Page 1

BIONIC

O REVISTĂ SECO #2.2011

O PRIVIRE ASUPRA MATERIALELOR MEDICALE

CUM SE ÎNDEPĂRTEAZĂ CĂLDURA DISPOZITIVE PROTETICE pentru articulațiile umărului necesită materiale și scule avansate, precum frezele din carbură solidă Seco Feedmax™.

O SCULĂ NOUĂ MODELEAZĂ MOTOARELE SCANIA


#3 CUM FUNCŢIONEAZĂ CROWNLOC®PLUS Noi unghiuri de așezare: Geometria cu muchii deschise reduce forța de avans și îmbunătățește evacuarea așchiilor.

FREZĂ PE MUCHIE DE CUŢIT CROWNLOC PLUS este o nouă generaţie de freze Seco, prevăzută cu coroane interschimbabile. Având o nouă geometrie, o nouă acoperire și o nouă interfaţă de blocare, Crownloc Plus îmbunătăţește evacuarea așchiilor și rezistenţa la uzură pentru o varietate de materiale. Mai mult decât atât, nu necesită reascuţire sau reajustare.

Ieșire facilă: Canale adânci și late cu suprafață șlefuită pentru o evacuare eficientă a așchiilor.

TEXT: Åke R Malm FOTO: Seco

1:25

1 corp de freză durează până la 25 de coroane. Suprafețe mari pentru a face față forțelor axiale și cuplului de torsiune, cât și un „cârlig” pentru extragerea în siguranță a sculei.

1/4 Fără clătinare: Un sfert de tură și coroana se blochează pe poziție.

Eliminare la rece: Răcirea internă, prin intermediul coroanei, ajută la scoaterea așchiilor și îmbunătățește eliminarea acestora.

WWW.SECOTOOLS.COM/CROWNLOCPLUS Produs disponibil: 2011–2012 Informaţii privind comanda și aplicaţia: Machining Navigator 2012

Edge este o revistă pentru clienţi de la Seco Tools. Este publicată în 25 de limbi în întreaga lume. Seco Tools AB Departamentul de Marketing, 737 82 Fagersta, Suedia. Tel. nr. +46 223-400 00 Fax +46 223-718 60 Internet www.secotools.com Editura Paul Löfgren E-mail paul.lofgren@secotools.com

Vârf de top: Geometrie a centrului cu uzură abrazivă redusă, în combinație cu periferia rezistentă la căldură. Editor director Jennifer Hilliard E-mail jennifer.hilliard@secotools.com Producţie editorială și punere în pagină Appelberg Publishing Group Director de proiect Per-Ola Knutas Directori artistici Cecilia Farkas, Johan Nohr Imprimare Elanders AB Foto copertă Getty Images , Eric Bean

Drepturile de autor pentru materialele editoriale din această publicaţie sunt proprietatea editorului, Seco Tools AB. Articolele pot fi reproduse gratuit cu condiţia menţionării denumirii Edge și notificării Editorului director. Mărcile comerciale și numele de mărci folosite în această publicaţie sunt protejate prin lege.


SUMAR EDITORIAL #2.2011

14

Lenny Tai, Managerul Centrului de distribuție pe Asia al Seco din Singapore, se transpune în locul clientului.

04 08 09 10 17 18 22

DIN CE

SUNTEM FĂCUŢI

Gert Dekker, Director executiv al Hamel Metaal, identifică cinci trenduri viitoare.

ÎN MODURI FOARTE REALE și puternice, noi, cei din industria de prelucrare, modelăm lumea în jurul nostru. Desigur, noi fabricăm echipamentele din jurul nostru, indiferent că este vorba de un bloc motor Scania sau de o pompă centrifugă Wilfley. Aceste echipamente, la rândul lor, ne modelează vieţile în nenumărate moduri. Dar sculele noastre ne pot modela și pe noi – la propriu. După cum veţi citi la paginile 18–21, industria medicală dezvoltă materiale noi, sofisticate, pentru a crea proteze, cum ar fi componente ale genunchiului, înlocuitori de șold și implanturi dentare. Și indiferent dacă este vorba de cobalt-crom sau de un compozit al carbonului, Seco a dezvoltat sculele necesare pentru a transpune aceste materiale în forma lor finală, utilizabilă. Pe noi înșine ne modelăm și într-un alt mod, a cărui adâncime nu o putem măsura și a cărui duritate nu o putem calcula. Ne modelăm pe noi înșine prin angajament și îmbunătăţire continuă. Munca noastră este grea și devine tot mai sofisticată, dar ea ne oferă și mari satisfacţii – precizia unei componente perfecte, de exemplu. Sperăm ca acest număr din Edge să vă transmită o parte din acea pasiune. Lectură plăcută,

MATERIALE: POMPAT LA MAXIM

paul löfgren vicepreședinte executiv, marketing grup de companii

APLICAȚIE: FREZARE

Inginerii Scania pot fabrica mai multe motoare de camion cu Minimaster®Plus.

ÎNTOARCEREA CERMETULUI

Un compozit istoric revine în graţii prin două calităţi îmbunătăţite de la Seco. PERSPECTIVE: INDUSTRIA DE PRELUCRARE

A. R. Wilfley & Sons dezvoltă un metal brevetat pentru a obţine cele mai bune rezultate cu plăcuţele CBN.

edge@secotools.com

CĂZUT DIN CER

Uzine Seco din Pune, India, colectează apele pluviale pentru a conserva resursele limitate de apă.

INDUSTRIE: MATERIALE MEDICALE

Aliajele și celelalte materiale avansate introduse în corpuri necesită scule speciale.

LA SERVICIU: ROGER BERGGREN

Un manager de uzină din Suedia explică modul cum compania sa beneficiază de Seco Point. SUGESTII? Aveți idei de articole pentru Edge? Trimiteți-le la adresa edge@secotools.com.

edge [2·2011]

3


APLICAŢIE F R E ZA RE

Noua generaţie de Minimaster® FOTO: JOAKIM ABRAHAMSSON

Capul de frezare Minimaster Plus oferă: productivitate și precizie crescute un amestec flexibil de plăcuțe și cozi canale interne de răcire plăcuțe cu două canale, trei canale și multi-canal capabilitate de prelucrare pentru toate tipurile de material. WWW.SECOTOOLS.COM/MINIMASTERPLUS

edge [2·2011]


pune în mișcare

CAMIOANELE TEXT Alexander Farnsworth FOTO Alexander Farnsworth și Johnér

Producătorul de camioane Scania utilizează scule de frezare Minimaster în uzina sa de producţie din Södertälje, Suedia. Când compania a testat noul Minimaster Plus pe blocurile sale motor, noua sculă a rezistat semnificativ mai mult.

TESTELE EFECTUATE de Scania în ianuarie 2011 pe blocuri motor destinate motoarelor V8 de 16 litri, capul de frezare Minimaster Plus a demonstrat o durată de viaţă utilă considerabil mai lungă decât predecesorul său. „Înainte schimbam sculele o dată pe zi. În testele pe care le-am făcut cu Minimaster Plus, am schimbat sculele o dată la trei zile”, spune Henrik Svensson, planificator de proces la Scania. „Pentru noi, durata de viaţă a sculei este extrem de importantă”. Scania produce cinci platforme de motor sau blocuri motor diferite, majoritatea din fontă de provenienţă germană. Aceste blocuri, care cântăresc circa 450 de kilograme fiecare, vin sub formă de monobloc și au găuri preturnate pentru toate anexele motorului – carburatoare, suporturi de ventilator, cilindri, arbori, etc.

edge [2·2011]


APLICAŢIE F R E ZA RE

Minimaster Plus funcționează pe 90 de blocuri motor înainte de a fi necesară schimbarea sculelor.

Întrucât procesul de turnare nu asigură toleranţele și finisajele necesare în fontă, fiecare bloc motor trebuie să fie prelucrat suplimentar. Scania utilizează o mașină Thyssen Hüller Hille CNC – care are, la rândul său, dimensiunea aproximativă a unui camion Scania. Fiecare gaură dintr-un bloc motor necesită scule diferite, în funcţie de operaţiunea ce trebuie efectuată – rectificare, finisare, canelare sau modelare. Minimaster Plus este doar una dintre cele până la 14 scule diferite utilizate de fiecare mașină CNC pentru a expanda, modela și finisa o gaură mică, de mărimea unei palme, pe blocul motor. Există opt astfel de găuri pe fiecare bloc motor. „Când utilizam Minimaster, schimbam sculele după ce lucram asupra a 30 de blocuri motor”, spune inginerul industrial Anton Nilsson. „În testele efectuate cu Minimaster Plus, putem lucra asupra a 90 de blocuri motor înainte de a schimba sculele. Această productivitate și precizie crescută este important, având în vedere că Scania are ambiţia de a crește producţia de camioane. Mai puţine schimbări de scule ne permit focalizarea pe producerea mai multor blocuri motor”.

6 edge [2·2011]

Suplimentar, unele din motoarele Scania vor fi turnate în viitor din fier grafit compactat (CGI), un material super-dur de prelucrat. „Dar Minimaster Plus taie din CGI de parcă ar fi unt”, spune Nilsson. „De asemenea, Minimaster Plus este mai silenţios decât predecesorul său, iar pentru Scania, care pune un accent deosebit pe problemele de sănătate, siguranţă și mediu la locul de muncă, acest lucru este foarte bun”. Atât Henrik Svensson, 32 de ani, cât și Anton Nilsson, 22 de ani, par foarte tineri pentru a fi responsabili cu testarea și implementarea noii scule Minimaster Plus. „Dar este grozav să poţi face diferenţa”, spun amândoi.


Minimaster Plus taie din CGI de parcă ar fi unt”. Anton Nilsson, Inginer industrial, Scania (deasupra)

SCANIA Scania este un producător principal de camioane, autobuze și motoare premium pentru uz industrial și maritim. Compania suedeză operează în circa 100 de țări și are peste 35.000 de angajați. Sediul central este în Södertälje, Suedia, unde circa 10.000 de angajați lucrează în producție, administrație și cercetare și dezvoltare. Compania este listată la bursa nordică NASDAQ OMX din Stockholm; cel mai mare acționar al său este grupul Volkswagen.

Mai multe piese per sculă Componentă: Materiale: Descrierea operaţiunii: Obiectiv de prelucrare: Mașină-unealtă: Prindere sculei: Freză: Regimuri de frezare, detaliu 1: Rezultat, detaliu 1:

Regimuri de frezare, detaliu 2: Rezultat, detaliu 2:

Bloc motor Fontă SS0125 Frezare laterală Durată de viață a sculei și costuri generale de funcționare Centru de prelucrare HSK-100 MP16-16019R04Z4-M04, MP3000 vc: 180 m/min vf: 1.396 mm/min ap: 6-8 mm Durată de viață a sculei: scula de test (Minimaster Plus) a obținut 440 de detalii în comparație cu 230 de detalii în cazul anteriorului Minimaster (MM16-16019) vc: 220 m/min vf: 1.160 mm/min ap: 10-12 mm Durată de viață a sculei: scula de test (Minimaster Plus) a obținut 90 de detalii în comparație cu 30 de detalii în cazul sculei anterioare (Minimaster) Regim de frezare cu scula anterioară: vc= 180 m/min, vf= 1.160 mm/min

edge [2·2011]

7


PRODUSE

UN BORD MIC

cu avantaje majore

Cermetul s-a întors. Cele două calităţi noi prezintă un bord de scurgere care oferă prelucrare predictibilă, precisă, iar una dintre calităţi este prevăzută și cu un înveliș de acoperire PVD nano-laminat. TEXT: Linas Alsenas/Mike Jewkes FOTO: Joakim Abrahamsson

DUPĂ DISCUȚII cu clienţii, Mikael Lindholm, Manager de produs Seco, a întrezărit o oportunitate. „Am identificat o zonă în care ei foloseau uneori cermeţi”, spune acesta. „Totuși, acești compoziţi încă nu aveau rezistenţa la uzură și predictibilitatea în prelucrare necesară pentru cursele lungi ale mașinii, în special la un număr redus de rot/min și avansuri scăzute”. Combinând cele mai bune proprietăţi ale materialelor ceramice și metalice, cermeţii au fost patentaţi pentru prima oară în anii 1920. Totuși, în anii 1970, materialul a fost abandonat când s-au introdus carburile cementate acoperite. Gândindu-se la beneficiul clienţilor, Seco a dezvoltat TP1020 și TP1030, o nouă generaţie de calităţi de cermet, cu rezistenţă îmbunătăţită la uzură și stabilitate mai bună a muchiei. (TP1020 este neacoperit, în timp de TP1030 este prevăzut cu un înveliș inovator de acoperire PVD nano-laminat). Seco a eliminat nichelul din procesul original de fabricaţie a cermetului, creând o rezistenţă la uzură excepţional de predictibilă și a dezvoltat bordul de scurgere minor, care determină finisarea suprafeţei componentei prelucrate. „Acest bord este acum principalul atribut al noilor noastre calităţi de cermet”, spune Lindholm. „El asigură o siguranţă remarcabilă la uzură, finisarea

Clienții au dorit un cermet care să producă finisări de înaltă calitate ale suprafețelor.

suprafeţei și precizie dimensională – oferind aplicaţiilor clienţilor avantajul decisiv”. Noile calităţi pot menţine dimensiunile de prelucrare și finisările suprafeţei într-o gamă largă de materiale pentru piese. Lindholm spune „Aici metalurgia chiar se întâlnește cu metrologia”.

Istoricul compoziţilor Cermet Anii 1920: Sunt introduși primii cermeți. Când au fost dezvoltate, aceste materiale aveau o fază dură în principal din titaniu. în loc de o versiune bazată pe tungsten, ca în cazul carburii cementate.

8 edge [2·2011]

Anii 1960: Compoziții cermet au crescut într-o inovație viabilă și comercializabilă atunci când cererea de productivitate în așchierea metalului a devenit evidentă.

Anii 1970: Cererea în domeniul compoziților cermet stagnează semnificativ când sunt introduse carburile cementate acoperite.

Anii 2000: Seco dezvoltă noile sale „Platforme tehnologice”, care includ o examinare completă a oportunităților de dezvoltare disponibile pentru conceptul de cermet. Noii cermeți au o rezistență la uzură excepțional de predictibilă.

Anii 2010: Seco lansează calitățile inovatoare de cermet TP1020 și TP1030.


E MATER I A LE M E TA L E B RE V E TAT E

POSIBILUL FĂ TOT

Nici măcar nu erau siguri dacă este posibilă tăierea unui filet trapezoidal într-un metal brevetat extrem de dur. Dar, cu ajutorul Seco, un producător de pompe din Denver, Colorado, a găsit soluţia de prelucrare perfectă. TEXT Kyle Larson, FOTO Trevor Brown

Seco a primit solicitarea de a dezvolta o sculă care să poată înlocui plăcuțele din carbură sau ceramică și să prelucreze materialul 70 Rc.


LA SCURT TIMP DUPĂ Link Wilfley, Director de vânzări/Vicepreședinte, este un descendent al lui Arthur Redman Wilfley, care a fondat A. R. Wilfley & Sons în 1919.

fondarea sa în 1919 de către Arthur Redman Wilfley, A.R. Wilfley & Sons s-a impus ca lider în piaţa pompelor centrifuge prin crearea etanșării dinamice, care împiedică frecarea reciprocă a componentelor mașinii. De atunci, Wilfley și-a păstrat poziţia de lider în domeniu prin folosirea metalurgiei avansate pentru crearea de pompe robuste și durabile. Metalul brevetat dezvoltat de Wilfley pentru componentele de pompe destinate suspensiilor și substanţelor chimice, incluzând atât etanșările dinamice simple, cât și pe cele duble, necesită, de regulă, un proces de pregătire în cinci părţi. Turnarea și recoacerea sunt efectuate la uzina metalurgică Wilfley din Longmont, Colorado, materialele sunt apoi trimise la Denver pentru ante-prelucrare, iar apoi retrimise la Longmont pentru tratare termică. După tratarea termică, componentele sunt trimise înapoi la Denver în vederea prelucrării finale. În cadrul unui efort de a tăia costurile și de a optimiza fabricaţia, managerul de atelier Wilfley, Jeff Haugen, a contactat Seco. „Dimensiunea proiectului era enormă”, spune Managerul de Produs – Materiale Avansate al Seco, Chad Miller. Wilfley folosea plăcuţe din carbură și ceramică pentru a prelucra materialul 42 Rc de peste 30 de ani. Acum i se solicita companiei Seco să dezvolte o sculă care să poată înlocui plăcuţele din carbură sau ceramică și să prelucreze materialul 70 Rc. Nu existau date publicate care să sugereze măcar că o sculă capabilă de a prelucra un filet trapezoidal într-un material atât de dur este posibilă. Miller a iniţiat un proces de cercetare care a inclus o teleconferinţă globală cu metalurgiștii și experţii din cadrul Seco. În această perioadă, nitrura cubică de bor (CBN) a fost propusă ca soluţie. CBN ESTE AL DOILEA MATERIAL CA DURITATE

cunoscut de om, dar nu apare în mod natural. Combinând acidul și trioxidul boric, BN este creat iniţial sub forma unui praf amorf. Încălzirea acestui praf în flux de azot la temperaturi de peste 1.500 °C și la o presiune de peste 5 GPa convertește praful BN în CBN cristalin. Stabilitatea termică a CBN poate depăși 1.600 °C, acest compus fiind insolubil în acizi. „Capacităţile

edge [2·2011]

11


CBN depășește chiar și diamantul în privinţa operaţiunilor mecanice – dar procesul necesar pentru crearea sa presupune costuri ridicate.

sale de prelucrare sunt peste cele obișnuite”, spune Directorul de Vânzări/Vicepreședinte al Wilfley, Link Wilfley. Datorită stabilităţii sale chimice și termice, CBN întrece chiar și diamantul în privinţa operaţiunilor mecanice – dar procesul necesar pentru crearea sa presupune costuri ridicate. Din 2008 până în 2010, Miller împreună cu managerii de produs pentru filetare și strunjire, Don Halas și Don Graham, au lucrat îndeaproape cu Wilfley pentru a dezvolta o plăcuţă specială din CBN care să permită prelucrarea fileturilor trapezoidale la uzina Wilfley din Denver. „ERAM PREZENT ACOLO de trei-patru ori pe an

făcând muncă de cercetare”, spune Miller, care lucrează la unitatea din Troy, Michigan – dar munca sa a presupus mult mai multe. Au fost dezvoltate și testate teorii la Centrul Tehnic Seco din Troy; doar dezvoltarea filetului trapezoidal a durat peste trei luni. În perioada petrecută în Colorado, de obicei câte trei-patru zile la fiecare ocazie, Miller s-a focalizat în întregime pe Wilfley, lucrând cu programatorii și operatorii de mașini la locaţia din Denver pentru a dezvolta programe specifice pentru mașinile Wilfley. Stabilirea vitezei și ratei avansului a necesitat câteva modificări, însă, în cele din urmă munca a fost încununată de succes. Acest proiect a durat doi ani și a necesitat nenumărate ore de muncă, însă, în cele din urmă, efortul a meritat; Wilfley își poate prelucra acum toate componentele în Denver. „Aceasta a redus timpul de livrare către clienţi cu câteva săptămâni”, spune inginerul șef al Wilfley, Jack Postuchow. Plăcuţa trapezoidală este de circa 15 ori mai scumpă, însă preţul este amortizat de creșterea productivităţii și a duratei de viaţă a sculei.

12 edge [2·2011]

Capacităţile sale de prelucrare sunt peste cele obișnuite”.

„Plăcuţele din CBN durează de 50 de ori mai mult decât cele din carbură”, spune Wilfley, „iar cele 60 de treceri necesare pentru a finaliza filetul durează circa 3 minute”. Haugen spune, „Seco ne-a susţinut din prima zi. Așa ceva nu vezi la un producător”. Dezvoltarea de scule specifice pentru Wilfley este un proces continuu, care încă îl mai trimite an de an pe Miller la Denver. Prin productivitate crescută, un produs final mai fiabil și un timp de livrare către clienţi mai scurt, parteneriatul Wilfley cu Seco ajută la garantarea faptului că A.R. Wilfley & Sons va rămâne lider în domeniul său de activitate mulţi ani de acum înainte.

Link Wilfley, A. R. Wilfley & Sons După reușita cu filetul trapezoidal, Seco a produs o sculă suplimentară de frezare a fileturilor, destinată fileturilor interioare. Rezultatul a fost o freză de filetat cu „doi dinți” (o sculă cu corpul de aproximativ 2,54 cm susținând două plăcuțe de filetare cu vârf din CBN200 în geometria UN 6).

Durată de viaţă mai îndelungată a sculei Componentă: Materiale: Descrierea operaţiunii: Obiectiv de prelucrare: Mașină-unealtă: Materiale: Duritate Freză: Plăcuță: Regimuri de frezare:

Răcire: Rezultat:

Componentă pompă de suspensii Fontă călită albă 24% Cr Filetare indexabilă Producere de filet #6 UN în material călit Centru Vertical de Prelucrare Fontă călită albă 24% Cr 745 HB (65 Rc) Specială CBN200 specială vc: 150 m/min fz: 0,1 mm/dinte ap: 65 mm Sculă cu aer comprimat 4 treceri pentru a produce filetul


CUNOAȘTERE TEM PERATURA

NE EXPLICĂ CU

Patrick de Vos, Manager de Educaţie Tehnică al Seco, explică unele elemente de bază ale căldurii și temperaturii în domeniul prelucrării prin așchiere.

PRELUCRAREA PRIN AȘCHIERE ESTE un proces care deformează

piesa de prelucrat până la detașare. Acest proces de deformare generează multă căldură, mult mai multă decât în cazul celei generate de frecarea dintre așchii, muchia tăietoare și piesa de prelucrat. Căldura se acumulează în zona de așchiere, iar dacă temperatura (căldură concentrată) crește prea mult, aceasta poate deteriora capacităţile muchiei așchietoare (durata de viaţă a sculei) și poate transforma structura materialului piesei de prelucrat. Pentru o așchiere eficientă, trebuie menţinută temperatura la niveluri acceptabile, generând mai puţină căldură și îndepărtând căldura cât mai mult posibil din zona de așchiere. Să analizăm câţiva dintre cei mai importanţi factori. Există mai multe moduri de a reduce cantitatea de căldură pe care o generează așchierea. Din perspectiva sculelor așchietoare, geometria muchiei așchietoare este importantă. Muchiile așchietoare mai ascuţite „taie” materialul piesei de prelucrat mai mult și îl „deformează” mai puţin, generând mai puţină căldură. Viteza de așchiere are și ea rolul ei, întrucât o viteză de așchiere mai ridicată deformează mai rapid materialul, generând mai multă

căldură. Un avertisment, totuși, privind reducerea vitezei de așchiere în scopul generării unei cantităţi mai mici de căldură: viteza trebuie să fie suficient de ridicată pentru a „înmuia” materialul piesei de prelucrat în zona de așchiere (temperaturile mai înalte fac materialul piesei de prelucrat și mai moale). De asemenea, vitezele de așchiere mai ridicate produc mai multe așchii per unitate temporală, iar asta înseamnă mai mult volum de material necesar pentru a absorbi și îndepărta căldura din zona de așchiere. De fapt, cel mai eficient mod de a evacua căldura din zona de așchiere este prin intermediul așchiilor. Un avans mai ridicat poate, de asemenea, să îmbunătăţească evacuarea căldurii, deoarece avansurile mai ridicate produc așchii mai

Atenţie, așchii! Cel mai eficient mod de a îndepărta căldura din zona de așchiere este prin intermediul așchiilor.

groase (mai mult volum pentru a îndepărta căldura). De asemenea, trebuie să ţinem cont și de proprietăţile materialului din care este făcută piesa de prelucrat. De exemplu, conductivitatea termică a materialului (modul cum transportă căldura) are impact asupra cantităţii de căldură care poate fi absorbită de către așchii. În cazul unei conductivităţi termice mai reduse, în zona de așchiere rămâne mai multă căldură, crescând temperatura de așchiere. Duritatea este un alt factor important. Cu cât materialul piesei de prelucrat este mai dur (și anume, cu cât rezistă mai mult la deformare), cu atât mai multă căldură este generată pe durata așchierii. Cu aceasta are legătură și ecruisarea, care se petrece atunci când materialul unei piese de prelucrat devine mai dur sub acţiunea de deformare. Materialele cu tendinţe ridicate de ecruisare generează mai multă căldură, deoarece devin mai dure în timpul așchierii. Desigur, nu am menţionat un element foarte important în evacuarea căldurii din zona de așchiere: agentul de răcire. Dar să lăsăm aceasta pentru un articol viitor… Patrick de Vos

AȘCHIE fierbinte

SCULĂ foarte fierbinte

PIESĂ DE PRELUCRAT rece

SUGESTII? Aveți vreo întrebare pentru Patrick de Vos privind prelucrarea? Trimiteți-o la adresa edge@secotools.com.

edge [2·2011]

13


PORTRET LE NNY TA I

Clienţii sunt întotdeauna cei mai importanţi pentru Lenny Tai, a cărui dedicaţie pentru munca sa l-a determinat întotdeauna să facă tot ce este necesar pentru a-i satisface. TEXT: Sonia Kolesnikov-Jessop FOTO: Norman Ng I LUSTRAȚI E: Istockphoto

Cursa împotriva

ANUL NOU CHINEZESC 2011. În timp ce majoritatea locuitorilor din Singapore se bucură de o pauză extinsă de patru zile pentru sărbătorile anuale de reunire a familiei, Lenny Tai este deja întors la muncă a doua zi, împreună cu majoritatea echipei sale. Managerul Centrului de distribuţie pe Asia (ADC) al Seco Tools din Singapore preia schimbul de la un membru al personalului care a muncit în prima zi a Anului Nou. „În fiecare an lucrăm cu schimbul”, spune Tai. „Anul viitor eu voi fi cel care muncește în ziua de Anul Nou. Avem clienţi în Australia, India și alte ţări care nu au această sărbătoare. Pentru ei este doar o zi ca oricare alta, iar comenzile trebuie onorate”. Flexibilitatea și adoptarea perspectivei clientului fac parte din munca de zi cu zi a lui Tai. Acest cetăţean de 49 de ani al statului Singapore conduce ADC încă de la deschidere, de acum 10 ani, și crede că esenţa succesului său a constat în atitudinea către muncă și devotamentul către clienţi. Pentru ADC, servirea clienţilor înseamnă muncă de echipă și promptitudine, îndeplinirea cererilor

14 edge [2·2011]

clienţilor în termen de 24 de ore. „Lenny este un model când vine vorba de seriozitate și capacitate de reacţie”, spune Jonas Sjödahl, Group Logistics Project Manager. „El și echipa lui fac întotdeauna tot ce este necesar pentru a efectua transporturile către clienţii noștri la timp”. Aceasta înseamnă respectarea unui orar strâns – sau, în cazul lui Tai, atenţia permanentă la ceasul sport negru de pe mână. Spune că se uită la acesta „uneori la fiecare minut” atunci când se apropie de termenul de livrare. „Când am început în 2001, aveam 300 - 400 de linii de comandă pe zi”, spune Tai. „Astăzi avem 1.500 - 1.800 de linii de comandă zilnic”. PE MĂSURĂ CE ACTIVITATEA A CRESCUT, la fel s-a întâmplat și cu echipa ADC a Seco Tools, de la cei trei angajaţi iniţiali la nouă angajaţi cu normă întreagă și trei cu normă redusă. Acoperirea centrului a crescut, de asemenea, de la câteva ţări (Japonia, Australia, Malaezia, Thailanda și Taiwan) la întreaga regiune asiatică – până recent, când Seco a


Șeful centrului de distribuție Seco pe Asia, Lenny Tai, conduce o echipă care a crescut de la trei la doisprezece angajați.

CLIENŢII SUNT PE PRIMUL LOC Nume: Lenny Tai Vârstă: 49 Carieră: A început să lucreze în logistică în 1984, ca asistent de magazin la Flextronics Pte Ltd. A devenit apoi magazioner, iar mai apoi șef de magazin la Twin Arrows International, un contractor al Mitsubishi Electric Asia. În 1996, s-a alăturat Seco Tools pe poziția de coordonator transporturi. Pe durata angajării la Seco Tools, în 2001, a absolvit un curs de computere la Institutul de Management din Singapore. Interese personale: Tai este un jucător avid de baseball, care joacă în mod regulat cu vecinii săi.

„Când vine vorba de servirea clienţilor, este important să te pui în locul acestora”.

edge [2·2011]

15


PORTRET LE NNY TA I

Din Singapore, ADC oferă servicii pentru majoritatea țărilor asiatice.

inaugurat un nou Centru de Distribuţie pe China în Shanghai. Gestionarea clienţilor din șase zone orare diferite are partea sa de provocări, inclusiv în privinţa modului cel mai bun de a le răspunde clienţilor care încă mai lucrează după ce ziua ta de muncă s-a terminat. „Ţările diferite au termene de livrare diferite”, spune Tai, așa că fiecare zi este ca o cursă împotriva timpului pentru a onora comenzile”. În mod frecvent,Tai lucrează mult peste ora limită 5:30 p.m. în cazul ridicării ultimelor colete regulate de către DHL Global Forwarding. „Uneori primim 100 de linii de comandă cu cinci minute înainte de ultima ridicare a coletelor”, spune el. „Chiar dacă ambalăm totul foarte rapid și pregătim totul, este posibil să fim nevoiţi să mai așteptăm trei-patru ore în birou pentru ca un curier DHL să vină din nou, deoarece ridicările pot fi foarte eratice după acea oră”. Tai spune că rămâne tot timpul ultimul, pentru a se asigura că sunt expediate comenzile, deoarece el înţelege implicaţiile la nivel de activitate pe care le poate avea o întârziere pentru clienţi. „Încercăm din răsputeri să onorăm o comandă și să o expediem în aceeași zi”, spune el. „Nu este așa ușor precum pare, deoarece clienţii pot da o comandă în orice moment și nu putem ști niciodată câte comenzi vor face”. Deși programul prelungit poate fi extenuant, Tai spune că are un adevărat sentiment de împlinire

16 edge [2·2011]

Cele trei sfaturi ale lui Lenny Tai în privinţa unei serviri excelente a clienţilor Gândiți-vă că sunteți clientul. Trebuie să înțelegeți de unde este clientul pentru a-l deservi bine. Să fiți flexibili. Există întotdeauna o soluție la o problemă. Gândiți imaginativ. Înțelegeți că succesul clientului este și succesul vostru. Dacă îi mențineți pe clienți mulțumiți, ei vor reveni întotdeauna.

când toate comenzile sunt onorate și expediate cu succes la sfârșitul zilei. De asemenea, el se bucură de provocările situaţiilor neașteptate – aspectul de rezolvare a problemelor din munca sa, indiferent dacă este vorba de un client care schimbă conţinutul unei comenzi care a fost deja ambalată sau de un colet care necesită retur după ce a fost expediat. „Când vine vorba de servirea clienţilor, este important să te pui în locul acestora”, explică Tai. „La urma urmei, succesul clienţilor tăi este și succesul tău”.


RECOLTA DE PICĂTURI La facilităţile sale de producţie din India, Seco practică captarea apelor pluviale, pentru a conserva resursele limitate de apă și a minimiza impactul asupra mediului. Acum, această strategie se răspândește în tot grupul. TEXT Anna Mc Queen I LUSTRAȚI E Zara Picken CÂND THIERRY CROS era Director executiv al locaţiei Seco din Pune, situată în statul indian Maharashtra, a văzut cu ochii săi problemele create de diminuarea resurselor de apă. În prezent Director de vânzări și marketing Seco în Bourges, Franţa, Cros încurajează uzina să adopte strategii similare celor utilizate în Pune pentru a asigura accesul la apă. „În India, există secete regulate, iar nivelul pânzei freatice este foarte scăzut, așa că multe companii trebuie să își aducă apa cu ajutorul camioanelor”, explică Cros. „Acest lucru este scump din puncte de vedere financiar și are, de asemenea, costuri în materie de emisii de CO2. Dar în fiecare an musonul aduce gratis cantităţi uriașe de apă, așa că mi s-a părut evident că trebuie să captăm această resursă”. În unele părţi ale Indiei, captarea apelor pluviale este obligatorie prin lege, deși nu este cazul și în statul Maharashtra. Totuși, fiecare clădire nouă

construită pentru Cros și echipa sa a fost prevăzută cu un rezervor de colectare pentru captarea apelor pluviale. „În prezent stocăm circa 400.000 de litri de ape pluviale, suficient pentru toate necesităţile noastre de acoperire, brunare și sinterizare, pentru uleiul de răcire și – atunci când sunt filtrate – pentru toate necesităţile noastre de canalizare și apă potabilă pe durata a șase luni din an”, explică el. Sisteme similare au fost instalate la uzina Seco din Sorocaba, în Brazilia, împreună cu un sistem solar de încălzire a apei. Uzina companiei din Bourges are un sistem de captare a apelor pluviale cu o capacitate de circa 24.000 de litri. „În mod clar, nu ne confruntăm cu aceleași restricţii în privinţa apei precum în India”, spune Cros, „dar, totuși, suntem foarte preocupaţi de problemele mediului și suntem hotărâţi să facem totul pentru a reduce impactul asupra mediului”.

SU STENA B IL ITATE

O uzină verde Inițiative ecologice la uzina Seco din Pune: O instalație de osmoză inversă pentru a genera apă dedurizată din cea dură O instalație de tratare a agenților de răcire reziduali O instalație de tratare a reziduurilor Captarea apelor pluviale Management îmbunătățit al deșeurilor O instalație solară de încălzit apa Un sistem de recuperare termică pentru încălzirea apei.

edge [2·2011]

17


Pofta de mâncare în creștere și durata de viață mai lungă reprezintă două motive majore ale creșterii masive de operații la șold și genunchi în lume.

Dacă doar 1% din toate dispozitivele medicale de unică folosinţă din S.U.A. ar fi reprocesate, sistemul medical ar economisi un miliard de dolari.


INDU STRI E TEHNOLOGIA MEDICALĂ TEXT Cari Simmons FOTOGRAFII Getty Images, Joakim Abrahamsson și Folio

Construirea

CORPULUI

Trei milioane de oameni au beneficiat de înlocuirea unui șold sau a unui genunchi în 2010, mulţi alţi candidaţi așteptând operaţia. Aceasta pune presiune pe spitale, dar nu afectează industria tehnologiei medicale. ÎN CIUDA RECENTEI RECESIUNI, se anticipează o creștere a pieţei ortopedice globale între 11 și 12 procente doar în acest an, industria în cauză fiind deja evaluată la 40 de miliarde USD. Anul trecut, 3 milioane de oameni au beneficiat de înlocuiri ale șoldului sau genunchiului, mulţi alţii așteptânduși rândul. Această creștere a numărului de operaţii chirurgicale la șold și genunchi poate fi, în mare măsură, atribuită duratei de viaţă mai lungi a oamenilor și supraponderabilităţii mai multor persoane– factori care exercită o presiune suplimentară asupra încheieturilor oamenilor și sporesc necesitatea dispozitivelor protetice pentru înlocuirea părţii deteriorate a corpului. Protezele au multe forme, mărimi și materiale. În prezent, un dispozitiv protetic poate fi un șold, un genunchi sau articulaţia umărului; implanturile dentare devin, de asemenea, tot mai frecvente. Există mai multe aliaje metalice ortopedice, dar cele două materiale principale folosite în

O freză cu formă specială este utilizată pentru protezele de genunchi.

prezent la proteze sunt titaniul și cobalt-cromul. Ambele materiale sunt ușoare, durabile, netoxice și acceptate ușor de către corp. Toate materialele trec printr-un proces riguros de curăţare, pentru a ne asigura că sunt lipsite de impurităţi înainte de inserţie. REZISTENȚA ESTE ESENȚIALĂ când vine vorba de proteze. Titaniul, pe lângă faptul că este ușor, este și extrem de rezistent. De asemenea, este foarte compatibil cu osul uman, ușurând asimilarea și edge [2·2011]

19


integrarea sa de către ţesutul osos. Deși nu este la fel de flexibil precum osul, este suficient de elastic și reacţionează bine la solicitări. Cobalt-cromul nu este la fel de flexibil ca titaniul, dar este, de asemenea, foarte rezistent și durabil la oboseală. În general, metalele componente cobalt și crom sunt amestecate cu cantităţi mai mici din alte metale pentru a forma materialul. Compoziţii oferă mai multă flexibilitate și rezistenţă mai mare la tracţiune decât cobalt-cromul sau titaniul și sunt utilizaţi tot mai frecvent, în special în cazul intervenţiilor de înlocuire a componentelor coloanei vertebrale, unde flexibilitatea este esenţială. Aceștia sunt în special pe bază de fibră de carbon și producţia lor costă extrem de scump. DE ASEMENEA, SE FOLOSEȘTE ȘI TITANIUL FOARTE POROS, cu circa 70% porozitate. „Avan-

tajul titaniului poros este că se fi xează pe os mult mai rapid și că, de asemenea, este mai ușor”, spune Phil Russell, International Key Account Manager al Seco. „Prelucrarea titaniului și cobalt-cromului necesită forţe de așchiere doar cu puţin mai mari decât cele utilizate în cazul oţelurilor”, spune el. „Dar caracteristicile metalurgice ale titaniului și cobaltcromului le face pe acestea mai dificil de prelucrat decât oţelul”. Dispozitivele ortopedice sunt concepute pentru a ajusta la forma complexă a oaselor și încheieturilor, așadar prelucrarea acestor componente este, de asemenea, complexă. Prelucrarea dispozitivelor din bară laminată presupune îndepărtarea unei cantităţi mari de material, care face procesul costisitor. Drept rezultat, unele componente sunt turnate aproape în forma finală. Acest proces necesită adesea fi xarea, care este complexă și costisitoare. O altă problemă care se adaugă la complexitatea prelucrării o constituie toleranţele scăzute necesare în cazul majorităţii dispozitivelor. În perspectiva tehnologiei medicale, Russell anticipează o creștere a automatizării, pentru tăierea costurilor cu mâna de lucru. Un alt trend este recuperarea dispozitivelor medicale – sau cel puţin reutilizarea unor componente din acestea. „Dacă doar 1% din toate dispozitivele medicale de unică folosinţă din S.U.A. ar fi reprocesate, sistemul medical ar economisi un miliard de dolari”, spune el, „ca să nu mai spunem de efectul pozitiv pe care l-ar avea acest lucru asupra mediului”.

Avantajul titaniului poros constă în fixarea mult mai rapidă pe os, cât și în greutatea sa mai redusă. Phil Russell, International Key Account Manager, Seco

20 edge [2·2011]

Frezele din carbură solidă Seco Feedmax sunt în mod special adecvate pentru prelucrarea titaniului și a altor aliaje.


Artroplastiile de genunchi devin tot mai frecvente.

Seria Jabro MINI 900 oferă scule standard pentru aplicații dentare.

Soluţii pentru industria medicală Seco oferă soluții de prelucrare și scule așchietoare special concepute pentru industria medicală. Gama largă de plăcuțe pentru strunjire combinată cu Jetstream Tooling™ (Prelucrare Jet Stream) este ideală pentru materialele dificil de prelucrat. Frezele din carbură solidă Seco Feedmax sunt în mod special adecvate pentru prelucrarea titaniului și a altor aliaje folosite în industria medicală. Frezele cilindro-frontale din carbură solidă Jabro™ sunt, de asemenea, ideale pentru condițiile de prelucrare a componentelor medicale. „Noi folosim multă carbură solidă, iar avantajul frezelor noastre cilindro-frontale constă în clasa carburii pe care o utilizăm, încorporată cu procesul de rectificare, care ne oferă o performanță excelentă în raport cu competitorii noștri”, spune Phil Russell, International Key Account Manager pentru Seco. Carbura solidă se folosește, de exemplu, și la prelucrarea unei suprafețe portante pe plăcuțele din polietilenă ale tăvii de genunchi. Cu ajutorul unei scule de finisare Premier, care este foarte ascuțită, aceasta produce o finisare și o formă a suprafeței complet lipsită de linii sau semne, cu un aspect foarte șlefuit, fapt este extrem de important în sala de operații. „Dacă medicului chirurg nu îi place aspectul finisării de pe o plăcuță portantă”, spune Russell, „el o va elimina’’. Aparent, estetica joacă un rol important chiar și atunci când elementele în cauză nu pot fi văzute. www.secotools.com/Medical-Solutions

Mai multe compompoulă nente per sculă Componentă: Materiale: Descriere operațiune Criteriu: Sculă: Date de așchiere:

Răcire: Rezultat

Acetabular CoCr - Bară laminată Acetabular de frezare profil Durata ciclului și durata de viață a sculei JH930080R050 n: 3.000 rot/min vf: 635 mm/min ap: 0,63 mm Lichid de răcire prin injecție Seco a scăzut cu 45 de minute durata ciclului și a crescut numărul de componente per sculă cu 75%

Durată de ciclulu redusă Componentă: Materiale: Descriere operațiune Criteriu: Sculă: Date de așchiere:

Răcire: Rezultat

Tavă de genunchi Ti 6Al-4V Frezarea asperităților tăvii de genunchi Creșterea duratei de viață a sculei și reducerea duratei ciclului JH930080R050 n: 2.040 rot/min vf: 533 mm/min ap: 3,81 mm Lichid de răcire prin injecție Competiția a fost depășită printr-o reducere cu 35% a duratei ciclului. Durata de viață a sculei a crescut de la 40 de componente per sculă la peste 170.

edge [2·2011]

21


LA LU C R U TEXT: Nina Asimus FOTO: David Magnusson

O UZINĂ care crește continuu Roger Berggren, manager al atelierului mecanic Fårbo Mekaniska din Fagersta, Suedia, ne spune despre locul și filozofia sa de  muncă.

ROGER BERGGREN Vârstă: 40 Ocupaţie: Manager al atelierului mecanic Fårbo Mekaniska Localitate: Fagersta, Suedia Familie: Soție și trei copii, de 15, 10 și 8 ani Hobby-uri: Mașini, golf și timpul petrecut împreună cu familia.

LUCREZ LA Fårbo Mekaniska de mult timp. Cu două luni înainte de a termina școala superioară de meserii, am semnat un contract de muncă cu șeful companiei, care a vizitat clasa noastră în căutare de tineri talentaţi. Când am început să lucrez în atelierul mecanic, existau patru angajaţi; în prezent avem 25 și vânzări de aproximativ 40 de milioane de coroane suedeze. „Am preluat atelierul în 2005 cu capitalul iniţial pe care l-am acumulat lucrând în două locuri. Reţeta noastră de succes constă în îndrăzneala de a investi și menţinerea unui control strâns al costurilor. De regulă, sunt implicat în toate noile noastre activităţi. De asemenea, monitorizez îndeaproape operaţiunile și sunt familiarizat cu toate echipamentele. „În prezent, rolul meu este de a servi ca manager de atelier și de a mă asigura că producţia decurge lin. De aceea am achiziţionat două distribuitoare de scule Seco Point. Acest sistem a eliberat o durată incredibilă de timp. Acum nu ne lipsește niciodată o sculă și, drept rezultat, producţia nu se oprește niciodată. Am minimizat timpii morţi ai echipamentelor, iar profitul nostru continuă să crească. „Investim aproximativ 6 milioane de coroane suedeze în fiecare an în dezvoltare și mașini noi, inclusiv în câţiva roboţi. Cred că apariţia continuă a noilor progrese tehnice este extraordinară”.

Seco Point Seco Point este un sistem automat de depozitare care asigură faptul că mașinile atelierului nu au niciodată timpi morți din cauza lipsei de materiale. Odată ce sistemul a fost programat cu toate informațiile necesare, Seco Point monitorizează cantitatea de material care a fost utilizată în producție și comandă în mod automat cantitatea corectă la momentul corect. www.secotools.com/secopoint

22 edge [2·2011]


APLICAŢIE DE DATE

ÎN

ZONĂ

Website-ul actualizat al Seco oferă clienţilor un număr de caracteristici utile care ajută la creșterea eficienţei atelierului. WEBSITE-UL COMPANIEI SECO este prevăzut cu o nouă Zonă a Clienţilor, unde aceștia pot găsi un număr de servicii și aplicaţii interactive ce ajută la descoperirea și utilizarea mai ușoară a produselor Seco. Aplicaţiile sunt actualizate și continuu îmbunătăţite cu mai multe funcţii. „Am dorit să facem lucrurile mai ușoare pentru clienţii noștri”, spune Carl Enarsson, care este responsabil de conţinutul Zonei Clienţilor. „Înainte, aplicaţiile noastre nu erau atât de ușor de găsit; în anumite cazuri, trebuia să descarci aplicaţiile pe computerul propriu. Acum le-am adunat pe toate într-un mediu cuprinzător, iar programele pot fi rulate direct dintr-un browser web”.

ALEGEREA SCULELOR

Ghidul Seco vă oferă posibilitatea de a alege scula potrivită pentru necesitățile dumneavoastră. Puteți căuta în funcție de grupul de produse, metoda de așchiere sau grupul de materiale.

PROGRAMAREA

Cu ajutorul noului Threading Wizard (Expert de filetare), puteți efectua programări și calcule complicate pentru a crea un filet perfect de la prima așchiere. WWW.SECOTOOLS.COM/CUSTOMERZONE

Clienţii pot avea încredere în datele aplicaţiilor referitoare la produse sunt întotdeauna la zi, indiferent de aplicaţie. De asemenea, o caracteristică de login personal permite utilizatorilor să vadă preţurile tuturor produselor standard. Mai mult, aplicaţiile care nu necesită acces online pot fi utilizate offline fără autentificare, ceea ce le permite utilizatorilor să aducă laptopuri în atelier și să utilizeze acolo programele.

edge [2·2011]

23


PE SCURT

Geometrie avansată FF2 ESTE O GEOMETRIE NOU DEZVOLTATĂ de fragmentator de așchii pentru plăcuțele cu strunjire negativă. Este special concepută pentru așchii lungi din materiale ductile precum oțelurile cu conținut redus de carbon și cele inoxidabile. Destinat aplicațiilor de finisare cu avans scăzut și adâncimi de așchiere mici, FF2 oferă forțe reduse de așchiere în comparație cu predecesorul său, FF1. Acoperind aceleași aplicații, FF2 este o geometrie cu sector de 360°, care servește și pe post de compliment pentru MF2 în finisare. Noua geometrie de fragmentator de așchii este disponibilă la cele mai populare clase de plăcuțe, incluzând calitățile acoperite Duratomic® și câteva tipuri de plăcuțe. FF2 este adaptată pentru utilizarea împreună cu linia de suporturi Jetstream Tooling.

FOTO: JOAKIM ABRAHAMSSON

ASCUŢIT LA MINTE

SECO ÎȘI EXTINDE GAMA de compoziți pentru prelucrare cu o selecție de scule standard din PCD (diamant policristalin), incluzând atât frezele Jabro, cât și burghiele Seco Feedmax. Aceste componente din carbură solidă cu muchii tăietoare PCD oferă o rezistență excelentă la uzură, asigurând mai puține schimbări de scule, o calitate mai înaltă a pieselor și o productivitate crescută. Având geometrii de așchiere dezvoltate pentru prelucrarea materialelor compozite, muchiile PCD sunt extrem de ascuțite, element necesar pentru a preveni delaminarea piesei de prelucrat. Frezele Jabro din PCD sunt disponibile cu diametre de la 6 la 16 milimetri și, pentru o flexibilitate crescută, cu unghiuri ale filetului neutre, pozitive sau negative. Toate frezele din PCD au canale interne pentru o răcire mai eficientă. Noua gamă de burghie Seco Feedmax cu muchii așchietoare din PCD este prevăzută cu un unghi la vârf de 120° și muchii de așchiere extrem de ascuțite și durabile. Concepute pentru a evita delaminarea în timpul găuririi, burghiele Seco Feedmax din PCD permit viteze mai ridicate de tăiere, cu o productivitate și o siguranță a aplicației mai mari în comparație cu alte materiale din compoziția muchiilor de așchiere. Burghiele sunt disponibile cu diametre de la 4 la 25 de milimetri. Cele mai comune dimensiuni vor fi disponibile în mod standard, în timp ce altele vor fi disponibile la cerere. Pentru mai multe capabilități, Seco oferă soluții extinse de scule (un exemplu de acest tip fiind ilustrat mai jos).

FOTO: JOAKIM ABRAHAMSSON

24 edge [2·2011]


IDEAL PENTRU ALEZAJELE MICI LINIA SECO DE PLĂCUȚE CU FAȚĂ INTEGRALĂ din nitrură policristalină de bor (PCBN) având gaură de blocare centrală (C-lock) s-a extins cu o nouă gamă de plăcuțe, care au cerc înscris (IC) de dimensiuni mici. Principala aplicație este prelucrarea caracteristicilor mici, cum ar fi alezajele interne cu diametru mic în materiale dure sau abrazive. Plăcuțele cu IC mic sunt disponibile în două clase,

acoperind oțelul călit, fierul călit, fonta gri și materialele PM. Stratul PCBN pe întreaga față oferă câteva avantaje față de produsele care au doar vârf, cum ar fi riscul redus de de-brazare, lipsa limitărilor privind dimensiunea vârfului și mai multe muchii așchietoare per plăcuță. Aceasta le face o alternativă economică, ce poate fi folosită și la operațiunile axiale.

FOTO: JOAKIM ABRAHAMSSON

DURII DEVIN ȘI MAI DURI

SECO A DEZVOLTAT CBN500, o nouă clasă de nitrură policristalină de bor (PCBN), destinată prelucrării fontei albe. CBN500 înlocuiește CBN350 și are un nou liant brevetat, care asigură o duritate crescută. Prin cea mai recentă tehnologie de sinteză și o distribuție excelentă a particulelor de nitrură cubică de bor (CBN), rezistența la uzură este, de asemenea, mult îmbunătățită. Beneficiile includ o durată crescută de viață a sculei, risc redus de rupere a muchiei și o consistență mai bună a performanței. De asemenea, CBN500 este adecvat pentru prelucrarea oțelului mangan și a oțelurilor dure. Aplicațiile includ strunjirea, filetarea și frezarea rolelor de laminare din oțel, a componentelor mari de pompă și a concasoarelor conice. FOTO: JOAKIM ABRAHAMSSON

TURBO10 este o nouă sculă de așchiere de înaltă performanță pentru frezarea în unghi drept, având o durată de viață și o precizie îmbunătățite. Acestea sunt obținute prin proprietățile optimizate de așchiere, care reduc generarea căldurii și forța de așchiere, și printr-o nouă geometrie a plăcuței, care frezează unghiurile de colț la 90 de grade.

Aceasta face Turbo 10 foarte flexibilă și adecvată pentru majoritatea operațiunilor de frezare, inclusiv degroșarea, semifinisarea, finisarea prin canelare, profilarea, interpolarea elicoidală și prelucrarea în rampă. Inițial va fi disponibilă cu diametre de la 16 la 100 de milimetri, având raze ale plăcuței de 0,4 și 0,8 milimetri, două geometrii și opt clase de plăcuțe. Turbo10 poate fi prevăzută cu cozi cilindrice, fixare prin sudare, arbore și combimaster.

FOTO: JOAKIM ABRAHAMSSON

Scula care pune umărul la muncă

edge [2·2011]

25


PE SCURT

HIGH FEED™ 2 este o generație nouă de scule destinată productivității foarte ridicate a mașinilor CNC moderne. Plăcuțele sale alungite combină rezistența cu un număr maxim de dinți în raport cu diametrul. Pasul des permite rate foarte rapide ale avansului cu performanță stabilă de așchiere chiar și în cazul așchierilor cu întreruperi. Un design bine echilibrat atât al corpului cât și al plăcuțelor asigură o eliminare liberă a așchiilor în cazul frezării prin copiere a cavităților cu prindere lungă în consolă. Conceput pentru rate foarte ridicate de avans cu adâncimi de așchiere mici, High Feed 2 este disponibil cu diametre de la 16 la 35 de milimetri pentru o gamă largă de materiale.

FOTO: JOAKIM ABRAHAMSSON

FOTO: JOAKIM ABRAHAMSSON

VITEZE MAI MARI PENTRU AVANSURI

ÎN URMA SUCCESULUI Square6-08 destinat frezării în unghi drept, Seco adaugă o versiune mai mică la linia de produse: Square6-04 cu diametre de la 20 la 63 de milimetri. Bine adecvat pentru mașini de dimensiune mică și medie, Square6-04 are o adâncime maximă de așchiere de 4 milimetri. Plăcuțele au față dublă, cu un total de șase muchii tăietoare, optimizate pentru o forță scăzută de așchiere. Per ansamblu, aceasta duce la o eficiență îmbunătățită a costurilor și la o productivitate crescută. Square6-04 poate fi folosit, de asemenea, pentru frezarea frontală și axială și este disponibil în geometrii și calități pentru o gamă largă de materiale.

26 edge [2·2011]

FOTO: JOAKIM ABRAHAMSSON

SQUARE6™ micșorat


REZISTENŢĂ INTERNĂ FAMILIA DE FRAGMENTATOARE DE AȘCHII pentru plăcuțe de strunjire cu blocare centrală pozitivă conține un nou membru, M5. Având o muchie tăietoare mai rezistentă decât frații săi F1, MF2 și F2, M5 oferă o rată mare de îndepărtare a materialului. A fost conceput pentru a gestiona piesele cu suprafață dură sau întreruperi, de exemplu pentru piesele de prelucrat turnate sau forjate, care prezintă un risc de ciobire a muchiei așchietoare sau de rupere completă a sculei. În comparație cu fragmentatorul de așchii F2, M5 generează forța mai mici de așchiere. În condiții instabile, aceasta previne vibrațiile și îmbunătățește calitatea pieselor. M5 este disponibil într-o varietate de calități, inclusiv Duratomic. Geometria sa este adaptată pentru suporturile Jetstream Tooling.

FOTO: JOAKIM ABRAHAMSSON

CALITĂŢI ÎMBUNĂTĂŢITE ALEZORUL SECO CU CAP SCHIMBABIL Precimaster™, destinat producției de mare volum, este acum disponibil în două calități noi. RX2000 este fabricat din carbură acoperită, iar RX1500 din cermet acoperit. Ambele oferă o duritate cu 30% mai mare decât CP20, extinzând astfel durata de viață a sculei și permițând o viteză mai mare de așchiere. Pe lângă acestea, coeficientul mai scăzut de frecare al calităților îmbunătățește evacuarea așchiilor și siguranța producției. RX2000 este o calitate nou dezvoltată, destinată producției de masă în toate materialele, cu excepția celor neferoase. Este fiabilă în special pentru oțelul inoxidabil. RX1500 înlocuiește C200R și este adecvat pentru viteze de așchiere extreme în aplicații cu fontă și oțel. FO

TO

KI OA :J

M

R AB

S AM AH

SO

N

ROTUND E MAI BINE

GAMA VERSATILĂ JABRO™-SOLID2 de freze pentru unghi drept a adăugat o opțiune de cap rotund pentru diametrele între 1 și 25 de milimetri. Aceasta îmbunătățește o soluție de prelucrare generală deja flexibilă, care taie o gamă largă de materiale – de la oțeluri carbonice și fontă gri la oțeluri inoxidabile și superaliaje – cu aceeași sculă. Jabro-Solid2 cu cap rotund este conceput în principal pentru degroșare și finisare în cadrul aplicațiilor de frezare 3D prin copiere. Oferă regimuri de frezare îmbunătățite și durată de viață îmbunătățită a sculei în comparație cu generația anterioară și cu multe alte alternative de pe piață. Per total, aceasta înseamnă productivitate mai bună și eficiența costurilor. Jabro-Solid2 cu cap rotund este disponibil în versiuni cu două, trei și patru canale și cu trei lungimi diferite.

FOTO: JOAKIM ABRAHAMSSON

edge [2·2011]

27


FOTO: HANS NORDLANDER ILUSTRAȚIE: ISTOCKPHOTO

POTRIVITĂ

PE CALEA

ACEASTĂ ROATĂ SOLIDĂ DE

TRANSPORT FEROVIAR este destinată unui tren de marfă de pe Linia Minereului de Fier (Malmbanan în suedeză), o cale ferată ce leagă mina de fier din Kiruna, Suedia, de portul atlantic din Narvik, Norvegia. Fiecare roată cântărește 500 de kilograme și trebuie să facă faţă greutăţilor mari și temperaturilor extreme generate de vremea arctică și căldura generată în timpul frânării.

25

de tone

Lucchini Oțelăria grupului italian Lucchini din Surahammar, Suedia, este specializată în producția de roți pentru transport feroviar și în asamblarea de seturi complete de roți pentru piața scandinavă. Compania utilizează plăcuțele Seco pentru strunjire.

Fiecare roată este forjată din oțel, prelucrată și încălzită la 200 ˚C înainte de montarea pe o osie de 25 de tone. Cu patru osii, fiecare vagon de tren poate transporta o greutate de 100 de tone.

Scule RCMX 20, 25, 32; clasa TPO500; geometrii R2/ RR94/RR97 SNMM 250924; clasa TP0500; geometria R7

SUGESTII? Utilizați scule Seco pentru a fabrica un produs de înaltă calitate? Contactați-ne la adresa edge@secotools.com. 02790856 ST20116318 RO

RO_edge2011_2_LR  
RO_edge2011_2_LR  

O SCULĂ NOUĂ MODELEAZĂ MOTOARELE SCANIA O PRIVIRE ASUPRA MATERIALELOR MEDICALE O REVISTĂ SECO #2.2011 DISPOZITIVE PROTETICE pentru articulaț...

Advertisement