Issuu on Google+

ROTEX HPU hybrid Kombinacija toplotne črpalke in plinskega kondenzacijskega kotla

Izjemna rešitev na področju toplotnih črpalk Nova ROTEX – hibridna toplotna črpalka s plinsko kondenzacijsko enoto, ROTEX HPU hybrid, predstavlja odlično rešitev ogrevanja, primerno za vse vrste ogrevalnih sistemov. Glede na temperaturne razmere, toplotna črpalka samostojno izbira najvarčnejši način delovanja.

008SL14191_02_HPU_Hybrid_RZ_ver01.indd 1

6.3.2014 г. 15:36:48 ч.


“Prepričevali so naju, da toplotna črpalka za našo hišo ni primeren način ogrevanja, saj nimava talnega, ampak visoko temperaturno radiatorsko ogrevanje. ROTEX nama je ponudil enkratno rešitev, hibridno toplotno črpalko s plinsko kondenzacijsko enoto. Integrirana zmogljiva regulacija, glede na razmere sama izbira najvarčnejši način delovanja. Obstoječ sistem centralnega ogrevanja smo lahko uporabili brez dodatnih del. Sedaj hišo vedno ogrevamo z najugodnejšim energentom, ki nam nudi brezskrbno bivanje in udobje.“ Stefanie in Jochen Sinner, lastnika nepremičnine

2

008SL14191_02_HPU_Hybrid_RZ_ver01.indd 2

6.3.2014 г. 15:36:51 ч.


ROTEX hibridna toplotna črpalka HPU HYBRID

V varno prihodnost s toplotno črpalko in plinom

ROTEX HPU hybrid učinkovita, udobna in zanesljiva hibridna toplotna črpalka s plinsko kondenzacijsko enoto Starejši objekti imajo v večini primerov vgrajen radiatorski sistem ogrevanja. Značilnost teh sistemov je zahteva po visoki temperaturi ogrevalne vode. Radiatorski sistemi, do sedaj niso bili najbolj primerni za ogrevanje s toplotno črpalko. Klasične toplotne črpalke delujejo v režimu nizkih izhodnih temperatur, pri čemer se pojavi vprašanje, ali bo to dovolj za radiatorsko ogrevanje objekta pri različnih temperaturnih zahtevah. ROTEX je tukaj našel odlično rešitev, s povsem na novo zasnovano toplotno črpalko, ki združuje tehnologijo toplotnih črpalk in plinskih kondenzacijskih kotlov v eni napravi. Notranja enota ROTEX HPU Hybrid toplotne črpalke ne potrebuje nič več prostora, kot klasični stenski plinski kondenzacijski kotel. Ogrevalno vodo glede na potrebe segreje do 80 °C, zato je idealna rešitev za vse vrste ogrevalnih sistemov. ROTEX HPU hybrid je odlična rešitev za nizkotemperaturno talno ogrevanje, stensko ogrevanje, visokotemperaturno radiatorsko ogrevanje ali kombinacijo naštetega.

Enostavna in hitra montaža Tovarniško skrbno izbrane komponente nudijo številne možnosti pri sanaciji obstoječih ogrevalnih sistemov. ROTEX hibridna toplotna črpalka HPU hybrid je odlična rešitev za zamenjavo dotrajanega plinskega kotla in prehod na varčnejši način ogrevanja. Običajno poseg v razvodni del ogrevalnega sistema ni potreben. Izvedejo se le dela za zamenjavo kotla z notranjo enoto toplotne črpalke, postavitev zunanje enote ter freonska povezava med njima.

Izjemno varčna rešitev ogrevanja, ki ne zahteva veliko prostora Notranja enota toplotne črpalke HPU hybrid, vam ne bo vzela več prostora kot klasičen stenski plinski kondenzacijski kotel. Le malo prostora nekje ob steni hiše, pa bo dovolj tudi za namestitev zunanje enote.

3

008SL14191_02_HPU_Hybrid_RZ_ver01.indd 3

6.3.2014 г. 15:36:57 ч.


Do 30% varčnejša priprava tople sanitarne vode v primerjavi s plinskimi kondenzacijskimi kotli ROTEX je razvil toplotni izmenjevalec 2 v 1, ki je namenjen prenosu toplote za ogrevanje in pripravo tople sanitarne vode. Pretočni način segrevanja nudi maksimalno higiensko pripravo želene količine tople sanitarne vode. Vodo v osnovi ogrevamo s toplotno črpalko. V primeru, ko ne dosežemo želene temperature, se vključi dogrevanje s plinskim kondenzacijskim kotlom. Tak način ogrevanja sanitarne vode je do 30 % varčnejši kot bi bil v primeru uporabe samo plinskega kondenzacijskega kotla.

4

008SL14191_02_HPU_Hybrid_RZ_ver01.indd 4

6.3.2014 г. 15:37:03 ч.


ROTEX hibridna toplotna črpalka HPU HYBRID

Cilj je, maksimalno varčno delovanje Maksimalno varčno delovanje pri različnih zunanjih temperaturah in zahtevah ogrevalnega sistema Hibridna toplotna črpalka omogoča maksimalen izkoristek brezplačnega obnovljivega vira energije, iz okoliškega zraka. ROTEX HPU hybrid ima vgrajeno inteligentno regulacijo, katera se odloča, kdaj objekt ogrevati zgolj s toplotno črpalko, kdaj je potrebna podpora s plinom in kdaj je smiselno ogrevati le s plinskim kondenzacijskim kotlom. Podlaga za odločitev o delovanju so izmerjene zunanje temperature, zahtevane temperature dvižnega voda in predhodno vnesene cene za električno energijo in plin. Plinski kotel se bo vključil, kadar so zunanje temperature pod nastavljeno bivalentno točko ali pa so zahtevane visoke temperature dvižnega voda. Tak način delovanja nam zagotavlja optimalno izrabo prednosti toplotne črpalke in plinske kondenzacijske tehnike, za dosego maksimalne varčnosti ogrevanja. Varčna in higienska priprava tople sanitarne vode Pri pripravi tople sanitarne vode se lahko odločate med vgrajenim pretočnim grelnikom in ROTEX Hybrid cube grelniki sanitarne vode.

Poraba toplote (kWh/°C)

Popolno udobje : Ogrevanje v zimskem času in hlajenje v poletnem času ROTEX HPU Hybrid lahko uporabljamo za ogrevanje in hlajenje. V primeru, da objekt ogrevamo s talnim ogrevanjem, lahko obstoječi sistem v letnem času uporabimo tudi za hlajenje. Z eno enoto tako ustvarjamo popolno dobje skozi celo leto.

Ogrevanje na plin

-14 °C

Hibridno delovanje

Ogrevanje s toplotno črpalko

0 °C 35 % bolj učinkovito

15 °C

Prednosti za uporabnika Visok izkoristek • Optimalna izraba brezplačnega obnovljivega vira energije iz okoliškega zraka, v kombinaciji s plinsko kondenzacijsko tehniko. • Do 30 % večji izkoristek pri pripravi tople sanitarne vode, kot pri klasični plinski kondenzacijski tehniki. Samodejno prilagajanje delovanja • ROTEX Hybrid logic regulacija, glede na temperaturne pogoje in cene elektrike ter plina, samodejno skrbi za najbolj ekonomično ogrevanje. • Vse komponente so tovarniško optimalno dimenzionirane in medsebojno usklajene. Kot, da je narejeno prav za vas • Hibridno delovanje z uporabo dveh virov energije zagotavlja maksimalen izkoristek, nizke stroške ogrevanja ter udobje skozi celo leto. • Enostavna integracija v različne obstoječe ogrevalne sisteme. • Tiho delovanje. • Kompaktne mere zunanje in notranje enote omogočajo montažo tudi tam, kjer smo s prostorom omejeni. • Opcijsko lahko enoto uporabimo tudi za hlajenje

Varčno delovanje z veliko začetnico

ROTEX HPU hybrid ogreva prostore in sanitarno vodo s toplotno črpalko tako dolgo, dokler je to ekonomično opravičljivo. Ko ta pogoj ni več izpolnjen, naprava preide v hibridno delovanje, pri čemer se delovanju toplotne črpalke pridruži plinski kondenzacijski kotel. S takim delovanjem lahko prihranimo do 35% stroškov, v primerjavi z ogrevanjem prostorov s klasičnim plinskim kondenzacijskim kotlom. Pri izredno nizkih zunanjih temperaturah, ko delovanje toplotne črpalke ni več ekonomično, se objekt ogreva zgolj na plin. Če hibridno delovanje pogledamo skozi letno bilanco ogrevanja vidimo, da lahko s pomočjo toplotne črpalke, iz obnovljivega vira toplote okoliškega zraka, pridobimo 60 – 70 % vse potrebne energije.

5

008SL14191_02_HPU_Hybrid_RZ_ver01.indd 5

6.3.2014 г. 15:37:04 ч.


Ogrevanje, ki je varčno in preprosto za rokovanje

Preprosto rokovanje Trenutne cene električne energije in plina, s preprostim postopkom vnesemo v regulacijo. Naprava se na podlagi podatkov o cenah energentov, zunanje temperature in potreb po ogrevanju, odloča o najbolj varčnem načinu delovanja. Alternativno se lahko izbere ekološki način delovanja. Pri tem delovanju ima ne glede na ceno električne energije, prednost ogrevanje s toplotno črpalko. Naprava preklopi na ogrevanje s plinskim kondenzacijskim kotlom šele v primeru, ko zahteve ogrevalnega sistema po toploti, presegajo zmožnosti toplotne črpalke. Varčna rešitev za različne sisteme Regulacija optimalno uporablja razpoložljiva vira energije in toploto posreduje v obstoječ sistem ogrevanja, ki je lahko bodisi talno, stensko in/ali radiatorsko ogrevanje. Za toplo sanitarno vodo skrbi vgrajen pretočni ali obstoječ grelnik sanitarne vode.

ROTEX HPU hybrid je sistem odprt za vse izzive Na ROTEX HPU hybrid lahko priključimo vse obstoječe razvode toplote, kot npr. talno, stensko in/ali radiatorsko ogrevanje ter obstoječ grelnik sanitarne vode.

6

008SL14191_02_HPU_Hybrid_RZ_ver01.indd 6

6.3.2014 г. 15:37:09 ч.


ROTEX hibridna toplotna črpalka HPU HYBRID

Tehnični podatki 1)

2)

HPU hybrid notranja enota

Plinska kondenzacija HPU hybrid

Toplotna črpalka HPU hybrid 5 kW

HPU hybrid 8 kW

Nazivna moč ogrevanja

kW

7.6 – 27.0

Nazivna ogrevalna moč (A7/W35)

kW

4.4

7.4

5.0

4.5

COP (A7/W35) Temperatura dvižnega voda za ogrevanje

°C

25 - 80

Zunanje mere (Š x G x V)*

450 x 400 x 970

* Skupna višina z avtomatskim odzračevalcem in priklopnim vodom: 1075 mm 1) Ob standardni funkciji ogrevanja, omogoča enota HPU Hybrit tudi opcijsko funkcijo hlajenja. 2) Produkti skupine ROTEX HPU hybrid so bili deležni Plux x priznanja za visoko kakovost, funkcionalnost in ekološko naraunanost.

HPU hybrid zunanja enota

1~/230 V 5 kW

Zunanje mere (Š x G x V) Teža

mm

8 kW 832 x 307 x 735

kg

54

56

Stopnja hrupnosti

dB (A)

61

62

Stopnja hrupnosti (na razdalji 1 m)

dB (A)

48

49

Temperaturno območje ogrevanja

°C

-

-25 – +25

Temperaturno območje ogrevanja

°C

-

10 – 43

7

008SL14191_02_HPU_Hybrid_RZ_ver01.indd 7

6.3.2014 г. 15:37:13 ч.


ROTEX je proizvajalec in dobavitelj okolju prijaznih sistemov za ogrevanje razvitih na izsledkih in z uporabo izkušenj, ki so plod več desetletnega dela. Že od leta 1973 je ROTEX na nemškem trgu sinonim za inovativnost na področju ogrevanja prostorov. Pri razvoju izdelkov imamo vedno v mislih prednosti in koristi za uporabnika. ROTEX blagovna znamka zajema: toplotne črpalke zrak voda, kondenzacijske kotle na olje in plin, solarne sisteme in zalogovnike toplote, talno ogrevanje, rezervoarje za shranjevanje kurilnega olja in rezervoarje za shranjevanje deževnice ter kombinirane instalacijske sanitarne in ogrevalne sisteme. Naše rešitve omogočajo optimalno uporabo konvencionalnih in obnovljivih virov energije pri opremi novogradenj kot tudi pri prenovi starejših objektov. ROTEX izdelki se odlikujejo po varčnosti, skrbi za varovanje okolja in imajo veliko stopnjo kompatibilnosti z različnimi ogrevalnimi sistemi.

ROTEX Heating Systems GmbH Langwiesenstraße 10 D-74363 Güglingen Tel +49 (71 35) 103-0 Fax +49 (71 35) 103-200 E-Mail info@rotex.de www.rotex-heating.com Prodaja in zastopa:

SELTRON d.o.o. Tržaška cesta 85 A 2000 Maribor Tel.: 02/671 96 00 e-mail: info@seltron.si www.seltron.si

© ROTEX · Errors and technical modifications reserved · 008EN14191_02 · 02/2014

Po čem se ROTEX loči od drugih proizvajalcev? Ponujamo individualne rešitve za optimalno bivalno in delovno okolje – naravno, inovativno, z rešitvami za prihodnost.

Podjetje ROTEX Heating Systems GmbH je v 100 % lasti Daikin Europe NV in je tako član koncerna DAIKIN. Le ta je vodilni svetovni proizvajalec in dobavitelja izdelkov za ogrevanje, prezračevanje in klimatizacijo. Naše združeno znanje je vir optimalnih rešitev za zadovoljitev najstrožjih zahtev uporabnikov.

008SL14191_02_HPU_Hybrid_RZ_ver01.indd 8

6.3.2014 г. 15:37:14 ч.


ROTEX HPU hybrid