkawi (LADA) bagi membuka cawangannya di Langkawi.

Laman Seni Kuala Lumpur (2003)


8

MAJLIS PENGHARGAAN DAN MAKAN MALAM BERSAMA PELUKIS

B

agi meraikan kemuncak Sambutan 55 Tahun Balai Seni Visual Negara (BSVN), satu Majlis Makan Malam Bersama Pelukis dan Penghargaan Salut 55! telah diadakan pada 9 September 2013 bertempat di Saloma Theatre Restaurant. Majlis itu telah dilancarkan oleh YB Dato’ Seri Mohamed Nazri bin Abdul Aziz, Menteri Pelancongan dan Kebudayaan (KPK) Malaysia dan turut dihadiri oleh Tan Sri Azman Hashim, Pengerusi Eksekutif Ambank Group Berhad yang juga mantan Pengerusi Lembaga Amanah BSVN, Ketua Setiausaha dan Timbalan Ketua Setiausaha KPK, Ahli-ahli Lembaga Pembangunan Seni Visual Negara, Ketua Pengarah BSVN Encik Haned Masjak, mantan-mantan Ketua Pengarah, mantan-mantan Pengerusi dan Ahli Lembaga Pembangunan Seni Visual Negara, ketua-ketua Jabatan dan Agensi, bekas kakitangan BSVN serta para penggiat seni visual tanah air. Sejak penubuhan BSVN pada 27 Ogos 1958, institusi ini telah memainkan peranan aktif dalam menyokong penglibatan para pelukis, galeri-galeri swasta, Institut Pengajian Tinggi Awam dan Swasta, sekolahsekolah seni mahupun individu-individu yang dilihat mempunyai bakat yang boleh diketengahkan dalam industri seni visual tempatan.

Pameran seperti Salon, SUSURMASA, Pameran Syed Ahmad Jamal, Pameran 60 tahun Latiff Mohidin RETROSPEKTIF, Pameran Pancawarna Karya Pilihan: 1990-2012 Sharifah Fatimah Syed Zubir adalah antara pameran utama yang pernah dijalankan oleh BSVN. BSVN juga turut menyokong penglibatan pelukis tempatan yang ingin menyertai pameran-pameran di luar negara.

Selain dari pameran-pameran utama, program sokongan seperti bengkel, forum, bicara seni dan pertandingan seni turut dianjurkan untuk penglibatan khalayak yang pelbagai. Program-program tersebut dilihat sebagai salah satu pendekatan yang dibuat oleh BSVN bagi merakyatkan seni visual kepada masyarakat dengan lebih rapat dan mesra. Dato’ Seri Mohamed Nazri bin Abdul Aziz dalam ucapan pelancarannya berkata, “Sehingga kini, AKTA LEMBAGA PEMBANGUNAN SENI VISUAL NEGARA 2011 (AKTA 724) telah membolehkan BSVN menubuhkan cawangan di mana–mana tempat yang difikirkan perlu dan bersesuaian dengan kepentingannya. Justeru itu, kini BSVN dalam usaha untuk merencanakan pembangunan fizikal dan merancakkan prasarana seni di Langkawi sebagai destinasi ulung BSVN untuk bercawangan.

Adalah diyakini dengan adanya cawangan BSVN di Langkawi, ini akan menjadi nilai tambah kepada produk pelancongan sedia ada seterusnya dapat menyumbang kepada peningkatan kadar kunjungan pelancong ke negara ini,” tambahnya lagi. Beliau turut mengumumkan bahawa sebanyak Ringgit Malaysia 500,000.00 (Lima Ratus Ribu) telah disediakan oleh BSVN melalui Tabung Bantuan Seninya bagi membantu komuniti pelukis dan karya seni visual tempatan mencapai ke tahap yang lebih dinamik dan memberangsangkan. Selain meraikan kemuncak sambutan ulangtahun BSVN, Majlis Makan Malam Bersama Pelukis dan Penghargaan Salut 55! turut memberi penganugerahan kepada 55 calon atau pihak yang terdiri dari mantan Ketua Pengarah, mantan Pengerusi dan Ahli Lembaga Amanah Balai Seni Visual Negara, persatuan NGO, para penggiat seni visual Malaysia serta individu yang telah banyak berjasa, memberi khidmat serta menyokong BSVN sepanjang 55 tahun berdirinya sehingga kini.


9 | Y. Surinam

Starving Artists:

ChoosinG Abundance

Bedroom in Arles (1888), a representation of the simple living conditions under which Vincent van Gogh lived and worked. (Wikipedia)

It

was raining heavily in Kuala Lumpur on the evening of 9 September, the day the National Visual Arts Gallery was hosting a dinner in honour of artists at MATIC in conjunction with its 55th anniversary. The roads leading to it were jam-packed with traffic and parking was problematic. About 600 people turned up and over two-thirds of them were artists. It was a grand occasion of celebration with words of praise and encouragement abound including the announcement of RM500 million artists’ fund, interspersed with music and dance performances and a sumptuous dinner to boot. That night there was plenty of good will and good food and certainly no artist left the place starving.

be done about it. If they are any good at their craft surely somebody will take notice and pay them for it. One should not have to starve unless one likes the label and loves to wear it, kind of like a badge of honour. Artists after all do things differently and think differently than most of us linear thinkers and company workers. Perhaps this starving routine is a rite of passage that they choose to undergo. Alternatively, we could say that starving is a state of mind, just as abundance is. Something I can relate to, because I can remember a time when I felt wealthy even with just fifty ringgit on hand. The point is starving is an option, just like abundance is. So then, all is well, is it not?

The notion of the ‘starving artist’ conjures up a romantic and misty aura as it evokes tales of artists, poets, writers, sculptors, actors, dancers and musicians who while seeking success had to endure poverty. Vincent van Gogh, whose ‘Starry Night’ is said to be worth over RM300 million today, exemplifies the starving artist archetype. Van Gogh died penniless and sold only one painting in his lifetime and to his own brother at that. Closer to home, we have heard stories of artists who laboured on in hardship, and even the late great Allahyarham P. Ramlee himself, though multi-talented and much celebrated, would arguably fit into the archetype pretty snugly.

Absolutely, because times have changed. Opportunities for work are everywhere and unprecedented: residency, apprenticeship, internship, part-time, fulltime, temporary, permanent, day-shift, night-shift, ad hoc, in situ, on call, contract, commission, at home, abroad, on land, at sea, on air, offshore, online and various combinations thereof as much as one can handle. There are a number of arts-related jobs that artists can consider while honing their skills and pursuing their dreams to be full-fledged artists and still make a decent if not good living of it, such as web and graphic designing, video game designing, teaching or simply selling artworks online or on the sidewalk. A journalist told me of a group of young artists who hold mobile mini-exhibitions at shopping malls and make cheap reproductions of famous paintings or any paintings that customers want and deliver them to your house. She is a proud owner of a fine piece of reproduction bought from them for only RM300.4 I have yet to get in touch with them but I doubt that they are starving, not if they are that passionate and creative about their business.

According to Wikipedia, who in this case gives a definition as good as any, a starving artist is ‘an artist who sacrifices material well-being in order to focus on his artwork and typically lives on minimum expenses, either for a lack of business or because all his disposable income goes toward art projects.’1 Many artists then and now, choosing to live unconventionally, would encounter this plight that afflicts their lot. In fact, it is a condition universally acknowledged and much written about in art books and literature. Assoc. Prof. Ramlan Abdullah of UiTM, the university which has produced most of Malaysia’s famous and fortunate artists, laments that many of his art students are broke and practically starving, with some sleeping under the staircase of some building somewhere.2 Himself an accomplished sculptor who has won major awards and recognition, he now heads a new gallery called Segaris Center at Jalan Dutamas in Kuala Lumpur, apart from teaching at the art faculty. This gallery forms another platform owned by the university mainly to showcase and sell their alumni’s works, the other being Gesturz (acronym for Galeri Seni Tuanku Nur Zahirah). Fortunately or unfortunately while interviewing for this article, I did not come across a single starving artist. Artists by nature are not common, successful artists are even less common. Ismail Latiff, whom I first met at the opening of Fatimah Zubir’s Pancawarna retrospective exhibition at the NVAG in July, is another lucky alumnus who didn’t get to starve on the way to ‘stardom’. After graduating from UiTM’s art faculty, he ventured to show the right people a sample of his work. One of them was John Lane of McCann-Erikson who bought four pieces of it and went on to hire him as their artist, keeping him in the advertising industry for some years before he set out to be on his own. Since then he never looked back and the rest, as they say, is history. The only surviving artist of his graduating class of 1979, Ismail relates a study by an American professor that found that only two percent of art students would become artists, the rest would go on to teach or lecture about art or do other things.3 Images of starving artists sleeping under a staircase would stay with me for a few days after that initial conversation with their teacher. Surely something can 1

http://en.wikipedia.org/wiki/Starving_artist

2

Assoc. Prof. Ramlan Abdullah, personal communication, 4 July 2013.

3

Ismail Latiff, telephone interview, 21 August 2013.

4

Conversation with a journalist, 7 September 2013.

5

Michael Findlay, The Value of Art: Money, Power, Beauty (London: Prestel Publishing, 2012), 134.

6

http://www.artbusiness.com/artists.html

7

Sim Poh Jinn of Art Expo Malaysia, telephone interview, 21 August 2013.

he adds that these same contemporary works would fare thirty percent better if exhibited in Hong Kong and Singapore, indicating that these foreign markets are less conservative than our own. Not many can afford to exhibit abroad on their own without institutional or governmental sponsorship, but that is another story for another day. If you keep reaching out to the same pool of people, chances are you will keep getting the same results you always have. Are there not others, apart from the usual suspects, who might harbour interest in your artworks and might want to own some of them? Sure there are. According to artpromotivate.com, seven top reasons why people buy art from artists are that they can identify with the artwork; there is an emotional connection; purchases for social status; decoration for their home; they know and follow the artist; art investments and art as gifts.8 As far as identifying with a work of art or having an emotional connection with it or art as gifts, I actually do have an idea percolating in my head for some time now. It is about bridging the gap between buyers and sellers. Unknown and starving, it would be wise to cater to customer preferences rather than to your own, at least for a time. Since buyers tend to buy what they can identify with and have an emotional connection to, why not create art that does just that? Move closer to them a bit more so that they will move closer to you a bit more, and the gap is bridged.

Like the rest of us, artists are cast within the marketplace crafted by modern society. According to Jasper Johns, the American painter, printmaker and sculptor, ‘Artists today know more. They are aware of the market more than they once were. There seems to be something in the air that art is commerce itself.’ 5 Art is commerce but since business savvy is not taught in art school, it is up to artists how to present themselves and their work to their audience. Books may still be expensive to buy but there is loads of free information online about art entrepreneurship. Nothing is cheaper than free and there is no excuse not to learn. Artbusiness.com, a website headed by Alan Bamberger, an art consultant, advisor, author and independent appraiser, has a trove of helpful articles for artists such as ‘My Art Belongs in Museums - How Do I Get It There?’, ‘How to Introduce Galleries, Collectors, Others to Your Art’, ’People Need Help Buying Art, So Help Them’, ‘Your Artist Statement: Explaining the Unexplainable’, ‘Sign Your Art So That People Can Read It’, ‘Sell More Art Market Research for Artists’, ‘Making Art on Commission’, ‘ Art Dealers from Hell…and How to Spot Them’ and ‘I Can't Sell Art Because I'm Not Dead and the Media are Idiots’6 among its many exciting titles. Though primarily aimed at Western practitioners, audience and market, there is much wisdom and common sense in the advice given that its practical application can be extended to the Malaysian context. Indeed, the local art scene is not void of young talent. Sim Poh Jinn of Art Expo Malaysia observes that many works by contemporary artists featured at the NVAG from time to time are ‘very, very good’.7 Still collectors and buyers tend to buy well-known established names for obvious reasons; they are safer investments, easier to mobilise and fetch higher prices at auctions. However,

The Poor Poet by Carl Spitzweg (Wikipedia)

Music moves us and songs that we like touch us in the heart and make an indelible impression on the mind. We listen to our favourite songs not just once or twice and say oh that’s enough. No, we play them over and over again for the joy that they bring. Songs, like wine, take the flavour and quality of the particular season and year they were made and take us back down the memory lane at different times in our lives. So why not produce a catalogue of artworks taking on famous songs that have touched people’s hearts and been in their memory for decades if not generations to be commissioned to talented artists? Call it The Starving Artist Does Famous Songs collection. Since art buyers are usually older rather than younger, the list of songs can be narrowed down to oldies. ‘Vincent (Starry, Starry Night)’ by Don McLean, ‘The Hungry Years’ by Neil Sedaka, ‘The Long and Winding Road’ by the Beatles, ‘Dendang Perantau’ by Saloma and ‘Nasib Diriku’ by Jamal Abdillah represent the


10 different points in people’s lives and probably different sets of people altogether. Someone I know would consider buying a starving artist’s rendition of Cliff Richard’s ‘Evergreen Tree’ if it looks good and puts them in the mood of a timeless summer of green fields out there somewhere. It would be interesting to see how a Malaysian artist would render ‘Every Breath You Take’ by the British band The Police, which was the biggest hit of 1983, US #1 for 8 weeks and won Grammys in 1984 for Song of The Year and Best Pop Performance.9 For most people, it is about an obsessive stalker and a love song. But Sting the lead singer explains, ‘It's a nasty little song, really rather evil. It's about jealousy and surveillance and ownership.’10 The UK is now one of the most highly surveilled nation on earth with 4.9 million CCTVs in total, or one for every 14 people.11 Not knowing this, how would an artist listening to its lyrics paint it for us? Interesting, to say the least. Next, mail the catalogue to potential buyers, individuals, collectors, royal households, institutions, museums, banks, embassies, universities and corporations alike and follow up on them to secure their orders. In four to six months, have that exhibition displaying the commissioned works for the audience to see and buyers to collect. Serve light refreshments and get a good band to perform some the more popular or more requested songs and let the guests have a ball, so to speak. They will only be too glad to part with their money for a meaningful piece of artwork as a gift to self or loved ones and for a memorable evening at the exhibition. Now this idea may sound hare-brained to some and brilliant to others, if I may say so myself. Like a cloud on a sunny day, it is floating freely and like clay malleable, it needs more thought and action to mould it to form. It requires impeccable organisation and execution to make it work. Ismail Latiff, bringing up the Rolling Stones instead, seems to think that it might just work. So does Sim Poh Jinn who loves Guns N’ Roses. For those who prefer famous words, another series may be in the works, The Starving Artist Does Famous Sayings. Wait and watch out for its catalogue in the Spring of 2015. Right at this very moment though, the whole universe is teeming with potential. While passion ignites abundance, creativity is the key that turns that potential into reality. So what do you say?

Y. Surinam is a translator based in Kuala Lumpur and can be contacted at ysurinam@gmail.com

8

http://www.artpromotivate.com/2012/07/top-7-reasons-why-peoplebuy-art-from.html, go here to read further.

9

http://www.songfacts.com/detail.php?id=548

10

http://www.songfacts.com/detail.php?id=548

11

http://www.telegraph.co.uk/technology/10172298/One-surveillancecamera-for-every-11-people-in-Britain-says-CCTV-survey.html


11

TOK WAN

| Azidi Amin Kolam

ISMAIL HASHIM Dalam Kenangan

Pada ketika lain bila berkunjung ke Pulau Pinang, seperti kebiasaannya Tok Wan akan memastikan aktiviti mengunjungi kedai atau restoran nasi kandar kesukaannya tidak boleh ditolak, sebahagian darinya tidak mempunyai nama pun. “Hari ni ikut Tok Wan kita pi pekena nasik kandaq power punya”, pertama kali makan nasi kandar di bahagian dapur kedai, walaupun hanya duduk di bangku panjang ala kantin sekolah, kebersihan kawasan makan sukar dibandingkan dengan dapur restoran lain hingga kini, begitu jugalah rasa masakannya. Gaya pemanduan Volkswagen Golf ala pelumba memerlukan keberanian untuk duduk di sebelahnya dan tetiba berhenti di depan kedai dalam perjalanan ‘pekena’ nasi kandar adalah lumrah. Sebabnya ada dua sahaja, terlupa membawa tuala ‘Good Morning’ atau pun rokok kegemaran. Antara rokok kegemaran beliau pada awalnya adalah ‘Rough Rider’, 555 (tiga lima), ‘Lucky Strike’ dan berakhir dengan rokok keretek.

4. 2.

S

eorang guru, kawan dan rakan pencinta seni fotografi. Kenangan bersamanya sukar untuk disimpan lama dalam kotak fikiran kerana ia akan keluar berlegar legar mengusik ingatan. Begitu juga dikala hayatnya Ismail Hashim datang bertandang ke ruang kerja fotografi saya di balai lama (Hotel Majestic) di Jalan Sultan Hishamuddin tanpa dapat ditelah bila munculnya...

Semasa menikmati hidangan jika sedap, Tok Wan akan berpeluh umpama orang bersukan, tuala inilah digunakan mengelap keseluruhan percikan di mukanya.’Good Morning’ towel dan kesedapan makanan tidak dapat dipisahkan, itulah Ismail Hashim.

Kebetulan Balai Seni Lukis Negara, No.1, Jalan Sultan Hishamuddin di permulaan tahun 80-an dan di akhir tahun 90-an berjiran dengan Stesen Keretapi Tanah Melayu(KTM). Hotel Heritage bersekali dengan bangunan KTM bersebelahan jalan sahaja dengan BSLN. Kedatangan beliau dari Pulau Pinang selalunya adalah dengan KTM dan penginapan tentu saja di Hotel Heritage. Beberapa hasil karya fotografi beliau adalah hasil pemerhatian semasa menginap di sini. “Azidi i nak guna darkroom you sat” dan biasanya akan memakan masa seharian kerana ketelitian menghasilkan karya fotografi dan kekadang bersambung esoknya kerana pada pandangan beliau hasilnya baru tahap ‘batang pisang’ (tidak mencapai hasil berkualiti). Pada pandangan sisi lain Tok Wan adalah seorang yang ‘perfectionist’ Di ketika yang lain, “Azidi ni ha, mai la usha ni sat, Tok Wan bagi peghangat sikit tang ni, baru gharing...” (dialog gaya pulau pinang, merujuk kepada karya beliau dalam proses diwarnakan (tint) dan akan siap digarapkan dengan sempurna) Berkunjung ke pejabat Tok Wan di Pusat Seni USM pertama kali di petengahan tahun 80-an, terserlah rahsia pelbagai disiplin kreatif beliau, dalam seni cat minyak, cat air, tak kurang hebatnya dalam seni muzik. Dapat juga mendengar tiupan ‘Saxophone’ selagu dua.

Tok Wan tanpa baju batik kain kapas berlengan pendek adalah sesuatu yang janggal. Setiap kali bersua tiada satu baju batik cetakan blok yang sama dipakai dalam ingatan saya. Keterampilan formal yang tidak pernah berubah, baju batik lengan pendek, jam tangan LCD hitam, kamera filem Nikon, bag bimbit, kasut tanpa tumit dan senyumannya… 1.

Bekerjasama dengan Ismail Hashim menerbitan katalog pertandingan fotografi merungkai kepakaran Tok Wan dalam penerbitan buku. Menurut Ismail Hashim setiap buku perlu mempunyai ciri-ciri susun atur ‘font’ yang bertepatan dengan saiz buku. Di setiap muka surat perlu ditetapkan berapa kolum yang sesuai, supaya mata pembaca tidak menjadi penat apabila membaca dalam jarak mata maksimum dan minimum. Penetapan imej dan ciri-ciri grafik diberi hujah rasional penerimaan otak kiri dan kanan untuk mengingati subjek yang dibaca dalam jangka masa yang lama. Tidak hairanlah beliau adalah di antara penasihat istilah baru bahasa kepada Dewan Bahasa dan Pustaka. Kepakarannya dilamar pula oleh Institiut Terjemahan Negara selepas bersara dari USM.

Tok Wan juga pakar dalam Seni Grafik, logo USM terhasil dari ‘font’ yang dicipta sendiri, logo "Barangan Buatan Malaysia" sehingga kini digunapakai di setiap bungkusan produk. Meneliti helaian buku huruf-huruf ciptaannya umpama membuka sebuah kitab dan tidak berakhir di sini. Tok Wan juga seorang pakar bahasa dan istilah Melayu. Sebenarnya kepada orang yang rapat dengannya, Tok Wan suka bergurau dengan cerita lawak yang bersahaja. Salah satu yang sukar dilupa apabila beliau menceriakan suasana yang sunyi di ruang kerja di Jalan Sultan Hishamuddin menggunakan perbendaharaan kata kesemuanya bermula dengan huruf ‘J’. bermula dengan “jeng jeng jeng... joyah janda jalan jalan jumpa jepun jatuh jambatan...” (cubalah anda sambung cerita ini sehingga beratus-ratus perkataan)

3.

Senarai Bahan 1.

Facial Expression Of Dollah, 1980, Black/ White, Photgraphy, Koleksi Artis

2.

Ismail Hashim

3.

Volkswagen Golf

4.

Rough Rider


12

P.G. Lim Dalam Kenangan (1918- 2013) Lim Phaik Gan atau lebih dikenali sebagai P.G. Lim telah dilahirkan pada 1918 di London, United Kingdom. Beliau adalah anak Malaysia yang pertama menerima Sarjana Perundangan dari Girton College, Cambridge University. Bapanya Lim Cheng Ean merupakan seorang peguam dari Cambridge manakala ibunya, Rosaline Hoalim adalah doktor perubatan lepasan Universiti Edinburgh. Beliau merupakan peguam wanita pertama di Malaysia dan juga duta wanita Malaysia pertama yang berkhidmat di United Nation (PBB}, Yugoslavia, Austria dan berperanan di European Economic Community.

P.G. Lim di pejabatnya di Kuala Lumpur (1970). P.G. Lim in the office in Kuala Lumpur (1970). (Sumber: Foto kredit, Kaleidoscope The Memoir of P.G. Lim, 2012)

Beliau telah meninggal dunia di Perth, Australia pada 7 Mei 2013 ketika berumur 96 tahun. Ruang ini diadakan bagi memperingati dan menghargai sumbangan serta jasa beliau semasa hayatnya dalam bidang seni visual. P.G. Lim Remembered (1918- 2013) Lim Phaik Gan, better known as P.G. Lim was born in 1918 in London, United Kingdom. She is the first Malaysian who received a Masters in Law from Girton College, Cambridge. Her father, Lim Cheng Ean read law in Cambridge and his mother Rosaline Hoalim studied medicine at the University of Edinburgh. Yang di-Pertuan Agong, DYMM Tuanku Ismail Nasiruddin Shah lbni Almarhum Sultan Zainal Abidin melihat Pameran Koleksi Balai Seni Lukis Negara Yang Ke 11. Dari kiri Puan P.G. Lim (di sebelah kiri) dan Professor Ungku Aziz, Pengerusi Lembaga Amanah Balai Seni Lukis Negara (1965). The Yang di-Pertuan A9ong admiring the opening of The 11th Collection of the National Art Gallery. From left, Puan P.G. Lim and Professor Ungku Aziz, Chairman of the Board of Trustees of the National Art Gallery (1965).

She is the first woman lawyer in Malaysia and the first Malaysian woman Ambassador serving in the United Nations (UN), in Yugoslavia and Austria . She had also contributed as a memberto the UN European Economic Community.

Semasa hayatnya beliau pernah menjadi Timbalan Pengerusi Lembaga Amanah Balai Seni Lukis Negara, Pengerusi bagi Jawatankuasa Pameran dan Perolehan Lembaga Amanah Balai Seni Lukis Negara (1963-1971). Ketika beliau memegang jawatan ini, beberapa karya panting telah diperolehi seperti 'Tabun9' oleh Dzulkifli Buyong, 'Panorama of a Fishing Village' oleh Chung Chen Sun, 'Coronation' dan 'Dancing' oleh Chen Wen Hsi, 'Ayam Jantan' oleh Anthony Lau, dan 'Autumn' oleh Chang Dai Chien yang merupakan karya ikonik dunia. Selain dikenali sebagai penaung seni yang sangat komited, beliau telah menerima beberapa anugerah penting di antaranya ialah Pingat Emas Tun Fatimah (1982}, Dato' Paduka Mahkota Perak (1997}, Darjah Yang Mulia Pangkuan Negeri Pulau Pinang, (1997}, Anugerah Merdeka (2009} dan Panglima Setia Mahkota oleh Yang di-Pertuan Agong (2011 ).

During her lifetime she was the Chairman of the Board of Trustees Procurement and Exhibition at the National Art Gallery Malaysia from 1963-1971 . During her stewardship of the Board, several important works including 'Tabung' by Dzulkifli Buyong, 'Panorama of a Fishing Village' by Chung Chen Sun, 'Coronation' and 'Dancing' by Chen Wen Hsi, Ayam Jantan or 'Cockerel' by Anthony Lau, and 'Autumn' by the world renowned Chang Dai Chien . She has received several important awards including the Pingat Emas Tun Fatimah (1982), Data' Paduka Mahkota Perak (1997), Darjah Yang Mulia Pangkuan Negeri Pulau Pinang (1997), Anugerah Merdeka (2009) dan Panglima Setia Mahkota oleh Yang diPertuan Agong (2011). She passed away in Perth, Australia on May 7, 2013 at the age of 96 and This space is held in honor and appreciation of her services during her lifetime particularly in the field of visual arts.

Datuk Seri Najib Tun Razak dan Puan P.G. Lim semasa Pameran Seni dan Masyarakat di Balai Seni Lukis Negara. Datuk Seri Najib Tun Razak and Puan P. G. Lim in exhibition of Seni dan Masyarakat at National Art Gallery.

Sudut pameran P.G. Lim Remembered di Balai Seni Visual Negara


13

Lakeside in gardenia : diantara kemahiran intuisi, makna atau simbol.

Di barat sekitar tahun 1910an, seniman mula mencuba untuk menghasilkan satu kaedah visual yang tidak menggambarkan atau memaparkan apaapa unsur objek atau benda yang dikenali atau unsur yang boleh ditanggapi oleh sistem visual manusia. Ringkasnya, mereka berniat untuk menghasilkan satu kaedah menggambar itu dalam keadaan yang bebas tanpa dipengaruhi oleh tanggapantanggapan yang nyata. Oleh itu selain daripada memimik atau meniru rupa asal sesuatu objek atau benda, mereka mula menggunakan elemenelemen dan prinsip asas seni visual seperti warna, garisan, bentuk, tekstur, ruang dan lain-lain sebagai asas utama untuk percubaan mengolahkannya dalam bentuk lebih ekspresif dan berkepelbagaian mengikut objektif atau matlamat seniman. Disiplin ini kemudiannya dikenali sebagai seni abstrak.

L

akeside In Gardenia adalah sebuah bentuk keterangan visual mengenai kehijauan alam semulajadi di kediaman pelukis Rasfan Abu Bakar. Karya yang dihasilkan beliau adalah satu bentuk kenyataan empirikal tetang apa yang dilihat, dimana ekspresi warna mencipta mood yang pelbagai. Rasfan melihat lukisan sebagai satu bentuk pengalaman misteri untuk berkomunikasi dengan alam sekeliling. Di dalam karya beliau, kita dapat melihat unsur warna yang pelbagai dan bentuk seperti susunan corak-corak. Ianya adalah hasil daripada kajian dan transformasi yang berpanjangan sehinggalah beliau mendapat hasil berbentuk mujarat yang sebegitu. Tetapi sekiranya kita melihat dengan lebih teliti dan mendalam, kita akan dapati unsur-unsur seperti garisan, bentuk, tekstur, ruang dan warna sebagai satu bentuk pemisahan elemen-elemen, lebih daripada menganggap imej-imej tersebut sebagai satu objek yang mempunyai makna atau simbol yang menyampaikan sesuatu. Sesungguhnya pada setiap karya seni wujud aspirasi atau penghayatan yang berlainan. Ini kerana dalam memahami atau mencerna sesuatu objek seni, khalayak perlu cuba memahami ‘sistem’ yang cuba di sampaikan oleh si pengkarya supaya maknamakna yang ingin disampaikan pelukis dapat dicerna. Pada sesetengah keadaan, bahasa-bahasa visual sukar untuk di tafsirkan dalam bentuk logik. Ianya ibarat percubaan mentafsir bunyi yang bersifat abstrak agar boleh difahami dalam sistem bahasa seharian kita dan ianya mungkin satu percubaan yang sukar. Oleh sebab itu sesetengah artis akan menentukan kaedah-kaedah tertentu sebagai satu cadangan bagaimana membaca atau menghayati simbol-simbol pada karya. Dalam karya yang dipersembahkan oleh Rasfan, beliau cuba mengajak khalayak untuk merasa sebebas mungkin menggunakan intuisi mereka sendiri dan cuba menghayati aspek elemen-elemen asas seperti warna, bentuk, garisan, tekstur, ruang, tekanan dan penghasilan kesan-kesan tertentu yang mungkin tidak mempunyai sebarang maksud tetapi mewakili bahasa visual yang asas, bermakna dan terkesan dari sudut intuisi dalaman seseorang penghayat, ini kerana elemen-elemen seperti bentuk, warna dan lain-lain memberi impak yang besar kepada manusia kerana disekeliling kita dipenuhi dengan unsurunsur tersebut. Secara ringkas, Rasfan sebenarnya cuba menyampaikan satu bentuk pengalaman berkomunikasi yang dilaluinya dengan bersifat empirikal.

Dalam proses berkarya seniman biasanya mengggunakan kemahiran intuisinya untuk mencari keseimbangan. Dalam konteks tersebut Rasfan cuba melatih intuisinya supaya kemahiran dan kefahaman yang dicurahkan keatas kanvas dapat bergerak secara bersahaja serta keseimbangan dicari ketika menentukan komposisi tertentu secara terancang atau tidak mengikut gerak hati. Ianya adalah gabungan kedua-dua aspek tersebut. Tetapi pokoknya adalah untuk mencari keseimbangan pada keseluruhan aspek bahasa visual. Sambil menindannindan warna yang pelbagai, beliau secara rambang cuba membentuk corak-corak tertentu. Beliau tidak cuba untuk memberatkan, menonjolkan atau mewujudkan fokus hanya pada sesuatu sudut pandangan tetapi melihat secara keseluruhan sudut atau komposisi agar karya tersebut dapat dinikmati secara total. Ini kerana pada setiap sudut permukaan kanvas terdapat ciri-ciri atau tinggalan kesan-kesan awal yang menunjukkan proses mewarna secara berlapis-lapis, diperkayakan dan mematangkan tona warna pada karya.

| Mohd Fadli Mokhtar

Kandinsky pula beranggapan bahawa warna dapat meluahkan semacam perasaan yang sama dengan muzik, beliau mendakwa ‘Warna adalah satu bentuk kekuatan yang secara jelasnya mempengaruhi jiwa…. Warna adalah alatan muziknya…dan senimannya adalah tangan yang mengalunkannya. Pengalaman ini mungkin mempunyai persamaan dalam konteks perjalanan seni Rasfan. Di mana beliau mungkin khusyuk untuk melihat bagaimana warna tersebut terhasil apabila diletakkan secara bertindantindan diantara satu sama lain dan menutupi beberapa bahagian asal semasa proses mencatan secara berulang-ulang pada karya. Rasfan cuba bereksperimentasi dengan pertalian diantara warna dan ruang. Dengan aura tersendiri yang kadang-kala menunjukkan refleks semula jadinya melalui bahasa visual yang tersendiri. Unsur-unsur yang diterjemahkan merupakan satu bentuk simbolik mewakili perasaan yang sukar diungkap oleh si pelukis. Adaptasi pada kanvas adalah bentukan pernyataan peribadi beliau sendiri yang memperlihatkan perasaan dan kesan visual peribadi yang beliau sampaikan dalam bentuk empirikal melalui intuisi dalaman. Walau apa pun tanggapan mahu pun tindak balas khalayak terhadap visual yang dipersembahkan dihadapan mereka, ‘sifat keterbukaan’ harus dipupuk kerana karya-karya berbentuk empirikal sebegini seringkali disalah tafsir sebagai satu perlakuan berkarya yang tidak berasas. Ini kerana mungkin kurangnya pendedahan dan maklumat terhadap konsep-konsep persembahan karya abstrak. Perkara terpenting disini adalah matlamat pelukis dan khalayak sebenarnya adalah sama-sama iaitu berkongsi sesuatu pengalaman yang dilalui setiap hari dan mungkin ada persamaan dan perbezaanya.

Peralatan asas yang digunakan oleh beliau juga berbeza iaitu tidak menggunakan berus sebagai alat utama, tetapi bereksperimentasi dengan scraper dan pallette knife untuk menyampaikan kesankesan drastik menggantikan sapuan berus. Oleh itu gesture-gesture atau tekanan yang dilayangkan di atas kanvas menghasilkan kesan-kesan yang spontan dan dalam masa yang sama proses intuisi si artis mengambil alih peranan utama menentukan keseimbangan pada segenap sudut kanvas. Seniman bernama Lyubov Popova yang merupakan seniman Avant-Garrde Russia, beranggapan bahawa seorang seniman tidak seharusnya cuba untuk meniru apa yang mereka lihat, tetapi cuba untuk mencipta cara mereka melihat atau mencerna sesuatu dari pandangan mereka dengan gaya tersendiri. Begitu juga dengan seorang lagi seniman Russia bernama Kasimir Malevich yang mempercayai bahawa seorang seniman hanya boleh menjadi ‘pencipta’apabila sesuatu gambar berbeza dengan keadaan asal.

Rujukan : Rosie Dickins. (2004). The Usborne Introduction to Modern Art. London : Usborne Publishing Ltd. Cretien Van Campen. (2008). The Hidden Sense – Synesthesia in Art and Science. London: The MIT Press Cambridge. Susie Hodge. (2011). 50 art ideas you really need to know. London : Quercus Publishing Pic. Susie Hodge. (2011). 50 art ideas you really need to know. London : Quercus Publishing Pic.


14

IMBAS | Faizwan Mat

KEMUSTAHILAN DAN BANDAR KHAYALAN Surrealisme atau Surreal

A

pabila kita melawat galeri atau muzium, kita meluangkan masa untuk melihat karya seni serta memberikan tumpuan sepenuhnya lantas kita menjangkakan untuk mendapat manfaat darinya. Justeru, artikel ini adalah sebuah interpretasi terhadap pameran ‘ABSURD(c)ITY’ tempoh hari di BSVN dan semoga kita mendapat faedah bersama darinya. Pameran yang baik selalunya mengundang banyak persoalan mahupun berpotensi untuk dilanjutkan. ‘ABSURD(c)ITY’ mengikut kuratornya adalah suatu gambaran kemustahilan dan bandar khayalan yang mana ianya memberi tumpuan terhadap karya-karya yang mempunyai unsur-unsur surreal dalam pelbagai genre atau pergerakan kepercayaan Barat. Ianya juga sebagai satu rekod untuk karya-karya berunsurkan surreal yang merangkumi aspek atau kepercayaan Surrealisme. Gubahan dan olahannya mengikut aturan Surrealisme yang mana ia kelihatan pelik, tidak logik di alam nyata dan ada elemen kejutannya.

Namun, dalam pameran ini, sedikit sebanyak kita dibawa untuk menyelami elemen fantasi dan realiti yang diolah oleh senimannya melalui konteks yang berbeza-beza. Ini memperlihatkan seniman sedang cuba sedaya upaya menyatakan fatamorgana, imaginasi mahupun fantasi mereka ke dalam dunia realiti. Ada sesetengah daripada seniman dalam pameran ini cuba berbicara mengenai perihal politik, isu semasa, pengalaman diri, teknologi dan sebagainya. Mereka cuba untuk menghantarnya kepada penonton. Lantas, ia memberi banyak perbezaan interpretasi yang boleh kita lanjutkan sebagai satu makalah pengetahuan seni. Akan tetapi, untuk menghurai kepentingan Surrealisme dan peranannya dalam dunia kontemporari merupakan satu hal yang mengelirukan. Kekeliruan ini timbul atas dasar kita cuba untuk membawa dan menghidupkan subjek-subjek ketimuran juga budaya kita ke dalam konteks Surrealisme ini. Satu lagi isu menarik yang boleh kita kupas ialah hal bersangkut mimpi dan fantasi atau imaginasi. Ironinya, mimpi tidak selalunya hadir dalam tidur mereka dan terkadang imaginasi dan fantasi membekalkan bahan untuk dilanjutkan dalam mimpi-mimpi. Sekiranya mereka mentasirkan mimpi untuk dijadikan karya seni, ianya akan sedikit sebanyak berkait dengan psikoanalisis interpretasi mimpi oleh Sigmund Frued. Revolusi psikoanalitikal mempunyai pengaruh tersendiri terhadap budaya dan adat resam abad ke-20 dan juga pada hari ini. Seniman ataupun mat-

Ali Rahamad, 'Mimpi Di Pengembaraan', 1979, Cat minyak atas kanvas, 35 x 45 cm

Raja Zahabuddin Raja Yaacob, Out of the Unknown', 1972, Sutera saring, 66 x 74 cm


15 mat Surrealist akan bergelumang dalam Tafsiran Mimpi oleh Frued. Menurut Frued (1900), terdapat satu teknik untuk mentafsir mimpi dan setiap mimpi yang ditafsir akan mewujudkan struktur psikologi tersendiri. Freud juga banyak merujuk teori mahupun pendapat orang lain dalam merungkai tafsiran dan analisis mimpi. Akan tetapi, hal ini bukannya mudah dan artis tidak sewenangnya menggunakan terma psikoanalisis seandainya tidak menyelami benar-benar ke dasar mendapan psikoanalitikal Frued ini. Kembali kepada ‘ABSURD(c)ITY’, halnya sekarang ada hubung kait dengan elemen Surreal yang didorongi oleh mimpi, separuh sedar, koma ataupun sedar tapi buatbuat separuh sedar. Ini mungkin hanya sebagai satu kejanggalan dek kerana gaya ini kurang diberi perhatian sebelumnya di sini. Lantaran itu, kejanggalan ini memberi nafas baru dan menjadi trend dalam kancah seni visual kontemporari di Malaysia. Pada tahun 2011, Pameran Surrealism versus Surreal di Valencian Institute of Modern Art boleh dijadikan bahan rujukan. Pameran tersebut mengusulkan perbezaan antara surrealisme dan surreal dalam dunia kontemporari. Surrealisme menawarkan visi mimpi yang tidak mungkin ada dalam kehidupan harian. Sementara, di sisi lainnya surreal memberikan kita imej-imej sebenar yang kita dapati sukar untuk diterima sebagai benar, hanya mengelirukan kita seolah imejan itu dari mimpi atau imej yang hebat. Jika surrealisme mencerminkan gangguan ketidaksedaran manusia diterjemahkan kepada objek seni, surreal pula adalah cerminan realiti terhadap ketidaksedaran manusia yang mewujudkan gangguan. Maknanya, sudah ada satu usul yang baru dalam dunia kontemporari berkenaan dengan Surrealisme dan Surreal. Di sini, kalau kita lihat mereka di luar sana sudah mula cuba untuk membentuk pemikiran lain selain dari aspek mimpi, fantasi, imaginasi atau kepelikan, ganjil, dan aneh (idiosyncrasy) dalam aliran ini. Justeru, ‘ABSURD(c)ITY’ boleh bertindak sebagai satu pemangkin untuk langkah seterusnya dalam formasi pemikiran seniman muda seni visual kontemporari di Malaysia. Realitinya, objek-objek mustahil dan bandar khayalan ini adalah satu

dokumentasi terhadap stail dan ianya belum lagi menjangkau ke arah bentukan pemikiran. Namun, cadangan ini merupakan satu titik tolak yang baik untuk pertimbangan menaikkan Surreal ke tahap yang lebih signifikan. Menariknya jika boleh diperbaiki, dengan perkembangan teknologi yang makin pesat, Surreal diberi laluan untuk terus berkembang dalam dunia seni kontemporari. Pameran ‘ABSURD(c)ITY’ ini boleh diinterpretasikan sebagai satu cadangan ke arah Surreal yang mana senimannya tidak bermimpi namun menterjemahkan khayalan imaginasi mahupun fantasi mereka menjadi objek seni dalam dunia kontemporari. Namun, sekiranya mereka bermimpi maka bahan mimpi itu adalah produk daripada imaginasi dan fantasi. Oleh itu, adalah penting untuk kita mendedahkan sedikit sebanyak kepentingan objek ini dan peranannya dalam kancah seni visual kontemporari di Malaysia. Justeru juga, persoalan utama di sini ialah apakah kepentingan mimpi, fantasi, mahupun imaginasi itu untuk diketengahkan kepada khalayak dan seharusnya kehidupan alam mimpi itu ada hubungkaitnya dengan daerah kesedaran seniman perlu diambil kira. Fantasi atau khayalan itu hanya acuan untuk seniman melontarkan buah idea mereka kepada penonton. Kembali kepada baris pertama artikel ini di atas, persoalan tentang manfaat yang boleh diraih oleh penonton selain memekakkan telinga dan hanya melayani nafsu lihat pandang justeru terpukau akan keanehan material fizikal benda pelik yang dihasilkan seniman perlu juga dilihat mendalam. Adakah ini satu cadangan menganjak dan menganggu normal kancah seni dan usul untuk menaikkan Pop Surrealist atau hanya satu dokumentasi terhadap gaya ini? Imaginasi dan fantasi seniman muda akan cenderung membawa kepada jelmaan Pop Surrealist kerana daerah kesedaran mereka diselubungi oleh material/bahan popular, arus kemodenan dan teknologi tanpa

batasan. Namun, kelebihannya tidak seimbang andai hanya terbatas pada hawa mata kagum pelik atas fizikalnya. Objek seni itu harus ditambah nilai agar akal dan minda juga dapat disajikan dengan aspek intelektualiti serta pembaca objek juga boleh berinterpretasi dengan subjeknya. Surrealisme atau Surreal, ternyata seniman kita memerlukan penambah nilai bagi memantapkan pengetahuan tersirat (tacit knowledge) terhadap hasil kerja seni (explicit knowledge) mereka. Namun, hal ini tidak menjadi permasalahan bagi mereka yang hanya sekadar berhibur mata dengan objek mereka. Akan tetapi, setiap objek seni itu memerlukan komunikasi/dialog yang berterusan. Seperti ‘ABSURD(c)ITY’, komunikasi objek dan penonton akan lebih berkesan sekiranya kajian terhadap konteks ini dilanjutkan. Ini kerana, sepertimana Biggs (2004) menyatakan bahawa objek seni tidak mampu menyampaikan pengetahuan secara sendirian. Ianya memerlukan interpretasi dan kajian berterusan terhadap artifak dan konteks. ‘ABSURD(c)ITY’’: KEMUSTAHILAN DAN BANDAR KHAYALAN ini juga akan lebih signifikan sekiranya kosmologi budaya tempatan diterapkan dan dijadikan subjek dalam konteks Surrealisme. Ini kerana, selain dari khalayan imaginasi, fantasi dan mimpi, ada mistikal dan realiti yang perlu kita ambil kira.

Mustapa Ibrahim, 'Kekasih Ku Pernahkah Kau Jatuh Sengsara' 1973, Akrilik atas kanvas, 170 x 130 cm.

Rujukan : Biggs, M. A. R. (2004). Editorial: the role of the artefact in art and design research. Working Papers in Art and Design 3. http://www.artandcointv.com/blog/2011/10/surreal-versusKarya-karya dalam pameran Surreal versus Surrealism di Valencian Institute of Modern Art.

surrealism-exhibition-at-the-valencian-institute-of-modern-art/ http://www.artdaily.org/index.asp?int_sec=11&int_ new=50932#.Uceu_tgWZXg[/url] Copyright © artdaily.org


Dialog 16

Bakat Muda Sezaman

Edisi ke-23

| Faizal Sidik

(Bah.Akhir) Badrulhisham Tahir

Majidi Amir

Majidi Amir : Kredit kepada Sabri Idrus dan untuk pengetahuan Sabri juga adalah pemenang BMS yang lepas. Elok sekiranya kita berkongsi dengan beliau untuk kebaikan BMS dan artis sendiri. Kalau boleh kita bertanyakan kepada Sabri bagaimana persiapan beliau? Sabri Idrus : Hi apa kabar? Saya ingin berkongsi pengalaman saya tentang BMS sebenarnya saya telah terlibat dengan BMS ini sejak dari tahun 2000 lagi. Saya cuba mengingati bakat muda sebab ianya masih diteruskan dan rata-ratanya mengatakan pertandingan ini masih relevan dan kononnya ia memberi harapan kepada pembuat-pembuat karya yang akan datang tetapi saya masih tertanyatanya kemanakah perginya pemenang-pemenang BMS yang lepas dan adakah pertandingan ini telah menolong pemenang-pemenang tersebut untuk maju ke hadapan dan saya masih belum pernah terbaca lagi yang mana pemenang BMS telah dibawa ke Tate Modern untuk berpameran di sana dan belum ada lagi dikalangan pemenang-pemenang ini mendapat anugerah seni di peringkat antarabangsa dan sebagainya tetapi ia mungkin juga boleh menjadi satu katalis kepada pembuat karya di tanah air namun peranan institusi dan peranan galeri-galeri Diana Ibrahim dalam pertandingan masih kabur dan masih belum jelas tentang hala tuju pertandingan. Setiap kali berlaku dialog dan forum perbincangan tentangnya akan pasti hadir berlaku perkara yang sama yang dibicarakan dan saya tidak tahu perkara ini akan berterusan. Majidi Amir : Terima kasih Sabri Idrus, kita sebelum pernah membincangkan untuk tidak lagi memberi hadiah berupa wang kepada pemenang dan kita pernah bercadang untuk memberi geran sama ada untuk pergi program residensi atau sambung belajar. Sabri Idrus : Saya ingin menambah di sini jika kita mahu berkongsi BMS sama

ada dengan megubah format, saya merasakan penjurian itu tidak perlu berlaku yang perlu berlaku adalah kuratorial maknanya perbincangan antara kurator dengan pelukis didalam menghasilkan sesebuah karya itu agar lebih baik untuk diperagakan bagi mempersembahkan satu pameran yang lebih handal dan untuk dikatakan pameran ini bertaraf antarabangsa pameran ini sebagai produk yang bagus dan boleh dibawa hingga ke luar negera dan ini boleh membuatkan seni lukis kita dalam BMS ini lebih dikenali malah ia akan memberikannya nilai pasaran dari segi promosi dan publisiti kepada BSLN sebagai sebuah produk penghasilannya apakah pendapat anda? Majidi Amir : Saya mengembalikannya kepada audien tentang perkara itu. Badrulhisham Tahir : Assalamualaikum dan selamat sejahtera saya kurator daripada Galeri Petronas. Ada banyak perkara yang telah disentuh dan pelbagai tatabahasa dan kategori yang sering digunapakai dalam konteks yang berbeza-beza yang mengunjung kekeliruan pula kepada kita. Dari segi konteks pembikinan karya setiap kali apabila dibicarakan selalu dipetik tentang pembuatan, selalunya mengenai masalah teknikal Duchamp telah selesaikan pada 1917 dengan Urinal maksudnya dengan terhasil karya itu masalah teknikal bukan lagi masalah yang merupakan kriteria yang agung untuk menilai karya seni. Tadi kita ada sebut kembali kepada konsep, biasanya konsep dan teori ini ia sesuatu perkara yang diguna pakai hampir dalam semua bidang. Dalam teori kita ada konsep jadi saya rasa perkara ini harus difikir dan dikaji semula dan apa juga masalah dalam perbincangan kita ini adalah bagaimana menghasilkan idea, ia adalah masalah sebenar dalam kontemporari. Jadi jika kita merujuk kepada penghasilan saya rasa ia adalah masalah anda dengan dunia anda sekarang. Contohnya sekarang sebelum kita terlibat dalam bidang seni ini ia adalah dunia yang terpisah dengan dunia kita sendiri jadi jika kita katakan apakah pendirian saya ini seolah seperti apa yang diperkatakan oleh allayarham Ismail Zain dahulu apakah pendirian anda mengenai teman wanita anda? Apakah pendirian anda mengenai teman lelaki anda? jika kita ambil pendirian ini dalam melihat dunia seni daripada situ kita sekurang-

kurangnya akan mendapat suatu pendapat atau pendirian anda dalam dunia anda sendiri kemudian barulah kita pertanyakan tentang konsep yang mungkin kita akan bangunkan sama ada kita mahu menjadi seorang konseptualis, pasca-modenis, itu tidak ada siapa yang mengatakan anda salah sebab ini adalah dunia anda dan anda bergelut untuk itu. Jadi saya melihat masalah yang dipertimbulkan oleh masalah tadi yang tidak sudah-sudah, sebenarnya saya tidak nampak masalah artis, anda boleh hasilkan apa yang anda ingin hasilkan bak apa saya perkatakan tadi Duchamp telah menyelesaikan masalah teknikal dan konsep dalam Urinal. Cuma kini yang menjadi masalah kita ialah BMS. Penganjuran BMS ini jika tiada orang yang membuat ulasan di surat khabar atau majalah saya rasa acara ini gagal. Kita tidak boleh melihat masalah artis tidak berupaya bercakap itu semua disebabkan ia adalah suatu keadaan yang inter related, maksudnya jika artis tidak boleh membaca jadi pada masa yang sama tiada bahan bacaan yang ingin dibaca. Jadi jika hendak dikatakan seorang itu artis adakah mereka hanya membaca buku yang samakah? Misalnya macam mana karya ini mahu di letakkan motif kerawang ke atau bolehkah kita hasilkan arca awam yang transparent yang kita boleh melihat semula daripada bahagian atas contohnya. Ini adalah masalahmasalah view yang saya rasa sangat peribadi dan saya rasa ia terpulang kepada artis untuk hasilkan. Jadi untuk pendirian saya terhadap dunia BMS ini, pemerhati-pemerhati luar harus peka bagaimana kita mahu bangunkan dunia ini iaitu dunia yang boleh kita pasarkan di luar, saya amat bersetuju apa yang diperkatakan oleh Sabri, kita mahu melihat karyakarya Diana ke di Tate Modern, kita mahu melihat karya Haslin di Documenta ke contohnya, selain daripada percaturan-percaturan yang mungkin mengambil pengacaraan ini atas dasar kawan. Kita juga mahu melihat bahawa semua benda dan yang berlaku dalam dunia kita ini mendapat perhatian oleh kurator-kurator dunia sebab apa jika kita bercakap tentang pendirian ia


17 Sabri ldrus

unik atas dasar pengalaman kita dalam dunia, inilah ingin diketahui. Jadi jika kita tidak berupaya untuk mengeluarkan sejumlah pengetahuan yang kita tahu ini yang saya katakan pengacaraan itu mungkin ataupun telah, ini adalah pandangan semusim saya. Majidi Amir : Saya tertarik dengan pendirian apa yang diperkatakan, pendirian seseorang artis itu sebab ada saya nyatakan di awal perbincangan tadi yang hanya dari sudut formalis sahaja dan Sabri ada bertanyakan mahu kemana BMS ini. Sebenarnya BMS adalah tempat atau ada yang menganggap sebagai pertandingan untuk melihat dimana tahap seseorang artis muda itu kini namun ada dikalangan artis-artis kita yang telah keluar dan dipilih oleh kurator-kurator luar contohnya Sooshilawati Sulaiman telah ke Florence Biennale dan Documenta dan baru-baru ini Sushi dan Ise (Roslisham Ismail) telah mempamerkan karya mereka di Singapore Biennale awal Mac dan ada apa-apa lagi respon atau soalan daripada audien. Kita terbuka dengan sebarang komen-komen mengenai penganjuran ini dan sebagai kakitangan BSLN kita berusaha untuk memberi yang terbaik, jika ada pendapat itu adalah untuk kebaikan BMS pada masa hadapan untuk berkongsi tip-tip daripada senior yang boleh dikongsi bersama dan ya mungkin Diana ada sesuatu? Diana Ibrahim : Saya tertarik mengenai pendapat Encik Badrol yang memperkatakan apa selepas ini. Persoalan yang ingin saya lontarkan adalah mengenai penganjuran ini iaitu dari hujung bulan 12 yang lalu sehingga kini saya tidak nampak satu dokumen yang bagus mengaenai respon daripada kurator luar ataupun penulis luar berkaitan dengan BMS melainkan ia diterbitkan, respon daripada penulis, pengkritik tiada jadi ia menampakkan ia masih berada di dalam keadaan yang suram dan malap, seolah-olah ia tidak menjadi satu acara yang besar yang mana masyarakat memperkatakan tentangnya. Saya tidak tahu dimana salahnya tetapi saya menanti-nantikan maklumbalas tersebut. Artis-artis yang berada dalam pertandingan ini memerlukan respon ini sebagai rujukan untuk penambahbaikan atau komen-komen dari luar itu untuk di selami pendapat mereka kerana ia merupakan satu acara yang berprestij yang dianjurkan oleh BSLN. Apabila kita bercakap dengan artis luar dan beberapa rakan di luar namun masih tiada maklum balas tentangnya jadi boleh kita dapatkan sesuatu yang mungkin boleh diperkatakan mengenai situasi ini oleh BSLN? Majidi Amir : Bercakap mengenai maklum balas memang benar, saya juga ada terperasan perkara ini tidak begitu menjadi pada kali ini. Jika saya tidak salah dalam tahun 2004 di dalam kakiseni.com maklumbalas BMS pada waktu itu boleh dikatakan luar biasa sehingga berlaku pertengkaran secara maya didalam forum laman sesawang seni itu terhadap acara ini, namun dalam edisi kali ini kita juga merasakan sesuatu yang pelik terhadap situasinya dan pada 2006 pula situasi berbeza kerana respon yang paling banyak kita dapati ialah ramai yang mempersoalkan mengapa tiada pemenang yang merupakan isu yang panas pada edisi itu. Pada tahun 2010 ini pula memang saya bersetuju dengan pendapat itu, mungkin kita sudah mempunyai pemenangnya semula walaupun hampir tiada pemenang, penjurian pada 2006 itu yang dijadualkan 2 hari menjadi 5 hari dan akhirnya masih lagi tiada yang layak dicalonkan sebagai pemenang namun juri telah mengadakan hadiah bina atau anugerah khas dan pada tahun ini pemenang bersama anugerah tersebut akan berpameran. Bina ini dicadangkan

oleh Nasir Baharuddin yang bermaksud untuk melihat pengkaryaan mereka selepas ini iaitu Fadzil Idris dan Azliza Ayob dimana kita akan mengadakan pemeran mereka akan datang, mungkin kita akan ada respon selepas pameran ini. Mungkin respon juga banyak berlaku di laman-laman sosial seperti Facebook sebab Tengku Sabri dan Hasnul Jamal Saidon telah menjadikannya pentas untuk berdebat. Hal ini mungkin satu idea yang menarik, mungkin kita boleh melihatnya kembali bersama Bahagian Korporat BSLN. Jadi ada apa-apa sebelum saya mengakhiri atau ada soalan terakhir? Sabri Idrus : Soalan saya, bilakah kita akan membawa kurator antarabangsa sebagai juri sebab kita masih belum pernah lagi ditulis oleh kurator antarabangsa, boleh tak kita jemput kurator-kurator ini untuk memilih karya-karya artis kita untuk dipamerkan sebab kita tertanya-tanya dimanakah publisiti, namun kita tidak pernah terfikir apa yang terjadi jika kita memanggil mereka seperti dari Tate Modern, MOMA atau dari mana-mana saya kurang pasti tapi ia sebagai satu projek untuk menilai karya adakah kita di sini sudah mencapai tahap antarabangsa atau masih di sini sahaja iaitu dipinggiran?

Majidi Amir : Bagi saya jika mahu mengkuratorkan sesebuah pameran kita harus benar-benar memahami dengan persekitaran seni di sesuatu tempat atau rantau itu. Sebab itu seorang juri daripada India yang kita jemput iaitu Pushpamalar Narasingarao seolah-olah gagal, jika kita lihat laporan penjurian beliau seperti laporan pelancongan di dalam buku ini dan saya sememangnya mengharapkan suatu pandangan daripada Pushpa, biasanya kita menjemput seorang juri dikalangan negara Asia Tenggara tetapi pada kali ini namun penyelaras BMS ini ingin melihat dengan lebih jauh. Pushpa tidak janggal dengan seni lukis Malaysia sebab beliau mempunyai jaringan dengan seorang pelukis tempatan iaitu Ise dan lebih mengenali karya-karyanya namun tidak bagi yang lain-lain. Menjemput para juri di luar rantau ini semua adalah antara percubaan-percubaan yang dilakukan dan kita akan perhalusi juga apa yang dicadangkan oleh Sabri itu. Untuk soalan terakhir saya harap anda boleh memberi kerjasama apakah selepas ini cadangan untuk pembangunan SERUM berdasarkan daripada BMS ini apakah cadangan-cadangan untuk BMS secara keseluruhannya. Saya merasakan kita tidak malap sebenarnya, ramai yang dikatakan tidak berapa hidup akhir-akhir ini mula aktif kembali, saya sendiri mengikuti perkembangan Encik Nasir Baharuddin dan Tengku Sabri sendiri telah produktif kembali menghasilkan karya untuk menyemarakkan lagi SERUM. Kita kembali berbalik semula kepada Tengku Sabri untuk mendengar cadangan-cadangan beliau berdasarkan BMS ini? Tengku Sabri Ibrahim : Bagaimana mahu menyemarakkan, kita semarakkan sahajalah mudah sahaja. Permasalahannya kita mahu menyemarakkan apa dan kita lihat kita asyik memperkatakan tentang BMS saja adakah kita tidak mempunyai idea selainnya? Maknanya di sini kita hanya meletakkan BMS begitu tinggi kononnya setiap yang bernama

pelukis Malaysia itu jika tidak pernah memasuki acara ini tidak boleh menjadi artis yang berjaya dan itu satu andaian. Saya sendiri tidak pernah memasuki BMS (tergelak besar). Perkara yang hendak menyemarakkan ini kita sendiri iaitu tuantuan yang ada di sini. Ya jika BMS ok teruskan dan jika mahu memperkatakan mengenai kontemporari ini banyak perkara dan bukan di sini sahaja, yang dikatakan artis muda itu buat di merata-rata tempat dan macam-macam dan jika saya nak sebut pun saya sukar untuk mengingatinya. Ada usaha lain yang dilakukan seperti MEA oleh Matahati yang ini begini yang itu begitu di Tate Modern lah sebenarnya banyak lokasi, ruang dan cara jadi saya rasa yang mahu menyemarakkannya bukanlah orang lain malainkan kita sendiri dan buat apa kita belajar, kita mempelajari lukisan, cetakan, catan, tulisan tetapi peranannya masing-masing akhirnya tiada apa pun yang dilakukan dan mengeluh dan memperkatakan perkara-perkara yang sama dalam 20 tahun kita akan memperkatakan perihal ini sahaja jadi kita perlu memikirkan perkara ini. Majidi Amir : Faizal silakan Faizal Sidik : Pendapat saya mengenai SERUM atau seni rupa Malaysia. Saya melihat dari aspek ketiadaannya ataupun kekurangan proses untuk kita lihat, maksudnya aktiviti senirupa banyak berlaku hanya di Lembah Klang ini boleh dikatakan dalam seminggu ada 2 hingga tiga pameran yang boleh dikatakan dalam sebulan kita ada 30 hingga 40 pameran, namun pameran hanya tinggal pameran, tidak ada satu medan yang kita boleh melihat semula tentang perkembangan seni lukis Malaysia. Kita banyak menghasilkan sarjana-sarjana seni lukis di universiti kita ada mungkin di masa hadapan kita boleh perbincankan tentang perkembangan seni rupa Malaysia agar segala kegelisahan sedikit sebanyak terutamanya dari aspek pengolahan dan penciptaaan dari segi pengkaryaan artis itu dapat dilihat semula maknanya diperkemaskan supaya artis itu seperti yang dinyatakan oleh Nasir tidak ‘merewang-rewang’ ada satu guide atau satu panduan yang boleh diikuti bersama iaitu yang dikongsi bersama. Mungkin selepas ini BSLN boleh mengadakan satu diskusi tentang seni secara berterusan, mungkin setiap pameran yang diadakan disetiap galeri swasta mungkin kita boleh memanggil artis atau kurator, penulis untuk melihat semula atau mengulas karyakarya mereka. Jadi aspek-aspek dari segi kurangnya pembacaan dapat kita kongsi Tengku Sabri Ibrahim bersama. Jadi saya harap ada usaha selepas ini untuk melakukannya. Majidi Amir : Ya, soalan terakhir Syafiq Ali Am : Asalamualaikum, sebelum ini untuk menyertai Bakat Muda Sezaman ini tidak perlu ada sokongan sesiapa dan baru ini perlu, jadi saya melihat ada beberapa kelompok artis muda yang mungkin juga mengajukan ada dikalangan mereka saya fikir berpotensi tetapi telah di ketepikan oleh sebab perlunya ada sokongan itu, ia bermaksud macam telah disekat padahal karyanya sangat berpotensi. Saya lihat ada beberapa dalam 5 hingga 6 artis daripada beberapa galeri yang disekat jadi pandangan pihak BSLN terhadap sokongan ini? Majidi Amir : Ok. Saya akan menjawap persoalan ini sebab kertas kerja awal sebelum ini dilakukan sendiri oleh pihak saya sebelum Erry Arham. Tujuan kita mengadakan perlunya sebelum memasuki BMS mempunyai sokongan dan pada asalnya awam itu tiada. Apa yang kita mahukan adalah penglibatan semua pihak daripada penulis, pengkritik, kolektor dan galeri untuk memerhati pelukis yang yang dilakukan oleh Young Talent Singapore dimana artis tidak tahu mereka diperhatikan. Orang memerhati akan membuat pemerhatian selama 2 tahun mengumpul segala biodata artis tersebut untuk dilakukan dokumentasi, apabila sahaja ianya dibuka


18 diutarakan oleh juri sebelum ini namun apabila format bertukar ia menimbulkan isu dan adakah rentak format baru ini tidak sesuai dengan rentak permainan seni di tanahair ataupun format ini terlalu kompleks untuk pelukis-pelukis.

pencadang itu yang mencadang . Apa yang kita mahukan adalah artis itu meneruskan kerja-kerjanya, apa yang kita mahukan adalah seperti ini tetapi mungkin format baru ini membuat mereka terkejut sebab dalam masa enam bulan acara ini muncul dan selepas ini semua pihak termasuk kurator, penulis malah editor majalah yang merasakan perlunya seseorang artis itu ditonjolkan memberi cadangan , kita mahu artis-artis yang berbakat ini dipertonjolkan supaya mereka mendapat perhatian dan itulah objektif utama mengapa BMS ini diadakan sebab kita tidak mahu lihat lagi sepertimana perkaraperkara yang lepas dimana penyertaan daripada 80 tahun ini tetapi yang galeri mencadangkan sampai 4 artis. Sebelum ini kita menerima lebih kurang 200 penyertaan. Tetapi jika lihat sebab itu adalah kuasa juri sahaja mengapa kita melakukan format ini, lagipun ia adalah suatu percubaan sebab sepatutnya bukan tahun ini ia diusulkan namun urusetia mahu mencuba pada kali ini dan kita dapat dari cadangan Sau Bin sekalipun email yang agak keras kerana beliau mempertikaikan syarat-syarat. Kita akan melihat semula perkara ini mungkin ada kesilapan daripada pihak BSLN sebab kita tidak didedahkan sebab saya melihat persoalan dari jauh secara terbuka kenapa format itu diubah. Syafiq Ali Am : Tetapi persoalan yang penting bagi saya ialah artis muda yang berpotensi tersalah pilih ialah orang boleh memberi komentar, nasihat namun saya merasakan ia adalah satu penganiayaan kepada mereka, ini kerana mereka ini begitu ghairah terhadap BMS. Ada dikalangan artis muda ini mereka mengenali dan boleh maju namun karyanya telah disekat yang dirasakan tidak seharusnya berlaku dan agak rugi kerana potensi mereka di ketepikan bagi saya ia merupakan luahan kepada acara ini dan bukanlah merupakan suatu soalan. Majidi Amir : Mungkin perkara ini kita terlepas pandang namun kita jangan lupa jika kita boleh mengingati sepertimana yang dilakukan oleh seorang artis Jepun .....tulisan beliau macam orang lain tulis dan perkara ini dijaja lama kelamaan orang nampak beliau adalah seorang yang bagus sebab dia sendiri yang melakukannya. Atas sebab itu jika kita lihat syarat BMS tidaklah seketat yang disangka dan sebelum inipun artis telah memecahkannya contohnya dari segi saiz. Cuma ia memerlukan kita memikirkan bagaimana mahu menentang syaratsyarat itu kerana kebebasan diberikan jadi kita akan melihat semula luahan hati saudara. Sabri Idrus : Tahun-tahun sebelumnya ada format-format baru seperti menghantar cadangan karya dan sebagainya sebenarnya ia bagi pengalaman saya semacam satu festival atau temasya dimana artis akan berlumba-lumba untuk menghantar karya dan ia akan menjadi satu fenomena disaatsaat akhir dimana mereka akan menunjukkan kemahiran masingmasing yang sukakan saiz yang besar, mempunyai bunyi-bunyian dan sebagainya dan dihasilkan di lokasi sebenar dan tiada pula isu-isu berkenaan kertas cadangan, idea yang tidak bagus yang telah

Majidi Amir : Format lama menghantar karya saya mengalaminya sebanyak dua kali, tahukah anda bahawa terdapat lebih 2000 karya yang telah ditinggalkan di BSLN hasil daripada pertandinganpertandingan dan pameran-pameran sebelum ini. Saya rasa ini adalah masalah dari segi tanggungjawab dan sikap artis-artis kita yang tidak memperdulikan terhadap karya-karya mereka. Mengapa format kita berubah adalah kerana mengambil juga cadangan mendiang Joseph Tan tiada artis yang akan hilang selepas BMS dan juga untuk melihat dalam jangka masa dua tahun dirasakan adalah satu tempoh yang cukup untuk memastikan sama ada seorang artis itu membuat keputusan sama ada ingin bergiat aktif atau tidak untuk menjadi seniman dan saya bersyukur kerana dikalangan mereka ini tiada yang ‘hilang’ selepas kita memperkenalkan format-format itu. Benar jika kita perhatikan para pemenang-pemenang sebelum ini yang hilang tanpa dikesan dalam landskap seni di sini dan secara berterus terang karyanya yang bertahun 1970 an masih ada lagi berada di dalam bilik saya dan mereka ini hilang tanpa khabar berita, oleh yang demikian mengapa kita sentiasa mencari formulaformula baru. Sabri Idrus : Apakah perancangan masa depan BMS ini ? Majidi Amir : Berkenaan dengan hal ini, saya tidak berani untuk memberi jawapan, namun kita di BSLN sebenarnya sentiasa cuba dalam keupayaan yang ada bukan untuk BMS sahaja malah di dalam setiap aktiviti dan pameran yang dilakukan kita cuba melakukan yang terbaik mungkin kerana kini telah wujud sebuah bahagian khas iaitu korporat dan hubungan awam dimana pengarah-pengarah kita terdahulu telah nampak kekurangan dari aspek promosi dan pemasaran produk-produk acara pameran kita disini. Persoalan terakhir sebelum saya menutup. Badrulhisham Tahir : Soal promosi dan pemasaran BSLN tadi saya rasa disebabkan ia tertakluk dengan perancangan kementerian, sebenarnya promosi tidak perlu datang dari pihak BSLN pun, masalahnya siapa yang akan sambut kepada acara-acara sebegini maksudnya siapakah yang mahu menulis, siapakah artis atau kurator yang menghidangkannya, saya merasakan masalah BMS ini terletak pada BSLN dan jika kita rasakan banyak masalah ia tidak perlu dilaksanakan lagi. Ia bukan masalah yang terletak pada pemasarannya malah jika kita perhatikan kepada Turner Prize ia mempunyai siaran secara langsung semasa upacara penyampaian hadiah, saya tidak pasti mungkin itu jika saya ingin bertanyakan BSLN mungkin dibawah menteri yang ada kini Datuk Seri Rais Yatim mungkin ia boleh

memberi satu slot siaran secara langsung ia seperti juga siaran anugerah muzik atau lakonan dalam Seri Angkasa jadi saya rasa mungkin sesuatu yang lebih kreatif dimana bukan pelakon sahaja yang mahu masuk televisyen. Jadi mengenai pemasaran itu sahaja yang saya merasakan Balai boleh cuba melakukannya dan jika kita mahu keluar negara tadi sebenarnya ramai artis-artis kita telah pergi ke Indonesia dan negara Asia Tenggara lainnya. Cuma yang menjadi terkilan besar sekarang ini ialah kita sendiri tidak berupaya untuk menulis sejarah seni kita sendiri dan kita juga tidak mampu untuk menilai apa yang kita telah buat sekian dahulu sebab itu jika kita hendak bercakap ‘apa yang baru’ dan ‘apa selepas ini’ tidak boleh dilakukan sebab apa YBA lahir dengan Damien Hirst dan rakan-rakannya sewaktu di kolej membuat pameran di gudang kilang yang dinamakan East Country Yard Show dekat London Dockland secara kebetulan Charles Saatchi datang menengok dan mengatakan mengapa tidak apabila dia melihat dari sudut komersil dan haluan itu bertukar dengan dia memprovokasikan sejarahwan seni yang menulis tentang formalistik ia menjadi satu wacana atau dialog sampai sekarang ia masih berlaku dan saya rasa itu yang boleh saya perkatakan. Majidi Amir : Ok sebenarnya Encik Bad telah menjawab bagi pihak BSLN sendiri dimana halanganhalangan yang ada dimana ia adalah sebuah agensi kerajaan tapi kita sentiasa akan melanggar secara halal jadi kita akan sentiasa membantu pengiat seni Malaysia. Kesimpulan daripada perbincangan ini adalah seperti yang dibincang tadi ia adalah tanggungjawab semua pihak oleh artis sendiri sama ada artis muda, senior, penulis, pengkritik, pendidik seperti yang disebut tadi sistem pendidikan yang merupakan tanggungjawab kita semua untuk memastikan dimana pendirian kita yang bukan sahaja setiap individu dan selepas ini kita mengharapkan diskusi atau wacana akan berlaku lagi dalam menerima Tan Hui Koon pendapat-pendapat atau saranansaranan daripada semua pihak untuk kebaikan seni rupa Malaysia itu sendiri, saya akhir dengan ucapan terima kasih. Tan Hui Koon : Terima kasih kepada para juri, pemenang dan hadirin, sebelum kita menutup pembicaraan kita ini saya ingin mengumumkan bahawa buku BMS 2010 yang bertajuk ‘Sezaman’ boleh di dapati di kedai galeri pada harga RM 75 senaskah dan kadar diskaun sebanyak 20% akan diberi kepada mereka yang menunjukkan kad pelajar dan kad keahlian BSLN atau BSLN Membership sekian, terima kasih.

Esei / Essay : 1.

Resolusi Konfli sebagai Satu Pengajaran dan Pembelajaran Dalam Perihal Pengurusan Kuratorial Anugerah Bakat Muda Sezaman 2010-Arham Azmi Conflict Resolution as an Object Lesson and a Learning Process in The Curatorial Management of 2010 Young Contemporary

2.

Sekarang! : Beberapa Tanggapan Selepas Bakat Muda Sezaman 2010-Tengku Sabri Ibrahim Now! : Some Impression After 2010 Young Contemporaries

3.

BMS - Simon Soon YCA

4.

Beberapa Tanggapan-Pertandingan Bakat Muda Sezaman Balai Seni Lukis Negara Malaysia-Pushpamalr Narasingarao Some Impressions-Young Contemporary Awards NAG Malayasia

5.

Menyelusuri Pengalaman Seni, Sosio-Budaya dan Politik Malaysia dalam Bakat Muda Sezaman 1970an hingga Kini-Faizal Sidik Revolution in Malaysia Art, Socialcultural and Political Experiences Through Young Contemporaries from the 1970s until Today.


26 October 2013 - 16 February 2014 Vernissage 24 - 25 October 2013 Bras Basah. Bugis Precint Singapore Art Museum (SAM @ 8Q), National Museum of Singapore, The Peranakan Museum, National Library Building, Waterloo Centre, Fort Canning Park Our Museum @ Taman Jurong

Malaysia Co Curators:

Malaysia Artists Shortlist:

Khairuddin Hori Yee I- Lann Faizal Sidik

Zulkifli Yusoff Sharon Chin Poodien Jainal Amambing Shieko Reto Adrian Ho Chi Too Chris Chong Chan Fui Tan Wei Kheng

VISITOR INFORMATION Opening Hours 10 am - 7 pm daily (last admission at 6.15 pm) www.singaporebiennale.org

Organised by

An Institution of

Supported by


20

‘Seni, Duit dan Rezeki’ 1

“Dengan kekayaan kehidupan anda dan keluarga anda akan mencapai keselamatan dan kebahagiaan (yang sebenar)”

K

enyataan di atas bukanlah kata-kata yang dipetik dari siapa-siapa khusus. Ianya hanyalah satu rekaan. Namun jika kita turut memerhatikan dua gambar di atas dan dengan itu kita mula menyelami kenyataan ini melalui refleksi terhadap nadi kepercayaan dan situasi emosi kebanyakan individu secara kolektif, ada kemungkinan tidak ramai yang akan menidakkannya kerana perkara di atas memiliki ‘kebenarannya’ yang tertanam dalam pada perwatakan dunia kefungsian masa kini. Merekamereka yang melihat secara bertentangan atau yang membantah kedudukan kefahaman tersebut mungkin akan diherdik sebagai ‘menipu diri sendiri’ ataupun jahil dengan kerumitan dunia moden. Kerana melalui pengalaman, rata-rata dari kita sudah pun melihat dan mempercayai mereka yang telah menjadi kaya (raya) ini menikmati kesenangan hidup yang istimewa, selesa dan adakalanya berprestij, manakala orang-orang miskin dan juga sebilangan ‘kelas pekerja’ mengalami kesempitan dan kesukaran dari segala macam kekurangan, bebanan hutang dan ‘ketiadaan’. Malahan ada di kalangan orangorang yang (dilihat) cenderung kepada kerohanian dan keagamaan mahupun dilihat sebagai kustodian agama pun ada yang seolah-olah begitu yakin dengan cara faham sebegini. Sehinggakan sebagai contohnya, nilai kehidupan Nabi SAW dan sebilangan para Sahabatnya yang diketahui ‘ringkas dan sederhana’ hanyalah bertindak sebagai pengetahuan-pengetahuan yang pasif kerana apa yang perlu ialah untuk kita semua memahami bentuk kehidupan kini memerlukan kita untuk mempercayai ‘hanya’ dengan kuasa kekayaan dan ‘kemajuan’ yang menyeluruh maka (umat) Islam akan menjadi kuat, berkeyakinan, progresif dan juga lebih betul dalam keimanan mereka. Kedudukan ‘ringkas dan sederhana’ ini pula sentiasa berada dalam kesamaran di mana kadangkala ianya hanya menjadi bahan retorik dalam melawan dan mententeramkan keterlaluan pelbagai ideologi yang dilihat berhaluan kiri atau‘ekstrimis’, walaupun pada keadaan yang bertentangan pihak-pihak populis yang menganjurkan kesederhanaan ini juga ada di kalangan mereka yang sendirinya adalah tamak dan ekstrimis dalam kemahuan mereka terhadap

Kerana perbincangan adalah mengenai persoalan ‘duit’ (kekayaan dan sebagainya) dalam seni maka perkara mengenai ‘kepekaan’ ini tidak akan dibincangkan di sini.

1

2

kuasa dan harta. Dalam ‘dunia seni’ (artworld) keadaan yang hampir sebegini turut dialami oleh ramai seniman yang bergerak mempercayai ataupun yang menjadi pengkritik kuat terhadap kedudukan-kedudukan tadi. Bagi mereka yang menjadi penyanjung kuat ‘seniperlu/dapat-duit’, kedudukan ‘seni’ dan ‘duit’ ini adalah suatu yang ‘terkandung’ dalam realiti amalan dunia seni. Di Malaysia sebagai contohnya jika anda ke mana-mana pameran di mana-mana galeri swasta antara perkara yang akan mendapat perhatian utama adalah hal mengenai jualan. Jika banyak karya yang terjual maka ia dikira satu pameran yang berjaya, maknanya, karya dan seniman itu berjaya. Seniman berkarya kerana perlu (juga) menjual karyanya untuk mendapatkan pulangan duit. Walaupun demikian ianya bukanlah suatu senario yang harus dibaca secara ‘cetek’, kerana dalam keadaan ini seniman-seniman yang sering ‘dilabelkan’ sebegini sememangnya juga secara jujur terdorong atas kepekaan kritis, nyalarasa (passion) dan kesungguhan dalam kerja mereka. Sejauhmana ‘kepekaan’ tersebut menerima pembinaan kritikan dan kefahaman yang mendalam oleh seniman tersebut maka itu adalah suatu perkara yang berbeza.1 Sebagai lanjutan jika usaha kesenian seniman berada dalam keadaan yang baik ianya akan membuka pelbagai peluang untuk membolehkan dia berkarya dengan lebih giat dan bersemangat disebabkan adanya dorongandorongan jelas dari segi pengiktirafan, permintaan, dan pulangan yang memberi kesan. Pihak galeri pula akan mengoptimumkan keadaan ini atas sebab keberlangsungan penting perniagaan mereka. Dalam keadaan tersebut sama ada ianya suatu proses yang lama atau singkat, ada kemungkinan hasil usaha seniman akan akhirnya membawa keuntungan dari segi ‘kemewahan’ (kekayaan) yang memungkinkan seniman tersebut juga mencapai status persona kultus atau bintang terkenal yang dilihat sebagai berjaya. ‘Jalan’ ini adalah jalan yang dilihat ‘benar’ kerana kebanyakkan dari seniman 3 kontemporari yang dilihat berjaya seperti Andy Warhol, Damien Hirst, Murakami dan Jeff Koon mempercayai dan bergiat pada jalan sebegini. Dalam The Guardian Jonathan Jones mengulas :

“Art has been a luxury good ever since people started to make "art" as such, and artists have been getting big money for centuries. If I say that Raphael was just as mercenary as Jeff Koons, a few answers are possible... Money itself is different. The economy is larger. The fact is that great artists in the past could earn sums that shocked their contemporaries just as they can today. Making a fortune from art is making a fortune from art.”

| Mohd Fuad Arif

Namun beliau juga melihat penilaian taraf seseorang seniman (seni) yang ‘berjaya-kaya’ tidak seharusnya dinilai terhadap kedudukan taraf pendapatannya :

“The grimmest thing about these grim times is that everyone is more focused on money. It's better not to let that turn into envy. You can love or loathe this artist or that. It is, however, foolish to base that judgment on what you believe to be in their bank account.” Bagi sebilangan para pengkritik (seniman dan juga para penulis) pula, mereka melihat‘seni-perlu/ dapat-duit’ adalah satu pegangan yang telah ‘melacurkan’ nilai suci seni itu sendiri dengan melihat peranan dan kedudukan hegemoni kapitalis (yang juga turut memainkan peranannya dalam sistem dunia seni) telah membawa manusia sejagat kepada kehancuran dan kematian nilai dan budaya tempatan dan juga kerosakan pada alam persekitaraan –yang akhirnya hanya menjadi perahu penyelamat bagi mereka-mereka yang kaya dan elit. Bila duit menjadi penumpuan dalam perbincangan mengenai seni maka dalam keadaan sedemikian ia dilihat sebagai pembunuh kepada apa sahaja bentuk signifikan untuk seni menjadi bermakna terhadap nilai dalaman kemanusiaan mahupun nilai makna seni itu sendiri. Keadaan ini dibincangkan secara hebatnya oleh para pengkritik seperti Suzi Gablik dan Sarah Thornton. Dalam artikel beliau yang bertajuk Top 10 reasons NOT to write about the Art Market Thornton menyatakan :

“Money talks loudly and easily drowns out other meanings. The general public’s interest in money takes art stories out of the art section and into the front pages of newspapers... but maybe art is better served when the articles about it are at the back.” Gablik pula dalam mengulas kenyataan terhadap Korten mengenai “the suicide economy” menyatakan:

“ I believe that Korten is right when he says that we have to find the will to greater moral and spiritual maturity – it is time to move beyond an economic model that is destroying communities, cultures, and natural systems everywhere... Transformation cannot happen from ever more manic production and consumption in the marketplace; it is more likely to come from some new sense of service to the whole – from a new intensityin personal commitment...” (141)


21 sebab-musabab ‘kekayaan’ atau setidaktidaknya sebagai alat untuk menyempurnakan keperluan. Tidak perlulah ia diperbesar-besarkan lagi. Maka orientasi dan penumpuan hati harus diubah. Dengan meletakkan pemahaman objek tersebut sebagai suatu bentuk ‘rezeki’ pemberian Tuhan perhatian kini adalah terhadap dan mengenai nilai 'keberkatan' dan 'etika' dalam mendapatkan dan mengendalikannya.

Sebagai lanjutan beliau menambah :

“The great struggle between the world is far from resolved. Once the profit motive is viewed as the purpose of human existence, money becomes an all-consuming and increasingly self-destructive obsession – and nothing can change for the better.” (148) Jika kita perhatikan kepada kedua-dua keadaan di atas, seolah-olahnya posisi pertama dilihat sebagai ‘bernilai buruk’ manakala kedua pula dilihat sebagai ‘bernilai baik’. Walaupun demikian adalah wajar bagi saya untuk menyelusuri keadaan ini secara berhatihati dan tidak terus tersekat dalam pembacaan dan perbincangan yang mungkin dogmatik (merujuk kepada pilihan di atas). Kerana jika tidak, sebarang cadangan mungkin tidak dapat dilakukan seperti mana yang telah pun dikemukakan dan dibentangkan menerusi kedua-dua posisi. Resolusi ‘memihak’ terlalu memudahkan keadaan yang sememangnya rumit. Oleh yang demikian ianya tidak akan diulangi di sini. Sebagai seorang yang juga secara jujurnya ‘terkesan’ dengan ‘objek’ seni dan dalam masa yang sama menganggap‘seni’(sebagai suatu kewujudan) mempunyai potensi dan kuasa transformatif untuk membuka ruangan yang bermakna kepada kesedaran dan nilai-nilai dalaman, kedua-dua keadaan di atas sememangnya mendatangkan konflik. Namun konflik bukan seharusnya sahaja merujuk kepada ia ‘adalah’ ‘masalah’, tidak dinamik dan tidak mempunyai potensi lanjutan yang berfaedah. Dalam situasi begini ia membuatkan saya bertanya akan apakah yang mungkin boleh difikirkan sebaliknya. Pembacaan-pembacaan yang berbeza perlu dilangsungkan agar orientasi yang ‘pelbagai’ dapat dibuat. Atas suatu renungan dan refleksi,di sini saya ingin cuba untuk mencadangkan ‘jalan’yang saya harap dapat membolehkan kita untuk mungkin memulakan suatu perbincangan yang ‘pelbagai’ tersebut. Namun sebelum saya bermula adalah penting untuk saya maklumkan bahawa cadangan ini juga akan kedengaran ‘berat sebelah’. Saya katakan demikian kerana ianya berkaitan dengan kedudukan reflektif dan dasar pada jaringan kepercayaan saya sendiri. Maka bagi sesetengah pihak ianya mungkin akan menjadi suatu yang ‘tidak bersignifikan’ kepada mereka disebabkan dasar atau konsep dalam ruang lingkup kepercayaan adalah berbeza. Biar saya mulakan :

5.

Sebarang peningkatan didalam pendapatan ataupun keuntungan harus dituruti dengan refleksi dan muhasabah terhadap rezeki tersebut. Bukan disebabkan peningkatan (keuntungan) itu, kemahuan diri menjadi semakin membuak dan melonjak-lonjak. Jangan pula dengan kadar peningkatan pendapatan hasil dari usaha berkarya, anda mula angkuh dan suka menilai orang-orang yang anda lihat tidak ‘setingkat’ dengan anda. Ini adalah satu perwatakan yang mendatangkan keburukan kepada diri sendiri walaupun anda sendiri tidak menyedarinya. Walaupun demikian perkara ini juga harus disedari oleh mereka-mereka (ilmuan) yang juga kadangkalanya tidak menyedari akan kecongkakan diri dalam ‘ber-pengetahuan’, lebih-lebih lagi bila melihat orang lain seperti serba ‘ke-jahilan’. Kedua-dua keterlaluan ini mempunyai tenaga yang boleh merosakkan diri. Menjadi kaya dalam kerjaya kesenian bukan satu keistimewaan atau prasyarat ‘kemuliaan’diri malahan kadangkala ianya suatu bentuk ujian dari Tuhan. (Dan ini juga adalah benar untuk apaapa mod pekerjaan-keperluan dan kedudukan). Ada di kalangan kartel dadah pun ada yang menjadi kaya dan memperolehi kuasa dengan kegiatan jenayah mereka. Spekulator kewangan adalah terdiri dari mereka-mereka yang bergelar jutawan namun di kalangan mereka ini juga ada yang menjadi dalang yang memanipulasi harga minyak agar ia berada dalam keadaan tidak menentu (volatile) dan tinggi. Maka itu kekayaan bukan satu bentuk keistimewaan atau kemuliaan di sisi Tuhan walaupun seseorang itu merasa aman dan seronok dengannya.

/ TA LES 20 1 2 fA L L / Ei g h T

Rujukan •

Gablik, Suzi. (2004). Has Modernism failed? – Revised Edition. New York: Thames & Hudson.

Jones, Jonathan. (2012). Jonathan Jones, On Art Blog - No painting, no gain: don't judge an artist by his bank balance. Diambil dari http://www.guardian.co.uk/artanddesign/ jonathanjonesblog/2012/apr/16/artist-bankbalance-jeff-koons

Thornton, Sarah. (_).Top 10 reasons NOT to write about the Art Market Diambil dari http://blogs.artinfo.com/abovetheestimate/ files/2012/10/THORNTON10ReasonsMarketTAR. pdf

20 1 2

i SSu E

Hal mengenai pasaran seni pada peringkat yang paling tertinggi dipenuhi dengan ketamakan, manipulasi dan spekulasi harga, mainan dari para spekulator. Sebilangan orang seperti Sarah Thornton dan Ben Lewis telah pun mendedahkan hal ini. Terpulanglah kalau anda masih mahu melontarkan diri ke dalam dunia tersebut. Niat anda memainkan peranan yang penting untuk anda membuat penentuan tersebut.

fA LL TA r

TA r

9.

/ 83

82

Sherrie Levine, Fountain (After Marcel Duchamp), 1991. Bronze, 37,9 x 63,2 x 37,9 cm. Courtesy Christie's Image LTD. 2012

E i g hT

records. Their expertise in rising to the top of a corrupt system gives punch to the term “filthy lucre.” However, the astronomical prices paid by these guys do have a positive trickle-down effect. When they buy a Gerhard Richter for $20m, the consignor of the painting will likely re-invest some of their profit in younger art (particularly if they are American and keen to defer capital gains tax). These Russian, Arab and Chinese collectors bring liquidity to the art world and allow more artists, curators and critics to make a living in relation to art. 6. Writing about the art market is painfully repetitive. The theater of an evening sale is woefully predictable. At all the auction houses, lots 1 through 6 are young, sexy things. Lot 13 hits the jackpot. Lots 48 through 55 are dusty works for the elderly end of the market. There were some record prices but, oh dear, so-and-so failed to sell. The exact numbers vary but the story is the same. I am often

Menjadi kaya bukan satu perkara ‘dosa’ walaupun ia dibaca melalui pemahaman ‘keagamaan’, namun ‘merasa kagum dan angkuh dengan diri’ itu kaya maka itu adalah satu malapetaka pada diri. Seniman yang telah pun menjadi kaya (raya) dan terkenal dengan jualan laris akan karyanya harus memahami konflik ini dan bagaimana dengan merenungi akan keadaan ini ianya menjadi suatu yang berguna dalam pembentukan jati diri.

10. Bukan semua orang seperti anda! Kita perlu belajar untuk memahami maksud ‘perbezaan’. Kita perlu bersangka baik dan mendoakan (mengharapkan) kebaikan kepada semua orang. Walaupun dunia-seni penuh dengan konfliknya (dan sememangnya ianya sentiasa begitu), janganlah merendahkan martabat anda sebagai seorang manusia dengan menjadikan nafsu dan keangkuhan sebagai pemandu dan pengawal. Kerana walau apapun keadaan diri anda berada fahamilah, kita ini sebenarnya adalah fakir.

i SSu E

example, when one of Urs Fischer’s worst works (a candle sculpture depicting collector Peter Brant from 2010) makes $1.3m while Sherrie Levine’s classic bronze urinal, titled Fountain (After Marcel Duchamp) (1991), doesn’t even crack a million. The collision of financial interests behind 39-year-old Fischer, which includes Brant, François Pinault, Adam Lindemann, Larry Gagosian and the Mugrabi family, might explain the silly price. (It's a shame when good artists' careers are made volatile by speculation.) 3. It never seems to lead to regulation. Even when you eventually gather enough information to expose a vainglorious conman—one who has taken his clients for an unscrupulous ride in full view of 500 well-dressed auction goers—the authorities can’t get their act together to investigate. When a couple of lawyers from the price-fixing team call you in as a witness, they decide that the incident might be a matter for the

asked: what has changed since you wrote Seven Days in the Art World? When it comes to the two chapters about the market (“The Auction” and “The Fair”), the answer is: not much. 7. People send you unbelievably stupid press releases. Few things are more irritating than reading the press releases that public relations people send out at the end of an art fair. They offer no reliable market statistics, just endless vapid quotes from dealers about how the fair was “a great success,” “another record year for the gallery,” a “truly incomparable experience,” “the level of the conversations was at an all-time high,” “we saw an impressive number of high-caliber collectors,” “people were incredibly focused,” the “quality of the audience was incredible,” the “response was overwhelming,” and, my favorite, we had “meaningful sales.” 8. It implies that money is the most important thing about art. Money talks loudly and easily drowns out other meanings. The general public’s interest in money takes art stories out of the art section and into the front pages of newspapers… but maybe art is better served when the articles about it are at the back. 9. It amplifies the influence of the art market. The art market has become a powerful media platform. One of the reasons why it is more determining in the way museum shows get planned and criticism is written is because auctions and fairs have become so good at marketing themselves and carving out regular press coverage. 10. The pay is appalling. If you understand the art market well enough to write about it with any degree of intelligence, then you know more than most of the art advisors out there. •••

8.

co n T E m p o rA ry A rT

fraud department. But they are down on the 6th floor or maybe up on the 21st. Anyway, no one follows up. 4. The most interesting stories are libelous. Fraud and price-fixing aside, everyone involved in the art market knows that tax evasion is a regular occurrence and money laundering is a driving force in certain territories. However, your publication’s lawyers will quite rightly delete any mention of these illegalities. It’s impossible to prove them unless you can wiretap and trace money transfers. 5. Oligarchs and dictators are not cool. I have no problem with rich people. (Some of my best friends are high net worth individuals!) But amongst the biggest spenders in the art market right now are people who have made their money in non-democracies with horrendous human rights

Kita tidak perlu melihat dengan mata keyakinan akan kekayaan seseorang seniman itu sebagai neraca penentu kepada makna 'kejayaan'. Hanya dengan dia menjadi kaya namun dalam itu mempunyai sifat-sifat mulia, ‘kaya’ amalan, ‘kaya’ jiwa dan perwatakan maka itu adalah suatu yang harus dicemburui oleh setiap orang. Namun hal yang sama juga boleh difahami jika seniman tersebut bukan seorang yang kaya (malahan sederhana) namun mempunyai perwatakan yang mulia tadi.

/

By SArAh ThornTon

As a sociologist, I’m fascinated by the economic dynamics that swarm around art and artists. However, I’ve decided to shift away from journalism of this kind for a hundred reasons, including the following ten. 1. It gives too much exposure to artists who attain high prices. You end up writing about paintings by white American men more than is warranted. You appear to endorse works you dislike and artists that you consider historically irrelevant because the day’s financial news dictates the shape of your narrative. 2. It enables manipulators to publicize the artists whose prices they spike at auction. Tightknit cabals of dealers and speculative collectors count on the fact that you will report record prices without being able to reveal the collusion behind how they were achieved. I get annoyed, for

7.

TA L ES

2.

4.

Jika terdapat sebarang kemahuan untuk menjadi kaya (raya) melalui kerjaya kesenian ianya harus 'dilalui dengan diam' dan berhati-hati. Jangan jadikan ia perkara utama dalam perbincangan atau renungan. Ini adalah kerana melalui perbincangan yang berterusan (dan keterlaluan) ianya akan menjadi perkara tumpuan yang menjadi pembentuk dan desakan pada hati.

‘Rezeki’ bukan ‘ADALAH’ ‘Duit’. Pendapatan / penerimaan duit adalah sebahagian dari bentuk rezeki (yang pelbagai bentuknya) dari Tuhan. Jika anda dijamu oleh seorang rakan dengan segelas air kosong maka itu juga adalah rezeki anda. Atau pun dalam sepuluh keping catan yang dipamerkan hanya tiga yang Top 10 reasons NOT to terjual maka itu juga adalah write about the art market (kadar) rezeki anda. Duit For the past Few years, I’ve been dalam statusnya sebagai reportIng on and analyzIng the art objek sentiasa dikonstruksi oleh market For varIous publIcatIons. manusia bagi menentukan nilai yang mana dengan ini potensi kuasa dihadirkan padanya. Apabila anda menerima duit melalui pembayaran untuk usaha anda, anda berbuat demikian (menerima) dengan keyakinan bahawa anda akan bertukar-tukar untuk hasil usaha orang lain. Duit tidak akan 6. Kepada seniman yang melihat kegiatan dapat membeli kefahaman untuk memahami seni adalah satu bentuk perniagaan (artisthidup dan tujuan hidup atau membeli businessmen), seni bukan pada hakikinya kebijaksanaan untuk si jahil atau membeli nilai ‘ADALAH’ kekayaan. Sebagaimana juga ‘niaga’ ‘kerendahan hati’ (humbleness) untuk si intelek. bukan pada hakikinya ‘ADALAH’ kekayaan. Walaupun demikian duit itu sendiri bukanlah satu Kekayaan itu satu bentuk 'pemberian' Tuhan, objek yang ‘kotor’ atau the root of all evil. Jika yang mana ianya kadangkala diberikan kepada ianya diperolehi dan digunakan untuk perkaramereka-mereka yang bekerja kuat atau bijak perkara yang merosakkan maka keadaan dan ada juga yang memperolehinya tanpa tersebut adalah berbeza. Kedudukan duit dalam sebarang usaha. Keinginan yang berterusan hal berkarya pun bukan suatu yang ‘kotor’ untuk menjadi lebih kaya biasanya melahirkan (‘lacur’, keji), ianya ada pada rasa ‘angkuh’ dan kemahuan yang tanpa henti yang pada cabang ‘kagum’ dengan diri apabila duit (harta) yang bahayanya membentuk lahab dan ketamakan. ada semakin bertambah hasil usaha berkarya. Berniaga itu juga adalah satu bentuk sumber Sebarang perbincangan yang ada menyentuh – ‘jalan-jalan’ untuk mendapatkan rezeki yang hal mengenai faedah duit tidak harus dijadikan seharusnya halal. Namun dalam usaha berniaga ia sebagai 'penumpuan utama' dalam jika kekayaan ‘mendatangi’ diri (anda menjadi perbincangan. Kita semua sudah mengetahui kaya-raya) ianya harus dilihat sebagai satu nilai duit dan potensinya untuk mendatangkan bentuk pemberian Tuhan yang perlu disyukuri co n T E mp o rA ry A rT

1.

3.

dengan merendah diri dan dituruti dengan melaksanakan segala tuntutan tanggungjawab terhadapnya. Namun jika anda telah lama berkarya tetapi tidak juga menjadi kaya, anda tidak perlu rasa yang ia adalah satu 'kegagalan' yang sebenarnya. Lihat pada perkara-perkara lain yang Tuhan telah berikan kepada anda, seperti keluarga atau kesihatan ataupun setidaktidaknya makan minum yang mencukupi. Perkara ini perlu supaya diri sentiasa bersyukur dan tenteram dengan nikmat-nikmat ini. Jika anda ikhlas dalam berkarya ketiadaan ‘kekayaan’ ini bukan satu bentuk ancaman. Ianya hanya menjadi ancaman bila anda mula menjadi terdesak.

4

Gambar •

Richard Branson & Tony Fernandes. [Foto web]. (2013). Diambil dari:http://www.dailymail.co.uk/sport/ football/article-2323457/Which-Premier-Leaguechairman-Richard-Branson-dress-air-hostesses.html

Defining poverty. [Foto web]. (2011). Diambil dari: http://www.economist.com/node/17961878

Jeff Koon & Isteri Justine Wheeler [Foto web]. (2012). Diambil dari http://kootation.com/jeff-koons-justinephoto-pictures/nimg.sulekha.com*entertainment*origi nal700*jeff-koons-justine-koons-2009-10-5-21-40-31.jpg/

Top 10 reasons NOT to write about the Art Market tulisan Sarah Thornton. [Cetakan skrin]. (). Diambil dari: http://blogs.artinfo.com/abovetheestimate/ files/2012/10/THORNTON10ReasonsMarketTAR.pdf


22

| Mohd Zahamri bin Nizar

Calon Pascasiswazah Akademi Pengajian Melayu, Universti Malaya

Seni Iluminasi Rekabentuk Geometri dalam Ragamhias Al-Qur’an Terengganu Abad ke-19 : Kajian Manuskrip LMNT 2002.1 PENGENALAN Makalah ini akan membincangkan salah satu bentuk kesenian Melayu yang unggul iaitu seni iluminasi al-Qur’an. Kajian ini merupakan percubaan awal untuk menganalisis aspek ilmu rekabentuk dalam kesenian Melayu khususnya dari sudut penggunaan geometri. Kajian ini menjadikan manuskrip al-Qur’an LMNT 2001 koleksi Muzium Negeri Terengganu sebagai subjek utama.

Seni iluminasi al-Qur’an gaya ‘Terengganu’

S

eiring dengan penyebaran Islam ke serata pelusuk dunia, al-Qur’an telah disalin dan diperbanyakkan bagi kegunaan umat. Dengan berkembangnya kebudayaan dan kemahiran seni, al-Qur’an telah ditulis dengan gaya seni khat yang indah dan dihias dengan iluminasi yang mengkagumkan. Pelbagai gaya seni khat telah lahir dari pelbagai pusat kebudayaan Islam seluruh dunia sepanjang lebih 1400 tahun. Antara yang digunakan secara meluas adalah seni khat Nasakh, Thuluth, Kufi dan sebagainya. Begitu juga dengan perkembangan seni iluminasi, para pemerintah kerajaan Abbasiah, Mamluk, Uthmaniah, Safawi, Mughal dan lain-lain sangat menggalakkan aktiviti menyalin dan menghias al-Qur’an dan membiayai para karyawan seni ini. Ia berkembang maju sehinggalah kemunculan mesin cetak moden dan bermulanya era penjajahan Barat dan berakhirnya zaman pemerintahan empayar Islam. Perkembangan yang sama turut berlaku di Alam Melayu. Kedatangan Islam ke rantau ini telah menyaksikan perkembangan seni khat dan iluminasi yang tidak kurang hebatnya. Melalui pengaruh dan pemindahan kemahiran daripada negaranegara Islam Timur Tengah, para seniman di Alam Melayu telah menghasilkan maha karya seni mushaf dibanggakan. Manuskrip al-Qur’an beriluminasi dapat dikesan bertebaran dalam koleksi institusi dan individu dia Asia Tenggara dan antarabangsa. Tempoh sedekad terkini telah menyaksikan penerokaan terhadap salah satu tradisi kesenian Melayu yang ulung yang sebelum ini jarang di ketengahkan. Seni iluminasi atau seni menghias manuskrip telah melalui zaman kegemilangannya di seluruh pelusok Alam Melayu pada abad ke-18 dan 19. Penghasilannya telah terhenti menjelang abad ke20 sekaligus pengetahuan tentangnya turut terkubur dan tidak diwarisi. Manuskrip Al-Qur’an merupakan yang paling banyak dan indah hiasannya sesuai dengan statusnya sebagai kitab suci dan sumber ilmu kepada umat Islam. Manakala manuskrip lain yang turut dihias indah selepas al-Qur’an adalah kitabkitab maulud khususnya Dalail al-Khayrat. Selain itu, turut dihias indah adalah manuskrip hikayat, undangundang dan lain-lain. Kajian yang telah dipelopori oleh para sejarahwan seni dan kodikologis seperti Annabel Teh Gallop, Ali Akbar dan Dzul Haimi Md Zain telah mengenalpasti beberapa gaya khas seni iluminasi al-Qur’an di Alam Melayu. Beberapa gaya khas tersebut adalah gaya ‘Aceh’, ‘Patani’, ‘Terengganu’, ‘Jawa’ dan ‘Bugis’. Manuskrip al-Qur’an gaya ‘Terengganu’ yang kini diketahui jumlahnya melebihi 50 naskhah terbukti merupakan yang paling indah, halus dan mewah berbanding yang lain. Annabel Gallop pertama kali telah mengusulkan wujudnya gaya iluminasi Pantai Timur yang kemudiannya secara jelas memperincikan dua gaya utama Pantai Timur iaitu gaya ‘Terengganu’ dan ‘Patani’ (lihat Gallop 2005b). Beliau juga telah mengemukakan hipotesis awal terhadap gaya alQur’an dari Kelantan berdasarkan gabungan ciri-ciri yang terdapat pada gaya ‘Terengganu’ dan ‘Patani’. Lebih menarik lagi, kajian terbaru beliau (Gallop 2010)

menunjukkan kemungkinan pengaruh gaya iluminasi al-Qur’an Pantai Timur tersebar luas berdasarkan penemuan beberapa manuskrip dari Kepulauan Riau sehingga beliau mencadangkan wujudnya varian Johor-Riau. Hasil daripada penyelidikan yang Gallop lakukan terhadap ratusan manuskrip al-Qur’an Alam Melayu dalam koleksi Malaysia, Indonesia dan Eropah, beliau telah membuat kesimpulan yang menarik tentang seni iluminasi al-Qur’an gaya ‘Terengganu’. Beliau berpendapat bahawa manuskrip al-Qur’an dari Terengganu merupakan yang terindah dan halus dari segi tekniknya berbanding manuskrip al-Qur’an dari negeri-negeri lain. Bahkan beliau mengatakan bahawa manuskrip al-Qur’an dari Terengganu layak untuk disertakan bersama kegemilangan tradisi kesenian manuskrip dunia Islam yang lain seperti Turki dan Iran yang terkenal hebat.

“More firmly in the orthodox Islamic tradition, there is one school which tower above all others, alone in the Malay world in evoking a level of connoisseurship, patronage and artistic organisation associated with the atelier or kitabkhana of the Persianate court tradition. It is the name of Terengganu, of all the centres of manuscript illumination in the Malay world, which deserve to join the likes of Isfahan and Istanbul in the hall of fame of the arts of the Islamic book.” (Gallop 2005c: 184)

Gallop (2010) turut menyentuh peranan besar yang dimainkan oleh institusi istana Terengganu selaku penaung dalam menyemarakkan tradisi ini sekurang-kurangnya bermula pada akhir abad ke18 sehingga awal abad ke-20. Namun, sayangnya tradisi ini terhenti dan ilmu tentangnya yang telah diperkemaskan sekurang-kurangnya dalam tempoh dua generasi itu terus terkubur. Tiada yang dapat diketahui tentang identiti senimannya kerana amat sedikit manuskrip yang mengandungi kolofon. Begitu juga dengan kaedah penghasilannya, teknik, bahan dan peralatan yang digunakan serta perbendaharaan kata tentang ilmu menghias manuskrip ini kekal rahsia. Oleh yang demikian, Gallop mencadangkan satu-satunya cara untuk mengungkap kembali ilmu tentangnya adalah melalui penelitian yang mendalam terhadap manuskrip itu sendiri. Tidak kurang penting adalah dengan melakukan kajian perbandingan dengan lain-lain tradisi kesenian Melayu Pantai Timur yang masih wujud. Salah satu daripadanya adalah dengan mempelajari bahasa seni rupa, teknik, corak dan motif seni ukiran kayu dan logam.

Aspek-aspek penyelidikan seni iluminasi Al-Qur’an Aspek-aspek kesenian yang dapat dikaji pada sesebuah manuskrip al-Qur’an begitu banyak sekali. Hiasan jidar berkembar yang lazimnya terdapat pada bahagian permulaan, pertengahan dan akhir merupakan aspek terpenting dalam kajian iluminasi. Gaya iluminasi yang digunakan dapat dilihat pada halaman-halaman ini. Seterusnya adalah hiasan kepala surah yang lazimnya dihias indah dengan kaligrafi berbunga. Selain itu, tidak kurang penting adalah hiasan pinggir yang berfungsi sebagai tanda pembahagi al-Qur’an seperti juzu’, nisfu, rubu’, thumn dan sebagainya. Menariknya hiasan pinggir dalam sesebuah manuskrip al-Qur’an Terengganu setiap satu daripadanya mempunyai rekabentuk yang berbeza antara satu sama lain. Selain itu, hiasan pinggir juga mengandungi kaligrafi berbunga yang dibentuk dengan menarik. Kaligrafi berbunga ini menurut Ali Akbar (2005) merupakan identiti khas seni kaligrafi Nusantara yang tidak ditemui dalam tradisi seni kaligrafi dunia Islam yang lain. Sekiranya dunia Arab terkenal dengan seni kaligrafi gaya Kufi, Naskh, Thuluth manakala Turki dengan Diwani, Parsi dengan Nasta’liq, India dengan Bihari, China dengan Sini maka Alam Melayu wajar menonjolkan identiti seni kaligrafinya yang tersendiri. Selain kajian Ali Akbar belum ada kajian khusus dan mendalam bagi mengkaji satu lagi aspek kearifan tempatan ini. Selain itu, kajian terhadap seni kaligrafi dalam menyalin teks al-Qur’an juga menarik untuk dilakukan. Tidak kurang pentingnya adalah kajian terhadap kulit dan aspek penjilidan manuskripmanuskrip tersebut. Salah satu yang terpenting adalah analisis mendalam terhadap ragamhiasnya. Ini melibatkan analisis struktur, komposisi, pembentukan corak dan motif untuk mengungkap salah satu aspek kearifan tempatan seniman Melayu terdahulu. Makalah ini merupakan upaya awal untuk mengungkap kaedah penghasilan ragamhias al-Qur’an Alam Melayu yang sarat dengan kemahiran mengadaptasi dan memujaradkan motif-motif alam. Manakalanya asas pembentukan struktur, corak dan motifnya pula menunjukkan kejituan dan penggunaan kemahiran geometri yang kompleks. Dzul Haimi (2009) dalam menghuraikan aspek-aspek kajian seni rupa yang terdapat dalam seni iluminasi al-Qur’an. Aspek formalisme yang dimaksudkan adalah struktur, motif, warna, ruang dan bentuk. Pendekatan kajian formalisme dapat membantu memahami bentuk kesenian Melayu yang ulung ini.

Manuskrip al-Qur’an LMNT 2002.1 Manuskrip bernombor pendaftaran LMNT 2002.1 ini adalah koleksi Lembaga Muzium Negeri Terengganu. Kandungan manuskrip ini masih lengkap. Namun sebahagian ¼ helaiannya telah rosak kesan daripada tindak balas dakwat. Namun lembaran-lembaran


23 Lembaran beriluminasi penuh di bahagian permulaan

yang mempunyai hiasan masih dalam keadaan baik kecuali kerosakan pada jidar berkembar di bahagian permulaan yang mengandungi surah al-Fatihah dan al-Baqarah. Manuskrip ini berukuran 32.7 x 20.2 sm manakala ukuran bahagian teks adalah 23.3 x 12.1 sm dengan teks 15 baris. Manuskrip ini menggunakan kertas Eropah dengan tera air “CONCORDIA”. Manuskrip ini mempunyai tiga bahagian beriluminasi penuh iaitu di bahagian permulaan, tengah dan akhir. Lembaran-lembaran beriluminasi tersebut dihias dengan perada emas yang mewah serta warnawarna seperti merah, biru dan kuning. Bahagian tepi jidar berwarna kuning menandakan manuskrip ini milik sultan ataupun keluarga Diraja. Manakala terdapat hiasan pinggir di halaman tertentu berbentuk medalion dengan seni kaligrafi berbunga. Manuskrip ini dihadiahkan oleh Hajah Wan Ramlah Long kepada Muzium Negeri Terengganu pada 1 Mac 2002. Manuskrip ini bersama beberapa lagi manuskrip al-Qur’an di Muzium Terengganu dipamerkan di balai pameran. Manuskrip ini berjilid kulit berwana merah hati dengan ukiran timbul berwarna emas. Gaya jilidan seperti ini sangat identik dengan manuskrip dari Terengganu.

E B

C J

D

Iluminasi manuskrip ini mempunyai sebahagian besar ciri-ciri yang di senaraikan sebagai gaya ‘Terengganu’ seperti berikut (lihat Gallop 2005b):

A B

Gerbang pada jidar yang berjalinan antara satu sama lain dengan satu garisan penghubung. Motif sulur disepanjang garisan penghubung kubah yang membentuk kesan seperti ombakombak kecil.

C

Bingkai di bahagian jidar luar dengan sudut bundar mengapit jidar utama.

D

Hiasan finial halus di bahagian jidar luar yang mengacu ke bahagian tengah sehingga menimbulkan kesan hubungan stalaktait dan stalakmit.

E

Struktur separa bulat

F

Motif ‘M-W’ dan ‘V’ .

G

Gerbang bertingkat di luar gerbang separa bulat.

H

Kubah utama pada ketiga-tiga sisi jidar diapit oleh sepasang kubah kecil.

I

J

Panel kaligrafi dalam halaman beriluminasi penuh yang diolah dengan motif dedaun. Penel tersebut mengandungi nama surah, tempat turun ayat dan jumlah ayat.

A

G B

J

H

E

Hiasan motif-motif flora yang rumit dan berulang-ulang. Lembaran beriluminasi penuh di bahagian tengah

A

G

B

C

J

D

Lembaran beriluminasi penuh di bahagian akhir

Berdasarkan ciri-ciri yang disebutkan di atas, rekabentuk iluminasi manuskrip ini mempunyai banyak perbezaan dengan kebanyakan manuskrip gaya ‘Terengganu’ yang lain. Struktur binaan yang lazim bagi iluminasi gaya ‘Terengganu’ adalah segi empat. Namun dalam kes ini struktur binaannya berbentuk bulat yang dapat dilihat pada lembaran beriluminasi bahagian permulaan dan akhir. Struktur binaan iluminasi berbentuk bulat seperti ini setakat ini hanya diketahui terdapat dalam manuskrip ini. Walaupun demikian terdapat dua buah manuskrip gaya ‘Terengganu’ dengan struktur binaan berbentuk oval yang berada dalam koleksi Muzium Negeri Pahang dan koleksi persendirian di Kelantan. Struktur bulat dan berpancar ini menjadikan hiasan manuskrip ini unik dan menarik dari segi komposisinya sekaligus memaparkan penggunaan struktur geometri yang rumit. Namun demikian ciri-ciri lain yang menonjol bagi gaya ‘Terengganu’ adalah bingkai dengan sudut bundar yang mengelilingi jidar utama. Selain itu, hiasan perada emas yang terdapat pada ruang kosong di antara jidar utama dan bingkai tersebut merupakan salah satu ciri yang jarang ditemui. Hiasan emas yang tidak diberi penegasan dengan meniadakan garisan tepi memberikan kesan tampak yang menarik. Teknik ini disamping dapat mengisi ruang yang kosong namun dapat mengurangkan kepadatan corak secara keseluruhan sehingga dapat mewujudkan kesan tumpuan pada jidar utama dan bingkai ayat.


lakaran pensil terlebih dahulu. Hal ini nampaknya terbukti apabila melihat kepada perincian ulangan motif tidak benar-benar sama dan tepat antara satu dengan yang lain. Walaupun demikian hiasan iluminasi yang telah lengkap dihayati secara menyeluruh dan sekaligus perbezaan-perbezaan kecil tadi menjadi sirna dan yang tampak nyata adalah keseragaman dan kesatuan. Jika demikian cara melukis seniman terdahulu menunjukkan tahap penguasaan teknik dan ketajaman fikiran mereka sememang tinggi dan amat mengkagumkan. Proses melakar para pengukir kayu hari ini dapat dijadikan perbandingan. Sebagaimana disebutkan oleh Puan Rosnawati Othman dari Akademi Nik Rashidin bahawa proses melakar corak dan motif oleh para pengukir kayu dilakukan tanpa memerlukan alatan geometri yang canggih.1 Keseimbangan, simetri dan struktur geometri yang hasilkan dilakar sepontan dan pantas menunjukkan ketajaman fikiran mereka. Hal ini turut diakui oleh Norhaiza Nordin yang merupakan adi guru seni ukir negara.2 Kesimpulan

Lukisan terukur lembaran akhir manusrkip LMNT 2002.1

Namun demikian seperkara yang tiada pada manuskrip ini yang lazimnya terdapat dalam kebanyakan manuskrip al-Qur’an gaya ‘Terengganu’ yang lain adalah panel kaligrafi berbunga yang mengandungi nama surah, tempat turun ayat dan jumlah ayat. Kebiasaannya panel ini merupakan sebahagian penting ciri bagi sesebuah manuskrip Pantai Timur.

Rekabentuk geometri dalam lembaran beriluminasi manuskrip LMNT 2002.1 Kesenian Melayu amat kaya dengan corak dan motif flora. Penggunaan motif geometri dalam kesenian Melayu amatlah terbatas dan tidak sebagaimana yang ada pada kesenian Islam di Timur Tengah. Motif geometri yang digunakan biasa amat ringkas dan bentuknya juga terhad. Namun kenyataannya penggunaan geometri dalam kesenian Melayu lebih banyak terserlah sebagai struktur reka corak. Seni iluminasi merupakan bentuk kesenian Melayu yang menggunakan kaedah rekabentuk geometri yang kompleks dan rumit. Seperti yang telah dibincangkan sebelum ini bahawa tradisi menghias manuskrip ini telah terhenti pada awal abad ke-20 dan ilmu tentangnya turut sama terkubur. Salah satu kaedah untuk menggali semula khazanah ilmu ini adalah melalui penyelidikan yang mendalam terhadap manuskrip itu sendiri. Oleh yang demikian, pengkaji mengambil inisiatif awal mengkaji aspek-aspek rekabentuk berdasarkan manuskrip LMNT 2002.1 ini. Untuk perbincangan ini, pengkaji memilih lembaran beriluminasi penuh bahagian akhir sebagai contoh. Sebelum analisis dijalankan setiap lembaran iluminasi yang dikaji harus dilukis semula dalam bentuk garisan (outline drawing). Ini akan dilakukan dengan cara membuat lakaran secara manual terlebih dahulu. Proses melibatkan lakaran struktur iluminasi, struktur motif dan perincian setiap motif yang terdapat dalam lembaran yang dikaji. Proses manual ini melibatkan penggunaan alatan melukis seperti pensil, jangka lukis, kertas graf dan kertas surih. Setelah keseluruhan perincian diperolehi proses seterusnya adalah memindahkannya kepada bentuk lukisan sebenar menggunakan perisian komputer (CoralDRAW) untuk mendapatkan hasil yang baik dengan ketepatan yang tinggi. Lukisan akhir akan disediakan dalam bentuk lembaran penuh, lukisan struktur, lukisan motif dan lukisan corak.

Lembaran berkembar ini dibahagikan ruangnya pada paksi horizontal dengan nisbah 1:1 manakala pada paksi vertikal ia terbahagi tiga dengan nisbah ruang 2:3:3. Kedua-dua lembaran ini direkabentuk sebagai pasangan. Rekabentuk jidar tengah yang mengelilingi ruang ayat berbentuk bulat. Manakala disekelilingnya diapit oleh lapan struktur kubah. Kubah-kubah ini diatur pada struktur dua segi empat bertindan yang membentuk lapan sudut. Menariknya saiz kubah-kubah ini dibentuk bertepatan dengan sudut pada struktur bintang lapan yang terbentuk tersebut. Manakala kubah-kubah itu dihubungkan antara satu sama lain dengan dua lengkungan yang bersambung. Menariknya lengkungan tersebut dibentuk melalui rangkaian bulatan yang diatur tepat di atas garisan bulat pada jidar ayat. Lebih menarik lagi adalah teknik penyambungan garisan struktur kubah dengan lengkungan tersebut yang bertemu pada pertindangan dan persilangan garisan yang tepat. Berdasarkan analisis terhadap struktur rekabentuk lembaran ini pengkaji serba sedikit dapat mengesan penggunaan kaedah geometri yang kompleks di dalamnya. Keadaan ini membayangkan suatu bentuk kearifan yang wujud dalam diri seniman Melayu ketika itu. Kompleksiti yang dipamerkan menunjukan ketinggian ilmu dan kreativiti yang pernah wujud ketika itu. Kaedah dan teknik sebenar yang digunakan ketika tidaklah diketahu. Analisis ini menunjukkan sekurang-kurangnya para seniman tersebut telah menggunakan peralatan melukis seperti kompas dan seumpamanya. Bagaimanakah tekniknya tidaklah diketahui kerana menurut Gallop (2010) beliau tidak menemui sebarang kesan pensil yang tersisa pada permukaan hiasan. Kaedah tekap, penggunaan kertas surih atau juga stensil boleh menjadi salah satu kemungkinan. Persoalan ini menjadi lebih rumit apabila melihat kepada lukisan motif-motif tersebut yang ternyata amat tinggi kualitinya. Gallop (2010) turut menemui lukisan iluminasi separa siap yang menunjukkan bahawa seniman ketika itu melukis secara terus ke atas kertas menggunakan dakwat tanpa memerlukan

Seni iluminasi manuskrip Melayu khususnya dari Terengganu sememangnya terbukti pernah mencapai tahap yang dapat dibanggakan. Contoh dari manuskrip ini menunjukkan kompleksiti dan kemahiran tingga pernah ada di kalangan seniman Melayu. Sewajarnya khazanah ilmu kesenian Melayu yang terpendam ini dikaji dengan mendalam. Kaedah-kaedah pengiluminasian dari Terengganu ini kemungkinan dapat diformulasikan sehingga nanti dapat dijadikan satu bidang pengajian yang tersendiri. Lebih bernilai lagi sekiranya tradisi ini dapat dihidupkan kembali sebagaimana lestarinya bentukbentuk kesenian Melayu yang lain seperti seni ukir kayu, tekstil, seramik, seni ukir logam dan lain-lain.

Wawancara di Akademi Nik Rashidin di Bachok, Kelantan pada 21 Mac 2012.2 Wawancara di Kompleks Kraftangan Kuala Lumpur pada 28 Mac 2012.

1

Rujukan Ali Akbar. Kaligrafi dalam Mushaf Kuno Nusantara : Telaah Naskah-naskah Koleksi Perpustakaan Nasional RI. Disertasi Sarjana. Depok: Universitas Indonesia, 2005. Dzul Haimi Md Zain et.al. Ragam Hias Al-Qur’an di Alam Melayu. Kuala Lumpur: Utusan Publication, 2007. ___. “Seni Iluminasi Al-Qur’an di Alam Melayu.” Prosiding Persidangan Antarabangsa Kesenian 2009, Seni Dekorasi: Pelestarian dan Pembangunan, Petaling Jaya, 5-6 Ogos 2009. Kuala Lumpur: Akademi Pengajian Melayu, Universiti Malaya, 2009. Gallop, Annabel Teh. “The Manuscript Art of Kelantan: Between Terengganu and Patani.” Prosiding Seminar Spirit and Form in Malay Design, Muzium Negara, Kuala Lumpur, 27-29 Jun 2005a. ___. “The Spirit of Langkasuka? Illuminated Manuscripts from the East Coast of the Malay Peninsula.” Indonesia and the Malay World 33.96 (2005b): 113-182. ___. "Islamic Manuscript Art of Southeast Asia" Crescent Moon: Islamic Art & Civilization in Southeast Asia. Ed. Bennett, James. Adelaide: Art Gallery of South Australia, 2005c. 158-183. ___. "Palace and Pondok: Patronage and Production of Illuminated Manuscripts on the East Coast of the Malay Peninsula." Warisan Seni Ukir Kayu Melayu / Legacy of the Art of Malay Woodcarving. Ed. Zawiyah, Baba. Bangi: ATMA, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2010. 143-62.


25

LARooT | Assoc. Prof. Dr. Md. Nasir Ibrahim

This exhibition is imperative because it begs us a question on what is cultural regeneration without mindfulness, diversity and, of course, freedom of expression. Liu’s role is to challenge us and even sometimes to offend us. Liu aims to increase access to culture for everyone not only in Malaysia but outside Malaysia. Liu has successfully brings together many elements through various treatments of subject matter, media and medium. Liu has created new opportunities for cultural expressions and qualities. It is therefore pleasing that Liu provides us the opportunity to take a boundary-crossing look at art. To me, art and culture should be a dynamic, challenging and independent force based on the freedom of expression. Everyone should be able to participate in cultural life. To conclude, I would like to see Liu continue working on multicultural issues. This is because by highlighting a particular context of multiculturalism, an understanding of a larger context may be attained. Multicultural concerns cover a broad range of issues such as race, religion, ethnicity, culture, sexual orientation, and/or disability. Throughout history, multicultural concerns have been prevalent in regard to the cultures of the Malays, Chineses, Indians, and other cultural groups. With the gathering of various cultures, there will inevitably be cultural differences. Refraining from negative stereotyping and discrimination may be difficult but necessary in an ever-changing society.

L

iu Cheng Hua’s La Root solo exhibition features his latest artworks which was inspired by a place called “Larut”, the original name for Taiping. This exhibition is significant because it allows Liu Cheng Hua, a winner of Varsity Icon 2012, to delve into the root of multiculturalism. La Root exhibition which gathers a series of mini-installations, 2 and 3-dimensional artwork of Liu revisits the historical heritage of Taiping that reflects the essence of multicultural society existed in Larut. Based on the etymology of Larut (Spelled “Laroot” in the old map of Perak), the theme La Root itself signifies the importance of this exhibition. The name of Larut originally comes from Long Jaafar’s elephant called Larut, which signifies the discovery of tin mines. With the unearthing of tin mines, Larut became glorious and developed tremendously. Hence, we could see the relationship between Liu’s La Root and Larut, which is very meaningful intrinsically and extrinsically. The first impression of me when Liu mentioned that his art exhibition theme was La Root, it immediately takes me to Montreal, a French speaking place where I used to live for a couple of years. La Root in French means “the root”. Thus, I could see the close relationships between the theme and the artworks itselves. This exhibition and the artworks of Liu highlighting Larut mark a history of its own. Liu as a young prolific contemporary artist integrates his research skills that he obtained while doing his master’sdegree, which is not quite obvious in Malaysian art scene. He explores every signs and symbols that he could find in his attempt to highlight the issue of multiculturalism and the importance of Larut as the first of many things that occurred in Malaysia. For example, the railway track, police station, fire brigade, and

prison in Larut were among the first infrastructure and building being established in Malaysia. La Root focuses on the contributions of Kapitan Chung Keng Kwee, Ngah Ibrahim, the Indians,and the British community in developing Taiping as a modern town in the 1860s. The idea of many races living together harmoniously, especially after the Pangkor Treaty in 1874, has similarity to the 1 Malaysia concept. It means that the 1Malaysia concept has already being ascertained in the 1860’s. Hence, Liu’s artworks bring new lights to the negative perspective of war and crime during that era. The icons that Liu used symbolise the continuity that has been happening in Malaysia today. His artworks do not attempt to highlight on historical study or indulge into politics of government but to emphasise on the importance of living harmoniously in this multicultural country. The works attempt to make us realize the real success and progress that we have accomplished through clear sense of understanding.


26 Scarlette Lee, the director of CORE DESIGN GALLERY, an exclusive boutique art gallery which specializes in Malaysia Contemporary Art, talks to us about the gallery’s new project, the Great Malaysia Contemporary Art (GMCA) Malaysia Art has been very much sought after especially with the emergence of art auction houses for the past 3 years. What is the current scenario for Malaysia Contemporary Art? For the past 10 years, Malaysia Contemporary Art has been receiving tremendous awareness and response from art enthusiasts, collectors and public alike. However, due to the lack of proper representation from artdealers, galleries or even agents, the top notch Malaysia Contemporary Art has never been displayed in a major scale event like this to the mass public. It has always been the privileged few who have access to contemporary art galleries and get to collect and amass many pieces of seminal works of art.

GREAT Malaysia

contemporary

ART

Due to the lack of the infrastructure in the Malaysia art market, many can only head to the fairly accessible art auctions to select and pick, mostly on the Malaysia Modernist works of art. As for those without access to the information will seek to buy from international art market without knowing that Malaysia does have truly international artists that can match or even superceed the Masriadi of Indonesia or Zhang XiaGang of China, be it in value or quality of work. What is the concept of GMCA? For the first time in the Malaysia art history, Core Design Gallery brings together the selected Malaysia Contemporary Artists whose works have the critical value and museum quality through a project known as the Great Malaysia Contemporary Art (GMCA). GMCA will consist of top contemporary artists whose works are critically acclaimed and sought after. GMCA is a curated exhibition that will showcase the true quality of transforming months of paintstaking effort into a seminal artwork.

art expo sept ‘13 ahmad fuad osman

Which Malaysia Contemporary Artists are involved? All the Malaysian Contemporary Artists has been specifically selected for being the top in their specific genre from painting to sculpture to installation works.. We have Ahmad Fuad Osman, Anuar Rashid, Eng Hwee Chu, Fadhli Yusoff, Hamir Soib, Haslin bin Ismail, Husin Hourmain, Mohd Noor Mahmud, Muthalib Musa, Shooshie Sulaiman, Tan Chin Kuan and Zulkifli Yusoff.

anuar rashid eng hweechu

How will GMCA take the Malaysia Contemporary Art to another level? The first GMCA show will take place during Malaysia Art Expo from September 19th to September 22nd at Matrade, Kuala Lumpur. Core Design Gallery will make this its continuous trademark project that seek not only to bring all the top notch Malaysia Contemporary Artists to important art fairs like Malaysia Art Expo but also to international art fairs as a next step. It is time to bring the well-deserved international Malaysia Contemporary Artists to the international arena.

fadliyusoff hamirsoib haslinismail husinhourmain mohdnoormahmud multhalibmusa shooshiesulaiman suhaimifadzir tanchinkuan zulkifliyusoff 2

1

>> Zulkifli Yusoff

is remarkably the second Malaysian to showcase at the Venice Biennale (‘Don’t Play During Maghrib’, 1997, mixed media installation & painting, ‘Modernities & Memories: Recent Works from the Islamic World’). Pahang Warrior is his dual fascinations with history and Malaysian politics. The entire background of Pahang Warrior is fashioned from strips of canvas that have been printed with Jawi script. Pahang Warrior is a crucial development in this series as it furthers his existing palette with newer, brighter hues. Spaced out at the four corners are the names and references to Mat Kilau, Tok Gajah and Bahaman, four warriors during the British occupation of Malaya who were central to the fight for independence from colonization. Zulkifli takes it upon himself to underpin how the actions of these figures have given rise to the freedoms and privileges enjoyed by Malaysians in contemporary society. 1.

Zulkifli Yusoff, Pahang Warriors, 210cm x 335cm, Resin and collaged typographical canvas strips with printing and painting, 2013

2.

Tan Chin Kuan, Rainy Day, 189cm x 132cm, Oil on Canvas, 2012

>> Tan Chin Kuan

Rainy Day is an emotional piece for Tan. Adding to the weight of his tittle and content, Tan has employed a palette of soothing pastels in dark hues to paint an emotionally direct work that express his current emotional state in a newly developed atmospheric technique that impresses an all encompassing sense of thunderous rainfall on the viewer. Tan was born in the Chinese year of the horse and often utilitses it as a symbol when referring to himself and his reaction to his surroundings or events in his artwork. In Rainy Day Tan’s dead horse describes his sense of being lost as an artist when he first moved to Seremban. He felt his artistic vision was sliding downhill, reflected by the death of the horse. Standing centrally in the canvas, just in front of the horse is a self-portrait of Tan. Despite the heavy rain and animal carcass behind him, and the slightly bowed head stance, the viewer is given the impression of the strength of the central figure and his desire to move forward and rise again artistically.


27

3

<< Hamir Soib

’One of the prominent members of Matahati, his work has caught the attention of an avalanche of collectors, critics and galleries within the last five-six years. The Auctionland marks Soib’s return to the social-political content art. Hamir has painted a large koi fish, in the lateral view. The koi has been used as an icon to represent the ideas of value, buying and selling and the auction market. He depicts the landscape as submerged to reflect the loss of land through excessive development, the initial step in which is always the transaction of buying and selling the land. Environmental concerns and the resulting effect on the Malaysian landscape are a recurring concern for Soib. Commenting that everything is for sale, Soib draws parallels between the glamour of auctions with the chaos and mess of a fish market with the use of the super sized koi.

> > Husin Hourmain

Nota dan Yasin Untukmu is a 2013 mixed media on canvas work by the celebrated contemporary calligraphist Husin Hourmain. Five panels -to reflect the five pillars of the Islamic faith- have been worked in the detailed calligraphic style that has fast become Hourmain’s hallmark to create a personal tribute to his late father and also speak about the artist on three levels: as a son, as a Malay and as a Muslim. It is fitting as a tribute to his late father the artist is using the tittle of the prayer he regularly recites in his memory. Nota dan Yasin Untukmu shows Hourmain’s tremendous progression as an artist from his triumphant solo “Awal Huruf, Asal Huruf ” by combining his previous creative achievements with a development in concept. Hourmain layers both multiple concepts with physical layering of painting and collage to create an impactful piece that carries personal and social resonance.

4

<< Anuar Rashid

has always been a maverick. At a tender age of 20 years old, through his Birth of Inderaputera (1978) #31, Syed Ahmad Jamal, the then director of National Art Gallery declared him as “the new sensation of the Malaysian Art scene, perhaps its brightest star yet”. After a thriving solo exhibition “Wind, Water & Fire (1983) in Kuala Lumpur, he left for Europe on several grants and fellowships. Upon his return to Malaysia in 1986, he completed a mural for Central Market titled Farewell..Home Sweet Home North Star Constellation of Galaxies is the pinnacle of his Mih(raj) series. Here, the golden peacock and his winged horse (artist’s version of Al-Buraq) ascends towards an opening glow of the heavens. Anuar Rashid often claims himself as a story teller combining both myth and mysticism. His skillful use of oil clearly demonstrates that he was able to layer and glaze the bluish hue as if he used watercolour to enthrall the viewers in.

6

5

3.

Hamir Soib, The Auctionland, 150m x 360cm, Mix Bitumen & Acrylic on Canvas, 2013

4.

Husin Hourmain, Nota & Yasin untukmu, 365cm x 213cm, Mix Media & Acrylic on Canvas,2013

5.

Anuar Rashid, Mih(raj)-home sweet home north star constellation of galaxies, 285cm x 233m, Oil on Canvas, 2013

6.

Eng Hwee Chu, Searching-Facing the new edge, 189m x 132cm, Acrylic on Canvas, 2010

> >Eng Hwee Chu

uses her well known icons- the black shadow and red figure- are the viewer’s first clue that she has once again created an autobiographical work. Hwee Chu’s inner self, is a dark looming figure in a frightened or heavy stance. Here in Searching-Facing to the New Age, Hwee Chu has chosen to represent her inner self in an energetic position, flying freely across the top of the canvas, reflecting the confidence she has at this stage of her life. Representing Hwee Chu’s true self is the red figure that is central to the painting. A sense of curiosity radiates from her new red figure; she seems to be appreciating the difference in the value of her new life. Hwee Chu’s identity strongly encompasses her cultural identity as a Chinese Malaysian woman.


28

Art into Therapy Art is a medium of creativity and emotion developed by the human mind to express itself and can be expressed through the five senses that are available to the human body. An important aspect of art is that it can bring a person closer to his or her own self-understanding, which in turn creates a beneficial effect to the mind and body. In today’s world the gift of art seems to be under-appreciated to the degree that its therapeutic value has remained largely unrecognised.

But a veteran with nearly 40 years of involvement in the visual arts scene in Malaysia, K. Thangarajoo, or better known as Mr. Raj, is on a mission to use his skills and talent to promote art therapy. Having taught and mentored children from various backgrounds throughout the years, he has formed a natural bond with the young minds. He has developed a skill which turns art into a form of therapy which is primarily focused on the physically and mentally challenged children. Mr. Raj is also is a prominent children’s book illustrator who won the first prize in the National Book Development Council Competition for the best illustrated book entitled “Tiki, Tiko, Tiku” (The Three Rats), and he has conducted and participated in various child development workshops and seminars including the “Art for All” camp in Bangkok in 2009. He was also an active member of the famous Anak Alam (Children of Nature) Group during the 1970’s and 1980’s and received the Young Malaysian Artist of the Year Award in 1984.

|Ashvin Varghese

His true passion, however, lies in the art sector as an educator. During these years as an educator and mentor, Mr. Raj came to realise that art – regardless of form or medium– can help improve a person’s well-being mentally, emotionally and physically. Through the vast number of people he encountered (mainly children and adolescents), he has come to appreciate the true value of art and not to look at it as a mere hobby or a form of recreation. It is his philosophy that art can heal and that it is a gift from God. When asked to explain his skill with respect to art therapy, Mr Raj’s gentle reply was, “I’m really not sure how to explain this instinctive skill to you”. The first thing he does is to look closely at the child or adolescent to evaluate the situation – especially his or her physical and mental state. As an artist, it is Mr. Raj’s nature to see, feel and touch things with a heightened sensitivity, or the “artist’s touch”, so to speak. His eyes are trained to look for things that untrained eyes would tend to miss. For example by looking at an individual’s eyes, he could tell their mood. He looks at the muscle structure and the way it moves to the motion of the individual. From this observation, he relates it to the brain activity of the person. This seems like a rather vague statement to make but Mr. Raj further describes that he is an avid reader and has read many books on the human anatomy. This knowledge, in combination with his skills and experience, allows him to incorporate and apply art and science together in his treatment. Indeed, isn’t science a form of art? Presently, Mr. Raj is working with an eight year old boy named Harrish. Harrish has what Mr. Raj describes as a slight mental handicap which also hinders his natural physical movement. He has been officially diagnosed with this condition from the age of three. In this case, Mr. Raj first performs art therapy by massaging Harrish’s hands and feet in what he calls the “Human Sculpture” healing. In essence, the Human Sculpture is a method in

Formation of the structure layout

which is focused on externally stimulating the response between the brain and the muscles. In Harrish’s case, his hands and feet are not coordinated with the right part of the human anatomy; therefore the growth of his overall body is hindered. Mr Raj explains that the Human Sculpture is a very important aspect in art therapy as healthy maintenance of the body is crucial for mental growth. Moving past the Human Sculpture method, Mr. Raj goes on to visual art medium by letting Harrish draw freely on paper. This method allows Harrish to freely express his emotions and thoughts in a non-verbal and expressive manner. Mr. Raj explains that through this method he can see how an individual thinks or how an individual’s train of thought flows, whether smoothly or disturbed. The things that Harrish draws may seem like simple lines or random doodles to a normal person but for Mr. Raj, this represents brain activity and how well an individual is doing in therapy. The methods of course differ on case by case basis. Different people may need a different approach to cater to their specific needs. The approach Mr Raj is using on Harrish is beginning to show gradual signs of improvement. Mr. Raj hopes art will remain a medium for physical and spiritual development and that more and more people will come to recognise its value. Having turned water into wine, figuratively speaking, or art into therapy, and foreseeing “Art Therapy” to be his eventual “masterpiece”, his ultimate goal is to see each individual get better through art. For future info please contact Mr. Thangarajoo at 012 346 7872 or jootha@gmail.com foto by Tan Sei Kuan

Pucuk

Rebung | Suria Nivarthini

From its early beginnings in 1958, the National Visual Art Gallery has done a remarkable job in carrying out its mission of “collecting, restoring, preserving, exhibiting, promoting and nurturing awareness, understanding and appreciation of art”. To date, it has organised hundreds of exhibitions showcasing the works of both Malaysian and international artists, conducted workshops, seminars, competitions and art activities locally as well participated in international events. A particular highlight from this year’s line-up was the much anticipated Papier-mâché Workshop in conjunction with Latiff Mohidin’s 60-Year Retrospective exhibition which exhibited a total of 344 artworks from drawings to sculptures. This particular workshop was based on the renowned artist’s Pago-Pago series. The idea for the pucuk rebung (bamboo shoots) papier-mâché was contributed by a prominent fellow artist Thangarajoo, a.k.a Mr. Raj, as a tribute to Latiff Mohidin. The materials used for this particular project were simple items that could be obtained from any convenience shop or hardware store. The papier-mâché was created entirely from wire mesh and wire cutter, glue made from tapioca flour, aerosol paint and a few pieces of wood cut into the required dimensions for each pucuk rebung foundation.

The workshop was conducted at the National Visual Art Gallery led by its Education Department and facilitated by Mr. Raj himself, where the participants were mainly UITM students. It went on for four weeks where the participants worked hand in hand enthusiastically to build, paint and assemble the pucuk rebung papiermâché within the given time to be displayed at the retrospective exhibition. Mr. Raj’s had hoped to inculcate the significance of aesthetic s from the artist’s perspective to the younger generation. The process proved to be an eye-opener for quite a number of students who were involved, including Mr. Raj’s own son who was also there to lend a hand. Upon display, the finished product as well as its message was well appreciated by the audience. More of similar projects are foreseen in the future.

Formation of the structure foundation with wire mesh

Mr. Raj preparing glue from tapioca flour


29

BSVN SANA SINI MINGGU KEBUDAYAAN MALAYSIA LONDON 2013 (MKML) PAMERAN ALIRANSEMASA CURRENT FLOW EXHIBITION

–––––––––– Malaysian Institute of Art, MIA Gallery –––––––––– Curator : Tan Hui Koon & Izat Arif

21 Sept

22-29 Jun LAWATAN KERJA DAN MAJLIS BERBUKA PUASA

23 JUL

21 September 2013, South Bank, London,– Majlis Perasmian MKML 2013 telah disempurnakan oleh Datuk Bandar Southwark, Councillor Abdul Mohamed bersamasama dengan YB Dato’ Seri Mohamed Nazri Bin Abdul Aziz, Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia pada jam 3.00 petang bertempat di South Bank, London. MKML 2013 yang telah berlangsung dari 19 hingga 23

“Current Flow” is an effort to gather a group of young

September lalu adalah bertujuan bagi mempromosikan

practitioners from various parts of Malaysia - to reflect

kepelbagaian budaya negara ini ke mata dunia.

the diversity of media related practice in our current art scene. The adaptation of media technology (be it literal, analytical or conceptual) by these artists for their practice manifest Machulan’s prophecy “Medium is the message”. Departing from such prophecy, the exhibition presents the multiplicity that emerge through the reconciliation of digital and analogue objects as acutely being embodied by the works of artists being presented here. Indeed, the ‘current flow’ exhibition articulates the conditions of the ‘message’- that through the transformation of medium becoming the meaning, it propagates an assortment of new expression and experience of our everyday reality.

Pada 23 Julai 2013 yang lalu, YB Dato’ Seri Mohamed Nazri bin Abdul Aziz Menteri Pelancongan dan Kebudayaan telah mengadakan lawatan kerja ke Balai Seni Visual Negara. Di dalam lawatan ini beliau berkesempatan untuk melihat pusat koleksi dan konservasi Balai Seni Visual Negara yang berwajah baru. Lawatan ini juga turut disertai dengan Majlis Berbuka Puasa bersama- pegawai dan kakitangan BSVN bagi mengeratkan lagi hubungan silatulrahim dikalangan warga kerja dan kementerian.

Sehubungan itu, Balai Seni Visual Negara (BSVN) juga telah mengambil kesempatan bagi mempromosikan seni lukis tempatan dengan mengadakan demonstrasi melukis potret, cetakan, landskap, dan karikatur yang bernada keMalaysiaan oleh pelukis-pelukis muda seperti Kelvin Chap Kok Leong, Syed Nahar Syed Abdul Hamid, Abdul Razak Razali, Mohd Fadli Bahari, Mohd Hairul Muhamad Sin, Nor Izaidafazlina Mohd Hanafi dan Saiful Rezal Mohd Razali. Berkesinambungan dengan itu juga satu pameran mini “Pertarungan Amron Omar” telah berlangsung di Galeri OXO Tower Wharf, South Bank. Sebanyak 26 buah karya atas kertas yang telah dipinjamkan daripada beberapa kolektor persendirian telah dipamerkan di

The AliranSemasa exhibition features Syafiq Abdul Samat,

galeri tersebut.

TC Liew, Dayana Al Sahab, Lattalilat Art Group and guest prominent sound artist, Goh Lee Kwang.

‘FYESTA SEKOLAH SENI JOHOR BAHRU 2013’ “12 DIVERSITY”

PERFORMANCE + SCREENING "SEE THE SOUND, HEAR THE IMAGE" EXPERIMENTAL VIDEO SCREENING BY KLEX

22 Jun

27 Ogos

Kinta Riverfront, Ipoh, Perak

Malaysian Institute of Art (MIA) Curator & Presenter : Kok Siew Wai –––––––––– Pada 27 Ogos 2013 (Selasa), Cik Tan Hui Koon dan Puan Noreen Baharudin dari Cawangan Pendidikan Lembaga Pembangunan Seni Visual Negara telah menghadiri Pameran Produksi SPM Seni Visual dan Menyaksikan Seni Persembahan ‘Fyesta Sekolah Seni Johor Bahru 2013’ yang bertajuk “12 diversity”. Pameran ini membawa maksud 12 kepelbagaian dan sesuai 3 bidang iaitu Seni Halus, Komunikasi Visual dan juga Rekabentuk. Murid-murid ini menghasilkan karya serta pelbagai produk yang merangkumi penggunaan bahan,proses penghasilan, eksperimentasi bahan, saiz serta bentuk dan juga persembahan yang berbeza. Pameran ini telah dirasmikan oleh Encik Romai Noor Bin Rabbu.

“IPOH DRAWING MARATHON”

28-29 Sept

KLEX presents a screening programme consisting 15

Persatuan Pelukis Perak telah menganjurkan “IPOH

short videos that explore the possibilities of music, sound

DRAWING MARATHON” di Kinta Riverfront, Ipoh,

and image. Sight and sound shares much vocabulary

Perak pada 28 - 29 September 2013. Seramai 50

as an artistic language. It has been a long history that

orang pelukis telah dijemput untuk membuat

filmmakers and video artists collaborate with musicians

lakaran secara berterusan selama 24 jam. Acara

to find an integrated expression in colour, rhythm, shapes

ini merupakan sebahagian dari One Malaysia

and tones. This programme will feature video works from

Contemporary Art Tourism Festival (1MCAT 2013)

the KLEX archive and from friends of KLEX, displaying

yang telah dirasmikan oleh YBhg. Datuk Dr Ong Hong

interesting musical-sonic-visual relationships and

Peng, Ketua Setiausaha, Kementerian Pelancongan

experimentations.

dan Kebudayaan Malaysia. Balai Seni Visual Negara (BSVN) telah membantu dari segi pendokumentasian

The selected works are from Malaysia, Japan, Hong Kong,

sepanjang program tersebut berlangsung. Puan Zanita

Poland, UK, France, Germany and USA. Participating

Anuar telah dijemput untuk menjadi salah seorang juri

artists are Au Sow Yee, Wong Eng Leong, Kamal Sabran,

dan ahli panel bicara seni.

KokSiewWai, Koji Tambata, Akiko Nakamura, June Kyu Park, Yoshida Haruka, Choi Sai Ho, MarcinGizycici, Max Hattler, Jean-Michael Rolland, Mafarikha Akhir and PhillippArtus.


Suchen SK (Freelance Photographer) www.suchens.com

Please email to sharzeela@artgallery.gov.my

CENTRES / GALLERIES / STUDIOS / OTHERS ART GENERATION STUDIO 21-1, Jalan Damai Perdana 1/8D, Bandar Damai Perdana, 56000 Cheras Kuala Lumpur. Tel/Fax: 03-9100 1597 Blog: baiduren-space.blogspot.com Email: art.baiduren@gmail.com

Mouth & Foot Painting Artists Sdn. Bhd. Lot 327, 2nd Ampang Park Shopping Centre, Jalan Ampang, 50450 Kuala Lumpur, P.O.Box 12431, 50778 Kuala Lumpur. Tel: 03-2161 8860,2161 8502 Fax: 03-2162 1504

FINDARS  Art gallery + performance space for rent!

Relaxsee Gallery lot 125, lrg Kempas 1, Kampung Melayu 68000 Ampang, Slangor D.E

No. 25-2, Jln Metro Wangsa, Seksyen 2, Wangsa Maju, 53300

Ismail Hj. Baba Naive Artist 017 883 0303 03-42533984

For more info, please visit http://findars.blogspot.com

NEO POP ART (JERI’S STUDIO ‘55) Sitajeriazhari (Art Dealer) 220 Lorong Maarof Bangsar 59000 Kuala Lumpur Malaysia Studio : 03-2094 1537 Mobile : 013-3253 045

Natyavaruval Arts Workshop And Gallery Umi Natasya Pie 016-3766 181 25-2, Taman Setapak Indah Jaya Jalan Puah Jaya, Off Jalan Pahang, 53000 Kuala Lumpur. Email: natyavaruval @yahoo.com

New Black Coffee Lab Plaza Crystaline @ Setapak B-2A-1, Jln Danau Niaga 1 Taman Danau Kota 53300 Kuala Lumpur Malaysia Tel: (60) 3-6272-2818

CHEAP SENG POTTERY SDN.BHD. (Ceramic Design, Glazes Mixing, Plaster Mold Design, Sculpture) Factory & Seramic Studio: Lot 2269 Jalan Bercham, 31400 Ipoh, Perak. Tel: 05-547 8936 Fax: 05-547 5040 Email : artstudio39@yahoo.com

 ALAYSIAN ASSOCIATION OF M CREATIVITY & INNOVATION macri empowering simple ideas Tel:03-2282 7028 Fax: 03-2282 7028 Email : www.macri.com.my Lot A-28-10, Menara UOA Bangsar, No 5 Jalan Bangsar 1, 59000 Kuala Lumpur.

SCULPTUREATWORK (M) SDN.BHD. www.sculpcureatwork.com Studio: 108 Lorong Maarof, Bangsar Park, 59000 Kuala Lumpur. Tel: 03-22836936 Fax: 03-22835936

NURIDAUS ENTERPRISE (SPECIALIST IN COPPER TOOLINGS) Blok L22-505, Persiaran Pandan, Pandan Jaya, Cheras, Kuala Lumpur. -FULLY HANDCRAFTED019-334 7877 018-268 1880 018-287 7883

Gerai OA -Indigenous Peoples StallContact us: Reita Faida Rahim (coordinator) Email: geraios@gmail.com buy online: www.elevyn.com/shop/geraioa

Let’s Handmade a.hippies@gmail.com Miss Ireen Handmade www.missireen.blogspot.com www.missireen.110mb.com

AChiBuu Handmade Blog: http://achibuu.blogspot.com Website: www.achibuu.com Contact: huichyet@yahoo.com

Panda Eyes Handmade Wen Yi (Graphic Designer) hata-knight@hotmail.com http://www.pandaeyesdiy.blogspot.com

Ambriel Craft -handmade from the heart(Handmade Cards, Custom Made To Order, Home baked, Custom Bake to Order, Wedding Invitations, Thematic Party Cards, Thank You Cards, Corporate Gifts.) 43, Jalan Bp2, Bandar Bukit Puchong, 41720 Puchong Selangor. Tel/Fax: 03-8060 3795 Blog: http://ambrielcraft.wordpress.com Email: audrey@ambriel.com.my

I LOVE UNIQUE GIFTS http://iloveunique.blogspot.com email: aimeili55@yahoo.com (Emily Ng)

Shahril Nizam Ahmad (Freelance Illustrator) Email: shahrila@yahoo.com Webpage: http://www.geocities.com/shahrila/shahril_ nizam.html Nazmi (Professional Photographer) nazmi_photo@yahoo.com

Yus Usratika@Luqman Husaini (Writer/composer) yusratika@yahoo.com yusnistone@yahoo.com www.usratika.blogspot.com

Heroes Sticker + Heroes Apparel heroesticker@gmail.com heroesapparel@gmail.com heroesapparel.webs.com mudah.my/herosticker facebook.com/heroesapparel

Pyanz Henna Arts & Crafts Pyan Shariff (Henna Artist) 012-297 9588 Email:pyanzhennaart@yahoo.com Website: http://pyanzshariff.webs.com www.pyanzhennaart.com Studio: Blok A8-G-25, Jalan Mewah 4, Pandan Mewah, 68000 Ampang, Selangor. Fax: 03-4291 1588 'Everyone is Awesome' Ummi Creative Designer Phone : 03-6038 6377 Email : everyoneisawesome@gmail.com

Lot No. 56, Level G2, Publika Shopping Gallery, Solaris Dutamas, No. 1, Jalan Dutamas 1, 50480, Kuala Lumpur. Tel : +603-6243 1108 Fax:+603-6243 1107 Email : segarisartcenter@gmail.com

EDEN ART STUDIO ART CENTRE, TEA HOUSE, COMMUNICATION CENTRE, ARTGALLERY edenartstudio@gmail.com Block L6-3-9C, Pelangi Promenade, Jalan Pekan Baru 34, 41050 Klang, Selangor. CULTURE STREET ARTS & GALLERY (Gallery, Chinese Paintings Mounting, Mounting Material,Art Materials) 10C, 3rd Floor, Jalan Panggong, 50000 Kuala Lumpur. Tel/Fax:03-2026 0292 Email: cs_arts@tm.net.my

www.urban-cr3atures.com Motiongraphics/printgraphics+interactive/ clothing/toys/web+characterdesign/illustration/ typography/animation/event/C.G effects/music/ sound/publication. www.projectboxie.com urbancr3atures.blogspot.com

D.I.Y / Freelance / SERVICES Chekri Mansor (Free lance caricaturist, cartoonist, painter and musician) chekrimansor@gmail.com http://chekrimansor.webs.com/

Kufi On Kanvas Yushafizal Yunos kufionkanvas@gmail.com 012-252 5644 VALERIE YAN CREATIONS Valerie Yan (Illustrator) Rainie_yan@hotmail.com http://valeriecreations.blogspot.com Nurgajir@Gajir (Tempahan Nama Dalam Tulisan Jawi Lukisan Atas Kanvas) 017-366 9290 http://gajirkaligrafi.blogspot.com -Oil Painting -Abstrak -Seni Khat GLOBP Stoodio Animation/motiongraphics/editorial+concept illustration/charaterdesign globp@yahoo.com www.flickr.com/photos/myglobp

Thangarajoo @ Mr. Raj (Artist-Children's book illustrator-Art Tutor) Conducts art classes at stucent's home. Call- 012 3467872 Email: jootha@gmail.com/ jootha57@yahoo.com. Please visit:www.flickr.com/pjotos/thanga4 bibichun (freelance designer, illustrator +graffiti artist) bibichun@gmail.com www.bibichun.com Khor Hui Min (Writer) khor.hm@gmail.com khorhmin@yahoo.co.uk (Writing, Editing, Proofreading, Project Coordination, Brochures Articles, Corporate Profiles, General/Technical Reports, Websites/Interactive, Lyrics Translation, Children’s Books etc.) Michael Chuah Design (character designer/comic book artist) chuahshihchung@yahoo.com www.michaeldesign.com The Seamstress http://seamstresses.blogspot.com Syahirah Suhaimi: 013-6282 2417 Sumarni Suhaimi: 013-3730 602

KLOBOT www.comeandharmeme.vox.com myspace.com/klobot comeandharmme@gmail.com

Abdul Hadi Haji Ahmad Lot 01.08A, Groud Floor, Central Market Annexe, Jalan Hang Kasturi, 50050 Kuala Lumpur. Email : hadi365@gmail.com www.hadiportrait.blogspot.com Play & Expressive Arts Andrew Ng (Play & Art Therapist) Tel : 012-361 8596 -Founder & Director of Play & Expressive Arts -Conducts Parenting Seminars, Play Therapy Workshops & Training in Malaysia, Singapore, Hong Kong & China. Elements Creations - hand crafted ceramics 48 Lorong Nikmat 2, Taman Gembira Jalan Kuchai Lama 58200 Kuala Lumpur. nikicheong33@yahoo.com Colorss Clay Accessories www.colorss88.blogspot.com chia_li_huei@hotmail.com

Mohd Jalaludin bin Ahmad Ramli, (Mural Artist / Painter / Cartoonist) My Blog : http://lalmuralartist.blogspot.com/ My FB : http://www.facebook.com/lalmural

Pikir & Lukis, Azman Md Nor (Watercolour, Mural, Pencil, Art) Blog : http://pikirdanlukis.blogspot.com/ FB : http://www.facebook.com/pikindanlukis P : 019 9169960 E : whitenicetangerine@gmai.com Shreez Art Gallery -Arts on goverment Seni Visual syllybus for secondary and primary -Home art classes with no age limit students -Orders on oil on canvas, charcoal, Mural on portaits, scenary 5th Floor, Sentul Suajaya, Sentul, Kuala Lumpur T : 010 2540115 E : shreezarts@yahoo.com

SUPPLIERS / SERVICES / BOOKS / Selvan Holdings (M) Sdn Bhd Specialised in convenience/newstand concept stores. Exclusive distributors of foreign magazines and books. tel: 603 4042 2339 email: selvan39@streamyx.com On Target Training Sdn Bhd -books, posters, manuals, simulation software, E-book,E-learning, educational dvds, Interactive Cd-Roms, customized content development. Office-03-77859716 Fax-03-77859718 email: arull@ottlearning.com.my

HAVEN (something for everyone) Lot S211 (2nd floor) Promenade, 1 Utama Shopping Centre, 1 Lebuh Bandar Utama, 47800 Petaling Jaya, Selangor. tel: 03-7727 3541 email: getcrafty@craft-haven.com www.crafty-haven.com

Clarity Enterprise (wholesale & retail keychains, accessories & art pieces) No. 21 Lorong 9/115C, Taman Jaya, Off Jalan Kuchai Lama, 58200 Kuala Lumpur. Tel/Fax: 03-7875 9195 Email: clarityenterprise@gmail.com

Design Art Books Lot FF-07, The Waterfront @Park City 5, Persiaran Resident, Desa Park City, 52200 Kuala Lumpur. Email: deendab@gmail.com Tel: 03-6280 7876 Fax: 03-6280 7875

BASHEER GRAPHIC BOOKS AT BORDERS Lot – 216-B, Third Floor, The Gardens Mid VALLEY Lingkaran Syed Putra 59200 Kuala Lumpur. www.basheergraphic.com www.basheercityroom.com

Internasional Art Services(M)Sdn Bhd -mover and transportation of artworksJerry (Supervisor) Tel: 03-7846 5821 Fax: 03-7846 1944 Email: internationalartservices@jim.com.my

THE ART SHOP (Art Material, Technical Drawing Instruments, Stationary) No 65, Jalan Negara, Taman Melawati, 53100 Kuala Lumpur. Tel: 03-4108 8322 Fax: 03-4107 8036 Wholly Owned By Hi-Scan Wholesale Sdn.Bhd.

Leong Brothers -Artistic, Frame Specialists and Designer, Glass Dealer331 Jalan Tuanku Abdul Rahman, 50100 Kuala Lumpur. Tel/Fax: 03-2691 3941 Tel: 03-2692 2116

KHAI LIEN SILK SCREEN SUPPLIERS (M) SDN.BHD. 132, Jalan Selar, Taman Bukit Riau, Batu 3 ½, Jalan Cheras, 56100 Kuala Lumpur. Tel: 03-9283 7032 Fax: 03-9285 1035 Email : kailien@po.jaring.my www.khailien.com.my We supply: Inks, Machineries & Equipment, Other Silkscreen Materials, Advertising.

WS ART & FRAMES CENTRE SDN. BHD. (Art Gallery, Conservation & Custom Framing, delivery & Installation of Artwork.) No 34, Jalan Dang Wangi, 50100 Kuala Lumpur. Tel: 03-2698 0132 Fax: 03-2692 7520 Email: wsartctr@msn.com A member of: PROFESSIONAL PICTURE FRAMERS ASSOCIATION(USA) Perniagaan Hai Kuang Sdn. Bhd. -Supplies all kinds of screen printing, pad printing,materials, equipment machinery and stencil making service. Head Office : No. 51, Jalan Dato’ Haji Eusoff, Damai Komplek, 50400 Kuala Lumpur, Malaysia. Tel: 03-4042 9569, 4042 0071, 4041 9493, 4041 9479 Fax: 03-4042 2467(ADMIN) , 4042 3425(SALES) Email: haikuang@tm.net.my SOLE DISTRIBUTOR IN MALAYSIA (The Most Famous in Silkscreen Printing Industry)


Latest Publications Satu Pameran Untuk Semua • Sebuah usahasama di antara BSVN dengan ruang seni dan galeri seni • BSVN-ART ROW-ARTEMIS ARTCHANDAN-MORNEPELITA HATI-RA-G13HOM ART TRANSSEGARIS ART CENTREWHITE BOX • Complete reference & list of work • Malay & English RM 100

Ali Mabuha Rahamad: Kembara di Sarang Seni (Journey Into the World of Art) • Essays by Nur Hanim Khairuddin & Ooi Kok Chuen • Selected works from the 1970's to 2011 • Complete Bio & references • Malay & English

Absurd(C)ity • Essays by Baktiar Nalim & Mohd Fuad Arif • Complete reference & list of work • Malay & English RM 50

RM 140

Pertarungan: Amron Omar • Essays by Alizam Hassan, Safrizal Shahir, Pakhruddin Sulaiman, Hasnul J.Saidon and many more. • Selected works from the 1980's to 2011 • Complete Bio & list of works • Malay & English RM 140

Button Badge RM 3

Pancawarna Karya Pilihan 1990-2012 selected Artworks Sharifah Fatimah Syed Zubir • Essays by Ooi Kok Chuen & Tsabri Ibrahim • Selected works from the 1990 to 2012 • Complete Bio & references • Malay & English RM 100

Portfolio RM 120

T-shirt RM 25 Poskad RM 10

All publications can be purchased at the Gallery Shop located at National Visual Arts Gallery. For enquiries please email to osmi@artgallery.gov.my http://publicationbsvn.blogspot.com


senikini#20  

55 Tahun Balai S eni Visual Negara (BSVN) 1958-2013 oleh Faizal Sidik | Salut 55! Maljis Penghargaan Dan Makan Malam Bersama Pelukis | Starv...

senikini#20  

55 Tahun Balai S eni Visual Negara (BSVN) 1958-2013 oleh Faizal Sidik | Salut 55! Maljis Penghargaan Dan Makan Malam Bersama Pelukis | Starv...

Advertisement