Page 1

Maart 2014

en stemm

Magazine over Goes Stemwijzer | Lees alles over #goeskiest

Jaargang 45 | Nummer 1 | www.goes.nl


2

Samenspel

Inhoud Artikelen

8 Hoe zou je zĂŠlf reageren... 10 Het college blikt terug 22 Grip? Bijlage in het hart

Stemwijzer Rubrieken

5 Goese uitblinker 28 Goes en ik

oud

En verder

Werk in uitvoering / Bijzondere buitenexposities / Ride for the Roses / Nieuwe gemeentesecretaris / Toekomstdroom van Kattendijke / En nog veel meer!

100%


3

Om te beginnen

Goes kiest

Variatie Het Latijns-Amerikajaar is voorbij en toch weer een special in deze Samenspel. Nee, geen nieuw themajaar of eigenlijk toch wel. Want bij de verkiezingen in 2014 gaat het ook om thema’s. U leest wat de politieke partijen u kunnen bieden. En wanneer u Samenspel altijd leest bent u meer dan belangstellend in de gemeente. In dat geval is het ook interessant om te zien wat de politiek wil. Er is werk van gemaakt. Oplossen van sociale problemen, de veiligheid, verkeer of het onderwijs. Er zijn verschillende smaken. Ga in ieder geval stemmen, zeker wanneer u dat voor de eerste keer mag. En dat kan in 2014 twee keer. 19 maart a.s. voor de gemeenteraad en 22 mei a.s. voor Europa. Ook aandacht voor andere zaken. De nieuwe gemeentesecretaris Hans Schild, stelt zich voor en u kunt lezen wat een secretaris doet, mocht u zich dat afvragen. Totaal iets anders is: ‘Dehumanization.’ Een ingewikkeld begrip, maar in dit geval de naam van een Goese band, die vanwege een platencontract (dat dit woord nog bestaat) in de rubriek Goese uitblinker is opgenomen. Ook nog nieuws over de Sportweek en een duurzaamheidsplan voor ’s Heer Hendrikskinderen.

René Verhulst BURGEMEESTER VAN GOES

Veel variatie in deze Samenspel, u kunt kiezen wat u aanspreekt. Net als bij het stemmen op een politieke partij. Veel leesplezier. René Verhulst Burgemeester van Goes

We staan aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen: een spannende tijd voor de lokale politici, maar ook voor u. U kunt meebeslissen over het beleid van de komende vier jaar. Gaat u voor meer groen, meer bedrijvigheid of een ander speerpunt? Er is altijd een partij die bij u past. Wij vinden het belangrijk dat heel de gemeente stemt, ook de jeugd. Verspreid door deze Samenspel vertellen jongeren waarom ze wel of niet naar het stembureau gaan. In het hart van deze editie vindt u de Stemwijzer, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken. De redactie van Samenspel hoopt u in het stembureau te zien! Laat uw stem horen! #goeskiest

Openingstijden afdeling Publiekszaken Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 12.30 uur Donderdagavond: 17.00 - 20.00 uur Zaterdagmorgen: 10.00 - 12.00 uur Op maandag- t/m donderdagmiddag kunt u alleen na afspraak (telefonisch of via website) geholpen worden. Op vrijdagmiddag zijn alle gemeentelijke diensten gesloten. Gemeenteraad De vergaderingen van de gemeenteraad zijn openbaar en worden aangekondigd op de voorlichtingspagina in de Bevelandse Bode en op www.goes.nl. Bij de receptie in het Stadskantoor zijn de vergaderstukken in te zien. De raadsvergaderingen zijn live te volgen via goes.raadsinformatie.nl.

Stadskantoor M.A. de Ruijterlaan 2 4461 GE Goes

Postadres Postbus 2118 4460 MC Goes

T 14 0113 (bij calamiteiten buiten kantooruren: 06-5329 8141)

Colofon

Samenspel is een uitgave van de gemeente Goes (afdeling Communicatie) en wordt viermaal per jaar huis-aan-huis in de gemeente verspreid. Samenspel biedt zo juist mogelijke informatie; er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Overname van teksten en foto’s is alleen toegestaan na overleg met de eindredactie en met bronvermelding. REDACTIE Joke Boel, Rutger Fokke, Heidi de Jager, Guusta van Loo (hoofdredactie), Matthanja Schipper, Marjan van de Vreugde, Yolanda Pronk, Yvonne van der Weele en Arend van der Wel. CONTACT REDACTIE (0113) 249 878, samenspel@goes.nl. VORMGEVING Nilsson communicatiekunstenaars. FOTOGRAFIE Carla Bosscha (pagina 8), CBK Zeeland/Kathrin Ginsberg (pagina 9), Hans Colijn (pagina 25,26), Marcelle Davidse (pagina 10-13, 24), Edith van Eijk (cover, 4, 21) J-Vision Photography (pagina 27), Gijs Kamphuis (pagina 5), Jeroen Moerdijk (pagina 28), Erik Schwartz (pagina 22). OPLAGE 18.000 ex.

E stadskantoor@goes.nl I www.goes.nl


4

Samenspel

Trouwen op locatie U kunt nu zelf een locatie aandragen waar u wilt trouwen. Ieder gebouw komt in principe in aanmerking. Hierop zijn een paar uitzonderingen: het is niet mogelijk om te trouwen in een woonhuis en niet in een gebouw met de functie kerkgebouw. Het gebouw moet voldoen aan de voorwaarden op de website. Let er wel op dat een aanvraag minimaal drie maanden voor de trouwdatum moet worden ingediend en dat er kosten aan zijn verbonden. Naast het Stadhuis en het Stadskantoor zijn zes extra vaste locaties aangewezen waar getrouwd kan worden: Het wandelkerkgedeelte van de Grote of Maria Magdalenakerk, de Zeeuwse tweemastklipper Avontuur, de Goederenloods, het Arendsslot in ’s Heer Arendskerke, de oude raadszaal in Wolphaartsdijk en het binnenplein van het Ambachtscentrum in Goes. Wilt u trouwen op een zelf uitgekozen locatie? Kijk voor meer informatie op www.goes.nl/huwelijk.

Nieuwe bushokjes Binnenkort vervangt, vernieuwt of verwijdert CBSoutdoor in de gemeente Goes de abri’s (bushokjes) bij de bushaltes. De abri’s die blijven staan krijgen energiezuinige verlichting. Op tien plaatsen waar maar weinig mensen instappen verdwijnt de abri. We begrijpen dat dit voor enkele reizigers vervelend is, maar helaas is er niet voldoende geld om bij iedere bushalte een abri te plaatsen.

Tegelijkertijd of later dit jaar wordt de bestrating bij de abri’s aangepast. U kunt dus binnenkort werkzaamheden verwachten rondom de bushaltes. Heeft u vragen over dit project, dan kunt u terecht bij verkeerskundige Joep Stortelder, tel. (0113) 249 771.


5

De Goese uitblinker Naam: Slam Death Metal band Dehumanization Bestaande uit: zanger Loek van der Drift (20), gitarist Mike Hoogesteger (20), gitarist Stijn Gertzen (21), bassist Mike Boogaard (20) en drummer Huub Catshoek (17). Zijn uitblinkers omdat… ze een internationaal platencontract hebben binnengesleept bij het Duitse label Morbid Generation Records. In maart komt hun eerste album uit.

Wie zijn jullie? ‘Wij zijn de Goese band Dehumanization. We zijn sinds 2009 bij elkaar, maar met de komst van onze nieuwe drummer in 2013 zijn we erg vooruit gegaan. We hebben nu een eigen identiteit: we spelen alleen nog in het subgenre Slam Death Metal. Dit is een heel ritmisch genre waarbij de melodie ver te zoeken is, het is vooral bruut, krachtig en energiek. Via Facebook hadden we onze demo’s gepromoot en mensen vonden het allemaal hartstikke vet en we kregen veel likes. Toen kregen we ineens een bericht van het platenlabel dat ze ons een contract aan wilden bieden, dat was schrikken! Bands die voor ons een voorbeeld zijn staan bij hen onder contract.’ Wat doen jullie voor Goes? ‘Toen in november bekend werd dat we het platencontract hadden gekregen, mochten we meteen als headliner optreden in ’t Beest. We hopen dat we door ons platencontract het subgenre in Goes meer bekendheid kunnen geven. In Zeeland leeft het nog niet heel erg, we hopen daar verandering in te brengen.’ Wat zijn jullie ambities? ‘In maart komt ons full length album uit, natuurlijk vieren we dan een feestje in Goes. Het is even afwachten wat de reacties zijn. Als het positief wordt ontvangen, mogen we optreden op festivals en concerten in het buitenland. Het genre is namelijk heel populair in Duitsland, maar ook in Zuid-Amerika en Zuid-Oost Azië. Het zou ontzettend gaaf zijn om daar te mogen spelen. Onze binnenlandse ambitie is om op te treden op Houten Deathfest en Neurotic Deathfest in Tilburg.’


6

Samenspel

Aangepaste verkeersroute Wolphaartsdijk

Het onderhoud en de herinrichting aan de belangrijkste verkeersroute van Wolphaartsdijk, de Oude Kade – Frederikstraat – Lepelstraat – Molendijk is afgerond. De omleidingen zorgden lange tijd voor overlast, maar het dorp is nu weer van alle kanten bereikbaar. Het ontwerp voor de herinrichting is tot stand gekomen met inbreng van bewoners. Het meest opvallende is de vervanging van de klinkers door asfalt. Passerende auto’s leveren hierdoor minder lawaai op. Daarnaast zijn er op de kruisingen verhoogde plateaus aangebracht en heeft het asfalt de kleur van de stoep. Ook de voorrangssituatie is gewijzigd, waardoor verkeer van rechts nu voorrang heeft. Dit helpt om de snelheid van het verkeer te matigen. Op verzoek van de dorpsvereniging werd langs de Frederikstraat een strook met parkeerplaatsen aangelegd. Om niet dubbel te hoeven graven, zijn voor de start van de werkzaamheden kabels en leidingen vervangen. Doordat de Molendijk en de Lepelstraat onderdeel uitmaken van de historische structuur van Wolphaartsdijk staan de woningen dicht op de straat. Er was weinig ruimte om alle infrastructuur in te passen, maar het is toch gelukt. Nu zijn alle woningen ook voor voetgangers beter bereikbaar. De nieuwe gele klinkers sluiten bovendien goed aan op het beeld van de straat.

Van buurt naar buurt De buurtbus van Connexxion rijdt van kleinere naar grotere plaatsen, volgens een vaste dienstregeling en een vaste route. Buurtbussen zijn meestal kleinere bussen, die worden gereden door vrijwilligers. Vaak zijn dit mensen uit de buurt waardoor ze u veel kunnen vertellen over de route en de omgeving. In de gemeente Goes is Connexxion per 24 februari gestart met buurtbus lijn 182. Dit is de lijn tussen Wolphaartsdijk, Wilhelminadorp en Kattendijke. De vertrektijden zijn ongewijzigd, kijk voor de actuele tijden op www.9292ov.nl.


7

Jong & Stemmen Wie: Adriaan Babaev Leeftijd: 18 Woonplaats: Goes Waar kennen we je van: jeugdcentrum Goese Polder Ga je stemmen op 19 maart? ‘Nee, ik denk het niet.’ Waarom niet? ‘Ik twijfel of het nut heeft, ik denk dat er niks gaat veranderen. Landelijk stem ik wel, ik heb het gevoel dat de landelijke verkiezingen er meer toe doen. De gemeente hoeft niet alles voor mij te regelen, feestjes enzovoorts regelen we toch zelf wel.’ Hoe bereid je je voor? ‘Voor de landelijke verkiezingen kijk ik op internet.’

Betonnen zonnen in de Wilhelminapolder

Wat wil je de nieuwe gemeenteraad graag meegeven? ‘Het jeugdcentrum moet blijven, ik ben graag creatief bezig in de studio met mijn muziek. Het is heel fijn dat we hier terecht kunnen.’ Laat je stem horen! #goeskiest

Ze zijn u vast niet ontgaan: de grote grijswitte sculpturen van verschillende grootte, verspreid in het strakke landschap van de Wilhelminapolder boven Goes. De negen objecten vormen met elkaar het landschapskunstwerk ‘Like suns setting three meter above true level’ van de Keulse kunstenaar Michael Beutler. De hoogste sculptuur is tien meter en de laagste meet een meter. Staand bij een van de negen grijswitte sculpturen is vanaf die plek minstens één ander beeld waar te nemen. Het is de bedoeling van de kunstenaar om de toeschouwer bewust te maken van het landschap en de hoogteverschillen. Uitgaand van de middenlijn van de sculpturen kan de wandelaar en fietser een eigen ‘hoogtespel’ spelen. Het kunstwerk is eigendom van de Koninklijke Maatschap de Wilhelminapolder, die samen met het Centrum voor Beeldende Kunsten Zeeland het initiatief tot deze ‘land art’ nam en voor de financiering zorgde.

>>

Over deze unieke landschapskunst binnen de grenzen van onze gemeente kunt u meer lezen op www.cbkzeeland.nl en www.kmwp.nl. Adriaan in de studio van het jeugdcentrum


8

Samenspel

Homo-ambassadeur Zeeland over discriminatie

‘Hoe zou je zélf reageren…’ Momenteel wordt in Zeeland extra aandacht besteed aan de sociale acceptatie, weerbaarheid en veiligheid van jongeren die lesbisch, homoseksueel, biseksueel of transgender (LHBT) zijn. Samenspel praatte met Mart Roumen, de homoambassadeur van het Anti Discriminatie Bureau Zeeland. Mart Roumen (23) groeide op in ’s-Heer Arendskerke en woont nu in Amsterdam (Diemen). Na het vwo aan het Goese Lyceum trok hij naar Amsterdam voor een hbo-opleiding op het gebied van sportmanagement. Nu werkt hij als sportcoördinator bij de Amsterdamse welzijnsorganisatie Dynamo. In oktober vorig jaar schreef hij voor de PZC een interviewserie over jonge Zeeuwse homoseksuelen. Wat vindt Mart van het ‘homoklimaat’ in Goes? ‘Er is veel meer openheid en acceptatie dan vroeger,’ vindt Mart. ‘Dat mensen een ‘andere’ seksuele geaardheid hebben, wordt overal langzamerhand gemeengoed. Het is in het sociale leven in Zeeland niet echt een issue, naar mijn mening. Maar op persoonlijk vlak is er nog heel wat te winnen, dat bleek ook wel uit de verhalen in de PZC.’

‘Ik wil niet bekend staan om mijn seksualiteit, noem me dan dat meisje met dreads’ Maartje

Deze foto van LHBT’er Maartje is afkomstig uit de reizende tentoonstelling ‘Wij zijn er’, die vanaf 13 maart voor het eerst te bewonderen is in het Stadskantoor. ‘Wij zijn er’ laat portretten in woord en beeld van Zeeuwse LHBT’ers zien. De expositie komt voort uit een samenwerking tussen schrijver Mart Roumen, fotograaf Carla Bosscha en vormgeefster Kris van de Werve. Meer informatie over ‘Wij zijn er’ vindt u op www.adbzeeland/lhbt/lhbt-nieuws.nl


9

Sinds december vorig jaar is Kunstuitleen De Bevelanden weer te vinden in het imposante pand Westwal 45. Hier staan zo’n driehonderd schilderijen van eigentijdse kunstenaars die bezoekers kunnen bekijken en die leden kunnen ‘lenen’. Ruim twee jaar was de Kunstuitleen gehuisvest boven het museum aan de Singelstraat. Het bestuur en de vijftien vrijwilligers van de Kunstuitleen zijn blij met de terugkeer. Bestuurslid Jan Wieringa: ‘Op deze plek komen mensen gemakkelijker binnen en dat merken we gelijk al: we hebben veel aanloop. Deze ruimte biedt veel mogelijkheden, bijvoorbeeld door onze samenwerking met Galerie van den Berge, ook in het pand Westwal 45. Met onze buurman theater De Mythe vormen we hier echt het culturele hart van Goes!’ Pal naast de eigen ruimte van de Kunstuitleen is een flinke zaal, waar de galerie en de Kunstuitleen samen gebruik van kunnen maken voor exposities, cursussen en andere bijeenkomsten. Wieringa: ‘Dit is een wens van de gemeente waar we graag aan mee werken. Zo ontstaat er meer reuring en wordt het aantrekkelijker om vrijblijvend binnen te lopen, schilderijen te bekijken en in onze artshop rond te kijken.’ In Zeeland is behalve in Goes, ook in Vlissingen en Terneuzen een Kunstuitleen. De vestiging Goes is de enige die volledig draait op vrijwilligers. Het kunstaanbod wordt geregeld ververst. Voor informatie over tarieven, openingstijden en activiteiten: www.kunstingoes.nl.

Verplaatsen in een ander Omdat er nog heel wat te winnen is, is Mart sinds mei vorig jaar homo-ambassadeur voor Zeeland. Wat houdt dat in? Mart: ‘Vooral op allerlei simpele manieren aantonen dat homoseksualiteit iets doodnormaals is en zo de acceptatie en de tolerantie te laten toenemen. De serie in de PZC is daar een voorbeeld van en ook Omroep Zeeland besteedt geregeld aandacht aan dit onderwerp. Dat helpt allemaal om een open en tolerante sfeer te krijgen. Ik heb geen grootse strategie of marketingaanpak: ik geloof in persoonlijke contacten en initiatieven van kleine ondernemers en particulieren. Een gesprekspartner probeer ik zich te laten verplaatsen in een ander, of het nu gaat om mensen met een

andere huidskleur of om homo’s. Hoe zou je zélf reageren als je zou worstelen met homoseksualiteit? Zou je zelf ‘zomaar’ uit de kast durven komen? Als je jezelf die vragen stelt, ervaar je vanzelf hoe homo-tolerant jouw persoonlijke omgeving is.’ Oproep Het begon als een ideetje tijdens een gesprek op een symposium, maar het houdt Mart wel bezig: een prijs uitloven aan de Zeeuwse sportvereniging die zich het meest maatschappelijk betrokken toont. Het zou een mooie kapstok zijn om een discussie over homoseksualiteit in de sport aan op te hangen. Een ander idee is een open

>>

Kunstuitleen weer terug aan de Westwal

Jan Wieringa in de Kunstuitleen, Westwal 45.

ontmoetingsplek in uitgaanscentra: ‘Niet geïsoleerd, met enge inschrijflijsten of gesloten ramen, maar juist open en toegankelijk. Als zoiets structuur krijgt, went het vanzelf en wordt het gewoon, en dat is het tenslotte ook.’ Maar de homoambassadeur staat voor allerlei nieuwe ideeën open. Hij doet een oproep: ‘Als inwoners of organisaties in de gemeente Goes op dit vlak initiatieven willen nemen, neem dan vooral contact op met mij. Wie weet kan ik verbindingen maken, zodat die initiatieven kunnen groeien.’ Vragen of ideeën? Mail naar m.roumen@hotmail.com.


10

Met de verkiezingen voor de deur is het tijd om terug te blikken op de afgelopen vier jaar. In 2010 werd het collegeprogramma vastgesteld met als thema ‘Samen kiezen voor Goes’. Hebben burgemeester en wethouders deze woorden waargemaakt?

Samenspel


11

Het college blikt terug op de afgelopen periode

‘Het gaat goed met Goes’ Op een grijze dinsdagmorgen druppelen de collegeleden binnen in het Stadhuis op de Grote Markt. Voor de gelegenheid hebben zij allemaal een tafelgast meegenomen, die samen met hen terugkijkt op de afgelopen collegeperiode.

De gasten Nadat alle handen zijn geschud stellen de collegeleden hun gasten voor. Wethouder Loes Meeuwisse koos voor Tom de Koning, evenementencoördinator bij Stichting Goes Marketing: ‘Als voorzitter van de stichting werk ik samen met Tom aan allerlei mooie zaken en evenementen.’ Wethouder Jan de Pooter neemt Sharon Braam mee, medewerker bij De Mythe: ‘Er is een roerige periode geweest bij De Mythe, maar inmiddels loopt alles heel erg goed. Ik hoor graag van Sharon of zij die mening deelt.’ Wethouder Jo-Annes de Bat heeft Adil Fertoute bij zich, welzijnswerker bij het SMWO en voetbaltrainer en docent bij de KNVB: ‘Naast onze gezamenlijke hobby voetbal hebben we ook op werkterrein veel met elkaar te maken. Adil wil graag dichtbij de mensen blijven, dat wil ik ook.’ Burgemeester René Verhulst koos gepensioneerd inwoner van Goes, vrijwilliger bij Tafeltje Dekje en lid van de bewonersgroep AZC, Rinus Blomaard: ‘Ik heb iemand meegenomen die staat voor de Goese burgers. Zonder Rinus te beledigen: een gewone Goesenaar.’ Verwachtingen Voor alle drie de wethouders was het de eerste keer dat zij deze functie vervulden. Verwachtingen waren er niet, aldus Jo-Annes: ‘Je stapt er blanco in. Maar stel dat ik verwachtingen had: dan zijn ze ruimschoots

overtroffen. Ik zie de afgelopen jaren als één hoogtepunt.’ Jan en Loes geven aan dat het college heeft ingezet op transparant en concreet communiceren met inwoners door ondermeer het wethoudersspreekuur in te voeren. Ook voor René, die een jaar later instapte, was het voor het eerst dat hij de functie van burgemeester bekleedde. In veel gemeenten is het college geen team en dat is vervelend en slecht voor besluitvorming, weet René: ‘Ondanks dat wij allemaal hele verschillende mensen zijn, waren we snel een team. Dat is wel zo prettig.’ Resultaten Het college kijkt tevreden terug op de afgelopen periode. In 2010 startten ze met een bezuiniging van acht miljoen. Loes: ‘Bij de start hebben we direct afgesproken hoe we de bezuiniging gingen realiseren en waar we in wilden blijven investeren. Dit zorgde voor een grote voorsprong en deze daadkracht hebben we vastgehouden. Door compromissen te sluiten hebben we veel bereikt.’ Open sfeer Zowel naar de gemeenteraad als naar de inwoners heeft dit college als doel om open te communiceren. In 2012 interviewde de betrokken inwoner @Goesje ook al eens het college voor Samenspel. Toen zei het college: ‘Afgesproken is om ons open te stellen. Besluitvorming moet gedragen worden door de


12

Samenspel

‘We hebben ingezet op veel contact met de inwoners. We wilden open en transparant zijn, maar ook stabiliteit bieden. Ik denk dat dit is gelukt.’ bewoners.’ Volgens Jan zijn ze deze afspraken nagekomen: ‘We hebben ingezet op veel contact met de inwoners. We wilden open en transparant zijn, maar ook stabiliteit bieden. Ik denk dat dit is gelukt.’ Rinus is het met Jan eens: ‘Als lid van de bewonersgroep rondom het Asielzoekerscentrum merk ik dat we altijd veel informatie krijgen, ook als het nieuws niet positief is. Verder hoor je weinig roddels over de collegeleden: een teken dat er weinig gedoe is onderling.’ De Goese mening Het college is tevreden, maar wat vinden de gasten? Adil heeft direct een antwoord klaar: ‘Ik ben vaak op de sportvelden en daar hoor ik veel positieve geluiden over het beleid. Landelijk wordt er veel bezuinigd op de sport, maar in Goes niet. Dit college kijkt verder en door samen te werken wordt nu met hetzelfde

geld dubbel werk verzet.’ Het lijkt wel alsof Jo-Annes en Adil het gesprek al even hebben voorbesproken, lachend vraagt hij dan ook aan Jo-Annes: ‘Ben ik nog iets vergeten van ons lijstje?’ Ook Sharon is positief over de afgelopen periode: ‘De overname van De Mythe is erg prettig gegaan, mede dankzij de gemeente. Ik werk er nu tien jaar en merk dat de sfeer de afgelopen tijd ten goede is veranderd.’ Tom is vooral blij met de nieuwe aansluiting op de A58: ‘Eén van onze doelstellingen is om meer bewoners en bedrijven naar Goes te halen, de nieuwe aansluiting is daarvoor een hele gunstige ontwikkeling.’ Hoogtepunten Het college is tevreden over wat het heeft bereikt. De successen zitten voornamelijk in het contact met de burgers. Door ‘er gewoon te zijn’ hebben de collegeleden veel bereikt, zo vindt ook Tom: ‘Je hoort van iedereen dat het college zo zichtbaar is: op straat, bij evenementen, maar ook op twitter en via de weblogs. Mensen vinden het mooi dat dit college zo dichtbij de burgers staat.’ Dit contact vond Jo-Annes vooral fijn bij het Schenge, Loes noemt de bewonersavonden


13

en Jan het reïntegratiebeleid. René wijst op het koningsbezoek: ‘Dat hebben we toch maar met zijn allen voor elkaar gekregen voor een appel en een ei. Het was ontzettend goed georganiseerd en veel mensen konden er bij zijn.’ Tegenvallers Een collegeperiode kent naast successen ook tegenvallers. Een absoluut dieptepunt voor Jan waren de branden in het Nijverheidscentrum en de Betho. ‘Vooral de brand bij De Betho vond ik heel heftig. Ik herinner me nog goed dat ik in de kerk kwam waar alle medewerkers werden opgevangen, de emotie was zo voelbaar. Ineens waren zeshonderd mensen niet alleen hun werk, maar ook hun dagbesteding kwijt. Dat vond ik echt een zwarte bladzijde die we inmiddels gelukkig hebben omgeslagen.’ Ook Jo-Annes vond het indrukwekkend om zoveel leed te zien, hij was aanwezig bij de brand in de Magdalenastraat: ‘Ik kwam aan en ik zag allemaal mensen huilend op de markt staan. Zoveel emotie raakt je echt.’ Het overlijden van fotograaf Willem Mieras greep René erg aan: ‘Willem heeft zoveel voor Goes gedaan. Vlak voor zijn overlijden hebben we de expositie van zijn foto’s uit Argentinië in allerijl nog geopend op de Veste, zodat hij er nog bij kon zijn. Dit vond ik heel emotioneel.’ Voor Loes is ook menselijk leed hetgeen wat haar het meest is bij gebleven: ‘Er zijn veel bedrijven failliet gegaan, dat is voor alle betrokkenen een enorme tragedie. We proberen in algemene zin de economie te bevorderen, maar we kunnen niet voorkomen dat er bedrijven failliet gaan.’ Saamhorigheid ‘Samen’ is een woord dat de collegeleden veelvuldig gebruiken. Ze genieten van de energie die ontstaat doordat mensen samenkomen. Jan

‘Intern wordt er uiteraard gediscussieerd, maar dat hoeft niet in de krant. Stabiliteit vinden we belangrijk.’ noemt het tienjarig jubileum van De Mythe als voorbeeld: ‘Op deze feestdag was De Mythe bomvol, veel amateurverenigingen lieten zien wat ze konden. Het is fantastisch dat De Mythe hun die kans geeft.’ Ook de saamhorigheid bij het themajaar is kenmerkend voor Goes, aldus Loes: ‘De saamhorigheid was gewoon voelbaar. Er werd zo intensief samengewerkt en de organisatie was erg goed, zo zie je maar waar je met elkaar toe in staat bent.’ Eén en ondeelbaar In het interview met @Goesje gaf het college aan ‘één en ondeelbaar’ te zijn. Is dat nu, twee jaar later, nog steeds het geval? Volgens de leden van het college wel. Jo-Annes: ‘Intern wordt er uiteraard gediscussieerd, maar dat hoeft niet in de krant. Stabiliteit vinden we belangrijk.’ De gasten beamen dat de inwoners van Goes best tevreden zijn over dit college. Adil: ‘De positieve sfeer die in het Stadskantoor hangt zie je terug bij de bewoners. Mensen hebben het gevoel dat ze gehoord worden en gaan daardoor zelf ook aan het werk.’ Inwoner Rinus is van mening dat dit college het algemeen belang boven de persoonlijke belangen stelt: ‘Dit college komt behoorlijk ideaal over en volgens mij klopt dat beeld ook. Het feit dat dit college niet dagelijks in de krant staat vind ik positief. Ja, het gaat goed met Goes.´


14

Samenspel

Ride for the Roses Heeft u zich al ingeschreven? In de vorige Samenspel hebben we ‘m al groots aangekondigd, de Ride for the Roses! Op zondag 7 september is deze toertocht voor de tweede keer in het Zeeuwse. En de start is in Goes! Op www.ridefortheroses.nl kunt u zich inschrijven voor de 25, 50 of 100 kilometer. Ride before the Roses Goed nieuws: de 100 kilometer-tocht van de Ride before the Roses, op zaterdag 14 juni, is helemaal uitverkocht. 1500 fietsers vertrekken die ochtend vanaf de Grote Markt voor de langste ronde van deze dag. Voor de 40 kilometer zijn nog voldoende plekken vrij, inschrijven kan via www.ridebeforetheroses.nl.

Jong & Stemmen Wie: Zayd Altamimy Leeftijd: 19 Woonplaats: Goes Waar kennen we je van: jeugdcentrum Goese Polder Ga je stemmen op 19 maart? ‘Ja, zeker weten.’ Waarom vind je dat belangrijk? ‘Ik kan meebeslissen over mensenrechten en over mijn eigen recht. Ik kom uit Irak en daar heeft het geen nut om te stemmen, het is toch een dictatuur. Hier weet je natuurlijk niet of degene waarop je stemt wint, maar je kunt zeker iets veranderen.’ Hoe bereid je je voor? ‘Op school hebben we uitleg gekregen van iemand uit de Tweede Kamer en ik zoek op internet.’ Wat wil je de nieuwe gemeenteraad graag meegeven? ‘De gemeente moet strenger controleren op de nieuwe 18+ maatregel voor alcohol en tabak. Nu drinken en roken veel jongeren nog steeds, terwijl het heel slecht en zelfs gevaarlijk is.’ Laat je stem horen! #goeskiest

Plus! Naast de twee wielerevenementen worden in Zeeland ook nog eens tal van andere activiteiten georganiseerd waarvan de opbrengst opgeteld wordt bij de opbrengst van de Ride. Cupcakes bakken bijvoorbeeld of sponsorlopen, allemaal op eigen initiatief. Heeft u met uw sportclub, de straat waarin u woont of uw muziekvereniging ook zo’n plan? Geef dat dan door aan de lokale organisatie via info@ridefortheroseszeeland.nl.


Maart 2014

Stemwijzer #goeskiest

Gemeenteraadsverkiezingen 19 maart 2014

Jaargang 45 | Nummer 1 | www.goes.nl


2

Stemwijzer 2014

Inhoud Artikelen

3 4 5 6 7 7 7 24 28

Waar kunt u stemmen Goes’ bestuur – laat uw stem gelden! Stempas kwijt? Voorkeursstemmen en onderhandelingen Stemmen is een recht, ook voor niet-Nederlanders Verkiezingsbijeenkomst Volg de uitslag in het Verkiezingscafé Stellingen Het rode potlood oud

Deelnemende partijen

8 10 12 14

CDA PVDA VVD SGP/ChristenUnie

16 18 20 22

D66 SP GroenLinks PVG


3

Waar kunt u stemmen

Omdat u met een stempas overal binnen de gemeente mag stemmen vindt u hieronder een overzicht van de locaties waar een stembureau is gevestigd. De stemlokalen met * zijn voorzien van een automatische schuifdeur. Bij de stemlokalen met de letters GPA is binnen 50 meter van de ingang van de locatie tenminste één Gehandicapten Parkeerplaats Algemeen aanwezig.

Faciliteiten

Locatie

GPA *

Zorgcentrum Gasthuis, Kievitlaan 64, Goes Seniorensociëteit De Legerdiek, Westwal 8, Goes

GPA *

Zorgcentrum Ter Valcke, Louise de Colignylaan 2, Goes Basisschool De Wingerd, Hilleweg 3, Goes

GPA *

Serviceflat De Horst, De Horst 48, Goes

*

Zorgcentrum Randhof, ’s-Heer Elsdorpweg 18, Goes

GPA *

Stadskantoor, M.A. de Ruijterlaan 2, Goes Wijkcentrum de Westkant, Evertsenstraat 15, Goes

GPA *

Wooncentrum Erasmuspark, Troelstralaan 162, Goes Kantine Openbare Ruimte, Troelstralaan 1, Goes

GPA

Wijkcentrum de Spinne, Joseph Lunslaan 7, Goes

GPA

Wijkcentrum de Pit, Appelstraat 2a, Goes

GPA *

Zorgcentrum Ter Weel, Joannaplantsoen 1, Goes

GPA *

Serviceflat de Schakel, ’s-Gravenpolderseweg 9, Goes Brede school de Symfonie, Elvis Presleylaan 103, Goes

GPA *

Emergis, Oostmolenweg 101, Kloetinge

GPA

Dorpshuis Amicitia, Schimmelpenninckstraat 14, Kloetinge Dorpshuis het Blokhuis, Deltastraat 2, Kattendijke

Laat uw stem horen! #goeskiest

GPA

Dorpshuis het Wilhelminahuis, ingang Meestoofweg, Wilhelminadorp

GPA *

Zorgcentrum Poelwijck, Boogstraat 48, ’s-Heer Arendskerke Dorpshuis de Griffioen, ingang Burgemeester C. Koertstraat, Wolphaartsdijk Dorpshuis Heer Hendrikhuis, Te Werfstraat 18, ’s-Heer Hendrikskinderen


4

Stemwijzer 2014

Over raadsleden, wethouders en de burgemeester

Goes’ bestuur – laat uw stem gelden! De naam van de burgemeester weten inwoners meestal wel, maar hoe zit het met de wethouders: wie zitten er in het college van B&W? Dit geeft al stof tot nadenken. Helemaal lastig wordt het met de gemeenteraad. Wat is hun rol binnen de gemeente, wie zitten er in en hoe liggen de onderlinge verhoudingen? We leggen het uit. De gemeenteraad is een gekozen orgaan. Inwoners van een gemeente kiezen bij de gemeenteraadsverkiezingen voor bepaalde personen van een partij. De uitslag van gemeenteraadsverkiezingen bepaalt welke personen van diverse partijen zitting nemen in de gemeenteraad. Plannen die bedacht worden door het college van B&W worden eerst voorgelegd aan de raad. Deze neemt vervolgens de beslissing of iets wel of niet doorgaat. Hiermee is de gemeenteraad het hoogste beslissingsorgaan binnen de gemeente. Uw stem telt dus mee! Vergaderingen Drie donderdagavonden in de maand komen de gemeenteraadsleden bij elkaar in het Stadskantoor. Er zijn verschillende vormen van vergaderen. De ene keer is er een debatraad (vergadering met discussie), dan weer een commissievergadering (vergadering waar specialisten zich laten informeren over bepaalde onderwerpen). Tijdens de commissievergadering worden de agendapunten besproken in aparte vergaderruimten. Zo worden verschillende onderwerpen tegelijk behandeld en is niet altijd de voltallige raad bij elk onderwerp betrokken. Dit werkt wel zo efficiënt. Als er gestemd moet worden over een bepaald stuk, dan komt dat later terug op de agenda van de hamerraad (vergadering zonder discussie) of debatraad waarbij de raad volledig aanwezig is. De raad kan dan een plan goedkeuren, wijzigen of verwerpen. U als inwoner kunt aanwezig zijn op de publieke tribune tijdens deze openbare vergaderingen en beleven hoe gemeentepolitiek werkt. Van tevoren worden de vergaderdata bekend gemaakt via “Info Goes” in de Bevelandse Bode en vindt u de agendapunten op www.goes.nl. U kunt ook voorafgaand aan de debatraad inspreken over een agendapunt van die avond. Tijdens

de commissievergaderingen kunt u uw mening geven over een onderwerp en aan het begin van de debatraad bij het agendapunt “Spreekrecht voor burgers”. Gemeenteraad De gemeenteraad van Goes heeft 25 zetels, die verdeeld zijn over de partijen die tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen hun zetels hebben gehaald. De verdeling in Goes is als volgt: CDA VVD PVG SGP/CU D66 GroenLinks

Fracties Raadsleden van dezelfde partij vormen samen een fractie. Voorafgaand aan vergaderingen bespreken deze fracties de agendapunten en standpunten. Tijdens de raadsvergaderingen worden deze standpunten dan ingenomen en laat elke fractie horen hoe zij over de onderwerpen op de agenda denkt. Ook de vergaderingen van de fracties kunt u bijwonen. Iedere maand worden de data en plaats bekend gemaakt op de gemeentelijke website. Juist door de verschillen in standpunten tussen de fracties ontstaat een discussie en kunt u zien waar elke partij voor staat.

SP PvdA

Burgemeester Sinds 1 december 2010 is René Verhulst burgemeester van Goes. De burgemeester is voorzitter van de gemeenteraad en daarnaast voorzitter en lid van het college. Hij is niet gekozen, maar benoemd door de Kroon voor (telkens) een periode van zes jaar. De burgemeester is verantwoordelijk voor de handhaving van de openbare orde en veiligheid in de gemeente. Hij staat aan het hoofd van de plaatselijke politie en de brandweer. Samen met zijn collega’s van omringende gemeenten bestuurt hij de politieregio waar Goes onder valt. Bij afwezigheid van de burgemeester wordt hij vervangen door één van de wethouders: de loco-burgemeester.


5

Wethouders Wethouders worden gekozen uit partijen die de meeste leden in hun fractie hebben. Momenteel zijn er drie wethouders in Goes: Jan de Pooter (PvdA), Loes Meeuwisse (VVD) en Jo-Annes de Bat (CDA). Zij vormen, samen met de burgemeester, het college van B&W: het dagelijks bestuur van de gemeente. Het college doet voorstellen aan de raad en neemt besluiten over het dagelijkse reilen en zeilen in een gemeente. Ook in de collegevergaderingen van Goes wordt vaak uitgebreid gediscussieerd. Elke wethouder vertegenwoordigt immers een politieke partij en doet z’n best om de standpunten van die partij te verdedigen. Wethouders hoeven niet eerst in de gemeenteraad verkozen te worden: het kunnen mensen ‘van buitenaf’

Legitimeren verplicht U moet zich in het stembureau legitimeren. In de Kieswet is namelijk bepaald dat een kiezer alleen tot de stemming wordt toegelaten als de voorzitter van het stembureau de identiteit van de kiezer heeft vastgesteld aan de hand van een legitimatiebewijs. Dit document mag maximaal vijf jaar verlopen zijn op de dag van stemming. Heeft u de Nederlandse nationaliteit, dan kunt u zich legitimeren met paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of bromfietsrijbewijs (categorie AM). Heeft u de nationaliteit van een land van de Europese Unie of de Europese Economische Ruimte en heeft u zich permanent gevestigd in Nederland, dan kunt u zich legitimeren met uw paspoort, een ander buitenlands identiteitsbewijs of uw verblijfsdocument. Heeft u de nationaliteit van een land buiten de Europese Unie of de Europese Economische

Ruimte en heeft u zich permanent gevestigd in Nederland, dan kunt u zich legitimeren met een Nederlands vreemdelingendocument (verblijfsdocument). Beschikt u niet over een identiteitsbewijs, dan kan de identiteit ook worden vastgesteld aan de hand van een kopie van een proces-verbaal van vermissing in combinatie met een document op uw naam en voorzien van uw foto. Denk bijvoorbeeld aan een NS-abonnement of bibliotheekpas. Legitimeren bij stemmen via volmacht Voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezing geldt dat bij het stemmen bij volmacht (zowel schriftelijk als onderhands) de gemachtigde een legitimatiebewijs (of een kopie daarvan) van de volmachtgever moet tonen. Dit document mag op de dag van de stemming maximaal vijf jaar zijn verlopen.

zijn. Een wethouder maakt geen deel uit van de gemeenteraad. Daarom kan een wethouder ook niet meestemmen over zijn of haar eigen plannen en dat is wel zo democratisch. Elke wethouder is verantwoordelijk voor een pakket aan onderwerpen, de zogenaamde ‘portefeuilles’. Een portefeuille is bijvoorbeeld verkeer, financiën of jeugdzaken. Meer over de portefeuilles kunt u vinden op onze website.

Stempas kwijt? Iemand die de stempas kwijt is, kan tot en met dinsdag 18 maart om 12.00 uur telefonisch of persoonlijk aan de balie van het Stadskantoor een vervangende stempas aanvragen. Deze pas kan vervolgens worden afgehaald of wordt verzonden aan het adres waarnaar de oorspronkelijke stempas is gestuurd. Wanneer u op 17 of 18 maart een vervangende stempas aanvraagt, dan moet deze persoonlijk worden afgehaald, omdat wij geen garantie kunnen geven dat de vervangende pas u per post nog op tijd bereikt. Uiteraard kunt u ook per brief of per e-mail (stadskantoor@goes.nl) een vervangende stempas aanvragen; dat kunt u tot 14 maart doen. Wanneer u op 18 maart na 12.00 uur of op de verkiezingsdag 19 maart tot de ontdekking komt dat u uw stempas kwijt bent, kunt u helaas niet aan de verkiezingen deelnemen. Controleer dus tijdig of u uw stempas nog heeft!


6

Stemwijzer 2014

Na de gemeenteraadsverkiezingen

Voorkeursstemmen en onderhandelingen Wat gebeurt er nadat u op woensdag 19 maart heeft gestemd? Voordat er een nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd kan worden, moet er nog wel het een en ander gebeuren. Op de avond van 19 maart stijgt de spanning in het Stadskantoor. Daar wachten leden van de politieke partijen de verkiezingsuitslag af. Die kan wel even op zich laten wachten, want er moet ‘met de hand’ geteld worden. Als in de kleine uurtjes de voorlopige uitslag bekend wordt, is het bij de ene partij feest, terwijl de andere in mineur is, afhankelijk van het verkiezingsresultaat. Op dat moment is ongeveer duidelijk wie de 25 gekozen mensen zijn die in de gemeenteraad mogen plaatsnemen. Voorkeurstemmen en restzetels Wanneer een partij vijf raadsleden mag leveren op basis van het aantal stemmen dat de kiezers op deze lijst hebben uitgebracht, hoeven dit niet altijd de eerste vijf kandidaten op de kandidatenlijst te zijn. Er wordt namelijk ook gekeken hoeveel voorkeurstemmen elke kandidaat gekregen heeft. In een eerste ronde worden de vijf zetels uit dit voorbeeld verdeeld over de kandidaten die een aantal stemmen hebben gekregen dat groter is dan een kwart van de kiesdeler. De kiesdeler is het aantal geldig uitgebrachte stemmen, gedeeld door het aantal raadszetels. Bij 16.800 geldige stemmen is de kiesdeler 672 (16.800 gedeeld door 25, het aantal raadszetels). Een kandidaat die onderaan de lijst van zijn partij staat, maar wel 25% van de kiesdeler haalt of in dit geval 168 voorkeurstemmen heeft behaald, komt op deze manier toch in aanmerking voor een raadszetel. Blijven er na deze eerste ronde nog zetels over, dan worden die toegekend aan de overige kandidaten in de volgorde van de lijst. Elke partij houdt nog een aantal stemmen over. Als je die reststemmen van de acht partijen optelt, zijn die vaak nog goed voor

enkele zetels. Deze restzetels worden op een behoorlijk ingewikkelde manier verdeeld. Zo snel mogelijk na 19 maart wordt deze verdeling en berekening op de website van de gemeente uit de doeken gedaan. Onderhandelingen Welke partijen gaan deel uitmaken van het college van B&W en wie worden de wethouders? De collegevorming staat na de gemeenteraadsverkiezingen centraal. In die periode wordt volop onderhandeld. Soms doen alle partijen aan de onderhandelingen mee, soms zoeken partijen elkaar op en worden andere vanaf het begin buiten de onderhandelingen gehouden. Een belangrijk gesprekspunt bij de onderhandelingen is het vaststellen van een beleidsprogramma. Hierin staan doelstellingen en afspraken voor de komende vier jaar. Zo’n programma kan heel concrete voornemens bevatten. Bij het opstellen van dit collegeprogramma spelen de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen een belangrijke rol. Elke partij wil er natuurlijk zoveel mogelijk van de eigen verkiezingspunten in terugzien, bijvoorbeeld dat de gemeente meer geld gaat besteden aan het verbeteren van de verkeersveiligheid of juist aan het onderhoud van het gemeentelijk groen. Breed en smal Het resultaat van de onderhandelingen kan zijn dat er een college op ‘brede basis’ uit de bus komt. Dat is een college waarin zoveel mogelijk partijen uit de raad zijn vertegenwoordigd. Het komt ook vaak voor dat er een college op ‘smalle’ basis wordt gevormd. Dat is een college waarin slechts

enkele partijen vertegenwoordigd zijn, die dan ook de wethouders mogen leveren. Deze partijen moeten wel samen een meerderheid in de raad hebben. Wethoudersportefeuilles Als duidelijk is welke partijen in het college komen en wie de wethouders worden, rest nog een laatste vraag. Hoe worden de portefeuilles verdeeld? Wie gaat financiën ‘doen’? Wie krijgt welzijn en wie verkeer? Vaak is dat al bij de onderhandelingen over de wethoudersposten beslist. Sommige partijen hechten nu eenmaal aan een bepaalde portefeuille. De burgemeester kan een aantal taken krijgen naast de portefeuille openbare orde en veiligheid die hem wettelijk is toebedeeld. Als de portefeuilles zijn verdeeld, kan het echte werk beginnen: het besturen van de gemeente. Raadsleden die wethouder worden, moeten hun raadszetel opgeven. Een van de volgende kandidaten op de lijst van hun partij neemt dan die plaats in. Installatie van de raad De nieuwe gemeenteraad wordt op 27 maart geïnstalleerd. Het huidige college van burgemeester en wethouders blijft functioneren totdat er een nieuw college is. De verwachting is dat binnen vier tot zes weken na de verkiezingen een nieuw college is gevormd. Dit college biedt de raad een programma aan voor de komende vier jaar. Zeker als de samenstelling van de nieuwe raad en het nieuwe college fors is gewijzigd, zullen er dingen in Goes veranderen. Over die voornemens en over alles wat er samenhangt met de nieuwe raad en de nieuwe wethouders, leest u in de volgende nummers van Samenspel en op de website van de gemeente.


7

Stemmen is een recht, ook voor niet- Nederlanders Als u niet de Nederlandse nationaliteit hebt, mag u toch in Nederland stemmen, dus ook op 19 maart voor de gemeenteraadsverkiezingen. U moet dan wel voldoen aan de volgende voorwaarden: - u bent niet uitgesloten van het kiesrecht; - op de dag van de verkiezingen moet u achttien jaar of ouder zijn; - u moet op 3 februari 2014 minimaal vijf jaar onafgebroken en legaal in Nederland wonen (dit laatste punt geldt niet voor mensen uit landen van de Europese Unie).

Het gemeentebestuur wil dat inwoners van onze gemeente zich hier thuis voelen. Met uw familie of vrienden praat u vast wel eens over het wonen en leven in Goes. Bijvoorbeeld over het onderwijs op school, gezondheidszorg, kinderopvang, de veiligheid op straat of de mogelijkheden om Nederlandse taalles te volgen. Allemaal zaken waarvoor het gemeentebestuur verantwoordelijk is. Misschien bent u tevreden over de wijze waarop de gemeente deze zaken aanpakt, misschien ook niet. Door uw stem uit te brengen op een politieke partij bepaalt u mee welke partijen in de raad komen en daarmee ook hoe allerlei zaken de komende vier jaar in onze gemeente worden aangepakt. Laten we op woensdag 19 maart samen bepalen hoe de toekomst van onze gemeente eruit gaat zien!

Volg de uitslag in het verkiezingscafé! Op woensdagavond 19 maart is het restaurant van het Stadskantoor aan de M.A. de Ruijterlaan omgetoverd tot een gezellig verkiezingscafé. Alle uitslagen van de 22 stembureaus komen hier binnen en worden op volgorde van binnenkomst bekend gemaakt. De stembureaus sluiten om 21.00 uur. De stemmen worden handmatig geteld en daarom verwachten we de eerste uitslagen rond 22.00 uur. Ongetwijfeld zullen veel kandidaten van de Goese politieke partijen aanwezig zijn. Via televisieschermen zijn de landelijke en Zeeuwse uitslagen te volgen. U bent van harte welkom in het Verkiezingscafé in het Stadskantoor (ingang Hollandiaplein)!

Presentatoren van deze avond zijn burgemeester René Verhulst en raadsgriffier Hans Scherpenzeel.

Verkiezingsbijeenkomst Woensdag 13 maart | 19.30 - 21.30 uur Stadskantoor, o.l.v. Peter de Jonge, hoofdredacteur CTV Zeeland


8

Stemwijzer 2014

CDA

CDA Goes | www.cdagoes.nl

8

7

5 11

4

2

lijsttrekker: Jo-Annes de Bat E debatj@zeelandnet.nl T 06 - 419 553 64 @CDAGoes facebook.com/cdagoes

1

3

9

10

6

Het CDA is een christendemocratische partij, waarin het besef centraal staat dat je niet alleen voor jezelf leeft maar ook voor de ander. Wij kiezen bewust partij voor de samenleving. Wij geloven in het oplossend vermogen van mensen en organisaties zelf. In de komende jaren willen wij bouwen aan de Goese gemeenschappen. Goes is een aantrekkelijke en levendige stad. Dat willen we graag zo houden en mogelijk verbeteren. De afgelopen vier jaar heeft het CDA zich actief ingezet voor goed onderwijs, behoud van cultureel erfgoed, behoud van schoolzwemmen, aanpak verkeersknelpunten, inrichting speelterreinen, aanpak verkrotting in de kernen, gezonde gemeentefinanciën, onder andere door bezuinigingen op de organisatie en vernieuwing sportaccommodaties. Binnenstad Wat: De binnenstad is belangrijk voor Goes. Het CDA wil een nieuw, breed gedragen plan voor de Goese binnenstad. Centraal hierin staat het vitaal houden van ons centrum en niet zozeer fysieke maatregelen. Hoe: Samen met ondernemers meer activiteiten ontwikkelen. Het huidige aantal koopzondagen zien wij als een gegeven, maar we zijn er geen voorstander van. Gratis parkeren in de randuren van de dag om zo ook meer eenduidigheid in de openingstijden te bevorderen, ontwikkelen van een theatertarief en blijvend aandacht voor meer groen in de binnenstad. Ook overal gratis wifi en steun voor initiatieven om de Grote Kerk en het Stadhuis meer te benutten.

Dorpen

Jeugd Wat: Kinderen zijn onze toekomst, dus verdienen ze aandacht. Goed onderwijs, kansen op werk, jeugdwerk, stevige verenigingen en leuke evenementen zijn belangrijk. Jongeren die in problemen komen of voor problemen zorgen, moeten geholpen worden. Hoe: Goede speelvoorzieningen, ondersteuning van verenigingen, organiseren van evenementen en geld vrijmaken voor de aanpak van jeugdwerkeloosheid. De jeugdzorg komt onder verantwoordelijkheid van de gemeente. Een zorgvuldige invoering, met aandacht voor de betrokken gezinnen en ruimte voor de hulpverlener is belangrijk. De eigen kracht van de jongere, de ouders en familie is het vertrekpunt hierbij. Het behoud van

Binnenstad

KANDIDATEN

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30.

Jo-Annes de Bat (33) Derk Alssema (27) Frans van der Knaap (59) Susan van Avermaete - Nieuwelink (52) Ad de Wit (44) Jan Hut (60) Patrick Simpelaar (37) Izaak Melse (63) Yannick de Potter (24) Joba van den Berg-Jansen (55) Joost de Goffau (23) Carla Michielsen (49) Ties Versteeg (22) Daan Gorsse (18) Guust de Kok (76) Ina van Schaik - den Boer (63) Piet Hannewijk (71) Joop Polfliet (70) Marco van de Linde (45) Arie Koppe (74) Marijn Corstanje (19) Forine Polfliet (44) Albert Besuyen (45) Kees van de Boomgaard (71) Harry van Waveren (46) Cora Blaak - Looij (29) Rinus Dieleman (69) Ron Nuytinck (62) Joost Blaak (32) Ellemijn van Waveren - van der Veen (48)

Groepsfoto’s: Robert de Jonge. Overige foto’s: Charles Linssen

de maatschappelijke stage. Visie ontwikkelen voor onderwijs op de langere termijn in verband met de terugloop van leerlingenaantallen. Kwaliteit staat voorop.

Infrastructuur


9

>> v.l.n.r.: Daan Gorsse, Derk Alssema, Yannick de Potter, Ties Versteeg, Jo-Annes de Bat en Joost de Goffau De jongeren komen eraan! Het CDA verbindt generaties. Jong en oud zijn vertegenwoordigd op de lijst. We zijn blij dat ook een nieuwe generatie volksvertegenwoordigers zich nu al meldt.

Dorpen Wat: De dorpen moeten een eigen karakter houden. Het behoud van het voorzieningenniveau is een uitdaging. Samen met de dorpsraden worden de dorpsplannen voortvarend uitgevoerd. Hoe: - ’s-Heer Hendrikskinderen: bouw seniorenwoningen en verdere uitvoering woonserviceplannen - Kattendijke en Wilhelminadorp: vitaliteit van de dorpen versterken, onder andere door extra inzet jongerenwerk om onderling contact met jongeren te bevorderen - Wolphaartsdijk: doorgaan met aanpak Hoofdstraat, verdere ontwikkeling recreatiezone - ’s-Heer Arendskerke: aanpak aandachtslocaties aan de Torenring, behoud hoog voorzieningenniveau - Kloetinge: bouw seniorenwoningen, bescherming historisch erfgoed Infrastructuur Wat: Een goede bereikbaarheid van Goes is van groot belang voor onder andere economische ontwikkeling en het ziekenhuis. Zorgvuldige aanpak van geluids- en trillingsoverlast van het spoor. Hoe: Nu de financiën geregeld zijn, in de komende periode de aansluiting op de A58

Sport

realiseren. Met verschillende partijen (provincie, Zeeland Seaports, ProRail en ministerie) is een maatregelenpakket vastgesteld en gefinancierd dat nu zo spoedig mogelijk moet worden uitgevoerd. Start in 2014. Sport Wat: Veel accommodaties zijn de afgelopen periode aangepakt en liggen er keurig bij. De uitdaging: nog meer mensen aan het sporten te krijgen. In Goes zijn veel organisaties die iets met sport doen. De krachten moeten we bundelen. Hoe: Meer samenwerking tussen verenigingen, scholen, sport-buurtwerk, private sportaanbieders en CIOS. Verband leggen tussen gymonderwijs op basisscholen en verenigingen door inzet CIOS. Betere inzet combinatiefunctionarissen en uitvoeren onlangs vastgestelde Sportvisie. Wonen Wat: Verder gaan met de aanpak van verkrotting en verrommeling, zoals aan de Torenring in ’s-Heer Arendskerke en de Herberg in Kloetinge. Wonen in de binnenstad aantrekkelijk houden, dat is belangrijk voor de leefbaarheid. Goes maken tot de plek waar jongeren willen wonen. Hoe: Inzet op inbreiding, geen nieuwe uitbreidingslocaties. Goese Schans in delen ontwikkelen, actievere verkoop van

Wonen

Vanaf 1 maart bent u welkom in onze winkel, Lange Vorststraat 34. We ontvangen u graag met koffie om uw vragen en/of opmerkingen te bespreken.

beschikbare kavels. Financieel stimuleren van aanpak voor aandachtslocaties. Extra aandacht voor scheiden wonen en zorg; mensen blijven langer zelfstandig wonen, daarvoor moeten voldoende woningen beschikbaar zijn of hier op aangepast worden. De starterslening blijft bestaan en er wordt gezocht naar meer mogelijkheden om starters te helpen. Verder wil het CDA: - in 2017 weer een themajaar; - een actieve jongerenraad; - zwerfafval terugdringen, vooral voor akkerbouwers is dit een doorn in het oog; - een veilige leefomgeving, actieve aanpak van overlast en vandalisme; - geen belastingverhoging, alleen maar inflatiecorrectie; - behoud werkgelegenheid, onder andere door behoud van rijksdiensten; - meer oplaadpunten voor elektrische fietsen en auto’s; - de bibliotheek opwaarderen tot huiskamer van de stad voor informatie, boeken en ontmoeting.

Themajaar in 2017


10

PvdA

Stemwijzer 2014 PvdA Goes | www.goes.pvda.nl

lijsttrekker: Wiert Omta @jwomta

KANDIDATEN

1. Wiert Omta (Oud-Sabbinge) 2. Marlize Laport (Goes-Oost) 3. Ralph van Hertum (’s-Heer Hendrikskinderen) 4. Danny Böseler (Goese Polder) 5. Maurice Theune (Wissekerke) 6. Jankees Tramper (Kloetinge) 7. Frits de Kaart (Goese Polder) 8. Joan Verheij (Goes-Oost) 9. Bram Nonnekes (Wolphaartsdijk) 10. Kees Hoogstrate (Goes-Zuid) 11. Jack Burger (Goese Polder) 12. Lennard de Jager (Goes-Centrum) 13. Joyce van Leening (Wolphaartsdijk) 14. Gerard Heerebout (Kloetinge) 15. Wilma Brouwer (Goes-Centrum)

“Samen kunnen we heel veel” Hoe gaat dat met verkiezingen? Het is verleidelijk om met lange lijsten voornemens zoveel mogelijk kiezers te plezieren. Daar hebben wij vanaf gezien.

De gemeente krijgt de komende jaren veel nieuwe taken op haar bord. Denk aan de zorg voor jongeren en ouderen. Of aan het bieden van werk aan iedereen die dat wil en kan. Dat zijn belangrijke taken en die moeten goed worden uitgevoerd. Zodat iedereen de zorg krijgt die nodig is, en wie wil werken aan de slag kan. Daar zal Goes de komende vier jaar de handen vol aan hebben. Gelukkig heeft Goes de afgelopen jaren veel geld besteed aan voorzieningen en infrastructuur. Goes heeft haar inwoners daardoor veel te bieden. Maar met die investeringen maken


11

we nu even een pas op de plaats. De komende jaren kiest de PvdA voor de Goese burgers. Met het geld dat er is, gaan we de zorg zo goed mogelijk maken. En de wijken en dorpen leefbaar houden. De PvdA kiest voor de inwoners door het verenigingsleven, het cement van de gemeente Goes, nog meer te ondersteunen. Want daar zit de kracht en het plezier van de Goese wijken en dorpen. De verkiezingen gaan ook over de financiĂŤle positie van Goes. Die is zorgelijk. Daarom kiezen wij voor een gezond financieel beleid. Zodat Goes ook in de toekomst goed voor haar burgers kan blijven zorgen. Het zijn scherpe keuzes die we maken. Maar samen kunnen we heel veel. Zorg De gemeente gaat de zorg voor jongeren en ouderen organiseren. Iedereen moet de zorg ontvangen die nodig is. Dat betekent maatwerk. Professionals blijven de echte zorg leveren. Familie, vrienden en buren kunnen bijspringen door andere taken op zich te nemen. Werk Het zijn al lang niet meer alleen de ontvangers van een uitkering die het financieel moeilijk hebben. Ook gezinnen waarin een inkomen is weggevallen en ZZP-ers met een teruglopende omzet zitten krap. Al die groepen krijgen extra ondersteuning. Wat ons betreft komt er werk voor iedereen die dat wil.

Sluitende begroting Goes heeft een schuld van bijna 150 miljoen euro. Dit maakt de gemeente kwetsbaar. Daarom willen we een financieel beleid waarin de schuld wordt afgebouwd. Dat begint met een sluitende begroting. Middenstanders Burgers zijn de baas over hun eigen gedrag. Dat geldt ook voor ondernemers. Laat hen daarom zelf bepalen wanneer ze hun bedrijf openstellen. Als dat op een zondag is: prima. Dit kan ook goed zijn voor de horeca en de werkgelegenheid. Het goede en mooie behouden Wij zochten afgelopen twee jaar veel inwoners thuis op. Bijna iedereen is tevreden over eigen dorp of wijk. Het goede en mooie in die dorpen en wijken willen we behouden. Ook de wijkcentra en dorpshuizen. Duurzaam Goes kan nog veel duurzamer. De gemeente is al goed bezig maar er kan een tandje bij. Initiatieven van inwoners om hun wijk of dorp te verduurzamen worden aangemoedigd en ondersteund. Aandacht voor het centrum Alle Goesenaren hebben baat bij een goed onderhouden en levendig stadscentrum. Geschiedenis, voorzieningen, cultuur, uitgaan en winkelen komen daar samen. Goes blijft haar binnenstad verbeteren. Daar hebben we allemaal baat bij.

Pas op de plaats Voorzichtigheid is troef bij de ontwikkeling van nieuwe bedrijfsterreinen. Eerst zoeken naar ruimte op bestaande locaties (daar is veel leegstand). En hier plannen voor maken. Fietsveiliger De veiligheid voor fietsers moet beter. Dit kan door nog meer gescheiden fietspaden, meer overzicht en het strenger handhaven van maximumsnelheden in wijken en dorpen. Armoedebestrijding Een op de tien Goese kinderen groeit op in armoede. Zij mogen daardoor niet geĂŻsoleerd raken. We gaan die kinderen en hun opvoeders daarom nog meer ondersteunen. Mensen belangrijker dan stenen De PvdA vindt mensen belangrijker dan stenen. Daarom de komende jaren minder geld naar nieuwe bouwplannen en meer naar de burger. Bijvoorbeeld voor zorg die nodig is. Verantwoordelijkheid De PvdA zat de afgelopen vier jaar met een wethouder in het gemeentebestuur. De samenwerking is ons goed bevallen. Er is in harmonie en met respect voor elkaar bestuurd. Dit willen we graag voortzetten, bijvoorbeeld om iedere Goesenaar de zorg te geven die nodig is. Het helpt als u op ons stemt. Alvast bedankt!

Kijk voor ons programma op: www.goes.pvda.nl


12

Stemwijzer 2014

VVD

VVD Goes | www.vvdgoes.nl

lijsttrekker: Dick van der Velde @dickvandervelde

KANDIDATEN

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20.

Dick van der Velde Loes Meeuwisse Dick de Korte Ad Schuurbiers Stan Jasperse Rino Gelok Tom de Koning Chantal Peereboom Edzo Lemain Anika van der Velde, Goes Hubrecht Janse, Goes Aad van Zeijl, Goes Rob Strating, Kloetinge Corry Bierens – de Jonge, Kloetinge Jeroen Ossewaarde, Goes Wolter Koster, Goes Jeroen Meijerink, Goes Eveline Hartog – v.d. Heijden, Kloetinge George Henni, Goes Peter Pellegrino, Goes

aan een goed klimaat voor ondernemers; - De VVD heeft de afgelopen 4 jaar voortdurend aandacht gehad voor een degelijk veiligheidsbeleid. Illegale straathandel wordt hard aangepakt en er wordt veel gedaan aan inbraakpreventie. Zomaar een greep uit wat er allemaal gerealiseerd is. Wethouder Meeuwisse gaat graag door op deze weg en dat kan met uw steun.

De afgelopen vier jaar: - In het collegeprogramma 2010 – 2014 zijn veel wensen van de VVD ingewilligd. Met Loes Meeuwisse als wethouder voor de VVD en de portefeuilles financiën, economische zaken en toerisme, binnenstad, verkeer en openbare werken is er veel gerealiseerd; - Door het invoeren van wijkwethouders en een wethoudersspreekuur is de afstand tussen bestuur en inwoner kleiner geworden; - Om de lasten voor inwoners laag te houden is er fors bezuinigd;

- Door het aantrekken van nieuwe bedrijven is Poel II nu bijna vol en is gestart met de ontwikkeling van Poel V; - Recent is er groen licht gekomen voor de realisatie van de afslag A58 bij het ziekenhuis en de ondertunneling van het spoor bij de van Hertumweg, Goes wordt beter bereikbaar; - De door de VVD geïnitieerde citymarketing werpt zijn vruchten af. Goes komt steeds beter op de kaart en evenementen zorgen voor een levendige binnenstad en dragen bij

Een greep uit onze speerpunten voor de komende vier jaar: - De komende vier jaar ligt de nadruk op het uitvoeren van de grote projecten. Door de aanleg van de spoortunnel in het Stationspark en de afslag A58 bij het ziekenhuis zal het aanzien van Goes veranderen. Het woningbouwproject de Goese Schans wordt in een aangepaste, kleinere, vorm voortgezet; - De taken die van de Rijksoverheid naar de gemeente komen, zijn bijvoorbeeld de langdurige zorg en de jeugdzorg… een must.


13

Dick van der Velde 55 jaar, ondernemer

Loes Meeuwisse 55 jaar, wethouder

Dick de Korte 61 jaar, fiscaal jurist

Ad Schuurbiers 66 jaar, ondernemer

Stan Jasperse 48 jaar, campinghouder

Rino Gelok 60 jaar, ondernemer en leraar

Tom de Koning 34 jaar, evenementencoรถrdinator

Chantal Peereboom 29 jaar, officemanager

Edzo Lemain 35 jaar, financieel controller

De VVD hecht veel belang aan uitvoering van deze taken in samenwerking met de wijk- en dorpsverenigingen; - Goes de best dienstverlenende gemeente in Zeeland; - Inzet particuliere beveiligingsdiensten bij onveilige plaatsen; - Verbeteren doorstroming Deltaweg; - Aanpakken kruising Buys Ballotstraat; - Goes de meest bruisende stad van Zeeland; - Wifi in de hele binnenstad; - Opstellen en uitvoeren van een stimuleringsplan voor het Goese bedrijfsleven; - De kwaliteit van onderwijs is belangrijker dan gezindten of gemeentegrens; - Amateurverenigingen moeten gebruik kunnen maken van de Mythe tegen gereduceerd tarief; - Van mensen die bijstand ontvangen kan naar vermogen een maatschappelijke tegenprestatie verlangd worden; - De VVD wil duurzaamheid stimuleren. Niet door te subsidiren maar door minder regels en eenvoudige procedures; - Afschaffen van de welstandscommissie; - De VVD kiest voor vermindering van uitgaven i.p.v. verhoging van lasten.

Kijk voor het verkiezingsprogramma van de VVD en alle speerpunten op: www.vvdgoes.nl


14

Stemwijzer 2014

SGP/ChristenUnie

SGP/ChristenUnie Goes | www.sgp-cu.nl

lijsttrekker: Johnny Lukasse T 06 - 100 419 91 E sgp-cu@zeelandnet.nl @ sgp_cu_goes | @johnnylukasse facebook.com/SGPCUGOES KANDIDATEN

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20.

Samen!

Johnny Lukasse (SGP) Jan Jaap Bouma (ChristenUnie) Arie Heijboer (SGP) Maurits Born (ChristenUnie) Jos Lukasse (SGP) Dirk-Pieter van Bennekom (ChristenUnie) Aard-Jan Verschuure (SGP) Jacqueline de Kok-Verhage (ChristenUnie) Willem Poppe (SGP) Erik Dorst (ChristenUnie) Adri Weststrate (SGP) Jaap Velthuis (ChristenUnie) Jan van der Maas (SGP) Mechiel Verkuil (ChristenUnie) Jan Murre (SGP) Caroline Flipse – Hamelink (ChristenUnie) Guiljam van der Schelde (SGP) Stefan Hartog (ChristenUnie) André van der Reest (SGP) Teunis W. van Bennekom (ChristenUnie)

Onze speerpunten:

:HTLU ]VVYLLUNVLKL ILYLPRIHHYOLPK

:HTLU ]VVYLLUNVLKL IHSHUZ[\ZZLU ^LSaPQULULJVUVTPL

Bestuur Wij willen: - Voorkeur voor intergemeentelijke samenwerking boven herindeling; - Optimale communicatie met de burgers, ook met nieuwe gebruiksmogelijkheden; - Het ingezette meerjarenbeleid van bezuiniging op de ambtelijke organisatie wordt voortgezet. Openbare orde en veiligheid Wij willen: - Geen verdere uitbreiding van zondagsopenstelling van winkels; - Werken aan drugsvrije samenleving; - Beperken overlast evenementen. Verkeer Wij willen: - Realiseren van afslag A58 met goede ontsluiting; - Beperken geluid- en

trillinghinder spoor; - Oplossing voor kortparkeren in het centrum. Openbare ruimte Wij willen: - Verdere uitvoering landschapontwikkelingsplan; - Kwaliteit schone binnenstad vasthouden. Economische zaken en toerisme Wij willen: - Actief tegengaan leegstand in de binnenstad; - Eén loket voor ondernemers; - Herstructurering van oudere bedrijventerreinen. Onderwijs Wij willen: - Kwalitatief goede scholen in dorpen en kernen; - Leerlingenvervoer adequaat ondersteunen; - Stimuleren van opvoedingsondersteuning.

:HTLU ]VVYLLU NVLKLaVYN

:HTLU ]VVYLLU]LPSPNL ^VVUVTNL]PUN


15

Johnny Lukasse (SGP)

Jan Jaap Bouma (ChristenUnie)

Arie Heijboer (SGP)

Maurits Born (ChristenUnie)

Jos Lukasse (SGP)

Dirk-Pieter van Bennekom (ChristenUnie)

Aard-Jan Verschuure (SGP)

Jacqueline de KokVerhage (ChristenUnie)

Welzijn Wij willen: - Het mogelijk blijven van identiteitsgebonden zorg; - Voldoende zorg voor kwetsbare burgers; - Voldoende financiĂŤle middelen voor instandhouding museum. Werk, inkomen en zorg Wij willen: - Preventieve verslavingszorg o.a. op scholen; - Stimuleren social return; - Schuldhulpverlening. Milieu Wij willen: - Daadkrachtig uitvoeren Klimaatnota; - Waar mogelijk duurzaam bouwen. Bouwen aan ruimte Wij willen: - Groei van de stad is geen doel op zich;

- Stimuleren startersleningen voor bestaande woningen; - Levensloopbestendig bouwen. FinanciĂŤle middelen Wij willen: - Niet doorschuiven van schuld, afbouw van de schuldpositie; - Bezuinigingen gaan voor belastingverhogingen. Dorpen en wijken Wij willen: - In woonservicevoorzieningen ziet de fractie goede mogelijkheden om de verschillende dorpen en wijken leefbaar te houden. De uitwerking en invoering hiervan moet zo snel mogelijk verder vorm krijgen; - Het wijkbudget blijft in stand en de dorps- en wijkplannen worden in samenspraak met de inwoners up-to-date gehouden; - In de dorpskernen moet woningbouw t.b.v. de eigen woonbehoefte mogelijk blijven.

Zorg voor jeugd en jongeren Wij willen: - Mogelijkheden voor gezonde ontspanning en onderlinge ontmoeting in de directe leefomgeving van jongeren verdienen een stevige impuls. - Aantrekkelijke speelvoorzieningen en trap- en speelveldjes dienen in elke wijk en dorpskern aanwezig te zijn. - SGP-ChristenUnie staat in principe positief tegenover verantwoorde jeugdwerkinitiatieven van verenigingen, scholen en kerken en moeten we daarom ook steunen. - In het geval van achterstandssituaties wil de SGP-ChristenUnie doormiddel van samenwerking met de professionele organisaties, jongeren de mogelijkheid van een nieuwe start bieden. - Bij de vorming van de gedecentraliseerde jeugdzorg ruimte bieden voor identiteitsgebonden zorg.

- SGP-ChristenUnie ondersteunt gezondheidsprojecten die gericht zijn op de jeugdige inwoners. - De fractie sluit zoveel mogelijk aan bij het SGP-ChristenUnie ideaal van de normen en waarden van het gezin.

:HTLU ]VVYY\Z[ VWaVUKHN

Kijk voor ons programma op: www.sgp-cu.nl


16

Stemwijzer 2014

D66

D66 Goes www.oosterschelderegio.d66.nl/d66-goes

E d66goes.romijn@zeelandnet.nl

KANDIDATEN

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

Pieter Romijn (Kloetinge) Sjaan Huissoon (Wolphaartsdijk) Dick van de Merwe (Goes) Henk TorcquĂŠ (Wilhelminadorp) Saskia Verheij (Kloetinge) Sjakko van Schaik (Goes) Yvonne Lebbink (Goes) Hans Koster (Goes)

Fotografie: Hans Nijs

Slagvaardig bestuur dicht bij de mensen Met hart, ziel en verstand De fractie van D66 heeft zich de afgelopen vier jaar met hart en ziel als volksvertegenwoordiger ingezet. In de gemeenteraad staat D66 bekend als kritisch en constructief. We geven met argumenten onderbouwde kritiek, noemen verbeterpunten, maar denken ook mee over haalbare alternatieven. Dat hebben we bijvoorbeeld laten zien door als enige partij een financieel onderbouwd nee te zeggen tegen de 60+ regeling voor gemeenteambtenaren. Nee te zeggen tegen de aanleg van Poel V en te pleiten voor investering in bestaande bedrijfsterreinen. We zorgden er voor dat een nieuw verkeersplan weer op de agenda kwam. We zetten ons in voor burgers, die in moeilijkheden kwamen door onduidelijkheden op de grens van oude en nieuwe bestemmingsplannen.

En dankzij onze inspanningen heeft de gemeente nu meer aandacht voor het tegengaan van verkrotting in dorp en stad. Zaken waarbij het er steeds om gaat, dat de visie en de doelen van het beleid helder zijn en de burger duidelijkheid krijgt over het bestuur van zijn gemeente. Ook de komende vier jaar willen wij ons weer vol enthousiasme inzetten voor de gemeente Goes en haar inwoners. Daarvoor hebben we uw steun nodig.

Zelfstandig en voor elkaar Vanuit de landelijke overheid wordt een groot aantal taken naar de gemeente overgeheveld. Vooral op het gebied van de zorg. Dat brengt onzekerheid met zich mee, maar we ontkomen er niet aan. Laten we het dan in ieder geval goed organiseren en met visie. D66 vindt de zelfstandigheid van mensen belangrijk. Mensen willen graag zelf bepalen hoe ze wonen en hoe en met wie ze leven. De overheid moet die zelfstandigheid zoveel mogelijk respecteren. Veel mensen zijn uitstekend in staat om hun eigen gang te gaan. Maar soms hebben mensen behoefte aan hulp. Te weinig inkomsten of een gezondheidsprobleem kunnen moeilijkheden veroorzaken, die niet zonder hulp van anderen zijn op te lossen. In eerste instantie kan dan vaak een beroep gedaan worden op familie, vrienden of kennissen in de eigen omgeving. Maar als dat niet mogelijk is of te lang duurt, dan hebben


17

Goes we de gezamenlijke verantwoordelijkheid om daar een mouw aan te passen. Dan is er goede professionele hulp nodig met een persoonlijke benadering, korte routes en heldere afspraken. Als sociaal liberale partij vinden we dat iedereen in de maatschappij mee moet kunnen doen. D66 maakt zich daarom sterk voor: ò Goed georganiseerde professionele hulp voor mensen die het nodig hebben. Geen wachtlijsten en snel antwoord op vragen; ò Training van vrijwilligers en mantelzorgers en ondersteuning van sociale netwerken van vrienden en familie; ò Een goed samenspel tussen huishoudelijke hulp en wijkverpleging; ò Een eigen bijdrage naar draagkracht om de zorg betaalbaar te houden; ò Extra aandacht geven aan kwetsbare en eenzame ouderen. In elke woonkern een ontmoetingsruimte. Waar mogelijk vervoer efficiënt combineren. Gezonde toekomst voor scholen D66 staat bekend als onderwijspartij. Goed onderwijs is een investering voor de toekomst. D66 vindt het belangrijk dat er ook in tijden van dalende leerlingenaantallen en krimpende budgetten een volwaardig aanbod van goed en eigentijds onderwijs is. Leefbaarheid en goed onderwijs voor onze kinderen vereist samenwerking tussen ouders, schoolbesturen en gemeente. D66 maakt zich daarom sterk voor: ò Samenwerking tussen scholen van diverse identiteiten. Dat is noodzakelijk om goed

Samen en gezond in beweging

onderwijs en goede vorming te waarborgen. Kwaliteit staat voorop; ò 100% rookvrije scholen en schoolterreinen; ò Scholen hebben een belangrijke taak in het vroegtijdig signaleren van problemen. Scholen moeten er op kunnen rekenen dat verwijzing naar professionele jeugdzorg goed en snel verloopt. Dat betekent één gezin, één plan en één regisseur. Samen in beweging Meedoen aan maatschappelijke activiteiten, sport en cultuur moet voor iedereen mogelijk zijn. Sport zorgt er niet alleen voor dat mensen zich fit en gezond voelen maar zorgt ook voor een sociaal netwerk. Daarom wil D66 in sport investeren en stimuleren dat mensen meer gaan bewegen. Ook cultuur is een inspiratiebron. Door te blijven investeren in cultuur, kunst en erfgoed speelt de gemeente een belangrijke rol in het verbinden van mensen met elkaar en de gemeenschap. D66 maakt zich daarom sterk voor: ò Dat de gemeente sport en bewegen dichtbij huis stimuleert en faciliteert; ò Een laagdrempelig toegang tot het beoefenen van amateurkunst. Economie Krimp dwingt ons tot het zoeken van nieuwe kansen en uitdagingen. De gemeente kan een bijdrage leveren door het ondernemen makkelijker te maken, het gebruik van schone energie te stimuleren en het imago van Goes nog verder te versterken. D66 maakt zich daarom sterk voor: ò 12 vaste maandelijkse koop- en cultuurzondagen; ò Investeren in bestaande bedrijventerreinen. Uitbreiding met Poel V is niet nodig; ò Citymarketing en evenementen, die het imago van Goes versterken; ò Ondersteuning van initiatieven van particulieren en bedrijven voor het opwekken en toepassen van schone energie; ò Geen verdere toename van gemeentelijke lastendruk voor inwoners, bedrijven en organisaties; ò Alternatieven ontwikkelen voor de Goese Schans. Zo lang woningbouw niet aan de orde is, wordt het gebied ingericht als City

Veilig? Vlot? Dit kan veel beter! Garden, waar particulieren en groeperingen uit de gemeente samen vorm kunnen geven aan een groene omgeving. Vlot en veilig Mobiliteit is een levensbehoefte en dat geldt zeker voor onze regio waar afstanden tot basisvoorzieningen soms groot zijn. Een goed en samenhangend verkeersplan voor Goes is noodzakelijk. D66 stelt de veiligheid, in het bijzonder van kwetsbare verkeersdeelnemers voorop. D66 maakt zich daarom sterk voor: ò Een duidelijke parkeerroute met verwijzing naar diverse parkeermogelijkheden; ò Een goede en soepele bereikbaarheid van Goes. Dat vereist een samenhangende aanpak van toegangswegen. De nieuwe afslag van de A58 vraagt eens te meer om visie en een nieuw verkeersplan; ò Er moet een fietstunnel komen bij het Nansenplein/Deltaplein omwille van de veiligheid van fietsers en een betere doorstroming van het autoverkeer; ò Ook rond de spoorwegovergangen moet de verkeersveiligheid en de doorstroming verhoogd worden met betere kruisingen.

Iedere mening telt D66Goes heeft aandacht voor u en uw mening. Laat daarom uw stem horen. Nu, op 19 maart en in de toekomst.


18

Stemwijzer 2014

SP

SP Goes | www.goes.sp.nl

lijsttrekker: Floor van Lamoen @FloorvanLamoen facebook.com/SPGoes

KANDIDATEN

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12.

Floor van Lamoen, Goese Polder Loes Passieux, Goes Centrum Jopie van den Tillart, Goese Polder Astrid de Jong, Kloetinge Hannah van den Boomgaard, Goes Centrum Jim Koeman, Goes Zuid Bert Dekkers, Goes Centrum Rinus Weezepooel, Goese Polder Annique Polderman, Goese Polder Martha Blom, Goes Oost Marianne de Leeuw, Goes Centrum Koen Bruijnes, Goes Oost

Laat uw mening horen op 19 maart. Voor een sociaal beleid: stem SP!

Goes voor iedereen Het kabinet wil dat de gemeenten in Nederland drie taken gaan overnemen van het rijk en de provincie: - Jeugdzorg - Uitvoering van de Participatiewet (bijstand, sociale werkvoorziening en Wajong) - AWBZ Dit worden de “drie decentralisaties� genoemd. De gemeente wordt door al deze extra taken de belangrijkste uitvoerder van sociale zaken. Het gaat in de gemeente niet meer alleen om het vervangen van stoeptegels en het aanbrengen van straatverlichting. Het gaat nu ook om de zorg voor kinderen in de knel, voor mensen die pech hebben gehad in hun leven, voor ouderen en voor mensen met een beperking.

Het vervelende van de nieuwe taken is dat gemeenten de taken krijgen met een flinke bezuiniging. Eigenlijk krijgen de gemeenten te weinig geld om het goed te doen. Bovendien ontbreekt vaak de kennis en ervaring voor de specialistische hulp. Gemeenten hebben veel beleidsvrijheid. Het gevaar bestaat dat het recht op zorg, zoals we dat nu kennen, verandert in een gunst. Een ander gevaar is, dat er grote verschillen ontstaan in de uitvoering van de zorgtaken tussen de gemeenten in Nederland. De decentralisatie-opgave is een bezuiniging waar SP Goes niets aan kan veranderen. Wat de SP in de gemeente wel kan doen, is slim zijn met het geld dat er is en zoeken naar andere mogelijkheden om geld vrij te maken zodat het niet de zwaksten in de samenleving zijn die de zwaarste lasten moeten dragen.


19

Wat heeft de SP in haar eerste vier jaar in de Goese raad kunnen betekenen? qª1DFHNS@WH De SP-fractie is meteen in 2010 een onderzoek begonnen naar de WMO-regiotaxi. In enkele weken tijd kwamen 120 klachten binnen. De SP deed daarop in het onderzoeksrapport een flink aantal aanbevelingen. Veel daarvan werden overgenomen in het nieuwe taxicontract, waardoor de service nu veel beter is. Een hernieuwd klachtenmeldpunt in 2013 leverde nauwelijks klachten meer op. qª2SQNNHADKDHCª In 2011 zette de SP-fractie het strooibeleid in de gemeente op de agenda. Directe aanleiding was een ongeval, waarbij een jongen op de fiets zijn been brak. Het verzoek leidde tot een aangescherpt en verbeterd strooibeleid.

qª/@QJDDQF@Q@FDª.NRSV@K Deze parkeergarage was een van de speerpunten van het huidige college. Financieel waren de plannen op drijfzand gebouwd, het college presenteerde ze echter als kostendekkend. De SP noemde dit volksverlakkerij. De plannen verdwenen in de onderste la. qª%NTSDMªCDBK@Q@SHDRª@KE@GTKODM Aan het begin van de zomer van 2013 kwam de SP-fractie erachter dat bij sommige mensen die alfahulpen hadden fouten in de rekeningen zaten. Het bleek dat aan het CAK, die de eigen bijdrage voor de WMO bepaalt, verkeerde informatie werd doorgegeven. Op basis van informatie die de SP aanleverde concludeerde de gemeente dat dit inderdaad niet klopte en is er software aangeschaft voor een grootscheepse controle. Deze controle vindt op dit moment plaats. Alle fouten zullen worden rechtgezet.

Waarvoor kreeg de SP geen weerklank? - De SP-fractie was tegen een garantstelling van 10 miljoen euro voor een prestigieus “regenbos” bij Sportpunt Zeeland. De SP vindt dat geen overheidstaak. Alleen VVD en SGP-CU waren dat met ons eens. - De gemeente Goes heeft de Stichting Goes Marketing per jaar 320.000 euro voor het citymarketing- en evenementenbeleid toebedeeld. Zonder gereguleerde controle, zonder duidelijke doelen. De SP heeft grote moeite met grote bedragen voor citymarketing - vaak zinloze reclame voor de stad. De campagne “Goes is Goes” is daarvan het trieste resultaat. De SP stemde tegen het hoge bedrag. We kregen alleen bijval van GroenLinks. - De SP-fractie was tegen het voor bijna 100.000 euro herbestraten van het achterafstraatje Vuilstraat. Dat kan best goedkoper. Alle andere fracties stemden echter voor. SPeerpunten 1. Grote veranderingen met u bespreken De SP vindt dat grote veranderingen bij u in de buurt met u besproken moeten worden. Geen rommelige inloopavonden met de definitieve plannen, maar mensen opzoeken voor een echt gesprek om te kijken of het beter moet. 2. Betaald werk niet vervangen door vrijwilligers Op allerlei plaatsen doen vrijwilligers nu het werk dat eerst betaald werd. Vrijwilligers rijden op de buurtbus waar eerst een betaalde chauffeur op reed. Straks moeten uitkeringsgerechtigden volgens de kabinetsplannen een tegenprestatie leveren. De SP vindt dat dat geen betaald werk mag verdringen. 3. Professionele hulp voor iedereen toegankelijk en betaalbaar Zorg aan ouderen, chronisch zieken en mindervaliden moet niet afhankelijk worden van liefdadigheid. Mantelzorg en vriendendienst moet extra zijn, niet de basis. Mee eens? Doe mee, stem SP!


20

Stemwijzer 2014

Fotografie: Paul van Bueren

Het licht staat op groen! We zitten midden in een crisis. Mensen zijn bezorgd over hun baan, hun inkomen, de stijgende woonlasten, de steeds duurdere zorg en de kansen voor hun kinderen. Onzeker over waar het heen moet met de stijgende olie- en voedselprijzen en de gezondheidsrisico’s als gevolg van gesjoemel rond voedselproductie of schone lucht. Deze crisis laat zien dat het anders moet. GroenLinks biedt daarom duurzame oplossingen voor iedereen. Nu is het moment om een andere weg in te slaan: naar een groenere, duurzamere en socialere gemeente. Een gemeente waar veiligheid en een prettige leefomgeving vooropstaan, met kansen voor iedereen, ongeacht afkomst, geloof of seksuele geaardheid. Een gemeente die dicht bij de burgers staat. Bij GroenLinks staat de mens altijd centraal!

GroenLinks Goes www.groenlinksgoes.nl

lijst 7 @GLGoes facebook.com/groenlinksgoes

Wat wil GroenLinks in Goes: Wij willen dat goede zorg voor alle burgers gegarandeerd blijft, ook als het Rijk de verantwoordelijkheid hiervoor bij de gemeente legt. De gemeente moet de zorg gaan regelen met de zorgvrager samen. Degene die zorg nodig heeft weet immers het beste waar behoefte aan is.

een duurzame wereld en we creëren banen. Ook vinden we dat de gemeente niet mag belemmeren door betutteling. Daarom vindt GroenLinks dat winkeliers zelf mogen bepalen of ze op zondag open willen zijn. Wij willen dat Goes hoog op de duurzaamheidsladder terecht komt.

Wij willen dat er constante aandacht blijft voor werkgelegenheid in de gemeente. Wij willen een goed vestigingsklimaat voor nieuwe bedrijven en bedrijfjes. Graag zien we groene werkgelegenheid. Dan snijdt het mes immers aan twee kanten, we helpen mee aan

Wij willen dat de dorpen leefbaar blijven. Wij zijn blij met initiatieven vanuit de kernen zoals ‘Schreinskinders kijkt vooruit’, het dorpsplan van ’s-Heer Hendrikskinderen. We vinden dat de gemeente daarin een faciliterende en ondersteunende taak heeft.


21

Carel Bruring (56 jaar) “Ik ben al acht jaar fractievoorzitter voor GroenLinks in Goes. Eerder was ik onder andere wethouder in Amersfoort. Ik houd me op allerlei manieren met politiek bezig. Heel veel dingen worden beslist door politieke organen. Dat kan zijn in de Tweede Kamer, maar ook zeker in de gemeenteraad. Ik ben niet iemand die aan de zijlijn wil roepen hoe het allemaal anders moet. Ik wil het geluid van GroenLinks laten horen op plaatsen waar het er toe doet. Ik ga echt voor de inhoud, persoonlijke eer en glorie daar doe ik het niet voor. Ik heb veel kennis als het gaat om ruimtelijke ordening en financiën. Misschien voor veel mensen niet het meest makkelijke of interessante, maar wel heel belangrijk, want het is de basis voor veel andere terreinen.”

Nel Bouterse-de Vos (48 jaar) “GroenLinks past bij mij omdat ik de belangrijkste standpunten, zorg voor onze omgeving en wereld waar we in leven en duurzaamheid van harte onderschrijf. Ik ben een mensen-mens, ik hou van mensen, bijzondere mensen, kwetsbare mensen, mensen met minder talenten of heel veel talent. Na 23 jaar werkzaam te zijn geweest in de gehandicaptenzorg ben ik nu zeven jaar werkzaam als medewerker bij SMWO, bij het steunpunt vrijwilligerswerk en als coördinator van de Ruilwinkel. Ik heb het gevoel dat ik iets kan bijdragen aan de besluitvorming in de gemeente Goes. Ik wil graag mijn kennis, ervaring en invloed gebruiken om het op te nemen voor iedere burger van Goes. Dat deed ik al vier jaar als fractieondersteuner en wil dat nu graag in de raad zelf doen.”

Ed Vader (51 jaar) “Ik woon in Goes en ben werkzaam in het ADRZ als diabetesverpleegkundige. In mijn functie begeleid ik kinderen en jongeren met diabetes en hun ouders. Vanuit mijn aandachtsgebied gezondheidszorg zou ik het woord “participatiemaatschappij“ (een woord wat een verkeerde betekenis heeft gekregen) willen omzetten tot “meezorgmaatschappij” waarin het normaal is dat we voor elkaar zorgen en waarin de gemeente binnen haar mogelijkheden hierin de burgers ondersteunt. Daarnaast vind ik duurzaamheid in Goes belangrijk. Burgerinitiatieven zoals: buurttuinen, afvalvermindering, meedoen en opzetten van energieprojecten wil ik hoog op de agenda zetten. Ik vind het belangrijk dat er naar de inwoners van de stad en de dorpen geluisterd wordt, omdat zij het beste weten wat er speelt.”

KANDIDATEN

Lou Brondgeest (66 jaar) “Ik heb me kandidaat gesteld voor de gemeenteraad omdat ik interesse heb in, en aandacht voor, mijn buurt, mijn stad en mijn gemeente. Ik wil opkomen voor de zwakkeren in onze samenleving. Zij zijn het snelst de dupe van dramatische bezuinigingen in, bijvoorbeeld, de zorg. Ook wil ik werken aan een gezonde woonomgeving, die schoon is, groen is en, erg belangrijk, die veilig is voor jong én oud.

Jurjan van Ginkel (37 jaar) “Ik ben lid geworden van GroenLinks omdat die partij voor een rechtvaardig, sociaal en natuurrijk Nederland staat; waarden die mij zeer aanspreken en ik ook graag in bredere kring zou willen uitdragen. Ik hoop op een goed verkiezingsresultaat, zodat we ook in Goes een nog duurzamere en socialere samenleving kunnen bouwen. Daarbij hoop ik op uw steun.”

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16.

Carel Bruring Nel Bouterse Ed Vader Lou Brondgeest Jurjan van Ginkel Manda Heddema Peter Dirkson Jacques Roumen Kees van den Pol Stefan van der Stoep Raymond van den Boorn Willy Fortuin Axel Hagg Jaap Paauwe Marten Wiersma Dorith van Ewijk


22

Stemwijzer 2014

PvG

Partij voor Goes | www.partijvoorgoes.nl

lijsttrekker: Henk Hoogerland E leen.zon@planet.nl

KANDIDATEN

<< v.l.n.r.: Gonneke de Boe, lijsttrekker Henk Hoogerland, Badria Osman, Leen van Zon, Stan Meulblok en Marian van Heugten

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14.

Henk Hoogerland Marian v. Heugten Leen van Zon Stan Meulblok Badria Osman Gonneke de Boe Fonnie de Brouwer Wendy Tinbergen Benito Traas Eric van Zon Gerard de Wolff Arie van Heugten Dimphy van Delft Hans de Jonge

Met trots presenteert de Partij voor Goes (PvG) zich in deze editie van Samenspel. De PvG is een nieuwe partij en tevens de eerste lokale politieke partij in Goes. De PvG is voortgekomen uit, maar neemt uitdrukkelijk afstand van de PvdA. De PvG komt in het bijzonder op voor de mensen ‘aan de onderkant van de samenleving’, voor de mensen dus die nu door het beleid van het huidige kabinet van PvdA en VVD meer en meer in de kou blijven staan. De PvG wil daarnaast Goese belangen verdedigen en zaken realiseren waar de Goese burger echt iets aan heeft. De PvG doet dat met enthousiaste kandidaten, die voor het merendeel over een langdurige ervaring in de gemeenteraad beschikken en daar direct en effectief de belangen van de PvG-doelgroep kunnen verdedigen. U kunt nieuws over de PvG volgen op de website www.partijvoorgoes.nl. Op die website kunt u ook het verkiezingsprogramma raadplegen en eventueel downloaden. Via de antwoorden op de stellingen elders in deze uitgave van Samenspel en via de onderstaande

kernpunten uit ons programma lichten we al een tipje van de sluier van ons programma op. Wij hopen dat dit programma u aanspreekt en dat we op de steun van velen van u kunnen rekenen. Wij doen daar veel voor terug. Daarom werken we nu al hard aan een beter Goes voor u! De PvG staat open voor de geluiden uit de Goese samenleving. We willen graag horen wat er leeft. Daarom nodigen we u uit ideeën/ suggesties aan te dragen. We kunnen natuurlijk niet beloven dat alles wat u aandraagt kan worden gerealiseerd, maar we bekijken serieus wat er in concrete acties kan worden omgezet. U kunt uw reacties sturen aan onze secretaris Leen van Zon: leen.zon@planet.nl


23

Henk Hoogerland

Marian van Heugten

Leen van Zon

“Ook ouderen doen mee!”

“Meer voor de minima!”

f&DDMªDWSQ@ªK@RSDM

verzwaring!”

Stan Meulblok

Badria Osman

Gonneke de Boe

“Modern en passend onderwijs!”

“Geen samenleving zonder vrijwilligers!”

“Werkloze jongeren slecht voor onze toekomst!”

De kernpunten uit het PvG-verkiezingsprogramma: - Stimuleren bedrijvigheid en werkgelegenheid; - Beschermen en faciliteren Goese middenstand; - Toestaan koopzondagen/vrije deelname; - Gemeentelijke taken uitvoeren door lokale ondernemers; - Afschaffing toeristenbelasting; - Bereikbare woningen voor jongeren/starters; - Meer sociale woningbouw; - Duurzaam en levensloopbestendig bouwen;

- Meer wind- en zonne-energie; - Snelle opheffing hinder spoorlijn; - Gezond financieel beleid; - Schuldpositie gemeente terugdringen; - Geen lastenverzwaringen voor de burger; - Efficiency bij uitvoering gemeentelijke taken; - Waar mogelijk gemeentelijke eigendommen afstoten; - Snelle aanleg afslag A58/tunnel onder spoor; - Goede bereikbaarheid binnenstad; - Oplossen dagelijks fileleed;

- Dagelijks tot 10.00 uur gratis parkeren in de binnenstad; - Stimuleren kunstbeoefening en theaterbezoek; - Ondersteuning amateurverenigingen; - Ondersteuning ’t Beest; - Ondersteuning lokale/regionale kunstenaars; - Regionale samenwerking stimuleren; - Iedereen gelijke kansen/iedereen werkt; - Creëren werkervaringsplaatsen in de regio; - Verantwoord sociaal minima beleid; - Verantwoorde armoedebestrijding; - Instelling sociaal raadsman/ombudsteam.


24

Stemwijzer 2014

Stellingen

1. Cameratoezicht in de binnenstad “Door de camera’s in de binnenstad is nu iedereen verdacht”

We willen een levendig en aantrekkelijk centrum, waar iedereen graag naar toe gaat. Alleen al doordat er camera’s hangen is er minder overlast. Daarnaast helpen camerabeelden bij het van opsporen problemen. Zolang je je gedraagt hoef je nergens bang voor te zijn.

Cameratoezicht is een middel, geen doel. Het kan effectief zijn in uitgangsgebieden, winkelcentra en op bedrijventerreinen. Zolang de privacy van de burgers maar niet in het geding komt. De belangen van veiligheid en privacy moeten iedere keer zorgvuldig afgewogen worden.

Dat zou betekenen dat een ieder binnen het gezichtsveld van de agent op straat ook verdacht is. Onzin natuurlijk, de camerabewaking is een uitstekende hulp bij preventief optreden in het uitgaansgebied maar ook een bewezen hulpmiddel bij de opsporing van vandalen, winkeldieven en zakkenrollers. De VVD is voor uitbreiding van cameratoezicht.

Cameratoezicht is een prima middel om overlast te voorkomen en daders van vandalisme en agressie op te kunnen pakken. Het zorgt voor meer preventie en veiligheid en de politie kan indien nodig snel ingrijpen en de daders oppakken.

2. Windmolens binnen de gemeentegrenzen “Windmolens moeten staan waar de meeste wind is. En dat is niet in onze gemeente.”

We moeten zorgvuldig en met respect met onze aarde om gaan. Verdere stappen met duurzame energie zijn nodig. Er is wind genoeg, maar alleen als windmolens rendement hebben voor onze inwoners, passen ze in onze gemeente.

De PvdA is voor duurzame energie. Als blijkt dat er locaties in de Goes geschikt zijn voor windmolens (bijvoorbeeld om een dorp van stroom te voorzien), dan willen we plaatsing overwegen. Als er maar draagvlak is en geen overlast ontstaat.

De VVD Goes is van mening dat windmolens eerder duur dan duurzaam zijn, zonder subsidie wegen de kosten van de windmolens niet op tegen de opbrengst. Horizonvervuiling is voor de VVD een andere belangrijke reden om niet voor windmolens te zijn in onze gemeente.

De SGP-CU fractie is voor een bescherming van natuur en milieu. Mochten er windmolens komen dan geconcentreerd op een plaats in het buitengebeid dat is aangewezen door de provincie. Daarnaast prefereren wij Zon voor Wind!

3. Koopzondagen: meer, minder of anders? “Het huidig aantal koopzondagen is prima zo!”

Veel lokale ondernemers willen niet meer koopzondagen vanwege hogere kosten, hogere werkdruk en nauwelijks meer omzet. Ook winkelmedewerkers worden extra belast. Rust, vrije tijd en tijd voor familie, vrienden en ontspanning vinden wij belangrijk. Het CDA is geen voorstander van koopzondagen, maar ziet het huidig aantal als een gegeven.

De PvdA vindt dat burgers de baas zijn over hun eigen gedrag. Ook winkeliers. Laat hen zelf bepalen wanneer ze hun bedrijf openstellen, dat mogen van ons alle zondagen zijn. Dat is ook goed voor de horeca.

Laat de ondernemer ondernemen, kortom laat de ondernemer zelf bepalen wanneer hij zijn winkel opent. De VVD is van mening dat we het aantal koopzondagen vrij moeten laten bepalen door de ondernemers.

De SGP-ChristenUnie fractie is helder over de zondagsrust. Ons belangrijkste argument hiervoor is dat deze dag ons gegeven is als rustdag, om tot Gods eer te kunnen leven. Onze fractie wil het aantal koopzondagen niet verder uitbreiden en wil af van de zondagopening van de supermarkten.

4. City marketing en evenementenbeleid “Het is goed dat de gemeente de Stichting Goes Marketing steunt”

Een uitnodigende campagne waarin de kracht van Goes wordt getoond kan alleen succesvol zijn als gemeente en ondernemers samenwerken. Het moet wel verder gaan dan organiseren van evenementen. Namelijk echt zorgen voor een levendige binnenstad, Goes promoten als prima plek om een bedrijf te vestigen en om er te wonen, te werken en te recreëren.

Mede dankzij Goes Marketing is de binnenstad levendig: er zijn veel activiteiten. Dat mag best nog een beetje meer. Zolang binnenstadbewoners geen overlast ervaren kunnen activiteiten inwoners en toeristen naar het centrum brengen en daar plezier en cultuur bieden. Dat is goed voor de lokale economie en werkgelegenheid.

Citymarketing is gestart op initiatief van de VVD, logisch dus dat de VVD de doelstellingen van citymarketing steunt. De organisatie van evenementen is slechts een onderdeel hiervan. De evenementen houden zich aan de regels. Het is goed dat er vaker iets te beleven is voor inwoners en bezoekers van Goes.

De SGP-ChristenUnie fractie staat positief ten opzichte van Goes Marketing en het subsidiëren van evenementen, maar kan zich niet vinden in alle activiteiten die worden georganiseerd, zeker niet als de zondagsrust in het geding is. Graag zouden wij zien dat er meer gebruik gemaakt wordt van de zaterdag, omdat het juist op die dag bruist in de binnenstad van Goes.

5. Ontwikkeling bedrijventerrein de Poel V “Poel V is nodig voor de toekomstige werkgelegenheid in Goes”

Werk is goed voor mensen, terugdringen van werkeloosheid is de opgave. Bedrijvigheid is daarbij belangrijk en daarvoor is voldoende bedrijfsgrond weer een voorwaarde. Poel V is in de toekomst noodzakelijk. Randvoorwaarden zijn een natuurlijke overgang naar het Poelbos, een groen karakter en een toegankelijke prijs.

Voorzichtigheid is bij de ontwikkeling van Poel V troef. Eerst opnieuw kijken of er ruimte is op bestaande bedrijfsterreinen (daar is veel leegstand). Poel V pas verder ontwikkelen als er concrete vestigingsplannen van bedrijven zijn voor die locatie.

Voor een degelijk vestigingsklimaat is het belangrijk dat bedrijven keus hebben in ligging en grootte van kavels. Naast het opknappen van bestaande terreinen is de ontwikkeling van Poel V noodzakelijk om Goes aantrekkelijk te houden voor nieuwe ondernemers, zij zorgen immers voor werk. Binnen enkele jaren is Poel II vol!

De SGP-ChristenUnie fractie wil ondernemers graag de ruimte bieden. Belangrijk is dan uiteraard dat ook de noodzaak voor uitbreiding is aangetoond. We hebben daarom aangestuurd op start bij bewezen behoefte, gefaseerde uitrol en versterking van het Poelbos. Aan deze voorwaarden wordt bij de realisatie van Poel V voldaan.

6. Legalisering bevoorrading coffeeshops “Gemeentelijke wietteelt is echt een brug te ver”

Wij willen drugs- en overmatig alcoholgebruik ontmoedigen door een actief alcohol- en drugsbeleid. Ook willen wij het aantal coffeeshops terugdringen en het illegale circuit adequaat aanpakken. Een gemeente die wiet teelt, is meer dan een brug te ver.

De verkoop van softdrugs in coffeeshops is prima geregeld. Goede regelgeving over de aanvoer ontbreekt. Met als gevolg illegale handel en criminaliteit in Goese wijken. We zijn voor een experiment met gemeentelijke wietteelt. Dat kan de kwaliteit garanderen en de criminaliteit tegengaan.

Inderdaad, dat is een brug te ver. Dat de overlast te beperken is door gecontroleerde wietteelt kan waar zijn, maar is een zaak van rijksoverheid. De wijze waarop het ingezetene criterium gehandhaafd wordt is wel een gemeentelijke zaak en mag voor de VVD Goes versoepelen, straathandel moeten we hard aanpakken.

Het gedoogbeleid is voor de SGP-CU altijd al een brug te ver geweest. Softdrugs zijn verslavend, zeer slecht voor de gezondheid en leiden vaak tot het nemen van nog zwaardere soorten van drugs. Wat onze fractie betreft gedoogbeleid opheffen en inzetten op voorlichting, preventie en het streng aanpakken van het criminele circuit. Gemeentelijke wiet-teelt is twee bruggen te ver.


25

Nee. De meeste mensen hebben weinig te verbergen en zijn dus niet verdacht. Cameratoezicht is bedoeld om excessen zo vroeg mogelijk aan te kunnen pakken. Dan blijft het uitgaan voor iedereen leuk. De resultaten van het cameratoezicht horen regelmatig te worden besproken met de gemeenteraad.

Camera’s in de binnenstad werken preventief en helpen ook bij het oplossen van misdragingen. Zij zorgen er zo voor dat mensen veiliger uit kunnen gaan in de Goese binnenstad. Surveillerende agenten ontgaat veel meer en daarom zijn de camera’s nuttig.

De inwoners van Goes moeten er op kunnen vertrouwen dat zij zo min mogelijk ongewenst door de overheid in hun privacy worden geschonden. Cameratoezicht, drones, preventief fouilleren, gebiedsontzeggingen en samenscholingsverboden worden alleen onder strenge voorwaarden toegepast en alleen in situaties waarin niets anders helpt.

De Goese burger moet een veilige leefomgeving hebben, o.a. via cameratoezicht. We kunnen helaas niet zonder, maar niet overal cameratoezicht! Alleen daar waar dat effectief is, dus overwegend in de binnenstad. Sommigen zien dit als inbreuk op hun privacy. De PvG ook, maar we moeten deze keus maken. Dat kan als zorgvuldig met de resultaten van het toezicht wordt omgegaan.

Ja. Windmolens leveren de meeste energie op een geschikte plaats met constante wind. De gemeente Goes kan daarom het beste participeren in windparken op zee. Maar ook nieuwe technieken in fabrieken, gebouwen en voertuigen kunnen bijdragen aan een duurzame samenleving in een gezond klimaat. LED-verlichting is daar een mooi voorbeeld van.

Niet alleen windenergie maar alle vormen van duurzame energie verdienen een plaats in onze gemeente. Alleen dan laat je zien dat ons klimaatbeleid serieus is. Aangezien iedereen energie gebruikt, moet ook iedereen een bijdrage leveren en moet de gemeente Goes niet willen dat windmolens alleen elders staan.

Gelukkig heeft Goes veel buitengebied waar plaats kan zijn voor windmolens. GroenLinks wil het gebruik van duurzame energie stimuleren. Langs de Deltaweg in Goes-West komt een zonnepanelenveld, goed voor het jaarverbruik van bijna 900 huishoudens. Onderzocht wordt of bedrijven in De Poel (V) hun energie ook van windmolens kunnen krijgen.

Windmolens dragen bij aan een verantwoord energiebeleid. Maar: ze zijn ook in negatieve zin beeldbepalend en geven geluidsoverlast. Voor de PvG is investering in zonne-energie om deze redenen aantrekkelijker. Windmolens kunnen hooguit ook in de gemeente Goes staan, als zij geen enkele overlast opleveren voor omwonenden. Locaties moeten dus zorgvuldig worden geselecteerd.

Nee. D66 streeft in Goes naar 12 vaste maandelijkse koop- en cultuurzondagen. Wij vinden, dat winkeliers uitstekend in staat zijn om zelf hun openingstijden te kiezen en in onderling overleg afspraken te maken (OOG). Aantrekkelijkheid voor klant of bezoeker geeft daarbij de doorslag. De gemeente hoort dat te respecteren en vrij te laten.

De SP is voor een beperkt aantal koopzondagen en kan daarom leven met het huidige aantal in combinatie met de geopende supermarkten. Voor veel kleine ondernemers is het houden van veel koopzondagen een last. Bovendien kunnen we best zonder 24/24 en 7/7 economie.

Winkeliers mogen van ons zelf bepalen wanneer zij hun winkeldeuren openen; desgewenst ook op zondagen. Vanzelfsprekend kunnen ze daarover onderling afspraken maken. Gemeentelijke betutteling is nergens voor nodig. De gemeente werkt wel samen met de ondernemers om te zorgen voor fijne winkelgebieden zonder leegstand en met gratis Wi-Fi.

De PvG wil dat de gemeentelijke regelingen koopzondagen toestaan. We willen daarin geen betutteling. Ondernemers moeten zelf beslissen of ze aan koopzondagen willen meedoen. Dus in beginsel op 52 zondagen per jaar koopzondag!

Ja, maar wel met strakke gemeentelijke regie op citymarketing. D66 stimuleert initiatieven, die passen bij de identiteit van de gemeente Goes. Van kleinschalige activiteiten tot grotere evenementen, die bijdragen aan een positief imago en de lokale economie ondersteunen. Overlast is te voorkomen door vooraf goede afspraken te maken met de inwoners.

Het opzetten van reclamecampagnes als “Goes is Goes” is zonde van het geld en Goes moet daar geen geld tegenaan gooien. Het organiseren van evenementen daarentegen is prima, zolang het benodigde geld binnen de perken blijft. Wij vinden alsgeheel dat er teveel geld wordt besteed.

Goes is een aantrekkelijke gemeente om te wonen, leven, winkelen en te werken. En dat mag best ook worden uitgedragen. GroenLinks wil een veilige, bruisende en levendige binnenstad met een divers aanbod voor iedereen. De Stichting Goes Marketing werkt daar hard aan en die steunen wij dan ook van harte.

Initiatieven om (meer) bezoekers naar de stad te trekken zijn in ieders belang. Citymarketing moet daarom verder worden geoptimaliseerd en door de gemeente ondersteund. De PvG wil dat er elk jaar in de Goese binnenstad minimaal één groot evenement wordt georganiseerd. De PvG bepleit wel goed overleg met betrokkenen over beperking van eventuele overlast van evenementen.

Nee. De provincie heeft laten inventariseren hoeveel bedrijventerrein nog beschikbaar is in Zeeland en hoelang we daarmee vooruit kunnen. De Bevelandse regio heeft zeker tot 2023 voldoende. Aandacht voor werkgelegenheid is uitstekend, maar niet direct afhankelijk van Poel V. D66 vindt daarom, dat beter geïnvesteerd kan worden in bestaande bedrijventerreinen.

De toekomst waarin een nieuw bedrijventerrein nodig is ligt nog ver vooruit. Voor de komende jaren is het daarom verstandiger om bestaande bedrijventerreinen aantrekkelijk te maken en deze eerst vol te krijgen.

Allereerst moet leegstand en verloedering van bestaande bedrijventerreinen worden tegengegaan. Maar ook zal Goes over voldoende ruimte moeten blijven beschikken om bedrijven die zich hier willen vestigen, of die willen verhuizen, een plaats te kunnen bieden. Wij zien bedrijven liever compact bij elkaar dan een veelheid aan kleine versnipperde terreintjes.

Vestiging van nieuwe bedrijven en daarmee het creëren van werkgelegenheid is van groot belang. Regeren is vooruit zien, dus wel voorbereidingen treffen voor Poel V, maar nog niet realiseren! Nieuwe bedrijven kunnen voorlopig nog binnen de bestaande bedrijventerreinen worden gevestigd, mits deze terreinen goed bereikbaar zijn, worden gerevitaliseerd en gefaciliteerd.

Nee. Het gebruik van softdrugs is net als alcoholische drank niet uit te bannen met een verbod. Wietteelt is weliswaar geen gemeentelijke taak, maar door de wietteelt en handel te reguleren kan de overheid de verslavingskans en gezondheidsrisico’s wel beperken. Bovendien zal de overlast van straathandel en verborgen wietteelt dan vrijwel zeker afnemen.

Een coffeeshop mag momenteel wel wiet verkopen maar niet inkopen en er mag ook niet geteeld worden. Dat is vragen om criminelen die daarvoor zorgen. Wij vinden daarom dat wietteelt gelegaliseerd moet worden en zo nodig moet de gemeente zelf stappen zetten. Dat is een brug die we willen slaan.

Wij willen vooral inzetten op voorlichting over de gevaren van (alle soorten) genotmiddelen. Nu mogen coffeeshops wel softdrugs verkopen, maar niet inkopen. Gereguleerde wietteelt is voor GroenLinks een manier om veel problemen en criminaliteit die hier gevolg van zijn te voorkomen. Bovendien kunnen we zo grip krijgen op het THC-gehalte.

Een te strikt drugsbeleid leidt tot ongewenste uitwassen. De gemeente moet daarom een modern, adequaat drugsbeleid voeren. Daarin past legalisering van softdrugs, een tolerant beleid t.o.v. bestaande coffeeshops en eventueel ook een strak georganiseerde gemeentelijke wietteelt, zeker als die bijdraagt aan het uitbannen van de straatoverlast door drugshandelaren.


26

Stemwijzer 2014

Stellingen

7. Tegenprestatie voor een bijstandsuitkering? “De gemeente mag best wat terugverwachten voor een bijstanduitkering: bijvoorbeeld vrijwilligerswerk.”

Het is belangrijk dat iedereen mee doet in de samenleving. De uitdaging is mensen te activeren. Door iets terug te verwachten voor het krijgen van een uitkering, worden mensen gestimuleerd. Vrijwilligerswerk is er veel en er zijn altijd vacatures. Dat geeft volop kansen.

Niemand kiest voor een bijstandsuitkering, dit overkomt mensen. De PvdA staat voor arbeid. Samen met de uitkeringsrechtigde wordt gezocht naar werk. Bij voorkeur is dat betaald werk. Lukt dit niet onmiddellijk dan kan vrijwilligerswerk ook een stap zijn, als het de kans op betaald werk maar vergroot.

Zolang er geen sprake is van verdringing van regulier werk, of het laten verrichten van werkzaamheden zoals bijvoorbeeld in de persoonlijke verzorging waar bijzondere kwalificaties voor nodig zijn, vindt de VVD het prima dat er een tegenprestatie geleverd wordt.

SGP-CU wil opkomen voor de zwakkeren in de samenleving en wil omzien naar mensen in kwetsbare omstandigheden. Vanuit de Bijbelse naastenliefde willen wij dat de gemeente als een ‘schild’ voor hen is. De SGP-ChristenUnie staat voor een ruimhartig beleid. Daarnaast mag van burgers met een uitkering verwacht worden dat zij op enigerlei wijze maatschappelijk actief zijn.

8. Decentralisatie zorg en de participatiesamenleving. “Het is rechtvaardig dat mensen eerst hun eigen zorg regelen en betalen en pas later naar de gemeente kijken”

Dat mensen elkaar helpen en zelf veel regelen is prima. Maar mensen die het nodig hebben, moeten wel geholpen worden en dat stelt gemeenten voor problemen. Want zij krijgen wel de taak, maar niet voldoende middelen. De VVD-PvdA regering kiest hier helaas voor.

De gemeente moet garanderen dat echte zorg gedaan wordt door professionals. Elkaar helpen bij het huishouden of andere praktische zaken mag weer normaal worden. Maar niet iedereen heeft vrienden of familie voor hulp. Goes gaat dorpen en wijken ondersteunen bij het opzetten van netwerken om iedereen te helpen.

Dat mensen eerst zelf verantwoordelijkheid nemen voor zichzelf en hun omgeving is voor de VVD eigenlijk vanzelfsprekend. Voor diegene die hier niet toe in staat zijn moet de overheid adequaat in springen.

In de samenleving is veel kracht aanwezig. We zien dat mensen elkaar helpen. Bijvoorbeeld in de familie, in de straat, in de vereniging, in de kerk en via de school. Er komen forse bezuinigingen op de gemeente af, waardoor deze kracht nog beter benut zal moeten worden. Wat de SGP-ChristenUnie betreft dient zorg voor mensen die deze echt nodig hebben er altijd te zijn, maar ondersteunen we daarnaast ook de vele goede initiatieven vanuit de samenleving.

9. Armoedebeleid. “Gezinnen in armoede moeten ook van een vereniging lid kunnen worden”

Vanzelfsprekend! Of het nu gaat om sporten en bewegen of sociale contacten via een vereniging, meedoen is belangrijk. Daarom doet Goes mee aan het jeugdsportfonds en wil het CDA dat Goes ook mee gaat doen aan het jeugdcultuurfonds. Ouders kunnen zonodig een vergoeding krijgen voor lidmaatschapsgeld of materialen.

Ja, natuurlijk! Een op de tien Goese kinderen groeit op in armoede. Zij mogen daardoor niet geïsoleerd raken. Dus is het belangrijk dat zij en hun opvoeders zonder drempel lid kunnen zijn van een vereniging. Gewoon, om mee te kunnen doen.

Het armoedebeleid in Goes is goed. Als binnen dit beleid ruimte wordt gezocht om vooral kinderen de gelegenheid te geven lid te worden van een vereniging is dat voor de VVD prima. De VVD is geen voorstander van uitbreiding van het budget voor armoedebeleid.

De SGP-ChristenUnie fractie streeft naar een actief beleid wat betreft de armoedebestrijding. SGP-CU vindt het een Bijbelse opdracht om voor onze medeburgers met een bestaansminimum een goed sociaal vangnet te laten bestaan. Hierbij hoort ook dat gezinnen lid moeten kunnen zijn van een vereniging.

10. Bezuinigen op welke twee posten? “Op welke twee posten kan de gemeente bezuinigen?”

De kosten voor grote gemeenschappelijke regelingen, zoals bijvoorbeeld de Veiligheidsregio, lopen steeds verder op. Dit vraagt om fundamentele doordenking, zodat met lagere kosten eenzelfde veiligheidsniveau kan worden gegarandeerd.

Goes investeerde veel in infrastructuur. Met de tweede aansluiting op de A58 zijn we goed op niveau. Dus even geen grote infrastructurele werken meer. Bij een samenleving waarin de burger verantwoordelijkheid neemt past een kleinere overheid. Dit kan via natuurlijk verloop.

Het welzijnswerk in Goes bevat veel activiteiten die ook anders georganiseerd kunnen worden, met meer eigen verantwoordelijkheid van de bewoners, zoals pleintjesactiviteiten, multi culti kookbijeenkomsten en zang- en rapp-avonden. De VVD is van mening dat het De VVD staat voor een kleinere efficiënte overheid, bij bezuinigingen moet er dus altijd eerst naar de eigen organisatie gekeken worden.

Culturele activiteiten zijn ook in tijden van economische crisis van belang en kunnen samenbindend werken in de samenleving. Toch is de SGP-ChristenUnie van mening dat gezien de huidige economische omstandigheden ook gekeken moet worden naar de culturele sector. Op veel andere posten moet er noodzakelijk bezuinigd worden, dan ook op cultuur. Citymarketing is een middel om Goes beter op de kaart te zetten. Toch zijn wij van mening dat het wel met minder geld kan. Niet naar nul, maar wel minder. Geld kan je helaas maar een keer uitgeven.

11. Waar mag wel wat geld bij? “Op welke twee posten moet de gemeente meer uitgeven?”

In 2015 wordt de gemeente verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Er mogen geen kinderen tussen wal en schip vallen, dus een noodpotje is nodig. De starterslening willen we ook de komende jaren kunnen uitgeven. Daarmee worden jonge mensen die voor het eerst een woning willen kopen geholpen om de financiering rond te krijgen. Omdat dit voor bestaande bouw geldt en niet voor nieuwbouw, komt er beweging op de woningmarkt. Mensen die hun woning verkopen aan een starter, kopen vaak zelf ook weer een woning.

Het verenigingsleven is het cement van de Goese samenleving. De gemeente gaat verenigingen helpen bij het zoeken en opleiden van vrijwilligers. Burgers gaan meer zelf doen. Dat is goed maar daar hoort ondersteuning bij. Ook daarvoor maakt Goes extra geld vrij.

De VVD vindt dat er meer geld vrijgemaakt mag worden voor veiligheid. Preventie-acties en camerabewaking hebben hun nut al bewezen en dragen bij aan een groter veiligheidsgevoel van de inwoner van Goes.

Gezien alle ontwikkelingen in het sociale domein zijn wij van mening dat er voldoende middelen gereserveerd moeten worden om daar waar het nodig is hulp en ondersteuning te kunnen blijven bieden. Een tweede punt is voor de SGP-ChristenUnie fractie de kwaliteit van onze leefomgeving in wijken en dorpen. Daarnaast moeten we investeren in wijk- en dorpsvoorzieningen, dit ook in het licht van onze vergrijzende samenleving.

Digitalisering van de dienstverlening. Nu investeren in digitale producten komt de efficiëntie ten goede en kan in de toekomst een besparing opleveren.


27

Ja. Mensen met een bijstandsuitkering hebben het niet makkelijk en als om een tegenprestatie wordt gevraagd, dan moet die wel passen bij hun competentie- en kennisniveau. Het vereist een zorgvuldige en persoonlijke aanpak, want alleen gemotiveerde mensen kunnen vrijwilligerswerk goed uitvoeren. Bij re-integratietrajecten moeten we opletten, dat geen reguliere arbeid wordt verdrongen.

Van bijstandsgerechtigden mag verwacht worden dat ze naar betaald werk streven. Als vrijwilligerswerk een stap is, dan is hulp en drang van de gemeente op zijn plaats. Dwingen zorgt al gauw voor verdringen van betaald werk en tweedeling bij vrijwilligers: de echte en de gedwongen.

Doel is voor GroenLinks om mensen met een (bijstands-)uitkering zo snel mogelijk naar zinvol werk te begeleiden. Daaraan kan het volgen van een opleiding, of het doen van vrijwilligerswerk bijdragen. Mensen doen dat om zo snel mogelijk weer op eigen benen te kunnen staan; niet als “tegenprestatie” of uit ‘dankbaarheid’.

De PvG geeft iedereen in onze samenleving de kans mee te doen. Daar vragen we inspanningen voor. Iedereen moet waar mogelijk meedoen en zelf een inkomen verwerven. Wie daarin niet slaagt vragen we als tegenprestatie o.a. vrijwilligerswerk te doen, mits dit geen regulier werk verdringt. Voor mensen die zich zelf niet kunnen redden, bieden we als gemeente een vangnet!

Ja. De meeste mensen willen zo lang mogelijk zelfstandig wonen en meedoen in de samenleving. Vaak is dat realiseerbaar; indien nodig met hulp van familie, vrienden of bekenden. Lukt dat niet, dan biedt de gemeente passende ondersteuning. Daarbij kan een bijdrage naar draagkracht worden gevraagd, zodat iedereen de benodigde zorg kan krijgen.

In een beschaafd land horen kwetsbare groepen ondersteund te worden. Niemand vraagt om lichamelijke en/of geestelijke beperkingen. Weinig geld betekent maatwerk leveren, cliënten serieus nemen en kijken wat er mogelijk is. Maar overgaan naar ‘zoek het maar uit samenleving’ is een stap de verkeerde kant op.

GroenLinks gaat er vanuit dat ieder mens iets kan en wil, en dat mensen zich verantwoordelijk voelen voor elkaar. Het is goed als mensen elkaar ondersteunen en hun zorg en welzijn onderling regelen; dat een meer zelfredzame, solidaire samenleving ontstaat. De overheid moet dat faciliteren en daarvoor de voorwaarden scheppen.

De PvG is niet voor de participatiemaatschappij: dat is gewoon een ander woord voor keihard bezuinigen, voor een zich terugtrekkende overheid die mensen die het nodig hebben in de kou laat staan. De PvG wil voor deze groep op blijven komen. We kijken wat mensen zelf kunnen doen, maar vanuit een sociale benadering. Wat nodig is, is nodig.

Ja, natuurlijk. Meedoen aan maatschappelijke activiteiten, sport en cultuur moet voor iedereen mogelijk zijn. Daar mag de gemeente best geld in steken, want het brengt mensen bij elkaar en inspireert. Juist die voorwaarden zijn nodig om met nieuwe energie te zoeken naar werk en inkomen.

Ja, en dit ook actief promoten onder diegene die er voor in aanmerking komen. Mensen uit hun isolement halen en laten meedoen in de samenleving is goed voor de verbinding in de samenleving. En zo hoeft financiële armoede geen sociale armoede te betekenen. Wees als gemeente de verbindende factor!

GroenLinks wil armoede voorkomen. Voor mensen met een minimumuitkering of werkende armen kiezen we voor ruimhartige inkomensondersteuning, zodat zij zich niet uitgesloten of gestigmatiseerd hoeven te voelen en ook hun kinderen aan sport- en culturele activiteiten kunnen meedoen. De gemeente maakt de gevolgen van bezuinigingen voor deze groep inzichtelijk.

Er is een verantwoord en sociaal minimabeleid nodig, vooral voor gezinnen met kinderen en alleenstaanden (w.o. AOW’ers). De PvG wil de hoogte van de bijdrage uit het declaratiefonds waar nodig aanpassen en geen kortingen op inkomens als gevolg van de nieuwe kostwinnersnorm! De PvG wil verder armoedebestrijding zo nodig door steun aan voedselbank en ruilwinkel.

Bezuinigen is geen doel op zich. D66 vindt, dat het denken in alternatieven, die een kostenbesparing kunnen opleveren, op alle niveaus in de gemeentelijke organisatie normaal moet worden. Uitbreidingsplannen als Poel V en Goese Schans kunnen voorlopig in de ijskast. Het subsidiesysteem zou meer moeten aansluiten bij de doelen van gemeentelijk beleid.

De gemeente kan bezuinigen op de eigen reclamecampagnes en gemeentewedstrijden. Verder moet er winst geboekt worden door de samenwerking op de Bevelanden, met efficiencyvoordelen en mogelijkheden om andere overlegstructuren terug te dringen.

De wegen in Goes liggen er prima bij. Maar het onderhoudsniveau daarvan kan best een stukje lager; uiteraard zonder aan de veiligheid te tornen. Ook zou het onderhoud van openbaar groen best wat minder kunnen, waarbij we aan diezelfde (sociale) veiligheid blijven denken. Maatregelen die weinig ‘pijn’ doen, maar waarmee veel geld valt te besparen.

De gemeente moet een gezond financieel beleid voeren, haar schuldpositie terugdringen en een reëel sluitende begroting opstellen. Daartoe moet zij allereerst efficiëntie betrachten in de uitvoering van gemeentelijke taken. Als er moet worden bezuinigd begint de gemeente bij zichzelf! Verder: voet op de rem voor grootschalige infrastructurele projecten en opheffen van onderhoudsmechanismen.

Er komen grote projecten op het gebied van werk/inkomen, zorg/welzijn en jeugdbeleid op de gemeente af. In die domeinen wordt een groot deel van het gemeentelijke budget uitgegeven. Het loont de moeite om dat goed te organiseren met gekwalificeerde mensen in gedreven samenwerking met andere gemeenten. Beter nu extra investeren, dan straks tekorten moeten aanvullen.

De jeugdzorg, AWBZ en participatiewet komen naar de gemeente met te weinig geld. Daar zal de gemeente geld bij moeten doen om het dragelijk te houden. Verder is het nodig te investeren in een betere verkeerssituatie in Wolphaartsdijk om de smalle Lepelstraat en Molendijk te ontzien.

Goes zou de groene economie meer moeten stimuleren. Dat levert ook direct veel werkgelegenheid op. Door investeringen in energieprojecten kunnen inwoners bovendien op hun energiekosten besparen. GroenLinks vindt zorg op maat belangrijk, nu en straks. En dat mag van ons best wat extra kosten.

De re-integratiemiddelen worden nu alleen ingezet voor kansrijke mensen in de bijstand. Daardoor raakt een andere groep mensen steeds verder weg van de arbeidsmarkt. Dat wordt een ‘granieten’ bestand. Daar moet meer geld naar toe voor re-integratie en scholing. Daarnaast geld naar (oudere) werklozen voor (om)scholing, ook voor de groep die niet ten laste van de gemeente komt!


28

Stemwijzer 2014

Het rode potlood Waarom zijn gemeenteraadsverkiezingen belangrijk? Die gaan over je directe omgeving en met je stem kun je invloed uitoefenen op bijvoorbeeld het onderhoud van de openbare ruimte, maar ook werk, sport en cultuur. En ze gaan ook nog over je portemonnee, denk aan belastingen en heffingen.

De laatste pagina van de Stemwijzer is bestemd voor de burgemeester van Goes, René Verhulst. Naast burgemeester is hij ook voorzitter van de Gemeenteraad. Hij roept de Goesenaren op om te komen stemmen op 19 maart zodat de raadszaal in het Stadskantoor na de verkiezingen weer gevuld is met 25 vrouwen en mannen die onze gemeente zullen besturen.

Wat zegt u tegen een kiezer die wel wil komen stemmen, maar eigenlijk niet weet op wie? Dat het de moeite waard is om je toch even te verdiepen in wat de politieke partijen willen, dat lees je in deze Samenspel, maar kijk ook eens op de internetsites van de partijen en spreek ze aan, bijvoorbeeld op de markt. En naar een verkiezingsdebat komen kan ook leuk zijn. En tegen de kiezers die nu, omdat ze achttien jaar zijn geworden, voor het eerst mogen stemmen? Ga altijd stemmen. Veel jonge mensen hebben – gelukkig – een uitgesproken mening. Doe er politiek ook iets mee is mijn boodschap. Zo kun je zaken misschien voor elkaar krijgen. Dit klinkt misschien hoogdravend, maar kijk ook eens naar landen waar mensen niet kunnen stemmen en hoe het daar toegaat. Probeer te beseffen dat democratie niet vanzelfsprekend is. Wat is uw prognose van de opkomst, zowel bij droog, zonnig weer als bij regen en wind? Ter vergelijking: In 2010 was die opkomst 55,7 %, bij droog weer. Die opkomst moeten we tenminste kunnen halen, ik hoop iets hoger.

Stadskantoor M.A. de Ruijterlaan 2 4461 GE Goes

Postadres Postbus 2118 4460 MC Goes

T 14 0113 E stadskantoor@goes.nl www.goes.nl


15 De expositie Down’s Upside zoals die in Doetinchem stond.

>>

Een duurzaam ’s-Heer Hendrikskinderen Hoe kun je lekker blijven wonen op een dorp, ook als de jaren klimmen? En kan dat dan ook comfortabel, met lagere energielasten? Mede door deze vragen zijn de dorpsraad en de gemeente Goes een pilot project gestart om ’s-Heer Hendrikskinderen niet alleen levensloopbestendig te maken, maar ook comfortabeler door middel van energiebesparing en cascoverbetering. De pilot houdt in dat er wordt geëxperimenteerd met verschillende manieren om particulieren alleen of samen te laten investeren in hun eigen woning. Dit met behulp van de kennis en de ervaring van stichting Meer met Minder, Hogeschool Zeeland, stichting Collectief Particulier Opdrachtgeverschap Zeeland (CPOZ) en de leden van de werkgroepen. Deze partijen weten hoe je de voordelen van samenwerken kunt benutten en tóch ‘eigen baas’ kunt blijven. Wat is er al gebeurd? Als start van het project is er bij alle huizen in het dorp aangebeld door studenten van de HZ, om de inwoners kennis te laten maken met het Meer Met Minder Woningdossier. Met een inlogcode kon iedereen direct aan de slag met het verkennen van de mogelijkheden van energiebesparing

in de woning. De studenten hebben daarnaast bij elk huishouden een enquête achtergelaten. Iedereen die de enquête invulde kreeg een infrarood gevelscan van zijn of haar woning, waarop te zien is of er warmte weg lekt uit de woning. Wat gaat er allemaal nog gebeuren? Met behulp van de antwoorden op de enquête wordt er nu gekeken waar behoefte aan is. Er wordt bekeken welke projecten er opgestart kunnen worden, waardoor er voordeel behaald kan worden door samen te werken, ook met betrekking tot duurzaam wonen. Met andere woorden: proberen veel van de zorgen van aanpassingen, bouwen en verbouwen uit handen van de bewoners te nemen. Wanneer die projecten zijn uitgewerkt, wordt dit weer besproken met het dorp. Daarnaast wordt er door HZ studenten nagedacht hoe sociale media kunnen bijdragen aan duurzaamheid en communitybuilding in het dorp. Informatiebijeenkomst Op zaterdag 29 maart 2014 wordt er in de kerk in ‘s Heer Hendrikskinderen een informatiebijeenkomst gehouden over het project. Tijdens deze bijeenkomst is er uitleg over het project, laten leveranciers de diverse mogelijkheden zien en kunnen bewoners en aanbieders van gedachten wisselen hierover. Iedereen is welkom.

Bijzondere buitenexpositie De reizende buitenexpositie Down’s Upside met veertig grote foto’s van kinderen met het syndroom van Down komt naar Goes. De expositie is gebaseerd op het boek ‘De Upside van Down’ van fotograaf Eva Snoijink uit 2008. De bedoeling van de expositie is om voorbijgangers en bezoekers de eenvoud en schoonheid van kinderen met het Downsyndroom te laten zien, zodat iedereen die naar een kind met Downsyndroom kijkt, meer ziet dan dat het kind ‘anders’ is. De expositie is al in de vier grootste steden en in kleinere steden zoals Dordrecht, Doetinchem, Mill en Helmond geweest. Goes is de eerste Zeeuwse gemeente die deze indrukwekkende expositie heeft omarmd. Down’s Upside is in de Goese binnenstad (Zusterstraat/Singelstraat, tussen en rond de beide kerken) te bekijken van vrijdag 21 maart tot maandag 28 april. De gemeente organiseert enkele activiteiten rondom de expositie. Zo is er een minisymposium over ‘inclusieve’ samenleving, naar aanleiding van het ‘Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap’ van de Verenigde Naties, dat Nederland in 2007 heeft ondertekend. Ook wordt aangesloten bij de Nationale Sportweek (19-26 april). Woensdag 23 april zal in het teken staan van sporten en bewegen voor mensen met een beperking. Het CIOS en het SMWO helpen de gemeente met het bedenken en organiseren hiervan.


16

Samenspel

Goes DNA Elk nummer van Samenspel staan we stil bij een onderdeel van ons DNA.

handelsstad

Het heet stad, maar is eigenlijk een groot dorp. Anthoni Fierloos, ondernemer

Op zaterdag moet je zoeken naar een plekje op de markt. Maar op zondag is het stil in Goes. Cindy Lucasse, jongere inwoonster

7

Vrijdagmiddag is fietstassen op de Grote Markt. Loes Meeuwisse, wethouder

GOES WORDT DRUK BEZOCHT DOOR DAGTOERISTEN. DE HISTORISCHE BINNENSTAD EN HET GROTE, GEVARIEERDE WINKELAANBOD HEBBEN EEN GROTE AANTREKKINGSKRACHT. GOES KENT VELE HISTORISCHE PLEKKEN. DE MAGDALENAKERK, DE OUDE HAVEN, HET SINT JACOBSSTRAATJE. PRINS MAURITS GAF GOES ROND 1576 TOESTEMMING VOOR DE AANLEG VAN EEN MODERNE STADSVERDEDIGING. DE OOST- EN WESTWAL VORMEN TASTBARE HERINNERINGEN AAN DEZE PERIODE. OP LUCHTFOTO’S IS NOG GOED TE ZIEN DAT GOES OOIT EEN VESTINGSTAD IS GEWEEST. AL DAT HISTORISCHE ERFGOED BEPAALT MEDE HET GEVOEL VAN GOES.


17

Jong & Stemmen EchtGoes.nl maakt winkelen compleet Ook zin om lekker te shoppen? Kijk dan eens op www.echtgoes.nl. Dit is de nieuwe en gezamenlijke website van winkels in de binnenstad en de Marconistraat. Met de gebundelde online informatie, aanbiedingen en acties bij de hand wordt winkelen nóg leuker. De website is natuurlijk behalve op de pc ook te bekijken op tablet of smartphone. Wil je bijvoorbeeld weten welke merken waar te koop zijn? Je vindt het op www.echtgoes.nl.

Like ook de Facebook pagina van EchtGoes, dan mis je de leuke acties nooit! Win bijvoorbeeld vrijkaarten voor film, voorstelling of concert bij Podium ’t Beest. Ook andere acties worden via de Facebook pagina en de website bekend gemaakt. www.facebook.com/EchtGoes

Wie: Paulien Verburg Leeftijd: 19 Woonplaats: Goes Waar kennen we je van: bijbaantje bij Bodega Ga je stemmen op 19 maart? ‘Ja, maar ik ben er nog niet uit op wie ik ga stemmen.’ Waarom vind je dat belangrijk? ‘De gemeenteraad maakt belangrijke beslissingen voor jongeren. Bovendien wil ik later in de horeca gaan werken en hiervoor is het belangrijk dat de gemeente goede regels opstelt. Ik vind dat je alleen moet gaan stemmen als je echt ergens voor staat.’ Hoe bereid je je voor? ‘Ik bekijk alle standpunten van de verschillende partijen, zoek op internet en lees de stemwijzer van de gemeente. Soms praat ik er ook over met vriendinnen.’ Wat wil je de nieuwe gemeenteraad graag meegeven? ‘Er moet een oplossing gezocht worden voor alle faillissementen in de horeca, er is steeds minder te doen in de binnenstad. Bovendien vind ik het belangrijk dat er veel evenementen blijven, die zijn altijd erg leuk en goed voor de horeca.’ Laat je stem horen! #goeskiest


18

Samenspel

Werk in uitvoering Renovatie Ringbrug Van 24 maart tot en met 14 april wordt de ringbrug gerenoveerd. De werkzaamheden bestaan o.a. uit het aanbrengen van een nieuwe beweegbare klep, het asfalteren van de fietspaden en het schilderen van de brug. In deze weken zijn er omleidingen voor het autoverkeer via het Tiendenplein en via het Kazerneplein, de ringbrug is dan afgesloten. Om het werk uit te voeren, ligt er een ponton in het water. Dit wordt eenmaal, aan het einde van de dag, weggehaald voor het scheepvaartverkeer. Zie voor omleidingen: www.goes.nl/werkinuitvoering Masterplan Binnenstad qª!DDRSDML@QJS De laatste hand is gelegd aan de Beestenmarkt. Naast parkeerplaatsen voor auto’s is er nu ook voldoende plaats voor het stallen van fietsen en ruimte voor terrassen. Bovendien ziet de Beestenmarkt er met de nieuwe beplanting een stuk groener uit. qª6HIMF@@QCRSQ@@S Als laatste onderdeel van het Materplan Binnenstad 2e fase richt de gemeente de Wijngaardstraat opnieuw in. De Wijngaardstraat wordt op één niveau aangelegd waardoor de stoep op dezelfde hoogte ligt als de weg. De straat krijgt dezelfde inrichting als de andere winkelstraten. Naar verwachting start de herinrichting van de Wijngaardstraat dit voorjaar en wordt het werk voor de zomer afgerond.

Aanpassing en aanleg drinkwaternet Eind januari is DELTA Netwerkgroep gestart met de aanpassing van de drinkwaterleiding en aanpassing van het drinkwaternet vanaf pompstation de Wranghe in Kapelle tot aan de Eikenlaan in Goes. Uit onderzoek van Evides Waterbedrijf N.V. bleek dat het drinkwaterleidingnet bij zomerpieken en calamiteiten verbetering nodig heeft. Voor het uitvoeren van de werkzaamheden worden materialen vervoerd. Bewoners kunnen in deze periode geluidsoverlast hebben van het werkverkeer. De Eikenlaan wordt gedeeltelijk

afgesloten. de kruising Eikenlaan en Beukenstraat wordt voor een korte periode afgesloten en de Boudewijn Büchlaan wordt volledig afgesloten. Er wordt een tijdelijke alternatieve toegangsweg beschikbaar gemaakt voor de inwoners van de Riethoek. De omleidingen worden aangegeven op borden en de direct omwonenden worden t.z.t. met een brief geïnformeerd. www.evides.nl/werkzaamheden


19

Sporten is voor iedereen Doe mee aan de Nationale Sportweek! De Sportweek is een landelijk sportevenement dat een week lang, van 19 t/m 26 april, in heel Nederland sporten in de etalage zet en laat zien hoe gezond en vooral leuk sporten en bewegen is. Iedereen in de gemeente Goes kan tijdens deze week kennismaken met sporten bij sportverenigingen, Sportpunt Zeeland, CIOS Goes en woensdagmiddag op de Grote Markt.

Beweegcoach Judith Menheere Waar heb jij je, als beginnend beweegcoach, in 2013 allemaal mee beziggehouden? ‘Phoe, met heel erg veel. Ik begon met contacten zoeken in het netwerk, zoals praktijkondersteuners, diëtisten, fysiotherapeuten en zorgaanbieders. Het is belangrijk om met elkaar samen te werken in de doorverwijzing. Intussen komen er vaak vragen binnen van mensen die informatie en advies willen. Sommigen hebben alleen een folder of adres nodig, anderen vinden het fijn dat ik de eerste contacten leg en een keer mee ga naar een beweegactiviteit. Het gaat niet alleen om het bewegen, maar ook om het sociale gedeelte. Samen bewegen in een groep brengt gezelligheid met zich mee en maakt dat mensen oog voor elkaar hebben.’

Het thema van de Nationale Sportweek 2014: ‘ik neem je mee!’. Een thema dat betekent dat enthousiaste sporters een sportmaatje meenemen, die niet of te weinig sport, naar hun sportclub. Het volledige programma verschijnt begin april op www.goes.nl. Houd daarnaast www.cios.nl, www.sportpuntzeeland.nl, en www.nationalesportweek.nl in de gaten!

De Koningsspelen De Koningsspelen zijn dit jaar op 25 april. Een sportieve dag met een gezond, maar bovenal feestelijk Koningsontbijt voor en door basisscholen. Meer info op www.koningsspelen.nl.

Kom naar het Lijsttrekkersdebat Sportraad op 10 maart Locatie: CIOS Goes Tijdstip: 19.30 - 22.00 uur Presentatie: Cees Vervoorn en Dolf Roks De Goese Sportraad organiseert, negen dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen, een lijsttrekkersdebat waar de Goese politieke partijen hun standpunten over Sport & Bewegen en hun visie daarop presenteren. Iedereen is welkom!

Speciaal voor mensen met gezondheidsklachten zoals reuma, diabetes of overgewicht, heeft de gemeente samen met SMWO een jaar geleden een beweegcoach aangesteld. Zij geeft informatie en advies over welke sport het best bij iemand past. We blikken samen met de Goese beweegcoach Judith Menheere kort terug op het afgelopen jaar.

Wie help je wel en wie help je niet? ‘Ik stuur niemand naar huis. Oud of jong, ik probeer voor zoveel mogelijk mensen een gepaste beweegactiviteit te vinden. Mensen kunnen mij altijd bellen op (0113) 277 111 of mailen naar beweegcoach@smwo.nl. Nog wel even leuk om te vertellen, volgende maand komt de brochure ‘Wat beweegt u’ uit, hierin staan alle sport en bewegingsactiviteiten voor de 55-plusser in de gemeente Goes. Heel nuttig! Vanaf maart bij ons af te halen of te downloaden op www.smwo.nl. Verder kunnen mensen ook passend sportaanbod vinden op www. sportzeeland.nl/nl/beweegwijzer. En natuurlijk helpen wij ook mee aan de Nationale Sportweek!’


20

Samenspel

Exposities in het Stadskantoor In de hal van het Stadskantoor zijn de komende tijd de volgende exposities te bekijken.

1

3

2

April (1) Folkleure Tien leden van de schildergroep Folkleure tonen hun werk. Het gaat vooral om schilderijen in acryl en onderwerpen als dieren, landschappen, stillevens en portretten. Exposanten zijn Peggy Fredriksz, Annie Lobbezoo, Corry Moerdijk, Irma van Osch, Sjaak van de Sande, Elsa Schellen, Kristien van Sloten, Annie Thieleman, Yvonne Verbeek en Willy Weijers, ze schilderen wekelijks samen in buurthuis De Pit in Goes-Zuid. Mei (2) Diana Stevens Diana Stevens toont haar olieverfschilderijen. Haar werk volgt de schaduwen en ritmen van aarde en water. Op deze expositie zijn elementen van het landschap te zien met het thema Waterlijnen.

Oude horecafoto’s Het Gemeentearchief kreeg diverse reacties op de oproep voor oude horecafoto’s. Bijvoorbeeld deze foto uit begin jaren dertig van Café Restaurant ‘Beurs’ op de Grote Markt. Voor het café poseert Biljartvereniging ‘Beurs’. In de weerspiegeling van de ramen zijn cafés aan de overkant te onderscheiden. Meer foto’s zijn van harte welkom!

Wilt u ook exposeren in het Stadskantoor? Vraag dan informatie op bij het Gemeentearchief via expositiegemeente-archief@ goes.nl. De voorwaarden vindt u op www.goes.nl aan de rechterkant van de startpagina. Hier vindt u ook meer informatie over de genoemde tentoonstellingen.

Juni (3) Leerlingen Goese Lyceum Leerlingen (15-18 jaar) van het Goese Lyceum (Pontes) laten hun beeldend werk zien. Ze maakten stadsbeeldboeken, waarvoor ze verschillende materialen hebben gebruikt. De landelijke omgeving van Goes is vastgelegd in impressionistische schilderijen.


21

Klaar voor de start? Voor elk kind een succesvolle schoolloopbaan, passend bij zijn of haar capaciteiten. Dat vinden wij in Goes belangrijk. Vandaar dus dat de gemeente een heleboel initiatieven die hieraan bijdragen van harte ondersteunt. Zo leert de peuterspeelzaal uw kind alvast wennen aan de basisschool, kan de jeugdverpleegkundige u helpen tijdens de peuterpuberteit en oefent u met voorlezen het concentratievermogen van uw kind.

Alle Goese kindjes naar school! Goese ouders van kinderen die in het schooljaar 2014-2015 voor het eerst naar de basisschool gaan, krijgen in mei het gloednieuwe boekje ‘Alle Goese kindjes naar school!’ in de bus. Een handige folder met allerlei info over naar school gaan.

Het begint met lezen Samen een boekje lezen -plaatjes aanwijzen en verhaaltjes vertellen- versterkt de band met uw kind. En kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. U kunt dus niet vroeg genoeg beginnen. Het landelijke project BoekStart voor baby’s stimuleert dit. Vraag de medewerkers van de bibliotheek in Goes naar meer info! www.boekstart.nl www.bibliotheekoosterschelde.nl > Collecties > Boekstart

Op visite Omdat de gemeente Goes het 18-maandenhuisbezoek (dat door de GGD wordt uitgevoerd) zó nuttig vindt, werd in december besloten het project voort te zetten. Thuis, bespreekt u met de jeugdverpleegkundige hoe het met uw kind gaat: Hoe gedraagt uw peuter zich bijvoorbeeld, gaat uw kind op onderzoek uit en hoe is zijn of haar eetgedrag? U krijgt tips, adviezen en ook uitleg over onder andere het Centrum voor Jeugd en Gezin. www.ggdzeeland.nl > Jeugd en opvoeden www.cjggoes.nl

In de kring! De een noemt het de peuterspeelzaal, de ander de peutergroep. Kinderen van twee en drie jaar komen er ravotten, verven, bouwen, buitenspelen, muziek maken, zich uitleven, ontdekken en vriendjes maken. Kortom, zich op een speelse manier ontwikkelen. De peutergroep is een goede voorbereiding op de basisschool. Blijkt in de groep dat uw peuter in zijn of haar ontwikkeling een extra steuntje in de rug nodig heeft of juist meer uitdaging, dan kan hij of zij naar de peuterplus-groep. Uiteraard wordt dat allemaal met u besproken. www.kibeo.nl > Peuters


22

Samenspel

GRIP? U bent ‘m vast wel eens tegen gekomen in de krant, op alarmeringspagina P2000 of laatst nog op twitter, tijdens de brand bij Demontage Werkplaats Zeeland: de term GRIP. Weet u waar deze afkorting precies voor staat? Wij leggen het uit. Opschalen Wanneer zich ergens een incident voordoet, komt zo’n melding via 1-1-2 binnen op de meldkamer. De centralisten daar schakelen de benodigde hulpdiensten in. Afhankelijk van de situatie kan dat de brandweer zijn, politie of een ambulance. Wordt het incident te groot om het met deze materialen en mensen te bestrijden, dan wordt de hulpverlening opgeschaald. Zodra dit gebeurt, worden er ook extra krachten ingezet voor de coördinatie ter plaatse. We noemen hen de (Hoofd) Officieren van Dienst.

Bij de brand bij Demontage Werkplaats Zeeland, op donderdagavond 9 januari, werd door de aanwezige Officieren van Dienst al snel GRIP 1 afgekondigd: er was sprake van een zeer grote brand en dus behoefte aan multidisciplinaire coördinatie. Ter plaatse wordt dan een Commando Plaats Incident (CoPI) ingesteld, bestaande uit de operationeel leidinggevenden, de Hoofd Officier van Dienst en vaak ook een communicatieadviseur van de politie. In Goes werd het CoPI aangevuld met de ambtenaar openbare orde & veiligheid en burgemeester Verhulst.

Motorkapoverleg Bij een kleine brand bijvoorbeeld of een niet al te ernstig ongeval stemmen de verschillende officieren de hulpverlening met elkaar af in het zogenaamde motorkapoverleg. Brandweermensen, ambulancemedewerkers en politieagenten kunnen zich zo volledig op de hulpverlening richten. Blijkt het incident te groot voor deze betrokkenen, dan kan besloten worden tot nog meer coördinatie. Soms wordt dan de gemeente gevraagd om mee te kijken (naar de milieueffecten in de nabije omgeving bijvoorbeeld) of een bedrijf dat bij het ongeval betrokken is. Eenduidig Regionaal en landelijk zijn al deze coördinatieniveaus vastgelegd in de Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure, GRIP. Hartstikke handig, want zo is bij alle incidenten duidelijk hoe de opschaling verloopt en vooral ook hoe de structuur van de operationele en bestuurlijke leiding eruitziet. De regeling kent zes niveaus: GRIP 1, 2, 3, 4, 5 en GRIP Rijk. Op de website van Veiligheidsregio Zeeland kun je hier meer over lezen. Zie www.vrzeeland.nl/meldkamer/wat-is-grip.

Oproep foto’s WO I We zijn nog op zoek naar foto’s en documenten van de Eerste Wereldoorlog. Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. In oktober en november is in de hal van het Stadskantoor

een expositie waarbij het binnengekomen materiaal getoond wordt. Meer activiteiten worden binnenkort bekendgemaakt. Zo zijn voor het onderwijs opdrachten over de oorlog beschikbaar. Meer informatie: www.gemeentearchiefgoes.nl

Weet wat u moet doen als er iets gebeurt!

Kijk op de websites www.zeelandveilig.nl, www.nederlandveilig.nl of www.nl-alert.nl voor meer info over wat u zelf kunt doen ter voorbereiding en op het moment zelf. Veiligheidsregio Zeeland is bij een middelbrand of -ongeval live te volgen via twitter: @vrz.


23

Het is bijna zover! Zaterdag 15 maart aanstaande nemen de kids van rugbyclub Tovaal en de Goese Mixed Hockey Club hun nieuwe sportvelden op Het Schenge in gebruik. Officieus dan, want het rugbyveld is pas speelklaar in mei. Ondertussen wordt er door een heleboel vrijwilligers ook nog gewerkt aan de gloednieuwe accommodaties van beide clubs. De bouw hiervan liep door het zo onstuimige najaar een klein beetje vertraging op, maar vele handen maken er inmiddels licht en heel mooi werk!

Jong & Stemmen

Wilt u de opening ook bijwonen? Wees dan welkom vanaf 10.00 uur.

Wie: Damian Kriele Leeftijd: 18 Woonplaats: Goes Waar kennen we je van: jeugdcentrum Goese Polder Ga je stemmen op 19 maart? ‘Nee.’ Waarom niet? ‘Ik weet er niet veel vanaf en vind het wel prima gaan zo. Ik heb geen zin om me er in te verdiepen, laat mensen maar beslissen die er meer verstand van hebben.’

>>

Hoe bereid je je voor? ‘Voor de Tweede Kamer stem ik wel, daar merk je echt wat van. Ik weet niet of een gemeenteraad veel verschil kan maken.’

V.l.n.r.: Damian Kriele, Amalro Blok en jongerenwerker Erik Meinderts

Wat wil je de nieuwe gemeenteraad graag meegeven? ‘Als er een partij is die een Cruyff Court in Goes gaat maken, dan ga ik stemmen. De kooitjes die er zijn, zijn veel te klein.’ Laat je stem horen! #goeskiest


24

Samenspel

De nieuwe gemeentesecretaris:

‘Goes heeft alles én moet alles behouden’ Goes heeft met ingang van 2014 een nieuwe gemeentesecretaris. De gemeentesecretaris is de hoogste ambtenaar van een gemeente, reden genoeg om hem aan u voor te stellen. Wat houdt dit nou precies in, ‘de hoogste ambtenaar’? We vragen het de gemeentesecretaris Hans Schild zelf: ‘Als gemeentesecretaris ben je algemeen directeur, je bent eindverantwoordelijke van de organisatie en eigenlijk een verlengstuk van het college.’ Hans is zichtbaar blij met zijn nieuwe positie: ‘Ik vind het een hele eer om op deze plek te zitten. Mijn moeder zei tegen me: ‘eindelijk heb je de baan die je wilde toen je 17 was,’ en zo voelt het ook echt. Het leek me mooi: ik wilde liever niet weg thuis en bij een gemeente heb je zoveel mogelijkheden dat je altijd kunt doen waar je goed in bent. Toch ben ik onder druk van mijn pa wel gaan studeren: rechten in Rotterdam.’ Hans was nog niet afgestudeerd of hij ging aan de slag bij de overheid: op 1 februari 1983 startte hij bij de gemeente Middelburg als juridisch administratief beleidsmedewerker. Verschillende promoties volgden tot hij in

Langere geldigheid reisdocumenten Per 9 maart verandert de Paspoortwet. Paspoorten en identiteits-kaarten voor personen vanaf 18 jaar zijn dan tien jaar geldig in plaats van vijf. Zo hoeft u minder vaak een nieuw reisdocument aan te vragen, wel gaan hierdoor de tarieven omhoog. Ook de andere tarieven veranderen, zie voor een actuele prijslijst www.goes.nl/paspoort.

2008 de overstap maakte naar de gemeente Goes, hij werd sectorhoofd Grondgebied. Hans bleef in Middelburg wonen, maar Goes voelde meteen als thuis: ‘Na zo’n lange tijd was ik vergroeid met de organisatie, maar ik heb nooit een seconde spijt gehad van mijn overstap. Het voelde meteen goed. Goes heeft als centrumgemeente een daarbij behorende dynamiek die voor veel uitdagingen zorgt.’ Voor zowel Goes als gemeente als organisatie heeft hij een heldere visie. ‘Voor de organisatie wil ik investeren in het ‘wij van Goes’ gevoel, iedere medewerker moet het gevoel hebben verantwoordelijk te zijn voor het geheel Goes.’ Voor de gemeente is zijn streven om alle voorzieningen hier te houden. ‘De stad heeft alles én moet alles behouden. Daar maken we ons hard voor.’ Volgens Hans is de gemiddelde Goesenaar best tevreden: ‘Er heerst een hoge acceptatie, inwoners doen nauwelijks moeilijk tegen de gemeente.’ Waar mensen zijn, daar voelt Hans zich op zijn gemak. Hij is graag in het centrum: ‘De stad Goes is uniek: het is groot genoeg om alles te hebben en klein genoeg om alles te overzien. De havenkom vind ik het meest verrassende plekje van Goes. Ik geniet hier. Goes heeft een gezellig karakter, zonder kneuterig of onprofessioneel te zijn.’


25

Gezocht: nieuwe kinderburgemeester Kinderen uit groep 6 en 7 van de basisscholen uit de gemeente Goes kunnen zich verkiesbaar stellen als nieuwe kinderburgemeester. Op zaterdag 23 augustus 2014 wordt alweer de 12e kinderburgemeester van Goes geïnstalleerd. De kinderburgemeester wordt gekozen door de Goesenaren. Het huidige kindercollege 2013-2014 is nog heel actief met leuke dingen. Ze worden voor veel gevraagd, zoals de opening van de Markt van Hoop, het jubileum van de brandweer en de Hollandse Hoeve dag. Marleen, Carmen en Ming Yiem kunnen het hun opvolgers aanbevelen en... ze leren er erg veel van! Om mee te dingen naar de titel moeten zij voor 30 april 2014 een sollicitatieformulier insturen die zij kunnen opvragen via info@goeskinderstad.nl. De wervingsbrieven worden tevens uitgedeeld op alle basisscholen in de Gemeente Goes. Meer informatie: www.goeskinderstad.nl

De ‘toekomstdroom’ van Kattendijke Net voor de zomer verschijnt het dorpsplan van Kattendijke. Hierin hebben de bewoners hun ‘toekomstdroom’ voor hun dorp op schrift gesteld. Deze droom is geen bedrog, want in het dorpsplan staan ook de afspraken over de uitvoering van alle ideeën. Nagenoeg alle aspecten van de Kattendijkse leefbaarheid komen in het dorpsplan op een constructieve manier aan de orde. Een concreet onderdeel van het dorpsplan is het opzetten van een dorpshulpdienst, waardoor vooral ouderen makkelijker in het dorp kunnen blijven wonen. Vooruitlopend op de verschijning van het dorpsplan steken de inwoners van Kattendijke op zaterdag 22 maart al massaal de handen uit de mouwen door met de landelijke vrijwilligersactie ‘NL Doet’ mee te doen. Op die dag beplanten de inwoners alle bloembakken en wordt door jong en oud zwerfvuil opgeruimd. Alle Kattendijkers zijn die dag om 10.00 uur welkom bij het Blokhuis om hun steentje bij te dragen. Al eerder verschenen de dorpsplannen van ’s-Heer Hendrikskinderen en ’s-Heer Arendskerke. In Kloetinge en Wilhelminadorp zijn de inwoners druk bezig en in Wolphaartsdijk wordt dit voorjaar aan het dorpsplan begonnen.


26

Samenspel

Latijns-Amerikajaar met uitverkocht Fiesta Final afgesloten Het Goes Latijns-Amerikajaar eindigde zoals het begon: met een vrolijk feest in een vol theater de Mythe. Er was wel een verschil. Bij de startreceptie was het een mix van voorproefjes van optredens die later in het jaar zouden plaatsvinden. De Fiesta Final was een oogstfeest met succesnummers van evenementen eerder dat jaar, met natuurlijk veel Kausay Pacha. Hiervoor waren de scènes omgetoverd naar een theatersetting, met hier en daar een verrassing. Fiesta Final was het laatste evenement van de ruim zestig activiteiten die in het Goes LatijnsAmerikajaar plaatsvonden. Kausay Pacha was wel de klapper met ruim zesduizend bezoekers. Volgens een enquête van de stichting Goes Marketing was dit het leukste evenement in Goes in 2013. Redenen te over om alle spelers, vrijwilligers en sponsors te bedanken voor hun bijdrage aan dit openluchtspektakel en aan al die andere activiteiten in het themajaar. Wie het spektakel Kausay Pacha wil herbeleven kan de dvd en cd kopen via de website goesla.nl. En verder? Latijns-Amerika blijft een inspiratiebron voor culturele evenementen. Zo is er in april de musical Evita te zien in de Mythe en treedt op 23 maart in ’t Beest Maite Hontelé op, een trompettiste die in Colombia voor een muzikale sensatie zorgde. Omdat de Goese themajaren een terugkerend succes zijn, heeft de gemeente het voornemen om in 2017 een nieuw themajaar te organiseren.


27

Evenementen in Goes

Ganze Regatta Zaterdag 8 maart 12.00 en 15.00 uur, Goese Sas De Ganze Regatta is een tijdsrace over 4,3 km op het Goese Sas, de start is in de oude haven van Goes en de finish ligt aan de boorden van de Oosterschelde. Tevens is er een wedstrijd over 2 km voor minder validen. Op deze dag wordt ook om het Zeeuws Kampioenschap gevaren in alle categorieën. Vriendinnendag (Koop)zondag 30 maart 13.00 tot 17.00 uur, binnenstad Goes Kom samen met je vriendin, moeder of zus naar deze dag vol activiteiten in de binnenstad. Zo wordt het Kolveniershof omgetoverd tot creatief plein: hier kun je een gratis workshop volgen om een rozenarmbandje of tassenhanger te maken. Op de Grote Markt worden gratis minischoonheidsbehandelingen gegeven en zijn er de hele dag modeshows en optredens van o.a. Ferry Doedens en Guido Spek (Lucas en Sjoerd uit GTST). Tevens is op deze dag de LadiesRun (Sportpunt).

Goes is goes presenteert iedere Samenspel een selectie van de evenementen in onze gemeente. Komt u ook gezellig?

Evita 4 april om 20.00 uur & 5 april om 15.00 en 20.00 uur, Theater de Mythe Goes Evita is een musical van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice. De musical vertelt het leven van Eva, een onecht kind, ondervoed en zonder schooldiploma’s. Haar leven neemt een drastische wending als ze in 1944 de kolonel Juan Peron ontmoet. Ze wordt First Lady en daarmee de eerste grote internationale figuur in Argentinië: de meest geliefde (en gehate) vrouw in Latijns-Amerika, tot haar dood door kanker op haar 33ste. De musical bevat bekende nummers als: Don’t cry for me Argentina, You must love me en Another suitcase in another hall.

Volg Goes is goes via: Twitter.com/goesisgoes Facebook.com/goesisgoes Meer informatie op www.goesisgoes.nl.


28

Samenspel

Goes en ik Wat heb je met Goes? ‘Goes zit in mijn bloed. Generaties lang woont mijn familie in Goes. Het dorpse karakter van Goes past bij me. Mijn vader kocht dit pand aan de Westsingel begin ’80-er jaren om als werkplaats te gebruiken en later ben ik hier gaan wonen. Een plek om verliefd op te zijn en te blijven.’

Vier vaste vragen aan een ‘onbekende bekende’ Goesenaar, gefotografeerd op zijn favoriete plek in de gemeente. Gert-Jan Nijsse (51 jaar) is docent schildertechniek voor Scalda, waarbij decoratie en restauratie zijn passie vormen. Hij is ook in zijn vrije tijd veel bezig met het schildersvak: hij schildert kleinere objecten en proefstukken en geeft mensen hier les in.

Waarom is deze kant van de Westerkerk je favoriete plek? ‘Dit is het uitzicht vanuit ons huis aan de Westsingel. Doordat we boven wonen zie je geen auto’s, maar alleen het water en de Goese kerken met de Westerkerk prominent op de voorgrond. Dit uitzicht voelt vertrouwd. Doordat ik flink ruimte heb in mijn werkplaats kan ik werk en privé perfect combineren: thuis probeer ik dan ook dingen uit voor in de lessen.’ Wat is je Goese hartenwens? ‘Dat Goes aantrekkelijk blijft om te leren. We moeten oog blijven houden voor wat handen kunnen doen. Leerlingen wordt vaak de kans ontnomen om technisch of ambachtelijk bezig te zijn, omdat het vaak te min gevonden wordt, niet in de minste gevallen gevoed door ouders. Als een beroep met vuile handen of stof te maken heeft, hoor je het niet te doen. Terwijl het vaak juist een heel eerzaam en hoogstaand vak is, wat veel voldoening geeft. We moeten jongeren de kans geven om hun hart te volgen. Daarom moeten we ambacht en techniek al van jongs af aan op een positieve manier bij kinderen binnen brengen.’ Welke ‘onbekende bekende’ Goesenaar prijkt volgende keer op deze plek? ‘Bram Nonnekes, hij doet enorm veel vrijwilligerswerk op verschillende gebieden. Bovendien zet hij zich in voor de Stichting Zeeuwse Schouw ‘Betje’, die ligt in de verenigingshaven ‘de Werf’. Het schip, dat in 1908 als voetveer tussen Veere en Kamperland begon, is op de Oosterscheldewerf in Goes herbouwd en vaart al weer ruim vijf jaar over de Zeeuwse wateren. Bram vaart als schipper en coördinator op het schip en zorgt er voor dat belangstellenden prachtige tochten mee kunnen maken.’

Stadskantoor M.A. de Ruijterlaan 2 4461 GE Goes

Postadres Postbus 2118 4460 MC Goes

T 14 0113 E stadskantoor@goes.nl www.goes.nl

Samenspel feb2014