Page 1

ΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΒΑΛΚΑΝΙΟΝΙΚΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ &

ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ

ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΣΕΓΑΣ

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΣΕΓΑΣ

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 13 & ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

(AMA είναι τα αρχικά του «Μαραθώνιος Αθήνας. Ο Αυθεντικός»)

σελ. 3

Καλωσόρισμα από Κυβέρνηση

5

Καλωσόρισμα από ΣΕΓΑΣ και Περιφέρεια Αττικής

7

Καλωσόρισμα από ΕΟΕ και Δήμους Αθηναίων και Μαραθώνα

9

Ο Μαραθώνιος Αθήνας 2021 με μια ματιά

10

Το Συνοπτικό Πρόγραμμα των Εκδηλώσεων ΑΜΑ

12

Η Marathon EXPO

14

Τεχνικές Οδηγίες Μαραθωνίου & Δυναμικού Βαδίσματος

20

Χάρτης Εγκατάστασης Εκκίνησης Μαραθωνίου

24

Χάρτης Διαδρομής Μαραθωνίου

30

Χάρτης Εγκατάστασης Τερματισμού - Παναθηναϊκό Στάδιο

34

Τεχνικές Οδηγίες Αγώνων 10χλμ

41

Χάρτης Διαδρομής Αγώνα Δρόμου 10χλμ. ERGO

42

Χάρτης Διαδρομής Αγώνα Δρόμου 5χλμ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

43

Τεχνικές Οδηγίες Αγώνων 5χλμ

52

Ιατρικές Οδηγίες για τους Συμμετέχοντες Δρομείς

56

Τι Περιλαμβάνει η Εγγραφή στον ΑΜΑ

59

Το Μετάλλιο του ΑΜΑ 2021

61

Η Επίσημη Εφαρμογή (App) του ΑΜΑ

63

Η «Ακτινογραφία» της Αυθεντικής διαδρομής

65

Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΑΜΑ

67

Tο Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ και οι Επιτροπές του ΑΜΑ

68

Στατιστικά-Ρεκόρ των Αγώνων του ΑΜΑ


ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Βασίλης Κικίλιας

Λευτέρης Αυγενάκης

Υπουργός Τουρισμού

Υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού

Ο Μαραθώνιος της Αθήνας αποτελεί ένα κορυφαίο αθλητικό, πολιτιστικό, ιστορικό γεγονός. Έχει συμβολικό χαρακτήρα αλλά και ουσιαστική, μετρήσιμη ανταποδοτική σημασία που αποδίδεται στην Αθήνα και στην Ελλάδα. Η διεξαγωγή του υπερβαίνει τα όρια της ιστορικότητας, καθώς έχει το δυναμισμό του ισχυρού, πολλαπλού μηνύματος: της συλλογικότητας, της προσπάθειας, του στόχου, της υπέρβασης, της συμμετοχής, του αποτελέσματος και της νίκης. Ως εκδήλωση έχει εδραιωθεί θεσμικά, γιατί εδώ και δεκαετίες συγκεντρώνει το διεθνές ενδιαφέρον, προσελκύει επισκέπτες στην Αθήνα και διατηρεί άρρηκτη την σύνδεση ελληνικής Ιστορίας – πολιτισμού – αθλητισμού – τουρισμού, τομείς όπου η Ελλάδα διαθέτει μοναδικότητα. Θεωρείται ως ένας ακόμη λόγος, για τον οποίο αξίζει να επισκεφθεί κάποιος τη χώρα μας. Πράγματι, άνθρωποι από όλο τον κόσμο ενδιαφέρονται και παρακολουθούν την διεξαγωγή του, είτε έρχονται στην Αθήνα για να συμμετάσχουν ή για να παρακολουθήσουν τον αγώνα. Όλοι αυτοί έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την τουριστική ταυτότητα της Αθήνας, της πόλης που αποτελεί διαχρονικό σύμβολο του πνεύματος, της ειρήνης, του πολιτισμού και της φιλοξενίας. Διαπιστώνουν τις υποδομές μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, που μπορεί να φιλοξενήσει τουρίστες, να υποστηρίξει Συνέδρια και να προσφέρει στους επισκέπτες της το μοναδικό χρώμα της Ελλάδας και τους 12 μήνες του χρόνου. Γι’ αυτό και ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας συγκεντρώνει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας και έχει ιδιαίτερη συμβολή και στον τουρισμό. Αναδεικνύει την Αθήνα, προσφέρει στην οικονομία της πόλης και δίνει υπεραξία στον ελληνικό τουρισμό. Αποτελεί μία ακόμα αφορμή για να προβληθεί η Αθήνα και η Ελλάδα. Να προσθέσει στη δυναμική που έχουμε ήδη αποκτήσει στον τουρισμό. Να εδραιωθεί στη συνείδηση της παγκόσμιας τουριστικής κοινότητας ότι η Ελλάδα ήταν και παραμένει σε δυναμική ανάπτυξη, καθώς δεν σταμάτησε ποτέ να αναβαθμίζει το τουριστικό προϊόν της σε υποδομές και ποιότητα, στοιχεία αναγνωρίσιμα από τον κάθε επισκέπτη της, αλλά και από τον διεθνή ανταγωνισμό. Με αυτές τις σκέψεις, χαιρετίζω τη διεξαγωγή του 38ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας και εύχομαι καλή επιτυχία σε διοργανωτές και συμμετέχοντες.

Χαιρετίζω την διοργάνωση του 38ου Μαραθωνίου Αθήνας, 13-14 Νοεμβρίου 2021, καθώς και στις 5-ήμερες εκδηλώσεις από 10 έως 14 Νοεμβρίου 2021. Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας αποτελεί έναν επιτυχημένο αθλητικό θεσμό, πασίγνωστο στην υφήλιο. Άλλωστε, Μαραθώνιοι διαφόρων αποστάσεων διοργανώνονται στα περισσότερα κράτη του κόσμου. Αποτελεί την πιο διαδεδομένη, την πιο ευρέως γνωστή αθλητική διοργάνωση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Μαραθώνιος εμπνέει μέσω της αποφασιστικότητας, της επιμονής, της αφοσίωσης, της αγωνιστικότητας, της συνέπειας και της πίστης στον τελικό στόχο: αυτόν του τώρα, στη σύγχρονη εποχή, αντικατροπτίζει για όλους μας την υπέρβαση της ανθρώπινης φύσης και της κοπιαστικής προσπάθειας. Η διοργάνωση του Μαραθωνίου αποτελεί πρότυπο για το πως μπορεί να αναπτυχθεί ο αθλητικός τουρισμός και για το πως ο αθλητισμός αποτελεί έναν ισχυρό τομέα που έχει εξαιρετική δυναμική για τον πολιτισμό, την οικονομία, τον τουρισμό και την ανάπτυξη. Καλωσορίζω τους δρομείς, τις αθλήτριες και τους αθλητές, καθώς και όλους τους συμμετέχοντες σε αυτή την τόσο σημαντική διεθνή διοργάνωση. Είμαι βέβαιος ότι η διοργάνωση θα προσφέρει ένα όμορφο θέαμα και θα είναι ανταγωνιστική, χάρη στην εξαιρετική προσπάθεια των διοργανωτών και των συμμετεχόντων. Εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στους αθλητές και τις αθλήτριες.

3


ΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αφιερωμένος στον Βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη

ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ

ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΣΕΓΑΣ

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΣΕΓΑΣ

ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΕΘΝΙΚΗ

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

HELLENIC NATIONAL METEOROLOGICAL SERVICE


ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΑΠΟ ΣΕΓΑΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Σοφία Σακοράφα

Γιώργος Πατούλης

Πρόεδρος ΣΕΓΑΣ

Περιφερειάρχης Αττικής

Η Ελληνική Ομοσπονδία του Κλασσικού Αθλητισμού, ο ΣΕΓΑΣ, καλωσορίζουμε τους αθλητές και τις αθλήτριες που ήρθαν απ’ όλη την Ελλάδα και απ’ όλο τον κόσμο για να συμμετέχουν σ’ αυτόν τον μεγάλο αγώνα του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας. Μας τιμά ιδιαίτερα και μας συγκινεί η παρουσία όλων. Πιστεύουμε ότι για όλες και όλους σας είναι μια σημαντική εμπειρία ζωής που αξίζει να τη ζήσετε με όλη την προσωπική σας δύναμη. Ακολουθήστε το δρόμο της ιστορίας και γράψτε την δική σας ιστορία. Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος δεν είναι απλά ένας αγώνας αντοχής. Η κλασική διαδρομή συμβολίζει την υπεράνθρωπη προσπάθεια ενός οπλίτη να μεταφέρει στην Αθήνα το μήνυμα της νίκης από το πεδίο της μάχης του Μαραθώνα. Η νέα γενιά σήμερα θα σας παραδώσει τη φλόγα με τους άσβεστους συμβολισμούς και μηνύματα για να τα μεταφέρετε κι εσείς με την συμμετοχή σας στον σημερινό αγώνα. • Το μήνυμα της νίκης της αλληλεγγύης των λαών, που σηματοδοτεί το ίδιο το όραμα του αθλητισμού. • Το μήνυμα του αγώνα για παγκόσμια ειρήνη. • Το μήνυμα του αγώνα για έναν κόσμο χωρίς φτώχεια, διακρίσεις, αδικία. • Το μήνυμα για την αποτροπή της οικολογικής καταστροφής του πλανήτη. Καλό δρόμο λοιπόν για να θριαμβεύσουν τα ιδανικά και τα όνειρα των λαών για ευημερία, που ενσαρκώνονται και σ’ αυτόν τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει το προνόμιο και την τιμή να αποτελεί κάθε χρόνο, με εξαίρεση την περίοδο της πανδημίας, τον τόπο διεξαγωγής ενός αθλητικού γεγονότος, ιστορίας, μνήμης και πολιτισμού, με παγκόσμια εμβέλεια. Η συμβολή της κορυφαίας αυτής διοργάνωσης στην τουριστική προβολή της Αττικής, είναι σημαντική καθώς την καθιστά αθλητικό και πολιτιστικό προορισμό, σε μια χρονική περίοδο που ο τουρισμός αποτελεί κινητήρια δύναμη στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Η ενίσχυση της υπεραξίας του brand name της Αττικής, που αποτελεί κεντρικό πυλώνα της δικής μας πολιτικής, μας ωθεί να στηρίξουμε έναν τόσο εμβληματικό αγώνα. Στο πλαίσιο αυτό επί των ημερών μας διπλασιάσαμε το ποσό που διαθέτουμε για τον Μαραθώνιο θέλοντας να επενδύσουμε στα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από τα αθλητικά δρώμενα, τα οποία ενώνουν το παρελθόν με το παρόν. Με τη νέα διοίκηση του ΣΕΓΑΣ εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή συνεργασίας, καθώς ο Μαραθώνιος αποτελεί ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης Πολιτισμού και Αθλητισμού και θα συμβάλλουμε τα μέγιστα για την υλοποίηση αυτού του παγκόσμιου δρομικού γεγονότος. Θα είμαστε όλοι εκεί, μαζί, με απόλυτη ασφάλεια, καθώς η δημόσια υγεία αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα. Στο πλαίσιο της διεξαγωγής του 38ου Μαραθωνίου του Αυθεντικού θέλω να χαιρετίσω τα εγκαίνια της έκθεσης ERGO MARATHON EXPO 2021 που διοργανώνεται για 13η συνεχή χρονιά και η οποία δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν, μεταξύ άλλων, τα περίπτερα άλλων Διεθνών Μαραθωνίων και Αγώνων Δρόμου, να ενημερωθούν για τα αθλητικά τουριστικά πακέτα που προσφέρουν τα Ταξιδιωτικά Γραφεία σε ειδικές τιμές, συνδυάζοντας τη συμμετοχή ή παρακολούθηση αθλητικών διοργανώσεων και δραστηριοτήτων με την επίσκεψη σε ονειρεμένους προορισμούς ανά τον κόσμο, αλλά και για τα προϊόντα διατροφής και υγείας που συμπληρώνουν τις ανάγκες κάθε δρομέα και φίλου του αθλητισμού. Πρόκειται για μία σημαντική αθλητική έκθεση που συμβάλλει και αυτή με τη σειρά της στην προσπάθεια να μυηθούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι στα αγαθά του αθλητισμού. Κλείνοντας θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσοι συμβάλουν κάθε χρόνο στην προσπάθεια υλοποίησης αυτού του τεράστιου εγχειρήματος και να ευχηθώ ολόψυχα κάθε επιτυχία στη διοργάνωση και κυρίως στους συμμετέχοντες, που σε κάθε Μαραθώνιο αναμετρούνται με τα όριά τους, γνωρίζοντας πως η συμμετοχή έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από την τελική κατάταξη.

5


ΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αφιερωμένος στον Βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη

ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ


ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΑΠΟ ΕΟΕ & ΔΗΜΟΥΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ & ΜΑΡΑΘΩΝΑ Σπύρος Καπράλος

Κώστας Μπακογιάννης

Στέργιος Τσίρκας

Μέλος ΔΟΕ Πρόεδρος ΕΟΕ

Δήμαρχος Αθηναίων

Δήμαρχος Μαραθώνα

Με μεγάλη χαρά η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή συμμετέχει κάθε χρόνο στη μεγάλη γιορτή του Μαραθωνίου της Αθήνας, παραχωρώντας το Παναθηναϊκό Στάδιο για τον τερματισμό του αγώνα. Η χαρά μας φέτος είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς ο Μαραθώνιος επιστρέφει μετά την αναγκαστική διακοπή λόγω της πανδημίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Μαραθώνιος είναι Ελλάδα! Ο Μαραθώνιος είναι Ολυμπιακοί Αγώνες! Ο Μαραθώνιος αποτελεί την κύρια έκφραση του μαζικού αθλητισμού. Ο Μαραθώνιος, είναι το πιο γνωστό και διαδεδομένο αθλητικό «προϊόν» της χώρας μας σε όλο τον πλανήτη, ένα μεγάλο εθνικό κεφάλαιο της αθλητικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Είναι αλήθεια πως η κληρονομιά που μας άφησαν οι πρόγονοί μας είναι σπουδαία. Η λέξη μαραθώνιος δεν γνωρίζει σύνορα και χώρες, ούτε γλώσσες και θρησκείες, αφού όλοι οι κάτοικοι της υφηλίου γνωρίζουν την προέλευση και τη σημασία της. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο τερματισμός του Μαραθωνίου γίνεται στο ίδιο στάδιο με την Τελετή Λήξης λίγο πριν από αυτή, τονίζοντας τη διαχρονικότητα και τη μοναδικότητα του συγκεκριμένου αγώνα. Είμαστε έτοιμοι λοιπόν να υποδεχθούμε ξανά τους δρομείς όλου του κόσμου και θέλω να πιστεύω ότι με τη συνδρομή όλων μας ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας θα φτάσει ξανά στο επίπεδο που είχε βρεθεί προ της πανδημίας. Άλλωστε ο αγώνας στην Κλασσική Διαδρομή δεν είναι ένας ακόμη Μαραθώνιος, αλλά ο ομφάλιος λώρος που συνδέει την αρχαία Ελλάδα με τη σύγχρονη, που μας υπενθυμίζει την ανεκτίμητη παρακαταθήκη που έχουμε παραλάβει από τους προγόνους μας και μεταφέρει τα ιδανικά και τα αγαθά του αθλητισμού στις επόμενες γενιές των Ελλήνων. Γι’ αυτό, θέλω να ζητήσω από όλους τους συμπολίτες μας, την Κυριακή 14 Νοεμβρίου να βρεθούν κατά μήκος της μαραθώνιας διαδρομής και τηρώντας τα μέτρα προστασίας, να χειροκροτήσουμε και να συγχαρούμε μέσα από την καρδιά μας, τους χιλιάδες δρομείς που θα λάβουν μέρος, αποδεικνύοντας παράλληλα ότι ο Αυθεντικός Μαραθώνιος δεν είναι ένας απλός αγώνας, αλλά ο Μαραθώνιος όλων των Ελλήνων.

Είναι μεγάλη η χαρά και ο ενθουσιασμός μας για τη μεγάλη επιστροφή του Μαραθώνιου Δρόμου. Υποδεχόμαστε τους Έλληνες και ξένους αθλητές στην πόλη μας. Και ανυπομονούμε να τους θαυμάσουμε στην επίπονη προσπάθειά τους. Να διδαχτούμε από το παράδειγμά τους, να πειστούμε πως μετά τις δυσκολίες και τις ανηφόρες, έρχονται οι καλύτερες μέρες. Έρχεται η δικαίωση. Συγχαίρουμε όλους τους φορείς για τη συνεργασία και χαιρετίζουμε την καινοτόμο ιδέα να αποκτήσει από φέτος ο Μαραθώνιος περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους ήρωες προγόνους μας και με όλες τις δυνάμεις μας για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες, με χαρά και τιμή φιλοξενούμε με κάθε επισημότητα την τελετή έναρξης και την εκκίνηση του Μαραθωνίου Δρόμου στον Μαραθώνα μας από όπου ξεκίνησαν όλα. Στον αρχαιολογικό χώρο του Τύμβου την παραμονή του αγώνα, πραγματοποιείται η Αφή της Φλόγας - φόρος τιμής στους ένδοξους προγόνους μας. Ακολουθεί λαμπαδηδρομία 5 χλμ από τον Τύμβο ως την ιστορική Αφετηρία για το άναμμα του Βωμού. Μια εμπειρία μοναδική που σας προσκαλούμε να την ζήσουμε όλοι μαζί.

Ο Δήμος Αθηναίων και ο ΟΠΑΝΔΑ στρατεύονται στη συνολική προσπάθεια για την άρτια διοργάνωση του αγώνα. Ένας αγώνας που μας αφορά όλους, μιας και συνδέεται με την πρωτοβουλία για την ανακαίνιση των δύο μεγαλύτερων Παιδιατρικών Νοσοκομείων της χώρας. Η αυθεντική διαδρομή είναι και πάλι εδώ, ανίκητη, μέσα στην ιστορική της δόξα και τη σύγχρονη αίγλη της. Μια διαδρομή που τελικά μας αποδεικνύει πως η Αθήνα δεν είναι στάση, δεν είναι σταθμός, αλλά ο προορισμός.

7Ο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΑΣ 2021 ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ Ένα μοναδικό 5ήμερο πολυποίκιλο γεγονός

Από το 1983, ο Μαραθώνιος Αθήνας είναι αφιερω-

Marathon Expo, και την Τελετή Αφής της Φλόγας του

μένος στη μνήμη του ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη

Μαραθωνίου. Διοργανωτής είναι ο ΣΕΓΑΣ με υπο-

και έχει το προνόμιο να διεξάγεται πάνω στην πρώτη

στηρικτές και συν-διοργανωτές σήμερα τον ΕΟΤ, την

διαδρομή του αγωνίσματος (1896), που σήμερα εί-

Περιφέρεια Αττικής, τους Δήμους Αθηναίων και Μα-

ναι 42.195μ., επίσημα αναγνωρισμένη από τις World

ραθώνα και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Athletics και AIMS. Ο παγκοσμίως μοναδικός αγώνας αξιοποιεί τέσσερις

Ακολουθείστε μας στα social media:

ιστορικές εγκαταστάσεις (Ιστορική Αφετηρία Μαρα-

Facebook: Athens Marathon. The Authentic

θωνίου, Τύμβο των Μαραθωνομάχων, Ζάππειο Μέ-

Instagram: athensauthenticmarathon

γαρο και Παναθηναϊκό Στάδιο) και θα διοργανωθεί φέτος για 38η φορά, με Μεγάλο Χορηγό τον ΟΠΑΠ Α.Ε. και συμμετοχή 30.000 δρομέων που θα ταξιδέψουν στην Αθήνα, Αττική και Ελλάδα από 83 χώρες. Το πενθήμερο πρόγραμμά του, πέραν των 3 αγώνων ποικίλων αποστάσεων, περιλαμβάνει επίσης την

Περισσότερες πληροφορίες στο www.athensauthenticmarathon.gr

9


ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΜΑ Τετάρτη - Σάββατο

ΤΕΤΑΡΤΗ, 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021 Γήπεδο Τάε Κβον Ντο Φαλήρου 13.00’-20.00’:

Marathon EXPO & Κέντρο Εγγραφών ΑΜΑ

13.30’-14.30’:

Συνέντευξη Τύπου ΣΕΓΑΣ για Αγώνες ΑΜΑ

ΠΕΜΠΤΗ, 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021 Γήπεδο Τάε Κβον Ντο Φαλήρου 10.00’-20.00’:

Marathon EXPO & Κέντρο Εγγραφών ΑΜΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021 Γήπεδο Τάε Κβον Ντο Φαλήρου 10.00’-20.00’:

Marathon EXPO & Κέντρο Εγγραφών ΑΜΑ

19.30’-22.00’:

Επίσημο γεύμα

ΣΑΒΒΑΤΟ, 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021 Γήπεδο Τάε Κβον Ντο Φαλήρου 10.00’-13.00’:

Κέντρο Εγγραφών για Αγώνα Δρόμου 10χλμ

10.00’-18.00’:

Κέντρο Εγγραφών για όλους τους άλλους αγώνες

10.00’-20.00’:

Marathon EXPO

Μαραθώνας 12.30’-13.15’:

Τελετή Έναρξης και Αφή Φλόγας Μαραθωνίου (Τύμβος Μαραθώνα)

13.50’-14.10’:

Άναμα Βωμού της Φλόγας του Μαραθωνίου

Αθήνα – Λεωφόρος Αμαλίας (Ύψος Εθνικού Κήπου) 17.00’-19.00’:

Αγώνας Δρόμου 10χλμ ERGO Εκκίνηση επί της Λεωφόρου Αμαλίας στο ύψος του Μεγάρου Μποδοσάκη Τερματισμός μέσα στο Παναθηναϊκό Στάδιο

Αθήνα - Παναθηναϊκό Στάδιο 17.30’-17.31’:

Εκτιμώμενη ώρα Τερματισμού 1ου Δρομέα 10χλμ

19.00’-19.30’:

Απονομές Μεταλλίων Αγώνα Δρόμου 10χλμ

10


ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΜΑ Κυριακή

ΚΥΡΙΑΚΗ, 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021 Αθήνα – Λεωφόρος Αμαλίας (Ύψος Εθνικού Κήπου) 08.15’-10.00’: Αγώνας Δρόμου 5χλμ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Eκκίνηση επί της Λεωφόρου Αμαλίας στο ύψος του Μεγάρου Μποδοσάκη Τερματισμός μέσα στο Παναθηναϊκό Στάδιο Μαραθώνας - Εγκατάσταση Ιστορικής Αφετηρίας Μαραθωνίου 09.00’–17.10’: Μαραθώνιος Δρόμος & Δυναμικό Βάδισμα (42.195μ στην Αυθεντική Διαδρομή). Συμπεριλαμβάνεται: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου ΣΕΓΑΣ και ΕΑΟΜ ΑμεΑ, καθώς και Στρατιωτικοί Αγώνες Μαραθωνίου Εκκίνηση στον Μαραθώνα από την Ιστορική Αφετηρία του Μαραθωνίου Τερματισμός μέσα στο Παναθηναϊκό Στάδιο Αθήνα - Παναθηναϊκό Στάδιο 08.15’-08.16’: Εκτιμώμενη ώρα Τερματισμού 1ου Δρομέα 5χλμ 10.00’-10.15’: Απονομές Μεταλλίων Αγώνα Δρόμου 5χλμ 11.09’-11.12’:

Εκτιμώμενη ώρα τερματισμού 1ου Μαραθωνοδρόμου

11.26’-11.29’:

Εκτιμώμενη ώρα τερματισμού 1ου Έλληνα Μαραθωνοδρόμου

11.38’-11.43’:

Εκτιμώμενη ώρα τερματισμού 1ης Μαραθωνοδρόμου

11.47’-11.50’:

Εκτιμώμενη ώρα τερματισμού 1ης Ελληνίδας Μαραθωνοδρόμου

11.55-12.30’:

Απονομές Μεταλλίων Μαραθωνίου Δρόμου Απονομές Μεταλλίων Πανελληνίου Πρωταθλήματος Μαραθωνίου ΣΕΓΑΣ

11


MARATHON EXPO

Η ετήσια «συνάντηση» της δρομικής αγοράς Οι δρομείς θα παραλάβουν το πακέτο συμμετοχής τους από το Κέντρο Εγγραφών της διοργάνωσης, το οποίο θα λειτουργεί παράλληλα με την Marathon EXPO, μία εντυπωσιακή Έκθεση αθλητισμού, υγείας, διατροφής και τουρισμού, με εταιρεία παραγωγής την Be Best, στο κλειστό Γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο και θα λειτουργεί από το μεσημέρι της Τετάρτης μέχρι το βράδυ του Σαββάτου. Η EXPO, με 140 εκθέτες, θα «ανοίξει» το πενθήμερο του ΑΜΑ και θα γίνει πόλος έλξης 30.000 δρομέων και των συνοδών τους, καθώς σ’ αυτήν παρουσιάζονται όλες οι νέες τάσεις της δρομικής αγοράς, προϊόντα αθλητικής ένδυσης και υπόδησης, δρομικά gadgets και αξεσουάρ, υπηρεσίες fitness, wellness και υγείας, προϊόντα διατροφής, προορισμοί αθλητικού τουρισμού και άλλοι εθνικοί και διεθνείς αγώνες δρόμου, ενώ συγχρόνως πραγματοποιούνται πολλές ενημερωτικές παρουσιάσεις για δρομικά και κοινωνικά θέματα. Είναι η μεγαλύτερη έκθεση του είδους στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες και καλύτερες διεθνώς. Οδηγίες πρόσβασης στην EXPO στο www.marathonexpo.gr

12ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΒΑΔΙΣΜΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ Για να συμμετάσχει κάποιος στον Μαραθώνιο Δρόμο ή το Δυναμικό Βάδισμα, πρέπει να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του. ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας τα ακόλουθα: • Τον αριθμό συμμετοχής και τις παραμάνες (το chip χρονομέτρησης είναι ενσωματωμένο στον αριθμό συμμετοχής), • Τον ειδικό πλαστικό σάκο για τα ρούχα, στον οποίο θα πρέπει να έχει κολληθεί το αυτοκόλλητο χαρτί με τον αριθμό συμμετοχής του δρομέα με τρόπο που αυτός να είναι ευκρινής. • 2 τουλάχιστον προστατευτικές μάσκες που θα χρησιμοποιηθούν στην διάρκεια της μετακίνησης και την άφιξή στο χώρο του αγώνα μέχρι και την εκκίνηση. ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ Οι μετακινήσεις των συμμετεχόντων, των εθελοντών, των εργαζομένων, των κριτών και όλων των εξωτερικών συνεργατών, για τους σκοπούς της διοργάνωσης τόσο πριν, όσο και μετά τον αγώνα, με οχήματα της διοργάνωσης, θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το Υγειονομικό Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ που αφορά στις επιβατικές μεταφορές - μετακινήσεις και θα ισχύει από 8 Νοέμβριο 2021. Στις περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται οχήματα της διοργάνωσης με περισσότερα από ένα (1) άτομο, ορίζεται ως απαραίτητη η χρήση διπλής μάσκας για οδηγούς/συνοδούς και όλους τους συνεπιβάτες. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΔΡΟΜΕΩΝ ΚΑΙ ΒΑΔΙΣΤΩΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ Η (απευθείας και χωρίς ενδιάμεσες στάσεις) μεταφορά γίνεται με λεωφορεία ταυτόχρονα από έξι (6) διαφορετικά σημεία στο κέντρο της Αθήνας, από τις 05:30’ έως τις 06:45’. Μετά τις 06:45’ δεν είναι δυνατή η μεταφορά των συμμετεχόντων με μεταφορικά μέσα της Οργανωτικής Επιτροπής (Ο.Ε.) του ΑΜΑ. Προσοχή: για λόγους οργανωτικούς, η τελευταία αναχώρηση λεωφορείου από το σταθμό Συγγρού-Φιξ θα γίνει στις 06:15’. Σημεία επιβίβασης:

1. Στάση μετρό Γραμμή 2 «Συγγρού-Φιξ», κατά μήκος της λεωφόρου Συγγρού, επιβίβαση από την πλευρά της ανόδου (έξοδος «Συγγρού»). Προσοχή: Τελευταία αναχώρηση λεωφορείου από το σταθμό Συγγρού-Φιξ θα είναι στις 06:15’. 2. Στάση μετρό Γραμμή 2 & 3 «Σύνταγμα» α) κατά μήκος της λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας από την πλευρά της Βουλής των Ελλήνων / μνημείο «Άγνωστου Στρατιώτη») και β) κατά μήκους της οδού Βασ. Γεωργίου μπροστά στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια. 3. Στάση μετρό Γραμμή 2 «Πανεπιστήμιο», κατά μήκος της Λεωφόρου Πανεπιστημίου από την πλευρά του Πανεπιστημίου 4. Στάση μετρό Γραμμή 3 «Ευαγγελισμός», κατά μήκος της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας από την πλευρά της ανόδου 5. Στάση μετρό Γραμμή 3 «Κατεχάκη», κατά μήκος της Λεωφόρου Μεσογείων από το ρεύμα ανόδου προς Αγ. Παρασκευή 6. Στάση Ηλεκτρικού Ομόνοια κατά μήκος της Λεωφόρου Πανεπιστήμιου και της Λεωφόρου 3ης Σεπτεμβρίου επί της πλατείας Ομονοίας Για την ταχύτερη και απρόσκοπτη επιβίβαση των δρομέων στα σημεία επιβίβασής τους, συνιστάται στους δρομείς να χρησιμοποιήσουν για επιβίβαση στα λεωφορεία τις παρακάτω στάσεις Μετρό, εφόσον προέρχονται από τις παρακάτω περιοχές, αποφεύγοντας τον κεντρικό σταθμό Συντάγματος: • Σταθμός Μετρό & Ηλεκτρικού «Ομόνοια»: Πειραιάς, Καλλιθέα, Ταύρος, Πετράλωνα, Πατήσια, Ν. Ιωνία, Ηράκλειο, Μαρούσι, Κηφισιά • Σταθμός Μετρό «Πανεπιστήμιο»: Περιστέρι, Ίλιον, Πετρούπολη, Άγ. Ανάργυροι • Σταθμός Μετρό «Συγγρού Φιξ»: Νέος Κόσμος, Κουκάκι, Καλλιθέα, Ν. Σμύρνη, Δάφνη, Άγ. Δημήτριος, Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη, Ελληνικό, Γλυφάδα • Σταθμός Μετρό «Κατεχάκη»: Ψυχικό, Παπάγου, Χολαργός, Χαλάνδρι, Αγ. Παρασκευή Η πρώτη ομάδα, πλήθους 50% των συμμετεχόντων/δρομέων θα κληθούν να προσέλθουν στο χώρο επιβίβασης για τη μετακίνησή τους, με τα λεωφορεία της διοργάνωσης, προς την εκκίνηση του αγώνα (Μαραθώνας) το δι14


άστημα από τις 05.30 πμ έως τις 06.15 πμ χρησιμοποιώντας τους παραπάνω σταθμούς του Μετρό. Η δεύτερη ομάδα του υπολοίπου 50% των συμμετεχόντων/δρομέων θα κληθούν να προσέλθουν στο χώρο επιβίβασης για τη μετακίνησή τους, με τα λεωφορεία της διοργάνωσης, προς την εκκίνηση του αγώνα (Μαραθώνας) από τις 06.15 πμ έως τις 06.45 πμ χρησιμοποιώντας τους παραπάνω σταθμούς Μετρό. Οι οδηγίες προσέλευσης θα κοινοποιηθούν στους συμμετέχοντες λεπτομερώς μέσω ηλεκτρονικής ενημέρωσης. Βασικό μέλημα είναι η παρότρυνση και η οδηγία για χρήση όλων των σταθμών που δίνουν τη δυνατότητα προσέγγισης προς το χώρο των εκκινήσεων με επιπρόσθετο βάδισμα προς αυτόν, για να επιτευχθεί ο διαχωρισμός - διασπορά της προσέλευσης των δρομέων και να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Η επιβίβαση των συμμετεχόντων στα λεωφορεία της διοργάνωσης για τη μετακίνησης τους από την Αθήνα προς το Μαραθώνα, θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και τους υγειονομικούς κανονισμούς του ΕΟΔΥ, που αφορούν στις επιβατικές μεταφορές, με χρήση λεωφορείων και ΕΔΧ οχημάτων, με αυστηρά υποχρεωτική οδηγία προς όλους τους συμμετέχοντες/δρομείς αλλά και το συνοδευτικό προσωπικό της διοργάνωσης για χρήση προστατευτικής μάσκας. ΠΡΟΣΟΧΗ: Για την αποφυγή ταλαιπωρίας, η Ο.Ε. του ΑΜΑ συνιστά στους δρομείς να μη χρησιμοποιήσουν δικά τους μέσα μεταφοράς προς την Αφετηρία. Οι δρομείς που θα μεταβούν στην εκκίνηση με δικά τους μέσα πρέπει: (α) να βρίσκονται στο χώρο της εγκατάστασης (χώρος αφετηρίας, Μαραθώνας) τουλάχιστον μία ώρα πριν από την ώρα εκκίνησης του Α΄ αγώνα, δηλαδή το αργότερο ως τις 08:00’, λαμβάνοντας υπόψη και την απόσταση που θα πρέπει να διανύσουν οι δρομείς περπατώντας από το parking αποβίβασής τους ως την αφετηρία (περίπου 800μ.), (β) να λάβουν υπόψη τους ότι στη διαδρομή του Μαραθωνίου θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων και στα δύο ρεύματα της Λεωφόρου Μαραθώνος από τις 08:00’. ΧΩΡΟΙ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΔΡΟΜΕΩΝ Οι δρομείς του 1ου αγώνα μπορούν να προθερμαίνονται στον ελαστικό τάπητα (ταρτάν) του Στάδιού το οποίο βρίσκεται εντός της εγκατάστασης εκκίνησης του Μαραθωνίου Δρόμου, καθώς και στην

περιοχή πίσω από την ευθεία εκκίνησης. Οι δρομείς του 2ου αγώνα μπορούν να προθερμαίνονται στις περιοχές των δρόμων Δημοκρατίας και Χρυσοστόμου Σμύρνης που θα τοποθετηθούν τα μπλοκ εκκίνησης του 2ου αγώνα. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ Οι δρομείς πρέπει να τοποθετήσουν τα προσωπικά αντικείμενα και τον ιματισμό τους μέσα στον ειδικό πλαστικό σάκο, τον οποίο θα παραλάβουν μαζί με τον αριθμό συμμετοχής τους από το Κέντρο Εγγραφών και Διανομής Υλικού, στο κλειστό γήπεδο του Ταε κβοντό (Παλαιό Φάληρο), εκεί όπου ταυτόχρονα μπορούν να επισκεφθούν και τη Marathon EXPO. ΠΡΟΣΟΧΗ: Πάνω στο σάκο πρέπει να κολληθεί το αυτοκόλλητο χαρτί με τον αριθμό του δρομέα με τρόπο που αυτός να είναι ευδιάκριτος. Ο σάκος πρέπει να είναι καλά κλεισμένος και να μην περιέχει ταξιδιωτικά έγγραφα, χρήματα, τιμαλφή ή φάρμακα. O ΣΕΓΑΣ και η O.E. του ΑΜΑ δεν φέρουν καμία ευθύνη σε περίπτωση απώλειας αντικειμένων αξίας. ΠΡΟΣΟΧΗ: Η Ο.Ε. του ΑΜΑ δεν αποδέχεται άλλα σακίδια, τσάντες κ.λπ. εκτός από τους ειδικούς σάκους που η ίδια διαθέτει στους δρομείς. Μέχρι τις 08:20’ (το αργότερο 40 λεπτά πριν από την πρώτη εκκίνηση του Μαραθωνίου Δρόμου), οι δρομείς ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΓΩΝΩΝ πρέπει να παραδώσουν τους ειδικούς πλαστικούς σάκους με τα ρούχα και τα προσωπικά τους αντικείμενα στα φορτηγά με το σήμα της SPEEDEX, τα οποία θα βρίσκονται 150 μέτρα μπροστά από την Αψίδα Εκκίνησης (μετά το φανάρι αφετηρίας), για να μεταφερθούν στον τερματισμό. Η τοποθέτηση των ειδικών πλαστικών σάκων μέσα στα οχήματα μεταφοράς ρουχισμού ΑΜΑ, γίνεται με βάση τον αριθμό συμμετοχής κάθε δρομέα. Τα οχήματα μεταφοράς ρουχισμού φέρουν ενδείξεις με τους αριθμούς των δρομέων, τους σάκους των οποίων διαχειρίζονται εθελοντές/ντριες της Ο.Ε. του ΑΜΑ, και βρίσκονται στη διάθεση των δρομέων για την εξυπηρέτησή τους. Όλοι οι συμμετέχοντες υποχρεούνται αμέσως μετά την αποβίβασή τους από το λεωφορείο να παραδώσουν τον ειδικό πλαστικό σάκο ρουχισμού τους στα αντίστοιχα οχήματα μεταφοράς ρουχισμού, σύμφωνα με το Bib Number τους. ΠΡΟΣΟΧΗ: λόγω της μεγάλης συμμετοχής δρομέων στο 15


Μαραθώνιο Δρόμο αλλά και την τήρηση του εγκεκριμένου υγειονομικού πρωτοκόλλου, καθώς επίσης και των οδηγιών του ΕΟΔΥ, για την προστασία από τη λοίμωξη COVID-19 και την αποφυγή συνωστισμού, η Ο.Ε. του ΑΜΑ ενημερώνει όλους τους δρομείς ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν απαρέγκλιτα τις παρακάτω οδηγίες: α) να παραδώσουν στα οχήματα μεταφοράς ρουχισμού σύμφωνα με το Bib Number αμέσως μετά την αποβίβασή τους τον ειδικό πλαστικό σάκο με τα στεγνά ρούχα και τα προσωπικά αντικείμενα, τα οποία θα παραλάβουν μετά τον τερματισμό τους έξω από το Παναθηναϊκό Στάδιο, β) να κρατήσουν μόνο τον απολύτως απαραίτητο, πρόχειρο και ελαφρύ ρουχισμό (T-Shirt, φόρμα κλπ.) για τη χρονική περίοδο αναμονής μέχρι την εκκίνηση τους, γ) για λόγους αποφυγής συνωστισμού δεν επιτρέπεται η αλλαγή ρουχισμού μπροστά στην είσοδο της εγκατάστασης και στο χώρο στάθμευσης των φορτηγών της SPEEDEX για την παράδοση του ρουχισμού. δ) να φορέσουν την «ειδική σακούλα ζεστασιάς» που θα τους μοιραστεί κατά την αποβίβασή τους στο Μαραθώνα, Επίσης, προτείνεται ένθερμα στους δρομείς, λίγα λεπτά πριν από την είσοδό τους στο block εκκίνησης, να αφήσουν στο ειδικό καλάθι συλλογής ρουχισμού, το οποίο βρίσκεται στο πλάτωμα δίπλα στην ευθεία της εκκίνησης, τον πρόχειρο και ελαφρύ ρουχισμό τους. Η Ο.Ε. του ΑΜΑ, σε συνεργασία με φορείς, θα συλλέξει τον εξοπλισμό/ρουχισμό αυτό, ο οποίος, κατόπιν διαλογής, θα διατεθεί για κοινωνικό σκοπό. Μετά τον τερματισμό, η παραλαβή των πλαστικών σάκων γίνεται με την επίδειξη του αριθμού συμμετοχής και με την υποστήριξη των εθελοντών/ντριων σε προκαθορισμένο χώρο επί της Λεωφόρου Βασ. Όλγας στο ύψος που βρίσκεται το σιντριβάνι του Ζαππείου, 200μ. δεξιά μετά την έξοδο από το προαύλιο του Παναθηναϊκού Σταδίου. • Οδηγίες και συστάσεις προς όλους τους συμμετέχοντες δρομείς να φορούν την προστατευτική μάσκα από την άφιξή τους και καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο χώρο της αφετηρίας του Μαραθωνίου Δρόμου μέχρι και την εκκίνησή τους, δηλαδή μέχρι να λάβουν θέση στις ειδικές ενδείξεις σταθερής θέσης. Για την απόρριψη της προστατευτικής μάσκας θα υπάρχει μεγάλος αριθμός κάδων απορριμμάτων σε ενδεδειγμένα σημεία στα blocks

προς εκκίνηση. • Κατά τη διάρκεια του χρόνου προθέρμανσης/ αναμονής θα δίνεται ηχητική οδηγία-σύσταση προς τους δρομείς που το επιθυμούν να προθερμαίνονται ατομικά (τρέξιμο, ασκήσεις ευλυγισίας, κλπ.) αποφεύγοντας να τρέχουν σε ομάδες και αποφεύγοντας σημεία που παρατηρείται συγχρωτισμός δρομέων. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΡΟΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΚΙΝΗΣΗ (BLOCKS ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ) • Αυθεντικός Μαραθώνιος Α: Ώρα Εκκίνησης 09:00πμ • Αυθεντικός Μαραθώνιος Β: Ώρα Εκκίνησης 09:45πμ Στη φετινή διοργάνωση οι δρομείς θα εκκινήσουν σε δύο διαφορετικές ενότητες (Α & Β), με ώρες εκκίνησης 9:00 και 9:45. Όλοι οι δρομείς τοποθετούνται σε blocks στο χώρο της εκκίνησης σύμφωνα με τον αριθμό συμμετοχής τους και το χρώμα του. Το block αναγράφεται στον αριθμό συμμετοχής κάθε δρομέα. Πάρτε θέση έγκαιρα στα blocks εκκίνησης με βάση το χρώμα και την αναγραφή στον αριθμό συμμετοχής σας! Δεκαπέντε λεπτά (15’) πριν από την εκκίνηση όλοι οι αθλητές πρέπει να έχουν λάβει θέση στο αντίστοιχο block! Αν το κρίνετε απαραίτητο, μπορείτε να φορέσετε την «ειδική σακούλα ζεστασιάς» που σας προσφέρει η Ο.Ε. του ΑΜΑ κατά την αποβίβασή σας στην Αφετηρία του Μαραθωνίου, για όση ώρα αναμένετε την εκκίνηση του δικού σας block. Θα κρατήσει το σώμα σας ζεστό. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η κατανομή των δρομέων σε blocks γίνεται σύμφωνα με τις επιδόσεις που πέτυχαν κατά την τελευταία τετραετία (2018-2021), όπως καταχωρήθηκαν από τους ίδιους στη δήλωση συμμετοχής τους και ελέγχθηκαν από το Γραφείο Μαραθωνίου του ΣΕΓΑΣ. Τυχόν μη αναγραφή επίδοσης στη δήλωση συμμετοχής επιφέρει την αυτόματη κατάταξη των συγκεκριμένων δρομέων σε ένα από τα τρία τελευταία blocks. ΕΚΚΙΝΗΣΗ Εφαρμόζεται η «εκκίνηση κατά κύματα» (“wave start”). Δίνονται συνολικά 8 διαδοχικές εκκινήσεις για τον Αγώνα Α΄ και 8 διαδοχικές εκκινήσεις για τον Αγώνα Β΄, (η εκκίνηση των ΑμεΑ. έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο 8 μπλοκ του Α αγώνα): • Οι δρομείς κάθε Αγώνα Μαραθωνίου δρόμου (Α & Β) θα κατανεμηθούν σε διαφορε16


ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΣΕΓΑΣ


τικά blocks, το κάθε ένα από τα οποία θα έχει διάσταση 1.008τμ και θα περιλαμβάνει περίπου 500 άτομα ως τελική συμμετοχή. H παράταξη των blocks συμμετεχόντων, ορίζεται κατά μήκος της ευθείας εκκίνησης της αφετηρίας του μαραθωνίου δρόμου, στην προέκταση της εγκατάστασης πίσω από την αφετηρία αλλά και του σταδίου, εντός της εγκατάστασης. • Κάθε block θα έχει μήκος 84μ προκειμένου να επιτρέπει στους δρομείς να τηρούν τον κανόνα της φυσικής απόστασης 1,5μ-2μ μεταξύ των σε οριζόντια και κάθετη κατεύθυνση. Σημειώνεται ότι το πλάτος του κάθε block είναι 12μ. • Όταν οι δρομείς εισέλθουν στο block της εκκίνησης, καθώς και στο επόμενο block, θα τοποθετούνται - με βάση τον κανόνα του 1,5μ. ασφαλούς απόστασης σε συγκεκριμένες σειρές των 9 ατόμων εκάστη. Στο block εκκίνησης θα υπάρχει σαφής οδηγία για την (υποχρεωτική) θέση/στάση αναμονής εκκίνησης κάθε δρομέα, όπως αυτή ορίζεται στο Σχεδιάγραμμα: runners’ safe positioning, με τη προσδιορισμένη Ασφαλή Θέση Εκκίνησης Δρομέα (Α.Θ.Ε.Δ.) . • Οι δρομείς θα εισέρχονται στο χώρο του block στο οποίο έχουν τοποθετηθεί με βάση το παρακάτω χρονοδιάγραμμα: Αγώνας Μαραθωνίου Α: Μέχρι τις 08.45πμ Αγώνας Μαραθωνίου Β: Μέχρι τις 09.30πμ • Οι συμμετέχοντες σε κάθε block και σε κάθε σειρά καθορίζονται εκ των προτέρων ονομαστικά από το σύστημα χρονομέτρησης και φέρουν ονομαστικοποιημένο chip επί του αριθμού συμμετοχής τους, ώστε αφενός να διατηρούν την συγκεκριμένη και ορισμένη συμμετοχή τους στο block εκκίνησης ώστε να ελέγχεται η θέση τους στο block και αφετέρου να ελέγχεται η πορεία τους στην εκκίνηση, η πορεία τους στη διαδρομή (μέσω των σημείων ηλεκτρονικού ελέγχου και χρονομέτρησης), αλλά και στον τερματισμό. • Έχοντας νωρίτερα υποχρεωτική θέση/στάση αναμονής για την εκκίνηση, οι δρομείς εκκινούν διαδοχικά – εκ των πραγμάτων - διατηρώντας τις προ-υπάρχουσες αποστάσεις μεταξύ τους, προς κάθε κατεύθυνση. Η εκκίνηση των δρομέων θα πραγματοποιείται ανά 5-6 σειρές (ανά περίπου 50 συμμετέχοντες). • Να σημειωθεί ότι, οι δρομείς κατανέμονται στα blocks εκκίνησης (χωρίς δυνατότητα αυθαίρετης αλλαγής) με βάση τις επιδόσεις τους, οπότε εξασφαλίζεται ενιαίος ρυθμός κίνησης για τους συμμετέχοντες σε συγκεκριμένο block εκκίνησης, με επακόλουθο τις λιγότερες πιθανές προσπεράσεις δρομέων σε ολόκληρη την εξέλιξη του αγώνα και τον μικρότερο

δυνατό συγχρωτισμό με άλλους δρομείς, πέραν των τριγύρω ευρισκομένων. • Η απόσταση από το τέλος τoυ 1ου μέχρι την αρχή του 2ου block εκκίνησης ορίζεται σε 4-5 μ. • Η χρονοκαθυστέρηση εκκίνησης μεταξύ των blocks, δύναται να εκτείνεται μέχρι 10’. Στο χρόνο που απαιτείται για την εκκένωση του block που εκκινεί, προστίθεται α) o χρόνος που απαιτείται για την τοποθέτηση των δρομέων του επόμενου block στις υποχρεωτικές ατομικές θέσης/στάσης αναμονής για την επόμενη εκκίνηση και β) επιπλέον χρόνος 2-3’, μέχρι την έναρξη της εκκίνησης του εν λόγω block. • Για απόσταση τουλάχιστον 200μ – 300μ. (3.000 μ2) μετά την εκκίνηση θα υπάρχει ένδειξη ροής, προκειμένου να υποδεικνύονται στους δρομείς η πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν και οι αποστάσεις που θα πρέπει να τηρούν κατά τη διάρκεια του αγώνα δρόμου. • Η ώρα εκκίνησης καθενός block είναι ενδεικτική και οριστικοποιείται δύο εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή το Μαραθωνίου. Ώρα

Εκκινήσεις Α΄ Αγώνα Μαραθωνίου Δρόμου

09:00

1ο block: Elite athletes & Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α/Γ και επιδόσεις δρομέων <3 ώρες – Α1 block

09:02

2ο block – Α2 block

09:05

3ο block – Α3 block

09:08

4ο block – Α4 block

09:11

5ο block – Α5 block

09:14

6ο block – Α6 block

09:17

7ο block – Α7 block

09:20

8ο block – Α8 block

09:22

Ο τελευταίος δρομέας του Αγώνα Α περνά τη γραμμή της εκκίνησης

09:40

Ειδική εκκίνηση ΑμεΑ

Ώρα

Εκκινήσεις Β΄ Αγώνα Μαραθωνίου Δρόμου

09:45

1ο block – B1 block

09:48

2ο block – B2 block

09:51

3ο block – B3 block

09:54

4ο block – B4 block

09:57

5ο block – B5 block

10:00

6ο block (συμπεριλαμβάνονται εγγραφές χωρίς επίδοση) – B6 block

10:03

7ο block (συμπεριλαμβάνονται εγγραφές χωρίς επίδοση) – B7 block

10:06

8ο block Υπόλοιποι δρομείς& βαδιστές block

10:08

Ο τελευταίος βαδιστής του Αγώνα Β περνά τη γραμμή της εκκίνησης

Καλούνται όλοι οι συμμετέχοντες να τηρήσουν τους

– B8

18

κανόνες που διέπουν την εκκίνηση και να ακολουθούν τις οδηγίες των στελεχών και των εθελοντών/ντριων της Ο.E. του ΑΜΑ. ΠΡΟΣΟΧΗ: Η εκκίνηση αθλητών από blocks στα οποία δεν ανήκουν ελέγχεται ηλεκτρονικά και επιφέρει την αυτόματη ακύρωσή τους και τη διαγραφή τους από τον πίνακα αποτελεσμάτων. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Στο πλαίσιο υλοποίησης του περιβαλλοντικού προγράμματος του ΑΜΑ 2021, η απόρριψη των πλαστικών μπουκαλιών, και ποτηριών θα πρέπει να γίνεται στους χάρτινους και πλαστικούς κάδους μετά από τα τραπέζια υδροδοσίας, προκειμένου να διατηρείται καθαρή η διαδρομή και να προωθηθούν προς τελική ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση τα συλλεγόμενα απορρίμματα. Στον τερματισμό τα υπολείμματα μπανάνας απορρίπτονται στους κάδους με τη σχετική σήμανση, ξεχωριστά από τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα απορρίμματα προκειμένου να προωθηθούν προς κομποστοποίηση. ΑΡΓΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ Για την ολοκλήρωση του Μαραθωνίου Δρόμου και του Δυναμικού Βαδίσματος έχει καθοριστεί χρονικό όριο επτά (7) ωρών. Σε περίπτωση που δρομέας ή βαδιστής δεν ολοκληρώσει την προσπάθειά του μέσα στο καθορισμένο χρονικό διάστημα (βλέπε παρακάτω: Χρονικό Όριο Ολοκλήρωσης του Αγώνα), τότε πρέπει να διακόψει την προσπάθειά του και να μεταφερθεί στον τερματισμό από τα στελέχη της Ο.Ε. του ΑΜΑ. Εάν αποφασίσει να συνεχίσει με δική του ευθύνη, πρέπει να μετακινηθεί υποχρεωτικά στο πεζοδρόμιο και να συνεχίσει εκεί την προσπάθειά του. Το μέτρο επιβάλλεται για την ασφάλεια των δρομέων και την απρόσκοπτη ροή της κυκλοφορίας. Μετά τις αναγραφόμενες ώρες η μαραθώνια διαδρομή παραδίδεται τμηματικά στην κυκλοφορία των τροχοφόρων. Παρακαλούμε τους δρομείς να τηρήσουν τις παραπάνω οδηγίες για τη δική τους ασφάλεια. ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ ΔΡΟΜΕΩΝ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ Τους δρομείς ακολουθεί λεωφορείο της Ο.Ε. του ΑΜΑ, το οποίο μεταφέρει στον τερματισμό όσους δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να ολοκληρώσουν την προσπάθειά τους. Εάν κάποιος δρομέας εγκαταλείψει, θα πρέπει να κατευθυνθεί προς τον

πλησιέστερο σταθμό τροφοδοσίας ή να επικοινωνήσει με κάποιο στέλεχος ή εθελοντή της Ο.Ε. σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής. Σε περίπτωση που κάποιος δρομέας δεν χρειάζεται ιατρική βοήθεια, μπορεί: α) να παραμείνει στο σημείο όπου σταμάτησε έως ότου τον περισυλλέξει όχημα της διοργάνωσης που θα τον μεταφέρει υποχρεωτικά στον τερματισμό, β) να περιμένει το λεωφορείο που ακολουθεί τους τελευταίους δρομείς, το οποίο περισυλλέγει τους αθλητές που εγκαταλείπουν, γ) να κατευθυνθεί προς τον τερματισμό με δική του ευθύνη. ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ Για την ολοκλήρωση του Μαραθωνίου Δρόμου και του Δυναμικού Βαδίσματος έχει καθοριστεί χρονικό όριο επτά (7) ωρών, στις 17:10’ συνυπολογίζοντας τη χρονική καθυστέρηση όλων των διαδοχικών εκκινήσεων.

ΧΛΜ

Χρονικό Όριο

5

10:55

7,5

11:23

10

11:52

12,5

12:15

15

12:37

17,5

13:05

20

13:31

21,1

13:42

22,5

13:57

25

14:20

27,5

14:46

30

15:10

32,5

15:40

35

16:00

37,5

16:27

40

16:50

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι αθλητές που τυχόν συνεχίζουν την προσπάθειά τους πέραν του καθορισμένου χρονικού ορίου, σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής, πρέπει να γνωρίζουν ότι τρέχουν ή βαδίζουν με δική τους ευθύνη. Η Τροχαία θα παραδίδει στην κυκλοφορία την αγωνιστική διαδρομή σταδιακά, μετά τη διέλευση και του τελευταίου δρομέα από τους σταθμούς τροφοδοσίας εντός του καθορισμένου χρονικού ορίου. 22


ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΣΗ Όλοι οι δρομείς πρέπει να φέρουν το chip χρονομέτρησης που είναι κολλημένο πίσω από τον αριθμό συμμετοχής τους, το οποίο παρέλαβαν από το Κέντρο Εγγραφών και Διανομής Υλικού στο κλειστό γήπεδο του ΤάεΚβον Ντο (Παλαιό Φάληρο). Σε ενδιάμεσα σημεία της διαδρομής του Μαραθωνίου (ανά 5 χιλιόμετρα και στο 21.1χλμ.), υπάρχουν ζώνες ελέγχου ηλεκτρονικής χρονομέτρησης για την καταγραφή των ενδιάμεσων χρόνων. Όποιος αθλητής δεν έχει ηλεκτρονική ένδειξη στην εκκίνηση, στους ενδιάμεσους σταθμούς (split timing zones) και στον τερματισμό, ακυρώνεται. Το chip χρονομέτρησης μαζί με τον αριθμό του δρομέα υποδηλώνουν στο ηλεκτρονικό σύστημα την ταυτότητα του αθλητή και το block εκκίνησής του. Μόνο οι αθλητές οι οποίοι: (α) συμμετέχουν στον αγώνα έγκυρα, (β) τοποθετούνται στο σωστό block εκκίνησης, (γ) παρουσιάζουν ένδειξη χρόνου στις ζώνες ηλεκτρονικού ελέγχου και (δ) τερματίζουν εντός του χρονικού ορίου ολοκλήρωσης του αγώνα, θα περιληφθούν στα τελικά αποτελέσματα – όπου ανακοινώνεται η τελική επίδοση και οι ενδιάμεσοι χρόνοι τους – και θα παραλάβουν πιστοποιητικό συμμετοχής και επίδοσης. ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΑ Μπροστά από τον προπορευόμενο δρομέα υπάρχει όχημα με μεγάλο ψηφιακό χρονόμετρο στην οροφή. Επίσης, ψηφιακό χρονόμετρο υπάρχει στον τερματισμό. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ Η τήρηση των κανονισμών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (World Athletics - WA), της Διεθνούς Ένωσης Μαραθωνίων Δρόμων και Αγώνων Αποστάσεων (AIMS) και του ΣΕΓΑΣ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφαλή και ισότιμη συμμετοχή όλων των δρομέων σε αυτό το μαζικό αθλητικό γεγονός. Επιπλέον, απαιτείται η αμοιβαία κατανόηση και βοήθεια μεταξύ των δρομέων, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον αγώνα, όπως επιβάλλουν το αθλητικό ήθος και οι αξίες που διαπνέουν τον Αυθεντικό Μαραθώνιο. Μεμονωμένοι δρομείς αλλά και ομάδες δρομέων οφείλουν να σέβονται τους συναθλητές τους, να μην αλληλοεμποδίζονται στην προσπάθειά τους και να μην εμποδίζουν την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Σε περίπτωση μη τήρησης των κανόνων οι κριτές του αγώνα και τα στελέχη της Ο.Ε. του ΑΜΑ μπο-

ρούν να ακυρώσουν αθλητές και να τους διαγράψουν από τον πίνακα αποτελεσμάτων μετά τον αγώνα, αξιολογώντας ενστάσεις, ηλεκτρονικό και οπτικό υλικό. • Κατά τη διάρκεια του αγώνα συνιστάται και εποπτεύεται οι δρομείς να διατηρούν όσο δυνατό μεγαλύτερες αποστάσεις και να προσαρμόζονται με τα παρακάτω: • Το τρέξιμο των δρομέων δίπλα-δίπλα είναι ασφαλές μόνο όταν τηρείται απόσταση ασφαλείας μεταξύ των δρομέων 2μ. • Το τρέξιμο των δρομέων σε κλιμακωτό σχηματισμό (ο ένας μπροστά και ο άλλος πίσω δεξιά ή αριστερά) είναι ασφαλές μόνο όταν τηρείται νοητή πλαϊνή απόσταση μεταξύ των δρομέων 2μ. • Το τρέξιμο των δρομέων σε ομάδες με αποστάσεις μεταξύ των μικρότερες από αυτές που αναφέρονται παραπάνω θα πρέπει να αποφεύγεται. • Οι δρομείς θα πρέπει να τρέχουν φορώντας την αθλητική τους αμφίεση, την οποία σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να αφαιρούν πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τον τερματισμό μέχρι και την παραλαβή της τσάντας με τον ρουχισμό τους. • Το ωρολόγιο πρόγραμμα του αγώνα και η τμηματική/διαδοχική εκκίνηση των block των δρομέων γίνεται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να καθιστούν απόλυτα διαχειρίσιμη και ελεγχόμενη τη συνάθροιση των δρομέων, τόσο κατά τη διαδρομή, όσο και στον τερματισμό. ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή αθλητών με αγωνιστικά ή χειρήλατα αγωνιστικά αμαξίδια. Η Ο.Ε. του ΑΜΑ λόγω της μορφής της διαδρομής, της μεγάλης συμμετοχής δρομέων, των υποδομών – λειτουργιών για την ταυτόχρονη διεξαγωγή πολλαπλών αγώνων την ίδια μέρα, τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και σε ολόκληρη τη μαραθώνια διαδρομή, μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια των δρομέων μόνο με τους προαναφερθέντες όρους. ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή δρομέων συνοδεύοντας ζώο, ούτε η συμμετοχή με υποστήριξη μηχανικού ή άλλου μέσου, π.χ. ποδήλατο, πατίνι, skates. ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΒΑΔΙΣΜΑΤΟΣ Για τους αθλητές του Δυναμικού Βαδίσματος ισχύουν όλοι οι κανόνες που ισχύουν και για τους δρομείς, με τις παρακάτω ιδιαιτερότητες: 1. Οι αθλητές που δήλωσαν συμμετοχή στο Δυναμικό Βάδισμα τοποθετούνται υποχρεωτικά στο τελευταίο block, με ώρα εκ23


ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Διαδρομή Αυθεντικού Μ Authentic Marathon Ra

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Kifissou Ave Iera Odos KARAISKAKI STADIUM

Athinon Ave

ATHENS

P. Ralli Ave

Patission Ave OMONOIA SQUARE

Kimis Ave

Konstantinoupoleos Ave

Sp.Louis Ave

Pireaus Ave

AKROPOLIS

SYNTAGMA SQUARE

Thisseos Ave Syngrou Ave

OLYMPIC STADIUM

Kifissias Ave

Attiki Odos

Alexandras Ave

ZAPPEION MEGARON

Doukissis Plakentias

40km

35km

37.5km

HALANDRI

Messogeion Ave

PAPAGOU

Katehaki Ave Poseidonos Ave

HOLARGOS

GERAKAS 32.5km

AGIA PARASKEVI

PANATHENAIC STADIUM

30km

Vouliagmenis Ave

GLYKA NERA

Ιατρικές Υπηρεσίες Medical Χημική τουαλέτα (ανά 2,5χλμ) Toiletes (every 2.5km)

ΣΤΑΘΜΟΙ ΜΕΤΡΟ / METRO STATIONS

Νερό ΑΥΡΑ (ανά 2,5χλμ) ΑVRA water (every 2.5km)

2 Παλλήνη / Pallini

1 Αεροδρόμιο / Airport 3 Αγ. Παρασκευή / Aghia Paraskevi 4 Νομισματοκοπείο / Nomismatokopio 5 Χολαργός / Holargos 6 Εθνική Άμυνα / Ethniki Amyna

Ισοτονικό POWERADE Isotonic POWERADE

7 Κατεχάκη / Katehaki

Coca Cola Coca Cola

9 Μέγαρο Μουσικής / Megaro Moussikis

Μπάρες δημητριακών NATURE VALLEY Cereal bars NATURE VALLEY Μπανάνες DOLE DOLE bananas ES gel

M

Χρονομέτρηση Timing

Σφουγγάρια Sponges

Ενεργειακό τζέλ EthicSport EthicSport Gel

8 Αμπελόκηποι / Ampelokipi

Athens International Airp “El. Venizelos”

10 Ευαγγελισμός / Evangelismos 11 Σύνταγμα / Syntagma 12 Ακρόπολη / Akropoli

250 200 150 100 50

Όλοι οι Σταθμοί Τροφοδοσίας είναι και Σταθμοί Ανακύκλωσης Αll Feed Zones are also Recycling Zones

27.5km

HYMETTUS mountain

0

42.195 PANATHENAIC STADIUM (FINISH)

35

30


Μαραθωνίου ace Route

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΣΕΓΑΣ

ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΣΕΓΑΣ

ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ

Μarathon Run Museum

MARATHON

s

MARATHON TOMB

5km PENDELI mountain

7.5km

NEA MAKRI ANTHOUSA 10km

PALLINI

Marathonos Ave

12.5km

25km

Marathonos Ave

PIKERMI 22.5km

21.1km

15km RAFINA

20km

port

17.5km

gel 25

20

15

10

5

MARATHON (START) 0


ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

στις 13 & 14 Νοεμβρίου 2021 στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας

Μια Αύρα συγκίνησης κατακλύζει κάθε αθλητή στη γραμμή της εκκίνησης της κλασικής διαδρομής του Μαραθωνίου Αθήνας. Το AVRA WAVE θα βρίσκεται εκεί στις 13 & 14 Νοεμβρίου για να στηρίξει όλους τους δρομείς, μέσω του μεγαλύτερου κύματος δροσιάς και εμψύχωσης!

Ακολούθησέ το κι εσύ και άφησε την ενέργειά του να σε παρασύρει! www.athensauthenticmarathon.gr ##jointheavrawave


κίνησης τις 10:06’. Τυχόν εκκίνηση βαδιστή από διαφορετικό block επιφέρει την ακύρωσή του. 2. Χρονικό όριο τερματισμού είναι οι επτά (7) ώρες, στις 17:10’., συνυπολογίζοντας και τη χρονοκαθυστέρηση των διαδοχικών εκκινήσεων. 3. Οποιαδήποτε αλλαγή αγωνίσματος συνεπάγεται την αλλαγή του αριθμού συμμετοχής και μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο κατόπιν ενημέρωσης και άδειας της Ο.Ε. του ΑΜΑ, το αργότερο έως το Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021. 4. Δεν υπάρχει ξεχωριστή κατηγορία αποτελεσμάτων για το Δυναμικό Βάδισμα, ούτε νικητές. ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ – ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ Όλες οι αγωνιστικές διαδρομές είναι ελεύθερες από την κυκλοφορία των οχημάτων. Στο ρεύμα του δρόμου όπου τρέχουν οι αθλητές δεν έχουν δικαίωμα κίνησης οι μη συμμετέχοντες (θεατές, συνοδοί , κ.ά.), με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο. Το διπλανό ρεύμα από εκείνο των αθλητών παραμένει στη διάθεση της Τροχαίας, του ΕΚΑΒ και των οχημάτων υποστήριξης της διοργάνωσης. Η κίνηση συνοδών ανάμεσα σε αθλητές, η παρεμπόδιση της κίνησής τους, η μη επίδειξη της ειδικής άδειας (διαπίστευση) και η μη συμμόρφωση στις οδηγίες της Τροχαίας και των υπεύθυνων της διοργάνωσης επιφέρει την άμεση αποβολή των παραβατών από τη διαδρομή και την ακύρωση των συνοδευόμενων αθλητών. Η παρακολούθηση των αγώνων του ΑΜΑ από θεατές, συνοδούς και φίλους των δρομέων και η μετακίνησή τους επιτρέπεται μόνο με τους τρόπους που υποδεικνύονται στους ειδικούς χάρτες (Μετρό, συγκοινωνίες εκτός αγωνιστικής διαδρομής). Δεν επιτρέπεται η συνοδεία αθλητών με μη μηχανοκίνητο μέσο (π.χ. ποδήλατο). ΣΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στον αγώνα και ο τερματισμός δρομέων χωρίς αριθμό συμμετοχής. Η είσοδός τους στο Παναθηναϊκό Στάδιο θα εμποδίζεται. Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στον αγώνα και ο τερματισμός δρομέων συνοδεύοντας ζώο, ούτε η συμμετοχή και ο τερματισμός με υποστήριξη μηχανικού ή άλλου μέσου, π.χ. ποδήλατο, πατίνι, skates. Η είσοδός τους στο Παναθηναϊκό Στάδιο θα εμποδίζεται.

ΓΡΑΜΜΗ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ Εισερχόμενοι στο χώρο του τερματισμού οι αθλητές ακολουθούν την πορεία που υποδεικνύεται από κριτές και εθελοντές και οριοθετείται από κώνους. Κατευθύνονται προς τη γραμμή τερματισμού τρέχοντας τα τελευταία 170μ. στο ταρτάν του Παναθηναϊκού Σταδίου. ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο τερματισμός των αθλητών γίνεται στην αριστερή πλευρά του Σταδίου. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ Αμέσως μετά τον τερματισμό όλοι οι δρομείς πρέπει να συνεχίσουν να βαδίζουν προς την έξοδο. Εάν χρειαστούν ιατρική βοήθεια, θα τους παρασχεθεί από το ιατρικό προσωπικό που βρίσκεται στην περιοχή του τερματισμού. Αμέσως μετά τον τερματισμό οι δρομείς παραλαμβάνουν αναμνηστικό μετάλλιο και κατευθύνονται προς την έξοδο του Σταδίου χρησιμοποιώντας την ειδική ράμπα που περνάει πάνω από το αριστερό μαρμάρινο τοιχίο δίπλα στις πόρτες εισόδου και καταλήγει στα προπύλαια του Σταδίου. Οι εθελοντές που στελεχώνουν τους συγκεκριμένους σταθμούς παραλαβής μεταλλίων εποπτεύουν τη διανομή των μεταλλίων στους δρομείς ακουμπώντας τα επάνω σε ένα τραπέζι, από όπου ο δρομέας τα παραλαμβάνει ο ίδιος, χωρίς άμεση φυσική επαφή με τον εθελοντή. Έξω από το Στάδιο παρέχονται στους τερματίζοντες δρομείς: νερό, ισοτονικά ποτά, χυμοί, μπάρες δημητριακών, μπανάνες. Οι εθελοντές/ντριες που στελεχώνουν τους συγκεκριμένους σταθμούς παραλαβής εποπτεύουν τη διανομή των παραπάνω ειδών στους δρομείς ακουμπώντας τα επάνω σε ένα τραπέζι, από όπου ο δρομέας τα παραλαμβάνει ο ίδιος, χωρίς άμεση φυσική επαφή με τον εθελοντή. Κατόπιν οι δρομείς κατευθύνονται στον ειδικά διαμορφωμένο ανοικτό χώρο για να παραλάβουν τα προσωπικά τους αντικείμενα. Οι δρομείς μπορούν να επιστρέψουν στις κερκίδες του Σταδίου ακολουθώντας τις υποδείξεις των εθελοντών για να παρακολουθήσουν τον τερματισμό των συναθλητών τους. ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ Η πρόσβαση στον αγωνιστικό χώρο του Σταδίου επιτρέπεται μόνο στους δρομείς που έχουν αριθμό συμμετοχής (bib number) και τερματίζουν, καθώς και στα 27


Προσφερόμενες υπηρεσίες σε αφετηρία, τερματισμό, σταθμούς τροφοδοσίας 5km

MED WC

timing water

7,5km 10km

WC MED WC

water timing water

12,5km 15km 17,5km 20km

WC MED WC WC MED WC

water timing water water water

energy gel isotonic

energy gel

isotonic

bananas

isotonic

energy gel

energy bars

21,1 km 22,5km 25km 27,5km 30km

timing MED MED MED MED

WC WC WC WC

water timing water water timing water

isotonic

Coca cola

bananas

energy bars

32,5km 35km

MED WC MED WC

water timing water

isotonic

Coca cola

bananas

energy bars

37,5km 40km

MED WC MED WC

water timing water

isotonic

Coca cola

Finish

MED WC

timing water

isotonic

bananas

energy bars

isotonic

bananas

beverages

ΠΡΟΣΟΧΗ: Παρακαλούνται οι δρομείς να πετούν τα μπουκάλια (από νερό, Powerade), τα καπάκια από τα μπουκάλια, τα σφουγγάρια κ.λπ. στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης και πάντως μόνο στη δεξιά πλευρά του δρόμου, για να μην αποβούν επικίνδυνα για τους δρομείς που ακολουθούν. Για τη δική τους καλύτερη εξυπηρέτηση καλούνται οι δρομείς να μη συνωστίζονται στο 1ο τραπέζι κάθε σταθμού, αλλά να εξυπηρετούνται και από τα άλλα τραπέζια, τα οποία εκτείνονται σε μήκος μέχρι και 100μ σε κάθε σταθμό.

28


FORERUNNER FOR RUNNERS GARMIN.GR


ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Τερματισμός Αυθεντικο Authentic Marathon Rac

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Διαδροµές Αθλητών Athletes’ Courses

Ασφάλεια Security

Ιατρικές Υπηρεσίες Medical

Έξοδος Δροµέων Runners Exit

Χηµικές Τουαλέτες Chemical W.C.

Σηµείο Συνάντησης Δροµέων Meeting Point

Διέλευση Φιλάθλων Spectators’ Cross

Θέση Κάµερας Camera Position

Αποδυτήρια Αθλητών Changing Rooms

Παραλαβή Μεταλλίου Commemorative Medal

Απονοµή Μεταλλίων Medal Ceremony

Παραλαβή Ρούχων Clothing Collection

Χρονοµέτρηση Timing Zone

Παράδοση Ρούχων Clothing Delivery Point

Διαδροµές Θεατών Spectators’ Courses

EXIT

Μπάρες Ροής Κοινού Spectators’ Barriers Χώρος Φωτογράφων Photo Services

TV

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΣΤΑΔΙΟ PANATHENAIC STADIUM

PRESS PHOTO

ΣΕΓΑΣ

MEDIA CROSS

FINISH

TV

PRESS

TUNNEL

VIP

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ CHANGING ROOMS

TV


ού Μαραθωνίου ce Finish

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΣΕΓΑΣ

ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΣΕΓΑΣ

ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ

MARATHON Clothing Delivery Point

TO CLOTHING DELIVERY POINT (ZAPPEION)

CHANGING KIOSK

PA R

EXIT

KIN

ΙΓΛ

SPECTATORS’ CROSS SPECTATORS’ ENTRANCE

SPECTATORS’ CROSS

OFFICIAL MERCHANDISING

ΙΣΟΘΕΡΜΙΚΑ SPECTATORS’ EXIT

TV

TO TA

EC

SP RO

CRO

’C

SS

RS

TV

TV

SPEC

RS’ TATO

SS

SPECTATORS’ ENTRANCE/EXIT

ΗΖ

ΑΠ

ΠE

IOΥ


μέλη της Ο.Ε. του ΑΜΑ που έχουν τη σχετική ένδειξη στη διαπίστευσή τους. Συγγενείς, φίλοι, συνοδοί, προπονητές δεν θα πρέπει να επιδιώκουν την πρόσβαση στην περιοχή αυτή, διότι δυσκολεύουν τόσο τους δρομείς κατά την έξοδό τους όσο και τις προγραμματισμένες λειτουργίες της Ο.Ε. Επίσης, δεν επιτρέπεται η είσοδος σε οποιονδήποτε θελήσει να εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο του Σταδίου με άλλα μέσα (π.χ. ποδήλατο, πατίνι κ.λπ.). Όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να ενημερώσουν τους συνοδούς τους για τους κανονισμούς αυτούς. ΑΠΟΝΟΜΕΣ ΕΠΑΘΛΩΝ Οι Τελετές Απονομών στους τρεις πρώτες/πρώτες νικητές/νικήτριες του αγώνα θα γίνουν με απόλυτη τήρηση των κανόνων φυσικής απόστασης και περιορισμού των επαφών και με την παρουσία μόνο των συμμετεχόντων νικητών. Έπαθλα (μετάλλιο και δίπλωμα) απονέμονται στους τρεις πρώτους της γενικής κατάταξης Ανδρών και Γυναικών του Μαραθωνίου, καθώς και στους νικητές και στις νικήτριες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Μαραθωνίου Δρόμου του ΣΕΓΑΣ. Κύπελλο απονέμεται μόνο στον πρώτο αθλητή και στην πρώτη αθλήτρια του αγώνα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Κατά τη διάρκεια του αγώνα θα υπάρχει διαρκής ενημέρωση για τα αποτελέσματα στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.athensauthenticmarathon. gr. Με τη λήξη κάθε αγώνα ανακοινώνονται άμεσα τα επίσημα αποτελέσματα των πρώτων δρομέων. Τα ανεπίσημα αποτελέσματα για όλους τους συμμετέχοντες ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης μετά τη λήξη των αγώνων δίνοντας τη δυνατότητα σε όποιον ενδιαφέρεται να υποβάλει έγγραφη ένσταση εντός πέντε (5) ημερολογιακών ημερών. Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών. Μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων και σε χρονικό διάστημα μερικών ημερών οι δρομείς που τερμάτισαν έγκυρα έχουν τη δυνατότητα να «κατεβάσουν» δωρεάν από την ιστοσελίδα marathonphotos.live τα ατομικά Πιστοποιητικά Συμμετοχής τους. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Η Οργανωτική Επιτροπή συνεργάζεται με το διεθνές φωτογραφικό πρακτορείο Marathon Photos. Οι συμμετέχοντες μπορούν να προμηθευτούν φωτογραφικό υλικό από την ιστοσελίδα: marathonphotos.live. ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ Ο αγώνας θα μεταδοθεί τηλεοπτικά με ζωντανή μετάδοση από την ΕΡΤ, από τις 08:45’ μέχρι τις 12:20’.

32


ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΟΥ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ

ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ


ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ 10χλμ. ERGO H Οργανωτική Επιτροπή (Ο.Ε.) του ΑΜΑ, αποφάσισε τη διεξαγωγή του Αγώνα Δρόμου 10χλμ το απόγευμα του Σαββάτου 13 Νοεμβρίου 2021. Ο Αγώνας θα διεξαχθεί σε δύο ενότητες (Α & Β) Η ώρα εκκίνησης θα είναι στις 17:00’ και 18:00’. Αγώνας 10χλμ Α: Ώρα Εκκίνησης 17:00μμ Αγώνας 10χλμ Β: Ώρα Εκκίνησης 18.00μμ Και οι δύο αυτοί αγώνες είναι ξεχωριστοί και οι συμμετέχοντες αγωνίζονται με το bib number που έλαβαν για τον αγώνα και στην ενότητα της εγγραφής τους. Η αυθαίρετη αλλαγή αγώνα από εκείνον της εγγραφής του επιφέρει την ακύρωση του αθλητή. Σε τυχόν επιθυμία συμμετοχής και στους δύο αγώνες απαιτείται εγγραφή και για τους δύο. ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας τα ακόλουθα: • Τον αριθμό συμμετοχής και τις παραμάνες (το chip χρονομέτρησης είναι ενσωματωμένο στον αριθμό συμμετοχής), • Τον ειδικό πλαστικό σάκο για τα ρούχα, στον οποίο θα πρέπει να έχει κολληθεί το αυτοκόλλητο χαρτί με τον αριθμό συμμετοχής του δρομέα με τρόπο που αυτός να είναι ευκρινής. • 2 τουλάχιστον προστατευτικές μάσκες που θα χρησιμοποιηθούν στον χώρο του στο χώρο του αγώνα μέχρι και την εκκίνηση. ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΔΡΟΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΚΙΝΗΣΗ Οι συμμετέχοντες δρομείς μεταβαίνουν με δική τους ευθύνη στο χώρο εκκίνησης του αγώνα. Χρησιμοποιήστε το Μετρό για την απρόσκοπτη μετάβασή σας στον χώρο της αφετηρίας και αποφύγετε το αυτοκίνητο. Σημειώνεται ότι, οι δρομείς πρέπει να βρίσκονται στη Λεωφόρο Βασ. Αμαλίας (στο ύψος του Μεγάρου Μποδοσάκη), με κατεύθυνση προς το Σύνταγμα, τουλάχιστον 45’ πριν από την έναρξη του Αγώνα, δηλαδή: οι δρομείς του Α’ Αγώνα Δρόμου 10χλμ: στις 16:15’. και οι δρομείς του Β’ Αγώνα Δρόμου 10χλμ: στις 17:15’ Το Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021 θα ισχύει ολική απαγόρευση κυκλοφορίας τροχοφόρων στο κέντρο της Αθήνας και μπροστά από το Παναθηναϊκό Στάδιο από τις 15:00’ έως τις 20:00’.

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΚΙΝΗΣΗ Προσέλευση/Άφιξη συμμετεχόντων στους χώρους εκκίνησης (Λεωφόρος Αμαλίας, μπροστά στο Μέγαρο Μποδοσάκη) • Η προσέλευση των συμμετεχόντων θα γίνει από όλους τους περιμετρικούς των αγωνιστικών εκδηλώσεων σταθμούς του ΜΕΤΡΟ με συγκεκριμένες οδηγίες και συστάσεις / προτροπή / καθοδήγηση, από τις 16:00μμ έως τις 17:30 το αργότερο. • Η πρώτη ομάδα, πλήθους 50% των συμμετεχόντων/δρομέων, θα κληθούν να προσέλθουν στο χώρο της εκκίνησης του αγώνα το διάστημα από τις 16.00μμ έως τις 16.30μμ χρησιμοποιώντας τους σταθμούς Μετρό “Ευαγγελισμός” – “Πανεπιστήμιο” – “Σύνταγμα”. • Η δεύτερη ομάδα του υπολοίπου 50% των συμμετεχόντων/δρομέων, θα κληθούν να προσέλθουν στο χώρο της εκκίνησης από τις 17.00μμ έως τις 17.30μμ χρησιμοποιώντας τους σταθμούς Μετρό “Σύνταγμα” – “Μοναστηράκι“ - “Ακρόπολη“. ΧΩΡΟΙ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΔΡΟΜΕΩΝ – ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΡΟΥΧΙΣΜΟΥ Οι δρομείς μπορούν να προθερμαίνονται επί της Λεωφόρου Βασ. Αμαλίας στο ύψος της Πύλης του Αδριανού, πίσω από τον χώρο εκκίνησης. Δεν θα επιτρέπεται η προθέρμανση μπροστά από τη γραμμή εκκίνησης. • Σύσταση προς όλους τους συμμετέχοντες δρομείς να φορούν προστατευτική μάσκα από την άφιξή τους στο χώρο του αγώνα μέχρι και την εκκίνησή τους, δηλαδή μέχρι να λάβουν θέση στις ειδικές ενδείξεις Ασφαλής Θέση Εκκίνησης Δρομέα (Α.Θ.Ε.Δ.). Για την απόρριψη της προστατευτικής μάσκας θα υπάρχει επαρκής αριθμός κάδων απορριμμάτων σε ενδεδειγμένα σημεία στα blocks προς την εκκίνηση. • Η παράδοση των ρούχων των συμμετεχόντων (σε ειδικές πλαστικές τσάντες που θα διαθέσει η διοργάνωση σε όλους τους συμμετέχοντες) θα γίνει σε δύο διαφορετικούς χώρους με βάση την ώρα άφιξης των δρομέων στο χώρο της εκκίνησης και του block (θέση) εκκίνησης, στο οποίο έχουν τοποθετηθεί. Συγκεκριμένα, οι δρομείς οι οποίοι έχουν ώρα προσέλευσης: • 16.00μμ έως τις 16.30μμ, 34


θα έχουν δυνατότητα να παραδώσουν τα ρούχα τους στον ειδικά διαμορφωμένο, περιμετρικό χώρο που ορίζεται στην πλαϊνή και πίσω πλευρά του Ζάππειου Μεγάρου (προς την οδό Αμαλίας). • 17.00μμ έως τις 17.30μμ, θα μπορούν να παραδώσουν τα ρούχα τους στο ειδικό χώρο στην έξοδο του Ζαππείου Μεγάρου προς τη Λεωφόρο Β. Όλγας («Φυτώριο»). Η διευθέτηση αυτή ορίζεται προκειμένου να δημιουργηθεί άνεση στην είσοδο και έξοδο από την αλέα του Ζαππείου. • Κατά τη διάρκεια του χρόνου προθέρμανσης/ αναμονής θα πραγματοποιείται ηχητική σύσταση προς τους δρομείς που το επιθυμούν να προθερμαίνονται ατομικά (τρέξιμο, ασκήσεις ευλυγισίας, κλπ.) στους χώρους πίσω από την εκκίνηση, αποφεύγοντας να τρέχουν σε ομάδες και αποφεύγοντας σημεία που παρατηρείται συγχρωτισμός δρομέων ή συνοδών προσώπων. • Σύσταση – οδηγία προς στους δρομείς να μην έχουν μαζί τους κατά την άφιξη τους και γενικά την παραμονή τους στους χώρους των αγώνων συνοδευτικά πρόσωπα – θεατές. Τοποθέτηση στην Εκκίνηση – Διαδικασία Εκκίνησης • Οι δρομείς κάθε Αγώνα 10χλμ (Α & Β) θα κατανεμηθούν σε διαφορετικά blocks, το κάθε ένα από τα οποία θα έχει διάσταση 1.000τμ και θα περιλαμβάνει περίπου 500 άτομα ως τελική συμμετοχή. H διάταξη των blocks εκκίνησης ορίζεται κατά μήκος της ευθείας επί της Λεωφόρου Βασ. Αμαλίας (στο ύψος του Μεγάρου Μποδοσάκη), με κατεύθυνση προς το Σύνταγμα. • Κάθε block θα έχει μήκος περίπου 100μ προκειμένου να επιτρέπει στους δρομείς να τηρούν τον κανόνα της ασφαλούς απόστασης 1,5μ. μεταξύ των σε οριζόντια και κάθετη κατεύθυνση. Σημειώνεται ότι το πλάτος του κάθε block καθορίζεται στα 12μ. • Όταν οι δρομείς εισέλθουν στο 1-2 block της εκκίνησης, θα τοποθετούνται - με βάση τον κανόνα του 1,5μ. ασφαλούς απόστασης - σε συγκεκριμένες σειρές των 9 ατόμων εκάστη. Στο block εκκίνησης θα υπάρχει σαφής οδηγία για την (υποχρεωτική) θέση/στάση αναμονής εκκίνησης κάθε δρομέα, όπως αυτή ορίζεται στο Σχεδιάγραμμα: runners’ safe positioning, με τη προσδιορισμένη Ασφαλή Θέση Εκκίνησης Δρομέα (Α.Θ.Ε.Δ.) . • Οι δρομείς θα εισέρχονται στο χώρο του block, στο οποίο έχουν τοποθετηθεί με βάση το παρακάτω χρονοδιάγραμμα: Αγώνας 10χλμ Α: Μέχρι τις 16.45μμ

Αγώνας 10χλμ Β: Μέχρι τις 17.45μμ • Οι συμμετέχοντες σε κάθε block και σε κάθε σειρά καθορίζονται εκ των προτέρων ονομαστικά από το σύστημα χρονομέτρησης και φέρουν ονομαστικοποιημένο chip επί του αριθμού συμμετοχής τους, ώστε, αφενός να διατηρούν τη συγκεκριμένη και ορισμένη συμμετοχή τους στο block εκκίνησης για να ελέγχεται η θέση τους στο block και αφετέρου να ελέγχεται η πορεία τους στην εκκίνηση, η πορεία τους στη διαδρομή (μέσω των σημείων ηλεκτρονικού ελέγχου και χρονομέτρησης), αλλά και στον τερματισμό. • Έχοντας νωρίτερα υποχρεωτική θέση/στάση αναμονής για την εκκίνηση οι δρομείς εκκινούν διαδοχικά – εκ των πραγμάτων - διατηρώντας τις προ-υπάρχουσες αποστάσεις μεταξύ τους, προς κάθε κατεύθυνση. Η εκκίνηση των δρομέων θα πραγματοποιείται ανά 5-6 σειρές (ανά περίπου 50 συμμετέχοντες). • Να σημειωθεί ότι, οι δρομείς κατανέμονται στα blocks εκκίνησης (χωρίς δυνατότητα αυθαίρετης αλλαγής) με βάση τις επιδόσεις τους, οπότε εξασφαλίζεται ενιαίος ρυθμός κίνησης για τους συμμετέχοντες σε συγκεκριμένο block εκκίνησης, με επακόλουθο τις λιγότερες πιθανές προσπεράσεις δρομέων σε ολόκληρη την εξέλιξη του αγώνα και τον μικρότερο δυνατό συγχρωτισμό με άλλους δρομείς, πέραν των τριγύρω ευρισκομένων. • Η απόσταση από το τέλος τoυ 1ου μέχρι την αρχή του 2ου block εκκίνησης ορίζεται σε 4-5 μ. Η χρονοκαθυστέρηση εκκίνησης μεταξύ των block δύναται να εκτείνεται μέχρι 10’. Στο χρόνο που απαιτείται για την εκκένωση του block που εκκινεί, προστίθεται: α) o χρόνος που απαιτείται για την τοποθέτηση των δρομέων του επόμενου block στις υποχρεωτικές ατομικές θέσης/στάσης αναμονής για την επόμενη εκκίνηση και β) επιπλέον χρόνος 2-3’, μέχρι την έναρξη της εκκίνησης του εν λόγω block. • Για απόσταση τουλάχιστον 200μ – 300μ. (3.000 μ2) μετά την εκκίνηση θα υπάρχει ένδειξη ροής, προκειμένου να υποδεικνύονται στους δρομείς η πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν και οι αποστάσεις που θα πρέπει να τηρούν κατά τη διάρκεια του αγώνα δρόμου. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ Εφαρμόζεται η «εκκίνηση κατά κύματα» (“wave start”). Δίνονται συνολικά 8 διαδοχικές εκκινήσεις για τον Αγώνα Α΄ και 8 διαδοχικές εκκινήσεις για 35


τον Αγώνα Β΄ των 10χλμ, σε διαφορετικά blocks με διαφορά λίγων λεπτών μεταξύ τους. Όλοι οι συμμετέχοντες δρομείς τοποθετούνται σε blocks στον χώρο της εκκίνησης, σύμφωνα με τον αριθμό συμμετοχής τους και το χρώμα του. Το block αναγράφεται στον αριθμό συμμετοχής. Πάρτε θέση έγκαιρα στα blocks εκκίνησης με βάση το αναγραφόμενο block και το χρώμα του αριθμού συμμετοχής σας! 15 λεπτά πριν από την εκκίνηση.

Ώρα 17:00 17:02 17:05 17:08 17:11 17:14 17:17 17:20 17:23 Ώρα 18:00 18:02 18:05 18:08 18:11 18:14 18:17 18:20 18:23

Εκκινήσεις Α΄ Αγώνα Δρόμου 10χλμ Εκκινήσεις Α΄ Αγώνα Δρόμου 10χλμ 1ο block: διακεκριμένοι αθλητές & οι 450 καλύτερες επιδόσεις - Α1 block 2ο block – Α2 block 3ο block – Α3 block 4ο block – Α4 block 5ο block – Α5 block 6ο block – Α6 block 7ο block – Α7 block 8ο block – Α8 block Ο τελευταίος δρομέας του Αγώνα Α περνά τη γραμμή της εκκίνησης Εκκινήσεις Β΄ Αγώνα 10χλμ 1ο block – B1 block 2ο block – B2 block 3ο block – B3 block 4ο block (συμπεριλαμβάνονται εγγραφές χωρίς επίδοση) – B4 block 5ο block (συμπεριλαμβάνονται εγγραφές χωρίς επίδοση) – B5 block 6ο block (συμπεριλαμβάνονται εγγραφές χωρίς επίδοση) – B6 block 7ο block (συμπεριλαμβάνονται εγγραφές χωρίς επίδοση) – B7 block 8ο block Υπόλοιποι δρομείς & βαδιστές – B8 block Ο τελευταίος δρομέας του Αγώνα Β περνά τη γραμμή της εκκίνησης

Καλούνται όλοι οι συμμετέχοντες να τηρήσουν τους κανόνες που διέπουν την εκκίνηση και τις οδηγίες των στελεχών και των εθελοντών της Οργανωτικής Επιτροπής. Σημείωση: Η κατανομή των δρομέων σε blocks γί-

νεται σύμφωνα με τις επιδόσεις που πέτυχαν κατά την τελευταία τετραετία (2018-2021), όπως καταχωρήθηκαν από τους ίδιους στη δήλωση συμμετοχής τους και ελέγχθηκαν από το Γραφείο Μαραθωνίου του ΣΕΓΑΣ. Τυχόν μη αναγραφή επίδοσης στη δήλωση συμμετοχής επιφέρει την αυτόματη κατάταξη των συγκεκριμένων δρομέων σε ένα από τα δύο τελευταία blocks. Η εκκίνηση αθλητών από blocks στα οποία δεν ανήκουν ή σε άλλον αγώνα από εκείνον της εγγραφής τους ελέγχεται ηλεκτρονικά και επιφέρει την αυτόματη ακύρωση και διαγραφή τους από τον πίνακα αποτελεσμάτων. Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στον αγώνα και ο τερματισμός δρομέων χωρίς αριθμό συμμετοχής. Η είσοδός τους στο Παναθηναϊκό Στάδιο θα εμποδίζεται. Δεν επιτρέπεται επίσης η συμμετοχή στον αγώνα και ο τερματισμός δρομέων συνοδεύοντας ζώο ούτε η συμμετοχή και ο τερματισμός με υποστήριξη μηχανικού ή άλλου μέσου, π.χ. ποδήλατο, πατίνι, skates. Η είσοδός τους στο Παναθηναϊκό Στάδιο θα εμποδίζεται, όπως επίσης θα εμποδίζεται η είσοδος δρομέων με μηχανικό ή άλλο μέσο, π.χ. πατίνια, καρότσια, ποδήλατο. ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ Σε κάθε χιλιόμετρο των αγωνιστικών διαδρομών θα υπάρχει η σχετική ένδειξη. ΧΗΜΙΚΕΣ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ Χημικές τουαλέτες για την εξυπηρέτηση των συμμετεχόντων θα υπάρχουν στην εκκίνηση, στον τερματισμό, καθώς και στους σταθμούς υποστήριξης του Αγώνα. ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΡΟΜΗ Η Ο.Ε του ΑΜΑ καλύπτει υγειονομικά τον αγώνα. Το ΕΚΑΒ είναι ο φορέας της υγειονομικής κάλυψης. Ιατρική βοήθεια παρέχεται στους χώρους της εκκίνησης και του τερματισμού, καθώς και στην αγωνιστική διαδρομή. Τους τελευταίους δρομείς ακολουθεί ασθενοφόρο. Διασώστες/ Εθελοντές Παροχής Πρώτων Βοηθειών βρίσκονται σε ολόκληρη την αγωνιστική διαδρομή παρέχοντας πρώτες βοήθειες και επικοινωνώντας με τους υπεύθυνους της υγειονομικής κάλυψης των αγώνων. ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ – ΥΔΡΟΔΟΣΙΑΣ Εμφιαλωμένο νερό παρέχε36ται στους δρομείς στην εκκίνηση και στον τερματισμό. Στον Αγώνα Δρόμου 10χλμ. θα υπάρξει διπλός σταθμός νερού, στο 3,7 και στο 7,9 χλμ. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Στο πλαίσιο υλοποίησης του Περιβαλλοντικού προγράμματος του ΑΜΑ 2021 η απόρριψη των πλαστικών μπουκαλιών και ποτηριών θα πρέπει να γίνεται στους χάρτινους και πλαστικούς κάδους μετά από τα τραπέζια υδροδοσίας, προκειμένου να διατηρούνται καθαρές οι διαδρομές και να προωθηθούν προς τελική ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση τα συλλεγόμενα απορρίμματα. Στον τερματισμό τα υπολείμματα μπανάνας απορρίπτονται στους κάδους με τη σχετική σήμανση, ξεχωριστά από τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα απορρίμματα προκειμένου να προωθηθούν προς κομποστοποίηση. ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ • Χρονικό όριο για την ολοκλήρωση του Αγώνα Δρόμου 10χλμ είναι τα ενενήντα (90’) λεπτά («καθαρός» χρόνος), από την εκκίνηση του συγκεκριμένου block εκκίνησης ως το πέρασμα της γραμμής τερματισμού. Ο αγώνας δρόμου των 10χλμ ολοκληρώνεται στις 19:55’. • Μετά τις 19:55’ δεν θα επιτρέπεται στους εναπομείναντες συμμετέχοντες η είσοδος στο Στάδιο και ο τερματισμός. ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι δρομείς που τυχόν συνεχίζουν την προσπάθειά τους πέραν του καθορισμένου χρονικού ορίου, σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής, πρέπει να γνωρίζουν ότι τρέχουν ή βαδίζουν με δική τους ευθύνη και δεν θα τους επιτραπεί η είσοδος στο Στάδιο. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΣΗ Όλοι οι δρομείς πρέπει να φέρουν το chip χρονομέτρησης που είναι κολλημένο πίσω από τον αριθμό συμμετοχής τους, τα οποία παρέλαβαν από το Κέντρο Εγγραφών και Διανομής Υλικού στο κλειστό γήπεδο του Ταε κβοντό (Φάληρο), εκεί όπου ταυτόχρονα μπορούν να επισκεφθούν και τη Marathon EXPO. Υπάρχουν ζώνες ηλεκτρονικού ελέγχου και χρονομέτρησης για την καταγραφή των ενδιάμεσων χρόνων, που βρίσκονται στο 5ο χιλιόμετρο. Το chip χρονομέτρησης μαζί με τον αριθμό του δρομέα υποδηλώνουν στο ηλεκτρονικό σύστημα την ταυτότητα του αθλητή και το block εκκίνησής του.

Μόνο οι αθλητές οι οποίοι: (α) συμμετέχουν στον αγώνα έγκυρα, (β) τοποθετούνται στο σωστό block εκκίνησης, (γ) παρουσιάζουν ένδειξη χρόνου στις ζώνες ηλεκτρονικού ελέγχου, (δ) τερματίζουν εντός του χρονικού ορίου ολοκλήρωσης του αγώνα και (ε) τηρούν τους κανονισμούς (βλ. συνοδεία σκύλου, μηχανοκίνητα κλπ.), θα περιληφθούν στα τελικά αποτελέσματα –όπου ανακοινώνεται η τελική επίδοση και οι ενδιάμεσοι χρόνοι τους– και θα παραλάβουν πιστοποιητικό συμμετοχής και επίδοσης. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ Επιπλέον, απαιτείται η αμοιβαία κατανόηση και βοήθεια μεταξύ των δρομέων, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον αγώνα, όπως επιβάλλουν το αθλητικό ήθος και οι αξίες που διαπνέουν τον Αυθεντικό Μαραθώνιο. Μεμονωμένοι δρομείς αλλά και ομάδες δρομέων οφείλουν να σέβονται τους συναθλητές τους, να μην αλληλοεμποδίζονται στην προσπάθειά τους και να μην εμποδίζουν την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα Σε περίπτωση μη τήρησης των κανόνων, οι κριτές του αγώνα και τα στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής μπορούν να ακυρώσουν αθλητές και να τους διαγράψουν από τον πίνακα αποτελεσμάτων μετά τον αγώνα, αξιολογώντας ενστάσεις, ηλεκτρονικό και οπτικό υλικό. • Κατά τη διάρκεια του αγώνα συνιστάται και εποπτεύεται οι δρομείς να διατηρούν όσο δυνατό μεγαλύτερες αποστάσεις και να προσαρμόζονται με τα παρακάτω: • Το τρέξιμο των δρομέων δίπλα-δίπλα είναι ασφαλές μόνο όταν τηρείται απόσταση ασφαλείας μεταξύ των δρομέων 2μ. • Το τρέξιμο των δρομέων σε κλιμακωτό σχηματισμό (ο ένας μπροστά και ο άλλος πίσω δεξιά ή αριστερά) είναι ασφαλές μόνο όταν τηρείται νοητή πλαϊνή απόσταση μεταξύ των δρομέων 2μ. • Το τρέξιμο των δρομέων σε ομάδες με αποστάσεις μεταξύ των μικρότερες από αυτές που αναφέρονται παραπάνω θα πρέπει να αποφεύγεται. • Οι δρομείς θα πρέπει να τρέχουν φορώντας αθλητική αμφίεση, την οποία σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να αφαιρούν πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τον τερματισμό μέχρι και την παραλαβή της τσάντας με τον ρουχισμό τους. • Το ωρολόγιο πρόγραμμα του αγώνα και η τμηματική/διαδοχική εκκίνηση των blocks των δρομέων γίνεται κατά τέτοιο 38


τρόπο, ώστε να καθιστούν απόλυτα διαχειρίσιμη και ελεγχόμενη τη συνάθροιση των δρομέων, τόσο κατά τη διαδρομή, όσο και στον τερματισμό. ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ – ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΑΓΩΝΩΝ Όλες οι αγωνιστικές διαδρομές είναι ελεύθερες από την κυκλοφορία των οχημάτων. Στο ρεύμα του δρόμου στο οποίο τρέχουν οι αθλητές δεν έχουν δικαίωμα κίνησης οι μη συμμετέχοντες (θεατές, συνοδοί κ.ά.). Το διπλανό ρεύμα από εκείνο των αθλητών παραμένει στη διάθεση της Τροχαίας, του ΕΚΑΒ και των οχημάτων υποστήριξης της διοργάνωσης. Η παρακολούθηση των Αγώνων Δρόμου 10χλμ. από θεατές, συνοδούς και φίλους των δρομέων και η μετακίνησή τους επιτρέπεται μόνο με τους τρόπους που υποδεικνύονται στους ειδικούς χάρτες (Μετρό, συγκοινωνίες εκτός αγωνιστικής διαδρομής). Δεν επιτρέπεται η συνοδεία αθλητών με κανένα μέσο (π.χ. ποδήλατο, μοτοσυκλέτα) τόσο στο κατειλημμένο από τους δρομείς ρεύμα όσο και το διπλανό. Η κίνηση συνοδών ανάμεσα σε αθλητές, η μη επίδειξη της ειδικής άδειας (διαπίστευση) και η μη συμμόρφωση στις οδηγίες της Τροχαίας και των υπευθύνων της διοργάνωσης επιφέρει την άμεση αποβολή των παραβατών από τη διαδρομή και την ακύρωση των συνοδευόμενων αθλητών. ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στον αγώνα και ο τερματισμός δρομέων χωρίς αριθμό συμμετοχής. Η είσοδός τους στο Παναθηναϊκό Στάδιο θα εμποδίζεται. Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στον αγώνα και ο τερματισμός δρομέων συνοδεύοντας σκύλο, ούτε η συμμετοχή και ο τερματισμός με υποστήριξη μηχανικού ή άλλου μέσου, π.χ. ποδήλατο, πατίνι, skates. Η είσοδός τους στο Παναθηναϊκό Στάδιο θα εμποδίζεται. ΓΡΑΜΜΗ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ Εισερχόμενοι στον χώρο του τερματισμού οι αθλητές ακολουθούν την πορεία που υποδεικνύεται από κριτές και εθελοντές και οριοθετείται από κώνους. Κατευθύνονται προς τη γραμμή τερματισμού τρέχοντας τα τελευταία 170μ. εντός του Παναθηναϊκού Σταδίου. ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο τερματισμός των αθλητών γίνεται στην αριστερή πλευρά του Σταδίου.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ Αμέσως μετά τον τερματισμό όλοι οι δρομείς πρέπει να συνεχίσουν να βαδίζουν προς την έξοδο. Εάν χρειαστούν ιατρική βοήθεια θα τους παρασχεθεί από το ιατρικό προσωπικό που βρίσκεται στην περιοχή του τερματισμού. Αμέσως μετά τον τερματισμό οι δρομείς παραλαμβάνουν αναμνηστικό μετάλλιο και κατευθύνονται προς την έξοδο του Σταδίου χρησιμοποιώντας την ειδική ράμπα που περνάει πάνω από το αριστερό μαρμάρινο τοιχίο δίπλα στις πόρτες εισόδου και καταλήγει στα προπύλαια του Σταδίου. Οι εθελοντές που στελεχώνουν τους συγκεκριμένους σταθμούς παραλαβής μεταλλίων εποπτεύουν τη διανομή των μεταλλίων στους δρομείς ακουμπώντας τα επάνω σε ένα τραπέζι, από όπου ο δρομέας τα παραλαμβάνει ο ίδιος, χωρίς άμεση φυσική επαφή με τον εθελοντή. Έξω από το Στάδιο παρέχονται στους τερματίζοντες δρομείς νερό. Οι εθελοντές/ριες που στελεχώνουν τους συγκεκριμένους σταθμούς παραλαβής νερού εποπτεύουν τη διανομή του νερού στους δρομείς ακουμπώντας τα επάνω σε ένα τραπέζι, από όπου ο δρομέας τα παραλαμβάνει ο ίδιος, χωρίς άμεση φυσική επαφή με τον εθελοντή. Κατόπιν οι δρομείς κατευθύνονται προς τον ειδικά διαμορφωμένο ανοικτό χώρο , όπου παραλαμβάνουν τα προσωπικά τους αντικείμενα. Οι δρομείς μπορούν να επιστρέψουν στις κερκίδες του Σταδίου ακολουθώντας τις υποδείξεις των εθελοντών για να παρακολουθήσουν τον τερματισμό των συναθλητών τους. ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ Η πρόσβαση στον αγωνιστικό χώρο του Σταδίου επιτρέπεται μόνο στους δρομείς που έχουν αριθμό συμμετοχής (bib number) και τερματίζουν, καθώς και στα μέλη της Ο.Ε. του ΑΜΑ που έχουν τη σχετική ένδειξη στη διαπίστευσή τους. Συγγενείς, φίλοι, συνοδοί, προπονητές δεν θα πρέπει να επιδιώκουν την πρόσβαση στην περιοχή αυτή, διότι δυσκολεύουν τόσο τους δρομείς κατά την έξοδό τους όσο και τις προγραμματισμένες λειτουργίες της Ο.Ε. Επίσης, δεν επιτρέπεται η είσοδος σε οποιονδήποτε θελήσει να εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο του Σταδίου με άλλα μέσα (π.χ. ποδήλατο, πατίνι κ.λπ.). Όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να ενημερώσουν τους συνοδούς τους για τους κανονισμούς αυτούς. 39


ΑΠΟΝΟΜΕΣ ΕΠΑΘΛΩΝ Οι Τελετές Απονομών στους τρεις πρώτες/πρώτες νικητές/νικήτριες του αγώνα θα γίνουν με απόλυτη τήρηση των κανόνων φυσικής απόστασης και περιορισμού των επαφών και με την παρουσία μόνο των συμμετεχόντων νικητών. Έπαθλα (κύπελλο, μετάλλιο και δίπλωμα) απονέμονται στους τρεις (3) πρώτους της γενικής κατάταξης Ανδρών και Γυναικών των Αγώνων Δρόμου 10χλμ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Κατά τη διάρκεια του αγώνα θα υπάρχει διαρκής ενημέρωση για τα αποτελέσματα στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.athensauthenticmarathon. gr. Με τη λήξη κάθε αγώνα ανακοινώνονται άμεσα τα επίσημα αποτελέσματα των πρώτων δρομέων. Τα ανεπίσημα αποτελέσματα για όλους τους συμμετέχοντες ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης μετά τη λήξη των αγώνων, δίνοντας τη δυνατότητα σε όποιον ενδιαφέρεται να υποβάλει έγγραφη ένσταση εντός πέντε (5) ημερολογιακών ημερών. Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών. Μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων και σε χρονικό διάστημα μερικών ημερών οι δρομείς που τερμάτισαν έγκυρα έχουν τη δυνατότητα να «κατεβάσουν» δωρεάν από την ιστοσελίδα marathonphotos.live τα ατομικά Πιστοποιητικά Συμμετοχής τους. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Η Οργανωτική Επιτροπή συνεργάζεται με το διεθνές φωτογραφικό πρακτορείο Marathon Photos. Οι συμμετέχοντες μπορούν να προμηθευτούν φωτογραφικό υλικό από την ιστοσελίδα: marathonphotos.live.

40


2

1.2km

3

6

1

AMALIAS AV.

RACE START

SYNTAGMA SQ.

NATIONAL GARDEN

HILTON

FEED & RECYCLE ZONE

3 UNIVERSITY

PANATHENAIC STADIUM.

RACE FINISH

VAS. SOFIAS ΑV.

4

LYCABETTUS HILL

2 AKROPOLIS

HERODOU ATTIKOU ST.

AKADIMIAS ST.

CH. TRIKOUPI

PANEPISTIMIOU ST.

NATIONAL LIBRARY UNIVERSITY OF ATHENS

1 TEMPLE OF ZEUS

5

40

60

80

100

120

140

160

FEED & RECYCLE ZONE

km

0

1

VAS. SOFIAS ΑV.

2

FIDIPPIDOU ST.

4 LYCABETTUS HILL

10km ROAD RACE ERGO

Altitude (m)

3

5km

5

10km ROAD RACE

4

5.8km

6 SYNTAGMA

6

7

8

LIVE MUSIC

9

M METRO STATION

10

POINTS OF INTEREST

TIMING ZONE

RACE START RACE START RACE FINISH RACE FINISH FEED & RECYCLE ZONE FEED ZONE

MICHALAKOPOULOU ST.

MESSOGEION AV.

ERRIKOS DYNAN

5 ATHENS MUSIC HALL


2

AMALIAS AV.

RACE START

1

4

SYNTAGMA SQ.

PANEPISTIMIOU ST.

NATIONAL LIBRARY UNIVERSITY OF ATHENS

RIGA FERAIOU

1km

NATIONAL GARDEN

ZAPPEION

3

AKADIMIAS ST.

1 TEMPLE OF ZEUS

HERODOU ATTIKOU ST.

5

VAS. SOFIAS AV.

LYCABETTUS HILL

3 SYNTAGMA

PANATHΕNAIC STADIUM.

RACE FINISH

2 AKROPOLIS

60

70

80

90

100

110

120

0

km

1

HILTON

FEED & RECYCLE ZONE

4 UNIVERSITY

3km

2

5km ROAD RACE

VAS. SOFIAS AV.

6

3

5 LYCABETTUS HILL

5km ROAD RACE PIRAEUS BANK

Altitude (m)

4

LIVE MUSIC

METRO STATION

5

POINTS OF INTEREST

TIMING ZONE

FEED & RECYCLE ZONE

RACE FINISH

RACE START

6 ATHENS MUSIC HALL


ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ 5xλμ. ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Για να συμμετάσχει κάποιος στον Αγώνα Δρόμου 5χλμ θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας του (γεννημένος τουλάχιστον το 2009). H Οργανωτική Επιτροπή (Ο.Ε.) του ΑΜΑ, αποφάσισε τη διεξαγωγή του Αγώνα Δρόμου 5χλμ. το πρωί της Κυριακής 14 Νοεμβρίου 2021. Ο Αγώνας θα διεξαχθεί σε δύο ενότητες (Α & Β) Η ώρα εκκίνησης θα είναι στις 08:00’ και 9:00’ το πρωί της Κυριακής. Αγώνας 5χλμ Α: Ώρα Εκκίνησης 08:00πμ Αγώνας 5χλμ Β: Ώρα Εκκίνησης 09.00πμ Και οι δύο αυτοί αγώνες είναι ξεχωριστοί και οι συμμετέχοντες αγωνίζονται με το bib number που έλαβαν για τον αγώνα και στην ενότητα της εγγραφής τους. Η αυθαίρετη αλλαγή αγώνα από εκείνον της εγγραφής του επιφέρει την ακύρωση του αθλητή. Σε τυχόν επιθυμία συμμετοχής και στους δύο αγώνες απαιτείται εγγραφή και για τους δύο. ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας τα ακόλουθα: • Τον αριθμό συμμετοχής και τις παραμάνες (το chip χρονομέτρησης είναι ενσωματωμένο στον αριθμό συμμετοχής), • Τον ειδικό πλαστικό σάκο για τα ρούχα, στον οποίο θα πρέπει να έχει κολληθεί το αυτοκόλλητο χαρτί με τον αριθμό συμμετοχής του δρομέα με τρόπο που αυτός να είναι ευκρινής. • 2 τουλάχιστον προστατευτικές μάσκες που θα χρησιμοποιηθούν στον χώρο του στο χώρο του αγώνα μέχρι και την εκκίνηση. ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΔΡΟΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΚΙΝΗΣΗ Οι συμμετέχοντες δρομείς μεταβαίνουν με δική τους ευθύνη στο χώρο εκκίνησης του αγώνα. Χρησιμοποιήστε το Μετρό για την απρόσκοπτη μετάβασή σας στον χώρο της αφετηρίας και αποφύγετε το αυτοκίνητο. Σημειώνεται ότι, οι δρομείς πρέπει να βρίσκονται στη Λεωφόρο Βασ. Αμαλίας (στο ύψος του Μεγάρου Μποδοσάκη), με κατεύθυνση προς το Σύνταγμα, τουλάχιστον 45’ πριν από την έναρξη του Αγώνα, δηλαδή: οι δρομείς του Α’ Αγώνας Δρόμου 5χλμ: στις 07:15’ και οι δρομείς του Β’ Αγώνας Δρόμου 5χλμ: στις 08:15’ Την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021 θα ισχύει ολική

απαγόρευση κυκλοφορίας τροχοφόρων στο κέντρο της Αθήνας και μπροστά από το Παναθηναϊκό Στάδιο από τις 05:00’ έως τις 17:30’. ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΚΙΝΗΣΗ Προσέλευση/Άφιξη συμμετεχόντων στους χώρους εκκίνησης (Λεωφόρος Αμαλίας, μπροστά στο Μέγαρο Μποδοσάκη) • Η προσέλευση των συμμετεχόντων θα γίνει από όλους τους περιμετρικούς των αγωνιστικών εκδηλώσεων σταθμούς του ΜΕΤΡΟ με συγκεκριμένες οδηγίες και συστάσεις / προτροπή / καθοδήγηση, από τις 06:30πμ έως τις 08:30πμ το αργότερο. • Η πρώτη ομάδα, πλήθους 50% των συμμετεχόντων/δρομέων, θα κληθούν να προσέλθουν στο χώρο της εκκίνησης του αγώνα το διάστημα από τις 06.30πμ έως τις 07.30πμ χρησιμοποιώντας τους σταθμούς Μετρό “Ευαγγελισμός” – “Πανεπιστήμιο” – «Σύνταγμα”. • Η δεύτερη ομάδα του υπολοίπου 50% των συμμετεχόντων/δρομέων, θα κληθούν να προσέλθουν στο χώρο της εκκίνησης από τις 07.30πμ έως τις 08.30πμ χρησιμοποιώντας τους σταθμούς Μετρό “Σύνταγμα” – “Μοναστηράκι“ - “Ακρόπολη“. ΧΩΡΟΙ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΔΡΟΜΕΩΝ – ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΡΟΥΧΙΣΜΟΥ Οι δρομείς μπορούν να προθερμαίνονται επί της Λεωφόρου Βασ. Αμαλίας στο ύψος της Πύλης του Αδριανού, πίσω από τον χώρο εκκίνησης. Δεν θα επιτρέπεται η προθέρμανση μπροστά από τη γραμμή εκκίνησης. • Σύσταση προς όλους τους συμμετέχοντες δρομείς να φορούν προστατευτική μάσκα από την άφιξή τους στο χώρο του αγώνα μέχρι και την εκκίνησή τους, δηλαδή μέχρι να λάβουν θέση στις ειδικές ενδείξεις Ασφαλής Θέση Εκκίνησης Δρομέα (Α.Θ.Ε.Δ.). Για την απόρριψη της προστατευτικής μάσκας θα υπάρχει επαρκής αριθμός κάδων απορριμμάτων σε ενδεδειγμένα σημεία στα blocks προς την εκκίνηση. • Η παράδοση των ρούχων των συμμετεχόντων (σε ειδικές πλαστικές τσάντες που θα διαθέσει η διοργάνωση σε όλους τους συμμετέχοντες) θα γίνει σε δύο διαφορετικούς χώρους με βάση την ώρα άφιξης των δρομέων στο χώρο 43της εκκίνησης και του block (θέση) εκκίνησης, στο οποίο έχουν τοποθετηθεί. Συγκεκριμένα, οι δρομείς οι οποίοι έχουν ώρα προσέλευσης: • 06.30πμ - 07.30πμ, θα έχουν δυνατότητα να παραδώσουν τα ρούχα τους στον ειδικά διαμορφωμένο, περιμετρικό χώρο που ορίζεται στην πλαϊνή και πίσω πλευρά του Ζάππειου Μεγάρου (προς την οδό Αμαλίας). • 07.30πμ - 08.30πμ, θα μπορούν να παραδώσουν τα ρούχα τους στο ειδικό χώρο στην έξοδο του Ζαππείου Μεγάρου προς τη Λεωφόρο Β. Όλγας («Φυτώριο»). Η διευθέτηση αυτή ορίζεται προκειμένου να δημιουργηθεί άνεση στην είσοδο και έξοδο από την αλέα του Ζαππείου. • Κατά τη διάρκεια του χρόνου προθέρμανσης/ αναμονής θα πραγματοποιείται ηχητική σύσταση προς τους δρομείς που το επιθυμούν να προθερμαίνονται ατομικά (τρέξιμο, ασκήσεις ευλυγισίας, κλπ.) στους χώρους πίσω από την εκκίνηση, αποφεύγοντας να τρέχουν σε ομάδες και αποφεύγοντας σημεία που παρατηρείται συγχρωτισμός δρομέων ή συνοδών προσώπων. • Σύσταση – οδηγία προς στους δρομείς να μην έχουν μαζί τους κατά την άφιξη τους και γενικά την παραμονή τους στους χώρους των αγώνων συνοδευτικά πρόσωπα – θεατές. Τοποθέτηση στην Εκκίνηση – Διαδικασία Εκκίνησης Οι δρομείς κάθε Αγώνα και 5χλμ (Α & Β) θα κατανεμηθούν σε διαφορετικά blocks, το κάθε ένα από τα οποία θα έχει διάσταση 1.000τμ και θα περιλαμβάνει περίπου 500 άτομα ως τελική συμμετοχή. H διάταξη των blocks εκκίνησης ορίζεται κατά μήκος της ευθείας επί της Λεωφόρου Βασ. Αμαλίας (στο ύψος του Μεγάρου Μποδοσάκη), με κατεύθυνση προς το Σύνταγμα. Κάθε block θα έχει μήκος περίπου 100μ προκειμένου να επιτρέπει στους δρομείς να τηρούν τον κανόνα της ασφαλούς απόστασης 1,5μ. μεταξύ των σε οριζόντια και κάθετη κατεύθυνση. Σημειώνεται ότι το πλάτος του κάθε block καθορίζεται στα 12μ. Όταν οι δρομείς εισέλθουν στο 1-2 block της εκκίνησης, θα τοποθετούνται - με βάση τον κανόνα του 1,5μ. ασφαλούς απόστασης - σε συγκεκριμένες σειρές των 9 ατόμων εκάστη. Στο block εκκίνησης θα υπάρχει σαφής οδηγία για την (υποχρεωτική) θέση/στάση αναμονής εκκίνησης κάθε δρομέα, όπως αυτή ορίζεται στο Σχεδιάγραμμα: runners’ safe positioning, με τη προσδιορισμένη Ασφαλή Θέση Εκκίνησης Δρομέα (Α.Θ.Ε.Δ.).

Οι δρομείς θα εισέρχονται στο χώρο του block, στο οποίο έχουν τοποθετηθεί με βάση το παρακάτω χρονοδιάγραμμα: Αγώνας 5χλμ Α: Μέχρι τις 07.45πμ Αγώνας 5χλμ Β: Μέχρι τις 08.45πμ Οι συμμετέχοντες σε κάθε block και σε κάθε σειρά καθορίζονται εκ των προτέρων ονομαστικά από το σύστημα χρονομέτρησης και φέρουν ονομαστικοποιημένο chip επί του αριθμού συμμετοχής τους, ώστε, αφενός να διατηρούν τη συγκεκριμένη και ορισμένη συμμετοχή τους στο block εκκίνησης για να ελέγχεται η θέση τους στο block και αφετέρου να ελέγχεται η πορεία τους στην εκκίνηση, η πορεία τους στη διαδρομή (μέσω των σημείων ηλεκτρονικού ελέγχου και χρονομέτρησης), αλλά και στον τερματισμό. Έχοντας νωρίτερα υποχρεωτική θέση/στάση αναμονής για την εκκίνηση οι δρομείς εκκινούν διαδοχικά – εκ των πραγμάτων - διατηρώντας τις προ-υπάρχουσες αποστάσεις μεταξύ τους, προς κάθε κατεύθυνση. Η εκκίνηση των δρομέων θα πραγματοποιείται ανά 5-6 σειρές (ανά περίπου 50 συμμετέχοντες). Να σημειωθεί ότι, οι δρομείς κατανέμονται στα blocks εκκίνησης (χωρίς δυνατότητα αυθαίρετης αλλαγής) με βάση τις επιδόσεις τους, οπότε εξασφαλίζεται ενιαίος ρυθμός κίνησης για τους συμμετέχοντες σε συγκεκριμένο block εκκίνησης, με επακόλουθο τις λιγότερες πιθανές προσπεράσεις δρομέων σε ολόκληρη την εξέλιξη του αγώνα και τον μικρότερο δυνατό συγχρωτισμό με άλλους δρομείς, πέραν των τριγύρω ευρισκομένων. • Η απόσταση από το τέλος τoυ 1ου μέχρι την αρχή του 2ου block εκκίνησης ορίζεται σε 4-5 μ. • Η χρονοκαθυστέρηση εκκίνησης μεταξύ των block δύναται να εκτείνεται μέχρι 10’. Στο χρόνο που απαιτείται για την εκκένωση του block που εκκινεί, προστίθεται: α) o χρόνος που απαιτείται για την τοποθέτηση των δρομέων του επόμενου block στις υποχρεωτικές ατομικές θέσης/στάσης αναμονής για την επόμενη εκκίνηση και β) επιπλέον χρόνος 2-3’, μέχρι την έναρξη της εκκίνησης του εν λόγω block. • Για απόσταση τουλάχιστον 200μ – 300μ. (3.000 μ2) μετά την εκκίνηση θα υπάρχει ένδειξη ροής, προκειμένου να υποδεικνύονται στους δρομείς η πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν και οι αποστάσεις που θα πρέπει να τηρούν κατά τη διάρκεια του αγώνα δρόμου. 45


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ Εφαρμόζεται η «εκκίνηση κατά κύματα» (“wave start”). Δίνονται συνολικά 8 διαδοχικές εκκινήσεις για τον Αγώνα Α΄ και 8 διαδοχικές εκκινήσεις για τον Αγώνα Β΄ των 5χλμ, σε διαφορετικά blocks με διαφορά λίγων λεπτών μεταξύ τους. Όλοι οι συμμετέχοντες δρομείς τοποθετούνται σε blocks στον χώρο της εκκίνησης, σύμφωνα με τον αριθμό συμμετοχής τους και το χρώμα του. Το block αναγράφεται στον αριθμό συμμετοχής. Πάρτε θέση έγκαιρα στα blocks εκκίνησης με βάση το αναγραφόμενο blockκαι το χρώμα του αριθμού συμμετοχής σας! 15 λεπτά πριν από την εκκίνηση. Ώρα 08:00 08:02 08:05 08:08 08:11 08:14 08:17 08:20 08:23 Ώρα 09:00 09:02 09:05 09:08 09:11 09:14 09:17 09:20 09:23

Εκκινήσεις Α΄ Αγώνα Δρόμου 5χλμ 1ο block: διακεκριμένοι αθλητές & οι 450 καλύτερες επιδόσεις - Α1 block 2ο block – Α2 block 3ο block – Α3 block 4ο block – Α4 block 5ο block – Α5 block 6ο block – Α6 block 7ο block – Α7 block 8ο block – Α8 block Ο τελευταίος δρομέας του Αγώνα Α περνά τη γραμμή της εκκίνησης Εκκινήσεις Β΄ Αγώνα 5χλμ 1ο block – B1 block 2ο block – B2 block 3ο block (συμπεριλαμβάνονται εγγραφές χωρίς επίδοση) – B3 block 4ο block (συμπεριλαμβάνονται εγγραφές χωρίς επίδοση) – B4 block 5ο block (συμπεριλαμβάνονται εγγραφές χωρίς επίδοση) – B5 block 6ο block (συμπεριλαμβάνονται εγγραφές χωρίς επίδοση) – B6 block 7ο block (συμπεριλαμβάνονται εγγραφές χωρίς επίδοση) – B7 block 8ο block Υπόλοιποι δρομείς & βαδιστές – B8 block Ο τελευταίος δρομέας του Αγώνα Β περνά τη γραμμή της εκκίνησης

Καλούνται όλοι οι συμμετέχοντες να τηρήσουν τους κανόνες που διέπουν την εκκίνηση και τις οδη-

γίες των στελεχών και των εθελοντών της Οργανωτικής Επιτροπής. Σημείωση: Η κατανομή των δρομέων σε blocks γίνεται σύμφωνα με τις επιδόσεις που πέτυχαν κατά την τελευταία τετραετία (2018-2021), όπως καταχωρήθηκαν από τους ίδιους στη δήλωση συμμετοχής τους και ελέγχθηκαν από το Γραφείο Μαραθωνίου του ΣΕΓΑΣ. Τυχόν μη αναγραφή επίδοσης στη δήλωση συμμετοχής επιφέρει την αυτόματη κατάταξη των συγκεκριμένων δρομέων σε ένα από τα δύο τελευταία blocks. Η εκκίνηση αθλητών από blocks στα οποία δεν ανήκουν ή σε άλλον αγώνα από εκείνον της εγγραφής τους ελέγχεται ηλεκτρονικά και επιφέρει την αυτόματη ακύρωση και διαγραφή τους από τον πίνακα αποτελεσμάτων. Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στον αγώνα και ο τερματισμός δρομέων χωρίς αριθμό συμμετοχής. Η είσοδός τους στο Παναθηναϊκό Στάδιο θα εμποδίζεται. Δεν επιτρέπεται επίσης η συμμετοχή στον αγώνα και ο τερματισμός δρομέων συνοδεύοντας ζώο ούτε η συμμετοχή και ο τερματισμός με υποστήριξη μηχανικού ή άλλου μέσου, π.χ. ποδήλατο, πατίνι, skates. Η είσοδός τους στο Παναθηναϊκό Στάδιο θα εμποδίζεται, όπως επίσης θα εμποδίζεται η είσοδος δρομέων με μηχανικό ή άλλο μέσο, π.χ. πατίνια, καρότσια, ποδήλατο. ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ Σε κάθε χιλιόμετρο των αγωνιστικών διαδρομών θα υπάρχει η σχετική ένδειξη. ΧΗΜΙΚΕΣ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ Χημικές τουαλέτες για την εξυπηρέτηση των συμμετεχόντων θα υπάρχουν στην εκκίνηση, στον τερματισμό. ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΡΟΜΗ Η Ο.Ε του ΑΜΑ καλύπτει υγειονομικά τον αγώνα. Το ΕΚΑΒ είναι ο φορέας της υγειονομικής κάλυψης. Ιατρική βοήθεια παρέχεται στους χώρους της εκκίνησης και του τερματισμού, καθώς και στην αγωνιστική διαδρομή. Τους τελευταίους δρομείς ακολουθεί ασθενοφόρο. Διασώστες/Εθελοντές Παροχής Πρώτων Βοηθειών βρίσκονται σε ολόκληρη την αγωνιστική διαδρομή παρέχοντας πρώτες βοήθειες και επικοινωνώντας με τους υπεύθυνους της υγειονομικής κάλυψης των αγώνων. 46ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ – ΥΔΡΟΔΟΣΙΑΣ Εμφιαλωμένο νερό παρέχεται στους δρομείς στην εκκίνηση και στον τερματισμό. Στον Αγώνα Δρόμου 5χλμ., στη μέση της διαδρομής θα λειτουργήσει σταθμός υποστήριξης με εμφιαλωμένο νερό. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Στο πλαίσιο υλοποίησης του Περιβαλλοντικού προγράμματος του ΑΜΑ 2021 η απόρριψη των πλαστικών μπουκαλιών και ποτηριών θα πρέπει να γίνεται στους χάρτινους και πλαστικούς κάδους μετά από τα τραπέζια υδροδοσίας, προκειμένου να διατηρούνται καθαρές οι διαδρομές και να προωθηθούν προς τελική ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση τα συλλεγόμενα απορρίμματα . Στον τερματισμό τα υπολείμματα μπανάνας απορρίπτονται στους κάδους με τη σχετική σήμανση, ξεχωριστά από τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα απορρίμματα προκειμένου να προωθηθούν προς κομποστοποίηση. ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΑΓΩΝA • Χρονικό όριο για την ολοκλήρωση του Αγώνα Δρόμου 5χλμ είναι τα εξήντα (60’) λεπτά («καθαρός» χρόνος), από την εκκίνηση του συγκεκριμένου block εκκίνησης μέχρι το πέρασμα της γραμμής τερματισμού. Ο αγώνας δρόμου των 5χλμ ολοκληρώνεται στις 10:25’ • Μετά τις 10:25’ δεν θα επιτρέπεται στους εναπομείναντες συμμετέχοντες η είσοδος στο Στάδιο και ο τερματισμός, λόγω της επερχόμενων τερματισμών, του Μαραθωνίου δρόμου. ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι δρομείς που τυχόν συνεχίζουν την προσπάθειά τους πέραν του καθορισμένου χρονικού ορίου, σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής, πρέπει να γνωρίζουν ότι τρέχουν ή βαδίζουν με δική τους ευθύνη και δεν θα τους επιτραπεί η είσοδος στο Στάδιο. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΣΗ Όλοι οι δρομείς πρέπει να φέρουν το chip χρονομέτρησης που είναι κολλημένο πίσω από τον αριθμό συμμετοχής τους, τα οποία παρέλαβαν από το Κέντρο Εγγραφών και Διανομής Υλικού στο κλειστό γήπεδο του Ταε κβοντό (Φάληρο), εκεί όπου ταυτόχρονα μπορούν να επισκεφθούν και τη Marathon EXPO. Υπάρχουν ζώνες ηλεκτρονικού ελέγχου και χρονομέτρησης για την καταγραφή των ενδιάμεσων χρόνων, που βρίσκονται στο 1.3 και στο 4ο χλμ. Το

chip χρονομέτρησης μαζί με τον αριθμό του δρομέα υποδηλώνουν στο ηλεκτρονικό σύστημα την ταυτότητα του αθλητή και το block εκκίνησής του. Μόνο οι αθλητές οι οποίοι: (α) συμμετέχουν στον αγώνα έγκυρα, (β) τοποθετούνται στο σωστό block εκκίνησης, (γ) παρουσιάζουν ένδειξη χρόνου στις ζώνες ηλεκτρονικού ελέγχου, (δ) τερματίζουν εντός του χρονικού ορίου ολοκλήρωσης του αγώνα και (ε) τηρούν τους κανονισμούς (βλ. συνοδεία σκύλου, μηχανοκίνητα κλπ.), θα περιληφθούν στα τελικά αποτελέσματα –όπου ανακοινώνεται η τελική επίδοση και οι ενδιάμεσοι χρόνοι τους– και θα παραλάβουν πιστοποιητικό συμμετοχής και επίδοσης. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ Επιπλέον, απαιτείται η αμοιβαία κατανόηση και βοήθεια μεταξύ των δρομέων, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον αγώνα, όπως επιβάλλουν το αθλητικό ήθος και οι αξίες που διαπνέουν τον Αυθεντικό Μαραθώνιο. Μεμονωμένοι δρομείς αλλά και ομάδες δρομέων οφείλουν να σέβονται τους συναθλητές τους, να μην αλληλοεμποδίζονται στην προσπάθειά τους και να μην εμποδίζουν την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα Σε περίπτωση μη τήρησης των κανόνων, οι κριτές του αγώνα και τα στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής μπορούν να ακυρώσουν αθλητές και να τους διαγράψουν από τον πίνακα αποτελεσμάτων μετά τον αγώνα, αξιολογώντας ενστάσεις, ηλεκτρονικό και οπτικό υλικό. • Κατά τη διάρκεια του αγώνα συνιστάται και εποπτεύεται οι δρομείς να διατηρούν όσο δυνατό μεγαλύτερες αποστάσεις και να προσαρμόζονται με τα παρακάτω: • Το τρέξιμο των δρομέων δίπλα-δίπλα είναι ασφαλές μόνο όταν τηρείται απόσταση ασφαλείας μεταξύ των δρομέων 2μ. • Το τρέξιμο των δρομέων σε κλιμακωτό σχηματισμό (ο ένας μπροστά και ο άλλος πίσω δεξιά ή αριστερά) είναι ασφαλές μόνο όταν τηρείται νοητή πλαϊνή απόσταση μεταξύ των δρομέων 2μ. • Το τρέξιμο των δρομέων σε ομάδες με αποστάσεις μεταξύ των μικρότερες από αυτές που αναφέρονται παραπάνω θα πρέπει να αποφεύγεται. • Οι δρομείς θα πρέπει να τρέχουν φορώντας αθλητική αμφίεση, την οποία σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να αφαιρούν πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τον τερματισμό μέχρι και την παραλαβή της τσάντας με τον ρουχισμό 48


τους. • Το ωρολόγιο πρόγραμμα του αγώνα και η τμηματική/ διαδοχική εκκίνηση των blocks των δρομέων γίνεται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να καθιστούν απόλυτα διαχειρίσιμη και ελεγχόμενη τη συνάθροιση των δρομέων, τόσο κατά τη διαδρομή, όσο και στον τερματισμό. ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ – ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΑΓΩΝΩΝ Όλες οι αγωνιστικές διαδρομές είναι ελεύθερες από την κυκλοφορία των οχημάτων. Στο ρεύμα του δρόμου στο οποίο τρέχουν οι αθλητές δεν έχουν δικαίωμα κίνησης οι μη συμμετέχοντες (θεατές, συνοδοί κ.ά.). Το διπλανό ρεύμα από εκείνο των αθλητών παραμένει στη διάθεση της Τροχαίας, του ΕΚΑΒ και των οχημάτων υποστήριξης της διοργάνωσης. Η παρακολούθηση των Αγώνων Δρόμου 5χλμ από θεατές, συνοδούς και φίλους των δρομέων και η μετακίνησή τους επιτρέπεται μόνο με τους τρόπους που υποδεικνύονται στους ειδικούς χάρτες (Μετρό, συγκοινωνίες εκτός αγωνιστικής διαδρομής). Δεν επιτρέπεται η συνοδεία αθλητών με κανένα μέσο (π.χ. ποδήλατο, μοτοσυκλέτα) τόσο στο κατειλημμένο από τους δρομείς ρεύμα όσο και το διπλανό. Η κίνηση συνοδών ανάμεσα σε αθλητές, η μη επίδειξη της ειδικής άδειας (διαπίστευση) και η μη συμμόρφωση στις οδηγίες της Τροχαίας και των υπευθύνων της διοργάνωσης επιφέρει την άμεση αποβολή των παραβατών από τη διαδρομή και την ακύρωση των συνοδευόμενων αθλητών. ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στον αγώνα και ο τερματισμός δρομέων χωρίς αριθμό συμμετοχής. Η είσοδός τους στο Παναθηναϊκό Στάδιο θα εμποδίζεται. Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στον αγώνα και ο τερματισμός δρομέων συνοδεύοντας σκύλο, ούτε η συμμετοχή και ο τερματισμός με υποστήριξη μηχανικού ή άλλου μέσου, π.χ. ποδήλατο, πατίνι, skates. Η είσοδός τους στο Παναθηναϊκό Στάδιο θα εμποδίζεται. ΓΡΑΜΜΗ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ Εισερχόμενοι στον χώρο του τερματισμού οι αθλητές ακολουθούν την πορεία που υποδεικνύεται από κριτές και εθελοντές και οριοθετείται από κώνους. Κατευθύνονται προς τη γραμμή τερματισμού τρέχοντας τα τελευταία 170μ. εντός του Παναθη-

ναϊκού Σταδίου. ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο τερματισμός των αθλητών γίνεται στην αριστερή πλευρά του Σταδίου. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ Αμέσως μετά τον τερματισμό όλοι οι δρομείς πρέπει να συνεχίσουν να βαδίζουν προς την έξοδο. Εάν χρειαστούν ιατρική βοήθεια θα τους παρασχεθεί από το ιατρικό προσωπικό που βρίσκεται στην περιοχή του τερματισμού. Αμέσως μετά τον τερματισμό οι δρομείς παραλαμβάνουν αναμνηστικό μετάλλιο και κατευθύνονται προς την έξοδο του Σταδίου χρησιμοποιώντας την ειδική ράμπα που περνάει πάνω από το αριστερό μαρμάρινο τοιχίο δίπλα στις πόρτες εισόδου και καταλήγει στα προπύλαια του Σταδίου. Οι εθελοντές που στελεχώνουν τους συγκεκριμένους σταθμούς παραλαβής μεταλλίων εποπτεύουν τη διανομή των μεταλλίων στους δρομείς ακουμπώντας τα επάνω σε ένα τραπέζι, από όπου ο δρομέας τα παραλαμβάνει ο ίδιος, χωρίς άμεση φυσική επαφή με τον εθελοντή. Έξω από το Στάδιο παρέχονται στους τερματίζοντες δρομείς νερό. Οι εθελοντές/ντριες που στελεχώνουν τους συγκεκριμένους σταθμούς παραλαβής νερού εποπτεύουν τη διανομή του νερού στους δρομείς ακουμπώντας τα επάνω σε ένα τραπέζι, από όπου ο δρομέας τα παραλαμβάνει ο ίδιος, χωρίς άμεση φυσική επαφή με τον εθελοντή. Κατόπιν οι δρομείς κατευθύνονται προς τον ειδικά διαμορφωμένο ανοικτό χώρο , όπου παραλαμβάνουν τα προσωπικά τους αντικείμενα. Οι δρομείς μπορούν να επιστρέψουν στις κερκίδες του Σταδίου ακολουθώντας τις υποδείξεις των εθελοντών για να παρακολουθήσουν τον τερματισμό των συναθλητών τους. ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ Η πρόσβαση στον αγωνιστικό χώρο του Σταδίου επιτρέπεται μόνο στους δρομείς που έχουν αριθμό συμμετοχής (bib number) και τερματίζουν, καθώς και στα μέλη της Ο.Ε. του ΑΜΑ που έχουν τη σχετική ένδειξη στη διαπίστευσή τους. Συγγενείς, φίλοι, συνοδοί, προπονητές δεν θα πρέπει να επιδιώκουν την πρόσβαση στην περιοχή αυτή, διότι δυσκολεύουν τόσο τους δρομείς κατά την έξοδό τους όσο και τις προγραμματισμένες λειτουργίες της Ο.Ε. Επίσης, δεν επιτρέπεται η είσοδος σε οποιονδήποτε θελήσει να ει49


σέλθει στον αγωνιστικό χώρο του Σταδίου με άλλα μέσα (π.χ. ποδήλατο, πατίνι κ.λπ.). Όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να ενημερώσουν τους συνοδούς τους για τους κανονισμούς αυτούς. ΑΠΟΝΟΜΕΣ ΕΠΑΘΛΩΝ Οι Τελετές Απονομών στους τρεις πρώτες/ πρώτες νικητές/νικήτριες του αγώνα θα γίνουν με απόλυτη τήρηση των κανόνων φυσικής απόστασης και περιορισμού των επαφών και με την παρουσία μόνο των συμμετεχόντων νικητών. Έπαθλα (κύπελλο, μετάλλιο και δίπλωμα) απονέμονται στους τρεις (3) πρώτους της γενικής κατάταξης Ανδρών και Γυναικών των Αγώνων Δρόμου 5χλμ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Κατά τη διάρκεια του αγώνα θα υπάρχει διαρκής ενημέρωση για τα αποτελέσματα στην ιστοσελίδα

της διοργάνωσης www.athensauthenticmarathon. gr. Με τη λήξη κάθε αγώνα ανακοινώνονται άμεσα τα επίσημα αποτελέσματα των πρώτων δρομέων. Τα ανεπίσημα αποτελέσματα για όλους τους συμμετέχοντες ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης μετά τη λήξη των αγώνων, δίνοντας τη δυνατότητα σε όποιον ενδιαφέρεται να υποβάλει έγγραφη ένσταση εντός πέντε (5) ημερολογιακών ημερών. Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών. Μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων και σε χρονικό διάστημα μερικών ημερών οι δρομείς που τερμάτισαν έγκυρα έχουν τη δυνατότητα να «κατεβάσουν» δωρεάν από την ιστοσελίδα marathonphotos.live τα ατομικά Πιστοποιητικά Συμμετοχής τους. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Η Οργανωτική Επιτροπή συνεργάζεται με το διεθνές φωτογραφικό πρακτορείο Marathon Photos. Οι συμμετέχοντες μπορούν να προμηθευτούν φωτογραφικό υλικό από την ιστοσελίδα: marathonphotos.live.

50


Κλείστε ραντεβού μέσω του Digital Clinic app Tώρα, για να εξεταστείτε στο Metropolitan Hospital, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω της εφαρμογής Digital Clinic. Έχετε ήδη την εφαρμογή; Μπείτε & κλείστε ραντεβού. Δεν την έχετε ακόμα; Kατεβάστε την στο App Store ή στο Google Play.

* Εξαιρούνται σπιρομετρήσεις, ενδοσκοπικό, παιδιατρικό, καρδιολογικό και τμήμα πυρηνικής ιατρικής

Digital Clinic ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Υπερήφανος Xορηγός Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθήνας


ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Για να απολαύσετε τη μοναδική εμπειρία της συμμετοχής σε κάποιον από τους αγώνες δρόμου του Αυθεντικού Μαραθωνίου και να μη θέσετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο πρέπει να είστε σε καλή φυσική κατάσταση και υγιείς κατά την ημέρα του αγώνα. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Ως ΣΕΓΑΣ και Οργανωτική Επιτροπή (Ο.Ε.) του Μαραθωνίου Αθήνας σας καλωσορίζουμε και χαιρόμαστε ιδιαίτερα για τη συμμετοχή σας. Είμαστε όμως ηθικά υποχρεωμένοι να επιστήσουμε την προσοχή σε όλους τους συμμετέχοντες και ειδικότερα σε όσους δεν προετοιμάστηκαν επαρκώς το προηγούμενο διάστημα για κάποιον από τους αγώνες του Αυθεντικού Μαραθωνίου. Τα παραπάνω ισχύουν ακόμη περισσότερο για την απόσταση των 42.195μ. του Μαραθωνίου Δρόμου, όπου το επίπεδο φυσικής κατάστασης των δρομέων πρέπει να είναι ικανοποιητικό, είτε είναι έμπειροι είτε νεοφερμένοι δρομείς. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι, είτε έχουν κάνει ιατρικό check up (ιδιαίτερα καρδιολογικό, το οποίο θεωρείται πολύ σημαντικό για όλους) είτε όχι, είτε υπάρχει βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό πάσης φύσεως είτε όχι, σε κάθε περίπτωση, η ευθύνη συμμετοχής βαραίνει αποκλειστικά τον αθλητή. Τα παρακάτω αποσκοπούν στην καλύτερη δυνατή ενημέρωση όλων των συμμετεχόντων, συμβάλλουν στην απόδοσή σας, στην ευχάριστη και ασφαλή σας συμμετοχή –όχι στον εκφοβισμό σας. ΠΡΟΣΟΧΗ: Εάν υπάρχει κάποιο σοβαρό ιατρικό πρόβλημα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει απώλεια αισθήσεων (π.χ. διαβήτης), παρακαλούμε να βάλετε έναν σταυρό μπροστά από τον αριθμό σας και να σημειώσετε στο πίσω μέρος του αριθμού τις λεπτομέρειες της πάθησής σας και την φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείτε.

ΜΗΝ ΤΡΕΞΕΤΕ ΑΝ ΔΕΝ ΑΙΣΘΑΝΕΣΤΕ ΚΑΛΑ Μην τρέξετε εάν δεν αισθάνεστε καλά, ακόμη και αν το επιθυμείτε πολύ και προετοιμαστήκατε καταλλήλως γι’ αυτό. Τα περισσότερα ιατρικά περιστατικά συμβαίνουν σε αθλητές οι οποίοι, παρόλο που δεν αισθάνονται καλά, συμμετέχουν κανονικά, διότι δεν θέλουν να χάσουν το συγκεκριμένο αθλητικό γεγονός. Αν νιώθετε ότι έχετε πυρετό, εάν κάνετε εμετούς, εάν έχετε διάρροια ή πόνους στο στήθος, παρακαλούμε μην λάβετε μέρος σε αγώνα δρόμου και ιδιαίτερα στον Μαραθώνιο. Μη διακινδυνεύετε την υγεία σας. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εάν ένα μήνα πριν το Μαραθώνιο δεν μπορείτε να τρέξετε άνετα τουλάχιστον τη μισή απόσταση (21.1 χιλιόμετρα), τότε, κατά πάσα πιθανότητα, στη διάρκεια του Μαραθωνίου δεν θα αισθάνεστε ασφαλείς ούτε θα απολαύσετε τη συμμετοχή σας. Παρακαλούμε να μην τρέξετε σε αυτή την περίπτωση. Μπορείτε να συμμετάσχετε στους Αγώνες Δρόμου 5 και 10χλμ. και να τερματίσετε στο Παναθηναϊκό Στάδιο. ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ Αποφύγετε την έντονη προπόνηση και ξεκουραστείτε από νωρίς. Ετοιμάστε αποβραδίς τα απαραίτητα αντικείμενα για τη συμμετοχή σας. Το δείπνο σας να είναι ελαφρύ και, αναλογικά, πλούσιο σε υδατάνθρακες (π.χ. ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, δημητριακά, πατάτες). Να μη ξεχάσετε την ενυδάτωσή σας, ιδιαίτερα εάν για την ημέρα του αγώνα προβλέπεται υψηλή για την εποχή θερμοκρασία. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη. ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ • Ντυθείτε με τα κατάλληλα ρούχα, ανάλογα με τον καιρό. Φορέστε παπούτσια με τα οποία έχετε ξανατρέξει και γνωρίζετε ότι δεν θα σας δημιουργήσουν φουσκάλες, όπως και ρούχα και κάλτσες που έχουν χρησιμοποιηθεί 52


και πλυθεί τουλάχιστον μία φορά και δεν εμποδίζουν την ομαλή κίνησή σας με οποιοδήποτε τρόπο (τριβές, ρούχα στενά, φαρδιά, βαριά, από ακατάλληλα υλικά). • Προγευματίστε μερικές ώρες πριν την ώρα εκκίνησης, πολύ ελαφρά, αποφεύγοντας τα λίπη. • Ξεκινήστε έγκαιρα για την αφετηρία και αποφύγετε οτιδήποτε θα μπορούσε να σας δημιουργήσει άγχος. • Ξεκινήστε τον αγώνα σας καλά ενυδατωμένοι. Έως μισή ώρα πριν τον αγώνα μπορείτε να καταναλώσετε 250ml νερό, ειδικά εάν η μέρα προβλέπεται ζεστή. • Αναθεωρήστε έγκαιρα και από την αρχή το πλάνο σας για τον αγώνα επιβραδύνοντας το ρυθμό σας όταν οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς ή αποκλίνουν από τις συνήθεις για την εποχή (ζέστη, υγρασία και προπάντων συνδυασμός τους).Ο ρυθμός, η ένταση με την οποία επιλέγετε να τρέξετε είναι το κρισιμότερο ζήτημα που αφορά τη διαχείριση των δυνάμεών σας. ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ Όσο περισσότερο πιέζεστε να ολοκληρώσετε τον αγώνα, τόσο αυξάνεται η σημασία της τακτικής ενυδάτωσης και της κατάλληλης τροφοδοσίας. Να πίνετε τακτικά, αλλά να μην το παρακάνετε. Η κατανάλωση λιγότερων υγρών απ’ ό,τι πρέπει μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, αφού είναι απαραίτητο να αναπληρώνονται τα υγρά που χάνονται από το σώμα με τον ιδρώτα. Η υπερβολική κατανάλωση υγρών από την άλλη, μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνη και να οδηγήσει σε υπονατριαιμία και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και σε θάνατο. Να πίνετε υγρά τακτικά και όταν νιώθετε ότι το χρειάζεστε, ωστόσο όχι σε μεγάλες ποσότητες και μονορούφι πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον αγώνα. Οι ανάγκες του κάθε αθλητή σε υγρά διαφέρουν ανάλογα με το πόσο ιδρώνει, τη σωματική του διάπλαση, την ταχύτητα που τρέχει και, κυρίως, τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν την ημέρα του αγώνα. Οι ταχύτεροι αθλητές (κάτω από 3.30 ώρες)

μπορεί σε μία ζεστή ημέρα να χρειαστούν ένα λίτρο υγρών ανά μία ώρα. Οι πιο αργοί αθλητές μπορεί να χρειαστούν λιγότερο. Σε μία δροσερή μέρα δεν χρειάζονται, συνήθως, παραπάνω από 500 ml ανά ώρα. Να προτιμάτε τα σκευάσματα που έχετε ήδη δοκιμάσει. Να προτιμάτε τα ρευστά και παχύρευστα σκευάσματα που αφομοιώνονται ευκολότερα από τον οργανισμό. Ωστόσο, δεν αντενδείκνυται η τροφοδοσία με ξηρά τροφή κατά τη διάρκεια πολύωρης επιβάρυνσης, ειδικά για τους πιο αργούς δρομείς, εάν το μέτρο αυτό έχει ήδη δοκιμαστεί. Εμπιστευθείτε την τροφοδοσία των σταθμών της Οργανωτικής Επιτροπής, αν και μπορείτε να μεταφέρετε οι ίδιοι την τροφοδοσία της επιλογής σας. Υπάρχουν αρκετοί σταθμοί υποστήριξης όπου παρέχεται νερό. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να πίνετε νερό σε κάθε σταθμό, φροντίστε όμως να καταπίνετε μεγάλες γουλιές τακτικά. Εάν χρειάζεστε ισοτονικά ποτά αντί για νερό, αυτά θα παρέχονται σε προκαθορισμένους σταθμούς (βλέπε σχετικό πίνακα). Τρέξτε ελαφρά, ιδιαίτερα εάν το επίπεδο της προετοιμασίας σας για τον αγώνα στον οποίο συμμετέχετε δεν είναι ικανοποιητικό. Ακολουθήστε αυτή τη συμβουλή και το πιο πιθανό είναι να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις του αγώνα χωρίς να χρειαστείτε ιατρική βοήθεια. Ιατροί και εθελοντές που παρέχουν Πρώτες Βοήθειες θα βρίσκονται στη διαδρομή και θα καλύψουν υγειονομικά ολόκληρες τις αγωνιστικές διαδρομές και όχι μόνο τα σημεία όπου υπάρχουν σταθμοί τροφοδοσίας. Εάν εγκαταλείψετε, κατευθυνθείτε στον πιο κοντινό σταθμό όπου παρέχεται ιατρική βοήθεια. Δώστε προσοχή σε αυτές τις συμβουλές και ακολουθήστε τις σαν οδηγό πριν και κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου. ΣΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ Όταν τερματίσετε, μη σταθείτε ακίνητοι. Συνεχίστε να περπατάτε, ειδικά εάν αισθάνεστε ζάλη και πιείτε αρκετά υγρά, ώστε να αναπληρώσετε όσα έχετε χάσει κατά τη διάρκεια

53


του αγώνα (ιδιαίτερα όσοι τερματίζουν τον Μαραθώνιο Δρόμο). Κατευθυνθείτε στο χώρο παραλαβής των προσωπικών σας αντικειμένων όσο γίνεται πιο γρήγορα, πάρτε το σακίδιό σας και φορέστε στεγνά και ζεστά ρούχα. Η χρήση της ισοθερμικής κουβέρτας είναι προσωρινό μέτρο, δεν είναι επαρκής για να αποτρέψετε το κρυολόγημα ή την υποθερμία. Στη συνέχεια, φροντίστε να πίνετε κάτι, αλλά αργά, καθώς και να φάτε, πάντα με τον ίδιο ρυθμό. Μετά τον τερματισμό μην πιείτε μεγάλες ποσότητες νερού. Μπορείτε να ενυδατώνεστε σταδιακά και τακτικά μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες. Φάτε λίγη αλμυρή τροφή και φροντίστε να πίνετε υγρά ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Κατ’ αυτό τον τρόπο, θα αποφύγετε την υπονατριαιμία, καθώς θα αναπληρώσετε το νερό, το αλάτι και το γλυ-

κογόνο τα οποία χάσατε κατά τη διάρκεια του αγώνα. Μερικοί αθλητές αισθάνονται ότι θα λιποθυμήσουν ακόμα και μιάμιση ώρα μετά τον αγώνα, επειδή δεν πίνουν αρκετά υγρά ή δεν τρώνε καλά. Αλλά και πάλι μην πίνετε υπερβολικά. Εάν για οποιοδήποτε λόγο αισθανθείτε ατονία, ζάλη, αδυναμία να κινηθείτε, απευθυνθείτε αμέσως στο παρευρισκόμενο ιατρικό προσωπικό. Μέσα στις επόμενες ώρες μετά τον τερματισμό σας, αν δεν σας εμποδίζει έντονα κάποιος τραυματισμός, φροντίστε να κινηθείτε για λίγει ώρα βαδίζοντας. Αυτό θα σας βοηθήσει να αναρρώσετε από τη μεγάλη προσπάθειά σας συντομότερα. Αν και δεν απομακρύνει την αιτιολογία της κόπωσης, ένα πολύ ελαφρύ massage με ήπιες μαλάξεις από κάποιον ειδικό θα μπορούσε να προσφέρει αίσθηση ανακούφισης και να επιταχύνει την πορεία της αποκατάστασης.

54ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟΝ ΑΜΑ Οι υψηλού επιπέδου υπηρεσίες της διοργάνωσης

Ως μέρος της εγγραφής, στους συμμετέχοντες στον ΑΜΑ παρέχονται: • Ηλεκτρονική Χρονομέτρηση (Bib με ενσωματωμένο chip) • Δωρεάν Μεταφορά στην Αφετηρία του Μαραθωνίου (από Αθήνα) • Νερό και Χημικές Τουαλέτες (WC) στην Αφετηρία του Μαραθωνίου. • Σταθμοί Τροφοδοσίας και WC ανά 2,5χλμ. της διαδρομής και στον τερματισμό (νερό, ισοτονικό, χυμούς, energy gel, μπανάνες και μπάρες δημητριακών) • Ιατρικές Υπηρεσίες, από γιατρούς και Εθελοντές Παροχής Πρώτων Βοηθειών • Ασφαλής Διαχείριση Ρουχισμού Δρομέων • Ασφάλιση από Ατύχημα κατά τη διάρκεια των αγώνων • Μετάλλιο Τερματισμού (μέρος σειράς 8 μεταλλίων 2019-27) • Online Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων και live αποτελέσματα • Δωρεάν Αpp με υπηρεσία live tracking εφόσον το επιλέξει ο δρομέας • Πιστοποιητικό Συμμετοχής με χρόνους τερματισμού και ενδιάμεσα περάσματα • Ηλεκτρονικό Αναμνηστικό Bulletin (μετά τον αγώνα) καθώς και το παρόν Bulletin με Τεχνικές Οδηγίες και Ιατρικές Συμβουλές • Ηλεκτρονικά Newsletters στη διάρκεια της χρονιάς Επίσης, ανάλογα με το επίπεδο εγγραφής παρέχονται Επίσημο T-shirt αγώνα, Κάρτα Δωρεάν Μετακινήσεων με τα ΜΜΜ, Εκπτώσεις για Μουσεία και Πρόγραμμα Προνομιακής Φιλοξενίας και προσφέρονται προαιρετικές υπηρεσίες όπως Αναμνηστικές Προσωπικές Φωτογραφίες και Αναμνηστικά του AMA.

56


katahwrisi_MARAHWNIOU_2021_final_outlined.pdf 1 3/11/2021 4:47:10 μμΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΤΟΥ ΑΜΑ 2021

Ο Δρομέας- Ημεροδρόμος από τον Κώστα Βαρώτσο Ο Μαραθώνιος είναι ένας αγώνας βγαλμένος από τη ζωή. Ο Δρομέας- Ημεροδρόμος του μεταλλίου τρέχει προς το μέλλον, ενώ οι γραμμές- ραβδώσεις

που

διακρίνονται

στο βάθος της σύνθεσης, συμβολίζουν τις φάσεις της Ιστορίας από το 490 π.Χ. έως το σήμερα και το αύριο. Ο Δρομέας - Ημεροδρόμος στέλνει μέσα από τη διαδρομή του ένα μήνυμα συνέχειας, ελπίδας και νίκης. Ένα μήνυμα ότι η επιμονή, η προσπάθεια και η αντοχή, που διακρίνουν τους Μαραθωνοδρόμους, είναι αρετές που μας οδηγούν στο μέλλον.

59


ATHENS MARATHON ATHENS HALF MARATHON

2 1 App Athens Races

LIVE TRACKING

COURSE MAP REVIEW RACE INFO

Download “Athens Marathon and Half” app


Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ (mobile App) ΤΟΥ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΥ Δωρεάν Live Tracking του αγώνα σου

Ο ΣΕΓΑΣ καινοτομεί και σας φέρνει την ενιαία πλέον mobile εφαρμογή «Athens Marathon and Half» η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα τρέχοντα μεγάλα δρομικά γεγονότα του ΣΕΓΑΣ (Μαραθώνιο & Ημιμαραθώνιο Αθήνας). Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν μέσω Google Play και App Store και θα την βρείτε κάνοντας αναζήτηση «Athens Marathon and Half». Στη συνέχεια επιλέξτε τον αγώνα Athens Marathon και είστε έτοιμοι! Έτσι, δρομείς και θεατές μπορούν να παρακολουθήσουν σε πραγματικό χρόνο (LiveTracking) την εξέλιξη των αγώνων του Μαραθωνίου Αθήνας από το κινητό, tablet ή υπολογιστή τους. Ο χρήστης της εφαρμογής μπορεί να παρακολουθεί ταυτόχρονα έως και 25 δρομείς της επιλογής του, εφόσον ξέρει τον αριθμό συμμετοχής τους, λαμβάνοντας ειδοποιήσεις κάθε φορά για το εάν και με τι χρόνο περνούν από τα σημεία όπου υπάρχει σταθμός ελέγχου ηλεκτρονικής χρονομέτρησης. Επίσης, θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για τους 15 αθλητές που προπορεύονται σε κάθε έναν εκ των αγώνων, ενώ οι δρομείς/ χρήστες θα μπορούν να μοιράζονται τις επιδόσεις τους με φίλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να ανεβάζουν selfies με τα εντυπωσιακά φίλτρα του αγώνα, και να βρίσκουν κάθε στιγμή όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που αφορούν στον αγώνα τους! 61Η «ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ» ΤΗΣ ΑΥΘΕΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ Μια πρόκληση για δυνατούς δρομείς

Η Αυθεντική διαδρομή θεωρείται μία δύσκολη αγωνιστική διαδρομή, με αρκετές ανηφόρες στa δύο (μεσαία) από τα τέσσερα μέρη της: Το πρώτο, από τον Μαραθώνα μέχρι την πόλη της Νέας Μάκρης (10χλμ.) είναι επίπεδο, με τα πρώτα 3χλμ να είναι λίγο κατηφορικά, εύκολο να παρασύρουν τον δρομέα σε ρυθμούς που δεν πρέπει. Το δεύτερο τμήμα της καλύπτει οκτώ χιλιόμετρα, όπου εναλλάσσονται ανηφόρες και κατηφόρες, με μία παρατεταμένη απότομη κατηφόρα μετά το 17οχλμ. Από το 18ο μέχρι το 31οχλμ οι ανηφόρες διαδέχονται η μία την άλλη, με ενδιάμεσες στιγμές ανάσας σε επίπεδα μέρη, παρουσιάζοντας μεγάλες προκλήσεις στις ανηφόρες του 20ου, 25ου, 28ου και 31ουχλμ. Ο δρομέας δεν θα πρέπει να τρέχει επιθετικά σ’ αυτό το μέρος της διαδρομής. Το τέταρτο μέρος της διαδρομής περιλαμβάνει τα τελευταία 11 χιλιόμετρα και οι κατηφόρες του, ιδίως οι μεγαλύτερες στο 32ο και 37οχλμ, είναι μία πρόκληση για τα κουρασμένα πόδια του μαραθωνοδρόμου. Βεβαίως, η καλύτερη ανάμνηση του Μαραθωνίου Αθήνας είναι τα τελευταία κατηφορικά 600μ. της Ηρώδου Αττικού και ακόμη περισσότερο η είσοδος στο μοναδικό στον κόσμο, γεμάτο από θεατές και φίλους Καλλιμάρμαρο Στάδιο. 63


C

M

Y

M

Y

Y

MY

K


ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΜΑ

Με όραμα Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα, με στόχο ένα Zero Waste Future Ο ΣΕΓΑΣ σέβεται το περιβάλλον, υποστηρίζει τους στόχους του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη και ακολουθεί τις «πράσινες» κατευθύνσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Από το 2019, διευρύνει τις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες του και με σύμμαχο την Coca-Cola και την πλατφόρμα κοινωνικής προσφοράς «ZERO WASTE FUTURE» της εταιρείας, εντείνει τις δράσεις του, με στόχο την αλλαγή συμπεριφοράς απέναντι στα απορρίμματα και έναν Μαραθώνιο χωρίς απορρίμματα. Έτσι, στο πλαίσιο του ΑΜΑ και με στόχο να απομειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμά του, θα εφαρμοστούν εκτεταμένες δράσεις ανακύκλωσης και θα υιοθετηθούν πρακτικές κυκλικής οικονομίας, όπως: • εκτεταμένο πρόγραμμα συλλογής πλαστικών φιαλών και συσκευασιών, που θα ανακυκλωθούν και θα επαναχρησιμοποιηθούν ώστε να αποκτήσουν δεύτερη ζωή • συλλογή οργανικών υλικών που θα προωθηθούν για κομποστοποίηση • αξιοποίηση χρησιμοποιημένων υλικών οπτικής επικοινωνίας, όπως banner ή δίχτυα, που θα μετατραπούν σε νέα χρηστικά αντικείμενα • Διάθεση δωρεάν εισιτηρίων για την μετακίνηση τους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς • Χρήση ποτηριών από ανακυκλώσιμο υλικό • Χρήση ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων κατά μήκος της διαδρομής 65


Τρέχουμε μαζί! Είμαστε πάντα εκεί για να βελτιστοποιούμε την απόδοση σου με συμπληρώματα διατροφής υψηλής ποιότητας!


ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΕΓΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥ ΑΜΑ

Δ.Σ. ΣΕΓΑΣ ΣΑΚΟΡΑΦΑ ΣΟΦΙΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΕΝΤΕΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Α ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΕΤΣΟΥΛΑΣ ΙΑΚΩΒΟΣ

Β ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΜΕΛΑΧΡΙΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Γ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΑΤΡΟΥΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΗΜΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Α ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΧΑΤΟΥΡΙΔΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Β ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΛΙΟΥΜΠΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΤΑΜΙΑΣ

ΜΥΣΤΑΚΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΤΑΜΙΑΣ

ΘΕΜΕΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΕΦΟΡΟΣ

ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΗΣ

ΜΕΛΟΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΗΛΙΑΣ

ΜΕΛΟΣ

ΓΚΑΤΣΙΟΥΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΜΕΛΟΣ

ΔΗΜΟΤΣΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

ΜΕΛΟΣ

ΚΕΛΕΣΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

ΜΕΛΟΣ

ΜΑΝΤΑΣ ΠΕΤΡΟΣ

ΜΕΛΟΣ

ΜΠΕΛΙΜΠΑΣΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

ΜΕΛΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΑΘΛΗΤΩΝ

ΜΠΟΛΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΕΛΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΜΕΛΟΣ

ΠΑΠΑΔΙΑΣΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

ΜΕΛΟΣ

ΡΕΤΣΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

ΜΕΛΟΣ

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΜΕΛΟΣ

ΤΣΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΜΕΛΟΣ

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΚΑΙ ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

ΙΔΙΟΤΗΤΑ

ΣΑΚΟΡΑΦΑ ΣΟΦΙΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΙΑΤΡΟΥΔΑΚΗΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΜΕΛΑΧΡΙΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΜΕΛΟΣ

ΛΙΟΥΜΠΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΕΛΟΣ

ΔΗΜΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΜΕΛΟΣ

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΜΕΛΟΣ

ΚΥΡΑΝΑΚΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

ΜΕΛΟΣ

ΚΑΛΟΥΔΗΣ ΜΑΡΚΟΣ

ΜΕΛΟΣ

ΜΑΤΑΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

ΜΕΛΟΣ

ΠΡΟΚΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

ΜΕΛΟΣ

ΖΑΧΑΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΗΛΙΑΣ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΧΑΛΒΑΝΤΖΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ

67


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ - ΡΕΚΟΡ Ρεκόρ Αυθεντικής Διαδρομής Ανδρών

2:10:37

KANDIE FELIX KIPCHIRCHIR KEN

9/11/14

32nd AMA

Γυναικών

2:26.20

NOGUCHI MIZUKI

22/8/04

O.G.

JPN

Ρεκόρ Αγώνα ΑΜΑ Ανδρών

2:10:37

KANDIE FELIX KIPCHIRCHIR KEN

9/11/14

32th AMA

Γυναικών

2:31.06

DRAZDAUSKAITE RASA

LTU

30/10/10

28th ACM

Παγκόσμιο Ρεκόρ Ανδρών

2:01:39

ELIUD KIPCHOGE

KEN

16/9/18

BERLIN

Γυναικών

2:14:04

Mx BRIGID KOSGEI

KEN

13/10/19

CHICAGO

2:17:01

Wo KEITANI MARY JEPKOS- KEN GEI

23/4/17

LONDON

Ρεκόρ Ελλήνων στην Αυθεντική Διαδρομή Ανδρών

2:17.56

POLIAS NIKOS

29/8/04

O.G.

Γυναικών

2:39.10

POLYZOU MARIA

9/8/97

W.CH.

Ρεκόρ Αγώνα ΑΜΑ Ελλήνων Ανδρών Γυναικών

2:18.38

POLIAS NIKOS

1/11/98

16th AMA

2:18.38

POLIAS NIKOS

17/10/99

17th AMA

2:40.36

KEFALA KONSTANTINA

31/10/10

28th AMA

Πανελλήνιο Ρεκόρ Ανδρών:

2:12:04

ANDRIOPOULOS SPYROS

1/11/88

BERLIN

Γυναικών:

2:33:40

POLYZOU MARIA

23/8/98

BUDAPEST

Ρεκόρ Αγώνα 10χλμ Ανδρών

30.29

TASSIS YIORGOS

GRE

11/11/18

Γυναικών

34.59

KARAKATSANI ANASTASIA GRE

8/11/15

Ρεκόρ Αγώνα 5χλμ πρωί Ανδρών

14.47

DIMITRAKIS ANDREAS

GRE

11/11/18

Γυναικών

16.40

CHELIMO ROSE

BHR

12/11/17

Ρεκόρ Αγώνα 5χλμ απόγευμα Ανδρών

15.52

STAMOULIS YIORGOS

GRE

11/11/18

Γυναικών

16.41

STEBARTOVA MOIRA

CZE

11/11/18

68


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ - ΡΕΚΟΡ Οι Νικητές του Αυθεντικού Μαραθωνίου 1ος

1983

Φάνης Τσιμιγκάτος

Ελλάδα

2.28.18

2ος

1984

Λέον Ζβάνεπουλ

Νοτ. Αφρική

2.28.53

3ος

1985

Μίκαελ Χιλ

Σουηδία

2.26.20

4ος

1986

Γιος Φάντερ Βάτερ

Βέλγιο

2.27.22

5ος

1987

Κέβιν Φλάνεγκαν

Νοτ. Αφρική

2.25.14

6ος

1988

Φιοντόρ Ρίζοφ

Σ. Ένωση

2.17.33

7ος

1989

Γιαν Φαν Ρίτχοφεν

Ολλανδία

2.23.19

8ος

1990

Γιόχαν Ολοφ Ένγκχολμ

Σουηδία

2.26.33

9ος

1991

Θόδωρος Φωτόπουλος

Ελλάδα

2.28.18

10ος

1992

Χρήστος Ντούμας

Ελλάδα

2.31.15

11ος

1993

Νίκος Πολιάς

Ελλάδα

2.28.12

12ος

1994

Χρήστος Ντούμας

Ελλάδα

2.35.00

13ος

1995

Νίκος Πολιάς

Ελλάδα

2.27.27

14ος

1996

Νικήτας Μαρκάκης

Ελλάδα

2.33.15

15ος

1997

Γεράσιμος Κόκοτος

Ελλάδα

2.31.47

16ος

1998

Νίκος Πολιάς

Ελλάδα

2.18.38 Ρεκόρ Αγώνα Ελλάδα

17ος

1999

Μασάτο Γιονεχάρα

Ιαπωνία

2.18.35

18ος

2000

Νίκος Πολιάς

Ελλάδα

2.20.50

19ος

2001

Νοά Μπορ

Κένυα

2.19.26

20ος

2002

Μαρκ Σάϊνα

Κένυα

2.18.19

21ος

2003

Ζεντεμπάγιο Μπάγιο

Τανζανία

2.16.59

22ος

2004

Φρέντερικ Τσερόνο

Κένυα

2.15.30

23ος

2005

Τζέϊμς Σάϊνα

Κένυα

2.16.05

24ος

2006

Χένρι Ταρούς

Κένυα

2.17.46

25ος

2007

Μπέντζαμιν Κορίρ Κίπροτιτς

Κένυα

2.14.40

26ος

2008

Πολ Λέκουραα

Κένυα

2.12.42

27ος

2009

Ζόσεφατ Κιπκουρούϊ Νγκέτιχ

Κένυα

2.13.44

28ος

2010

Ρέιμοντ Κιμουτάι Μπετ

Κένυα

2.12.40

29ος

2011

Αμπντελκερίμ Μπουμπκέρ

Μαρόκο

2.11.40

30ος

2012

Ρειμοντ Κιμουτάι Μπετ

Κένυα

2.11.35

31ος

2013

Γέγκο Χίλαρι Κιπκογκέι

Κένυα

2.13.51

32ος

2014

Φέλιξ Κάντι

Κένυα

2.10.37 Ρεκόρ Αγώνα

33ος

2015

Χριστόφορος Μερούσης

Ελλάδα

2:21:22

34ος

2016

Λόμπουβαν Λούκα Ρότιτς

Κένυα

2.12.48

35ος

2017

Σάμουελ Καλαλέι

Κένυα

2.12.17

36ος

2018

Μισόι Μπριμιν Κιπκοριρ

Κένυα

2.10.56

37os

2019

Τζον Κιπκορί Κόμεν

Κένυα

2.16.34

69ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ - ΡΕΚΟΡ Οι Νικήτριες του Αυθεντικού Μαραθωνίου 1ος

1983

Μεταξία Μπερτσελέα

Ελλάδα

3.35.52

2ος

1984

Μπάρμπαρα Μπάλτσερ

ΗΠΑ

2.58.30

3ος

1985

Έριλ Ντέϊβις

Βρετανία

3.04.30

4ος

1986

Σίνιε Βαρντ

Νορβηγία

3.06.58

5ος

1987

Ιρίνα Μπογκάτσοβα

Σοβ. Ενωση

2.43.37

6ος

1988

Μάγδα Πουλημένου

Ελλάδα

2.50.59

7ος

1989

Λέσλι Λιούϊς

ΗΠΑ

2.37.42

8ος

1990

Προύντενς Τέϊλορ

Ν.Ζηλανδία

2.59.15

9ος

1991

Σοφία Σωτηριάδου

Ελλάδα

2.59.29

10ος

1992

Ρέϊκο Χιροσάβα

Ιαπωνία

3.05.24

11ος

1993

Παναγιώτα Πετροπούλου

Ελλάδα

3.15.56

12ος

1994

Κλαίρη Σταυροπούλου

Ελλάδα

3.21.33

13ος

1995

Παναγιώτα Νικολακοπουλου

Ελλάδα

2.59.45

14ος

1996

Παναγιώτα Πετροπούλου

Ελλάδα

2.56.42

15ος

1997

Μελίσα Χούρτα

ΗΠΑ

2.54.43

16ος

1998

Τζόϊ Σμιθ

ΗΠΑ

2.50.52

17ος

1999

Ταμάκι Οκούνο

Ιαπωνία

2.46.46

18ος

2000

Γεωργία Αμπατζίδου

Ελλάδα

2.53.00

19ος

2001

Σόνια Κρόλικ-Ομπερεμ

Γερμανία

2.36.15

20ος

2002

Σόνια Κρόλικ-Ομπερεμ

Γερμανία

2.37.29

21ος

2003

Ναντέζντα Βίνμπεργκ

Ολλανδία

2.43.18

22ος

2004

Ζινάς Αλέμου

Αιθιοπία

2.41.12

23ος

2005

Σισέϊ Μεάσο

Αιθιοπία

2.38.39

24ος

2006

Τσικάκο Ογκούσι

Ιαπωνία

2.40.47

25ος

2007

Σβετλάνα Πονομαρένκο

Ρωσία

2.33.19

26ος

2008

Μάϊ Ταγκάμι

Ιαπωνία

2.36.58

27ος

2009

Ακέμι Οζάκι

Ιαπωνία

2.39.56

28ος

2010

Ράσα Ντραζνταουκάιτε

Λιθουανία

2.31.06 Ρεκόρ Αγώνα

29ος

2011

Ελφνέσε Μελάκου Γιάντο

Αιθιοπία

2.35.25

30ος

2012

Γιανταα Κονσαλατερ Τσεμπται

Κένυα

2.40.00

31ος

2013

Νάνσι Τζόαν Ρότις

Κένυα

2.41.33

32ος

2014

Ναόμι Μάγιο

Κένυα

2.41.06

33ος

2015

Χαγιακάρι Μινόρι

Ιαπωνία

2:52:06

34ος

2016

Νάνσι Αρουζέι

Κένυα

2.38.13

35ος

2017

Μπαντάνε Μπεντάρου Χιρπά

Αιθιοπία

2.34.18

36ος

2018

Μουριούκι Σέλμιθ Νεβίρα

Κένυα

2.36.46

37ος

2019

Ελευθερία Πετρουλάκη

Ελλάδα

2.45.50

71


Το πρώτο ελληνικό περιοδικό για το τρέξιμο!

Το τρέξιμο είναι ο κόσμος μας! Τρέξε μαζί μας!

Αγόρασέ το στο: runnermagazine.gr/shop-2/ Runner Magazine runnermagazine.gr 211 1168240 info@runnermagazine.gr


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ - ΝΙΚΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ 5 & 10 χλμ. 5χλμ πρωί Νικητές-Νικήτριες Άνδρες 2006

Νίκος Κατσαρός

Ελλάδα

16.23

2007

Γιάννης Ζερβάκης

Ελλάδα

16.22

2008

Μιχάλης Γελασάκης

Ελλάδα

15.41

2009

Χριστόφορος Μερούσης

Ελλάδα

15.59

2010

Χριστόφορος Μερούσης

Ελλάδα

15.27

2011

Κωνσταντίνος Δρόσος

Ελλάδα

16.10

2012

Κώστας Νακόπουλος

Ελλάδα

15.24

2013

Κώστας Νακόπουλος

Ελλάδα

15.48

2014

Κώστας Νακόπουλος

Ελλάδα

15.26

2015

Χρήστος Καλλίας

Ελλάδα

15.09

2016

Χρήστος Καλλίας

Ελλάδα

14.49

2017

Γιώργος-Μιχάλης Τάσης

Ελλάδα

14.51

2018

Ανδρέας Δημητράκης

Ελλάδα

14.47 Ρεκόρ Αγώνα

2019

Μάριος Αναγνώστου

Ελλάδα

14.51

2006

Ιωάννα Τσακίρη

Ελλάδα

20.16

2007

Μαρία Τσίρμπα

Ελλάδα

18.18

2008

Μαρία Ρηγοπούλου

Ελλάδα

18.53

2009

Ντένις Δημάκη

Ελλάδα

17.52

2010

Βαλεντίνα Μιχαήλοβα

Ελλάδα

19.42

2011

Μυρτώ Κοκκαλιάρη

Ελλάδα

20.50

2012

Αθηνά Κοΐνη

Ελλάδα

17.10

2013

Κατερίνα Μπερδούση

Ελλάδα

17.58

2014

Ελένη Θεοδωρακοπούλου

Ελλάδα

17.39

2015

Αναστασία Μαρινάκου

Ελλάδα

17.23

2016

Ελευθερία Πετρουλάκη

Ελλάδα

17.10

2017

Ρόουζ Τσελίμο

Μπαχρέιν

16.40 Ρεκόρ Αγώνα

2018

Κυριακοπούλου Ανθή

Ελλάδα

17.28

2019

Αναστασία Μαρινάκου

Ελλάδα

17.06

Γυναίκες

5χλμ απόγευμα Νικητές-Νικήτριες Άνδρες 2015

Τουόμο Σαλόνεν

Φινλανδία

16.03

2016

Δημήτρης Τσάκαλος

Ελλάδα

16.77

2017

Πάρης Εμμανουηλίδης

Ελλάδα

16.26

2018

Σταμούλης Γιώργος

Ελλάδα

15.52 Ρεκόρ Αγώνα

2015

Κάριν Στορμπάσκα

Φινλανδία

17.07

2016

Εμμανουέλα Μαργαρώνη

Ελλάδα

19.24

2017

Αναστασία Σκομοπούλου

Ελλάδα

20.12

2018

Μόιρα Στεβάρτοβα

Τσεχία

16.41 Ρεκόρ Αγώνα

Γυναίκες

73


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ - ΝΙΚΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ 5 & 10 χλμ. 10χλμ* Νικητές-Νικήτριες από 2004 Άνδρες 2004

Κώστας Πούλιος

Ελλάδα

32.17

2005

Κώστας Πούλιος

Ελλάδα

31.06

2006

Δήμος Μαγγίνας

Ελλάδα

31.21

2007

Μοχάμεντ Μπενσαλά

Μαρόκο

32.13

2008

Όλιβερ Γουίντβερ

Γαλλία

31.49

2009

Μοχάμεντ Μπενσαλά

Μαρόκο

31.24

2010

Θεοδόσης Καλδής

Ελλάδα

32.33

2011

Γεμπελ Κσαχούμ

Αιθιοπία

31.26

2012

Αμίν Χαντίρι

Κύπρος

31.50

2013

Ισκαντέρ Ιαντγκράνοφ

Ρωσία

32.28

2014

Κωνσταντίνος Γκελαούζος

Ελλάδα

32.39

2015

Κωνσταντίνος Γκελαούζος

Ελλάδα

32.03

2016

Χρήστος Μπουντούλης

Ελλάδα

31.48

2017

Χρήστος Καλλίας

Ελλάδα

30.50

2018

Γιώργος-Μιχάλης Τάσσης

Ελλάδα

30.29 Ρεκόρ Αγώνα

2019

Γιώργος-Μιχάλης Τάσσης

Ελλάδα

31.50

2004

Ελένη Νικολοπούλου

Ελλάδα

37.55

2005

Ελένη Νικολοπούλου

Ελλάδα

36.37

2006

Παρασκευή Γρατσιάνη

Ελλάδα

36.32

2007

Μαρία Παρδαλού

Ελλάδα

36.58

2008

Ρκια Ελμουκίμ

Μαρόκο

36.20

2009

Δήμητρα Ιορδανίδου

Ελλάδα

38.19

2010

Καλλιόπη Ατροπεκάκη

Ελλάδα

37.24

2011

Καλλιόπη Ατροπεκάκη

Ελλάδα

37.53

2012

Αναστασία Καρακατσάνη

Ελλάδα

35.17

2013

Αναστασία Καρακατσάνη

Ελλάδα

35.40

2014

Αναστασία Καρακατσάνη

Ελλάδα

35.28

2015

Αναστασία Καρακατσάνη

Ελλάδα

34.59 Ρεκόρ Αγώνα

2016

Αναστασία Καρακατσάνη

Ελλάδα

35.23

2017

Ελευθερία Πετρουλάκη

Ελλάδα

35.58

2018

Γκλόρια Πριβιλέτζιο

Ελλάδα

35.23

2019

Γκλόρια Πριβιλέτζιο

Ελλάδα

35.59

Γυναίκες

* Το αγώνισμα διεξάγεται από το 1998 και έως 2003 ήταν μικρότερη από 10χλμ. Τελικός Run Greece 3χλμ Νικητές Ανδρες 2017 Θεόδωρος Τσολάκης 2018 Γκιουρα Αουρέλ Γυναίκες 2017 Ισαβέλλα Κοτσαχείλη 2018 Ισαβέλλα Κοτσαχείλη

8.44 8.36 10.21 9.43

74ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝΙΚΕΣ Πανελληνιονίκες μετά το 2000 2000 Νίκος Πολιάς Άνδρες

Γυναίκες

2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019

Νίκος Πολιάς Βασίλης Ζαμπέλης Νίκος Πολιάς Κώστας Γουγούσης Γεράσιμος Κόκοτος Γιάννης Κανελλόπουλος Γιώργος Καραβίδας Γιώργος Καραβίδας Δημήτρης Θεοδωρακάκος Μιχάλης Παρμάκης Δημήτρης Θεοδωρακάκος Μιχάλης Παρμάκης Χριστόφορος Μερούσης Χριστόφορος Μερούσης Χριστόφορος Μερούσης Χριστόφορος Μερούσης Κώστας Γκελαούζος Κώστας Γκελαούζος Κώστας Γκελαούζος Βασιλική Συκοπέτη Γεωργία Αμπατζίδου Γεωργία Αμπατζίδου Γεωργία Αμπατζίδου Γεωργία Αμπατζίδου Γεωργία Αμπατζίδου Ελένη Δόντα Μάγδα Γαζέα Γεωργία Αμπατζίδου Γεωργία Αμπατζίδου Κωνσταντίνα Κεφαλά Σοφία Ρήγα Μάγδα Γαζέα Μάγδα Γαζέα Σοφία Ρήγα Ουρανία Ρεμπούλη Ουρανία Ρεμπούλη Ουρανία Ρεμπούλη Ελευθερία Πετρουλάκη Ελευθερία Πετρουλάκη

37ος ΑΜΑ 2019 Νικητές-Νικήτριες Άνδρες Τζον Κιπκορί Κόμεν Κένυα Φελισιέν Μουχιτίρα Μπαχρέιν Κώστας Γκελαούζος Ελλάδα Γυναίκες Ελευθερία Πετρουλάκη Κατερίνα Ασημακοπούλου ΠΓΣ Παναγιώτα Βλαχάκη

ΟΣΦΠ ΟΣΦΠ Ελ. Βενιζ. ΟΣΦΠ ΓΑΣ Κορησού ΠΓΣ ΠΓΣ ΑΕΚ ΑΕΚ ΟΣΦΠ ΠΓΣ ΟΣΦΠ Τρίτων Χαλκ ΦΟ Βροντάδων ΦΟ Βροντάδων ΦΟ Βροντάδων ΦΟ Βροντάδων Παναθηναϊκός ΑΟ Παναθηναϊκός ΑΟ Παναθηναϊκός ΑΟ Μ. Αλεξ. Γιαν. ΧΑΝΘ ΧΑΝΘ ΧΑΝΘ ΧΑΝΘ ΧΑΝΘ Ηρακλή Θ. ΑΓΕ Ζακ. Βεργίνα Βεργίνα ΑΕΚ ΓΣ Ελευθ. Βενιζέλος ΑΓΕ Ζακύνθου ΑΓΕ Ζακύνθου ΓΣ Ελευθ. Βενιζέλος ΓΣ Νέων Λέρου ΓΣ Νέων Λέρου ΑΓΣ Κάμειρος ΑΟ Μυκόνου ΑΟ Μυκόνου

2:16:34 (ETH) 2.19.0

2.10.56 2.16.43 2.36.46

ΑΟ Μυκόνου 3.02.29 ΓΑΣ Ιλισσός

2.45.50 2.38.54 3.04.27

2019 οι 3 πρώτοι-ες στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Άνδρες Κώστας Γκελαούζος ΠΑΟ Παναγιώτης Καραΐσκος ΠΓΣ Χαράλαμπος Πιτσώλης ΓΑΣ Ιλισσός Γυναίκες Ελευθερία Πετρουλάκη ΑΟ Μυκόνου Κατερίνα Ασημακοπούλου ΠΓΣ Παναγιώτα Βλαχάκη ΓΑΣ Ιλισσός

2:20.50 2:23.57 2:20.37 2:23.16 2:27.05 2:24.52 2:24.23 2:23.51 2:22.18 2:26.27 2:20.48 2:24.10 2:21.56 2:23:59 2:25:15 2:21:22 2:24:58 2.27.21 2.21.54 2.19.02 3:04.04 2:48.36 2:47.21 2:46.47 2:45.27 2:42.50 2:44.47 2:41.31 2:40.53 2:44.23 2:40.36 2:45.43 2:44.42 2:46:04 2:45.38 2:54.32 2:49.24 2.49.06 2.46.09 2.45.50

2.19.02 2.26.27 2:28:06 2.45.50 3.02.29 3.04.25

76


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ - ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ Οι 10 καλύτερες επιδόσεις όλων των εποχών στην Αυθεντική Διαδρομή Άνδρες 1 2:10.37 FELIX KANDIE KEN 2. 2:10.55 BALDINI STEFANO ITA 3. 2.10.56 MISOI BRIMIN KIPKORIR KEN 4. 2:11.07 ADKOCKS BILL GBR 5. 2:11.29 KEFLEZIGHI MEBRAHTOM USA 6. 2:11.35 BETT RAYMOND KIMUTAI KEN 7. 2:11.40 BOUBKER ABDELKERIM MOR 8. 2:11.49 GOMEZ RODOLFO MEX 9. 2:12.01 WAKIHURI DOUGLAS KEN 10. 2:12.11 LIMA VANDERLEI BRA Γυναίκες 1. 2:26.20 NOGUCHI MIZUKI JPN 2. 2:26.32 NDEREBA CATHERINE KEN 3. 2:27.20 KASTOR –DROSSIN DEENA USA 4. 2:28.15 ALEMU ELFENESH ETH 5. 2:28.44 TOSA REIKO JPN 6. 2:29.48 SUZUKI HIROMI JPN 7. 2:31.06 DRAZDAUSKAITE RASA LTU 8. 2:31.10 CATUNA ANUTA ROM 9. 2:31.12 MACHADO MANUELA POR 10. 2:31.15 JEVTIC OLIVERA SCG Οι 10 Καλύτεροι Έλληνες στην Αυθεντική Διαδρομή Άνδρες 1. 2:17. 56 Νίκος Πολιάς Ολυμπιακός 2. 2:19. 55 Φάνης Τσιμιγκάτος Παναχαϊκή 3. 2:20. 37 Βασίλης Ζαμπέλης ΓΣ Ελ. Βενιζέλος 4. 2:20. 48 Μιχάλης Παρμάκης Πανελλήνιος ΓΣ 5. 2:20:58 Σπύρος Ανδριόπουλος ΑΠΣ Πάτραι 6. 2:21. 20 Μιχάλης Κούσης ΓΕ Αγρινίου 7. 2:21.22 Χριστόφορος Μερούσης ΦΟ Βροντάδου 8. 2:21. 44 Δημήτρης Θεοδωρακάκος Ολυμπιακός 9. 2.21.54 Κώστας Γκελαούζος ΠΑΟ 10. 2:21:58 Δημοσθένης Τρίγκας Πειραϊκός Συνδ. Γυναίκες 1. 2:39. 10 Μαρία Πολύζου ΠΓΣ 2. 2:40. 36 Κωνσταντίνα Κεφαλά ΑΕΚ 3. 2:40. 53 Γεωργία Αμπατζίδου ΑΣ Βεργίνας 4. 2:41. 05 Μαγδαληνή Γαζέα ΑΓΕ Ζακύνθου 5. 2:44. 37 Ελένη Δόντα Ηρακλή Θ. 6. 2:44. 58 Μάγδα Καρίμαλη ΓΑΣ Ιλισός Αθ. 7. 2:45.43 Σοφία Ρήγα ΓΣ Ελ. Βενιζέλος 8. 2.46.09 Ελευθερία Πετρουλάκη ΑΟ Μυκόνου 9. 2:47. 50 Αννα Μπινάση ΓΣ Αρκαδίας 10. 2.48.54 Στεφανία Λεοντιάδου ΑΟ Δρομέας

9/11/14 29/8/04 11/11/18 6/4/1969 29/8/04 11/11/12 13/11/11 7/3/1982 9/4/95 29/8/04 22/8/04 22/8/04 22/8/04 22/8/04 22/8/04 9/8/97 30/10/10 9/4/95 9/8/97 22/08/2004

29/8/04 7/3/82 3/11/02 31/10/10 9/4/95 11/8/79 8/11/15 31/10/10 11/11/18 9/4/95 9/8/97 31/10/10 9/11/08 9/11/08 6/11/05 31/10/10 13/11/11 11/11/18 5/11/06 11/11/18

77Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.