Page 11

KORT NIEUWS

GOOGLE BEWEEGT, DE MARKT SCHRIKT Half september was er op de Amerikaanse beurzen sprake van een minibloedbad. Veroorzaker was het bedrijf achter de Google Cloud Services. De slachtoffers waren tientallen techbedrijven. In de pers komt wel eens deze zin voor: “Als Duitsland /Amerika niest, is Nederland verkouden”. Datzelfde gaat op voor dominante marktpartijen. Als Microsoft of Google ergens last van hebben, raakt dat de hele sector. Dat is ongeveer wat er half september aan de Amerikaanse beurzen is gebeurd. Het rare is echter dat het geen slecht nieuws was en dat het ook niet om de core business van Alphabet ging, het was het cloudonderdeel GSC. In de pers verschenen – niet ontkende berichten – dat GCS met grote klanten in gesprek is. GCS wil die van de publiek cloud-infrastructuur over hevelen naar nieuwe private cloudomgevingen. Technisch klinkt dat niet complex. Het is cloud dus de migraties moeten met een paar muisklikken zijn geregeld. Toch is de impact van deze melding enorm. Nutanix verloor 10 procent aan waarde en probeerde met rare persberichten over successen de aandacht af te leiden. VMWare kreeg een tik

HET WORDT TIJD BREXIT SERIEUS TE NEMEN ISP Today heeft al het nodige geschreven over de mogelijke en waarschijnlijke gevolgen van Brexit voor de IT sector, inclusief hosting en datacenters, in Nederland. Afgelopen week waren er drie signalen over dat onderwerp die aangeven dat het menens wordt. Het eerste signaal dat Brexit serieus consequenties gaat krijgen, is te horen geweest op Prinsjesdag. De economie kan een tikje krijgen en de overheid heeft een extra bedrag uitgetrokken om die impact op te vangen. Dat betreft weliswaar de gehele economie, alle sectoren, maar het is voor het eerst dat er harde cijfers en percentages worden genoemd.

van ongeveer 3 procent. Andere vendoren zaten daar tussen. Die ene melding deed tientallen miljoenen aan beurswaarde verdampen. Vanwaar die reactie? Waarom zijn beleggers zo geschrokken van deze move. En wat ook belangrijk is: waar blijven de reacties van IDC, Gartner en consorten. GCS maakt met deze stap duidelijk dat het onverstandig is te blijven vasthouden aan het marktstreven alles en iedereen in een publieke cloudomgeving te krijgen. Het is zelfs nog krasser. Als je er tijdens de operatie achter komt dat private beter is dan public, geeft je toe dat er verkeerde beslissingen zijn genomen. Dat zullen de partijen in kwestie overigens ‘voortschrijdend inzicht’ noemen. Onder de streep maakt het weinig uit. Als een van de top 5 cloudaanbieders een dergelijke beweging inzet, gaat dat consequenties hebben. Welke dat precies zijn is nog niet duidelijk, van die onzekerheid houden beleggers niet. Nutanix & Co hebben dat gemerkt.

met het thema data. Brexit betekent hoe dan ook dat je je data uit het VK moet halen. Dat was eerst een onderwerp waar vooral privacydeskundigen over nadachten. Nu is het dus een item waar de rijksoverheid op wijst. Iedereen met data in het VK moet in beweging komen. Als je het nog niet hebt gedaan, wordt het de hoogste tijd uit te vinden of jij data in het VK hebt staan. Het is ook wel erg prettig om daar met je klanten over te gaan praten. We hebben nog maar zes maanden om in kaart te brengen welke applicaties data naar het VK transporteren voor opslag of bewerking, en daar een oplossing voor te vinden. We moeten Brexit serieus gaan nemen.

Het tweede signaal kwam uit Salzburg. De bijeenkomst van EU-leiders liep anders dan de Britten gehoopt hadden. De kans op een Brexit zonder deal is heel veel groter geworden. Dan worden de somberste scenario’s werkelijkheid. Dan komt er in ieder geval een einde aan het snel kunnen leveren van goederen vanuit Britse warenhuizen. En dat is dan een iets waar de IT-sector direct de gevolgen van zal merken. Het derde signaal is eigenlijk met meest duidelijke. De RVO is op Twitter een campagne begonnen om ondernemers voor te bereiden op de impact van Brexit. Daartoe is een online vragenlijst (scan) opgesteld. Met de uitkomst daarvan weet je of je in beweging moet komen. Die actie is uitgebreid Lees het actuele ISP-nieuws elke dag op www.isptoday.nl

ChannelConnect | oktober 2018 | 11

Profile for ChannelConnect

ChannelConnect 6 - 2018  

ChannelConnect 6 - 2018  

Profile for sellair
Advertisement