Page 1

36

Snb 20 години на пазара * moroccanoil в българия здрава, поддържана и жива коса през зимата луксозна регенерираща грижа за вашата кожа Атопичен дерматит * розацея * оформяне на устен контур и възстановяване на загуба на обем

9 771314 218009

9 771314 218009

www.derma-info.bg www.saloni.bg

9 771314 218009

04

05

06

6/2013


НОВОВЪВЕДЕНИЕТО, КОЕТО СТАРТИРА РЕВОЛЮЦИЯ В ГРИЖАТА ЗА КОСАТА. В Moroccanoil, ние сме пристрастени към здравата, естествено красива коса: подчертавайки всеки стил, з апазвайки цялостта на всеки кичур, прилагайки водещи ефективни иновации в грижата за косата. Запознайте се с нашия първи продукт: Оригиналът – Грижа за косата на Moroccanoil. Революционен продукт, който е пионер в категорията продукти за грижа за косата, обогатени с масла. Продукт, който предизвика световния шум около аргановото масло. Изключителна формула, която подобрява състоянието на косата, гарантира стабилна основа за нейното стилизиране, придавайки є разкошен блясък и красота. Открийте ОРИГИНАЛЪТ. Moroccanoil – името на марката, която започна всичко, с продукт отличаващ се с автентичен тюркоазен етикет и специален печат за оригиналност на всяка стъклена бутилка.

www.moroccanoil.com +359 32 943 305


открийте своята процедура на:

www.saloni.bg


saloni.bg

вашата визитна картичка в интернет

включете се на

www.saloni.bg за конТакТи: 0876 414 415


ПРОМОЦИЯ ХИДРАТАЦИЯ И стински „ извор ” на хидратация, който съдържа интензивния хидратиращ крем C reme D etente в комбинация с дълбоко овлажняващ серум и около очен колагенов серум с рол - он апликатор. С ерията е подходящ а за всеки тип кож а и е идеалният подарък за всяка жена . ПРОМОЦИЯ СИЛИЦИЙ За да възвърнете обема и да стегнете лицевия контур, няма по - ефикасна съставка от силиций – известна с невероятните си лифтинг и стягащи свойства . З а млада и еластична кожа THALGO препоръчват да нанесете кадифения серум С илиций за видимо стягане на чертите , последван от невероятния регенериращ и извайващ крем С илиций , като не забравяте да се погрижите и за околоочния контур с най - новия специфичен продукт за изглаждане на „ пачия крак ” – C reme S ilicium R egard. ПРОМОЦИЯ КОЛАГЕН Колагенът е известен още като еликсира на здравето и младостта , затова можете да започнете употребата му още от 30 годишна възраст. П рограма та КОЛАГЕН на THALGO вк лючва специфичния ексфолиант с алумини еви соли за ефикасно отстраняване на повърхностния слой мъртви к летки , след който се препоръчва нанасянето на концентрирания колагенов серум и накрая колагеновия крем с два вида колаген . ПРОМОЦИЯ ИНДОСЕАН О тидете на виртуално пътешествие до Д алечния И зток със спа продукти те за тяло – ароматен захарен ексфолиант с цитруси , сатенен подхарнващ крем с оризови екстракти и ароматна свещ с екзотични аромати на илангиланг, пачули и санталово дърво . ПРОМОЦИЯ ПОЛИНЕЗИЯ Усетете топлината на автентичните полинезийски аромати чрез спа ком плекта за тяло на THALGO – екзотичен ексфолиант с морски соли , коко сови черупки и топъл ванилов аромат. О бгърнете тялото си в златист воал чрез подхранващото масло със златни частици и се насладете на аромата на тиара и ванилия чрез релаксиращ ата ароматична свещ

П олинезия .

ПРОМОЦИЯ „ПРЕСТИЖНА СЕЛЕКЦИЯ” П одаръчната к утия със селекция от най - предпочитаните продукти на THALGO вк лючва ментолов ексфолиант за лице, лек хидратантен крем с екстракти от водорасли , ексфолиращ крем за тяло и подхранващ крем с пшеничен зародиш за мека и еластична кожа на тялото . ПРОМОЦИЯ ХИАЛУРОНОВА ПРОГРАМА И звестна като най - мощният биологичен овлажнител , хиалуроновата ки селина в серията HYALURONIQUE на THALGO, изпълва по - дълбоките бръчки и изгла жда фините бръчици . О сигурете си гладка и блестящ а кожа като нанесете Х иалуроновия филър в сърцевината на бръчките , последван от топящия се хиалуронов крем , а два пъти в седмиц ата освежавайте ко жата си с гелообразната и изгла ждащ а маска с хиалуронова киселина с морски произход .

ПРОМОЦИЯ ЛУКСОЗНА РЕГЕНЕРАЦИЯ За дамите с изтънчен вк ус и високи изисквания к ъм грижата за кожата си THALGO подарява една истински луксозна регенериращ а серия с 3D лифтинг ефект и патентования комплекс AGE REVERSE, който ще „ вър не стрелките на времето” назад чрез невероятния си подмладяващ ефект. Л уксозната колекция от изк лючителни консистенции вк лючва серум с незабавно регенериращо действие , комплексен регенериращ крем за въз връщ ане обема на лицето и ефикасен крем за лифтиране на к лепачите и изгла ждане на бръчките в областта около очите . ПРОМОЦИЯ „ГРИЖА ЗА МЪЖЕ” Грижата за кожата не е привилегия само на жените. В се повече мъже се доверяват на THALGO, за да съхранят младежкия си вид за по - дълго . П одаръчният комплект за празничния сезон вк лючва ексфолиращ гел за перфектно почистване на кожата , интензивен хидратиращ гел - крем с екс тракти от сини водорасли и тонизиращ душ - гел за коса и тяло .


съдържание

18-19

SQOOM няма аналог в България

www.saloni.bg www.derma-info.bg

редакция редактори Найда Спасова Зорница Колева

20-23 SNB 20 години на пазара

Арт директор Весислава Табакова предпечатна подготовка Неда Цанкова Фотограф Красимир Семов счетоводство весислава леонидова разпространение abonament@saloni.bg

26

Полуперманентен грим

директор реклама Яна Николова 0876 414 416 info@saloni.bg Офис мениджър info@saloni.bg адрес София, ул. “проф. георги златарски” 7, офис 1

НОВОВЪВЕДЕНИЕТО, 30 стайлинг КОЕТО СТАРТИРА РЕВОЛЮЦИЯ В ГРИЖАТА ЗА КОСАТА.

издател Медиятрейд еООД Изданията beauty WOMAN са регистрирана марка на Медиятрейд еООД

36-38 Продуктите с марката Moroccanoil

ISSN 1314-2186 Редакцията не носи отговорност за съдържанието на платените публикации. Използването на материали от изданието е забранено с изключение на изричното съгласие на издателя.


НОВО!!! Igora Royal HD Цвят с висока резолюция! http://www.inspres.com тел.: 03129 2077


козметика

ПРОМОЦИЯ

ANTI-AGE PREMIUM ЛУКСОЗНА РЕГЕНЕРИРАЩА ГРИЖА Age Logic Cellulaire Регенериращ крем за забавяне на клетъчното стареене Първата терапия за подмладяване на кожата, способна да депрограмира процеса на стареене. Тази революционна формула стимулира клетките, давайки им енергия. В допълнение към силният биологичен комплекс в продуктите на Guinot против стареене на кожата, Age Logic Cellulaire съдържа за пръв път ATФ (аденозин трифосфат), основният носител на енергия за всички клетки. АТФ в комбинация с Actinergie стимулират консумацията на кислород от клетките. Жизнените функции на клетките са съживени, кожата придобива стегнат и младежки вид, а бръчките са видимо изгладени.

14

PARFUM DE VIE НОВИЯТ АРОМАТ НА GUINOT Parfum de Vie или „Парфюмът на живота” е истинско удоволствие и наслада за сетивата през целия ден. Фината комбинация от свежи цитрусови нотки, чувствени флорални нотки и интензивни аромати на мускус и кехлибар правят Parfum de Vie един истински изискан аромат.

Time Logic Age Serum Yeux Интензивен регенериращ серум за околоочен контур Забавя признаците на стареене и премахва умората в областта около очите. Прилага се вечер за видимо подмладен околоочен контур през деня. ПРЕЗ НОЩТА: активира клетъчните функции и стимулира метаболизма в деликатната зона около очите. ПРЕЗ ДЕНЯ: кожата около очите е гладка и защитена. Околоочният контур е видимо подмладен и признаците на умора изчезват.


Върнете часовника назад. Изглеждайте по-млади! К расотата е основният израз на добро здравословно състояние , а добре поддържаната кожа е нашата визитна картичка пред света! Л инията с противостарееща грижа за кожата от Swisso Logical е представена от 4 нови продукта, с които ежедневно полага ме грижи за здравия и красив външен вид на кожата ни, а той от своя страна е жизненоважен за цялостното ни физическо и духовно благосъстояние. П родуктите съдържат иновативни формули с активни съставки и натурални екстракти, които предотвратяват появата и повлияват благоприятно върху вече съществуващи признаци на стареене на кожата . Ефективността им е клинично тествана и доказана от И нститута за изследвания на кожата чрез биоинженерни оценки , потребителски тестове и кожни „ patch ” тесто ве. В сички продукти са без съдържание на парабени , хипоалергични и са безопасни дори и за най - чувствителния тип кожа .

ХИДРОЛИФТИНГ СЕРУМ – най - добрият начин да изглеждате по - млади !

Обогатен и висококонцентриран серум, комбиниращ активни съставки за стягане на кожата с иновативни свойства против образуването на бръчки, минимизирайки съществуващите фини линии. Серумът намалява уврежданията на кожата на клетъчно ниво, подмладявайки кожата! Съдържа чиста хиалуронова киселина, която подсилва процеса на обновяване на кожата и биомиметични пептиди, стимулиращи синтеза на колаген.

ХИДРОЛИФТИНГ КРЕМ – нека красотата ви завладее !

Великолепна комбинация от антиоксиданти и витамин С, които подхранват и енергизират в дълбочина кожата. Антиоксидантните свойства предпазват кожата от стреса и влиянието на околната среда. Стягащите и лифтинг свойства спомагат за изглаждане на фините линии и бръчки. Съдържа malt secrets – стимулиращи микроциркулацията и подхранващи в дълбочина кожата и Stay-C 50 – най-устойчивата формула на витамин С.

ХИДРОКЛЕТЪЧЕН КРЕМ ЗА ОКОЛООЧЕН КОНТУР – истинско събу ждане за очите ви !

Притежава несравними лифтинг и хидратиращи свойства за деликатната кожа около очите, минимизира фините линии и бръчки и стяга кожата. Намалява отока и тъмните кръгове под очите. Съдържа Genistein – поддържа еластичността и стегнатия вид на кожата и органично инка-инчи масло, което поддържа кожата дълбоко хидратирана.

МУЛТИРЕГЕНЕРИРАЩ КРЕМ – обновете кожата си и изглеждайте зашаметяващо !

Богат с активни съставки крем, който предпазва кожата от процеса на преждевременно стареене, вследствие от влиянието на стреса и въздействието на околната среда. Съдържа voluforme – мощни лифтинг свойства против фините линии и бръчки, рескулптурирайки контурите на лицето, hydractine – мощен коктейл от активни съставки, който стимулира метаболизма на кожата и отстранява мъртвия слой клетки. Всички продукти на ,,Цептер-България” са налични в изложбената зала в гр. София, бул. ,,Тодор Александров” 28 „Цептер-България”, гр. София, бул. „Тодор Александров” 28. тел. 02/ 988 44 58, e-mail: marketing@zepter.bg, www.zepter.bg


добрите практики

SQOOM няма аналог в България – продукти произведени в Германия, 100% гаранция за качество и резултат Васил Фечко е роден в Чехия. До 2008 г. работи като Директор продажби на Penny Market Чехия. В следващите години е CEO на Penny Market България, а през 2011 г. става CEO на Бедриг Консултинг ЕООД. Срещаме се с него, за да научим повече за козметичното чудо наречено :SQOOM.

Как решихте да станете представител на скъпа, непозната за България концепция? Аз самият, като клиент търсещ сигурен резултат от козметичните и дерматологични интервенции, и то без да трябва да понасям болка и дискомфорт, реших да проуча западния пазар. Разбира се, първо се насочих към Чехия, защото от там имам най-бърз достъп до информация. Установих контакт с няколко козметични компании, с дерматолози и фармацевти. Един собственик на козметична компания и на една верига аптеки ме попита дали познавам SQOOM? Тогава за пръв път чух тази марка. Той ми обясни, че това е немска концепция и от 2011 година се разпространява успешно в Чехия. Запозна ме с невероятните предимства на SQOOM и така реших да се свържа с фирмата производител в Германия. След неколкократни срещи и мои лични тествания на концепцията реших, че тя няма аналог в България – продукти произведени в Германия, 100% гаранция за качество и резултат, приятна като усещане и приложима както върху възрастни, така и върху деца (с дерматологични заболявания). Не съм се притеснявал, че козметиката е скъпа и непозната, защото от собствен опит знам, че качествените продукти бързо стават известни, и че всичко стойностно си има цена.

18

Sqoom стана добре позната марка на пазара. Как успяхте да я наложите за такъв кратък период? В България, както навсякъде, конкуренцията е много голяма. На пазара има качествени продукти, но и такива, които са само скъпи... За да запознаем специалистите с марката както с реклама, така и с лична, директна комуникация. Дадохме възможността на няколко козметични салона и клиники сами да тестват продуктите и да ги оценят. Постигнатите резултати от терапиите със SQOOM бяха впечатляващи както за специалистите, така и за клиентите и пациентите. Дори получихме въпроси от хора борещи се от години с различни дерматологични проблеми като „Къде бяхте до сега?“, „Защо толкова късно внасяте продуктите?“. Това постави успешния старт на SQOOM в България. Доволните специалисти и клиенти започнаха сами да ни търсят. Разбира се, се сблъскахме с много козметици и дерматолози, които не искаха да повярват във възможностите, които им предоставя SQOOM и буквално ни игнорираха. Бавно и поетапно правехме демонстрации при тях, за да се убедят сами в резултатите. Така заработихме с голяма част от тях. Има много какво да се направи още, но всичко с времето си... Ще започнем 2014 година с обучение, което ще


За ПЪРВИ ПЪТ обучение за въздействието и се проведе с любезното съдействие на един дерматолог и един козметик. След това ще започнем да развиваме дистрибуторска мрежа в цяла България и съответно ще търсим регионални дистрибутори. Ще стартираме съвместна дейност с няколко центрове за професионална квалификация за козметици. Ще засилим рекламата на салони, с които работим съвместно. Така клиентите ще са информирани, къде могат да получат SQOOM процедури и да са сигурни, че ще бъдат консултирани и обгрижени от доказани специалисти.

възможностите на революционната немска концепция за красота и здраве

SQOOM! На 26 януари от 10.00 ч. до 17.00ч.

Какви всъщност са предимствата на концепцията SQOOM? Тя се откроява с това, че с помощта на уреда :SQOOM високоефективните съставки на подбрани гелове достигат до дълбоките слоеве на кожата без никакво неприятно усещане за клиента. Нещо, което досега не беше възможно с конвенционалните продукти. Уредът, който е лесно преносим и мобилен се контролира от микропроцесор и вие само избирате програмата му на действие, като настройвате нивото на интензивност на ултразвука и йонофорезата. Друго огромно предимство на продуктите е, че от съставките на всички гелове са извлечени алергените. Това ги прави приложими дори и при свръх алергични и чувствителни клиенти. Всички гелове съдържат фрагментирана хиалуронова киселина, поради което резултатите идват незабавно.

Започнахте да развивате и франчайзинг, какво предлагате на салони? Помагаме на салоните да брандират помещенията си с типичните за марката визуализации, като не ги обвързваме със 100% финансово участие. Обучаваме ги толкова често, колкото е необходимо. Консултираме ги относно необходимите продукти за стартиране на работата им със SQOOM и ги зареждаме само с това, което им е необходимо.

На какво се дължи успеха? Клиентите доверили се на концепцията :SQOOM са както жени, така и мъже. Според мен това са успешни хора, които се интересуват от новите технологии и ценят предимствата на неинвазивната терапия. Те са взискателни клиенти, които изискват най-доброто и най-новото, което се предлага в сферата на красотата и здравето. Успехът на :SQOOM се дължи на научна прецизност и специално създадени за нанасяне със :SQOOM уреда гелове - без консерванти, парфюми и без дразнещи кожата емулгатори. Клиентите на SQOOM остават верни на марката, защото вече са убедени от постигнатите резултати.

Място - София Такса участие - безплатно Краен срок за записване: 20 януари 2014г. Телефон за регистрация: 0879 663 999

Една уникална възможност да видите и овладеете най-новите технологии в съвременната козметика.

Обучението се провежда с любезното съдействие на водещ дерматолог с дългогодишен опит и признат INFA козметик. 19


добрите практики

SNB 20 години на пазара Упорит труд, желание за развитие и усъвършенстване. Емилия Динкова, управител на Стар Нейлз- България ООД

Как беше в началото и какво ви накара да започнете този бизнес?

Както повечето неща в живота всичко стана случайно. Преди 20 години моята съдружничка посети Гърция и се завърна от там с идеята за услуга, която не беше популярна в България по това време. Наистина ярките цветове на ноктите и крещящият маникюр все още не бяха навлезли в модата в страната ни. Защо решихте да създадете собствена марка? В началото започнахме с внос на продукти за маникюр, ноктопластика и педикюр. Отне ни много време, за да популяризираме ноктопластиката като услуга. Всички продукти, които разпространявахме на българския пазар се произвеждаха в САЩ. В процеса на работа установихме, че това, което се предлага в салоните за красота като маникюр, също е на много ниско ниво. Като процес на работа и като продукти бяхме много далеч зад световните тенденции. Забелязахме тази ниша на пазара и съсредоточихме усилията си в тази насока. Първият продукт, който създадохме беше масло за здрави нокти. Това е продукт за ежедневна употреба, съставляващ основна част от грижата за ноктите. В сравнение с вносния еквивалент, нашия продукт беше няколко пъти поевтин, без да отстъпва на качеството. Постепенно разработихме и други продукти, за да достигнем до днешно време, когато SNB е марка, предлагаща продукти за цялостна грижа за маникюр, педикюр и ноктопластика. 20


добрите практики

Как гарантирате качеството на вашите продукти и по какъв начин се проследява?

Като съдържание в нашите продукти ние влагаме суровини с гарантиран произход. В производствения процес участват специалисти с огромен опит в областта на козметиката. Спазването на всички международни норми за производство гарантира качеството на продуктите. В България се работи по РЕГЛАМЕНТ (ЕО) № 1223/2009 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 30 ноември 2009 г. относно козметичните продукти, в който ясно и точно е упоменато на какви условия трябва да отговаря един козметичен продукт, за да бъде пуснат на пазара. Имате ли планове да се разширите и напуснете пределите на България? Когато за първи път представихме нашите продукти в чужбина клиентите автоматично ни свързваха с американската марка Star Nails. Това наложи промяна на името на търговската ни марка на SNB, което е съкращение на Star Nails Bulgaria. Това бяха първите ни стъпки на чуждите пазари преди 6-7 години. Желанието ни е да развием нашето присъствие на европейския пазар. В момента имаме представителство в Румъния, изнасяме продукти за Гърция, работим също така и с клиенти от Канада. Професионалната ни линия за педикюр беше много добре приета в Холандия. Какви курсове за обучение се предлагат в центровете на Стар Нейлз - България ООД? Ние сме тясно специализиран учебен център. В началото, преди 20 години предлагахме чисто практически курсове за обучение с нашите продукти. В последствие самото търсене на услуги от такъв тип на пазара наложи разширяване на видовете обучение при нас. Към момента съществуват центрове за обучение в Пловдив и София, като идеята ни е в близко бъдеще да открием такива и в други градове. Основно се предлага обучение по професията Маникюрист – педикюрист. Минималният брой часове за придобиване на втора степен на професионална квалификация е 660

учебни часа или приблизително 3 месеца. Съществува и съкратен вариант на курса, при който се придобиват начални знания и умения в професията в рамките на един календарен месец. На завършилите курса на обучение се издава удостоверение за професионално обучение. Наскоро беше приета и трета степен на професионална квалификация – Организация и технология на маникюрната и педикюрната дейност. При нас се използва методика, която е създадена и усъвършенствана вече 15 години. Показател за нивото на обучение в нашите центрове са уменията, които притежават вече завършилите и работещи професионалисти. Нашето обучение не е насочено към работа единствено и само със SNB продукти. Когато е поставена основата и започва надграждането на уменията тогава самите професионалисти правят разликата между един и друг продукт, и избират с какво да работят. Ние даваме качествено обучение, което води до предлагане на услуга на високо ниво, която по никакъв начин не може да навреди на здравето на клиента. Това е нашият основен принцип на работа.

21


добрите практики

Новата производствена база на фирма Стар Неилз, която ще отвори врати май 2015 г. Освен, че е изградена изцяло за нуждите на производство на козметика, в базата има най-модернато европейско оборудване. Намира се на територията на гр. Пловдив на площ над 1000 м2

Вашите продукти присъстват в почти всички салони за красота. Каква е следващата стъпка в развитието на Стар Нейлз - България ООД?

Бихме искали самите крайни клиенти да разпознават марката. Следващата стъпка ще бъде в посока разработване на цветове, конкурентни на присъстващите вносни марки. За клиентите обикновено е важен крайния резултат, който в нашия бранш е цветът. Продуктите, които се използват при подготовката и третирането на ноктите и ръцете в повечето случаи остават незабелязани. Обогатяваме линиите лак за нокти и гелак SNB с актуални цветове, като всеки цвят има българско име. Надяваме се и тези продукти да бъдат приети толкова добре от професионалистите и крайните клиенти, както и досегашните линии. Къде виждате Стар Нейлз - България ООД след 20 години? Плановете ни за сега са свързани с по-близкото бъдеще, но ще бъде изключително приятно компанията

22

да се развива и да съществува след още 20 години. Стремим се да разработваме български продукти на световно ниво и да се развиваме в нашата страна. Благодарна съм на целия екип от хора в компанията, които ме подкрепяха както в добри, така и в лоши времена. В момента сме заети с подготовката на новата ни база за производство в Пловдив. Надяваме се след година да сме вече готови. Това ще улесни работата на екипа. Амбицията ни е продуктите да включват все повече натурални съставки, тъй като това е световна тенденция. Каква е тайната на успеха? Няма тайна, просто много работа. Упорит труд, желание за развитие и усъвършенстване. Ние започнахме в самото начало на промените, когато условията в България бяха изключително благоприятни за развитие на всякакъв бизнес. Сега е доста по-трудно да се развива някаква идея, тъй като в момента на пазара има почти всичко. Имахме доза шанс и късмет, но поголямата част е работа.


козметика

RevitaLash Advanced Най-напредналата технология в стимулирането на растеж на миглите до днешен ден

Нашата формула RevitaLash-ADVANCED съдържа патентована смес от доказани функционални козметични съставки в съчетание с инфузия на мощни пептиди и успокояващи растения, предназначени за разкрасяване, както и за подхранване на миглите. Нансяйте един път на ден в основата на миглите за найдобри резултати. Признати като водещи производители на козметика, продуктите RevitaLash са получили международни признания от множество модни списания и списания за красота. RevitaBrow

Постигнете красиво оформени вежди бързо и лесно с помощта на RevitaBrow. Използвайки силата на пептиди и растителни продукти за укрепване и подхранване, както и напреднали технологии, RevitaBrow® помага да съживите веждите си, така че да изглеждат по-дебели и по-плътни. RevitaBrow очертава вашите очи и подчертава красотата на естествените вежди! Volumizing Mascara

Увеличете миглите си още повече с тази високо-ефективна, неслепваща формула. Вашите мигли няма да залепват една в друга и ще изглеждат по-обемни, плътни и пищни от всякога. Специално разработената четка ще раздели и оформи вашите миглите за крайния резултат. Ако се използва в комбинация със серума RevitaLash®, резултатите ще бъдат още по-зашеметяващи. Hair by RevitaLash

Подобрeте външния вид на фини, тънки и чупливи коси в рамките на няколко седмици. Снабден с подхранващи съставки като гинко билоба, корен от жен шен, екстракт от Swertia Japonica, плодови екстракти и пшенични протеини, Hair by RevitaLash® съживява и заздравява косъма. Масажирайте две изпомпвания от пяната на места, където искате косата да изглежда по-плътна и обемна. Списание “More” назовава Hair by RevitaLash® като един от ключовите продукти за секси и здрава коса на всяка възраст!

24


грим

Полуперманентен грим в Antoanette Beauty Studio Цветелина Битас Антоанет Бюти Студио

П

олуперманентният грим е едно добро решение за нашето забързано ежедневие, той би спестил много време на дамите сутрин. Гримът може да се прави на вежди, устни, очна линия и на гърди след оперативна намеса за възстановяване на цвета на ареола. Както всички знаем веждите са рамката на окото и са едно от най-важните неща, на които трябва да се обърне внимание. Има 2 вида техника, по която може да се работи. Плътни или косъм по косъм. Техниката косъм по косъм е изключително естествена и представлява щрихи под формата на косъм. За 3D ефект може да се добави и по-светъл пигмент(цвят) за още по-естествен вид. Устните могат да бъдат или под формата на контур или с цялостно запълване (като червило) за хора с много светла лигавица. Очната линия може да варира като дебелина и дължина спрямо окото и желанията на клиента. Видовете цветове варират от най-светло кафяво до много тъмно кафяво, като са и с различни нюанси на кафявото, например със сив оттенък. Цветът се избира спрямо косата, очите, кожата на клиента. Аз лично не използвам черно, защото като цвят стои изключител-

26

но неестествено, а и с времето, когато изсветлява придобива синьо-зелен цвят. За клиентки с черна коса използвам най-тъмно кафявото, което е достатъчно тъмно за цвета коса. Иглите са стерилни и се отварят пред клиентката като варират от игла с един връх до игла със 7 върха в зависимост от участъка, на който ще се работи и дебелината, която искаме да постигнем. Процедурата трае около 90 мин. като в това време е включено рисуването с молив, което е задължително, за да може клиентът да придобие представа за формата и дебелината на веждите. Нанася се кремообразна лидокаинова упойка за комфорт на клиента и се започва работата. След свършване на процедурата клиентът се маже с антисептичен крем 6 пъти дневно, за да може пигмента да се задържи в кожата. Формата е индивидуална за всеки клиент спрямо мимиките. Образуват се фини корички, които падат в рамките на 10 дни в зависимост от това, колко бързо регенерира кожата на клиента. Препоръчително е повторение на грима в период от 30-40дни или корекция, ако има някъде паднал пигмент заедно с коричката. Полуперманентният грим може да издържи между една и четири години, в зависимост от типа кожа и нюанс на пигмента. За гърдите е препоръчително да минат от 3 до 6 месеца след оперативната намеса и тогава да се направят. За устните, ако клиентката смята да слага филъри е препоръчително да се направи полуперманентен грим 1 месец след процедурата.


Антиоксидантна грижа за лицето

Почистващ лосион за лице с черен мед и плодове от акай

Пилинг за лице с двойно действие с черен мед и бамбук

Овлажняващ Заглаждащ и балансиращ кожата серум за лице крем за лице с черен мед и соя

с черен мед и плодове от боабаб

Само с този брой на сп. Beauty Woman можете да вземете своя промо код и да закупите 2 от продуктите по избор на цена на дребно, а да платите само 1!!!!

www.beauty1bg.com Промо код:

BWGIGI

Стягащ нощен крем Възстановяващ за лице околоочен крем с черен мед и вит. Е

с черен мед и екстракт от женско биле


стайлинг

човек, трябва да мисли 24 часа в денонощието за развитието си От колко години работите в бранша и какво ви насочи към тази професия? Основна заслуга да се насоча към това поприще има семейството ми. Както брат ми, така и дядо ми, сестра ми и леля ми се занимават с фризьорство, което определи и моя избор. Започнах през 2001 г. като се включих в курсовете, организирани от Стилист Капанов. След завършване на курса г-н Капанов ме покани да продължа специализацията си и да работя при него, което продължи 3 години. От тогава работя самостоятелно, като през това време имах възможността да практикувам и в Лондон, където успях да се запозная с един по-различен стил на работа. Там придобих огромен опит в менажирането на салон за красота и също така се запознах с някои от големите имена в бранша, като имах възможността да се обучавам при тях. От 2007 година работя в собствен салон в България заедно със съпругата ми Силвия Михайлова.

Как се съчетава професионалното развитие във фризьорството с менажирането на собствен салон? Изключително трудно е да бъдеш добър и в двете области. Искрено се възхищавам на хората, които съумяват да го постигнат. За да бъде добър фризьор човек трябва да отделя много внимание на професията. В същото време самия бизнес остава на заден план. Няма гаранция, че ако си добър фризьор ще бъдеш и успешен бизнесмен и ще можеш да се грижиш добре за бизнеса. Трудно се съчетават двете неща. Според мен за едно успешно развитие на бизнес е необходимо да бъдат създадени точни и ясни правила на работа. Всеки трябва да поема конкретна задача и отговорност. Един управител на салон трябва да бъде безкомпромисен в това да съблюдава за правилното изпълнение на поставените на персонала задачи. В България е често срещана практика фризьорите да отварят собствен бизнес, след като достигнат определено ниво на развитие.

Какъв е вашият стил на работа и къде търсите вдъхновение? Винаги съм харесвал по-семпли и изчистени форми, но също така обичам и да експериментирам с авангардни прически. Това не се случва много често, но винаги се радвам, когато имам възможност да работя с някой дизайнер и да опитам нещо ново. Като цяло моите клиенти предпочитат изчистени линии, които и самите те да могат да поддържат без усилия. В момента са актуални преливките на цветовете, което аз също харесвам. Създава се усещане за светлина в косата, което е много ефектно. Винаги съм търсил вдъхновение в природата. Природата е най-добрия творец и художник и ние можем само да и подражаваме. Съчетанието на цветове и форми създава усещане за хармония. Вдъхновение черпя също така и от големите имена във фризьорството като Анджело Семинара. Това е човек, който мисли едва ли не 24 часа в денонощието за фризьорство.

Какво ви дава сили да работите и да се развивате в България? За да върви човек напред и да се развива най-важното е да обичаш това, което правиш. Парите са важен фактор, но не най-важния. Удоволствието от постигнатите резултати те кара да гледаш напред и да вярваш в успеха. Реализирането на идеи и проекти те зарежда с енергия. Искам да остана в България, въпреки че в Лондон условията за бързо развитие са много по-добри, защото семейството ми е тук и искам да се развивам в родината си.

Работите заедно със съпругата си. Как се съчетават личния и професионалния живот? На първо място бих искал да благодаря на своята съпруга, която е денонощно до мен. Заедно творим и работим и заедно обсъждаме идеите, които ни хрумват. Това ни помага страшно много в нашето професионално развитие.

Какви са тенденциите за следващата година? Геометричните форми ще се запазят като водещ елемент при късите прически, съчетани с геометрично подредени цветове. При средните коси плавното преливане на цветовете е за предпочитане, като това преливане е от тъмно към по-светло с до 2 тона разлика.

28


стайлинг

коса: Петко Топурски, Силвия Михайлова фотограф: Пламен Марков дрехи: Vanitta

29


стайлинг

30


стайлинг

31


стайлинг

32


стайлинг

33


стайлинг

34


стайлинг

35


коса

Продуктите с марката Moroccanoil ще се виждат все по-често в салоните за красота. С какво те са предпочитани от топ стилистите по цял свят, ще научим лично от нейния международен артистичен директор Антонио Корал Калеро работи в областта на фризьорството вече 20 години. Започва кариерата си в своя роден град Барселона под напътствията на един от най-изявените световни майстори Луис Лонгерас. След като се премества да живее в Монреал, става артистичен директор на Moroccanoil и работи като посланик на бранда. Снима фотосесии за списания, създава прически за модни дефилета и представя последните тенденции в косите и продуктите на Moroccanoil на събития по целия свят. Горд е да бъде част от бранда още от първите дни на налагането му на пазара.

Какво вдъхнови създаването на Moroccanoil?

Всичко започна от съоснователката Кармен Тал, която представяше оригиналната терапия на Moroccanoil на жените по света. Тази терапия направи революция в бюти индустрията, като създаде една изцяло нова категория в третирането на косата с масла. Тя бе многократно награждавана и моментално беше призната от топ стилисти и светски личности като изключителна основа за стилизирането на косата. Успехът на тази терапия доведе до разработването на разширената линия на Moroccanoil от иновативни, луксозни продукти за коса, които да отговарят на нуждите на всеки тип коса, да бъдат лесни за използване и с максимално полезно действие.

36


НОВОВЪВЕДЕНИЕТО, КОЕТО СТАРТИРА РЕВОЛЮЦИЯ В ГРИЖАТА ЗА КОСАТА.

www.moroccanoil.com +359 32 943 305


коса

да се чувства по-здрава и красива с всяка следваща употреба. Ето защо продуктите на Moroccanoil бързо се наложиха в задкулисната работа на фризьорите на модни дефилета и са предпочитани от топ стилисти при снимането на корици на списания, модни фотосесии, както и на престижни събития на червения килим, включително на наградите Оскар, Златен глобус, Грами и MTV. В допълнение, разпознаваемата опаковка и разкошен аромат на Moroccanoil допринасят за уникалното изживяване с продуктите на бранда.

Как може да се прилага терапията на Moroccanoil?

ПРОДУКТИ НА MOROCCANOIL В БЪЛГАРИЯ: • Moroccanoil Treatment • Moroccanoil Restorative Mask • Moroccanoil Moisture Repair Shampoo • Moroccanoil Moisture Repair Conditioner • Moroccanoil Hydrating Styling Cream • Moroccanoil Frizz Control • Moroccanoil Luminous Hairspray Medium • Moroccanoil Luminous Hairspray Strong

Как виждате налагането на бранда в България? До момента сме доста позитивно приети от вашия пазар! Много жени вече бяха запознати с Moroccanoil и бяха толкова развълнувани от пристигането на продуктовата линия. Очакваме с нетърпение да ви представим още иновативни продукти за коса, тъй като продължаваме да разширяваме нашата продуктова линия.

Какво прави продуктите на Moroccanoil толкова уникални?

Moroccanoil е световен лидер и пионер в производството на продукти за коса на основата на масла. Преди появата на Moroccanoil, употребата на масла за третиране на косата беше необичайна за много части по света. Ключът за успеха на продуктите на Moroccanoil лежи в патентованите формули и тяхната комбинация от найвисококачествени съставки, които работят заедно в пълна хармония, за да доведат до невероятни успехи и ненадминато действие. Продуктите са добре познати със своите леки текстури, естествени резултати и уникалния начин, по който моментално проникват в косата, без остатък. Ексклузивните формули не само оставят косата естествено мека и бляскава, но също подобряват нейното състояние, за да й помогнат да изглежда и

38

Обожавам да използвам терапията на Moroccanoil върху току-що измита коса, въпреки че тя действа великолепно и на суха коса, за да я приглади и да отстрани накъдрянето. Нуждаете се само от количество колкото монета, което да нанесете от средата на косата към краищата, за да постигнете идеалната основа за стилизиране на косата. Продуктът наистина подобрява здравината на косата, така че тя да изглежда бляскава и красива. Обичам да го съчетавам с хидратиращ крем за стилизиране на Moroccanoil - това е една от тайните ми зад кулисите на Седмицата на модата! Запленен съм от резултата - продуктът наистина прави косата невероятна и толкова лесна за работа и стилизиране.

Можем ли да кажем, че терапията на Moroccanoil служи като еликсир за косата?

По-подходящо определение би било „продукт чудо"! Обожавам този продукт, защото той е толкова многостранен. В допълнение към осигуряването на идеалната основа за стилизиране на косата, той може да бъда използван като балсам, стилизант или завършващ продукт, формулата съдържа уникална смес от съставки, които подобряват еластичността и защитават косата срещу вредните климатични условия.

Какво ново да очакваме от Maroccanoil?

Продължаваме да налагаме бранда из цял свят и се вълнуваме от това, че вече стъпихме и на българския пазар. Тази година пуснахме нашата луксозна Moroccanoil Body Line в Северна Америка и тя отбеляза невероятен успех. Надяваме се да наложим тази линия с продукти за тяло по целия свят.

Какви са новите тенденции в прическите според Moroccanoil?

През 2014 г. може да очаквате визии с различни текстури, с общ фокус върху подсилването на вида на естествената коса. Визиите ще показват и двете страни на спектъра - от пригладени и лъскави до разрошени и небрежно разпилени. Например за колекцията пролет 2014 на Kaufman Franco създадохме пригладена пони опашка, която контрастираше като текстура на прическите за дефилето на Rachel Zoe, където облеклата, вдъхновени от темата за сафари, ни позволиха да си поиграем с разпилени и разпуснати коси. И двата вида стилизиране притежават уникални качества на текстурата, а косата е мека и бляскава - това е тенденцията, която ще наблюдаваме през 2014 г.


Най-дълготрайните лакове за нокти

а енат от ц сайт а к п ъ ия отст а наш оята WZOYA н в с е дB чит полу те ко За да но въведе еб на др

g.com

1b eauty b . w ww


коса

нека косата ви да бъде здрава, поддържана и жива

Жоро Десков Актуални форми и цветове за сезона Както винаги съм твърдял и съм се стремял към това, за мен лично актуална винаги е била индивидуалността и различието на косата, такава, че да кара клиента да се чувства комфортно и със самочувствие. Но все пак всеки сезон се налага определен стил визия във формите, цветовете и стайлинга на косите. Този сезон лично аз наблюдавам едно раздвояване в тенденциите в световен мащаб. От известно време се наложиха естествените цветове, форми и визия, едни такива непринудени, леко неглиже, аз лично ги наричам удобни. За всяка една жена, държаща на визията си, но достатъчно заета делово или семейно, за да превърне в задължение и косата

40


апаратура коса

си вместо удоволствие. И от друга страна наблюдаваме доста къси коси, нестандартни форми и силно изразени детайли в стайлинга, като наситени пастелни и ярки цветове. Цветовите гами отново са топли. За брюнетките: особено актуално е кафявото или така любимото на всички шоколадово-карамелено, което би могло да бъде както с вторични пепеливи, матови оттенъци и проблясъци, така и с червени, медни и оранжеви тонове. Блондинките: русото не е това, което беше... то е топло, сияйно и слънчево. Златни, бежови и кехлибарено медни оттенъци.

Къса или дълга коса.

Здрава!!! Определено, мили дами, нека косата ви да бъде здрава, поддържана и жива, а къса или дълга, вие сами ще решите. Нека е удобна, нека времето, което отделяте за нея да бъде истинско удоволствие за вас и определено да подчертае и разкрие всички хубави черти на вашето лице.

Какъв е стайлингът за празниците.

Стайлингът трябва да е съобразен цялостно с визията и стила ви, както и повода, за който се подготвяте. Просто се доверете изцяло на професионализма на вашия фризьор и определено ще бъдете звездата на вечерта.

Балсам

L akme R ings - М аксимален блясък и П ерфектна форма с дълготраен ефект. С ъдържа масло от гроздови семки , което защитава кератина и витамин Е, който защитава серамидите на косъма . Н анася се върху влажна коса - може да оформите с пръсти , да се изсушите с дифузер или оставете да изсъх не естествено. З а омекотяване на к ъдриците можете да ги оформите и върху суха коса . Гел за изправяне L akme S mooth е идеален за к ъдрави и чупливи коси , с аромат на ябълка и момина сълза . С комплекс от гроздови семки , който защитава кератина и витамин Е, който защитава серамидите на косъма . С ъздава естествена бариера за защита на косата от свободните радикали . UV филтър за защита от слънчевите лъчи , термична защита и защита на цвета . В исокотехнологични смоли гарантират по - дълготраен ефект на изправянето. В исока защита от влага . Н анася се на влажна коса и се оформя с четка . С прей за обем при изсушаване с четка L akme S hape. За допълнителен обем и плътност впръскайте в корените , докато изсушавате . О собено под ходящ за фини коси . П одходящ за различни техники на изсушаване . П ри ческата е гъвкава и естествена . С ъдържа масло от гроздови семки , което защитава кератина и витамин Е, който защитава серамидите на косъма . UV защита от слънцето , запазва цвета на косата . UV филтър за защита от слън чевите лъчи . В пръскайте на влажна коса и изсушете със сешоар. Фактор на фиксация 3 С прей за блясък L akme Polish с дълготраен ефект. П ридава невероятен блясък , като същевременно предпазва косата от външни фактори . С ъдър жа масло от гроздови семки , което защитава кератина и витамин Е, който защитава серамидите на косъма . UV филтър за защита от слънчевите лъчи . Н апръскайте върху суха коса отразстояние 30 см . И зползвайте пестеливо. активатор за к ъдрици

контрол на заплитането.

41


коса

Itely Hair Fashion представи новите тенденции в хотел Hilton, Kent Разговаряме с Андрея Ангелова Какъв беше поводът и какво беше събитието, на което участвахте?

Английският дистрибутор на Itely Hair Fashion ни покани да участваме в шоу, представящо новите тенденции. Посланието, което носеше самото събитие беше: модните икони на 50-те и 60-те години на XX век. В момента това е много актуално при прическите и дрехите. Аз бях поканена като гост – тренер на марката. На сцената присъстваха около 18 модела. Една от участничките на това шоу беше четирикратна шампионка в раздела за вечерна прическа на Англия. Събитието се проведе в хотел Хилтън в Кент. Какви тенденции бяха представени?

Новите тенденции са за слънчеви, топли и медни или пастелни цветове. Абсолютно всички вечерни прически носеха точно този привкус на модата от средата на миналия век. При мъжете стиловете клоняха към много къса коса отстрани и обем отгоре. При късите прически цветовете обикновено бяха пастелно лилаво, пастелно зелено или пастелно синьо. При дългите коси наблюдавахме преобладаващи ярки цветове. Вечерните прически клоняха към подредени букли, получени с помощта на ролки, без маша. 42


коса

Goldwell Elixir Versa Мултифункционалн

Олио за коса, базир подхранващи масла всеки тип коса. Абсо утежнява косата. Дей сухата и безжизнена блясък, копринена ме Подобрява състояние предотвратява разсло подхранена и съвърш влажна коса като ши суха за разкошен фи предотвратява статичн косата и подсилва бл Може да се добавя в интензивна грижа.

Goldwell Elixir Versatile Oil Treatment Мултифункционално за коса Goldwell Elixir Versatile Oil Treatment олио 100ml Мултифункционално олио за коса

О

лио за коса, базирано на две разкошни под-

Олио за коса, базирано на две разкошни хранващи таману. за Подходяподхранващи масламасла – арган–иарган таману.иПодходящо щокоса. за всеки тип коса. Абсорбира всеки тип Абсорбира се лесно и бързо без се да лесно и утежнява Действа буквално катоДейства елексир забуквално бързо без косата. да утежнява косата. сухата и безжизнена коса. Придава изключителен като елексир за сухата и безжизнена коса. Приблясък, копринена мекота и гламурен финиш. дава изключителен блясък, копринена Подобрява състоянието на цъфтящите краища и мекота и предотвратява разслояването на нови. Косата е гладка, гламурен финиш. Подобрява състоянието на цъфподхранена и съвършена. Може да се използва на тящите краища и предотвратява разслояването влажна коса като широкоспектърна грижа или на на суха нови.заКосата гладка, подхранена и съвършена. разкошен ефиниш. Улеснява разресването и Може да се използва на влажна коса като широпредотвратява статичното електричество. Изглажда косата и подсилва блясъка на боядисаната коса. коспектърна грижа или на суха за разкошен финиш. Може да се добавя в маски за коса за допълнителна Улеснява разресването и предотвратява статичинтензивна грижа.

Две ключови

ното електричество. Изглажда косата и подсилва блясъка боядисаната Може да се добавя в Двенаключови маслакоса. : Арган и Таману маски за коса за допълнителна интензивна грижа.

www.goldwell.bg facebook.com/GoldwellBulgaria

М аслото от Таману е познато А ргановото масло Аргановото масло Маслото Таману еи е широко идва от Пот олинезия произлиза от М ароко и има познато идва от Полинезия произлиза от Мароко заст ъпено в традиционните богат “опит ” к ато съставк а в и има богат “опит” и рит е широко застъпено уа ли за красота блвагодаре разкрасяващи продукти . традиционните ритуали като съставка в ние на богатата си бленда от И зк лючително богато на разкрасяващи продукти. за ненаситени красота благодарение мастни киселини есенциа лни ненаситени Изключително богато на на богата си бленда и нат ура лни антиоксиданти . мастни киселини и естетвен есенциални ненаситени от ненаситени мастни П одхранва и възстановява в витамин Е. И ма забележителен мастни киселини и киселини и натурални дълбочина . овл а жняващ антиоксиданти. Подхранва естетвен, подхранващ витамин Е. и антиоксидантен ефект Има забележителен и възстановява в дълбочина. овлажняващ, подхранващ и антиоксидантен ефект

Аргановото масло произлиза от Марок и има богат “опит” като съставка в разкрасяващи продук Изключително богато есенциални ненаситен мастни киселини и естетвен витамин Е. Има забележителен овлажняващ, подхранв и антиоксидантен ефе

www.goldwell.bg facebook.com/GoldwellBulgaria

43


апаратура стайлинг

коса: Петко Топурски, Силвия Михайлова фотограф: Камен Вълканов дрехи: Vanitta грим: Светлана Арсова 44


стайлинг

45


стайлинг

46


стайлинг

47


стайлинг

48


стайлинг

49


коса

В приятната и уютна обстановка в салона му във Варна разговаряме с Артистичния Директор на Eugene Perma за България-Васил Филков. Коафьор вече трето поколение, той следи тенденциите в стайлинга и ги съобразява с индивидуалността на всеки клиент. Кое е най-важното, за да се запази прическата максимално дълго време, с оглед предстоящите празници, може би това е водещо изискване, особено на дамите? Да, точно така. Имам „привилегията” да наблюдавам влиянието на най-големия враг за перфектния стайлинг – влагата. Затова задължително завършвам една прическа с продукт от серията Artist(e)Finish и по-специално с лак със силна фиксация, предпазващ от влага. Така, косата на клиента е максимално защитена, но същевременно остава витална.

Звучи много поетично и сигурно. А какви са тенденциите в прическите-китайско право, афро къдраво, строг кок или …? Важен е обема в косите и блясъка в очите (смее се). За изминалите Коледни и Новогодишни празници представих на редовните ми клиенти специална терапия за блясък от серията ESSENTIEL Eugene Perma. Шампоанът съдържа фини микрочастици, които покриват косъма и отразяват светлината, а терапията, включваща серум и маска с частици за блясък, правят косата сияйна.

А обема или идеалното право? Отново се доверявам на серията Artist(e) на Eugene Perma. Спреят за обем в корена PumpUp е идеалният помощник за фини и деликатни коси. Не утежнява косата и не слепва. За чупливите фини коси държи нежно къдриците, отделя ги добре и изглеждат живи и подвижни. За дамите с непокорни къдрици, желаещи идеално право е термозащитния спрей Heat Smoother Spray на Artist(e). Косата стои жива бляскава и не се начупва няколко дена.

50


апаратура коса

Къса или дълга? Косата да е дълга, полата да е къса. Според мен няма правило за това. В лекциите, които водя в Професионален Фризьорски Център-Варна, се включва теория за различните типажи и форми на лицето, но не всеки клиент се води по тях и не всеки би ги следвал. Моя отговорност и задължение е да препоръчам визия, която дава самочувствие, а аз лично се чувствам покреативен в късите прически. Там по-силно се виждат и усещат чертите на лицето и позволява повече свобода в стайлинга. В описанието на стилизиращите продукти ARTIST(e) на Eugene Perma се посочва и дължината, за която са подходящи: къса, със средна дължина или дълга, което супер улеснява клиента за правилното използване на продукта.

ESSENTIEL BRILLANCE Шампоан за блясък. NAT3 Система:трилогия от три растителни, минерални и морски екстракти изключително ефективни за грижа за косата и скалпа. Шампоанът за блясък съдържа микрочастици, които придават изключителен блясък на Вашата коса. Нанесете на влажна коса и масажирайте нежно. Изплакнете след 2-3 мин. и нанесете серум за блясък, за максимален резултат. ESSENTIEL My Brillance KIT Комплект маска и серум за блясък Серум: Нанесете 5 изпомпвания от серума на чиста и подсушена с хавлия коса и разнесете по цялата коса. Не изплаквайте! *Маска:Без да изплаквате серума, нанесете две дози, колкото лешник от маската по дължините и краищата. Масажирайте, за да попие и оставете за 3-5 мин. Изплакнете обилно. Оформете прическата както обикновено.

51


коса

Магическата пудра за обем на label.m Resurrection Style Dust е вече с нова формула и в нюанс за брюнетки! Обогатена е с блестящи частици, благодарение на които отразява светлината по великолепен начин, а съдържащите се адаптивни пигменти, придават дълбочина и изразителност на кестенявите нюанси Новата формула на пудрата е подобрена на няколко нива: по-фина текстура, по-лесно нанасяне, по-добро абсорбиране от косъма. Натурален финиш с холивудска нотка, благодарение на деликатните блестящи частици, които придават допълнителен блясък и шик на брюнетките Хиперболизиран обем с дефинирана форма и подчертана текстура е тренд, който не спира да се развива и да ни очарова, както от червения килим, така и от подиума. Новата, подобрена формула на пудрата за рестилизиране и обем label.m Resurrection Style Dust е разработена с ексклузивна технология, След като издържа суровия тест на бекстейджа на която обединява впечатляващ обем, динамична текстура и съвършено усеLondon Fashion Week 2012 най-новата звезда на щане за косата. Абсорбира се лесно и бързо, частички се прикрепят label.m вече е факт! Лака малките за коса Extreme Hold e ултра В лексъщото спрей със време, забележителна към косъма и буквално го Hairspray “раздуват” светлоотразяващите Съдържа уникален комплекс от хай-тек в съчетание с пигменти се грижат за фиксация. подчертаване на цвета на косата, полимери, които осигуряват стабилен финиш, без многоспектърен блясък. Може даисе използва както самостоятелно, така и натрупване втърдяване и запазват прическата гламурна и витална. Освен друго Volume Mousse. в комбинация с класическата пяна за обем отвсичко корените 52

След като издържа суровия тест на бекстейджа на London Fashion Week 2012 най-новата звезда на

Extreme Hold Hairspray обединява стилизант & грижа, благодарение на съдържащия се в него Витамин В, както и Enviroshield Complex (патент на label.m), който осигурява широкоспектърна защита срещу външни агресори и прическата е устойчива дори на силна влага


коса

След като издържа суровия тест на бекстейджа на London Fashion Week 2012 най-новата звезда на label.m вече е факт! Лака за коса Extreme Hold Hairspray e ултра лек спрей със забележителна фиксация. Съдържа уникален комплекс от хай-тек полимери, които осигуряват стабилен финиш, без натрупване и втърдяване и запазват прическата гламурна и витална. Освен всичко друго Extreme Hold Hairspray обединява стилизант & грижа, благодарение на съдържащия се в него Витамин В, както и Enviroshield Complex (патент на След като издържа суровия тест на бекстейджа на label.m), който осигурява широLondon Fashion Week 2012 най-новата звезда на коспектърна защита срещу външни label.m вече е факт! Лака за коса Extreme Hold агресори и прическата еHairspray устойчива e ултра лек спрей със забележителна фиксация. Съдържа уникален комплекс от хай-тек дори на силна влага полимери, които осигуряват стабилен финиш, без натрупване и втърдяване и запазват прическата гламурна и витална. Освен всичко друго Extreme Hold Hairspray обединява стилизант & грижа, благодарение на съдържащия се в него Витамин В, както и Enviroshield Complex (патент на label.m), който осигурява широкоспектърна защита срещу външни агресори и прическата е устойчива дори на силна влага

facebook.com//www.labelm.bg

53


добрите практики

Tайната на успеха e Много работа с любов и постоянство

Славка Тодорова, управител на Виталити клуб ЕООД

Кои марки и от кога ги представяте на българския пазар? Виталити клуб е официален представител на няколко професионални козметични марки Ericson Laboratoire, Dr Renaud, Vitality’s, Organic Elements и Movie. Най-важните показатели, по които са избрани тези марки са: високо качество, безопасност, висока ефективност, иновативност и природосъобразност. Виталити клуб са представители и на няколко италиански фабрики за фризьорско и козметично оборудване, както и на южнокорейска апаратура. Vitality’s е динамична италианска козметична марка, чиято философия съчетава трите принципа: максимална грижа за здрава и красива коса, перфектно оцветяване и ефектно стилизиране. Продуктите успешно съчетават иновациите в науката с природата и гарантират здрава, красива и жизнена коса. Напълно в духа на философията и основната си мисия да създава и запазва красотата, продуктите на Vitality’s са с респект, както към здравето и външния вид на косата, така и респект към околна-

54

Виталити клуб е една от водещите фирми в професионалния козметичен бранш, която възниква през март 2008 година. Фирмата работи във високо конкурентна среда поради наличието на много и разнообразна българска и вносна козметика. Но въпреки това заемаме една специфична пазарна ниша, където тежим на мястото си, а имаме и възможности за растеж и развитие. През изминалите над 15 години сме създали трайни и стабилни бизнес партньорства. Щастливи и горди сме, че за клиентите ни сме синоним на коректност, професионализъм и компетентност.

та среда. Vitality’s е от 15 години на българския пазар. Френската козметична марка Dr Renaud е с 68 годишна традиция, но е от 15 години на българския пазар. Продуктите съчетават в себе си най-ефективните активни съставки от природата с последните научни и технологични постижения. Създадени от известния френски учен козметолог Dr Renaud продуктите са познати на хиляди жени по света, които ги харесват и им се доверяват. Меки и гладки текстури, нежни цветове и възбуждащ аромат - всичко това докосва сетивата и събужда невероятно удоволствие. Патент на марката са освежаващите фитоендорфини, които подобряват качеството на кожата и подобно на човешките бета-ендорфини създават усещането за щастие. Тенденцията е всички ключови растителни екстракти в продуктите на Dr Renaud да са органични, да се изключат парабените и минералните масла. Другата френска професионална козметична марка Ericson Laboratoire e от 10 години на българския пазар. Създател е професор Ериксон, който е специализи-

рал в проблемите на стареенето и e един от първите учени във Франция, който е използвал клетъчната терапия. Придържайки се към клиничния подход, в продуктите на Ericson Laboratoire се използват най-новите научни открития в областта на медицината, козметологията и всички области на науката свързани със здравето и красотата на цялото тяло. Мултитерапевтичният и научният подход на Ericson Laboratoire дава възможност за успешна борба с различните проблеми на кожата. Продуктите са синоним на качество и висока ефективност. Organic elements и Movie са от 6 години на българския пазар. Производител е италианската фирма Laboratory Royal, която е с над 50 годишна традиция в производството на професионална декоративна козметика. Organic elements е натурална козметика с органични съставки. Това е козметика за съвременни жени и мъже със собствен стил и алтернативно разбиране за лукса. Независимо от динамичните си професии, те се стремят да живеят естествено и здравословно, в синхрон с природата. В сърцето на


големия град чрез Organic elements те намират диалог, човешки контакт, хармония и баланс, и най-вече качествената козметика, която търсят и заслужават. Movie е уникална марка за декоративна козметика с персонално излъчване, елегантен стил, дизайн, и качество. Два пъти годишно излизат лимитирани сезонни серии – пролет/лято и есен/зима, съобразени с последните модни тенденции.

Как наложихте марките в козметичния бранш? Подходът ни на работа не е агресивен и натрапчив. Целта ни не е продажба на всяка цена. Стараем се да убедим клиентите си в качествата на продуктите, които предлагаме и да представим предимствата им. Отношението ни към клиентите е открито, винаги сме коректни към тях и се стараем да им помогнем максимално в работата им – с подробни рекламни материали, съвети за работа, външна реклама. Често се случва да ни се обадят нови клиенти, на които сме препоръчани от техни колеги. Неслучайно се казва, че най-добрата реклама е личната препоръка. Макар, че се наложи да съкратим част от рекламния бюджет продължаваме да участваме с информация и реклами регулярно не само в професионалните издания, но и в някои от най-популярните лайфстайл списания.

Кое е по-продаваемо, професионалната или домашната грижа? През първите години на работата ни беше много трудно да убедим салоните да предлагат продуктите за домашна грижа. На всички семинари и обучения се обръща винаги специално внимание на домашните продукти и постепенно успяхме да убедим козметиците и фризьорите, че продажбата на продукти за домашна грижа е задължителна. На първо място, защото чрез тях ще

се затвърдят резултатите, които клиентите им ще имат след извършената процедура и на второ място ще получат допълнителен приход, който никак не е за пренебрегване и може да покрие голяма част от разходите им. Във Франция оборотът от продажба на домашна продукти е поне 50 % от общия оборот на един салон за красота. Голяма част от козметиците осъзнават важността на предлагането на продукти за домашна употреба, но повечето фризьори все още разчитат основно на уменията на ръцете си и не считат за необходимо да предлагат продукти на клиентите си. Другата основна пречка да не се продават достатъчно продукти за домашна употреба е, че по-голямата част от салоните не желаят да влагат средства за купуване на домашни продукти, за да ги имат в наличност, а разчитат само на поръчани от клиентите им продукти.

Как ще продължи развитието на марките на пазара? Ще се постараем предлаганите от нас козметични марки да станат още по-популярни и търсени. В бъдеще фирмената политика ще продължава да залага на лоялността, но ще бъде и достатъчно гъвкава към промените и изискванията на пазара. Ще се запази и тенденцията за приближаване към крайния потребител, най-вече по отношение на неговата информираност за продуктите.

Колко души работят за вас и от кога? Във фирмата работят 20 души, като с някои от тях сме от самото начало. През кризисните времена ни се наложи да извършим организационни реформи и да съкратим част от персонала.

Каква е тайната на успеха? Много работа с любов и постоянство. гр.

С офия, ул . "Тодор К аблешков" №49 02 / 48 40 701; 02 / 48 40 702; GSM: 0887 604 109, 0898 615 680 www.vitalityclub . bg тел .


стайлинг

Vitality`s 2014 тенденции

56


стайлинг

57


стайлинг

58


стайлинг

59


стайлинг

60


стайлинг

61


стайлинг

62


стайлинг

63


derma-info.bg вашата визитна картичка в интернет

включете се на

www.derma-info.bg за контакти: 0876 414 416


medical 68-70

атопичен дерматит

Интервю с Д-р Мариета Кътева 75

доказани клинични резултати при борбата с целулит

Интервю с Д-р Ана Пейкова 86

оформяне на устен контур

розацея

Интервю с Доц. д-р Жана Казанджиева 76-79

84

Интервю с Д-р Лилия Гюдюлева 88

Лечение на отпусната кожа причинена от стареене

Квазикс е продукт специално за пациенти страдащи от розацея

Интервю с Д-р Сияна Живкова 92 afrin pure sea - 100%

натурален произход

Интервю с Проф. д-р Христо Добрев Д-р Пепа Георгиева Д-р Ирида Василева Д-р Ана Пейкова 80

Lycogel решение за след медико-козметични процедури


medical

та остават проявите в по-късна възраст.

Съществува ли възможност за проява на атопичен дерматит при възрастни, които не са страдали от заболяването? При 10% - 15% от пациентите се забелязва едно късно начало на болестта. В тези случаи обикновено са засегнати ръцете и гънките. Могат също така да бъдат засегнати и други области, които споменахме, като е възможно болестта да се съчетае с други атопични прояви като алергичен ринит, алергичен конюнктивит, хроничен бронхит, бронхиална астма и др. Предиспозицията към атопия е генетично обусловена. Тя избира различни шокови органи. Ако в началото този орган е бил кожата, в последствие това е носоглътката и бронхите.

Каква е разликата между много суха и атопична кожа? Д-р Мариета Кътева, дерматолог с 30 годишен стаж

Разликата е в обривите. При атопичната кожа се наблюдават екземни плаки, това са окръглени червени плаки, с рагади и мехурчета. Възможно е пациентът да има суха кожа, но да няма атопичен дерматит.

Какво включва лечението на това заболяване?

Лечението на атопичен дерматит се извършва в две насоки. Първата е посредством медикаменти. Съвременното лечение включЗимният сезон е обикновено периодът, ва употребата на антихистаминови и корпрез който признаците на заболяването тикостероидни препарати, в комбинация с се влошават локални средства - кортикостероидни и антибиотични кремове, тъй-като кожата на Какъв процент от населението пациентите с атопичен дерматит обикновено е с по-високо носителство страда от атопичен дерматит? на Staphylococcus aureus. Сборът от микроорганизми и бактерии, обитаващи Честотата на проява на атопичовешката кожа се нарича микробиом. Втората е чрез емолиентна терапия чен дерматит в последно време се или хидратиране на кожата и възстановяване на нейната бариерна функция. увеличава. При децата в световен В последните години се проведоха много проучвания относно значението на мащаб са засегнати между 20% и бариерната функция на кожата. Беше установено наличието на белтък (фи30%, като по-високият процент се лагрин), който укрепва десмозомните връзки между клетките в роговия слой, наблюдава в индустриално развитии който при хора с атопичен дерматит е в малко количество и увреден. Освен те страни и скандинавския полуостова се установиха промени в състава на воднолипидния слой на кожата и тров. С напредване на възрастта неговата киселинност. Нови проучвания доказаха, че значително е променен този процент намалява. За България съставът на микробиома във фазите на обостряне и ремисия, което има голяцифрата е около 20% на засегнати мо значение за възстановяване на кожната бариера. Емолиентните кремове от болестта деца. целят повлияване на тези промени, което подпомага лечението и най-важноЗа какви симптоми трябва да то е, че имат и профилактично действие срещу рецидивите. Когато сисследят родителите? темно се използват емолиентни продукти, пациентите облекчават дългите Най-ранната проява е обикновено дни на разранена кожа и безкрайните нощи на неспокоен сън, което нарушава след третия месец. Най-често по качеството им на живот. Приложението им трябва да бъде системно, по бузите се появяват червени петна, няколко пъти на ден. Повечето фирми за медицинска козметика предлагат покрити с малки пъпки и корички, продукти с такова действие. Една такава серия е Lipikar Baume AP на La също така белезникави петна по Roche-Posay. тялото, придружени със засушаваЗабелязва ли се сезонност при състоянието на атопичен дерматит? не на кожата. Тези деца обикновено Зимният сезон е обикновено периодът, през който признаците на заболяваса с много чувствителна кожа, разнето се влошават. Студът, вятърът и носенето на повече дрехи допълнидразнителна при къпане, студ и вятелно изсушават кожата. През лятото също могат да бъдат наблюдавани тър. След първата година обривите тези процеси, но като цяло тогава пациентите се чувстват по-добре. По сменят разположението си, като се принцип всичко, което води до изсушаване на кожата води и до изостряне на преместват към гънките на шията, болестта. Това могат да бъдат също така и различни химични вещества, зад коленете и в лакътната гънка. детергенти и други. Много често те се появяват по лиКакво представлява студовата алергия? цето, около очите и устата. ХаракСтудовата алергия е състояние на организма, при което при охлаждането терно за атопичния дерматит е, че на периферната съдова система криоглобулините стават по-плътни. Оргас течение на времето той отшумянизмът образува антитела, което причинява алергична реакция. Проявите ва, като при около 15-20% от децаса сърбеж, поява на обриви и отоци по пръстите на ръцете, краката и по

атопичен дерматит

68


medical

LIPIKAR BAUME AP КАЖЕТЕ СБОГОМ НА БЕЗСЪННИТЕ НОЩИ

О т 20 години продуктите от серията L ipikar на L a Roche -Posay предлагат вло жената в тях експертиза и опит в услуга на милионите пациенти , които страдат от много суха кожа , облекчават дългите дни на разранена кожа и безкрайните нощи на неспокоен сън .

Б ез парфюм и без пара L ipikar Baume AP използва висока концентрация на вода от термалните из вори на L a Roche -Posay, които отдавна са утвърдени като източник на облекче ние и антиоксиданти . Д нес L ipikar Baume AP може да се похвали с формула , която възстановява липидния слой при екс бени ,

тремно сухата кожа след рекордно кратко време на кожно подхранване и прек ъсва порочния кръг на сърбежа .

О свен с оси 24- часова ефикасност срещу раздразнения , L ipikar Baume AP се отли чава и с " бързопопиваща" текстура , която гуряване на

му печели признанието на дерматолози от целия свят.

LIPIKAR BAUME AP С термална вода L a Roche -Posay Балсам за тяло, подходящ при изк лючи телно суха и/или раздразнена , зачервена и атопична кожа . З а новородени , деца и възрастни . П одобрена формула с подси лено действие против сърбежа (24 часа) + бързо попиваща текстура . О сигурява бърз и дълготраен комфорт. LIPIKAR SYNDET от L a R oche -Posay И змиващ гел - крем за ежедневна хигиена на суха и раздразнена кожа . Н еговата високо толерантна измиваща база (без аромат, без сапун , без парабени) деликатно почиства кожата . П одходящ за използване от новородени , бебета и деца . Б огат на липидовъзстановяващото масло от карите , той съхранява физиологичния баланс на кожата и я предпазва от изсу шаващото действие на водата .

70

кожата. Студовите дерматози могат да бъдат генетично обусловени, но могат да бъдат и придобити. Редица автоимунни, лимфопролиферативни и хематологични заболявания могат да протекат с такава проява. Студова алергия може да се прояви и през топлите месеци след контакт с много студени напитки и храни. Лечението се осъществява чрез антихистамини и кортикостероидни кремове.

Какво трябва да съблюдават родителите на деца с атопичен дерматит?

За отглеждането на такова дете са необходими специални условия. Трябва да се избягва контакт с животни и животински косми, като особено опасна е козината на котките. Дрехите, които са в непосредствен допир с кожата, трябва да бъдат памучни, да не се използват вълнени и изкуствени материи. Облеклото трябва да е много добре изплакнато, без остатък от перилни препарати и омекотители. Трябва да се избягват всякакви парфюмирани козметични продукти и такива, които съдържат консерванти и парабени. В училищата за родители на деца с атопичен дерматит се обяснява, че когато има сърбеж, кожата не трябва да се разчесва, тъй-като това води до нараняване и задълбочаване на сърбежа. В ранна кърмаческа възраст не трябва да се прекалява с хигиенните продукти и ако се използват такива, то те да са специално пригодени за деца и да са със слаб измивен ефект. Къпането трябва да е кратко и дa не е с много гореща вода. След баня кожата трябва да бъде добре намазана със специални препарати, възстановяващи липидния слой. Тези препарати обикновено съдържат масла от различни растения и хидратиращи субстанции. Работата с родителите на деца с атопичен дерматит е много важна. Те трябва да бъдат изключително добре запознати с всеки аспект на болестта и грижите за детето, тъй-като тези грижи са целогодишни. Трябва да са наясно какви продукти да използват както през зимата, така и през летните месеци. Обикновено родителите изпитват известно притеснение при употребата на кортикостероидни препарати и много често категорично отказват да ги прилагат. Когато лекуващият лекар е предписал такова лечение и е преценил срока, в който то да бъде извършено, родителите не би трябвало да имат притеснения.

До каква степен климатолечението и водолечението помагат за овладяване на болестта и облекчаване на симптомите?

Патент на Българската дерматологична школа е високопланинското лечение. То се осъществява на над 2000 метра височина, където алергените са много малко и климатичния стрес влияе благоприятно на лечението. Термалното лечение, както и продуктите на основата на термална вода, оказват много добър ефект върху кожата, особено съдържащите селен.


Следващо поколение за The Next Generationлазери of практически безболезнено премахване на Virtually Pain Free Laser Hair Removal окосмяване Introducing the most advanced system for laser hair removal. Clinically proven SHR technology with enhanced comfort for your Представяме ви най-напредналата система за лазерно обезкосмяване staff and доказана patients. SHR технология с повишен комфорт за вашите Клинично клиенти и персонал • Enhanced cooling of the skin • Повишено охлаждане на кожата • Clinically proven for effective hair removal with less премахване pain • Клинично доказан за ефективно и безболезнено на окосмяване For more information email: info@almalasers.com or visit: www.almalasers.com Повече информация на: www.spectro-group.com Спектро Груп ООД, 1700 София 2013 Almaул. Lasers, All rights reserved. кв.©Витоша, “АсенLtd. Разцветников” 6 Alma Lasers Ltd., its logos and Soprano, are trademarks or registered Тел: +359 2 971 25 93 trademarks of Alma Lasers, Ltd. Product specifications are Моб: +359 887 562 164 subject to change without notice.


без бръчки очаквайте през януари

CICAPLAST ЗА УСТНИ Възстановяващ бариерен балсам

Успокоява, защитава и възстановява епидермиса на напукани, лющещи се и раздразнени устни и зони.

ДЪЛГОТРАЙНА,УСТОЙЧИВА,ЗАЩИТНАБАРИЕРА Богатата, разтапяща се текстура прави използването на балсама една истинска наслада. Той образува безцветен, защитен, успокояващ и възстановяващ филм върху устните. Незабавно се възвръща усещането за комфорт и мекота на устните. Формулата съдържа 10% масло от карите. Тази референтна липидовъзстановяваща активна съставка доставя мастни киселини, изключително близки по структура до тези, естествено намиращи се в кожата. Също така играе важна роля в хидратирането и процесите на възстановяване, помага на сухата кожа да възвърне своята мекота. ПЛЮС: Дълготрайно защитени от липидния филм, устните вече могат да стартират собствено възстановяване в дълбочина.

НЕЗАБАВНО УСПОКОЯВАЩО И ИНТЕНЗИВНО ВЪЗСТАНОВЯЩО ДЕЙСТВИЕ В ДЪЛБОЧИНА Формулата съдържа 5% ПАНТЕНОЛ с неоспорим противовъзпалителен и успокояващ ефект. В комбинация с МП-Липиди, активни съставки с прохидратиращо действие, те отключват синтезата на глицерол от кератиноцитите и намаляват TEWL (трансепидермалната загуба на вода). Кожата възвръща защитните си механизми. ПЛЮС: Хидратирани в дълбочина, устните възстановяват своята еластичност и естествена мекота: появата на напуквания и излющвания е ограничена.

ОГРАНИЧАВАПОЯВАТАНАНОВИНАПУКВАНИЯДО 12 ЧАСА СЛЕД НАНАСЯНЕ

С офия 1404, кв . М анастирски ливади , ул . С инанишко езеро 9А, бл 9, магазин 6 тел : + 359 2 465 12 12, www. barropharma . com


medical

Розацеята започва сравнително безобидно. Появяват се пристъпните зачервявания и постепенно се задържат трайно върху лицето. 74


medical

розацея Доц. д-р Жана Казанджиева Катедра по дерматология и венерология, Медицински университет - София

Розацеята е едно от трудните за лечение кожни заболявания, което изисква прецизен избор на препарати, дълготрайно лечение и подходящо подбрана козметика за свръхчувствителната кожа на лицето.

Доц. Казанджиева, какво представлява розацеята?

Розацея е кожно заболяване, което основно засяга кръвоносните съдове на лицето. Наблюдава се при жени във възраст между 45 – 55 години, като зачервяването и обривът са по двете бузи, челото и брадата. При мъжете също може да се развие розацея, но при тях найчесто се засяга носът. Основните клинични форми на розацея са четири. В началото се появява пристъпно зачервяване, като лицето за известно време става много червено и после отново възвръща нормалния си цвят. Признаците се появяват при рязка смяна на температурата или употреба на алкохол, люти, кисели и пикантни храни. Следващата форма е телангиектатичната розацея, при която виждаме мрежа от малки кръвоносни съдове в областта на бузите и носа. При третата форма заболяването се усложнява с появата на множество папули и пустули и изисква сериозно лечение. Четвъртата форма е ринофима - неприятна привилегия на мъжкия пол. При тази форма се наблюдава увеличаване на размерите на носа, поради разрастване на мастните жлези в същата област. Освен тези основни форми се наблюдават и изключително тежки форми на розацея като розацея фулминанс, която се развива бързо, с тежка картина, зачервено оточно лице и множество пустули. Друга разновидност е болестта на Морбихан – поява на траен плътен оток и зачервяване в областта на клепачите, носа, бузите и брадата. В днешно време все още се спори за причините за розацея. Най-вероятно хормоналните промени са водещи. Неблагоприятните климатични условия, влажността на въздуха и екстремните температури също имат значение. Най-често от това заболяване страдат хора от първи и втори фототип, със светли очи и бяла, чувствителна кожа. Влиянието на тютюнопушенето не е изяснено категорично, като и в момента тази тема е актуална и се прави голямо международно проучване за връзката между тютюнопушенето и розацеята. Комбинацията между алкохол и пикантни храни също определено влошава състоянието на болестта. Розацеята започва сравнително безобидно. Появяват

се пристъпните зачервявания и постепенно се задържат трайно върху лицето. Проблемът е, че едва тогава пациентите търсят лекарска помощ. Точната диагноза не е лесна, защото няма едно единствено изследване, което категорично да постави диагнозата. Червенина по лицето може да се наблюдава и при някои сърдечносъдови заболявания, при неконтролиран диабет, при различни фотодерматози, контактни дерматити, себорея, дерматомиозит, слънчево изгаряне и други. За поставяне на диагнозата се изисква сериозен дерматологичен опит. Трябва да се определи стадия на развитие на болестта и едва тогава да се пристъпи към лечение. Като при всяко дерматологично заболяване можем да назначим локални средства за лечение (лечебни кремове), системни средства (таблетки или инжекционни разтвори) и не на последно място специализирана козметика. От първите найчесто се предписват метронидазолови препарати. Те се понасят доста добре от пациентите и в ранните стадии на болестта имат много добър ефект. За премахване на разширените кръвоносни съдове може да се използва лазер-терапия. Когато преминем към потежките форми на болестта имаме два варианта за лечение – системен метронидазол или антибиотици от групата на тетрациклините. Следва специализираната козметика. Кожата при розацея е много чувствителна. Трябва да се използват възможно най-меките недразнещи измивни средства и медицинска козметика, която е предназначена за чувствителна кожа. Обикновено тези козметични препарати са специално създадени за овладяване на зачервяването. Пациентите с розацея не винаги понасят локалното лечение. Изборът както на лекарства, така и на козметични средства трябва да бъде изключително внимателен. Задължително е да се избягват локалните кортикостероиди. Те водят до временно подобрение, но след тяхното спиране болестният процес се завръща в още по-тежка форма. Розацеята е едно от трудните за лечение кожни заболявания, което изисква прецизен избор на препарати, дълготрайно лечение и подходящо подбрана козметика за свръхчувствителната кожа на лицето. 75


medical

Квазикс Квазикс е швейцарски козметичен продукт специално предназначен за пациенти, страдащи от розацея

Проф. д-р Христо Добрев, дм Началник на клиника по дерматология и венерология при Университетска болница “Св. Георги” – Пловдив

Професор Добрев, какво е вашето мнение за Квазикс прилаган при пациенти с розацея?

Квазикс е козметичен продукт, предназначен специално за пациенти, страдащи от розацея. В основата му стои балансирана комбинация от четири активни съставки. Първата от тях е екстракт от Южноамериканското растение Квазия (Quassia amara), който съдържа т.н. квазиноиди, притежаващи доказани антипаразитни, антимикробни, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Втората съставка е никотинамид (витамин B3), който подтиска провъзпалителните медиатори и стабилизира кожната бариера. Останалите две съставки - растителен глицерин и сорбитол, подпомагат поддържането на балансирано во-

76

дно съдържание на епидермиса. Въз основа на тези свойства, Квазикс представлява ефективно средство за локално приложение при пациенти с розацея. При кой стадий на розацея препоръчвате Квазикс? Засягането на кожата при розацея протича в четири стадия: първи (начален) стадий, при който са налице краткотрайни пристъпи на зачервяване на кожата на лицето (флъшове); втори (съдов) стадий, характеризиращ се с трайно зачервяване, оток и разширени капиляри (телеангиектазии) на лицето; трети (възпалителен) стадий, при който се наблюдават папули и пустули, и четвърти (късен) стадий, при който настъпва разрастване на тъканите, най-често на носа (ринофима). Квазикс може да се прилага при всички стадии на розацея, като показва най-изразена ефективност върху папулите и пустулите, умерена върху еритема и по-слаба върху трайно разширените капиляри. Имате ли случаи на наблюдавани странични ефекти или непоносимост? Екстрактът от растението Квазия е класифициран от Американската Агенция за храните и лекарствата (FDA) като напълно безвреден. Козметичните продукти от серията Квазикс имат pH 5.5, поради което те не увреждат бариерната функция на кожата. В своята практика не съм наблюдавал странични ефекти или прояви

на непоносимост при приложение на Квазикс. Освен това, козметичните свойства на продуктите се оценяват като отлични от всички пациенти. Коя от формите употребявате най-често? Козметичната серия Квазикс включва три продукта, предназначени за пациенти с розацея: крем, подходящ за третиране на суха и смесен тип кожа; гел, подходящ за третиране на мазна кожа, и слънцезащитен крем с фактор 30, предназначен за предпазване на кожата на лицето през деня от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи. Личният ми опит е свързан преди всичко с приложението на Квазикс крем. Колко време след прилагане на Квазикс наблюдавахте първите положителни реакции? Първите положителни реакции след двукратно дневно приложение (сутрин и вечер) на Квазикс

П одобрение в к линичната оценка на симптомите при розацея след приложение на

К вазикс.


medical

крем се наблюдават още на 15-я ден. Те се изразяват в значително облекчаване на субективните оплаквания и видимо намаляване на зачервяването, папулите и пустулите на кожата. По-бавен и по-слаб ефект се наблюдава по отношение на повлияването на телеангиектазиите. Клиничното подобрение води до достоверно повишаване на качеството на живот на пациентите с розацея. При извършване на инструментално изследване на кожата се установява също достоверно намаляване на броя и общата площ на мастните пори на лицето след 45-дневно лечение. Досегашните ми впечатления от приложението на Квазикс ме карат да считам, че той може да бъде ефективно и безопасно средство за локално приложение при пациенти с розацея.

Д-р Пепа Георгиева дерматолог в МБАЛ Света София

Д-р Георгиева, какво е действието на Квазикс?

При розацеята се забелязва ясно изразена сезонност. Най-често се появява през пролетта и есента. В тези периоди обикновено 10% от пациентите, посещаващи кабинета страдат от розацея. Тя се влияе от

К линично подобрение при пациенти с розацея след

45- дневно приложение на

К вазикс.

Н амаление в броя и площта на мастните пори на кожата на лицето при пациенти с розацея след

45- дневно приложение на

К вазикс.

интензитета на слънчевите лъчи, затова при нейното лечение задължително се прилагат слънцезащитни кремове с много висок фактор на защита. В серията Квазикс е включен такъв крем съдържащ съставки, повлияващи на структурните промени на кожното кръвоснабдяване. Основната съставка – квазия амара, е субстанция със силно анти паразитно и антимикробно, антивъзпалително и антиоксидантно действие. Другата основна съставка е никотинамид или витамин B 3, който притежава инхибиращ ефект върху продукцията на проинфламаторни цитокини. Самият никотинамид има стабилизиращ ефект върху епидермалната бариера като намалява епидермалната загуба на вода, подобрява водното съдържание на роговия слой и стимулира синтеза на серамид. Квазикс има много добър ефект при третиране на розацея в начален стадий, като в зависимост от типа кожа, суха или мазна, се използва съответната серия. При форма на розацея, която се нуждае от по-силна защита от слънцето, е възможна комбинация между Квазикс и слънцезащитен крем с висок фактор. Пациентите трябва да са наясно с времетраенето на слънцезащитата и да нанасят крем през определен интервал от време, за да бъде кожата им предпазена. Какви са личните ви наблюдения при употребата на Квазикс от ваши пациенти? По мое мнение продуктът е с много добро действие. При пациентите се забелязва значително подобрение след 10-я ден на употреба. Подходящ е за употреба както от жени, така и от мъже, като при мъжете може да бъде употребяван и при съпътстващо лечение на ринофима. Продуктът може да се прилага продължително време, тъй-като не съдържа кортикостероиди и няма противопоказания. Розацеята се нуждае от постоянна грижа, което прави Квазикс предпочитан продукт при третирането и.

77


medical

Коя форма се употребявана най-често?

Избраната форма трябва да бъде съобразена с типа кожа. Гел серията за мазна кожа, крем серията за суха и нормална такава и фотозащитната серия с висок филтър на UV защита подходящ за всякакъв вид кожа. Кремът се прилага 2 пъти дневно върху добре почистена и подсушена кожа. Какъв е очакваният ефект? Значително подобрение на клиничната картина се забелязва още на 2-рата седмица от приложението на продукта като пълния курс на терапията трябва да продължи за период от 45 дни.

Д-р Ирида Василева, Частен кабинет по дерматовенерология

Мнението ви за QUASIX?

QUASIX е един нов, съвременен и напълно безопасен продукт за терапия на розацея с отлична поносимост и висока ефективност. При кой стадий се препоръчва? Подходящ е за всички стадии на заболяването, стига да се прецени правилно формата на продукта съобразно типа кожа, като може да се използва като монотерапия (самостоятелно) или като съпътстваща пероралната такава. Има ли странични ефекти? Отличава се с много добра поносимост. Напълно безопасен и с висока толерантност върху приложените кожни участъци. Екстрактът от Quassia amara тропическо растение в Южна Америка, основната съставка на препатата има мощно анти паразитни, противовъзпалителни и анти оксидативни свойства.

PH 5,5 на продукта е идеална за поддържане на функционалността на кожната бариера Крем против зачервяване За суха и смесена кожа П риложение: при дифузно или перманентно зачервяване по лицето. Умерена до интензивна розацея . П рилага се тънък слой от крема два пъти на ден

Гел против зачервяване За мазна кожа П риложение: при дифузно или перманентно зачервяване по лицето. Умерена до интензивна розацея . П рилага се тънък слой от крема два пъти на ден

Слънцезащитен крем против зачервяване SPF 30 П риложение: при дифузно или перманентно зачервяване по лицето. Умерена до интензивна розацея .

78


Д-р Ана Пейкова, медицински център Дерма Елит

Д-р Пейкова, какви са вашите наблюдения върху прилагането на Квазикс при пациенти с розацея?

В началната фаза на розацея, когато имаме разширени кръвоносни съдове, локалното им третиране с Квазикс дава много добри резултати. След едномесечно прилагане на препарата общата червенина по лицето намалява значително. Също така намалява и субективното усещане на затопляне при резки смени на температурата и след излагане на слънце. В по-напреднали стадии на заболяването Квазикс може да се съчетае с антибиотик или друг анти паразитен продукт. Забелязали ли сте във вашата практика странични ефекти от употребата на продукта? При употребата на Квазикс не се наблюдават странични ефекти. Той се понася много добре от пациентите. Предлага се в различни форми за различните типове кожа, за да могат пациентите да изберат съобразно техните предпочитания. По досегашните ми наблюдения най-предпочитана е гелообразната форма на продукта. Препоръчително е всеки един от продуктите да се използва минимум 3 месеца. Приема се много добре от кожата, тъй-като освен основните активни съставки, се съдържат и допълнителни, които задържат водата в кожата.

Quasix®

С офия 1404, кв . М анастирски ливади , ул . Синанишко езеро 9А, бл 9, магазин 6 тел : + 359 2 465 12 12, www. barropharma . com


medical

Lycogel

решение за след медико-козметични процедури Lycogel® е първият дишащ цветен камуфлаж, който съчетава медико-козметична грижа предназначена да спомага за по-бързото възстановяване на кожата непосредствено след процедури, да успокоява чуствителната кожа, да обновява и прикрива в същото време. Акне

Lycogel се предлага в 7 цвята за всеки цвят на кожата

Без Lycogel

®

С Lycogel

®

Д

ишащият камуфлажен макиаж и коректор Lycogel първоначално са били разработени да бъдат използвани от лекари веднага след повечето козметични процедури, за да прикрият признаците на техните интервенции и да спомогнат за бързото и комфортно възстановяване на кожата. Оттогава насам ползите от тази уникална формула са забелязани от много, които намират продуктите за подходящи и за всекидневна употреба. Lycogel® е подходящ също така за хора с много чуствителна кожа, Акне, Розацея и Екземи, за които обикновено е проблем използването на традиционния макиаж. С тези си функции продуктът обхваща много повече проблеми, освен тези свързани с третиране след медико-козметични процедури. Първоначално, всички след козметични грижи съдържаха чисти, базирани на вазелин продукти, чиято единствена функция бе да предотвратят изсушаването на кожата. Тези базирани на вазелин продукти бяха оклузивни, комедогенни и не предлагаха камуфлажно покритие или терапевтичен ефект. Lycogel® драстично промени това и предложи единствения козметичен продукт, който може да бъде нанесен директно върху кожата непосредствено след пластична операция, лазер и дерматологични процедури. Lycogel® е революционно иновативна технология, комбинираща уникален трислоен силициев гел с патентования LYCO комплекс, съдържащ прецизирани био-активни субстанции, сред които са екстракт от гъбата Saccharomyces Lystate Extract, PhytoCellTec - липозомален продукт, добит от стволовите клетки на ендемита Швейцарска ябълка, Bois II - натурален комплекс, получен от екстракта на сандалово дърво, от кората на вечнозеления Phellodendrom Amurense и семената на ечемика (Hordeum Distichon), както и редица антиоксиданти. За повече информация посетете www. navonainternational .com или се свържете с нас на тел . 02/ 4444598

80

Розацея

преди нанасяне на Lycogel® След нанасяне на Lycogel®

Химически триклороцетен пилинг преди Lycogel®

След нанасяне на Lycogel® същият ден


medical

Представяме Ви xCential acqua+ Spray и xCential booster Gel от линията на xCential booster създава нежен покривен филм, който изпълва и заздравява кожата отвън, като я защитава и подобрява вида й. Силиконовата матрица на продукта способства за поетапно освобождаване на подхранващите и хидратиращи съставки в продължение на часове. Бръчиците се изтеглят и изравняват, подобрява се структурата на кожата. xCential booster гарантира 24-ри часова хидратация, като ви дава неповторимо чувство на свежест и мекота на кожата. Тъй-като xCential booster доставя мигновен ефект, се препоръчва за употреба преди важни събития, мероприятия и снимки, за незабавна редукция на бръчките, която трае часове наред. xCential booster е идеалната основа за грим. Ползва се с уред :SQOOM за незабавен ефект. xCential acqua+ Spray е специално обогатена вода за оптимално допълване на линията xCential. Използва се при оранжевата и синя серия на :SQOOM, като снабдява кожата допълнително с ценни за хидратацията вещества. Продуктът предпазва от преждевременно засъхване на геловете по време на процедура. Може да се ползва и самостоятелно, без уред :SQOOM.

CITRIC ACID -Лимонената киселина е слаба органична киселина, която участва в метаболизма на почти всички живи същества. Използва се и като екологичен почистващ препарат и действа като антиоксидант.

Състав на xCential acqua+ Spray

HAMAMELIS VIRGINIANA EXTRACT - Латин-

PENTYLENE GLYCOL - Pentylenglycol има голямото предимство, че не изсушава кожата, а обратно на очакванията я хидратира. Pentylenglycol не се третира като консервант според наредбата за консервантите в козметиката.

GLYCERIN - Той поддържа влажността на кожата и предпазва от съхливост. SODIUM CARBOXYMETHYL BETAGLUCAN - Натриева карбоксиметил бетаглюкан е свързващо вещество, което има допълнителни свойства, които му позволяват да успокоява раздразнената кожа, да К ак работи уреда SQOOM

П росто нанесете високо -

поддържа собствената и антиоксидантна защита, да я предпазва от увреждания от околната среда и да й помага да задържи влагата.

ското му наименование е Hamamelis virginiana и впечатлява с чудодейните си свойства. Използва се в народната медицина за лечение на ранички, инфекции, за пречистване на кръвта и дори тумори. През 1848 започва да се продава като лечебно средство под името „Златно съкровище“. Екстрактът от хамамелис действа антивирусно, противовъзпалително и като антиоксидант. Богата на флавоноиди SQOOM acqua+ спомага за заздравяване на капилярите и по този начин редуцира червенината на кожата. Водата е идеална за чувствителна и деликатна кожа. Има подчертано свиващо действие върху порите на кожата и се ползва при акне, псориазис, екзема и други кожни проблеми.

ефек тивния гел xcential върх у

Уредът генерира 1 000 000 Й онофорезата спомага 000 вибрации , които проник- за преноса на големи

ките са видимо нама лени .

Кож ата е регенерирана и бръч С лед

лицето , врата , деколтето и от

ват във всичките слоеве на

количества от ак тивните

няколко аплик ации реа лно се

горната страна на ръцете

кож ата до дермата .

съставки на гел а дълбоко

виж д ат резултатите : по мл а деж -

в кож ата , к ато единствено к а , опъната и блестящ а кож а . се усещ а леко затопляне .

Координати : Б едриг Консултинг ЕООД, www. sqoombg .com , info @ sqoombg .com , тел : 0879663999

82


medical

доказани клинични резултати при борбата с целулит намаляване на обиколката и редуциране на целулита само в клиника дерма елит

Д-р Ана Пейкова, медицински център Дерма Елит

Клиника Дерма Елит съществува вече 6 години. Освен към естетичната дерматология и козметика ние сме насочени и към борбата с целулита и мастните натрупвания. Работим с добре позната и сертифицирана апаратура от много висок клас. В началото предлагахме процедури, извършвани с отделни апарати, но в последствие започнахме да ги комбинираме, за по-добър резултат. LPG е апарат предназначена за липомасаж, който масажира хиподермата, повишава кръвообращението и лимфопотока, което го прави много ефикасен в борбата с целулита. Води до изглаждане на кожата посредством дрениране на токсините, които се задържат около мастната тъкан и чисто механично повишава обмяната на веществата. В случаите, когато има както целулит, така и мастни натрупвания, третирането с LPG, в комбинация със спорт и движение не дава оптимален резултат за зоните с локални натрупвания. Поради тази причина решихме да предложим в нашата клиника процедури с Vella Shape II. Този апарат предлага съчетание между радиочестота, инфрачервени лъчи и вакуум. Vella Shape II притежава FDA сертификат за повишаване метаболизма на мастните клетки, което води до стопяване на мазни-

84

ните посредством радиочестота. При локално натрупване на мазнина в областта на корема и бедрата, в съчетание с целулит при по-възрастни пациентки, комбинацията между Vella Shape II и LPG води до много по-добри резултати. На практика установихме, че е добре процедурите да се съчетават по 3 на седмица – първо е третирането с LPG, за раздвижване на кръвообращението. След 2 дни можем да продължим с Vella Shape за стопяване на мазнините, след което да продължим с LPG за изхвърляне на тези мазнини и токсините от организма. В рамките на 60 дни посредством комбинация на тези два апарата можем да постигнем много добри резултати. Естествено процедурите трябва да бъдат съпътствани с балансирано хранене и спорт. Повече информация за процедурите, които предлагаме, както и актуални промоции, клиентите могат да намерят на сайта на нашата клиника: www.dermaellite-bg.com


medical

Д-р Лилия Гюдюлева

оформяне на устен контур и загуба на обем

В

съвременното общество все повече отпадат табутата на суетността. В ерата на телевизията и интернет сме подвластни на красотата и все по открито става ясно, че да се стремим към нея не е нещо срамно. Признаваме, че комуникацията с добре изглеждащи, поддържани хора е много по-приятна. Процедурите с дермални филъри са най-честите манипулации в естетичната медицина, които се изпълняват по света в момента, предхождани единствено от тези с ботулинов токсин. Индикациите им стават все повече, използват се не само за запълване на бръчки, но и за

86

скулптуриране и контуриране на лицето изцяло. Те са гъвкав и елегантен начин за подмладяване на лицето и създаване на една нова визия. В момента на пазара съществува богато разнообразие от продукти, които се различават по своята структура, продължителност на действие, консистенция, странични ефекти и други фактори. Най-важно значение има правилният избор на материал за областта, в която ще се прилага. Все по-често в практиката има пациентки, които се обръщат към филърите с цел подобряване на самочувствието, а не заради белезите на времето. Най-честата корекция е направата на „нови“ устни. Чрез правилно подбран продукт може да се постигне естествен, младежки вид на устните, без да се прибавя излишен обем. Сега почесто желанието на пациентките е натурален вид, най-лесно това се постига с поставяне на филър в устния контур. Така се акцентира на устните, без да се променя тяхната форма. Устните са трудни за третиране поради тяхната подвижност и гъста мрежа от кръвоносни съдове. Това е и причината почти всички фирми да имат продукти разработени специално за тази област. Обикновено те имат в състава си лидокаин за обезболяване, но при по-страхливи пациенти може да се постави и местна анестезия за пълен комфорт. Най-трудно постижим ефект има при много фина, тънка устна, защото дори с малко количество материал може да се обърне прекалено много устната и ефекта да не е положителен. Избягва се прилагането на хиалуронова киселина при хора с брекетно лечение, тъй-като брекетите изкривяват устната, в тези случай е правилно да се изчака свалянето им. Количеството на филъра е много важно да се съобрази с възрастта на

пациента. Обикновено за контур на устните се използва между 0,8 и 1 мл материал, но това зависи много и от резултата, който се стремим да постигнем. Резултатите са видими почти незабавно след терапията, но оптималния резултат настъпва след преминаване на отока, зачервяването, евентуалните хематоми и свързването на водата, което настъпва една до две седмици след терапията За поставяне на материала може да се използва фина игла или канюла, зависи от предпочитанията на изпълняващият процедурата. Предимство на канюлата е по-малкото количество убождания. Ефектът при поставяне на резорбируема хиалуронова киселина продължава от 6 до 9 месеца при първа апликация, защото зоната е силно подвижна. Хиалуроновата киселина е подходяща за добавяне на плътност и обем на устните. Обикновено долната устна е по плътна от горната. Според естетичните норми горната устна трябва да е издадена в профил с половината от ширината на долната устна. При по-възрастни пациенти загубата на обем е по-голяма в горната устна затова може да се третира само тя, но по принцип е правилно да се третират и двете устни. С възрастта в периоралната област се появяват бръчици, т.нар баркод или бръчки при пушачки, както и марионетни бръчки в ъглите на устните. Появата им придава тъжен израз на лицето и състарява допълнително. За тези области е подходящо комбинирането на различни похвати от естетичната медицина. Често пъти се използват биоревитализиращи продукти и хиалуронова киселина за постигане на оптимален ефект. Препоръчително е да не се допуска голямата загуба на обем от тъкани и по-рано да се започне наблюдаване на състоянието на кожата, за да се избере точният момент за начало на терапия.


medical

Д-р Сияна Живкова специалист дерматолог в клиниката за естетична медицина Jewel Skin

С

MESOLINE® TIGHT Лечение на отпусната кожа, причинена от стареене и лечение на стрии и белези от акне

тарееща кожа при жени и мъже, пациенти с белези от акне и жени със стрии (след раждане или в следствие на загуба на тегло) за различни части на тялото. Зони на приложение са лицето, шиято, деколтето и части на тялото. След терапията да се избягвай излагане на слънце до 72 часа след процедурата. След това е небходимо да се вземат

88

мерки за слънцезащита и нанасяне на слънцезащитен крем (SPF 50+) ежедневно, и на всеки 2 часа в случаи на продължително излагане на слънце. СТЯГАНЕ НА ЛИЦЕ И ШИЯ Прави се серия от множество убождания по цялото лице, като се набляга върху контура на лицето, където отпускането е най-силно изразено. Отделните точки на убождане следва да са на разстояние 0,5см една от друга, с цел да се направят възможно най-много убождания. На шия се правят убождания на пъпчици (папулки), като се оставят малки папулки под кожата по фините линии на шията, на разстояние 1-2см една от друга. Папулата е малък депозит на продукта вътрекожно и много повърхностно на дълбочина от 3-4мм. Домашна грижа: Да се използва

STOP AGE® или еквиваленто лечение против стареене, сутрин и вечер след пълно почистване на лицето и слънцезащитен крем ежедневно, с цел да се предотврати фотостареенето. MESOLINE® TIGHT е много сигурен и безопасен продукт, включващ в себе си безопасни съставки. Но заради ефектът на „инжектиране” (убождане) могат да се появят някои временни (краткотрайни) и слаби странични ефекти след процедурата като: зачервяване, дразнене или посиняване, в следствие на инжектирането, които отшумяват от 48 до 72 часа. За да се минимизират тези ефекти се препоръчва да се използва успокояващ крем без съдържание на парфюм. Важно е да се избягва излагането на слънце 72 часа след процедурата и да се използва слънцезащитен крем всеки ден.


за контакти: Дермика естетика, София, ул. Св. Св. Кирил и Методий 118 - 120, ет. 2, офис 4 тел. 0885 82 20 20, www.dermikaest.com


medical

BIOPTRON ПРИ ЛЕЧЕНИЕ НА КОЖНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ Светлинната терапия BIOPTRON може да бъде използвана КАТО МОНОТЕРАПИЯ И/ИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ТЕРАПИЯ в лечението на рани при следните медицински индикации: • Лечение на рани след травма • Изгаряния • Присадки • Лечение на рани след оперативна намеса • Венозни язви на краката (застойни язви) • Декубитус (язви от залежаване)

Н

ормалният процес на лечение на рани е сложна съвкупност, състояща се от различни събития, разделени в три застъпващи се фази: * възпаление, * пролиферация (гранулация) * възстановяване. Процесът на лечение на рани изисква взаимодействието на клетки в дермата (по-долния слой на кожата) и епидермиса (по-горния слой на кожата), както и дейността на химически медиатори (биохимични субстанции, отговорни за биологичните дейности в човешкия организъм), освободени от възпалителните клетки, фибробластите и кератиноцитите. Лечението със светлина BIOPTRON може да подпомага и да ускорява лечението на рани и да води до по-бързо възстановяване на епитела (най-горния слой на кожата) в краищата и дълбочината на раната.

Хронични рани Хроничните рани са често срещан проблем при възрастни и приковани на легло пациенти. Типичните характеристики на хроничните рани включват загуба на кожа или на подлежащи тъкани. Хроничните рани трудно се поддават на лечение и изискват продължителен период за цялостно излекуване. Съответната им устойчивост към широк

90

спектър от терапевтични подходи и липсата на стандартна терапия за лечение на хронични рани, насочи вниманието на много изследователи към проучване на други видове терапии при пациенти, страдащи от това състояние. Принципната неефективност на предписваните традиционни медицински режими при лечението на хронични рани е довело лекарите до идеята интензивно да изследват допълнителни видове лечения, като съпровождащи терапии към традиционните им методи на лечение. Използването на различни източници на светлина в терапията при лечение на рани предизвика интерес през последните няколко десетилетия и в постигнатите резултати от множеството проведени клинични изследвания се оценява ролята на светлинната терапия в лечението на хронични рани. Светлинната терапия BIOPTRON може да подпомогне и да ускори лечението на рани, посредством стимулация и регулиране на оздравителни и регенеративни процеси, противовъзпалителни ефекти и е фактор за засилване на имунната система. Този тип фототерапия може да бъде смятан за ценна терапия при лечение на различни рани и свързаните с тях усложнения.

Язви по краката Положителният ефект от светлинната терапия BIOPTRON върху клетките и тъканите, може да подсили лечебния процес при пациенти с венозни язви на краката. Те представляват голяма част от всички язви по краката и са отговорни за над 80% от възпаленията на долните крайници. Тези язви са труднолечими и цялостното им лечение може да отнеме години. Светлината BIOPTRON, приложена като монотерапия, се свързва с въвеждането на цялостно лечение на рани при пациенти с венозни язви по краката. Светлинната терапия BIOPTRON може да бъде считана за ефективна при лечението им, когато се използва като компонент от цялостната програма за лечение на рани.

Декубитус (язви от залежаване) 1 от 10 пациенти в болнична среда и 1 от 8 пациенти, лекувани в домашни условия страдат от язви от залежаване. Лечението е трудно и скъпоструващо. Светлинната терапия ускорява лечебния процес и предотвратява образуването на нови язви.

Изгаряния Светлинната терапия BIOPTRON отдавна се прилага за лечение на рани от изгаряния. Мнозина от нас, някога през живота си, сме имали изгаряния. Обикновено това може да


medical

бъде пренебрегнато, тъй като организмът сам се възстановява, но за някои хора резултатът може да бъде сериозен. Най- голямата част от изгарянията са онези повърхностни изгаряния, които засягат само малък участък от кожата. Те по принцип се причиняват от въздействието на топлина върху кожата, което може да включва слънчеви лъчи, открит огън или контакт с гореща печка или горещи течности. Изгаряния от първа степен и повърхностни изгаряния от втора степен могат да бъдат лекувани с консервативни средства за локално приложение, в комбинация с лечението със светлинна терапия BIOPTRON. Няколко изследвания показват, че редовната употреба на светлинната терапия BIOPTRON за лечение на тези изгаряния може в значителна степен да намали времето, необходимо за цялостна епителизация (регенерация) на увредената кожа (цялостно зарастване), намаляване на риска за образуване на функционално и естетически неприемливи белези. Светлинната терапия BIOPTRON може да намали необходимостта от хирургична намеса при лечението на дъбоки кожни изгаряния, по-специално тези, разположени в зони, където вероятността от образуване на белези след хирургична намеса е твърде висока (в това число ръце, глава и областта на шията). Според клиничните заключения, прилагането на терапия с налягане (баротерапия), която е част от лечението, използвано при изгаряния, може да започне по-рано, ако изгореният участък е предварително третиран със светлината BIOPTRON. Светлинната терапия BIOPTRON, може да бъде използвана при пациенти с дълбоки изгаряния от втора степен, след хирургична интервенция. Светлината BIOPTRON може да се използва, като поддържаща терапия за намаляване на необходимото време за лечение и период на хоспитализация, като в същото време подобрява и качеството на полаганите грижи.

Светлинната терапия BIOPTRON може да БЪДЕ ПРИЛАГАНА УСПЕШНО ЗА НЕИНВАЗИВНО ЛЕЧЕНИЕ на различни кожни образувания.

Проучване и изследване на ефикасността и начина на действие на светлинната терапия Bioptron. Данните са предоставени от Vienna Medical Institute, 2013

БАЗАЛИОМА П родължителност на лечението : 3 седмици Л ечебни сесии : 1-2 пъти на ден за 20 мин .

1

1

2

2

3

3

4

4

5

5 1. П реди светлинната терапия 2. О бразуване на коричка и начало на апоптоза

3. П адане на коричка 4. Н ова епителизация 5. СЛЕД светлинната терапия

„Цептер-България” ЕООД, гр. София, бул. „ Тодор Александров” № 28, тел. 02/ 988 44 58, e-mail: bd.medical@zepter.bg

91


medical

ИСТОРИЯ С ПРОДЪЛЖЕНИЕ 1851

1891

Д-р Ернст Кристиан Фридрих Шеринг започва да разработва и да продава фармацевтични продукти в Берлин. Три години покъсно, Shering открива първата си производствена база.

afrin pure sea - 100% натурален произход Afrin Pure Sea се произвежда в Сен Мало (Бретан, Западна Франция), в сърцето на залива Мон Сен Мишел.

Merck & Co. отваря врати в Съединените щати. Американското дъщерно дружество на компанията - майка Е. Merck първоначално се учредява в Дармщадт, Германия през 1668 г. 1933

Merck открива своите първи изследователски лаборатории в Реиуей, Ню Джърси. 1944

Съвместната работа на изследователите на Merck и на Университет Рютгерс води до откриването на стрептомицина. Също през 1944 г. Merck постига успех в комплексния синтез на кортизон. Единадесет години по-късно (1955 г.), учените на Schering успешно медицински трансформират кортизона в преднизон — това се счита за едно от най-важните постижения в средата на 20-и век. 1957

по-късно дружеството работи, за да помогне за въвеждането на UV индекса, указания на САЩ, които информират потребителите кога е най-важно да се използва слънцезащита. 1987

През 1987 г. Merck обявява, че ще дари Mectizan, своето революционно лекарство за лечение на онхоцеркоза, по-известна като „речна слепота“ на всички, които се нуждаят от него и за такъв срок, който е необходим 1994

50-та годишнина на Coppertone. 2000

Merck и Schering-Plough създават съвместни предприятия в Съединените щати за разработване и продажба на нови лекарства по лекарско предписание в областите на контролиране на холестерола и дихателната система. 2009

Африн PureS ea Baby -

пригоден е за

малките нослета на деца и бебета на

Merck и Shering-Plough се обединяват, за да станат световен лидер в здравеопазването, който работи, за да помогне на света да живее по-добре. 2011

Merck се присъединява към световната борба за опазване на живота на жените по време на бременността и раждането. Главният изпълнителен директор Кен Фрейзър обявява дългосрочната програма Merck за майките, която се ангажира с подпомагането на целта на ООН за намаляване на майчинската смъртност със 75%. 92

Заливът е под защитата на UNESCO, известен с необикновено интензивните приливи и отливи. При отлив океанът се оттегля навътре цели 11 км, но дойде ли приливът, вълните се вдигат на височина 14 метра и завладяват в обятията си митичния манастир „Сен Мишел“. Тази впечатляваща природна мощ привлича над 3 милиона туристи годишно и отстъпва само на посещението на двореца Версай. Специалистите твърдят, че именно тези титанични приливи и отливи са причина водата в залива на Бретан да е изключително наситена с ценни минерали и микроелементи. По своя състав тя е единствена по рода си и способства за изключително високото качество на продуктите от серията Aфрин PureSea. 2

седмици и по - големи ;

Африн PureS ea Isotonic -

ефикасно

средство за почистване на носните пъти ща и за физиологични промивки на носа ;

Африн PureS ea Hypertonic -

предназ -

начен да отпушва носните канали и да ни помогне при така честия проблем за сезо на

И

- запушения нос. трите продукта съдържат

100%

натура -

лен , стерилен разтвор на морска вода , бо гата на микроелементи , без консерванти и химични добавки .

Те

са пригодени за

безопасна и продъл жителна употреба .


RESP-1104129-0000


medical индекс

PROFESSIONAL Антоанет – София, ул. Веслец 2, тел./факс 02/986 33 34 –

Academie Виталити клуб – София, бул. Тодор Каблешков 49, тел. 02/484 0701, тел. 02/484 0702 – Ericson Laboratoire, Dr. Renaud Нейчъръл Гардън ЕООД - Пловдив, ул. Иглика 5, тел.: 0878 116 819, info@revivecosmetics.eu, www.revivecosmetics.eu - revive Инспрес ООД - гр. Пловдив, бул. 6-ти септември № 158, складова база: с. Скутаре 4134, ул. „Хан Крум“ № 2, тел.: 03129 2077; 0894 69 63 91, 0886 10 20 37, факс: 032 592 709, www.inspres.com, info@inspres.com MOROCCANOIL +359 32 943 305

Medical Лаборатоар Биодерма България –

гр. София, ж.к „Оборище“, ул. „11-ти август“ 1 тел.: 02/439 3939, факс: 02/439 3910 - BIODERMA Дермика Естетика – София, ул. Св. Кирил и Методий, №118-120, офис 4, тел.: 02/42 814 94 - IAL-SYSTEM, Бедриг Консултинг ЕООД - тел. 0700 11 557, 0879663999, SQOOM antiAge - www.sqoombg.com, info@sqoombg.com, Мерк Шарп и Доум България - София 1407, бул. Никола Вапцаров 55 ЕКСПО 2000 ет. 1, източно крило, сектори Б1&Б2 Телефон: +359 2 819 37 37 Факс: +359 2 862 51 96 Санофи - София 1303, бул. „Александър Стамболийски” №103 Офис сграда Sofia Tower,ет.8 Тел: +359 2 970 53 00 Факс: +359 2 970 53 33 Баррофарма АД, София 1404, кв. Манастирски ливади, ул. Синанишко езеро 9А, бл 9, магазин 6, тел: + 359 2 465 12 12, www.barropharma.com Навона Интернешънъл, бул. Цар Борис III, № 81, вход А, ет. 1, ат. 1, 1612 София, България, тел.: 02 444 598, 0886 111 388 Спектро Груп ООД, 1700 София кв. Витоша, ул. “Асен Разцветников” 6, Тел: +359 2 971 25 93 Моб: +359 887 562 164 Zepter Bulgaria София, бул. Тодор Александров 28, ет. 2-4 тел.: (02) 988 44 58, e-mail: gm.assistant@zepter.bg Бургас, ул. Хан Крум 3, тел.:(056) 841 153, e-mail: office-burgas@zepter.bg Варна,ул. Христо Самсаров № 13, ет. 1, тел.: (052) 612 141, e-mail: office-varna@zepter.bg Плевен, ул. П.Р.Славейков № 73, тел.: (064) 806 687е-mail: office-pleven@zepter.bg Пловдив, АТЦ LEVEL CENTRE, бул. 6-ти септември № 144а, ет.2 тел.: (032) 624 046 e-mail: office-plovdiv@zepter.bg Русе, бул. Липник № 123, Бизнес парк Русе, сграда А1,тел.: (082) 834 165 e- mail: office-ruse@zepter.bg Стара Загора, ул. Парчевич 26,тел: (042) 600 143 e-mail: officezagora@zepter.bg Благоевград, ул. Митрополит Борис № 21, партер, тел.: (073) 882 775, e-mail: office-blagoevgrad@zepter.bg Велико Търново, ул. Цар Тодор Светослав №29, ет.2, ап.4,тел.: (062) 650 086, e-mail: medical-tarnovo@zepter.bg; homeart-tarnovo@zepter.bg Добрич, ул. Полковник Дрангов № 1, ет.1, ап.1, тел.: (058) 600 706, e-mail: homeart-dobrich@zepter.bg Перник, ул. Искър № 1,тел.: (076) 600 066 e-mail: homeart-pernik@ zepter.bg Хасково, бул. България № 150, к-с „Градски хали”, магазин № 105,106,тел.: (038) 661 204; 661 668 e-mail: medical-haskovo@zepter.bg; homeart-haskovo@zepter.bg Шумен, ул. Симеон Велики № 46 Д,тел.: (054) 830 114 e-mail: homeart-shumen@zepter.bg Ямбол, ул.Кара Кольо 7,тел.: (046) 660 111, e-mail: homeart-yambol@ zepter.bg Враца, ул. Лукашов №11, ет.3, офис №3 и ет.4, офис № 1,тел.: (092) 623 747 и (092) 621 129 e-mail: homeart-vraca@zepter.bg, medical-vraca@zepter.bg

94

www.derma-info.bg Медицински център за пластична хирургия д-р Николай Георгиев София, кв.Княжево, бул.Цар Борис III, No.315, тел. 02/ 957 11 08 ПАНДЕРМА Дерматологичен лазерен център Бул. “Цар Борис III” № 69 (локалното на “Цар Борис III” и ул. Нишава), тел: 02 8691210, 0888 308249, Медицински център ВиА – МЕДИКА София, ул. „Феликс Каниц” 14-16, тел. 02/ 951 63 61 Специализиран кабинет по кожни болести и козметична дерматология Д-р Диана Дянкова Русе, ул. Мостова 18, тел.: 0888 332293, www.proderma-bg.com Кабинет по естетична и козметична дерматология Д-р Марина Санкева гр. Габрово, ул. „Брянска” 11, тел.: 066 800-140, 0889 43 66 13 Клиника ДермаПро гр.София ул. Григор Пърличев 2 тел: 02 8524800; 0887524800 Дерматологичен център Д-р Снежана Атанасова гр. Пловдив, ул. Копривщица 36А, ет. 2, кабинет 3 тел: 0887 414442, 0884 515181, www.ataderma.com Magna Beauty гр. София, Младост 2, ул. Св. Киприян 44 тел: 02 9748944, www.magnabeauty.com Belle Femme гр. София, бул. Арсеналски 45, ет. 1, ап. 1 тел: 02 8667133, 0882 265599 www.drmandjukova.bg Clinic гр. Варна, ул. Ян Палах 10, Палах център,ет.2 тел.: 052 60 25 25 и 0886 602525 www.clinic-bg.com Derma Health Care тел. : 052 83 6060, 0886 750289, 0878 503389 www.derma-health.eu Aesthetic Club тел. : 052 606012, 0887 070907 www.aesthetic-club.com Skin Line 052 614914, 0888 614914 www.skinline.org Медеа 052/ 712222; факс: 052/ 712233 моб.: 0878 712222, 0884 712222, www.medea.bg Hill Clinic 02 439 31 31, www.hillclinic.com Клиника по естетична пластична хирургия и козметична дерматология AESTHE clinic София, бул. „Г.М. Димитров” 75 – Хотел „Вега”, ет. 7, тел. 02/ 961 60 06 Клиника за естетична медицина Jewel Skin София, бул. “Арсеналски” 125, тел. 0884 070 748 Център за естетична медицина и козметика Дерма Елит София, ул. „Дукатска планина” № 18, тел. 02/ 9530310 Медико-козметичен център Skin Systems София, кв.“Лозенец“, бул.“Джеймс Баучeр“ 95-97, тел. 02/ 962 43 64 Клиника МедиДерма гр. Пловдив, ул. Янко Сакъзов 32 Клиниката работи с предварително записване на: тел: 0885 660 866; 0886 707 566, 032/642 227, 032/602 268 Център по дерматология и естетична медицина Дерма Вижън Пловдив, бул. „Шести септември” 56, тел. 032/ 646 606


Binder36  
Binder36  
Advertisement