Page 1

ARCHITECTURE PORTFOLIO SEAN HERRMANN

WINTER 2017 UNIVERSITY OF KANSAS


EXPERIENCE

LEADERSHIP

Solum Lang Architects - Intern Summer 2016 | Cedar Rapids, Iowa

Executive Secretary - The American Institute of Architecture Students (AIAS), University of Kansas Chapter Winter 2016 - present

Duties included: Creation of plans, sections, elevations, and details in AutoCAD; Site analysis and documentation of as-builts; 3D modeling and rendering in SketchUp; RFP document assembly and submission; Design of marketing materials. SB2 Management - Intern Summer 2013-15 | Mount Vernon, Iowa

PROFILE I am a 3rd-year student at the University of Kansas, in progress to complete my Master of Architecture degree in Spring 2019. Additionally, I am also pursuing a Minor in Business. I feel it important to understand not only the qualities of good design, but also how the profession works in and around various industries which require our expertise. I have always had a strong interest for design, something I attribute to my time building complex structures with LEGOs and sketching my way through notebooks. Through traveling and exploring, I have gathered a great understanding and fascination with architecture, its impact on the natural environment, and the idea that both can co-exist harmoniously. I am often inspired by my surroundings - both built and natural - and the idea that architecture shapes the way people live in their environments. Outside of my time thinking about, reading about, and practicing architecture, I enjoy traveling with family and friends, playing the Tenor Saxophone, and exploring the beauty of Mother Nature through photography.

CONTACT Sean Herrmann +1.319.541.4225 seanherrma@gmail.com 400 Wolfe Lane NE Mount Vernon, IA 52314 seanherrmann.com

2

Duties included: Creation of plans, sections, elevations, and details in AutoCAD; Site analysis and documentation of as-builts; Conceptual project development; Assistance in project programming and goal setting; 3D modeling and rendering in SketchUp; Research, data acquisition, and data filing for Tilt-Up Concrete Association professional events; Assistance with web development and historical publication filing.

EDUCATION University of Kansas | 5-yr Master of Architecture Class of 2019 - Lawrence, Kansas GPA: 3.96 | Related Courses: Design Studios, Structures, Environmental Systems, Site Design, Building Systems & Construction University of Kansas | Business Minor Class of 2019 - Lawrence, Kansas Related Courses: Communications, Accounting, Management, Supply Chain Management, Finance Mount Vernon Community High School Class of 2014 - Mount Vernon, Iowa

HONORS ‘People’s Choice’ award winner - University of Kansas Water Charrette Spring 2016 Selected studio design work included in University of Kansas School of Architecture yearly publication 2015-16

Dean’s List - University of Kansas Fall 2014 - present

AIAS Representative - The Student Council of the School of Architecture (ARCH STUCO), University of Kansas Winter 2017 - present ARCH STUCO Representative - Curriculum Committee, School of Architecture, University of Kansas Winter 2017 - present Member - The American Institute of Architecture Students (AIAS) Fall 2014 - present Member - The National Society of Collegiate Scholars (NSCS) Spring 2015 - present

SKILLS

ACTIVITIES

Communication (written, oral) Social Networking Time Management Planning Organization Public Speaking Leadership

Photography Tenor Saxophone Skiing Travel Tennis Cooking

SOFTWARE Proficient

Familiar

AutoCAD Revit Photoshop Illustrator InDesign SketchUp Microsoft Office Rhino

Lightroom Flow Design V-Ray


TABLE OF CONTENTS

Dallas Museum of Cultural Environmentalism

4

Wall System

12

Live/Work Urban Infill

14

Layer Model

16

Amelia Earhart Museum

18

Kansas City Community Center

22

3


DALLAS MUSEUM FOR CULTURAL ENVIRONMENTALISM Term | Fall 2016 Course | Architectural Design III Professor | Kapila Silva Software | Revit, Photoshop, Illustrator, Rhino The Art District of Dallas, TX is host to a great number of renowned museums which promote social and cultural diversity in the greater metropolitan area. To further encourage awareness and activism, the Dallas Arts District Foundation seeks to build the Dallas Museum for Cultural Environmentalism. While the main purpose of the museum is to promote awareness of the impact humans have on Earth, exhibits will also feature prominent environmentalist movements and cultures throughout the United States. Additionally, the museum will stand as a prime example of how the built and natural environments can co-exist harmoniously in a bustling urban surroundings. Located across the street from famous Klyde Warren Park, the Museum of Cultural Environmentalism emerges from the earth in a series of staggered wedge shapes. The form of the building stems from sunlight availability on the site, maximizing access to natural daylight. Sustainable plant pods cover a significant portion of the building’s façade, while a large south-facing sloped roof is covered in plants native to the area. A reflecting pool at the base of the building’s slope holds rainwater collected on site, in addition to utilizing evapotranspiration to keep the roof greenhouse cool. Unique “didactic” pods – constructed of glulam – provide areas throughout the site for group gathering, informational exhibits, and workshops. Visitors entering the museum are greeted to an expansive three-story atrium. On the ground floor, a café, gift shop, and main exhibition space are available to museum-goers. A suspended central glass stair takes visitors up to the next floor, providing access to educational classrooms, a research library, and interactive exhibits promoting sustainable living. One floor above is additional gallery space, administrative offices, a lounge, and large outdoor patio overlooking the Dallas skyline. As the museum’s stand-out feature, visitors journeying to the roof get to experience an expansive greenhouse. With a sweeping glulam and glass canopy, adequate sunlight is provided for each of the four terraces. Rain water is collected from the canopy through an integrated gutter, which is filtered and then used for irrigation purposes. Enhancing the museum’s vision as a place for learning and exploration, the greenhouse provides four different soil depths and climate adaptability. This allows curators to create up to three unique ecosystems in close proximity for guests to discover. 4


Exterior Rendering from South

5


6

Mapping shadows on site

Alignment to environmental and urban context

Extrude mass based on site lines

Duplicate to create form

Slope for southern exposure & views toward Klyde Warren Park and Skyline

Offset to align with shadow line for maximum sun exposure

Museum main entry

Mass on site

Natural ventilation for greenhouse to regulate temperature

Planted areas have near-unobstructed exposure to sunlight to promote health


Ground Floor Exhibition

Money Shot

7 Looking East to Entry

Atrium from Entry


DN

DN

DN

8

Ground Floor Plan


Cross Section

.

Longitudinal Section

DN

DN

DN

DN

DN

DN

DN

2nd Floor Plan

3rd Floor Plan

Greenhouse Plan

9


Butt Joint Triple Glazed System Glulam Beam

Glass Roof Mullion

Metal Gutter

Detail C

Lateral Support

+ 97’-0”

Detail A Detail B

+ 77’-0” 36” Glass Railing Wood Decking Steel Ramp Frame

+ 72’-0”

Steel Canopy Column Aluminum Cladding

Detail D

18” Steel Column

Intensive Green Roof 5” Reinforced Concrete Slab w/ Steel Decking 24” Wide Flange Beam

+ 50’-0”

18” Wide Flange Steel Beam

Suspended Gypsum Ceiling System 5/8” Gypsum Board

Round, Insulated HVAC Duct 4” Metal Stud

Detail A

5/8” Gypsum Board

+ 25’-0”

Butt Joint Triple Glazed System

Metal Flashing Roof Canopy Mullion Glulam Beam

Roof Canopy Mullion Metal Flashing

Aluminum Cladding Integrated Metal Gutter Glulam Beam

Butt Joint Triple Glazed System Roof Canopy Mullion

Metal Gutter Metal Gutter Support Frame

+ 0’-0”

Butt Joint Triple Glazed System Curtain Wall Mullion

Steel Canopy Column

Detail C Steel Canopy Column Aluminum Cladding Moisture Barrier Drainage Fabric

- 17’-0”

Root Barrier

18” Steel Column

1/2” Plywood Sheathing Moisture Barrier

Aluminum Cladding Curtain Wall Mullion

Extruded Polystyrene Plywood Sheathing 18” Steel Column Engineered Soil 6” Gravel

Steel Angle

5” Reinforced Concrete Slab w/ Metal Decking 30” Wide Flange Steel Beam

5” Reinforced Concrete Slab w/ Steel Decking 24” Wide Flange Steel Beam

- 38’-0”

18” Steel Column Steel Angle

10

Detail B

Round, Insulated HVAC Duct Suspended Gyp. Ceiling 5/8” Gypsum Board

Detail D

Cross Section Detail


Rooftop Greenhouse Looking South

11


12


WALL SYSTEM Term | Fall 2014 Course | Architectural Foundations I Professor | Anne Patterson Craft | Bass Wood, Bristol Using an apparently random set of lines on a piece of paper, a purposeful form is created through strategic cuts and bends. By replicating the process a number of times, an assembly is made which serves to modulate light and bring depth to any surface. The repetition of a single element brings familiarity and unity to the assembly, while the changing orientation and row overlaps bring curiosity, interest, and depth. As light hits the wall system, a great range of shadows emerge as the light is rendered to a soft glow. If a light breeze blows over the system, the elements appear to dance with each other – rotating about their central supporting axis – to create a wave-like effect. A hallmark to it flexibility as a wall system, the base element is easily repeatable and supported by simple structural members placed on a rigid frame.

13


LIVE/WORK URBAN INFILL Term | Spring 2016 Course | Architectural Design II Professor | Jonathan Wilde Software | Rhino, Illustrator, Photoshop Among the streets of a growing and vibrant Kansas City, the Crossroads District remains an area in need of revitalization. City blocks of abandoned and run-down buildings, empty lots, and untapped potential sit in contrast to the liveliness of Downtown Kansas City. There are signs of progress, however – new construction, abundant art galleries, and a handful of up-and-coming restaurants have already started making their mark. Once empty voids have turned into residential units for unique and diverse individuals, late night concert venues, and prime storefront locations. The Crossroads District seems to be making a comeback. Along East 18th Street – the main connection between the Crossroads and Jazz District – an empty lot has rooted itself between a revitalized historic building and a disc golf shop. Across the street, the beginnings of a leather goods store and an artist gallery bring life to the block. It is in this empty lot where real progress begins. Vitsoe, a renowned furniture and storage company, has taken ownership of the property at 505 East 18th Street. In place of the untrimmed grass and mess of growing vines, new showrooms, office space, and apartments will stand as a precedent for what can be accomplished with untapped potential. With a setback, double-height main floor, Vitsoe’s showroom opens its doors to those strolling down the sidewalk. Adjacent to the showroom, a floating office and design studio lightly touch the ground as they protrude toward the street. The floating office mass creates a semi-enclosed, art-filled alleyway underneath which lends respect to Art Alley, just half a block to the east. Located on the third floor, two apartments offer occupants stunning views of the Kansas City skyline and an open, modern aesthetic. With the new Live/Work KC, a void has been filled in one of Kansas City’s most diverse and interesting locations. Setting a precedent for how previously abandoned spaces can come back to life, Vitsoe’s new showroom, office, and apartment spaces will leave a lasting impact on the health and quality of the Crossroads District.

14

Cross Section


Exterior Rendering Looking South

Front Elevation

Ground Floor Plan

2nd Floor Plan

3nd Floor Plan

Rear Elevation

15


Tonal Map

Transitioning from a study of 2D to 3D, Layer Model acts as a conceptual realization of hierarchy and depth in a physical form. Beginning with a slice of a previous shadow study project, the darkest tones became the base layers, while lighter tones occupy greater heights. Reduced to a series of planar elements, a ribbon-like connect is made – creating two continuous loops – which play with the contrast and variation between tonal values. An axonometric drawing of the Layer Model depicts the realization of the original drawing slice as two elements which work effortlessly together to define a three-dimensional form.

Slice

Term | Fall 2014 Course | Architectural Foundations I Professor | Anne Patterson Craft | Bristol, Vellum

Shadow Study

LAYER MODEL

Axonometric 16


17


AMELIA EARHART MUSEUM Term | Fall 2015 Course | Architectural Design I Professor | Steve Padget Software | Revit, Photoshop, Illustrator Located across from the birthplace of world-renown pilot Amelia Earhart, the Amelia Earhart Museum sits on a high bluff overlooking the Missouri River Valley in Atchison, Kansas. Housing two full-scale replica planes (modeled after the originals used by Amelia Earhart herself), the museum also features additional exhibition and event space for the existing Birthplace Museum across the street. Service areas such as a gift shop, café, and theater are stacked on the north side of the building, opening to a quadruple-height enclosure containing the replica planes. A suspended ramp system allows visitors to experience each plane from a variety of angles as they wrap around the perimeter of the main space. A special architectural feature of the Amelia Earhart Museum is its high-tech space frame structure. While this aluminum space frame’s primary purpose is to create a large, unobstructed exhibition space, it is also being used to suspend a replica plane and the perimeter ramp system. Unique environmental systems in the Amelia Earhart Museum include a double-envelop glass façade and Earth tubes. Working to mitigate the workload of the building’s mechanical systems, intake vents on the north side of the building transport fresh air underground where it is pre-conditioned for the mechanical system. Additionally, a large doubleenvelop curtain wall system on the southern faces of the building help to propel stack ventilation. Cool air is drawn into the air space between the curtain walls, which is then heated by the sun. As the air warms, it pulls air from inside the building through operable vents at the top of the curtain wall and out of the museum.

18

Exterior Rendering Looking South

Airplane View from Ramp


Airplane View from 1st Floor

19


North-South Section with Ventilation

20


Exterior Rendering Looking North

1st Floor Plan

2nd Floor Plan

3rd Floor Plan

21


KANSAS CITY COMMUNITY CENTER Term | Spring 2016 Course | Architectural Design II Professor | Jonathan Wilde Software | Rhino, Illustrator The Kansas City Crossroads District already has a strong sense of community. Much of that community base stems from a sense of accomplishment a majority feel in the creation and rehabilitation of the area to what it is now. But the efforts have only just begun. There is a strong pride in the area, something that needs to continue and manifest itself in the promotion of a diverse community that functions as a collective whole. In response to this, the addition of a Community Center to the area would further enhance resident’s efforts, bringing forth a place for community interaction, promotion of the arts, and a sense of purpose to a site that desperately needs some attention. As a first approach, the use of light and circulation is of the most importance – to create galleries and support spaces which are welcoming and of exceptional quality. Using those principles as guides, a series of heavy concrete walls are used as spatial dividers and light protectors, shielding the sun from areas like galleries, while providing other likes (like the restaurant, lobby, and studio apartments) with a healthy amount. The result is the creation of spaces which can function in any number of ways, while remaining comfortable throughout the day. Throughout the main floor galleries and exhibition space, a soft natural light creates a welcoming and warm atmosphere for displaying artist’s works. A central atrium space with green wall and Zen-like water garden bring natural elements and additional reflected light into the most interior spaces of the Community Center. Circulation is reduced to a loop – circling the central atrium – allowing visitors to easily flow from exhibit to exhibit with ease. On the second floor, three live-in artist apartments face 18th Street on the south side of the building, providing abundant natural light and a large outdoor terrace. Live-in artists also have access to a shared studio space and additional gallery/exhibition space located on the second floor. A large outdoor terrace overlooking Cherry Street also occupies the second floor, perfect for events, showings, or visitor enjoyment of the unobstructed views of Downtown KC. On the north side of the Community Center, an outdoor sculpture garden accessible from the main gallery spaces gives visitors an additional way to experience art and nature in a busy urban environment. 22

Massing

Structure

Public Space

Light Control

West-East Section


23


Gallery Watercolor

24

1st Floor Plan

2nd Floor Plan


West Elevation

North-South Section

South Elevation

25

Architecture Portfolio  

2017 | KU SADP

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you