Page 1

Guide til digitale medier ved kulturelle arrangementer Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

1


Indhold YouTube - s. 72

Introduktion til at arbejde med digitale medier - s. 5

Brug YouTube til dit arrangement - helt konkret Det praktiske

Facebook - s. 9

Kobling af video med hjemmeside og Facebook

4 tips til en bedre tilstedeværelse på Facebook

Den simple videoguide

Brug Facebook til dit arrangement - helt konkret Opbygning af en Facebook-side Sådan linker du til andre Facebook-sider

Din hjemmeside - s. 81

Opret dine arrangementer som Facebook-begivenheder

Simpel søgemaskineoptimering

Integration af Facebook på din hjemmeside

Annoncering for din hjemmeside - Google Adwords

Annoncering på Facebook Brug Facebook Indblik til at se effekten af dit indhold

Instagram - s. 53

5 skridt til arbejdet med indhold på digitale medier - s. 93

3 tips til en bedre tilstedeværelse på Instagram

1. Find din målgruppe

Brug Instagram til dit arrangement - helt konkret

2. Udvikling af indhold

Guide til at oprette profil

3. Planlæg dit indhold

Find rundt i Instagram

4. Prioriter det daglige arbejde

Koble Instagram sammen med din Facebook-side

5. Spred ordet!

Guide til at koble billeder med andre brugere Brug af hashtags - # Håndtering af spam Brug publikums billeder på din hjemmeside Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

2


Kære læser Publikum til kulturelle arrangementer anvender i dag de sociale medier som et naturligt led i planlægningen, informationssøgning og inspiration til nye oplevelser. Jeg oplever, at de midt- og vestjyske kulturaktører og kommuner går til de nye digitale muligheder med nysgerrighed og stort engagement. Mange anderkender de sociale medier som værdifulde og har gjort sig de første erfaringer. Det nye er, at teknologien for alvor er blevet moden. Folk er blevet fortrolige med nettet og forstår nu, at det, der markant adskiller sociale medier fra tv, radio og tryksager, er, at de er interaktive. Det betyder, at kommunikationen nu går begge veje: Fra virksomhed til kunde og tilbage igen - og ikke mindst fra kunde til kunde. Det stiller helt nye krav til fremtidens digitale kulturformidling. Spørgsmålet er, hvad der kræves, og hvad man kan gøre?

Guiden her er udarbejdet for at hjælpe dig til en god digital tilstedeværelse, samt hvordan du kan benytte sociale medier omkring kulturelle arrangementer, specielt med fokus på Kulturfestival Bølgen 2013. Den er spækket med konkrete redskaber, baggrundsviden, tips og tricks, der alt sammen har det ene formål at vise dig, hvordan sociale medier kan skabe værdi – både for publikum i dine arrangementer og for dig som arrangør. God fornøjelse - og god arbejdslyst! Med venlig hilsen

Johs. Poulsen Formand, Kultursamarbejdets bestyrelse byrjp@herning.dk

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

3


Kolofon Bemærk Alle de beskrevne værktøjer har været igennem en udvælgelsesproces på baggrund af en række kriterier såsom udbredelse, relevans og brugervenlighed. Værktøjerne er beskrevet og vist, som de så ud i januar 2013. Der tages forbehold for, at opbygning, funktionalitet og betalingsfunktioner kan være ændret i forhold til beskrivelserne i bogen, da udviklingen på dette område er kontinuerlig.

Redaktion: Seismonaut Seismonaut er en konsulentvirksomhed, der hjælper virksomheder og organisationer med at navigere forretningsmæssigt i det digitale landskab. Seismonauts ydelser er digital kompetenceudvikling, konceptudvikling og forretningsudvikling. Læs mere på www.seismonaut.com

Publiceret af: Kultursamarbejdet i Midt- og Vestjylland Kultursamarbejdet er et kulturelt netværk, som formidler en direkte kommunikation mellem alle kulturinstitutioner og kommuner i området med henblik på at skabe udfordrende kultur af høj kvalitet for alle. Læs mere på www.kultursamarbejdet.dk Eventuelle spørgsmål til Guidebogen og Kulturfestival Bølgen kan rettes til Marianne Jørgensen, sekretariatsleder ved Kultursamarbejdet på tlf.nr: 9611 6918 / 24892111 eller e-mail: marianne.jorgensen@holstebro.dk

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

4


Introduktion

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

5


Introduktion til at anvende digitale medier omkring dit kulturelle arrangement Aldrig har vi som mennesker været mere forbundne med hinanden. Vi er i stadig højere grad forbundet gennem digitale medier. Både som privatperson og virksomhed er vi tilstede på mange forskellige digitale platforme, både sociale medier og hjemmesider. Men det fysiske arrangement er stadig den vigtigste måde at få kulturelle oplevelser på. !

De digitale medier er et supplement - en ekstra dimension af oplevelsen - og hvis du gør det rigtigt, kan de udvide publikums oplevelse, både før, under og efter selve arrangementet. Publikums samlede oplevelse af et arrangement kan helt overordnet inddeles i tre faser: før, under og efter. Det er vigtigt at indtænke alle tre faser, hvis dine arrangementer skal få et liv på digitale medier.

Før Forventning

Overvej tre spørgsmål: Før: Hvordan kan du opbygge forventning inden dit arrangement? Under: Hvordan kan du forstærke publikums oplevelse undervejs? Efter: Hvordan kan du fastholde den kulturelle oplevelse bagefter?

Under

Efter

Eventen

Fastholdelse

Figur 1: Før, under og efter

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

6


Kodeordet i digital kommunikation er kontinuitet – at du som afsender er konsekvent i din kommunikation på de digitale medier og prioriterer en strategisk brug af både din hjemmeside og de sociale medier i alle tre faser. Sagt lidt firkantet er dine aktiviteter på de sociale medier en slags virus, du gerne vil smitte så mange som muligt med. Men hvilket mindset skal du have for at få succes på de sociale medier?

Bølgen på digitale medier Bølgens digitale tilstedeværelse inkluder er:

Lad os slå det fast med det samme: De sociale medier har forandret den måde, markedsføring fungerer på. Det er ikke længere nok bare at gøre dit potentielle publikum opmærksom på, at du holder et arrangement. Når vi har med sociale medier at gøre, er det slet ikke måden at gøre det på. Styrken ved sociale medier er, at de skaber relationer. Her har du mulighed for at stille digitale rammer til rådighed, der får publikum i dialog, får dem til at sprede dit arrangement og giver indholdet på dit arrangement et længere liv.

• Facebook-side: Kulturspot:

www.facebook.com/kulturspot

• Hjemmesider: www.bølgen.dk og www.kulturspot.dk

• Muligvis Instagram og YouTube profiler

Kultursamarbejdet påbegynder markedsføringen af Kulturfestival Bølgen tre måneder før festivalen starter. Under festivalen hjælper dig med at sprede dine arrangementer og efter Festivalen vil der stadig være fokus på at sprede kendskabet til de kulturelle tilbud i Midt- og Vestjylland, da I sammen arbejder med et publikum, som vil følge kulturlivet i Midt- og Vestjylland i mange år fremover.

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

7


Læseguide Guiden her skitserer, hvordan du som kulturaktør kan bruge din hjemmeside samt de sociale platforme, Facebook, Instagram, YouTube, når du afholder arrangementer.

YouTube

Guiden er lavet meget konkret anvendelig, så du hurtigt kan komme i gang. Du kan hoppe ind i afsnittene alt efter dit niveau, dvs. hvis du allerede ved, hvordan du opretter en profil på Instagram, kan du blot springe over dette afsnit. Facebook Du behøver naturligvis ikke være til stede på alle de beskrevne platforme, men egentlig er det simpelt. Du kan bruge Facebook som din primære sociale platform og så anvende YouTube (videoer) og Instagram (billeder) som sekundære platforme, dvs. de leverer indhold til din primære platform. Hele vejen igennem guiden her er der anvendt et fiktivt eksempel på en kulturinstitution - “Kulturraketten” for at kunne illustrere med eksempler, hvordan de forskellige platforme virker.

Instagram

Figur 2: Primær og sekundære platforme

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

8


Facebook

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

9


Facebook Facebook er verdens største sociale netværk med over en milliard aktive brugere, hvoraf over halvdelen tilgår netværket via mobiltelefonen. Det er brugere, som kommenterer og “synes godt om” indhold, de finder interessant. Og brugere, der ignorerer indhold, de finder ligegyldigt.

Blandingen af personlig og faglig kommunikation på Facebook gør kommunikationen uformel og engagerende. Det gør Facebook relevant som publiceringskanal for dig, samtidig med at den i høj grad inviterer til, at brugerne selv deler budskabet om dine arrangementer i deres netværk. Facebook er den vigtigste sociale platform at være på med en stærk tilstedeværelse pga. den enorme udbredelse og det høje aktivitetsniveau hos brugerne. Tonen på en Facebook-side funger bedst når den er uformel og imødekommende, og opdateringerne umiddelbart inspirerende. Sociale medier fungerer ikke som pressemeddelelser eller nyhedsbreve. Det hele skulle gerne være mere uformelt og upoleret, så det giver besøgende lyst til at deltage i samtalen.

Statistik • Der er i alt over 1 mia. brugere på Facebook. Kilde: mashable.com, 2012

• Der er 3 mio. danske Facebook-profiler. • Danske brugere er i gennemsnit fans af 50 sider.

• 2 mio. danskere bruger Facebook på mobiltelefonen.

Kilde: Internt Facebook-data, 2012

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

10


4 tips til en bedre tilstedeværelse på Facebook 1. Som hovedregel skal du forsøge at få dine brugere til at kommentere og/ eller dele dine statusopdateringer, da de på den måde spreder sig bedre i brugernes netværk end bare et like. Det er desuden mere relationsopbyggende og mere troværdigt, når andre har kommenteret dit indhold. 2. Visuelt indhold fungerer godt på Facebook. Ofte er det bedre at vedhæfte billeder, videoer eller links til en statusopdatering i stedet for bare at skrive. Husk dog altid at forklare et billede, en video eller et link, så brugerne får lyst til at klikke. 3. Hvis du vil have en aktiv Facebook-side, kan det anbefales at du laver 3-4 opdateringer pr. uge. På den måde er der altid aktivitet på din side, og målgruppen kan se, at de her får relevant indhold fra dig. 4. Du skal overveje dit sprog og tone på Facebook. Gode råd er, at sproget er: • • • •

Personligt, men ikke privat I øjenhøjde med publikum Lokalt Inspirerende med passion og begejstring for kultur

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

11


Brug Facebook til dit arrangement - helt konkret Du kan følge disse simple skridt, når du skal producere og publicere indhold i forbindelse med dit arrangement. • Før arrangementet - opdater din Facebook-side med seneste nyt, et billede behind the scenes, en video eller et billede af kunstneren, et link til billetsalg eller lignende. • Under arrangementet - tag 3 billeder og upload dem direkte til Facebook, eksempelvis fra din smartphone. Hvis du har en iPhone har Facebook en specifik app, så det er let at tilgå og opdatere din Facebookside direkte fra telefonen, uden den bliver blandet sammen med din private Facebook-profil. App’en hedder Facebook Pages Manager. App’en skulle være på vej til Android-telefoner også. • Efter arrangementet - opdater din Facebook-side med tak for sidst og bed deltagerne om at sige deres mening om arrangementet i en kommentar. Opdater med flere billeder samlet i album med arrangementets navn. Link til andre kulturarrangører som har lignende arrangementer.

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

12


Administratorroller på Facebook En Facebook-side styres af en eller flere administratorer. Det er de personer, som har ret til at skrive på vegne af siden, ændre layout og se data. Du bliver administrator på en side ved selv at oprette siden eller ved at din personlige Facebook-profil inviteres til at blive administrator på en side. Det kan f.eks. ske, hvis en anden person har oprettet siden og gerne vil have dig med til at vedligeholde den. Det er ikke muligt for brugerne på siden at se, hvem der er administrator på den. Din personlige profil bliver aldrig synlig på virksomhedssiden, og din personlige og professionelle tilstedeværelse er dermed adskilt.

Du SKAL have mere end én administrator Det er vigtigt, at Facebook-sider altid har mere end én administrator. Hvis en medarbejder forlader en virksomhed, eller en person f.eks. langtidssygemeldes, vil siden ikke kunne bruges uden denne nøgleperson. Det svarer lidt til at have mindst to husnøgler. Hvis den ene bliver væk, så er det vigtigt at have en backup. En Facebook-side kan have et ubegrænset antal administratorer. Du kan se de forskellige typer nedenfor her - det er vigtigt, at du altid har mindst to med forvalter-adgang, da de er de eneste, som kan invitere nye administratorer.

OBS

Du skal have en “ægte” personlig profil, når du vil drive en Facebook-side for en virksomhed. Det er vigtigt at understrege, at Facebook kun tillader, at man er tilstede på Facebook på denne måde. Man MÅ IKKE lave en personlig profil for virksomheden, som bliver delt af flere medarbejdere. I yderste konsekvens kan Facebook slette den type profiler uden advarsel, og så er det umuligt at få adgang til sin virksomhedsside igen.

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

13


Administratorroller på Facebook Forskellige slags administratorer Administratorer kan have forskellige roller:

• Forvalter - har adgang til alt på siden. • Indholdsstifter - kan skrive nyt indhold, men f.eks. ikke slette siden. • Ordstyrer - kan modererer kommentarer og opslag fra brugerne, men ikke

Sådan tilføjer du nye admins Under din sides indstillinger har du adgang til et menupunkt i venstre side, som hedder “Administratorroller”. Her kan du tilføje nye personer til administrator-listen. Hvis du allerede er Facebook-ven med den person, du vil invitere, skal personen bare “synes godt om” siden, og så kan du invitere dem.

skrive opslag selv.

Annoncør - kan kun lave annoncer.

• Indbliksanalytiker - har kun adgang til Facebook Indblik. Det er altså muligt at give andre adgang til nogle aspekter af en Facebookside, f.eks. indholdet, men begrænse deres muligheder for at redigere eller slette selve siden.

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

Hvis du ikke er Facebook-ven med personen, så skal du invitere vedkommende via den email, der bruges til at logge ind på Facebook. Personen skal stadig have “synes godt om” siden først. Det er også her, du giver personen en rolle. Husk at forvaltere kan alt - også slette siden.

2013

14


Opbygning af en Facebook-side Udgangspunktet for at have en gennemført strategi for din facebook-side er et enkelt og genkendeligt visuelt udtryk. Du kan gøre det med simple virkemidler, som ikke kræver mange ressourcer. Hvis du ikke allerede har en Facebook-side, kan du følge Facebooks guide til at blive oprettet her: www.facebook.com/pages

Dit profilbillede skal være let genkendeligt Det er væsentligt, at din Facebook-side har et genkendeligt profilbillede, der også let kan identificeres i den lille udgave, som vises i nyhedsstrømmen. Det kan eksempelvis være din virksomheds logo. Mål: 180 x 180 pixels. Du kan altid prøve at indsætte et billede i et andet mål (kvadratisk), så vil Facebook automatisk tilpasse det, hvis det er stort nok.

Brug et coverbillede med liv Øverst på din Facebook-side, skal du indsætte et coverbillede, som gør din profil mere visuelt appellerende. Du kan eksempelvis bruge det til at illustrere dine aktiviteter eller indholdet i dine arrangementer - dvs. at billeder med mennesker ofte fungerer godt. Dit coverbillede kan sagtens udskiftes løbende, det er en fin måde at vise forskellige stemninger og arrangementer på. Desuden fungerer det som en statusopdatering i brugernes Facebook-strøm, når du skifter dit billede. Det vil sige, at du skaber opmærksomhed om dig selv, når det sker. Mål: 851 x 315 pixels. Du kan altid prøve at indsætte et billede i et andet mål, så vil Facebook automatisk tilpasse det, hvis det er stort nok. Guide til at skifte coverbillede findes på side 17

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

15


Figur 3: Eksempel på profil- og coverbillede på Facebook

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

16


Opbygning af en Facebook-side Sådan skifter du dit coverbillede Hold musen over dit eksisterende cover. I nederste højre hjørne kan du nu se en knap med teksten “skift cover”, som du klikker på og vælger en af de fire valgmuligheder.

• “Vælg mellem billeder...” - vælg et coverbillede fra de billeder, du allerede har på Facebook.

• “Overfør billede...” - upload et billede fra din computer. • “Flyt...” - hvis dit eksisterende coverbillede er større, end der vises, kan du flyt rundt med det, så eksempelvis toppen eller bunden vises mere.

• “Fjern...” - fjern dit coverbillede helt.

Tip

Figur 4: Sådan skifter du dit coverbillede

Du kan under Kulturfestival Bølgen vælge at sætte et Bølgen-logo på dit coverbillede, med teksten “Vi deltager i Kulturfestival Bølgen 2013”. Bølgens logo kan du finde på www.kultursamarbejdet.dk

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

17


Opbygning af en Facebook-side Skriv en kort og præcis om-tekst Alle Facebook-sider giver mulighed for, at du kan skrive en kort tilpasset tekst, som fortæller brugerne, hvad din sides formål er, eller hvem, der står bag siden. Det er her vigtigt, at din tekst er helt skarp, så dine fans på to linier kan se, hvem du er. Du redigerer teksten ved at klikke på den.

Tip I perioden under Kult urfestival Bølgen kan du i om-teksten skrive, at I deltager i Kulturfesti val Bølgen, samt linke til Bølgens Facebook-s ide www.facebook.com/k ulturspot

Figur 5: Om tekst

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

18


Opbygning af en Facebook-side Sorter dine billeder i billedalbums Det er en god ide at sortere alle dine billeder i billedalbums med relevante navne. Her kan evt. laves albums, som er inddelt efter enkelte arrangementer. Facebook lægger selv dine profilbilleder, dine coverbilleder og billeder, som du har slået op på din væg (tidsliniebilleder) i albums. Du kan se dine albums, hvis du klikker på fanen Billeder.

Tip Du kan evt. lave en mappe, der hedder Kulturfestival Bølgen. Det er især relevant, hvis du har flere arrangementer under Bølgen.

Figur 5: Billedalbums på Facebook

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

19


Opbygning af en Facebook-side Opret billedalbum Du opretter et nyt album ved at klikke på “+ Tilføj billeder” i toppen af siden. Her vælger du, hvilke billeder, du vil uploade fra din computer (du kan vælge flere ad gangen ved at holde ctrl nede, mens du klikker). Når de er lagt op, kan du i toppen af siden vælge, hvad albummet skal hedde.

Figur 6: Opret billedalbum

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

20


Opbygning af en Facebook-side Flyt billeder til billedalbum Du skal først finde det album, hvori billedet ligger. Klik “Rediger” øverst til højre inde i albummet. Hold musen over det billede, du vil flytte. Her kommer en lille pil frem i billedets øverste højre hjørne, som du klikker på. Her får du nu muligheden for at flytte billedet til et andet album.

Figur 7: Flyt billeder til billedalbum

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

21


Opbygning af en Facebook-side Din side skal “Synes godt om” andre Facebook-sider Fordi det fremgår øverst og centralt på din Facebook-side, hvilke andre Facebook-sider, din side “synes godt om”, er det relevant at udnytte denne funktion til gensidig opmærksomhedsskabelse. Det er altså oplagt, at “synes godt om” andre lokale kulturaktørers eller kommuners Facebook-sider, og ikke mindst om Bølgen på Facebook www.facebook.com/kulturspot

Figur 8: Synes godt om andre Facebook-sider

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

22


Opbygning af en Facebook-side Sådan gør du det Du skal først skifte din identitet til at være din Facebook-sides. Det gøres ved at klikke på det lille tandhjul allerøverst til højre i den blå linie. Her får du muligheden for at bruge Facebook som de sider, du er administrator på. Når dette er gjort, kan du søge efter relevante Facebook-sider, du vil “synes godt om”. Når du kommer ind på dem, klikker du blot “synes godt om” - og det vil fremstå som værende din side - i dette tilfælde Kulturraketten - der synes godt om. OBS! Husk at skifte tilbage til din personlige profil, når du er færdig med dette. “Synes godt om” andre Facebook-sider er den eneste funktion, som kræver, at du skifter din identitet på denne måde, og det er meget vigtigt, at du ikke bruger den ellers, da der nemt kan opstå forvirring. Figur 9: Brug Facebook som

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

23


Sådan linker du til andre Facebook-sider Du skal betragte det at henvise til andre relevante Facebook-sider som win win. Som kulturaktører i Midt- og Vestjylland får I mest ud af, at stå sammen om at vise, hvilke kulturelle arrangementer området tilbyder. Du kan linke dit indhold sammen med andre Facebook-sider ved at bruge funktionen @ når du laver en statusopdatering. Så snart du taster forbogstavet til den side, du vil linke til, vil Facebook automatisk vise dig en liste over mulige sider, du kan bruge i dit opslag.

Tip Det er især vigtigt under Kulturfestival Bølgen, at du også linker og henviser til andre arrangementer, end dine egne. Du kan evt. lave “ugens anbefaling”.

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

Figur 10: Nævn og link til andre på Facebook

2013

24


Opret dine arrangementer som Facebook-begivenheder På Facebook har du mulighed for at oprette dine arrangementer som Begivenheder. I forhold til en almindelig statusopdatering på din Facebookside spredes begivenheder hurtigt, og de er nemme for dine fans at dele med andre. Både private og virksomheder kan oprette begivenheder, og de kan enten være offentlige, hvor alle kan se, deltage og dele begivenheden, eller de kan være private, hvor det kræver en invitation for at kunne se begivenheden.

Figur 11: Facebook-side med begivenhed

Fordelene ved begivenheder er, at dine fans kan invitere deres venner direkte, fremfor at dele en specifik Facebook-side opdatering, samtidig med at en begivenhed bliver gemt i brugernes begivenhedsoversigt. Hvis du bruger Begivenheder, skal du sørge for at fanen “Begivenheder” ligger synligt forrest på din Facebook-side, så dine fans nemt kan komme videre til din begivenhedsliste.

OBS Det er forholdsvist uforpligtende at tilmelde sig Facebook-begivenheder, så du skal ikke bruge tilmeldingslisten som en endelig deltagerliste - blot som en måde at få spredt dit arrangement på.

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

25


Facebook-begivenheder Brug Facebook-begivenheder som arrangementskalender Det fungerer især godt at oprette begivenheder på Facebook, hvis du har mange arrangementer. På den måde kan brugerne få et overblik over alle både tidligere og kommende arrangementer via begivenhedsoversigten.

OBS Brug af begivenheder vil give dig lidt ekstra arbejde, da du skal oprette den, svare på spørgsmål og holde den opdateret. Både din Facebook-side og selve begivenheden skal opdateres med indhold. Dermed vil alle dine fans også få vist indholdet og ikke kun dem, der har tilmeldt sig begivenheden.

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

26


Facebook-begivenheder Opret en begivenhed Du opretter en begivenhed ved at trykke dig ind på din begivenhedsliste, og herfra trykke på “Opret begivenhed”.

Derefter skal du udfylde relevante informationer, herunder en passende overskrift, tidspunkt og detaljer om begivenheden. Du skal ikke vinge af ved, at det kun er administratorer, der kan slå indhold op begivenhedens væg, da det er vigtigt at dine gæster kan stille spørgsmål og komme med input til din begivenhed.

Figur 12: Begivenheder

Figur 13: Opret begivenhed

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

27


Facebook-begivenheder Når du har trykket på “Opret”, får du vist selve begivenheden.

Herefter kan du tilføje et billede ved at holde musen henover den blå boks i venstre side af skærmbilledet, hvor du vil få muligheden for at tilføje et begivenhedsbillede.

Figur 14: En oprettet begivenhed Figur 15: Tilføjelse af billeder

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

28


Facebook-begivenheder Du kan nu vĂŚlge et billede fra din computer.

Figur 16: VĂŚlg billede fra din computer

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

29


Facebook-begivenheder Inviter folk til din begivenhed Når din begivenhed er oprettet, vil den blive slået op på din tidslinje og være synlig for dine fans.

Det er også vigtigt, at du deler begivenheden med en forklarende tekst i en statusopdatering, så det ikke kun er oprettelsen af begivenheden, der dukker op hos dine fans. Det kan du gøre igennem siden for begivenheden.

Figur 17: En oprettet begivenhed Figur 18: Del begivenhed

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

30


Facebook-begivenheder Derudover kan du vælge at tilmelde dig med din private Facebook-profil, og derigennem invitere de venner, du har på denne profil, direkte på siden for begivenheden.

Figur 19: Tilmeld dig med din privat profil

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

31


Integration af Facebook på din hjemmeside For at gøre brugerne opmærksomme på din Facebook-side, skal du koble din tilstedeværelse på digitale medier sammen. Facebook stiller gode og lette værktøjer til rådighed, så du selv kan integrere din Facebook-side på din hjemmeside. Disse værktøjer hedder “sociale tilføjelsesprogrammer” - på engelsk “social plugins”.

Der er forskellige måder at få Facebook på din hjemmeside på:

• En boks, som viser, hvem der synes godt om siden • En boks, som viser noget af dit indhold • En simpel knap, hvor der står “Synes godt om” (f.eks. Kulturraketten) på Facebook.

• Du kan selv tilpasse boksen, og hvad den skal vise. Og herefter skal du få din hjemmesideprogrammør til at indsætte koden på din hjemmeside.

Figur 20: Facebook plugin til din hjemmeside

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

32


Integration af Facebook på din hjemmeside Sådan gør du Gå ind i din Facebook-sides administrationspanel. Klik “Rediger Side” - “Opdater Oplysninger” - “Muligheder” - “Brug sociale tilføjelsesprogrammer”. Du befinder dig nu i en del af Facebook, som hedder Facebook developers, som kun findes på engelsk. Siden hedder “Social plugins” og viser alle de muligheder, der findes på Facebook. Du kan i første omgang nøjes med den, der hedder “Like Box”, som giver dig rigeligt muligheder.

Figur 21: Oversigt over Social Plugins på Facebook

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

33


Integration af Facebook på din hjemmeside Under “Like Box” kan du nu tilpasse den boks, som indsættes på din hjemmeside. Øverst i boksen indsætter du “Facebook page URL”- det er linket til din Facebook-side, f.eks. http://www.facebook.com/kulturraketten Du kan nu prøve at klikke i de forskellige bokse og ændre i størrelse og farver, mens Facebook viser dig, hvordan boksen kommer til at se ud. Vil du ikke have, den skal vise, hvem der “synes godt om” din side, fravælger du “Show Faces”. Vil du ikke have, den skal vise dit indhold, fravælger du “Show Stream”. Prøv dig frem.

Figur 22: Tilpasning af Facebook Like plugin Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

34


Integration af Facebook på din hjemmeside Når du har ramt et resultat, du er tilfreds med, klikker du på “Get Code”. Nu skal du snart hive fat i din programmør og spørge, hvad han skal bruge. Det vil højest sandsynligt være iframe. Du kan blot kopiere koden og sende den til programmøren.

Figur 23: Facebook Get Code

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

35


Annoncering på Facebook Facebook har haft annoncer næsten lige så længe, som platformen har eksisteret. I lang tid var der kun én mulighed: Banner-lignende annoncer i siden af skærmen, som indeholdt et billede og en tekst. Den type annonce findes stadig, og er stadig relevant i nogle sammenhænge, men de mest spændende og effektive typer er i dag de socialt funderede annoncer. De inddrager brugernes egne venner i visningerne, og er dermed ofte mere relevante for brugerne.

Der er to primære typer sociale annoncer: 1. De der har til hensigt at skaffe flere “synes godt om”-tilkendegivelser til din side 2. De der har til hensigt at promovere bestemte indholdselementer på din side Begge er vigtig dele af en Facebook-tilstedeværelse i dag. Det sker blandt andet fordi, Facebook har skærpet brugen af den filtermekanisme, som kaldes for EdgeRank. EdgeRank er den algoritme, som bestemmer, hvilket indhold Facebook-brugerne ser i deres nyhedsstrøm, altså på deres Facebook-forside.

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

Den gennemsnitlige bruger har i dag så mange venner og er fans af så mange sider, at der ikke længere er plads til, at de ser alt det indhold, som andre brugere producerer. Derfor udvælger Facebook de elementer, som platformen tror, har mest relevans for lige netop dig. Det sker ud fra overvejelser om, hvem du før har skrevet sammen med, hvis opdateringer du klikker mest på og så videre. Hvis ikke dine fans har klikket ret meget på dit indhold, så er der altså en risiko for, at de ikke ser dine opdateringer - også selvom de er fans af din side. Dette kan du “afhjælpe” ved at købe dig til mere opmærksomhed via annoncerne. Annoncer bidrager naturligvis også til, at flere og flere bliver opmærksomme på dit indhold, og får lyst til at “Synes godt om” din side.

2013

36


Annoncering på Facebook Om budgettet Facebook er en del af den nye annoncekultur på nettet, og det vil sige, at det er svært at anbefale, hvor mange penge du skal bruge for at opnå en effekt. Den store fordel ved de dynamiske annoncer, som findes på Facebook er, at du aldrig betaler for mere, end du får. Førhen betalte man eksempelvis 10.000 kr. for et banner på en side i 14 dage. Her vidste man ikke, hvor mange klik, det ville give. I dag har man i stedet et budget på maksimum 10.000 kr., og betaler kun op til det beløb.

Det er dog derfor lidt svært at fortælle, hvor mange penge du skal afsætte til annoncerne. Sædvanligvis har virksomheder et fast markedsføringsbudget, og det er fint at fortsætte med den tankegang. Hvis du ved, at du har 500 kroner til at annoncere for en måned, så brug dem. Det er muligt, at du i nogle måneder vil få lidt flere klik end andre - det afhænger af mange faktorer, f.eks. hvor mange andre annoncører der er i gang på det tidspunkt.

Hvis ikke nok brugere klikker på banneret til at nå den pris, så koster kampagnen kun f.eks. 7.488 kroner.

Som udgangspunkt vil du altid få øget eksponering, hvis du bruger flere penge. Det er måske en selvfølge - men du kan ved at begrænse annoncerne til relevante modtagere optimere det budget, du har.

Du kommer altså som udgangspunkt aldrig til at betale for andet end de klik, du faktisk modtager.

Du kan sagtens få en effekt ved at bruge nogle få hundrede kroner om måneden.

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

37


Annoncering på Facebook Skaf flere fans med Like Stories Annoncetypen, som skaffer flere fans, bliver af Facebook kaldt for Like Stories. Facebooks annonceinterface klarer de fleste af indstillingerne selv, og du skal bare fortælle, hvilken side, du gerne vil annoncere for. For at starte går du ind på www.facebook.com/ads Her bliver du mødt af en side, som fortæller en masse om Facebookannoncer. Du starter din egen annonce ved at klikke på den grønne “Opret en annonce”-knap.

Figur 24: Facebook.com/ads

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

38


Annoncering på Facebook Herefter skal du vælge, hvilket indhold på Facebook, du vil reklamere for. Begynd at skrive i feltet, så vil Facebook selv foreslå nogle af de elementer, du kan vælge.

Herefter får du valget mellem forskellige slutmål. Vi vil gerne have flere folk ind på siden, og vælger derfor “Få flere Synes godt om-tilkendegivelser for side”.

Hvis du vil annoncere for din Facebook-side, så skriv dens navn. Her er valgt at bruge Kulturraketten, og den er derfor søgt frem.

Herefter skaber Facebook selv annoncetyper, som vil opfylde vores mål.

Figur 25: Valg af Facebook-destination

Figur 26: Valg af mål med annoncen

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

39


Annoncering på Facebook Facebook skaber som udgangspunkt to typer annoncer, nemlig de traditionelle bannere og de nye sociale annoncer. Bannere Bannerne er for oven, og her kan du selv bestemme tekst, overskrift og billede. Husk at bruge aktive formuleringer, gerne pris og opfordring til handling. Billedet skal være tydeligt i meget lille format (100 x 72 pixels). Under “Destinationsvisning” vælger du Tidslinje, hvis ikke den allerede er valgt. Du kan hele tiden se en lille forsmag på din annonce til højre. Sponsorerede historier Den anden type annonce er under overskriften “Sponsorerede historier”. Denne type er lidt svær at vise på forhånd, da den som bekendt inddrager hver Facebook-brugers vennekreds og aktiviteter, og skræddersys i realtid til hver person. Som udgangspunkt danner den annonce ud fra, at folk synes om din side, og at de “tjekker ind” med deres telefoner. Du kan igen se et eksempel til højre.

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

Figur 27: Tilpasning af annonce

2013

40


Annoncering på Facebook Nu er annoncerne klar, og du skal vælge, hvem du vil vise dem for. Husk, at de sociale annoncer selv vælger, hvem der skal se dem - men du kan fokusere endnu mere ved kun at vise dem for et udsnit af de mulige modtagere. Du kan vælge at vise annoncerne ud fra geografi på byniveau, køn, aldersgrupper og en række andre parametre. Det kan især være relevant at begrænse annoncerne til et geografisk område. Hvis du fx vil annoncere for en koncert med et lokalt navn, så er der måske ikke grund til at annoncerne bliver vist i København. Du ved best selv, hvor langt folk vil køre, men som regel vil det give mest mening af vise annoncerne i de nærliggende byer. Du kan vælge flere byer, altså for eksempel både Herning og Silkeborg. Du kan desuden vælge at ramme 10 - 50 miles uden om byen, altså oplandet. Bemærk at Facebook ikke har samtlige små danske byer på sin liste, og især øer giver problemer. Her må du klare dig, som du best kan. Vær desuden opmærksom på, at “Interesser” kan være en blandet fornøjelse at målrette efter. Hvis du f.eks. vil vise annoncen over for folk, som interesserer sig for musik, og derfor skriver “Musik” som interesse, så vil den ikke blive vist for folk, som har skrevet “Rock”. Den kan ikke tænke selv, eller regne ud at de to ting nok er ens.

Figur 28: Valg af målgruppe

Under “Forbindelser” skal prikken stå i “Kun personer, der ikke har forbindelse til (din sides navn)”. Der er ingen grund til at bruge penge på at vise annoncer for folk, som allerede er fans.

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

41


Annoncering på Facebook De sidste felter handler om at give kampagnen et navn, og bestemme budget og periode. Du kan vælge at betale per dag, og f.eks. sige 50 kroner per dag. Du kan også vælge at sige 500 kroner i hele perioden, så finder Facebook selv ud af at fordele pengene. Selve annonceperioden, og dermed måske dit overordnede budget, vælger du nedenunder.

Nu får du nemlig lov at se detaljerne igen, og sikre dig, at du er tilfreds. Hvis du er det, så vælg “Afgiv ordre” i bunden af skærmen.

Der er måske flueben i “Kør min kampagne kontinuerligt fra i dag”. Hvis det er tilfældet, så kører kampagnen for evigt - det kan derfor være en god ide at fjerne det flueben, og vælge en slutdato. Du kan altid starte kampagnen igen, og det er en god måde at holde styr på sagerne. Slut med at klikke “Gennemse annoncer”, IKKE “Afgiv ordre”.

Figur 30: Review Ads

Figur 29: Gennemse annonce

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

42


Annoncering på Facebook Giv en statusopdatering mere opmærksomhed ved at bruge den som annonce Den anden type sociale annonce er den, hvor man bruger en konkret statusopdatering som annonce. Her kan du vælge en hvilken som helst opdatering, som du har lavet. Brug meget gerne én med billede eller video. Det er en god ide at tænke forud, når du vil bruge en statusopdatering som annonce. Skriv den derfor kort og præcist, da annonceudgaven kun har et begrænset antal tegn at gøre godt med. For at fremhæve en opdatering som annonce skal du gå ind på facebook.com/ads, “Opret annonce” og søge din side frem. Herefter vælger du “Promover sideopslag”. Herefter vil skærmen ændre sig, sådan at du kan vælge dine seneste opdateringer fra en liste. Vælg den du vil bruge, og du får en forsmag på annoncen til højre i billedet.

Figur 31: Promover sideopslag

Du kan vælge at sætte flueben i “Hold min annonce opdateret ved automatisk at promovere seneste opslag” hvis du har lyst. Det betyder, at Facebook automatisk skifter denne annonce ud med en nye version, næste gang du opdaterer din Facebook-side med en ny opdatering.

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

43


Annoncering på Facebook Under “Sponsorerede historier” lader du fluebenene stå, som de er. Så danner Facebook selv de mest relevante annoncevisninger. Resten af indstillingerne er som i gennemgangen tidligere - se afsnittet på side 38 om at skaffe flere fans.

Figur 32: Sponsorerede historier

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

44


Annoncering på Facebook Annoncering for en Begivenhed Du kan også lave sociale annoncer for en Begivenhed, som du har lagt på Facebook. Det fungerer som ved de andre typer, her søger du bare din Begivenhed frem i stedet for din side. Derefter vælger du muligheden “Opnå større deltagelse”, når du skal vælge annoncetype. Du kan selv vælge overskrift, tekst og billede som ved de andre annoncer. Resten af indstillingerne er de samme som før beskrevet på side 38 i afsnittet om at skaffe flere fans.

Figur 33: Annoncer for begivenhed

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

45


Brug Facebook Indblik til at se effekten af dit indhold Facebook indeholder et analyseværktøj, som hedder Facebook Indblik. Det gør det muligt at se en række informationer om det indhold, du lægger op. Indblik er gratis at bruge, og du kan se data om alle brugernes interaktioner med din Facebook-side for de seneste 30 dage i et letlæseligt layout. Du kan eksempelvis se, hvor dine “synes godt om-tilkendegivelser” kommer fra, hvilken aldersgruppe dine brugere tilhører, og hvilke opdateringer, de interagerer mest med.

OBS Du skal have over 30 Synes godt omtilkendegivelser på d in side for at kunne b ruge Facebook Indblik.

Facebook er ikke specielt gennemskueligt, når det kommer til at fortælle, hvordan dataene er sat sammen, men da de er fælles for alle Facebookbrugere, danner de en god basis for at evaluere på din side. Facebook Indblik giver dig kort sagt et hurtigt og effektivt overblik.

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

46


Brug Facebook Indblik til at se effekten af dit indhold Sådan finder du Facebook Indblik Når du er administrator på en Facebook-side, får du adgang til Indblik via dit administrationspanel, som ligger øverst, når du går ind på din side. Hvis det ikke er vist, er der en lille vis-og-skjul knap i øverste højre hjørne. Når du har klikket panelet frem, kan du klikke inde i den lille graf, og derefter bliver du ledt videre til Indblik-skærmen.

Figur 34: Facebook Indblik

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

47


Brug Facebook Indblik til at se effekten af dit indhold Opbygning af Facebook Indblik Indblik er inddelt i fire faneblade:

• Oversigt • Synes godt om-tilkendegivelser • Rækkevidde • Taler om dette

Figur 35: Facebook Indblik

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

48


Brug Facebook Indblik til at se effekten af dit indhold Oversigt Denne fane giver, som navnet antyder, overblik over din indsats på Facebook. Du kan her se: • Samlede antal Synes godt om-tilkendegivelser • Venner af fans (hvor mange venner, dine fans har i alt, dvs. det antal mennesker, du potentielt set kan nå) • Personer, der taler om dette (hvor mange, der “taler om siden” lige nu, altså hvor mange, der har klikket “synes godt om”, kommenteret eller delt dit indhold) • Samlet rækkevidde på ugebasis (hvor mange mennesker, du faktisk når med dit indhold per uge - bemærk, at det ikke er det samme som Samlede antal “synes godt om-tilkendegivelser”)

Brug tallene Du kan med fordel notere tallene ned, så du kan holde øje med, hvordan arbejdet med indhold udvikler sig over en periode. • Hver måned noterer du dit “samlede antal Synes godt omtilkendegivelser”, som gerne over tid skulle være stigende. • Notér ligeledes dit “Venner af fans”-tal. Det kan være en god måleparameter og en motivationsfaktor til at arbejde med at øge udbredelsen af dine opdateringer. • “Taler om”-tallet måler ugentligt, hvor mange af dine fans der har interageret med dit indhold. Det er forventeligt, at det går op og ned, men en stigning er naturligvis bedre end et fald. Det betyder, at dit indhold er blevet endnu bedre og mere engagerende. Vær opmærksom på, at tallet nogle gange vil være lavere, da brugerne i perioder bruger Facebook mere og andre gange mindre. Midt i sommerferien er der eksempelvis generelt færre brugere på platformen. • “Samlet rækkevidde på ugebasis” kan bruges til at se forskelle i, hvor mange brugere du i alt faktisk rammer hver uge. Ideelt set skal tallet være højere end dit samlede antal “synes godt om”-tilkendegivelser-tal. Det betyder, at du rammer flere mennesker end dem, som “synes godt om” siden.

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

49


Brug Facebook Indblik til at se effekten af dit indhold Opbygning af Facebook Indblik - 2 Længere nede på siden i fanen “Overblik” får du et skema med overblik over dine seneste opdateringer. Her kan du sortere dem efter en række parametre: • Rækkevidde (hvor mange har fået opdateringen ind på deres skærm) • Engagerede brugere (hvor mange har klikket på den) • Taler om dette (hvor mange har klikket “synes godt om”, kommenteret eller delt) • Viralt (hvor stor en del af dit indhold der får kommentarer, “synes godt om”-tilkendegivelser eller bliver delt og derved lever videre gennem dine fans). Du sorterer dine opdateringer ved at klikke på det pågældende parameter øverst på listen.

Figur 36: Fanen “Overblik i Facebook Indblik

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

50


Brug Facebook Indblik til at se effekten af dit indhold Opbygning af Facebook Indblik - 3 Synes godt om-tilkendegivelser I denne fane kan du se sammensætningen af de brugere, der “synes godt om” din side. Du kan se, hvilken aldersgruppe, de tilhører, deres køn, og hvor de kommer fra. Facebook genkender dog ikke alle byer i Danmark, så der kan forekomme unøjagtigheder, hvor nogle byer bliver lagt sammen. Det fungerer bedst som overordnet overblik. Endelig kan du i fanen også se, hvor dine brugere har tilgået opdateringen fra: Selve siden via en computer, ved at bruge Facebooks mobilversion, annoncer eller andet.

Figur 37:Fanen “Synes godt om” i Facebook Indblik

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

51


Brug Facebook Indblik til at se effekten af dit indhold Opbygning af Facebook Indblik - 4 Rækkevidde Under fanen “Rækkevidde” kan du se data om de mennesker, som faktisk ser dine opdateringer. De er ikke de samme som dem, der har tilkendegivet, at de “synes godt om” din side, fordi mange ser opdateringer gennem venner uden at have klikket “synes godt om” på siden. Du får stort set de samme oplysninger, som under fanen med “synes godt om-tilkendegivelser”, eksempelvis køn og aldersgruppe. Du kan også se, hvor mange gange folk har set dine sideopslag (Frekvens), om de har set dit indhold via annoncer (Betalt) eller almindelig deling (Organisk) og så videre. Taler om dette Her kan du se sammensætningen af de brugere, der har klikket ”synes godt om”, kommenteret på eller delt dit indhold. Du kan se køn, aldersgruppe, og hvor de kommer fra.

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

52


Instagram

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

53


Instagram Instagram er et socialt netværk, som kun indeholder billeder, og det er på rekordtid blevet ét af de helt store sociale medier. Tjenesten fungerer ved, at brugerne tager billeder med deres smartphones, redigerer dem i Instagram-app’en og uploader dem til deres personlige profil på netværket. Samtidig kan billederne kategoriseres i forskellige temaer ved hjælp af hashtags (hashtags er en måde at lave søgbare nøgleord på Instagram, de laves af brugerne selv ved at sætte # foran et ord, eksempelvis #Kulturraketten). Den umiddelbare karakter, som Instagram-billederne får, fordi det er billeder fra mobiltelefonen, gør, at de hurtigt kan aflæses af modtageren. Billeder er den type indhold, der mest effektivt skaber deltagelse blandt brugerne, fordi det er hurtigt aflæseligt og let at dele. På Instagram følger du andre brugere, og de kan følge dig, men man behøver ikke følge hinanden. Det er også muligt at have en privat profil, hvor du skal godkende dine følgere, men det anbefaler vi ikke, når du anvender Instagram som en virksomhed. Desuden er kulturen på Instagram generelt mere åben og mindre privat end på f.eks. Facebook.

Statistik • Der er over 100 mio. brugere på Instagram. ◦

Kilde: Simply Measured, 2012

Kilde: www.digitalbuzzblog.com/infographi cinstagram-stats/, 2012

• Der bliver oprettet en ny konto hvert sekund. • Der bliver uploadet mere end 58 billeder i sekundet.

Figur 38: Eksempler på Instagram-billeder

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

54


3 tips til en bedre tilstedeværelse på Instagram 1. Spred dine billeder på flere platforme. Du kan dele udvalgte Instagrambilleder direkte på Facebook og derved skabe øget opmærksomhed omkring dit arrangement. Billeder er nemlig altid et stærkt indholdselement – husk dog, at det ikke er alle billeder, der skal uploades på alle platforme. 2. Dine billeder skal være interessante! Gerne en skæv vinkel, en sjov historie eller et særligt æstetisk motiv. Brug tid på at kigge på andres billeder, på den måde lærer du bedst, hvad der fungerer på Instagram. Og lad være med at poste 10 billeder på én gang - ét billede af gangen er mere sigende på Instagram. 3. Skriv altid en billedtekst, når du lægger billeder på Instagram - og husk relevante hashtags, som både kan henvise til dig og til en stemning, f.eks. “Koncert med No Name på #kulturraketten - #noname #dansefest”

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

55


Brug Instagram til dit arrangement - helt konkret Du kan følge disse simple skridt, når du skal producere og publicere indhold i forbindelse med dit arrangement. Før arrangementet - Gør på din Facebook-side brugerne opmærksomme på, at de kan følge dig på Instagram og under hvilket brugernavn. Du kan opfordre dem til at tagge deres egne billeder med et hashtag efter dit valg, f.eks. #kulturraketten samt #KulturfestivalBølgen Under arrangementet - Sørg for at publikum kender det hashtag, du bruger i løbet af arrangementet, skriv det f.eks. på plakater og sedler rundt omkring. Tag 3 billeder (f.eks. ét af publikum, to af selve arrangementet). Husk at bruge relevante hashtags (f.eks. navnet på dem, der optræder, navnet på dit arrangement/dit sted, og gerne Kulturfestival Bølgen). Upload også billederne direkte til Facebook.

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

56


OBS

Guide til at oprette profil

Du kan p å Instagr am app’e logget in n kun væ d som en re t e din virks omhedsp n din private pro fil eller rofil. Hvi dele, må s d du altså u har be logge ind gge og ud.

På Instagram eksisterer der endnu ikke specifikke virksomhedsprofiler (det forventes dog, at det bliver lanceret i løbet af 2013). Når du opretter en profil til din virksomhed, er det altså det samme som at oprette en privat profil - blot med din virksomheds navn.

1. Du skal enten have en iOS-enhed (iPhone, iPad eller iPod) eller en Android-telefon for at kunne bruge Instagram. Instagram-app’en er gratis og kan hentes i App Store på iOS-enheder, og i Google Play til Android. 2. Åbn app’en og vælg “Tilmeld”. Hernæst udfylder du felterne med Brugernavn, Adgangskode, E-mail og Navn (husk det skal være navnet på din virksomhed). Hvis det lille profil-ikon ved Brugernavn bliver grønt, er brugernavnet ledigt. Hvis det bliver rødt, findes der allerede en bruger med dette navn, og du må finde på et andet. Tilføj også et passende billede, der ligesom på Facebook skal være genkendeligt (gerne virksomhedens logo). OBS - her skal du ikke vælge at bruge Facebook-oplysninger, da det kun er muligt at trække på oplysninger fra din private profil, og ikke din side.

Figur 39: Opret profil

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

Figur 40: Opret profil

2013

57


Guide til at oprette profil 3. Tryk “Færdig” oppe i højre hjørne, når du bliver sendt videre til foreslåede brugere, du kan vælge at følge. Herefter bliver du også spurgt, om du vil finde venner via Facebook og Twitter, som du ligeledes vælger at springe over.

Figur 41: Foreslåede brugere

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

Figur 42: Find venner

Figur 43: Færdigoprettet profil

2013

58


Find rundt i Instagram Tilføj beskrivelse Du kan navigere rundt i Instagram ved hjælp af de fem tabs i bunden af skærmen. Femte tab i højre side er din profil, og herunder kan du trykke på “Rediger din profil” og tilføje en kort beskrivelse (bio) af din virksomhed. Tilføj også din hjemmeside.

Figur 44: Instagram profil

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

Figur 45: Tilføjelse af bio

2013

59


Find rundt i Instagram “Nyhedsstrøm” I din nyhedsstrøm (tab’en som viser et hus) vises en strøm i kronologisk rækkefølge af alle de billeder, uploades af dem, du følger, inklusiv de billeder, du selv har lagt op.

Figur 46: Nyhedsstrøm

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

“Udforsk” I funktionen “Udforsk” (tab’en som forestiller en stjerne) bliver vist en række billeder fra andre brugere, tilfældigt udvalgt af Instagram. Det vigtigste ved denne funktion, er at du her kan søge efter bestemte brugere eller hashtags.

Figur 47: Udforsk

2013

60


Find rundt i Instagram “Notifikationer” Under “Notifikationer” (taleboblen med hjertet) bliver du under fanen “Følger” øverst oppe opdateret om aktiviteten hos dem du følger. Under fanen “Nyheder” får du beskeder om kommentarer og likes du får på dine billeder, samt besked om nye følgere.

Figur 48: Notifikationer

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

Figur 49: Notifikationer

2013

61


Find rundt i Instagram “Tag billeder” Midterste tab (kamera-ikonet) er her, du uploader billeder. Du kan vælge enten at tage et billede gennem kamerafunktionen (blå knap), eller du kan vælge at overføre et billede, der gemt på din enhed (lille vindue ved siden af blå knap).

Figur 50:Tag billeder

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

Når du har valgt billede bliver du sendt videre til billedredigering, hvor du nederst kan vælge mellem en lang række filtre. Ved ikonerne ovenfor filtrene kan du henholdsvis rotere billedet, vælge om der skal være ramme på eller ej og evt. vælge sløringsfunktion. Tryk “næste” når du er færdig med redigering.

Figur 51: Billedredigering

2013

62


Find rundt i Instagram Indtast en passende beskrivelse til dit billede og navngiv evt. placeringen. Du kan enten finde eller oprette en placering. Hvis stedet eksisterer i systemet, har brugere mulighed for at se alle billeder, som er tilknyttet et bestemt sted.

Figur 52: Upload af billede

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

Figur 53: Upload af billede

2013

63


Koble Instagram sammen med din Facebook-side Du har mulighed for at koble din Instagram-profil til din Facebook-side, sådan at du hver gang, du uploader et nyt billede, kan vælge, at det skal dukke op på din Facebook-side også. For at dette kan lade sig gøre, skal du først og fremmest forbinde de to platforme.

Gå ind i din profil og tryk på tandhjulet i øverste højre hjørne. Hernæst vælger du “Indstillinger for deling”, hvor du kan vælge mellem forskellige platforme. Når du trykker på Facebook, bliver du bedt om at logge ind med din personlige profil. Når dette er gjort, trykker du dig igen ind på Facebook under “Indstillinger for deling”, og vælger “Del billeder til”. Herunder trykker du på “Væg”, hvor du igen vil blive videresendt og skal tillade koblingen til din Facebook-side.

Figur 54: Vælg Indstillinger for deling Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

Figur 55:Vælg “Del billeder til”

2013

64


Koble Instagram sammen med din Facebook-side Herefter skal du igen trykke dig ind på “Facebook”, hvor du nu under “Del billeder til” kan vælge din Facebook-side i stedet for “Væg”.

Figur 56: Vælg din side.

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

Du har nu fremover mulighed for at trykke på “Facebook” når du er i gang med at uploade et nyt billede. På denne måde vil billedet også automatisk blive uploadet på din Facebook-side inklusiv billedteksten.

Figur 57: Vælg Facebook hvis du også vil dele dit billede der.

2013

65


Guide til at koble billeder med andre brugere Når du uploader et billede på Instagram, har du mulighed for at linke til andre brugere ved at bruge funktionen @. I din billedtekst skriver du @ efterfulgt af et brugernavn på den bruger, du vil linke til. Du kan ligeledes anvende denne funktion, når du skriver kommentarer til andres billeder.

Figur 58: Brug af @

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

66


Brug af hashtags - # Hashtags er vigtige på Instagram, da de er med til at kategorisere indholdet i emner, udformet af brugerne selv. Du kan til din virksomhed og/eller dit konkrete arrangement selv finde på et hashtag, sådan at du selv og andre interesserede brugere kan finde alle billeder relateret til dig eller dit arrangement - f.eks. #kulturraketten eller #kulturfestivalBølgen

Hashtags anvendes i billedtekst og i kommentarer. De laves ved at sætte # foran et ord, som dermed gøres søgbart for alle brugere på Instagram. Dette kan gøres med alle de ord, dog ikke hvis de indeholder specialtegn (f.eks. &) og tal. Hashtags bruges også for sjov af brugerne for at udtrykke en stemning, f.eks. #godkoncert. Du søger på et hashtag enten ved at trykke på det i en billedtekst - de er fremhævet med blå, som links. Eller i funktionen “Udforsk” (tab’en som forestiller en stjerne), hvor du kan skrive ord, og se, hvilke billeder, der er tagget med netop det.

Figur 59: Brug af hashtags

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

Figur 60: Hashtags

2013

67


Håndtering af spam Instagram har desværre nogle “spam”-profiler - eller folk som gerne vil have dig ledt hen til deres sider uanset relevans. Du kan slette spam-kommentarer ved at trykke på “Kommenter” ved det billede, hvortil spam-kommentaren er blevet lavet. Derefter trykker du på den kommentar, du vil slette (sørg for ikke at ramme nogle af de ord som linker) og vælger skraldespands-ikonet.

OBS Slet kun spam - ikke eventuelle negative kommentarer fra brugern e. Det er vigtigt at bevare de m for troværdighedens skyld og ikke mindst, besvare dem.

Figur 61: Håndtering af spam

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

Figur 62: Håndtering af spam

/

Figur 63: Håndtering af spam

2013

68


Brug publikums billeder på din hjemmeside Instagram er en tjeneste, som næsten udelukkende findes på mobiltelefoner. Det er dog muligt at få brugernes billeder ind på din hjemmeside ved hjælp af tredjepartsprogrammer. Du kan f.eks. indlejre dine egne billeder eller en søgning på et hashtag.

Her forklares tjenesten SnapWidget, der som udgangspunkt er gratis at benytte. Start med at gå ind på snapwidget.com og klik “Get your free widget”.

Figur 64: Snap Widget

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

69


Brug publikums billeder på din hjemmeside Nu kan du udfylde information om det Instagram-indhold, som du gerne vil bruge på din hjemmeside. Du kan vælge at bruge din profil, altså @brugernavn, eller du kan vælge et hashtag, f.eks. #kultur. Her bruges #kultur. Du kan også tilrette selve “vinduet” på forskellig vis, altså bestemme hvor mange billeder den skal vise, eller om det skal være i lysbillede- eller miniaturevisningsformat. Når du er tilfreds med de forskellige indstillinger, så trykker du “Preview”.

Figur 65: Oprettelse af widget på Snap Widget

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

70


Brug publikums billeder på din hjemmeside Nu får du et testvindue op, som viser, hvad dine valgte indstillinger resulterer i.

Når du er tilfreds med indstillinger, klikker du “Get Code” i bunden af siden.

Tryk “Close” for at komme videre.

Nu får du vist en indlejringskode. Den er i form af en iFrame, og kan indsættes i de fleste hjemmesidesystemer.

Figur 66: Preview på din widget

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

Figur 67: Indlejringskode

/

2013

71


YouTube

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

72


YouTube Ligesom billeder har også videoer har en helt særlig plads på de sociale medier. Grunden til videoernes store appel er deres lettilgængelige facon, som fortæller en historie med et enkelt klik fra brugeren. En af de platforme, der ofte forbindes med videoindhold, er YouTube. Vi vil her betragte YouTube som en sekundær platform, da YouTubes styrke ikke findes på selve YouTube – i stedet lever videoerne hovedsageligt indlejret på hjemmesider og andre primære platforme som eksempelvis Facebook. Det betyder også, at sandsynligheden for, at brugerne selv finder frem til dine videoer på YouTube, er utrolig lille. I stedet er det din opgave at henvise til videoerne og videokanalen på dine andre platforme for derigennem at skabe opmærksomhed omkring materialet. Således fungerer YouTube som en opsamlingskasse, hvorfra du plukker de relevante videoer. Det er også muligt at lægge videoer direkte på Facebook, men her er dog ikke den samme mulighed for at anvende videoen på andre platforme – eksempelvis på din egen hjemmeside. Du kan derfor bruge YouTube – og så hente indholdet derfra og ind på andre platforme.

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

Statistik På YouTube: • Uploades der 60 timers video hvert minut • Vises der over 4 mia. videoer hver dag • Besøger mere end 800 mio. unikke brugere siden hver måned

Kilde: www.youtube.com, 2012

2013

73


Brug YouTube til dit arrangement - helt konkret Du kan følge disse simple skridt, når du skal producere og publicere video i forbindelse med dit arrangement. • Før arrangementet - Find eksisterende videoer på YouTube, som relaterer sig til dit arrangement, f.eks. fra de optrædende, video fra publikum, interviews osv. Del videoerne med brugerne på din Facebookside. • Under arrangementet - Lav to små videoer: F.eks. et miniinterview med en deltager og en stemningsvideo fra arrangementet. Hold videoerne korte og præcise. Stil få enkelte spørgsmål. Brug gerne din håndholdte smartphone og upload videoerne direkte til YouTube. Det virker autentisk og troværdigt. Husk at det stadig skal være god kvalitet med lyd og indhold. • Efter arrangementer - Hvis din video kræver redigering - gør det hurtigst muligt og få den delt. Jo mere aktuel videoen er, jo mere interessant er det for brugerne. Brug evt. redigeringsmulighederne direkte i YouTube. Del også gerne dine videoer fra arrangementet igen.

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

74


Det praktiske Sådan bliver dine videoer fundet YouTube er baseret på søgninger, ligesom Googles søgemaskine. Du skal naturligvis give dine videoer en god titel og en detaljeret beskrivelse, men du skal også huske de såkaldte tags (nøgleord) og en kategori for hver af dine videoer. De bliver indekseret af YouTubes søgemaskine og knyttet sammen med andre lignende videoer. De bliver både knyttet sammen ud fra de nøgleord, du angiver, og ud fra brugernes adfærd. Hvis mange eksempelvis ser din video og følger op med en lignende, så vil YouTube antage, at fremtidige brugere måske også kunne have lyst til at se samme serie af klip.

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

Brug relevante søgeord Husk at dine tags skal være relevante. Hvis du uploader en video, som viser noget af en udstilling, så brug ord som kunstnerens navn, navn på nogle af værkerne og navnet på udstillingsstedet. Du kan også med fordel brede ud til typerne af værker, bynavnet, interessesfæren og så videre. Kendte ord bliver søgt frem oftest - men der er også fleste videoer, som bruger dem. Husk derfor også at bruge niche-tags og mindre udbredte ord, sammen med de mere brede og kendte.

2013

75


Det praktiske Tilføj tags når du uploader Det er simpelt at tilføje tags til din video. Når du uploader, er der et felt, som hedder “Tags”. Du skriver hvert nøgleord, og adskiller med komma. Bemærk, at nøgleord godt kan være flere ord, altså både “koncert” og “kim larsen” og “koncert med kim larsen”. Begge er fine at have med, du har plads til forholdsvis mange nøgleord. I ovenstående tilfælde ville du altså konkret skrive: koncert, kim larsen, koncert med kim larsen Husk også at vælge en kategori til højre i billedet. Vælg den, som kommer tættest på indholdet, der findes ikke altid én, som passer præcist.

Figur 68: Tilføjelse af tags ved upload

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

76


Det praktiske Regler for brug af musik Der er strenge regler for brugen af ophavsbeskyttet materiale på YouTube. Du må ikke bruge musik fra CD’er eller lignende, med mindre du eksplicit har fået tilladelse fra rettighedshaveren. I nogle tilfælde giver det endda stadig problemer, fordi YouTubes automatiske musikgenkendelsessystem ikke ved, at du har fået lov.

Andet copyright’et materiale Musik er det mest problematiske materiale, men det er værd at nævne, at reglerne også gælder for video. Du må eksempelvis ikke lægge klip fra en DVD-film op, og hvis du har været med i et TV-indslag, så må du heller ikke lægge det op - med mindre du får lov. YouTube er nemlig ikke skarp nok til at genkende indslag fra lokal-TV automatisk, kun store Hollywood-film.

Det hele foregår helt per automatik, og platformen lukker med det samme ned for din video. Som udgangspunkt bruger de en “3 strikes” politik, som betyder, at du må tre af den slags overtrædelser, før de lukker din konto helt. Det sker dog også nogle gange, at de lukker en konto helt uden varsel pga. copyrightovertrædelser. Det er altså meget vigtigt, at overholde reglerne. De er meget strikse - hvis du filmer er sted, hvor der er musik fra en radio i baggrunden, så gælder det også. Hvis du filmer noget fra en livekoncert, gælder det også. Der er dog heldigvis en måde, du kan bruge musik alligevel. Du kan finde copyright-fri musik på hjemmesider som freeplaymusic.com og royaltyfreemusic.com. Noget af det er gratis, andet koster penge, men i de fleste tilfælde er det sikkert at bruge på YouTube.

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

77


Kobling af video med hjemmeside og Facebook Det er nemt at dele dine YouTube-videoer på din hjemmeside eller via sociale medier som f.eks. Facebook. De fleste sociale medier finder selv ud af at lave en smart mini-afspiller, når du sætter et link ind, men på din hjemmeside skal du bruge en såkaldt “embed code” eller indlejringskode.

Deling på din hjemmeside For at finde indlejringskoden skal du klikke på knappen “Share” under selve videoen. Herefter klikker du på “Embed” og her får du koden. Du kan vælge en standardstørrelse på din videovindue, eller definere din egen. Når du er tilfreds, kopierer du koden. Det er en såkaldt iFrame, som de fleste hjemmesidesystemer forstår uden problemer. Du skal sætte koden ind på din side, hvor du vil have, at den dukker op. Det er muligt, at du skal sætte dit system til at vise HTML-koden, mens du arbejder. Det kan din webansvarlige hjælpe med.

Figur 69: Embed code

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

78


Kobling af video med hjemmeside og Facebook Deling via Facebook Hvis du vil dele en film via Facebook, så skal du endnu engang klikke på “Share” under filmen. Herefter kopierer du link-teksten, som måske allerede er valgt for dig.

Nu går du over på din Facebook-side, og skriver din opdatering. Til sidst indsætter du den link-tekst, du kopierede fra YouTube, f.eks.: “Var du med til koncerten i fredags? Måske du kan finde dig selv på vores video? http://youtu.be/5fa9BOatU70”. Efter et kort øjeblik laver Facebook automatisk en lille forsmag på filmen under din opdatering. Når den er dukket op, så kan du faktisk fjerne selve linkteksten fra din tekst igen, den er nemlig ikke for køn. Du kan også klikke nede i overskriften og beskrivelsen på videoen, og ændre i de tekster. Først nu klikker du “Slå op” og sender din opdatering ud på Facebook. Det kan ske, at den automatiske Facebook-videoindlejring ikke virker første gang. Hvis det er tilfældet, så prøv igen.

Figur 70: Deling via Facebook

Figur 71: Deling via Facebook Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

79


Den simple videoguide Inden du går i gang Når man laver video til nettet, er det altid godt at lave korte og præcise videoer på max. 2-3 minutters længde, men gerne kun omkring et minut .Tænk derfor over både længde og indhold, inden du går i gang med at filme. Hvad vil du fortælle - og hvordan? Skal der være en fortæller? Skal der sættes tekst på efterfølgende, som beskriver det, vi ser? Hvor vil du optage?

Når du optager 1. Husk: Enkelt er godt! Lav gerne videoen i "one take" - så undgår du redigering og kan lægge videoen direkte på nettet. 2. Bevæg kameraet så lidt som muligt (bevæg det 10 gange langsommere, end du tror, er nødvendigt). 3. Hvis der er tale - så tal højt, tydeligt og direkte til kameraet. Test lyden - pas på blæsten og trafikstøj.

Du kan producere flere typer video på dit arrangement: • Optagelser af selve arrangementet - husk at få det godkendt af de optrædende • Interviews med de optrædende • Små interviews/voxpops med publikum • Stemningsvideoer fra arrangementet

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

Videoredigering Hvis du vil redigere din video, er det en god ide at se dit materiale igennem først og evt. markere det, du forestiller dig at bruge i din video. Før du går i gang med at klippe, så overvej hvad du vil fortælle. Husk at videoen ikke skal være længere end 1 - 2 minutter - max 3. Simple videoredigeringsprogrammer som iMovie (Mac) eller Windows Live Movie Maker er lette at anvende til redigering. YouTube tilbyder også simple redigeringsmuligheder, som er let tilgængelige for alle.

2013

80


Din hjemmeside

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

81


Din hjemmeside Hjemmesider er baseret på CMS, altså content management systemer. Der er mange forskellige systemer, og de ser alle forskellige ude. Det er derfor ikke muligt at komme med helt specifikke guidelines, som er gældende for samtlige systemer. Det er dog muligt at komme med nogle overordnede retningslinjer, som du finder i afsnittet her. De gælder uanset om dit CMS hedder Wordpress, Umbraco, Joomla, Typo3, Sitecore, Drupal eller noget helt andet. Integration af sociale medier på din hjemmeside Under hvert afsnit om de forskellige sociale platforme er det beskrevet, hvordan du integrerer dem på din hjemmeside. Se derfor eksempelvis afsnittet om Facebook, for mere info om, hvordan du viser din Facebook-side på din hjemmeside.

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

82


Simpel søgemaskineoptimering Googles søgemaskine er stadig en af de vigtigste trafikkilder på nettet. Søgemaskineoptimering bliver ofte fremstillet som en mystisk form for sort magi, som kun kan bedrives af mennesker med kandidatgrader i datalogi. Sådan er det heldigvis ikke i praksis. Du kan komme langt ved at tænke dig om og følge de simple forslag i afsnittet her. Søgemaskineoptimering kaldes også for SEO, altså “Search Engine Optimization”. Betydningen er den samme.

Googles søgemaskine En god huskeregel er, at Google gerne vil blive ved med at være den foretrukne søgemaskine hos så mange som muligt. Derfor handler det i store træk for Google om at levere de bedste resultater til hver enkelt bruger. De resultater er ikke nødvendigvis ens, selvom to mennesker søger på samme ting. Det bedste resultat kan afhænge af, hvor brugeren søger fra, eller hvad brugerens historik er og en masse andre faktorer. Det betyder, at det ikke længere er muligt at sige, at du er “nummer 3 på Google”. Måske du er nummer 3 på dine egne søgninger, men nummer 14 på en anden persons. Du kan godt regne nogenlunde med placeringen, men vær varsom med at acceptere tilbud fra virksomheder, som siger “vi får dig op på nummer 1”. Det kan man nemlig ikke sige mere. I det følgende får du nogle simple råd til, hvordan du kan gøre livet så let som muligt for Googles søgemaskine. Hvis den har let adgang til den information, den skal bruge, så bliver din placering også bedre. Derefter handler det om at lave kvalitetsindhold - som altid.

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

83


Simpel søgemaskineoptimering Lav nyt indhold Fordi Google gerne vil holde søgemaskinens resultater up-to-date, lægger søgemaskinen stor vægt på nyt indhold. Google har en masse små robotter, kaldet crawlers, som farer rundt på nettet hele tiden. De leder efter nyt indhold, og bringer det så at sige tilbage til søgemaskinen. Derfor er det vigtigt, at du opdaterer din side jævnligt. Den nem måde er at have en nyhedssektion eller en blog, men du kan også bare sørge for, at informationen på din side altid er opdateret.

Formatér din side rigtigt Hjemmesider er skrevet i et sprog, som hedder HTML. Normalt behøver du ikke have noget med det at gøre, da dit hjemmesidesystem sædvanligvis oversætter dit indhold til HTML-kode for dig. Der er dog nogle ting, som du med fordel kan sørge for, er i orden: • • • •

Titel Overskrifter og underoverskrifter Punktopstilling og lister HTML-kode: Meta-tags som Description

Disse beskrives uddybende på de følgende sider.

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

84


Simpel søgemaskineoptimering Titel Øverst i din browser finder du en titellinje, og den indeholder selve sidens titel, som du selv angiver. Den er ikke ligegyldig - faktisk er det én af de vigtigste ting på din hjemmeside. Hver underside skal have en fyldestgørende titel, som bruger de ord, som du vil findes ved hjælp af. Det er en dødssynd at have sider, som hedder “Underside1.html”. Sørg i stedet for, at dine sider hedder beskrivende ting som “Jesper Just-udstilling This is a Landscape of Desire”. Det kan virke lidt langt, men er bedst for Google. Du finder som regel et titel-felt i dit system. Det du skriver her, blivet automatisk oversat til den type kode, som Google opfatter som en sidetitel. Overskrifter og underoverskrifter Du ved sikkert allerede, at det er en god ide at inddele teksten på din side i bidder med tilhørende overskrifter og underoverskrifter. Det gør siden lettere at læse, og en stor procentdel af dine brugere “scanner” gerne sider, i stedet for læse den fra A til Å. Mange sider bruger fed tekst for at vise, at der er tale om en overskrift - men det kan Google ikke lide. Du skal i stedet bruge de “rigtige” overskriftsfunktioner, som du kender fra f.eks. Word. De hedder ofte H1, H2 og så videre. Det står for “heading 1”, engelsk for overskrift, og knapperne findes som regel for oven i dit system, over skrivefeltet.

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

H1 er det øverste niveau, og så bliver de mindre efter nummer, altså H2, H3 og så fremdeles. Hvis du sørger for at bruge den funktion, så ved Google, hvad det næste tekstafsnit handler om. Husk at bruge nøgleord, altså ord du vil kædes sammen med, i overskrifterne! De er den næstvigtigste ting efter selve sidetitlen, og vil ofte være det første brugeren ser på siden. Punktopstilling og lister Hvis du har en masse ting, som skal listes, så brug ikke en kommaliste: Punkt 1, punkt 2, punkt 3... De er svære at “scanne”, når man ser ned over siden, og Google forstår dem ikke. Brug i stedet punktopstilling: • Punkt 1 • Punkt 2 • Punkt 3 Google ser på punktopstillinger lige efter titler og overskrifter, og anser dem for at være det tredje vigtigste element på siden. Det er ligegyldigt, om du bruger punkter eller numre - bare de er opstillet ved at klikke på knappen i dit hjemmesidesystem, og ikke sat op manuelt af dig. Husk at dit system oversætter indholdet til HTML-kode, deraf vigtigheden af at bruge de indbyggede funktioner.

2013

85


Simpel søgemaskineoptimering HTML-kode: Meta-tags som Description

Brug overskuelig URL-struktur

Sidste kodeelement, du skal være opmærksom på, er de såkaldte meta-tags. Det er en stump kode, som bliver vist i søgemaskinens resultat under titlen på siden, f.eks.:

Der er i de fleste hjemmesidesystemer noget, som hedder permalinks, altså din URL-struktur. En struktur kunne være www.heartmus.dk/ 123aw33eadc.asp. Det er selvsagt en svær adresse at læse, både for brugeren og Google.

Seismonaut | Digitalt konsulenthus, der rådgiver om sociale medier seismonaut.com/ Seismonaut er et digitalt konsulenthus, der arbejder med digital kompetenceudvikling, forretningsudvikling, konceptudvikling, innovation og sociale medier.

Hvis du har mulighed for at vælge andre permalink-strukturer, så kan du med fordel vælge én, som kan læses af mennesker, f.eks.: www.heartmus.dk/ jesper-just-landscape-of-desire

Du kan som regel bruge et felt, som hedder “Beskrivelse” eller lignende i dit hjemmesidesystem. Det skriver så den relevante kode for dig. Det er selvsagt vigtigt, at du skriver en beskrivelse til hver side, da hver underside vil handler om noget unikt. Du har 160 tegn at gøre godt med - så du skal virkelig skære ind til benet. Det er en god øvelse, for det er den tekst, der skal trække folk ind på din side fra Google.

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

86


Simpel søgemaskineoptimering Billeder Billeder er vigtige elementer på en moderne hjemmeside, da brugerne i stigende grad er visuelt orienterede. Google kan ikke forstå billeder, men vi kan hjælpe den til det ved at bruge “alt-tekster”. “Alt” står for alternativ, altså en beskrivelse af billedet. I dit billed-modul vil der ofte være et felt til “alt-teksten”, den kan også hedde billedtekst. Udfyld en kort beskrivelse af, hvad billedet er. Den tekst vil både blive bruge at Google og af synshandicappede, som bruger programmer, der læser beskrivelserne højt. Husk også at bruge filnavne, som giver mening. Kald ikke dine billeder billede2.jpg, men i stedet heart_herning1.jpg eller jesperjust.png.

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

Brødtekst Vi har tidligere beskrevet, at det er vigtigt at opsætte dit indhold rigtigt via dit hjemmesidesystem. Du skal bruge sidetitler, overskrifter og punktopstillinger men du skal også bruge nøgleord i dine brødtekster. Hvis din side handler om et kunstmuseum, så skal du bruge ord som “kunstmuseum”, “kunst” og “kunstere” i dine tekster. Google vil på den måde se, at din side tydeligvis handler om det emneområde. Det lyder banalt, men mange glemmer det, fordi de tror, at de besøgende allerede ved, hvad siden handler om. Det er rigtigt, men husk at Google ikke gør. Den ved kun, hvad du fortæller den. Du skal naturligvis stadig skrive til læseren, ikke til Googles søgemaskine. Men det kan som regel lykkes, at flette dine nøgleord ind på en naturlig måde, når du først kommer ind i en rytme.

2013

87


Simpel søgemaskineoptimering Links I gamle dage handlede det om at have mange links til sin hjemmeside. Det gør det på sin vis stadig, men i dag er kvaliteten af de links vigtigere end nogensinde. Når en stor anerkendt hjemmeside linker til dig, så vil det være mere værd, end en lille ukendt hjemmeside. Derfor er “linkdeling” ikke længere specielt nyttigt. At have en sektion med links på din side, som indeholder en masse links til kollegers hjemmesider, er næsten uden effekt for dem. Det samme er tilfældet, hvis du indgår i en lang liste af links på deres sider. Fokusér i stedet på dit indhold. Linkstruktur og beskrivelse Når du selv linker til andre, eller til en underside på din egen side, så brug beskrivende tekster. Skriv ikke “klik her” men i stedet “bestil din billet til Jesper Just - This Is A Landscape of Desire her”. På den måde ved Google, hvad linket handler om: Billetter og Jesper Just.

Sociale medier har også betydning Google er i dag i stand til at måle på, hvor ofte din side omtales på sociale medier. Omtale på Facebook, Twitter eller Google+ bidrager alt sammen til din sides placering på søgemaskinen - det er derfor en god ide at dele dit nye indhold på de sociale medier. Husk bare, at der skal være værdi at hente for de mennesker, du er i kontakt med via platformene. Tilføjelsesprogrammer som kan hjælpe med søgemaskineoptimering Hvis du bruger ét af de store, moderne systemer til hjemmesidevedligeholdelse, f.eks. Umbraco, Wordpress eller Drupal, så er der mange moduler, som kan tilføjes. Nogle af disse er specifikt lavet, så du kan hjælpe med Google-optimeringen. Spørg eventuelt din webmaster til råds.

Det kan være en god ide at skrive til de sider, som linker til dig, hvis de gør det forkert. De skal gerne bruge din sides titel i selve linkteksten, og også gerne en beskrivelse. Det bidrager alt sammen til din Google-position.

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

88


Annoncering for din hjemmeside - Google Adwords Én af de største annonceudbydere er Googles Adwords-platform, som i høj grad er førende på banner- og søgningsmarkedet. Adwords-annoncerne bliver vist i tekstform i højre side af Googles søgeresultater, ellers som billedog tekstannoncer på forskellige websites rundt omkring på internettet. Ved Google Adwords behøver du ikke andet indhold end det, du bruger i annoncen, altså ingen bagvedliggende Facebook-side eller andet. Kun den hjemmeside, du vil lede folk hen til. Du betaler enten per visning eller per klik. Når du vælger at betale per klik, koster det altså kun penge, når brugerne faktisk kommer ind på din hjemmeside. Desuden ser de kun annoncerne, hvis de har søgt på de ord, du har angivet. Alt i alt er Adwords den mest relevante annonceplatform for de fleste små og mellemstore danske organisationer og virksomheder, som ønsker besøg på en hjemmeside, og ikke på f.eks. en Facebook-side.

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

89


Annoncering for din hjemmeside - Google Adwords En annonces anatomi Tekstannoncerne i siden af Googles søgeside er de letteste at få succes med. De er baseret på den søgning, som brugeren lige har foretaget. Du bestemmer, hvilket ord din annonce skal dukke op sammen med. Hvis en bruger f.eks. søger på “børnesko”, så kommer der annoncer for “Jensens Børnesko” i siden af skærmen. Det er vigtigt at understrege, at annonceteksten faktisk ikke hænger sammen med søgeordene - du bestemmer søgeordene uafhængigt at den tekst, som brugeren får vist (annonceteksten). En annonce består af i alt tre dele: • Søgning (brugerens input) • Søgeord (de ord, du har bestemt skal få annoncen til at blive vist for brugeren) • Annoncetekst (selve annoncen, som brugeren får vist) Det vil sige, at brugeren godt kan få vist annoncer for motorcykler, selvom han har søgt på børnesko. Du bestemmer selv, hvad der skal stå i din annonce, og hvilke søgeord den skal komme frem sammen med. Det giver selvsagt ikke ret meget mening, at vise annoncer for børnesko, hvis brugeren søger på Yamaha motorcykler - men man kan godt sætte det sådan op.

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

Google giver dog ikke helt frit lejde. Din annoncetekst skal hænge sammen med din landing page, altså din hjemmeside. Hvis du i din annonce skriver “Vi sælger kaffemaskiner” og leder folk ind på en side om sportsudstyr, så er din annonce ikke særlig relevant for den søgning - og så mister folk tiliden til Googles system. Det er de ikke interesserede i, og derfor har de udviklet et udtryk for en annonces samlede kvalitet: Quality Score. Quality Score Quality Score er baseret på hvor godt din annonce matcher din hjemmeside, og på hvor godt brugerne synes, de hænger sammen. Hvis du bruger mange af de samme formuleringer i annoncen og på siden, så bliver Google glad. Hvis brugerne bruger lang tid på din side, eller køber noget derinde, så vurderer Google også, at brugerne er glade. Mange overser Quality Score, fordi det er lidt svært at finde inde i annoncesystemet - men det er rigtig vigtigt. Udover at være en god indikator for, hvordan man laver gode annoncer, så er den også relevant for prisen. Google vil gerne have gode annoncer, og derfor får du en lavere pris, hvis din Quality Score er høj. Du får også en bedre placering på siden, og kommer længere op. Alt i alt en god handel.

2013

90


Annoncering for din hjemmeside - Google Adwords Sådan skriver du en god annonce Der gælder de samme regler for Adwords-annoncer, som for alle mulige andre annoncetyper. Den eneste forskel er måske pladsen. Du har kun to linjer at gøre med. De tre vigtigste faktorer er: • Detaljer • Pris • Opfordring til handling Du vil gerne undgå, at folk klikker, og så ender med ikke at være interesserede. Det koster penge. Hvis varen koster mere, end brugeren vil betale, så forlader de også siden igen. Det er så at sige bedre at sortere nogle folk fra, inden de klikker, end efter de har kostet dig et klik. Det strider lidt imod mange traditionelle annonceopfattelser, hvor det gælder om at få så mange folk ind som muligt. Her gælder det om at få de rigtige ind. Opfordring til handling er vigtig, fordi mennesker er ret simple. Det lyder banalt, men hvis du beder folk om at klikke, så er der en meget større chance for at de gør det, end hvis du ikke gør. Her er to annoncer. Der er forklaring under dem.

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

Kaffemaskiner sælges Stort udvalg af kaffemaskiner, mange kendte modeller. www.kaffemaskiner.dk Her er overskriften meget bred. Jeg er på jagt efter en kaffemaskine, men jeg kan ikke her se, hvilke de faktisk har. Det er også en meget passiv annonce. Jeg bliver ikke sprogligt ledt videre til hjemmesiden, hvor jeg kunne se mere. Jeg må selv derind for at se pris og udvalg. Hvis ikke de har den model, jeg vil have, så har annoncøren spildt pengene på mit klik. Moccamaster-kaffemaskine 1299,Vi har den populære Moccamaster. Køb her til kun 1299,- inkl. fragt. www.kaffemaskiner.dk Her får jeg at vide præcis hvilken model de har, og hvad den koster. Jeg får også via aktivt sprog at vide, at jeg skal købe den her, og fragten er gratis. Annoncøren har naturligvis sørget for, at den her annonce kun vises for folk, som har søgt på “moccamaster kaffemaskine”. Det er altså præcis det, jeg leder efter, og jeg ser, at prisen er god. Der er altså en god chance for, at jeg faktisk køber produktet inde fra siden, og dermed er annoncørens klik ikke spildt på mig. I nogle tilfælde er det naturligvis svært at være så konkret med hensyn til et produkt. Her gælder det om at skrive så relevant en tekst som muligt, med den information man har til rådighed.

2013

91


Annoncering for din hjemmeside - Google Adwords Lav flere annoncer for samme side Og nu den store hemmelighed ved Adwords: Du kan lave et uendeligt antal annoncer, uden at betale mere. Du laver f.eks. 10 forskellige versioner af din annonce, og prøver forskellige formuleringer, ord, og vendinger. Herefter kan Adwords automatisk skifte mellem dem, så forskellige brugere får vist forskellige annoncer. Du får adgang til data om, hvilke der giver flest klik dermed kan du udvælge de bedste, og slette resten. Det er en luksus, som er meget få annonceplatforme forundt. Det virker godt, og efter noget tid vil du vide, hvilke formuleringer, som virker med hvilket publikum.

Husk alle delene Din indsats på Google Adwords består altså af tre dele: • At vælge de rigtigt søgeord • At skrive en god annonce • At have en god hjemmeside Hvis du mangler én af elementerne, så vil de andre to lide under det. Mange tænker kun på annoncerne - de leder folk ind på hjemmesiden, men her har de ikke tænkt sig om. Måske de leder brugerne ind på en forside, hvor de selv skal finde den ønskede vare på en underside. Det er ikke smart - vis altid brugerne varerne med det samme. Ellers risikerer du bare, at de forlader siden, og køber et andet sted. Det er også vigtigt, at hjemmesiden er godt skrevet, og dermed opfordrer til køb. Man kan sådan set argumentere for, at hjemmesiden er langt mere vigtig end annoncerne. Annoncerne skal bare få brugerne ind på siden - det er hjemmesiden, som skal sælge varen. Husk derfor altid at tænke alle delelementerne igennem. Den gode Adwords-indsats er en god måde at få trafik, men de sælger ikke af selv. Som alt markedsføring er de kun et led i kæden.

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

92


5 skridt til arbejdet med indhold pĂĽ sociale medier

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

93


5 skridt til arbejdet med indhold på sociale medier Overordnet set skal alt det indhold, du lægger på sociale medier kunne bestå spørgsmålet: Er det her interessant for vores målgruppe? Indhold på sociale medier kan ofte opleves som besværligt at arbejde med. Måske har du for meget indhold og derfor svært ved at holde styr på det. Eller også har du problemer med finde på nok relevant og engagerende indhold, der kan bruges som opdateringer. Hvad enten du oplever den ene eller den anden udfordring, kan du med fordel arbejde struktureret med indholdsplanlægning. På den måde tager du strategisk stilling til det indhold, du vil udgive, og samtidig behøver du ikke hver uge at stresse over, hvad du nu skal finde på til Facebook-siden. På de følgende sider opstiller vi fem enkle anbefalinger til arbejdet med indhold.

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

94


1. Find din målgruppe Arbejdet med indhold til sociale medier skal tage udgangspunkt i en forståelse for din målgruppe. Tænk på en typisk deltager til din kulturelle aktivitet. Hvilket indhold vil være relevant for vedkommende? Hvilke sociale medieplatforme benytter vedkommende?

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

95


fra én af dine personkategorier

Persondata Alder og stilling

1. Find din målgruppe

Arbejdsopgaver

“Jeg gider ikke bruge tid på jeres indhold hvis...

Noter eksempler på arbejdspogaver der fylder i personens hverdag Udfyld arket. Start med at tegne ansigt på vedkommende og giv personen et navn.

Brugerforståelse

Udfyld arket. Start med at tegne ansigt på og giv vedkommende et navn.

“Jeg synes jeres indhold er interessant hvis...

Navn

ori Tilhører kateg

Værdi

Hvilken værdi personen får personen ud af mødes med jeres virksomhed på sociale medier?

Relation personen til jeres virksomhed?

Figur 72: Persona Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

96


2. Udvikling af indhold Brainstorm på indhold, så du har en stor pulje af idéer – gerne på et månedligt møde, hvor du samler flere kolleger. Tilpas ideerne i indholdskategorier, som eksempelvis bag scenen, på scenen, om kunstnerne, inspiration, og udbyg eventuelt med underkategorier eller koncepter som gentager sig hver uge eller måned, f.eks. “ugens anbefaling”, “tirsdagstilbuddet” osv. Husk, at du med fordel kan udnytte relevant markedsføringsmateriale, eksempelvis billeder og video som findes i forvejen. Du kan samle alle ideer i et fælles dokument, så du har en bruttoliste af indhold, som du løbende kan tilføje ting til. Det kunne være artikler I falder over, løse tanker eller konkrete ideer til opdateringer.

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

Arbejd strategisk med dit indhold på Facebook • Beskriv dit formål med at være på sociale medier - altså hvad vil du som virksomhed have ud af det. • Opstil succeskriterier for din indsats sæt et tidsbegrænsning på. F.eks. De næste tre måneder vil vi have x antal flere fans og vi vil opdatere minimum tre gange om ugen. Evaluer på, om du opfylder dine succeskriterier. • Evaluer dit indhold, eksempelvis med Facebook Indblik (se side 46)

2013

97


3. Planlæg dit indhold Planlæg dit indhold et par uger eller en måned frem i tiden ved hjælp af en indholdsplan – et helt lavpraktisk skema, hvori du noterer de enkelte statusopdateringer, og hvornår de skal postes. Brug f.eks. excel, så kan du også få en kollega til at læse det igennem, inden du poster, så du undgår også stavefejl. Din indholdskalender er det måske vigtigste, daglige redskab i arbejdet med sociale medier. Den kan give overblik, og gøre det mere enkelt at lave opdateringer. Kalenderen skal naturligvis ikke opfattes for rigidt. De gode ideer opstår ofte i situationen, hvor man så kan tage et billede og poste det med det samme.

Figur 74: Eksempel på indholdskalender

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

98


4. Prioriter det daglige arbejde Når planen er lagt, kommer det daglige arbejde. Sørg for at afsætte tid og ressourcer dagligt. Planlæg redaktionsmøder, hvor du opdaterer indholdsplanen og finder på nye idéer. En aktiv Facebook-side skal gerne have 3-5 opdateringer om ugen. Du skal også have tid til at besvare spørgsmål, overvåge dine platforme, finde inspiration til nyt indhold og lære af andres måde at gøre det på.

Dit indhold kan opdeles før, under og efter dit arrangement: • Før - Opbyg forventning Giv inspiration. Beskriv dine forberedelser. • Under - Understøt begivenheden Du kan udvide publikums oplevelse ve d at skabe en samtale om det, der sker . Du kan vise andre brugere, hvor spændende dit arrangement er. • Efter - Forstærk erindringen og fasthold brugerne Tak publikum, som har været der. Billeder og video der kan være med til at skabe engagement og minder om en god oplevelse. Mind dem om dit næste arrangement.

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

99


5. Spred ordet! Du har mange berøringsflader med dit publikum, hvor du kan markedsføre din tilstedeværelse på sociale medier. På den måde, får du mest deltagelse fra relevante brugere. • Fysisk til dit arrangement og i reception/cafe/billetsalg: Lav flyers, plakater osv. med navnet på din Facebook-side, din Instagram-profil og hvilket hashtag, du benytter. • Dit personlige netværk: Dit og dine medarbejderes personlige netværk kan være vigtigt at aktivere i arbejdet med at udbrede kendskabet til eksempelvis en Facebook-side. På den måde kan man relativt hurtigt få de første 50-100 synes godt om-tilkendegivelser, hvilket gør det meget lettere for siden at blive spredt videre. Det kan gøres på forskellige måder. Eksempelvis med direkte invitationer til siden eller begivenheder samt deling af indhold fra din Facebook-side til din egen profil. • Mails og nyhedsbreve: Når der udsendes mails eller nyhedsbreve er det oplagt at inkludere indholdselementer fra de sociale medier. Overvej faste elementer i nyhedsbrevet – så der eksempelvis hver gang er den bedste opdatering fra Facebook, mådens mest populære video på YouTube eller lignende. Og selvfølgelig links i signaturen til din Facebook-side. • Din hjemmeside: Henvis til din Facebook-side på din hjemmeside. • Krydshenvisninger: Henvis til din Instagram-profil på Facebook - og omvendt.

Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

100


Kulturfestival Bølgen

/

Guidebog

/

2013

101

Guide til digitale medier ved kulturelle arrangementer  

Guidebog til brug af Facebook, Instagram, YouTube og hjemmeside i forbindelse med kulturelle arrangementer. Udarbejdet i forbindelse med Kul...

Guide til digitale medier ved kulturelle arrangementer  

Guidebog til brug af Facebook, Instagram, YouTube og hjemmeside i forbindelse med kulturelle arrangementer. Udarbejdet i forbindelse med Kul...

Advertisement