Page 1

HE T BUREA U Het team van Van Bokhorst Architecten staat voor kwaliteit, betrouwbaarheid en accuratesse. De basis voor dit onderscheidende team is ruim 30 jaar geleden gelegd door Wim van Bokhorst en sindsdien gegroeid naar een landelijk werkend full-service architectenbureau. Ons bureau is breed georienteerd en heeft opdrachten in de utiliteitsbouw en in de seriematige en particuliere woningbouw. We onderscheiden ons in kwaliteit en expertise op het gebied van architectuur, interieur, techniek en projectmanagement en zijn kritisch in de uitvoering van het bouwproject. Een heldere no-nonsense aanpak levert eenduidige, originele en functionele ontwerpen op. Of het nu een stedenbouwkundige studie betreft of een interieuropgave, een particulier woonhuis of een bedrijfsgebouw, elke opgave, complex of eenvoudig, grootschalig of klein, benaderen we met een realistische kijk op de gestelde vraag. Een goede samenwerking met de opdrachtgever inspireert ons om met trefzekere en onverwachte oplossingen te komen. Het zich kunnen identificeren van de opdrachtgever met het eindproduct is hierin van groot belang. Dat het proces van de eerste schetsen tot oplevering ook nog binnen het gestelde budget en planning verloopt, is voor ons cruciaal. Elk project vormt voor ons een uitdaging. Een uitdaging die we met veel inzet, plezier en passie aangaan.


30 WONINGEN VATHORST, AMERSFOORT De bestaande houtwallenstructuur, kenmerkend voor het landelijke gebied ten noorden van Amersfoort vormt de directe begrenzing van dit lint van 2 onder 1- kap woningen en vrijstaande woningen. De houtwal aan zowel de voor- als achterkant van de woningen zorgt ervoor dat men zich direct in een groene omgeving waant. Alle woningen vallen op door hun excentrieke gebogen kap, die doet denken aan de dertiger jaren architectuur. Het dakoverstek, de houten gevelbekleding en de detaillering van de gevels bevestigen dit beeld. De woningen hebben een perfecte ligging met de achtertuin op het zuiden waar ook het wonen is gesitueerd. Tuindeuren aan deze zijde maken het wonen in het groen compleet.

Opdrachtgever:

van Hoogevest Ontwikkeling, Amersfoort Realisatie:

2005


t

straa

rdorps

Ooste

n Meerveldlaa

APPARTEMENTEN MEERVELDLAAN, HOEVELAKEN De locatie van de 17 appartementen, de voormalige brandweerkazerne en plaatselijk kruisgebouwtje, lag voor de hand. Enkele jaren geleden is nl. het naastgelegen voormalige gemeentehuis in appartementenunits opgesplitst en daar een nieuw complex tegenaan gebouwd. Met de realisatie van de karakteristieke appartementencomplexen daar nabij, krijgt deze “hoek� een fraai en representatief aanzicht. De ultieme en optimale seniorenhuisvesting !! Een doelgroep bij uitstek, welke belangstelling heeft voor het wonen in een appartement, zijn de senioren onder ons. Gelijkvloers wonen, geen trappen meer op en af, geen tuin- en woningonderhoud en veiliger wonen. Doorslaggevend kan ook zijn dat er op vrijwillige basis gekozen kan worden voor een verzorgingscontract met een erkende zorgverlenende instelling. Opdrachtgever:

Bouwbedrijf Doppenberg b.v., Hoevelaken Ontwerp:

2005


30 WONINGEN DE TERRASSEN 1e FASE, NIJKERK We waren direct enthousiast over deze opgave in de 1e fase van De Terrassen, waarbij we een complete hof mochten ontwerpen voor 2 ontwikkelaars. We konden zo ook een mooie samenhang creëren tussen de beide woningbouwplannen. Samenhang van het totaalbeeld vormt een duidelijke karakteristiek bij jaren ‘30 architectuur. De samenhang hebben we op het niveau van de woningblokken bewerkstelligt door de riante dakoverstekken. Horizontale glasstroken onder dit overstek onderstrepen de eenheid binnen het totaalbeeld. De duurdere en hogere verticale hoekwoningen vormen een mooie beëindiging en een welkom begin van de totale hof vanuit alle richtingen. Onze hedendaagse vertaling van de karakteristieke jaren ’30 kenmerkt zich door een ambachtelijke detaillering, getimmerde goten, fraai metselwerk met warmrode gemêleerde gevelstenen samengebracht in een fraaie totaalcompositie, die het unieke karakter van deze hof verbijzondert. Opdrachtgever:

Vos & Teeuwissen, Huizen Oplevering:

2008


31 WONINGEN DE TERRASSEN 1e FASE, NIJKERK Deze drie blokken vormen zich tot één van de straatwanden die deel uitmaakt van een hofbebouwing binnen de 1e fase van De Terrassen in Corlaer, Nijkerk. Binnen het thema van de wijk, jaren’ 30 architectuur, hebben we een plan ontworpen welke refereert aan de architectuur van Dudok. De gebogen lijn van de hof is terug te vinden in de kromming van de gevels en daken van het plan en wordt versterkt door de horizontale opbouw van de gevels. De detaillering onderstreept de horizontaliteit van het plan en versterkt de lengtewerking van de langgerekte hof. De beide kopwoningen van elk blok hebben platte daken en beëindigen de tussenwoningen, die een asymmetrisch profiel hebben. Er is gezocht naar een duidelijke eenheid van de totaalcompositie. Zo accentueren de in donkerrode steen opgetrokken eindwoningen van de totale straatwand het begin en einde van de totale hof en markeren de licht gele hoekwoningen de tussenstraatjes. Opdrachtgever:

Latei Projectontwikkeling, Amersfoort Ontwerp:

2006


TWEEKAPPERS DE TERRASSEN 1e FASE, NIJKERK 4 luxe tweekappers in een typische 30-er jaren sfeer, binnen de 1e fase van De Terrassen in Corlaer, Nijkerk. Binnen het thema van de wijk, jaren’ 30 architectuur, hebben we een plan ontworpen welke refereert aan de architectuur van Dudok. De gebogen lijn van de hof is terug te vinden in de kromming van de gevels en daken van het plan en wordt versterkt door de horizontale opbouw van de gevels. De detaillering onderstreept de horizontaliteit van het plan en versterkt de lengtewerking van de langgerekte hof. De beide kopwoningen van elk blok hebben platte daken en beÍindigen de tussenwoningen, die een asymmetrisch profiel hebben. Er is gezocht naar een duidelijke eenheid van de totaalcompositie. Zo accentueren de in donkerrode steen opgetrokken eindwoningen van de totale straatwand het begin en einde van de totale hof en markeren de licht gele hoekwoningen de tussenstraatjes. Opdrachtgever:

Latei Projectontwikkeling, Amersfoort Ontwerp:

2006


20 WONINGEN DE TERRASSEN 2e FASE, NIJKERK Twee onder een kap- en vrijstaande woningen in een woonwijk met 30-er jaren uitstraling. Dat was de uitdaging. Vanwege de ligging met de voorzijde op het zuiden is gekozen voor een type woning met een hoge kant aan de straatzijde en een lage aan de tuinzijde. Hierdoor komt er toch veel zon achter in de diepe tuin. De woningen zijn uitgewerkt met een aantal typische 30-er jaren elementen zoals erkers, dakkapellen, flinke dakoverstekken, bloembakken, luifels bij de voordeur en bijzonder metselwerkverbanden. Door deze middelen bij de diversen typen op andere manieren toe te passen ontstaat er een gevarieerd typisch jaren 30 beeld.

Opdrachtgever:

Latei Projectontwikkeling, Amersfoort Ontwerp:

2007


WONINGEN DE TERRASSEN 2e FASE, NIJKERK Dit plan met elf huurwoningen in de middeldure catagorie is heel gevarieerd vanwege stedenbouwkundige randvoorwaarden en orrientatie. Onze uitdaging was om een goede aansluiting te vinden bij de direct omliggende woningen, deels van onze hand en deels van collega architecten. De jaren 30 wijk vaart wel bij veel eenheid in de materialen, kleuren en hoofdvormen. De overstekken, erkers en hoekaccenten zijn afgestemd waardoor het buurtje een aangenaam sfeer heeft. Aan de binnenring en aan de parkrand zijn luxe en ruime eengezinswoningen gekomen, met daartussen in een meer dorpse sfeer starterswoningen.

Opdrachtgever:

Achmea Vastgoed, Amsterdam Oplevering:

2011


12 WONINGEN WILHELMINALAAN, HOEVELAKEN De locatie aan de Wilhelminalaan waar voorheen nog 12 hele kleine duplexwoningen stonden is herontwikkeld met 12 ruime eengezinswoningen. Ze sluiten aan bij de directe omgeving van 60-er en 70-er jaren architectuur, zonder een directe kopie te zijn. De combinatie van lichtbruin metselwerk met grote vlakken wit geverfd metselwerk geeft de twee rijtjes een fris beeld. Op de hoeken langs de Wilhelminalaan hebben beide eindwoningen verbijzonderingen aan de kap en kopgevel.

Opdrachtgever:

De Alliantie Projectontwikkeling, Amersfoort Ontwerp:

2008


n Meerveldlaa

n Parklaa

14 APPARTEMENTEN PARKLAAN, HOEVELAKEN Bij het herontwikkelen in bestaande woonwijken is het balanceren tussen veel soms tegenstrijdige wensen. Deze nieuwbouwappartementen zijn tot stand gekomen na veel inspraak door bewoners, en omwonenden. Parkeren op eigen terrein, een kleinschalig karakter en aansluiten bij de omgeving heeft niet geresulteerd in compromie architectuur. De strakke eigentijdse architectuur komt heel vriendelijk over en past goed in de directe omgeving.

Opdrachtgever:

Alliantie Projectontwikkeling, Amersfoort Ontwerp:

2008


68 WONINGEN CONCEPT “BOUWDOOS�, ARNHEM Samen met Bouwbedrijf Reinbouw b.v. hebben wij een woning ontwikkeld waarbij wij op twee ontwikkelingen inspelen. Ten eerste een standaard woning waarbij het beeld van de woning nog zo kan varieren dat deze in heel veel situaties inzetbaar kan zijn. De dakvorm kan varieren van platdak, zadeldak tot lessenaar. Daarnaast zijn ook opties als dakopbouw, erker, hoekaccent en achteruitbouw meegenomen. Ook de ontwikkeling tot steeds duurzamere woningen zijn hierbij mee ontwikkeld. Voor alle typen zijn naast de huidige strenge Epc eisen ook duurzamere oplossingen bedacht tot aan passiefwoningen toe. Onze eerste toepassing van deze woningen wordt een stedenbouwkundige invulling in de wijk Malburgen in Arnhem.

Opdrachtgever:

Reinbouw b.v., Dieren Ontwerp:

2010


aan derl Vlin Cit

roe

nv

lin

de

r

Staart blauw tje

er nd tvli aa Ag

Aa rdb eiv lin de r

27 WONINGEN DE TERRASSEN 3e FASE, NIJKERK De hofwoningen zijn uniek in De Terrassen. Niet alleen de architectuur is iets afwijkend van het jarendertigthema, ook het woningaanbod is aanvullend op de vele eengezinswoningen. Er zijn twee verschillende woningtypes. Er is een benedenwoning en een woning in twee lagen op de 1e en 2e verdieping. De benedenwoning is uitermate geschikt voor mensen die gelijkvloers willen wonen, de bovenwoning is perfect voor starters en singles. De hofwoningen liggen langs de hoofdroute en toch kunnen mensen hier rustig en besloten wonen. Dat is te danken aan de hofvorm. Je woont met elkaar om een gezellig besloten plein. Natuurlijk kunnen de bewoners ook de privacy opzoeken in hun eigen huis of op hun balkon, in het geval van de bovenwoningen.

Opdrachtgever:

Vos & Teeuwissen b.v., Huizen Ontwerp:

2010


Aar db eivl inde r

Aa rdb eiv lin de r

devli nder

15 WONINGEN DE TERRASSEN 3e FASE, NIJKERK De ligging van de entreewoningen is bepalend geweest voor het ontwerp. Allereerst hebben we aansluiting gezocht bij de woningen die er al waren. Door gebruik te maken van dezelfde baksteen, dakpannen en bouwstijl hebben we rust en eenheid gecreĂŤerd. Daarbij had de opdrachtgever de wens om deze woningen, die bij het entreegebied van De Terrassen liggen, een chique uistraling te geven. Niet alleen van buiten, zeker ook van binnen. Om die reden zijn de woningen net even een slagje breder dan de meeste woningen in De Terrassen. De breedte wordt nog eens benadrukt door de horizontale elementen in de gevel. Dat is typisch voor de jarendertigstijl, net als alle woningen zijn ook de Entreewoningen beĂŻnvloed door de jaren dertig. Dat zie je terug in de grote dakoverstekken, een mooie donker roodbruine baksteen en een aantal verbijzonderingen aan de gevel, zoals bijvoorbeeld een erker en een luifel bij de voordeur. Opdrachtgever:

Vos & Teeuwissen b.v., Huizen Ontwerp:

2010


NIEUWBOUW WONINGEN, VOORTHUIZEN Aan de Nieuwe Kampstraat in Voorthuizen zal een kleinschalige herontwikkeling leiden tot 8 nieuwe seniorenwoningen. In deze begin jaren zeventig buurt kiezen we voor een luchtige en lichte uitstraling met 6 appartementen over twee bouwlagen en twee grondgebonden seniorenwoningen. Het bestaande groen aan de voorzijde maken we groter en de bestaande achtertuinen wat kleiner. De appartementen zijn zo ontworpen dat deze in de toekomst relatief eenvoudig om te bouwen zijn tot eengezinswoningen.

Opdrachtgever:

Woningstichting Barneveld Barneveld Ontwerp:

2012


NIEUWBOUW APPARTEMENTEN, MAARN De herontwikkeling van een verouderd bedrijventerrein in een woonwijk krijgt met dit plan een eerste aanzet. Een brand heeft twee jaar geleden een bedrijfspand volledig vernietigd. Nu herrijzen op deze plek twee kleinschalige gebouwen met elk 7 appartementen. Er is zorgvuldig rekening gehouden met de toekomstige ontwikkeling van de naastliggende terreinen en de direct omwonenden. Om goed aan te sluiten bij de naastliggende woningen hebben de gebouwen de uitstraling van een twee onder een kap woning met 2 bouwlagen en een kap.

Opdrachtgever:

Dhr. M. van de Veen, Nijkerk Ontwerp:

2013


NIEUWBOUW APPARTEMENTEN, NIJKERK Aan de rand van de binnenstad van Nijkerk komt op een markante plek een locatie vrij ten behoeve van woningbouw. Wij hebben een aantal geintereseerde kopers gemobiliseerd om hier zeer 10 luxe appartementen te ontwikkelen. Drie hoofdvolumes zijn onderling gekoppeld door transparante tussenleden waarin zich de verkeerszones bevinden. In een eigentijdse variant van de Frank Lloyd Wright stijl komen hier grote appartementen van ca 190 m2 met zeer ruime buitenruimtes. In de half verdiepte kelder zijn 2 parkeerplaatsen en een grote berging per appartement. Aan de zuidzijde bevindt zich een afgeschermde collectieve tuin.

Opdrachtgever:

v.o.f. Callenbachpoort Nijkerk Ontwerp:

2013


NIEUWBOUW WONINGEN MEINSSTRAAT, NIJKERK Op de locatie van de voormalige bibliotheek, tegen het centrum van Nijkerk aan, hebben wij een plan ontworpen voor 10 eengezinswoningen. De locatie vraagt om een kleinschalige invulling, verwand met de recent gebouwde woningen verderop in de straat. De verkaveling van de woningen begeleid de route naar deze nieuwe buurt. Extra aandacht heeft de hoekoplossing waarbij de bebouwing met 30-er jaren uitstraling de overgang openbaar/prive maakt. Doorgaande spekbanden, bijzonder metselwerk en ruime overstekken geven deze woningen een fraaie uitstraling.

Opdrachtgever:

Schipper en Bosch Amersfoort Ontwerp:

2013


APPARTEMENTEN KERCKEBOSCH, ZEIST Als “Heidevlinders� is dit ontwerp voor 14 appartementen geland op een schitterende locatie in de nieuw te ontwikkelen woonwijk in Kerckebosch te Zeist. De bestaande natuur is uitgangspunt geweest in het stedenbouwkundig plan voor deze wijk. De appartementen liggen aan een groot open heidelandschap en tegen een bosrand aan. De vrije vorm van de zeer ruime balkons benadrukt de natuurlijke vormen van het landschap. De horizontale belijning van de balkons is een fraai contrast met de verticale beplanting van de rondom aanwezige naaldbomen die zoveel mogelijk gespaard blijven. Het parkeren zal op het achterterrein plaatsvinden onder carports met groene daken, die een natuurlijke afscheiding vormen voor de huidige bebouwing aan de achterzijde.

Opdrachtgever:

NCB Projectrealisatie Harderwijk Ontwerp:

2013


WONINGBOUW DWARSAKKER, ZWARTEBROEK Uitgangspunt voor deze eerste uitbreiding van Zwartebroek in 10 jaar is de directe zeer landelijke omgeving. De lange rechte lijnen in het aansluitende landschap, ontstaan door het turfsteken, lopen door in de nieuwe verkaveling. Elementen van de bestaande bebouwing, zoals de ruime overstekken, het zwarte hout van de schuren en het lichte metselwerk van de boerderijen zijn meegenomen in het ontwerp voor de 16 eengezinswoningen en 5 appartementen. De eengezinswoningen hebben een heldere opzet, twee lagen en een kap, waarbij de vele opties een gevarieerd gevelbeeld opleveren. De appartementen zijn voorzien van 3 dwarskappen en heeft een eigentijdse uitstraling met een knipoog naar het verleden. Hierin bevinden zich vijf appartementen met grote buitenruimtes met prachtig zicht over de velden. Opdrachtgever:

Laseur Projectontwikkeling BV Hoevelaken Ontwerp:

2013


VAN BOKHORST ARCHITECTEN BNA Westkadijk 10 ■ Postbus 118 ■ 3860 AC Nijkerk T 033 - 246 11 80 ■ F 033 - 245 08 80 E info@vanbokhorstarchitecten.nl I www.vanbokhorstarchitecten.nl

Portfolio seriematig 140117  
Portfolio seriematig 140117  
Advertisement