Page 23

EVENT

Bose stopt Alexa in de nieuwe speaker Home 500

een oplossing voor, vertelde CEO Richard Yu tijdens een speech. Zijn bedrijf heeft de nieuwe mobiele chipset Kirin 980 af. Dankzij productie met het 7 nanometerprocess passen er 6,9 miljard transistors op. Zoveel snelheid is ideaal voor kunstmatige intelligentie, vertelde Yu. De nieuwste Huawei-smartphones profiteren daarvan. De ingebouwde camera gebruikt AI om mensen in foto’s te herkennen, maar ook om bijvoorbeeld objecten of personen automatisch uit afbeeldingen te knippen.

Slimme speakers krijgen steeds vaker een scherm. De Lenovo Smart Display is een

Er waren veel meer slimme speakers te vinden (en te horen) op de beurs. Zo introduceerde Bose de Home 500 met een fraai display en – opnieuw – Alexa. Die spraakassistent kwamen we veel tegen, maar er waren ook Google Assistant-speakers. De meest in het oog springende voorbeelden daarvan waren de futuristische Bang & Olufsen BeoSound 1 en BeoSound 2. Mooi geluid, maar je moet daarvoor wel diep in de buidel tasten met een 1500 euro vanafprijs.

voorbeeld

Huawei had een indrukwekkende stand met veel aandacht voor smartphones.

3. Smart home

Ook luxemerk Bang & Olufsen brengt slimme

Talloze fabrikanten lieten op IFA 2018 systemen zien om het huis ‘slim’ te maken. Denk aan slimme thermostaten, verbonden deurbellen of intelligente alarmsystemen. De leverancier van ‘slimme’ deurbellen Ring toonde een alarm en deurbel (met camera) die samenwerken met andere systemen, zoals Samsung SmartThings. Dat maakt het mogelijk om te zien wie er aanbelt op het beeldscherm van Samsungs slimme koelkast. Je kunt zelfs met de bezoeker praten op afstand.

speakers op de markt.

2. Artificiële intelligentie Ook de term artificiële intelligentie (AI) hoorden we veel op de beurs. De Koreaanse grootmacht LG verwacht er veel van. In zijn openingsspeech vertelde CEO Jo Seong-jin hoe kunstmatige intelligentie het leven van consumenten aangenamer kan maken. Het bedrijf zal diverse producten uitbrengen met AI aan boord onder de merknaam ThinQ. Denk aan koelkasten, wasmachines, televisies en slimme speakers.

AVM, bekend van de Fritz!Box, was eveneens groot vertegenwoordigd. Het bedrijf nam nieuwe routers, modems en repeaters mee. Het toonde de nieuwe FRITZ!Fon C6, een DECT-handset waar je niet alleen mee kunt bellen, maar ook naar internetradio kunt luisteren. Verder kun je er smarthome-toepassingen mee bedienen. Het Duitse bedrijf liet eveneens een radiatorthermostaat zien, waarmee je geautomatiseerd de temperatuur in huis kunt regelen.

Lenovo had twee Smart Displays meegenomen. De slimme speakers met royale schermen (8 en 10 inch) praten dankzij Google Assistant. Handig in de keuken, maar ook op andere plekken in huis of kantoor kan zo’n scherm nuttig zijn. Het Chinese bedrijf toonde ook bijbehorende accessoires. Zo was er de Smart Bulb, een lamp die je via spraak dimt, de Smart Plug om apparaten aan of uit te zetten en de Smart Camera voor het beveiligen van huis of kantoor.

4. Smartphones Diverse fabrikanten grepen IFA 2018 aan om smartphones aan te kondigen. Huawei toonde de Mate 20 Lite. De midrangetelefoon heeft een groot 6,3 inch scherm, een Kirin 710-processor en een aantrekkelijke verkoopprijs van 399 euro. De stand van Huawei was trouwens indrukwekkend, maar er waren meer opvallend grote stands, zoals die van Sony, Philips en – verrassend – Grundig. Ook de stand van LG imponeerde, met name door de gigantische OLED Canyon: een groot aantal OLED-schermen toonden indrukwekkende beelden.

Rechts: Naast bellen kun je met de Voor kunstmatige intelligentie is veel rekenkracht nodig. Daar heeft Huawei

FRITZ!Fon C6 ook podcasts luisteren en je smarthome bedienen

ChannelConnect | oktober 2018 | 23

Profile for ChannelConnect

ChannelConnect 6 - 2018  

ChannelConnect 6 - 2018  

Profile for sellair
Advertisement