Page 1

51 брой

то

се разп

ро

за повече информация

о

н

т

!!!

www.saloni.bg

анява сам тр

Сп и

е ни

с

са

3-ти/2016

чр

ез абонам

е

* Интензивна хидратация на кожата през лятото * неинвазивна мезотерапия от ново поколение * 4D лазерно подмладяване иновативни методи за борба с целулита * нов стандарт за липосукция * Ефикасна превенция на хиперпигментацията *


РАЗКРИЙТЕ КРАСОТАТА НА КОЖАТА


Сега, повече от всякога, кожата се нуждае от защита срещу негативните влияния на замърсяването на въздуха и околната среда. APC комплекс (комплекс против замърсяване на въздуха) интегриран в Soin DERMATOLOGIQUE съчетава селективно подбрани и внимателно комбинирани активни съставки, които освобождават кожата от праховите микрочастици и я предпазват трайно от сериозни увреждания. APC комплекс има свойството активно да прониква в кожата , да насърчава притока на кислород и стимулира естествените процеси на защита на кожата .

Това е началото, за да върнете красотата на кожата.

Информация, продажби и обучение ДИНАМИКА 2000 ЕООД Варна, ул. Нидерле 2, тел 052 35 45 97, София, ул. Люботрън 3, тел: 02/868 03 32 www.dinamika2000.com


 Medical inspired  Hypoallergenic  Pharmacy Cosme�cs www.lideratrading.net e-mail: sales@lideratrading.net

Lidera Group

Lidera Trading


 Хипоалергична  Високо технологична  Базирана на биологично активни и функционални компоненти  С бързи и видими резултати

Серия Баланс и Матиране Корекция на себума и регулиране на акнето Серия Дълбока Хидратация Незабавна и дълготрайна до 72-часова хидратация Серия V-shape Лифтинг и анти-ейдж Възстановяване еластичността и стягане контура на лицето Серия Чувствителна кожа Успокояване и защита на чувствителната кожа тел: 02/ 957 08 75; 957 08 90; факс: 02/ 957 08 76, моб.: 0886 741 221


съдържание

16-19 BIOLOGIQUE RECHERCHE ИСТИНСКИ ДИАМАНТ С НЕИЗМЕРИМА СТОЙНОСТ

www.saloni.bg www.derma-info.bg редакция отговорен редактор поли манолова 0879 03 57 61 редактори Найда Спасова

22-23 тийм билдинг на Виталити клуб

предпечатна подготовка Неда Цанкова Фотограф Красимир Семов счетоводство весислава леонидова

директор реклама Яна Николова 0876 414 416 info@saloni.bg 24-26 ЧЕТВЪРТА МЕЖДУНАРОДНА КОЗМЕТИЧНА Офис мениджър КОНФЕРЕНЦИЯ info@saloni.bg На корицата: Гергана Стоева фотограф корица: Иван Коловос адрес София, ул. Пиер дегейтър 9 бл. 3

30-31 V дни на професионалната козметика

издател Медиятрейд еООД Изданията beauty WOMAN са регистрирана марка на Медиятрейд еООД

32-52 козметика

ISSN 1314-2186 Редакцията не носи отговорност за съдържанието на платените публикации. Използването на материали от изданието е забранено с изключение на изричното съгласие на издателя.


козметика

BIOLOGIQUE RECHERCHE ИСТИНСКИ ДИАМАНТ С НЕИЗМЕРИМА СТОЙНОСТ

Френската луксозна марка Biologique Recherche направи своята официална премиера за България на бляскаво събитие в началото на май, което се състоя в Гранд Хотел София. Специалните гости г-н Пиер-Луис Делапалм и най-опитният международен тренер на марката г-жа Мари-Йожени Верде представиха революционния подход на Biologique Recherche за лечение на акне, заличаване на белези, лифтинг и запълване на бръчки. Беше демонстрирана и първата в света иновативна 3D маска за лице с 80% хиалуронова киселина Second Skin – заместител на инжекционните процедури.

14

Пиер-Луис Делапалм: „Компанията Biologique Recherche е истински диамант с неизмерима стойност“

Северна Америка и глобален директор за марката. От юни 2008, Пиер-Луис Делапалм е главен изпълнителен директор и съдружник в Biologique Recherche, заедно с Руперт Шмид и доктор Филип Алуш.

Пиер-Луис Делапалм завършва програма MBA в HEC Paris (един от най-известните бизнес университети в света) и започва своята кариера в Unilever, където заема различни маркетингови, а след това главни мениджърски позиции в продължение на 12 години в Европа и Азия. През 2000 г. той се присъединява към Yves Rocher, където е успешен директор по маркетинг и комуникации, главен изпълнителен директор на Yves Rocher за

Разговаряме с г-н Пиер-Луис Делапалм за предизвикателството да се наложи висок клас професионална козметика в условията на днешния силно конкурентен козметичен пазар, маркетинговите стратегии на компанията и очакванията му от лансирането на марката в България.

Вече 8 години сте главен изпълнителен директор и съдружник в Biologique Recherche. С какво ви привлече тази компания? След смъртта на създателя на компанията д-р Иван Алуш семейството пожела да продължи авантюрата, наречена Biologique Recherche. Едно вълнуващо приключение в климат, в който се уважават истинските цен-


козметика

ности – основен принцип в работата на компанията и до ден-днешен. По това време аз бях начело на Yves Rocher, също известна френска марка, и един ден Руперт Шмид, мой дългогодишен приятел, ме попита какво мисля за компанията Biologique Recherche. Отидох на Шанз-Елизе, запознах се с марката, изпробвах предлаганите услуги и видях, че е едно невероятно бижу, истински диамант с неизмерима стойност. Заедно с Руперт Шмид решихме да се присъединим към Biologique Recherche, защото усетихме, че марката е наистина различна и притежава изключителен потенциал.

Безспорно Biologique Recherche е висок клас професионална козметика. Какво я отличава от останалите марки и я прави предпочитана както от професионалистите, така и от крайните клиенти? Няма нито тайна, нито чудо, просто това е марка, която от самото начало, със самото си създаване залага на етичността, опитва се да разбере как функционира кожата и да намери правилните решения за третиране на различните типове кожа и съответните проблеми. Акцентът не е поставен основно върху маркетинга и рекламата, т.е. компанията работи повече за смисъла, отколкото за формата. И наистина, вече 40 години марката залага на смисъла и резултатите са видими. Днес Biologique Recherche може да се похвали със световно присъствие, услугите й са изключително ценени, създава иновативни и мощни продукти и инвестира много в подготовката на своите кадри – едно от големите качества на създателя д-р Иван Алуш, което и сега продължава да бъде на дневен ред. Предаването на знанията и опита е изключително важно за създаване на сериозно подготвени кадри.

Какви са специфичните проблеми при налагане на висок клас козметика в условията на днешния силно конкурентен козметичен пазар? С какви предизвикателства се сблъсквате? Човечността е може би основното и единственото предизвикателство. Какво имам предвид? Във всяка страна, в която започваме работа, за нас най-голямата трудност е да намерим партньор, който да ни представлява и да споделя същите ценности като нас, т.е. истинска страст и известно търпение, защото налагането на висок клас професионална козметика изисква време. Важно е да намерим терапевти и козметици, които едновременно да притежават и ум, и ръце. Това е чисто човешката страна на въпроса. Вие сте много права – пазарът е силно конкурентен, присъстват сериозни козметични марки, но в голяма степен козметиката си остава „занаятчийство“ и най-важната суровина в нашия занаят е човекът.

ИСТИНСКИ ДИАМАНТ С НЕИЗМЕРИМА СТОЙНОСТ

Какви са изискванията към партньорите в различните страни? Независимо, че Biologique Recherche е висок клас козметика, качеството на партньорите ни е много поважно от външния блясък. Нашите най-добри партньори в света не са задължително най-големите и луксозни фирми в съответните страни, а козметиците, които имат репутацията на най-добрите в града или в квартала. Това, което ни интересува при нашите партньори е да имат клиенти и да са готови да инвестират не само пари, но и време, както и да се чувстват съпричастни към философията и ценностите на Biologique Recherche.

Кои са основните маркетингови стратегии на компанията? Бих могъл да определя нашата стратегия по следния начин: предпочитаме да отваряме нови пазари, отколкото да захранваме старите. Целта ни е във всяка страна да успеем да намерим най-добрия козметичен център и най-добрите козметици, след което имаме 3 приоритета: подготовка, подготовка и подготовка на кадрите. Колкото повече се обучават нашите партньори, толкова повече повишават своите компетенции, а съответно и рекламата „от уста на ухо“. Найдобрата ни реклама са нашите клиенти.

В тази връзка какви обучения организирате? Всяка година организираме обучения, като три са в Париж (едното от тях е за рускоговорящи) и по едно в Дубай и в Хонконг – за азиатския пазар. На тези обучения каним козметици от различни страни, организираме уъркшопове, обменяме ценен опит.

Какви са очакванията ви от българския пазар? Нашите очаквания от България са същите както и от другите страни, в които присъстваме, като на първо място е качеството на нашите партньори. Не бързаме, предпочитаме да изчакаме и да дадем необходимото време на нашите партньори. Залагаме изключително много на високото качество и истинския професионализъм. Предполагам, че след около 15 години в България ще се знае вече, че това е референтната марка за професионална козметика – не задължително най-голямата, но задължително най-качествената. Искрен съм и ще споделя, че след влизането ни в дадена държава, към 15-тата година ставаме основна референтна марка за професионална козметика.

Вашата лична формула за успех? Хармония. Хармония в отношенията с целия екип на компанията и с партньорите от другите държави.

15


козметика

Мари-Йожени Верде: „Biologique Recherche може да се справи с всяко предизвикателство“

Мари-Йожени Верде, международен тренер на Biologique Recherche. Родена е в Колумбия, но живее във Франция от 1972 г. След години на специализирани обучения в естетиката, през 1977 г., тя завършва „Факултета по козметика на Париж“. Мари-Йожени става експерт в грижите за красотата и усъвършенства знанията си, изучавайки курсове по масаж на тяло, софрология и природолечение при P. Marchesseau. След като работи за най-добрите козметични марки във Франция, като Lancоme и Clarins, през 1981 г. тя среща Иван Алуш, основател на Biologique Recherche. От тогава, тя посвещава изцяло собствения си опит и страст на любимата марка, насочена към ефективност и естетични резултати. През последните 23 години Мари-Йожени пътува в целия свят, в най-престижните козметични центрове, като посланик на философията и методологията на Biologique Recherche.

Мари-Йожени Верде проведе тридневно високоспециализирано обучение на български козметици за работа с продуктите Biologique Recherche и усвояване на специфични масажни техники, прилагани при различните

16

терапии на луксозната френска марка. Иновативният подход на марката за лечение на специфични проблеми на кожата и за заличаване белезите на стареене гарантира категорични и видими резултати дори само след една процедура.

Разказвате с голяма любов за Biologique Recherche и сте най-опитният международен тренер и посланик на марката. Как започна всичко? Имах щастието да започна работа за Biologique Recherchе, когато компанията все още прохождаше и започваше своето вълнуващо приключение, а продуктите на марката присъстваха в едва 6 страни в света. Днес, когато вече марката е добре позната и присъства в целия свят, моето желание е да предам всички познания и методи на работа, които научих от основателите на Biologuique Recherchе, на професионалистите, желаещи да работят с нашата марка.

Какво представихте в България по време на тридневното обучение? Представих най-важните протоколи на терапиите, за да имат козметиците в България по-широк поглед върху решенията, които Biologique Recherchе може да предложи за различните кожни проблеми. Това не е точно обучение, а представяне. Много от тях вече познават марката, така че моята цел е да запозная професионалистите със силата на Biologique Recherchе да се справи с всяко предизвикателство. Мисля, че успях да предам основните послания на марката и нейната сила да решава всички кожни проблеми и несъвършенства за постигане на здрава, красива и сияйна кожа.


козметика

Кои са най-често срещаните кожни проблеми, решавани с помощта на Biologique Recherchе? Проблемът, който предизвиква най-голямо внимание е акнето. Заболяването е много разпространено и трудно за третиране. Поради тази причина д-р Алуш първо създаде линия от продукти, насочени именно към справянето с този проблем. В това се крие най-голямата сила на Biologique Recherchе. Днес ние можем да контролираме последствията от заболяването, като този контрол е окончателен. Друг важен аспект от нашата работа е третирането на чувствителна кожа. Причините за повишената чувствителност на кожата се промениха значително в последните години. Преди време основна причина беше наследствеността, докато сега са налице много фактори – промени в климата, замърсена околна среда, начин на живот, стрес. Комбинацията от няколко елемента води до все по-голяма чувствителност на кожата. Ние представихме решение на този проблем, което позволява на нашите клиенти да се чувстват добре въпреки негативното влияние на околната среда. И не на последно място е борбата със стареенето на кожата. Biologique Recherchе предлага персонално решение на този проблем за всеки клиент. Казвам персонално, защото различните типове кожа реагират по различен начин с напредването на възрастта. Затова ние обръщаме внимание на всеки един аспект от този процес и предлагаме адекватно решение, базирано на нашия дългогодишен опит.

Какъв курс на обучение трябва да премине един козметик, за да може да работи с продуктите на Biologique Recherchе? Работата с нашите продукти е сложен и комплексен процес. Разполагаме с голяма гама от продукти, които предлагат персонално решение за всеки клиент, но трябва да сме наясно и да разбираме и познаваме действието на всеки един от тях. Съществуват много варианти за комбиниране и методология на прилагане на продуктите. Работи се много с ръцете, използваме също така и апаратура. Професионалистите трябва да познават в дълбочина процесите, които протичат

в кожата, анатомията и психологията на клиентите и техния начин на живот, т.е. необходими са много качества. Затова и подборът на козметиците, които ще работят с нас, е много стриктен. Ако един професионалист няма желанието да вникне в нашата концепция и да усъвършенства своите качества, за да може да работи с нашите продукти, то по-добре да се обърне към друга марка. Ако реши да работи с Biologique Recherchе, то тогава трябва да отдели време да опознае и разбере продуктите ни. Готови сме да помогнем с обучението, защото то е най-важното. Както често казваме в нашата компания: „Три неща са най-важни при нас: обучение, обучение и обучение“. При всяко едно представяне на Biologique Recherchе преценяваме кои професионалисти имат качествата да работят с нас и обръщаме по-голямо внимание на тях. Те трябва да бъдат отлично подготвени, за да могат да обгрижват клиентите на много високо професионално ниво, както и да работят в сътрудничество с естетични медици за още по-добри резултати.

До каква степен продуктите на Biologique Recherchе могат да бъдат комбинирани с естетични процедури? Високото ниво на нашите продукти ги прави перфектна комбинация за всяка естетична медицинска процедура. Разполагаме с протоколи, специално разработени за третиране и подготовка на кожата преди дадена процедура. Също така в съответствие с препоръките на лекаря, могат да бъдат прилагани други процедури, като последващо третиране след естетична интервенция. Със задоволство мога да кажа, че голяма част от професионалистите, които работят с нас, са дерматолози и специалисти от клиники за естетична медицина.

Вашите съвети за красота? Прецизна селекция на подходящи за консумиране храни без консерванти и други добавки, нормален и спокоен сън, добра двигателна активност и овладяване на изкуството да се прилагат правилните козметични продукти в зависимост от индивидуалните особености на кожата, сезона и климатичните условия.

17


козметика

Вълшебен флорален букет за гладка и сияйна кожа Хидратиращите продукти на FLEUR'S са истинска хармония от благоуханни аромати и чувствени текстури за нежна, гладка и сияйна кожа. Продуктите са подходящи за всеки тип кожа, особено за суха и дехидратирана, осигуряват дълбока и дълготрайна хидратация. Прекрасна и деликатна грижа, която редуцира фините линии и бръчици, възстановява комфорта на кожата и възвръща естествения й блясък. Intense Moisturizing Cream Интензивен хидратиращ крем 50 мл Подходящ е за дехидратирана кожа. Интензивно омекотява, ревитализира и прави кожата сияйна. Богатата формула на крема съдържа масла от роза, царевица, карите и соя, масло от семена на жожоба, слънчогледово масло и екстракт от манго. Нанася се сутрин и/или вечер на почистено лице и шия. Hydra-Nourishing Cream Хидро-Подхранващ крем 50 мл Кремът е идеален за суха и много суха кожа. Деликатно хидратира и подхранва дори и най-сухата кожа. Кремообразен, топящ се балсам, осигуряващ незабавен комфорт на кожата. Във формулата на крема са включени масло от сладък бадем, масло от карите, както и екстракти от морски водорасли, манго, личи и лилиум. Нанася се сутрин и/или вечер на почистено лице и шия. Moisturizing Serum with Floral Bouquet Хидратиращ серум с флорален букет 30 мл Стимулира хидратацията и възстановява комфорта, перфектно попълва кожата и избистря тена. Серумът съдържа екстракт от божур, сукроза, екстракт от лилия, екстракт от личи и аргинин. Нанася се сутрин и вечер преди основния крем. Moisturizing Fluid with Floral Bouquet Хидратиращ флуид с флорален букет 30 мл Насища и най-дехидратираната кожа. Фината му текстура е подходяща за комбинирана кожа. Омекотява и избистря тена. Флуидът е обогатен с масла от царевица, жожоба, карите и соя, масло от слънчогледови семена, сукроза, екстракти от семената на грейпфрут и лилиум. Нанася се на цялото лице и шия, сутрин и вечер.

18


Флорална грижа за кожата Една разходка в екзотична градина за кожа, облята от влага... Деликатен масаж с медена емулсия с хиляда цветя Monoi и нежна богата маска за дълготрайна хидратация. Процедурата е подходяща за всеки тип кожа, особено за суха и дехидратирана, осигурява дълбока и дълготрайна хидратация. Кожата е мека, гладка и сияйна.

Активни съставки: Бяла орхидея и бяла лилия - хидратиращо и омекотяващо действие. Манго - антиоксидант, задържа влагата в кожата. Личи - оптимално хидратира кожата. Карите - хидратиращи и възстановяващи свойства. Сладък бадем - защитаващ и омекотяващ ефект.

ХИДРАТИРАЩА ПРОЦЕДУРА ЗА БЛЯСЪК 1001 ЦВЕТЯ


репортаж

тийм билдинг на Виталити клуб На 29 и 30 май В Старосел се проведе традиционният тийм билдинг на Виталити клуб, дистрибутор за България на професионалната козметика за коса от Италия - Vitality’s и професионалните козметични марки Dr Renaud и Ericson Laboratoire – Франция, и Movie и Organic Elements – Италия. Събитието събра екип, клиенти, приятели и съмишленици на фирмата от цяла България. Фризьорите имаха възможност да видят и практикуват спа ритуалите за коса на Vitality’s Intensive Aqua, както и уникалната нова терапия за реструктуриране и трайно изправяне на косата – Кератин контрол.

Ритуал ЗЕЛЕН СМАРАГД почиства и балансира рН на скалпа, за да го подготви да поеме активните съставки от лечебните продукти. Ритуал ТЪМНОСИН УЛТРАМАРИН представлява нанасяне на шампоан и измиване на косата. Третият ритуал е СВЕТЛОСИН АКВАМАРИН и е свързан с нанасяне на активен серум, който третира съответния проблем или състояние на скалпа и косата. Терапията Кератин контрол има ефект до 3 месеца и може да се прилага на всякакъв тип коса. Може да бъде персонализирана в зависимост от структурата на косата и желания резултат. Продуктите не съдържат формалдехид и други вредни субстанции. Активната съставка е глиоксилова киселина, която действа в комбинация с другите киселинни pH формули на продуктите от серията. На разположение на българските си колеги през цялото време беше Доменико Семерара – коафьор и старши консултант на Vitality’s. Той демонстрира новата терапия и отговори на многобройните въпроси на участниците в семинара. Много богата и наситена беше програмата на козметиците. Тя включваше представяне на най-новата терапия на Dr Renaud – Глобална подмладяваща терапия

20

Роза, както и двата нови специализирани модула на Ericson Laboratoire за обучение на козметици и масажисти – Училище за целулит и Училище по естетика. Новата терапия на Dr Renaud – Роза е предназначена за суха, зряла и увредена кожа. Реструктурира и възстановява всички кожни слоеве и може да бъде прилагана при различни възрастови групи. Съдържа троен розов комплекс, хиалуронова киселина и специална фито-молекула – филър за бръчките. Терапията Роза очарова с аромати и фини субстанции и същевременно изненадва с бързия видим ефект върху кожата на лицето. Фините бръчки и линии се запълват и заличават, тенът става блестящ, кожата е подмладена. През първия ден на семинара Ericson Laboratoire предложиха целенасочено и задълбочено представяне на темата за целулита: причини за появата, физиологични особености, видове и методи за третиране. Професионалната линия на елитната френска козметика има 8 различни терапии, съответно 8 подхода за елиминиране на целулита в зависимост от вида и причините за появата му. На втория ден в модула за козметици Ericson Laboratoire представиха най-съвременните методи в козметоло-


гията, които дават възможност на професионалистите в бюти центровете да решават всеки проблем свързан с кожата на лицето. Лектор от страна на Ericson Laboratoire беше международният трейнинг мениджър Фабиен Прюдан. За първи път в семинарната програма бяха включени и модули, свързани с естетическото, духовното и физическото развитие. Светослав Вълчев изнесе лекция, посветена на Фън Шуй – древното източно изкуство за постигане на хармония и баланс в жизнената и работната среда. Той проведе и специална енергизираща утринна гимнастика. Виталити клуб подкрепи кампанията на Уницеф „Заедно от детската градина“, чиято основна цел е създаване на приобщаваща среда в детските градини, включително за децата с увреждания като дари над 10% от оборота на поръчките, направени след тийм билдинга.


репортаж

ЧЕТВЪРТА МЕЖДУНАРОДНА КОЗМЕТИЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ В топла приятелска атмосфера, сред спокойствието, хармонията и свежия планински въздух на к.к. Боровец, се проведе Четвъртата международна козметична конференция. Организатор и златен спонсор на събитието беше бизнес дамата за последните 15 години и „Първа дама на козметиката“, Лина Маймарова.

Г

ранд дамата събра 350 от най-добрите в бранша терапевти и собственици на топ бюти и спа центрове от цялата страна, мастер демонстратори от Франция и Китай, участници и делегати от Балканите и Русия. Професионалисти и собственици на топ спа и бюти центрове от цялата страна се запознаха с последните новости в бранша, както и с юридическите изисквания на Европейската комисия, които скоро ще влязат в сила и ще имат за цел да стандартизират бранша. Наред с основните професионално-козметични и медицински панели, както и разнообразните мастер демонстрации, лектор и най-голяма изненада за гостите, беше и светският лъв лорд Евгени Минчев. Лордът умело отговори на въпроса „що е то етикет?” и даде безценни съвети по отношение на ПР и как дори и малките салони и центрове не трябва да пренебрегват законите на рекламата. Заедно с Лина Маймарова проведоха среща-диспут с делегатите на конференцията на тема бизнес етикет, като двамата обещаха да напишат книга по темата. На коктейла лордът бе придружен от лейди Колин Чембъл и Н.В. Принцеса Олга Романова. Конференцията беше официално открита от д-р Таня Беличенова, която поздрави г-жа Маймарова за изключителния й професионализъм в осигуряването на

22

висококачествени линии продукти и терапии за козметичните салони и спа центрове, както и за винаги атрактивното представяне на последните новости в бюти бранша. Д-р Беличенова акцентира върху българския принос в развитието на световната спа индустрия и подчерта значението на 2 наши продукта, които са разпознаваеми и предпочитани в световен мащаб - розовото масло и киселото мляко, включени в линията EcoSpa, разработена от Лидера Груп. Фирмата Лидера Груп предоставя не само продукти, но и цялостна визия, обединяваща продукцията и протоколите за използването им в единна концепция, базирана на българските традиции и съвременните биотехнологии. спа ритуалите с екологично чисти продукти (кисело мляко, розово масло, мурсалски чай, мед и други) са едни от най-предпочитаните от български и чуждестранни клиенти. Тези спа ритуали са много добре позиционирани на европейския, руския и азиатския пазар, а отскоро и на арабския – в Дубай. Голям интерес сред участниците предизвика д-р Радослав Тошков, специалист алтернативна медицина и антиейджинг биоидентична хормонална терапия и управител на Detox Center - център за алтернативна медицина, с лекцията си „Фитохормонал-


репортаж

ни терапии в помощ на програмите антиакне и антиейджинг“. Д-р Тошков разгледа основните аспекти на остаряването, както и възможностите за забавяне процесите на стареене, за да си осигурим по-красив, качествен и ефективен живот. Преждевременното стареене се дължи на различни фактори - наследственост, стрес, хормонален дисбаланс, начин на хранене, сън, вредни навици, лекарства. Антиейджингът е комплексен подход, целящ забавяне процесите на стареене на клетъчно и тъканно ниво. Д-р Тошков подчерта важността на ключови хормони за младостта, красотата и доброто здраве. Дефицитът на естрогени (не само в периода на менопаузата) е свързан с появата на бръчки, отпускане на кожата, неестетично увисване на гърдите, сухота на вагината, а на прогестерон - с нервно напрежение, неспокоен сън, подуване на корема. Най-сериозният хормонален дисбаланс при жените е между естрогени и прогестерон. Приеманите с храната ксеноестрогени водят до увеличаване на естрогените спрямо прогестерона и това е причината за ранно полово съзряване на момичетата. Тестостеронът влияе върху енергията и мотивацията, предпазва от атеросклероза. DHEA (дехидроепиандростерон) е ключов хормон на надбъбречната жлеза, конвертиращ се в естрогени и андрогени. Малки количества от DHEA могат да върнат радостта от живота. Мелатонинът подсилва продукцията на женски полови хормони и приложен локално при лечение на белези от акне спомага за заличаването им. Наричан още „хормон на стреса“, кортизолът е хормон, който всъщност помага да се преодолее стреса. Дефицитът му води до синдрома burn-out или „прегаряне“. Щитовидните хормони Т4 и Т3 са отговорни за енергията на тялото, здравината на ноктите и косата, освен това балансират HDL и LDL холестерола. Окситоцинът подобрява настроението и улеснява общуването между

хората. Растежният хормон е основният анаболен и антиейджинг хормон, осигуряващ не само младежка визия, но и здрави мускули и стави. Той може успешно да се активира с подходяща храна, нормален сън, витамини и минерали. Акнето е полиетиологично заболяване, което се провокира от много фактори - хормонален и минерален дисбаланс, лоша храна и др. Тъканните промени, обуславящи акнето, са фоликулна кератинизация, която често се открива във връзка с дефицит на хормони и на витамин А. Повишеното отделяне на себум е свързано с доминирането на DHT (дихидротестостерон) и ниски нива на естрогените. Ако козметиците имат сред клиентите си мъже, които страдат от акне – трябва да обърнат внимание и дали тестостеронът не се превръща в естрогени. Става въпрос за т.нар. гинекомастия и днес много момчета имат феминизиран вид, защото доминират естрогените. Възпалителният процес в порите на кожата се дължи на намалените нива на кортизол и цинк (ключов минерал, който може да се ползва в лечението на акне). В дълбочина на порите се откриват бактериите P. acnes и стафилококи и често се ползва антибиотик, който дава временнен ефект, тъй като не се променя средата за развитие на бактериите. Повишена токсичност в съединителната тъкан и непоносимост към някои храни също са сред причините за появата на акне. При антиакне програмите е важно да се разговаря с пациента за поставянето на правилна анамнеза, да се направи диагностика за хранителна непоносимост и да се елиминират неподходящите храни. Препоръчват се още детоксикация чрез диета, прием на билки, терапия с биоидентични хормони, които могат да се включат локално, както цинк и витамин А. В заключение д-р Тошков подчерта, че биоидентичната хормоно-заместителна терапия е съвременна

23


репортаж

високоефективна алтернатива на класическите хормонални терапии и успешно може да допълни антиейджинг и антиакне програмите. С лекцията си „Научете какво спира вашия успех“ Марк де Турк също предизвика голям интерес сред участниците. Той даде полезни и практични съвети какво да се прави и какво не, когато козметичният салон или СПА център се намира в различни състояния, като „несъществуване“, „опасност“, „спешност“, „нормално състояние“ и „мощ“ („възход“). Минко Църовски, генерален директор, професио-

нална дивизия L'Oreal Adria-Balkan, представи новия бизнес модел от Decleor Paris. Продуктите на френската марка са вдъхновени от силата на природата, съдържат 97% растителни масла и 3% етерични масла. Богатата гама продукти ще задоволи очакванията на всеки професионалист и на всеки клиент. Компанията L'Oreal е създала стройна система за подбор на салоните, които искат да работят с марката Decleor - локация на салона, наличие на достатъчно кабини за козметични терапии, висококвалифициран и обучен персонал, високо качество на услугите, подходяща зона за продажба на продуктите и не на последно място – хигиената. Decleor не е просто марка, тя е бизнес модел, защото дава огромни възможности за развитие на козметичните салони. Калина Георгиева, ръководител международен

екип на Dr Derm и ProfiDerm, изнесе лекция на тема „Механизъм на действие на функционалните активни съставки на 21 век“, в която основен акцент бе поставен на иновативните методи за разработка на активни съставки и high-tech системите за транспорт на тези съставки. Козметичният дронТМ е революционна система, която селективно насочва активни компоненти към целевите клетки. С помощта на козметич-

24

ния дрон ефективността на резултатите от прилаганите терапии се повишава с 80%. Темата за холистичния подход и съвременните тенденции в козметичната индустрия беше подробно разгледана от Лина Маймарова. Първият фокус е традиционната козметика за грижа за кожата, която далеч не е достатъчна в днешния бързо развиващ се свят. Вторият фокус е т.нар. wellness козметика – всички ароматерапевтични и спа процедури с различни техники на масаж, които освобождават от стреса и зареждат с нова енергия. И третият фокус са медицинските технологии, които са много важни за цялостната антиейджинг стратегия. Мастер демонстрациите бяха на изключително високо ниво и определено впечатлиха всички участници. Кристално-озоновата терапия със заредени кристали (турмалин), комбинирана с медитативно релаксираща техника по метода на мастер Лина Маймарова, подобрява кръвообращението, отстранява стреса и укрепва имунната система. Медитативната техника може да се прилага при всяка терапия за релаксиране. Veronique Mateos, гост лектор от Франция представи марката LC-BIO (Les Complexes Biothechnique), линията продукти Perle de Vie (Перлата на живота) с магарешко мляко и демонстрира терапията на Клеопатра, подходяща за зряла, суха и чувствителна кожа. Линията Perle de Vie е предназначена за дълбока хидратация, изсветляване, стягане и тонизиране на кожата. Магнитен акупунктурен масаж със специална магнитна повдигаща игла показа Кион Цуи от Хонконг. С помощта на магнитната игла се ремоделира контурът на лицето, изглаждат се фини линии и бръчки, възстановява се еластичността на кожата в зоната на шията и деколтето. Кион Цуи демонстрира и специфични източни техники за масаж при проблеми с яйчниците.


ORGANIC BEAUTY

PURE BEAUTY

Създадени единствено за професионална употреба, продуктите за лице са пакетирани в еднократни разфасовки под формата на стъклени ампули. Това се налага, поради следните причини: • Запазват високото качество на естествените активни съставки, на които PHYT'S дължи впечатляващите си терапевтични резултати. • Запазва 100% сертифицираните органични съставки, без добавка на консерванти и химикали. • Капсулира продукта, което го запазва чист и годен. • Предлага най-добрата хигиена на клиента. • Лесен е за употреба: една опаковка за една процедура. • Опростен складов контрол – без риск от бракуване или повреждане на продукта. • Клиентите ще бъдат впечатлени не само от резултатите, но и от опаковките на PHYT'S, които приличат на тези в клиниките.

традиционна химическа козметика

сертифицирана Cosmebio козметика

сертифицирана Cosmebio козметика, 100% натурална

вода

вода или цветна вода

вода или цветна вода

химически минерални масла химически или натурални активни съставки

растителни масла

растителни масла

Етерични масла растителни екстракти

Етерични масла растителни екстракти

добавки, фигуриращи в спецификациите на Cosmebio (максимум 5% ненатурални)

растителни емулгатори и тензио-активни съставки (намаляващи молекулярното напрежение)

технологични химически добавки, включително консерванти

Защо наличието на сертификат е толкова важно? Във време, когато бизнесът не е толкова етичен, ние сме признателни на организации като COsMEBIO France, която зорко съблюдава нашето производство. Изключително важно е за клиентите да могат да разграничат истинските натурални и органични марки козметика. Продуктите на Phyt’s са органични и се произвеждат от естествени продукти вече повече от 38 години. Екипът на Phyt’s, никога не е правил лабораторни тестове с животни, никога не е използвал синтетични материали и винаги се е придържал към високоетичните принципи. Phyt’s непреклонно защитава ценностите си: Етичност, Отлично качество, Изисквания на пазара.

www.lideratrading.net e-mail: sales@lideratrading.net

Lidera Group

Lidera Trading


ORGANIC BEAUTY

PURE BEAUTY

Ангажимент за натуралност Лаборатории PHYT’S поддържат 100% естествени съставки във формулите си. Пълната гама продукти обособява един изключителен по рода си свят. Вдъхновени от своята етика към екологията и органиката, повече от 35 години лаборатории PHYT’S не използват химически продукти, не извършват тестове върху животни и носят етикета Cosmebio – доказателство за техния ангажимент.

СЪСТАВКИ СЪС 100% •НАТУРАЛЕН ПРОИЗХОД • БЕЗБЕЗКОНСЕРВАНТИ • ПАРАБЕНИ

Всеки продукт съдържа комплекс от растения, цветя, листа, кори от дървета, масла, витамини и микроминерали, съчетани във внимателно подбрани формули, специално разработени да лекуват, подхранват и укрепват кожата на терапевтично ниво, като едновременно радват клиента с видими резултати още след първото приложение.

• БЕЗ ФЕНОКСИЕТАНОЛ • БЕЗ PEG ГМО, БЕЗ ОЦВЕТИТЕЛИ •БЕЗБЕЗТЕСТВАНЕ ВЪРХУ ЖИВОТНИ •

Ако вникнете по-внимателно в съставките и сложните формули, ще забележите майсторството в уникалните комбинации от растения и билкови екстракти, на които PHYT’S дължи високата си ефективност. PHYT’S представя истински и видими резултати, нещо, което отличава линията от която и да е друга козметика в света.

Пътят на PHYT’S от 100% естествени към 100% органично сертифицирани съставки Phyt’s трайно се налага като лидер в производството на козметични продукти с органичен произход, верен на обещанието си да бъде насочен към професионалистите – козметици и терапевти. Избран е за най-популярната марка козметични продукти за 2005 година, а през 2010 става ‹1 в козметичните студия и институти във Франция.

Phyt’s е в пълна хармония с Майката природа, като защитава вътрешния баланс и Вашата естествена красота без добавка на химикали. Нашата цел е да Ви предложим без компромис най-доброто от Природата, с доказани ефективни и дългосрочни резултати. Продукт, с който ще се гордеете Кожната повърхност абсорбира всичко, което поставите върху нея, така че е изключително важно да внимавате какви точно продукти използвате. При това активните съставки проникват дълбоко и влияят върху целия организъм. Phyt’s е прегърнал идеята за холистичната ни природа и се справя повече от успешно вече почти четири десетилетия. Phyt’s е едно от „бижутата” на пазара, пренаситен с имитации и некачествени продукти, които обещават много, но не предлагат нищо. Без да пести разходи за разработване на нови формули, Phyt’s работи с най-добрите чисти активни съставки, които съществуват – без филъри или други безполезни съставки. Излишно е добавянето на безполезни, вредни или токсични съставки, емулгатори или консерванти.

Вие сте експерти в областта на козметиката и Вашите клиенти очакват от Вас да знаете кое е най-доброто за тях и тяхната кожа. Убедени сме, че ще бъдете горди да използвате марката PHYT’S! За контакти и информация за промо пакети тел: 02/ 957 08 75; 957 08 90; факс: 02/ 957 08 76, моб.: 0886 741 221


репортаж

V дни на професионалната козметика с Динамика 2000 и Beauty Business Day При огромен интерес преминаха V дни на професионалната козметика с Динамика 2000 и Beauty Business Day, които се проведоха от 3 до 5 юни в курорта Златни пясъци край Варна. На събитието присъстваха признати експерти от Германия, Полша и България, които представиха иновативни козметични терапии и продукти за сезон 2016/2017.

Събитието беше официално открито от Екатерина Тодорова, собственик на Динамика 2000, която поздрави участниците и акцентира на високия професионализъм в работата, който винаги е бил и ще бъде в основата на философията на фирмата. Д-р Силвия Паскалева изнесе две лекции – едната на тема „Потенциал за развитие на таласотерапията в България“, в която разгледа стандартите и предизвикателствата пред спа и таласоцентровете, както и европейските стандарти, на които трябва да отговаря всеки козметичен салон. Във втората си лекция д-р Паскалева представи комплексния подход при решаване на проблема с излишните килограми и целулита, мястото на нутрикозметиката в козметичния салон и програмите за отслабване и борба с целулита, разработени съвместно с Центъра по здравословно хранене VICHY, Франция. Тя сподели с участниците своя опит и наблюдения при използването на нутрикозметика D-LAB в програмите за отслабване, даде полезни съвети и препоръки за по-добри резултати в ежедневната работа на козметиците. Темата „Лукс, красота и здраве от морето“ беше представена от Екатерина Тодорова. Морето е истинска съкровищница за красотата и източник на много луксозни съставки, които са в полза на естествено красивата кожа - перли, хайвер и морска коприна. Г-жа Тодорова представи новите минерални терапии Магнезий и Калций на THALION и разгледа необходимостта от детокс таласопроцедури в козметичните салони и спа центро-

28

ве, като постави акцент на правилното създаване на програми за детокс и възможностите за привличане на нови клиенти. Екатерина Тодорова и Лора Димитрова представиха и Академия за красота MARIA GALLAND, като обърнаха специално внимание върху силата на активните козметични съставки (хидратиращи, морски, дълбоководни, растителни) и иновациите в козметиката - стволови клетки, пептиди и патентовани комплекси. Демонстрирана беше моделиращата маска на MARIA GALLAND, която гарантира постигане на ненадминати и дълготрайни резултати. Престижната професионална немска марка Dr. Schrammek, чийто официален представител за България вече е Динамика 2000, бе представена от Жасмин Грош, мениджър международни обучения и Биргит Шмиц, мениджър експорт. Компанията Dr. Schrammek е известна в цял свят с методиката си Green Peel, създадена преди 50 години и наложила се като изключителна грижа за кожата. Д-р Кристине Шрамек е първият дерматолог в Германия, който създава дермокозметика под собственото си име. Dr. Schrammek е основана през 1967 г. от майката на Кристине, а през 1988 г. д-р Кристине Шрамек започва работа в компанията. Всички продукти са разработени с медицинското ноу-хау, експертиза, опит и познания на д-р Кристине Шрамек. Професионалните програми и продукти са насочени към решаване на различни проблеми на


репортаж

кожата. Днес марката присъства в 50 страни в света. Dr. Schrammek разполага с различни линии: балансираща за мазна и акнеична кожа, хидратираща, изсветляваща, антиейджинг, линия за чувствителна кожа и основна грижа за лице. Жасмин Грош представи звездните продукти на Dr. Schrammek: крем за глобална защита, натурален затоплящ флуид, линията Mela White за третиране на пигментации и старчески петна, както и продукти от линията за чувствителна кожа. Кремът за глобална защита съдържа иновативния Elix-IR™ комплекс, който надеждно защитава от вредното действие не само на UV лъчите, но и на инфрачервените лъчи, отговорни за появата на дълбоки бръчки. Кремът съдържа хиалуронова киселина, витамини и други активни съставки, които предпазват кожата от фотоиндуцирано стареене. Друг иновативен продукт е натуралният затоплящ флуид с екстракт от джинджифил, който отваря порите по-добре от използването на вапозон и подготвя кожата за усвояване на активните съставки от последващите продукти. Нанася се като маска и в зависимост от типа кожа престоява от 1 до 4 минути, след което се отмива със студена вода. Жасмин Грош обясни подробно механизма на образуване на пигментации и старчески петна и представи линията за депигментация Mela White, приложима след летния сезон. Тя подчерта, че в салона не бива да се третират наследствени пигментации, кафяви петна с лек релеф и лунички. В козметичния салон подлежат на терапия само пигментациите, появили се вследствие UV лъчите, както и свързаните с хормоналния дисбаланс мелазма и хлоазма. Предстои лансиране на Mela White Duo – иновативен продукт за домашна грижа при хиперпигментации и старчески петна. Почистването на кожата е една от най-важните стъпки в козметичната грижа, защото подпомага усвояването на активните съставки в последващите продукти. Sensiderm Cleansing Solution е почистваща мицеларна вода, подходяща и за най-чувствителната кожа. След прилагането й не е необходимо отмиване. Освен перфектното почистване на кожата, продуктът има успокояващо действие, намалява зачервяванията и чувството за дискомфорт. Sensiderm SOS Balm е изключителен балсам за чувствителна кожа, който моментално неутрализира зачервяванията и успокоява възпаленията.

Съдържа комплексите Defensil-Plus и Antileukine 6, които укрепват защитната бариера на кожата и ефективно забавят процесите на стареене. Dr. Schrammek предлага и иновативни професионални терапии, като масаж с ледени топчета, които могат да се използват във всяка процедура, тъй като имат охлаждащ, стягащ и лифтинг ефект. Масажът с ледени топчета е подходящ и след инжекционни процедури като поставяне на филъри и ботулинов токсин - масажните движения са много леки и подобряват ефекта от инжекционната процедура. Жасмин Грош демонстрира и терапията Green Peel Balance - дълбок билков пилинг, гарантиращ нова кожа само за 5 дни. Green Peel се използва успешно в дерматологичните клиники и козметични салони в цял свят повече от 50 години. Терапията може да се прилага и при клиенти след химиотерапия, както и след хирургичен лифтинг на лицето, тъй като подпомага възстановяването на кожата. Паулина Пореба представи полската марка Bielenda Cosmetic и иновативната терапия Reti-VIT C – процедура с подмладяваща капсула С-5 технология, която ефикасно забавя процесите на стареене. Активните съставки в терапията са ново поколение стабилизиран витамин С, С-5 пептид, биосфери ретинол и витамин Е. Стабилизираната форма на витамин С се усвоява много по-добре от кожата, изсветлява, активира синтеза на колаген и предпазва клетъчното ДНК от увреждане. С-5 пептид е с циклична форма, която се възприема по-лесно от кожата в сравнение с линейната. Пептидът стимулира производството на колаген, възстановява процесите на комуникация между клетките, изглажда кожата и редуцира бръчките. Терапията е подходяща за кожа, нуждаеща се от хидратация, блясък и възстановяване и може да се прилага целогодишно. Иновация на Динамика 2000 и за първи път в България беше Beauty Business Day. Ралица Христова, сеньор екзекутив в Think and Change разгледа темата за мотивацията на екипа в козметичния салон и ефективната комуникация с клиентите за по-голям успех, а Станил Добрев, мениджър в „Интернет бизнес със Станил Добрев“, представи успешния маркетинг в социалните мрежи, който има важно значение за индустрията за красота.

29


козметика

INTEGRATIVE SLIMMING Цялостно отслабване за перфектна фигура ПЪРВАТА КОРИГИРАЩА КОЗМЕТИЧНА ТЕРАПИЯ ЗА ТЯЛО, КОЯТО ТРЕТИРА 2 ВИДА МАЗНИНИ - повърхностните и упоритите мазнини, които са в основата на заоблените форми и отпуснатата кожа.

45 минути • 3 ключови стъпки за видими резултати 1

Стъпка 1 - СТИМУЛИРАНЕ Козметичната терапия за активно отслабване и коригиране на фигурата започва с обвиване с маска с активен кислород - ексклузивен патент на Thalgo, която подобрява насищането на тъканите с кислород, спомага за премахване на целулита и реактивира освобождаването на складираните мазнини. Технологията OXY ACTIVE e в основата на този иновативен подход за коригиране на целулита. Основавайки се на синергичното действие на кафявото водорасло Fucus serratus и чист екстракт от Coleus forskohlii, Oxy Active комплексът подобрява снабдяването на клетките с кислород и по този начин въздейства срещу неприятния аспект на „портокаловата кожа“.

2

Стъпка 2 - КОРИГИРАНЕ Специфичният скулптуриращ масаж, разработен от Thalgo, съчетава дълбоки и ефективни масажни движения за „разбиване“ и изглаждане на целулита, като същевременно възвръща тонуса и еластичността на кожата. Технологията SCULPT ACTIVE коригира несъвършенствата и стяга кожата благодарение на комбинацията от два комплекса морски активни съставки - силиций и планктон. Активен отслабващ серум за намаляване на обиколките се нанася в областта на бедрата, ханша, корема и ръцете, а ремоделиращ и стягащ концентрат - върху вътрешната част на бедрата и ръцете. Масажният крем с комплекса SCULPT ACTIVE извайва фигурата и възвръща стройния и красив вид.

3 Стъпка 3 - АКТИВНА ГРИЖА За поддържане на постигнатите резултати в края на интензивната отслабваща терапия се нанася Creme Correction Intense с висока концентрация на инкапсулиран кислород и екстракт от семена на санталово дърво. Инкапсулираният кислород реактивира клетъчното дишане и подобрява липолизата. Семената от санталово дърво подобряват дермалната плътност и по този начин намаляват аспекта на „портокалова“ кожа. След приложение на интензивния коригиращ крем се наблюдава видимо изглаждане в зоните с целулит и цялостно подобряване вида на кожата.

Коригиращата и отслабваща терапия на Thalgo се препоръчва в серия от 3, 6 или 12 процедури за постигане на максимални резултати.

30


• • • •

Доказана ефикасност при УПОРИТ ЦЕЛУЛИТ До - 2,6 см НАМАЛЯВАНЕ ОБИКОЛКАТА на бедрата и ханша ИЗВАЯН СИЛУЕТ 100% УДОВЛЕТВОРЕНОСТ

Официален представител на Thalgo за България: тел . 02 462 70 88; e - mail: office@selenta.bg; www.thalgo.com

НОВА ФИГУРА с линията продукти ЗА ЦЯЛОСТНО ОТСЛАБВАНЕ


козметика коса

Официална презентация на GERMAINE DE CAPUCCINI в България

М ария Епъл , международен тренер на G ermaine de Capuccini

Germaine de Capuccini притежава повече от 400 продукти, които са разделени на линии Лице, Тяло и Спа, като към всяка професионална терапия има и продукти за домашна грижа. Основните терапии за лице са представени в 4 групи: Основни и почистващи продукти, Хидратация, Балансираща грижа за мазна и комбинирана кожа и Антиейдж грижа, като всички продукти могат да бъдат съчетавани. Продуктите от линията Хидратация съдържат трихалоза и силанол, който транспортира трихалозата в дълбочина на кожата и по този начин се осигурява оптимална хидратация. Основни съставки в Антиейдж линията са соеви изофлавони, олиа от макадамия и гроздови семки, които помагат за ревитализиране, лифтиране и подмладяване

32

В края на април в хотел Сентрал Парк, София, се състоя официалната презентация на испанската професионална козметична марка Germaine de Capuccini в България. Специален гост беше Мария Епъл, международен тренер на Germaine de Capuccini, която представи професионалните терапии и продуктите за домашна грижа на марката. Мария Епъл демонстрира и най-новата терапия ТАЙМ ЕКСПЕРТ ЛИФТИНГ (ИН) за лифтинг, попълване и стягане кожата на лицето, както и взаимствания от японското кралско семейство кирей масаж, превърнал се в ексклузивен за марката.

на кожата. Линията Балансираща грижа за мазна и комбинирана кожа ефикасно почиства и детоксикира. Мария Епъл представи и специфичните терапии за лице на марката:

Експертна грижа Баланс – универсална грижа при акне, която намалява порите и несъвършенствата по кожата и предотвратява първите бръчки. Тайм Експерт Антиейдж – иновативна линия за коригиране и предотвратяване на първите мимически бръчки, подходяща за жени от 25 до 30+. Продуктите съдържат Микро Дермоксин (пептид, наподобяващ действието на ботокса), Проколагенист (възстановява обема и плътността на кожата) и соеви протеини.

Тайм Експерт Антиейдж X.cel – авангардна антиейдж линия за коригиране на дълбоки бръчки. Във формулите са включени революционни съставки: нанокапсулирани растителни стволови клетки от специален сорт швейцарска ябълка, Проколагенист и серамиден комплекс. Препоръчва се за жени на 35+ години. Ексел терапия с кислород – първата линия с цитокини и кислород. Цитокините активират фибробластите за синтез на колаген и еластин, а иновативни комплекси възстановяват клетъчните функции и предпазват кожата от стареене. Мария Епъл акцентира върху обучението на козметиците за работа с продуктите на Germaine de Capuccini, представи и останалите специфични терапии на марката – Тайм Експерт Блясък и антиейдж с витамин С+, Хидратация с хиалуронова киселина, Тайм Експерт Синхро, Деликатна грижа за чувствителна кожа и Тайм Експерт Избелване, като обърна специално внимание на най-луксозната серия Премиум Антиейдж Грижа и на линията Модерна антиейдж слънцезащита Златна милувка.


козметика

Станислава Събева:

„Иновативният пилинг PQAge може да се прилага целогодишно“

PQAge

PQAge e пилинг от ново поколение, резултат на задълбочени проучвания на Promoitalia, който посреща нуждата от минимално инвазивни процедури. Инова- Станислава Събева, медицински козметик, MedEsta – Medical Esthetic Center тивен, безопасен и лесен за употреба пилинг. Какви терапии предлага вашият център и какъв тип козметика използвате? В MedEsta – Център по естетика, предлагаме различни медико-козметични процедури за лице и тяло като изцяло сме ориентирани към медицинската козметика – както професионалните терапии, така и продуктите за домашна грижа. Дерматокозметиката, с която работим е изключително подходяща за проблемна кожа, като акне, розацея, себореен дерматит и др. Работата ни е насочена към третиране и подобряване на външния вид на кожата на лицето и тялото чрез прилагането на апаратни методи и подходящата медицинска козметика, следвайки индивидуални терапевтични протоколи.

Каква процедура ще представите и защо избрахте точно нея? Избрах да представя иновативния пилинг PQAge на Promoitalia, който може да се използва и през летния сезон. Пилингът не е фотосенсибилизиращ, прилага се целогодишно, тъй като при него няма абсолютно никакво външно нараняване на кожата, отсъства и фростинг ефект.

Какъв е механизмът на действие на този пилинг? PQAge не засяга епидермиса, локализи-

34

ра се директно в дермата, където причинява микронаранявания на колагеновите и еластиновите влакна с последващото им реструктуриране. При този процес настъпват промени в кожата, които подобряват нейната еластичност, плътност и стегнатост. Резултатът е лифтинг и избистряне на тена още след първата процедура.

Може ли да се прилага пилингът PQAge при клиенти с пигментации, акне или чувствителна кожа? Да, пилингът е приложим при клиенти с чувствителна кожа, наличие на пигментации или акне благодарение на иновативната си формула. Продуктът съдържа трихлороцетна киселина с концентрация 35%, която е стабилизирана чрез друга съставка – урея пероксид. По този начин трихлороцетната киселина не наранява епидермиса, а директно преминава в дермата. Колегите ни може би са запознати, че ако приложим пилинг с трихлороцетна киселина с такава висока концентрация, ние всъщност ще направим среднодълбок пилинг със значителен фростинг ефект. В случая не се наблюдава подобен, тъй като трихлороцетната киселина директно достига дермата, където предизвиква денатурация на протеините колагена и еластин, а въз-


становената кожа е вече с по-добри характеристики. Втората основна съставка в пилинга е коензим Q10, който нормално се съдържа в кожата, но с напредване на възрастта количеството му намалява. Коензим Q10 е изключително мощен антиоксидант, който улавя свободните радикали, отговорни за стареенето на кожата. Освен това той активизира митохондриите – клетъчни органели, произвеждащи АТФ (аденозинтрифосфат – молекулата, която носи енергия). Благодарение на АТФ се задействат всички процеси на синтез в клетките. Както е известно, с напредване на възрастта отPQAge Med е комбинация слабва функцията от trichloroacetic acid на митохондриите, стабилизирана в определено понижава се коликоличество Urea peroxчеството на синide, която оказва силно тезирания от тях регенериращо действие АТФ и съответно върху дълбоките слоеве намалява синтена дермата по умерен и зът на колаген и неагресивен начин. еластин. Затова основната роля на коензим Q10, включен в пилинга PQAge, е да стимулира митохондриите и да се повиши количеството на АТФ. Третата съставка е коджикова киселина, която инхибира производството на меланин и има мощно антивирусно, антибактериално и противовъзпалително действие. Тези три съставки възстановяват тонуса, еластичността и стегнатостта на кожата, отстраняват възпаленията и осигуряват равномерен тен. Затова пилингът се прилага както като антиейджинг грижа, така и за лечение на акне и за премахване на пигментации.

Екипът на център MedEsta се състои от висококвалифицирани медицински козметици , които непрекъснато обогатяват познанията си и са отлично информирани за най - новите достижения в областта на дерматокозметиката .

Професионалните дермо - козметични

процедури се изпълняват по специални терапевтични протоколи и са изцяло съобразени с индивидуалните нужди на всеки клиент.

AquaGlo е идеално решение за почистване и хидратиране на кожата в една единствена терапия.

Направете своя безоперативен лифтинг и се отървете от отпуснатата кожа и двойната брадичка с Venus Legacy.

Микродермабразиото е перфектна процедура за обновяване на кожата, която води до излющване на епидермиса, като увеличава проникването на активни съставки с над 50%. Ето защо в комбинацията с безиглена мезотерапия с колаген GUNA, Вие ще освежите, подхраните и витализирате кожата многократно.

Почистването на лице е процедура, която е добре да се извършва всеки месец. По този начин кожата ни се освобождава от натрупалите се в порите прах, себум и микроорганизми. Повърхностният слой на кожата се почиства от вроговените клетки и тя отново диша.

Колко процедури са необходими? Препоръчително е да се направи курс от 4-6 процедури, по една процедура седмично. Пилингът PQAge не се прилага при бременност, алергия към някоя от съставките, дерматити, както и при херпес симплекс в активна фаза. Като поддържаща грижа се препоръчва 1 процедура веднъж месечно.

Може ли пилингът да се използва като превантивна грижа срещу появата на пигментни петна през летния сезон? Да, защото коджиковата киселина инхибира синтеза на меланин и по този начин се предотвратява появата на пигментации. Пилингът е приложим не само при антиейджинг грижате за лице, но може да се използва и върху тялото при наличие на стрии и белези – особено пресните белези се повлияват много добре благодарение на реструктурирането на биомрежата под въздействието на трихлороцетната киселина.

и още много високо ефективни процедури на:

София, ул . Гургулят 22, тел . 088 662 5975 www.facebook.com/medesta.medical.esthetic


красота

GOLD COLLAGEN® ключът против стареене Протеините колаген и еластин са от съществено значение за структурата и плътността на кожата. С напредване на възрастта синтезът на тези важни протеини намалява, в резултат на което кожата се дехидратира, губи своята еластичност и се отпуска, появяват се бръчки. Авангарден помощник в борбата с признаците на стареене е GOLD COLLAGEN® - продукт с революционен състав от компоненти против стареене.

GOLD COLLAGEN® е комбинация от колаген с морски произход и специални хранителни добавки. Притежава Европейски патент за изобретение, а в уникалния му състав е включен екстракт от рибите Tilapia и Pangasius, който гарантира висока степен на усвояване и бионаличност. Колагеновите протеини от риба съдържат висок процент аминокиселини и пептиди, които са пряко ангажирани с образуването на колаген и еластин. Иновативният GOLD COLLAGEN® спомага за нормалната функция на костите, хрущялите и сухожилията и оптимизира подвижността на ставите. Също така подобрява хидратацията на кожата и възвръща младостта и сияйния й вид, намалява образуването на фини и по-дълбоки бръчки, възстановява здравината и естествения блясък на косата и ноктите.

Защо е необходим прием на GOLD COLLAGEN®? Намаляването нивата на колагена и еластина, на витамините и микроелементите в организма причинява преждевременно стареене на кожата, крехкост и чупливост на косата и ноктите, както и болки в опорнодвигателния апарат. Освен това напредването на възрастта, заболяванията, свободните радикали, стресът, лошото хранене, приемът на лекарства и замърсената околна среда допринасят за влошаване качеството и количеството на колагена в организма. Ето защо е необходим прием на висококачествен и лесно усвоим от организма колаген.

Освен хидролизиран колаген, GOLD COLLAGEN® съдържа хиалуронова киселина (активира синтеза на колаген и е основен компонент при хидратацията и подхранването на кожната тъкан), N-ацетил-глюкозамин (важен компонент на мускулите и на ставите, необходим за производството на хиалуронова киселина), масло от пореч с антиоксидантни и хидратиращи свойства, витамините С, Е и В6, мед, цинк, биотин, Bioperin™ (екстракт от черен пипер с мощно антиоксидантно и противораково действие). Включеният във формулата екстракт от растението стевия като подсладител прави GOLD COLLAGEN® подходящ и за хора с диабет тип І и II.

Как действа GOLD COLLAGEN®? GOLD COLLAGEN® действа вътрешно. След резорбция от тънките черва се разпространява чрез кръвоносната система до дълбоките слоеве на кожата, където стимулира размножаването на фибробластите и увеличава производството на колаген.

Защо течност, а не таблетки или капсули? Освен че се поглъща лесно, течността се усвоява незабавно след постъпването й в стомаха. Всеки флакон (50 ml) GOLD COLLAGEN® съдържа 5 мг хидролизиран колаген от риба, който е 20 пъти по-ефикасен в сравнение с една таблетка колаген. Може таблетките и капсулите да са по-евтини, но в действителност течната форма е по-ефективна, което се дължи основно на факта, че хидролизираният колаген се усвоява незабавно и чрез кръвоносната система се разпространява в тялото.

Иновативен продукт с уникален състав GOLD COLLAGEN® съдържа хидролизиран колаген с търговско наименование PEPTANTM, който се произвежда се от RousselotSAS Франция. PEPTANTM колагенов пептид е 100% натурална и безопасна съставка, с протеинов произход. Хидролизираният колаген на фирма RusselotSAS се използва в цял свят. Научно е доказано, че подобрява цялостната подвижност на ставите, костната структура, естествената красота на кожата, здравината и блясъка на косата и ноктите.

36

Указания за ползване Опаковката съдържа 10 стъклени флакона. Дозировката на продукта зависи от възрастта, физическото състояние, състоянието на кожата и други фактори, като например наследственост и начин на живот. Препоръчва се прием на гладно, за предпочитане сутрин. Препоръчителният стандартен прием е един флакон на 3 дни, т.е. една опаковка месечно. Възможен е и интензивен прием - един флакон в продължение на 4, 8 или


TE FOR 12 седмици. След това се прекъсва за 1 седмица и се преминава към етап на поддръжка, през който трябва да се приема по един флакон на всеки 3 дни (една опаковка на месец). GOLD COLLAGEN® има приятен плодов вкус на праскова и маракуя с лека пикантна нотка, дължаща се на екстракта от черен пипер, който притежава антиоксидантни и антиканцерогенни свойства. Хранителната добавка ефикасно забавя стареенето и може да се приема за продължителен период от време.

Резултати Потребители, които са ползвали GOLD COLLAGEN® отбелязват, че кожата им е по-хидратирана, по-жизнена и сияйна след 2-3 седмици. Все пак, това не означава, че резултатите са еднакви при всички, тъй като има много фактори, като наследственост, начин на живот, режим на хранене, прекалено излагане на слънце и тютюнопушене, които влияят на кожата. Оптимална хидратация на кожата се наблюдава при непрекъсната употреба в продължение на 8 седмици. За максимално добри резултати, изразяващи се в намаляване на фините линии и бръчки, продуктът трябва да се приема в продължение на 12 седмици. Първите резултати са видими в рамките на 20–30 дни. Пълното обновяване на колагена в човешкото тяло е процес, който се извършва в рамките на 100 до 130 дни, когато вече се наблюдават значителни резултати. Всеки мъж или жена може да извлече ползи за здравето си от приема на GOLD COLLAGEN®. Чистият рибен колаген съдържа аминокиселини и протеини, които увеличават енергийната и физическата издръжливост и е особено полезен за активно спортуващите хора. Редовната му употреба намалява изтощението на мускулите, премахва болките след тренировка и значително подобрява зарастването на тъканите след травми. Въпреки че е нов продукт за Великобритания и европейските пазари, рибният колаген за пиене е много популярен в Япония и Далечния Изток с над 100 милиона продажби годишно. Мнозина твърдят, че това е тайната на красивата кожа при много жени и ключът против стареене.

РеволюЦионен продукТ от ново поколение!

• • • •

• • •

• • • • • •

Силен антиоксидантен ефект. Значително намалява нивата на холестерол в организма. Заздравява костите, хрущялите и сухожилията. Укрепва опорно–двигателния апарат и мускулатурата на тялото. Силно хидратира и поддържа кожата свежа и сияйна. Избелва и изглажда всички кожни дефекти. Премахва стрии и изчиства целулит като не допуска повторната им поява. Облекчава невралгия и хроничен остеомиелит. Подпомага лечението на флебит. Изключително важен за следоперативна намеса. Успокоява и премахва всички кожни раздразнения. Предотвратява ракови и сърдечни заболявания. Укрепва имунната защита на репродуктивните органи.

GOLD COLLAGEN® Forte е колагенова хранителна добавка от ново поколение, най-прогресивната и под­с­илена, която е била произведена до днес в световен мащаб, във вид на течност за пиене. Съдържа най-антиоксидантните и кардиопро­тективни съставки, функционира действайки каталитично срещу свободните радикали.

Генерален вносител: Спарта Трейд Груп ЕООД, гр. София, ул. Лавеле 19, ет. 4, офис 8 тел.: +359 893 746 027, +359 878 300 700 е-mail: office@gold-collagen.bg www.gold-collagen.bg


новини

В търсене на най-доброто за красотата и здравето на нашите клиенти! Новооткритият салон за красота “Хармониа” в с. Лозенец, обл. Бургас, е симбиоза на висококвалифицирани и опитни специалисти в областта на красотата и здравето, висококачествена професионална козметика и иновативна козметологична апаратура. Благодарение на тази отлична симбиоза в “Хармониа” успешно се решават различни козметични и естетични проблеми.

С

алонът предлага следните професионални услуги: фризьорство, козметика, маникюр, педикюр, ноктопластика, грим и перманентен грим. Изчистеният и стилен дизайн, уютната и комфортна обстановка правят салон за красота „Хармониа“ великолепно кътче за релакс и зареждане с нова енергия, една истинска хармония за душата и тялото. В топлата и спокойна атмосфера на „Хармониа“ се предлагат ефикасни решения за младост и красота, както и за цялостно издържана и красива визия.

За оптимална грижа за косата, лицето, тялото, маникюра и педикюра на своите клиенти, екипът от специалисти е заложил на работата с висококачествените професионални продукти на Vitality's, FUSION MESO, ЕRICSON LABORATOIRE, Dr Renaud, ibd, CND, Jessica Cosmetics. В търсене на най-доброто за красотата и здравето на своите клиенти специалистите от салон за красота „Хармониа“ залагат на персоналния подход към всеки клиент и изготвят индивидуални професионални програми.


терапия

Dr Renaud Интензивно хидратираща терапия с водорасли и органична малина Терапия за интензивна хидратация и освежаване , която възстановява и поддържа блясъка , гладкост та и еластичността на кожата . П роцедурата включва нежен ензимен пилинг, масаж с масажно масло кокос и „ хидратираща баня “ със серум малина за свежест и блясък , богат на естествени хидратиращи захари , които насищат кожата с вода . А лгомаската с органична малина , хиалуронова киселина и алое вера запечатва влагата в кожата . Дермата е естественият воден резервоар на кожата. Оттам започва загубата на вода и продължава през епидермиса. При нормални условия и балансиран воднолипиден слой дневната интезивна загуба на вода през кожата е 800 мл. Факторите, които увеличават загубата на вода са: прекалено и неправилно почистване, неблагоприятни климатични условия и други вредни въздействия на околната среда, както и стареенето на кожата. Dr Renaud решава проблема с интензивно хидратиращата серия продукти Малина. Продуктите съдържат естествени активни съставки, които ограничават интензивната загуба на вода и поддържат баланса на водно-липидната мантия. Активните съставки, които повишават водните резерви са: фитоендорфини, хиалуронова киселина, екстракти от императа и кактус, фруктоза, глицерол и сорбитол. За намаляване интензивната загуба на вода са включени следните компоненти: капсулирани оризови серамиди, екстракт от органични малини, омега-3 и омега-6 ненаситени мастни киселини от малини и масло от малинови семки. Екстрактът от малина е избран заради силното си хидратиращо и освежаващо действие. Процедурата започва с въвеждащ релаксиращ масаж на Dr Renaud със специфични масажни техники. Гримът се отстранява с помощта на лосион за почистване на

40

очен грим Лайка, след което на цялото лице и шия се нанася почистващо мляко Малина с кръгови движения. Следва отмиване, тонизиране с лосион Малина и подсушаване на кожата. На цялото лице и шия се нанася нежен ексфолиращ гел Лайка като се избягва областта на околоочния контур и се оставя за 5 минути. Прилагат се леки кръгови движения докато продуктът се втечни, след което се отмива с вода. Гелът деликатно почиства, отстранява мъртвия слой клетки от епидермиса и подготвя кожата за усвояване на активните съставки от последващите продукти. Кожата се тонизира с лосион Малина и се подсушава. Нанася се масажно масло Кокос на лицето и шията и се прилага релаксиращ масаж. Маслото се отмива, кожата се тонизира с лосион малина и се подсушава. Следва нанасяне на серум Малина за моментален блясък с леки кръгови движения на лицето и шията. Подготвя се алгомаската с органична малина като се смесва съдържанието на пакетчето със 100 мл вода до получаването на хомогенна смес. Тази смес се нанася на плътен слой с шпатула като се започне от шията. Оставя се за 15 минути, след което се отстранява с отлепване, а лицето и шията се тонизират с лосион Малина и се подсушават. Терапията завършва с нанасяне на продукт за околоочния продукт – нежен крем Азулен, хидратиращ флуид, крем Малина на цялото лице и шия или освежаващ гел-сорбе Малина.


Официален представител за България: ФОРТУНА 22 ЕООД, Варна, ул. Ян Палах 10, ет. 2, тел. 089 3315475, www.biologique-recherche.com


козметика

SKIN TISSUE ENGINEERING Концепцията SKIN TISSUE ENGINEERING започва своето съществуване в медицината и по-точно в методите за заздравяване на големи и/или хронични рани, където е необходимо цялостно възстановяване на тъканта, както и възобновяване на нейните функции. Широко известно е, че кожата е най-големият орган на човешкото тяло и е от решаващо значение за оцеляването на организма като бариера за околната среда и за терморегулацията и задържане на влага в него. За да обслужва тези важни функции, кожата е постоянно подложена на обновяване и притежава определен капацитет за възстановяване от наранявания, който зависи от качеството на многобройните видове недиференцирани клетки, които изграждат тъканите на кожата. Този метод се счита за алтернатива на конвенционалните методи на лекуване на хронични и големи отворени рани, като вече се прилага успешно и за възстановяване на счупвания на кости, охлузвания и масивни разкъсвания по кожата в редица европейски държави. ИНОВАЦИЯТА Приложението на тази концепция в областта на козметиката е иновация и става възможно чрез действието на екстракт от растението Indian Chiretta, за което изобретателят му получава награда за иновативна съставка през 2015 година на Incosmetics. Винаги в крак с новостите в козметиката, SKEYNDOR откупува патента за

42

употреба на екстракта от Indian Chiretta, за да допълни линията от антиейдж продукти ETERNAL с масло за сън – ETERNAL SLEEPING OIL. ЗАЩО ПРОДУКТИ ЗА СЪН? Употребата на продукти, които комбинират грижата за кожата със здравия и спокоен сън, не са новост и са добре познати в азиатските страни, където този ритуал за запазване на младостта и красотата, както и за освобождаване от стреса в ежедневието се използва от векове. По време на сън организмът се отпуска, температурата на тялото леко се понижава, нивата на кортизол спадат, тялото започва да се възстановява. Това е и моментът, в който кожата също се регенерира, като действието на подпомагащи възстановяването й продукти е най-силно. КАК РАБОТИ ETERNAL SLEEPING OIL? Освен с екстракта от Indian Chiretta, действието на маслото за сън ETERNAL SLEEPING OIL е подсилено и от растителен комплекс, защитаващ епидермалните недиференцирани клетки от процесите на стареене (и съответно подпомагащ производството на нови, млади и здрави диференцирани клетки). Самата иновативна компонента пък, чрез действие върху биохимичните процеси в кожата, възстановява работата на недиференцираните клетки до най-дълбоките слоеве на кожата, а именно дермата и хиподермата, като по този начин изцяло подмладява и обновява кожата отвътре навън. Основата на продукта е изградена от специално подбрана комбинация от 5 масла, които подхранват, възстановяват, хидратират, защитават и спомагат за борбата със свободните радикали. Ароматерапевтичният ефект се постига от есенции на жасмин, илангиланг и горчив портокал, които успокояват нервната система, създават чувството на комфорт и благоденствие, с което подпомагат процеса на освобождаване от стреса и здравия и спокоен сън.


новини

Bileya съвършенството няма цена, но има име!

Известни български дами поздравиха Биляна Бързакова на премиерата на новата й козметична серия Bileya в зала „Витоша“ на хотел „Маринела“, София. Специален гост на вечерта бе Пьотър Пакула, който държи патента за извличане на колаген от риба със студена екстракция. Преди 3 години той създава полската козметична компания Colyfine, която вече е известна в цял свят. Г-н Пакула представи марката Bileya и обърна внимание на поддържащото, обновяващо и възстановяващо дейст-

вие на продуктите. Bileya–Proamin Plus e eдинствената хранителна добавка, която се предлага на българския пазар, съдържаща естествен рибен колаген. Биляна е партньор и на компанията Colyfine - единственият призводител на „жив“ колаген в света. Bileya ще е ексклузивен представител и разпространител на суровината колаген във всичките й възможни форми за България, Румъния, Гърция, Македония и Сърбия. Продуктите с марката Bileya ще се предлагат и на родния пазар, в специализирани аптеки, козметични центрове и в кабинетите на най-добрите дерматолози.


козметика

FORLLE’D – Japan Интензивна хидратация за кожата през лятото Forlle’d е луксозна козметична серия продукти от Япония, която съчетава последните научни открития за грижата за кожата и най-вече хидратацията и борбата със стареенето.

Използването на продуктите с марка Forlle’d води до незабавни резултати благодарение на нискомолекулна хиалуронова киселина. Уникалният комплекс от нискомолекулна хиалуронова киселина, платина и други активни съставки възстановява кожата, повишава нейната хидратация и подпомага клетъчната регенерация. Кожата е хидратирана дори и след първото използване на продуктите. Резултатите са видими след 1 седмица, а след 28 дни кожата е качествено променена. Използването на продуктите за два месеца води до дълготрайни резултати – хидратацията на кожата се увеличава до 96%. Интензивна хидратация в дълбочина и биостимулация на кожата

Клиничните изследвания показват, че нискомолекулната хиалуронова киселина прониква в най-дълбоките кожни слоеве, като пренася и други активни вещества, които преминават през клетъчната мембрана и насищат кожата с влага, предотвратявайки прекомерната й дехидратация. Едновременно с това стимулират синтеза на колаген и еластин и осигуряват антиоксидантна защита. Друга активна съставка е перленият протеин, който също интензивнo хидратира кожата и повишава способността й да задържа влагата. Предотвратява появата на отоци, има мощно антиоксидантно действие и нормализира pH на кожата. Луксозната грижа за кожа Forlle’d се предлага в редица престижни салони за красота, клиники и спа центрове. Погрижете се за вашата кожа с Интензивната хидратираща терапия Forlle’d. Интензивна хидратираща терапия Forlle’d

Всяка кожа и особено сухата се нуждае от интензивна хидратация. Продуктите с нискомолекулна хиалуронова киселина са най-ефективните носители на влага за всички слоеве на кожата. Затова всички продукти, включени в процедурата, съдържат тази съставка. Хиалуроновата киселина се свързва с водата в епидермиса, за да възстанови структурата на полизахаридите във всички слоеве на кожата. Това позволява продуктите да овлажнят ко-

жата и да я направят по-плътна и здрава. Благодарение на транспортните си свойства, които вече описахме, нискомолекулната хиалуронова киселина лесно транспортира бивалентни метални йони, като калций и магнезий. Взети заедно, те дават редица важни допълнителни свойства на продуктите Forlle’d - подпомага се диференциацията на стволовите клетки и производството на еластин и колаген в кожата се увеличава. Веднага след процедурата кожата изглежда гладка, стегната и попълнена. Всички клиенти потвърждават, че след пълен курс на терапията (8-10 процедури) кожата е дълбоко хидратирана, видимо намаляват мимическите бръчки и торбичките под очите. Накратко ще представим двата топ продукта в процедурата: Hyalogy P-effect Reliance Gel Интензивно овлажняващ гел Великолепен крем-гел, предназначен за бързо възстановяване на увредената кожа, който осигурява моментална хидратация на дълбоките слоеве на кожата и възстановява способността й да задържа влагата. Богатата формула на продукта помага да се възстанови енергийния потенциал на клетките, повишава плътността и еластичността на кожата, като едновременно с това има уникален лифтинг ефект. Продуктът може да се използва ежедневно като завършваща грижа или като активна, бързодействаща маска. Резултатът е сияйна и здрава кожа. Продуктът е подходящ за всички типове кожа и всички възрасти. Hyalogy P-effect Nourishing Cream Подхранващ крем Комплекс от великолепно подбрани съставки, който възстановява горния липиден слой, намалява чувството за сухота и стягане на кожата, интензивно подхранва и омекотява. Във формулата на крема са включени: сквалан, който овлажнява кожата и я защитава от прекомерна загуба на влага, нискомолекулна хиалуронова киселина, хидролизиран яйчен протеин и хидролизиран перлен протеин – съставки с мощно хидратиращо действие, както и комплекс от йонизирани минерали (Ca2+, K+, Zn2+, Na+, Mg2+), осигуряващ минерален баланс.

Инодерм Медикал ЕООД, София, ул. Костенски водопад 59, тел. 0882 105 342. 44


козметика коса

ПЪРВАТА СЛЪНЦЕЗАЩИТНА ГРИЖА, КОЯТО ПРЕДПАЗВА КЛЕТЪЧНАТА ДНК И ЗАПАЗВА МЛАДОСТТА НА КОЖАТА 1. Защита със СЛЪНЧЕВИ ФИЛТРИ Тези филтри предпазват кожата от слънчевите лъчи чрез абсорбиране на UVA и UVB лъчите и намаляване на вредните им ефекти.

2. Защита на клетъчното ДНК с Nucleic Defense Кожата се състои от живи клетки, които се обновяват на всеки четири седмици в базалния слой. Всяка жива клетка съдържа ДНК, основен градивен елемент на живота. ДНК носи генетична информация, необходима за правилното функциониране на клетката. При излагане на слънце UVA и UVB лъчите се абсорбират от кожата и увреждат клетките. Затова е жизненонеобходимо да предпазим клетъчното ядро, за да поддържаме по-дълго красива и гладка кожа, без пигментации и без бръчки.

Двойна защита от слънце Лабораториите на GUINOT създадоха ексклузивна серия патентовани слънцезащитни продукти с ДНК NUCLEIC DEFENSE SYSTEM® - Система за защита на клетъчното ядро. UV

Б ез N ucleic D efense® ДНК на живата к летка се променя

UV

С N ucleic D efense® ДНК на N ucleic D efense® се променя ДНК на живата к летка е защитена

ТЕН БЕЗ СТАРЕЕНЕ НА КОЖАТА Комбинацията от слънцезащита и регенерация в продуктите на Guinot предотвратява фотоиндуцираното стареене на кожата. Клетъчна среда с 56 биологично активни съставки: Този патентован комплекс се използва в клиники по изгаряния за възстановяване на кожата и за по-бърза регенерация. Клетъчната среда спомага за получаването на по-равномерен тен, като същевременно предпазва кожата от преждевременните признаци на стареене (бръчки, фини линии, пигментации).

Регенериращи слънцезащитни продукти

AGE SUN YEUX SPF 30 Регенериращ фотозащитен крем за околоочен контур AGE SUN PROTECTIVE SPF 20 Регенериращ фотозащитен крем за лице, шия и деколте UNI BRONZE SPF 15 Оцветен фотозащитен крем за равномерен тен Висока и максимална слънцезащита ... STICK ANTI-UV SPF 50+ Слънцезащитен стик за деликатни зони (устни, нос, скули) LARGE ECRAN UV SPF 30 Крем за лице с висока слънцезащита ULTRA UV DEFENSE SPF 50+ Крем за лице с максимална фотозащита Glamour Sun Gel Сатенено гел-масло за тяло LARGE UV DEFENSE SPF 30 Спрей за тяло с висока слънцезащита Подготовка преди излагане на слънце PRO SOLEIL Регенериращи капсули за интензивен тен Възстановяваща грижа след слънце LONGUE VIE SOLEIL Регенериращ крем за лице преди и след излагане на слънце GRAND SOIN APRES SOLEIL Възстановяващ и успокояващ лосион след слънце 46


NUCLEIC DEFENSE®

ПОЛУЧАВАТЕ ТЕН И ЗАПАЗВАТЕ МЛАДОСТТА НА КОЖАТА СИ

Официален представител на Guinot за България: 02 462 70 88, e-mail: office@selenta.bg, www.guinot.com


козметика

Лора Желева:

Слънчевата грижа на MARIA GALLAND и THALION съчетава красив тен с ефективна защита Лора Желева е собственик на Студио за красота ЛОРА в град Стара Загора, което работи от 10 години. Лора е с 16-годишна практика в областта на професионалната козметика, а козметичните марки на които се доверява са THALION и MARIA GALLAND PARIS. Защо е важна хидратацията на кожата особено през лятото? Сухата кожа се характеризира с ниско съдържание на липиди в роговия слой на епидермиса, а при дехидратираната кожа се наблюдава загуба на вода. Фактори като прекомерно излагане на слънце, недостатъчен прием на вода, тютюнопушене, стрес, недоспиване и преумора, градското замърсяване, неправилната грижа за кожата са сред основните причинители на този проблем. В резултат кожата е с нарушена хидро-липидна бариера, наблюдава се неприятен сърбеж, лющене, появяват се бръчки. Прекомерното излагане на слънце причинява клетъчни промени в кожата и признаци на фотостареене: • Възпалителни реакции - образуване на дезорганизирани влакна колаген и еластин и преждевременно стареене на кожата. • Увреждане на клетъчната ДНК - дисфункция на клетъчното делене и синтеза на протеини, което повишава риска от рак на кожата. • Промени в клетъчните мембрани вследствие вредното действие на свободните радикали, което води до появата на бръчки. Когато е нарушена водно-липидната мантия, от съществено значение е кожата да бъде защитена адекватно от слънцето. Едни от най-известните

48

хидратиращи съставки в сферата на козметиката се използват в продуктите на MARIA GALLAND: хиалуронова киселина за мекота и дълготрайна влага, Sodium PCA – сол на пиролидон карбоксилова киселина, която е найскъпият и най-естествен хидратант, глюкозаминогликани и екстракт от ядка на тамаринд. А що се отнася до съставките за хидратация на THALION тук се използва изцяло силата на морската вода и водораслите, които съдържат коктейл от безценни вещества за кожата, като ензими, протеини, витамини, аминокиселини, антиоксиданти.

Какви грижи трябва да полагат клиентите със суха и много суха кожа през летния сезон? Това е моментът, който винаги очакваме с нетърпение: да поседнем на пейка в парка, в малкото кафене или на живописна алея край брега, наслаждавайки се на слънчевите лъчи. Слънцето ни дава сила и енергия, стимулира обмяната на веществата, укрепва имунната система и облекчава кожни заболявания. Но, за съжаление, то ускорява естествените процеси на стареене на кожата. Слънчевата грижа на MARIA GALLAND и THALION съчетава красив тен с ефективна защита от UV лъчите. Продуктите на MARIA GALLAND са „емулсия с лека текстура“ и незабавно се абсорбират, без да оставят мазен филм. Кожата е защитена оптимално с SPF 50. От линията на THALION препоръчвам Подмладяващ


Потопете се в сърцето на океана!

ТАЛАСОТЕРАПИЯ ЕКСПРЕСНО ОТСЛАБВАНЕ ДЕТОКС РИТУАЛ ПРОГРАМИ РЕМИНЕРАЛИЗАЦИЯ ДИНАМИКА 2000, търговски офис Варна: ул. Нидерле 2, тел: 052 35 45 97; 0878 462 185 търговски офис София: ул. Люботрън 3 -7, тел: 02 868 03 32; 0888 322 262 www.dinamika2000.com; e-mail: office@dinamika2000.com


козметика

крем за лице SPF 30, който предпазва от UVA и UVB лъчите и активно се бори срещу фотостареенето.

Какви хидратиращи терапии препоръчвате специално през лятото, съответно и продукти за домашна грижа? Абсолютна хидратация – тази терапия на THALION е идеална за суха и дехидратирана кожа през летния сезон. С приложението на активни съставки, извлечени от дълбините на океана, кожата се възстановява и изглежда отново блестяща, мека и красива. В допълнение винаги препоръчвам продуктите за домашна грижа от линията ТАЛИСОРС на THALION. Задължителен продукт за всяка жена през лятото е Скъпоценното масло на THALION за лице, истинско съкровище за кожата. В основата на тази подмладяваща и хидратираща грижа са морските растения и микроелементи, които регенерират и съживяват кожата. Спреят за лице 100% морска вода е свеж като морски бриз и предпазва кожата от агресивните външни фактори. За клиентите, които искат красота, лукс и ненадминати резултати препоръчвам 2 терапии от MARIA GALLAND. Терапията COCOON е възстановяваща процедура за всяка кожа. Нежна маска обвива лицето като пашкул и дава на кожата нова енергия, дълготрайна хидратация и еластичност. Таласо терапията е освежаваща и витализираща процедура, която оптимално овлажнява и стяга кожата. Водещите продукти за домашна грижа са: Интензивно хидратиращ серум, Хидратираща и охлаждаща маска и уникална Есенция с бял трюфел.

Необходимо ли е да се ползват after sun продукти след излагане на слънце? Слънчевата грижа за кожата след плаж е изключително важна, защото успокоява раздразнената кожа, хидратира и помага за запазване на красивия тен.

50

Препоръчвам на моите клиенти Гел след слънце за лице и тяло на MARIA GALLAND. Това е свръхлек подмладяващ гел, специално създаден за възстановяване и успокояване кожата на лицето и тялото, увредена от слънцето. THALION също имат отговор, а именно Успокояващ флуид след слънце - възстановяващо лечение за компенсиране на ефектите от прекомерното излагане на слънце. Формулата успокоява, хидратира и ревитализира кожата.

Много клиенти искат да удължат летния си загар. Какво препоръчвате в тези случаи? За да бъде тенът равномерен, красив и дълготраен, най-важно е в деня преди първо слънчево излагане да се направи перфектна ексфолиация на тялото и кожата да бъде отлично хидратирана. Такава процедура се предлага и в моето студио и тя е не само ефективна, но и изключително приятна. Важно е по време на слънчеви бани кожата да бъде адекватно защитена, продуктите да бъдат правилно нанасяни, както и да се спазват правилата за излагане на слънце. Ако се погрижите за кожата си и след плаж с точните продукти, със сигурност ще се наслаждавате на красив и дълготраен тен. На моите клиенти, които искат да ексфолират и хидратират кожата си вкъщи препоръчвам продуктите на THALION - ексфолиращ сапун с водорасли или ексфолиант с магнезиево олио. Има и още нещо, което е една от тайните на здравословния загар. THALION разполагат с уникален продукт Bronz'Age® - ампули за клетъчна защита и здравословен тен. Това е иновативна и концентрирана формула, която защитава клетките от свободните радикали и осигурява безопасен и здравословен тен. Пожелавам успех на вашето списание, пожелавам на всички синьо и красиво лято и не забравяйте, ЧЕ ЗАД ВСЯКА КРАСИВА ЖЕНА ВИНАГИ СТОИ ЕДИН... КРЕМ!


Ексклузивно за салони за красота и дерматологични клиники

НУТРИКОЗМЕТИКА

Л аборатории D-LAB

са желан партньор от най - взискателните институти

Ф ранция, заради отличното качество на продуктите и естествените високо концентрирани формули. След изключителния успех във Ф ранция, продуктите на D-LAB са вече и в България. D-LAB е нова линия от специфични грижи и продукти, разработена в партньорство с Ц ентъра за хранителна култура и диетология Vichy Ф ранция. и клиники за красота във

D-LAB работи в тясно сътрудничество със специалисти в областта на дерматологията, козметиката и капилярното хранене. D-LAB ви предлага голямо разнообразие от менюта за детокс, пленителна кожа, красива коса и перфектна фигура!

Обучение и продажби: Динамика 2000 Варна: 052/ 35 45 97; София: 0888 322 262 www.dinamika2000.com

Нутрикозметика D-LAB красота отвътре! * * * * *

100% растителни формули 0% лактоза 0% глутен Без алергени 100% произведени във Франция


козметика

НЕИНВАЗИВНА МЕЗОТЕРАПИЯ ОТ НОВО ПОКОЛЕНИЕ

MESOFILLER

За третиране на вертикални (дълбоки и мимически) бръчки и отпуснат контур на лицето, шията и деколтето. Във формулата му са включени микроколаген, който подпомага възстановяването на епидермиса и изпълва бръчките, полифеноли в липозоми с реструктуриращ дермата ефект и подмладяващо кожата действие, както и микроводорасли - предотвратяват процесите на деградация на колаген и еластин и забавят процесите на стареене. Резултати In-vivo след 6 процедури върху 11 доброволци (самооценка): • 100% подобряване на състоянието на кожата. • 100% по-малки бръчки. • 100% по-стегната кожа. • 100% по-гладка и стегната кожа. • 100% подмладен външен вид. • 91% по-плътна кожа. MESOBT-LIFT

За третиране на мимически бръчки и лифтинг ефект. Основните активни съставки в MESOBT-LIFT са 3 отпускащи мускулите пептида с допълващо се действие: два пептида с „ботокс-лайк” ефект и един, който отпуска контрахиралите мускули. Пептидите ефективно релаксират мимическите бръчки. Продуктът съдържа още аминопропан дихидроген фосфат („APPA“), който възстановява действието на модулиращите пептиди, колаген с ниска молекулна маса (от морски произход), осъществяващ подкожен микролифтинг и олигозахариди (с произход

52

SKEYNDOR представя мезоконцентрати за неинвазивна мезотерапия от НОВО ПОКОЛЕНИЕ! Два пъти по-силни, с обновена формула и по-икономична опаковка. Клиентите ви търсят по-голяма ефективност на процедурите, които им предлагате? Решението е при нас.

овес) със средна молекулна маса, които изглаждат повърхността на кожата. MESOBRIGHT

Отстранява малките несъвършенства, подобрява състоянието на порите и придава блясък на кожата. Унифицира цвета на кожата и изсветлява петната при хиперпигментация. Възстановява естествения блясък на кожата и видимо намалява разширените пори. MESOBRIGHT съдържа йонизиран витамин C (нова подобрена формула на витамин С), редуциращ меланина в по-горните слоеве на кожата и аминоетилфосфатна киселина, която забавя и намалява повторната поява на пигментни петна. MESOSLIM

Предназначен е за отслабване и борба с целулита и неестетичната „портокалова кожа”. Премахва локализирани мастни натрупвания, дължащи се на задържане на течности в организма, както и на състояние на упорит/ „твърд” целулит. Активните съставки във формулата на MESOSLIM са екстракт от артишок с дрениращ и пречистващ ефект, който намалява отока и помага за премахването на токсините, екстракт от Laminaria с липолитично и анти-липогенно действие - намалява плътността на мастната тъкан и разкъсва мастните натрупвания, както и декапептид - Fat Burner („гори мазнини”) и анти-адипогенеза действие, предотвратява и йо-йо ефекта.


E

PUR предварителна подготовка на кожата преди излагане на слънце

РеволюЦионен продукт от ново поколение!

1-ва НАГРАДА ПРОТИВ СТАРЕЕНЕ АМЕС 2014 - ПАРИЖ

Стилияна Маджарова, Студио за красота JK Relax, Варна

Предварителната подготовка на кожата преди излагане на слънце е задължителна, за да се избегне увреждането й от UV лъчите и да се формира здравословен и дълготраен тен. Тя включва ексфолиация, хидратация и прием на хранителни добавки. Какви терапии и продукти за домашна грижа препоръчвате за подготовка на кожата преди слънчеви бани? Препоръчвам ексфолиращи, хидратиращи и подхранващи терапии, като изключително подходяща е процедурата COCOON на MARIA GALLAND за хидратация и блясък, таласотерапията на THALION и не на последно място ампулите за клетъчна регенерация и здравословен тен на THALION като хранителна добавка. Ампулите съдържат бета-каротен, който предпазва кожата от вредното влияние на UV лъчите и стимулира имунната система. От продуктите за домашна грижа препоръчвам хидратиращата охлаждаща маска на MARIA GALLAND за незабавна и дълготрайна хидратация, както и нежен неабразивен ексфолиант. Най-важната подготовка за излагане на слънце са ампулите на THALION, които гарантират красив и здравословен тен и защита от вредното действие на UV лъчите. Какво съветвате вашите клиенти относно слънцезащитата през летния сезон? Винаги съветвам клиентите си да апликират фотозащитния продукт поне 20 минути преди излагане на слънце и да го реапликират през 2 часа. За да има ефект от този продукт, трябва да се използва по правилния начин. Също така е важно да се прилагат и продуктите за след слънце, които имат успокояващ, хидратиращ и охлаждащ ефект. Препоръчвам подмладяващ крем за лице на THALION с SPF 30 и крем за лице на MARIA GALLAND с SPF 50+, който гарантира тотална защита от UV лъчите. В градски условия целогодишно трябва да се прилагат фотозащитни продукти, разбира се, с по-нисък SPF. Много подходящ е продуктът с SPF 30 от новата линия Soin Dermatologique на MARIA GALLAND. Той не само гарантира защита от вредните UV лъчи, но и благодарение на съдържащия се във формулата му Anti-Pollution Complex против замърсяване на въздуха, освобождава кожата от праховите микрочастици и я предпазва от сериозни увреждания.

• Забавя стареенето. • Премахва фините линии. • Възстановява и • •

• •

• • •

заздравява косата и ноктите. Укрепва имунната система. Успешно се преборва с целулита и не позволява повторното му образуване. Заличава стрии. Хидратира кожата и я запазва за дълго време хидратирана. Прави кожата еластична и гладка. Избелва всякакви кожни дефекти. Премахва младежкото акне.

Pure GOLD COLLAGEN® e хранителна добавка от ново поколение,

имаща уникален състав с общоевропейски патент от хидролизиран колаген, масло от пореч (бораго), хиалуронова киселина и витамини (В6, С и Е). Касае се за един съвременен продукт, създаден от изследователи от Оксфордския Университет и притежаващ диплома за изобретение от MINERVA RESEARCH LABS с номер на патента ЕР2532252А1.

Генерален вносител: Спарта Трейд Груп ЕООД, гр. София, ул. Лавеле 19, ет. 4, офис 8 тел.: +359 893 746 027, +359 878 300 700 е-mail: office@gold-collagen.bg www.gold-collagen.bg


козметика

OXYNERGY Paris Вечността започва оттук Френската премиум марка Oxynergy Paris създаде и разви ново авангардно поколение продукти, подходящи за всеки тип кожа и за всяка възраст. Продуктите не съдържат минерални масла, силикони, оцветители, парабени и други вредни консерванти като CIT/MIT. Марката сътвори изцяло нови ритуали в грижите за кожата чрез иновативни и интерактивни формули. Oxynergy Paris създаде нови текстури, уникални продукти и революционни професионални линии.

„Вечната клетъчна енергия започва оттук“

Oxynergy Paris изобрети бъдещето на грижата за кожата въз основа на съвременни научни изследвания и разработи собствени активни съставки, които въздействат по неповторим начин. Главният фокус на марката е поддържането на кожата млада и изпълнена с енергия, затова предлага решения за всеки тип кожа и всяка възраст. Иновативните формули са насочени към различни проблеми на кожата и таргетират специфични процеси: стимулиране цикъла на Кребс и активиране на стволовите клетки - „Вечната клетъчна енергия започва оттук“. • Подхранване с основните вещества, включени в цикъла на Кребс, за да се подсили производството на клетъчна енергия (ATP). • Използване на ексклузивни пептиди и растежни фактори за обновяване на кожата и активиране на стволовите клетки. • Възстановяване на идеалния баланс, отстранявайки проблемите и несъвършенствата. Ексклузивни формули

Основният компонент във всички продукти на Oxynergy Paris е „Кислороден комплекс“ - ексклузивен активен комплекс, получен чрез контролиран процес на хидролиза на соеви протеини. Представлява уникална комбинация от пептиди, жизненоважни минерали и аминокиселини, която активизира усвояването на кислорода, зарежда с

54

енергия клетките на кожата и стимулира клетъчното обновяване, за да възстанови естествения сияен блясък, младостта и красотата на кожата. В своя най-активен период клетката диша, „общува“ с други клетки, расте и се възпроизвежда. Общият знаменател на тези жизненоважни функции е процесът на усвояване на кислорода, признак за нормална обмяна на веществата. На този процес в значителна степен влияние оказва съвременният начин на живот – замърсена околна среда, свободни радикали, агресивни външни фактори. Под въздействието на вредните фактори се понижава клетъчната активност, забавя се процесът на регенерация, кожата губи жизнения си тонус, появяват се първите признаци на стареене. Продуктите на Oxynergy Paris спират процеса на стареене и възстановяват увредената кожа. Всеки продукт въздейства целенасочено и решава различни проблеми на кожата благодарение на уникалния кислороден комплекс и микс от най-авангардните и ефективни активни компоненти, стимулиращи метаболитните процеси в клетките, което гарантира постигане на невероятен подмладяващ ефект. Всеки активен ингредиент е векторизиран в липосистема за подобро проникване в кожата. Всички активни съставки в продуктите са тествани в естествени условия и/или in vitro. Синергията на активните компоненти във всяка формула позволява използването на продуктите за решаване на различни проблеми при всеки тип кожа и във всяка възраст. Премиум козметиката Oxynergy Paris:


козметика

• Увеличава усвояването на кислорода от клетките и повишава клетъчната метаболитна активност. • Оптимално хидратира и подхранва кожата. • Стопира и предотвратява стареенето, като по естествен начин подмладява кожата. • Блокира и неутрализира свободните радикали и предпазва от оксидативния стрес. • Ефикасно редуцира бръчките, подобрява еластичността и плътността на кожата. • Намалява торбичките и тъмните кръгове под очите. • Редуцира пигментациите и изсветлява кожата. • Защитава от действието на вредните UV лъчи. • Намалява кожните раздразнения, зачервявания и хиперчувствителност. Концепция

• Лесно. Само с едно приложение и 8 въпроса ще получите формулата за ваш собствен серум, крем и маска. Видеото ще ви покаже как лесно да приготвите продуктите. • Достъпно. Няма нужда да купувате скъпи апарати за диагностициране. Oxynergy Paris се доверява на експертната грижа и опита на козметика, който ще определи типа кожа и типа проблем. Финалният продукт е не поскъп от нормален крем или серум. • Ефикасно. 11 висококонцентрирани серума се прибавят към базови кремове. Серумите съдържат активни съставки като пептиди, растежни фактори, хиалуронова киселина и др. • Професионално. Продуктите могат да бъдат използвани у дома или в салона. В помощ на всеки продукт са професионалните апарати на марката. Иновативни продукти

Интерактивни лосиони и тоници Всеки тоник е създаден с идеята да пасва на съответния почистващ лосион от линията. Power Infuse тоникът ще отстрани напълно Power Infuse почистващия лосион. Everlasting гелът, нанесен след Everlasting почистващо олио ще го превърне в крем и ще го отстрани идеално. Интерактивни серуми Всички Power Infuse серуми могат да бъдат смесвани

помежду си, за да се превърнат в серуми „по мярка“ за козметични терапии в салон. Пудри Everlasting пудрите могат също да бъдат смесвани в създаването на нови почистващи ритуали. Иновативните продукти са подходящи за всеки тип кожа, дори и най-чувствителната. Новаторски апарат

За професионалните козметични салони Oxynergy Paris създаде компактен и модерен апарат, който впръсква продуктите в кожата за максимален ефект. Бюти терапевтите могат да извършват козметичните процедури с индивидуализирани серуми и новаторски апарат. Продуктите се нанасят чрез постоянна или пулсова струя от пречистен въздух. По този начин активните съставки на продуктите могат да проникнат в по-дълбоките слоеве на кожата. За компанията

Компанията Oxynergy Paris е създадена през 2001 г. от Raphaеl Duеrinck Chauchard, доктор по химия в Университета в Монпелие, Франция. Работил е за Pierre Fabre Group в Лос Анджелис, след което се присъединява към дейността на баща си и го подкрепя в изграждането на антиейджинг клиники в Париж (La Clinique de Paris). Баща му - д-р Claude Chauchard е един от най-добрите специалисти в света по антиейджинг медицина. Успехът на марката е категоричен – само една година след създаването си тя вече е лансирана в 15 страни, а през 2015 г. продуктите и терапиите на Oxynergy Paris присъстват в повече от 45 държави. Производствената база на Oxynergy Paris се намира във Фигерас (Испания), родният град на Салвадор Дали и както неповторимото изкуство на световноизвестния испански художник, компанията предлага уникален творчески подход в грижата за кожата.

Вносител: Вавилон дд, тел. 02 9873426, e-mail: info@vavilon-bg.com, www.vavilon-bg.com 55


козметика

WISHPro® Интелигентна платформа. Безкрайни възможности! С възрастта процесите, които правят нашата кожа жизнена, стегната и здрава започват да се влошават. Кожната микроциркулация се забавя, появява се хормонален дисбаланс и като резултат качеството на кожата се влошава.

WISHPro® се бори с този цикъл, използвайки „мултиприложим“ подход. Чрез комбинирането на напреднали технологии и специализирани козметични формули, WISHPro® задейства собствените оздравяващи процеси в епидермиса и дермата за по-млада, по-стегната и по-здрава кожа. Tерапевтичните капсули сега с нови разтвори и нови решения

и антиейдж само след 15-минутна процедура. Постоянният стрес, замърсената околна среда и остаряването имат сериозно въздействие върху състоянието на кожата. Клетките на кожата не могат да произвеждат ефективно колаген и еластин. За да се възобнови тяхната продукция и да се забави процеса на стареене Synoia разработи капсули за лице, базирани на специално подбрани активни съставки за по-бързи и видими резултати.

Natural Line

Изсветляваща процедура

Повече природни съставки – повече здраве. Капсулите от натуралната линия са създадени да подхранят оптимално сухата, уморена и застаряваща кожа по неинвазивен начин. Natural Line е представена от следните капсули: Антиейдж, Пилинг, Успокояваща и Подмладяваща.

Комбинацията от нови изсветляващи активни съставки в-White разтвор и Sea Shine – извлечен от два вида водорасли осигурява несравними резултати за всеки тип кожа. Тази комбинация забавя производството на меланин, и не като директен резултат – подпомага изсветляването на тена. Ексфолиращите агенти премахват мъртвите клетки, кожата става по-гладка, нежна и сияйна.

Infusion Line Infusion линията предоставя успешно решение за първите белези на възрастта. Отличава се с висока концентрация на инфузии – химични вещества, извлечени от растителна суровина във воден разтвор. Предлагат се Ботокс инфузия, Xиалуронова инфузия и Колагенова инфузия.

Active Pro-Long Line Active Pro-Long капсулите показват внушителни резултати с иновативното си решение против бръчки

Дълбоко хидратираща процедура Капсули, базирани на комбинацията от активни съставки Cristalhyal и Primalhyal 300 с различен размер на молекулата. Съчетанието от тези активни съставки стимулира синтеза на проколаген, подобрява пропускливостта и ефективното попълване на тъканите, създава специфичен филм на повърхността на кожата, който действа като преграда срещу загубата на влага.

Попълваща процедура

Снимката е направена на клиент в салон „Наоми”, София, ул. Х ан Омуртаг 84. Резултатите са постигнати от прилагане на една процедура с две капсули – П опълваща (N eo E nergy) и Дълбока хидратация (R epairing).

56

Във формулата е включен безопасен пре-активиран източник на енергия MG6P (Methyl-Glukoside-6-Phosphate), предназначен да „нахрани“ стареещите клетки. MG6P е съчетан с есенциалните аминокиселини пролин и лизин, играещи важна роля в производството на колаген и еластин. Добавена е и мед, която реактивира ензима лизил оксидаза, спомагащ за изграждането и реструктурирането на колагеновите и еластиновите влакна.


Страхуват ли се Вашите клиенти от инжекциите с хиалуронова киселина, ботокс или филъри?

Вече съществува ново решение

[ [ [ [ [ [

Процедура за подмладяване без игли или инжекции Само за 15 минути С несравнима рентабилност Патентована технoлогия Единствена в света С награда за иновация

За повече информация: www.wishpro.bg


козметика

Експерт в грижата за миглите от 1948, днес Talika отива крачка по-напред и представя важна иновация в козметиката LIPOCILS PLATINIUM – първият двоен серум Day/Night, вдъхновен от изследванията в клетъчната хронобиология, който удължава миглите.

TALIKA LIPOCILS PLATINIUM УНИКАЛНА ДВОЙНА ФОРМУЛА ЗА БЕЗУПРЕЧНО КРАСИВИ МИГЛИ

В сърцето на тази революционна глобална грижа Talika използва нова ключова съставка, която умножава миглите. Висококачествено, напълно ново решение, което осигурява 4 изключителни действия: повишаване броя на миглите, увеличаване на дължината, подобряване на дебелината и засилване на тяхната пигментация. За първи път 2 серума работят едновременно – през деня и през нощта, за да подобрят естествения цикъл на растеж на миглите. Двете формули са създадени без съдържание на простагландин или хормони. Включени са 95,9% естествени съставки в дневната формула и 94,8% в нощната формула, което гарантира пълна безопасност при употребата им. Точно както при кожата, нуждата от хранителни вещества на космените луковици се променя през деня и през нощта. Специалистите от Talika са първите,

58

които взимат предвид този биологичен ритъм и създават LIPOCILS PLATINIUM – продукт, спомагащ за оптимизиране на красотата и здравината на миглите, както никога досега. Той „събужда“ спящите луковици, придавайки напълно нов вид на миглите и изключителна жизненост. Крайният резултат е грандиозен обем, дължина и плътност на ресниците.

ГРИЖА, ВДЪХНОВЕНА ОТ ХРОНОБИОЛОГИЯТА LIPOCILS PLATINIUM е първият умножител на мигли, който повишава дневния и нощния им метаболизъм и увеличава максимално техния потенциал за растеж. Обогатен с нова ключова съставка (цвят от червена детелина), продуктът стимулира растежа на ресниците, като удължава тяхната фаза на растеж и скъ-


козметика

сява фазата им на покой. Миглите, зараждащи се под кожата се „събуждат“ и имат видимо увеличение като брой, повишена е и продължителността им на живот.

3 ЦИКЪЛА НА ЖИВОТ ПРИ МИГЛИТЕ: • Анаген – фаза на растеж, продължаваща 1-3 месеца. • Катаген – кратка преходна фаза, когато миглата спира да расте. • Телоген – фаза на покой, която продължава 4-9 месеца, когато миглата е на мястото си, преди да падне и отново да започне анагенната фаза (включва 60–80% от миглите).

ДВОЙНА СИЛА, РАБОТЕЩА ЕДНОВРЕМЕННО ПРЕЗ ДЕНЯ И ПРЕЗ НОЩТА Капсулиран в скъпоценна двойна опаковка, вдъхновена от японските калиграфски кутии, два серума непрекъснато предаващи си действието, подтикващо растежа и живота на миглите. Lipocils Platinium Day активира растежа на миглите през деня, обвива и защитава ресниците от външните фактори, действа като грим и мигновено ги извива, стимулира синтеза на меланин, за да подсили цвета, регенерира фоликулите и корените на миглите, за да удължи живота им преди падането. Lipocils Platinium Night увеличава растежа на миглите в най-активната им анагенна фаза, удължава фазата на растеж и скъсява фазата им на покой. Укрепва миглите, повишава плътността и здравината им. LIPOCILS PLATINIUM е създаден по стриктен протокол: • Избрани са най-ефективните натурални съставки. • Изключени са всякакви съставки, които могат да раздразнят очите, миглите и кожния баланс. • Гарантирана ефективност и безопасност на съставките.

УНИКАЛНА ДВОЙНА ФОРМУЛА, В КОЯТО Е КОНЦЕНТРИРАНА ПЪЛНАТА МОЩ НА РАСТЕНИЯТА, ЗА ДА СЕ АДАПТИРА КЪМ БИОЛОГИЧНИЯ РИТЪМ НА МИГЛИТЕ И ДА ПОВЛИЯЕ НА ВЪТРЕШНИЯ ИМ ЧАСОВНИК. Дневният серум ЗАЩИТА И АКТИВИРАНЕ НА РАСТЕЖА: • Митичен Ботанически Комплекс® формула, съчетаваща екстракти от

пет растения, която е в основата на Talika. Комплексът активира растежа на миглите през деня, уплътнява, удължава и ги прави по-устойчиви. • Колеус форсколий стимулира синтеза на естествения меланин в миглите за по-голяма интензивност на цвета им от корена до върха. • Копринени протеини действат като покритие, образувайки естествена обвивка, която защитава миглите от вредните фактори на околната среда. Механичното действие на копринените протеини се подсилва и от четката на Talika за по-добро извиване на миглите. Нощният серум РЕГЕНЕРАЦИЯ И ДОПЪЛНИТЕЛЕН РАСТЕЖ: • Цвят от червена детелина „събужда“ новите мигли по време на тяхната фаза на покой и ги въвежда във фаза на растеж. Tова повишава броя на миглите и тяхната плътност. • Aденозинът е енергия за клетките, съживява луковиците и подхранва миглите. • Митичен Ботанически Комплекс® стимулира растежа на миглите за невероятна дължина и плътност. • Пептиден Експерт запазва младостта на клетките на миглите. Подтиква миглите да се задържат повече време преди тяхното естествено падане. СУТРЕШЕН РИТУАЛ Използвайте четката, за да нанесете дневния серум в основата и по цялата дължина на миглите, преди поставянето на грим, за да извиете миглите от корена до върха. След това те ще бъдат обвити, защитени и готови да посрещнат деня. ВЕЧЕРЕН РИТУАЛ Нанесете нощния серум в основата на милите, следвайки тяхната извивка с четката. През нощта ключовите съставки активират растежа и регенерират миглите.

Доказана ефективност на LIPOCILS PLATINIUM: • +45% нови мигли. • +44% повишаване на дължината. • По-тъмни мигли: 42% • По-извити мигли: 58% • 93% доволни клиенти. Видими резултати само след 2 седмици! LIPOCILS PLATINIUM се прилага като двумесечна терапия.

59


SOTHYS създаде продукта за перфектния овал на лицето. Повдига овала на лицето със

76% ПЕПТИДИ

m3.0

Вдъхновен от ултразвуковата техника и лифтинг терапиите, този серум с невероятната си трансформираща структура, ще преобрази контура на лицето ви! Вносител: Вавилон дд, тел. 02 9873426, e-mail: info@vavilon-bg.com, www.vavilon-bg.com


апаратура

Италианската компания Decomedical вече и на българския пазар! Слим Сити стана официален представител на италианската компания за професионална козметична апаратура – Decomedical. Компанията е създадена през 1967 г., като непрекъснато се променя, расте и се развива както в техническо, така и в географско отношение, отваряйки се за нови технологии и чужди пазари.

Днес, благодарение на своя тридесетгодишен опит в областта на технологиите и безупречното качество на своите продукти, Decomedical е сред най-проспериращите европейски компании за професионална козметична апаратура.

К

омпанията се посвещава на проектирането и производството на оборудване за красота повече от тридесет години, с акцент върху техническото качество на продуктите и технологичните иновации. Висококвалифициран екип от инженери е въвлечен в постоянни и точни изследвания на най-ефикасните технологии в естетичната индустрия, като целият процес се следи от лекари и специализирани експерти. Спазва се стриктен контрол на всеки етап от производството и проектирането до монтажа на различните компоненти, като те са създадени и произведени от Decomedical в съответствие със строгите протоколи, които гарантират качество, безопасност и функционалност. Отделните етапи на производство се следят в детайли и оборудването е крайният резултат на промишлен процес, извършван с максимална грижа, внимание и прецизност! Всички Decomedical апарати са сертифицирани по ISO 9001: 2008, което е допълнителна гаранция за качеството и професионализма, които са в основата на

62

фирмената политика на компанията. Благодарение на своя ангажимент и чрез съдействието на своите доставчици, партньори и клиенти, Decomedical цели да запази най-високите нива на качество във всички фази на проектиране, производство, търговия и услуги. Съвременната beauty индустрия се развива със стремителни темпове и за да гарантират максимална ефективност от предлаганите процедури козметиците и терапевтите далеч не могат да се ограничат само с използването на професионална козметика. Необходима е висококачествена професионална апаратура, при това съчетаваща разнообразни програми и терапии както за лице, така и за тяло. Продуктовата гама от професионална апаратура на компанията Decomedical се обогатява всяка година с нови мултифункционални апарати, разработени на основата на последните технологични иновации. Практичният и стилно издържан дизайн, както и използването на висококачествени материали и авангардни


разработки са залогът за успеха и популярността на апаратите Decomedical, които удовлетворяват желанията и на най-взискателните клиенти. Модерното козметологично оборудване на Decomedical позволява предоставянето на максимален брой програми и различни терапии за лице и тяло, като ефикасно и щадящо почистване на всеки тип кожа, антиейджинг процедури, редуциране на целулит и локализирани мастни натрупвания, премахване на отоци, отстраняване на нежелано окосмяване и много други. Моделите DEC 42 и DEC 37 на италианската компания Decomedical са многофункционални и включват: Дарсонвал, вакуумна система, галваничен ток и четков пилинг, като DEC 42 е оборудван още със система за педикюр, система за електростимулация и система за обезкосмяване, което дава възможност на терапевтите да избират различни програми в зависимост от желанията на техните клиенти и да гарантират провеждането на съответните процедури на високо професионално ниво. Дарсонвализацията е добре познат лечебен метод, който има обезболяващ, успокояващ и противовъзпалителен ефект, стимулира кръвообращението, нормализира работата на мастните жлези, подобрява еластичността и тонуса на кожата. Вакуумната система е подходяща за третиране на целулит и локализирани мастни натрупвания, лимфен дренаж, приложима е и при антиейджинг процедури. Галваничният ток видимо намалява фините линии и бръчки, изсветлява и освежава тена. Четковият пилинг отстранява мъртвите кожни клетки, активира клетъчната регенерация, стимулира кръвообращението и подобрява тургура на кожата

Модел DEC 42 Многофункционален и компактен, този апарат включва следните функции:

1. Дарсонвал - с 5 стъклени електрода. 2. Вакуумна система - с 6 стъклени аксесоара. 3. Галваничен ток. 4. Четков пилинг. 5. PODO System - система за педикюр с 6 накрайника. 6. Stim Lift - система за електростимулация. 7. Електрическа игла - система за обезкосмяване с 10 стерилни игли. Включва още: *Лампа лупа - 3х увеличение. *Вапозон. *Козметична количка. Цена: 8460 лв. с ДДС

Модел DEC 37 Многофункционален и компактен, апаратът включва следните функции:

1. Дарсонвал - с 5 стъклени електрода. 2. Вакуумна система - с 6 стъклени аксесоара. 3. Галваничен ток. 4. Четков пилинг. Цена: 4800 лв. с ДДС

Контакти: гр. Пловдив, ул. Иван Рилски 12 0877 555 111, 0888 011 813, е-майл: slimcitybg@gmail.com www.slimcitybg.com


терапия

Н иколета Лозанова поддържа перфектно изваяното си тяло с иновативната

EndoSpheres Therapy

EndoSpheres Therapy Николета Лозанова е сред звездите, които изключително много държат на перфектната си визия. Красавицата се довери на най-новия метод за моделиране контурите на тялото и отстраняване на целулит EndoSpheres Therapy – иновативна терапия, която се предлага в салон за красота Dupissima. В момента отслабването и подмладяването с апарата Ендосфера е сред любимите процедури на руския елит и италианските модни среди, а скоро ще се превърне в предпочитана терапия и от родните ни звезди.

64

дричния накрайник с 55 микросфери, които се въртят с честота от 0 до 359 херца. Микровибрацията и микрокомпресията, в комбинация с лек натиск от страна на терапевта, извършват дълбокотъканен масаж, който има 5 основни ползи: дренира, подобрява кръвообращението, обезболява, реструктурира и повишава мускулния тонус. В резултат целулитните натрупвания се разнасят, мускулите се тонизират като след тренировка, подобряват се формите на тялото.

„Процедурата е изключително приятна, няма никаква болка, а резултатите са фантастични.“, споделя Николета. Иновативната терапия EndoSphеres Therapy ефективно отстранява целулит във всички стадии и перфектно моделира контурите на тялото. Видимо намалява обиколките в проблемните зони на тялото, подобрява релефа и тонуса на кожата, укрепва мускулатурата и подобрява общото състояние на организма. „Доверих се на терапевтите от Dupissima, които не само са отлични професионалисти, но и държат да са в крак с всички новости в света на красотата и винаги предлагат най-новите терапии за поддържане на безупречна визия.“, допълва красавицата и не крие удовлетвореността си от новата процедура за поддържане на отлична форма.

С апарата Ендосфера може да се правят и подмладяващи процедури за лице. Използва се по-малък накрайник за приятния вибриращ масаж на лицето, вследствие на който се подобрява кръвообращението, стимулира се производството на колаген и храненето на кожата. Резултатът е видим още след първата процедура – бръчките стават по-плитки, възстановява се жизнения тонус на кожата, а фините мимически линии напълно изчезват. Това се дължи на подобреното хранене на най-горните слоеве на кожата на лицето. Ефектът от процедурата се разкрива в продължение на един месец, защото толкова време е необходимо за синтеза на нов колаген, стимулиран от силиконовите микросфери на апарата. Терапиите за лице и тяло с революционния апарат Ендосфера са подходящи и за хора, страдащи от розацея, разширени вени и повърхностни капиляри.

Зад създаването на апарата Ендосфера стоят дългогодишни медицински изследвания, комбинирани с найновите достижения в дермо-козметичните технологии, станали факт благодарение на професионализма на екипа на проф. Пиерантонио Бачи от Университета в Сиена, Италия. Тайната на революционния апарат се крие в цилин-

„Добре е процедурите с апарата Ендосфера да се комбинират с висококачествени козметични продукти и допълнителни терапии, за да се радвате на наистина страхотни резултати.“, съветва Николета, която е отлично запозната с необходимостта от постоянни и правилни грижи за лицето и тялото, за да се поддържа прекрасна и неподвластна на времето визия.


последно поколение апарат за оформяне на тяло ново в третирането на целулит

100% неинвазивна процедура клинично тествана

София, ул. Твърдишки проход срещу N18, Бизнес сграда, ет. 5, тел. 0885587083, студио Dupissima


апаратура

ВАКУ АКТИВ НАЙ-НОВИЯТ АПАРАТ ЗА ИЗГАРЯНЕ НА МАЗНИНИ! Изразходване на 800 калории в продължение на 30 минутна сесия. Апаратът ВАКУ АКТИВ използва най-новите и революционни технологични достижения, като вакуум и инфрачервена светлина, които увеличават ефекта от физическата активност многократно повече в сравнение със стандартните упражнения. Това води до постигане на желаните резултати за много по-кратко време. Уникалната комбинация създава възможности за премахване на целулита, намаляване на телесното тегло, стягане и оформяне на тялото и цялостно подобряване на външния вид. Поддържането на правилна поза по време на тренировка укрепва коремните и мускулите на гърба и има отслабващ ефект върху талията.

В

АКУ АКТИВ комбинира бягаща пътека, вакуум, инфрачервена светлина (IR), електростимулация, йонизация на въздуха, озон терапия, ароматерапия и хромотерапия. Тайната на ефективната терапия е използването на вакуум, който увеличава изгарянето на мазнините. Когато се правят физически упражнения под налягане, причинено от вакуум, се подобрява кръвообращението в кожата и подкожната тъкан на местата, където се натрупват най-големи количе-

66

ства мазнини. Това са бедрата, седалището, талията и корема. Освен това, използването на вакуум подобрява лимфната циркулация, която е важна за извеждането на отпадните продукти от организма. Кожата е по-гладка и стегната, а излишните сантиметри изчезват. Инфрачервените лъчи загряват тялото и разширяват кръвоносните съдове. Резултатът е увеличаване притока на кръв и подобрена оксигенация на тъканите. Този процес премахва токсините, натрупани в по-дълбоките слоеве на кожата. По време на процедурата инфрачервените лъчи почистват кожата и подкожната тъкан от излишните токсини, в резултат на което тя става отлично тонизирана, свежа и здрава. Благодарение на йонизацията на въздуха можем да забравим за постоянната умора, сънливост и неразположение. Отрицателните йони имат и положителен


апаратура

ефект върху психо-физическата работоспособност. В допълнение, йонизацията ефективно насища въздуха със здравословни отрицателни йони, които предизвикват затваряне на потните жлези и свиване порите на кожата. Със своите силно окисляващи и дезинфекциращи свойства озонът намира широко приложение в борбата с бактерии и други микроорганизми. Озонът е и отличен стимулант на правилното кръвообращение, затова се използва при лечение на сърдечносъдови заболявания.

КАК РАБОТИ ВАКУ АКТИВ? Резултатът от упражнения на бягаща пътека и инфрачервена светлина вътре в капсулата е увеличаване циркулацията на кръвта в подкожната тъкан и най-вече в зоните с по-голямо натрупване на мастна тъкан - бедра, задни части, талия, корем. Мазнините се изгарят поради повишената нужда от енергия на големи мускулни групи. Затова по време на тренировка се наблюдава увеличена загуба на мастна тъкан. Под въздействието на отрицателното налягане вътре в капсулата се подобрява циркулацията на лимфата, отстраняват се излишните течности и метаболитните отпадни продукти от организма. Резултатът е по-гладка и стегната кожа с повишена еластичност.

ЕФЕКТИ Ефектите могат да се видят найрано след 6 процедури: * Загуба на ненужни сантиметри от проблемните зони (бедра, седалище, паласки, корем). * По-гладка и тонизирана кожа. * Подобряване на физическата дееспособност на организма.

КОЛКО ВРЕМЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЕДНА ТРЕНИРОВЪЧНА СЕСИЯ? Възприетите принципи за една стандартна тренировка са, че упражненията трябва да се извършват най-малко 5 пъти седмично с продължителност от поне 45 минути. За съжаление, повечето от нас не разполагат с достатъчно свободно време, за да спортуват пълноценно. С помощта на апарата ВАКУ АКТИВ може да се съкрати времето за постигане на същите резултати. Времето за една тренировка зависи от цялостното състояние на организма. Обикновено продължителността е 15-30 минути. Броят процедури зависи от размера на мастната тъкан, степента на развитие на целулита и индивидуалните особености. Необходими са 6-10 тренировки за стягане и оформяне на тялото. По време на процедурата, задължително трябва: * Да се поддържа такава скорост, че пулсът при тренировката да е между 120-140 удара в минута. За правилното функциониране на лимфната система по време на тренировката не трябва да сте облечени с много стегнати дрехи. * По време на тренировката тялото се нуждае от около 0,5 л вода и затова е необходим непрекъснат прием. Целта на упражненията не е дехидратация на тялото, а предоставяне на необходимия стимул за ефективно изгаряне на мазнини.

ПРЕПОРЪКИ * Придържане към лека диета (избягване на храни с високо съдържание на мазнини). * Ежедневен прием на 3-4 л вода.

ЦЕНА: 45 лв. за процедура (при закупен пакет от 10 броя - по 40 лв.) Тренировките с ВАКУ АКТИВ се извършват в салон Дима Стил-Парк под наблюдението на дипломиран рехабилитатор. За повече информация: www.dimastyle.com

67


терапия

DR. GRANDEL Терапия HYDRO ACTIVE за дехидратирана кожа Сухият въздух, слънчевите лъчи или генетично обусловената сухота на кожата водят до силна дехидратация. Кожата става опъната, суха и лющеща се. Професионалната терапия HYDRO ACTIVE презапасява с влага и дава индивидуален отговор на нуждите на сухата и дехидратирана кожа. Висококачественият комплекс от водорасли и морска вода ревитализира и овлажнява незабавно и дълготрайно.

Основна цел на HYDRO ACTIVE линията е осигуряване на интензивно овлажняване за всеки тип кожа. Кожата изисква внимателни грижи през лятото, когато неблагоприятни фактори са слънцето и топлината, през зимата - студът и вятърът, а в затворените помещения - отоплението и климатизацията. Линията HYDRO ACTIVE отговаря на нуждите на различните типове кожа с ниско водно съдържание. Козметичните продукти надеждно я защитават от вредни външни въздействия, за да се предотврати дехидратацията на кожата, насищат я с влага, подхранват и възстановяват защитния липиден филм за ефективно забавяне на процесите на стареене.

П

роцедурата започва с отстраняване на грима с дегримиращ продукт, който нежно и бързо премахва дори водоустойчив грим. Лицето, шията и деколтето се почистват с освежаващ и почистващ гел. Нанася се ензимна пилинг маска, която деликатно отстранява мъртвия слой клетки от повърхността на кожата. Следва нанасяне на половин ампула Hydro Active – концентрат, който интензивно хидратира, ободрява и тонизира. Представлява дълбоко хидратиращ концентрат от морски водорасли и кофеин, който незабавно освежава, омекотява и ревитализира кожата, придава й свеж и равномерен тен. Прилага се специфичен масаж с масажен гел Medium-Light и нежни масажни техники. Гелът се отстранява с компрес, след което се нанася остатъкът от ампулата Hydro Active. Следва нанасяне на основа за маската, която представлява смес от гел за околоочен контур и Hyaluron Refill крем. Гелът за околоочен контур с хиалуронова киселина омекотява бръчките, намалява отоците и стяга кожата около очите. Има приятен охлаждащ ефект, освежава и ободрява. Немазната му текстура го прави идеална основа за грим. Подходящ е и за дамите носещи контактни лещи. Hyaluron Refill Cream е дълбоко хидратиращ крем за лице с разновидност на хиалуронова киселина, който попълва резервните запаси от влага в кожата и изглажда бръчките отвътре. Високоефективната комбинация от водорасли и морска вода овлажнява в дълбочина кожата и осигурява 24-часова хидратация. Масло от шеа, сква-

68

лан и хиалуронова киселина даряват мощен хидратиращ „тласък“ на кожата за възстановяване на нейния свеж и жизнен вид. Нанася се маската, като предварително към базовата прахообразна маска се прибавя активатор „Морски минерали“. Маската засилва ефекта от прилаганите активни съставки чрез оклузивно действие. Има охлаждащи свойства, интензивно хидратиращо и изглаждащо действие. Видимо изглажда деликатната кожна структура и малките бръчки. Като завършваща грижа се нанасят гел за околоочен контур и Hyaluron Refill крем. Може да се нанесе и 1 течна капсула Hyaluron Filler Caps с моментално изглаждащ ефект. Капсулата осигурява интензивна хидратация с чиста хиалуронова киселина, незабавно изглажда кожата и ефективно я хидратира в дълбочина. Дори силно изразените бръчки се запълват отвътре и видимо намаляват. Времетраене, вкл. консултацията - 85 минути. Основната домашна грижа Hydro Active включва:

Hyaluron Filler Caps - хидратиращи капсули с незабавен изглаждащ ефект, подходящи за ежедневна употреба или при интензивна схема на приложение, Hyaluron Refill крем 50 ml, хидратиращ крем 50 ml - осигурява 24-часова хидратираща защита за суха кожа, намалява бръчките и предпазва кожата от по-нататъшна загуба на влага и гел за околоочен контур 15 ml с дозатор.


Moisture Boost HYDRO ACTIVE вИСОКОКАЧЕСТВЕН КОМПЛЕКС ОТ ВОДОРАСЛИ И МОРСКА ВОДА ЗА НЕЗАБАВНА И ПРОДЪЛЖИТЕЛНА РЕВИТАЛИЗАЦИЯ НА ВАШАТА КОЖА

4000 Пловдив, ул. Хан Кубрат 1 Делови център Пловдив, тел.: 032 275 618, 275 619, факс: 032 633 770 sales@noviz.com, www.noviz- beauty.com


козметика

ES BEAUTY & MAKE UP STUDIO Остров на вдъхновение, красота и хармония Живеем

в динамичен свят, в който всеки ден е приключение.

Приклю -

чение на високи обороти, в което се надпреварваме със стрелките, с другите, със себе си.

Стремейки

се да останем

„на

гребена на вълната“,

изразходваме неизмеримо количество физическа и емоционална енергия.

В такова ежедневие, което взима повече, отколкото ни дава, все по-често изпитваме силната нужда от бягство. Бягство от водовъртежа, бягство на място, където да поспрем... Да се обърнем към себе си и да презаредим. Търсим своя остров, който да ни даде вдъхновението и силите да продължим напред усмихнати и позитивни. Днес ще акостираме на един такъв остров – градски. И това не е градска легенда, съвсем истински е. Ще отворим вратите на едно софийско студио за красота и ще ви запознаем с екипа, който стои зад него. Ще се опитаме да пресъздадем с думи как още с прекрачването на прага му денят става някак неусетно по-приветлив и цветен. Въпреки че силно препоръчваме да го преживеете сами. Само тогава усещането ще е пълноценно и думите ще придобият смисъл. Ако следите модните тенденции не само в грима, а и в бюти индустрията, със сигурност сте срещали името Ева Серева или ES BEAUTY & MAKE UP STUDIO. Тя е Ева или Евчето, както я наричат хората, разказвайки за нея. Тя е от този, изчезващият вид хора – усмихната, позитивна, пълна с енергия и излъчваща топлина. Тя е професионален гримьор и един от найдобрите специалисти по удължаване и сгъстяване на мигли. Завършила е Академията за микроблейдинг на Бранко Бабич и е един от малкото сертифицирани и практикуващи тази нова технология професионалисти в България. А от януари е и официален и единствен представител на продуктите за микроблейдинг на Бранко Бабич – PHIBROWS. Но преди всичко тя е виновникът ES BEAUTY & MAKE UP STUDIO да съществува вече пета поредна година, да расте и да се развива за радост на всички нас. Ева ни посреща в новия „дом“ на студиото, отворен в началото на януари. По-просторен, по-светъл, с разши-

70

рен екип от професионалисти, които сме свикнали да се грижат за нас рамо до рамо с нея. Място, за което говори с любов, с вълнение и с очи, изпълнени с мечти. Разказва ни историята на студиото, как е започнала сама, без екип зад гърба си, от най-ниското стъпало. И малко по малко, след всяка година, след всеки доволен клиент, екипът се разраствал, а с него студиото и услугите, които то предлага. Две неща не се променят през годините – локацията, тя винаги е била в приветливия софийски квартал Изток, както и качеството на услугите, които предлагат на клиентките си. „Когато предлагаме услуга в нашето студио, тя трябва да бъде изпълнена на най-високо професионално ниво от най-добрите специалисти, в противен случай не бихме я предлагали. Дамите, които идват при нас ни се доверяват както за ежедневната си красота, така и за най-специалните моменти в живота си. Не бихме могли да предадем гласуваното доверие. Искаме всяка наша клиентка да излиза окрилена и щастлива, защото няма по-прекрасно чувство от това да знаеш, че си допринесъл с мъничко за нечия усмивка или по-хубав ден. Това прави нас щастливи и осмисля деня ни.“ казва Ева. Убедени сме, че го правят, защото виждаме как поредната клиентка напуска студиото с усмивка и отправени безброй благодарности. Откраднете мъничко време за вас и се запознайте с този вдъхновяващ екип. Оставете се в ръцете им, ако имате нужда от ежедневен или празничен професионален грим, ако искате да сгъстите и удължите миглите си, опитайте веднъж и ще се убедите, че е пристрастяващо. В ES BEAUTY & MAKE UP STUDIO можете да откриете още козметични и спа терапии за лице, маникюр и педикюр, както и всякакви други глезотии, с които да заредите тялото и душата си в прекрасна атмосфера, сред приятели.


SPA&WELLNESS • Закрит плувен басейн с минерална вода и с детска секция и джакузи 30°C • Римска баня 36°C • Парна баня • Уелнес питиета, поднесени в спа

• Топли релакс пейки • Релакс зона

• Инфрачервена сауна • Финландска сауна с хималайски

Допълнително: • Солариум • Душ Виши • СПА К апсула • Ваната на К леопатра • 12 комфортни кабинета за

солни кристали

провеждане на те рапии и процедури:

центъра

• Контрастен басейн

К инезитерапия, К алолечение,

www.strimon.bg

А роматерапия, А купресура , Хидромасажни вани, терапии за тяло SPA & WELLNESS ПАКЕТИ • Детокс и хидратация • К ислородна терапия • А нтицелулитна терапия • Ензимен пилинг • Х амам с арган и розово масло


medical коса

Нина Йорданова:

„Цветът „сьомга“ е изключително актуален за лято 2016“ сите, така и в облеклото. Трябва да подчертая, че при тъмните коси цветът „сьомга“ се постига с предварителна обработка на косата и както всички руси тонове изисква сериозна поддръжка във фризьорски салон. Омбре като нюанс също се запазва, както и дълбокият корен, т.е. корените на косата са с почти естествен цвят и леко преливат в русо по дължините. Пепелните и опушените тонове не са модерни този сезон. По-пъстрото оцветяване е много актуално и е подходящо както за млади, така и за позрели жени. При прическите се запазва водещата равна линия (различните видове карета), но наблюдаваме и леко за-

Нина Йорданова, собственик на фризьорски и козметични салони в Русе, които успешно се развиват благодарение както на екипа й от висококвалифицирани специалисти, така и на иновативните продукти за грижа за косата на утвърдени професионални марки. Кои са актуалните тенденции в цветовете и прическите за лято 2016? Актуалните цветове за този сезон са по-наситените нюанси в цикламено, лилаво, зелено и тюркоазено под формата на кичури или цялостно боядисване, т.е. всички цветове, които са различни от естествените тонове. Като оцветяване на мода са русите нюанси – розов, меден и розово-оранжев (т.нар. цвят „сьомга“), който е изключително актуален за този летен сезон както в ко-

72

връщане на подстригването с напластяване, при което пластовете създават движение в косата.

Как да защитим косата си при излагане на слънце? Както кожата, така и косата трябва да бъдат надеждно защитени от вредните UV лъчи. В различните салони се предлагат различни видове слънцезащитни серии, като продуктите може да се нанасят на косата преди или след изсушаване. Важно е да знаем, че преди да тръгнем на плаж сутрин трябва да предпазим не само лицето и тялото си, но и косата като впръскаме в нея подходящ слънцезащитен лосион. Получава се своеобразен филм, предпазващ косата от UV лъчите, които предизвикват изтощаване, изсушаване, цъфтеж и накъсване на косъма. Известно е, че химикалите в басейните не само предизвикват избледняване на цвета на боядисаните коси, но и изтощават косата. Какви предпазни мерки трябва да се вземат? Винаги когато косата се намокри с вода в басейна или морска вода, задължително трябва да се изплакне. Басейните се обработват с много силни химикали, които са вредни за косата и освен че я изсушават и изтощават, те я оцветяват в зе-


коса

леникави оттенъци, които трудно могат да бъдат отстранени. Препоръчвам на жените с руси цветове в косите винаги да слагат шапки при влизане в басейните, за да предпазят косата си от зеленикаво-лилаво оцветяване. Морската вода силно изсушава косъма, затова е необходимо нанасянето на хидратиращи серуми по дължината на косата. Напоследък зачестиха и алергиите както от водата в басейните, така и от морската вода. Затова обливането под душовете е задължително с цел предпазване от появата на алергични реакции.

Какви продукти препоръчвате за предотвратяване на прекомерното изсушаване и изтощаване на косата? Работя с продукти на различни марки, не робувам на определе-

на козметична марка. Според мен това е истинският професионализъм, защото винаги трябва да се избират подходящите продукти в зависимост от нуждите на косата. Освен слънцезащитните, има и серии продукти, които предпазват косата от прекомерно изсушаване. Това са специални лосиони и кремове, които се нанасят по дължината на косата. Важно е да се използват и спрейове, които защитават косата от термична обработка със сешоар, преса, маша. На пазара се предлагат различни видове продукти, които са достъпни като цена и най-важното – осигуряват надеждна защита от изсушаване и изтощаване на косата.

Какви цялостни грижи за косата препоръчвате през летния сезон, за да се запази здрава, красива и блестяща?

В нашите салони предлагаме различни видове терапии – арганови и кератинови, които помагат за възстановяване на изтощената коса. Препоръчително е да се съчетават с ултразвукова преса, която помага за по-доброто проникване на подхранващите и възстановяващите съставки в сърцевината на косъма. Работим и с един нов продукт – различни видове ампули (кератинови, против косопад, възстановяващи, против пърхот и себорея). Много хора страдат от омазняване на косата, причинено най-често от т.нар. мазен пърхот, който задължително се обработва със специална ампула. Тя се впръсква в корена, а не по дължината на косата, за да се избегне прекомерно изсушаване. Добре е ампулите да се прилагат във фризьорските салони, тъй като професионалистите разполагат със специални уреди за нанасянето им.

73


80-82

84-85

90-91

ВТОРО ИЗДАНИЕ НА МАСТЕР КЛАС „АНАТОМИЯ НА ЛИЦЕТО И ИНЖЕКЦИОННИ ТЕХНИКИ“

Дерматологични срещи с BIODERMA

Ефикасна превенция на хиперпигментацията

Интервю с инж. Даниела Донова 92-94

Merz Aesthetics Expert Class

98 Fotona Light Walker

108-109 4D лазерно подмладяване

Интервю с д-р Иван Пеев 114-115 Лазерно лечение на

онихомикоза

Интервю с Д-р Силвия Паскалева 116-117 нов стандарт за липосукция

и липофилинг

Интервю с Д-р скерлев


външният ви вид е ваш избор! освежете красотата си със собствен колаген

Глобал Естетикс ЕООД,София, ул. Р уен 18, ап.1, тел. +359 2 8690304, office@globalaesthetics.net, www. globalaesthetics . net, www. ellanse . bg


medical

ВТОРО ИЗДАНИЕ НА МАСТЕР КЛАС „АНАТОМИЯ НА ЛИЦЕТО И ИНЖЕКЦИОННИ ТЕХНИКИ“ През април в луксозния хотел Holiday Inn, София се проведе второто издание на мастер клас „Анатомия на лицето и инжекционни техники“, организирано от фирма Спектро Груп. Бяха представени най-новите тенденции в областта на естетичната медицина, както и различен поглед върху управлението на естетичната практика. Програмата бе наситена с много практически сесии с възможност за съвместна работа и дискусия със световноизвестни експерти – д-р Хасан Галадари (ОАЕ), д-р Волфганг Редка (Германия), д-р Артуро Аморосо и д-р Паскале Басо (Италия), както и с утвърдени наши специалисти – д-р Емил Бърдаров, д-р Иван Кючуков и д-р Асен Тошков. Представяме ви избрани теми от второто издание на мастер клас „Анатомия на лицето и инжекционни техники“, които засягат решаването на сериозни естетични проблеми посредством иновативни инжекционни и миниинвазивни методи и представляват безопасна и ефективна алтернатива на хирургичните интервенции.

CELLUFORM PLUS – ИНОВАЦИЯ В ТРЕТИРАНЕТО НА СУБМЕНТАЛНИ МАСТНИ НАТРУПВАНИЯ Д-р Паскале Басо представи Celluform Plus – най-новият продукт, специално разработен за третиране на субментални мастни натрупвания, а протоколът и техниките на инжектиране бяха демонстрирани от д-р Артуро Аморосо. Celluform Plus е алтернатива на липосукцията и хирургичната корекция на двойната брадичка. Разработен е на основата на дългогодишни научни изследвания и се отличава с безопасност и ефективност. Двойната брадичка е сериозен естетичен проблем, който засяга жени и мъже от всички възрасти. Причините за образуването й са наследственост, старее-

78

не, както и увеличаване на теглото. Иновативният продукт Celluform Plus съдържа деоксихолинова киселина (вторична жлъчна киселина – продукт на метаболизма на чревната флора), която предизвиква адипоцитолиза – разрушаване мембраната на мастната клетка и разграждане на мазнините, съдържащи се в нея. Освен липолитичното си действие деоксихолиновата киселина реорганизира дермата, осигурява лифтинг и биостимулиращ ефект. Продуктът съдържа и екстракт от Arnica montana, богат на флавоноиди, който традиционно се използва като основна съставка в кремовете с обезболяващ ефект, а също и в козметични продукти с антиейджинг действие. Celluform Plus е предназначен само за третиране на двойна брадичка, а в продуктите за тяло деоксихолиновата киселина се комбинира с ацетидилхолин.


medical

Как протича процедурата? Субменталната зона е изключително трудна и опасна за третиране поради наличието на много нерви и кръвоносни съдове, затова е препоръчително използването на маркери, с които се отбелязват точките на инжектиране. Прилага се локална анестезия, очертава се опасната зона (това е зоната, която не се третира – 1 см под мандибуларната кост), след това се очертава мускулът платизма и накрая – областта, която ще се инжектира с Celluform Plus. Поставя се маркерът (специален шаблон с отвори) и се отбелязват точките на инжектиране. В комплекта освен Celluform Plus са включени и 3 маркера с различни размери. Процедурата се извършва в рамките на 20-30 минути, като са необходими 2 ml от продукта Celluform Plus. Иновативният продукт Celluform Plus гарантира бързи, сигурни и ефективни резултати, без риск за пациента. Не всички пациенти са добри кандидати за тази иновативна технология за премахване на двойната брадичка. Затова се прави предварителна оценка на пациента – преценява се отпуснатост на кожата, количеството субментални мазнини, както и други критерии. Идеалният субментален профил за инжектиране на Celluform Plus включва: наличие на 10-15 ml адипозна тъкан (ако количеството е повече, тогава се прилага класическа липосукция), добър кожен тонус с минимална хипотония на мазнините, както и пациентът да следва стриктно инструкциите за грижа след третиране на субменталната зона. Най-често една процедура е достатъчна за отстраняване на двойната брадичка, рядко са необходими 2 или 3. Ако се налага втора процедура, тя може да се проведе най-рано след 45 дни. Тъй като след третирането се наблюдава лек оток, препоръчително е да се постави лед и да се направи лимфодренажен масаж. Поставя се и стягаща превръзка на мандибуларната зона. След процедурата трябва да се избягват сауна и излагане на слънце. Понякога са възможни странични ефекти като едем, болка, парестезия, алергична реакция, хиперпигментация, улцеративни лезии. След време ако се натрупат мазнини в субменталната област поради различни причини, процедурата може да се повтори.

EVLA – ЕНДОВЕНОЗНА ЛАЗЕРНА АБЛАЦИЯ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА РАЗШИРЕНИ ВЕНИ Д-р Иван Кючуков представи EVLA за лечение на разширени вени – съвременна алтернатива на класическия хирургичен метод стрипинг (издърпване на вената). EVLA е показана основно при обработване на вена сафена магна, вена сафена парва и големи колатерали. Навлизането на доплерсонографията позволи прилагането на щадящи миниинвазивни методи за лечение на разширените вени: лазерна аблация, микрофлеботомия (метод, при който чрез убождания със специални инструменти се изважда участъка от увредената вена, който се намира близо до кожата) и склеротерапия с пяна под ултразвуков контрол. Комбинацията от методи и последователността им при лечение на разширени вени се преценява строго от специалист. За стадиране на заболяването се използва СЕАР класификацията и по-специално клиничната й част – заболяването се стадира от 0 до 6 степен. При степен 0 са налице само оплаквания, без изявени външни признаци. Първа степен се характеризира с наличие на повърхностни капиляри, телеангиектазии и ретикуларни вени, които може да се третират със склеротерапия или лазерна терапия. Втората степен на заболяването се дели на 2А (налични разширени вени без оплаквания) и 2В (налични разширени вени с оплаквания от страна на пациента). При 2А стадий заболяването се лекува с миниинвазивни методи като се допълва с медикаменти и еластокомпреси, а при 2В, 3, 4 и нагоре задължително се използват методи за лечение на вените в дълбочина. Лечението, прилагано от д-р Кючуков се базира на миниинвазивна доплерасистирана терапия. Доплерът се използва през цялото време на процедурата. Предимства на EVLA Процедурата е кратка – около 1 час, използва се локална анестезия и няма болничен престой, т.е. пациентът може да се върне към нормална активност веднага след терапията. Методът има висока успеваемост – около 98% за разлика от склеротерапията върху големи вени, където успеваемостта е само 50-60%

79


medical

и често се наблюдават рецидиви. При EVLA липсват разрези, шевове и белези. Лазерната аблация гарантира отлични медицински и козметични резултати, процедурата е сигурна и ефективна, тъй като се обработват само увредените вени и то под постоянен доплеров контрол за разлика от стрипинга, който се извършва „на сляпо“ – изтръгва се вената с помощта на сонда, при което се разкъсват всички странични клонове и това води до рецидиви, бавно възстановяване и болезненост. Освен това при стрипинга упойката е обща или спинална. Д-р Кючуков представи случаи на негови пациенти, страдащи от разширени вени, при които е приложен методът EVLA, както и комбинация от останалите миниинвазивни процедури. Лазерът на Alma, използван за лечение на разширените вени работи с 470 nm дължина на вълната и е единственият на пазара, снабден с роботизирана ръка. Роботизираната ръка издърпва равномерно и с постоянна скорост лазерното влакно и всички участъци от вената са добре обработени, т.е. със завършена цикатризация отвътре. Лазерното влакно, което се въвежда във вената е от най-ново поколение и излъчва радиално енергия за разлика от по-старите, излъчващи в директно направление, което подпомага обработката на вената по найоптимален начин. Използва се особен вид локална анестезия – тумесцентна, която се поставя по хода на цялата вена под доплеров контрол. Целта й е да отграничи вената от околните тъкани и да я притисне към влакното, за да има по-добър контакт с лазерната енергия. При работата на лазера във вената се развива температура около 300 градуса. Така обработената вена се резорбира от организма, а кръвта от нея се поема от дълбоката венозна система. Еластокомпресите и раздвижването веднага след процедурата спомагат за бързото възстановяване. Еластокомпресията има двойна функция – освен профилактиране на проблемите в дълбоката венозна мрежа, подпомага и реорганизацията на кръвообращението.

80

MESO COGS – РЕВИТАЛИЗИРАНЕ НА ДЕРМАЛНИТЕ ТЪКАНИ НА ТЯЛОТО Д-р Артуро Аморосо демонстрира възможностите на мезоконците Meso Cogs за стягане и биоревитализация на вътрешната част на ръцете. Отпускането на кожата в тази зона, особено след отслабване, е неприятен естетичен дефект, който може лесно да бъде отстранен с помощта на Meso Cogs. Мезоконците са изработени от висококачествен биорезорбируем поликапролактон (поли-L млечна киселина), безопасни са и позволяват постигане на естествен лифтинг ефект и подмладяване на кожата. Meso Cogs активират фибробластите и стимулират синтеза на нов колаген и еластин, отговорни за тонуса, стегнатостта и еластичността на кожата. Първо се очертава вътрешната част на ръцете, след което се прилага локална анестезия. Мезоконецът е с дължина 50 см и се въвежда зигзагообразно под ъгъл 45 градуса (техника на двойно V). За оптимален ефект поставянето на мезоконците може да се комбинира с мезотерапия. Първите резултати са видими след един месец (необходимо е време за синтеза на колаген и еластин), а ефектът от процедурата се запазва 18 месеца. По време на второто издание на мастер клас „Анатомия на лицето и инжекционни техники“ за първи път в България бе показана дисекция на анатомичен модел и паралелна демонстрация върху пациент. При модела бяха оцветени септи и кръвоносни съдове с различни цветове, което позволи да се видят правилните инжекционни техники и опасните за инжектиране зони. Експертите представиха репозициониране на скули и мандибуларна област, цялостно моделиране на лицето, както и други иновации в областта на естетичната медицина.


medical

Втора научна конференция

Дерматологични срещи с BIODERMA на тема ЦИКАТРИЗАЦИЯ

Световно признати дерматолози и хирурзи от Япония, Франция и България представиха последните новости в дерматологията и реконструктивната хирургия при третирането на цикатрикси , лечението на рани и свър заните дерматологични проблеми на втората научна

„Дерматологични срещи с BIODERMA”, „Ц икатризация“. Близо 200 делегати от България , С ърбия и М акедония се запознаха с теми като профилактика и терапия на цикатриси , най новото от медицината , основана на доказателства (evidence-based medicine), третиране на патологични пост- оперативни цикатрикси , приложение на стволови клетки и други нови технологии в терапията на белези. конференция

посветена на темата

д-р Силви Мом, MD – Париж, Франция

Профилактика и терапия на цикатрикси – най-новото от медицината, основана на доказателства Д-р Мом представи алгоритми в лечението на цикатрикси и счита, че добрата хирургична техника и правилната обработка на раната играят ключова роля. Профилактиката включва приложението на хипоалергенни ленти, силиконови продукти, интралезионални кортикостероиди, хидратиращи продукти, слънцезащита и масаж. Хипоалергенните ленти се препоръчват за минимум 3 месеца след хирургичната интервенция и могат да се използват до 7 дни, вкл. и при къпане. Силиконовите ленти са с различни модификации и размери и се прилагат за минимум 2-3 месеца. Страничните им ефекти могат да бъдат сърбеж, контактен дерматит, мацерация, сухота и др. Не се препоръчват при чувствителна кожа, рани и локални инфекции. Много разпространени са силиконовите гелове и спрей форми, които се нанасят 2 пъти дневно. Подходящи са за превенция както на новопоявили се, така и на стари хипертрофични цикатрикси. Въпреки че има не малък брой проучвания с тях, ефектът им е все още неубедителен. Слънцезащитата се препоръчва на всеки 2 часа в рамките на една година след хирургичната интервенция. Проф. Мом представи и отделни схеми при лечение на линеарни, плоски и хипертрофични цикатрикси.

Най-новото при терапия на остър радиодерматит

82

Радиодерматитът се среща при около 95% от пациентите, подложени на лъчелечение. Характеризира се с оток, зачервяване, пигментация, фиброзна тъкан, улцерации, болка, изгаряне и сърбеж по кожата. Най-често при него се наблюдава еритем, десквамация и подмокрящи участъци. Д-р Мом представи международна класификация на радиодерматита и алгоритъм на превенция, включващ инструкции за лична хигиена и локална терапия. Личната хигиена е особено важна, а за локална терапия се препоръчват кремове с невен, хиалуронова киселина, локални кортикостероиди, емолиенти, антибиотици и антисептици и подходящи превръзки. В заключение проф. Мом обобщи, че радиодерматитът е мултидисциплинарен проблем и включва консултации с участието на радиолози, онколози, хирурзи и дерматолози, както и на специално обучен помощен персонал. Проблемът изисква индивидуален подход за всеки пациент според вида кожа, морфологията и анатомичната локализация. Проф. Саданори Акита, MD, PhD – Нагасаки, Япония

Стволови клетки и други нови технологии в терапията на белези Проф. Акита демонстрира принципи на клетъчна регенерация и нейния биологичен и клиничен аспект при зарастване на рани. Пролиферацията и реваскуларизацията водят до тъканна регенерация, като в този процес участват множество клетки и FGF-2. Той разясни откритието за използване на адипоцитите като източник на стволови клетки и техния автогенен трансфер при редица заболявания, както и разликата между отделните клетки, използвани при този трансфер. Проф. Акита заяви, че


medical

проучванията със стволови клетки при трудно заздравяващи рани са в начална фаза и откритията тепърва предстоят. Той представи нагледно редица случаи на пациенти с рани, причинени от йонизиращо лечение, при онкологични заболявания, където е направен трансфер на адипоцити с много добро повлияване. В заключение проф. Акита счита, че методът на трансфер на адипоцити при лечението на трудно заздравяващи рани е успешен, като се комбинира с хирургическа обработка и дренаж. Присадката е трайна и не се наблюдават странични ефекти, което е важно за комфорта на пациента. Проф. Люк Тео, MD, PhD – Монпелие, Франция

Съвети за патологични пост-оперативни цикатрикси Проф. Люк Тео показа алгоритми за правилна хирургическа техника, публикувана през годините и специално проучване, направено в 4 страни в Европа, относно търпимостта на пациентите спрямо външния вид, болката и сухотата на кожата на мястото на цикатрикса. Създадени са директиви за патологичните цикатрикси, които включват добра хирургическа практика и адекватна пост-оперативна грижа. Проф. Тео демонстрира нови методи на хирургически шевове, нови видове дренажни системи, които значително намаляват пост-оперативните възпалителни реакции и показа приложението на системи като Embrace® и Zip®, които не позволяват разместване на кожния ръбец и по-добро зарастване на оперативния разрез. Той представи и нови хирургически пособия за употреба в дерматологичната практика като Xpansion, Dermagraft, Apligraf и ReCell и конкретни случаи на пациенти с тези пособия в неговата практика. Проф. Тео обобщи, че добре обмислената и съобразена с конкретния случай комбинирана терапия води до по-добри резултати, по-бързо възстановяване на пациента и връщане към ежедневния му начин на живот. Доц. д-р Жана Казанджиева д.м., Кожна клиника към Университетска болница „Александровска" и клиника „Евродерма"

Контактен дерматит при

терапия на рани Доц. Казанджиева разгледа фазите на възстановяване на кожата – възпалителна, реепитализация и фаза на ремоделиране и цикатрикс. Алергични реакции се наблюдават във всички фази в резултат на приложените локални средства за терапия на раните. Локалните кортикостероиди също могат да действат като контактен алерген. По-честа е сенсибилизацията към нефлуорираните кортикостероиди отколкото към флуорираните. Алергията може да бъде за повече от един локален кортикостероид. Наблюдават се и алергични реакции към пропилен гликол, който се използва като овлажнител и омекотител в козметиката, както и при пациенти с венозни улцерации. Едно от често използваните локални средства за зарастване на рани съдържа перувиански балсам и ланолин, които също могат да предизвикат алергични реакции. По-малко случаи на алергични реакции се наблюдават при козметичните препарати. Парабените се използват като консерванти поради антибактериалното им действие. Най-добре е да се прилагат при интактна кожа. Наблюдава се развитие на микробна резистентност при многократна употреба. Д-р Евгени Христозов, Дерматологични центрове Lege Artis – Стара Загора, София

Лазерна терапия на цикатрикси Лазерната терапия се прилага успешно при атрофични, хипертрофични и келоидни цикатрикси, обширни цикатрикси без кожни контрактури, хронични улцерации, еритемни и хиперхромни цикатрикси. При основен хромофор оксихемоглобин се прилагат различни видове лазери в зависимост от структурните промени на кожата, като се работи с различни импулси (дълъг импулс, „правилен" импулс, къси импулси, с висока честота и ниска плътност на енергията). При основен хромофор вода се използва карбон диоксиден лазер, като съвременната технология е радиочестотен генератор, къс импулс с висока плътност на енергията. За въздействие върху меланина се прилага Александрит с къс импулс с висока мощност. Д-р Христозов сподели личния си опит от лечението с лазерна технология на пациенти с цикатрикси в резултат на акне вулгарис, стрии дистензе, келоиди, след манипулации, изгаряния и др. След лазерната терапия той съобщава за добри резултати от използването на мицеларна вода, Cicabio крем, Cicabio помада, Cicabio SPF 50+ с фотозащита, както и локални кортикостероиди.

83


medical

Най-новият седемточков лифтинг с хиалуронова киселина при отпусната кожа на вътрешната част на ръцете Един от неприятните естетични проблеми, който се появява с напредване на възрастта е отпускането на кожата от вътрешната страна на ръцете. Но не само годините са причина за този дефект – при млади жени и мъже вследствие на рязко отслабване кожата също се отпуска и нито специфични физически упражнения, нито професионални козметични терапии са в състояние да стегнат и възстановят предишния контур на ръцете. За всички пациенти, които не желаят да се подлагат

на хирургични интервенции е изключително подходящ най-новият седемточков лифтинг с хиалуронова киселина – бърза, лесна, ефикасна и безболезна процедура, която възстановява стегнатостта и еластичността на кожата в тази зона на тялото. ProfHilo® е медицинско изделие клас III за биоремоделиране. Благодарение на специалната патентована технология, веригите на хиалуроновата киселина с различни

84

молекулни тегла, присъстващи в ProfHilo®, са свързани помежду си по начин, който придава уникални структурни характеристики на продукта. Тази технология, базирана на образуването на хибридни комплекси на хиалуронова киселина, дава възможност за достигане на концентрация от 64 мг хиалуронова киселина в 2 мл спринцовка. Стабилизираните хибридни комплекси на ProfHilo® осигуряват:

• Възстановяване на физиологичните нива на хиалуронова киселина. • Подобряване на кожния тургор. ProfHilo® е особено подходящ за третиране на отпуснатата кожа на лицето, шията и тялото и трябва да се инжектира в дълбокия дермис. Протоколът за работа с ProfHilo® включва 2 терапии през интервал от 3 седмици. 2 ml ProfHilo® се инжектират в зоната с отпусната кожа на ръката при всяка терапия. Процедурата може да бъде повторена след 4–6 месеца. При седемточковия лифтинг се инжектират по около 0,3 мл от продукта на всяка инжекциона точка. Протоколът за работа позволява да се използват 29G и 30G игли.

За контакти: София, ул. Българска легия №2, телефон: +359 2 8592186; 0889 772021 Варна , ж.к. Чайка , бл. 196, офис 6, телефон: +359 52 710050, 0887 095554


Тук

започ ва перфекТноТо здраве

е сТро

факТорс

най - естествената формула за възстановяване на хормоналния баланс у жените ! ДОМИНАНТНИЯТ ЕСТРОГЕН: В ОСНОВАТА НА ЖЕНСКИТЕ ЗДРАВОСЛОВНИ ПРОБЛЕМИ

Дисбалансът между естроген и прогестерон или състоянието на т. нар. естрогенна доминантност, е едно от най-често срещаните хормонални нарушения у жените. Нередовна менструация, хормонално акне, кисти на яйчниците, трудности със забременяването, понижено либидо, умора, наднормено тегло, мъчителна менопауза... Това са само част от сигналите, които могат да показват наличие на естрогенова доминантност.

КАК ДЕЙСТВА ЕСТРО ФАКТОРС?

За разлика от конвенционалната хормонозаместителна терапия, Естро факторс не съдържа синтетични хормони. Естро факторс е източник на индол-3-карбинол, екстракт от броколи, екстракт от розмарин и калциев Д-глюкарат. Индол-3-карбинолът е натурален фитохимикал, извлечен от броколи, който подпомага естественото извеждане на излишния естроген с урината. Допринася за възстановяване на хормоналния баланс, укрепва черния дроб и облекчава състоянието на жени с ПМС или в менопауза.

ЗА ОЩЕ ПО-СИЛЕН ЕФЕКТ Комбинирай с Омега фактор за жени, който доставя омега-3 и омега-6 мастни киселини, получени от рибено масло, ленено масло и масло от вечерна иглика.

Търсете в аптеките и онлайн на www.revita.bg


medical

Salvecoll®/Коллост® иновативен колагенов комплекс за красива визия Salvecoll®/Коллост ® е стерилен биопластичен препарат от високопречистен говежди или конски кожен колаген. О тнася се към групата с нулев фактор на риска от предаване на вирусни и микробни инфекции (вкл . прионови). П репаратът е патентована руска научна разработка и е произведен в И талия. П ритежава европейски сертификати за качество (СЕ) и е награден със златен медал в областта на медицината на XXIII международна изложба на изобретателите в Ж енева .

Начинът за получаване на Salvecoll® позволява да се запази триспиралната структура на колагеновите влакна без използване на обичайния метод на ензимна и химическа обработка. Новият метод за производство осигурява висока степен на очистване от баластните вещества и получаване на продукт, максимално доближаващ се до човешкия колаген.

Приложение в естетичната медицина

нарушение на овалната форма на лицето, отпускане на кожата в областта на шията и деколтето, атрофични белези, стрии.

д-р соня костова

Противопоказания

Колагеновият комплекс Salvecoll® гел 7% е подходящ за корекция на инволюционно-депресивни изменения на кожата на лицето, шията, деколтето.

Положителна тест-проба, автоимунни и тежки хронични заболявания в стадий на обостряне, повишена чувствителност към компонентите на гела, склонност към формиране на хипертрофични и келоидни белези, нарушения в кръвосъсирването, дерматози в стадий на обостряне.

Механизъм на действие

Предимства на Salvecoll®

Salvecoll осигурява областта на корекция с основни биологични ресурси, необходими за заздравяване на раните. Колагеновият имплант се свързва с раната, фибробластите мигрират към него от околните тъкани и се настаняват в импланта. Създава се преходна матрица, която стимулира имунната система на организма, активират се гранулоцитите, макрофагите и фибробластите, подобрява се пренасянето на растежните фактори, засилва се пролиферацията на епителните клетки. При въвеждането на Salvecoll® се продуцират нови колагенови влакна, запълващи пространството в областта на третиране, а самият имплант постепенно се резорбира и се заменя с автологична тъкан.

• Възможност за провеждане на терапия при възрастови изменения на кожата във всяка възраст – готовият „строителен материал” е в състояние да възстанови структурата на кожата дори и при крайно снижен регенеративен потенциал. • Ранен ефект – стимулацията на синтеза на ендогенен колаген започва веднага след въвеждане на препарата вследствие високата биосъвместимост. • Устойчив ефект – продължителното действие на Salvecoll® в тъканите се дължи на по-бавната му биодеградация. • Възможност за лечение на стари белези и стрии – вследствие действието на колагеназата, която унищожава патологичния колаген. Резултатът е реструктуриран дермален слой, възстановяване на еластичността и тургора на кожата, намаляване на дълбочината и степента на изразеност на бръчките.

®

Показания Отслабване тургора на кожата при инволюционни изменения, посттравматична и следоперационна депресия на кожната покривка, параорбитални гънки,

Контакти: София, ж. к. Гоце Делчев, бул. България 49, бл. 53 Е, вх. А, партер, тел. 0888 544332 86


Най-новото поколение филъри с хиалуронова киселина за естествени и дълготрайни резултати.


medical

Ефикасна превенция на хиперпигментацията с иновативните продукти на Medik8 Medik8 е най-бързо развиващият се професионален бранд в Европа (Kline, 08/2015), чиято популярност расте непрекъснато благодарение на категоричните и видими резултати от употребата на продуктите. Неслучайно слоганът на марката Medik8 гласи: „Разработена от професионалисти, предлагана от обучени специалисти и препоръчана от приятели“. Разговаряме с г-жа Донова, представител на Medik8 за България за важността от превенция на нежеланата пигментация и за иновативните продукти на марката, осигуряващи цялостна антиейджинг грижа.

инж. Даниела Донова, представител на Medik8 за България

Радвам се, че имам възможността в началото на лятото да обърна внимание върху превенцията на нежеланата пигментация. Това е начин да се запази ефекта от прилаганите депигментиращи терапии през есенно-зимния период, както и да се предотврати появата на нови пигментни петна. Кои хора са най-застрашени от появата на пигментни петна?

Защо е важна превенцията на хиперпигментациите?

Досега тенденцията беше прилагането на депигментиращи терапии да започва през есента. С настъпването на пролетта се забравя за резултатите, постигнати по време на есенно-зимния период и придобиването на приятен слънчев загар се превръща в основна цел. Но ако кожата се лиши от необходимата протекция, появата на нежеланата пигментация е неизбежна. Става въпрос за фотоиндуцираната пигментация, защото появата на пигментни петна може да бъде провокирана и от хормонални промени, възпалителни процеси, стареене, употреба на контрацептиви, антибиотици, препарати за лечение на акне и други, а напоследък се заговори и за стресова пигментация (доказано e влиянието на стреса върху меланоцитите).

88

За съжаление застрашени от появата на пигментации са огромен брой хора, предимно жени, но и много мъже. Най-уязвими са хората с 1-ви и 2-ри фототип кожа по скалата на Фицпатрик, затова протекцията при тях е изключително важна. Сериозен риск от появата на пигментни петна има при бременните и кърмещи жени. От промяна в процеса на меланогенезата са застрашени и младите хора, особено при прием на контрацептиви и някои медикаменти. Какви продукти предлага Medik8 за превенция на нежеланата пигментация?

Превенция на хиперпигментацията е възможна както в домашни условия, така и в клиники и козметични центрове, благодарение на иновативните продукти на Medik8. Те не са фотосенсибилни и са подходящи за употреба целогодишно, дори по време на бременност и кърмене. Medik8 предлага интензивна терапия за третиране на пигментните петна с химически пилинг White Peel на базата на хидроксикиселини. Друга възможност е депигментираща терапия с двойна ексфолиация, която включва активен серум White Balance. Но проблемът с пигментацията не може да бъде решен само в клиника или козметичен салон, защото професионалната терапия не е достатъчна, ако не е под-


medical

крепена с ежедневна употреба на продукти в домашни условия. Уникално решение на Medik8 са иновативните депигментиращи серуми White Balance Click, чиито активни съставки работят като инхибитори на всеки етап от меланогенезата. Двата серума са незаменими в поддържащата грижа, защото съдържат активни съставки във високи терапевтични дози, които благодарение на специалните системи за проникване в кожата (иновация на Medik8) достигат до точното място и гарантирано повлияват целия процес на меланогенеза. Иновация на Medik8 е стабилизирането на активните вещества благодарение на клик механизъм, т.е. част от съставките са под формата на прах, която чрез клик механизма навлиза в течната субстанция и се активира до необходимата концентрация. Серумът White Balance ClickТМ съдържа коджикова киселина, а в състава на White Balance Click Oxy-RТМ е включена иновативната съставка оксиресвератрол. За първи път в депигментиращ козметичен продукт Medik8 стабилизира най-високата концентрация на оксиресвератрол, а именно 0,5%. Серумите се прилагат в комбинация със защитен крем, който осигурява не само хидратация, но и задължителната фотозащита през деня (SPF 50). Грижата White Balance Duo включва дневен и нощен крем. Клиентът не бива да бъде поставян пред дилемата дали да избере дневния или нощния крем. Необходими са и двата продукта, защото процесът на меланогенеза не спира със залеза на слънцето, а продължава 24 часа. Затова Medik8 предлага употребата на активни серуми, които се използват сутрин и вечер, както и протекция под формата на дневен крем и нощен регенериращ крем с оксиресвератрол, които да осигурят ефективна грижа в рамките на 24 часа. Това е и истинската протекция – защита от появата на нежелана пигментация и задържане на резултатите, постигнати от прилагането на професионални депигментиращи терапии. Как да придобием приятен загар без риск от появата на пигментации?

Когато отиваме на море трябва да се насочим към употребата на хидратиращи кремове и задължително да използваме слънцезащитен продукт с висок SPF, като изборът е на самия клиент – доколко приоритет за него е получаване на летен загар или защита от поява на пигментни петна. Превенцията е абсолютно задължителна, особено ако клиентът има проблем с пигментацията. В градски условия може да се прилагат активните депигментиращи серуми на Medik8 през цялата година, които да бъдат комбинирани с подходящи за съответната кожа хидратиращи кремове с SPF.

Какво предлага Medik8 за превенция на фотостареенето?

Medik8 предлага 2 хидратиращи продукта за ежедневна употреба от серията Hydr8 Day 360 (с SPF 30 и SPF 15), които осигуряват комплексна защита от агресивната околна среда. UVB лъчите стимулират производството на меланин. Те действат на повърхността на кожата и при прекомерно излагане на слънце могат да доведат до зачервяване, изгаряне и дискомфорт. Фотостареенето се провокира от UVA лъчите, които достигат до дермата и предизвикват окисляване на меланина, водещо до появата на т.нар. оксидативен стрес. Окислителните процеси заедно със слънчевата радиация, замърсяването и свободните радикали въздействат върху кожните клетки, в това число и върху фибробластите. Променя се качеството на синтезирания колаген и еластин, започва процес на гликация на протеините. Освен SPF дневните хидратиращи кремове на Medik8 имат и петзвездна протекция срещу UVA лъчите, която предпазва от фотоиндуцирано стареене, както и активни съставки, неутрализиращи появата на т.нар. молекули на напреднала гликация, които са причина за загубата на еластичността на кожата. В заключение искам да ви уверя, че Medik8 предлага едно наистина комплексно решение на проблемите свързани с увреждането на кожата под влияние на агресивната околна среда. Интензивните професионални терапии, както и ежедневната комбинация между активни серуми и защитен хидратиращ крем са залогът за успех при третиране на различни кожни проблеми.

89


medical

Merz Aesthetics Expert Class

Съвременни тенденции в комбинираната антиейдж терапия с хиалуронови филъри Belotero и колагеновия биостимулатор Radiesse

В София се проведе Merz Aesthetics Expert Class на тема „С ъвременни тенденции в комбинираната ан тиейдж терапия с B elotero и R adiesse“. Д- р И лдико П ап , водещ дерматолог от Унгария и международен трейнер за B elotero и R adiesse , представи лекции и практика с нови техники и комбиниране на различни продукти при проблемни лица .

Представяме ви Д-р Илдико Пап в ексклузивно интервю за сп. Beauty Woman.

Кои са най-новите тенденции и техники за подмладяване на лицето? Преди известно време тенденцията в естетичната медицина беше придаване на повече обем в областта на лицето, като за целта се инжектираше и по-голямо количество (6-10 ml) от съответния дермален филър. Най-новият тренд е постигане на естествени обеми и максимално естествена визия, за което се залага на точната доза филър и инжектирането му в правилните точки. Важно значение има и чисто техническото изпълнение на процедурата от страна на дерматолога.

Как серията филъри Belotero и колагеновия биостимулатор Radiesse помагат в борбата с признаците на стареене? Серията дермални филъри Belotero са разработени на основата на хиалуронова киселина, имат отличен профил на безопасност, гарантират сигурност, дълготраен резултат и висока степен на удовлетвореност на пациентите. Използват се за възстановяване на обеми в средната част на лицето, тъй като тази зона най-бързо губи своя обем с напредване на възрастта. Също така се прилагат за коригиране на вдлъбнатини в темпоралната област, запълване на марионет-

90

ни линии, назолабиални гънки и гънките под устните ъгли към брадичката, както и в областта под очите. При продуктите от серията Belotero не се наблюдават странични ефекти, затова и необходимата доза за инжектиране е много по-малка в сравнение с други монофазни филъри, използвани за същата цел. При по-зряла кожа за средната и долна част на лицето е изключително подходящ колагеновият биостимулатор Radiesse, който има подмладяващ ефект върху кожата, тъй като активира фибробластите за синтез на нов колаген и възстановяване еластичността и стегнатия вид на кожата. Филърът Radiesse ефикасно лифтира, изглажда, ревитализира и подмладява кожата на лицето. И нека да обобщя - препоръчвам прилагането на серията хиалуронови филъри Belotero за естетични корекции в горната една трета на лицето за попълване на хоризонтални и вертикални бръчки в областта на челото и фините линии около очите, за възстановяване на обема в зоната на скулите и темпоралната област. За естетични корекции в долната част на лицето е по-добре да се използва филърът Radiesse, тъй като има по-голям лифтинг ефект, повдига и контурира лицевия овал.


medical

Подходящо ли е съчeтаването на хиалуронов филър Belotero и колагенов биостимулатор Radiesse в една процедура? Да, продуктите може да се комбинират в една процедура – в долната част на лицето да се постави колагеностимулиращият филър Radiesse за лифтинг, стягане и изглаждане, а примерно в горната част за попълване на бръчиците около очите – Belotero Soft с хиалуронова киселина. Съчетаването на хиалуронов и колагеностимулиращ филър осигурява перфектно ремоделиране на лицето, възстановяване на обемите, моментално и дълготрайно запълване на бръчките и цялостен подмладяващ ефект за красива визия и свежо младежко излъчване. Процедурата е безопасна, безболезнена, ефикасна и гарантира дълготраен и напълно естествен резултат.

Какво представлява инжекционната техника Belotero Volume 3 Triangles, която демонстрирахте по време на практическата част? България е първата страна, в която представяме тази иновативна техника след Световния конгрес по естетична и антиейдж медицина в Монако. Новата

Като част от програмата на Merz Exert Class беше демонстрация на професионалната платформа за обучение Merz Institute of Advance

Б

ългария е първата страна след Световния конгрес по естетична и антиейдж медицина в Монако, в която Merz представя Merz Institute of Advance Aesthetics. Проект, разработен съвместно с дерматолози и пластични хирурзи от различни страни и предназначен за професионалисти, които желаят да развиват своите познания, компетенции и практика. Това е платформа, която предлага научно съдържание отвъд продуктовата информация, и която непрекъснато ще се обновява и допълва с новости в областта на естетичната медицина. Сред международно признати-

92

техника помага много прецизно да се инжектира филърът в съответните точки, за да се получи максимално най-добър ефект при използване на минимално количество от продукта. Трите триъгълника са: медиална част на скулите, лателарна част на скулите и темпорална зона. Тази инжекционна техника гарантира много добро възстановяване на обемите в средната част на лицето, напълно естествена визия и младежко излъчване, разработена е от Merz Aesthetics Laboratories, съвместно с френския пластичен хирург д-р Фуад Белфкира.

Има ли зони на лицето, в които не е препоръчително инжектирането на филъри? Много добър въпрос. Съвременните антиейджинг филъри са плод на последните научни разработки и се използват за естетични корекции във всяка зона на лицето. Например, серията дермални филъри Belotero съдържа получена по биотехнологичен метод хиалуронова киселина, която предлага оптимално ниво за изглаждане и възстановяване на кожата във всяка една зона. Тези продукти са наистина много добри, инжектират се в повърхностните слоеве на дермата и осигуряват отличен подмладяващ ефект.

Aesthetics, представена от Сабине Вавра, Маркетинг&Трейнинг Мениджър на Merz Aesthetics за Европа, Близкия Изток и Африка.

те експерти, участвали в изграждането на тази професионална среда, са: Черил Бърджис – САЩ, Сабрина Фаби - САЩ, Татяна Павичич – Германия, Кейт Голди – Великобритания, Жозеф Кайк – Австралия; Кайл Сио – Южна Корея, Яни ван Логем – Холандия, Питър Хуанг – Тайван, Реха Явузер – Турция и др. Можете да разгледате всички материали, курсове и достъпен 24/7 online трейнинг с безплатна регистрация на www.merz-institute.com


medical

Д- р Дончо Етугов

К атедраМедицинския университет - С офия. Специализирал е обща дерматология в университетската болница „Сейнт Луи ” в Париж, оперативна дерматология и болести на вени те на долните крайници във „Ф ридрих Ш илер Уни верситет ” в Й ена – Германия , а също в Рим и Атина . Член е на Българското дерматологично дружество. През 2015-та година откри собствена клиника за естетична и специализирана дерматология - E ste D erm. е главен асистент към

та по дерматология и венерология на

Д-р Етугов:

„С апарата Venus Legacy се постигат невероятни резултати“ Защо избрахте да се доверите на апарата Venus Legacy във вашата практика? Трудно се доверявам на новостите в областта на естетичната дерматология, защото рядко предлагането отговаря на качеството, което търся и с което не правя компромис. Да промениш структурата на кожа и да рескулптурираш тяло е предизвикателство, което всеки дерматолог посреща с различен арсенал от апаратура и инвазивни методи. През годините на своята практика съм опитвал различни методи, запознавал съм се с най-модерните апарати на световните конгреси, които ежегодно посещавам, но нищо не задържа вниманието ми така, както концепцията на Venus Legacy за „all-in-one“ комбинация от технологии, въздействащи върху трите слоя на кожата. Апаратът се оказа приложим в ежедневната ми практика за много повече показания, отколкото предполагах. Постигнахме невероятни резултати, работейки в зоната на двойна брадичка, торбички на долен клепач, областта на шията и деколтето. С най-голямо недоверие подходих към рескулптурирането на тялото, тъй като редуцирането на мастните депа и изравняването на релефа (премахването на целулита) изискват един интегративен подход, а Venus Legacy осигурява тази възможност.

На каква технология е базиран апаратът и какви неестетични проблеми могат да бъдат решени с помощта му? Апаратът комбинира три модерни технологии, които го правят уникален – мултиполярна радиочестота, пулсиращо магнитно поле и VariPulse™ технология, за

94

борба с целулита, двойната брадичка и отпуснатата кожа. Технологията на пулсиращото магнитно поле забързва метаболизма на мастните клетки. Мултиполярната радиочестота загрява равномерно тъканта отвътре навън, като стимулира функцията на фибробластите и ускорява производството на еластин и колаген. Технологията VariPulseTM, позволява регулирано импулсно всмукване на тъкан в накрайника. Така енергията прониква дълбоко в тъканите, което води до дрениране и стимулиране на кръвообращението, като по този начин се изглажда портокаловата кожа.

Кое е най-голямото предимство на Venus Legacy според вашия личен опит с него? Най-голямото предимство на апарата е това, че процедурите не са травмиращи и не нарушават обичайното ежедневие на пациентите. Няма възстановителен период и терапията може да бъде направена буквално в обедната почивка, без да изисква специални грижи след това.

Какви резултати постигате с Venus Legacy при вашите пациенти? Не мога да не споделя и задоволството си от добите резултати. Още след първата процедура се постига разлика в обиколката 2-5 см, в зависимост от третираната зона. В областта на лицето и брадичката се наблюдава незабавно подобряване на тургора и плътността на кожата. За да се постигнат трайни и видими резултати са необходими поне 6 процедури за лице и 8 за тяло и крайници. Съветваме пациентите да поемат достатъчно течности и да спазват предложения


от терапевта ритъм на процедурите. Понякога, при сериозно наднормено тегло, насочваме пациентите към специалист по хранене с цел да променят както хранителния, така и двигателния си режим. И след като редуцират общо наднорменото тегло, пристъпваме към борба с локалните отлагания на мазнини. Това най-често са талията, бедрата и ханша. Нерядко предварително провеждаме липолитична мезотерапия и след това започваме апаратните процедури с Venus Legacy. Комбинацията от инжекционната липолиза, загряване, вакуум и магнитно поле дават изключителен резултат.

Наблюдават ли се странични ефекти? Когато говорим за странични ефекти бих искал да подчертая, че и трите технологии, заложени във Venus Legacy са познати и се прилагат в медицината от десетилетия. Какво по-добро доказателство за безопасност от практически проверената липса на странични ефекти.

Има ли противопоказания? От медицинска гледна точка не се препоръчва третиране в областта на щитовидната жлеза, както и зони на остри бактериални, вирусни и микотични инфекции. И тъкмо обратното при хроничните бактериални заболявания. Знаем, че радиочестотата е показана при хронични отити, синуити и др. През зимния период пациентите с обострени хронични инфекции на горните дихателни пътища споделяха положителния и оздравителен ефект на процедурите в средната и долната част на лицето.

Кои зони могат да се третират с Venus Legacy? И специално за двойната брадичка – какви резултати се постигат? В моята практика Venus Legacy се прилага във всички зони на тялото – при отпуснати мишници и бедра, отпусната кожа на корема след раждане или рязко отслабване, както и с цел подмладяване и стягане на кожата на деколтето. Най-видимите и добри резултати се постигат в областта на лицето, контура на долната челюст и главно при премахването на двойната брадичка. Ако трябва да обобщя с няколко изречения мнението си: смятам, че гениалното в апарата е идеята да се комбинират три добре познати и безвредни медицински технологии, широко застъпени във физиотерапията и рехабилитацията от десетилетия. Изключителна ефикасност и удовлетвореност от страна на терапевта и пациента – това е Venus Legacy!


medical

Fotona Light Walker иновация в денталната медицина

Д-р Малев, какво представлява Fotona Light Walker? Fotona Light Walker представлява комбинация от две лазерни системи в едно устройство. Работим с Er:YAG и Nd:YAG лазер. Light Walker TS е най-новата генерация, с много поголяма мощност и единственият модел със зелен водещ лъч, което е уникално предимство, тъй като в устната кухина се третират различни видове меки и твърди тъкани.

Какви интервенции може да се извършват с лазера? Протоколно имаме над 80 различни апликации, но наистина възможностите са безкрайни. Използвам лазерната система за бързо, прецизно и безболезнено отстраняване на кариозни маси в емайла и дентина. Изключително ефективно може да се почистят и дезинфекцират кореновите канали, което спестява посещение на пациента. При сложните случаи на отстраняване на възпалени тъкани в пародонталните джобове, съчетано с дезинфекция и последващото им запечатване, целта на това лечение е да се намали дълбочината на джобовете чрез свиване на меката тъкан и прикрепването й към корена на зъба. Така тези зони стават достъпни за почистване. Лазерът е подходящ и за хирургия на меките тъкани. Без механична или термична травма, успешно може да се премахнат нежелани натрупвания по имплантните повърхности и около тях.

За да изършвате всички тези лечения, необходима ли е специална подготовка за работата с Fotona Light Walker? Фирмата е изключително взискателна към провеждането на обучение за работа с лазерната система. „ДигаДент“ е сертифицирана от компанията FOTONA. При нас в Пловдив се проведоха специализирани курсове от д-р Анже Зорман и Саша Терлеп, както и практическо обучение от д-р Евгени Миронов, който е част от екипа на Fotona повече от 5 години. Участвахме и на т.нар. „workshop” в Любляна, Словения и представихме българския екип на международен симпозиум в Блед.

96

Казвате, че имаме българско участие на международен симпозиум. Бихте ли разказали повече за него? Това е симпозиум с участието на над 400 стоматолози от цял свят. Бяха представени много интересни клинични случаи, нови разработки и приложения. Обменихме опит с колегите, дискутирахме различни усложнения в практиките си и последващите грижи за пациентите. Беше разгледана и темата за удобството на лазера при работа с най-малките ни пациенти - децата. Мисля, че такива събирания са изключително важни за развитието на нашите практики, за да можем да предложим на пациентите си най-новите възможности за бързо, безболезнено и ефективно лечение.

Какви са тенденциите в областта на денталната медицина в световен мащаб? Както ние в „ДигаДент”, така и колегите по света обработват кариозните маси в дентина и емайла. Разбира се, много се говори и за вариантите за избелване на зъбите, което е доста търсена процедура. В моята практика са изключително важни предимствата, които Fotona Light Walker дава за лечение на кореновите канали на зъбите. И не трябва да пропусна и дискусията за лечение на пародонтоза. Най-важното е да се почисти и дезинфекцира засегнатата зона. Това е проблем, с който се сблъскват колегите от цял свят, а с Fotona можем да предложим едно ново модерно и ефективно лечение, без травма за пациента и без старите техники с кюртаж. Аз като имплантолог съм очарован от техниките при работа с импланти, работи се прецизно и при възпалителни процеси около имплантите или т.нар. периимплантити, премахват се натрупванията без да се уврежда повърхностния слой на импланта. Препоръчвам лазерното лечение на всички мои пациенти - от малки до големи и, разбира се, да не забравяме, че най-важното е добрата хигиена.


Глобал Естетикс ЕООД,София, ул. Р уен 18, ап.1, тел. 0879 101 559, office@globalaesthetics.net, www. globalaesthetics . net


medical

От повърхността до моделирането с Pluryal meso Съвременна тенденция в естетичната медицина е постигането на реални естетични резултати с прилагане на минимално инвазивни или неинвазивни процедури. Тези процедури не са рискови за пациентите и осигуряват много добри резултати, затова са търсени и предпочитани не само у нас, но и в световен мащаб. Д-р Сияна Живкова,

дерматолог

К линика Jewel Skin Clinic, гр. С офия , тел . 088 407 0748 С напредване на възрастта неизбежно се появяват признаците на остаряване на лицето – кожата се дехидратира, появяват се пигментни петна, образуват се фини линии и по-дълбоки бръчки, наблюдава се и загуба на обем, форма и контур. За решаване на тези неестетични проблеми се прилага комплексен подход, който гарантира цялостно подмладяване и ремоделиране на лицето. Белезите на времето оставят своя отпечатък не само върху лицето, но и върху шията, деколтето, ръцете. Тези зони са едни от първите издайници на възрастта и не бива да се пренебрегват, още повече че с помощта на съвременните методи на естетичната медицина може да се постигне цялостна красива визия и свежо младежко излъчване. Хиалуроновата киселина – важен компонент за биоревитализация на кожата

Хиалуроновата киселина играе жизнено важна роля при подновяване на тъканите и клетъчния растеж, а многобройни научни изследвания доказват и нейната ефикасност за биоревитализация на кожата с много добър резултат. Установено е, че хиалуроновата киселина в комбинация с други активни компоненти спомага за забавяне признаците на стареене и видимо подмладява-

98

не на кожата. На базата на това откритие е направена разработка за инжекционна мезотерапия на продукти, които са многокомпонентни. Рационалното изследване се основава на принципа, че застаряващата кожа се нуждае от доставка на голям брой вещества, които са ключ към възстановяване на нормалните й функции. С напредване на годините кожата се нуждае най-вече от субстанции, които да стимулират производството на колаген и еластин – основните протеини, отговорни за нейната еластичност, стегнатост и нормален жизнен тонус. 5 ml наведнъж – лице, шия, деколте и ръце в едно третиране

Pluryal meso 1 и 2 са иновативни комбинации на хиалуронова киселина, които дават възможност за ефективна хидратация, подобряване на тонуса, цвета и тургора на кожата. Това е възможно благодарение на богатия комплекс от есенциални и неесенциални аминокиселини (комплекс от L-изолевцин, L-левцин, L-лизин, L-пролин, L-валин, L-серин, L-аланин и L-цистеин), както и хидрохлорит и глицерин. Тези аминокиселини са способни да реконструират колагена и еластина с и без участието на холин (витамин В4) – важен компонент на клетъчните мембрани, осигуряващ нормалната им пропускли-

вост за хранителни и други активни вещества. Реконструкцията на колагена води до стягане, лифтиране и изпъване на кожата. Продуктите Pluryal meso 1 и 2 скоро бяха пуснати на естестичния пазар от MD Skin Solutions (Люксембург). Приложение Pluryal meso 1 и 2 са подходящи за жени на възраст 30–50 години. Първата мезотерапия - Pluryal meso 1 е предназначена за ревитализация на кожата, а Pluryal meso 2 е подходяща за стягане и лифтиране. Процедурите се прилагат с три инжекционни сесии на 4 седмици интервал. Противопоказания Мезотерапиите не са подходящи при бременност и кърмене, както и ако пациентката се е подлагала на терапия за подмладяване на кожата през последните 12 месеца. Противопоказано е да се прилагат тези процедури при наличието на кожни инфекции. Не се прилагат и в случаите, когато пациентите ползват ретиноидна терапия.


medical

Дозировка възрастни: Обичайна дневна доза 120-240 mg дневно, разделени на 2-3 дози. Лекарствен продукт за възрастни. Преди употреба прочетете листовката. В аптеките без рецепта. За повече информация: Санофи-Авентис България ЕООД, 1303 София, бул. Ал. Стамболийски 103, Офис сграда - София Тауър, ет. 8, тел.: 970 53 00, факс: 970 53 33, e-mail: bg-medical-info@sanofi-aventis.com BG.DRT.CH.14.06.01

99


medical

Пигментните петна Има много методи за борба със слънчевата пигментация Лятото и слънцето са чудесни, нали? Но те носят със себе си проблеми по кожата. От изключителна важност е да се знае, че не само директното излагане на слънце има своите вредни последствия. Дори индиректните слънчеви лъчи могат да причинят сериозни проблеми като: слънчева алергия, слънчево изгаряне в различна степен и дори поява на пигментни петна. Ще обърнем внимание именно на пигментните петна от различен характер. Те биват вродени и придобити. Най-общо казано, пигментацията възниква в резултат на неправилно функциониране на клетките, отговорни за производството на меланин (веществото, придаващо цвят на кожата). Ако клетките произвеждат твърде много меланин, организмът развива хиперпигментация и кожата потъмнява. В обратния случай, ако производството на меланин е твърде малко, се наблюдава депигментация – по-светли петна по кожата. В някои случаи проблемът е локализиран в определена част от кожата, но в други засяга цялото тяло. Пигментните петна, за разлика от луничките, са придобит козметичен дефект. През зимата пигментните петна са почти незабележими, но през лятото, под въздействието на слънчевите лъчи, стават поинтензивни. Важно е да се знае, че лечение с някои антибиотици, продължителен хормонален дисбаланс, бременност, хронични и остри заболявания на вътрешните органи, липсата на ефективен слънцезащитен продукт с висок фактор и генетична обусловеност могат също да допринесат за появата на пигментни

100

петна по кожата. Има много методи за борба със слънчевата пигментация: различни видове пилинги, терапия с течен азот, фототерапия, лазерни процедури и т.н., но те са поподходящи за студените месеци от годината. През лятото задължително трябва да се използва крем със слънцезащитен фактор минимум 15 и да се избягва употребата на кремове с ретинол, който повишава фоточувствителността на кожата. Чудесна профилактика срещу пигментни петна е консумацията на храни, богати на витамин С - лимони, грейпфрут, боровинка, шипка, вишни. За щастие, днес в козметиката има изключително добри продукти и козметични терапии с видим и доказан резултат. Когато е съвсем ясна причината за появата на пигментните петна по кожата, един професионален козметик може много успешно и трайно да се справи с този проблем. В козметичния кабинет могат да се приложат разнообразни терапии, да се направят различни професионални пилинги, да се дадат препоръки за домашна грижа. Разбира се, има и случаи, когато задължително трябва да се потърси консултация с дерматолог. Трябва да се посети лекарски кабинет, когато се забележи промяна в големината на дадено пигментно петно или промяна във формата и цвета му. Важно е да се знае, че третирането и премахването (пълно или частично) на пигментните петна не е еднократна процедура и изисква време, постоянство и търпение.


Научен симпозиум за атопичен дерматит в детска възраст

Интензивен депигментиращ серум.

Проф. Андреас Воленберг от Клиниката по дерматология и алергология към Университета Лудвиг-Максимилян в Мюнхен, Германия представи на сателитен симпозиум на BIODERMA най-новото в патогенезата и терапията на атопичния дерматит в детска възраст. Симпозиумът беше част от научната програма на годишното издание на мастеркласа, организиран от Българското дерматологично дружество, на тема педиатрична дерматология, с близо 150 дерматолози от цялата страна. Основен акцент в презентацията на проф. Воленберг беше терапията на атопичния дерматит. Локалната терапия включва локални кортикостероиди, калциеви антагонисти и емолиенти. Ползите на локалните кортикостероиди е, че са достъпни, с разнообразни химични формули, добре поносими, но имат и много странични ефекти. Калциевите антагонисти са по-скъпи, имат начален парещ ефект, но нямат страничните действия на локалните кортикостероиди. Проф. Воленберг е този, който въвежда понятието „проактивна терапия на атопичния дерматит“ (2008) - дългосрочна, нискодозова, периодична апликация на противовъзпалителна терапия на засегната от атопичен дерматит кожа, след периодите на обостряне, заедно с емолиенти, които се нанасят на неувредена кожа. Проф. Воленберг представи и иновативните продукти за грижа и ежедневна хигиена - Atoderm Intensive балсам и Atoderm Intensive измивен гел, разработени от BIODERMA, които по биологичен път възстановяват нарушената кожна бариера, благодарение на патента Skin Barrier Therapy®.

Пигментация Medik8 България, София, бул. Черни връх 33Е, тел. 0888 414 351, www.medik8.bg, office@cellsoftbg.com


medical

М. Asam, Германия

AQUA INTENSE

Интензивно хидратираща козметична линия с концентрирана хиалуронова киселина Дехидратираната кожа добавя години към видимата възраст, затова е важно да не оставяме кожата жадна, особено през летните месеци. Решението на немската марка М. Asam e серията AQUA INTENSE, предназначена за ежедневна грижа в домашни условия. Високо технологичните формули, леките текстури без аромат, прецизно подбраните хипоалергенни компоненти правят продуктите AQUA INTENSE подходящи и за много чувствителна кожа. В основата на серията е хиалуроновата киселина. Както е известно, една от най-важните й функции в човешкото тяло е да свързва водните молекули, като по този начин помага на кожата да задържи влагата по-дълго. За да гарантира максимална ефективност на своите продукти, М. Asam разработва патентования комплекс Hyaluronseurecomplex®. Състои се от две форми на хиалуронова киселина – с високо и с ниско молекулно тегло и есцин. Хиалуроновата киселина с високо молекулно тегло овлажнява повърхностния слой на кожата и оказва силно защитно действие. Хиалуроновата киселина с ниско молекулно тегло действа дълбоко в дермата, изпълва междуклетъчното пространство и така изглажда кожата. Освен това тази форма на хиалуронова киселина стимулира регенерацията на клетките. Третата съставка от комплекса – есцинът – е активно вещество, което се извлича от див кестен. Изключително популярно е свойството му да заздравява кръвоносните съдове и да намалява неприятните зачервявания от спукани капиляри. В комбинация с хиалуронова киселина есцинът повишава нейната усвояемост от кожата. Важна част от формулите на продуктите AQUA INTENSE е силицият, който увеличава свързващите водата свойства на хиалуроновата киселина и стимулира синтеза на колаген. Като допълнителен ефект силицият прави признаците на умора и несъвършенствата на тена по-малко видими. Продуктите AQUA INTENSE са обогатени с ценни растителни екстракти (от магнолия, върба, грейпфрут, туйопсис, камелия, мангостин, семки на дюля и др.) и масло от жожоба. Овлажняват и подхранват кожата, без да омазняват и са чудесен избор за лятото дори при комбинирана и мазна кожа. Досадното лъщене се избягва, кожата изглежда нежна, гладка, озарена.

AQUA INTENSE е ефективна грижа за кожата с отлична поносимост, доказан произход и достъпни цени. Повечето опаковки са двойно по-големи от обичайните (напр. дневен крем 100 мл, околоочен крем 30 мл). Немско качество и немска практичност е привлекателно съчетание, което не оставя безразлични компетентните и взискателни български потребители.

Серия AQUA INTENSE включва: Хиалурон крем 100 мл, 55.50 лв.* Прекрасен дневен овлажнител с неароматизирана хипоалергенна формула. Дарява интензивна хидратация и комфорт дори на много чувствителна кожа. Хидратира превъзходно, без да омазнява, попива бързо и оставя кожата кадифено мека и нежна. Почистващ гел ексфолиант 200 мл, 29.50 лв.* Абсолютна чистота, неустоима свежест! Идеално отстранява замърсяванията, грима и мъртвите кожни клетки. Ексфолиращият агент са малки перлички жожоба, които се разтварят в процеса на почистване и нежно измиват кожата и отпушват порите. Подходящ за ежедневна употреба. Околоочен крем хиалурон 30 мл, 44.30 лв.* Създаден, за да се хареса и на най-капризната кожа! Хидратира и подхранва деликатната кожа около очите и възстановява нейната виталност. Съдържа силиций, който визуално прикрива несъвършенствата. Хиалурон серум 50 мл, 48.50 лв.* Точното решение за кожа, която страда от дехидратация, стрес и преумора. Хиалуроновият комплекс на М. Asam, подкрепен от силно концентриран екстракт от женшен, интензивно хидратира в дълбочина. Кожата сияе с нова свежест и привлекателно нежно излъчване. Нощен крем екстремна хидратация 50 мл, 47.00 лв.* Богата формула с приятна лека текстура, обогатена с масло от жожоба, макадамия, сладък бадем, гроздови семки и вечерна иглика. Стимулира процеса на самовъзстановяване на кожата. На сутринта лицето е с видимо отпочинал вид и сияе с нежна, гладка, озарена кожа. 14-дневна бюти терапия 14 х 2 мл, 47.40 лв.* Когато се подготвяте за важно събитие и искате да изглеждате наистина добре, когато кожата ви носи следите на напрегнатия ви работен график или смяната на сезоните й се отразява неблагоприятно, тази бюти терапия ще я накара отново да заблести! *Посочени са цени на дребно.

Търсете в аптеките и на www.bionat.bg 102


medical

4D лазерно подмладяване авангарден метод за борба с неумолимия ход на времето Ф ини линии и бръчки, неестетично отпускане на кожата , поява на двойна брадичка... неумо лимият ход на времето оставя своите отпечатъци върху кожата на лицето ни. 4D лазерното подмладяване е иновативна процедура , която гарантира безупречни резултати в борбата с признаците на стареене. Разговаряме с д- р Иван Пеев, специалист дерматовенеролог и медицински управител на дер матологична клиника A esthe Line за този безспорно авангарден метод в областта на естетиката , който ефективно, безопасно и абсолютно безболезнено възвръща младостта и красотата .

Какво представлява 4D подмладяването? Лазерна процедура, която съчетава 4 стъпки, действащи на различните слоеве на кожата. Тези стъпки се осъщестяват посредством 2 лазерни лъча с различни настройки и параметри. 4D терапията стяга и лифтира, свива порите и изглажда несъвършенствата по кожата. При три от стъпките се обработва кожата на лицето, а една стъпка е свързана с въздействие върху лигавицата на устната кухина. По този начин оптимално се загряват протеините колаген и еластин, за да се постигне максимално подмладяване и стягане на кожата. Чрез оралния достъп се изглаждат назолабиалните и марионетните бръчки, като резултатите са много добри и наподобяват инжектирането на филър. Ефектът е моментален благодарение на високата температура, която много трудно може да се постигне при външно третиране. Освен това лигавицата се свива, което води до изпъване на кожата отвън и заглаждане на бръчките.

Как протича терапията? Процедурата стартира с неаблативно фракциониране (FRAC3 технология) с Nd:YAG лазер. Нарича се фракционирано, защото самият импулс е много кратък – от порядъка на 0,3-0,6 милисекунди. Голяма част от енергията се абсорбира от специфични вещества в кожата

104

(напр. меланин, хемоглобин), а не се разпръсква дифузно и няма нарушаване на епидермиса. Тази стъпка е много ефективна за заглаждане на кожата, свиване на порите, изсветляване на дифузния еритем при куперозна кожа и уеднаквавяне на цвета й. За да се постигне максимално стягане на кожата на лицето се използва същият Nd:YAG лазер, но с други настройки (технология PIANO). Лазерният импулс е от порядъка на няколко секунди, при което енергията не се абсорбира от повърхностните кожни слоеве, а достига до дълбока дерма, където предизвиква реорганизация и реструктуриране на колагена и еластина. Поддържа се температура 42-43 градуса, което активира метаболитните процеси на фибробластите и синтеза на повече колаген и еластин. Третата стъпка е оралното въздействие с аблативния Er:YAG, като компанията Fotona е патентовала технологията Smoothlifting, която само загрява устната лигавица, без да предизвиква фибрози и изгаряния. Има директен ефект върху назолабиалните и марионетните бръчки. И последната стъпка е лек повърхностен пилинг чрез Er:YAG лазера (технология SupErficial), който възвръща блясъка на кожата. За постигане на максимално подмладяване на кожата трябва да се работи не само в дълбоките кожни слоеве, но и на ниво епидермис, тъй като той е изложен най-много на вредните външни фактори. 4D подмладяването е изключително ефикасна процедура, защото се въздейства върху всички кожни слоеве.

Кои зони на лицето се повлияват най-добре от тази терапия? Ефектът е видим повече в средна и долна част на лицето, т.е. зоните, в които се появяват признаците на гравитацията. Терапията е приложима и за околоочен контур, но при спазване на всички правила за безопасност. Става въпрос за т.нар. трансконюнктивално подмладяване, което отстранява торбички и бръчки „пачи крак“. Поставят се специални интракорнеални пластини, за да се предпазят очите и се работи върху конюнктивата с


технологията Smoothlifting на Er:YAG лазера. В областта на челото се прилага неаблативното фракциониране, за да се редуцират пигментации и да се изравни тена. При третиране на шия и деколте се използват технологиите FRAC3, PIANO и пилинг с Er:YAG. С различните настройки на лазерната система Fotona се третират брадавици, пигментации, както и други признаци на фотостареене. Една от лидерите е за премахване на капиляри и разширени съдове. Лазерната система е много деликатна, рискът от поява на белези или пигментации е сведен до минимум.

Какви са усещанията по време на процедура? Отсъстват неприятни усещания и не се налага никаква анестезия. При оралния достъп се усеща загряване и леко парене, но няма никаква болка. Може да се обработват и устните от вътрешната страна, ако е необходимо, като тази зона е малко по-чувствителна, но ефектът след процедурата е отличен – изглаждат се бръчките около устните, както и вертикалните бръчици над горната устна. При прилагане на технологията FRAC3 се усеща леко загряване на отделни места, но отново няма болка. Процедурата с PIANO технологията е най-приятна, усеща се само леко затопляне.

Наблюдават ли се странични ефекти? Странични ефекти отсъстват, наблюдава се само леко зачервяване, което отшумява в рамките на няколко часа. При пилинга на втория ден след процедурата се появява леко излющване и стягане на кожата, което се коригира с хидратиращи козметични продукти. Слънцезащитата е наложителна и винаги препоръчвам да се използват продукти с SPF 50+.

Какъв е препоръчителният брой процедури? Броят процедури зависи от изходното ниво на пациента, но между 3 и 4 процедури са достатъчни за постигане на видим и дълготраен резултат. Провеждат се веднъж месечно. Резултатът се запазва около година–година и половина, след което е добре да се повтори процедурата. Поддържаща терапия се препоръчва 1 или 2 пъти годишно.

Задължителни ли са и четирите стъпки на процедурата? Не, например при жени на възраст 35-40 години може да се приложат само 2 стъпки – орално въздействие с аблативния Er:YAG и фракционирано неаблативно подмладяване, за да се свият порите и да се редуцират зачервявания при склонност към купероза. При жени на 45-50 години може да се направи 3D лифтинг и да се включи PIANO технологията за стягане на кожата. Комбинациите са най-различни и в зависимост от проблема се съчетават различните стъпки. Няма възрастови ограничения, 4D подмладяването се прилага целогодишно и може да се комбинира с други естетични процедури, като поставяне на филъри и ботулинов токсин.


medical

Revitacare France

Cytocare S Line Озаряване и подмладяване на кожата Cytocare S Line е първият кожен бустер, който е стерилизиран чрез асептична филтрация. Предлага се в предварително напълнена спринцовка от 3 мл с цел запазване цялостта на всички негови компоненти.

Cytocare S Line има хидратиращо, антиоксидантно и удивително озаряващо действие. Мощната му антиоксидантна и хидратираща формула придава на кожата моментален озаряващ ефект, като възстановява физиологичния й баланс и подобрява нейните качества. Резултатът е хармоничен и естествен вид. Cytocare S Line се препоръчва за всички жени и мъже, за всеки тип кожа и всяка възраст. Ексклузивна формула

Cytocare S Line е много повече от антиейдж продукт чрез своето дълбоко и повърхностно синергично действие той осъществява пълна и перфектна ревитализация на кожата. Ексклузивната формула съдържа неомрежена хиалуронова киселина и подмладяващ антиейдж комплекс. Посредством изключителните си съставки Cytocare S Line подобрява плътността на кожата - стимулира фибробластите в дълбочина като запазва еластичността на кожата и има ефект върху повърхостно разположените кератиноцити, чрез което повишава защитата на кожата срещу външни въздействия. Характеристики:

• Кутията съдържа една предварително напълнена спринцовка от 3 мл и 2 игли 30G. • Метод на стерилизация - асептична филтрация. • Готов за употреба продукт. • Условия за съхранение: от 2оС до 30оС. • Не съдържа пирогени. • Има близко до неутралното рН. • Изоосмоларен разтвор. Протокол за работа и техники на приложение:

• Една сесия за запълване на фините линии и за подобрение на блясъка на кожата. • За продължителен резултат - 3 сесии през интервал

от 3 седмици за интензивна ревитализация на кожата. Лекуващият лекар решава дали пациентът има нужда от допълнителни сесии в зависимист от състоянието на кожата (от степента на стареене на кожата). Техники на инжектиране:

• Тип „ветрило“. • Тип „решетка“. • Ретроградна техника. • Точка по точка. РЕЗУЛТАТИ

Научно демонстрирана ефикасност При експериментални условия се доказа, че единствено Cytocare S Line осигурява ефективна защита на кератиноцитите от радиация и е единствен продукт с антиоксидантно и протективно действие. Най-голяма антиоксидантна и протективна сила in vivo*. Единствено Cytocare S Line доведе до значително повишаване на ГАГ неосинтезата при експериментални условия, което означава, че притежава силно хидратиращо действие. Най-добра хидратираща способност in vivo*. * in vivo проучвания, проведени от френска независима лаборатория. Удовлетвореност на лекарите от резултатите от Cytocare S Line

• 97% от лекарите показват удовлетворение относно хидратиращото действие на Cytocare S Line. • 97% от лекарите са доволни от подобрението на блясъка на кожата след приложение на Cytocare S Line. Удовлетвореност на пациентите от резултатите от Cytocare S Line • 99% от пациентите показват удовлетворение относно хидратиращото действие на Cytocare S Line. • 98% от пациентите са доволни от подобрението на блясъка на своята кожа след приложение на Cytocare S Line.

За контакти: София, ул. Българска легия №2, телефон: +359 2 8592186; 0889 772021 Варна , ж.к. Чайка , бл. 196, Офис 6, телефон: +359 52 710050, 0887 095554 106


medical

Експертно за лазерите в отстраняването на пигментации и татуировки А втор: гл . ас. д - р О гнян С ъботинов , лазерен инж.- физик ИФТТБАН, управител на „Л айтсистемс“ ЕООД

Какъв е принципът на премахване на пигментации посредством лазери?

Пигментациите се делят на естествени и изкуствени (татуировки и перманентни гримове), но ако ги разгледаме на едно по-ниско ниво и двата типа пигментации представляват големи, сложни молекулни структури, които са устойчиви в организма и не могат да бъдат разнесени от естествените процеси. Идеята на лазера е да раздроби на по-малки и по-прости фрагменти тези сложни молекули, които на по-късен етап лимфният поток да разнесе. Такова раздробяване се постига посредством превръщането на мощните, къси лазерни импулси в механичен микровзрив и колкото по-къс е лазерният импулс, толкова на по-дребни частици се разбива пигментът и по-лесно се разнася. По какво се разпознава качественият лазерен апарат за премахване на татуировки и пигментации? Важно е какви са техническите му качества, които се прилагат за справяне с проблема, а не апаратът колко е „нахвален“ с маркетингови трикове и реклами. Аз лично като експерт по лазерите в медицината съм се спрял на Q-plus EVO, който е най-новият продукт на фирмата Quanta System, представлявана на българския пазар от „Лайтсистемс“ ЕООД, защото в него наистина всичко е на топ ниво. Трябва да се обърне внимание на няколко изключително важни характеристики: лазерът да има възможно найголяма енергия в импулс, да притежава трите основни спектрални линии на излъчване, апаратът да генерира възможно най-къс лазерен импулс, да има квадратен профил на работното поле с хомогенно разпределение на енергията в него и др. Защо са важни тези характеристики? Например, енергията в импулс при Q-plus EVO достига 1.5 J и то от единичен (5-6 ns) импулс, а не от сдвоен - трик, който масово се ползва от много фирми, за да обявяват голям потенциал на апарата в брошурите си. Голямата енергия гарантира големи работни 108

петна, което автоматично подобрява проникването на лъчението, също така и ефекта от разпадането на пигментната молекула, а не на последно място и скоростта на третиране, което е особено важно, когато татуираните зони са големи. А различните спектри, които излъчва лазерът? Q-plus EVO може да генерира до 3 дължини на вълните (цвята) и всичките 3 с много къс импулс и голяма енергия. Лазерът достига работна честота до 10 шота в секунда. Известен е фактът, че за да бъде третиран един пигмент, то лазерното лъчение трябва да се поглъща от него. Естествените пигментации съдържат меланин и успешно се третират със зелена дължина на вълната и тя най-често е 532 nm генерирана от KTP лазер. При татуировките нещата стоят различно, там цветовете са много и за всеки различен цвят се ползват различни „цветове“ лазерно лъчение, например: за тъмносини и черни се ползва 1064 nm от Q-switched Nd:YAG лазер, за червени, кафяви и оранжеви се прилага зелено лъчение от KTP от Q-switched лазер, за светлосините, зелените и жълтите - тъмночервена лазерна линия на 694 nm, генерирана от Q-switched рубинов лазер. Има ли Q-switched лазери, които генерират и други цветове? Да, и тези лазери са направени да генерират допълнителни дължини на вълните, за да изглеждат по-атрактивни. Има един много прост начин, базиран на принципа на флуоресценцията, чрез който зеленото лъчение от всеки KTP лазер, посредством DYE-трансформиращи накрайници може да се превърне в жълто (585 nm) или червено (650 nm) и именно този трик ползват хитруващите фирми. Но реално това лъчение се генерира с много оскъдни параметри, при това с доста удължен импулс. На практика всеки късоимпулсен KTP лазер, ако му се поставят тези трансформиращи накрайници, ще произведе допълнителните цветове. С прости думи: фирмите залъгват непросветените в оптичните трикове, с разнообразие от лазерни лъчения, които обаче са слаби, за да дадат ефект.


medical

Кои са другите важни параметри?

Дължината на лазерния импулс е най-важният параметър при лазерите за пигментации. Именно затова тези лазери се наричат Q-switched или по-просто казано: ключ, който „отпушва“ натрупаните в лазерния резонатор фотони. Q-plus EVO формира своята генерация в самия лазерен апарат, а не в ръкохватката и има активен контрол на излъчването, което прави импулса възможно най-къс сред Q-switched лазерите. Запомнете, Q-switched лазерите от типа „ръкохватка“ (платформа с много лазерни накрайници) имат пасивна модулация, която удължава импулса многократно и съответно води до слаб ефект, а генерираният лазерен импулс е с малка енергия! Фирмите, които разбират от лазери и държат на качественото изпълнение на процедурите, никога не произвеждат Q-switched лазери, които са поместени в ръкохватката! Именно борбата за възможно най-къс импулс доведе до създаването на ново поколение лазерни апарати за третиране на пигментации на база пикосекундни лазери. За жалост те все още държат космически цени, но и при тези лазери фирмата Quanta System бие всички рекорди с най-къс импулс и с най-голяма пикова мощност и то на две дължини на вълните със своя апарат Discovery Pico. Другите екстри, притежавани от Q-plus EVO са квадратният профил и хомогенността на работното петно, което е изключително важно за по-доброто и равномерно покриване на големи зони. Както знаем, квадратът като геометрична фигура запълва зоната изцяло без презастъпване, докато обикновените лазери имат кръгло петно с голяма енергия в центъра и почти никаква в периферията. Какво друго предлага апаратът Q-plus EVO? Много са другите възможности, това е неимоверно богат апарат. Базата на системата предлага освен третиране на пигментации, също така и плазмен аблативен фраксел. Да, правилно чувате, това е новото поколение аблативни фраксели за заличаване на дълбоки бръчки, белези, стрии, разширени пори, белези от акне и др. Същата система предлага и микросекунден термоимпулсен режим за третиране на гъбички по ноктите и колаген реструктуриращо подмладяване. Всичко това е включено в базовата платформа на Q-plus EVO, като в този апарат може да бъде вграден и мощен александритов лазер от последно поколение. Знаете, това е най-ефективният лазер за епилация, а този александрит работи с честота до 10 шота в секунда, което му дава възможност да епилира и в безболезнения SHR режим. Друга възможност за надграждане е мощен дългоимпулсен Nd:YAG и дългоимпулсен КТР лазер, което го прави идеалното средство за епилация на тъмна кожа и за борба със съдови проблеми по лицето и краката, както и за родилни петна. Да не забравяме, че тези надграждания с допълнителни лазери на Q-plus EVO са

директно в тялото на апарата, а не чрез допълнителни ръкохватки, което го отнася към тежката артилерия за борба с изброените проблеми. Естествено, производителят е помислил и за надграждане на апарата посредством конзола за още лазерни източници - тип ръкохватки, като хирургичен и аблативен фракционен Er:YAG лазер, всякакви светлинни ръкохватки на база IPL, включително и UV лъчения за борба с активно акне, розацея, витилиго и псориазис. Важно е да се знае, че Q-plus EVO може да бъде поръчан както с вграден контактен сапфирен дермо-охладител, така и с обдухващ охладител тип zimmer. EVO серията на Quantа System е ненадмината в богатството си от различни лазерни източници и универсалността си, което я прави безспорен лидер сред естетико-дерматологичните лазерни апарати. В кои центрове има лазерен апарат за борба с пигментациите с нужните качества? Може да ви прозвучи странно, но в София няма Qswitched лазерен апарат, отговарящ на тези високи изисквания и предлагащ нужната ефективност. Хубавото е, че сходни лазерни системи има инсталирани в клиниките „Дерма Плюс“ в Пловдив и „Лазермед“ в Бургас.

ЛАЙТСИСТЕМС ЕООД, София, Манастирски ливади - изток, бл. 60А; Офис 5 GSM: 0888 661735 109


medical

DERMAL REPLENISHMENT ИНТЕНЗИВНА ХИДРАТИРАЩА И РЕГЕНЕРИРАЩА ГРИЖА Най-новият продукт от регенериращата серия SKIN ACTIVE на Neostrata използва няколко патентовани технологии за компенсиране признаците на дехидратация на кожата и намаляване видимите прояви на стареене. Тази уникална SynerG формула съдържа 8,5 концентрация на мощни активни съставки, които въздействат чрез няколко механизма: 0,5% AMONOFIL® е нов дериват на аминокиселина, който бързо придава обем на кожния матрикс и има уникалната способност да изпълва дълбоките и фини бръчки. Новооткритият патентован комплекс повишава синтеза на гликозаминогликани като хиалуронова киселина, стимулира образуването на проколаген и има видими резултати върху кожата. 4% NEOGLUCOSAMINE® е патентована некиселинна аминозахар, която нежно ексфолира кожата и стимулира клетъчния обмен, като изглажда фините линии и бръчки, изсветлява петната от хиперпигментации и акне, като уравнява тена на кожата. NeoGlucosamine® е и съставна част на хиалуроновата киселина, естествен филър на кожата, като придава еластичност, изглажда линиите и бръчките отвътре навън и придава по-стегнат и лифтиран вид на лицето. 4% МАЛТОБИОНОВА КИСЕЛИНА - полихидроксикиселина, която има интензивно хидратиращо действие, като същевременно предпазва кожата от въздействието на свободните радикали. Клинично доказано е, че малтобионовата киселина повишава стегнатия вид и еластичността на кожата в рамките на 6 до 12 седмици. PRODEW® е високоефективен овлажнител, формулиран с осем аминокиселини, които са част от Естествения Овлажняващ Фактор (ЕОФ). Иновативният хидратиращ и регенериращ крем Dermal Replenishment се препоръчва като интензивна грижа вечер, като клиничните проучвания за продукта, проведени в рамките на 4 седмици доказват: 100% ХИДРАТИРАНА И ПО-ГЛАДКА КОЖА 97% ИЗСВЕТЛЕН И БЛЕСТЯЩ ТЕН 91% ПОВИШЕНА ЕЛАСТИЧНОСТ

110


ИНОВАЦИЯ В ХИДРАТАЦИЯТА И АНТИЕЙДЖИНГ ГРИЖАТА НОВО - SKIN ACTIVE DERMAL REPLENISHMENT Патентованите технологии на Neostrata коригират дехидратацията и видимите признаци на стареене.

Aminofil®

Възстановява естествения обем на кожата като лифтира , стяга и минимизира фините линии и бръчки

Neoglucosamine®

С ъставна част на хиалуроновата киселина , която изпълва бръчките и изсветлява пигментациите

Prodew®

Осигурява жизненоважни аминокиселини, съставна част от Естествения Овлажняващ Фактор

Официално представителство на Neostrata: тел. 02 462 70 88, 0888 709 790, e-mail: neostrata@selenta.bg

Малтобионова киселина

Хидратира и предпазва кожата от свободните радикали


medical

Лазерно лечение на онихомикоза Онихомикозата (гъбички

по ноктите) е не само козметичен и естетичен проблем , но често пъти води до раз -

витието на бактериални инфекции и сериозни усложнения.

Л ечението на гъбичките по ноктите е много труден

и бавен процес , а използването само на локални медикаменти в повечето от случаите не е достатъчно за постигане на добър терапевтичен резултат. борба с това упорито заболяване.

Все

Л азерното лечение на гъбичките е едно иновативно направление за

още няма достатъчно натрупан клиничен опит, но първите наблюдения

показват, че при комбиниране на метода с локално приложение на медикаменти , резултатите са много добри.

Д- р Паскалева разказва за иновативния метод (High Intensity L aser) на компанията BTL.

за лечение на онихомикозата с високоинтензитетния лазер

Д-р Силвия Паскалева, специалист по физикална и рехабилитационна медицина, Спортсклиник „Еуровита“. Кои са причините за появата на онихомикоза? По последни данни около 20% от населението страда от онихомикоза, като заболяването засяга предимно ноктите на краката и по-често се среща при мъжете отколкото при жените. За съжаление много често онихомикоза се наблюдава и при спортистите (футболисти, лекоатлети и др.). Две са основните причини, които водят до това: първата е, че по време на дългите тренировки те носят затворени обувки (маратонки) и вследствие повишената температура и влага се създават условия за развитие на гъбични инфекции. Втората причина са честите микротравми по пръстите на краката, които също са рисков фактор за поява на онихомикоза. От гъбички по ноктите страдат и възрастните хора, но там причините са най-вече поради циркулаторни нарушения, имунен дефицит и други съпътстващи заболявания. Знаете ли, че при жените постоянното носене на декоративен лак за нокти също може да доведе до появата на гъбична инфекция. Затова периодично трябва да се правят почивки, т.е. няколко дни не трябва да се нанася лак, за да може нокътят да „диша“.

Какви са първите признаци на онихомикоза? Един от първите признаци е промяна в цвета на нокътната плочка. Независимо дали е от някаква травма или не, тази промяна в цвета на плочката е предупредителен сигнал за възможно развитие на онихомикоза. Понякога се наблюдава отлепване на нокътната плочка поради травма, но тъй като самата травма създава среда

112

за развитие на гъбична инфекция, трябва незабавно да се посети специалист дерматолог, за да се постави диагноза и веднага да се започне лечение. Колкото порано стартира лечението, толкова по-добър е резултатът, а рискът от засягане на съседни пръсти е по-малък.

Какво представлява лазерната процедура? Самата процедура е достъпна и лесна за изпълнение. Това е прогресивен, бърз, неинвазивен и безопасен метод, отличаващ се с висока ефективност (68%). Задължително преди процедурата нокътната плочка трябва да е чиста. Има се предвид жените да са почистили лака от ноктите на краката си, ако е необходимо да се направи медицински педикюр. Засегнатият от онихомикоза нокът се дезинфекцира, след което се третира с лазерния лъч по предварително настроени параметри. Самата процедура трае около 15 минути. Обработват се само засегнатите нокти, като се третира цялата нокътна плочка и нокътното легло. Трябва да се има предвид, че лазерната терапия е много интензивна. Високотехнологичният и иновативен лазер на BTL (High Intensity Laser) е една революция в лазерната физиотерапевтична технология. Използва се определена емисия и дължина на вълната (1064 nm), с постоянна честота и фактор на запълване - изключително важни параметри. Това е в късовълновата инфрачервена област на спектъра. Процедурата се повтаря 3 пъти, докато достатъчно енергия достигне до нокътното легло. По време на процедурата се усеща затопляне на нокътя. Ако са засегнати повече пръсти, те не могат да се обработят наведнъж. В една процедура може да


medical

се третират максимум 1-2 нокътни плочки. Терапията с лазер на BTL няма странични ефекти, а противопоказанията са ограничени – бременност, фебрилно състояние, сериозни циркулаторни и декомпесирани заболявания. След процедурата може да се нанесе локален антимикотичен медикамент. Нокътят не бива да се мокри поне 6 часа след третирането. Необходимият брой процедури е 4 (по една седмично), за да може да се въздейства върху всички фази от цикъла на размножаване на гъбичките. Онихомикозите са сериозно и упорито заболяване, което за съжаление често рецидивира. Важно е да се знае, че много добри резултати се наблюдават при комбинираното лечение – лазерната терапия, съчетана с локалното приложение на антимикотични медикаменти, както и редовен медицински педикюр (нокътната плочка трябва да е почистена от ръбци, неравности и др.). Когато са засегнати два и повече нокътя, лечението е по-трудно и изисква време, тъй като трябва да се обработи всяка нокътна плочка поотделно. Затова искам да обърна внимание на пациентите, че забележат ли първи признаци на онихомикоза, не трябва да чакат, а веднага да започнат лечение.

Какъв е механизмът на въздействие на лазерния лъч? Високоинтензивното лазерно лъчение на BTL може да проникне в тъканта на дълбочина от 7 мм. Така бързо и лесно се третират слоеве, които не могат да се достигнат от външно нанесени антимикотични средства. Вегетативно тяло на гъбите е мицелът, който представлява гъсто преплетени хифи (тънки тръбовидни нишки), чиято основна задача е да абсорбира течности и хранителни вещества. Мицелът е плътно прилепнал към приемащата тъкан (в случая нокътят) и е източник за храненето на гъбичните спори – клетките, с които гъбичките се размножават. Лазерният лъч унищожава клетъчната мембрана именно

на тези спори и по този начин спира размножаването им. Високоинтензитетният лазер на BTL има дълбока прониквателна способност и освен третиране на дисталната част на нокътя и тъканта под него, се обработват всички слоеве на нокътната плочка, както и местата, където се разполагат „гъбичните хифи“. Температурата, която се достига е 42-46°С, което води до коагулация (залепване) на мицела и спорите и прекратяване на тяхното „хранене“ и размножаване. Много често онихомикозата е причина за развитие на бактериални инфекции, които водят до сериозни усложнения. Лазерният лъч еднакво добре повлиява както гъбични, така и бактериални инфекции, има общо антисептично действие и най-важното: няма резистентност на гъбичките към лазерното лъчение.

Приложим ли е този метод през лятото? Лятото е много подходящ сезон за лечение на гъбичните инфекции по ноктите на краката, защото се носят отворени обувки, които осигуряват проветривост на стъпалата, а и микротравмите са по-малко. Неудобството за жените е, че на нокътната плочка не бива да има нанесен декоративен лак. Методът е иновативен и резултатите са много добри – още след втората процедура се наблюдава изравняване на цвета и „затваряне“ на нокътната плочка.

Колко време се запазва резултатът от лазерната терапия? Стига да не са налице условия за развитие на гъбичките, заболяването рядко може да се появи отново. Обикновено през зимния сезон онихомикозата рецидивира и тогава пациентите трябва много да внимават и да поддържат добра хигиена. Важна е и редовната дезинфекция на обувките.

113


medical

BODY-JET® ECO нов стандарт за липосукция и липофилинг Иновативният метод водно-асистирана липосукция (Water Body Jet Assisted Liposuction) за първи път бе приложен у нас преди около месец от д-р Михаил Скерлев. Технологията е революционна не само за България, но и в световен мащаб, а резултатите са феноменални и изненадващи и за самите пластични хирурзи. Разговаряме с д-р Скерлев за предимствата на тази авангардна технология и възможностите й за приложение в областта на естетичната хирургия.

Д- р Скерлев, К линика по пластична и естетична хирургия „Галатея“ www.hairtransplantation.bg С какво се отличава новият BODY-JET® ECO от останалите апарати за липосукция? За разлика от другите апарати BODY-JET® ECO използва водна струя на върха на самата канюла и разделя мастните клетки от клетките на съединителната тъкан. Налягането е ниско (500 mbar), осигурява необходимата всмукателна сила, но щади мастните клетки. С апарата се вземат клъстери (структура от мастни клетки с диаметър 0,7-0,9 mm), което позволява много добра преживяемост при липофилинг. Според публикация на японския професор Котато Йошимура при липофилинга се наблюдават 3 зони: в първата зона преживяват всички мастни и стволови клетки, във втората – много малка част от мастните и основно стволовите клетки и в третата (над 1,2 mm) клетките загиват. Това означава, че клъстери по-големи от 1 mm не могат да преживеят. Със стандартните методи преживяемостта на мастните клетки е 60%, докато BODY-JET® ECO осигурява 87% преживяемост. Мастната тъкан е богата на стволови клетки и за в бъдеще се очаква към този апарат да се постави специална

114

приставка за отделяне на стволовите клетки, което ще го направи още по-ценен в практиката за решаване на проблеми, свързани с възстановяване на тъканите.

К акво е уникалното при този метод? Уникалността на метода водноасистирана липосукция е в това, че взетата мастна тъкан е витална и може да се използва за липофи-

линг на бръчки на лицето, повдигане на скули, попълване на ръце, шия и деколте, оформяне на гърди, седалище. С напредване на възрастта мастната тъкан търпи атрофия в някои области (лице, ръце, шия). Собствената мастна тъкан е идеалният материал за естетично въздействие, тъй като отсъстват отхвърляне и алергични реакции. Самият процес на преживяване на мастната тъкан е свързан с образуване на мрежа от нови кръвоносни съдове, което води до подобряване на кръвоснабдяването в зоната на липофилинга, повишаване на водното й съдържание, подобряване тургура на кожата и трайно подмладяване. Методът е лесен за приложение от хирурга – из-


bod смуканата мастна тъкан се натрупва в контейнера и едновременно се утаява. Отстранява се излишният серум и се получава готов за инфилтриране продукт. Ефектът от липофилинг на ръце и шия е уникален. Това са зоните, които първи издават възрастта на човека и много трудно се повлияват от други процедури. Липофилинг се използва още за лечение на капсулна контрактура, белези, незарастващи рани, депресии по тялото от всякакъв вид травми – това е един елегантен метод за възстановяване, тъй като заедно с мастните клетки се инжектират и стволови, които имат регенеративно въздействие.

Изисква ли се обезболяване преди процедурата? Да, като видът на упойката зависи от обема на процедурата и прага на чувствителност на пациента. При малки обеми обикновено се прилага местна анестезия. Използваният водно-солеви разтвор също съдържа локален анестетик.

Колко дълго във времето се запазва ефектът от липофилинга? Мастната тъкан попаднала на новото място и прихванала там, остава завинаги. След първоначалния етап на частична загуба, останалата мастна тъкан се запазва трайно. Теоретично ефектът е без ограничение във времето.

Колко време продължава една процедура? Времетраенето зависи от обема мастна тъкан, като при обеми 200-250 мл процедурата е около 1 час.

Има ли възрастови ограничения и противопоказания за провеждане на процедурата? Не, няма възрастови ограничения, достатъчно е пациентът да има мастна тъкан. По принцип няма особени противопоказания за прилагане на метода с изключение на тежки състояния, като сърдечна недостатъчност, инфекции и др.

К акви са плюсовете и минусите на липофилинга в сравнение с поставянето на филъри? Плюсове: използване на собствена мастна тъкан без риск от алергии и отхвърляне, подмладяващ ефект върху кожата, дълготраен резултат. Минуси: липофилингът е операция, по-дълга като времетраене и с период на възстановяване, не е манипулация както поставянето на филър. Обикновено препоръчвам да се започне с филър, за да може пациентът да прецени своята визия и ако е доволен, на следващата година предлагам да се направи липофилинг. Най-голямото предимство на водно-асистираната липосукция е, че възстановителният период за пациента след нея е с около 50% по-кратък отколкото при традиционната липосукция. Статистиката показва, че 87% от пациентите се чувстват добре още на 4-тия ден след процедурата, докато при стандартния метод този процент е едва 3.6%.

oR

co


wellness

THERAPY AIR ION Е АБСОЛЮТНО НЕОБХОДИМ ЗА ЖИВОТА В ГРАДА

THERAPY AIR ION Е НАЙ-ДОБРИЯТ УРЕД ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ВЪЗДУХА В ПОМЕЩЕНИЯ - ТОВА Е ОЦЕНКАТА НА НЕЗАВИСИМИ НЕМСКИ ЕКСПЕРТИ. Therapy Air iOn е най-добрият уред за пречистване на въздуха в помещения, предлаган на немския пазар - прецени екип от независими немски специалисти в наскоро проведено проучване (2016 г.) за влиятелния портал EXPERTEN TESTEN - http://www.expertentesten.de/. В конкуренция с 10 уреда за пречистване на въздуха на известни световни производители Philips, Rowenta,

Dalkin, De Longi и др., уредът на Zepter спечели първо място по всички характеристики - от мощната 5-филтърна система за пречистване на въздуха, през големия работен капацитет, елегантния и модерен дизайн до функционалната опаковка. Този уред за пречистване, както се посочва в официалния анализ (Experten Testen), освен домашен прах, животинска козина, готварски изпарения, текстилни влакна, цигарен дим и токсините му, филтрира от въздуха дори и най-малките частици замърсявания и ги премахва дълготрайно, поради което е не само перфектен уред в своя клас, но е и АБСОЛЮТНО НЕОБХОДИМ ЗА ЖИВОТА В ГРАДА.

„ЦЕПТЕР-БЪЛГАРИЯ“ ЕООД, София, бул. „Княгиня Мария-Луиза“ № 47, етаж 1-2 116


wellness

1. антистатичният филтър

1

(предварителен електростатичен филтър) премахва големи частици от прах, почва, косми, пърхот, козина на животни и др.

2. антибактериалният филтър

2

C5M20Y60K20

C0M5Y10K5

(среден филтър) премахва остатъчните, малки частици прах, бактерии по-големи от 1 микрон, полени и др. Същевременно предпазва и ХЕПА филтъра, който е следващ по ред.

3. хепа филтър

3

4

(HEPA филтър) премахва най-фините частици от прах и тютюнев дим, докато антибактериалният тиабендазол (органична антибактериална съставка) отстранява вируси, почва, спори и др. подобни, предотвратявайки вероятността от развитието на инфекция.

4. антиалергичният филтър представлява смес от сребро и апатит (вид минерал) и антибактериален агент, който е особено ефективен при борбата с бактерията Legionella (Legionella bacillus) особено опасна за бебетата. Вътре във филтъра се съдържа екстракт от листата на гинко билоба, които се използват при астма, белодробни заболявания и проблеми с кръвната циркулация, както и за премахване причините за алергия, грипни вируси и бактерии.

5. филтърът с активен въглерод

5

(АС ароматизиращ филтър) елиминира миризмата на храна, токсични газове и всички други миризми, благодарение на огромния си абсорбиращ капацитет. Тези специални филтри не пропускат замърсители и позволяват преминаването само на напълно чист въздух. Пречистеният въздух влиза в модула, съдържащ вградения генератор за йони, където се обогатява с отрицателни йони.

THERAPY AIR ION ПОЛУЧИ ПЪРВО МЯСТО СРЕД УРЕДИТЕ ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ВЪЗДУХ В ПОМЕЩЕНИЯ

Немските специалисти обръщат специално внимание в анализа си на факта, че обхватът и доброто качество на филтриране на въздуха от Therapy Air iOn, са без конкуренция. „Комбинацията от 5 филтъра - антистатичен, антибактериален, ХЕПА, антиалергичен и филтър с активен въглерод, осигурява голям капацитет на работа и висококачествен ефект на пречистване” се посочва в съобщението на независимите немски специалисти. Сред предимствата му, в сравнение с останалите уреди, се посочва и че е идеален за алергични хора, че е изключително тих (30 dВ), а резултатите от работата му са лесно забележими след кратко време. Голямата мощност на механизма му гарантира отлично качество на въздуха в помещения от 25 до 130 м2, а модерният му дизайн се вписва перфектно в интериора на всеки апартамент, къща или офис. „Чрез този иновативен уред производителят показва всичко, което е възможно да се постигне на пазара на уредите за пречистване на въздуха с помощта на големи инвестиции и техническо ноу-хау..., както и че устройството си заслужава всяко евро” пише в заключението на официалния анализ.

117


E

V ACTI

индекс

РеволюЦионен продукТ от ново поколение!

Създаден специално за мъже и жени с по-активен начин на живот. Нормализира нивата на холестерола като засилва метаболизма и редуцира теглото на тялото. Изцяло разработен за подобряване на опорно-двигателния апарат, укрепващ мускулатурата на тялото, допринасящ за здравината на костите, хрущялите и сухожилията и поддържащ нормалната функция на ставите. Изключително ефективен за възстановяване от травми и различни видове физически наранявания както външни, така и вътрешни. Нормализира функцията на нервната система и подобрява концентрацията. Особено подходящ за спортуващи хора спазващи хранителен режим, като подсилва издръжливостта и физическото състояние на организма.

Active GOLD COLLAGEN®

се прицелва в кожата , косата , ставите и мус-

кулите , съчетава висококачествен хидролизиран колаген с глюкозаминов хидрохлорид ,

L-карнитин, изсушен прах от мака, хиалуронова киселина, NB, C, E, D, мед, цинк

ацетилглюкозамин, екстракт от черен пипер, витамини и биотин .

Генерален вносител: Спарта Трейд Груп ЕООД, гр. София, ул. Лавеле 19, ет. 4, офис 8 тел.: +359 893 746 027, +359 878 300 700 е-mail: office@gold-collagen.bg www.gold-collagen.bg

Новиз АД, Пловдив, ул.Хан Кубрат 1, Делови център Пловдив тел. 032 275 618, 275 619, факс: 032 633 770, www.noviz- beauty.com Санте БГ, София, Бул. „Витоша” 192, вх.Б (до магазин Фантастико), ет. 2, ап. 4, тел: 0888 44 11 93 Инодерм Медикал ЕООД, София, ул. Костенски Водопад 59, тел. 0882105342 Атама Уелнес енд Спа“ ООД, София , бул. „Цариградско шосе“ 101, тел.: 02/ 971 58 10, 0885 807 969 Бионат ЕООД - тел. 032 692610, 0884 889334, www.bionat.bg, office@bionat.bg ФЛОРЕСАНС ЕООД, София, ж.к. Гоце Делчев, ул. Костенски водопад 59, тел.: 0882 105 342, 02 492 34 09 Санофи Авентис България, София 1303, бул. Александър Стамболийски 103 , Офис сграда Sofia Tower, ет. 8, Tел: +359 2 970 53 00 Студио Dupissima, София, ул. Твърдишки проход 18, Бизнес сграда, ет. 5, тел. 0885587083 Трейдингбулг ООД, тел. 0884 971597, info@tradingbulg, www.tradingbulg.com ЛАЙТСИСТЕМС ЕООД, София, Манастирски ливади - изток, бл. 60А, офис 5, тел. 0888 661735 Виталити клуб, София, бул. Тодор Каблешков 49, тел. 02 484 0701, тел. 02 484 0702 Лидера Груп, 1345 София, ж.к. Захарна Фабрика, ул. Кукуш 1, тел.: 02 957 08 75, 957 08 90, 0886 741 221 Вавилон дд, тел. 02 9873426, info@vavilon-bg.com, www.vavilon-bg.com Продерма ООД, София, ул. Българска легия №2, телефон: +359 2 8592186; 0889 772021, Варна, ж.к. Чайка, бл. 196, Офис 6, телефон: +359 52 710050, 0887 095554 Ревита, www.revita.bg, www.alive.bg Спектро Груп ООД, София, кв. Витоша, ул. Асен Разцветников 6, тел: +359 2 971 25 93, моб: +359 887 562 164 Глобал Естетикс ЕООД, София, ул. Руен 18, ап.1, +359 2 8690304, office@globalaesthetics.net, www.globalaesthetics.net Актив Медикал ЕООД, София, ул. Цар Самуил 30, www.activemedical.bg, тел. 02 958 23 33 Селента бюти ЕООД, София, тел.: 02 462 70 88, 0888 709 790 e-mail: office@selenta.bg Марив Консулт ООД, Пловдив, ул. Иван Рилски 12, тел.: 0877 555 111, 0888 011 813, е-майл: slimcitybg@gmail.com www.slimcitybg.com Спарта Трейд Груп ЕООД, гр. София, ул. Лавеле 19, ет. 4, офис 8, тел.: +359 893 746 027, +359 878 300 700, е-mail: office@gold-collagen. bg, www.gold-collagen.bg Динамика 2000 ЕООД, търговски офис Варна: ул. Нидерле 2, тел: 052 35 45 97, 0878 462 185, www.dinamika2000.com, e-mail: office@dinamika2000.com Фортуна 22 ЕООД, Варна, Палах център, ул. Ян Палах 10, ет. 2 тел. 089 3315475, info@fortunaspa.net, www.biologique-recherche.com Козметикс Про ООД, гр. София, ж.к. Хаджи Димитър, ул. Филип Тотю №3, тел. 0876 405707 „ЦЕПТЕР-БЪЛГАРИЯ“ ЕООД, София, бул. „Княгиня Мария-Луиза“ № 47, етаж 1-2 TALIKA – оторизирани обекти на марката: София, MG Salon, бул. Патриарх Евтимий 45, тел. 02 953 2658. София, Prestige, бул. Янко Сакъзов 44, тел. 02 846 8533. София, Scandal, ул. Граф Игнатиев 43, тел. 0888 627 072. София, Sephora Paradise Center, бул. Черни Връх 100, тел. 02 967 6174. София, Sephora The Mall, бул. Цариградско шосе 115, тел. 02 878 7055. София, Debenham’s, Bulgaria Mall, тел. 02 424 7783. София, Karina, бул. Патриарх Евтимий 62, тел. 02 954 9571. Стара Загора, Feerie, ул. Цар Симеон Велики 104, тел. 042 640 154. Велико Търново, Adel, ул. Оборище 18, тел. 062 601 274. Варна, Tais, ул. Заменхов 2, тел. 052 603 733. Бургас, Miko, ул. Александровска 77, тел. 0888 638 512. Варна, The secret, бул. 8-ми Приморски Полк 83, ет. 4, тел. 0888 310 011. Варна, Delicious, ул. Проф. Николай Державин 5, тел. 0888 618 400. Ловеч, Laura Beauty, ул. Търговска 65, тел. 0888 381 818.


Beauty Woman 51  
Beauty Woman 51  
Advertisement