Page 96

medical

Д-р Татяна Ангелова, експерт към Български съюз по балнеология и СПА туризъм, директор на Национална специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация.

първи годишен конгрес на BUBSPA

Д-р Ангелова, какви са резултатите от провеждането на първия годишен конгрес на BUBSPA? Този конгрес е естествено продължение на дейността на съюза. Ръководството на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм успя да обедини много хора, които имат общ бизнес в този сектор, въпреки различията във вижданията. С помощта на Европейската СПА Асоциация и техния опит, в България се създаде единна организация, която да пази интересите на бранша и да подпомага неговото развитие.

Какво да очакваме като продължение oт конгреса? Целта на нашия съюз е да привлече още повече членове, които с помощта на общините да потърсят съдействие от държавата за популяризация на България като световна СПА дестинация. Този бизнес не може да се развива сам. Бяха направени няколко стъпки в тази насока през последните години, които дадоха резултат и се доказа, че този вид туризъм може да бъде целогодишен. За съжаление това не е достатъчно, защото липсва цялостна политика на държавата за популяризация както на СПА, така и на медицинския туризъм. Българският съюз по балнеология и СПА туризъм е най-добре действащата неправителствена организация в този сектор, но без намесата на държавата ще бъде много трудно. В Европа има много държави, в които за тази цел се отделят много средства и популяризацията на туристическите услуги от този род е държавна политика. В България, освен големите СПА центрове като Сандански и Велинград, в последно време се забелязва много бързото развитие на Кюстендил и Хисаря като дестинации, предлагащи услуги в сферата на балнеолечението и СПА туризма.

В България има вече изградена база от прекрасни хотели, предлагащи услуги на много високо ниво. Достъпни ли са тези услуги за родните туристи? Основната част от клиентите на СПА хотелите са българи. Оформи се тенденция за посещение на този тип центрове по време на уикендите или по празниците. Вече е много трудно да намерите места в добрите хотели без резервация. Поради натрупания стрес през последните години, българските туристи все по-често търсят начин да се отделят от големия град и да търсят спокойствие именно в СПА центровете.

96

Д-р Лили Бакалова, интернист физиотерапевт, консултант в кардиологично отделение на Общинска болница Сандански

Д-р Бакалова, популярно ли е балнеолечението сред българите? Минералните извори и техните лечебни свойства са известни още от древността. В близкото минало посещението на минерални бани беше много популярно сред българите. Минералната вода е подходяща за лечение на нервната система, опорно-двигателния апарат и за подобряване на общото състояние на организма. След бързото развитие на СПА индустрията в последните години, балнеолечението стана още по-популярно. На почиващите се предлага много добра материална база, добре обучен персонал и услуги, които не отстъпват по качество на курортите в света. Новите болести на XXI век като затлъстяване, стрес и други карат все повече хора да търсят лечебните свойства на водата. Град Сандански е много известен климатичен курорт за лечение на белодробни заболявания при деца и възрастни. Минералната вода е хипертермална, хидрокарбонатно-сулфатна с повишено съдържание на флуор. Подходяща е за лечение на опорнодвигателния апарат, периферната нервна система и същевременно подобрява състоянието на кожата. Забелязва се тенденция на увеличаване на притока от чуждестранни туристи, привлечени от лечебните свойства както на климата, така и на водата.

Beauty woman 39  
Beauty woman 39  
Advertisement