Page 6

datacenter & cloud dossie r 201 7 | chan n e lco n n ec t

Analyse | Rashid Niamat

Trends en ontwikkelingen Nederlandse datacentermarkt in vogelvlucht

Brexit, GDPR en nieuwbouw domineren 2017

Sinds het Datacenter en Clouddossier 2016 is er in de sector weer heel veel veranderd. Een volledig overzicht met relevante ontwikkelingen voor de Nederlandse markt zou zo omvangrijk zijn dat weinigen het tot het einde zouden lezen. Daarom is gekozen voor onderstaande selectie bekende en minder bekende gebeurtenissen en ontwikkelingen. Elke sector is gebaat bij exposure. Conferenties en vakbeurzen zijn daarvoor twee beproefde instrumenten. 2017 is het jaar dat HostingCon ophield te bestaan. De Amerikaanse organisatie van de grootste beurs in de VS voor hostingbedrijven en datacenters heeft die activiteiten stopgezet. Daarmee is ook de Nederlandse editie van HostingCon na slechts drie edities verleden tijd. Het is een verlies voor de sector omdat er toch al zo weinig events in Nederland zijn waar de hosting- en ISP-sector zich aan binnenlands en buitenlands publiek kan presenteren. Sellair, uitgever van onder andere ChannelConnect en ISP Today is twee jaar agent geweest van Hostingcon en gaat nu met de kennis en netwerkcontacten onder de naam ChannelConnect LIVE 2x per jaar netwerk en kennis events organiseren waar ook dit deel van de ICT naar voren zal komen.

Datacenter Summit

Maar ook dichter bij huis werden de media minder. ISPam besloot na vele jaren het toetsenbord in de wilgen te hangen. Daarmee is het aantal online publicaties dat dagelijks bericht over ontwikkelingen in de datacenter- en hostingsector gereduceerd tot ĂŠĂŠn, namelijk ISP Today.

2017 was het laatste jaar dat de grote IT vakbeurs Cebit in de bekende vorm plaatsvond. De markt is dusdanig ver882 anderd dat 1045 het concept grondig op de schop wordt genomen. Indeling en tijdstip zijn de twee opvallende veranderingen. In de nieuwe opzet moet er ook weer meer ruimte komen voor datacen-

6

Inspelend op de nadrukkelijke behoefte in de markt heeft uitgeverij Sellair van het Datacenter en Clouddossier eerder dit jaar een Datacenter Summit georganiseerd in toplocatie Landgoed Oudegein. Een informele ronde tafel met een dozijn directie en management van datacenters. De aanwezigen spraken vrijuit over positieve en negatieve ontwikkelingen in de markt. In 2018 wordt wederom een Datacenter Summit gehouden.

Einde HostingCon en ISPam gemis voor de sector 29

ter gerelateerde zaken. Het aantal leveranciers uit die hoek was dit jaar gering. Ook Datacenter Dynamics dat in 2016 nog een stevige bijdrage aan het programma leverde was dit jaar afwezig.

Onderzoeken In 2017 is wederom een groot aantal onderzoeken gepubliceerd. De onderwerpen liepen, zoals gebruikelijk, sterk uiteen. Onderzoeken over omvang van de markt en vendor voorkeuren zijn de meeste lezers vast wel bekend. Er zijn ook onderzoeken die wat minder bekendheid genieten of juist voor de nodige ophef en persaandacht hebben gezorgd. Tot die laatste categorie behoort het in januari uitgebrachte rapport ClickClean van de Amerikaanse tak van Greenpeace. Daarin is de stand van zaken rond het gebruik van duurzame energie door uiteenlopende internet bedrijven in kaart gebracht. Het geeft een goed overzicht van wat is gecommuniceerd door onder andere datacenters, social media giganten en cloudproviders en de realiteit. Wat het onderzoek in ieder geval aantoont, is dat aandacht voor verduurzaming al lang geen lokaal Nederlands issue is.

Profile for ChannelConnect

Datacenter & Cloud Dossier 2017  

Datacenter & Cloud Dossier 2017

Datacenter & Cloud Dossier 2017  

Datacenter & Cloud Dossier 2017

Profile for sellair
Advertisement