Page 54

datacenter & cloud dossie r 201 7 | chan n e lco n n ec t

Analyse | Michiel van Blommestein

Langzame maar gestage opmars van lithium-ion in UPS-systemen

Li-ion accu’s binnenkort in datacenters?

Op het eerste gezicht is er weinig beweging in de markt van elektrotechnische componenten voor datacenters. Leveranciers zijn actief met het verbeteren van DCIM-software en integratie zodat apparaten naadloos samenwerken. Maar noodstroomvoorzieningen verschillen ‘onder de motorkap’ niet zo veel van elkaar. De komende jaren kan daar echter verandering in komen. Wie één UPS heeft gezien, heeft ze allemaal gezien. Op technisch vlak is de rol van de UPS door de jaren ook nauwelijks veranderd. Wanneer het mis gaat, moet de UPS de infrastructuur in de lucht houden tot de aggregaten aanslaan. Dat laat niet veel ruimte voor innovatie. Nog steeds maken UPS’en gebruik van loodzuuraccu’s. Een beetje UPS gaat nog steeds 15 jaar mee, waarbij de accu na zeven of acht jaar één keer moet worden vervangen. Loodzuuraccu’s zijn bovendien zwaar, zoals iedereen die zijn auto-accu een keer heeft vervangen zal beamen, en ze nemen veel ruimte in.

Duur Wie erover nadenkt, zal dat opvallend vinden. De technologie om UPS’en te verbeteren bestaat immers al een goede twintig jaar en wordt voortdurend verbeterd.Lithium-ion-accu’s, bekend van de mobiele telefoon, laptops en, recenter, elektrische auto’s, kunnen veel meer ontladingen aan voor ze moeten worden vervangen en bieden andere voordelen. Eigenlijk heeft Li-ion maar één groot nadeel ten opzichte van loodzuur: de aanschafprijs. Een Liion-accu is nog steeds twee tot drie keer duurder dan een conventionele loodzuuraccu”, zegt Bart Nieuwenhuis, AC Power salesmanager Benelux bij Vertiv. “Daar komen extra transportkosten bovenop, want de regels voor het vervoer van lithium-ion-accu’s zijn door ontbrandingsgevaar strenger dan voor loodzuuraccu’s.”

54

Het begint bij de Edge Toch is Li-ion bezig aan een opmars. In de komende acht jaar zal Li-ion 40 procent van het marktaandeel veroveren, zo heeft de energie-afdeling van marktverkenner Bloomberg recent becijferd. Grote leveranciers als Schneider Electric en Vertiv hebben de laatste paar jaar UPS’en op basis van Li-ion op de markt gebracht. Vooral in de VS begint het populair te worden.

De ene dag werken loodzuuraccu’s, de volgende dag geven ze de geest De hamvraag is: waarom nu? Zoals eerder beschreven, is de functie van een UPS niet wezenlijk veranderd. Maar dat geldt niet voor de datacenters. Die beginnen steeds diverser te worden. De rekenkracht wordt minder gecentraliseerd in grote faciliteiten, ook al worden deze ook nog steeds gewoon gebouwd. Omdat applicaties steeds meer eisen en latency daarbij een uitdaging is, wordt er vaker voor gekozen om de serverkracht dichter bij de eindgebruiker te zetten. Edge computing, zoals dit wordt genoemd, wordt ook elders in dit dossier beschreven en

gaat uit van compactere, meer gespecialiseerde datacenters. Meer nog dan bij ‘gewone’ datacenters is vloerruimte bij deze datacenters van groot belang. Racks moeten volledige omgevingen kunnen huisvesten, met alle onderdelen van dien: servers, storage, maar ook het elektrotechnische gedeelte. “Daar telt iedere centimeter in het rack”, legt Nieuwenhuis uit. “Je hebt ook te maken met kleinere batterijvermogens, waardoor de relatieve kostbaarheid van een lithium-ion-accu gedeeltelijk wegvalt.” Een kleinere accu laat uiteindelijk meer ruimte voor onderdelen die daadwerkelijk wat toevoegen aan de functie van de ruimte.

Andere voordelen Daar komt bij dat Li-ion robuuster zijn en meer temperatuurfluctuaties aankunnen. Dat maakt dat je de apparatuur nog dichter bij elkaar kunt zetten omdat je minder rekening hoeft te houden met warmte. Een Li-ion-accu houdt zijn vermogen langer vast dan een loodzuuraccu en hoeft dus veel minder vaak te worden vervangen. De kosten liggen op de zeer lange termijn dus lager dan bij loodzuuraccu’s. Daar zit echter een maar aan: de UPS zelf zal tijdens zijn levensduur misschien één keer van accu moeten wisselen, dus het aantal vervangingen is hoe dan ook beperkt. Alle Li-ion-accu’s zijn uitgerust met Battery Monitoring Systems (BMS) die

Profile for ChannelConnect

Datacenter & Cloud Dossier 2017  

Datacenter & Cloud Dossier 2017

Datacenter & Cloud Dossier 2017  

Datacenter & Cloud Dossier 2017

Profile for sellair
Advertisement