__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Mit

Nordsjælland Det officielle magasin til oplevelser i Nordsjælland

Dronningmølle · Esrum · Fredensborg · Frederiksværk · Gilleleje Græsted · Helsinge · Hillerød · Humlebæk · Hundested · Hørsholm · Liseleje Lynæs · Nivå · Rudersdal · Rungsted · Rågeleje · Tisvildeleje


4-9

Indhold 4-9

Royal historie og klosterliv

10-13

10-13 Kunst i verdensklasse 14-37 Levende byer og havne

14-37

38-39 Gyldne strande

38-39

40-51 Under åben himmel 52-53 Maritim stemning 54-61 Museer og kunstoplevelser

40-51 62-71

62-71 Sov og spis godt 72-75 Smagen af Nordsjælland 76-77 Inspiration til mere

72-75

78-81 Børnenes Nordsjælland 82

Kort over Nordsjælland

MAGASINET “MIT NORDSJÆLLAND” UDGIVES AF VisitNordsjælland, Krakasvej 17, 3400 Hillerød Tlf. (+45) 49 21 13 33 info@visitnordsjaelland.com www.visitnordsjaelland.dk Dette magasin, udgivet af VisitNordsjælland, består primært af annoncer og redaktionelle artikler, der er betalt og udviklet i fællesskab med turismeaktører og andre kommercielle virksomheder i Nordsjælland. BEMÆRK Der tages forbehold for ændringer i oplyste priser, datoer og åbningstider, ligesom redaktionen ikke kan drages til ansvar for evt. ukorrekte oplysninger. Billeder og tekst må ikke gengives uden tilladelse fra udgiveren. Alle rettigheder forbeholdes. © Copyright VisitNordsjælland 2021 Redaktionen er afsluttet 31. marts 2021

REDAKTION Annette Sørensen, Henrik Numelin, Karen Folker, Susanne Tvergaard Nielsen, Jesper Bækgaard, Clara Sune Buch, Andreas Friis Mikkelsen, Christina Heinze Johansson, Bettina Kampmann, Louise Pedersen, Randi Hansen Lorenzen m.fl FOTOGRAFER VisitNordsjælland, Annoncørerne, Naturstyrelsen, Henrik Sylvest, Thomas Rahbek, Wichmann+Bendtsen ­Photography, Sisse Langfeldt, Kaj Frøling, Bent E. JensenBach, Signe Roderik, Casper Bay Grauballe, Laura Davies, Colin M, Thomas Sinding, Copenhagen Orginals, Jens Lindhe, Philip Høpner, Niclas Jessen, Stephen Freiheit, ­Maria Dønvang, Tina Andersen, Kasper Nyberg, Susanne Buhl, Tine Uffelmann, Daniel Overbeck, Sarah Green, Christina Bendix, Christian Warrer, Oliver Bock, Daniel Rasmussen, Mette Jonson, Agnete Schlichtkrull, Søren Thorsson, Hans Carlsen m.fl.

78-81

OPLAG 100.000 eksemplarer. Udkommer på dansk og engelsk. DESIGN OG PRODUKTION Sebastian Sejer & Co A/S Dette magasin er trykt uden anvendelse af fossile ­brænd­stoffer, men udelukkende med brug af strøm fra vedvarende energikilder. Papiret er FSC mærket, og kommer fra en skov hvor der ikke fældes mere træ, end skoven kan nå at ­reproducere. Samtidig er FSC en sikkerhed for, at dyr og planteliv beskyttes, og at arbejderne i skoven er uddannede og får ordenligt sikkerhedsudstyr og løn.


Velkommen til

Nordsjælland Nordsjælland byder på ufortyndede ­oplevelser og minder, du sent vil glemme. Her er tid og plads til at nyde livet, til at blive klogere, til at puste ud, til at tænke og til at være sig selv. Men tiden står aldrig stille. Nordsjælland åbner for et væld af oplevelser og aktiviteter året rundt. Her er både små og store fyrtårne og seværdigheder, der kan gribe alle. Et fristed i naturen Nordsjælland er et fristed for alle, med en enestående og bevaringsværdig natur, som du nemt kan udforske med vandrestøvler eller på cykel. På kryds og tværs af Nordsjælland og i Nationalparken Kongernes Nordsjælland tager de mange afmærkede ruter og stier dig gennem skov, strand, eng, mark og tæt på smukke søer. Tag teltet og campinggrejet med og få nogle helt særlige naturoplevelser.

Livet på kysten Langs den nordsjællandske kyst med rene hvide sandstrande og skønt, klart badevand er der alle muligheder for at boltre sig i bølgerne eller finde ro og fordybelse. I over 100 år, siden dengang badedragterne gik til ned over knæene, har Den Danske Riviera betegnet den smukke kyst og været et yndet feriemål. Her kan du nyde livet på et af de charmerende spaog badehoteller, hvor der er tid og plads til at puste ud. På kysten finder du også rå natur, små hyggelige fiskerlejer og en stærk maritim historie. Stærk historie og enestående kulturarv I Nordsjælland kan du bruge dagevis på de mange spændende museer. Her kommer du tæt på Danmarkshistorien, enestående kulturarv og stærke skæbneberetninger, der gør indtryk.

Nordsjælland har i århundreder været de danske kongers fristed. Det var her, de gik på jagt, slappede af og morede sig. De storslåede kongeslotte tager dig med ind i en verden af pomp og pragt og byder på dramatiske fortællinger om storhed og fald. Kultur for alle Nordsjælland er rig på al slags kultur. Du kan opleve kunst og arkitektur i ­verdensklasse, få storslåede teater­ oplevelser eller besøge de mange perler af små gallerier, museer og dygtige ­kunsthåndværkere. Her samles kreative kræfter og ildsjæle i nye fællesskaber – fra moderne forsamlingshuse og kultur­havne til markeder og festivaler, hvor musik, historie, litteratur og lokale fødevarer hyldes.

3


Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot Frederiksborg Slot ligger malerisk ­placeret på tre øer i Slotssøen. Det enestående renæssanceanlæg blev bygget af Christian 4. i 1600-talles to første årtier, som et udtryk for kongens position som en magtfuld nordeuropæisk monark. Det ses blandt andet i slottets mange symbolske og dekorative elementer som statuer og relieffer, det imponerende Neptunspringvand og Kongefløjens marmor­galleri. Med 1700-tallets konger gik slottet ud af brug som bolig, men s­ tedet fastholdt sin repræsentative funktion. Efter enevældens indførelse i 1660 og frem til dens afslutning i 1848 blev rigets enevældige konger salvet i

4

Slotskirken, og med 1800-tallets ­ ationalromantiske bølge fik stedet n status som nationalt symbol. Det Nationalhistoriske Museum Efter en dramatisk slotsbrand i 1859 blev store dele af slottets indre ødelagt. Det store genopbygningsarbejde blev finansieret gennem landsindsamlinger, kunstflidslotterier og gavmilde donationer fra private. Carlsbergbryggeriets grundlægger, J.C. Jacobsen, var drivkræften bag projektet, og i 1878 blev Det Nationalhistoriske Museum oprettet på hans initiativ. Han skænkede også midlerne til det, og museet blev oprettet som

en afdeling af Carlsbergfondet, hvorunder det fortsat drives som en selvstændig afdeling. Museet fortæller mere end 500 års Danmarkshistorie gennem historiemalerier, portrætter, møbler og kunstindustri, indrammet af slottets mange smukke sale og stuer som Slotskirken, Audienssalen og Riddersalen. Skiftende særudstillinger og aktiviteter for børn Museet arrangerer løbende særudstillinger, der sætter perspektiv på museets hovedområder herunder blandt andet portrætkunsten, historiemaleriet og Danmarkshistorien - også med et internationalt udsyn. De skiftende særudstillinger, omvisninger og sæsonaktiviteter for børn holder dialogen med fortiden i gang for besøgende i alle aldre. Se udstillingsprogram, omvisninger og sæsonaktiviteter i børnehøjde på www.dnm.dk.


↑ SLOTSKIRKEN Slotskirken ser næsten ud, som da de enevældige konger blev salvet i kirken. Fra gallerigangen øverst, hvor der er våbenskjolde for elefantriddere og storkorsriddere af Dannebrogordenen, er der et fantastisk kig over kirkerummet.

FREDERIKSBORG SLOT Det Nationalhistoriske Museum 3400 Hillerød, tlf. (+45) 48 26 04 39 www.dnm.dk ÅBNINGSTIDER Museet har åbent hver dag året rundt. 1. april – 31. oktober: 10-17 1. november – 31. marts: 11-15 PRISER Voksen 75 kr, børn (6-15 år) 20 kr, seniorer/­studerende/grupper (10+) 60 kr, familiebillet (2 voksne + 3 børn) 150 kr. FREDERIKSBORG SLOTSHAVE Haven består af Barokhaven og Landskabshaven. Barokhaven har terrasser, kaskader, formklippede træer og kongelige monogrammer, mens landskabshaven har store græsarealer, søer, vandløb og snoede stier. Barokhaven er åben hele året fra kl. 9 til solnedgang. Slotshaven er altid åben.

5


Besøg slottet og den smukke slotshave

Fredensborg Slot Fredensborg Slot ved Esrum Sø i Nordsjælland har gennem mange år været Dronningens mest benyttede residens i forårs- og efterårsmånederne. De smukke rum og sale danner ofte rammen om større, officielle statsbesøg og kongelige begivenheder. Her afholdes mange af kongehusets store fester. Her modtages statsoverhoveder fra alverdens lande på officielt besøg, og her afleverer fremmede landes ambassadører deres akkreditiver til Dronningen.

6


Mødested for Europas kronede hoveder Slottet havde sin storhedstid under Christian 9., der blev kendt som Europas svigerfar. I slutningen af 1800-tallet samlede han kongelige fra nær og fjern på slottet. Hans børn fik fremtrædende positioner i de europæiske kongehuse; fx blev Alexandra gift med Edward 7. af England, Dagmar med Alexander 3. af Rusland og ­Vilhelm blev konge af Grækenland under navnet Georg 1. “Fredens slot” Slottets historie går dog længere tilbage. I årene 1720-26 skabte arkitekt og overgartner J.C. ­Krieger et slotskompleks, der bestod af et lille hovedslot med kuppel, lanterner og en otte­kantet slotsgård. Frederik 4. gav det hvide, elegante barok­ slot navnet “Fredensborg” efter den Store Nordiske Krig, der sluttede i 1720. Slottet blev de følgende årtier udbygget adskillige ­gange, men fremstår stadigvæk som en arkitektonisk helhed.

Se slottets sale Om sommeren, i juli og i starten af august, når Dronningen ikke benytter slottet, er det muligt at komme på guidet tur i slottets sale. Her kan du bl.a. se Kuppelsalen, hvor mange officielle middage finder sted, Havesalen og en række andre repræsentative rum. Rundvisningen omfatter også Orangeriet med tilhørende urtehave samt Fredensborgs velbevarede slotskirke, hvor Dronning Margrethe blev konfirmeret. Slotshave med fine anlæg Den stemningsfulde Fredensborg Slothave er en af Danmarks største historiske haver. Den blev anlagt samtidigt med slottet, men omdannet i fransk barokstil i 1759-69. Her skabte billedhuggeren Johannes Wiedewelt en række skulpturer,­blandt andet til den pragtfulde dobbeltallé, Brede Allé. Også Nordmandsdalen med sine 70 sandstensfigurer af norske og færøske bønder og fiskere, skabt af Johann Gottfried Grund, har sin helt egen stemning. Nærmest slottet ligger de kongeliges private have, Orangeriet og den historiske urtehave, som leverer friske blomster og

grøntsager til hoffet. Disse tre steder er kun åbne for offentligheden i juli måned og starten af august. Resten af haven, der blandt andet indeholder det fineste barok­anlæg i Danmark, har gratis adgang året rundt.

FREDENSBORG SLOT 3480 Fredensborg, tlf. (+45) 33 95 42 00 www.kongeligeslotte.dk ÅBNINGSTIDER Den offentlige del af slotshaven er altid åben. Slottet er åbent i forbindelse med omvisninger. OMVISNINGER Der er omvisninger på slottet, i Orangeriet og Urtehaven 28. juni - 8. august 2021 (begge dage inkl.) kl. 11-15 alle dage (der går et nyt hold hvert kvarter). Rundvisning på engelsk: kl. 13.45 og 14.45. Pris for rundvisning: Voksne 100 kr / børn 50 kr. Det er muligt at bestille gruppeomvisninger (maks. 25 personer) på tlf. (+45) 20 20 10 12 ­hverdage mellem 7.30 – 13.30 eller på mail bhj@slks.dk. Grupperundvisninger gennemføres fra kl. 10.00-11.00. Pris for grupper­ undvisning: Slot og slotshave: 2.500 kr. Kun slot eller slotshave: 1.500 kr. Køb billetter på: www.kongeligeslotte.dk eller ved slottet.

7


Oplevelser for hele familien

Esrum Kloster & Møllegård

ESRUM KLOSTER Klostergade 11, Esrum, 3230 Græsted, tlf. (+45) 48 36 04 00, esrum.dk ÅBNINGSTIDER Tirsdag - søndag kl. 10-17 med forbehold for ændringer. Der er særlige åbningstider for arrangementer og store events, se esrum.dk LIV PÅ KLOSTERET Esrum Kloster tilbyder unikke oplevelser året rundt og favner bredt fra middelalderdage til ølfestival, pilgrimsvandringer, guidede ture og madoplevelser, og der er altid programsat ekstra oplevelser i børnenes skoleferier. Som noget nyt tilbydes også rundvisninger på udvalgte søndage. Rundvisningerne er gratis, når entréen er betalt. Hos Møllecafeen kan man nyde et godt måltid mad, enten indenfor i de hyggelige omgivelser eller ude under æble­træerne i caféhaven. Menuen er inspireret af middelalderens madtraditioner med råvarer i sæson. Bestil bord på cafe@scvk.dk eller på tlf. 60 20 14 86.

8

Der tilbydes også kaffe, the, dagens kage eller frisktappet klosterøl under hvælvingerne i den stemningsfulde Klosterkælder, der også rummer et børnerum med plads til at lege og tegne. Alle tilbud kan ses på www.esrum.dk, hvor det også er muligt at bestille billet til sit favoritarrangement.

Esrum Kloster er et skønt udflugtsmål i grønne omgivelser med plads til refleksion, læring og leg. Her mærker man den ro, munkene levede i, og den storhed, der bidrog til klosterets centrale betydning i Nordsjælland.


Indgangsporten til Nationalpark Kongernes Nordsjælland Alle veje går til og fra Esrum Kloster – eller næsten – og klosteret er et godt udgangspunkt for en gå-, cykel- eller vandretur i ­Nationalparken. Der findes adskillige afmærkede ruter fra Esrum kloster, f. eks. cykelrute 48, der går forbi de nordsjællandske slotte, ­vandreruten Esrum-Tisvildevejen og orien­teringsruten i den nordlige del af Gribskov. Se mere på visitnordsjaelland.dk

Nord for Esrum Sø, omkranset af idylliske enge og skov og med indgang til Nationalpark Kongernes Nordsjælland, ligger Esrum Kloster, der i 1100-tallet var cistercienser-ordenens centrum i Danmark, og som senere fik stor betydning for den danske kongemagt. Bag de røde mure gemmer sig en historie om magt og religion, men også om munkenes fordybelse og meditation. Til tonerne af tidebønnerne inviteres vi ind i det allerhelligste – til munkenes bønner og messesang – til en helt særlig og sanselig oplevelse gennem lyd og lys. På rejse tilbage til klosterets storhedstid I udstillingen “Mennesket i Klosteret” tages vi tilbage i tiden og bliver en del

af det fællesskab, der dengang var på ­klosteret. Bagefter er det tid til en virtual reality-rejse, der bringer os rundt i de nu forsvundne klosterbygninger, g­ ennem gange og korridorer, udenfor i den smukke fratergård og ind i den prægtige klosterkirke. Få fornemmelsen af, hvad tro var i middelalderen, hvad der var på spil, og hvorfor kirken fik så meget magt, som den gjorde. Paradis på jord Klosterhaven har udsigt ud over engene, og her kan man opleve den genskabte urtehave. Det er en moderne udgave af middelalderens haver, der med over 200 forskellige planter fortæller, hvordan munkene ønskede at skabe Paradis på

jord. Planterne blev brugt i husholdningen og af medicinske eller religiøse grunde. I dag bruges der stadig masser af friske urter i køkkenet hos Møllecaféen, som byder på smagfulde måltider inspireret af middelalderens madtraditioner. Nyd frokosten eller en kop kaffe indenfor i den gamle møllegård, eller sid ude i den grønne caféhave. Har børnene brug for at røre sig, så tag dem med på naturlegepladsen, hvor de kan lege sig ind i middelalderens børneunivers. I klosterbutikken frister Esrum Klosters egne produkter som øl, brændevin, honning, middelaldersennep og delikatesser fra andre klostre i Europa.

9


LOUISIANA

Museum of Modern Art Louisiana er et førende ­internationalt museum for ­moderne kunst. Men det er også et levende kulturhus og et helt særligt sted, hvor kunsten, arkitekturen, parken og beliggen­heden ud til ­Øresund udgør en ­enestående helhed.

LOUISIANA MUSEUM OF MODERN ART Gl. Strandvej 13, 3050 Humlebæk Tlf. (+45) 49 19 07 19, www.louisiana.dk ÅBENT Tirsdag-fredag 11-22. Lukket mandag Lørdag, søndag og helligdage 11-18

10


Hvert år byder Louisiana på flere store internationale udstillinger med moderne kunst og samtidskunst. Museet har des­uden en lang tradition for at præsentere visuel kultur i et udvidet felt – med foto-, design- og arkitekturudstillinger. Louisianas samling tager afsæt i tiden fra 1945 og frem til i dag og indeholder fornemme hovedværker og stort set alle genrer – maleri, skulptur, fotografi, film og installationer. Arkitektur og skulpturpark Arkitektonisk regnes Louisiana for et af de fineste eksempler på 1950’ernes elegante og underspillede modernisme. Museet føjer sig diskret ind i landskabet, og det omkranses af en skulpturpark med udsigt over Øresund. Parkens skulpturer er en vigtig del af Louisianas samling. Her kan man opleve værker af bl.a. Moore, Calder, Ernst og Miró – nøje placeret i Skulpturparkens grønne scene. Et levende kulturhus Omvisninger i udstillingerne, kunstkick i samlingen, kreative workshops, billedskoler, koncerter, fredagslounges, debatskabende live arrangementer, faglige lectures – og en international litteraturfestival. Året igennem vækkes kunst, samtidskultur, ord og lyd til live i Louisianas omgivelser. Børnehus, cafe og butik Børn og unge har en enestående mulighed for at arbejde kreativt i Louisianas Børnehus, et 500 m² fristed i tre etager, hvor de kan bruge deres fantasi og sanser. Louisiana Cafe har panoramaudsigt over Øresund og udendørs terrasse i sommer­halvåret. Køkkenet byder på mo­derne dansk mad, tilberedt fra grunden af sæson­aktuelle råvarer. Der er en ny menu hver uge og både frokost- og aftenbuffet. Louisiana Butik er en af Danmarks førende designbutikker med hovedvægt på dansk og skandinavisk design. Vare­ udvalget afspejler de nyeste tendenser på designscenen.

11


Et lille museum med stor kunst – midt i naturen

Nivaagaards Malerisamling

Nivaagaards Malerisamling er en udsøgt oplevelse for alle kunstelskere. 500 års kunsthistorie rulles ud i en af Danmarks fineste kunstsamlinger og skaber oplevelser gennem tid og rum med markante værker fra italiensk renæssance, nederlandsk barok og dansk guldalder. De skiftende særudstillinger er et levende supplement til den permanente samling og går i dialog med den. Museet er omgivet af en vidunderlig park fyldt med rododendroner og et ’Reservat for truede ord’, der inviterer til samtaler og gåture, som kan fortsætte ud til fredede strandenge og Øresund. Museet har aftenåbent og tilbyder flere arrangementer omkring kunsten. Frokost og aftenens ret kan nydes i museets hyggelig café og på caféens terrasse. NIVAAGAARDS MALERISAMLING Gammel Strandvej 2, 2990 Nivå Tlf. (+45) 49 14 10 17, www.nivaagaard.dk Åbnet tirsdag-fredag 11-20, lør-, søn og helligdage 11-17 Lukket 24.-25. , 31. december og 1. januar. I 2021 gennemgår museet en større klimarenovering, og enkelte sale vil være lukket ned henover forår og sommer. Tjek museets hjemmeside og læs mere om de oplevelser, der venter inde og ude.

12

Historien om Nivaagaard Nivaagaards Malerisamling begyndte med godsejer og politiker Johannes Hages lidenskab for kunst. Han opbyggede i perioden 1895 – 1905 en imponerende samling af europæisk billedkunst fra renæssancen og barokken, og dansk billedkunst fra guldalderen. I 1903 fik han tegnet og bygget et kunsttempel tæt ved godset Nivaagaards hovedbygning til sin samling, som i 1908 blev omdannet til et selvejende, offentligt tilgængeligt kunstmuseum.


En rå perle

Rudolph Tegners Museum og Statuepark Rusland kaldes naturområdet ved Dronningmølle, hvis navn bærer vidne om det afsides beliggende og helt særegne landskab, hvor billedhuggeren Rudolph Tegner (1873-1950) lagde sin fortryllende statuepark og sit arkitektonisk banebrydende og modernistiske museum. Et besøg på museet og i parken er en rolig og voldsom oplevelse på samme tid. Det imponerende ottekantede museumsrum i den bombastiske bygning åbner sig med sine 11 meter til loftet som en katedral og rummer 300 af hans enorme, dramatiske, poetiske og maskuline skulpturer i gips, ler, marmor og bronze. De giver et enestående indblik i billedhuggerens samlede værker gennem et helt liv og skildrer hans kunnen inden for symbolisme, vitalisme og klassicisme – et skattekammer af mægtig skulpturkunst. Udenfor, i statueparken, sættes kunsten og arkitekturen i stævne i den smukke natur. Her er 14 bronzer rejst i det spektakulære landskab, hvor de spiller sammen med lyng, himmel og årstidernes rytme. Om sommeren græsser fårene mellem værkerne. For børn er der en kunstjagt, tegneværksted og gode klatretræer i statueparken.

RUDOLPH TEGNERS MUSEUM OG STATUEPARK Museumsvej 19, 3120 Dronningmølle Tlf. (+45) 49 71 91 77, www.rudolphtegner.dk Museet er åbent fra midten af april til midten af oktober. Museet viser hvert år, udover den faste samling, særudstillinger hvor Rudolph Tegners værker og sted kommer i samspil med samtidskunstnere og byder på nye oplevelser. Der er fri adgang til statueparken hele året, Der er tilknyttet et lille traktørsted til museet, hold øje med åbningstider og bestil gerne i forvejen.

13


Hillerød ... her er historien levende

Danmarks smukkeste sømil Den Lille Færge på Slotssøen sejler mellem Torvet og Frederiksborg Slot hver halve time fra forår til efterår. Ude fra midten af Slotssøen kan man se byen, slottet og ikke mindst den smukke barokhave med vandkaskader og formklippede buske.

14

Velkommen til Christian IV’s fødeby og Nordsjællands handelscentrum. Her står Frederik VII på Torvet til minde om hans liv i byen, hvor han fandt et fristed sammen med Grevinde Danner, væk fra hovedstadens larm. I Hillerød kan man hurtigt gå, cykle eller køre ud i den grønne skov og finde rum til at få pulsen ned og følge i kongernes fodspor.


Ud i det grønne Frederiksborg Slot ligger midt i byen og er Hillerøds smukke vartegn. Med Gribskov og Store Dyrehave er Hillerød et godt udgangspunkt for at kombinere kultur, friluftsliv og shopping. Det er i begge skove, at man kan opleve UNESCOs verdensarvsområde, P ­ arforcejagtlandskabet. Tæt på Store Dyrehave ligger også Fantasiens Ø med ruinen fra Frederik VIIs lystpalæ. Hillerød har mange cykelstier, der binder by og natur sammen, men det er også muligt at vandre ud i naturen direkte fra gågaderne. Ved Frederiksborg Slot kan man gå en tur i den romantiske slotshave med sø og bæk. Her ligger Frederik IIs Badstueslot fra 1580 og grevinde Danners norskinspirerede hytte på Louises Ø, der blev landskendt i DR’s jule­kalender ‘Den Anden Verden’. Man kan også holde frokostpause i Café Havehuset, som ligger midt i den eventyrlige Frederiksborg Slotshave, hvis ikke man er så heldig at overnatte i Slotshavehuset, som ligger et stenkast fra Barokhaven.

Hillerød.nu – hvor og hvornår Royal Stage er Nordsjællands førende musikscene, teatersal, ­messe­center, håndboldarena med meget mere. Den statelige bygning med den gyldne facade åbnede i 2020 og har plads til 4.000 gæster. Sammen med Støberihallen, Café Slotsbio og det regionale spillested Klaverfabrikken s­ ørger Hillerøds nye fyrtårn for at fylde Hillerød med kulturelle oplevelser i alle genrer året rundt. Om sommeren udvides byens musikscene med den grønne plæne Posen ved Frederiksborg Slot, hvor der afholdes koncerter, Sankt Hans og Slotssø Byfest. Tæt ved, for enden af Slotsgade, ligger Rosenhaven, hvor internationalt anerkendte jazzmusikere giver koncert på sommer­ lørdage. Hold øje med byens events på hillerød.nu.

15


Hillerød.nu Hillerød byder på mange oplevelser, og på www.hillerød.nu kan man søge efter butikker og restauranter, museer og banker, skønheds­ klinikker og bagere. Her kan man også holde øje med koncerter, teater, udstillinger, Hillerød Slotssø Byfest og andre events.

Hillerød

Nordsjællands handelscentrum Hyggelige gågader I bymidten ligger 200 forretninger fordelt på handelsstrøget med Torvet i midten og det flotte shoppingcenter Slotsarkaderne. Små unikke butikker blander sig med populære kædeforretninger og tilbyder alt til hele familien. Hillerød byder på mange specialbutikker inden for bl.a. delikatesser, modetøj, bolig og livsstil, som ligger side om side med caféer og restauranter. Nordisk Film Biografer ligger på vejen fra Hillerød Station til gågaderne, og en eventyrlig legeplads står klar på det grønne område Posen ved Slotssøen. Herfra går Søstien, der både fører til Frederiksborg Slot og op til Torvet.

16


Nordsjællands hyggeligste shopping­center Med direkte adgang fra gågaden er SlotsArkaderne smukt integreret i bymidten. SlotsArkaderne har en særlig stemning, ikke mindst på grund af arkitekturen. Gennem glastagets konstruktion brager lyset ned i to etagers højde, og når tusmørket indfinder sig, tændes de store lysekroner. SlotsArkaderne har en stærk modeprofil til både mænd og kvinder og repræsenterer nogle af Nordsjællands største butikker inden for sport, mode og bolig samt Nordsjællands største varehus Bilka. Når man har brug for en pause midt i sin shopping, kan man slå sig ned i den hyggelige lounge ved Espresso House eller nyde en lækker forfriskning på en af de fire andre caféer.

Alt godt til ganen I gågaderne er der et varieret udvalg af spisesteder, men er vejret godt, byder Hillerød på flere charmerende iscaféer med hjemmebagte vafler og hjemmelavet is – som er oplagt at tage med en tur rundt om Slotssøen eller igennem byen. Helsingørsgade og Slotsgade er gågaderne, der er forbundet af Torvet og den hyggelige Søsti rundt om Slotssøen. Her kan man finde et varieret udvalg inden for mode, livsstil og ikke mindst delikatesser. Hver gågade har sin vinspecialist, som kan supplere de lækre varer fra fiskeforretningen, bagerierne og Irma m.v. I ChokoladeMageriet kan man besøge værkstedet, hvor de eksklusive chokolader og flødeboller bliver til, eller man kan hygge sig i en af Hillerøds mange forskellige caféer og restauranter.

17


Fredensborg Humlebæk Nivå Kokkedal Fredensborg Humlebæk Nivå

Fredensborg, Humlebæk, Nivå og Kokkedal er fire unikke byer med hver sin særlige historie og identitet. De har det tilfælles, at de alle ligger i Fredensborg Kommune, og at de hver især er spændende besøgsmål i Nordsjælland.

Kokkedal

Nivå

18

Nivå er præget af sin historie som teglværksby med Lergravssøerne og Ringovnen som tydelige markører. Du kan besøge Nivaagaards Teglværks Ringovn – den eneste eksisterende i Danmark – og høre om, hvorfor den var et af de helt store fremskridt i industrihistorien. Lergravssøerne, hvor der blev gravet ler til teglproduktionen, er i dag rekreative naturområder med et rigt fugle- og fiskeliv og med stier, gangbroer og en legeplads, som giver plads til aktiv leg og læring for børnefamilier. Som nabo til Ringovnen ligger Nivaagaards Malerisamling. Det hyggelige kunstmuseum har en samling af 500 års verdenskunst, hvor du kan komme tæt på italiensk renæssance, nederlandsk barok og dansk guldalder – Nivaagaard er en ægte kulturhistorisk perle, som du ikke må gå glip af. Museet er omgivet af en smuk, gammel rododendronpark, som byder på en eksplosion af farver og skønhed i maj måned. Nivå Havn og Strandpark er et naturskønt og familievenligt område. Ved havnen er der flere restauranter og spisesteder, og stranden er børnevenlig med lavt vand og lækkert sand. I blæsevejr er her ofte fyldt med seje kitesurfere. I forlængelse af stranden ligger et spændende fuglereservat. Her er observeret mere end 200 fuglearter. Den lavvandede Nivå Bugt og de smalle strandenge er det eneste område på den danske Øresundskyst, hvor vadefugle har mulighed for at raste og fouragere.


Kokkedal går foran med kreative løsninger på tidens klimaudfordringer. Hvis du er interesseret i byudvikling og klimatilpasning, hvor man integrerer løsninger på problemet med store regnmængder, så er Kokkedal et inspirerende besøg værd. Åen og de grønne områder binder byen sammen – fysisk og socialt. Byen er indrettet med fremtidssikret håndtering af regnvand, der samtidig skaber nye attraktive og trygge byrum for leg og oplevelse. Besøg Bølgepladsen – byens nye spændende­ aktivitetsområde og betragt skulpturen Skålen og Perlen, som folder sig ud, når solen er gået ned og gå ned mod åen og få pulsen op.

Kokkedal

Fredensborg

Humlebæk er først og fremmest kendt for Loui­siana Museum of Modern Art. Et fyrtårn blandt kunstmuseer med en enestående kombination af kunst, arkitektur og natur, som tiltrækker gæster fra hele verden. Nyd Skulpturparkens fantastiske udsigt over Øresund, og slip ungerne fri i Børnehuset - Louisiana er nemlig også et kunstmuseum for børn. Humlebæk er mere end kunst, så tag dig også tid til at kigge ind i byens mange specialbutikker, caféer og restauranter, som primært ligger langs den skønne Strandvejen. Nyd en god kop kaffe, og køb kulinariske specialiteter med hjem. I Aarstidernes Gårdbutik på Krogerup Avlsgård finder du et stort udvalg af økologiske kvalitetsprodukter, og du er altid velkommen til at se dig omkring i det økologiske og biodynamiske landbrug. Humlebæks lange kystlinje med havne, strande og kulturmiljøer rummer gode muligheder for aktiviteter, oplevelser og afslapning, og på landsiden sikrer skovene adgangen til rekreativ natur.

Hør navnet Fredensborg – og du ser straks det statelige hvide barokslot for dig. Fredensborg Slot har i mange år haft særstatus som kongefamiliens mest benyttede slot, og vi kender det fra m ­ edierne i forbindelse med kongelige begivenheder og internationale statsbesøg. Fredensborg by er vokset op omkring slottet, som stod færdigt i 1722. En hyggelig og levende handelsby, hvor gågaden Jernbanegade udgør forbindelsen mellem station og slot, og rummer et bredt udvalg af detailbutikker, supermarkeder og spisesteder. Ankommer du med tog, kan du spadsere gennem gågaden og opleve, hvordan slottet pludselig ligger dér foran dig. For enden af gaden – som en næsten uvirkelig hilsen fra fortiden. Royalt og lokalt, historie og nutid, side om side. I Slotsgade ligger flere fredede huse med spændende h ­ istorier. Du kan bl.a. se huset Bournonville, hvor den kgl. ballet­mester August Bournonville engang boede. Fra slottet fører Skipper Allé ned til Esrum Sø, hvor Bådfarten tager dig med ud på eventyrlige oplevelser på Danmarks næststørste sø. Kig også ind i Chaluphuset og Skipperhuset, og gå en tur i Slotsparken, som er åben for alle året rundt. I Fredensborg er der aldrig langt til betagende natur – slottet blev nok opført netop her af samme grund.

Humlebæk

19


Byen på toppen

Gilleleje Gilleleje, Sjællands nordligste punkt, byder på et rigt handelsliv med mange spændende forretninger, hyggelige caféer og gode restauranter. Fiskerihavnen og det flotte kulturhus, Kulturhavn Gilleleje. Tilsammen er de et besøg værd for en dejlig endagstur, en forlænget weekend eller en længere ferie med hele familien. Om sommeren bobler byen af liv med de mange arrangementer og aktiviteter. Torvedage, Bakkefest, udstillingen Kunst i Fileten, byfest og små lokale koncerter på byens spisesteder. Og kommer man til Gilleleje om lørdagen i sommerhalvåret,

20

bliver man budt velkommen af den flotte flagallé. Gilleleje har gennem århundreder været en aktiv fiskerby. Oplev den særlige atmosfære på en gåtur i den gamle bydel, hvor de autentiske fiskerhuse ligger tæt, kun adskilt af velholdte små haver og stengærer. Besøg også Gilleleje Kirke som spillede en central rolle i de dramatiske begivenheder i oktober ’43. Naturen omkring Gilleleje er et fint udgangspunkt for både cykel- og vandreture. Fra Gilleleje kan man følge Gilbjergstien ud til Gillelejes højeste punkt,

Gilbjerg, hvor der er en fantastisk udsigt over Kattegat til Kullen i Sverige. Øst for Gilleleje leder Fyrstien ud til Nakkehoved Fyr. Begge stier er en del af vandreog cykelruten Nordkystruten, der går fra Helsingør til Hundested. Kirkegaard by Nature er en ca. 12 kilometer lang vandretur, i fodsporene på den verdensberømte danske filosof Søren Kierkegaard, med start og slut i Gilleleje. En Kierkegaard by Nature app giver adgang til kort, citater og spørgsmål, man kan reflektere over undervejs.


Charmerende og livlig

Gilleleje Havn Havnen, som i dag er Sjællands største fiskerihavn og ligger i hjertet af Gilleleje, er også en yndet havn for lystbåde, der nyder godt af havnens faciliteter. Her myldrer det af liv fra morgen til aften. Tag en slentretur rundt på havnen til områderne, hvor fiskerne losser deres kuttere og ordner deres garn eller se på beddingen, hvor små og store skibe trækkes op for at blive malet, slebet eller motorer repareret. Her og der står en port åben, kig ind måske er smeden i gang med at svejse og maleren giver træværket det sidste strøg. I butikkerne på havnen kan man købe alt fra friske og røget fisk til

pølser, burgere eller en kølende isvaffel til at spise ved et af de mange borde langs havnekajen eller køb take away og nyd maden hjemme eller i båden. Skulle sulten melde sig, byder havnen på mange hyggelige restauranter og caféer med skønne terrasse- og gårdmiljøer. Sommeren igennem er der mange ­forskellige arrangementer på havnen. Der er kunstudstilling i filetfabrikken, besøg af livredderpatruljen, kapsejladser og Sildens dag. Kun få steder finder man lignede ­samspil mellem det autentiske miljø, ­kultur og natur som på Gilleleje Havn.

Gilleleje Havnekontor Havnen 5 , tlf. (+45) 48 30 16 63 gillelejehavn.com Adamsen's Fisk Havnen 2, adamsensfisk.dk Speedy's Grillbar Havnen 3 A facebook.com/speedysgilleleje Restaurant Far til 4 Alfavej 21, far-til-4.dk Bakkehuset Alfavej 18 bakkehuset-lagersalg.dk Kanalkiosken Kanalvejen 13, kanalkiosken.dk Fiskernes Deli Kanalvej 13 e, fiskernesdeli.com Proviant – Det Maritime Spisehus Kanalvejen 15, proviant.dk Havhøkeren Nordre Havnevej 9, havhokeren.dk Bådudstyr, fiskegrej, sko og tøj Brdr. Petersen Maskinfabrik Carl Petersensvej 2 Bådreparation, brdrpetersen.dk Legepladsen Havnevej, har gynger, ­rutsjebane, sand og klatrestativ

21


Nordkystens kulturelle mødested

Kulturhavn Gilleleje Find fersk og opdateret information om alle Kulturhavnens løbende aktivitetstilbud på kulturhavngilleleje.dk

22

Kulturhavnen er et arkitektektonisk mesterstykke, som man straks bemærker ved indgangen. Gode materialer og bogstaveligt talt højt til loftet har været visionen for huset. Det øjeblik man træder ind i Kulturhavnens rum fornemmes en særlig atmosfære eller puls i kraft af spillet mellem tungt og let, lyst og mørkt. Der lægges op til kreative udfoldelser, musik, liv, men også til fordybelse og ro – på én gang. Klassisk og moderne musik, italiensk mad, debatter, kunstudstillinger, fim og bøger. ­Kulturhavnen rummer det hele.

Kulturhavn Gilleleje drives 100% af frivillighed. Vi står med åbne arme, når vi igen får mulighed til at fylde vores dejlige hus – inde som ude i 2021. Vi ser frem til at skabe glæde og stemning med godt værtskab for dig, din familie og venner. Vi har altid højt beredskab og god kontrol lige meget, hvilke begrænsninger og restriktioner vi har. Vi tror og håber på, at solen og den friske havluft fra Kattegat gør at huset vil ulme af liv, glæde og aktivitet. Vi glæder os så meget til at få jer på besøg!


KULTURHAVN GILLELEJE Peter Fjelstrups Vej 12 kulturhavngilleleje.dk Åben alle dage 7-22 Biografprogram og billetsalg på gillelejebio.dk og i billetsalget i ­stueetagen. Gilleleje Bibliotek, åbent 7-22 Restaurant Bolværket, åbent 11-22, se menukortet på hjemmesiden. Bordbestilling på tlf. (+45) 70 25 12 61 eller kontakt@bolvaerket.nu Kørestolsbrugere har gode adgangsforhold overalt Turistinspiration i foyeren Kulturhavn Gilleleje er ejet af Fonden ­Gilleleje Havn og opført af Gilleleje Brugsforening i 2016. Drives bl.a. af mere end 200 frivillige fra lokalområdet.

23


Hundested Ved indsejlingen fra Kattegat til Isefjord og Roskilde fjord ligger den charmerende havneby Hundested. Byen er helt sin egen – en blanding af moderne kulturhavn og aktiv erhvervshavn, hvor kuttere fra morgenstunden lander dagens fangst af friske fisk. Her finder du et moderne bryggeri med fremragende øl, arbejdende værksteder med innovativ glaskunst og smykke­ design, der giver genlyd ude i verden, side om side med et klassisk bådværft, et vodbinderi og en smedje. En god blanding af intakt maritim atmosfære og moderne kunst og design, som gør Hundested til en ganske særlig oplevelse – en unik havneby med nærvær, kvalitet og autencitet. Det skal du opleve Besøg polarforskeren Knud Rasmussens Hus i det unikke naturområde ved Spodsbjerg Fyr, e­ ller tag en afstikker til den rå og autentiske Lynæs havn, som er et paradis for wind- og kitesurfere. I

24

Lynæs er der masser af hyggelige oplevelser for hele familien. Ved havnen finder du legeplads og en oplevelsesbro for børn, og du kan benytte grill-områderne og 2 shelters med bålsted. På havnen i Hundested finder du klap-en-fisk-platformen og naturlegepladsen på havnen, tiltrækker de yngste, mens gallerierne og de arbejdende værksteder byder på solidt håndværk og kvalitetskunst. Spisestederne ligger dør om dør, og toget kører helt ned til havn og strand. Hen over sommeren er der mange aktiviteter såsom kunsthåndværkermarked Beddingen og Hunde­sted Sandskulptur Festival. Her kan du opleve den ganske særlige kulturattraktion, hvor sandskulptører, heriblandt flere verdensmestre, skaber monumentale og forgængelige kunstværker i særklasse af gyldne sandkorn. Årets tema er “Jorden rundt – uden grænser” – Verden venter på os derude med sin storslåede natur, historiske

Den charmerende havneby bygningsværker og gæstfrie folkefærd. Men når vi ikke kan rejse ud i verdenen, så må verdenen komme til os. I denne 10 års jubilæumsfestival kan du rejse jorden rundt – lige her på Hundested Havn. De internationale kunstnere deler deres personlige favorit­destinationer med dig i deres gyldne fortolkninger i sand, sand og atter sand. Sandskulpturfestivalen kan opleves på ­Hundested havn fra 13. maj – 24. oktober 2021. Alle dage fra kl. 10.00. Hygge og havkig for hele familien Hvis du vil hygge med familien, så tag et slag minigolf på Fjordens Minigolf Café og Ishus. Her finder du en 18-huller stor minigolfbane med et maritimt udtryk. I caféen og ishuset tilbydes der lette anretninger, desserter, diverse is, samt kolde og varme drikke, som kan nydes udendørs med kig over havnebassinet.


25


Hundested

I centrum af byen ligger mange originale butikker. Hos den lille blomsterforretning, Erantis, kender de til alle slags dage og de glæder og sorger, de bærer med sig. Med kendskab til traditioner, højtider og med en særlig fornemmelse for farver og tekstur, bliver blomster og andre spændende materialer kombineret, til de skønneste kreationer. Kunden er i højsædet og ud fra ønske og med ekspertise, bliver der skabt lige netop det blomsterværk, du ønsker at få med dig på din vej. Butikken byder på et stort sortiment inden for interiør, vin, chokolade, lys, servietter m.m. Kom forbi, oplev Erantis og lad os se, hvad vi kan gøre sammen. På havnen shopper du kunst og kultur Sammen med sin familie står guldsmed Christina Bendix bag smykke­butikken

26

Bendix Copenhagen på Hundested Havn. Kvalitet og æstetik er omdrejningspunktet for de eksklusive smykker, der er udført i højeste håndværksmæssige kvalitet, og består af materialer som ubehandlede Tahiti kulturperler i naturlige farver, diamanter i topkvalitet og 18 karat gult guld og hvidguld. Bendix Copenhagen er også den danske forhandler af det eksklusive schweiziske ur- og smykkemærke Giberg og udstiller deres Gents kollektion af eksklusive herrearmbånd. Verdenssucces i Hundested Lyset og naturen spiller en stor rolle, når Nanna Backhaus Brown og Andrew Brown skaber både unika glaskunst og smukt mundblæst kunsthåndværk. Glaspusteriet på kajkanten holder åbent året rundt, og de fleste hverdage kan du

Oplev alt fra smuk glaskunst, udsøgte ­blomster og lækkert tøj til eksklusivt smykkedesign

følge det arbejdende værksted og glassets fascinerende egenskaber. Måske kender du Backhaus Brown for deres verdenssucces Glasskibe udviklet i samarbejde med møbelsnedkeriet Egeværk. De to værksteder har kombineret deres mesterlige håndværk i et nyskabende unikt samarbejde; en serie unika skulpturer af “Glasskibe” - vikingeskibe hvor glasset spiller op mod træet og omvendt. Backhaus Brown er repræsenteret på gallerier og museer både i Danmark og internationalt. Byen med eget bryghus og dejlige restauranter & caféer På havnen ligger også Halsnæs Bryghus. Øllet på hanerne favner fra bittert til sødt og fra lyst til mørkt. Maden tilberedes af gode råvarer, og man går efter enkelhed,


tradition og harmoni for smagsløgene. Kalenderen byder på blues, jazz, pop, kendte musikere, lokale stjerner og vinog ølsmagninger. Nyd den smukke udsigt og et velsmagende måltid på Restaurant Havfruen. Lækker og velsmagende mad fra bunden. Ud over de populære hjemmepaneret rødspættefileter kan du f.eks. få det berømte fisk og skaldyrsfad, stjerneskud eller måske en god frokosttallerken. Udsigten til havnebassinet kan du nyde både i sol og regn, idet du kan sidde oppe og nede – både ude og inde. I Havfruens kaffebar kan du købe en rigtig god kop espresso, café latte eller varm chokolade med hjemmebagt kage eller pandekager – alt sammen kan købes “to go” eller nydes på Havfruens solterrasse. Uanset om det er kaffe, fisk og skaldyr eller bare en kold

fadøl, så er det en fornøjelse at sidde på kajen og opleve det pulserende liv eller nyde den mere fredfyldte terrasse, med udsigt til havnebassinet. Har du lyst til en saftig mør bøf til aftensmaden, frisk fisk eller gode økologiske grøntsager? Så finder du let det hele i Hundesteds butikker i Nørregade. Nørre­ gades Slagterforretning er garant for god kvalitet, hvad enten det drejer sig om møre bøffer, ½ gris eller lækkert smørrebrød til frokosten. MENY Hundested er et moderne fødevaremarked, hvor høj kvalitet til hverdagspriser er i fokus. Vi tror på, at spiser du bedre, lever du bedre! Det er her, du finder frisk fisk, lækkert kød, fantastisk vin, sæsonens frugt og grønt og et stort sortiment i økologiske varer under ét tag.

Hundested Kro & Hotel Mangler du et sted at overnatte tilbyder Hundested Kro og Hotel værelser til både de tobenede og deres firbenede venner. Derudover finder du den ældste og mest unikke restaurant i byen, hvor der serveres god, dansk mad, som mormor lavede den. Lokalerne emmer af historie og personalet byder alle gæster varmt velkommen. Kroens slogan er “Mad, Musik & Madras” da der året rundt afholdes en masse koncerter og spilles livemusik i gårdhaven. Selv på en ganske almindelig torsdag kan man være heldig, at ­kroens veloplagte husmusikere giver et par numre. Mulighederne er mange i Hundested, så hjertelig velkommen til den hyggelige havneby i Halsnæs.

27


Bendix Copenhagen Bendix Copenhagen – Æstetisk dansk design, ædle metaller, Tahiti- og South Sea kulturperler, diamanter og topkvalitetshåndværk. Besøg Bendix Copenhagens butik og værksted i et behageligt og autentisk miljø, og oplev eksklusive smykker med en historie. Nordre Beddingsvej 24, 3390 Hundested Tlf. (+45) 31 79 10 60 (mandag lukket) www.bendixcopenhagen.com

Backhaus Brown “En helt særlig ro og atmosfære”. Sådan lyder ordene fra gæster efter et besøg hos Backhaus Brown, som er både værksted, galleri og butik med både unika glaskunst og mageløst glasdesign. Verdenskendte glasskibe, innovativ lysdesign og smukke glas til bordet er blandt sortimentet hos Backhaus Brown. Ægteparret Nanna Backhaus Brown og Andrew Brown har haft eget glaspusteri siden 1993 og opførte i 2008 “den sorte diamant” på Hundested Havn helt ud til kajkanten med panorama udsigt til fjorden og lyset. Netop naturen er afgørende i designprocessen for Andrew og Nanna, som gennem årene har specialiseret sig i de klassiske italienske teknikker battuto og pastorelli. Backhaus Brown holder åbent hver dag året rundt. Nordre Beddingsvej 26, 3390 Hundested Tlf. (+45) 47 74 85 20 www.backhaus-brown.com

28


Lynæs Lynæs ligger, som navnet siger, i ly af de høje skrænter på næsset ved indsejlingen til Isefjord, lige syd for Hundested. Det idylliske fiskerleje er et af Danmarks ældste – tusindvis af lystsejlere fra Isefjord, Roskilde Fjord og Kattegat finder ind i den hyggelige lystbådehavn. Oplevelser for hele familien I Lynæs er der masser af hyggelige oplevelser for hele familien. Ved havnen finder du legeplads og en oplevelsesbro for børn, og du kan benytte grillområderne og 2 shelters med bålsted. Sommeren igennem er der forskellige aktiviteter og musikliv på molen, og får du lyst til en frokost eller lidt lækkert har havnen både spisesteder og et ishus. Så der er al mulig grund til at slå et smut forbi og nyde den gode stemning. Det rå og autentiske Lynæs er også det rå og autentiske havnemiljø. På Lynæs Bådværft, der bl.a. rummer

Den lille perle ved fjorden

historien om den berømte Lynæsjolle, skaber de liv omkring de maritime oplevelser i det fantastiske område. Der istandsættes både, og der er i løbet af året også forskellige arrangementer i den gamle bådhal. Vandsport Hos Lynæs Surfcenter kan du prøve kræfter med vandsporten. Du kan leje udstyr og booke en instruktør, hvis du har mod på at prøve en ny vandsport. Der findes også en lille café hvor du kan få slukket tørsten eller få lidt godt at spise. Der arrangeres kajakture på fjorden og i kanalen i Frederiksværk samt sommerbio under åben himmel, festivaler, hyggelige fællesspisninger med de lokale mm. Surf-shacks Når aftenen og trætheden melder sig, kan du overnatte i de meget unikke Surf-Shacks ved Lynæs Surfcenter, Bed

& Breakfast, campingplads eller i et af shelterne på havnen. Lynæs Fisk & Steakhouse er restaurant og fiskebutik i ét og på den kendte restaurant Skipperstuen kan du nyde et gedigen måltid mad, som vores mor lavede den. Om lørdagen bliver der solgt friske fisk fra Isefjord Fisk. Her er fiskene så friske at de er landet direkte fra båden og op på disken. Har du brug for gear til din garderobe, så kig indenfor online hos LYNÆS Danmark, som kan findes i deres pop-up butik ved Lynæs Surfcenter. Natur og strand Den dejlige natur omkring Lynæs byder op til aktiviteter og her findes også både en børnevenlig badestrand og et af Sjællands bedste surfsteder. Et stort lavvandet område i fjorden er det perfekte sted, også for begyndere, til at prøve kræfter med vandsportens aktiviteter.

29


Frederiksværk Nordsjællands hyggelige kanalby

FREDERIKSVÆRKS MANGE BROER Nogle har navne. Andre hedder ingenting. Nogle er store og brede. Andre er små og smalle. I alt er der 25 broer i Frederiksværk. De lader os komme tørskoet over på den anden side af kanalen, som blev gravet for at stoppe de mange oversvømmelser, der gav bønderne store problemer. De bærer vidne om byens spændende industrihistorie og er blevet byens særlige kendetegn. Kan du finde dem alle?

30

Smukt placeret mellem Arresø og Roskilde Fjord ligger Frederiksværk, eller “Lille Venedig”, som byen ofte kaldes på grund af kanalen og de mange broer. Gennem bymidten løber vandet langsomt og fører naturen ind i centrum. Kanalen er selve byens livsnerve og har været det siden 1700-tallet, hvor den har leveret energi til industrien på stedet. Frederiksværk repræsenter fortællingen om Danmarks første industriby – om krudt, kugler og kanoner. Over alt i byen kan historien opleves på nærmeste hold. I dag er Frederiksværk en livlig handelsby med et rigt kulturliv og gode muligheder for at tage på udflugt i den omkring­ liggende natur.

På Krudtværksmuseet er de gamle vanddrevne maskiner stadig i funktion, og her fortælles historierne om det livsfarlige arbejde med fremstillingen af sortkrudt. Ofte sprang en mølle i luften med død og lemlæstelse til følge. Museet er en del af Industrimuseet Frederiks Værk, der blandt andet formidler byens industrihistorie med en perlerække af tematiske byvandringer i hele sommersæsonen. En billet til Krudtværksmuseet i Frederiksværk giver også adgang til den kendte polarforsker Knud Rasmussens hus ved Hundested, der i dag er museum og ligger smukt i det bølgende landskab med udsigt ud over Kattegat.

Oplev krudtets by At Frederiksværk er Danmarks første og eneste by med en ubrudt industrihistorie opleves både ved at lægge mærke til byens atypiske plan og ved at iagttage de historiske bygninger – ikke mindst det enestående velbevarede område med det gamle Krudtværk. Krudtværket blev etableret af generalmajor J.F. Classen i 1760’erne og regnes for det bedst bevarede i verden. Her blev der fremstillet krudt til Danmarks hær og flåde.

Industriens vugge Hvordan gik det til, at Frederiksværk blev industriens vugge? Svaret begynder med sandflugten, der gennem flere århundreder plagede Nordsjælland og som gradvis lukkede Arresøs naturlige afløb. Det betød oversvømmelser af markerne rundt om søen, og bønderne led store tab. Situationen blev omsider løst, da kong Frederik 4. besluttede, at der skulle graves en kanal mellem søen og fjorden. Kanalen, der fejrede 300 års

jubilæum sidste år, bød samtidig på helt nye muligheder. Den kunne levere energi i form af vandkraft, hvorved grundlaget blev skabt for den tidligste industri på stedet. Det første initiativ var en agat­ slibemølle, som polerede sten fra Norge, fx brugt til smykker og pynt på dåser og spadserestokke. Da J.F. Classen kom til nogle årtier senere, tog udviklingen for alvor fart. Gjethuset blev bygget og dannede rammen om et imponerende og mægtigt støberi. Her er der blevet fremstillet mere end 2000 bronzekanoner til Danmarks hær og flåde. Nogle få eksemplarer kan den dag i dag ses rundt omkring i bybilledet. Classen grundlagde på samme tid Krudtværket foruden en hel række arbejderboliger og specialiserede håndværk i Strandgade. Værket voksede til et alsidigt industrielt samfund og efterhånden til en by, opkaldt efter Frederik 5. I 1800-tallet ændredes produktionen i Gjethuset til civile formål – til blandt andet gryder, potter og pander. Et stort kobbervalseværk blev grundlagt for at forsyne Den kongelige Mønt med valsede kobberplader. Til det nyere kapitel i Frederiksværks historie hører Havnestøberiet, der leverede Salamanderkedler


Frederiksværk er en spændende industriby – og så meget mere. Her er skønne legepladser for børn, mulighed for fiskeri eller en aktiv ferie. Byen er spækket med kulturelle tilbud, kunst og smuk arkitektur. Byen omkranses af mange smukke naturstier. Gå f.eks. den smukke tur fra Arresø langs kanalen og ind til centrum af byen og videre ud til Frederiksværk Havn.

Det er for børn • Skovlegeplads • Legepladsen Krudtskuddet • Legeplads på Frederiksværk havn • Ladegårdssøen Put & Take • Olliestedet skaterhal Ølsted

Kunst- og kulturoplevelser • • • • • • • • • • • • • •

til hele Danmarks parcelhuse og Det Danske Stålvalseværk, der producerede stålplader til skibsværfterne. Dette værk eksisterer endnu på sin plads ved fjorden – og forsyner vindmølleindustrien med plader. Kultur og kanoner De gamle industribygninger står her stadig, og den smukke arkitektur gør Frederiksværk til noget særligt. Det gamle kanonstøberi, Gjethuset, er i dag kulturhus og et af Danmarks smukkeste. Den majestætiske bygning danner ramme om alt lige fra rockkoncerter og konferencer til børneteater, professionelt turnéteater, kammermusik og internationale udstillinger. I Frederiksværk er der aktiviteter for alle aldre året rundt. Koncerter, Kanonfredag, historiske udstillinger i Palæet, fællesaktiviteter i gågaden, stand-up i Slusen og intimkoncerter i det gamle Elværk. Byens gågade ligger unikt placeret mellem kanal og skov og sammen med shoppingcentret I Noord byder Frederiksværk på et stort udvalg af special­ butikker, loppecentre og hyggelige caféer og spisesteder. Hunde er velkomne i

I Noord hele året, og skoven bag gågaden er en hundeskov. Byen i skoven og skoven i byen Naturen og byen er nærmest vævet ind i hinanden. Frederiksværk ligger smukt i et stort og kuperet skovområde, som ses tydeligt på en smuttur fra for eksempel gågaden og op på Bakkestien. Lige bag shoppingcenteret I Noord fører en trappe op til stien, hvorfra der er de bedste udsigtspunkter over by, havn og fjord. Fra Frederiksværk Kirke løber en idyllisk sti langs kanalen gennem Arresødal Skov hele vejen til Arresø mod øst. Et trædæk giver tørskoet passage på det sidste stykke gennem Ellemosen og den tætte sivskov. Ved søen findes en overdækket fugleudkigsplatform, hvorfra man kan nyde udsigten og opleve det rige fugleliv – og måske få øje på den sjældne isfugl, der holder til langs kanalen. Den menneskeskabte kanal kan følges hele vejen gennem skoven til Danmarks ­største sø, Arresø. Her kan man i sommer­ perioden komme på sejltur med det smukke træskib M/S Frederikke.

Tæl 25 broer over kanalerne Gjethuset Kulturhus Krudtværket Krudtværksmuseet Palæet Frederiksværk Kirke Ølsted Kirke Vinderød Kirke og kirkegård Arresødal Slot og Classens park Lundbyes Bænk Skjoldborgparken Vognporten-Kunstinformation Ågalleriet Ølsted Skulpturpark

Naturoplevelser • • • • • • • • • • • • • •

Naturlejren Auderød Auderød Naturhavn Dronningholm Slotsruin Frederikke på Arresø ­ Tursejlads Evighedstræer Bakkestien Vandresti fra Arresødal og til Frederiksværk havn Flydeshelter på fjorden Shelterpladser på Arrenæs Udsigtsplatform ved Arresø Sivbroen ved Krudtværksområdet Snogebroen bag svømme­hallen Melby Overdrev Ølsted grusgrav

Turistinformation • Informationsvæggen i I Noord • Frederiksværk Bibliotek • Turistinformationen ­Hundested Havn • www.visitnordsjaelland.dk • www.oplevhalsnaes.dk

31


Liseleje Badeferie som i gamle dage Blot en times kørsel fra København byder den sjællandske nordkyst på noget særligt – den romantiske badeby Liseleje. Foråret på Nordkysten er friskt og klart, og sommeren er bare lidt bedre end de fleste andre steder i landet med mindre regn og flere solskinstimer. Når solen bager fra en skyfri himmel på en vindstille sommerdag, er der ikke noget bedre sted i verden end lige her. Sandet strækker sig, så langt øjet rækker, vandet er klart med blågrønne farver, og de store sten i diget er varme af solens stråler. Om efteråret og vinteren er der færre mennesker på Nordkysten, og vejret er mere barskt. Her kan man for alvor mærke naturens kræfter og finde ro i sjælen ved at lytte til blæsten og det brusende hav – og de enestående solnedgange på Nordkysten kan opleves hele året.

32

Her er plads til alle ... Er du er til yoga eller daseliv på stranden? Sejlture i havkajak? Eller torvedage, leg og fest? Liseleje favner det hele og byen summer af liv igennem hele sommeren, hvor der er aktiviteter for folk i alle aldre. Hop på cyklen eller gå en tur fra Liseleje og gennem Asserbo. Området byder på den idylliske skov og overdrev, tag solbad i klitterne eller bare en tur ud til havet og nyd den lange kyststrækning. En af landets nok smukkeste naturlegepladser Havtyren er helt sikkert også et besøg værd. Lige over for Danmarks største naturlegeplads Havtyren og kun 100 meter fra den børnevenlige strand ligger Lise­legeland. Her er en fin bane med elektriske biler, som børnene selv kan styre. D ­ esuden adventure minigolfbane, hvor hele familien kan udfordre hinanden. Hos byens Købmand, som har eksisteret siden 1946, byder Niels Vad der er 3. generation i butikken indenfor, og her tilbydes alt, hvad der skal bruges på ferien.

Spis godt i Liseleje Liseleje byder på flere muligheder for at spise godt. Start din dag med en tur til Din & Min Bager, hvor den gode stemning og kvaliteten på brød, kager og tærter er i top. Lisestuens café og burgerbar sørger for god mad og en dejlig oplevelse for dig og din familie – kun 100 meter fra Liseleje Strand. Lad dig friste af is, hjemmebagte vafler og alt hvad den søde tand begærer i Lisestuens Isbar. Der er plads til hele familien både ude og inde. Bo godt i Liseleje På Liseleje Badehotel kan du få badeferie som i gamle dage, hvor du kan trække dig tilbage fra hverdagen, koble fra og bare være, i samvær med dig selv og andre. Hos Feriepartner i Liseleje kan du finde og leje det sommerhus, der passer bedst til dig og din familie. Der er feriehuse i mange prisklasser – både meget luksuriøse og også mere enkelt udstyrede huse. I Liseleje får du badeferie som i de gode gamle dage med en god blanding af afslapning, oplevelser og fornøjelser. På www.liseleje.dk kan du følge med i, hvad der sker i byen, se udvalget af butikker og restauranter og få et overblik over, hvor du kan bo.


33


Liv på havnen i Rungsted

På kysten langs Øresund

Rungsted Rungstedlund Træd indenfor i Karen Blixens stemningsfyldte forfatterhjem. Hun yndede at kalde sig selv historiefortæller og ikke forfatter. Ikke desto mindre regnes Karen Blixen for at være en af Danmarks mest betydningsfulde forfattere i det 20. århundrede. Hendes levende fortællinger, enestående litterære værker og dramatiske liv gjorde hende berømt ud over Danmarks grænser. Syv Fantastiske Fortællinger gav Karen Blixen det internationale gennembrud, men Den Afrikanske Farm, der handlede om hendes stormfulde tilværelse i Afrika og store kærlighed til hendes elskede Denys Finch-Hatton, bragte hende stor folkelig hyldest. Den dag i dag tryllebinder hendes historier fortsat læsere hele verden over. Men hendes liv begyndte og endte i barndomshjemmet, Rungstedlund, hvor hun skrev sine bøger. I dag er Rungstedlund åbent for besøgende og giver et helt

34

Tæt på Rungstedlund på den anden side af Strand­ vejen ved Øresund ligger Rungsted Havn, der er en af Danmarks mest populære lyst­bådehavne. Gå en tur på molen og mærk den maritime stemning og summen af liv. Her er et charmerende miks af sejlklubber, hyggelige butikker, caféer og spisesteder, der byder på alt fra grill til gourmet.

særligt indblik i hendes liv og forfatterskab. Alle stuer står endnu, som Karen Blixen selv indrettede dem, med lange blondegardiner, udvalgte genstande fra tiden i Afrika og friske, overdådige blomsterdekorationer i den stil, hun yndede. Karen Blixens soveværelse er iscenesat, som da hun tog på forfatterturné i New York. Og man kan næsten mærke baronessens ånd og lyden af skrivemaskinens klik klak, som hun har siddet der i sit arbejdsværelse med kig over ­Øresund og skrevet på sine historier. I den smukke have og fuglereservatet, som Karen Blixen fik anlagt, ligger hun stedt til hvile under et stort bøgetræ – ligesom i Afrika,

hvor kikuyernes helligsteder er placeret under store træer. Rungstedlund er foruden et museum og historisk hjem også et kulturhus, der danner rammen om litterære arrangementer med museumsbutik og café. Tag bussen til kulturen Karen Blixen Museum, Nivaagaard Maleri­samling og Louisiana Museum of Modern Art ligger som perler på en snor og kan nemt nås med bus 388, der kører fra Rungsted Kyst Station langs den smukke Strandvej til Humlebæk Station, hvor der begge steder kan skiftes til Kystbanen til og fra København.

“Uden historier ville menneskeheden have vansmægtet og være tørret ud, som den ville gå til grunde uden vand.” Karen Blixen


Kystens grønne have

Hørsholm I Hørsholm og omegn er der mange grønne pletter, perfekt til en weekendudflugt, picnic, gå- eller løbetur. I Hørsholm Slotshave står de selvsamme lindetræer, der bevidnede romancen mellem Dronning Caroline Mathilde og Struensee. Hørsholm Slot var et stort firefløjet barokanlæg, der regnedes blandt de smukkeste i Europa. Det blev kaldt Nordens Versailles og dannede rammen om trekantsdramaet mellem den sindssyge Christian 7., hans dronning og livlæge. Men efter den kongelige skandale gik slottet i forfald. I dag kan man stadig se linjerne fra det gamle barokke haveanlæg med de mere end 250 år gamle lindetræer, der har overlevet det kongelige drama og mere til. I slotshaven ligger den smukke Hørsholm Kirke, bygget af C.F. Hansen, der også var arkitekten bag Vor Frue Kirke i København. Mellem Hørsholm Slotshave og Folehaveskoven, hvor det er muligt at se intet mindre end 59 bronzealderhøje og flere langdysser fra Stenalderen, ligger Arboretet, en samling af mere end 8.500 træer og buske. Arboretet og samlingen af mere end 2.000 forskellige plantearter hører under Københavns Universitet og bruges af forskerne til at studere samspillet mellem arter og mikroorganismer og til at undersøge træernes reaktion på klimaforandringer. Aboreret er et spændende sted at gå tur hele året, men særligt når de 150 forskellige slags rhododendron blomstrer.

Tag en pause fra hverdagen i luksuriøse omgivelser

Kokkedal Slot Copenhagen Kokkedal Slot Copenhagen er alt det, man forbinder med et rigtigt slot – eventyrlig stemning, stilfuldt interiør og en fantastisk beliggenhed mellem skov og bakkede landskaber med kig til Øresund. Den smukke lystejendom er fra 1746 og står flottere end nogensinde før. I dag byder slottet velkommen som hotel og konferencecenter med restaurant, spa og golfbane lige ved siden af – et fristed i luksusklassen, hvor ren forkælelse venter og særlige øjeblikke fejres.

35


Velkommen til

Helsinge Helsinge er den sidste store handelsby før du når det skønne sommerland ved Tisvildeleje, Vejby Strand og Rågeleje. Her ligger mange af de større supermarkeder og store landsdækkende kæder, og hvad end du vil handle til ferien eller til vedligeholdelsen af sommerhuset, er der store chancer for, at det findes i Helsinge. Besøg VP Arkaden, gå på opdagelse i de spændende butikker og oplev den hyggelige stemning. Kvickly på gågaden er byens store varehus med blandt andet stor vinafdeling og en velassorteret bager. Helsinge har hele to apoteker; Apoteket i Østergade og Rådhus Apoteket, som ligger i Kvickly, og har åbent hver dag hele året. I Helsinge findes Nordsjællands hyggeligste campingcenter, Bijé Fritid & Camping, med stor udstyrsbutik, værksted, og en turistinspiration med pianobar. Aktiviteter Om sommeren er der ekstra liv i byen med underholdning i gågaden og ved gadekæret. Byens kulturhus, Gribskov Kultursal, sætter mange store navne på plakaten, lige fra musik og teater til standup og dans. Er I til aktiv ferie, kan cykelrute nr. 32 føre jer enten til ­Tisvildeleje eller sydpå mod Hillerød. For vandhundene frister Gribskov Svømmehal, der rummer et 25 meters bassin med seks baner, 1- og 3- meters vipper, vandrutsjebane, en mammutbruser, der sprøjter varmt vand ud i bassinet, småbørns- og varmtvandsbassiner (begge 34 grader), dampbad og sauna.

GRIBSKOV SVØMMEHAL Boagervej 26, 3200 Helsinge www.gribskovsvøm.dk KVICKLY Frederiksborgvej 20, 3200 Helsinge www.helsingebrugsforening.dk BIJE FRITID & CAMPING Bomose Alle 19, 3200 Helsinge www.bije.dk VP ARKADEN Østergade 12, 3200 Helsinge

36

HELSINGE APOTEK Østergade 35, 3200 Helsinge Mandag til torsdag 9-17.30 Fredag: 9-18, lørdag: 9-14 RÅDHUSAPOTEKET – DIT VAGTAPOTEK Ved Kvickly Frederiksborgvej 20 3200 Helsinge Mandag til fredag: 8-19 Lørdag: 8-18, søndag: 9-18 Helligdage: 10-13


7

Esthers Garage

Antik genbrug

Franske og svenske antikviteter og industriel vintage til hus og have. Vintage lamper fra hele Europa. Tibirkevej 17, 3220 Tisvildeleje, tlf. (+45) 29 66 34 98

5

Loppehjørnet Loppehjørnet er et fantastisk sted med mange gode loppefund – tøj, tegneserier, bøger, brugt køkkengrej og service samt samlerobjekter som kongelige porcelænsfigurer, plader, malerier, plakater og mere til. Kig ind, åben alle 7 dage hele året rundt. Nørregade 2, 3300 Frederiksværk Tlf. (+45) 52 50 99 79 loppehjoernet.dk Find Loppehjørnet på Facebook

1

Kirppu Loppe­supermarked Gå på skattejagt året rundt i Kirppus indendørs loppesupermarked. Her kan du lede efter loppeguld til hele familien og nyde en gratis kop kaffe eller te. Åbent alle ugens 7 dage, 361 dage om året, i vores nordsjællandske butikker og resten af Danmark. Kirppu Hillerød Frejasvej 32, 3400 Hillerød Kirppu Frederikssund Kocksvej 23, 3600 Frederikssund Tlf. (+45) 70 25 00 12 www.kirppu.dk Find Kirppu på Facebook og Instagram

37


Gyldne strande og hyggelige badebyer

38

Strande, klitter og plantager. Hyggelige badebyer, højt til himlen og frisk havluft. Sjællands nordkyst har det hele. Her kan du finde ro i sjælen og nyde sommerstemningen i de idylliske badebyer, der l­ igger som perler på en snor ud til Øresund og Kattegat langs Nordsjællands nordkyst. Der er smukke strande langs hele kysten og over 20 af dem er bemandende med livredderposter. De specialtrænede livreddere gør strandene på den næsten 70 km lange strækning mellem Lynæs og Nivå til Danmarks mest sikre badevand.

munding og Rørvig mod vest. Mere børnevenlig – og knapt så besøgt – er stranden ved Gråstenvej fem kilometer længere mod øst.

Ude vestpå: Hundested Længst mod vest ligger Hundested med en populær sandstrand og klitter kun to minutters gang fra havnen og byen. Stranden bliver flittigt besøgt af både gæster og lokale. Her er gode parkeringsforhold og en flot udsigt over Isefjordens

Tisvildeleje Tisvildeleje er den historiske badeby, hvor storbyens bohemer i generationer har søgt fred for rampelyset og det hektiske storbyliv. I de senere år er byen blevet et populært in-sted med cafeer, spisesteder og barer. Den kilometerlange, hvide

Liseleje Ved kanten af Tisvilde Hegn ligger den romantiske badeby Liseleje. Her er bindingsværk og stokroser i klassisk­stil, en bred sandstrand og en stor parkeringsplads, der er nem at komme til. Nyd den lavvandede, børnevenlige sandstrand med livreddere og handicapadgang.

sandstrand har god plads til alle, og man kan altid finde sit eget lille sted i klitterne, ligesom det er muligt at vandre i Tisvilde Hegn og nyde stilheden, helt for sig selv. Rågeleje Rågeleje er en lille hyggelig og stemningsfuld badeby midt imellem Tisvildeleje og Gilleleje med et traditionelt sommerhusmiljø, hvorfra mange har gode barndomsminder om bondegårdsbesøg, ture på stranden i solnedgangen, hygge og spil. Den klassiske strandpromenade, med udsigt til de stribede badehuse, følger kystvejen et godt stykke langs stranden. Når det rigtig blæser, er der masser af kite- og windsurfere at kigge på. Udover stranden byder området omkring Rågeleje også på meget andet smuk natur.


T o rød-gule flag: Markerer det område, som livredderen anbefaler til badning Grønt flag: Badning tilladt  ult flag: Badning tilladt, udvis dog G særlig opmærksomhed Rødt flag: Badning forbudt STRANDE MED LIV­REDDERPOST

Der er livreddere på strandene hver dag fra juni til august Den Nordsjællandske Kystlivrednings­tjeneste har i mere end 90 år overvåget Øresunds sandstrande helt over til Kattegats smukke klitfyldte naturstrande. Her ligger livredningsstationerne i Nordsjælland med kun få kilometers mellemrum, og det er tættere end noget andet sted i landet. De flere end 100 frivillige og professionelle kystlivreddere hjælper hvert år med til at give strandenes gæster en god og tryg oplevelse. De frivillige gør det sommeren igennem muligt for børn og unge, lokale og turister at lære, hvordan man kan bruge havet året rundt. Traditionen for rådgivning og forebyggelse har gennem årtier været med til at gøre Nordsjællands strande til nogle af Danmarks allersikreste badestrande. www.dnl.dk

Gilleleje Gilleleje er en gammel fiskerby, der stadig har et aktivt fiskeri og en stor havn med masser af liv og forskellige spisesteder. Glem ikke at besøge Gilleleje Kirke som var midtpunkt i de dramatiske begivenheder i oktober 1943. Der er gode strande på begge sider af Gilleleje Havn. Mod øst ligger Strandbakkerne – en dejlig familievenlig strand – og på den anden side af havnen Veststranden med dybere vand og ofte lidt flere bølger.

Dronningmølle Dronningmølle strand er en af Nord­ sjællands mest børnevenlige strande. Med finkornet sand, rent og lavt badevand er stranden et p ­ opulært valg for børnefamilier. Der er gode handicapfaciliteter med rampe til vandkanten, parkering og toiletter ved Dronningmølle Camping. Der er ligeledes parkering og trappe til stranden i Dronningmølle by.

> > > > > > > > > > > > > > > > > > >

Dronningmølle, Villingebæk Espergærde, syd for havnen Gilleleje, veststranden Gilleleje, Strandbakkerne Heatherhill Helsingør, Grønnehave Hornbæk, øst og vest for havnen Hornbæk Plantage Hundested, Trekanten Liseleje, øst og vest for havnen Liseleje, Lille Kulgab Lynæs Nivå Rågeleje, Strandbjerggaard Smidstrup Strand Snekkersten Tisvildeleje, øst og vest for molen Tisvildeleje/Liseleje, Stængehus Ålsgårde, Langebro = Gode handicap­forhold

Fra stranden kan man gå til det fredede landskab Rusland med Rudolph Tegners Museum og Statuepark. Eller man kan gå langs stranden til kunst­udstillingsstedet Munkeruphus med den tilstødende offentlige strandpark. Nivå på Øresundskysten Nivå ligger ved den brede, lavvandede Nivå Bugt på Øresundskysten. Nivå Havn og Strandpark er et naturskønt og idyllisk område. Stranden er meget børnevenlig med lavt vand og lækkert sand. I blæse­ vejr er vandet ofte fyldt med dygtige kitesurfere, en sport som det lave vand er særlig velegnet til.

4 TIPS TIL BADETUREN

1 2 3 4

Check vejret på badestranden på dnl.dk Hvor kan man nøgenbade? Se strandguide.dk Spørg livredderen om strandens særlige forhold, før du går i vandet Søg skygge mellem kl. 12 og 15, hvor solens uv-stråling er stærkest og husk solcreme

39


Oplev Nordsjælland hele året

Margueritruten På Margueritruten handler om at gøre køreturen til en oplevelse, rul vinduet ned og få den nordsjællandske idyl helt ind i bilen. Det eneste, man skal, er at starte bilen og følge de små brune skilte med margueritblomsten på. Ruten slynger sig gennem skove, langs marker og kyster, gennem fiskerlejer, små landsbyer og runder købstæder som Hillerød og Frederiksværk. Nyd de smukke ­landskaber og stop op ved de små seværdigheder og gårdbutikker. Se hele ruten på www.udinaturen.dk STOP UNDERVEJS • Gammel Humlebæk • Udsigten ved Jonstrup • Slotsbyen Fredensborg • Museet ved Æbelholt Kloster • Annisse kirke og vingårde • Naturlejeren ved Auderød

40

Nordens største renæssanceslot i Hillerød Midt i Slotssøen ligger Christian 4.s pragtslot Frederiksborg, Nordens største renæssanceslot. Slottet blev bygget til at imponere Europas konger og fyrster, og der blev ikke sparet på noget, hverken indvendigt eller i den smukt anlagte Barokhave. Oplev fortidens pomp og pragt, og 500 års Danmarkshistorie. TIPS TIL MERE • Shopping i Hillerød • En tur med Den lille Færge på Slotssøen • Besøg Hillerøds nye madmarked

Soft adventure En vandretur med overnatning i shelter, en runde på golfbanen, en kanotur på Arresø eller en sejltur på søerne med en af tur­ bådene, en gåtur i Nationalparken, så er der meget at vælge imellem i Nordsjælland. Kano- og kajakture langs Nordsjællands kyster, smukke fjorde og søer – nyd stilheden og se naturen fra en anden ­vinkel, se www.oplevhalsnaes.dk Mountainbikesporet i Tisvilde Hegn er tre spor i en lækker plantage på anlagte grusstier og skovstier. Det 28 kilometer lange spor, kan køres etapevis eller som et 8tal. Kort over sporet downloades fra www.visitnordsjaelland.dk Lynæs på Halsnæs og i Nivå bugten på Øresundskysten, er to rigtigt populære spots til kite- og windsurfere som begge steder kan få en rigtig god dag med frisk vind i de kulørte sejl. Det er skønt og spændende at sove i det fri. Der er mange fine grill- og overnatningspladser og sheltere med de smukkeste udsigter. Nogle af pladserne og shelterne skal bookes på forhånd. Find vej til naturen i Nordsjælland på www.udinaturen.dk


Forår, sommer eller vinter, ­Nordsjælland er altid åbent selvom det regner, sneer eller solen skinner. Her er højt til himlen, og plads til at bevæge sig i skoven og på stierne.

Tag på skønne gå- og cykelture med udsigt til kunst, kultur og royal historie. Besøg de små gårdbutikker i det nordsjællandske landskab, nyd frokosten eller en middag i en af de lokale restauranter. Bliver det lidt sent, tag en hotelovernatning eller bo hos en af de mange hyggelige bed & breakfast steder med næsten hjemlig hygge. Og hvad kan man så opleve i Nordsjælland. Her lidt inspiration til fridagsture eller udflugter og der er flere spændende artikler her i magasinet og på www.visitnordsjaelland.dk.

Tjek inden I tager afsted •Å  bningstider på www.visitnordsjaelland.dk • Dagens vejr på www.dmi.dk •O  ffentlig transport på www.rejseplanen.dk

Kunstruten

Hundested

3 museer og 1 cykel

Kør med bus 388 og besøg tre fantastiske museer langs Nordsjællands Øresundskyst. Med en af Danmarks smukkeste busruter, fra Rungsted til Helsingør, langs den berømte Strandvej kan man stå af og opleve ikke mindre end tre museer. Karen Blixen Museet i Rungsted, i Nivå et stop ved Nivaagaards Malerisamling og sidste stop ved Louisiana Museum of Modern Art i Humlebæk. Køb billet på www.citypass.dk

Omdrejningspunktet i den tidligere travle færge- og fiskerby er Hundested Havn. Her er et livligt, kreativt miljø af gallerier og kunsthåndværkere, som ligger side om side med blå fiskekuttere og forskellige spisesteder. Fra havnen går der cykel- og vandrestier i flere retninger, f.eks. Nordkyststien mod Gilleleje og Fjordstien mod Frederiksværk. I Lynæs er der mulighed for at bade eller surfe med eget eller lejet board.

Forbered dig på en spændende tur med besøg på tre vidt forskellige museer. Se klosterliv på Esrum Kloster, Rudolph Tegners Museum og statuepark samt Munkeruphus som er et mødested for kunst, arkitektur og design. Turen rundt til de tre museer kan cykles (eller man kan køre i bil), rækkefølgen og hvor meget tid man vil bruge undervejs og på museerne, bestemmer man selv.

SPISESTEDER

NØJ, DET ER FOR BØRN

• Louisiana Café har panoramaudsigt over Øresund og byder på moderne dansk mad

• “Klap en fisk” på havnen

• Cykler kan lejes i Gilleleje hos ­Nordkystens Cykeludlejning

• Sandskulpturfestivalen, i år for 10. gang

• I Sletten, på havnen, ligger restaurant Sletten, en af kystens bedste.

• Vaffelhjørnet, en af Danmarks bedste ishuse

• Tothaven Besøgsgård

AFSTED PÅ TUR

• Ruten følger delvist de to cykelruter Nordkyststien og Slotsruten • Cirka 26 kilometer på blandet vej, kort downloades fra www.visitnordsjaelland.dk • Museerne har hyggelige caféer som tilbyder lettere retter

41


Fisk på krogen Med over 100 kilometer kystlinje byder Nordsjælland på fiskeri fra kysten, havnemoler, søer og langs fjorden, hele året. Her kan alle være med, både den seriøse lystfisker og familien som vil have en ferieoplevelse – og en fisk med hjem. Kystfiskeri Den varierede kyst er optimal for de eftertragtede havørreder, og hvor det dybe vand går helt ind under kysten, er der masser af muligheder for at fange fladfisk eller torsk. Og der er gode muligheder for “hug” til alle – det eneste, der kan drille, er, når vinden er nordlig, så er nordkysten udsat. Havfiskeri fra båd En fiskedag på havet er altid en oplevelse. På det lidt dybere vand kan man i sommerhalvåret fange hornog fladfisk, sild og ikke mindst de såkaldte “sommertorsk” på 3-10 kilo. I vinterhalvåret er det sild og kæmpetorsk, som hugger derude. De fleste havne har ramper eller slæbe­steder, hvor båden kan søsættes. Molefiskeri Molefiskeri er blevet en populært. Sikkert, fordi det ikke stiller ikke de store

42

krav til erfaring og grej. Der behøves blot en rimelig stang med hjul, line, krog og tålmodighed, så er man i gang. Der er gode muligheder for at fange makrel, torsk, flad- og hornfisk fra molerne i Hundested og Frederiksværk havne. Fjordfiskeri I maj og juni, når hornfisken trækker ned i Roskilde Fjord og ud igen i september, kan der fiskes i waders eller flydering, langs sejlrenden fra Sølager til Hvide Klint ved Frederiksværk. Søfiskeri Udover den nordsjællandske kyst med det fine havørredfiskeri, så byder Nordsjælland også på lettilgængelige fiskevande i søer og åer omgivet af den skønneste natur med et rigt fugle- og dyreliv. Prøv fiskelykken i Danmarks største sø Arresø, den smukke Esrum Sø, den idylliske skovsø Grib Sø, og fang fisk som skaller, aborrer, suder og gedder.

Læs mere På VisitNordsjællands hjemmeside kan du læse mere om fisketegn, ­fredningstider, mindstemål og ­downloade kort over fiskepladserne.


Ferie med de firbenede Hunde er velkomne i ferielandet, og der er masser af muligheder for at finde feriehuse, camping­pladser og hoteller, hvor ­menneskets bedste ven kan føle sig hjemme. Her er der lys og luft og masser af plads til, at både mennesker og deres bedste ven kan gå på opdagelse på dejlige gåture i hundeskovene eller i snor. Frit omkring i hundeskovene I de nordsjællandske hundeskove kan hunden løbe løs og uden snor, men skal være under kontrol og opsyn. På Gilbjerghoved ved Gilleleje kan man gå langs vandet ad Gilbjergstien. Vest for Gilleleje er der et stort fredet grønt område, hvor hunden virkelig kan strække sig, med flot udsigt over Kattegat fra klinten. Plantagen i Liseleje er en del af et ­sammenhængende naturområde omkranset af Tisvilde Hegn og Melby Overdrev på den anden side og med fantastiske strande hele vejen, hvor hunden kan løbe frit. Det er også skønt at gå i den idylliske skov Præstevangen ved Hillerød i den nordlige del af Store Dyrehave. Ved Breddam Sø ligger Fantasiens Ø, hvor Frederik den 7. havde et lille lysslot til ham og Grevinde Danner. I dag står kun ruinerne tilbage, men Fantasiens Ø er et scenisk og historisk sted og en hundetur værd. Tag hunden med i Hørsholm Slotshave. Her lå engang Hirschholm Slot, der blev kaldt Nordens Versailles. Slottet og haven var rammen om kærlighedsdramaet mellem dronning Caroline Mathilde og den sindssyge Christian d.

7.s livlæge, Struensee. Slottet er revet ned, men man kan stadig se sporene af den gamle barokhave. Hunden kan også få frit løb i Krogerupskovene ved Humlebæk. De fem små skove hænger sammen og udgør tilsammen et smukt og velbevaret herregårdslandskab. Ture i snor Der er selvfølgelig altid masser af gode gåture rundt i Nordsjælland, men hvor hunden skal være i snor. Den alsidige nordsjællandske natur – fra skov til strand, kulturlandskaber, slotte og rullende bakker skabt af istiden - kan begejstre både hund og ejer. På Søstien i Hillerød får man det spektakulære Frederiksborg Slot at se fra alle vinkler. Eller gå tur i royale rammer i Fredensborg Slotspark, hvor dronningens firbenede medlemmer af kongefamilien også ynder at lufte sig. Tag til Esrum Kloster og start gåturen i Gribskov herfra. Langs kysten fra Gilleleje By til Nakkehoved Fyr kan man opleve Nordsjællands måske flotteste solnedgang ved fyret. Og ved Hundested kan man gå efter skiltene for cykelrute 47 langs Spodsbjergstien, med dramatiske skrænter og udsigt over

Kattegat. Hunden vil også elske en tur i Auderød Skov ved Frederiksværk, hvor man på spidsen af Arrenæs kan besøge den nu forladte miltærlejr, Auderødlejren. Og skønt er der ved Heatherhill, det bakkede landskab ved Rågeleje, der om efteråret står i sin lyngklædte pragt, men som er værd at tage hunden med til på alle tider af året. Hundestrande Hunde er velkommen på stranden, men de skal være i snor. Dette gælder dog ikke strande med blåt flag i sommersæsonen, hvor det ikke er tilladt at medbringe hund. Fra oktober til marts er det muligt at tage hunden med på alle strande uden snor. Se mere om retningslinjerne og undtagelser på Naturstyrelsens hjemmeside.

Et godt tip Lejer man et feriehus, kan det være godt at have en ekstra lang snor eller evt. flytbar indhegning, hvis grunden ikke er indhegnet.

43


Nationalpark Kongernes Nordsjælland

og Parforcejagtlandskabet

Nationalpark Kongernes Nordsjælland er med sine bjergtagende naturområder og enestående kultur­ historie et skatkammer af oplevelser for naturelskere. Dybe skove, store søer og moser, strandenge og ­klitter inviterer til et væld af aktiviteter. 44

Vidste du, at Nationalpark Kongernes Nordsjælland ... •e  r Danmarks næststørste nationalpark og dækker et areal på 263 km²? •h  ar Danmarks største vildtlevende bestand af dådyr? •o  mfatter Holløse Bredning, der er ­hjemsted for en bestand af bævere?


6

De mange skovområder frister til dags- eller flerdagsture på de mange skiltede vandre- og cykelveje gennem de varierende natur- og landskabstyper. Og langs Nationalparkens kyststrækning, ud mod Kattegat og Øresund, er der mulighed for at fiske, ro i havkajak, stand up paddle eller vandre på strandene, i klitterne eller på kystskrænterne. I Nationalparken ligger to af Danmarks største søer. Esrum Sø, Danmarks vandrigeste. En tur langs bredden kan byde på mange oplevelser. Det rige fugleliv, et stop ved en af grill- eller shelterpladserne og kig over til Fredensborg med Slotshavens alléer. En bådfart sejler fra Fredensborgsiden over til en skovcafé ved Dronningens Bøge. Arresø er Danmarks største. Søen er fuglebeskyttelsesområde, og det er ikke umuligt at få havørnen eller fiskeørnen at se. En mindre sognevej går næsten langs Arresø nordøstlige bred og giver fine kig over søen. Parforcejagtlandskabet i Nationalparken Parforcejagtlandskabet består af Gribskov, Store Dyrehave og Jægersborg Dyrehave nord for København og er en del af Nationalpark Kongernes Nordsjælland. Det var den jagtglade Kong Christian d. 5, der var fascineret af parforcejagten, hvor kongen i timevis lod jægere og hunde jage en udvalgt hjort igennem landskabet for selv, til sidst, at nedlægge det udmattede dyr. Men skovene var ikke egnet til denne form for jagt. Derfor blev der på kongens befaling og med inspiration fra den franske solkonge, Ludvig den 14., anlagt et snorlige geometrisk netværk af veje over sumpe og moser og tætte skovområder. Det nye vejsystem gav kongen mulighed for at styre og overskue jagten. I 2015 blev Parforcejagtlandskabet, med sit velbevarede vej- og stisystem, optaget på UNESCOs verdensarvsliste. Parforcejagt er i dag forbudt, men det unikke sti- og vejsystem kan opleves på nogle af de mange spændende kulturspor eller de gode cykel- og ridestier. Læs mere om Nationalparken og Parforcejagtlandskabet, download kort og turbeskrivelser på nationalparkkongernesnordsjaelland.dk, parforce.dk og udinaturen.dk

Nationalpark Kongernes Nordsjælland

4 1

2

3 6

5 6

6

6 forslag til udflugter i Nationalparken

1

Tag på vandretur i smukke Tisvilde Hegn, hvor du finder resterne af den forladte landsby Torup, der forsvandt under et metertykt lag sand, da store dele af området blev dækket af flyvesand i 1500-tallet.

2

På spidsen af Arrenæs ligger den lille hyggelige havn Auderød. Stedet er et godt udgangspunkt for kajakture og bålkaffe med smuk udsigt over Arresø fra shelterpladsen.

3

Mellem Øresund og Babylone Skov ligger det idylliske fiskerleje Humlebæk. Gå en tur på Gammel Strandvej med de velholdte stråtækte fiskerhuse, som ligger på første række ud til Øresund. På havnen er der bord og bænke til den medbragte frokost.

4

Rusland er et smukt bakket og fredet hedelandskab ved Dronningmølle bevokset med lyng, enebær og fyrretræer. Fra bakkerne er der en flot udsigt over Kattegat.

5

Parforcejagt med mobilen er et spil, hvor man skal på jagt efter spor, som kan føre frem til kronhjorten, nøjagtig som det skete i 1700-tallet. Download app'en Useeum, find spillet under NATUR. Start på p-pladsen på Kildeportvej. Turen er ca. 2 km og tager en lille time. Spillet er målrettet børn i alderen 9-14, voksne kan også lege med.

6

Forår og efterår fyldes himlen over Nationalparken med småog rovfugle på træk mellem Centraleuropa og Skandinavien. Gilbjerg Hoved, strandengene ved Nivå, Arrenæs og Skansebakken er fine steder at spotte fuglene.

45


Kilometervis af stier I Nordsjælland er der kilometervis af vandre-, ­motions-, natur- og aktivitetsstier. Fælles for dem alle er, at de fører gennem smuk natur og varierede landskaber, der inviterer til at komme ud i den ­friske luft og være aktiv. Tag afsted til et af de mange skønne naturområder for at nyde madpakken og en dejlig gåtur. På VisitNordsjællands hjemmeside er der mere information om vandreruter og gåture i det nordsjællandske. Her finder du også inspiration til overnatning på vejen – fra hoteller til vandrerhjem, campingpladser, hytter og sheltere.

Ud i det blå

På med vandre- støvlerne 46


Vandreruter og pilgrimsveje Tag den langsomme vej gennem Nordsjællands smukke kultur- og naturhistoriske landskab. Hvad end du er til pilgrimsvandring eller bare en gåtur, så byder Nordsjælland på kilometervis af gode stier til korte såvel som lange ture. Oplev de velbevarede kirker og klostre, autentiske små landsbyer, de lokale fødevarer fra gårdbutikkerne og den hjertelige velkomst hos de små hoteller og bed & breakfasts. Den Danske Pilgrimsrute – tid til at puste ud Oprindelig var pilgrimsruterne forbeholdt religiøse folk, der med biblen som guidebog, vandrede med søgen efter et helligt sted. I dag går det moderne menneske i de “helliges” fodspor og reflekterer over livets små og store emner – med rutekortene på mobilen. Følger man de blå skilte med de gule muslingeskaller er man på den Danske Pilgrimsrute, som guider vandreren gennem Nordsjælland, fra Ballerup (København) til Hillerød, gennem Gribskov til Esrum Kloster og videre over Gurre til Helsingør. Mulige overnatningssteder og digitale rutekort på www.santiagopilgrimme.dk Esrum - Tisvildevejen – gennem idylliske landskaber Esrum-Tisvildevejen er en 77 kilometer lang vandrerute fra Esrum Kloster til Tisvilde. En kulturhistorisk oplevelsesrute, der videreformidler, hvad Nordsjælland rummer af natur, kultur og lokale fødevarer. Ruten er skabt af frivillige og løber gennem otte små landsbyer i nogle af de smukkeste og mest interessante landskaber i Nordsjælland. Undervejs kan man

overnatte i landsbyerne både i det fri og på bed & breakfast. Tag med på de arrangerede dagsvandringer eller vandringer over flere dage f.eks. den meget populære sommerpilgrims­ vandring. Se mere på www.tisvildevejen.dk Nordkyststien – med dramatisk natur Nordkyststien er egentlig en cykelrute, men ligeså oplagt som vandretur langs den smukke nordsjællandske kyst. Her er udsigt til enestående natur, klitter, klinter og så langt som til Sverige. Stien starter i Hundested og tager dig forbi idylliske kystbyer som Liseleje, Tisvilde og Gilleleje for til sidst at ende i Helsingør. Der er masser af interessante og stemningsfyldte steder at holde pause, f.eks. charmerende Kikhavn, Troldeskoven, havnen i Gilleleje samt Rudolph Tegners Museum og Statuepark i Dronningmølle. Der er ikke mange sheltere på ruten, men til gengæld er der mange andre overnatningsmuligheder. Lydvandring i naturen – i Kierkegaards fodspor I sommeren 1835 opholdt Danmarks berømte filosof Søren Kierkegaard sig i otte uger i Gilleleje. Han elskede at vandre i området, og Gilbjerghoved blev et af hans yndlingssteder. På de smalle, snoede stier langs stejle skrænter mod Kattegat, gik han sine ture og grublede over livets store spørgsmål. Stien er skiltet som Gilbjergstien, så det er let at finde vej. På stien kan du også gå i en slags dialog med den gamle filosof ved at downloade app’en Useum til smartphonen og vælge Kierkegaard by Nature.

5 TIPS OG GODE RÅD NÅR DU SKAL UD AT VANDRE

1

Invester i et par gode vandresko eller vandrestøvler

2

Hav vindtæt jakke og regntøj, der ikke fylder for meget, med i rygsækken

3

Der er offentlig transport til de fleste af turenes start- og slutsteder

4 5

Husk vand, solcreme og hat Stræk ud før og efter en tur – så du undgår at blive øm i kroppen

47


fantastiske udsigter Det er mange fine udsigter i Nord­sjælland, så pak kikkerten, madkurven, picnictæppet og den, du gerne vil dele oplevelsen med. Nyde udsigten over et smukt landskab, en kyststrækning eller et kulturområde.

1 Spodsbjerg Fyr, Hundested Spodsbjerg Fyr ligger i et fredet område med stejle kystskrænter og bakkede arealer. Fra Spodsbjerg er der, på en klar dag, en storslået udsigt over Kattegat mod Hesselø. Tæt på fyret ligger Knud Rasmussens Hus og Spodsbjerg skansen. Der er cirka 30 minutters gang fra Hundested havn ad Nordkyststien til Spodsbjerg fyr.

48

2 Søstien, Hillerød Der er vist ingen andre steder i Danmark hvor man kan cykle eller gå langs en søbred med udsigt til et smukt renæssanceslot på den ene side, og en summende købstad på den anden. Søstien, som ikke er en skiltet rute, tager dig på en cirka 3 kilometer tur rundt om Slotssøen, gennem Frederiksborg slot og slotshaven.

3 Strandengene ved Nivåbugten Strandengene langs Nivå­ bugten er det eneste natur­ område på Nordsjællands østkyst hvor man kan se vadefugle og andre vandfugle raste på deres vej mellem Central­ europa og Skandinavien. En smal sti fører ud til et flot fugletårn med kig over Øresund. Ved reservatet findes en informationstavle. Strandengene ligger på Strand­ vejen ved Nivå. Der er café og restaurant på Nivå havn.

4 Heatherhill, Rågeleje Heatherhill er et åbent naturområde med smukke græs- og lyngbevoksede bakker som kan minde om naturen i det skotske højland. Området indbyder til en vandretur, og fra parkeringspladsen er der vandrestier i begge retninger, f.eks. går Vincentstien gennem bakkerne mod stranden og Kattegat. Heatherhill ligger på begge sider af Rågelejevej, med parkeringsplads, kiosk og toiletter.


Spil golf i Nordsjælland Her ligger nogle af landets allerbedste golfbaner, og mange af Danmarks professionelle golfspillere har startet deres karriere her. Nordsjælland er rig på skøn natur og hyggelige overnatningssteder, og uanset hvor man overnatter er der ikke langt til det første tee. På VisitNordsjællands hjemmeside er oversigt på golfbanerne og overnatningsmuligheder.

Gilleleje

Gilleleje Golfklub Hornbæk Esrum Hornbæk Golfklub Helsinge Kvistgård

Asserbo Golf Club Fredensborg Golf Club

Frederiksværk

Fredensborg

Nivå

Hillerød

Kokkedal

Rungsted

Hørsholm Birkerød

Frederikssund

Kongegolf i Nordsjælland Skibby

København

Kr. Hyllinge

Asserbo Golf Club Tlf. (+45) 47 72 14 90

Fredensborg Golf Club Tlf. (+45) 48 47 56 59

Fire af Nordsjællands bedste ­golfklubber er gået sammen om ­Kongegolf og tilbyder fælles rabat på greenfee. Køb Kongegolf Greenfee­ tilbuddet med fire gange greenfee for

Gilleleje Golfklub Tlf. (+45) 49 71 80 56

kun kr. 1.300 og spil alle fire baner eller tag en ledsager med og spil to baner. Se og køb via www.kongegolf.dk. Du bestemmer selv og booker dine tider på Golfbox.

Hornbæk Golfklub Tlf. (+45) 49 75 95 70

Alle fire baner har 18 huller midt i Nordsjællands smukkeste natur, og klubbernes restauranter står parat med lækre tilbud før og efter runden. www.kongegolf.dk

49


Oplev Nordsjælland på cykel Nordsjælland er et oplagt mål for gæster , der gerne vil opleve imponerende slotte og smuk natur fra en cykelsadel. Besøg små kystbyer, hvor stråtækte huse omgivet af stokroser og brosten tager dig tilbage i tiden. Nyd roen på ruten langs havet med udsigt til hvide sandstrande og bølger, der frister – eller lad pedalkraften lede dig ind i landet til skovens dybe, stille ro – og til UNESCO verdensarv og Nationalpark Kongernes Nordsjælland. Hele Nordsjælland er gennemskåret af cykelruter mellem de skønne oplevelser både gennem skov og langs kysten. Bliver du træt undervejs, er det muligt at tage cyklen med i toget. Alle kan være med på cykel i Nordsjælland. Cykler, der kan lejes, lånes eller medbringes hjemmefra. Der er gode muligheder for at leje eller låne cykler i området. Flere cykelforhandlere har deres egen udlejningsservice, og her er der også dygtige mekanikere, der hjælper med reparationer på lejet, lånt eller egen cykel. Flere vandrerhjem, badehoteller og andre overnatningssteder har også leje- eller lånecykler til deres gæster.

CYKELRUTER OG KORT På VisitNordsjællands hjemmeside kan du finde information og inspiration til din ferie på cykel i området. Het kan du også finde kort og beskrivelser af cykelruter, som du kan downloade til din telefon og finde overnatning undervejs. www.visitnordsjaelland.dk

50


Nordkystens cykeludlejning Hos Nordkystens Cykeludlejning kan du leje cykler af høj kvalitet til hele familien. De leverer og af­henter cykler i hele Nordsjælland. Svend Henriksensvej 14, 3250 Gilleleje Tlf. (+45) 51 29 29 43 www.nordkystenscykeludlejning.dk

51


Maritim stemning til lands og til vands

I de nordsjællandske lystbådehavne er der ­masser af liv og atmosfære. Her kan man holde en pause på farten, tage udsigten og horisonten ind, bade, lege, fiske krabber, spise frokost, grille, nyde en is eller vente på den næste færge eller solnedgang.

Lystbådehavne i Nordsjælland Rungsted rungsted-havn.dk Nivå nivaahavn.dk Sletten slettenhavn.dk Humlebæk humlebaekhavn.dk Gilleleje gillelejehavn.com Hundested hundestedhavn.dk Lynæs lynaes-havn.dk Frederiksværk frv-havn.dk

52

Lyden af sejl, der klaprer mod masterne, og havmågernes kald ud mod det åbne hav. Glinsende både med navne i sirlig skrift sejler ind fra fjerne horisonter, og lyseblå kuttere stævner ud efter dagens fangst. Sejlere kommer ind for proviantere, og lokale og andre nysgerrige følger med i livets gang fra “sladrebænken” på kajen. Havnens rytme er dens egen. Langs hele den nordsjællandske kyst kan man komme tæt på det maritime liv i de mange lystbådehavne. Øresundskysten, som strækker sig fra det sted, hvor København holder op med at være storby og glider over i store og små villaer og helt til Helsingør. Rungsted er kystens største lystbådehavn med elegante sejlbåde side om side ved de mange broer. På midtermolen er der nærmest sydlandsk stemning med udeserveringer, cafeer, restauranter og butikker. Nivå Havn er Øresunds eneste naturhavn, beliggende i et smukt fredet område tæt ved badestrand. Når der er pålandsvind, er bugten syd for havnen et hotspot for wind- og kitesurfere. Autentiske og levende fiskermiljøer finder man i Sletten og Humlebæk, hvor stejlepladser, tjærelad og bundgarnshuse vidner om tidligere tiders omfattende fiskeri. De stråtækte hvidkalkede fiskerhuse omkranser de små havne, som er populære blandt danske, svensk og tyske sejlere. Fra Helsingør, der hvor Øresund er smallest, sejler ForSea's store bilfærger døgnet rundt til Helsingborg. Når man står på færgernes soldæk,

kan man se Kronborg, hele Øresundskysten og på en klar dag, helt til København. Ved Gilleleje skifter havet navn til Kattegat. Havnen i Gilleleje er en rigtig fiskerihavn, hvor fiskekuttere hver eneste morgen året rundt sørger for, at der er frisk fisk at købe i de mange fiskebutikker på havnen. Lystbådehavnen i Hundested er integreret mellem fiskerihavnen og handelshavnen. Her er hyggelige spisesteder tæt på bolværket og livlig havnestemning. Hele dagen sejler Rørvig-færgen frem og tilbage mellem Hundested og Rørvig ovre på “den anden” side, og man kan tage bilen eller cyklen med. Lynæs er en idyllisk perle på den yderste spids af Halsnæs med gedigne Lynæsjoller ved pælene. Der er en børnevenlig badestrand og en af Danmarks bedste surfer-strande. Havnen i Frederiksværk er også skøn. Her kan man spadsere langs Arresø Kanal til bymidten, og følger man kanalen videre, kommer man til Arresødal, hvor træskibet M/S Frederikke sejler udflugtsture på Arresø. Smukt på bredden af Esrum Sø finder man den idylliske Sørup Havn, hvor borde og bænke inviterer til en frokost- eller kaffepause, mens stilheden og udsigten over søen nydes. Fra Skipperhuset i Fredensborg sejler en bådfart over til en anløbsbro på søens modsatte side. Midt i Nordsjælland lægger den lille bysø i Hillerød vand til Den Lille Færge, som hver sommer forbinder torvet i Hillerøds bymidte med anløbsbroen tæt ved indgangen til Frederiksborg Slot.


Hundested- Rørvig færgefart – den naturlige genvej Tag den hurtige forbindelse mellem Hundested og ­Rørvig og nyd turen over Isefjordens munding. Overfartstiden er på 25 min. Afgang ca. hver halve time (i højsæsonen). Hundested-Rørvig Færgen Pladsreservation tlf. (+45) 47 93 71 50 www.hundested-roervig.dk

Se Frederiksborg Slot fra søsiden Den Lille Færge sejler Danmarks smukkeste sømil på Slotssøen i Hillerød. Oplev Frederiksborg Slot og Slotshaven på en dejlig sejltur for hele familien. Afgang hver halve time fra Hillerød Torv, Rosenhaven og Barokhaven. Der sejles fra 15. maj - 15. september og i efterårsferien. Sejlplan: hverdage kl. 11-17, søndag kl. 13-17. Sidste afgang fra Torvet kl. 16.30. Efterårsferien alle dage kl. 12-16, sidste afgang fra Torvet kl. 15.30. Billetsalg ombord, kun MobilePay, gratis med Copenhagen Card. Den Lille Færge, Torvet, 3400 Hillerød Tlf. (+45) 48 24 26 26, www.partrederiet.dk

Med Frederikke på Arresø Stævn ud på Danmarks største sø, Arresø, med det hyggelige træskib Frederikke. Turen starter fra anløbsbroen ved Arresødalvej, og den første etape går gennem den smalle kanal, hvor man kan være heldig at se isfugle. Derefter sejler man ud på den udstrakte sø, hvor man har udsigt til ikke mindre end tre kirker. Skipper fortæller på vejen om søens historie og diverse anekdoter fra sømandslivet. Der sejles 1-times ture kl. 14 lørdage og søndage. I højsæsonen sejles der hver dag. Der er også flere 3-timers oplevelsesture, ligesom det er muligt at chartre hele båden. M/S Frederikke, Arresødalvej 103, 3300 Frederiksværk www.msfrederikke.dk. Booking: www.visitnordsjaelland.dk eller direkte ved båden

53


Hvor små

kulturoplevelser er store

I Nordsjælland finder du kunst og kultur i stort format. Fyrtårne som Louisiana Museum of Modern Art, Nivaagaards Malerisamling og ­Frederiksborg Slots moderne samling er selvskrevne. Men Nordsjælland har også et rigt kreativt miljø og byder på nære kulturelle oplevelser. Gå på opdagelse hos de lokale gallerier, værksteder og kultursteder og kom tæt på talentfulde kunstnere, stolte kunsthåndværkere og spændende designere.

HAUGEN GALLERI

BACKHAUS BROWN

Galleriet udstiller malerier, skulpturer og grafik med hovedfokus på maleren Arne Haugen Sørensen.

Backhaus Brown er værksted, galleri og butik med både unika glaskunst og mageløst glasdesign. Verdenskendte glasskibe, innovativ lysdesign og smukke glas til bordet er blandt sortimentet hos ­B ackhaus Brown.

Kig indenfor i galleriets ­åbningstid, eller book et besøg. Søndergade 31B, Lynæs 3390 Hundested Tlf. (+45) 22 59 10 52 www.haugengalleri.com

54

Nordre Beddingsvej 26 3390 Hundested Tlf. (+45) 47 74 85 20 www.backhaus-brown.com

ARTISTERI STUDIO GALLERY

BENDIX COPENHAGEN

Samtidskunstgalleri af højt kunstnerisk format, drevet af den internationalt kendte illustrator, Andrea Ucini. ´ARTISTERI´ er specialiseret i international konceptuel illustration i mindre, eksklusive oplag.

De eksklusive smykker er en kombination af dansk design og schweizisk håndværk og er lavet af materialer af højeste kvalitet. Oplev de smukke smykker i butikken og værkstedet på den autentiske Hundested Havn.

Kajgaden 9L, 3390 Hundested Tlf. (+45) 25 37 14 66 www.artisteri.dk

Nordre Beddingsvej 24 3390 Hundested Tlf. (+45) 31 79 10 60 www.bendixcopenhagen.com


CAFÉ SLOTSBIO

KUNSTHUSET ANNABORG

Nordsjællands Art Cinema og Hillerøds ældste biograf, fuld af hygge og autentisk stemning. Oplev kvalitetsfilm, musik, teater, foredrag m.m. og nyd et glas i caféen. Drives af entusiastiske ­Hillerødborgere.

Oplev ti udstillinger om året i det smukke fredede hus midt i Hillerød. Se billedkunst i mange facetter: akvarel, foto, keramik, glas, tekstil m.m., udført af aktive kunstnere fra ind- og udland. Fri entre.

Frederiksværksgade 11C 3400 Hillerød www.slotsbio.dk

ART& v/BILLEDKUNSTNER LENE SANDVANG Unikt atelier med masser af vild, smuk, uhæmmet farvestrålende kunst i den gamle Slotsmølle tæt på Frederiksborg Slot. I­ nspiration fra street art, ­kine­siske digte, smukke land­ skaber og livets finurligheder.

Frederiksværksgade 2A 3400 Hillerød www.hillerodkunstforening.dk

GULDSMED CHRISTEL KAABER Unikke smykker skabt af ­hænder. Hyggelig værkstedsbutik i hjertet af Hillerød, med dansk design og ægte håndværk. Sølv og guld formgives med sans for kontraster og bløde former til et unikt udtryk. Kig ind!

Slotsgade 65, kld. 3400 Hillerød Tlf. (+45) 60 19 18 20 www.lenesandvang.dk

Slotsgade 26 3400 Hillerød www.christelkaaber.dk

FDB MØBLER GILLELEJE

KUNSTRUNDEN

Inspirerende møbelforretning ved Kulturhavnen. Her finder du det bedste fra FDB Møbler, samt håndplukkede møbler og accessories fra klassiske og toneangivende, danske og udenlandske brands og designere.

Fællesudstilling i Kunsthuset Annaborg, Hillerød: 21. oktober – 21. november Torsdag-søndag kl. 12-16

Peter Fjelstrups Vej 4C 3250 Gilleleje Tlf. (+45) 26 33 80 22 www.fdbdesign.dk

ÅBNE DØRE hos kunstnerne: Weekenden 30.-31. oktober Begge dage kl. 11-17 Kunsterne kan kontaktes hele året. www.kunstrunden.dk

LAMA GLAS

RÅGELEJE GLASPUSTERI

Laura Madsen har siden 2002 drevet glaspusteriet LaMa Glas. Hendes stil er kendetegnet ved enkle former og friske farver. Der er åbent i butikken ­søndag 11-14 hele året, eller efter aftale.

Vi bliver inspireret af havet og de forskellige farver det findes i. Den konstante ændring genskabes i processen og glasset

Holløselund Strandvej 51 3210 Vejby Tlf. (+45) 48 70 48 10 www.lamaglas.dk

KERAMIKER FINN DAM RASMUSSEN Keramisk værksted med udstilling. Alt er håndlavet unika af høj kunstnerisk kvalitet. Der laves både kunstværker og brugsting, alt sammen i højtbrændt stentøj. Udstilling åben daglig. Haredalen 4, Tibirke 3220 Tisvildeleje Tlf. (+45) 29 36 68 54 www.finnkeramik.dk

Stejlebakken 4, Rågeleje 3210 Vejby Tlf. (+45) 20 95 35 90 www.glassblow.dk

TIBIRKE KUNST V/ EVA MÜLLER I det lille galleri “Tibirke Kunst” i kanten af Tisvilde Hegn finder man ikoner i ­ordets traditionelle betydning, men i tidløst formsprog – også de små pilgrimsikoner. Ved Kirken 4, Tibirke 3220 Tisvildeleje Tlf. (+45) 48 70 91 21 www.tibirkekunst.dk

55


De nordsjællandske museer

Slip nysgerrig- heden løs

Nordsjælland byder på Danmarks måske højeste koncentration af museer og besøgssteder, store såvel som små, der er rige på alt fra kunst til historie og oplev­ elser i børnehøjde – med rum til nysgerrighed, tanke og fantasi. For kulturisten er de internationalt anerkendte kunstsamlinger på Nivaa­ gaard og Louisiana et must, ligesom en eftermiddag i selskab med moderne koncept- og installationskunst på ­Munkeruphus eller Gl. Holtegaard skal på besøgslisten. Kom tæt på stærke historiske person­ ligheder som Knud Rasmussen og Karen Blixen i deres hjem og mød endnu flere i landets største portrætsamling på Nationalhistorisk Museum på Frederiksborg Slot.

56

Gå ikke glip af de mindre besøgssteder. Her ligger finurlige og særegne oplev­ elser gemt – fra Gillelejes gamle hus i Østergade, Danmarks nok mindste sommerhus, til Æbelholt Klostermuseum, der fortæller om livsvilkår, sygdom og død i gamle dage. Tag familien med på en kulturel rejse gennem tiden helt tilbage til Vedbækfundenes jægerstenalder eller middelalderens Esrum Kloster. Lær om den nordsjællandske landbokultur på Fredensborg Museum, Frederiksværks industrihistorie og det gamle krudtværk eller om fiskernes farefulde liv i Skibshallerne. Børnene vil sikkert synes, at en tur på Hillerød Bymuseum i Tidens Gade, hvor man må røre ved alting, er dagens sjoveste oplevelse. I kan også tage et kig på stjer-

nerne i Wieth-Knudsens Observatorium i Tisvilde, se de fascinerende sand­ skulpturer i Hundested eller komme en tur helt til tops i Nakkehoved Fyr. Kulturhistoriske og bevaringsværdige bygninger, fyrtårne, møller, kirker og v­ elbevarede klostre lægger rum til museer, særudstillinger, scenekunst og koncerter i løbet af året. Se VisitNordsjællands hjemmeside eller kontakt ­museerne om aktuelle åbningstider, ­­ tids- og billetbestilling i forbindelse med evt. restriktioner. På de følgende sider, og i museumsoversigten, kan du slippe nysgerrigheden løs.


Museum Nordsjælland

MUSEUM NORDSJÆLLANDS ADMINISTRATION Frederiksgade 9 3400 Hillerød Tlf. (+45) 72 17 02 40 Årsbillet til 70 kr. kan købes gennem VisitNordsjælland og på udstillingsstederne.

På Museum Nordsjællands udstillingssteder er der noget for både børn og voksne. Hvis du køber en årsbillet til 70 kr., får du ubegrænset adgang til alle stederne. Se mere om udstillings­steder og åbningstider på www.museumns.dk.

Hillerød Bymuseum

Hørsholm Egns Museum

I Tidens Gade må du gerne røre! Hos købmanden og i fysiklaboratoriet kan børnene lege sig ind i historien. På museet kan du også fordybe dig i Hillerøds historie.

Se inventar fra Hirschholm Slot, hvor dronningen og Struensees kærlighedsaffære udspandt sig. Du kan også se 7.000 år gamle grave fra stenalderfjorden ved Nivå.

Helsingørsgade 65, 3400 Hillerød

Sdr. Jagtvej 2, 2970 Hørsholm

Skibshallerne i Gilleleje

Nakkehoved Fyr

Gå på opdagelse mellem gamle fiskerbåde og få fortællingen om fiskernes farefulde liv gennem 500 år. Besøg fiskerens hus, s­ kolestuen anno 1920 og ferielejligheden som den så ud i 1950. I den gamle frugthave kan du nyde en kop kaffe og en kage, når vejret tillader det.

På toppen af Sjælland, i Gilleleje, ligger Nakkehoved Østre og Vestre Fyr. Oplev den smukke natur omkring Fyrene og se den spektakulære udsigt over Øresund fra toppen. Fyrvejen 25A, 3250 Gilleleje

Indgang via Østergade 20, 3250 Gilleleje

Æbelholt Klostermuseum

Hvilken dør vælger du?

Gå tur ved klosterruinen og i klosterhaven. I museet kan du se skeletter og andre fund fra ruinen, der i middelalderen var Nordens største augustinerkloster.

Oplev den midlertidige arkæologiske udstilling “Døre til en anden virkelighed – tro og overtro i fortiden”. Masser af spændende fund fra Nordsjælland, som vises på en helt ny og inddragende måde.

Æbelholt 4, 3400 Hillerød

Elværket, Frederiksgade 11, 3400 Hillerød

57


Knud Rasmussens Hus I Nordsjælland helt ude mod vest ved Hundested, finder vi Knud Rasmussens Hus. Danmarks berømte polarforsker ­byggede i 1917 huset ved Spodsbjerg Fyr, og her arbejdede han mellem sine rejser til de nordlige polaregne. I dag står huset som i Knud Rasmussens tid. Interiøret er originalt med møbler, malerier og fotos. Knud Rasmussens Vej 9, 3390 Hundested, www.knudrasmus.dk

Hundested Sandskulptur Festival Årets tema er “Jorden rundt – uden grænser”. Verden venter på os derude med sin storslåede natur, historiske bygningsværker og gæstfrie folkefærd. Men når vi ikke kan rejse ud i verdenen, så må verdenen komme til os. I denne 10 års jubilæumsfestival kan du rejse jorden rundt, lige her på Hundested Havn. Sandskulpturfestivalen kan opleves på Hundested havn fra 13. maj – 24. oktober 2021. Kajgaden 7, Hundested Havn 3390 Hundested www.sandfestival.dk

Munkeruphus Et mødested for kunst, arkitektur og design Udstillingssted og kunstnerhjem Munkeruphus er et tidligere kunstnerhjem smukt ­beliggende ud til Øresund på kyststrækningen mellem Gilleleje og Dronningmølle, som siden 1989 har fungeret som udstillingssted for kunst, arkitektur og design. Foruden skiftende udstillinger med danske og udenlandske kunstnere, rummer huset også en mindre butik, en café med udsigt til havet, udeservering om sommeren samt en vidtstrakt offentlig have med skulpturer. Der er direkte adgang til stranden via Dronningekløften i bunden af haven. Hybridkunstneren Gunnar Aagaard Andersen Munkeruphus’ historie er tæt forbundet med en af de mest alsidige og eksperimenterende danske kunstnere i det 20. århundrede, Gunnar Aagaard Andersen (1919–1982), der boede og arbejdede i huset sammen med sin familie fra 1958 frem til sin død. I husets havestue er indrettet et ­permanent rum om Aagaard Andersen, hvor der bl.a. vises film om kunstnerens hybride kunstpraksis, der spændte vidt fra maleri, skulptur, arkitektur til scenografi, møbel­ design, tapeter, tekstiler m.m. Munkerup Strandvej 78, 3120 Dronningmølle, tlf. (+45) 49 71 79 06 Følg Munkeruphus på Facebook og Instagram. Åbningstider, udstillinger og events, www.munkeruphus.dk

58


Mothsgården

Vedbækfundene

Det kulturhistoriske museum i hjertet af Søllerød

De enestående fund fra Danmarks oldtid

Mothsgården er Danmarks ældste landsted og her får du historien om den enevældige Kong Christian den 5. og den brutale jagtform, Parforcejagten, som endte med at koste kongen livet i 1699. Du får også historien om kongens officielle elskerinde og hendes bror, Matthias Moth, der i en periode var den mest indflydelsesrige mand i Danmark. Matthias Moths største gerning var dog at skrive det danske sprog ned og som det eneste sted i Danmark kan du på Mothsgården se en af Matthias Moths håndskrevne glose­ bøger. På Mothsgården får du desuden de historien om hvorfor Rudersdal har så mange landsteder og meget mere. Især i ferierne er der masser af sjov for børn på Mothsgården, og kommer I forbi i hverdagen kan I nyde en kop kaffe eller et glas vin. Mothsgården ligger skønt ved siden af Søllerød Kirke og Søllerød Kro, og fra Mothsgården er der mange fine gåture. Rudersdal Museer har en app, som du kan downloade for at få alle historierne der findes rundt omkring.

For 7000 år siden slog jægersamlere sig ned i Vedbæk. Her levede de godt af at jage rådyr, vildsvin og andre dyr, der havde fundet vej til Danmark efter isen var smeltet. På Vedbækfundene viser vi disse mennesker og hvordan de levede. Du kan blandt meget andet se en kvinde med hendes ufødte barn, der er begravet på en svanevinge. Vedbækfundene er enestående i både nationale og international forstand. Gennem Vedbækfundene kan vi studere hvordan mennesker levede sammen for 7000 år siden. Det kan man ikke andre steder i Danmark. I udstillingen er også flotte dioramaer og udstoppede dyr. I ferierne er der mange aktiviteter for børn. Vedbækfundene er udstillet i en længe på Gl. Holtegaard, der er en kunsthal med skiftende udstillinger. Haven er en smuk barokhave og bestemt også et besøg værd. Og i Spiseriet ved siden af kan du købe dejlig mad, vin, kaffe og kage. På www.rudersdalmuseer.dk findes mange flere oplysninger om udstillinger og aktiviteter.

Søllerødvej 25, 2840 Holte Åbningstider: tirsdag – søndag 11-16

Attemosevej 170, 2840 Holte Åbningstider: tirsdag – fredag 12-16, lørdag og søndag 12-17.

59


Gå på opdagelse i

Museer seværdigheder Helsinge, Gilleleje, Græsted og Dronningmølle ESRUM KLOSTER & MØLLEGÅRD Cistercienserkloster grundlagt i 1151, i dag en oplevelsesattraktion med events, udstillinger og familieaktiviteter. Klostergade 11-12, Esrum, 3230 Græsted esrum.dk

SKIBSHALLERNE I GILLELEJE Gå på opdagelse mellem de gamle fiskerbåde og i fiskerens hus, og få fortællingen om fiskernes farefulde liv gennem 500 år. Hovedgaden 49, 3250 Gilleleje www.museumns.dk

KNUD RASMUSSENS HUS Museum i den berømte polarforskers arbejdsog sommerhus, med mange effekter fra Grønlandsekspeditionerne. Knud Rasmussens Vej 9, 3390 Hundested www.knudrasmus.dk

PIBE MØLLE Stubmølle fra 1779. En række søndage kører det lokale mølle­laug med møllen. Høbjergvej, 3200 Helsinge www.museumns.dk

DET GAMLE HUS I ØSTERGADE Oplev Danmarks nok mindste sommerhus, en ferielejlighed fra 1960’erne og en skolestue anno 1920. Nyd kaffen i den gamle frugthave. Østergade 20, 3250 Gilleleje www.museumns.dk

KRUDTVÆRKSMUSEET Verdens bedst bevarede krudtværk med arbejdende maskiner. Krudtværksalléen 1, 3300 Frederiksværk www.indmus.dk

RAMLØSE MØLLE & HÅNDVÆRKSMUSEET Mølle fra 1908. Man kan se møllen køre en række søndage året igennem. Håndværksmuseum i sidebygningen. Møllelodden 4, 3200 Helsinge www.museumns.dk LAUGØ SMEDJE Arbejdende værksted hvor det gamle smedehåndværk demonstreres. Laugø Byvej 2, 3200 Helsinge museumns.dk RUDOLPH TEGNERS MUSEUM & STATUEPARK Kunstmuseum, med billedhuggeren Rudolph Tegners værker, beliggende midt i det lyngklædte naturområde Rusland. Museumsvej 19, 3120 Dronningmølle www.rudolphtegner.dk NAKKEHOVED FYR Oplev den smukke natur og kom helt til tops i godt vejr. Lær om fyrvæsnets historie og Nakkehoved Fyrs royale indflydelse. Fyrvejen 20 og 25 a, 3250 Gilleleje www.museumns.dk

60

Frederiksværk og Hundested

SØBORG SLOTSRUIN I middelalderen en af Danmarks største befæstede slotsborge, ødelagt under Grevens Fejde i 1500-tallet. Bygaden 44, 3250 Gilleleje www.natmus.dk GILLELEJEGRUPPENS VIDENSCENTER 40-45 Nordeuropas største samling af Luftwaffe effekter fra 2. verdenskrig. Rundvisning efter aftale. Hillerødvejen 180, 3250 Gilleleje www.gillelejegruppen.dk SØREN KIERKEGAARD STENEN Til minde om den danske filosof Søren Kierkegaard som ofte var her, når han besøgte Gilleleje. Fin udsigt over Kattegat. Ved Skrænten 16, 3250 Gilleleje www.visitnordsjaelland.dk WIETH-KNUDSEN OBSERVATORIET To gange i måneden er der åbent hus, hvor der er mulighed for at opleve stjernehimlen over Tisvilde og længere ud i himelrummet. Margot Nyholms Vej 19, 3220 Tisvildeleje www.wko.dk

INDUSTRIMUSEET FREDERIKS VÆRK Palæet er Industrimuseet Frederiks Værks hovedbygning med udstillinger, butik og bibliotek. Torvet 1, 3300 Frederiksværk indmus.dk HYLLINGEBJERGSTENEN Den 8,5 tons store og cirka 3.000 år gamle monolit er udsmykket med smukke helleristninger af skibe, solhjul og ca. 300 skåltegn. Frederiksværk Bibliotek Torvet 41, 3300 Frederiksværk bibliotekerne.halsnaes.dk ASSERBO SLOTSRUIN Asserbo blev grundlagt i 1100-tallet som kloster. Forladt 1600-tallet og gik i forfald. Ligger i naturskønt område. Bisp Absalons Vej 28, 3300 Frederiksværk www.naturstyrelsen.dk DRONNINGHOLM SLOTSRUIN Slotsruin på Arrenæs. Stor del af murstenene brugt til opførsel af Frederiksborg Slot. Auderødvej, 3300 Frederiksværk www.naturstyrelsen.dk


Læs mere ... Se åbningstider og arrangementer på visitnordsjaelland.dk

Nivå, Fredensborg, Kokkedal og Humlebæk

Rungsted og Hørsholm

Nærum, Holte og Søllerød

NIVAAGAARDS MALERISAMLING Værker fra italiensk og nordeuropæisk renæssance, nederlandsk barok og den danske guldalder. Gammel Strandvej 2, 2990 Nivå www.nivaagaard.dk

GL. HOLTEGAARD Kunsthal med et mangfoldigt program: Artist talks, performances, foredrag, workshops, debatter, havevandringer, koncerter med mere. Attemosevej 170, Gl Holte, 2840 Holte www.glholtegaard.dk

MOTHSGÅRDEN Skiftende udstillinger, som belyser Rudersdal Kommunes historie. Mothsgården er et godt udgangspunkt for en tur i Kirkeskoven eller langs Søllerød sø. Søllerødvej 25, 2840 Søllerød www.museer.rudersdal.dk

HØRSHOLM EGNS MUSEUM Oplev fortællingen om Hirscholm Slot og Strunesee. Se redskaber fra og model af boplads fundet ved Nivå fjorden. Sdr. Jagtvej 2,2970 Hørsholm www.museumns.dk

VEDBÆKFUNDENDE De mest spektakulære fund fra den bedst bevarede gravplads fra jægerstenalderen i Nordeuropa. Attemosevej 170, 2840 Holte www.museer.rudersdal.dk

KAREN BLIXEN MUSEET Forfatterens fødehjem Rungstedlund, som hun vendte hjem til i 1931 efter 17 år i Afrika. Rungsted Strandvej 111 2960 Rungsted Kyst www.blixen.dk

SOMMER AUTOMOBILE MUSEUM Privat samling af biler og motorer, som repræsenterer bil-manden Ole Sommers livslange passion for design og mekanik. Nærum Hovedgade 3, 2850 Nærum www.sommersautomobilemuseum.dk

NIVAAGAARD TEGLVÆRKS RINGOVN Danmarks eneste bevarede ringovn. Teglværksvej 23, 2990 Nivå www.ringovn.dk FREDENSBORG MUSEUM Udstilling om landbokulturen, historisk skolestue. Museumsbutik og museumshave. Avderødvej 19, 2980 Kokkedal www.lokalhistorisk-museum.dk KARLEBO MØLLE En velbevaret mølle af typen hollandsk bakkemølle. Åben for skoler og grupper efter aftale. Kirkeltevej 161 C, 2980 Kokkedal www.fredensborg-mollelaug.dk LOUISIANA Internationalt museum for moderne kunst. Unik beliggenhed ved Øresund hvor kunst, arkitektur, park og natur udgør en helhed. Gl. Strandvej 13, 3050 Humlebæk www.louisiana.dk HØJSAGER MØLLE Højsager Mølle blev bygget i 1870 og i drift indtil 1972. I dag er møllen fredet og nyrestaureret. Der er borde og bænke på området. Nyd møllen og udsigten. Højsagervej 8, 3480 Fredensborg www.fredensborg-mollelaug.dk

Hillerød FREDERIKSBORG SLOT NATIONALHISTORISK MUSEUM Oplev 500 års Danmarkshistorie på Frederiksborg Slot gennem portrætter, historiemalerier, møbler og kunstindustri. Frederiksborg Slot, 3400 Hillerød www.dnm.dk

HILLERØD BYMUSEUM Tag børnene med i Tidens Gade, hvor man må lege med historien og være købmand, vaskekone eller elev i den gamle skolestue. Lær også om Hillerøds mangfoldige historie. Helsingørsgade 65, 3400 Hillerød www.museumns.dk

DANSK FARMACIHISTORISK SAMLING Belyser apotekernes, lægemiddelindustriens og lægemidlernes historie. Milnersvej 42, 3400 Hillerød www.dfhf.dk

ÆBELHOLT KLOSTERMUSEUM Fortæller om livsvilkår, sygdomme og død anno 1175 via skeletter og lægeinstrumenter. Smuk klosterhave og Æbelholt klosterruin. Æbelholt 4, 3400 Hillerød www.museumns.dk

61


Overnatning spisesteder Tid til afslapning og forkælelse. God service på en personlig og afslappet måde. Og helst på samme tid. Badehotel eller vandrerhjem. Klassisk dansk eller børnevenligt. Velkommen. Badehoteller med historie og atmosfære, nænsomt renoverede så de lever op til din forventning om nutidig komfort. Lyset, himlen, havet, hvis sagte bølgeslag mod stranden luller dig i søvn. Morgenmad i lyse, venlige spisestuer, og derefter en lang gåtur langs stranden. Det er én version af overnatning i Nordsjælland. En anden kunne være Bed & Breakfast langs en af de mange gode cykelruter, hvor den lokale vært tager gæstfrit imod dig og ­giver sine egne personlige anbefalinger til gode oplevelser. Vil du gerne bo i hjertet af Nordsjælland, som umiddelbar nabo til Danmarks

mest pragtfulde slotte, Frederiksborg og Fredensborg? Så har Hillerød og Fredensborg fine hoteller, som er ideelle baser for at udforske hele regionen. Nordsjællands smukke og varierede natur appellerer til campingfolket, og man kører ikke forgæves efter dejlige campingpladser hverken i bil eller på cykel. På de nordsjællandske vandrerhjem, der ligger med passende etaper imellem sig, venter en komfortabel seng i en hyggelig atmosfære. At spise ude er en stor del af ferieoplevelsen, og ofte er det noget man husker længe efter ferien er slut. I Nordsjælland

Hotel Hillerød Hotel Hillerød ligger i hjertet af det grønne Nordsjælland. Hotellet er omgivet af prægtige skove, kongelige slotte og stolte jagttraditioner, og byen lokker med shopping, søer og sportsruter. På Hotel Hillerød og i Restaurant krydderiet bliver du imødekommet med stor vilje og passion for at skabe de bedste

62

finder man et varieret udvalg af caféer, restauranter og spisesteder, med alt fra lige fra enkel husmandskost til gourmentmad og trendy madkoncepter fra det danske og internationale køkken. På mange af stederne kan man endda sidde til bords med den smukkest tænkelige udsigt over havn, hav eller et slot.

Værtskab i verdensklasse

rammer for dig og dit ophold. Personalet sætter en ære i at inspirere og hjælpe dig med at finde frem til de bedste oplevelser – alt efter dine ønsker. Restaurant krydderiet præsenterer dig for årstidens bedste råvarer. Alt efter årstid plukkes jordbær på bondens mark, svampe og vilde planter samles i skoven

og lige uden for restaurantens vinduer dyrkes egne krydderurter til køkkenet. Glæden ved mad og et højt fagligt engagement gør et besøg hos Restaurant krydderiet til en oplevelse. Hotel Hillerød, Milnersvej 41, 3400 Hillerød Tlf. (+45) 48 24 08 00, www.hotelhillerod.dk


Velkommen på

Gilleleje Badehotel

Gilleleje Badehotel troner på toppen af en 30 meter høj klint ved Sjællands absolut nordligste punkt, Gilbjerghoved. Lægger man hotellets tre etager til højden, får man en enestående udsigt over vand og land. Du kan se helt til Kullen i Sverige og nyde de mange fugles luftakrobatik over Øresund og Kattegat. Gilleleje Badehotel rummer 26 smukke

dobbeltværelser. Alle har eget bad og toilet og mange af dem har udsigt over havet, Kullen og Danmarks smukkeste solnedgang. For gæster med ønske om mere plads og privatliv, er der mulighed for at leje Strandhuset og Hytterne i Skoven. Alle hotellets gæster er desuden velkomne til at benytte hotellets

badeafdeling, hvor du både kan få behandlinger og pleje dig selv og din partner eller veninde, f.eks. på de varme sten i den tyrkiske hamam eller damp­ badet og mahogni­saunaen. Gilleleje Badehotel Hulsøvej 15, 3250 Gilleleje, tlf. (+45) 48 30 13 47 www.gillelejebadehotel.dk

63


Hotel Frederiksværk Tag på weekend ophold på et klassisk byhotel, midt i den hyggelige kanalby Frederiksværk. Det 200 år gamle nyrenoverede hotel i hjertet af Nordsjælland, byder velkommen i de smukke og nyrestaurerede lokaler. Midt i Frederiksværk, stille og roligt uden støj fra byen. Tæt på grønne omgivelser og med alle seværdigheder indenfor gåafstand. I hotellets skønne lukkede gårdhave kan man hygge med en god middag og et godt glas vin i aftensolen. Hotel Frederiksværk, Torvet 6, 3300 Frederiksværk Tlf. (+45) 47 72 22 88, www.hotelfrederiksvaerk.dk

Fredensborg Brødhus & Café Indenfor hos håndværksbageren, Fredensborg Brødhus & Café, bliver der bagt gammeldaws bagværk efter gamle håndværkstraditioner. Her finder du alt fra den traditionelle spandauer til kajkager og lækre rugbrød og franskbrød, som du kan tage med eller du kan sidde og nyde et stykke wienerbrød og en kop kaffe i caféen. Fredensborg Brødhus & Café Jernbanegade 20, 3480 Fredensborg Tlf. (+45) 48 48 00 60

No. 16 No. 16 er kendt for den lokale stemning, hvor alle hilser på hinanden, mødes over frokosten og butikken er Fredensborgs foretrukne sted at shoppe gaver og blive inspireret til dig selv og dit hjem. I butiksfællesskabet er der både café, garnbutikken garnvärk, interieurbutikkerne Susanne Schmidt og Fryd Living samt mere end 30 mikrobutikker med alt fra tøj til krystaller, sæbe og smykker. Se åbningstider på hjemmesiden. Hver onsdag holdes aftenåbent og strikkecafé, hvor alle er velkomne. No. 16, Jernbanegade 16, 3480 Fredensborg Tlf. (+45) 22 12 16 10, www.no-16.dk

I Kongens baghave Fredensborg vandrerhjem, nabo til Fredensborg slot, er et helt unikt og hyggeligt gamle vandrerhjem/kursuscenter, hvor der oser af dansk hygge med masser af udenomsarealer, gæstekøkken mm. Søger du som håndværker en billig overnatning i Nordsjælland eller mangler du et sted, hvor du kan holde ferie med familien, dit bryllup, konfirmation, kursus, lejrskole med mad tilberedt med passion, så er vi lige her, endda i de smukkeste royale omgivelser du kan tænke dig. Tæt på by, badesø og med gode parkeringsforhold, både til bilen og cyklen. I Kongens baghave, Fredensborg Vandrerhjem Østrupvej 3, 3480 Fredensborg, tlf. (+45) 60 54 97 00 www.fredensborgvandrerhjem.dk

64


Oplev et hverdagseventyr

Fredensborg Store Kro

FROKOST Dansk smørrebrød i særklasse. Her kan du opleve noget af det bedste ­inden for dansk smørrebrød. Smag både de klassiske og de moderne udgaver. MIDDAG Aftenbistroen er sammensat af de ­klassiske franske værdier og gode danske råvarer. Her bruges sæsonens råvarer til at forkæle dine smagsløg, krydret med eventyrligt værtskab.

Vidste du, at Fredensborg Slot blev bygget på en kærlighedshistorie mellem­ Kong Frederik den 4. og Anna Sophie Reventlow ? Kongen byggede Store Kro, samtidig med at han opførte slottet tilbage i starten af 1720’erne. K ­ roen fungerede som kongens mødested, hvorfra han kunne mødes med rigets etater og styre landet, uden at det forstyrrede privat- og kærligheds­livet på slottet. Og lige netop kærlighed, er essensen og fundamentet af Store Kro i dag, næsten 300 år efter det hele begyndte. Det er kærlighed til de bedste råvarer og den bedste smag, der driver alle kokke når maden tilberedes. Det er kærlighed til service og værtskab som alle tjenere, værter og værtinder på Store Kro møder dig med under dit besøg. De kalder det et hverdagseventyr. Fredensborg Store Kro, Slotsgade 6, 3480 Fredensborg Tlf. (+45) 71 71 21 21, www.storekro.com

65


Lind’s Kaffebar Bare hundrede meter fra Humlebæk station på “strøget til Louisiana” ligger Lind's Kaffebar – et charmerende møde med nostalgi, kunst, god kaffe og et lille skvulp af Rock 'n Roll. Her serveres hjemmebagte kager af alskens slags – altid inspireret af årstiden. Brunch & frokost tallerken, sandwich, wrap, omelet, mad-tærte og meget andet. Alt indenfor espresso, mocca, cacao, the og chai. Spændende sodavand, øl, vin, likør og meget andet lækkert. Filosofien er at servere ærlig mad! Live-musik og galleri med lokale kunstnere. Oscar Brunsvej 9, 3050 Humlebæk, tlf. (+45) 49 19 18 18 www.lindskaffebar.dk.

Restaurant

Sletten Med direkte udsigt til Øresund, omgivet af idylliske fiskerhuse, ligger et af de mest ikoniske steder på den sjællandske østkyst. Restaurant Sletten byder på gourmet med havudsigt, hvad enten det måtte være til frokost, middag, konference eller fest. Afsættet er i det ny-nordiske og klassiske køkken, med et stort fokus på den enkelte råvare. Råvarerne er fortrinsvis fra de bedste lokale producenter, suppleret med europæiske specialiteter. Desuden er restauranten stolt af at kunne tilbyde et af Nordsjællands mest ambitiøse vinkort. Restaurant Sletten, Gl Strandvej 137, 3050 Humlebæk Tlf. (+45) 49 19 13 21, sletten.dk

Madkollektivet Lige ved Fredensborg Slot ligger et anderledes spisested, som låner det bedste fra et folkekøkken, en restaurant og et moderne forsamlingshus. De smukke lokaler danner ramme om både fester, aftenbistro og fællesspisning – og om sommeren summer gårdhaven af liv. Stemningen er uformel og maden er tilberedt med stor faglighed og kærlighed til særligt det franske køkken. Udover at være kok er indehaveren også sommelier, og vinkøleskabene er derfor fyldt med spændende vine til gode priser. De aktuelle åbningstider og arrangementer kan ses på Madkollektivets hjemmeside. Madkollektivet Naboskaber, Slotsgade 3 3480 Fredensborg, tlf. (+45) 30 62 54 02, www.madkollektivet-naboskaber.dk

Fornemmelsen af at komme hjem

Havgaarden Badehotel Tilbagetrukket med bare få minutters gang fra stranden ligger Badehotellet ­Havgaarden. En lille perle af velvære, godt gemt af vejen, langs den smukke nord­sjællandske kyst. Nyd roen, harmonien og hinanden, tag på miniferie, romantisk ophold eller getaway. Besøg restauranten, hvor kærligheden til det lækre italienske køkken er stor. Hold din næste fest på Havgaarden, når noget skal fejres. Havgaarden Badehotel, Strandlyvej 1, 3210 Vejby Strand Tlf. (+45) 30 56 40 56, havgaarden.dk

66


Værtsparret Laila og Bent

Restaurant

Far til 4 Restaurant ‘Far til 4’ stod færdigbygget i 2007. Med sin unikke beliggenhed helt ned til Gilleleje Strands hvide sand danner ‘Far til 4’ en dejlig ramme om ethvert arrangement. Fra det store selskab (op til 70 kuverter) til den romantiske middag for to – fra firmafest til fødselsdag eller bare en hyggeaften med venner og familie. Navnet ‘Far til 4’ er valgt, fordi Bent har fire børn – og for klart at signalere, at det er et børnevenligt spisested! Alfavej 21, 3250 Gilleleje, tlf. (+45) 49 71 76 72, www.far-til-4.dk

67


Bed & Breakfast og ferielejligheder ... med næsten hjemlig atmosfære GILLELEJE

HILLERØD

HUNDESTED

REFUGIUM SMIDSTRUP STRAND Sognevej 15, 3250 Gilleleje Tlf. (+45) 48 31 80 25 refugium@sanktlukas.dk

EBOGAARD BED & BREAKFAST Kulsviervej 48, 3400 Hillerød Tlf. (+45) 20 41 09 07 www.ebogaard.dk

LIS HERAND B&B Lærkevej 11, 3390 Hundested Tlf. (+45) 40 34 31 35 lherand@hotmaiI.com

Unik mulighed i juli for B&B i rolige omgivelser med direkte adgang til Smidstrup Strand. Alle værelser har wi-fi, terrasse og eget bad. Reserver gerne på forhånd.

B&B i naturskønne omgivelser. Lyse værelser, køkkenfaciliteter, tv, gratis p-plads, wi-fi, eget toilet og bad.

50 m² anneks med havudsigt. 1 db rum + 1 køjerum. tv-stue, køkken­alrum, bad, terrasse. Pris fra 495,-

NORDSTRAND B&B Østre Alle 40, 3250 Gilleleje Tlf. (+45) 30 27 39 88 www.gilleleje-bb.dk

HANNES BED & BREAKFAST Ridehusvej 14, 3400 Hillerød Tlf. (+45) 20 81 36 50 hannes@mail.tele.dk

HUNDESTED HAVNEHYTTER Nordre Beddingsvej 8, Hundested Havn 3390 Hundested, tlf. (+45) 21 29 24 25 www.havnehytter.dk

Hyggeligt 40 m² anneks med køkken, bad, Chromecast-tv, internet og egen terrasse. Tæt på strand og havn.

Stort velindrettet værelse i roligt ­villakvarter. Eget bad/toilet, tekøkken og egen indgang.

Bo på kajen i den gamle havn med udsigt over Isefjord. 200 m til strand og 100 m til centrum.

MELBY

68

B&B SMIDSTRUP STRAND Akelejevej 7, 3250 Gilleleje Tlf. (+45) 60 15 03 68 gerdvilykke@gmail.com

SOMMERS HUS Frederiksværksgade 80, 3400 Hillerød tlf. (+45) 25 70 99 69 / (+45) 26 84 01 88 www.sommershus.dk

B&B MELBY SNEDKERI Melbyvej 83, 3370 Melby Tlf. (+45) 29 16 16 67 / (+45) 28 33 20 33 karnavinther@hotmail.com

Hyggeligt anneks i gåafstand til strand/ badebro, indkøb og restaurant. Bad i hovedhuset.Fri kaffe/the. Dobbeltseng, sovesofa, spisebord/stole. Udeplads med møbler. Wi-fi

Hyggeligt B&B i Hillerød centrum. Tæt på Frederiksborg Slot. 2 værelser, i alt 50 m² i retro sommerhusstil. 1-6 personer.

Lyse værelser, fællesrum og the ­køkken. En lejlighed i rå stil og et stort sommerhus. Nær Liseleje strand. Tog til Hundested og ­Hillerød.


SIRIUS HOUSE Tisvildeleje

I den historiske købmandsgård fra 1898 på hovedgaden i Tisvildeleje findes Sirius House, som udover kunstgalleri og interiørbutik, også har 2 nyetablerede ferielejligheder der udlejes gennem hele året. Sirius House ligger midt på Hovedgaden og med kun få minutters gang til stranden, skoven og det fantastiske byliv med restauranter, caféer og butikker.

W W W. S I R I U S H O U S E . C O M Har du brug for ekstra information eller har specielle ønsker, er du velkommen til at kontakte Helle Agesen, som bor i en af helårs lejlighederne i Sirius House, mellem 10.00 og 12.00 på +45 2622 4577


Nordsjællands smukke og varierede natur ­appellerer til campingfolket, og man kører ikke forgæves efter dejlige campingpladser hverken i bil eller på cykel. Langs den sjællandske nordkyst ligger campingpladserne tæt på hav og strand og i byerne – i gåafstand fra store kulturoplevelser. På de Nordsjællandske ­vandrerhjem, der ligger med passende dagsetaper imellem sig, venter en komfor­ tabel seng og en hyggelig, social atmosfære.

Campingpladser vandrerhjem

Gilleleje Havn Esrum Kloster

Fredensborg Slot

Frederiksborg Slot

Frederiksværk

Knud Rasmussens Hus

2 Smidstrup

4

6 7 1

70

3

5


1

5

NIVÅ CAMPING Sølyst Allé 14, 2990 Nivå Tlf. (+45) 49 14 52 26, www.nivaacamping.dk

DANHOSTEL HILLERØD / NORDISK LEJRSKOLE & KURSUSCENTER Lejrskolevej 4, 3400 Hillerød Tlf. (+45) 48 26 19 86, www.hillerodhostel.dk

Nivå Camping ligger i noget af Nordsjællands flotteste natur i udkanten af Lave Skov kun 800 m fra lystbådehavnen og Nivå Strandpark. Hytter med og uden bad/toilet. Til den aktive familie: Nivå Klatrepark.

2

6

KONGERNES FERIEPARK Helsingevej 44, Smidstrup Strand 3230 Græsted, tlf. (+45) 48 31 84 48 www.kongernesferiepark.dk

FREDENSBORG VANDRERHJEM Østrupvej 3, 3480 Fredensborg Tlf. (+45) 60 54 97 00 www.fredensborgvandrerhjem.dk

Ved skov og strand finder du Kongernes Feriepark med swimmingpool, minigolf, heste, minimarked, restaurant, legeplads og hoppepuder. Vi tilbyder lejligheder, værelser og hytter samt plads til campingvogn/telt.

Billig overnatningsmulighed i royale omgivelser, hvor der oser af dansk hygge. Nabo til Fredensborg slot, tæt på Esrum sø og Fredensborg bymidte. Familiedrevet vandrerhjem med gæstekøkken, gode parkeringsforhold og mulighed for at have hunden med.

3

7

HILLERØD CAMPING Blytækkervej 18, 3400 Hillerød Tlf. (+45) 48 26 48 54, www.hillerodcamping.dk

DANHOSTEL CITYCAMPING FREDERIKSVÆRK Strandgade 30, 3300 Frederiksværk Tlf. (+45) 23 44 88 44 www.fredfyldt.dk

En dejlig blomstrende oase med en rolig atmosfære, og hvor værtskabet vægtes højt. Små og store hytter, nogle med bad og wc. Gåafstand til slot, shopping og S-tog. Tæt på cykel- og vandreoplevelser i særklasse.

Louisiana

Enestående beliggende ved det store skov- og naturområde Store Dyrehave. Gåafstand til Hillerød station, Frederiksborg Slot og Barokhaven, gågade med shoppingcenter, butikker, cafeer og restauranter.

Overnatning i hytter, værelser og camping midt i naturen i byens centrum. Kano-sejlads på Kanalen, Roskilde Fjord og Arresø. Sauna, Spa, cykel, kano og tennis udlejning. Bål, grillplads og plads til hund.

4

SANKT HELENE DANHOSTEL TISVILDELEJE Bygmarken 30, 3220 Tisvildeleje Tlf. (+45) 48 70 98 50 www.helene.dk Sankt Helene er den perfekte base for jeres mountainbike/cykeltur, beliggende kun 800 meter fra mountainbikespor og cykelruter i Tisvilde Hegn.

71


Spisesteder i Nordsjælland God mad er en vigtig del af ferien. I Nordsjælland får du nemt indfriet dine forventninger om kulinariske oplevelser – uanset om du besøger landsdelens restauranter og cafeer eller går på opdagelse hos de mange lokale ­fødevareproducenter. I feriebyerne langs kysten er der masser af frisk fisk på menuen, og i de livlige handelsbyer frister et stort udvalg af hyggelige cafeer og restauranter. Mange steder er der udeservering, hvor man i sommerhalvåret kan nyde en velfortjent pause under shoppingturen. Nordsjælland har spisesteder i enhver prisklasse og for enhver smag, uanset om du ­holder ferie med familien eller partneren. I dette afsnit finder du både oplysninger om spisesteder og lokale fødevareproducenter i Nordsjælland.

6

Smidstrup

5

4

3

1

2

Humlebæk

9

72

7 8

10


HALSNÆS BRYGHUS 1 Nyd hyggen på det lokale bryghus med panoramaudsigt til livet på kajen. Gode råvarer, enkelhed og harmoni kende­tegner menukortet.

FYRKROEN 6 Restaurant Fyrkroen på toppen af Sjælland serverer god dansk mad og Nordsjællands smukkeste hav­udsigt. Åbent i sæson kl. 12-21.

Nordre Beddingsvej 35 3390 Hundested Tlf. (+45) 26 16 70 46 www.halsbryg.dk

Fyrvejen 29 3250 Gilleleje Tlf. (+45) 48 30 02 25 www.fyrkroen.dk

CAFÉ FRK. JENSEN 2 Lille hyggelig café opkaldt efter Kristine Marie Jensen, forfatter til Danmarks kogebog nr. 1 “Frøken Jensens kogebog”. Maden er inspireret af den gamle kogebog – tilsat et strejf af det 21. århundrede Nørregade 7A 3300 Frederiksværk Tlf. (+45) 51 18 66 33

CAFÉ HAVEHUSET 7 Idyllisk café i Frederiksborg Slotshave. Nyd en let frokost eller dagens kage i enestående historiske omgivelser. Caféen drives socialøkonomisk, med fokus på økologi og bæredygtighed. Tæt på gratis parkering. Rendelæggerbakken 2 3400 Hillerød, tlf. (+45) 61 66 27 87 www.cafehavehuset.dk

TINGGÅRDEN RESTAURANT OG LANDHANDEL Mad, brød og delikatesser lavet fra grunden af Jan Friis-Mikkelsen og co.

RESTAURANT KRYDDERIET 8 Restaurant krydderiet sætter en ære i at præsentere dig for de bedste råvarer. Glæden for mad, og det faglige engagement er med til at gøre restauranten til en oplevelse for alle sanser. Milnersvej 41 3400 Hillerød Tlf. (+45) 48 24 08 00 www.hotelhillerod.dk

3

Frederiksværkvej 182 Tibirke Sand, 3300 Frederiksværk Tlf. (+45) 48 71 22 35 www.tinggarden.dk

BYENS PIZZA 4 Nyd en nybagt, sprød pizza fra Byens Pizza i Helsinge, der har et stort udvalg af pizza og pasta retter på menuen. Du kan tage maden med hjem eller spise den i caféen. Vestergade 9 B, 3200 Helsinge Tlf. (+45) 48 79 38 86 www.byenspizza.com

RESTAURANT SØSTJERNEN 5 Restaurant Søstjernen ser frem imod at byde dig på mad fra det traditionelle danske køkken. Samt restaurantens lille is-salg 50 meter fra stranden. Gratis parkering. Rågelejevej 155 3210 Vejby Tlf. (+45) 45 50 51 52 www.soestjernenraageleje.dk

SPISESTEDET LEONORA 9 Frokostrestaurant i smukke historiske rammer ved Frederiksborg Slot med lækkert á la carte menukort og brunch i weekenderne. Frederiksborg Slot Møntportvej 2, 3400 Hillerød Tlf. (+45) 48 26 75 16 www.leonora.dk

RESTAURANT TREKOSTEN 10 Ved indsejlingen til Nivå Havn med en fantastisk udsigt til øen Hven og Svenskekysten.

Nivå Strandpark 29 2990 Nivå Tlf. (+45) 49 14 05 55 www.trekosten.dk

73


Smagen af Nordsjælland

Nordsjælland er hjemsted for stolt fødevarehåndværk fra producenter og kreative iværksættere, der med ildhu og tålmodighed sætter en ære i at fremstille fødevarer af høj kvalitet, der smager af mere.

Tag en tur ud i det nordsjællandske landskab, kør ad de snoede landeveje og gør holdt ved hyggelige gårdbutikker, eller køb sæsonens grøntsager på det lokale marked, hvor du kommer tæt på de lokale producenter. I Nordsjælland tager råvarerne smag af den frugtbare muld, og her er avlere, producenter og spisesteder nært forbundne. Her sætter jorden sit smagsaftryk på noget så udansk som vin, produceret med stor succes af nordsjællandske vinbønder, der byder på smagning og rundvisning. Kig forbi de små destillerier, hvor den ædle smag af korn, urter og bær omsættes 74

til gyldne dråber i form af whisky, gin, likør og snaps, eller smag på det lokale kvalitetsøl, der bobler i kobberkedlerne hos mikrobryggeren. De nordsjællandske fødevarer bærer historien om tradition og fornyelse og er fortællingen om lokale ildsjæle, der tror på kvalitet og den gode smag. Ved stald­døren sælges det lækreste kød fra fritgående køer, og spegepølser og andre charcuterivarer håndlaves hos slagteren efter gamle håndværkstraditioner. I Nordsjælland finder du også skånsom produktion af is og smør lavet med håndkraft af friske råvarer og unikke oste pakket ind i stærk

stedshistorie. Du kan finde flere lokale delikatesser – fra håndlavede chokolader til sennep, saucer og saft, snaps og rugbrød og meget mere – i de små specialbutikker rundt om i Nordsjælland. Her er kun et udvalg, men du kan få flere smagsoplevelser på VisitNordsjællands hjemmeside og se mere hos de n ­ ordsjællandske fødevarenetværk ­Spisekammer Halsnæs, Gribskov Spisekammer­ og Smag på Nordsjælland. Åbningstider kan variere, så det er en god idé at tjekke tiderne, inden du tager afsted.


Find vej til Nordsjællands egnsunikke ­produkter og lokale smagsoplevelser 1

2

SCHUMACHERS HUNDESTED/ DET LILLE TAPPERI Danmarks måske bedste brændevin www.schumachers.dk

10 KØDSNEDKEREN

GRØNNESSEGAARD GODS Gårdbutik med udelukkende lokale produkter: eget fritgående Hereford kvæg og – afhængigt af årstiden – kød fra godsets jagter, økologisk kød fra Sølager, økologiske grøntsager fra Spisekammer Halsnæs, sylte og saft fra Ninas Gårdbutik og mel fra Nordsjællands Fællesmølleri. www.groennesse.dk

11 ØRBY VINGAARD

Traktørsted med hjemmelavet bagværk, godt værtsskab og lille butik med egne produkter www.salekilden.dk 13 DET VAADE FÅR PÅ TOLYKKEGÅRD

Mikrobryggeri med nørdet tilgang til at brygge øl af kvalitetsråvarer www.detvådefår.dk 14 GRØNT FRA KOLSBÆK

6

ANDELSGÅRDEN LERBJERGGARD Gårdsalg af egne grøntsager og blomster www.andelsgaarde.dk

7

GUNDEKILDEGAARD ROKKEDYSSE BÆR Pluk-selv jordbær, gårdbutik og jordbærcafé www.rokkedysse.dk/gundekildegaard/

8

BUTIK BAKKEGAARDEN Delikatesser og specialvarer fra Nordsjælland Find Butik Bakkegaarden på Facebook

15 KOLLERØDGÅRD

23 FARMERSMARKET HELSINGE

Gårdbutik med salg af grøntsager og kød fra fritgående kvæg, grise og lam www.farmersmarket.nu

Café og velassorteret butik med lokale delikatesser, ost og kød www.countrymarket.dk 25 CHOKOLADEMAGERIET

Besøgsgård og ismejeri www.kolleroedgaard.dk

Chokoladelækkerier og kærlighed til håndværket www.chokolademageriet.dk

16 SUPERBRUGSEN GILLELEJE

Tæt samarbejde med lokale leverandører, stort sortiment af nordsjællandske specialiteter og lokalt dyrkede grøntsager www.superbrugsengilleleje.dk 17 CHOKOLADEVÆRKSTEDET JOTA

Håndlavede chokolader med respekt for traditionerne www.chokoladevaerkstedet-jota.dk 18 ESRUM KLOSTER & MØLLEGAARD

Klosterbutik med lokale kvalitetsprodukter www.esrum.dk 19 GARBOLUND

Besøgsvingård med produktion af ren naturvin, www.garbolund.dk

RABARBERGAARDEN Økologisk og holistisk drevet landbrug med landhandel, restaurant og planteskole www.rabarbergaarden.dk

9

Oplev Nordsjællands første whiskydestilleri, hvor der produceres både gin, brændevin og dansk single malt whisky. Rundvisninger bookes på: www.thornaes.com

24 COUNTRY MARKET

Stalddørssalg med mere end 60 forskellige grøntsager i løbet af sæsonen Find Grønt fra Kolsbæk på Facebook.

TORUP MARKED PÅ DYSSEKILDE STATION Kilometermad: så ved du, hvor langt guleroden har rejst. Marked for lokalt producerede fødevarer og kvalitetsvarer med forbindelse til jorden. Frokostboder i stationshaven. 10 lørdage i højsæsonen. Find Torup Marked på Facebook. www.spisekammerhalsnaes.dk/ find-os/torup-marked

5

Økologisk landbrug med fokus på biodiversitet og gårdbutik www.mangholm.net 22 THORNÆS DESTILLERI

12 SALEKILDENS KAFFE & KAGE

ELLINGEGAARD HIGHLAND CATTLE Salg af kød fra fritgående højlandskvæg www.ellingegaard.dk

4

Prisvindende vin fra egen produktion og udvalg af udenlandsk og dansk vin www.annisse-vingaard.dk 21 MANGHOLM

Prisvindende vinproduktion med rundvisning og smagsprøver og tilhørende gårdbutik www.oerbyvingaard.dk

TOTHAVENS BESØGSGÅRD & GÅRDMEJERI Gårdbutik med salg af mejeriets gedeoste, gedemælksyoghurt og håndlavede pindeis www.tothaven.dk

3

20 ANNISSE VINGAARD

Slagterbutik på landet som værdsætter dyrevelfærd og kødkvalitet www.koedsnedkeren.dk

26 KELLERIS VINGAARD

Vineri med kvalitetsvine fremstillet af håndplukkede druer fra egne marker www.kellerisvingaard.dk 27 AARSTIDERNES GÅRDBUTIK

Økologisk og biodynamisk dyrkede grøntsager, frugt og kolonialvarer www.aarstiderne.com 28 HUMLEBÆK MIKROMEJERI

Unikke oste og mejeriprodukter produceret med oprindelige fremstillingsteknikker www.specialiteten.dk 29 NINAS NATURCAFÉ

Skovcafé med fokus på økologi og hjemmelavet bagværk samt butik med egne produkter www.naturcafe.dk

16 17 15

Smidstrup

8 7 9

14

10 11

3 1 2

4

6

Besøgsgård og gårdbutik med salg af eget krogmodnet kød samt frisklagte æg og hjemmelavet syltetøj og saft, primært af gårdens egne bær. www.freerslevkotel.dk

18

13 23

31 5

30 FREERSLEV KOTEL

12

22 20 19

26 27

24 21

Humlebæk

25 30

28

29

31 TINGGAARDEN

Landhandel, gourmetrestaurant, bageri, mølleri og café www.tinggaarden.dk

75


1

Bijé Fritid & Camping Drømmer du om frihed, spontanitet og afslapning? Besøg det hyggelige campingcenter i Helsinge. Her finder du en stor flot udstyrsbutik med alt til campinglivet og mange flotte campingvogne, samt et stort professionelt værksted, der er behjælpeligt med eftersyn og reparationer. Bijé Fritid & Camping Bomose Allé 19, 3200 Helsinge Tlf. (+45) 48 79 31 10 www.bije.dk

5

Vingesus på Falkonergården Lidt uden for Fredensborg kan besøgende opleve historiens vingesus, når falkonerens ørne, høge og falke viser deres jagt- og flyveteknik på ganske tæt hold. Under den én time lange forevisning trænes rovfuglene og årtusinders jagttraditioner genoplives med fortællinger om f­ alkonerfuglene. Træningen af falke, høge og ørne foregår i et område, som igennem næsten 1.000 år har været ­danske konger og dronningers jagtmarker. Falkonergaarden Davidsvænge 11, 3480 Fredensborg Tlf. (+45) 21 26 88 63 www.falkonergaarden.dk

Hjælp os med at blive bedre, og vind billetter til en tur med Den Lille Færge

76

Ved vejs ende og næsten færdig med at læse Feriemagasinet 2021. Forhåbentligt blev du godt underholdt og fristet til at blive et par dage længere i Nordsjælland.

1

Hjælp os med at blive bedre, og svar på nedenstående to spørgsmål, og deltag samtidig i lodtrækningen om fire billetter til en sejltur med Den Lille Færge (se side 53).

2

Tag et billede af dine svar og send det til info@visitnordsjaelland.com med overskriften “Feriemagasin 2021” senest den 31. december 2021.

Vil du anbefale dette magasin til en ven?

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10            Slet ikke

Varm anbefaling

Hvad savner du i Feriemagasinet? (uddyb gerne i din e-mail)

___________________________________ ___________________________________ ___________________________________ Tak for hjælpen med at gøre os bedre.


Nordsjælland – byder på et utal af oplevelser. Men hvordan kan du få det meste ud af dit besøg, hvis tiden er knap?

Visitnordsjaelland.dk Oplevelser På visitnordsjaelland.dk under “Oplevelser” finder du inspiration til ture i naturen, dejlige strande, kulturoplevelser og aktiviteter i hele Nordsjælland. Her får du også turforslag, der som perler på en snor samler nogle af de smukkeste og mest besøgsværdige steder i Nordsjælland. Ofte er turene ledsaget af digitale kort, hvor attraktionerne undervejs er fremhævet. For eksempel Slotsruten – en 75 kilometer lange cykelrute der tager dig forbi to slotte, et kloster fra middelalderen og gennem en nationalpark. Du må selv trampe i pedalerne, men vi har klaret resten for

dig – og alle ruterne er selvsagt optimeret til mobilen. Det sker Er du til stort anlagte udstillinger på Louisiana eller det lille lokale galleri med skæv kunst? Eller er du mere til guitarrock på havnekanten? Under “Det sker” finder du aktuelle kunst- og kulturbegivenheder. Oversigten opdateres jævnligt, så der er god grund til at kigge forbi hver dag. For Børn Overskriften burde egentlig hedde “For Forældre”, for under menupunktet “For Børn” finder du året rundt inspiration

til oplevelser for familiens yngste. Klap en fisk, kom til tops i en klatrepark eller hils på en kæmpeskildpadde. Ofte er det de små og nære oplevelser, der kendetegner en storslået ferie. Bliv inspireret til billedskønne oplevelser på Instagram Et billede siger mere end tusind ord. På @visitnordsjaelland samler vi de bedste billeder delt af både lokale og turister. Her finder du de oplevelser, der er værd at dele. Både de kendte og mindre kendte attraktioner – dem, som kun de lokale kender til. Husk at dele og tagge dine billeder med @visitnordsjaelland, så vi kan følge din rejse rundt i Nordsjælland. Hold dig opdateret på Facebook Følg “visitnordsjælland” på Facebook, hvor vi deler de nyeste kunstudstillinger, oplevelser i børnehøjde, koncerter og meget mere. Så er du altid ajour med, hvad der sker i Nordsjælland året rundt.

77


Stemningen er ikke til at tage fejl af – lyden af glade børn bringer smilet frem hos enhver. Bliv inspireret til sjove og spændende ­oplevelser i børnehøjde året rundt.

Børnenes Nordsjælland Esrum Kloster & Møllegård Et besøg på Esrum Kloster & Møllegård byder på sjov, leg og læring for hele familien, og på naturlegepladsen og i en af ­klosterets længer er der masser af sjov og aktiviteter for børnene. I skolernes ferier er der særlige aktiviteter i ­børnehøjde. www.esrum.dk

Legepladsen på Gilleleje havn På Stejlepladsen, med udsigt til kuttere og lystbåde, ligger havnens legeplads. Her er et stort fiskenet til at kravle ind i, sandkasse udformet som en båd, gynge, rutsjebane, træpæle til balancegang og meget mere. Ved pladsen er der også borde og bænke, så tag picnickurven med og nyd en dejlig dag i Gilleleje.

Veterantoget Hver sommer har man mulighed for at få en tur i et af de fine gamle veterantog, som en masse jernbaneentusiaster bruger fritiden på at istandsætte. Toget kører normalvis på ruten fra Græsted til Gilleleje og videre til Hornbæk og Helsingør. Se mere på www.veterantoget.dk

Kulturhavn Gilleleje Både sommer og vinter byder kulturhuset Kulturhavn Gilleleje på aktiviteter for børn: Halloween, gadeteater, tryllekunst, ­højtlæsning, rollespil eller gode film. Se mere på www.kulturhavngilleleje.dk

Oplevelsesplatformen på Hundested Havn På Hundested Havn finder du en stor flydende oplevelsesplatform. Platformen er udstyret med to lavvandede rørebassiner, hvor du kommer tæt på havets forunderlige verden. Åben fra april-oktober. Hundested Havn

78

Vingesus på Falkonergården Lidt uden for Fredensborg kan besøgende opleve det store vingesus, når falkonerens ørne, høge og falke viser deres jagt- og flyveteknik på ganske tæt hold. Davidsvænge 11, Fredensborg, www.falkonergaarden.dk Skateparker I Nordsjælland er er rig mulighed for at slide the rails eller lave drop fra ramperne i skaterparkerne i Ølsted, Hillerød og Hørsholm. Læs mere på skaterparks.dk

Tothavens Besøgsgård Nær det gamle fiskerleje Kikhavn ligger den hyggelige lille besøgsgård Tothaven. På den gamle bondegård er der malkegeder, ponyer, æsler, uldgrise, kunekune-grise, mokusænder, løbeænder, kalkuner, honningbier, høns, kaniner og katte. Der er altid mange søde dyreunger at kæle med, og de unge engagerede dyrepassere hjælper og fortæller gerne om dyrene. Oplev gården og dyrene i eget tempo. Hop i halmen, slap af i hængekøjerne under lindetræerne, spis madkurven i haven, nyd en is, the, kaffe eller hjemmebagt kage i den lille café. Tothaven har også sit eget lille gårdmejeri, hvor der produceres håndlavede pindeis og oste af mælken fra gårdens malkegeder. Isen og de andre lækkerier kan smages i caféen og gårdbutikken. Fra påske til efterårsferie åbent i weekender, helligdage og skoleferier kl. 14-17 (lukket mandage i skolesommerferien). Entre kr 50, under 2 år gratis. Cafeen kan besøges uden entre betaling. Torupvejen 2, 3390 Hundested, tlf. (+45) 20 36 02 26, www.tothaven.dk


Ocean Rescue Camps Mere end 300 børn og unge bruger hver sommer mindst en uge med hård træning og sjov på Livredningstjenestens traditionsrige Rescue Camps. Her lærer børnene at redde sig selv og andre i åbent vand. Ocean Rescue Camp er åben for alle friske børn, som ikke er bange for vand, og som har lyst til en masse sjov ved stranden. Læs mere på www.livredningstjenesten.dk Svømmehaller Er det regnvejr eller er havets brusende bølger for voldsomme - fortvivl ikke. Der er masser af indendørs sjov og bademuligheder i Nordsjælland. Pak dykkerbriller og badetøj, og tag børnene med en tur i svømmehallen i Frederiksværk, Helsinge, Hillerød eller Hørsholm. Svømmehallerne har bassiner til motionssvømning, lege- og soppebassiner med rutsjebaner og for de lidt større børn, er der både vipper og store rutsjebaner. Se mere på visitnordsjaelland.dk Prøv de splinternye mobilspil og guides i Gribskov og Tisvilde Hegn Parforcejagten i Gribskov er et spil, hvor du kommer ud på jagt efter kronhjorten

på en af kongens jagter. Du skal være opmærksom og finde de spor, der kan føre dig til jagtbyttet, så det bliver nedlagt, nøjagtigt som det skete i 1700-tallet i Gribskov. Spillet starter på den nye parkeringsplads på Kildeportvej tæt på 8-vejskorset. Oppermann Mysteriet ved naturlege­ pladsen Eghjorten er et spil, hvor du har mulighed for at hjælpe Professor Adolf Oppermann, som forskede i træers arvelighed, med at få hans stjålne forskningsresultater tilbage. Du får de spor, som politiet fandt på gerningsmanden og skal prøve at finde bogen på den gamle planteskole Egelund. Spillet starter ved bygningen ved naturlegepladsen Eghjorten. Download appen Useeum fra App Store eller Google Play hjemmefra.

dyr, hent Woop appen og find dyrene rundt omkring i byen og lær samtidig om dyreliv og Fredensborgs historie. Spørgsmål og rutens længde er tilpasset børn i aldersgruppen 5-11 år.

Fang Kongens Dyr Kong Frederik IV byggede i 1700-tallet et menageri i Fredensborg Slotshave. Et menageri er en samling af dyr, og det var lige netop, hvad kongen havde. Samlingen inkluderede vilde dyr og eksotiske fugle, som kongen glædeligt viste frem til gæster som underholdning. Men, kaniner, bjørne, ulve og rådyr er sluppet løs og har gemt sig i byen. Fang kongens

Ligger der en zoo i Nordsjælland? Jo, Nordsjællands Fuglepark ligger midt i den smukke nordsjællandske natur med 2000 fugle fra hele verden. Parken er også en zoo med mange mindre pattedyr og en stor samling krybdyr og padder. Nordsjællands Fuglepark, Sodemarksvej 22, 3230 Græsted, fugleparken.dk

Hundestedspillet Hundestedspillet er en spændende rejse ind i Knud Rasmussens polarunivers, hvor man skal hjælpe den berømte forsker med at skaffe proviant og mandskab til hans ekspedition. Spillet er bygget op omkring syv poster, som findes i byen og nede på havnen. På hjemmesiden hundestedspillet.dk taster man undervejs sine svar og resultater ind. Hundestedspillet er gratis og tager 30-45 minutter at gennemføre. Målgruppen er alle fra 9 år og opefter.

79


Tegnekonkurrence

• 24 • 23

•4

• 75 • 76 • 78

• 77 • 80 • 82 • 84 • 86

• 79 • 81

• 88 • 83 • ••• • • • 85 99 • • • 97 95 93 • • 89 • 87 91 98 96 94 92 90

•5

• 21 • 7 •6 • 19 •9 20 • 8 • 17 • 11• 18 • • 13 • 10 • 15 12 16 • • • 14

22

Find 5 fejl

80

• 74

Motivet forestiller en falk fra Falkonergården. Læs mere om Falkonergården på side 76.

Tegn i rækkefølge fra prik til prik. Tag et billede af den færdige tegning og send det på e-mail til info@visitnordsjaelland. com med overskriften “Tegnekonkurrence” senest den 31. december 2021. Så deltager du i lodtræk­ ningen om billetter til dig og din familie til et falkeshow på Falkonergården i Fredensborg.

• 63 • 65 • 62 • 64 66 • 67 • • 68 • 61 • 69 • 73 • 70 59 71 • • 55 • • 60 58 • • 72 • 54 56 • 53 • • 57 • 52 • 51 • 38 •1 34 • 33 • 2 31 • • 32 • 35 • 50 • 39 • 29 • • 30• 27 37 • 28 • 48 • 47 • 45 • • 46 • 36 • 49 43 • • 44 • 41 • 42 • 40 • 26 • 25 •3


Den lille rejse til store svenske oplevelser. Det tager kun 20 minutter at sejle til Sverige, hvor der venter et hav af oplevelser i og omkring Helsingborg. Besøg f.eks. Tropikariet med eksotiske dyr, Sofiero Slot med den fantastiske blomsterpark eller Fredriksdal friluftsmuseum, hvor livet leves som i gamle dage. Vi sejler flere gange i timen det meste af døgnet. Få inspiration til turen på forsea.dk/inspiration

Familiebillet T/R kun

170,-

*

* Familiebilletten gælder for 2 voksne og op til 3 børn (4-15 år) T/R samme dag via landgangen.

81


4

Gilleleje Smidstrup Dronningmølle

Rågeleje

Hornbæk Tisvildeleje

Vejby

Græsted Helsingborg

Esrum

3

6

Helsingør Helsinge

Liseleje

Esrum Sø

Melby 1

8

5

Torup

Frederiksværk

Hundested

16

Arresø

9

E 47

Fredensborg

10

Humlebæk

2

Lynæs 7

Nivå

Hillerød

Ølsted

11

Rungsted Hørsholm 12

Frederikssund

Nordsjælland

16

Gå ikke glip af ... 1

5

E 47 19

9 E 47

Knud Rasmussens Hus

2

Roskilde Fjord Krudtværksmuseet

6

19 O2

Parforcelandskabet

10

København/ Copenhagen 21

Roskilde Sandskulpturfestivalen

3

21

Esrum Kloster

7

Louisiana

11

E 20 E 47 E 20

Københavns Lufthavn/ CPH Airport

Tisvildeleje

4

Gilleleje

E 20

82

Frederiksborg Slot

8

Fredensborg Slot

Nivaagaard Malerisamling

12

Karen Blixen Museet

Nationalpark Kongernes Nordsjælland

VisitNordsjælland er den officielle turistorganisation for Fredensborg, Gribskov, Halsnæs og Hillerød kommuner.

5 km


CITY PASS Kom nemt rundt med bus, tog og metro City Pass er din billet til al offentlig transport i hele Storkøbenhavn og Nordsjælland. City Pass er gyldig i op til fem dage og gør det nemt for dig at besøge alle de populære seværdigheder i hele området.

CITY PASS LARGE FRA 160 DKK Ubegrænset transport i Storkøbenhavn inklusiv København centrum

Køb dit City Pass i ‘DOT billetter’ app’en, i billetmaskiner eller på citypass.dk Læs mere om at rejse med bus, tog og metro på dinoffentligetransport.dk


WWW.SANDFESTIVAL.DK

13. MAJ 24. OKTOBER

Profile for SSOC

Mit Nordsjælland – Det officielle magasin til oplevelser i Nordsjælland  

VisitNordsjælland Dronningmølle · Esrum · Fredensborg · Frederiksværk · Gilleleje Græsted · Helsinge · Hillerød · Humlebæk · Hundested · Hør...

Mit Nordsjælland – Det officielle magasin til oplevelser i Nordsjælland  

VisitNordsjælland Dronningmølle · Esrum · Fredensborg · Frederiksværk · Gilleleje Græsted · Helsinge · Hillerød · Humlebæk · Hundested · Hør...

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded