Page 1

40 брой

4-ти/2014

www.derma-info.bg

Списание Beauty woman се разпространява само чрез абонамент. за повече информация

www.saloni.bg тенденции грим, коса, маникюр * абсолютна хидратация антицелулитни и отслабващи програми * пигментация след лятото грижа за мазната кожа * косопадът - много причини, трудно лечение * розацеята - полетата с ягоди на дерматологията * скулптуриране на тялото * най-новото поколение пилинги


НОВОВЪВЕДЕНИЕТО, КОЕТО СТАРТИРА РЕВОЛЮЦИЯТА В ГРИЖАТА ЗА КОСАТА. В Moroccanoil, ние сме пристрастени към здравата, естествено красива коса: подчертавайки всеки стил, запазвайки цялостта на всеки кичур и водещи ефективните иновации в грижата за косата. Запознайте се с нашият първи продукт: Оригиналът - Грижа за косата на Moroccanoil. Революционен продукт, който е пионер в категорията обогатени с масла грижи за коса и собственоръчно създаде световният шум около аргановото масло. Изключителна формула която е стабилна основа при стилизирането на косата, подобряването на състоянието и, както и разкошен, добавящ блясък завършек. Открийте ОРИГИНАЛЪТ. Moroccanoil—името на марката, която започна всичко, с продукт отличаващ се с автентичен тюркоазен етикет и специален печат за оригиналност на всяка стъклена бутилка. 359 32943305 | www.moroccanoil.com


НЕСРАВНИМИ ЦВЕТОВЕ, ЗДРАВА КОСА, ВЪЛНУВАЩИ РЕЗУЛТАТИ БОЯ ЗА КОСА COLOREVO Изключително подходяща за покриване на бели коси, независимо от обема и количеството на боядисваната коса. Силно наситени, бляскави и дълготрайни цветове. Ефектният резултат се постига лесно и изцяло отговаря на очакванията. Предпазващ и кондициониращ продукт, благодарение на съставния елемент Ceraflux® (комплекс от серамиди), притежаващ уникални качества, които възстановяват и балансират порестата структура на косъма. Предлага се в 90 нюанса, разделени на 9 цветни групи: естествени, пепеливи, бежови, златисти, медни, червени, махагонови, виолетови и фантазия, допълнени от EVO BLOND силноизсветляващи + EVO MIX коректори. ОКСИДАНТ COLOREVO OXY Оксидираща емулсия с леко ароматизирана формула, специално създадена за работа с боите EVO. Гарантира хомогенна и перфектна за работа смес. 100 % покривност на белите коси, блясък на косата и дълготраен цвят. Формулата съдържа Alfa-Bisobolol, естествен продукт с успокояващо действие, което намалява дразненето за кожата на скалпа по време на боядисването.

гр. Пловдив, ул. Белград 10, тел./факс (032) 943 305, 0895 830164 www.davidpostalmarket.com


специално предложение за нови партньори

съдържание

12-14 репортажи

www.saloni.bg www.derma-info.bg

редакция редактори Найда Спасова Зорница Колева

16-28 стайлинг

Арт директор Весислава Табакова предпечатна подготовка Неда Цанкова Фотограф Красимир Семов

Специално Start - up предложение

счетоводство весислава леонидова разпространение abonament@saloni.bg

Станете партньор на :SQOOM България и се възползвайте от нашето уникално предложение! Само сега, при първото зареждане на вашия салон, с нашия стартов пакет получавате безплатно:

директор реклама Яна Николова 0876 414 416 info@saloni.bg

* Продукти по ваш избор на стойност 260 лв. за краен клиент

Офис мениджър info@saloni.bg

* 2 реклами на година във фейсбук страницата на Sqoombulgaria

адрес София, ул. “Пиер дегейтър 9” бл. 3

28-36 тенденции

*изработка и печат на 1000 брошури с индивидуална карта и снимки

36-37 тенденции грим

* Реклама на сайтовете: www.saloni.bg www.sqoombg.com и на sqoom.de/com като официален партньор в българия

издател Медиятрейд еООД Изданията beauty WOMAN са регистрирана марка на Медиятрейд еООД

* Едногодишен абонамент за списание Beauty woman

Start-up пакета включва 1 x уред - SQOOM M1 1 x Гел за почисване - Cleanser Gel 1 x Гел за лекуване на пигментация и за интензивна хидратация - DeSpot 3 x Гела с високо съдържание на хиалуронова киселина - hyaGel Свържете се с нас за повече информация: моб .: 0879 662 111

www.sqoombg.com

44-58 козметика

ISSN 1314-2186 Редакцията не носи отговорност за съдържанието на платените публикации. Използването на материали от изданието е забранено с изключение на изричното съгласие на издателя.


репортаж

ES BEAUTY & MAKE UP STUDIO празнуваха в джунглата

12

фотограф: Алберт Барух

Н а 3 години с артистичен поглед и многобройни доволни к лиенти В компанията на своите к лиенти и приятели , сред впечатляващи декори и диви жи вотни , ES BEAUTY & MAKE UP STUDIO отпразнуваха шумно своя повод . О ще сме обладани от магията и екзотиката , в която ни пренесоха домакините по случай 3-тия рожден ден на студиото за професионален макиаж . Д омакините бяха подготвили впечатляващо шоу за своите гости , сред които се открояваха д - р Радина Д енкова , дизайнера Д аниела А рнаут и футболиста С танислав А нгелов , в компанията на красивата си съпруга . Талантливата и неустоима Вяра Атова поведе гостите през едно пътуване в търсене на съкровищата от джунглата . О свен , че беше водеща на впечатляващото събитие , Вяра подари на Ева Серева и нейния екип букет от музикални изпълнения. М ладата изпълнителка Н ел , също отправи своите пожелания с музикален съпровод . П од звуците на африканска етно музика , ефектни прически , дело на коафьора Горян С тоянов и впечатляващ грим , изпълнени пред очите на гостите, беше представена за първи път пред публика новата марка EUDORA EUCLEIA, с дебютната си колекция ‘Д иво сърце ”. Колекцията , дело на талантливата дизайнерка М ария К алева е плод на месеци вдъх новение , усилена творческа работа , избиране на най - подходящите десени и материи , носи дълга история , доза мистичност и досег до далечни и непознати земи . Загадъчни модели дефилираха по подиума , покрит с палмови листа , в екзотични дре хи в компанията на змии , игуани и папагали . Гласът на джаз и етно певицата М ария Тодорова караше гостите да настръхват по време на цялото шоу. След края на ревюто фотографът С танислава Ямакова , която засне и рек ламната фото сесия на новия бранд , застана на сцената зад обектива , за да демонстрира как се случва една професионална фото сесия .


KERASTASE ОТБЕЛЯЗВА СВОЯТА 50-ТА ГОДИШНИНА И сторията

на

KERASTASE

започва през

1964

година и от то -

гава е белязана с поредица от революционни концепции и про дукти в областта на професионалната грижа за косата . години на своето развитие

KERASTASE

За 50-те

изважда грижата за

косата от аптеките , утвърждава експертната роля на фризьора и превръща грижата в луксозно изживяване за всички сетива . Вдъхновени от идеята , че грижата за косата е също толкова ва жна , колкото и грижата за кожата , KERASTASE предоставя на жените поредица от революции , родени в изследователските лаборатории на Л’О реал :

REGENERATING PLASMA 1979 г.: П ървата маска за коса M asque au M aes 1987 г.: П ървата слънчева серия K erastase Soleil 1998 г.: П ървата нано - емулсия Aqua O leum 2010 г.: Н ай - продаваният продукт Elixir U ltime 2012 г.: П ървият серум с вегатативни к летки I nitialiste 2013 г.: L aque C outure Това , което държи марката на върха в областта на луксозна та експертна грижа за косата е , че никога не спира в търсене на нови предизвикателства . Така , за своя 50- годишен юбилей , KERASTASE представя следващата революция. П редизвика телството днес е : дисциплина за косата , която осигурява ед новременно контрол и лекота , лесно оформяне и дълготраен резултат.

помага на кожата да се възстанови след агресивни козметични процедури подпомага само-регенерирането на кожата EVENSWISS PLASMA е професионален лечебен козметичен продукт от линията на EVENSWISS произведени в Швейцария. Dermatopoietin® е основната активна съставка в продукта. Tя е синтезирана в лабораториите на EVENSWISS и е уникална. За това може да се открие само в продуктите на марката. Dermatopoietin® е пълен еквивалент на човешкия интерлевкин-1 алфа, на епидермалния цитокин, който контролира хомеостазата на кожата. Засяга структурата на кожата без дълбоко проникване в дермата, като задейства каскада от реакции във вътрешността й. Когато се прилага върху кожата Dermatopoietin® подпомага и активира естественния процес на подновяване на кожата. Той стимулира производството на колаген и еластин, както и на други фактори, необходими за здрава кожа. Усъвършенстваната формула на EVENSWISS регенерираща PLASMA, съдържа уникалния Dermatopoietin® пептиден комплекс в комбинация със Серамиди, витамини A, B5, E, F, Phytosphingosine, и екстракт от прополис. Продуктът насърчава регенерацията на кожата, повишава колагеновите нива, възстановява липидната бариера и способства за нейното стягане. Кремът има охлаждащ ефект и така облекчава състоянието на кожата, помага й да се възстанови по-бързо. EVENSWISS PLASMA е формула, подходяща за всеки тип кожа.и не съдържа парабени. Ефикасността и безопасността на комплекса Dermatopoietin® Peptide са дерматологично тествани. Регенеративната EVENSWISS PLASMA е за професионална употреба. Препоръчително е да се прилага като завършващ продукт при комбинирано лечение, върху стресирана и силно увредена кожа, с цел нейното пълно, бързо и ефективно възстановяване.

www.evenswiss.bg

MADE IN SWITZERLAND


репортаж

Лидера Академи връчи първите дипломи за 3-та степен Козметик Казвам се Женя Крумова на 37 години съм и от година работя като козметик. От скоро съм съсобственик на козметично студио "ЛИНА" заедно с моята партньорка и приятелка от дълги години Петя Цветкова.

Какво ви накара да преминете това обучение?

Курсът ни на обучение премина към Лидера Академи и днес вече с радост взехме своите дипломи за трета професионална квалификационна степен. Времето, прекарано в академията, беше месеци наред във въртележка между много лекции и практически занятия, стаж в работещо и посещавано студио, множество семинари, присъствие и работа на Международната козметична конференция организирана от госпожа Маймарова.

Какво означава Трета квалификационна степен?

Трета квалификационна степен в нашата професия ни дава правото не само да упражняваме дейността си, но и да менажираме студио или център за красота, активно да създаваме маркетингови активности и стратегии, да поддържаме комуникация с наши клиенти, да извършваме мониторинг и анализ на конкурентната среда, да сме добре запознати със законовите и нормативни рамки в бранша. Също така съществено значение за периода на обучение беше възможността да работим с най-новите технологии в областта на козметиката, да придобием задълбочени познания за тяхното физиологично въздействие върху кожата и да анализираме видимите резултати от крайния ефект. Това според мен е нещо задължително за всеки един съвременен козметик, защото както всяка наука се развива, така и в козметиката непрекъснато се появяват все нови и нови открития, даващи надеждни, бързи и трайни резултати.

Благодарение на всичко това, на старта на кариерата си бяхме наясно какво точно искаме да работим така, че клиентите да са удовлетворени. Към този момент мога да се похваля с предлагане на услугите: BDR мезотерапия, WISH PRO - технология, включваща в себе си LED светлини, RF и магнитни пулсации, VPL терапии за обезкосмяване и третиране на пигментации, акне и капиляри, и накрая, но не на последно място, ползването на едни от най-добрите професионални продукти от висшия клас селективна козметика, а именно RESULTIME by Collin paris, PHYT'S , BDR, Profi Derm. 14


коса

НОВО В ГРИЖАТА ЗА КОСАТА И СКАЛПА ВИСША ГРИЖА С УНИКАЛНИ КОМПЛЕКСИ И СЪС СТИЛНИ ПОДАРЪЦИ

З

апознайте се с най-високо прецизната марка за грижа за косата в дълбочина, с най-иновативните съставки. Водещата марка, която със своето ноу-хау подкрепя френската идентичност на международните пазари. Формули, които са последен писък на технологията, благодарение на научноизследователски лаборатории с повече от 25 години изследвания. Разтърсваща визия с опаковка от най-високо качество. Грижа за косата от най-висок клас – ESSENTIEL Eugene Perma Paris. Продуктите са създадени, като са взети под внимание опита на фризьорите и познанията за козметичните ритуали на жените. Изследователските екипи на EUGENE PERMA са установили точно, кои са различните причини за капилярен дисбаланс и са създали продуктови линии за грижа за косата, които да отговорят на всяко специфично изискване. Продуктите Essentiel на EUGENE PERMA са посветени на възстановяване на здравето и жизнеността на вашата коса.

16

Стремежът е грижа за косата, която е изключително прецизна и съдържа активни съставки, неизползвани до сега в други продукти. Ние считаме, че всеки компонент е особено важен за създаването на лечение, което прониква в сърцевината на косъма и скалпа, след което освобождава активната си съставка. Това осигурява лечение в дълбочина на капилярния дисбаланс и подобрява състоянието на косата на потребителя. Всички продукти са тествани под дерматологичен контрол. Всички продукти съдържат нова технология, която запълва празнините в косъма и възстановява косата до нейното първоначално състояние. Бляскав нов дизайн, вдъхновен от найвисокия клас продукти за грижа за кожата, с ясно обозначени цветове за различаване на деветте серии на ESSENTIEL.

ВЛАГАНЕ НА УНИКАЛНИ ТЕХНОЛОГИИ Биомиметриката е наука за наблюдение на различните системи в природата и тяхното пресъздаване. Тя


коса

е една от най–бързо развиващите се научни области. Биомиметриката в грижата за косата изучава промените в естествените характеристики на здравата коса в средата, в която живеем. Когато косата бъде увредена, тя се третира с активни съставки, които да й набавят липсващите елементи. В резултат от това се възстановяват първоначалните характеристики на здравата коса.

Васил Филков артистичен директор на EUGENE PERMA за България, собственик на фризьорски салон View Style К акви са основните проблеми , с които се сблъсквате при косите на вашите клиенти след летния сезон ? След края на летните дни , косата се ну ждае от малко повече внимание и грижи , да се възстанови нейният блясък , мекота , цвят и хидратация . С лънцето , топлината и честото миене през летните месеци са причина за промените на цвета , к лиентите я чувстват по - суха или трудно се разресва . С настъпването на ес ента се засилва и сезонния косопад . Това е напълно нормално , но решения има . К акви разрешения им предлагате? В салона предлагаме терапии за пълно възстановяване на косата на френската фирма EUGENE PERMA, нейните серии CYCLE VITAL и ESSENTIEL са най - прецизната цялостна грижа за косата и скалпа . К акви са тенденциите за сезон есен - цветове и форми? Ж енственост, неустоимост, обем , к ъдрици , асиметрия, бретон – пълна свобода на избора в дъл жините и формата на косата . Ц ветовете от естествени , през златисти , за да запазим летните дни по дълго време , декоративно боядисване в 2-3 цвята за есента и зимата и разбира се , вечните руси тонове . Тенденции , които позволяват и дават свобода всяка жена да намери и създаде своя неповторим стил

К акви ще са новите терапии , с които ще изненадате свои те клиенти през есента? Н овата серия ESSENTIEL на EUGENE PERMA, грижа за косата , която е изк лючително прецизна и съдържа активни съставки , неизползвани до сега в други продукти . П осветена на възстановяване и възвръщане жизнеността на косата . И зк лю чителна иновативна серия , продукти от най - високо качество, създадени , като са взети под внимание опита на фризьорите и познанията за козметичните ритуали (навици) на жените .

Сашка Веселинова член на екипа на Eugene Perma България. Собственик на салон "Уникат" Кюстендил. К акви са основните проблеми , с които се сблъсквате при косите на вашите клиенти след летния сезон ? След края на лятото, фризьорите отново имат не лесната задача да върнат блясъка и сияйния цвят в косите на своите клиенти . Това не би се случило, ако използват своя професионализъм , за да убедят своите к лиенти , че грижата преди да увредят ко сата е много по лесна и приятна и инвестицията за качествени продукти си струва .

А ко все пак сме загубили блясъка , цвета и

имаме сухи оплитащи краища , или пък се е появил лек косопад , нека се доверят на своя фризьор. К акви разрешения им предлагате? Разбира се доверието к ъм марката с най - прецизната грижа за коса не е случайна . EUGENE PERMA предлага цялостно, висококачествено и прецизно решение за всеки съществуващ проблем с който би могъл да се сблъска един фризьор.

К акви са тенденциите за сезон есен - цветове и форми? Тенденциите през тази есен отново ще докоснат всеки вк ус и темперамент. О т непоправимите романтички със свобод но падащи к ъдрици , с неравна текстура , озарената от топло златисто многотоние коса ще премине в изгарящо червено с акцент върху бретона , за да изпъкне самоуверената жена и се трансформира в стилна , делова , етажирана прическа с неравен бретон в натурален , студен нюанс .

Вносител: гр. Варна ул.Петър Берон 5 Тел.: 052 65 4747, 0879 558440

17


стайлинг

18


стайлинг

19


стайлинг

20


стайлинг

21


коса

Гласът на професионалистите Катя Трайкова работи в „Кати стил“ Пловдив. Какви са основните проблеми, с които се сблъсквате при косите на вашите клиенти след летния сезон? След летния сезон косите на клиентките имат нужда от подновяване на цвета и формата, терапии за хидратация и подхранване на изтощени от слънцето коси. След употребата на слънцезащитни продукти по време на излагане на слънце, нуждата от грижи е неизбежна, но не и налeжаща. Превантивните мерки за защита, улесняват поддръжката на косите, но ако не сте използвали такива и пораженията са големи, трябва да предприемете нужните мерки за възстановяване. Какви разрешения им предлагате? Ние предлагаме консултация с фризьор, който може да направи правилна диагностика и да ви предложи необходимите грижи. Какви са тенденциите за сезон есен - цветове и форми? Този сезон късата прическа ще бъде тъмна до черна, може да има кичури в друг цвят - например син или червен. Бретонът е къс - филиран или къс - плътен. Средните дължини са под формата на дълго каре, много тъмни корени, които по дължините до върховете, контрастно изсветляват до много русо. С бретон, сресан по челото - наляво или надясно. Дългите коси са с цвят меденочервен, карамелен или много, много русо. Бретонът е къс и равен, сресан с път по средата или оформен назад. Прическите са обемни, на вълни, с ефект на клечки с небрежен вид или гладко прави. Какви ще са новите терапии, с които ще изненадате своите клиенти през есента? Новите терапии са за изглаждане, подхранване и защита от сешоар, преса или маша. Терапии, удължаващи свежия вид на цвета, терапии срещу сезонен косопад и терапии за скалп. Какви събития ви предстоят в професионален план? Intercoiffure Mondial в Париж ще посетим с президента на Българската секция стилист Капанов и колеги от страната. Ще присъстваме на Night of the stars, Fashion day 3rd Edition.

22

Мариета Карауланова работи в „Hair Affair Studio“ София. Какви са основните проблеми, с които се сблъсквате при косите на вашите клиенти след летния сезон? След като летния сезон приключи, на нас фризьорите се пада нелеката задача да възстановим дехидратираната от слънцето, морската вода и хлора в басейните коса. Казвам нелека, защото доста често хората забравят, че и косата има нужда от защита. Когато се приберем от почивка, тогава установяваме, че блясъкът е изчезнал, а цвета е доста изменен. Решение на проблема разбира се има. В салона работим с боите на Goldwell, които са с ниско съдържание на амоняк и това ги прави по-щадящи за косъма. Една от новите им бои всъщност е на основата на арганово масло и след боядисване с нея косата е лъскава и подхранена. За възстановяване от пораженията на лятото предлагаме и продуктите на Moroccanoil и Milk Shake. Тези от тях, които са без отмиване са много подходящи за ежедневна защита, защото се слагат и на суха коса. Какви ще са тенденциите за сезон есен? Тенденциите в есенните прически отново дават свобода на избора. Косата може да е небрежна, разрошена сякаш от вятъра, с естествен обем. Същевременно за любителите на геометричните форми, може да се направи неповторима асиметрична прическа, съчетана с подходящите цветни акценти. Розови, сини, зелени, кичурите могат да бъдат всеки цвят, който клиента пожелае. Правят се с директни пигменти, които са без амоняк и са абсолютно безвредни за косата. Така, че доверете се на фризьора си и смело експериментирайте. Какви ще са новите терапии, с които ще изненадате своите клиенти през есента? В салона предлагаме естествените маски на Milk Shake с папая, какао, млечни протеини и йогурт. Те са натурални и клиента дори може да ги опита, преди да ги сложим на косата му. Към маската може да се добави цвят от директните пигменти и така да се промени оттенъка на косата. Какви събития ви предстоят в професионален план? С нетърпение очаквам новата колекция на Milk Shake, представянето и ще бъде в края на септември в "Шератон". След целодневното обучение ще приложим наученото в салона, променяйки визията на желаещите.


СПОРЕД ВАС, ЗА КОЛКО СЕКУНДИ СЕ ИЗВЪРШВАТ ТЕЗИ ТРИ ДВИЖЕНИЯ?

А КОЛКО ЧАСA УДОБНАТА КЪРПА ЗА КОСА

СЛЕД ТОВА МОЖЕ ДА СТОИ КЪРПАТА, БЕЗ ДА ПАДНЕ?

Десислава Гусева, управител на Виляна лукс О мръзнало ви е, когато к ърпата постоянно пада от главата ви или от неудобните ластици и бонета , които деформират вашата прическа , докато вземате душ ? Разговаря ме с Д есислава Гусева , как това може да се промени и да запазите прическата си без усложнения и неудобства .

Защо реши да проектираш и създадеш кърпите Pivoine? Смятам, че всяка жена, която поддържа своята визия и прическа е изпитвала огромното затруднение от използването на обикновени кърпи, които постоянно падат или се размотават. Кърпата Pivoine е с патентована нова кройка, която се поставя много лесно и стои елегантно. Направена е от 100% памук и попива до 3 пъти повече от обикновената кърпа. Много често след посещение в спа център или козметик, клиентката излиза с „разрушена“ прическа и се налага отново да посети своя фризьор. Чрез кърпата Pivoine може да си спести този разход, защото тя защитава косата и не позволява на влагата да проникне. Никъде не пристяга и не деформира косата. Ако през уикенда сте решили да останете вкъщи след сутрешния душ, спокойно, преди да изсушите коса си можете да се отдадете на любимите си занимания, без да се притеснявате, че кърпата ви за коса ще пада през секунди от главата ви. УДОБНАТА КЪРПА ЗА КОСА се продава и в салоните за красота и спа центровете.

УДОБНАТА КЪРПА ЗА КОСА

Хавлиената кърпа Pivoine е първокачествен продукт от 100% памук и различна кройка, който се грижи за вашето удобство. Предлага се в три цвята.

за контакти: Виляна лукс ЕООД, тел. 0876 303 855, e-mail:pivoine@mail.bg


стайлинг

24


стайлинг

25


стайлинг

26


стайлинг

27


тенденции

CND превръща маникюра в МОДЕРЕН ФОЛКЛОР М одните тенденции за Есен 2014 представят богато украсени дизайни върху ръчно изработени тъкани , създадени за да про вокират сетивата . Техните фини орнаменти вдъхновяват новите CND традиции за есента на 2014 г., които се трансформират в изк лючителната колекция МОДЕРЕН ФОЛКЛОР. „Този сезон ноктите са майсторски декорирани като миниа тюрни произведения на изк уството , богато оцветени в златно , пурпурно и индиго.“, споделя съоснователят и артистичен директор на CND Д жен А рнолд . „С новата колекция М одерен Фолк лор се създават сложни дизайни , вдъхновени от Фаберже и старинните гоблени . С помощта на занаятчийски техники от С тария свят като щамповане, гравиране и декориране ноктите се превръщат в бленувани съкровища“.

Дълготрайния лак CND VinyluxTM Weekly Polish е обогатен с новите предложения: Fine Vermilion, Rose Brocade, Crimson Sash, Indigo Frock и Plum Paisley.

Jessica е Autumn in New York 6 плътни наситени цвята.

Нов продукт за вежди от RevitaLash!

П рез есента и зимата тъмните нюанси ще тържествуват над всички останали – наситено синьо , сиво, земнисто кафяво и зелено . В ечната к ласика - изящно то червено и универсалният телесен цвят подхождат на всяко излъване .

Hi-Def Tinted Brow Gel. Подхранващият, стилизиращ веждите гел, съчетава три основни предимства контрол, обем и подхранване. Този продукт е идеално допълнение към носителя на награда Балсам за вежди RevitaBrow Advanced, като дава възможност за незабавен ефект на пълни, подчертани и добре оформени вежди. За повече информация посетете www.revitalash.bg 28


SNB Заздравител с диамантен прах 15 мл.

Заздравител за нокти N1

Заздравява ноктите за 7 дни ! П родуктът ефективно защитава тънките и слаби нокти от чупене и разслояване .

П редпаз -

ва повърхността им благодарение на вло жения в него диамантен прах . С ъдържа UV абсорбери за допълнителна защита на нок ътната плочка . SNB заздравител с диамантен прах е с лесна за нанасяне плоска и заоблена четка , осигуряваща пълен комфорт при употребата му.

пастелните цветове още по-красиви и желани

Naturel 2 - 6 неутрални есенни цвята. Продължение на супер успешната пролетна колекция Naturel. Сега пастелните цветове са още по-красиви и желани. Ignite & Entice - 12 цвята, 6 с крем покритие и 6 цвята с брокат. Медено, малинено, с брокат или в пастел - есенните цветове тази година са още по-вълнуващи с колекциите от Zoya. Покривни, наситени, с частици, които няма как да останат незабелязани. Ultra Pixie - 3 пясъчни лака с невероятно издържлива формула. Без основа и без топ лак, матовите цветове са изпълнени с фин брокат и едри холограмни частици.

от

www.microcell.bg


модел: сияна петкова, грим: ива денчева, фотография: allmond creative, коса: Hair Affair Studio стайлинг

30


грим

За изваяни, пълни и красиви вежди! С мигновен ефект! Един продукт с три предимства - контрол, обем и подхранване.

Н

овият продукт на марката RevitaLash - Hi-Def Tinted Brow Gel - Подхранващ стилизиращ веждите гел. Athena Cosmetics, производител на марката RevitaLash и лидер в областта на подхранването и разкрасяването на мигли, вежди и коса, представя своя най-нов иновативен продукт - подхранващ, стилизиращ веждите гел. Мултифункционалният гел предлага трите най-важни изисквания, когато става дума за поддръжка и разкрасяване на вежди - контрол, обем и подхранване. Уникалната формула съдържа минерален оттенък, който пасва на широка гама цветове на вежди, като мигновено попълва и уплътнява тънки, редки вежди и ги прави да изглеждат по-пълни и изписани. Гъвкави и меки полимери укротяват буйните и непокорни вежди, като фиксират и оформят за красив завършен вид. В допълнение, подхранващият, стилизиращ гел предлага пептиди и Бета Глюкан от овес за подхранване, хидратиране и регенерация. Подхранващият, стилизиращ веждите гел е идеално допълнение към носителя на награда Балсам за вежди RevitaBrow Advanced, като дава възможност за незабавен ефект на пълни, подчертани и добре оформени вежди. Препоръчителна цена: 40 лв. За повече информация посетете www.revitalash.bg


стайлинг

32


стайлинг

33


модел: сияна петкова, грим: ива денчева, фотография: allmond creative, коса: Hair Affair Studio

стайлинг

34


грим

Тенденции грим Eва Серева професионален гримьор, специализиран в областта на бюти, арт, кино и сценичен грим.

Какво определя тенденциите за даден сезон? Както всяка година, модните тенденции се определят от най-известните модни къщи в света. Дефилетата за представяне на новите им колекции за сезона, действат като отправна точка и вдъхновение за стилистите и гримьорите.

Какви са те за този сезон? За този сезон, при сенките за очи, гамата е разнообразна. Предпочитаните цветове са старо злато, праскова, тюркоаз, кафяво, задължително е присъствието на металически частици в сенките, цветове, отразяващи есенните лъчи на слънцето. На мода отново ще бъде естествената красота и така нареченият „грим без грим”. За да бъдем в крак с тенденциите, спокойно можем да заложим и на сексапилни алени устни и меки златисти нюанси за очите. Това е и изборът на модна къща Диор за сезон 2014/2015.

Как успяваш да изградиш и поддържаш перфектен професионален тон с клиентите си? Казват, че когато успееш да превърнеш хобито си в работа, няма да ти се наложи да работиш и един ден. Истината е, че моето хоби ме е завладяло до такава степен, че неусетно заразявам както колегите в студиото, така и клиентите си. Когато гримирам, не спирам да комуникирам с тях и по този начин клиентите стават част от процеса на преобразяването си. В случаи, при които за първи път се ползват услугите на професионален гримьор, преди да направя каквато и да е промяна по лицето, провеждам обстоен разговор, в който обсъждаме как точно си представят своя грим. По време на работа, всяко мое действие при корекция и нанасяне на грима е обяснено и разяснено. По този начин, стигайки до крайния резултат, ние вече сме си изградили взаимно доверие. Щастлива съм, че голяма част от клиентите на студиото ни се връщат при всеки удобен случай и повод, за да ползват отново услугите ни. Неусетно с времето установяваме, че не мислим за тях като за клиенти, по-скоро можем да ги наречем приятели.

Често се появяват курсове за по 2-3 дни. Колко време е необходимо, за да стане един гримьор професионалист и как поддържаш своето развитие? 36


Както в повечето занаяти и професии, в които се изисква творчество, бързина, техника и въображение, така и при професионалното гримиране се изисква много работа и преди всичко практика. За да станеш наистина добър професионален гримьор, е необходимо да гримираш непрекъснато. В началото на моята кариера се улавях, че непрестанно се заглеждах в лицата на дамите, които срещах в магазина, на улицата или в асансьора. Заглеждах се в очите им, в скулите и си ги представях гримирани по най-различни начини. Според мен развитието на един гримьор никога не спира. Непрекъснато изникват нови техники, нови продукти и аксесоари за полагане на грим върху лицето. Двудневните или тридневните курсове, които се предлагат, трябва да са ясно разграничени от професионалните. Има два вида курсове – едните са за хора, които искат да се научат как да гримират себе си, а другите са предназначени за тези, които искат да станат сертифицирани професионални гримьори. При кратките курсове професионалист не може да се стане. Но при избор на добър преподавател, човек би могъл да се научи как да гримира себе си достатъчно добре. Когато става въпрос за професионален курс по

Фотограф: Алберт Барух, Коса: Горян Стоянов, Грим: ES beauty&make up studio

грим

грим, времето, което трябва да се отдели, е най-малко 3-6 месеца, следвано от безкрайно усъвършенстване. Един от начините за усъвършенстване на професионалните гримьори е посещаването на семинари или допълнителни квалификационни курсове. В тези семинари преподават водещи топ гримьори от чужбина. Обмяната на опит е изключително важна и е чудесно, че страната ни се посещава от известни и доказани гримьори от Америка, Русия, Израел.

Кои са последните интересни проекти, в които си участвала? Дълго ще помня заснемането на новата модна колекция на младата и талантлива дизайнерка Мария Калева, която осъществихме на скоро. Проектът беше изпълнен с много страст и емоции, тъй като снимахме с диви животни. Прекарахме два силно емоционални дни в присъствието на вълци, змии и паяци. Докато гримирах, змиите се увиваха около врата и ръцете на модела, което водеше до комични ситуации. Гримът беше силен и създаваше асоциации за загадъчност и екзотика. Получи се впечатляващ краен резултат, който отлично отговаряше на името на колекцията - „Диво сърце”.

37


фотограф: Станислава Ямакова дизайнер: Мария Калева -Eudora Eucleia- грим: Eва Серева коса: Горян Стоянов модел: Десислава Стефанова стайлинг

38


стайлинг

39


стайлинг

40


фотограф: Станислава Ямакова дизайнер: Мария Калева -Eudora Eucleia- грим: Eва Серева коса: Горян Стоянов модел: Десислава Стефанова

стайлинг

41


педикюр

SNB педикюрът Грижата за здравето и доброто състояние на краката и ходилата не е сезонна. Специалистите препоръчват тя да бъде целогодишна. Не забравяйте, че добрият професионален педикюр продължава с поддържане и грижа за краката и ходилата у дома. Сега SNB Professional представя стъпка по стъпка цялостна педикюрна процедура, в която не се използват режещи инструменти, както и продуктите, които можете да използвате у дома.

С тъпка 1 П отапяне на краката за около 10 мин . във вана с А ктивни соли за педикюр SNB. Те хигиенизират, омекотяват и дезодорират кожата на краката . С ъдържащите се екс -

шпатула от краката се отстраняват силно

С тъпка 5 Л акирането

омекотените вроговени натрупвания .

започва с нанасяне на основа , след коя -

мални механични движения с помощта на

Хо -

при педикюра задъл жително

дилата се заглаждат с пила .

то се поставя лак и завършва с нанасяне на топ лак .

тракт от каланхое и евкалиптово масло

С тъпка 3 С масажни

имат антисептично и успокояващо дейст-

количество

П рофесионалният педикюр

вие .

ска сол .

продължава с грижа у дома

А роматът на етерични масла създава релаксиращ ефект. С тъпка 2 След подсушаване на краката и ходила се нанася Гел за премахване на мъртва кожа SNB. Той съдържа алкални компонен ти , които бързо омекотяват втвърдените участъци . Д остатъчно количество от про дукта се дозира върху памук или марля , които се поставят само върху зоните с вроговена тъкан .

Ходилата

се завиват в

найлонов плик или полиетиленово фолио и се поставят в текстилни ботуши за око ло

10-15

мин .

П рез

това време се офор -

мят ноктите и кожната гънка .

След

това

ботушите и найлонът се свалят и с мини -

движения се нанася умерено

SNB скраб за педикюр с мор П родуктът механично почиства

мъртвите к летки по цялото ходило чрез комбинация от морска сол и захар.

Бързо проникващи , овлажняващи и омекотява щи съставки подхранват кожата и възвръ щат нейната еластичност. С тъпка 4 С нежни масажни движения по краката и ходилата се нанася рН регулиращ крем SNB. Продуктът съдържа екстракт от алое вера , масло от шеа , алфа хидрокси кисели ни , гликоли и маслени компоненти . Н иски ят pH показател (~5,5) на крема спомага възстановяването на кожата след завърш ване на педикюрни процедури , при които се използват алкални препарати .

SNB Professional представя педикюрните продукти за грижа у дома, които педикю ристът може да препоръча при конкретен проблем: * Козметичен крем с противогъбично действие с К лотримазол – клинично тестван продукт, който осигурява надеждна защита на кожата на краката и ходилата срещу развитието на гъбички .

* П ротивогъбичен козметичен лосион с К лотримазол – надеждно защитава от развитие на гъбички по ноктите . * А ктивен гел за крака с прополис – висо котехнологичен продукт, осигуряващ ан тибактериално и противогъбично действие . П одходящ при засилено изпотяване на краката . * А ктивен флуид за нокти с прополис, подходящ за третиране на проблемни но кти , тъй като има противовъзпалително действие. * Омекотител за нокти – продуктът може да се използва като поддържащо средство при лечение на впити нокти .

Премахва бол -

ката и дискомфорта от притискането, като омекотява твърдите краища на нокътната плочка и кожичките.

42


козметика

Source Marine Абсолютна хидратация Серията продукти Source Marine на Thalgo осигуряват интензивна овлажняваща грижа в продължение на 24 часа и възвръщат блестящия вид на на кожата.

В

сърцето на формулата: La Seve Blue des Oceanes®. Ексклузивният комплекс на Thalgo осигурява оптимална хидратация като действа на 3 нива: * предотвратява загубата на вода чрез кожата * задържа водата в кожата и стимулира синтеза на хиалуронова киселина чрез Hyalurophiline * активира придвижването на водата от дермата към епидермиса чрез Hydra-diffusine

Gel-Creme Hydra-Lumiere 24H Гел-крем за 24-часова хидратация Леката и свежа гелообразна консистенция създава истински „резервоар” на хидратация за клетките и възвръща естествения блясък на кожата. Препоръчва се за нормална и смесен тип кожа в комбинация със серум. До +96,6% повече хидратация 4 часа след нанасяне. До 48,6% повече хидратация 24 часа след нанасяне.

CrEme Hydra-Lumiere 24H Хидратиращ крем за блясък с 24-часова хидратация Този интензивен овлажняващ крем реминерализира и освежава кожата, като възстановява блестящия и равномерен тен.

Serum Lumiere Hydratant 24H Интензивен хидратиращ серум с 24-часово действие Първият интензивен овлажняващ серум, който въздейства върху причините за загуба на блясък и възвръща равномерния и прозрачен тен на кожата.

44

Concentre d’Hydratation Absolue Хидратиращ концентрат в ампули Истински хидратиращ „еликсир” за кожата, който овлажнява кожата в дълбочина, тонизира и възстановява блясъка. Интензивна 7-дневна грижа, която се съчетава с хидратиращия крем или гел-крем.

Masque Concentre d’Hydrataton Ултра-хидратираща маска SOS маска за интензивна хидратация и блясък, обогатена с хиалуронова киселина. Специалната четка-апликатор осигурява максимален комфорт и леснота при нанасяне. До + 70,7 % повече хидратация 30 минути след нанасяне До +58,2 % повече хидратация 30 часа след нанасяне

Enlumineur de Teint Primer Основа за грим Леката и гелообразна консистенция с частици за отразяване на светлината уравнява тена и подоготвя кожата преди нанасяне на грима.

BB Cream – Perfect Glow BB крем – за перфектен блясък BB кремът възвръща блясъка на кожата чрез уникалната комбинация на Vitapulp – безпрецедентна активна съставка, която придава нов релеф на кожата и микропризми, които коригират несъвършенствата чрез цветна светлина. По-равномерен тен с 85%. Фина и по-гладка кожа с 80% след 4 седмици.


козметика

Салон

на десетилетието ДИМА ТОДОРОВА С обственик на верига салони за красота “Д има стил” от 20 години . Н осител на наградата “Салон на десетилетието” за предлагане на най авангардни процедури за коса , лице и тяло.

ОТ КАКВИ ПРОБЛЕМИ НА ЛИЦЕТО СЛЕД ОТПУСКА НАЙ-ЧЕСТО СЕ ОПЛАКВАТ КЛИЕНТИТЕ ? Проблемите на клиентите в края на лятото са няколко: * Силно замърсена кожа, вследствие на използване на много защитни кремове с висок фактор и нанасянето на грим върху тях. * Силно пигментирана кожа, вследствие на нередовно нанасяне на защитни кремове и излагане на слънце. * Суха, дехидратирана и лющеща се кожа без блясък .

В нашите салони залагаме много на криоапаратурите, които освен че охлаждат до — 15 градуса и засилват кръвообръщението, имат опцията електропорация, при която нискомолекулните серуми проникват директно в клетката многократно повече, отколкото ръчното нанасяне. Чистият кислород (95%), вкаран от бутилка под налягане е другият метод, който задължително използваме при всяка козметична процедура. Освен, че засилва метаболизма на клетката, той хидратира кожата и не на последно място я почиства идеално и подготвя за следващите стъпки.

КАКВИ ХИДРАТИРАЩИ ПРОЦЕДУРИ ПРЕДЛАГАТЕ НА КЛИЕНТИТЕ СИ ? Много добри резултати дава т.н. мезотерапия БДР (Beauty Defect Repair), при която се правят 4 пилинга с повишаваща се концентрация на киселината до 40%. Всяка една процедура протича по следния начин: След пилинга, който е съчетан едновременно с дермаб-

НЕОБХОДИМ ЛИ Е ПИЛИНГ ПРЕДИ ХИДРАТАЦИЯ ? За щастие повечето проблеми с нашата кожа след отпуската не са неразрешими. Преди всичко, независимо какъв е проблемът, е наложителен един пилинг на лицето за премахване на мъртвите клетки и за по-добро проникване на продуктите при последващата грижа. Ако не е достатъчен един, специалистите могат да предложат серия от 4 последователни ежеседмични пилинги с повишаваща се концентрация на използваната киселина, за да може кожата да се адаптира постепенно. Следващата стъпка след пилинга е задължителната хидратация на кожата. Най-добър ефект се получава, когато прилаганите серуми се вкарват с помощта на специална апаратура в дълбоките слоеве на кожата и те достигат директно до клетката. Тогава се вижда незабавен ефект от процедурата, а кожата е запълнена и сияйна.

46

разио, следва мезотерапия, с която се вкарва хиалуронова киселина и специален серум, релаксиращ дълбоките мимически бръчки. Този процес стимулира образуването на колаген във времето и дълбоките бръчки постепенно се запълват.


Накрая следва специален компютърен масаж върху алго маска, който предизвиква лимфатичен дренаж и стимулация на кръвообръщението. Това е една уникална хидратираща процедура, която с нищо не можем да заменим от много години и клиентите ни редовно се завръщат в салоните заради нея. Ефектът е веднага видим и траен. КРИО LED мезотерапията е другата хидратираща козметична терапия, която вече втора година е една от най-предпочитаните. При нея се прави предварително ензимен пилинг за отстраняване на мъртвите клетки. Следва 10 минутен кислороден душ. Силната струя от 95% чист кислород под налягане допълнително излющва и почиства кожата. Нанасят се няколко серуми на френската марка FILLORGA, които са идентични с тези на инжекционната мезотерапия и съдържат всички необходими витамини, ензими и хранителни елементи за зареждане на клетката с енергия. Върху тях се нанася хиалуронов гел и се въздейства в продължение на 20 минути с крионакрайника, който чрез електропореза вкарва в дълбочина нанесените серуми. Едновременно с това крионакрайника предизвиква и електростимулация на мускулатурата на лицето. Накрая се въздейства с LED светлина от червения спектър за стимулиране образуването на нов колаген или маска.

КАКВИ АНТИЕЙДЖ ПРОЦЕДУРИ ПРЕДЛАГАТЕ? Насоките, в които трябва да се работи при антиейдж грижата са няколко: Превенция против отпускане на кожата- най-добрият и доказан метод за това е радиочестотният лифтинг. Само 5-6 процедури са достатъчни, за да задържат времето и да предпазят кожата от отпускане през следващите години. Стимулация на образуването на нов колаген. От голямата си практика сме установили, че използването на възможно най-качествени ниско молекулярни серуми (съдържащи растежен фактор, вит. С, ретинол и витамини) в съчетание с Мезоролер дават най-добри резултати. Изключително добър ефект дават серумите с растежен фактор и вит. С на английската марка MEDIK-8, както и на френската FILLORGA, чиито серуми са идентични по състав с тези за инжекционно приложение. Ако клиентите ни не са склонни да приемат Мезоролер, крио-мезотерапията е също толкова ефективна. Предимството при ролера е, че механичното въздействие на игличките предизвиква образуване на нов колаген и по-здрава и стегната кожа на лицето. Освен радиочестотния лифтинг и мезотерапията един или два пъти в годината, много важно е да се правят поддържащи процедури веднъж месечно, за да може клетката да се зарежда с необходимите и градивни елементи. За да функционира нормално, тя се нуждае от витамини и ензими, които могат да и се доставят директно единствено с тези авангардни терапии. Не на последно място трябва да се прибави и борбата със стреса и свободните радикали.

курсове от професионалисти, за професионалисти ПРОВЕЖДА СЛЕДНИТЕ КУРСОВЕ:

масажи професионален грим козметика

ноктопластика перманентен грим маникюр Опита, който сме натрупали през годините е най-ценният ни урок за вас! за контакти: Purple Diamond Beauty Studio тел.: 0876 19 04 19, София, кв. Овча Купел, ул. Боряна 32


козметика

Йоана Вълчанова Център за професионално обучение Пепе, гр. Пловдив

Мазна кожа

Имаш мазна кожа? Има и добра новина, тя е по-дълго млада, който има мазна кожа побавно остарява, защото в повечето случаи тя е и по-добре хидратирана. Мазнината не позволява кожата да се дехидратира, следователно задържа подълго време влажността си. За да изглежда добре, се налага търпеливо старателно поддържане.

на на здравето. Ако имаше такива децата щяха да имат основни понятия за това как да се грижат за здравето си физически. В часовете по козметична хигиена щяха да се научат как да се грижат за най-големия човешки орган – кожата. Отделеният себум (мазнина) на повърхността на кожата е

Кожата е орган и изисква постоянни грижи още от раждането на детето. Основните характеристики на кожата се проявяват през пубертета. Мазната кожа обикновено е блестяща, по-жълтеникава с широки пори, по-грубичка с доста черни точки, които се възпаляват лесно и е възможна появата на акне. За съжаление в училищата няма часове по хигие-

48

на пъпки и по-дълбоко разположени кисти в областта на лицето, врата, гърдите, гърба, раменете. Ако в първи клас се изучава, че за да имаме здрави нокти на ръцете е добре редовно да ги скъсяваме с пиличка, за да не ги разслояваме чрез изрязване с метални инструменти, то в четвърти вече ще се учим как да почистваме Намерете своя козметик, лицето си. Всяка вечер да го измиваме, без да използваме така както имате сапун, а тоник за нормална „моят адвокат“, кожа или с вълшебната, бъл„моят гинеколог“, „моят фризьор“….. гарска, розова вода. В тези часове ще се научим да панеобходим, защото участва в осзим кожата от слънцето, разбира новната функция на кожата – засе да щадим лицето, защото то щитната. Иначе казано, себумът е изложено постоянно на атмосе мантията, която защитава коферни влияния, за разлика от тяжата от биохимични агенти във лото, което е облечено. По рядко, въздуха. При мазната кожа обаче но все пак кожата се омазнява и прекомерното отделяне и задърот външни фактори. Затова, не жане на по-голямо количество на последно място, ще разгранимазнина вече е причина за образучим грижата за кожата при нашиване на черни точки (комедони) и те географски ширини. Кожата в развитие на възпаления и появата младежка възраст, а и по-късно се омазнява от еднообразното хранене на пикантни храни – дюнер, чипс или шоколадови изделия. В тези часове, децата от ранна възраст ще създадат навици да ходят на профилактични срещи с козметици, така както се ходи при зъболекар.


Какво ще направи професионалистът за мазната кожа в козметичния кабинет? Всички ние живеем в козметичен свят, ежедневието ни е немислимо без козметични принадлежности. Затова първо е важно да си поговорим с клиента за неговия козметичен свят, за работата му и т. н. В началото на всяка козметична процедура на кожата, се поставя диагноза. Как изглежда кожата като цвят, релеф, обтегнатост, влажност, лъскавина има ли комедони, акне, ако има от кой тип е, да направим ли консултация с дерматолог? Следващата моя стъпка обикновено е да коригираме използването на продукти за домашната грижа. Важно е да се препоръча индивидуална грижа за кожата в домашни условия. След това избираме професионална процедура за мазна кожа. Най-популярната от тях е почистване на кожата на лицето. Може би, защото дава видим резултат. Това е и една от сложните услуги в козметичния салон, които изискват много знания и опит. Процедурата има поне 10 стъпки, всяка от които е в строга последователност, и поне час или 75 минути работа. Винаги се започва с почистване на лицето с гел или тоалетно мляко и тоник или мус за мазна кожа, за да изчистим кожата от замърсявания, излишен себум и мъртви клетки. Въпреки, че мазната кожа и акнето не са животозастрашаващо състояние, то може значително да влоши качеството на живот, да наруши сериозно социалните активности, да доведе до психическа затормозеност. При по-тежко протичащо акне може да се получат сериозни и трайни белези, но такъв тип увреждане може да се получи и при полеките форми. Моят съвет е: Почиствайте винаги лицето си преди сън! Използвайте продукти за домашна грижа, винаги и правилно! Мит е, че мазната кожа не се нуждае от крем.


козметика

NEWHITE Ефикасна програма за изсветляване на пигментации Lotion Eclat Blancheur Перфектен изсветляващ лосион О тстранява замърсяванията , освежава кожата през деня и изсветлява тена . Н а нася се върху памучен тампон , с който се обтрива кожата на лицето и шията , като се избягва областта около очите.

тивност е повишена .

Подобрява изсветля Creme Jour Eclaircissante SPF30 за ефикасни резултати 24 часа в денонощието. ващия ефект на дневния крем

Serum Eclaircissante Vitamine C 14-дневен интензивен изсветляващ серум срещу пигментации

Huile Demaquillante Eclaircissante Изсветляващо почистващо масло Перфектно почистване, което разтваря дори най - упорития и водоустойчив грим . Фино масло, което се трансформира в емулсия при прибавяне на вода и се отми ва изключително лесно. Оптимално действие за изсветляване на пигментациите в продължение на 24 часа . КЛЮЧОВИ АКТИВНИ СЪСТАВКИ ВЪВ ВСИЧКИ ПРОДУКТИ ОТ СЕРИЯТА Витамин C стабилизиран и в чиста форма ексфолира и изглажда кожата * антиоксидантно действие, предотвратява вредите, нанесени от UV-лъчите * забавя действието на ензима тирозиназа * Melanoxyl (с растителен произход) Действа върху меланоцитите като намалява: * производството на меланин, причинено от UV-лъчите * първоначалното количество меланин в кожата Gel de L ait Demaquillant Eclaircissant Изсветляващо почистващо мляко Бързо и ефикасно отстранява грима и замър сяванията от кожата , като изсветлява тена . Изключително свежа гелообразна консистен ция, която се нанася върху лицето и шията с леки кръгови движения.

50

Creme Jour Eclaircissante SPF30 Д невен изсветляващ крем срещу пиг ментации SPF30 UV- филтри + Melanoxyl + стабилизиран витамин C. Предпазва кожата от слънчевите лъчи, при чиняващи появата на пигментации . Изсветлява и уравнява тена.

* Мигновено изсветлява и уравнява тена. * Интензивно изсветляващо действие вър ху пигментациите. * Предпазва кожата от свободните ради кали . * Стимулира размножаването, растежа и живота на клетките. * Подобрява клетъчната регенерация. Masque Revelateur Lumiere 10- минутна интензивна изсветляваща маска

К утията

съдържа

пигментации

Melanoxyl + стабилизиран витамин C. Д ейства през нощта , когато клетъчната ак-

броя маски с незаба -

М аска за мигновен блясък. Изсветлява и уравнява тена

на кожата ,

като контролира меланиновия синтез .

Идеална

за стартиране на изсветляващата

NEWHITE. К ато интензивна грижа: Прилага се една маска на ден в продълже ние на 7 дни . Поддържаща грижа: Прилага се една маска веднъж седмично програма

Creme Nuit Eclaircissante Нощен изсветляващ крем срещу

7

вен депигментиращ ефект.


Официален представител на Guinot за България: тел. 02 462 70 88; e-mail: office@selenta.bg


пилинг

ENZYMACID

КОМПЛЕКСНА ПИЛИНГ ТЕХНОЛОГИЯ ЗА ПЪЛНО ОБНОВЯВАНЕ НА КОЖАТА НА ЛИЦЕТО Новата дермо-козметична терапия за пълно обновяване на кожата е уникална комбинация от три пилинг технологии, анти-ейдж и избелване. Като алтернатива на медицинския пилинг тя въздейства по няколко начина - мощно, дълбоко, продължително. Терапията е с моментален видим ефект върху кожата на лицето и се съчетава перфектно с всяка друга терапия на Ericson Laboratoire.

Стъпка 1

Стъпка 2

Стъпка 3

Стъпка 4

Стъпка 6

Почистване

Чувствителност Поставят се 2 памучни тампона, напоени с Успокояващ лосион върху очите. Оттук нататък се избира един от двата варианта – SOFT или HARD в зависимост от типа кожа и индивидуалното състояние на клиента.

Гликолов серум Нанася се половината количество от ампула Гликолов серум с витамин С 70/30 (рН 4) на лицето и шията. Оставя се да действа 3 минути. Клиента ще почувства пощипване, като силата му може да варира. Ако усещането е прекалено неприятно, се измива с вода и се нанася подходящ мазен крем. Ако всичко е наред, се нанася другата половина от ампулата и се оставя да действа още 3 минути.

Гликолов серум

ензимна крем-маска Нанася се фин слой Моделираща ензимна креммаска. Отгоре се поставя марля с лифтинг ефект. Върху нея с четка се нася много фин слой Пилинг гел-маска. Изчакват се 20 минути, докато марлята и гелът изсъхнат напълно върху кожата. След това марлята се отлепва много леко, заедно с нея ще се отстранят и ексфолираните мъртви клетки.

Лицето и шията се почистват с Нежно почистващо ензимно мляко и Нежен почистващ ензимен лосион. Извършва се ексфолиация с Обновяващ пилинг. Не се натиска много, тъй като скрабът е силен - съдържа кристали алуминиев окис, идентични с използваните при микродермабразиото. След това се изплаква обилно с топла вода. Предупреждение:

Терапията е предназначена само за професионална употреба и не бива да се прилага при много чувствителна кожа или при розацея. Предлага се в два варианта в зависимост от чувствителността на кожата –SOFT (мек) и HARD (силен). 52

Нанася се половината количество от ампула Гликолов серум 70/40 (рН 3) на лицето и шията. Оставя се да действа 3 минути. Клиента ще почувства пощипване, като силата му може да варира. Ако усещането е прекалено неприятно, се измива с вода и се нанася подходящ мазен крем. Ако всичко е наред, се нанася другата половина от ампулата и сеоставя да действа още 3 минути. Стъпка 5

Restorative Mask С Моделираща ензимна крем-маска се извършва много нежен, дълъг и релаксиращ масаж.

Стъпка 7

финал За финал се нанася Хидратиращ ензимен крем или Избелващ и защитен SPF20 крем след пилинг.


medical

NEW LINE SENSICURA СТАБИЛИЗИРАЩА ГРИЖА ЗА СВРЪХ ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА

Измъчва ви упорита сухота, сърбеж, зачервяване, парене и дразнене. Свързаните с това симптоми са типични за свръхчувствителната кожа, която имат много хора. Край на това досадно усещане. Маргарита Апостолова - мениджър продажби на Dr Spiller сподели: Сега свръх чувствителната кожата може да преоткрие истинската си красота!!! С новата линия „SENSICURA” базирана на уникални съставки: екстракт от кора на магнолия; витамин F; витамин Е; хиалуронова киселина; пантенол; алантоин и сквалан Dr. Spiller премахва повишената раздразнителност на кожата , стабилизира кожната бариера , осигурява свеж и здрав вид , наред с това предпазва лицето от вредните атмосферни влияния, като в същото време то е трайно хидратирано меко и гладко. Сухотата и дразненето са отстранени. ”SENSICURA” предлага 2 терапии за лице: почистваща и анти ейдж терапия, както и 1 хидратираща терапия за тяло. ”SENSICURA” продължава процеса на възстановяване на чувствителната , стресирана кожа чрез лека програма от 11 про дукта за домашна грижа за почистване, както и индивидуални анти стареене формулировки за всички части на тялото:

Почистваща емулсия: Меката почистваща емулсия, която нежно отстранява замърсяванията, като същевременно се грижи за кожата. Регенеративните свойства на пантенола поддържат кожата видимо по-гладка и по стегната. Тоник: Уникална млечна емулсия, която намалява чувствителността на кожата. Хидратира и дава усещане за свежест и мекота. Серум: Успокояващия екстракт от кората на магнолия и витамин F засилва ефекта на 24 часовия крем и осигурява дълготрайна хидратация с хиалуронова киселина. Кожата изглежда гладка и сияйна. Интензивен крем: Образува защитен филм, укрепва кожата и я предпазва от външни агресии. Кожата е успокоена и дразненето отшумява, придава мекота и еластичност. Регенериращ крем: Наличието на биомиметични пептиди модулира остарялата кожа чрез стимулиране и клетъчна пролиферация. Това е интензивна антиейджинг терапия, мощна хидратация и ревитализация. По този начин се постига активно стимулиране на еластичността на кожата. Хидратиращ комплекс: Овлажняващия комплекс намалява чувствителността на кожата. Екстрактът

54

от магнолия и витамин F поддържат хидратацията 24 часа на най-високо ниво. Кожата е мека и гладка. Околоочен крем: Пантенола подпомага регенерацията, докато хиалуронова киселина интензивно заключва влагата. Структурата на кожата се засилва и появата на фини линии и бръчки, се предотвратява. Крем маска: SENSICURA КРЕМ МАСКА се основава на сложна комбинация от дълго действащи активни съставки. Един миг на сладост, в който кожата се чувства свежа и еластична. Душ мляко: SENSICURA Shower Milk е нежно преживяване за суха и чувствителна кожа. Комбинацията от активни съставки, включително екстракт от кора на магнолия намалява чувствителността, витамин F възстановява влагата, загубена от ежедневното къпане. Видимо подхранва кожата и осигурява дълготрайна грижа. Балсам за тяло: SENSICURA Балсам за тяло активно се бори с липсата на влага със своята богата, подхранваща формулировка. Раздразнението се намалява, а кожата се усеща приятно мека и гладка. Крем за ръце: Кожата е оптимално защитена от външни влияния и неприятно дразнене. Кожата на ръцете се усеща мека и нежна.


технологии

SQOOM - най-иновативната технология за премахване на хиперпигментация, независеща от сезона

Н

е е каприз да искаме да имаме хидратирана и сияйна кожа, с хубав цвят и равномерен тен. Всички ние знаем колко страдания изпитваме, когато имаме дефект или заболяване на кожата. Чувството на дискомфорт ни кара да правим какво ли не, само и само да се справим с тези недостатъци или поне да ги прикрием донякъде. Един от най-често срещаните дефекти на кожата, особено след летния сезон е хиперпигментацията. Но какво значи хиперпигментация? Най-често това са петна с кафеникав, жълтеникав или светлокафеникав цвят. През лятото техният цвят става по-интензивен в следствие на слънчевото лъчение. Често получените петна са малко издигнати над повърхността на кожата, тъй като тяхното появяване се съпровожда с удебеляване на роговия слой. Основната причина за пигментациите е свързана с увеличаване на броя или размера на меланоцитите, които осигуряват защитата на 56

нашата кожа от пагубните ултравиолетови лъчи. С течение на времето броят на меланоцитите намалява, но размерът им се увеличава. Това създава условия за промяна на цвета и еластичността на кожата. Ето защо тя става по-тънка, бледа и прозрачна. По кожата ни се появяват тъмни петна и поради други причини. Обикновено по време на бременността тъмните петна са около очите и по корема, луничките пък са наследствени и се засилват във всяко следващо поколение. Не рядко хиперпигментациите се дължат и на хормонални нарушения, стрес и неправилна употреба на козметични средства и пилинги. Досега познатите ни методи за борба с хиперпигментацията са: • изсветляване на петната с вещества, съдържащи лимонена киселина, кислородна вода, салицилов спирт, коджикова киселина, арбутин или хидрохион • Отлющване с химични пилинги с глюколова киселина • Криоапликация - лечение с течен азот • Фотоподмладяване с помощта на високо интензивен източник на светлина, който разрушава меланина • Лазерни процедури • Кремове с олющващо действие • Терапии с йонофореза

Но има ли средство, което да решава проблема с пигментацията безболезнено и комфортно? ДА, ИМА!... :SQOOM! За контакти: Бедриг Консултинг ЕООД, София, Дружба 1, бл. 195, офис 3, партер, тел.: 0700 11 557, моб.: 0879 662 111, www.sqoombg.com


процедура

АНТИЦЕЛУЛИТНИТЕ И ОТСЛАБВАЩИ ПРОЦЕДУРИ ЙОНИТЕРМИ в София

Лаура Огнемирова Студио за красота Laura Style

Няма по-ефективни антицелулитни процедури от Йонитерми. Oт една страна това са процедури за отслабване в проблемните области, а от друга страна се използват за лечение на целулит и редица здравословни проблеми. Йонитерми е антицелулитна процедура, която се прилага както на жени така и на мъже. Уникалното в Йонитерми е широкия спектър на въздействие върху организма: * Премахва целулита, детоксикира и стяга бедрата, ханша, дупето, корема, талията, гърдите и горната част на ръцете. * Моментално отслабване в про-

блемните зони и оформяне на фигурата. * Мъжете с радост стопяват упоритите паласки и биреното коремче. * Ефикасни процедури за хора с проблеми като задържане на вода, лошо кръвообращение и бавен метаболизъм. * Стимулира мускулите и подобрява мобилността при спортисти. Йонитерми е изобретена през 1979 г. от френски биохимик Olivier Fouche. Първоначално разработена за лечение на артрит, много допълнителни предимства стават бързо очевидни. Тези ползи включват детоксикация на тялото, премахване на целулита,

отслабване и тонизиране, като същевременно ускорява метаболизма. Терапията преминава през 7 години клинични изследвания и опити. При 96% от изследваните хора резултатите показват загуба от 2 – 15 см в третираните зони на тялото. Тези резултати се дължат на изключително концентрираните антицелулитни продукти, които съдържат ефективни съставки като гуарана, АТФ, РНК, аминокиселини, етерични масла и микро-водорасли. През 1983 г. тази невероятна, коригираща тялото терапия стартира във Великобритания и от тогава се превърна в любимa антицелулитнa процедурa на десетки милиони доволни клиенти от всички краища на света, включително и знаменитости като Виктория Бекъм, Парис Хилтън и Хайди Клум. Йонитерми спечели многократно награди като (The Spa Proffessionals Choice от American SPA) и привлече вниманието на медиите в Европа, Австралия и САЩ.

КАК ПРОТИЧА ПРОЦЕДУРАТА? 1. И змерваt се зоните, които ще бъдат третирани . 2 П рави се фин пилинг на третираните области . 3. Н анасяне на активни съставки : Тоник Silhouette, A + B отслабващи антицелулитни ампули и смес от A fina отслабващ гел и A fferligne стягащ крем . 4. Н анасяне на приятно топла електропроводима медицинска глина , смесена с водорасли върху зоните , които ви притесняват – корем , бедра , крака , седалищни части , гърди или ръце . 5 П оставяне на електродите и вк лючване на машината . 6. М аската се отстранява и се нанася успокояващо и рехидратиращо кожата мляко. С ледва повторно измерване и записване на резултатите . А нтицелулитната процедура продъл жава 1 час.

58


новини

МЕРЦ СПЕЦИАЛ НА 50 ГОДИНИ

МЕРЦ СПЕЦИАЛ ДРАЖЕТА Мерц Специал Дражета съдържат специална комбинация от градивни вещества и съставки, важни за кожата, косата и ноктите. Повяхналата кожа, меките и чупливи нокти, косата без блясък могат да бъдат признаци на недостатъчен прием на тези градивни вещества. Специално разработената формула на Мерц Специал Дражета доставя ценни за кожата, косата и ноктите вещества, които действат специфично за активиране на тяхното регенериране и растеж на нови клетки.

МЕРЦ СПЕЦИАЛ ДРАЖЕТА ЗА: Здрава и свежа кожа, блестяща коса, здрави и красиви нокти Дозировка и начин на приложение: 2 дражета дневно за минимум два месеца. Препоръчително е да се правят поне 2 курса годишно за по 2-3 месеца

Включете се в играта на Мерц Специал "АЗ СЪМ СПЕЦИАЛНА" и спечелете професионална фотосесия! Повече подробности в специалното приложение: http://on.fb.me/1sGJYKt


derma-info.bg вашата визитна картичка в интернет

включете се на

www.derma-info.bg за контакти: 0876 414 416


medical 64-65

новости от 1-st AMEC берлин

80-82

ЗАБОЛЯВАНИЯ НА МАСтНИТЕ ЖЛЕЗИ

Интервю с Д-р Рени Андасорова 84-85

Ultraformer

репортаж на

д-р Сияна Живкова 66-69

Здравето и красотата са дарове от природата Интервю с д-р Катя Паскова 86 ХАРМОНИЧНО РЕМОДЕЛИРАНЕ

Интервю с Д-р Ива Стоилова 56-59

Нека да е лято... А след него Интервю с Д-р Снежана Манджукова 88

Косопадът - много причини, трудно лечение

Интервю с Д-р Ана Пейкова 90-91 Скулптуриране на тялото Интервю с Д-р Антонина Чапанова 74-78

Розацеята - полетата с ягоди на дерматологията

Интервю с Д-р Радина ДЕНКОВА


medical

новости от 1-st AMEC берлин EuroMediCom Прах от лава, извлечен от биологично чист вулкан ще ни детоксикира и осигури вечна младост и дълголетие (www.meganfc.de). Капсули за клетъчна регенерация чрез теломеразна активизация (www.ta-65.de) и крем, който замества филърите (www.skintech.info), age breaker капсули (www. nacriderm.com) – това са само част от революционните антиейджинг таблетки, прахчета и мазила, по които са полудели в Европа. Това стана ясно на наскоро провелия се в Берлин първи европейски конгрес по антиейджинг медицина, в който участваха страни като Швейцария, Англия, Германия, Франция, Австрия. “Всички тези продукти са на пазара на ЕС, но са изключително елитарни там.” – разказва д-р Сияна Живкова, дерматолог от столичната Jewel skin clinic, която присъства на конгреса. Но дори и да има финансовата възможност, българинът е скептик по природа и едва ли ще последва тази нова мания, та дори и продуктите да са получили Нобелова награда, както всъщност говорят фактите.

У

нас обаче директно от Германия идват няколко нови процедури, които със сигурност ще намерят своите последователи. Химичен пилинг на базата на TCA (трихлороцетна киселина) с визуален контрол на неутрализацията е разработен така, че да осигури 80% повече комфорт и 20% повече ефективност от предишния. “ТСА пилингът е създаден така, че да не причинява болка – с т.нар pain control, което позволява да бъде прилаган и върху пациенти, които са с чувствителна кожа. Освен това TCA има особено дълга история като ефективно средство за постигане на хистологично и клинично подобрение на кожата (ефект на подмладяването). “ – разяснява д-р Живкова. Повече от половин век след откриването на мезотерапията, популярността й не спира да расте. Кои са най-новите? Мезотерапия – релакс с неомрежена хиалуронова киселина, биоревитализириащ комплекс и триолигопептиди замества ботулиновия токсин. Създадена за компенсация на хиперактивната мимика в областта на чело, долен клепач и Нефертити шия – все много рискови за поставяне на ботулинов токсин зони. Най-новата мезотерапия лифтира отпусната и уморена кожа, възвръща свежестта на кожата и намалява порите. За най-деликатната зона около очите и нейните проблеми също се предлага решение. Мезотерапия със стягащ, уплътняващ и изсветляващ

64

комплекс има многопосочно действие – намалява пофините бръчки, редуцира подпухването, тъмните кръгове и следите от умора, придава блясък и тонус на околоочния контур. И двете мезотерапии могат да се прилагат без ограничение във възрастта. Новите прецизни инжекционни техники и инжектори ще улеснят работата на специалистите и няма да причиняват болка. “Революционна спринцовка с прецизно дозиране на всяка единица ботулинов токсин е разработена така, че да няма загуба на продукт и да няма дискомфорт за пациента. (www.tsklab.com). Спринцовките 3DOSE NEW BONT DOSE SYRINGE се прилагат вече в ЕС, съвсем скоро с тях ще се работи и у нас.” – споделя дерматологът д-р Сияна Живкова. “Сертификацията на продуктите и изрядното приложение на протоколите бе основен акцент на конгреса в Берлин. Изрично се коментира и темата за черния пазар и за съществуването на сайтове за продукти за домашна употреба, които крият рискове за здравето.” – обяснява д-р Сияна Живкова. Подобни продукти се намират и у нас, като идват главно от Китай, Индия и Пакистан. Причината да се разпространяват е именно ниската им цена. По време на конгреса беше отделено внимание и за риска от страничните ефекти на продуктите. “До този момент винаги се е говорило за ботулиновия токсин


medical

като високорисков продукт и на заден план са се коментирали страничните ефекти от поставянето на филъри. Оказва се, че както при филърите с лицензирана хиалуронова киселина, така и при силикона и други гелове, които се използваха в близкото минало, се наблюдават странични ефекти, но след години.” – коментира д-р Живкова. Причината за това може да бъде недостатъчната абсорбция или засягането на тъкани и структури на кожата с трайни последствия, както и транслация на продукта след неправомерно приложение на лазерни процедури върху резорбируеми или не

резорбируеми филъри. Конгресът в Берлин поставя на дневен ред и същността на антиейджинг медицината. Да умреш с деменция и без бръчки? Това ли действително е идеята? Естествено, че не. Смисълът на найновия клон от медицината е в лайфстайла, който се превръща вече в религия – да живееш здравословно, да се храниш здравословно и да мислиш здравословно. Това обяснява и присъствието на конгреса на експерти по генетика, ендокринологична хормонотерапия, неврология, гериатрия, анатомия и хранене, което го прави интердисциплинарен.

С ъс своята нова патентована технология EASY TCA® PAIN CONTROL постига изк лючителни резултати напълно безболезнено. И ндикации: фотостареене и загуба на еластичност на кожата , пигментации , белези от акне. Н анасяне: бързо и лесно, напълно безопасно.

ВЕЧЕ ВЕЧЕ И И В БЪЛГАРИЯ

Л ин ията E venswiss е базиран а н а Линията EVENSWISS е базирана на 30 и н ау ч н и проу ч ван ия и 30 годишн годишни проучвания и притежава при те ж ава у н ик а лн а форм ул а . Тя е професион а лн а лин за поддр ъж уникална формула. Тяияпредставлява к а н а кож ата линия и косата съче таващ а професионална за ,поддържане в себе си ин овативн и кон ц епц ии на кожа и коса, съчетаваща в себе си н а пеп ти дн ата биохим ия , козме иновативни концепции на пептидната тичн ата дерм атология и секре ти те биохимия, дерматологията н а све ж ата и м л а д а кожиа .научните секрети за добре поддържаната кожа. За повече информация посетете За пове че информация посе тете

www.evenswiss.bg

MADE IN SWITZERLAND


medical

Д-р Ива Стоилова, дерматолог, специалист Естетична Медицина в Медицински Център Дермавист, Пловдив

Здравето и красотата са дарове от природата

Д-р Ива Стоилова е дерматвенеролог и естетичен лекар, работещ с най-новите дермални филъри, ботулинов токсин, мезотерапия, лазер терапия. Има 12 години стаж в областта на естетичната медицина и е обучаващ специалист по техника на инжектиране на филъри, ботулинов токсин, мезотерапия, работа с лазер и последните нововъведения в лазер терапията. Нашето Здраве и Красота са дарове от природата. Има много неща, които можем да направим, за да поддържаме нашето здраве и красота. А също и да използваме последните достижения на Естетичната медицина, за да постигнем значимо подмладяване на пациенти в зряла възраст, на които да помогнем да изглеждат така, както са изглеждали в млада възраст. В последните 5 години неимоверно много нарастна интереса и на българските жени към разкрасителните естетични процедури с филъри, ботулинов токсин, мезотерапия и лазертерапия. Нараства и интереса и на част от мъжете в България, които също искат да изглеждат по-добре. Това се дължи на по-добрата инфор-

66

В своята практика използвате Радиес и имате голям опит с него. От каква възраст препоръчвате на пациентите си филъра Радиес? Няма такава конкретна възраст. Съобразявам се с това, за какво е дошъл пациента и какво трябва да направим конкретно, за да постигнем желания ефект. Знаем, че производството на еластин в кожата намалява значително след 30 г. възраст. Най-точно мога да ви отговоря така: “В момента, в който се забележат признаци на стареене на кожата със загуба на еластичност или когато искаме за възстановим загубата на обемите на лицето, първи избор се явява Радиес. Но ако млад човек е решил, че иска корекция на част от лицето си, например не харесва формата на своя нос, то с Радиес можем да постигнем желания резултат. Има млади пациенти, които имат слаба, тънка и отпусната кожа. Тогава отново мога да използвам продукта. Защото този продукт активира фибробластите да синтезират нов, млад колаген, което води до възстановяване и поддържане на структурата на кожата, осигурява плътност и блясък, което по своята същност е една профилактика на стареене на кожата. В същото време, поставен по специални техники, Радиес може да армира лицето или да възстанови загубените обеми, като върне назад години от възрастта ни. Той е универсален продукт, с него може да извършим „горен и среден лифтинг“, но също изключително добре работи и се предпочита в долната част на лицето, за да коригира отпускането на лицевите контури и да оформим линията на брадичката. Той е и първи избор за лица “ мускулест тип“ – със силна мимическа мускулатура, както и активно спортуващи или пациенти, рязко променящи теглото си. Друга зона, която често издава годините и е свързана с чести и интензивни движения са ръцете. Радиес е най-подходящият филър за тази зона и постига перфектни резултати.

Колко време е необходимо да изчакаме, за да видим първите резултати? Радиес осигурява незабавен ефект – увеличаване и коригиране на загубените обеми на лицето. Много важно е, че резултата във времето съответства на количеството, което сме поставили много точно. Поставен правилно, по съответната техника, визуално резултатът е натурален, без изненади от нежелано големи и неестествени обеми. Но най-важното е, че този ефект се задържа продължително във времето до 18 месеца. Важен за всички е и факта, че този ефект на Радиес се постига с 1/3 помалко продукт в сравнение с хиалуроновите филъри, което спестява пари


medical

мираност за естеството на естетичната медицина, положителните резултати от нея и факта, че в естетичните клиники в България има добри специалисти, които работят професионално с най-новите продукти и най-съвременната апаратура. Аз самата предлагам на своите пациенти цялостен подход за по-млада визия, като внедрявам и използвам всички нововъведения и постижения в световната естетична медицина, представени през последната година. Така, моите пациенти могат да се възползват веднага от тях и то на много по-достъпни цени, в сравнение с други европейски държави. Факт е, че признаците на стареене на кожата започват да се забелязват във все по-ранна възраст и се дължат на външните фактори като замърсената околна среда, забързаното ежедневие и нарастващия стрес, неправилното хранене, слънчево увреждане и недостатъчната почивка и сън. По статистически данни за 2013 в САЩ за естетични процедури са похарчени 10,4 милиарда долара. Най-търсените процедури в САЩ са мини неинвазивните процедури – 98% от всички процедури, като на хирургичните процедури вече се падат само 2 %. Това се дължи на все по-масовото използване на дермални филъри и ботулинов токсин, чрез които се постига значим фейслифтинг и подмладяване без хирургическа намеса, по много по-естествен начин с минимум странични ефекти. Проучване в Европа показва, че 53% от жените и 47% от мъжете са много загрижени за появата на белезите на стареене, а 1/2 от жените и 1/3 от мъжете, които се подлагат на процедури, го правят, за да изглеждат по-млади.

на пациента. С Радиес постигаме по-голяма ефективност с по-малко продукт, в сравнение с други филъри, което се потвърждава от направените клинични проучвания. Благодарение на високата си плътност и вискозност, той не мигрира в околните тъкани, а остава на мястото на поставяне. Неговата плътност осигурява максимален лифтинг ефект. Изключително важно е да знаем, че Радиес е един от най-добре проучените инжекционни продукти, с дълъг клиничен опит. Той е напълно естествен за нашия организъм, нетоксичен и неимуногенен (включително е одобрен от FDA за третиране на липоатрофия при болни от СПИН ). Радиес получи престижната награда за най-добър филър на 2013 година, която е особено ценен подарък по повод 10 годишния юбилей на продукта.

Може ли Радиес да се съчетава с други инжекционни процедури и продукти? Когато ние подновим основната, носещата структура на кожата с Радиес, т.е. създали сме нова поддържаща мрежа от колаген (той е основна структурна единица в нашата кожа), всички останали естетични процедури като мезотерапия (тя осигурява витамини, минерали и хиалуронова киселина за правилното функциониране на метаболизма в дермата), постигат по-добър ефект, защото подхождаме към цялостно третиране на всички слоеве на кожата за максимално добро възстановяване и подмладяване. Хиалуронови филъри и ботулинов токсин също ще имат по-добър и сигурен като продължителност и ефективност резултат. Ако естетичния лекар прецени, хиалуроновите филъри могат да се поставят в един и същи ден с Радиес, защото всеки продукт се инжектира по правило на различно ниво и с различна техника. Експертното владеене на различните инжекционни прийоми може да ни осигури отлични резултати с минимални средства, без да допускаме странични ефекти.

А как съчетавате Радиес и другите филъри с апаратните процедури - преди или след тях ? Може ли да загубим филъра, ако правим радиочестота за лифтиране на лицето или лазер терапия ? Радиес отлично се съчетава с апаратни методи – clearlift (най-модерна иновативна неаблативна лазерна технология за подмладяване и лифтинг), фотоподмладяване, аблативни фракционирани лазери, но е препоръчително да се изчака 1 месец от инжектиране, след което пристъпваме към началото на терапевтичната програма. Аз постигам много добър резултат като правя soft lifting с възстановяване на обеми с Радиес или омрежаване на лице с Радиес и след това стимулирам и засилвам неговия резултат с други процедури, необходими за подобряване качеството на кожата – отстраняване на неравности, пигментации, разширени капиляри, разширени

67


medical

пори и др. Предимство на Радиес пред хиалуроновите филъри е, че след неговото поставяне можем да направим радиочестотен лифтинг, без притеснение, че ще разградим продукта и той ще изчезне, както се случва с филъри с хиалуронова киселина. Дори в случая ще имаме по-значим ефект на лифтинг, поради сходния механизъм на действие на методиката.

Трябва ли да имаме комплексен терапевтичен подход по отношение профилактиката на стареенето на кожата?

И деалното

подмладяване на лицето и

намаляване на бръчките се постига като се възстанови изгубения обем на кожата .

След

инжектиране , дермалният филър

Ра -

диес незабавно коригира обема и придава лифтиращ ефект.

Благодарение на калцие Радиес , се стимулира

вите микросфери в

естествено производството на собствен млад колаген в кожата .

Този процес про 12 до 18 месеца , дълготраен ефект на по -

дъл жава средно между което гарантира дмладяване .

Тези

дълготрайни резултати

са к линично доказани , което е причина все повече пластични хирурзи , дермато лози и други медицински специалисти да изберат

Радиес

за дълготрайно подмла -

дяване на лицето.

От

изк лючителна важ -

ност за пациентите е , че

Радиес е биосъв -

местим и напълно безопасен , доказано с многобройни к линични проучвания и

А генцията по САЩ. П роучвани -

одобрение на продукта от храни и лекарства на

ята показват по - високият вискозитет и еластичност на продукта в сравнение с хиалуроновите филъри , както по - малкото количество материал необходим за по стигане на желаните обеми в сравнение с тях .

Това го прави предпочитан от плас -

тичните хирурзи и дерматолози работещи техниките :

„ софт

векторни техники .

68

лифтинг “, болусни или

Естетичните процедури са само едната страна в профилактиката на стареенето и антиейджинг концепцията. Изключително важен и стилът на живот - трябва да избягваме тютюнопушенето, което компрометира редица лечебни мероприятия, да осигурим пълноценен хранителен режим и сън, да намалим стреса, да контролираме излагането на слънце и найвече използването на солариуми. За да имаме здрава и свежа кожа, блестяща коса и изящни, красиви нокти е необходимо да доставяме ежедневно чрез нашата храна необходимите за това микроелементи, витамини, ензими, протеини. За съжаление при съвременния стил на живот и начин на хранене това е трудно постижимо. Точно преди 50 години е създадена специалната формула на Мерц Специал дражета, които имат насочен ефект да стимулират възобновяването на косата, кожата и ноктите, както и да ги предпазят от вредни влияния. Например, ако искаме по-сигурен ефект след поставяне на дермални филъри, е задължителен приема на вит. С - като антиоксидант и важен активатор на ензимите в дермата, той стимулира синтеза на колаген и предпазва фибробластите от оксидативен стрес. Също така той инхибира ензима тирозиназа, ето защо той се използва за профилактика и лечение на хиперпигментации и забележете - клиничните проучвания доказват необходимостта от поне 6 месеца период на прием. Друг интересен факт сочи, че 22% от мъжете и 30% от жените страдат от ниски нива на цинк в кръвта, 30% от пациентите ни приемат по-малко то необходимото количество на вит. В6. Ето защо аз препоръчвам на своите пациенти специално разработената формула на Мерц специал драже. Прецизирана комбинация от витамини от групата В, пантотенова киселина, цинк, вит. С и Е и b каротин поддържа кожата гладка, еластична и свежа. Витамин А, цистеин, биотин и калциев пантотенат в дражетата действат като оздравяват структурата на косъма, запазват еластичността и естествения блясък на косата. Желязото, цистеинa, метионинa и биотина регенерират и поддържат здрава структурата на ноктите.

Наистина, ние като естетични специалисти, трябва да предлагаме на нашите пациенти готова цялостна концепция и решения, за да постигнем ефекта „завинаги млади ”.


medical

Нека да е лято... А след него? Д-р Антонина Чапанова, dерматолог. Частен кабинет: Пловдив, ул. Волга 49

Какво се вижда през лупата на дерматолога Лятото си отива с приятните летни изживявания и спомени. Не така приятни са понякога „спомените“ от този сезон за нашата кожа. Подложена на различни природни въздействия – слънце, вятър, солена морска вода, хлорирани басейни, различни козметични и фотозащитни средства (повече или по-малко подходящи в летните жеги), тя се опитва да се адаптира според своя тип и грижи за нея.

Какво се случва с различните типове кожа през лятото? По-тънката суха и нормална кожа най-бързо се дехидратира, особено оставена без допълнително обгрижване. Появява се опъване, сухота и фино залющване, иритация на най-изложените на лъчи области – чело, нос. Нерядко точно тези проблеми налагат неправилното използване на кремове с по-богата мастна консистенция, което не ги балансира, а напротив води до нежелана оклузия на себацейните структури и потни жлези. Кожата от първи и втори фототип, която е найчесто нежна, с оскъдно меланиново оцветяване под влияние на слънцето „струпва“ меланин като лунички, ефелиди, пигментни петна. Друг проблем на сухата, атопична кожа (в това число и детската), е склонността в летния сезон да се „депигментира“. Това е условно, тъй като става въпрос за неравномерно пигментиране с различен начин на меланинообразуване на местата с атопичен дерматит. Pityriasis simplex е другото вероятно заболяване при атопиците, свър-

70

зано с наслагване на бактериални агенти върху атопичната кожа. Това придава „шарен“ вид на кожата на лице и крайници като проблемът е видим след по-продължително излагане на слънце.

Как реагира мазната и смесен тип кожа? Обикновено лятото е „добрият“ сезон за тази кожа. Мастната секреция се редуцира, порите се изглаждат. Това е само на повърхността, а проблемът идва в края на сезона с кератинизация на себацейния канал и компенсаторно повишаване на мастната секреция, т.н. синдром на отнемането. Себацейните жлези произвеждат по-усилено мастен секрет, който поради оклузия на пилосебацейния остиум се натрупва под формата на ретенционни кистички с последваща каскада от фактори – бактериална колонизация с разрастване на Propionbacterium acnes и оформяне на акне в различните му варианти. Понятията “sandpaper’s acne” и „majorka acne” са известни на дерматолозите като обичаен, след летен проблем на младежката кожа. Розацеята и себорейният дерматит също са проблем на


medical

мазната кожа и лятото е неблагоприятен за тях сезон. Влошаването на кожния статус нерядко се дължи на неизползването или използването на неподходящи средства от фотозащитните серии и козметични препарати. Не се изключва и влошаването при лош диетичен контрол в месеците на компания и релакс.

Как реагират други кожни структури – кожните придатъци през сезона на слънце и вода? Косата и ноктите, подложени на по-агресивните фактори през лятото – UV лъчи, честото измиване с детергени - сапуни и гелове, се дехидратират и деструктурират. Намаляват както еластичността, така и хидрофилността. Действието е върху кератина и останалата структура на косъма, което го прави сух, чуплив. Скалпът и космената повърхност са една необятна „екосистема“, в която присъстват палитра от бактерии, дрожди, демодекс и други видове. Те намират благоприятна хранителна среда в тази част на кожата. През летните месеци с увеличаване на потната и мастна секреция фоликулите са проблем на помазния скалп. Друго често срещано от дерматолозите заболяване след лятото е мозайката от гъбични инфекции по кожата – от дерматофити и дрожди, до изключително разпространения след басейни и плаж разноцветен лишей. Pitiryriasis versicolor е считан от пациентите често за безобидна пигментация след слънцеизлагане. Не така „безобидни“ са другите пигментни изменения по кожата след летния сезон, поради което се препоръчва дерматологично посещение на всеки, забелязал поява на „бенки“ или промяна на съществуващи такива по кожата. Промяната може да е в размер, цвят, плътност на лезията. Нобходимостта от дерматологична преценка на всеки невус или друго образувание по кожата се налага от зачестяването на злокачествените кожни тумори и меланома в последните години, въпреки широко пропагандираната превенция. Лятото е сезон, в който се влошават поради фото сензитивност и редица кожни заболявания – тъй наречените фото дерматози, лупус еритематодес, хиперкератотични дерматози, булозни дерматози, дори и псориазис във фаза на ерупция или т.н. „летен псориазис“. Обичайно, това заболяване се лекува със слънце и море.

Какво препоръчват дерматолозите, извън лечението на появилите се проблеми след сезона, за да изглежда кожата добре? Дехидратираната кожа е необходимо да се подложи на серия козметични мероприятия с различни средства, с краен ефект добро хидратиране и балансиране на изгубения хидрозапас: - нежна ексфолиация за сухата и нормална кожа и поагресивна - при мазната и смесен тип кожа. За цел-

та се използват ексфолианти – козметични продукти, съдържащи плодови киселини, захарни ексфолианти, механично дермабразио с кристали и пилинг процедури с различни проценти на киселините, според необходимостта и толерантността на кожата. Избелващият ефект на последните също не е за пренебрегване. - вапоризация, кислородотерапия, озонотерапия са изключително добре поносими и полезни. - мезотерапия – инжекционна, апаратна и др. с коктейли от витамини, минерали, хиалуронова киселина и други ензими. Въведени в кожата по този начин те се усвояват бързо и ефикасно. Промяната е видима още след първата процедура. Мезотерапията с натурален колаген, силиций, биомиметични пептиди, аминокиселини и др. структурни елементи, може би е най-добрият начин да възстановим загубеното от лятото в кожата на лице и тяло. През целия този период използването на подходяща козметика е с особено място. Тук е моментът с помощта на дерматолог да изберем продукт от широката гама на медицинска козметика, който „пасва“ на кожата ни и ще я балансира достатъчно. През есента продължават слънчевите дни, което е условие за използването на слънцезащита, предвид и подлагането на кожата на терапии, правещи я уязвима на допълнително пигментиране.

Как да заличим проявите на фото стареене, което е видимо особено след летният сезон? Кожата се подлага на остаряване много по-бързо от биологичното с наше съзнателно участие в този процес. Едва есента се замисляме за вредите, нанесени от „плажуване“. Ботулинов токсин, филъри, други терапевтични и апаратни процедури биха забавили и прикрили неприятните промени по кожата – отпускане, бръчки, повехнал вид на лицето и деколтето. Ръцете и шията са „най-издайническите“ възрастта части с тяхната кожна структура. Фотоподмладяване и други реконструктивни процедури биха помогнали за по-свеж вид на кожата – IPL, аблативен и неаблативен лазерен фракселен ресърфисинг, радиочестотна терапия с медицински и козметични апарати. Друг „видим“ козметичен проблем след лятото е появата на капиляри под форма на „паяк“, точковидни или като мрежа, по кожа на лице, тяло и долни крайници, в резултат на леки травми на кожата и топлина. По долните крайници се появяват признаци на начеваща венозна недостатъчност. Тези съдови изменения успешно се премахват с методите на елетрокоагуация, KTP, Nd-YAG, IPL, Q-switch-Ruby. Всички козметични и дерматологични процедури биха били полезни, съобразени с вида на проблема, преценен от компетентен специалист - дерматолог. Идва есен – сезон подходящ за грижа за здравето и естетичния вид на кожата!

71


medical

NEOSTRATA

Триото продукти от серията Enlighten – ИЗСВЕТЛЯВАНЕ е създадено от лидерите в ефикасната дермокозметична грижа Neostrata за третиране на пигментациите и изсветляване и уравняване на тена. Комбинацията между изсветляващите продукти и химичните пилинги на Neostrata гарантира видими резултати при изсветляване на пигментациите и възвръщане блясъка и здравия вид на кожата.

Ultra Brightening Cleanser Изсветляващ почистващ крем

Pigment Controller Изсветляващ депигментиращ флуид

Този

Синергичната

мощен серум изсветлява пигмен -

тациите , причинени от възрастта , хор -

UV- лъчите. Фор -

комбинация

от

високо

ефективни съставки , вк лючително патен -

циите и ексфолира повърхностния слой

за и регулира меланиновия синтез , като

N eoG lucosamine™, Р етинол (0,1%) С, подобряват к летъчното обновяване и премахват обез цветяването на кожата . А лпийски расти телни екстракти и SabiWhite ®, алтернатива на хидрохинона , инхибират тирозиназа и предотвратяват появата на нови пигмен тации . В итамин Е предпазва кожата от по - нататъшно увреждане , а оптични дифу зери изсветляват тена . Флуидът се нанася

мъртви клетки , които придават сивкав

уравнява и изсветлява тена .

се

върху лицето веднъж дневно през първите

вид на кожата .

нанася върху лицето и шията два пъти

две седмици и два пъти дневно след това . П репоръчително е ограничаване излага нето на слънце , за да се предотврати пов торната поява на пигментации .

И змивният

крем

стимулира

к летъчно -

то обновяване и нежно почиства ко жата .

К ато

първа стъпка от изсветля -

ващата програма на

Birghtening Cleanser

N eostrata ,

U ltra

подготвя

кожата

моналните промени и мулата съдържа

12

активни съставки ,

които изсветляват пигментациите и пре дотвратяват появата на нови .

N eoG lucosamine™

П атентован

подобрява к летъчно -

преди приложението на депигментиращия

то обновяване и ексфолира кожата .

серум I lluminating

пигментиращ пептид в комбинация с екс -

Serum и депигментиращ Pigment C ontroller. П атентован N eoG lucosamine™ изсветлява пигмента крем

Комбинация

от алпийски

растителни екстракти изсветлява кожата .

Този

перлен почистващ крем ефективно

отстранява грима и замърсяванията , като освежава кожата . тип кожа .

72

Illuminating Serum Изсветляващ серум срещу пигментации

П одходящ

е за всеки

тракт от сладник , витамин

Де-

С и 7 алпийски

растителни екстракта инхибира тирозина -

дневно.

М оже

Серумът

да се използва самостоя -

телно или под изсветляващия крем .

П ре -

поръчително е ограничаване излагането на слънце , за да се предотврати повторна та поява на пигментации .

тован

и стабилизиран витамин


medical

Розацеята полетата с ягоди на дерматологията

Д-р Сияна Живкова специалист дерматолог в клиниката за естетична медицина Jewel Skin

Предистория и статистика Розацеята е кожно състояние, което често се пренебрегва и чиято диагноза е доста сложна. До този момент специалистите диагностицират само по-очевидните форми на розацея, като на практика обаче леките форми на това заболяване преобладават. Въпреки че традиционно се смята за "проклятието на келтите", според едно неотдавнашно проучване, процентът на страдащите от него ирландци е едва 2%. Розацеята е хронична дерматоза, засягаща предимно изпъкналите части на централната част на лицето (бузите, брадичката, носа

74

и челото). Заболяването протича със зачервяване, еритема, оток, папули, очни увреждания и промени в текстурата на кожата. Основният въпрос, на който трябва да намерят отговор специалистите, е да разберат причините за розацеята. Още с възникването на дерматологията през 19-ти век, розацеята е едно от първите заболявания, което започва да се изследва. В началото било трудно да се направят разлики с акнето. През 2002 г. е създадена т.нар "стандартна класификация на розацеята", която помага на лекарите по-лесно да диагностицират заболяването. А чрез адекватно медицинско лечение и промени в начина на живот, пациентите имат реални шансове да изглеждат и да се почувстват по-добре. Червена кожа, осеяна с петна и видими кръвоносни съдове – това е външният вид на страдащия от розацея. Това описание обаче е сравнително рядко срещано и показва доста напреднала фаза на заболяването. На практика повечето пациенти имат само леки симптоми. Интересен факт е, че 78% от американците не познават розацеята, както и че жените търсят почесто медицинска

помощ от мъжете. В Австралия и Германия розацеята е разпространена сред 2% от населението, в Швеция – 10%, в Естония тя се отчита при 22%. На фона на тези противоречащи си статистики, розацеята все още се смята за заболяване на хората със светла кожа от ирландски, английски и немски произход.

Причини, симптоми и проявления Розацеята е хронично заболяване, чиито външни проявления се характеризират с пристъпи и ремисии. Интересно е да се отбележи, че при една кожа с пигментации може и да не се разбере за съществуването на проблема. Розацеята се характеризира с наличието на възпалителен процес, точните причини, за които все още не са изяснени. Те могат да бъдат – генетични, хормонални, начин на живот и т.н.... Прави впечатление, че розацеята е по-малко разпространена сред пушачите, което се дължи на противовъзпалителното действие на никотина. Възпалението е вид защита на имунната система. Кожните възпаления променят пропускливостта на кожата и отслабват епидермалната бариера. Това води до чувствителна кожа, често срещано оплакване сред страдащите от розацея. Освен това възпалението разрушава еластичността и


medical

околната среда. По този начин, той предотвратява изпарението на водата от дермата. Не на последно място злоупотребата с хидратиращи продукти може да предизвика чувствителност и сухота на кожата. Като външен източник на вода, липиди и протеини, те нарушават естествения баланс в епидермиса. Той вече не е в състояние да изпълнява своята роля на бариера, при което много по-лесно в кожата навлизат алергени и предизвикват нейната чувствителност.

Отличителните белези

променя текстурата на кожата. Затова се смята, че пациентите, страдащи от розацея по-бързо остаряват. Друга интересна подробност е, че хидратиращите продукти могат да се окажат вредни за хората с подобно заболяване. По принцип хидратиращи продукти са необходими в редица случаи – например при генетично суха и чувствителна кожа, при зачервяване, сухота, ексфолиация след различни процедури. Определени условия на околната среда (напр. ниски нива на влажност, ниски температури), също предполагат използването на хидратиращи продукти. Възможно е обаче да произлязат и някои нежелани реакции, ако не се използват правилно и точните хидратиращи продукти. Например козметични средства, които имат цветни добавки или парфюм, могат да предизвикат дразнене и фоточувствителност. Хидратиращите продукти съдържат основно вода,

76

липиди и протеини. Пациентите, страдащи от розацея на излизане от банята имат усещането, че трябва незабавно да ги използват. Техните клетки на кожата стават мързеливи с времето и имат нужда от подобен изкуствен източник на вода, липиди и протеини. За съжаление на по-късен етап ще се нуждаят и от още по-тежки продукти. Всъщност злоупотребата с хидратиратиращи средства помага на розацеята. Затова се препоръчва т.нар. натурална хидратация.

Обикновено кожата с розацея е мазна на външен вид, с големи запушени пори, наличие на себум, лезии и акне. Интересното е, че повечето хора, страдащи от розацея отбелязват, че кожата им е суха. В действителност, това не е необичайно – особено в централната част на лицето. Това може да се дължи на злоупотребата с хидратиращи продукти. Чувствителност, описана като "изгаряне" или "щипене" е често срещано оплакване. Цветът на кожата в началото на заболяването може да е розов, по-късно става червен. Очни смущения също са възможни, като варират от парене или сърбеж до конюктивит. При по-напреднало заболяване може да се получи дори оток на лицето. Жълто-кафяви, твърди възли предполагат грануломатозна розацея, който е рядък вариант, и представлява само 10% от случаите.

Контрол на розацеята Има две специфични функции, които позволяват естествената хидратация на кожата: • В дермата трябва да има фибробласти, които произвеждат колаген, еластин, NMFS и GAGs. Последните две са особено важни за хидратация, действайки като гъби в дермата да привличат водата. • Епидермисът трябва да изпълнява своята роля на бариера срещу

Ключът за лечението на розацеята е нейното ранно откриване. Струва си да припомним, че някои симптоми, като зачервяване например са преходни, и заболяването може да е в неактивно състояние. Така, че дори когато болестта е в ремисия, трябва да се намери начин за нейното правилно диагностициране. Признаците, по които може да се разбере, че пациентът страда от това заболяване са: мазна кожа


medical

с големи пори, хиперплазия, еритема, Telangiectasia и акнеиформени лезии. Интересна подробност е, че по-голямата част (80%) от страдащите от розацея пациенти са на или над 30-годишна възраст. За сравнение акнето е заболяване на тийнейджърите, както и розацеята обхваща само лицето.

Здравата кожа Здравата кожа не е просто отсъствие на болест. По-скоро това определение обхваща всички клетки и слоеве, като се гарантира, че всяка от тях работи правилно и хармонично. Здравата кожа също показва толерантност, хидратация, пълнота, стягане, дори цвят и мекота. Когато има кожен проблем, някои от тези характеристики са променени. С цел постигане на оптимални резултати и да се възстанови цялостното здраве на кожата, проблемите трябва да се решават едновременно.

Лечение Въпреки, че няма лек за розацеята, ефективни възможности за лечение съществуват и могат да бъдат адаптирани към симптомите. Важна предварителна мярка е да се променят навиците на пациентите – трябва да се избягва алкохола, пикантните храни, екстремните температури, както и излагането на слънце. Освен това е важно да се подбере съответното лечение – медикаменти и адекватни процедури. От особено значение е да се намерят и точни продукти за почистване на мазна кожа. Един ексфолиращ скраб ще вдигне естествения ексфолиращ цикъл. Добре е продуктите да съдържат витамини А, С и Е, защото те ще подпомогнат поддържането на бариерна функция. За да се отстранят остатъците от себум и за да се минимизират порите могат да се използват продукти, съдържащи смес от киселини, алкохол и хамамелис. Бадемовата киселина, специално насочена към възпалителния процес, намалява 78

дразненето и има антибактериален ефект.

При лечението на розацеята трябва задължително да се прилага: • епидермална ексфолиация - добавянето на алфа хидрокси киселина или химически ексфолианти. Тя намалява себума и изразителните лезии, като текстурата на кожата омеква. • контрол - за да се отстрани и контролира себума. Това е полезна стъпка за пациенти с особено мазна кожа. Бензиловият пероксид действа като антимикробен агент, който елиминира дразненето. Редица ключови добавки, като екстракт от гроздови семена, допълнително въздействат за намаляване на зачервяването и възпалението.

Витамин А Ползите от витамин А при лечение на розацея са големи. Те включват – възстановяване на бариерната функция, епидермално удебеляване, повишена толерантност, ексфолиация и регулация на роговия слой, подобрена хидратация, намаляване на размера на порите, както и регулиране на колагена.

Защита от слънцето Излагането на слънце предизвиква обостряне на розацеята. За да се ограничи това, пациентите трябва да прилагат слънцезащитни продукти, подходящи за тяхното състояние. Новите продукти съдържат микро-фини частици, които не са мазни и са козметично адаптивни.

Чувствителност На първоначална консултация, пациентите трябва да бъдат разпитани за наличието на чувствителност на кожата. Сред страдащите от розацея, тази нетърпимост обикновено се дължи на дразнене. Когато чувствителността е налице трябва да се започне режим, като вниманието се фокусира върху кожната бариера и намаляване на възпалението. Трябва да се за-

почнат и съответните процедури.

Процедури Има две отделни категории лазери, подходящи за розацея. Пилинг лазерите подобряват текстурата на кожата, включително големите пори и хиперплазията на мастните жлези. Съдовите лазери (например импулсни матрични лазерни) също са полезни, за да коригират дифузния еритем. Процедурите не трябва да се използват отделно от останалото лечение. Освен това, те могат да предизвикат чувствителност и активиране на мастните жлези.

Грим Благодарение на грима може да се прикрие неудобното зачервяване от розацеята. За препоръчване е да се използват гримове за чувствителна кожа. Минералният грим е идеален, тъй като не е на маслена основа и не запушва порите. Освен това гримът не бива да съдържа изкуствен аромат, оцветител, талк, мента, масло от евкалипт, ментол и алкохол. Добре е да се направи предварителен тест преди приложението му върху лицето. Препаратите, които съдържат широкоспектърен слънцезащитен фактор са особено важни, както и тези със силициев двуокис, за да се намали появата на пори и груба кожа. Някои минерални прахове са специално разработени, за да прикрият зачервяването. На пазара съществуват продукти едновременно за лечение и за разкрасяване. Също толкова важно е редовното почистване на четките за грим.

В заключение В действителност, признаците и симптомите на розацеята изискват внимателно изследване от страна на лекаря. Ранната и точна диагноза е от голямо значение за лечението. Комбинация от локални средства, процедури и лекарства е от съществено значение за добрите резултати.


medical

svr

Antirougeurs fort

creme е специално разработен

Antirougeurs Fort концентрат при хронич -

Почистващо

за третиране на розацея, купероза и нор -

ни зачервявания e предназначен за всички

розацея.

мална кожа , склонна към зачервявания.

типове чувствителна кожа.

Почистващо

дратиращ ефект.

химични пилинги, лазерни и фото терапии.

Намалява локализираните зачервявания и видимите малки кръвоносни съдове. Действие срещу зачервяванията. Богат на Термална вода Avene, успокояваща и ан тииритативна , той мигновено предоставя усещане за успокоение на Вашата кожа. Има и деконгенстивно действие, благо -

creme е оцветен в зелено за до -

дарение на съдържанието на декстран

Използва се при зачервяване на кожата, розацея, телангиектазии. Продуктите от серията ROSACURE не съдържат ароматни компоненти и парабени. Те почистват и поддържат кожата с пер манентно и интермитентно зачервяване,

сулфат.

обикновено съпроводено с усещане за

Rubialine

Р ускусът

в състава на продукта подо -

брява кожната микроциркулация и свива кръвоносните активизира

съдове.

Rubialine

терморегулацията ,

creme

охлажда

епидермиса и ефикасно намалява парене то на кожата.

Rubialine

Може да се употребява след

пълнително оптическо неутрализиране на зачервяванията .

Отлична основа за грим. Не съдържа аромати и парабени.

Avene Cleanance МAT

тяват натрупването на мъртви клетки и

Cleanance МAT М атиращ лосион с формула без парабени , матира кожата , намалява излишъка от себум и стяга порите . С тяга благодарение

премахват черните точки (глюконолактон

на неговите съставки в прозрачната

и салицилова киселина), регулират произ -

фаза .

водството на себум вследствие на стрес

глицерил лаурат, в комбинация с абсор -

от диво индиго), намаляват

биращи пудри , ограничава излишъка от

Lysalpha

active creme се препоръчва при

ретенционно и инфламаторно акне. тивните съставки в продукта

(екстракт

Акпредотвра-

излишния себум и ограничават разпрос -

Propionibacterium acnes соли). Lysalpha active creme се

транението

(цинкови

на

прилага сутрин и вечер самостоятелно или като допълваща грижа към дермато логично лечение.

мляко за кожи с проява на мляко с успокояващ и хи -

Отлично почиства лице и

шия и се използва за премахване на грим.

дискомфорт и повишена чувствителност.

svr LYSALPHA ACTIVE CREME

80

synchroline ROSACURE Cleansing milk

Avene

RUBIALINE CREMЕ

М атира чрез активната съставка

себум .

Успокоява чрез успокояващата Avеne.

и антииритативна термална вода

Тя предоставя на кожата мигновено усещане за успокоение .

bioderma SEbium Gel Moussant

Кожата

с несъвършенства отделя пре -

комерно количество себум .

В

резултат

на това тя става лъскава , дори когато е напълно почистена .

Гримът не издър Х иперсебореята води до появата на разширени пори . В някои случаи в долната част на лицето (бра дичката и шията) се появяват несъвър шенства . BIODERMA създаде патента FLUIDACTIV®, съдържащ се в продукти те S ebium . Той по биологичен път регули ра качеството на себума . жа цял ден .


Кофеин срещу косопад Знаете ли, че кофеинът е чудесен стимулант не само на мозъчната дейност, но и на косата? Но не бързайте да посягате към поредната чаша кафе – ще са ви нужни около 60 чашки дневно, за да постигнете достатъчна концентрация на ценното вещество около космените фоликули. Локално приложен обаче, кофеинът значително увеличава растежа на нова коса и удължава жизнения цикъл на косъма с цели 37%, доказва изследването на д-р Тобиас Фишер от Университета в Йена, Германия. Това е страхотна новина за страдащите от косопад и най-вече за силната половина на човечеството. Както е известно, основен виновник за косопада при мъжете е унаследената склонност към свръхпроизводство на дихидротестостерон, който отслабва фоликулите и силно скъсява фазата на растеж на косъма. Точно на това унищожително влияние на дихидротесторона противодейства кофеинът. С негова помощ косата остава по-дълго там, където и е мястото – на главата. Със способността си да стимулира кръвообращението в скалпа и да подсилва космените фоликули, кофеинът всъщност е надеждно средство за противодействие на всички видове косопад – както наследствен, така и хормонален, сезонен или провокиран от стрес. Ето защо технолозите на ASAM поставиха кофеина в основата на високотехнологичния Кройтерхоф Серум за растеж на косата. Предназначена както за жени, така и за мъже, иновативната патентована формула на серума комбинира кофеин с биотин (подсилва структурата на косъма, заздравява кожата на скалпа, забавя загубата на коса), лецитин (намалява косопада, придава здрав блясък на косъма), пантенол и витамин Е. За интензивна терапия серумът се прилага ежедневно. Малко количество от продукта се накапва в корените на косата и се втрива в кожата на скалпа с нежен масаж до пълно попиване. Не се отмива. След няколко седмици може да се премине към употреба 2-3 пъти седмично. Кройтерхоф Серум за растеж на косата се нанася лесно, попива добре и не омазнява косата. Опаковката от 100 мл е достатъчна приблизително за един месец при ежедневно приложение. Съчетанието от висока ефективност, качество, икономичност и привлекателна цена е запазена марка на ASAM и основна причина за непрестанно нарастващата популярност на компанията. Повече от 10 години тя се радва на топъл прием и от компетентните и взискателни потребители в България.

Продуктите на ASAM са достъпни в аптеките и на www.bionat.bg


medical

ЗАБОЛЯВАНИЯ НА МАСтНИТЕ ЖЛЕЗИ

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО В ЛЕЧЕНИЕТО И ПРОФИЛАКТИКАТА

Д-р Рени Андасорова, специалист дерматовенеролог, частен дерма-

тологичен кабинет Пловдив

М

астните жлези се оформят още в 13-та седмица на ембрионалното развитие, а в 17-та седмица са вече и хормонално активни. При раждането ги установяваме пръснати по цялото ни тяло, но предилекционно се натрупват в т. нар. Т-зони - на лицето, носни гънки , вежди и челото, скалпа, аногенитално (наричани още себорейни зони), където могат да стигнат 400-900 жлези на см2 кожна площ. Значително по-малко са представени по гърба и лактите, а по длани и ходила – липсват. Всеки човек има генетично предопределен брой на мастни жлези. Те продуцират секрет - себум, съдържащ триглицериди 67%, сквален 10%, восъчни естери 25%, холестеролови естери 3% и холестерол 1,5%, като биохимичният състав варира само количествено. Дори в различните раси няма качествени разлики в съдържанието на себума, но при мъже продукцията е по-силно изразена, в сравнение с жените (под влиянието на тестостерона). Смята се, че мастният секрет се образува непрекъснато, като процесът може да се усили или забави от някои фактори: температура, повърхностна воднолипидна обвивка на кожата, възраст (задържа се в по-напредналата), хормонални промени (пубертет, климакс, едокринни заболявания), някои медикаменти (естрогени, антиандрогени, цитостотици, кортикостероиди). Храненето, потната секреция и кожните медиатори почти не влияят на себумната секреция, но е доказано влиянието на вегетативната нервна система, както и хормоналният контрол върху мастните жлези, като андрогените стимулират, а естрогените инхибират секретирането на себум. Намалената продукция на мастен секрет се нарича себостаза, често асоциирана и с хипохидроза (намалено потене), сухота и сърбеж.

Увеличената продукция на себум себорея Дължи на наследствени или хормонални причини, водещи клинически до появата на лъскав мазен филм на

82

кожата на лицето, омазняване на скалпа, фини или поотчетливи бяло-жълтеникави люспи по назолабиални гънки, вежди, чело, скалп, задушни гънки и други себорейни зони. Себореята е симптом на заболявания като: акне, розацея, перорален дерматит, себореен дерматит, пърхот, себориазис на скалпа, а освен това представлява отличен терен за развитие на гъбична и бактериална вторична инфекция на кожата.

Акне Една от най-честите дерматози, срещана в практиката, е Акнето. Типично заболяване на пубертетния период, с предпочитано засягане на мастните жлези по лицето, но при по-тежки форми допълнително по гръб, гърди и рамене, с изразена себорея, нарушена кератинизация на фоликулите и образуване на комедони, с последващи възпалителни папули, пустули, нодули, абсцеси, постлезионални хиперпигментации и цикатрициални белези. Поради различната степен на проява по лицето, често това е естетичен проблем и дори социален, когато продължителността на заболяването е извън тийнейджърския период и пречи на професионалната и личностна реализация. Отдавна е разбулен мита, че акнето се появява и изчезва в юношеската възраст, без да са необходими специфични грижи за кожата или медикаментозно лечение. През последното десетилетие в клиничната практика срещаме не само по-тежко протичащи форми, поради неглижиране на проблема, но и остатъчни акне форми извън пубертетния период между 25-35 годишна възраст, дори в напреднала възраст (предимно в слепоочна зона с комедони и кисти). Има и случаи на откривани акне папули и комедони по лице в детска възраст, понякога веднага след раждането — Акне неонаторум, резултат от майчините андрогени. Съвременното схващане за причините, водещи до акне, го определят като полиетиологично заболяване на пилосебацейния фоликул, у генетично


medical

предразположени индивиди, като резултат основно на 3 фактора - хиперсеборея, хиперкератинизация и бактериална инфекция, дължаща се на Propionibacterum acnes, откриван единствено в кожата. Клиничните форми на акне са твърде разнообразни и с различна тежест на протичане. Нашата дерматологична школа е възприела според тежестта те да се разглеждат като:

Акне I степен: с отворени и затворени комедони, без активно възпаление, налична себорея (акне комедоника и папулопустулозно акне).

Акне II степен: с инфектирани комедони, папулопустули (акне нодулоцистика , акне конглобата). Акне III степен: тежка форма на протичане, по-често у мъже, като освен комедони, папули, пустули има и инфектирани възловидни лезии, абсцеси, оставящи трайни цикатрикси, атрофия, дори тежки келоиди. Рядко се среща най-тежката форма акне фулминанс, когато, акнеични тежки проявления има не само по лицето, но и по тялото, шийната област, гърдите и раменете, придружени от засягане на общото състояние с повишаване на температурата, артралгии, промени в лабораторните показатели. Други, по-редки форми, са медикаментозно провокираното акне (от кортикостероиди, йод, хлор, бром, хинин, контрацептиви и др.), поддържано акне (акне екскориата) - резултат от механично раздразване и неправилни грижи за кожата. Каква алтернатива за лечение можем да предложим днес в терапията на акнеичната кожа? Отговорът е: индивидуален подход към всеки пациент, спрямо тежестта на протичане, давност на състоянието и генетична предразположеност, включване на локални и вътрешни препарати за овладяване на възпалителната реакция, хигиенни продукти, фотозащитни средства, манипулативни процедури за почистване на комедоните, естетични процедури – химически пилинг, лазерен пилинг, дермоабразио, фотодинамична терапия и др., за третиране на белезите и хиперпигментациите. Голямо внимание се отделя на медицинската козметика, която включваме не само в стадиите на активно лечение, но и като поддържаща, профилактична и хигиенна грижа за мазната кожа, склонна към акне.

84

Има разработени иновативни продукти за регулация на себумната секреция, потискане активността на Propionebacterium acnes, хидратиращи и почистващи, намаляващи комедонообразуването, мицеларни води, лосиони, емулсии, маски, гелове, кремове, ексфолианти, отстраняващи несъвършенства и изглаждащи структурата на кожата, редуциращи белези и постлезионални пигментации, предпазващи от агресията на слънчевата радиация. Това ги прави на практика приложими като самостоятелни продукти при леки форми за профилактика, при склонност за развитие на акне, както и в съчетание с активна медикаментозна локална и вътрешна терапия. Антибиотиците и ретиноидите орално обикновено са алтернатива при средно тежки и тежки форми, като курсовете могат да бъдат индивидуални спрямо тежестта и клиничният отговор. Необходимо е следене на промените в лабораторните показатели за проява на нежелани странични ефекти. Понякога локалното лечение съчетано с контрацепция (след консултация с АГ специалист) при форми у млади жени има добри клинични повлиявания. Проблем е резистентността на Pr.acnes към антибиотици. Използват се продукти, действащи на патогенетично ниво, като например: - блокатори на 5-алфа редуктазата и други ензими, участващи в себумната продукция - инсулинови сенсибилизиращи агенти, намаляващи инсулиновата секреция при яйчникова дисфункция. Като се намаля нивото на андрогените се действа и върху акнето, и върху хиперокосмяването (хирзутизъм). Важни са декоративната козметика при жени и продуктите за бръснене при мъже. Те не трябва да действат дразнещо за кожата и да усилват възпалението, зачервяването или комедонообразуването, фоточувствителността, дискомфорта. В ежедневния тоалет продуктите трябва да се нанасят лесно, да почистват без засушаване, да регулират себумната секреция, потискат възпалението и намаляват риска от оставяне на белези, да осигуряват комфорт и самочувствие, да нямат парфюмни и дразнещи съставки. Към момента не е установена пряка зависимост между хранителната диета (шоколад, животински мазнини) и тежестта на клиничните прояви на акне, както и че след встъпване в сексуално активна възраст или след бременност, то изчезва като заболяване на мастните жлези. Постигането на успех в лечението на акне, особено при по-продължително и по-тежко протичащи форми, е истинско предизвикателство, но и удовлетворение за дерматолога, когато пациента е доволен от резултата в лечебен и козметологичен план.


R за контакти: Дермика естетика, София, ул. Св. Св. Кирил и Методий 118 - 120, ет. 2, офис 4 тел. 0885 82 20 20, www.dermikaest.com


medical

Ultraformer д-р Катя Паскова Дерматолог, клиника Дерма Вита

Ultraformer е апарат, действащ на принципа на високоинтензивен фокусиран ултразвук HIFU (HighIntensity Focused Ultrasound). Това е единствената до момента технология, която има такава голяма дълбочина на действие. На практика ултразвуковата енергия достига под подкожния слой до слоя съединителна тъкан, която покрива мускулите.

Ultraformer се рекламира в найпрестижните медии за естетична дерматология, като революция в технологиите. Защо? В момента Ultraformer е голям хит по цял свят. В Европа ние сме петата държава, която започва да работи с тази нова технология. С други думи, нареждаме се до Франция, Италия и Германия по модернизация и иновативни методи за подмладяване. В Русия машината е много популярна и предпочитана, именно поради прекрасните резултати. В резюме Ultraformer представлява високочестотен фокусиран ултразвук. Той засяга несъвършенствата по лицето и шията в изключителна дълбочина, поради което ефектът е мигновен. Никоя друга апаратура досега не е стигала ниво на третиране, за което се борят и пластичните хирурзи. Тази ултразвукова технология има одобрението на Американската акдемия по храни и лекарства (FDA) да противодейства на ефектите на времето и гравитацията върху лицето ни. Близо двучасовата процедура използва собствените регенеративни способности на тялото ни, за да може по един деликатен начин постепенно да се възстанови паметта на кожата и подлежащите тъкани, което е последвано от нови и здрави колагенови влакна на правилните места. Ultraformer притежава 3 накрайника, които действат на

86

различна дълбочина, за да може в рамките на една процедура да се постигне стягане и повдигане (4,5 мм), премахване на излишни мастни натрупвания (3 мм), заглаждане на бръчки и цялостно освежаване и избистряне на кожата (1,5 мм).

Не е ли прекалено скъп и какви ще са очакваните пациенти за него? Не бих нарекла процедурата скъпа в никакъв случай. През последните години хората в цял свят започват да предпочитат неинвазивните методи за подмладяване, като пластичната хирургия остава за по-драстични случаи. Ultraformer е сравним с лифтинг ефекта, с тази разлика, че не се използва скалпел. Ако искате подобен ефект и го сравните с оперативния лифтинг ще видите, че ценовата разлика е огромна. В този ред на мисли Ultraformer се оказва изключително достъпен за българската жена.

Как ще бъде представен апаратът в България?

Още юли месец Ultraformer беше представен в тесен кръг от найлоялните ни пациенти. Обучението на лекарския екип на Дерма Вита беше отразено от множество медии. Интересът расте всеки ден, получаваме все повече запитвания в клиниката, което означава, че тази технология ще си пробие сигурен път в методите за подмладяване и сред българките. Представянето на Ultraformer


medical

ще се концентрира именно върху моменталния и постоянен ефект, който процедурата дава. Има интерес към нас и от доста телевизионни предавания, така че зрителите ще могат да видят на живо какво представлява тази иновативна технология. Ще посветим тазгодишния ни сезон на Ultraformer, с който се гордеем.

В България вие сте единствената частна клиника с най-много апарати, третиращи огромна част от дерматологичните проблеми. Къде ще позиционирате Ultraformer в клиниката? Да, това е така. Имаме много лазери в направление здравна дерматология – лечение на розацея, премахване на капиляри, заличаване на белези и пр. Използваме и множество машини в козметичната дерматология, към този ресор ще бъде и Ultraformer. Той ще е връхната ни точка в 3D подмладяването. Този иновативен ултразвук е и част от плана ни за разрастване на клиника Дерма Вита. Процедурата ще се извършва в модерен и релаксиращ кабинет, който ще допълва комфорта на пациентите.

Какъв е очакваният резултат след третиране с Ultraformer и какви са грижите за кожата непосредствено след тази манипулация? Хубавата новина е, че само с една процедура с Ultraformer се достига до страхотен резултат. Единствено хора, водили неправилен начин на живот и лишени от добър ген, се нуждаят от втора манипулация. След терапията повърхността на кожата е абсолютно пощадена, което означава, че не се налага да си оставате у дома за нито един ден. Ултразвуковото въздействие причинява селективно загряване, което стимулира тялото ни да си произвежда собствен колаген. Само след няколко месеца се забелязва видимо повдигане на лицето и веждите и стягане на брадичката. Самата процедура отнема около 1,5 – 2 часа в зависимост от зоните, които се третират. Процедурата е свързана с известен дискомфорт, който ние успяваме максимално да минимизираме чрез упойка под формата на крем. Така единственото, което ще усещате са леки боцвания на отделни места или затопляне. Това се дължи на дълбокото загряване, което ултразвуковите

вълни причиняват, за да „извадят” кожата ни от ленивото й състояние. В края на процедурата може да има леко зачервяване, но не сте ограничени в нищо след нея. Само след една процедура регенерацията на кожата е задвижена, като цялостният ефект се изгражда постепенно в хода на следващите няколко месеца. Повечето пациенти споделят, че намират кожата си за по-плътна, стегната и свежа. Ultraformer може да се комбинира и с поставянето на филъри и ботулинов токсин.

За кого препоръчвате процедурата и каква е продължителността на ефекта? Ultraformer е подходящ за мъже и жени на възраст 35 – 60 години, които биха искали да получат видимо подмладяване и най-вече стягане на кожата без рисковете, които носи оперативната интервенция. Ефектът се вижда непосредствено след самата процедура. Истинските и трайни резултати се развиват още повече през следващите 2-3 месеца. А продължителността на ефекта се забелязва през следващите две години.

87


medical

ХАРМОНИЧНО РЕМОДЕЛИРАНЕ НА ВАШЕТО ЛИЦЕ

Д-р Снежана Манджукова, дермато козметичен център Belle Femme

Д-р Манджукова, какви предимства предлага процедурата с кръвна плазма пред другите естетични процедури и какъв е ефекта от нея?

ЗА ВИДИМО ПОДОБРЯВАНЕ НА СТРУКТУРАТА и БЛЯСЪКА НА КОЖАта, РЕДУЦИРАНЕ НА БРЪЧКИте И ФИНИте ЛИНИИ и ИЗЧЕЗВАНЕ НА ТЪМНИТЕ КРЪГОВЕ.

следък при косопад и в офталмологията.

Каква е периодичността на извършване на процедурата и колко дълготраен е нейния ефект?

Различното при тази естетична процедура е, че при нея се използва продукт, извлечен от собствения организъм, без каквито и де е добавки. Лицето и шията се третират с обогатена, концентрирана плазма от тромбоцити, което обуславя положителната реакция на организма. Невъзможни са алергични реакции или други усложнения. В кожата се инжектират тромбоцитите, които са богати на епидермални растежни фактори. Тези растежни фактори водят до производство на фибробласти, на междуклетъчна материя, засилва се неоколагенезата и като резултат кожата придобива свеж и подмладен вид.

Препоръчително е процедурата да се извършва веднъж месечно в няколко поредни месеца. Имам клиенти, които се подлагат на тази процедура и за по-продължителен период от 6 до 12 месеца. Не съществува опасност от претоварване на организма или странични ефекти, така че няма ограничения за брой процедури. Стойността на една процедура е 350 лв, което я прави напълно достъпна.

За третиране на какви проблеми се препоръчва?

Тя може да бъде съчетана с абсолютно всички естетични процедури. Химически пилинг, лазерни процедури, пластична хирургия и други.

Тя е препоръчителна при пациенти, имащи проблеми с капилярите и розацея. Процедурата укрепва кръвоносните съдове, и премахва зачервяванията. Използва се основно в естетичната медицина, но също така има приложение при лечението на акне, в спортната медицина, а напо-

Болезнена ли е процедураta?

Процедурата не е болезнена, тъй като се използват много фини игли. Ако пациентът е по-чувствителен можем да използваме локална анестезия в зоните на третиране.

С какви други процедури може да бъде съчетана?

ЕСТЕСТВЕН ПРОЦЕС И нжектирането с А втоложна плазма , богата на тромбо цити (A-PRP ®), се основава на техника , която е едновре менно проста и безопасна , използваща регенеративните и възстановителни свойства на тромбоцитите . Те имат способността локално да освобождават растежни фактори , малки молек ули , които действат като пратеници за иницииране процеса на регенериране на кожата . О т малка кръвна проба се изолират тромбоцити с R egen ACR® KIT за изготвянето на А втоложна плазма , богата на тромбоци ти . A-PRP е готова за инжектиране само след 10- минутна обработка . И зготвена от собствена кръв , тя е естествен продукт, при който риск ът от отхвърляне или алергични реакции е сведен до минимум .

88


medical

Косопадът много причини, трудно лечение Косопадът е заболяване с огромно социално значение във века на красотата, суетата и стремежа към съвършенство. Засяга и двата пола във всички възрасти. Причините са многообразни и в много случаи остават неизяснени.

Д-р Ана Пейкова, медицински център Дерма Елит

К

осмите са много сложна и чувствителна структура, която реагира както на външни, така и на вътрешни фактори и дразнения. Външните причини са найлесни за отстраняване, след като бъдат открити. Механичното дразнене при скубане и дърпане се среща най-често при деца и млади хора с по-лабилна нервна система. При подрастващите момичета може да е свързано и с поставяне на екстеншъни. Този вид косопад е обратим след отстраняване на причината. Увреждане от UVA – слънцето е вредно както за кожата, така и за косата. В съчетание с други фактори също може да е причина за разреждане, изтъняване и промяна в структурата на косъма. Оредяването на косата може да бъде дифузно или частично. При първия случай се търси нарушение в хранителния режим, хормонален дисбаланс (след раждане и менопауза) и стрес. За косопад говорим, когато сутрин по възглавницата има повече от 50 броя косми. Нормално е тя да пада повече при къпане и ресане. Това не е проблем и не налага лечение. При вътрешни заболявания, възпаления на зъбите, инфекциозни и полово предавани болести може да се появи локален косопад. Той е под формата на кръгчета алопеция ареата. При това заболяване е наложително да се провежда комплексно лечение, след редица изследвания. Когато кожата не е променена и надебелена, а има само падане на косата прогнозата е по-добра и

90

процесът е обратим. Когато има зачервяване и надебеляване тогава косопада може да е само симптом, свързан с редица системни кожни заболявания. Много честа причина при мъжете за косопад е хиперсебореята (прекомерното омазняване). То е свързано с повишена продукция на тестостерон. Тя освен поява на пърхот може да доведе и до разреждане на косата. Лечението на косопада винаги трябва да се провежда от лекар специалист и да бъде комплексно. Повлияването е в рамките на поне три месеца. Понякога е необходимо и по-дълго третиране. Основният момент е намиране на причината. Това невинаги е възможно. Тогава се провежда симптоматично лечение. Добре е да се направи биопсия - специфично изследване, което показва нивото на увреждане на космените луковици. То ни дава информация кои методи ще имат успех при третирането. Нов метод при лечение на разреждането на косата е мезотерапията. Тя е успешна при третиране на ефлувиум (разреждане на коса при жени) и забавя андрогенният косопад при мъже. При този метод директно в кожата в засегнатият участък се инжектират различни съставки, които имат отношение към растежа на косъма. За продукт номер едно за мезотерапия на коса на естетичния конгрес в Монако тази година се отличи ХеърКеър (Haircare) на френската компания Revitacare.

Неговата формула е уникална и действа разнопосочно при косопада. Той съдържа аминокиселини – аргинин, глутамин, глицин и орнитин, които ревитализират( съживяват) космените фоликули и имат ключова роля при метаболизма на клетките и растежа на косъма. Други важни съставки са цинка и цистеина, които са основни компоненти в кератина, който изгражда косъма. Инжектирани директно в скалпа те спомагат за стабилизирането на косъма и израстване на по-жизнена и здрава коса. Стимулацията на космения растеж се осигурява от наличието на витамини от група В – те обновяват и регенерират космения фоликул. Инжектирането на Haircare влияе и върху синтеза на основни мастни киселини, които подхранват и хидратират космения фоликул и така предотвратяват изсушаване на косъма и появата на пърхот. Harecare е съвършено нов продукт за инжекционна мезотерапия. Той съдържа коктейл от естествени, нетоксични компоненти в ефективна концентрация. Ефективно третира загубата на жизненост, изсушаването и омазняването на скалпа, както и проблемите с растежа – косопад. След терапия по определена схема се наблюдава ревитализация на скалпа в дълбочина. Косата придобива повече блясък, стимулира се растежа и се забавят и третират процесите свързани с косопада. М езотерапията

на коса може да се ком -

бинира и с медикаментозно лечение при ну жда , както и с козметични продукти .


R


medical

Д-р Радина ДЕНКОВА, дерматолог Aesthe clinic

Скулптуриране на тялото

Д-р Денкова какви процедури включва грижата за тяло? Грижата за тялото изисква комплексен подход. Само един апарат или една процедура, направени периодично, не могат да доведат до сериозен и задоволителен резултат. Необходимо е да имаме цялостна концепция за грижа за тялото, която да включва хранене, спорт, апаратни процедури както за намаляване на теглото и обиколките, така и за поддържане доброто състояние на кожата. Апаратните процедури постигат добри резултати, но те трябва да бъдат поддържани чрез активно спортуване и правилен хранителен режим. Голяма част от пациентите смятат, че след като постигнат някакъв резултат посредством определен брой процедури, могат да продължат да водят същия начин на живот, който всъщност е довел до нуждата от тези процедури. Почти всички апарати за неоперативна липосукция действат като извличат мазнината от мастните клетки чрез една или друга

92

технология. Тази мазнина бива преработена от черния дроб и след това се изхвърля от организма. По този начин се постига намаляване на обиколките в третираната област. При неспазване на хранителен режим мастните клетки започват отново да трупат мазнини и тялото се връща към предишното си състояние. Активното спортуване води до изразходване на енергия и топене на мазнини и по този начин спомага за задържане на вече постигнатите резултати посредством апаратни процедури. Пациентите трябва да са наясно с един много важен аспект от грижата за тялото. Липосукцията, като хирургична процедура и нехирургичните апаратни процедури не са метод за отслабване. Това са методи за моделиране на тялото и коригиране на формите в някои области. Затова всеки един пациент трябва да има изградена концепция, какво иска да постигне, за да изглежда тялото по-добре. Тази концепция трябва да включва както консултация с естетичен дерматолог, така и с диетолог.


medical

Каква е следващата стъпка, след като вече сме се преборили с мазнините?

безопасност при подлагането на такава процедура?

Следващата стъпка е да се погрижим за състоянието на кожата. В зоните, където е имало подкожна мазнина тя е сравнително отпусната и без тонус. Върху нея може да се въздейства с помощта на апарати с радиочестота. Те стимулират фибробластите за производство на нов колаген и по този начин се подобрява нейното качество. Естествено трябва да имаме предвид, че апаратурата за намаляване на обиколки въздейства до определена степен, като разликата е в диапазон 1-3 см. По този начин не се претоварва организма. Нормалната периодичност на процедурите е през две седмици. Това означава, че нямаме такова голямо отпускане на кожата след такъв тип процедури. Съществуват и апарати с комбинирано действие, които едновременно с намаляване на обиколките въздействат и върху кожата.

Тези апарати работят на принципа на замразяване на мастните клетки. Работи се със специални накрайници, които са разработени за третиране на точно определена площ от зоната на процедурата. Чрез ниски температури се постига разрушаване на мастната клетка. Съществува разбира се опасност от измръзване на третираната зона. Използването на такава апаратура от необучен специалист може да доведе до сериозни последствия. Когато се работи по правилата пациентите могат да бъдат спокойни за своята безопасност.

Какви са основните видове апарати за процедури за тяло? На пазара се предлага голям избор от апарати. Едни от тях използват ултразвукова технология за борба с локалните мастни натрупвания в областта на корема, паласките и бричовете. Други успешно третират тези проблеми посредством радиочестотни вълни. Те нагряват подкожната мастна тъкан до 41 градуса като по този начин нарушават целостта на мастните клетки и се редуцира техния брой. Предлага се също така и апаратура, която третира целулит посредством шокови вълни с наистина добър ефект. Технологиите в днешно време непрекъснато се развиват и усъвършенстват и в момента има голямо разнообразие от апаратура.

Напоследък много нашумяха апаратите, работещи с много ниски температури. До каква степен можем да разчитаме на

Къде е мястото на инвазивните процедури? За още по-добър ефект апаратните процедури могат да бъдат комбинирани с мезотерапия. Вариантите на мезотерапия са много. Мезотерапия на основата на фосфатидилхолин с L карнитин и колагеназа въздействат много добре, но също така крият и рискове. Трябва да сме изключително внимателни при дозировката на фосфатидилхолин, тъй като той може да предизвика тежки токсични реакции. При по-дълго използване и при по-големи дози, той може да бъде и канцерогенен. Фосфатидилхолинът предизвиква апоптоза или клетъчна смърт на мастните клетки. При правилна дозировка и комбинация този вид мезотерапия допринася за намаляване на обиколката в третираната зона. Ако тя бъде комбинирана с апарат със загряващо и масажиращо действие резултатите са още по-добри. Съществуват и редица други мезотерапии с различно действие. Много популярни са колагеновите мезотерапии, предназначени за изглаждане на кожата. Сравнително нова на пазара е силициевата мезотерапия, която съдейства за задържането на колагена в кожата и стимулира производството на нов. Пациентите трябва да се подлагат единствено на процедури, извършвани с продукти и апаратура, които са регистрирани на българския пазар и са с доказан произход, предлагани от официални вносители.

93


medical

ална хипертония, диабет, съдови заболявания, наследственост, рефракционни аномалии, главно високостепенно късогледство.

Какви са симптомите на неговото появяване?

Д-р Катя Пенева, Офталмолог Кабинет ул. П.Д. Петков 23 гр. Пловдив

„тихият крадец“ на зрениеto

Какво означава повишено вътреочно налягане? Повишеното ВОН изразява динамиката на вътреочната течност. Очното налягане е динамична величина, която се променя непрекъснато, но нормалните й стойности се движат между 12 и 21 мм живачен стълб. Повишеното налягане уврежда зрителния нерв и зрителното поле и води до бавна загуба на зрението.

Какви са причините за неговата поява?

Причините са най-често артери-

Хората, носещи очила или лещи, по-засегнати ли са или няма такава зависимост?

Глаукомните симптоми най-често са незабележими. Една глаукома може да започне с леко главоболие, болки в очите, намалено зрение, тежест дълбоко в очните ябълки. Засегнати са пациенти във възрастта след 40 г. и има фамилна обремененост. Много често в семейство, с болен от глаукома, може да има родственик с такава диагноза. Заболяването протича бавно и неусетно, затова я наричат „тихият крадец“ на зрение. Понякога може да протича със силни болки, дори гадене, повръщане, цветни кръгове около светли обекти и мътни петна пред очите. Необходимо е пациентите с такива оплаквания да потърсят помощ от лекар офталмолог.

Няма зависимост от носенето на контактни лещи или очила с глаукомата. Само при пациенти с висока миопия има известна предразположеност.

Изследванията, които са необходими за диагностиката са: определяне на зрението чрез компютърна авторефрактометрия и корекция, тонометрия, пахиметрия, офталмоскопия, компютърна периметрия, оглед на камерния ъгъл (гониоскопия). Нови, модерни методи са оптична кохерентна томография и методи за изследване на зрителния нерв, главно неврофибрилерен слой. Компютърната пахиметрия определя дебелината на роговицата. Това е външната обвивка на окото, през която се измерва ВОН. Когато тя е различна от нормалната могат да се направят грешки в измерването, затова изследването, отчитайки разликите в дебелината, преизчислява точното очно налягане.

Работата пред компютър може ли да повлияе за повишено вътреочно налягане?

Как се диагностицира?

Какъв процент от хората в България страдат от този проблем?

Глаукомата е социално значимо заболяване с непрекъснато увеличаване на броя на заболелите. Причините са напрегнатото ежедневие, в което живеем, компютрите, мобилните комуникации, стреса. В световен мащаб нараства процента на заболеваемостта. По данни на СЗО 94

около 30 процента от населението над 40 годишна възраст имат измерено ВОН.

Как протича прегледа за установяване на повишено вътреочно налягане? Снема се анамнеза за оплакванията, наследственост, предразполагащи фактори. Изследва се зрението, измерва се очното налягане. Работя с компютърен тонометър ACCU PEN, който измерва налягането няколко кратно и дава средно аритметичната стойност на мини екран. Извършва се оглед на очното дъно и ако се установят промени е нужно да се направят пахиметрия, гониоскопия и периметрия.

Да, работата пред компютър може да доведе до повишаване на очното налягане защото мястото, от където се продуцира вътреочната течност, са израстъците на цилиарното тяло на увеята - средната очна обвивка. Те са част от акомодационния апарат на окото и вземат участие при зрението за близо и далече.

Каква е превенцията?

Превенцията е профилактика.

Как се лекува повишено вътреочно налягане? Лечението е с различни групи лекарства, понижаващи очното налягане. Може да бъде само с един препарат или комбинирано с няколко вида капки. При неповлияване има лазерни и оперативни интервенции. Основната задача на лечението е да се спре прогресията на глаукомните увреждания. Главната задача на всеки офталмолог е ранната диагностика, своевременно лечение за съхраняване на зрението на нашите пациенти.


Истинска храна от природата търсете в аптек ите, както и онлайн!

желирани мултивитамини 26 плодове и зеленчуци | Зелени храни | Гъби | 18+ аминокиселини 40+ антиоксиданти | 12 храносмилателни ензими | Омега 3/6/9 Качество от Nature’s way, usa

alive.bg, www.revita.bg


medical

Онихомикозата видове причинители, клинични симптоми, диагностициране и лечение онихомикозата трябва да бъде диагностицирана и лекувана специфично и навреме, защото може да доведе до усложнение или провокиране на други бактериални заболявания, като например еризипел. Д-р Ива Стоилова, дерматолог. Специалист по естетична медицина. Център Дермавист, гр. Пловдив

Какво представлява онихомикозата ? Онихомикозата, както е известна в медицинската литература е гъбичната инфекция на нокътните плочки. Тя е едно от най-често срещаните заболявания при човека. До преди 1-2 десетилетия се възприемаше като естетичен проблем. Понастоящем се счита за един от основните гъбични проблеми на човешкото тяло, който се развива в резултат на съществуването на множество предразполагащи фактори. Онихомикозата се предизвиква от три основни класа патогенни гъби: дерматофити, дрожди и плесени. Дерматофитите са най-честите причинители, но в световен мащаб все по-честа е гъбичната инфекция причинена от плесени - в 15 % от онихомикозите. Онихомикозата, причинена от кандида е рядка.

Често ли се среща заболяването в дерматологичната практика? Според статистически данни, понастоящем онихомикозата засяга около 10 % от населението, като в световен мащаб честота на заболеваемост през последните 10 години се увеличава с повече от два пъти. Най-засегнати от гъбичната инфекция са ноктите на краката, като заболяването обикновено започва с ангажиране на палеца на крака при млади пациенти (между 30-50 год.), по предразположен е мъжкия пол. С напредване на възрастта честота96

та на заболяването се увеличава и резистентността към лечението се увеличава.

Кои са предразполагащите фактори, водещи до поява на заболяването? Факторите са многобройни възраст, пол, климатични и социални условия, професионални фактори, съпътстващи заболявания, прием на медикаменти, имунен дефицит и др. Гъбичната инфекция по ноктите се среща почесто в страни с умерен и студен климат, което предполага носене на затворени обувки, както и тесните обувки, които създават условия за травма на нокътната плочка и развитие на гъбичните причинители. Инфектирането може да стане и при посещение на обществени басейни и сауни, травма на ноктите и деформация на пръстите, носене на обувки заразени с гъбички, повишено потене на стъпалата, хронична недостатъчност в кръвоснабдявянето на долните крайници.

Как се диагностицира заболяването? Поставянето на диагнозата онихомикоза невинаги е лесна задача. Клиничните симптоми и форми, причините и причинителите са много. При диагностицирането е необходимо да се направят специфични микологични изследвания за доказване на причинителя.  Микологичната диагностика включва и микроскопско изследване, при което се взема материал от засегнатия нокът и се гледа под микроскоп. За провеждане на това микроскопско изследване не е необходима сложна медицинска апаратура, но опитът на провеждащият изследването е от изключително

значение. По-специфичен и точен метод за доказване вида на гъбичната инфекция е т.нар. културелно изследване, при което материал от засегнатата нокътна плочка се поставя в специфична микологична среда и се изчаква растежа на съответния причинител.

Могат ли гъбичките да се лекуват само с локални средства, защото много пациенти се стремят да избягват приема на медикаменти? Лечението на онихомикозата обикновено изисква продължително време на третиране, включващо локален антимикотичен продукт, без или с прием на лекарства през устата. Винаги започваме с локална терапия на засегнатите нокти. Дори в случаите, засягащи повече от 1/2 от нокътната плочка, когато трябва да добавим антимикотичен медикамент за прием през устата, продължаваме лечението с локални антимикотични средства. Продължителността на локалното лечение зависи от тежестта на засягане на нокътя, но не трябва да надхвърля 6 месеца. Онихомикозата е причина за болка, дискомфорт и обезобразяване на пръстите и може да доведе до сериозни физически и професионални ограничения. Психосоциалните и емоционалните последици, произтичащи от онихомикозата, са широко разпространени и могат да имат значително въздействие върху качеството на живот на пациента. Ето защо адекватното и продължително лечение на гъбичната инфекция на нокътната плочка е важно за окончателното излекуване.


За повече информация: Санофи -А вентис България ЕООД 1303 С офия , бул . А л . С тамболийски 103, О фис сграда С офия Тау ър, ет 8 тел . 02 970 53 00, e - mail : BG-M edical-I nfo @ sanofi - aventid.com


индекс Бионат ЕООД - тел. 032 692610, 0884 889334. M Asam www.bionat.bg, office@bionat.bg Бедриг Консултинг ЕООД тел.: 0879662111, www.sqoombg.com ИНИ- Иванов ЕООД, Evenswiss, evemswiss@abv. bg, www.evenswiss.bg, тел.: 0887703064 Виляна Лукс ЕООД, София, тел.: 0876303855, Pivoine Ревита, www.revita.bg, www.alive.bg Макаве ЕООД, Microcell, Vanish PFB, www.microcell.bg Star Nails Bulgaria Ltd., www.starnails.bg, www.cnd.bg Navona International, Lycogel, тел.: 0888190111, www.navonainternational.com Purple Diamond Beauty Studio, София, кв. Овча купел, ул. Боряна 32, тел.: 0876190419 Мерк Шарп и Доум България - София 1407, бул. Никола Вапцаров 55 ЕКСПО 2000 ет. 1, източно крило, сектори Б1&Б2, Телефон: +359 2 819 37 37 Спектро Груп ООД, Alma Laser, 1700 София, кв. Витоша, ул. „Асен Разцветников“ 6 ,Тел: +359 2 971 25 93, Моб: +359 887 562 164 Санофи Авентис България - София 1303, бул. „Александър Стамболийски” №103 Офис сграда Sofia Tower,ет.8 Тел: +359 2 970 53 00, Факс: +359 2 970 53 33 Phoenix Pharma, София, ул. Околовръстен път 199А, тел.: 02 9658150, Radiesse Дермика Естетика ЕООД, София, тел.: 024281494, www.dermikaest.com Селента Бюти, София, бул. Мадрид № 49, тел. 02 462 70 88; office@selenta.bg - Официален представител на Institut GUINOT - Paris и Laboratoire THALGO - France, NEOSTRATA - USA Виталити клуб – София, бул. Тодор Каблешков 49, тел. 02/484 0701, тел. 02/484 0702 – Ericson Laboratoire, Dr. Renaud Би Ейч Ви Груп ООД, гр. Варна, ул. Екатерина Симитчиева-9, тел.:052/65 4747; 0895 795664; 0879 558440 MOROCCANOIL +359 32 943 305 Zepter Bulgaria София, бул. Тодор Александров 28, ет. 2-4 тел.: (02) 988 44 58, e-mail: gm.assistant@zepter.bg Бургас, ул. Хан Крум 3, тел.:(056) 841 153, e-mail: office-burgas@zepter.bg Варна,ул. Христо Самсаров № 13, ет. 1, тел.: (052) 612 141, e-mail: office-varna@zepter.bg Плевен, ул. П.Р.Славейков № 73, тел.: (064) 806 687е-mail: office-pleven@zepter.bg Пловдив, АТЦ LEVEL CENTRE, бул. 6-ти септември № 144а, ет.2 тел.: (032) 624 046 e-mail: office-plovdiv@zepter.bg Русе, бул. Липник № 123, Бизнес парк Русе, сграда А1,тел.: (082) 834 165 e- mail: office-ruse@zepter.bg Стара Загора, ул. Парчевич 26,тел: (042) 600 143 e-mail: office-zagora@zepter.bg Благоевград, ул. Митрополит Борис № 21, партер, тел.: (073) 882 775, e-mail: office-blagoevgrad@ zepter.bg Велико Търново, ул. Цар Тодор Светослав №29, ет.2, ап.4,тел.: (062) 650 086, e-mail: medical-tarnovo@zepter.bg; homeart-tarnovo@zepter.bg Добрич, ул. Полковник Дрангов № 1, ет.1, ап.1, тел.: (058) 600 706, e-mail: homeart-dobrich@zepter.bg Перник, ул. Искър № 1,тел.: (076) 600 066 e-mail: homeart-pernik@zepter.bg Хасково, бул. България № 150, к-с „Градски хали”, магазин № 105,106,тел.: (038) 661 204; 661 668 e-mail: medical-haskovo@zepter.bg; homeart-haskovo@zepter.bg Шумен, ул. Симеон Велики № 46 Д,тел.: (054) 830 114 e-mail: homeart-shumen@zepter.bg Ямбол, ул.Кара Кольо 7,тел.: (046) 660 111, e-mail: homeart-yambol@zepter.bg Враца, ул. Лукашов №11, ет.3, офис №3 и ет.4, офис № 1,тел.: (092) 623 747 и (092) 621 129 e-mail: homeart-vraca@zepter.bg, medical-vraca@ zepter.bg

www.derma-info.bg Медицински център за пластична хирургия д-р Николай Георгиев София, кв.Княжево, бул.Цар Борис III, No.315, тел. 02/ 957 11 08 Д-р Лили Димитрова Търговище, ул. Алеко Константинов 5, тел.: 0893 422230, 0884 196091 Д-р Антонина Чапанова Пловдив, ул. Волга 49, тел.: 0888 551333 Д-р Виолета Янева Димитровград, ул. Беласица 3Б, ет. 1, каб. 116, тел.: 0889983150 ПАНДЕРМА Дерматологичен лазерен център, Бул. “Цар Борис III” № 69 (локалното на “Цар Борис III” и ул. Нишава), тел: 02 8691210, 0888 308249, Специализиран кабинет по кожни болести и козметична дерматология Д-р Диана Дянкова Русе, ул. Мостова 18, тел.: 0888 332293, www.proderma-bg.com Кабинет по естетична и козметична дерматология Д-р Марина Санкева гр. Габрово, ул. „Брянска” 11, тел.: 066 800-140, 0889 43 66 13 Клиника ДермаПро гр.София ул. Григор Пърличев 2, тел: 02 8524800; 0887524800 Дерматологичен център Д-р Снежана Атанасова гр. Пловдив, ул. Копривщица 36А, ет. 2, кабинет 3, тел: 0887 414442, 0884 515181, www.ataderma.com Magna Beauty гр. София, Младост 2, ул. Св. Киприян 44, тел: 02 9748944, www.magnabeauty.com Belle Femme гр. София, бул. Арсеналски 45, ет. 1, ап. 1 тел: 02 8667133, 0882 265599, www.drmandjukova.bg Clinic гр. Варна, ул. Ян Палах 10, Палах център,ет.2 тел.: 0886 602525, www.clinic-bg.com Derma Health Care тел.: 052 83 6060, 0886 750289, 0878 503389, www.derma-health.eu Aesthetic Club тел.: 052 606012, 0887 070907, www.aesthetic-club.com Skin Line гр. Варна, 052 614914, 0888 614914, www.skinline.org Медеа гр. Варна, 052/ 712222; моб.: 0878 712222, 0884 712222, www.medea.bg Hill Clinic София, тел.: 02 439 31 31, www.hillclinic.com Клиника по естетична козметична дерматология AESTHE clinic София, бул. „Г.М. Димитров” 75 – Хотел „Вега”, ет. 7, тел. 02/ 961 60 06 Клиника за естетична медицина Jewel Skin София, бул. “Арсеналски” 125, тел. 0884 070 748 Център за естетична медицина и козметика Дерма Елит София, ул. „Дукатска планина” № 18, тел. 02/ 9530310 Медико-козметичен център Skin Systems София, кв.“Лозенец“, бул.“Джеймс Баучeр“ 95-97, тел. 02/ 962 43 64 Клиника МедиДерма гр. Пловдив, ул. Янко Сакъзов 32, Клиниката работи с предварително записване: тел: 0885 660 866; 0886 707 566, 032/642 227, 032/602 268 Център по дерматология и естетична медицина Дерма Вижън Пловдив, бул. „Шести септември” 56,тел. 032/ 646 606 Специализиран кабинет по естетична дерматология и кожни болести Dermaspot, Д-р Мариета Кътева София, пл. България 1, ет. 2, НДК Административна сграда тел.: 0888 756638, www.dermaspot.eu Медико козметичен център Elos гр. София, ул.Гургулят 22А тел.: 02 952 2005, 0878 449113 Център по естетична дерматология Медика Естетика, гр. София, ул. Акад. Ст. Младенов бл. 80, офис 1, тел.: 02 961 58 55, 0885 819434 Медицински център по пластична, реконструктивна и естетична хирургия Д-р Тонев гр. София, ул. Феликс Каниц 20, тел.: 0885 720728, 0888 993847 Дерматологичен кабинет Д-р Ася Данчева гр. София, ул. Георги Измирлиев 8, тел: 0888 345532 Дерматологична клиника Derma Vita София, ул. Академик Иван Буреш 8, тел.: 02 962 2533, 02 962 2544, 0884 949581 Дерматологичен лазерен център Skinmed Пловдив, бул. Васил Априлов 14, 0896 910404 Дерматологична клиника Derma Medika Казанлък, ул. Акад. Петко Стайнов 10, ет. 4 и 5, 0431 63334, 0879002365 Очен кабинет Д-р Елена Димитрова Ямбол ,ул. Търговска №6 - център, тел.: 046 66 34 35,0888264838 Д-р Христина Хайдудова Клиника Дерматология и Венерология, УМБАЛ “Д-р Г. Странски”, ул. Ген. Владимир Вазов 91, гр. Плевен, тел.: 0878 18 68 68, 0899 32 86 13, 0878 95 50 56 Частен дерматологичен кабинет Д-р Андасорова Пловдив, бул. „Христо Ботев“ №109, тел.: 0888640278 Кабинет кожни и венерически болести Д-р Сурлекова Пловдив, ул. Радецки 43, тел.: 0888 608 402 Кабинет Д-р Катя Пенева - офталмолог Пловдив, ул. Петко Д. Петков 23, тел.: 0887 750592, 032 653113


Beauty Woman 40  
Beauty Woman 40  
Advertisement