__MAIN_TEXT__

Page 1

ICE-UAB/SECRETARIAT ESCOLA RURAL DE CATALUNYA

CURS 2019-20

1-

30 de novembre de 2019

TROBADA ICE-UAB SERC Escola Port Rodó- Zer Mestral LA ZER MESTRAL I LA FUNDACIÓ MERCÈ PLA MANTENEN UNA ESTRETA COL·LABORACIÓ

Una escola inclusiva amb una mirada romàntica Aquest dissabte 30 de novembre el espais magnífics. Es va aprofitar per grup de treball de l’ICE-UAB i el Secretariat d’Escola Rural de Catalunya (SERC) va visitar les Terres de l’Ebre. Exactament va ser a l’escola Port Rodó, de la ZER Mestral. Des de la rebuda fins al comiat tothom va rebre un tracte exquisit per part de la gent de la ZER Mestral on ens van explicar una història d’amor que ja dura molt temps d’una ZER totalment inclusiva amb una entitat externa com és la Fundació Mercè Pla. La gent no va tenir mandra i una bona colla de mestres de les rurals d’arreu del país van matinar per ser puntuals a les 10 del matí a Campredó. Allà ens hi esperaven els Joseps, l’Esther, la Llúcia, la Cinta, la Neus on ens van captivar amb un bon esmorzar 100% Terres de l’Ebre. Ben esmorzats vam visitar l’escola, un edifici nou amb uns

veure la llar d’infants integrada a l’escola i amb un bon nombre d’alumnes que asseguren la continuïtat del projecte, veure els altres espais d’una escola amb una lluminositat impressionant. L’escola està constantment en reflexió i ben aviat substituiran l’aula d’informàtica per una aula sensorial, molt més adient pel seu projecte de vida. Just abans de la presentació del projecte de la ZER, Josep Forcadell com a director de la ZER i Esther Vallvé com a directora de l’escola van donar la benvinguda a tothom. A la trobada també hi va assistir Xelo Cordero, inspectora d’Educació de la zona que també va tenir unes paraules de rebuda als assistents. La Montse Eek, la coordinadora del SERC i Carme Oriol de l’ICE-UAB també van tenir unes paraules.

ASSITÈNCIA

● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ●

Carme Oriol Xelo Cordero Xavi Geis Montse Eek Assumpta Duran Odina Casanova Llúcia Targa Meritxell Pujol Anna Capdevila Montse Vilella Esther Vallvé Josep Forcadell Josep Vericat Toni Comajoan Cinta Cugat Aleix Pujol Eliene Novaes Carles Prat Cinta Falcó Neus Forés Fatima Martins Rosanna Fatsini Pili Calvet Josep Obiol


ICE-UAB/SECRETARIAT ESCOLA RURAL DE CATALUNYA

CURS 2019-20

1-

ESCOLA PORT RODÓ

L’escola de Port Rodó està ubicada a l’entrada del poble, enmig d’un entorn natural immillorable, amb els Ports i el riu Ebre com a autèntics protagonistes i el Delta i les seves platges a poc més de 15 km. Aquest curs a l’escola hi ha uns 90 alumnes aproximadament.

Josep Forcadell, Esther Vallvé i Josep Vericat van fer la presentació del projecte d’inclusió de la ZER Mestral.

La ZER i la Fundació Mercè Pla Josep Forcadell, director de la ZER Mestral, Esther Vallvé, directora de l’escola Port Rodó i Josep Vericat, director del centre ocupacional de la Fundació Mercè Pla van explicar la seva relació que ha convertit la ZER ZER MESTRAL en referent com a escola inclusiva L’escola ZER Mestral consta de 3 des de 2016 demostrant que el escoles: Port Rodó (Campredó), projecte és sostenible al llarg Ligallo del Gàngui (el Gànguil i el d’aquest temps. Roig) i la Divina Pastora (Vinallop). De seguida els tres ponents van desplegar molta il·lusió i coratge a l’hora d’explicar el seu projecte. Tot va començar a l’abril de 2016. L’antic director de l’escola, Carlos Blanch, ja tenia una visió de l’escola més enllà de les parets de la mateixa escola i la ZER. Així que els hi va ser fàcil entendre’s la ZER amb la gent de la Fundació Mercè Pla. Des de fa més de 8 anys el PEZ aposta per una escola inclusiva on hi FUNDACIÓ MERCÈ PLA destaca també el lideratge : relacionat amb el procés i la mirada La fundació Mercè Pla té com a missió externa de la comunitat que s’ajusta vetllar per l’atenció social, en l’àmbit a la mirada interna de la ZER. de les Terres de l’Ebre, de les persones Després del 2016 que es va fer una amb discapacitat i persones en obra de teatre per part dels alumnes situació de dependència mitjançat la de la Fundació el dia de Sant Jordi defensa dels seus drets. van arribar més col·laboracions fins ZER MESTRAL

on estan ara: un nivell d’inclusió educativa on alumnes de la ZER i persones adultes de la Fundació preparen obres de teatre mantenint cadascú els seus rols. ALTRES ACTIVITATS A més a més el lligam és fort. Això vol dir que no es conformen amb el teatre i organitzen altres activitats com són els tallers d’emocions, esports com la boccia, l’eslàlom amb cadires o el futbol sensorial. També treballen de manera conjunta tallers de cuina, una

cooperativa, participen del projecte de l’UNESCO Vincles... Tot això s’ha pogut fer gràcies a la confiança entre les persones que intervenen en el projecte. El projecte és viu i sostenible. Com diuen ells amb uns resultats excel·lents i segurament que exportable a altres llocs.


ICE-UAB/SECRETARIAT ESCOLA RURAL DE CATALUNYA

CURS 2019-20

1-

DEBAT SOBRE INNOVACIÓ, TRANFORMACIÓ, EMANCIPACIÓ I XARXES

Debat del Congrés d’Educació Pública de Catalunya por Estilo de nombre del SERC, la La coordinadora Montse Eek va presentar el debat sobre innovació, transformació, emancipació i xarxes. Ens va proposar xerrar sobre aquests temes formant petits grups i fent servir la tècnica de les caniques.

Els diferents grups van reflexionar sobre el tema i es van arribar a les següents conclusions:    

Hi haurà innovació quan es deixi el currículum per fer currículum. (el temps el decideix l’escola no l’administració). Innovació es relaciona amb propostes d’aprenentatge duradores i sostenibles L’escola ha de ser un centre de temps educatiu per transformar en xarxa. Aprofitar i potenciar les experiències que sempre ens ha donat el món rural de connexió de l’escola amb l’entorn.

Josep Forcadell, Esther Vallvé i Josep Vericat van fer la presentació del projecte d’inclusió de la ZER Mestral.

 

 

Tenir una mirada més àmplia de l’educació i connectada amb les necessitats de canvi de la societat. Les dues professores convidades del Brasil expliquen que les escoles rurals són el motor de transformació i innovació del camp, no només amb les famílies sinó amb tots els agents: sindicats, ajuntaments, comerciants… Tenir una estabilitat dels equips és clau per innovar i transformar. Tenir una visió conjunta del centre.

ALTRES DEBATS 18 de gener de 2020. Escola El Bosc ( Mont-ral) Currículum, organització, avaluació… 29 de febrer de 2020 Escola El Frigolet (Porqueres) Formació inicial i permanent. Inclusió i equitat.

Bon humor i participació durant el debat

Els participants es van separar en diferents taules on van reflexionar sobre el tema proposat des de l’àmbit de l’escola rural.


ICE-UAB/SECRETARIAT ESCOLA RURAL DE CATALUNYA

CURS 2019-20

1-

Rematem la feina amb intervencions que ens fan reflexionar sobre l’educació Per acabar l’acte, Xavi Geis coordinador del projecte Magnet, de la Fundació Jaume Bofill va posar el seu punt de vista en que dona sentit treballar el currículum quan ens oblidem del currículum. Ell va destacar que el currículum ha d’estar adaptat a la vida del poble i de la ZER. Geis també va explicar que les escoles han de construir i compartir coneixement per construir una comunitat arrelada a l’entorn.

Carme Oriol, responsable de l’ICE-UAB de les escoles rurals va intervenir tot volen dignificar a les persones que es dediquen a l’educació. Xelo Cordero, inspectora de la zona, va voler afegir abans de tancar l’acte que des del Departament s’està lluitant per mantenir obertes escoles rurals i frenar el despoblament del territori.

Altres informacions del Secretariat Montse Eek, coordinador a del SERC, va fer diversos recordatoris: 

La proper trobada serà a l’escola El Bosc, de Montral el 18 de gener de 2020.

A la trobada del 29 de febrer de 2020 a l’escola Frigolet, de Porqueres s’aprofitarà per celebrar els 30 anys de les primeres ZERs de Catalunya.

Com va anar la reunió del passat mes d’octubre amb el Josep Bargalló, conseller d’educació.

Es va comentar les relacions amb el Departament i la seva visió de les ZERs.

Es va animar a la gent present a venir a les següents trobades de l’ICE-UAB i del SERC.

Per a ella és important fer una bona avaluació a la funció directiva de les ZERs. Assumpta Duran va fer un resum de com havia anat la formació de l’Erasmus+, un projecte internacional entre les universitats de Barcelona, Saragossa, Bordeus i Lisboa. L’acte el va tancar el Josep Forcadell, director de la ZER i l’alcalde del poble, Damià Grau.


ICE-UAB/SECRETARIAT ESCOLA RURAL DE CATALUNYA

CURS 2019-20

1-

UNA MICA D’HISTÒRIA

La Torre de Campredó Un cop acabat l’acte, l’alcalde de Campredó, Damià Grau, juntament amb la regidora Rosanna Fatsini ens van acompanyar a tots els assistents a un dels monuments més importants que té el poble, la Torre de Campredó. Allà a la torre ens hi esperava l’Emigdi Subirats, un professor que ens va explicar molt bé la història de la torre i el seu significat pel poble. La torre va ser restaurada i actualment té un aspecte excel·lent. Emigdi Subirats ens va explicar l’ús de la torre al llarg de la seva història, des dels templers fins a les Brigades Internacionals que s’hi van refugiar durant la Guerra Civil. Va ser una bona manera d’acabar la trobada, fent un repàs a la vida del territori. Tot seguit vam anar a dinar. El menú brillava pels seus productes locals, fet que els visitants ens hi vam xupar els dits. Abans de marxar el Josep i l’Esther van voler que tothom tingués un petit record, un còdol de les platges de l’Ebre on tothom hi va resumir molt encertadament la trobada. Des de l’ICE-UAB d’escola rural com el Secretariat d’Escola Rural de Catalunya volem donar les gràcies per la bona rebuda del claustre de la ZER Mestral com a les autoritats del poble de Campredó. Trobar persones que estimen la seva feina i el seu territori és clau per mantenir viu un país que aposta per la innovació, la transformació i el treball amb xarxa.


ICE-UAB/SECRETARIAT ESCOLA RURAL DE CATALUNYA 1-

CURS 2019-20

Profile for SER CATALUNYA

ACTA TROBADA ICE-UAB/SERC a Campredó  

ACTA TROBADA ICE-UAB/SERC a Campredó  

Advertisement