Page 1

47 брой

то

се разп

ро

за повече информация

о

н

т

!!!

www.saloni.bg

анява сам тр

Сп и

е ни

с

са

5-ти/2015

чр

ез абонам

www.derma-info.bg първи дерматокозметичен симпозиум 10 ГОДИНИ PAUL MITCHELL В БЪЛГАРИЯ * време за избелващи процедури Уроци по ароматерапия * Най-чести възпалителни дерматози * Нежеланата пигментация, съвременни методи за третирането й Здравни проблеми на съвременния човек очна сухота

е


R

Силата на природата Експерт в терапията с eтерични масла

Официален представител: „Флоресанс ЕООД“, София, ул. „Костенски водопад“ 59, тел. 02/492 34 09, 0882 10 53 42.


Запознайте се с новата линия LES ESSENCES на MARIA GALLAND и открийте успеха на вашия козметичен салон!

Достигнете нови върхове в света на красотата с легендарната маска на MARIA GALLAND, сега с нова революционна философия! Осигурете моментален ефект Генерирайте допълнителни приходи във вашия салон Предложете индивидуална грижа Вземете сега Вашия ексклузивен подарък: Индивидуална кутия с есенциите на красотата.


LES ESSENCES

MARIA GALLAND БЪЛГАРИЯ, Официален вносител : Д инамика 2000 ЕООД , търговски офис Варна : ул . Н идерле 2, тел : 052 35 45 97; 0878 462 185 търговски офис С офия: ул . Л юботрън 3 -7, тел : 02 868 03 32; 0888 322 262 www.dinamika 2000.com; e - mail: office @ dinamika 2000.com


LES DELICATS

Изискана козметична линия, която съчетава най-новото в областта на нанотехнологиите с ексклузивни активни съставки, които са 100 % натурални. Дизайнът, ефективността и текстурите, са внимателно подбрани, за да осигурят на кожата уникални резултати, с изключителен комфорт и грижа. Композицията от наночастици, е в състояние да прониква, през естествената бариера на кожата, което дава възможност, за освобождаване на изключително активни съставки, под повърхността на кожата.


ново PURE CAVIAR EXTRACT*

Лаборатории Wherteimar, създадоха изключителна терапия за красота, на базата на регенериращата сила на хайвера. LUXURY CAVIAR e висококачествена линия от луксозна козметика, с екстракт от хайвер, за професионална и домашна грижа. Ексклузивна серия, от козметични продукти, насочени към възстановяване и поддържане еластичността на кожата, осигуряване на интензивна и ефективна грижа и контрол върху процесите на стареене.

* PURE CAVIAR EXTRACT – И новация на WHERTEIMAR, която се основава на технологичен процес за извличане на хайвер, познат като P ure E xtraction Technology - процес в нанотехнологията за извличане на хайвер с висока концентрация и чистота

ВИКТОРИ ТРЕЙД 21 ООД П редставителство: С офия, бул . В ъзкресение №1 тел .: 0899 803 647, 0897 800 470; e - mail: office @ victory -trade 21.com , marketing @ victory -trade 21.com


съдържание

2-ри дерматокозметичен симпозиум Beauty woman

16-20

репортаж

www.saloni.bg www.derma-info.bg

редакция

26 - 27 март 2016

отговорен редактор поли манолова 0879 03 57 61

хотел Дедеман гр. София

редактори Найда Спасова Зорница Колева

22-32 стайлинг

предпечатна подготовка Неда Цанкова Фотограф Красимир Семов счетоводство весислава леонидова разпространение abonament@saloni.bg

дерматологията среща козметиката

директор реклама Яна Николова 0876 414 416 info@saloni.bg

В рамките на два дни над 10 лектори ще изнесат лекции на теми:

Новости

Контактни дерматити и алергии към козметични продукти; Светлинни те рапии и начини на действие; Вирусни образувания върху кожата (папиломи , херпесни инфекции и други); Новости в сферата на антицелулитните технологии; Бенките и пигментните образувания и други.

Офис мениджър info@saloni.bg

в лечението на акне;

34

Винаги в търсене на иновациите!

адрес София, ул. “Пиер дегейтър 9” бл. 3 издател Медиятрейд еООД Изданията beauty WOMAN са регистрирана марка на Медиятрейд еООД

Следобед представяне на водещи фирми, които имат възможността да запознаят аудиторията със своята дейност и да демонстрират най - новите си професио нални терапии .

Цена за участие: 45 лв. (26 и 27.03)

68-84 ПЪРВИ ДЕРМАТОКОЗМЕ-

ТИЧЕН СИМПОЗИУМ

Цената включва посещение на всички лекции и демонстрации. Цената не включва храна и настаняване в хотел Дедеман.

ISSN 1314-2186

Билети се продават единствено от организаторите на събитието: сп. Beauty Woman, тел. 0876 414 415

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на платените публикации. Използването на материали от изданието е забранено с изключение на изричното съгласие на издателя.


репортаж

Световноизвестната марка професионални продукти за коса

Moroccanoil отпразнува своя официален старт в България с бляскаво събитие, което събра почитателите на марката на 27 октомври в Музея за съвременно изкуство в София.

Ж

урналисти, блогъри и известни личности присъстваха на представянето на последната линия продукти на Moroccanoil, която включва колекциите Moroccanoil Original Treatment, възстановяваща серия за коса Moroccanoil Repair Collection, хидратиращата колекция Moroccanoil Hydrating Collection и уникалната серия за обем на косата Moroccanoil Volume Collection. С помощта на тези продукти креативният директор на Moroccanoil Анджело Фрачика демонстрира пред гостите последните тенденции в прическите от световните модни подиуми. „Съвременната градска жена има нужда от бързо ежедневно стилизиране и лесна за поддържане прическа, която изглежда естествено. Перфектната визия започва със здравата коса. Тя е в основата на

16

професионално стилизираните прически. Moroccanoil предлага точно това – най-висок клас професионална грижа и продукти за всеки тип коса“, казва Анджело. Ежедневното стилизиране на косата с малко усилия започва с добра основа. Анджело Фрачика препоръчва тя да се създаде с маслото за коса Moroccanoil Treatment – подходяща база за всяка прическа. Следват стилизиращият хидратиращ крем Moroccanoil Hydrating Styling Cream, който запечатва влагата в косъма, придаването на обем в корена на косата със специалния продукт Moroccanoil Root Boost и по цялата дължина – с пяната за обем Moroccanoil Volumizing Mousse. Ежедневната визия се фиксира със спрея за блясък Moroccanoil Glimmer Shine, който прави косата витална и й придава естествен бясък.

По време на събитието Moroccanoil представи официалния дистрибутор на бранда за България „Топлайн“, който има над 20 години опит в козметичния сектор и над 30 марки в своето портфолио. „Истинско удоволствие е да се работи с професионалните продукти на Moroccanoil. Стилисти, известни личности, блогъри и клиенти обожават Moroccanoil. Оригиналните продукти Morroccanoil осигуряват най-висок клас грижа за косата и се предлагат само в първокласни салони, където клиентът може да бъде стилизиран с продуктите на марката или да ги закупи“, обясни мениджърът на „Топлайн“ Диана Байку.


репортаж

Два престижни световни конкурса вече са отворени за българските фризьори С атрактивно дефиле на дамски и мъжки прически под надслов Fall In Love у нас бе обявен стартът на 2 световни конкурса за фризьори, в които за първи път могат да се включат и участници от България. Състезанията REVLON PROFESSIONAL STYLE MASTERS и AMERICAN CREW ALL-STAR CHALLENGE вече са отворени за родните професионалисти, които трябва да изпратят своите предложения до 17 февруари 2016 г. и имат шанса да участват на грандиозния финал в Париж и да спечелят големите награди.

С

тартът на конкурсите бе едно от посланията на спектакъла Fall In Love, който събра над 300 души в София Хотел Балкан на 17 октомври. Спектакълът бе организиран със специалното съдействие на Продуктовата линия Donna на УниКредит Булбанк. Гостите се насладиха на оригиналните и артистични прически, създадени от международни стилисти на марките Revlon Professional и American Crew. Уна Радивоевич, Синан Сабич и Пьотр Хуктовски представиха най-новата колекция на Revlon Professional (сезон есен-зима 2015/2016), носеща името Fall In Love и демонстрираща актуалните тенденции в косите. Световните имена бяха подкрепени от български екип, начело с Анита Банкова, технически инструктор на Revlon Professional за страната ни. Стайлингът на колекцията бе вдъхновен от британския стил, а моделите, начело с Нанси Карабойчева (Мис България 2013), пренесоха публиката в атмосфера на аристократизъм и стил. Те дефилираха под звуците на ефектно изпълнение на цигулка, поднесено от Виктор Самсонов - талантът, прочул се от сцената на X Factor. По време на събитието се състоя и официалната премиера на новата професионална боя за коса REVLONISSIMO COLORSMETIQUE, в чиито цветове блестяха косите на моделите.

18


репортаж

10 ГОДИНИ PAUL MITCHELL В БЪЛГАРИЯ Нa 18.10.2015, в Rainbow Plaza, с вдъхновяващо професионално шоу, заедно с над 250 гости, Модърн Стайл отпразнува 10 години Paul Mitchell в България.

З

а първи път една сцена споделиха 6 от най-добрите стилисти на българския и европейския пазар, за да създадат 35 модела по последните тенденции в прическите, колористиката, ежедневния и вечерния стайлинг. Водени от мотото на Paul Mitchell “От професионалисти за професионалисти”, Ангел Трендафилов, Милен Василев, Калин Куцинов, Юлия Георгиева, Питър Хартман и Корина Блес показаха забележителни техники от продуктовите линии The Color XG, Shines XG, INKWorks, Mitch, Awapuhi Wild Ginger и Style. С проведеното събитие марката за пореден път доказа, че 35 години са напълно достатъчни, за да се превърне една мечта в пъстроцветна реалност. През 1980 година, със 700 долара, Джон Пол Дежория и Пол Мичъл създават малка компания с големи и благородни идеи. С откриването си John Paul Mitchell Systems поставя началото на една революция в индустрията за красота! От самото си създаване до днес компанията се обявява против тестването върху животни, инвестира в развитието на фризьорите и отделя значителна част от своите приходи в помощ на хората и околната среда. Продуктите на Paul Mitchell се разпространяват в 81 държави, само чрез салоните за красота, като тяхното качество се гарантира единствено, ако са били предложени на клиента от професионалист. Повече за Paul Mitchell в България ще откриете на www.paulmitchell.bg

20


коса

На 25 Октомври 2015 година в пълната и бляскавата бална зала на Sofia Event Centre, Wella Professionals България проведе годишния конкурс за млад талант и колорист –

National TrendVision awards

Ч

ервеният килим на входа на залата поставяше началото на звездното усещане, което създаде и самата церемония по избор на победители. Сред гостите на събитието блестяха усмивките на елитното общество от стилисти и журналисти на България. На звездната скамейка на журито, със своя фамозен опит, екипът на Wella Professionals България, бе избрал решаващ глас да имат именно Кремена Халваджиян – моден стилист, Мария Савова – главен редактор на списание Elle и Малгожата Бабич – международна топ звезда в областта на фризьорството.

21


стайлинг

22


стайлинг

23


коса стайлинг

24


стайлинг

25


стайлинг

26


визии: Schwarzkopf Professional

коса

28


коса

29


визии: Schwarzkopf Professional

коса

30


коса

31


визии: Schwarzkopf Professional

коса

32


мениджмънт

Винаги в търсене на иновациите!

Силвия Добрева и Ивелина Добрева, управители на Victory Trade 21

Разкажете за създаването и дейността на фирма Victory Trade 21? Фирмата ни стартира през 2011 г., като за 4 години извървяхме много път и постигнахме значителен успех. Идеята за създаването на Victory Trade дойде съвсем неочаквано. Постепенно развихме бизнеса си и в момента работим само с утвърдени производители, които предлагат качествени и иновативни продукти. Един от основните ни партньори е Южна Корея, където е съсредоточен сериозен инженерен капацитет. В тази връзка искаме да изкажем нашите благодарности за успешната ни работа с търговската секция на Посолството на Южна Корея. Представители сме на няколко южнокорейски компании, включително и на най-големия производител на дерматологична и козметична апаратура в Корея – Еs Global. Фирмата предлага различни видове лазери, високоинтензивен фокусиран ултразвук, кислородни апарати и най-новия апарат – Aqua Clean за хидропилинг, работещ с радиални накрайници, които едновременно засмукват замърсяванията и въвеждат активни разтвори в кожата. Работим и с GTG - Korea и Daeyang, предлагащи апаратура за естетични процедури и Medians, която е производител на Histolab – козметика със стволови клетки от растения и козметична апаратура.

С кои други компании работите? Партньорите ни от Полша са Bioevolution, която предлага дигитални апарати за перманентен грим, пигменти и консумативи, и Vacu Activ – иновативни, бутикови фитнес уреди за тренировка във вакуумна среда, аналог на хипокси уредите, но на много по-ниска цена. Подходящи са за позициониране в козметични студиа и СПА центрове. Работим и с 3 известни италиански фирми: StarDesign,

34

която предлага оборудване и обзавеждане за козметични и СПА центрове. Продуктовият им каталог включва: електрически масажни легла, педикюрни столове, маникюрни маси, витрини, консумативи. Vismara произвежда оборудване и обзавеждане за козметични и СПА центрове – електрически масажни легла, СПА педикюрни столове, маникюрни маси, рецепции и др. Lemi Group е специализирана в оборудване и обзавеждане за козметични салони и СПА центрове, които също предлагат електрически масажни легла, водни легла, СПА педикюрни столове, медицинско оборудване и други.

Защо решихте да обогатите портфолиото си и с швейцарската професионална козметична марка Wherteimar? Защото по този начин предлагаме цялостно обслужване на нашите клиенти и затваряме кръга - апаратура, оборудване и козметика. Козметиката Wherteimar е швейцарска, но седалището на компанията е в Барселона. Wherteimar е висок клас професионална натурална нанокозметика, базирана на полезните свойства на термалната изворна вода и кристално чистата вода от алпийските глетчери. Представена е от линии продукти за лице и за тяло, подходящи за всеки тип кожа. Разработени са два специални ритуала – за зряла кожа и за дълбока хидратация.

Как се работи в условията на силна конкуренция, каквато има в момента у нас? Не е лесно. Клиентът трябва да бъде убеден, че прави добра инвестиция. Повечето клиенти търсят апаратура на ниска цена, което крие своите рискове – няма осигурена сервизна поддръжка, а обратният контакт с производителя е невъзможен. Добре е, че в България има и представителни козметични салони и медицински центрове, които не правят компромиси и държат на високото качество.

Как подхождате при работата си с клиенти? При контактите ни с потенциалните клиенти, се стремим да сме им максимално полезни, разясняваме кое е новото на пазара и държим при предлагането на даден продукт да акцентираме на съотношението цена-качество. Днес всеки един продукт, който излиза на пазара е актуален в рамките на две години. Клиентът, решил да закупи оборудване за салона си трябва да може много бързо – от половин до една година да възвърне инвестицията си, за да потърси нова апаратура. Затова и уредите, които предлагаме са с по-атрактивни цени. Избрали сме компании, които произвеждат качествена и иновативна апаратура на добри цени. Това е и мотото в нашата работа.

Каква е вашата формула на успеха? Много работа, позитивизъм и вяра в успеха. Винаги търсим иновативното и се стремим да сме една крачка пред другите.


апаратура

AQUA CLEAN Химически пилинг и Механичен пилинг с вакуум AquaClean е система за хидропилинг, която почиства и възстановява повърхността на кожата, използвайки вакуумно засмукване тип „Торнадо“. Подобрява напълно текстурата и тонуса на кожата с помощта на иновативно радиално разпространение на разтвора посредством дюзи, разположени на върха на накрайника. Деликатните AHA и BHA пилинг разтвори се разпръскват мощно от централния отвор на накрайника и проникват дълбоко в кожата, без дразнене, за да ексфолират, извличат и хидратират едновременно. Комедони, мъртви кожни клетки и замърсявания, себум, пъпки, demodex folliculorum (вид микроскопичен акар, живеещ по кожата на лицето) и други примеси, ефективно се размекват и извличат от кожата, след което обратно бързо се изсмукват през двойно засмукващия отвор на върха.

AquaClean премиум разтвори СТЪПКА 1: Интензивна грижа на T-зоната Чрез прилагането на млечна киселина върху кожата с Разтвор 1, се премахват себума и дълбоките замърсявания от порите. СТЪПКА 2: Хипоалергенно почистване

След интензивните грижи за T-зоната, Разтвор 2 разтваря мъртвата кожа и успокоява акне, обриви и други кожни проблеми, благодарение на съдържащата се в него салицилова киселина. СТЪПКА 3: Дълбоко овлажняване и доставка на хранителни вещества

След дълбокото почистване на кожата, Разтвор 3 доставя хранителни вещества и овлажнява кожата в дълбочина, чрез прилагане на извлек от Тученица и Хиалуронова киселина. СТЪПКА 4: Стерилизация и почистване на системата Характеристики и предимства

Вакуумният хидропилинг е най-доброто решение за мазна и склонна към акне и излишен себум кожа, за екстракция на комедони и милиуми, хидратация, избелване, отстраняване на мъртви клетки и скрити дермални бактерии от кожата, след лазерно лечение и преди/след лечение с PDT/Фотодинамична/ светлина, изглаждане на фините линии и текстурата на кожата.

• Моментално подобрение още с първото третиране. • Предпазва кожата от замърсявания, предизвикващи възпаления и усложнения. • Незабавно връщане към нормален начин на живот, гарантирано без болка и дискомфорт. • Широк спектър на въздействие (антиоксидантен ефект, противовъзпалително и хидратиращо действие). • Може да се нанесе грим веднага след процедура. ВИКТОРИ ТРЕЙД 21 ООД П редставителство: С офия, бул . В ъзкресение №1 тел .: 0899 803 647, 0897 800 470; e - mail: office @ victory -trade 21.com , marketing @ victory -trade 21.com

35


козметика

Solanie professional cosmetics благословията на природата Продуктите Solanie се базират само и единствено на биологични съставки, извлечени чрез революционни и иновативни методи от внимателно подбрани и селектирани растения. Почти всички продукти са с нискомолекулярна маса, което позволява да се работят и с апаратни методи. Предлагаме ви козметика, докосваща сетивата с напълно натурални аромати, естествени цветове, съчетани в невероятна хармония с природата. Solanie professional притежава над 10 продуктови линии с невероятно въздействие върху кожата. И за да улесним професионалистите още повече, ще споменем, че абсолютно всички продуктови линии и терапии са напълно съвместими. По този начин даваме поле за изява на всеки да състави сам необходимата терапия и програма според типа кожа и нуждите на клиента. Основните компоненти в продуктовата гама на Solanie са добре познатите от древни времена гинко билоба и алое вера, съчетаващи най-добрите естествени хидратанти с антиоксидантно и засилващо кръвообращението действие. Кожата става мека, хидратирана, свежа и блестяща. Серията с фито стволови клетки от арган е разработена специално за борба със стареенето. Мощната иновативна PhytoCellTech формула осигурява пряко стимулиране на клетката, увеличава плътността на кожата (+12,7%) и намалява дълбочината на бръчките (-26%). Organic Line е напълно органична линия, която е съчетание на безценното алое вера, алпийски билки и висококачествени растителни масла, без парабени, минерални масла, силикони и емулгатори.

36

Природата е мъдрец, тя се грижи за нашето здраве и красота, а създателите на Solanie се вслушват в мъдрия й загрижен глас. Solanie professional е унгарска професионална козметика за лице и тяло, отличена с най-високия сертификат за качество от ECOCERT – гаранция за професионалистите за най-високо качество, а за клиентите – сериозен знак за доверие в продукта.

Стъпка 1 Почистване с мляко и лосион (според типа кожа). Нанасяйте върху лицето и шията с леки масажни движения. Изплакнете и тонизирайте.

Стъпка 2 Ексфолирайте под пароозонатора с Mango-rice AHA peeling – плодов пилинг с оризови гранули и частично неутрализирани плодови киселини, без дразнене и без значение от сезона.

Стъпка 3 GOLD LINE Продуктите от серията са с високо съдържание на нано-частици от чисто 24-каратово злато. Силата на златото в козметиката е познато още от преди 5000 години от времето на Клеопатра, която всяка вечер спяла със специално приготвена маска със злато, за да запази кожата си млада и свежа.

Действие на златото върху кожата: ▪ Намалява появата на фини линии и бръчки. ▪ Намалява появата и интензивността на възрастовите петна. ▪ Подобрява състоянието на кожата, като стимулира кръвообращението. ▪ Притежава силно изразено овлажняващо действие. ▪ Антибактериално и антиоксидантно действие. ▪ Стимулира кръво- и лимфотока. ▪ Прави кожата сияйна и свежа.

С леки масажни движения нанесете Gold Catalist серум с 24-каратово злато и хиалуронова киселина. Високо активният серум хидратира и видимо намалява фините линии още след първата процедура.

Стъпка 4 Продължете масажа със специалните перлени масажни торбички, като завършите с лек лимфен дренаж.

Стъпка 5 Нанесете 15-минутната маска Gold catalist с 24-каратово злато – за по-добър ефект може и с ултразвук.

Стъпка 6 Нанасете околоочен крем-гел Gold catalist за изсветляване на околоочния контур и премахване на отоците.

Стъпка 7 За финиш нанесете Gold catalist детоксикиращ и анти-ейдж крем с 24-каратово злато. Красотата зависи от вас и вашия правилен избор.

Алфа-Б ЕООД, София, Дианабад, ул. Крум Кюлявков 25, тел. 02/4912456, е-mail: office@alfa-b.eu


апаратура

Псориазисът

UV фототерапията датира от 20-те години на миналия век. С развитието на науката UVA и UVB технологиите се превърнаха в най-ефективните методи за

може да бъде овладян и без медикаменти

третиране на различни по своя вид и етимология дерматози в

Европа и САЩ.

За последните 10 години тенденцията е увеличаване на страдащите от дерматози. Медикаментозното лечение в дългосрочен план предизвиква все повече странични ефекти, постоянно рецидивиране и нужда от увеличаване на дозите. KN-4000 е създаден като алтернатива на това лечение, без да провокира странични реакции. Системата KN-4000 е изключително ефективна при витилиго, псориазис, розов лишей, активно акне, онихомикози и др. Най-честото заболяване, което успешно се повлиява от фототерапия UVB тесен спектър, е псориазисът. Той засяга 1-2% от населението в България и по-тежките му форми могат да причинят инвалидизация. При по-леките форми фототерапията е напълно достатъчна да доведе заболяването до ремисия. Какво е фототерапия UVB тесен спектър?

Това е най-честата форма на третиране на различни кожни заболявания. Тесният спектър се изразява в точните 311-312 нанометра. Сравнен с остарелия вече широкоспектърен UV метод, има следните предимства: ▪ По-кратко време на излагане с по-висок интензитет. ▪ Курсът от процедури е по-кратък. ▪ По-добро терапевтично действие. ▪ По-дълги периоди на ремисия. Крушката на Philips е преминала редица изследвания, доказващи неканцерогенно облъчване, което включва и FDA сертификат. Какви са страничните ефекти? UVB тесният спектър може да изгори кожата също както слънцето, затова регулирането на времетраенето и определяне на оптималната доза е от голямо значение. Според последни проучвания UVB тесният спектър е найбезопасен, сравнен с другите терапевтични методи. В какво се състои методът? Пациентът извършва терапията в клиника или домашни условия 2-5 пъти седмично. Терапията трае между 30 секунди и минута и половина, като пациентът слага защитни очила. Процесът трябва да бъде мониториран поне веднъж месечно, за да се определят оптималните дози UV светлина. Какъв е резултатът от терапията? Лезиите се повлияват след 5-10 процедури – стават по-тънки и с по-гладка структура. При повечето случаи 15-25 процедури възвръщат нормалния вид на кожата. За поддържане на постигнатия резултат е необходимо периодично облъчване в по-малки дози. Използването на емолиенти и леки измивни агенти също е ключов фактор за добрата поддръжка на местата с лезии.

38

На графиките виждате лезията преди, по време на облъчването и резултатът след 10 терапии. Избрали сме и снимки на пациент преди и след 10 терапии, който не провежда друга, освен терапията с лампи от MEDICS Pro. Той преустанови употребата на медикаменти и поддържа постигнатите резултати с периодични терапии вкъщи. Това му позволи носенето на къси панталони, както и възможността да обръсне брадата си и да се радва на здрава кожа. За повече информация относно различните модели посетете www.medicsproltd.com в секцията Фототерапия или се свържете с нас на телефон 088 662 0  663. Разполагаме с демонстрационен център, където можете да направите курс от терапии, за да се убедите и сами преди да закупите лампа за домашна употреба. При покупка на апарат за домашна употреба се приспадат *30% от стойността на извършените от вас терапии. Медицинско лице ще ви проведе обучение и ще ви обясни всичко необходимо. *Важи до 31.12.2015


WWW.REVITALASH.BG


терапия

SKINJEXION високоефективна професионална терапия за редуциране на бръчките и видимо подмладяване По време на обиколката си в България международният трейнинг мениджър на Ericson Laboratoire – г-н Брюно Фуше представи най-новата професионална терапия SKINJEXION пред козметици, работещи с висококачествената френска марка. Той сподели, че е силно впечатлен от интереса и желанието на козметиците да са в крак с най-новите професионални терапии, разработвани от Ericson Laboratoire, тъй като това им дава възможност да предоставят на своите клиенти високоефективна грижа и отлични резултати. Терапията SKINJEXION, създадена от изследователския екип на Ericson Laboratoire е качествено нова високоефективна анти-бръчкова процедура – истинска козметична алтернатива на медико-козметичните инжекции. Представлява комбинация от 3 високотехнологични мощни активни съставки, които имат незабавен ефект върху бръчките: антиоксидант Imudilin с ефект на „противоостаряваща ваксина” за забавяне образуването на бръчки, релаксиращ синаптичен комплекс „SNAP-8”, имитиращ действието на ботулиновия токсин за тяхното изглаждане и хиалуронова киселина с високо молекулно тегло за запълването им. Терапията се препоръчва за третиране на назолабиални, между веждите, хоризонтални бръчки на челото, „пачи крак" и бръчки по шията. Резултатите са впечатляващи – намаляване на размера и дължината на бръчките, изглаждане и подмладяване. 40

Демакиаж (Почистване)

Очите и устните се почистват с Е06 Двуфазен дегриматор за околоочен контур, а лицето и шията с Е1122 Синаптично почистващо мляко, което отстранява грима и замърсяванията и запазва защитния слой на кожата. Концентриран екстракт от ароматна розова вода и мултиплодов екстракт нежно почистват, ревитализират, овлажняват и успокояват. Следва тонизиране с Е1123 Синаптичен подмладяващ лосион и подсушаване. Лосионът довършва почистването, успокоява и поддържа кожното pH. Екстрактът от джинджифил стимулира кожната микроциркулация, а мултиплодовият екстракт нежно ексфолира, ревитализира и овлажнява. И двата продукта съдържат Imudilin, който стимулира междуклетъчната комуникация и минералния комплекс Sepitonic M3 (цинк, магнезий и мед), подобряващ клетъчното дишане. Ексфолиация Нанася се Е1130 Клиничен пилинг с микрокристали и млечна киселина с пръсти по дължината на всяка бръчка. Използва се четката Е1133, за да се разтърка хоризонтално всяка бръчка 2-3 пъти. След това се нана-

ся остатъкът от скраб на цялото лице и шия и се ексфолира с нежни кръгови движения. Измива се добре, тонизира се и се подсушава. Клиничният пилинг е мощен ексфолиращ скраб, който перфектно обновява кожния микропрофил. Микрокристалите и млечната киселина почистват епидермиса от мъртвите клетки, стимулират клетъчното обновление и изглаждат бръчиците. Екстрактите от родиола и бяла лилия хидратират и улесняват регенерацията. Синаптичният комплекс SNAP-8 е комбинация от 8 аминокиселини, имитира действието на ботулиновия токсин като релаксира мимическите мускули и изглажда бръчките. Imudilin защитава и поддържа младежкия вид на кожата. Първо нанасяне на перфузионен серум с хиалуронова киселина и колаген Нанася се половината от съдържанието на спринцовката по всяка дълбока бръчка – означено е на самата спринцовка. След всеки натиск се изчаква 5 секунди, за да се разпредели правилно количеството серум. Веднага започва разнасянето му с мезо-четката. Хиалуронова


терапия

киселина с високо молекулно тегло и колаген изпълват бръчките. SNAP8 релаксира мимическите мускули и изглажда бръчките, Imudilin поддържа младостта на кожата, а полизахаридите осигуряват лифтинг ефект. Вибрационен мезо-уред Използват се едновременно 2 мезоуреда, като се започва от средата на лицето и се движат към периферията. Минава се по дължината на всяка хоризонтална бръчка 2-3 пъти. След това се започва от основата на шията в посока към челото. Всеки път мезо-уредът се премества с 1 см нагоре. Процедурата се повтаря още веднъж от основата на шията до челото. Обща продължителност – 10 минути. Второ нанасяне на перфузионен серум с хиалуронова киселина и колаген Нанася се останалата половина от съдържанието на спринцовката по всяка дълбока бръчка. Иглен ролер Изпълнява се 2 пъти последователно процедурата с 2 ролера едновременно, симетрично във всяка ръка. Движенията са същите както при вибрационния мезо-уред. Обща про-

дължителност – 10 минути. Масаж Прилага се релаксиращ масаж с Масажен изглаждащ крем Е1124, който регенерира, придава плътност и мекота. SNAP-8 ограничава мускулните контракции, релаксира мимическите мускули и изглажда бръчките, а Imudilin поддържа младежкия вид на кожата. Мощната противобръчкова съставка Matrixyl 3000 стимулира фибробластите да произвеждат колаген, еластин и хигроскопични гликозаминогликани. Asparlyne ревитализира, енергизира клетъчния метаболитен обмен и подобрява кожната микроциркулация. Маслото от карите и пчелният восък подхранват, овлажняват, успокояват и възстановяват епидермиса. Ендотермична маска На очите се поставят тампони напоени с Успокояващ лосион BIOPTIC E234. В купа се смесва съдържанието на двата пакета Е1127 и Е1128 от кутията Е1126. Получава се средногъста смес, която се нанася с шпатула върху цялото лице и шията, контура на очите. Не се нанася върху очите. Оставя се да действа 20 минути и се отлепва отдолу нагоре. Алгинатна маска, която улеснява абсорбирането

на активните съставки. Има удивителен освежаващ, но леко загряващ ефект поради ендотермичната реакция между водата и декстрозата. Лек моделаж с матиращ изглаждащ крем За перфектен финиш на цялото лице и шия се нанася кремът Е1131 с лек масаж. Кожата става мека, еластична и придобива здравословен тен. Запълващи сфери с хиалуронова киселина и овесени захари интензивно хидратират и изглаждат. Matrixyl 3000 стимулира производството на колаген, еластин и гликозаминогликани. Керамични микросфери, обвити със силиций и титан, запълват бръчките, а Imudilin защитава и поддържа младостта на кожата. Нанасяне на моментален филър за дълбоки бръчки Нанасят се няколко капки Е1125 Изглаждащ филър за дълбоки бръчки върху бръчките. Разнася се с пръсти последователно върху всяка бръчка. Има незабавен заличаващ бръчките ефект. Сферите с хиалуронова киселина изпълват бръчките отвътре, интензивно хидратират и изглаждат. Керамичните микросфери разпръскват светлината и придават кадифен вид на кожата.

Продължителност на 1 процедура – 1 час и 15 минути 1 курс на терапията – 4 процедури Честота – 1 процедура седмично.

41


мениджмънт

САЛОН ДИМА СТИЛ-ПАРК Дима стил отпразнува своя пореден възход – откриването на най-големия си салон за красота, разположен на 400 кв.м в парка на кв. Хиподрума.

„...Това беше една от нашите мечти - да отворим център, където клиентите ни ще могат да бъдат обслужвани комплексно и да съберем всичко на едно място”, споделя собственичката Дима Тодорова.

Постарахме се всичко да отговаря на последните модни тенденции и нашите клиенти да виждат, че Дима стил продължава да се развива напред. Направихме всичко възможно да предоставим едни от най-добрите условия за обслужване на клиентите и за работа на нашия екип, защото го заслужават.

Дизайнът и обзавеждането са изцяло направени от Дима Тодорова, а идеите за пълна автоматизация на обекта и дистанционен контрол - от Владимир Тодоров. Специални датчици отчитат във всеки един момент температура, влажност, замърсеност на въздуха и сигнализират, ако тези показатели са извън нормата. Стремежът ни да бъдем винаги едни от първите в предлагането на най-авангардните услуги не ни изневери и този път. Ние сме един от малкото центрове в България, които предлагат антиейдж услугата ВИФУ(високо интензивен фокусиран ултразвук), един от първите, които предлагат най-новата технология за обезкосмяване - SHR, лазерно отслабване, крио технологии и много други. Опитваме се да предложим и още една нова технология, насочена към здравето - ВАКУ АКТИВ (специална платформа с бягаща пътека, задвижвана във вакуумна среда с цел максимално натоварване и изгаряне на калории, в комбинация с озон и инфрачервена светлина) като се доверихме и на специалист - кинезитерапевт, който ще наблюдава стриктно всяка тренировка. Освен традиционните услуги - удължаване и сгъстяване на коса и мигли, перманентен грим и козметични процедури за лице и тяло, ще се предлагат и кислородни коктейли и инхалации на чист кислород, както и обезболяващо крио. ДА ПОЖЕЛАЕМ УСПЕХ НА НОВИЯ ЦЕНТЪР ЗА КРАСОТA „ДИМА СТИЛ-ПАРК” !

42


терапия

Замрази красотата! Първата революция за кожата с криотерапия и електрофореза (студово въздействие). Студът действа върху нервните окончания на кожата и рефлектира върху вегетативната нервна система. Под влиянието на криотерапията се променят биохимичните процеси не само на клетките, но и в дълбоко лежащите тъкани. В резултат на това се подобрява храненето на кожата. Благотворното влияние на студа и удивителната му способност да подмладява клетките се прилагат и в най-новите криопродукти.

Какво представлява методът?

Cryo Lift

1. Чрез техниката на електропорацията Приложение: лесно се прониква през мембраната на Освежаване на кожата; клетката – сигурно, точно, безболезнено Изглаждане; и без травми за кожата. Поддържане 2. Само за 2 секунди апаратът може да еластичността и тонуса; вкара активната съставка директно в най-дълбокия слой на кожата. Избистряне на тена; 3. Активната съставка остава в лимфнаСтимулира се та система за около 1200 часа. подмладяването на 4. Степента на усвояване е 2000 пъти покожата; голяма отколкото при намазване на козмеПовишава имунитета тичен продукт. и действа Какво е основното предимство противовъзпалително; на терапията? Хиперпигментации; Активните вещества попадат директно в зоната на третирания проблем, което Лифтинг ефект. позволява да се прилагат по-високи концентрации от тях. Липсват белези и травми след терапията, а ефектът е видим още след първата процедура. Кардинално решение за подмладяване и лифтинг в козметичната кабина, незабавен ефект след първото приложение. Витамини, хиалуронова киселина, колаген и алантоин активно овлажняват, стимулират синтеза на собствен колаген и еластин на ниво дерма, повишават еластичността и укрепват кожата, подобряват клетъчния обмен, засилват регенерацията. Активните съставки задържат влагата и се явяват проводник на други активни вещества.

Резултати:

1. Гладка, компактна, стегната кожа. 2. Повишено ниво на влага (може да се докаже в момента с влагомер!). 3. Изгладени бръчици, дълбоките са слабо забележими. 4. Подобрена структура и тен, специално при пушачите.

43


терапия

CALLUS STEMPEEL ВHA 100 Редуцира повърхностния слой на кератинизираните клетки, като в последствие се активизира в дълбочина. Активното ексфолиране, подобрява текстурата и цвета на кожата, благодарение на съдържащите се силицилова киселина, троен комплекс от алфахидрокси киселини и стволови клетки от растения. Решение на проблемите с пигментираната фотоповредена кожа, както и за намаляване образуването на себум. Подходящ за мазна и предразположена към акне кожа. Количество 120 мл, Съдържа: АНА 25%, ВНА 0.5% Цена: 118 лв

histolab CALLUS STEMPEEL AHA 100 Обновява кожата, като й придава гладкост и сияйно излъчване. Всичко това благодарение на тройната комбинация от алфа- хидрокси киселини: гликолова киселина, млечна киселина, лимонена киселина и стволови клетки от растения. Така се активизира синтеза на колаген и еластин, увеличава се количеството на глюкозамин, който способства за образуването на млади клетки и предизвиква цялостен подмлазяващ ефект. Количество: 120 мл Съдържа: АНА 30% Цена: 118 лв

CALLUS STEMPEEL PHA 100 Един от най-леките химически пилинги, налични в момента. Редуцира мъртвите клетки и стимулира растежа на нови, благодарение на съдържащите се безопасни компоненти: ФГА (PHA), троен комплекс от алфа хидрокси киселини и стволови клетки от растения. Подходящ за чувствителна и склонна към пигментация кожа. Количество: 120 мл , Съдържа: АНА 30%, ВНА 0.1% Цена: 118 лв

обновяваща и подмладяваща терапия на Dr Renaud Едновременно обновяваща и подмладяваща терапия на Dr Renaud, подходяща за всеки тип кожа, без най-чувствителната. Пилингът съдържа 26% алфа-хидрокси киселини, от които 4% са гликолова киселина, а останалите са млечна, лимонена, ябълчена и винена. Специален хидратиращ лосион с бамбук, лотос и водна лилия и успокояваща маска азулен бързо възстановяват кожата. Терапията контролирано елиминира горния слой на кожата, здравословно я регенерира и стимулира нейното обновяване. Кожата става по-гладка, по-свежа и с поравномерен тен. Клиничните изследвания върху доброволци дават следните резултати след 1 процедура: +75% по-гладка и искряща кожа, + 67% по-фина текстура.

44


новини

PERSONA ОТПРАЗНУВА ПЪРВИЯ СИ РОЖДЕН ДЕН ПОД ЗВЕЗДЕН НЕБОСКЛОН Салонът направи уникален подарък на себе си и на клиентите си – революционния апарат за борба с целулита - Venus Legacy Иновативният център по естетика Persona отпразнува своя първи рожден ден с шумно и лъскаво парти под звезден небосклон. Сред гостите на събитието се открояваха доста популярни имена, като актрисата Елен Колева, попфолк дивата Есил Дюран, бившата адреналинка Жана, плеймейтката Златка Димитрова, певицата Рут Колева, радио водещата Ива Дойчинова. Ива бе водеща и на събитието на Persona, като за пореден път доказа, че е майстор на микрофона. Тя представи персонално всеки един специалист от екипа на центъра за красота. За една година центърът се доказа като място, където работят едни от най-добрите специалисти в сферата на здравето и кра-

сотата в България. Сред тях е Магдалена Банчева, която е един от малкото козметици в България с диплома за топ козметик от Международната асоциация на козметиците - INFA и преподава козметика повече от 10 години. Сред специалистите на центъра е и Цветелина Бижева, докторант по рехабилитация и кинезитерапия към НСА и магистър по неврология към Медицинския университет в София. За Persona работи и Владимир Коменов, който е сертифициран в Лондон специалист по шиацу масаж и в момента преподава в НСА. Най-големите късметлии сред гостите си тръгнаха с чудесни изненади от домакините, раздадени на томбола в края на вечерта.

45


козметика

LIFTOSOME подмладяваща лифтинг терапия

Тонизира кожата и овала на лицето Liftosome е специално разработена козметична терапия за подмладяване и стягане на кожата, благодарение на основната активна съставка проколаген и моделиращия ефект на термо-лифтинг маската. След нежно почистване на лицето козметикът нанася серум с проколаген и термо-лифтинг маска, която разпръсква мека топлина и улеснява проникването на активните съставки. Козметичната терапия Liftosome се препоръчва като интензивна грижа или в комбинация с терапиите Hydradermie или Beaute Neuve. ТАЙНИТЕ НА КОЗМЕТИЧНАТА ТЕРАПИЯ

СЕРУМ С ПРОКОЛАГЕН Козметикът нанася концентрат с проколаген, който подобрява еластичността на кожата. ТЕРМО-ЛИФТИНГ МАСКА Термо-лифтинг маската постепенно освобождава мека топлина, която ускорява проникването на активните съставки в дълбочина. След няколко минути маската се втвърдява и се стяга около лицето. РЕГЕНЕРИРАЩ СЕРУМ В края на терапията козметикът нанася с леки масажни движения активен серум, който насища клетките с кислород и изглажда чертите на лицето.

46

По-млада и стегната кожа С напредването на възрастта и вследствие на умората, кожата се отпуска и губи своя тонус. Козметичната терапия Liftosome възвръща младостта и стегнатия вид на кожата като видимо намалява признаците на стареене. Liftosome възвръща блясъка, ремоделира овала и тонизира кожата. Козметикът прилага индивидуална терапия с проколаген, която възстановява кожната еластичност. Приятната топлина на термо-лифтинг маската зарежда кожата с енергия и възвръща стегнатия й вид. В края на терапията лицето Ви е видимо подмладено, релаксирано и блестящо.


ПРОГРАМА МОРСКИ КОЛАГЕН ot

За да се справи с първите бръчици и да компенсира намаленото производство на колаген в кожата, научно-изследователските лаборатории на THALGO създадоха професионалната козметична терапия ПРОГРАМА МОРСКИ КОЛАГЕН. Thalgo подбират активни съставки с морски произход с максимална съвместимост с кожата и висока способност за регенерация на колагена в дермалния слой с цел изглаждане на бръчките, хидратация, омекотяване и възвръщане блясъка на кожата. - Естествен морски колаген: счита се, че този вид колаген е най-близък до колагена в човешкия организъм. Високото му молекулно тегло осигурява оптимална хидратация за кожата, като изглажда фините линии и гарантира блестящ и здрав вид на лицето. - Пептиди от морски колаген и растителни глико-протеини: тези две активни съставки стимулират естественото производство на колаген от фибробластите и имат мощно антиоксидантно действие, което ограничава и забавя процесите на стареенe в кожата. - Екстракт от водорасли Palmaria palmata: това червено водорасло е изключително богато на аминокиселини, минерални соли, микроелементи и витамини, включително и витамин С. Активира колагеновия синтез и действа като „щит“ срещу свободните радикали. Програма МОРСКИ КОЛАГЕН е специално създадена козметична терапия, насочена към изглаждане кожата на лицето и интензивна хидратация на епидермиса. Колагеновата терапия започва със специфично почистване на лицето, шията и деколтето чрез въвеждащия ритуал на Thalgo „Почистващо морско потапяне“, който цели да подготви кожата за основната част от процедурата, както и максимално да релаксира клиента. Следва ексфолиация с Recurfacing Cream – ексфолиант с алуминиеви частици, който има микродермабразио ефект върху кожата, като отстранява повърхностния слой мъртви клетки и видимо изглажда чертите на лицето. Основната част от терапията с морски колаген включва приложението на специално разработения от Thalgo дермостимулиращ масаж, който се извършва със серум с висока концентрация на морски колаген. Дермостимулиращият масаж има за цел да активизира кожния метаболизъм, да тонизира кожата и по естествен път да стимулира регенеративните процеси в нея. Ключовата част от терапията е маската с два вида колаген – представлява колагенов лист, който се рехидратира и активира със серум с пречистена морска вода, богата на микроелементи. Колагеновата маска прилепва като „втора кожа“ върху лицето, околоочния контур и шията, като престоява в рамките на 20 минути. Кожата е видимо рехидратирана, изключително еластична и мека, вследствие на оклузивния ефект на колагеновия лист. Следва 15 минути релаксиращ масаж с крем, обогатен с микроелементи и витамини. Терапията завършва с нанасяне на колагенов концентрат за околоочен контур и ултрахидратиращ и регенериращ крем с два вида морски колаген за лице и шия.

48

Програма МОРСКИ КОЛАГЕН видимо променя вида на кожата, като разкрива естествения й блясък и красота. Фините бръчици са изгладени, а чертите на лицето са релаксирани и лифтирани. За постигане на максимални резултати Thalgo препоръчват 1 до 2 козметични терапии в рамките на седмица в продължение на 1-2 месеца. От изключително значение за поддържане на ефекта от терапията е съчетаването й с гамата продукти за домашна грижа: Concentre Collagen – колагенов серум, Creme Collagen – хидратиращ и изглаждащ крем с морски колаген, както и Roll-on Collagen – колагенов серум за околоочен контур. В лабораториите на Thalgo са проведени тестове за ефикасност, които оценяват резултатите след една козметична терапия с морски колаген: 100% от клиентите са потвърдили, че кожата им е с по-РАВНОМЕРЕН тен.* 89% от клиентите са забелязали, че кожата им е ПО-ГЛАДКА.* 78% от клиентите са забелязали, че кожата им е ПО-БЛЕСТЯЩА.* *Тест, проведен върху клиенти на възраст от 25 до 54 години, чиито резултати са били потвърдени от експертен съвет от 16 професионални козметици.


КОЛАГЕН ХИАЛУРОН СИЛИЦИЙ

не се поддавайте на времето Официален представител на thalgo за българия тел. 02 462 7088, e-mail: thalgo@selenta.bg


новини

„Грижата за красотата е философия, която има много общо с истината и любовта.“

Maria Galland

Е

то това беше мотото, на което Динамика 2000 посвети първата седмица на октомври. И това не беше случайно. През 2015 г. се навършиха 15 години от присъствието на луксозната козметична марка Maria Galland в България и по този повод компания Динамика 2000 покани успешни козметици от България за обучение в централата на Maria Galland в Париж. Всички участници в обучението отново се докоснаха до красотата, безрезервната любов и страстта в професията на козметика. Докоснаха се до лукса, изяществото и финеса на една прекрасна жена, създала марката MARIA GALLAND преди повече от 50 години с много любов и всеотдайност. Двата изключително натоварени дни бяха посветени на представянето на всички нови продукти и терапии, които предстоят да завладеят и салоните на марката в България през 2016 г. Изключителен интерес сред присъстващите предизивка иновативната линия и терапии MG CLARTE – мати-

раща и подмладяваща грижа за зряла кожа, нoсеща усещане за чистота и младост. Действието на гамата продукти се отличава с отстраняване на излишния себум и замърсяванията, омекотяване на фините бръчки и стягане на кожата. В допълнение продуктите осигуряват детокс, защита и хидратация. Тези невероятни ефекти се дължат на изключително рядката комбинация от скъпи активни съставки: ензимен комплекс, витамини и скъпоценни масла, семена от моринга и др. Екипът на Динамика 2000 благодари на всички, които присъстваха на обучението и бяха жадни за нови знания. След успешното завършване на обучението козметиците получиха Грамота – отличие за високия професионализъм. А след това заслужено открихме атмосферата и забележителностите на Париж с много настроение и френски шик. Пожелаваме на всички успех с новите терапии на MARIA GALLAND Paris, както и много любов, всеотдайност и страст в нашата прекрасна професия.

За продажби и обучение с продуктите и терапиите на MARIA GALLAND PARIS: Динамика 2000 Варна 9002, ул. Нидерле 2, тел: 052 35 45 97; София 1407, ул. Л юботрън 3 - 7, тел: 02 868 03 32 www.dinamika 2000.com

50


Ексклузивно за салони за красота и дерматологични клиники

НУТРИКОЗМЕТИКА

Л аборатории D-LAB

са желан партньор от най - взискателните институти и

клиники за красота във

Франция, заради

отличното качество на продуктите

и естествените високо концентрирани формули .

След изключителния успех във Ф ранция , продуктите на D-LAB са вече и в България. D-LAB е нова линия от специфични грижи и продукти , разработена в партньорство с Ц ентъра за хранителна култура и диетология Vichy Ф ранция. D-LAB

работи в тясно сътрудничество със специалисти в областта на дерматологията , козметиката и капилярното хранене.

D-LAB

ви предлага голямо разнообразие от менюта за детокс , пленителна кожа , красива коса и перфектна фигура!

Обучение и продажби: Динамика 2000 ЕООД Варна: ул. Нидерле 2, тел: 052 35 45 97; 0878 462 185 София: ул. Люботрън 3 -7, тел: 02 868 03 32; 0888 322 262 www.dinamika2000.com; e-mail: office@dinamika2000.com

Нутрикозметика D-LAB красота отвътре! * * * * *

100% растителни формули 0% лактоза 0% глутен Без алергени 100% произведени във Франция


новини

Angel Style две десетилетия на промяна и развитие Станислава

Фризьор, а от 17 Освен професионалния опит и личните й качества, зад нея стои енергичен и млад, но много опитен екип, на който тя изцяло разчита. Екипът има отлични познания в областта и може да предложи индивидуални и иновативни решения. Специалистите са позитивни, силно мотивирани и с високи професионални качества, отличени са с майсторски свидетелства в национални и международни конкурси. от

19

години упражнява професията

години е собственик на фризьорски салон.

Откога съществува Angel Style? От малко квартално гаражче до луксозен салон за красота – две десетилетия на промяна и развитие. Когато разбрах, че това е моето признание, реших, че няма да се задоволя само като наемен работник, а ще направя нещо свое, място, в което да творя. Така се роди идеята... и от тогава до сега. Моите цели са необятни, стремежът ми за нови постижения ме кара да продължавам да се развивам и да радвам хората около себе си. Така се чувствам жива и значима. Благодарна съм на всички мои приятели, клиенти и професионалисти, че са част от моя живот и дават смисъл на всичко това.

Защо решихте да смените интериора и как се роди идеята? Атмосферата е най-важният компонент от визията ни, точно това ни подтиква да преобразяваме. Промените се възприемат положително от нашите клиенти и ние се стремим да ги изненадваме. Затова и предприехме тази промяна, консултирахме се с опитни специалисти и с общи усилия постигнахме желания резултат. Времето, прекарано в салона за красота най-силно се отразява на душата, затова ние предлагаме едно своеобразно малко бягство от реалността и монотонното ежедневие. Екипът от професионалисти се грижи за безупречната визия, докато клиентите релаксират в уютната и комфортна обстановка на нашия салон.

Какви услуги предлага студиото? За усмивката, самочувствието и перфектната визия се грижат нашите опитни специалисти. В салона за красота Angel Style можете да се възползвате от най-новите модни тенденции. Фризьорите ни предлагат пълна гама от боядисвания, подстригвания и стайлинг техники за оформяне на вашата коса и прическа, за да бъдете 52

неотразими. Angel Style предлага също: козметика, масаж, маникюр, педикюр, пиърсинг, грим и др. Екипът ни се стреми винаги да е в крак с иновациите и най-актуалните модни тенденции.

Защо решихте да закупите най-ново поколение апарат за епилация? Като салон с перспективи, разширяването на услугите е наш приоритет, промените и новите технологии ни карат да търсим нови възможности. Апаратът за лазерна епилация Elysion е закупен от „Бул Мед Консулт“ ООД, фирма, която предлага висок клас апаратура и ние се доверихме на висококачествения им продукт. Заложихме на Elysion заради толерантността към кожата и липсата на болка при процедурите.

Смятате ли, че ще оправдае очакванията ви? Лазерът е подходящ за всички фототипове кожа. Elysion позволява да се третират всички зони, а процедурите с него може да се извършват през всички сезони, включително и лятото. Епилацията с този лазер е безопасна и върху кожа с тен. С тези характеристики апаратът за лазерна епилация Elysion е подходящ за всеки клиент. Очакванията ни са големи и с право, защото когато се използва уред от най-ново поколение и процедурата се извършва от висококвалифициран специалист – Анелия Талиб, резултатите ще са налице. Предлагаме промоции и пакети, които намаляват цената на продуктите с до 25%. Качественото обслужване и добрите резултати са нашето предимство, а цената може да бъде само допълнителен плюс.


апаратура

LED светлинна терапия заличава

акнето, редуцира бръчките и възстановява

LED светлинната терапия или още PDT (Photo Dynamic Therapy) е високоефекти вен и безболезнен метод за подмладяване и лечение на кожни проблеми. Този метод се осъществява по средством взаимодействие на светлината, доставена чрез светодиоди (LED - Light Emitting Diodes) с епидерми са, предизвиквайки биости мулация на клетъчните рецептори. РDT предлага един напълно естествен метод за подмладяване на кожата чрез засилване на естественото обновяване и регенерация на клетките. Светлината, излъчваща се от светодиодите  взаимодейства с клетките и ги стимулира да произвеждат нов колаген и еластин. Благодарение на това действие на PDT, щети, причинени от слънцето, околната среда, естественото стареене и други външни фактори могат да бъдат безопасно и безболезнено отстранени. Различни изследвания по света показват, че PDT стимулира кръвообращението и лимфата, намалява възпалението и подо брява клетъчния метаболизъм и синтеза на протеини (колаген).

Червената

светлина активира клетъчните рецептори и

ги кара да произвеждат колаген и да се размножават.

Лечение: редуцира процесите на стареене – намалява бръчките и възвръща еластичността на кожата; лечение на пигментация; лечение на капиляри; лечение на разширени пори;

54

лечение на акне; възстановяване на увредена кожа.

Синята

светлина има силно успокояващо, отводнява-

що и детоксикиращо действие.

Оптимизира дейността

на лимфата и кръвоносната система.

Лечение: лечение на възпаления; лечение на акне.


Лилавата светлина е съставена от синя и червена светлина. Подобрява микроциркулацията и тъканта се насища с кислород. В резултат на това се повишава производството на колаген и еластин. Реконструира структурата на колагеновата тъкан. Лечение: заличава бръчките; подобрява еластичността на кожата; изсветлява тена; възстановява увредената тъкан.

Жълтата

светлина има антибактериален ефект; подо-

брява действието на имунната и нервната система; подобрява цялостното състояние на кожата.

Лечение: възобновяване и балансиране на чувствителната кожа.

Зелената

светлина балансира пигментацията; релакси-

ра и подхранва кожата.

Оранжевата

светлина увеличава клетъчната енергия и

ускорява метаболизма.

SlimCity 091:

Предимства:

1. Без риск от изгаряне. 2. Голямо пространство на лечение в рамките на кратко време. 3. Няма нужда от специални грижи след терапията. 4. Подходяща за различни типове кожа , без странични ефекти. 5. Лесен за употреба. 6. Не изисква допълнителни специални консумативи. 7. Широка гама от приложения за клиники или салони за красота.

LED светлинна терапия SlimCity 091

SlimCity 092:

Предимства:

1. Силна енергия и плътност. 2. Шест вида светлина: (червенa, синя, жълта, червена + синя = лилава, червена + жълта = оранжева, жълта + синя = зелена). 3. По-голяма площ на обхват; подходящ дизайн според формата на лицето. 4. Подходящо за всеки тип кожа. 5. 100% безопасност при работа. 6. Без увреждане на кожата и странични ефекти. 7. Лекота и удобство при работа. 8. Дълъг живот на лампите. 9. Не се изисква операторът да е медицинско или професионално лице.

SlimCity 092 Контакти: гр. Пловдив, ул.“Иван Рилски” №12 0877 555 111 , 0888 011 813, е-майл: slimcitybg@gmail.com www.slimcitybg.com


козметика

THALIWHITE

изсветляваща линия за кожа без тъмни петна и професионална терапия за козметичния салон „Великолепeн блясък“

THALION institute Франция представя своята най-нова линия Лабораториите на THALION и последната им иновация „В исторически план, красивата кожа винаги е била определяна като такава с равен и бляскав тен, но някои външни фактори като възраст, прекомерно излагане на слънце или употреба на хормонални препарати могат да нарушат този идеал и да доведат до загуба на блясък, неравномерна пигментация и тъмни петна.” За да се справят с този проблем, лабораториите на Thalion използваха своя дългогодишен опит, знания и умения, които имат за морето и водораслите и в комбинация с иновативни и авангардни научни изследвания, за да създадат иновативна линия продукти, които да съживят и обновят кожата. Линията осигурява двойно експертно действие за лице: Изравняване на тена и корекция на пигментните петна. Видим подмладяващ ефект. Цел на терапията: Изсветляване на тена. Корекция на хиперпигментираните зони. Стимулиране производството на колаген. Резултати: По-светъл и бляскав тен. Изтриване на тъмните петна. По-стегната и еластична кожа.

Л иния THALIWHITE

обединява в своята формула

високо технологично дуо:

Патентован комплекс Pylawhite + Витамин С Pylawhite® • Патентована активна съставка, резултат от 5-годишни изследвания. • Въздейства в основата на клетката за намаляване на възрастови петна и изсветлява тена. • Доказан ефект: инхибира синтеза на меланин до -25%. (Ин витро тест върху меланоцитите.) Витамин С • Високо стабилизирана молекула със засилена ефективност. • Цел: третиране на зоните с хиперпигментация. • Стимулира производството на колаген за видим антибръчки ефект.

56

THALIWHITE РИТУАЛ ЗА КЛИЕНТА ИЗСВЕТЛЯВАЩО ПОЧИСТВАЩО МЛЯКО THALIWHITE THV 160 Разкрива блясъка на кожата. Нежно почистващо мляко с кремообразна текстура, което елиминира замърсяванията, редуцира вредите от околната среда и съживява тена. Перфектно и лесно почиства и регенерира кожата, а тенът е видимо по-свеж и ясен.

ИЗСВЕТЛЯВАЩ ЛОСИОН ЗА БЛЯСЪК THALIWHITE THV 161 Перфектно почиства и подготвя кожата да приеме последващите продукти. С този продукт започва процеса на изсветляване и изравняване на тена. Нежната гел текстура се трансформира във вода при контакт с кожата.

ИЗРАВНЯВАНЕ НА ТЕНА, КОРЕКЦИЯ НА ПЕТНАТА И ПОДМЛАДЯВАНЕ КОРИГИРАЩ СЕРУМ ЗА КОЖА БЕЗ ПЕТНА THV 163 Само с 3 капки, този високо концентриран серум доставя дълбоко в кожата морски съставки, които целенасочено действат върху тъмните петна. Стимулира синтеза на колаген, има подмладяващ ефект и дарява на кожата повече блясък, равномерен и ясен тен.

ИЗСВЕТЛЯВАЩ КРЕМ ЗА КОЖА БЕЗ ПЕТНА THV 162 Освежава и предотвратява появата на пигментация. Този крем е с двойно действие: предотвратява образуването на нови тъмни петна и намалява вече съществуващите. Има подмладяващ ефект, разкрива блясъка на кожата, за да осигури прозрачен като порцелан тен. Продукт с флуидна текстура, която оставя усещане за комфорт и защита.


ВЕЛИКОЛЕПЕН БЛЯСЪК Морска козметология за перфектен тен без петна

За продажби и обучение: Динамика 2000 ЕООД, Варна 9002, ул. Нидерле 2, тел: 052 35 45 97 София 1407, ул. Люботрън 3 - 7, тел: 02 868 03 32


апаратура

Кавитацията е спасение от

излишните мастни натрупвания и целулита Вече над 10 години на пазара на естетични услуги за корекция на фигурата и третиране на целулит се наблюдава нарастващо търсене, разработване на нови терапевтични методи за решаване на тези проблеми. Досега прилаганите методи имат своите предимства и недостатъци. Но какво ограничава използването им и защо не са приложими във всички случаи? Преди всичко това се дължи на факта, че повечето методи не оказват пряко и непосредствено въздействие на мастната тъкан.

Д

о неотдавна решението беше едно – с помощта на хирургична липосукция. А ако човек не иска да рискува или се страхува от операции? Доскоро сериозна алтернатива не съществуваше. Днес има нов ефективен метод за въздействие върху мастната тъкан – кавитация. Това е единственият терапевтичен метод, който сериозно конкурира хирургичната липосукция. Наименованието kавитация идва от латинската дума cavitas – кухини, мехурчета. Представлява съвременен метод за корекция на фигурата, при който човек неусетно губи сантиметри и то в проблемните зони. Кавитацията е процес, който се предизвиква чрез ултразвук в течностите на тъканите. Както е известно, ултразвукът е акустична вълна, а клетките в организма съдържат голямо количество течности. Тъй като тъканите на тялото не са напълно еластични, те оказват различно съпротивление на движението на шоковите вълни, излъчвани от апарата. При разпространение на тези вълни в течна среда се образуват мехурчета пара. Кавитационните мехурчета могат да се преместват от области с ниско налягане в области с високо налягане като при това менят размерите си. Може да преминат през няколко периода на нарастване и смаляване. Тези мехурчета, придвижвайки се към околните тъкани с по-високо налягане, се спукват, излъчват ударна вълна и отделят голямо количество енергия. Хидродинамичната енергия се превръща в термична. По този начин температурата се повишава и се стимулират клетъчния метаболизъм и микроциркулацията на кръвта. Повишаването на налягането и вътретъканната термична енергия

58

предизвикват вътреклетъчно разрушаване на връзките на адипоцитите и като постоянен ефект причиняват разрушаване на стените на адипоцитните мембрани. Важно е да се отбележи, че кавитацията не е просто ултразвуково въздействие. Ултразвукът тук се използва не като метод на въздействие, а като физичен фактор, който предизвиква ефект на кавитация в мастната тъкан. С други думи, въздействие върху мастните клетки оказва не самия ултразвук, а образуването на микромехурчета и спукването им с отделяне на голямо количество енергия. Все повече се налага понятието „кавитационна липосукция”. Според много специалисти този метод по ефективност е напълно съпоставим с класическата хирургична липосукция. При това не е необходим скалпел, анестезия и време за възстановяване. Единственото изискване е да се приемат достатъчно количество течности. Отстраняването на мастните натрупвания с помощта на ултразвукова кавитация не оставя следи върху кожата и гарантира запазването на резултатите с години. Ефектът от кавитацията се забелязва веднага след първата процедура и се увеличава в следващите няколко дни. Основната цел е да се намалят локалните мастни натрупвания, които не се повлияват от диети. Гарантира се постигане на дълготрайни резултати без увреждане на тъканите. За разлика от други терапии, които оформят контура на тялото чрез редуциране размера на адипоцитите, кавитацията разрушава мастните клетки необратимо и те не могат да се възстановят. Това налага необходимостта от извършване на дрениращ масаж след процедурите.


THE POWER OF SIMPLICITY ВАКУУМЕН И РОЛКОВ МАСАЖ НА ЛИЦЕ И ТЯЛО LED ТЕХНОЛОГИЯ МИКРОДЕРМАБРАЗИО С ДИАМАНТЕНИ ДИСКОВЕ КАВИТАЦИЯ 2,7 MHz ДЕРМОПОРАЦИЯ DERMO HEALTH® - вакуум терапия, която мобилизира кожните тъкани и стимулира микроциркулацията. FACIAL DERMO HEALTH® - вакуум терапия, която стимулира лимфно-венозната циркулация и клетките, отговорни за продуцирането на колагенови и еластинови нишки. Микродермабразио с диамантени дискове® - Най-модерната и революционна техника за лифтинг, ексфолиация, подмладяване и възстановяване на кожата. DERMOLEDS® - светлинна терапия, която е от особено значение за продуцирането на колаген и еластин.

4000 Пловдив, ул.Хан Кубрат 1 Делови център Пловдив тел. 032/ 275 618, 275 619, факс: 032/ 633 770 sales@noviz.com; www.noviz- beauty.com


апаратура

За една процедура от организма могат да бъдат изведени до 10 см3 мазнини, което съответства на 2-3 см разлика в обиколката на талията. След извеждане на разпадните продукти натрупването на мазнини в третираната област става изключително трудно. Известно е, че мастната тъкан заема голям обем, но има ниска плътност и е доста лека. Затова клиентът забелязва преди всичко загуба на обем, а не на тегло. Важно е да води активен начин на живот и да спазва правилен хранителен режим.

В кои зони се прилага терапията? Вътрешна и външна част на бедрата, корем, ханш, задни части, гърди (при мъжете) и за корекции на възможни несиметрии след хирургична липосукция. Възможно е прилагането на Кавитация 2.7 в различни зони по време на една процедура.

Какви резултати се постигат?

Често задавани въпроси:

Само за 1 процедура е възможно намаляване на обиколките в третираната зона до 2 см. По време на курса е задължително да се приемат 2 л вода на ден, за да се хидратира тялото.

Каква е разликата между Кавитация 2.7 и нискочестотните кавитации?

Колко процедури са необходими, за да се постигнат желаните резултати?

Апаратите за нискочестотна кавитация използват честота 40/70 кНz. Когато се предизвика кавитация в точно определена точка при тази честота, може да има противопоказания. По-ниската честота прониква по-дълбоко в тъканта и причинява по-агресивно спукване (имплозия) на кавитиращите мехурчета. За разлика от нискочестотната, Кавитация 2.7 използва честота 2.7 MНz, което гарантира контролирана дълбочина и по-малко агресивна имплозия.

Целият курс се състои от 6-8 процедури, въпреки че резултатите се постигат след четвъртата. Интервалът между 2 процедури е една седмица.

Защо Кавитация 2.7 е безопасна? Тайната се крие в честотата (2.7 MНz), която предизвиква процеса на кавитация. Тя гарантира дълбочина от 20-27 мм без фокусиране в определена точка. Апаратът генерира голям брой малки мехурчета, които постигат контролиран ефект, когато кавитират. Те въздействат върху мастната тъкан без да се засягат околните тъкани. Болката се причинява от нервните окончания. Изключително важно е да се определи колко дълбоко е разположена мастната тъкан, за да не се достигне до мускулите или костите.

За кого е подходяща Кавитация 2.7? За клиенти с нормално тегло или малко над нормата, които искат да се отърват от нежелани мастни на-

60

трупвания.

Инвазивна ли е процедурата? Не, това е напълно безболезнена и неинвазивна процедура. Няма странични ефекти и след нея клиентът се връща към обичайните си занимания.

Какви са противопоказанията? Бременност и кърмене, пейсмейкъри и метални импланти, хипертриглицеридемия, фамилна хиперхолестеролемия, влошена коагулация на кръвта, коремна херния, проблеми с щитовидната жлеза (само с лекарско разрешение), хепатит.

Каква е средната продължителност на една процедура? Общото времетраене на процедурата е приблизително между 30 и 60 минути, като зависи от третираната зона и от броя на „импулсите” за една зона. Всеки импулс е с продължителност 1 минута.

Необходима ли е подготовка преди процедурата? Два дни преди процедурата и две седмици след това, трябва да се намали консумацията на мазнини и въглехидрати и да се приемат по 2 л вода всеки ден. По време на курса не е желателно да се вземат аспирин или болкоуспокояващи.


ново

F

usion

Meso

е марка , която предлага пълен на-

бор от мезотерапевтични процедури , изпълня вани с помощта на редица уреди и изключител-

ни продукти.

Марката е създадена през 2007 г. и името

се свърз -

ва с високотехнологични лечебнокозметични и медицински продукти.

Fusion Meso е разработена като

нова концепция и разновидност на пазара на меди цинско - естетични продукти.

Fusion Meso

е водеща марка в областта на мезо -

терапията в световен мащаб.

Нашата

цел е да уве-

личим и разширим предлагания от нас набор висо кокачествени продукти

(пилинг

продукти , филъри ,

мезотерапевтични продукти , продукти за грижа за кожата и уреди).

Н ие

предлагаме продукти с инова-

тивни активни съставки , които съответстват на най високите производствени стандарти с цел постигане на максимална ефективност и безопасност за кли -

безиглената мезотерапия

ентите.

Fusion Mesotherapy иновация, даваща нови възможности

Fusion Meso е бързо развиваща се и иновативна компания. В сяка година ние създаваме нови про дукти с най - съвременните активни съставки. П рез 2013 г. въведохме нашия първи филър със СЕ мар кировка за съответствие и предстои да развием тази линия продукти.

През 2014 г. създадохме Smart Mix

Meso -T,

нова концепция за стерилна грижа

и маска

след медицинско лечение.

Как действа безиглената мезотерапия?

„Нашето

Роговият слой е главната бариера за проникването на активните съставки, които се съдържат в локалните фармацевтични и лечебнокозметични средства. Електропорацията създава микроканали в кожата и клетките, които позволяват всяко вещество да бъде приложено върху повърхността на кожата (т.нар. локално приложение), за да бъде абсорбирано от кожата и вътре в клетките. Явлението електропорация е открито от д-р Праунист въз основа на изследванията на д-р П. Агре и д-р Р. Маккинън, които получават Нобелова награда за химия през 2003 г. Fusion Meso XPERT & RF се опират на принципа на електропорацията и тяхната ефективност се демонстрира в клинични изследвания. Електропорацията настъпва в резултат или на електромагнитно поле (RF), или импулсен ток с продължителност на импулса между 150 до 300 ms без обръщане на полярността (XPERT). Електропорацията не създава молекулярна дезинтеграция или йонизация като йонофорезата или ултразвука. Така могат да бъдат прилагани всички вещества, независимо от полярността на продукта, дори маслообразните продукти.

нието на всеки човек да запази своята младост и

Контакти: 62

Към момента Fusion Meso се разпространява 40 страни.

официално в над

ул .

Г. С. Раковски 122,

вх.

А,

ет.

здраве .

внимание е насочено основно към жела-

Повечето хора свързват здравето и младост-

та със здрава кожа , защото вашата кожа е вашият имидж.

Нашата цел е да откликнем на изискванията

на пазара със сериозност, уважение към клиентите и предлагане на най -доброто качество и безопасност. Ние предлагаме нови продукти и резултати в света на мезотерапията . Fusion M eso е марка и качество , на които може да се доверите .”

2,

тел .

02 987 34 26,

info@vavilon-bg.com


HYDRATION

Sothys преоткри подхода към хиалуроновата киселина

Ha. До

+71% хидратация след първата процедура

www.vavilon-bg.com

Ha. bPM*

b1055. *

Boletus extract.

Тройна хиалуронова киселина.**

photos : jean-françois verganti · jean-baptiste guiton · 08/15 · sothys paris, siège social et institut de beauté, 128 rue du faubourg saint honoré, f 75008 paris - siren 451 170 807 rcs paris.

hPM*

* Ha HPM = Хиалуронова киселина с висока молекулна маса; Ha bPM = Хиалуронова киселина с ниска молекулна маса ; Sothys 1055 екстракт от манатарка ; **Формулата на хидратиращата серия включва три активни съставки: Хиалуронова киселина с ниска молекулна маса, хиалуронова киселина с висока молекулна маса и екстракт от манатарка 1055.

b1055 = Ексклузивен патент на


ароматерапия

Уроци по ароматерапия

Интелигентна ароматна грижа в козметичния салон

Ароматерапията заема важно място в кръга процедури, предлагани в козметичния салон. Етеричните масла позволяват да се решат различни козметични и дерматологични проблеми, да се съхрани красотата и да се постигне истинска хармония на духа и тялото. Освен това растителните масла имат изключителна съвместимост със структурата на епидермиса, което осигурява нежна и деликатна грижа за кожата без никакви странични ефекти. Интелигентната ароматна грижа гарантира отлични резултати, помага за поддържане на здрава и красива кожа, отстранява стреса и зарежда с нова жизнена енергия. Кожата изпраща хиляди малки знаци, за да изрази нуждата си от овлажняване и комфорт. Суха или мазна, тя става груба при допир, независимо от сезона. Обичайните продукти за грижа за кожата вече не са ефективни. Тогава на помощ идва ароматерапията, която съживява и най-дехидратираната кожа, премахва следите от стрес и възстановява хидролипидния баланс. Терапия, даряваща вълшебна наслада от топлината на лекуващите ръце, докато кожата се потапя в овлажняваща вълна от масла, кремове и еликсири.

Диагностика Подбират се подходящите етерични масла за клиента. Пример: жена с акне, белези и рани от акне, петна

64

(приготвя се на момента смес от чаено дърво срещу акнето, лавандула за раните и акнето и етерично масло от лимон за петна). Така приготвената комбинация се прибавя към всяка стъпка от процедурата – пилинга, масажния продукт, маската, финалния крем.

Стъпки на ароматерапията: 1. Адаптирано почистване. 2. Нежна ексфолиация. 3. Ароматерапевтичен масаж – ароматно докосване (лице, шия, деколте). 4. Интуитивна маска – лице и шия. 5. Специална грижа с Pranalixir серум. 6. Защита Adaptarom.

1. Адаптирано почистване Напояват се 2 памучни тампона с лосиона Adaptarom Pure и нежно се почиства зоната около очите и лицето. Лосионът отстранява с лекота грима благодарение съдържанието на сок от алое вера и растителен


ароматерапия

глицерин и балансира кожата чрез адаптивни етерични масла: бял бор, черен смърч, масло от Хо, зелена мирта. Лицето, шията и деколтето се подсушават.

2. Нежна ексфолиация Поставят се 5 мл от флуида Adaptarom Le Fluide в купичка и се добавя малко Adaptarom Le Peeling (може да се използва пластмасовата лъжичка). Разбърква се до получаването на лек скраб, който се нанася на лицето. Следва ексфолиация с нежни кръгови движения, като се обръща особено внимание на Т-зоната. Пилингът се отмива и лицето, шията и деколтето се подсушават. Adaptarom Le Fluide е емулсия за хидратация, матиране и изглаждане на кожата. Емулсията хидратира и освежава (алое вера, масла от сусам и нощна иглика), защитава от свободни радикали и преждевременно стареене (сусам и пореч), балансира кожата (бял бор, черен смърч, масло от Хо и зелена мирта), осигурява матиращ ефект без несъвършенства (био пудра от ориз). Пилингът Adaptarom Le Peeling представлява растителна пудра от ориз и кайсиеви ядки, 100% био съставки.

3. Ароматерапевтичен масаж За масажа се използва масло по избор на козметика (например за зряла кожа – арган, за суха кожа – кайсиеви ядки или кожа с атопичен дерматит – невен).

4. Интуитивна маска В купичка се поставя малко количество от адаптивната крем-маска с глина, заедно с приготвената вече комбинация от етерични масла, подходяща за клиента. Адаптивната крем-маска изчиства тена (екстракт от захарна тръстика), защитава от свободни радикали (масла от слънчоглед и нощна иглика, екстракт от коприва), оздравява мазната кожа (бяла глина – каолин, зелена глина, био пудра от ориз), подхранва дехидратираната кожа (пчелен восък, масла от карите и нощна иглика), балансира кожата (бял бор, черен смърч, масло от Хо и зелена мирта).

5.Специална грижа с Pranalixir серум 3 капки от Pranalixir серум, съобразен със специфичните нужди на клиента се нанасят на лицето и шията, като се избягва зоната около очите. Серуми за специфичните нужди на кожата: CORRIGER (Коригиране) – био серум против несъвършенства, който намалява пъпките и черните точки (салвия, салвия скларея, розмарин вербенон), оздравява проблемната кожа (масло от Хо), регулира секрецията на себум (ReguSeb® - екстракт от плода на Сереноа), изравнява тена (салвия, морков, розмарин вербенон), намалява пигментните петна (масло от семена на финландска червена боровинка), хидратира без омаз-

няване (жожоба, масло от макадамия и черен сусам), защита от свободни радикали и UV лъчи (масло от сусам и слънчоглед). RAFFERMIR (Стягане) – подмладяващ био серум за стягане и борба със стареенето. Серумът осигурява лифтинг ефект (Suberlift® - екстракт от кората на дъб), редуцира бръчките (екстракт от лавандула - ботокс ефект, етерично масло от лабданум и лимонова

кора), защитава от свободните радикали и преждевременното стареене (етерично масло от карамфил, растителни масла от сусам и нощна иглика), интензивно подхранва (растително масло от арган и кайсиеви ядки). DYNAMISER (Тонизиране) – био енергизиращ серум за уморена кожа и уморен дух. Енергизиращият серум тонизира и създава добро настроение (етерично масло от грейпфрут и дафинов лист), връща сиянието на кожата (етерично масло от черен пипер и полска мента), подобрява еластичността на кожата (масла от арган и авокадо, диво морско зеле), намалява мимическите бръчки (екстракт от френска лавандула). RECONFORTER (Успокояване) – био успокояващ серум за чувствителна и нежна кожа. Серумът осигурява интензивна защита (фито сквален от маслина защитава нежната кожа от вредното влияние на околната среда), възстановява равновесието на нервната система и емоциите (етерично масло от иланг-иланг, канела и сладък портокал), подхранва и омекотява (масло от невен и кайсиеви ядки).

6. Защита Adaptarom За финал се нанася Adaptarom La Crеme или Le Fluide – крем/флуид за лице и околоочен контур, който интензивно стимулира, хидратира и балансира кожата. Осигурява се интензивен комфорт и подхранване благодарение на маслата от карите, сладък бадем и нощна иглика, има мощно действие против стареене (нощна иглика, екстракт от женско биле) и балансиращ кожата ефект (бял бор, черен смърч, масло от Хо и зелена мирта).

65


снимки от първия дерматокозметичен симпозиум

2-ри дерматокозметичен симпозиум Beauty woman дерматологията среща козметиката Целта на симпозиума е козметиците да имат възможността да научат новостите в света на дерматологията от висококвалифицирани лекари: дерматолози, естетични хирурзи, алерголози и диетолози.

Цена за участие: 45 лв. (26 и 27.03) Цената включва посещение на всички лекции и демонстрации. Цената не включва храна и настаняване в хотел Дедеман.

Местата са ограничени. Моля да заявите своя билет преди 15.12.2015 г. Лекциите започват от 10.00 ч. всеки ден и продължават до 17.00 ч. снимки от първия дерматокозметичен симпозиум


26 - 27 март 2016 хотел Дедеман гр. София

В рамките на два дни над 10 лектори ще изнесат лекции на теми: Новости в лечението на акне; Контактни дерматити и алергии към козметични продукти; Светлинни терапии и начини на действие; Вирусни образувания върху кожата (папиломи, херпесни инфекции и други); Новости в сферата на антицелулитните технологии; Бенките и пигментните образувания и други. Следобед представяне на водещи фирми, които имат възможността да запознаят аудиторията със своята дейност и да демонстрират най-новите си професионални терапии.

Билети се продават единствено от организаторите на събитието: сп. Beauty Woman, тел. 0876 414 415 Симпозиумът е съпътстван и от изложбена част


РЕПОРТАЖ - ПЪРВИ ДЕРМАТОКОЗМЕТИЧЕН СИМПОЗИУМ

Съвременната козметология е изключително бързо развиваща се дисциплина в областта на естетичната медицина. Този факт до голяма степен се определя от бума в развитието на съвременната химия, фармация и технология на производство.

Пептидите като алтернатива на ботулиновия невротоксин в козметологията и специфики при провеждане на терапии с тях Откриването и създаването на новите козметологични средства до голяма степен се дирижира от изследванията в областта на клетъчната биология (процесите на стареене на клетката, въздействието и противодействието на външни фактори и др.). Това са само някои от факторите, които определят козметологията като научно обоснована дисциплина и така въвеждат козметичната грижа по нов път, а именно – определящи са знанията по отношение на практическата работа. Настоящата статия има за цел научно да представи и да даде научно обосновани аргументи за прилагането на пептидите в съвременната козметологична практика. Днес козметолозите не могат да останат единствено и само с практическо приложение на утвърдени модели, а трябва да се стремят да развиват уменията си в крак с актуалните тенденции в професията. Целта на настоящия материал е да представи знания от областта на различни науки, които да разширят периметъра на практическо прилагане на козметологията. Една от най-предпочитаните дерматологични манипулации в естетиката е поставянето на ботокс. Търговското име на ботулиновия невротоксин в съвременното общество е кодово понятие при премахването на бръчки. Разбирането механизма на действие на невротоксина е важно от гледна точка на няколко причини. Първата е, че алтернативата в лицето на пептидите е свързана с механизма на действие на ботулиновия токсин. Втората причина е продиктувана от добилото популярност свързване между ботокса и филъра. Съвременният козметик трябва да

68

знае механизмите и по-точно разликата между двете най-прилагани естетични корекции, за да може да изгради козметологичната терапия по правилен и адекватен начин. Третата причина е свързана с това, че действието на пептидите значително надхвърля действието на ботулиновия невротоксин (пептидите повлияват положително редица процеси, свързани със стареенето на клетките). Думата пептид идва от старогръцки и означава смилаем (за храна). От химична гледна точка пептидите са биологично възникнали къси вериги мономерни ами-

нокиселини, свързани помежду си с пептидна връзка. Пептидната връзка е означена на схемата и представлява свързане на амино група (1 атом азот и 2 атома водород - NH2 ) с карбоксилна група (състои се от две функционални групи: карбоксилна (C=O) и хидроксилна(OH)). Броят на свързаните аминокиселини определя типа пептид. Преди да разгледаме конкретното действие на два пептида – Аргирелин и Леуфазил – ще акцентирам на някои от предимствата на пептидите за козметологията: малки молекули – лесно пенетрират в кожата;


РЕПОРТАЖ - ПЪРВИ ДЕРМАТОКОЗМЕТИЧЕН СИМПОЗИУМ

Прилагането на пептидите дава възможност за избягване негативите на инжекци онните техники , както и въвеждането на токсини в организма . П ознаването на А ргирелина и Л еуфазила дава възможност на козметолога да релаксира , а не да блокира лицевия мускул като същевременно осигури ресурс за възстановяване на клетките и борба с процесите на стареене.

Познаването на пептидите е първата

стъпка към тяхното адекватно прилагане.

способни са да предизвикат много специфични действия, защото всички типове клетки в кожата (кератиноцити, фибробласти и нервни клетки) имат мембранни рецептори за протеини; ботокс подобен ефект – Аргирелин и Леуфазил. Постиженията в съвремената наука позволяват синтезирането на специфични пептиди (синтетични). Леуфазил е пентапептид, който имитира механизма на действие на енкефалините. Свързва се с енкефалиновия рецетор и блокира каналите, по които се придвижва калцият (формирането на протеиновия SNARE комплекс е зависимо от освобождаването на калций, което е важно за действието на Аргирелина). Този процес поддържа неврона в състояние на покой, което намалява мускулните съкращения и предотвратява появата на бръчки. По този начин се инхибира (потиска) освобождаването на ацетилхолин в синапса, в резултат на което се редуцират мускулните съкращения. Аргирелин (ацетилхексапептид-8) е пептид, който дестабилизира протеина SNARE комплекс (съставен от няколко протеина, отговарящи за освобождаването на невротрансмитер (ацетилхолин) в синапса между моторния неврон и мускула), като така се възпрепятства освобождаването на невротрансмитери, което инхибира мускулните съкращения и в резултат се предотвратява образуването на фини линии и бръчки. Механизмът на мускулно съкращение е сложен процес, при който нерви и мускули участват в синаптична връзка, позната като невромускулно свързване. Мускулите се съкращават при освобождаване на невротрансмитери, които се съдържат във везикули на моторния неврон. Добре познатият революционен механизъм на действие на пептида Аргирелин е насочен към пътя на пресинаптично свързване в процеса на мускулно съкращение, като имитира N-терминалния край на протеина SNAP-25 (Synaptosomal-associated protein 25). По този начин се съревновава с естествения протеин за позиция в SNARE комплекса, вследствие на което той се дестабилизира. Следователно везикулата не може ефикасно да освободи невротрансмитери при синаптичните свързвания и съкращението е намалено. С помощта на този пептид се предотвратява появата на фини линии и бръчки и се редуцира вида на съществуващите. Механизмът на образуване на бръчки е подобен на този на ботулиновите невротоксини (BoNTs), при който SNARE комплексът също е целева група, но вместо парализиране на мускула с помощта на пептида Аргирелин се постига неговото релаксиране.

Принципът на синергия между Аргирелина и Леуфазила засилва неколкократно ефекта от действието им. Това е причина в козметологията да се прилагат едновременно двата пептида. Бактерията Clostridium botulinum синтезира ботулинов токсин (БТ). Този биологичен токсин е един от наймощните и причинява блокиране на невротрансмитерите, в резултат на което мускулите не могат да се съкращават. Има 7 серотипа на ботулиновия токсин – A, B, C, D, I, F, G (Тетанус токсинът е близък по структура и механизъм на действие с ботулиновия токсин). Механизмът на действие на ботокса е следният: попаднал в кръвоносната система ботулиновият токсин се насочва към синаптичното пространство и се свързва с предсинаптичната мембрана. Тежката субединица от структурата на ботулиновия токсин (Н-100 кD) подпомага интернализацията на токсина чрез ендоцитоза. Вследствие на този процес БТ е вече в предсинаптичното пространство. Идва ред на леката субединица (L50kD), съставена от ензима протеаза, тя разрушава протеини от SNARE комплекса. В резултат се прекъсва процесът на освобождаване на ацетилхолин в синаптичното пространство и се парализира скелетната мускулатура. При определени дози на ботулиновия невротоксин парализата на мускулатурата може да блокира процеса на дишане и да доведе до смърт. Малки количества на БТ обаче се използват за лечение на тремори, спазми в двигателните очни мускули, изпотяване, кривогледство и главоболие. В естетичната дерматология се използва страничният ефект от мускулната парализа, а именно изглаждане на кожата от бръчки.

Лектор:

доц. Юлия Васева-Дикова, ИИОЗ, БАН

69


РЕПОРТАЖ - ПЪРВИ ДЕРМАТОКОЗМЕТИЧЕН СИМПОЗИУМ

С напредване на възрастта се наблюдава отпускане на кожата, тъй като се изчерпват запасите от колаген, еластин, хиалуронова киселина в организма. Освен това има и промяна на самата костна структура на лицето и в тонуса на мускулатурата. Естетичните дерматолози използват комбинация от техники и продукти за освежаване и подобряване на външния вид.

Методи и поддържане на резултатите от филъри с хиалуронова киселина, мезотерапии или мезоконци Ето и най-широко използваните методи, които възстановяват качеството на кожата и видимо подмладяват:

След поставяне на филъра 2-3 седмици не се прилагат: силни масажи, почистване, микродермабразио, топлинни и лазерни процедури, електростимулация.

Дермални филъри

Филърът е пълнител, чиято роля е да възстанови изгубения обем и да възвърне младежките линии. Различаваме два вида продукти според състава им: хиалуронови (с естествен произход) и колагеностимулиращи (със синтетичен произход). Ползват се за попълване на бръчки, оформяне на лицев контур, придаване обем на устни. Филъри се поставят и в различни зони на тялото: ръце, шия, деколте. Един хиалуронов филър не може да се използва за решаване на всички проблеми, затова са разработени различни видове (с различна консистенция и плътност, с или без лидокаин, динамични и еластични). В зависимост от състоянието на кожата на пациента и възрастта му, дерматологът преценява какви продукти да се поставят. Дермалните филъри са временни, полуперманентни и перманентни. Основно се използват временните филъри, чието действие се запазва от 1 до 3 години. Те не се изчерпват докрай, винаги остават 20-30% в организма, затова е добре поставянето им да започне в по-млада възраст. Видове временни филъри: с хиалуронова киселина, поликапролактон (стимулира синтеза на колаген) и калциум хидроксил апатит (за възстановяване и стимулация на костните клетки и при пациенти с големи лицеви хлътвания). Продуктите са абсолютно безвредни и с много добра поносимост.

70

Ботулинов токсин

За подмладяване на лице, редукция на бръчки и предотвратяване на свличането на кожата около очите се използва ботулинов токсин А, който се произвежда от бактерията Clostridium botulinum. Това е абсолютно безопасна терапия, ако се извърши от опитен лекар, прилага се в нищожни количества, които не могат да навредят на организма. Ботулиновият токсин се използва за профилактика на мимически бръчки в горната една трета на лицето. Поставя се и в областта на шията, като има разработки за премахване на бръчки и в зоната на деколтето. Ботулинов токсин може да се поставя от 30 до 65-годишна възраст – веднъж годишно (без прекъсване). Когато е умело поставен ботоксът освежава лицето, премахва тъжното изражение и създава по-ведро и спокойно изражение. Продуктът отлага във времето появата на бръчки, създава по-млад вид. Ботокс терапия се прилага и с


РЕПОРТАЖ - ПЪРВИ ДЕРМАТОКОЗМЕТИЧЕН СИМПОЗИУМ

лечебен резултат за овладяване на състояния като хиперхидроза (свръхизпотяване) и бруксизъм.

Важно е козметичните специалисти да знаят, че не бива да се прилагат никакви масажи през първата една седмица след процедурата! Три дни след инжектирането е допустимо да се направят почистване или йонофореза. Пилинг се прави след 10-ия ден. А след 2-3-тата седмица вече може да се прилагат всички козметични процедури – електростимулация на по-ниски честоти, кислородни терапии, микродермабразио и др. По принцип ефектът от ботокса се запазва по-кратко време, ако често се правят масажи, защото чрез тях се възвръща мимиката на лицето. Мезоконци

В момента мезоконците са абсолютен бум и много търсена естетична процедура. Биоразградими са и съдържат колагеностимулираща съставка, която активира синтеза на колаген.

осигуряват по-добър лифтинг ефект. Ползват се за зоната на скулите, шията и между веждите. Конци с лифтинг ефект (зъбчати и конусовидни). Поставят се с минимално количество упойка и почти заместват пластичните операции, тъй като осигуряват много добър лифтинг ефект. Използват се за повдигане на скули, подчертаване контура на лицето, повдигане на вежди, стягане на шия и на двойна брадичка. Резултатът се запазва 3 години.

Не се правят силни масажи до 2-3 месеца на пациенти с поставени конци с лифтинг ефект, а на пациенти с линеарни мезоконци – до 2-3 седмици. Прилагат се само деликатни процедури (без дерма ролери, топлинни и лазерни процедури). По принцип трябва да се внимава с топлинните процедури, защото те намаляват ефекта на мезоконците. Мезотерапия

При мезотерапията се използват готови коктейли, които се инжектират в различни зони – лице, скалп, тяло (за премахване на пигментни петна, против косопад, за редукция на целулит и др).

Масажи може да се правят след 3-ия ден, защото спомагат за разнасяне на инжектираните коктейли. Няколко дни след извършена мезотерапия трябва да се избягват топлинните процедури и пилингите.

Видове: Линеарни – гладки (плаващи). Има различни варианти на тези конци за различните групи бръчки (в зоната на околоочния контур, шията, скулите). Линеарни конци се използват и за стягане на тялото – корем, ръце, бедра, колене, дупе. Ефектът е лек, но много освежаващ и за 1 година се стопира целият процес на стареене. Подходящи са за биорегенерация и биостимулация. Спираловидни (също са гладки, но навити като спирала, което увеличава контакта им с тъканите) –

Лектор:

Д-р Лидия Ванеска Специалист по дерматология и естетична медицина в Хил клиник.

www.hillclinic.com

71


РЕПОРТАЖ - ПЪРВИ ДЕРМАТОКОЗМЕТИЧЕН СИМПОЗИУМ

Безопасна и ефективна е козметиката, която е стъпила на традициите, използва природния феномен, като включва и иновациите в разработките на продуктите си.

Традиции и иновации в козметичните продукти Традиции

В различните епохи представата за женската красота е била различна. Една от най-красивите жени в далечното минало – Нефертити се е отличавала със съвършена порцеланова кожа. Първите сведения за използване на благовонни масла в ритуалите и за разкрасяване датират от времето на Древен Египет. Клеопатра е прилагала различни природни средства (магарешко мляко), къпала се е във водите на Мъртво море, за да поддържа красотата си. Днес на мода е тенденцията „назад към природата“. Хората се стремят да използват натурални продукти, които са качествени и с най-малко странични ефекти. Микроелементи в козметиката

Един от най-важните микроелементи е магнезият, който участва в синтеза на аминокиселини и протеини, в липидния метаболизъм и допринася за сияйния вид на кожата. Медта спомага за синтеза на кератин и продукцията на колаген. Цинкът е антиоксидант, стимулира реконструкцията на колагеновата матрица, подпомагайки колагеновия синтез. Таласокозметика

Морската вода, морските водорасли и кал са в пълна хармония с човешкото тяло. В морската сол се съдържат около 37 елемента от Менделеевата таблица. Лечебната сила на Мъртво морe е известна от векове за подобряване и възстановяване на красотата и младостта на кожата. От далечни времена се пазят и разказват легенди за приказните му свойства и за

Значителен дефицит на магнезий се открива в кожните люспи и в серума на пациенти с псориазис. съкровено пазената му тайна, чрез която дарява красота и здраве. Натуралните соли от Мъртво море защитават кожата от вредното влияние на UV лъчите и външната среда, осигуряват максимална влажност за запазване кожата млада и еластична, активират клетъчния метаболизъм, облекчават ставни проблеми, повлияват кожни възпаления и раздразнения. Черната кал на Мъртво море е богата на Mg, Ca, K, Sr, B, Fe и спомага за запазване на свежия и сияен вид на кожата. Основните заболявания, които солите и калта лекуват, са: псориазис, атопичен дерматит, витилиго, акне, увенит, артрит, ставни заболявания. AHAVA мисия

През 1988 г. вдъхновена от всички тези уникални природни богатства и лечебните им свойства, на самия бряг на Мъртво море се създава компанията AHAVA Dead Sea Laboratories. Изследват се проби от обособена „лагуна“ в плитката южна част на морето и се установява, че минералният концентрат от нея е изключително богат на магнезий, има уникален баланс на Ca, Na, P, Si, K, Li, Zn и още 23 минерала и микроелемента.


РЕПОРТАЖ - ПЪРВИ ДЕРМАТОКОЗМЕТИЧЕН СИМПОЗИУМ

Създава се AHAVA Osmoter: 100% природа в най-наситеният на минерали и микроелементи серум в света. Този серум притежава силата да възстановява хидратацията, виталността и сияйността на кожата. Нанесен върху кожата Osmoter оптимизира естестве-

ната осмотична помпа и максимизира базовите клетъчни функции – хидратация, детоксикация, вътреклетъчна енергия и регенерация. Osmoter е основа в състава на всеки продукт AHAVA. През 2013 г. е създаден Dead Sea Osmoter Concentrate – хидратиращ, подхранващ и озаряващ серум. Предизвикателството пред учените е да се приложи по-високата концентрация на минерали от Мъртво море в продукт за директно нанасяне върху кожата, запазвайки функциите му по отношение на хидратация, подхранване и блясък. Използва се PVP – иновативна полимерна технология, която максимизира усвояването на микроповърхностна гел структура. Носителят на

Osmoter X 3 е уникална, нова патентована комбинация от омрежени полимери, полизахариди и еластомер във форма на емулсия серум-гел. Образува копринен, невидим филм, който изглажда и озарява кожата. Dead Sea Osmoter Concentrate съдържа: тройна концентрация Osmoter, екстракт от Laminaria Digitata (златисто-кафяво водорасло, което облекчава зачервявания и възпаления, свързани с прекомерно излагане на слънце или агресивна околна среда), плодови киселини, масла от монои и арган. Биологични и клинични научни проучвания доказват, че тройната концентрация на Osmoter оптимизира основните клетъчни механизми: • Водният транспорт и капацитет, чрез стимулиране функциите и количеството на аквапорините. • Възстановяване и регенерация на клетките чрез подобряване на протеазомната активност. • Увеличаване на вътреклетъчната енергия – чрез оптимизиране функциите на митохондриите в клетъчното ядро. AHAVA Концентрат Osmoter е представен от хидратиращ и подхранващ серум за лице, околоочен серум и коригиращ серум за тяло. Лектор:

Проф. Евгения Христакиева е ръководител на Клиниката по дерматология към УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович“

73


РЕПОРТАЖ - ПЪРВИ ДЕРМАТОКОЗМЕТИЧЕН СИМПОЗИУМ

Pranarom е белгийска компания, създадена от Доминик Боду, фармацевт и ароматерапевт. Тя е истинска научна лаборатория, чиято дейност е свързана с производството на продукти за медицинската и аптечната практика, в това число и дерматологията. Pranarom е един от основните лидери в изследването и производството на етерични масла, включително и за козметичната промишленост. С продуктите й се работи в 30 страни, включително и България.

Приложение на етеричните масла при различни кожни проблеми

Е

теричните масла са много концентрирани субстанции, извлечени от висшите растения. Всяко етерично масло притежава различна молекула и свойство да въздейства – едни действат успокояващо, други тонизиращо, трети имат антибактериално и противовирусно действие, четвърти – противогъбично. Въпреки че в нашето забързано ежедневие за лечение с етерични масла се говори едва в последните 10-20 години, ароматерапията, като холистичен подход към здравето има хилядолетна история. В Китай използването на билки и ароматни вещества в медицината е документирано в текстове, датиращи 2000 години преди Христа. Древната индийска наука за природна медицина Аюрведа прилага масла и смеси през последните 6 столетия. Тук става въпрос за метод на лечение и превенция, при който не се използват токсични и вредни химични субстанции, следователно няма нежелани странични ефекти. Лечението с етерични масла действа успоредно със силите на природата, а не срещу тях, затова е в състояние да доведе до истинско излекуване, а не просто до подтискане на симптомите. За разлика от някои медикаменти, които унищожават не само вредните, но и полезните бактерии, етеричните масла унищожават болестотворните бактерии и вируси. Бактериите и вирусите бързо създават резистентни щамове към фармацевтичните продукти, създадени от човека. Те обаче са безсилни пред етеричните масла. Ето и няколко любопитни факта от историята на терапията с ароматни масла: • Хипократ е препоръчвал редовни вани и масажи с етерични масла. Смята се, че това е спасило Атина от чумна епидемия. • По време на голямата чумна епидемия в Лондон през 1665 г. хората носели торбички с лавандула, кедър и

74

кипарис като единствена защита срещу заразната болест. • През 1930 г. френският химик Рене Морис Гатфосе потопил изгорената си ръка в лавандулово масло. За негова изненада раната не само зараснала много бързо, но и не останал белег. Лавандулата се утвърдила като мощно цикатризиращо средство. Всяко масло има свое специфично действие. Напр. етеричното масло от чаено дърво е едно магично масло, с изключително антибактериално, антимикотично, антисептично, цикатризиращо и противовъзпалително действие. Прилага се в практиката за решаване на редица дерматологични проблеми. Продуктът е напълно безвреден и е добре външното му прилагане да се съчетава с орален прием, за да се постигне бърз резултат. Смесвайки етеричните масла добре обученият козметик може да направи специфична комбинация, съобразена с проблемите на съответния клиент. Комбинацията може да се направи по време на процедура или да се използват готовите формули, предлагани от Pranarom. Маслата на Pranarom са наистина специални, защото те са:

100% НАТУРАЛНИ и неподправени, несмесвани със синтетични съставки, минерални масла или спирт (които са токсични и биха предизвикали алергии). 100% ЧИСТИ – не са смесени с други близки етерични или базови масла или алкохоли, терпентин и т.н. 100% ПЪЛНОЦЕННИ – не са пречистени, обезцветени, не са променени, не са пероксидизирани и т.н. 100% ХЕМОТИПНИ (HECT) – ботанически и биохимично дефинирани.


РЕПОРТАЖ - ПЪРВИ ДЕРМАТОКОЗМЕТИЧЕН СИМПОЗИУМ

Хемотип

Ароматните съставки на едно растение не винаги са едни и същи. Едно и също растение, растящо на различни места може да произведе етеричното масло с различен биохимичен състав, в зависимост от условията: слънце, климат, състав на почвата, надморска височина и т.н. Тази разлика в биохимичния състав на маслото определя неговия хемотип. Два хемотипа на едно и също етерично масло могат да имат различно действие, както и различна токсичност. Продуктите на Pranarom съдържат етерични масла с определен хемотип и богат спектър от ароматни молекули, които са групирани в различни химични фамилии, като всяка фамилия има различно терапевтично действие. Етерични масла vs бактерии Етеричните масла са природни антибиотици. Клиничните проучвания доказват широк спектър на действие на маслата срещу различни бактерии. Напр. маслото от мащерка убива много болестотворни причинители дори когато е с ниска концентрация. Етеричното масло от чаено дърво има бързо антимикробно действие – само за 30 минути популацията от бактерии е унищожена. Етерични масла vs вируси Етерични масла с ниска концентрация в комбинация унищожават ефикасно вирусната популация. Напр. при Herpes simplex се препоръчва комбинация от следните етерични масла: Равенсара, Евкалипт радиата, Ниаули, Лютива мента, Лимон, Вратига, а при грип и настинка – комбинация от Евкалипт, Равенсара, Евкалипт радиата, Хо, Карамфил, Лютива мента, Чаено дърво, Ниаули, Розмарин, Лавандин. Етерични масла vs гъбички Голяма част от етеричните масла са ефикасни срещу гъбичките, причинители на различни заболявания. Pranarom предлага готов продукт – Fongiarom, който убива гъбичките, намалява възпалението и повишава имунната защита на организма. Етеричните масла са ефикасни продукти, които унищожават причинителя на заболяването, отстраняват симптомите, премахват болката и дискомфорта и повишават имунитета. Pranarom има точен отговор за всеки проблем с подходяща и ефикасна композиция от етерични масла. Много от продуктите на Pranarom са по-бързи, по-добри и по-ефективни от традиционните лекарства. Прилагане на етеричните масла В козметичния салон терапевтът може да използва подходящото етерично масло или комбинация от масла. Прилагането на етеричните масла е чрез: дифузия (студена дифузия, която не нарушава целостта на ароматните молекули), инхалация, масаж, орален прием и локално приложение върху засегнатия участък от кожата. Напр. етеричното масло от чаено дърво може да се използва директно върху кожата, както и много други, а

някои масла трябва да се разредят преди употреба. Не се смесват с вода, а за да има терапевтично действие дадено етерично масло трябва да се разтвори в подходяща база (растително масло). Естетично приложение на етеричните масла Чаеното дърво е особено ефикасно при акне и това е доказано с тестове и клинични проучвания. Сравнено е действието на 5% бензоил пероксид и етерично масло от чаено дърво. И двете еднакво повлияват акнето, но чаеното дърво няма странични ефекти. Препоръчително е при акне вътрешно дрениране и естествено пречистване на организма с Пранадрен. Pranarom има и много рецепти за чувствителна кожа (иланг-иланг, лайка), както и anti-age рецепти, представляващи комплекс от подбрани етерични масла. Важен е и изборът на базово масло, особено при суха и чувствителна кожа. Базовите масла са богати на омега-3 и омега-6 мастни киселини, които имат противовъзпалително, защитно и влагозадържащо действие. При мазна кожа и акне е подходящо базово масло от жожоба, а за суха чувствителна кожа – карите или арган. Рецепта за лечебно олио срещу акне с 5% етерични масла: • 30 ml масло от жожоба. • 10 капки етерично масло от чаено дърво (Melaleuca alternifolia) • 10 капки етерично масло от лавандула (Lavandula angustifolia). • 5 капки етерично масло от египетски здравец (Pelargonium Asperum). • 10 капки етерично масло от салвия (Salvia officinale).

Лектор:

Д-р Pascal De Bauche

75


РЕПОРТАЖ - ПЪРВИ ДЕРМАТОКОЗМЕТИЧЕН СИМПОЗИУМ

Всички тъкани и органи в човешкото тяло са генетично кодирани. На определен етап от вътреутробното развитие на ембриона клетките се разделят на 3 листа (слоя), от които се формират различните органи и системи. Кожата се образува от т.нар. ектодерма (външният зародишев лист).

Най-чести възпалителни

дерматози

Кожният епител се състои от базален слой кератиноцити, като между тях са разположени меланоцитите. От базалния слой се формират всички останали клетки. Космено-мастният фоликул представлява малка анатомична формация във формата на торбичка, като всеки косъм е свързан с мастна жлеза. Меланогенеза Меланогенезата (образуването на меланин) е изключително сложен процес, състоящ се от серия окислителни химични реакции с инициатор на химичната верига – аминокиселината тирозин и при участието на ензима тирозиназа. Меланинът се синтезира в меланоцитите – клетки, разположени в долната част на епидермиса, които притежават разклонения (дендрити), насочени към кератиноцитите. Този пигмент определя цвета на кожата и препазва кератиноцитите от UV увреждания. Продуцираният меланин се натрупва в специални структури, наречени меланозоми, които се намират в цитоплазмата на меланоцитите. От меланозомите, меланинът преминава в кератиноцитите. Всеки епидермален меланоцит снабдява с меланин около 35 кератиноцита, разположени около него. Заедно те представляват биологична единица, наречена меланоепидермална единица. Дермо-епидермална граница Кожата се състои от 2 основни слоя. Епидермисът е най-горният повърхностен слой, под него се намира дермата и те са свързани помежду си чрез дермоепидермалната граница, която има съществена роля в обмяната на веществата между двата слоя. Под дермата е разположен още един слой – хиподерма.

76

Кои са най-честите възпалителни дерматози? Псориазис

От псориазис боледуват около 10% от хората. Представлява еритемно-сквамозна дерматоза с хронично-рецидивиращ ход, която се характеризира с поява на специфични промени върху различни участъци от кожата – лакти, колене, гърди, скалп, седалищна гънка, длани, ходила. Заболяването се свързва със затлъстяване и риск от мозъчни инсулти. Клиничните форми са разнообразни – от гнойни образувания по дланите и ходилата, които в ранна детска възраст може да се наблюдават по цялото тяло, до класическата – с наличие на червени, лющещи се плаки, покрити със сребристо-бели люспи (сквами). При псориазиса има по-бърза регенерация на клетките (в рамките на 3-4 дни вместо нормалните 20) и това прави невъзможно узряването им. Гнойните колекции са свързани с възпаление, представено от неутрофили, които създават микроабцеси. Палмо-плантарният псориазис се развива по дланите и ходилата. Псориазисът може да засегне и ноктите – т.нар. симптом на напръстника, при който се наблюдават восъчни промени по нокътната плочка, свързани с по-бързата регенерация на епидермиса. Важно е пациентите с псориазис да бъдат насочени към консултация с дерматолог.


РЕПОРТАЖ - ПЪРВИ ДЕРМАТОКОЗМЕТИЧЕН СИМПОЗИУМ medical

Себореен дерматит

Контактен дерматит

Представлява хронична еритемно-сквамозна възпалителна дерматоза, характеризираща се със зачервяване, сърбеж и лющене на кожата в зоните, които са богати на мастни жлези и на себум – лице, скалп, аксили, гениталии. Съществуват различни клинични форми на заболяването в зависимост от възрастта и от локализацията на промените по кожата. Ако е засегнат само скалпа е необходимо да се направи хистологична оценка. Трябва да се прави разлика между псориазис и себореен дерматит. При псориазиса петната са рязко отграничени, а при себорейния дерматит – по-дифузни. Също така люспите не падат лесно при псориазиса.

Различават се 2 вида контактен дерматит: Алергичен контактен дерматит – под въздействието на алерген се отключва алергична реакция в областта, където алергенът е в контакт с кожата. Но понякога се наблюдава алергична реакция и в други зони, различни от мястото на контакт. Например лак за нокти може да предизвика алергична реакция, свързана със зачервяване на лицето. Иритативен контактен дерматит – дължи се на нарушаване на бариерната функция на кожата. Симетричен еритемо-инфилтративен фациален екзантем – характеризира се с червени надигнати пустули по лицето.

Атопичен дерматит

Заболяването се отключва в ранна детска възраст – при бебетата се наблюдава в зоните, където има триене (гънки и скалп). С възрастта атопичният дерматит се оттегля или остава като малко петно. Понякога се говори за невродермит. За разлика от себорейния дерматит при атопичния е налице сухота на кожата, релефът й е загрубял, а поради силния сърбеж има раздразнения и зачервявания. Затова при пациенти с атопичен дерматит прилаганата терапия винаги трябва да завършва с хидратация, за да се възстанови водно-липидната мантия на кожата. Посредством хидратацията се намалява киселинността на кожата и клиентът се чувства по-добре. Съвременната теория обяснява появата на атопичния дерматит от една страна с нарушаване бариерната функция на кожата, а от друга – клетките на имунната система са с по-голямо количество и реагират по-често на външни дразнения. Започва реакция на отделяне на невротрансмитери, предизвикващи сърбеж, който няма нищо общо с алергиите. Пациентите с атопичен дерматит са склонни и към бронхити, ринити, проявяват и повишена нервност.

Розацея

При розацеята се наблюдава симетрична локализация на възпалителни лезии (папули и пустули) и разширени капиляри в областта на лицето, най-често около носа, бузите и брадичката. В някои случаи розацеята може да засегне и очите – оплакванията са парене, сълзене, дразнене от светлина. Пациентите с розацея трябва да се консултират с дерматолог за назначаване на правилно лечение, както и да ползват предписаната дермомедицинска козметика. Розацея грануломатоза

Заболяването е свързано с появата на малки червени възловидни изменения по носа и лицето. Възможно е да става въпрос за саркоидоза – много сериозно заболяване. Необходима е консултация с дерматолог и хистологични изследвания. Лектор:

Д-р В. Брощилова, дм Дерматолог с акцент към дерматопатология на възпалителни дерматози и доброкачествени и злокачествени кожни образувания.

GSM: 0898571960

77


РЕПОРТАЖ - ПЪРВИ ДЕРМАТОКОЗМЕТИЧЕН СИМПОЗИУМ

Днес лазерната епилация е толкова разпространена и желана терапия, че все повече хора се смятат за експерти, готови да предоставят услугата, а голям процент „клиенти“ се доверяват на сляпо, без да са достатъчно информирани. Една наистина успешна процедура за лазерна епилация, водеща до трайно обезкосмяване, изисква много повече от закупуването на качествена машина.

Лазерната епилация факти и заблуди Има доста въпроси, които човек трябва да си зададе, независимо дали иска да се захване с лазерна епилация или да се подложи на терапията. Например: „Какво е лазер? Какво е лазерна епилация? Какви видове лазери за епилация има? Кои са ефективни? Какви опасности крие терапията? Може ли лазерната епилация да бъде окончателна?“. По отношение на лазерната епилация пациентите винаги имат нужда от допълнителна информация. Те се интересуват от разликата между отделните лазери, интервала между процедурите, какво да очакват непосредствено след тях, колко терапии са необходими за премахване на нежеланото окосмяване, могат ли да се повлияят бели косми. Шестнадесетгодишният ни опит в областта на лазерната и IPL епилация, довел до създаването на марката EpiPro®, показва, че пациентите определят с 4 основни характеристики идеалната процедура за лазерна епилация: ефект, бързина, комфорт и разумна цена. Всичко това може да се постигне, само ако е налице наистина качествена машина, с която се работи правилно. Днес качествената машина може да бъде или лазер, или IPL апарат. Хубавите лазери проникват на фиксирана дълбочина в кожата и въздействат на конкретни нейни структури. С тях могат да се постигат разнообразни ефекти, но по принцип всеки е най-добър в определен тип терапия, било то епилация, заличаване на пигментации, премахване на кръвоносни съдове, т.е. – не съществува универсален лазер! Единствените машини, които се доближават до тази концепция, са скъпите IPL апарати. Те са много по-сложни за настройка и по-бавни, като терапията с тях е и по-скъпа, заради високата цена на консумативите. Има и множество

78

евтини IPL машини, които просто забавят космения растеж, но с тях не може да се постигне окончателно обезкосмяване. Когато говорим за медицински лазери за епилация, имаме предвид скъпи инструменти, които най-ефективно унищожават космите по нашето тяло. Това се постига чрез избирателно загряване на космения фоликул до температура, която го разрушава. Процесът се основава на поглъщането на светлинната енергия от пигмента в косъма и хранещите го кръвоносни съдове и последващото й преобразуване в топлина. Така се унищожава целият косъм – косменото стебло, бълдж и папила. Само тогава може да се постигне перманентно обезкосмяване. От физична гледна точка, основните видове лазери за епилация са: Nd:YAG, диоден, рубинен и александритен. Освен с тях перманентна епилация може да се постигне и с медицински IPL машини. Съществуват и някои ефективни лазери и IPL апарати за домашна употреба, с които може да се постигне частично разреждане на окосмяването. Най-разпространеният и често използван лазер е Nd:YAG. Неговият главен плюс е, че е сравнително евтин като себестойност. Но той не се прицелва толкова специфично към пигмента в косъма и не може да го унищожи максимално ефективно, затова трябва да работи с много висока мощност, което го прави опасен. Голям процент от страничните ефекти са именно след терапия с Nd:YAG лазер. Процедурата с него е бавна и много болезнена. Други често използвани лазери за епилация са диодни-


РЕПОРТАЖ - ПЪРВИ ДЕРМАТОКОЗМЕТИЧЕН СИМПОЗИУМ

усложнения след неправилна епилация те. Има 2 вида - бързи и бавни. Бавните причиняват болка, освен това процедурата с тях отнема много време, защото накрайникът е малък и е необходимо да се използва гел. Вторият вид диодни лазери са бързите. Процедурата с тях не е толкова болезнена, но е слабо ефективна, защото светлинната енергия се разпределя по цялата площ на големия накрайник и не е достатъчно висока, за да унищожи косъма. И при двата вида лазери има много скъп консуматив, което пречи епилацията да е на удовлетворяваща цена. Рубиненият лазер е остаряла технология, която вече почти не се използва. Основният му недостатък е, че е прекалено специфичен към пигмента, често изгаря кожата, бавен е и болезнен. Александритният лазер максимално се доближава до идеалния апарат, покриващ изискванията за найжеланата процедура за лазерна епилация. Той е бърз, може да бъде комфортен, ако е наистина качествен, и е много ефективен – има висока специфичност към пигмента. IPL машините теоретично могат да заместят няколко лазера в зависимост от светлинния филтър, който се използва. Но ограниченията в технологията правят дори и най-мощните IPL апарати по-слаби от най-ниската енергия, с която работят качествените медицински лазери. Това е причината те да са много по-ниско ефективни. При сегашните цени на лазерната епилация, с апаратите за домашна употреба пациентите губят значително повече време и харчат неколкократно по-високи суми, за да постигнат само забавяне на космения растеж. Ако целите да влезете в бизнеса с лазерна епилация, запознали сте се подробно с видовете лазери и сте се спрели на правилния, вие сте направили само първата стъпка, която сама по себе си не ви гарантира добри резултати. Идва ред на усвояване на необходимите знания и правилното боравене с машината. Започва дълъг път на проби и грешки, който води до истинския ефект след не по-малко от година. Обикновено фирми-

те-производители предоставят примерни параметри, с които не се постигат фантастични резултати, но се работи в границите на безопасността. Ако искате реално обучение, което наистина да ви направи експерти в областта, трябва да сте готови да отделите достатъчно време и пари. Освен това трябва да сте наясно и какви са видовете странични действия, както и рисковете те да се появят. Главната причина за нежелани реакции са некоректна настройка на параметри и неправилна техника на работа. В нашата практика често се сблъскваме с пациенти, които търсят помощ след некачествено извършена лазерна или IPL епилация. Могат да се получат изгаряния, трайни белези, парадоксална хипертрихоза (засилване на окосмяването), злокачествена промяна на бенки – доста неприятни и нежелани реакции, някои от които могат да останат за цял живот. И накрая стигаме до въпроса дали една лазерна епилация може да бъде окончателна. Отговорът е категорично ДА! Но какво реално означава това? В нашия център Lege Artis/EpiPro® статистиката показва, че 94% от пациентите оценяват ефекта от проведените процедурите като отличен. Тези, при които сме приключили с лазерната епилация преди 15 години, все още нямат окосмяване в третираните области. За да може да се постигнат такива резултати, трябва да са изпълнени трите условия: да е налице наистина добра машина, операторът да знае как да я използва и да го прави коректно! В противен случай е налице ситуация, която ние шеговито наричаме „лазерна коламаска“. Лектор:

д-р Александра Христозова Дерматолог в център Lege Artis

www.legeartisbg.com

79


РЕПОРТАЖ - ПЪРВИ ДЕРМАТОКОЗМЕТИЧЕН СИМПОЗИУМ

JetPeel е иновационна технология, която доставя в кожата с голяма скорост (200 m/s) микрокапчици физиологичен разтвор или различни коктейли от активни вещества с цел запазване на младостта и красотата. Технологията гарантира провеждането на абсолютно безболезнена, приятна и релаксираща терапия в козметичния салон.

Иновационната

JetPeel технология успешна инвестиция за вашия бизнес • • • •

JetPeel позволява провеждането на 3 важни процедури: Лимфен дренаж – стимулира микроциркулацията и подготвя клиента за следващата процедура. Ексфолиация – работи се с физиологичен разтвор (при клиенти с чувствителна кожа) или с гликолова киселина, която се неутрализира. Отстранява се повърхностният слой мъртви клетки и се улеснява проникването на активните съставки от прилаганите серуми. Субдермална инфузия на различни активни субстанции (серуми) в зависимост от конкретния проблем на клиента и желания ефект.

С помощта на JetPeel апарата може да се постигне:

• •

80

Изглаждане на бръчици и видимо подмладяване на кожата. Отстраняване на пигментации вследствие фото- и биологично стареене.

Лечение на акне и постакне. Заличаване на стрии. Премахване на хиперкератози. Повърхностен (без киселина), средно дълбок или дълбок пилинг. • Хидратация и оксигенация на кожата. • Активиране на микроциркулацията и криостимулация. • Подготовка на кожата преди и след лазерни процедури. • Намаляване и премахване на косопад – използва се коктейл от вещества, които стимулират космените луковици, укрепват и заздравяват косъма. Апаратът работи на принципа на барофорезата, т.е. под въздействие на високо налягане се отварят каналчета в кожата и по този начин се осъществява инфузията на съответните активни съставки. Хистологичните резултати показват пълната абсорбция на вкараните в кожата чрез инфузия активни съставки. Използват се различни накрайници: класически (с 3 дюзи, приложим при всички процедури), Magic (с 1 дюза)


и накрайник за тяло (с 1 дюза, може да се използва и при инфузия на субстанции с по-големи молекули).

Видове серуми: За anti-aging процедури – съдържат 4 вида хиалуронова киселина с различно молекулно тегло. Изсветляващи – ефективно отстраняват пигментните и старческите петна. Обновяващи – за третиране на акне и постакне, които съдържат гликолова киселина и стабилизиран витамин С. С ботокс подобен ефект – съдържа аргирелин (естествен релаксант). Този серум може да се прилага и при млади хора за превенция на бръчките.

Може ли иновационната JetPeel технология да отложи във времето хирургичните или други естетични процедури за подмладяване? Ако се започнат твърде късно процедури с JetPeel, не е възможно да се отложи във времето дадена пластична операция или инжекционна терапия. На една 65-годишна жена няма как да се помогне, затова е важно поддържането на кожата да започне от 25-годишна възраст. Процедурата не измества инжекционни продукти, като филъри, ботулинов токсин или мезотерапия. Поддържа кожата свежа, гладка и сияйна, стимулира микроциркулацията, ревитализира и подобрява хидратацията. Освен това с този апарат се прави много добър пилинг.

Колко процедури са необходими и колко време отнема една терапия? Необходими са от 4 до 6 процедури веднъж седмично и след това се препоръчват поддържащи терапии веднъж месечно. Времетраенето е от 25 до 40 минути в зависимост от избраната процедура.

Как би помогнал този апарат на козметичния салон да привлече повече клиенти? Апаратът JetPeel може да предложи на клиентите пакет от процедури с категорично видими резултати. Същевременно става въпрос за релаксираща терапия, без никаква болка, неприятни усещания и странични ефекти. Съвременните тенденции са все повече да намаляват агресивните процедури и да се прилагат по-деликатни и щадящи терапии.

Лектор: Paola Tessariol

Глобал Естетикс ЕООД,София, ул.Р уен 18, ап.1, +359 2 8690304, office@globalaesthetics.net, www. globalaesthetics . net, www. ellanse . bg


РЕПОРТАЖ - ПЪРВИ ДЕРМАТОКОЗМЕТИЧЕН СИМПОЗИУМ

Пигментацията представлява естествено оцветяване на човешки, животински и растителни тъкани. Пигментите са група вещества, отговорни за оцветяването на тъканите чрез селективно поглъщане на светлината.

Нежеланата пигментация

причини за появата и съвременни методи за третирането й Видове пигментация: Конституционална – генетично определена. Факултативна (временна) – определена от външни (слънчева радиация) и вътрешни (предимно хормонални) фактори. „Виновници“ са меланоцитите – клетки, произвеждащи пигмента меланин. Меланоцититът е клетка, състояща се от тяло и разклонени израстъци наречени дендрити, които се вмъкват между клетките на епидермиса в базалния слой. В тези клетки има органели – меланозоми, в които се натрупва меланинът. В сравнение с бялата, черната кожа има по-голяма гъстота, брой, големина на меланозомите, по-голямо количество меланин и повече дендрити на меланоцитите. Меланогенезата е процес на превръщане на прекурсора L-тирозин под въздействието на стимулиращи и регулаторни фактори, с участието на ензима тирозиназа в 2 групи меланини: еумеланини и феомеланини, обединени с общото наименование меланин. Нежелана пигментация Хиперпигментацията може да е генерализирана, с обхващане на кожата на цялото тяло (меланодермия) и ограничена – в определен участък (меланоза). Субстратът на хиперпигментацията е 3 вида: увеличен брой меланоцити, увеличен брой меланозоми и свръхпроизводство на меланин. Причини за появата й са: слънчева експозиция, стареене на кожата, кожни заболявания, наранявания на кожата, вкл. операции или инвазивни естетични процедури, хормонални промени и други. Най-чести меланози: Ефелиди (лунички) – пигментни петна, най-често наследствено обусловени. Локализират се по лицето, шията, раменете, страничните повърхности на край-

82

ниците и тялото. Увеличават се през летните месеци и изсветляват през зимата. Дължат се на повишено натрупване на меланин в меланозомите и неравномерното им разпределение в по-горните слоеве на епидермиса. Лентиго – кафяви до черни, окръглени петна, единични или множествени, които могат да се локализират навсякъде по кожата. С възрастта се увеличават. Дължат се на повишен брой меланоцити и неравномерното им групиране в по-дълбоките слоеве на епидермиса. Соларно лентиго – единични или множествени, неправилно ограничени пигментни изменения със светло- до тъмнокафяв цвят, развиващи се най-често по откритите части на лицето и гърба на ръцете у възрастни индивиди, които са били изложени дълго време на влиянието на слънчевите лъчи. Дължат се на нарушен синтез и разпределение на меланина в меланозомите. Мелазма (хлоазма) – придобита, неравномерна, светло до тъмнокафява, симетрична пигментация на лицето. Значение имат различни фактори: генетична предиспозиция, хормонална стимулация (бременност), козметика, някои лекарства, чернодробни нарушения и други. Патологичният субстрат е хиперпродукция на меланин.


РЕПОРТАЖ - ПЪРВИ ДЕРМАТОКОЗМЕТИЧЕН СИМПОЗИУМ

Постлезионални хиперпигментации – появяват се на местата на травми, изгаряния, операции, кожни лезии при дерматологични заболявания, след козметични процедури. Дължат се на нарушен синтез и разпределение на меланина, вследствие възпалителна реакция, предизвикана от предхождащата манипулация. Лекарствено индуцирани хиперпигментации – предизвикват се от абнормна реакция на кожата при прием на някои медикаменти или други химикали от битовата и работната среда в повечето случаи с участието на UV радиация. Дължат се на нарушения в синтеза и натрупването на меланин. Премахване на нежеланата пигментация Превенцията е изключително важна и се състои във фотозащита – особено при бременност, болести, свързани с хормонален дисбаланс и употреба на контрацептиви. За третиране се използват: Локални депигментиращи средства Доста разнообразни са, но най-новите разработки залагат на комбинация от блокатори на тирозиназата, киселини и ензими, които влияят на определени нива на меланогенезата. Напр. Medik8 White Balance Click – активен избелващ серум, който действа на 7 нива на меланогенезата за премахване на хиперпигментацията. Локални ексфолиращи средства - Химичен пилинг, при който се използват различни киселини, плодови ензими и комбинация от киселини и ензими. - СО2 лазерна аблация – отнемане на повърхностния слой от епидермиса. - Дермабразио – механично „остъргване“ на горния епидермален слой. Лазерна депигментация Лазерът е източник на монохроматична, кохерентна, насочена светлина, т.е. той излъчва тънък, добре насочен, кохерентен сноп светлина с постоянна дължина на вълната, постоянна фаза и голяма яркост. Тази светлина се поглъща от таргетни структури в кожата - хромофори, които преобразуват светлинната енергия в топлина и се предизвиква разрушаване на хромофора (в случая меланина), наречено селективна фототермолиза.

Лектор:

Д-р Иван Литов Дерматолог с акцент към дерматохирургията и естетичната дерматология

GSM: 088 8 68 26 57

White Balance Duo Депигментираща система White Balance Duo - Дневна и нощна грижа на Medik8 за третиране на проблема с нежеланата пигментация на кожата. Съдържа овлажняваща система и комбинация от депигментиращи и противостареещи активни съставки. Работи заедно с активния депигментиращ серум White Balance Click на Medik8 за постигане на видим и дълготраен резултат - изсветляване на пигментните петна. Дневната формула съдържа максималната протекция от UVA/UVB лъчите с SPF 50 и светлоотразяващи частици в лека и приятна за употреба текстура, подходяща за всеки тип кожа. Осигурява максимална защита за кожата и незабавно възвръща блясъка й. Производството на меланин продължава и през нощта, а нощната формула White Balance NightTM на Medik8 е създадена да работи докато спим, като изсветлява кожата и регулира пигментацията за постигане на по-равномерен и сияен тен. Активната съставка Ниацинамид (Витамин В3) намалява видимостта на тъмните петна, успокоява и променя цялостно вида на кожата.

83


РЕПОРТАЖ - ПЪРВИ ДЕРМАТОКОЗМЕТИЧЕН СИМПОЗИУМ

На 27.09.2015 г. имах честта да бъда поканен да водя лекция на първия „Дерматокозметичен симпозиум”, в качеството си на експерт по маркетинг от EXPERTS. Ltd, на тема "Бъдещето на козметичната индустрия – комплексни експертни решения по брандинг, маркетинг и комуникации".

EXPERTS

ноу хау по най-съществените търговски казуси Изненадах се приятно, че на симпозиума видях препълнена зала с лица, работещи в сферата на красотата. В почивките между лекциите разговарях лично с много от участниците и установих, че са изключително доволни как протича мероприятието. Представяйки им това, с което се занимавам, а именно с фирмени тренинги и обучения по маркетинг, без да преувеличавам, всички реагираха по един начин: „на нас ни трябва точно това!”. Изключително ги вълнуваха отговори на въпроси като: Как да продаваме повече?, Как да увеличим печалбата си?, Как да създадем лоялна клиентела?, Как да спечелим нови клиенти?, Как да задържим недоволни клиенти? Желанието им да намерят отговорите на тези основни въпроси за всеки функциониращ бизнес ме зарадва, защото първата и най-съществена стъпка е собственото осъзнаване на важността им. Впечатлен съм, че много хора от реалния бизнес дойдоха сами при мен и колегите ми, на специално обособената зона на „EXPERTS” с цел да разкажат за проблемите си в бизнеса, за да им помогнем. С някои от тях дори вече проведохме фирмен тренинг, насочен към търговските им представители и имаме намерение да провеждаме такива тренинги поне на всеки 6 месеца. По време на тренинг обучаваме търговските екипи как да продават повече и това да носи устойчива печалба на фирмата, а клиентите й да са доволни. Начинът, по който обучаваме екипа се съобразява на момента, когато усетим аудиторията. Нашият подход е да поднесем информацията достъпно, по начин, по който лесно да се възприеме от търговците, така че да съумеят да я използват ежедневно в практиката и това да се отрази благоприятно на финансовата печалба на фирмата. Това, което предлагаме на представителите на Beauty индустрията е концентрат от познания, които сме придобили на база теоретична основа и практически опит, сведени в конкретни техники по търговски умения, кои-

84

то директно да ви послужат в практиката. За кратко време ще ви дадем ноу хау-то си по най-съществените търговски казуси, които ви вълнуват, като ви предоставим есенцията, необходима на всеки търговец, за да усъвършенства продажбените си умения. Свържете с нас чрез контактите в Experts.bg и ще ви дадем информацията, която ви интересува за вашия фирмен тренинг. Ще организираме и безплатна предварителна консултация между вас и нашия експертен тренер, който ще установи нуждите ви. Инвестирайте в силата на вас и вашия екип, за да ви се отплати. За записвания за бизнес тренинги на EXPERTS.Ltd до края на м. ноември 2015 г. получавате 15% отстъпка от редовната им цена, като комплимент към занимаващите се с красота. Лектор: Д-р Любен Станев Създател и председател на асоциация „КАЧЕСТВО НА ЖИВОТА”, на стратегическите концепции „QUALITY OF LIFE®”, „LIFEMAX®”, “WELLNESS ZONE®”, Center „HEALTH & BEAUTY®” и други.

www.ekspertite.bg


за контакти: Дермика естетика, София, ул. Св. Св. Кирил и Методий 118 - 120, ет. 2, офис 4 тел. 0885 82 20 20, www.dermikaest.com


92-93

красотата на здравата и хидратирана кожа

112

Fusion Meso иновация, даваща нови възможности

Интервю с Д-р мая тачева 114

94-96

Високо толерантен химичен пилинг може да се работи дори и през лятото

последно поколение двуфазен филър с Хиалуронова киселина

Д-р Десислава Ночева

Интервю с Д-р Иниго де Фелипе 108-110 Мерц Естетик организира

Master Class в Кан

118-119

BIOPTRON ПОЗНАТАТА НЕПОЗНАТА СВЕТЛИНА


medical

активни съставки позволява зареждане на кожата с колаген, хиалуронова киселина и витамин А. Ascofilline е ексклузивна съставка, извлечена от кафявото водорасло Ascophyllum Nodosum, богато на сулфатирани фукани с високо молекулно тегло (производни на захарта фукоза). Чрез деполимеризация е изолирана активна фракция Ascofilline – фукани с много ниско молекулно тегло, която зарежда кожата с колагени. Моно-олигомери на хиалуронова киселина (MOHA) индуцират естествения синтез на хиалуронова киселина в кожата, като се свързват с рецепторите, разположени на повърхността на мембраните на кератиноцитите. Ретиналдехид зарежда кожата с витамин А (витаминът на младостта), усилва клетъчната активност, индуцира уплътняване на епидермиса и възобновява блясъка на тена.

AvEne Physiolift Изкуството на един архитект... На специална презентация в луксозния спа хотел „Белчин гардън“, с. Белчин беше представена ино вативната анти - ейдж серия Physiolift от г-жа Берен жер Гулеск , международен продуктов мениджър на Avene. Серия, с която Дерматологични лаборатории Avene откриват идеалните анти - ейдж измерения. Видими бръчки, загуба на стегнатост, липса на блясък – с напредване на възрастта архитектурата на лицето се променя. Physiolift, анти-ейдж „архитект“, е нов авангарден подход, за да се устои на времето в синхрон с физиологията на кожата. Ексклузивното трио

90

Physiolift предлага пълна гама анти - ейдж продукти, с уникални и будещи сетивата текстури , подходящи за всеки тип кожа , дори и чувствителна . Physiolift PRECISION Филър

Филърът коригира най-изразените бръчки: чело, между веждите, пачи крак, назолабиални, контур устни. Текстурата разстилащ се мус приляга перфектно във вдлъбнатостта на бръчките и освобождава съставките за прицелно действие през цялата нощ. Архитект грижи за сутринта: Physiolift JOUR Изглаждащ крем и Изглаждаща емулсия Съдържат Ascofilline и MOHA за стягане на кожата и изглаждане на бръчките и пре-токоферил, защитаващ от вредното влияние на свободните радикали. Обогатени са на седефени частици за корекция „срещу умора“ и soft focus агенти за „замъгляващ“ бръчките ефект. Кремът е подходящ за суха кожа, а емулсията – за нормална към смесена. Архитект грижи за вечерта: Physiolift NUIT Нощен балсам В продукта освен Ascofilline и MOHA, е включен и ретиналдехид, както и хесперидин метил халкон, стимулиращ кожната микроциркулация за „детокс“ и озарена на сутринта кожа. Балсамът подсилва стегнатостта на кожата и намалява бръчките. Physiolift YEUX Грижа за околоочен контур Попълва бръчките, стяга кожата, намалява торбичките и тъмните кръгове. Оригиналната му текстура тип „пластир“ позволява проникването на съставките в зоната, която е най-засегната от следите на времето.


medical

Lactasinum красотата на здравата и хидратирана кожа На VI-тата регионална конференция на Българското дерматологично дружество, която се проведе в хотел “Калиста”, Старозагорски минерални бани, за първи път беше официално представена новата линия продукти Lactasinum на българската фармацевтична компания “Рамкофарм”. Линията Lactasinum бе представена от д-р Д.Грозева, д.м., дерматолог – Катедра “Обществено здраве и здравни грижи”, Русенски университет.

L

actasinum – козметична линия е първата гама продукти, която компанията разработва като дерматика, т.е. продукти за локално приложение. Козметичната линия включва: сапун, лосион и крем, и е изцяло базирана на натурални съставки. Съдържа лиофилизирано магарешко мляко, което е богато на витамини (А, В и С), аминокиселини (треонин, лизин, ар-

гинин и левцин), микроелементи (селен и цинк), минерали (калций, магнезий и фосфор), омега-3 и омега-6 мастни киселини, протеини (особено лакталбумин), ензими (лизозим, лактоферин) и лактоза. Магарешкото мляко е най-близкото до човешкото като състав, но го превъзхожда по съдържание на някои съставки и е хипоалергенно. Като комбинация на активни компоненти с натурален произход е уникална серия на българския пазар. Какво представлява лиофилизацията?

Лиофилизацията е процес на меко студено екструдиране на влагата от млякото, при който се получава суха субстанция, съдържаща активни вещества с почти същите стойности както при замразеното мляко.

92

Козметични ефекти на магарешкото мляко:

* Хидратира и подхранва, поддържа еластичността на кожата. * Подпомага синтеза на колаген и еластин. * Редуцира бръчките в околоочната зона. * Успокоява раздразнена и/или възпалена кожа. * Има противовъзпалителен ефект. Приложение на продуктите Lactasinum

Използват се като нормални емолиенти на суха кожа, подходящи са за ежедневна употреба, при деца и възрастни. Може да се прилагат няколко пъти дневно в зависимост от нуждите на кожата. Не съдържат парабени и консерванти, което ги прави подходящи за алергизирана кожа или кожа с възпалителен процес. Имат лек, приятен аромат и деликатна текстура, която се абсорбира моментално от кожата. Може да се прилагат неограничено време, тъй като като са абсолют-


medical

но биосъвместими и нямат никакви странични реакции. Назад във времето...

Качествата на магарешкото мляко са доказани още от древността и има хилядолетна традиция в употребата му като хранителна, лекарствена и козметична суровина. Клеопатра се е къпала с магарешко мляко, за да поддържа младостта и красотата си. Млякото е използвано и в Древна Гърция, през Римската империя, а в Европа от ХХ век – като заместител на майчината кърма. За компанията производител „Рамкофарм“

„Рамкофарм“, компанията, която за първи път представя тази дермокозметика е български производител на хранителни добавки. От тази година започна производството и на биопродуктите Lactasinum. В портфолиото й присъстват над 40 различни продукта и е добре позната на българския пазар. Компанията има ексклузивни права, работи с най-голямата европейска фирма със сертифицирана суровина и разполага с модерни производствени мощности. „Рамкофарм“ предлага и Lactasinum хранителни добавки за деца над 3 години (под формата на дъвчащи таблетки) и за възрастни, с имуномодулиращ, пребиотичен и нутритивен ефект. Действащата съставка е магарешко мляко, което по биохимичен състав е най-близко до майчината кърма.

Д-р Грозева специално за сп. Beauty Woman:

При какви козметични и дерматологични проблеми може да се прилагат продуктите Lactasinum? През зимния сезон кожата става по-суха, нарушава се водно-липидната й мантия и е препоръчително ежедневно да се използват продуктите, за да се възстанови нормалната й влажност. Кремът и лосионът може да се прилагат и след естетични процедури – почистване, пилинг, лазерни и други терапии, защото успокояват раздразнената кожа, ускоряват процеса на регенерация на кожния епител, подпомагат хидратацията и оздравителния процес. Продуктите са подходящи и при различни дерматити – алергичен, контактен, т.е. когато има зачервяване на кожата и възпалителен процес. Паралелно, ако има необходимост, дерматологът трябва да назначи лекарствена терапия.

Възможно ли е с помощта на Lactasinum да се отдалечат признаците на стареене? Козметиката с магарешко мляко подпомага синтеза на колаген и еластин в дермата и предпазва кожата от агресивните външни фактори (UV лъчи, студ, стрес), като забавя стареенето и се бори с видимите признаци (бръчки, намален тургур). Като правило емолиентите се прилагат 2 пъти дневно, но има състояния на кожата, при които може да се нанасят колкото пъти е необходимо. Мазната кожа на лицето е по-млада дълго време, защото повишената себумна секреция отдалечава стареенето. Сухата кожа е по-страдаща и има по-голяма необходимост от прилагането на тези продукти, за да се възстанови водно-липидната й мантия и да се съхранят младостта и красотата й.

Може ли да се комбинират хранителните добавки Lactasinum с продуктите за локално приложение? Да, защото подпомагат имунната защита на организма и когато е налице кожен проблем (напр. възпалителен процес) може да се приемат и таблетките, и локално да се нанася крем или лосион, тъй като осигуряват много добра хидратация, успокояват кожата и имат противовъзпалителен ефект.

93


medical

Perfectha

последно поколение двуфазен филър с Хиалуронова киселина Официалният представител на Sinclair Is Pharma – Глобал Естетикс, добави в портфолиото си от медицински изделия дермалните филъри Perfectha. Те са добре познати в цял свят и бяха представени у нас на 9 – 11.10.2015 в хотел Хилтън, София.

Н

а събитието присъстваха над 100 дерматолози и пластични хирурзи от цялата страна. Лектор на събитието беше известният испански дерматолог д-р Иниго де Фелипе, който направи демонстрация на живо на филърите с Хиалуронова киселина Perfectha, биостимулиращите дермални филъри Ellanse и резорбируеми лифтинг конци. Д-р Иниго де Фелипе е доктор по медицина, от Университета на Навара със специалност дерматология и венерология, медицински генерален директор на Hedonai клиники и основател на „Clinica Dermatologica De Felipe” в Барселона. Изнесъл е повече от сто лекции и семинари в много страни в Европа, Америка и Близкия изток, където той обучава стотици лекари. Perfectha са пълна гама филъри с Хиалуронова киселина за подобряване и коригиране признаците на стареене на кожата с естествени резултати. Технология E-Brid технологията е модерен производствен процес, който се характеризира в 3 основни стъпки: 1. Високо пречистени фибри на натриев хиалуронат с високо молекулно тегло. 2. Подобрен процес на омрежване за постигане на поголям брой ковалентни връзки, за да се получи еластичен гел. 3. Контролираният процес на смесване комбинира силно омрежена (90%) с малко количество неомрежена (10%) хиалуронова киселина, осигурява отлични пластични свойства и прави инжектирането с Perfectha лесно и удобно.

94

Perfectha е:

Високоефективен продукт за възстановяване на обема. Гарантираните отлични резултати за получаването на обем след поставянето на филъра се дължат на високата му еластичност. Осигурява незабавен обем с малко количество гел, което намалява вероятността за корекция. Лесен за инжектиране. E-Brid технологията позволява лесно и плавно инжектиране благодарение на добавената неомрежена хиалуронова киселина. Регулираният размер на частиците в Perfectha и тънката стена на иглата осигуряват равномерно инжектиране на гела и намаляване на дискомфорта по време на процедурата. Дълготраен. Perfectha осигурява отлична продължителност на действие, поради силно омрежената хиалуронова киселина. Това спомага за бавното ензимно разграждане – подтиска се въздействието на ензима хиалуронидаза и гелът остава по-дълго време в кожата. Контролираният размер на частиците също помага за равномерната реабсорбция и намалява риска от нежелани реакции. Безопасен. Продуктът е нецитотоксичен и е в съответствие със стандартите за безопасност при дермалните филъри. Не е регистрирано остатъчно съдържание на BDDE, има ниско ниво на ендотоксин и ниско количество на протеин. Висококачествен продукт от Франция. Perfectha се произвежда 100% във Франция в собствена производствена база, по най-високите стандарти. Гамата Perfectha: Fine Lines – за корекция на периорбитални и периорал-


Най-новото поколение филъри с хиалуронова киселина за естествени и дълготрайни резултати.


medical

ни линии и намаляване на тъмните кръгове под очите. Complement – подходящ е за хидратация, за зоната на деколтето и в комбинация с продукти за мезотерапия. Derm – за корекция на глабеларните линии, оформяне на устния контур и корекция на оралните комисури. Deep – за увеличаване обема на устните, корекция на носа и на марионетните линии. SubSkin – за оформяне на лицевия контур, брадичка и скули и подмладяване на ръце.

Специално за читателите на Beauty Woman – кратко интервю с Д-р Иниго де Фелипе. Процедурата с инжектиране на филърите Perfectha и Еllanse и поставяне на мезоконци трябва да се повтаря на всеки 2-3 години. Не се ли оскъпява тази процедура в сравнение с оперативния лифтинг? Всяка година човек губи по 2 куб. см колаген от лицето си. Когато се инжектира колагеностимулиращ филър, какъвто е Еllanse (съдържа поликапролактон) или хиалуронов филър като Perfectha, се синтезира нов колаген. Поставянето на резорбируеми хирургични конци (съдържат полимлечна киселина) също активира производството на колаген. В процедурите, които наблюдавахте, се стимулира образуването на 5-6 куб. см колаген, така че се постига подмладяване с 3-4 години. Хирургичният лифтинг на лицето не подмладява с повече години и не стимулира производството на колаген, просто премества кожата от едно място на друго. Безспорно, когато се прилага хирургичен лифтинг ние изглеждаме по-добре, но не и задължително по-млади. Дали е по-скъпо? Не съм сигурен. Просто се купуват

96

различни процедури.

Принадлежи ли бъдещето на неоперативния лифтинг? В случай че процедурата започне да се прилага на 30-годишна възраст – може би това е бъдещето. Но когато жената е на 60 години, няколко куб. см колаген не са достатъчни. Ако се полагат правилни грижи за кожата, свързани и със стимулиране синтеза на колаген докато човек е по-млад, няма да има нужда от хирургична намеса на по-сериозна възраст.

Използвахте една и съща канюла при инжектиране на филърите Perfectha и Еllanse, които, както е известно, се поставят на различна дълбочина. Как определяте дълбочината?

С лявата си ръка палпирам и ако усещам края на канюлата, това означава, че съм близо до дермиса. Ако не докосвам края на канюлата, значи съм дълбоко в субдермиса и в зависимост от това подбирам съответния филър. Разбира се, необходими са солидни познания и достатъчно опит.


Дозировка възрастни: Обичайна дневна доза 120-240 mg дневно, разделени на 2-3 дози. Лекарствен продукт за възрастни. Преди употреба прочетете листовката. В аптеките без рецепта. За повече информация: Санофи-Авентис България ЕООД, 1303 София, бул. Ал. Стамболийски 103, Офис сграда - София Тауър, ет. 8, тел.: 970 53 00, факс: 970 53 33, e-mail: bg-medical-info@sanofi-aventis.com BG.DRT.CH.14.06.01


medical

ЗДРАВНИ ПРОБЛЕМИ НА СЪВРЕМЕННИЯ ЧОВЕК

ОЧНА СУХОТА

Е

ДИН ОТ ЗДРАВНИТЕ ПРОБЛЕМИ НА СЪВРЕМЕННИЯ ЧОВЕК, СВЪРЗАН С РАБОТАТА И БИТА Е СИНДРОМЪТ НА СУХОТО ОКО. ОКОТО, НАЙ- НЕЖНИЯТ ОРГАН, Е ПОДЛОЖЕНО НА БЕЗКОНТРОЛНА СВРЪХЕКСПЛОАТАЦИЯ. ПРИЕМАМЕ НАЛИЧИЕТО НА ЗРЕНИЕ ЗА ДАДЕНОСТ, БЕЗ ДА СИ ДАВАМЕ СМЕТКА КОЛКО ФАТАЛНИ ПОСЛЕДСТВИЯ МОЖЕ ДА ИМА СЛЕД ГОДИНИ ПРЕКОМЕРНАТА ЗРИТЕЛНА РАБОТА. СИНДРОМЪТ НА СУХОТО ОКО СЕ ИЗРАЗЯВА В НАРУШЕНИЕ НА КАЧЕСТВОТО И КОЛИЧЕСТВОТО НА СЛЪЗНИЯ ФИЛМ. СЛЪЗНИЯТ ФИЛМ Е ВАЖЕН ФАКТОР ЗА ЗДРАВЕТО НА ОЧНАТА ПОВЪРХНОСТ И ДОБРОТО КАЧЕСТВО НА ЗРЕНИЕ. ПРЕДНАЗНАЧЕН Е ДА СЕ РАЗПОЛАГА КАТО ЗАЩИТЕН ФИЛМ ВЪРХУ ПОВЪРХНОСТТА НА ОКОТО, КОЙТО ДА ОСИГУРЯВА ПОСТОЯННО И ДОБРО ОВЛАЖНЯВАНЕ НА РОГОВИЦАТА, НЕОБХОДИМО ЗА НЕЙНАТА ПРОЗРАЧНОСТ И ДОБРОТО КАЧЕСТВО НА ЗРЕНИЕТО НИ. В СЛЪЗНИЯТ ФИЛМ СЕ СЪДЪРЖАТ МНОГО ИМУННИ ФАКТОРИ, ОСИГУРЯВАЩИ ЗАЩИТА НА ОЧНАТА ПОВЪРХНОСТ ОТ ВИРУСНИ И БАКТЕРИАЛНИ ИНФЕКЦИИ. ТОЙ ИМА ОТМИВНО ДЕЙСТВИЕ, КАТО НЕПРЕКЪСНАТО ПРОЧИСТВА ОКОТО ОТ ПОПАДНАЛИТЕ В НЕГО ПРАХ, ЧАСТИЦИ, АЛЕРГЕНИ ОТ ОКОЛНАТА СРЕДА. СЛЪЗНИЯТ ФИЛМ ИМА И ПОДХРАНВАЩА РОЛЯ ЗА РОГОВИЧНИЯ ЕПИТЕЛ И КОНЮНКТИВАТА. СЪСТОИ СЕ ОТ ТРИ СЛОЯ, СЕКРЕТИРАНИ ОТ РАЗЛИЧНИ ЖЛЕЗИ НА ОКОТО. НАЙБЛИЗО ДО ОЧНАТА ПОВЪРХНОСТ Е МУЦИНОЗНИЯТ СЛОЙ, ПО СРЕДАТА Е ВОДНИЯТ, ПРОДУЦИРАН ОТ СЛЪЗНАТА ЖЛЕЗА И НАЙ - ПОВЪРХНОСТНО Е РАЗПОЛОЖЕН МАСТНИЯТ СЛОЙ, ПРОИЗВЕДЕН ОТ МЕЙБОМИЕВИТЕ ЖЛЕЗИ, РАЗПОЛОЖЕНИ В КЛЕПАЧИТЕ. МАСТНИЯТ СЛОЙ СЪЗДАВА СВОЕОБРАЗНА ЗАЩИТА НА ВОДНИЯ, КАТО ГО ПРЕДПАЗВА ОТ ИЗПАРЯВАНЕ И ГО ЗАДЪРЖА В ОКОТО.

98

При нормални условия, човек извършва чести неволни мигания, при които се изцеждат жлезите, произвеждащи съставките на слъзния филм и той периодично се възстановява. Когато работим с часове пред компютъра или гледаме телевизия, взирането стават причина за намаляване броя на миганията, при което слъзният филм върху очната повърхност се разкъсва, не се възстановява своевременно и се оголват от повърхността зони, които остават незащитени и подложени на външни въздействия. При хронична повтаряща се подобна ситуация, след време тези зони от очната повърхност се възпаляват и пораждат усещане за дразнене и зачервяване на очите. Слъзният филм е мазен, вискозно-еластичен. Той позволява при всяко мигане клепачът да се приплъзва върху очната повърхност, без да причинява неприятно усещане от триене. При нарушен слъзен филм, всяко мигане е съпроводено с усещане за дискомфорт, дразнене, чувство за напесаченост в очите, зачервяване, парене. Други фактори от значение за очната сухота са хроничната употреба на медикаменти, някои заболявания


с дългОтрайна заЩита и хидратаЦия

* IMS данни за 2014 г.

на организма, както и някои естествени физиологични състояния. Например системната употреба Медицинско изделие. Отпуска се без рецепта в аптеките. на лекарства против високо кръвно налягане, на анЗа повече информация: Алкон България ЕООД, тидепресанти контрацептивни средства, както и София 1505,иСердика център, бул. „Ситняково” 48, ет. 8, тел. 02/950 15 65, факс 02/954 97 55, www.systane.bg заместители на хормоните на щитовидната жлеза, може да доведе до сухо око. При пациенти с някои автоимунни заболявания като ревматиоден артрит и болест на Сьогрен, очната сухота е съпътстващо оплакване. От физиологичните състояния на организма, фактори за сухота в очите се явяват напреднала възраст, менопауза при жените и състояние на бременност и кърмене. Други причини за очна сухота са заболявания на окото, като възпаление на мигления ръб и клепачите, наречено блефарит. При тях се затормозява отделянето на мастния секрет на клепачните жлези, който участва в образуването на слъзния филм, защото отворите на жлезите са покриват с фини крустички. Туморни заболявания на клепачите, травми, нарушения в инервацията и движението им също могат да причинят сухота, защото пречат на доброто затваряне на клепачите и очната повърхност остава оголена, слъзният филм лесно се разкъсва и изпарява без възможност за възстановяване. Оперативни намеси върху окото като лазерни корекции на диоптри, операция за перде и др. също могат да доведат до очна сухота. При синдромът сухо око може да се наблюдава дефицит в количеството и/или качеството на някой от трите слоя на слъзния филм или на няколко слоя едновременно. В зависимост от това, се наблюдават някои съществени различия в оплакванията на хората.

medical

Като цяло общите симптоми на сухота са парене, глождене, зачервяване на очите, очен дискомфорт, понякога болка при отваряне на очите сутрин, непоносимост към контактни лещи, остри стрелкащи прободни болки в очната повърхност, епизодично замъгляване на зрението, което временно се подобрява при по-агресивно премигване с очи, понякога и сърбеж. Лечението на сухия синдром е необходимо, първо за да се възстанови очния комфорт. Хроничният очен дискомфорт води до невроза у пациентите и страх от слепота. Тежките състояния на сухота се отразяват съществено върху здравето на очната повърхност, водят до увреда на роговичния епител и от там до осезаемо влошаване на зрението. ЛЕЧЕНИЕТО НА СУХИЯ СИНДРОМ СЕ ОСЪЩЕСТВЯВА С ПОМОЩТА НА КАПКИ, НАРЕЧЕНИ ИЗКУСТВЕНИ СЪЛЗИ. ТАКЪВ ВИД КАПКИ СА SYSTANE ULTRA , СЪС СЕРИОЗНОТО ПРЕДИМСТВО, ЧЕ МОГАТ ДА СЕ НАКАПВАТ ДИРЕКТНО И ВЪРХУ КОНТАКТНИ ЛЕЩИ, БЕЗ ДА ГИ УВРЕЖДАТ. Разнообразието от изкуствени сълзи на пазара е огромно. Необходимо е първо да се консултирате с очен специалист, за да определи типа на вашата очна сухота и да подбере подходящите капки за нейното лечение. Най-важното е да осъзнаете, че очната сухота може да е причина за множество неприятни субективни усещания в очите и вместо да се травмирате психически, посетете очен лекар и започнете незабавно лечение с изкуствени сълзи!

Д-р Бисера Самсонова

Българо-Американски очен център Про лайт GSM: 0888907013, 0885176740

99


medical

DERMAL REPLENISHMENT ИНТЕНЗИВНА ХИДРАТИРАЩА И РЕГЕНЕРИРАЩА ГРИЖА Най-новият продукт от регенериращата серия SKIN ACTIVE на Neostrata използва няколко патентовани технологии за компенсиране признаците на дехидратация на кожата и намаляване видимите прояви на стареене. Тази уникална SynerG формула съдържа 8,5 концентрация на мощни активни съставки, които въздействат чрез няколко механизма: 0,5% AMONOFIL® е нов дериват на аминокиселина, който бързо придава обем на кожния матрикс и има уникалната способност да изпълва дълбоките и фини бръчки. Новооткритият патентован комплекс повишава синтеза на гликозаминогликани като хиалуронова киселина, стимулира образуването на проколаген и има видими резултати върху кожата. 4% NEOGLUCOSAMINE® е патентована некиселинна аминозахар, която нежно ексфолира кожата и стимулира клетъчния обмен, като изглажда фините линии и бръчки, изсветлява петната от хиперпигментации и акне, като уравнява тена на кожата. NeoGlucosamine® е и съставна част на хиалуроновата киселина, естествен филър на кожата, като придава еластичност, изглажда линиите и бръчките отвътре навън и придава по-стегнат и лифтиран вид на лицето. 4% МАЛТОБИОНОВА КИСЕЛИНА - полихидроксикиселина, която има интензивно хидратиращо действие, като същевременно предпазва кожата от въздействието на свободните радикали. Клинично доказано е, че малтобионовата киселина повишава стегнатия вид и еластичността на кожата в рамките на 6 до 12 седмици. PRODEW® е високоефективен овлажнител, формулиран с осем аминокиселини, които са част от Естествения Овлажняващ Фактор (ЕОФ). Иновативният хидратиращ и регенериращ крем Dermal Replenishment се препоръчва като интензивна грижа вечер, като клиничните проучвания за продукта, проведени в рамките на 4 седмици доказват: 100% ХИДРАТИРАНА И ПО-ГЛАДКА КОЖА 97% ИЗСВЕТЛЕН И БЛЕСТЯЩ ТЕН 91% ПОВИШЕНА ЕЛАСТИЧНОСТ

100


ИНОВАЦИЯ В ХИДРАТАЦИЯТА И АНТИЕЙДЖИНГ ГРИЖАТА НОВО - SKIN ACTIVE DERMAL REPLENISHMENT Патентованите технологии на Neostrata коригират дехидратацията и видимите признаци на стареене.

Aminofil®

Възстановява естествения обем на кожата като лифтира , стяга и минимизира фините линии и бръчки

Neoglucosamine®

С ъставна част на хиалуроновата киселина , която изпълва бръчките и изсветлява пигментациите

Prodew®

Осигурява жизненоважни аминокиселини, съставна част от Естествения Овлажняващ Фактор

Официално представителство на Neostrata: тел. 02 462 70 88, 0888 709 790, e-mail: neostrata@selenta.bg

Малтобионова киселина

Хидратира и предпазва кожата от свободните радикали


medical

AHAVA силата на минералите от Мъртво море Признаците на стареене – пигментни петна, мимически линии и фини бръчици, тревожат и потискат всяка съвременна дама. Научните изследователи на AHAVA в грижа за младостта създадоха серията “Time to smooth - Age Control” с патентован 3D Complex (екстракт от финикова палма, микроводорасли и минерали от Мъртво море), чиято приоритетна сила е в борбата с първите признаци на стареенето. Всеки един продукт от серията е създаден да заглажда фините бръчици и да подобрява структурата на кожата.

В

сички продукти на AHAVA съдържат патентования комплекс минерали от Мъртво Море - OsmoterTM. Той оптимизира клетъчния метаболизъм, подсилва защитата на кожата от вредното влияние на ултравиолетовите лъчи и външната среда, и значително максимизира нивото на влажност за запазване кожата млада и еластична. Изборът на редакторите: Age Control Even Tone нощен крем e със съвременна мултиобогатяваща формула, която коригира несъвършенствата в оцветяването на лицето. Забавя появата на тъмни петна и озарява тена, благодарение на VF Brightening Accelerator™. Съставката трипептид-38 спомага за намаляването на фините линии. А маслата от семена на Limnanthes alba (Бял ливадник) и жожоба, екстрактите от кора мандарина и алое подхранват и хидратират. За максимален резултат използ-

102

вайте комбинирано с Age Control озаряващ и възобновяващ серум. Лекият нощен серум подсилва защитната бариера на кожата, хидратира и подобрява микроциркулацията. Съставът е допълнен от хиалуронова киселина, екстракти от гроздови семена, азиатска центела, полски хвощ и розмарин. Заедно с богатите на витамин С натурални плодови киселини спомагат за постигане на гладък и равномерен тен и естествен блясък на кожата. Продуктът засилва максимално ефективността на нощната грижа на серията Age Control. Може да се третира и околоочният контур, тъй като серумът е офталмологично тестван. Нанася се малко количество (две капки) върху почистената кожа на лицето и шията вечер. Age Control Even Tone дневен овлажняващ крем SPF20 e със съвременна мултиобогатяваща формула, която коригира несъвършенствата в оцветяването на лицето, забавя

появата на тъмни петна, озарява тена и намалява фините линии, благодарение на VF Brightening Accelerator™. Кожата е гладка, омекотена и видимо подмладена. Чудотворният микс от билкови екстракти Urban Complex™ заедно с UV филтри, гарантира максимална защита от влиянието на слънчевите лъчи и околната среда. Кожата на ръцете освен че е зона, силно атакувана от агресивната околна среда, е и област, която издава истинската ни възраст. Усъвършенстващият крем за ръце SPF15 е с мултифункционална формула против тъмни петна, която забавя процесите на стареене, изравнява тена, изглажда, подхранва и защитава кожата. Продуктът съдържа и хиалуронова киселина за стимулиране на колагенния синтез. Резултати: 88% от жените са установили значително намаление на появата на тъмни петна. Проведено клинично проучване от независим институт за 8 седмици с 40 участници.


ЗА ЖИВОТ БЕЗ ПАНИКА И СТРАХ ПОЛЗВАЙ RESCUE® КАПКИТЕ НА Д-Р БАХ!

www.rescue.bg


medical

Продуктовата серия Cicabio е специално разработена от BIODERMA, за да предложи иновативни решения за третиране на увредената и наранена кожа, благодарение на комбинация от активни съставки, специално подбрани, заради възстановяващата им ефективност и успокояващия болката и сърбежа патент Antalgicine®.

Cicabio на BIODERMA третира увредената и наранена кожа

Л

езиите по кожата имат различни особености според своя характер (дали са причинени от външен агресор или медицинска интервенция), степен и разположение върху тялото. Те също така се развиват по различен начин в различните заздравителни фази. BIОDERMA разработи формули, стимулиращи всяка биологична фаза от заздравителния процес чрез комбинация от възстановяващи активни съставки. За да облекчи болката и успокои сърбежа, патентът Antalgicine® е включен във всеки продукт от гамата Cicabio. Възстановяването на кожата се стимулира, благодарение на антиоксиданта Resveratrol, естествено наличен в много растения, като семената на грозде, и билката Centella asiatica, позната от векове в източната медицина с регенеративното си действие. За да се предотврати пролиферацията на бактерии, медният сулфат и цинковият сулфат пречистват епидермиса. Всички продукти от гамата Cicabio имат активна текстура, специфична за типа лезия, за да отговорят на терапевтичните изисквания и нуждите на пациента. Целта е да се създаде влажна среда, която благоприятства възстановяването на кожата, елиминира риска от белег и създава комфорт на пациента. Когато увредената кожа е в процес на заздравяване, ако бъде изложена на UV лъчите, има висок риск от постлезионални хиперпигментации. Ето защо е много важно да се предотврати този риск. Досега, след дерматологични процедури и за всички видове увреждания на кожата се предписваше епителизираща грижа заедно със слънцезащитен продукт с много висок фактор (SPF 50+), за да се избегне всякакъв риск от хиперпигментации.

104

Cicabio SPF 50+ е иновация в грижата за увреде-

на кожа с риск от постлезионални хиперпигментации. Това е първата възстановяваща грижа 2-в-1, която предпазва от хиперпигментации. SPF 50+ действа и на трите фази на лечение на лезиите: възпалителна, възстановяваща и финална. В допълнение Cicabio SPF 50+ предоставя много висока UV защита, благодарение на високия SPF фактор 50+ и UVA 31. Тъй като Cicabio SPF 50+ се прилага върху наранена кожа, формулата на продукта е съобразена с високите изисквания на здравните органи за безопасност, като са изключени основните алергени в козметиката и алергенни слънчеви филтри – октокрилен и оксибензон. Cicabio Pommade – подхранваща и липидо-възстановяваща грижа. Средните и дълбоки, много сухи и неизложени на UV лъчи, немокрещи лезии третираме с Cicabio Pommade, който действа във всяка фаза на биологичния заздравяващ процес, бързо облекчава болката и намалява желанието за разчесване. В допълнение към активните съставки, характерни за гамата Cicabio, продуктът съдържа глицерин, ксилитол и хиалуронова киселина в емулсия вода в масло. Cicabio Arnica+ се препоръчва при синини и отоци. За по-бърза резорбция като терапия преди и след дерматологични процедури като филъри, лазери за третиране на капиляри и др. Приложение: Локално върху засегнатата зона след почистване и подсушаване. 2 пъти дневно до пълно заздравяване. Подходящи са за лице, устни и тяло. Възрастни и деца. С отлична толерантност.


За контакти: „Цептер-България” ЕООД, гр. София, бул. „Княгиня Мария-Луиза” 47, За контакти: Бранд Медикал – тел. 0886 799 066, „Цептер-България“ ЕООД, гр. София, бул. „Княгиня Мария-Луиза“ 47, e-mail: medical@zepter.bg, www.zepter.bg Бранд Медикал, тел.: 0886 79 90 66, e-mail: medical@zepter.bg www.zepter.bg


medical

Терезиенойл Лекари от отделението по съдова хирургия в Бургас лекуват трудно зарастващи рани с Терезиенойл

Н

а тематичен австрийски традиционен обяд в къщата на Яблански, Ведра Интернешънъл представи историята и действието на лечебното масло Терезиенойл. Специално за събитието от Австрия пристигна Терезия Райтзамер, в чието семейство вече 7 века от поколение на поколение се предава и пази рецептата на лечебния мехлем. Д-р Валентин Василев, началник на отделението по Съдова хирургия на МБАЛБургас, представи резултатите от клинично изпитание на Терезиенойл с пациенти, лекувани локално с лечебната смес. А Илияна Баръмова, старша сестра на Първо отделение по обща хирургия в МБАЛ-Бургас и медицинска сестра в Център за трудно лечими (декубитални) и хронични рани в Бургас, запозна аудиторията с различни случаи на пациенти, успешно лекувани с билковото масло. ЛЕГЕНДАТА ОТ ТИРОЛ Терезия Райтзамер разкри, че рецептата на лечебния мехлем се пази от рода й над 650 години. Приложението му е свързано с изцеряване на рани и изгаряния. В рода на Терезия се разказва легендата за подхвърлено дете, прието и отгледано от предците й през 1350 година. Заедно с бебето, пред вратата на дома са открити непознато цвете, парче кожа с изрисувана рецепта за приготвяне на мехлем и готовата смес.  Оттогава растението се пази и отглежда в семейството на Терезия Райтзамер, а лечебното масло се произвежда от майката в рода. В основата на мехлема е залегнала натурална животинска мазнина. Екстрактът от тайнствената билка, наричана „египтянката“, предопределя ефективното действие на маслото.  Цветето се доближава по характеристика до семейство Лилиецветни, но само по себе си е уникално и не може да бъде открито никъде другаде по света. Докато в миналото се е отглеждало само в къщата на семейството, в наши дни се култивира при специални условия. Производственият процес на цветния и ябълковия екстракт продължава от 6 до 9 месеца. ИЗБАВЛЕНИЕТО През 2005 г. историята на 16-месечния Андре от клиниката в Инсбрук се оказва повратна точка в историята на Терезиенойл. Тогава маслото за първи път напуска пределите на Кундел, Австрия, за да помогне на бебето, пострадало тежко от изгаряне по главата и гърба с врящо мляко. Терезия научава за него по радиото,

свързва се с лекарите в Университетската клиника по изгаряния и пластична хирургия в Инсбрук и им предлага домашния мехлем като терапия. По настояване на родителите, които се отказват от кожна трансплантация, и със съгласието на завеждащия клиниката това става възможно. В лечението не са използвани никакви обезболяващи, нито антибиотици. След няколко месеца детето се възстановя напълно, без никакви белези. Така започва нов живот за Терезиенойл – след година продуктът е на пазара в Австрия. У НАС България е третата страна в света след Австрия и Германия, в която чудодейното билково масло е достъпно. Под ръководството на д-р Валентин Василев, началник на отделението по Съдова хирургия на МБАЛ-Бургас, в период от 6 месеца е извършено клинично изследване на 22 пациенти с трудно зарастващи рани със съдов произход. Болните са с давност на раните над 2 месеца, лекуват ги локално с Терезиенойл в продължение на 30 дни. Наблюденията установяват, че Терезиенойл хидратира тъканите в раните, редуцира бактериалната инвазия и намалява възпалителния процес. Лекарите са категорични, че маслото стимулира епителизацията, лесно е за приложение, а болките намаляват или изчезват. Лечението е убедително, като се подобрява качеството на живот.

Терезия Райтзамер (вляво) и Теодора Петрова , управляващ партньор на В едра И нтернешънъл

Търсете Терезиенойл в аптеките. За повече информация посетете: www.theresienoil.bg 106


medical

Мерц Естетик организира

Master Class в Кан Д- р С тоилова ,

разбрахме , че вие

сте участвали през месец септем ври в

К ан на много интересен фо -

рум , свързан с естетичната терапия.

Моля,

разкажете ни за това

събитие малко повече?

Д- р Ива С тоилова е специалист по кожни и половопредавани болести и е експерт в областта на естетичната медицина .

Тя е упра-

вител на центрове по естетична

“Дермавист“, Пловдив и Варна.

медицина гр.

108

През септември тази година се проведе обучение Master Class в Кан, организирано перфектно както винаги от една от водещите в естетичната индустрия компания Мерц Естетик. Научната програма бе изключително богата и се разглеждаха теми както за анатомичните особености на стареене на лицето, така и за „бютификейшън“ – изкуството да се постигне естествено и изключително натурално на вид подмладяване, съобразено със законите на златните пропорции, правещо лицето по-атрактивно. Беше акцентирано на таргетните и безопасни методи на инжектиране, което разшири обзора по отношение на рисковите техники за съответните зони. Специално внимание се обърна на усложненията при инжектиране на филъри и поведението, което трябва да следва специалистът, за да лечението им. В отделен ден вниманието ни бе ангажирано с комбинираните терапевтични методи в естетиката – съчетанието на ботулинов токсин, хиалуронови филъри и апаратни техники за постигане на максимален терапевтичен резултат за пациента и лекаря, както и целенасоченото поведение на естетичните специалисти да оптимизираме пътя към пациента. Дискутира се също така и се обсъди предложението за създаване на гайдлайн, ръководство подпомагащо специалистите да изберат

точната последователност на процедурите с оптимален резултат за дадена анатомична зона и съответен проблем.

Основни лектори за събитието Master Class бяха д-р Павичич – дерматолог, завеждащ клиниката по Естетична дерматология към Университетската болница в Мюнхен и Д-р Андреас Николис – пластичен хирург от Канада, които споделиха личен опит от своята практика, сравнителни терапевтични и клинични резултати, постигнати с различни техники и комбинирани подходи с апаратни методи в дългосрочен план. Имахме и богата практична част, свързана с демонстрации на филърите - хиалуронова киселина за възстановяване на обемите и Радиес за стимулация на колаген в дермата при мъже и жени, комбинации с апаратни техники.

Да

разбираме , че филърът

Ради -

ес не е отстъпил своето лидерско място в естетичната практика?

Да, така е. Продуктът е биосъвместим, нетоксичен и неантигенен. Това е естествен продукт, за който няма съобщение за образуване на грануломи. Така в класа филъри – колагенови стимулатори се явява най-добре проученият на базата на клинични изследвания, одобрен от американската асоциация на храните и лекарствата /FDA/, гарантираща безопасност. Може дори


А ктив Медикал ЕООД www.activemedical.bg


medical

да се използва при болни от СПИН за корекция на липоатрофията. Той представлява уникално съчетание на микросфери от калциев хидрокси апатит и гел носител водещи до двоен ефект: незабавен резултат за възстановяването на обемите, както и дълготрайния ефект на мощния синтез на собствен млад колаген. Това води до естествени и натурални подмладяващи резултати при пациентите - както жени, така и мъже, и е препоръчван като начална терапия за всички естетични процедури. Така поставените след него хиалуронови дермални филъри не се „губят“, което е проблем при пациенти със слаба колагенова мрежа. Ето защо филърът Радиес има много лоялни привърженици, а статистиката сочи висока удовлетвореност на пациентите. Не е случайна и световната награда филър №1.

Д- р Ася Д анчева е специалист по кожни и половопредавани болести.

Работи повече от 15

години в сферата на естетичната дерматология и лазертерапия.

Тя

е съсобственик на център по дер матология и естетична медицина

"МЦ Дерма София“.

Д-р Данчева, вие също взехте участие в MasterClass в К ан. Моля, разкажете ни за вашите впечатления и нещо повече за хи алуроновата серия на компанията

Мерц Естетик, която вече успешно се работи и на българския пазар.

Участието беше изключително вълнуващо, получихме много ползотворна информация, атрактивно поднесена, имаше интересни дискусии между колегите и много нови контакти. Винаги е удоволствие да обмениш опит и грабнеш нещо впечатляващо, особено що се касае за нови продукти, влезли в практиката ни. Хиалуроновата серия Белотеро има много привърженици в световен мащаб и надявам се, все повече да стават пациентите в България, защото серията отговаря на изискванията на всички зони на лицето по отношение както на дълготрайност, така и на естествен резултат, съчетани с отличен профил на безопасност. Клиничните проучвания сочат перфектна интеграция в тъканите при продуктите Белотеро, позволяващи на лекаря да прояви изкуство, комбинирайки продуктите в цялостната терапия на лицето.

Портфолиото на Белотеро включ ва няколко продукта: 1. Белотеро Волюм – хиалуронов филър за скулптуриране. Изключителното му предимство е, че се поставя с игла 30G, тъй като е много пластичен и възстановява веднага обема си след преминаване през иглата. Травмата за кожа-

110

та от убожданията е минимална и пациентите могат веднага да се върнат на работа. 2. Белотеро Интенс – прави найстрахотните пухкави и естествени устни, също така подходящ за зоната на назолабиалните гънки, марионетните линии. 3. Белотеро Баланс – продукт за фини линии и бръчки на челото, край очите, около устата. 4. Белотеро Софт – изключително мек и фин продукт. Той може да бъде поставен по специален начин чрез „блинчинг техника” (много повърхностно с побеляване на кожата). Така продължителността на ефекта се удължава двойно, а количеството използван продукт се намалява. 5. Белотеро Хидро – продукт за мезотерапия за лице, шия, деколте и ръце. Изключително предимство на всички продукти от серията Белотеро е, че не дават „тиндал ефект” – не прозират със синкав оттенък под повърхността на кожата колкото и повърхностно да са поставени. Цялата серия Белотеро е налична с добавен лидокаин в нея, което увеличава удовлетвореността на пациентите многократно. И в съчетание с ботулиновия токсин на марката, който скоро очакваме и в България, портфолиото на Merz Aesthetics ще бъде пълно и ще можем да терапевтираме и хиперкинетичните пациенти, за да постигнем релаксиране на мускулатурата на лицата им.


medical

Fusion Meso иновация, даваща нови възможности Марката е създадена през 2007 г. и е собственост на Oxynergy Paris Company. Името на Oxynergy Paris Company се свързва с високотехнологични лечебнокозметични и медицински продукти. Fusion Meso е разработена като нова концепция и разновидност на пазара на медицинско -естетични продукти. Fusion Meso е водеща марка в областта на мезотерапията в световен мащаб, която има за цел да разшири предлагания набор висококачествени продукти (пилинг, филъри, мезотерапевтични компоненти, грижа за кожата и професионални уреди). Ние предлагаме продукти с иновативни активни съставки, които съответстват на най -високите производствени стандарти, имат максимална ефективност и са напълно безопасни за клиентите. Fusion Meso е нова концепция в естетичната медицина, нов подход в мезотерапевтичното лечение и терапии, основано на най -съвременните научни постижения.

Д-р Мая Тачева,

дерматолог

К линика Пандерма Д-р Тачева, какви са вашите впечатления от Fusion mesotherapy?

Fusion mesotherapy е фракционирана мезотерапия или т.нар. микромезотерапия. Основната разлика между класическата мезотерапия и фракциониранта мезотерапия се състои в това, че при първата коктейлите се инжектират дълбоко в средна дерма. При това поставяне се образуват по-големи депа на активно вещество в кожата и рискът от нараняване и образуване на хематоми е голям. Върху кожата се образуват зачервени и подути папули, които могат да останат до няколко дни. Това създава основна пречка за нейното прилагане, поради факта, че пациентът не може веднага да се върне към социалните си задължения. Не на последно място е страхът от убождането с игла, което все още много пациенти не могат да преодолеят. При фракционираната мезотерапия, въпреки че се използват 9 иглички, които са много фини и с различна дължина, са избегнати всички недостатъци на класическата мезотерапия. Дължината на игличките може да се контролира от 0.2 до 2 мм. В практиката си до момента използвам най-често иглички с 1.5 мм дължина. Клиентите описват процедурата като приятно изживяване, усещат само леко гъделичкане и пощипване. При процедурата няма „кървава роса” впоследствие, няма и хематоми. Чрез мини каналчетата, които са се образували в кожата се вкарват активните вещества. Fusion предлага голяма гама от различни мезококтейли. Чрез тях може да подобрим значително овала на лицето, структурата на кожата, нейната еластичност. Има коктейли, които видимо намаляват торбичките под очите. Наблюдавах невероятно добър ефект върху пациентка с изявени стари стрии. След няколко апликации, белезите видимо намаляха и кожата се изглади. 112

Процедурата с Fusion трябва да се извършва по-често, отколкото класическата мезотерапия - през 10 дни, в зависимост от състоянието на кожата и търсения ефект. За разлика от класическата мезотепия, която не се препоръчва при тънки кожи, защото могат да се образуват трайни кръвоизливи (спукани каиляри, които могат да се премахнат само чрез лазерна терапия), Fusion може да се прилага върху всеки тип кожа. Рискът от алергични рекции е много малък. Няма сезонност и може да се прилага по всяко време на годината. Освен накрайник с 9 фини микроиглички, на апарата, който се използва, може да се сложи накрайник с една микроигла. Така може да се обработват отделни бръчки. Скоростта на работа с апарата също е различна в зависимост от опитността на лекаря и поносимостта на пациента. Като комплимент към пациентите, Fusion е разработил микс от стерилна домашна емулсия. Моите пациенти са възхитени от възможността да продължат вкъщи терапията и да запазят получените резултати за по-дълго време. Smart MIX е патентовна новаторска формула, която позволява да се създават стерилни кремове, емулсии и серуми. Най-често аз правя коктейл в спринцовка от 5 мл, като смесвам 1 мл от Smart MIX с 1 мл хиалуронова киселина и 1 мл физиологичен разтвор. По този начин се получава 3 мл стерилна емулския за домашно ползване, с хидратиращ и подхранващ ефект. Прилага се сутрин и вечер като крем. Микроскопичните каналчета, които сме направили при процедурата позволяват по-дълбокото проникване на стерилната емулсия и в домашни условия. Smart MIX няма аналог на пазара и е много високоефективна. Fusion предлага възможност на по-голям брой пациенти да се възползват от това, да имат добре поддържана и изглеждаща кожа. Мезококтейлите са на достъпни цени.


info@vavilon-bg.com

02 987 34 26, тел .

2, ет

А, вх.

Г.С.Раковски N:122, ул .

КОНТАКТИ:

Открийте новата Мезотерапия Най -новите и ефективни съставки, комбинирани специално за вас!


medical

Високо толерантен химичен пилинг може да се работи дори и през лятото

Ч

рез повърхностния хими -

Light Peel

чен пилинг се предизвиква

Досега в естетичната медицина за химичен пилинг се използваха основно чисти алфа-хидрокси киселини или комбинация между тях. Поради иритацията на кожата, която те предизвикват, фоточувствителността, дълбоката си прониквателна способност, работата с тях през летния сезон не беше възможна. Лаборатории Filorga разработиха химичен пилинг, наречен Light Peel, който представлява комбинация между алфа-хидрокси киселина (бадемова - 20%) и поли-хидрокси киселина (глюконолактон). Тази комбинация прави разтвора за пилинг изключително толерантен и възможна работата му дори през летния сезон.

излющване на мъртвите

клетки от роговия слой и се стимулира регенерацията на млади клетки от базалния слой на епидермиса .

Така се постига

изравняване на тена , намаляване на бръчките и повишена гладкост на кожата .

Трихлороцетната киселина и фенолът дости гат дори до средна и дълбока дерма , като повлияват възстановя ването на колагеновите влакна и чрез тях се осъществява т.нар. дълбок химичен пилинг. ДЕМОНСТРАЦИОННИ СНИМКИ

показания - Фини бръчки. - О тпусната кожа . - Груб релеф. - А кне. - Н еравност на тена на кожата . - Ч увствителна кожа . Процедурата Процедурата започва с добро почистване на кожата, след което се нанася предпилинговият разтвор PrePeel, чиято цел е „обезмасляване“ и осигуряване на по-добра прониквателна способност на киселините. След това се пристъпва към самия пилинг, който се нанася с помощта на четка, заложена в кита на Light Peel (сн.1). Нанесеният разтвор е добре да се изчака да престои 3 мин. В случай че пациентът получи дискомфорт от парене или лекарят наблюдава еритем е удачно пилингът да се премахне по-рано. Премахването се осъществява чрез неутрализиране на киселинния разтвор с основа. Разтворът (Post Peel) е вложен във флакон със спрей, което позволява равномерно разпръскване за добра неутрализация. Накрая лицето се почиства с памучни тампони, напоени

114

с чиста вода. Както след всеки химичен пилинг, така и тук е задължителна употребата на фотозащитен продукт с висок фактор срещу UVA и UVB лъчите. Необходимият брой процедури е 4, извършени през интервал от 2 седмици. По време на престоя на пилинга върху лицето, повечето пациенти съобщават за леко или слабо доловимо парене. Рядко се получава слаб еритем, наблюдаван от лекаря (сн. 2). В следващите няколко дни след процедурата пациентите съобщават, че чувстват кожата си по-гладка и хидратирана. Не са докладвани случаи на временна сухота, опъване и лющене на кожата, които са типични за пилингите с чисти алфа-хидрокси киселини. При пациенти със силно чувствителна кожа, които не толерират други киселини, извършването на Light Peel също е удачно, поради наличието в него на глюконолактон. Употребата на Light Peel през зимния сезон може да се включи за подготовка на кожата при третирането на акне или фотоиндуцирано стареене, с цел по-добро толериране към пилинг програми с по-агресивни киселини.(сн. 3) Light Peel е химичен пилинг с висока толерантност и добра ефективност, задоволяващ нуждите на пациента и професионалната удовлетвореност на лекаря. Възможността да се работи целогодишно не ограничава работата на терапевта през летния сезон, както е с редица пилинг и лазерни процедури.

Д-р Десислава Ночева,

дерматолог

К линика “Медикус А лфа“, гр. П ловдив , ул . В елико Търново 21


medical

МЕДИЦИНСКИ СИМПОЗИуМ: BIOPTRON ПОЗНАТАТА НЕПОЗНАТА СВЕТЛИНА Нови данни за приложението на светлинната терапия Bioptron

На 06 и 07.10.2015 г. в зала „Роял“ на хотел „София Балкан“, „Ц ептер -България“ организира и проведе дългоочаквания от българската публика семинар с международно участие , посветен на успешното прило жение на светлинната терапия

Bioptron

в различни об-

ласти на съвременната медицинска практика .

За гостСаня Вранич и д- р М айкъл М акнамара . Д вамата лекари са добре из вестни в световните и европейски медицинските среди като експертен екип , главно с дългогодишната им лектори на събитието бяха поканени д- р

изследователска дейност в областта на фототерапията и цветотерапията , и тяхното приложение в клиничната медицинска практика

при облекчаването на болка ,

при лечението на рани , изгаряния , травми и особено актуалните в днешно време сезонни афективни разстройства .

К ато

особено силен акцент в програмата на

симпозиума бяха представени възможностите на светлинната терапия и приложението є в областта на анти ейджинга .

Миналогодишното

Bioptron – първа награда на 2- ия Европейски конгрес по AMEC, Париж 2014 г. предизвика широк отзвук сред българските про фесионални среди (медицина и козметика), а това от своя страна обяснява големия интерес към събитието, големия брой участници и изпълнените до краен предел зали. високо отличие на

естетична и антиейджинг медицина

Д- р Майкъл Макнамара , MD, Монте К арло, Монако, световноизвестен радиолог, глобален лидер на мнение

Bioptron AG, медицин Zepter International, лекар по от

ски директор на

превантивна медицина с фо кус върху сърдечносъдови заболявания , рак и спортна медицина

Д-р Макнамара какво представлява фототерапията? Фототерапията е вид физична терапия, която използва фотони (светлина) в много специфични части на електромагнитния спектър. Фотоните, използвани в уредите Bioptron, проникват в кожата, отключвайки редица процеси. Светлинната енергия, усвоена от елементите в митохондриите, клетъчната мембрана и други протеини, се превръща в биологична енергия. С разбирането на тези механизми на действие, може да се помогне за значително подобряване на резултатите от лечението на редица заболявания.

118

Каква е технологията, използвана от уредите Bioptron? Технологията съчетава поляризирана светлина и поголям спектър на дължина на вълните. Това осигурява балансирано разпределение на светлинната енергия, което от своя страна стимулира редица механизми на действие, подпомагащи организма да се лекува самостоятелно. Поляризираната светлинна енергия, с помощта на по-голямата дължина на вълните, прониква в дълбочина и лекува тъканите, разположени в по-дълбоките подкожни слоеве. Bioptron осигурява некохерентна, поляризирана, широкоспектърна и равномерно разпределена енергия от видимия и инфрачервен светлинен спектър върху много по-голяма площ за постигането на локални терапевтични ефекти. Всяка известна с професионалните си постижения личност, извън стандартното представяне, може да сподели и неочаквана за публиката информация. Какво още не знаем за д-р Макнамара? Д-р Макнамара е пионер в използването на неинвазивни диагностични методи като магнитно-резонансна и компютърна томография в кардиологията. Той открива първия в Европа диагностичен център за магнитно-резонансна томография в кралската клиника


medical

„Принцеса Грейс“ в Монако. Бил е личен лекар на монакския принц Албер II по време на експедицията му до Северния полюс през 2006 г., медицински консултант на националния футболен отбор на Монако, както и на американския национален баскетболен „Dream team“. Това е първото му посещение в България, но се надява това да е началото на поредица от срещи с български професионалисти в сферата на медицината и козметологията. И още: Д-р Макнамара харесва работата си със светлинната

Д- р Саня Вранич, MD, MSc, медицински директор на B ioptron AG, Швейцария, интернационален бранд директор M edical в Zepter International

Д-р Вранич, цветотерапията все още не е много добре позната област в алтернативната и превантивната медицина. Бихте ли разяснили накратко специфичните възможности на всеки цвят при лечението на определени здравословни проблеми? Приложението на светлинната цветотерапия Bioptron (седем цветни филтъра) дава изключително добри резултати при лечението на специфични дерматологични индикации. Всеки цвят има различни дължини на светлинните вълни и се използва с различни цели. Червеното и оранжевото имат по-дълги светлинни вълни и стимулират синтеза на колаген. Всички знаем, че колагенът е фактор, отговорен за еластичността на кожата. Също така тези два цвята се използват

терапия Bioptron, защото тя дава възможност да се повлияе благоприятно върху три основни групи заболявания: един от основните ефекти е да се ограничават възпалителните процеси в човешкия организъм и да се стимулира кръвообращението. Друга основна група е за лечението на рани, те могат да бъдат с различен произход – от удар, катастрофи, операции. Третата група е свързана с облекчаването на болката – артрит, увреждания, болка в кръста. Важен факт: тези заболявания са причина номер едно в света за посещения при личния лекар и загубване на работа. и при лечението на увредени кожни клетки, защото въздействат благоприятно за намаляване на възпалителния процес. Спектърът на червената светлина се използва за предотвратяване на процесите на стареене, като забавя отпускането на кожата и изгаря мазнините. Синият цвят е ефикасен при лечението на бактериални инфекции като акнето например. Синята светлина се използва за унищожаване на пропион бактерията, която е основен причинител на акнето и е доказана чувствителността є към светлина с дължина на светлинната вълна от 405 до 420 nm. Когато синьото и червеното се прилагат в комбинация, се получава многократно по-голям положителен ефект. Зелената светлина стимулира увредените клетки да синтезират аденозин-трифосфат, а по този начин се ускорява репликацията на ДНК и РНК. Използва се за третиране на разширени капиляри, зачервяване в зоната под околоочния контур и хиперпигментация. Жълтата светлина стимулира синтеза на червени кръвни телца в кожата, подобрява лимфните функции и стимулира кръвообращението. Светлинната терапия с цвят индиго ускорява клетъчната регенерация. Виолетовото е ефективен противовъзпалителен фактор за кожата. Виолетовата светлинна терапия може да се използва заедно с други цветови светлинни терапии като съпътстващо третиране.

119


индекс

www.derma-info.bg

Бионат ЕООД - тел. 032 692610, 0884 889334. M Asam www.bionat.bg, office@bionat.bg ФЛОРЕСАНС ЕООД, София, ж.к. Гоце Делчев, ул. Костенски водопад 59, тел.: 0882 105 342; 02 492 34 09 Санофи Авентис България - София 1303, бул. „Александър Стамболийски” №103 Офис сграда Sofia Tower,ет.8 Тел: +359 2 970 53 00, Факс: +359 2 970 53 33 Дермика естетика, София, ул. Св. Св. Кирил и Методий 118 - 120, ет. 2, офис 4 тел. 0885 82 20 20, www.dermikaest.com Виталити клуб – София, бул. Тодор Каблешков 49, тел. 02/484 0701, тел. 02/484 0702 – Ericson Laboratoire, Dr. Renaud Лидера Груп 1345 София, ж.к. Захарна Фабрика, ул. Кукуш 1, тел.: 02 957 08 75, 957 08 90, 0886 741 221, факс: 02 957 08 76 Навона Интернешънъл, бул. Цар Борис III, № 81, вход А, ет. 1, ат. 1, 1612 София, тел.: 02 444 598, 0886 111 388 Ревита, www.revita.bg, www.alive.bg ДИНАМИКА 2000, Варна: ул. Нидерле 2, тел: 052 35 45 97; 0878 462 185, София: ул. Люботрън 3 -7, тел: 02 868 03 32; 0888 322 262, www.dinamika2000.com Алкон България ЕООД, София, Сердика Център, бул. Ситняково 48, ет. 8, тел.: 02 950 1565 Спектро Груп ООД, София, кв. Витоша, ул. „Асен Разцветников“ 6 ,Тел: +359 2 971 25 93, Моб: +359 887 562 164 Глобал Естетикс ЕООД, София, ул.Руен 18, ап.1, +359 2 8690304, office@globalaesthetics.net www.globalaesthetics.net Актив Медикал ЕООД, ул. Цар Самуил 30 София, www.activemedical.bg, тел. 02 958 23 33 Селента Бюти ЕООД, София, бул. Мадрид 49, ет. 1, офис 3, тел. 02 462 7088, 088 709790, официален представител на Thalgo, Guinot и Neostrata за България, Zepter Bulgaria София, бул. Княгиня Мария-Луиза № 47, ет. 1-2 и 5-6, тел.: (02) 988 44 58 e-mail: gm.assistant3@zepter.bg Бургас, ул. Хан Крум 3, тел.:(056) 841 153 e-mail: office-burgas@zepter.bg Варна, ул. Христо Самсаров № 13, ет. 1, тел.: (052) 612 141 e-mail: office-varna@zepter.bg Плевен, ул. П.Р.Славейков № 73, тел.: (064) 806 687 е-mail: office-pleven@zepter.bg Пловдив, АТЦ LEVEL CENTRE, бул. 6-ти септември № 144а, ет.2 тел.: (032) 624 046, e-mail: office-plovdiv@zepter.bg Русе, ул. Д-р Петър Берон № 1, ет.3, тел.: (082) 834 165 e-mail: office-ruse@zepter.bg Стара Загора, Сити Център Стара Загора, бул. Александър Батенберг 28, ет.3, офис 11 и 12, тел: (042) 600 143 e-mail: office-zagora@zepter.bg Благоевград, ул. Митрополит Борис № 21, партер, тел.: (073) 882 775 e-mail: office-blagoevgrad@zepter.bg Велико Търново, ул. Цар Тодор Светослав №29, ет.2, ап.4, тел.: (062) 650 086 e-mail: medical-tarnovo@zepter.bg; homeart-tarnovo@zepter.bg Добрич, ул. Полковник Дрангов № 1, ет.1, ап.1, тел.: (058) 600 706, e-mail: homeart-dobrich@zepter.bg Перник, ул. Искър № 1,тел.: (076) 600 066 e-mail: homeart-pernik@zepter.bg Хасково, бул. България № 150, к-с „Градски хали”, магазин № 105,106, тел.: (038) 661 204; 661 668, e-mail: medical-haskovo@zepter.bg, homeart-haskovo@zepter.bg Шумен, ул. Симеон Велики № 46 Д,тел.: (054) 830 114 e-mail: homeart-shumen@zepter.bg Ямбол, ул.Кара Кольо 7,тел.: (046) 660 111, e-mail: homeart-yambol@zepter.bg Враца, ул. Лукашов №11, ет.3, офис №3 и ет.4, офис № 1, тел.: (092) 623 747 и (092) 621 129 e-mail: homeart-vraca@zepter.bg, medical-vraca@zepter.bg

Медицински център за пластична хирургия д-р Николай Георгиев София, кв.Княжево, бул.Цар Борис III, No.315, тел. 02/ 957 11 08 Д-р Антонина Чапанова Пловдив, ул. Волга 49, тел.: 0888 551333 Д-р Виолета Янева Димитровград, ул. Беласица 3Б, ет. 1, каб. 116, тел.: 0889983150 ПАНДЕРМА Дерматологичен лазерен център, Бул. “Цар Борис III” № 69 (локалното на “Цар Борис III” и ул. Нишава), тел: 02 8691210, 0888 308249, Специализиран кабинет по кожни болести и козметична дерматология Д-р Диана Дянкова Русе, ул. Мостова 18, тел.: 0888 332293, www.proderma-bg.com Кабинет по естетична и козметична дерматология Д-р Марина Санкева гр. Габрово, ул. „Брянска” 11, тел.: 066 800-140, 0889 43 66 13 Клиника ДермаПро гр.София ул. Григор Пърличев 2, тел: 02 8524800; 0887524800 Дерматологичен център Д-р Снежана Атанасова гр. Пловдив, ул. Копривщица 36А, ет. 2, кабинет 3, тел: 0887 414442, 0884 515181, www.ataderma.com Magna Beauty гр. София, Младост 2, ул. Св. Киприян 44, тел: 02 9748944, www.magnabeauty. com Belle Femme гр. София, бул. Арсеналски 45, ет. 1, ап. 1 тел: 02 8667133, 0882 265599, www.drmandjukova.bg Clinic гр. Варна, ул. Ян Палах 10, Палах център,ет.2 тел.: 0886 602525, www.clinic-bg.com Derma Health Care тел.: 052 83 6060, 0886 750289, 0878 503389, www.derma-health.eu Aesthetic Club тел.: 052 606012, 0887 070907, www.aesthetic-club.com Медеа гр. Варна, 052/ 712222; моб.: 0878 712222, 0884 712222, www.medea.bg Hill Clinic София, тел.: 02 439 31 31, www.hillclinic.com Клиника по естетична козметична дерматология AESTHE clinic София, бул. „Г.М. Димитров” 75 – Хотел „Вега”, ет. 7, тел. 02/ 961 60 06 Клиника за естетична медицина Jewel Skin София, бул. “Арсеналски” 125, тел. 0884 070 748 Център за естетична медицина и козметика Дерма Елит София, ул. „Дукатска планина” № 18, тел. 02/ 9530310 Медико-козметичен център Skin Systems София, кв.“Лозенец“, бул.“Джеймс Баучeр“ 95-97, тел. 02/ 962 43 64 Д-р Биляна Мирчевска - кабинет естетична дерматология гр. София, ул. Григор Начевич 11, тел.: 0898 310 960, www.drmirchevska.com Център по дерматология и естетична медицина Дерма Вижън Пловдив, бул. „Шести септември” 56,тел. 032/ 646 606 Специализиран кабинет по естетична дерматология и кожни болести Dermaspot, Д-р Мариета Кътева София, пл. България 1, ет. 2, НДК Административна сграда тел.: 0888 756638, www.dermaspot.eu Медико козметичен център Elos гр. София, ул.Гургулят 22А тел.: 02 952 2005, 0878 449113 Център по естетична дерматология Медика Естетика, гр. София, ул. Акад. Ст. Младенов бл. 80, офис 1, тел.: 02 961 58 55, 0885 819434 Медицински център по пластична, реконструктивна и естетична хирургия Д-р Тонев гр. София, ул. Феликс Каниц 20, тел.: 0885 720728, 0888 993847 Дерматологична клиника Derma Vita София, ул. Академик Иван Буреш 8, тел.: 02 962 2533, 02 962 2544, 0884 949581 Дерматологичен лазерен център Skinmed Пловдив, бул. Васил Априлов 14, 0896 910404 Дерматологична клиника Derma Medika Казанлък, ул. Акад. Петко Стайнов 10, ет. 4 и 5, 0431 63334, 0879002365 Очен кабинет Д-р Елена Димитрова Ямбол ,ул. Търговска №6 - център, тел.: 046 66 34 35,0888264838 Д-р Христина Хайдудова Клиника Дерматология и Венерология, УМБАЛ “Д-р Г. Странски”, ул. Ген. Владимир Вазов 91, гр. Плевен, тел.: 0878 18 68 68, 0899 32 86 13, 0878 95 50 56 Частен дерматологичен кабинет Д-р Андасорова Пловдив, бул. „Христо Ботев“ №109, тел.: 0888640278 Кабинет кожни и венерически болести Д-р Сурлекова Пловдив, ул. Радецки 43, тел.: 0888 608 402


Beauty Woman 47  
Beauty Woman 47  
Advertisement