Page 1

VÃ¥ren 2018


= C’est quoi? Sekwa förlag ger ut samtida franskspråkig litteratur på svenska. Med en ambition om att visa att fransk litteratur inte behöver vara svår eller knepig plockar vi härliga romaner från författare som skriver på franska och gör dem tillgängliga för svenska läsare. Hög kvalitet men lättillgängligt är våra ledord när vi letar titlar – böcker som engagerar och berör. Sekwa förlag såg dagens ljus 2005 och har nu hunnit komma upp i över 80 utgivna titlar. Sekwa är ett oberoende förlag som drivs av Johanna Daehli. Sedan våren 2014 har Sekwa även lillasystern Etta som ger ut godbitar översatta från engelska med samma filosofi bakom valet av böcker. Att läsa översatt litteratur låter dig resa och uppleva andra miljöer och kulturer direkt från läsfåtöljen, häng med!

2


Kära vänner! Nu är det vår i förlagsvärlden. Sekwa har fått upp farten igen, personal­ styrkan är fördubblad och allt känns mycket bra. Vi sitter i nya ljusa inspi­ rerande lokaler och arbetsglädjen är på topp. Det kommer att hända mycket kring Sekwa framöver. I vår har vi ”som alltid” en av de bästa listor vi någonsin producerat och ser fram emot att få presentera den för er. Vi har jobbat hårt för att få ihop en riktigt bra mix av böcker från olika genrer, länder och stilar. Vi ger ut hela åtta titlar den här säsongen, sex på Sekwa och två på etta, och utgivningen ökar så sakteliga. Som vanligt är alla böcker våra speciella favoriter, noggrant utvalda. Kanske kommer det även ett par sommartitlar i år men det får vi återkomma till. Vi inleder våren med en röst och bok från franska Schweiz, Torkans år av Roland Buti. En färgstark och humoristisk berättelse om en familj på landsbygden i 70-talets Schweiz. Nästa bok ut är en riktigt härlig relations­ roman som utspelar sig på en liten ö utanför Bretagnes kust, Mellan himmel och Lou av Lorraine Fouchet.

Vi har också den stora glädjen att presenterar ett nytt franskt författar­ skap som vi tror mycket på, nämligen Monica Sabolo med hennes ”höjdtillskyarnabok” Summer. Summer är Goncourtnominerad och lämnar ingen oberörd. Den är vacker, stark och spännande som en psykologisk thriller. Etta har självklart också ett par riktigt, riktigt bra namn på sin lista. Vendela Vida har skrivit en oemotståndlig och humoristisk roman om att uppfinna sig själv på nytt. Romanen har den fantastiska titeln Där dykaren lämnar sina kläder. Men – ingen lista utan en riktigt bra och annorlunda brittisk thriller. Låt mig av Leo Benedictus uppfyller allt detta och mycket mer. En krypande otäck och skruvad stalkerroman. Jag hoppas att ni ser fram emot alla spännande nyheter lika mycket som vi gör. Vi ses och hörs här och där! Johanna, förlagschef och förläggare

Tre välkända sekwaförfattare kommer med nya böcker i vår, Fred Vargas med Den instängdas blick, Grégoire Delacourt med Dansa vid vulkanens rand och till sist den tredje av Pierre Lemaitre fantastiska thrillers, Irène.

3


Nyheter Torkans år Roland Buti 5

Torkans år ROLAND BUTI

GRÉGOIRE DELACOURT

roman

Mellan himmel och Lou

Dansa vid vulkanens rand Grégoire Delacourt 7

Dansa vid vulkanens rand

Summer Monica Sabolo 9

roman

Mellan himmel och Lou Lorraine Fouchet 6

Den instängdas blick FRED VARGAS

Den instängdas blick Fred Vargas 8

PIERRE LEMAITRE

IRÈNE

LORRAINE FOUCHET deckare

roman

thriller

Pocket Mocka Tatiana de Rosnay 11

Camille Pierre Lemaitre 11

Nyheter Där dykaren lämnar sina kläder Vendela Vida 12

Pocket I dag ska allt bli annorlunda Maria Semple 14

Låt mig Leo Benedictus 13

Irène Pierre Lemaitre 10


Torkans år Roland Buti

Det är juni månad, året är 1976, Europa står inför den värsta torkan någonsin. Lantbrukarfamiljen Sutter lever på ruinens brant. Fadern har investerat allt sitt hopp och hela sin förmögenhet i 10 000 höns och en modernare ladugård. Men kylsystemet havererar och alla djuren dör i värmen. Familjens mor, flera år yngre än sin man, är en välvillig men nästintill osynlig gestalt som för första gången får vsyn på sig själv när hennes vän Cécile flyttar in i huset. Men när passionen mellan dem blir för stark för husets väggar flyr de tillsammans.

Torkans år

Sonen, trettonårige Gus, observerar hjälplöst när både hans familj och hans sorglösa barndom löses upp i värmen.

ROLAND BUTI

Torkans år är en gripande och humoristisk berättelse om barndom, jordbrukssamhälle och patriarkat – eller i själva verket dess förfall.

”Torkans år är exakt och kraftfull”

D IE ZEIT

”Boken tar den klassiska uppväxtsskildringen och vänder den uppochner. […] Du kommer att bli tagen av denna berättelse.” BO OKMUNCH

roman

© E D I T I O N S ZO É

Roman. ISBN 978-91-88697-04-2. Utkommer januari. Övers. Cecilia Franklin. Danskt band. 190 sidor.

Roland Buti föddes i Lausanne, Schweiz 1964. Torkans år är hans tredje bok som likt hans tidigare böcker vunnit flera priser i hemlandet.

5


Mellan himmel och Lou Lorraine Fouchet

Jo och hans fru Lou såg fram emot att njuta av att åldras tillsammans på den charmiga lilla ön Groix utanför Bretagnes kust. Istället står nu Jo ensam efter att Lou hastigt gått bort. Lou var familjens klister och den som upprätthöll de bräckliga banden till barnen och barnbarnen, något hon bestämt sig för att fortsätta med även från andra sidan graven. I sitt testamente ger Lou sin man ett sista uppdrag: att göra vad som krävs för att barnen ska bli lyckliga. Men Jo, som under åren glidit allt längre ifrån sina barn, möts av en son på defensiven och en dotter som slickar sina sår efter flera havererade förhållanden. Det är ingen lätt uppgift han har fått, men kanske kan den också bjuda på fina och oväntade överraskningar. Mellan himmel och Lou är en roman med starka dofter som leder till både skratt och gråt och som lämnar oss att älska varandra.

”Mellan skratt och spänning ger Lorraine Fouchet oss en roman med hjärta, ömhet, liv och kärlek med stort K.” LE POINT

Mellan himmel och Lou LORRAINE FOUCHET roman

”En doft av mänsklighet att andas in med glädje.” LE FIG A RO

© D AV I D I G N A S Z E W S K I

Roman. ISBN 978-91-88697-08-0. Utkommer i mars. Övers. Anna-Stina Johnson. Danskt band. 400 sidor.

6

Lorraine Fouchet är författare och manusförfattare. Innan hon ägnade sig åt skrivande på heltid arbetade hon som akutläkare i Paris, där hon också bor.


Dansa vid vulkanens rand Grégoire Delacourt

”Mödrar lär oss att vara tålamodiga, ett mer stillsamt sätt att resignera, eftersom de vet att i begäret och förälskelsen finns också lögner och underkastelse. Begäret håller inte en livstid, sa hon till mig. Inte kärlek heller, svarade jag. Jag tror på det där första mötet, mamma, ögonens språk, yrseln, mullret. Det du tror på, kära barn, kommer att sluta i sorg. Men så är livet.” Emma är fyrtio år, lyckligt gift med tre barn - ett perfekt liv, enligt henne själv. Men en dag, på väg in i en restaurang, får hon syn på en främmande man som hon inte kan slita sina ögon ifrån. När deras blickar möts vet hon direkt: hon måste vara tillsammans med honom. Emma lämnar sin trygga tillvaro för något nytt, något hon inte har en aning om vad det ska leda till. Men är hon beredd att förlora allt?

Dansa vid vulkanens rand GRÉGOIRE DELACOURT

Grégoire Delacourt är tillbaka med en passionerad kärlekshistoria som leker med det farliga. Med en lätt ton gräver han i hur lust och åtrå kan driva dig till det oväntade, hur sårbart livet är – och hur allt kan raseras på ett ögonblick. roman

”Det finns en kvalitet i berättandet som går rakt in i hjärtat.” LE LIT TER A IR E

© BENJAMIN DECOIN

”Berikad med vackra referenser och med en konstnärlig form är Delacourts nya roman en hyllning till det väsentliga i livet.” L’E XPR ES S 

Roman. ISBN 978-91-88697-20-2. Utkommer i april. Övers. meddelas senare. Danskt band. 370 sidor.

Grégoire Delacourt är fransman, född 1960. Han har arbetat i reklambranschen och han fick sitt stora genombrott med Allt jag önskar mig 2012 (Sekwa 2013) och har överatts till mer än 20 språk.

7


Den instängdas blick Fred Vargas

När tre äldre män dör av spindelbett, surrar internetforumen av rykten och spekulationer. Har användandet av insektsmedel och klimatförändringarna gett upphov till en ny muterad supervariant av den normalt sett mycket skygga och relativt ofarliga brunspindeln? Eller beror dödsfallen helt enkelt på att offren var sköra och hade nedsatt immunförsvar? Tragiska händelser, men absolut inte något som polisen bör lägga tid och resurser på menar inspektör Danglard och får medhåll av större delen av arbetslaget på mordroteln. Men kommissarie Adamsberg däremot misstänker att det istället rör sig om en serie mycket skickligt utförda mord och kan inte låta bli att börja spinna ett nät för att fånga den verkliga mördaren. Samtidigt plågas han av ett obehagligt minne från barndomen som påverkar honom allt mer och hindrar honom från att se klart.

Den instängdas blick FRED VARGAS

I åttonde delen i serien om kommissarie Adamsberg blir det mer personligt än det någonsin varit, när han till slut tvingas gräva i sin egen historia.

”Som en spindel väver kommissarien sitt nät och läsaren fastnar.” LE JD D ”Fred Vargas ord är som godis, och den nya romanen är en ren njutning att läsa.” TÉLÉR A M A ”En enastående roman, glamorös och storslagen”

© LOUISE OLIGNY

LE FIG A RO

8

Fred Vargas är historiker och arkeolog med medeltiden som specialitet. Dessutom är hon en av världens mest lästa franskspråkiga författare och har belönats med ett flertal priser för sina deckare.

deckare

Deckare. ISBN 978-91-88697-12-7. Utkommer i april. Övers. meddelas senare. Danskt band. 400 sidor.


Summer

Monica Sabolo Det är het sommar vid Genèvesjön där nittonåriga Summer är på utflykt med sina tre bästa vänner och sin femtonåriga bror Benjamin. Plötsligt är Summer försvunnen och det enda hennes bror minns är att hon försvinner in mellan ormbunkarna. 24 år har gått sedan dess men för Benjamin är minnena av hans perfekta och högt älskade syster ständigt närvarande. Men även oklarheterna kring hur och varför hon försvann. När Summer börjar dyka upp också i hans drömmar tar Benjamin hjälp för att lägga ett minnespussel och få svar på de frågor han aldrig slutat ställa sig själv. Är Summer död eller lever hon? Var tog hon i så fall vägen? Är det som hände henne Benjamins fel?

”En av de vackraste romanerna den här hösten.” L’E XPR ES S

”Monica Sabolos Summer har lamslagit oss.” G R A ZIA FR A NCE

”En stark roman, du kommer att fastna!” FEMME ACT UELLE

© M AT H I E U Z A Z ZO

Roman. ISBN 978-91-88697-16-5. Utkommer i maj. Övers. meddelas senare. Danskt band. 320 sidor.

Monica Sabolo föddes i Milano, växte upp i Genève men bor numera i Paris där hon arbetar som journalist och författare. Summer är hennes femte roman som dessutom är nominerad till Goncourtpriset 2017.

9


Irène

Pierre Lemaitre Kommissarie Camille Verhoeven är lyckligt gift och väntar sitt första barn med sin underbara fru Irène. Men en serie spektakulära och olösta mordfall han arbetar med börjar tära på både förhållandet och krafterna, tidningarna följer vartenda steg han tar och pressen att han ska lösa fallen är enorm. När det står klart att förövaren mördat långt fler än Camille hittills trott upptäcker han att allt ingår i en hyllning till en känd kriminalroman. Med båda två i medias blickfång utvecklar sig allt till en personlig duell mellan två män på varsin sida om rättvisan och snart befinner kommissariens privatliv mitt i farans centrum.

PIERRE LEMAITRE

IRÈNE

Det är bara en som kan vinna – den som har minst att förlora.

”Irène är en enastående kriminalroman, väl värd all internationell uppmärksamhet den fått.” THE WASHINGTON POST

”Med sina många vändningar är denna thriller ett mästerverk, inte jämförbar med några andra böcker i sin genre.” THE IND EPEND ENT

thriller

© B R U N O C H A R OY

Thriller. ISBN 978-91-88697-24-0. Utkommer i maj. Övers. meddelas senare. Danskt band. 400 sidor.

10

Pierre Lemaitre är manusförfattare för TV och film. Han debuterade som romanförfattare 2006 och har sedan dess skrivit ett flertal böcker. Genombrottet kom med thrillertrilogin om kommissarie Verhoeven, där Irène ingår. Lemaitre har mottagit både International dagger award flera gånger och Goncourtpriset 2013 för en av sina romaner.


Pocketutgåvor Mocka Tatiana de Rosnay Roman. ISBN 978-91-88697-03-5. Utkommer i januari. Övers. Ulla Linton. ”Sidorna flyger förbi i ett nafs och jag vill ha svar lika mycket som Justine vill det. Det är verkligen en otroligt bra bok.” VARGNATTS BOKHYLLA

”Det här är en fullkomligt underbar bok.” JUST HÄR – JUST NU

“En jakt på sanningen i en text som är lika tät och intensiv som en kopp mockakaffe.” MARIE-FRANCE

Camille Pierre Lemaitre Thriller. ISBN 978-91-87648-84-7 Utkommer i maj. Övers. Sofia Nordin Fischer. Sagt om Alex: ”Det är en polisroman av rang.” LOTTA OLSSON, DAGENS NYHETER

Betyg 5/5. ”Historien tar nya och överraskande vändningar flera gånger, men det är omöjligt att gå in i detalj om handlingen i boken utan att avslöja för mycket, och förstöra för er andra som bara måste läsa den. Det gjorde mig riktigt tillfreds att få läsa en sådan välskriven psykologisk thriller.” JUST HÄR – JUST NU

11


Där dykaren lämnar sina kläder Vendela Vida

En ung kvinna reser ensam till Marocko av tillsynes oklar anledning. När hon anländer till hotellet i Casablanca blir hon bestulen på sin ryggsäck innehållande dator, plånbok och pass. Polisen arbetar snabbt och säger sig redan nästa dag ha hittat hennes ryggsäck, men väskan visar sig tillhöra någon annan. Efter några förvirrade minuter tar hon beslutet att ändå låtsas att väskan är hennes och signerar polisens papper med den andra kvinnans namn. Hon vet nu att hon aldrig mer kommer att se röken sina ägodelar och under några turbulenta dygn i Casablanca utforskar hon möjligheten att välja vem hon vill vara. Där dykaren lämnar sina kläder är en humoristisk och spännande idéroman om identitet och om möjligheten att skriva om sin historia.

”Vendela Vidas bästa bok … Med ett eko av Hitchcock och Highsmith, denna boken är full av njutning.” NE W YOR K TIMES ”Galet rolig.”

LEN A D UNH A M

”En roman med en stämningsfull enkelhet och delikat förvirring.” GUA R D IA N

© CHLOE AF TEL

Roman. ISBN 978-91-87917-47-9. Utkommer i februari. Övers. meddelas senare. Danskt band. 200 sidor.

12

Vendela Vida är en amerikansk författare och journalist. Hon är född och bor i San Francisco tillsammans med sin man Dave Eggers. Hennes mamma är från Sverige. Där dykaren lämnar sina kläder är hennes femte roman.


Låt mig

Leo Benedictus ”Jag: Vem är jag? En komplicerad fråga för vem som helst, det tror jag att vi är överens om. Jag är en rik man, som du kanske hört, varken ung eller gammal. Mitt namn kan du ju. Mitt yrke är inte lika lätt. Ordet de flesta skulle använda är nog stalker, men att använda det ordet gör det inte sant. Jag skulle snarare säga att jag sysslar med människostudier.” Låt mig är en skruvad och obehaglig stalkerthriller som vänder och vrider på både perspektiv och genrer.

”En fascinerade, otäck och originell thriller som suddar ut gränserna mellan genrerna och ritar upp nya” SOPHIE H A NN A H

Thriller. ISBN. 978-91-87917-51-6. Utkommer i mars. Övers. meddelas senare. Danskt band. 200 sidor.

Leo Benedictus är författare och frilansande journalist för bland annat Guardian. Låt mig är hans andra roman.

13


Pocketutgåvor I dag ska allt bli annorlunda Maria Semple Roman. ISBN 978-91-87917-55-4. Utkommer i mars. Övers. Anders Simonsson. ”Man läser den i en rasande fart. Den är väldigt rolig!” ANNA-KARIN FERM GO’KVÄLL

”En ren fröjd att läsa!” BEAS BOKHYLLA

14


15


Johanna Daehli

Anna Toftgård

Olivia Borg

Sara Kyhlstedt

Förlagschef och förläggare Tel. 073-536 39 48 johanna@sekwa.se

Redaktionschef och redaktör Tel. 070-226 32 22 anna@sekwa.se

Säljchef Tel. 073-904 75 64 olivia@sekwa.se

Marknadschef Tel. 070-791 78 48 sara@sekwa.se

Sekwa förlag, Tyska brinken 19, 3 tr, SE-111 27 Stockholm

Mer information: www.sekwa.se Twitter: Följ ”sekwa”

Facebook: facebook.se/sekwaforlag Instagram: Följ ”sekwaforlag”

Katalog vår 2018  
Katalog vår 2018  

Bläddra i vår katalog för Våren 2018.

Advertisement