Page 82

medical

любопитно Проблемът на големите градове е прекомерната концентрация във въздуха на частици които допълнително замърсяват полена. Те имат способността да полепват по външната обвивка на поленовите зърна и да ги модифицират, като засилват тяхната алергенност. Поради тази причина хората, живеещите в градска среда, влизат в контакт с един комбиниран алерген.

В интернет мрежата има сайтове, които дават оценка на различни хотели по света за хипоалергичност. На интернет страницата www.allerpassmd.com хотелите се оценяват по 17 позиции, разделени в 3 категории. Системата категоризира хотелите като хипоалергенни или неалергенни. Така могат да бъдат открити хотели в целия свят, които предлагат стаи за хора с алергии. На тази страницата е качена информация за препаратите за хигиена, които се използват, типът завивки и мебелировка, контрол на поленовите частици, наличие на микрокърлежи, плесени и др. Това улеснява в голяма степен пациентите при избора на място за почивка.

потенциал. Амброзията цъфти края на лятото, август и септември, и на местата, където е разпространена в големи количества, се наблюдава епидемия от алергии към нея. За съжаление през 90-те години това растение навлезе и в България, като за момента разпространението му е в малки участъци и зони и по-скоро се явява като регионален алерген. Тенденцията е към увеличаване на присъствието на този плевел на територията на страната, което говори за една неефективна борба с него. Имаме диагностицирани пациенти със сериозни оплаквания от пристъпи на алергия именно към амброзия. Факт е, че диагностицираните случаите прогресивно се увеличават. Има информация, че дори животни (коне) могат да се алергизират към полена на това растение. По данни от изследвания, вдишването на 7 до 10 поленови зърна еднократно може да предизвика алергична реакция при човек. При по-продължителен контакт с този полен е възможно развитието на алергия. Амброзията е изключително сериозен бъдещ проблем за България. От 2007 г. произвеждаме алерген от амброзия за диагностика и лечение.

Съществува ли зависимост между средата, в която живеем и вероятността от развитие на алергии?

Поленовите зърна са с много грапава повърхност, по която се задържат различни прахови и газови частици.

82

Със сезонен характер ли са поленовите алергии или са по-скоро целогодишни, но със силно изразени пикове през определени сезони?

Поленовите алергии определено са със сезонен характер. В зависимост от причината за алергията тя може да се прояви в рамките на 10 дни до 2 седмици. При някои алергени този период може да се увеличи до 2-3 месеца. Този период е пряко свързан с периода на цъфтеж. Някои видове прецъфтяват бързо, като техния прашец се задържа за кратко във въздуха. В тези случаи е препоръчително хората, страдащи от алергия, просто да сменят обстановката и да избегнат контакт с алергена, докато неговата концентрация във въздуха намалее значително. При житните треви, от друга страна, периодът на цъфтеж е доста продължителен. Той започва от средата на април и може да продължи до средата на октомври. Обикновено има застъпване на цъфтежа на различните видове, като някои от тях имат и вторичен цъфтеж. Този цъфтеж в населените места може да бъде контролиран чрез редовно косене на житните треви през тези месеци, което да доведе до намаляване на концентрацията на техните полени във въздуха.

Каква роля играе превенцията върху алергичните заболявания и какво включва тя?

Алергията е проблем на имунната система. При деца, които на са кърмени, захранването с изкуствени млека още в първите месеци от развитието им, е една от предпос-

Beauty woman 39  
Beauty woman 39  
Advertisement