Page 1

i k k n o D

tutkii Raamattua

KUKA MINÄ OtLaaEkNy?symyksiin

spa vas DPoint: Etiopia · Pii jon muuta! l pa a j iä äv t h e t www.donkki.net hauskoja


Donkki

SYKSY/2018

Päätoimittaja Jaska Palomäki Toimitussihteeri Toni Kokkonen Kuvittaja Sini Rudvin Raamattuaukeamien kuvittaja Henri Kähkönen Tehtävät Mikko Piiroinen Henri Kähkönen Hilda Määttänen Taittaja Liisa Leppänen www.donkki.net Toimituksen osoite SEKL/Donkki Opistotie1 12310 Ryttylä (019) 779 2222 donkki@sekl.fi Kustantaja Kustannus Oy Uusi Tie Julkaisijat Suomen Ev.lut. Kansanlähetys Raamatunlukijain Liitto Tämä teos on tekijänoikeuslain nojalla suojattu. ISSN 1456-3118

Ruut Saku Donkki? Donkki-lehden sivuilla seikkailee Donkki-aasi hyvien ystäviensä Ruutin ja Sakun kanssa. Donkki on tunteellinen ja huumorintajuinen aasi. Hän rakastaa Raamattua, porkkanoita ja oljissa piehtarointia. Ruut on menevä seikkailijatar, jolla on mahtava mielikuvitus. Hänen luokkakaverinsa, vauhdikas ja punatukkainen Saku, harrastaa skeittailua ja soittaa kitaraa. Kaikki kolme käyvät myös Donkkis-kerhoa.

Takaisin kouluun! Koulu on taas alkanut ja uudet ykkösluokkalaiset ovat saapuneet. Saku ja Ruut ryhtyvät koulukummeiksi uusille koululaisille. Saku innostuu vähän liian paljon jalkapallosta ja oppii tärkeän opetuksen. Myös Donkin apua tarvitaan ja aina innokkaana se rientää mukaan!

Kuka minä teidän mielestänne olen? Heippa! Minusta on jännittävää aloittaa uudessa tehtävässä Donkki -lehden päätoimittajana. Saan ihan uuden tehtävän ja uuden roolin. Minulla on jo vanhastaan useita erilaisia rooleja: kotona olen perheenisä ja puoliso, töissä juniorityöntekijä ja sählykentällä hyökkääjä. Suuressa joukossa olen usein hiljainen kuuntelija, mutta ystävien keskellä saatan olla puheliaskin. Eri ihmiset näkevät meidät eri rooleissa, vaikkapa lapsena, koululaisena, veljenä, siskona, joukkuetoverina, lapsenlapsena, leiriläisenä tai setänä. Toiset voivat pitää meitä hauskoina ja puheliaina, kun taas toisten mielestä olemme epäkohteliaita ja ärsyttäviä. Kuka siis on oikeassa? Keitä oikeasti olemme? Tämän lehden sivuilla pohditaan asiaa Raamatun pohjalta. Jumalalla on Luojanamme mielipide meistä. Eikä vain mielipide, vaan hän todella tuntee meidät läpikotaisin ja tietää keitä me olemme. Jumala tuntee sinut niin hyvässä kuin pahassa. Raamattua tutkimalla Jumala ajatukset meistä selviävät. Tässä lehdessä on otettu esiin vain kuusi eri näkökulmaa. Tutki itse lisää! Hyvää syksyä! Jaska Palomäki Donkin uusi päätoimittaja

SISÄLTÖ 2 3 4 5 6 8 10 14 16 20 22 26 28 32 34 38 40 44 46 47 48 50 52 53 54 56 58 59 60

Tarinaaukeama

Esittely Pääkirjoitus RaamattuLukuohjeet aukeama Gallup Donkin tallista Koulukummitus, vai oliko se sittenkin kummi? Jumalan lapsia Sammakkojuoksua Jumala lunastaa Talon tavoille Luotu erilaisiksi ja yhtä arvokkaiksi Esimerkkinä pienemmille Jumala antaa anteeksi Superapumies Paras juttu taivaassa Supersankarit ja kaverit Rakkaus onkin hedelmä Harrastus Kokki Ystaväkirja DPoint Hyvä kysymys! Sarjis Donkin syysherkku Arvaa mitä? Tehtävien ratkaisut Ristikko Donkki-klubi Mustan joutsenen salaisuus

LUE LISÄÄ JA KOMMENTOI Donkin nettisivuilla 2

www.donkki.net


Donkki on raamatunluku- ja harrastelehti Jokaisessa numerossa on kuusi jaksoa, joissa käsitellään lehden teemaa. Jakso koostuu kolmesta aukeamasta: 1. Tarina-aukeama 2. Raamattuaukeama 3. Tehtäväaukeama

Näiden jaksojen lisäksi Donkissa on harrastepalstoja, joissa tutustutaan erilaisiin ihmisiin ja opitaan tekemään hauskoja juttuja. Donkissa on aina myös sarjis, ristikko ja palkintotehtävä.

Donkki SYKSY 2018

GALLUP

1. Mistä minut tunnetaan? 2. Millainen olen ystävänä? 3. Kuka minä olen Jumalan mielestä?

Näin löydät raamatunkohdan:

Kun luet omaa Raamattuasi:

Raamatunkohdat on usein ilmoitettu lyhenteinä. Ensimmäinen, kirjaimin muodostettu osa tarkoittaa Raamatun kirjaa. Esim. Luuk. tarkoittaa Luukkaan evankeliumia. Raamatun alussa on sisällysluettelo, josta löydät Raamatun kirjojen nimet ja niiden järjestyksen. Osa Raamatun kirjoista löytyy Vanhasta, osa Uudesta testamentista.

1. Rukoile aluksi esim. näin: ”Taivaan Isä, kiitos, että haluat puhua minulle. Opeta minua ymmärtämään Raamattua. Aamen.” 2. Lue raamatunkohta. Raamattuaukeaman kirjoittaja antaa joskus vinkin kohdasta, jonka voit lukea omasta Raamatustasi. Voit pyytää aikuista avuksi etsimään oikean raamatunkohdan. 3. Pohdiskele: • Mitä lukemassasi raamatunkohdassa tapahtui? • Opitko jotain uutta Jumalasta tai Jeesuksesta? 4. Rukoile lopuksi esim. näin: ”Kiitos Sanastasi, Taivaan Isä. Aamen.”

Nimilyhenteen jälkeen tuleva numero tarkoittaa lukua. Esim. Luuk. 2 tarkoittaa Luukkaan evankeliumin toista lukua. Luvun jälkeen tulevan kaksoispisteen perässä olevat numerot merkitsevät jakeita. Esim. Luuk. 2:4-7 tarkoittaa Luukkaan evankeliumin toisen luvun jakeita 4-7. Kokeilepa muuten etsiä tuo kohta ja lue sieltä tuttu kertomus!

Hilla, 10 v. 1. Kasvoista 2. Hyvä ja luotettava 3. Ihminen

Venla, 13 v. 1. Hiljaisuudesta 2. Luotettava 3. Jumalan tytär

Juhani, 13 v. uudesta 1. Koululla musikaalis en ain hilj ja ä 2. Hyv saanut armoa 3. 13v. poika, joka on

Donkin tekijöitä Topias, 11 v.

4

Saara Vesamäki

Sari Paavola

Silmu Räsänen

Teemu Laajasalo

Teksti ja kuvat: Saara Vesamäki

1. Jalkapallon pelaamisesta 2. Kouhottaja eli olen ylipirteä ja nauran kaikelle 3. Jumalan lapsi

5


Donkin tallista

Jumalan sankareita! “Ha-JAA! Rikolliset varokaa, SuperSebroidi iskee jälleen!” Donkki hirnahti ja hyppäsi hurjalla voltilla tallin hirsiltä heinäkasaan. Sieltä se möyri ovelasti heinäkasan toiseen päähän ja silmät viiruina tarkkaili ympäristöään. “Mikään ei jää Super-Sebroidilta huomaamatta”, se mutisi itsekseen hiljaisella äänellä. Sitten se hyppäsi heinäkasasta esiin ja taisteli hetken näkymättömiä vastustajia vastaan hurjasti ilmaan huitoen.

persankari olet?” -testin. Testissä oli pitänyt vastata muutamaan kysymykseen, minkä jälkeen ohjelma oli antanut kullekin sopivimman supersankarin. Donkki oli saanut SuperSebroidin, joka on afrikkalainen supersankari. Super-Sebroidin äiti oli aasi ja isä seepra. Se sai supervoimat radioaktiivisen hevoskärpäsen purtua sitä. Saku ja Ruut olivat tehneet saman testin ja oli ollut hauska vertailla tuloksia.

kaveri, maailman paras skeittaaja ja rumpali”. Viitta alkoi kutittaa Donkkia ja se otti sen pois. Se katsoi itseään tallin peilistä. “Niin, mistä me tiedetään ketä me oikein ollaan? Pitääkö aina olla joku ammatti tai tehtävä? Vai voinko mä olla vaan mä?”

Donkki oli komea näky: sillä oli mustavalkoraidallinen viitta ja silmät peittävä naamio. Lopulta se istahti väsyneenä heinille ja katseli tyytyväisenä seinälle, jonne oli ripustettu supersankarielokuvan “Super-Sebroidi II: Loputon savanni” komea juliste.

“Mitäköhän Super-Sebroidi tekee vapaa-ajalla? Supersankarin hommat on varmaan mukavia, mutta ehtiikö se milloinkaan syömään jäätelöä tai uimaan?” Donkki mietti. “Onkohan koskaan tylsää olla supersankari? On varmaan aika uuvuttavaa olla Super-Sebroidi joka päivä, eikä mitään muuta. Sakukin on koululainen, mutta myös paljon muuta: kiva

Donkki otti naamion pois. “Miksiköhän minä olen juuri tällainen? Mitäköhän Jumala ajatteli, kun hän loi minut?” Donkki kellahti heinille köllöttelemään ja nappasi herkullisen porkkanan. Se alkoi miettimään asiaa oikein kovasti. “Jumala varmaan ajatteli, että ‘noniin, nyt luodaan aikamoinen aasi! Annetaan sille siniset korvat, kaviot, oikein pitkä häntä,

Donkki oli tehnyt netissä Sakun ja Ruutin kanssa hauskan “Kuka su-

6

sininen väri ja voila!’ Silleen Jumala varmaan ajatteli”. Donkki pyöritteli porkkkanaa suussa mietteliäästi. “Tosiaan, Jumala loi juuri minut ja juuri sellaiseksi kuin olen. Löytyisiköhän Raamatusta lisää tästä? Kiinnostaisi oikeasti tietää, mitä Jumala ajattelee minusta.” Donkki rouskaisi porkkanan loppuun ja nappasi Raamatun. Päähän pälkähti eräs psalmi, joka oli luettu Donkki-kerhossa. “Missä se olikaan?” se pähkäili, kunnes löysi sen ja alkoi lukea ääneen: “Minä olen ihme, suuri ihme, ja kiitän sinua siitä. Ihmeellisiä ovat sinun tekosi, minä tiedän sen. Minä olen saanut hahmoni…”

7


Tarina

Koulukummitus, vai oliko se sittenkin kummi?

Y

kkösluokan opettaja heilutti koulun pihalla suurta kylttiä ”1.-luokkalaiset”. Koulu oli taas alkanut, ja jälleen uudet lapset aloittelivat koulutietään. Saku ja Ruut kiipeilivät kiipeilytelineissä ja katselivat, kun lapset kerääntyivät kyltin luokse. ”Kyllä ne on pieniä!” Ruut tokaisi. ”Onhan ne”, Saku oli samaa mieltä, mutta totesi vielä nauraen: ”Tosin sun näkökulmaan saattaa myös vaikuttaa toi pää alaspäin roikkuminen.” Ruut kiepsahti alas tangolta ja tokaisi: ”On ne edelleen pieniä.” Sitten hän nauroi iloisesti ja hyppäsi uudelleen tangon päälle. Ruut oli taitava kiipeilijä ja osasi kieppua tangoissa niin taitavasti, että Sakun päätä huimasi jo pelkkä vierestä katsominen.

Kello oli soinut, ja Sakun ja Ruutin luokka oli kokoontunut tuttuun luokkahuoneeseen. Kun kuulumiset oli vaihdettu ja opettaja oli toivottanut kaikki jälleen tervetulleiksi kouluun, alkoi hän kertoa koulussa aloitettavasta ykkösluokkalaisten kummioppilastoiminnasta. ”Mikä ihmeen kummioppilas?” Saku kysyi. ”Kummitteleeko se?” joku huusi takapenkistä ja kaikki hörähtivät nauramaan. Opettajaakin nauratti. ”No ei sentään”, hän vastasi. ”Tarkoituksena ei ole säikytellä, vaan auttaa ykkösluokkalaisia koulun alussa. Koulukummi voi näyttää ykkösluokkalaiselle koulun parhaat paikan tai auttaa löytämään uusia ystäviä”, opettaja selitti. ”Kuulostaa nastalta!” Saku huikkasi. ”Ketkä olisivat innokkaita kummioppilaita?” opettaja tiedusteli. Oppilaat katselivat toisiaan, mutta kukaan ei

” Kyllä ne on pieniä! ” 8

Silmu Räsänen

uskaltanut nostaa kättään ylös. ”No, miettikää välitunnin yli ja tulkaa sanomaan, jos homma alkaa kiinnostaa”, opettaja hymyili. Välitunnin alkaessa Ruut kiskoi syystakkiaan päälleen ja Saku sitoi kengännauhoja. Ulkona oli aurinkoinen ja lämmin sää ja molemmilla oli kiire ulos. ”Mitä sä ajattelit siitä kummioppilasjutusta?” Ruut heitti Sakulle varovaisen ajatuksen. ”Musta se kuulosti siistiltä ja

supertärkeältä!” Saku hihkui. ”Mieti, kuinka jees olisi ollut, jos joku olisi auttanut meitä ykkösluokan alussa. Ehkä olisi nopeammin oppinut kaikki koulun paikatkin”, hän jatkoi. ”Niinpä... Luuletko, että meistä voisi tulla hyviä kummeja?” Ruut kysyi arasti. ”Varmasti! Olisipa mukavaa olla yhdessä kummioppilaita!” Saku iloitsi. Pihalle päästyään he olivat päättäneet, että kertovat opettajalle seuraavan tunnin alussa haluavansa kummioppilaiksi.

9


Raamattu lapsia. Te i johtaa, ovat Jumalan teidät jälleen nk He an al m Ju ita jo isi , atta Kaikki en uden henkeä, joka sa ette ole saaneet orju saaneet Hengen, joka antaa meille laps te pelon valtaan. Olet huudamme: ”Abba! Isä!” oikeuden, ja niin me nkemme kanssa, ettämyös he n dä ei m ä ss de yh Henki itse todistaa ia. Mutta jos olemme lapsia, olemme rran olemme Jumalan lapsrillisiä yhdessä Kristuksen kanssa; jos kelisiksi perillisiä, Jumalan pe istuksen kanssa, pääsemme myös osal kärsimme yhdessä Kr ta kuin hän. samasta kirkkaudes

Jumalan lapsia ta kertomassa ihmisille Jumalasta. Paavali kulki pitkin Välimeren mai paikävänä, eikä hän voinut ehtiä joka Hänellä oli paljon paikkoja kierrett ellä, tyks väli en elim ttaa seurakuntia puh kaan. Koska Paavali ei voinut ope . osta vali puhui paljon usk hän lähetti kirjeitä. Kirjeissään Paa usko ei ole Jumalan palvelemista Roomalaiskirjeessä hän kertoo, että dän tamusta siihen, että Jumala on mei pelosta tai pakosta. Usko on luot ät hyv n utki mu kuin mme olla. Ja niin rakastava Isämme, jonka lapsia saa ää. illeen kaikkea hyv isät, myös Jumala haluaa antaa laps

eet 14–17. (Lue lisää:

u 8, jak Kirje roomalaisille, luk

!

Gal.4:4–7)

Mitä vastaat kysymykseen: “Kuka sinä olet”? Oman nimesi jälkeen kerrot luultavasti olevasi koululainen ja missä asut. Ehkä saatat vielä kertoa, missä olet hyvä ja mitä harrastat. Nämä asiat kertovat siitä, kuka sinä olet. Paavalilla on meille uusi vastaus tähän kysymykseen. Kuka sinä olet? Olet Jumalan lapsi. Aika siistiä! On olemassa Jumala, joka on luonut maailmaan ja joka on kaikkein suurin koko maailmankaikkeudessa. Ja me saamme kutsua häntä Isäksi! Me ihmiset määrittelemme joskus toisiamme sen mukaan, mistä tulemme tai mitä osaamme. Kuitenkin paljon tärkeämpää on se, mitä Jumala meistä ajattelee. Jumala haluaa olla meidän kaikkien Isä. Silloin sinunkaan arvosi ei riipu siitä, kuinka paljon osaat ja onnistut. Saat olla Jumalan rakas lapsi.

POHDI Jos sinä olet Jumalan lapsi, niin ketkä ovat siskojasi ja veljiäsi?

Rakas Jumala, kiitos siitä, että saan olla sinun lapsesi. Aamen.

Jeesuskin kutsuu Jumalaa Isäksi.

10

Aleksi Soininen

11


Tehtävät

1.

2.

Uusi koululainen eksyi koulun sokkeloisille käytäville. Auta Sakua löytämään tie eksyneen luokse. Varo, ettet kaada koulukirjapinoja!

3.

Ratkaise ristikko! Mikä sana keskelle muodostuu?

4.

12

Jos Paavali kirjoittaisi kirjeensä nykypäivänä, miten hän sen tekisi? Piirrä kuva!

Jumala ymmärtää kaikkia kieliä ja Hän haluaa olla Isä kaikille maailman ihmisille. Osaatko yhdistää isää tarkoittavan sanan ja oikean kielen?

Abba Father Vater Far Padre

Ruotsi Italia Englanti Saksa Aramea

13


Tarina

Sammakkojuoksua

K

oulupäivän päätyttyä luokkaan kerääntyi Sakun ja Ruutin lisäksi muut koulukummeiksi lupautuneet oppilaat. Opettaja näytti heille kuvaa, joka oli otettu Sakun ja Ruutin luokan ensimmäisenä koulupäivänä. Oppilaat katselivat kuvaa huvittuneina. “Voi kamala! Käytinkö mä oikeasti tollasia vaatteita? vaikeroi Laura. “Muistelkaapas ensimmäistä koulupäiväänne”, opettaja pyysi. “Millaista oli aloittaa koulu? Missä asioissa olisit kaivannut apua?” Kaikki hiljenivät pohtimaan. “Mulla kesti kauan tajuta, missä on vessat. Onneksi ei menneet housut vaihtoon”, tunnusti Saku. “Mä en uskaltanut tehdä välitunneilla mitään, kun pelkäsin etten kuule kellon sointia”, Ruut muisteli. Muutkin kertoivat omia muistojaan ja oppilaille hahmottui, miltä ykkösluokkalaisista saattaa tuntua. ”Kylläpä on muuten tärkeää, ettei kukaan joudu oleman välkillä yksin!” Suvi totesi. ”Mitä jos pidettäisiin sellainen

kierros, jonka aikana näytetään kirjasto ja kirkonrotan parhaat piilot?” Saku ehdotti. ”Mainioita ideoita!” opettaja kehui. Opettaja kertoi, että seuraavalla viikolla pidettäisiin leiripäivä läheisessä seurakunnan leirikeskuksessa. Kummioppilaiden tehtäväksi tuli suunnitella leiripäivään ohjelmanumero, jossa tutustuttaisiin toisiin paremmin. “Jes, päästäänkö mekin leirille?” Saku iloitsi. ”Kyllä vain”, opettaja hymyili, ”mutta muistakaa, että olette leirillä pienempiä oppilaita varten.” Ohjelman suunnittelu alkoi vauhdilla. ”Leikkejä ja kisoja ainakin!” Ruut huusi. ”Järjestetäänkö kisa, jossa juostaan kilpaa tolpan ympäri, ja viimeiseksi jäänyt joutuu kiertämään tolpan uudestaan?” Jesse ehdotti. ”Joo, tai sitten sellainen leikki, jossa pitää loikkia sammakkona, ja viimeiseksi jäänyt nimetään sammakoksi loppuillaksi”, Laura keksi.

” Tästä tulee huisin siistiä! ” Saku hihkui. 14

Silmu Räsänen

Kaikki olivat suunnittelussa täysillä mukana, kunnes Ruut alkoi pohtia. ”Mä en muuten haluaisi, että mua kutsuttaisiin sammakoksi. Ajatelkaa, jos se jäisikin sitten päälle ja koko loppuvuoden kaikki kutsuisi mua sammakoksi. Se olisi ihan hirveää!” ”Totta! Enkä mäkään kyllä haluaisi olla hitain pylvään kiertäjä” Suvi tokaisi. ”Ehkä meidän pitäisi suunnitella sellaisia hauskoja pelejä, joissa kukaan ei häviä ja kaikille jää varmasti hyvä mieli” Saku ehdotti. ”Jep, se on hyvä. Miten olisi vaikka sellainen leikki, jossa kaikki seisoo maton päällä, ja matto pitää kääntää ympäri ilman, että kukaan nousee sen päältä?” Ruut ehdotti. ”Hyvä idea!” muut kannattivat. Kummioppilaat keksivät lisää

leikkejä ja pelejä, joista kaikki varmasti pitäisivät. Lopulta ohjelma oli suunniteltu ja kaikki jäivät innoissaan odottamaan seuraavan viikon leiripäivää. Muiden lähdettyä Saku ja Ruut jäivät juttelemaan opettajan kanssa. ”Ope hei, me ajateltiin että voisikohan Donkki tulla mukaan leiripäivään?” Ruut kysyi varovasti. ”Se olisi meistä hurjan hauskaa!” Saku jatkoi. Opettaja tuumasi hetken ja lopulta vastasi: ”No, kyllähän se sopii. Jos Donkki olisi vaikka meidän oma maskotti ja auttaisi pienissä jutuissa.” ”Se käy mainiosti! Tästä tulee huisin siistiä!” Saku hihkui.

15


Raamattu

jumala lunastaa asta maastaan. Kaukana kotoIsraelin kansa oli joutunut pois om tyksi, jopa arvottomaksi. Jumala aan Israelin kansa tunsi olonsa hylä kansaansa ja kertoi sille, että se on lohdutti profeetta Jesajan kautta Hän on valmis maksamaan saaHänelle erityinen ja arvokas ja että Samoin Jumala haluaa kaikki mei dakseen heidät takaisin luokseen. ä. isist ihm ista maksoi hinnan kaik dät luokseen. Jeesuksessa Jumala

Ja nyt -Israel:

, joka sinut muovasi,

ka sinut loi, Jaakob näin sanoo Herra, jo

ut nimeltä ut sinut. Minä olen sinsilmissäni, an st na lu en ol ä in M kas minun –Älä pelkää. inun. Koska olet arvo kutsunut, sinä olet mkas, minä luovutan kansanheimoja sinun koska olet kallis ja ra sinun henkesi hinnaksi. sijastasi, kansakuntia :1–7)

eet 1,4. (Lue lisää: Jes.43

Jesajan kirja, luku 43, jak

!

Olemme kaikki Jumalalle äärettömän rakkaita. Kuitenkaan me emme ole osanneet elää niin kuin Jumala tahtoisi. Sen sijaan olemme tehneet paljon vääriä ja pahoja asioita. Niitä kutsutaan Raamatussa synniksi. Synti estää meitä tulemasta Jumalan luokse. Jotta synnit voitaisiin antaa anteeksi, on ne korvattava. Tämän velan maksaminen ei onnistu meiltä itseltämme, sillä meillä jokaisella on paljon korvattavaa, enemmän kuin koskaan pystymme maksamaan. Jumala on kuitenkin valmis maksamaan tarvittavan korvauksen meidän puolestamme. Jumala maksoi meistä valtavan hinnan: Hän antoi ainoan poikansa, Jeesuksen kuolla meidän puolestamme. Näin Jeesus maksoi puolestamme syntiemme hinnan eli lunasti meidät. Eräs Pokémon -kortti myytiin 1600 eurolla. Vaikka tuo kortti itsessään on vain pelkkää pahvia, maksoi keräilijä siitä suuren summan saadakseen sen omakseen. Meilläkin tulee joskus sellaisia hetkiä, jolloin koemme olevamme yhtä arvokkaita kuin pala pahvia. Se ei kuitenkaan ole totta! Jumala näkee sinut niin arvokkaana, että antoi Jeesuksen puolestasi. Olet mittaamattoman arvokas!

POHDI Kuinka arvokas olet Jumalalle?

Kiitos Jeesus, kun lunastit myös minut, aamen.

Lunastus tarkoittaa sitä, että Jeesus osti kuolemallaan meidät vapaiksi syntivelastamme.

16

Aleksi Soininen

17


Tehtävät

5.

6.

18

Mitä kaikkea ykkösluokkalaiset tarvitsevat mukaan ensimmäisinä koulupäivinä? Väritä tarvittavat välineet.

Tunnistatko varjosta, mikä on kyseessä?

7.

8.

Etsi sanasokkelosta seuraavat sanat: Lunastus, arvokas, Jeesus, anteeksianto

Jos sinusta tehtäisiin keräilykortti, minkä näköinen se olisi? Entä mitä kortissa lukisi? Mitä ominaisuuksia hahmollasi olisi? Voit myös etsiä edelliseltä aukeamalta, mikä on sinun keräilykorttisi arvo!

19


Tarina

Talon tavoille

S

euraavana päivänä Saku, Ruut ja muut kummit pääsivät tutustumaan ykkösluokkalaisiin. Jokainen kummi sai omaan ryhmäänsä neljä ykkösluokkalaista. Sakun ryhmässä oli neljä poikaa: Otto, Eemeli, Veeti ja Rami. Ruutin tyttöryhmään kuului Hanna, Tarja ja kaksi Elsaa. Ensin kummit tutustuivat vähän omiin ryhmäläisiinsä. Kaikki kertoivat ryhmässä omat nimensä, jonka jälkeen leikittiin muutama tutustumisleikki. Saku oli hyvin innostunut uudesta tehtävästään ja hän lähti kierrättämään ryhmäänsä pitkin koulua kertoen samalla koulun säännöistä. Ensin Saku ohjasi uudet oppilaat koulun ruokalaan. “Täällä ei saa etuilla tai juosta, vaan pitää käyttäytyä rauhallisesti. Siitä tulikin

muuten mieleeni, että jos keittäjät ovat laittaneet rajoituksen johonkin ruokiin, esimerkiksi lihapulliin, sen voi helposti kiertää piilottamalla pari ylimääräistä lihapullaa vaikka salaatin alle”, hän sanoi silmää iskien. Saku huomasi, että Ruut oli juuri tulossa ruokalaan oman ryhmänsä kanssa. “Äkkiä, jatketaan matkaa, ennen kuin tytöt saavat meidät kiinni!” Saku huudahti ja lähti kävelemään vastakkaiseen suuntaan. Ykkösluokkalaiset seurasivat häntä innokkaasti käytävälle, jonka varrella luokkahuoneet sijaitsivat. Saku kertoi jokaisen luokan kohdalla, mikä luokka missäkin huoneessa kokoontui. Seuraavaksi he kävelivät ulko-ovelle. “Pallot ja muut välineet pitää välitunnin jälkeen palauttaa tähän kaappiin”, Saku sanoi osoittaen

” Osaa tytötkin pitää hauskaa! ” 20

välinekaappia. “Mutta jos haluatte varmistaa, että saatte seuraavallakin välitunnilla parhaan pallon, kannattaa piilottaa se jonnekin ulos.“ Ruut, joka juuri saapui paikalle oman ryhmänsä kanssa, vilkaisi Sakua hieman paheksuva ilme kasvoillaan. “Et sinä tuollaisia voi heille opettaa!” hän huomautti. “Miksi muka en? Kyllähän uusien oppilaiden pitää saada kaikki parhaat vinkit!” Saku vastasi. “Ei sellaisia, jotka ovat sääntöjen vastaisia”, Ruut tokaisi. Sakua vain nauratti. “Tulkaa pojat, ei jäädä tänne noiden ilonpilaajien kanssa. Tytöt ovat aina liian tiukkapipoja”, hän sanoi ja lähti kävelemään takaisin luokkaan päin. Ruutia harmitti. Sakulla tuntui menevän vähän liian lujaa. Pojat fanittivat selvästi Sakua, joka nautti

Tiinamaaria Heimari

huomiosta ja esitti yhä enemmän. “Ai muka tiukkapipoja, osaa tytötkin pitää hauskaa!” Ruut huusi Sakun perään loukkaantuneena. “Ai niin vai? Mitä kaikkea olet opettanut ykkösille?” Saku kysyi kääntyen takaisin tyttöihin päin. “No, kaikki tärkeimmät säännöt”, Ruut vastasi. “Eli vain tylsiä juttuja!” Saku totesi. “Saku on opettanut meille vaikka mitä jännää!” pojat hihkuivat. “Niinpä tietysti. Ja kaikkea sellaista, josta joudutte puhutteluun, jos opettajat huomaavat”, Ruut tokaisi. “Elämässä pitää olla vähän jännitystä”, Saku virnisti. “Jännityksestä puheen ollen, mitäpä jos järjestettäisiin jalkapallo-ottelu seuraavalla välitunnilla! Tytöt vastaan pojat, se olisi jännää! Siinä voisitte todistaa, että työtkin osaa pitää hauskaa.”

21


Raamattu

Luotu erilaisiksi ja yhtä arvokkaiksi

ksi hän kseen, Jumalan kuva va ku n ise m ih i lo a al Ja Jum hän loi heidät. mieheksi ja naiseksi

Jumala teki ihmisen omaksi kuvakseen, mieheksi ja naiseksi. Kaksi erilaista yksilöä, mutta molemmat arvokkaita Jumalan mestariteoksia, heijastamaan eri puolia Luojastamme. Tämän lisäksi Jumala antoi ihmiselle vastuun pitää huolta luomakunnasta. Synnin vuoksi Jumalan kuva meissä on kuitenkin hämärtynyt, ihan kuin likainen peili. Tämän takia kaikkea ihmisen tekemää ei voida pitää Jumalan tarkoittamana.

kä on tarjolla herkullista kakkua. Min Kuvittele olevasi synttäreillä, joilla ksi, eise viim tään jäte Yleensä paras osa osan jätät syötäväksi viimeisenä? kun dä, teh in alak Jum i oriste. Näin tais oli se sitten kuorrutus tai sokerik ään, mutta sitten Jumala alkoi luomit t ollu ei si hän loi maailman. Aluk et, Ensimmäisenä tuli valo, sitten ved da. Kaikella oli oma järjestyksensä. tpuu in enk kuit in Jota le. eläimet kaikkial maankamara ja sinne kasvit sekä . Jumala teki ihmisen tui. Luomistyön huipennuksena

! 22

Sinä olet myös Jumalan mestariteos, hänen kuvakseen luotu tyttö tai poika. Vaikka jollakulla olisikin sama nimi kuin sinulla, ei maailmassa ole toista samanlaista ihmistä kuin sinä. Sen todistaa jo sormenjälkesikin. On Jumalan viisautta, että hän loi kaksi sukupuolta, koska molempia tarvitaan luomakunnan eri tehtävissä. Kaikkien tyttöjen ja poikien ei tarvitse olla keskenään samanlaisia. Joku voi olla poliisi, joku leipuri. Toinen voi olla herkkä ja ujo, toinen riehakas ja uskalias. Sinä saat luottaa siihen, että olet arvokas juuri tuollaisena kuin olet!

POHDI Millaisia piirteitä sinä olet saanut Jumalalta?

Rakas Jumala, kiitos että olet luonut meidät ainutlaatuisiksi yksilöiksi. Kiitos, että me olemme erilaisia, mutta silti yhtä arvokkaita. Aamen.

Synnillä tarkoitetaan ihmisen tekoja, sanoja ja ajatuksia, jotka eivät ole Jumalan tahdon mukaisia. Esimerkiksi kiusaaminen on tällainen asia. Mirkka Hirvikangas

oos.1:26–28)

e lisää Matt. 19:1–6: 1.M

ja, 1. luku, jae 27 (Lu mäinen Mooseksen kir

Ensim

hänet loi,

23


Tehtävät

9.

10.

Lapset unohtivat ykkösluokkalaisten nimet. Tunnistatko sinä pikkukuvien avulla nämä kuusi oppilasta?

11.

Etsi kuvista seitsemän eroavaisuutta.

12.

24

Jumala loi ihmisen kuvakseen, mieheksi ja naiseksi. Miltä Aadam ja Eeva sinusta näyttivät? Piirrä ja väritä.

Tässä näet erilaisia sanoja. Mitkä niistä kuvaavat sinua? Voit keksiä myös omia sanoja näiden lisäksi!

Kiltti, rohkea, ujo, herkkä, hauska, taiteellinen, eläinrakas, riehakas, rauhallinen, tarkka, ystävällinen, rakastava, kärsivällinen, iloinen, uskollinen, ymmärtäväinen, urheilullinen, lempeä, ahkera,...

25


Tarina

Esimerkkinä pienemmille

V

älitunnilla ykkösluokkalaiset ja kummioppilaat pelasivat jalkapalloa. Joukkueina olivat Sakun toiveiden mukaisesti tytöt vastaan pojat. Välitunti kesti 15 minuuttia, joten Saku oli laittanut ajastimen puhelimeensa merkiksi peliajan päättymisestä. Peli oli hyvin tasaväkinen, pallo vaihtoi pelaajaa ja puolta vähän väliä. Yksi syy siihen tietysti oli se, että pienemmät oppilaat eivät vielä olleet niin kokeneita pallon käsittelyssä, ja syöttö saattoi mennä vahingossa väärän puolen pelaajalle. Saku pelasi tosissaan: hän huusi ja antoi ohjeita. Välillä pienemmät oppilaat meinasivat jäädä vähän jalkoihin, kun Saku unohti innostuksissaan varoa heitä.

Pelin loppupuolella tilanne oli tasan. “Puoli minuuttia peliaikaa jäljellä!” huusi kelloa tarkkaillut Suvi. Saku nappasi pallon ja sai iskettyä voittomaalin juuri ennen kuin kännykän hälytys pirahti soimaan. “JEE! Me voitettiin! Pojat on parhaita!” Saku riemuitsi kovaan ääneen. Muut pojat yhtyivät voiton huutoihin ja hyppivät innoissaan. “Tytöt hävisi, tytöt hävisi, pojat on parhaita!” pojat hihkuivat. Tytöt eivät jaksaneet kuunnella poikien voitonjuhlia, vaan lähtivät kävelemään kentältä koulua kohti allapäin. “Älkää välittäkö. Se oli vain peliä, ei kannata ottaa sitä liian vakavasti“, Ruut lohdutti tyttöjä, joille oli tullut pelistä paha mieli. Kun kaikki olivat tulleet takaisin luokkaan välitunnin jälkeen, Saku huomasi, että osalla tytöistä oli

“ Toivon, että muistatte tämän opetuksen koko koulutienne ajan. ” 26

Tiinamaaria Heimari

edelleen paha mieli. Myös Ruutin kasvoilta paistoi pettymys. Saku tajusi, ettei ollut käyttänyt kovin fiksusti. “Opettaja! Saisinko sanoa jotakin?” hän pyysi. “Totta kai Saku”, opettaja vastasi. “Olen pahoillani, että käyttäydyin niin ylimielisesti pelin jälkeen. Huomaan, että monelle tytölle tuli pelistä paha mieli. Taisin olla aika huono voittaja. Anteeksi, että olin huono esimerkki teille ykkösille, niin tytöille kuin pojillekin. En olisi saanut yllyttää poikia tyttöjä vastaan, enkä irvailla tytöille sillä tavalla. Se ei ollut ollenkaan kiva juttu”, Saku sanoi nöyränä. Ruut hymyili: “No mitens on tytöt, annetaanko me Sakulle ja pojille anteeksi?” “Joo!”, kaikki vastasivat yhtä aikaa. “Ja ehkä haastamme teidät vielä joskus uusintaotteluun”, Laura uhosi leikillään. Kaikki nauroivat ja tunnelma luokassa muuttui hetkessä iloiseksi.

“Saku, pyytämällä anteeksi näytit erittäin hyvää esimerkkiä. Tajusit toimineesi väärin, ja pyysit anteeksi. Se on erittäin esimerkillistä toimintaa”, opettaja lohdutti Sakua. “Hmm, no jos sen noin ajattelee, niin kai minä loppujen lopuksi näytin kuitenkin hyvää esimerkkiä”, Saku tuumi. “Aivan niin. Toivon, että myös te ykkösluokkalaiset pyydätte anteeksi aina, kun huomaatte tehneenne tai sanoneenne jotain väärin. Etenkin silloin, jos huomaatte loukanneenne toista ihmistä. Saku huomasi, että aiheutti toiminnallaan tytöille pahan mielen. Hän teki aivan oikein, kun pyysi anteeksi, vaikka ei varmasti ollut helppoa tunnustaa tehneensä väärin”, opettaja selitti kaikille oppilaille. “Toivon, että muistatte tämän opetuksen koko koulutienne ajan.”

27


Raamattu

llinen Jumala, joka on usko eidät in ni e, m im nt sy e m m ja puhdistaa Jos me tunnustam eille synnit anteeksi m a ta an , as sk ur nh ja va ä. kaikesta vääryydest nestä tehneet, teemme hä iä nt sy e ol e m m te ä. Jos väitämme, et n sanansa ole meiss valehtelijan eikä häne

Jumala antaa anteeksi

En ussa apsista. Hän on kirjoittanut Raamat Johannes oli yksi Jeesuksen opetusl kirjan. stys Ilme ja kolme Johanneksen kirjettä olevat Johanneksen evankeliumin, ka kuin , siitä ittaa nneksen kirjeessä hän kirjo Ahkera kaveri! Ensimmäisessä Joha ja me tim syn timme. Kun tunnustamme tärkeää meidän on tunnustaa syn si Jeesuksen on luvannut antaa meille anteek pyydämme niitä anteeksi, Jumala sovitustyön tähden.

Ensimmäisen Mooseksen kirjan kolmas luku kertoo syntiinlankeemuksesta, jossa ihminen rikkoi Jumalan tahtoa vastaan. Tämän seurauksena synti tuli maailmaan ja ihmisen suhde Jumalan, toisten ihmisten ja luomakunnan kanssa vääristyi.

!

. 1:8–2:2)

t 8–10 (Lue lisää: 1. Joh

n kirje, 1. luku, jakee simmäinen Johannekse

Lapsena otin kerhosta hienon marmorikuulan ilman lupaa. Isäni huomasi sen ja suostutteli minut tunnustamaan tekoni ja pyytämään anteeksi. Tuntui hyvältä saada anteeksi ja palauttaa kuula kerhoon. Vaikka tietäisikin tehneensä väärin, voi olla vaikeaa myöntää se ja pyytää anteeksi. Anteeksipyytämisellä ja anteeksiantamisella on kuitenkin suuri voima. Jos asioita ei saada selvitettyä, voivat riidat, teot ja niiden muistelu vaivata. Jumala on Jeesuksen tähden luvannut täydellisesti armahtaa meidät, kun pyydämme anteeksi. Koska Hän antaa meille anteeksi, tulisi meidänkin antaa muille anteeksi.

Vanhurskas tarkoittaa oikeamielistä ja Jumalalle kelpaavaa. Jeesuksen kautta me olemme vanhurskaita, koska Jeesus otti kannettavakseen sen rangaistuksen, joka meille kuuluisi syntiemme takia.

28

e

e petämme itseämm

me ole syntisiä, m Jos väitämme, ettem ä. eikä totuus ole meiss

Mirkka Hirvikangas

POHDI Miksi voi olla vaikeaa pyytää anteeksi?

Rakas Jumala, kiitos että annat anteeksi kaikki pahat ajatuksemme, sanamme ja tekomme. Auta meitäkin antamaan anteeksi toisille. Aamen. 29


Tehtävät

13.

Välitunnilla lapset pelasivat jalkapalloa. Seuraa pallojen reittejä ja kerää matkalta kirjaimet. Kuka sai tehtyä maalin ja kenen laukaus viuhui ohi tai torjuttiin?

15.

Senat sakaisin = sanat sekaisin. Seuraavien sanojen kirjaimet ovat menneet sekaisin. Saatko selvitettyä mitkä tekstissäkin olleet sanat kirjaimista muodostuvat?

a. SUTOTU b. SITNY c. KETNASEI

16. 14.

Mikä/Kuka korjasi meidän välimme Jumalan kanssa? Yhdistämällä numerot saat vastauksen. Voit halutessasi värittää kuvan.

Jalkapallopelissä Saku innostui niin kovasti, että oli ajattelematon muita lapsia kohtaan. Saku oli kuitenkin viisas ja pyysi anteeksi. Oletko sinä joskus loukannut jotain toista? Juttele asiasta aikuisen kanssa. Jos haluatte, niin voitte sitten rukoilla näin:

“Taivaan Isä,

30

Pyydän anteeksi että olen loukannut _____________________ (kirjoita tähän henkilön nimi) . Auta minua jatkossa toimimaan paremmin. Kiitos että annat kaikki syntimme anteeksi ja rakastat meitä. Aamen!”

31


Tarina

SUPERAPUMIES

D

onkki sulloi supersankariviittaa reppuunsa. Se oli lähdössä seuraavana päivänä ekaluokkalaisten leiripäivään yhdessä Sakun, Ruutin ja muiden koulukummien kanssa. Opettaja oli luvannut, että Donkki saisi tulla leirille apumieheksi. Donkki näki jo itsensä Supersankari ApuMiehenä, joka rientäisi apuun ja auttaisi kaikissa pulmissa. Se kuvitteli, miten opettaja pujottaisi kultamitalin sen kaulaan kiitokseksi kaikista sen urotöistä. Ekaluokkalaiset parveilivat innokkaasti Donkin ympärillä leirikeskuksen pihalla, kun opettaja tuli erään vanhemman miehen kanssa Donkin luo. ”Donkki, lupasin, että sinä autat talonmiestä siivoamaan nuotiopaikkaa, jotta päästään illalla nuotiolle”, sanoi opettaja. Donkki lampsi Pertiksi esittäytyneen talonmiehen perässä nuotiopaikalle. Paikka oli risujen ja kaadettujen puunrunkojen peitossa. ”Tässä riittääkin meille hommia koko päiväksi. Hyvä, että

sain sinut apulaiseksi”, totesi talonmies Pertti iloisesti. Donkki kalpeni: ”Koko päiväksi!” ”Minä alan tehdä polttopuita ja sinä saat kuljettaa niitä kottikärryillä puuvarastoon”, Pertti ohjeisti ja kasasi kottikärryt täyteen puita. Donkki työnsi kottikärryjä pettyneenä. Sitä harmitti, kun se näki Sakun ja Ruutin vetämässä jotain hauskaa leikkiä ekaluokkalaisille. ”Tulisipa kaikille yhtä kurja päivä kuin mullekin”, se mutisi itsekseen, “varsinkin sille opettajalle.” Nuotiopaikalla Donkki kysyi Pertiltä: ”Joudutko sinä aina tekemään tällaisia turhia töitä?” Pertti katsoi Donkkia kummastuneena: ”Eiväthän nämä turhia ole. Tässä saadaan olla Taivaan Isän hommissa, kun siistitään tämä paikka koululaisten makkaranpaistoa varten.” Pertti jatkoi: ”Näissä töissä on myös hyvää aikaa jutella Taivaan Isän kanssa. Minulla on tapana pyytää, että Jumala siunaisi täällä leirillä olevia ihmisiä. Nytkin

” Tässä saadaan olla Taivaan Isän hommissa ”

juuri rukoilin, että sinulle tulisi oikein kiva päivä.” ”No, siihen rukoukseen ei ainakaan vastattu”, Donkki mietti hiljaa itsekseen. Seuraavaa halkokuormaa työntäessään Donkki päätti kokeilla Pertin tapaa rukoilla leirillä olevien ihmisten puolesta. Nähdessään lapset se rukoili mielessään: ”Anna Sakulle ja Ruutille ja kaikille lapsille kiva päivä. Auta, että kaikilla olisi kavereita.” Hetken miettimisen jälkeen se jatkoi: ”Anna myös opettajalle kiva päivä.” Donkki muisti laulun, jossa kerrottiin, että ollaan taivaan Isän hommissa, kun rukoillaan. Se alkoi hyräili laulua, hymyili itsekseen ja työnteli kottikärryjä ripeään tahtiin. ”Tämä

32 Sari Paavola

olikin sitten viimeinen kuorma. Selvittiin tästä urakasta paljon nopeammin kuin kuvittelin. Sinä olet kyllä super apumies”, Pertti hymyili ja lupasi, että Donkki voisi olla loppupäivän lasten kanssa. Donkin palatessa toisten luo opettaja ehdotti, että he antaisivat Donkille pienen palkinnon ahkerasta ja iloisesta työnteosta. ”Meillä oli täällä aluksi vähän jännittynyt tunnelma, mutta sitten kun katselimme sinun iloista työntekoasi, meilläkin alkoi kaikki sujua mukavasti”, opettaja kertoi ja pujotti Donkin kaulaan pahvisen mitalin. Donkki hymyili. Se tiesi jotain, mitä opettaja ei tiennyt. Taivaan Isä oli vastannut sen rukouksiin.

33


Raamattu

Paras juttu taivaassa

olisi aa siitä, ketä heistä ist ki s yö m yi nt sy en ille: Opetuslasten kesk lloin Jeesus sanoi he Si . na pa im ur su vä pidettä t vaativat, ojaan, ja vallanpitäjä ns ka na oi rr he at ev saa olla teidän –Kuninkaat hallits väntekijöiksi. Niin ei suurin, se olkoon hy n aa ut ts ku itä he on että teidän joukossanne palvelija. Kumpi on in keskuudessanne. Joka ku on ko ol kö se, on johtaja, kuin nuorin, ja joka aterialla, vai se, joka palvelee häntä? Ei in se, ku on keskellänne niin suurempi, se, joka ta minä olen teidän ut M ? lla ia er at on joka joka palvelee. :23–24)

t:24–27 (Lue lisää: Kol.3

kaan, 22.luku, jakee ankeliumi Luukkaan mu

Ev

POHDI

t pääsiäisaterialle, jossa JeeJeesus ja opetuslapset olivat käynee . Tuon tilanteen takia myös sus asetti ensimmäisen ehtoollisen a ehtoollista vielä nykyäänkin. me vietämme jumalanpalveluksiss teen tasalla. He alkoivat Opetuslapset eivät olleet oikein tilan a kuk heistä olisi suurin sitten, tärkeällä hetkellä kinastella siitä, kun päästäisiin taivaaseen.

Jeesus käänsi opetuslasten ajatukset täysin päälaelleen. Jos joku haluaa olla suurin muiden rinnalla, se ei olekaan hän, joka istuu hienosti toisten palveltavana. Arvokkaampaa Jumalan näkökulmasta on auttaa ja palvella muita. Taivas on rakkauden valtakunta. Siellä rakkaus toisia kohtaan on kaikkein arvokkain juttu. Kulta ja timantit eivät ole minkään arvoisia, sillä rakkautta ei voi ostaa rahalla, kullalla tai timanteilla. Rakastetulle ja rakastavalle ihmiselle rahalla ja tavaralla ei välttämättä ole edes kovin suurta merkitystä. Rikas ihminen saattaa monesti olla aika onneton ja yksinäinen.

!

Jumala on rakastanut meitä ensin ja antautunut Jeesuksessa kuolemaan meidän puolestamme. Siksi me saamme Jumalalta voiman myös muiden auttamiseen ja palvelemiseen. Muiden auttaminen onkin Jumalan palvelemista. Se on paras juttu myös taivaassa.

Millä eri tavoilla voisit auttaa toisia ihmisiä?

Kiitos Jeesus siitä, mitä olet tehnyt puolestani. Auta minua auttamaan ja huolehtimaan muista.

Kysy vanhemmaltasi tai isovanhemmaltasi, miten voisit olla hänelle avuksi.

34

Markus Korri

35


Tehtävät

17.

Saku otti Donkista kuvia Supersankari ApuMiehenä. Mitkä kaksi kuvaa ovat täsmälleen samanlaisia?

19.

20. 18.

36

Donkki rukoili leirillä, että lapsilla olisi kiva päivä ja kaikilla olisi kavereita. Mitä Donkki voisi rukoilla sinun puolestasi? (Samalla kun kirjoitat rukouksen puhekuplaan, kerrot sen myös Jumalalle.)

Rakkauden yksi vastakohta on itsekkyys. Rengasta sokkelosta sanat: Sanat: Auttaa, kehua, halaus, huomioida, ylpeily, kateus, viha, juonittelu. Juttele aikuisen kanssa mitkä sanat kuuluvat rakastamiseen ja mitkä itsekkyyteen.

Täydennä seuraava kertomus seuraavia sanoja käyttäen: kannustava, äkäinen, nälkäinen, hellyyttävä, kiukkuinen, auttavainen. Käytä jokaista sanaa vain kerran.

Olin eilen puistossa. Siellä oli tosi __________________________ jänis. Jänis oli __________________________, koska se oli niin kovin ________________________. Annoin jänikselle voileivän ja yritin olla häntä kohtaan __________________________ sanoessani: ”Syö, niin mielesi muuttuu paremmaksi.” Minulle tuli hyvä mieli jo pelkästään siitä, että sain olla jänistä kohtaan ____________________________. Yllätyin kuitenkin siitä, miten äsken niin äkäisestä jäniksestä tuli yhtäkkiä ___________________________ pikku otus.

37


Tarina

SUPERSANKARIT JA KAVERIT

”K

ukaan ei halua leikkiä mun kanssa, mulla ei ole ketään kaveria“, ekaluokkalainen poika nyyhkytti Donkille, joka oli löytänyt hänet itkemästä vajan oven edestä. Opettaja oli antanut ekaluokkalaisille ja kummeille aikaa leikkiä hetken vapaasti. Tämä poika oli kuitenkin huomaamatta tullut vajalle. ”Mikä sun nimi on?” Donkki kysyi. ”Veeti”, poika vastasi. ”Leikkisitkö mun kanssa?” Donkki kysyi. Pojan ilme kirkastui vähän: ”Mitä me leikittäisiin?” Donkki mietti hetken ja muisti sitten repussa olevan supersankariviittansa. Nyt sille saattaisi olla käyttöä. Donkki kaivoi viitan esiin: ”Sä voisit olla supersankari ja mä olisin sun ratsu. Sä voit päättää, mihin mennään.” Veeti hihkui innosta, kun hän pääsi supersankarin viitta hartioillaan kipuamaan Donkin selkään. Veeti halusi mennä kaikkein hankalimpiin paikkoihin metsässä. Risut raapivat Donkkia, mutta se ei välittänyt naarmuista. Siitä oli hauska

tehdä Veeti iloiseksi. Kun Donkki ja Veeti tulivat metsästä leirikeskuksen pihalle, Donkki huomasi yhden pojan potkivan yksinään kiviä. Se kopsutteli pojan luo, vaikka Veeti huusikin määräyksiä kääntyä toiseen suuntaan. Poika huomasi Donkin ja kysyi arasti: ”Saanko mäkin ratsastaa?” ”Et saa! Donkki on vaan mun kaveri. Toiseen suuntaan mars!” huusi Veeti. ”Ei, Veeti, kyllä me ollaan muidenkin kavereita”, sanoi Donkki topakasti ja jatkoi, ”Mikä sun nimi on?” ”Mä oon Eemeli”, vastasi poika pelokkaasti. ”Kuule Eemeli, Veeti antaa nyt sulle tuon supersankariviitan ja sä saat olla supersankari ja johdattaa meidät nuotiopaikalle. Kiivetkääpä molemmat nyt selkään. Eemeli eteen ja Veeti taakse”, Donkki komensi niin, että Veetikään ei voinut kuin antaa viitan Eemelille. Eemeli antoi aluksi käskyjä hiljaisella äänellä ja johdatti ratsuaan helppoja polkuja pitkin. Donkki oli mielissään uusista reiteistä. Pian Eemeli uskaltautui eläytyä supersankarin rooliin-

” Mä olen saanut tänään jo kolme kaveria: Jeesuksen, Donkin ja Eemelin. ” 38

Sari Paavola

sa ja alkoi käskyttää Donkkia kovalla äänellä. Pojat kuvittelivat olevansa menossa pelastamaan pulaan joutuneita kettuja. Metsä raikui kolmikon iloisesta naurusta. Vähän ennen nuotiopaikkaa Donkki pysähtyi ja pojat hyppäsivät sen selästä ja antoivat viitan takaisin. Sitten kolmikko marssi muiden luo. ”Hienoa, että olittekin Donkin kanssa”, huudahti opettaja pojat nähdessään, ”minä jo pelästyin, että minne te katositte.” Veeti ja Eemeli istuivat nuotion ääreen Donkin viereen. Koulukummien avustuksella paistetut makkarat ja letut maistuivat hurjan hyviltä. Niitä mutustellessa Veeti kysyi Donkilta:

”Saanko mä tulla joskus sun tallille ratsastamaan sulla? Ja saako Eemelikin tulla?” ”Tulkaa yhdessä! Vaikka heti huomenna”, hirnahti Donkki. Opettaja oli pyytänyt talonmies Perttiä pitämään pienen hartauden. Pertti jutteli, että Jeesus haluaa olla meidän ystävämme ja kehotti lapsia olemaan ystäviä myös keskenään. Veeti kuiskasi niin hiljaisella äänellä, että vain vieressä istuvat Donkki ja Eemeli kuulivat: ”Mä olen saanut tänään jo kolme kaveria: Jeesuksen, Donkin ja Eemelin.” Donkki hymyili ja halasi Veetiä ja Eemeliä.

39


Raamattu

Rakkaus onkin hedelmä

ä isianne, niin kuin min to aa ak st ka ra ä: m –Minun käskyni on tä. Suurempaa rakkautta ei kukaan voi olen rakastanut teitä taa henkensä ystäviensä puolesta. Te osoittaa, kuin että anteette sen minkä käsken teidän tehdä. olette ystäviäni, kun idät, ja minun vaan minä valitsin tete hedelmää, sitä , ua in m et ne lin va otat –Ette te hdette liikkeelle ja tu , tahtoni on, että te läy. Kun niin teette, Isä antaa teille kaiken ä in sy m py yn ka sk jo kä ää Tämän hedelm ni häneltä pyydätte. mitä minun nimessä aa toisianne. teille annan: rakastak –14, 16, 17

an, 15. luku, jakeet 12

n muka Evankeliumi Johannekse ) (Lue lisää: Joh. 15:1–17

vertauksen kautta. Hän sanoo itse Jeesus opettaa opetuslapsia viinipuu ovat puutarhuri. Jeesukseen uskovat olevansa viinipuu ja Isä Jumala on elhed ista ynla at oksat tuottavat tiet puun oksat. Jeesus-puussa kasvav uu. ästä Jeesus oikein puh mää. Katsotaanpa, mistä hedelm

!

Jeesus kutsuu kaikkia häneen uskovia ystävikseen. Ystävällä tarkoitetaan sellaista, joka tunnetaan tosi hyvin ja jonka kanssa ollaan tosi läheisiä. Ystävyyteen liittyy myös luottamus ja tietenkin rakkaus. Jeesus on osoittanut meille rakkauttaan kuolemalla meidän syntiemme puolesta. Hän on tarkoittanut, että mekin rakastaisimme toisia ihmisiä. Hän lupaa antaa meille voimaa siihen. Samoin kuin puu tuottaa hedelmiä oksiinsa niin Jeesus synnyttää meissä rakkautta. Tähän muiden rakastamiseen liittyy myös lupaus: Jumala antaa Jeesukseen uskoville kaiken, mitä hänen nimessään pyydämme. Jeesuksen nimessä pyytäminen tarkoittaa sellaista rukousta, joka on sopusoinnussa Jumalan tahdon kanssa. Jumala vastaa meille rakkaudessaan niin kuin on meille parasta. Vaikka emme saisi kaikkea haluamaamme tämän elämän aikana, saamme luottaa siihen, että Jeesuksen ystävillä on taivaassa kaikki hyvin.

POHDI Mistä tiedät, että joku rakastaa sinua?

Jeesus, kasvata sinä minussa rakkauden hedelmiä.

Miten voisit osoittaa rakkauttasi muille?

40

Markus Korri

41


Tehtävät

21.

22.

Nyt on sinun vuorosi olla supersankari. Johdata Donkki nuotiopaikalle lyhintä sellaista polkua pitkin, jossa ei ole esteitä.

23.

Piirrä oksia Jeesus-viinipuuhun. Kirjoita nimesi yhteen oksaan. Väritä viinipuu.

24.

Mikä sana ei kuulu joukkoon? Ympyröi se. Mikä lause ympyröidyistä sanoista muodostuu?

Veetille jäi yksi asia mieleen siitä, mitä Pertti nuotiolla puhui. Selvitä alla olevien kuva- ja kirjainvihjeiden avulla, mikä se oli.

a) Tytti. Vilma. Jeesus. Laura. b) Vihata. Inhota. Vältellä. Rakastaa. c) Lammasta. Koiraa. Sinua. Hamsteria. d) Valhe. Tosi. Narraus. Jekutus. e) Paljon. Vähän. Pikkuisen. Ministi. 42

43


S U T S A R HAR 7-vuotiaalla Ville Kivelällä ei ole yhtä erityistä harrastusta, mutta hän käy Junnu-illoissa, joissa saa osallistua monenlaiseen mukavaan puuhaan, oman kiinnostuksensa mukaan. Junnuilta on Hämeenkyrön seurakunnan järjestämä kerho-ilta, joka on tarkoitettu kaikille alakouluikäisille. Se pidetään vain kävelymatkan päässä Villen kotoa, joten mukaan on helppo tulla.

Minttumaria Ukkonen

yhdessä iltapalaa. Jos illan aikana on leivottu jotain, kaikki saavat maistaa, vaikka eivät olisi itse osallistuneet leipomiseen. On hauskaa että täällä syödään iltapala, koska on ollut myös mun lempparia, eli kaakaota ja leipää. Junnu-ilta on muutenkin aika hauska!

-Täällä voi vaikka pelata lautapelejä ja välillä saa leipoakin jos haluaa, Ville kertoo. Ville ei kuitenkaan ole itse halunnut osallistua leipomiseen, koska muut asiat ovat kiinnostaneet häntä enemmän. Kaikkein mukavinta hänen mielestään on pelata pöytäjääkiekkoa. Kavereita ja kivoja isosia -Oon käynyt Junnu-illassa jo kymmenen kertaa, tai enemmänkin. Ja oon tutustunut täällä uusiin kavereihin, ainakin kahteen.

44

Junnujen oma juttu!

Ville sai tietää Junnu-illoista, kun oma opettaja jakoi koulussa seurakunnan työntekijän tuomia mainoksia. Illoista vastaa sama tuttu varhaisnuorisotyönohjaaja, jonka Ville on nähnyt useasti koulullakin. Hänen apunaan on vapaaehtoisia aikuisia ja isosia. Isosten mukanaolo on Villen mielestä kiva asia. Terkkuja Taivaanisältä! -Joka kerralla kerrotaan jotain Jumalasta. Ville sanoo, että hän on oppinut uusiakin asioita, vaikka ei nyt tarkalleen muistakaan millaisia. Yleensä myös lauletaan jotain. Lopuksi syödään

Info: - Seurakuntien ja kristillisten järjestöjen kerhoja on monella paikkakunnalla, ja niissä käyminen on usein ihan ilmaista. - Tarjolla on monenlaisia erilaisia kouluikäisten kerhoja, ja niissä voi tutustua uusiin harrastuksin ja lajeihin, kuten kädentaitoihin, näyttelemiseen, sählyyn, lautapeleihin, musiikkiin tai kokkaamiseen. Tietoa oman paikkakuntasi kerhoista löydät seurakunnan nettisivuilta tai seurakunnan työntekijöiltä kysymällä. - Kerhoissa saa helposti uusia kavereita, ja samalla seurakuntakin tulee tutuksi.

45


Ystäväkirja Sakun perhe oli tulossa Ruutin luokse kylään, ja Ruut oli luvannut leipoa jotakin suolaista syömistä. Hetken pohdittuaan Ruut keksi tehdä kinkkupiirakkaa.

KOLMIOLEIVÄT

KOKKI

NIMI?

Sarlotta Jokimies 11 v.

Teksti ja valokuvat: Silmu Räsänen

RUUTIN KINKKUPIIRAKKA Pohja 1½ dl vehnäjauhoja ½ dl perunamuusijauhetta ½ dl ohrajauhoja 1 tl suolaa 2 rkl aurinkokuivattu tomaatti -tuorejuustoa 1 kananmuna Täyte 200g emmental juustoraastetta 200g kinkkua ½ paprika 10cm purjoa 1dl persiljaa silputtuna Munamaito 3 kananmunaa 2dl ruokakermaa ½ tl paprikajauhetta ½ tl suolaa 1mm mustapippuria

Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Sekoita keskenään jauhot ja lisää sitten joukkoon muut taikinan ainekset. Voitele piirakkavuoka ja levitä taikina tasaisesti vuoalle reunoja myöten. Pilko paprika ja silppua persilja. Pese ja pilko purjo. Sekoita keskenään kinkkusuikaleet, juustoraaste, persilja, paprika ja purjo. Levitä seos taikinan päälle. Sekoita keskenään ruokakerma, kananmunat ja mausteet. Riko kananmunien rakenne. Kaada seos piirakan päälle. Paista 225 asteessa noin puoli tuntia.

LEMPIELÄIN?

Koira

LEMPIVÄRI?

Turkoosi

PARAS PAIKKA MAAILMASSA?

Lämpimät maat ja koti MIKÄ ON MIELESTÄSI KIVOIN HENGELLINEN LAULU?

Balettia ja pianoa

Saaran ja Rodrigon laulut ovat kivoja

MITÄ HALUAISIT HARRASTAA?

MISTÄ HAAVEILET?

MITÄ HARRASTAT?

Telinevoimistelua

PARAS TAPA VIETTÄÄ AIKAA?

Kavereiden kanssa tai harrastuksissa tai lukien

Ammattiballeriinan urasta ja koiran saamisesta MIKÄ ON PARAS PIIRTEESI?

Tutustun ihmisiin nopeasti

KENET HALUAISIT TAVATA?

MIKÄ ON PARASTA DONKKI –LEHDESSÄ?

KUKA RAAMATUNHENKILÖ OLISIT?

LEMPIHAHMOSI DONKISSA?

Kuninkaallisia

Jeesuksen äiti Maria

Tehtävät ja ystäväkirja Daisy

LEMPIRUOKASI?

Tortillat

MIKÄ SAA SINUT ILOISEKSI?

Toisten seura ja leirit HAAVEAMMATTISI?

Lääkäri, opettaja

46

Henriikka Jokimies

47


Maria Karjalainen

TERVEISET ETIOPIASTA! Kuka olet & mitä teet työksesi? Olen Maria Karjalainen, olen 35-vuotias ja lähetystyössä Etiopiassa. Olen lastenlääkäri ja neonatologi eli hoidan sairaalassa varsinkin ihan pieniä vauvoja.

48

Millainen maa Etiopia on? Etiopia on suuri maa, se on yli 3 kertaa Suomen kokoinen. Asukkaita täällä on yli 107 miljoonaa ja eri kieliäkin yli 80. Kalenterissa täällä on 13 kuukautta vuodessa ja kun Suomessa on kesä, täällä on sadekausi. Maan pääkaupunki on Addis Abeba. Ihmiset täällä ovat tosi ystävällisiä ja siksikin täällä on kiva asua.

Mikä on parasta työssäsi? Parasta on saada tutustua uusiin ihmisiin ja puhua heidän kanssaan tärkeistä asioista, varsinkin Jeesuksesta! Lähetystyötä on tärkeää tehdä, koska maailmassa on paljon ihmisiä, jotka eivät tunne Jeesusta! Työssä vastasyntyneiden osastolla parasta on nähdä, miten monesti tosi sairaatkin vauvat paranevat ihmeellisen hyvin. Tuntuu hyvältä myös saada lohduttaa vauvojen vanhempia, jotka monesti ovat sairaalassa aika huolissaan.

Mikä saa sinut surulliseksi työssä? On surullista, että Etiopiassa on niin köyhää eikä täältä siksi aina löydy niitä lääkkeitä, joita haluaisin potilailleni antaa. On myös surullista, että täällä on tosi vähän sellaisia lääkäreitä ja sairaanhoitajia, jotka osaavat hoitaa vauvojen sairauksia. Voitko kertoa kielikoulusta ja myös tulevista työtehtävistä? Täällä Etiopiassa puhutaan amharan kieltä. Olen nyt käynyt amharan kielikoulua viime lokakuusta lähtien. On ollut jännittävää opiskella kieltä, jota ei osaa lukea eikä kirjoittaa. Ihan aluksi kielikoulussa ei saanut puhua

Haluatko kysyä lisää Marialta? Lähetä aikuisen kanssa sähköpostia Marialle: maria.karjalainen@sekl.fi

mitään kolmeen viikkoon, vaan vain kuunneltiin opettajaa ja opeteltiin uusia sanoja lelujen, esimerkiksi leikkieläinten ja nukkejen avulla. Nyt olen jo oppinut amharan kielen kirjaimet eli fidelit, joita on yli 260. Koulussa olemme opetelleet kieltä kertomalla satuja ja lukemalla lasten Raamattua. Ensi syksynä aloitan työt lähetyssairaalassa täällä Addis Abebassa. Työssäni hoidan vauvoja, joilla on erilaisia sairauksia tai, jotka ovat esimerkiksi syntyneet liian pieninä. Samalla opetan sairaanhoitajia ja lääkäreitä siitä, miten vastasyntyneiden vaivoja hoidetaan.

49


! S Y M Y S HYVÄ KY Miten Jumala vastaa rukouksiin? (Kun en kuule hänen ääntään, eikä hän kirjoita seinälle tekstiä tms.) Tämä on oikein hyvä kysymys. Rukous on yhteydenpitoa Jumalaan. Rukouksessa Jumalalle voi kertoa niin iloista kuin huolistakin. Ei ole yhtä ainoaa tapaa, jolla Jumala vastaa rukouksiin. Joillakin ihmisillä on kokemuksia suorastaan ihmeellisistä rukousvastauksista. Usein Jumalan vastaus voi tuntua ikään kuin lämpimänä läsnäolon tunteena: rukous ruokkii uskoa, toivoa ja rakkautta. Joskus taas voi tuntua siltä, ettei Jumala ole edes kuullut koko rukousta. Jeesus rukoili itsekin ja kehottaa meitä rukoilemaan. Voimme siis luottaa siihen, että Jumala kyllä kuulee rukouksemme ja haluaa meille hyvää. Teemu

Tekeekö Jumala koskaan virheitä? Onpa hieno kysymys! Koska Jumala on täydellinen, Hän ei tee virheitä. Maailmassa tapahtuu kuitenkin pahoja asioita, joten ei ole ihmekään, jos meistä tuntuu siltä, että Jumala on tehnyt virheitä. Jumala on sallinut ihmiselle ja muulle luomakunnalle vapauden, jonka seurauksena monet Jumalan tekemiltä virheiltä tuntuvat asiat ovat päässeet syntymään. Sen takia puhutaan syntiinlankeemuksesta. Jeesuksen tähden voimme kuitenkin luottaa siihen, että lopulta Jumalan tekemiltä virheiltäkin tuntuvat pahat asiat kääntyvät hyväksi. Teemu

Kysymyksiin vastasi Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo.

50

Mikä askarruttaa mieltäsi?

Lähetä kysymyksesi osoitteeseen donkki@sekl.fi tai kirjoita se osoitteessa

www.donkki.net.

Ihan kaikki kysymykset ovat hyviä!

51


u k k r e h s y y Donkin s

Ihmisiä ja koiria on monia erilaisia.

Vaahtokarkkisushi Tarvikkeet: riisimuroja vaahtokarkkeja margariinia toffeeta lakritsia 1. Laita noin 6-10 toffeekarkkia mikroon. Muista käyttää mikron alinta mahdollista tehoa (esim. sulatusteho). Liian kovalla teholla mikro polttaa karkin nopeasti. Sulatusteholla toffeeta pitää lämmittää mikrossa noin 30 sekuntia. Tarkista välissä, ettei karkki sula. Lopputulos tulisi olla muovailuvahamainen koostumus: pehmeää ja lämmintä, mutta ei kuumaa. 2. Yhdistä kaikki lämmitetyt toffeet yhdeksi köntiksi ja kaulitse toffee ohueksi levyksi. Leikkaa reunat tasaiseksi niin että sinulla on suorakulmion muotoinen toffeelevy. 3. Laita noin 10 vaahtokarkkia lautaselle ja jälleen sulatusteholla mikroon. Lämmitä vaahtokarkkeja aluksi 1 minuutti ja sen jälkeen tarkista, ettei vaahtokarkki sula liikaa. Tarvittaessa voi lämmittää vielä toisenkin minuutin. Mikrossa vaahtokarkki hieman paisuu ja lämpinee sisältä. Vaahtokarkeista tulee todella tahmaisia. Kokeile haarukalla onko vaahtokarkki tahmea myös sisältä. Liian korkealla teholla mikro polttaa vaahtokarkit todella nopeasti. 4. Lisää lämmitettyihin vaahtokarkkeihin 2dl (noin mukillinen) riisimuroja ja pari teelusikallaista margariinia. Margariinia kannattaa hieroa myös käsiin, ettei vaahtokarkkimössö tartu pahasti sormiin. Sekoita käsin riisimurot vaahtokarkkeihin.

Hänhän näyttää tutulta.

Ja Jumala rakastaa meistä jokaista!

5. Levitä toffeelevyn keskelle ohut kerros riisimuromössöä jätä reunoille pari senttiä tyhjää, jotta se on helpompi kääriä rullalle. Lisää keskelle riisimuromössöä vielä 1-2 lakupötköä. Paina lakut tiukasti mössön keskelle. 6. Rullaa toffeelevy niin, että riisi jää pötkön sisälle. 7. Anna pötkön jäähtyä jääkaapissa 5-10 min ja leikkaa pötkö sopivan kokoisiksi palasiksi.

52

Vinkki!

Jos et halua sotk

ea riisimurojen kanssa, leikkaa ta vallisia vaahtokarkkeja puoliks i ja lisää laku vaahtokarkin puol ikkaiden väliin. Kääri vaahtokark ki toffeella rullaksi.

53


! Ä T I M A A V R A Syyspäiväntasaus Tiesitkö, että 23.9. on syyspäiväntasaus? Silloin päivä on yhtä pitkä joka puolella maapalloa!

15.9 - juhlapäivä lääketieteelle!

54

Häh? Miten tämän saa auki?

Metallista tehty säilyketölkki keksittiin vuonna 1810. Tölkinavaaja keksittiin vasta 1858. On se ollut aika hikistä hommaa avata tölkkejä! Kuva: Wikipedia Commons

Tiesitkö että tämän lehden ilmestymispäivä on merkkipäivä lääketieteelle? 15.9.1928 skotlantilainen tutkija Alexander Fleming teki läpimurron, joka johti penilisiinin keksimiseen. Penilisiini on tärkeä lääke vielä tänäkin päivänä.

+271% Wau!

Jeesus antaa elämän

Teitä Donkki-lehden lukijoita on tullut paljon lisää! Donkki-lehteä tilataan kotiin ja seurakuntiin yhä enemmän. Donkin tilausmäärät ovat nousseet vuosien 2014 - 2018 välisenä aikana 271%. Se on tosi paljon!

16.9. on kirkkovuodessa 17. sunnuntai helluntaista (ihan totta! Laske vaikka.) ja sen teema on “Jeesus antaa elämän”. Kannattaa käydä kirkossa!

55


Tehtävä 1. Tehtävä 2. Tehtävä 4. Abba – Aramea Father – Englanti Vater – Saksa Far – Ruotsi Padre - Italia Tehtävä 5. Tehtävä 6. Tehtävä 7. Tehtävä 8. Tehtävä 9. Lapset vasemmalta oikealle ovat Anssi, Anni, Vilhelmiina, Onni, Jonne ja Fanni. Tehtävä 10. Tehtävä 13. Onni - ohi, Vilhelmiina - maali, Jonne - torjuttiin, Saku - ohi ja Tuomas - maali. Tehtävä 15. a. TOTUUS b. SYNTI c. ANTEEKSI

Tehtävä 16. Tehtävä 17. Erot löytyvät korvasta, paidasta, hännän päästä ja sen alapuolella näkyvästä viitan liepeestä. Tehtävä 19. Tehtävä 20. Olin eilen puistossa. Siellä oli tosi kiukkuinen jänis. Jänis oli äkäinen, koska se oli niin kovin nälkäinen. Annoin jänikselle voileivän ja yritin olla häntä kohtaan kannustava sanoessani: ”Syö, niin mielesi muuttuu paremmaksi.” Minulle tuli hyvä mieli jo pelkästään siitä, että sain olla jänistä kohtaan auttavainen. Yllätyin kuitenkin siitä, miten äsken niin äkäisestä jäniksestä tuli yhtäkkiä hellyyttävä pikku otus. Tehtävä 21. Tehtävä 22. Tehtävä 24. a. Jeesus, b. Rakastaa, c. Sinua, d. Tosi, e. Paljon.

56

57


o k k i t Ris

Sijoita keltaisille riveille oikeat sanat: 4-kirjaimisia: AIMO, ATTE, IIVO, IVAT, MAAT, SALA, TILI ja VETO. 5-kirjaimisia: AROMI, KANTA, MASUT, MATKA, NORJA, TAAVI, TAIMI ja TAKUT. 6-kirjaimisia: KAAPIT, KITARA, NATINA, POISSA, SAIRAS ja UNKARI. 7-kirjaimisia: ISLANTI, LAATIVA ja TAITAVA.. Ristikon ratkaisuna toimivat numeroiduista ruuduista muodostuvat sanat. Lähetä vastaus Donkin toimitukseen 15.10.2018 mennessä. Osoitteen löydät viereiseltä sivulta. Voit myös vastata osoitteessa www.donkki.net. Kirjoita vastaukseen nimesi, ikäsi ja osoitteesi. Vastaajien kesken arvomme lastenraamatun.

i k k Don I B U KL Hei kaikki Donkki-klubilaiset!

Syksy alkaa olla jo pitkällä, mutta ainakin täällä Ryttylässä mukavan leirikesän muistot vielä lämmittävät mieltä. Täällä toimistolla meitä naurattaa vieläkin kaikki hassut leirikommellukset Saaran, Iidan, Marian, Joonaksen ja Jaskan kanssa. Olitko sinä jollain Ryttylän leirillä tänä kesänä? Olisi kiva, jos kertoisit meille parhaan leirimuistosi! Vielä kivempaa olisi, jos piirtäisit meille parhaan leirimuistosi - lupaamme julkaista yhden piirrustuksen ensi numerossa! Voit lähettää piirrustuksen postissa osoitteeseen: SEKL/Donkki, Opistotie 1, 12310 Ryttylä.

Ristikon laatinut: Mikko Piiroinen

Tässä lehdessä teemana on ollut oma identiteetti ja millaiseksi Jumala on meidät luonut. Jumala on luonut jokaisen tytön ja joka jokaisen pojan - olemme jokainen Jumalan mestariteoksia! Olemme jokainen erilaisia ja ainutlaatuisia Jumalan ihmeitä. Voit tarkistaa tämän vaikka psalmista 139:

58

“Herra, sinä olet luonut minut sisintäni myöten, äitini kohdussa olet minut punonut. Minä olen ihme, suuri ihme, ja kiitän sinua siitä. Ihmeellisiä ovat sinun tekosi, minä tiedän sen. Minä olen saanut hahmoni näkymättömissä, muotoni kuin syvällä maan alla, mutta sinulta ei pieninkään luuni ole salassa. Sinun silmäsi näkivät minut jo idullani, sinun kirjaasi on kaikki kirjoitettu. Ennen kuin olin elänyt päivääkään, olivat kaikki päiväni jo luodut.” Psalmi 139: 13 - 16 Siunausta! Donkin toimitus

Sarjiskyssäri: missä oksan on paras olla? Lue Raamatusta Joh. 15: 1–7

Sarjiskyssärin Vastaajien kesken arvomme lastenraamatun. Lue Raamatusta Joh. 15:1–7. Lähetä vastaus Donkin toimitukseen 15.10.2018 mennessä osoitteeseen SEKL/Donkki, Opistotie 1, 12310 Ryttylä. Voit myös vastata osoitteessa donkki.net. Kirjoita vastaukseen nimesi, ikäsi ja osoitteesi.

59


Mustan joutsenen salaisuus

Sydämeni valittu Rina ja Emilia ovat joutuneet historiaan ja päässeet vapaaksi luostarista salajuonen avulla. Nyt he ovat pakomatkalla karanneiden nunnien kanssa. Samaan aikaan heidän luokkakaverinsa Jesse ja Joonas ovat Wittenbergissä. Päästäkseen takaisin omaan aikaansa heidän neljän on ratkaistava salaperäinen Mustan joutsenen arvoitus. Löytävätkö he ratkaisun avaimet vai kohtaako heitä joku keskiajan pelottavista vaaroista ennen sitä? Villi huhu alkoi kiertää kaupungissa. Sen oli pannut alulle muuan ratsastaja, joka oli saapunut kaupunkiin puolen päivän aikoihin. - Tänä iltana ne tulevat! Koko kaupunki meni sekaisin. Ihmiset alkoivat parveilla kaduilla ja silmät tähysivät kohti kaupungin joenpuoleista porttia. WITTENBERG Samaan aikaan Elbe-joen eteläpuolella hevosten vetämät rattaat lähestyivät kaupunkia. Rattailla ryhmä nuoria tyttöjä kyseli hieman pelokkaana ajajalta: - Pitäisikö meidän piiloutua? Ajaja, melkein kuusikymppinen kauppias Leonhard Koppen naurahti itsekseen ajatukselle, mutta sitten hän kääntyi ympäri ja sanoi: - Tulemme sillalle tuota pikaa. Menkää nopeasti piiloon! Hetken kuluttua näytti siltä, että kauppiaalla oli rattaillaan vain tavallinen lasti kauppatavaraa. Kauppias hymyili tyytyväisenä. Pääsiäinen oli juuri päättynyt, mutta hänellä olisi vielä todellinen pääsiäisyllätys kaupunkilaisille! ***

60

Kaupungissa alkoi kiertää sana huulilta huulille: - Nyt ne tulevat! Ylittävät juuri siltaa! Ajavat

kaupungin portista sisälle… Meteli oli korvia huumaava. Myös Jesse ja Joonas seurasivat väkijoukon mukana. Heidän ystävänsä John ja Amos seurasivat heitä ja John kuiskasi: - Pian näette yllätyksen. Jesse ja Joonas tuijottivat muiden tavoin, kuinka kadulle vierivät tutun kauppiaan ajamat rattaat. - Sehän on Leonhard Koppen ja hänellä on kyydissään sillitynnyreitä! huusi joku väkijoukosta. - Ei se ratsastaja tiennyt mitään, puhui tyhjiä puheita, vastasi toinen ääni joukosta pettyneenä. Leonhard Koppen pysäytti rattaansa kaupungin torille. Hitaasti hän nousi seisomaan rattaillaan, rykäisi ja sanoi kovalla äänellä: - Nouskaa! Samalla hän levitti kätensä tynnyreitä kohti kuin taikatempun tehdäkseen. Yhtäkkiä tynnyrit alkoivat heilahdella ja väkijoukosta kuului kauhistunut parkaisu. Joukko otti askeleen taaksepäin kaiken varalta. Mikä ihme tynnyreitä liikutti, olivatko ne lumottuja? Samassa tynnyreistä nousi esiin nuoria tyttöjä nunnan puvut päällään. Hämmästynyt henkäisy kulki läpi väkijoukon, mutta sitten joukko tajusi: nämä olivat karanneet nunnat, joita kaikki olivat tulleet katsomaan! Seurasi huudahduksia ja kohta

Teksti: Jouni Hörkkö Kuvitus: Liisa Leppänen

ilma täyttyi taputuksista. Rattaita oli lähestynyt yksinäinen, munkin pukuun pukeutunut hahmo, joka nyt kiipesi rattaiden kyytiin. Kaikki tunnistivat miehen. - Martin Luther on täällä! Hiljaa, kuunnelkaa, mitä hän sanoo! komensivat ihmiset toisiaan. - Rakkaat wittenbergiläiset! aloitti Martin Luther. - Tässä ovat sisaret, joiden Herra on sallinut päästä vapaaksi! Ja heidät on tuonut tänne tämä autuas rosvo, Leonhard Koppen! Minä olen käskenyt hänen pelastaa nämä nuoret tytöt, jotka pyysivät apuani. Ei ole oikein, että heidät vangitaan luostariin. Heidän tulee olla vapaita ja mennä naimisiin, synnyttää lapsia ja siten palvella Herraa! Leonhard Koppen kertoi, miten hän oli yöllä salaa piilottanut neidot rattailleen ja kuljettanut heidät vapauteen. Kohta kuiske lisääntyi ja kaikki puhuivat keskenään: - Nämä nunnat on naitettava, mutta kenelle? - Tietenkin munkeille, onhan meillä heitä täällä Wittenbergissä vaikka kuinka monta. Entiset nunnat menevät vaimoiksi entisille munkeille! Wittenberg täyttyi romanttisista haaveista. Ihmiset alkoivat arvuutella, kuka munkeista ottaisi kenetkin tuoreista tulijoista. Jesse ja Joonas seurasivat tilannetta jännittyneinä. He olivat nähneet rattailla tutut hahmot: Rinan ja Emilian, omat luokkatoverinsa. - Pitääkö meidän pelastaa Rina ja Emilia, ennen kuin nämä wittenbergiläiset naittavat heidät jollekin munkilleen? kysyi Jesse. John naurahti: - Sepä olisikin melkoinen käänne historiassa! Ei hätää. Me hoidamme teidät kaikki turvaan. Näettekö rattailla Rinan ja Emilian takana nuo kaksi kiharatukkaista? He

ovat meidän ryhmästämme. Pidempi on Ruth ja lyhyempi Ester. Me olemme koko ajan pitäneet yhteyttä heihin ja meillä on suunnitelma teidän neljän varalle. OUTOJA YSTÄVIÄ JA KUMMALLINEN ARVOITUS Neljä luokkakaverusta, Rina ja Emilia sekä Jesse ja Joonas hakeutuivat väkijoukosta syrjään. - Tulkaa, me Joonaksen kanssa tiedämme paikan, missä voimme jutella rauhassa, huudahti Jesse muille. Joukko ystävyksiä eteni pitkin ruuhkaisia katuja, kunnes he pääsivät väkijoukon ulkopuolelle, jossa kadut olivat tyhjinä. Jesse johdatti heidät suuren rakennuksen pihalle ja sanoi: - Tämä on Musta luostari! Me olemme majailleet täällä jo hyvän aikaa. Kun he olivat päässeet sisäpuolelle, Jesse johdatti heidät tottuneesti yläkertaan, erääseen pieneen huoneeseen. Sitten hän selitti: - Tämä on entinen luostari. Se on saanut nimensä munkeista, jotka käyttivät mustaa vaatetusta. Nykyisin tämä ei enää ole luostari vaan Martin Lutherin koti. Täällä asuu myös paljon opiskelijoita, ja meitä luullaan sellaisiksi. Siksi kukaan ei ole ihmetellyt, mitä me täällä teemme. - Sanoit, että nykyään! Oletteko jo Joonaksen kanssa hoksanneet, että me emme ole missään ”nykyisessä” itsekään. Olemme joutuneet keski-aikaan, sanoi Rina. - Meidän uudet ystävämme John ja Amos ovat kertoneet meille, vastasi Joonas ja jatkoi: - He ovat muuten jotenkin erikoisia. He tietävät enemmän kuin me eivätkä ole ollenkaan ihmeissään tästä aikamatkasta. He ovat kuin matkaoppaita. - Me olemme ihmetelleet ihan samaa, innostui Emilia puhumaan.

61


- Meilläkin on kaksi ystävää, he ovat Ruth ja Ester. Ja he tuntevat Johnin ja Amoksen. Minä luulen, että he kaikki ovat keskenään samasta koulusta, ihan kuin mekin, täydensi Rina. - Mutta jotain kummallista myös heissä on, jatkoi Emilia. - Välillä he katoavat jonnekin. Missä he nytkin ovat? He tulivat meidän kanssamme samoilla rattailla, ja nyt heistä ei näy jälkeäkään! - Olisivatko kaikki neljä jääneet väkijoukon keskelle, täällä on tänään koko kaupunki liikkeellä ihmettelemässä karanneita nunnia! - Sitten on vielä eräs asia, josta nämä ystävämme ovat meille kertoneet. Eräs arvoitus. He ovat sanoneet, että meidän pitää ratkaista se, ennen kuin pääsemme takaisin omaan aikaamme, selitti Jesse. - Mustan joutsenen arvoitus, henkäisi Emilia. - Myös meidän ystävämme Ruth ja Ester ovat kertoneet siitä meille! - Minä luulen, että me emme pysty vielä sitä ratkaisemaan. Meidän pitää olla kärsivällisiä ja seurata nyt tapahtumia, mutta minusta tuntuu, että arvoituksen ratkaisu lähenee, sanoi Jesse ja kaikki muut nyökyttelivät. - Mutta nyt teidän poikien pitää auttaa minua ja Emiliaa löytämään itsellemme majapaikka. Me emme voi jäädä tänne Mustaan luostariin, se herättäisi liikaa ihmetystä, sanoi Rina.

62

RAKKAUTTA ILMASSA Rinalle ja Emilialle löytyi majapaikka. He pääsivät samaan taloon, jonne muitakin nunnia majoitettiin. Talo oli mestari Lucas Cranachin koti. Perhe oli rikas, sillä isäntä oli tarttunut innolla viimeisimpään suureen keksintöön ja alkanut tehdä sen avulla menestyvää liiketoimintaa. Isäntä, mestari Lucas Cranach painoi kirjoja omassa kirjapainossaan. Kirjojen painaminen oli uusi ja mullistava keksintö. Eräänä päivänä Jesse tuli puolijuoksua muiden luo ja toi uutisia: - Kuunnelkaa! Kävin juuri vakoilemassa! Katsoin, kuinka Martin Luther oli työhuoneessaan kirjoittamassa. Sitä hän tekee

joka ikinen päivä. Hän lähti huoneestaan käymään jossakin ja minä pujahdin katsomaan, mitä hän oli juuri kirjoittanut. Hän kirjoitti kirjettä ystävälleen, ja siinä luki näin: ”Hyvä Jumala, nyt tahtovat wittenbergiläiset antaa munkeilleen vaimoja. Mutta minua ei sellaiseen saada.” - Minä satuin olemaan kerran keittiössä, kun Luther sanoi ystävälleen, että hänellä on enää jäljellä kolme nunnaa, jotka pitäisi naittaa. Kaikkien muiden kohdalla on jo saatu asiat järjestettyä. Sitten hän sanoi, että voisi ajatella Ave Schönfeldtiä… kertoi Joonas. - Ave on kaunis nuori neito! Hän asuu Cranacheilla. Mutta me tiedämme salaisuuden! Ave on jo rakastunut toiseen, ei hän katso Lutheria, sanoi Rina. - Ja myös hänen sisarensa, Margareta, on jo erään munkin ihastuksen kohde, tiesi Emilia. - Niinpä jäljellä ei ole enää muita kuin Katharina von Bora! Se tarmokas nunna, jonka lempinimi on Käthe. - Mutta Luther ei ole kiinnostunut Katariinasta. Minä olen kuullut hänen sanovan, että Käthe on pikkuisen ylpeä ja vähän kopea. Samaan aikaan, kun ystävykset pohtivat Lutherin ja nunnien rakkausasioita, saapui kaupunkiin ystäviään tervehtimään eräs Hieronymos-niminen nuori mies. Hän majoittui Cranachien taloon ja tapasi Katariinan. Ei kulunut kauaakaan, kun nuoret rakastuivat. Asia oli niin ilmeinen, että kohta koko kaupunki puhui siitä ja kaikki alkoivat odottaa, että nuoret julkaisisivat kihlauksensa. Asialle piti kuitenkin saada Hieronymoksen vanhempien lupa, ja niinpä nuoriherra pakkasi tavaransa ja matkusti kotikaupunkiinsa, mutta lupasi palata tuota pikaa Katariinan luokse. Kesä vaihtui syksyksi, mutta Hieronymosta ei kuulunut. Rina ja Emilia havaitsivat Katarinan käyvän surumielisemmäksi, kun kosija oli livistänyt tiehensä. Mutta kauaa ei Katarina ehtinyt surra, kun jo uusi käänne asioissa tapahtui: Luther oli päättänyt naittaa tämän viimeisenkin nunnan ja kun sopivasti

ilmaantui toinen kosija, Luther alkoi ajaa asiaa täydellä voimallaan. Kirkkoherra Kaspar Glatz tuli Katariinaa tapaamaan ja pyysi häntä vaimokseen. Mutta Katariina pudisti vaaleaa päätään niin, että palmikot heiluivat. Kun Luther edelleen ajoi asiaa, lähti Katariina eräänä päivänä hakemaan apua Lutherin hyvältä ystävältä, Magdeburgin kirkkoherra Amsdorffilta. Rina ja Emilia saivat vihiä Katarinan matkasta ja lyöttäytyivät hänen seuraansa muka toimittaakseen samalla jonkin pikku asian suuressa Magdeburgin kaupungissa. Kun päästiin perille, Katariina meni kirkkoherran huoneeseen, mutta ovi jäi raolleen. Rina ja Emilia hiipivät oven taakse ja kuuntelivat. - Hyvä tohtori Amsdorff! Minä tiedän, että te pystytte vaikuttamaan ystäväänne Lutheriin. Pyydän teitä, toimikaa niin, ettei minua väkisin pakoteta naimisiin tuon kirkkoherra Glatzin kanssa! - Minä en ymmärrä teitä, nuori neiti von Bora! vastasi Amsdorff. - Mitä vikaa on kirkkoherra Glatzissa? Taidatte olla ylpeä ja vain siitä syystä kieltäydytte hyvästä naimatarjouksesta! - Tohtori Amsdorff, minä pyydän! Älkää pitäkö tätä ylpeytenä. Minä en luota kirkkoherra Glatziin. - Jopa te olette valikoiva. Mahtaakohan teille kelvata kukaan kosija? vastasi Amsdorff. - Tohtori Amsdorff! Jos te tai tohtori Luther kositte, niin en minä silloin kieltäytyisi! napautti Katariina tiukasti vastauksen. Rina ja Emilia tajusivat keskustelun päättyneen ja livahtivat äkkiä ulos. Heillä olisi nyt uutinen kerrottavana pojille! TODELLINEN RAKKAUS Rina ja Emilia eivät kuitenkaan ehtineet kertoa juoruja pojille, sillä heti, kun Katarina oli lähtenyt Amsdorffin huoneesta, tämä oli heittänyt takin ylleen, ottanut hevosen ja ratsastanut Wittenbergiin. Siellä hän meni suoraa päätä Lutherin luo. Jesse ja Joonas näkivät Amsdorffin saapuvan ja tajusivat heti tällä olevan jotakin

mieltä kuohuttavaa kerrottavaa. Niinpä myös he hiipivät oven taakse, painoivat korvansa siihen ja alkoivat kuunnella salaa. - Martin, hyvä veljeni Kristuksessa! Et arvaa, kuka juuri kävi luonani ja millä asialla! puuskutti Amsdorff kiihtyneenä. Hän antoi hengityksen tasaantua ja kertoi sitten kaiken. Luther kuunteli, pyysi toistamaan tarkasti, ja sanoi sitten: - Kuinka hän sanoi, että hän voisi ottaa miehekseen joko sinut tai minut! Mitä rakkautta sellainen on? - Sitä minäkin ihmettelen, vastasi Amsdorff. Eihän aito rakkaus valikoi kohdettaan. - Katariinan vastaus kyllä paljastaa, että hän kunnioittaa meitä molempia. Mutta todellinen rakkaus ei valikoi, että joko tämä tai tuo. Kyllä todellinen rakkaus sanoo, että vain sinä eikä kukaan muu! Myöhemmin illalla Rina ja Emilia palasivat kotiin ja tapasivat pojat. Ensin he pettyivät, kun luulivat pääsevänsä kertomaan uutisen, mutta pojat jo tiesivät sen ja paljon enemmänkin. Pian he kuitenkin yhdessä poikien kanssa juttelivat hiljaa tämän salaisuuden äärellä: - Minusta Luther on oikeassa. Ei todellinen rakkaus valikoi, ajatteli Jesse. - Te pojat ette nyt ymmärrä. Ei Katarinan sanominen tarkoita, ettei hän tietäisi, ketä rakastaisi. Asiahan on ihan selvä. Ei meillä tytöillä ole mitään vaikeutta ymmärtää tätä, vai mitä Emilia? kysyi Rina ja sai Emilialta nyökkäyksen. - Tarkoitatko, että Katarina mielessään kuitenkin rakastaisi jo Lutheria? kysyivät pojat yhteen ääneen. - Mutta se on turha toivo! Luther ei tunne vastarakkautta. - Kyllä te pojat olette yksinkertaisia. Pitääkö meidän vääntää teille tämä rautalangasta? Kyllä Lutherin rakkaus voi herätä, kunhan hän ensin ymmärtää, että Katarina jo rakastaa häntä! sanoi Rina. Rinan sanat osuivat naulan kantaan. Ei mennyt montaa aikaa, ennen kuin Luther ja Katariina jo vihittiin aviopariksi. Ystävykset kurkkivat hääjuhlia etäältä ja silloin he taas tapasivat toisen nelivaljakon: John, Amos, Ruth ja Ester tulivat myös paikalle ja John sanoi: - Ette ole enää kaukana Mustan joutse63 nen arvoituksen ratkaisemisesta!


i k k n Do !

Ilmestyy neljä kertaa vuodessa

Seuraava numero 15.11.2018

Teema: Jeesuksen nimet ut donkilla on myös omat nettisiv

www.donkki.net

NETTISIVUILLA VOIT MM. • osallistua kilpailuihin ja jättää kysymyksesi Hyvä kysymys! –palstalle. • katsoa, missä on lähin Donkin jakelupiste, josta voit hakea lehden ilmaiseksi. • etsiä sinua lähimmän Donkkis Big Night -tapahtuman. • lukea Mun kielinen Raamattu -lähetysprojektista.

Kyllä! HALUAN TILATA DONKKI-LEHDEN! Kestotilaus: 20 € Vuosikerta: 20 €

Kustannus Oy Uusi Tie maksaa postimaksun

Maksajan nimi: Osoite: Puhelin: Sähköposti:

Lehden saaja: Osoite:

Kustannus Oy Uusi Tie Tunnus 5011123 12003 VASTAUSLÄHETYS

Ikä:

Voit tilata useampia lahjatilauksia osoitteessa: www.donkki.net! Puh. (019) 779 2307 Sähköposti: tilauspalvelu@uusitie.com

Syys -Donkki 2018  
Syys -Donkki 2018  
Advertisement