Page 63

medical

науката се черпи от извора

Д-р Дончо Етугов, старши асистент към Катедрата по дерматология и венерология на Медицински университет София

Защо периорбиталната област остава една от най-трудните за третиране? Периорбиталната област е трудна, защото е в близост до окото. Концентрирани са важни анатомични структури – нерви и съдове. Съществува риск от усложнения. Преди да започнем да работим в тази област, е задължително добре да си припомним анатомията на окото и горната част на лицето. Така ще сведем нежеланите усложнения до минимум.

Какви са възможностите на естетичната дерматология за нейното третиране? Естетичната медицина има големи възможности. Като дерматолози можем да направим редица корекции. Ще започна от хирургичните – можем да отстраним излишна кожа от клепача. Да променим цилиарната гънка, да повдигнем външния край на окото и веждата – т.н. котешки тип и други. С попълване можем да коригираме всички загубени обеми. Найчесто попълваме хлътналостите под и около долния клепач, зоната на „долината на сълзите”, както и пълнотата на горния клепач. С филър можем да подчертаем и повдигнем веждите. Много често подобряваме естетиката на очните структури, като коригираме околочните области – можем да моделираме скулите или да запълним хлътналите слепоочия.

Кой са новите продукти, които са ви впечатлили с техните резултати? Новото за тази област е качеството на продуктите – те трябва да са напълно безопасни и да не предизвикват алергия и грануломи, както и да са с подходяща консистенция и хидрофилност. Говорим за нова генерация хиалуронови гелове, които имат предвидима и контролируема хидрофилност. Така ще предотвратим ефекта на препълване и няма да получим т.н. ефект на

„плачещото или подпухнало око”. Вече споменах, че поради деликатността на тази зона качеството и характеристиката на продукта е от изключително значение. Няколко са продуктите на пазара в България, които можем смело да инжектираме, но не смятам да се ангажирам с търговска и рекламна дейност. Само ще подчертая, че когато един продукт и една компания са лидери в производството на вътреочни медикаменти и изделия, то техните периорбитални пълнители са безспорен лидер. Затова се доверявам на Croma и Ocоlab.

Какво е впечатлението ви от събитието организирано от Ресбиомед и Околаб Както знаете ние дерматолозите постоянно пътуваме и участваме в международни форуми. От позицията на човек, който ежемесечно участва в конгреси и семинари, както и на лектор, който води обучения в чужбина, със задоволство казвам, че съм горд от качеството на проведения WetLab. Изключителна организация, високо ниво на наука и практическа подготовка. Неслучайно предвидения брой участници бе запълнен до край. Нямаше свободно място. Удиви ме и пъстротата на посетители – най-малко бяха сънародниците от България. Основно от съседните страни – Гърция, Турция, Сърбия и Румъния. Присъстваха и колеги от Испания, Италия, Русия и други. Това само по себе си говори за качеството и генерирания интерес и резонанс в страната и чужбина. Мероприятието вече е традиция, към която цяла Европа проявява интерес. Неслучайно колегите лектори са най-известните имен на офталмологията от Европа и света. Като пример ще дам факта, че по катарактална хирургия обучението се водеше от немския специалист създал методиката за операция на вътреочната леща. Както се казва: науката се черпи от извора.

Генерален спонсор на курса по блефаропластика и миниинвазивни техники в периорбитална зона е фирма OCOLAb www.ocolab-bg.com 63

Beauty woman 39  
Beauty woman 39  
Advertisement