Lisa juni 2016

Page 1

2016-2017

LISA

Svenska Sektionen - Lycée International

En inblick i storstadens STUDENTLIV Johan Rockström och Johan Kuylenstierna om COP21 Kulturlivet i huvudstaden

Intervju med Dramatens ELIN KLINGA

Med fokus på

STOCKHOLM


Stockholm Hösten hade äntligen kommit, den som vi hade längtat så mycket efter. Konstigt? Nej. Det var då eleverna i årkurs två och tre på Lycée International skulle resa till Sveriges huvudstad: Stockholm! Där vandrade vi runt i Gamla stan, gick på teater, besökte prestigefyllda högskolor samt museum och umgicks tillsammans. Vi visste att efter vår vecka i Stockholm skulle LISA-projektet börja. Men vad skulle vi skriva om? Vad skulle vi hitta på som tema? I början kunde vi inte komma överens. När någon föreslog temat « Stockholm » fick det oss först att skratta, men efter att ha funderat lite till insåg vi att det var en utmärkt idé. Det finns ju så mycket att skriva om. Vi hade gjort så många intressanta vistelser i Stockholm att vi hade mycket berätta om. Vi var alla väldigt motiverade och vi försökte även uppmuntra andra klasser att delta i vårt projekt. Vi i redaktionen kom överens om att vi i år skulle ge ut den bästa LISA-tidningen någonsin. Vi ville att den skulle se så proffsig ut som den bara kunde, vi ville vara kreativa och vi ville nyskapande. Vi trodde att vi skulle vara klara med tidningen inom några få veckor, men så blev det inte. Vi hade verkligen inte räknat med att det krävdes så mycket jobb att ge ut en tidning: boka intervjuer, skriva artiklar, redigera och korrekturläsa, hitta notiser... Efter mycket jobb och engagemang är vi glada och stolta att kunna presentera vår Stockholmstidning LISA för er . Vi hoppas av hela vårt hjärta att ni kommer att uppskatta vår tidning. Kanske får ni lust att boka en biljett till huvudstaden? Vi håller tummarna och önskar er trevlig läsning... och resa !

årets klass


LISA 2016-2017

Innehåll 5

HISTORIA Södermalm Stadshuset

7 MILJÖ CCSF100

STUDENTLIVET i Stockholm

Sabbatsår– en resa för att mogna Julia Mourier och Eva Despinoy- två ekonomistuderande, pastaätande roommates

12

17-åring i läkarrock

POLITIK

Johan Kuylenstierna om COP21

Ännu en artikel om feminism

Klimatsamtalen i Paris

SAMHÄLLE Stockholmsresan Inget är omöjligt, med Heja Sverige

18 24

Seinabo Sey / Kista

Tatueringar / Bellman

Just girly things: Having to be nice to creepy dudes so you don’t get murdered.

VETENSKAP

30

Experten Kristina Enmark om Stockholmssyndromet Utställningen MegaMind på Tekniska Museet i Stockholm

Elin Klinga, bortom scenen

Den svenska musikindustrin

Exklusivt möte med jämställdhetskonsulten Sofia Falk

KULTUR

42

34

SAMHÄLLE Stockholm - The Capital of Scandinavia En dag på OECD Skansen - bakom nöjesparkens kulisser med Martin Wulff Livet som kock Claude Kayat, en fransk prisbelönad författare i Stockholm


Stockholm i våra hjärtan ! Det var en mild dag i oktober, den 14 oktober för att vara exakt, som 28 glada och taggade elever började resan till Charles de Gaulle för att ta flyget vidare till Stockholm. Resan blev lika underbar som förväntat med fullspäckat schema; från rundvisning på Handelshögskolan och Uppsala, KTH, till bowling, pizza och massa annat. Under vår fritid intervjuade vi alla möjliga intressanta människor bland annat Claude Caillat, den talangfulla skådespelaren Elin Klinga och den svenska Parisambassadens före detta kock. Varför skriva om Stockholm? Jo, för det första var tajmingen perfekt med vår klassresa, men det var inte bara därför vi valde staden som årets LISA-tema. Jag menar, vem gillar inte den svenska huvudstaden? Man kan säga vad man vill om Stockholm: att staden är full av brats, "Jag är 08" (att uttalas med typiskt dryg stockholmsk dialekt) och att det är för kallt. Stockholm förblir ändå en av Nordens vackraste, härligaste och mest mångkulturella städer. I Stockholm kan du hitta på en massa saker för alla smaker och åldrar. Personligen, det jag gillar mest med Stockholm och jag vet att många andra också gör det, är stadens storlek. Det är litet, men ändå inte. Det är stort, men inte för stort. Stockholm är en stor stad för att vara i Sverige men om man är Parisbo kan det kännas skönt att vara i en storstad och känna pulsen utan att det är så mycket folk att det blir outhärdligt. I detta nummer av "LISA" kan du läsa allt gott och blandat från Stockholm men också om COP21, eftersom vi alla på redaktionen tycker det är en viktig fråga som borde uppmärksammas mer. Du kan drömma dig bort till goda maträtter på sida 41, läsa om Stockholms spännande monument, eller läsa om en fängslande artikel om Stockholmssyndromet och varför det heter just så. I "LISA" finner ni även tänkvärda intervjuer med Sofia Falk och Johan Kuylenstierna. Vi hoppas ni får en härlig läsning och att ni kan känna Stockholmsatmosfären som vi på redaktionen tog med oss hem efter resan!

Nadia KHOUJA 1ere


HISTORIA 5 Stadshuset, Stockholms främsta symbol? 700 männniskor för en måltid. Det var en 28årig man som fick ansvaret att dekorera salen. 100 människor jobbade där i två år för att kunna avsluta arbetet Stadshuset invigdes midsommarafton 1923 på innan invigningen 1923. Salen domineras av den 400-årsdagen av Gustav Vasas intåg i Stockholm. stora och kända mosaiken ”Mälardrottningen”. Det tog 12 år för arkitekten Ragnar Östberg att Eftersom det blev ont om tid blev arbetarna uppföra Stadshuset, och det gjorde han med hjälp tvungna att avsluta Gyllene salen väldigt fort och av 8 miljoner tegelstenar! det blev några misstag. St Erik som är Stockholms skyddshelgon, skulle representeras högst upp i Stadshuset räknas som ett av Sveriges främsta taket, men hans huvud fick inte plats på mosaiken byggnadsverk i nationalromantisk stil. I denna så han blev halshuggen vilket passade ganska bra byggnadsstil användes traditionell eftersom kung Erik halshöggs även i riktiga livet. byggnadsteknik och svenska material. Skickliga hantverkare samarbetade med kända svenska Stadshuset är en byggnad med flera funktioner, konstnärer och arkitekten Östberg, som dels används den för inspirerades av Stockholm och den svenska representationsmottagningar och fester och dels historien. Ett exempel på detta är Rådsalen, där inrymmer den sammanträdeslokaler för kommunfullmäktige sammanträder. Östberg Stockholms kommunfullmäktige. Från Stadshuset inspirerades av vikingarna och gjorde taket som styrs Stockholm, cirka 200 personer (politiker och en upp och nervänd vikingabåt. I Gyllene salens tjänstemän) har sin arbetsplats i byggnaden. guldmosaik visas motiv ur Sveriges historia med Kommunfullmäktige har 101 ledamöter och Mälardrottningen som en symbol för Stockholm. sammanträder var tredje vecka i Rådsalen i Stockholms Stadshus. Stockholm har nio styrande Blå hallen är den största festsalen i Stadshuset. borgarråd och deras avdelning sitter i Stadshuset. Ragnar Östberg inspirerades av den italienska Det finns även fyra oppositionsborgarråd med renässansen när han byggde den. I början ville kontor i byggnaden. Socialdemokraterna, han måla taket och väggarna i en blå färg men i Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt sista stund upptäckte han att tegelstensfärgen var initiativ har tillsammans 53 mandat och bildar bäst och lämnade det som det var. Eftersom den styrande majoriteten. Stockholms centrala namnet ”Blå Hallen” fanns på alla ritningar valde förvaltning har också sina lokaler i Stadshuset. arkitekten att behålla det namnet. Blå Hallen kan hyras av organisationer eller företag för Gör som jag. Ta en guidad visning i stadshuset! evenemang, och det mest kända är Nobelfesten. Det är väldigt fint, gyllene salen imponerade mest Gyllene salen är Stadshusets praktfullaste på mig och särskilt antalet mosaikstenar. bankettsal, där väggarna är täckta av 19 miljoner mosaikstenar i bladguld. Denna sal kan inrymma

Stadshuset med sitt majestätiska torn och sitt vackra läge vid Riddarfjärden har en viktig roll i Stockholms stadsbild. Det svenska riksvapnet Tre kronor som kröner det 106 meter höga tornet gör Stadshuset till en av de allra främsta symbolerna inte bara för Stockholm utan även för hela landet.

Hugo MOURIER 1ère


6 HISTORIA Södermalm under 100 år kultur– och nöjesliv från fattig arbetarstadsdel till hippa stadskvarter Södermalm eller ”Söder” som används till vardags har snabbt blivit Stockholms trendigaste område. Det är här man hittar de senaste butikerna inom mode, konst och design. Söder är Stockholms största stadsdel och sträcker sig från Slussen till Skanstull. De största gatorna är Götgatan, Ringvägen, Hornsgatan och Mariatorget. Från Söders höjder har man en fantastisk utsikt över hela Stockholm. Men under slutet av 1800-talet var Södermalm den stadsdel där arbetarklassen bodde. Det var fattiga människor som levde under svåra förhållanden. Man bodde trångt: familjer på åtta personer i ett rum och ett litet kök. Lägenheterna var väldigt små med gemensamt dass på gården.

I slutet av 50-talet revs stora delar av Stockholms centrum. Hela kvarter skövlades bort för man ville ha breda gator och moderna kontor istället. Söder, som inte alls var så populärt på den tiden, rördes inte och de gamla charmiga små gatorna och husen fick vara kvar. I nordöstra delen av Södermalm kan man till exempel se små röda stugor, med vita knutar. Idag är Södermalm en levande stadsdel som är mycket attraktiv och dyr att bo i. Hit lockas medvetna, kulturintresserade 30 åringar med hög inkomst, så kallade ’hipsters’. De har tid och intresse att klä sig rätt, äta rätt och gå på teater och bio. Därför har Söder mycket att erbjuda inom kulturoch nöjesliv. Medborgarplatsen "Medis" är exempelvis en känd hållpunkt med saluhall, restauranger och biograf. Denna uppgradering av Södermalm är ett exempel på en gentrifieringsprocess.

Skånegatan (Södermalm) i början av 1900-talet

Skånegatan idag

Vad är gentrifiering? Detta sker vid en social statushöjning i en stad eller ett samhälle. En rikare medelklass flyttar in i det som en gång var en arbetarstadsdel och för mer sig sina vanor och behov. De gamla bostäderna renoveras, små affärer lämnar plats åt kedjebutikerna, pubarna ersätt av sushiställen. Fastigheterna stiger i värde och resultatet blir att de gamla invånarna inte har något annat alternativ än att flytta ut. Området blir mer eftertraktat och gradvis flyttar fler välbärgade invånare dit. Denna process har omvandlat Södermalm till något helt nytt på bara några decennier. En annan stad som har genomgått gentrifieringar är SoHo i New York.

Lovisa BRIEM 1ère


STUDENTLIVET 7 Studentlivet i Stockholm

De flesta av Sveriges bästa högskolor ligger i Stockholm. Tyvärr har Stockholm länge haft ett rykte av att ha ett dåligt studentliv. Staden är inte anpassad för studenter. Ungdomar som framförallt vill njuta av fester och en mångfald av aktiviteter under sin fritid brukar föredra städer som Uppsala, Lund eller Linköping, kända för sina nationer (föreningar av festande studenter som äger klubbar). Jag frågade studenter från KTH, Handels och Karolinska vad de tycker om saken. De berättade att de faktist är nöjda med studentlivet i Stockholm och ångrar absolut inte sina val av skolor. De olika högskolorna ordnar visst många evenemang, säger de. För det första börjar skolorna med introveckor/ mottagningsveckor med nollning och många olika aktiviteter som för eleverna samman. På Han delshögskolan deltar man i lekar för att lära känna varandra i en jakt runt Stockholm och till slut åker man på en resa till en okänd plats med hela sin “småttinggrupp”. Det är också många som går till pubar för att umgås. Alla högskolorna har en studentkår där vem som helst kan delta. Det är kåren som organiserar intro-

duktionsaktiviteter för nyantagna studenter i början av skolåret och ser till att studenterna känner sig väl omhändertagna. Under terminerna erbjuder de bland annat idrottsaktiviteter, kulturarrangemang, körer, baler, sittningar och kontakter med näringslivet. Man kan också bli medlem av olika utskott/ grupper/föreningar som till exempel mediautskottet på Handels som sysslar med skolans tidning, gaytek på KTH, en förening där homo-bisexuella och transpersoner är välkomna, samt i Mottagningsutskottet på Karolinska institutet där man organiserar mottagningsveckorna. Också utanför högskolorna finns det mycket att göra när man är student i Stockholm; man kan besöka Moderna Museet, gå på teaterföreställningar på Dramaten, promenera i Gamla stan... Ändlösa möjligheter som man inte har i vilken stad som helst.Därför vill jag påstå att de som hävdar att studentlivet i Stockholm är dåligt har fel. De olika skolorna erbjuder många aktiviteter och själva staden kryllar av saker man kan göra som stuEmily DESPINOY 1ère dent.


8 STUDENTLIVET Sabbatsår- en resa för att mogna

I

Sverige är det mycket vanligt att ta sabbatsår. Många studenter börjar på högskolan när de är 21, 22, 25 år… Däremot är det många i andra länder som tvekar över att ta ett sabbatsår, eller att låta sina barn ta ett, eftersom de undrar mycket om kostnader eller fruktar att det får ungdomar att verka omotiverade för högskolor eller får dem att glömma hur man pluggar. Under Stockholmsresan träffade vi Viktoria Serreau, elev på Handelshö- tagit studenten jobbade jag på Maison Lebon, ett gskolan och före detta elev på Lycée Internafranskt/svenskt bageri i Paris 17eme där jag fick bational, vars viktigaste råd var just att ta ett ka och stå i kassan. sabbatsår. Under tiden planerade jag min resa till Australien med min närmsta vän, Camilla Brag, som också gick Jag tyckte att detta var väldigt intressant och frågade henne mer om det. Hon svarade på alla mi- på svenska sektionen och tog studenten samma år som jag. Vi åkte dit i februari och sökte jobb där. na frågor och fick mig dessutom att verkligen vilja Livet i Australien är jättedyrt och pengarna från Pata ett sabbatsår! ris skulle aldrig ha räckt till och vi fick spara till våra Varför bestämde du dig för att ta ett sabresor i Oceanien. Vi stannade i Sydney i två månabatsår? der, där vi båda två jobbade som servitriser och Jag kände att det var något jag behövde göra för hade en fantastisk tid. Vi reste sedan i en månad min egen skull. Jag har alltid varit äventyrlig och längs Östkusten upp till Cairns, och stannade vid kände helt enkelt att det var rätt väg för mig. Det Byron Bay, Fraser Island och Whitsundays på väkan också ha varit ett slags hat för franska prépagen. Vi åkte också till Nya Zeland och spenderade systemet som fick mig att vilja ta sabbatsår. Det var sedan lite över en vecka på Fijiöarna. mitt sätt att visa mina franska lärare att man kan lyckas i livet på ett annat sätt än att gå en prestige- Vad lärde du dig och vad fick du ut av det? full prépa. Sabbatsåret var dessutom bästa Jag har lärt mig så himla mycket att det är svårt att sättet att mogna och bli självständig. sätta ord på det! För det första lärde jag mig att vara helt självständig, både finansiellt och i mitt vardagsliv. Under mitt sabbatsår fick jag själv fixa mat, Var var du under ditt sabbatsår och hur fitvätta mina kläder, planera min ekonomi och mina nansierade du det? resor och boka flygbiljetter. Jag lärde mig också att Mina föräldrar hade stor förståelse för mitt val att ta balansera mitt liv mellan fest och jobb. Pappa och sabbatsår och stöttade mig under förutsättning att mamma var ju inte där längre för att säga till om jag jag finanserade det själv. Jag jobbade i Paris i ett hade festat lite för mycket... halvår innan jag åkte. Under sommaren efter jag


STUDENTLIVET 9 Jag lärde också känna en del av mig själv som jag inte visste fanns.

Mitt sabbastår hjälpte mig också att vinna mina föräldrars förtroende.

Det gjorde det tusen gångar lättare för dem att låta mig flytta ensam till Sverige för att börja mina studier där. Det var också lättare för mig att lämna hela min familj och mitt liv i Paris och börja ett nytt liv Jag lärde mig att det är kul att leva nästan primitivt när jag visste att « Ja! jag klarar mig ensam, jag har på en öde ö på Fiji och inte komma ihåg hur det är redan gjort det! ». att ha skor på sig eller tvätta håret eller ha rena la- Jag är såååååååå glad över att ha tagit ett sabkan. Den delen av mig själv är superviktig för mig batsår! Jag lärde mig mycket mer om livet och mig idag och hjälper mig när jag inte mår tipptopp i själv än vad jag hade kunnat göra på vilken skola Sverige. Ibland ringer jag Camilla och säger: som helst i världen. Och jag började mina högsko« Kommer du ihåg hur vi var på Fiji? Jag vill vara lestudier mer motiverad än jag någonsin varit för den personen igen! » och så träffas vi och försöker att plugga!! minnas hur det var och det hjälper ofta! En helt ny Viktoria som var FRI, som inte behövde bry sig om betyg som jag hade gjort de 13 senaste åren.

Jag lärde mig också att dyka och tog mitt dykarcertifikat, vilket kan vara bland det bästa jag gjort i mitt liv!

Viktorias berättelse fick mig att fundera allvarligt över att ta ett sabbatsår. Vem vill inte upptäcka en del av sig själv som man inte visste fanns? Vara fri?

Emily DESPINOY 1ère


10 STUDENTLIVET Julia Mourier och Eva Despinoy - två ekonomistuderande, pastaätande roommates

E

va och Julia, två före detta Lycée International elever började på Handelshögskolan i höstas och lever numera tillsammans i en liten lägenhet i Stockholms centrum. Här delar de med sig om hur det är att vara student och berättar vad de tycker om sin skola. De har dessutom flera tips om pluggande, bostad och vad man kan göra om man har hemlängtan.Eva och Julia börjar med att berätta om de största skillnaderna mellan att vara gymnasie- och högskoleelev. Julia säger att man är mycket friare, har färre timmar i veckan men måste plugga hemma mycket mer. Det handlar alltså om att man måste ta ansvar. Eva instämmer att det är härligt att ingen håller koll på om man är närvarande vid varje lektion men varnar däremot för att det är mycket svårare än på gymnasiet och tipsar därför att man ska lyssna på föreläsningarna och läsa skolböckerna. Det är också viktigt att plugga hårt redan i början

tillägger Julia. I Stockholm är det nästan omöjligt att hitta ett rum eller en lägenhet till rimligt pris. Jag undrade därför hur de gjorde. Julia uppmanar: “Använd dina kontakter!” och Evas råd är att kolla på Blocket. Jag frågade också hur deras fritid ser ut och de berättade att de oftast brukar hänga med kompisar och familj, shoppa eller kolla på film. Eva berättar att hon brukar promenera i Stockholm, som hon beskriver som en trevlig stad med massor av grejer att göra. Sedan undrade jag om svårigheterna med att vara student. Är det inte jättesvårt att man helt plötsligt måste börja laga mat åt sig själv, tvätta sina kläder och städa? Och längtar man inte hem då och då? Eva och Julia förklarar att det inte är så jobbigt som det ser ut. Städning och klädtvätt fixar de lätt och när det gäller mat håller de det enkelt. De äter mest pasta med pesto och Hönöbröd och lagar ibland gratänger. Om de har hemlängtan skypar de med en familjemedlem i Frankrike. Julia berättar att hon ibland bara lyssnar på fransk musik eller äter baguette med ost och vin och att det hjälper.Om Handelshögskolan berättar Julia att det bästa är alla aktiviteterna och det faktum att man träffar jättemånga trevliga människor! Eva skojar att det hon tycker bäst om på Handelshögskolan är hennes pojkvän. Att prata med Eva och Julia fick mig verkligen att längta tills jag blir student och leta efter en egen lägenhet där jag kan kolla på film, äta ost med baguette och dricka vin och kanske plugga på Nordens bästa handelshögskola.

Emily DESPINOY 1ère


STUDENTLIVET

11

17-åring i läkarrock

N

är Hugo Nordin bara var 17 år kom han in på en av världens bästa läkarskolor. Nu studerar han för att förbättra folks hälsa.

Vad är det bästa med att gå på Karolinska Institutet? Att känna att man studerar för att förbättra människors liv är en härlig känsla. Dessutom är KI ett forskningscenter och alla studenter har möjligheten att komma in i ett forskningsteam, vilket är helt unikt! Människorna som jobbar på Karolinska Institutet är väldigt intressanta och har alltid någonting spännande att berätta! Dessutom är det Karolinska Institutets forskare som nominerar för Nobelpriset, och varje år får några studenter delta i ceremonin…. Det blir kanske jag nån gång, skojar Hugo.

Vad gillar du med att vara student i Stockholm?

Visst, Stockholm är ingen studentstad, men det som jag älskar är att det är en storstad. Allt finns tillgängligt! Dessutom kan man bara gå in Har du några tips för blivande i staden och promenera. Gamla Stan är ju alltid studenter? lika vacker, på vintern är det ännu finare med Om ni tänker plugga i Sverige, skriv redan nu in all snö… er i bostadsköer! Man kan samla in 90 ködagar Vad brukar du äta och göra under din utan att vara kårmedlem. Annars får jag väl fritid? säga att man ska tro på sig själv: inte visste jag Jag brukar äta på skolans kafeteria, maten där när jag pluggade inför BAC:en att jag skulle få en plats på Karolinska Institutet! En annan sak är väldigt hälsosam och varierad. På kvällarna äter jag däremot som en riktig student, pasta, som är viktig att veta är att det inte är enklare pasta och ibland pasta. Lite mer seriöst: jag äter att plugga i Sverige. Det är kanske lättare att potatis, ris, köttbullar, falukorv och ibland komma in i skolor där, men plugget blir lika pizza.Jag har skrivit in mig på olika aktiviteter tufft som i Frankrike, om inte tuffare. så jag får lära känna andra människor än de Vad är de största skillnaderna mellan att från min kurs. Jag håller på med flera sporter vara student och gymnasieelev? som badminton och innebandy till exempel. Jag En stor skillnad är att du inte har samma träffar också mina gamla klasskompisar från kontakt med din lärare som när du gick på Lycée International ibland. Men man har ju så gymnasiet. På universitetet känner inte läraren mycket att göra hemma när man lever ensam: sina elever så väl, vi är ju så många (160 städa, tvätta, handla mat osv… Tiden går fort! elever)! Pluggmässigt ser jag ingen stor skillnad Jag hoppas att vi snart ser Hugo delta i med Lycée International. Däremot är det Nobelprisutdelningen! väldigt tufft för elever som kommer från andra gymnasier. Emily DESPINOY 1ère


12 MILJÖ

#CCSF100 Föredrag och paneldebatter avlöste varandra då Handelskammaren firade 100 år! Konferensen ägde rum den 31 november på Hotel Potocki i centrum av Paris. Många celebriteter var på plats, alla från vår kära drottning Silvia till Frankrikes ekonomiminister Emmanuel Macron.

Jakob Wallenberg, Leif Johansson, Cecilia Malmström

Drottning Silvia och Handelskammarens ordförande Gîta Paterson


MILJÖ 13

Frankrikes ekonomiminister Emmanuel Macron

Johan Rockström

Självfallet var Svenska Sektionen på plats vid Den Svenska Handelskammarens 100-års jubileum: ett stort evenemang som Lycée Internationals elever var mycket glada för att få ta del av!

EU-kommissionär Cecilia Malmström


14 MILJÖ Johan Kuylenstierna om COP21

« Det kräver samarbete ! » SNS Paris gästades av Johan Kuylenstierna i samband med det stora COP21-mötet i Paris. Målet var att nå en överenskommelse om ett globalt klimatavtal. Jag fick äran att träffa honom. Redan som ung var Johan Kuylenstierna mycket intresserad av miljöfrågor. Tidigt engagerade han sig i Greenpeace. Han studerade geografi och forskade om historia. Senare jobbade han för FN.

En fråga som han ställer sig är: «Hur får man människor att bli engagerade?» 1989 startades Stockholm Environment Institute på uppdrag av Riksdagen. 2010 började Johan Kuylenstierna där. Han specialiserade sig på vattenfrågor men arbetade också på ett mera övergripande sätt med klimat frågor. Det är egentligen politiken kring dessa frågor som han tar hand om idag. Johan Kuylenstierna berättar hur man som enskild människa kan bidra till en bättre planet. Han framhåller att allt som vi konsumerar innehåller vatten, till exempel maten. När vi slänger mat använder vi vattenresurserna och därför måste vi också tänka på hur vi konsumerar. Ett annat exempel som han tar upp är våra kläder. Det går åt vatten för dem också och när man följer modet, slänger kläder, köper nya, kastar de gamla och hänger in nya i garderoben igen. Då är man inte klimatvänlig. Vi måste tänka mera på hur vi använder våra resurser.


MILJÖ 15 Johan Kuylenstierna förklarar också att staten kan bidra och självklart påverka och styra väldigt mycket genom att verka på skatter och lagstiftning. Exempel på lösningar skulle kunna vara att höja bensinskatten, uppmuntra till energisnål förbrukning, etc… Staten kan styra bort det som inte är miljövänligt. Dessutom måste alla världens ledare komma överens och samma regler måste införas överallt. Statens påverkan är mycket viktig. Industrins och företagens resurseffektivitet är också ett måste.

« Det kräver samarbete » säger Johan Kuylenstierna.

Enligt honom, består drivkrafterna för förändring i samhället av: framgången i att uppfylla förväntningarna av de mänskliga behoven, det vill säga att lyfta människor till en medelklass och inte bara ur fattigdomen; ökningen av utvecklingen så att befolkningen minskar; utvecklingen av ekonomin genom att öka BNP per capita; globaliseringen, alltså samspelet mellan länderna; och till slut resursanvändningen som måste organiseras.

Hur kommer man till rätta med problemen, undrar jag ? Johan Kuylenstierna svarar att vi slösar bort för mycket; till exempel borde jordbrukssektorn använda vattnet på ett mer effektivt sätt. Många ungdomar är oroliga över framtiden men Johan menar att det finns tillräckligt mycket resurser, bara de används på rätt sätt. Vi måste komma ihåg att det finns lösningar och att det går att tillämpa dem. Om vi tittar på världen idag ser vi att fler och fler tar initiativ och vi måste uppmuntra de politiker som engagerar sig. « Det finns optimism för framtiden » avslutar Johan Kuylenstierna.

Kenza JARL-RIGHI 1ère

Stockholm Environment Institute är ett internationellt forskningsinstitut som engagerar sig i miljö- och utvecklingsproblem på lokal, regional, nationell och global nivå. Syftet är att få till stånd förändringar för en hållbar utveckling i samhället. Denna forskning omfattar bioteknik, energiresurser, atmosfäriska miljöer, klimatförändring, vattenresursanalys och ekologisk sanitet.


16 MILJÖ

M

Klimatsamtalen (COP 21) i Paris

inistrar, presidenter, företagare och miljöexperter samlades i Paris mellan den 30 november och den 11 December 2015 för ett viktigt uppdrag: att få till ett avtal om att minska vår koldioxidskonsumtion inom de närmaste tio åren. För er som inte är medvetna om det, så har vårt samhälle kommit till en klimattröskel. Jordens ekosystem är i fara på grund av människoartens utveckling och beteende. Vi har sedan medeltiden uppfunnit industrier, konsumtionsprodukter så som bilar och flygplan som är energikrävande. Industrier släpper ut koldioxid som påverkar jordens ekosystem. Det är växthuseffekteten som gör att vår planet blir varmare och förstör djurarter samt ekosystem så som nordpolens. Det är viktigt att begränsa denna effekt och därför samlades viktiga personer i Paris för att förhandla. Deras roll var att få till ett klimatavtal för att minska utsläppen för att värna om en grönare framtid. Svenska sektionens terminaleklass blev inbjuden av the New York Times för att delta i en energikonferens som de anordnade i samband med COP 21. På denna konferens deltog bland andra USA:s utrikesminister John Kerry och chefen för Stockholm Resilience Centre Johan Rockström. Det var en stor ära att få delta i en så viktig konferens. Mina kamrater och jag fick uppleva hur det känns att vara engagerad i diskussioner som hade som mål att ändra vårt sätt att konsumera för att få en hållbar framtid.

C

op 21 pågick i tolv dagar. Under den tid diskuterade statschefer, experter och chefer i Le Bourget för att komma överens om ett avtal. Detta avtal innehåller viktiga beslut som kommer att påverka samhället. Alla länder måste nu samarbeta för att se till så att inte temperaturen i luften stiger mer än två grader. De rika skall bidra till de fattigas utveckling. Detta kommer att medverka till en grönare framtid.

Målet är att inom de närmaste tio åren, minska koldioxidsutsläppen. Därför satsar nu många företag på förnybara energilösningar så som vindkraftsverk, solpaneler och framför allt hållbar utveckling. En ny marknad kommer att öppnas för gröna innovationer så som elektriska bilar. 2015 är ett årtal som kommer att vara i historien om vi verkligen klarar av att övergå från "smutsig" till grön energi innan 2050. Vissa är väldigt pessimistiska och tror att avtalet inte kommer att hålla men andra tror att vårt samhälle kommer att ta steget för att ändra. Varje dag kommer man på nya lösningar, därför tror folk att det inte är omöjligt att bli "grön". Nu när jag håller på att skriva den här artikeln fick jag precis reda på att man just bevisat att de "gravationnella vågor" som Einstein pratade om verkligen finns. Om så stora upptäckter kan ske nu, varför skulle vi inte kunna ändra vårt sätt att leva? COP21 är en viktig händelse. Den får människor att diskutera miljöfrågor och det i sig är ett steg närmre en hållbar framtid. Men viktiga beslut måste fattas.


MILJÖ 17

Johan Rockström på plats i Paris under COP21! Vår terminaleelev Lucas Rochard fick en exklusiv intervju med Johan Rockström, en internationellt uppmärksammad forskare, debattör i klimatfrågor och chef för Stockholm Resilience Center. Självfallet hade International New York Times Johan Rockströrm som en av talarna under den stora internationella konferensen i Paris! Vem är viktigast för att styrka klimatutvecklingen åt rätt håll — politikerna, företagen eller konsumenterna? På denna fråga svarar Johan Rockström att de tre aktörerna spelar alla en viktig roll och att de hänger ihop. Under senare år har näringslivet blivit allt mer involverade i miljöfrågorna. Johan Rockström tar IKEA som exempel som satsar på hållbara produkter, Volvo och Tesla som investerar mycket i eldrivna fordon. - Det har nu blivit en central fråga för styrelserummen. Miljöfrågorna ingår nu mera som en självklar operationell affärsstratergi. Och vad gäller politikerna, så måste alla regeringar agera nu. I morgon är det för sent, säger Johan Rockström. På min fråga om skatter på koldioxid är en bra lösning, svarar Johan Rockström att det är helt nödvändigt. - Sverige är ett bra exempel på att det fungerar utan att det påverkar landets ekonomi. Det är viktigt för Johan Rockström att delta i konferensen och i COP21 eftersom han leder internationell forskning inom hållbarhetsutveckling. - Det handlar inte bara om klimatet och utsläppsproblematik. Det handlar om att förvalta fisken i havet, skogen i Amazonas och hur vi sköter våra ekosystem. Experter behövs på COP21 för att kunna fatta de bästa möjliga besluten, avslutar Johan Rockström. Lucas ROCHARD Terminale


18 POLITIK Ännu en artikel om feminism Jag går omkring på Stockholms kyliga oktobergator och frågar olika personer vad begreppet feminism betyder för just dem. För de flesta kommer orden « jämlikhet mellan män och kvinnor » upp, men för andra innebär det något mer extremt: Kvinnor som kämpar för att få mer makt än män. Hemma, öppnar jag Svenska Akademins ordlista och definitionen är följande : « rörelse för kvinnors jämställdhet med män ». Men när jag däremot sökte upp ordet i Norstedts lilla franska ordbok stod det endast « kvinnorörelse ». Det finns en nyans mellan att säga att det är en rörelse för jämlikhet mellan könen och bara använda termen « kvinnorörelse ». Jag tycker att den sista definitionen känns fel, därför att även om det anses vara mer en kamp för kvinnliga rättigheter så handlar det också om mäns rättigheter.

I Sveriges riksdagsval år 2014, gick 3,12% av svenska medborgarnas röster till partiet Feministiskt Initiativ (F!), varav 85,1% av de röstande var kvinnor och bara 14.9% män. Det visar att det inte bara är en kvinnorörelse, men att väldigt få män känner sig berörda av jämlikhetsproblematiken. De som kämpar för feminism, kämpar trots allt för att både små pojkar och flickor ska kunna drömma om att bli astronaut senare eller män sjuksköterskor, dagispersonal, kosmetolog eller nåt annat traditionellt kvinnligt yrke.

Eftersom jämlikhet är ett omdiskuterat och återkommande ämne i dagens samhälle så blev även jag själv intresserad att skriva om det. Trots att deklarationen om de mänskliga och medborgerliga rättigheterna härstammar från den Franska Revolutionen, 1789 så finns det mycket som fortfarande inte är jämlikt i dagens samhälle. Konstitutionen från 1789 säger att ”alla är lika värda”. Med den principen i bakgrunden så kan vi ändå konstatera att fortfarande år 2016 så får kvinnor sämre lön för samma jobb som en man, och så gör kvinnor mer hemarbete i timmar räknat efter en lika lång arbetsdag än de flesta män osv. Feminister, är de som kämpar för en värld där ingen behöver känna komplex över att vara född i sin kropp som kvinna. Båda könen har förtryckts av samhällets normer. Ja, ordet kanske kommer från latinet Femina, som betyder kvinna, men idag har betydelsen blivit större. För att nå ett jämlikt samhälle räcker det inte endast med hälften av befolkningen. Det behövs både män och kvinnor för att skapa ett jämlikt samhälle.

”Feminister pratar om rättvisa. Fakta är att om jag och en kvinna begår samma brott så kommer jag som man dömas hårdare av rättsväsendet. Jag förväntas arbeta en dag mer per vecka samt dö 4 år före jämnåriga kvinnor. Rättvisa - ni vet inte ens vad det ordet innebär.” Kommenterar Olof i en debatt på SvDs websida följande fråga: Vad behöver svenska kvinnor kämpa för?

EXEMPEL PÅ PESSIMISM OM FEMINISM


POLITIK 19 Visste du att... …den världsberömda feministiska symbolen för solidaritet, vill den förmedla hållfasthet, styrka och enighet. från början kommer från Venussymbolen. En cirkel, med ett kryss är symbolen som historiskt var kopplad till den romanska gudinnan Venus eller den grekiska gudinnan Afrodite. Den används i olika fall som man kan koppla på nåt sätt till den mytologiska karaktären. Den förekommer inte bara inom feminism, utan representerar också globalt det kvinnliga könet, det kemiska elementet koppar och planeten Venus. Många tror att den från början representerade bilden en handspegel, men det är också möjligt att den kom från en sammandragning av ’script Grekiska’.

Venussymbolen kombinerad med en näve, det hela i knallrosa färg formar den feministiska symbolen. … det svenska partiet Feministiskt Initiativs logo är ett F för feminism och ett omvänt i för initiativ, men inte bara. Beroende på hur man ser på den kvinnliga rörelsen, varierar det man ser.

I:et kan man se som i:et for Initiativ, men det kan också tolkas som ett utropstecken, ett utropstecken mot ojämna löner, få kvinnor arbetande i Kompletterad är den, med en upphöjd näve. Symbol börsnoterade bolag ( Ja, även i

Filmtips : Suffragetterna Manus av Abi Morgan, regisserad av Sarah Gavron med Carey Mulligan, Helena Bonham Carter och Meryl Streep bland annat.

Suffragetterna framställer en viktig, och fortfarande smärtsam, faktabaserad historia : nämligen de så kallade suffragetternas kamp i Storbritanien för kvinnlig rösträtt. Filmen är skickligt gjord och så uppriktig att den övervinner eventuella andra brister tack vare det. Dessutom kan man på vissa sätt koppla denna kvinnokamp till dagens terrorism : De vandaliserade golfbanor och galopptävlingar. Kastade gatusten pà skyltfönstren. "Suffragette" är samtidigt en historielektion och en hjälp att förstå den radikaliseringsprocess som förtryckta grupper genomgår än i dag. – skriver Svenska Dagbladet.

Marine VON RENTELN 1ère


20 POLITIK Nadia Khouja möter jämställdhetskonsulten Sofia Falk

S

verige beskrivs ofta som ett land med unik jämställdhet: så unik att i min Sociologikurs i andra ring studerar vi Sverige och tar det som exempel när vi ska analysera ett land med jämställdhet. Detta gjorde såklart oss fyra svenskar i franska klassen väldigt stolta. När det kommer till jämställdhet inom näringslivet och företagen däremot reflekterar vi annorlunda... Hur kan det vara så orättvist, och framförallt, hur ändrar vi på detta? I det svenska närningslivet finns det ungefär 1 000 000 företag. Bland de 10 största företagen finns bland annat AB Volvo och Ericsson på listan. Som vi vet, är företag viktiga för ett lands ekonomi. Även om kvinnor oftast går ut med bättre diplom består majoriteten av cheferna i företag av män. Detta gäller inte bara i Sverige, utan världen runt. Enligt en undersökning som gjordes av SCB om kvinnor och män i näringslivet så består 36% av cheferna av kvinnor och de resterande 64% av män. Privatägda företag har 34% kvinnliga chefer och 66% manliga chefer. Styrelserna, enligt undersökningarna,hade i genomsnitt 23% kvinnor och 77% män. Statistiken säger det mesta: det finns en företagshierarki där männen oftast står längst upp. Sofias Falk grundade en organisation som heter "We are the Storytellers" . Det är en konsultverksamhet som hjälper företag att bli mer jämställda. De ser till att företagen börjar utnjyttja sin fulla potential genom att till exempel studera hur de anställda fungar i grupp, identifiera varje persons roll, motivera och inspirera de anställda. Sofia berättar att många kvinnor inom näringslivet känner att de inte kan utnyttja sina möjligheter fullt ut. De behandlas helt enkelt annorlunda. Organisationen får alla anställda och inte bara kvinnorna, att känna engagemang för jämställdhetsfrågor. På så vis kan de göra skillnad och utveckla jämställdheten. Sofia Falks konsultbolag har jobbat med flera stora företag som till exempel Ikea, Volvo, SSB, och Saab. Det är en modern och smart affärsidé som Falk kom på eftersom hon själv tyckte att hon blev orättvist behandlad på arbetsplatser på grund sitt kön. Hennes bolag tror på total jämställdhet och mångfald. Man strävar efter att hjälpa företag att uppnå detta. Man måste ha diversitet i företagen, det ger ett mervärde. Sofias konsultverksamhet bidrar till att hjälpa andra i näringslivet att uppnå sin fulla potential.

Hur fick du iden av att starta ditt företag? Det var när jag träffade andra kvinnor som delade mina erfarenheter av att ha blivit behandalade annorlunda pga kön. Jag kommer ihåg att det gjorde mig så ledsen och förbannad. Jag kände att jag « måste förändra någonting. » Det var oerhört intresserant och inspirerande att få lyssna till en så smart kvinna som Sofia Falk, vars efternamn passar henne så bra!

Nadia KHOUJA 1ère


POLITIK 21 När du var tonåring, tänkte du att det fortfarande skulle vara lika orättvist och alla dessa strukturer skulle fortsätta? -Jag växte upp i Sydamerika och kom till Sverige när jag var tio år. Det resulterade att jag alltid kom sist i gruppen och när jag tyckte att något var orättvist ifrågasatte jag det. Jag tror det har följt med mig i livet. Hur ser ditt företag ut om 10 år? -Ja, om tio år är vi säkert 50 anställda och jobbar i hela världen. Nu är vi 15 anställda. För att det här är ett företag som är så viktigt i hela världen. Vi kommer att ha tagit fram normer och vi kommer ha tagit fram exempel. Vilka är dina tips för dem som vill starta ett eget företag? -Man måsta vara bestämd för att kunna övertyga andra, för att få andra att tro på sin idé och köpa den. Man måste drivas av någonting som inte är « jag vill tjäna pengar » utan « jag vill förändra någonting » sen så handlar det om att kunna leva i kaos, allting förändras hela tiden. Varje kund vill ha en viss sak. Man ska helt enkelt tänka på hur kunderna är och vad de vill ha. Man måste kunna anpassa sin idé. Din ursprungsidé kanske inte blir densamma som du utför. Man måste kunna anpassa sig eller så dör du som bolag. Hur ska företagen göra för att utvecklas? -Vi har stora bolag som måste anpassa sig till en globaliserad värld och därför bör vi ha fler incitament som gör att företagen tänker större. Vid rekryteringar måste man sluta tänka på ålder, nationalitet, och kön.

Nadia KHOUJA 1ère


22 POLITIK Just girly things: Having to be nice to creepy dudes so you don’t get murdered. Jag älskar att prata om feminism. Tyvärr är jag ganska ensam om det. Vissa tycker att feminism redan har gjort sin del. Kvinnor får rösta, vad kan man begära mer? En av mina lärare sa till och med häromdagen att västvärlden måste maskuliniseras. Eftersom jag har varit rädd för att bli våldtagen sedan jag var 4 år gammal kan man inte säga att jag håller med. I Frankrike, en av världens mest avancerade länder

Många påstår att vi befinner oss på femte steget av

ekonomiskt och vad gäller mänskliga rättigheter kan

Maslows trappa; förverkligande av drömmar. Jag

jag inte gå på gatan när det är mörkt utan att känna

menar att om man inte kan gå ut ur sitt hus utan att

mig orolig.

behöva se sur ut, veta hur man ska slåss, eller hålla

Jag såg nyligen en post på tumblr som fick mig att tänka till: ”justgirlythings, having to be nice to creepy dudes just so you don’t get murdered”. Det som slog mig är hur sant det är. Jag tänker på alla gånger

sina nycklar mellan fingrarna för att känna sig säker befinner man sig inte ens på andra steget: säkerhet. Som kvinna år 2016 i Frankrike befinner jag mig på samma ställe på Maslows trappa som en stenåldersman.

då jag har varit tvungen att le

Det värsta är att man blir arg.

till en man som gav mig en

Man blir så arg. När tre killar

”komplimang”, samtidigt som

försökte skrämma mig när jag var

jag började gå snabbare och

ute och joggade genom att säga

känna efter min mobil i fickan.

”bouh” och hoppa mot mig jog-

Jag har läst historier om kvinnor som håller sina nycklar mellan fingrarna, för att känna sig som några slags heroiska wolverines som lätt skulle kunna försvara sig om de blev attackerade då

gade jag bara förbi. Under resten av dagen tänkte jag på vad jag borde ha gjort men jag vet inte ens om jag kommer att våga säga ifrån nästa gång någonting liknande inträffar.

det är mörkt och de känner sig förföljda. Jag känner

Man känner sig så försvarslös och vek. Och ibland är

många som har tagit self defense- eller kampsport-

det så jag föreställer att män ser mig: försvarslös och

kurser bara för att kunna försvara sig under liknande vek. Och det hjälper inte när man berömmer mig: omständigheter. Jag är en av dem. Min mamma brukar berätta för mig hur hon fick sin största och djupaste rynka: genom att alltid behöva se sur ut för att ingen skulle stoppa henne på gatan under alla åren då hon bodde i Paris.

”Du är precis som en kille”, ”Du är smart/rolig för att vara en tjej”, eller ger mig en komplimang som till exempel: ”Du är inte som alla de andra tjejerna”.


POLITIK 23 Jag undrar då vad som är så fel med ”de andra tje-

Det är därför en tjej som ligger med flera killar blir

jerna”. Jo, precis! Då kommer jag på det. Jag är

kallad för en prostituerad när en kille aldrig blir

också en del av ”de andra tjejerna”. Vi är töntiga om kritiserad för det och det är därför man spottar på vi klär oss i rosa, har för stark personlighet om vi

prostituerade men inte på de som är nog patetiska

”beter oss som killar”, är korkade, fnittrar, pratar

att använda deras tjänster. Jag tycker att alla ska få

skit om folk bakom deras ryggar, har på oss smink

ligga med vem de vill utan att bli klandrade för det.

för att lura killar att gilla oss, är ”a basic bitch” om

Om man gillar kakor äter man kakor och om man

vi gillar Starbucks, spelar dumma för att flörta, är

gillar sex kan man väl ha sex (om den andra person

inte intresserade i sport, vetenskap eller politik

är okej med det, förstås). Den enda skillnaden mel-

förutom när vi försöker imponera på en kille.

lan de båda är att man får diabetes av det ena och

Det är vad samhället förväntar sig av oss. Inte bara pojkar, men tjejer också. Och därför är det så svårt

inte av det andra. Jag är alltså stolt över att vara feminist eller vad jag

att vara kvinna idag. Folk ser ner på en om man be- anser är att vara en rationell människa (för att bry ter sig som förväntat men tycker att man försöker

sig om att alla ska betraktas och behandlas likadant

för mycket eller är en ”attention whore” om man

är väl ett mänskligt drag?) och vill att kvinnor i

bestämmer sig för att strunta i det konventionella

framtiden (och män också) ska kunna känna sig

och improvisera det bästa man kan. Detta för att

säkra när de går på gatan och få bete sig som de vill

femininitet alltid är betraktat som underlägset,

utan att alltid kritiseras.

både hos tjejer eller killar av tjejer och killar.

Emily DESPINOY 1ère


En inblick i våra äventyr under Stockholmsresan...


Vill du se mer av vår resa? Spana in följande länk producerad av LUCILE RICOURT: https://m.youtube.com/watch?v=0EOqb6ByS4g&feature=share


26

SAMHÄLLE

Inget är omöjligt Du har säkert någon bland dina nära eller kära som har ett handikapp. Men tror du att ett handikapp är ett oöverstigligt hinder för att leva ett normalt liv? Att de inte kan göra det de älskar? På svensk television har det visats en dokumentär som belyser handikappades dröm. Det handlar om närmare 70 svenska idrottare som reser till Los Angeles för att tävla i ”Special Olympics”. Varje idrottare har funktionshinder, men det skapar inga hinder för dem. Det hela handlar inte bara om att man ska vinna, utan man ska ha kul. ”Vi satsar framför allt på att ha kul på planen, men vi ska göra allt som står i vår makt för att vinna guld” säger en deltagare. Jag hade aldrig hört talas om det här programmet, utan en kväll hade jag det tråkigt och jag zappade fram och tillbaka mellan olika TV program. Sedan fångades mina ögon av den gul-blåa rutan som det står ”Heja Sverige” på. Jag hade ingen aning om vad det var, tänkte bara att inget kan vara tråkigare än vad jag har det nu.

dessa. De olika idrotterna är allt från judo, längdskidor, ridning till simning. Från allra första början förstod jag att det handlar om vinnarskallar, glädje och gemenskap. Alla delar på en och samma dröm: ”Nu är det bara guldet som saknas”. Tävlingen tillhör ett av världens största sportevenemang och påminner mig om OS; fast detta är enbart till för alla med något funktionshinder. Varje deltagare har en sak gemensamt, de älskar sport. De har hjälpt varandra genom tuffa tider och stödjer varandra kontinuerligt. En familj lämnar en aldrig! Jag blev fäst vid det här programmet och medan jag följde varje deltagare märkte jag att alla idrottare kämpar för att vinna turneringen för att de bevisar att allt är möjligt och att de inte viker sig en tum.

I slutet av alla de 6 avsnitten står tre handbollsspelare och ser på Hollywoodskylten. De uttrycker sina känslor inför kameran och de tror inte att detta kan vara sant. Att de har fått denna chans att få kunna uppleva något sådant stort och fantastiskt. ”I den Jag började att se på det första avsnittet. I början här turneringen har vi visat att inget är omöjligt. Vi berättar de att hela programmet handlar om Special har visat hela världen att även om man har downs Olympics World Summer Games som arrangerades syndrom eller mild mental retard eller ADHD, ADD i Los Angeles den 25 juli till den 2 augusti 2015. eller någon annan funktionsnedsättning… Så är inÖver 7 000 aktiva från 177 länder möts och tävlar i get 25 olika idrotter, varav Sverigelaget deltar i åtta av omöjligt. Madeleine CLEVERSTAM 1ère


SAMHÄLLE

27


28 SAMHÄLLE ”Jag är född och uppvuxen i Stockholm, det är klart att en stad påverkar en, Södermalm ser ut på ett särskilt sätt, det gjorde att man var ganska rörig som tonåring, hade svårt att koncentrera sig, svårt att jobba i skolan. Jag hoppade av gymnasiet och började jobba, prövade på en massa olika yrken: klädaffär, skoaffär, restaurang, hotell, psyket, vårdare, modellade…” Och nu, är hon, the one and only…

Elin

Klinga Jag är en kvart tidig och väntar utanför Elverket, en av Dramatens repetitionsplatser. Ska jag gå in? Ska jag vänta tills någon kommer och hämtar mig? Jag väljer att gå in…Man är sällan journalist, ska sällan intervjua en av Dramatens mest kända skådespelare, och känner sällan till koden för att komma in, jag har därför något sorts äventyrligt adrenalin inom mig. Jag går in. Jag kommer till skådespelarnas makeup- och kostymrum. Jag är pirrig. Rätt som det är kommer en dam fram till mig. Är det hon? Ska hon skälla ut mig? Hon frågar snällt om det är jag som ska intervjua Elin och ber mig komma in och vara tyst. Va? Vart tar hon med mig? Och helt plötsligt ser jag en man stå på en ungefär fyra meters hög påle med fyra andra skådisar som tittar upp mot honom. Nu börjar någon sjunga. Elin! En egendomlig röst fyller teatersalen. Rätt som det är bryter regissören sjungandet och talar om att det är paus. Elin kommer fram till mig och skakar hand. Jätterart, säger hon att de repeterar för en kommande pjäs, Prometheus. De håller på i 20 minuter till, därefter tar Elin med mig till vad man skulle kunna kalla för skådespelarnas loge med ännu mer kostymer. Jag berättar att intervjun kommer hålla på i ca en kvart och hon nickar graciöst. En och en halvtimme senare vaknar jag, efter en hissnande, förbryllande, överraskande ”diskussion” med en graciös, elegant, känslogivande, magisk, utöver det vanliga, extremt passionerande Elin Klinga.

”Det var svårt att hitta sin identitet, särskilja sig från sina föräldrar” säger Elin Klinga. Hon ville absolut inte bli som dem, ”skådespelare på Dramaten”, sedan ”halkade” hon ändå dit på något sätt. Det var en kompis som övertalade henne att prova, därefter läste hon teater dagtid, upptäckte något spännande och kom in på scenskolan. När hon gick i Adolf Fredriks musikklass upptäckte hon att det var just teater hon ville jobba med: körarbetet var nyckeln till att börja jobba med det, det var just samarbetet och att presentera någonting gemensamt som var väldigt intressant, tyckte hon, ”men också kombinationen mellan det konstanta sökandet med det medmänskliga och sökandet i människans inre”.


SAMHÄLLE 29 Hon berättar att det som får henne att stanna i just Stockholm är att det är en av världens vackraste städer. Det har också med social trygghet och göra, i alla fall när hon var ung. Nu har hon familj, men det går naturligtvis att flytta på den… ”När jag var ung var jag extremt lojal”, svarar hon när jag frågar om hon offrade något för sin karriär. Man kunde inte ställa in föreställningar, man jobbade tills man inte kunde stå upp. ”Jag har spelat med trasiga ledband, brännskador, vrickade fötter, influensa, hög feber, allt…” Första gången hon ställde in en föreställning var efter 8 år i yrket! Hon körde över sig själv och offrade absolut hälsan för teatern. Elin tycker om roller som har mycket kontakt med andra, särskilt de som har ”mycket kontakt med en inre bild som man vill lägga mellan sig och publiken”. Det ska vara en inre bild av ett psykologiskt skeende och det är fantastiskt tycker hon att hamna i en medspelares ögon och ha en gemensam rörelse framåt. Det är häftigt att först och främst utveckla sina roller men också utveckla sitt jobb: när man haft premiär måste man fortsätta att utveckla, jobba om alltihop så att det ska bli levande på nytt. Och senare ska man presentera materialet som om det aldrig hänt förut, ingen föreställning är lik den andra. Man ser ju Elin mest på teater än på film, varför? Hon fick fler roller när hon var ung, och då jobbade hon för Ingmar Bergman. Det betydde jobb, mycket jobb. När hon blev erbjuden filmroller hade hon ingen möjlighet att ta dem och så slutade man att fråga henne för att hon blev ”för inkörd på teater”. ”Dessutom var jag beroende av bra manus när jag var ung”, säger Elin, men idag skulle hon tacka ja för att hon känner att hon har tillräckligt med erfarenhet och kan lyckas med vilket manus som helst.

Vad krävs för att lyckas inom skådespeleri ? « Att vara så stark att inte motgångarna får en att ge upp, förmågan att öppna sig och nå sig själv för att komma ut och berätta en berättelse, att vara modig för att möta sina egna rädslor, att våga bli personlig, att våga säga « titta på mig », att våga skämmas, misslyckas, må dåligt, piska sig själv, vara svår mot sig själv, att använda sig själv för att visa hur det är att vara människa. »

Elin Klinga tycker om när teater blandas med dans och musik utan att det kallas för musikal. Hennes intressen utöver teatern är dans, musik, konst, museum, gå och kolla på andra pjäser, måla, pyssla med sin 4-åriga son, undervisa retorik, hon tycker att det är roligt att se andra utvecklas, dansa med sin man, laga mat och äta god mat. Hennes perfekta dag skulle vara den dag ”när man löst saker, när man blivit tillfredsställd för man har gjort bättre än sist.”

mycket upprepning, det gäller att ha en stark fysik, man måste ju, varje gång, fylla ett rum med sin egen röst. I teater är det 95% jobb och 5% talang, tycker Elin, men man måste ha en talang för arbetet, anser hon.

Elin menar att styra en hel publik till helkoncentration är fruktansvärt spännande att jobba med. Det gäller att ha en stark ryggrad, att öppna hela bröstkorgen, för att publiken känner direkt av hur din kropp är. Hon lägger till att det är viktigt att lära sig att jobba med alla människor, till och med Jag frågar om det inte är för mycket jobb ibland… de man inte gillar, att man ska vara duktig på att Elin som haft ett sådant tjusigt språk från början svär för första gången: ”Hur fan ska jag orka med vara prestigelös och försöka jobba emot att bli allt det här, undrar jag varje gång”. Men hon tycker kränkt. Elin Klinga med ett enda ord: förtrollande. det är kul med nya projekt. Det hon tycker är spänEllin JARL-RIGHI 1ère nande med film är att det tas bara en gång, teater är


30 VETENSKAP

Stockholmssyndromet (eller Normalmssyndromet) är termen för ett psykologiskt tillstånd där ett eller flera kidnappningsoffer som hålls fångna mot sin vilja utvecklar en relation med kidnapparen eller kidnapparna och tar parti för dem inför polisen. Men hur kommer det sig att Stockholm fått ge namn åt ett psykologiskt begrepp? Bakgrunden är ett rån som svenska folket följde live. Detta hände: Den 23 augusti klockan 10:03 1972 går en man in i Norrmalmsbanken med en k-pistol. Han är aggressiv och avlossar flera skott. Han säger åt bankpersonalen att lägga sig på marken. En banktjänsteman lyckas larma polisen och kort efter kommer det ett flertal polisbilar till banken. Några poliser lyckas ta sig in och det blir skottlossning. Polisen drar sig tillbaka och börjar förhandla med förbrytaren för att tjäna tid. Men brottslingen begär att få lämna banken med Clark Olofsson som är en känd svensk kriminell som då sitter i fängelse. Rånaren kräver också en tankad bil, tre miljoner i svensk och utländsk valuta och 2 pistoler. Myndigheterna beslutar att skicka Clark Olofsson till banken och de ställer en Ford Mustang utanför banken som rånaren begärt. Deras taktik är att trötta ut honom genom att förhandla. Han visar sig vara aggressiv men blir lugn efter att Clark Olofsson kommit till banken. Fredagen den 24 augusti får polisen reda på vem rånaren i banken är. Han hette Janne Olsson och han är svensk. Under denna tid ringer rånaren upp statsministern Olof Palme och säger att han tänker döda gisslan om de inte släpps ut. Det är då detta syndrom kommer att uppkallas Stockholmssyndromet. När en av gisslan, Kristina Enmark får prata med Olof Palme tar hon parti för rånarna. Hon säger att rånarna är snälla, att det är myndigheterna som gör fel och att rånarna kommer släppa dem om polisen slutar. Natten till lördagen den 25 augusti lyckas polisen stänga dörren till bankvalvet med gisslan och Olofsson där inne (brottslingen tvingas då befinna sig i ett rum) som ligger och sover. För att få ut brottslingen och gisslan ur valvet bestämmer polisen sig för att använda tårgas. På söndagen börjar de därför borra ett håll i det 65 cm tjocka taket. Olofsson placerar sprängmedel vid borrhålet så att han kan sätta stopp för borrningen. Men detta leder bara till att han slår ut elektriciteten. Efter att polisen börjat borra igen ringer Olofsson upp dem och hotar med att hänga gisslan med strypsnaror. Under måndagkvällen för att polisen ska få en överblick av situationen sänker de ner en kamera, för att på detta viset kunna ta fotografier av valvet. Polisen ser då att brottslingen hängt upp snaror och är beredd att utföra sitt hot. Några timmar efter skadas en polis efter att Olofsson beskjutit poliserna genom borrhålet. Klockan 21:28 den 28 augusti sprider poliserna in tårgas i valvet och då arresteras Olofsson och gisslan friges utan fysiska skador.

Personen som ligger bakom syndromets ursprung: Det är i Stockholm under Norrmalmstorgdramat som första fallet av ett psykologiskt tillstånd kom att uppstå och som kallas och är känt som Stockholmssyndromet. Som jag skrev före detta, är gisslan som ringde Olof Palme Kristina Enmark, hon har skrivit en bok om denna händelse. I en interjuv i tvprogrammet Skavlan berättar hon om detta fall. Den stora frågan man ställer sig när man läser om detta drama är hur man kan börja gilla sin/sina kidnappare.


VETENSKAP 31 I TV programmet förklara Kristina att hon var ung, var rädd och hade varit instängd en lång tid med dessa rånare. Så de hade börjat att lära känna varandra, säger hon. Hon berättar också att de inte var våldsamma gentemot henne utan var snälla och vänliga. Kristina berättar till exempel att Janne sa ”du kan komma sätta dig bredvid mig om du vill”. Hon berättar att det skapas en sorts relation mellan rånarna och gisslan. Kristina förklarar också att hon inte gillar ordet Stockholmssyndromet. Dels för att ofta definieras det med att gisslan blir förälskad i kidnapparen och detta tycker hon inte stämmer. Hon berättar att en genforskare sa att den ideala gisslan är en kvinna som ”håller käften”. Därför måste man sjukförklara det och kalla det för ett syndrom och detta tycker hon är fel. För hon anser att man inte är sjuk när man drabbas av detta syndrom. Idag är detta fall studerat i kriminologi. Syndromet baserar sig på en rädsla att råka ännu värre ut och ju mer man fastnar i denna typ av förhållande desto svårare är det att bryta sig loss. Det finns flera kända fall där gisslan drabbats Stockholmssyndromet som till exempel: Patty Hearst som kidnappades i Kalifornien och efter detta började att råna banker med sina kidnappare.

Kristina Enmark Det är inte förrän idag efter 42 års tystnad den okända gisslan som är urspunget till Stockholmsyndromet stiger fram ur mörkret. Denna person är idag 65 år och heter Kristina Enmark. Hon var bara 23 år gammal när hennes liv förändrades. Hon jobbade då på Norrmalmsbanken i Stockholm. Hon blev tagen till gisslan under sex dygn. Under dessa dagar uppkom Stockholmsyndromet efter Kristinas beteende och handlingar. Kristina Enmark har idag bestämt sig för att skriva en bok om sin upplevelse och kärlekshistoria med Clark Olofsson. Boken heter: Valvet, föraktet och min kärlekshistoria med Clark Olofsson(efter rånet). I boken berättar Kristina om bankrånet och om hennes följande kärlekshistoria med rånaren Clark Olofsson. Kristina har aldrig kunnat glömma rånet och den svåra upplevelsen av gisslatagandet. I en interjuv med ”Norran” berättar hon att bokens skrivande var svårt och känsligt:”att skriva boken var bearbetning. Alltså att återuppleva allt det som hände där i bankvalvet”. För Kristina Enmark är denna hemska upplevelse alltså kvar i hennes tankar och hon har aldrig ”befriat” sig från upplevelsen. Hon slutade att jobba på banken och började istället studera sociologi. Under en tid arbetade hon som assistent på behandlingshem för missbrukare och idag är hon psykoterapeut. Hon berättar att det är på grund av dramat hon valt att bli psykoterapeut. Det har utvecklat hennes förmåga för empati och att lyssna på folk. Idag har Kristina Enmark fortfarande brevkontakt med Clark Olofsson och hon säger att hon aldrig skämts för sitt beteende under Norrmalmsdramat:”Jag har aldrig skämts för Normalmstorgdramat. Jag gjorde inget fel. Jag var ju bara på jobbet”.

Sean SCULL 1ère


32 VETENSKAP Utställningen MegaMind på Tekniska museet

Jag har varit på utställningen MegaMind på Tekniska museet i Stockholm. Utställningen handlar om hur hjärnan fungerar. Där finns flera installationer som man kan prova. En iPad finns vid sidan av varje installation där man kan läsa om den vetenskapliga aspekten av installationen och exakt vad som händer i hjärnan när man testar den.

som man kan sätta näsan i och så får man gissa vad det är man luktar. Sen kan man öppna en lucka och se om man gissade rätt. Hjärnan brukar minnas vad man ser och vad man luktar samtidigt, så när man ser något kan man minnas en lukt och när man luktar något, som i den här installationen, kan man minnas vad som luktar så.

Utställningen börjar med ett rum med flera intressanta installationer. Det finns en stor orange grej som är lite svår att beskriva och som har flera saker som man kan titta in i och se världen som en annan hjärna ser den. Till exempel kan man se världen som katt, fluga eller färgblind. Dessa ser olika vågländer av ljus, alltså färger, så man ser inte samma sak. Dessutom är djurens synfält mer eller mindre breda än människors.

Just intill finns det ett rum som är gjort så att man kan vila sig på det bästa möjliga sättet. Det är förklarat hur det bästa sättet att vila sig är. Det finns lugna ljud och svaga ljus som långsamt byter färg. Det är förklarat att man inte nödvändigtvis behöver tystnad och mörker för att kunna sova, utan det räcker med att ljudet och ljuset är lugnt. Det är också förklarat vad som händer med hjärnan när man vilar. Till exempel tänker man ibland konstiga tankar just innan man somnar därför att hjärnan inte gör något och är mer kreativ än vanligt. På samma sätt är man mer koncentrerad efter att ha vilat sig därför att hjärnan inte är koncentrerad på något

I samma rum finns det också en installation som gör så att man kan testa om man känner igen olika lukter, som frukter eller kryddor. Det finns flera rör


VETENSKAP 33 Det finns en annan installation lite längre bort där man kan testa koncentrationen. Det är ett metallrör som slingrar sig runt. Det man måste göra är att dra en ring runt röret utan att ringen rör röret. Varje gång ringen rör röret får man ett poäng och man ska ha så lite poäng som möjligt. En sak som man kan göra är att testa detta två gånger, en gång innan man har vilat sig i rummet för att vila och en gång efter. Jag fick 28 poäng innan och 13 poäng efter. Man är alltså mer koncentrerad efter att ha vilat sig. Det finns också en korridor där det är totalt mörker. Vitsen med den är att testa hur man klarar sig utan att se. Man måste känna sig fram. Det är lite synd bara att när jag var halvvägs kom några barn in med en ficklampa. Hela intresset är ju att man inte ska kunna se något. Det finns in infraröd kamera inne i korridoren så att när man är ute kan man se hur de andra klarar sig i mörkret. Synen är ett viktigt sinne för att orientera sig, så det är mycket svårare att orientera sig när man inte kan se något. Det finns också en tunnel där väggarna är täckta

med ljus som snurrar. Ljus tänds vid golvet vid vänstra sidan av tunneln och går upp till taken och sen ner vid högra sidan. Tunneln är rund så det ser ut som om ljusen snurrar. När man går igenom den känner man sig snurrig och om man blundar slutar man känna sig snurrig. Den vetenskapliga förklaringen är att när ljusen snurrar tror hjärnan att hela tunneln snurrar men balanssinnet säger till hjärnan att tunneln inte snurrar. Hjärnan vet inte vad den ska tro och man känner sig snurrig. När man blundar ser man inget så då är man inte snurrig längre. Det är samma effekt som gör att man får åksjuka. Det finns många fler intressanta saker på utställningen. Man kan lära sig mycket om hjärnan och hur den fungerar. Utställningen är intressant för alla åldrar. Om du åker till Stockholm kan du själv testa utställningen. Du kommer att lära dig mycket och ha jättekul.

Gustav LINDBERG Terminale


34 SAMHÄLLE Stockholm– en stad som uppfyller våra önskningar “Modernt möter ro och frid. Trendiga restauranger och livfulla nattklubbar nära en idyllisk skärgård. Välkommen till en stad där det är lätt att andas – och känna sin puls.” Stockholm stad är ledande i många kategorier : mode, mat, kultur, musik, entreprenörskap, livsstil och turism. Sveriges huvudstaden väcker nyfikenhet hos fler och fler personer och är mycket efterfrågad som bostad. Den är helt enkelt en av världens mest attraherande huvudstäder. Alla har en anledning till att bli förtjust i Stockholm. Men vad är det som gör staden så speciell och får alla att söka sig just dit?

Det var när jag först bläddrade i ett franskt klädmärkesmagasin som jag började fundera på denna fråga. Bilderna var tagna i Stockholm : man kände igen Gamla Stan, Skeppsholmen mm. Det känns som om det överallt pratas om Stockholm. Den världskända artisten Avicii har t.ex. släppt ut i sitt senaste album låten Somewhere in Stockholm som hyllar hans hemstad :”I’m feeling home hemma i Stockholm”. Artiklar runt i hela världen skrivs om hur trevligt och drömliknande det är att bo där. En av de största anledningarna till detta är att livsstilen i Stockholm är unik. Stockholm är först och främst en innovativ och kreativ stad. Södermalm nämns bl.a. i tidningen Vogue som den tredje coolaste grannskapen i världen. Enligt redaktionen är “cool och Stockholm typ synonymer”. Staden associeras med vintage- och hippa barnaffärer, Acne studios, långa sommarkvällar och minimalistiska fåtöljer. För New York Times anses Södermalm ha ett hippt klientel och kallas för “Little Brooklyn”. Själv tycker jag att Södermalm är mysigt, särskilt nära havet vid den långa stranden. Vad går deras bedömningar ut på?


SAMHÄLLE 35 Det är någonting som jag inte har kunnat missa under mitt besök i storstaden : stämningen. Stockholmsbor har nämligen en livsrytm som känns otroligt bra. Vardagen är ovanligt spännande för en svensk utlänning: man vaknar lagom tidigt, tar tunnelbanan eller bussen till jobbet/skolan. Det är mycket praktiskt med transporter som alltid är i tid, rena och som känns trygga även nattetid. Sedan kan man äta lunch på en prisvärd restaurang eller sitta på ett café och äta en bulle samt drömma sig bort, för att slutligen gå på den senaste konstutställningen på Moderna Museet. Varför inte promenera i en park eller ta en båttur ut i Skärgården: det är så enkelt att njuta av livet! Staden är både stor och lätt att hitta i. Det känns som att man på samma gång är ensam i världen och är bekant med folk som går förbi på trottoaren. Men det självklaraste är nog folks genomsnittliga goda humör. Det är som att en tyngd lyfts bort när människor ser allmänt nöjda ut: man känner sig som hemma väldigt snabbt. Detta är kanske bara lilla jag som tänker så, men siffor kan även besvara min fråga : Stor-

staden var år 2015 den sjätte bästa staden att bo i enligt Monocle Quality of Life Survey. Stockholm rankas också som den 20:e främsta staden av 221 städer i världen gällande livskvalitet i Mercers studier för år 2015. Att leva i Stockholm har andra unika fördelar. Staden har t.ex. börjat bli känd för att vara en av världens mest trendsetterfyllda städer. Bloggerskor som är bofasta i Storstaden har i allmänhet mycket inflytande i modevärlden. Bloggar är en stor inspirationskälla för trendiga människor och just Stockholmsbloggar har stor succé, för att citera den välkända Kenza Zouiten. Därför börjar modeintresserade titta mer uppått på oss i Norden och hitta inspiration. I stort sett är Stockholm en stad där många med olika intressen samlas och lever “Stockholmskänslan”. Vem som helst kan trivas i storstaden och enligt Regina Kevius ord, stadsbyggnadsborgarrådmedlem: “Här i Stockholm har vi famnen öppen för alla som vill komma hit.”Det är en öppen stad med många möjligheter. Du då, när har du planerat att åka till Stockholm?

Stockholm – The capital of Scandinavia Sveriges huvudstad har kallats “The Capital of Scandinavia” av bolaget Stockholm Business region sedan 2005. Det har blivit ett varumärke som har använts vid marknadsföring. Detta kan tolkas på tre olika sätt : Stockholm är den ekonomiska, geografiska eller kulturella huvudstaden. Namnet har irriterat våra norska och danska grannar vid flera tillfällen, särskilt då Stockholm köpte reklamplats med denna slogan på namnbrickorna på en mässa i Frankrike 2012. — Den sticker ut, det är ett tecken på att vi lyckats, säger Torbjörn Jansson från Stockholm Business Alliance som jobbar på att attrahera fler utländska investerare till regionen.

Lucile RICOURT 1ère


36 SAMHÄLLE

Min vecka på OECD!

O

m knappt två år måste jag söka till högskolor och universitet. Jag vet redan att jag helst vill studera utomlands men tyvärr vet jag inte vad. För inte så länge sedan gjorde jag en PRAO på en förskola och tyckte att det var jättekul. Däremot insåg jag snabbt att det inte var det som jag ville arbeta med i framtiden. Jag beslöt mig därför för att upptäcka andra arbetsområden och lyckades få en praktik på OECD. OECD är en organisation med 34 medlemsländer som skapades år 1961 och som syftar på ekonomisk utveckling genom internationellt samarbete. Jag praktiserade på MOPAN avdelningen som jobbar med att bedöma hur effektivt olika organisationer använder pengarna de får. När jag först kom till en av OECD:s byggnader i Paris, en stor byggnad av glas blev jag väldigt imponerad. Insidan var jättefin och genom blåa fönster och ett väldigt högt tak kändes det som om jag befann mig ute. Jag fick min egen badge och kände mig väldigt fancy. Jag fick också dela ett kontor med några som jobbar på MOPAN och fick några uppdrag, mest inom informationsökning på internet och i dokument som jag sedan fick sortera. Mina excel skills är numera on point! Jag fick till och med vara med på några möten och min första conference call! Det som jag gillade bäst med att vara på OECD var hur trevliga alla var, som tog tid att svara på mina frågor och som förklarade jättemycket för mig. De hade också väldigt olika bakgrunder och kom från eller hade studerat i alla möjliga länder. Någon hade också varit yogalärare, vilket jag tyckte var hur häftigt som helst! Alla kunde prata åtminstonde 2-3 språk och det var jättekul för mig att ständigt byta mellan franska, svenska och engelska. Jag tycker att det att det är jättehäftigt att det finns jobb där man får chansen att använda olika språk. Jag fick också möjligheten att besöka OECD:s head

office och gå in i en mötessal som jag tyckte var väldigt imponerande. I den stora byggnaden och i dess trädgård fanns också många fina konstverk och maten i kafeterian var väldigt god. Denna erfarenhet har kastat ljus för mig på arbetet inom organisationer och har mest av allt fått mig att se fram emot till att jobba!

Emily DESPINOY 1ère


SAMHÄLLE 37 Intervju med Martin Wulff, Skansens bygg- och fastighetsavdelningschef « Skansen är för alla »

Skansen är en av de viktigaste institutionerna i Sverige, eftersom de bevarar kulturmiljöer från hela Sverige och olika historiska tider. Beläget i centrala Stockholm, hör Skansen till ett av världens äldsta Friluftsmuseum och är förebild för många Friluftsmuséer i världen. Jag fick chansen att intervjua Martin Wulff som har hand om alla byggnader och anläggningar. Med över en miljon besökare var Skansen det populäraste svenska museet 2014. För att vara så attraktivt som möjligt för alla, satsar Skansen på alla fronter. Jag är övertygad om att det är Skansens alla delar som gör att vi har så fantastiska besökssiffror. De flesta kan alltid hitta något intressant på Skansen, berättar Martin. Skansens besökare består mest av svenska turister som besöker sin hembygds gårdar, barnfamiljer som älskar djuren, av stammisar som uppskattar grönområden och promenerar i parken, av allsångspubliken men också av utländska turister.

Skansen bryr sig också om miljön, museets stora nya projekt är att bygga en anläggning där de kan berätta om Östersjön och problemen som finns där, hur det kan bli bättre och vad man kan göra själv för att hjälpa till. Det blir också en del som kommer innehålla ett framtidshus med interaktiva utställningar. Man kan undra om vi någonsin kommer att få se ett höghus från miljonprogrammet på Skansen? 1900talets byggnader hör ju idag likaväl till Sveriges historia som 1800-talets. -Vi har ett projekt som vi kallar "Modernare tider" där vi har gjort ett så kallat kunskapsunderlag som innehåller historik och vilka år det hände viktiga saker. Den första perioden är mellan 1945 och 1965 och den andra mellan 1965 och 1985. Vi har även gjort en studie ännu närmre vår tid men det är under tidig efterkrigstid vi börjar. Syftet är komma närmre vår egen tid så att våra gäster ska kunna känna igen sig mer. Vi arbetar för att hitta en finansiering just nu. Vem vet, det kanske blir ett miljonprogramshus på Skansen någon gång, svarar Martin!

För att Skansen ska vara en « plats för alla » arbetar friluftsmuséet mycket med att väva in det nya, FAKTA OM SKANSEN : moderna och mångkulturella Sverige i Skansens nationella, gamla, autentiska och historiska Sverige. De Grundades för 125 år sedan av Arthur Hazelius. har en rektryteringspolicy som gör att Skansens Stiftelse med staten som huvudman. Unikt koncept anställda snart kommer spegla hur Sverige ser ut som innehåller djurpark, scener för olika eveneidag. Skansen är också aktivt deltagande i Stockholm mang, platser för dans och möten, en vacker park och såklart ett friluftsmuseum! Pride. Nyanlända som läser svenska kommer in på Skansen utan att betala entré. De arbetar också med flera skolor i det sammanhanget. Emma DUCLOZ 1ère


38 SAMHÄLLE Johan Lundström – Livet som kock och krögare med svensk mat i fokus. Under Stockholmsresan fick vi äran att intervjua den före detta kocken på Sveriges ambassad i Paris, Johan Lundström. Han driver nu en restaurang ”VILLA WERA” i Solna utanför Stockholm. Restaurangen öppnade den 17 augusti 2015 och har redan fått mycket uppmärksamhet, mellan 400 och 600 gäster per dag. -Hej Johan! Berätta lite om dina år i Paris hos svenska ambassadören. Hur fick du jobbet? - Jo jag började mitt arbete som kock för den svenska ambassadören i Bryssel. Jag blev otroligt bra vän med ambassadören. Om jag får berätta en rolig anekdot, sa Johan och smålog, så var jag en dag med ambassadörens 9-åriga flicka Ingrid i skolan. Hon blev frågad vad hennes favoriträtt var. Givetvis trodde jag att hon skulle svara pizza, hamburgare eller kebab. Förvånansvärt nog svara hon ” Kalvbräst med toppmurkler” vilket är ganska fascinerande för en liten flicka, sa Johan och brast ut i skratt.

Så när ambassadören fick jobb på svenska ambassaden i Paris , ville han ta med Johan dit. Svenska ambassaden satsar mycket på att maten ska vara representativ för Sverige och ge en väldigt bra bild av landet. Johans dröm förverkligades år 2015 när han öppnade sin egen restaurang, Villa Wera, på Vretenvägen 13 i Solna. -Vi är tre stycken som driver stället, Andreas, Jenny och jag. Villa Wera är en lunchrestaurang som har en egen Deli. Menyn består av en kötträtt, en fiskrätt en vegetarisk rätt. -Johan , vad är dina mål med denna restaurang ? - Vad jag försöker göra med min mat är att gå ifrån den klassiska svenska maten och införa lite från runt om i världen som till exempel, en svensk sallad med thai dressing. Det är som om jag på ett sätt försvenskade olika rätter. Det är denna blandning som gör Villa Wera så speciell. Vi tyckte det var otroligt roligt att möta en så passionerad kock och vi blev väldigt inspirerade av honom.

Johanna CRABIE och Lena ÖSTLUND 1ere



40 SAMHÄLLE En fransk prisbelönad författare i Stockholm Vi är på ett café i Stockholm. Framför mig sitter Claude Kayat, en författare som föddes i det franska Tunisien och som har blivit belönad av den Franska Akademin. Som författare är Claude Kayat en ganska underlig blandning. Han skriver sina böcker på franska, och många böcker utspelar sig i Paris eller i Frankrike Men trots detta har han aldrig bott i Frankrike. -Det hände aldrig, svarade han när jag frågade honom om detta. Men jag har alltid haft en bindning till Frankrike. En av Claude Kayats böcker, L’Armurier, blev belönad med priset Eve Delacroix av franska akademien 1997. Boken handlar om en amerikansk vapentillverkare, som en dag bara bestämmer sig för att sluta sälja vapen. Boken är en humoristisk, ”Vaudeville”, d.v.s. en komedi med tre viktiga roller: mannen, frun… och älskaren.

-Jag försöker skriva så här så mycket som möjligt. Det är en del av min stil, min mentalitet. Claude Kayat föddes i Sfax 1939, och blev i sin barndom uppmuntrad av fransk kultur. -Det är det starkaste intryck jag fick, berättar han. Det är det som gjorde att jag blev författare. Även om han inte visste att han skulle bli författare. Det bara kom så där. -Man upptäcker det, det är naturligt . Claude berättade att han beundrade sin fransklärare, och han fick inspirationen av den franska litteraturen under den tiden. -Det som jag fick mest inspiration av i Tunisien, det är att jag var i ett franskt gymnasium, förklarar han. På den tiden var ju Tunisien fortfarande under fransk kontroll. Tack vare det kunde han ”bada i det franska språket och i den franska litteraturen under hela ungdomen”. Han flyttade till Sverige, till Stockholm, 1958.

På den tiden var Stockholm en hel annan stad. -Stockholm på den tiden var mycket tystare, mer isolerat, det var mer svenskt kan man säga, mycket mindre kosmopolitiskt. Sedan förklarar han för mig att det fanns mycket mindre främlingar, de flesta kom senare till Sverige. -De lämnade ett starkt intryck på landet. Förr i tiden fanns det nästan inga caféer och restauranger – i motsats till idag. Det fanns inte heller internationell mat – nu kan man hitta allt möjligt. -Stockholm är idag en stad som är mycket dynamisk. Den var inte likadan som på 1950-talet. Då kändes staden nästan lite ”sömnig”.


SAMHÄLLE 41 -Vänner som kom för att träffa mig sa: ”Men du bor på landsbygden !” Och jag svarade ”Nej, nej, jag bor ändå i Sveriges huvudstad.” För dem var det glesbygden. Men det var inte för att det inte fanns andra invandrare som det var ett problem att vara en själv. -Jag har aldrig behandlats annorlunda. Man var intresserad av mig. Förr i tiden sa han att det var nästan unikt att inte komma från Sverige. -Men när det kom vågor av invandrare blev det ju mer normalt och vanligt. Claude Kayat gillar Stockholm. Det är mycket mer grönområden än i Paris, man andas bättre. Ett ställe han gillar är Djurgården. -Det är säkert stället med mest grönområden i staden. Men även om han bott i Sverige i så många år, har Claude Kayat aldrig skrivit en bok där historien utspelar sig i Sverige- om man exkluderar en del i ”Mohammed Cohen”, som är en självbiografi, och en ny bok som inte kommit ut än. Den heter ”La tristesse du boxeur”. För Claude Kayat har Stockholm varit den nödvändiga platsen för att skriva.

Michel GLAZMAN 1ère

-Där jag bor är jag omgiven av tystnad. Jag tror inte jag skulle kunna leva i en högljudd stad som Paris.


42 KULTUR Stockholmsartisten— Seinabo Sey Seinabo Sey är en svensk sångerska. Hon föddes den 7 oktober 1990 och är uppvuxen i Stockholm. Hennes far, musikern Maudo Sey, kommer från Gambia, men är uppvuxen i Senegal. Hennes mor, Madeleine Sundqvist är född och uppvuxen i Sverige. I samband med Nobels fredspris som delas ut i Norge, äger en konsert rum. 2015 var det Seinabo Sey som fick uppträda på den stora arenan i Oslo.

Seinabo Sey producerar både pop, soul och syntpop-musik 2015 slog hon igenom med hiten ”Younger”, som remixades av den norska världskända DJ:n Kygo. Hiten fick över 12 miljoner « views » på youtube. Seinabo Sey är på väg mot en internationell karriär. USA, Tyskland och England väntar Seinabo Sey till våren. ”Jag är väldigt mån om att jag ska fylla en funktion på riktigt”, säger Seinabo Sey om sin målssättning.

Louise BARON 2nde

Kista : Sveriges Silicon Valley? Kista, som är en del av Rinkeby, har under de senaste åren utvecklats till Stockholms modernaste stadsdel. Det är en stadsdel som hyser avancerad forskning inom naturvetenskap. Författaren Ulrika Sax har skrivit en bok om Kistas motsvarighet till Silicon Valley som heter ”Den Tudelade Staden”. Hon har själv bott i Kista, och hon beskriver stadsdelen som Sveriges IT-centrum. I Kista Science City som det egentligen heter finns över 1000 IT företag och över 60 000 arbetande människor. Varför? Och hur kan ett så litet område som grundades för fyrtio år sedan blivit ett sådant högteknologiskt kluster? Det är nästan ofattbart, men ett flertal företag så som Fujitsu, Samsung och Ericsson är stora aktörer i detta område. Det är nämligen så att politikerna i Stockholm bestämde att göra stora investeringar i Kista för att skapa ett IT-kluster. De ville helt enkelt samla folk inom IT branschen och ”placera” dem på ett och samma ställe för att skapa en kreativ och utvecklande Claes BRIEM 2nde miljö.


KULTUR 43

Den svenska musikindustrin Den svenska musikindustrin kan sjunga glada toner för att branschen ökade sin omsättning med 27% i fjol. De flesta känner nog till minst en svensk artist runt om i världen. Hur kommer det sig att det har blivit så poppigt? De senaste åren har Sverige exporterat mycket musik. Musikindustrin är den tredje i världen efter USA och Storbritannien. Det kan vara svårt att tro att ett litet land med drygt 10 miljoner invånare är mer populärt än de stora och befolkade asiatiska länder, men Sverige har alltid haft talang inom detta område. De stora klassikerna är ABBA som gjorde världssuccé och rockbandet Europe. För 5 år sedan kom ett nytt mode: DJs. Det är dem man hör när man sätter på radion eller går i affärer osv. Swedish House Mafia var en av världens ledande artister och fick flera tiotusentals personer till sina konserter. Allt är inte oändligt för att gruppen med de tre vännerna gick sönder för ungefär två år sedan. Idag har Avicii och Alesso tagit deras plats i strålkastarnas ljus och är med på listan med de mest kända artisterna i världen. Sverige har inte bara de som står på scenen men också de som är bakom. De tre svenska låtskrivarna och producenterna Ali Payami, Peter Svensson och Max Martin står bakom många av de sånger som når Billboard’s första plats i USA som till exempel låten ”Can’t feel my face” av den kanadensiske sångaren The Weeknd. Idag får den svenska industrin mycket pengar via Spotify, appen man använder för att kunna lyssna på vilken musik som helst, när som helst och hur som helst. Många svenska skivbolag har skrivit kontrakt med detta enorma bolag. Det som gör svensk musik populärt är såklart Eurovision Song Contest där Sverige vinner nästan systematiskt vart femte år. Vi tänker självklart på Loreen som vann i 2012 och Måns som vann 2015. Det visar att världen tycker om det som vi gör och att det alltid kommer att Victoria GERSTER 1ère finnas en framtid för Sverige i musikvärlden.


44 KULTUR Stockholm – Arenastaden En trend bland svenska städer har de senaste åren varit att bygga stora arenor. Och vilken stad hyser de allra största arenorna? Stockholm. Det finns tre stora arenor i Stockholm: Friends Arena som byggdes år 2012, Globen (1989) och Tele 2 Arena (2013). Två av de tre arenorna används mest för fotboll, Friends Arena och Tele 2 arenan som tillhör respektive AIK/Svenska landslaget och Djurgården IF/Hammarby IF. Det finns 50 00065 000 åskådarplatser i Friends Arena som är arenan som ersätter den nu raserade Råsundastadion. Arenorna används också som konsertarenor. Tele 2 arena som är väldig modern men är lite mindre än Friends arena, består av 30 000-40 000 platser. Med 16 000 åskådarplatser är Globen den minsta arenan. Det finns färre platser när det är en ishockeymatch med sin runda form. Men det är en arena som under de senaste åren varit en symbol för Stockholm. Som sagt är Sverige bortskämt när det gäller arenor och därmed skulle vi kunna tänka oss att arrangera många stora mästerskap som VM och EM i en lång rad sporter!

Victor Corda 2nde

Ö till Ö-Loppet

Victor CORDA 2nde

ÖTILLÖ är det största loppet inom den nya snabbt växande disciplinen “swimrun”, det är den längsta swimruntävlingen i världen. I Stockholms skärgård springer man 65 km i våtdräkt och sedan simmar man 10 km i öppet vatten med löparskor. Den totala sträckan är 75 km från Sandhamn till Utö. Startskottet går kl. 06:00 vid Seglarhotellet på ön Sandhamn i Stockholms skärgård. Loppet inleds med ett och ett halvt maraton i våtdräkt och sedan 10 km i löparskorna. Deltagarna måste krypa på hala klippor, springa på små stigar och simma i kallt öppet vatten. Tiden att slå är Björn Englunds och Paul Krochaks banrekord från 2015, och det ligger på 8timmar och 35minuter. De flesta lag, når mållinjen många timmar senare.Tävlingen är klassad av CNN som en av världens tuffaste utmaningar och från och med i år räknas den som en VM-gren i swimrun. I september 2015, tävlade 240 deltagare i lag med två deltagare i varje. 550 lag ( alltså 1100 personer) står på väntelista till årets lopp. Deltagarna kom från 22 olika länder för den nionde upplagan för att mäta sig med den tuffa tävlingen. Sporten swimrun har exploderat i Sverige och i hela världen under de sista åren, med ett 30-tal tävlingar runt om i landet.

Victor BLANCHET 2nde



46 KULTUR Är stockholmarna världens mest tatuerade befolkning? Häromdagen ringde min kompis som bor i Stockholm. Hon berättade om en jättebra 80årspresent till hennes mormor: en tatuering. Jag blev lite förvånad. Jag är säker på att det inte finns ett enda franskt barnbarn som skulle komma på samma idé. Jag blev nyfiken och Googlade fram “tatuering stockholmare”. Det har är vad jag fann: Enligt Metropolitan Report så tatuerar sig 33% av alla stockholmare mellan 18–49 år. Det är mest i världen! Idag är tatueringskonsten högsta mode och inte bara bland sjömän och brottslingar. Zlatan, Johnny Depp och Rihanna är bara några av dem som nog inspirerat stockholmarna. Jag ringde "Porky Royal Tattoo" på Norra Agnegatan i Stockholm och fick prata med Tomas Vasquez. Han kommer från Chile vilket gjorde intervjun ännu mer intressant eftersom han hade en utomståendes synvinkel på tatueringar i Sverige och framför allt i Stockholm.

På frågan: "Anser du att tatueringar är konst?", svarade Tomas, med en bestämd ton, att tatuering är mer som ett hantverk. -Det är inte något man hänger på en vägg det är en "livsgrej", sa han och småskrattade. En tatuering åldras tillsammans med sin ägare. Liksom Hamburg och Köpenhamn, har Stockholm ett arv från sjömanskulturen. De var alla stora hamnstäder i norra Europa och havsrelaterade tatueringar var mycket vanliga bland sjömän. Man har alltid kunnat se många tatuerade sjömän i Stockholm. Att tatueringar blivit så inne just i Stockholm beror också på att där redan fanns en etablerad tatueringskultur, menar Tomas. -Om man går omkring i Stockholm och tittar ordentligt, så ser man väldigt många äldre människor med tatueringar. Framför allt så är stockholmare, och svenskar i allmänhet, mer öppensinnade än utomlands så att vara tatuerad har fått en ny innebörd. Tomas tror också att det faktum att tatueringar inte längre är förknippade med kriminalitet i Stockholm är en orsak till att tatueringskonsten så snabbt blivit accepterad. Stockholm verkar vara en bra stad för en tatuerare.

Louise MISSIRILIU 2nde


KULTUR 47 Stockholmaren Bellman Är det någon historisk Stockholmsgestalt som alla känner till så är det Bellman. Bellman var en trubadur som levde på 1700 -talet. Han var född i Stockholm år 1740. Idag är han känd mest för skämten om honom. Bellman gjorde sin debut i litterära området redan som tonåring i skolan. Men Bellman har skrivit många dikter i sitt liv, visor, ordensparodier och psalmer också. Ett av hans mest kända verk är Fredmans epistlar. Verket består av 82 sidor som handlar om en man, Jean Fredman. Fredman var en välkänd Stockholmsfigur, och han var hovurmakare. Epistel betyder en skrift. Melodierna i hans sånger lånade han från andra sångförfattare, från populära sånger under sin levnadstid. De kom från opera och operett, dansmusik, hovpoet. När kungen dör har Bellman ingen inkomst kvar. Han blir fattig och har många skulder folkvisor med mera. att betala. Hans hälsa blir sämre och dör till slut år Bellman blev under åren blir mer och mer känd och 1795, han var då 55 år. började till och med jobba för kung Gustav III. KunOscar THIRIET 2nde gen tycker att Bellman har talang och blir


Förskola – Grundskola – Gymnasium

Lycée International En öppen internationell skolmiljö med både svenska och franska förtecken!

DET HÄR ERBJUDER VI: - En internationell skola med utmärkta resultat - Undervisning för svensktalande barn i alla åldrar - En kombination av en fransk och en svensk skolutbildning - Intensivundervisning i franska för nyinflyttade barn - Skolkamrater från hela världen - En fransk—internationell studentexamen (OIB) - Direkt behörighet till svenska och utländska universitet

Kontakta oss så får du veta mera! admin@sectionsuedoise.com www.sectionsuedoise.com