Page 8

datacenter & cloud dossie r 201 7 | chan n e lco n n ec t

Analyse | Rashid Niamat

opvallende mededeling. DC Valley gaat hetzelfde doen in de Ede. De aankondiging van een datacenter in Zeeland, met ook veel focus op groen en de inzet van renewables, sluit daar op aan. Waar Greenbay voor het project in Zeeland wezenlijk afwijkt van wat elders over nieuwbouw wordt gecommuniceerd, is de invulling van noodstroom. Tot zover bekend zou deze locatie bij oplevering de eerste worden waar dat op basis van energypacks in plaats van dieselgeneratoren wordt verzorgd. Met recht een zeer innovatieve oplossing.

Nieuwe spelers Een deel van de nieuwbouw is bestemd voor partijen die of recent zijn gestart of voor het eerst voet zetten op Nederlandse bodem. Greenbay is een voorbeeld van de eerste groep, Maincubes voor de tweede groep. Het overzicht vanzelfsprekend langer. Het Amerikaanse Edgeconnex zit sinds kort met een eigen datacenter op Schiphol Rijk. De plannen van Datacenter.com voor de bouw van twee locaties in Amsterdam zijn bekend, de ontwerpen van de locaties zijn ook al in de pers verschenen. Dat laatste

Nederlandse datacenters zien Brexit off the record als business opportunity Naast deze realisaties zijn er ook nog exotische oplossingen waarover is geschreven. Sommige, zoals datacenters in oude mijnen en diep in de bergen van Noorwegen en Zwitserland zijn al up and running. Andere voorstellen, waaronder datacenters op de zeebodem of als satellieten rond de aarde, lijken vooralsnog meer denkrichtingen dan realistische opties.

8

geldt nog niet voor NTT-dochter E-shelter, dat 4 hectare grond bij Schiphol Rijk heeft verworven voor datacenters.

Afwezige spelers De groei van het aantal vierkante meters voor datacenters lijkt van alle kanten te komen. Er zijn twee groepen gebruikers en exploitanten die opvallend genoeg nog niet voorkomen in de overzichten.

De eerste groep bestaat uit de bekende Amerikaanse cloudaanbieders. De nieuwe cloudregio’s bestemd voor de EU en Europese markt van Google en Amazon zijn gevestigd in Duitsland. Dat lijkt ook het geval te zijn voor de grote Chinese cloudplatformen. Die nemen bestaande datacenterruimte af of laten speciaal daarvoor bouwen in de regio Frankfurt. Nederland lijkt voor hen geen uitvalsbasis te zijn. Wie tenslotte ook wordt gemist is OVH. Dat bedrijf lijkt bij de uitrol van datacenters de plannen voor Nederland naar achteren te hebben geschoven. Zowel de VS als het VK hebben een hogere prioriteit gekregen dan eerder was aangekondigd.

Consolidatie De datacentermarkt kent niet alleen groei in de vorm van nieuwbouw, er is ook ontegenzeggelijk sprake van consolidatie. In 2017 werd genoteerd dat KPN de internet provider Solcon overneemt. Solcon blijft onder eigen naam actief en heeft twee eigen datacenters. Die datacenters zullen dus geen onderdeel worden van de groep NLDC, de carveout van KPN datacenteractiviteiten die sinds januari 2017 als zelfstandige partij opereert. Interxion nam Vancis over en

Profile for ChannelConnect

Datacenter & Cloud Dossier 2017  

Datacenter & Cloud Dossier 2017

Datacenter & Cloud Dossier 2017  

Datacenter & Cloud Dossier 2017

Profile for sellair
Advertisement