Page 1

Ă…rsberetning 2010


Indholdsfortegnelse Forord ........................................................................................................................3 Sagt om Danmark som sporteventnation............................................................... 4 Budprocesser.............................................................................................................7 Afvikling – kvalitet og kreativitet i højsæde............................................................. 8 Danmark som international sporteventnation........................................................ 9 Økonomi.................................................................................................................. 12 Faciliteter og multiarena.......................................................................................... 13 Frivillige....................................................................................................................16 Resultatopgørelse....................................................................................................18 Balance.....................................................................................................................19

Bestyrelsen Lars Krarup (formand) Udpeget i fælleskab af Kulturministeren og Økonomi- og Erhvervsministeren Kurt Trangbæk (næstformand) Udpeget af Team Danmark Kigge Hvid Udpeget af Kulturministeriet

Administration Lars Lundov, direktør Hanne Sejer, souschef Birgitte Schultz, analysekonsulent Judy Jacobsen, eventmanager Frederik Munk, eventmanager Eline Andersen, event and communication manager Carsten Hjøllund, koordinator Layout & tryk: Formegon aps

Dorte Kiilerich Udpeget af Økonomi- og Erhvervsministeriet Lars Sandahl Sørensen Udpeget af Økonomi- og Erhvervsministeriet Tine Rindum Teilmann Udpeget af Danmarks Idræts-Forbund H. C. Hansen Udpeget af Danmarks Idræts-Forbund Hans Toft Født medlem qua formand for Elitefacilitetsudvalget

2

Forsidefoto: Dansk Håndbold Forbund vinder værtskabet af EM 2014 for herrer i samarbejde med Sport Event Denmark. Jublen er stor hos bl.a. generalsekretær Morten Stig Christensen. Foto: Sportsacency AS


: Sport Event Denmark 2010

Succesen fortsætter! Hvor 2009 var et fantastisk sportsår for Danmark, har 2010 været et mindst lige så givtigt og succesrigt år. 2009 var karakteriseret ved ”Sportsåret 2009”, IOC kongressen og et meget stort antal internationale events i Danmark. 2010 har derimod været kendetegnet ved et intensivt arbejde med at tiltrække nye og markante events til de kommende år – et arbejde der i høj grad er lykkedes! I løbet af 2010 har Sport Event Denmark været med til at vinde mange eftertragtede og toneangivende events. Faktisk er så godt som alle bud vundet i 2010, hvilket giver en yderst tilfredsstillende ”hit-rate” på næsten 100 procent.

Lars Krarup, formand Sport Event Denmark

I mange tilfælde har konkurrencen været yderst hård. Den danske model med det tætte samarbejde i eventtrekanten (forbund, værtsby og Sport Event Denmark) kombineret med en strategisk og professionel kampagnegennemførelse kan flytte bjerge! Eksempler som EM i håndbold for herrer 2014 og EM i dressur og ridebanespringning 2013 taler således sit eget tydelige sprog. Kampagnemæssigt er der også blevet arbejdet på bl.a. A-VM ishockey 2016 og VM badminton 2013/14, der besluttes i løbet af 2011. Og mange flere er på bedding. Afviklingsmæssigt bød 2010 også på mange store øje­ blikke: VM i banecykling, den første WTA tennisturnering i Danmark og breddetriatlonstævnet Challenge Copenhagen. EM i kvindehåndbold trak fulde huse i Danmarks nyåbnede multiarena; Jyske Bank Boxen, der finansielt er hjulpet på vej af Sport Event Denmark.

Lars Lundov, direktør Sport Event Denmark

Der er også blevet investeret mange ressourcer i virkeliggørelsen af og videndelingen omkring kommende store events såsom VM i landevejscykling 2011, VM i curling 2011 og UEFA U21-EM 2011. Den globale konkurrence er fortsat stigende. Derfor arbejder Sport Event Denmark aktivt på den internationale scene; international tilstedeværelse, synlighed og netværk. Mange internationale rettighedshavere og eksperter udtrykker stor respekt for Danmarks ageren på den internationale arena for store events. Danmark har bevist, at landet både magter og udvikler disse events, så de bliver til gavn for både deltagerne, det internationale og danske forbund. Sport Event Denmarks arbejde er langsigtet. Derfor er det vigtigt, at der skabes sikkerhed for et fremadrettet finansielt fundament, der både er permanent og på niveau med det nuværende. De økonomiske vilkår er endnu ikke afklarede efter 2011, men der er efter vores opfattelse fuld valuta for investeringen – både i form af vellykkede events, øget udenlandsk turisme, national stolthed, udvikling af dansk idræt, international branding af danske værdier og Danmark som sporteventnation.

Denne årsberetning er bygget op over den rammeaftale, Sport Event Denmark har med Kulturministeriet om mål og resultater for virksomheden.

3


Sagt om Danmark som sporteventnation “Our experience is that Denmark is great at organi­ sing sailing events and always willing to innovate. Further, the Danish Sport Event Triangle model is brilliant.” Göran Petersson, præsident, International Sailing Federation og IOC-medlem ved VM i RSX i Kerteminde, 2010 “UCI is very very pleased with these world track championships in Ballerup this year. The standard of racing has been superb. Your organisation has been absolutely terrific and everybody I’ve spoken to – all the teams – I have spoken to – are all extremely happy with the organisation.” Pat Mc Quaid, præsident, International Cycling Union og IOC-medlem til Sport Event Denmarks Youtube-kanal ved VM i banecykling 2010 “A very good example of a country which has done an excellent work in relation to attract and host many World Championships, the IOC Session & Congress and other events, is Denmark.” Bob Elphinston, præsident (nu ex-præsident) International Basketball Federation: Legacy Lives Conference, London, 2010 “It has been one of the best World Women’s Curling Championhips ever. Everything was so fantastic, and I really would recommend Denmark to other federations.” Kate Caithness, præsident, World Curling Federation under VM i curling i Esbjerg i marts 2011. “Vi fik tildelt VM i landevejscykling 2011 tilbage i 2006. Siden har vi arbejdet målrettet med forberedelserne. I 2007 blev København som den første by i verden også udnævnt til UCI Bike City af den internationale cykelunion. Det gav os nye muligheder for at sætte fokus på cykelevents i Danmark og Danmark som cykelland i udlandet. I hele dette arbejde har vi et godt og tæt samarbejde med bl.a. Sport Event Denmark og Wonderful Copenhagen.” Jesper Worre, direktør, Danmarks Cykle Union og løbsdirektør for VM i landevejscykling 2011 i pr-meddelelse, 2011.

”U21 EM bliver det største UEFA-mesterskab i 2011. Turneringen bliver afviklet i Viborg, Herning, Aalborg og Aarhus – så vi har en stor og spændende udfordring i de fire eventbyer. Sammen med byerne og Sport Event Denmark går vi ind i den afsluttende forberedelsesfase, og jeg tør godt love, at U21 EM bliver en kæmpe oplevelse både for spillerne og de øvrige deltagere og ikke mindst for publikum – glæd jer!” Christian Bordinggaard, tournament director for UEFA U21 EM i fodbold i pr-meddelse, 2011. ”Vi har erfaringen med at afvikle et stort internationalt mesterskab fra vores World Cup-finale i 2009. VM 2015 i bueskydning bliver naturligvis meget større – både hvad angår deltagende skytter og publikum. Vi skal nu til at trække i arbejdstøjet. Sammen med både Sport Event Denmark og Wonderful Copenhagen skal vi sikre, at dette VM bliver et VM, som skytter vil tale om længe efter.” Rolf Lind, formand, Dansk Bueskytteforbund i en prmeddelse, 2010 “Det har enorm stor betydning for trampolin- og tumblingsportens udvikling i Danmark at få tildelt en World Cup, hvor flere af sportens internationale profiler traditionelt deltager. Med vores dygtige atleter har vi gode forudsætninger for at fremme kendskabet og interessen for sporten i Danmark. World Cup’en skal også bruges til at fremme vores muligheder for at få VM 2015 tildelt.” Flemming Knudsen, formand i Danmarks Gymnastik Forbund til Sport Event Denmark. ”Jeg er overbevist om, at vi med vores stærke partnerskaber kan levere et VM i verdensklasse. VM i maratondistancen for kano og kajak 2013 er endnu et skridt i vores langsigtede strategi, hvor vi har visioner om et VM på kortbane.” Ole Tikjøb, formand, Dansk Kano og Kajak Forbund i en pr-meddelelse, 2010. “Bare det, at vi har fået et EM tildelt har givet en kæmpe gejst i forbundet.” Jens-Erik Majlund, generalsekretær, Dansk Rideforbund på TSE-møde, 2011.

Mattti Brechel vandt sølv ved VM i landevejscykling Nicki Bille er én af de spillere, som i 2010 bejlede i 2010. I 2011 skal han kæmpe om mesterskabet på til én af de eftertragtede pladser på det danske U21hjemmebane. landshold, som skal spille på hjemmebane i 2011.


Foto: Lars Grunvald

Foto: Helle Moos

Økonomi- og Erhvervsminister Brian Mikkelsen på Sport Event Denmarks bestyrelsesseminar: “Jeg ser sporten som en væsent­ lig del af Danmarks mulighed for at skabe øget turisme. Sport kan vække begejstring og skabe glæde. Sport er et samlings­punkt for Danmark og danskerne. Når Danmark er vært for internationale events kan de skabe opmærksomhed og kendskab til Danmark, vise at Danmark/ danskerne er gode til at organi­ sere, signalere professionalisme og vise, hvad Danmark har at byde på inden for bæredygtighed, design mv. Sporten kan binde det hele sammen og præsentere Danmark på en særlig måde. Deltagere ved sportsevents i Danmark kan blive gode ambassadører for Danmark. Sporten kan tiltrække investering, opmærksomhed, arbejdspladser mv. IOC-kongressen et godt eksempel herpå.”

Kulturminister Per Stig Møller på DIF’s årsmøde – den skrevne tale: ”Et tredje, som ligger mig på sinde, og som vil indgå i mit arbejde for en sammenhængende idrætspolitisk indsats, er afviklingen af store idrætsbegivenheder. Regeringen lancerede i foråret 2007 en handlingsplan for at trække store idrætsbegivenheder til Danmark, der løber til 2011 og har en samlet finansiering på 260 mio. kr. Vi har endnu ikke evalueret handlingsplanen, men jeg kan allerede nu afsløre – som I sikkert også godt alle ved – at satsningen på at trække store idrætsbegivenheder til Danmark virker. Der blev afholdt flere end 60 internationale konkurrencer herhjemme i forbindelse med Sportsåret 2009.    Der er rigtig mange positive effekter forbundet med afholdelsen af store idrætsbegivenheder, og de seneste års satsninger på dette område har været en stor succes. Så stor, at Danmark nu er ind­ trådt i top 15 over sportseventnationer i verden og nu er at finde i samme pulje som Australien, USA og Frankrig. Det kan vi alle sammen være stolte over.   Det er derfor helt naturligt for mig at blive ved med at arbejde for, at vi også i fremtiden vil sikre Danmark værtskaber for store idrætsbegivenheder. I fra DIF har bidraget til finansieringen af handlingsplanen, og det er vigtigt, at vi i fællesskab også i fremtiden bidrager til at fortsætte dette vigtige arbejde.”

Formand Per Rasmussen, Dansk Håndbold Forbund i pressemeddelelse: ”I tæt samarbejde med Sport Event Denmark har vi det seneste halvandet år arbejdet stenhårdt på at få slutrunden (EM 2014 for herrer. Red.) til Danmark – den første internationale herrehåndboldbegivenhed siden VM i 1978. Vi glæder os ikke alene til at organisere en sand håndboldfest for de 16 deltagende nationer, men også til gennem værtskabet og de muligheder det giver for at afvikle seminarer, workshops og lignende at udvikle håndbolden hos de nationer, der ikke kvalificerer sig til EM.”

5


imagine...

Budkampagnen for VM i badminton 2013/2014 går under sloganet “Imagine” og lægger dermed op til, at der ikke er grænser for mulighederne for eventudvikling.

6

Foto: Das Büro for Team Danmark


: Sport Event Denmark 2010

Budprocesser Mål: At øge kvaliteten i og antallet af bud på værtskaber af internationale sportsevents i Danmark. Resultat: Den internationale konkurrence om at vinde attraktive værtskaber er fortsat stigende, – til trods for global finanskrise. Nye og ressourcekraftige destinationer kommer konstant til, senest eksemplificeret ved Qatar, der inden for de seneste måneder har vundet flere tunge VM’er. Sport Event Denmark har i 2010 yderligere udviklet og prioriteret professionalismen og kvaliteten i kampagnearbejdet højt. Her er det værd at bemærke, at en professionel vinderkampagne drejer sig om meget mere end en flot brochure eller video. En budkampagne er en kommunikationskampagne, hvor der qua klare og enkle budskaber skal tales til beslutnings­tagernes ønsker, følelser og drømme. Hertil kommer masser af lobbyarbejde, opbygning og vedligeholdelse af relationer og netværk samt i mange tilfælde også opmærksomhed omkring, hvad der kan handles med. I et specielt hektisk efterår sikrede Sport Event Denmark sig i samarbejde med danske specialforbund og værtsbyer ikke færre end fem eftertragtede og toneangivende internationale events samt en række mindre af slagsen. Ingen danske bud blev tabt i denne periode. De fem vundne bud i efteråret var EM i håndbold for herrer 2014, EM i dressur og ridebanespringning 2013, EM i volleyball for herrer 2013, EM i bordtennis 2012 og VM i bueskydning 2015. Kulminationen var resultatet af en årelang og målrettet indsats. Sport Event Denmark, specialforbund og byer har i 2010 indleveret/præsenteret 30 danske bud på såvel store som mindre VM, EM, World Cup og lignende arrangementer. På nuværende tidspunkt afventes der afklaring om 3 af disse bud, 2 events blev ikke tildelt, mens det lykkedes at vinde samtlige øvrige. Dette giver en ”hit-rate” på næsten 100 procent!

”Danmark er klar til EM i spring­ ning og dressur, der bliver den største ridesportsoplevelse nogensinde på dansk grund – både for deltagere og publikum. Facilliterne i Herning giver os mulighed for at samle de to ­mesterskaber under rammer, der ikke er set tidligere i ridesporten. At vi kan afholde mesterskaberne i Danmark i 2013, er lykkedes i kraft af et professionelt og visionært samarbejde mellem JBK Horse Shows, Sport Event Denmark, Herning Kommune og Dansk Ride Forbund – kun ved at løfte i flok, kan vi nå nye højder for sporten,” siger Ulf Helgstrand i en pressemeddelelse, efter Danmark vandt buddet på EM i springning og dressur 2013.

Grunden til den danske succes bunder primært i en stærk eventorganisation, hvor Sport Event Denmark arbejder tæt sammen med det danske specialforbund og de danske værtsbyer. Hertil kommer en målrettet markedsføring af Danmark som en stærk og innovativ sportseventnation. Desuden har vi nu bevist over for de internationale rettighedshavere, at Danmark kan være med til at udvikle og udnytte internationale mesterskaber, så de bliver til gavn for både deltagerne ved eventen, det internationale og det danske forbund.

7


Afvikling med kvalitet og kreativitet i højsædet Mål: At yde økonomisk støtte samt rådgivning til afvikling af internationale sportsevents, -kongresser mv. samt øge kvalitet og istedet kreativiteten i afviklingen af events. Resultat: I løbet af 2009 blev der afviklet 23 større internationale sportsevents i Danmark, som Sport Event Denmark har ydet økonomisk støtte og/eller rådgivning og hjælp til. Udover planlægningen og afviklingen af disse events har 2010 også været året, hvor Sport Event Denmark i endnu højere grad har arbejdet for at videnopsamle og videndele omkring planlægningen og afviklingen af events.

”Store idrætsbegivenheder er et oplagt vindue for at promovere Danmark og danske værdier i udlandet. De store begivenheder på dansk grund kan helt sikkert medføre flere turismeindtægter og samtidig være med til at styrke Danmarks internationale synlighed. Jeg tror også på, at de store idrætsbegivenheder er med til at vække begejstring og inte­ resse for idræt hos den danske befolkning,” sagde kulturminister Per Stig Møller fra DIF’s talerstol på DIF’s årsmøde i 2010.

I 2010 udgav Sport Event Denmark således et opsamlende værk, hvor hovedtendenserne i effektanalyserne fra ni udvalgte events i perioden 2006-2009 blev præsenteret. Her fremgår det, at de eventgæster, der ikke havde været i Danmark før eventbesøget, hvilket var knap halvdelen, havde både positive, neutrale og negative forhåndsassociationer om Danmark og danskerne. De hyppigst nævnte på positivsiden var et naturskønt, afslappet og sikkert land. På negativsiden opfattes Danmark som et dyrt land. For godt halvdelen af eventgæsterne har eventene jfr. ovenfor bidraget til, at de nu har fået et reelt kendskab til Danmark og danskerne, og langt de fleste rejser hjem med et særdeles positivt indtryk. Blandt de udenlandske deltagere, der har ændret hold­ ning til Danmark og danskerne efter eventbesøget, er der klart flest, som har gjort det i en positiv retning. Begrundet overvejende med; more friendly and helpful, more clean. 2010 var også året, hvor Sport Event Denmark på tværs af events sikrede international omtale i forhold til kommende bud på events. Den danske indsats blev således bemærket internationalt, bl.a. da Sport Event Denmark blev hædret med en international sølvmedalje i kategorien ”Event Marketing” ved den årlige International Sports Events Management Awards i London i november 2010.

Antal i stk.

Oversigt over SEDK-støttede events i 2010

8

8 7 6 5 4 3 2 1 0

VM Diverse sportsevents EM World Cup Kongresser

1 Eventkatagori


: Sport Event Denmark 2010

Danmark som international sportseventnation Mål: At øge specialforbundenes fokus på samt øge råd­ givningen omkring styrken ved afvikling af internationale kongresser mv. i Danmark. Øge antallet af internationale kongresser med idrætspolitisk betydning afholdt i Danmark. Ligeledes er det et mål at øge det aktivt opsøgende internationale arbejde, herunder øge kontakten til de internationale specialforbund/rettighedshavere, deltagelse i internationale sportsmesser, konferencer m.v. Resultat: Danmarks internationale profil som sporteventdestination står skarpere end nogen sinde. Efter at Sportsåret 2009 skabte et bredt fundament for samarbej­ det med en lang række af de internationale rettigheds­ havere og specialforbund, blev 2010 året, hvor Sport Event Denmark kom endnu tættere på de relevante beslutnings­tagere. På den internationale sportskongres/messe - Sportaccord i Dubai - havde Danmark en central placering og meget konstruktiv dialog med mere end 40 internationale specialforbund om kommende events til Danmark. Sport Event Denmark benyttede også lejligheden til at sætte fokus på, hvordan Danmark med succes kan afvikle sportsevents med fokus på en grøn profil og brug af sociale medier. De internationale forbund har mange forskellige bud på, hvordan dette skal gøres, men centralt for arbejdet er, at de er meget interesserede i at gå i dialog med Danmark herom og ser Sport Event Denmark som en central aktør på området.

På den internationale sportskongres, Sportaccord 2010, var Sport Event Denmark i konstruktiv dialog med flere end 40 internationale specialforbund om kommende events.

Dansk design blev brugt til at understrege den danske indsats, hvorfor både LEGO, Royal Copenhagen og Arne Jacobsen havde en central plads på den danske stand og dermed skilte sig positivt ud ift. vores konkurrenter. Sport Event Denmark har også i 2010 været repræsenteret på en række seminarer og andre kongresser i udlandet – både som deltager og som oplægsholder, hvor der hele vejen rundt er stor ros til den danske indsats og den danske model på sportseventområdet.

9


Caroline Wozniacki fik danskerne til at se tennis i tv, da hun spillede på hjemmebane i Farum i en runde af kvindernes prestigefyldte WTA-turnering, e-Boks Sony Ericsson Open 2010. Undervejs i den live transmitterede kvartfinale mod Julia Görges kom flere og flere seere til – flest naturligt nok, da tredje sæt skulle afgøres. Her så næsten en million danskere med – helt præcist 976.000 seere.

10


Foto: Polfoto

11


Økonomi Mål: At skabe sund og robust økonomi i eventafviklingen for specialforbund og klubber. Resultat: Hver gang en eventarrangør søger om økonomisk støtte hos Sport Event Denmark, vurderes eventen ud fra en række parametre, bl.a. eventens internationale prestige, dens opmærksomhedsskabende effekt, den udenlandske turismeomsætning og værtsbyopbakningen. I ansøgningsprocessen arbejdes seriøst med budgetlægningen for at sikre de arrangerende specialforbund og klubber et sikkert økonomisk fundament. De fleste eventarrangører i 2010 kom ud med et resultat, der var bedre end budgetteret.

VM i 505 blev afviklet i Århus. Her blev nyt teknologisk set-up for bedre formidling af sejlsporten afprøvet med succes.

De events, der blev afviklet i 2010 og støttet af Sport Event Denmark, har genereret 125.000 udenlandske overnatninger, knap 90 mio. kr. i udenlandsk turismeomsætning, et offentligt provenu primært til staten på 37 mio. kr., 122 mandeår i afledt beskæftigelse og 145.000 frivillige hjælpertimer.

Foto: Sportagency Næsten 1500 triatleter til start i Challenge Copenhagen betød en meromsætning for værtsregionen på 30 millioner kroner, viser analyse fra Sport Event Denmark.

12


: Sport Event Denmark 2010

Katalysator og videncenter Mål: At øge erfaringsudvekslingen samt videndelingen for arbejdet med tiltrækning og afvikling af internationale sportsevents, bl.a. via systematisk evaluering og uddannelse. Resultat: Netværksopbygning og erfaringsudvikling blandt de primære eventarrangører - specialforbund, eventorganisationer og værtsbyer (kommuner mv.) - var i højsæde, både da Sport Event Denmark for tredje gang i 2010 afviklede Idrættens Eventmanagement Uddannelse i samarbejde med Danmarks Idræts-Forbund – og til de netværksmøder, som fandt sted i forbindelse med VM banecykling og Denmark Open i badminton. Selvom hver enkelt event er unik i sin opbygning og afvikling, inspireres arrangørerne af såvel store som mindre events i stor stil af hinanden, når der sættes fokus på erfaringerne med eventarbejdet. Derfor er der også i hverdagen stort fokus på udarbej­ delse af evalueringsrapporter og videnoverførsel via Sport Event Denmarks Eventguide, på hjemmesiden og de sociale medier.

103 videoindslag blev lagt på Sport Event Denmarks You Tubekanal i 2010, samt omtalt på på vores facebook-fanside og annonceret via vores twitter-account.

I 2010 er der gennemført effektmålinger og frivilligheds­ undersøgelser ved: VM banecykling, WTA tour tennis (kvinder) og Challenge Copenhagen (triatlon), ligesom der for alle Sport Event Danmark-støttede events udarbej­ des evalueringsrapporter.

Blandt deltagerne på årets eventmanagement var repræsentanter fra: Dansk Kano & Kajakforbund,JBK Horseshows, Dansk Ride Forbund, Dansk BordTennis Union, Dansk B ­ owling Forbund,CPH Volunteers, Dansk Boldspil Union, Dansk ­Petanque Forbund, Sport Event Fyn, Dansk Håndbold Forbund, Nordic Sports Group og Dansk Curling Forbund. Tilbagemeldingerne fra årets deltagere var mange og positive: “ Fremragende uddannelsesforløb – jeg har lært rigtig meget af at høre, hvad andre idrætter gør.” “Rigtigt godt indhold, super relevant som jeg kan drage nytte af i mange events fremover.” “Højt fagligt indhold med megen ny brugbar viden.”

13


Faciliteter og multiarena Mål: I samarbejde med Eliteidrætsfacilitetsudvalget: - at arbejde for at sikre eventarrangørerne rentable eventfaciliteter - at bidrage til at der i Danmark etableres en multiarena med en tilskuerkapacitet på ca 15.000 tilskuere i Hovedstadsområdet samt en forholdsmæssig mindre i Vestdanmark. Resultat: Sport Event Denmark og Elitefacilitetsudvalget har et løbende og godt samarbejde, der bl.a. har sikret forbedrede og afgørende facilitetsforbedringer til afholdelse af store internationale sportsevents i Danmark.

De danske håndboldkvinder nåede frem til semifinalerne ved årets EM i håndbold, hvor de sluttede som nr. 4.

14

I 2010 har Danmark fået en multiarena i form af Jyske Bank Boxen i Herning. Arenaen blev indviet i efteråret 2010 med en perlerække af store oplevelser på programmet. I december spillede de danske håndboldkvinder for fulde huse ved EM i håndbold. Sport Event Denmark har i.f.m. det offentlige udbud, som MCH vandt, forpligtet sig at betale 3,5 mio.kr. pr. år i fire år for en dispositionsret i.f.m. store sportsevents i arenaen.


: Sport Event Denmark 2010

Arenaen har en tilskuerkapacitet på ca. 12.000 til sports­ events, og nyder godt af de mange synergier med MCH’s øvrige faciliteter og messehaller. Jyske Bank Boxen er afgjort et stort plus i relation til Sport Event Denmarks arbejde med til at tiltrække store events. Danmark har også brug for en multiarena i København. Så godt som alle øvrige hovedstæder i Europa har en multiarena, og befolkningen går glip af store musik-, kultur og sportsoplevelser. Sport Event Denmark ved erfaringsmæssigt, at der er internationale forbund, som lægger meget stor vægt på, at deres mest prestigefyldte mesterskaber placeres i hovedstæder, ligesom der er events, som skal afvikles i de helt store arenaer; VM i kort­banesvømning, VM i idrætsgymnastik, VM i bordtennis og delvist et VM i herrehåndbold. Planerne om en multiarena i København har fået ny luft i 2010. Sport Event Denmark nærer et stort ønske om, at arbejdet med multiarenaen bliver en realitet, og forhåbentlig med ibrugtagning i 2015, så VM i kvindehåndbold 2015 på dansk grund også kan foldes ud i vores hovedstad.

Knapt 12.000 begejstrede tilskuere jublende til EM-kampene i Danmarks nyåbnede multiarena, Jyske Bank Boxen.

15


Frivillige Frivillige får hjulene til at løbe rundt Internationale sportsevents i Danmark kan kun gennemføres med hjælp af frivillige. De står ansigt til ansigt med de aktive, trænere, ledere, publikum og presse, når eventen løber af stablen, og deres indsats er altafgørende for, hvordan hele arrangementet opleves af de tilrejsende. Derfor er det også alfa og omega, at man finder de rette, behandler dem godt, og giver dem en god oplevelse, så de har lyst til at give en hånd med igen en anden gang. Det kræver god planlægning og er et stort arbejde i sig selv! Hvem er frivillig og hvorfor? I 2010 foretog Sport Event Denmark en række analyser blandt frivillige til sportsevents for at sætte fokus på, hvem og hvorfor så mange mennesker kaster sig ud i arbejdet som frivillig.

Til de 23 events, som Sport Event Denmark støttede i 2010, lagde frivillige hjælpere knap 142.000 frivillige timers arbejde. Dette svarer til 118 årsværk og en skønnet værdi af 28,4 mio. kr. Her ses frivillige fra Cph Volunteers ved World Cup BMX Supercross 2010. Foto: CPH Volunteers.

Den typiske frivillige ved internationale sportsevents er en fuldtidsarbejdende mand over 50 år, som bor i nærområdet. Han har en mellemlang eller lang uddannelse og har tidligere været frivillig ved andre sports­ events. Han arbejder ulønnet, men meget entusiastisk, og har typisk også lyst til at være frivillig ved kommende sportsevents. Han drives af sin passion for sport, men også det sociale aspekt i at løfte i flok og møde nye mennesker betyder meget for ham. Han er primært rekrutteret via en sportsklub eller et sportsforbund. Han er ikke forlods drevet af tanken om, at frivilligindsatsen vil styrke hans personlige kompetencer, men oplever efterfølgende, at disse rent faktisk er blevet styrket, både i forhold til sociale kompetencer, håndtering af stressede situationer, kommunikation og problemløsning. Tilbagemeldingerne fra de frivillige taler deres tydelige sprog: ”Fornemmelsen af at være med til at få det hele til at fungere, så det bliver en succesoplevelse for alle, er super dejlig.” Frivillig ved EM kvalifikationsturnering 7-mands rugby. ”At være en del af et team, der vil præstere det ypperst inden for min egen sportsgren, er uovertruffen.” Frivillig ved VM i banecykling i Ballerup Super Arena.

16


: Sport Event Denmark 2010

Giacomo Catano, adm. dir. for Giro-arrangøren RCS Sport, fremhævede de fælles fordele ved Giro-starten i Danmark: - Vi er imponerede over engagementet og den professionalisme, som danskerne har lagt for dagen. Til gengæld vil vi arbejde hårdt for maksimal synlighed og udbytte for Danmark og danskerne. Vores motto er: ’Verdens hårdeste cykelløb i et af verdens smukkeste lande møder verdens lykkeligste folk’. En hel cykelverdens opmærksomhed rettes mod de jyske byer Herning og Horsens, når de i begyndelsen af maj 2012 står som arrangør af starten på en af den internationale sportskalenders største begivenheder, det traditionsrige italienske etapecykelløb Giro d’Italia. Bag denne cykleevent ligger der mere end et års forberedelse af bud og lobbyarbejde, som værtsbyerne samt Sport Event Denmark har været involveret i. “At vi er i stand til at få verdens næststørste etapecykelløb og et af sportens stærkeste brands til at lægge tre etaper hos os bekræfter, at Danmark sagtens kan tiltrække og huse nogle af verdens mest interessante sportsbegivenheder,” sagde Lars Krarup, borgmester i Herning ved pressemødet den 1. april 2011. Med Giro-starten kommer der endnu en diamant i rækken af store, prestigefyldte cykleevents til landet. Alene i 2011 er Danmark vært for VM i BMX cykling, VM i para-cykling og VM i landevejs­ cykling, der er en af verdens største sportsevents. Med Giro-starten fortsætter perlerækken af store cykleevents og dermed en markant markedsføring i udlandet af Danmark som cykelnation. Giro d’Italia, der sammen med franske Tour de France og spanske Vuelta a Espanã regnes for verdens mest betydende cykelløb, lægger i alt tre etaper i Herning og Horsens i begyndelsen af maj 2012.

17


Resultatopgørelse 2010 tkr.

Regnskab

Budget

Regnskab

2010

2010

2009

29.500

29.500

29.500

2.500

2.500

2.500

Indtægter Tilskud fra Kulturministeriet Tilskud fra Økonomi- og Erhvervsministeriet Tilskud fra Team Danmark

2.500

2.500

2.500

Tilskud fra Danmarks Idræts-Forbund

5.000

5.000

7.500

Tilskud fra Kulturministeriet, Sportsåret 2009

0

0

4.250

Tilskud fra ØEM til Bike-City

0

0

1.500

Diverse indtægter

4

0

0

108

100

102

22

0

86

39.634

39.600

47.938

22.174

25.600

27.500

Indirekte arrangementsstøtte

2.232

2.200

2.724

Aftaler med facilitetsudbydere

3.540

3.750

3.971

956

700

823

2.727

2.750

2.289

707

750

674

3.937

3.750

3.649

Hensat, Sportsåret 2009

0

0

4.250

Hensat, Bike-City

0

0

1.500

36.273

39.500

47.380

3.361

100

558

Udbytter m.v., investeringsforeningsbeviser Renteindtægter Indtægter i alt Omkostninger Direkte arrangementsstøtte

Analyser/dokumentation Markedsføring/kommunikation Bestyrelsen Internationale/nationale relationer, udvikling og administration

Omkostninger i alt Årets resultat

Årsregnskabet udviser et overskud på tkr. 3.361 og en egenkapital pr. 31.12.2010 på tkr. 8.820. Dette skal ses i sammenhæng med en række eventualforpligtelser og støtte­ tilkendegivelser på i alt ca. 33-38 mio.kr., primært i relation til events, der er vundet til Danmark til afvikling i de kommende år.

18


Balance tkr.

Regnskab

Budget

Regnskab

2010

2010

2009

192

282

Aktiver Anlægsaktiver Inventar

4

14

Biler

It-udstyr

270

360

Anlægsaktiver i alt

466

656

Omsætningsaktiver Tilgodehavender Tilgodehavende fra Danmarks Idræts-Forbund

5.000

656

27.000

30.500

Tilgodehavende vedrørende Sportsåret 2009, netto

198

0

Andre tilgodehavender

164

340

Periodeafgrænsningsposter, forudbetalte omkostninger

387

454

Investeringsforeningsbeviser 25.100 stk.

2.589

2.581

Tilgodehavender i alt

35.338

34.531

Likvide beholdninger

4.375

16.767

Omsætningsaktiver i alt

39.713

51.298

Aktiver i alt

40.179

51.954

3.067

2.379

Tilgodehavende fra Kulturministeriet

Passiver Egenkapital Kapitalkonto: Primo

8

130

Overført fra årets resultat

Urealiseret kurstab/kursgevinster på investeringsbeviser

3.361

558

Ultimo

6.436

3.067

Pulje til div. tilskud og underskudsgarantier

2.384

650

Egenkapital i alt

8.820

3.717

540

540

10.500

7.000

Hensættelser Hensættelse, Bike-City (ØEM) Hensættelse Multiarena Vest Hensættelse Sportsåret 2009

0

298

175

1.150

Hensættelse til hvervebevillinger

2.059

2.061

Hensættelse til gennemførelsestilskud

12.128

25.827

4.223

6.945

29.625

43.821

Mellemregning med Danmarks Idræts-Forbund

925

0

Anden gæld

809

1.540

0

2.876

1.734

4.416

40.179

51.954

Hensættelse til underskudsgarantier

Hensættelse til særlige events Hensættelser i alt Gældsforpligtelser

Skyldige omkostninger vedr. Sportsåret 2009 Gældsforpligtelser i alt Passiver i alt

19


Vision og mission Sport Event Denmarks vision er, at Danmark skal være arena for store internationale begivenheder inden for idræt. Sport Event Denmarks mission er at arbejde for at tiltrække internationale idrætsbegivenheder, som vækker begejstring, som skaber interesse for idræt i det danske samfund, og som kan virke som løftestang for fællesskab, sundhed, beskæftigelse, integration og for den nationale stolthed. Sport Event Denmark vil samtidig arbejde for at styrke landets internationale synlighed, øge kendskabet til Danmark og dermed bidrage til at skabe øgede turistindtægter.

Udgivet maj 2011 af: Sport Event Denmark Idrættens Hus, 2605 Brøndby E-mail: info@sporteventdenmark.com sporteventdenmark.com

Trykt på miljøpapir

Følg Sport Event Denmark på:

Årsberetning 2010  
Årsberetning 2010  

Sport Event Denmarks årsberetning 2010

Advertisement