Page 1

[02] @sebvanb_graphics

Sebastien Vanblaere | Photography | Graphics | Experiments| Animation


[01] @sebvanb_photography [02] @sebvanb_graphics [03] @sebvanb_experiments [04] animation_excercises


In 1982 haalde mijn vader via zijn werk onze eerste ‘Personal Computer’ van IBM, de 5155, met bijbehorende ratelende matrix-printer in huis. De imposante ‘portable’ computer startte met luid gezoem en gekraak en op een zwart scherm verscheen na lang opstarten een flikkerende cursor. Het leek alsof de computer duidelijk wilde maken: “Ik heb al succesvol MS DOS opgeladen, nu is het aan jou!”. Uit een dik boek leerde ik snel in ‘Basic’ programmeren. Vooral spelletjes, tekeningen en nutteloze programmaatjes. Later, als de PC en klonen steeds goedkoper werden, kwamen er steeds meer kant-en-klare programma’s uit. Van copyright was bij ons nog lang geen sprake. Op woensdagnamiddag trok ik met een vriend naar een computerwinkel in Gent, waar we in ruil voor de aankoop van een doosje diskettes, alle software mochten kopiëren die in de winkel aanwezig was. Tussen Digger, Pacman, Frogger en de eerste Flight Simulator zat een kopie van Autocad, waarmee je een draadmodel van de Space Shuttle kon afprinten!

Zo is de liefde begonnen.


[02] @sebvanb_graphics De graphics maak ik vooral dankzij en met behulp van de grote firma Adobe. Ik start altijd met een wit blad. A3 staand, vraag mij niet waarom. Instagram heeft een hekel aan dat formaat. Beginnen doe ik in Illustrator of Photoshop. Twee compleet verschillende programma’s (pixels en vectoren en zo) die elk hun eigen sterktes hebben, maar ik mik vaak eerder op hun zwaktes. Door heel vaak met een beeld van het ene naar het andere te gaan, verdwijnen deze sterktes volledig. Pixels worden vectoren en omgekeerd, talloze keren, heen en weer. Ik hou ervan te bewerken en te kopiëren tot mijn computer niet meer reageert. Dan vraagt hij of hij mag herstarten of of hij het programma nog even tijd mag gunnen om terug bij zijn positieven te komen. Meestal komt de computer er dan even later weer door. Opslaan en nog een keer opslaan is de boodschap. Meestal genereert dit proces iets wat ik fascinerend vind: ruis. De software voelt zich misbruikt en spuwt nieuwe vormen en texturen uit. Dan wordt het interessant.

EEN EINDELOOS HEEN EN WEER GEPINGPONG TUSSEN ADOBE ILLUSTRATOR EN PHOTOSHOP. IETS MAKEN UIT HELEMAAL NIETS, EN DAT IETS DAN HONDERDEN KEREN KOPIËREN.


Sebastien Vanblaere Eendrachtstraat 104, Gent 0498 12 21 21 sebvanb.graphics@gmail.com

[ sebvanb.org ] Mensen en projecten die inspireren Iconen John Whitney – A Personal Search For the Complementarity of Music and Visual Art (1992) Gerhard von Graevenitz Herbert Bayer Idris Khan Typografie Arthur Baker and my type classes TM RSI SGM 1960 – 90 Research Archive Grafiek en illustratie Gabriel Silkhenge – @gabrielslkhng John Harman – @thejohnharman Neasden Control Centre – @neasdencontrolcentre My name is Wendy – @mynameiswendystudio i.ii.iii.iiii.iiii.iii.ii.i – @i.ii.iii.iiii.iiii.iii.ii.i Stefan Hürlemann Designer – @stefanhuerlemann Weissrausch Branding studio – @weisrausch Zine Zines of the zone – #zinesofthezone En niet te vergeten de fenomenale Ephameron!


[02]


Profile for Sebastien Vanblaere

[ 2 ] @sebvanb_graphics  

[ 2 ] @sebvanb_graphics  

Advertisement