Page 1

SEAN QUACH SELECTED WORKS 2019


RÉSUMÉ

02

PROFESSIONAL

03

RECOVERY

15

EXPAND

23

LANEWAY

27

TRUSSWAY

33


My name is Sean Quach and I am currently partaking my fourth year of studies at the University of Waterloo for Architecture in Rome. The following pages are a cumulation of works completed during my undergraduate studies, exploring the possibilities of existing contexts in Canada and Europe through design. Thank you for your time and consideration. I look forward to speaking more with you!

seanquach@ymail.com 647 464 6126 issuu.com/seanquach


Professional Jan 2018 - Aug 2018 Sep 2016 - Dec 2016

Architecture 49 Architectural Assistant

Toronto, ON

Revised station designs and produced sheets for three Metrolinx stations by Revit Modelled schematics for Canadian airports, stations and topography in Sketchup Proposed schematic elevations for Toronto Housing complex for client approval Participated in site visit measurements for a banquet hall proposal Arranged several continuing education meetings with architectural suppliers May 2017 - Aug 2017

Phoam Studio Architectural Assistant

Copenhagen, DK

Digitally modelled and printed several facade design options for student housing Visualized renderings for summerhouses and townhouse proposals Managed production of exterior and interior renderings for student housing Jan 2016 - Apr 2016

Giannone Petricone Associates Architectural Assistant

Toronto, ON

Assisted coworkers with the use of Vray rendering software Organized retail presentation layouts for diagrams, renders and drawings Academic Sep 2014 - Aug 2019

University of Waterloo School of Architecture Design Studio, Italian Urban History, Rome and the Campagna

Rome, IT

Candidate for Honours Bachelor of Architectural Studies, with Co-op Skills Software Manual

Recgonition Sep 2014 - Jan 2016 Jun 2015 Sep 2014

Photoshop Illustrator InDesign Sketchup Vray Rhinoceros Autocad Revit Lumion Hand Drafting Model Making Sketching Laser Cutting Woodworking 3D Printing

Excellent Academic Standing | University of Waterloo | 80+ Average Award of Merit | Steel Structures Education Foundation Competition 2015 Recycle | 2nd Place Submission Merit Scholarship | University of Waterloo | 85+ Entrance Average

RĂŠsumĂŠ

02


A | 49 SPACE_

20 Person Office Instructors_ Albert Paquette_Andrew Miedzik Location_ Toronto_ON

03


Revit_Sketchup_Vray_Photoshop

Proposed Aerial Perspective of Pedestrian and Rail Bridge in Ontario_Renderings Courtesy of Architecture49 Inc. Mainly focused in the sports and enternment sector as well

design work in several train stations, sports arenas and

as transportation, A49 has provided me with the opportunity

airports, I was able to conceive of several renderings and

to understand and be a part of an integrated engineering/

plan diagrams to communicate forward design intentions

architectural design process. With the firm being associated

to both clients and architectural consultants. Revit

with WSP group, I became involved with coordinating the

exposure for three train station models in York Region have

requirements of different streams of engineering with

also provided me with several onths of exposure to the

architectural design requirements. Through schematic

future of integrated design programming and processes.

04


Autocad_Sketchup_Photoshop_Illustrator 10

F

9

VICWEST AD-200SR

8

PROPOSED ELECTRICAL 10RACEWAY

F

7

BRICK STAIN COLOR T.B.D.

6

5

VICWEST AD-300SR

PROPOSED ELECTRICAL 9 RACEWAY

4

VICWEST AD-200SR

8

VICWEST AD-300SR

3

VICWEST AD-200SR

BRICK STAIN COLOR T.B.D.

7

2

1

F

201-1300 Yonge Street, Toronto, ON, M4T 1X3 T+1 647-789-3926

VICWEST AD-300SR

CONSULTANT:

6

5

4

3

2

600 Cochrane Dr, Markham,Ontario, L3R 8E3 T+1 905-475-7270

SEAL:

201-1300 Yonge Street, Toro T+1 647-789-3926

E

CONSULTANT:

E

6 T

CLIENT:

SEAL:

Owner CLIENT REF. #: PROJECT:

BLAKE MANOR

E

D

D

KEY PLAN:

BRICK STAIN COLOR T.B.D.

BRICK STAIN COLOR T.B.D.

BRICK STAIN COLOR T.B.D.

VICWEST AD-300SR

C

CLIENT:

DISCLAIMER:

WEST ELEVATION

SOUTH ELEVATION

VICWEST AD-200SR

PROPOSED ELECTRICAL RACEWAY

COPYRIGHT:

THIS DRAWING AND DESIGN IS COPYRIGHT PROTECTED WHICH SHALL NOT BE USED, REPRODUCED OR REVISED WITHOUT WRITTEN PERMISSION BY ARCHITECTURE 49. THE CONTRACTOR SHALL CHECK AND VERIFY ALL DIMENSIONS AND UTILITY LOCATIONS AND REPORT ALL ERRORS AND OMISSIONS PRIOR TO COMMENCING WORK. THIS DRAWING IS NOT TO BE SCALED.

BRICK STAIN COLOR T.B.D.

VICWEST AD-200SR

VICWEST AD-300SR

C

ISSUED FOR - REVISION:

CLIENT REF. #: PROJECT:

PROPOSED ELECTRICAL RACEWAY

F

BL

D

KEY PLAN:

B

B IS

RE

DATE

DESCRIPTION

PROJECT NO:

DATE:

Project Number

Issue Date

ORIGINAL SCALE:

IF THIS BAR IS NOT 25mm LONG, ADJUST YOUR PLOTTING SCALE.

DESIGNED BY:

DISCLAIMER:

THIS DRAWING AND DESIGN IS COPYR OR REVISED WITHOUT WRITTEN PERM CHECK AND VERIFY ALL DIMENSIONS OMISSIONS PRIOR TO COMMENCING THIS DRAWING IS NOT TO BE SCALED

Designer DRAWN BY:

Author CHECKED BY:

25mm

Checker DISCIPLINE:

TITLE:

C

A

PROPOSED BUILDING ELEVATIONS

BRICK STAIN COLOR T.B.D.

BRICK STAIN COLOR T.B.D.

A201 ISSUE:

NORTH ELEVATION

ISSUED FOR - REVISION:

A

SHEET NUMBER:

REV #

EAST ELEVATION DATE OF:

10

9

8

7

6

5

4

3

1

2

F

7/12/2018 9:56:38 AM

Proposed Overcladding Elevations of Existing Housing Complex in Toronto

B

SOUTHEAST BIRDS EYE VIEW

VIEW FROM VAUGHAN ROAD IS

RE

DATE

PROJECT NO:

Project Number ORIGINAL SCALE:

DESIGNED BY:

Designer DRAWN BY:

Author CHECKED BY:

Checker DISCIPLINE:

TITLE:

PROPOSED

A

SHEET NUMBER:

ISSUE:

4 3 2

10

9 No.

DATE OF:

1

8

6

5

4

3

2

F

AT

op

yr

E

ig

ht

T R HE EP C R OP O D YR U IG C TIO HT N ST O O R D U ALL SE ES D FO ES C R R IG IP O NS TH TIO ER AN D N TH D AN RA TH WIN AT GS AU A TH RE O TH R E IZ P ED R BY OP E W RT SP Y C OF AN W AD SP A C IN AN C . IS AD FO A IN R C. BID D EN

PHASE 1 (BLUE)

7

D

C

All existing facilities remain operational. Expansion of the West end of the airport to include a larger check-in area, airline support, baggage make-up area, and building services. New canopy to define building entrance.

R

es

er

ve

d

PHASE 2B (ORANGE) Ground floor interior fit-up of the existing center Holdroom area and existing security screening area. Existing kitchen area will be relocated to new second floor space to allow for the expansion of the existing restaurant.

R

EV

IS

IO

N

/ IS

SU

E

N

ote

s

BY Q

A/Q

C

.

C

on

su

lta

nts

PHASE 2A (GREEN)

PHASE 3A (MAGENTA)

New high-ceiling Holdroom (with walkways) added to the South-West end of the airport. Interior fit-up to the existing check-in area and baggage make-up area to the North of the new Holdroom. Additional airplane slot to the West.

New high-ceiling Holdroom added to the East end of the airport with additional airplane slot to the East. New baggage-claim, lay-down, and building services area. Interior fit-up of the old baggage claim area. Canopy to be extended to the East. C

lie

nt

Phasing Diagrams For an Existing Airport Expansion Plan Over 25 Year Lifecycle Notes

4

Consultants

Client

North Arrow

N

ort

h

Location:

Scale Arr

ow

3

GRANDE PRAIRIE, ALBERTA

Airport:

GRANDE PRAIRIE AIRPORT (CYQU)

2 1

05

No.

Professional

DATE

DESCRIPTION

BY

Title:

QA/QC

PHASING DIAGRAM

Sc

REVISION / ISSUE

ale

SCALE BASED ON SHEET SIZE 22" x 34"

Copyright Reserved

Project No.

THE COPYRIGHTS TO ALL DESIGNS AND DRAWINGS ARE THE PROPERTY OF WSP CANADA INC. REPRODUCTION OR USE FOR OTHER THAN THAT AUTHORIZED BY WSP CANADA INC. IS FORBIDDEN.

171-12731-00 EXHIBIT

SC

AL

E

BA

SE

D


Architecture49 Inc. 1300 Yonge St.

January 20, 2017

Suite 201 Toronto ON M4T 1X3 T

1.416.368.6987

F

1.416.869.9075

architecture49.com

To whom it may concern, Re:

Reference for Sean Quach

This letter confirms that Sean Quach was employed as a co-op student with Architecture49 in the Toronto office for one term from September 2016 to December 2016. During his short time with us he proved to be an invaluable member of our team and by the end of his term had demonstrated skills and capabilities which would benefit any future architectural team he might join. Sean worked with designers and senior staff, developing conceptual design plans and presentation drawings. He is quick and productive and takes initiative and contributes constructively to the tasks he undertakes. In addition to his usual office activities, he also scheduled lunch and learn sessions from different trades and suppliers in the industry. In short we would recommend Sean to any future employer seeking an enthusiastic and self-motivated individual with a solid work ethic and positive attitude. Sincerely,

Albert Paquette, Managing Principal National Sector Leader – Sports & Entertainment OAA, AAA, AANB, AAPEI, AIBC, MAA, NSAA, NLAA, OAQ, SAA, FRAIC

Professional

06


PHOAM SPACE_

10 Person Office Instructors_ Carsten Laursen_Morten Fassov Location_ Copenhagen_DK

07


Rhino_Lumion_Photoshop

Proposed Aerial Perspective of Mixed Use Housing Near Train Station_Renderings Courtesy of Phoam Studio Aps.

Working within a European and Scandinavian context opened up many new and alternative design strategies which were absent in other offices. The scale of projects which I took part in were generally small scale residential. Through different mediums of hand modelling and 3D printing, a lot of schematic design worked was developed by many of the intern architects, leading to many creative design solutions. In my time at

Phoam studio, a lot of this work involved facade studies for an existing mixed use office complex where the proposal was to transform the site into a student driven housing residence easily accessible to the existing train station. I was able to work in a team to develop and study different types of facade systems to be used on the existing building. Modularity and the breaking up of the facade was emphasized. 08


Rhino_Lumion_Photoshop

Mixed Use Entrance Facade and Offices

09

Professional


3D Printer_Rhino_Lumion_Vray_Photoshop

Beachside Villa Renderings and Model Study

Two Types of Possible Land Use Developments For Unoccupied Residential Site

Professional

10


GPAIA SPACE_

25 Person Office Instructors_ Lukas Magier_Tom Kanellopoulos Location_ Toronto_ON

11


Sketchup_Vray_Illustrator_Photoshop

Mixed Use Condominium Development Facade Proposal_Renderings Courtesy of Giannone Petricone Associates Inc. Architects Within the four months of working with a small team of

teams have allowed me to gain exposure in the commercial/

associates, I was able to develop renderings for numerous

retail realm of design of which I am highly thankful for.

projects ranging from commercial condominiums in Calgary

Mixed use condominiums are becoming a common practise

to retail furniture/interior designs for one of the worlds

in developments within the GTA, thus the exposure to

largest italian foodmarket companies. Primarily dedicated

several of these types of projects from preliminary design

to the production of these renderings, I also had the chance

to construction documentation has allowed me to gain a

to develop digital schematic massing models for malls and

better understanding of the complexity and requirements

mixed use masterplans across Ontario. Numerous design

behind mixed use developments as well as master planning.

12


Sketchup_Rhino_Vray_Illustrator_Photoshop

APPETITE

13

Professional


June 20, 2016

To Whom It May Concern: RE:

Employment Reference for Sean Quach

I am writing on behalf of Sean Quach who was employed with our ďŹ rm, as a student intern from January through April 2016. During his time with GPAIA, Sean was involved on a variety of projects and tasks ranging from presentation to design development drawings. Sean worked very well with the studio team and always exhibited an eagerness to learn and produce work at a high level. Sean worked on multiple projects however much of his time was spent on two speciďŹ c tasks including schematic design for a mixed used condominium in Calgary developing the exterior cladding design and visualizing an interior alteration/millwork project for the Chicago location of Eataly. Sean exceeded our expectations for his experience level and provided our studio with reliable and enthusiastic support during his placement, and we wish him well as he continues his studies. Sincerely,

Pina Petricone, Principal

OAA, FRAIC

Giannone Petricone Associates Inc. Architects 462 Wellington St. W. #501 Toronto ON Canada M5V 1E3 Telephone 416591 7788 www.gpaia.com

Professional

14


RECOVERY SPACE_

Sensory Rehabilitation_Hotel Instructor_ Scott Sørli_2B Design Studio Location_ French River_ON

15


Rhino_Vray_Illustrator_Photoshop

Located along an existing footpath towards Pine Cove, Ontario,

by specific textures, colors and scents differentiate one Space

the lengthened form creates spatial responses to counteract

from another. By repurposing the existing bedrock from the

the effects of physical disconnection to nature on individuals

excavation of the foundation, continous thresholds of material

over time. By providing different levels of access to views,

understanding can be produced, encouraging occupants

light and space, occupants have the freedom to participate in

to explore new methods of community and self-security.

whatever they feel comfortable. Material stimulation caused

Scales of space also differentiate public from the private.

16


Rhino_Illustrator_Photoshop

17

Recovery


Rhino_Vray_Illustrator_Photoshop

SITE LOCATION_PINE COVE FRENCH RIVER FRENCH RIVER PROVINCIAL PARK GRUNDY LAKE PROVINCIAL PARK LOCATION PLANS ROOF PLAN FORMAL INTENT GROUND LEVEL WATER LEVEL

Located to face the inner cove from the main river, the narrow single slanted roof aims to minimize ground cover and impact on the existing ground. The form is further broken up and separated to create various spaces for public and private gathering. The West building provides open and collaborative spaces for education, cooking and cleaning. The east building provides semiprivate living spaces nearby the water with residential rooms above. Lastly, the central block houses the employees private residences and administrative meeting spaces of the complex.

Recovery

18


Rhino_Vray_Photoshop

NORTHWEST ELEVATION

19

Recovery


Autocad_Rhino_Vray_Photoshop

ROOF JUNCTURE

WINDOW FRAMES

CEDAR SHINGLES

GLULAM WINDOW HEAD

JOISTS

GYPSUM WALLS

WOODEN DECK CONCRETE FOUNDATION GLULAM COLUMNS

REPURPOSED BEDROCK

CONCRETE FOUNDATIONS

DISPLACED BEDROCK

Recovery

20


Rhino_Vray_Photoshop

SOUTHWEST ELEVATION

SOUTHWEST SECTION

21

Recovery


Recovery

22


EXPAND SPACE_

Pavilion_Consultation Space Instructor_ Scott Sørli_2B Landscape Design Location_ Cambridge_ON Members_ Bella Cho_Shanze Kazi Nathanael Scheffler_Sean Tong, Martha Trivett_Levi van Weerdan

23


Situated on a small portion of grass beside the floodwall, this temporary pavilion seeks to respond to the tectonic arrangements of site through its form and orientation. Comprised of an 8’x 8’panel system made up of standard warehouse plywood and door hinges, the act of pulling out the zigzag form produces a staircase which leads users up

to a lookout point over the floodwall and into the riverbank. The form itself is also capable of dissapating exterior noises from the school courtyard and street, allowing for more sensitive conversation and refuge from the daily stresses of architecture school. Steps are screwed into each consecutive panel where they slide through the slits of each wood panel. 24


Rhino_Vray_Photoshop

25

Expand


Expand

26


LANEWAY SPACE_

Bike Repair Shop_Library Instructor_ Donald Mckay_1B Design Studio Location_ Toronto_ON

27


Rhino_Maxwell_Photoshop

Situated beside a narrow laneway cutting through multiple blocks of city infrastructure is a bike shop that attempts to draw an additional type of circulation within the hybridized library space. In turn, the boundary of programs are intertwined into each other, creating a unique spatial entrance for both the biker and the reader. The rest of the library continues to express this programmatic movement

of changing lanes, stopping, then returning to the existing lane. Providing ample daylighting to the bike shop below, the central atrium also incorporates the rest of the library in view with the repair shop and vice versa. Ultimately, the siting of the repair shop in proximity to the laneway contributes to the potential reuse and transformation of the interstital space into an assemblage of public activity. 28


Rhino_Ilustrator_Photoshop

Ragl an A ve

ug Va ha n Rd

a St Cl

i r Av

e Wes

t

SITE PLAN WEST ELEVATION WEST SECTION EAST LANEWAY VIEW WEST LANEWAY VIEW

29

Laneway


Rhino_Maxwell_Photoshop

Laneway

30


Rhino_Maxwell_Photoshop_Illustrator

Ground Floor Building on Site

31

Laneway


Rhino_Photoshop_Illustrator

First Floor

Second Floor

South Section

Laneway

32


TRUSSWAY SPACE_

Public Corridor_Underpass Revitilization Instructor_ Terri Boake_3A Steel Connections and Details Location_ Strachan to Spadina Avenue_Toronto_ON Members_ Chieh Yu Hung_Tristan Sito

33


Building on top of the idea of an animated public space beneath the Gardiner, the Gardiner Trussway is a modular answer to activating the underutilized portion of the above grade area underneath the expressway. A simple A-Frame supporting a connected truss system will project across this diverse strip of public space to further densify the tall sheltered space for future potential growth and expansion of the underpass.By introducing various public programs in each bay between the structural concrete beams, the

Trussway will become a new elevated urban corridor which will hover over the surrounding programs to be introduced in the future of the site, such as skating rinks, public markets, and art, music and theatre exhibitions. “The Bentway, formerly known as Project: Under Gardiner, is a unique and innovative public space that will transform the vacant and forgotten area underneath Toronto’s Gardiner Expressway into a new gathering place for today’s Toronto.” - thebentway.ca 34


Rhino_Vray_Ilustrator_Photoshop

CIRCULATION MODULE

THEATER MODULE

CONNECTED SPACES

35

Trussway

PLAYGROUND MODULE


Rhino_Vray_Ilustrator_Photoshop

1

2

2

1.Upper A-frame with welded face plate and hole is bolted through sleeved truss member. 2. Cast end piece welded to one end and bolted to another for ease of installation and discreetness. 3. Lower A-frame with welded face plate is bolted through sleeved truss member.

6

1

4

3

4. Tension rods and clevises are attached to the A-frame by a welded plate to resist the self weight acting on the A-frame. 5. A-frame ends are welded to two end plates with holes for bolts. Welded baseplate is retained by concrete tie rods. 6. Top of A-frame end is welded to two cut end pieces and bolted together.

4

3

5

5

6

Trussway

36


THANK YOU!

647 464 6126 issuu.com/seanquach seanquach@ymail.com

Sean Quach_Selected Works 2019  

An accumulation of professional and academic work.

Sean Quach_Selected Works 2019  

An accumulation of professional and academic work.

Advertisement