Page 14

Rakasta selkääsi -teema jatkuu – Tee pieniä tekoja selkäsi hyväksi

Viime vuonna käynnistynyt teemamme ”Rakasta selkääsi – se kannattaa. Sinua.” jatkuu vuonna 2019. Kannustamme ihmisiä suhtautumaan selkäänsä rakastavasti ja kipuun lempeän hyväksyvästi. Pienilläkin teoilla voi vaikuttaa selän hyvinvointiin. SELKÄTERVEYDEN edistämisessä paras keino on ennaltaehkäisy. Monipuolinen ja säännöllinen liikunta ylläpitää selän hyvinvointia. Lisäksi liikunta virkistää mieltä ja rentouttaa. Kuntoutumisessa ja selkäkivusta toipumisessa keskeistä on myös oma suhtautuminen. Liikunta tuottaa monelle iloa. Sitä ei kannata lopettaa, vaikka olisikin kipuja. Selkäkipuinen voi aloittaa liikkumiseen kevennetysti ja jaksottaa rasitusta niin, että rasitus ja lepo vuorottelevat. Selkäkipuiselle sopii tavallisesti hyvin kävely. Myös monet muut lajit, kuten vesiliikunta ja pyöräily, sopivat yleensä akuuteimman kivun helpotettua. Tärkeintä on löytää itselleen mieluinen tapa liikkua ja se voi olla myös arkiliikuntaa. Kipeää selkää ei kannata kokea vihollisena, vaikka kipua ei voi hallita. Kipu tulisi kohdata. Jos tuntuu, että se on yksin vaikeaa, siihen kannattaa hakea apua ammattilaisilta.

1.

2.

Arvosta unta. Univaje ja nukkumishäiriöt vähentävät syvää unta, aiheuttavat herkistymistä kivulle ja voivat pahentaa kiputiloja. Pidä huolta säännöllisistä nukkumaanmeno- ja heräämisajoista. Lopeta älylaitteiden käyttö viimeistään puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa. Rajoita kahvin ja muiden kofeiinipitoisten aineiden käyttöä illalla. Liikuta selkääsi. Liike pitää selän lihakset vetreinä, nivelet liikkuvina ja välilevyt kimmoisina. Säännöllinen liikunta vahvistaa kehon omia kivunsäätelyjärjestelmiä, parantaa selän toimintakykyä ja vähentää selkäkipua.

3. 4.

5.

Ota aikaa itsellesi. Tunnista omat tarpeesi ja huolehdi niistä. Omasta jaksamisesta ja kunnosta huolehtiminen ei ole itsekästä, vaan se on rakkautta itseään kohtaan. Hyvinvoiva ihminen jaksaa olla paremmin myös läheistensä tukena. Hidasta, hellitä ja hengitä. Kipuun liittyy aina kehon stressireaktio. Mitä paremmin saamme stressireaktion laantumaan, sitä nopeammin selkäkipu lievittyy. Rentoutuessa kehon lepotoiminnoista vastaava hermoston osa aktivoituu, jolloin syke ja hengitysrytmi hidastuvat, lihakset rentoutuvat ja kiputuntemukset vähenevät. Säännöllinen rentoutumisharjoittelu parantaa kehon omien kivunsäätelyjärjestelmien toimintaa ja auttaa kivunhallinnassa. Hymyile. Hymyily vähentää stressiä ja ahdistusta. Selkäkipu ei toki hymyilytä, mutta tutkimusten mukaan hymyily juuri stressaavissa tai ikävissä tilanteissa kannattaa. Se vapauttaa kehossa mielihyvää tuottavia endorfiineja, jotka vähentävät stressiä ja lievittävät kipuja. Jopa pakotettu hymy voi saada aikaan samankaltaisen positiivisen vasteen kehossa.

Lisää vinkkejä selän hyvinvointiin löydät Näin rakastat selkääsi -sivultamme selkakanava.fi/nain-rakastat-selkaasi-vinkkeja-selan-hyvinvointiin. Lue myös asiantuntijan artikkeli kivun hyväksymisestä sivuilta 10-11.

#rakastaselkääsi-haaste

Miten sinä rakastat selkääsi? 30 vuotta selkäsi takana

. Kerro meille ja muille, Haastamme sinut mukaan rakastamaan selkääsi tekosi tai vinkkisi selän miten sinä rakastat selkääsi. Kirjoita tai kuvaa oma kissa tai Instagramissa, hyvinvointiin, jaa se somessa, esimerkiksi Faceboo sähköpostilla tunnuksella #rakastaselkääsi tai lähetä se meille hyvaselka@selkaliitto.fi.

#rakastaselkääsi 14

Hyvä Selkä 1/2019

Profile for Selkäliitto

Hyvä Selkä 1/2019  

Selän terveyttä edistävä lehti. Pilates pitää pianisti Iiro Rantalan selän kunnossa. Jäsenkyselyn tuloksia: Liikuntatoiminta tärkeintä ja to...

Hyvä Selkä 1/2019  

Selän terveyttä edistävä lehti. Pilates pitää pianisti Iiro Rantalan selän kunnossa. Jäsenkyselyn tuloksia: Liikuntatoiminta tärkeintä ja to...

Advertisement