Page 70

Ултравиолетовото излъчване – доказано увеличава риска от канцерогенни образувания при човека Всяка година се регистрират много повече нови случаи на рак на кожата, в сравнение с общия брой на случаи на рак на гърдата, простатата, белите дробове и дебелото черво. Около 90 % от случаите на немеланомен рак на кожата се свързват с вредното въздействие на УВ-лъчи (ултравиолетови лъчи) от слънцето.

Честотата на разпространение на най-сериозния рак на кожата в Европа сега е 5 пъти по-висока, в сравнение с данните от преди 30 години. УВ-излъчване и рак на кожата По-интензивното влияние на УВ-лъчите уврежда ДНК - клетъчната структура на клетките на кожата и предизвиква генетични мутации, които могат да доведат до развитието на рак на кожата. Департаментът за здравето и грижите за човека на САЩ (U.S. Department of Health and Human Services), както и Световната здравна организация (World Health Organization) са идентифицирали УВ-лъчите като доказан канцерогенен фактор при човека.

УВ-лъчи? УВ-лъчите са част от електромагнитния светлинен спектър, който достига Земята от Слънцето. Те имат по-къси дължини на вълните, в сравнение с видимата светлина, което ги прави невидими за невъоръженото око. Тези дължини на вълните се класифицират като: UVA, UVB или UVC.

UVA

UVB

UVA са доминиращите лъчи за добиване UVB лъчите са основният причинител на зачервяването на кожата и слънчевите изгаряния. на слънчев загар (тен). Тенът възниква В резултат на въздействието им се увреждат повече повърхностните епидермални слоеве в резултат на увреждане на ДНКна кожата. Интензивността на лъчите варира, в зависимост от сезона, географското клетъчните структури на кожата; местоположение и часовите периоди през деня. Най-значителни излъчвания на UVB лъчи са кожата потъмнява в стремежа отчетени между 10 ч. сутринта и 16 ч. следобяд, през периода от април до октомври. UVB си да предотврати по-нататъшно лъчите могат да изгорят и увредят кожата ви през цялата година, особено при високи увреждане на ДНК-структурите. Тези надморски височини и в резултат на отражението на лъчите от повърхности като сняг несъвършенства или мутации, могат да или лед, които връщат обратно до 80 % от лъчите и по този начин те двукратно оказват доведат до рак на кожата. вредно въздействие върху кожата. До 80 % от ултравиолетовите лъчи могат да преминат през не плътни облаци, които не блокират слънчевите лъчи и в резултат вие можете да изгорите дори и в облачен ден.

Решението: СЛЪНЦЕЗАЩИТНА КОЗМЕТИКА От самото начало на съвременната козметична грижа, ефикасността на слънцезащитната козметика се измерва чрез съдържащия се в нея слънцезащитен фактор или SPF. Той показва колко време ще отнеме на UVB лъчите да зачервят кожата, когато използваме слънцезащитна козметика, в сравнение с времето, за което кожата би могла да се зачерви без употребата на продукта. Например, прилагайки

продукти със SPF 15, с 15 пъти се удължава времето, необходимо за зачервяване на кожата, отколкото ако не се използва слънцезащитна грижа. Продукт със SPF 15 блокира 93 % от UVB-лъчите; SPF 30 – 97 % и SPF 50 – 98 %. Организацията за защита от рак на кожата (Skin Cancer Foundation) твърди, че за адекватна защита на кожата са необходими слънцезащитни продукти със SPF 15 или по-висок фактор.

Beauty woman 39  
Beauty woman 39  
Advertisement