Issuu on Google+

Smøreguide


Vi er i italienske Asiago. En liten landsby i de nord-italienske alper. Året er 1939. Her bor en ung mann som i sitt 20 leveår skal komme til å skrive skihistorie. Navnet er Rodeghiero Rizziere. Helt fra han ble født (1919) har han vist stor interesse for skisport og kjemi. Skientusiasten Rodeghiero vil lage sin egen skismøring. I familiens hjem blir det eksperimentert med å koke sammen blandinger de fleste knapt ville tenke å sette sammen på egenhånd. Under et skirenn i Dobbiaco går Rodeghiero inn til seier, nettopp med sin egenproduserte skismøring under skiene. Etter denne dagen kalles han bare for «Rode». Siden 1956 har Rode produsert skismøring kommersielt, som etter dette har vært en viktig del av mange verdenskjente prestasjoner i skisporten frem til i dag. Franko Nones tok gull på tremila under OL i Grenoble i 1968. At Rodeghiero Rizziere var trener og skismører for Nones ble lagt merke til, han brukte selvfølgelig sin egen utviklede skismøring Rode. Den legendariske skiløperen og senere radiokommentator Håkon Brusveen sørget tidlig for at vi nordmenn fikk mulighet til å kjøpe Rode Skiwax. Vi tør våge den påstand at det ikke arrangeres skirenn nasjonalt eller internasjonalt uten at Rode produkter blir brukt under skiene. At gamle resepter etter mer enn 50 år fortsatt er blant de beste, sier noe om hvilken grundighet, lidenskap og erfaring Roderghiero Rizziere hadde i sitt arbeid. I dag markedsføres Rode Skiwax av BJ Sport AS i Norge. Med erfarne skiløpere på laget og fagfolk som bl.a Per Knut Aaland som serviceansvarlig, føler vi oss trygge på at Rode vil spille en viktig rolle i norsk og internasjonal skisport også i fremtiden. Norges Skiforbund benytter blant annet store mengder Rode skiwax når de smører for våre landslag. Med denne Rode Guiden håper vi å gi deg som skiløper, enten du er på tur nivå eller en erfaren racer, et innblikk i bruk av Rode produkter kombinert med råd og tips for å gi deg en bedre skiopplevelse. Skismøring kan gjøres enkel eller du kan legge mer tid og sjel bak arbeidet, for å kunne hente ut det «siste, lille ekstra». Vi ønsker deg uansett en riktig GOD SKITUR og håper du også blir fornøyd med Rode Skiwax!

2


/innhold /tur eller racing? Vi har delt opp Rode smøreguide i 2 nivåer for å gjøre den til et godt hjelpemiddel uansett hvilket nivå du vil legge skismøringen på. Gode ski gjør opplevelsen morsommere enten du skal på tur eller om skiene er smurt for racing. God skitur.

/Tur Behandling av nye ski Oppmerking av festesone – glidsone Gliding av ski Rens av ski som har vært i bruk Hvordan få godt feste og god glid? • Pålegging av festevoks • Pålegging av klister

4 4 5 7 8 8 11

/RACING Behandling av nye ski Oppmerking av festesone – glidsone Gliding av ski Rens og gliding av ski som har vært i bruk Bruk av pulver og andre fluor produkter i fast form Pålegging av festevoks Pålegging av klister

14 14 15 17 19 22 27

/PRODUKT OVERSIKT • Rode glider program • Rode festevoks • Rode klister • Rode verktøy og tilbehør

32 34 35 37 3


/Behandling av nye ski Alle ski har en såle som krever at vi behandler den med glider. For klassiske ski påfører vi kun glider i glidsonene (foran og bak) Når vi snakker om skøyteski skal hele sålen under skien glides.

/Festesone – glidsone For å kunne utnytte en klassisk ski best mulig, er vi avhengig av å få merket opp hva som er festesone og hva som er glidsone. Dette gjøres best hos en forhandler, som har måleapparat som kan tilpasses din vekt overført til skiene. Har du ikke mulighet til å få målt opp skiene hos en forhandler, kan vi gi en tommelfinger regel slik at du selv kan sette merker for eksempel med en tusj på siden av skia.

Glidsone

Smøresone

• Festesonen måles fra bakkant av helen på bindingen og 65 – 75 cm forover. • Ski som er kortere en 185 cm, skal alltid ha minimum 65 cm festesone.

Enkel hurtig glider Dersom du ikke ønsker å varme inn glider i sålen, kan du som et alternativ bruke en flytende hurtig glider, Fast Easy Fluor. Ved å trykke innholdet ut av flasken og fukte påføringsputen på toppen, kan du smøre et tynt lag av flytende glider i glidsonene, foran og bak. (IKKE i festesonen.) La det tørke et par minutter; eventuelt lett børsting med en nylonbørste. Denne typen glider vil gi god glid et par timer. Behandlingen bør gjentas før neste skitur for å opprettholde effekten. Flytende glider slites raskere bort enn glidere innvarmet med smørejern. Flytende hurtig glider, Fast Easy Fluor.

4

Glidsone


Påføring av glider med smørejern: Dette trenger du: 1. Smøreprofil (AR30) 2. Bronsje eller nylon børste (310195-99), 3. Fiberlene papir (AR 21), 4. Rode GL glider (GL40), 5. Plastsikling (310177), 6. Multiskrape (AR 60), 7. Smørejern (AR 35), 8. Slipepapir

1. 2.

3.

5.

4.

6.

7.

8.

For å kunne jobbe godt med en ski, har du behov for en smøreprofil til å spenne opp skien. Det er viktig at vi varmer glider inn i en ren såle. Bruk gjerne en bronsje børste eller en kombi (bronsje/nylon) børste til å friske opp sålen (8-10 drag fra tuppen og bakover). Bruk deretter Fiberlene og tørk godt av sålen, nå er du klar til å glide skia.

God arbeidsplass! En smøreprofil er lett å spenne opp på et smørebord.

Rode Revo børste.

5


Det finnes et stort utvalg av glidere. I hovedsak snakker vi om standard parafinbaserte glidere/hydrocarboner (GL), glidere med lavt fluor innhold (GLF) og glidere med høyt fluor innhold (GHF). Videre er disse tilpasset ulike temperaturforhold, fra minusgrader til plussgrader. Vi anbefaler en allround glider som vil være tilpasset de fleste fører, for eksempel Rode GL /GLF 40 (0°/-4°), alternativt GL/GLF 30 (-2°/-7°). Juster temperaturen på smørejernet til ca. 130-140°C. Dette er også anvist på gliderpakken. Se mer info om Rode glidere på side 31-33. Legg glider klumpen inntil jernet og smelt utover en jevn stripe glider på hver side av midt randen, kun i glidsonene. I feste sonen skal det alltid være kun festesmøring.

Glider smeltes og dryppes ned på sålen, for så å varmes inn.

Dra smørejernet over glideren i en bevegelse for hver del av skien; fra fremre kant av festesonen til tuppen av skia og fra bakre del av festesone mot enden av skia. (Ikke frem og tilbake, dette for å unngå overoppheting av sålen.) Glideren skal smelte men ikke flyte lenge etter at du har dratt jernet over sålen, da er det for varmt. Gjenta denne prosessen 2 ganger. Når glideren er jevnt fordelt i sålen, skal skia stå til avkjøling i minst 10 minutter. Prøv å unngå å søle glider inn i festesonen. Når glideren er avkjølt, skal overflødig glider fjernes. Start med å fjerne glider fra midt randen med multiskrapen eller en midtrand sikling. Ta deretter plastsiklingen og skrap bort glideren fra tuppen og bakover i glidsonen. Være lett på hånden, slik at du ikke skader belegget, det er kun glideren som skal fjernes. Fjern også glider som har smeltet ned på siden av skiene. Til slutt tar du en bronse/Combi børste, og børster 10-15 ganger i lengde retningen forfra og bakover. Nå er skia ferdig glidet. Før du starter pålegging av dagsaktuell festevoks må du huske å rubbe opp festesonen med et fint slipepapir. Puss i lengderetningen slik at du får en overflate som er lett å legge første vokslaget på. Ved bruk av skirens etterlates et tynt fettlag som vil gjøre det vanskelig å få festesmøring til å sitte. Ved å bruke slipepapir fjerner du dette laget.

6

Sikler bort overflødig glider.


/Rens av ski som har vært i bruk Det vil alltid være behov for å endre type festesmøring under skia, eller om en vil rense skia for å glide den på nytt etter en tids bruk. Vi skal nå se på rengjøring av ski. Dette trenger du: 1. Smøreprofil AR 30 2. Plastsikling (310177) 3. Multiskrape (AR 60) 4. Rode skirens (310163) 5. Fiberlene papir (AR 21)

2.

1.

4. Skrap vekk gammel smøring.

5.

3.

Start med å skrape av det du klarer av gammel smøring med multiskrapen. Bruk skirens på en klut av fiberlene og vask godt frem og tilbake i festesonen. Gjenta med ny klut dersom skiene er svært skitne. Som en regel sier vi at skirens ikke skal brukes unødvendig i glidsonene, det vil tørke ut sålen. Det vil av og til bli noe smuss og forurensing i glidsonene etter en tids bruk, da vaskes også der over lett med skirens. Tørk bort alt av skirens og smørningsrester over hele skia, slik at den blir ren og med jevn overflate. Husk alltid å rense skia på sidekantene og på oversiden. Rene ski er trivelige å bruke.

Spray på skirens og tørk av.

Når skien har tørket er den nå klar til å glides eller til å legge på festevoks på nytt. Vi anbefaler at du benytter anledningen til å glide skien når den først er renset. Bra glidede ski gir god glid og stor skiglede. Før du starter glidingen anbefaler vi at du bruker en kombi eller bronsjebørste for å «friske opp» sålen etter rens og eventuelle rester av dette. (8-10 drag fra tuppen og bakover i glidsonene) Se for øvrig kapitelet om gliding side 4-5. Før du starter pålegging av dagsaktuell festevoks må du huske å rubbe opp festesonen med et fint slipepapir (korningsgrad 100). Puss i lengderetningen slik at du får en fin overflate til å legge første vokslaget på. En fjerner også et tynt fettlag etter bruk av skirens ved bruk av slipepapir.

Husk alltid å rubbe opp festesonen.

7


/Hvordan få god glid og godt feste ? For å oppleve skiglede, må skiene være riktig preparert. De to viktigste tingene som må være på plass før en starter med påføring av festevoks, er beskrevet i kapitlene om gliding og rens av ski.

/Pålegging av festevoks Det er i hovedsak to faktorer som påvirker valg av festesmøring: • T emperatur: • Snø kvalitet:

minusgrader (= harde vokser) eller 0 føre til plussgrader (= myke vokser) ny, gammel, tørr, fuktig snø

Litt om temperatur: Lufttemperatur bør leses av i skyggen, der det er normalt mest lik reell snøtemperatur. For Rode Skiwax er anbefalt temperatur/bruksområde angitt for 2 ulike områder Sør- og Nord Europa. Litt om snø kvalitet: Ny eller gammel snø oppleves forskjellig ved bruk av festevoks og klister. Du vil finne anbefalt bruks område (for ny og finkornet, eller for gammel og grovkornet snø osv) på de forskjellige voks og klistre fra Rode. Det er ikke mulig ut fra teori å kunne fortelle deg hvilken smøring som til enhver tid vil være perfekt. Likevel er anbefalt bruksområde + temperatur en god veiledning. Her er to tips ved bruk av festevoks: • H a med dagens voks (for å eventuelt justere tykkelse) + en voks som er ett knepp mildere. Da er du godt forberedt til å gjøre endringer underveis, dersom det viser seg at det du valgte først ikke er helt perfekt. • Følg angitt temperatur som angis på festevoksen, dvs North Europa. 8

Bruk temperatur for Nord-Europa.


/Hvordan starter du med feste smøring? Vi forutsetter at du har ei godt rengjort ski, der du har pusset opp festesonen med et slipepapir (se punktet om rengjøring av ski). Ved forhold der det er slitasje i snøen (omdannet/kornet), anbefaler vi at du starter med en grunnvoks (P70). Ved nysnø anbefales ikke grunnvoks. Legg på et jevnt og tynt lag med grunnvoks, dette må korkes svært godt. Det beste er om grunnvoksen varmes inn med et smørejern. Da fester voksen seg godt til sålen. Grunnvoksen bør korkes varm (lettere å få jevn) og avkjøles før neste lag. Hvis du ikke bruker grunnvoks, starter du med å legge på et tynt lag med grønn eller blå voks (P20 –P36). Velg deretter voks for dagens føre, og gni på et jevnt, tynt lag i hele festesonen. Ved å sette festevoksen «på kant» er det lettere å legge jevne og tynne lag. Litt avhengig av føre og stivhet på ski, anbefaler vi 4-6 lag festevoks under skiene. Flere tynne lag er bedre en 2 tykke. Flest lag under midten der spennet på skia er høyest og det tåles mer smørning uten at det går utover glien. Mellom hvert lag bruker du en syntetisk kork (AR52), og gnir i lengde retningen slik at du får festevoksen godt fordelt utover sålen. Det er selvfølgelig mulig å legge en mykere eller hardere voks på toppen av den du først trodde var dagens korrekte smøring. Ved å sette festevoksen på kant er det lettere å få et jevnt lag.

Flere tynne lag er bedre enn få tykke.

9


/Hvilke festevoks til hvilke føre? Hos Rode finnes det mange ulike festevoks og klister. Det kan være vanskelig å vite hvilke en bør kjøpe for å ha det nødvendige. Du finner en oversikt i katalogen (side 34-35) som viser hele voks- og klisterprogrammet, men her er vår komprimerte anbefaling for voks:

10

Art.nr Produkt Temp

Bruksområde

P 70

Black Base

alle

Grunnvoks for finkornet og kornet snø

P 36

Blue Multigrade

-5°/-12°

Ny og finkornet snø

P 38

Blue Super Extra

-3°/-10°

Allround voks for kald vinterføre

P 46

Viola Multigrade -3°/-5°

Alle snøforhold

P 40

Viola

Ny og finkornet snø, fuktig luft fra 0 og kaldere

-2°/-4°


/Når skal vi bruke klister? Klister er aktuelt når det er mildvær; også når snøen har vært våt og det har blitt kaldere igjen (grovkornet). Dette er et fantastisk skiføre; vanligvis veldig god glid i snøen og lett å få til godt feste. Klister er ikke å anbefale ved nysnø/fallende snø. Som utgangspunkt skal klister brukes ved vått føre eller ved harde, isete spor. Følg forøvrig anbefalte bruksområder og temperatur på emballasjen. Pålegging av klister: Vi forutsetter at du har ei godt rengjort ski, der du har pusset opp festesonen med et slipepapir (se punktet om rengjøring av ski). For å unngå å søle klister inn i glidsonene, anbefaler vi at du setter en tape over sålen ved merke mellom gli og festesone.

Bruk gjerne en tape for å ungå å søle klister inn i glidsonene.

Når det er våt snø/myke forhold kan det være tilstrekkelig med 1 lag klister. Dagsaktuelt klister kan legges rett på sålen. Ellers anbefaler vi at du legger et tynt lag med grunnklister/hardt klister som underlag. Dette vil gjøre at det dagsaktuelle klisteret har bedre slitestyrke. Det er lettest å legge klister i romtemperatur. Alle klister som er hardere enn Multigrade bør legges temperert; eller at en har tilgang til varmepistol/ gassbrenner. Alternativt må klistertuben være temperert slik at du klarer å få klisteret ut av tuben i den mengde du ønsker. Ved kornet snø legges gjerne 3 lag klister: et lag Blå Spesial (underlag som smeltes på med jern og korkes, dette for slitestyrken) + et lag Violet + et lag Multigrade. Kortere turer kan Blå Spesial klister sløyfes. Ved våt snø/myke forhold må en vere forsiktig med tykkelse!

Legg tynne strenger av klister skrått på hver side av midtranden.

11


Grunnklister/underlagsklister: Det er viktig at dette laget er tynt, det skal ikke ta plassen fra dagsaktuelt klister. Legg små strenger av klister på hver side av midtranden i festesonen. Bruk AR 60 Multiskrape eller tommelen til å fordele klisteret utover i lengde retningen av skia. Bruk til slutt håndbakken eller AR52 syntetisk kork og dra en jevn film av klister utover sålen. Bruk multiskrape eller tommelen til å rense midtranden for klister. Dagsaktuelt klister: Velg dagens klister og legg små strenger av klister på hver side av midtranden. Bruk Multiskrape (AR60) eller tommelen til å fordele klisteret utover i lengde retningen av skia. Bruk til slutt håndbakken eller AR52 syntetisk kork og dra en jevn film av klister utover sålen. Husk også å bruke tommel eller multiskrape for å rense midtranden av skia. La skia herde i noen minutter i kald temperatur før du går ut på skitur.

Bruk tommelen til å fordele klisteret utover sålen.

Valg av dagsaktuelt klister må gjøres i forhold til temperatur og snøkvalitet. Her kommer vårt forslag til hva du må ha som et minimum av klister til turbruk:

12

Art.nr Produkt Temp

Bruksområde

K 36

Violet Special

-1° / -5°

Som underlag eller ved kornet snø

K 76

Multigrade

-6° / +6°

Ved grov og våt snø eller ved isete og harde spor

K 40

Rossa

-2° / +4°

Ved våt kornet snø. Også ved blanke spor/nysnø


/RACING Behandling av nye ski Oppmerking av festesone – glidsone Gliding av ski Rens og gliding av ski som har vært i bruk Bruk av pulver og andre fluor produkter i fast form Pålegging av festevoks Pålegging av klister

14 14 15 17 19 22 27

/PRODUKT OVERSIKT • Rode glider program • Rode festevoks • Rode klister • Rode verktøy og tilbehør

32 34 35 37 13


/Behandling av nye ski Vi tar utgangspunkt i at du har et par trenings- eller racing ski. Forskjellen mellom trening- og racing ski er flere ting, men i hovedsak har racing skiene et tydeligere spenn som krever bedre teknikk. Som bruker av disse skiene har du enda større nytte av å ha god kunnskap om smøring av ski. For alle trenings- og racingski skal festesone/glidsone merkes opp. Dette gjør butikken der du kjøper skiene. Om du har et par ski som ikke er merket, kan du ta de med og be om å få kjøpe denne tjenesten i butikken. Oppmerkingen av festesonen (fra helen og fremover) bør ha 2-3 smøremerker. Dette for at du skal kunne se hvordan spennet i skien øker/avtar. Sagt med andre ord: hvor det er plass til smøring under skiene.

1

2

3

4

Illustrasjon A

Som du ser av illustrasjon A ved siden, er det stor skjell på hvor mye plass det er til smøring mellom skia og underlaget foran/bak i festesonen og midt under/ved tåa. Dette er svært viktig informasjon til deg som skismører. Hvor mange lag smøring, og hvor skal du plassere lag nr. 3-4-5 osv. Dette kommer vi tilbake til under bruk av feste voks og klister. For deg som har et par ski til bruk på både voks- og klisterføre, er det viktig å huske at de ytterste merkene (1 på illustrasjon B) skal brukes ved voks. Når du smører klister vil dette ta mer plass og du kan forholde deg til de innerste merkene (3). (En kortere festesone for å beholde gli.)

Illustrasjon B

1 2 3

3 2 1

Skitester - nøyaktig måleinstrument for oppmåling av ski.

14


/Gliding av nye ski Dette trenger du: 1. Smøreprofil (AR30) 2. AR60 Multiskrape 3. Rode plastsikling (310177) 4. Rode Fiberlene (310169) 5. Rode bronse børste (310188) 6. Rode Nylon myk børste (310186) 7. Rode smørejern AR 34 8. Rode Gl 40 Glider 9. Rode GLF20 glider/Alt GL Training.

Steg 1. Start med å fjerne eventuell beskyttelses glider som ligger på skiene fra fabrikk. Dette er kun en glider for transport, og erstatter ingen glider behandling. Begynn med å rense midtranden (Bruk en 4 mm plastsikling på sålen. Børst deretter skiene med en Rode bronse børste 5-10 drag, beveg deg fra tuppen og bakover. Tørk av skiene med Rode Fiberlene. Nå er du klar til å starte glidingen av skiene.

1. 2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

Jobben med å glide nye ski er noe mer omfattende enn ved gliding for vedlikehold. Det er viktig at det gjøres en grundig metting av skiene når de er nye. Da får sålen større slitestyrke og du får bedre gli. Vi anbefaler at du bruker en myk glider som krever mindre varme ved den første behandlingen av skiene. NB: For skøyteski behandles hele sålen. For klassiske ski kun glidsonene, aldri glider i festesonen. Still inn temperaturen på smørejernet etter det som er anvist på glideren du bruker (GL40 = ca. 130°). Smelt på glider på hver side av midtranden, og varm inn glideren ved å plassere jernet fra ytterkanten av festesonen og beveg deg utover mot tupp og hel på klassiske ski. På skøyteski anbefaler vi å starte med smørejernet ved tuppen og dra dette bakover.

Fjern overflødig glider.

15


Smørejernet skal kun beveges i en retning, ikke frem og tilbake. Dette for å unngå overoppheting av sålen. Varm inn glideren 2 ganger før du lar skia avkjøles (5-10 min) Når skia har blitt kald/romtemperert smelter du på et nytt lag med glider uten å sikle av det første laget. Dette metter sålen. Når skiene igjen har blitt avkjølt skal du fjerne glider som ikke har trukket inn i sålen. Start med å rense midtranden, da unngår du å skli ut og lage merker i sålen. Bruk deretter en 4 mm plastsikling og skrap av overflødig glider med lette bevegelser fra tuppen og bakover. Ikke bruk mye trykk på siklingen, det kan skade strukturen i sålen. En skarp sikling gjør godt arbeid med lite trykk. For å få frem igjen strukturen i sålen må en børste ut glider med en bronsjebørste. En stor børste er mer effektiv og krever mindre antall repetisjoner enn små børster. Børst 5-10 drag fra tuppen og bakover, slik at du får en jevn og fin overflate.

Smørejernet plasseres ved kanten av festesonen og føres mot tuppen eller helen på skien.

Nå har skiene fått sitt første lag med glider, men vi må tilføre mer glider til sålen og gi den et bedre slitelag før du begynner å bruke skiene. Steg 2. For at sålen skal ha god slitestyrke og gi god glid over tid, må vi varme inn glider med større hardhet, kald temperatur. Sålen får også en bedre glans/ finish ved gjentatt bruk av hard/kald glider.

Start med å fjerne glider i midtranden.

Velg nå en hardere/kaldere glider for eksempel GLF 20. Still inn jernet på anbefalt temperatur (140°) og drypp på glider på begge sider av midtranden. Smelt glideren utover sålen med en bevegelse fra festesonen og utover (ikke frem og tilbake) Sørg for at det er nok glider mellom smørejernet og sålen, slik at det ikke blir kontakt mellom jernet og sålen. Det kan brenne sålen. La glideren avkjøles (5-10 minutter) og drypp på en nytt lag glider, uten å fjerne det første laget. Når glideren igjen er avkjølt skal du fjerne overflødig glider. Start med midtranden, deretter skraper du bort overflødig glider med plastsiklingen. Børst igjen 5-10 drag med en bronsjebørste for å få all glider ut av strukturen i sålen. 16

En stor børste er mer effektiv en små børster.


Steg 3. Du kan nå ta i bruk skiene ved å gå på en GLF 20 voks. Vi anbefaler deg likevel å legge på en tredje dagsaktuell glider. Dette gir skiene en enda bedre start og du får en glider som er tilpasset dagens føre. Velg dagsaktuell glider for eksempel GL/GLF 30 (-2°/-7°) og juster temperaturen på smørejernet. Drypp på glider på hver side av midtranden som nevnt tidligere, varm inn og la skia bli kald. Gjenta gjerne behandlingen to ganger før du sikler bort overflødig glider, først midtranden, så sålen med en plastsikling. Husk alltid å fjerne glider på sidekantene av skia. Nå er det viktig å fjerne overflødig glider fra strukturen, bruk derfor en bronsjebørste og børst 8-10 drag i lengderetningen. Til slutt bruker du en myk nylonbørste for å få en blank og ren struktur og for å polere overflaten.

Husk alltid å rubbe opp festesonen.

Nå har du gjort en god jobb med skiene dine, og du er klar for å ta skiene i bruk. For klassiske ski, er det viktig at du husker å rubbe/pusse opp festesonen før du tar skiene ut av smøreprofilen. Bruk et slipepapir (korningsgrad 100) og rubb opp festesonen i lengderetningen) innenfor de merkene som passer til dagens føre/festesmøring.

/Gliding av ski som har vært i bruk Ski krever å glides på nytt etter noe tids bruk, avhengig av slitasjen i snøen og om du går på en myk eller hard glider. Det er ikke lett å gi noen regel her, men sålen på skiene skal se sort og blank ut, ikke grå og tørr. Ved å glide skiene relativt ofte, vil du opparbeide deg en såle som er godt mettet og som har god glid.

3.

1. 4.

Dette trenger du: 1. Rode Elipse sikling alt. AR60 Multiskrape 2. Rode Fiberlene (310169) 3. Rode Skirens (310165) 4. Smørejern AR34 5. Rode Glider GL 40

2.

5.

17


Rengjøring av festesmøring og glidsoner Ski som har vært i bruk krever rengjøring av festesone og glidsone før de kan glides på nytt. Start med å skrape av rester av festesmøring. Bruk deretter skirens fuktet på fiberlene og bløt opp rester av smøring i festesonen. Tørk av og skrap bort alt av smøring. Husk også å rengjøre sidekanter og oversiden av skia. Til slutt tar du et nytt rent fiberlene papir med skirens og vasker over festesonen på nytt og tørker lett over glidsonene. Tørk av rester av skirens i glid- og festesone så raskt som mulig. Vi ønsker ikke å bruke mer skirens i glidsonene en nødvendig, det tørker ut skiene.

Start med å skrape vekk gammel festesmøring.

Når skiene har tørket etter bruk av skirens, børster du over glidsonene, eller hele skia på skøyte ski, med en bronsjebørste 5-10 ganger i fartsretningen. Skiene er nå rene og kan glides på nytt, men vi nevner også varmvoks rens av glidsonene. Varmvoksrens er mye brukt hos erfarne skiløpere. Fremgangsmåten er at en smelter inn en myk glider for eksempel GL 40 som ved vanlig gliding, men at en benytter en plastsikling og skraper av overflødig glider mens glideren er varm/myk. Viktig å bruke en skarp sikling, uten stor belastning for å ikke «legge» strukturen». Når sålen er avkjølt, benyttes en bronsjebørste 5-10 drag for å løfte ut glider fra strukturen i sålen. Nå er skiene godt rengjort også i glidsonene, og kan glides på nytt. Gå inn på steg 2 eller 3 ovenfor (gliding av nye ski) og velg glider etter dagsaktuelt føre.

Fukt fiberlene med skirens og vask bort alt av festesmøring.

Til daglig trening og vedlikehold av ski, anbefaler vi å bruke GL/GLF glidere tilpasset ønsket temperatur område.

Varmvoksrens: Sikle vekk glideren mens den er varm, med en skarp sikling uten å bruke for mye trykk.

18


/Bruk av Fluor glider i pulver eller fast form Rode kan tilby fluor glider i pulver eller fast form. Ved pålegging av dette forutsetter vi at skiene er glidet og gjort klar for trening/konkurranse. Her anbefaler vi en Rode GHF Glider (høyfluor) som underlag før fluor pulver (FC1) eller i fast form (FC3). 1.

2.

4.

5.

3.

Dette trenger du: 1. Rode FC1 eller FC2 fluor pulver 2. Rode solid FC3 eller Solid FC4 glider 3. Smørejern AR34 4. Plastsikling 4mm (310177) 5. Multiskrape AR60 6. AR 52 kork syntetisk 7. Rode fiberlene (310169) 8. Beskyttelse for åndedrett/halvmaske.

Pålegging av Fluor pulver Skiene er glidet med dagsaktuell glider; GLF eller GHF Glider.På kaldt trått føre er også GL aktuellt som underlag (for eksempel GL0) Dette vil variere med temperatur og luftfuktighet. FC1 pulver er et anvendelig pulver som brukes på alle fører. Som underlag legges en GLF/GHF – glider som passer til temperaturen til dagens føre. FC2 pulver (nytt høst 2012) blir mye brukt fra ca –7°gr og kaldere. Her brukes en Blå eller Grønn variant glider som underlag (for eksempel GLF 20 eller GHF 20). Juster smørejernet til riktig temperatur (FC1 150°). Det er behov for høy varme for å få god effekt av fluor pulveret, derfor er det svært viktig at vi bruker et stabilt smørejern. Dvs. et jern som har en tykk plate, og med korrekt termostat. Det er enkelt å brenne/skade sålen på skiene ved så høye temperaturer. Fordel pulver jevnt utover sålen (for klassiske ski kun i glidsonen) på begge sider av midtranden. Det skal være nok pulver på skia til at det ikke blir kontakt mellom smørejernet og sålen. Bruk alltid åndedrettsvern. Start ved tuppen på skøyteski og ved kanten av festesonen på klassiske ski, og dra jernet med en jevn bevegelse, noe raskere enn ved vanlig glider for å unngå varmeskader på sålen.

6.

7.

Fordel pulveret jevnt utover sålen.

Pulver innvarmet i sålen, før børsting.

19


Plasser jernet slik at du drar på hver side av midtranden, ikke over hele bredden av sålen. Dette fordi skiene ofte ikke er 100 % plane, og du vil få ujevnt trykk/kontakt med sålen. La skiene avkjøles godt i rom temperatur (5-10 min). Bruk en stiv nylonbørste og løs opp det pulveret som ligger delvis smeltet i sålen. Tørk av løst pulver med fiberlene. Til slutt polerer du med en myk nylon/finish børste 15-20 drag. Bruk av børster: Vi anbefaler at du har egne børster til bruk ved pålegging av fluor pulver. For eksempel en stiv nylonbørste, og en myk nylon- eller hestehårsbørste til polering/avslutning.

Dra jernet på hver side av midtranden.

Fluor pulver på klassiske ski Vi vil anbefale at du dekker over festesonen eller unngår å børste pulver inn i festesonen. Det vil gjøre at festevoksen/klisteret binder seg dårlig til skia, og gir dårlig feste. Det er derfor alltid viktig å rubbe opp festesonen «etter» at du har lagt fluor pulver på skia.

Løs opp det pulveret som ikke har blitt smeltet inn i sålen.

Dekk over festeonen med fiberlene og tape, for å unngå å få fluor pulver inn i festesonen.

20


Fluor glider i fast form/Solid Rode lager også Fluor glider i fast form. Dette er samme produkt som Fluor pulver, men beregnet for å legges på kaldt uten bruk av smørejern. Brukes som topping, et siste lag. Rode FC3M, FC3-FC4 er også mye brukt som topping ved korte/sprint distanser eller ved konkurranser for yngre utøvere. Skiene skal glides og gjøres klar som ved pålegging av pulver. Alternativt har du gjort skiene klare med dagsaktuell glider, og ønsker å gjøre en siste forbedring før turen/konkurransen. Vanlegvis bør luftfuktigheten være over 80% for at topping skal være positivt. Gni på et jevnt, tynt lag med klossen i glidsonene, eller under hele skia ved skøyteski. Bruk deretter en Rode naturkork og gni med stor hastighet for å oppnå varme. Kork til du får en jevn overflate. Skiene bør settes ut og avkjøles (for lettere utbørsting).

Legg på et jevnt lag med Rode Solid i glidsonene.

Nå bruker du en stiv nylonbørste/hestehårsbørste og løser opp den glideren som ligger nede i strukturen. Tørk vekk overflødig glider med Fiberlene. Til slutt børster du overflaten med en myk nylon/finish børste. Skiene er nå klar til bruk. Om Fluor pulveret/Solid er kaldt eller varmt, vil fremgangsmåten være den samme. Kork med stor hastiget for å oppnå varme.

Løs opp glideren som ligger nede i strukturen, og børst ut.

21


/Hvordan få godt feste og god glid? Dette trenger du: 1. Slipepapir 2. Assortert utvalg av festevoks 3. Smørekloss (AR)

Pålegging av festevoks er noe mange har lang erfaring med. Noen velger å bruke produkter fra en leverandør, mens andre (gjerne de med lang erfaring) benytter produkter fra flere leverandører. Dette ut fra erfaringer de har gjort seg gjennom feiling og prøving. Rode har lang erfaring i å produsere festevoks. Gjennom mange år har Rode alltid vært med i vurderingene når elitelag og proffer så vel som skiturister gjør sine valg av festesmøring.

Med relativt få produkter, er du godt rustet til de aller fleste skiføre.

I denne smøreguiden vil du ikke finne noen fasit på hvordan du skal bli den perfekte skismører. Valg av dagens smøring, avhenger av personen som smører og dens erfaring. Den ideelle kombinasjonen av godt feste og fortsatt god glid er det alle streber etter. Det er en utfordring å skape godt feste uten at det har uønsket negativ virking på glid. Et godt råd fra oss er at du bør gjøre tester og forsøk når du har mulighet til å endre, ikke prøv noe nytt for første gang, når du står på startstreken i en konkurranse. Mange har kun ett par ski, og må få merket dette opp slik at en er kjent med hvor langt en skal smøre ved bruk av festevoks og klister når det er nødvendig. Dette betyr at en ski som skal brukes til både festevoks og klister, vil ha kortere smørelengder for klister. Dette fordi klister bygger mer (er tykkere) enn voks, og vi må da redusere lengden på smøresonen for å ikke redusere glid. De som har mulighet til å ha mer enn ett par ski, bør da i tillegg til et voks/ kald par, ha et 0-føre eller klister par som har festesoner som er tilpasset føre/smøretykkelse. 22

Rode har et komplett program av festevoks til alle føreforhold.


/Festesone - glidsone For å kunne utnytte en klassisk ski best mulig, er vi avhengig av å få merket opp hva som er festesone og hva som er glidsone. Dette gjøres best hos en forhandler, som har måleapparat som kan tilpasses din vekt overført til skiene. Det finnes flere typer svært nøyaktige måleinstrumenter, det viktigste er at den som måler skiene veit hva han gjør, og kan fortelle deg som skiløper hvordan skiene bør smøres. For deg som skal smøre skiene er det helt vesentlig at du forstår hvor i festesonen det er behov for lite smøring, og hvor det kreves mer smøring i «smørekammeret» på skia. Dette for at du skal lære og plassere antall lag festesmøring som en pyramide, ikke 4 – 5 like lange og tykke lag i hele festesonen. Det er i hovedsak to faktorer som påvirker valg av festesmøring: • Temperatur: minusgrader (= harde vokser) 0-føre til plussgrader (= myke vokser) • Snø kvalitet: ny snø, gammel snø, snøkrystallenes struktur og fuktighet

3 1 2

4

Litt om temperatur Lufttemperatur bør leses av i skyggen, der det er normalt mest lik reell snøtemperatur. For Rode Skiwax er anbefalt temperatur/bruksområde angitt for 2 ulike områder Sør- og Nord Europa. Snø temperaturen er også viktig å sjekke, for eksempel hvis deler av løypa er spesielt vendt mot sola, slik at en kan velge festevoks tilpasset dette. Litt om snøkvalitet Ny eller gammel snø oppleves forskjellig ved bruk av festevoks og klister. Ny og ikke omdannet snø kan oppleves mer komplisert å finne den rette festevoksen til. Dette spesielt i og rundt 0 grader. Vi kjenner uttrykk som blanke spor, kladdeføre osv. Generelt kan vi si at samme festevoks har to ulike anbefalte temperaturområder, høyere temperatur (mykere voks) ved nysnø, enn ved gammel og omdannet snø.

Ta utgangspunkt i anbefalt temperatur for Nord-Europa.

23


Eksempel 1:

Eksempel 2:

Ved nysnø, relativt høy luft fuktighet og gradestokken viser -2° grader. Her anbefaler vi Rode P42 festevoks, som har anbefalt bruksområde 0/-3 grader.

Ved omdannet eller gammel snø (snø som har blitt behandlet, frest, tint og frosset igjen) temperatur -2° grader. Her anbefaler vi Rode P40 festevoks. Ved å velge Rode P42 festevoks vil du også få godt feste, men oppleve at festesmøringen virker mer aggressiv og gir dårligere glid.

Kunstsnø kan oppleves krevende å få feste på, spesielt når den er ny og ikke blandet med naturlig snø. Dette skylds høyt vanninnhold og grove/store snøkrystaller (is kuler). Du vil finne anbefalt bruksområde på de forskjellige voks og klistre fra Rode (for ny og finkornet, eller for gammel og grovkornet snø osv). Prøv selv og gjør dine erfaringer! Et tips er å ta med seg dagens voks og en som er litt for varm med deg ut på skitur. Da er du god forberedt til å gjøre endringer underveis, dersom det viser seg at det du valgte først ikke er helt perfekt.

Alltid opprubbet festesone! Vi forutsetter at du har ei godt rengjort ski, der du har pusset opp festesonen med et slipepapir (se punktet om rengjøring av ski). 24

Husk alltid å rubbe opp festesonen før du legger festevoks/klister.


/Grunnvoks Ved forhold da det er slitasje i snøen (finkornet/kornet snø), anbefaler vi at du starter med en grunnvoks (P70). Ved nysnø skal grunnvoks ikke brukes. Dette kan gi negativ påvirkning på gli. Legg på et jevnt og tynt lag med grunnvoks, dette varmes inn med et smørejern. Grunnvoksen korkes varm og avkjøles før neste lag. Nå får du en jevn og fin overflate, og voksen fester seg godt til sålen. Når grunnvoksen har blitt kald, er du klar til å starte med dagsaktuell festesmøring. Når du ikke bruker grunnvoks, starter du med å legge et lag med grønn eller blå før du legger voks tilpasset dagens føre. Dette første laget kan med fordel også varmes inn med smørejern. En kald og hard voks skal alltid ligge som første lag, denne er stabil og kan bygges videre på med flere lag over.

Grunnvoks eller kaldere voks varmes inn i sålen.

Litt avhengig av føre og stivhet på ski, anbefaler vi 4-6 lag festevoks under skiene. Flere tynne lag er bedre en 2 tykke. Mellom hvert lag bruker du en syntetisk kork (AR52), og gnir i lengde retningen slik at du får festevoksen godt fordelt utover sålen. Unngå å legge tykke lag som lett klumper seg og gir et ujevnt underlag. Vi anbefaler å bygge opp med kald festevoks i bunnen, og legge en mildere voks på toppen som er tilpasset dagens føre. Nå er du klar for å teste om smøringen du har valgt gir godt feste og god glid.

For å få et jevn underlag, anbefaler vi mange tynne lag og ikke få tykke lag.

Vi skal også gi noen råd om hva en kan gjøre når du «nesten» har et trygt feste, eller hva du kan gjøre når skiene har så godt feste at du får dårligere glid. 1

2

3

4

Smørekammeret i skia bygges som en pyramide. Kortere lag mot midten av skia.

25


Nesten godt nok:

For godt feste:

Du må gå mer enn noen meter på ski før du dømmer om valget av festesmøring er riktig. Gå gjerne 1 km eller 2 i variert terreng før du tar avgjørelsen om å gjøre endringer. Hvis du mener du har valgt riktig festevoks (hardhet), men fortsatt har litt utrygt feste kan dette skyldes for få antall lag/tykkelse. Nå må du foreta en justering. Ta av deg skiene, dra noen lette drag med korken i festesonen for å fjerne snø og fuktighet. Legg 1-3 lag med samme festesmøring, men kort inn lengden i festesonen. Hvis du tror du har valgt litt for kald smøring, legger du 1-2 lag med en mykere voks som dekker hele festesonen. Alternativt ett siste lag bare i halve lengden av festesonen for å forsterke pyramiden. Ikke legg tykke lag mot ytterkantene av festesonen. Husk å korke godt mellom hvert lag og til slutt. Kork gjerne mot midten fra hver side, slik at du ikke drar festesmøringen en vei og «forskyver» pyramiden.

Du har kanskje valgt for mange lag av riktig festesmøring, eller du har valgt litt for myk/varm voks. Skiene oppleves aggressive, og er tunge å føre fremover. Hva kan gjøres raskt og enkelt når du står ute i løypa klar til å gå? Hvis du ikke mener det er plass til mer smøring, bruker du en skrape eller sikling og drar av deler av festesmøringen. Du skal ikke fjerne alt. Ikke bruk skirens, det vil kreve at du må starte på nytt igjen. Benytt en skarp sikling eller skrape, og bruk litt trykk mot sålen. Nå kan du lett fjerne det meste av festevoksen. En sløv skrape eller sikling vil fungere dårlig, og føre til at du skyver festesmøringen ut mot kanten og griser til skia. Kork godt ut, og bygg opp lag på lag i pyramide med nødvendig antall lag av en kaldere voks enn den du først hadde valgt. Om du mener det fortsatt er plass til mer smøring i festesonen, kan du i stedet for å skrape vekk, legge et tynt lag med en kaldere festevoks over hele festesonen. På denne måten ønsker vi å dekke over den aggressive overflaten. Slik kan du på en enkel og rask måte justere og tilpasse festesmøringen når du er ute i løypa eller ved bilen klar til å gå på ski.

Kork

Kork

Festesone

26


/Hvordan smøre med Klister? Dette trenger du: 1. Slipepapir 2. Assortert utvalg av klister 3. Skrape 4. Smørejern

Klisterføre – et fantastisk føre! Det er ikke vanskelig å smøre med klister, men en må huske noen viktige regler for å få et godt resultat. En godt smurt klisterski kan ofte være en av de beste skiopplevelsene. Smøresoner/lengde Som nevnt tidligere er det viktig at vi tilpasser lengden på festesonen til klister. Dvs at hvis vi har ett og samme skipar til voks og klister, må vi få merket riktig opp festesonen for både voks og klister i en sportsbutikk. Lag 1 Vi forutsetter at du har en godt rengjort ski, der festesonen er rubbet opp med slipepapir. En grunnregel for å smøre en vellykket klister ski er at vi bør ha minimum 2 eller 3 lag med klister når vi er ferdige med å smøre. Dette sier mye om tykkelsen pr lag. Uavhengig av føre, må en alltid ha et grunnlag, hardt i bunnen og mykere på toppen. Bruk gjerne en tape ved overgangen mellom feste og glidsone for å begrense søl av klister inn i glidsonen. Plasser tapen ca. 1 cm inn i festesonen, slik at du har et åpent felt som klisteret kan bevege seg på, før det eventuelt sklir inn i glidsonen. Start med å legge et underlagsklister. Det kan være et hardt/kaldt standard klister (K10), eller det kan være et typisk grunnklister(stor slitestyrke). Dette bør gjøres innomhus, da hardt/kaldt klister krever mer varme for å bli flytende. Fordel en streng av klister med fiskebeinsmønster på hver side av midtranden. Varm inn med smørejern. Stryk lett over med kanten på en kork. Det første laget skal alltid være som en tynn film. Dersom en legger et tykt lag først, bruker en opp den plassen som er tilgjengelig i festesonen, før en kommer til dagens klister. I tillegg vil et tykt lag gjerne få en mer ujevn overflate og virke ustabilt. Skiene smøres lagvis annenhver ski; skiene kjøles da litt mellom hvert lag.

Med et begrenset utvalg er du rustet til de fleste skiføre.

Smøresone klister Smøresone voks

Plasser tapen 1 cm inn i festesonen, slik at du får et åpent felt/brems og unngår søl inn i glidsonene.

27


Lag 2-3 Ved å legge klister i temperert rom, anbefaler vi at du bruker smørejern kun ved første lag. Hvis vi varmer opp lag 2 eller 3, er det lett for at vi varmer opp igjen lagene under, og at klistrene blander seg. Vi varmer opp første lag for å få dette til å herde og bli en hard såle. Lag 2 og 3 skal lage en pute av klister som skal gi ønsket feste, mot dagens snøforhold. Vi anbefaler derfor at vi varmer opp klisteret, slik at tuben er myk og lett kan prikkes utover på skia i ønsket mengde. Hardt klister er vanskelig å få ut av tuben i riktig mengde, og gir lett ujevn overflate (ising og «kuler»). Når klisteret er fordelt i strenger utover på begge sider av midtranden, bruker vi tommelen eller håndbaken til å fordele klisteret utover sålen. Hvis du har mulighet til det kan klisteret varmes lett med en varmluftspistol før du stryker det utover. I noen tilfeller ønsker vi å mixe/blande lag 2 og 3. Da legges de to klistrene i fiskebein annenhver streng på hver side av midtranden. Deretter «masserer” vi de to klistrene sammen med tommelen, og stryker ut til slutt for å få en jevn og fin overflate. Kork kan benyttes som avslutning. Husk alltid å rense midtranden for klister som har sklidd utover. Legging av klister er noe en blir god til ved å øve. Prinsippet ved legging av klister er hardt underlag (blå-grønn), medium hardhet i midten (lilla) og dagens føre på toppen (det mykeste laget). Riktig lengde på festesonen, et godt underlag, flere tynne lag og litt håndarbeid er viktige faktorer for å lykkes.

Legg på tynne strenger i fiskebeinsmønster på hver side av midtranden.

Fordel klsiteret utover med tommelen, før du bruker en kanten på en kork.

Hva gjør du om valgt klister ikke er bra til dagens forhold? I mange tilfeller kan det gjøres små tilpasninger på topplaget av klister. Det kan være innblanding av sølv, et klister som tåler mer vann, litt tykkere lag osv. I slike tilfeller gjelder det å gå pent fram og ikke røre sammen alt som er gjort tidligere. Med litt erfaring vil du erfare at det er grenser for antall lag og tykkelse, selv om du har klart å legge tynne lag. Etter hvert som tykkelsen øker, blir det vanskelig å få en jevn overflate. Om det du har gjort viser seg å være et dårlig valg til dagens føre, og ingen ting stemmer er det bare en ting å gjøre – skrape vekk alt og starte på nytt.

28


Klister med dekning Klister med dekning av festevoks er en løsning som mange benytter ved gitt føreforhold, spesielt ved blanke spor rundt 0-grader,og kornet/ grovkornet snø ved minusgrader. Under slike forhold kan det kan være vanskelig å få feste med myk voks, og det vil være lett å få for aggressivt feste med åpent klister. Ved valg av ski til slikt føre, bør du velge ski som har plass til noe smøring i kammeret. En typisk 0-føre ski eller en myk klister ski. Start med underlagsklister og legg 1-2 lag utover dette, tilpasset dagens føre. Det er viktig at skiene blir avkjølt før det skal legges voks på toppen. Ved å legge voks som øverste lag, ønsker vi å pakke inn klisterputen som er med og gir et godt feste, mens festevoksen i topplaget gjør at skiene blir lettere og føre fremover (bedre glid – mindre aggressiv).

Sett alltid festevoksen «på kant» når du dekker klister.

Valg av festevoks avhenger av føret, men velg en relativt myk voks for eksempel P40 Violet eller P42 Viola Extra. Vær lett på hånden, og legg på et tynt lag som dekker klisteret best mulig. Kork ut, men pass på at du ikke bruker mye trykk på korken. Dagens forhold avgjør hvor mye du vil dekke klisteret, men det er sjelden nok å legge kun 1 lag. Klisteret vil slå igjennom og det kreves ofte 2-3 tynne lag, før en får ønsket effekt. Den som har litt erfaring vet at det nå kan bli mye smøring under skiene, og at vi må vurdere hvor mye det er plass til uten å få negativ effekt. Dette påvirker igjen valg av ski (kammerhøyde). Husk å korte inn smøresonen, når tykkelsen på festesmøringen øker.

Noen enkle råd ved dekning av klister • Avkjølt klister. • Myk voks, i tynne lag korkes lett. • Husk at det ikke er plass til ubegrenset antall lag med smøring.

29


30


/rode produktsortiment Rode har et komplett glider sortiment, for alle føre og temperatur forhold. Generelt kan vi si at kalde glidere er hardere en varme, og har derfor større slitestyrke. Her er en enkel forklaring på de ulike kvalitetene, med anbefalte bruksområder.

/GL –Serien

Basis glider, basert på Hydrocarboner/Parafiner uten tilsetning av fluor. Dekker alle temperatur områder. Egnet til både trening/metting og konkurranse, ideelt i område med luftfuktighet lavere en 30%. Brukes alene eller som underlag for høyere kvaliteter. (GLF-GHF)

/GLF-Serien

Glider basert på Hydrocarboner med tilsetting av Fluor ( lavt fluor innhold) Dekker alle temperatur områder. Egnet til trening/metting og konkurranse, ideelt i område med luftfuktighet i område 30 – 70% Brukes utmerket alene, eller som underlag for Høyfluor glider (GHF) eller Pulver.

/FC –Serien

FC produktene er baser på 100% Fluor. Dette er glidprodukter i pulver eller fast form, beregnet som topplag for å gi de aller beste resultater. Krever underlag som GLF eller GHF. Ideelt i område med luftfuktighet over 70%

/Rode Mix

Dette er en ny generasjon racing glider bygget på nye råvarer. Dekker et stort temperatur område. Ideell som underlag for Fluor glidere og topping, men også en svært god trenings glider alene.

/Racing CreAm

Glider basert på Hydrocarboner med tilsetting av Høyt fluor innhold. Dekker alle temperatur områder. Egner seg til trening og konkurranse som topplag eller som underlag for pulver eller annen topping. Ideelt i område med luftfuktighet over 70% .

Dette er ett topping produkt som er krembasert, dvs at det legges på rett fra tuben uten innvarming. Produktet har høyt fluor innhold og egner seg til ved kornet eller omdannet snø. Kan legges på alle typer underlag (GL-GLF-GHF). Påføres rett på skia fra tuben, la tørke, poler inn med kork og børst etter noen minutter. Et typisk sprint produkt, med god effekt på kortere distanser.

/GHFM – Serien

/Easy FAst Fluor – FEF

/P-vokser og K-klister

/Tilbehør Ethvert arbeid krever sitt verktøy! For å kunne utføre prepp og vedlikehold av ski, er det behov for utstyr. Her finner du en oversikt over enkle og mere avanserte produkter som du har behov for ved vedlikehold av ski.

/GHF-Serien

Samme glider som GHF ( Høy fluor) men med Molybden tilsetning. Dekker de fleste temperatur områder. Egner seg som topplag eller som underlag for Pulver eller annen topping. Molybden anbefales under forhold med kunstsnø, eller forurenset/skitten snø.

Rode har lang erfaring i å produsere festevoks og klister til alle typer skiføre. Her finner du en feste smøring som passer for de ulike forhold. For den avanserte vil de små nyansene i hvert enkelt produkt kunne måles og føles og bidra til det perfekte resultat. For deg som vil gjøre ting enklere, vil du med relativt få produkter være rustet til de aller fleste forhold. Prøv og gjør deg dine erfaringer. Lykke til!

Rode`s hurtiglider uten innvarming. Egner seg for alle typer føre. En flytende glider som fuktes direkte på skia i glidsonene med påføringsputen. La tørke og poler sålen med en kork før bruk. Bør gjentas foran hver nye skiøkt.

31


/PRODUKT OVERSIKT /FLUOR KALDT

VARMT

FC2 Art. nr 310064 Glider Fluorpulver Kaldt 30g

FC4 Art. nr 310068 Glider Fluor solid Kaldt 20g

FC1M Art. nr 310063 Glider Fluorpulver Varmt m/Molybden 15g

FC1 Art. nr 310060 Glider Fluorpulver Varmt 30g

FC3 Art. nr 310066 Glider Fluor Solid Varmt 20g

FC3M Art. nr 310067 Glider Fluor Solid Varmt m/Molybden 20g

RC50 Art. nr 310114 Glider Racing Cream 60g

/glider sortiment 30 MEDIUM

40 VARMT

50 VARMERE

GHF

20 KALDT

40g: Art. nr 310108 180g: Art. nr 310104 Glider høyfluor violet

40g: Art. nr 310109 180g: Art. nr 310106 Glider høyfluor rød

40g: Art. nr 310110 180g: Art. nr 310105 Glider høyfluor gul

40g: Art. nr 310111 Glider GHF Molybden

40g: Art. nr 310112 Glider GHF Molybden

40g: Art. nr 310113 Glider GHF Molybden

GHFM

Art. nr 310107 / 40g Art. nr 310103 / 180g Glider høyfluor blå

32


30 MEDIUM

40 VARMT

50 VARMERE

GL0

GL

GLF

20 KALDT

Art. nr 310094 / 60g Art. nr 310089 / 180g Glider lavfluor blå

60g: Art. nr 310095 180g: Art. nr 310090 Glider lavfluor violet

60g: Art. nr 310096 180g: Art. nr 310092 Glider lavfluor rød

60g: Art. nr 310097 180g: Art. nr 310091 Glider lavfluor gul

60g: Art. nr 310072 180g: Art. nr 310077 Glider blå

60g: Art. nr 310073 180g: Art. nr 310078 Glider violet

60g: Art. nr 310074 180g: Art. nr 310079 Glider rød

60g: Art. nr 310075 180g: Art. nr 310080 Glider gul

60g: Art. nr 310070 Arctic powder

/glider sortiment

MIX GL90 GL Training Art. nr 310160 / 60g Art. nr 310161 / 180g Glider Rode Mix

/HURTIG GLIDER - FLUOR

GL Training GLT Art. nr 310081 Glider Trening 180g

FEF Art. nr 310069 Glider Fast Easy Fluor Universel 70ml

33


/festevoks

P15

P20

P36

P34

P30

Festevoks grønn spesial

Festevoks grønn

Festevoks BLÅ MULTIGRADE

Festevoks BLÅ II

Festevoks BLÅ I

Art. nr 310135 For nysnø og finkornet snø. Brukes som 1. lag, varmes lett over m/jern.

Art. nr 310136 For nysnø og finkornet snø.

Art. nr 310141 For nysnø og finkornet snø.

Art. nr 310140 For nysnø også ”trå” fokksnø!

Art. nr 310138 For realt norsk vinterføre.

-10 / -30

P38

-7 / -15

P32

-5 / -12

P28

-2 / -8

P46

-2 / -6

P40

Festevoks BLÅ super Extra

Festevoks BLÅ super

Festevoks superweiss

Festevoks violet multigrade

Festevoks violet

Art. nr 310142 For nysnø og finkornet snø. En svært god smøring på kaldt vinterføre.

Art. nr 310139 For nysnø og finkornet snø.

Art. nr 310137 For nysnø ved høy luftfuktighet. Aktuell til dekning av klister ved minusgrader.

Art. nr 310145 For nysnø og finkornet snø.

Art. nr 310143 For nysnø og finkornet snø.

-3 / -10

P42

-3 / -10

P52

-3 / -7

P50

-3 / -5

P60

-2 / -4

P70

Festevoks violet extra

Festevoks rød extra

Festevoks rød

Festevoks GUL

Festevoks grunnvalla

Art. nr 310144 For nysnø og finkornet snø/ blanke spor.

Art. nr 310147 For nysnø og finkornet snø.

Art. nr 310146 For nysnø og finkornet snø, også kram snø.

Art. nr 310148 For kram nysnø og glasserte spor. Også på våt nysnø.

Art. nr 310149 Grunnvoks for finkornet og kornet snø. Varmes inn m/jern for bedre slitestyrke.

0 / -3

34

0

0 / +3

+1 / +4

0 / -20


/klister

K10

K20

K36

K30

K52

klister blå spesial

klister blå

klister violet spesial

klister violet

klister silver extra

Art. nr 310115 Underlagsklister ved isete løyper og grovkornet snø.

Art. nr 310116 Underlagsklister kornet snø.

Art. nr 310118 Underlagsklister for ”vanlig” klisterføre. (mindre slitasje!)

Art. nr 310117 Brukes som 2. lag ved slitasje, også som topplag på kornet snø ved minusgrader.

Art. nr 310122 For vekslende føre rundt 0°gr. Veldig bra på ”glasserte” spor. Kan dekkes m/voks.

-6 / -14

K50

-3 / -7 -1 / -5

K40

K46

-3 / +1

K76

0 / +4

K60

klister silver

klister rossa

klister rossa spesial

klister multigrade

klister gul

Art. nr 310121 For våt kornet snø. Mikses gjerne med Rossa Spesial ved våt/skitten kornsnø.

Art. nr 310119 For våt nysnø og fuktig kornet snø. Miks ofte m/Silver Extra på varierende føre.

Art. nr 310120 For gjennomvåt snø, ny og kornet.

Art. nr 310125 Aktuell på alle klisterføre.

Art. nr 310123 For våt nysnø.

+1 / +5

-2 / +4

0 / +3

-6 / +6

0 / +2

K70

klister universal +

Art. nr 310124 For våt snø. Veldig bra på ”vårføre” og bresnø. 0

35


/T Line T-Line betyr top line. Dette er derfor Rodes aller beste produkter for racing løpere. Gjennom mange års erfaring, har Rode her plukket ut 3 ulike føre og temperatur områder for voks og klister, der de har utviklet forbedrede produkter. Alle T-Line produktene baserer seg på eksisterende produkter, men har med bruk av de ypperste råvarer gitt nye produkter som gir det lille ekstra. Enkelt kan T-Line festevoks og klister forklares med «sikkert feste, med mindre negativ virkning på glid». Prøv selv!

TLS-VO

TLS-VXPS

Festevoks Top line vPS

Festevoks Top line vo

Art. nr 310150 Topping for sikrere feste og lettere ”feeling” på nysnø og finkornet snø. (VO = P40 Violet-området!)

Art. nr 310151 Topping for sikrere feste og lettere ”feeling” på nysnø og finkornet snø. (VPS = P46 Multigrade-området!)

Art. nr 310150 Topping for sikrere feste og lettere ”feeling” på nysnø og finkornet snø. (VXPS = P42 Violet Extra-området!)

-2 / -4

TLK-KR3

-3 / -5

TLK-KM3

0 / -3

TLK-k3

TOP line kr3

top line km3

top line k3

Art. nr 310128 kr3 = Klister Rossa - området. For like godt feste, men lettere ”feeling”.

Art. nr 310129 km3 = Klister Multigrade - området. For like godt feste, men lettere ”feeling”.

Art. nr 310130 k3 = for varierende føre, også blanke spor.

-2 / +4

36

TLS-VPS

Festevoks Top line vo

-6 / +6

0 / +3


/TILBEHØR

Art.nr. 310000 Testutstyr hastighet

Art.nr. 310001 Hygrometer

Art.nr. 310002 Termometer digitalt

Art.nr. 310163 Skirens 150 ml

Art.nr. 310165 Skirens 500 ml

Art.nr. 310167 Fiberlene 25 m

Art.nr. 310169 Fiberlene 40 m

Art.nr. 310008 Håndrens

Art.nr. 310011 Smøreprofil racing

Art.nr. 310012 Smørebord racing

Art.nr. 310013 Bag til smørebord

Art.nr. 310014 Smørejern

Art.nr. 310015 Smørejern reise

Art.nr. 310016 Smørejern digitalt

Art.nr. 310017 Smørekoffert liten

Art.nr. 310018 Smørekoffert medium

Art.nr. 310019 Smørekoffert stor

Art.nr. 310020 Ski streeps

Art.nr. 310021 Veggfeste

Art.nr. 310022 Skistropper

Art.nr. 310023 Tape

Art.nr. 310024 Kork natur

Art.nr. 310025 Kork syntetisk

Art.nr. 310026 Termometer

Art.nr. 310027 Randskrape

Art.nr. 310028 Spatel

Art.nr. 310047 Drikkebelte Rode

Art.nr. 310029 Siklingskvesser

37


/TILBEHØR

Art.nr. 310177 Rode Plastsikling 4mm

AR78 Roto nylon soft 100 mm

Art.nr. 310038 Roto nylon hard 100 mm

AR82 Roto hestehår 100 mm

Art nr 310039 Rotor kork

Art.nr. 310040 Rotor fleece

Art.nr. 310186 Børste oval nylon soft

Art.nr. 310188 Børste oval bronsje

Art.nr. 310192 Børste oval nylon hard

Art.nr. 310194 Børste avlang nylon hard

Art.nr. 310196 Børste avlang nylon soft

Art.nr. 310198 Børste avlang bronsje

Art.nr. 310200 Børste avlang hestehår

Art.nr. 310204 Kork kloss avlang

Art.nr. 310206 Revo børste kit Bronsje + nylon soft

Art.nr. 310207 Revo, nylon soft

Art.nr. 310208 Revo, nylon hard

Art.nr. 310209 Revo, bronsje

Art.nr. 310210 Revo, hestehår

Art.nr. 310211 Revo filt

Art.nr. 310212 Revo kork

Art.nr. 310044 Roto Håndtak 100 mm

Art.nr. 310045 Rotor skjerm

AR212 KitBox2

AR215 KitBox1

38


/Per Knuts’ tips

Per Knut Aaland - Smører for NSF i perioden 1992-2002.

Etter ca et døgn med regn og mildvær, får du våt og kornet snø. Da har jeg et smøretips til deg : • 1 lag Rode Violet spesial som underlag • 1 lag Rode KM3 (T-Line) • legg i noen punkter med KR3 (T-Line) Dette er en knallgod blanding på våt og omdannet snø – prøv selv!

39


Selters Design

BJ Sport / Kalbelgaten 6 / 0805 Oslo / Tlf: 56 51 98 00 / www.rodeskiwax.no


Rode Smøreguide 2013