Page 1

43 брой

то

се разп

ро

за повече информация

о

н

т

!!!

www.saloni.bg

анява сам тр

Сп и

е ни

с

са

1-ви/2015

чр

ез абонам

е

www.derma-info.bg CHROMA - съвършенство в боядисването * ЗАЩО БЛОНДИНКАТА СТАВА ЗЕЛЕНА ? ЕКЗОТИЧЕН СПА РИТУАЛ ОТ THALGO * ВОДНО ДЕРМАБРАЗИО за ЧИСТА и КРАСИВА КОЖА! Какво представляват студовите алергии? * детската кожа през зимата съвременно лечение на хиперхидрозата * Моделиране на лицето


новини

в Istanbul Expo Center (IFM) в близост Istanbul Ataturk Airport!

BeautyEurasia 2015 ще се проведе между 30-ти април и 2-ри май 2015 г

BeautyEurasia 2015: Намерете нови партньори, открийте нови възможности

BeautyEurasia 2015 привлича световната козметична индустрия! BeautyEurasia, най-голямото годишно събитие, даващо възможност на козметични фирми да навлязат на разширяващия се Евроазиатски пазар, да споделят опит, да намерят нови дистрибутори и да разширят своя бизнес, ще се проведе от 3-ти април до 2-ри май в Истанбул. Повече от 600 изложителя от Турция, Италия Германия, Франция, Испания, Гърция, Холандия, Полша, България, Корея, Тайван, Китай, Индия, САЩ и други ще присъстват на BeautyEurasia 2015.

Докоснете се до един от най-привлекателните пазари в света! Със своя огромен пазар и предимно младо поколение, Турция е изгряващият търговски портал към 500 милионния Евроазиатски пазар. Разширявайки своето покритие всяка година BeautyEurasia ви дава възможност да контактувате с клиенти от целия свят. Увеличаващ се брой на клиенти от целия свят, желаещи да посетят BeauyuEurasia 2015.

Станете част от най-бързо развиващото се изложение BeautyEurasia 2015! BeautyEurasia 2015, най-голямото търговско изложение в света на козметичната индустрия в региона, се разраства със всяка изминала година. На BeautyEurasia 2015 се очаква да присъстват над 12 000 изложители и посетители от повече от 104 държави.

Не пропускайте шанса да се срещнете с повече от 600 изложителя от 50 държави!

8


съдържание

14-31

грижа за косата

www.saloni.bg www.derma-info.bg

редакция редактори Найда Спасова Зорница Колева

36-49 спа

Арт директор Весислава Табакова предпечатна подготовка Неда Цанкова Фотограф Красимир Семов счетоводство весислава леонидова разпространение abonament@saloni.bg

74-75 Какво представляват студовите алергии?

директор реклама Яна Николова 0876 414 416 info@saloni.bg Офис мениджър info@saloni.bg адрес София, ул. “Пиер дегейтър 9” бл. 3

интервю с Доц. д-р Жана Казанджиева 78-79 детската кожа през зимата

интервю с д-р Д-р Демерджиева

издател Медиятрейд еООД Изданията beauty WOMAN са регистрирана марка на Медиятрейд еООД

ISSN 1314-2186 Редакцията не носи отговорност за съдържанието на платените публикации. Използването на материали от изданието е забранено с изключение на изричното съгласие на издателя.


С дъх на вино, жени и война!

Комплекс "Старосел", тел.: +359 897 87 09 08 е-мейл: hotel@starosel.com

Винен и СПА туризъм

Енотека

Интериорът на хотела е изпълнен с естествени материали и ръчно изработени мебели и тъкани, които представят магията на българския фолклор. Съчетанието на топлите цветове с природните извивки на дървото предлагат на гостите едно незабравимо преживяване.

Винарска изба „Старосел” е изградена през 2005 година. Производственото предприятие е с годишен капацитет на преработка от 1000 тона грозде и има уникална за България технология за производство, а също така и специална техника за ферментация и селекция на гроздето. Технолозите и винарите от изба „Старосел” запалиха едно пламъче, което ще остави диря в нашето съвремие и ще пренесе през вековете традицията на древните траки, оставили ни в дар изкуството да правим и пием вино.


репортаж

Christian Breton лукс с мигновен ефект Популярни дами се насладиха на козметичния синоним на лукс с мигновен ефект – марката Christian Breton Луксозни линии продукти и иновативни терапии на френската марка Christian Breton бяха представени на 10.02. от фирма Antoanette в Sofia Hotel Balkan в София. Продуктите са от висок клас, а съставките им са пресечна точка на високото качество и безкомпромисната грижа за кожата. Пред реномирани козметици от цялата страна и журналисти бяха презентирани качествата и новите формули на сериите Royal Orchid - околоочен крем за дълголетие „Кралска орхидея”, Neck Priority – линията за деколте и шия, неповторимата грижа за околоочен контур с революционна рол-он технология LIFTOX и серията с диаманти – Diamond Collection. От луксозните съставки на продуктите с мигновен ефект (кралската орхидея, злато, хайвер и диаманти) опитаха актрисата Нели Топалова и певицата Жана Бергендорф. Двете дами буквално се преобразиха с помощта на вълшебните ръце на Дженни Ма – интернационален тренер продажби в Galeries Lafayette – Париж. За минути те получиха свеж, тонизиран и сияен вид на кожата, благодарение на експресните терапии за околоочен контур, лице, шия и деколте. Нели Топалова получи подмладяваща процедура със злато и хайвер, а Жана Бергендорф се запозна с най-новата рол-он технология за околоочния контур. Специалистката Дженни Ма разказа и демонстрира вълшебните свойства на продуктите Christian Breton и начините на тяхното приложение, в компанията на едни от найавторитетните консултанти на салони за красота у нас – собствениците на фирма Antoanette Антоанета Цветанова и Венета Христова. Интернационалните журналисти са провъзгласили Christian BRETON неколкократно за марка N1 в грижата за очите и е номинирана за най-иновативната марка за последните 10 години от издания като BAZAAR – USA, COSMOPOLITAN – RUSSIA, ELLE – Singapore и ELLE- Russia, AMICA & ANNA - ITALY. Марката Christian BRETON е сред любимите на световноизвестни красавици като Ашли Олсън, Синди Крауфорд, Кортни Кокс, Джулия Карлинг, Фиона Гелин и Бионсе.

12


коса

KEUNE Високото качество ни рекламира най-добре Десислава Сомлева, собственик на салон Кикимора, София. Започва работа като фризьор през 1992 г. Казва, че е щастлив човек, защото работи това, което обича. Десислава е превърнала своето хоби в любима професия за цял живот.

Защо избрахте да работите с марката KEUNE?

В своята професионална кариера имах възможност да работя с почти всички продукти, предлагани на българския пазар. Преди време останах много разочарована от професионалната линия на една известна марка. По това време работех в салон, в който основните ни клиенти бяха от дипломатическия корпус. Дойде една дама, французойка, която пожела да ползвам неин продукт, закупен от супермаркет във Франция. Продуктът беше на същата фирма, с която работех и аз. И какво беше разочарованието ми, когато установих, че качеството на нейния продукт е в пъти по-добро от професионалния, предлаган на нашия пазар. Понеже винаги съм се стремяла да осигурявам на клиентите си най-доброто, това ме накара да започна да търся продукти с гарантиран произход и безкомпромисно качество. Така срещнах KEUNE, така се запознах с колегите, така се роди и идеята за моето първо заминаване за Холандия. Бях много щастлива, че съм избрала правилната марка, когато в салона на фирмата, в която практикувахме установих, че качеството на продуктите е абсолютно същото, както и на тези, доставяни в България. Впоследствие се запознах с целия технологичен процес. KEUNE е фамилна компания, която има много сериозно мото. Те казват: „Ние не 14

сме голям концерн, който може да си позволи огромна реклама, затова нашата инвестиция е в качеството. Високото качество ни рекламира най-добре”. През какви обучения сте преминала?

Обучението ми започна с курс по колористика. В България колористика не се преподава, а това наистина е наука, която е суперлогична и специално за мен - много лесна за усвояване. По това време в България се предлагаха само частични семинари, а големите фирми канеха гост-тренери веднъж или два пъти в годината. Аз имам средно специално образование по химия и микробиология, и влизайки в лабораторията на голямото предприятие в Холандия, видях, че всичко там е многократно по-добро от това, което имаме у нас, като производство. Видях как науката и технологиите там са с години напред, как се залага изцяло на микробиологията, на полезните съставки на растенията и на проучванията, извършвани от висококвалифицирани специалисти, за да може накрая, чрез фризьора, да се


коса

даде един изключително качествен продукт на крайния клиент.

Какво ви провокира в момента след толкова години работа с KEUNE?

Съвсем импулсивно реших да стана техник на фирмата, защото за мен това беше отворена врата за обучения на световно ниво. Започнах обучението си и след около два месеца получих тестери на разработваните от фирмата продукти заедно с огромна таблица, в която след тестването да изкажа мнението си за продуктите, които предстои да бъдат произведени. Тогава ме възхити организацията на цялостното производство. Всеки тестов продукт преминава през всички обучени техници в цял свят и на базата на тяхното мнение за качеството, ползата и нуждата от него за крайния потребител, се преценява дали да се произвежда. За мен този начин на работа е много печеливш, защото наистина на пазара се пуска продукт, за който се знае, че е качествен и клиентите ще го оценят по достойнство.

Аз вече гледам по друг начин на нещата, тъй като успях да изляза от руслото на стандартното ежедневие в салона: на всеки половин-един час – нов клиент и едни и същи разговори. Защото каквото и да си говорим, фризьорът е и душеприказчик. Неизбежно има едно зацикляне във фризьорския салон и трябва да се излезе от този кръг. За мен не беше трудно, тъй като имам друг поглед върху продуктите - гледам на тях изцяло технологично и биохимично, следя и новостите като развитие на еко продуктите. В момента фаворит ми е линията So Pure, която е изцяло органична. С излизането й буквално бях хипнотизирана от силата на билките и растенията, четейки проучванията за всяко от тях – какви са лечебните му свойства и начина, по който то въздейства. Смятам, че това ме обогатява както професионално,

15


коса

така и интелектуално. Трябва да има връщане към природата, защото природата е съвършена. Оттам идва красотата и колкото повече се връщаме към нея, толкова повече ще сме естествени, хармонични и истински красиви. Доколко клиентите са склонни да възприемат това, защото все още в България се наблюдава една тенденция за крайни промени както в настроенията, така и в смяната на визии, на цветове?

Така е наистина. Действително има група клиенти, които са крайни – това е модното, това е актуалното, независимо дали става въпрос за определена марка или

16

за име на фризьор. Ако даден фризьор в момента е хитов - потокът отива при него. Но по-голяма е групата на жените, които четат непрекъснато, обогатяват познанията си и действително се интересуват от качествените продукти, новите технологии, дори от включените в продуктите съставки. Смятам, че работещата жена е тази, която поддържа нивото на нашия бизнес. Тя е нашият стимул и нашият коректив, защото задава конкретни въпроси за технологията, за ползата от дадена терапия, защо определен продукт е най-подходящ за нея, а не някой друг... Това ни кара нас, фризьорите да четем повече, да се усъвършенстваме, да следим всички новости в нашия бранш. Защото работещата клиентела, така нужна на всеки среден клас салон, ще изисква от нас качеството, което дълго време не й давахме.


коса

фризьор“. Неправилно е да се разсъждава така. Ние също сме търговци, макар и не в прекия смисъл на думата. Ние продаваме услуга. Услуга, която започва от: добър ден, заповядайте, диагностиката и финалния щрих - трудът, който полагаме, за да може клиентът да се почувства добре. И трябва да му осигурим възможността да продължи да поддържа това, което сме направили максимално дълго време и вкъщи. Какви новости предстоят?

Предстои нова учебна година със семинари в KEUNE, подготвили сме около 30 вида семинари. Ще има и два годишни технически семинара, на които ще представим новите тенденции. Вече преминахме обучението в Холандия - ще презентираме нови цветове бои и нови продукти в трите линии, които излизат на пазара. Какви са стъпките, през които трябва да премине нов колега, ако иска да работи с продуктите на KEUNE?

В повечето случаи нови колеги се обръщат към фирмата по препоръка. Започва се със стартов пакет, съдържащ достатъчно продукти на приемлива цена, което дава възможност да се експериментира. И в 99% от случаите колегите, които са започнали с нас проявяват интерес и към останалите продукти. Разбира се, салонът може да се зареди с абсолютно всичко, но за всяка линия се преминава през обучение. Всеки фризьор, който започва със стартов пакет или пък преминава на следващо ниво, бива обучен да работи със съответните продукти, да прави правилна диагностика на косата, за да може да предложи най-подходящия продукт за конкретния случай. Обучението е стъпка по стъпка, с всяка следваща линия. Как протичат изпитите?

От какво печелят колегите ви – от работата в салона или от продуктите за домашна грижа, които продават на своите клиенти?

Първо трябва да отбележа, че имам страхотни колеги. Ние инвестираме много в образованието им. А и целият екип във фирмата е на невероятно високо ниво. Всеки фризьор, който работи с нашата фирма, преминава обучение за работа с продуктите на KEUNE. Така създадохме отлични колористи, хора, които правят прекрасни терапии с много точна диагностика и лечение, а продуктовите ни обучения дори не мога да изброя колко са. Но най-трудната част е маркетингът, защото българинът не е свикнал да продава. Колегите казват: „Аз не съм търговец, аз съм

Всяка година след завършване на обученията се явяваме на изпит, на който трябва да покажем израстване в нивото си. Изпитите продължават един или два дни, в зависимост от нивото. Задължително се минава през писмен изпит. Следва практика, която включва колористика - това е казусен модел, като заданието е да се направи в желания от него цвят. Разбира се, има сцена, където презентираме продукти, показваме подстригване, колор техника и др., като през цялото време трябва да следваме линията, идеята и с какви продукти можем да постигнем крайния резултат. При последното, най-високото ниво, до което достигнахме с колегата Георги Николов, работихме като международен екип. След като покрихме първите нива, се явихме на сцена, като ни беше поставено задание да създадем наша колекция - от идеята за визията до момента на изпълнение на цялата колекция. Горда съм, че постигнахме такива високи резултати.

17


коса

CHROMA съвършенство в боядисването ВДЪХНОВЕНИ ОТ ГРИЖАТА ЗА КОСАТА. С лаборатории, разположени в слънчева Барселона, LAKME отразява и въплъщава средиземноморския начин на живот. Вдъхновени от стойности, като ентусиазъм, артистизъм и иновативност, експертите от LAKME създават продукти за коса, които са в хармония с технологиите и природата и се ползват от професионалистите по цял свят. Основна роля в екипа от иноватори на компанията заема КАРЛОС ВИДАЛ – главният техник на LAKME. Изтъкнат познавач на модата, Карлос създава визии, прически, тенденции. В ролята си на харизматичен презентатор и демонстратор, Карлос обучава стотици колористи от цял свят, работещи с продуктите на LAKME. Вдъхновен от най-голямата си муза – Средиземноморието и отдаден на любовта си към изкуството, модата, цветовете и професията си, вече повече от 10 години Карлос активно участва в процеса на създаване и развитие на нови продукти с марката LAKME. Един от продуктите, с чието създаване Карлос е ангажиран, в качеството си на колорист-иноватор, е CHROMA – безамонячната трайна боя за коса на LAKME с доказано 100% покритие на белите коси. КАКВО ОТЛИЧАВА CHROMA? След няколко годишен период на проучвания, изследвания и подбор на активни съставки, специалистите от лабораториите на LAKME създават формула, която подхранва косъма, поради високото си сходство с фибрите на косата; формула, съдържа-

18

КАРЛОС ВИДАЛ ща две основни активни съставки: Патентованата VibraRiche Complex – растителен дериват, който осигурява на CHROMA качества, несъпоставимо по-високи от останалите безамонячни бои, а именно: наситен, интензивен, ярък, блестящ цвят, два пъти по-устойчив на измиване; изключително подхранващо и щадящо косата действие. Betafin (екстракт от натурален бетаин) – овлажняващ и омекотяващ косата и осигуряващ оптимален комфорт на скалпа. Благодарение на тази уникална комбинация, CHROMA се отличава с наситеността и дълготрайността на цветовете и същевременно с нежността и грижовността си към косата и скалпа. Хидратиращата съставка Betafin предпазва от пресушаване докато VibraRiche Complex се грижи за перфектното, дълготрайно и бляскаво оцветяване. Косата е мека, нежна и гъвкава. ЗАЩО CHROMA? Пристъпвайки към боядисване на косата, неизбежно в съзнанието изплува неприятния мирис на амоняка и опасността от алергична реакция на кожата на главата. Тези опасения вече остават в миналото, защото CHROMA е без амоняк и без никакъв аромат, а това означава без неприятното чувство на дискомфорт, кое-

то, напрягайки сетивата, неизбежно отнема от удоволствието и пречи на „развихрянето“ и креативността. CHROМА успешно неутрализира и опасността от алергична реакция на чувствителния скалп, защото е без PPD (парафенилен диамин) – силният алерген, забранен в редица европейски държави, поради токсичността си и способността си да предизвика алергична реакция на кожата. Изборът на CHROMA е предопределен за всеки, който се стреми към комфортно, трайно и безопасно боядисване на косата. КАКВО ОЩЕ ЗА CHROMA? Изключително фината текстура прави нашата безамонячна, но трайна боя CHROMA лесна и приятна за нанасяне. Смесвайте в съотношение 1:1 (60 ml боя + 60 ml оксидант) като можете да изберете между 5,4% и 8,4% оксидант. Препоръчваме действие между 30 и 40 минути. Каталогът на CHROMA съдържа 32 специално селектирани елегантни и прецизни цвята, създадени при найвисок технологичен процес, с цел да осигурят на косата интензивно и равномерно оцветяване от корена до върха. CHROMA изсветлява до 3 тона (за светлите нюанси).

НАУЧНО ДОКАЗАНА ЕФЕКТИВНОСТ! Впечатляващите резултати на CHROMA са доказани от незави сима лаборатория: a П ерфектно покритие на белите коси . a Изключително наситен цвят. Н еустоим блясък . a Д война устойчивост на отмиване. a Фина текстура , изключително лесна за нанасяне. a П одхранва косата и не уврежда структурата на косъма . CHROMA е уникална формула , която насища цвета и гарантира оптимален комфорт за косата и скалпа . Доверете

се на най - високия стан -

дарт в боядисването.

Доверете се на CHROMA - съвър шенство в боядисването, за което косата мечтае!


коса

20


коса

21


коса

къдрене

Smart Waves Интелигентна система за

Бисер Борисов, стилист на Vitality’s

рича Bright colors. Стилът на прическите е романтичен, чувствен и минималистичен. Косата е осветена с проблясъци от светлина, които подчертават формата и цвета й, който става още по-искрящ. Не е необходимо да се прекалява, само с няколко щриха може да се придаде изисканост на прическата. Разбира се русото отново ще е актуално, но по-елегантно, с леки лилави и пясъчни отенъци. Актуални ще са и всички винено-червени цветове, особено цветът на тази година, включен в колекциите на всички дизайнери – марсала.

След толкова години ти продължаваш да работиш с марката. Какво те задържа?

Запознаване с новите модни тенденции на Vitality’s за сезона пролет/лято 2015 година. Ежегодно присъстваме с моята колежка Десислава Данкова на специалните технически семинари в Италия, на които се събират почти всички стилисти на Vitality’s от цял свят. Продуктите на Vitality’s се предлагат в над 70 страни, на всички континенти. Атмосферата на тези семинари е уникална – много креативна и приятна. С повечето колеги продължаваме да обменяме идеи и информация и между семинарите. След тези срещи винаги се завръщаме заредени с много енергия и идеи, които предаваме на нашите колеги от бранша по време на семинарите, които Виталити клуб организират в различни градове.

Какви са тенденциите на Vitality’s? Новата колекция на Vitality’s за следващия сезон се на-

22

оцветител за боядисана коса

Каква беше целта на последното ти пътуване в Италия?

ESPRESSO Моментален балсам

Познавам почти всички марки на нашия пазар, работил съм с различни продукти, но след като опитах продуктите на Vitality’s се пристрастих и останах верен на марката. Разбира се спечели ме и коректното отноше-

нието на екипа на Виталити клуб, фирмата представител на Vitality’s за България. Аз обичам разнообразието, а за тези близо 15 години откакто аз работя с Vitality’s продуктовата гама се развива непрекъснато и италианските колеги винаги успяват да ни изненадат с нови високотехнологични продукти и техники поне два пъти годишно. Това ни дава възможност да се развиваме професионално и да сме актуални пред нашите клиенти. Както аз съм лоялен към Vitality’s, така и моите клиенти към мен и салона ни. Работя спокойно с продуктите и мога да си позволя да експериментирам с клиентките


си, защото съм се уверил, че продуктите не са агресивни и винаги получавам желания резултат, без това да увреди косите им.

Кои са любимите ти продукти? Най-много ме вдъхновяват продуктите от серията AQUA Intensive. Това е една нова философия, която е свързана с по-здравословен и екологичен начин на живот. Продуктовата гама непрекъснато се развива и разширява и позволява комплексно поддържане на всеки вид коса и различни състояния на скалпа. Формулите съдържат минерална вода от Спецано, Италия и средиземноморски натурални екстракти, които възстановяват косата видимо.

Какви обучения предстоят?

клуб е представител и няколко френски и италиански козметични фирми. Първият ден ще представим нови продукти и техники за изсветляване и обезцветяване на косата. Ще наблегнем на новия крем-блондор, който е подходящ и за скалпа. Ще представим и последния хит на Vitality’s „Интелигентните къдрици“, иновативен безамонячен къдрин, с който създаваме обем и къдрици за 8 седмици. През втория ден ще демонстрираме новата колекция прически “Bright colors” заедно с новите цветове на боите Art Absolute и Zero. Много ми допада новата серия цветове на безамонячната крем-боя Zero – включва всички нюанси на русото, но с ирисови оттенъци, което се получава от съчетаването на теменужен и бежов цвят. Вече изпробвах и новите богати натурални цветове на крем-боята Art Absolute и съм впечатлен от перфектното покритие дори и на най-упоритите бели коси. След тим-билдинга ни предстоят еднодневни семинари в София и повечето по-големи градове из страната.

масла

ART ABSOLUT Крем-боя с есенциални

Средата на март месец предстои двудневен тим-билдинг, на който ще се съберем фризьори и козметици от цялата страна, тъй като Виталити

боя за чувствителен скалп

ZERO Безамонячна крем-

коса

23


коса

EUGENE PERMA фирма със 100 годишна история,

отдадена на грижата за

косата . Разговаряме с Васил Филков

артистичен директор на EUGENE PERMA за България, собственик на фризьорски салон View Style

Защо избрахте да работите с марката? Направих своя избор преди 15 години. Запознах се с EUGENE PERMA, благодарение на г-н Тодор Тошев - фризьор, който е направил много за професията, обучил е много колеги и продължава да работи с френския бранд. Изборът беше много лесен, помага ти самата философия на EUGENE PERMA - фирма със 100 - годишна история, отдадена на грижата за косата. Впечатляващ е френският дух на иновативните продукти, който диктува модата в грижата и обработката на косата и подпомага реализирането на собствени идеи като фризьор. Също така ме привлече програмата за обучение и развитие на млади фризьори. Много колеги в България ще потвърдят нашата философия. EUGENE PERMA предлага да изградиш своя стил на работа, предлага развитие, обучение и успешен бизнес.

К акви обучения и семинари ще има през годината? Предстои ни богата на семинари година. Един от последните семинари, който проведохме в залата на Професионален Фризьорски Център във Варна (www.pbc-varna.com) и който се радва на изключително голяма аудитория, беше на тема „Креативни техники за изсветляване и кичури по метода “каскет”. Представена беше и единствената досега на пазара абсолютно безамонячна боя SAFRANISSIM’OH. Лично Международният технически лектор на Eugene Perma, г-н Лоран Гале, в двудневното си посещение във Варна, представи най-луксозната грижа за коса Essentiel. Учебната 2015 година ще стартираме с представянето на CARMEN - амонячната боя за коса, разработена с иновативна магнетична технология. В маркетинговия ни план са заложени технически семинари, така наречения “Carmen Tour” в София, Бургас, Пловдив и Благоевград. Група от ценители на марката ще имат удоволствието да посетят школата на EUGENE PERMA Paris в Париж (Франция) и на местна почва да почерпят знания и вдъхновение.

К акви

обучения преминавате и как съумявате да предадете

своите знания и емоции на колегите си ?

Васил Филков 24

През 2005 EUGENE PERMA Paris стартира програмата TRAIN of Trainers, която се провежда в Учебния център в ПАРИЖ. Събираме се колеги от 23 страни, които отговарят за обучението на екипите в съответната държава. Програмата се състои от две учебни сесии, които се провеждат по следния начин: едната през пролетта и втората - късна есен, като


Заздравител за нокти N1 всяка от сесиите е с продължителност четири дни. Самото обучение е насочено в две направления - презентиране на новите продукти, които предстоят да бъдат представени на пазара и визуализация на последните модни тенденции. Описват се техниките за съответния модел и продуктите, с които се работи. При връщането ми в България се събираме с екипа на EUGENE PERMA BULGARIA, обсъждаме и адаптираме модните линии. Интересно е това, че EUGENE PERMA Paris не само ни дава линиите в подстригването, формата в прическите, цветове на косите, но и предоставя на екипите във всяка страна възможността да адаптират самата линия, според изискванията и желанията на клиентите в съответната държава. Това, както се досещате, дава голям творчески заряд на всички колеги в екипа, захранва ни с идеи, коментираме и споделяме мнения, препоръки и като цяло кипи един творчески процес.

К акво

ви провокира в момента след толкова години работа

с марката?

Постоянното развитие и адаптивността на самата марка, експертните познания за косата, новостите, които своевременно се интегрират, за да са конкурентноспособни продуктите, които предлагаме на нашите клиенти. Стремежът на марката да бъде първа в използването на най-новите съставки в своите продукти, ме прави уверен, спокоен и горд, че това, което предлагам на клиентите ми е инвестиция за собственото ми развитие и за здравето на техните коси. Още сега, през м. март ще представим нов продукт от серията Artiste - Artiste Lissit+. През м. май - нови техники на боядисване с Carmen 2015, предстоят и много други събития до края на годината. Всичко това, в комбинация с френското вдъхновение и шик, ме провокира да продължавам да работя с продуктите на Eugene Perma Paris. Възможността за развитие и новостите, които се представят, ме карат да работя с цялата си страст за самата марка и да се развивам като фризьор и личност със собствен стил.

К акви са стъпките, през които трябва да премине нов колега , ако иска да работи с продуктите ? Първата стъпка е да се свърже с нас. Централният офис на фирмата вносител на професионалните продукти на Eugene Perma Paris е в гр. Варна, ул. Петър Берон 5, където са изложени и всички продукти от портфолиото на бранда. За градовете София и Бургас също можем да предоставим координати. Всеки, който желае да разгледа продуктите on-line, на негово разположение е сайтът за фризьори и клиенти www.fram.bg, където при регистрация на фризьор се изисква местоположение на салона и веднага бива сменен статуса му от потребител клиент, на потребител фризьор. Така всеки от всяка точка на България би могъл да види поподробна информация за артикула, който го интересува. В учебния ни център във Варна на ул. Екатерина Симитчиева 9 се провеждат постоянно продуктови обучения, на които желаещия да опознае продуктовото разнообразие, може да присъства. Семинарите и продуктовите обучения се водят от екипа на фирмата и от гост лектори. Продуктови обучения се извършват и в цялата страна от екипа на Eugene Perma Bulgaria.

от

www.microcell.bg


коса

ЗАЩО БЛОНДИНКАТА СТАВА ЗЕЛЕНА ? Тези, които познават тегобата добре знаят, че е възможно косата на блондинката да „светне” в зелено и това не е легенда! Ето нашите съвети за избягване на това разочарование. Два са основните фактори, които могат да доведат до появата на зелени нюанси в косите на блондинката: често посещаване на басейн и боядисване! В първия случай хлорът и допълнителните химикали в басейните действат директно върху порьозната, изхабена или депигментирана коса посредством химична реакция. Това създава повече или по-малко зелени нюанси, в зависимост от чувствителността на косъма. Боядисаните коси в студени, пепеливо руси тонове са най-изложени на риск. Естествено русите или боядисани в по-тъмни нюанси коси обикновено са пощадени, като във втория случай зелените нюанси могат да са знак, че косата вече трудно задържа изкуствен пигмент на участъци. Стилист от класен столичен салон споделя: ”Все повече от клиентките ми през зимата редовно посещават плувни басейни и сауни и мога да проследя влиянието на това им удоволствие върху косата. На участъци трудно задържа цвят, получават се зелени оттенъци и като цяло, косата става суха и груба.”

К ак да се избегнат зелените акценти ? Първото нещо, което е добре да се направи, за да се избегнат зелените отражения на руса коса е да се защити цветът, когато посещавате плувен басейн. Комбинацията от хлор и почистващи химикали оставят зелен отпечатък на русата коса и могат да доведат до потъмняване на цвета или позеленяване на косата в порьозните участъци. За да се избегне това е препоръчително нанасянето на спрей балсам или защитен серум за боядисани коси, които освен че ще подхранят и възстановят косъ-

26

ма, ще създадат и защитна бариера срещу хлора. Един от ТОП продуктите на луксозната серия за грижа за вашата коса е двуфазният спрей балсам за „заключване” на цвета - ESSENTIEL Bi-phase Color-lock на световноизвестия френски бранд EUGENE PERMA Paris. С комплекс Lipido Chromatique - уникален комплекс с Активни липиди и вит. Е, който пази косата от агресивното въздействие на външната среда и елиминира вредата от свободните радикали. Запазва цвета и придава на косата Ви блясък и мекота. Не утежнява и не омазнява в корена и е подходящ и за по-фини коси. Изключително подходящи са и кремът Color-lock, както и серумът за крайчета от същата серия. Препоръчително е до три пъти седмично да нанасяте избрания продукт на влажна или суха коса. Не отмивайте и се насладете на завладяващия траен аромат. Преди посещение на басейн, измийте косата си с дълбоко хидратиращ шампоан. По препоръка на специалиста ползвайте ESSENTIEL Nutrigenese, шампоанът, който ще подхрани в дълбочина и най-сухата и чувствителна коса. Концентриран комплекс Ceramidik е уникален комплекс с биомиметични серамиди, който възстановява липидния баланс в косъма, снабдявайки го с необходимите мазнини. Не се препоръчва ползването на дълбоко почистващ шампоан, тъй като косъма става още по-уязвим на позеленяване. Ами ако косата ми светне в зелено след боядисване? Ако „бедствието” ви връхлети, най-доброто решение е да отидете и да се доверите на професионалист. Стилист коафьор, който може да възстанови цвета като елиминира зелените нюанси чрез използване на неутрализиращи пигменти. Все повече професионалисти в цяла България се доверяват на богатата цветова палитра на амонячните и безамонячни оцветители от портфолиото на Eugene Perma Paris. В каталога на амонячната боя Carmen Ultime присъстват стилни и винаги актуални цветове, а комплексът от растителни масла благоприятства косата да е витална и богата на цвят. Блясъкът и нюансът на косата Ви също са несравними и след боядисване със SafranissimOH – единствената напълно безамонячна боя на пазара. Вносител: гр. Варна Би Ейч Ви Груп ООД ул. Петър Берон 5


коса

27


коса

Фотограф: А лберт Барух Коса : Горян С тоянов Грим: Ева Серева М одели: Силвия Атанасова , В ивиен С тефани А ксесоари: Parasite Bulgaria 28


коса

29


коса

30


коса

31


new

Красотата притежава твърде променлива дефиниция и ако до вчера изтънените вежди са се вписвали в нея, то днес не е така. Дали заради копнежa по изчезващия неподправен чар или заради нарастващата еманципация на жените, които целят да се освободят от своята излъчваща крехкост визия, в днешно време са предпочитани по-дебелите и плътни вежди.

Н езависимо

от това дали искате да последвате новата

модна тенденция , да удовлетворите собствените си крите рии за красота или да възвърнете частица от себе си , изгу бена по здравословни причини , вече съществува метод , с който да постигнете желаното още на мига .

Faceframe 3D e едно от най - семплите и подходящи решения за оформя не, сгъстяване или цялостно реконструиране на вежди . Процедурата е създадена съвсем наскоро във Великобритания, но благодарение на уникалната си същност е успяла да покори няколко континента и е удостоена с престижната награда BABTAC за иновация на 2014-та година.

К акви

точно са предимствата на процедурата

Faceframe 3D

пред всички познати досега?

Постигането на напълно естествена визия. Абсолютната безболезненост, бързо изпълнение и достъпна цена. Възможността за многократни корекции до достигане на найподходящата форма, както и за мигновено премахване на резултата при необходимост. Методът се състои в залепването на синтетични косъмчета директно върху кожата, с чиято помощ се постигат желаният контур, плътност и цвят на веждите. Te са така прецизно изработени, че веднага „оживяват” върху лицето. Лепилото, използвано при Faceframe 3D, e създадено специално за процедурата след дългогодишна усърдна работа. Безопасно за кожата и адаптирано към нейните особености, то запазва якостта си до 14 дни. А дали новоизградените вежди ще останат добре фиксирани за този максимален период от време зависи най-вече от грижовността 32

на техния притежател, тъй като грубото механично въздействие в третираната област може да доведе до отлепването на косъмчетата. Въпреки че методът осигурява отлични резултати, ефектът от него може да бъде допълнително подсилен с нанасянето на 1-2 слоя от така наречените „вежди в бутилка”. PERFECT BROWS - professional eyebrow fibers е най-новият продукт в бюти сегмента, който печели все повече привърженици, включително и сред професионалните гримьори. Иновативният продукт представлява козметична смес от натурални фибри, пигменти и растителни екстракти, апликирана с помощта на малка четчица и предлагана в добрите салони за красота.  Продуктът може да бъде използван и самостоятелно,  при условие че истинските вежди притежават правилна форма, но им е нужна само повече плътност или по-наситен цвят. За разлика от Faceframe 3D, който може да изгради нови вежди, дори при пълното отсъствие на такива, PERFECT BROWS се нуждае от косъмчета, било то естествени или изкуствени, за да разгърне потенциала си.  Ето защо в повечето случаи е добре да се използва като допълнение към перфектно изваяни с Faceframe 3D силует на веждите. Уникалната система Faceframe 3D е достъпна и в няколко сертифицирани за извършването й родни салона за красота и за по-малко от година е озарила стотици погледи. Независимо дали е използвана за специален повод или е част от ежедневния облик на жената, тя e винаги синоним на повече магнетизъм, самочувствие и усмивка, подарена на собственото ни отражение в огледалото.


коса

33


нокти

ЗАМИСЛЯЛИ ЛИ СТЕ СЕ, ЧЕ КОЖАТА НА РЪЦЕТЕ И ЛИЦЕТО ВИ Е ПОСТОЯННО ИЗЛОЖЕНА НА ВЪЗДЕЙСТВИЯТА НА ОКОЛНАТА СРЕДА? А ЗАМИСЛЯЛИ ЛИ СТЕ СЕ, ЧЕ ОБРЪЩАТЕ ПОВЕЧЕ ВНИМАНИЕ НА ЛИЦЕТО СИ И ЧЕСТО ЗАБРАВЯТЕ ДА СЕ ПОГРИЖИТЕ ЗА РЪЦЕТЕ СИ? ОСВЕН ПОД АТАКАТА НА ВЪНШНИ ВЛИЯНИЯ, ЧЕСТО ГИ ПОСТАВЯТЕ И ПОД ВЪЗДЕЙСТВИЕТО НА РАЗЛИЧНИ ПРОДУКТИ ЗА ЛИЧНА ХИГИЕНА И ПОЧИСТВАЩИ ПРЕПАРАТИ. СЕГА ЩЕ СЕ СЪГЛАСИТЕ ЛИ С НАС, ЧЕ КОЖАТА НА РЪЦЕТЕ ВИ ПОВЕЧЕ ОТ ВСЯКОГА СЕ НУЖДАЕ ОТ ИНТЕНЗИВНА ЕЖЕДНЕВНА ГРИЖА?

Грижата, за която ръцете ви отдавна мечтаят

С

Опитайте Крем за ръце на SNB с един от двата аромата. Той омекотява, подобрява липидния баланс, поддържа хидратацията и създава много фин филм, който защитава кожата от неблагоприятни въздействия на околната среда. Вложеното в него масло от шеа предпазва кожата на ръцете от изсушаване. Комбинацията му с гликоли и урея съдейства за контрола на водния баланс. В състава на продукта са вложени още масло от жожоба, което подхранва и регенерира кожата, и бизаболол, който има противовъзпалително действие. Емулсията е балансирана да осигури леко нанасяне, бързо проникване и липса на мазна следа. Тези й качества я правят подходяща за честа употреба при различни типове кожа. И всичко това е в удобен флакон от 30 мл с дозатор, подходящ за дамската ви чанта и в по-голяма опаковка от 250 мл. Добавете към грижата за ръцете и няколко капки Масло за здрави нокти на SNB отново в един от двата аромата - манго или гуава. То активира растежа на ноктите, хидратира, подхранва и възстановява еластичността на кожната гънка, като я прави мека и гладка. Продуктът е балансирана комбинация от овлажняващи и омекотяващи съставки. Двете професионални линии за маникюр Манго и Гуава на SNB включват още Скраб с хималайска сол, Подхранваща крем-маска, Пилинг за ръце и Лосион за ръце. Създадени са, за да осигурят на ръцете ви максимален комфорт и грижа, както по време на козметична процедура маникюр в любимия ви салон, така и след това. Всеки от продуктите, включени в двете серии, можете да използвате като поддържаща грижа у дома. Можете да ги откриете в салоните за красота или на www.starnails.bg Не се колебайте! Подарете на ръцете си грижата, за която отдавна мечтаят. 34

Фотограф: Диляна Флорентин Модел: Веси Бонева

писъкът на задължителните продукти, с които да започнете, е кратък – подходящ крем за ръце и масло за нокти и кожички. Препоръчваме ви те да бъдат с топъл плодов аромат на сочна гуава или тропическо манго, който да доставя удоволствие на сетивата. Ако се колебаете в избора си, обръщаме вниманието ви към два продукта от професионалните линии за маникюр на SNB – МАНГО И ГУАВА.


коса

35


цял св

* ят

ти за к еп

т

сота о Ра

Рец Beau Rivage Palace à Lausanne, Suisse Beau Rivage Palace at Lausanne, Switzerland

39

Catalogue Produ

Products Catalog

Rituels de Beauté du Mon

Beauty Rituals of the Wor


uits

gue

nde®

rld®


Hyalogy P-effect Nourishing Cream

Подхранващ и лифтинг крем за лице (за суха и чувствителна кожа) Уникалната комбинация от активни съставки овлажнява, подхранва, омекотява кожата и незабавно облекчава дискомфорта, провокиран от усещане за стягане и опъване. Hyalogy P-effect Nourishing Cream е особено подходящ за приложение при студова алергия на кожата и при условия на ниски температури през зимата. Регулярното приложение на този крем успокоява, редуцира еритема и ревитализира чувствителната кожа. Основните активни съставки са коензим Q10 и витамин Е. Благодарение на това се осъществява мощен антиоксидантен ефект и се стимулира синтеза на колаген.

бурканче 40 г

Hyalogy FH Essence

Високоефективен серум с мощен „анти-ейдж”, противовъзпалителен и лифтинг ефект Високотехнологичен „анти-ейдж” серум, обогатен с екстракти от див ямс, флорентински ирис и соя. Реструктурира епидермиса, стимулира синтеза на колаген и значително подобрява еластичността на кожата. В състава е включен патентования комплекс „концепция пет”, който стимулира клетъчната регенерация и значително подобрява вида на кожата. Този серум интензивно хидратира и тонизира кожата на лицето, шията и деколтето и предотвратява формирането на фини линии и бръчки.

флакон 30 мл

Hyalogy P-effect Peeling Lotion

Почистващ ексфолиращ лосион с плодови киселини Високотехнологичен ексфолиращ лосион, разработен посредством нанотехнологии, с интензивен биостимулиращ ефект. Съдържа уникална комбинация от аминокиселини от суроватка, плодови киселини и бактериален филтрат от млечно-киселини бактерии. Този лосион въздейства върху стволовите клетки на кожата и предизвиква верига от регенерационни и метаболитни процеси, които протектират и укрепват кожата. Формулата е обогатена с нискомолекулна хиалуронова киселина – нежно ексфолира повърхностния слой мъртви клетки, ревитализира, освежава и придава сияен вид на лицето. За оптимална защита на кожата след ексфолиация прилагайте фотозащитен продукт, дори и през зимата.

Hyalogy Platinum Face Cream

бурканче 50 мл

флакон 100 мл

Регенериращ и хидратиращ крем за лице с „анти-ейдж” ефект Интензивен регенериращ крем, обогатен с патентована, нискомолекулна хиалуронова киселина и платина. Формулата съдържа фито-екстракти от кора на бяла върба и от калифорнийски сливи и осъществява интензивен хидратиращ и регенериращ ефект, подпомага клетъчната регенерация и забавя процеса на хронологично стареене. Редовното приложение на Hyalogy Platinum Face Cream изглажда релефа, изравнява тена, укрепва еластичността и тонизира кожата. Възвръща блясъка на лицето и се препоръчва за дами, подложени на стреса, на замърсявания на големия град, при прекомерно излагане на UV-лъчи и при нездравословен начин на живот – тютюнопушене, след диети и др.

Нyalogy β Интензивен „анти-ейдж” серум с ефект на ботокс Интензивен „анти-ейдж” серум, базиран на иновативни нанотехнологии с ефективност, напълно съвместима с действието на ботокса, но без необходимост от инжекционно приложение. Благодарение на комбинацията от активни съставки – аргирилин, Q10, нискомолекулни йонизирани хиалуронова киселина, злато и платина – възстановява енергийния потенциал на клетките, осъществява антиоксидантен и хидратиращ ефект и ревитализира кожата. Серумът пенетрира в дълбочина и интензивно стимулира синтезира на колаген. Регулярното приложение на серум Hyalogy β подобрява значително дейността на кожата. Подходящ за флакон с всеки тип кожа и за всяка възраст. капкомер 30 мл Hyalogy VK Essence

флакон 100 мл

Високоефективен нискомолекулен серум за чувствителна кожа Високоефективен серум, подходящ за деликатна и чувствителна кожа, склонна към зачервявания. Ефективността на този серум се базира на високотехнологичен комплекс наречен “концепция пет” - той подпомага клетъчната регенерация и ревитализира кожата. Формулата съдържа уникален фито-комплекс от екстракти от див чемшир, азиатска Центела и дървесния вид Buckeye, витамин К и масла от шипка, авокадо и кайсиеви ядки. Тази високоефективна комбинация от активни съставки, укрепва съдовите стени и осъществява лек тромболитичен ефект. Този серум се препоръчва за чувствителна кожа, склонна към зачервявания с еритем, розацея и купероза. Изключително подходящ за възстановяване след пластични операции. Официален представител за България: БУЛГЕРМЕД 2000 ООД София 1124, ул. „Светослав Тертер” 24, тел.: 02/ 942 70 70. e-mail: office@bulgermed.com; www.bulgermed.com


Луксозна “анти-ейдж” грижа за Вашата кожа

ОПТИМАЛНА ХИДРАТАЦИЯ  ИНТЕНЗИВЕН „АНТИ-ЕЙДЖ” ЕФЕКТ  ПОДОБРЕНА ЕЛАСТИЧНОСТ 

ПРОДУКТОВАТА ГАМА СЪДЪРЖА ПАТЕНТОВАНА НИСКОМОЛЕКУЛНА ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА, БАЗИРАНА НА ИНОВАТИВНИ ЯПОНСКИ ТЕХНОЛОГИИ Официален представител за България: БУЛГЕРМЕД 2000 ООД София 1124, ул. „Светослав Тертер” 24, тел.: 02/ 942 70 70. e-mail: office@bulgermed.com; www.bulgermed.com


спа

ПОЛИНЕЗИЯ Стресът и умората ни карат да мечтаем за бягство от ежедневието. Затова Thalgo черпят вдъхновение от традициите на Полинезия, за да сътворят един спа ритуал, който да ни отведе на виртуално пътешествие, далеч от забързаното ежедневие. Всеки един от етапите и продуктите в спа ритуала ни подканват да преоткрием Полинезийските традиции за красота.

Спирка на остров Таха – Ваниловият остров Този остров е известен с изобилието от ванилия, наричана още „черното злато”. Екстрактите от ванилия имат силни детоксикиращи и релаксиращи свойства. В тази стъпка от спа ритуала Полинезия се нанася благоуханен захарен ексфолиант, който съчетава ситно стрити кокосови черупки, бял пясък от Бора Бора, морски соли и ванилия, които ексфолират и омекотяват кожата. „Вкусният“ ексфолиант с опияняващи аромати се предлага и за всеки, който желае да се поглези и в домашни условия.

ЕКЗОТИЧЕН СПА РИТУАЛ ОТ THALGO

Спирка на остров Манихи – Островът на Лагуните Спокойствието и изключителната красота на лагуните са превъплътени в луксозната вана, която се предлага във втората стъпка от спа ритуала. Отпускате се във вана с ефервесцентни таблетки, които са обогатени с ароматни масла и допринасят за пълния релакс и избавяне от напрежението.

Спирка на остров Бора Бора – Островът с Белия пясък Традицията на полинезийския масаж се предава от поколение на поколение. Полинезийският масаж активира кръвообращението и възстановява енергийния баланс. Черпейки опит от този древен масаж, Thalgo сътвориха „махана” масаж, който съчетава дълбоки релаксиращи движения и техники на ломи-ломи масажа с невероятен масаж с топли пясъчни торбички, които премахват напрежението в мускулите. Масажът се извършва с ароматно масло, което ухае на типичните за Полинезия аромати на тиаре и ванилия.

Спирка на остров Раиатеа – Свещеният остров В тази завършваща фаза на спа ритуала се нанася Полинезийско свещено масло, което съчетава екстракти от тиаре със златни частици. Маслото подхранва и хидратира кожата и придава загадъчен блестящ ефект. След един час и половина пътешествие из островите на Полинезия тялото и умът са заредени с нови сили и енергия.

40


Официален представител на THALGO за България: тел. 02 462 70 88, 0888 709 790; e-mail: office@selenta.bg


спа

МАСАЖНА СВЕЩ С АРОМАТ НА ЛИМОН

ОТДАВАНЕ НА ПЪЛЕН РЕЛАКС

Чувствате ли се претоварени от непрекъснатия стрес в ежедневието? Не Ви ли се иска понякога просто да се „измъкнете” от всичко това? Тъй като стресът в нашето ежедневие започва да оказва непосредствено влияние върху общото ни благосъстояние и спокойствие, трябва самите ние просто да си вземем почивка и да избягаме... Въведете масажната свещ с аромат на лимон AromaVine™ на TheraVine™, създадена за да Ви даде една пълноценна почивка от баналното сиво ежедневие. Тази 100% натурална синергична смес от растителни восъци и масла, заедно с перфектно инфузираните лечебни растения, е един инспириран СПА продукт, специално създаден за релакс, овлажняване и подхранване на Вашата кожа. Изработена от превъзходен соев восък с нано-емулсия от активни липозоми с какаов екстракт, козметични съставки и натурални масла и восъци, тази свещ предлага много предимства относно овлажняването и защитата на кожата, както и лечебни качества. Масажната свещ с аромат на лимон AromaVine™ е превъзходна не само за масаж на цялото тяло, но така също има терапевтичен ефект и е много полезна при омекотяване и изглаждане на суха кожа, сухи лакти, сухи крака или напукани пети през зимата, а може да се използва и за комфортно третиране на кожички, както и за универсален хидратиращ крем за ръце и тяло. Тези висококачествени съставки за подхранване на кожата намаляват също и образуването на стрии и имат успокояващ ефект и ефект против бръчки... Истинско СПА преживяване! Но какво е масажна свещ? Нашата 3 в 1 масажна свещ с аромат на лимон AromaVine™ от чисто соево масло, която изглежда 46

красиво, мирише невероятно и има най-добрите терапевтични предимства, се топи при само 2 градуса над температурата на тялото и е поставена в стилен V-образен стъклен съд - красиво разположен върху дървено блокче. Когато тя гори, восъкът се топи и образува петно от разтопено масло, което е топло и приятно на допир, не пари и не причинява дискомфорт. Маслото има копринено мека, кремообразна текстура със силно изразени подхранващи свойства и по този начин доставя разкошно удоволствие на Вашата кожа като бързо попива и не оставя мазни следи. Идеална за масаж, както и за всеки, който изпитва желание да се поглези, масажната свещ с аромат на лимон AromaVine™ е специално разработена за използване като продукт за цялото тяло. В допълнение към тези изключителни предимства масажната свещ с аромат на лимон AromaVine™ има и положително въздействие в ароматерапията - благодарение на успешната комбинация от великолепни етерични масла. Етеричното масло от лайм е освежаващо и има ободряващ ефект, а етеричното масло от сладък портокал е успокояващо и релаксиращо, в същото време етеричното масло от лимонена трева подобрява кръвообращението и помага за облекчаване на болките в мускулите. Полезните свойства на масажната свещ с аромат на лимон AromaVine™ ще доставят не само удоволствие на кожата, но допълнително тази изящна свещ ще освети стаята и ще осигури траен аромат, създавайки успокояваща и приятна атмосфера за масаж или просто една спокойна атмосфера във Вашия дом. Кожата Ви ще остане леко парфюмирана от използваните етерични масла, запазвайки до края на деня следа от получената наслада.


Нашите серии са произведени с абсолютна коректност, така че можете да бъдете сигурни, че изпълнявате и се подлагате на терапии, които са най-добрите. Нашата загриженост излиза извън пределите на Вашата кожа. Гарантираме, че продуктите ни, които са получени по естествен път, не съдържат вредни алкохоли, изкуствени аромати, оцветители, вредни нефтопродукти или минерални масла. Новата масажна свещ с аромат на лимон AromaVine™ не е изключение, тъй като е биоразградима, не съдържа нефтопродукти, не е токсична, включва фитил от чист памук, гори до 50% по-дълго от парафиновите свещи и е с 99% чистота от сажди, което обезпечава чисто изгаряне. Така че независимо дали имате нужда да си починете от стреса на деня или просто искате да се поглезите – Вашето решение е масажната свещ с аромат на лимон AromaVine™!

За TheraVine™ TheraVine™ е авангардна серия от усъвършенствани здравословни продукти за грижа за кожата разработена специално, за да осигури желаната от всички перфектно балансирана и сияйна кожа - без ограничение от пол и възраст. TheraVine™ - ангажирана с постигането на оптимална грижа за лице и тяло - дава отговора и отключва естествения блясък на всеки човек. Отключете силата на естествената красота. Там, където лечебни растения и напреднали технологии отключват силата на естествената красота и грижа за кожата - използвайки надеждни международни научни изследвания, съвременни технологични активни съставки, са добавени най-добрите гроздови вторични продукти от областта Западен Кейп. TheraVine™ е уникален, южноафрикански продукт, получен по естествен път и с изключителни релаксиращи, овлажняващи и успокояващи свойства, представяйки решение за добре подхранена кожа и жизненост. TheraVine™ - чувствен подарък от Южна Африка за красота и грижа за кожата!


УНИКАЛНИ АНТИ-СТРЕС СПА ТЕРАПИИ с ЦВЕТЯТА на Д-р БАХ

БИО АНТИ-СТРЕС ГРИЖА за КОЖАТА, ТЯЛОТО, УМА и ДУШАТА


мениджмънт

ANGELS STUDIO BEAUTY & SPA истински оазис на красотата

Собственик и управител е Семиха Ангелова, която с ентусиазма и позитивното си излъчване зарежда с енергия целия екип от доказани професионалисти. Завършила е педагогика, но красивото винаги е било част от нея и това я е накарало да инвестира в изграждане на салон за красота. Както самата тя казва, целта й е била да създаде нещо по-различно и по-мащабно. Нещо, което да събере всички услуги в едно. Според маркетингово проучване в област Пловдив това е най-мащабната инвестиция, направена в този бранш през последните години. В салона цари грижливо разпределение на атмосфера и пространство, уют и лукс от най-висок клас, разнообразие на продукти и услуги, всичко това с насоченост към клиентите. Гъвкавост, точност и прозрачност е мотото на успеха на салона на г-жа Ангелова. Според нея маркетингът, мениджмънтът и инвестициите, които се правят във всеки един бранд, са най-важното нещо. А в управлението му основното е лоялността и коректността. За самата нея, като мениджър, най-важните фактори са прозрачността, дисциплината и етиката в отношенията между партньори и клиенти. Пълното оборудване на салона е направено от Сонома България. Работните места са снабдени с всичко необходимо и покриват изцяло нормативните изисквания. Служителите, които работят в отделните сектори са старателно подбрани и имат най-високо ниво на обучение. Услугите, които се предлагат включват фризьорство, козметика и козметични процедури, ноктопластика – ма-

50

Мениджър: Семиха Ангелова

Салонът за красота ANGELS STUDIO BEAUTY & SPA в Асеновград определено привлича вниманието с уютната си обстановка, модерно оборудване и неповторима феерия от лукс и релакс.

никюр и педикюр, перманентен грим, солариум и соларна козметика. Във фризьорската част на салона се работи с професионалните продукти на L'Oreal и Schwarzkopf, а уредите са на BaByliss PRO. При спа терапиите се използва козметика на марките Algologie, Filorga и Farmona, а при епилационните процедури – на Holiday с необходимата апаратура. За ноктопластиката, маникюра и педикюра се ползват продукти на Gelish. Салонът разполага и с професионални дермо-козметични апарати за подмладяване на кожата. Промотирането на всеки сектор на услугите, предлагани в салона на клиентите е много важно и затова специално се следи за посочените редовни цени на всяка услуга. Пакетните цени също са важен фактор за успешен бизнес. Постоянството, вниманието, отношението и дисциплината при работата на екипа, професионализмът и високият клас уют и лукс, съчетани с добро ценообразуване са добър подход към дългосрочни и постоянни отношения с клиентите.


козметика

Да подхраним и възстановим кожата си през зимата “Методът Biologique Recherche дава възможност да се определи моментното състояние на кожата на всеки пациент, за да се подбере подходящата процедура, която да осигури ефективност и решаване на даден проблем.” – разказва за новия революционен подход при грижата за кожата козметологът Стефка Сиракова от столичната клиника Jewel Skin.

Специалистите от Френската козметична лаборатория Biologique Recherche, която е с над 35-годишна история, разчита днес на правилно направената диагностика на кожата, на индивидуалния подход и на висококачествените и чисти съставки на продуктите. Всички продукти за лице са с висока концентрация на растителни екстракти, с морски и биологичен произход, без изкуствени добавки. “Идеални за възстановяване кожата на лицето през зимата са две от козметичните процедури на Biologique Recherche – Soint Restructurant Lissant и BioSensiblе.”препоръчва козметичнитя терапевт Стефка Сиракова. Soint Restructurant Lissant представлява незабавно възстановяваща терапия за фина, чувствителна, реактивна или травматизирана кожа. Благодарение на активните съставки процедурата хидратира, обновява, изглажда и успокоява кожата. “Хидратиращите и изглаждащите компоненти, на които залага са: хиалуронова киселина, която помага да се предотврати епидермалната дехидратация и копринените протеини, които защитават кожата и предпазват изпаряването на влагата.” – обяснява Стефка Сиракова от Jewel Skin Clinic. Екстрактът от тиква облекчава евентуални зачервявания и опънатост, а омега-3 и омега-6 комплексите балансират фукнциите на кожата и осигуряват по-добро усвояване на активните съставки. Подмладяващите съставки включват специално разработеният от Biologique Recherche растителен комплекс, който притежава множество функции като стимулиране, хидратиране и защита от свободните радикали. Изглаждащият и изравняващият тена ефект пък се дължи на екстракта от млечен протеин.

“Процедурата Soint Restructurant Lissant комбинира специална мануална техника за нанасяне на продукта Soin Restructurant & Lissant с въздействието на неговата перфектно балансирана формула.“ – разяснява специалистът. За дренаж и торбички под очите се извършват дренажни движения отвън навътре към окото. Скулптуриращи движения пък се извършват около скулите. Ръката повтаря помпещи движения, за да възстанови обема на зоните. По време на процедурата се използва кислородна Маска VIP O2, която създава благоприятна среда на повърхността на кожата. Маската стимулира кръвообращението и обменните процеси в клетките, благодарение на което веднага след процедурата цветът на лицето е подоб- рен. След маската започва етапа на лечение, като при него се нанасят основни серуми, които отговарят на състоянието на кожата на пациента. Фаза релакс, която представлява класическо моделиране на лицето, деколтето и раменете завършва процедурата Soint Restructurant Lissant хидратира кожата в дълбочина и намалява нейната чувствителност. Укрепва кожата, стимулира процесите на нейната регенерация, моделира овала на лицето и намалява дълбочината на съществуващите бръчки. Още една много ефективна терапия е BioSensiblе. “Тя е истинска панацея за чувствителната кожа през зимата. Продуктите от серията BioSensible и серума Yall~O2, които се използват в тази процедура, решават проблемите със сухотата и лющенето.“ – споделя своя опит Стефка Сиракова от Jewel Skin Clinic. Те усилват бариерната функция на кожата, защитават я от външните дразнители, възстановяват натуралния овлажняващ фактор, премахват беленето, зачервяванията и раздразнението, и даряват на кожата така желаното усещане за комфорт. Тази процедура прави кожата гладка, изпълва я с влага, подобрява цвета на лицето, изглажда фините бръчици, а дълбоките прави едва забележими.


Hydradermie Treatment терапията на „звездите” Благодарение на повече от 40-годишния си опит в салонната козметика във Франция и повече от 70 държави в цял свят, Guinot затвърждава позициите си на лидер в професионалната красота. Още през създаването си през 30-те години на ХХ век, френската марка е истински пионер в грижата за кожата чрез използването за първи път на йонизация чрез световноизвестната си козметична терапия HYDRADERMIE /Хидрадерми/. Не случайно HYDRADERMIE се нарича козметичната терапия на „звездите“, защото е станала любима на редица известни личности в цял свят поради безспорната си ефикасност и видими резултати. Hydradermie е ексклузивната козметична терапия на Guinot, която възвръща младостта и блясъка на кожата още след първата процедура. Уникална патентована иновация спомага за бързо и дълбоко проникване на йонизираните активни съставки, което е ключът към изключителната ефикасност на терапията.

54

Двойна йонизация – двойно по-добри резултати


HYDRADERMIE „Двойна йонизация“ е най-новата разновидност на доказаната терапия за лице на Guinot. Чрез използването на два електрода – единият положително зареден, а другият – отрицателно, се спомага проникването, както на положителните, така и на отрицателно заредените йони на специфичните гелове, подбрани според типа и козметичния проблем на кожата. За разлика от стандартната йонизация, при която проникват само позитивните йони, двойната йонизация е в пъти по-ефикасна. Чрез нея в кожата могат да се вкарват активни съставки с отрицателен заряд като хиалуронова киселина, нуклеинова киселина, витамин Е, витамин F, витамин С, салицилова киселина, плодови киселини и аминокиселини. Специално разработените електроди за двойна йонизация повишават прецизността на терапията, тъй като са идеално адаптирани за работа върху деколтето, шията и лицето, а чрез сферичните им краища се третират специфичните зони, като окоолочен контур, назолабиални гънки и пр. Hydradermie се предлага в седем различни разновидности, всяка от които е съобразена с индивидуалните нужди на Вашата кожа. Hydradermie с двойна йонизация се извършва единствено от опитни и специално обучени козметици. Без значение дали сте в Ню Йорк, Лондон, Хонконг, Сидни, Торонто, Мадрид или Рим, в козметичен салон или спа център, можете да сте сигурни, че терапията Hydradermie „двойна йонизация” се прилага според високите стандарти на Guinot, очаквани от всеки клиент.


ДВОЙНА ЙОНИЗАЦИЯ

ОКСИГЕНАЦИЯ

HYDRADERMIE „Двойна йонизация“ започва с подробна консултация с клиента, което дава възможност на козметика да постави точна диагноза на кожата и да определи най-подходящите йонизиращи серуми за работа по време на терапията. Guinot са разработили специфични серум-гелове за всеки козметичен проблем: хидратация, подхранване, за мазна и смесен тип кожа, за чувствителна кожа, изсветляващ, против бръчки, за комплексна регенерация, както и гел за подготовка на кожата преди излагане на слънце и за поддържане на тена. Специфични гелове се прилагат и в областта около очите и шията и деколтето. Тайната на козметичната терапия HYDRADERMIE „Двойна йонизация“ е, че козметикът може да съчетава различните гелове, за да постигне максимални резултати за кожата на клиента. Двойната йонизация трае общо 10 минути, като симетрично се обработват двете половини на лицето, шията и деколтето както с положителния, така и с отрицателния електрод.

РЕЛАКСИРАЩ МАСАЖ

Следващата стъпка е ОКСИГЕНАЦИЯТА, при която се прилага специфична кислородна емулсия със стабилизиран кислород. Под въздействието на високочестотен ток /Д’арсонвал/ емулсията се трансформира в молекули озон с антисептично и противовъзпалително действие. Микроциркулацията е активизирана благодарение на хиперемията, кожата е видимо наситена с кислород. Истинското удоволствие от HYDRADERMIE терапията се крие и в мануалния масаж, който се извършва със специфичен серумкрем с регенериращи и хидратиращи активни съставки с растителен произход. Веднага след това се прилага мозайка от няколко вида маски и финални серуми и кремове според типа кожа. „Тестът с огледалото“ в края на козметичната терапия е гаранция за клиента за постигнати резултати: лицето е видимо променено, чертите са релаксирани, а кожата е с уравнен и блестящ тен.

Официален представител на GUINOT за България: тел. 02 462 70 88, 0888 709 790; e-mail: office@selenta.bg


процедура

ВОДНО ДЕРМАБРАЗИО за ЧИСТА и КРАСИВА КОЖА! Само за 20 минути лицето ви може да бъде почистено от пъпки, комедони и черни точки без зачервяване, болка и период на възстановяване. Водното дермабразио е иновативна система за почистване, изглаждане и подмладяване на кожата, която напълно замества познатите техники, използвани досега. Това специално дермабразио полира кожата с помощта на различни течни продукти, които проникват в дълбочина, благодарение на воден поток и вакуумен режим. Този метод напълно хидратира кожата и прави третирането по-ефективно и професионално. Водното дермабразио е система, която комбинира няколко етапа: ХИМИЧЕН ПИЛИНГ Това е една подготовка за освобождаване на кожата от нечистотиите в порите, като ги омекотява без да ги нарани. В същото време се разкъсват връзките между мъртвите клетки, което улеснява тяхното отстраняване при следващия етап. ЕКСФОЛИАЦИЯ Чрез специална дюза се осъществява технологията “Вортекс”, която представлява завихряне на течност и въздух с помощта на вакуум, като едновременно мръсотията е всмуквана и изхвърляна в специален контейнер. Вакуумът от своя страна повишава тонуса на кожата, като подобрява микроциркулацията и лимфатичния дренаж. ЕКСТРАКЦИЯ Прави се, когато има дълбоки замърсявания и подкожни комедони, които не могат да се отстранят само с водна струя. Използва се специален серум, който има противовъзпалително действие. Следва КИСЛОРОДЕН ДУШ и ФОТОТЕРАПИЯ. Първо се използва синя светлина за успокояване на евентуални зачервявания при чувствителна кожа. Нанася се хидратиращ серум с хиалуронова киселина, след което следва червена светлина Изследванията доказват, че веднъж приета от клетките, тази светлина стимулира и засилва клетъчната активност и води до нарастване производството на колаген.

Контакти: салон Дима Стил гр. София 1000, бул. България No 47 (между ОМВ и Райфайзен банк) Тел.: (02) 958 2621 GSM: 0888 924 371

60

ВОДНОТО ДЕРМАБРАЗИО е: идеално както за нормална, така и за чувствителна кожа, акне, пъпки и др. подпомага проникването на полезни съставки в дълбочина. използва система за химическо пречистване на водата. хидратира кожата в дълбочина. подобрява тена, свива порите и изглажда кожата.


козметика

Forlle`d Първата по рода си елитна японска козметика ви представя най-новия продукт за домашна и професионална грижа идеален за всякакъв тип кожа. Неговото действие се дължи на нискомолекулна хиалуронова киселина. Лабораторията на Forlle`d проектира и патентова процеса на производството на нискомолекулна хиалуронова киселина и редуцира нискомолекулни вещества.

Тази технология ползва научните открития на нобеловия лауреат Коичи Танака. Стандартните размери на молекулите са 600-4000 нанометра, докато тези на патентованата нискомолекулна хиалуронова киселина са много по-малки, което улеснява допълнително тяхната пенетрация, дълбоко хидратиране и обновяване. Терапиите и козметичните процедури биха могли успешно да заместят инжекционната мезотерапия. Хиалуроновата киселина изпълнява жизненоважна роля при клетъчното делене и клетъчния синтез. Тя укрепва имунитета, предпазва от инфекции и възпрепятства възникването на алергични реакции. Молекулите на стандартната хиалуронова киселина са 3000 нанометра в диаметър, докато междуклетъчното пространство е с размери 15 - 50 нанометра. Това прави невъзможна пенетрацията на молекулите в по-дълбоките слоеве. Досега този процес е бил възможен само чрез директно инжектиране на хиалуронова киселина. Японските учени от лабораторията на Forlle`d успяха да разработят нискомолекулна хиалуронова киселина с размери на молекулите само 5 нанометра диаметър и с високи нива на йонизация, благодарение на което тя може да пенетрира дълбоко в кожата, без необходимост от инжектиране. Активни съставки: Биомембранен протеин, хидролизиран от мембраната на яйчена черупка. Перлен протеин, стягащ кожата и изравняващ тена. Калифорнийска слива, която предотвратява миграцията на меланина до повърхността на кожата. Скваленен липид, извлечен от черния дроб на акула. Женско биле подтиска действието на ензима. Екстракт от семена на моринга. Екстракт от корен на царска трева. Екстракт от потайниче, предотвратява тъмните кръгове под очите. Контакти: Козметичен център Джули гр. София, кв. Дианабад ул. Никола Габровски 12 GSM: 0887 10 12 10 62


за контакти: Дермика естетика, София, ул. Св. Св. Кирил и Методий 118 - 120, ет. 2, офис 4 тел. 0885 82 20 20, www.dermikaest.com


апаратура

NEW VISION – АПАРАТИ ЗА ОТСЛАБВАНЕ С НЕВЕРОЯТНИ РЕЗУЛТАТИ! Апаратите NEW VISION на SlimCity комбинират най-успешните и доказали се във времето терапии за отслабване, премахване на целулит и подмладяване, а именно изключително мощна кавитация 36 KHz, мултиполярна радиочестота за лице и тяло 5 MHz, липолазер, вакуум накрайник, а също така и ултразвук. Имаме удоволствието да Ви представим едни от най-новите попълнения в нашия каталог – SlimCity 058 и SlimCitу 059.

SlimCity 058 1. 6 броя липолазерни пада 2. 36 KHz кавитация 3. Mногополюсна високочестотна радиочестота за тяло - 5 MHz 4. Триполюсна високочестотна радиочестота лице - 5 MHz 5. Липолазерът може да работи едновременно с другите терапии.

SlimCity 059 1. Кавитация 36 KHz 2. Двуполярен радиочестотен лифтинг за лице - 5 MHz 3. Триполярен радиочестотен лифтинг за тяло - 5 MHz 4. Осемполярна радиочестота с вакуум 5. Ултразвук за лице - 1 MHz

И двата апарата използват кавитация с нискочестотни ултразвукови вълни /36 KHz/ за разрушаване на мазнините в организма, което води до общо отслабване и до коригиране на формите на тялото. Днес милиони хора избират този метод. Методът е създаден и проектиран в Европа, като съвременните изследвания го посочват като най-надеждният и безвреден метод за разрушаване на мастните депа.

64


Друго предимство, което имат апаратите SlimCity 058 и SlimCitу 059 е високочестотната радиочестота 5 MHz. В резултат на нея кожата става по-стегната и плътна. Засилва се кръвообращението, а оттам и насищането на тъканите с кислород и се ускорява отделянето на токсини и СО2. Това подобрява и тонуса на самата кожа. И тук започват разликите! SlimCity 058 притежава една от най-новите техники в борбата с излишните килограми – липолазерна терапия, докато от своя страна SlimCitу 059 залага на вече познатата и утвърдена в борбата с излишните килограми терапия - вакуум с осемполярна радиочестота. Липолазерната технология е неинвазивна лазерна липосукция за отслабване и оформяне на тялото с дължина на вълната 650 nm. Лазерната енергия прониква под повърхността на кожата и влияе директно на мастните клетъчни мембрани като променя пропускливостта и структурата им, а това от своя страна води до намаляване на размера на мастната клетка и започва освобождаване на вътреклетъчните мазнини. Мастните триглицериди изтичат през разрушените клетъчни мембрани в междуклетъчното пространство, където те постепенно преминават чрез естествените метаболитни функции към лимфата, без да предизвикват вредни физиологични ефекти. Резултатите са видими още след първата процедура. Обикновено се наблюдава от 2 до 4 сантиметра намаление в обиколката след всяка терапия. Препоръчително е да се направи курс от около 8 процедури в продължение на 4 седмици, т.е. по две процедури на седмица за постигане на оптимални резултати. Накрайникът, който съчетава вакуум и радио вълна може да се използва и след терапията кавитация за постигане на максимален ефект. Благодарение на него едновременно се прави лимфодренажен масаж на тялото за подпомагане извличането на разтопените мастни клетки след кавитацията. Задължително се нанася масажно олио, преди да започнете работа с накрайника върху тялото. Вакуумът се използва за първи път в медицината за лечение на белези при следоперативно възстановяване от липосукция. С развитието на технологиите се установява, че дълбокият масаж е еквивалентен на пасивни аеробни упражнения. Той има уникалния ефект на извеждане на токсините от организма и отстраняване на портокаловата кожа.

Контакти: гр. Пловдив, ул.“Иван Рилски“ №12, тел. 0877 555 111 е-майл: slimcitybg@gmail.com www.slimcitybg.com

Предимства на апаратите SlimCity:

1. Доказани резултати 2. Бързо третиране – спестява време. 3. Безболезнена и приятна процедура 4. вградена система за пречистване на водата 5. Интелигентен интерфейс 6. Лесен за употреба

Контакти: гр. Пловдив , ул .“И ван Р илски “ №12, тел . 0877 555 111 е - майл : slimcitybg @ gmail .com www. slimcitybg .com


7

години сп. Beauty woman се наложи, като единствената медия, която отразява достоверно новостите в сферата на Клиничната и естетичната дерматология и алергология. Ние достигаме до над 4000 обекта (фризьорски, козметични, спа центрове, дерматологични кабинети и клиники, и други). Този начин на разпространение гарантира огромен брой читатели, които имат свободен достъп до списанието в тези обекти.


външният ви вид е ваш избор!

Глобал Естетикс ЕООД, София, ул.Р уен 18, ап.1, +359 2 8690304, office@globalaesthetics.net www.globalaesthetics .net


medical

Медицинска естетична академия на Allergan момента текат обученията за напреднали.

Разкажете за Медицинската естетична академия на Allergan.

Д-р Радина ДЕНКОВА, дерматолог Aesthe clinic

Тренер сте на Allergan и започнахте много сериозно да подготвяте ваши колеги.

В

кои страни про -

веждате обучения?

Провеждам обучения в България, Сърбия, Македония, Словения и Хърватска. Последно подготвях колеги в Белград по модул за периорбиталната зона. Преди два месеца бях в Хърватска, като обучението беше за лекари от Хърватска и Словения, също за периорбитална зона. Това е последният модул, предоставен ни от Allergan и е само за напреднали. Миналата година в Сърбия преподавах по модул за средна част на лицето. Вече имам около 10 обучения в България – за начинаещи, средно напреднали и напреднали. В

70

В момента от Източна Европа общо сме 24 тренери, включително аз, като има колеги от Румъния, Полша, Чехия, Русия, Украйна, Гърция, Турция, също и от Израел, Южна Африка и Прибалтика. Академията е пет годишна, като всички тренери преминахме през изпит – трябваше да направим оценка на лицето на непознат пациент и да го обработим пред комисия. Изпитът е много сериозен, оценява се работата на лекаря като техника, презентационните му умения, правилното и прецизно прилагане на продуктите на Allergan, и всичко това точно за 20 минути. След това започва обучението като се преминава през различни модули: средна част на лицето, периорбитална зона, периорална зона, подмладяване на ръце, шия и деколте, странични ефекти на филърите и т.н. Всеки модул приключва с изпит, като има изпит и за консултация на пациента – как ще му бъде представен по най-добрия начин продукта, защо да предпочете най-новата Вайкрос система. Новите продукти са малко по-скъпи, но пациентът трябва да е наясно с предимствата им – високо качество, дълготрайност, лесно се

моделират, по-безболезнени са, т.е. продуктът си заслужава по-високата цена. Накрая всички тренери участват в образуването на набор от слайдове, които след това ще се използват за обучението на колегите в съответната страна. Миналата година имахме сериозно обучение в Прага за презентационни умения и Body Language. Беше много интересно, но и доста трудно, тъй като трябваше да се покажат найголемите достойнства на продуктите и на технологията. Имаше и специална сесия за страничните ефекти, като предварително ни бе зададено да носим снимки на пациенти с такива ефекти. Беше направено медицинско изследване (вече е публикувано), в което всички ние сме съавтори - съставихме алгоритъм на страничните реакции. При всеки страничен ефект, който би могъл да се получи от продукта, от техниката или по други причини – примерно при исхемия на голям съд, хиперсензитивност, алергична реакция и др. трябва да се реагира адекватно. Всеки обучаващ трябва да е отлично подготвен и когато отиде да преподава в собствената си страна да може да научи колегите си какво да правят при поява на странични реакции, защото 90% от тях нямат представа как да реагират ако възникне някакъв страничен ефект. Напр. възможно е след 5-6 месеца да се образува биофилм (капсуловано гнойно огнище) – дори третираната зона да е перфектно почистена, може да попаднат бактерии и да провокират абцес. При


medical

този страничен ефект се назначава минимум 20-дневен прием на ципрофлоксацин, а не 5-дневен, както правят повечето колеги, защото абцесът пак се възобновява. Много важно е да се работи не само с найдобрите продукти, но и да се използва най-подходящата техника, както и да се направи прецизна оценка на лицето на пациента. Лекарят може да работи с най-качествения продукт, но ако не приложи този продукт на точното място, резултатът няма да е добър.

На какви изисквания трябва да отговаря лекарят, за да стане тренер на Allergan? Първото условие е да има 5-10-годишен опит в инжектирането на филъри, а самото предложение идва от местния представител на Allergan, който въз основа на обема поръчани продукти препоръчва съответните лекари. Когато се купуват около 30-40 продукта на Allergan месечно, това предполага, че лекарят има средно разработена практика и съответно – опит като инжектор. Това също е необходимо условие, за да бъде избран за тренер. Важно е и в собствената си страна лекарят да има изграден имидж.

А

в

България

как се определя ни -

вото на лекарите?

Групите са начинаещи, средно напреднали и напреднали, като подходът е различен при различните групи. Напр. модулът периорбитална зона е само за напреднали, не може да се преподава на начинаещи, защото трябва да се знаят доста

неща преди да се пристъпи към работа в тази зона. Много хора смятат, че областта около очите е лесна за работа, но всъщност това е най-трудната зона в цялото лице. Първо, тя е трудна за преподаване, защото има специфични анатомични особености и, второ, трудна е и за работа, тъй като трябва да се използва много малко продукт, да се знае точно къде да се инжектира, да се познава връзката между средната част на лицето и периорбиталната зона. Понякога само възстановяването на обема в средната част може да подобри периорбиталната зона и дълбоката „слъзна падина“.

К ак се провеждат обученията? Ще дам пример с групата за напреднали. Групата е от 6 души, като първо им изнасям презентацията – какво представлява периорбиталната зона, анатомичните й особености и връзката й със средната част на лицето, както и продуктите, които трябва да се използват. Периорбиталната зона включва не само „слъзна падина“, но и чело, глабела, „пачи крак“, латерален край на вежди, долен и горен клепач и средна част на лицето. Обяснявам кои продукти за коя част са подходящи, примерно Vistabel е за глабела и за бръчки „пачи крак“. Разглеждам и причините за остаряване на тази зона, защото първите признаци на стареене се появяват именно в нея – около 30-годишна възраст, докато средната част на лицето остарява около 40-те години. Задължително обръщам внима-

ние на страничните реакции, които може да се получат в процеса на работата и как правилно да им се противодейства. В практичната част демонстрирам нагледно върху мой пациент – правя оценка на лицето, показвам какъв ще бъде планът ми и започвам работа пред тях. След това всеки колега си води пациент и работи с него, като аз наблюдавам и помагам, разбира се, ако се налага. Средно едно обучение трае около 7-8 часа.

К ак

възприемат българските ле-

кари факта , че точно вие ги обучавате?

Много хубав въпрос. Разбира се, някои колеги смятат, че не съм достойна да ги обучавам. Друга група лекари мислят, че ако отидат да се обучават в чужбина ще научат нещо различно. Но те не знаят каква е системата ни на подготовка в Академията на Allergan и, че ако отидат във Франция или в Англия, ще бъдат обучени по същия начин, както и аз бих ги обучила. Третата група колеги идват в началото с недоверие и си тръгват с голямо удовлетворение. Всъщност това е и най-голямата група. И четвъртата група са млади хора, на които всичко им е интересно, любопитни са и искат да научат нови неща. Доволна съм, че колеги, които са идвали досега, се връщат за обучение по други модули. Това означава, че те са удовлетворени, искат да усвоят нови знания и да се усъвършенстват в своята работа.

71


medical

чудодейната сила на Мъртво море Лечебната сила на Мъртво морe е известна от векове за подобряване и възстановяване на красотата и младостта на кожата. От далечни времена се пазят и разказват легенди за приказните му свойства и за съкровено пазената му тайна, чрез която дарява красота и здраве. Формирано в продължение на хилядолетия, то е най-ниската сухоземна точка на Земята – намира се на 421 м под морското равнище.

Ексфолиант за тяло * Почистваща маска за лице * Ексфолиант за лице * Почистващ сапун с кал * Натурална кал от Мъртво море

Водите на Мъртво море са с 32% концентрация на минерали и микроелементи с научно доказани свойства за възстановяване на здравето на кожата. В допълнение, соленото езеро е дом на Dunaliella Algae – уникално микроводорасло, известно със свойствата си за забавяне на стареенето, благодарение на високото съдържание на бетакаротин и антиоксиданти. Солите и растенията от водите на Мъртво море действат в дълбочина за отпускане на уморените мускули и спомагат за изглаждане и реструктуриране на кожата. С безспорните си лечебни свойства, калта от този специфичен регион е позната от векове за успокоение и възстановяване на сухата и чувствителна кожа. Вдъхновени от всички тези уникални природни богатства и лечебните им свойства, на самия бряг на мистичния им източник се създава компанията AHAVA Dead Sea Laboratоries. Екипът й разработва иновативни, висококачествени козметични продукти от селектирани

72

съставки на основата на минерали от Мъртво море. Всички продукти на AHAVA съдържат патентования комплекс OsmoterTM. Той е най-наситеният на минерали и микроелементи серум в света, притежаващ силата да възстановява хидратацията, виталността и сияйността на кожата. В комбинация с иновативния Osmoter™ AHAVA създава и специална серия грижа за тяло Body Therapy Deadsea Mud, която е посветена и успешно прилага изключително благотворното действие на калта върху кожата. Богатата черна кал от крайбрежието на Мъртво море е формирана в продължение на хиляди години с натрупване на слоеве наносна глина. Уникалните й пречистващи сили днес са подкрепени от множество научни доказателства за хидратацията на кожата, възстановяването на еластичността, облекчаването на симптоми като

болка, грапавост, зачервяване и напукване. Натуралната кал от Мъртво море съдържа висока концентрация на магнезий, калций, калий, стронций, бор и желязо – елементи от съществено значение за поддържането на здрава, млада и еластична кожа. Калната маска въздейства с максимална сила за цялостно обновяване, пълна детоксикация и съживяване на кожата, като ефективно премахва мъртвите клетки и абсорбира излишния себум. В помощ на грижата за тяло е и специално разработеният ексфолиант с кал от Мъртво море, чиято иновативна формула в комбинация с микроперли от вулканична лава предлага нежно почистване, изглаждане и освежаване на кожата. За склонната към омазняване кожа е предназначен нежен сапун с кал от Мъртво море, чиято антибактериална формула без мазнини осигурява внимателно почистване на замърсяванията, освежава и възстановява естествения pH баланс на кожата.


ÂÅËÈÊÎËÅÏÍÀÒÀ Ê ÀË

Body Therapy Deadsea Mud Чудодейната сила на калта богатата черна кал от крайбрежието на Мъртво море съдържа висока концентрация на минерали и микроелементи.


medical

Какво представляват студовите алергии? Хората, които страдат от студови алергии отлично знаят, че студът им е противопоказен. Най-често наблюдаваме две неща: студова уртикария и дерматити, които се появяват основно през зимния период и са свързани с прекомерното изсушаване на кожата и нейното дразнене.

Доц. д-р Жана Казанджиева Катедра по дерматология и венерология, Медицински университет - София

74

Като цяло зимата не е най-благоприятният сезон, защото през този студен период от годината кожата наистина се изсушава много, дразни се от грубите тъкани, например вълнените пуловери. Освен това, косата, която е под шапки на свой ред също страда. Но най-вече страдат ръцете, особено ако не носим ръкавици и са изложени на студа. Такива ръце при поголяма чувствителност към студ обикновено са зачервени, кожата става грапава и сърби.

Студовата уртикария е нещо поразлично. Тя е 4 вида. Обикновената студова уртикария е най-често срещана. Самите пациенти знаят, че дори ако вземат студена бутилка кока-кола от хладилника, веднага на мястото, където са я пипнали се получава оток на дланите, появява се и силен сърбеж, който изчезва в рамките на 15 минути до половин час. Това е класическата студова уртикария. Тя не създава много проблеми, но все пак пациентите трябва да се погрижат непрекъснато да са на топло, да не излизат рязко на студ и това ограничава качеството на живот. Вторият вид уртикария се дължи вече на промени в кръвта. Става въпрос пак за студова уртикария, но тя се дължи на увеличено ко личество криоглобулини и крио фибриноген.

Това е вторична уртикария, която изисква определено лечение. Следващият вид студова уртикария се нарича рефлекторна и зася -

га хората , които рязко излизат от топло на студено, например от сауната в снега. Силното охлаждане на тялото води до поява на уртика-


medical

риален обрив, който изчезва в рамките само на 15 минути. Най-трудна за лечение е фамилната студова уртикария , при която има

наследствено

предразполо -

жение.

Тя е в групата на т.нар. автоинфламаторни заболявания и може да бъде свързана с много други симптоми, като например повишена температура, ставни болки, очно засягане. Става въпрос за нова категория системни възпалителни заболявания, различни от инфекциозните, автоимунните, алергичните и имунодефицитните. Лечението в повечето случаи е с биологични препарати.

Измръзванията

и изгарянията на

през зимата са чест проблем. Обикновено те са свързани с любителите на зимните спортове и със силното слънце, тъй като снегът отразява слънчевите лъчи толкова, колкото и пясъкът от плажа. Слънцето може да предизвика тежки изгаряния при хора, които непредпазливо са отишли в планината без да са нанесли фотозащитни средства. Устните също реагират на студа. Моят съвет е кожата

през зимата всеки скиор или любител на планините винаги да използва бариерен крем за устни, защото иначе устните се напукват и възпаляват – развиват се т.нар. хейлити.

През зимата при децата често се получава леко измръзване и зачервяване , което е много непри ятно.

Това проблем ли е и какво трябва да правят родителите? Не, не е проблем. Просто бързо трябва да се вземат мерки – с постепенно затопляне и намазване на мястото с добър подхранващ и хидратиращ крем. При засягане на по-големи площи е подходящо разтриване с ароматни масла. Мнението ви за кремовете, с които предварително се маже нежната детска кожа? Разбира се, това е една хубава профилактика и трябва да се използват кремове, които съдържат повече подхранващи съставки. За ръцете са подходящи и бариерните кремове. Вашите препоръки за грижа за кожата при пациенти, страдащи от студовите алергии? Трябва да подчертаем, че от студа

най-често страдат хора, които по принцип имат някакво заболяване, например склеродермия, болест на Рейно, диабет или заболявания на щитовидната жлеза. Кожата на тези пациенти изсъхва много силно, появява се сърбеж и тогава трябва наистина да се предприеме добро лечение: с овлажняващи и с омазняващи средства, които поне 2 пъти на ден да бъдат нанасяни върху застрашените участъци на тялото. Най-често това е кожата на подбедриците, но в доста от случаите има сърбеж и по гърба. Много внимателно трябва да изберем две неща: какво измивно средство да ползваме и с какъв продукт да се мажем след къпане. С какво да се мием? Винаги с олио за баня, особено при суха кожа. Никога душ-гел или шампоан. След къпане трябва да се направи бързо подсушаване за около 3 минути, но само с потупване, без да се трие кожата, защото тогава тя се раздразва повече. В рамките на тези 3 минути се нанася и т.нар. релипидиращ и хидратиращ крем, който гарантира добро състояние на кожата.

75


medical

Дилемата –

трябва ли човек да се къпе всеки ден?

чл.-кор.проф. д-р Цанков

Проф. Ц анков, появиха се статии на американски дерматолози , че честото къпане вреди на кожата . К аква е истината? Да, американските дерматолози смятат, че прекалено честото къпане не е полезно за кожата, с което и аз съм съгласен. До Втората световна война хората са се къпели средно един път на седмица. В пониско развитите страни, към които спада и нашата, дотогава банята вкъщи е лукс и достъп до такава са имали само привилегировани хора. Масово населението е ходило на баня веднъж седмично. В наши дни вече къпането всеки ден е възприето като нещо нормално. Разбира се, има и хора, които се къпят два пъти дневно. Напоследък много се дискутира т.нар.микробиом. Ние живеем съвместно с голям брой бактерии, населяващи главно кожата, която има повърхнина 1,8 - 2,5 кв.м, гастроинтестиналния тракт и пикочо-половата система. Общото тегло 76

на тези бактерии е около 1,400 кг, което приблизително се равнява на теглото на мозъка. Тази нормална бактериална флора, тези бактерии, са наши приятели, тъй като ни защитават от редица болести. Същите бактерии обаче могат да станат болестотворни при силен спад на имунитета, напр. при заболяване от СПИН и тогава от наши защитници се превръщат в наши врагове. Появява се дилемата – трябва ли човек да се къпе всеки ден? От гледна точка на микробиома всекидневното къпане, особено с агресивните препарати, на които изобилства нашия пазар, маскирани под името билкови шампоани или шампоани, запазващи баланса на кожата, кожата се обезмаслява и се унищожава микробиома. Ежедневно човек трябва да се измива в интимната област, това е задължително, както и в зоната на подмишниците, където гъстотата на нормално обитаващите кожата бактерии е най-голяма. Но всеки ден човек да се къпе не е необходимо. Разбира се, ако извършва физически труд или активно спортува, трябва да се къпе, но може да се измие само с вода, не е необходимо да използва сапун или шампоан, които увреждат кожата. Аз като дерматолог не съм видял човек над 50-55 години, чиято кожа да не е суха. И какво се получава? Кожата е изсушена и трябва да се прилагат емолиенти, които днес се произвеждат в големи количества, но това е свързано и с доста средства. Непрекъснатото ежедневно къпане води до изсушаване, а сухата кожа е по-слаба бариера от кожа с нормален тургор и с нормална воднолипидна мантия. Според мен имат

право американските дерматолози. Аз считам, че за кожата едно къпане два или три пъти седмично е напълно достатъчно. Разбира се това е показател и за различните епохи. Нека хората над 55 години си припомнят колко пъти седмично са се къпали родителите им. Между тях е имало лекари, интелектуалци, хора от ръководния елит. Друго вредно нещо, което наблюдавам при много мои пациенти е измиването на косата с шампоан всеки ден. И особено пациентките, които си мислят, че косата им е мазна и ако я измиват всеки ден тя няма да се омазнява толкова. Това не е вярно, защото към всеки косъм са прикрепени мастни жлези, които изливат секрецията си. Ежедневното измиване на косата вкарва мастните жлези в друг ритъм, те непрекъснато произвеждат себум, който омазнява кожата на главата. Аз имам своето обяснение за къпането всеки ден. Сексуалната революция започна през 60-те години и оттогава горе-долу започва и ежедневното къпане. Тази сексуална революция предразполага към бързо запознанство и бърз сексуален контакт – сред природата, в колата и т.н., и човек би трябвало да е чист. От здравна гледна точка ежедневното къпане не е най-добрата профилактика на кожата. Може би по-добре ще запазим здравето на кожата си, ако се къпем два или три пъти седмично.

Колко

пъти седмично да къпем

бебетата?

Всеки ден трябва да се измива дупето на бебето, а два пъти седмично е напълно достатъчно да се къпе. Става въпрос за бебетата със здрава кожа. Детската кожа е нежна, тя е преградата между външния свят и вътрешността на организма. Кожата има една бариера, водно-липидна мантия, която се нарушава от ежедневното къпане. В началото аз бях много против тази мода. Аз съм бил къпан всеки ден, а родителите ми са се къпели един път седмично. И всичките сме в добро здраве. Спомням си на един конгрес в Бразилия, американска колежка детски дерматолог, започна да обяснява как бразилските деца трябва да се къпят един път седмично. Стана обаче бразилската


medical

дерматоложка и каза: „Ние в Бразилия имаме нобелови лауреати, световни и олимпийски шампиони, всички те са къпани два пъти дневно и нищо им няма на кожата.“ Залата избухна в смях. Тогава американката каза: „Е, тук в Бразилия можете да ги къпете два пъти седмично.“ Ние живеем в един враждебен свят и въпреки многото реклами, съвременните измивни средства си остават агресивни спрямо нашата кожа. Ако се направи сравнително проучване между сапунът, с който сме къпани като деца и сегашните измивни средства, не съм убеден, че съвременните продукти ще се окажат по-малко агресивни.

Разкажете

по - подробно кои бак-

терии обитават кожата ни?

Най-честият представител на кожната флора е от групата на стафилококите – т.нар. бял стафилокок или Staphylococcus epidermidis, дифтероиди – бактерии, които се заселват по кожата на лицето и тялото, в ноздрите, също и в областта на пениса. Моят учител по дерматология проф. Петър Попхристов навремето искаше да направя кандидатска десертация – да прилагаме външно разтвори съ-

държащи култура на Staphylococcus epidermidis при атопиците (пациенти с атопичен дерматит), защото те са инвазирани със Staphylococcus aureus и по този начин да се избегне приема на антибиотици. Тогава имаше и тенденция при дълго лекуваните с антибиотици уретрити да се поставя интрауретрално култури със Staphylococcus epidermidis. Това, което се докладва на последния световен конгрес в Сеул (2010 г.), всъщност е идея на Попхристов, Васил Балабанов и Иван Богданов, които са били лауреати на Димитровска награда през 1952 г. Тяхната идея обаче потъва в забвение. Японци създадоха препарат със Staphylococcus epidermidis (нормалния обитател на човешката кожа) под формата на капки, които се накапват в ноздрите. Както е известно, хроничните носители на Staphylococcus aureus имат този микроб в ноздрите си. Една блестяща българска идея беше реализирана 58 години по-късно след нейното представяне...

И

един въпрос извън темата

защо в

България

има прекрасни

учени с блестящи идеи , а не успя ват да се реализират ?

Не съм съгласен, че идеите остават нереализирани. Има безброй научни достижения постигнати в Бългрия, с които би следвало да се гордеем. Въпросът е защо няма световни лидери в науката, нобелови лауреати. Първата причина е отношението на околните, което в малките страни, където хората се познават в голяма степен се характеризира със завист и неслучайно Елин Пелин е казал:„Ако в България се роди гений, то това ще бъде геният на завистта“. Втората е липсата на самочувствие, добро самочувствие, което се създава както от семейството, така и от обществото. И третата – липсата на материално-техническа база. Има и една история, която би следвало да се обясни с голямата любов към Родината, но и с липсата на готовност да станеш космополит. Стамен Григоров работи като асистент на проф. Масол в Женева. Едва 27-годишен, през 1905 г., той открива Лактобацилус булгарикус в киселото мляко и става известен. Получава покана да стане професор в Женева, както и директор на филиала на Института Пастьор в Сао Паоло – Бразилия, но отказва и се връща в България. В малката си лаборатория в град Трън прави гениални първи опити за създаване на противотуберкулозна ваксина, но липсата на научна атмосфера и невъзможността да работи с голям брой опитни животни забавят откритието му и с него се окичват французите Калмет и Герен през 1921 г. Стамен Григоров участва като полеви лекар в Балканската и последващите войни и получава орден за храброст и златен медал ”Червен кръст”. А би могъл да бъде Нобелов лауреат... Той е представител на младите българи обучени във Виена, Грац, Берлин, Париж, Страсбург и други елитни университети в епохата преди 1944 г. Получавайки дипломата си за завършено висше образование, те се завръщат в родината си и то не в София, а в Русе, Видин, Габрово, Севлиево, Варна, Бургас, дори и в селата, където са техните семейства.

Направете паралел с този факт днес... 77


medical

детската кожа през зимата Детската кожа се влияе от всякакви температурни разлики, тъй като тя е по-неустойчива, по-несъзряла.

Д-р Демерджиева, д.м. -

началник отделение Дерматология и венерология МБАЛ Токуда

К акви

грижи са необходими за

детската кожа през зимата?

Детската кожа се влияе от всякакви температурни разлики, тъй като тя е по-неустойчива, по-несъзряла. През лятото децата обикновено са обект на претопляне, тъй като все още нямат адекватни защитни реакции, а през зимата – обратното, по-често се наблюдават премръзвания. Климатът в България вече стана сравнително мек и много по-рядко се срещат такива състояния на премръзвания на крайници, пръсти, бузи и уши в детската възраст. Но детската кожа може много по-лесно да изсъхне, да се зачерви, да се появят люспи, в редки случаи дори и некроза по пръстчетата на ръцете или краката, посиняване, побеляване, което 78

е свързано с болка. Децата трудно могат да определят какво се случва и съответно да предадат на родителя тази информация, затова състоянието може да се задълбочи, ако не се обърне достатъчно внимание и детето се заиграе за по-дълго в студеното време. Какво трябва да направи родителят? Първо, необходимо е детето да е облечено подходящо за студения сезон. Не е казано, че през зимата децата не бива да са навън, напротив - те трябва да играят, да спортуват, да карат ски в планината – това са обичайни физически упражнения, които са дори желателни в детската възраст, тъй като спомагат за личностното формиране. Децата трябва да са с подходящи плътни обувки с дебела подметка, така че да бъде изолирано максимално крачето от земята. Подметката по възможност да е гумена с грайфери, за да не се хлъзга, а обувката да е кожена и малко по-широка в сравнение с крачето – не бива да го стяга, защото около него се формира въздушна възглавница, която поддържа постоянна телесна температура. И, второ, добре е кожата да е намазана с плътен крем, който е обогатен с липиди. Трябва да подчертая, че в планината винаги трябва да се използват и фотозащитни кремове независимо дали е слънчево или облачно, защото около 70% от слънчевите лъчи проникват и

през облаците, докато в градски условия това не е задължително. Когато е в планината детето трябва да бъде защитено както от слънце, така и от студ. Използват се последователно 2 крема, като първо се нанася фотозащитният и след около половин-един час – мазният крем, който да предотврати изсъхването на кожата на лицето и ръцете. Освен шапка, шал и ръкавици, необходими са и очила, които да предпазват очите от вредното действие на UV лъчите.

При

децата често се срещат за-

червявания по кожата на лицето, придружени с неприятен сърбеж.

К ак

да се избегнат и какво тряб-

ва да се направи , ако все пак се появят ?

Това е форма на студова уртикария – щом се появява зачервяване, особено ако е надигнато над нивото на кожата и е по откритите части на лицето и тялото. Детето трябва веднага да влезе на топло, а след това вече, за да се преодолее студовата уртикария, е добре да се редува топло и студено – по този начин ще се кали кожата. Не е добра идея да се дават антихистаминови препарати или медикаменти, които да подтиснат тази кожна реакция, тъй като не става въпрос за алергична реакция, по-скоро детето трябва да бъде закалявано, за да няма проблеми с ниските температури в бъдеще. При много силен сърбеж може да се


дадат антихистаминови медикаменти, но винаги след консултация с педиатър. Може да се нанасят и т.нар. колд кремове, които са с по-голямо процентно съдържание на липиди, те предпазват детската кожа и от вятъра, и от студа.

И

един въпрос извън темата

-

medical

напоследък много се

заговори за хигиена и поддържане на бебешката кожа .

К ак трябва да се грижим за кожата на бебето

що се отнася до къпането?

В това отношение има две школи. Според американската школа, например, бебетата трябва да се къпят един път седмично, а според нашата – къпането трябва да е веднъж дневно, най-често вечер и е свързано с формирането на хигиенни навици. Детето трябва да се къпе с много мек, щадящ сапун без детергенти (синдети) или олиа за къпане и гелове-мусанти, които не съдържат детергенти, оцветители и парфюмна композиция. Не бива да се злоупотребява с тежки и ароматизирани сапуни. Също така трябва много внимателно да се използват и праховете за пране на детските дрехи. Препоръчително е всички препарати, съдържащи детергенти категорично да бъдат спестени на децата, защото се установява, че в по-късна

възраст изсушаването на кожата се дължи точно на това – ранно използване на детерегенти в ежедневието ни. Да, децата могат да бъдат къпани, калявани и привиквани към водата и водните процедури, но не бива да се използват тежки сапуни, а т.нар. синдети.

Необходим

ли е допълнителен прием на витамини

през зимата за здрава детска кожа?

Детската кожа, както и кожата на възрастните изисква витамините А и Е, тя се поддържа предимно от тях. Витамин С, който е антиоксидант, пък е отговорен за стареенето на кожата и за по-голямата част от метаболитните процеси. Освен това витамин С има и дезинтоксикираща функция не само върху кожата, но и върху целия човешки организъм, затова се препоръчва и при простудни и вирусни заболявания. Добре е през зимния сезон децата да приемат поливитаминозни препарати, витамин А или рибено масло. Витамин Е не чак толкова необходим, той е за по-големите деца, но витамин А трябва да се допълва към ежедневния хранителен режим на детето, ако то не консумира достатъчно риба (веднъж седмично). В рибата се съдържат витамин А, омега мастни киселини и други полезни вещества, които гарантират здравето на кожата. 79


medical

съобщават за трудности при държане на инструменти, рисуване или писане. Те считат за неосъществими дейности, включващи контакт с хартия, метал или електрически уреди.

съвременно лечение

на хиперхидрозата и стъпалата и лицето. Вторичната хиперхидроза може да бъде фокална или генерализирана (засягаща цялото тяло). Хиперхидрозата се счита за отделна нозологична единица, тъй като около 2.8% от населението страда от това състояние и се наблюдава значителна психосоциална морбидност, свързана със заболяването.

Д-р Биляна Мирчевска, дерматолог - венеролог

Хиперхидрозата се характеризира с наличието на ексцесивно потене, надвишаващо физиологичните норми за подържане на температурната хомеостаза. Засегнатите от това състояние са препятствани в ежедневните си дейности, социално общуване и служебни задължения. Хиперхидрозата се дели на първична или идиопатична, и вторична, причинена от множество фактори. В зависимост от клиничната изява хиперхидрозата се дели на генерализирана и фокална. Първичната или идиопатична хиперхидроза обикновено е фокална и ограничена в областта на аксилите, дланите

80

Симптомите на ексцесивното потене започват да се проявяват в юношеството, но са възможни и по-ранни прояви. Ексцесивното потене има голямо влияние върху качеството на живот на засегнатите пациенти. Голям процент от тях срещат затруднения в работата си, срещите с хора и в интимни ситуации. Пациентите имат занижена самоувереност, прекарват по-малко време в извършване на социални дейности, чувстват се нещастни и депресирани. Обичайни социални контакти като ръкуване, прегръщане и държане на ръце са изключително обременяващи за тях. Палмарната хиперхидроза драматично може да повлияе служебните и социални дейности. Пациенти

Хиперхидрозата се дели на първична и вторична. Според клиничната изява се различават фокална и генерализирана хиперхидроза. Първичната хиперхидроза се счита идиопатична и се проявява найобщо като фокална хиперхидроза. Фокалната хиперхидроза е локализирана по специфични зони на тялото като аксили, длани, ходила и лице. Вторичната хиперхидроза е най-често генерализирана (обхваща цялото тяло). Вторичната хиперхидроза може да се дължи на редица вторични причини. Тези вторични причини могат да включват подлежащи заболявания, медикаменти или повишена реактивност на топлина, влажност или физически упражнения. Като заключение – най-често срещана е първичната (идиопатична) фокална хиперхидроза, проявяваща се в аксилите, дланите, ходилата и лицето. Ранната идентификация и правилния терапевтичен подход на това травмиращо състояние са важни за превенция на дългосрочна психосоциална заболеваемост.

Диагностичен и терапевтичен подход

Най-често срещана е първичната фокална (идиопатична) хиперхидроза; не трябва да се подценяват обаче и вторичните причини. Разграничаването на първична от вторична хиперхидроза може значително да бъде подпомогнато от насочен преглед и подробна анамнеза. След като бъде поставена диагноза първична (идиопатична) фокална хиперхидроза, степента на хиперхидрозата може да бъде определе-


medical

на гравиметрично, като ниво на потоотделяне (изразено в милиграми на минута), с йодно-нишестен или нинхидринов тест. При гравиметрията се използва филтърна хартия, която се претегля преди и след контакт със засегнатия участък. Пациентите се инструктират да почиват поне 15 минути на стайна температура от 21-25 градуса по Целзий, преди филтърната хартия да се положи върху засегнатия участък за 60 секунди и след това да се претегли отново. Изчислява се степента на потоотделяне в милиграми за минута. Гравиметрично аксиларна хиперхидроза е налична при количества >100 мг/5 мин. при мъже и >50 мг/5 мин. при жени. Палмарната хиперхидроза е налична при количества > 30-40 мг/мин. Йоднонишестеният тест е базиран на реакцията на нишестето и йода в присъствието на пот. Зоната, в която ще се прилага теста се подсушава, нанася се йодният разтвор (1-5%) и след няколко секунди се разпръсква нишестето. Нишестето реагира с йода в присъствието на пот като придобива пурпурен цвят. Тази пурпурна зона определя отвора на потната жлеза. Този тест позволява качествената идетификация на зоните на ексцесивно потене, която може да бъде документирана дигитално преди и след третирането.

Терапевтични техники и стратегии Терапията при хиперхидрозата може да бъде разделена на локална, орална, хирургична и нехирургична. Всеки терапевтичен подход е различен в зависимост от индикациите за приложение, терапевтичната ефикасност, продължителността на действието, страничните ефекти и цената.

Локална терапия Локалната терапия при хиперхидрозата се характеризира с кратко действие и е ефикасна само при умерени случаи на фокал-

на хиперхидроза. Въпреки наличието на над 90 различни съединения, алуминиевият хлорид хексахидрат се счита за най-ефикасният локален агент. Алуминиевият хлорид съществува в 20-25% разтвор на вода или етанол. Той действа чрез механична обструкция на пората на екринната потна жлеза. Продължителната употреба на продукти на алуминиевия хлорид е свързана с хистологични промени, като атрофия на секреторните клетки. Преди апликацията кожата се подсушава за избягване на иритацията, която е най-терапевтично ограничаващият страничен ефект на този продукт. Основното приложение на алуминиевия хлорид е при фокална аксиларна хиперхидроза; при палмарна хиперхидроза има кратковременен ефект. Гликопиролатът (локален антихолинергичен продукт, достъпен под формата на пластири за локално приложение) се употребява при умерени случаи на хиперхидроза. Други локални средства са 10% глутаралдехид и формалдехид; употребата на тези продукти е ограничена поради повишения риск от иритация.

Системна терапия Системната антихолинергична терапия се осъществява предимно посредством орални агенти. Ефикасността на медикаментите за орално приложение все още е под въпрос и е обект на проучвания.

Й онофореза Йонофорезата се дефинира като въвеждане на йонизирано вещество (най-често чешмяна вода) в тъканите през здрава кожа или

лигавици с помощта на галваничен ток. Този терапевтичен метод е показан основно при палмарна и плантарна хиперхидроза. Йонофорезата действа посредством блокаж на дисталните канали на потните жлези. Йоноферезата има редица предимства пред други терапевтични методи, тъй като при нея няма системна употреба на медикаменти и пациентите могат да извършват терапевтичните процедури в домашни условия. Основни недостатъци са цената на апаратурата и времеемките процедури (няколко пъти седмично по 30-40 минути). Йонофорезата, прилагана многократно, е с 90% успеваемост при плантарна и палмарна хиперхидроза. Този терапевтичен метод се понася добре, тъй като води до умерена иритация и сухота на кожата. Йонофорезата е безопасен и ефективен терапевтичен метод при палмарна и плантарна хиперхидроза. Честотата на терапевтичните сесии обичайно е 3-4 пъти седмично за около 30 минути. Ефикасността за 3-месечно третиране е 80-90%; въпреки това е необходима продължителна подържаща терапия. Йонофорезата се прилага като вторична терапия при палмарна и плантарна хиперхидроза заедно с локалното лечение.

Хирургично лечение Хирургичното леченеие на хиперхидрозата включва ексцизия на аксиларния свод с цел отстраняване на екринните жлези, кюретаж или липосукция за отстраняване тъканта на жлезата, симпатектомия. Хирургично лечение се употребява при пациенти без терапевтично подобрение от други методи.

Л ечение с Ботокс Множество проучвания показват ефикасността на ботулиновия токсин при терапията на хиперхидрозата. Интрадермалните инжекции са безопасни и се понасят добре от пациентите.

81


съвременно лечение

на хиперхидрозата Механизмът на действие на ботулиновия токсин включва инхибиране отделянето на ацетилхолина на нервно-мускулната бариера и в холинергичните автономни неврони. Инжектирането на ботулинов токсин води до локализиран, удължен, обратим спад в холинергичната трансмисия.

Ботулинов токсин при аксиларна хиперхидроза Инжектирането на BTX-A е безопасен, добре поносим и много ефикасен терапевтичен метод при пациенти, които не се повлияват от локална терапия. Средната продължителност на ефекта е 6-7 месеца.

Ботулинов токсин при палмарна хиперхидроза BTX-A инжекциите при палмарна хиперхидроза са много ефикасна терапевтична алтернатива при пациенти, които не се повлияват добре от локално лечение или йонофореза. Основното ограничение при този метод е, че инжектирането е много болезнено за пациентите и е необходимо създаването на регионален нервен блок за преодоляване на дискомфорта. Страничните ефекти включват натъртване, умерен дискомфорт и в редки случаи временна слабост на вътрешните мускули на ръката.

BTX при фациална хиперхидроза Фациалната хиперхидроза засяга горна устна, назолабиални гънки и бузи; най-често засегната е зоната на челото. Ефикасността на приложение на BTX-A при фациална хиперхидроза е демонстрирана само в изолирани клинични съобщения. Постигнати са отлични резултати с терапевтичен ефект от 5-6 месеца. Основната зона на инжектиране е близо до границата окосмена-неокосмена част на главата.

Заключение Хиперхидрозата е често срещано и изключително мъчително състояние, от което страдат около 2.8% от населението. Около 50% от пациентите съобщават за депресивност породена от състоянието им. Ефективната терапия и конкретно инжектирането на BTX-A драматично може да подобри качеството на живот на пациента.


Sweet Skin System нова италианска система за красота на Вашата кожа! Линията Sweet Skin System нова линия от гликолови пилинги, която е представена от продукти, предназначени за специалисти, както и специално разработена гама от 20 продукта за предпилингова подготовка и постпилингово поддържане у дома, за да можете да изберете максимално подходящият за Вас!

Ново :

пилингите са представени във вид на гелове на основата на гли -

колова киселина и хитозан.

Х итозанът

се произвежда от черупките на

морските ракообразни , в природата основното му свойство е да защитава от агресивните външни въздействия. П рисъствието му в пилингите Sweet Skin действа специфично като: осигурява бавното и равномерно отделяне на киселината в самия пилинг, което го прави по -деликатен и по - бавен , затова не предизвиква изгаряния. Х итозанът образува овлажняващ филм на повърхността на кожата , което осигурява по -добра пропускливост на активните компоненти и прави този пилинг по - ефективен.

за контакти: Дермика естетика, София, ул. Св. Св. Кирил и Методий 118 - 120, ет. 2, офис 4 тел. 0885 82 20 20, www.dermikaest.com


medical

MAGIC LINE и д-р Мадлен Кокева представят:

ЗА ПЪРВИ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ РЕВОЛЮЦИОННА СИСТЕМА ЗА КРАСОТА И ЗДРАВЕ

ЕXIMIА HR77 ключ към еволюцията на съвършенството Българите, които се интересуват от здравословен начин на живот и се стремят към красотата без хирургична намеса, вече имат идеалната възможност да постигнат съвършенството бързо, достъпно и безболезнено. MAGIC LINE – първият дерматологичен център в България, който предлага нова революционна система за здраве и красота за мъже и жени, представи единствения в страната уред EXIMIA HR77. Уникалната, мултифункционална система е създадена от лекари за лекари и позволява прецизно скулптуриране на тялото без травмиращи и болезнени процедури по предварително зададен 3D модел на пациента. EXIMIA HR77 бе представена в България на бутикова демонстрация лично от нейния създател и основател на Eximia Concept – италианският специалист Лучано Солдано, д-р Наталия Ланс, дерматолог и козметолог от Естония, автор на методи с персонализиран подход при ремоделиране на лице и д-р Мадлен Кокева, водещ български дерматолог и специалист по естетична медицина, собственик на дерматологичния център MAGIC LINE. Сред първите българи, станали част от демонстрацията на уникалния уред, бе и певицата Нели Рангелова, знаменитост, която винаги се е интересувала от новостите в козметиката и грижата за здравето. „Сред най-големите плюсове на EXIMIA HR77 е бързото постигане на резултат – съгласуван изцяло с предпочитанията на пациента“, каза Лучано Солдано – създател на иновативната система. „Бъдещето категорично не е хирургическо, а красотата все повече се търси в индивидуалната хармония“, допълни той. Най-новото попълнение в семейството EXIMIA, световен лидер в инова84

тивната медицинска апаратура, EXIMIA HR77 е иновативен, мултифункционален, неинвазивен инструмент, който дава резултати само след седмица. Първият в България уред EXIMIA HR77 вече е на разположение на посетителите в софийския дерматологичен център MAGIC LINE, където екипът на д-р Мадлен Кокева, специално обучен от водещи международни специалисти, предлага многообразие от терапии на своите пациенти, благодарение на новите впечатляващи възможности на този апарат от ново поколение. УНИКАЛНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА EXIMIA HR77 Позволява създаването на персонализирана стратегия при оформянето на тялото с помощта на реалистичен 3D модел. Микродермолифт (за тонизирана кожа) Мултиполярна лазерполация – уникална и ефикасна алтернатива на липосукцията, благодарение на патентована технология, която позволява значително намаляване на подкожните мазнини за кратко време и без никакви странични ефекти. Активира процеса на емулгиране на мастните клетки благодарение на лазерното стимулиране на митохондриите и вътреклетъчното инжектиране на активни липолитични молекули с нулеви вреди за кожата и тъканите. Ендорадиомаг – ефикасна патентована ендотермална технология с четиристепенен масаж, при която могат да се третират дори найтруднодостъпните места. Радиолифтинг – мултиполярна радиочестотна терапия, силно локализирана процедура за ревитализиране и възстановяване на тъканите, вследствие на бързото свиване на колагеновия протеин.


Нежна и ефективна грижа за кърмещите майки!

• Подхранва и омекотява кожата на гръдните зърна • Нанася се лесно, дори и при чувствителни гръдни зърна при кърмене Поддържа кожата гладка и еластична Попива бързо • • • Съдържа активна съставка от растителен произход - гваязулен • Лесно се измива и изпира от тъкани • Предпазва от разраняване и образуване на рагади • Без мирис, не съдържа парфюм • Стимулира зарастването (епителизацията) на тъканите • Не съдържа животински мазнини и оцветители

За по-приятно, лесно и успешно кърмене!

• за лечение и профилактика на рагади • за подготовка след 8 месец на бременността -ия

Търсете в аптеките! Официален представител за България: БУЛГЕРМЕД ООД: София 1124, ул. Светослав Тертер 24, тел.: 02/942 70 70, факс: 02/942 70 51, e-mail: office@bulgermed.com, www.bulgermed.com PANTONE 2955 C


medical

ПОЛЗИ Това е интелигентно лечение, действащо на клетъчно ниво.

БИОКЛЕТЪЧНA

Регенерира, стимулира и подобрява енергийния баланс на кожата.

ВЪЗСТАНОВЯВАЩA

Инхибира действието на ензима тирозиназа, отговорен за стареенето и повяхването на кожата.

ТЕРАПИЯ

Биоклетъчната серия на Massada Bio Cellular предлага цялостно решение за борба с признаците на клетъчното стареене. Съчетанието от естествени активни съставки, комбинирани с Massada Complex ТМ регенерира, балансира и хидратира тъканите в дълбочина, придавайки на кожата видимо подмладен и освежен вид.

86

Подновява тъканите и забавя процесите на клетъчното стареене. Активира естествената защита на кожата, намалява бръчките и изчиства кожните петна. Ревитализира и поддържа енергийния баланс на кожата през целия ден. Има балансиращо, хидратиращо или подхранващо действие в зависимост от специфичните нужди на всеки тип кожа. Антиоксидант: минимализира действието на свободните радикали и удължава младостта на кожата.

ПОКАЗАНИЯ За кожа, нуждаеща се от интензивно възстановяващо лечение. Поддържа балансирано хидратирана и подхранена кожа.


medical

ОСНОВНИ АКТИВНИ СЪСТАВКИ:

Ефективно средство срещу зачервена кожа и купероза.

Massada ComplexTM: подобрява естествените защитни функции на кожата, запазва влагата вътре в нея, засилва имунитета и я активизира.

Палмароза: етерично масло, което стимулира регенерирането на клетките, овлажнява и тонизира кожата.

Органична соя: използвана от древни времена в Китай и Япония. Изключително богата на белтъчини, аминокиселини, витамини А, D и Е.

Див кестен: изключително богат на липиди, флавоноиди, сапонозиди (вещества с противовъзпалително действие) и витамин P. Екстрактът от див кестен подсилва неустойчивите капиляри, подобрява тяхната пропускливост и премахва отоците.

Биоклетъчен реструктуриращ крем MASSADA.

Соли от Мъртво море: ексклузивна формула, богата на минерали и микроелементи, които стимулират обмяната на веществата на клетъчно ниво, активират енергийните процеси и обновяването на клетките.

Биоклетъчен реструктуриращ крем MASSADA.

Дива шипка: естествен източник на омега-6 мастни киселини, витамин C и мощни антиоксиданти. Активен регенератор на дермата, който благоприятства синтеза на колаген и активира подновяването на клетките. Гинко билоба: лечебно дърво, познато от древността благодарение на своите балансиращи и защитни свойства върху венозните капиляри.

ПОДДЪРЖАЩА ТЕРАПИЯ В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ Сутрин:

Биоклетъчна термална вода MASSADA Eau de Fleur Alexandria Rose.

Биоклетъчен крем за околоочния контур MASSADA. Вечер:

Биоклетъчна термална вода Eau de Fleur Alexandria Rose.

При зряла или увредена кожа, може да използвате биоклетъчния регерениращ серум MASSADA вместо биоклетъчен реструктуриращ крем MASSADA.

П роД ерма ООД, София, ул . Българска легия 2, тел .: +359 2 8592186, мобилен: 0359 889 772021 Варна , ж.к. Ч айка , бл . 196, офис 6, тел .:+359 52 710050, мобилен: +359 887 095554

87


medical

Дермалният филър Ellanse Иновативният филър Ellanse е биосъвместим, безопасен, нетоксичен и не предизвиква алергични реакции.

Доц. Д-р Мария Балабанова Александровска болница.

Доц. Балабанова,

бяхте лектор и

демонстратор в обучението за работа с новия филър

Ellanse. К акво

ви направи впечатление?

Определено има повишен интерес към Ellanse, все повече колеги идват да се запознаят с този продукт. Ellanse се наложи като иновация и трябва да се знаят неговия състав, евентуалните рискове при неправилно прилагане и самата техника на приложение. Според мен това е един от най-революционните продукти в момента – напр. хиалуроновата киселина е чист дермален филър, докато Ellanse е с ефект на филър, но има и регенериращо действие, т.е. стимулира образуването на колаген. Ellanse е един от умно измислените продукти в областта на естетиката, тъй като има не само моментен ефект - запълва някаква

88

неравност или коригира хлътване, но същевременно и работи в посока стимулиране образуването на колаген в рамките на 3 месеца. В случая става въпрос не толкова за попълване на обем, колкото за лифтиране, изглаждане и освежаване на кожата. Идеята на обучението е да покажем не толкова техниката, а как се прави внимателен оглед на лицето, оценява се релефа му, защото точно това е ремоделирането, което напоследък придоби голяма популярност. Ремоделирането е промяна на формата на лицето в посоката, в която човек желае или ние, като специалисти го насочваме и му показваме оръжията, с които може да се постигне това. Напр. ако брадичката е по-малка, работим в долната част на лицето, или обратното – в горната част, в зависимост от конкретния случай. Ellanse може да се прилага както на по-възрастни, така и на млади пациенти, които имат нужда от някаква промяна. Идеята на този нов продукт, свързан с регенерацията на колагена, е освежаване на кожата, тъй като това не може да се постигне по никакъв друг начин – нито с хирургични техники, нито с инжектиране на хиалуронова киселина, която единствено вкарва влага в кожата и води до добра хидратация. Дори по света процедурата на поставянето на хиалуронова

киселина е наричана хидратиране, защото това е единственият й ефект.

Разкажете за състава на Ellanse. Дермалният филър Ellanse съдържа напълно гладки микросфери поликапролактон, който е по-голяма част от състава на продукта. Поликапролактон влиза и в състава на хирургичните резорбируеми конци и някои ортопедични изделия. Хирургичните резорбируеми конци за 45-48 дни стимулират фибробластите да произведат нов колаген и предизвикват фиброза в участъка, където са използвани. В Ellanse поликапролактона е под друга форма - микросфери, не е като конец, въпреки че има и такива продукти, които в бъдеще ще станат доста актуални. Засега това е най-добрата алтернатива, тъй като микросферите се разпръскват равномерно с помощта на канюла. Избягваме да работим с игла, защото е по-травматична. Ellanse съдържа и гел-носител, който играе ролята на временен пълнител, т.е. има мигновен ефект, който веднага се забелязва от пациента, а с времето поликапролактоновите микросфери започват да стимулират образуването на колаген. Продуктът стимулира образуването на колаген тип I или т.нар. нов (млад) колаген за разлика от колаген тип III, който е реактивен (бърз, грешен). При някаква внезап-


medical

на травма кожата веднага реагира с образуването на колаген тип III, който обаче не подобрява структурата й. Колаген тип I е правилният, той претърпява по-дълъг процес на формиране, но за сметка на това качествата са му близки до съвършената кожа.

К акво

означава да се направи

правилна оценка на лицето на пациента?

Много добър въпрос. Правилната оценка е нещо фундаментално, отнася се за всяка корекция на лицето и тялото, вкл. и поставянето на импланти, и е най-трудната задача. Всички ние се опитваме да се усъвършенстваме с новите курсове, семинари и конференции по естетика, посещаваме и секциите, в които се разглежда анатомия. С течение на времето кожата увисва, премоделира се всичко, напр. мастната тъкан се преразпределя – от средата на лицето минава в други зони, костите и ставите също търпят промени, по друг начин вече е поставена и челюстта. Затова акцентираме точно върху тези промени и ги обясняваме на по-младите си колеги, които искат да започнат да работят такъв тип естетично коригиране на лицето. В последните години се заговори за светлосенки и ние попълваме не бръчките, а точно тези светлосенки, които се формират. Пациентът застава под ярка светлина и ние

много прецизно оценяваме всяко хлътване, всяка промяна на лицето, като предварително сме се запознали с негова снимка как е изглеждал преди години. Това е същността – да оценим промените и да ги коригираме, максимално да възвърнем първоначалната форма на лицето. За тази цел използваме няколко оръжия, като най-важното е Ellanse и след това са другите продукти за естетика. Ellanse се поставя много лесно, може да се прилага почти навсякъде, с изключение на няколко забранени зони, но показанията му се разшириха и като цяло е продукт с отлична перспектива. Ellanse вече се прилага не само в определени зони на лицето, но и на шия, деколте, гърба на ръцете, в слепоочната област и челото, за да се изглади леко релефа и да се повдигнат малко веждите.

К акви са предимствата на Ellanse в сравнение с другите филъри? Иновативният филър Ellanse е биосъвместим, безопасен, нетоксичен и не предизвиква алергични реакции. Напълно биоразградим е за разлика от други продукти, при които остават някакви частици. При него настъпва абсолютно контролирана и предсказуема биорезорбция, т.е. знае се, че тези малки частици, от които е съставен продуктът преминават в още по-малки сферички с правилна форма до пълното им изчезване. Това е много важно – да не

се променя формата във времето на биодеградацията, защото ако се появят ръбчета или ъгълчета по тези частички, те причиняват грануломи или реакция тип „чуждо тяло“, което води до нежелани резултати. Цел на фармацевтичната индустрия е производството на продукт, който да оставя минимално токсични елементи в кожата. Защото дори и в най-безобидния хиалуронов филър има вещества, които свързват веригите на хиалуроновата киселина и точно те са опасни. За 24 часа хиалуроновата киселина се разгражда напълно в организма и за да се задържи по-дълго време трябва да се кръстоса. При този процес се използват вещества, за които се говори, че не са безобидни. Хиалуроновата киселина изчезва, но тези съставки остават и затова има установен стандарт – колко микрограма от тях трябва да има в съответния продукт. Колкото по-бързо се разгражда даден филър, толкова е по-безопасен и сигурен, но същевременно трябва и да осигури желания ефект. Затова е важно да се постигне баланс между желания резултат и риска от веществата във филъра, които го задържат дълго време да не се разгради в организма. Естествено, пациентите искат дълготраен резултат, но заседяването на продукта дълго време в организма е много рисково.

89


medical

Моделиране на лицето с хиалуронови филъри и линейни мезоконци

Д-р Ана Пейкова, медицински център Дерма Елит

Съвременните подходи при коригиране на белезите от стареене на кожата на лицето включват един задълбочен и подробен анализ на всички структури, които участват в оформянето му. Много е важно да се вземе под внимание генетичната наследственост. Проследяването на стареенето при майката ни дава ясна представа какви ще са белезите на стареене при дъщерята след години. Оценката на състоянието на кожата е само първата стъпка към общата оценка на лицето. Опитният дерматолог трябва да познава мускулите, които участват както при образуване на мимическите бръчки, така и в оформяне на лицевия контур. За правилната триъгълна форма на лицето с връх нагоре е важно и състоянието на подкожната мастна тъкан. Нейното изчерпване при рязко отслабване или боледуване води до отпускане на кожата и деформация на контура на лицето. С годините тази мастна тъкан също

90

се изконсумира и резултатите са същите. Не е за подценяване и костната тъкан, която се стопява с годините. Това води до хлътване на очните ябълки, горната устна, промяна на брадичката и хлътнали скули и слепоочия. Правилната оценка на състоянието на структурите на лицето и неговата деформация е най-важният момент към неговото естетично моделиране и корекция. Много са вече средствата за корекция на белезите на стареене. Основни си остават хиалуроновите филъри. Хиалуроновата киселина е един от най-разпространените мукополизахариди, синтезиран от всички живи организми, с изключение на водораслите. През 1934 г. Palmer и Meyer я изолират от стъкловидното тяло на телешки очи. Името произхожда от гръцката дума – хиалос, означаваща стъклен. Хиалуроновата киселина изгражда междуклетъчното вещество при бозайниците и може да бъде намерена в множество от човешките органи и тъкани – кожа, клапите на сърцето, стъкловидното тяло на окото, ставния хрущял и синовиалната течност, както в съединителната, епителна и нервната тъкан. Човек с тегло 70 кг. има приблизително 15 гр. хиалуронова киселина в тялото си, като 1/3 от нея за един ден претърпява процеси на разрушаване и изграждане. Над 50% от това съединение се съдържат в кожата. Хиалуроновата киселина е основен

компонент на дълбокия слой на нашата кожа – дермата. Отговорна е за гладкостта на кожата, поради способността си да свързва големи количества водни молекули. Хиалуроновата киселина е в състояние да свърже вода в количество, което представлява от 1000 до 4000-кратна стойност на собственото й тегло. Това е много повече отколкото могат да свържат другите природни или синтетични вещества. Хиалуроновата киселина в дермата е свързана и с тъканната увреда. Когато кожата е прекомерно изложена на UV-лъчи, тя се възпалява /слънчев дерматит, слънчево изгаряне/. Това понижава продукцията на хиалуроновата киселина от клетките на дермата и повишава разрушаването й. Хиалурoн – разрушаващите продукти след слънчево облъчване обикновено акумулират в кожата. Синтезата на хиалуроновата киселина с търговска цел е възможна от гребен на петел, стъкловидно тяло от телешки очи, пилешки хрущял и чрез микробна ферментация. Вече са одобрени за клинично приложение част от хиалуроновите филъри. Те са прозрачни гелове на хиалуроновата киселина, които се инжектират в кожата Съвременните технологии се развиват много бързо и вече са създадени хиалуронови филъри, които се прилагат за различните зони на лицето. Те са с различна концентрация на хиалуроновата киселина и различна степен на омрежване. Много е важна правилната преценка на дерматолога при инжектира-


не на точния продукт за съответната зона. Не е достатъчно вече да се попълнят само назолабиалните бръчки. За да се възвърнат правилните пропорции на лицето понякога е необходимо инжектиране на хиалуроновата киселина в средната част на лицето. В резултат се коригира и дълбочината на назолабиалните бръчки. Оформянето и повдигането на веждите също може да се направи с подходящ хиалуронов филър. За възстановяване на обеми е най-добре да се използват хиалуронови филъри. Те се разграждат бавно и постепенно и тяхното изчерпване не води до рязко хлътване на инжектираната зона. Клетките в кожата са активирани да произвеждат и собствен колаген, което допълнително подобрява състоянието є. Инжектирането на правилните хиалуронови филъри съвсем естествено възвръща състоянието на тъканите, запълва изчерпаните мастни депа, лифтира тъканите и придава младежки вид на лицето, шията и деколтето. За подобряване на състояния с отпусната кожа е добре съчетанието на хиалуроновите филъри с мезоконци - тредлифтинг. Тредлифтингът с мезоконци е техника за лифтинг и укрепване на отпуснати тъкани с използването на биорезорбируеми стерилни мезоконци. Те са монофиламентни нишки от полидиоксанон, които са захванати на специално заточена игла, чрез която се въвеждат в дермата. Мезонишките се резорбират напълно в рамките на 180-240 дни, като биоревитализиращият ефект продължава дълго след това. Резултатът от подкожното въвеждане на мезоконците е ясно изразен естествен лифтинг. Тредлифтингът с линейни мезоконци успешно се съчетава с хиалуронови филъри. Те се имплантират в зоните с отпусната кожа като лицев контур, долен клепач, двойна брадичка, в местата, където е необходимо укрепване, стягане и подобряване тонуса на кожата. Създават една подкожна решетка и при разграждането си стимулират фибробластите за производството на колаген, както и ускоряват микроциркулацията в зоните на приложение. Присъствието на нишката в тъканите ревитализира кожата, подобрява тонуса и блясъка й, придава й младежки вид, стяга и лифтира отпуснатата кожа. Мезоконците са 100% биосъвместими, напълно се резорбират без риск от алергични и тъканни реакции. Съчетанието на двата естетични метода – хиалуронови филъри и линейни мезоконци дава изключителни възможности на дерматолога за третиране на всички проблеми и прояви на стареенето. Правилно подбраните продукти, точното им поставяне на правилното място и добрата техника са гаранция за успешния резултат.


medical

Vinolift Подарете си години… в минус! M. Asam е разработена и произведена в Германия козметична линия, чиито формули съчетават ценни растителни екстракти и иновативни компоненти. Изключителната антиейдж ефективност на тези продукти се дължи преди всичко на активните съставки от грозде, детайлно изследвани в лабораториите на M. Asam и реномирани институти по дерматология. Специално за нуждите на капризната зряла и суха кожа е създадена луксозната серия Vinolift.

Емблематично за серията е капсулирането на активните вещества в липоперли. Капсулирането е метод с двойна ефективност: от една страна, по този начин активните вещества проникват много по-бързо и подълбоко в кожата, а от друга – те се освобождават бавно и равномерно през продължителен период от време. Така кожата е оптимално обгрижена и надеждно защитена през цялото денонощие. Основните съставки в серия Vinolift са олигомерни проантоцианидини (силни антиоксиданти), извлечени от швейцарско грозде от сорта „Пино Ноар“ и стабилизирани в липозомна емулсия; ресвератрол („формулата на младостта“ - уникален полифенол с ненадминато антиейдж действие) и стволови клетки от грозде. Те, наред с доказания си противостареещ ефект, имат и способността да активират стволовите клетки в човешката кожа и да удължават живота им. Във формулировките на продуктите Vinolift ценните съставки от грозде са комбинирани с прецизно подбрани

растителни екстракти със силно хидратиращо, стягащо и антистрес действие, благородни масла, пептиди, капсулирани соеви изофлавони, серамиди, хиалуронова киселина и витамини.

клетките се обновяват два пъти по-бързо, а високоефективните съставки на този богат крем (ценни растителни масла, серамиди, пептиден комплекс и др.) ще Ви радват с осезаеми резултати всяка сутрин.

Vinolift е козметична серия за активно противодействие на признаците на стареене с изразителни резултати – видимо по-гладка, еластична и свежа кожа, по-стегнати очертания на лицето, шията и деколтето. Седемте продукта, включени в серията, покриват всички специфични потребности на зрялата, взискателна кожа:

Интензивна грижа

Свежест и тонус

(30 мл, 34.80 лв.*) и

Освежаващ антиейдж тоник

Vinolift Околоочен крем

(250 мл, 28.60 лв.*) – Хидратира, омекотява, освежава и успокоява кожата, като я подготвя за нанасяне на серум или крем. Два патентовани комплекса – с пясъчен овес (хидратиращ и успокояващ) и акмела (антиейдж и антистрес действие) даряват комфорт на уморената кожа.

(30 мл, 39.30 лв). Деликатната кожа около очите буквално сияе благодарение на тези два продукта с различни текстури, но с една цел – да осигурят максимална хидратация, свежест и комфорт на тази така чувствителна зона на лицето.

24-часова грижа Vinolift Стягащ крем за лице (50 мл, 46 лв.* - активните съставки от грозде хармонично се съчетават с масло от вечерна иглика и букет от растителни екстракти – магнолия, върба, камелия, розмарин, лайка и осигуряват подхранване, хидратация и активна антиейдж грижа.

Нощна грижа Vinolift Специален нощен крем (50 мл, 48.80 лв*.) – През нощта

92

Vinolift Серум за лице (50 мл, 46.90 лв.*) – Ефективно противодейства на признаците на стареене на кожата, прави я видимо по-еластична и гладка, съдейства за по-стегнати контури на лицето.

Околоочна грижа Vinolift Околоочен серум

Шия и деколте Vinolift Крем за шия и деколте (100 мл, 51 лв.*) Специална грижа за претенциозната, склонна към отпускане кожа на шията и деколтето. Екстракт от кигелия с изразен лифтинг ефект, растителни масла и активни съставки от грозде видимо стягат, изглаждат и освежават кожата. За повече информация: Бионат ЕООД, тел. 0884 889 334, office@bionat.bg; www.bionat.bg *Препоръчителни цени на дребно


medical

фотоепилация от ново поколение Безболезнени процедури за прогресивна фотоепилация, подмладяване и третиране на акне и пигментни петна на кожата с авангардна апаратура от ново технологично поколение

Когато сте изправени пред дилемата къде да се подложите на процедури за епилация или фотоподмладяване, обикновено настъпва истинско объркване поради огромната информация, с която ви заливат от всички посоки. От една страна приятели и познати ви дават съвети, а от друга – информацията в интернет и рекламите правят избора наистина труден. А всъщност трябва да знаете отговора само на 2 основни въпроса: КВАЛИФИКАЦИЯТА на оператора и КОЙ Е ПРОИЗВОДИТЕЛЯТ НА АПАРАТУРАТА за процедурите. В ES beauty & makeup studio процедурите се извършват от квалифициран лекар с богата практика, което е гаранция за безопасни и дълготрайни резултати. Машините, с които се работи са медицински клас, произведени са в Италия и притежават всички необходими сертификати. Техническите характеристики на апаратите ги пра-

вят подходящи за работа както в козметични салони, така и в медицински клиники. Производител е фирмата Dermosistemi Isopharma - носител на множество патенти за технологичните иновации, вложени в нейните продукти. Всички компоненти на апаратите са произведени в Европа и отговарят на най-високите стандарти в ЕС. Използвани са ултрамодерни технологии, които драстично редуцират болката и дискомфорта на пациентите по време и след провеждането на процедурите. За тази цел лампата на апарата е със специално проектирано водно охлаждане, което поддържа температурата й много ниска и стабилна. Мощният енергиен светлинен поток преминава през водна стена и така се филтрира изключително ефективно, преди да достигне кожата на пациентите. Това, съчетано с технология-

та Square Pulse Light, води до минимално загряване на повърхността на кожата и съответно липса на болка и парене при третиране на кожния участък. Вероятността от негативни ефекти по време и след процедурите е сведена до абсолютен минимум. В допълнение, една от най-авангардните технологии Dynamic Hair Removal прави напълно излишна употребата на гел по време на третиране, което значително намалява дискомфорта и пести много от времето на пациентите. Обширен тест, проведен в рамките на няколко европейски държави показва, че апаратът Quantika Water Light на компанията Dermosistemi Isopharma е посочен като един от водещите продукти в категорията IPL. Според пациентите неприятни усещания по време на процедурите, включително на много чувствителни места, на практика липсват.

www.esmakeupstudio.com 94

Запазване на час за процедури: Д- р Юлиана Л азарова , тел. 0888 432 974 И нформация за покупка на апаратура: тел. 0888 515 832


превенция и премахване на хипертрофични и келоидни белези

Д-р Gerd G. Gauglitz Клиника по дерматология и алергология Ludwig-MaximiliansUniversitаt Munchen

Kelo-Cote

Красив е белегът, който може да се заличи Д- р Gauglitz, кога беше представен Kelo -Cote на пазара? Kelo-Cote беше представен на пазара в САЩ през 2002 година, непосредствено, след премиерата му в Израел.

К акви белези могат да бъдат третирани с Kelo Cote и кога започва лечението? Kelo-Cote се препоръчва предимно за третиране на ранни белези, за предотвратяване появата на хипертрофични и келоидни белези. Нанасянето на Kelo-Cote два или три пъти на ден веднага след зарастването на раната, предотвратява образуването на белези. Също така този продукт е много ефективен при третиране на белези от изгаряния в ранен стадий.

Подходящ

ли е

Kelo -Cote

за употреба при

всички типове кожа?

С изключение на случаите, когато пациентът има алергия към някоя от активните съставки този продукт може да бъде нанесен върху всеки тип кожа.

Може ли да бъде използван при деца и има ли ограничение във възрастта? Kelo-Cote може да бъде използван и при деца. Липсата на странични ефекти при лечението го прави изключително подходящ за третиране на белези при по-малките пациенти. Разбира се трябва да се избягва директния контакт с очите при нанасяне, както и употребата му върху отворени рани.

К аква е разликата между Kelo -Cote и Kelo -Cote UV? И двата продукта са с един и същи състав и действие, но като допълнение Kelo-Cote UV съдържа слънцезащитен фактор SPF 30.

Глобал Естетикс ЕООД, София, ул. Р уен 18, ап. 1, +359 2 8690304, office@globalaesthetics.net www.globalaesthetics . net


medical

Easy Droxy Peel повърхностен Химичен пилинг Химичният пилинг е дерматологична процедура, която се състои в нанасянето на химически вещества върху кожата, с цел разрушаване и излющване на найвъншния й слой. Най-често се използват алфа-хидрокси киселини /AHA/, които са от органичен произход. Приложени върху кожата, проникват на различно ниво в кожните слоеве и причиняват разхлабване на връзките между клетките. Това предизвиква излющване и отпадане на повърхностния кожен слой, без да се увреждат подлежащите структури. Друг ефект е навлизането в мастните жлези, освобождаването им от мастния секрет и свиването на разширените пори. След излющване с AHA приложението на други козметични продукти води до тяхното по-лесно проникване на по-голяма дълбочина. По дълбочина на проникването бива: повърхностен, средно дълбок и дълбок. При повъхностния излющването засяга епидермиса и най-горния слой на папиларната дерма. Страничен ефект е леко зачервяване и лющене на кожата през следващите няколко дни. Може да се прави по-често - през 8-10 дни. Използва се при акне - почиства, стяга порите, предпазва от образуване на комедони (черни точки), за избелване и уеднаквяване на тена, при пигментации след възпалителни заболявания, при първата поява на признаци на стареене - суха и девитализирана кожа с бръчки. Средно дълбокият пилинг достига до долната част на папиларната дерма. При него се постига по-дълбоко излющване на пигментни петна, използва се при белези, възрастово вроговяване на кожата, акне. Зачервяването и раздразването на кожата са по-силно изразени. Прави се по-рядко, веднъж на 15-30 дни. При дълбокия химичен пилинг излющването стига до ниво средна ретикуларна дерма, възстановяването е по-бавно, зачервяването трае по-дълго. Прави се на 3-6 месеца. С по-голям брой процедури на повърхностен пилинг може да се доближи ефекта на средно дълбок пилинг без страничните му действия.

96

д-р Мариета Кътева Кабинет по естетична дерматология Dermaspot

В момента съществува голямо разнообразие от пилинги, съдържащи една или комбинация от AHA. Неутрализиращият разтвор, с който се завършва процедурата, трябва да бъде надежден, да се нанася лесно, така че този процес да бъде контролиран. Когато разтворите са прозрачни и не се виждат върху кожата, съществуват рискове някои зони да се пропуснат. За дерматолога е важно да се чувства спокоен, когато неутрализира пилинга, за пациента това дава максимален комфорт и безопасност и свежда до мимимум появата на странични реакции. Easy Droxy Peel на фирмата Skin Tech съдържа комбинация от гликолова, млечна, салицилова, лимонена и коджикова киселина под формата на течен прозрачен гел на базата на целулозни деривати. Представлява повърхностен пилинг, има епидермално действие с дермална стимулация. Прилага се при фотоейджинг - увреждане на кожата вследствие на агресивно излагане на UVA/UVB лъчи, повърхностни бръчки, кожа на пушачи, мазна кожа и акне. Понася се добре, липсва сериозно дразнене, не се налага социална изолация. Неутрализиращият разтвор - Neutralizer Versicolor е емулсия със син цвят, която позволява контрол при неутрализацията, при която променя цвета си в зелено. Така процесът се визуализира и няма риск от странични ефекти. В състава на неутрализатора, освен алкалния натриев карбонат, се съдържат есенциалните аминокиселини аргинин и лизин, които подобряват възстановяването и регенерацията на кожата. Easy Droxy Peel е предпочитан заради формулата и свойствата на уникалната неутрализираща емулсия. Нанасянето на пилинга е безопасно и може да се прилага често, ако състоянието на кожата позволява.


medical

MyCli експерт в създаването на специални разработки дерматолози, естетични лекари и пластични хирурзи.

Д-р Невена Сурлекова Специализиран кабинет по кожни болести и естетична дерматология

Доктор С урлекова вече ни ин формирахте , че от четири години на козметичния пазар в България се позиционира една италианска фирма , предлагаща големи въз можности в областта на медицин ската естетика .

Бихте

ли ни раз -

казали нещо повече за нея?

MyCli е специализиран център за изследвания и разработки на програми за превенция на стареенето на кожата. Работи в сътрудничество с много други клинични центрове за изготвяне на програми за професионално израстване и развитие на заетите в бранша – фармацевти,

98

MyCli е експерт в създаването на специални разработки относно взаимодействието на козметичните продукти заедно с хранителните и социалните фактори на определения индивид за цялостен anti age-ефект върху организма. Програмите се разработват комплексно съчетаващи най-новите козметични нововъведения, имайки предвид начина на живот, генетично заложения колаген в организма на човека и оксидирането на кожата. MyCli в резултат на напреднали научни изследвания предлага на козметичния пазар една комплексно завършена гама от козметични продукти и хранителни добавки, филъри с хиалуронова киселина, мезотерапия, химичен жълт пилинг и най-новата придобивка на италианската фирма – Skin Shuttle – апаратура с голями терапевтични възможности.

К акво и

представляват

мезотерапията ,

филърите

които

MyCli

предлага?

Дермалните филъри Macfill са нещо повече от импланти. Те са високо

еластични разтвори с кръстосани връзки за дермална имплантация. Притежават високо качество и стандарт по безопасност ISO 9001, ISO 13485, М.А.С. технология (мулти-активни кръстосани връзки) според изискванията на GMP. Macfill dermal plus е монофазен, био изграден, изотоничен хидрогел с концентрация на мрежовидната хиалуронова киселина 23 mg/ml, базирана на ултра измервания на мрежовидно структурния процес за 3D ефект върху кожата – една истинска технологична иновация в областта на естетичната медицина.

Кои

са кожните зони , които мо -

жем да третираме с този филър?

Поради високата пластичност и толерантност на филъра можем да третираме назолабиални гънки, скули (за попълване на обеми и възстановяване), брадичка, нос, повдигане на вежди. Прилагаме с игла или канюла линейна техника с ретроградно освобождаване за попълване на средни и дълбоки бръчки.

А

за пациентите с фини и малки

бръчки какво бихте предложили като терапия?

Macfill Dermal Soft – това е новата биоревитализация на лицето (чрез хиалуронова киселина с високо молекулно тегло), с която се постига дълбока хидратация на тъканите, стимулиране на фибробластите


medical

за производство на колаген, еластин и структурен протеин. Цели се антиоксидантното действие, чрез неутрализиране на свободните радикали в кожата, като тук хиалуроновата киселина е с линейна структура. Macfill Dermal Soft в комбинация с Macfill Dermal Plus са подходящи за пълното възстановяването на лицето, „което от своя страна му придава изряден и естетичен завършек“.

С

какво се отличава единствения

по рода си жълт пилинг на фирмата

MyCli?

MyCli предлага единствен по рода си жълт химичен пилинг за модулна дермална стимулация, който предоставя индивидуални възможности за всеки пациент с цел получаване на оптимални резултати за въздействие върху кожата и усвояване на активните съставки от клетката. Той е 4-фазов пилинг, който има голям успех и при възстановяване състоянието на околоочния контур. Успешно се прилага при пациенти склонни към пигментации, фотостареене, леко, средно и тежко акне, белези, кожа с фини и средно дълбоки бръчки, като според това, което ще третираме времетраенето на активния продукт върху кожата е индивидуално преценен. Уникалността му се крие в единствена по рода си жълта съставка (съдържаща фитинова киселина, коджикова киселина,

100

азелаинова киселина, ретинилпалмитат, аскорбинпалмитат) на пилинга и съчетанието с алфа-бета комплекс (комбинация от гликолова, салицилова и млечна киселина), което води до дермална стимулация, хидратация, стимулиране на кръвообращението, намаляване на хиперпигментациите и забавяне процесите на стареене. Резултатите още на четвъртия ден са впечатляващи, а след втория пилинг лицето е коренно променено, загладено и сияещо. Тургурът му е възстановен.

Доктор С урлекова , бихте ли ни запознали с най - новото пости жение на фирмата MyCli – S kin Shuttle? К акво представлява тази апаратура?

Skin Shuttle е иновативно устройство за въвеждане на активни вещества чрез електропорация в кожните тъкани. Използвана е патентована технология, при която електропорацията се извършва в директен контакт с повърхността на кожата чрез два електрода, поставени един до друг, за да управляват молекулите през кожата. Така тя се разрехавява и епидермалната бариера става по-пропусклива, за да се постигне ефективен трансдермален пренос чрез временна промяна на кожната пропускливост. Така преодолявайки горните кожни слоеве, може да се въведат в дълбочина важни вещества, които са отговорни за сияйната и млада кожа, за блестящия цвят и тургур на лицето, шията и деколтето. Този иновативен апарат чрез създаването на 8 различни електрогела, е посветен не само на подмладяването на кожата, но и на провеждането на дермокозметични процедури за лечение на акне в различните му фази, косопад и активно участва в борбата с целулитните натрупвания в тялото и крайниците, както и местата с локално затлъстяване. Процедурата трае 15-20 мин., леко се понася от пациента, а цената є е повече от атрактивна. Курсът на лечение се състои от 4-6 процедури, които се провеждат един път седмично, а ефектът се забелязва още след първата процедура.


За контакти: „Цептер-България“ ЕООД, гр. София, бул. „Княгиня Мария-Луиза“ 47, Бранд Медикал, тел.: 0886 79 90 66, e-mail: medical@zepter.bg , www.zepter.bg


medical

Нови предложения от Dermaceutic Серумите Dermaceutic съдържат набор от високоефективни съставки с оптимална концентрация, имат иновативна текстура и са с научно доказана ефикасност. Подходящи са за всеки тип и фототип кожа. Интензивното им анти-ейдж действие гарантира видимо намаляване на бръчките и фините линии, съживена и гладка кожа с младежки вид.

ACTIV RETINOL 0.5 е среден по дейстие анти-ейдж серум, а ACTIV RETINOL 1.0 е интензивен противостареещ серум с изключително висока ефективност. Серумите подпомагат процесите на естествена клетъчна регенерация и намаляват появата на белезите на стареене на кожата. Препоръчват се при загуба на тонус на кожата, бръчки, фини линии и неравен тен. Експертната формула на серумите ACTIV RETINOL 0.5 и ACTIV RETINOL 1.0 комбинира: 0,5% ретинолов комплекс с действие против бръчки, 1% чисти витамини С и Е с антиоксидантни свойства, есенциални минерали с енергизиращ ефект, възстановяващи кожата серамиди и хидратиращи съставки – пантенол и алантоин. Ретинолът възстановява и защитава остаряващата и увредена кожа и подобрява вида и текстурата й, витамин С стимулира синтеза на колаген и възвръща кожната еластичност, а витамин Е увеличава защитата срещу оксидативния стрес, намалява еритема, подобрява хидратацията и бариерната функция на кожата.

DERMA LIFT 5.0 е мощен лифтинг серум, благодарение на който кожата придобива трайно по-млад вид. Препоръчва се при отпусната кожа, фини линии и бръчки. Перфектен е за зоната на околоочния контур. Експертната формула кобинира: пулулан с незабавен стягащ ефект, 5% лифтинг пептиден комплекс, антиоксидантни съставки – бакухиол, витамини С и Е, есенциални минерали с енергизиращо действие, възстановяващи кожата серамиди и хидратиращи вещества – пантенол и алантоин. Пептидният комплекс на Dermaceutic стимулира епидермалния синтез, видимо намалява появата на бръчки и има лифтинг действие. Включеният във формулата пулулан е полизахарид, получен чрез ферментация и е със 100% растителен произход. Пупуланът стяга кожата, осъществява незабавен лифтинг ефект и намалява бръчките тип „пачи крак” около очите. Бакухиолът е съставка с естествен или синтетичен произход, която ускорява клетъчния метаболизъм, подобрява текстурата и вида на кожата.

102

П роД ерма ООД, София, ул . Българска легия 2, тел .: +359 2 8592186, мобилен: 0359 889 772021 Варна , ж.к. Ч айка , бл . 196, офис 6, тел .:+359 52 710050, мобилен: +359 887 095554


medical

нарушенията

на съня

К акво

представляват нарушения та на съня от медицинска гледна точка?

Д-р Нейко Нейков е специализант трета година в Клиника по неврология и медицина на съня в болница Токуда. Клиниката разполага със съвременна лаборатория и се ръководи от доц. д-р Иван Стайков. Занимава се с нарушения на съня и медицина на съня, като специалистите в нея са преминали обучения и курсове предимно в чужбина. В България това е тепърва прохождащо направление, основно между пулмолози и невролози. Някои кардиолози също проявяват интерес. 104

Нарушенията на съня са група от над 85 заболявания по последни данни на Международната класификация на заболяванията. Често срещани проблеми със съня са инсомния или хиперсомния (недостиг или прекалено много сън), както и синдром на обструктивната сънна апнея. Има и доста по-редки, например нарколепсия – човек неконтролирано заспива при всякаква по-силна емоция.

Трябва ли да са налице тези предпоставки , за да се появи заболя ването?

С какво се характеризира

Не. Това са рискови фактори, като при синдрома на обструктивната апнея е налице и наследственост. Голям процент от хората, които страдат от заболяването имат и тези оплаквания, а сънната апнея допълнително ги усложнява. Пациент с високо кръвно налягане и с обструктивна сънна апнея по-трудно ще се повлияе от лекарства. И обратното, човек с много високо кръвно налягане има предпоставка да развие сънна апнея.

обструктивната сънна апнея?

Има

Заболяването се характеризира с паузи на подтискане или спиране на дишането по време на сън. От обструктивна сънна апнея страдат по-често мъже, но има и доста засегнати жени. Основното оплакване е от хъркане, повишена сънливост през деня, усещане за недоспиване сутрин, заспиване по време на шофиране, заспиване след някакво физическо натоварване или след хранене. С глътка алкохол оплакванията се увеличават тройно. Това обикновено са пациенти с т.нар. дисметаболитен синдром (затлъстяване, повишена инсулинова резистентност, високо кръвно налягане) и към това се включва и обструктивната сънна апнея.

явата на сънна апнея?

ли значение възрастта за по -

Не, въпреки че по-често сънна апнея се появява на средна възраст, заболяването се среща и при много млади хора. Просто зависи кога е открита апнеята. Особено за българина това е типичното: на мен нищо ми няма – хъркам си. Той отива на лекар в последния момент и чак тогава се открива проблемът.

Пациентите идват при вас и какво се случва по - нататък ? Най-важното нещо за такива пациенти е анамнезата, какви точно са оплакванията им. След това има специфични изследвания на съня. Прави се сънен запис, с който се


За контакти: „Цептер-България“ ЕООД, гр. София, бул. „Княгиня Мария-Луиза“ 47, Бранд Хоум Кеър, тел.: 0889 92 22 16, e-mail: homecare@zepter.bg, www.zepter.com


medical

Някои

пластични хирурзи правят

операции , за които се твърди , че след тях човек спира да хърка .

К акво е вашето мнение?

потвърждава или отхвърля диагнозата. Няколко типа са изследванията, които се правят през нощта. В някои от случаите е достатъчна само респираторна полиграфия. Отвеждат се записи от дихателни движения, сатурация на кислород, пулс, поток на въздух, позиция на тялото и други.

Това означава , че пациентът трябва да преспи в болницата . Да, преспива, а пълното изследване на съня е полисомнографията, при която се отвеждат около 25 канала информация от човека, докато той спи. Включени са: електрофизиологична част, мозъчна активност, мускулен тонус, движения на очите, дишане с уста, дишане с нос, респираторни движения на торакалната и абдоминалната мускулатура. Това е много по-детайлно изследване и се предпочита, когато се търсят сериозни нарушения на съня, напр. синдром на неспокойните крака – става въпрос за пациенти, които вечер, в покой, усещат непреодолима нужда да движат краката си, да ги масажират, да се разхождат и това силно нарушава съня им. Различават се 2 основни вида: идиопатичен, при който отсъства увреждане на нервите и симптоматичен – засегнати са нервни окончания, напр. диабетици с полиневропатия или хора с тежки дегенеративни промени в кръста 106

могат да развият този синдром като вторична част на основното заболяване. След изследването се поставя диагноза и в зависимост от състоянието на пациента се взимат съответните мерки. За обструктивната сънна апнея се препоръчват специални апарати за лечение, които подават продължително въздух под налягане, а при другите нарушения на съня се прилага съответната терапия.

Ц ял

живот ли трябва човек да

ползва този апарат или може да се излекува?

С такъв апарат пациентът може да се излекува. Бавно, постепенно, като се проследява състоянието му, правят се контролни вечери, следи се за усложнения. Около 10 години са необходими за лечението.

И

чисто технически

как се осъ -

ществяват прегледите в

Токуда?

Пациентът трябва да си запише час. В момента има и кампания провеждат се безплатни прегледи. Важна е анамнезата за поставянето на диагноза обструктивна сънна апнея, както и преценката на лекаря какво изследване трябва да се направи. Някои хора могат да хъркат защото просто имат проблеми с горните дихателни пътища, други пък да са засегнати от сънна апнея.

След такава операция сънната апнея изчезва за 5-10 години, но след това се връща 2 пъти потежка и е много по-трудна за повлияване. Терапията става много по-сериозна и не може да се използва стандартният апарат, защото вече трябва такъв, който да подава въздух на 2 нива. Да, някои хирурзи правят операции на мекото небце, дори махат увулата. Хъркането изчезва, но човек пак се задушава, пак му пада сатурацията на кислород в кръвта, пак му пада пулсът.

Само

в

Токуда

ли се правят из -

следвания за сънна апнея или има и други центрове в

България?

Мисля, че има и други центрове, но ние разполагаме с една от най-модерните лаборатории. Има колеги пулмолози, които обръщат внимание основно на обструктивната сънна апнея, но тя не е единственото нарушение на съня. От синдром на неспокойните крака са засегнати около 300 000 души в България, а това също е нарушение на съня.

К ак се отразява стресът, на който всички ние сме подложени върху нарушенията на съня?

Много често хората казват: не мога да спя. Но проблемът е, че докато ни потърсят обикновено минават 2 до 3 години. И след това лечението продължава твърде дълго време. Хората трябва да се обръщат навреме към специалист, а не да злоупотребяват с различни сънотворни лекарства, които не са без своите нежелани странични ефекти. Когато проблемите със съня са между 1 и 3 месеца или в момента, в който човек усети влошаване на качеството на живот, трябва да потърси лекарска помощ.


За контакти: „Цептер-България“ ЕООД, гр. София, бул. „Княгиня Мария-Луиза“ 47, Бранд Хоум Кеър, тел.: 0889 92 22 16, e-mail: homecare@zepter.bg, www.zepter.com


medical

ПРОФЕСИОНАЛНИЯТ СТРЕС

Гл.ас.д-р Плама Христова СУ "Св. Кл. Охридски“ – главен асистент по организационна психология

Колко стрес ни е нужен?

Ролята на шефа

Установено е, че твърде ниските нива на стрес водят до скука, неудовлетвореност и умора, а твърде високите нива – до преумора, заболявания, ниско самочувствие и неефективно решаване на проблемите от страна на служителите и ръководителите. Златната среда е свързана с удовлетвореност, прогрес, рационално вземане на решения и творческо мислене. Професионалният стрес трябва да бъде държан в здравословни граници, ако искаме да сме добри в работата си, да бъдем здрави и доволни.

Изследванията в организациите сочат, че ръководителите, които се интересуват единствено от печалбата и егоистичните си интереси и не зачитат своите служители като човешки същества, създават високи нива на професионален стрес сред тях. Освен това, когато служителите не знаят какво се изисква от тях или им се налага да изпълняват няколко роли на работното място, те преживяват това като стрес. Същото се случва и когато служителите имат усещането, че никой не се интересува от тяхното мнение. Стресиращо е и когато служителят полага много усилия, но възнаграждението не отговаря на тях. И накрая, упражняването на тормоз върху служителите е изключително стресиращо.

Източниците на професионалния стрес

К акво е професионален стрес? Разбирането на професионалния стрес се основава на знанията за стреса изобщо. Стресът е древна животинска система от физиологични реакции, предразполагаща към мобилизиране на организма за борба или бягство – в зависимост от преценката ни за нашата възможност за справяне с даден стресор. Професионалният стрес, от своя страна, се отнася до стресорите на работното място. Той се появява, когато възприеманото напрежение в работата надхвърля способностите за справяне на човека. Но кое напрежение е голямо и кое – малко? Отговорът е различен за всеки от нас. Едно и също събитие може да доведе до различен ефект върху хората, тъй като всеки му приписва различно значение. Ето един пример: твърде краткият краен срок за извършване на дадена задача за едни служители може да е кошмар, но за други е начин да се мотивират и да се справят по-добре.

108

Един от най-честите и най-сериозните източници на стрес е трудовото претоварване. То е ситуация, в която изискванията на работата надхвърлят наличните ресурси за изпълнението й. Друга причина е недостатъчното използване на компетентността, при която служителят има чувството, че неговите или нейните знания, умения или енергия не се използват ефективно. Това води и до неудовлетвореност от предлаганите възможности за кариерно развитие. В съвременния бизнес има една тревожна тенденция: повишено темпо на работа и алтернативни графици на работа, при които работната седмица от 36-48 часа се изработва за три или четири дни. Това поставя организма на тежко изпитание. Физическите условия на труд като много високи или ниски температури, силен шум, слабо осветление, лоша вентилация, излагане на химикали и други са най-често посочваните примери на стресори, които влошават здравето на работниците.

Последици от стреса на работното място

Хроничният и острият стрес се отразяват както на физическото, така и на психичното здраве на служителите. Зле управляваният стрес много често води до повишено кръвно налягане, дихателни и сърдечносъдови заболявания, мускулни болки, отслабване на имунната защита на тялото, храносмилателни проблеми, проблеми със съня и много други здравословни проблеми. Множество медицински изследвания доказват, че стресът е най-мощният източник на ракови заболявания. Хроничният стрес може да доведе до депресия и тревожни разстройства.

С трес и красота Повтарящият се ежедневно стрес се отразява на външния вид на хората. Стресираният човек не се


Дозировка възрастни: Обичайна дневна доза 120-240 mg дневно, разделени на 2-3 дози. Лекарствен продукт за възрастни. Преди употреба прочетете листовката. В аптеките без рецепта. За повече информация: Санофи-Авентис България ЕООД, 1303 София, бул. Ал. Стамболийски 103, Офис сграда - София Тауър, ет. 8, тел.: 970 53 00, факс: 970 53 33, e-mail: bg-medical-info@sanofi-aventis.com BG.DRT.CH.14.06.01


medical

нието е консумацията на кофеин. Алкохолът пък се използва от много хора за регулиране на настроението или за отпускане преди сън. Тютюнът, марихуаната, кокаинът, амфетамините и хероинът директно подобряват настроението.

грижи за външния си вид, чувства постоянна умора и отпадналост. Хроничният стрес води до прегърбена стойка, кожни проблеми и отдаване на нездравословни навици на живот. Според някои изследвания жените са доста по-склонни от мъжете да се хранят повече, когато са под стрес, както и по-често да прекаляват със сладките храни.

Бърнаут или професионално прегаряне

Професионалното прегаряне, наричано още бърнаут, е един от най-ярките примери за това как професионалният стрес може да повлияе на отделния индивид и на организацията. Бърнаутът е резултат от постоянните неуспешни опити на индивидите за справяне със стресорите на работната среда. Той се изразява в непреодолимо изтощение, чувство на цинизъм и незаинтересованост от работата и чувство на неефективност и липса на постижения. Бърнаутът има ефект на разпространяване – както върху колегите, така и към семейството на служителя.

Погрешни

начини за справяне със

стреса

Хората се опитват да преодолеят стреса в ежедневието си с подръчни средства. Едно от тях е похапването на всякакви сладости. Внезапното повишаване на кръвната захар води до бързо подобряване на настроението и е най-популярното средство за преодоляване на стреса. Второто най-широко използвано средство за подобряване на тонуса и настрое-

110

Независимо от това колко приятни могат да са, всички тези начини за преодоляване на стреса са погрешни и вредят на Вашето здраве. Чрез тях само се отлага разрешаването на истинския проблем – наличието на стрес в живота Ви. Това, което трябва да се направи, е да прекратите употребата на тези вещества и да дадeте на тялото си възможност да възстанови своя баланс.

С тратегии за справяне със стреса Справянето със стреса на работното място е от решаващо значение за хората, техните семейства и близки, колеги и за организациите като цяло. Когато човек преценява, че има добри шансове да промени ситуацията, полага усилия за промяна или справяне със ситуацията. Но когато преценява, че шансовете за промяна на ситуацията са слаби, насочва своите усилия към намаляване или справяне с емоционалното напрежение. Сред най-ефективните стратегии за справяне с професионалния стрес са техниките за релаксация, медитацията, дихателните техники, позитивните мисли, ограждането с позитивни хора, получаването и даването на емоционална подкрепа, хуморът, религията и най-важното – поддържането на баланс между работа и почивка.

Препоръки Всеки човек открива свои собствени начини за борба със стреса, но съществуват някои общи препоръки. Работата или ученето повече от 40 часа седмично води до тежък стрес

– затова се опитайте да се ограничите в рамките на тези 40 часа. Ако вършите прекомерно много работа през деня и искате да намалите нивото на стрес в живота си, сутринта напишете списък с всички задачи, които искате да отметнете през деня. След това откъснете долната половина на листа и я изхвърлете. Ако се срещате с прекомерно много хора и това Ви тежи, определете си здравословна бройка срещи за деня, с която можете да се справяте и не приемайте повече срещи. Æ Ако сте под стрес, отложете промените в ежедневната си рутина или просто отложете ремонта у дома. Æ По-често отговаряйте на изискванията към вас с “Не”. Æ Спрете употребата на изкуствени заместители на доброто настроение като сладки храни, алкохол, кофеин, наркотични вещества. Æ Приемайте повече витамини и минерали ежедневно, стабилизирайте кръвната си захар, консумирайте повече сурови плодове и зеленчуци. Æ Правете повече физически упражнения или просто ходете пеша – от двайсет минути до два часа, три пъти седмично. Æ Обърнете внимание на забравеното хоби или си създайте ново. Създаването на нещо красиво с ръцете освобождава от стреса. Æ Танцувайте с удоволствие, така, сякаш никой не ви гледа. Пейте си заедно с любимия изпълнител или гледайте комедии. Æ Медитирайте, посещавайте занимания по йога или занимания с всякакъв вид техники за отпускане. Æ Търсете компанията на позитивни хора – и в работата, и у дома. Здравето и вътрешното равновесие са естествени характеристики на живота, а не стресът. Затова се противопоставяйте на стреса и не го допускайте в прекомерни количества в ежедневието си. Само така ще запазите баланса в своя живот и ще му се наслаждавате по-пълноценно.


ЗА ЖИВОТ БЕЗ ПАНИКА И СТРАХ ПОЛЗВАЙ RESCUE® КАПКИТЕ НА Д-Р БАХ!

www.rescue.bg


medical

ти, хората с фобии (имам и такива) не се притесняват от процедурата.

Процедурите с

Dermionologie подходящи за хора от различни възрастови групи пилярни мрежи, брадавици, папиломи и др. Всички тези проблеми имат дълбоки корени, идващи от общото състояние на организма.

Виктория Павлова Собственик на първото биокозметично студио Денис Създадох първото в София биокозметично студио за здраве и красота „Денис“ - това бе преди 7 години. Продължавам да работя като козметик и масажист, дипломиран с майсторско свидетелство. Завършила съм успешно индивидуален курс по холистична и естетическа ароматерапия. Виждам, че все повече хора разбират колко тясно красотата е свързана със здравото тяло и стабилната психика. За решаването на редица козметични проблеми трябва да се използва комплексен подход и да се осигури баланса в тялото. По кожата на лицето можем да забележим първите признаци на стареене на организма. Кожата се дехидратира, намалява производството на колаген, появяват се първите бръчки. Освен това често срещани са и някои кожни проблеми като акне, розацея, себорея, пигментни петна от различен произход, дерматит, ка-

112

Радвам се, че имам много добър помощник, който ми позволява да предложа на моите клиенти правилно комплексно решение на всеки проблем. Това е патентованият немски апарат Dermionologie, който въздейства не само на вътрешните обменни процеси на ниво клетка, а и елиминира външните негативни влияния върху кожата. От години работя с него и съм постигнала чудесни резултати. Благодарение на апарата аз постигам нормализиране на алкално-киселинния баланс и на кожата, и на тялото, това помага при лечение на акне, себорея, проблемни капиляри. Използвам апарата за всякакъв тип кожа, при хронични заболявания и при изостряне на проблема. Например при клиентка, дългогодишна пушачка с високо кръвно налягане, на 45 г., с начален стадий на розацея, след 10 терапии състоянието на кожата на лицето видимо се подобри. Няма силно зачервяване, кожата стана по-хидратирана и спокойна. Поддържаща терапия веднъж на месец помага за контролиране на ситуацията. За засилване на въздействието използвам допълнително маска с хиалурон и колаген (Crystal Collagen Gel Mask на Weyergans). И двете сме доволни от резултата. Благодарение на прозрачността на каската на Dermionologie, която поставям върху лицата на моите клиен-

Вграденият филтър на Dermionologie използва въздуха от околната среда, пречиства го от бактерии, прах, полени, гъбички и го зарежда с отрицателни йони. Клиенти с алергични проблеми усещат подобрение още след първата процедура (намалява сърбежа, кашлицата, дразненето на гърлото, зачервяването на очите). При жена на 45 г. с алергични прояви възникнали след домашен ремонт, само след три последователни процедури настъпи подобрение. А след шестата тя вече нямаше нужда от предписаните от доктора лекарства. Специален електролитен гел, нанесен в зоната на лицето, шията и деколтето ускорява процеса на проникване на отрицателни йони, допълнително хидратира кожата и допринася за лифтинг ефект. Процедурата може да се прилага по всяко време и през всички сезони, което е важно за третиране на пигментни петна. При клиентка на 35 г., с охлузни рани по лицето вследствие падане от колело, единственият възможен начин на третиране на раните бе Dermionologie, който въздейства безболезнено. Той позволи по-бързото зарастване на раните, като създаде благоприятна рН среда и неутрализира вредните бактерии. След 10 терапии кожата започна да се възстановява, след 15 останаха само леки следи по нараненото място. Клиентката не е ползвала никакъв конвенционален крем за белези. При работа с Dermionologie няма как да се предозира, което ми дава възможност да продължа процедурите с нея до достигане на желаните резултати. Процедурите с Dermionologie са подходящи за хора от различни възрастови групи: деца, много възрастни хора и бременни жени, за които процедурата се оказва доста полезна. И това разширява кръга на моите клиенти. В работата си използвам само сертифицирана биокозметика за лице, а за ароматерапевтичните процедури – качествени носещи и етерични масла. При процедура с Dermionologie, за да засиля лечебния ефект, задъл-


НО ВО жително слагам индивидуално подбрано за всеки клиент етерично масло на предназначеното за това място в уреда, така комбинирам действието на отрицателните йони със свойствата на ароматерапията. Личната ми практика показва колко по-добри резултати се получават при използване на етерични масла по време на процедурата. Например, при проблем с капиляри използвам етерични масла от лимон, палмароза, нероли и лайка. При петна – лимон, лавандула, здравец. При акне, себорея – чаено дърво, розмарин, бергамот, иланг-иланг, салвия, хвойна. При невродермит – лавандула. При стрес – лавандула, мандарина. При депресивни състояния – грейпфрут. При белези – нероли, лавандула, петигрин. Но най-добри резултати постигам комбинирайки апарата с допълнителни процедури. Например, при детоксикация, освен Dermionologie използвам и процедура за тяло BODY WRAPPING на Weyergans, а за вкъщи предлагам детоксикиращ чай Styler tee, който засилва ефекта.

СВЕТОВНА НОВОСТ!

DERMIONOLOGIE

®

ANTI AGING ПОДМЛАДЯВАНЕ ОТВЪТРЕ И ОТВЪН веднага видим резултат

При клиентка на 37 г. използвайки и трите неща след 5 процедури не само се избистри тенът на лицето, тушира се проблемът с околоочния контур, но и обиколката на бедрата се намали с 3 см., а на ханша с 2 см.

само 30 минути...

При лицеви терапии много често използвам комбинации: пилинг, ампули, масаж, гел-маска или моделираща маска. Определено предпочитам да съставям индивидуални комплексни програми. Практиката показва, че това е найефективен подход към решаване на различни козметични проблеми.

за всеки

Официален представител на Weyergans Hihg care в България: ПИ ЕС-България Лукс k.petkova@ps - bulgaria.com, www.weyergans - bulgaria .com тел .: 0893 613 760

-патентован-


индекс Бионат ЕООД - тел. 032 692610, 0884 889334. M Asam www.bionat.bg, office@bionat.bg ФЛОРЕСАНС ЕООД гр. София, ж.к. Гоце Делчев, ул. Костенски водопад 59 Tелефон: 0882 105 342; 02 492 34 09 Булгермед 2000 ЕООД, София ул. Светослав Тертер 24, тел.: 02 942 7070, e-mail: office@bulgermed.com, www.bulgermed.com Санофи Авентис България - София 1303, бул. „Александър Стамболийски” №103 Офис сграда Sofia Tower,ет.8 Тел: +359 2 970 53 00, Факс: +359 2 970 53 33 ПИ ЕС-България Лукс k.petkova@ps-bulgaria.com, www.weyergans-bulgaria.com, тел.:0893 613 760 Дермика естетика, София, ул. Св. Св. Кирил и Методий 118 - 120, ет. 2, офис 4 тел. 0885 82 20 20, www.dermikaest.com ПроДерма ООД, София, ул.Българска легия №2, тел: +359 2 8592186, мобилен: +359 889 772021 Варна, ж.к.Чайка бл.196 Офис 6, тел: +359 52 710050, мобилен: +359 887 095554 Виталити клуб – София, бул. Тодор Каблешков 49, тел. 02/484 0701, тел. 02/484 0702 – Ericson Laboratoire, Dr. Renaud Би Ейч Ви Груп ООД, гр. Варна, ул. Екатерина Симитчиева-9, тел.:052/65 4747; 0895 795664; 0879 558440 Лидера Груп 1345 София, ж.к. Захарна Фабрика, ул. Кукуш 1, тел.: 02 957 08 75, 957 08 90, 0886 741 221, факс: 02 957 08 76 СЕЛЕНТА БЮТИ, София, бул. Мадрид № 49, тел. 02 462 70 88; office@selenta.bg - Официален представител на Institut GUINOT - Paris и Laboratoire THALGO - France, NEOSTRATA - USA Бедриг Консултинг ЕООД - тел. 0700 11 557, 0879663999, SQOOM antiAge - www.sqoombg.com, info@sqoombg.com Навона Интернешънъл, бул. Цар Борис III, № 81, вход А, ет. 1, ат. 1, 1612 София, България, тел.: 02 444 598, 0886 111 388 Ревита, www.revita.bg, www.alive.bg Макаве ЕООД, Microcell, Vanish PFB, www.microcell.bg Star Nails Bulgaria Ltd., www.starnails.bg, www.cnd.bg Теравайн България, гр. Варна, ул. Васил Друмев 2, тел.: 0887519389, 0886099439 e-mail: office@theravine.bg, www.theravine.bg Zepter Bulgaria София, бул. Княгиня Мария-Луиза № 47, ет. 1-2 и 5-6, тел.: (02) 988 44 58 e-mail: gm.assistant3@zepter.bg Бургас, ул. Хан Крум 3, тел.:(056) 841 153 e-mail: office-burgas@zepter.bg Варна, ул. Христо Самсаров № 13, ет. 1, тел.: (052) 612 141 e-mail: office-varna@zepter.bg Плевен, ул. П.Р.Славейков № 73, тел.: (064) 806 687 е-mail: office-pleven@zepter.bg Пловдив, АТЦ LEVEL CENTRE, бул. 6-ти септември № 144а, ет.2 тел.: (032) 624 046, e-mail: office-plovdiv@zepter.bg Русе, ул. Д-р Петър Берон № 1, ет.3, тел.: (082) 834 165 e-mail: office-ruse@zepter.bg Стара Загора, Сити Център Стара Загора, бул. Александър Батенберг 28, ет.3, офис 11 и 12, тел: (042) 600 143 e-mail: office-zagora@zepter.bg Благоевград, ул. Митрополит Борис № 21, партер, тел.: (073) 882 775 e-mail: office-blagoevgrad@zepter.bg Велико Търново, ул. Цар Тодор Светослав №29, ет.2, ап.4, тел.: (062) 650 086 e-mail: medical-tarnovo@zepter.bg; homeart-tarnovo@zepter.bg Добрич, ул. Полковник Дрангов № 1, ет.1, ап.1, тел.: (058) 600 706, e-mail: homeart-dobrich@zepter.bg Перник, ул. Искър № 1,тел.: (076) 600 066 e-mail: homeart-pernik@zepter.bg Хасково, бул. България № 150, к-с „Градски хали”, магазин № 105,106, тел.: (038) 661 204; 661 668, e-mail: medical-haskovo@zepter.bg, homeart-haskovo@zepter.bg Шумен, ул. Симеон Велики № 46 Д,тел.: (054) 830 114 e-mail: homeart-shumen@zepter.bg Ямбол, ул.Кара Кольо 7,тел.: (046) 660 111, e-mail: homeart-yambol@zepter.bg Враца, ул. Лукашов №11, ет.3, офис №3 и ет.4, офис № 1, тел.: (092) 623 747 и (092) 621 129 e-mail: homeart-vraca@zepter.bg, medical-vraca@zepter.bg

www.derma-info.bg Медицински център за пластична хирургия д-р Николай Георгиев София, кв.Княжево, бул.Цар Борис III, No.315, тел. 02/ 957 11 08 Д-р Антонина Чапанова Пловдив, ул. Волга 49, тел.: 0888 551333 Д-р Виолета Янева Димитровград, ул. Беласица 3Б, ет. 1, каб. 116, тел.: 0889983150 ПАНДЕРМА Дерматологичен лазерен център, Бул. “Цар Борис III” № 69 (локалното на “Цар Борис III” и ул. Нишава), тел: 02 8691210, 0888 308249, Специализиран кабинет по кожни болести и козметична дерматология Д-р Диана Дянкова Русе, ул. Мостова 18, тел.: 0888 332293, www.proderma-bg.com Кабинет по естетична и козметична дерматология Д-р Марина Санкева гр. Габрово, ул. „Брянска” 11, тел.: 066 800-140, 0889 43 66 13 Клиника ДермаПро гр.София ул. Григор Пърличев 2, тел: 02 8524800; 0887524800 Дерматологичен център Д-р Снежана Атанасова гр. Пловдив, ул. Копривщица 36А, ет. 2, кабинет 3, тел: 0887 414442, 0884 515181, www.ataderma.com Magna Beauty гр. София, Младост 2, ул. Св. Киприян 44, тел: 02 9748944, www.magnabeauty. com Belle Femme гр. София, бул. Арсеналски 45, ет. 1, ап. 1 тел: 02 8667133, 0882 265599, www.drmandjukova.bg Clinic гр. Варна, ул. Ян Палах 10, Палах център,ет.2 тел.: 0886 602525, www.clinicbg.com Derma Health Care тел.: 052 83 6060, 0886 750289, 0878 503389, www.derma-health.eu Aesthetic Club тел.: 052 606012, 0887 070907, www.aesthetic-club.com Медеа гр. Варна, 052/ 712222; моб.: 0878 712222, 0884 712222, www.medea.bg Hill Clinic София, тел.: 02 439 31 31, www.hillclinic.com Клиника по естетична козметична дерматология AESTHE clinic София, бул. „Г.М. Димитров” 75 – Хотел „Вега”, ет. 7, тел. 02/ 961 60 06 Клиника за естетична медицина Jewel Skin София, бул. “Арсеналски” 125, тел. 0884 070 748 Център за естетична медицина и козметика Дерма Елит София, ул. „Дукатска планина” № 18, тел. 02/ 9530310 Медико-козметичен център Skin Systems София, кв.“Лозенец“, бул.“Джеймс Баучeр“ 95-97, тел. 02/ 962 43 64 Д-р Биляна Мирчевска - кабинет естетична дерматология гр. София, ул. Григор Начевич 11, тел.: 0898 310 960, www.drmirchevska.com Център по дерматология и естетична медицина Дерма Вижън Пловдив, бул. „Шести септември” 56,тел. 032/ 646 606 Специализиран кабинет по естетична дерматология и кожни болести Dermaspot, Д-р Мариета Кътева София, пл. България 1, ет. 2, НДК Административна сграда тел.: 0888 756638, www.dermaspot.eu Медико козметичен център Elos гр. София, ул.Гургулят 22А тел.: 02 952 2005, 0878 449113 Център по естетична дерматология Медика Естетика, гр. София, ул. Акад. Ст. Младенов бл. 80, офис 1, тел.: 02 961 58 55, 0885 819434 Медицински център по пластична, реконструктивна и естетична хирургия Д-р Тонев гр. София, ул. Феликс Каниц 20, тел.: 0885 720728, 0888 993847 Дерматологична клиника Derma Vita София, ул. Академик Иван Буреш 8, тел.: 02 962 2533, 02 962 2544, 0884 949581 Дерматологичен лазерен център Skinmed Пловдив, бул. Васил Априлов 14, 0896 910404 Дерматологична клиника Derma Medika Казанлък, ул. Акад. Петко Стайнов 10, ет. 4 и 5, 0431 63334, 0879002365 Очен кабинет Д-р Елена Димитрова Ямбол ,ул. Търговска №6 - център, тел.: 046 66 34 35,0888264838 Д-р Христина Хайдудова Клиника Дерматология и Венерология, УМБАЛ “Д-р Г. Странски”, ул. Ген. Владимир Вазов 91, гр. Плевен, тел.: 0878 18 68 68, 0899 32 86 13, 0878 95 50 56 Частен дерматологичен кабинет Д-р Андасорова Пловдив, бул. „Христо Ботев“ №109, тел.: 0888640278 Кабинет кожни и венерически болести Д-р Сурлекова Пловдив, ул. Радецки 43, тел.: 0888 608 402


Beauty Woman 43  
Beauty Woman 43  
Advertisement