Page 1

Vinterns vinprovningar Vinterns vinprovningar börjar med en Champagneprovning lördagen den 26 e december kl 14:30. Sedan kör vi vinprovningarna varje lördag samma tid i januari och februari på restaurang Lilla Martina på Hamngatan 22 i Karlstad. Här nedan ser du de teman som gäller för varje provning:

26 e december – Champagneprovning Du får lära dig hur tillverkningen av Champagne går till – Champagnemetoden/Traditionella metoden, vilka druvor som används, påverkan av klimat, geografi och jordmån. Vi provar 4 olika typer av Champagne och går tillsammans igenom skillnaderna i slutprodukt beroende på årgång, druvor, lagringstid och tillverkningsmetoder.

2 a januari - Spanien Spanien är ett mycket intressant land på grund av deras bredd och utbud då det gäller vin. Vi provar: Ett vitt vin från Spaniens mest odlade gröna druva Albariño från Rias Baixas, ett rött vin från norra Spanien - kvalitetsområdet Priorat, ett rött vin från södra Spanien – Valdepeñas och ett starkvin Sherry från södra Spanien - Jerez.

9 e januari – Österrike Det finns trender i vinländer och vinområden och Österrike har legat i topp på den listan i ett par år nu. Många av vinerna härifrån har hög status och många av dem håller toppkvalitet. Restaurang Lilla Martina har en egen vinimport och vi ska prova 5 ur deras sortiment från just Österrike. Se deras sortiment på www.culineawines.com

16 e januari – Bordeaux Från Bordeaux i Frankrike kommer några av världens förträffligaste viner och är Frankrikes största vinområde med en årlig produktion på ca 6 miljoner hl vin/år. Du får lära dig de olika områdena och vad som är utmärkande med vart och ett av dem, de mest kända slotten, druvsorter samt lite historia. Vi provar ett klassiskt vitt, ett prisvärt rött ett exklusivt rött samt ett dessertvin.

23 e januari – Rhône Rhône har några av de kraftigaste vita och de kraftigaste röda vinerna i världen. Eftersom klimatet är varmt här trivs vissa druvor bättre än andra och man kan hitta upp till 15 olika druvor här. Vi ska inte gå igenom alla utan prova 4 av de bästa och mest använda. Ett vitt, två röda och ett dessertvin.

Semele Sommelleri Mobilnummer 0705 666 443 Box 290, 651 07 Karlstad Organisationsnummer 7007256204

www.sommelleri.se info@sommelleri.se

Sida 1


30 e januari –Bourgogne De mest exklusiva viner kommer härifrån, men också de enklaste olagrade Beaujolais Noveau. Bourgogne är uppdelat i små små Cru-områden och vi kommer att diskutera varför det är så. Vi provar en Chablis, en Côte de Beaune, en Côte Macconaîs och en Beaujolais.

6 e februari – Druvor Du kommer att få prova 6 druvtypiska viner och tillsammans tar vi ut nyckelord för karaktärerna i de olika druvorna.

13 e februari – Blindprovning Kan du sätta vinerna vi provar? Vi låter ledtrådarna leda till det rätta svaret. Vinnaren får 6 av våra fina graverade vinprovarglas.

20 e februari – Dessertvin Det finns ett fantastiskt utbud på dessertviner i världen. Vi ska inleda er i det söta vinets frestelse. Vi kommer att prova 4 olika dessertviner med olika tillverkningsmetoder. Dessutom får ni prova smakbitar med sött, salt och surt tillsammans med vinerna för att lättare förstå hur man kan kombinera dessa smaker.

27 e februari – Biodynamiska viner Vi går igenom den mytomspunna tillverkningsmetoden. Blir vinerna verkligen så mycket bättre? Är biodynamiskt det bästa sättet att göra vin på dag? Vi provar 4 helt olika typer av vin som är tillverkade på biodynamiskt vis.

Semele Sommelleri Mobilnummer 0705 666 443 Box 290, 651 07 Karlstad Organisationsnummer 7007256204

www.sommelleri.se info@sommelleri.se

Sida 2

Vinterns vinprovningar  
Vinterns vinprovningar  

Mer information om provningarnas innehåll

Advertisement