Page 90

medical

децата, носещи очила не се занимават достатъчно със спорт зрението на децата? Ако няма видим проблем първия преглед при очен лекар трябва да се извърши до 1 годишна възраст. Втория преглед – до 3 годишна възраст и третия – в предучилищна възраст. Това следва да са задължителните прегледи, за да се спестят редица неприятности в последствие. Доц. Виолета Чернодринска, управител на СОБАЛ VISUS, председател на Българското дружество по детска офталмология и невроофталмология.

Кои са най-често срещаните проблеми с очите при подрастващите? Един от най-често срещаните проблеми е Амблиопията или така нареченото мързеливо око при деца в напреднала възраст. Този проблем възниква, когато детето не е прегледано навреме от очен лекар и не са предписани средства за корекция. За съжаление са твърде много случаите, когато първия очен преглед е извършен на 10-12 годишна възраст. Именно в тази възраст са най-честите случаи.

Каква е препоръчителната възраст, от която родителите трябва да започнат да следят за

Д-р Даниела Петрова, очен лекар

Д-р Петрова, какви са новите технологии при контактните лещи и до каква степен те са популярни сред пациентите? В корекцията на зрителната остро90

На кои проблеми със зрението може да се повлияе неоперативно посредством очила или контактни лещи? Рефрактивните проблеми с очите при децата могат до голяма степен да бъдат коригирани с очила или лещи. Проблемът трябва да бъде констатиран навреме, за да започне лечението.

Какви са предимствата на контактните лещи пред очилата?

зрение. При контактната корекция този проблем липсва. Също така очилата ограничават и свободата на движение. За хора, занимаващи се активно със спорт е препоръчително да ползват контактни лещи. За съжаление в последно време се забелязва тенденция децата, носещи очила да не се занимават със спорт именно поради тази причина. Контактните лещи са много добър избор, когато е необходима корекция само на едното око. За деца се препоръчват еднодневните контактни лещи, тъй като са по-лесни за употреба и не се налага често поставяне и снемане и употребата на разтвор за тяхното съхранение.

От каква възраст може да започне носенето на контактни лещи?

На първо място, особено в тинейджърска възраст, предимството идва от чисто психологическа гледна точка. За да избегнат подигравки и неудобството пред съучениците. Според една интересна статистика, проведена в САЩ и Англия, децата които носят контактни лещи са по-стабилни психически и по-лесно се интегрират социално в сравнение с тези, носещи очила. Другото неудобство при носенето на очила е ограничаването на периферното

Препоръчва се това да стане след 8 годишна възраст. Възможно е това да стане и по-рано, като зависи от готовността на детето. Много родители са с грешната представа, че контактните лещи могат да увредят зрението. Аз съм имала случай в моята практика, когато съм предписвала контактни лещи на 6 годишен пациент. Съвременните контактни лещи се поставят много по-лесно и почти не се усещат когато ги носим, няма дразнене и се свиква много бързо с тях.

та, контактните лещи са най-предпочитани от пациентите, поради тяхната практичност и удобство. За разлика от очилата, при тях не се наблюдава стесняване на периферното зрение. През последното десетилетие настъпи революция в технологиите и материалите за производство на контактни лещи. Това автоматично доведе и до положителна промяна на отношението на пациентите към тях. Силикон хидрогелът е кислородо пропусклив материал, което позволява по-добрият комфорт, хигиена на лещите и намаляване до минимум на риска от инфекции, което беше основен

проблем при по-старите лещи, използвани за многократна употреба. Лещите за еднократна употреба не изискват грижи, като разтвори и специални контейнери за съхранение и са изключително подходящи при по-младите пациенти. Много доволни пациенти имам с еднодневните лещи DAILIES® AQUA COMFORT PLUS®, които се овлажняват при всяко мигане, правейки ги изключително комфортни за употреба. Те могат да коригират както късогледство и дълекогледство, така и астигматизъм или пресбиопия. Предлагат се в удобни опаковки от по 10, 30 или 90 броя.

Beauty woman 39  
Beauty woman 39  
Advertisement