Page 92

medical

Не позволявайте на детето си да стои часове пред телевизора или компютъра Как да подхождат родителите към учебния процес по време на ваканция? Жулиета Темнякова, детски клиничен психолог.

Кои са най-често срещаните проблеми на родителите, свързани с възпитанието на децата в последните години? Основните проблеми са няколко. Един от тях е изборът на училище. Дали детето има необходимите знания и умения и дали емоционално е готово да тръгне на училище? Друг аспект е поведението и емоционалността на детето. Все почесто се срещат по-емоционални и по-темпераментни деца, но това произлиза от семейната среда, която става все по-динамична напоследък. Третият най-често срещан

проблем е свързан с училищната среда и произхождащите затруднения, които изпитват някои деца, в такава обстановка. Трудна концентрация и проблеми при усвояване на учебния материал.

92

През първите дни на ваканцията децата обикновено са в еуфория. След това започват да търсят някакъв вид занимания, които да запълват тяхното време. Ако детето прекарва по-голямата част от ваканцията в семейството е необходимо да се измислят някакъв вид дейности, които да привлекат неговия интерес. Един от вариантите е да се наруши еднообразието от ежедневието, като се предприемат кратки излети сред природата. Контактите с природата и водата водят до едно емоционално освобождаване както за децата, така и за родителите. Зеленият цвят и различните нюанси на водата действат успокояващо. Ако тези излети бъдат съчетани с различни игри на откриване и разпознаване на цветя, насекоми и други, това ангажира съзнанието и подсъзнанието на детето. Освен през почивните дни такива занимания могат да бъдат организирани и през седмицата, след работно време, в парковете и градинките. Включването на детето в извършването на някаква домакинска работа, като готвенето например, води до развитие на общуването и споделянето. При по-големите деца подходът може да бъде по-различен, тъй като при тях вече има изградени навици и те имат определени желания как да прекарат времето си. От голямо значение е те да общуват както със свои връстници, така и с близки и познати. Много удачно е в тези случаи един родител да организира някакво занимание за няколко деца. Това може да е посещение на музей, зоопарк, някакъв спорт

или друго събитие, на което децата да имат възможност да общуват помежду си и в същото време да има присъствие на родител. В никакъв случай не бива да се оставят децата да стоят дълго време пред телевизора или компютъра. Гледането на телевизия въздейства повече на дясното полукълбо на мозъка, където протича емоционалния анализ на информацията. В същото време лявото полукълбо, което анализира и синтезира информацията, намалява своята работа. В резултат детето изпада в един вид хипнотично състояние. При протичането на емоционалните процеси в мозъка се отделя ендорфин, или хормон на щастието, което ни кара да искаме още и още от това, което ни кара да сме щастливи. Получава се вид зависимост от гледане на телевизия. Поради тази причина децата, гледащи телевизия няколко часа на ден, реагират бурно в момента, в който ги отделим от телевизора. Това е спонтанна и подсъзнателна реакция. Тези деца много често развиват хиперактивност, липсва им концентрация и са по-раздразнителни. Моят съвет към родителите е да излизат навън с децата винаги, когато имат възможност.

Beauty woman 39  
Beauty woman 39  
Advertisement